Hvilke madpakker og mellemmåltider spiser I? Hvordan er frokosten på skolerne i Sverige, Norge, Island & Danmark?

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Hvilke madpakker og mellemmåltider spiser I? Hvordan er frokosten på skolerne i Sverige, Norge, Island & Danmark?"

Transkript

1 Du kan i det følgende få baggrundsinformation og svar på nogle af de mest almindelige spørgsmål til opgaverne i elevhæftet. Hvis du mangler et svar, er du og dine elever også velkomne til at skrive til os på GoCookDK facebook og for filmenes vedkommende direkte under filmene på YouTube. Så vil vi svare på spørgsmålene hurtigst muligt. Opgave Opgave 1 (elevark 1) Hvilke madpakker og mellemmåltider spiser I? Formålet med opgaven er, at få eleverne til at reflektere over, hvad de faktisk spiser til frokost og mellemmåltider - og hvad deres klassekammerater har med på deres madpakker. Der kunne alene her være god inspiration til andre muligheder, end det man plejer. Er der nogle gengangere? Er der stor forskel på madpakkerne? Og er det de samme ting, der går igen? Resultatet af denne opgave skal bidrage til at synliggøre forskellene mellem deres egne madvaner og den mad, man spiser i andre nordiske lande, som eleverne vil blive introduceret for på de efterfølgende sider 4-9. Opgave 2-5 (elevark 2) Hvordan er frokosten på skolerne i Sverige, Norge, Island & Danmark? Opgaverne har til formål at synliggøre forskelle og ligheder på skolefrokost og mellemmåltider i nordiske lande, hhv. Island, Norge, Sverige og Danmark. Madordningerne i Danmark er meget forskellige fra skole til skole, og det er forsøgt at beskrive flere typer danske madordninger med Skæring Skole i film 4 og Hadbjerg skole i film 9, så alle elever til dels kan genkende scenariet fra deres eget skoleliv. I Danmark har vi aldrig tilbudt gratis skolemad til alle elever, som vi kender det fra Sverige og Finland. Skolemad i Danmark er der ikke en central politisk målstyring af. Opgaverne skal give eleverne en forståelse af, at rammerne for skolefrokost er fra forskellige selv i Norden og der er en stor mangfoldighed i madkulturen fra land til land. Landekigget har derudover til formål at skabe nysgerrighed på nye typer mad og puste til elevernes mad-modighed og kreativitet i forhold til, hvad en madpakke og madordning kan indeholde. Du kan med fordel se lærer-filmene fra lærervejledningen på skolekontakten.dk, hvis du vil være godt klædt på til at tage en dybere snak med eleverne om skolefrokosten i de nordiske lande. Taleb fra Norge svarer på engelsk i filmen. Det er fordi han for nylig er kommet til landet fra Dubai. Se svarene til elevark 2, på næste side.

2 Sverige Norge Island Danmark Skæring Skole Din skole Får eleverne mad på skolen, eller har de madpakker med? Alle får mad på skolen (betalt via skatten) Alle har madpakker med. De fleste er med i mad ordningen, som forældrene betaler. De fleste har en madordning. Hvad kan eleverne godt lide at spise til frokost eller som snack? Paneret fisk er livretten. Pølse, rejesalat og smør. Knækbrød, myseost (brunost), salami og ørred/laks. Risengrød med leverpølse, blodpølse, rosiner og salat. Lasagne og spaghetti carbonara. Kødsovs og durum - ikke fisk og suppe. Hvor spiser eleverne deres mad? Kantine I klasse værelset. klasseværelset. Kantine Kantine Hvad drikker eleverne til frokost? Mælk og vand. Mælk og vand (ses på bordene). Mælk og vand (ses på bordene). Mælk og vand (ses på bordene). Er alle elever med i madordningen på skolen eller er den frivillig? Alle er med. Der er ikke nogen madordning. De fleste er med. Dem der ikke er kan varme deres mad i mikrobølgeovn. De fleste er med i madordningen. De har også lidt madpakke med ved siden af. Spiser eleverne frokost sammen med deres lærer? Lærerne spiser med. Læren er i klassen, men spiser ikke med. Læren er med i de mindste klasser. Læren er ikke med. Når eleverne spiser frokost, skal de så også lave noget andet imens? Nej, de spiser i kantinen. De ser Supernytt. Nej, de spiser i kantinen. Nej, de spiser i kantinen. Bliver der spist andre måltider på skolen i løbet af dagen? Hvilke? De har en skål med frugt og knækbrød. Eleverne har også frugt med. De får en kasse med frugt. De har også en snack med hjemmefra. De har madpakke med og kan købe foccacia o.s.v.

3 Opgave 6 (elevark 3) Hvad er der i din madpakke? Hvad er en sund madpakke for dig? Opgavens første del har til formål at få den enkelte elev til at reflektere over egne kostvaner i forhold til deres skolemad. Opgaven skal samtidig synliggøre for den enkelte elev, hvad han/hun faktisk spiser i løbet af en uge. Anden del af opgaven har til formål at pege elevens tankesæt over på sundhed, og hvad de tænker, er sundt at komme i madpakken. Denne del af opgave bidrager til at synliggøre for læreren, om elevernes forestillinger om sund mad stemmer overens med de officielle kostråd og rådene til Måltidsmærket, eller om der er myter og misforståelser, der skal tages hånd om undervejs i undervisningsforløbet. Fx at det er godt at spise 7 stykker frugt om dagen, eller at kroppen har brug for hurtig energi fra noget sødt om eftermiddagen. Samtidig kan en snak i plenum sætte forskellige vigtige pointer på tavlen i forhold til sund madpakke, så de gode ideer gives fra elev til elev. Snakken kan med fordel tages med udgangspunkt i tommelfingerreglerne for Måltidsmærket på side 12. Opgave 7 (Elevark 4) Hvor sund er madordningen på din skole? Hvad er sund skolemad for dig? Opgavens første del har til formål at få eleverne til at forholde sig deres egen skoles madordning med udgangspunkt i de oplistede anbefalinger for måltidsmærket på side 12. Er det fx grov eller hvid pasta, man får i pastasalaten? Kan man vælge mellem mange søde sager, fx kakao, saft og sodavand? Er der nogle gange fisk osv. Er der noget kantinen eller madordning kunne gøre for at maden på skolen blev endnu sundere? Spørgsmålene er også relevante i forhold til skoleboden. Opgavens sidste del har til formål at få eleven til at reflektere over, hvad de tænker er sund skolemad, som de har lyst til at spise. Hvis I kommer frem til, at madordningen faktisk ikke er så sund endda, kunne I eventuelt udarbejde en liste med forslag til forbedringer, som madordningen kunne få af jer. Eller går eleverne altid uden om de dage, hvor der er fisk eller grønt på menuen? Så kan det også være en udfordring for kantinen eller skolebodens økonomi. Opgave 8 (Elevark 5) Hvordan spiser I på jeres skole? Kan I gøre det bedre? Det miljø, vi spiser i, er en vigtig faktor for oplevelsen af måltidet. Opgaven har til formål, at få eleven til at overveje, hvordan rammerne for spisesituationen er på netop deres skole. Denne analyse skal efterfølgende danne udgangspunktet for en ideudviklingsproces, hvor eleverne skal forsøge at finde gode forslag til forbedringer af deres nuværende spisesituation. Kan de være med til at påvirke rammerne? Fx lufte ud, dreje bordene, så man sidder flere sammen, lave frokostmøder med de andre klasser osv.

4 Opgave 9 Se film 11: Chips eller rugbrødsmadder hvad er forskellen? Film 11 og opgave 9 har tilsammen til formål at gøre eleverne klogere på madens energiindhold og mæthedsfølelse. De faglige pointer vises helt konkret ved hjælp af to forskellige portioner mad med samme energiindhold, hhv. en pose chips og et stort fad med rugbrødsmadder og masser af grønt (hver portion indeholder knap kj). Hovedpointen med opgave og film er, at vise eleven, at noget mad giver rigtig meget energi uden nødvendigvis at fylde meget eller at give lang mæthed, fx chips. Selvom chipsene giver kroppen rigtig meget energi, fylder chips-portionen ikke ret meget. Chips har en høj energitæthed. De giver altså masser af energi, men de fylder ikke ret meget i maven derfor bliver vi ikke mætte på trods af de store energimængder og vi bliver hurtigere sultne igen, fordi portionen ikke er ret stor. Mængden af mad og mængden af energi hænger altså ikke sammen. Derfor er det ikke nok at se på, hvor meget der ligger på tallerkenen vi bliver også nødt til at se på, hvad der er i maden. Opgave 10 (elevark 6) Leg mavesæk med hænderne Opgaven har til formål at vise eleverne, hvorfor noget mad mætter bedre end andet. De skal lege mavesæk med hænderne og selv se og mærke forskellen på, hvor hurtigt en skive toastbrød kan smuldres i mavesækken (hånden) og sendes videre til tarmene sammenlignet med en skive rugbrød. Forsøget kan ligeledes laves med mariekiks vs. knækbrød, eller andre ting I kan finde i skabene, som illustrere forskellen mellem noget fiberrigt og noget ikke så fiberrigt. Det kunne også være banan vs. æble. Opgaven skal give forståelse for fordøjelsens arbejde med at knuse og findele maden, og at mad som skal æltes i lang tid, også bliver længere tid i fordøjelsessystemet og derfor også mætter i længere tid. Denne opgave kan eventuelt lede over i en snak om kostfibre. Det er et emne, som vi ikke kommer deltaljeret omkring i elevhæftet, men som ville give god mening at tale om her. Mad med mange kostfibre tager lang tid for maven at nedbryde. Der er fx mange kostfibre i frugt, grønt og groft brød, pasta, ris m.m. Kostfibrene kan slet ikke nedbrydes. De ligger i vejen for enzymer m.m. og giver maven en masse at arbejde med. De suger vand til sig og fylder, så vi er mætte i længere tid. Der sker en mindre nedbrydning af kostfibrene i tyktarm vha. tarmbakterierne, men det er ganske lidt og langt det meste kostfibermateriale kommer ud med afføringen. I film 14 viser Mikkel og Gorm, at Ninja-enzymerne ikke kan hakke sig igennem kostfibrene.

5 Opgave 11 (elevark 7) To forskellige madpakker med lige meget energi hvad er forskellen? Opgaven har til formål at vise eleverne, at hvis de vælger de usunde ting med meget sukker og fedt i, så er der ikke plads til ret meget mad. Madpakken til venstre indeholder meget sukker i frugtstænger og Capri-Sun og pålægschokoladen. De usunde ting tæller meget i energiregnskabet, men fylder ikke nødvendigvis ret meget i maven, og giver derfor ikke en særlig god eller lang mæthedsfornemmelse. Hvis man spiser meget usund mad, risikerer man hurtigt at komme til at spise for meget energi og så tager man på. Hvis man spiser sund mad derimod, kan man spise meget større portioner, fordi den sunde mad har en lavere energitæthed. Den sunde mad fylder mere i maven og giver en god og længere mæthedsfornemmelse. Der er endnu en vigtig forskel imellem de to madpakker, som Mikkel også kommer ind på både i film 11 og film 14. Nemlig forskellen på indholdet af mikronæringsstoffer. Den usunde madpakke til venstre, og mad med meget sukker i det hele taget, indeholder ikke ret mange vitaminer, mineraler og fibre, mens den sunde indeholder en helt masse. Vi snyder altså kroppen for alle de gode stoffer, som den skal bruge, hvis vi kun vælger den usunde madpakke. Der er mange tomme kalorier altså masser af energi men meget få mikronæringsstoffer. Vi har valgt at have opskriften på pitabrød med falafel i den højre madkasse, men kunne også have valgt rugbrød som det sunde bud på en madpakke. Madpakkerne indeholder hver især kj. Opgave 12 (elevark 8) Regn dit daglige energibehov ud Opgaven har til formål at lære eleverne at estimere, hvor meget energi de selv skal bruge på en dag. Det gennemsnitlige energibehov for et barn på år med et normalt aktivitetsniveau er ca kj. Det er valgt at anføre to forskellige regnemetoder, hhv. en simpel formel og en mere kompleks formel. På den vis kan elevarket både være en tidskrævende beregning, som eventuelt kan bruges i en matematiktime, eller man kan vælge den simple, men knap så præcise estimeringsformel til en time, hvor det skal gå lidt hurtigere. Energibehovsberegninger er altid estimater. Vi kan altså ikke få det helt nøjagtige tal, da mange faktorer som genetik, niveau af fysisk aktivitet, muskelmasse osv. påvirker vores daglige energiforbrug. Men formlerne kan bruges til at få en god fornemmelse af, hvor meget energi man ca. skal bruge pr. dag. Spiser man mindre end sit daglige energibehov, så henter kroppen noget energi fra lageret vores fedtdepoter. Vores kropsvægt falder. Spiser man mere energi, end man har brug for, så gemmer kroppen det på lageret kropsvægten stiger. I kan med fordel sammenligne elevernes energiberegning med madpakkerne på foto 29, s. 16. Madpakkerne indeholder hver kj. Hvor mange procent udgør en madpakke af deres daglige energibehov? Så får eleverne en bedre fornemmelse af, hvad beregningen kan bruges til og hvor meget af den daglige energi, der bliver dækket af en madpakke med mellemmåltider. Med udgangspunkt i det gennemsnitlige energibehov på kj pr. dag, svarer én af madpakkerne på billedet til ca. 38 procent af det daglige energibehov.

6 Opgave 13 (elevark 9) Se på varedeklarationer og lav energiberegninger Opgavens første del har til formål at lære eleverne at se på varedeklarationer. De skal lære at undersøge, hvad varen er lavet af og hvor meget energi, den indeholder. De skal også lære at undersøge, hvor energien i varen kommer fra, om det er fra fedt, kulhydrat eller protein. Her er det blandt andet muligt at finde svaret på, hvilket pølsebrød på s. 17, der indeholder mest energi. Eleverne lærer qua opgaven at undersøge om en madvare tæller meget eller lidt i energiregnskabet, set i forhold til det beregnede daglige energibehov fra opgave 12. De lærer at se, hvad kroppen får af ingredienser og energigivende stoffer, når vi spiser varen. Efterfølgende skal eleverne i opgavens anden del omsætte denne viden om at finde næringsindhold til en praktisk beregning af energiindholdet i en opskrift på dip. De bliver her introduceret for DTU s online næringstabel. Denne opgave kræver altså adgang til computer eller tablets med internetadgang. Opgave 14 (elevark 9) Test din stenalderhjerne Vores hjerner fungerer på flere områder stadig som en stenalderhjerne, der skal begå sig i naturen. Forsøget skal undersøge, om eleverne reagerer som de fleste voksne mennesker gør, når man laver forsøgene på dem. Chokoladeknapper (OBS: Det er vigtigt, at de har forskellige farver): Vores hjerner går helt automatisk efter de naturlige farver for at undgå at vi bliver forgiftet. Dvs. at langt de fleste automatisk går uden om de blå chokoladeknapper, fordi de har en farve, som ikke findes i naturen. Øvelsen med chokoladeknapperne går altså ud på at se, om eleverne tilvælger de blå chokoladeknapper, eller om de ligger tilbage i skålen. Nogle børn har været tilbudt slik med blå farver fra de var små og har derfor ikke et forbehold for de blå farver. Bløde kiks/chips vs. knasende kiks/chips Vores hjerner er ligeledes kodet til at vurdere om noget er friskt, og det vil i naturen ofte betyde, at det knaser eller er sprødt. Fx bliver for gamle gulerødder, kartofler og æbler bløde, mens den friske version er knasende og sprød. Smagen i de bløde chips og de bløde kiks er den samme som i de sprøde. Men den bløde konsistens fortæller vores hjerner, at de ikke smager ligeså godt, fordi de ikke knaser de er simpelthen ikke friske nok.

7 Opgave 15 (elevark 11) Reklamer for mad og drikke med sukker Svar og refleksioner Vores hjerner er kodet til at sikre, at arten overlever i en naturlig verden, hvor mad og drikke er noget, der skal samles eller fanges og tilberedes. Hvis vi ser noget mad, især mad med masser af sukker i, skriger vores hjerner derfor til os, at vi skal skynde os at spise det, så vi kan overleve. Det var en rigtig smart overlevelsesmekanisme for mange år siden, men i dag, hvor der er mad og lækre sager alle vegne, er det et stort problem for rigtig mange mennesker at undgå at spise for meget - især af de usunde ting. Opgaven har til formål at få eleverne til at reflektere over, hvor tit reklamebranchen udnytter dette faktum til deres fordel og tjener gode penge på, at vi bag vores tjekkede ydre er ur-kroppe, som gør alt for at overleve. Opgaven skal bidrage til at gøre dem opmærksomme på de mange fristelser, de bliver udsat for i hverdagen, og overveje, hvordan de selv kan snyde deres stenalderhjerner og undgå at spise for meget af det usunde. De skal lære at blive opmærksomme på den mekanisme.

8 Opgave 16 Hvad sker der, når du spiser et sundt og et usundt måltid? Opgaven læner sig op ad film 14. Det er altså bedst at se filmen, før opgaven løses, så bliver det væsentligt nemmere for børnene at forstå grafen og opgavens indhold. Formålet med opgaven er at vise, hvor hurtigt tilsat sukker kommer fra maven og ud i blodet sammenlignet med en portion havregryn med mælk, rosiner og mandler. Bemærk, at der også er hurtige kulhydrater i mælk og rosiner, men vi har valgt at illustrere et realistisk mellemmåltid, når børnene kommer hjem fra skole. Filmen og opgaven skal lære børnene, hvorfor de voksne har så travlt med, at vi ikke må få uanede mængder slik. De skal lære, hvorfor slik i store mængder ikke er godt for kroppen. Teksten på side 20, filmen og opgaven skal tilsammen lære børnene flere vigtige pointer: Sukker mætter dårligt, fordi det lynhurtigt forsvinder ud i blodet (se grafen på illustration 3, som også forklares i filmen). Sukker har en høj energitæthed, dvs. der er rigtig meget energi i en lille portion. Den dårlige mæthed tilsammen med det høje energiindhold betyder, at vi hurtigt kommer til at spise for meget energi, hvis vi spiser meget sukker så tager vi på. Sukker er tommer kalorier, dvs. vi får rigtig meget energi, men ingen vitaminer og mineraler. Spiser vi meget sukker, får vi altså ikke ret mange vitaminer og mineraler, og dem har kroppen brug for. Grafen viser to forskellige blodsukkermålings-forsøg. Begge forsøg indeholdt 47 g kulhydrat. Den ene portion var fuld af 47 g hurtige kulhydrater fra tilsat sukker, mens den anden portion var fuld af en blanding af 47 g langsomme og hurtige kulhydrater fra havregryn, rosiner og mælk. Det er kulhydraterne, der får blodsukkeret til at stige. Forsøget skal vise eleverne, at sukkeret bliver nedbrudt lynhurtigt i fordøjelsen, og allerede er godt på vej ud i blodet 15 minutter efter, man har spist. Den sorte graf viser udviklingen i Mikkels blodsukker efter han fastende spiste slik og drak cola. Bemærk at grafen stiger hurtigt og meget allerede efter den første blodsukkermåling efter 15 min. Havregrynsmåltidet er den blå graf. Læg mærke til, at den også er steget lidt efter 15 minutter, men at det først er efter 30 minutter, at kulhydraterne for alvor er på vej ud i blodet. Efter 60 minutter på slik og cola, stiger Mikkels blodsukker ikke yderligere. Dvs. de 47 g kulhydrat så småt er ved at være væk fra fordøjelsen. Maven er tom og sulten melder sig indenfor ikke så længe igen. Havregrynene derimod får stadig Mikkels blodsukker til at stige efter 60 minutter de er slet ikke færdige med at blive nedbrudt, og der går noget tid endnu, før maven er tom og Mikkel føler sult. Bemærk, at grafen ikke viser Mikkels blodsukker-niveau, men stigningen i Mikkels blodsukker.

9 Opgave 17 (elevark 12) Gå på jagt efter sukker i din mad - Tjek varedeklarationer Opgaven har til formål at lære eleverne, hvordan de selv kan undersøge, om en given varen indeholder sukker, og om det er i små eller store mængder. Eleverne skal studere såvel ingredienslisten på varedeklarationen samt næringsindholdet og derfra lære at vurdere, om varen indeholder meget sukker: Hvor er sukker placeret i ingredienslisten (står den først eller sidst)? Og hvor mange g (procent) sukkerarter indeholder varen pr. 100 g? Resultatet kan med fordel holdes op mod følgende data, så eleverne kan sammenligne varens sukkerindhold med hhv. en kendt måleenhed samt deres eget ugentlige råderum til sukker: En spiseskefuld sukker vejer ca. 15 g. Et barn på år må max få 350 g tilsat sukker om ugen. Det fremgår sjældent af en vare, nøjagtig hvor mange procent tilsat sukker den indeholder. Dette faktum kunne være interessant at diskutere med eleverne hvorfor ønsker producenten ofte ikke at angive den præcise sukkermængde? Opgave 18 (elevark 13) Undersøg glaskål og kinaradise Opgaven har til formål undersøge glaskål og kinaradise som, for mange, vil være ukendte råvarer. Bemærk, at det vil kræve ekstra indkøb af råvarer for at gennemføre forsøget. De skal opleve, at smag og konsistens kan ændre sig, og at den måde de tilbereder maden på, har stor indflydelse på smagsoplevelsen. De skal både lære noget tilberedningsmetodisk, i forhold til klargøring af kinaradise og glaskål (dette vises i film 16-18), og i forhold til de forskellige tilberedningsformer: kogning, stegning, bagning. Samtidig skal de arbejde med deres sanser og med at sætte ord på smage og konsistenser. Opgave 19 (elevark 14) Mix 100 % din egen wrap Opgaven har til formål at prikke til børnenes kreativitet og madmodighed i forhold til maden. De får mulighed for selv at kreere den optimale wrap, set med deres øjne, og også finde inspiration i klassekammeraternes valg af fyld. Man kan med fordel bruge denne øvelse som afslutning på et smagekasse-forløb, hvis man har råvarer i overskud. Dermed kan eleverne også lære, at man med fordel kan tænke rester ind i madpakkens planlægning.

10 Opgave 20 Opfind 100 % din egen dressing Opgaven har til formål at slippe børnene fri i madlavningen. At prøve sig frem, være vovede og slippe fri af opskrifter og i stedet bruge smagssansen og egne præferencer til helt selv at udvikle en dressing. Tanken bag er, at give eleverne mod på at kaste sig over nye muligheder og se egne evner udvikle sig i forhold til madlavning. Dip gør samtidig grøntsagsstave mere interessante for nogle elever, som måske kunne få lyst til at have det med på madpakken fremadrettet, hvis der er noget at dyppe i. Underviseren kan med fordel arrangere et bord med krydderier, forskellige olier (fx oliven-, sesam-, jordnødde-), mejeriprodukter som mager fraiche eller A38 og forskellige andre smagsgivere som krydderurter, soya, chilisauce, hvidløg, lime m.fl., som eleverne kan lade sig inspirere af. Øvelsen kan evt. indledes med en smagestund, hvor eleverne smager på de forskellige ingredienser og efterfølgende forsøger at sammensætte deres egen dressing/dip. Opgave 21 (elevark 15) Hvilke rugbrødsmadder kan I bedst lide? Hot n not Eleverne bliver på de kommende sider præsenteret for den mest typiske frokostmad fra 1660 og frem. Brød med noget ovenpå går igen hele vejen. Opgaven har til formål, at få eleverne til at reflektere over, hvad der er de mest gængse pålægstyper i deres madpakker i nutiden. Hvad har de på deres rugbrødsmadder? Hvad vil de helst have på og hvad er de helst fri for? Opgaven skal være med til synliggøre udviklingen i pålægstyperne gennem tiden. Opgave 22 Hvor ofte smider I mad ud i jeres klasse? Hvad gjorde man tidligere? Opgaven har til formål at præsentere eleverne for fænomenet madspild på et meget simpelt niveau. Opgaven skal synliggøre, hvor heldige vi er stillede i forhold til udvalget og tilgængeligheden af mad i dag. Eleverne kan med fordel se de historiske film 20 til film 22, hvor Bettina flere gange fortæller om, hvordan man tidligere havde fokus på at bruge alt maden i husholdningerne. Man havde ikke råd til at smide ud. I ildstedskøkkenet var man dog også udfordret af, at der ikke var køleskabe og frysere. Man kendte ikke til mikroorganismer, som vi gør i dag. Så maden kunne være fordærvet. I klasser, hvor eleverne smider meget mad ud, kan opgaven med fordel føre over i en dialog om, hvordan eleverne selv kan bidrage til, at der bliver smidt mindre mad ud, fx kunne løsninger være: - at sætte madpakken på køl, hvis der er mulighed for det på skolen. - at smøre madpakken selv, så man ikke får noget med, man ikke kan lide - at tage en mindre madpakke med, hvis der flere gange om ugen er for meget med. - at blive mere kreativ i forhold til, hvad der kommer med på madpakken, fx med opskrifterne fra GoCook, så man har mere lyst til at spise den medbragte mad - at være ærlig overfor forældrene omkring, hvad der sker med madpakken på skolen. - at tænke madrester fra aftensmaden ind i madpakken o.s.v.

11 Opgave 23 (Elevark 16) Crash-test: Hvordan pakker I bedst en madpakke ind? Researchen til årets smagekassetema viste, at mange elever ikke vil have en madkasse med, men foretrækker at have madpakken i en pose, primært fordi den er nem at skille sig af med. Man smider den bare ud, når man har spist sin madpakke. Men eleverne synes samtidigt, at posen var problematisk at opbevare maden i, fordi maden ofte blev mast og uappetitlig nede i tasken. Opgaven har derfor til formål at synliggøre for eleverne, at indpakningen kan have vigtig betydning for, om man har lyst til at spise sin madpakke eller ej.

Bakterier i maden. Hvor mange bakterier kan en enkelt bakterie blive til i løbet af seks timer ved 37 grader? a 100 b 1000 c 1.000.

Bakterier i maden. Hvor mange bakterier kan en enkelt bakterie blive til i løbet af seks timer ved 37 grader? a 100 b 1000 c 1.000. www.madklassen.dk Bakterier i maden Hvor mange bakterier kan en enkelt bakterie blive til i løbet af seks timer ved 37 grader? a 100 b 1000 c 1.000.000 X Bakterier i maden Hvordan undgår du at blive syg

Læs mere

Hvordan kommer jeg i gang med et varigt vægttab. Randers Kommune

Hvordan kommer jeg i gang med et varigt vægttab. Randers Kommune Hvordan kommer jeg i gang med et varigt vægttab Randers Kommune Program Ernæringsteori Måltider og mæthed Indkøbsguide Hvordan kommer jeg så i gang? Afrunding og spørgsmål 2 Randers Kommune - Hvordan kommer

Læs mere

gocook madpakke make over

gocook madpakke make over gocook madpakke make over Opgave 1. Hvad har I med i madpakken? Hvad mon Mikkel og Gorm ville have fundet, hvis de var gået på rov i jeres klasse? Det skal I finde ud af nu. Snak om, hvad I hver især har

Læs mere

Hvor meget energi har jeg brug for?

Hvor meget energi har jeg brug for? Hvor meget energi har jeg brug for? Du bruger energi hele tiden. Når du går, når du tænker, og selv når du sover. Energien får du først og fremmest fra den mad, du spiser. Den kommer fra proteiner, og

Læs mere

Forslag til dagens måltider for en dreng på 3 5 år med normal vægt og fysisk aktivitet

Forslag til dagens måltider for en dreng på 3 5 år med normal vægt og fysisk aktivitet Forslag til dagens måltider for en dreng på 3 5 år med normal vægt og fysisk aktivitet Ca. 5900 kj/dag + råderum til tomme kalorier på 300 kj/dag svarende til 5 % af energiindtaget (Svarer til ca. 1435

Læs mere

MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK I ANTVORSKOV BØRNEGÅRD

MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK I ANTVORSKOV BØRNEGÅRD MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK I ANTVORSKOV BØRNEGÅRD MAD- OG MÅLTIDSPOLI- TIK MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK INDHOLD INDLEDNING... 2 ANBEFALINGER BØRN & MAD... 3 FAKTA OM SUKKER... 4 FAKTA OM SALT... 5 FAKTA OM FRUGT

Læs mere

Patientinformation. Kost anbefalinger. Til overvægtige børn og deres familie. Regionshospitalet Randers Børneafdelingen

Patientinformation. Kost anbefalinger. Til overvægtige børn og deres familie. Regionshospitalet Randers Børneafdelingen Patientinformation Kost anbefalinger Til overvægtige børn og deres familie Regionshospitalet Randers Børneafdelingen Sund kost Indledning: Denne pjece handler om nogle kost anbefalinger til dig og din

Læs mere

gocook madpakke make over

gocook madpakke make over gocook madpakke make over Opgave 1. Hvad har I med i madpakken? Hvad mon Mikkel og Gorm ville have fundet, hvis de var gået på rov i jeres klasse? Det skal I finde ud af nu. Snak om, hvad I hver især har

Læs mere

Forslag til dagens måltider for en dreng på 6 9 år med normal vægt og fysisk aktivitet

Forslag til dagens måltider for en dreng på 6 9 år med normal vægt og fysisk aktivitet Forslag til dagens måltider for en dreng på 6 9 år med normal vægt og fysisk aktivitet Ca. 7600 kj/dag + råderum til tomme kalorier på 550 kj/dag svarende til 7 % af energiindtaget (Svarer til ca. 1815

Læs mere

Forslag til dagens måltider for en pige på 10 13 år med normal vægt og fysisk aktivitet

Forslag til dagens måltider for en pige på 10 13 år med normal vægt og fysisk aktivitet Forslag til dagens måltider for en pige på 10 13 år med normal vægt og fysisk aktivitet Ca. 8000 kj/dag + råderum til tomme kalorier på 600 kj/dag svarende til 7 % af energiindtaget (Svarer til ca. 1900

Læs mere

Mad og motion. Sundhedsdansk. NYE ORD Mad

Mad og motion. Sundhedsdansk. NYE ORD Mad Sundhedsdansk Mad og motion Her kan du lære danske ord om mad, motion og sundhed. Du kan også få viden om, hvad du kan gøre for at leve sundt. NYE ORD Mad Skriv det rigtige ord under billederne. frugt

Læs mere

Prader-Willi Syndrom og kost. Jannie Susanne Stryhn Klinisk diætist Cand. scient. i klinisk ernæring

Prader-Willi Syndrom og kost. Jannie Susanne Stryhn Klinisk diætist Cand. scient. i klinisk ernæring Prader-Willi Syndrom og kost Jannie Susanne Stryhn Klinisk diætist Cand. scient. i klinisk ernæring 1 INDIVIDUALISERET DIÆT!!! 2 De officielle kostråd 1. Spis varieret, ikke for meget, og vær fysisk aktiv

Læs mere

Kostpolitik Børnehuset Petra

Kostpolitik Børnehuset Petra Kostpolitik Børnehuset Petra Denne kostpolitik er udarbejdet af personalet og godkendt af forældrebestyrelsen. Vi håber, at kostpolitikken vil være til gavn og inspiration. 1 I samarbejde med bestyrelsen

Læs mere

Mad og motion. Sundhedsdansk. Sundhedsdansk Mad og motion. ORDLISTE Hvad betyder ordet? NYE ORD Mad. Oversæt til eget sprog - forklar

Mad og motion. Sundhedsdansk. Sundhedsdansk Mad og motion. ORDLISTE Hvad betyder ordet? NYE ORD Mad. Oversæt til eget sprog - forklar ORDLISTE Hvad betyder ordet? Ordet på dansk Oversæt til eget sprog - forklar Sundhedsdansk Mad og motion Her kan du lære danske ord om mad, motion og sundhed. Du kan også få viden om, hvad du kan gøre

Læs mere

1. Hvor mange gange skal du smage på en fødevare, for at vide om du kan lide den? A: 1 gang B: 5 gange C: Mere end 15 gange

1. Hvor mange gange skal du smage på en fødevare, for at vide om du kan lide den? A: 1 gang B: 5 gange C: Mere end 15 gange Alle spørgsmål samlet Spørgsmål til ernæring 1. Hvor mange gange skal du smage på en fødevare, for at vide om du kan lide den? A: 1 gang B: 5 gange C: Mere end 15 gange 2. Er det sundt at spise æg? A:

Læs mere

Økologi. Kommunen har besluttet at alle institutionskøkkener skal have en økologiprocent på 60 % i 2020. Børneinstitutioner skal have 90%.

Økologi. Kommunen har besluttet at alle institutionskøkkener skal have en økologiprocent på 60 % i 2020. Børneinstitutioner skal have 90%. Økologi Kommunen har besluttet at alle institutionskøkkener skal have en økologiprocent på 60 % i 2020. Børneinstitutioner skal have 90%. Økologiprocenten udregnes ud fra et gennemsnit på indkøbte varer

Læs mere

Mad, måltider og bevægelse i Dalby Børnehuse

Mad, måltider og bevægelse i Dalby Børnehuse Mad, måltider og bevægelse i Dalby Børnehuse Indledning. Vi ved, at det har betydning for børns udvikling og trivsel i hverdagen, at de via ernæringsrig kost får brændstof til krop og hjerne, så de har

Læs mere

Husk mad- Gaby, Lærke og Simon, Agerbæk. Tammin, Ølgod. Børn i Varde Kommune giver tips til sund mad til lange dage. Louise, Varde

Husk mad- Gaby, Lærke og Simon, Agerbæk. Tammin, Ølgod. Børn i Varde Kommune giver tips til sund mad til lange dage. Louise, Varde Gaby, Lærke og Simon, Agerbæk Tammin, Ølgod Husk mad- Børn i Varde Kommune giver tips til sund mad til lange dage. Louise, Varde Har du en plan? Mandag: Rugbrød Tirsdag: Sandwich med tunsalat Onsdag: Rugbrød

Læs mere

Hvad er sund mad. Oplæg i Bjerringbro Sundhedssatelit Ved klinisk diætist Line Dongsgaard

Hvad er sund mad. Oplæg i Bjerringbro Sundhedssatelit Ved klinisk diætist Line Dongsgaard Hvad er sund mad Oplæg i Bjerringbro Sundhedssatelit Ved klinisk diætist Line Dongsgaard De officielle kostråd Spis varieret, ikke for meget og vær fysisk aktiv Spis frugt og mange grønsager Spis mere

Læs mere

Forslag til dagens måltider

Forslag til dagens måltider Forslag til dagens måltider for en kvinde på 31 60 år med normal vægt og fysisk aktivitet, som ikke indtager mælkeprodukter 8300 kj/dag + råderum til tomme kalorier på 900 kj/dag svarende til 10 % af energiindtaget

Læs mere

Forslag til dagens måltider for en kvinde over 74 år med normal vægt og fysisk aktivitet

Forslag til dagens måltider for en kvinde over 74 år med normal vægt og fysisk aktivitet Forslag til dagens måltider for en kvinde over 74 år med normal vægt og fysisk aktivitet Ca. 7400 kj/dag + råderum til tomme kalorier på 800 kj/dag svarende til 10 % af energiindtaget (Svarer til 1750

Læs mere

mad eller hvad? Et mellemmåltid

mad eller hvad? Et mellemmåltid mad eller hvad? Et mellemmåltid Elevhæfte 2010 m ad el re h va d? Hvad er et mellemmåltid? Et mellemmåltid er det måltid, du spiser mellem dagens tre hovedmåltider: Morgenmad, frokost og aftensmad. Du

Læs mere

Kulhydrat: energi i forhold til svømning. Gode kilder til kulhydrat: pasta, ris, kartofler, brød, gryn

Kulhydrat: energi i forhold til svømning. Gode kilder til kulhydrat: pasta, ris, kartofler, brød, gryn Kulhydrat: energi i forhold til svømning Gode kilder til kulhydrat: pasta, ris, kartofler, brød, gryn Tallerken-modellen når du træner hårdt 1,5 time eller mere pr. dag ½ af din tallerken skal være fyldt

Læs mere

Hvordan kommer jeg i gang med et varigt vægttab og godt igennem julen? Randers Kommune

Hvordan kommer jeg i gang med et varigt vægttab og godt igennem julen? Randers Kommune Hvordan kommer jeg i gang med et varigt vægttab og godt Randers Kommune Del 1 Ernæringsteori Vægttab, måltider og mæthed Hjælp til sundere indkøb Hvordan kommer jeg så i gang? Pause 2 Ernæringsteori Almindelig

Læs mere

Kost og sundhedspolitik

Kost og sundhedspolitik Kost og sundhedspolitik Ud fra Slagelse kommunes vejledning har Børnehuset ved Noret, i samarbejde med forældrebestyrelsen sammensat følgende principper for kost og sundhedspolitik. Formål Formålet med

Læs mere

Kostpolitik i Dagmargården

Kostpolitik i Dagmargården Kostpolitik i Dagmargården Dagmargårdens kostpolitik er baseret på de 8 kostråd. De 8 kostråd De 8 kostråd er hverdagens huskeråd til en sund balance mellem mad og fysisk aktivitet. Lever du efter kostrådene,

Læs mere

Skansevej Fredericia Tlf.: S i d e 1 6. Skansevejens Børnehave

Skansevej Fredericia Tlf.: S i d e 1 6. Skansevejens Børnehave Skansevej 54 7000 Fredericia Tlf.: 75924899 S i d e 1 6 Børnenes sundhed er først og fremmest forældrenes ansvar. Men de fleste børn tilbringer en stor del af deres dag i institutionen, og derfor spiller

Læs mere

ER FRISKE GRØNTSAGER SUNDERE END FROSNE?

ER FRISKE GRØNTSAGER SUNDERE END FROSNE? Indeholder de nyopgravede gulerødder flere vitaminer end dem, du graver frem i frysedisken? Er almindeligt sukker mindre usundt end kunstige sødestof- fer? Bør man undlade at drikke mælk, når man er ude

Læs mere

Vejledning til skolemad

Vejledning til skolemad Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevarestyrelsen Vejledningen er en hjælp til at opfylde anbefalingerne og at gøre det sunde valg let for børnene. Udfordringerne er, at børn spiser for

Læs mere

Sundhed i børnehøjde. www.ikast-brande.dk

Sundhed i børnehøjde. www.ikast-brande.dk Sundhed i børnehøjde Kendte ordsprog om vaner En vane har lange rødder. Det man i barndommen nemmer man ej i alderdommen glemmer Ordsprog fra 1300 tallet. "Vaner begynder som edderkoppespind og ender som

Læs mere

Spis dig sund og glad - en lille lektie i de gode ting for kroppen

Spis dig sund og glad - en lille lektie i de gode ting for kroppen Spis dig sund og glad - en lille lektie i de gode ting for kroppen Energibehov Din krop har behov for energi hver dag. Energien får du fra maden du spiser Hvor meget og hvad du skal spise hvornår snakker

Læs mere

Tak for godt samarbejde til forældre og personale som påbegyndte arbejdet med Klippigårdens kostpolitik foråret 2000.

Tak for godt samarbejde til forældre og personale som påbegyndte arbejdet med Klippigårdens kostpolitik foråret 2000. 1 2 Indhold: Forord og formål Kostpolitik Aldersvarende mad Småt spisende børn Allergi Kontakt med børnehaven Børn fra fremmed kulturer Morgenmad Madpakken Eftermiddag Drikkevarer Fødselsdag Slik Festlige

Læs mere

forældrene i valget af en sund madpakke og kan derfor anbefale følgende retningslinjer:

forældrene i valget af en sund madpakke og kan derfor anbefale følgende retningslinjer: Vores mål med en kostpolitik er, at sikre børnene en sund kost i det daglige og dermed indføre sunde kostvaner på længere sigt. De fleste børn opholder sig en stor del af dagen i børnehaven, personalet

Læs mere

Mad, måltider og bevægelse i Dalby Børnehuse

Mad, måltider og bevægelse i Dalby Børnehuse Mad, måltider og bevægelse i Dalby Børnehuse Indledning. Vi ved, at det har betydning for børns udvikling og trivsel i hverdagen, at de via ernæringsrig kost får brændstof til krop og hjerne, så de har

Læs mere

Hvor meget energi har jeg brug for?

Hvor meget energi har jeg brug for? Hvor meget energi har jeg brug for? Du bruger energi hele tiden. Når du går, når du tænker, og selv når du sover. Energien får du først og fremmest fra den mad, du spiser. Den kommer fra proteiner, og

Læs mere

Sund mad. giver hulahop. i kroppen

Sund mad. giver hulahop. i kroppen Sund mad giver hulahop i kroppen AF Karen Eriksen ernæringsfaglig medarbejder i Fødevarestyrelsen. indledning Mad er meget mere end indholdet af fedt, kulhydrater og vitaminer. Det er selvfølgelig vigtigt,

Læs mere

Din madpakke og madpakkehånden

Din madpakke og madpakkehånden Din madpakke og madpakkehånden Opgave 4: Lav et forslag til en madpakke, hvor du bruger madpakkehånden. Beskriv dernæst din madpakke. Består den eksempelvis af fire rugbrødsmadder eller et pitabrød og

Læs mere

Nedenstående er vores retningslinjer for alle måltider i Børnehusene Niverød

Nedenstående er vores retningslinjer for alle måltider i Børnehusene Niverød Fredensborg kommune vil være en sund kommune. Vi vil skabe gode rammer for at gøre sunde valg til det nemme valg. Sådan lyder forordene til Fredensborg Kommunes kostpolitik der er udarbejdet i foråret

Læs mere

Kost- og sukkerpolitik 2017

Kost- og sukkerpolitik 2017 HORSENS KOMMUNE Kost- og sukkerpolitik 2017 Daginstitution Midtby Forældrebestyrelsen Kost- og sukkerpolitikken er udarbejdet af forældrebestyrelsen. Politikken gælder for alle vuggestueog børnehavebørn

Læs mere

Diætiske retningslinjer

Diætiske retningslinjer Diætiske retningslinjer Indledning Denne pjece handler om vores anbefalinger til dig vedrørende hvad du spiser og drikker. Disse anbefalinger er etableret med det mål at du taber dig i vægt og får gode

Læs mere

Tallerken-modellen til dig der træner meget

Tallerken-modellen til dig der træner meget Tallerken-modellen til dig der træner meget ½ af din tallerken skal være fyldt op med, pasta, ris, kartofler, brød, bulgur og lign ¼ af din tallerken skal være fyldt op med grøntsager ¼ af din tallerken

Læs mere

Menuplanerne er tilgængelige på Forældre-Intra samt ved opslag i institutionen.

Menuplanerne er tilgængelige på Forældre-Intra samt ved opslag i institutionen. Kostpolitik I Dr. Alexandrines børnehave vægter vi kosten højt, hvorfor vi har ansat en økonoma, der med sin faglige baggrund har en dybere indsigt i produktionen af mad. Vi har fuldkostordning, hvilket

Læs mere

Version 3.0. Godkendt 16. november 2010 / Revideret 1. november 2011 Gældende fra 1. januar 2011

Version 3.0. Godkendt 16. november 2010 / Revideret 1. november 2011 Gældende fra 1. januar 2011 Formålet med kostpolitikken Kostpolitikken er udarbejdet af bestyrelsen på baggrund af tanken om, at sund kost og en aktiv hverdag giver glade børn. Grundlaget for politikken er gode råd fra sundhedsstyrelsen

Læs mere

MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK PÅ SLOTTET

MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK PÅ SLOTTET MAD- OG MÅLTIDSPOLITIK PÅ SLOTTET INDHOLD INDLEDNING... 2 BØRN, MAD OG MÅLTIDER... 4 FAKTA OM SUKKER... 5 FAKTA OM SALT... 6 FAKTA OM MEJERIPRODUKTER... 7 Ugentlig råderum til tomme kalorier for børn 3-6

Læs mere

Aktiv rundt i danmark. rundt i. danmark. Få inspiration til aktivitetsøvelser 6.-7. Klassetrin

Aktiv rundt i danmark. rundt i. danmark. Få inspiration til aktivitetsøvelser 6.-7. Klassetrin Aktiv rundt i danmark aktiv rundt i danmark Få inspiration til aktivitetsøvelser Klassetrin Inspirationshæfte 6.-7. Sund mad giver hulahop i kroppen AF Karen Eriksen ernæringsfaglig medarbejder i Fødevarestyrelsen.

Læs mere

Spis frugt og grønt. hver dag og til alle måltider. Tips. Lav aftaler med dit barn

Spis frugt og grønt. hver dag og til alle måltider. Tips. Lav aftaler med dit barn Lav aftaler med dit barn Spis frugt og grønt Børn mellem 3-6 år skal spise 2 stykker frugt og 200 g grønsager om dagen hver dag og til alle måltider Børn mellem 1-3 år skal have frugt og grønt til alle

Læs mere

Del 1: Kostpolitik - sund og lødig kost i Magdalene Haven

Del 1: Kostpolitik - sund og lødig kost i Magdalene Haven Del 1: Kostpolitik - sund og lødig kost i Magdalene Haven Hvorfor en kostpolitik? I Magdalene Haven mener vi, det er vigtigt, at børn spiser sundt og varieret hver dag! Derfor har vi udarbejdet denne kostpolitik.

Læs mere

Gode råd til en sundere hverdag

Gode råd til en sundere hverdag LOGO2TH_Lille_NEGrød Gode råd til en sundere hverdag Vægtstopperne - Behandling af børn og unge efter Holbæk-modellen Kære Forældre Det er vigtigt at dit barn oplever en god mæthedsfølelse og spiser sundt

Læs mere

Forslag til dagens måltider for en mand på 18 30 år med normal vægt og fysisk aktivitet

Forslag til dagens måltider for en mand på 18 30 år med normal vægt og fysisk aktivitet Forslag til dagens måltider for en mand på 18 30 år med normal vægt og fysisk aktivitet Ca. 11.100 kj/dag + råderum på 1200 kj/dag til tomme kalorier svarende til 10 % af energiindtaget (Svarer til ca.

Læs mere

Kostpolitik for Idrætsbørnehaven Lærkereden

Kostpolitik for Idrætsbørnehaven Lærkereden Kostpolitik for Idrætsbørnehaven Lærkereden Denne kostpolitik er udarbejdet af personalet, og godkendt af forældrebestyrelsen. Vi håber, at kostpolitikken vil være til gavn og inspiration. Formålet med

Læs mere

Sund mad. giver hulahop. i kroppen

Sund mad. giver hulahop. i kroppen Sund mad giver hulahop i kroppen AF Karen Eriksen ernæringsfaglig medarbejder i Fødevarestyrelsen. indledning Mad er meget mere end indholdet af fedt, kulhydrater og vitaminer. Det er selvfølgeligt vigtigt,

Læs mere

Kostpolitik. Se fødevarestyrelsens anbefalinger på:

Kostpolitik. Se fødevarestyrelsens anbefalinger på: Kostpolitik Målet med denne politik er: - At understøtte gode kostvaner i samarbejde med forældrene. - At tage medansvar, når vi serverer noget i børnehaven, for at børnene får så gode kostvaner som muligt

Læs mere

Patientinformation. Kost anbefalinger. Til overvægtige børn og deres familie

Patientinformation. Kost anbefalinger. Til overvægtige børn og deres familie Patientinformation Kost anbefalinger Til overvægtige børn og deres familie Kvalitet Døgnet Rundt Børneafdelingen Sund kost Indledning: Denne pjece handler om nogle kost anbefalinger til dig og din familie.

Læs mere

Forslag til kostplan:

Forslag til kostplan: Forslag til kostplan: Der er skrevet rigtig mange bøger om dette emne og jeg har selv læst rigtig mange af dem. Men bedst af alt, jeg har prøvet rigtig mange systemer af, både som eliteudøver samt som

Læs mere

SUND OG LÆKKER MAD PÅ SU

SUND OG LÆKKER MAD PÅ SU SUND OG LÆKKER MAD PÅ SU Skal du i gang med din egen husholdning for første gang i forbindelse med enten studie, uddannelse eller arbejde? Så har du her den korte lyn guide til, hvordan du let kommer i

Læs mere

Kost og sundheds politik

Kost og sundheds politik Slagelse Kommune Kost og sundheds politik For Børnehuset ved Noret INDLEDNING Det er forældres ansvar at sikre en sund og nærende madpakke, samt sunde mellemmåltider til deres børn. Det vil vi i Børnehuset

Læs mere

Tallerken-modellen når du træner hårdt 1,5 time eller mere pr. dag

Tallerken-modellen når du træner hårdt 1,5 time eller mere pr. dag Tallerken-modellen når du træner hårdt 1,5 time eller mere pr. dag ½ af din tallerken skal være fyldt op med, pasta, ris, kartofler, brød, bulgur og lign ¼ af din tallerken skal være fyldt op med grøntsager

Læs mere

Menuplanerne er tilgængelige på Forældre-Intra samt ved opslag i institutionen.

Menuplanerne er tilgængelige på Forældre-Intra samt ved opslag i institutionen. Kostpolitik I Dr. Alexandrines børnehave vægter vi kosten højt, hvorfor vi har ansat en økonoma, der med sin faglige baggrund har en dybere indsigt i produktionen af mad. Vi har fuldkostordning, hvilket

Læs mere

Madpakker til unge unge

Madpakker til unge unge Hvorfor Madpakker til unge unge Ca. 1/3 af den daglige energi skal indtages mens man er i skole eller på arbejde. Når man spiser sundt gavner det helbredet, man får mere energi og en bedre koncentrationsevne

Læs mere

Kost & Ernæring. K3 + talent

Kost & Ernæring. K3 + talent Kost & Ernæring K3 + talent Kostens betydning for præstationsevnen At være elitesvømmer kræver meget. Meget træning, men også at være en 24-timers atlet, som ikke kun er svømmer når han/hun er i bassinet.

Læs mere

SanseSlottets Kost og måltids politik

SanseSlottets Kost og måltids politik SanseSlottets Kost og måltids politik Revideret juni 2015 Indhold Hvem får mad?... 2 Formål... 2 Målsætning... 2 Morgenmad... 2 Formiddags og eftermiddagsmad... 2 Frokost... 3 Drikkelse... 3 Spise-café...

Læs mere

Vanebrydernes anbefalinger

Vanebrydernes anbefalinger Aalborg Sundhedscenter Vanebrydernes anbefalinger Mad og måltider Aktivitet og bevægelse Søvn Skærmtid Forældreansvar Vanebrydernes anbefalinger - gælder hele familien, og alle dage også i weekenden! Vælg

Læs mere

KOSTPOLITIK FOR MADEN DER SERVERES PÅ BØDKERGÅRDEN. Indholdsfortegnelse:

KOSTPOLITIK FOR MADEN DER SERVERES PÅ BØDKERGÅRDEN. Indholdsfortegnelse: KOSTPOLITIK FOR MADEN DER SERVERES PÅ BØDKERGÅRDEN Indholdsfortegnelse: 1. Formålet med en kostpolitik på Bødkergården 2. Fødevarestyrelsens anbefalinger for kost til børn. 3. Børnenes energi- og væskebehov

Læs mere

Kostpolitik. Kostplanen skal være tilgængelig ved opslag på stuerne og på børnehavens hjemmeside.

Kostpolitik. Kostplanen skal være tilgængelig ved opslag på stuerne og på børnehavens hjemmeside. Kostpolitik Generelt Det er i barndommen, at de sunde kostvaner skal grundlægges, så hele livet kan blive sundt og godt. Det har stor betydning for børns udvikling og helbred, at de får en god og næringsrigtig

Læs mere

Kostpolitik ved evt. madordning i Hornsyld Idrætsbørnehus

Kostpolitik ved evt. madordning i Hornsyld Idrætsbørnehus Kostpolitik ved evt. madordning i Hornsyld Idrætsbørnehus Forord I Hornsyld Idrætsbørnehus sætter vi fokus på sund kost. Derfor har vi fundet det relevant at udvikle en kostpolitik, idet vi anser barnets

Læs mere

Sund mad i børnehøjde. Sundhedskonsulent Kirstine Gade SundhedscenterStruer

Sund mad i børnehøjde. Sundhedskonsulent Kirstine Gade SundhedscenterStruer Sund mad i børnehøjde Sundhedskonsulent Kirstine Gade SundhedscenterStruer Program Madens betydning for børn Generelle kostanbefalinger til børn Madens betydning for børn Børn har brug for energi, vitaminer,

Læs mere

OM DAGEN. Få gode ideer til frugt og grønt morgen, middag, aften og ind i mellem

OM DAGEN. Få gode ideer til frugt og grønt morgen, middag, aften og ind i mellem OM DAGEN 6 også når du flytter hjemmefra Få gode ideer til hvordan du får 6 om dagen morgen, middag og aften ind i mellem Få gode ideer til frugt og grønt morgen, middag, aften og ind i mellem Et af de

Læs mere

Kostpolitik for Skolen ved Nordens Plads Inspiration til forældre, børn & medarbejdere

Kostpolitik for Skolen ved Nordens Plads Inspiration til forældre, børn & medarbejdere Kostpolitik for Skolen ved Nordens Plads Inspiration til forældre, børn & medarbejdere Revideret i 2012 Skolen ved Nordens Plads Sofus Francks Vænge 32 2000 Frederiksberg Tlf. 38 21 10 00 skolenvednordensplads@frederiksberg.dk

Læs mere

Kost & Ernæring K1 + K2

Kost & Ernæring K1 + K2 Kost & Ernæring K1 + K2 Kostens betydning for præstationsevnen At være elitesvømmer kræver meget. Meget træning, men også at være en 24-timers atlet, som ikke kun er svømmer når han/hun er i bassinet.

Læs mere

CASE 2: Lauras brunch

CASE 2: Lauras brunch CASE 2: Lauras brunch Laura har inviteret tre veninder hjem til sund og lækker brunch. Først skal hun i supermarkedet og købe ind til sin brunch og I skal hjælpe hende. Nedenfor er der 7 stop i supermarkedet

Læs mere

LIVTAG # 5 2015. Cecilia har omlagt sin kost totalt og har ud over færre kilo fået større livskvalitet. Mig og min hjælper. s. 30. s.

LIVTAG # 5 2015. Cecilia har omlagt sin kost totalt og har ud over færre kilo fået større livskvalitet. Mig og min hjælper. s. 30. s. Dit medlemsmagasin fra PTU LANDSFORENINGEN AF POLIO-, TRAFIK- OG ULYKKESSKADEDE LIVTAG # 5 2015 Cecilia har omlagt sin kost totalt og har ud over færre kilo fået større livskvalitet s. 30 Mig og min hjælper

Læs mere

MAD- OG MÅLTIDSPRINCIPPER I DAGTILBUD I HØJE- TAASTRUP KOMMUNE 2018

MAD- OG MÅLTIDSPRINCIPPER I DAGTILBUD I HØJE- TAASTRUP KOMMUNE 2018 MAD- OG MÅLTIDSPRINCIPPER I DAGTILBUD I HØJE- TAASTRUP KOMMUNE 2018 Høje-Taastrup Kommune tilbyder mad og drikke til alle børn under 3 år. Det betyder, at alle børn i kommunens dagplejer og vuggestuer

Læs mere

Sunde mad og spisevaner

Sunde mad og spisevaner Sunde mad og spisevaner Oplæg af Maiken M. Jensen Kost og Ernæringskonsulent Lemvig kommune 1 Sund mad er vigtig fordi den..., Bidrager med livsvigtige vitaminer og mineraler Indeholder gavnlige kostfibre

Læs mere

Langhøj dagtilbud og SFO s kostpolitik.

Langhøj dagtilbud og SFO s kostpolitik. Langhøj Dagtilbud og SFO Bækvej 6,Asp 7600 Struer Tlf: 96848940 Langhøj dagtilbud og SFO s kostpolitik. I forbindelse med den stigende interesse og fokus på sundhed og trivsel, skabes indsatser for at

Læs mere

Inspiration til madpakken

Inspiration til madpakken Inspiration til madpakken Karen Kim Søndergaard, klinisk diætist Randers Kommune Dagens program Madpakkens betydning Gi madpakken en hånd - 5 gode huskeregler Indpakning Inspiration Planlægning og prioritering

Læs mere

gocook madpakke make over

gocook madpakke make over gocook madpakke make over Lærervejledning Indholdsfortegnelse Formål 2 Forenklede fælles mål 3 Lærermidlets indhold 5 Elevhæftets opbygning samt didaktiske overvejelser 6 Filmene i undervisningsmaterialet

Læs mere

Kostpolitik for Villa Villakulla

Kostpolitik for Villa Villakulla Kostpolitik for Villa Villakulla Indhold Kostpolitik er vigtig fordi... 2 Generelt om bordskik, måltider og madpakker... 2 Måltider i Villa Villakulla... 2 Morgenmad... 2 Mellemmad brød i vuggestue...

Læs mere

Anbefalinger for frokostmåltidets ernæringsmæssige kvalitet til børn i daginstitutioner

Anbefalinger for frokostmåltidets ernæringsmæssige kvalitet til børn i daginstitutioner Anbefalinger for frokostmåltidets ernæringsmæssige kvalitet til børn i daginstitutioner 1 Anbefalinger for det sunde frokostmåltid til børn i daginstitutionen Det fælles frokostmåltid anbefalinger og inspiration

Læs mere

Tallerken-modellen til dig der træner meget

Tallerken-modellen til dig der træner meget Tallerken-modellen til dig der træner meget ½ af din tallerken skal være fyldt op med, pasta, ris, kartofler, brød, bulgur og lign ¼ af din tallerken skal være fyldt op med grøntsager ¼ af din tallerken

Læs mere

De nye Kostråd set fra Axelborg

De nye Kostråd set fra Axelborg De nye Kostråd set fra Axelborg Susan Vasegaard, srh@lf.dk Hanne Castenschiold, hca@lf.dk Line Damsgaard, lda@lf.dk Handel, Marked & Ernæring Landbrug & Fødevarer Nye kostråd 2013 Mejeriprodukterne er

Læs mere

SUNDE VANER - GLADE BØRN

SUNDE VANER - GLADE BØRN Sundhedsplejen sætter spor Hjørring Sundhedscenter SUNDE VANER - GLADE BØRN Anbefalinger til børn over 3 år MÅLTIDER Det er de færreste børn der spiser helt optimalt hvad end der er tale om antal måltider

Læs mere

Kantinen arbejder som grundbegreb ud fra de 10 råd, se dem samlet nedenfor.

Kantinen arbejder som grundbegreb ud fra de 10 råd, se dem samlet nedenfor. Skolens kantine Kantinen arbejder som grundbegreb ud fra de 10 råd, se dem samlet nedenfor. Derudover arbejder vi med sundheden, og vi tilbyder dagligt sunde alternativer. Du finder disse alternativer

Læs mere

Næringsdeklaration, en kort og en lang hvordan kan du bruge dem?

Næringsdeklaration, en kort og en lang hvordan kan du bruge dem? Næringsdeklaration, en kort og en lang hvordan kan du bruge dem? # 1 Flere og flere madvarer har en næringsdeklaration, og det er godt, for så kan du undersøge, om det, du spiser, er sundt. Sådan kan du

Læs mere

Program. Den gode kost Måltidssammensætning Energibehov Før, under og efter Kost op til konkurrencer Den søde tand

Program. Den gode kost Måltidssammensætning Energibehov Før, under og efter Kost op til konkurrencer Den søde tand Kost og træning 1 Mig selv Professionsbachelor i Ernæring og Sundhed med speciale i Ernæring & Fysisk Aktivitet (jan. 2009) Underviser Teknisk Skole, 2009-2010 Foredragsholder, Previa Sundhed, 2010- Kostvejleder,

Læs mere

Kost, Sundhed og Trivsel

Kost, Sundhed og Trivsel Kost, Sundhed og Trivsel En vigtig brik Den kommunale Dagpleje Op mod 80% af den daglige kost bliver spist i Dagplejen Politik for Kost, Sundhed og Trivsel I Danmark er der stor fokus på at forbedre folkesundheden,

Læs mere

Skolekontakten gocook madpakke make over. Elevhæfte

Skolekontakten gocook madpakke make over. Elevhæfte Skolekontakten gocook madpakke make over Elevhæfte velkommen til madpakke make over Kom med på en rejse ind i madpakkens verden. Tag med Mikkel ud i Norden og se, hvad børn spiser til frokost i Norge,

Læs mere

Mad - og måltids politik for Stavtrup Dagtilbud.

Mad - og måltids politik for Stavtrup Dagtilbud. Mad - og måltids politik for Stavtrup Dagtilbud. Forord: Denne politik indeholder Stavtrup Dagtilbuds mad - og måltids politik for børn i Stavtrups daginstitutioner og dagpleje. Den indeholder foruden

Læs mere

KOSTPOLITIK I UGLEBO.

KOSTPOLITIK I UGLEBO. KOSTPOLITIK I UGLEBO. Baggrund for udarbejdelse af kostpolitik Det har længe været et fælles ønske fra bestyrelsen og personalegruppen at få revideret kostpolitikken. Derfor arrangerede vi(forældrebestyrelsen)

Læs mere

Madpakker til børn. Huskelistens 5 punkter til madpakke-indkøb:

Madpakker til børn. Huskelistens 5 punkter til madpakke-indkøb: Hvorfor Madpakker til børn Ca. 1/3 af den daglige energi skal indtages mens man er i skole eller på arbejde. Derfor er en god og mættende madpakke og mellemmåltider vigtige. Når det man spiser er sundt

Læs mere

Børnebyens kostpolitik

Børnebyens kostpolitik Børnebyens kostpolitik Kernehuset / Kastanjehuset PILDAMSVEJ 4 C HAVNBJERG 6430 NORDBORG Kostpolitik: Sund mad God madpakke Hyggelige måltider God oplevelse behov Redigeret oktober 2011 Forord Kostpolitikken

Læs mere

KOSTPOLITIK Toppen og Eventyrhuset

KOSTPOLITIK Toppen og Eventyrhuset KOSTPOLITIK Toppen og Eventyrhuset Varieret sund mad giver gode kostvaner Barnet har brug for 'brændstof' for at kunne vokse, lege og lære. De er aktive dagen igennem og det er derfor vigtig kosten er

Læs mere

Overordnet kostpolitik og kosttilbud i Dagtilbuddet Skovvangen. Vuggestuerne

Overordnet kostpolitik og kosttilbud i Dagtilbuddet Skovvangen. Vuggestuerne Overordnet kostpolitik og kosttilbud i Dagtilbuddet Skovvangen I Skovvangen tilbydes der kost i alle afdelingerne - dog ud fra forskellige principper. I vuggestuen Kornbakken og vuggestuen Århusbo er der

Læs mere

Kostpolitik i Valhalla.

Kostpolitik i Valhalla. Kostpolitik i Valhalla. Kostpolitikken er udarbejdet i tæt samarbejde mellem personale og forældreråd. Kostpolitikken skal sikre os opmærksomhed på madkultur, for de forskellige aldersgrupper, og til de

Læs mere

Børnebåndets kostpolitik 1. revideret udgave januar 2014

Børnebåndets kostpolitik 1. revideret udgave januar 2014 s kostpolitik 1. revideret udgave januar 2014 I dagtilbuddet vægtes kosten højt hvorfor der er ansat 3 ernæringsuddannede, der med deres faglige baggrund har en dyb indsigt i bl.a. produktion af ernæringsrigtig

Læs mere

Tallerken-modellen når du træner hårdt 1,5 time eller mere pr. dag

Tallerken-modellen når du træner hårdt 1,5 time eller mere pr. dag Tallerken-modellen når du træner hårdt 1,5 time eller mere pr. dag ½ af din tallerken skal være fyldt op med, pasta, ris, kartofler, brød, bulgur og lign ¼ af din tallerken skal være fyldt op med grøntsager

Læs mere

Mad- og måltidspolitik for Børnehuset Vanddråben.

Mad- og måltidspolitik for Børnehuset Vanddråben. Mad- og måltidspolitik for Børnehuset Vanddråben. ugust 2008. Vi tror på god sund mad af høj kvalitet tilberedt med kærlighed 1 Indholdsfortegnelse Mad- og måltidspolitik for Børnehuset Vanddråben....

Læs mere

Lokal kostpolitik for Børnehuset Trehøje

Lokal kostpolitik for Børnehuset Trehøje Lokal kostpolitik for Børnehuset Trehøje Med udgangspunkt i Roskilde Kommunes kostpolitik har bestyrelsen i Børnehuset Trehøje vedtaget følgende lokale kostpolitik: Det vil vi (vores mål med kostpolitikken)

Læs mere

FIF til hvordan. du styrer din trang. til sukker

FIF til hvordan. du styrer din trang. til sukker FIF til hvordan du styrer din trang til sukker af. Hanne Svendsen, klinisk diætist og forfatter 1 Håber du får inspiration og glæde af denne lille sag. Jeg ønsker for dig, at du når det, du vil. Valget

Læs mere

Træner du meget (4 6 timer om ugen eller mere), er det vigtigt, at du og dine forældre sørger for, at du får den rigtige sportsmad at spise.

Træner du meget (4 6 timer om ugen eller mere), er det vigtigt, at du og dine forældre sørger for, at du får den rigtige sportsmad at spise. KOSTVEJLEDNING 1 Kost og håndbold Kosten er vigtig for dig, der spiller håndbold! Træner du meget (4 6 timer om ugen eller mere), er det vigtigt, at du og dine forældre sørger for, at du får den rigtige

Læs mere

Ved 14 tiden spiser vi frugt og brød. Vi har en frugtordning, som forældrene mod betaling kan tilslutte sig.

Ved 14 tiden spiser vi frugt og brød. Vi har en frugtordning, som forældrene mod betaling kan tilslutte sig. Mad og kostpolitik Børnehaven har tilbud om morgenmad i tidsrummet fra 6.15-7.30. Til frokost, som vi spiser ved ca. 11.15 tiden, skal børnene selv medbringe madpakke hjemmefra. Ved 14 tiden spiser vi

Læs mere