Min personlige erfaring med Grå jaco

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Min personlige erfaring med Grå jaco"

Transkript

1 Min personlige erfaring med Grå jaco Når du får dit nye familiemedlem hjem, er det vigtigt at du udviser stor forsigtighed, og ikke laver for hurtige bevægelser når du er sammen med den. Det er først nu den skal til at danne sig et indtryk af dig og familien, og en grå jaco husker godt, og er ekstremt følsom i forhold til mange andre papegøjer!! Før du henter din grå skal du tænke på følgende: Du skal sørge for, at have anskaffet dig en transportkasse i en fornuftig størrelse, jeg vil anbefale en til hunde med minimum disse mål: L: 70 cm B: 35 cm H: 40 cm sørg for at holde børn, dyr og andre nysgerrige sjæle væk når du har sat din papegøje ind i kassen, da det vil stresse den enormt! Læg et lille tæppe hen over kassen så det ikke stresser den for meget. Flytning fra transportkasse til bur: Når du skal flytte din papegøjen fra transportkassen over i den nye bolig, kan du gøre dens oplevelse bedre ved, at lukke døre og vinduer, og så ellers forsigtigt åbne transportkassen op, og lade papegøjen selv komme ind i sit nye bur (hold åbningen op mod hinanden, så den kan kravle ind i buret selv). Der kan godt gå et stykke tid før den kommer ud af kassen, så du kan vælge at stille kassen på et bord, så åbningerne af bur og kasse står overfor hinanden, sørg endelig for der ikke er for meget mellemrum imellem kasse og bur, for så kan den nemt smutte ud. Indflytning: Når din gøje beslutter sig for, at komme ud af transportkassen, er det vigtigt at den får ro til, at finde sig til rette i sit nye hjem (for voliere gøjer omkring 1-2 uger og ved en håndopmadet omkring et par dages tid måske lidt mere). Når du kan se den er ved at falde til i buret kan du stille og roligt begynde at nærme dig, og tale med rolig stemme til den, sæt hoved lidt på skrå, tal med rolig stemme og knib øjnene lidt sammen. Jeg vil lige sige at det er KUN min erfaring!!

2 Gøjens bolig: Du skal også tænke på, at gøjens bolig skal være stor nok fra start af så du slipper for omvendingsproblemer til større bur senere, hvilket ikke altid er helt nem når man har en grå jaco. Jeg anbefaler en burstørrelse på minimum L: 100 cm B: 70 cm H: 130 cm og gerne MEGET større hvis muligt (kan ikke blive for stort). Jeg vil også anbefale at i køber et bur med en stor indgang, da man nemmere kan komme til. Når du synes din gøje er ved at vænne sig til din tilstedeværelse og sit nye bur, kan du så småt begynde at gøre tilnærmelser. Der går normalt en par dage når det er en håndopmadet gøje, som skrevet ovenfor, men der kan sagtens gå meget længere tid med en volierefugl, da de jo ikke har været så meget i menneskehænder! Det er nu vigtigt, at der ikke kommer for mange mennesker på besøg (det gælder også dyr) omkring buret, fordi den let kan føle sig utryg i starten. Første tilnærmelse: Den første tilnærmelse kan være, at du rækker den en godbid fra din hånd igennem tremmerne, hold ikke din hånd inde i selve buret, men giv den f.eks. et stykke gulerod eller lign. og giv den god tid til at se dig an, tal stille og roligt til den samtidig. Herfra kan du så lige så stille begynde at bygge mere på, og til sidst kan du prøve at åbne buret, og række den et stykke frugt eller grønt, men husk ALTID i fuglens tempo!! Giv din papegøje tid: Du skal ikke blive ked af det, hvis du de første mange gange bliver afvist eller, hvis den napper efter din hånd, i stedet skal du forholde dig i ro og stadig tale med rolig stemme, så du ikke skræmmer den. HUSK du skal give din papegøje en pause indimellem, og kun gøre det i dens tempo det er MEGET VIGTIGT!! Hvis du presser en grå til ikke at gøre tingene i dens tempo, er du tilbage fra hvor du startede (altså du kan risikere du skal starte helt forfra) Mærk dig frem, og gentag forsøget på et senere tidspunkt så den ikke føler sig utryg!! HUSK!! En grå jaco er længere tid end andre papegøjer om at føle sig tryg, så man er nødt til at gøre en ekstra lille indsats for at de føler sig trygge, og afslappede i dit nærvær.

3 Bideri: Det er vigtigt at du ikke tror, at det er normalt, at en grå jaco bider. Det er en meget uønsket adfærd, som oftest kan skyldes flere ting. Her er nogle af de jeg vurdere som mest almindelige årsager til det: Grå jaco er jo i naturen et såkaldt byttedyr, og derfor er den hele tiden på vagt overfor rovdyr. Derfor kan det f.eks. virke meget skræmmende, hvis du kommer med hænderne oppefra, eller laver pludselige og hurtige bevægelser hen over hovedet på den. Hvis du har taget en bluse, et par bukser eller anden farverig beklædning på kan den også nemt blive skræmt, min grå er specielt bange for sorte bluser og meget farverige strømper. Men det er en tilvænningssag for gøjen, men tag ikke alt det farlige tøj på samtidig I starten valgte jeg, at tage en fleecetrøje på hver gang jeg tilnærmede mig for ellers farede han op, som en trold i en æske. Nogle gøjer forsøger at beskytte deres bur, da de ser det som deres eget lille territorie, hvilket det jo faktisk også er. Det kan føre til nappen eller bideri, hvis du fører hånden ind i dens bur når gøjen er derinde. Vi havde samme problem med vores grå i starten. Hver gang jeg åbnede buret for, at give ham mad hakkede han ud efter mig, men så begyndte jeg at give ham en godbid når jeg skulle tage hans madskål, så nu er det så blevet vendt til en positiv oplevelse for os begge imellem, nu napper han ikke ud efter mig længere, men han får stadig sin godbid alligevel. Man kan også vælge, at købe et bur med skåle i siden så man ikke skal ind i buret for at give mad så slipper man for det problem, der kan opstå!! Der kan også skyldes hormonelle forandringer som resulteres i f.eks. forkert ernæring. Men det er vigtigt ikke at tro det alene skyldes hormonelle forandringer som det første hvis en grå bider, men hvis det pludselig er noget der er opstået, så kan hormonelle forandringer godt mistænkes for at være synderen. Fodre man udelukkende med frø, og giver man ikke vitamintilskud og kalk samt en masse grønt ved siden af får din gøje ikke det den har behov for. Det er derfor JEG anbefaler, at fodre med Nutribird P15 (Pellets til papegøjer), da jeg så ved, min grå får ALT, hvad den har brug for af vitaminer, mineraler og kalk, men giver dog alligevel grønt, og lidt frugt ved siden af. Vil lige tilføje at alle mine andre gøjer også får Nutribird P15 Da vi fik Viggo fra tidligere ejer fik den udelukkende frøblanding, og en masse jordnødder, samt tørret frugt (total fejlernæret), men efter jeg fik tilvænnet ham over på pellets har jeg fået en meget mere glad, sund og tilfreds papegøje ud af det, og han er også blevet meget mere tillidsfuld, så kosten er en MEGET vigtig del af en papegøjes liv.

4 Viggo plukkede sig også da vi fik ham (han havde en stor hvid krans rundt om hovedet) og hans vingespidser var helt blottede. Nu har han efterhånden fået en fin og glat fjerdragt, så foder er helt bestemt også kærlighed til fuglen. Mange mennesker tror nemlig, at KUN den fysiske kærlighed er vejen frem, men jeg VED, at kærlighed også hænger sammen med en god, og varieret sund kost selvfølgelig skal den jo også have den fysiske kærlighed ellers hænger det jo ikke sammen. Husk på at du faktisk giver den dobbelt kærlighed ved også, at fodre med en sund kost En grå kan også blive jaloux såvel som mennesker, og har den først valgt en person, som sin mage (det sker desværre engang imellem) har andre i familien meget svært ved at tilnærme sig. Der sker ikke så tit med grå jaco, men det kan ske!! Denne proces kan være meget svær, at komme igennem, da den grå oftest vil gå til angreb på andre personer i lokalet, hvis den er ude samtidig med at magen befinder sig i rummet, men det sker først når gøjen er kønsmoden omkring 2-3 år alderen, så det er vigtigt at alle i familien fra start af taler med gøjen så meget som muligt. Hvis det sker skal der en masse træning til, og det er ikke engang sikkert, der kommer noget godt ud af det heller Søvnforstyrrelser kan også være en årsag til, at din papegøje ikke fungerer helt normalt, hvilket også kan være årsag til bideri, du skal huske at din papegøje skal have imellem timers søvn hver nat. Det var en af grundene til, at vi fik lavet et papegøjerum til vores papegøjer, der er ro og fred om natten, så den/de kan få den søvn de nu har brug for. Jeg synes også helt bestemt jeg kan mærke en positiv forskel på deres humør fra da de stod i stuen, de er blevet mere glade Hvis du IKKE har mulighed for, at kunne give din grå et soverum kan du vælge, at dække den til med et stort mørkt tæppe, dæmpe lyden på din TV og slukke for noget af lyset i rummet. HUSK!! Hvis du jager din gøjen væk, og du råber og skriger, eller lader papegøjen være alene som straf, vil du forstærke dens bidende adfærd yderligere kraftigt og så er der større chancen for at din gøje lærer, at bide i den samme situation igen. Straffer du din gøje når den har bidt, så vil den blive ved med det, men på den anden side set skal du heller ALDRIG rose den for det!! Den eneste måde at lære din gøje ikke at bide er ved at belønne for ALT andet end bidet!

5 Forandringer i buret: Du skal også huske at der ikke skal meget forandring til før din grå føler sig nervøs, bare det at få nyt legetøj ind i buret kan være et marridt uden lige for den. Jeg plejer at lade legetøjet ligge et par dage i vindueskarmen så Viggo kan se det an, og så prøver jeg efter et par dage at sætte det ind til ham, og kan jeg mærke på ham, at det ikke lige passer ind i hans plan, så flytter jeg det tilbage i vinduet igen, og lader det ligge til han er parat (det gælder ALT der skal ind i hans bur, også grene). Jeg kan huske første gang jeg tilbød ham pellets, da turde han simpelthen ikke, at nærme sig madskålen før efter par timer efter, og så pillede han ellers samtlige pellets op ad skålen, og smed dem ned på bunden, så lidt forandring skal der faktisk til! Men ved gradvis tilvænning lykkes næsten alting alligevel med tiden Aktivering: Byt rundt på din papegøjes legetøjet ca.1 gang om ugen, og vask det nu du alligevel har taget det ned (det er vigtigt det renses grundigt i varm sæbevand uden parfume) husk at skylle godt efter. Nu har jeg flere papegøjer, så jeg bytter gerne rundt imellem deres legetøj det er et stort hit! Køb gerne intelligens legetøj til din papegøje den vil elske det. Det kunne f. eks. Være en skattekiste lavet i akryl, hvori man kan fylde godbidder eller træklodser. Der findes rigtig mange gode ting på de forskellige sider på nettet, skattekisten kan købes hos fugleredens.dk den butik benytter jeg mig meget af og det koster ikke så meget. Babylegetøj så som rangler m.m. er Viggo rigtig glad for, og det kan tit købes billigt i genbrugsbutikker, men husk at rense det grundigt for bakterier. Jeg spritter det af med husholdningssprit, og vasker det derefter i sæbevand uden parfume. Aktivering udefor buret: Det er ikke nok, at din papegøje har aktivering inde i buret, den skal også have det udenfor buret og udetid for din papegøje er også MEGET vigtig, så den ikke føler den kun er til pynt! Udetid skal ikke være udetid alene, men udetid sammen med dig eller familie. Grå er meget sociale, og meget kloge så en god måde, at aktivere papegøjen på er, at træne den til at lave forskellige trix. På den måde undgår du også adfærdsproblemer som f.eks. bideri Vi har lagt en fil i parakitter og papegøjer, der omhandler træning af din papegøje. Papegøjen skal have en udetid på minimum 1 time dagligt sammen med dig, man kan også opdele tiden i 3 intervaller: 1 time med tæt kontakt til dig og familien 1 time hvor man bare er sammen, men du laver dit og papegøjen sit 1 time hvor papegøjen underholder sig selv

6 Hvis man ikke kan opfylde alle kravene vil jeg anbefale at du har papegøjen ude i mindst 1 time om dagen, hvor den så bliver brugt på koncentreret samvær imellem dig og din papegøje. Husk igen!! En papegøje der keder sig kan risikere at begynde at plukke fjerene af sig selv. Badning: De fleste papegøjer er glad for vand og andre skal bare vænnes til det, og det kan gøres ved at man bruger en vandforstøver (sprayflaske til blomster) indstillet til det fineste sprøjt Jeg bader Viggo og de andre papegøjer med en vandforstøver 1-2 gange om ugen, og de elsker det!! Bagefter sidder de og pusser sig og gør sig fine Ved at bade dem et par gange om ugen slipper man også for en del af det støv papegøjerne frigiver, og fuglene får samtidig en sund og velplejet fjerdragt. Lys hvorfor? Papegøjer har brug for UV belysning, som de jo får helt naturligt i naturen. Det er MEGET vigtigt, at de får det, da UV lys er med til at danne D-vitamin i huden, og uden D-vitamin kan man risikere, at fuglen får kalkmangel. Jeg vil anbefale, at man køber en fuglelampe eller et UV lysstofrør der sættes fra cm over den siddepind din fugl burger mest. Husk det skal udskiftes ca. hvert ½ år da det bliver svagere med tiden. Jeg bruger UVlysstofrør i mit fuglerum og køber det hos: Man kan også vælge at købe Arcadia Reflektor de skulle give 50 % bedre lyseffekt - se her: Pinde i buret: De runde pinde, der altid følger med til nye papegøjebure og fuglebure generelt kalder man også for rundstokke, de er absolut NO GO for din papegøje kan ikke få slebet sit klør og næb. I stedet vil jeg anbefale gode tykke grene fra naturen, og vi har en liste liggende i Parakitter & Papegøjer, hvor der står en masse om, hvilke træsorter de kan tåle og ikke kan. Udover det vil jeg HELT KLART også anbefale i køber nogle Sandy Perch siddepinde, så slipper i for at få klippet næb og klør hos Dr. Dyr de er simpelthen fantastiske!! De koster lidt, men holder i en evighed. De kan købes på denne side:

7 Kropssprog: En grå jaco har et kropssprog, som mennesker nemt kan lære at forstå, men det kan også være forskelligt fra papegøje til papegøje, men de mest almindelige for vores papegøje er: Når Viggo er bange eller bliver forskrækket har han sine fjer tæt på kroppen, den bliver lang og tynd med udstrakt hals og store runde øjne. Når Viggo er sur puster han sine fjer op, og ligner nærmest en bold, og hakker ud i luften samtidig med den brokker sig, og kommer med små sjove lyde (ser faktisk ret sjovt ud) Når den vil kløes kommer den hen med oppustet nakke, og vender hovedet nedad, og måske en fod op der markerer, at den vil kæles for. Når Viggo hygger sig sidder han på ét eller begge ben, puster sig op, og snakker eller fløjter, og engang imellem så laver han rytme til sin musik ved, at vugge frem og tilbage med hovedet samtidig (han er en rigtig glad dreng). Hvis din gøje begynder at gylpe frø op til dig er det kun fordi den elsker dig, og det gør den også i naturen, men du skal ikke lade den gøre det, da den kan finde på at betragte dig som sin mage, som jeg også har beskrevet ovenfor. Sig NEJ hvis den begynder på det! Hvis din gøje tager hovedet under vingen er det fordi den gerne sove, og så skal du lade den få fred! Det er MEGET vigtigt den får den fred den selv beder om!! Hvis Viggo ikke gider mig vender han mig ryggen og går, og så er det tid til ikke, at forstyrre ham lige nu. Når Viggo er opstemt for, at vise sig over for mig og andre, så nærmest spræller han med vingerne ud fra kroppen og strækker sin hals ud og kører sit hoved til siderne haha, han er sgu så sød Når Viggo har trukket albuerne (vingespidserne) op over alm. fjerhøjde har let sammenknebne øjne, så er han på vagt overfor hvad der nu kan ske. I den situation lader jeg ham være. Når Viggo er tilfreds (hygger sig) puster hans sig op, og sidder på et ben og kommer med små knasende lyde fra næbet.

8 Kort efter jeg har sagt godnat til Viggo og de andre papegøjer kan man høre at de på skift ryster sig, hvilket sandsynligvis er et tegn på træthed. I løbet af de næste min. kan man indimellem høre, at papegøjerne på skift kommer med små vingeflaps, som eftersigende skulle betyde at de løsner op for deres spændinger. Men HUSK!! Ikke alle papegøjer er ens En engelsk side der er værd at besøge:

ADFÆRDSPROBLEMER HOS HUNDE

ADFÆRDSPROBLEMER HOS HUNDE ADFÆRDSPROBLEMER HOS HUNDE I denne pjece kan du læse om symptomerne på nogle af de mest almindelige adfærdsproblemer, som hunde kan lide af og om, hvad du kan gøre for at forsøge at afhjælpe dem. Foto:

Læs mere

En god start med din nye kat

En god start med din nye kat En god start med din nye kat Ny kat i hjemmet At få en kat i familien er dejligt for alle parter. Og der vil ikke gå lang tid, før den lille ny har indtaget sin plads i familien. Der er dog et par ting,

Læs mere

Opdrætteren bør være åben og interesseret i at svare uddybende på dine spørgsmål.

Opdrætteren bør være åben og interesseret i at svare uddybende på dine spørgsmål. Hvalpen flytter ind Hvalpen flytter ind Når hvalpen skal flytte fra mor og kuldsøskende til sit nye hjem, er det en kæmpe omvæltning. På de følgende sider følger vejledning og gode råd til, hvordan du

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Tag dig nu sammen, skat

Tag dig nu sammen, skat Lisbeth Fruensgaard Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes af stress eller angst Go Bog Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

Unge på kanten af livet. Spørgsmål og svar om selvmord. Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov

Unge på kanten af livet. Spørgsmål og svar om selvmord. Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov Unge på kanten af livet Spørgsmål og svar om selvmord Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov 1 Indhold Brugervejledning 3 Hvad er problemet? Fup eller fakta 5 Metode 9 Piger/Drenge

Læs mere

ADHD. øvelser. Viden om. Gennem

ADHD. øvelser. Viden om. Gennem ADHD Viden om øvelser Gennem &Leg Forord Med dette hæfte ønsker ADHD-foreningen at sætte fokus på ADHD på en ny og positiv måde. Vi ønsker, at eleverne i fællesskab prøver de udfordringer, som ADHD giver,

Læs mere

du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom

du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom Du er ikke alene Hjerteforeningen. 2009 Tekst: Helle Spindler, cand. psych., ph.d, Psykologisk Institut, Aarhus Universitet Grafisk

Læs mere

HELENS BOG OM Børn & Søvn

HELENS BOG OM Børn & Søvn HELENS BOG OM Børn & Søvn Sådan får du dit barn til at sove H e l e n L y n g H a n s e n KAPITEL 3 Du skal lære dit barns søvnrytme at kende Barnets søvn hænger sammen med dets døgnrytme. Derfor er det

Læs mere

Et liv med Turners Syndrom

Et liv med Turners Syndrom Et liv med Turners Syndrom Hvordan er det at leve med Turner Syndrom, og hvordan det var at få det at vide dengang diagnosen blev stillet. Måske kan andre nikke genkendende til flere af tingene, og andre

Læs mere

Guide til jul. - med et barn med autisme. af Janni Pilgaard FLIKFLAKFAMILIE

Guide til jul. - med et barn med autisme. af Janni Pilgaard FLIKFLAKFAMILIE Guide til jul - med et barn med autisme af Janni Pilgaard Guide til jul med et barn med autisme Janni Pilgaard Forside og layout: Marie Olofsen Forsideillustration: Jeppe Pilgaard Sørensen KÆRE LÆSER Du

Læs mere

Efterladte forældre gør det godt

Efterladte forældre gør det godt Efterladte forældre gør det godt Af cand.psych.aut. Eva Helweg, faglig rådgivningschef i Børn Unge & Sorg Når et barn mister sin mor eller far, så slår det sikre fundament i deres tilværelse revner, og

Læs mere

Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken

Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken Krop og psyke hænger sammen, så du kan ikke lære at leve uden stress uden at fokusere og ændre på både det fysiske og psykiske element. I dette afsnit sætter

Læs mere

Hjælp dit barn med at lære

Hjælp dit barn med at lære Lidt om dit barns sprog når det er 6 måneder Dit barn viser hvad det føler og gerne vil ved at bruge lyde, ansigtsudtryk og bevægelser. Nogle børn begynder at sige lyde, der ligner ord, som da og ma Dit

Læs mere

Hund og børn. Lær hunden børnesprog

Hund og børn. Lær hunden børnesprog Hund og børn Hund og børn Ifølge Danmarks Statistik har ca. 450.000 danske familier hund, og i en stor del af disse familier er der børn. Der findes ikke nogen specielt børneegnede racer, men nogle racer

Læs mere

AMNING. - en tryg start

AMNING. - en tryg start AMNING - en tryg start Indhold Tillykke med jeres barn 3 Hjælp hinanden 4 Lær barnet at kende 4 Barnets omstilling 5 Depoter med til de første dage 5 Mælken dannes allerede i graviditeten 6 Råmælken 7

Læs mere

Hjælp dit barn med at udvikle sit sprog

Hjælp dit barn med at udvikle sit sprog Hjælp dit barn med at udvikle sit sprog Mor, and Ja, anden spiser dit brød Dit barn lærer af dig Denne folder henvender sig til alle forældre, der ønsker viden om barnets sproglige udvikling og forslag

Læs mere

Når mor eller far har en rygmarvsskade

Når mor eller far har en rygmarvsskade Når mor eller far har en rygmarvsskade 2 når mor eller far har en rygmarvsskade Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder med en rygmarvsskade. Kan dit barn læse,

Læs mere

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 1 Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 21-årig mand, mor død af blodprop for tre uger siden Denne pjece er skrevet til dig, der er teenager eller i 20 erne, og som har mistet din far eller

Læs mere

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde Hvorfor ville I gerne være lærer? Det startede med min egen, da jeg ville være lærer. Jeg kom nok fra en familie der ikke var så struktureret, så havde jeg en lærer, som var meget god til at holde den

Læs mere

Positiv Ridning Systemet Arbejder min hest korrekt? Af Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Arbejder min hest korrekt? Af Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Arbejder min hest korrekt? Af Henrik Johansen Denne test af, hvordan din hest arbejder, tager ca. tre minutter og bør indgå i opvarmningen hver dag. Du må vide, nøjagtig hvad der

Læs mere

DEN BEDSTE START En vejledning til kommende adoptivforældre. Udgivet af AC Børnehjælp Tekst Susanne Dencker Illustration Jane Nygaard

DEN BEDSTE START En vejledning til kommende adoptivforældre. Udgivet af AC Børnehjælp Tekst Susanne Dencker Illustration Jane Nygaard DEN BEDSTE START En vejledning til kommende adoptivforældre Udgivet af AC Børnehjælp Tekst Susanne Dencker Illustration Jane Nygaard DEN BEDSTE START En vejledning til kommende adoptivforældre Udgiver:

Læs mere

BLIV DIN EGEN OMSORGSFULDE FORÆLDER

BLIV DIN EGEN OMSORGSFULDE FORÆLDER BLIV DIN EGEN OMSORGSFULDE FORÆLDER BEHOV FOR SELVREALISERING At opnå sine mål. Realisere og udvikle specielle potentiale og kompetencer. Højdepunktsoplevelser, spiritualitet. BEHOV FOR ANERKENDELSE Alle

Læs mere

Deltagernes beskrivelse af hvordan sålerne har virket på dem i testperioden

Deltagernes beskrivelse af hvordan sålerne har virket på dem i testperioden Deltagernes beskrivelse af hvordan sålerne har virket på dem i testperioden Bilag 6 Gruppeopdeling af besvarelserne Gruppe A Besvarelser hvor deltageren har opnået bedre balance. 1. Gruppe A Gangdistance

Læs mere

OmTanke. Praktisk viden om tanker og følelser og hjernen

OmTanke. Praktisk viden om tanker og følelser og hjernen OmTanke Praktisk viden om tanker og følelser og hjernen For nogen tid siden snakkede jeg med en teenager og spurgte ham: Hvad er tanker? Efter nogle sekunder, lyste han op i et stort smil og sagde: Jeg

Læs mere

En guide for transkønnede

En guide for transkønnede En guide for transkønnede Indholdsfortegnelse OM EN GUIDE FOR TRANSKØNNEDE... 3 FORORD... 4 AFSNIT 1. TRANSKØNNET HVAD BETYDER DET?... 7 AFSNIT 2. SPRING UD FOR FAMILIE & VENNER?... 13 AFSNIT 3. HORMONBEHANDLING

Læs mere

og hvad gør jeg så? HÅNDBOG MED GODE RÅD FRA DEMENTE TIL DEMENTE OG DERES PÅRØRENDE

og hvad gør jeg så? HÅNDBOG MED GODE RÅD FRA DEMENTE TIL DEMENTE OG DERES PÅRØRENDE D E M E N S og hvad gør jeg så? HÅNDBOG MED GODE RÅD FRA DEMENTE TIL DEMENTE OG DERES PÅRØRENDE Rådgivnings- og kontaktcentret for demensramte og pårørende Kallerupvej Odense Forord I 2002 etablerede Alzheimerforeningen

Læs mere

RÅD OG REDSKABER TIL LÆRERE OG PÆDAGOGER EN GUIDE TIL DET PÆDAGOGISKE ARBEJDE I BØRNEHAVE OG INDSKOLING

RÅD OG REDSKABER TIL LÆRERE OG PÆDAGOGER EN GUIDE TIL DET PÆDAGOGISKE ARBEJDE I BØRNEHAVE OG INDSKOLING 25 RÅD OG REDSKABER TIL LÆRERE OG PÆDAGOGER EN GUIDE TIL DET PÆDAGOGISKE ARBEJDE I BØRNEHAVE OG INDSKOLING Guiden er målrettet børn med ADHD, men kan med fordel bruges til alle børn 1 Kære læser Tak fordi

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere