Følg kravene til brandsikkerhed ved varmt arbejde

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Følg kravene til brandsikkerhed ved varmt arbejde"

Transkript

1 Følg kravene til brandsikkerhed ved varmt arbejde Alle virksomheder, der får udført varmt arbejde, skal leve op til en række sikkerhedskrav. Kravene er enkle og forhindrer mange meningsløse ildebrande, som ofte giver alvorlige følger for en virksomhed. Hvis virksomheden ikke følger sikkerhedskravene, og der opstår brand, vil virksomheden komme til at betale en højere selvrisiko! Læs om sikkerhedskravene her, og hvad du skal gøre for at være på den sikre side.

2 Forebyg brande efter varmt arbejde og undgå at skulle betale en højere selvrisiko! Hvert år opstår der over brande som følge af det, vi kalder varmt arbejde det er arbejde som fx tagdækning, vinkelslibning, svejsning og skærebrænding. Brandene opstår typisk på virksomheder, der får udført varmt arbejde i forbindelse med ombygning, vedligeholdelse, reparation eller modernisering. Brandene har som regel intet at gøre med virksomhedens primære drift, og det er meningsløse brande, som nemt kunne være undgået. En brand er en forfærdelig oplevelse og kan få alvorlige følger. Så selvom virksomheden er godt forsikret, er det selvfølgelig bedst at være helt foruden. Heldigvis ved vi meget om, hvordan man bedst forebygger brande. Den viden kommer nu dig til gode. Samtidig har Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut (DBI) udarbejdet brandtekniske vejledninger for varmt arbejde, som du kan læse mere om i denne brochure. Sikkerhedskrav til Ifs kunder Som forsikringsselskab vil vi gerne samarbejde med vores kunder for at forebygge skader i forbindelse med varmt arbejde. Vi stiller en række vigtige sikkerhedskrav til vores kunder og giver samtidig nogle enkle, konkrete redskaber til at følge sikkerhedskravene. På denne måde forebygger vi brande som følge af varmt arbejde. sikkerhedskrav Kort sagt handler det om, at alle, der får udført varmt arbejde på deres virksomhed, skal indgå skriftlige aftaler med de håndværkere, der udfører arbejdet. Hver gang. Samtidig skal man sikre sig, at håndværkerne er certificerede. i værste fald Følger I disse sikkerhedskrav i virksomheden, vil I sandsynligvis aldrig opleve en brand som følge af varmt arbejde. Vælger I derimod ikke at følge sikkerhedskravene, og udbryder der brand som følge af varmt arbejde, skal I betale en forhøjet selvrisiko i forbindelse med den pågældende brandskade. Varmt arbejde er ramme alvor! Varmt arbejde er alle de arbejdsprocesser, hvor der arbejdes med åben ild, frembringes flammer/gnister og forekommer brandfarlig opvarmning. åben ild Tagdækning er varmt arbejde. Her har tagdækkeren typisk en gasbrænder, hvor flammen opvarmer tagpappets asfaltbelægning, så den klæber fast til underlaget. Men flammen kan også få fat i snavs, savsmuld eller spindelvæv, og når tagpappet så er klæbet på, kan branden udvikle sig i det skjulte og bliver først opdaget, når det er for sent. farlige gnister Når en smed står og svejser på jeres virksomhed, og gnisterne springer, udfører han varmt arbejde. Slibning med en slibesten og vinkelsliber er også varmt arbejde, for gnisterne kan antænde papir og klude og andre letantændelige materialer. strålevarme Selvom der ikke er direkte ild eller gnister, kan kraftig varme også være skyld i brand. En varmluftpistol kan fx varme så kraftigt, at der let kan opstå brand. Også optøning af vandrør med elvarmekabler er defineret som varmt arbejde.

3 To trin til at følge sikkerhedskravene Ved varmt arbejde på jeres virksomhed skal der træffes en række forebyggende forholdsregler inden I går i gang. Sikkerhedskravene skal følges, hvis I som forsikringstager vil være sikre på ikke at skulle betale en højere selvrisiko i tilfælde af en brandskade. Den ansvarlige for varmt arbejde i virksomheden skal sørge for følgende: 1) brug ifs aftaleblanket hver gang Aftaleblanketten sikrer, at I indgår en godkendt, skriftlig aftale om sikkerhedsforanstaltninger før, under og efter udførelse af varmt arbejde. Også ved mindre reparationer. blanketten skal underskrives af: Den ansvarlige leder i virksomheden. Den håndværker eller entreprenør, der skal udføre arbejdet. Den person, der skal være ansvarlig brandvagt ved arbejdet. udpeg en ansvarlig brandvagt I skal udpege en kvalificeret person, der har ansvaret for de brandmæssige forhold, og så skal der være brandvagt og brandrundering i forbindelse med det varme arbejde. Aftaleblanketten skal være underskrevet, inden arbejdet går i gang, og bør opbevares et sikkert sted. 2) brug certificerede håndværkere I skal sikre, at håndværkeren eller entreprenøren har certifikat i at udføre varmt arbejde. Er der særlige brandfarlige forhold, bygningskonstruktioner, lager m.v. skal I informere håndværkeren eller entreprenøren om det. Som sagt vælger I selv, om I vil følge disse to krav, når I skal have udført varmt arbejde. Har I ikke opfyldt disse krav, og opstår der brand, så skal I betale en højere selvrisiko. informer jeres forsikringsselskab Det er altid en god ide at kontakte If, inden det varme arbejde går i gang. Så kan I høre, om virksomhedens forsikring dækker det arbejde, I skal have udført. Hvis entreprenøren, der udfører arbejdet, skal være medforsikret på virksomhedens brandforsikring, skal I oplyse If om det på forhånd.

4 Hvis ulykken sker... Hvis der skulle opstå brand som følge af varmt arbejde, er det en fordel for alle, at aftalen på forhånd er nedfældet på Aftaleblanketten. Den sikrer nemlig, at I har en aftale om, hvem der gør hvad. Kan det sandsynliggøres, at ingen er skyld i skaden, og at sikkerhedskravene er fulgt af alle parter, er der ingen forhøjet selvrisiko på skaden. Er sikkerhedskravene ikke fulgt, vil selvrisikoen for den aktuelle skade blive mærkbart forhøjet. få mere at vide om de brandtekniske vejledninger De brandtekniske vejledninger har eksisteret i mange år, men desværre er der for få, som følger dem. Derfor har forsikringsbranchen fra 2oo5 valgt at indarbejde sikkerhedskravene i forsikringsvilkårene på brandforsikringerne. til håndværkere, der udfører varmt arbejde udendørs Brandteknisk vejledning 10 del 2 beskriver vigtige brandsikringsforanstaltninger ved udendørs arbejde fx tagdækningsarbejde. Den har præcise tegninger, der viser, hvordan arbejdet gøres håndværksmæssigt forsvarligt. til håndværkere, der udfører varmt arbejde indendørs Brandteknisk vejledning 10 del 3 beskriver brandsikringsforanstaltninger ved indendørs arbejde fx metalbearbejdning, som fx svejsning, skæring, slibning og lodning samt alle former for varmebearbejdning. Du kan bestille vejledningerne hos Dansk Brandog sikringsteknisk Institut (DBI) på telefon o oo, eller De tre brandtekniske vejledninger for varmt arbejde omhandler både planlægningen og udførslen af varmt arbejde. til dig, der planlægger varmt arbejde Brandteknisk vejledning 10 beskriver de farer, der altid er med varmt arbejde, og hvordan de kan undgås. Virksomhedens brandvagt skal kende indholdet i denne vejledning.

5 Så galt kan det gå... det var bare en lille bolt, der skulle skæres over... December 2001: Varmt arbejde med en vinkelsliber er skyld i kraftig brand på en møbelfabrik, der producerer designmøbler af høj kvalitet. Produktionsanlægget er lukket ned, mens arbejdet står på, og da en smed er ved at skære en bolt over, antænder gnister fra vinkelsliberen lakrester i lokalet. Efter forgæves forsøg på at slukke branden med en skumslukker bliver brandvæsnet alarmeret. Ilden udvikler sig hurtigt og skader både lakafdelingen og tilstødende lokaler. Varelageret i underetagen bliver omfattende skadet af vand fra slukningsarbejdet. Totalomkostninger for brandskaden: 6,6 millioner kroner. uopmærksomhed gav ilden frit spil Oktober 2003: En tagdækker brænder membraninddækninger fast på et betondæk over en p-kælder. Da han brænder inddækninger fast op mod en nyopført kontorbygning, vender han ansigtet mod bygningen og holder gasbrænderen ud til siden. Den antænder noget plastik, som ligger bag ham. Ilden bryder løs og løber videre til en palle med flamingoplader fem meter derfra. Branden udvikler sig, og røgen trænger ind i kontorbygningens kælder og fire etager. Brandvæsenet er hurtigt fremme og stopper ilden. Totalomkostninger for brandskaden: 1,4 millioner kroner. lille tilbygning, stor skade September 2004: Mens håndværkerne er i fuld gang med at brænde tagpap på taget af en tilbygning på 20 kvadratmeter, opstår der brand i nogle vindplader, som ligger under de stålplader, der dækker hovedbygningen en stor lagerhal. Branden udvikler sig, og det ender med, at 100 kvadratmeter stålplader bliver ødelagt. Totalomkostninger for branden: kroner. vidste du, at: Gnister ikke er kolde! De kan blive op til C varme. Gnister, der ser sorte og slukkede ud, stadig kan være 500 C varme og antænde brændbart materiale i flere meters afstand! Ved skæring og svejsning i metal kan temperaturen nå op over C. Gammelt træværk kan antændes ved kun 80 C!

6 Vælg en håndværker, der gør et sikkert stykke arbejde! De fleste brande, der skyldes varmt arbejde, sker ofte, fordi håndværkerne ikke ved nok om sikkerhedsforanstaltninger. Derfor er det vigtigt, at håndværkeren er certificeret. Så er du nemlig sikker på, at han har fået undervisning i de mulige farer og de konkrete sikkerhedsforanstaltninger, der skal tages i forbindelse med varmt arbejde. Certificeringen sker gennem Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut. Hent Aftaleblanketten på :1 X2M 1208 vil du vide mere? På kan du få mere at vide. Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os på 7o Vi har åbent mandag fredag kl. 8.3o 16.oo.

REGLER FOR VARMT ARBEJDE

REGLER FOR VARMT ARBEJDE SKADESTOP REGLER FOR VARMT ARBEJDE Bliv opdateret og læs mere om, hvordan de ændrede regler kan hjælpe med at forebygge unødvendige skader 1 Skadestop HVORFOR ÆNDRE REGLERNE FOR VARMT ARBEJDE? Hvert år

Læs mere

Lærervejledning til Er du el-tjekket?

Lærervejledning til Er du el-tjekket? Er du el-tjekket? - et undervisningsmateriale til fysik i folkeskolens 7. til 9. klasse Indhold Forord hvorfor arbejde med el-sikkerhed i skolen? side 2 Undervisningstemaer side 3 Den spænding man dør

Læs mere

Konflikt- håndtering

Konflikt- håndtering Konflikthåndtering Forord 2 Denne pjece er fra BAR Kontor til medarbejdere og ledere i kontorog administrative virksomheder. Pjecen er en del af et større undervisningsmateriale, som du finder på BAR Kontors

Læs mere

Undgå brand - ansvaret er også dit

Undgå brand - ansvaret er også dit Undgå brand - ansvaret er også dit Forebyggelse er sund fornuft Når man bor i en lejlighed, er det ikke sikkert, man tænker over, at man selv har et ansvar for at undgå brand. På de følgende sider finder

Læs mere

Københavns Kommune - Sikring og Forsikring. Vejledning om forholdsregler ved brand. Side 1

Københavns Kommune - Sikring og Forsikring. Vejledning om forholdsregler ved brand. Side 1 Københavns Kommune - Sikring og Forsikring Vejledning om forholdsregler ved brand Side 1 VEJLEDNING OM FORHOLDSREGLER VED BRAND 2005 1. Indledning 1.1. Baggrund 1.2. Formål 1.3. Forudsætning 1.4. Den daglige

Læs mere

Når mor eller far har en rygmarvsskade

Når mor eller far har en rygmarvsskade Når mor eller far har en rygmarvsskade 2 når mor eller far har en rygmarvsskade Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder med en rygmarvsskade. Kan dit barn læse,

Læs mere

Sådan håndterer du stress blandt medarbejderne

Sådan håndterer du stress blandt medarbejderne Sådan håndterer du stress blandt medarbejderne Vi samarbejder med PsykiatriFonden Denne pjece er blevet til i samarbejde med PsykiatriFonden, og den henvender sig til dig, der er leder. I pjecen finder

Læs mere

Gør en forskel for en ung - bliv mentor

Gør en forskel for en ung - bliv mentor Gør en forskel for en ung - bliv mentor Der er brug for virksomhederne Nogle unge er ikke klar til at starte på en ungdomsuddannelse lige efter folkeskolen. De har brug for at gå en anden vej ofte en mere

Læs mere

ER DU EL-SIKKER? 5._6. SPÆNDING, BRAND OG GEAR ER DU EL-SIKKER?

ER DU EL-SIKKER? 5._6. SPÆNDING, BRAND OG GEAR ER DU EL-SIKKER? ER DU EL-SIKKER? SPÆNDING, BRAND OG GEAR ER DU EL-SIKKER? 5._6. Undervisningsmaterialet er udarbejdet af Sikkerhedsstyrelsen i samarbejde med Elmuseet. Materialet er støttet af Undervisningsministeriets

Læs mere

Tips til taget - renovering og vedligeholdelse

Tips til taget - renovering og vedligeholdelse Tips til taget - renovering og vedligeholdelse Løbende reparationer og vedligeholdelse af taget er nødvendige for at bevare ejendommens værdi og undgå vandskader, råd- og svampeangreb. Her er nogle gode

Læs mere

PHØNIX TAG Danmarks mest erfarne tagkæde

PHØNIX TAG Danmarks mest erfarne tagkæde PHØNIX TAG Danmarks mest erfarne tagkæde SOLCELLER Nyt tag vi gør det nemt for dig Det koster ikke noget at kontakte os, når du skal have nyt tag. Hver dag rykker vi ud overalt i landet med råd, vejledning

Læs mere

Gode råd om... at undgå mobning på arbejdspladsen

Gode råd om... at undgå mobning på arbejdspladsen Gode råd om... at undgå mobning på arbejdspladsen INDHOLD 1. Indledning 3 2. Hvad er mobning? 4 Tegn på mobning 4 3. Forebyg mobning 5 Gode råd til lederen om at forebygge mobning 5 Løs konflikter 5 Skab

Læs mere

Trap ned. lær at takle konflikter

Trap ned. lær at takle konflikter Trap ned lær at takle konflikter Indholdsfortegnelse 1. Konfliktfyldte kundesituationer Side 3 2. Konflikttrappen Side 7 3. Redskaber til konflikthåndtering Side 12 4. Ikke alle konflikter kan løses Side

Læs mere

BRANCHEVEJLEDNING OM TAGDÆKNING. 2008, 2. udgave

BRANCHEVEJLEDNING OM TAGDÆKNING. 2008, 2. udgave BRANCHEVEJLEDNING OM TAGDÆKNING 2008, 2. udgave Indhold 3 Forord 4 Projektering og planlægning 4 Bygherren 4 Projekterende 5 Entreprenøren 5 Projektgennemgangsmøde 5 Opstartsfasen 6 Sikkerhed i planlægningsfasen

Læs mere

ENLIG ELLER SAMLEVENDE?

ENLIG ELLER SAMLEVENDE? ENLIG ELLER SAMLEVENDE? Vejledning til enlige forsørgere, der modtager børnetilskud eller økonomisk fripladstilskud HVAD VIL DET SIGE AT VÆRE ENLIG SOM MOD- TAGER AF BØRNETILSKUD ELLER ØKONOMISK FRIPLADSTILSKUD?

Læs mere

Tag et Danica Pensionstjek og få et klart svar

Tag et Danica Pensionstjek og få et klart svar FORUDSÆTNINGER BAG DANICA PENSIONSTJEK INDHOLD Indledning.... 1 Konceptet... 1 Tjek din pension én gang om året.... 2 Få den bedste anbefaling.... 2 Forventede udbetalinger og vores anbefalinger..........................................................

Læs mere

Når uheldet er ude, så er du bedre sikret

Når uheldet er ude, så er du bedre sikret Når uheldet er ude, så er du bedre sikret Hvad enten du får et lille stenslag, eller du får en større skade på din bil, kan vi hjælpe dig med at komme videre Fordelsværksteder Privatsikring har indgået

Læs mere

Hvad gør du, hvis det brænder i dit hjem?

Hvad gør du, hvis det brænder i dit hjem? Brandsikring af ældre i eget hjem. Hvad gør du, hvis det brænder i dit hjem? Tryk 1-1-2 og oplys følgende: Hvem der ringer. Hvor du ringer fra. Hvad der brænder. Hvor mange der er i huset. Ring altid 1-1-2

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 12-17 ÅR. Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 12-17 ÅR. Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 12-17 ÅR Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT 2 3 NÅR DU IKKE KAN BO DERHJEMME 6 JO ÆLDRE DU ER, JO FLERE RETTTIGHEDER 8 SAGSBEHANDLERE, PÆDAGOGER OG ANDRE VOKSNE 14

Læs mere

Det vi skal gøre, og det vi kan gøre

Det vi skal gøre, og det vi kan gøre TEMA Stress Værktøj 2 Det vi skal gøre, og det vi kan gøre Hvis der er tid og overskud 1 Indhold Introduktion Formålet med dette værktøj Prioritering af tiden Kerneydelserne og det ekstra Kerneydelserne

Læs mere

At-VEJLEDNING. Samarbejde om arbejdsmiljø i virksomheder med 10-34 ansatte At-vejledning F.3.2

At-VEJLEDNING. Samarbejde om arbejdsmiljø i virksomheder med 10-34 ansatte At-vejledning F.3.2 At-VEJLEDNING Samarbejde om arbejdsmiljø i virksomheder med 10-34 ansatte At-vejledning F.3.2 Maj 2011 Erstatter At-vejledningerne F.2.4 Virksomhedernes sikkerheds- og sundhedsarbejde, marts 2006, F.2.5

Læs mere

klar, parat, lej! Vi har gjort det nemt at leje med pa boligmarkedet

klar, parat, lej! Vi har gjort det nemt at leje med pa boligmarkedet klar, parat, lej! Vi har gjort det nemt at leje med pa boligmarkedet Den frivillige retshjælp UNG RET har udarbejdet en folder til dig, der gerne vil have styr på, hvilke rettigheder og forpligtelser,

Læs mere

Hvordan gør de professionelle?

Hvordan gør de professionelle? Hvordan gør de professionelle? ( Oversat af Ivan Larsen, Samsø Dart Club, Marts 2010 fra How the Pros do it af: Ken Berman 1999 ) Der er to aspekter i det at blive en god dartspiller, det er præcision

Læs mere

Er din boliggrund forurenet?

Er din boliggrund forurenet? Er din boliggrund forurenet? Værd at vide om kortlægning af jordforurening Hvorfor kortlægger vi jordforurening? Jordforurening kan være til skade for mennesker og miljø. For at forhindre de skadelige

Læs mere

Dansk Byggeri-guiden til den gode byggeproces

Dansk Byggeri-guiden til den gode byggeproces Dansk Byggeri-guiden til den gode byggeproces Dansk Byggeri har udgivet denne guide for at sikre en god kommunikation mellem dig og de byggevirksomheder og håndværkere, du vælger at arbejde sammen med.

Læs mere

Tid til refleksion. - at opdage dét du tror, du ikke ved...

Tid til refleksion. - at opdage dét du tror, du ikke ved... Tid til refleksion - at opdage dét du tror, du ikke ved... Refleksion er en aktiv vedvarende og omhyggelig granskning af den eksisterende viden, og af forholdet mellem det vi tænker og det der sker i virkeligheden

Læs mere

Læremidler støtte og udvikling

Læremidler støtte og udvikling Læremidler støtte og udvikling Lektor ph.d. Bodil Nielsen Læremidler skal udarbejdes med henblik på at de bedst muligt støtter og udfordrer elever i deres læreprocesser, men samtidig er det vigtigt at

Læs mere

Skab plads til det gode arbejdsliv!

Skab plads til det gode arbejdsliv! Skab plads til det gode arbejdsliv! Kære medlem! Vi ved det godt. Det talte ord har stor betydning. Vi ved også, at der findes gode og dårlige måder at håndtere for eksempel et problem eller travlhed på.

Læs mere

Vejledning til Uddannelsesplan for elever i 9. klasse, der søger ind på ungdomsuddannelse mv.

Vejledning til Uddannelsesplan for elever i 9. klasse, der søger ind på ungdomsuddannelse mv. Vejledning til Uddannelsesplan for elever i 9. klasse, der søger ind på ungdomsuddannelse mv. Om uddannelsesplanen Uddannelsesplanen er din plan for fremtiden. Du skal bruge den til at finde ud af, hvad

Læs mere

DEN GODE ARBEJDS- PLADS

DEN GODE ARBEJDS- PLADS DEN GODE ARBEJDS- PLADS TILLID RETFÆRDIGHED SAMARBEJDE Sæt social kapital på dagsordenen - og skab godt samarbejde VI SATTE DET PÅ DAGSORDENEN Udgivet af: FIU s Udviklingsenhed i samarbejde med forbundene

Læs mere