NOTAT. Afvanding Guldborgsund Kommune. Nedbør i Juli 2011

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "NOTAT. Afvanding Guldborgsund Kommune. Nedbør i Juli 2011"

Transkript

1 NOTAT Afvanding Guldborgsund Kommune. Nedbør i Juli 2011 På landsplan blev juli måned 2011 den 7. vådeste juli, der er målt siden I Guldborgsund Kommune falder der normalt i gennemsnit 55 mm nedbør i juli. I juli 2011 faldt der 291 mm (målt i Gedser) og Sydfalster var det hårdest ramte område. Alene i de to døgn 21. og 22. juli 2001 faldt der optil 130 mm nedbør i Gedser. Lørdag d. 6. august 2011 faldt der i Gedser 75 mm regn i løbet af 14 timer. Der faldt alene 33 mm regn i løbet af en time, ved 18-tiden. Skybrud defineres som 15 mm nedbør på 30 min. Denne hændelse var meget lokal i Gedser-Gedesby-området og gav igen anledning til oversvømmelser i Gedesby. Dog ikke helt i samme omfang som d. 22. og 23. juli Figur fra Disse store mængder nedbør giver anledning til afvandingsproblemer, da afvandingssystemerne ikke er dimensioneret til, at klare disse ekstreme regnhændelser. I Guldborgsund Kommune er der sidst oplevet ekstra store nedbørsmængder i 2007, hvor der i juli måned faldt 160 mm regn, hvilket også afstedkom problemer med bl.a. oversvømmelser.

2 De ekstreme regnhændelser gav særligt d. 22. og 23. juli, samt ugen efter anledning til oversvømmelse af bl.a. sommerhusområder og landbrugsarealer. Særligt Gedesby var hårdt ramt af oversvømmelser, også efter skybrud d. 6. august Afvanding Afvanding af overfladearealer kan foregår via dræn, nedsivning eller regnvandssystem, med udløb til enten private eller offentlige vandløb. Problemstilling på Sydfalster: Når det sætter ind med ekstrem meget nedbør, enten direkte oppefra, som det i år er sket i særlig grad, eller ved hurtigt tøbrud, opstår der en situation, hvor jorden bliver mættet med vand, hvorefter efterfølgende regn eller mere tø giver anledning til ophobning af vand på overfladen, som så samler sig i de laveste områder. En lignende situation kan opstå ved hurtigt tøvejr, hvor frostlag i jorden kan forhindre nedsivning fra overfladen. Problemstillingen bliver værre når denne situation kombineres med høj vandstand i vandløb og hovedkanaler, der så forhindre afløb fra de områder som ikke er afsluttet med en pumpestation. Landvindingslaget Bøtø Nor kan, i perioder med høj vandstand i Guldborgsund, have problemer med at sænke vandstanden i kanalerne hurtigt nok, da pumpekapacitet skal afpasses den hydrauliske kapacitet i den 1 km lange afløbskanal til Guldborgsund. Kloakerede områder: Omstående kort fra kommunes spildevandsplan viser kloakeringsprincipper på Falster. Guldborgsund Forsyning har ansvaret for drift og vedligeholdelse af spildevandssystemer. I fællessystemer ledes regn- og spildevand til samme ledning, der føres til renseanlæg. Ved kraftige regnhændelser vil fællessystemets kapacitet blive overskredet og der vil ske aflastning af opspædet spildevand til vandområder. Fællessystemer anvendes i ældre bydele og betragtes som en utidssvarende kloakeringsform. I Separatsystemer transporteres regn- og spildevand i hver deres ledning. Spildevand ledes til renseanlæg og regnvand ledelse til vandløb, grøft, el.lign. Separatkloakering anvendes typisk i byer og større landsbyer. I områder med separatkloakering og egen nedsivning eller afledning af regnvand, er der kun etableret spildevandsledning til det egentlige spildevand, der ledes til renseanlæg. Regnvand udledes til jord, nedsives via faskiner eller bortledes til grøfter eller dræn. Denne kloakeringsform anvendes i landområdet, i de mindre landsbyer, samt i sommerhusområder.

3 De store sommerhusområder er separatkloakerede med nedsivning eller privat udledning af regnvand. Omstående kortudsnit viser, med blåt og sort, de områder der i dag har mulighed for at dræne deres ejendomme og tilslutte disse dræn til en af Forsyningens regnvandsledninger. En del af områderne er forsynet med pumpestation for at kunne afvande til vandløbene, herunder hovedkanalerne under Bøtø Nor pumpelag. Pumpestationer er vist med lyseblå firkant. De grønne firkanter er private regnvandspumpestationer på Nørrevang.

4 Det overordnede drænsystem er Forsyningens. Da alle ledninger alene er dimensioneret til drænvand, er det ikke tilladt at tilslutte overfladevand direkte til systemet. Tagvand og andre overfladeafvandinger skal ledes til faskine eller sivedræn, og hvor det er muligt kan der så drænes på grunden, når dette blot sker med en respektafstand til faskiner og sive dræn på mindst 3 m. Dræn kan så tilsluttes de viste ledninger. Herved opnås at jorden fungere som magasin og giver en forsinket og udjævnet afledning, hvor ledningskapaciteten kan følge med. Undtaget fra dette er den centrale del af Marielyst, hvor der findes en del historisk betingede direkte tilslutninger. Generelt vil Guldborgsund Forsyningen ikke lave drænsystemer, men de eksisterende systemer har Forsyningen arvet, men der vil ikke blive foretaget udbygning af disse. Drænsystemerne i de nyere områder, f.eks. Blommestien og Kartoffelvejene (Skovlystudstykningen), er private (grundejerforeningerne). Der er også drænsystemer for alle ejendomme i Gedesby, med undtagelse af nogle ganske få, der drives af Guldborgsund Forsyning. Udbygningen af kloaksystemer eller ændring af kloakeringsprincipper skal være i overensstemmelse med den af byrådet vedtagne spildevandsplan.

5 Vejafvanding I byområder, herunder sommerhusområder er kommunen ansvarlig for vejafvandingen fra kommunens vejarealer, der sker via vejbrønde til eksisterende afvandingssystemer. I sommerhusområder er de fleste veje private fællesveje, hvor grundejerforeningerne har driftsansvar. Disse veje er typisk stikveje befæstet med grus og/eller knust asfalt, d.v.s. med permeabel overflade, hvor afvanding sker ved nedsivning. Kommunen er derfor kun ansvarlig for driften af vejbrønde, samt ledninger på vejmatriklen. Afskærende ledninger kan være offentlig eller privat vandløb, eller Guldborgsund Kommunes regnvandsledning. Grundvandsstand Grundvandsstanden, der bl.a. er årstids- og nedbørsbestemt, reguleres indenfor vandløbslovens regler om fri dræningsret, af den enkelte grund- eller lodsejer. Større grundvandssænkninger reguleres efter vandforsyningsloven. Vandløb: I Guldborgsund Kommune er der ca. 760 km kommunevandløb hvoraf ca. 280 km er rørlagt, samt et stort antal private vandløb. Kommunen er myndighed for offentlige og private vandløb. Det betyder at kommunen træffer afgørelser i vandløbssager, herunder om reguleringer og vedligeholdelse. Nedenstående figur viser de offentlige vandløb i Guldborgsund Kommune:

6 I offentlige vandløb har kommunen ansvaret for vedligeholdelsen. Dvs. at kommunen bl.a. har ansvaret for grødeskæring og oprensning af vandløbene. I private vandløb har bredejerne selv ansvaret for vedligeholdelsen. Vandløbene i Guldborgsund Kommune bærer præg af en stor variation i vandføringen, ringe faldforhold og lille fysisk variation. De er derfor ekstra sårbare for påvirkning fra spildevandsudledninger fra ejendomme i det åbne land. En del vandløb er udtørret om sommeren. Det er tilladt enhver grundejer at sænke grundvandet til en dybde, der er nødvendig for dyrkning. Grundvandssænkningen kan ske ved almindelig udgrøftning og dræning med afløb til bestående vandløb uden anvendelse af pumpeanlæg (VL 3, stk. 1). Det er tilladt bredejere at lede overfladevand og vand fra almindelige drænings- og udgrøftningsanlæg til vandløbet (VL 3, stk. 2). Bredejere har pligt til at oprense private vandløb, så vandets frie løb fra højere liggende ejendomme ikke hindres ( 6). Den regulativmæssige vedligeholdelse af vandløb. Omfanget og udførelsen af vedligeholdelsen af offentlige vandløb er fastsat i vandløbsregulativer. For Syd- og Nordkanalen er bestemmelserne for bl.a. vedligeholdelse fastlagt i gældende regulativer for vandløbet, henholdsvis Regulativ for Bøtø Nor kanalerne, amtsvandløb nr. 1, 1a og 2 på Falster af og Tillæg til regulativ for Bøtø Nor Kanalerne, amtsvandløb nr. 1, 1a og 2 på Falster af 14. maj 2001 (stadfæstet af Skov- og Naturstyrelsen ved afgørelse af 27. juni 2002). Den ordinære (regulativmæssige) vedligeholdelse er således: - Grødeskæring af Marrebæk kanal, Syd- og Nordkanalen foretages 1 gang årligt om efteråret. - Slåning af brinker på Nordkanalens øvre del (st ) foretages 1 gang årligt om efteråret. Slåning af brinker på Marrebæk kanal, Sydkanalen og Nordkanalens nedre del (st ) foretages 2 gange årligt, henholdsvis i forsommeren og om efteråret. Endvidere kan der efter vandløbsmyndighedens skøn iværksættes flere grødeskæringer på kritiske strækninger i år med ekstraordinær stor grødevækst (pkt i regulativet). I sommeren 2011 blev vedligeholdelsen af Syd- og Nordkanalen gennemført som beskrevet i regulativet, d.v.s. at brinkerne på blev slået 14 dage inden regnhændelsen, d.v.s. slåning midt i juli. Landvindingslaget Bøtø Nor udfører vedligeholdelsen af Syd- og Nordkanalen, samt andre offentlige vandløb på det sydlige Falster. I henhold til kontrakter og vedtægter betaler kommunen halvdelen af udgifter til vedligeholdelse af hovedkanalerne. Der er indgået aftale med laget om vedligeholdelse af de mindre kanaler og tilløb til hovedkanalerne, hvor kommunen betaler for vedligeholdelsen af ca. 14 km, og halvdelen af udgiften for ca. 22 km vandløbsstrækning, hvor laget afholder den anden halvdel.

7 Landvindingslaget som står for vedligeholdelsen af Syd- og Nordkanalerne kan anmode kommunen om at foretage en ekstra grødeskæring, hvis de mener, at der er behov for det, men det gør de normalt ikke, fordi der i de fleste år ikke er behov for sommer grødeskæring i sydkanalen. Kun ved store regnmængder er der behov. På grundlag af besigtigelsen er der i sommeren 2011 foretaget ekstraordinær vedligeholdelse af Nordkanalen. Den ordinære vedligeholdelse af vandløbet (hele strækningen) bliver normalt gennemført med start i august-september. Nedenstående er gengivelse af regulativets bestemmelser om grødeskæring for Syd- og Nordkanalen: Grødeskæring m.m. På alle vandløbsstrækningerne foretages grødeskæring 1 gang om efteråret. I år med ekstraordinær stor grødevækst kan der på kritiske strækninger efter vandløbsmyndighedens skøn iværksættes flere grødeskæringer. Grødeskæringen foretages, så vandføringsevnen svarer til de teoretiske dimensioner, der er beskrevet i afsnit 3.1, 3.2 og Bredvegetation. Vegetationen på vandløbsskråningerne slås 2 gange årligt, i forsommeren og om efteråret. (Vedligeholdelsen af brinker er reduceret for den øvre del af Nordkanalen, st , til én gang pr. år, ved tillæg til regulativ af d. 14/5 2001). Det skal bemærkes, at der i alle regulativerne for tidligere amtsvandløb er bestemmelsen: " I år med ekstraordinær stor grødevækst kan der på kritiske strækninger efter vandløbsmyndighedens skøn iværksættes flere grødeskæringer." Denne bestemmelse bliver anvendt jævnligt, hvor der på baggrund af henvendelse fra lodsejere, pumpelag eller p.b.a. eget tilsyn, er skønnet, at der er brug for ekstraordinær sommervedligeholdelse. Der foranstaltes her ekstra grødeskæringer, eller oprensninger. Standard af vandløbsvedligeholdelse Den praktiske udførelse af vandløbsvedligeholdelsen i Guldborgsund Kommune varetages udover af Bøtø Nor Landvindingslag, af private entreprenører og kommunens egen Entreprenørafdeling. For de offentlige vandløb er der udarbejdet kort og arbejdsbeskrivelser, der mere detaljeret en regulativerne, angiver hvorledes vedligeholdelsen skal udføres. Der føres tilsyn med de udførte arbejder, men der er ikke ressourcer til at gennemgå, samtlige ca. 500 km åbne vandløb. Det har hidtil været prioriteret af føre tilsyn med de arbejder, der udføres af fremmede entreprenører. Herudover er der løbende dialog med lodsejere, lodsejerrepræsentanter, å-laug, samt afholdelse af vandløbsmøder for lodsejere, hvor vedligeholdelsesarbejdet drøftes. Det er kommunens opfattelse at samlet set har vandløbsvedligeholdelsen en tilfredsstillende kvalitet, indenfor de rammer der gives i vandløbsregulativerne.

8 Mediedækning og bundgræs : I Folketidende, TV2Øst og Regionalen har årsagen til oversvømmelsesproblemerne ved regnhændelserne været omtalt som manglende slåning af bundgræs. Disse oplysninger bygger i høj grad på udtalelser fra Bøtø Landvindingslag. Som det ses af ovenstående har landvindingslaget haft mulighed for, at grødeskære Sydkanalen, efter aftale med kommunen. Sådan en aftale er indgået om Nordkanalen. Der er p.t. ikke lovgivning, eller regulativer der forhindre laget i, at iværksættelse ekstraordinær sommervedligeholdelse, efter forudgående aftale med kommunen, som vandløbsmyndighed. Så de udtalelserne der har været bragt i medierne giver ikke et retvisende billede af de faktiske forhold. Det skal bemærkes, at kommunen almindeligvis har en positiv dialog med Landvindingslaget, og der bl.a. er indgået aftaler om sommerslåninger, f.eks. af Nordkanalen. Tidligere amtsmedarbejder, der var med til at udarbejde regulativet i 1997, oplyser at amtet lod landvindingslaget Bøtø Nor selv bestemme hvordan slåningen skulle foregå. Laget ønskede at slå sider om sommeren og ikke bundgrøde. Efter at regulativet blev godkendt, var der en sparerunde i amtet i 2001 der sparede sommerslåningen væk i de fleste amtsvandløb, men ikke i Sydkanalen. Regulativmæssig vandføringsevne Vandløbenes vandføringsevne (dimensionering) er ligeledes fastlagt i vandløbsregulativerne, hvor der fastsat bundkoter, tværprofiler, rørdimensioner m.v. for de enkelte vandløb. Der er lovpligtigt regulativ for alle offentlige vandløb. De fleste vandløb er dimensioneret til 1 l/sek. pr. ha hvilket svare til 8,6 mm nedbør om dagen. Den afstrømning anvendes som standard for, hvad der svarer til naturlig afstrømning og bliver bl.a. brugt til at fastsætte krav i udledningstilladelser for, at undgå hydrauliske overbelastninger. Guldborgsund Kommune har siden 2009 gennemført opmåling af en stor del af de offentlige vandløb, herunder tilløb til Syd- og Nordkanalen. Det generelle resultat af opmålinger viser, at vandløbene i kommunen har de regulativmæssige bundkoter, eller lidt under (d.v.s. overuddybet). Sommerhusbebyggelser og sokkelkoter: Der er ca sommerhus på Sydfalster. Knap 6000 i Marielystområdet og ca i Gedesby. Sommerhusområderne er hovedsagligt udlagt og udbygget i 60 erne og 70 erne. De ældste bebyggelser er fra 30 erne. De ældre bebyggelser ligger på/ved den gamle landtange, der afgrænsede Bøtø Nor mod Østersøen. Nyere sommerhusområder er på lavereliggende områder, der bl.a. er gammel havbund i kote -1 til -2, eller tidligere vandlidende områder. De lavest liggende sommerhuse er udsatte ved høj grundvandsstand eller oversvømmelser/opstuvende vand.

9 Der er i bygningsreglement eller gældende lokalplaner ikke fastsat krav til sokkelkoter. Det bør derfor overvejes om der skal fastsættes krav til (evt. relative) sokkelkoter ved fremtidige byggerier. Ved den gradvise udvidelse af sommerhusområderne er det uklart om, der har været foretaget vurdering af den øgede hydrauliske belastning af kanalerne, som følge af øget dræning, samt øgede befæstigelsesgrader. Disse vurderinger bør foretages ved fremtidige udvidelser i oplandet til Bøtø Nor kanalerne (og andre afvandingssystemer) Ved udledning af (dræn)vand til pumpekanaler kræves der myndighedsbehandling, da det skal påses at der meddelelses medbenyttelsesret (VL 5) og udledningstilladelser (MBL 28). Det er bl.a. ved denne myndighedsbehandling, at kommunen skal sikre sig, at der ikke sker hydraulisk overbelastning af kanaler. Af historiske årsager, er det tvivlsom om der har været foretaget denne myndighedsbehandling, af alle kommuner før kommunesammenlægningen, ved etablering af nye tilledninger til kanalerne. Lavbundsarealer: I Guldborgsund Kommunes Kommuneplan er der udpeget lavbundsarealer (kap ). Store dele af Sydfalster, herunder Bøtø Nor er udpeget som lavbundsareal. Af kommuneplanens retningslinjer fremgår det, at der for byggeri og anlæg, der berører lavbundsarealer, skal der tages hensyn til fremtidig vandstandshævning, vandafledning og regnintensitet, hvis placering af byggeri og anlæg på lavbundsarealer ikke kan undgås. Vandplaner og Miljø: I Vandløbsloven er der to ben : afledning af vand og miljøkrav. Kommunen er derfor forpligtet til, ved myndighedsbehandling, at sikre at der kan ske tilstrækkelig afledning af vand, under hensyn til gældende miljøkrav. Miljøkravene til vandløb er angivet i regionplanen (nu landsplandirektiv) og bliver afløst af miljømål i statens vandplaner der forventes vedtaget i efteråret Ca. 20% af de undersøgte vandløbslokaliteter i Guldborgsund Kommune opfylder sine målsætningen, ifølge det tidligere Storstrøms Amt og Naturstyrelsen. En meget hårdhændet vedligeholdelse af vandløb, eller uddybning, er ikke forenelig med opfyldelse af miljømålene for vandløb. Det handler om, at finde nogle løsninger, hvor der kan være gode forhold for de vandlevende dyr, samtidig med, at der sikre en tilstrækkelig afvanding. Dette kan gøres som, f.eks. ved Fribrødre Å, hvor der etableret dobbeltprofil, eller ved vandløb, hvor der gennemføres skånsom vedligeholdelse og etablering af strømrender. I de udkast der foreligger til vandplanerne er der foreslået at reducere grødeskæringen, (med kompensation til lodsejer) for visse vandløbsstrækninger. Der er ikke udpeget vandløbsstrækninger på Sydfalster, hvor der skal ske ændret vedligeholdelse, i udkast til vandplaner.

10 Byrådet har på mødet i marts 2011 behandlet kommunes bemærkninger til de statslige vandplaner. Kommunen har bl.a. gjort indsigelse mod skærpelse af miljømålene for vandløbene, samt gjort opmærksom på de særlige fysiske forhold, der gælder for kommunens vandområder. Oversvømmelsen i Gedesby Miljøvagtrapport Her gengives bl.a. p.b.a. Miljøvagtens observationer redegørelse og vurdering af hændelsesforløbet i Gedesby lørdag d. 23. juli til onsdag d. 27. juli Miljøvagten har ikke været involveret i hændelsen d. 6. august Guldborgsund Forsyning informerede vagten om, at der var problemer i Gedesby-området med at komme af med spildevandet fra renseanlægget til kanalen. Der er på et par dage kommet over 120 mm regn. Den overordnede problemstilling er, at der er så meget vand i kanalen at renseanlægget i Gedesby har svært ved at komme af med det rensede spildevand. Dette betyder igen, at husene har svært ved at komme af med deres spildevand. Samtidigt kommer der ekstreme mængder vand ned så grundvandsstanden er i terræn eller over. Beredskabet, Vagten og Guldborgsund Forsyning forsøgte lørdag at finde egnede steder, hvor der måske var muligt at pumpe fra noget af kanalen og direkte ud til Guldborgsund eller Østersøen. Generelt er der stor afstand og pumpekapaciteten på mobile pumper er alt andet lige begrænset set i forhold til de pumper der pumper fra Marrebæk. I Marrebæk er der en samlet (nord og syd)pumpekapacitet på ca. 6,4 m³ pr. sek. Der kan med ekstrakapacitet pumpes omkring 4 m 3 pr. sek. fra Sydkanalen. Billeder fra

11 De pumper der kan rekvireres fra Beredskabet på Sjælland er i størrelsesordnen m³ pr. minut, dvs. i omegnen ½ m³ pr sek. Dertil skal man regne med, at vandet skal flyttes mange hundrede meter i rør. Fra et egnet sted og til Østersøen er der ca. 600 m og der skal en del slanger til, så der skulle skaffes flere kilometer rør. Hvor Kobbelsøvej kører over kanalen, blev det lørdag aften konstateret, at det så ud som om at der visuelt var stor forskel på vandstanden opstrøms (høj vandstand) og nedstrøms (lav vandstand). Vandet gik til kanten af betonen opstrøms, mens der var frit beton nedstrøms. (er efterfølgende moniteret løbende efterhånden som vandet er sunket de efterfølgende dage) hvor der er en forskel på ca. 8 cm fra betonkant. Det er dog ikke sikkert at tryktabet er så stort, det kan først vises hvis betonet nivelleres ind. Forsyningen kørte i en slamsuger, og røret blev spulet lørdag aften, der kom enkelte siv op og noget sort fra bunden. Vandstanden er efterfølgende moniteret og der er stadig en forskel fra betonkant i de 2 sider. Det blev besluttet at vagten skulle observerer om vandstanden var faldet dagen efter og man efterfølgende kunne vurderer om der skulle forsøges med at pumpe.

12 Dagen efter var vandstanden faldet 7 cm om formiddagen og 12 cm kl 18. Vandstanden er efterfølgende løbende moniteret med konstante fald. Der er derfor ikke foretaget yderligere forsøg op oppumpning under akutfasen i weekenden. Bøtø Landvindingslag kontaktede lørdag d. 23. juli 2011 Guldborgsund Kommune (v/ Udvalgsformand Arne Graae Jensen) og oplyser, at grødeskæring i Sydkanalen påbegyndes. Landvindingslaget har senere oplyst, at fuld pumpekapacitet først er igangsat natten mellem fredag og lørdag (her har det regnet i 2 døgn). Laget oplyser at det meget vand har svært ved, at komme ned til pumpestationen p.g.a. vegetation. Laget oplyser, at de ikke kan slå grøde i Sydkanalen ved fuld pumpekapacitet, da grøden så lægger sig på vandløbsbunden, p.g.a. strømhastigheden. Laget har derfor ikke udnyttet pumpekapaciteten fuldt ud i starten af uge 30 for, at kunne slå grøde i Sydkanalen! Vurdering af vandmængder Sydkanalen afvander et areal på i størrelsesordnen m². På ca. 1 døgn er der faldet 100 mm. Dette betyder at der skal fjernes en vandmængde fra området på ca m³. Pumpen i Marrebæk som afvander sydkanalen er en størrelse på ca. 4 m³/sek. Dette betyder, at der kan fjernes ca m³ vand pr. døgn. Men da mængden af nedbør er over 10 gange så stor, som den mængde der fjernes via pumper så kan det fører til en opstuvning i systemet. Der er naturligvis en forsinkelse, men hvis systemet inden da har været meget vandmættet så vil det give problemer. Normalt er jorden tør og kan tage meget vand om sommeren, og derved virke som forsinkelse, og en del fordamper, men det har regnet meget i juli 2011 og ved Gedesby er der meget sandjord, som afvander de nærliggende arealer hurtigt. Observationer i felten Vandstanden er løbende moniteret ved overkørslen på Kobbelsøvej og ved enkelte observationer nedstrøms. I perioden blev der indmålt relative indløbs- og udløbskoter ved bygværk og rørbroer. Målinger indikerer, at der sker opstuvning ved bygværker og (rør)broer, der dermed har fungeret som flaskehals. Det vurderes, at bygværker og broer er i regulativmæssig stand og dimensioner. Hvor der i et trapezformet vandløbstværsnit, vil kunne ske opstuvning og tværsnittet dermed "overopfylder" regulativet, vil vandløbets samlede vandføringsevne være fastholdt af bygværkerne. Ved besigtigelsen på Cikorievej i Gedesby blev der observeret at hele vejen og de fleste grunde stod under vand og der de fleste steder var ca. 30 cm. Forsyningen har på eget initiativ (tirsdag formiddag) begyndt at pumpe direkte fra vejen og ud i kanalen, med en trailerpumpe med en kapacitet på ca. 500 m³/time. Guldborgsund Forsyningen, som stod for indsatsen vurderede at pumpen kørte med ca. 150 m³/time hvilket er ca. 0,04 m³/sek.

13 I Marielyst-området blev der observeret oversvømmelser på flere udsatte steder, med vand på op til 20 cm over terræn fredag d. 23. og lørdag d. 24. juli. Efter ophør af regn, fald vandet de fleste steder og onsdag d. 27. og torsdag d. 28. juli var der kun vandpytter få steder. Funktion af kloaknet Guldborgsund Forsyning har vurderet at kloaknettet i Gedesby-området som udgangspunkt har fungeret som det skal. Til gengæld var der problemer med at lede regnvandet bort fra kloaksystemet, og ud i kanalen som det ellers skal. Den primære årsag er, at vandet her stod for højt. I området er regnvand og spildevand separeret, hvilket i udgangspunktet betyder at der ikke skulle opstå problemer med spildevandet. Desværre har Forsyningen oplevet, at en del grundejere i området ureglementeret leder regnvand i spildevandssystemet i forsøg på at afvande grundene. Dette betyder desværre, at spildevandssystemet overbelastes, hvilket bl.a. medfører øget risiko for at også spildevand presses op af kloakkerne. Forsyningen har også oplevet at grundejere løfter dæksler til spildevandssystem for, at afvande sommerhusgrunde. Dette medfører yderligere uvedkommende vand i kloaknettet og pres på systemet. Beredskab I den akutte fase ved oversvømmelsen i Gedesby, deltog Redningsberedskabet, Guldborgsund Forsyning, Miljøvagten og Bøtø Nor Landvindingslag. Landvindingslaget fortsatte oprensningen af vandløb og Guldborgsund Forsyning bidrog med mobilpumpe, til afvanding af sommerhusområder, da der var plads i kanalen. Der var hos borgerne stor frustration over oversvømmelserne og holdning til at kommune burde gøre noget. Da det første og fremmest handlede om, at få vandet væk må det sammenfattes, at Landvindingslaget var den primære aktør. Der bør dog udarbejdes en beredskabsplan, så aktørene får beskrevet ansvarsområder og snitflader, så indsatsen koordineres ved fremtidige hændelser, og aktørene i højere grad fremstår som en enhed udadtil. Vurdering. Det er Teknik- og Miljøs vurdering, at i år med normal sommernedbør vil der ikke være problemer med vandføringen i vandløbene eller oversvømmelser af lavtliggende arealer. De ekstreme nedbørsmængder i juli og august 2011 medførte, at der generelt opstod afvandingsproblemer i vandløb i kommunen særligt vandløb med ringe fald, og som passerer lavtliggende områder - da vandløbene ikke er dimensioneret til at bortlede disse ekstreme nedbørsmængder. Særligt Gedesby blev hårdt ramt af oversvømmelser, da der faldt ekstremt meget nedbør i den sydligste del af kommunen i dagene d. 21. og 22. juli 2011, og igen d. 6. august De vurderes at de vandmængder der skulle afledes var ca. 10 gange større end de vandmængder, som afvandingssystemerne er dimensioneret til.

14 Den grødevækst der har kunnet forsinke afstrømningen, har sandsynligvis befundet sig i tilløb til hovedkanaler, eller de øverste dele af kanalerne. Der har været slåning af brinker i hovedkanaler og grøde har lagt sig ned ved store strømhastigheder, så der skønnes, at være god kapacitet i hovedkanalerne. Ekstraordinære sommerslåninger af grøde i uge 30, samt efterfølgende uge, har afhjulpet hovedparten af oversvømmelserne. Landvindingslaget har tidligere oplyst, at der er begrænset kapacitet i hovedkanalen ved Marrebæk ud til Guldborgsund, særligt ved højvander. Dette giver begrænsninger i, hvor meget der kan pumpes fra Syd- og Nordkanalen. En sommerslåning af de mindre kanaler ved Gedesby, kunne måske have reduceret omfanget af oversvømmelserne, men ikke forhindret dem. Afvandingssystemerne er slet ikke dimensioneret til de ekstreme regnmængder i juli og august Det vurderes, at kommunen med den gennemførte vedligeholdelse og tilsyn ved vandløbene har overholdt sin såvel sin tilsyns- som vedligeholdelsespligt jf. vandløbslovens og vandløbsregulativernes bestemmelser. Den samlede vurdering er således, at oversvømmelserne i juli og august 2011 skyldes ekstremt meget nedbør, som afvandingssystemerne ikke er dimensioneret til. Nedbørsmængden målt i Gedser i juli 2011, svarer til et halvt års nedbør på en måned og en femtedel årsnedbør på to døgn. D. 6. august 2011 var der tale om skybrud i Gedesby. Løsningsmuligheder Der er ikke nemme løsning for afhjælpning af problemerne med afvanding af området på Sydfalster. Dræn De eksisterende drænsystemer uden pumpestation kan forsynes med en sådan, men dette vil kun have betydning i de situationer, hvor jorden er i stand til at tage imod vandet. Drænsystemer etableres og drives af grundejer (evt. grundejerforening). Regnvandssystemer Skal der laves en løsning hvor man har stor sikkerhed mod oversvømmelser af grundene i område, skal der etableres et nyt afvandingssystem med direkte afledning fra faste overflader, samtidig skal hovedkanalsystemerne udbygges til at kunne fjerne vandet hurtigt nok fra området, da belastningen vil øges. Der er her tale om meget store investeringer, som fysisk i marken ikke kan gennemføres på kort tid. Der er i området enkelte særlig hårdt ramte områder, hvor der med etablering af pumpestationer kan sikres bedre forhold. Dette kræver at der er mulighed for afledning af vandet fra pumpestationen uden at dette medfører en flytning af problemet til en andre ejendomme. Regnvandssystemer etableres og drives af Guldborgsund Forsyning og skal være i overensstemmelse med gældende spildevandsplan. Spildevandssystemer er forbrugerfinansierede via tilslutningsbidrag og løbende driftsbidrag. Der kan etableres private spildevandslag.

15 Etablering af regnvandssystemer vil medføre en øget belastning af hovedkanaler, samt forudsætte ændring af spildevandsplan og dermed udsættelse af mere presserende opgaver på spildevandsområdet. Ændret vandløbsvedligeholdelse Yderligere vedligeholdelse af vandløb, d.v.s. sommerslåning, vil kunne sikre bedre afvanding i perioder med meget sommernedbør. Dette kræver nye vandløbsregulativer, samt yderligere finansiering af vandløbsvedligeholdelse. Kommunens nuværende budget er på kr. 5 mill. pr. år. Der er ikke i dette budget mulighed for, at finansiering af yderligere vedligeholdelse. Derudover anvendes ca. kr ,- pr. år til ekstraordinære vedligeholdelsesarbejder. Det oprindelige vandløbsbudget var på kr. 4,3 mill, men der er tidligere overført kr ,- til ekstra sommervedligeholdelse. Pumpelag og landvindingslag kan pålægges helt eller delvis, at afholde udgifterne vandløbsvedligeholdelse. Vandløbsmyndigheden (kommunen) træffer afgørelse herom, der kan indbringes for taksationsmyndigheden. Kommunen kan ved omklassificering af vandløb privatisere mindre vandløb, hvor der ikke er offentlig interesse, og dermed omprioritere midler til vedligeholdelse af offentlige vandløb. Regulering af vandløb Her er tale om meget store anlægsarbejder og dermed udgifter, hvis vandløb skal dimensioners til, at kunne klare ekstreme regnhændelser. Reguleringsprojekter finansieres af lodsejere ved partsfordeling. Sokkelkoter Der indføres regler om min. sokkelkoter i lokalplaner for byggerier på lavbundsarealer. Hvis lavbundsarealer ikke kan friholdes for byggeri. Vådområder Som en delaftale af Grøn Vækst (Vandplaner), er der indført ordninger, hvor der kan etableres vådområder på lavbundsarealer. Derved kunne lavtliggende landbrugsarealer tages ud af drift, og der kunne ske opstuvning/opmagasinering af vand. Der har indtil videre ikke været så stor interesse for vådområdeprojekter i Guldborgsund Kommune. Samlede anbefalinger Det bør undersøges om der er afgrænsede områder, hvor der er særlige problemstillinger. Der skal her indledes dialog om lokale løsninger. Generelt overveje ændret vedligeholdelse af kommunes vandløb til, også at omfatte sommerslåning af strømrende. Det forventes, at der alligevel skal udarbejdes nye vandløbsregulativer når statens vandplaner er vedtaget. Fremme vådområdeprojekter ved dialog med lodsejere. Drøfte med landvindings- og pumpelag om der kan ske optimering af vandløbsvedligeholdelse og pumpedrift. Evt. på baggrund af hydrauliske beregninger, der kan afdække evt. "flaskehalse". Udarbejdelse af robust beredskabsplan med deltagelse af alle relevante aktører.

For meget regnvand i dit sommerhusområde?

For meget regnvand i dit sommerhusområde? For meget regnvand i dit sommerhusområde? Læs mere om hvorfor der kommer oversvømmelser og hvordan du kan minimere risikoen for oversvømmelser på din grund. Kend dine rettigheder og pligter Juli 2008 når

Læs mere

Generelt om vandløbsregulativer

Generelt om vandløbsregulativer Bilag til dagsordenspunkt den 12. august 2013. Generelt om vandløbsregulativer Ifølge vandløbsloven skal vandløbsmyndigheden udarbejde et regulativ for alle offentlige vandløb. Regulativet skal blandt

Læs mere

Guldborgsund Kommune Parkvej Nykøbing F

Guldborgsund Kommune Parkvej Nykøbing F Guldborgsund Kommune Parkvej 37 4800 Nykøbing F 2015-30562 Dato: 30-05-2016 Henvendelse vedrørende Guldborgsund Kommune om vedligeholdelse af Tingsted Å (jeres sagsnr.: 11/43378) Statsforvaltningen har

Læs mere

Natur og Miljø Februar 2018 sag nr Tillæg 3 til Spildevandsplan Svendborg Kommune

Natur og Miljø Februar 2018 sag nr Tillæg 3 til Spildevandsplan Svendborg Kommune Natur og Miljø Februar 2018 sag nr. 17-27344 Tillæg 3 til Spildevandsplan 2013 2024 Svendborg Kommune for boligområde øst for Gambøtvej og syd for Søndervej, Thurø. 1 Indholdsfortegnelse A. Indledning...

Læs mere

Roskilde kommunes handleplan og de tekniske elementer i planen

Roskilde kommunes handleplan og de tekniske elementer i planen Handleplan 1 Møde den 23. april 2012 Chefrådgiver Mogens Terkelsen Roskilde kommunes handleplan og de tekniske elementer i planen - Resumé Roskilde Kommunes handleplan, september 2011 2 TRIN 1 Gennemføre

Læs mere

Å "'!.?;53J +SS+s. For meget regnvand i dit som merh usom råde? I - I. luli zoos. Kend dine rettigheder og pligter

Å '!.?;53J +SS+s. For meget regnvand i dit som merh usom råde? I - I. luli zoos. Kend dine rettigheder og pligter Å "'!.?;53J +SS+s For meget regnvand i dit som merh usom råde? Læs mere om hvorfor der kommer oversvømmelser og hvordan du kan minimere risikoen for oversvømmelser på din grund. Kend dine rettigheder og

Læs mere

Bestemmelser for vedligeholdelse af private vandløb

Bestemmelser for vedligeholdelse af private vandløb Bestemmelser for vedligeholdelse af private vandløb Indledning Bestemmelserne fastlægger, hvordan private vandløb i Silkeborg Kommune skal vedligeholdes på en miljømæssigt forsvarlig måde samtidig med

Læs mere

Notat vedrørende afvandingsforholdene for grundejerforeningens område

Notat vedrørende afvandingsforholdene for grundejerforeningens område Grundejerforeningen Thorup Strand Øst 25-02-2009 Notat vedrørende afvandingsforholdene for grundejerforeningens område Baggrund På grundejerforeningens generalforsamling lørdag den 22. marts 2008 blev

Læs mere

Landliggersammenslutningen Gribskov Vest Forårsmøde. 8. juni 2016

Landliggersammenslutningen Gribskov Vest Forårsmøde. 8. juni 2016 Landliggersammenslutningen Gribskov Vest Forårsmøde Dagsorden Indlæg ved Gribvand Spildevand A/S Oversvømmelser som følge af fyldt vandløb Oversvømmelser som følge af fejlkoblinger *) til kloaksystemet

Læs mere

Klimatilpasning Kelstrup & Hejsager Strand

Klimatilpasning Kelstrup & Hejsager Strand Klimatilpasning Kelstrup & Hejsager Strand Bo Christensen 1 12 MAJ 2016 Disposition: 1 Udfordringerne 2 Løsningsmuligheder i de 3 områder 3 December 2015-hændelsen 4 Økonomi 5 Spørgsmål 2 Problem 1: Stigende

Læs mere

Medbenyttelse af dræn og rørlagte vandløb

Medbenyttelse af dræn og rørlagte vandløb Medbenyttelse af dræn og rørlagte vandløb 2/8 Medbenyttelse af dræn og rørlagte vandløb Hvad er vandløb? Vandløbsloven omfatter vandløb, grøfter, kanaler, rørledninger og dræn samt søer, damme og andre

Læs mere

DRÆNPLAN FOR GOLFPARKEN, FREDERIKSHAVN INDHOLD. 1 Eksisterende forhold. 1 Eksisterende forhold 1 1.1 Status for vandløb 2

DRÆNPLAN FOR GOLFPARKEN, FREDERIKSHAVN INDHOLD. 1 Eksisterende forhold. 1 Eksisterende forhold 1 1.1 Status for vandløb 2 DRÆNPLAN FOR GOLFPARKEN, FREDERIKSHAVN ADRESSE COWI A/S Visionsvej 53 9000 Aalborg TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Eksisterende forhold 1 1.1 Status for vandløb 2 2 Fremtidige

Læs mere

Ishøj Kommune Tillæg 3 til Spildevandsplan

Ishøj Kommune Tillæg 3 til Spildevandsplan Ishøj Kommune Tillæg 3 til Spildevandsplan 2014-2022 Klimatilpasning af Det Lille Erhvervsområde samt det grønne område mod syd 1. INDLEDNING 2 2. BAGGRUND 3 3. LOV- OG PLANGRUNDLAG 3 4. EJERSKAB OG ANSVAR

Læs mere

INDLEDNING OVERSIGT OVER VANDLØBET... 3 TOPOGRAFISK OPLANDSKORT GRUNDLAGET FOR REGULATIVET... 3 VANDOMRÅDEPLAN...

INDLEDNING OVERSIGT OVER VANDLØBET... 3 TOPOGRAFISK OPLANDSKORT GRUNDLAGET FOR REGULATIVET... 3 VANDOMRÅDEPLAN... Indholdsfortegnelse RESUMÉ... 2 INDLEDNING... 2 1. OVERSIGT OVER VANDLØBET... 3 TOPOGRAFISK OPLANDSKORT... 3 2. GRUNDLAGET FOR REGULATIVET... 3 VANDOMRÅDEPLAN... 3 VANDLØBETS TILSTAND... 3 NATURBESKYTTELSE...

Læs mere

Vandløbsvedligeholdelse i Svendborg Kommune

Vandløbsvedligeholdelse i Svendborg Kommune Vandløbsvedligeholdelse i Svendborg Kommune Møde med Det Grønne Råd den 11. april 2012 Miljøtekniker Lene Strøm Pedersen Indhold Vandløbsloven Formål Vandløbsregulativ Vandløbsvedligeholdelse Vedligeholdelse,

Læs mere

Sagsnr P

Sagsnr P Frederikssund Kommune Torvet 2 3600 Frederikssund Dato 17. oktober 2016 Sagsnr. 06.02.03-P19-2-16 NATUR OG MILJØ Høring om reguleringsprojekt Frederikssund Kommune har den 7. oktober 2016 modtaget en ansøgning

Læs mere

Vindinge Øst Spildevandsplantillæg nr. 5 vedr. nyt opland VIN-1ns, Vindinge

Vindinge Øst Spildevandsplantillæg nr. 5 vedr. nyt opland VIN-1ns, Vindinge Vindinge Øst Spildevandsplantillæg nr. 5 vedr. nyt opland VIN-1ns, Vindinge Forslag Vindinge Øst Indholdsfortegnelse 1 Baggrund 2 1.1 Grundlag for tillægget 2 1.2 Omfang af tillægget 2 1.3 Lovgrundlag

Læs mere

Tema: Kloakering. Steffen Lervad Thomsen Jane Stampe Jens Riise Dalgaard

Tema: Kloakering. Steffen Lervad Thomsen Jane Stampe Jens Riise Dalgaard Tema: Kloakering Steffen Lervad Thomsen Jane Stampe Jens Riise Dalgaard Klimatilpasning vi reagerer proaktivt ved blandt andet at lære af historien. Disposition 1. Vores 100 års regn. 5 steder ramt forskellige

Læs mere

Notat Klassifikation Kriterier for omklassificering

Notat Klassifikation Kriterier for omklassificering Notat Klassifikation Vandløb har altid været ejet af bredejerne, og ejerskabet er uafhængig af klassifikationen. Ifølge vandløbsloven er ejeren af en grund, der støder op til vandløb, bredejer. Hvis vandløbet

Læs mere

Tilladelse til midlertidig medbenyttelse af Brødemosegrøften og videre nedstrøms til Roskilde Fjord til udledning af renset spildevand

Tilladelse til midlertidig medbenyttelse af Brødemosegrøften og videre nedstrøms til Roskilde Fjord til udledning af renset spildevand Natur og Miljø Rådhuspladsen 1 3300 Frederiksværk 13-10-2017 Sagsnr. 06.00.00-P19-1-17.. Halsnæs Forsyning A/S Gjethusparken 3, 1. sal 3300 Frederiksværk Tilladelse til midlertidig medbenyttelse af Brødemosegrøften

Læs mere

Omklassificering af vandløb, gennemgang af vandløbsstrækninger

Omklassificering af vandløb, gennemgang af vandløbsstrækninger Bilag 2 Omklassificering af vandløb, gennemgang af vandløbsstrækninger Den øverste del af Lille Bæk, 1.052 meter Vandløbsstrækningen foreslås nedklassificeret fra offentligt til privat vandløb. Hele vandløbsstrækningen

Læs mere

Separering af regn - og spildevand. Guldborgsund Forsyning

Separering af regn - og spildevand. Guldborgsund Forsyning Separering af regn - og spildevand Guldborgsund Forsyning Baggrunden for separering af regnog spildevand. For mange kommuner herunder Guldborgsund giver det en udfordring fordi kloakledningerne, der skal

Læs mere

AFVANDINGSFORHOLD I SKAGEN BY Borgermøde den 22. september

AFVANDINGSFORHOLD I SKAGEN BY Borgermøde den 22. september AFVANDINGSFORHOLD I SKAGEN BY Borgermøde den 22. september HVAD HAR VI UNDERSØGT FASE 1: Interessentanalyse og samling af eksisterende data Indsamling af data, vurdering af problemets omfang FASE 2: Modelberegninger

Læs mere

Tillæg nr. 4A til Glostrup Kommunes Spildevandsplan (revision af tillæg 4) Afledning af regnvand

Tillæg nr. 4A til Glostrup Kommunes Spildevandsplan (revision af tillæg 4) Afledning af regnvand Tillæg nr. 4A til Glostrup Kommunes Spildevandsplan (revision af tillæg 4) 2019 Afledning af regnvand Indhold 1. Indledning... 2 2. Afledning af regnvand... 3 2.1 Grundejers ansvar... 3 2.2 Afledningsret

Læs mere

NOTAT. 1. Baggrund. 2. Beskrivelse af nuværende forhold

NOTAT. 1. Baggrund. 2. Beskrivelse af nuværende forhold NOTAT Projekt Ændret afledning til Gentofterenden fra kommende projekt ved Mosegårdskvarteret Kunde Novafos A/S Notat nr. 2 Dato 22-06-2018 Til Fra Kopi til Jacob Dyrby Petersen, Novafos AOH, Rambøll 1.

Læs mere

Miljø- og Planudvalget Skanderborg Kommune. Møde tirsdag den 8. marts 2016

Miljø- og Planudvalget Skanderborg Kommune. Møde tirsdag den 8. marts 2016 Miljø- og Planudvalget Skanderborg Kommune Møde tirsdag den 8. marts 2016 Introduktion https://vimeo.com/153414171 http://kort.skanderborg.dk/spat ialmap?&profile=klima Klimaforandringer og oversvømmelser

Læs mere

Kerteminde Kommune- Taarup Inddæmmede Strand

Kerteminde Kommune- Taarup Inddæmmede Strand Kerteminde Kommune Kerteminde Kommune- Taarup Inddæmmede Strand FORSLAG TIL REGULERINGSPROJEKT, HOVEDKANALEN, TAARUP INDDÆMMEDE STRAND Rekvirent Rådgiver Kerteminde Kommune att. Jacob Hansen Rye Hans Schacks

Læs mere

Værd at vide om omklassificering af vandløb

Værd at vide om omklassificering af vandløb Værd at vide om omklassificering af vandløb Forklaring på begreber samt svar på nogle af de spørgsmål, som kommunerne ofte får stillet, når vandløb omklassificeres Begreber Vandløb Ved et vandløb forstås

Læs mere

Vedligeholdelse af offentlige vandløb

Vedligeholdelse af offentlige vandløb Vedligeholdelse af offentlige vandløb Lidt baggrund om vandløb Vandløbsloven omfatter alle vandløb, grøfter, kanaler, rørledninger og dræn samt søer, damme og andre lignende indvande. Bredejer: Ejer af

Læs mere

Mere om vedligeholdelse

Mere om vedligeholdelse Mere om vedligeholdelse Vedligeholdelsen af de offentlige vandløb har været i EU udbud over en 4 årig periode 2012 2016. Vedligeholdelsen forestås af 4 private entreprenører og opgaven er inddelt i 10

Læs mere

Kloaksystemets opbygning og funktion

Kloaksystemets opbygning og funktion Kloaksystemets opbygning og funktion Kommunens afløbssystem, eller i daglig tale kloaksystemet, kan være opbygget på to helt forskellige måder: enten som fællessystem eller som separatsystem. I Spildevandsplanen

Læs mere

Eventuelle spørgsmål, kommentar og bemærkninger til dette tillæg skal rettes til:

Eventuelle spørgsmål, kommentar og bemærkninger til dette tillæg skal rettes til: Tillæg til s spildevandsplan Endelig vedtagelse af tillæg nr. 4 til s spildevandsplan 2004 (gældende spildevandsplan for gl. ) for havekolonierne Skovbrynet, Ålund og Storåen. Procedure for vedtagelse,

Læs mere

Tillæg nr. 4 til Glostrup Kommunes spildevandsplan Afledning af regnvand

Tillæg nr. 4 til Glostrup Kommunes spildevandsplan Afledning af regnvand Tillæg nr. 4 til Glostrup Kommunes spildevandsplan 2006-2015 2016 Afledning af regnvand 1 Indhold 1. Indledning... 3 2. Afledning af regnvand... 4 3. Lovgivning... 8 4. Ikrafttræden... 9 2 1. Indledning

Læs mere

Aftale om Realisering af handleplan for klimatilpasning i Jyllinge Nordmark. Delaftale om regnvandsafledning. mellem

Aftale om Realisering af handleplan for klimatilpasning i Jyllinge Nordmark. Delaftale om regnvandsafledning. mellem 15. maj 2014 Aftale om Realisering af handleplan for klimatilpasning i Jyllinge Nordmark Delaftale om regnvandsafledning mellem Roskilde Kommune og Roskilde Spildevand A/S INDHOLDSFORTEGNELSE BILAG 1.

Læs mere

Udkast til sikring mod oversvømmelser af sommerhuse på Sydfalster

Udkast til sikring mod oversvømmelser af sommerhuse på Sydfalster DANMARKS NATURFREDNINGSFORENING i Guldborgsund Kommune Afdelingsbestyrelsen Mail: guldborgsund@dn.dk Udkast til sikring mod oversvømmelser af sommerhuse på Sydfalster De ekstreme nedbørshændelser i sommeren

Læs mere

Tillæg 5 til Spildevandsplan

Tillæg 5 til Spildevandsplan Ishøj Kommune Forslag Tillæg 5 til Spildevandsplan 2014-2022 Separatkloakering og klimatilpasning af kloakopland H6 Pilemølle Erhvervsområde Syd Indholdsfortegnelse 1. Indledning 2. Planlægningsgrundlag

Læs mere

Greve Kommunes overordnede strategi imod oversvømmelser

Greve Kommunes overordnede strategi imod oversvømmelser Greve Kommunes overordnede strategi imod oversvømmelser Civilingeniør, Hydrauliker Birgit Krogh Paludan, Greve Kommune Civilingeniør, Hydrauliker Lina Nybo Jensen, PH-Consult Baggrund Greve Kommune har

Læs mere

NOTAT. Byggemodning ved Golfparken. Vurdering af opstuvningsforholdene. Frederikshavn Kommune. Golfparken A/S. Henrik Brødsgaard, COWI A059835

NOTAT. Byggemodning ved Golfparken. Vurdering af opstuvningsforholdene. Frederikshavn Kommune. Golfparken A/S. Henrik Brødsgaard, COWI A059835 NOTAT TITEL Byggemodning ved Golfparken. Vurdering af opstuvningsforholdene i Lerbækken. DATO 27. marts 2015 TIL Frederikshavn Kommune KOPI Golfparken A/S FRA Henrik Brødsgaard, COWI PROJEKTNR A059835

Læs mere

FORSLAG TIL TILLÆG TIL SPILDEVANDSPLAN

FORSLAG TIL TILLÆG TIL SPILDEVANDSPLAN 2013-06-14 1. INDLEDNING 2 2. BAGGRUND 2 3. LOV- OG PLANGRUNDLAG 3 4. EJERSKAB OG ANSVAR 3 5. PROJEKTBESKRIVELSE OG AFVANDINGSFORHOLD 3 6. Forslag til opdateringer/ændringer til spildevandsplanen 5 Ændring

Læs mere

20061128 TMU - Bilag til pkt. 4 - Notat Maglemoserenden.doc Notat: Regulering af Maglemoserenden resultat af høring.

20061128 TMU - Bilag til pkt. 4 - Notat Maglemoserenden.doc Notat: Regulering af Maglemoserenden resultat af høring. Notat: Regulering af Maglemoserenden resultat af høring. Indledning. I henhold til bekendtgørelse nr 424 af 7. september 1983 om vandløbsregulering m.v., har det af Niras udarbejdede projektforslag været

Læs mere

Notat Side 1 af 14 19 august 2013 Ref.: CRJ

Notat Side 1 af 14 19 august 2013 Ref.: CRJ Vedr.: Ballerup Bymidte, den vestlige del. Fremtidens afløbssystem Notat Side 1 af 14 19 august 2013 Ref.: CRJ 1. Sammenfatning. Med baggrund i forventningerne om øget nedbør i fremtiden, Ballerup kommunes

Læs mere

Der er ved kraftig regn oversvømmelse langs Byåen i Rønne, specielt når de kraftige regn kommer i de perioder, hvor der er meget vand i Byåen.

Der er ved kraftig regn oversvømmelse langs Byåen i Rønne, specielt når de kraftige regn kommer i de perioder, hvor der er meget vand i Byåen. NOTAT Projekt Mike Urban beregning i Rønne Projektnummer 3631200019 Kundenavn Emne Til Fra Projektleder Bornholm Forsyning A/S Byåen - Hydrauliske beregninger John W. Hansen, Per Martlev Hansen og Vivi

Læs mere

Tillæg nr. 4 til Glostrup Kommunes Spildevandsplan. Afledning af regnvand

Tillæg nr. 4 til Glostrup Kommunes Spildevandsplan. Afledning af regnvand Tillæg nr. 4 til Glostrup Kommunes Spildevandsplan 2016 Afledning af regnvand 1 Indhold 1. Indledning... 3 2. Afledning af regnvand... 4 3. Lovgivning... 8 4. Ikrafttræden... 9 2 1. Indledning På grund

Læs mere

Undersøgelse af afvandingsforhold for Hummingen Strand

Undersøgelse af afvandingsforhold for Hummingen Strand HydroInform Undersøgelse af afvandingsforhold for Hummingen Strand 16. september 2014 Udarbejdet af civilingeniør Jan Gregersen Version 4.0 side 1 af 21 Indholdsfortegnelse 1Baggrund...3 2Konsekvens af

Læs mere

Notat. Bilag: Tillæg til Spildevandsplan 2009-2015 vedr. Tarp by Omhandlende: Industrimiljø Teknik & Miljø

Notat. Bilag: Tillæg til Spildevandsplan 2009-2015 vedr. Tarp by Omhandlende: Industrimiljø Teknik & Miljø Torvegade 74. 6700 Esbjerg Dato 19. juni 2012 Sagsbehandler Hans Sonne-Frederiksen Telefon direkte 76 16 13 93 Sagsid 2012-9211 Notat Tillæg til Spildevandsplan 2009-2015 vedr. Tarp by Omhandlende: - Kommende

Læs mere

REGULATIV. Kommunevandløb nr. K 33 FOR. April Nakskov Kommune Storstrøms Amt

REGULATIV. Kommunevandløb nr. K 33 FOR. April Nakskov Kommune Storstrøms Amt REGULATIV FOR Kommunevandløb nr. K 33. 1 Nakskov Kommune Storstrøms Amt April 2004 2 1. Grundlaget for regulativet. Vandløbet er optaget som kommunevandløb nr. K 33 i Nakskov Kommune. Regulativet er udarbejdet

Læs mere

Tillæg 9 til Spildevandsplan

Tillæg 9 til Spildevandsplan Tillæg 9 til Spildevandsplan for Hedensted Kommune 2015-2020 Separering af kloaksystem og ophævelse af tilslutningspligt og ret for tag- og overfladevand for ejendomme på en del af Blæsbjergvej i Hedensted

Læs mere

NOTAT om afslag til bidrag til betaling for dræning af ejendommen Spangevej 13, 5900 Rudkøbing

NOTAT om afslag til bidrag til betaling for dræning af ejendommen Spangevej 13, 5900 Rudkøbing Læring og Vækst Infrastruktur Fredensvej 1 5900 Rudkøbing Tlf. 63 51 60 00 Fax 63 51 60 01 E-mail: infra@langelandkommune.dk www.langelandkommune.dk 14-09-2015 J. nr. 14/2866 Ref: liem NOTAT om afslag

Læs mere

Klage over sagsforløb klimatilpasning Bregnerødvej 140 i Birkerød

Klage over sagsforløb klimatilpasning Bregnerødvej 140 i Birkerød Statsforvaltningen Tilsynet Storetorv 10 6200 Aabenraa Kommunalbestyrelsen Kommunalbestyrelsen Øverødvej 2 2840 Holte Redegørelsen er sendt digitalt til Tilsynet Klage over sagsforløb klimatilpasning Bregnerødvej

Læs mere

Pixi-udgave. af Bilag til fællesregulativ for offentlige vandløb i Næstved Kommune. Side 1 af 33 ( / )

Pixi-udgave. af Bilag til fællesregulativ for offentlige vandløb i Næstved Kommune. Side 1 af 33 ( / ) Pixi-udgave af Bilag til fællesregulativ for offentlige vandløb i Næstved Kommune 2012 Side 1 af 33 Indhold Bilag nr. Indhold Bilag nr. Indhold 3 Vandløbenes dimension og/eller vandføringsevne. Oversigt

Læs mere

Frilægning af Blokhus Bæk, beregning

Frilægning af Blokhus Bæk, beregning Jammerbugt Kommune Frilægning af Blokhus Bæk, beregning af dimensioner Rekvirent Rådgiver Jammerbugt Kommune Natur og Miljø Lundbakvej 5 9490 Pandrup Orbicon A/S Gasværksvej 4 9000 Aalborg Projektnummer

Læs mere

Erhverv- og Bæredygtighed Vand og Natur. Afgørelse efter vandløbsloven til nedklassificering af vandløbet, Allerup- Højby Skel

Erhverv- og Bæredygtighed Vand og Natur. Afgørelse efter vandløbsloven til nedklassificering af vandløbet, Allerup- Højby Skel Odense Kommune, Nørregade 36, 5000 Odense C By- og Kulturforvaltningen Erhverv- og Bæredygtighed Vand og Natur Nørregade 36 5000 Odense C www.odense.dk Tlf. +4578734260 Afgørelse efter vandløbsloven til

Læs mere

Bilag 8. Resume af indkomne bemærkninger og Byrådets vurdering

Bilag 8. Resume af indkomne bemærkninger og Byrådets vurdering Bilag 8 Resume af indkomne bemærkninger og Resume af indkomne bemærkninger til forslag til kommuneplantillæg 05 til Kommuneplan 2013, klimatilpasningsplan samt udkast til af disse I forbindelse med den

Læs mere

Tillæg til spildevandsplan NYE BOLIG- OG ERHVERVSOMRÅDER VED SØNDERGADE I BRØNDERSLEV

Tillæg til spildevandsplan NYE BOLIG- OG ERHVERVSOMRÅDER VED SØNDERGADE I BRØNDERSLEV Brønderslev Kommune Tillæg til spildevandsplan 2001-2012 NYE BOLIG- OG ERHVERVSOMRÅDER VED SØNDERGADE I BRØNDERSLEV Januar 2009 Tillæg til spildevandsplan 2001-2012 Side i I N D H O L D S F O R T E G N

Læs mere

Derfor skal vedligeholdelsen ske på en måde, der sikrer begge formål - benyttelse og beskyttelse.

Derfor skal vedligeholdelsen ske på en måde, der sikrer begge formål - benyttelse og beskyttelse. 1 Vedligehold af offentlige vandløb, Randers Kommunes håndtering af forpligtigelser og opgaver. Vandløb Forvaltningen af overfladevand sker i henhold til bestemmelserne i vandløbsloven. Oprindeligt indeholdt

Læs mere

NOTAT. Kundenavn : Kolding Spildevand as. Til : Jette Nørregaard Jensen. Fra : Kristina Møberg Jensen/Lars Bendixen

NOTAT. Kundenavn : Kolding Spildevand as. Til : Jette Nørregaard Jensen. Fra : Kristina Møberg Jensen/Lars Bendixen NOTAT Kundenavn : Kolding Spildevand as Til : Jette Nørregaard Jensen Fra : Kristina Møberg Jensen/Lars Bendixen Projektleder : Lars Bendixen Kvalitetssikring : Brian Rosenkilde Godkendt af : Lars Bendixen

Læs mere

Åben dagsorden Teknik- og Miljøudvalget 2014-2017 Teknik- & Miljøsekretariatet

Åben dagsorden Teknik- og Miljøudvalget 2014-2017 Teknik- & Miljøsekretariatet Åben dagsorden Teknik- og Miljøudvalget 2014-2017 Teknik- & Miljøsekretariatet Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 09:00 Mødet afsluttet: kl. Mødested: Hjørring Rådhus - Lokale 049 Fraværende: 06.00.05-P16-2-14

Læs mere

Spildevandsplanlægning - ændring af spildevandsplanen for K-område , Lindholm.

Spildevandsplanlægning - ændring af spildevandsplanen for K-område , Lindholm. Mødet den 06.03.20 Punkt 9. Spildevandsplanlægning - ændring af spildevandsplanen for K-område 0.0.18,. 2012-50065. Forsyningsvirksomhederne indstiller, at Forsyningsudvalget godkender, at forslag om ændring

Læs mere

Temadag om dræning. Hvilke regler er der på området? v/ Sten W. Laursen

Temadag om dræning. Hvilke regler er der på området? v/ Sten W. Laursen Temadag om dræning Hvilke regler er der på området? v/ Sten W. Laursen Relevante retsregler Vandløbsloven Okkerloven Miljøbeskyttelsesloven Naturbeskyttelsesloven Habitatbekendtgørelsen Planloven Miljømålsloven

Læs mere

Sagsnr. 06.02.03-P19-1-15

Sagsnr. 06.02.03-P19-1-15 Dato 1. juni 2015 Sagsnr. 06.02.03-P19-1-15 BYGGERI OG NATUR Tilladelse til omlægning af hoveddræn på matr. nr. 30 Snostrup By, Snostrup i forbindelse med etablering af boligområde i Vinge Frederikssund

Læs mere

NOTAT. 1. Baggrund for undersøgelse. 2. Optegning af højdemodel

NOTAT. 1. Baggrund for undersøgelse. 2. Optegning af højdemodel NOTAT Projekt Afvanding af Gudmindrup Lyng Kunde Grundejerforeningen Gudmindrup Lyng Notat nr. 02 Dato 2013-02-11 Til Fra Kopi til Carl-Otto Rachlitz Henrik Mørup-Petersen [Name] 1. Baggrund for undersøgelse

Læs mere

Regulativ for Langstrup Mosevandløb

Regulativ for Langstrup Mosevandløb April 2014 Regulativ for Langstrup Mosevandløb INDHOLDSFORTEGNELSE 1 Regulativ for Langstrup Mosevandløb 3 1.1 Vandløbet 3 1.2 Klassifikation 3 1.3 Lovgrundlag 3 1.4 Grundlaget for regulativet 4 1.5 Regulativet

Læs mere

HVIDBOG den 23. april 2013

HVIDBOG den 23. april 2013 HVIDBOG den 23. april 2013 Høringssvar til forslag til Roskilde Kommunes strategi og handleplan for Vand og Klimatilpasning Høringsperiode fra 31. januar til 22. marts 2013 Nr./ dato Organisation/ borger

Læs mere

UDKAST TIL TILLÆGSREGULATIV FOR VANDLØB 16 I GULDBORGSUND KOMMUNE

UDKAST TIL TILLÆGSREGULATIV FOR VANDLØB 16 I GULDBORGSUND KOMMUNE UDKAST TIL TILLÆGSREGULATIV FOR VANDLØB 16 I GULDBORGSUND KOMMUNE GULDBORGSUND KOMMUNE 2017 TILLÆGSREGULATIV FOR KOMMUNEVANDLØB NUMMER 16 I GULD- BORGSUND KOMMUNE GRUNDLAG Tillægget til regulativet for

Læs mere

Tillæg nr. 10 til Spildevandsplan LAR i Lidemark

Tillæg nr. 10 til Spildevandsplan LAR i Lidemark Tillæg nr. 10 til Spildevandsplan 2012-2016 LAR i Lidemark Februar 2018 Indholdsfortegnelse Resumé...1 Ændret belastning af recipienter og renseanlæg...1 Indledning...2 Plangrundlag...3 Lovgivning...3

Læs mere

Tillæg nr. 7 til Fredensborg Kommunes spildevandsplan

Tillæg nr. 7 til Fredensborg Kommunes spildevandsplan Tillæg nr. 7 til Fredensborg Kommunes spildevandsplan 2011-2020 Kloakering af boligområdet Asminderødhave i Fredensborg Februar 2017 Indhold 1. Baggrund... 3 2. Grundlaget for tillægget... 4 2.1 Lovgrundlag...

Læs mere

Regnvand på taget og hvad så?

Regnvand på taget og hvad så? Regnvand på taget og hvad så? v/ Ove Johansen og Gunilla D. Ørbech, Assens Kommune Envina landbrugs årsmøde 2015 Indledning Assens Kommune 511 km 2 Ca. 41.000 indbyggere Ca. 3100 ansatte, heraf ca. 310

Læs mere

REGULATIV FOR. Kommunevandløb nr. K 10. I Nakskov Kommune Storstrøms Amt

REGULATIV FOR. Kommunevandløb nr. K 10. I Nakskov Kommune Storstrøms Amt REGULATIV FOR Kommunevandløb nr. K 10 I Nakskov Kommune Storstrøms Amt April 2004 2 1. Grundlaget for regulativet. Vandløbet er optaget som kommunevandløb nr. K 10 i Nakskov Kommune. Regulativet er udarbejdet

Læs mere

Sagsbehandler BLMOG. Sagsnr

Sagsbehandler BLMOG. Sagsnr Frederikssund Forsyning Marbækvej 2 3600 Frederikssund Att: Birgit Poulsen Dato 14. august 2014 Sagsbehandler BLMOG Sagsnr. 016271-2014 BYGGERI OG NATUR Afgørelse - Omlægning af dræn forbindelse med fornyelse

Læs mere

Middelvandstanden om sommeren er ca. 0,0 m, som stiger lidt ved lukket sluse, men sjælden til mere end + 0,2 m ved normal nedbør.

Middelvandstanden om sommeren er ca. 0,0 m, som stiger lidt ved lukket sluse, men sjælden til mere end + 0,2 m ved normal nedbør. NOTAT Projekt Kunde Vådområde Enge ved Sidinge Fjord Naturstyrelsen Vestsjælland Notat nr. 01 Dato 2016-10-10 Til Fra Kopi til Olaf Gudmann Christiani Henrik Mørup-Petersen PML 1. Risiko for infiltration

Læs mere

Boligområder ved Skelbakken og Østermarken i Hjallerup (Skelbakken II, lokalplan 03-B og Østermarken, lokalplan 03-B-14.02)

Boligområder ved Skelbakken og Østermarken i Hjallerup (Skelbakken II, lokalplan 03-B og Østermarken, lokalplan 03-B-14.02) Forslag til tillæg nr. 5 til Spildevandsplan 2011-2014 for Brønderslev Kommune. Boligområder ved Skelbakken og Østermarken i Hjallerup (Skelbakken II, lokalplan 03-B-14.01 og Østermarken, lokalplan 03-B-14.02)

Læs mere

Information om vedligeholdelse af private vandløb

Information om vedligeholdelse af private vandløb Information om vedligeholdelse af private vandløb Dokumentnr.: 727-2010-105543 side 1 Hvad er vandløb? Vandløbslovens vandløb omfatter vandløb, grøfter, kanaler, rørledninger og dræn samt søer, damme og

Læs mere

Hørsholm kommune. Juni 2012 HYDRAULISK VURDERING AF FLAKVAD RENDE

Hørsholm kommune. Juni 2012 HYDRAULISK VURDERING AF FLAKVAD RENDE Hørsholm kommune Juni 2012 HYDRAULISK VURDERING AF FLAKVAD RENDE PROJEKT Hydraulisk vurdering af Projekt nr. 207012 Dokument nr. 123417655 Version 2 Projekt nr. 207012 Udarbejdet af JBG Kontrolleret af

Læs mere

Gribskov Kommune - Regulering af Tilløb nr. 1 til Orebjergrenden

Gribskov Kommune - Regulering af Tilløb nr. 1 til Orebjergrenden NOTAT Projekt Gribskov Kommune - Regulering af Tilløb nr. 1 til Orebjergrenden Projektnummer 3621600233 Kundenavn Emne Til Fra Gribskov Kommune Baggrund for afgrænsning af grundejere med nytte Gribskov

Læs mere

Dagsorden. Velkomst v. Knud Erich Thonke Generalforsamling dagsorden ifølge vedtægter:

Dagsorden. Velkomst v. Knud Erich Thonke Generalforsamling dagsorden ifølge vedtægter: Dagsorden Velkomst v. Knud Erich Thonke Generalforsamling dagsorden ifølge vedtægter: Valg af dirigent og referent. Valg af stemmetællere. Bestyrelsens beretning. Indkomne forslag samt vedtægtsændringer.

Læs mere

Københavns Kommune Att.: Bostedet Stubberupgård Nyropsgade 1, København V

Københavns Kommune Att.: Bostedet Stubberupgård Nyropsgade 1, København V Returadresse: Køge Kommune, Miljøafdelingen Torvet 1, 4600 Køge Københavns Kommune Att.: Bostedet Stubberupgård Nyropsgade 1,4 1602 København V Teknik- og Miljøforvaltningen Miljøafdelingen Fremme af reguleringsprojekt

Læs mere

Tillæg nr. 1 til Herlev Kommunes spildevandsplan

Tillæg nr. 1 til Herlev Kommunes spildevandsplan Tillæg nr. 1 til Herlev Kommunes spildevandsplan 2010 2019. Indhold 1. INDLEDNING 3 2. PLANLÆGNINGSGRUNDLAG 4 3. REGNVANDSAFLEDNING FRA GAMMEL KLAUSDALSBROVEJ 4 4. FREMRYKNING AF KLOAKERING AF TIBBEVANGEN

Læs mere

Regulativ for Kongsholm Bæk, Sorø Kommune

Regulativ for Kongsholm Bæk, Sorø Kommune 2018 Indhold 1. Oversigt over vandløb... 2 2. Grundlag for regulativet... 3 3. Vandløbets skikkelse... 3 4. Kontrol... 5 Opmåling... 5 5. Vedligeholdelse... 5 Grødeskæring... 5 Skæring af brinker... 5

Læs mere

Afgørelse om nedklassificering af Blå Å, hvor du er bredejer. Kolding kommune har udarbejdet en plan for omklassificering af vandløb i kommunen.

Afgørelse om nedklassificering af Blå Å, hvor du er bredejer. Kolding kommune har udarbejdet en plan for omklassificering af vandløb i kommunen. By- og Udviklingsforvaltningen Nytorv 11 6000 Kolding Telefon 79 79 79 79 Telefax 79 79 13 70 EAN 5798005310051 E-mail byogudvikling@kolding.dk www.kolding.dk Afgørelse om nedklassificering af Blå Å, hvor

Læs mere

Forslag. Projekt Beskrivelse. Supplerende Afvandingsprojekt 18-05-2014. Sommerkolonien ABC, Afd. C

Forslag. Projekt Beskrivelse. Supplerende Afvandingsprojekt 18-05-2014. Sommerkolonien ABC, Afd. C Forslag 18-05-2014 Projekt Beskrivelse Supplerende Afvandingsprojekt Sommerkolonien ABC, Afd. C Projekt Beskrivelse Supplerende Afvandingsprojekt Indledning Medlemmerne i Sommerkolonien ABC, Afd. C har

Læs mere

Opmålingsrapport Værebro Å Egedal Kommune januar Egedal Kommune. Værebro Å - opmålingsrapport

Opmålingsrapport Værebro Å Egedal Kommune januar Egedal Kommune. Værebro Å - opmålingsrapport Egedal Kommune Værebro Å - opmålingsrapport Januar 2016 1 Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING... 3 2. OPMÅLING... 5 2.1 Generelt... 5 2.2 Arbejdsbeskrivelse... 5 2.3 Bemærkninger til opmålingen... 6 3. FELTOBSERVATIONER...

Læs mere

Når grundejerforeningen er færdig med renoveringen, skal der foretages en tv-inspektion af rørene som en del af afleveringsforretningen.

Når grundejerforeningen er færdig med renoveringen, skal der foretages en tv-inspektion af rørene som en del af afleveringsforretningen. From:Poul Sig Vadsholt To:'Leif Høy (leifhoey@stofanet.dk)';ole.hoy@gjensidige.dk;'finn Vallebæk Christensen (fvc@mail.tele.dk)' Subject:Referat fra møde mellem Houstrup Grundejerforening og Varde Kommune

Læs mere

UDKAST TIL TILLÆGSREGULATIV FOR GODSØRENDEN VANDLØB 50 I GULDBORGSUND KOMMUNE

UDKAST TIL TILLÆGSREGULATIV FOR GODSØRENDEN VANDLØB 50 I GULDBORGSUND KOMMUNE UDKAST TIL TILLÆGSREGULATIV FOR GODSØRENDEN VANDLØB 50 I GULDBORGSUND KOMMUNE GULDBORGSUND KOMMUNE 2017 TILLÆGSREGULATIV FOR GODSØRENDEN, KOMMUNEVANDLØB NUMMER 50 I GULDBORGSUND KOMMUNE GRUNDLAG Tillægget

Læs mere

Opmåling og oprensning Strækningen er målt op i foråret Opmålingen fremgår af tabellen nedenfor sammenholdt med koter fra regulativet.

Opmåling og oprensning Strækningen er målt op i foråret Opmålingen fremgår af tabellen nedenfor sammenholdt med koter fra regulativet. Center for Plan og Miljø Team Vand og Natur Næstved Kommune Rådmandshaven 20 Næstved 4700 5588 5588 www.naestved.dk Dato 2-10-2017 Sagsnr. 06.02.11-G01-12-17 CPR-nr. Bilag til referat af møde 1. sept.

Læs mere

Opmålingsrapport Ågårdsløbet Ringsted Kommune maj Ringsted Kommune. Ågårdsløbet - opmålingsrapport

Opmålingsrapport Ågårdsløbet Ringsted Kommune maj Ringsted Kommune. Ågårdsløbet - opmålingsrapport Ringsted Kommune Ågårdsløbet - opmålingsrapport Maj 2017 1 Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING... 3 2. OPMÅLING... 5 2.1 Generelt... 5 2.2 Arbejdsbeskrivelse... 5 3. RESULTATER... 7 3.1 Stationskontrol...

Læs mere

Notat. ON + PSL Arkitekter MØLLERENS HUS Vandforvaltningsstrategi 1 INDLEDNING

Notat. ON + PSL Arkitekter MØLLERENS HUS Vandforvaltningsstrategi 1 INDLEDNING Notat ON + PSL Arkitekter MØLLERENS HUS Vandforvaltningsstrategi REVISION A 17. april 2015 Projekt nr. 220946 Dokument nr. 1215412340 Version 4 Udarbejdet af JHKR Kontrolleret af LLKR Godkendt af DPI 1

Læs mere

Kultur, Erhverv og Udvikling Natur og Klima Februar 2015 sag nr. 14-35138. Tillæg 2 til Spildevandsplan 2013 2024 Svendborg Kommune

Kultur, Erhverv og Udvikling Natur og Klima Februar 2015 sag nr. 14-35138. Tillæg 2 til Spildevandsplan 2013 2024 Svendborg Kommune Kultur, Erhverv og Udvikling Natur og Klima Februar 2015 sag nr. 14-35138 Tillæg 2 til Spildevandsplan 2013 2024 Svendborg Kommune Omdannelse af område ved Gudme Rådhus, Kirkegade 14 Vedtaget af Miljø,

Læs mere

UDKAST TIL TILLÆGSREGULATIV FOR RØGBØLLELØBET VANDLØB 49 I GULDBORGSUND KOMMUNE

UDKAST TIL TILLÆGSREGULATIV FOR RØGBØLLELØBET VANDLØB 49 I GULDBORGSUND KOMMUNE UDKAST TIL TILLÆGSREGULATIV FOR RØGBØLLELØBET VANDLØB 49 I GULDBORGSUND KOMMUNE TILLÆGSREGULATIV FOR RØGBØLLELØBET, KOMMUNEVANDLØB NUM- MER 49 I GULDBORGSUND KOMMUNE GRUNDLAG Tillægget til regulativet

Læs mere

Administrationsgrundlag for vandløbsområdet

Administrationsgrundlag for vandløbsområdet Godkendt i Udvalget for Klima og Miljø 20. december 2011 Administrationsgrundlag for vandløbsområdet 1 INDHOLD I ADMINISTRATIONSGRUNDLAGET... 2 2 LOVGRUNDLAG... 2 3 MÅL... 2 4 MÅLGRUPPE... 2 5 POLITISK

Læs mere

Arrild kloakseparering. Borgermøde den 15. april 2015

Arrild kloakseparering. Borgermøde den 15. april 2015 Arrild kloakseparering Borgermøde den 15. april 2015 Dagsorden: 1. Velkomst (v. Jacob Riis Bols, Tønder Spildevand A/S) 2. Baggrund (v. Martin Madsen, Tønder Kommune) 3. Gennemgang af projektet (v. Jacob

Læs mere

Sommerhusområderne Marielyst og Gedesby. Information om forebyggelse af skader forvoldt af oversvømmelser GULDBORGSUND FORSYNING

Sommerhusområderne Marielyst og Gedesby. Information om forebyggelse af skader forvoldt af oversvømmelser GULDBORGSUND FORSYNING Sommerhusområderne Marielyst og Gedesby Information om forebyggelse af skader forvoldt af oversvømmelser GULDBORGSUND FORSYNING En række områder i Danmark har i sommeren 2011 været ramt af monsterregnvejr,

Læs mere

Med dette tillæg vil spildevandsplanen komme til at dække hele den aktuelle kommuneplanramme (incl. De 2 nye tillæg hertil) for Gødstrup.

Med dette tillæg vil spildevandsplanen komme til at dække hele den aktuelle kommuneplanramme (incl. De 2 nye tillæg hertil) for Gødstrup. TEKNIK OG MILJØ Miljø og Klima Rådhuset, Torvet 7400 Herning Tlf.: 9628 2828 Lokal 9628 8048 miktj@herning.dk www.herning.dk Tillæg 23 til Herning Kommunes spildevandsplan 2015 2025 for Gødstrup (FORSLAG)

Læs mere

BILAG 3 RETNINGSLINJER FOR VAND- LØBSVEDLIGEHOLDELSE I GULDBORGSUND KOMMUNE

BILAG 3 RETNINGSLINJER FOR VAND- LØBSVEDLIGEHOLDELSE I GULDBORGSUND KOMMUNE BILAG 3 RETNINGSLINJER FOR VAND- LØBSVEDLIGEHOLDELSE I GULDBORGSUND KOMMUNE 27 1 TIDS- OG ARBEJDSPLAN Til dette dokument følger arbejdsbeskrivelser (bilag 4 og 5) til de enkelte vandløb som er at finde

Læs mere

Retningslinjer for nedsivning af regnvand fra tage og befæstede arealer i faskiner

Retningslinjer for nedsivning af regnvand fra tage og befæstede arealer i faskiner Greve Kommune Retningslinjer for nedsivning af regnvand fra tage og befæstede arealer i faskiner Greve Kommune (Bilag til Spildevandsplan 2004-2008) 1 Faskiner Hvorfor nedsive regnvand? Nedsivning af regnvand

Læs mere

Johansson & Kalstrup A/S rådgivende ingeniører FRI.

Johansson & Kalstrup A/S rådgivende ingeniører FRI. Johansson & Kalstrup A/S rådgivende ingeniører FRI. Esbjerg Kommune Vandløb Park, Natur & Vandløb Frodesgade 30 6700 Esbjerg Sag nr.: 114745 Dato: 21. august 2012 E-mail: ojp@j-k-as.dk Tlf.nr. 7676 7332

Læs mere

5. JULI Kontrolopmåling og regulativkontrol Vandløb: Kølle Å. AGROHYDROLOGERNE APS CVR nr Markstien 2 DK-4640 Faxe

5. JULI Kontrolopmåling og regulativkontrol Vandløb: Kølle Å. AGROHYDROLOGERNE APS CVR nr Markstien 2 DK-4640 Faxe 5. JULI 2019 Kontrolopmåling og regulativkontrol Vandløb: AGROHYDROLOGERNE APS CVR nr. 35027246 Markstien 2 DK-4640 Faxe Udarbejdet for: Vandløbsmedarbejder Frej Faurschou Hastrup Holbæk Kommune Vækst

Læs mere

Spildevandsplan Hørsholm Kommune. Kloakseparering i eksisterende kloakopland B1,

Spildevandsplan Hørsholm Kommune. Kloakseparering i eksisterende kloakopland B1, 1 Tillæg nr. 002 Spildevandsplan 2012-2016 Hørsholm Kommune Kloakseparering i eksisterende kloakopland B1, Tagvand fra AB Opnæsgård og tag- og overfladevand fra 40 omkringliggende 2 Indhold 1. Indledning...

Læs mere

Notat. Tillæg til Spildevandsplan Omhandlende: Teknik & Miljø Industrimiljø & Affald. - Erhvervsområdet Andrup Vest.

Notat. Tillæg til Spildevandsplan Omhandlende: Teknik & Miljø Industrimiljø & Affald. - Erhvervsområdet Andrup Vest. Torvegade 74, 6700 Esbjerg Dato 11. september 2018 Sagsid 18/22236 Notat Tillæg til Spildevandsplan 2016-2021 Omhandlende: - Erhvervsområdet Andrup Vest. Telefon 76 16 16 16 www.esbjergkommune.dk Indholdsfortegnelse

Læs mere

Notat. Holbæk Kommune HOLBÆK ARENA Hydraulisk analyse 1 BAGGRUNDEN FOR NOTATET 2 TYPER AF UDFORDRINGER. 2.1 Risiko for oversvømmelser

Notat. Holbæk Kommune HOLBÆK ARENA Hydraulisk analyse 1 BAGGRUNDEN FOR NOTATET 2 TYPER AF UDFORDRINGER. 2.1 Risiko for oversvømmelser Notat Holbæk Kommune HOLBÆK ARENA Hydraulisk analyse 8. november 2012 REV.25-11-2012 Projekt nr. 211553 Dokument nr. 125590549 Version 3 Udarbejdet af MSt Kontrolleret af ERI Godkendt af MSt 1 BAGGRUNDEN

Læs mere

Ballerup Forsyning. Måløvhøj

Ballerup Forsyning. Måløvhøj 1/04 2014 Udarbejdet af: Kontrolleret af: ANO CRJ Udgave/dato: [0] Ordrenummer: [xxxx] Krüger A/S ISO 9001 CERTIFIED www.kruger.dk Gladsaxevej 363 DK-2860 Søborg T +45 3969 0222 Indkildevej 6C DK-9210

Læs mere