Hvidbog for akut kirurgi, traumatologi og herniekirurgi

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Hvidbog for akut kirurgi, traumatologi og herniekirurgi"

Transkript

1 Hvidbog for akut kirurgi, traumatologi og herniekirurgi - Akutkirurgen er afdelingens ekspert indenfor traume-, galde-, hernie- og akutkirurgi. Således omfatter fagområdet galde- og herniesygdom samt et bredt spektrum af akutte abdominalkirurgiske sygdomme. Målbeskrivelse Vedtægter Certificering Snitflader til øvrige fagområder Colo-rectal Esophagus-cardia-ventrikel Børnekirurgi Hepato-pankrea-biliær Ekspertområdet traumatologi Ekspertområdet herniekirurgi Guidelines 1. Målbeskrivelse Uddannelsen i fagområdet akut kirurgi med ekspertområderne i traumatologi og herniekirurgi efter afsluttet speciallægeuddannelse varer to år og sker i henhold til nedennævnte målbeskrivelse. Det forudsættes, at enhver som accepteres til uddannelsen til Akut kirurg har opnået de i hoveduddannelsen beskrevne kompetencer. Ved ansøgning til uddannelse inden for fagområdet vil der blive lagt vægt på tidligere erfaring inden for fagområdet ligesom kursusaktivitet, undervisningserfaring og videnskabeligt arbejde indenfor fagområdet vil være yderligere kvalificerende. Krav for at kunne blive Akut kirurg Speciallæge i kirurgi eller kirurgisk gastroenterologi gennem 2 år. Beskæftiget på afdeling med akutindtag i mindst 2 år inden for de sidste 5 år. Herudover skal man tillige have haft en vagtbærende funktion. Dokumenteret forskningsaktivitet inden for fagområdets grænser. Gennemført/bestået de i målbeskrivelsen obligatoriske kurser. Rutineret i målbeskrivelsens operative krav. Uddannelsesprogram for fagområdet Akut kirurgi med ekspertområderne traumatologi og herniekirurgi. Uddannelsen er baseret på praktisk arbejde, teoretiske studier, træningsprogrammer og kursusforløb parallelt med vedligeholdelses- og evalueringstiltag. For kirurger under uddannelse i fagområdet skal der udfærdiges en uddannelsesplan. Den skal tilrettelægges individuelt, så den

2 enkelte kirurg kan opnå målbeskrivelsens kompetencer. Udover det individuelt planlagte forløb skal der etableres en kontakt til en mentor på hver afdeling uddannelsesplanen omhandler. Mentor skal være omdrejningspunkt og ressourceperson i udformningen af uddannelsesplanen, og følge den enkelte kirurg under hele forløbet. Mentor er en speciallæge inden for fagområdet og han/hun skal udover ovennævnte fungere som en mere erfaren kollega, der kan yde rådgivning og sparring. Praktiske forhold omkring arbejdssted Flere afdelinger er specialiseret og udliciterer elektiv kirurgi til matrikler med satellitfunktion er det vigtigt at sikre, at uddannelsesplanen tager højde for en rotation mellem disse matrikler således at målbeskrivelsens krav opnås. Ansættelser/ophold på udenlandske afdelinger med funktion inden for fagområdet kan indgå i uddannelsesforløbet og anses for ønskværdige. Opholdet skal dog forhåndsgodkendes af fagområdets bestyrelse for at være meriterende. Færdighedstræning Med mindre kirurgen inden for 5 år tidligere har gennemført sådanne kurser skal hans/hendes uddannelsesplan som minimum indeholde følgende kurser eller kurser svarende til: Advanced Trauma Life Support (ATLS), ATLS Danmark Definitive Surgical Trauma Care (DSTC) Basis i ultralydsdiagnostik, Dansk Ultralyd Diagnostisk Selskab. Teoretisk viden Det teoretiske curriculum defineres af UEMS Emergecy surgery. Det forventes, at kirurgen under sin uddannelse opnår en teoretisk viden svarende til UEMS EmSurg niveau i galde-, hernie- og akutkirurgi. Den teoretiske del i uddannelsesplanen skal følge det praktiske uddannelsesforløb og være en kombination af selvstudier, undervisning og E- learning. Specielt indenfor den akutte kirurgi kan kirurgen med fordel deltage i kurser og kongresser som omhandler andet end egentlig kirurgisk håndtering. Således vil kurser i fx væske- og antibiotikaterapi eller hæmostase mhp optimering af den operative patient være relevant. Der kan etableres kurser i de forskellige discipliner indenfor Akut kirurgien på nationalt eller regionalt plan for at erhverve sig de nødvendige kompetencer i henhold til målbeskrivelsen. Mht uddannelse af den akutte kirurg, forudsættes det gennemført fellowship i akut kirurgi og traumatologi samt bestået UEMS eksamen i emergency surgery. Under fellowship er der påkrævet fokuseret ophold i tilgrænsende fagområder for at opfylde de operative krav til UEMS EmSurg.

3 Evaluering Certificering efter UEMS Eksamen i Emergency Surgery skal bestås. Godkendelse For at gå til eksamen i UEMS regi skal operationslister verificeres ved en af UEMS anerkendt person. Kompetencer Akutkirurgen er afdelingens ekspert indenfor traume-, galde-, hernie- og akutkirurgi. Således omfatter fagområdet galde- og herniesygdom samt et bredt spektrum af akutte abdominalkirurgiske sygdomme. Det er vigtigt, at akutkirurgen holder sig ajour med viden indenfor galde- og herniekirurgi både hvad angår udredning, indikationer for kirurgi og kirurgisk teknik. Herunder også hvilke kategorier af fx hernier som varetages som ekspertfunktion. Inden for det akutkirurgiske område skal akutkirurgen være i stand til at modtage, resuscitere, diagnosticere og behandle det akutte abdomen efter gældende evidens. Således også at være i stand til at prioritere patientens tilstand og tilpasse det diagnostiske udredningsprogram og valg af behandling samt udvikle fagområdet fremadrettet. Det forventes at akutkirurgen har et indgående kendskab til de forskellige billeddiagnostiske modaliteter samt invasive radiologiske behandlingsmetoder. Traumepatienten og den akut svært syge kirurgiske patient håndteres af Akutkirurgen ud fra ATLSprincipperne og Damage Control Resuscitation/Surgery-principperne som akutkirurgen får et indgående kendskab til. Akutkirurgens kompetencer inkluderer håndtering og optimering af den perioperative patient, herunder den septiske og den hypovolæme patient. Diagnosticering og håndtering af postoperative kirurgiske komplikationer hører ligeledes til Akutkirurgens arbejdsopgaver. Fagområdet inkluderer børn > 2 år, dog afhængig af regionale forskelle. Uddannelsesplanen skal tage højde for, at kirurgen får praktisk erfaring i håndtering af børn ned til 2 år. Det akutkirurgiske fagområde håndterer som udgangspunkt primært benigne sygdomme, men der kræves et indgående kendskab til de hyppigste maligne sygdomme inden for specialet samt til udredninger. Ultralydsskanning betragtes som et naturligt arbejdsredskab inden for den akutte diagnostik. Findiagnostik og terapeutiske tiltag hører ikke under fagområdet.

4 Medicinske kompetencer: De af UEMS definerede: data/assets/pdf_file/0009/27576/emsurg- Curriculum-KNOWLEDGE.pdf Akutkirurgen skal kunne diagnosticere og behandle nedenstående sygdomme. Listen beskriver de mest almindelige sygdomme under fagområdet og er derfor ikke udtømmende. Herudover henvises til appendix A Generelle professionelle kompetencer Det forventes, at akutkirurgen har - gode kommunikative og samarbejdsmæssige evner, fordi en stor del af fagområdets patienter og pårørende som følge af den akutte sygdom tillige ofte har behov for hjælp, samt pga. samarbejdet om patienten med andre specialer og faggrupper. - grundlæggende ledelses- og administrative kompetencer. - erfaring med ledelse og koordinering af vagtholdet i akutmodtagelsen, herunder at initiere og forestå briefing, debriefing og audit. - evne til teamsamarbejde og planlægge og gennemføre teamtræning, fx traumemodtagelse. - evnen til at etablere læringsmiljøer - evne til at udføre struktureret supervision - evne til at give en proaktiv feedback på patienthåndtering, til alle uddannelsessøgende læger. - daglig supervision af uddannelsessøgende læger - og fungere som klinisk vejleder. - erfaring og evner såvel åben som laparoskopisk kirurgi. Det er et UEMS krav at man har forskningsaktivitet. Logbog UEMS logbog data/assets/pdf_file/0010/27577/emsurg-curriculum-skills.pdf Der føres logbog under uddannelsen i fagområdet med registrering af de i målbeskrivelsen opnåede kompetencer. Således registreres art og antal af operative indgreb, kursus- og kongresdeltagelse, forskningsaktivitet etc. Det er ønskeligt at der kommer en organisation for indsamling af CME point, supervision og recertificering. En årlig produktion af 40 CME point ønskeligt. Det vil kræve en generel forankring i alle fagområder under DKS. Fagområde uddannelsen skal individuelt tilpasses i forhold til den enkeltes kompetencer og operations erfaring (opertionsliste).

5 2. Vedtægter for akut kirurgi med ekspertområderne traumatologi og herniekirurgi Stk. 1. Fagområdet akutkirurgi med ekspertområderne traumatologi og herniekirurgi under Dansk Kirurgisk Selskab er godkendt af LVS i Stk. 2 Fagområdet konstituerer sig efter valg i forbindelse med Dansk Kirurgisk Selskabs generalforsamling. På første bestyrelsesmøde nedsættes de for fagområdet relevante underudvalg. 2. Kommissorium. Det påhviler bestyrelsen at udarbejde: Fagområdebeskrivelsen for akutkirurgi med ekspertområderne Traumatologi og Herniekirurgi. Principper for certificering af fagområdets kirurger. Herudover er bestyrelsen ansvarlig for: 1. At sikre planlægningen af nationale møder og kurser inden for fagområdet. 2 At der foreligger nationale kliniske retningslinjer for fagområdets sygdoms-kategorier. 3. At der foreligger et regelsæt for indstilling af fagområdets medlemmer til relevante organisationer. 4. Nedsættelses af underudvalg, herunder ekspertområder. 5. Ekspertområdernes tilknytning og evt. repræsentation i fagområdebestyrelsen besluttes i fagområdet. 3. Bestyrelsessammensætning: Stk.1. Det enkelte fagområde fastsætter under hensyntagen til ovenstående selv det samlede antal medlemmer maximalt 9, samt en YDK repræsentant. Således tilstræbes det, at bestyrelsen har repræsentanter fra alle regioner, der primært beskæftiger sig med akut kirurgi samt to medlemmer der repræsenterer ekspertområde Traumatologi og Herniekirurgi. Der bør sidde medlemmer som har ekspertfunktion inden for fagområdet, med aktiv forskning og undervisning.- Stk.2. Dansk Kirurgisk Selskab kan for at sikre en bred repræsentation, supplerende udpege 1-2 bestyrelsesmedlemmer. Stk.3. Formanden for fagområdet udpeges af bestyrelsen i forbindelse med konstituering. De indstillede medlemmer vælges på generalforsamling i Dansk Kirurgisk Selskab ved almindelig stemmeflertal blandt tilstedeværende ordinære medlemmer af DKS. Kandidater kan indstilles til valg i fagområdet efter skriftlig henvendelse til Dansk Kirurgisk Selskabs sekretær senest 3 dage før generalforsamlingen. Stk.4. Valgperioden er 3 år med mulighed for genvalg i alt højst 3 på hinanden følgende perioder. Medlemmer af bestyrelsen udtræder automatisk ved pensionering og fagområdets bestyrelse kan udpege en suppleant frem til førstkommende generalforsamling i Dansk Kirurgisk Selskab.

6 4 - Stk.1. Under Fagområdet Akutkirurgi med ekspertområderne Traumatologi og Herniekirurgi findes følgende underudvalg: Traumeudvalg og Hernieudvalg. Disse refererer til bestyrelsen, konstituering sker i samråd med bestyrelsen. Under disse udvalg ligger relevante kurser samt kontakten til relevante samarbejdpartnerer. - Stk. 2. det påhviler fagområde bestyrelsen at sikre ovenstående udvalg i formelle fora

7 4. Snitflader til øvrige fagområder. 4a. Snitflader imellem colorectalkirurgi og akutkirurgi. Mhp oprettelse af fellowship i akutkirurgi fastlægges i samarbejde med det kolonkirurgiske fagområde, hvilke kompetencer, den akutte kirurg som minimum forventes at have og hvordan disse kompetencer skal opnås. Dette for at sikre at akutkirurger kan varetage den akutte kolonkirurgi i henhold til gældende standarder for området. Den akutte kolonkirurgi opdeles i 1. Malign kolonkirurgi 2. Benign kolonkirurgi Ad 1 Som udgangspunkt skal der udelukkende udføres damage control i tilfælde af mistanke om/verificeret malign sygdom. Dette for at sikre at alle patienter med malign sygdom får mulighed for højtspecialiseret behandling af deres kræftsygdom. Det akutkirurgiske indgreb skal udelukkende tjene til at patientens tilstand kan stabiliseres mhp senere højtspecialiseret behandling. De enkelte indgreb defineres af fagområderne for kolonkirurgi og akut kirurgi imellem, og der planlægges uddannelsesforløb for den enkelte kirurg mhp at opnå de specifikke kompetencer. Der fastlægges faste møder mellem fagområderne mhp at sikre at behandlingen følger best standard of care De enkelte indgreb dokumenteres fortsat i DCCG således at kvaliteten kan monitoreres. Lidelser og indgreb: Colonileus malign tumor/mistanke om: Ved upåvirket pt. stiles mod stent/ operation i dagtid ved endoskopiker/colorectalkirurger. Pt. optimeres i ventetiden. Ved akut operationskrævende, men ikke svært medtaget patient: Colorectalkirurg tilkaldes. Pt. optimeres ved anæstesien mens colorectalkirurg kommer ind. Svært påvirket patient, der har behov for uopsættelig kirurgi: Damage control m. aflastende stomi eller afstapling af tumor og efterfølgende VAC udført af akut kirurg. Vagthavende colorectal kirurg informeres. Optimering ved anæstesien uden dette forsinker operation. Perforation malign tumor/mistanke om: Akut operation: colorectal kirurg tilkaldes/ informeres. Ved svært septisk ustabil patient foretages damage control ved akut kirurg med anlæggelse af VAC. Ad 2. For patienter med akut operationskrævende benign kolonlidelse, kan den akutte kirurg varetage definitiv akut behandling, også såfremt patientens tilstand fordrer damage control tilgang, med efterfølgende second look og definitiv kirurgi. De enkelte indgreb defineres fagområderne imellem for og der planlægges uddannelsesforløb for den enkelte akutte kirurg mhp at opnå de specifikke kompetencer, nødvendige for best standard of care. Der fastlægges faste møder mellem fagområderne mhp at sikre at behandlingen er up to date. De enkelte indgreb dokumenteres fortsat i DCCG således at kvaliteten kan monitoreres. Eksempler:

8 Volvulus: Definitiv kirurgi ved akut kirurg. Diverticulitis: På svært septiske patienter udføres damage control m. VAC anlæggelse. Ved mistanke om malign lidelse tilkaldes colorectalkirurg såfremt damage control ikke nødvendigt. Ved simpel divertikulit uden malignitets mistanke lavage evt resektion med Hartmanns procedure. Benign perforation i øvrigt: Definitiv kirurgi, evt damage control. Iskæmi: resektion, VAC mhp second look, evt stomi. Blødning: definitiv kirurgi, evt damage control. 4b. Snitflader imellem esophagus- cardia- ventrikel og akutkirurgi. Mhp oprettelse af fellowship i akutkirurgi fastlægges i samarbejde med ECV fagområdet, hvilke kompetencer, den akutte kirurg som minimum forventes at have og hvordan disse kompetencer skal opnås. Dette for at sikre at akutkirurger kan varetage den akutte ECV- kirurgi i henhold til gældende standarder for området. Den akutte ECV-kirurgi opdeles i 1. Malign kirurgi 2. Benign kirurgi Ad 1 Som udgangspunkt skal der udelukkende udføres damage control i tilfælde af mistanke om/verificeret malign sygdom. Dette for at sikre at alle patienter med malign sygdom får mulighed for højtspecialiseret behandling af deres kræftsygdom. Det akutkirurgiske indgreb skal udelukkende tjene til at patientens tilstand kan stabiliseres mhp. senere højtspecialiseret behandling. De enkelte indgreb defineres af fagområderne for ECV- kirurgi og akut kirurgi imellem, og der planlægges uddannelsesforløb for den enkelte kirurg mhp. at opnå de specifikke kompetencer. Der fastlægges faste møder mellem fagområderne mhp at sikre at behandlingen følger nationale guidelines. Eksempler på diagnoser og indgreb: Perforeret ventrikeltumor: Akut operation: Damage control efter konf. m. højt specialiseret afd. angående lukning/ VAC og overflytning. Blødning fra tumor sv.t cardia/ventrikel/bulbus: Endoskopisk hæmostase såfremt muligt ellers damage control efter konf. m. højt specialiseret afdeling. Synkestop ved malign lidelse: Konf. m. højt specialiseret afdeling. Ad 2. Hos patienter med akut operationskrævende benign ECV-lidelse, kan den akutte kirurg varetage definitiv akut behandling, dette fraset duodenal og ventrikelresektioner der skal udføres på højtspecialiseret afdeling efter der er udført damage control lokalt.

9 De enkelte indgreb defineres fagområderne imellem og der planlægges uddannelsesforløb for den enkelte akutte kirurg mhp. at opnå de specifikke kompetencer, nødvendige for at opfylde nationale guidelines Der fastlægges faste møder mellem fagområderne mhp at sikre at behandlingen er up to date. Eksempler: Blødende esophagusvaricer: Banding, stent, Sengstaken; E-Davis stent. Behandling med endoskopi efter lokal aftale. Videre forløb hos medicinske hepatologer/ leverkirurger. Blødende ventrikelulcus/ duodenalulcus: Endoskopisk behandling efter DSGH retningslinier ;såfremt det ikke er muligt at opnå hæmostase, da coiling eller åben operation. Perforeret ventrikel/ duodenalulcus: Syning af ulcus laparoskopisk/ åbent. Hos patienter med behov for duodenal- eller ventrikelresektion skal der udføres damage control og efterfølgende overflytning til højt specialiseret afdeling. Såfremt der findes indikation for akut resektion, da altid konference med højt specialiseret afdeling. Svær duodenal lukning: Damage control og konference. Hiatus hernie indeklemt/incarcereret: Ventrikelsonde og gastroskopi, herefter akut overflytning til højt specialiseret afdeling. 4C Snitflade forslag Akut kirurgi og Mamma kirurgi. Den faglige snitflade mellem de to subspecialer er minimal. Ved mammaabsces kan der anbefales en akut ultralydsundersøgelse (ul ) mhp. ul- vejledt aspiration og drænage af den i akutmodtagelsen tilstedeværende radiolog, uden indblanding fra Kirurger. Tilstanden forventes ikke at kræve indlæggelse. Seromer og hudproblemer tænkes ikke varetaget akut, men må evt. afklares vha. ul, dvs. al kontakt bør foregå mellem henvisende læge og radiolog. Tilfælde af puerperal mastitis tænkes fortsat varetaget af gynækologisk/obstetriske fagpersoner. 4D Snitflade Akutkirurgi og Børne kirurgi Snitfladen mellem børnekirurgi og akut kirurgi er defineret af specialeplanen for kirurgi og af anæstesiologiske krav. Akut kirurger skal kunne behandle børn over to år. Akutte kirurgiske problemstillinger hos børn under to år skal visiteres til de børnekirurgiske afdelinger ( Rigshospitalet, Skejby og Odense). Såfremt situationen ikke tillader transport af barnet til en børnekirurgisk afdeling, kan der ved en speciallæge med fagområde i Akut Kirurgi foretages damage-kontrol kirurgi, hvorefter patienten skal overføres til børnekirurgisk afdeling mhp. definitiv behandling.

10 4E. Snitflader imellem HPB fagområde og akutkirurgi. Mhp oprettelse af fellowship i akutkirurgi fastlægges i samarbejde med HPB fagområdet, hvilke kompetencer, den akutte kirurg som minimum forventes at have og hvordan disse kompetencer skal opnås. Dette for at sikre at akutkirurger kan varetage den akutte HPB- kirurgi i henhold til gældende standarder for området. Den akutte HPB-kirurgi opdeles i Malign kirurgi Benign kirurgi Ad 1 Maligne tilstande Som udgangspunkt skal der udelukkende udføres damage control i tilfælde af mistanke om/verificeret malign sygdom. Dette for at sikre at alle patienter med malign sygdom får mulighed for højtspecialiseret behandling af deres kræftsygdom. Det akutkirurgiske indgreb skal udelukkende tjene til at patientens tilstand kan stabiliseres mhp. senere højtspecialiseret behandling. De enkelte indgreb defineres af fagområderne for HPB- kirurgi og akut kirurgi imellem, og der planlægges uddannelsesforløb for den enkelte kirurg mhp. at opnå de specifikke kompetencer. Der fastlægges faste møder mellem fagområderne mhp at sikre at behandlingen følger best standard of care Rent praktisk drejer det sig om meget få situationer hvor udviklingen i en malign tilstand inden for HPB området fører til en akut laparotomi. Blødning fra levertumor. Damage control med pakning /embolisering og hvis stabil overføres patienten til HPB center. Ved manglende kontrol tilkaldes HPB kirurg. Ileus tilstand forårsaget indvækst af HPB tumor i fordøjelseskanalen. Damage control i form af aflastning (sonde, enterostomi, gastrostomi etc.). Herefter overflytning til HPB center Peritonitis forårsaget af HPB tumor med perforation. Damage control i form af drænage. Herefter overflytning til HPB center Peroperativ stærk mistanke om galdeblærecancer i forbindelse med akut intenderet laparoskopisk kolecystektomi. Hvis muligt afbryde indgrebet, evt. drænere og henvise patienten til HPB center Ad 2.Benigne tilstande Patienter med akut operationskrævende benigne tilstande inden for HPB området er bortset fra traumer meget sjældne. Kompliceret galdestenssygdom

11 Alle patienter med Mirizzi`s Syndrom bør bedømmes på regional HPB-MDT konference. Kan i de fleste tilfælde behandles på henvisende afdeling, men i selektive tilfælde, f.eks. ved fistulering, bør patienten behandles på HPB center. Komplicerede galdestenspatienter med intrahepatiske konkrementer bør bedømmes på regional HPB-MDT konference. Kan i de fleste tilfælde behandles på henvisende afdeling hvis der er tilgang til avanceret endoskopi, men i selekterede tilfælde kan joint venture mellem interventionsradiolog og endoskopist være bedste løsning og denne konstellation findes på HPB Iatrogene galdevejslæsioner i forbindelse med kolecystektomi: Læsion erkendt intraoperativt dræneres og patienten overføres patienten til HPB center. Læsion erkendt postoperativt kortlægges med MRCP/ERC og ved simpel cysticuslækage kan behandles med plastikstent oplagt ved ERC. Ved manglende effekt af ERC oplagt stent og ved alle andre læsioner overføres patienten til HPB center Levercyster: Alle symptomatiske levercyster eller tilfældigt opdagede cyster med solide elementer i væggen skal bedømmes på regional HPB-MDT konference. Simple cyster kan deroofes på henvisende afdeling. Ved multikamrede cyster bør der være mulighed for intraoperativ ultralydsundersøgelse. Patienter med mistænkt/ verificeret lever-pankreas eller duodenal traume bør henvises til højtspecialiseret traumecenter (level 1). Behandlingen af lever/pankreas/duodenaltraumer varetages af akutkirurgerne medmindre organisationen lokalt er anderledes. Akutkirurgerne vil på det højtspecialiserede traumecenter, om nødvendigt, kunne få assistance fra hpb kirurg. For Behandling af lever/pankreas/duodenal traumer udenfor højtspecialiserede (Level 1) traumecentre. (her er ingen hpb kirurger) Behandlingen af 90 % af levertraumer er nonoperativ og håndteres af akutkirurgen. Ved arteriel ekstravasation på traume-ct bør den stabile patient overflyttes højtspecialiseret traumecenter. Ved behov for akut laparotomi foretages Damage control med pakning og patienten konferereres altid med traumecenter og overflyttes hvis muligt. Pankreas/duodenaltraumer: Ved frakturer af pankreas/duodenum hvor laparotomi er indiceret foretages Damage control med drænage og evt. hæmostase af oplagte blødningskilder. Patienten konfereres altid med traumecenter, og overflyttes hvis muligt. Galdevejstraumer: Ved simpel ruptur af galdeblære gøres kolecystektomi med intraoperativt kolangiogram. Ved øvrige læsioner Damage control med pakning og/eller drænage. patienten konfereres altid med traumecenter og overflyttes hvis muligt.

12 De enkelte indgreb defineres fagområderne imellem og der planlægges uddannelsesforløb for den enkelte akutkirurg mhp. at opnå de specifikke kompetencer, nødvendige for at følge gældende guidelines. Der fastlægges faste møder mellem fagområderne mhp at sikre at behandlingen er up to date. Der fastlægges faste møder mellem fagområderne mhp at sikre at gældende guidelines er opdateret.

13 I et appendix laves guidelines for snitfladerne mellem fagområderne Appendix A Fagområdets guidelines A) Akutte lidelser i esophagus, ventrikel og duodenum, herunder betændelse, blødning, kemiske skader, perforation og fremmedlegemer. B) Akutte tilstande i tyndtarm og appendix herunder inflammatoriske tilstande, ileus, Meckels divertikel, fremmedlegeme C) Akutte tilstande i colon herunder at håndtere ileus, blødning, perforation og diverticulitis D) Benigne tilstande, herunder akutte, i galdeblære/galdeveje/pancreas. E) Håndtere simple hernier herunder irreponible og inkarcerede. F) Behandling af postoperative komplikationer. G) Håndtere stumpe og penetrerende traumer mod abdomen H) Perioperativ optimering af akutte kirurgiske patienter

Uddannelseskrav til fagområdet kolorektal kirurgi

Uddannelseskrav til fagområdet kolorektal kirurgi Uddannelseskrav til fagområdet kolorektal kirurgi Senest opdateret 11. maj 2015 Fagområdet Kolorektal kirurgi under Dansk Kirurgisk Selskab fastlægger retningslinier for certificering og anbefaler kandidater

Læs mere

Fagområdebeskrivelse. Fagområde Fagområdets officielle betegnelse. Gastrointestinal endoskopi

Fagområdebeskrivelse. Fagområde Fagområdets officielle betegnelse. Gastrointestinal endoskopi Fagområde Fagområdets officielle betegnelse Gastrointestinal endoskopi Baggrund Det kliniske fagområde beskrives bredt, dels historisk dels funktionsmæssigt med vægt på områdets udgangspunkt, udvikling

Læs mere

Professor, overlæge, dr.med., ph.d. Michael Bau Mortensen Kirurgisk afdeling A, Odense Universitetshospital.

Professor, overlæge, dr.med., ph.d. Michael Bau Mortensen Kirurgisk afdeling A, Odense Universitetshospital. DMCG.dk møde Kirurgisk Certificering 15.00 16.30 Er der behov for certificering inden for øvre GI cancer kirurgi? Uddannelse og certificering inden for Hepato-Pancreatico-Biliær (HPB) kirurgi Professor,

Læs mere

Uddannelsesprogram/Logbog

Uddannelsesprogram/Logbog Uddannelsesprogram/Logbog for læger i blokstilling til almen medicin på kirurgisk afdeling, Nykøbing Falster Sygehus. 2009 1 Indledning: Funktionen på kirurgisk afdeling omfatter et præoperativt, operativt

Læs mere

Logbog. for. speciallægeuddannelsen i Kirurgi

Logbog. for. speciallægeuddannelsen i Kirurgi Logbog for speciallægeuddannelsen i Kirurgi Dansk Kirurgisk Selskab Sundhedsstyrelsen Februar 2009 Præ- per- og postoperative : Delkompetence Evalueringsstrategi Signatur/dato Præoperative Være kontaktlæge

Læs mere

Akut Kirurgi Databasen Bredere sygdomsområde & nye indikatorer. Introduktion Juni 2014

Akut Kirurgi Databasen Bredere sygdomsområde & nye indikatorer. Introduktion Juni 2014 Akut Kirurgi Databasen Bredere sygdomsområde & nye indikatorer Introduktion Juni 2014 Baggrund for ændringerne Akut Kirurgidatabasen (tidligere NIP-Kirurgi) er en af de ca. 60 kliniske kvalitetsdatabaser

Læs mere

Fagområde Esofagus, cardia og ventrikel kirurgi (ECV-kirurgi)

Fagområde Esofagus, cardia og ventrikel kirurgi (ECV-kirurgi) Fagområde Esofagus, cardia og ventrikel kirurgi (ECV-kirurgi) Baggrund Ved fagområdet Esophagus, cardia og ventrikel kirurgi (ECV-kirurgi) forstås behandling af kirurgiske lidelser i spiserør, overgangszone,

Læs mere

Eksempel på planlægning af et uddannelsesforløb i turnus, kirurgidelen.

Eksempel på planlægning af et uddannelsesforløb i turnus, kirurgidelen. Sundhedsstyrelsen 5. kontor, Knut Aspegren 2004-02-24 Eksempel på planlægning af et uddannelsesforløb i turnus, kirurgidelen. Forløbsplanen definerer rækkefølgen af evaluering af opnåede kompetencer. Dersom

Læs mere

Arbejdspapir i forbindelse med udarbejdelse af uddannelsesprogrammer for hoveduddannelsen i Akutmedicin i Region Nordjylland

Arbejdspapir i forbindelse med udarbejdelse af uddannelsesprogrammer for hoveduddannelsen i Akutmedicin i Region Nordjylland Beskrivelse af kompetenceophold og fokuserede ophold i akutmedicinsk hoveduddannelse i Region Nordjylland Ansættelse som udgangspunkt i akutafdelinger i 60 måneder: 1) 18 mdr RH inkl. 6 mdr intern medicin

Læs mere

Portefølje for introduktionsuddannelsen i Urologi

Portefølje for introduktionsuddannelsen i Urologi Portefølje for introduktionsuddannelsen i Urologi Indholdsfortegnelse Logbog...3 Den medicinske ekspert...5 Kliniske problemstillinger...5 Kirurgiske færdigheder og procedurer...6 Kommunikator...8 Samarbejder...9

Læs mere

Danish Colorectal Cancer Group

Danish Colorectal Cancer Group Danish Colorectal Cancer Group Vedtægter december 2009 Baggrund DCCG er en multidisciplinær cancergruppe (DMCG) med forankring i Dansk Kirurgisk Selskab, Dansk Selskab for Klinisk Onkologi, Dansk Radiologisk

Læs mere

% & &' & #(!! )! * (+!,-. )/ &' +0 &#-)! 3 &-) )! 3 &&-)) ) 2 2)3 &4!!!! ) + &/-)! ) # 4-! + * 4#' +)+! +4 ' 6!! )7/ '' / ' / '# ) 6879 ' 9

% & &' & #(!! )! * (+!,-. )/ &' +0 &#-)! 3 &-) )! 3 &&-)) ) 2 2)3 &4!!!! ) + &/-)! ) # 4-! + * 4#' +)+! +4 ' 6!! )7/ '' / ' / '# ) 6879 ' 9 !" #$ % & &' & #(!! )! * (+!,-. )/ &' +0 &-) "0 &122 0 &#-)! 3 &-) )! 3 &&-)) ) 2 2)3 &*-)) ) &4!!!! ) + &/-)! ) # &#5 "# 4-! + * 4(+!)* 4#' +)+! +4 ' 6!! )7/ '' / ' / '# ) 6879 ' 9 '&:!0 '*$!0 '4$!!0

Læs mere

Beskrivelse af kompetenceophold og fokuserede ophold i akutmedicinsk hoveduddannelse i Region Midtjylland

Beskrivelse af kompetenceophold og fokuserede ophold i akutmedicinsk hoveduddannelse i Region Midtjylland Beskrivelse af kompetenceophold og fokuserede ophold i akutmedicinsk hoveduddannelse i Region Midtjylland Ansættelse 60 måneder 21 mdr RH 6 mdr intern medicin RH - 15 mdr UH 18 mdr RH Fokuserede ophold

Læs mere

Kompetenceudvikling og kræftkirurgien

Kompetenceudvikling og kræftkirurgien Kompetenceudvikling og kræftkirurgien Systematisk og struktureret kompetenceudvikling i kræftkirurgien En generisk model for en ekspertuddannelse af speciallæger Medlemmer Arbejdsgruppen har bestået af

Læs mere

Beskrivelse af fagområdet for akutmedicin. Juni 2008

Beskrivelse af fagområdet for akutmedicin. Juni 2008 Beskrivelse af fagområdet for akutmedicin Juni 2008 Disposition Formål Baggrund Funktionsområder Uddannelse Kompetencer Organisation/lokalisation Fremtid Formål Formålet med dette nye fagområde har været

Læs mere

Kravsopfyldelse for funktionerne

Kravsopfyldelse for funktionerne Bilag 2b, Ansøgning vedr. specialiserede funktioner: planlægning per speciale Region Syddanmark 17. marts 2009 Region/privathospital og dato: Sydvestjysk Sygehus, Esbjerg sygehus, Kirurgisk afdeling Sygehus

Læs mere

Lægelig videreuddannelse i de nye fælles akutmodtagelser. Michael Dall Formand for Lægeforeningens Udvalg for Uddannelse og Forskning 4.

Lægelig videreuddannelse i de nye fælles akutmodtagelser. Michael Dall Formand for Lægeforeningens Udvalg for Uddannelse og Forskning 4. Lægelig videreuddannelse i de nye fælles akutmodtagelser Michael Dall Formand for Lægeforeningens Udvalg for Uddannelse og Forskning 4. februar 2010 Pressen! Behandlingen af akutte patienter får massivt

Læs mere

LÆRENDE SUCCESHISTORIER RESULTATER AF SYSTEMATISK KVALITETSARBEJDE I AKUT KIRURGI

LÆRENDE SUCCESHISTORIER RESULTATER AF SYSTEMATISK KVALITETSARBEJDE I AKUT KIRURGI LÆRENDE SUCCESHISTORIER RESULTATER AF SYSTEMATISK KVALITETSARBEJDE I AKUT KIRURGI Regionernes Databasedag København 8. april 2015 Henrik Stig Jørgensen Ledende Overlæge Nordsjællands Hospital, Kirurgisk

Læs mere

Sundhedsstyrelsen skal gøre opmærksom på følgende ændringer i beskrivelsen af specialfunktionerne:

Sundhedsstyrelsen skal gøre opmærksom på følgende ændringer i beskrivelsen af specialfunktionerne: TIL REGION MIDTJYLLAND BILAG TIL GENERELT GODKENDELSESBREV Ansøgning om varetagelse af specialfunktioner i kirurgi Hermed følger s afgørelse vedr. ansøgning om varetagelse af specialfunktioner i ovennævnte

Læs mere

Vedtægter for Dansk Samfundsmedicinsk Selskab (DASAMS)

Vedtægter for Dansk Samfundsmedicinsk Selskab (DASAMS) Vedtægter for Dansk Samfundsmedicinsk Selskab (DASAMS) 1 Navn og formål Selskabets navn er Dansk Samfundsmedicinsk Selskab og indgår som fraktion i Dansk Selskab for Folkesundhed (DSFF). Selskabets formål

Læs mere

Uddannelsesprogram. Region Syddanmark. Almen medicin

Uddannelsesprogram. Region Syddanmark. Almen medicin Uddannelsesprogram Region Syddanmark Almen medicin H-stilling i almen medicin - LOKALT UDDANNELSESPROGRAM for Parenkym kirurgisk afdeling Sydvestjysk Sygehus (SVS) Juli 2015 Herværende lokale uddannelsesprogram

Læs mere

Fagområdet Kolorektal kirurgi Dansk Kirurgisk Selskab Sektionen for kolorektal kirurgi

Fagområdet Kolorektal kirurgi Dansk Kirurgisk Selskab Sektionen for kolorektal kirurgi Fagområdet Kolorektal kirurgi Dansk Kirurgisk Selskab Sektionen for kolorektal kirurgi Baggrund I takt med en øget specialisering inden for kirurgien og et øget krav om kvalitet i behandlingen, er der

Læs mere

Urologi. Faglig profil Urologi

Urologi. Faglig profil Urologi Urologi Under det urologiske speciale varetages udredning, behandling, kontrol og forebyggelse vedrørende medfødte og erhvervede sygdomme og skader i nyrer, urinveje og (mandlige) kønsorganer. Behandling

Læs mere

Afdelingslæge Søren Kasch - medlem af arbejdsgruppen. For fagområdet akut medicin

Afdelingslæge Søren Kasch - medlem af arbejdsgruppen. For fagområdet akut medicin For fagområdet akut medicin indhold Generelt Uddannelsesplan Praktisk arbejde Færdighedstræning Teoretisk del Evaluering Generelt Forudsætning for uddannelsen: Fuldendt speciallægeuddannelse Varighed:

Læs mere

Fase 4 uddannelsen indenfor kirurgisk behandling af degenerative og inflammatoriske knælidelser

Fase 4 uddannelsen indenfor kirurgisk behandling af degenerative og inflammatoriske knælidelser Fase 4 uddannelsen indenfor kirurgisk behandling af degenerative og inflammatoriske knælidelser Baggrund Den ortopædkirurgiske behandling af knælidelser i Danmark varetages af flere subspecialer, afhængig

Læs mere

Kirurgisk uddannelsesprogram. for hoveduddannelse i almen medicin. kirurgisk afdeling Køge Roskilde

Kirurgisk uddannelsesprogram. for hoveduddannelse i almen medicin. kirurgisk afdeling Køge Roskilde Kirurgisk uddannelsesprogram for hoveduddannelse i almen medicin kirurgisk afdeling Køge Roskilde Forord. Den kirurgiske del af uddannelsen i Almen Medicin skal sikre opfyldelsen af den tilhørende del

Læs mere

Herning, Med. afd. B. Herning Kir. afd * 71* * * 74* 78* *

Herning, Med. afd. B. Herning Kir. afd * 71* * * 74* 78* * Regionshuset Kvalitet og Sundhedsdata Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Tlf. +45 7841 0000 www.regionmidtjylland.dk Bilag til dagsordenspunkt vedr. kvaliteten i behandlingen af patienter med mavesår (akut

Læs mere

ALMEN PÆDIATRI. Denne opdeling af faget har tenderet til at splitte faget op i områder der kan knytte sig til de tilsvarende voksenspecialer.

ALMEN PÆDIATRI. Denne opdeling af faget har tenderet til at splitte faget op i områder der kan knytte sig til de tilsvarende voksenspecialer. ALMEN PÆDIATRI Afgrænsning og beskrivelse. Udvalgsrapport. Udvalget vedrørende almen pædiatri blev nedsat som ad hoc udvalg ved generalforsamlingen 2002 og som permanent udvalg I 2003. Udvalgets kommissorium

Læs mere

DANSK KIRURGISK SELSKABS ÅRSMØDE NOVEMBER 2017 VIDENSKABELIGT PROGRAM

DANSK KIRURGISK SELSKABS ÅRSMØDE NOVEMBER 2017 VIDENSKABELIGT PROGRAM 2017 DANSK KIRURGISK SELSKABS ÅRSMØDE 9.-10. NOVEMBER 2017 VIDENSKABELIGT PROGRAM Scandic hotel, Vester Søgade, København TORSDAG 9. NOVEMBER 08:00 Registrering og kaffe Lokale Grand Ball + Amalienborg

Læs mere

Fagområdebeskrivelse. Fagområde Fagområdets officielle betegnelse. Trombose og Hæmostase

Fagområdebeskrivelse. Fagområde Fagområdets officielle betegnelse. Trombose og Hæmostase Fagområde Fagområdets officielle betegnelse Trombose og Hæmostase Baggrund Det kliniske fagområde beskrives bredt, dels historisk dels funktionsmæssigt med vægt på områdets udgangspunkt, udvikling og aktuelle

Læs mere

Baggrundsoplysninger (udfyldes for begge patientkategorier)

Baggrundsoplysninger (udfyldes for begge patientkategorier) REGISTRERINGSSKEMA Akut mave-tarm kirurgi Der udfyldes registreringsskema for patient med inklusionskriterierne: Akut øvre gastrointestinal blødning patienter med akutte kliniske symptomer: Hæmatemese,

Læs mere

Oto-rhino-laryngologi

Oto-rhino-laryngologi Juli 2008 Oto-rhino-laryngologi Faget omfatter: Forebyggelse, diagnostik, behandling og kontrol af kirurgiske og medicinske sygdomme samt traumer i områderne: ører, næse, bihuler, mundhule, spytkirtler,

Læs mere

SPECIALLÆGEUDDANNELSEN I DIAGNOSTISK RADIOLOGI STATUS OG PERSPEKTIVERING

SPECIALLÆGEUDDANNELSEN I DIAGNOSTISK RADIOLOGI STATUS OG PERSPEKTIVERING 1 SPECIALLÆGEUDDANNELSEN I DIAGNOSTISK RADIOLOGI STATUS OG PERSPEKTIVERING En spørgeskemaundersøgelse blandt hoveduddannelsessøgende vedrørende opnåede kompetencer og uddannelsesmiljø 2 Forfattere og publikation

Læs mere

Fagområdebeskrivelse. Fagområde Fagområdets officielle betegnelse. Mammaradiologi

Fagområdebeskrivelse. Fagområde Fagområdets officielle betegnelse. Mammaradiologi Fagområde Fagområdets officielle betegnelse Mammaradiologi Baggrund Det kliniske fagområde beskrives bredt, dels historisk dels funktionsmæssigt med vægt på områdets udgangspunkt, udvikling og aktuelle

Læs mere

Specialebeskrivelse og faglig profil for Anæstesiologi

Specialebeskrivelse og faglig profil for Anæstesiologi Specialebeskrivelse og faglig profil for Anæstesiologi Til brug ved ansøgning om hoveduddannelse i specialet DASAIM 2012 D A S A I M Specialebeskrivelse for anæstesiologi Anæstesiologi omfatter anæstesi,

Læs mere

Specialebeskrivelse og faglig profil for Anæstesiologi

Specialebeskrivelse og faglig profil for Anæstesiologi Specialebeskrivelse og faglig profil for Anæstesiologi Til brug ved ansøgning om hoveduddannelse i specialet DASAIM 2013 D A S A I M Specialebeskrivelse for anæstesiologi Anæstesiologi omfatter anæstesi,

Læs mere

Specialtandlægeuddannelsen

Specialtandlægeuddannelsen Specialtandlægeuddannelsen Sundhedsstyrelsen Maj 2013 Indledning 3 Organisering af specialtandlægeuddannelsen 3 Opbygning af specialtandlægeuddannelsen 3 Introduktionsuddannelsen 3 Hoveduddannelsen 4 Uddannelsesprogram

Læs mere

PRAKTISK TJEKLISTE INTRODUKTIONSUDDANNELSEN, KLINISK ONKOLOGI

PRAKTISK TJEKLISTE INTRODUKTIONSUDDANNELSEN, KLINISK ONKOLOGI PRAKTISK TJEKLISTE INTRODUKTIONSUDDANNELSEN, KLINISK ONKOLOGI Kompetencemål STUEGANG 1. Danne sig overblik over stuegangen og prioritere opgaverne i samarbejde med stuegangsteamet (forstuegang) 3. Lave

Læs mere

Beskrivelse af fagområdet Fod-ankel kirurgi

Beskrivelse af fagområdet Fod-ankel kirurgi Beskrivelse af fagområdet Fod-ankel kirurgi Indledning/baggrund Fod-ankelkirurgi er én af de klassiske discipliner inden for ortopædkirurgien. Efter at have været glemt i flere decennier eller sat i baggrunden

Læs mere

Lægefaglig indstilling for forskningstræningsmodulet for specialet Anæstesiologi Region Nord

Lægefaglig indstilling for forskningstræningsmodulet for specialet Anæstesiologi Region Nord Lægefaglig indstilling for forskningstræningsmodulet for specialet Anæstesiologi Region Nord Vedlagte bilag: Bilag 1: Grundkursus i videnskabelige metoder Bilag 2: Målbeskrivelsen for Hoveduddannelsen

Læs mere

Til Region Syddanmark. Organisering af Hjerteområdet i Region Syddanmark

Til Region Syddanmark. Organisering af Hjerteområdet i Region Syddanmark Til Region Syddanmark Organisering af Hjerteområdet i Region Syddanmark Region Syddanmark har i brev af 7. maj 2010 til forespurgt om en række forhold i forbindelse med etablering af et hjertecenter samt

Læs mere

Diagnostisk radiologi.

Diagnostisk radiologi. Diagnostisk radiologi. Radiologi omfatter aspekter af medicinsk billeddannelse, som giver information om organismens anatomi, funktion og sygdomsenheder, og de dele af interventionel radiologi samt invasiv

Læs mere

Specialeansøgning. Region udbyder: Region Syddanmark Vedr. speciale: Ortopædkirurgi Dato: 28. maj 2009

Specialeansøgning. Region udbyder: Region Syddanmark Vedr. speciale: Ortopædkirurgi Dato: 28. maj 2009 Specialeansøgning Region udbyder: Region Syddanmark Vedr. speciale: Ortopædkirurgi Dato: 28. maj 2009 Specialeansøgning for Region Syddanmark vedr. speciale Ortopædkirurgi 1 1 Generelle overvejelser i

Læs mere

Traume - abdomen. Damage Control

Traume - abdomen. Damage Control Traume - abdomen Damage Control En del af den resucitative procedure, hvor der opnås initial kirurgisk kontrol af blødning og kontaminering efterfulgt af en hurtig lukning, der er med til at sikre genetablering

Læs mere

$ % $'!!%( Århus Universitetshospital, Skejby varetager desuden enkelte højtspecialiserede funktioner, se afsnit 4.

$ % $'!!%( Århus Universitetshospital, Skejby varetager desuden enkelte højtspecialiserede funktioner, se afsnit 4. !""# $ % $!&% Der vil fortsat kun være én afdeling i Region Midtjylland, som varetager såvel højtspecialiserede funktioner som regions- og hovedfunktioner inden for plastikkirurgien. Afdelingen er placeret

Læs mere

Uddannelsesvejledning for ophold på kirurgisk afdeling RAS for Bloklæger i almen medicin.

Uddannelsesvejledning for ophold på kirurgisk afdeling RAS for Bloklæger i almen medicin. Uddannelsesvejledning for ophold på kirurgisk afdeling RAS for Bloklæger i almen medicin. For at opnå de ovennævnte konkretiserede mål udformet i den elektroniske logbog anbefales følgende tiltag: Mål.,.

Læs mere

Inspektorrapport. Temaer. Besøgsdato Særdeles god. Utilstrækkelig Behov for. Tilstrækkelig. forbedringer. Score X X X

Inspektorrapport. Temaer. Besøgsdato Særdeles god. Utilstrækkelig Behov for. Tilstrækkelig. forbedringer. Score X X X Score Utilstrækkelig Behov for forbedringer Tilstrækkelig Særdeles god Inspektorrapport SST-id INSPBES-00000482 Afdelingsnavn Radiologisk afdeling Hospitalsnavn Regionshospitalet Silkeborg Besøgsdato 28-11-2013

Læs mere

Besvarelsen af dette skema indgår som en del af planlægningsgrundlaget ifm. revision af HOPP 2020 og betragtes ikke som et internt dokument.

Besvarelsen af dette skema indgår som en del af planlægningsgrundlaget ifm. revision af HOPP 2020 og betragtes ikke som et internt dokument. Anæstesiologi Spørgeskema til specialespecifikke sundhedsfaglige råd samt hospitalsdirektioner Indgår som en del af plangrundlaget ifm. revision af HOPP 2020, efterår 2014 Besvarelsen af dette skema indgår

Læs mere

Det Europæiske Træningsprogram i Pædiatrisk Lungemedicin har følgende intentioner:

Det Europæiske Træningsprogram i Pædiatrisk Lungemedicin har følgende intentioner: Fagområde Pædiatrisk Pulmonologi I lighed med anerkendelse af subspecialet pædiatrisk pulmonologi i USA har man indenfor EU, under ledelse af Paediatric Section of the European Union of Medical Specialists

Læs mere

Anæstesiologisk speciallægeuddannelse i Indien.

Anæstesiologisk speciallægeuddannelse i Indien. Anæstesiologisk speciallægeuddannelse i Indien. Efter erhvervelse af bachelorgrad i medicin og kirurgi gennemføres et 1-årigt Internship med sædvanligvis 3-måneders rotationer i kirurgi, obstetrik/gynækologi,

Læs mere

Kompetencevurdering i Speciallægeuddannelsen. Sundhedsstyrelsens vejledning

Kompetencevurdering i Speciallægeuddannelsen. Sundhedsstyrelsens vejledning Kompetencevurdering i Speciallægeuddannelsen Sundhedsstyrelsens vejledning Juli 2007 1 Indledning I henhold til 6, stk. 2. i Sundhedsstyrelsens bekendtgørelse nr. 660 af 10. juli 2003 om uddannelse af

Læs mere

NOTAT. Svar til Hjerteforeningens 12 kritikpunkter

NOTAT. Svar til Hjerteforeningens 12 kritikpunkter NOTAT Svar til Hjerteforeningens 12 kritikpunkter På baggrund af samlingen af Kardiologisk Afdeling på SUH Roskilde har Hjerteforeningen rejst 12 kritikpunkter af flytningen, som SUH forholder sig til

Læs mere

Ekstrem vækstbetinget kæbeanomali (580 procedurer/år) - Diagnostik og kombineret ortodontisk-kirurgisk behandling af ekstrem

Ekstrem vækstbetinget kæbeanomali (580 procedurer/år) - Diagnostik og kombineret ortodontisk-kirurgisk behandling af ekstrem TIL REGION MIDTJYLLAND BILAG TIL GENERELT GODKENDELSESBREV Ansøgning om varetagelse af specialfunktioner i tand-, mund-, og kæbekirurgi Hermed følger s afgørelse vedr. ansøgning om varetagelse af specialfunktioner

Læs mere

Målbeskrivelse for Fase IV uddannelsen i Håndkirurgi. Indledning/baggrund. 1) Medicinsk ekspert

Målbeskrivelse for Fase IV uddannelsen i Håndkirurgi. Indledning/baggrund. 1) Medicinsk ekspert Målbeskrivelse for Fase IV uddannelsen i Håndkirurgi Indledning/baggrund Det håndkirurgiske fagområde varetager diagnostik, behandling og forskning indenfor sygdomme på hånden, i håndleddet samt på underarmen.

Læs mere

STANDARDICERET TIDSSTYRET PATIENTFORLØB. Uffe Holst

STANDARDICERET TIDSSTYRET PATIENTFORLØB. Uffe Holst STNDRDICERET TIDSSTYRET PTIENTFORLØB. Uffe Holst STP kirurgi. Visitation STP STP STP llergi/nafylaksi lmen utilpas Besvimelse* Bevidsthedssvækkelse* Blodsukkerafvigelse Diarre og opkast af formødet infektiøs

Læs mere

S022_KRC_KIRU, variabelliste til forskningsudtræk per

S022_KRC_KIRU, variabelliste til forskningsudtræk per Side 1 af 16 S022_KRC_KIRU, variabelliste til forskningsudtræk per 01.11.2015 02. Tidsperiode Diagnosedato 02. Tidsperiode År 02. Tidsperiode Kvartal 02. Tidsperiode Måned 03. Basisinformation CPR status

Læs mere

Beskrivelse af fagområdet Hoftealloplastik

Beskrivelse af fagområdet Hoftealloplastik Beskrivelse af fagområdet Hoftealloplastik Indledning/baggrund Definition Fagområdet hoftekirurgi dækker forebyggelse, diagnostik, behandling, rehabilitering og evt. palliation af patienter med medfødte,

Læs mere

Sektion Variabeltekst (label) 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 01. Organisation Kirurgisk

Sektion Variabeltekst (label) 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 01. Organisation Kirurgisk Sektion Variabeltekst (label) 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 01. Organisation Kirurgisk afdelingskode (indberettet) x x x x x x x x x x x x x x x x 01.

Læs mere

1 Indledning. 1.1 Beskrivelse og krav til en akutafdeling

1 Indledning. 1.1 Beskrivelse og krav til en akutafdeling Vejledning om overgangsordning for speciallæger i andet speciale og læger med erfaring i akutmedicin opnået inden etableringen af specialet akutmedicin 1 Indledning I henhold til 20-21 i Sundhedsstyrelsens

Læs mere

Akutuddannelse. Region Midtjylland og Region Nordjylland. Danske Regioner 24. maj 2011 Ole Mølgaard Ledende overlæge Fælles Akutmodtagelse

Akutuddannelse. Region Midtjylland og Region Nordjylland. Danske Regioner 24. maj 2011 Ole Mølgaard Ledende overlæge Fælles Akutmodtagelse Akutuddannelse og Region Nordjylland Danske Regioner 24. maj 2011 Ole Mølgaard Ledende overlæge Fælles Akutmodtagelse Århus Universitetshospital Århus Sygehus Fokus påp akutområdet Styrket akutberedskab

Læs mere

Den ortopædkirurgiske behandling af knælidelser i Danmark varetages af flere subspecialer.

Den ortopædkirurgiske behandling af knælidelser i Danmark varetages af flere subspecialer. Beskrivelse af fagområdet Knæalloplastik Indledning/baggrund Den ortopædkirurgiske behandling af knælidelser i Danmark varetages af flere subspecialer. Alloplastikkirurgien som omhandler behandlingen af

Læs mere

Mette Fog Pedersen. 01 Ledelse, kvalitet og drift Vurdering af indikatorer og begrundelser

Mette Fog Pedersen. 01 Ledelse, kvalitet og drift Vurdering af indikatorer og begrundelser Mette Fog Pedersen Ekstern survey Start dato: 30-03-2016 Slut dato: 30-03-2016 Standardsæt for Praktiserende speciallæger Standardversion 1 Standardudgave 1 Surveyteamets sammenfattende konklusion: Klinikken

Læs mere

Uddannelsesprogram for klinisk basisuddannelse i psykiatri i Region Sjælland

Uddannelsesprogram for klinisk basisuddannelse i psykiatri i Region Sjælland Uddannelsesprogram for klinisk basisuddannelse i psykiatri i Region Sjælland Rammer Uddannelsens varighed er 6 måneder. Psykiatrien sammenkobles med enten 6 måneders medicin eller 6 måneders kirurgi eller

Læs mere

Specialeansøgning. Region/privat udbyder: Region Syddanmark Vedr. speciale: Diagnostisk radiologi. Dato: Maj 2009

Specialeansøgning. Region/privat udbyder: Region Syddanmark Vedr. speciale: Diagnostisk radiologi. Dato: Maj 2009 Specialeansøgning Region/privat udbyder: Region Syddanmark Vedr. speciale: Diagnostisk radiologi Dato: Maj 2009 Specialeansøgning for Region Syddanmark vedr. Diagnostisk radiologi 1 1 Generelle overvejelser

Læs mere

Profiler for sygehusene i Region Sjælland ved gennemførelse af sigtelinierne i Sygehusplan 2007.

Profiler for sygehusene i Region Sjælland ved gennemførelse af sigtelinierne i Sygehusplan 2007. NOTAT Dato: 9. maj 2007 Profiler for sygehusene i Region Sjælland ved gennemførelse af sigtelinierne i Sygehusplan 2007. En gennemførelse af de principper og sigtelinjer, der er indeholdt i sygehusplan

Læs mere

Inspektorrapport. Temaer. Nuklearmedicinsk Afdeling og PET-Centret Aarhus Universitetshospital, Nørrebrogade og Skejby Besøgsdato

Inspektorrapport. Temaer. Nuklearmedicinsk Afdeling og PET-Centret Aarhus Universitetshospital, Nørrebrogade og Skejby Besøgsdato Score Utilstrækkelig Behov for forbedringer Tilstrækkelig Særdeles god Inspektorrapport SST-id INSPBES-00000253 Afdelingsnavn Nuklearmedicinsk Afdeling og PET-Centret Hospitalsnavn Aarhus Universitetshospital,

Læs mere

DET REGIONALE RÅD FOR LÆGERS VIDEREUDDANNELSE VIDEREUDDANNELSESREGION NORD

DET REGIONALE RÅD FOR LÆGERS VIDEREUDDANNELSE VIDEREUDDANNELSESREGION NORD DET REGIONALE RÅD FOR LÆGERS VIDEREUDDANNELSE VIDEREUDDANNELSESREGION NORD Dato Sagsbehandler e-mail Sagsnr. 13. maj 2015 Berit Bjerre Handberg Karen Norberg Karen.norberg@stab.rm.dk 1-30-72-155-07 Notat

Læs mere

Indstilling til Det Regionale Råd i Region Nord fra Det Landsdækkende Uddannelsesudvalg i specialet Karkirurgi

Indstilling til Det Regionale Råd i Region Nord fra Det Landsdækkende Uddannelsesudvalg i specialet Karkirurgi Marts 2004 Indstilling til Det Regionale Råd i Region Nord fra Det Landsdækkende Uddannelsesudvalg i specialet Karkirurgi 1. Indledning Formand for den landsdækkende karkirurgiske følgegruppe: Overlæge

Læs mere

DAPHO s STATUTTER. vedtaget 27. februar 2006, 1. revision vedtaget d. 15. maj revision vedtaget d. 8. marts 2010.

DAPHO s STATUTTER. vedtaget 27. februar 2006, 1. revision vedtaget d. 15. maj revision vedtaget d. 8. marts 2010. DAPHO s STATUTTER vedtaget 27. februar 2006, 1. revision vedtaget d. 15. maj 2007 2. revision vedtaget d. 8. marts 2010. 3. revision vedtaget d. 14. april 2013 Dansk Pædiatrisk Hæmatologisk og Onkologisk

Læs mere

ANSØGNING TIL HOVEDUDDANNELSESFORLØB 2009 OLE NØRREGAARD

ANSØGNING TIL HOVEDUDDANNELSESFORLØB 2009 OLE NØRREGAARD ANSØGNING TIL HOVEDUDDANNELSESFORLØB 2009 OLE NØRREGAARD tidligere Struktureret ansøgningsskema Baseret på de 7 lægeroller + CV Veldefineret pointtildeling Skriftlig begrundet motivation for ansøgningen

Læs mere

Uddannelsesprogram introduktionsuddannelsen i anæstesiologi ved. Anæstesiafdelingen. Sygehus Nord Roskilde. Region Sjælland

Uddannelsesprogram introduktionsuddannelsen i anæstesiologi ved. Anæstesiafdelingen. Sygehus Nord Roskilde. Region Sjælland Uddannelsesprogram introduktionsuddannelsen i anæstesiologi ved Anæstesiafdelingen Sygehus Nord Roskilde Region Sjælland Indledning Indholdsfortegnelse: Side Præsentation af uddannelsesforløbet Beskrivelse

Læs mere

Faglig profil for ansøgere til H-stilling i specialet psykiatri

Faglig profil for ansøgere til H-stilling i specialet psykiatri Faglig profil for ansøgere til H-stilling i specialet psykiatri Danske Regioner har bedt de videnskabelige selskaber om at udarbejde en faglig profil, der fremover skal anvendes som vurderingsgrundlag

Læs mere

Plastikkirurgi. Faglig profil plastikkirurgi

Plastikkirurgi. Faglig profil plastikkirurgi Plastikkirurgi Det plastikkirurgiske speciale dækker meget bredt og er, ud over ansvaret for behandling af specifikke tilstande og sygdomme, karakteriseret ved anvendelse og udvikling af særlige kirurgiske

Læs mere

Astrid Petersen. 01 Ledelse, kvalitet og drift. 02 Anvendelse af retningsgivende dokumenter vedrørende diagnostik og behandling

Astrid Petersen. 01 Ledelse, kvalitet og drift. 02 Anvendelse af retningsgivende dokumenter vedrørende diagnostik og behandling Astrid Petersen Ekstern survey Start dato: 04-01-2017 Slut dato: 04-01-2017 Standardsæt for Praktiserende speciallæger Standardversion 1 Standardudgave 1 Surveyteamets sammenfattende konklusion Klinikken

Læs mere

SDU / FAM. Uddannelsesforløb i akut kirurgisk ultralydskanning. Portefølje

SDU / FAM. Uddannelsesforløb i akut kirurgisk ultralydskanning. Portefølje SDU / FAM Uddannelsesforløb i akut kirurgisk ultralydskanning Portefølje 1 Forord Syddansk Universitet (SDU) og Fælles Akut Modtagelsen (FAM) på Odense Universitets Hospital har i samarbejde udarbejdet

Læs mere

RÅDGIVNING VEDRØRENDE EKSPERIMENTEL BEHANDLING FOR MENNESKER MED LIVSTRUENDE SYGDOMME

RÅDGIVNING VEDRØRENDE EKSPERIMENTEL BEHANDLING FOR MENNESKER MED LIVSTRUENDE SYGDOMME FEBRUAR 2015 RÅDGIVNING VEDRØRENDE EKSPERIMENTEL BEHANDLING FOR MENNESKER MED LIVSTRUENDE SYGDOMME Årsrapport 2014 RÅDGIVNING VEDRØRENDE EKSPERIMENTEL BEHAND- LING FOR MENNESKER MED LIVSTRUENDE SYGDOMME

Læs mere

Uddannelsesprogram for introduktionsuddannelsen på anæstesiologisk afdeling Slagelse- sygehus

Uddannelsesprogram for introduktionsuddannelsen på anæstesiologisk afdeling Slagelse- sygehus Uddannelsesprogram for introduktionsuddannelsen på anæstesiologisk afdeling Slagelse- sygehus Indholdsfortegnelse: Indledning Præsentation af uddannelsesforløbet Beskrivelse af afdelingen Præsentation

Læs mere

Læringsstrategier, anbefaling. Klinisk arbejde. Selvstudium triagemanual eller lign. Klinisk arbejde. Selvstudium af arbejdsgangsbeskrivelser

Læringsstrategier, anbefaling. Klinisk arbejde. Selvstudium triagemanual eller lign. Klinisk arbejde. Selvstudium af arbejdsgangsbeskrivelser 1 Kompetencer Læringsstrategier, anbefaling Kompetencevurderings metode(r) Kvittering for opnået kompetence obligatorisk(e) Dato + underskrift Nr. Kompetence Konkretisering af kompetence (inklusive lægeroller)

Læs mere

Eksperimentel kirurgi. Dansk Kræftforum DMCG.dk Temamøde om Kræftplan IV tiltag /Professor Pernille T. Jensen OUH/SDU

Eksperimentel kirurgi. Dansk Kræftforum DMCG.dk Temamøde om Kræftplan IV tiltag /Professor Pernille T. Jensen OUH/SDU Eksperimentel kirurgi Dansk Kræftforum DMCG.dk Temamøde om Kræftplan IV tiltag /Professor Pernille T. Jensen OUH/SDU Patienternes Kræftplan IV 10 mio på finansloven for 2017 til regionerne mhp etablering

Læs mere

Beskrivelse fagområdet Artroskopisk Kirurgi og Sportstraumatologi

Beskrivelse fagområdet Artroskopisk Kirurgi og Sportstraumatologi Beskrivelse fagområdet Artroskopisk Kirurgi og Sportstraumatologi Indledning/baggrund Artroskopisk kirurgi og sportstraumatologi har gennemgået en kraftig udvikling de seneste 25 år, hvor behandlingstilbudene

Læs mere

Uddannelsesprogram for introduktionsuddannelsen i neurokirurgi ved Videncenter for Rygsygdomme Glostrup Hospital

Uddannelsesprogram for introduktionsuddannelsen i neurokirurgi ved Videncenter for Rygsygdomme Glostrup Hospital Uddannelsesprogram for introduktionsuddannelsen i neurokirurgi ved Videncenter for Rygsygdomme Glostrup Hospital Revideret forår 2012 Indholdsfortegnelse: Formål.side 3 Subspecialet rygkirurgi...side 3

Læs mere

Akut Kirurgi Databasen Beregningsregler

Akut Kirurgi Databasen Beregningsregler 1 AKUT KIRURGIDATABASEN Forklaring til tabel: Antal patientforløb (nævner): Alle patienter, der opfylder inklusionskriterierne for indikatoren. Tæller: Patienter, som opfylder indikatoren. Uoplyst: Patienter

Læs mere

Bekendtgørelse om specialuddannelse af psykologer i børne- og ungdomspsykiatri og psykiatri

Bekendtgørelse om specialuddannelse af psykologer i børne- og ungdomspsykiatri og psykiatri (Gældende) Udskriftsdato: 7. januar 2015 Ministerium: Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Journalnummer: Indenrigs- og Sundhedsmin., Sundhedsstyrelsen, j.nr. 7-702-03-199/1 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Første kontakt og behandlingsplan (side 1) Cancertype (kun et kryds)

Første kontakt og behandlingsplan (side 1) Cancertype (kun et kryds) Første kontakt og behandlingsplan (side 1) Cancertype (kun et kryds) Colon Rektum Henvisningsmåde (kun et kryds) Egen læge/vagtlæge Praktiserende speciallæge Anden afdeling Egen afdeling Screeningssekretariat

Læs mere

Klaus Kølendorf. 01 Ledelse, kvalitet og drift. 02 Anvendelse af retningsgivende dokumenter vedrørende diagnostik og behandling

Klaus Kølendorf. 01 Ledelse, kvalitet og drift. 02 Anvendelse af retningsgivende dokumenter vedrørende diagnostik og behandling Klaus Kølendorf Ekstern survey Start dato: 19-09-2017 Slut dato: 19-09-2017 Standardsæt for Praktiserende speciallæger Standardversion 1 Standardudgave 1 Surveyteamets sammenfattende konklusion Deltids

Læs mere

Røntgen afdelingen, Næstved Sygehus

Røntgen afdelingen, Næstved Sygehus Uddannelsesprogram for Introduktionsstilling i Diagnostisk Radiologi Ved Røntgen afdelingen, Næstved Sygehus Sygehus Syd Region Sjælland 2012 Uddannelsesprogrammet er udfærdiget i samarbejde med Uddannelsesrådet

Læs mere

Ørelægerne Spannow & Rickers I/S. 01 Ledelse, kvalitet og drift Vurdering af indikatorer og begrundelser

Ørelægerne Spannow & Rickers I/S. 01 Ledelse, kvalitet og drift Vurdering af indikatorer og begrundelser Ørelægerne Spannow & Rickers I/S Ekstern survey Start dato: 12-02-2016 Slut dato: 12-02-2016 Standardsæt for Praktiserende speciallæger Standardversion 1 Standardudgave 1 Surveyteamets sammenfattende konklusion:

Læs mere

Fokuserede ophold. Fokuserede ophold i den urologiske speciallægeuddannelse. Bilag 2 til Målbeskrivelse for speciallægeuddannelse i urologi

Fokuserede ophold. Fokuserede ophold i den urologiske speciallægeuddannelse. Bilag 2 til Målbeskrivelse for speciallægeuddannelse i urologi Bilag 2 til Målbeskrivelse for speciallægeuddannelse i urologi Fokuserede ophold Fokuserede ophold i den urologiske speciallægeuddannelse (revideret 29.04.2004) 1 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...2

Læs mere

Kvalifikationskort # 1 for hoveduddannelse i almen medicin

Kvalifikationskort # 1 for hoveduddannelse i almen medicin Akutområdet Kvalifikationskort # 1 for hoveduddannelse i almen medicin Feedback og kompetencevurdering. For at sikre, at lægen selvstændigt kan varetage udredning og behandling af diverse akutte patienter,

Læs mere

LOGBOG. GASTROSKOPERENDE SYGEPLEJERSKE Praktisk oplæring

LOGBOG. GASTROSKOPERENDE SYGEPLEJERSKE Praktisk oplæring LOGBOG GASTROSKOPERENDE SYGEPLEJERSKE Praktisk oplæring National uddannelse til gastroskoperende sygeplejerske A. Uddannelsen består af en teoretisk del, som udbydes nationalt. B. Uddannelsen består sideløbende

Læs mere

# $ Anæstesiologi med intensiv afdeling niveau 2 Diagnostisk radiologi Klinisk biokemi

# $ Anæstesiologi med intensiv afdeling niveau 2 Diagnostisk radiologi Klinisk biokemi !!" # $ # %&$ Jf. Hospitalsplan for Region Midtjylland vil der være reumatologisk speciallægedækning på samtlige hospitaler med fælles akutmodtagelse, enten i form af en egentlig afdeling/funktion eller

Læs mere

anæstesi intensiv medicin smertediagnostik og smertebehandling akutbehandling, traumebehandling og præhospitalbehandling samt katastrofemedicin.

anæstesi intensiv medicin smertediagnostik og smertebehandling akutbehandling, traumebehandling og præhospitalbehandling samt katastrofemedicin. DAGSORDEN DASAIMs ordinære generalforsamling 1. Valg af dirigent 2. Formandens beretning 3. Beretning fra udvalg og arbejdsgrupper 4. Beretning og regnskab fra DASAIMs Fond 5. Indkomne forslag 6. Regnskab

Læs mere

Formaliseret samarbejdsaftale. mellem. Hjertemedicinsk afdeling B, OUH Odense Universitetshospital og Hjertemedicinsk afdeling, Haderslev Sygehus

Formaliseret samarbejdsaftale. mellem. Hjertemedicinsk afdeling B, OUH Odense Universitetshospital og Hjertemedicinsk afdeling, Haderslev Sygehus Formaliseret samarbejdsaftale mellem Hjertemedicinsk afdeling B, OUH Odense Universitetshospital og Hjertemedicinsk afdeling, Haderslev Sygehus Speciale, områder og funktioner Definition og afgrænsning

Læs mere

Lægefaglig indstilling for den fremtidige speciallægeuddannelse i specialet Plastikkirurgi, Region Nord

Lægefaglig indstilling for den fremtidige speciallægeuddannelse i specialet Plastikkirurgi, Region Nord Lægefaglig indstilling for den fremtidige speciallægeuddannelse i specialet Plastikkirurgi, Region Nord Beskrivelse af specialet Plastikkirurgi er et nyt som selvstændigt speciale, jf. Sundhedsstyrelsens

Læs mere

Lægefaglig indstilling for introduktions- og hoveduddannelsesforløb i Børne- og Ungdomspsykiatri.

Lægefaglig indstilling for introduktions- og hoveduddannelsesforløb i Børne- og Ungdomspsykiatri. Det Regionale Videreuddannelsesråd 23.12.2003 Region Nord Lægefaglig indstilling for introduktions- og hoveduddannelsesforløb i Børne- og Ungdomspsykiatri. Den lægefaglige indstilling for børne- og ungdomspsykiatri

Læs mere

Specialeaftale og tro & loveerklæring for neurokirurgi under det udvidede frie sygehusvalg og reglerne om ret til hurtig udredning

Specialeaftale og tro & loveerklæring for neurokirurgi under det udvidede frie sygehusvalg og reglerne om ret til hurtig udredning NOTAT 13-03-2018 Specialeaftale og tro & loveerklæring for neurokirurgi under det udvidede frie sygehusvalg og reglerne om ret til hurtig udredning A. Generelle forhold for flere specialer. 1. Betegnelsen

Læs mere

Funktions- og opgavebeskrivelse for uddannelsesansvarlige overlæger ved Aarhus Universitetshospital

Funktions- og opgavebeskrivelse for uddannelsesansvarlige overlæger ved Aarhus Universitetshospital Funktions- og opgavebeskrivelse for uddannelsesansvarlige overlæger ved Aarhus Universitetshospital FUNKTIONSBETEGNELSE Uddannelsesansvarlig overlæge FUNKTIONENS INDHOLD Organisatorisk placering og ledelsesmæssig

Læs mere

Kravsopfyldelse for funktionerne

Kravsopfyldelse for funktionerne Region/privathospital og dato: Region Midtjylland Randers Regionshospital, Kirurgisk afdeling Speciale: Kirurgi Ønskes varetaget på afdelingen? (/) Varetages aktuelt? (/) SKS kode 7005 07. Volumen Forventet

Læs mere

1. FORORD... 3 2. LOGBOG FOR HOVEDUDDANNELSEN I INTERN MEDICIN : NEFROLOGI... 4 3. BEVIS OVER GENNEMGÅEDE OG GODKENDTE KURSER...

1. FORORD... 3 2. LOGBOG FOR HOVEDUDDANNELSEN I INTERN MEDICIN : NEFROLOGI... 4 3. BEVIS OVER GENNEMGÅEDE OG GODKENDTE KURSER... Portefølje for hoveduddannelsen i Intern Medicin: Nefrologi Udarbejdet af Dansk Nefrologisk Selskab 2013 Indholdsfortegnelse 1. FORORD... 3 2. LOGBOG FOR HOVEDUDDANNELSEN I INTERN MEDICIN : NEFROLOGI...

Læs mere

Logbog. for. speciallægeuddannelsen i Kirurgi

Logbog. for. speciallægeuddannelsen i Kirurgi Logbog for speciallægeuddannelsen i Kirurgi Dansk Kirurgisk Selskab Sundhedsstyrelsen Februar 2009 Forord: Denne logbog er udarbejdet som en standard gældende i hele landet. Det er udarbejdet på baggrund

Læs mere