Redegørelse. Brand i IC-tog 829 på Odense station. Side 1 af 12

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Redegørelse. Brand i IC-tog 829 på Odense station. Side 1 af 12"

Transkript

1 Side 1 af 12 Redegørelse Brand i IC-tog 829 på Odense station HCLJ Alvorlig ulykke Brand Togkørsel Dato: Tidspunkt: 09:03 Sted: Odense station Infrastrukturforvalter: Banedanmark Jernbanevirksomhed: DSB Personskade: Omkomne Alvorligt kvæstede Lettere kvæstede Passagerer: Personale: Personer i overkørsel: Andre: Billede 1 (foto: Brian Petersen)

2 Side 2 af 12 1 Underretning Kl. 09:20 blev Havarikommissionen underrettet af Banedanmark om brand i et IC3 togsæt i tog 829, som holdt i spor 6 på Odense station. Der var åben ild i det ene togsæt, og passagererne var blevet evakueret. Havarikommissionen ankom til Odense station omkring kl. 10:20. 2 Fakta 2.1 Hændelsesforløb Tog 829, som bestod af to togsæt, var på vej fra København mod Esbjerg, da lokomotivføreren (lkf) kort efter passage af Marslev omkring kl. 09:03 fik melding om røg i toget, som lkf kvitterede for. Lkf fortsatte kørslen til Odense, hvor han på Odense station, som planlagt, foretog en kørende afkobling af det bagerste togsæt inden standsning ved normalt standsningssted ca. kl. 09:09. Da forreste togsæt efter afkobling holdt stille konstaterede DSB-personalet, at der var åben ild i bagerste del af togsættet. Passagererne blev evakueret, og lokomotivføreren kørte togsættet ca. 100 meter frem, så det kom væk fra perrontag og stationsbygning, og standsede motorerne. Brandvæsnet blev tilkaldt, ankom efter få minutter og påbegyndte slukningsarbejdet. Der var tydeligt spor af olie fra afkoblingsstedet og de ca. 100 meter toget kørte frem til stop. Toget bestod af et IC3 dieseltogsæt (MF 5051, forrest i køreretningen) og et elektrisk togsæt (ER 2019). Toget var bemandet med fem DSB medarbejdere; lokomotivfører, togfører sammen med en togfører under uddannelse, togbetjent, samt DSB-medarbejder som var med toget på jobindsigt. 2.2 Omkomne, kvæstede og skader i øvrigt Der var ingen tilskadekomne. To DSB-medarbejdere tog efterfølgende på skadestuen til observation for røgforgiftning. Der skete store materielle skader på bagerste del af forreste togsæt. DSB vurderer de samlede omkostninger til ca. 30 millioner kr. På togsættets yderside var der synlige brandskader på begge sider af togsættet samt ved motor og bogie i undervognen (billede 2, 3 & 4).

3 Side 3 af 12 Billede 2 Billede 3

4 Side 4 af 12 Billede 4 3 Undersøgelser 3.1 Tekniske undersøgelser Tog 829 bestod af to togsæt: et IC3 togsæt (MF 5051) forrest i køreretningen) og et elektrisk togsæt (ER 2019). Ved ankomst til Odense blev det bagerste togsæt planmæssigt afkoblet; det blev ikke berørt af branden. IC3 togsættet blev efter aftale med HCLJ trukket til DSB s værksted i Århus for tekniske undersøgelser. Efter aftale med Havarikommissionen varetog Dansk Brandteknisk Institut (DBI) den brandtekniske undersøgelse af branden. Undersøgelsen blev påbegyndt den Togsættet havde kørt i alt km, og den berørte motor 1 havde kørt km siden sidste eftersyn (1.600 Mm revision), som var blevet foretaget den 3. september Der har siden eftersynet ikke været indrapporteret fejlmeldinger, som har relevans i forhold til branden.

5 Side 5 af 12 Undersøgelserne viste omfattende brandskader i undervognen, hvor særligt områderne mellem bagerste motor og bogie, og ved området mellem motor og dieselolietank, var skadet. De største brandskader forekom togsættets højre side, set i togets køreretning. I motorrummet var der omfattende skader nedefra i adskillelsen mellem undervogn og passagerafdeling i området over dieselolietanken (brændolietanken), mellem dieselolietank og motor, på ledningsnettet ved og omkring motor, ved indsugning af køleluft og luftindtag til motoren, og på motor, gear og dieselolietank.

6 Side 6 af 12 Billede 5. Skader på adskillelsen mellem undervogn og passagerafdeling ved motor / gear Billede 6. Skader på overside af motor Efter demontage af motormodulet, blev turboladerne adskilt og sendt til yderligere undersøgelser hos Teknologisk Institut. Der kunne ikke konstateres fejl eller skader på turboladerne, som kunne have initieret branden. Toppen / låget til køleblæsermotorens hydraulikoliebeholder var helt smeltet, og der var ikke mere hydraulikolie i beholderen.

7 Side 7 af 12 Selv om ledningsnettet var meget beskadiget, kunne der heller ikke konstateres tegn på fejl eller skader (eksempelvis lysbuedannelse) som kunne have forårsaget branden. Billede 7. Skader på ledningsnet Da dieseloliebeholderen blev demonteret, kunne der konstateres kraftige brandskader på beholderen, hvor beholderens øverste del var brændt / smeltet (se billede 8). Ved den efterfølgende undersøgelse på værkstedet var dieseloliebeholderen ca. trekvart fuld. Der var også spor af olierester, i den kardanakseltunnel som går gennem dieselolietanken. Billede 8. Øverste del af dieselolietank. Særligt den ene af de to køleblæserventilatorer (højre side ift. køreretning) var sammen med slanger i køleblæserrummet skadet af branden. Ved trykprøvning af køleblæsermotoren (hydraulikmotor) blev det konstateret, at selve hydrauliksystemet var tæt, men at der var utætheder på hydraulikmotoren.

8 Side 8 af 12 Det blev besluttet, at DBI efterfølgende skulle undersøge både hydraulikmotoren og andre mulige brændbare materialer i motor- og køleblæserrummet nærmere. Der var også sod- og røgskader i IC3-togsættets bagerste førerrum. Togcomputeren var så beskadiget, at det ikke var muligt at udlæse data fra computeren. Ved DBI s undersøgelser blev det bl.a. konstateret at: fleksslanger til beskyttelse af ledninger / kabler kunne brænde, så længe ekstern brandkilde var til stede, men ilden gik ud når kilden blev fjernet fleksslanger til luftindsugning og til luftkøling af el-skab kunne antændes med ekstern kilde, og fortsatte med at brænde når kilden blev fjernet. Ved undersøgelse af hydraulikmotoren blev der konstateret utæthed ved en O-ring på motorens bagdæksel. Ud over undersøgelsen af MF 5051 har DBI været involveret i brandundersøgelse af to andre IC3 togsæt, hvor der efterfølgende havde været mindre brande i eller ved motorer. Ved disse brande har tørre blade i luftindsugningen sandsynligvis været årsag til brandenes opståen. DBI har ikke kunnet konstatere tegn på brændte blade på MF 5051, hvilket kan skyldes brandens omfang og slukningen. DBI kunne heller ikke konstatere nogen olieutæthed ved de to efterfølgende brande på IC3 togsæt. DBI har i sine brandundersøgelser konkluderet følgende: Udfra undersøgelsen, hvor der blev fundet en lækage i hydraulikmotor til køleblæser, sammenholdt med sammenligning af efterfølgende brande i 2 andre togsæt, vil der være 2 mulige årsager til brandens opståen [på MF 5051], brandens spredning. 1. En lækage i hydraulikmotor, som forstøver hydraulikolie i motorrum, over brandolietank og over hjulsæt bag motor med antændelse ved en varm motordel, mest sandsynlig turbolader eller udstødnings manifold, udstødningsrør hvor dette var ført fra motorrum til kanal i siden af togsæt. 2. En lækage i hydraulikmotor havde forstøvet olie i motorrum, over brandolietank og over hjulsæt bag motoren, dette kombineret med at der var ophobet løv fra træer, i området hvor udstødningsrør var ført fra motorrum til rum foran kølemotoren, således at der bliver startet en glødebrand i dette område, der, når toget standser, vil udvikle sig til en rigtig brand og spredes hurtigt i hydraulikolie. For yderligere detaljer se brandundersøgelsesrapport fra DBI (bilag 1).

9 Side 9 af 12 Logninger Computerlog (TC-log) og log fra røgdetektering Data fra computerlog viste, at røgmeldingen fra detekteringsanlægget stoppede IC3 togsættets bagerste motor, som det skulle. Røgmeldingen indgik kl 09:03:48, og bagerste togsæt blev afkoblet på Odense station kl. 09:09:12. Havarilog Af havariloggens registreringer ses, at toget kort før afkobling passerede PU-signal (H6FT), at toget efter knap 3 minutter derefter igangsatte, passerede PU signal (H6aFT) og kørte ca. 100 meter før det stoppede. 3.2 Interview af involverede Lokomotivfører (lkf) Lkf oplyste, at han frem til Marslev ikke havde oplevet noget usædvanligt. Kort efter passage af Marslev fik han røgalarm, med forholdsordren Stands toget inden 10 minutter - Efterse for røg i pågældende undervogn. Lkf fortsatte til Odense station spor 6, hvor han afkoblede det bagerste togsæt som planlagt. Kort herefter fik han flere fejlmeddelelser, kiggede ud af førerrumsdøren, og så røg fra togsættets bagende (MFA-enden). Lkf talte med togføreren, som fik evakueret toget. Herefter kørte lkf togsættet frem forbi PU for at komme væk fra stationsbygning og perrontag. Lkf fortalte også, at han havde talt med en lkf, på det tog som passerede tog 829 mellem Odense og Marslev, og denne lkf havde ikke observeret nogen røg fra tog 829. Togfører (tgf) Togfører blev interviewet sammen med de andre DSB-medarbejdere i passagerafdelingen (togfører under uddannelse, togbetjent, samt DSB-medarbejder som var med toget på jobindsigt), disse supplerede med oplysninger under interviewet. Tgf fortalte, at toget holdt ved alle stationer. Efter afgang fra Nyborg blev overgangen mellem de to togsæt lukket. Ved lukning bemærkede tgf, at der lugtede af diesel eller lignende i bagerste førerrum på IC3 togsættet. Da tgf kom hen til pantry, ringede lkf og fortalte at han havde fået røgalarm. Tgf gik hen til røgdetekteringsanlægget i vestibulen og kunne se, at der var røglampe i alarmanlægget. Tgf gik ned til 1. klasses afdelingen ved bagerste førerrum og kunne ikke konstatere røg. Tgf gik ud i bagerste førerrum, og kunne heller ikke der konstatere røg. Tgf gik derefter tilbage til de to andre [tgf under indøvelse og DSB medarbejder på jobindsigt]. Da toget standsede i Odense efter afkobling åbnede tgf døren, og konstaterede røg fra bagenden af IC3 togsættet, og påbegyndte efter aftale med lkf evakuering af togets passagerer. Der var ca. 30 passagerer i toget. Herefter spurgte lkf om toget var tømt, og kørte derefter frem. Tgf oplyste, at alle passagerer var kommet ud af toget, inden røgen / branden for alvor udviklede sig. Der var ingen passagerer som var blevet berørt af røgen, men to af personalet havde kriller i halsen og ville efterfølgende tage på skadestuen.

10 Side 10 af Tidligere hændelser af lignende art Der har tidligere været to hændelser med motorbrande, hvor utæt ledningssystem / olieutæthed har været årsag til brandene (se tidligere udsendt redegørelse: Motorbrand i IC3 togsæt den 10. oktober og 22. oktober 2009, HCLJ journal nr , udsendt den ). Der har også tidligere været en del andre brande i IC3 materiel, hvoraf flere også opstod i togsættets motorrum (se tidligere udsendt rapport: Brand og røgudviklinger på litra MF, HCLJ journal nr , udgivet den ). I relation til omfang og sandsynlig årsag ligner ingen af disse brande denne brand. Der har derudover været to mindre brande i IC3-togsæt efter branden i IC 829, som DBI har medtaget i deres undersøgelser, og hvor ingen af disse to brande har væsentlige ligheder med denne brand. 4 Analyse Togets personale observerede ikke noget unormalt under kørslen fra København til Nyborg. Efter afgang i Nyborg lukkede togpersonalet overgangen mellem forreste og bagerste togsæt. De bemærkede en lugt af olie, som de mente måtte stamme fra dieselolie, men så eller bemærkede ingen indikationer af røg eller brand. Kort efter passage af Marslev fik lokomotivføreren melding om røg (røgalarm), med forholdsordren om at fortsætte (max. 10 minutter) til nærmeste station. I forbindelse med røgdetekteringen blev den berørte motor stoppet automatisk, som den skulle. Ved ankomst til Odense konstaterede personalet kraftig røgudvikling fra bagerste del af forreste togsæt MF 5051), og evakuerede de ca. 50 passagerer i togsættet - og lkf kørte togsættet frem og væk fra stationsbygning og perrontag. Herefter kunne der ses flammer på begge sider af toget. Branden har sandsynligvis i starten været begrænset i sin udbredelse af kraftig luftstrøm, mens toget kørte på strækningen - og har derefter kunnet udvikle og brede sig til større dele af motorrum, gear og dieselolietank, da toget kørte langsomt / holdt stille på Odense station. Utæthed ved O-ring på køleblæsermotorens bagdæksel har sandsynligvis lækket hydraulikolie, og køleluft har spredt hydraulikolien ud i motorrum og over bogie bag ved motoren. Det var efter branden ikke synlige rester af blade ved indsugning eller i motorrum, men det kan ikke afvises, at tørre blade ved motorens indsugning kan have været medvirkende til opståen eller udbredelse.

11 Side 11 af 12 Forstøvet hydraulikolie eller tørre blade, eller en kombination, blev sandsynligvis antændt på udstødningsmanifolden eller et anden varmt emne på motoren / gear, og startede hermed branden. Branden udviklede / bredte sig, da øverste del af hydraulikoliebeholder og af dieselolietanken smeltede, og tilførte branden yderligere næring i form af hydraulikolie, dieselolie og indsugnings- og fleksslanger. Der blev ikke fundet fejl ved togets røgdetekteringssystem, og de tilhørende barrierer (stop af dieselmotor og evakuering af passagerer på et passende sted) fungerede efter hensigten. Hverken Havarikommissionen eller DSB har kendskab til tilsvarende brande, og denne brand vurderes at være et enkeltstående tilfælde. 5 Konklusion Det har ikke været muligt at fastslå, hvorvidt det var forstøvet hydraulikolie, tørre blade, en kombination eller andet som startede branden. Det vurderes som overvejende sandsynligt, at utæthed ved O-ring på motorens bagdæksel har medført forstøvet olie i og omkring motorrummet, og dermed været den væsentligste faktor til brandens udbredelse og omfang. Idet hverken Havarikommissionen eller DSB har kendskab til tilsvarende brande med tilsvarende årsag, vurderes denne brand at være et enkeltstående tilfælde. 6 Allerede trufne foranstaltninger DSB har oplyst følgende: - Efter branden blev der iværksat cyklisk rengøring af motorrum, og en samtidig registrering af omfanget af løv i motorrum. - Alle oprindelige indsugningsslanger er beskyttet med pyrojacket. Slangerne vil efterfølgende løbende vil blive udskiftet til brandhæmmende slanger. - Vedr. indsugningsslanger arbejder DSB på en løsning (modificering) som minimerer blade i motorrum, og løbende opfølgning og evaluering vil ske i Rengøring af togsæt vil fortsætte indtil modifikation er indbygget, og det kan bekræftes at modifikationen fungerer efter hensigten. - DSB og leverandøren drøfter fortsat behovet for modifikationer eller konstruktive ændringer i relation til køleblæsermotoren.

12 Side 12 af 12 7 Sikkerhedsmæssige rekommandationer Idet branden vurderes som enkeltstående tilfælde, og på baggrund af de foreliggende oplysninger samt de jf. afsnit 6 af DSB oplyste allerede trufne foranstaltninger, har Havarikommissionen ikke rekommandationer af forebyggelsesmæssig karakter. 8 Bilag Bilag 1: Rapport fra Dansk Brandteknisk Institut (DBI): SB Brandundersøgelse Køretøj

13 DBI RAPPORT Denne rapport erstatter rapport af , der er tilføjelser vedr. brandforsøg, olieprøver, numre på motorer, numre på togsæt, mm. Brandundersøgelse køretøj Køretøjet: IC3 tog Århus/Odense Rekvirent : DSB Tilsyn & Undersøgelser, Flemming V. Hansen Rekvirent jour nr.: Togsæt MF DBI sagsnr.: SB16235 Undersøgelsesdato: Udstedelsesdato: Brandundersøger: Bjarne Olesen, DBI DBI Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut Jernholmen 12, 2650 Hvidovre Tlf.: Fax: dbi@dbi-net.dk INSP Reg.nr. 9035

14 Data Rekvirent Navn DSB Koncern, Tilsyn & Undersøgelse Adr. Telegade 2 Postnr./By 2630 Tåstrup Rekvirentens jour.nr.: MF5051 (togsæt) Rek. sagsbehandler: Flemming V. Hansen Brandsted Adresse: Alarmeringstidspunkt: Odense Banegård Undersøgelsen Undersøgelsestidspunkt: , og Undersøgelsessted: DSB Århus Adr. Sonnesgade 21 Postnr./By 8000 Århus C Brandundersøger: Korrekturlæser: Bjarne Olesen SBM Bilag Ingen Hjemtagne effekter Ingen, de undersøgte dele er hos DSB Sonnesgade 21, 8000 Århus C. Side: 2 af 23

15 Undersøgelse Dansk Brand- og sikringsteknisk Instituts undersøgelse baserer sig på - Dansk Brand- og sikringsteknisk Instituts kvalitetssystem med tilhørende manualer efter DS/EN ISO/IEC Nordisk Manual Brandårsagsefterforskning. - Gældende kundgørelse fra Rigspolitichefen. Undersøgelsesresultatet meddeles som en konklusion underbygget af en rapport, der kan være suppleret med foto, skitser og bilag. Anvendelsesbegrænsninger: Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut påtager sig intet ansvar for det udleverede materiale, såfremt dette anvendes uden for sit direkte formål eller af andre end rekvirenten. Gengivelse af materialet eller overførelse af indholdet eller dele heraf til andre dokumenter eller medier, frigør Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut for ansvar for materialets indhold. Side: 3 af 23

16 Indholdsfortegnelse 1 UNDERSØGELSESRAPPORT UNDERSØGELSENS FORMÅL, ART OG AFGRÆNSNING I UNDERSØGELSEN DELTOG KONKLUSION OPLYSNINGER BRANDENS OPDAGELSE OG ALARMERING OPLYSNINGER VEDRØRENDE BRANDEN UNDERSØGELSESMÆSSIGE FORHOLD KØRETØJETS PLACERING UNDERSØGELSE AF KØRETØJET BRANDBILLEDET HJEMTAGNE EFFEKTER EFFEKTERNES ART FORSØG MED DE HJEMTAGNE EFFEKTER SAMMENFATNING ARNESTED, BRANDSPREDNING OG BRANDÅRSAG ANDRE FORHOLD Side: 4 af 23

17 1 Undersøgelsesrapport 1.1 Undersøgelsens formål, art og afgrænsning Undersøgelsens formål var om muligt at fastlægge årsagen til brandens opståen i togsæt nr.: MF5051. Undersøgelsen var et samarbejde med DSB, Havarikommissionen og DBI. Undersøgelserne var foretaget over 3 dage. Dag 1. på togsæt og motor. Dag 2. på motor, blæsemotorer. Dag 3. sammenligning med efterfølgende brande på 2 andre togsæt. 1.2 I undersøgelsen deltog Personale fra DSB Sikkerhed. Personale fra Havarikommissionen. Personale fra DSB Infrastruktur Togsæt. Personale fra Forsikring. 1.3 Konklusion Udfra undersøgelsen, hvor der blev fundet en lækage i hydraulikmotor til køleblæser, sammenholdt med sammenligning af efterfølgende brande i 2 andre togsæt, vil der være 2 mulige årsager til brandens opståen, brandens spredning. 1. En lækage i hydraulikmotor, som forstøver hydraulikolie i motorrum, over brandolietank og over hjulsæt bag motor med antændelse ved en varm motordel, mest sandsynlig turbolader eller udstødnings manifold, udstødningsrør hvor dette var ført fra motorrum til kanal i siden af togsæt. 2. En lækage i hydraulikmotor havde forstøvet olie i motorrum, over brandolietank og over hjulsæt bag motoren, dette kombineret med at der var ophobet løv fra træer, i området hvor udstødningsrør var ført fra motorrum til rum foran kølemotoren, således at der bliver startet en glødebrand i dette område, der, når toget standser, vil udvikle sig til en rigtig brand og spredes hurtigt i hydraulikolie Bjarne Olesen Side: 5 af 23

18 2 Oplysninger 2.1 Brandens opdagelse og alarmering Branden var opdaget af røgmeldeanlæg i motorrum. Normal procedure ved denne hændelse er, at motor stopper. Branden blev alarmeret til brandvæsen. 2.2 Oplysninger vedrørende branden Det blev oplyst: At lokomotivfører havde fået en melding om røg i motorrum, han kørte videre til næste station uden yderligere fejlmeldinger. At togsæt blev adskilt og derefter blev der observeret røg fra motor 1 i MF5051, hvorefter lokomotivfører kørte togsæt uden for stationsbygningen. At der under/efter flytningen af togsæt kom flere meldinger om el-fejl. At det ikke var muligt at udlæse log fra det af branden ramte togsæt. 3 Undersøgelsesmæssige forhold 3.1 Køretøjets placering Toget var flyttet fra Odense til Århus efter branden. Side: 6 af 23

19 4 Undersøgelse af køretøjet 4.1 Brandbilledet Brandsporene var visuelt udgående fra 2 områder, et område ved motor 1 og et område ved hjulsæt bag motor og brandolietank. Fotos viser brandsporene ved hjulsæt og op af siden (foto viser venstre side i køreretningen). Side: 7 af 23

20 Fotos viser brandsporene ved hjulsæt og ved motor 1 (fotos viser højre side set i køreretningen). Side: 8 af 23

21 At de kraftigste skader i motorrum var i den højre side (set i køreretningen). Fotos viser dele af venstre og højre side af motorrum. I motorrum fandtes kraftige skader i området over gearkasse, mellem motor og brandolietank. Fotos viser området ved brandolietank, området ved gearkasse og gulv over gearkasse. Side: 9 af 23

22 De forreste skader fra branden fandtes helt ved adskillelse til rum foran køler, hvor indsugning af køleluft og luftindtag til motor fandtes. Fotos viser området ved adskillelse mellem motorrum og rum foran køler, med forholdsvis kraftige brandskader. Side: 10 af 23

23 Efter demontering af motor sektion fandtes, at møtrik i turbolader var helt løs, dette kan være en følge af nedlukning af motoren, hvis denne lukkes ned ved fuld kraft, således at modløb opstår, rotationen i turbo vil under normale omstændigheder selv spænde møtrikken igen. Fotos viser turbo på motor, ende af turbo og turbo efter demontering fra motorsektion. Der fandtes ingen synlige skader på turbo, der kunne have været årsag til brandens opståen. At der ikke fandtes spor fra fejl på de elektriske ledninger i området ved/over gearkasse, der kunne have været årsag til brandens opståen. Side: 11 af 23

24 Fotos viser dele fra ledningsnet, der var ført på motor og over motor i området ved gearkasse og brandolietank uden spor fra lysbuedannelse eller andre fejl, der kunne have været årsag til brandens opståen. At der ikke fandtes fejl ved de elektriske dele i området ved de forreste skader, der kunne have været årsag til brandens opståen. Fotos viser ledninger ved den forreste adskillelse uden spor fra lysbuedannelse eller fejl, der kunne have været årsag til brandens opståen. Side: 12 af 23

25 At der fandtes spor fra olier gennem kardantunnel i brandolietanken, dette indikerer, at der havde været en lækage. Fotos viser bageste ende af tunnel i brandolietank og ende af gearkasse med spor fra olie. At der på slanger til kølevand fandtes store skader i enderne, efter disse havde været udsat fra tryk kommende indefra. Fotos viser enderne af slangerne til kølevands påfyldning med skader på enderne. Side: 13 af 23

26 At der ved tolkning af brandskaderne på fronten af motoren/køleenheden fandtes den ene blæsemotor i højre side (set i køreretningen) væsentlig mere skadet end den venstre. Fotos viser den venstre og den højre blæsemotor med de kraftigste skader på den venstre. Det blev aftalt, at kølesektion skulle demonteres og trykprøvet. Fotos viser testopstilling. Fotos viser opstilling, inden tryk blev påsat. Det blev aftalt, at der skulle bruges luft, da dette kunne reguleres og testes via lækagetest spray. Side: 14 af 23

27 At der ved opstilling af kølesektionen til test dagen efter fandtes, at rørsystem til hydraulik var tæt. At der ved trykprøvning af hydraulikmotor fandtes store indikationer på lækage ved O-ring mellem bagdæksel og motorhus. Fotos viser hydraulikmotor før test og under test med lækage spray. Der fandtes lækage mellem bagplade og motordel. Der blev adskilt en tilsvarende motor til sammenligning med den testede. Side: 15 af 23

28 Fotos viser en næsten tilsvarende motor efter adskillelse. På den adskilte motor var der ikke styr, denne var også af anden type intern. Den testede motor blev adskilt. Side: 16 af 23

29 Fotos viser motoren med bagdæksel demonteret, der fandtes et mærke på O-ring, hvor der fandtes lækage, markeret med rød ring. Det vurderes, at denne skade ikke vil være en følgeskade af branden, da O-ringen i så fald ville være væsentlig mere skadet over en større del af denne. Side: 17 af 23

30 Efterfølgende blev der undersøgt/inspiceret 2 togsæt, MF5275 & MF5292, hvor der ligeledes havde været brand. Ved denne undersøgelse fandtes, at brandsporene i området ved den forreste adskillelse passede næsten identisk med brandsporene i MF5051. Fotos viser et ikke brandramt togsæt, der ved inspektion viste store mængder blade. Fotos viser MF5292 og MF5051, forskellen vil kunne være tiden, branden var under udvikling, der gør forskellen på skadens omfang. At der fandtes brændte rester fra blade på turbo. Foto viser området på turbolader med rester fra brændte blade. Side: 18 af 23

31 At de motorbrande, der blev undersøgt/inspiceret, havde udgangspunkt i siden, hvor el-skab var monteret. At der kun fandtes mindre elektriske skader, der skal være følgeskader fra branden. Fotos viser mindre elektriske skader på ledninger. At der i indsugning til turbo var udledning af køleluft fra køling af el-skab, disse havde været monteret i flere år, således vurderes, at disse ikke havde indflydelse på lufthastigheder mm i indsugningsrør. Fotos viser udløb fra køleluft til el-skab og udløb i indsugning til turbo. Side: 19 af 23

32 5 Hjemtagne effekter 5.1 Effekternes art Efter sidste brand blev hjemtaget 2 stk. indsugningsslanger ny og gl. model, fleks slanger fra elkabler, en grå og en sort, 2 stk. fleks slanger fra forbindelser til køling af el-tavle i motorrum. 5.2 Forsøg med de hjemtagne effekter Det blev aftalt efter undersøgelsen af de øvrige togsæt at gennemføre et simpelt brandforsøg, hvor slanger blev antændt med en gasflamme. 1. Fleks-slange til beskyttelse af ledninger/kabler, en grå og en sort. Slangerne blev forsøgt antændt med gasflamme, disse brænder, så længe der er ekstern flamme til disse, efter fjernelse af flammen slukker disse. 2. Fleks-slanger til indsugning, et kort stykke gl. og ny, et stykke fra slange i forrum ny. Slangerne blev antændt med gasflamme, disse brænder, så længe der er ekstern flamme til disse, efter fjernelse af flammen brænder disse videre samt tiltager forbrændingen. Side: 20 af 23

33 3. Fleks-slanger til køling af el-skab i motorrum. Slangerne blev antændt med gasflamme, disse brænder, så længe der er ekstern flamme til disse, efter fjernelse af flammen brænder disse videre samt tiltager forbrændingen. Der er optaget videoklip fra forsøgene, disse bliver indleveret til DSB Århus til videre forsendelse til Havarikommissionen og intern i DSB. Side: 21 af 23

34 6 Sammenfatning 6.1 Arnested, brandspredning og brandårsag Udfra de undersøgelser der blev foretaget på togsæt MF5051, hvor der var kraftige skader helt i fronten af motoren ved blæsemotoren til køleblæseren, sammenholdt med at der fandtes lækage og store mængder olierester i kardantunnel i brandolietanken, vil en sandsynlig årsag til brandens opståen være, at varme fra en varm motordel havde antændt forstøvet hydraulikolie. Det blev aftalt, at der blev udtaget olieprøver fra kardantunnel i brandolietanken samt begge turboladere blev sendt til undersøgelse. Resultat af olieprøven viste en blanding af (flere olier og salte fra slukningsvand, min tolkning af prøven da der er store forskelle på flammepunkt, ved sammenblanding af flere olier ændres flammepunkt alt efter olietyper), analysen blev foretaget intern på DSB Laboratorie. Vi har kørt et par test i sidste uge på den prøve du sendte fra Iflg mit IR apparat har det intet tilfælles med den hydraulik olie vi benytter Til gengæld har den en del tilfælles med en B5 motorolie (hvor den så end skulle komme fra) Shell Tellus (hydraulik olien) har et flammepunkt på 216grader C Prøven har et flammepunkt på 104 grader C. Vedhæftet resultaterne fra mit IR apparat. Score betyder hvor meget den har tilfælles med på et IR spektra op til 10, der er et fuldt match. Undersøgelse af turboladere viste ingen fejl ved disse, der kunne havde været årsag til brandens opståen. Undersøgelsen blev foretaget af Teknologisk Institut. 6.2 Andre forhold Efter undersøgelse/inspektion af togsæt MF5292, MF5275 vil en sandsynlig årsag, til at branden udvikler sig kragtigere i MF5051 end i de 2 andre togsæt, være, at der havde været oplagret blade samt der var tilført væsentlig mere brandbelastning i form af hydraulikolie fra lækagen i kølemotoren. Der fandtes ingen indikeringer på lækager i de øvrige undersøgte togsæt. Udfra de brandforsøg der blev udført efter undersøgelsen med fleks-slanger til indsugning og køling af el-skab i motorrum, vil disse medvirke til en stor brandudvikling i motorrum, hvis der antændes en brand i dette område. Der har været overvejelser omkring trækforhold (turbolens mm.), udskiftningsmønstre samt at alle motorbrande var i siden, hvor el-skab var placeret, kunne udtag til køling af el-skab have skabt ændringer i indsugningsluft strømmen. Side: 22 af 23

35 Ved sidste undersøgelse hvor der fandtes mindre kortslutningsskader på ledninger mellem el-skab og skot, disse skal være følgeskader, dette udfra størrelsen på skaderne sammenholdt med brandprøverne med fleksrør der bliver anvendt til beskyttelse Bjarne Olesen Side: 23 af 23

Havarikommissionen. Redegørelse Undersøgelsesleder: SGR. Motorbrand i IC3 togsæt den 10. oktober og 22. oktober 2009

Havarikommissionen. Redegørelse Undersøgelsesleder: SGR. Motorbrand i IC3 togsæt den 10. oktober og 22. oktober 2009 Havarikommissionen Redegørelse Undersøgelsesleder: SGR Journal nr.: HCLJ611-000304 10.11.2009 Motorbrand i IC3 togsæt den 10. oktober og 22. oktober 2009 Undersøgelserne er udført af Havarikommissionen

Læs mere

Redegørelse. Brand i Lyn 50 HCLJ 619-2012-66 Hændelse Brand Togkørsel Dato: 22.06.2012 Tidspunkt: Kl. 18:57

Redegørelse. Brand i Lyn 50 HCLJ 619-2012-66 Hændelse Brand Togkørsel Dato: 22.06.2012 Tidspunkt: Kl. 18:57 14.03.2013 Side 1 af 8 Redegørelse Brand i Lyn 50 HCLJ 619-2012-66 Hændelse Brand Togkørsel Dato: 22.06.2012 Tidspunkt: Kl. 18:57 Sted: Borup station Infrastrukturforvalter: Banedanmark Jernbanevirksomhed:

Læs mere

Redegørelse. Brand i IC tog 821 HCLJ 619-2012-81 Hændelse Brand Togkørsel Dato: 15.09.2012 Tidspunkt: 07:05

Redegørelse. Brand i IC tog 821 HCLJ 619-2012-81 Hændelse Brand Togkørsel Dato: 15.09.2012 Tidspunkt: 07:05 20.03.2013 Side 1 af 10 Redegørelse Brand i IC tog 821 HCLJ 619-2012-81 Hændelse Brand Togkørsel Dato: 15.09.2012 Tidspunkt: 07:05 Sted: Ringsted Infrastrukturforvalter: Banedanmark Jernbanevirksomhed:

Læs mere

Redegørelse Traktor kørt ud foran tog i overkørsel ved Kliplev

Redegørelse Traktor kørt ud foran tog i overkørsel ved Kliplev 29.09.2017 Side 1 af 5 Redegørelse Traktor kørt ud foran tog i overkørsel ved Kliplev HCLJ611-2017-265 Ulykke Kollision Togkørsel Dato: 18.08.2017 Tidspunkt: 14:53 Sted: Tinglev - Kliplev Infrastrukturforvalter:

Læs mere

Redegørelse. Traktor kørt ud foran tog i overkørsel ved Holbæk HCLJ611-2013-155 Alvorlig ulykke Kollision Togkørsel Dato: 04.06.2013 Tidspunkt: 09.

Redegørelse. Traktor kørt ud foran tog i overkørsel ved Holbæk HCLJ611-2013-155 Alvorlig ulykke Kollision Togkørsel Dato: 04.06.2013 Tidspunkt: 09. 28.05.2014 Side 1 af 7 Redegørelse Traktor kørt ud foran tog i overkørsel ved Holbæk HCLJ611-2013-155 Alvorlig ulykke Kollision Togkørsel Dato: 04.06.2013 Tidspunkt: 09.47 Sted: Holbæk Infrastrukturforvalter:

Læs mere

erg sta mellem Redegørelse Side 1 af 9 Ulykke Esbjerg station Banedanmark Omkomne Togkørsel 10:25 ation DSB Lettere kvæstede

erg sta mellem Redegørelse Side 1 af 9 Ulykke Esbjerg station Banedanmark Omkomne Togkørsel 10:25 ation DSB Lettere kvæstede 11.06.2014 Side 1 af 9 Kollision m HCLJ611-2013-204 Dato: Sted: Infrastrukturforvalter: Personskade: Passagerer: Personale: Personer i overkørsel: Andre: mellem Ulykke 09.12.2013 Esbjerg station Banedanmark

Læs mere

Redegørelse. Personpåkørsel i overkørsel 23, Højby på Svendborgbanen

Redegørelse. Personpåkørsel i overkørsel 23, Højby på Svendborgbanen 19.04.2013 Side 1 af 7 Redegørelse Personpåkørsel i overkørsel 23, Højby på Svendborgbanen HCLJ619-2011-33 Ulykke Overkørsel Togkørsel Dato: 03.12.2010 Tidspunkt: 07:42 Sted: Højby station Infrastrukturforvalter:

Læs mere

Gadstrup station, to personer blev påkørt af tog

Gadstrup station, to personer blev påkørt af tog 02.11.2012 Side 1 af 9 Redegørelse Gadstrup station, to personer blev påkørt af tog HCLJ611-2012-93 Ulykke Personpåkørsel Togkørsel Dato: 27.08.2012 Tidspunkt: 09:02 Sted: Gadstrup station Infrastrukturforvalter:

Læs mere

Havarikommissionen. Redegørelse Sagsbehandler: DDS. Barnevogn i klemme i dør ved togafgang fra Bording

Havarikommissionen. Redegørelse Sagsbehandler: DDS. Barnevogn i klemme i dør ved togafgang fra Bording Havarikommissionen Redegørelse Sagsbehandler: DDS 14. december 2007 Journal nr.: 611-000094 Barnevogn i klemme i dør ved togafgang fra Bording 25.07.2006 Undersøgelserne er udført af Havarikommissionen

Læs mere

Redning jernbane. Print selv version

Redning jernbane. Print selv version Redning jernbane Print selv version Arbejdsjording: Er der skader på køreledninger eller brand i eller omkring toget skal kørestrømmen afbrydes og ledningerne arbejdsjordes. Brug af vand til slukning nærmere

Læs mere

Transport-, Bygnings- og Boligudvalget TRU Alm.del Bilag 233 Offentligt

Transport-, Bygnings- og Boligudvalget TRU Alm.del Bilag 233 Offentligt Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2016-17 TRU Alm.del Bilag 233 Offentligt Notat Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Frederiksholms Kanal 27F 1220 København K Orientering til TRU vedr. IC4-situationen

Læs mere

Skagen den 21. januar 2006: Tog og bil kollideret i overkørsel 120.

Skagen den 21. januar 2006: Tog og bil kollideret i overkørsel 120. Havarikommissionen Redegørelse Sagsbehandler: DDS Journal nr.: 06-610/28 9. august 2006 Skagen den 21. januar 2006: Tog og bil kollideret i overkørsel 120. 1 Undersøgelser 1.1 Hændelsen 1.2 Fakta 1.2.1

Læs mere

02.09.2015. Redegørelse. Personbil ramt af tog i overkørsel 265 Thybanen (ved Thisted)

02.09.2015. Redegørelse. Personbil ramt af tog i overkørsel 265 Thybanen (ved Thisted) 02.09.2015 Redegørelse Personbil ramt af tog i overkørsel 265 Thybanen (ved Thisted) 03.09.2014 Forord Havarikommissionen for Civil Luftfart og Jernbane (Havarikommissionen) er en uafhængig statslig organisation,

Læs mere

Havarikommissionen for Civil Luftfart og Jernbane (HCLJ)

Havarikommissionen for Civil Luftfart og Jernbane (HCLJ) 09.02.2012 Havarikommissionen for Civil Luftfart og Jernbane (HCLJ) 09.02.2012 Havarikommissionen for Civil Luftfart og Jernbane (HCLJ) Havarikommissionen skal gennem uvildige undersøgelser fremsætte rekommandationer

Læs mere

Personpåkørsel i overkørsel 113 ved Svendborg Vest

Personpåkørsel i overkørsel 113 ved Svendborg Vest Havarikommissionen for Civil Luftfart og Jernbane Redegørelse Journal nr.: 04-610/3 13. april 2005 Personpåkørsel i overkørsel 113 ved Svendborg Vest Undersøgelserne er udført af Havarikommissionen for

Læs mere

banedanmark Nyt om ATC-instruks, SR og SIN-L pr Trafikale regler

banedanmark Nyt om ATC-instruks, SR og SIN-L pr Trafikale regler banedanmark Trafikale regler 22.01.2018 e-mail: jernbanesikkerhed@bane.dk Nyt om ATC-instruks, SR og SIN-L pr. 05.02.2018 ATC-instruks De første køretøjer med indbygget mobilt ETCS-anlæg og DK-STM er nu

Læs mere

Rapport. Bil ramt tog i overkørsel 163 ved Sig

Rapport. Bil ramt tog i overkørsel 163 ved Sig 17.06.2019 Rapport Bil ramt tog i overkørsel 163 ved Sig 19. juni 2018 Forord Havarikommissionen for Civil Luftfart og Jernbane (Havarikommissionen) er en uafhængig statslig organisation, der har til formål

Læs mere

Følgende tre brandårsagskategorier fra ODIN benyttes til at undersøge, hvor ofte brande er forårsaget af børn: leg med ild, hærværk og påsat brand.

Følgende tre brandårsagskategorier fra ODIN benyttes til at undersøge, hvor ofte brande er forårsaget af børn: leg med ild, hærværk og påsat brand. 1. ÅRGANG AUGUST 2006 NR. 1 Børn og brandulykker Redningsberedskabet (brandvæsenet) bliver i gennemsnit alarmeret til 17.0 brande om året. I 2005 blev de alarmeret til 16.551 brande. De kommunale redningsberedskaber

Læs mere

Redegørelse. Brand- / røgudvikling i IC3 togsæt fra den 8. juli 2009 og frem til 31. december HCLJ Hændelse Andet Togkørsel

Redegørelse. Brand- / røgudvikling i IC3 togsæt fra den 8. juli 2009 og frem til 31. december HCLJ Hændelse Andet Togkørsel 19.12.2014 Side 1 af 16 Redegørelse Brand- / røgudvikling i IC3 togsæt fra den 8. juli 2009 og frem til 31. december 2013 HCLJ619-2011-12 Hændelse Andet Togkørsel Dato: 08.07.2009 til 31.12.2013 Tidspunkt:

Læs mere

Trafikudvalget TRU alm. del Bilag 349 Offentligt

Trafikudvalget TRU alm. del Bilag 349 Offentligt Trafikudvalget 2010-11 TRU alm. del Bilag 349 Offentligt Redegørelse Gammel Mønt 4 1117 København K Telefon 7226 7000 Direkte 7226 7075 Fax 3338 1439 lfu@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Vurdering

Læs mere

REDEGØRELSE HCLJ510-2011-22 Havari Luftfartøj: Piper PA-34 Seneca I Registrering: OY-FRA

REDEGØRELSE HCLJ510-2011-22 Havari Luftfartøj: Piper PA-34 Seneca I Registrering: OY-FRA REDEGØRELSE HCLJ510-2011-22 Havari Luftfartøj: Piper PA-34 Seneca I Registrering: OY-FRA Motorer: 2 Lycoming Flyvning: Privatflyvning, VFR LIO/IO-360-C1E6 Besætning: 1 ingen tilskadekomst Passagerer: Ingen

Læs mere

Transportudvalget 2013-14 TRU Alm.del Spørgsmål 649 Offentligt

Transportudvalget 2013-14 TRU Alm.del Spørgsmål 649 Offentligt Transportudvalget 2013-14 TRU Alm.del Spørgsmål 649 Offentligt Sikkerhedsmæssige og tekniske aspekter ved enmandsbetjening på Kystbanen I forbindelse med kritikken af den forestående indførelse af enmandsbetjening

Læs mere

BETJENINGSVEJLEDNING. Total varmeveksler HRV (Heat Reclaim Ventilation) (Loftsmonteret kanal type)

BETJENINGSVEJLEDNING. Total varmeveksler HRV (Heat Reclaim Ventilation) (Loftsmonteret kanal type) BETJENINGSVEJLEDNING Total varmeveksler HRV (Heat Reclaim Ventilation) (Loftsmonteret kanal type) VAM150FA VAM250FA VAM350FA VAM500FA VAM650FA VAM800FA VAM1000FA VAM1500FA VAM2000FA INDHOLD Side Sikkerhedsforanstaltninger...

Læs mere

Wasco Askesuger Best.nr. 1506

Wasco Askesuger Best.nr. 1506 Wasco Askesuger Best.nr. 1506 Modelnavn: MAC173-1200W-20L 1/6 SIKKERHEDSINSTRUKTIONER OG ADVARSLER VIGTIGE SIKKERHEDSINSTRUKTIONER Læs og forstå alle instruktionerne i denne vejledning før brug af askesugeren

Læs mere

Betjeningsvejledning for søløven

Betjeningsvejledning for søløven Betjeningsvejledning for søløven Almindelig betjening: 1. Udfyld sejladsprotokollen før afgang. 2. Båden lænses 3. Brændstofbeholdningen (diesel) kontrolleres. Der skal være min. 1/3 tank fuld 4. Rød knap

Læs mere

Beredskabsplan. for indsats ved ulykker på Marselisborg Lystbådehavn. Ved brand, drukneulykker, personskader, forureningsulykker og synkende både

Beredskabsplan. for indsats ved ulykker på Marselisborg Lystbådehavn. Ved brand, drukneulykker, personskader, forureningsulykker og synkende både Beredskabsplan for indsats ved ulykker på Marselisborg Lystbådehavn Ved brand, drukneulykker, personskader, forureningsulykker og synkende både Udarbejdet af Miljø- og Sikkerhedsudvalget, Marselisborg

Læs mere

Brandvæsenets udrykninger i April 2015

Brandvæsenets udrykninger i April 2015 Brandvæsenets udrykninger i April 015 Udrykninger : Antal i måneden Løst før ankomst Småredskaber 7 1 HT-rør 1 1 strålerør 1-3 strålerør 1 Over 3 strålerør 0 Blind 18 Falsk 0 Mindre uheld m farlige stoffer

Læs mere

Pålidelighed af automatiske sprinkleranlæg (AVS-anlæg)

Pålidelighed af automatiske sprinkleranlæg (AVS-anlæg) Pålidelighed af automatiske sprinkleranlæg (AVS-anlæg) DBI Report 2009:02 1. april 2009 Statistisk analyse af AVS-anlæg inspiceret 2008 Rolf Knudsen Henrik Bygbjerg 1 Indholdsfortegnelse 1 Indholdsfortegnelse...

Læs mere

Den 27. september 2017 blev i sag nr : xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx. mod

Den 27. september 2017 blev i sag nr : xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx. mod Den 27. september 2017 blev i sag nr. 90916: xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxx mod Topdanmark Forsikring A/S Borupvang 4 2750 Ballerup afsagt k e n d e l s e : Forsikringstageren har

Læs mere

Varmekanon 55H Diesel

Varmekanon 55H Diesel Brugsanvisning Varenr.: 9044864 Varmekanon 55H Diesel Sdr. Ringvej 1-6600 Vejen - Tlf. 70 21 26 26 - Fax 70 21 26 30 www.p-lindberg.dk Varmekanon Varenummer: 9044864 Beskrivelse: Transportabel, oliefyret

Læs mere

STØVSUGER Model Nr.: 1738 BRUGSANVISNING

STØVSUGER Model Nr.: 1738 BRUGSANVISNING STØVSUGER Model Nr.: 1738 BRUGSANVISNING - 1 - VIGTIGE SIKKERHEDSFORSKRIFTER Ved brug af et elektrisk apparat skal grundlæggende sikkerhedsforskrifter altid følges, herunder følgende: LÆS ALLE INSTRUKTIONER

Læs mere

Undersøgelse af. Sundkrogsgade København Ø. Sag: IU Undersøgelsesafdelingen. Afdelingsleder: Bjarne Olesen

Undersøgelse af. Sundkrogsgade København Ø. Sag: IU Undersøgelsesafdelingen. Afdelingsleder: Bjarne Olesen INSP Reg. nr. 9035 Undersøgelse af En elektrisk personbil, der er en ombygget Nissan Qashqai, der havde været om bord på Pearl of Scandinavia Sundkrogsgade 1 2100 København Ø Undersøgelsen udført:i perioden

Læs mere

Vedr.: Tætte vægge, Beredskabsstyrelsen, Datavej 16, 3460 Birkerød

Vedr.: Tætte vægge, Beredskabsstyrelsen, Datavej 16, 3460 Birkerød 2009-11-27 Sag: RE08388 Init.: RKN E-mail: rkn@dbi-net.dk Dir.tlf.: 61201656 Vedr.: Tætte vægge, Beredskabsstyrelsen, Datavej 16, 3460 Birkerød Efter henvendelse fra Forsikring & Pension har DBI Dansk

Læs mere

Slamsugeruheldet. 2. december 2015 kl på Hestehaven i Odense

Slamsugeruheldet. 2. december 2015 kl på Hestehaven i Odense Slamsugeruheldet 2. december 2015 kl. 0950 på Hestehaven i Odense Afhentningsopgave: 2 stk. palletanke indeholdende UN1789, Saltsyre, 32%. En slamsuger rekvireres af Stena. Chaufføren på slamsugertanken

Læs mere

Notat. Koncernsekretariatet. Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Frederiksholms Kanal 27 F 1220 København K. IC4-afrapportering 1.

Notat. Koncernsekretariatet. Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Frederiksholms Kanal 27 F 1220 København K. IC4-afrapportering 1. Notat Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Frederiksholms Kanal 27 F 1220 København K IC4-afrapportering 1. kvartal 2019 Det er mellem DSB og Transport-, Bygnings- og Boligministeriet aftalt, at DSB

Læs mere

Autohuset Vestergaard

Autohuset Vestergaard Bilag 3. Fredericia Kommunes beskrivelse af hændelsesforløbet. Nedenstående hændelsesforløb er beskrevet ud fra oplysninger fra Trekantområdets Brandvæsen, den fælleskommunale miljøvagt, Fredericia Spildevand

Læs mere

banedanmark Nyt om SR og SIN pr Trafikale Regler

banedanmark Nyt om SR og SIN pr Trafikale Regler banedanmark Trafikale Regler 18.09.2017 e-mail: jernbanesikkerhed@bane.dk Nyt om SR og SIN pr. 01.10.2017 SR 64 Pr. 01.10.2017 tages et nyt system til håndtering af oplysninger om farligt gods (RID) i

Læs mere

Redegørelse. Middelfart station, passager fik sin fod fastklemt i togets klaptrin

Redegørelse. Middelfart station, passager fik sin fod fastklemt i togets klaptrin 29.09.2016 Redegørelse Middelfart station, passager fik sin fod fastklemt i togets klaptrin Forord Havarikommissionen for Civil Luftfart og Jernbane er en uafhængig statslig organisation, der har til formål

Læs mere

Videnparken er opført i 1991 og er senere blevet udbygget og ombygget. Videnparken udgør i dag ca m2 i stueplan og ca. 500 m2 i kælderplanet.

Videnparken er opført i 1991 og er senere blevet udbygget og ombygget. Videnparken udgør i dag ca m2 i stueplan og ca. 500 m2 i kælderplanet. 2009-11-09 Sag: RE08388 Init.: RKN E-mail: rkn@dbi-net.dk Dir.tlf.: 61201656 Vedr.: Tætte vægge, Videnparken 4-6, 7000 Fredericia Efter henvendelse fra Forsikring & Pension har DBI Dansk Brand- og sikringsteknisk

Læs mere

Indholdsfortegnelse. 1 Ulykkesstatistik 2010 i diagrammer... 3. 2 Opgørelse fordelt på gastyper... 5. 2.1 Biogas... 5. 2.2 Bygas...

Indholdsfortegnelse. 1 Ulykkesstatistik 2010 i diagrammer... 3. 2 Opgørelse fordelt på gastyper... 5. 2.1 Biogas... 5. 2.2 Bygas... HÆNDELSESBESKRIVELSE FOR INDTRUFNE GASULYKKER I 2010 Indholdsfortegnelse 1 Ulykkesstatistik 2010 i diagrammer... 3 2 Opgørelse fordelt på gastyper... 5 2.1 Biogas... 5 2.2 Bygas... 5 2.3 Naturgas... 5

Læs mere

Beredskabsplan for Institut for Sprog og Kommunikation

Beredskabsplan for Institut for Sprog og Kommunikation Beredskabsplan for Institut for Sprog og Kommunikation Syddansk Universitet Beredskabsplan for Institut for Sprog og Kommunikation Indholdsfortegnelse Intro... 2 1. I tilfælde af brand... 3 2. I tilfælde

Læs mere

Alm. Brand. Forebyg og begræns brandskader

Alm. Brand. Forebyg og begræns brandskader Alm. Brand Forebyg og begræns brandskader Forebyg brandskader i din virksomhed Brandsikkerhed Indfør et fyraftenseftersyn for at sikre, at branddøre er lukket og sikringssystemer virker. Hold flugtveje

Læs mere

Vejledning for håndtering af acetylen- og trykflasker i brandsituationer

Vejledning for håndtering af acetylen- og trykflasker i brandsituationer Vejledning for håndtering af acetylen- og trykflasker i brandsituationer Producenter af Komprimerede Gasser Alle tekniske publikationer fra PCG eller under PCG s navn, inklusive kutymeregler, sikkerhedsprocedurer

Læs mere

V 50/60Hz 120W

V 50/60Hz 120W STØVSUGER MODEL: 17Z0C Best.nr. 1025 BRUGSANVISNING 220-240V 50/60Hz 120W Denne model er kun beregnet til brug i privat husholdning LÆS DENNE BRUGSANVISNING GRUNDIGT IGENNEM FØR STØVSUGEREN TAGES I BRUG

Læs mere

Hi01. SSB ORS 03/2017 Supplerende Sikkerhedsbestemmelser til Operationelle regler S-banen. banedanmark. Side 1 af

Hi01. SSB ORS 03/2017 Supplerende Sikkerhedsbestemmelser til Operationelle regler S-banen. banedanmark. Side 1 af SB ORS 03/2017 Hi01 SSB ORS 03/2017 Supplerende til Operationelle regler S-banen Side 1 af Gyldighed SSB ORS 03/2017 19.01.2017 Fordeling: Som ORS Gyldiggøres gennem offentliggørelse på s websted Gyldig

Læs mere

2005/1 TEXAS. Motor ECF 26-36. Texas A/S Knullen 2 DK-5260 Odense S Denmark Tel: +45 6395 5555 Fax: +45 6395 5558 www.texas.dk post@texas.

2005/1 TEXAS. Motor ECF 26-36. Texas A/S Knullen 2 DK-5260 Odense S Denmark Tel: +45 6395 5555 Fax: +45 6395 5558 www.texas.dk post@texas. 2005/1 TEXAS Motor ECF 26-36 Texas A/S Knullen 2 DK-5260 Odense S Denmark Tel: +45 6395 5555 Fax: +45 6395 5558 post@texas.dk 1. Indholdsfortegnelse 1. Indholdsfortegnelse...2 2. Identifikation af symboler

Læs mere

Bliv Ildsjæl er et tilbud til dig fra Vejle Brandvæsen om hjælp til at kunne løfte det ansvar, du bærer i forhold til brandsikkerhed for dig selv,

Bliv Ildsjæl er et tilbud til dig fra Vejle Brandvæsen om hjælp til at kunne løfte det ansvar, du bærer i forhold til brandsikkerhed for dig selv, Bliv Ildsjæl er et tilbud til dig fra Vejle Brandvæsen om hjælp til at kunne løfte det ansvar, du bærer i forhold til brandsikkerhed for dig selv, dine kolleger og ikke mindst beboerne på plejehjemmet,

Læs mere

Installationsvejledning Frithiof Futura. Manual. Frithiof FUTURA Centralstøvsugere

Installationsvejledning Frithiof Futura. Manual. Frithiof FUTURA Centralstøvsugere Manual Frithiof FUTURA Centralstøvsugere Indhold Håndtering af maskinen før og under udpakningen 3 Kontroller at alle delene er i kassen 4 Passende og upassende brug af centralstøvsugeren 5 Futura 5 Beskrivelse

Læs mere

Wasco affugter WASCO 10. Instruktionsbog. Læs og gem disse instruktioner for fremtidig brug

Wasco affugter WASCO 10. Instruktionsbog. Læs og gem disse instruktioner for fremtidig brug Wasco affugter Instruktionsbog WASCO 10 Læs og gem disse instruktioner for fremtidig brug Indholdsfortegnelse Vær venlig at give dig tid til at læse denne manual omhyggeligt før brug og gem den for fremtidig

Læs mere

Månedlig Driftsstatusrapport IC4 Rapporteringsperiode: Marts 2017

Månedlig Driftsstatusrapport IC4 Rapporteringsperiode: Marts 2017 Månedlig Driftsstatusrapport IC4 Rapporteringsperiode: Marts 2017 1. Nuværende indsættelsesplan (december 2016) DSB planlagde i marts med en driftspulje på 45 IC4 togsæt, heraf 38 togsæt til indsættelse

Læs mere

Installationsvejledning Frithiof Futura. Manual. Frithiof FUTURA Centralstøvsugere

Installationsvejledning Frithiof Futura. Manual. Frithiof FUTURA Centralstøvsugere Manual Frithiof FUTURA Centralstøvsugere Indhold Håndtering af maskinen før og under udpakningen 3 Kontroller at alle delene er i kassen 4 Passende og upassende brug af centralstøvsugeren 5 Futura 5 Beskrivelse

Læs mere

Vis omtanke. Adresse : Rosenholm Rideklub, Amaliegårdvej 54, 8543 Hornslet. Hvor det brænder : stald, lade eller ridehal.

Vis omtanke. Adresse : Rosenholm Rideklub, Amaliegårdvej 54, 8543 Hornslet. Hvor det brænder : stald, lade eller ridehal. Vis omtanke Daglig leder/bestyrelses medlem, eller ældste tilstedeværende medlem/ opstalder, skal tage den overordnede styring, hvis en brand opstår.! Vis omtanke, så risikoen for brand minimeres, bevar

Læs mere

Uddannelse af personale til evakueringsassistent

Uddannelse af personale til evakueringsassistent DSB Risk Management Uddannelsesstandard Sølvgade 40 Ustd nr. 9-15 1349 Kbh. K Uddannelse af personale til evakueringsassistent 1. Indledning Denne standard er udarbejdet som følge af bekendtgørelsen om

Læs mere

Luftfartsenheden i Havarikommissionen modtog meddelelse om hændelsen den 13.5.2012 kl. 1045.

Luftfartsenheden i Havarikommissionen modtog meddelelse om hændelsen den 13.5.2012 kl. 1045. REDEGØRELSE HCLJ520-2012-18 Havari Luftfartøj: I.C.P. MXP-740 Registrering: 9-385 Savannah VG Motor: Jabiru 2200 Flyvning: Privatflyvning, VFR Besætning: 1 ingen tilskadekomst Passagerer: Ingen Sted: 5

Læs mere

GOES 520 4* * *4 MAX Model

GOES 520 4* * *4 MAX Model GOES 520 4*2 520 4*4 520 4*4 MAX Model Vedligeholdelsesinformation og -foranstaltninger Definition: Ekstraordinær belasting af køretøjer Hyppig kørsel / kørsel i mudder, vand eller sand Racing eller racing-lignende

Læs mere

EKSTERN BEREDSKABSPLAN

EKSTERN BEREDSKABSPLAN APM TERMINALS EKSTERN BEREDSKABSPLAN 1 Forord... 3 2 Planens mål... 3 3 Indsatsleder politi (ISL-PO) opgaver... 3 4 Indsatsleder redningsberedskab (ISL-RB) opgaver... 3 5 Ansvarsfordeling ved iværksættelse

Læs mere

Inspektionsrapport. Sprinkleranlæg. Plejehjemmet Kløvervangen Kløvervangen 31 8541 Skødstrup. Sag: IA02656

Inspektionsrapport. Sprinkleranlæg. Plejehjemmet Kløvervangen Kløvervangen 31 8541 Skødstrup. Sag: IA02656 INSP Reg. nr. 9019 Inspektionsrapport Sprinkleranlæg Plejehjemmet Kløvervangen Kløvervangen 31 8541 Skødstrup Inspektion udført: 2013-12-02 Rapport udstedt: 2013-12-04 Inspektør: Kjeld Norbert Petersen

Læs mere

Lokal rangerinstruks for infrastruktur depotområdet i Taastrup DSB S-tog a/s

Lokal rangerinstruks for infrastruktur depotområdet i Taastrup DSB S-tog a/s Lokal Rangerinstruks Taastrup 1-2 Lokal rangerinstruks for infrastruktur depotområdet i Taastrup DSB S-tog a/s 13.07.2007 1 Lokal Rangerinstruks Taastrup 2-1 Fordeling: DSB S-tog a/s Trafiksikkerhed DSB

Læs mere

SIN-L Nummeret på sidste indsatte rettelsesblad Nummeret på sidste indsatte rettelsesblad

SIN-L Nummeret på sidste indsatte rettelsesblad Nummeret på sidste indsatte rettelsesblad SIN-L Nummeret på sidste på indsatte sidste rettelsesblad indsatte rettelsesblad 1 19 20 31 32 45 46 50 51 53 54 61 62 63 64 65 67 68 69 71 72 75 76 77 78 81 82 83 86 87 89 90 98 99 100 101 102 105 106

Læs mere

Undersøgelse. Metrotog afgået fra Nørreport med åbenstående dør. Havarikommissionen for Civil Luftfart og Jernbane

Undersøgelse. Metrotog afgået fra Nørreport med åbenstående dør. Havarikommissionen for Civil Luftfart og Jernbane Havarikommissionen for Civil Luftfart og Jernbane Undersøgelse Journal nr.: 04-611/10 9. marts 2005 Metrotog afgået fra Nørreport med åbenstående dør 1 Hændelse 1.1 Hændelse 2 Fakta Undersøgelserne er

Læs mere

Beredskabsplan. for indsats ved uheld på Ry Marina. Ved brand, drukneulykker, personskader, forureningsulykker og synkende både

Beredskabsplan. for indsats ved uheld på Ry Marina. Ved brand, drukneulykker, personskader, forureningsulykker og synkende både Beredskabsplan for indsats ved uheld på Ry Marina Ved brand, drukneulykker, personskader, forureningsulykker og synkende både Indhold: 1. Formål 2. Alarmering 3. Brand 4. Drukneulykker 5. Personskader

Læs mere

Supplerende Sikkerhedsbestemmelser

Supplerende Sikkerhedsbestemmelser 15/2016 Fordeling: Som SR 24.11.2016 Gyldig fra: 28.11.2016 Gyldig til: 31.03.2018 Gyldiggøres gennem offentliggørelse på s websted Gentofte - Lyngby. Teknisk og reglementarisk grænse mellem HKT og CBTC

Læs mere

Rapport. Bred T Person ramt af tog i overgang mellem perroner

Rapport. Bred T Person ramt af tog i overgang mellem perroner 09.08.2018 Rapport Bred T Person ramt af tog i overgang mellem perroner 28.07.2017 Forord Havarikommissionen for Civil Luftfart og Jernbane (Havarikommissionen) er en uafhængig statslig organisation, der

Læs mere

Tog og lastbil kollideret i Pederstrup den 27. februar 2006

Tog og lastbil kollideret i Pederstrup den 27. februar 2006 Havarikommissionen Redegørelse Sagsbehandler: DDS Journal nr.: 610-000032 22. januar 2007 Tog og lastbil kollideret i Pederstrup den 27. februar 2006 1 Undersøgelser 1.1 Hændelsen 1.2 Fakta Undersøgelserne

Læs mere

Redegørelse. Personbil ramt af tog i overkørsel 115 Stokholmvej ved Vinderup

Redegørelse. Personbil ramt af tog i overkørsel 115 Stokholmvej ved Vinderup 10.07.2014 Side 1 af 17 Redegørelse Personbil ramt af tog i overkørsel 115 Stokholmvej ved Vinderup HCLJ619-106 Alvorlig ulykke Overkørsel Togkørsel Dato: 05.05.2013 Tidspunkt: 09:26 Sted: Overkørsel 115

Læs mere

Øget sikkerhed døgnet rundt med fumonic 3 røgalarm

Øget sikkerhed døgnet rundt med fumonic 3 røgalarm Vigtig information Øget sikkerhed døgnet rundt med fumonic 3 røgalarm VIGTIG INFO OM DIN RØGALARM: Den må ikke overmales Den må ikke tildækkes Afbryd alarm: Tryk på midten fumonic 3 røgalarm Sikkerhed

Læs mere

Anvend kun den korrekte type gasbeholder (se side 2) og isæt som vist øverst til højre i denne figur.

Anvend kun den korrekte type gasbeholder (se side 2) og isæt som vist øverst til højre i denne figur. BETjEnInGSVEjLEDnInG Læs venligst betjeningsvejledningen omhyggeligt inden varmeovnen tages i brug. Følges vejledningerne og sikkerhedsforeskrifterne ikke omhyggeligt, kan det resultere i tab af menneskeliv,

Læs mere

Rapport. Tog afsporet under udkørsel fra Lundby station

Rapport. Tog afsporet under udkørsel fra Lundby station 25.10.2017 Rapport Tog afsporet under udkørsel fra Lundby station 26.10.2016 Forord Havarikommissionen for Civil Luftfart og Jernbane (Havarikommissionen) er en uafhængig statslig organisation, der har

Læs mere

Din sikkerhed - kort fortalt

Din sikkerhed - kort fortalt Din sikkerhed - kort fortalt Guidelines til receptionen på Tagensvej 86 Denne bog indeholder de vigtigste punkter fra Metropols beredskabsplan, til dig i receptionen Indledning Denne guide er lavet til

Læs mere

B R A N D I N S T R U K S

B R A N D I N S T R U K S B R A N D I N S T R U K S SYGEHUS THY MORS Revideret 14.05.13 INDHOLD FORSIDE 1 FOREBYGGELSE AF BRAND.. 2 ALARMERING. 3 ORGANISERING VED BRAND.. 4 BRANDSLUKNINGSMIDLERS ANVENDELSE.4 BRAND OG BRANDSLUKNING....

Læs mere

FREDERICIA KOMMUNE Brandvæsenet EKSTERN BEREDSKABSPLAN FORENINGEN DANSKE OLIEBEREDSKABSLAGRE LAGRE J-70 RYTTERGRØFTVEJEN FREDERICIA

FREDERICIA KOMMUNE Brandvæsenet EKSTERN BEREDSKABSPLAN FORENINGEN DANSKE OLIEBEREDSKABSLAGRE LAGRE J-70 RYTTERGRØFTVEJEN FREDERICIA FREDERICIA KOMMUNE Brandvæsenet EKSTERN BEREDSKABSPLAN FORENINGEN DANSKE OLIEBEREDSKABSLAGRE LAGRE J-70 RYTTERGRØFTVEJEN 34 7000 FREDERICIA 2 Ekstern beredskabsplan Shell Raffinaderiet Indholdsfortegnelse

Læs mere

Supplerende Sikkerhedsbestemmelser

Supplerende Sikkerhedsbestemmelser 20/2017 Gyldiggøres gennem offentliggørelse på s websted 31.08.2017 Gyldig fra: 05.09.2017 Gyldig til: 15.01.2018 TIB 4, Roskilde-Køge. Kørsel med prøvetog 1. Baggrund 1.1. Formål og afgrænsninger 1.2.

Læs mere

Transport-, Bygnings- og Boligudvalget TRU Alm.del Bilag 152 Offentligt

Transport-, Bygnings- og Boligudvalget TRU Alm.del Bilag 152 Offentligt Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2017-18 TRU Alm.del Bilag 152 Offentligt Notat Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Frederiksholms Kanal 27 1220 København K Status på ME-lokomotiver DSB indstillede

Læs mere

Forsøgsrapport. NOVA 5 arkitekter a/s Sankt Annæ Passage opgang G 1262 København K 2003-09-30. Sag nr: PE10002. Ref: SBJ/MLB/sbj Bilag: 20

Forsøgsrapport. NOVA 5 arkitekter a/s Sankt Annæ Passage opgang G 1262 København K 2003-09-30. Sag nr: PE10002. Ref: SBJ/MLB/sbj Bilag: 20 Forsøgsrapport Sag nr: PE10002 Ref: SBJ/MLB/sbj Bilag: 20 NOVA 5 arkitekter a/s Sankt Annæ Passage opgang G 1262 København K Resultaterne gælder kun de beskrevne forsøg. Forsøgsrapporten må kun gengives

Læs mere

Monteringsvejledning Varmekanon for F-gas

Monteringsvejledning Varmekanon for F-gas Monteringsvejledning Varmekanon for F-gas Kosan Gas varenr.: 28150 Læs monteringsvejledningen før produktet tages i brug Advarsel 1. Følg altid de grundlæggende forholdsregler, når du bruger dette produkt.

Læs mere

Forskrift for vurdering af ATC Havarilogdata

Forskrift for vurdering af ATC Havarilogdata Forskrift for vurdering af ATC Havarilogdata Banedanmark Godkendt af Banedanmark Afløser - Adresse Banedanmark Amerika Plads 15 2100 København Ø Tegning: 1. udgave Seneste udgave Mål Tegningsnavn Dato

Læs mere

Advarsler og sikkerhed.

Advarsler og sikkerhed. SM 4229-2 EXT SM 4229-2 INT Advarsler og sikkerhed. Denne emhætte er designet til normal brug ved madlavning i privat husholdning og må kun bruges som sådan. Emhætten er beregnet til netspænding 220 240

Læs mere

FREDERICIA KOMMUNE Brandvæsenet EKSTERN BEREDSKABSPLAN A/S DANSK SHELL HAVNETERMINALEN KONGENSGADE 113 7000 FREDERICIA

FREDERICIA KOMMUNE Brandvæsenet EKSTERN BEREDSKABSPLAN A/S DANSK SHELL HAVNETERMINALEN KONGENSGADE 113 7000 FREDERICIA FREDERICIA KOMMUNE Brandvæsenet EKSTERN BEREDSKABSPLAN A/S DANSK SHELL HAVNETERMINALEN KONGENSGADE 113 7000 FREDERICIA 2 Ekstern beredskabsplan Shell Havneterminalen Indholdsfortegnelse 1. Forord... 3

Læs mere

Ved brand, drukneulykker, personskader, forureningsulykker og synkende både

Ved brand, drukneulykker, personskader, forureningsulykker og synkende både Virksund Lystbådehavn Sandkrogen 10, 7840 Højslev Beredskabsplan for indsats ved uheld på Virksund Lystbådehavn Ved brand, drukneulykker, personskader, forureningsulykker og synkende både Udarbejdet af

Læs mere

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om indberetning af data vedrørende ulykker og sikkerhedsmæssige uregelmæssigheder m.v. til Trafikstyrelsen

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om indberetning af data vedrørende ulykker og sikkerhedsmæssige uregelmæssigheder m.v. til Trafikstyrelsen Gammel Mønt 4 1117 København K Telefon 7226 7000 Fax 7226 7070 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om indberetning af data vedrørende ulykker og sikkerhedsmæssige

Læs mere

Transport- og Bygningsudvalget Folketinget

Transport- og Bygningsudvalget Folketinget MINISTEREN Transport- og Bygningsudvalget Folketinget Dato J. nr. 7. december 2016 2016-6067 Frederiksholms Kanal 27 F 1220 København K Telefon 41 71 27 00 Transport- og Bygningsudvalget har i brev af

Læs mere

Følg kravene til brandsikkerhed ved varmt arbejde

Følg kravene til brandsikkerhed ved varmt arbejde Følg kravene til brandsikkerhed ved varmt arbejde Alle virksomheder, der får udført varmt arbejde, skal leve op til en række sikkerhedskrav. Kravene er enkle og forhindrer mange meningsløse ildebrande,

Læs mere

Alt personale, som har et sikkerhedsmæssigt ansvar, skal være fyldt 18 år. Lokomotivførere dog 21 år.

Alt personale, som har et sikkerhedsmæssigt ansvar, skal være fyldt 18 år. Lokomotivførere dog 21 år. Sys 021 DVF - side 1 af 10 1.0 Gyldighedsområde Nærværende instruks vedrører alene forhold ved ikke erhvervsmæssig jernbanedrift i forbindelse med veterantogskørsel og drift af veteranbane på normalsporede

Læs mere

Velkommen til Fjernvarme Fyn Affaldsenergi

Velkommen til Fjernvarme Fyn Affaldsenergi Aflæsning af importaffald Velkommen til Fjernvarme Fyn Affaldsenergi Information til chauffører om registrering, vejning og aflæsning af affald, parkering med mere Velkommen til Fjernvarme Fyn Affaldsenergi

Læs mere

Ekstern beredskabsplan. Foreningen Danske Olieberedskabslagre (FDO) Lager J-4 Vestergade 60, 8990 Fårup

Ekstern beredskabsplan. Foreningen Danske Olieberedskabslagre (FDO) Lager J-4 Vestergade 60, 8990 Fårup Foreningen Danske Olieberedskabslagre (FDO) Lager J-4 Vestergade 60, 8990 Fårup Indholdsfortegnelse 1 Forord...3 2 Planens mål...3 3 Indsatsleder politi (ISL-PO) opgaver...3 4 Indsatsleder redningsberedskab

Læs mere

Øget sikkerhed døgnet rundt med fumonic 3 røgalarm

Øget sikkerhed døgnet rundt med fumonic 3 røgalarm Vigtig information Øget sikkerhed døgnet rundt med fumonic 3 røgalarm VIGTIG INFO: PAS PÅ DIN RØGALARM Den må ikke overmales Den må ikke tildækkes Afbryd alarm: Tryk på midten fumonic 3 røgalarm Sikkerhed

Læs mere

God sikkerhedskommunikation - En løbende udfordring

God sikkerhedskommunikation - En løbende udfordring God sikkerhedskommunikation - En løbende udfordring Præsenteret af Niels K Jensen, Børge Poulsen og Ulf Pålsson 28.10.2015 1 Løbende udfordring? - Stort og komplekst emne - Vi kan her kun berøre nogle

Læs mere

VEDLIGEHOLDELSESANVISNING

VEDLIGEHOLDELSESANVISNING VEDLIGEHOLDELSESANVISNING Forebyggende vedligeholdelse af tavleanlæg bør finde sted mindst en gang årligt. Nedenstående generelle checkpunkter kan være retningsgivende: 1). Visuel inspektion 2). Renholdelse

Læs mere

Installationsvejledning. TECNO Activa/ Evolution

Installationsvejledning. TECNO Activa/ Evolution Installationsvejledning TECNO Activa/ Evolution Installationsvejledning TA/TE Indhold Håndtering af maskinen før og under udpakningen... 2 Kontroller at alle delene er i kassen... 3 Brug af centralstøvsugeren...4

Læs mere

T12-01- Bestillingsnummer: T12-01-02

T12-01- Bestillingsnummer: T12-01-02 T12-01- Bestillingsnummer: T12-01-02 Denne geniale batterilader oplader vedlige-holdelsesfrie og almindelige batterier. Displayet med indikationslamperne fortæller om batteriets tilstand, og en test af

Læs mere

FREDERICIA KOMMUNE Brandvæsenet EKSTERN BEREDSKABSPLAN A/S DANSK SHELL RAFFINADERIET EGESKOVVEJ 265 7000 FREDERICIA

FREDERICIA KOMMUNE Brandvæsenet EKSTERN BEREDSKABSPLAN A/S DANSK SHELL RAFFINADERIET EGESKOVVEJ 265 7000 FREDERICIA FREDERICIA KOMMUNE Brandvæsenet EKSTERN BEREDSKABSPLAN A/S DANSK SHELL RAFFINADERIET EGESKOVVEJ 265 7000 FREDERICIA 2 Ekstern beredskabsplan Shell Raffinaderiet Indholdsfortegnelse 1. Forord... 3 2. Planens

Læs mere

IC4 den tekniske udfordring. Den Danske Banekonference 09. Maj 2012

IC4 den tekniske udfordring. Den Danske Banekonference 09. Maj 2012 IC4 den tekniske udfordring Torben Kronstam Torben Kronstam Den Danske Banekonference 09. Maj 2012 Disposition 1 2 DSB s rolle efter forlig med AnsaldoBreda i 2009 Er IC4 en god idé?- Ja, siger Atkins

Læs mere

DET RIGTIGE HALOGENFRIE KABEL TIL INSTALLATIONEN 1 (16)

DET RIGTIGE HALOGENFRIE KABEL TIL INSTALLATIONEN 1 (16) DET RIGTIGE TIL INSTALLATIONEN 1 (16) Halogenfrit kabel for en sikkerheds skyld Det er en stor fordel, at der er blevet anvendt halogenfrie kabler, hvis ulykken viser sig at være ude, og der udbryder brand.

Læs mere

86 - Spærring af spor. AIS I 86 og 73 Spærring af spor I 5. januar 2010 I version1.00 I 1 I

86 - Spærring af spor. AIS I 86 og 73 Spærring af spor I 5. januar 2010 I version1.00 I 1 I 86 - Spærring af spor AIS I 86 og 73 Spærring af spor I 5. januar 2010 I version1.00 I 1 I HUSK! Et spor er ikke spærret før, der er udvekslet en klar og tydelig melding om dette mellem SR arbejdsleder

Læs mere

Information om forstøverapparat til behandling af KOL

Information om forstøverapparat til behandling af KOL Gentofte Hospital Medicinsk afdeling C Niels Andersens Vej 65 2900 Hellerup Patientinformation Information om forstøverapparat til behandling af KOL (Kronisk obstruktiv lungelidelse) Du har modtaget et

Læs mere

BRANDRÅDGIVER BRANDKLASSE 2 OG CFPA - BRANDTEKNISK DIPLOMUDDANNELSE. Bygningsbrand

BRANDRÅDGIVER BRANDKLASSE 2 OG CFPA - BRANDTEKNISK DIPLOMUDDANNELSE. Bygningsbrand BRANDRÅDGIVER BRANDKLASSE 2 OG CFPA - BRANDTEKNISK DIPLOMUDDANNELSE Bygningsbrand HVAD FORSTÅS VED BRAND? Forbrænding er en kemisk proces, hvor brændstoffet går i kemisk forbindelse med ilt hvorved der

Læs mere

Brandvæsenets udrykninger i Maj 2014

Brandvæsenets udrykninger i Maj 2014 Brandvæsenets udrykninger i Maj 2014 Udrykninger : Antal i måneden Løst før ankomst 1 Småredskaber 5 1 HT-rør 9 1 strålerør 0 2-3 strålerør 2 Over 3 strålerør 0 Blind 31 Falsk 1 Mindre uheld m farlige

Læs mere

3.7 Alarmering ved svømmebassinet

3.7 Alarmering ved svømmebassinet 3.7 Alarmering ved svømmebassinet Indeksnr. 370 Der er pr. august 2001 installeret to forskellige alarmer i lokalet med svømmebassinet, nemlig en ekstern ulykke-alarm med automatisk opkald til alarmcentral

Læs mere

Aftrækskanal med coating

Aftrækskanal med coating Prøvningsrapport Aftrækskanal med coating Teknologisk Institut Gregersensvej 2630 Taastrup Denmark Sagsnr.: Ref.: ADR/DB Sider: 9 Bilag.: 47 Prøvningsdato: Dato: 27-03-2015 Dansk Brand- og sikringsteknisk

Læs mere