Fælleskommunalt høringssvar for Tværsektorielt forløbsprogram for mennesker med diabetes

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Fælleskommunalt høringssvar for Tværsektorielt forløbsprogram for mennesker med diabetes"

Transkript

1 Fælleskommunalt høringssvar for Tværsektorielt forløbsprogram for mennesker med diabetes De syddanske kommuner takker for det fremsendte høringsudkast til Tværsektorielt forløbsprogram for mennesker med diabetes. Kommunerne bakker op om forløbsprogrammet, som fremstår gennemarbejdet, overskueligt, velbeskrevet og ambitiøst. Kommunerne anerkender, som det var tilfældet med forløbsprogrammet for KOL, særligt det gennemgående fokus på at inddrage borgere og patienter i forløbet. Samtidig er der kommunal opbakning til opmærksomheden på at samarbejde på tværs af sundhedsvæsenet. Der er ligeledes positive tilbagemeldinger på, at borgernes anbefalinger er fremhævet i faktabokse. Endvidere er det hensigtsmæssigt, at der er hyperlinks i selve programmet, da det understøtter det handlingsorienterede element. Forløbsprogrammet er et godt udgangspunkt for udviklingen af den samlede indsats på diabetesområdet, og det ligger sig i fin forlængelse af Forløbsprogrammet for KOL. De syddanske kommuner har følgende bemærkninger af generel karakter til forløbsprogrammet. Generelle bemærkninger Det skal defineres indledningsvist, hvem de sundhedsprofessionelle er. Derudover skal forløbsprogrammet gennemskrives, så det fremstår tydeligt, hvem de sundhedsprofessionelle er i de givne situationer, og hvilken rolle de spiller, når de nævnes eksplicit i forløbsprogrammet. Kommunerne ønsker at fremhæve, at forløbsprogrammet ligeledes skal tage højde for de andre faggrupper, som også er i spil ift. den pågældende målgruppe. F.eks. socialfaglige medarbejdere. Kommunerne anbefaler, at det fremstår tydeligere i forløbsprogrammet, hvordan forløbsprogrammet for diabetes og øvrige retningsgivende dokumenter omkring diabetes (F.eks. Anbefalinger for tværsektorielle forløb for mennesker med type 2-diabetes og Diabeteshåndbog praktisk diabetespleje og -behandling ), er gældende hvornår. Denne kobling kan evt. fremgå af implementeringsplanen. Kommunerne ønsker, at forløbsprogrammet gennemskrives, så det bliver tydeligere, hvornår kan, bør og skal anvendes. Det er i høringsversionen svært at vurdere, hvad der er lovgivning/ændret opgavevaretagelse (skal), og hvad der er arbejdsgruppens anbefaling/vurdering (kan/bør). Arbejdsdelingen bliver uklar, og dermed kan det blive vanskeligt at implementere og håndhæve forløbsprogrammet i praksis. Hvis det skal være et opslagsværk, skal det stå tydeligere frem, så fordelingen ikke beror på fri fortolkning.

2 o Det foreslås, at det fremhæves i punktform, fx i et indledende afsnit eller i en matrix opdelt på sektorer i et bilag. Hvis programmet skal fremstå som et opslagsværk, anbefales det, at forløbsprogrammet tilrettes, så der er mindre prosa og langt mere punktform, hvorved anbefalingerne vil træde tydeligere frem. Ulighed i sundhed er (ligeledes) udbredt blandt borgere med diabetes, hvorfor det anbefales, at der er et gennemgående fokus i forløbsprogrammet på udsatte borgere. Dette er ligeledes gældende for etniske minoriteter. Disse bør anses som særskilte målgrupper, da de kan være særligt ressourcekrævende. Der mangler fokus på udsatte borgere og etniske minoriteter i følgende faser: Tidlig opsporing, udredning og diagnosticering, ambulant behandling og kontrol samt påbegyndelse og afslutning af forebyggelsestilbud. o Tidlig opsporing: Det skal skrives ind, at den tidlige opsporing skal foregå i de arenaer, hvor socialt udsatte har deres gang (fx byens væresteder, behandlingscentre, plejecentre, sygeplejeklinikker varmestuer etc.) o Udredning og diagnosticering: Det skal tilføjes, at det kan være nødvendigt med ledsagelse til egen læge, eller tæt opfølgning i forhold til, om borgeren får taget kontakt til lægen. Det er vigtigt at undgå, at borgere på baggrund af tidlig opsporing henvises til at søge læge, men ikke selv magter det, og dermed ikke får den rette hjælp. Efter selve diagnosticering er et tæt samarbejde mellem praktiserende læge og kommunen centralt for, at den udsatte borger får den rette behandling i et kommunalt tilbud. Det beskrives flere steder i forløbsprogrammet, at kommunerne løbende skal opdatere oversigterne over deres tilbud på sundhed.dk. Det er mere retvisende at skrive, at kommunerne sikrer, at tilbuddene er fagligt opdateret og retvisende. Det bør overvejes, hvorvidt det overhovedet er relevant at medtage i forløbsprogrammet. Kommunerne er forpligtet til at opdatere sundhed.dk, og det må forventes, at de lever op til den forpligtigelse på linje med andre opgaver, der følger med deres myndighedsansvar. Der er i forløbsprogrammet lagt op til, at egen læge er tovholder og sammen med borgeren beskriver mål for behandlingen. Disse mål kan med fordel beskrives i henvisningen, så alle instanser har mulighed for at følge op på de opstillede mål. Kommunerne anbefaler, at det skrives ind, at telemedicin løbende og i relevant tempo arbejdes ind i forløbsprogrammet. Dog under hensyntagen til, at det sker i takt med, at der opnås viden om, hvad der virker, hvornår og hvordan jf. arbejdet i SDCO og/eller f.eks. KOLprogrammet i Syddanmark.

3 Det anbefales, at det i forløbsprogrammet fremgår tydeligt, at et afslutningsnotat indeholder en beskrivelse af, hvad den praktiserende læge evt. skal følge op på i forhold til de mål, borgeren arbejder med. Kommunerne ønsker at påpege, at det bør drøftes i forlængelse med udarbejdelsen af forløbsprogrammet for hjerte, hvordan multisygdom på tværs af de udarbejdede forløbsprogrammer kan håndteres fremadrettet. Det anbefales, at det i de afsnit, der omhandler både type 1- og type 2-diabetes, med fordel blot skrives borgere med diabetes. o Kommunerne ønsker i forlængelse heraf at gøre opmærksom på, at det tidligere forløbsprogram ikke involverede type 1-diabetes. Der mangler derfor en tydeligere præcisering i forskellen mellem de to typer, herunder det kommunale ansvar ift. borgere med type 1-diabetes. o Kommunerne ønsker at gøre opmærksom på, at der ikke er stringens i, hvornår der skrives mennesker med diabetes, og hvornår termerne type 1- og type 2-diabtes benyttes. Kommunerne efterlyser generelt tydeligere anbefalinger og et større fokusområde på betydningen af adfærdsændringer, herunder handlekompetence og mestringsevne, hvis de sundhedsprofessionelle skal være med til at forebygge diabetes og udviklingen af senfølger. Det kan med fordel skrives ind i et indledende afsnit. Kommunerne opfordrer til, at der overordnet rettes et tydeligere fokus på strategi, proces, tidsplan og forventninger ift. implementering af forløbsprogrammets anbefalinger. Dette både ift. de enkelte aktører, men også på tværs af sektorovergange. Kommunerne anbefaler, at de konkrete anbefalinger vedr. borgere i risiko for at udvikle diabetes tydeliggøres. Det vil være hensigtsmæssigt, hvis anbefalingerne opstilles i punktform. De syddanske kommuner har følgende specifikke bemærkninger til forløbsprogrammet. Specifikke bemærkninger Sidefoden skal rettes til, så det fremgår, at det drejer sig om et Tværsektorielt forløbsprogram for mennesker med Diabetes.

4 Introduktion S. 6, anden spalte. De overordnede målsætninger i sundhedsaftalen bør for overskuelighedens skyld oplistes i punktform. S. 8, første spalte. Det anbefales, at afsnittet vedr. udarbejdelsen af forløbsprogrammet omformuleres, så der står, at forløbsprogrammet er udarbejdet på baggrund af en brugerinddragelsesproces. Det kan være svært at forstå, hvad en struktureret, organisatorisk brugerinddragelsesproces er. Borgerrettet forebyggelse i kommunen S. 10, anden spalte. Forebyggelsespakken vedr. Tobak skal ligeledes medtages. S. 10, anden spalte. Her er et konkret eksempel på, hvor sprogbruget skal strammes. Kommunerne skal derfor tilrettelægge sin forebyggelsesindsats, så den tager højde for denne sociale ulighed. S. 10, anden spalte. Anbefalingerne for den borgerrettede forebyggelse skal for overblikkets skyld opstilles i punktform. S. 11. Det skal skrives tydeligere ind i afsnittet, hvordan det forventes, at de sundhedsprofessionelle involverer borgerne i henvisningen. Fra personalet i klinikken til kommunens frontmedarbejdere. S. 11. Det skal fremgå tydeligere af afsnittet, at den praktiserende læge, når det vurderes relevant, skal henvise borgeren til kommunens tilbud. Tidlig opsporing af diabetes S. 12, første spalte. Det skal konkretiseres, at det drejer sig om alle sundhedsprofessionelle i samtlige kontakter/snitflader med borgere/patienter. S. 12, under figuren. Det anbefales, at der skrives kendetegn i stedet for manifestationer. Såfremt der kan findes et validt link til andre undertyper af diabetes, anbefales det, at det tilføjes afsnittet. S. 15, anden spalte. Det anbefales, at det skrives tydeligere ind i afsnittet, at der skal være et særligt fokus på etniske minoriteter samt på mennesker med svær psykisk sygdom.

5 S.16, første spalte. Kommunerne finder det positivt, at det er skrevet ind i forløbsprogrammet, at blodsukkermåling frarådes som metode til at identificere borgere i høj risiko for at udvikle type 2-diabetes. S. 16, første spalte. Det skal fremgå af afsnittet, hvorvidt der er tale om et eller flere validerede spørgeskemaer. S. 16, første spalte. Det anbefales, at det skrives tydeligere ind i andensidste afsnit, at når borgeren har brug for hjælp til at kontakte egen læge, drejer det sig om en meget håndholdt indsats. Det skal blandt andet tydeliggøres over for lægen, hvorfor borgeren ønskes udredt. S. 16, anden spalte. De patientgrupper der nævnes under sygehusafsnittet kan med fordel listes i punktform. Løbende risikovurdering i almen praksis og på sygehuset S. 17, første spalte. Det skal skrives ind i afsnittet, at der skal henvises til en afklarende samtale i kommunerne vedr. de kommunale forebyggelsestilbud. S. 17, figuren: o Vurdering af behov for særlig støtte : Det giver ikke mening, at vurdering af behov for særlig støtte er pindet ud. Med udgangspunkt i den rehabiliterende tilgang, er det hele særligt, fordi borgeren skal have et forløb, der er tilpasset dennes individuelle problemstillinger. o Der mangler en lille pil under Sygehus og almen praksis ned til Vurdering af behov for rehabilitering. S. 19, figuren. Se ovenstående bemærkning, der mangler tilsvarende pile. S. 20, figuren. Kommunerne foreslår, at det fremgår tydeligere, hvad der menes med afslutning på samlet tilbud. Alternativt anbefales det, at figuren fra sundhedsstyrelsens anbefalinger indsættes. S. 20, første spalte. Det skal foldes ud, hvad der menes med krav til koordination. Der bør tilføjes et eksempel, så det bliver tydeligere for de sundhedsprofessionelle, hvad det kalder på. Fx på tværs af sygehusafdelinger og kommunale afdelinger. S. 21, første spalte. Det skal skrives ind i afsnittet, hvilken form for dialog, der primært er tale om.

6 S. 21, figuren. De individuelle mål, der er udarbejdet sammen med borgeren, skal ligeledes fremgå af kommunehenvisningen fx i forhold til blodsukkerværdier. Borgerens kontakt til apoteket S.27. Kommunerne foreslår, at apotekernes tilbud om medicinsamtale kan flyttes ud på et områdecentre eller sundhedscentre, når det drejer sig om borgere, der har lettere adgang til et center end til apoteket. Opfølgning og årskontroller Det anbefales, at det skrives (endnu) tydeligere ind i afsnittet, at en del af årskontrollen skal omfatte en snak om kommunens tilbud. Lægen skal tale med borgerne om de kommunale tilbud (patientuddannelse) ved årskontrollerne. Ambulant behandling og kontrol i sygehusambulatorie Side Det anbefales, at der byttes om på afsnit 8 og 9. Det kan give udfordringer for forståelsen, at det kun er type 2-diabetes, der omtales i afsnit 8. S. 32. Her er et konkret eksempel på en justering af sprogbruget. Den praktiserende læge skal elektronisk henvise til kommunernes tilbud. S. 33, første spalte. Her er et konkret eksempel på en justering af sprogbruget. Som led i et behandlingsforløb skal sygehuset løbende tilbyde diætvejledning. S. 34, figuren. Vigtige elementer i kommunikation til kommunen skal ændres til en tjekliste med minimumsoplysninger. Det anses ikke som forpligtende nok med ordlyden vigtige elementer. Påbegyndelse og afslutning af forebyggelsestilbud Kommunerne ønskes, at der bliver skrevet et særligt afsnit om motivation. Dette blandt andet jf. Anbefalinger for forebyggelsestilbud til borgere med kronisk sygdom. Det skal tilføjes, hvordan den sundhedsprofessionelle skal forholdes sig, hvis borgeren ikke er motiveret for et forløb. S. 36, anden spalte. Her er et konkret eksempel på en justering af sprogbruget. Kommunen skal sikre en systematisk opfølgning. Det er i den sammenhæng væsentligt at pointere, at den konkrete opfølgning sker på baggrund af forskellige elementer i borgerens samlede forløb, der er aftalt individuelt med borgeren. Der følges op der, hvor det giver mening. Sygdomsmestring i kommunen

7 S. 38, første spalte. Kommunerne ønsker, at det pindes ud, hvad der er behov for af kompetencer jf. Sundhedsstyrelsens anbefalinger for forebyggelsestilbud til borgere med kronisk sygdom, afsnit Træning i kommunen S. 39 overskriften. Ordet træning fremgår ikke af nogen lovgivning. Der findes genoptræning, vedligeholdende træning og forebyggende træning. Der stilles heraf spørgsmålstegn ved, om der i udarbejdelsen af forløbsprogrammet er brugt en samlet betegnelse for ordet træning? o Det foreslås, at overskriften omformuleres til blot at hedde Fysisk træning. Det vil gøre det muligt indledningsvis at definere, hvad der menes med fysisk træning. Træning er set ud fra en kommunal kontekst mange ting og kan foregå i mange arenaer, fx borgerens nærmiljø eller i naturen. o Efterfølgende kan det fremgå af et afsnit, hvilket ansvar kommunerne har ift. fysisk træning. Det afsnit kan med fordel brydes op, så det står tydeligere frem, hvad der er den generelle fysiske træning, som tilbydes under 119, og tilsvarende hvad der er genoptræning og vedligeholdende træning under 140 og 86. S. 39, anden spalte. Der gøres opmærksom på, at det ikke er alle syddanske kommuner, der har erfaring med at henvise borgere til træningsforløb i andre kommuner end i bopælskommunen. Det foreslås derfor, at afsnittet omformuleres, så det fremstår tydeligt, at kommunerne har forskellige udgangspunkter. Side 39, anden spalte. Her er et konkret eksempel på en justering af sprogbruget. Kommunen kan understøtte borgeren i at opretholde S. 40. Overskriften bør omformuleres, da den er misvisende i henhold til indholdet i figuren. Der bør skelnes mellem begreberne fysisk træning og genoptræning. S. 40, figuren. Det anbefales, at det fremgår tydeligt, hvilken kilde der er benyttet. o Almen genoptræning: Kommunerne sender kun afslutningsnotat til sygehuset, når de beder om det o Genoptræning efter sygdomsperiode uden indlæggelse: Det skal tilføjes, at borgeren kan tilbydes kommunal genoptræning. Rygestop i kommunen S. 41, første spalte. Det skal skrives ind i afsnittet, at alle borgere med diabetes skal opfordres til rygestop, det vil sige både type 1- og type 2-diabetes. S. 41, anden spalte. Beskrivelsen vedr. Sundhed.dk skal fjernes, da det ikke er alle kommuner, der har et rygestoptilbud på sundhed.dk.

8 Ernæringsindsatser i kommunen, almen praksis og på sygehuset S. 42, generelt. Det skal beskrives tydeligere, hvilke ernæringsindsatser der er rettet mod de forskellige diabetestyper, hvis forløbsprogrammet skal fungere som et opslagsværk. S. 42, første spalte. Fagpersoner med nødvendige kompetencer erstattes med klinisk diætist. Dette begrundes i, at sygeplejersker eller professionsbachelorer i ernæring og sundhed ikke vurderes at have de nødvendige kompetencer inden for diætvejledning til borgere med en diagnose. S. 42, anden spalte. Det skal tilføjes første afsnit, at kommunen skal tilbyde borgere med type 2-diabetes en ernæringsindsats i form af kostvejledning. Beskrivelsen af hvad ernæringsindsatsen kan indeholde slettes. Udskrivelse fra sygehuset S. 46, første spalte. Her er et konkret eksempel på en justering af sprogbruget. Sygehuset skal elektronisk henvise til de kommunale forebyggelses- og rehabiliteringstilbud. Graviditetsdiabetes S. 48, figuren. Sundhedsplejerskens arbejde skal ligeledes fremgå som en vigtig indsats ved graviditetsdiabetes. Derudover kan det skrives ind i afsnittet, at sundhedsplejen kan tilbyde graviditetsbesøg til gravide med gestationel diabetes med fokus på livsstil. Børn og unge med diabetes S. 50, anden spalte. Her er et konkret eksempel på en justering af sprogbruget. Det skal fremgå tydeligere, at socialrådgiveren på børneambulatoriet skal understøtte overleveringen til kommunen samt sikre kontakt til den kommunale sundhedspleje. S. 51, anden spalte. Det anbefales, at det skrives ind i afsnittet vedr. støtte i kommunerne, hvordan overgangen fra barn til voksen sikres bedst muligt. Plejeindsatsen i kommunen S. 52, første spalte. Der ønskes en uddybning af kommunens ansvar i forhold til at understøtte borgerens egenomsorg. Bilag 1 Henvisning til kommunale forebyggelsestilbud S. 53. Det skal fremgå af listen Henvisningen skal indeholde:, at der i det omfang, det er muligt, påføres en ICD-10 diagnosekode af både sygehus og praktiserende læge. Bilag 2 Befordring

9 S. 54. Der stilles spørgsmålstegn ved, hvorfor der henvises til borgerservice i alle kommuner? I nogle kommuner er det ikke borgerservise, som håndterer befordringsspørgsmål. De rette telefonnumre bør fremgå af oversigten. S. 54, anden spalte. Der stilles spørgsmålstegn ved, hvorfor det vedr. egen transport kun står beskrevet ved sygehuset. Samme regler for egen transport er gældende for kommunen inden for Sundhedsloven. Der gælder andre regler under Serviceloven, men som udgangspunkt skal borgeren selv sørge for transport. Afsnittes skal derfor flyttes op til afsnittes indledning. På vegne af de 22 kommuner i region Syddanmark

Hvis programmet skal fremstå som et opslagsværk, bør der være mindre prosa og langt mere punktform, så anbefalingerne tydeligere træder frem.

Hvis programmet skal fremstå som et opslagsværk, bør der være mindre prosa og langt mere punktform, så anbefalingerne tydeligere træder frem. Til Det administrative Kontaktforum Region Syddanmark FÆLLESKOMMUNALT HØRINGSSVAR- TVÆRSEKTORIELT FORLØBSPROGRAM FOR MENNESKER MED KOL- SAMARBEJDE OG KOMMUNIKATION De syddanske kommuner takker for det

Læs mere

Referat Ekstraordinært møde i Følgegruppen for forebyggelse

Referat Ekstraordinært møde i Følgegruppen for forebyggelse Referat Ekstraordinært møde i Følgegruppen for forebyggelse Tidspunkt: Fredag den 9. juni 2017 kl. 13.00-14.30 Sted: Mødelokale K2, Praksisenheden, Kokholm 3B, Kolding Deltager: Helle Adolfsen, Sygeplejefaglig

Læs mere

Patientforløbsprogrammer. v. Anne Bach Stisen - Januar 2012

Patientforløbsprogrammer. v. Anne Bach Stisen - Januar 2012 Patientforløbsprogrammer v. Anne Bach Stisen - Januar 2012 Disposition 1. Kronikerstrategien (Indsatsen for personer med kronisk sygdom i Region Syddanmark) 2. Baggrund for forløbsprogrammerne 3. Hvad

Læs mere

Resume af forløbsprogram for depression

Resume af forløbsprogram for depression Resume af forløbsprogram for depression Forløbsprogram for depression indeholder en række anbefalinger. I det følgende beskrives centrale anbefalinger. Derefter opsummeres kommunernes ansvar- og opgaver.

Læs mere

TEMADAG OM REKRUTTERING TIL FOREBYGGELSESTILBUD FOR BORGERE MED KRONISK SYGDOM. Rødovre den 19. Februar 2018

TEMADAG OM REKRUTTERING TIL FOREBYGGELSESTILBUD FOR BORGERE MED KRONISK SYGDOM. Rødovre den 19. Februar 2018 . TEMADAG OM REKRUTTERING TIL FOREBYGGELSESTILBUD FOR BORGERE MED KRONISK SYGDOM Rødovre den 19. Februar 2018 Formål med temadagen Formålet med temadagen er at dele viden og erfaringer om rekruttering

Læs mere

Foreningen af Kliniske Diætisters høringssvar vedrørende Vejledning om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler revision 2013.

Foreningen af Kliniske Diætisters høringssvar vedrørende Vejledning om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler revision 2013. København, den 25. november 2013 Foreningen af Kliniske Diætisters høringssvar vedrørende Vejledning om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler revision 2013. Foreningen af Kliniske Diætister (FaKD)

Læs mere

Implementeringsplan for tværsektorielt forløbsprogram

Implementeringsplan for tværsektorielt forløbsprogram Implementeringsplan for tværsektorielt forløbsprogram for mennesker med KOL Indledning Region Syddanmark og de 22 kommuner har primo 2017 vedtaget et nyt forløbsprogram for mennesker med kronisk obstruktiv

Læs mere

6. november Det Administrative Kontaktforum i Region Syddanmark

6. november Det Administrative Kontaktforum i Region Syddanmark 6. november 2017 Det Administrative Kontaktforum i Region Syddanmark Høringssvar vedr. tværsektorielt forløbsprogram for mennesker med diabetes (Region Syddanmark) Region Syddanmark har på vegne af Det

Læs mere

Bilag 1: Oversigt over eksisterende samarbejdsaftaler

Bilag 1: Oversigt over eksisterende samarbejdsaftaler Bilag 1: Oversigt over eksisterende samarbejdsaftaler Forebyggelse Samarbejdsaftale om arbejdsdeling - Forebyggelsesområdet Samarbejdsaftale vedr. udsatte gravide Samarbejdsaftale om forældreuddannelse*

Læs mere

Den Tværsektorielle Grundaftale

Den Tværsektorielle Grundaftale Den Tværsektorielle Grundaftale 2015-2018 Rammeaftale for kronikerområdet Indsatsområde: Genoptræning og rehabilitering Proces: Godkendt december 2015 Rammeaftale for Kronikerområdet 1. Rammeaftalens generelle

Læs mere

Status på forløbsprogrammer 2014

Status på forløbsprogrammer 2014 Dato 19-12-2014 Sagsnr. 4-1611-8/14 kiha fobs@sst.dk Status på forløbsprogrammer 2014 Introduktion I dette notat beskrives den aktuelle status på udarbejdelsen og implementeringen af forløbsprogrammer

Læs mere

CENTRALE SUNDHEDSAFTALE- INDSATSER PÅ OMRÅDET FOR FORE- BYGGELSE

CENTRALE SUNDHEDSAFTALE- INDSATSER PÅ OMRÅDET FOR FORE- BYGGELSE 25-11-2015 CENTRALE SUNDHEDSAFTALE- INDSATSER PÅ OMRÅDET FOR FORE- BYGGELSE Baggrundsnotat til Sundhedskoordinationsudvalgets temadrøftelse om forebyggelse den 9. december 2015 Baggrund Et afgørende aspekt

Læs mere

Faaborg-Midtfyn Kommunes høringssvar til udkast til sundhedsaftale 2015-2018

Faaborg-Midtfyn Kommunes høringssvar til udkast til sundhedsaftale 2015-2018 Faaborg-Midtfyn Kommunes høringssvar til udkast til sundhedsaftale 2015-2018 Faaborg-Midtfyn Kommune hilser høringsversionen af Sundhedsaftalen 2015-2018 for Region Syddanmark velkommen og anerkender det

Læs mere

d. Ældre... 41 e. Mennesker med kronisk sygdom...43 f. Styrket indsats på kræftområdet...43 Videndeling og kommunikation...45

d. Ældre... 41 e. Mennesker med kronisk sygdom...43 f. Styrket indsats på kræftområdet...43 Videndeling og kommunikation...45 Indholdsfortegnelse Samspil og sammenhæng... 5 Sundhed en fælles opgave... 6 Læsevejledning... 11 Det generelle... 12 Målgruppe... 12 Synliggørelse... 12 Borger-/patientrettet information og rådgivning...

Læs mere

Igangværende indsatser fra Sundhedsaftalen

Igangværende indsatser fra Sundhedsaftalen 1 Igangværende indsatser fra Sundhedsaftalen 2011-2014 Hjælp til selvmordstruede borgere Der er udarbejdet en oversigt over, hvor sundhedspersonale på tværs af sektorer kan få hjælp til en selvmordtruet

Læs mere

Sundhedsaftaler fra stafet til samarbejde og samtidighed

Sundhedsaftaler fra stafet til samarbejde og samtidighed Sundhedsaftaler fra stafet til samarbejde og samtidighed Seminar for DS-ILPS mandag den 12. marts 2018 Lene Olesen og Elisabeth Skibsted, Sundhedsstyrelsen Agenda Sundhedsaftaler fra stafet til samarbejde

Læs mere

Strategien for den sammenhængende indsats på forebyggelses- og sundhedsfremmeområdet.

Strategien for den sammenhængende indsats på forebyggelses- og sundhedsfremmeområdet. Sundhedsstyrelsens konference: Sundhedsaftalerne arbejdsdeling, sammenhæng og kvalitet Axelborg den 2. november 2007. Strategien for den sammenhængende indsats på forebyggelses- og sundhedsfremmeområdet.

Læs mere

Til Sundhedskoordinationsudvalget

Til Sundhedskoordinationsudvalget Patientinddragelsesudvalget Region Midtjylland -, Til Sundhedskoordinationsudvalget Region Midtjylland 20. februar 2019 Høring vedrørende Sundhedsaftalen 2019 2023 Et nært og sammenhængende sundhedsvæsen

Læs mere

Det er glædeligt, at børn og unges fysiske og mentale sundhed sættes i fokus. Haderslev Kommune vil gerne bidrage ind i det arbejde.

Det er glædeligt, at børn og unges fysiske og mentale sundhed sættes i fokus. Haderslev Kommune vil gerne bidrage ind i det arbejde. NOTAT Haderslev Kommune Sundhedssamarbejde og Forebyggelse Nørregade 41, St tv 6100 Haderslev www.haderslev.dk Dir. tlf. 30683956 ann@haderslev.dk 30. januar 2019 Sagsbehandler: Ann Iversen Haderslev Kommunes

Læs mere

Igangværende indsatser fra Sundhedsaftalen

Igangværende indsatser fra Sundhedsaftalen 1 Igangværende indsatser fra Sundhedsaftalen 2011-2014 Forebyggelse TSG Flowdiagram for selvmordsforebyggelse en opgave fra 2. generations sundhedsaftale, som snart kan færdiggøres. Center for Selvmordsforebyggelse,

Læs mere

3. generation sundhedsaftaler kommuner 5 regioner 1 sundhedsaftale per region

3. generation sundhedsaftaler kommuner 5 regioner 1 sundhedsaftale per region 3. generation sundhedsaftaler 2015-2018 98 kommuner 5 regioner 1 sundhedsaftale per region Repræsentanter udpeget af regionsrådet, kommunekontaktråd (KKR), PLO i regionen Region Hovedstaden, sundhedsaftaler

Læs mere

Implementeringsplan for Kræftrehabilitering og palliation i Region Sjælland

Implementeringsplan for Kræftrehabilitering og palliation i Region Sjælland Implementeringsplan for Kræftrehabilitering og palliation i Region Sjælland 1. Indledning Cirka 50 procent af de borgere, som rammes af kræft (herefter kræftpatienter eller patienter), bliver i dag helbredt

Læs mere

Koncept for forløbsplaner

Koncept for forløbsplaner Dato 29-09-2015 Sagsnr. 1-1010-185/1 kiha kiha@sst.dk Koncept for forløbsplaner 1. Introduktion Der indføres fra 2015 forløbsplaner for patienter med kroniske sygdomme jf. finanslovsaftalen for 2015. Initiativet

Læs mere

Godkendelse af Sundhedsaftalen 2019

Godkendelse af Sundhedsaftalen 2019 Punkt 6. Godkendelse af Sundhedsaftalen 2019 2019-001411 Sundheds- og Kulturudvalget, Beskæftigelsesudvalget, og Ældre- og Handicapudvalget indstiller, at byrådet godkender Sundhedsaftalen 2019. Møde den

Læs mere

Sundhedsstyrelsens arbejde med kronisk sygdom

Sundhedsstyrelsens arbejde med kronisk sygdom Sundhedsstyrelsens arbejde med kronisk sygdom Danske Fysioterapeuter Fagfestival Region Syddanmark Tóra H. Dahl, ergoterapeut, MPH Sundhedsplanlægning september 2008 Hvad jeg vil sige noget om Om Sundhedsstyrelsens

Læs mere

REKRUTTERING I FREDERICIA KOMMUNE VED TINA LØNGREN REHER TEAMLEDER GENOPTRÆNINGS CENTERET FREDERICIA KOMMUNE

REKRUTTERING I FREDERICIA KOMMUNE VED TINA LØNGREN REHER TEAMLEDER GENOPTRÆNINGS CENTERET FREDERICIA KOMMUNE REKRUTTERING I FREDERICIA KOMMUNE VED TINA LØNGREN REHER TEAMLEDER GENOPTRÆNINGS CENTERET FREDERICIA KOMMUNE GenoptræningsCentret Fredericia Sundhedspolitiske mål Forbedre folkesundheden Mere sundhedsfremme

Læs mere

Social- og Sundhedsudvalget:

Social- og Sundhedsudvalget: Social- og Sundhedsudvalget: Politik område Forslag nr. Tekst: Effekt i 2017 Helårsvirkning 701 1 Rammebesparelse på rehabiliteringstilbud til borgere med kroniske sygdomme (hjertesygdom, diabetes 2, KOL

Læs mere

De forventede økonomiske konsekvenser som følge af ændringer ved forløbsprogrammet for KOL i Region Midtjylland.

De forventede økonomiske konsekvenser som følge af ændringer ved forløbsprogrammet for KOL i Region Midtjylland. De forventede økonomiske konsekvenser som følge af ændringer ved forløbsprogrammet for KOL i Region Midtjylland. Indledning På Sundhedsstyregruppens møde den 17. august 2015 blev det besluttet, at udskyde

Læs mere

Bilag 1. Oplæg til vejledning om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler

Bilag 1. Oplæg til vejledning om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler Dato 09-11-2017 NCHO/NIVG/ELSD Sagsnr. 4-1010-336/1 Bilag 1. Oplæg til vejledning om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler Dette oplæg danner baggrund for arbejdsgruppens drøftelser på 2. workshop

Læs mere

Genoptræningsplaner til kræftpatienter

Genoptræningsplaner til kræftpatienter Område: Sundhedsområdet Afdeling: Planlægning og Udvikling Journal nr.: Dato: 7. april 2015 Udarbejdet af: Morten Jakobsen/Annette Lunde Stougaard E mail: Morten.Jakobsen@regionsyddanmark.dk Telefon: 76631365

Læs mere

Anbefalinger for tværsektorielle forløb for mennesker med hjertesygdom

Anbefalinger for tværsektorielle forløb for mennesker med hjertesygdom Anbefalinger for tværsektorielle forløb for mennesker med hjertesygdom ISKÆMISK HJERTESYGDOM HJERTERYTMEFORSTYRRELSE HJERTEKLAPSYGDOM HJERTESVIGT RESUMÉ 2018 Resumé I dag lever ca. en halv million voksne

Læs mere

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 1 - Forebyggelse

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 1 - Forebyggelse Udvikling af Sundhedsaftalen 2015 2018 Kommissorium for Indsatsområde 1 - Forebyggelse 1 Kommissorium for arbejdet med indsatsområde 1 Forebyggelse 070314 Generel indledning. I 2014 skal kommuner og regioner

Læs mere

Godkendt i sundheds- og forebyggelsesudvalget den 7. maj 2009

Godkendt i sundheds- og forebyggelsesudvalget den 7. maj 2009 Strategi for kronisk syge i Godkendt i sundheds- og forebyggelsesudvalget den 7. maj 2009 1 Indholdsfortegnelse 1 BAGGRUND 3 STRUKTURER, OPGAVER OG SAMARBEJDE 3 SVENDBORG KOMMUNES VÆRDIER 4 2 FORMÅLET

Læs mere

Høringspart Øvrige bemærkninger herunder input til den praksisplan Forslag til ændringer i planen

Høringspart Øvrige bemærkninger herunder input til den praksisplan Forslag til ændringer i planen Høringspart Øvrige bemærkninger herunder input til den praksisplan Forslag til ændringer i planen Sundhedsstyrelsen Praksisplanudvalget har kompetencen til at beslutte, om der bør foretages yderligere

Læs mere

Et sammenhængende sundhedsvæsen med borgeren i centrum

Et sammenhængende sundhedsvæsen med borgeren i centrum Sundhed en fælles opgave Sundhedsaftalen 2010-2014 Indledning Kommunalbestyrelserne i de 17 kommuner og Region Sjælland ønsker med denne aftale at sætte sundhed som en fælles opgave på dagsordenen i såvel

Læs mere

Behandling af sundhedsstyrelsens svarbrev - Oversigt over opmærksomhedspunkter og dertil tilknyttet handling

Behandling af sundhedsstyrelsens svarbrev - Oversigt over opmærksomhedspunkter og dertil tilknyttet handling Behandling af sundhedsstyrelsens svarbrev - Oversigt over opmærksomhedspunkter og dertil tilknyttet handling Opmærksomhedspunkt Overordnet Forebyggelse (organisatorisk placering) Nedsat udviklingsgrupper

Læs mere

Tværsektoriel vejledning om anbefalede arbejdsgange i forbindelse med implementering af Fælles Medicinkort (FMK) på sygehuse og i praksissektoren

Tværsektoriel vejledning om anbefalede arbejdsgange i forbindelse med implementering af Fælles Medicinkort (FMK) på sygehuse og i praksissektoren Region Syddanmark Sagsnr. 13/31059 Tværsektoriel vejledning om anbefalede arbejdsgange i forbindelse med implementering af Fælles Medicinkort (FMK) på sygehuse og i praksissektoren Indholdsfortegnelse.....Side

Læs mere

Diabetes rehabilitering - sådan gør vi i Hjørring Kommune

Diabetes rehabilitering - sådan gør vi i Hjørring Kommune Diabetes rehabilitering - sådan gør vi i Hjørring Kommune Hvem er jeg? Else Deichmann Nielsen Sygeplejerske ved Borgersundhed, Sundhedscenter Hjørring. 67.816 indbyggere Hjørring Sundhedscenter Træningsenheden

Læs mere

Sundhedsaftaler - gør de en forskel for kvaliteten i det samlede patientforløb?

Sundhedsaftaler - gør de en forskel for kvaliteten i det samlede patientforløb? Sundhedsaftaler - gør de en forskel for kvaliteten i det samlede patientforløb? Oplæg på årsmøde i DSKS, 9. januar 2015 Oversygeplejerske Kirsten Rahbek, Geriatrisk Afdeling, Aarhus Universitetshospital

Læs mere

Høringsskema Almen Praksisplan besvaret af. Organisation Frederiksberg kommune.

Høringsskema Almen Praksisplan besvaret af. Organisation Frederiksberg kommune. Center for Sundhed Tværsektoriel Udvikling Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Opgang B & D Telefon 3866 6000 Mail csu@regionh.dk Dato: 26. juni 2015 Høringsskema Almen Praksisplan 2015-2018 - besvaret af Organisation

Læs mere

HØRINGSSVAR REVIDERET FORLØBSPROGRAM FOR KOL

HØRINGSSVAR REVIDERET FORLØBSPROGRAM FOR KOL NOTAT 29. MARTS 2016 JOURNALNUMMER SKREVET AF POULINE GRINGER HØRINGSSVAR REVIDERET FORLØBSPROGRAM FOR KOL Forløbsprogrammet for KOL har mere tekst og dybere faglighed i forhold de øvrige programmer, men

Læs mere

Strategi for borgere med kronisk sygdom i Assens Kommune

Strategi for borgere med kronisk sygdom i Assens Kommune Strategi for borgere med kronisk sygdom i Assens Kommune Borgere som er i risiko for eller lever med en kronisk sygdom Ifølge Sundhedsstyrelsen lever ca. 33 % af den danske befolkning med en kronisk sygdom.

Læs mere

Sundhedsbrugerrådet, 13. oktober Sundhedsaftaler i Region Syddanmark

Sundhedsbrugerrådet, 13. oktober Sundhedsaftaler i Region Syddanmark Sundhedsbrugerrådet, 13. oktober 2011 Sundhedsaftaler i Region Syddanmark Krav til sundhedsaftaler Der skal som minimum indgås sundhedsaftaler vedr.: Indlæggelse og udskrivningsforløb Genoptræning Behandlingsredskaber

Læs mere

Temamøde om nye forløbsprogrammer (kræftrehabilitering, depression, lænderygsmerter)

Temamøde om nye forløbsprogrammer (kræftrehabilitering, depression, lænderygsmerter) Temamøde om nye forløbsprogrammer (kræftrehabilitering, depression, lænderygsmerter) Sundhed og omsorgsudvalgsmøde 19. august 2013 v/ stabsleder Hanne Linnemann Eksisterende forløbsprogrammer På nuværende

Læs mere

Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Slotsholmsgade 10-12 1216 København K

Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Slotsholmsgade 10-12 1216 København K Nørre Voldgade 90 1358 København K Telefon 33 41 47 60 www.danskepatienter.dk Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Slotsholmsgade 10-12 1216 København K 27. maj 2009 jl@danskepatienter.dk Vedrørende

Læs mere

Sundhedssamtaler på tværs

Sundhedssamtaler på tværs Sundhedssamtaler på tværs Alt for mange danskere lever med en eller flere kroniske sygdomme, og mangler den nødvendige viden, støtte og de rette redskaber til at mestre egen sygdom - også i Rudersdal Kommune.

Læs mere

Oversigt over projekter i Sundhedsaftalen

Oversigt over projekter i Sundhedsaftalen Oversigt over projekter i Sundhedsaftalen 2015-2018 Politisk pejlemærke 1: Sundhedstilbud med sammenhæng og kvalitet Politisk mål: Borgeren skal have det sundhedstilbud, der er behov for, til tiden og

Læs mere

Høring vedrørende Sundhedsaftalen 2019 sammen om sundhed

Høring vedrørende Sundhedsaftalen 2019 sammen om sundhed , Sygehusudvalg D i s t r i k t 1 N o r d j y l l a n d Gitte Funch khlite8@gmail.com Ole Guldberg- guldberg@dadlnet Ann Hjarbæk ahjarbaek@gmail.com Flemming Toftedahi-Olesen Flemming@ft-o.dk Torben Pedersen

Læs mere

Sundhedscenter Haderslev

Sundhedscenter Haderslev Sundhedscenter Haderslev Planen fra kl. 14.00 14.45 Kl. 14.00-14.15 Kl. 14.15-14.25 Kl. 14.25-14.40 Kl. 14.40 14.45 Rundvisning Præsentation Spørgsmål i grupper Opsamling Tankerne bag samarbejdet om Sundhedscenter

Læs mere

Sundhedsaftalen

Sundhedsaftalen Punkt 2. Sundhedsaftalen 2015-2018 2014-40284 Sundheds- og Kulturudvalget, Ældre- og Handicapudvalget, Familie- og Socialudvalget og Beskæftigelsesudvalget indstiller, at byrådet godkender Sundhedsaftalen

Læs mere

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 4 Sundheds IT og digitale arbejdsgange

Udvikling af. Sundhedsaftalen Kommissorium for Indsatsområde 4 Sundheds IT og digitale arbejdsgange Udvikling af Sundhedsaftalen 2015 2018 Kommissorium for Indsatsområde 4 Sundheds IT og digitale arbejdsgange 1 Kommissorium for arbejdet med indsatsområde 4 Sundheds-IT og digitale arbejdsgange 070314

Læs mere

Region Hovedstaden. Forebyggelses- politik

Region Hovedstaden. Forebyggelses- politik Region Hovedstaden Forebyggelses- politik 24. juni 2008 Baggrund Regionsrådet har i de sundhedspolitiske hensigtserklæringer besluttet at udarbejde en forebyggelsespolitik, der skal være retningsgivende

Læs mere

Resume af sundhedsaftale om rehabilitering i forbindelse med kræft

Resume af sundhedsaftale om rehabilitering i forbindelse med kræft Resume af sundhedsaftale om rehabilitering i forbindelse med kræft Sundhedsaftalen skal ses som et supplement til forløbsprogram for rehabilitering og palliation i forbindelse kræft og som en tillægsaftale

Læs mere

Region Nordjylland og kommuner

Region Nordjylland og kommuner Region Nordjylland og kommuner Patientuddannelse Det nordjyske set-up Begreberne på plads Status Hjørring og Aalborg kommune kommunes Rehabiliteringstilbud som eksempel Projekterne Kompetenceudvikling

Læs mere

Generel forløbsbeskrivelse

Generel forløbsbeskrivelse Generel forløbsbeskrivelse Udarbejdet af Godkendt af/dato Arbejdsgruppen for det tværsektorielle samarbejde om rehabilitering og palliation i forbindelse med kræft Styregruppe/15.03.2015 Revisionsdato

Læs mere

Godkendelse af Sundhedsaftalen

Godkendelse af Sundhedsaftalen Punkt 10. Godkendelse af Sundhedsaftalen 2015-2018 2014-40284 Forvaltningerne indstiller, at Familie- og Socialudvalget, Beskæftigelsesudvalget, Ældre- og Handicapudvalget og Sundheds- og Kulturudvalget

Læs mere

Projekt Kronikerkoordinator.

Projekt Kronikerkoordinator. Ansøgning om økonomisk tilskud fra puljer i Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse til forstærket indsats for patienter med kronisk sygdom i perioden 2010 2012. Dato 18.9.2009 Projekt Kronikerkoordinator.

Læs mere

Rehabiliteringsforløb

Rehabiliteringsforløb Rehabiliteringsforløb Sundhedsloven 119 Kvalitetsstandard Godkendt af Sundhedsudvalget den 1. december 2009 Sønderborg Kommune, Sundhed og Handicap Rehabiliteringsforløb 1. Overordnede rammer 1. Formål

Læs mere

Høringssvar til 2. version af akkrediteringsstandarder for sygehuse (DDKM)

Høringssvar til 2. version af akkrediteringsstandarder for sygehuse (DDKM) Høringssvar til 2. version af akkrediteringsstandarder for sygehuse (DDKM) Nedenstående indehold sendes til IKAS 8. februar 2012 via elektronisk skabelon 1. Danske Patienters kommentarer til Forståelighed

Læs mere

Tag udgangspunkt i patientens drømme, ønsker og behov

Tag udgangspunkt i patientens drømme, ønsker og behov Opsamling på workshoppen den 30. januar 2018 vedr. Det gode borgerforløb På baggrund af den afholdte workshop den 30. januar 2018 vedrørende Det gode borgerforløb i overgangen mellem social- og behandlingspsykiatrien,

Læs mere

Høringsvar til praksisplanen

Høringsvar til praksisplanen Dato: 6. september 2016 Brevid: 3045629 Primær Sundhed Høringsvar til praksisplanen Praksisplanen for Almen praksis har været sendt til rådgivning og vejledning hos Sundhedsstyrelsen samt til høring hos

Læs mere

Udkast til kommissorium for arbejdet med indsatsområde 2 Behandling og pleje

Udkast til kommissorium for arbejdet med indsatsområde 2 Behandling og pleje Udkast til kommissorium for arbejdet med indsatsområde 2 Behandling og pleje Generel indledning. I 2014 skal kommuner og regioner jfr. Sundhedslovens 205 indgå nye sundhedsaftaler, som skal fremsendes

Læs mere

Spørgeskemaet om fysioterapeuters og ergoterapeuters opgaver i kræftrehabilitering indeholder fire temaer:

Spørgeskemaet om fysioterapeuters og ergoterapeuters opgaver i kræftrehabilitering indeholder fire temaer: Spørgeskemaet om fysioterapeuters og ergoterapeuters opgaver i kræftrehabilitering indeholder fire temaer: 1) Implementering af anbefalinger fra nationale og regionale programmer 2) behovsvurdering 3)

Læs mere

Status på implementering af forløbsprogram for demens blandt kommuner i Region Hovedstaden i april 2011

Status på implementering af forløbsprogram for demens blandt kommuner i Region Hovedstaden i april 2011 April 2011 Region Hovedstaden Status på implementering af forløbsprogram for demens blandt kommuner i Region Hovedstaden i april 2011 Baselineanalyse April 2011 Udarbejdet af projektleder Line Sønderby

Læs mere

Udkast til politiske visioner og mål for Sundhedsaftalen 2015-2018

Udkast til politiske visioner og mål for Sundhedsaftalen 2015-2018 Udkast til politiske visioner og mål for Sundhedsaftalen 2015-2018 Indledning Mange borgere, der er syge eller er i risiko for at blive ramt af sygdom, kan have brug for en sammenhængende indsats fra både

Læs mere

Program for tværsektorielle kompetenceudviklingstilbud. i Region Hovedstaden

Program for tværsektorielle kompetenceudviklingstilbud. i Region Hovedstaden Program for tværsektorielle kompetenceudviklingstilbud i Region Hovedstaden Baggrunden for det tværsektorielle kompetenceudviklingsprogram Region Hovedstadens tværsektorielle kompetenceudviklingsprogram

Læs mere

Oversigt over projekter i Sundhedsaftalen

Oversigt over projekter i Sundhedsaftalen Oversigt over projekter i Sundhedsaftalen 2015-2018 Politisk pejlemærke 1: Sundhedstilbud med sammenhæng og kvalitet Politisk mål: Borgeren skal have det sundhedstilbud, der er behov for, til tiden og

Læs mere

TEMADAG OM FOREBYGGELSESTILBUD FOR BORGERE MED KRONISK SYGDOM HVORDAN GØR VI I PRAKSIS?

TEMADAG OM FOREBYGGELSESTILBUD FOR BORGERE MED KRONISK SYGDOM HVORDAN GØR VI I PRAKSIS? . TEMADAG OM FOREBYGGELSESTILBUD FOR BORGERE MED KRONISK SYGDOM HVORDAN GØR VI I PRAKSIS? Næstved den 5. oktober 2017 Formål med temadagen At drøfte hvordan indsatsen for borgere med kronisk sygdom kan

Læs mere

N O V E M B E R

N O V E M B E R A R B E J D S G A N G E M E L L E M DEN R E G I O N A L E P S Y K I A T R I OG K O M M U N E R N E F O R M E N N E S K E R M E D S P I S E F O R S T Y R R E L S E N O V E M B E R 2 0 1 7 A R B E J D S

Læs mere

Strategi på lungeområdet i Ringkøbing-Skjern Kommune

Strategi på lungeområdet i Ringkøbing-Skjern Kommune Strategi på lungeområdet i Ringkøbing-Skjern Kommune Sundhed og Omsorg Faglig Drift og Udvikling 2018 1 Indhold Indledning... 3 Definition og forekomst af kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL)... 3 Indlæggelser

Læs mere

Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Att. Pernille Westh Mail pwn@sum.dk

Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Att. Pernille Westh Mail pwn@sum.dk Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Att. Pernille Westh Mail pwn@sum.dk KL s høringssvar vedr. udkast til revision af bekendtgørelse om genoptræningsplaner og om patienters valg af genoptræningstilbud

Læs mere

Kommissorium for Arbejdsgruppe vedr. styrket indsats for mennesker med lungesygdom

Kommissorium for Arbejdsgruppe vedr. styrket indsats for mennesker med lungesygdom Kommissorium for Arbejdsgruppe vedr. styrket indsats for mennesker med lungesygdom Baggrund Med finansloven for 2015 tilføres sundhedsområdet i alt ca. 6,5 mia. kr. over de næste fire år til en styrket

Læs mere

Høringssvar vedr. bekendtgørelse om genoptræningsplaner mv. samt vejledning om træning i kommuner og regioner

Høringssvar vedr. bekendtgørelse om genoptræningsplaner mv. samt vejledning om træning i kommuner og regioner Dokument oprettet 27. august 2014 Sag 17-2014-00117 Dok. 161800/tk Høringssvar vedr. bekendtgørelse om genoptræningsplaner mv. samt vejledning om træning i kommuner og regioner 1. Indledende bemærkninger

Læs mere

IKAS. 4. december 2009

IKAS. 4. december 2009 IKAS 4. december 2009 aw@danskepatienter.dk Høringssvar vedr. akkrediteringsstandarder for det kommunale sundhedsvæsen 3. fase Høringssvaret er afsendt via en elektronisk skabelon på IKAS hjemmeside. Indholdets

Læs mere

Region Hovedstadens erfaringer fra evaluering og revision af Forløbsprogram for Demens

Region Hovedstadens erfaringer fra evaluering og revision af Forløbsprogram for Demens s erfaringer fra evaluering og revision af Forløbsprogram for Demens Line Sønderby Christensen, chefkonsulent, Enhed for Det Nære Sundhedsvæsen, Demensdage 23/5-2019 1 Grethes case det optimale forløb

Læs mere

Det overordnede formål med sundhedsaftalen om forebyggelse er:

Det overordnede formål med sundhedsaftalen om forebyggelse er: 4. Forebyggelse Sundhedstilbud med sammenhæng og kvalitet. Det overordnede formål med sundhedsaftalen om forebyggelse er: at alle borgere med behov herfor tilbydes en sammenhængende forebyggelsesindsats

Læs mere

Til medlemmer af Implementeringsgruppen BØRN & UNGE, SOMATIK

Til medlemmer af Implementeringsgruppen BØRN & UNGE, SOMATIK Hospitalsenheden Vest Holstebro Staben Kvalitet og Udvikling Lægårdvej 12 DK-7500 Holstebro Tel. +45 7843 8700 kvalitetogudvikling@vest.rm.dk www.vest.rm.dk Til medlemmer af Implementeringsgruppen BØRN

Læs mere

Koncept for forløbsplaner

Koncept for forløbsplaner Dato 13-03-2015 Sagsnr. 1-1010-185/1 kiha kiha@sst.dk Koncept for forløbsplaner 1. Introduktion Der indføres fra 2015 forløbsplaner for patienter med kroniske sygdomme jf. regeringens sundhedsstrategi

Læs mere

Tillægsaftale til sundhedsaftale for Region Hovedstaden aftalt mellem Furesø Kommune og Region Hovedstaden

Tillægsaftale til sundhedsaftale for Region Hovedstaden aftalt mellem Furesø Kommune og Region Hovedstaden REGION HOVEDSTDEN FURESØ KOMMUNE 19. november 2010 Tillægsaftale til sundhedsaftale for Region Hovedstaden aftalt mellem Furesø Kommune og Region Hovedstaden Sundhedsaftalen mellem Furesø Kommune og Region

Læs mere

Det sammenhængende patientforløb status og udfordringer Ole Snorgaard

Det sammenhængende patientforløb status og udfordringer Ole Snorgaard Det sammenhængende patientforløb status og udfordringer Ole Snorgaard Diabetesklinikken og Tværsektorenheden, Hvidovre hospital Regionalt Diabetesudvalg, forløbsprogram for T2DM, Udviklingsgruppen for

Læs mere

Kommissorium for udarbejdelse af nationale kliniske retningslinjer for rehabilitering af borgere med kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL)

Kommissorium for udarbejdelse af nationale kliniske retningslinjer for rehabilitering af borgere med kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL) KOMMISSORIUM Kommissorium for udarbejdelse af nationale kliniske retningslinjer for rehabilitering af borgere med kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL) Baggrund og formål Kronisk Obstruktiv Lungesygdom

Læs mere

Sorø Kommune fremsender hermed ansøgning bilagt projektbeskrivelse til puljen vedr. forløbsprogrammer.

Sorø Kommune fremsender hermed ansøgning bilagt projektbeskrivelse til puljen vedr. forløbsprogrammer. Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Kontoret for Regional Sundhed Att. Lone Vicki Petersen Sorø Kommune Fagcenter Sundhed Rådhusvej 8 4180 Sorø T 5787 6000 F 5787 7100 soroekom@soroe.dk www.soroe.dk

Læs mere

"Sammenhængende patientforløb i fokus - men hvad snakker vi om..."

Sammenhængende patientforløb i fokus - men hvad snakker vi om... "Sammenhængende patientforløb i fokus - men hvad snakker vi om..." Temadag den 28. november 2011 for: Sundhedsbrugerrådet, Patientforeninger i Region Nordjylland og Regionsrådet Indhold Udfordringen Identifikation

Læs mere

Oversigt over projekter i Sundhedsaftalen

Oversigt over projekter i Sundhedsaftalen Oversigt over projekter i Sundhedsaftalen 2015-2018 Politisk pejlemærke 1: Sundhedstilbud med sammenhæng og kvalitet Politisk mål: Borgeren skal have det sundhedstilbud, der er behov for, til tiden og

Læs mere

Tillægsaftale til sundhedsaftale for Region Hovedstaden aftalt mellem Frederikssund Kommune og Region Hovedstaden

Tillægsaftale til sundhedsaftale for Region Hovedstaden aftalt mellem Frederikssund Kommune og Region Hovedstaden 1 Kommune Frederikssund Klynge Hillerød Seneste revision 23. september 2010 P:\PlanlaegningOgUdvikling\Sundhedsaftaler\Sundhedsaftale 2011-2014\Allonger\Hillerød- Klyngen\Frederikssund tillægsaftale 2011-2014.doc

Læs mere

Forslag til fælles politiske målsætninger på sundhedsområdet i KKR Sjælland

Forslag til fælles politiske målsætninger på sundhedsområdet i KKR Sjælland NOTAT Forslag til fælles politiske målsætninger på sundhedsområdet i KKR Sjælland Baggrund Målet med opfølgningsprocessen på sundhedsområdet er at nå frem til en fælles forpligtelse mellem kommunerne om,

Læs mere

Kort evaluering af pilotprojektet: At leve et meningsfuldt hverdagsliv med kræft

Kort evaluering af pilotprojektet: At leve et meningsfuldt hverdagsliv med kræft Kort evaluering af pilotprojektet: At leve et meningsfuldt hverdagsliv med kræft Indledning Med baggrund i kræftplan III og Sundhedsstyrelsens forløbsprogram for rehabilitering og palliation i forbindelse

Læs mere

Styrkelse af sundhedstilbud til borgere i Svendborg Kommune

Styrkelse af sundhedstilbud til borgere i Svendborg Kommune Styrkelse af sundhedstilbud til borgere i Svendborg Kommune I Danmarks ses stigende sundhedsudfordringer, som sammen med nye krav og retningslinjer fra flere sider stiller større krav til kommunernes arbejde

Læs mere

Skema til slutafrapportering - for puljeprojekter under den Styrkede indsats for patienter med kronisk sygdom.

Skema til slutafrapportering - for puljeprojekter under den Styrkede indsats for patienter med kronisk sygdom. Skema til slutafrapportering - for puljeprojekter under den Styrkede indsats for patienter med kronisk sygdom. Tilskudsmodtageren skal i forbindelse med puljeprojektets afslutning besvare følgende spørgsmål

Læs mere

Endeligt udkast til politiske visioner og mål for Sundhedsaftalen 2015-2018

Endeligt udkast til politiske visioner og mål for Sundhedsaftalen 2015-2018 Endeligt udkast til politiske visioner og mål for Sundhedsaftalen 2015-2018 Godkendt af Sundhedskoordinationsudvalget 5. september 2014 Indledning Mange borgere, der er syge eller er i risiko for at blive

Læs mere

Sygdomsspecifik Sundhedsaftale for Kronisk Obstruktiv Lungesygdom - KOL

Sygdomsspecifik Sundhedsaftale for Kronisk Obstruktiv Lungesygdom - KOL Sygdomsspecifik Sundhedsaftale for Kronisk Obstruktiv Lungesygdom - KOL KOL-patienter har fået diagnosticeret en Kronisk Inflammatorisk Lungesygdom med en systemisk komponent. Sygdommen medfører vedvarende

Læs mere

Sundhedsfremmecentret Det kommunale Sundhedscenter

Sundhedsfremmecentret Det kommunale Sundhedscenter Hvad stræber vi efter? Vision: Borgere i Skanderborg kommune lever et sundt og aktivt hverdagsliv trods kronisk sygdom og skavanker Mission: Vi bevæger til sundhed KRAMS 1 bedre sundhedsadfærd og sundhedsstatus

Læs mere

En sådan proces kræver både konkrete politiske målsætninger, som alle kommuner forpligter sig på, og et samarbejde med regionen.

En sådan proces kræver både konkrete politiske målsætninger, som alle kommuner forpligter sig på, og et samarbejde med regionen. N O TAT Forslag til fælles politiske målsætninger på sundhedsområdet i KKR Sjælland Baggrund Målet med opfølgningsprocessen på sundhedsområdet er at nå frem til en fælles forpligtelse mellem kommunerne

Læs mere

Møde i Følgegruppen for behandling og pleje

Møde i Følgegruppen for behandling og pleje Møde i Følgegruppen for behandling og pleje Dato: Tirsdag den 4. april 2017 kl. 12.00-15.00 Sted: Mødelokale M2, Praksisenheden i Kolding, Kokholm 3B, 6000 Kolding Deltagere: Birthe Mette Pedersen, Programchef,

Læs mere

Sundheds- og Ældreministeriet Holbergsgade København K

Sundheds- og Ældreministeriet Holbergsgade København K Sundheds- og Ældreministeriet Holbergsgade 6 1057 København K Høringssvar i forhold til udkast til bekendtgørelse om genoptræningsplaner og om patienters valg af genoptræningstilbud efter udskrivning fra

Læs mere

Workshop DSKS 09. januar 2015

Workshop DSKS 09. januar 2015 Workshop DSKS 09. januar 2015 Sundhedsaftalerne -gør de en forskel for kvaliteten i det samlede patientforløb? Fra nationalt perspektiv Bente Møller, Sundhedsstyrelsen Fra midtjysk perspektiv Oversygeplejerske

Læs mere

Generisk model for arbejdsdeling, henvisning til og kvalitetssikring af træningstilbud til borgere

Generisk model for arbejdsdeling, henvisning til og kvalitetssikring af træningstilbud til borgere Generisk model for arbejdsdeling, henvisning til og kvalitetssikring af træningstilbud til borgere 1. Baggrund Regeringen og Danske Regioner har siden 2011 i økonomiaftalerne aftalt, at der løbende skal

Læs mere

Haderslev Kommune har følgende bemærkninger af generel karakter til samarbejdsaftalen.

Haderslev Kommune har følgende bemærkninger af generel karakter til samarbejdsaftalen. NOTAT Haderslev Kommune Sundhedssamarbejde og Forebyggelse Nørregade 41, st tv 6100 Haderslev www.haderslev.dk Dir. tlf. 30683956 ann@haderslev.dk 30. oktober Sagsbehandler: Ann Iversen Haderslev Kommunes

Læs mere

Oplæg - Temaer i Sundhedsaftalen

Oplæg - Temaer i Sundhedsaftalen 31. MAJ 2017 Oplæg - Temaer i Sundhedsaftalen 2019-2022 Baggrund En borgers sygdomsforløb kræver ofte både indsatser i kommunen, hos den praktiserende læge og på hospitalet. En positiv oplevelse af sygdomsforløbet

Læs mere

Vedr. sundhedsaftalen mellem Region Sjælland og kommunerne

Vedr. sundhedsaftalen mellem Region Sjælland og kommunerne Til Regionsrådet i Region Sjælland Kommunalbestyrelserne i Faxe Kommune, Greve Kommune, Guldborgsund Kommune, Holbæk Kommune, Kalundborg Kommune, Køge Kommune, Lejre Kommune, Lolland Kommune, Næstved Kommune,

Læs mere