Den lokale undervisningsplan (LUP) Hovedforløb Bil, Fly og andre Transportmidler

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Den lokale undervisningsplan (LUP) Hovedforløb Bil, Fly og andre Transportmidler"

Transkript

1 Den lokale undervisningsplan (LUP) Hovedforløb Bil, Fly og andre Transportmidler

2 Indledning Den lokale uddannelsesplan er udarbejdet med udgangspunkt i kravene, som er fastsat i hovedbekendtgørelsens 45 og 46. Den lokale uddannelsesplan er et planlægningsværktøj for underviserne, et ledelsesværktøj for uddannelsescheferne og elevens mulighed for at orientere sig i sin uddannelse. Der findes tre niveauer i skabelonen: 1. Et skoleniveau, hvor der beskrives forhold, der er ens for alle skolens uddannelser. 2. Et indgangs- eller uddannelsesniveau, der er specifikt for de enkelte indgange eller uddannelser. 3. Et niveau med beskrivelser af den konkrete undervisning. Niveau 1 Generelt for skolen EUC Sjælland er en selvejende uddannelsesinstitution, der tilbyder: Teknisk gymnasium Erhvervsuddannelser EUX Arbejdsmarkedsuddannelser Særligt tilrettelagte kurser og forløb efter reglerne om indtægtsdækket virksomhed. Skolen blev oprettet i 1999 ved en fusion mellem to tekniske skoler og en håndværkerskole. I 2003 blev EUC Sjælland udvidet med to centre for arbejdsmarkedsuddannelser, og i 2013 åbnede vi også et praktikcenter, hvor ca. 400 elever årligt hjælpes til at gennemføre deres uddannelse. Skolen har tilknyttet et skolehjem med plads til ca. 200 elever. I dag har EUC Sjælland afdelinger i Køge, Haslev og Næstved og er en af Sjællands største udbydere af faglige uddannelser og efteruddannelser til erhvervslivet. Vi udbyder ca. 25 ungdomsuddannelser inkl. EUX og HTX og en lang række kurser - og dermed har vi mere end under uddannelse årligt. Det svarer til godt årselever. 1.1 Praktiske oplysninger EUC Sjælland Jagtvej 2, 4700 Næstved Telefon Fax eucsj@eucsj.dk På kan læses mere om skolens organisering, uddannelser, kontaktoplysninger mv.

3 1.2 Skolens pædagogiske og didaktiske grundlag EUC Sjællands mission og vision EUC Sjællands Mission er at uddanne fagligt kompetente unge og voksne til arbejde og livslang læring i et demokratisk samfund. Vores vision er: At skabe faglig stolthed. Vi uddanner dygtige og innovative studenter og håndværkere, og vi er kendt for høj faglighed. Viden udvikles i sociale fællesskaber, og vi udfordrer alle vores elever, så de får mulighed for, at udfolde deres fulde potentiale og blive så dygtige som de kan. Vores elever har viden og kompetencer inden for bæredygtighed, automatisering og digitalisering, og de opnår internationalt udsyn og forståelse. Vi er både internt og eksternt kendt for at være en udviklingsorienteret skole, der bygger på samarbejde, dialog og tillid. Vi indgår i forpligtende partnerskaber om uddannelse af unge og voksne. Et stigende antal unge søger uddannelse hos os, og vi understøtter, at flere voksne kan blive faglærte. Vi er på forkant med arbejdsmarkedets udvikling, og er opsøgende og hurtige til at efterkomme skiftende kursusbehov. Vi er en attraktiv arbejdsplads, og vi forventer af hinanden, at vi er engagerede og kompetente. I fællesskab løfter vi vores ansvar med høj kvalitet. Fælles pædagogisk og didaktisk grundlag Som opfølgning på disse visioner har vi på EUC Sjælland lavet et fælles pædagogisk og didaktisk grundlag, hvor vi under otte overskrifter udfolder klare pædagogiske mål og visioner og sætter en didaktisk retning som udfoldes gennem planlægningen i uddannelsernes team og ledelser. De otte overskrifter er: 1) Vi tager udgangspunkt i skolens vision og mission 2) Vi stiller krav til elever og kursister 3) Læreren er central i forhold til elevernes engagement, motivation og læring 4) Undervisningen skal sikre, at eleverne opnår høj faglighed og de nødvendige kompetencer der efterspørges efter endt uddannelse 5) Vi er fokuserede på elevernes læring, og vi arbejder systematisk med at afprøve undervisningsmetoder, der fremmer elevernes læring bedst muligt. 6) Vi arbejder med tydelig klasseledelse 7) Vi arbejder med tydelig pædagogisk ledelse på EUC Sjælland 8) Vi skaber et læringsmiljø der understøtter elevernes læring bedst muligt Vores overordnede ramme for undervisningen er helhedsorienteret undervisning. Hele grundlaget kan læses på: En af de centrale grundpiller i grundlaget er 2), der er omsat i en ny aktivitetspolitik. Det har tidligere været et stort problem, at elevernes fravær var for stort og at for mange elever cyklede rundt i systemet på forskellige uddannelser. Nu har vi defineret en klar aktivitetspolitik, hvor vi forventer samme aktivitet fra eleverne, som man vil forvente på en arbejdsplads.

4 1.3 Kvalitetsarbejde EUD reformen har øget skolens fokus på kvalitetsudvikling. Derfor har vi etableret et udviklingscenter, der har ansvar for den pædagogiske kvalitetssikring og udviklingen af et kvalitetssystem. Kvalitetssystemet skal binde de overordnede strategier sammen med dagligdagen i form af elevtrivselsundersøgelser, supervision, teammøder, hjemmesider, resultater osv. Det er nedenfor skitseret i et kvalitets-årshjul. Flere informationer kan findes på vores hjemmeside. 1.4 Overordnet bestemmelse om elevernes arbejdstid EUC Sjælland har siden 1/ haft en politik som danner rammen om 37 timers læringsaktiviteter om ugen for eleverne. Læringsaktiviteterne består af 35 lektioners undervisning og andre lærerstyrede aktiviteter samt forberedelse. Dermed svarer den samlede arbejdstid for såvel grundforløbs- som hovedforløbselever til fuld tid. Politikken kan læses i fuld længde på: for 37 timers læringsaktiviteter på EUD - september 2011.doc Omfanget af øvrige læringsaktiviteter beskrives mere detaljeret på niveau 3 i de lokale undervisningsplaner. 1.5 Overordnede bestemmelser af vurdering af elevernes kompetencer Alle ansøgere til EUC Sjællands uddannelser vurderes. Vurderingsmetode- og indhold afhænger af den søgte uddannelse:

5 GF1: Eleverne optages på baggrund af deres uddannelsesparathedsvurdering samt karaktergennemsnit i dansk og matematik. Som udgangspunkt optages kun elever, der er uddannelsesparate og består adgangskravene. Elever, der erklæres ikkeuddannelsesparate på baggrund af faglige mangler, optages hvis de består adgangskravene. Vi afholder og vurderer optagelsesprøver efter de gældende regler. Alle GF1 elever gennemfører en læsetest, og elever der vurderes at have behov for SPS gennemfører ordblindetest. Alle GF1 elever vurderes og vejledes i løbet af de første to uger i forhold til det videre uddannelsesvalg samt evt. brug af støttetimer mv. GF1/EUX: Elever der ønsker EUX vurderes og vejledes endvidere på baggrund af højere krav til det faglige niveau. Elever med under 4 i dansk, engelsk og matematik vil få meget svært ved at bestå tre C-niveauer på 20 uger. GF2: Vi afholder strukturerede samtaler med alle ansøgere (ved brug af et standardiseret skema for alle uddannelser), hvor eleverne dels vurderes på om de har bestået adgangskravene og dels på om de har mulighed for at nå grundfagsniveauerne i den søgte uddannelse og om det evt. forudsætter særlige brug af valgfag. Hvis vi vurderer at de faglige kompetencer og/eller motivationen ikke modsvarer kravene, vejledes eleven til en anden uddannelse hos os eller til at forbedre det faglige niveau på VUC eller anden relevant uddannelsesinstitution. Dette foregår i dialog med de lokale UU-centre. EUV: Alle ansøgere, der opfylder adgangskravene, gennemgår en realkompetencevurdering efter de gældende regler i løbet af de første 0,5-10 dage, med henblik på vurdering af om de skal gennemføre EUV1, EUV2 eller EUV3. Alle elever har endvidere mulighed for at få en individuel kompetencevurdering med henblik på merit og/eller afkortning. 1.6 Generelle eksamensregler EUC Sjællands eksamensreglement indeholde alle generelle regler for prøver og eksamener på de grundlæggende erhvervsrettede uddannelser på EUC Sjælland. Eksamensreglementet findes på: For interesserede findes her instrukser til censorer og eksaminatorer: Overgangsordninger Alle elever der begynder på en uddannelse efter 1/ starter på de nye uddannelser. Elever der er begyndt før 1/ fortsætter som udgangspunkt uddannelsen efter de hidtidige regler. De grundfagselever, der ønsker at blive overført til ny ordning (GF2), vil blive vurderet og vejledt i forhold til adgangskrav og krav til de faglige niveauer på den pågældende uddannelse. Såfremt hovedforløbselever og deres praktikvirksomheder ønsker overflytning til ny ordning, vil den enkelte elev blive vurderet og vejledt i forhold om eleven opfylder adgangskravene/gærdehøjderne. Hvis skolen af planlægningsmæssige (eller andre) årsager ikke kan opfylde ønsket om overflytning til ny ordning, vil skolen hjælpe med at undersøge om andre skoler kan tilbyde overflytning.

6 2. Hovedforløb Hovedforløbet veksler imellem praktik og teori. På skolen undervises i de kompetencekrav som de faglige udvalg har specificeret og dine kompetencer forstærkes gennem yderligere træning hjemme i virksomheden. 2.1 Praktiske oplysninger Uddannelsesleder Jan Pedersen jape@eucsj.dk mobil Pædagogiske, didaktiske og metodiske grundlag EUC Sjælland har udarbejdet et fælles pædagogisk og didaktisk grundlag. Her viser vi hvad skolen forstår ved god undervisning, og hvordan vi understøtter læring på EUC Sjælland. Grundlaget skal tjene som støtte for lærere og ledere gennem klare målsætninger og tydelige forventninger til tilrettelæggelsen af undervisningen, samarbejde, læringsmiljø og pædagogisk ledelse. Det pædagogiske grundlag er et dokument, der altid vil være under forandring så det til stadighed skal søge at afspejle den pædagogiske praksis på EUC Sjælland. Det pædagogiske og didaktiske arbejde er forankret i de selvstyrende teams, og udvikles gennem dialog med elever og ledelse. Vi tager udgangspunkt i skolens vision og mission Det betyder, at vores rettesnor for undervisningen er faglig stolthed, der udvikles i sociale fællesskaber og gør alle så dygtige som de kan blive. Vi er udviklingsorienterede, globalt orienterede og fremtidssikrer vores undervisning ved brug af digitalisering, automatisering og fokus på bæredygtighed. Alle medarbejdere skal motiveres af, at vi både internt og eksternt er kendt for samarbejde, dialog og tillid. Vi stiller krav til elever og kursister Vi er en skole, der rummer mange elevtyper, kulturer og indfaldsvinkler til uddannelse. Vi sætter stor pris på forskelligheden og stiller krav til den enkelte elev. Vi forventer, at alle vores elever har lyst til at lære i dialog med andre. Det betyder at eleverne møder hver dag, er forberedte til undervisningen, udviser respekt og tager hensyn til andre. Forberedelse kan være lektier, huske sikkerhedssko, værktøj etc. Vi forventer af alle vores elever, at de er engagerede og motiverede i fællesskabets og egen læring. Det betyder at man aktivt deltager i undervisningen. Vi tror på at læring bedst opnås gennem samarbejde, medansvar og aktiv medvirken. Læreren er central i forhold til elevernes engagement, motivation og læring I arbejdet med elevernes motivation og læring er det afgørende, at lærerne konstant reflekterer over valg af læringsmål, indhold, metoder, elevernes medinddragelse og aktivitetsformer. Der anvendes varierende metoder i undervisningen, så den er involverende og motiverende for eleverne. Al undervisning og forløb planlægges med varierede metoder. Metoderne kan eks. være klasseundervisning, gruppearbejde, projektarbejde, selvstudier, Co-operative Learning, innovativ pædagogik. Gennem undervisning skaber vi bro mellem elevens skoleliv og hverdags/arbejdsliv. Det sker gennem helheds- og problemorienteret undervisning, lektier, inddragelse af elevers viden og erfaringer fra praktikplads, studiejob, arbejdstøj, fritidsinteresser etc. Vi tror på, at læring er mest effektiv, når den bygger på elevens styrkesider. Det skyldes, at eleven typisk vil være mere motiveret og interesseret, få bedre oplevelser og have mere succes på områder, hvor styrkerne kan foldes ud. Elevernes styrkesider foldes ud gennem inddragelse i planlægning, gennemførsel og evaluering af undervisningen. Det er læreren der skal sikre de faglige mål, men eleverne kan have indflydelse på udvælgelse af det faglige indhold, hvor det er muligt ifølge fagplanen, valg af arbejdsformer,

7 valg af materialer samt undervisningsplanlægning og tidsforbrug. Gennem inddragelse og medindflydelse ruster vi eleverne til at blive demokratiske medborgere. Undervisningen skal sikre, at eleverne opnår høj faglighed og de nødvendige kompetencer der efterspørges efter endt uddannelse. Vi mener, at det er afgørende at vores elever oplever en erhvervsrettet ungdomskultur, hvor de bliver klædt på til at begå sig på en arbejdsplads eller på en videregående uddannelse. Vores undervisning er helhedsorienteret og kobler teori med praktiske øvelser, eksempler fra produktion eller samfund, erfaringer fra praktik, m.v. Det vil sige, at vi tilrettelægger undervisningen så den er problemorienteret og tager udgangspunkt i den konkrete virkelighed. Vi giver eleverne grundlæggende arbejdspladskompetencer. Vi arbejder med mødestabilitet, personlig fremtoning, samarbejdsevne, kommunikation, overblik over produktionsprocesser, planlægning m.v. Vi giver eleverne grundlæggende studiekompetencer. Gennem planlægning, selvstændigt arbejde, gruppearbejde, fordybelse og refleksion. Vi ruster eleverne til fremtiden. Vi underviser i digitalisering, automatisering og bæredygtighed. Vi er fokuserede på elevernes læring, og vi arbejder systematisk med at afprøve undervisningsmetoder, der fremmer elevernes læring bedst muligt. Det er både ledelsens og lærerens ansvar, at der hele tiden er fokus på elevernes læring og dermed på arbejdet med at gøre undervisningen bedre og mest mulig relevant for eleverne. Vi evaluerer løbende undervisningsmetoder og undervisningspraksis i fag, moduler, forløb og projekter, og implementerer de bedste metoder på skolen. Evalueringerne deles med den pædagogiske ledelse samt den pædagogiske udviklingsafdeling og bruges til hele tiden at forbedre og udvikle undervisningen. Vi udvikler undervisernes pædagogiske praksis ved såvel kollegial som ledelsesmæssig supervision, samt pædagogisk ledelse med fokus på elevernes læring Vi er åbne om resultaterne af evalueringerne og de handleplaner, vi laver som opfølgning på evalueringerne Vi prioriterer løbende faglig, pædagogisk og ledelsesmæssig kompetenceudvikling Vi prioriterer arbejdet med et kvalitetssystem, der retter fokus på alle rammer og mål for undervisningen. Herunder elevernes trivsel og læringsudbytte, skolens økonomi og kvalitetens af vores servicetilbud. Vi arbejder med tydelig klasseledelse. Det er lærerne, som har ansvaret for at lede undervisningen, der skal føre til, at eleverne kan tilegne sig uddannelsens kompetencer. I gennemførelsen af undervisningen betyder det, at læreren tager ansvaret for at undervisningen gennemføres på en sådan måde, at eleverne opnår den viden og de kompetencer, der er hensigten. Vi sætter os tydelige mål for undervisningen (hver time, modul, forløb, projekt osv.) og fortæller eleverne, hvad de skal lære og hvorfor de skal lære det. Vi arbejder med læringsmål, når undervisningen tilrettelægges. Læringsmålene sættes på baggrund af mål i bekendtgørelser eller uddannelsesordninger for de forskellige uddannelser og viden om elevernes forudsætninger. Læringsmålene gøres tydeligt for eleverne og læreren sikrer at målene løbende tilpasses en heterogen elevgruppe. Eleverne modtager klar og konstruktiv feedback i forhold til deres progression, arbejdsprocesser og resultater. Lærerne giver eleverne konstruktiv fremadrettet feedback på arbejdsindsats, deltagelse og udbytte. Det kan ske gennem en formativ og summativ evaluering. Eleverne oplever flere former for feedback gennem deres uddannelse. Det kan ske gennem tests med efterfølgende samtale, feedbacksamtaler mellem læreren og den enkelte elev, elev-elev feedback, eller som feedback fra læreren til klassen. 2.3 Kriterier for vurdering af elevernes kompetencer og forudsætninger Din realkompetencevurdering (RKV) bliver foretaget af en lærer, inden for de første 2 uger. Det foregår ved samtaler, og eller praktiske/teoretiske opgaver. Dine realkompetencer bliver vurderet i forhold til de

8 standarder, adgangskrav eller kompetencemål, der findes på den uddannelse, du ønsker at tage. En realkompetencevurdering er en individuel vurdering af alle ens kompetencer. Målet med en realkompetencevurdering er at anerkende og afklare dine kompetencer. De kompetencemål du opfylder registrerer læreren i Elevplan Er du over 25år - læs om EUV på dette link: Undervisningen på hovedforløbet Skolen anvender Elevplan derfor beskrives følgende i de konkrete læringsaktiviteter og læringselementer: Den nærmere struktur for de enkelte hovedforløb Beskrivelse af hvordan mål fra de forskellige skolefag i uddannelsen, indgår i læringsaktiviteterne, som skolen har opdelt undervisningen i. Skolens udbud af valgfag og retningslinjer for vejledning i den forbindelse Beskrivelse af indholdet i de uddannelsesspecifikke fag Fagfordeling og certifikatkrav Herunder er trin 1 - personvognsmontør og trin 2 personvognsmekaniker beskrevet. Trin1 UVM fag M Faglig kommunikation 1 Rutineret Kontrol og rep af pvbremser og bremsesystemer Avanceret Eftersyn og kontrol af lys, visker akkumulator Avanceret Fejlfinding på elektriske systemer Avanceret 1 M Automiljø Rutineret Kundeservice Rutineret 0, Reparation af træk/kardanaksler Rutineret 0, Reparation af kobling Avanceret 0, Kontrol og reparation af styretøj og undervogn Avanceret 2,5 M Autofysiske begreber Avanceret Kontrol og reparation af motorer 1 Avanceret 1, Iværksætteri PV Avanceret 0, Service- og sikkerhedseftersyn Avanceret Rudeilimning og reparation af stenslag Avanceret 0, Service på airconditionanlæg Rutineret 0, Skoleprøve trin1

9 Trin2 M Fejlfinding og reparation af starter og lader Avanceret Reparation af komfortelementer Avanceret Fejlfinding og rep af aircon og klima Avanceret Reparation af airbaganlæg Avanceret 0, Avanceret fejlfinding på elektroniske systemer Avanceret 1,5 2.5 Ny mesterlære På den ny mesterlære er det normalt hele det første år af din uddannelse, der foregår som praktisk arbejde hos mester. Der kan dog godt være korte skoleperioder indlagt, men du skal ikke igennem det almindelige grundforløb på skole. Din oplæring hos din mester eller i virksomheden erstatter grundforløbet. Efter den grundlæggende praktiske oplæring - altså i slutningen af året - bliver det afgjort, om du er klar til at gå i gang med hovedforløbet. For at komme i gang med ny mesterlære skal du have en skriftlig uddannelsesaftale med en virksomhed. Derefter laver skolen sammen med din mester og dig en uddannelsesplan for hele året. Planen beskriver, hvad du skal lære både praktisk og teoretisk. Der vil ofte indgå perioder på skole, men det vil være korte forløb. Hovedvægten ligger helt klart på praktisk arbejde i virksomheden. Du vil få en kontaktlærer fra skolen. Kontaktlæreren kan støtte både dig og virksomheden undervejs i den praktiske oplæringstid. Når det første års praktiske oplæring er ved at være slut, bliver du kompetencevurderet. Det vil sige, at skolen og virksomheden vurderer, om du er klar til at starte på uddannelsens hovedforløb. Du skal normalt løse en praktisk opgave, som indgår i vurderingen. Hvis din viden er ok, får du et bevis fra skolen på, at du er godkendt til at gå videre med hovedforløbet. Bliver du ikke godkendt, ændrer man din uddannelsesplan og planlægger, hvordan du alligevel kan komme videre med din uddannelse. 2.6 Bedømmelsesplan Bedømmelsesplaner for uddannelserne er beskrevet i læringsaktiviteterne 2.7 Eksamensregler M Kontrol og reparation af motorer 2 Avanceret 1, Kontrol og rep af benzin- og tændingsanlæg Avanceret 1, Det internationale arbejdsmarked Avanceret 0, Kontrol og reparation af dieselindsprøjtningsanlæg Avanceret 1,5 M Udmåling, rep og justering af elektronisk servostyring Avanceret Kontrol og reparation af transmissionssystemer Avanceret Teknologisk udvikling og innovation Avanceret 0, Kontrol og reparation af ABS ESP Avanceret 1,5 M Rep af elektriske installationer i døre Avanceret Kontrol, fejlfinding og rep af tegngivningssystemer Avanceret 0, Kontrol og rep af benzin- og tændingsanlæg Avanceret 0, Kontrol og reparation af dieselindsprøjtningsanlæg Avanceret 0, kontrol og rep af motorstyringsanlæg Avanceret Vurdering af brugt bil Avanceret 0, Svendeprøve 1 Erhvervsrettet påbygning 8884 Sikkerhed på eldrevne og hybride køretøjer Avanceret Reparation af automatgearkasser Avanceret Diagnose og emission-diesel modul 2 Avanceret 1

10 Skolens eksamensreglement forefindes på dette link: Samarbejde med det faglige udvalg, praktikvirksomheden og elev De lokale uddannelsesudvalg for de forskellige uddannelser gennemfører møder ca. 4 gange årligt. På møderne drøftes blandt andet behovet for fornyelse af de lokale undervisningsplaner, samt udviklingen af en pædagogisk og økonomisk hensigtsmæssig tilrettelæggelse af skoleundervisningen. 2.9 Overgangsordninger Alle elever der begynder på en uddannelse efter 1/ starter på de nye uddannelser. Elever der er begyndt før 1/ fortsætter som udgangspunkt uddannelsen efter de hidtidige regler. De grundfagselever, der ønsker at blive overført til ny ordning (GF2), vil blive vurderet og vejledt i forhold til adgangskrav og krav til de faglige niveauer på den pågældende uddannelse. Såfremt hovedforløbselever og deres praktikvirksomheder ønsker overflytning til ny ordning, vil den enkelte elev blive vurderet og vejledt i forhold om eleven opfylder adgangskravene/gærdehøjderne. Hvis skolen af planlægningsmæssige (eller andre) årsager ikke kan opfylde ønsket om overflytning til ny ordning, vil skolen hjælpe med at undersøge om andre skoler kan tilbyde overflytning.

11 3. Hovedforløb Læringselementerne er de fag du skal igennem i løbet af din uddannelse. Hvert fag er nærmere beskrevet i elevplan under fanen målpinde. 3.1 Uddannelsens navn. Personvognsmontør Personvognsmekaniker (inklusive talent) 3.2 Visuel oversigt over uddannelsesforløbet. H1 H2 H3 H4 H5 H6 H7 Et normalt uddannelsesforløb vil følge en skabelon, hvor eleven veksler imellem praktik og skoleophold. Se pkt 2.4. Der kan dog være forhold der gør at to skoleophold ligger lige efter hinanden. Hvert skoleophold er af en vejledende varighed af 25 undervisningsdage. 3.3 Elevrettet beskrivelse af uddannelsen Hovedforløbet tager som udgangspunkt 35 uger, fordelt på 7 skoleperioder og består af mange emner du skal igennem. Du lærer om alle typer biler med en totalvægt under kg, både personbiler og varevogne, og du lærer at justere fejl på motorer, styretøj, bremser, koblinger og det elektriske anlæg som fx klimaanlæg. Du kan afslutte som personvognsmontør - trin 1, her slutter du efter H3 eller som personvognsmekaniker - trin 2. Som personvognsmontør lærer du at tilrettelægge og gennemføre arbejdet i forbindelse med eftersyn og simpel fejlfinding på benzin- og dieselmotorer. Du lærer også at fejlsøge, reparere og udskifte nedslidte og defekte dele. Som personvognsmekaniker lærer du også om forskellige former for automatik og elektronik. Du lærer om de elektriske systemer og får et grundigt kendskab til de forskellige typer af motorer, bremser, gearkasser, klimaanlæg osv. Du lærer endvidere om alternative typer af brændstof samt om bilens sikkerhedsmæssige udstyr. Du kan vælge i samråd med din mester at tage uddannelsen på talent-niveau. Dette medfører en højere grad af selvstændighed i løsningen af de stillede opgaver. Oftest med en større grad af dokumentation, videns søgning og selvstændighed. Talentvejen skal vælges fra starten af uddannelsen, da man ikke kan starte efter H1, men det er muligt at hoppe fra talentvejen. De afsluttende prøver er de samme som for den almindelige elev. Du kan læse videre til automationsteknolog, autoteknolog, driftsteknolog offshore, produktionsteknolog og maskinmester.

12 3.4 Elevens arbejdstid pr. uge Elevens arbejdstid er oftest opdelt efter følgende model: 26 timers undervisning, 6 timers lektier og 5 timers selvstændigt gruppearbejde alt i alt 37 timer Al ophold på værkstedet er kun muligt i undervisningstiden, men vi tilbyder plads i klasselokalerne efter skoletid, så der kan arbejdes i grupper om eftermiddagen. Her vil der være begrænset mulighed for lektiehjælp. 3.5 Læringselementer: På hovedforløbet som personvognsmekaniker bliver du præsenteret for bilens opbygning. Du vil lære at kontrollere, vurdere og reparere bilen komponenter. Herunder er der vist et par eksempler på nogle af de fag du kommer igennem. Målpindene er beskrevet i elevplan under hvert fag Kontrol og reparation af styretøj og undervogn Kan du ud fra din viden om opbygning, funktion og gældende lovgivning for styretøj og undervognens hjulophæng tilrettelægge og gennemføre sikkerhedseftersyn, reparation og udskiftning af bilens styretøj, hjul, hjulophæng, hjullejer og støddæmpere efter fabrikantens anvisninger og gældende miljø-krav. Har du viden om bilens hjulvinkler og deres betydning for bilens køreegenskaber. Kan du gennemføre udmåling og justering af bilens hjulvinkler i forhold til rattets ligeudstilling efter fabrikantens anvisninger Har du viden om opbygning, mærkning og anvendelse af gængse dæk og fælgtyper til personbiler samt gældende lovgivning på området Kan du reparere dæk under hensyn til sikkerhedsmæssige krav samt udskifte og afbalancere dæk og fælge efter fabrikantens anvisninger, gældende miljøkrav og en vurdering af dæktype og kvalitet Kan du vejlede kunden ud fra lovmæssige, tekniske og økonomiske vurderinger ved reparationer på styretøj og undervogn Har du viden om bortskaffelse af miljøbelastende affald i forbindelse med arbejde med styretøj og undervogn 8859 Service- og sikkerhedseftersyn Kan du udføre et service- og sikkerhedseftersyn efter personbilens serviceskema, klargøre bilen til syn samt udlæse fejlkoder og nulstille serviceindikator Kan du udfærdige en servicerapport med eventuelle kommentarer om delenes tilstand samt redegøre for mulige fundne ekstra arbejder Kan du udføre arbejdet ud fra et kundevenligt synspunkt og behandling af køretøjet - fra start til slut Har du viden om bortskaffelse af miljøbelastende affald i forbindelse med serviceeftersyn og klargøring til syn 8878 Kontrol og reparation af motorstyringsanlæg Kan du tilrettelægge og gennemføre et rationelt fejlfindingsforløb på motorstyringsanlæg og foretage udskiftning af alle komponenter på benzin- og dieselmotorer samt reparere tilhørende ledningsnet. Kan du udføre arbejdsopgaver ud fra sin viden om kontrol af motorens mekaniske funktion samt viden om komponenternes funktion i systemet Kan du foretage udlæsning af fejllager og fortolke værdier fra motorstyreboks herunder søge informationer om de nødvendige værdier. Har du viden om bortskaffelse af miljøbelastende affald i forbindelse med arbejdsopgaver ved motorstyringsanlæg Kan du fortage kodning og tilpasning af alle relevante komponenter i systemet.

13 3.6 Tilrettelæggelse af undervisningen/læringsmiljø Dagligdagen vil være en vekslende kombination af teori og praksisnær værkstedsundervisning. Da der kan forekomme store, såvel faglige som teoretisk forskelle blandt eleverne og om eleverne er på talentlinien, vil undervisningen kunne være differentieret ved forskellige sværhedsgrader i opgaverne. Enten ved udlevering af emner, som er fagligt mere udfordrerne, eller den modsatte retning mere overskuelige, så de kan tilpasses den enkeltes behov. Ligeledes vil nogle elever dette gælder især talenteleverne blive udfordret, ved selv at skulle problemløse. Hvor andre har større udbytte af at blive guidet mere, af enten en lærer eller en elev som har løst den specifikke opgave, for derved også at styrke sin læring. Undervisningen på værkstedet tager udgangspunkt i det du lærer i teorien. Der vil være håndværktøj, specialværktøj, sikkerhedsforanstaltninger i form af udsugning, lifte, biler, computere, værkstedshåndbøger og ikke mindst en tavle, så en hurtig teorilektion kan flettes ind, uden at skulle forlade værkstedet. Hvor typisk teoriundervisning vil være med en kombination af skriftlige og mundtlige opgaver, eller tavle undervisning i en dynamisk dialog mellem lærer og elev, hvor medierne som tavle, projektor, video eller komponenter vil indgå. 3.7 Evaluering og feedback i undervisningen Formativ: - Fremadrettet med henblik på forbedring - undervejsevaluering - Feedback på den enkeltes udbytte - Fokus på processen - Beskrivende faglighed - Et redskab til pædagogisk udviklingsarbejde - Ikke standardiseret, men til formålet fremstillet materiale og besvarelser Summativ: - Bagudrettet med henblik på resultatvurdering - direkte svar på udført opgave - Feedback på produktet af undervisningen - Relateret til fastlagte kriterier/standarder - Normativ (foreskrivende) faglighed - Grad af målopfyldelse - Redskab til at bedømme faglige præstationer 3.8 Eksamen/afsluttende prøver Den afsluttende prøve i trin 1, personvognsmontør, består af en praktisk orienteret opgave. Prøvens indhold tilrettelægges af skolen og har en varighed af 6 timer. Ved denne prøve er der en skuemester til stede. Den afsluttende prøve i specialet personvognsmekaniker består af en praktisk opgave med mundtlige elementer. Opgaven løses inden for 12 klokketimer. Ved prøvens begyndelse trækker eleven lod mellem opgaver, hvis indhold er knyttet til uddannelsens kompetencemål. Opgaven besvares ved en praktisk udførelse af den fejlfindings- og reparationsproces, der er indeholdt i den udtrukne opgave. I forbindelse med prøven gives eleven lejlighed til mundtligt at redegøre for den anvendte arbejdsproces i forhold til den praktiske løsning af opgaven for derved at demonstrere

14 sin forståelse af den praktiske opgaves gennemførelse. Prøven anses for færdigudført, når eleven melder klar, og værktøj m.v. er rengjort og på plads. Ved bedømmelsen af opgaveløsningerne ved den praktiske prøve gives én samlet karakter, hvori følgende bedømmelseskriterier indgår: Elevens teknisk-faglige kompetencer inden for de områder, der er omfattet af uddannelsens mål og elevens almenfaglige og personlige kompetencer inden for faglig kommunikation, materialeforståelse, arbejdsplanlægning og dokumentation samt miljø- og kvalitetsbevidsthed. Ved denne prøve er der 2 skuemestre til stede. En fra arbejdstagerside oftest en mekaniker og en fra arbejdsgivers side - oftest en værkfører. For begge prøvers vedkommende gives en karakter ved afslutning og votering af prøven.

Vi stiller krav til elever og kursister. Fælles pædagogisk og didaktisk grundlag

Vi stiller krav til elever og kursister. Fælles pædagogisk og didaktisk grundlag Fælles pædagogisk og didaktisk grundlag EUC Sjælland har udarbejdet et fælles pædagogisk og didaktisk grundlag. Her viser vi hvad skolen forstår ved god undervisning, og hvordan vi understøtter læring

Læs mere

Hovedforløbet Godschauffør LUP

Hovedforløbet Godschauffør LUP Hovedforløbet Godschauffør LUP EUC Sjælland Køge, Haslev, Næstved Administrativ adresse: Jagtvej 2, 4700 Næstved Telefon 55 75 33 00. Fax 55 75 33 50 E-mail eucsj@eucsj.dk Undervisningsplanen er fastsat

Læs mere

Den lokale undervisningsplan (LUP)

Den lokale undervisningsplan (LUP) Den lokale undervisningsplan (LUP) 1 Indledning Den lokale uddannelsesplan er udarbejdet med udgangspunkt i kravene, som er fastsat i hovedbekendtgørelsens 45 og 46. Den lokale uddannelsesplan er et planlægningsværktøj

Læs mere

Den lokale undervisningsplan (LUP)

Den lokale undervisningsplan (LUP) Den lokale undervisningsplan (LUP) 1 Indledning Den lokale uddannelsesplan er udarbejdet med udgangspunkt i kravene, som er fastsat i hovedbekendtgørelsens 45 og 46. Den lokale uddannelsesplan er et planlægningsværktøj

Læs mere

Den lokale undervisningsplan (LUP) Grundforløb 2 Frisør

Den lokale undervisningsplan (LUP) Grundforløb 2 Frisør Den lokale undervisningsplan (LUP) Grundforløb 2 Frisør 1 Indledning Den lokale uddannelsesplan er udarbejdet med udgangspunkt i kravene, som er fastsat i hovedbekendtgørelsens 45 og 46. Den lokale uddannelsesplan

Læs mere

Den lokale undervisningsplan (LUP)

Den lokale undervisningsplan (LUP) Den lokale undervisningsplan (LUP) 1 Indledning Den lokale uddannelsesplan er udarbejdet med udgangspunkt i kravene, som er fastsat i hovedbekendtgørelsens 45 og 46. Den lokale uddannelsesplan er et planlægningsværktøj

Læs mere

Den lokale undervisningsplan (LUP) Hovedforløb

Den lokale undervisningsplan (LUP) Hovedforløb Den lokale undervisningsplan (LUP) Hovedforløb 1 Indledning Den lokale uddannelsesplan er udarbejdet med udgangspunkt i kravene, som er fastsat i hovedbekendtgørelsens 45 og 46. Der findes tre niveauer

Læs mere

Hovedforløbet Buschauffør i kollektiv trafik

Hovedforløbet Buschauffør i kollektiv trafik Hovedforløbet Buschauffør i kollektiv trafik EUC Sjælland Køge, Haslev, Næstved Administrativ adresse: Jagtvej 2, 4700 Næstved Telefon 55 75 33 00. Fax 55 75 33 50 E-mail eucsj@eucsj.dk Undervisningsplanen

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til personvognsmekaniker

Uddannelsesordning for uddannelsen til personvognsmekaniker 1. Ikrafttrædelsesdato: 01.08.2015 Uddannelsesordning for uddannelsen til personvognsmekaniker Udstedt af Metalindustriens uddannelsesudvalg i henhold til bekendtgørelse nr. 380 af 18. april 2015 om uddannelsen

Læs mere

Skabelon for skolernes lokale undervisningsplan for grundforløbets anden del

Skabelon for skolernes lokale undervisningsplan for grundforløbets anden del Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Frederiksholms Kanal 26 1220 København K Tlf. 3392 5000 Fax 3392 5567 E-mail stuk@stukuvm.dk www.stukuvm.dk CVR nr. 29634750 Skabelon for skolernes lokale undervisningsplan

Læs mere

Skabelon for skolernes lokale undervisningsplan for hovedforløb.

Skabelon for skolernes lokale undervisningsplan for hovedforløb. Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Frederiksholms Kanal 26 1220 København K Tlf. 3392 5000 Fax 3392 5567 E-mail stuk@stukuvm.dk www.stukuvm.dk CVR nr. 29634750 Skabelon for skolernes lokale undervisningsplan

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til Personvognsmekaniker

Uddannelsesordning for uddannelsen til Personvognsmekaniker Praktik Praktik Praktik Praktik Praktik Praktik Praktik Praktik 1. Ikrafttrædelsesdato: 15.07.2016 Uddannelsesordning for uddannelsen til Personvognsmekaniker Udstedt af det faglige udvalg for personvognsmekanikeruddannelsen

Læs mere

Den lokale undervisningsplan (LUP) Grundforløb 2

Den lokale undervisningsplan (LUP) Grundforløb 2 Den lokale undervisningsplan (LUP) Grundforløb 2 1 Indledning Den lokale uddannelsesplan er udarbejdet med udgangspunkt i kravene, som er fastsat i hovedbekendtgørelsens 45 og 46. Den lokale uddannelsesplan

Læs mere

Den lokale undervisningsplan (LUP) Grundforløb 2 Industritekniker

Den lokale undervisningsplan (LUP) Grundforløb 2 Industritekniker Den lokale undervisningsplan (LUP) Grundforløb 2 Industritekniker 1 Indledning Den lokale uddannelsesplan er udarbejdet med udgangspunkt i kravene, som er fastsat i hovedbekendtgørelsens 45 og 46. Den

Læs mere

2. skoleperiode Kontrol og reparation af styretøj og undervogn 2,5 uge Fag 8853 Rutineret (Standpunktskarakter) Kompetencemål

2. skoleperiode Kontrol og reparation af styretøj og undervogn 2,5 uge Fag 8853 Rutineret (Standpunktskarakter) Kompetencemål 2. skoleperiode Kontrol og reparation af styretøj og undervogn 2,5 uge Fag 8853 Rutineret (Standpunktskarakter) Kompetencemål 5. udføre eftersyn, fejlfinding, reparation og vedligeholdelse på personvognes

Læs mere

Skabelon for skolernes lokale undervisningsplan for grundforløbets første del

Skabelon for skolernes lokale undervisningsplan for grundforløbets første del Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Frederiksholms Kanal 26 1220 København K Tlf. 3392 5000 Fax 3392 5567 E-mail stuk@stukuvm.dk www.stukuvm.dk CVR nr. 29634750 Skabelon for skolernes lokale undervisningsplan

Læs mere

Hovedforløbet Personvognsmekaniker, v01

Hovedforløbet Personvognsmekaniker, v01 Hovedforløbet Personvognsmekaniker, v01 Generel information om skolen EUC Sjælland Køge, Haslev, Næstved Administrativ adresse: Jagtvej 2, 4700 Næstved Telefon 55 75 33 00. Fax 55 75 33 50 E-mail eucsj@eucsj.dk

Læs mere

STUKKATØR Den lokale undervisningsplan (LUP)

STUKKATØR Den lokale undervisningsplan (LUP) STUKKATØR Den lokale undervisningsplan (LUP) 1 Indledning Den lokale uddannelsesplan er udarbejdet med udgangspunkt i kravene, som er fastsat i hovedbekendtgørelsens 45 og 46. Den lokale uddannelsesplan

Læs mere

Skabelon for skolernes lokale undervisningsplan for det studiekompetencegivende forløb på merkantil eux

Skabelon for skolernes lokale undervisningsplan for det studiekompetencegivende forløb på merkantil eux Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Frederiksholms Kanal 26 1220 København K Tlf. nr.: 33 92 50 00 E-mail: stuk@stukuvm.dk www.stukuvm.dk CVR nr.: 29634750 Skabelon for skolernes lokale undervisningsplan

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til oliefyrstekniker

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til oliefyrstekniker BEK nr 435 af 13/04/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 8. juli 2016 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 007.46T.541 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Tekstdel - Uddannelsesordning for personvognsmekaniker

Tekstdel - Uddannelsesordning for personvognsmekaniker Tekstdel - Uddannelsesordning for personvognsmekaniker 1 Denne tekstdel af uddannelsesordningen indeholder generelle oplysninger om uddannelsen i henhold til uddannelsesbekendtgørelsens regler. Udover

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til. personvognsmekaniker

Uddannelsesordning for uddannelsen til. personvognsmekaniker Uddannelsesordning for uddannelsen til Udstedelsesdato: 1. januar 2014 personvognsmekaniker Udstedt af Metalindustriens uddannelsesudvalg i henhold til bekendtgørelse nr. 386 af 26/4/2012 om uddannelserne

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til Køletekniker

Uddannelsesordning for uddannelsen til Køletekniker Uddannelsesordning for uddannelsen til Køletekniker 1. Ikrafttrædelsesdato: 15.07.2015 Udstedt af det faglige udvalg for [uddannelse] i henhold til bekendtgørelse nr. [x] af [dato] om uddannelsen til [uddannelsens

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til lastvognsmekaniker

Uddannelsesordning for uddannelsen til lastvognsmekaniker 1. Ikrafttrædelsesdato: 01.08.2015 Uddannelsesordning for uddannelsen til lastvognsmekaniker Udstedt af Metalindustriens uddannelsesudvalg i henhold til bekendtgørelse nr. 379 af 8. april 2015 om uddannelsen

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til Køletekniker

Uddannelsesordning for uddannelsen til Køletekniker 1. Ikrafttrædelsesdato: 15. juli 2016 Uddannelsesordning for uddannelsen til Køletekniker Udstedt af det faglige udvalg for Metalindustriens Uddannelser i henhold til bekendtgørelse nr. 328 af 27/03/2015

Læs mere

Den lokale undervisningsplan (LUP) Grundforløb 2

Den lokale undervisningsplan (LUP) Grundforløb 2 Den lokale undervisningsplan (LUP) Grundforløb 2 1 Indledning Den lokale uddannelsesplan er udarbejdet med udgangspunkt i kravene, som er fastsat i hovedbekendtgørelsens 45 og 46. Den lokale uddannelsesplan

Læs mere

LOKAL UNDERVISNINGSPLAN (LUP) ERHVERVSUDDANNELSERNE SVENDBORG ERHVERVSSKOLE

LOKAL UNDERVISNINGSPLAN (LUP) ERHVERVSUDDANNELSERNE SVENDBORG ERHVERVSSKOLE LOKAL UNDERVISNINGSPLAN (LUP) ERHVERVSUDDANNELSERNE SVENDBORG ERHVERVSSKOLE Indhold Generelt for Svendborg Erhvervsskole - Erhvervsuddannelserne... 3 Praktiske oplysninger... 4 Skolens pædagogiske og didaktiske

Læs mere

Den lokale undervisningsplan (LUP) Grundforløb 2 Tandklinikassistent

Den lokale undervisningsplan (LUP) Grundforløb 2 Tandklinikassistent Den lokale undervisningsplan (LUP) Grundforløb 2 Tandklinikassistent 1 Indledning Den lokale uddannelsesplan er udarbejdet med udgangspunkt i kravene, som er fastsat i hovedbekendtgørelsens 45 og 46. Den

Læs mere

Den lokale undervisningsplan (LUP) Grundforløb 2 Bil, Fly og andre Transportmidler

Den lokale undervisningsplan (LUP) Grundforløb 2 Bil, Fly og andre Transportmidler Den lokale undervisningsplan (LUP) Grundforløb 2 Bil, Fly og andre Transportmidler Indledning Den lokale uddannelsesplan er udarbejdet med udgangspunkt i kravene, som er fastsat i hovedbekendtgørelsens

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til Køletekniker

Uddannelsesordning for uddannelsen til Køletekniker Uddannelsesordning for uddannelsen til 1. Ikrafttrædelsesdato: 1. august 2015 Udstedt af det faglige udvalg for Metalindustriens Uddannelser i henhold til bekendtgørelse nr. 328 af 27/03/2015 om uddannelsen

Læs mere

Tabel 1 udkast 3 - Fagenes bidrag til kompetencemålene - skoledelen af hovedforløbet. faget

Tabel 1 udkast 3 - Fagenes bidrag til kompetencemålene - skoledelen af hovedforløbet. faget Tabel udkast 3 - Fagenes bidrag til kompetencemålene - skoledelen af hovedforløbet Faget bidrager til følgende kompetencemål Fagnavn Nummer/numre på Grundfag et eller flere kompetencemål, som faget bidrager

Læs mere

2. skoleperiode Kontrol og reparation af styretøj og undervogn 2,5 uge Fag 8853 Rutineret (Standpunktskarakter) Kompetencemål

2. skoleperiode Kontrol og reparation af styretøj og undervogn 2,5 uge Fag 8853 Rutineret (Standpunktskarakter) Kompetencemål Kontrol og reparation af styretøj og undervogn 2,5 uge Fag 8853 Rutineret (Standpunktskarakter) 5. udføre eftersyn, fejlfinding, reparation og vedligeholdelse på personvognes styretøj og undervogn, herunder

Læs mere

Undervisningsplanen er fastsat af skolen i samarbejde med det lokale uddannelsesudvalg.

Undervisningsplanen er fastsat af skolen i samarbejde med det lokale uddannelsesudvalg. Hovedforløbet Elektrikeruddannelse Installationsteknik Generel information om skolen Praktiske oplysninger Generelt for skolen Skolens navn: EUC Sjælland Køge, Haslev, Næstved Administrativ adresse: Jagtvej

Læs mere

Tekstdel - Uddannelsesordning for Køletekniker

Tekstdel - Uddannelsesordning for Køletekniker Tekstdel - Uddannelsesordning for Køletekniker 1 Denne tekstdel af uddannelsesordningen indeholder generelle oplysninger om uddannelsen i henhold til uddannelsesbekendtgørelsens regler. Ud over tekstdelen

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til Flymekaniker

Uddannelsesordning for uddannelsen til Flymekaniker Uddannelsesordning for uddannelsen til Flymekaniker 1. Ikrafttrædelsesdato: 1. august 2015 Udstedt af Metalindustriens uddannelsesudvalg i henhold til bekendtgørelse nr. [x] af [dato] om uddannelsen til

Læs mere

6. skoleperiode Reparation af airbaganlæg 0,5 uge Fag 8871 Avanceret (Standpunktskarakter) Kompetencemål

6. skoleperiode Reparation af airbaganlæg 0,5 uge Fag 8871 Avanceret (Standpunktskarakter) Kompetencemål 6. skoleperiode Reparation af airbaganlæg 0,5 uge Fag 8871 Avanceret (Standpunktskarakter) Kompetencemål 17. udføre fejlfinding, reparation og vedligeholdelse på personvognes komfort- og sikkerhedsudstyr,

Læs mere

Den lokale undervisningsplan (LUP) Vejgodstransport GF2

Den lokale undervisningsplan (LUP) Vejgodstransport GF2 Den lokale undervisningsplan (LUP) Vejgodstransport GF2 1 Indledning Den lokale uddannelsesplan er udarbejdet med udgangspunkt i kravene, som er fastsat i hovedbekendtgørelsens 45 og 46. Den lokale uddannelsesplan

Læs mere

Tekstdel - Uddannelsesordning for personvognsmekaniker

Tekstdel - Uddannelsesordning for personvognsmekaniker Tekstdel - Uddannelsesordning for personvognsmekaniker 1 Denne tekstdel af uddannelsesordningen indeholder generelle oplysninger om uddannelsen i henhold til uddannelsesbekendtgørelsens regler. Udover

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til Forsyningsoperatør

Uddannelsesordning for uddannelsen til Forsyningsoperatør 1. Ikrafttrædelsesdato: 1. august 2015 Uddannelsesordning for uddannelsen til Udstedt af det faglige udvalg for forsyningsoperatøruddannelsen i henhold til bekendtgørelse nr. 487 af 21. april 2015 om uddannelsen

Læs mere

Hovedforløb for trin 2, personvognsmekaniker 2 år. Skole. Skole. Skole 5 Uger. Praktik

Hovedforløb for trin 2, personvognsmekaniker 2 år. Skole. Skole. Skole 5 Uger. Praktik Praktik Praktik Praktik Praktik Praktik Praktik Praktik Praktik Sagsnr.: 060.09S.541 1. Ikrafttrædelsesdato: 01.08.2015 Uddannelsesordning for uddannelsen til personvognsmekaniker Udstedt af Metalindustriens

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til Elektronikoperatør

Uddannelsesordning for uddannelsen til Elektronikoperatør 1. Ikrafttrædelsesdato: 1. august 2015 Uddannelsesordning for uddannelsen til Elektronikoperatør Udstedt af det faglige udvalg for elektronikoperatør uddannelsen i henhold til bekendtgørelse nr. 556 af

Læs mere

Hovedforløb Frisør LUP v07

Hovedforløb Frisør LUP v07 Hovedforløb Frisør LUP v7 Skolens navn: EUC Sjælland Køge, Haslev, Næstved Administrativ adresse: Jagtvej 2, 47 Næstved Telefon 55 75 33. Fax 55 75 33 5 E-mail eucsj@eucsj.dk Undervisningsplanen er fastsat

Læs mere

TALENTSPOR PÅ HOVEDFORLØB

TALENTSPOR PÅ HOVEDFORLØB TALENTSPOR PÅ HOVEDFORLØB 1 Indhold Ny EUD-reform og talentudvikling... 2 Det lovmæssige... 2 Talentfag på social- og sundhedsuddannelsen og pædagogisk assistent... 3 Talentspor er fag på ekspertniveau...

Læs mere

Tekstdel - Uddannelsesordning for Køletekniker

Tekstdel - Uddannelsesordning for Køletekniker Tekstdel - Uddannelsesordning for Køletekniker 1 Denne tekstdel af uddannelsesordningen indeholder generelle oplysninger om uddannelsen i henhold til uddannelsesbekendtgørelsens regler. Udover tekstdelen

Læs mere

Uddannelsesordning for cykel- og motorcykeluddannelsen

Uddannelsesordning for cykel- og motorcykeluddannelsen Uddannelsesordning for cykel- og motorcykeluddannelsen 1. Ikrafttrædelsesdato: 01.08.2015 Udstedt af Metalindustriens uddannelsesudvalg for cykel- og motorcykeluddannelsen i henhold til bekendtgørelse

Læs mere

Personvognsmekaniker (udkast 4)

Personvognsmekaniker (udkast 4) Bilag 5 Personvognsmekaniker (udkast 4) 1. Uddannelsens formål og opdeling 1.1. Uddannelsen til personvognsmekaniker har som overordnet formål, at eleven gennem skoleundervisning og praktikuddannelse opnår

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til Skibsmekaniker

Uddannelsesordning for uddannelsen til Skibsmekaniker 1. Ikrafttrædelsesdato: 1. juli 2017 Uddannelsesordning for uddannelsen til Skibsmekaniker Udstedt af det faglige udvalg for Maritime Metaluddannelser i henhold til bekendtgørelse nr. 493 af 22. april

Læs mere

VEJLEDNING TIL ERHVERVSSKOLER. Talentspor og andre tilvalgsmuligheder i erhvervsuddannelserne

VEJLEDNING TIL ERHVERVSSKOLER. Talentspor og andre tilvalgsmuligheder i erhvervsuddannelserne VEJLEDNING TIL ERHVERVSSKOLER Talentspor og andre tilvalgsmuligheder i erhvervsuddannelserne Om tilvalgsmuligheder på erhvervsuddannelser I forbindelse med erhvervsuddannelsesreformen er der opstillet

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til Metalsmed

Uddannelsesordning for uddannelsen til Metalsmed Udkast 13.03.15 1. Ikrafttrædelsesdato: 1. august 2015 Uddannelsesordning for uddannelsen til Metalsmed Udstedt af det faglige udvalg for metalsmed i henhold til bekendtgørelse nr. [x] af [dato] om uddannelsen

Læs mere

Den lokale undervisningsplan (LUP) Elektriker 1. EUX/EUD. EUX/EUD Elektriker 1. 1

Den lokale undervisningsplan (LUP) Elektriker 1. EUX/EUD. EUX/EUD Elektriker 1. 1 Den lokale undervisningsplan (LUP) Elektriker 1. EUX/EUD EUX/EUD Elektriker 1. 1 Indledning Den lokale uddannelsesplan er udarbejdet med udgangspunkt i kravene, som er fastsat i hovedbekendtgørelsens 45

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til Skibsmekaniker

Uddannelsesordning for uddannelsen til Skibsmekaniker 1. Ikrafttrædelsesdato: 1. august 2015 Uddannelsesordning for uddannelsen til Udstedt af det faglige udvalg for Maritime Metaluddannelser i henhold til bekendtgørelse nr. 493 af 22. april 2015 om uddannelsen

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til byggemontagetekniker

Uddannelsesordning for uddannelsen til byggemontagetekniker 1. Ikrafttrædelsesdato: 15. juli 2017 Uddannelsesordning for uddannelsen til byggemontagetekniker Udstedt af det faglige udvalg for Træfagenes Byggeuddannelse i henhold til bekendtgørelse nr. 212 af 8.3.2016

Læs mere

Den lokale undervisningsplan (LUP) Grundforløb 2 Bil, Fly og andre Transportmidler

Den lokale undervisningsplan (LUP) Grundforløb 2 Bil, Fly og andre Transportmidler Den lokale undervisningsplan (LUP) Grundforløb 2 Bil, Fly og andre Transportmidler Indledning Den lokale uddannelsesplan er udarbejdet med udgangspunkt i kravene, som er fastsat i hovedbekendtgørelsens

Læs mere

DEN GODE PRAKTIKUDDANNELSE. Anbefalinger til de involverede aktører. Social- og sundhedsuddannelsen Den pædagogiske assistentuddannelse

DEN GODE PRAKTIKUDDANNELSE. Anbefalinger til de involverede aktører. Social- og sundhedsuddannelsen Den pædagogiske assistentuddannelse DEN GODE PRAKTIKUDDANNELSE Anbefalinger til de involverede aktører Social- og sundhedsuddannelsen Den pædagogiske assistentuddannelse 1 INDHOLD Forord...3 Rammer for uddannelsen...4 Elevens samarbejdspartnere

Læs mere

8. skoleperiode Kontrol og reparation af motorstyringsanlæg (Valgfri specialefag trin 2) 1 uge Fag 8878 Avanceret (Standpunktskarakter) Kompetencemål

8. skoleperiode Kontrol og reparation af motorstyringsanlæg (Valgfri specialefag trin 2) 1 uge Fag 8878 Avanceret (Standpunktskarakter) Kompetencemål 8. skoleperiode Kontrol og reparation af motorstyringsanlæg (Valgfri specialefag trin 2) 1 uge Fag 8878 Avanceret (Standpunktskarakter) Kompetencemål 15. udføre komplekse fejlfindings- og reparationsopgaver

Læs mere

FPDG. Fælles pædagogisk og didaktisk grundlag

FPDG. Fælles pædagogisk og didaktisk grundlag FPDG Fælles pædagogisk og didaktisk grundlag 2019-2020 Indholdsfortegnelse 1. Indledning...3 2. Faglige kompetencer og dannelse... 4 3. Pædagogiske og didaktiske principper... 6 4. God undervisning på

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til flymekaniker

Uddannelsesordning for uddannelsen til flymekaniker Uddannelsesordning for uddannelsen til flymekaniker Udstedelsesdato: 15. juli 2014 Udstedt af Metalindustriens uddannelsesudvalg i henhold til bekendtgørelse nr. 567 af 02/06/2014 om uddannelserne i den

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til Støberitekniker

Uddannelsesordning for uddannelsen til Støberitekniker Uddannelsesordning for uddannelsen til Støberitekniker 1. Ikrafttrædelsesdato: 01.08.2015 Udstedt af det faglige udvalg for Metalindustriens Uddannelser i henhold til bekendtgørelse nr. 326 af 26/03/2015

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til web-integrator

Uddannelsesordning for uddannelsen til web-integrator Uddannelsesordning for uddannelsen til web-integrator 1. Ikrafttrædelsesdato: 1. august 2015 Udstedt af det faglige udvalg for digital media i henhold til bekendtgørelse nr. 557 af 28. april 2015 om uddannelsen

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til Gastronom

Uddannelsesordning for uddannelsen til Gastronom Uddannelsesordning for uddannelsen til Gastronom Udstedelsesdato: Juni 2013 Udstedt af Det faglige Udvalg for Gastronomuddannelsen i henhold til bekendtgørelse nr. 312 af 21. marts 2013 om uddannelserne

Læs mere

1.1 - Praktiske oplysninger Viden Djurs er en erhvervsskole på Djursland, som tilbyder en lang række spændende og udfordrende ungdomsuddannelser.

1.1 - Praktiske oplysninger Viden Djurs er en erhvervsskole på Djursland, som tilbyder en lang række spændende og udfordrende ungdomsuddannelser. Viden Djurs - Den lokale undervisningsplan niveau I Det første niveau af den lokale undervisningsplan er gældende for alle skolens erhvervsuddannelser. 1.1 - Praktiske oplysninger Viden Djurs er en erhvervsskole

Læs mere

Skolens hovedadresse er: Viden Djurs N. P. Josiassens vej 44e 8500 Grenaa Telefon:

Skolens hovedadresse er: Viden Djurs N. P. Josiassens vej 44e 8500 Grenaa Telefon: Viden Djurs - Den lokale undervisningsplan niveau I Det første niveau af den lokale undervisningsplan er gældende for alle skolens erhvervsuddannelser. 1.1 - Praktiske oplysninger Viden Djurs er en erhvervsskole

Læs mere

Uddannelsesordning for Cykel- og motorcykeluddannelsen

Uddannelsesordning for Cykel- og motorcykeluddannelsen Uddannelsesordning for Cykel- og motorcykeluddannelsen Udstedelsesdato: 28. marts 2008 Udstedt af Metalindustriens uddannelsesudvalg for cykel- og motorcykeluddannelsen i henhold til bekendtgørelse nr.

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til Gastronom

Uddannelsesordning for uddannelsen til Gastronom Uddannelsesordning for uddannelsen til Gastronom Udstedelsesdato: Februar 2014 Udstedt af Det faglige Udvalg for Gastronomuddannelsen i henhold til bekendtgørelse nr. 312 af 21. marts 2013 om uddannelserne

Læs mere

Hovedforløbet Murer, version 08

Hovedforløbet Murer, version 08 Hovedforløbet Murer, version 08 Hovedforløb I dette afsnit beskrives forhold vedrørende undervisningen i uddannelsen, og uddannelsens didaktiske praksis i hovedforløbet. 2.1 Praktiske oplysninger Mureruddannelsens

Læs mere

Opbygning og indhold Uddannelsen veksler mellem skole og praktik.

Opbygning og indhold Uddannelsen veksler mellem skole og praktik. 1 Indledning Uddannelsen er en erhvervsuddannelse. Du bliver uddannet som motormekaniker I forløbet vil du blive uddannet i at servicere og reparere de maskiner der typisk udlejes fra diverse maskinudlejere.

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til urmager

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til urmager BEK nr 327 af 27/03/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 15. februar 2017 Ministerium: Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 007.11T.541 Senere ændringer

Læs mere

Den lokale undervisningsplan (LUP) Grundforløb 2 Serviceassistent

Den lokale undervisningsplan (LUP) Grundforløb 2 Serviceassistent Den lokale undervisningsplan (LUP) Grundforløb 2 Serviceassistent 1 Indledning Den lokale uddannelsesplan er udarbejdet med udgangspunkt i kravene, som er fastsat i hovedbekendtgørelsens 45 og 46. Den

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til grafisk tekniker

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til grafisk tekniker BEK nr 355 af 26/04/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 3. maj 2018 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, j.nr. 18/01377-16 Senere ændringer

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til grafisk tekniker

Uddannelsesordning for uddannelsen til grafisk tekniker 1. Ikrafttrædelsesdato: 1. august 2015 Uddannelsesordning for uddannelsen til grafisk tekniker Udstedt af det faglige udvalg for grafisk teknikeruddannelsen i henhold til bekendtgørelse nr. 378 af 8. april

Læs mere

Skabelon til uddannelsesspecifikt fag. Skolen skal angive uddannelsesnavn, varighed og erstatte de firkantede parenteser med tekst:

Skabelon til uddannelsesspecifikt fag. Skolen skal angive uddannelsesnavn, varighed og erstatte de firkantede parenteser med tekst: Skabelon til uddannelsesspecifikt fag Bilag 2 Skolen skal angive uddannelsesnavn, varighed og erstatte de firkantede parenteser med tekst: Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: [uddannelsens navn]

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til Vindmølleoperatøruddannelsen

Uddannelsesordning for uddannelsen til Vindmølleoperatøruddannelsen 1. Ikrafttrædelsesdato: 1. august 2015 Uddannelsesordning for uddannelsen til Vindmølleoperatøruddannelsen Udstedt af det faglige udvalg for vindmølleoperatøruddannelsen i henhold til bekendtgørelse nr.

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til lastvognsmekaniker

Uddannelsesordning for uddannelsen til lastvognsmekaniker Praktik Praktik Praktik Praktik Praktik Praktik Praktik Praktik 1. Ikrafttrædelsesdato: 1.07.2017 Uddannelsesordning for uddannelsen til lastvognsmekaniker Udstedt af det faglige udvalg for lastvognsmekanikeruddannelsen

Læs mere

Uddannelsesordning for entreprenør- og landbrugsmaskinuddannelsen

Uddannelsesordning for entreprenør- og landbrugsmaskinuddannelsen Uddannelsesordning for entreprenør- og landbrugsmaskinuddannelsen Indhold 4. Uddannelsens struktur... 8. Bedømmelse og beviser mv.... 3 SKEMA elever under 5 år og voksne, der skal have et tilsvarende hovedforløb...

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til grafisk tekniker

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til grafisk tekniker BEK nr 378 af 08/04/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 21. april 2015 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 007.77T.541 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Uddannelsesordning for Flytekniker

Uddannelsesordning for Flytekniker Uddannelsesordning for Flytekniker Denne tekstdel af uddannelsesordningen indeholder generelle oplysninger om uddannelsen i henhold til uddannelsesbekendtgørelsens regler. Udover tekstdelen indeholder

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til Eventkoordinator

Uddannelsesordning for uddannelsen til Eventkoordinator 1. Ikrafttrædelsesdato: 1. august 2015 Uddannelsesordning for uddannelsen til Eventkoordinator Udstedt af det faglige udvalg for Uddannelser inden for Oplevelsesområdet i henhold til bekendtgørelse nr.

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til. mekaniker

Uddannelsesordning for uddannelsen til. mekaniker Uddannelsesordning for uddannelsen til Udstedelsesdato: 28.03.2008 mekaniker Udstedt af Metalindustriens uddannelsesudvalg i henhold til bekendtgørelse nr. 134 af 28/02/2008 om uddannelserne i den erhvervsfaglige

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til cykel- og motorcykelmekaniker

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til cykel- og motorcykelmekaniker BEK nr 214 af 08/03/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 24. juni 2016 Ministerium: Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling Journalnummer: Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling, Styrelsen

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til flymekaniker

Uddannelsesordning for uddannelsen til flymekaniker Uddannelsesordning for uddannelsen til flymekaniker Udstedelsesdato: 8.03.008 Udstedt af Metalindustriens uddannelsesudvalg for flymekanikeruddannelsen i henhold til bekendtgørelse nr. 134 af 8/0/008 om

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til mediegrafiker

Uddannelsesordning for uddannelsen til mediegrafiker 1. Ikrafttrædelsesdato: 1. august 2015 Uddannelsesordning for uddannelsen til mediegrafiker Udstedt af det faglige udvalg for mediegrafikeruddannelsen i henhold til bekendtgørelse nr. 462 af 14. april

Læs mere

PÆDAGOGIK PÅ EUD. Vores fælles pædagogiske didaktiske grundlag. ZBC Roskilde Maglegårdsvej 8 4000 Roskilde Tlf. 4634 6200

PÆDAGOGIK PÅ EUD. Vores fælles pædagogiske didaktiske grundlag. ZBC Roskilde Maglegårdsvej 8 4000 Roskilde Tlf. 4634 6200 PÆDAGOGIK PÅ EUD Vores fælles pædagogiske didaktiske grundlag ZBC Roskilde Maglegårdsvej 8 4000 Roskilde Tlf. 4634 6200 ZBC Ringsted Ahorn Allé 3-5 4100 Ringsted Tlf. 5768 2500 ZBC Næstved Handelsskolevej

Læs mere

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til urmager

Bekendtgørelse om erhvervsuddannelsen til urmager BEK nr 336 af 25/04/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 8. april 2019 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, j.nr. 16/06591 Senere ændringer

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til. Hotel- og fritidsassistent

Uddannelsesordning for uddannelsen til. Hotel- og fritidsassistent Uddannelsesordning for uddannelsen til Udstedelsesdato: 8. juni 2009 Hotel- og fritidsassistent Udstedt af Det faglige Udvalg for Hotel- og fritidsassistentuddannelsen i henhold til bekendtgørelse nr.

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til Beklædningshåndværker

Uddannelsesordning for uddannelsen til Beklædningshåndværker 1. Ikrafttrædelsesdato: 1. august 015 Uddannelsesordning for uddannelsen til Beklædningshåndværker Udstedt af det Faglige Udvalg for Beklædning i henhold til bekendtgørelse nr. 497 af /04/015 om uddannelsen

Læs mere

Praktik. i social- og sundhedsuddannelsen. Maj 2015

Praktik. i social- og sundhedsuddannelsen. Maj 2015 Praktik i social- og sundhedsuddannelsen Maj 2015 2 Forord Social- og sundhedsuddannelsen er en vekseluddannelse, hvor skoleperiodernes teoretiske og praktiske undervisning sammen med praktikuddannelsen

Læs mere

Uddannelsesordning for entreprenør- og. landbrugsmaskinuddannelsen

Uddannelsesordning for entreprenør- og. landbrugsmaskinuddannelsen Uddannelsesordning for entreprenør- og Udstedelsesdato: 28.03.2008 landbrugsmaskinuddannelsen Udstedt af Metalindustriens uddannelsesudvalg i henhold til bekendtgørelse nr. 134 af 28/2/2008 om uddannelserne

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til Film- og tv-produktionstekniker

Uddannelsesordning for uddannelsen til Film- og tv-produktionstekniker 1. Ikrafttrædelsesdato: 15. juli 2016 Uddannelsesordning for uddannelsen til Udstedt af det faglige udvalg for i henhold til bekendtgørelse nr. 232 af 8. marts 2016 om uddannelsen til. 2. Der er pr. 1.

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til fotograf

Uddannelsesordning for uddannelsen til fotograf Uddannelsesordning for uddannelsen til fotograf Denne tekstdel af uddannelsesordningen indeholder generelle oplysninger om uddannelsen i henhold til uddannelsesbekendtgørelsens regler. Ud over tekstdelen

Læs mere

November 2010. Skuemestervejledning. Mekaniker. Industriens Uddannelser, Vesterbrogade 6D 4. 1780 København V. www.industriensuddannelser.

November 2010. Skuemestervejledning. Mekaniker. Industriens Uddannelser, Vesterbrogade 6D 4. 1780 København V. www.industriensuddannelser. November 2010 Skuemestervejledning Mekaniker Industriens Uddannelser, Vesterbrogade 6D 4. 1780 København V. www.industriensuddannelser.dk GENEREL VEJLEDNING 3 Indledning 3 Skuemestrene 3 Begrænsninger

Læs mere

Den lokale undervisningsplan (LUP) Vejgodstransport GF2

Den lokale undervisningsplan (LUP) Vejgodstransport GF2 Den lokale undervisningsplan (LUP) Vejgodstransport GF2 1 Indledning Den lokale uddannelsesplan er udarbejdet med udgangspunkt i kravene, som er fastsat i hovedbekendtgørelsens 45 og 46. Den lokale uddannelsesplan

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til Tarmrenser

Uddannelsesordning for uddannelsen til Tarmrenser 1. Ikrafttrædelsesdato: 1. august 2015 Uddannelsesordning for uddannelsen til Udstedt af Slagterfagets Fællesudvalg i henhold til BEK nr. 455 af 13/04/2015 om uddannelsen til 2. Der er pr. 1. august sket

Læs mere

Uddannelsesordning for digital media uddannelsen

Uddannelsesordning for digital media uddannelsen Uddannelsesordning for digital media uddannelsen 1. Ikrafttrædelsesdato: 1. august 2015 Udstedt af det faglige udvalg for digital media i henhold til bekendtgørelse nr. 470 af 16. april 2015 om digital

Læs mere

Opsamling på spørgsmål fra euv-seminarer den 4. og 6. maj 2015

Opsamling på spørgsmål fra euv-seminarer den 4. og 6. maj 2015 Opsamling på spørgsmål fra euv-seminarer den 4. og 6. maj 2015 Det skal indledningsvist præciseres, at når en euv gennemføres med eux, så vil skoleundervisningen i hovedforløbet ikke være et afkortet for

Læs mere

Lokal undervisningsplan for Social- og Sundhedsassistentuddannelsen på SOPU Særudgave

Lokal undervisningsplan for Social- og Sundhedsassistentuddannelsen på SOPU Særudgave Lokal undervisningsplan for Social- og Sundhedsassistentuddannelsen på SOPU Særudgave Udarbejdet i samarbejde med de lokale uddannelsesudvalg Gældende fra 1. august 2015 1 Praktiske oplysninger Se link:

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen til Gastronom

Uddannelsesordning for uddannelsen til Gastronom Uddannelsesordning for uddannelsen til Gastronom Udstedelsesdato: 21. maj 2008 Udstedt af Det faglige Udvalg for Gastronomuddannelsen i henhold til bekendtgørelse nr. 150 af 4. marts 2008 om uddannelserne

Læs mere

Uddannelsesordning for uddannelsen maritime håndværksfag

Uddannelsesordning for uddannelsen maritime håndværksfag Uddannelsesordning for uddannelsen maritime håndværksfag 1. Ikrafttrædelsesdato: 15.07.2015 Udstedt af Metalindustriens Uddannelsesudvalg i henhold bekendtgørelse nr. BEK nr. 329 af 27/03/2015 om uddannelsen

Læs mere

Uddannelsesordning for Social- og sundhedsuddannelsen

Uddannelsesordning for Social- og sundhedsuddannelsen Uddannelsesordning for sundhedsuddannelsen Udstedelsesdato: 15. marts 2010 Udstedt af det faglige udvalg for den pædagogiske assistentuddannelse og social- og sundhedsuddannelsen i henhold til følgende

Læs mere

AMU SYD - Kolding LOKAL UNDERVISNINGSPLAN

AMU SYD - Kolding LOKAL UNDERVISNINGSPLAN AMU SYD - Kolding LOKAL UNDERVISNINGSPLAN Rengøringstekniker- og serviceassistentuddannelsen 2018 - STH /LR//sit 181218 Side 1 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Skolen... 3 3. Pædagogiske overvejelser...

Læs mere

VEJLEDNING TIL ERHVERVSSKOLER. Talentspor og andre tilvalgsmuligheder i erhvervsuddannelserne

VEJLEDNING TIL ERHVERVSSKOLER. Talentspor og andre tilvalgsmuligheder i erhvervsuddannelserne VEJLEDNING TIL ERHVERVSSKOLER Talentspor og andre tilvalgsmuligheder i erhvervsuddannelserne VEJLEDNING TIL ERHVERVSSKOLER Talentspor og andre tilvalgsmuligheder i erhvervsuddannelserne Redaktion: Gert

Læs mere