PULSEN AALBORG UNIVERSITET MA4-ARK11 RIKKE WEDEGE SØRENSEN & MARIA ENGSIG ØSTERGAARD 31.MAJ 2011

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "PULSEN AALBORG UNIVERSITET MA4-ARK11 RIKKE WEDEGE SØRENSEN & MARIA ENGSIG ØSTERGAARD 31.MAJ 2011"

Transkript

1 1 APPENDIKS PULSEN AALBORG UNIVERSITET MA4-ARK11 RIKKE WEDEGE SØRENSEN & MARIA ENGSIG ØSTERGAARD 31.MAJ 2011

2

3 3 Appendiks Dette er appendiksmappen til projektet PULSEN. Rapporten er inddelt i fire mapper, der hver indeholder en del af det samlede projekt. Disse er: Proces, som indeholder rapportformalia samt oversigt over processen inklusiv analyser, skitseringer, detaljering af den valgte løsning og argumenter for de forskellige valg. Præsentation fremviser det endelige projekt i billeder og korte tekster. Tegningsmappen indeholder målfaste tegninger som eksempelvis situationsplan, grundplaner og opstalter. I Appendiks findes uddybende tekst og baggrundmateriale henvist til i Proces, eksempelvis designparametrene og rumprogrammet. Det er tanken, at disse fire dele kan læses i vilkårlig rækkefølge, dog skal det pointeres, at oversigten og introduktionen til projektet findes i mappen Proces. Desuden indeholder rapporten også en CD med de fire mapper samt bilag - heriblandt konkurrenceprogrammet. Indholdsfortegnelse Appendiks 1 - Designparametre s. 5 Appendiks 2 - Rumprogram s. 12 Appendiks 3 - Termisk indeklima s. 22 Appendiks 4 - Ventilationsberegning s. 24 Appendiks 5 - Konstruktioner og U-værdier s. 26 INDHOLD

4

5 5 Appendiks 1 - Designparametre APPENDIKS 1 Gennem designprocessen er en række designparametre fremkommet af bl.a. analyser og casestudies. Disse designparametre benyttes gennem skitseringer til at opfylde krav og ønsker til PULSEN. Designparametrene er vist i procesrapporten i de konklusioner, hvor de er opstået, men de er samlet i dette appendiks og grupperet efter emner for at give et overblik over dem.

6 Aktivere rum Der bør arbejdes med at skabe liv og aktivitet i alle rum. De passive og aktive aktiviteter bør derfor blandes, så livet eksponeres og de forskellige aktiviteter kan inspirere de passive. Dette kræver en grundig programmering af bygningens og udearealernes rumligheder, så der gives plads til gode faciliteter for mange forskellige aktiviteter, sociale mødesteder og rum til afslapning og områder til mere indadvendte oplevelser. Ill. 1: Der skal være mulighed for at eksempelvis ventende forældre kan være aktive i ventetiden. Ill. 3: Passive aktiviteter bør kunne se de aktive, for på den måde at fremvise bygningens liv og skabe gensidig inspiration. Ill. 2: Der skal skabes forskellige rumligheder til de mange funktioner. Ill. 4: Madlavningen i eksempelvis caféens køkken kan være en del af de aktiviteter, der fremvises. Ill. 5: Bygningens relation til konteksten, de nuværende elementer i naturen samt de planlagte uderum er en vigtig faktor i bygningsdesignet. Inde/uderelation Relationen mellem ude og inde er vigtig at definere - både i forhold til de enkelte rum og de aktiviteter, de danner ramme om - men også i forhold til bygningen og dens forhold til konteksten. Placeringen i udkanten af Balling med direkte kontakt til det åbne land giver gode muligheder for at øge kontakten til naturen. Derfor bør der arbejdes bevidst med udsyn, indkig, views og adgang mellem inde og ude. I arbejdet med inde/uderelationerne er det dog væsentligt at sikre forskellige grader af privatliv både inde og ude, for at tilgodese flere forskellige funktioner. Ill. 6: Bygningens form er med til at definere uderummene og det er derfor vigtigt også at designe bygningen efter hvilke uderum, der ønskes. Ill. 7: Ved at arbejde med niveauer i området eller mellem ude og inde kan der skabes forskellige grader af privat- og offentlighed.

7 7 Aktive uderum Der arbejdes med at alle rum bør være præget af liv og aktivitet. Det er derfor vigtigt at designe rummene, så det undgås, at de fremstår tomme eller efterladte. Dette gælder i høj grad for uderummene, der præges af store flade områder til f.eks. fodbold og parkering. Dette kan gøres på mange måder bl.a. ved at åbne området for folk i transit samt at sørge for at de forskellige uderum kan benyttes til andet end de traditionelle udeaktiviteter eller er multianvendelige. Ill. 11: Overdækkede arealer kan give rum for at traditionelle indeaktiviteter kan rykke udenfor, samt at udeaktiviteterne kan rykke i tørvejr. Ill. 10: En velovervejet bearbejdelse af landskabet kan være med til at inspirere til spontane aktiviteter, skabe mindre rumligheder og samtidig forøge den ubevidste aktivitet ved eksempelvis brug af små bakker og trapper. Ill. 12: Et offentligt flow af lette trafikanter gennem området giver liv uden at genere de planlagte aktiviteter. Ill. 8: De mange aktiviteter i bygningen har hver især behov for forskellige relationer til naturen og udeområderne. Det kan være en fordel med både udsyn og indkig, og andre steder kan der være behov for at skærme for indkig eller lukke helt af. Ill. 9: Inderummene kan få en god relation til uderummene ved at arbejde med bestemte views ud i området eller direkte adgang til udearealer. Ill. 13: Ved at opdele parkeringsarealet fremstår den enekelte plads overskuelig og mindre tom. Samtidig kan arealet få en ekstra funktion som f.eks. boldbane, når det ikke benyttes til parkering. Denne dobbeltprogrammering kan udnyttes mange steder.

8 Identitet PULSEN skal have sin egen identitet, så det kan blive centrum for sundhed, aktivitet og socialt samvær i Balling. For at bygningen og det dertilhørende udeareal kan opnå dette, arbejdes der med at inkorporere stedets ånd, genius loci, bl.a. i materialevalg og arbejdet med stemninger. I den forbindelse er det også vigtigt at fremvise de bæredygtige tiltag ved eksempelvis materialevalg, tydeliggørelse af de energiproducerende elementer samt relationen til konteksten. Ill. 17: Ved at arbejde med det naturlige lys, eksempelvis refleksion eller spredning kan ønskede stemninger.forstærkes. Ill. 14: Stedets ånd skal fremhæves og styrkes i PULSEN. Ill. 15: De bæredygtige tiltag skal være synlige i designet. Indeklima - lys For at skabe et godt indeklima er det vigtigt, at der er et godt dagslys i bygningen, da naturligt lys er mere behageligt end kunstigt. Der bør derfor vælges glastyper med forholdsvis høje G-værdier, så lyset kan trænge igennem og vinduesåbninger skal kunne trække lyset langt ind i f.eks. dybe rum. Ill. 18: Der er flere metoder til at sikre et godt dagslys i dybe rum eller rum med små facader udadtil bla. ovenlys, lysskakter og højtsiddende vinduer. Ill. 16: De tekniske elementer skal fremstå som en del af bygningens helhed. Ill. 19: Alt afhængigt at rummenes udformning kan forskellige naturligventilationsprincipper implementeres.

9 9 Ill. 20: Varmetabet mindskes hvis bygningen er godt isoleret og lufttæt. Ill. 21: Et simpelt layout af tekniske installationer mindsker varmetabet. Ill. 22: En kompakt bygningskrop mindsker overfladearealet og dermed varmetabet. Energi Bygningen skal opfylde kravene til nul-energi, men det er målet at opfylde energirammen for lavenergiklasse 2015 vha. passive løsninger såsom solvarme, isolering og varmegenvinding i ventilationssystemet. Det samlede energiforbrug (inkl. forbruget til elektriske apparater) skal herefter dækkes af vedvarende energikilder på grunden. Det gælder derfor om i første omgang at minimere energibehovet ved eksempelvis valg af orientering og efterfølgende skabe optimale betingelser for de energiproducerende elementer. Ill. 23: Ved at udnytte solens energi til opvarmning om vinteren kan varmebehovet mindskes. Samtidig er det væsentligt at der om sommeren skærmes af for solen, så overophedning og dermed behov for køling undgås. Ill. 24: Energiproducerende elementer placeres optimalt for at øge effektiviteten. Termisk indeklima Det termiske indeklima er bestemmende for oplevelsen af rummene med henblik på temperatur. I PULSEN deles meget forskellige funktioner om den samme plads, og det er vigtigt at sikre at de alle kan føle sig tilrette og godt tilpas uanset brugen. Her kan forskellige passive tiltag tages i brug for at mindske behovet for at regulere temperaturen mekanisk. Indeklima - luftkvalitet Et godt indeklima stiller krav til luftkvaliteten. Dette kræver bl.a. et tilstrækkeligt luftskifte så både mængden af CO2 i luften og den oplevede luftkvalitet er optimal. Naturlig ventilation kan benyttes, når forholdende er til det, men en hybrid løsning vil være at foretrække, så luftkvaliteten altid er acceptabel. Ill. 25: En vinterhave er med til at udligne temperaturforskelle over døgnet og mindsker risikoen for overophedning. Ill. 26: Solen kan udnyttes til varme om vinteren, men der skal afskærmes om sommeren for at undgå overophedning. Ill. 27: Zoning sikrer at rum med lave temperaturkrav placeres mod nord og fungerer som buffer for varme rum mod syd. Ill. 28: Tunge bygningselementer termiske masse udnyttes til at udligne temperaturforskelle over døgnet.

10 Konstruktion Ved at arbejde med konstruktionens udtryk kan bygningen tilføres bestemte stemninger. Eksempelvis kan en letaflæselig konstruktion hvor materialerne bruges efter deres evne tilføre et væld af detaljer og en alsidighed i teksturer. På denne måde giver konstruktionen et udtryk i rummet der er med til at give det identitet og nærvær. Desuden kan valget af materialer være med til at understøtte og fremvise PULSENs tilgang til bæredygtighed ved at benytte bæredygtige materialer der kan genbruges og kræver et minimum at vedligeholdelse. Ill. 29: At udnytte materialer til det de er bedst til vil optimere konstruktionerne og resultatet vil være et mindre materialeforbrug i bygningen. Ill. 30: En central ankomst sikrer en overskuelighed i bygningen og er med til at understrege ligeværdigheden mellem afdelingerne. Adgang Ankomsten til bygningen er vigtig for det samlede indtryk af PULSEN, da dette er det første møde folk har med bygningen. Derfor er en central og godt eksponeret adgang væsentlig, da dette er med til at sikre en overskuelighed i bygningen. At placere caféen i sammenhæng med adgangen eksponerer caféen, men bringer også aktivitet til ankomstsituationen, så PULSEN fremstår som et livligt sted. I forbindelse med adgang er det også vigtigt at indtænke tilgængeligheden. Dette er ikke kun i forbindelse med ankomsten, men skal være en integreret del af hele bygningen og dens uderum. Ill. 31: At placere caféen i kontakt til ankomsten eksponerer caféen og bringer liv til området. Multifunktionalitet/fleksibilitet PULSEN er et sted hvor mange funktioner mødes og disse har forskellige behov. Derfor er det vigtigt at give plads til forandring og tilpasning af rummene, så flere funktioner kan føle sig hjemme i samme rum. Dette kan opnås ved at give mulighed for at underinddele rum med eksempelvis gardiner eller niveauer. På den måde kan rummene udvides eller mindskes alt efter behovet. Det er også væsentligt at indtænke multifunktionaliteten ind i uderummene, så disse kan benyttes til flere formål og sandsynligheden for tomme rum dermed begrænses. Ill. 32: Tilgængelighed for alle er væsentligt gennem hele bygningen og i uderummene, så sundheden kan blive for alle. Ill. 33: At kunne udvide og mindske rummene både indenfor og ud i området giver plads til flere forskellige funktioner.

11 11 Rumorganisering Det er væsentligt både at fremvise alle afdelinger og deres specifikke tilbud i organiseringen, men samtidig skal bygningen fremstå som en helhed. Derfor er overskuelighed og letaflæselighed væsentlige elementer at understøtte. Dette kan gøres ved at indtænke forskellige grader af åbenhed, så det er muligt at se aktiviteter og forskellige afdelinger, der dermed bliver synlige og indbyrdes kan inspirere hinanden. Ill. 38: Rummene i de enkelte afdelinger bør samles, og der bør ligeledes være samlende helhed mellem afdelingerne. Ill. 39: Niveauer kan være med til at fremvise aktiviteter og samtidig give plads til mere introverte funktioner, der ikke ønsker at udstilles. Ill. 40: Et hierarki kan være med til at øge overskueligheden ved at give et fast holdepunkt i bygningen. Ill. 34: Multianvendelighed sikrer at ingen områder ligger tomme hen. Ill. 36: Rum kan også differentieres i deres grader af privathed. At kunne se aktiviteterne der foregår øger fornemmelsen af liv, men nogle aktiviteter trives bedst med mere lukkede og introverte rum. Ill. 35: Mulighed for at underinddele rum øger fleksibiliteten og flere funktioner kan deles om pladsen. Ill. 37: Ved at øge bredden af gangene dannes plads til mindre og spontane aktiviteter og gangforløbet aktiveres.

12 APPENDIKS 2 Appendiks 2 - Rumprogram Rumprogrammet for PULSEN er opdelt i otte delelementer. Rumprogrammets første del er et organisationsdiagram, der viser forbindelserne mellem rummene i hver afdeling, forbindelser på tværs af afdelingerne og ude-inde relationerne. Med stiplede linjer er det desuden markeret hvilke afdelinger, der bør kunne lukkes separat af fra resten af bygningen. De enkelte rumprogrammer starter med et overordnet skema med bygningens fem primære afdelinger samt sekundære rum: fællesfaciliteter, aktivitets- og kulturcenter, idrætsforening, fitness- og wellnesscenter, sundhedscenter og magasiner, teknik mv. Dette skema giver et hurtigt overblik over PULSENs indhold og organisering. Herefter følger tabeller for hver af PULSENs fem afdelinger, de dertilhørende rum. Tabellerne indeholder noter om rummenes funktionalitet, tekniske parametre samt arkitektoniske kvaliteter. Desuden følger en tabel omhandlende udearealerne omkring PULSEN. Brugen af + og under eksempelvis dagslys, udsyn og orientering indikerer, om der er krav til den pågældende parameter. Der kan desuden være yderligere information, eksempelvis under orientering, hvor en fordelagtig orientering i forhold til indeklima er angivet med verdenshjørner. Under indeklima er der kun noteret væsentlige ændringer i forhold til gældende bestemmelser. Nettoarealet angivet for de enkelte rum er skøn gjort på baggrund af de angivne størrelser for hver afdeling samt rummenes funktioner. Antallet af personer i de enkelte rum, samt ønsker til uderummene omkring PULSEN, er nogle gange præcise angivelser i konkurrenceprogrammet, andre gange skøn gjort på baggrund af beskrivelser i konkurrenceprogrammet.

13 Laboratorie Skadestue 13 Musiklokale Lægeklinik x3 IT / AV Kontor Værkstedsplads Tegning Café Caféterasse Omklædning Keramik Parkering Køkken Affaldshåndt. Rengøring Værksted Multilokale Klublokale Dommer x2 Aktivitets- og kulturcenter Idrætsforeningen Ankomst Fitness og wellness Fællesfaciliteter Foyer Administration Sundhedscenter Personalerum Reception 1 Reception 2 Tandklinik x4 Personale Boldbaner Omklædning x2 Omklædning x2 Fysioterapi Hallen Kontor Fitnessområde Fitness Poolområde Poolområde Behandlerrum Vaske / tørre Spinning Spabad Maskindepot Bolddepot Sauna Dampbad Ill. 41: Organisationsdiagram for PULSEN. Diagrammet viser de forskellige forbindelser mellem afdelingerne og rummene. Med stiplede bokse er det markeret hvilke områder, der skal kunne lukkes af.

14 Fællesfaciliteter Aktivitets- og kulturcenter Idrætsforeningen Sundhedscenter Fitness- og wellnesscenter Magasiner, teknik mv. Funktioner Foyer, café, køkken, administration, rengøringsrum Multilokale, lokaler til musik, IT/AV, tegning, keramik, værksted, depoter Omklædning, klublokale, kontor, vaskerum, depoter Personalefaciliteter, venteværelse, klinikker, laboratoriefaciliteter, depoter, fysioterapi, tandlægeklinikker mm. Omklædning, poolområde, udendørs bad, fitness Kælder under wellness, teknik til udendørs bad, depoter Ca. nettoareal (m²) Atmosfære Åben, indbydende Hyggeligt, spændende Lys, moderne, hyggeligt Ren, professionel Åben, aflappende - Interne relationer Fordeling til alle fire afdelinger, terasse Idrætsfaciliteter, fitness Forbindelse til Balling Hallen, boldbaner Fitness- og wellness Multilokale, fysioterapidel, uderum Multilokale, wellness, uderum Andre forhold Niveaufri adgang Fleksibilitet Opvejning af faciliteter ift. til hallen Teknisk selvstændig enhed + sprinkling Skal have teknisk begrænset indgang En del er kælderrum Ill. 42: Overordnet rumprogram for PULSENs 5 afdelinger samt sekundære rum. Det samlede nettoareal er 2500 m 2, hvortil der kan lægges 1000 m 2 til konstruktioner mm.

15 Fællesfaciliteter Foyer Café/mødelokale Køkken Administration Funktioner Information, toiletter, garderobe, vindfang, ventepladser, udstilling Café, mødelokale, udleveringsområde, selvafrydning Koldt og varmt køkken, opvask, anretning, depot, lager, omklædning, bad Fælleskontor med direktørkontor, printer/ arkivrum, personalerum, rengøring 15 Ca. nettoareal (m²) Antal personer 12 ventende 120 gæster 5 3 Rumhøjde (m) Højt til loftet 2,5 2,5 2,5 Atmosfære åben, synlig og personlig modtagelse, centrum, samlende Livlig Ren Praktisk Dagslys Orientering - S, Ø, V - N Udsyn , cafe Adgang til udearel Interne relationer Indeklima, særlige forhold Andre forhold Parkering, adgangsvej, indgangsparti Adgang til alle fire delelementer God akustik Let tilgængelig, let at orientere sig Terasse Terasse, varemodtagelse, affaldshåndtering Ankomst/foyer, Café, multilokale Ankomst/foyer Benyttes som festlokale Anbefalet min.vent. 20 L/s Sprinkling Ill. 43: Rumprogram for fællesfaciliteterne.

16 Aktivitets- og kulturcenter Funktioner Multilokale Musiklokale IT/AV redigering Tegningsværksted Keramikværksted Værksted Yoga, dans mm, koncerter, teater, foredrag, fest, workshops, depot, operatørrum Musik, depot IT/AV redigering, elektronisk musik Tegnings- og maleriarbejde, depot, afsætningsplads Keramik- og glasarbejde, depot, afsætningsplads, ovne Cykel- og knallertreparation, træværksted, depot Ca. nettoareal (m²) Antal personer 200 gæster Rumhøjde (m) Højt til loftet 2,5 2,5 2,5 2,5 2,5 Atmosfære Lys, åben Dagslys Orientering - N Udsyn Adgang til udearel Vareindlevering Evt. udescene - Evt. terasse Evt. udebrændeovne Indgang til cykler/knallerter Interne relationer Foyer, Fitness Multilokale, IT/AV red., Musiklokale Indeklima, særlige forhold God akustik, støjisolering Støjisoleres Støjisoleres Særlig udsugning Særlig udsugning, støjisoleres, C Andre forhold Fleksibelt Både IT og AV redigering, elektronisk musik Sprinkling Sprinkling Ill. 44: Rumprogram for aktivitets- og kulturcenteret.

17 Idrætsforeningen Omklædningsrum (2 stk) Dommeromkl. (2 stk) Klublokale Kontor Vaske/tørrerum Materiale/maskinrum Bold/depotrum Funktioner Omklædning, bad, toilet, forhal med vaskeplads Omklædning, bad, toilet Klublokale, møderum Fælleskontor, arkiv, møderum Vaskemaskiner, tørretumbler, tørreplads Opbevaring af kridtmaskine, net mm. Opbevaring af bolde mm. 17 Ca. nettoareal (m²) Antal personer Rumhøjde (m) 2,5 2,5 2,5 2,5 25 2,5 3 2,5 Atmosfære lyse, moderne lyse, moderne afslapning, ng, hygge, lounge Dagslys Orientering N Udsyn - - +, boldbaner Adgang til udearel Boldbaner Boldbaner Boldbaner Boldbaner Boldbaner Interne relationer Klublokale Klublokale Værksteder, musiklokale, omklædningsrum, Balling Hallen Klublokale Omklædningsrum Indeklima, særlige forhold Anbefalet min.vent. 15 L/s, 23,5-29 C Anbefalet min.vent. 15 L/s, 23,5-29 C Støjisoleres Særlig udsugning, støjisoleres Uopvarmet Uopvarmet Andre forhold Rengøringsvenlige Rengøringsvenlig Ill. 45: Rumprogram for idrætsforeningen.

18 Sundhedscenter Personalerum Personaleomklædning Rengørings- og skyllerum Reception 1 Kontor Lægeklinikker (3 stk) Funktioner Frokoststue 2 toiletter med bad Venteareal, garderobe, patienttoiletter, skranke Depot- og arkivrum, Håndvask, 2 sammenhængende konsultationslokaler Ca. nettoareal (m²) (depot) 120 Antal personer Rumhøjde (m) 2,5 2,5 2,5 2,5 2,5 2,5 Atmosfære Lys, venlig Dagslys Orientering N, Ø, V N, Ø, V N, Ø, V Udsyn Adgang til udearel Interne relationer Kontor, omklædning, klinikker Personalerum Klinikker Lægeklinikker, kontorer Reception 1 Reception 1 Indeklima, særlige forhold Andre forhold Anbefalet min.vent. 15 L/s, 23,5-29 C God akustik, lav efterklangstid Ill. 46: Rumprogram for sundhedscenteret.

19 Skadestue Laboratorie Reception 2 Tandlægeklinikker (4 stk) Fysioterapirum Behandlerrum Håndvask Vask, køleskab, autoklave Skranke, venteareal, patienttoilet Sekretærkontor Kontor Kiroprakter, diætist, kostvejleder (min. længde 3,6m) x (kontor) ,5 2,5 2,5 2,5 2,5 2, N, Ø, V - - N, Ø, V N, Ø, V N, Ø, V , let adgang for båre Lægeklinikker Lægeklinikker Tandlægeklinikker, fysioterapirum, behandlerrum Reception 2 Reception 2, fitness, wellness Reception 2 Fleksibelt

20 Fitness- og wellnesscenter Funktioner Ca. nettoareal (m²) Omklædningsrum (2 stk) Bad, toilet Poolområde Spabade (2 stk) Sauna (2 stk) Dampbad Fitness Spinning Varmtvandsbassin, kurbade, hyggeområde, pejs, selvbetjeningsmodul, håndklædedepot Et indendørs og et udendørs, termisk bad Evt. en udendørs Afkølingsbassin, styrtbad Cardiotræning, vægttræning inkl. i poolområde inkl. i poolområde inkl. i poolområde 110 inkl. i fitnessområde Antal personer Rumhøjde (m) 2, ,5 2,5 3 2,5 Atmosfære lyse, moderne Dagslys Orientering - S N N Udsyn Adgang til udearel Interne relationer Multilokale, fitness, wellness Spabade, omklædning Poolområde, saunaer Spabade Spabade, dampbad Spinning, omklædning Fitness Indeklima, særlige forhold Anbefalet min.vent. 15 L/s, 23,5-29 C Særlige ventilations og temperaturforhold Særlige ventilations og temperaturforhold Særlige ventilations og temperaturforhold Særlige ventilations og temperaturforhold Ekstra ventilation, C Ekstra ventilation, <20 C Andre forhold Rengøringsvenlige Diskretion Evt. hævet gulv til elinstallationer Ill. 47: Rumprogram for fitness- og wellnesscenteret.

21 Uderum Caféterasse Ankomstområde Affaldshåndtering Evt. plads ifm. værksteder Boldbaner Poolområde Fitnessområde Evt. personaleterasse Parkering Funktioner Udetegning, cykelrepara-eparation, brændeo- vne, udescene 3 boldbaner, multibane, tennisbane Spa, termisk bad, sauna Udendørs spinning, aerobic, tai chi etc. 150 biler, 60 cykler, busholdeplads, vareindlevering 21 Ca. nettoareal (m²) 3500 Atmosfære Indbydende Varm, intim - Hyggelig Åben Varm, intim Åben, luftig Varm, intim Åben Dagslys Orientering - S, Ø, V S S, Ø, V S, Ø, V - Udsigt Andre forhold + (til hovedindgangen) (til PULSEN) Foyer Café Køkken Værksted, tegningslokale, keramiklokale, musiklokale Interne relationer Omklædningsruum, klublokalele Wellness Afspærret Fitness, wellness Personalestue, administration Balling hallen, foyer Gerne skyggeområder Ill. 48: Rumprogram for uderummene.

22 APPENDIKS 3 Appendiks 3 - Termisk Indeklima Den operative temperatur i et rum bør afhænge af brugernes påklædning og aktivitetsniveau. Der er derfor forskel på den ønskede temperatur i forhold til årstiden, men det betyder også, at temperaturen i eksempelvis omklædningsrum bør være højere end i andre rum. Ligeledes bør temperaturen være lavere i en idrætshal, hvor aktivitetsniveauet er højt. Krav og vejledninger BR stk 1: Bygninger skal opføres, så der under den tilsigtede brug af bygningerne i de rum, hvor personer opholder sig i længere tid, kan opretholdes sundhedsmæssigt tilfredsstillende temperaturer under hensyn til den menneskelige aktivitet i rummene. AT-vejledning A.1.2 kap. 2.1: Temperaturer og træk Temperatur og påklædning skal passe til den fysiske aktivitet. En temperatur på C er passende ved let fysisk aktivitet i fx kontorer. Temperaturen ved stillesiddende arbejde og normale klima- og arbejdsforhold må ikke overstige 25 C. Temperaturændringer på mere end 4 C over en arbejdsdag i et opholdsrum føles ofte ubehagelig. Temperaturforskellen målt ved gulvet og i hovedhøjde bør være mindre end 4 C [at.dk]. PULSEN Vha. ill. XX kan den optimale operative temperatur bestemmes i forhold til beklædning og aktivitetsniveau. Der er markeret fire forskellige aktivitetsniveauer og tre beklædningsgrader. Aktivitetsniveauet for cardiotræning ligger dog langt uden for skemaet, men i fitnesscentret vil der også være mange andre mindre intensive træningsformer, så temperaturen bør ikke sættes efter løberen.

23 7,5 Sommer- og træningsbeklædning Løb 9km/h = 7,5met = 435 W/m² 23 met 3,0 0 OPTIMAL OPERATIV TEMPERATUR 0,1 0,2 m² ºC / W Tungt arbejde f.eks. styrketræning ±5 C W / m² 150 AKTIVITET 2,0 Vinterbeklædning 18 C 16 C 14 C 12 C 10 C Stående arbejde f.eks. værksted ,0 Ingen beklædning 28 C ±1 C 26 C 24 C 22 C 20 C ±1,5 C Siddende arbejde og stående, afslappet ±2 C ±4 C ±3 C ±2,5 C ,5 1,0 1,5 clo BEKLÆDNING Ill. 49: Optimal operativ temperatur ved forskellige beklædningsgrader og aktivitetsniveauer.

24 APPENDIKS 4 Appendiks 4 - Ventilationsberegninger Oplevelsen i et rum er afhængigt at indeklimaet og her spiller luftkvaliteten ind. I BR10 opstilles det således Bygninger skal opføres. Så der under den tilsigtede brug af bygningerne i de rum, hvor personer opholder sig i længere tid, kan opretholdes et sundheds- og sikkerhedsmæssigt tilfredsstillende indeklima [BR10, 6.1 stk. 1]. De opvarmede bokse ventileres med mekanisk ventilation, da der her kan bruges varmegenvinding, hvilket er væsentligt i et lavenergibyggeri om vinteren. Det er dog også muligt at åbne vinduer, så brugeren selv har en vis kontrol over indeklimaet, men dette er ikke medtaget i udregningerne. Beregningerne er udarbejdet for at benytte resultaterne i energiberegningerne, og derfor er der regnet på to forskelligartede rum i PULSEN (ill. XX). Kravet til ventilationen er valgt som en kategori B. I forhold til at vurdere det nødvendige luftskifte skal der tages højde for to typer indeklima; sundhedsmæssigt (forureningsventilation) og den oplevede luftkvalitet (komfortventilation). De er herunder beregnet for de to rum. Kontor Multisal Nettoareal (A) 63 m 2 198m 2 Rumhøjde (h) 2,8 m 6,0 m Volumen (V) 176,4 m ,2 m 3 Personbelastning (P) 5 personer 36 personer Aktivitetsniveau (M) 1,2 met* 5,5 met* Brugstid (S) 23,8% 50% Ill. 50: Informationer om de to rum, der regnes på. *[DS474, s. 16, anneks B]

25 Forureningsventilation I kategori B er kravet at luftens CO2 indhold ikke må overstige 1010ppm. Forurening Forureningen i et rum afhænger af personbelastningen og aktivitetsniveauet. Her regnes der med at en person ved 1met producerer 17l CO2 svarende til 17x 10 ^(-3) m3/h pr. met [CR1752, s. 26, Tabel A.6]: q M P q m h m h q m h m h kontor ,2 5 0, multisal ,5 24 2,244 Udeluften sættes til 0,2dp hvilket svarer til en middelværdi i en byzone. Bygningens materialer sættes til 0,03 olf pr. m 2 gulvareal på baggrund af, at (...) ved omhyggelig udvælgelse af materialer kan opnås en sensorisk forureningsbelastning fra bygningen, der er væsentligt lavere end værdien for lavforurenende bygninger angivet i CR1752 [DS447, s. 11, note 2]. G P q A q pers mat G: Sensorisk belastning af luften q pers : forureningsbelastning pr. person (olf) [A.6, s. 26 i CR1752] q mat : forureningsbelastning for byggematerialer (olf) 25 Nødvendigt luftskifte For at finde det nødvendige luftskifte for en maksimal koncentration på 1010 ppm (kategori B) kan fortyndingsligningen omformes, da det er gældende for stationære forhold, at τ går imod uendelig. q q c e c c e c n for n n (1 ) ( 0 i ) i nv V ( c c i ) q: forureningen (m 3 /h) V: volumenet (m 3 ) c: koncentrationen i rummet (ppm) c i : indblæsningskoncentrationen (ppm), 350ppm [CR1752, s. 24]. n n kontor multisal 3 0,102m h 0,88h 3 176,4 m ( ) ppm 3 2,244m h 2,8h ,2 m ( ) ppm 1 1 Komfortventilation Her udregnes det nødvendige luftskifte på baggrund af personer og materialers forringelse af den oplevede luftkvalitet. Sensorisk belastning af rummet Her regnes hvordan luftkvaliteten i et rum opleves (G). 2 2 G kontor 5 1olf 63m 0,03olf m 6,89olf 2 2 G 24 8,9olf 198m 0,03olf m 219,54olf multisal Nødvendigt luftskifte Her benyttes komfortligningen for indeluftkvalitet 1 10 G qvu, ( ci cu) 10 G qvu, ( c c ) v i u v q v,u : Tilført udeluftstrøm (m3/h) G: sensorisk belastning af rummet (olf/m2) c i : Oplevet indeluftvalitet (dp), 1,4dp (max for kategori B) c u : Oplevet udeluftkvalitet (dp), 0,2dp ε v : ventilationseffektivitet, 1 (min. for fortrængningsventilation) 10 6, qvukontor,, 57,4L s 206,7m h 0,9L s m (1,4 0,2) ,7m h 1 nkontor 1,2h 3 176,4m , qv, u, multisal 1829,5L s 6586,2m h 9,2L s m (1,4 0,2) ,2 m h 1 nmultisal 5,6h ,2m

26 APPENDIKS 5 Appendiks 5 - Konstruktioner og u-værdier For at kunne beregne bygningens energibehov er der afprøvet forskellige konstruktionsopbygninger og dertil udregnet u-værdier. Det er væsentligt med lave u-værdier for at minimere varmetabet gennem konstruktionerne. I dette afsnit findes de valgte konstruktioner og udregningen af u-værdien. Disse er overslag og skal derfor ikke ses som færdige konstruktioner, da der ikke er taget højde for eksempelvis gulvbelægning eller dampspærre. For at beregne u-værdien findes først materialets isolans (R) udfra materialets tykkelse i m (d) og dets varmeledningsevne (λ): d R 1 U R R R si su R si : indvendig overgangsisolans R su : udvendig overgangsisolans R si og R su er forskellige alt afhængig af varmestrømmens retning eller om der beregnes under jord (R j ). Overgangsisolanserne for R si og R su findes i tabel 6.2, s. 17 i DS418. Rj findes i tabel 6.9, s. 33 i DS 418. Disse to ligninger danner grundlag for beregningen af u-værdierne i det efterfølgende.

27 Tag Taget opføres som et fladt, varmt tag. Det betyder at isoleringen ligger ovenpå den bærende konstruktion og danner grundlaget for den afsluttende tagpap. Et varmt tag er en typisk tagopbygning brugt til eksempelvis etagebyggeri og har en taghældning på 1:40 [bilag 7, s. 3]. Taghældningen er for at lede vandet af taget og skjules af en murkrone, så taget fra jorden opfattes fladt (ill. XX -varmt tag snit). Hældningen laves ved at skære trykfast isolering til, så det danner hældningen i den ønskede retning. Ved simpel geometri kan højden af denne isolering på højeste sted regnes. Denne værdi er væsentlig da den er bestemmende for højden af murkronen. Der er dog ikke regnet yderligere på denne isolerings påvirkning af u-værdierne, da mængden vil variere fra bygning til bygning alt afhængigt af dens bredde. Der er derfor taget udgangspunkt i en samlet tagopbygning, som set på ill. XX (tagopbygning). Dette kan gøres da isoleringen til hældning kun vil forbedre u-værdien og derfor kun påvirke energiberegningerne i positiv retning. R si = 0,10 W/m²K 2x13mm gips, λ = 0,21 W/mK R 1 = 0,03m/0,21 W/mK = 0,12 W/m²K 100mm isolering med installationer regnet som isolering på 80mm, λ = 0,03 R 2 = 0,08m/0,03 W/mK = 2,35 W/m²K 180mm beton, λ = 1,20 W/mK R 3 = 0,18m/1,20 W/mK = 0,15 W/m²K 400mm isolering, λ = 0,03 W/mK R 4 = 0,40m/0,03 W/mK = 11,76 W/m²K Tagpap R su = 0,04 W/m²K 1 U = = 0,068 W/m²K (0,10 + 0,12 + 2,35 + 0, ,76 + 0,04) W/m²K) 27 Ill. 52: Tagopbygning med en u-værdi på 0,07 W/m²K. Ill. 51: Taget er opbygget som et varmt tag, hvor isoleringen ligger ovenpå den bærende konstruktion og hældningen dannes af tilpasset trykfast isolering.

28 Terrændæk og kældergulv Terrændækket er opbygget på et tykt lag isolering for at bringe u-værdien ned. Det er værd at bemærke at selvom kældergulvet har samme opbygning har den en selvstændig u-værdi beregning. Det skyldes at R su her er gældende for jord (R j ) og da overkant kældergulv ligger dybere end 0,50m under terræn er R j = 2,00 W/m²K (ill. XX- snit gennem kælder med mål) [tabel 6.9 s. 33, DS418]. APPENDIKS 5 3,0m Ill. 53: Principsnittet gennem kælderen viser at overkant kældergulv ligger mere end 0,5m under terræn. Ill. 54: Terrændæks- og kælderdæksopbygning med en u-værdi på 0,05 W/m²K. 1,4m 3,0m R si = 0,17 W/m²K 20mm gulvbelægning - ikke medregnet, da denne varierer fra rum til rum. 100mm beton, λ = 1,2 W/mK R 1 = 0,10m/1,20 W/mK = 0,8 W/m²K 500mm isolering, λ = 0,03 W/mK R 2 = 0,50m/0,03 W/mK = 14,70 W/m²K 100mm kapilarbrydende lag, (leca), λ = 0,03 W/mK R 3 = 0,10m/0,03 W/mK = 2,94 W/m²K R su = 1,5 W/m²K eller R j = 2,0 W/m²K Ydervæg Disse er opbygget med beton på både yder- og inderside for at give boksene et råt præg samt introducere termisk masse til både inderum og i glascirklen. Her findes projektets højeste u-værdi. Der var to muligheder for at nedbringe u-værdien, men ingen af disse er udnyttet, fordi de bringer andre problematikker ind i projektet. Den ene mulighed var at øge isoleringstykkelsen, men derved øges hele murens tykkelse også, hvilket ville resultere i et mindre nettoareal. Den anden løsning var en mere effektiv isolering med en lavere λ-værdi. Dette kunne være vakuumisolering med en designmæssig varmeledningsevne på 0,006-0,008 W/mK. Denne isolering er dog uhyre sårbar overfor skade, og en defekt vil ændre varmeledningsevnen markant til 0,02 W/mK. Desuden kan vakuum ikke holde over tid, så det anbefales, at det er muligt at skifte vakuumisoleringen, hvilket er tæt ved umuligt i en konstruktion med beton på begge sider [bilag 8, s. 3]. Idet mange af ydervæggene vender mod et uopvarmet atrium tolereres en højere u-værdi, idet b-faktoren er højere end mod ude. For at kompensere for den relativt høje u-værdi i ydervæggene er isoleringen i de resterende konstruktioner øget og dermed deres u-værdi. R si = 0,13 W/m²K 100mm beton, λ = 1,2 W/mK R 1 = 0,10m/1,20 W/mK = 0,08 W/m²K 300mm isolering, λ = 0,03 W/mK R 2 = 0,30m/0,03 W/mK = 8,82 W/m²K 100mm beton, λ = 1,2 W/mK R 3 = 0,10m/1,20 W/mK = 0,08 W/m²K R su = 0,04 W/m²K Ill. 55: Ydervægsopbygning med en u-værdi på 0,11 W/m²K

29 Kælderydervæg Kældervæggen består af beton inderst som ved ydervæggen, så kælderen får samme udtryk indvendig som resten af boksen. Ydersiden er porebeton, da denne ikke opleves eller bibringer til termisk massen, men er i stedet med til at øge u-værdien. Det er væsentligt at bemærke at der er udregnet to u-værdier for samme kældervægsopbygning. Det skyldes forskelle i udeovergangsisolansen ændres alt efter dybden under terræn [tabel 6.9, s. 33, DS418]. Over to meter gælder det at: R j = 0,2 + 0,3xh = 0,02 + 0,03x2m = 0,8 W/m²K Under to meter: R j = 2,0 W/m²K De forskellige mål ses på principsnittet ill. XX (principsnit gennem kælder fra før). Vinduer Der er valgt et vindue fra det tyske firma Pazen. Vinduet hedder ENERsign [ enersign.com/dk/enersign_fenster/, d. 11/5-11]. Producenten opgiver selv en u-værdi for vinduet til 0,65 W/m²K her er det væsentligt at bemærke, at det er for den samlede vindueskonstruktion altså både karm og glas. Vinduet fås med trækarm indvendig og kan fås med både træ eller fiberglas udvendigt (ill. XX- reference billede: Pazen vindue). Konklusion U-værdierne fra afsnittet er benyttet i BE10 til udregning af bygningens energiforbrug. 29 Ill. 57: ENERsign fra Pazen med en U v på 0,65 W/m²K. 100mm beton, λ = 1,2 W/mK 300mm isolering, λ = 0,03 W/mK 100mm lecablok, λ = 0,17 W/mK 100mm polystyren, λ = 0,03 W/mK R si = 0,13 W/m²K R 1 = 0,10m/1,20 W/mK = 0,08 W/m²K R 2 = 0,30m/0,03 W/mK = 8,82 W/m²K R 3 = 0,10m/0,17 W/mK = 0,59 W/m²K R 4 = 0,10m/0,03 W/mK = 2,94 W/m²K R j = 0,2+0,3*h = 0,80 W/m²K Ill. 56: Kælderydervægsopbygning; mellem 0 og -2m under terræn med en u-værdi på 0,075 W/m²K og under -2m under terræn med en u-værdi på 0,07 W/m²K Ill. 58: Kuldebroafbrydelse ved vindue.

30

31

32

33 TEGNINGER PULSEN AALBORG UNIVERSITET MA4-ARK11 RIKKE WEDEGE SØRENSEN & MARIA ENGSIG ØSTERGAARD 31.MAJ 2011

34

35 Tegninger Dette er tegningsmappen til projektet PULSEN. Den indeholder 4 planer, 4 opstalter og 6 snit. På terrænplanen er kun noteret enkelt dimensioner. Resten kan findes ved hjælp af det indlagte grid på 2x2 m. På tegningshovedet findes tegningens nummer, navn og skala. På opstalter og snit findes desuden en lille oversigtstegning, der viser hvor snittet er taget. Rapporten er inddelt i fire mapper, der hver indeholder en del af det samlede projekt. Disse er: Proces, som indeholder rapportformalia samt oversigt over processen inklusiv analyser, skitseringer, detaljering af den valgte løsning og argumenter for de forskellige valg. Præsentation fremviser det endelige projekt i billeder og korte tekster. Tegningsmappen indeholder målfaste tegninger som eksempelvis situationsplan, grundplaner og opstalter. I Appendiks findes uddybende tekst og baggrundmateriale henvist til i Proces, eksempelvis designparametrene og rumprogrammet. Det er tanken, at disse fire dele kan læses i vilkårlig rækkefølge, dog skal det pointeres, at oversigten og introduktionen til projektet findes i mappen Proces. Desuden indeholder rapporten også en CD med de fire mapper samt bilag - heriblandt konkurrenceprogrammet. Indholdsfortegnelse Planer 1.0 Situationsplan, 1: Terrænplan, 1: Wellnessafdeling, 1: Første sal, 1:200 Opstalter 2.1 Opstalt nord, 1:200 Snit 2.2 Opstalt øst, 1: Opstalt syd, 1: Opstalt vest, 1: Snit AA (langs NS-sti mod vest), 1: Snit BB (langs NS-sti mod øst), 1: Snit CC (gennem wellnessdel), 1: Snit DD (langs multisal mod nord), 1: Snit EE (langs klubomklædning mod øst), 1: Snit FF (gennem multisal), 1:200 INDHOLD

Tegninger. Indholdsfortegnelse

Tegninger. Indholdsfortegnelse Tegninger Dette er præsentationsmappen til projektet PULSEN. Den indeholder først en kort oversigt over designprocessen og herefter planer, opstalter og snit samt rumlige afbildninger og stemningsbilleder

Læs mere

SportSSkoeneS Co aftryk 2 1

SportSSkoeneS Co aftryk 2 1 Sportsskoenes aftryk 1 Sportsskoenes aftryk Udarbejdet af: Cand.polyt.arch. Kirsten Priess Harving & cand.polyt.arch. Stine Jacobsen, 2009 2 Indhold Forord 5 Formål 6 Forudsætninger 8 Resultater Rytmisk

Læs mere

Indholds fortegnelse. Isoleringens CO₂ regnskab i et enfamiliehus Bachelorspeciale af Kenneth Korsholm Hansen BKAR 73U

Indholds fortegnelse. Isoleringens CO₂ regnskab i et enfamiliehus Bachelorspeciale af Kenneth Korsholm Hansen BKAR 73U BILAG 1 energikravene fra BR 1995 Kenneth Korsholm Hansen 178630 Energikravene fra BR 2015 39 Indholds fortegnelse 1.0 Indledning med problemformulering...... 7 1.1. Baggrundsinformation og præsentation

Læs mere

BYGNINGSREGLEMENT. Bygninger skal opføres, så unødvendigt energiforbrug undgås, samtidig med at sundhedsmæssige forhold er i orden.

BYGNINGSREGLEMENT. Bygninger skal opføres, så unødvendigt energiforbrug undgås, samtidig med at sundhedsmæssige forhold er i orden. BYGNINGSREGLEMENT 2015 Leca løsninger, der kan anvendes til at hjælpe med at opfylde kravene i bygningsreglement 2015 Bygninger skal opføres, så unødvendigt energiforbrug undgås, samtidig med at sundhedsmæssige

Læs mere

Appendix 1. VENTILATION 2. B-SIM 3. BE10 4. VINDUER

Appendix 1. VENTILATION 2. B-SIM 3. BE10 4. VINDUER Appendix 1. VENTILATION 2. B-SIM 3. BE10 4. VINDUER 90 91 1. Ventilation FORURENINGSVENTILATION: I Kat B er kravet at luftens CO 2 indhold ikke må overstige 1010 ppm FORURENING Forureningen i rum afhænger

Læs mere

SØNDER OMME IDRÆTSCENTER

SØNDER OMME IDRÆTSCENTER NYT INDGANGSPARTI BESKRIVELSE / PLAN 1:350 Baggrund for udvidelsen Eksisterende hal 1194,3 m² Eksisterende omklædning Sdr. Omme Idrætscenter er efterhånden blevet 40 år gammelt. Der er sket to mindre tilbygninger

Læs mere

HAVERSLEV SPORT & KULTUR, STRANDVEJEN, HAVERSLEV HAVERSLEVHALLEN MAJ 2017 PROJEKTKONKURRENCE MAJ 2017

HAVERSLEV SPORT & KULTUR, STRANDVEJEN, HAVERSLEV HAVERSLEVHALLEN MAJ 2017 PROJEKTKONKURRENCE MAJ 2017 , STRANDVEJEN, HAVERSLEV HAVERSLEVHALLEN MAJ 2017 PROJEKTKONKURRENCE MAJ 2017 INDHOLD 03 SITUATIONSPLAN 1:500 04 FUGLEPERSPEKTIV SET FRA NORDØST 05 IDÉ GRUNDLAG 06 AULA & CAFEMILJØ #1 07 AULA & CAFEMILJØ

Læs mere

Den bedste måde at spare energi i vores bygninger, er ved at anvende et design, der mindsker behovet for at bruge energi.

Den bedste måde at spare energi i vores bygninger, er ved at anvende et design, der mindsker behovet for at bruge energi. INTEGRERET ENERGIDESIGN Hos Thorkil Jørgensen Rådgivende Ingeniører vægtes samarbejde og innovation. Vi vil i fællesskab med kunder og brugere skabe merværdi i projekterne. Med merværdi mener vi, at vi

Læs mere

LANDSBYHUSET - 04.11.2008 CEBRA a/s, arkitekter MAA - Vesterbro Torv 1-3, 2. sal - 8000 Århus C - Tlf.: 8730 3439 - Fax: 8730 3429 - Email:

LANDSBYHUSET - 04.11.2008 CEBRA a/s, arkitekter MAA - Vesterbro Torv 1-3, 2. sal - 8000 Århus C - Tlf.: 8730 3439 - Fax: 8730 3429 - Email: LANDSBYHUSET - 04.11.2008 Landsbyhuset i Gyrstinge Landsbyhuset i Gyrstinge kan betragtes som en attraktor i lokalsamfundet - en magnet for samvær og social aktivitet. Da det er hele landsbyens hus, er

Læs mere

Det Maritime Museum AQUARIUS. Tungevågen AQUARIUS MARITIMT VITENSENTER I TUNGEVÅGEN

Det Maritime Museum AQUARIUS. Tungevågen AQUARIUS MARITIMT VITENSENTER I TUNGEVÅGEN 1 Det Maritime Museum AQUARIUS Tungevågen INDHOLDSFORTEGNELSE 3 4. ARKITEKTONISK, URBANT OG LANDSKABELIGT KONCEPT 5-7. CONCEPTUELLE DIAGRAMMER 8. MASTERPLAN OG TVÆRSNIT 9. PLAN -1, +1 10. ARKITEKTUR OG

Læs mere

INDEKLIMA OG GLAS BR-krav

INDEKLIMA OG GLAS BR-krav INDEKLIMA OG GLAS BR-krav VEJLEDNING 1. Indledning Denne information giver en oversigt over vigtige emner, som indgår i beskrivelsen af valg af glas for at opnå et godt indeklima, primært i forbindelse

Læs mere

Indeklima i lavenergibyggeri - kan vi gøre som vi plejer?

Indeklima i lavenergibyggeri - kan vi gøre som vi plejer? Indeklima i lavenergibyggeri - kan vi gøre som vi plejer? InnoByg Workshop 11. november 2011 Ole Daniels Forskningsassistent Institut for Byggeri og Anlæg Aalborg Universitet od@civil.aau.dk 1 NEJ Ole

Læs mere

RUMPROGRAM BASIS - DISPONERING

RUMPROGRAM BASIS - DISPONERING RUMPROGRAM BASIS - DISPONERING Affaldsrummet placeres længst muligt mod nord. Garagen placeres så den har umiddelbar adgang til begge isbaner. Ventilation Almindelige toiletter og handicaptoiletter fordeles

Læs mere

HEI idrætsforening Ny sportshal og fintnesscenter

HEI idrætsforening Ny sportshal og fintnesscenter HEI idrætsforening Ny sportshal og fintnesscenter - Samlingssted i lokalområdet - Motion og sundhed for alle aldre - Fleksibilitet, åbenhed og inspiration - Identitet og fælleskab Adresse: Ny sportshal

Læs mere

Hvem er EnergiTjenesten?

Hvem er EnergiTjenesten? Hvem er EnergiTjenesten? Processen for BR15 6. februar 2015 Bygningsreglementet sendes i høring 20. marts 2015 Høringsfristen udløber Sommer 2015 Forventes vedtaget i folketinget med ca. 6 måneder overlap

Læs mere

Klimaskærm konstruktioner og komponenter

Klimaskærm konstruktioner og komponenter Klimaskærm konstruktioner og komponenter Indholdsfortegnelse Klimaskærm...2 Bygningsreglementet...2 Varmetab gennem klimaskærmen...2 Transmissionstab...3 Isolering (tag, væg, gulv)...3 Isolering af nybyggeri...3

Læs mere

Idé og placering. Parken Ballings nye hjerte

Idé og placering. Parken Ballings nye hjerte 52971 Introduktion Social bæredygtighed, økologi og økonomi er de temaer, der har inspireret os i skabelsen af dette projektforslag. Denne interesse har fået os til at fokusere på at kreere en bygning,

Læs mere

ØSTER HASSING // FORSAMLINGSHUS // SKITSEFORSLAG 29.10.2015

ØSTER HASSING // FORSAMLINGSHUS // SKITSEFORSLAG 29.10.2015 ØSTER HASSING // FORSAMLINGSHUS // SKITSEFORSLAG 29.10.2015 Hølundsvej multibane indkørsel p-plads - 26 stk terrasse bålplads BYENS HUS - Øster Hassing forsamlingshus grønning / boldbane Et hus til at

Læs mere

PRÆSENTATION 2 PASSIVHUSE VEJLE. Rikke Martinusen. Arkitekt maa +M Arkitekter a/s

PRÆSENTATION 2 PASSIVHUSE VEJLE. Rikke Martinusen. Arkitekt maa +M Arkitekter a/s ... PRÆSENTATION. 2 PASSIVHUSE VEJLE Rikke Martinusen. Arkitekt maa +M Arkitekter a/s PRÆSENATION Et let hus Stenagervænget 49 Et tungt hus Stenagervænget 49 PRÆSENTATION ENDERNE SKAL NÅ SAMMEN ARBEJDSMETODEN

Læs mere

PHPP og Be06 forskelle, ligheder og faldgruber

PHPP og Be06 forskelle, ligheder og faldgruber PHPP og Be06 forskelle, ligheder og faldgruber Klaus Ellehauge Hvad er et dansk passivhus? Passivhaus eller på dansk passivhus betegnelsen er ikke beskyttet, alle har lov til at kalde en bygning for et

Læs mere

Analyse af mulighed for at benytte lavtemperaturfjernvarme

Analyse af mulighed for at benytte lavtemperaturfjernvarme Analyse af mulighed for at benytte lavtemperaturfjernvarme Analyse af radiatoranlæg til eksisterende byggeri Denne rapport er en undersøgelse for mulighed for realisering af lavtemperaturfjernvarme i eksisterende

Læs mere

Indeklimaundersøgelse i 100 danske folkeskoler

Indeklimaundersøgelse i 100 danske folkeskoler Indeklimaundersøgelse i 100 danske folkeskoler - Tilbagemelding til skolerne Udarbejdet af: Eva Maria Larsen & Henriette Ryssing Menå Danmarks Tekniske Universitet December 2009 Introduktion Tak, fordi

Læs mere

Termisk masse og varmeakkumulering i beton

Termisk masse og varmeakkumulering i beton Teknologisk Institut,, Bygningsreglementets energibestemmelser Varmeakkumulering i beton Bygningers varmekapacitet Bygningers energibehov Konklusioner 1 Beton og energibestemmelser Varmeakkumulering i

Læs mere

VIG HALLEN. Skitseforslag 31.07.2013

VIG HALLEN. Skitseforslag 31.07.2013 VIG HALLEN Skitseforslag 31.07.2013 1 genopførelse af vig hallen Sag 13071 31.07.2013 Arkitekt: White arkitekter A/S Vestre Kaj 2, 1.sal DK-4700 Næstved Tlf.: +45 55 70 10 10 Kontaktperson: Gert Lindenskov

Læs mere

Ny Tandklinik Ringe. Dispositionsforslag til ny tandklinik i Ringe. Adresse: Rolighedsvej 22, 5750 Ringe.

Ny Tandklinik Ringe. Dispositionsforslag til ny tandklinik i Ringe. Adresse: Rolighedsvej 22, 5750 Ringe. Ny Tandklinik Ringe Dispositionsforslag til ny tandklinik i Ringe. Adresse: Rolighedsvej 22, 5750 Ringe. Udarbejdet af: Faaborg-Midtfyn kommune Teknik - Kommunale Bygninger Nørregade 4, 5600 Faaborg Arkitekt:

Læs mere

Emne Spørgsmål Svar. Inhomogene lag

Emne Spørgsmål Svar. Inhomogene lag Emne Spørgsmål Svar Inhomogene lag Hvordan beregner man et inhomogent materialelag, som indeholder et "Ikke ventileret hulrum" hvor 20 % er bjælke og 80 % et ikke ventileret hulrum. Beregningen af R-værdien

Læs mere

Energirapport. Jonas Bradt Madsen. Mikkel Busk

Energirapport. Jonas Bradt Madsen. Mikkel Busk Energirapport Erhvervsakademiet, Århus Bygningskonstruktøruddannelsen, 3. semester Projektnavn: Myndighedsprojekt Gruppe nr.: 11 Martin Skydstrup, Mikkel Busk, Thomas Hagelquist, Jonas Madsen Klasse: 13BK1B

Læs mere

OPFØRELSE AF ET NYT BESØGSCENTER SAMT NYINDRETNINGER I EKSISTERENDE BYGNINGER VED RYEGAARD OG TRUDSHOLM GODSER - LEJRE KOMMUNE DECEMBER 2014

OPFØRELSE AF ET NYT BESØGSCENTER SAMT NYINDRETNINGER I EKSISTERENDE BYGNINGER VED RYEGAARD OG TRUDSHOLM GODSER - LEJRE KOMMUNE DECEMBER 2014 OPFØRELSE AF ET NYT BESØGSCENTER SAMT NYINDRETNINGER I EKSISTERENDE BYGNINGER VED RYEGAARD OG TRUDSHOLM GODSER - LEJRE KOMMUNE 1 DECEMBER 2014 1 INDHOLDSFORTEGNELSE SIDE DET NYE BESØGSCENTER GENERELLE

Læs mere

Rådgivers vinkel Eksempler på energiberegninger med Be06 for lavenergi erhvervsbyggeri

Rådgivers vinkel Eksempler på energiberegninger med Be06 for lavenergi erhvervsbyggeri Rådgivers vinkel Eksempler på energiberegninger med Be06 for lavenergi erhvervsbyggeri ved Alice Diederichsen Specialist i Energi og Indeklima, COWI 27.05.2010 Energikrav i Danmark Udvikling i energikrav

Læs mere

BR10 energiregler BR10. Nybyggeri. Tilbygning. Ombygning. Sommerhuse. Teknik. BR10 krav Nybyggeri

BR10 energiregler BR10. Nybyggeri. Tilbygning. Ombygning. Sommerhuse. Teknik. BR10 krav Nybyggeri 70 333 777 BR10 energiregler Nybyggeri Tilbygning BR10 Ombygning Sommerhuse Teknik Nogle af de vigtigste ændringer for nybyggeri Nye energirammer 25 % lavere energiforbrug Ny lavenergiklasse 2015 Mulighed

Læs mere

Lys og Energi. Bygningsreglementets energibestemmelser. Ulla M Thau, civilingeniør, Ph.D. Søren Jensen Rådgivende Ingeniører

Lys og Energi. Bygningsreglementets energibestemmelser. Ulla M Thau, civilingeniør, Ph.D. Søren Jensen Rådgivende Ingeniører Lys og Energi Bygningsreglementets energibestemmelser Ulla M Thau, civilingeniør, Ph.D. Søren Jensen Rådgivende Ingeniører Bæredygtighed En bæredygtig udvikling er en udvikling, som opfylder de nuværende

Læs mere

Appendiks 7. Solvarme. Klimatiske principper. appendiks

Appendiks 7. Solvarme. Klimatiske principper. appendiks appendiks Appendiks 7 Klimatiske principper Ved et adaptivt design skal der tages højde for de forskellige påvirkninger fra naturen ved de respektive placeringer. I forlængelse af ressourceforbrug under

Læs mere

Termisk masse og varmeakkumulering i beton. Termisk masse og varmeakkumulering i beton

Termisk masse og varmeakkumulering i beton. Termisk masse og varmeakkumulering i beton Termisk masse og varmeakkumulering i beton Teknologisk Institut, Byggeri, Beton, Lars Olsen Bygningsreglementets energibestemmelser Varmeakkumulering i beton Bygningers varmekapacitet Bygningers energibehov

Læs mere

Der stilles forskellige krav til varmeisolering, afhængig af om der er tale om nybyggeri, tilbygninger eller ombygning.

Der stilles forskellige krav til varmeisolering, afhængig af om der er tale om nybyggeri, tilbygninger eller ombygning. Energiforbrug Der stilles forskellige krav til varmeisolering, afhængig af om der er tale om nybyggeri, tilbygninger eller ombygning. Varmeisolering - nybyggeri Et nybyggeri er isoleringsmæssigt i orden,

Læs mere

SvømmeTagets markante indgang er en hyldest til såvel den eksisterende bygning med sin bølgende tagform, men også det fysiske svømmetag og derved

SvømmeTagets markante indgang er en hyldest til såvel den eksisterende bygning med sin bølgende tagform, men også det fysiske svømmetag og derved SvømmeTagets markante indgang er en hyldest til såvel den eksisterende bygning med sin bølgende tagform, men også det fysiske svømmetag og derved brugen af bygningen... TEAM : Entreprenør Arkitekt Ingeniør

Læs mere

VUC STORSTRØM CAMPUS NÆSTVED. VUC_Næstved_A3.indd :26:57

VUC STORSTRØM CAMPUS NÆSTVED. VUC_Næstved_A3.indd :26:57 VUC STORSTRØM CAMPUS NÆSTVED 26 033 VUC_Næstved_A3.indd 1 29-06-2016 11:26:57 Ankomsten til VUC Næstved Side 2 VUC Storstrøm Campus Næstved 26033 VUC_Næstved_A3.indd A2 29-06-2016 11:27:10 Ankomst og

Læs mere

RØRBÆK OG MØLLER ARKITEKTER APS

RØRBÆK OG MØLLER ARKITEKTER APS Proces Bygning i 3 etager Bygning i 3 etager Bygning i 4 etager Undervisning Torv Trapper, elevator etc. Diagram: Balance mellem byggeprogram, antal etager og byggegrundens geometri Nord Situationsplan

Læs mere

Røde Vejmølle Parken. Be10 beregning Dato 20120309 Udført Cenergia/Vickie Aagesen

Røde Vejmølle Parken. Be10 beregning Dato 20120309 Udført Cenergia/Vickie Aagesen Røde Vejmølle Parken Be10 beregning Dato 20120309 Udført Cenergia/Vickie Aagesen Krav Forudsætninger Bygningen er opført 1971 Opvarmet etageareal Før 160 m2 Efter 172 m2 Derudover er der følgende arealer,

Læs mere

ALSLEV HALLEN - ET NYT KNUDEPUNKT FOR BYEN

ALSLEV HALLEN - ET NYT KNUDEPUNKT FOR BYEN ALSLEV HALLEN - ET NYT KNUDEPUNKT FOR BYEN 2 Formål Alslev Sport og Kultur (ASK) har et stort ønske om, at der bygges en ny sportshal i byen. Den eksisterende hal er nedslidt, og den kan ikke efterleve

Læs mere

På vegne af P/S Ejby Industrivej 125, Glostrup anmoder vi hermed Glostrup Kommune om at udarbejde en ny lokalplan til matr. nr. 6g Ejby by, Glostrup.

På vegne af P/S Ejby Industrivej 125, Glostrup anmoder vi hermed Glostrup Kommune om at udarbejde en ny lokalplan til matr. nr. 6g Ejby by, Glostrup. Glostrup Kommune 2013.12.19 Anmodning om ny lokalplan til matr. nr. 6g, Ejby by, Glostrup. På vegne af P/S Ejby Industrivej 125, Glostrup anmoder vi hermed Glostrup Kommune om at udarbejde en ny lokalplan

Læs mere

ě Ć ė Ē ę ě Ć ē ĉ Ę ć Ć Ę Ę Ď ē ę Ď đ ć ĞČē Ď ēč ę Ď đ Ē Ď ĉ ę ċ Ğ ēę ċ ė Ď ę Ď ĉęĉ Ċ ē ę Ċė 1 8. 0 5. 2 0 1 5 ĕ ė Ć Đ Ę Ď Ę Ć ė Đ Ď ę Ċ Đ ę Ċ ė

ě Ć ė Ē ę ě Ć ē ĉ Ę ć Ć Ę Ę Ď ē ę Ď đ ć ĞČē Ď ēč ę Ď đ Ē Ď ĉ ę ċ Ğ ēę ċ ė Ď ę Ď ĉęĉ Ċ ē ę Ċė 1 8. 0 5. 2 0 1 5 ĕ ė Ć Đ Ę Ď Ę Ć ė Đ Ď ę Ċ Đ ę Ċ ė 1 8. 0 5. 2 0 1 5 ĒĎĉęċĞēĘ ċėďęďĉęĉċēęċė đěċęċĕęĕ ĊĐĘĎĘęĊėĊēĉĊ ċĕėčĕđĉ VISION Det nye varmtvandsbassin i Midtfyns Fritidscenter bliver et særligt sted i centeret, der med sin beliggenhed i det grønne vender

Læs mere

Sommerhus i Kandestederne for fam. Mogens B Larsen

Sommerhus i Kandestederne for fam. Mogens B Larsen Sommerhus i Kandestederne for fam. Mogens B Larsen Dødningebakken 33, 9990 Skagen, Ejerlav Starholm, Matrikel 3n - Ejendom 178705 Februar 2011 1 Disponering og arkitektoniske ideer Huset har to udtryk

Læs mere

N2.3 NATURBØRNEHAVEN HEJLSKOVGÅRD

N2.3 NATURBØRNEHAVEN HEJLSKOVGÅRD Skravad Møllevej 1, Roum - 9632 Møldrup Børnehaven er beliggende i Roum ved Møldrup nord for Viborg. Institutionen råder over 11 tdr. land og har attraktive udearealer hvor de tilbringer meget tid. Parkeringsforholdene

Læs mere

Vi er glade for, at I vil hjælpe os ved at udfylde spørgeskemaet. Vi håber, at I kan nå at svare senest fredag d. 29. november 2013.

Vi er glade for, at I vil hjælpe os ved at udfylde spørgeskemaet. Vi håber, at I kan nå at svare senest fredag d. 29. november 2013. Side 1 af 23 Kære kollega, Vi er glade for, at I vil hjælpe os ved at udfylde spørgeskemaet. Vi håber, at I kan nå at svare senest fredag d. 29. november 2013. Det er vigtigt, at I svarer ud fra jeres

Læs mere

NORD. Projektforslag A(X1.01. Situationsplan 1 : 500. Situationsplan Arkitekt: Poulsen & Partnere A/S Kystvejen 17, 5.sal Århus C 1 : 500

NORD. Projektforslag A(X1.01. Situationsplan 1 : 500. Situationsplan Arkitekt: Poulsen & Partnere A/S Kystvejen 17, 5.sal Århus C 1 : 500 A(X.0 NORD Situationsplan : 500 Skødstrup Idræts og kulturcenter Situationsplan Kystvejen 7, 5.sal 8000 Århus C Fonden Skødstrup Idræts og kulturcenter Sags nr.: Dato: : 500 A(X.0 A(X)9.0 3D Luftperspektiv

Læs mere

Fremtidens lavenergibyggeri - kan vi gøre som vi plejer?

Fremtidens lavenergibyggeri - kan vi gøre som vi plejer? Fremtidens lavenergibyggeri - kan vi gøre som vi plejer? Energiseminar 11. maj 2011 Tine S. Larsen Lektor Institut for Byggeri og Anlæg Aalborg Universitet tsl@civil.aau.dk Tine Steen Larsen lektor Indeklima

Læs mere

Få mere ud af din energirenovering. Hvordan beboere i energirenoveret byggeri er afgørende for at opnå energibesparelser

Få mere ud af din energirenovering. Hvordan beboere i energirenoveret byggeri er afgørende for at opnå energibesparelser Få mere ud af din energirenovering Hvordan beboere i energirenoveret byggeri er afgørende for at opnå energibesparelser Energirenovering - hvad kan du forvente? Her er et overblik over, hvad du som beboer

Læs mere

Få mere ud af din energirenovering. Hvordan beboere i energirenoveret byggeri er afgørende for at opnå energibesparelser

Få mere ud af din energirenovering. Hvordan beboere i energirenoveret byggeri er afgørende for at opnå energibesparelser Få mere ud af din energirenovering Hvordan beboere i energirenoveret byggeri er afgørende for at opnå energibesparelser Energirenovering - hvad kan du forvente? Her er et overblik over, hvad du som beboer

Læs mere

Hvordan spiller facaden solafskærmningen sammen med installationerne? Kjeld Johnsen, SBi, AAU-København

Hvordan spiller facaden solafskærmningen sammen med installationerne? Kjeld Johnsen, SBi, AAU-København Hvordan spiller facaden solafskærmningen sammen med installationerne? Kjeld Johnsen, SBi, AAU-København Indeklimaets Temadag 2017 Teknologisk Institut 26.9.2017 Fra introduktionen: Hvad er afgørende for,

Læs mere

Energirigtige og sunde skoler - en udfordring for samfundet

Energirigtige og sunde skoler - en udfordring for samfundet Energirigtige og sunde skoler - en udfordring for samfundet Konferencen Den gode skole, 14. marts i Århus Kirsten Engelund Thomsen Statens Byggeforskningsinstitut Et par tal om skoler 1700 folkeskoler

Læs mere

Vejledningen skal støtte de dagtilbud og kommuner i arbejdet med indeklima, herunder temperatur som en del af arbejdet for et godt børnemiljø.

Vejledningen skal støtte de dagtilbud og kommuner i arbejdet med indeklima, herunder temperatur som en del af arbejdet for et godt børnemiljø. Denne DCUM-vejledning handler om temperaturer i dagtilbud. en beskriver, hvilken betydning temperaturen i dagtilbud har, temperaturens påvirkning af børnenes trivsel, og hvordan børnene generelt bliver

Læs mere

Energirenovering af terrændæk og kældervægge udfordringer og barrierer

Energirenovering af terrændæk og kældervægge udfordringer og barrierer Energirenovering af terrændæk og kældervægge udfordringer og barrierer Membran-Erfa møde om Fundamenter, sokler og kælderkonstruktioner - fugtspærrer, radonforebyggelse og geotekstiler Orientering om BR10

Læs mere

HAVEJE-ATELLIERNE 27681

HAVEJE-ATELLIERNE 27681 HAVEJE-ATELLIERNE 27681 BESKRIVELSE HAVEJE-ATELLIERNE INTENTION En spændende udviklings proces er i gang( ) Variation, kreativitet og liv på gaden. Et sted der er rart at være for dem der bor der, og tiltrækker

Læs mere

Hvordan gennemføres de nye energirammeberegninger?

Hvordan gennemføres de nye energirammeberegninger? Hvordan gennemføres de nye energirammeberegninger? Betons energimæssige fordele og udfordringer 6. december 2006 Søren Aggerholm, SBi Energi og miljø Artikel 3 i EU-direktivet Medlemslandene skal benytte

Læs mere

DS 418 Kursus U-værdi og varmetabsberegninger

DS 418 Kursus U-værdi og varmetabsberegninger DS 418 Kursus U-værdi og varmetabsberegninger Karen Margrethe Høj Janus Martin Jørgensen Niels Hørby Jørgensen Energivejledere i Energitjenesten 26.11.2008 Program for dagen 9.30 Velkomst og morgenbrød

Læs mere

Klimabyggeriets vartegn - Green Lighthouse

Klimabyggeriets vartegn - Green Lighthouse Klimabyggeriets vartegn - Green Lighthouse Reto M. Hummelshøj, COWI Gruppeleder, Energi i Bygninger rmh@cowi.dk # Program og forudsætninger Studievejledning og Faculty lounge på Københavns Universitet,

Læs mere

U-værdiberegning i henhold til DS 418 Konstruktion: Terrændæk kælder Konstruktionstype: Gulv mod jord ( > 0.5m under terræn)

U-værdiberegning i henhold til DS 418 Konstruktion: Terrændæk kælder Konstruktionstype: Gulv mod jord ( > 0.5m under terræn) Konstruktion: Terrændæk kælder Konstruktionstype: Gulv mod jord ( > 0.5m under terræn) UDE si 0,17 1 Generisk materiale Beton, medium densitet 1800 kg/m3 0,100 1,200 A 0,08 2 Generisk materiale Polystyren,

Læs mere

Fig. 6.11.5 Kile type D - Triangulært areal tykkest med forskellig tykkelse ved toppunkterne

Fig. 6.11.5 Kile type D - Triangulært areal tykkest med forskellig tykkelse ved toppunkterne U D R = 2 min R mid R ln R min mid R R ln R + R ( R R )( R R )( R R ) min mid min R max min max min max mid mid R max max R ln R mid max Fig. 6.11.5 Kile type D - Triangulært areal tykkest med forskellig

Læs mere

CHP Consult ApS. Varmetabsberegning. Til- /ombygning. Elbo Hallen. Tingvejen Fredericia. Udført af: Civilingeniør Carsten Højer Pedersen

CHP Consult ApS. Varmetabsberegning. Til- /ombygning. Elbo Hallen. Tingvejen Fredericia. Udført af: Civilingeniør Carsten Højer Pedersen 1 CHP Consult ApS Rådgivende civilingeniør Varmetabsberegning. Til- /ombygning. Elbo Hallen. Tingvejen 24 Udført af: Civilingeniør Carsten Højer Pedersen Sag nr. 2017-043 Dato 2017-06-29 Indhold Side Forudsætninger

Læs mere

Vejledningen skal støtte de undervisningsmiljøansvarlige i arbejdet med temperatur som en del af arbejdet for et godt undervisningsmiljø.

Vejledningen skal støtte de undervisningsmiljøansvarlige i arbejdet med temperatur som en del af arbejdet for et godt undervisningsmiljø. Temperatur Denne DCUM-vejledning handler om temperaturer på uddannelsessteder. en beskriver, hvilken betydning temperaturen i undervisningslokalet har, temperaturens påvirkning af præstationsevnen, og

Læs mere

NAKSKOV SVØMMEHAL Dispositionsforslag. 21. november 2011

NAKSKOV SVØMMEHAL Dispositionsforslag. 21. november 2011 NAKSKOV SVØMMEHAL Dispositionsforslag 21. november 2011 INDHOLDSFORTEGNELSE Indholdsfortegnelse Visualisering 3 Diagrammer 4 Diagrammer 5 Plan 6 Snit 10 Kælderplan 11 Opstalter 12 Referencer 14 Arealskema

Læs mere

Utzon Center Auditoriebygningen: Stedet Spidsgatterhallen og værksted: Udstillingsbygningen og værkstedshallen:

Utzon Center Auditoriebygningen: Stedet Spidsgatterhallen og værksted: Udstillingsbygningen og værkstedshallen: Utzon Center Utzon Associates - 17.09.2007 Utzon Center Auditoriebygningen: Auditoriebygningens stueetage er organiseret med en ryg af servicefunktioner, og café med udsigt til vandet. Den tilstødende

Læs mere

arkitekturkoncepter eksempler fra et afgangsprojekt INTRODUKTION - projektet - koncept - planløsning

arkitekturkoncepter eksempler fra et afgangsprojekt INTRODUKTION - projektet - koncept - planløsning INTRODUKTION - projektet - koncept - planløsning STRUKTUR [teori] - organisering - æstetik & teknik lag på lag - proces - en evaluering EKSEMPLER [praksis] - organisering & koncept - trin i processen -

Læs mere

Dansk Center for Lys www.centerforlys.dk

Dansk Center for Lys www.centerforlys.dk Dansk Center for Lys www.centerforlys.dk Medlemsorganisation med 600 medlemmer - producenter, ingeniører, arkitekter, designere m.fl. Ungt LYS siden 1999 www.ungtlys.dk Den hurtige genvej til viden om

Læs mere

PARKVÆNGET ROSKILDE SKITSEFORSLAG NYBYG

PARKVÆNGET ROSKILDE SKITSEFORSLAG NYBYG PARKVÆNGET ROSKILDE SKITSEFORSLAG NYBYG FORELØBIG HELHEDSPLAN ARKITEKTBILAG 02 AUGUST 2017 UDDRAG AF UDVALGTE SIDER KONTEKST 3-4 etagers boligblokke Røde/gule murede facader Røde saddeltage Hvide vinduer

Læs mere

RETNINGSLINJER FOR BEBOELSE I KÆLDRE

RETNINGSLINJER FOR BEBOELSE I KÆLDRE RETNINGSLINJER FOR BEBOELSE I KÆLDRE Aarhus Kommune september 2016 1 LOKALER I KÆLDRE Der er interesse for at omdanne lokaler i kældre i eksisterende etageejendomme til beboelse. Men hvor det ofte er praktisk

Læs mere

Tænk grønt det betaler sig

Tænk grønt det betaler sig Tænk grønt det betaler sig I årtier er bygninger blevet opvarmet og ventileret uden hensyntagen til energiforbrug og CO2-udledning. I dag står verden over for klimaudfordringer, som gør, at måden, hvorpå

Læs mere

Løsninger der skaber værdi

Løsninger der skaber værdi UNI-Energy 1 2 Løsninger der skaber værdi 3 Bygherre Bygherre Arkitekt Arkitekt Rådgiver Rådgiver Entreprenør Entreprenør Bygherre admin. Bygherre admin. Slutbruger Slutbruger Lovgivning 4 Baggrund - politisk

Læs mere

Dansk Center for Lys UNGT LYS

Dansk Center for Lys UNGT LYS Dansk Center for Lys Medlemsorganisation med 600 medlemmer: producenter, ingeniører, arkitekter, designere, kommuner etc. Den hurtige genvej til viden om lys: LYS, kurser, medlemsmøder, debat, netværk,

Læs mere

Lavt forbrug. Højt forbrug. På tidspunktet for energimærkets udførelse var "Håndbog for energikonsulenter 2008 version 3" gældende.

Lavt forbrug. Højt forbrug. På tidspunktet for energimærkets udførelse var Håndbog for energikonsulenter 2008 version 3 gældende. SIDE 1 AF 5 Energimærkning for følgende ejendom: Adresse: Diget 10 Postnr./by: 4100 Ringsted BBR-nr.: 329-000000 Energikonsulent: Martin Dahl Thomsen Programversion: EK-Pro, Be06 version 4 Firma: TopDahl

Læs mere

VILLA HARE JENSEN 3.1 TEGNESTUEN HOUSEGROUP 14.06.2010 SIDSTEREVIDERING 06.04.201 4. BESKRIVELSE Forside. BYGHERRE Charlotte og Kim Hare Jensen

VILLA HARE JENSEN 3.1 TEGNESTUEN HOUSEGROUP 14.06.2010 SIDSTEREVIDERING 06.04.201 4. BESKRIVELSE Forside. BYGHERRE Charlotte og Kim Hare Jensen TEGNESTUEN HOUSEGROUP VILLA HARE JENSEN Villa Hare NR. 21035 SIDSTEREVIDERING REVIDERING SIDSTE 14.06.2010 Forside A 3.1 7,97 m 30,50 m TEGNESTUEN HOUSEGROUP 5,71 m 6,27 m 8,98 m N Skraveret felt medregnes

Læs mere

Lys og energiforbrug. Vibeke Clausen www.lysteknisk.dk

Lys og energiforbrug. Vibeke Clausen www.lysteknisk.dk Lys og energiforbrug Vibeke Clausen www.lysteknisk.dk uden lys intet liv på jord uden lys kan vi ikke se verden omkring os Uden lys kan vi ikke skabe smukke, oplevelsesrige bygninger med et godt synsmiljø

Læs mere

Bæredygtighed og Facilities Management

Bæredygtighed og Facilities Management Bæredygtighed og Facilities Management Bæredygtighed er tophistorier i mange medier, og mange virksomheder og kommuner bruger mange penge på at blive bæredygtige Men hvad er bæredygtighed er når det omhandler

Læs mere

KLARUP SKOLE FLEKSIBELT LÆRINGSMILJØ KLARUP SKOLE. Indføring af. Skitseforslag Marts 2010 ARKI NORD

KLARUP SKOLE FLEKSIBELT LÆRINGSMILJØ KLARUP SKOLE. Indføring af. Skitseforslag Marts 2010 ARKI NORD OPDELING I TRIN OPBRYDNING AF GANGE TRIN MED IDENTITET LÆRERE I AFD. INDGANGE INTEGRERET DUS FÆLLESOMRÅDER Indføring af FLEKSIBELT LÆRINGSMILJØ Skitseforslag Marts 2010 OPDELING I TRIN OPBRYDNING AF GANGE

Læs mere

Bilag 2 til notat af 6. oktober 2005 Miljø i byggeri og anlæg vurdering af økonomiske konsekvenser

Bilag 2 til notat af 6. oktober 2005 Miljø i byggeri og anlæg vurdering af økonomiske konsekvenser Bilag 2 til notat af 6. oktober 2005 Miljø i byggeri og anlæg vurdering af økonomiske konsekvenser Merinvesteringer, besparelser og tilbagebetalingstider for energibesparende tiltag på bygninger. Forudsætninger

Læs mere

VISIONSKATALOG. Ris Tebstrup Idrætsforening. 18. 18. Oktober 2012

VISIONSKATALOG. Ris Tebstrup Idrætsforening. 18. 18. Oktober 2012 VISIONSKATALOG Ris Tebstrup Idrætsforening 18. 1 Luftfoto af eksisterende forhold 2 IDÈ Hallen ønskes gjort væsentlig mere fleksibel og multianvendelig. Det sker ved at forlænge hal og bane ca. 15. mod

Læs mere

22.08.2011 Domicil på Skanderborgvej

22.08.2011 Domicil på Skanderborgvej 22.08.2011 Domicil på Skanderborgvej 22.08.2011 Domicil på Skanderborgvej Projektudvikling entreprenør arkitekt Domicil på Skanderborgvej 2 Domicil på Skanderborgvej 3 ÅRHUS CENTRUM ÅRHUS H RINGVEJEN O2

Læs mere

Jysk Trykprøvning A/S

Jysk Trykprøvning A/S Jysk Trykprøvning A/S Henrik Bojsen Hybenhaven 24 8520 Lystrup Møllevej 4A 8420 Knebel Telefon: 86356811 Mobil: 40172342 jysk@trykproevning.dk www.trykproevning.dk Bank: Tved Sparekasse 9361 0000072265

Læs mere

mod en 2020-lavenergistrategi

mod en 2020-lavenergistrategi Arkitektur og energi Arkitektur mod og en energi 2020-lavenergistrategi mod en 2020-lavenergistrategi Rob Marsh Arkitekt MAA PhD Seniorforsker Statens Byggeforskningsinstitut Aalborg Universitet Historisk

Læs mere

BYGNINGSREGLEMENT 2015 BR

BYGNINGSREGLEMENT 2015 BR BYGNINGSREGLEMENT 2015 IKRAFTTRÆDEN Bygningsreglement 2015 trådte i kraft den 1. januar 2016. Bygningsreglementet har dog en overgangsperiode på et halvt år, hvilket betyder, at det frem til 30. juni er

Læs mere

Konstruktørdag fremtidens byggestile. Konstruktørdag. Fremtidens byggestile. Claus Jacobsen, Energivejleder i Energitjenesten

Konstruktørdag fremtidens byggestile. Konstruktørdag. Fremtidens byggestile. Claus Jacobsen, Energivejleder i Energitjenesten Konstruktørdag fremtidens byggestile Konstruktørdag Fremtidens byggestile Claus Jacobsen, Energivejleder i Energitjenesten Fremtiden? Fremtidens byggestile lavenergi Fremtiden? Fremtiden? Fremtiden? Fremtiden?

Læs mere

RENOVERING AF RÆKKEHUS. Amdi Worm Teknologisk Institut ACTIVE HOUSE EVALUERING

RENOVERING AF RÆKKEHUS. Amdi Worm Teknologisk Institut ACTIVE HOUSE EVALUERING RENOVERING AF RÆKKEHUS ACTIVE HOUSE Amdi Worm Teknologisk Institut EVALUERING 0 Indholdsfortegnelse Active House radar, evaluering... 2 Introduktion... 2 Radar resultater... 2 Beskrivelse af rækkehuset

Læs mere

Erfaringer med nye energitillæg g til bygningsreglementet

Erfaringer med nye energitillæg g til bygningsreglementet Erfaringer med nye energitillæg g til bygningsreglementet Møde i Lysteknisk Selskab 7. februar 2007. Jens Eg Rahbek Installationer, IT og Indeklima COWI A/S Parallelvej 2 2800 Lyngby 45 97 10 63 jgr@cowi.dk

Læs mere

Bygningsreglement 10 Energi

Bygningsreglement 10 Energi Bygningsreglement 10 Energi Regeringens strategi for reduktion af energiforbruget i bygninger. April 2009 22 initiativer indenfor: Nye bygninger Eksisterende bygninger Andre initiativer Nye bygninger 1.

Læs mere

CLIMAWIN DET INTELLIGENTE VENTILATIONSVINDUE

CLIMAWIN DET INTELLIGENTE VENTILATIONSVINDUE CLIMAWIN DET INTELLIGENTE VENTILATIONSVINDUE Climawin bruger varme, normalt tabt gennem et vindue, til at forvarme den friske luft som konstruktionen tillader at passere gennem vinduet. Dette giver en

Læs mere

Bygning: Bygherre: Rådgiver: Bygningens layout og bygningens brug Bygningens opførelsesår Areal: Bygningstype IndeklimaI

Bygning: Bygherre: Rådgiver: Bygningens layout og bygningens brug Bygningens opførelsesår Areal: Bygningstype IndeklimaI Bygning: Bygherre: Rådgiver: Lyngby Port Nordea Ejendomme Rambøll Danmark Total Concept method Step 1. Creating the action package Bygningens layout og bygningens brug Bygningens opførelsesår: 1992 Areal:

Læs mere

Levetidsomkostninger. Levetidsomkostninger. Fleksibilitet. Fleksibilitet. Økonomi. Økonomi. Økonomi. Økonomi. Holdbare byggematerialer.

Levetidsomkostninger. Levetidsomkostninger. Fleksibilitet. Fleksibilitet. Økonomi. Økonomi. Økonomi. Økonomi. Holdbare byggematerialer. Levetidsomkostninger Holdbare byggematerialer Holdbarheden af de anvendte byggematerialer har betydning for både totaløkonomien og den samlede miljøbelastning for byggeriet. Jo længere levetid byggematerialerne

Læs mere

U-værdiprogram. Vejledning. Beregning af U-værdier for Betonsandwichelementer. Program version Vejledning version 0.1

U-værdiprogram. Vejledning. Beregning af U-værdier for Betonsandwichelementer. Program version Vejledning version 0.1 U-værdiprogram Beregning af U-værdier for Betonsandwichelementer Program version 0.926 Vejledning Vejledning version 0.1 Teknikerbyen 34 2830 Virum Denmark Tlf.: +45 88 19 10 00 Fax: +45 88 19 10 01 CVR

Læs mere

Lind Skole og ALPI Hallerne

Lind Skole og ALPI Hallerne Om- og lbygning på Lind Skole og ALPI Hallerne 13.05.2014 Lind Skole og ALPI Hallerne Diagram: Situa onsplan - eksist. forhold indskoling personale parkering Lind Skole tennisbaner ALPI lerne udskoling

Læs mere

Varmetabsrammeberegning

Varmetabsrammeberegning Varmetabsrammeberegning Varmetabsrammeberegning Ændret anvendelse / tilbygning Tilbygninger Nørbæk Efterskole Fårupvej 12, 8990 Fårup Sag nr. 17.06.134 Beregningen indeholder data for en bygning som opvarmes

Læs mere

Checkliste for nye bygninger

Checkliste for nye bygninger Checkliste for nye bygninger Bygningsreglement 2015 Bygningens tæthed Krav til bygningens tæthed i rum opvarmet > 15 C. Hvis der ikke foreligger prøveresultater for prøvning af luftskiftet anvendes 1,5

Læs mere

Dette dokument skal synliggøre og dokumentere vores valg, hvad har vi valgt og hvorfor.

Dette dokument skal synliggøre og dokumentere vores valg, hvad har vi valgt og hvorfor. Hanna Pedersen Morten Hede Kasper Schou UCN Business og Teknologi Bygningskontruktør 2. semester Projektjournal Oprettet 11/2-13 Senest redigeret 30/3-13 Dette dokument skal synliggøre og dokumentere vores

Læs mere

Effektiv varmeisolering. Komplet facadeisoleringssystem!

Effektiv varmeisolering. Komplet facadeisoleringssystem! Effektiv varmeisolering. Komplet facadeisoleringssystem! Med alle komponenter til facadeløsninger, der efterfølgende fremtræder med murstensoverflade. For både nybyggeri og renoveringsprojekter. Isolering

Læs mere

Kirke i Sydhavnen

Kirke i Sydhavnen Kirke i Sydhavnen 2016 Udsigt fra vandsiden til det gang baretag 01 af 28 Kontemplation i højden Det høje - fysisk, åndeligt og metaforisk Forslaget er inspireret af kontemplation i det høje og som landskab.

Læs mere

Spurvelund Børnehus + Udvidelse af Spurvelundskolen Orientering om projekterne 17/12 2012

Spurvelund Børnehus + Udvidelse af Spurvelundskolen Orientering om projekterne 17/12 2012 Spurvelund Børnehus + Udvidelse af Spurvelundskolen Orientering om projekterne 17/12 2012 Behov Nyt børnehus og skoleudvidelse Børnehuset Fakta Skoleudvidelsen Fakta Etablering af nyt børnehus ved Spurvelundskolen:

Læs mere

4D bæredygtigt byggeri i Ørestad

4D bæredygtigt byggeri i Ørestad 4D står for 4 dimensioner: 3D og bæredygtigheden 4D er navnet på det byggefelt i Ørestad City, hvor projektet er lokaliseret 4D står også for bæredygtighed i 4 dimensioner: miljømæssig, arkitektonisk,

Læs mere

PARKTEATRET FREDERIKSSUND

PARKTEATRET FREDERIKSSUND FREDERIKSSUND FREDERIKSSUND - MELLEM BY OG NATUR FREDERIKSSUND BYMIDTE NATUR-PARK FREDERIKSSUND STATION SKALA X EMNE DIAGRAM BYMIDTEN SILLEBRO Å FREDERIKSSUND STATION SKALA 1:2000 _ A3 EMNE SITUATIONSPLAN

Læs mere

Fysiske begrænsninger, maksimal produktion og arealspecifikt kapacitetskrav.

Fysiske begrænsninger, maksimal produktion og arealspecifikt kapacitetskrav. Bilag 1 Fysiske begrænsninger, maksimal produktion og arealspecifikt kapacitetskrav. Beregningerne i følgende undersøgelse tager udgangspunkt i forskellige antaget bygningsstørrelser. Undersøgelsen har

Læs mere

Gentofte Rideklub Nyt ridehus og stalde 18.08.2015

Gentofte Rideklub Nyt ridehus og stalde 18.08.2015 Gentofte Rideklub Nyt ridehus og stalde 18.08.2015 Sigtet og målsætning Sigtet med vores projekt er at skabe gode rammer for Gentofte Rideskoles brugere, medarbejdere og heste. Placeringen midt i et villakvarter

Læs mere

DECEMBER 2013 RØNDE IDRÆTSCENTER DISPOSITIONSFORSLAG. www.h-e.dk tlf. 86168836

DECEMBER 2013 RØNDE IDRÆTSCENTER DISPOSITIONSFORSLAG. www.h-e.dk tlf. 86168836 RØNDE IDRÆTSCENTER DISPOSITIONSFORSLAG www.h-e.dk tlf. 86168836 INDHOLD Projektbeskrivelse Side 4 Situationsplan Side 5 Rumlige gengivelser Side 6 Stueplan Side 10 Stueplan ny hal Side 12 1. salsplan Side

Læs mere