INSPIRATIONS- KATALOG SEND KAMPAGNEN I ARBEJDE

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "INSPIRATIONS- KATALOG SEND KAMPAGNEN I ARBEJDE"

Transkript

1 SEND KAMPAGNEN I ARBEJDE KOMMUNALVALG 2017 INSPIRATIONSKATALOG INSPIRATIONS- KATALOG SEND KAMPAGNEN I ARBEJDE

2 Send kampagnen i arbejde Kommunalvalget 2017 står for døren. Planlægningen af indsatser for at styrke opmærksomheden på valget er i fuld gang over hele landet, og den fælles kampagne Tænk dig om, før du ikke stemmer er skudt i gang. Alle kommuner har modtaget en pakke med materialer. Det er tid til, at operationalisere de sidste krøllede ideer og gode indfald. KL har i samarbejde med kommuner fra hele landet udarbejdet en samling af forslag til kommunale aktiviteter til at understøtte valgdeltagelsen. Man kan sige, at det er aktiviteter, som sender kampagnen i arbejde både online og på gader og stræder, hvor borgerne færdes. Forslagene har vi samlet i en opfølgning på inspirationskataloget fra marts Denne gang er fokus på ideer til lokale aktiviteter, som relativt nemt kan omsættes til handling og styrke opmærksomheden på kommunalvalget. Der findes ikke en enkelt opskrift på, hvad der får borgere til at deltage i kommunalvalget. Målet med dette katalog er, med afsæt i kampagnen Tænk dig om, før du ikke stemmer, at inspirere til konkrete aktiviteter! Vi håber, at I har lyst til at arbejde videre med ideerne og give dem netop den form og det indhold, som passer til jeres kommune og den målgruppe, som I ønsker at nå. God fornøjelse! Erfaringsudveksling Ud over kataloget er der mere viden og inspiration at hente fra de mange erfaringer, som I har gjort jer og kommer til at gøre i kommunerne. På KL s Dialogportal kan kommunalt ansatte i gruppen Valg og valgprocessen udveksle ideer og erfaringer og sparre om gode løsninger. I KL følger vi gruppen tæt og bistår i alle de drøftelser, vi kan. Er du ikke allerede på Dialogportalen? Så gå ind på hvor du øverst på siden kan vælge Dialogportalen. Derefter vælger du grupper. Scroll ned eller søg i grupper brug fx søgeordet valg. I KL vil vi også gerne fortsat kunne bidrage til at dele jeres gode ideer og erfaringer på tværs af kommuner, og vi vil gerne kunne gøre opmærksom på alt det, der foregår i kommunerne over for journalister og borgere. Til det formål vil vi meget gerne modtage billeder og beskrivelser af jeres lokale indsatser, herunder hvordan I lokalt bruger Tænk dig om, før du ikke stemmer - kampagnens elementer. Send det via mail til valgkampagne@kl.dk, og skriv gerne kommunenavn og emne i emnefeltet. Hvis I sender et billede, så skriv gerne, hvor billedet er fra, og oplys, hvilke rettigheder vi i KL har til at bruge billedet. Billedet skal helst være af høj kvalitet, så brug evt. et kamera. Vi arbejder i KL på at samle og videreformidle de valgaktiviteter, som I sætter i gang. Dokumentet deles på vores valgsite: www. kl.dk/kommunalvalg og skal bidrage til at skabe et overblik på tværs af kommuner. På valgsitet kan I også følge KL s indsats yderligere.

3 KLAP DIG SELV PÅ SKULDEREN LÆG STEMMESEDLEN I STEMMEURNEN 3. SÆT 1 KRYDS - VED PARTI ELLER KANDIDAT 2. MØD OP PÅ VALGSTEDET 1. BESTEM HVEM DER SKAL BESTEMME SÅDAN STEMMER DU TIL KOMMUNALVALG

4 01 Film i offentlige rum Flere kommuner laver film i forbindelse med kommunalvalget. Nogle kan allerede findes på Dialogportalen. Derudover laver KL en række film. Disse film samles og publiceres løbende til fri afbenyttelse på Filmene kan vises med og uden lyd på rådhuset, borgerservice m.m. De kan også vises i det offentlige rum. Det kan fx foregå ved at bruge en projektor, som viser filmene om aftenen på jorden, på bygningsfacader eller på andre større flader, hvor folk kommer forbi. Del jeres kampagnefilm på Dialogportalen og find eksempler på andres.

5 02 Film til SoMe Hvad ville de unge i kommunen gøre, hvis de selv var borgmestre? Optag film med unge, hvor de frit fra leveren giver deres bud på, hvordan kommunen bør indrettes. Videoerne kan deles på de sociale medier under et samlet hashtag. Opfordr de unge til at tagge sig selv, så filmene når bredt ud til venner og familie. Filmene kan være med unge under 18, der endnu ikke har stemmeret, med unge der allerede har stemmeret eller med begge grupper. Inspiration fra Odder Kommune 03 Filmfestival Filmfestivalen handler om at skabe opmærksomhed om, hvordan det er at være ung i en kommune, og hvad de unge synes har betydning for deres hverdag. Afhold sammen med de unge en række workshops op mod valget med fokus på film- og videoredigering på mobil eller tablet. De unge filmer og redigerer selv deres film, som handler om ungdomslivet i netop jeres kommune. Filmene kan deles på de sociale medier med et fælles hashtag. Filmfestivalen sluttes af med en prisuddeling på rådhuset, biblioteket el.lign., hvor de bedste film bliver vist og kåret. Inspiration fra Roskilde Kommune

6 04 Orienteringsløb i kommunen Orienteringsløbet er for folk i alle aldre, men mindre børn kan være i følgeskab med voksne. Deltagerne løber eller går rundt til forskellige poster, hvor de løser forskellige opgaver, som handler om kommunen. Spørgsmålene kan være meget simple og oplysende og fx have tre svarmuligheder. Eksempler på spørgsmål: Hvor stort er X Kommunes budget? Hvor mange ansatte er der i X Kommune? Hvor mange medlemmer er der i byrådet? Hvilken forvaltning tager sig af byens parker? Hvor mange rådmænd/borgmestre er der i kommunen? Etc. Andre idéer: Løbet kan fx laves i samarbejde med den lokale løbeklub, eller det kan kombineres med Skolernes Motionsdag eller andre arrangementer, hvor der er en bred deltagerkreds.

7 05 Valgslutspurt For at skabe fokus på, at der er kort tid til kommunalvalget, opstilles en løbebane foran rådhuset, borgerservice el.lign., hvor man kan løbe 50 meter. Her kan børn løbe om kap hen til et valgsted, og ved målet opstilles fx en kopi af et valgsted i form af en stemmeboks og en valgurne, eller andet som signalerer valg. Her kan voksne og andre interesserede finde information om valget, og hvordan man stemmer. 06 Hinkerude Tegn en hinkebane af kridt i det offentlige rum, hvor børn og unge kan hinke sig til valget med sloganet: Hop på valget den 21. november.

8 07 Lokale eksperter For mange borgere kan det være svært at gennemskue, hvad kommunalpolitik handler om. Hvad bestemmer byrådet egentlig? Oplys borgerne om dette ved at lave små film med neutrale, lokale eksperter. Det kan fx være samfundsfagslærere fra et gymnasium eller en folkeskole, som fortæller om, hvad kommunalpolitik er for en størrelse. Filmene kan eventuelt deles på Facebook. Husk så vidt muligt at lave undertekster til videoerne, da mange (især unge) ser videoer uden lyd på deres telefoner.

9 08 Unge eksperter Det skal være nemt at forstå, hvad kommunalvalget handler om. Derfor kan unge eksperter bringes i spil for at forklare, hvad en kommune er, og hvad kommunalpolitikere laver. Idéen er at få børnenes perspektiv på valget for at gøre det så simpelt, at selv børn forstår, hvad der skal stemmes om. Lav korte video-interviews med børn, hvor I spørger dem om, hvad de tror, en borgmester laver, hvem der bestemmer over skolen og daginstitutionen og få dem til at forklare, hvorfor de synes, at voksne skal stemme. Vær OBS på, at det kræver godkendelse fra forældre, hvis I vælger at bruge videoerne til deling på sociale medier.

10 09 Stemmeprocenter Statistik kan være et godt middel til at fange opmærksomhed. Især hvis tallene er simple og illustrerede, så de er lette at afkode og fortæller en historie, som borgere kan relatere til. Dyk ned i stemmeprocenterne fra tidligere kommunalvalg, og brug tallene til at tematisere valgdeltagelse generelt. Fx: Hvor mange % stemte i kommunen i 90 erne - hvor mange gør nu? Har nabokommunen højere eller lavere stemmeprocent? Tallene kan illustreres med simple diagrammer og kan evt. laves i kommunes egne eller kampagnens farver. Brug programmer som Excel, Powerpoint eller Keynote til at generere diagrammerne - eller prøv en online service som fx amcharts.com eller piktochart.com.

11 10 Lav et virtuelt valgsted At sætte et korrekt kryds er vigtigt, for stemmen kan gå tabt, hvis krydset ikke er sat korrekt. Det er dog slet ikke så svært, og det skal borgerne se. Budskabet er, at et kryds er et kryds (og ikke en smiley), og at der kun er ét kryds pr. stemmeseddel. Opstil fx en valgboks på et offentligt sted, hvor I, med et glimt i øjet, giver borgerne mulighed for at øve sig i at sætte det perfekte kryds, før det går løs den 21. november. Overvej at optage en film til sociale medier fra eventen, som kan deles for at sprede budskabet om, hvor nemt det er at stemme KLAP DIG SELV PÅ SKULDEREN 4. LÆG STEMMESEDLEN I STEMMEURNEN 3. SÆT 1 KRYDS - VED PARTI ELLER KANDIDAT 2. MØD OP PÅ VALGSTEDET 1. BESTEM HVEM DER SKAL BESTEMME Kommunalvalget - trin for trin Skab synlighed omkring kommunalvalget for at gøre borgerne klar til at stemme. En mulighed er at sætte klistermærker på trapper i offentlige bygninger. For hvert trin på trappen står der en valghandling, f.eks.: 1. Bestem, hvem der skal bestemme 2. Mød op på valgstedet 3. Sæt 1 X ved parti eller kandidat 4. Læg stemmesedlen i stemmeurnen 5. Klap dig selv på skulderen SÅDAN STEMMER DU TIL KOMMUNALVALG

12 12 Budgetspil: Kommunekassen Kan du styre din by og blive genvalgt? Brug budgetspillet Kommunekassen Kan du styre din by og blive genvalgt? som et led i at klæde de unge på til kommunalvalget. Spillet giver de unge indblik i, hvad kommunalpolitikerne laver, og hvilke udfordringer de står overfor, når de lægger kommunes budget. Budgetspillet er udformet som et brætspil, hvor der medfølger en historie, som giver deltagerne et indblik i kommunens demografiske sammensætning. Der vil være tre til fire runder, hvor deltagerne bliver påvirket af en hændelse, som kan være god eller dårlig: Flere er kommet i job, den lokale svømmehal skal renoveres, osv. Til sidst kåres det bedste budget ud fra, om de har taget højde for den demografiske sammensætning og udvikling. Undervisningsmateriale til print kan hentes på Dialogportalen og kan tilpasses jeres kommune. Inspiration fra Roskilde Kommune

13 13 Børnevalg Hvem skal være børnenes borgmester i kommunen? Send - i god tid inden valgdagen - let forståeligt materiale, der handler om de opstillede kandidater, om demokrati, flertal og hvad der gør, at en by er god at bo i til alle byens daginstitutioner. På valgdagen sætter hvert barn sit kryds på stemmesedlen i valgboksen, og til sidst kåres børnenes nye borgmester ved en valgfest. Inspiration fra Frederikshavn Kommune 14 Borgmesterkæde Byens daginstitutioner laver en borgmesterkæde af valgfrit materiale. Det kan fx være papir, pap, perler, træ, ukogt pasta, gamle aviser eller noget helt andet kun fantasien sætter grænser! Andre idéer: Lav en konkurrence på de sociale medier, hvor den bedste borgmesterkæde kåres. Kæderne fremvises via et hashtag, og de bedste kan blive udstillet på biblioteker eller andre offentlige steder.

14 15 Prioriteringsøvelse Hvornår er kommunal- og regionspolitik vigtigt for dig? Vejledning til øvelsen: 1. Hver deltager får et kort med en opgave, som kommuner løser. 2. Deltagerne går rundt på gulvet og finder sammen to og to. De fortæller hinanden om den opgave, der står på deres kort. 3. Bagefter skal de i fællesskab fordele syv point mellem de to kort. De skal give flest point til det kort, de synes er vigtigst og skrive de tildelte point på bagsiden. 4. Ring med klokken: Alle deltagere bytter kort, så man ender med et nyt. 5. Herefter finder hver deltager en ny makker og laver ovenstående prioriteringsøvelse igen, nu med to nye opgaver. Skift af kort og pointdeling gentages tre gange. 6. Deltagerne regner pointsummen ud, som står på bagsiden af det kort, de står med til sidst. 7. Ordstyren spørger, om der er nogle kort, der har fået maxpoint altså 21 point. Tæl ned, indtil der er fundet de tre-fem kort med højest score. De tre-fem kort læses højt. 8. Ordstyren spørger: Hvorfor tror I, at disse opgaver har fået så mange point? Er I enige? Og hvad med de opgaver, som har fået få point? Undervisningsmateriale til print kan hentes på Dialogportalen.

15 16 Forløb for unge omkring lokalpolitik Lav forløb for de unge om lokalpolitik med fokus på, hvad kommunen er, hvilken betydning kommunen har for de unges hverdag, og hvad de kan gøre for at skabe forandringer i kommunen. Arranger fx et besøg fra nogle af kandidaterne til kommunalvalget, besøg rådhuset, engager de unge i at producere en valgavis eller andet, der kan få flere unge til at stemme. Inspiration fra Holbæk Kommune 17 Valgmøde for unge Eleverne gennemgår et undervisningsforløb, der fx strækker sig over tre uger, hvor hver skole (klasse) skal arbejde med et kommunalt emne, der optager dem. Disse emner præsenteres af eleverne til et valgmøde med kandidater til kommunalvalget. De unge har her mulighed for at høre kandidaternes syn på deres emner og opleve, at ikke alle politikere har samme synspunkter. Ligeledes har de unge mulighed for at gå i dialog med de fremmødte kandidater. Undervisningsmateriale til print kan hentes på Dialogportalen, hvor der i øvrigt eksisterer undervisningsmateriale om kommuner og valg. Inspiration fra Kolding Kommune

16 18 Demokratimøbler Indsatsen handler om at engagere unge førstegangsvælgere på erhvervsskolerne. Lav i samarbejde med eleverne på den lokale tekniske skole et antal talerstole, som kan bruges til debatter og events op til kommunalvalget. En anden mulighed er at få elever på bager/konditoruddannelserne til at lave valgkager i alle partiernes farver, som herefter deles ud. På den måde skabes en alternativ afstemning. Inspiration fra Roskilde Kommune

17 Inspirationskatalog Send kampagnen i arbejde KL 1. udgave, 1. oplag 2017 Ansvarshavende redaktør: KL Design: Weltklasse Foto: KL, kommuner, istock KL Weidekampsgade København S Tlf kl@kl.dk facebook.com/kommunerne

Interviewguide fokusgruppeinterview den. 8. November

Interviewguide fokusgruppeinterview den. 8. November Interviewguide fokusgruppeinterview den. 8. November Formålet med fokusgruppen i Odense er at få de unge til at tage stilling til en række tiltag, som Odense kommune har taget for netop at få de unge til

Læs mere

Inspirationskatalog Kommunalvalg 2013. Kommunerne og valgdeltagelsen

Inspirationskatalog Kommunalvalg 2013. Kommunerne og valgdeltagelsen Inspirationskatalog Kommunalvalg 2013 Kommunerne og valgdeltagelsen Kommuna Den 19. november 2013 er der kommunalvalg. Det er vigtigt, at så mange som muligt tager del i demokratiet den dag. Derfor opfordrer

Læs mere

MILJØMENTOR LAV DIN EGEN FILM M AR IAGERFJORD KO M M U N E

MILJØMENTOR LAV DIN EGEN FILM M AR IAGERFJORD KO M M U N E MILJØMENTOR LAV DIN EGEN FILM MILJØMENTOR HVAD ER EN MILJØMENTOR? En mentor er en erfaren person, som gennem rådgivning, sparring, vejledning, coaching og feedback deler ud af sin erfaring og sine kompetencer

Læs mere

Fakta om kampagnen. Uddybende om indsatserne:

Fakta om kampagnen. Uddybende om indsatserne: Fakta om kampagnen Målet med kampagnen er at skabe så stor interesse omkring kommunalvalget som muligt og dermed styrke valgdeltagelsen. Målgruppen er defineret som de borgere (ca. 20 procent), som stemmer

Læs mere

Et stærkt lokalt aftryk kræver, at kommunen tager kampagnen til sig Kommuner og regioner får kampagnens elementer til rådighed

Et stærkt lokalt aftryk kræver, at kommunen tager kampagnen til sig Kommuner og regioner får kampagnens elementer til rådighed Forord Et stærkt lokalt aftryk kræver, at kommunen tager kampagnen til sig: Den landsdækkende kampagne vil blive rullet ud, hvor vi for færrest midler kan møde flest mulige borgere indenfor målgruppen.

Læs mere

Landsdækkende deltager Assens Kommune også i kampagnen Tænk dig om før du ikke stemmer.

Landsdækkende deltager Assens Kommune også i kampagnen Tænk dig om før du ikke stemmer. Til alle 7., 8., 9. og 10. klasses årgange og ungdomsuddannelserne i Assens Kommune 15. juni 2017 Sag nr. 17/9638 #Ungestemmer Hvordan højner vi valgdeltagelsen for de unge i Assens? Assens Kommune ønsker

Læs mere

Notat. Forslagskatalog om øget mangfoldighed i valgdeltagelsen. Emne: Opsamling på temamøde om mangfoldighed i valgdeltagelsen

Notat. Forslagskatalog om øget mangfoldighed i valgdeltagelsen. Emne: Opsamling på temamøde om mangfoldighed i valgdeltagelsen Notat Emne: Opsamling på temamøde om mangfoldighed i valgdeltagelsen Til: Valgsekretariatet Kopi: til: Udsatterådet, Handicaprådet, ÅUF, Ungebyrådet, Integrationsrådet, Ligestillingsudvalget, Ældrerådet,

Læs mere

FAKTA OM KOMMUNAL- og REGIONSVALGET 2013

FAKTA OM KOMMUNAL- og REGIONSVALGET 2013 FAKTA OM KOMMUNAL- og REGIONSVALGET 2013 Generelt Ved kommunal- og regionsvalget i 2009 var stemmeprocenten på 65,8 procent. Det var et fald på godt fire procent i forhold til det seneste valg. Samtidig

Læs mere

Vis, at vi er mange, der vil det samme. Inspiration til deltagelse i Røgfri Fremtids 2018-kampagne

Vis, at vi er mange, der vil det samme. Inspiration til deltagelse i Røgfri Fremtids 2018-kampagne Vis, at vi er mange, der vil det samme Inspiration til deltagelse i Røgfri Fremtids 2018-kampagne 1 Inspiration til deltagelse i Røgfri Fremtids 2018-kampagne Den 31. maj 2018 er det WHO s World No Tobacco

Læs mere

UNGKOLDING - LÆRERVEJLEDNING SEPTEMBER/OKTOBER 2017 LÆRERVEJLEDNING DANMARKS STØRSTE VALGMØDE FOR UNGE

UNGKOLDING - LÆRERVEJLEDNING SEPTEMBER/OKTOBER 2017 LÆRERVEJLEDNING DANMARKS STØRSTE VALGMØDE FOR UNGE LÆRERVEJLEDNING DANMARKS STØRSTE VALGMØDE FOR UNGE Lærervejledning Samfundsfag Undervisningsforløb: Uge 40,41 & 43 1 Undervisningsmaterialet til Danmarks største valgmøde for unge er udarbejdet af en samfundslærer,

Læs mere

HUSK BØRNS STEMMER. Vi håber, at du vil hjælpe os med at huske børnenes stemmer. God valgkamp! Med venlig hilsen. Steen M.

HUSK BØRNS STEMMER. Vi håber, at du vil hjælpe os med at huske børnenes stemmer. God valgkamp! Med venlig hilsen. Steen M. HUSK BØRNS STEMMER KÆRE BYRÅDSKANDIDAT Ved det forestående kommunalvalg er børn og unge en stor gruppe i samfundet, som står uden en stemme. Det betyder, at de ikke har nogen indflydelse på de politiske

Læs mere

Valg til Seniorrådet 2013 28. februar 2013

Valg til Seniorrådet 2013 28. februar 2013 NOTAT Valg til Seniorrådet 2013 28. februar 2013 Handleplan for valg til Seniorråd Formål: At få afklaret hvordan procedurerne omkring det skal være. (Hvornår er de forskellige deadlines) Hente inspiration

Læs mere

Katalog over initiativer for at højne valgdeltagelsen

Katalog over initiativer for at højne valgdeltagelsen Katalog over initiativer for at højne valgdeltagelsen Initiativ 1 Annoncekampagne opfordring til at stemme Initiativ 2 Lokal udrulning af KL kampagnen Tænk dig om, før du ikke stemmer Initiativ 3 Mobil

Læs mere

Rejseplanen guider dig til dit nærmeste valgsted

Rejseplanen guider dig til dit nærmeste valgsted Rejseplanen guider dig til dit nærmeste valgsted Rejseplanen har indgået et samarbejde med KL, Danske Regioner og Økonomi- og Indenrigsministeriet, der tilsammen udgør parterne bag kampagnen Tænk dig om

Læs mere

TIPS OG TRICKS TIL PRÆSENTATION, FOTOGRAFERING OG MINI- UDSTILLING

TIPS OG TRICKS TIL PRÆSENTATION, FOTOGRAFERING OG MINI- UDSTILLING TIPS OG TRICKS TIL PRÆSENTATION, FOTOGRAFERING OG MINI- UDSTILLING TIPS OG TRICKS GODE RÅD TIL PRÆSENTATION, FOTOGRAFERING OG MINI-UDSTILLING Dette er tips og tricks til, hvordan man helt enkelt kan lave

Læs mere

POLITISK LEDERSKAB OG BORGERDIALOG

POLITISK LEDERSKAB OG BORGERDIALOG POLITISK LEDERSKAB OG BORGERDIALOG Holbæk Kommune har en klar ambition om at styrke dialogen om den politiske retning og inddrage borgere, brugere og virksomheder i udviklingen af politikker og løsninger.

Læs mere

Guide til projektledere: Succesfuld konceptudvikling, kommunikationsstrategi og eksekvering af dit projekt på BetterNow

Guide til projektledere: Succesfuld konceptudvikling, kommunikationsstrategi og eksekvering af dit projekt på BetterNow Guide til projektledere: Succesfuld konceptudvikling, kommunikationsstrategi og eksekvering af dit projekt på BetterNow version 1.0 maj 2012 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Definer budskabet

Læs mere

Mini. er for og bag.indd 2 12/01/12 10.0

Mini. er for og bag.indd 2 12/01/12 10.0 Mini er for og bag.indd 2 12/01/12 10.0 Mini 2 er ny Indhold.indd 2 13/01/12 15.2 Indhold Forord... 4-5 Baggrund... 6-7 Lærervejledning... 8-9 Øvelser: Job... 10-21 Medborgerskab... 22-33 Uddannelse...

Læs mere

ÅRETS STORE 2018 KAMPAGNE

ÅRETS STORE 2018 KAMPAGNE ÅRETS STORE 2018 KAMPAGNE Overblik over alt hvad du kan bruge for at gøre opmærksom på jeres arrangementer - HVEM TAGER DU MED? Sidste år var Danmark Spiser Sammen på næsten alles læber. Vi gentager successen

Læs mere

Oplæg om KL s indsats frem til kommunalvalget 2013

Oplæg om KL s indsats frem til kommunalvalget 2013 Oplæg om KL s indsats frem til kommunalvalget 2013 Faldende interesse? http://www.cvap.polsci.ku.dk/valgdeltagelse/valgdeltagelse_i_kommunerne/ Massiv forskning i kommunalvalget Valgdeltagelsen i Aarhus

Læs mere

Vedtægter for Ældrerådet. valg til Ældrerådet. Indhold

Vedtægter for Ældrerådet. valg til Ældrerådet. Indhold Vedtægter for Procedure Ældrerådet for valg til Ældrerådet Vedtægter for Ældrerådet Indhold Procedure for... 1 valg til Ældrerådet... 1 Lovgrundlag... 2 Valgdato... 2 Valgbestyrelse... 2 Valgbarhed...

Læs mere

ALLES VELFÆRD VORES KAMP

ALLES VELFÆRD VORES KAMP ALLES VELFÆRD VORES KAMP Få idéer til lokale aktiviteter, som du kan planlægge sammen med dine kolleger. ALLES VELFÆRD VORES KAMP Kampen for at nå vores mål ved overenskomstforhandlingerne er vigtig. Og

Læs mere

Kommunalvalg aktiviteter til fremme af valgdeltagelsen

Kommunalvalg aktiviteter til fremme af valgdeltagelsen Økonomiudvalget Punkt: 6 Acadre sagsnr.: 17/6719 Journalnr.: Sagsforløb: ØU - Åben sag Mødedato: 08.06.2017 Sagsansvarlig enhed: Politik, Udvikling og Borgerservice Sagsbehandler: Christian Buch Sørensen

Læs mere

Undervisningsmateriale til indskolingen

Undervisningsmateriale til indskolingen Undervisningsmateriale til indskolingen Øvelse 1: Snak i fællesskab Du kan starte med at (gen)fortælle, at tegnefilmen bl.a. viser, at børn og voksne tit tænker forskelligt. Malthes forældre tror slet

Læs mere

Sagsnr Notat vedr. forslag til valginitiativer "Demokrati 2020" Dokumentnr

Sagsnr Notat vedr. forslag til valginitiativer Demokrati 2020 Dokumentnr KØBENHAVNS KOMMUNE Kultur- og Fritidsforvaltningen Sekretariat & Kommunikation NOTAT 19-04-2016 Notat vedr. forslag til valginitiativer "Demokrati 2020" Kultur- og Fritidsudvalget besluttede den 24. september

Læs mere

ALLES VELFÆRD VORES KAMP

ALLES VELFÆRD VORES KAMP ALLES VELFÆRD VORES KAMP Få idéer til lokale aktiviteter, som du kan planlægge sammen med dine kolleger. ALLES VELFÆRD VORES KAMP Kampen for at nå vores mål ved overenskomstforhandlingerne er vigtig. Og

Læs mere

Vedtægter for Ældrerådet. valg til Ældrerådet Indhold

Vedtægter for Ældrerådet. valg til Ældrerådet Indhold Vedtægter for Procedure Ældrerådet for valg til Ældrerådet 2017 Vedtægter for Ældrerådet Indhold Procedure for...1 valg til Ældrerådet...1 Lovgrundlag...2 Valgdato...2 Valgbestyrelse...2 Valgbarhed...2

Læs mere

Nye sociale medier - Hvordan bruger man de nye medier strategisk?

Nye sociale medier - Hvordan bruger man de nye medier strategisk? Nye sociale medier - Hvordan bruger man de nye medier strategisk? Jesper Brieghel Chefkonsulent KL Anna Ebbesen Rådgiver Advice Digital Formål med workshoppen Hvordan bruger man de nye medier strategisk,

Læs mere

UU længere forløb. Planlægning af tema Fag: UU Klasse: 4.b

UU længere forløb. Planlægning af tema Fag: UU Klasse: 4.b UU længere forløb Planlægning af tema Fag: UU Klasse: 4.b Mål: Eleverne skal opleve, mærke og indse, at de har medansvar for og medindflydelse på at udarbejde en værdifuld løsning til en problemstilling

Læs mere

Side 2 af 5 den forbindelse også en del af det andet kampagnemateriale. Karen Bach Ravn fremhæver især klistermærkerne med sloganet Tænk dig om før du

Side 2 af 5 den forbindelse også en del af det andet kampagnemateriale. Karen Bach Ravn fremhæver især klistermærkerne med sloganet Tænk dig om før du Side 1 af 5 Nyhedsmagasinet Danske Kommuner nr. 02 / 2017 Fem ting kommunerne lærte af KV13 Kommunerne udvekslede ideer og erfaringer om, hvordan den lokale valgdeltagelse kan øges, da konsulenter, kommunikationsmedarbejdere

Læs mere

Referat Unge på tinge den 28. november 2013.

Referat Unge på tinge den 28. november 2013. Referat Unge på tinge den 28. november 2013. Dette referat tager udgangspunkt i de debatter og konklusioner de unge deltagere kom frem med på Unge på Tinge. Referatet er ucensureret. En debat uden filter!

Læs mere

Notat. Blandt indvandrerne stemmer folk fra de gamle EU-lande markant mere end folk fra ikke vestlige lande og fra de nye EU-lande.

Notat. Blandt indvandrerne stemmer folk fra de gamle EU-lande markant mere end folk fra ikke vestlige lande og fra de nye EU-lande. Staben Middelfart Kommune Østergade 11 5500 Middelfart www.middelfart.dk Telefon +45 8888 5500 Direkte +45 8888 5015 Fax +45 8888 5501 Dato: 15. maj 2013 Sagsnr.: 2013-005238-4 Martin.Albertsen@middelfart.dk

Læs mere

Vejledning TEA. Vejledning Afholdelse af skolebestyrelsesvalg

Vejledning TEA. Vejledning Afholdelse af skolebestyrelsesvalg TEA Vejledning Afholdelse af skolebestyrelsesvalg 1 Forord Har din kommune tilkøbt det modul som tillader forældrene at afgive deres stemmer elektronisk vha. NemID login er det langt den nemmeste og billigste

Læs mere

Det Fælles Bedste. Sådan holder du din egen samtalemiddag

Det Fælles Bedste. Sådan holder du din egen samtalemiddag Det Fælles Bedste Sådan holder du din egen samtalemiddag Kære vært, tak fordi du vil tage del i Det Fælles Bedste ved at være vært for en samtalemiddag om et af de emner, der ligger dig på sinde. En samtalemiddag

Læs mere

INSPIRATION TIL UNDERVISERE UNGDOMMENS FOLKEMØDE 2018

INSPIRATION TIL UNDERVISERE UNGDOMMENS FOLKEMØDE 2018 INSPIRATION TIL UNDERVISERE UNGDOMMENS FOLKEMØDE 2018 1 KÆRE UNDERVISER Den 6.-8. september afholdes Ungdommens Folkemøde 2018 i Valbyparken i København, og du og dine elever er selvfølgelig inviteret

Læs mere

Skolebestyrelsesvalget i Tabulex TEA

Skolebestyrelsesvalget i Tabulex TEA Skolebestyrelsesvalget i Tabulex TEA 1 Forord Før du går i gang med valget, skal du beslutte om valget skal gennemføres på papirstemmesedler, eller om det skal gennemføres elektronisk så forældrene stemmer

Læs mere

Vedtægter for Ældrerådet. valg til Ældrerådet Indhold

Vedtægter for Ældrerådet. valg til Ældrerådet Indhold Vedtægter for Procedure Ældrerådet for valg til Ældrerådet 2017 Vedtægter for Ældrerådet Indhold Procedure for...1 valg til Ældrerådet...1 Lovgrundlag...2 Valgdato...2 Valgbestyrelse...2 Valgbarhed...2

Læs mere

TIPS OG TRICKS TIL PRÆSENTATION, FOTOGRAFERING OG MINI- UDSTILLING

TIPS OG TRICKS TIL PRÆSENTATION, FOTOGRAFERING OG MINI- UDSTILLING TIPS OG TRICKS TIL PRÆSENTATION, FOTOGRAFERING OG MINI- UDSTILLING TIPS OG TRICKS GODE RÅD TIL PRÆSENTATION, FOTOGRAFERING OG MINI-UDSTILLING Dette er tips og tricks til, hvordan man helt enkelt kan lave

Læs mere

VEJLEDNING. Skolebestyrelsesvalg TEA

VEJLEDNING. Skolebestyrelsesvalg TEA VEJLEDNING Skolebestyrelsesvalg TEA Indhold [Indsæt indholdsfortegnelse på samme måde som her nedenfor] Baggrund... 3 [Overskrift]... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. [Overskrift]... Fejl! Bogmærke er

Læs mere

Idekatalog Valgdeltagelse

Idekatalog Valgdeltagelse Ideer, som er igangsat: Ide nr. Beskrivelse Bemærkninger 1 Ungdomsvalg Ikast Avis afholder ungdomsvalg a) Ungdomsvalg b) Ungdomsvalg som i 2009 2 Mobilt afstemningssted på uddannelsesinstitutioner a) Gøre

Læs mere

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole!

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole! Forløbet om mad og måltider er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og det stiller ikke

Læs mere

VEJLEDNING TIL DEN VALGANSVARLIGE

VEJLEDNING TIL DEN VALGANSVARLIGE VEJLEDNING TIL DEN VALGANSVARLIGE UNDERVISNINGSFORLØB 12.-29. JANUAR 2015 Fotograf: Ehrbahn Jacob/Polfoto Velkommen som valgansvarlig til Skolevalg 2015! Skolevalg er en valghandling, der foregår torsdag

Læs mere

Samlet præsentation af valgaktiviteter

Samlet præsentation af valgaktiviteter Samlet præsentation af valgaktiviteter Fælles regional valgkampagne De fem regioner og Danske Regioner er gået sammen om en oplysningskampagne, der skal styrke valgdeltagelsen ved regionsvalget. Kampagnen

Læs mere

1) Introduktion til projektarbejdet (15 minutter) Slide 2

1) Introduktion til projektarbejdet (15 minutter) Slide 2 Sæt dit aftryk session 1 Sådan gør du 1) Introduktion til projektarbejdet (15 minutter) Slide 2 Start med at fortælle kursisterne, at de i dag og i den kommende tid skal arbejde med at udtænke et projekt,

Læs mere

MAD OG MÅLTIDER. God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole.

MAD OG MÅLTIDER. God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole. MAD OG MÅLTIDER Forløbet om mad og måltider kan du printe og lægge i Sundhedsmappen. Det er enkelt at gå til, og det stiller ikke krav om specifik faglig viden inden for mad- og måltider eller sundhed.

Læs mere

Som en start kan I tage en runde, hvor I deler jeres opfattelser af, hvordan valgkampen er gået. Husk i skal have kreds perspektivet når i evaluere.

Som en start kan I tage en runde, hvor I deler jeres opfattelser af, hvordan valgkampen er gået. Husk i skal have kreds perspektivet når i evaluere. Evaluering af Regionsvalgkampen 2017. Som en start kan I tage en runde, hvor I deler jeres opfattelser af, hvordan valgkampen er gået. Husk i skal have kreds perspektivet når i evaluere. 1. Kampagnestrategi

Læs mere

Retningslinjer for konkurrencen Byg en By 2015

Retningslinjer for konkurrencen Byg en By 2015 18. august 2015 Side 1 af 5 Retningslinjer for konkurrencen Byg en By 2015 Byg en By er et fagligt brobygningsforløb udformet som en konkurrence, hvor grundskoleelever og erhvervsskoleelever danner et

Læs mere

Økonomi og Administration Sagsbehandlere: Rikke Østergaard Pedersen og Tim Nelson Sagsnr A Dato:

Økonomi og Administration Sagsbehandlere: Rikke Østergaard Pedersen og Tim Nelson Sagsnr A Dato: Økonomi og Administration Sagsbehandlere: Rikke Østergaard Pedersen og Tim Nelson Sagsnr. 17.00.00-A00-4-17 Dato: 26.10.2017 Kortlægning af udvalgte kommunale ungeråd Nedenfor fremgår en kortlægning af

Læs mere

KOMMUNAL- OG REGIONSVALG 21. november

KOMMUNAL- OG REGIONSVALG 21. november KOMMUNAL- OG REGIONSVALG 21. november Regionernes indsats for en høj stemmeprocent Kandidat? Dine vælgere vil møde kampagnen fra regionerne. Se mere her EN HØJ VALGDELTAGELSE En høj stemmeprocent er målsætningen

Læs mere

100-året for kvinders valgret til kommunerne. et inspirationskatalog. Den 20. april 1908 vedtog Rigsdagen Lov om Kommunale

100-året for kvinders valgret til kommunerne. et inspirationskatalog. Den 20. april 1908 vedtog Rigsdagen Lov om Kommunale 100-året for kvinders valgret til kommunerne et inspirationskatalog Den 20. april 1908 vedtog Rigsdagen Lov om Kommunale Valg, hvor kvinder fik valgret til kommunerne Forord: Den 20. april 2008 er det

Læs mere

VEJLEDNING TIL VALGKONTROLLANTEN

VEJLEDNING TIL VALGKONTROLLANTEN VEJLEDNING TIL VALGKONTROLLANTEN UNDERVISNINGSFORLØB 12.-29. JANUAR 2015 Fotograf: Ehrbahn Jacob/Polfoto Velkommen som valgkontrollant til Skolevalg 2015! Skolevalg er en valghandling, der foregår torsdag

Læs mere

Du kan gøre en forskel

Du kan gøre en forskel Kommunaludvalget 2011-12 KOU alm. del Bilag 118 Offentligt Myter og fakta om kommunalpolitik Du kan gøre en forskel Kommunalvalg Den 19. november 2013 er der valg til kommunalbestyrelserne i Danmarks 98

Læs mere

Kommunalvalg Forslag og værktøjer til Friluftsrådets kredse

Kommunalvalg Forslag og værktøjer til Friluftsrådets kredse Kommunalvalg 2017 Forslag og værktøjer til Friluftsrådets kredse 1 Det kan du finde i materialet 1. Kommunalvalg i Friluftsrådets kredse 2. Idékatalog med eksempler på mærkesager 3. Guide og værktøjer

Læs mere

Holbæk Kommunes valgfremmeinitiativer ved kommunalvalget i 2013

Holbæk Kommunes valgfremmeinitiativer ved kommunalvalget i 2013 Holbæk Kommunes valgfremmeinitiativer ved kommunalvalget i 2013 Din hverdag dit valg Kommunikationsafdelingen udviklede Holbæk Kommunes egen valgfremme-kampagne. Fortællerammen for kampagnen var Din hverdag

Læs mere

Rusmiddelforebyggende. undervisning MODUL 3. Sociale overdrivelser

Rusmiddelforebyggende. undervisning MODUL 3. Sociale overdrivelser Rusmiddelforebyggende undervisning MODUL 3 MODUL 3 Aktiviteter Øvelse 3: Gæt hvor mange. Læreroplæg:. Holddiskussion: Hvordan opstår sociale overdrivelser? Læreroplæg: Mediernes rolle. Formål Gæt hvor

Læs mere

Idékatalog. Unges bud på bedre trivsel UNGDOMSBUREAUET

Idékatalog. Unges bud på bedre trivsel UNGDOMSBUREAUET Idékatalog Unges bud på bedre trivsel UNGDOMSBUREAUET Forord Samtalesalon en ramme for de svære samtaler I forbindelse med initiativet Unges bud på bedre trivsel har Ungdomsbureauet afholdt 20 workshops

Læs mere

- Et valgsite på koege.dk Valgsitet linkede til borger.dk, så det var generelle oplysninger, der fremgik.

- Et valgsite på koege.dk Valgsitet linkede til borger.dk, så det var generelle oplysninger, der fremgik. NOTAT Dato Kultur- og Økonomiforvaltningen Staben Forslag til valgtiltag ved Kommunalvalg 2017 Køge Rådhus Torvet 1 4600 Køge Kommunalvalget i 2013 Ved valget i 2013 var stemmeprocenten i Køge på 75,93

Læs mere

Demokrati, indflydelse og ungerådsvalg

Demokrati, indflydelse og ungerådsvalg Demokrati, indflydelse og ungerådsvalg 2 2 Forløbets indhold Del 1 Demokrati i Københavns Kommune Del 2 Ungeråd KBH Del 3 Giv Ungeråd KBH klassens mærkesager Del 4 Stil op til ungerådsvalg 2018 Del 5 Stem

Læs mere

ALLES VELFÆRD VORES KAMP

ALLES VELFÆRD VORES KAMP ALLES VELFÆRD VORES KAMP Få idéer til lokale aktiviteter, som du kan planlægge sammen med dine kolleger. ALLES VELFÆRD VORES KAMP Kampen for at nå vores mål ved overenskomstforhandlingerne er vigtig. Og

Læs mere

Kommunalvalg 2013. Kommunikation vil sætte fokus på det lokale demokrati i 2013. Anledningen er det kommende kommunalvalg den 19. november.

Kommunalvalg 2013. Kommunikation vil sætte fokus på det lokale demokrati i 2013. Anledningen er det kommende kommunalvalg den 19. november. Kommunalvalg 2013 Kommunikation vil sætte fokus på det lokale demokrati i 2013. Anledningen er det kommende kommunalvalg den 19. november. Målet er at standse den faldende valgdeltagelse, som eksperter

Læs mere

Undervisningsmateriale til STATSMINISTEREN + DEMOKRATI-WORKSHOP Egnet til 0.-3. klasse. af Marie Kilsgaard Møller

Undervisningsmateriale til STATSMINISTEREN + DEMOKRATI-WORKSHOP Egnet til 0.-3. klasse. af Marie Kilsgaard Møller D E -M O-K R A-T I Undervisningsmateriale til STATSMINISTEREN + DEMOKRATI-WORKSHOP Egnet til 0.-3. klasse af Marie Kilsgaard Møller www.quasite ater.dk INDHOLD SIDE 2 Kap. 1: At bestemme - Hvem bestemmer

Læs mere

Referat fra mødet i Demokrati- og Borgerudvalget. (Indeholder åbne dagsordenspunkter)

Referat fra mødet i Demokrati- og Borgerudvalget. (Indeholder åbne dagsordenspunkter) Referat fra mødet i Demokrati- og Borgerudvalget (Indeholder åbne dagsordenspunkter) Mødedato: Tirsdag den 9. maj 2017 Mødested: Mødelokale 505 Mødetidspunkt: Kl. 16:00-19:00 Medlemmer: Formand: Christian

Læs mere

Dit Demokrati: OVERORNET LÆRER VEJLEDNING

Dit Demokrati: OVERORNET LÆRER VEJLEDNING Dit Demokrati: OVERORNET LÆRER VEJLEDNING DIT DEMOKRATI: OVERORDNET LÆRERVEJLEDNING SIDE 1 OVERORDNET LÆRERVEJLEDNING INDLEDNING Dit Demokrati film og opgaver Folketinget ønsker at engagere unge i demokrati

Læs mere

VALG AF SKOLEBESTYRELSE Få indflydelse på dit barns skole meld dig som kandidat til skolebestyrelsen

VALG AF SKOLEBESTYRELSE Få indflydelse på dit barns skole meld dig som kandidat til skolebestyrelsen VALG AF SKOLEBESTYRELSE 2018 Få indflydelse på dit barns skole meld dig som kandidat til skolebestyrelsen 2 Skolebestyrelsesvalg 2018 FORORD Kære forældre til børn i skolerne i Albertslund Kommune. Jeg

Læs mere

VALG AF SKOLEBESTYRELSE 2014

VALG AF SKOLEBESTYRELSE 2014 VALG AF SKOLEBESTYRELSE 2014 Få indflydelse på dit barns skole meld dig som kandidat til skolebestyrelsen www.albertslund.dk/skoleroguddannelse Skolebestyrelsesvalg 2014 1 2 Skolebestyrelsesvalg 2014 FORORD

Læs mere

Forløb: Regions- og kommunalvalget 21. november 2017

Forløb: Regions- og kommunalvalget 21. november 2017 Forløb: Regions- og kommunalvalget 21. november 2017 Længde: 8-9 lektioner af 60 min. varighed. Faglige mål: o Anvende viden, begreber og faglige sammenhænge fra kernestoffet til at forklare og diskutere

Læs mere

Har de unge glemt kommunalpolitik eller har kommunalpolitikerne glemt de unge?

Har de unge glemt kommunalpolitik eller har kommunalpolitikerne glemt de unge? Har de unge glemt kommunalpolitik eller har kommunalpolitikerne glemt de unge? Nye tal fra Cevea viser, at kun 20,3 pct. af de unge mellem føler sig inddraget i kommunalpolitik, mens tallet for de 64-75

Læs mere

UDVIKLINGSKOMMUNIKATION OG FOLKELIG FORANKRING VÆRKTØJSPAPIR

UDVIKLINGSKOMMUNIKATION OG FOLKELIG FORANKRING VÆRKTØJSPAPIR UDVIKLINGSKOMMUNIKATION OG FOLKELIG FORANKRING VÆRKTØJSPAPIR Folkelig forankring handler om opbakning til og engagement i det internationale udviklingsarbejde. Kommunikation og oplysning kan hjælpe jer

Læs mere

Assembly Voting. valget er dit. et interaktivt demokratirollespil til folkeskolens ældste klasser og ungdomsuddannelser.

Assembly Voting. valget er dit. et interaktivt demokratirollespil til folkeskolens ældste klasser og ungdomsuddannelser. Assembly Voting valget er dit et interaktivt demokratirollespil til folkeskolens ældste klasser og ungdomsuddannelser. Valget er dit Et demokratirollespil til folkeskolens ældste klasser og til ungdomsuddannelser,

Læs mere

Notat. De 8 trin ifm. deltagelse i kampagnen 06.06.05 CLO

Notat. De 8 trin ifm. deltagelse i kampagnen 06.06.05 CLO Notat 06.06.05 CLO De 8 trin ifm. deltagelse i kampagnen Den fællesoffentlige bestyrelse for digital forvaltning har taget initiativ til en fælles markedsføringskampagne for digitale offentlige selvbetjeningsløsninger.

Læs mere

Konceptforslag for afholdelse af prøvevalg for de 16- og 17-årige i forbindelse med kommunalvalget i 2009.

Konceptforslag for afholdelse af prøvevalg for de 16- og 17-årige i forbindelse med kommunalvalget i 2009. 2009 Konceptforslag for afholdelse af prøvevalg for de 16- og 17-årige i forbindelse med kommunalvalget i 2009. KL s Konsulentvirksomhed, Køge Kommune og DUF Dansk Ungdoms Fællesråd indledte i efteråret

Læs mere

6. årgang Vamdrup skole - senest opdateret Videnindsamling Videnspejling Observation Idéskabelse

6. årgang Vamdrup skole - senest opdateret Videnindsamling Videnspejling Observation Idéskabelse 6. årgang Vamdrup skole - senest opdateret 13.10.16 Invitation Videnindsamling Videnspejling Observation Idéskabelse Relevans et krystalklare spørgsmål Løsning PLANLÆGNING HVOR SKAL ET FOREGÅ? HVA ER ET

Læs mere

Indhold. Er du i tvivl om regler i forbindelse med fotografering og videooptagelse i Ungdommens Røde Kors, kan du skrive til

Indhold. Er du i tvivl om regler i forbindelse med fotografering og videooptagelse i Ungdommens Røde Kors, kan du skrive til 1 Indhold 1.0 Aldersgrænse og godkendelse af samtykkeerklæring... 3 1.1 Samtykkeerklæring... 3 1.2 Samtykkeerklæringens form... 3 2.0 Fotografering/optagelse på aktiviteter... 4 2.1 Billeder fra events/det

Læs mere

Innovation Step by Step

Innovation Step by Step Innovation Step by Step Elevhæfte. kl. verdens bedste læserum Et tværfagligt forløb mellem dansk og billedkunst Innovation Step by Step Et undervisningsmateriale til mellemtrinnet med fokus på arkitektur

Læs mere

Gode råd til samarbejdet med ambassadører

Gode råd til samarbejdet med ambassadører Gode råd til samarbejdet med ambassadører Guide til landsdelskonsulenter Marts 2016 Denne guides indhold Formål Din opgave som landsdelskonsulent Ambassadøren Ambassadøren Ambassadørens opgave Tre eksempler

Læs mere

Er du i tvivl om regler i forbindelse med fotografering og videooptagelse i Ungdommens Røde Kors, kan du skrive til

Er du i tvivl om regler i forbindelse med fotografering og videooptagelse i Ungdommens Røde Kors, kan du skrive til 1 Indhold 1.0 Aldersgrænse og godkendelse... 3 2.0 Mundtlig vs. skriftlig godkendelse... 3 2.1 Børn (0-15 år)... 3 2.2 Voksne (16- år)... 3 2.3 Fotografering/optagelse på aktiviteter... 3 2.4 Billeder

Læs mere

Borgerpanel: Lokaldemokratiet i Fredericia Kommune

Borgerpanel: Lokaldemokratiet i Fredericia Kommune Borgerpanel: Lokaldemokratiet i Fredericia Kommune Byrådet i Fredericia Kommune ønsker at styrke lokaldemokratiet i kommunen. Derfor har vi brug for dine inputs til, hvordan vi engagerer endnu flere borgere

Læs mere

Viden og inspiration til en fælles indsats for at sikre børn og unge gode oplevelser på sociale medier

Viden og inspiration til en fælles indsats for at sikre børn og unge gode oplevelser på sociale medier Viden og inspiration til en fælles indsats for at sikre børn og unge gode oplevelser på sociale medier Gratis & uafhængig platform Hvad er SoMe-Right, og hvordan arbejder vi? HVAD ER SOME-RIGHT? SoMe-Right

Læs mere

Behandling af klager over kommunalvalget den 21. november 2017

Behandling af klager over kommunalvalget den 21. november 2017 Indstilling Til Aarhus Byråd Fra Borgmesterens Afdeling Dato 27. november 2017 Prioriteret sag Behandling af klager over kommunalvalget den 21. november 2017 1. Resume Aarhus Kommune har i forbindelse

Læs mere

FORENINGSGUIDEN Center for Socialt Ansvar

FORENINGSGUIDEN Center for Socialt Ansvar EESTYRELSESARB FORENINGSGUIDEN Center for Socialt Ansvar B1 FUNDRAISING JDE ØKONOMI EESTYRELSESARB EESTYRELSESARB EESTYRELSESARB EESTYRELSESARB EESTYRELSESARB INTRODUKTION til Foreningsguiden Denne guide

Læs mere

Kom ud over rampen med budskabet

Kom ud over rampen med budskabet Kom ud over rampen med budskabet Side 1 af 6 Hvad er god kommunikation? God kommunikation afhænger af, at budskaberne ikke alene når ud til målgruppen - de når ind til den. Her er det særligt vigtigt,

Læs mere

Implementering af samtaleredskabet Spillerum. Et inspirationskatalog til medarbejdere i dagtilbud

Implementering af samtaleredskabet Spillerum. Et inspirationskatalog til medarbejdere i dagtilbud Implementering af samtaleredskabet Spillerum Et inspirationskatalog til medarbejdere i dagtilbud Indholdsfortegnelse: 1. Indledning 1 1.1 Hvad er inspirationskataloget? 1 2. Rammesætning for arbejdet med

Læs mere

En praktisk håndbog om tips til anvendelsen af. som effektivt redskab

En praktisk håndbog om tips til anvendelsen af. som effektivt redskab En praktisk håndbog om tips til anvendelsen af som effektivt redskab SOCIALE MEDIER 2015 3.300.000 DANSKE BRUGERE PÅ FACEBOOK - svarende til 68% af den danske befolkning i aldersgruppen 13 år eller ældre.

Læs mere

Regioner til kamp mod lav valgdeltagelse

Regioner til kamp mod lav valgdeltagelse NYHEDSBREVET DANSKE REGIONER UDKOMMER HVER 14. DAG NR 12 21. AUGUST 2013 REGIONSVALG 2013 Regioner til kamp mod lav valgdeltagelse Der skal gøres en ekstraordinær indsats for at få borgerne til stemmeurnerne

Læs mere

Udeskoleforløb Matematik i 1. klasse

Udeskoleforløb Matematik i 1. klasse Udeskoleforløb Matematik i 1. klasse Matematik i 1. klasse Fag: matematik Klassetrin : 1. klasse Sted: Skolegården og/eller Naturen i nærheden Årstid: Hele året Kort om forløbet: Her er samlet 11 matematik

Læs mere

Bilag 6.1 SYDDANSK UNIVERSITET / ONLINE STRATEGI. Vision: Scenarier

Bilag 6.1 SYDDANSK UNIVERSITET / ONLINE STRATEGI. Vision: Scenarier Bilag 6.1 SYDDANSK UNIVERSITET / ONLINE STRATEGI Vision: Scenarier Et internationalt universitet med fokus på de studerende Vejviseren til dit rette valg Destination for læring & oplysning Livet & menneskene

Læs mere

Demokrati, indflydelse og ungerådsvalg

Demokrati, indflydelse og ungerådsvalg Demokrati, indflydelse og ungerådsvalg 1 Forløbets indhold Del 1 Demokrati i Københavns Kommune Del 2 Ungeråd KBH Del 3 Giv Ungeråd KBH klassens mærkesager Del 4 Stil op til ungerådsvalg 2018 Del 5 Stem

Læs mere

Op af sofaen - anbefalinger til det lokale demokrati

Op af sofaen - anbefalinger til det lokale demokrati Op af sofaen - anbefalinger til det lokale demokrati Lynne Birch Hansen Temperaturen på det lokale demokrati Pressemeddelelse af 17. december 2012 Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager vil sende

Læs mere

Filmkonkurrence i udskolingen

Filmkonkurrence i udskolingen Filmkonkurrence i udskolingen - Gør de ti farligste år i trafikken mere sikre for dig og for andre PRÆMIER 1. præmie: 5.000 kr. til klassekassen 2. præmie: 3.000 kr. til klassekassen 3. præmie: 1.000 kr.

Læs mere

Projektvejledning. Del 2: Sæt fokus på røgfri dagpleje til kommunalvalget

Projektvejledning. Del 2: Sæt fokus på røgfri dagpleje til kommunalvalget Projektvejledning Del 2: Sæt fokus på røgfri dagpleje til kommunalvalget Velkommen til anden del af Ren luft til ungerne Kære frivillige Vi har et vigtigt budskab: Børn skal ikke udsættes for tobaksforurening

Læs mere

Referat fra mødet i Demokrati- og Borgerudvalget. (Indeholder åbne dagsordenspunkter) Jette Irene Kjær. Marianne Thomsen (F) Steen Wrist Ørts (A)

Referat fra mødet i Demokrati- og Borgerudvalget. (Indeholder åbne dagsordenspunkter) Jette Irene Kjær. Marianne Thomsen (F) Steen Wrist Ørts (A) Referat fra mødet i Demokrati- og Borgerudvalget (Indeholder åbne dagsordenspunkter) Mødedato: Tirsdag den 7. marts 2017 Mødested: Mødelokale 505 Mødetidspunkt: Kl. 16:00-19:00 Medlemmer: Fraværende: Formand:

Læs mere

PROGRAM FOR DAGEN ONE-DAY FILM MAKER. Lav jeres egen kortfilm på en dag. Tirsdag den 10. januar. Tirsdag den 10. januar

PROGRAM FOR DAGEN ONE-DAY FILM MAKER. Lav jeres egen kortfilm på en dag. Tirsdag den 10. januar. Tirsdag den 10. januar ONE-DAY FILM MAKER Lav jeres egen kortfilm på en dag Tirsdag den 10. januar Jeres egne fiktions- eller dokumetarfilm På workshoppen skal I lave film i grupper. Hver gruppe skal skrive, optage og klippe

Læs mere

Læringsmål Materialer Forberedelse og organisering Fremgangsmåde

Læringsmål Materialer Forberedelse og organisering Fremgangsmåde I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed jf. Sundhedsstjernen. De ved også, at de selv kan

Læs mere

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole!

God fornøjelse med at få Styr på Sundheden i jeres klasse og på jeres skole! Forløbet om venner og fællesskaber er en del af Sundhedsmappen. Hvis du har downloadet forløbet fra vores hjemmeside, kan du printe det og selv sætte det i en mappe. Det er enkelt at gå til, og det stiller

Læs mere

Skolebestyrelserne anmodes derfor om at afgive høringssvar herom i henhold til efterfølgende afsnit.

Skolebestyrelserne anmodes derfor om at afgive høringssvar herom i henhold til efterfølgende afsnit. Høring om Forslag om skolebestyrelsers sammensætning, vederlag for elev- og forældrerrepræsentanter i skolebestyrelser, regler for valg af forældrerepræsentanter til skolebestyrelsen samt tidsplan for

Læs mere

Vedr. Børn og Unge-byrådet i Aarhus Kommune 2014/2015

Vedr. Børn og Unge-byrådet i Aarhus Kommune 2014/2015 Til skolelederen og lærerne i 7. 10. klasse August 2014 Vedr. Børn og Unge-byrådet i Aarhus Kommune 2014/2015 Børn og Unge-byrådet starter op igen med fornyet kraft Vi kan nu se tilbage på fem rigtig gode

Læs mere

HUL I HOVEDET UNDERVISNINGSMATERIALE. Litteraturguide ARBEJDSOPGAVER & SPØRGSMÅL KLASSE.

HUL I HOVEDET UNDERVISNINGSMATERIALE. Litteraturguide ARBEJDSOPGAVER & SPØRGSMÅL KLASSE. UNDERVISNINGSMATERIALE Litteraturguide ARBEJDSOPGAVER & SPØRGSMÅL 7.-9. KLASSE LÆRERVEJLEDNING Ungdomsromanen Hul i hovedet handler om, hvordan det er at være ung og ramt af afasi, som betyder, at man

Læs mere

Kære lærer Velkommen til Hele Verden i Skole 2013, der i år sætter fokus på børn i det mellemamerikanske land Nicaragua

Kære lærer Velkommen til Hele Verden i Skole 2013, der i år sætter fokus på børn i det mellemamerikanske land Nicaragua Kære lærer Velkommen til Hele Verden i Skole 2013, der i år sætter fokus på børn i det mellemamerikanske land Nicaragua NICARAGUA LæseRaketten sætter med udgangspunkt i børn fra Nicaragua fokus på en række

Læs mere

Information om lokale udsatteråd

Information om lokale udsatteråd Information om lokale udsatteråd I denne pakke finder du information om lokale udsatteråd. Pakken kan bruges som generel oplysning og/eller som inspiration til selv at oprette et lokalt udsatteråd. Indhold

Læs mere