Pædagogisk læreplan. Gældende for de 3 4 årige på Mariehønsene og Solstrålen. Udarbejdet af Mie, Parimalam, Lea og Susanne til 2011.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Pædagogisk læreplan. Gældende for de 3 4 årige på Mariehønsene og Solstrålen. Udarbejdet af Mie, Parimalam, Lea og Susanne. 2009 til 2011."

Transkript

1 Tema 1. Barnets alsidige personlige udvikling Pædagogisk læreplan. Gældende for de 3 4 årige på Mariehønsene og Solstrålen. Udarbejdet af Mie, Parimalam, Lea og Susanne til Overordnede mål At tilbyde børnene mange forskellige muligheder for at deltage aktivt og få betydningsfulde sociale og kulturelle erfaringer. At give plads til, at børnene udfolder sig som selvstændige stærke og alsidige personer, der selv kan tage initiativ. At skabe mulighed for, at børnene oplever sig som værdifulde deltager i og medskabere af et socialt og kulturelt fælleskab. Sammenhæng pædagogiske udfordring med udgangspunkt i teori eller praksis. Vi har valgt et overordnet tema som hedder fri for Mobberi. Det har vi fordi, Gefionsgårdens målsætning bygger på at det enkelte menneske har resurser, alle er uerstattelige i fællesskabet og er ligeværdige. Vi ser de store børn mobber og udelukker hinanden i hverdagen i børnehaven, og da de små børn afspejler sig i de stores adfærd, vil vi forbygge at de mobber og holder hinanden udenfor. Metodeovervejelser. Beskrivelse af planlagt pædagogisk praksis. At børnene lærer at kunne mærke deres egne grænser - kunne sige til og fra over for børn og voksne, men også kunne indgå i en social del af det fællesskab der er i børnehaven. - Ud fra børnenes resurser modellerer vi aktiviteten så alle børn får mulighed for på et tidspunkt at være aktiv og tage medansvar. - Åben spørge teknik i konflikter. Hvspørgsmål. - Dialog gennem bamse venner. - Samtaletavler, til børnemøder.

2 Tegn Hvilke tegn forventer vi at se som resultat af tiltagene. Dokumentation Valg at dokumentations Vælg eksempler på pædagogiske processer som skal dokumenteres. Evalueringsplan Valg af evaluerings Hvem har ansvaret for at evaluere hvad og hvornår. Hvordan inddrages bestyrelsen i evaluering og opfølgning. - At børnene bliver bedre til at sig fra, hvis de bliver drillet. - De inaktive børn forventer vi at se være aktive på børne niveau. - De aktive børn forventer vi se tage medansvar på børne niveau. Vi vil lave en samlet dokumentations del over de 6 temaer til forældrene: med foto og tekst. Første gang når vi starter på læreplanen, derefter hvert halve år. Vi vil lave en samlet skriftlig evaluering over de 7 temaer til os selv hvert halve år. Vi vil observerer om børnene bliver mere deltagende gennem bamse venner og samtaletavler til børnemøder. Skriftlig og med web kamera. Der evalueres kort på hvert stuemøde, samt hvert ½ år laver vi en opsummering af de korte evalueringer.

3 Pædagogisk lærerplan Tema 2. Sociale kompetencer Overordnede mål At sikre, at børnene anerkendes og respekteres som de personer, de er, og at de oplever at høre til At børnene oplever tryghed og tillid i deres relationer til både voksne og andre børn i dagtilbud uden mobning og drillerier, og hvor ingen holdes udenfor At børnene inddrages og opmuntres til at være aktive deltagere i fællesskabet. At de lærer at samarbejde med andre og deltager i de demokratiske beslutningsprocesser Sammenhæng pædagogiske udfordring, med udgangspunkt i teori eller praksis. Vi har valgt et overordnet tema som hedder fri for Mobberi. Det har vi fordi, Gefionsgårdens målsætning bygger på at det enkelte menneske har resurser, alle er uerstattelige i fællesskabet og er ligeværdige. Vi ser de store børn mobber og udelukker hinanden i hverdagen i børnehaven, og da de små børn afspejler sig i de stores adfærd, vil vi forbygge at de mobber og holder hinanden udenfor. Metodeovervejelser. Beskrivelse af planlagt pædagogisk praksis. Tegn Hvilke tegn forventer vi at se som resultat af tiltagene. - At børnene udfolder sig i leg og løser opgaver sammen med andre børn. - At børnene gennem leg danner venskaber, lære hvordan man kommer med i en leg, og er en del af børnegruppen. - Ud fra børnenes resurser modellerer vi aktiviteten så alle børn får mulighed for på et tidspunkt at være aktiv og tage medansvar. - Åben spørge teknik i konflikter. Hvspørgsmål. - Dialog gennem bamse venner. - Samtaletavler, til børnemøder. Hvor børnene omsætter samtaletavlerne til deres egen hverdag. - - Vi forventer at se børene blive mere omsorgsfulde overfor hinanden. - Vi forventer flere børn hjælpe hinanden. - At se børnene komme inde i en leg på en konstruktiv måde. - Se børnene give plads til andre.

4 Dokumentation Valg at dokumentations Vælg eksempler på pædagogiske processer som skal dokumenteres. Evalueringsplan Valg af evaluerings Hvem har ansvaret for at evaluere hvad og hvornår. Hvordan inddrages bestyrelsen i evaluering og opfølgning Vi vil lave en samlet dokumentations del over de 6 temaer til forældrene: med foto og tekst første gang når vi starter på læreplanen, derefter hvert halve år. Vi vil lave en samlet skriftlig evaluering over de 7 temaer hvert halve år, til os selv. Vi forventer at børnene hjælper hinanden i garderoben. Der tages digital billeder af børnene i garderoben hvert ½ år, for at se om de her hjælper hinanden med påklædning. Der evalueres kort på hvert stuemøde, samt hvert ½ år laver vi en opsummering af de korte.

5 Tema 3. Sprog Overordnede mål Sammenhæng pædagogiske udfordring, med udgangspunkt i teori eller praksis. Metodeovervejelser. Beskrivelse af planlagt pædagogisk praksis. Tegn Hvilke tegn forventer vi at se som resultat af tiltagene. Pædagogisk læreplan Børn skal have mulighed for at udvikle deres sprog gennem alle hverdagens aktiviteter.børn skal udfordres til sproglig kreativitet samt til at udtrykke sig gennem forskellige genrer Børn skal støttes i at udvikle deres nysgerrighed og interesse for tegn, symboler og den skriftsprog lige verden, herunder bogstaver og tal Børn skal have adgang til at bruge forskellige kommunikationsmidler Vi har valgt et overordnet tema som hedder fri for Mobberi. Det har vi fordi, Gefionsgårdens målsætning bygger på at det enkelte menneske har resurser, alle er uerstattelige i fællesskabet og er ligeværdige. Vi ser de store børn mobber og udelukker hinanden i hverdagen i børnehaven, og da de små børn afspejler sig i de stores adfærd, vil vi forbygge at de mobber og holder hinanden udenfor. At børnene bliver støttet i at udvikle deres ordforråd og i at forstå de begreber og regler der er i det talte sprog. - At børnene får kendskab til rim og remser, ved at have sit eget rim. - Vi vil bruge samtaletavler til samling for at udvide børnenes ordforråd. - Vi vil bruge bamse vennen, med særlig indsats for at få de stille børn i tale. - At de får udvidet deres ordforråd. - At de kan deres eget rim og senere de andres rim. - At høre børnene taler mere sammen om hvad der er på samtaletavlerne og samtalerne bliver mere dybde gående. - At de stille børn verbal byder ind i snakken om samtaletavlerne. Dokumentation Vi vil lave en samlet dokumentations del over de 6

6 Valg at dokumentations metoder Vælg eksempler på pædagogiske processer som skal dokumenteres temaer til forældrene: med foto og tekst. Første gang når vi starter på læreplanen, derefter hvert ½ år. Vi vil lave en samlet skriftlig evaluering over de 7 temaer til os selv hvert ½ år. At de stille børn begynder at være mere deltagende verbal. Lave interview med børnene. Evalueringsplan Valg af evaluerings Hvem har ansvaret for at evaluere hvad og hvornår. Hvordan inddrages bestyrelsen i evaluering og opfølgning. Interview børnene, om hvad de syntes om samtaletavler og børnemøder. Der evalueres kort på hvert stuemøde, samt der laves en opsummering af de korte evalueringer hvert ½ år.

7 Tema 4. Krop og bevægelse Pædagogisk læreplan Overordnede mål At børnene oplever glæde ved, accept af og forståelse for deres egen krop og oplever glæden ved at være i bevægelse. At det i dagtilbuddet er muligt at styrke børnenes fysiske sundhed, blandt andet med fokus på ernæring, hygiejne og bevægelse. At børnene med alle sanser tilegner sig den fysiske, kulturelle og sociale omverden. Sammenhæng pædagogiske udfordring, med udgangspunkt i teori eller praksis. Vi har valgt et overordnet tema som hedder fri for Mobberi. Det har vi fordi, Gefionsgårdens målsætning bygger på at det enkelte menneske har resurser, alle er uerstattelige i fællesskabet og er ligeværdige. Vi ser de store børn mobber og udelukker hinanden i hverdagen i børnehaven, og da de små børn afspejler sig i de stores adfærd, vil vi forbygge at de mobber og holder hinanden udenfor. Metodeovervejelser. Beskrivelse af planlagt pædagogisk praksis. Tegn Hvilke tegn forventer vi at se som resultat af tiltagene Dokumentation Valg at dokumentations Vælg eksempler på pædagogiske processer som skal dokumenteres. - At styrke børnene i motoriske færdigheder, udholdenhed og bevægelighed. - At børnene gennem den daglige hygiejne lærer at vente på tur. - Vi går i salen engang om ugen hvor der vil være samarbejdes øvelser og massage børn imellem. - Vi bruger tarzanbanen og parcurbanen. - Så vidt mulig, vil der være en voksen på toilettet, og børnene kommer der ud i hold. At børnene accepterer at andre børn masserer dem samt at de gerne vil masserer andre børn. At tarzan banen bliver brugt mere af børnene når de er på legepladsen samt at de spørger om at komme på parcurbanen. At børnene uopfordret går ud at vaske hænder. Vi vil lave en samlet dokumentations del over de 6 temaer til forældrene : med foto og tekst. Første gang når vi starter på læreplanen, derefter hvert ½ år. Vi vil lave en samlet skriftlig evaluering over de 7 temaer til os selv hvert ½ år.

8 Vi vil tage digital foto af børnene hvert ½ år, i alen, hvor de masserer hinanden. Evalueringsplan Valg af evaluerings Hvem har ansvaret for at evaluere hvad og hvornår. Hvordan inddrages bestyrelsen i evaluering og opfølgning. er evalueres kort på hvert stuemøde, samt hvert ½ år laver vi en opsummering af de korte evalueringer.

9 Pædagogisk læreplan Tema 5. Naturen og naturfænomener Overordnede mål At børnene udvikler respekt og forståelse for og oplever glæden ved at være i naturen. At børnene lærer naturen at kende gennem alle sanser og oplever den som kilde til og rum for leg, oplevelser, udforskning og viden. At børnene tilegner sig mange forskellige erfaringer med natur, naturfænomener og miljø. Sammenhæng pædagogiske udfordring, med udgangspunkt i teori eller praksis. Vi har valgt et overordnet tema som hedder fri for Mobberi. Det har vi fordi, Gefionsgårdens målsætning bygger på at det enkelte menneske har resurser, alle er uerstattelige i fællesskabet og er ligeværdige. Vi ser de store børn mobber og udelukker hinanden i hverdagen i børnehaven, og da de små børn afspejler sig i de stores adfærd, vil vi forbygge at de mobber og holder hinanden udenfor. At børnene lærer om hvad og hvorfor vi skal passe på naturen. At børnene gennem leg lærer at samarbejde ude i naturen, hvor fantasien og samvær med andre har stort spillerum. Metodeovervejelser. Beskrivelse af planlagt pædagogisk praksis. Tegn Hvilke tegn forventer vi at se som resultat af tiltagene. Dokumentation Valg at dokumentations Vælg eksempler på pædagogiske processer - Gennem dialog med børene vil vi lære dem om hvordan man passer på naturen og hvorfor. - Børn og voksne har et fællesskab om at holde naturen ren. - De voksne er mere anerkendende, når de ser børnene samarbejde ude på legepladsen. - Vi forventer at se, at vi i fællesskab bliver mere bevidste om naturen, samt at vi i fællesskab holder vores legeplads ren. - Vi vil se børn der ikke normalt leger sammen begynder at lege. Vi vil lave en samlet dokumentations del over de 6 temaer til forældrene: med foto og tekst. Første gang når vi starter på læreplanen og derefter hvert ½ år. Vi vil lave en samlet skriftlig evaluering over de 7

10 som skal dokumenteres. temaer til os selv, hvert ½ år. At vi har en ren legeplads. Evalueringsplan Valg af evaluerings Hvem har ansvaret for at evaluere hvad og hvornår. Hvordan inddrages bestyrelsen i evaluering og opfølgning. Der evalueres kort på hvert stuemøde, samt hvert ½ år laver vi en opsummering af de korte evalueringer.

11 Pædagogisk læreplan Tema 6. Kulturelle udtryksformer og værdier Overordnede mål At børnene får mulighed for at møde og afprøve sig selv i forhold til et bredt spekter af kulturelle udtryksformer. At børnene har adgang til materiale, redskaber og moderne medier som kan give oplevelser og bidrage til børns skabende kulturelle aktiviteter. At børn får lejlighed til at deltage i og få viden om kultur, kulturhistorie, traditioner og kunstneriske tilbud. Sammenhæng pædagogiske udfordring, med udgangspunkt i teori eller praksis. Vi har valgt et overordnet tema som hedder fri for Mobberi. Det har vi fordi, Gefionsgårdens målsætning bygger på at det enkelte menneske har resurser, alle er uerstattelige i fællesskabet og er ligeværdige. Vi ser de store børn mobber og udelukker hinanden i hverdagen i børnehaven, og da de små børn afspejler sig i de stores adfærd, vil vi forbygge at de mobber og holder hinanden udenfor. Metodeovervejelser. Beskrivelse af planlagt pædagogisk praksis. Tegn Hvilke tegn forventer vi at se som resultat af tiltagene. Dokumentation Valg at dokumentations Vælg eksempler på Tolerance overfor forskelligheder. - Vi vil skabe et fællesskab, ved at lave to store fantasi billeder. - Ved at se hinanden tegne, lærer de at man tegner på hver sin måde, og der ikke er noget der er mere rigtigt end noget andet. - At der er mange fantasi aktiviteter i gang, i den forbindelse vil børene se mange forskellige udtryks former her er der ikke noget facit, så der er ikke grundlag for at drille. - Lave fantasi figur med forskellige materialer. - Skabe med hænderne hvor der ikke er noget facit vise sit resultat. Vi forventer at se børn, der samarbejder når de laver collager. Vi forventer at børnene taler pænt om hinandens tegninger. Vi vil lave en samlet dokumentations del over de 6 temaer til forældrene: med foto og tekst. Første gang vi starter på læreplanen, derefter hvert ½ år.

12 pædagogiske processer som skal dokumenteres. Evalueringsplan Valg af evaluerings Hvem har ansvaret for at evaluere hvad og hvornår. Hvordan inddrages bestyrelsen i evaluering og opfølgning. Vi vil lave en samlet skriftlig evaluering over de 7 temaer, til os selv hvert ½ år. Vi vil lave en udstilling med det kunstneriske produkt børnene i fællesskab har lavet. Der evalueres kort på hvert stuemøde, samt hvert ½ år laver vi en opsummering af de korte evalueringer.

13 Tema 7. Børn med behov for særlig pædagogisk indsats Overordnede mål Sammenhæng pædagogiske udfordring, med udgangspunkt i teori eller praksis Pædagogisk læreplan Vi har valgt et overordnet tema som hedder fri for Mobberi. Det har vi fordi, Gefionsgårdens bygger på at det enkelte menneske har resurser, alle er uerstattelige i fællesskabet og er ligeværdige. Vi ser de store børn mobbe og udelukker hinanden i hverdagen i børnehaven, og da de små børn afspejler sig i de stores adfærd, vil vi forbygge at de mobber og holde hinanden udenfor. Vi har tilrettelagt læringsmål og tiltag i de 6 temaer, således børn med behov for særlig pædagogisk indsats bliver indkluderet. Metodeovervejelser. Beskrivelse af planlagt pædagogisk praksis. Tegn Hvilke tegn forventer vi at se som resultat af tiltagene Dokumentation Valg at dokumentations metoder Vælg eksempler på pædagogiske processer som skal dokumenteres Evalueringsplan Valg af evaluerings Hvem har ansvaret for at evaluere hvad og hvornår. Hvordan inddrages bestyrelsen i evaluering og opfølgning.

14 Sammenhæng pædagogiske udfordring, med udgangspunkt i teori eller praksis. Evalueringsskema Vi har valgt et overordnet tema som hedder fri for Mobberi. Det har vi fordi, Gefionsgårdens bygger på at det enkelte menneske har resurser, alle er uerstattelige i fællesskabet og er ligeværdige. Vi ser de store børn mobbe og udelukker hinanden i hverdagen i børnehaven, og da de små børn afspejler sig i de stores adfærd, vil vi forbygge at de mobber og holde hinanden udenfor. Beskrivelse af de valgte tiltag som dokumenteres og evalueres. Tegn Hvilke tegn så vi som resultat af tiltagene. Dokumentation Udvælg 1-2 eksempler på dokumentation som bevis på en pædagogisk proces mod målet. Evaluering På baggrund af mål, tiltag og dokumentation evalueres resultatet og der angives hvordan der følges op på resultaterne.

15 Bilag 3. Eksempel fra Gefionsgården Sprog Pædagogisk læreplan Overordnede mål Er gældende for en årrække Sammenhæng pædagogiske udfordring, med udgangspunkt i teori eller praksis. At give børnene mulighed for at udvikle deres sprog gennem dagligdags aktiviteter. At udfordre børnene til sproglig kreativitet, til at udtrykke sig på mange forskellige måder og ved hjælp af forskellige kommunikationsmidler. At støtte og udvikle børns interesse for og nysgerrighed i forhold til tegn, symboler, bogstaver og tal. Den nyeste forskning viser at arbejdet med sproglig bevidsthed er vigtig for at skabe et godt fundament og en forudsætning for en god sproglig udvikling samt senere læsefærdigheder. Vi vil arbejde med at udvide børns sproglige bevidsthed. Metodeovervejelser Sproget bruges til kommunikation om noget sammen med andre. Sprog læres i brug. Det er vigtigt at sprogstimuleringen ikke får karakter af undervisning men altid tager udgangspunkt i leg/barnets virksomhed. Vi vil arbejde med generelle sprogfærdigheder: Her og nu dialogen, begrebsstimulering, gruppesamtalen samt sproglig opmærksomhed. Planlagt pædagogisk praksis Ved samling vil vi sammen med børnene arbejde med forforståelse og efterbearbejdning af de daglige oplevelser og hændelser. Vi vil i perioder arbejde med eventyr, hvor vi på forskellig vis sprogligt vil arbejde med de elementer der indgår i eventyret Vi vil arbejde med dialogisk oplæsning. Vi vil introducere børnene for muligheden for børneskrivning. Vi vil lave skilte med børnenes navne på, de skal henlede børnenes opmærksomhed på bogstavernes lyde, og til at de lærer deres eget begyndelsesbogstav at kende. Vi vil henlede børnenes opmærksomhed på sproget: På bogstavernes lyde, ordenes længde, stavelser og betydning osv.. Der udarbejdes intersprogsanalyser på udvalgte tosprogede børn.

16 Tegn Børn der begynder at udvise interesse for bogstaver og ordenes lyde. Børn der begynder at udvise interesse for at skrive deres navne og kopier hinandens navne ud fra navnekortene. Børn som rykker sprogligt udvider ordforrådet. Børn som via et øget ordforråd deltager mere aktivt i samlingerne. Dokumentation Udvælg 1-2 eksempler på dokumentation som bevis på en pædagogisk proces mod målet. Evaluering Mariehønsene evaluerer skriftligt en gang i kvartalet. Evaluering medbringes på personalemødet i november og april. Vi vil når børnene legeskriver nedskrive deres ord og historier og medtage tegninger, legeskrevne historier og voksenudgaven af samme historie. Vi vil løbende nedskrive praksisfortællinger. Hænge relevante billeder op så børn og forældre kan få gode samtaler om børnenes dagligdag. Følgende fordeles blandt personalet på stuen, så alle ved hvem, der har ansvar for hvad og hvornår: Løbende skriftlige iagttagelser min. 2 gange om måneden. Indsamling af børnenes legeskrivning og sikring af at voksen udgaven bliver skrevet. Udarbejde intersprogsanalyser i september og maj måned på valgte børn. Nedskrive observationer i eventyrforløbet. Der skal blandt andet lægges vægt på, om der sker en udvikling i børnenes interesseniveau efterhånden, som forløbet skrider frem.

GEFIONSGÅRDEN. Læreplanstema: Fri for mobberi

GEFIONSGÅRDEN. Læreplanstema: Fri for mobberi GEFIONSGÅRDEN SØNDERBROGADE 74 8700 HORSENS TLF.: 76 25 48 48 FAX: 75 61 39 13 TLF.: KLUB 76 25 48 33 E-MAIL: INFO@GEFIONSGAARDEN.DK Horsens, den 2. september 2011 Pædagogisk læreplan for Spirerne 2009

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling

Barnets alsidige personlige udvikling Barnets alsidige personlige udvikling At tilbyde børnene mange muligheder for at deltage aktivt og få betydningsfulde sociale og kulturelle erfaringer At give plads til, at børnene udfolder sig som selvstændige

Læs mere

Forord til læreplaner 2012.

Forord til læreplaner 2012. Pædagogiske 20122 læreplaner 2013 Daginstitution Søndermark 1 Forord til læreplaner 2012. Daginstitution Søndermark består af Børnehaven Åkanden, 90 årsbørn, som er fordelt i 2 huse og Sct. Georgshjemmets

Læs mere

SCT. IBS SKOLES BØRNEHAVE

SCT. IBS SKOLES BØRNEHAVE SCT. IBS SKOLES BØRNEHAVE Børnehavens Formål Børnehaven bygger på det kristne livs- og menneskesyn. Det er institutionens mål at fremme børnenes forståelse for den personlige værdighed hos mennesket, og

Læs mere

Mål for Pædagogiske Læreplaner i Børnehusene i Vissenbjerg

Mål for Pædagogiske Læreplaner i Børnehusene i Vissenbjerg Som der står beskrevet i Dagtilbudsloven, skal alle dagtilbud udarbejde en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i aldersgruppen 0-2 år og fra 3 år til barnets skolestart. Den pædagogiske læreplan skal

Læs mere

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile 2015 2016.

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile 2015 2016. Personlige kompetencer / alsidig personligheds udvikling børnenes udvikling og At give plads til at børnene udvikler sig som selvstændige, stærke og alsidige personer, der selv kan tage initiativ. At skabe

Læs mere

Pædagogisk lærerplan for Klitmøller Fribørnehave 2011/2012. bilag

Pædagogisk lærerplan for Klitmøller Fribørnehave 2011/2012. bilag Pædagogisk lærerplan for Klitmøller Fribørnehave 2011/2012 bilag c bilag C Pædagogisk lærerplan for Klitmøller Fribørnehave 2011/2012 Vision for børneområdet i Klitmøller Børnelivet i Klitmøller tager

Læs mere

Pædagogiske Læreplaner

Pædagogiske Læreplaner Pædagogiske Læreplaner Krop og Bevægelse At børnene oplever glæden ved, accept af og forståelse for deres egen krop og oplever glæden ved at være i bevægelse. At der i dagtilbuddet er muligt at styrke

Læs mere

Personlige kompetencer - Sociale kompetencer - Sprog - Krop og bevægelse - Natur - Kultur.

Personlige kompetencer - Sociale kompetencer - Sprog - Krop og bevægelse - Natur - Kultur. Pædagogiske Læreplaner Pædagogiske læreplaner er udarbejdet for at sikre at børn tilegner sig de nødvendige kompetencer, samt synliggøre det pædagogiske arbejde der udføres i børnehaver. De seks kompetenceområder

Læs mere

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile

Pædagogisk læreplan Børnehuset Den Grønne Kile Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 Personlige kompetencer/ alsidig personlighedsudvikling

Læs mere

Vuggestuens lærerplaner

Vuggestuens lærerplaner Vuggestuens lærerplaner Barnets personlige og alsidige udvikling - at barnet får respekt for andre børn, og udvikler empati - at barnet er i god trivsel og udvikling - at barnet lærer, hvad der er rigtigt

Læs mere

Pædagogisk læreplan for KROGÅRDENS BØRNEHAVE

Pædagogisk læreplan for KROGÅRDENS BØRNEHAVE Pædagogisk læreplan for KROGÅRDENS BØRNEHAVE Temaer og Personlige kompetencer I Krogården skal børn kunne opleve mange relevante invitationer til, at få del i betydningsfulde sociale og kulturelle erfaringer.

Læs mere

FRITIDSHJEMMETS PÆDAGOGISKE LÆREPLANER

FRITIDSHJEMMETS PÆDAGOGISKE LÆREPLANER FRITIDSHJEMMETS PÆDAGOGISKE LÆREPLANER Vi har for de tre afdelinger på Skalmejegården udarbejdet nye læreplaner ud fra vores overordnede målsætning og værdigrundlag. Skalmejegårdens værdigrundlag: Vi er

Læs mere

Børnehuset Bellinges læreplaner

Børnehuset Bellinges læreplaner Børnehuset Bellinges læreplaner Barnets alsidige personlige udvikling At tilbyde børnene mange muligheder for at deltage aktivt og få betydningsfulde sociale og kulturelle erfaringer At give plads til,

Læs mere

Daginstitution Stensballe Pædagogiske læreplaner

Daginstitution Stensballe Pædagogiske læreplaner Daginstitution Stensballe Pædagogiske læreplaner BØRN OG UNGE Forord Daginstitutionens fysiske og sociale læringsmiljøer er vigtig for børnenes læring og udvikling. Den pædagogiske indsats i institutionen

Læs mere

Pædagogiske læreplaner.

Pædagogiske læreplaner. Pædagogiske læreplaner. Gazellen Der er ved lov servicelovens 8a d. 1. august 2004 vedtaget, at alle institutioner skal udarbejde læreplaner for det pædagogiske arbejde, der udføres i institutionen Gazellen.

Læs mere

At blive anerkendt som en person i tilblivelse, der sætter spor undervejs

At blive anerkendt som en person i tilblivelse, der sætter spor undervejs 1. Barnets alsidige personlige udvikling Barnets alsidige personlige udvikling forudsætter en lydhør og medlevende omverden, som på én gang vil barnet noget og samtidig anerkender og involverer sig i barnets

Læs mere

Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling.

Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling. Pædagogiske lærerplaner: Personlig udvikling. - At give barnet lyst og mod til at udforske og afprøve egne og sine omgivelsers grænser. - At barnet udfolder sig som en selvstændig, stærk og alsidig person,

Læs mere

Guldsmedens Pædagogiske Læreplaner

Guldsmedens Pædagogiske Læreplaner Guldsmedens Pædagogiske Læreplaner Gruppe Krop og bevægelse I Skanderborg vil vi understøtte at børn gives mulighed for at vælge sunde livsvaner sikre at der er fokus på kost og bevægelse. Den bedste start

Læs mere

- Børnehaven. TEMA: Personlige kompetencer

- Børnehaven. TEMA: Personlige kompetencer Den pædagogiske læreplan. TEMA: Personlige kompetencer Dagtilbuddets navn: Børnehuset Kærnen - Børnehaven Det er værdifuldt at Der er plads til barnets egne initiativer. Barnet har mulighed for at tilegne

Læs mere

Pædagogiske lærerplaner for Børnehaven Løven.

Pædagogiske lærerplaner for Børnehaven Løven. Pædagogiske lærerplaner for Børnehaven Løven. Barnets alsidige personlige udvikling. Barnets skal have mulighed for at tilegne sig sociale og kulturelle erfaringer. Lære barnet respekt for sig selv og

Læs mere

Børn med særlige behov tilgodeses ved at der laves en individuel udviklingsprofil med tilhørende handleplan.

Børn med særlige behov tilgodeses ved at der laves en individuel udviklingsprofil med tilhørende handleplan. Personlig kompetence Børn skal have mulighed for: at udvikle sig som selvstændige, stærke og alsidige personligheder at tilegne sig sociale og kulturelle erfaringer at opleve sig som værdifulde deltagere

Læs mere

Tema og fokuspunkter for 3-6 årige i børnehaveafdelingen.

Tema og fokuspunkter for 3-6 årige i børnehaveafdelingen. Tema og fokuspunkter for 3-6 årige i børnehaveafdelingen. Sociale kompetencer Børn skal anerkendes og respekteres som det menneske det er - de skal opleve at hører til og føle glæde ved at være en del

Læs mere

Læreplaner for Hals Kommunes børnehaver

Læreplaner for Hals Kommunes børnehaver Læreplaner for Hals Kommunes børnehaver Formålet med læreplaner i børnehaverne er at sætte fokus på læring for derigennem at bidrage til at ruste alle børn i endnu højere grad til livet i et moderne samfund.

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling

Barnets alsidige personlige udvikling Barnets alsidige personlige udvikling - Må opleve sig værdifuld og værdsat - Udvikler sig selvstændigt og initiativrigt - Kender sine forskellige følelser og kan udtrykke og afpasse dem efter situationen

Læs mere

Pædagogisk Læreplan 2013-2014

Pædagogisk Læreplan 2013-2014 Indholdsfortegnelse Natur og naturfænomener... 3 Krop og bevægelse... 5 Sociale kompetencer... 7 Kulturelle udtryksformer... 9 Personlige kompetencer... 11 Sprog... 13 Natur og naturfænomener Sammenhæng

Læs mere

Pædagogiske læreplaner i Horsens Kommune: Daginstitution Vestbyen

Pædagogiske læreplaner i Horsens Kommune: Daginstitution Vestbyen Børn og Unge Pædagogiske læreplaner i Horsens Kommune: Daginstitution Vestbyen Side 1 af 18 Februar 2010 G:\Læreplaner2010\Læreplaner 2010-11.doc Tema: Barnets alsidige Pædagogisk læreplan personlige udvikling

Læs mere

Temaer i de pædagogiske læreplaner

Temaer i de pædagogiske læreplaner Temaer i de pædagogiske læreplaner 1. Barnets alsidige personlige udvikling 2. Sociale kompetencer 3. Sprog 4. Krop og bevægelse 5. Natur og naturfænomener 6. Kulturelle udtryksformer og værdier Barnets

Læs mere

Spirerne er førskolegruppen i vores privatejede institution Børnehuset Ta Fat, som er et natur, - og idrætsbørnehus med fokus på sprogudviklingen.

Spirerne er førskolegruppen i vores privatejede institution Børnehuset Ta Fat, som er et natur, - og idrætsbørnehus med fokus på sprogudviklingen. Voksne der tør være skøre sammen med børn, mener vi er et rigtig godt grundlag for læring. Spirerne er førskolegruppen i vores privatejede institution Børnehuset Ta Fat, som er et natur, - og idrætsbørnehus

Læs mere

2016/2017 MÅL, HANDLINGER OG PÆDAGOGISK BEGRUNDELSE FOR IMPLEMENTERING AF KERNEOMRÅDERNE

2016/2017 MÅL, HANDLINGER OG PÆDAGOGISK BEGRUNDELSE FOR IMPLEMENTERING AF KERNEOMRÅDERNE 2016/2017 MÅL, HANDLINGER OG PÆDAGOGISK BEGRUNDELSE FOR IMPLEMENTERING AF KERNEOMRÅDERNE Indholdsfortegnelse Indledning Pædagogikken i vuggestue og børnehave Mål Pædagogisk begrundelse Handlinger Dokumentation/evaluering

Læs mere

Børnehavens lærerplaner 2016

Børnehavens lærerplaner 2016 Børnehavens lærerplaner 2016 I børnehaven er fri for mobberi i en stor del af hverdagen og derfor et det også en del af lærerplanerne. To gange om ugen arbejder vi med fri for mobberi til bamse samling.

Læs mere

Dynamiske pædagogiske læreplaner - SMTTE-modellen som værktøj til udvikling af pædagogiske læreplaner

Dynamiske pædagogiske læreplaner - SMTTE-modellen som værktøj til udvikling af pædagogiske læreplaner Dynamiske pædagogiske læreplaner - SMTTE-modellen som værktøj til udvikling af pædagogiske læreplaner INDLEDNING I forbindelse med Kvalitetsrapporten 2014 er SMTTE-modellen 1 blevet valgt som værktøj til

Læs mere

Pædagogisk læreplan i Beder Dagtilbud.

Pædagogisk læreplan i Beder Dagtilbud. Pædagogisk læreplan i Beder Dagtilbud. Dagtilbudsloven kræver, at der for dagtilbud skal udarbejdes en samlet pædagogisk læreplan, der giver rum for leg, læring samt relevante aktiviteter og metoder. Loven

Læs mere

Pædagogiske læreplaner.

Pædagogiske læreplaner. Pædagogiske læreplaner. Pædagogiske læreplaner er planer, der skal være med til at understøtte børns læring. Personalet skal støtte, lede og udfordre børns læring. Læring sker både gennem oplevelser og

Læs mere

Solstrålen Læreplaner, 2013

Solstrålen Læreplaner, 2013 Solstrålen Læreplaner, 2013 Forord Børns udvikling skal forstås som en helhed derfor begyndte vi i Solstrålen, at kigge på hvordan vi kunne skabe bedre sammenhæng mellem læreplanstemaerne og institutionen

Læs mere

Fritidshjem 1og 2 s pædagogiske læreplaner

Fritidshjem 1og 2 s pædagogiske læreplaner Fritidshjem 1og 2 s pædagogiske læreplaner LÆREPLANER FOR SKALMEJEGÅRDEN REVIDERET UDGAVE 2015: Vi har for de fire afdelinger på Skalmejegården udarbejdet nye læreplaner ud fra vores overordnede målsætning

Læs mere

Vuggestuen indgår den privatejede institution Børnehuset Ta Fat. Vuggestuen er derfor en del af en natur, - og idrætsbørnehus med speciel fokus på

Vuggestuen indgår den privatejede institution Børnehuset Ta Fat. Vuggestuen er derfor en del af en natur, - og idrætsbørnehus med speciel fokus på Vuggestuen indgår den privatejede institution Børnehuset Ta Fat. Vuggestuen er derfor en del af en natur, - og idrætsbørnehus med speciel fokus på sprogudviklingen. Vuggestueafdelingen er normeret til

Læs mere

Pædagogisk læreplan 0-2 år

Pædagogisk læreplan 0-2 år Barnets alsidige personlige udvikling: Overordnet mål: Barnet skal vide sig set og anerkendt. Barnet oplever at møde nærværende voksne med engagement i dets læring, udvikling og liv. At barnet oplever

Læs mere

Mopælappen. Læreplan vuggestuen

Mopælappen. Læreplan vuggestuen Mopælappen Læreplan vuggestuen Generelle mål for udarbejdelse læreplan. Vi får større indsigt i teori vi vil få flere diskussioner om indhold og det skal bidrage til at styrke vores faglighed. Medarbejderne

Læs mere

Pædagogisk læreplan Hyllinge

Pædagogisk læreplan Hyllinge Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 EMA Personlige kompetencer / alsidig

Læs mere

PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 2013 SCT. IB SKOLE`S BØRNEHAVE

PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 2013 SCT. IB SKOLE`S BØRNEHAVE PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 2013 SCT. IB SKOLE`S BØRNEHAVE 1. Barnets alsidige Personlige Udvikling 2. Sociale kompetencer 3. Sprog 4. Krop og bevægelse 5. Natur og Naturfænomener 6. Kulturelle udtryksformer

Læs mere

Læreplaner for Solsikken/Tusindfryd

Læreplaner for Solsikken/Tusindfryd Læreplaner for Solsikken/Tusindfryd Indhold Barnets alsidige personlighedsudvikling... 2 Sociale kompetencer... 3 Sprog... 5 Krop og bevægelse... 6 Natur og naturfænomener... 7 Kulturelle udtryksformer

Læs mere

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund

Læreplan Læreplanens lovmæssige baggrund Læreplanens lovmæssige baggrund Dagtilbudslovens 8 8. Der skal i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i aldersgruppen 0-2 år og børn i aldersgruppen fra 3 år til barnets

Læs mere

Beklædning i gamle dage. De 6 læreplanstemaer:

Beklædning i gamle dage. De 6 læreplanstemaer: De 6 læreplanstemaer: Barnets alsidige personlige udvikling. Sociale kompetencer. Sprog. Krop og bevægelse. Natur og Naturfænomener. Kulturelle udtryksformer og værdier. Beklædning i gamle dage. Overordnede

Læs mere

Fælles læreplaner for BVI-netværket

Fælles læreplaner for BVI-netværket Fælles læreplaner for BVI-netværket Lærings tema Den alsidige personlige udvikling/sociale kompetencer Børn træder ind i livet med det formål at skulle danne sig selv, sit selv og sin identitet. Dette

Læs mere

Pædagogisk Læreplan - Fritidshjem

Pædagogisk Læreplan - Fritidshjem Pædagogisk Læreplan - Fritidshjem Status: Aktiv Ansvarlig: Morten Madsen Opfølgning: /Status 1. ALSIDIG PERSONLIG UDVIKLING Ved alsidig personlig udvikling forstår vi: udvikling af selvfølelse og selvindsigt,

Læs mere

Pædagogisk læreplan Rollingen

Pædagogisk læreplan Rollingen Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 TEMA LÆRINGSMÅL Hvad vil vi opnå ift.

Læs mere

Pædagogiske læreplaner

Pædagogiske læreplaner Pædagogiske læreplaner KROP OG BEVÆGELSE Børnene skal have mulighed for at være i bevægelse, samt støttes i at videreudvikle kroppens funktioner Børnene skal have kendskab til kroppens grundlæggende funktioner,

Læs mere

Definition af de 6 læreplanstemaer i børnehaven

Definition af de 6 læreplanstemaer i børnehaven Definition af de 6 læreplanstemaer i børnehaven 1. Personlige kompetencer Kolding Kommunes overordnede mål: ved at være lydhør og medlevende vil vi udvikle barnets personlige kompetencer, så det oplever

Læs mere

Indholdsfortegnelse Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Fejl! Bogmærke er ikke defineret.

Indholdsfortegnelse Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Fejl! Bogmærke er ikke defineret. 1 2 Indholdsfortegnelse Fatkaoplysninger... 4 Indsatsområder 2013... 5 Sprog Dagtilbuddets opgave er, at fremme børnenes læring i forhold til de overordnede læringsmål, inden for sprog.... 6 Science -

Læs mere

Læreplan. For. Lerbjerg børnehaveafdeling

Læreplan. For. Lerbjerg børnehaveafdeling Læreplan For Lerbjerg børnehaveafdeling Indledning Børnehavens læreplaner udmøntes via børnehavens daglige aktiviteter, børnegruppens aktuelle behov og årets projekter og mål. Vi har valgt at dele læreplanen

Læs mere

Børnehaven Guldklumpens læreplaner

Børnehaven Guldklumpens læreplaner Børnehaven Guldklumpens læreplaner Revideret august 2014 1 Vores pædagogiske arbejde tager udgangspunkt i den anerkendende pædagogik : Anerkendelse består i, at den voksne ser og hører barnet på barnets

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Skovvejens børnehave

Pædagogisk læreplan for Skovvejens børnehave Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 Personlige kompetencer/ alsidig personlighedsu

Læs mere

Personlige kompetencer

Personlige kompetencer Personlige kompetencer Alle børn får lige muligheder for at få kendskab til computer og IPad. Børnene får et sundt, naturligt og afslappet forhold til computer og IPad i dagligdagen. Vi arbejder hen imod

Læs mere

Pædagogisk læreplan. 0-2 år. Den integrerede institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c, 8541 Skødstrup

Pædagogisk læreplan. 0-2 år. Den integrerede institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c, 8541 Skødstrup Pædagogisk læreplan 0-2 år Afdeling: Den Integrerede Institution Væksthuset Ny Studstrupvej 3c 8541 Skødstrup I Væksthuset har vi hele barnets udvikling, leg og læring som mål. I læreplanen beskriver vi

Læs mere

Pædagogiske læreplaner

Pædagogiske læreplaner Den personlige udvikling Barnet skal have mulighed for at: Det vil vi gøre ved at: Målene er nået når barnet: få del i betydningsfulde sociale og kulturelle erfaringer udfolde sig som en stærk og alsidig

Læs mere

Pædagogisk læreplan

Pædagogisk læreplan 2012-2014 Pædagogisk læreplan Idrætsdagtilbuddet Trige-Spørring 2012-2014 Indholdsfortegnelse Pædagogisk læreplan... 1 De 6 læreplanstemaer... 1 Tema: Alsidig personlige udvikling... 1 Tema: Sociale kompetencer...

Læs mere

Børneuniversets læreplan:

Børneuniversets læreplan: Børneuniversets læreplan: Vi bruger dagligt lærerplanerne i vores pædagogiske arbejde. Fremtidens Dagtilbud (se afsnittet om dette i virksomhedsplanen) er Børneuniverset tilknyttet indtil 2016, som tager

Læs mere

Pædagogisk Handleplan. - Børnehuset Kildeholm

Pædagogisk Handleplan. - Børnehuset Kildeholm Børnehuset Kildeholm Pædagogisk Handleplan - Børnehuset Kildeholm Pædagogisk handleplan Den pædagogiske handleplan er et evaluerings- og udviklingsredskab for ledelsen, personalet og bestyrelsen. Den pædagogiske

Læs mere

Evaluering af pædagogiske læreplaner

Evaluering af pædagogiske læreplaner Evaluering af pædagogiske læreplaner 2016-2017 Ifølge Dagtilbudslovens 8 skal der i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan og dertil skal arbejdet med lærerplanerne evalueres, jf. 9,

Læs mere

BØRNEHUSET JORDBÆRVANGEN PÆDAGOGISKE LÆRERPLANER

BØRNEHUSET JORDBÆRVANGEN PÆDAGOGISKE LÆRERPLANER EGEDAL KOMMUNE BØRNEHUSET JORDBÆRVANGEN PÆDAGOGISKE LÆRERPLANER OG ÅRSHJUL 2017-2018 Indholdsfortegnelse Samarbejdspartenere... 3 Alsidige personlige udvikling og Sociale Kompetencer... 4 Sproglige kompetencer...

Læs mere

Gimsing dagtilbud 2013 Pædagogiske læreplaner Sociale kompetencer

Gimsing dagtilbud 2013 Pædagogiske læreplaner Sociale kompetencer Gimsing dagtilbud 2013 Pædagogiske læreplaner Social kompetence udvikles i fællesskaber og gennem relationer til, f.eks. i venskaber, grupper og kultur. I samspillet mellem relationer og social kompetence

Læs mere

Gimsing dagtilbud 2013 Pædagogiske læreplaner Sprog

Gimsing dagtilbud 2013 Pædagogiske læreplaner Sprog Gimsing dagtilbud 2013 Pædagogiske læreplaner Sprog Det talte sprog kan være mangfoldigt. Det er vigtigt at være bevidst om alle facetter i sprogets verden, som eksempelvis det nonverbale sprog, talesprog,

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling)

Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling) Pædagogisk læreplan for Harlev dagtilbud 2011 (bilag 2) Barnets alsidige personlige udvikling (strategi for læring og udvikling) Sammenhæng: 0-6 Børn: har brug for en tryg base, hvorfra de tør gå nye veje

Læs mere

LÆREPLANER KALUNDBORG ASYL BØRNEHAVE

LÆREPLANER KALUNDBORG ASYL BØRNEHAVE LÆREPLANER KALUNDBORG ASYL BØRNEHAVE 2013 / 2014 1 LÆREPLANER 2013 / 2014 INDHOLDSFORTEGNELSE INDLEDNING... SIDE 5 SPROGLIGE KOMPETENCER... SIDE 6 SOCIALE KOMPETENCER... SIDE 8 PERSONLIG UDVIKLING... SIDE

Læs mere

Hvordan vi i dagligdagen arbejder med læreplanerne. Barnets alsidige og personlige udvikling.

Hvordan vi i dagligdagen arbejder med læreplanerne. Barnets alsidige og personlige udvikling. Læreplaner For børn fra 26 uger til 6 år. August 2017. De seks læreplanstemaer. 1. Alsidig personlig udvikling 2. Sociale kompetencer 3. Sproglig udvikling 4. Krop og bevægelse 5. Natur og naturfænomener

Læs mere

Vi bruger disse pædagogiske læringsmål i vores læreplansarbejde.

Vi bruger disse pædagogiske læringsmål i vores læreplansarbejde. Læreplaner. Vi har i ledelsesteamet lavet en strategi, som betyder at: alle 5 institutioner arbejder med samme læreplanstema vi arbejder med et læreplanstema i 2 måneder af gangen vi kommer gennem de 6

Læs mere

Vi vil i det følgende beskrive en række pædagogiske mål for vuggestuen, børnehaven og DUSSEN.

Vi vil i det følgende beskrive en række pædagogiske mål for vuggestuen, børnehaven og DUSSEN. Fælles mål for DUS og Læreplanerne er, at tydeliggøre og udvikle grundlaget for vores pædagogiske arbejde. Formålet med Fælles mål for DUS og Læreplaner for vuggestue og børnehave er, at tydeliggøre og

Læs mere

Kulturelle udtryksformer

Kulturelle udtryksformer Kulturelle udtryksformer Gennem alsidig inspiration i hverdagen og mødet med aktive voksne vil vi give børnene mulighed for at udvikle varierede kulturelle udtryksformer og fremme deres: Adgang til forskellige

Læs mere

Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken

Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken Alsidig personlig udvikling Områdets fælles mål for udvikling af børnenes alsidige personlige udvikling er, At barnet oplever sejre og lærer, at håndtere

Læs mere

Læreplaner for Vester Aaby Børnehave 2007

Læreplaner for Vester Aaby Børnehave 2007 Læreplaner for Vester Aaby Børnehave 2007 Grundlaget for det daglige arbejde i V. Aaby Børnehave I 2006 var det: NATUR OG NATUROPLEVELSER Hvert år har 1 2 læreplanstemaer ekstra fokus I 2007 var det: KUNST,

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Børnehaven Bjedstrup Børnehus

Pædagogisk læreplan for Børnehaven Bjedstrup Børnehus Pædagogisk læreplan for Børnehaven Bjedstrup Børnehus Skanderborg Kommune Indledning Den pædagogiske lærerplan skal i henhold til dagtilbudsloven indeholde mål for, hvilke kompetencer og erfaring den pædagogiske

Læs mere

Læreplaner 2013 Sydmors Børnehus

Læreplaner 2013 Sydmors Børnehus Læreplaner 2013 Sydmors Børnehus De 6 temaer er: 1. Barnets alsidige personlige udvikling 2. Sociale kompetencer 3. Sprog 4. Krop og Bevægelse 5. natur og Naturfænomener 6. Kulturelle udtryksformer og

Læs mere

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige.

Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. BARNETS ALSIDIGE PERSONLIGHEDSUDVIKLING. Barnets personlige udvikling er et centralt element for dets trivsel og læring. Vi arbejder for at gøre børnene livsduelige. Vi arbejder med følgende mål: Børnene

Læs mere

Børnehuset Himmelblå s læreplan

Børnehuset Himmelblå s læreplan Børnehuset Himmelblå s læreplan Læreplanen er udarbejdet med baggrund i dagtilbudsloven og Børnehuset Himmelblå s driftsoverenskomst med Herning kommune. En del af lovens formål er at skabe tilbud til

Læs mere

Fatkaoplysninger. Institutionens navn: Tovværkets Børnegård. Adresse: Grådybet 75, 6700 Esbjerg. Telefonnummer: 76 16 22 40

Fatkaoplysninger. Institutionens navn: Tovværkets Børnegård. Adresse: Grådybet 75, 6700 Esbjerg. Telefonnummer: 76 16 22 40 1 Indholdsfortegnelse Fatkaoplysninger... 3 Grundlæggende værdier... 4 Læringssyn pædagogisk tilgang... 5 Barnets alsidige personlige udvikling... 6 Barnets alsidige personlige udvikling... 7 Sociale kompetencer...

Læs mere

det har mulighed for at agere og handle, og dermed kunne mestre sit eget liv. Børnesyn Pædagogiske læreplaner i Dalhaven

det har mulighed for at agere og handle, og dermed kunne mestre sit eget liv. Børnesyn Pædagogiske læreplaner i Dalhaven Pædagogiske læreplaner i Dalhaven Når du træder ind i Dalhaven, træder du ind i et hus fyldt med liv og engagement. Vi ønsker at du får en følelse af, at være kommet til et sted, hvor der et trygt og rart

Læs mere

Pædagogisk Læreplan. Teori del

Pædagogisk Læreplan. Teori del Pædagogisk Læreplan Teori del Indholdsfortegnelse Indledning...3 Vision...3 Æblehusets børnesyn, værdier og læringsforståelse...4 Æblehusets læringsrum...5 Det frie rum...5 Voksenstyrede aktiviteter...5

Læs mere

Pædagogisk Handleplan Børnehuset Jordbærvangen 2012 IT og kommunikation

Pædagogisk Handleplan Børnehuset Jordbærvangen 2012 IT og kommunikation Pædagogisk Handleplan Børnehuset Jordbærvangen 2012 IT og kommunikation Pædagogisk handleplan Den pædagogiske handleplan er et evaluerings- og udviklingsredskab for ledelsen, personalet og bestyrelsen.

Læs mere

Læreplaner Børnehuset Regnbuen

Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring i Børnehuset Regnbuen. Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring er: Læring er når børn tilegner sig ny viden, nye kompetencer og erfaringer. Læring er når barnet øver sig i noget det har brug for,

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier

Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Med pædagogiske læreplaner sætter vi ord på alle de ting, vi gør i hverdagen for at gøre vores børn så parate som overhovedet muligt til livet udenfor børnehaven. Vi tydelig gør overfor os selv hvilken

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Stadil Vedersø Børnehus

Pædagogisk læreplan for Stadil Vedersø Børnehus Pædagogisk læreplan for Sammenhæng: er en aldersintegreret daginstitution normeret til 49 børn i alderen 3-10 år. Børnehusets pædagogiske læreplan omhandler de 3-6 årige, som vi i øjeblikket har 27 af.

Læs mere

Læreplaner for vuggestuen Østergade

Læreplaner for vuggestuen Østergade Læreplaner for vuggestuen Østergade Indledning: Vuggestuens værdigrundlag: - Tryghed: Det er vigtigt, at børn og forældre føler sig trygge ved at komme i vuggestuen, og at vi som personale er trygge ved,

Læs mere

Vejle Kommune (Private) Skov- & Idrætsinstitutionen Bøllen PÆDAGOGISK LÆREPLAN 0-2 ÅR. Hjernen&Hjertet

Vejle Kommune (Private) Skov- & Idrætsinstitutionen Bøllen PÆDAGOGISK LÆREPLAN 0-2 ÅR. Hjernen&Hjertet Vejle Kommune (Private) Skov- & Idrætsinstitutionen Bøllen PÆDAGOGISK LÆREPLAN 0-2 ÅR Hjernen&Hjertet Indholdsfortegnelse 1 INDLEDNING 3 1.1 Indledning 3 1.2 Værdier 3 1.3 Pædagogiske principper 3 1.4

Læs mere

7100 Vejle 7100 Vejle 75828955 75828955

7100 Vejle 7100 Vejle 75828955 75828955 Børnegården Uhrhøj Børnegården Uhrhøj Jellingvej 165 Gemmavej 1 a 7100 Vejle 7100 Vejle 75828955 75828955 Værdigrundlag: Børnegården Uhrhøj er en institution hvor det er godt for alle at være. At den enkelte

Læs mere

Læreplan for Privatskolens børnehave

Læreplan for Privatskolens børnehave Læreplan for Privatskolens børnehave Privatskolens læreplan beskriver institutionens pædagogik og indeholder læringsmål for de indskrevne børn. Der er ikke tale om en national læreplan, eller en læreplan

Læs mere

Faktaoplysninger... 5. Grundlæggende værdier... 6. Læringssyn pædagogisk tilgang... 7. Barnets alsidige personlige udvikling... 8

Faktaoplysninger... 5. Grundlæggende værdier... 6. Læringssyn pædagogisk tilgang... 7. Barnets alsidige personlige udvikling... 8 1 2 3 Indholdsfortegnelse Faktaoplysninger... 5 Grundlæggende værdier... 6 Læringssyn pædagogisk tilgang... 7 Barnets alsidige personlige udvikling... 8 Barnets alsidige personlige udvikling... 9 Sociale

Læs mere

Læreplan for Sct. Georgs Gårdens vuggestue 2012

Læreplan for Sct. Georgs Gårdens vuggestue 2012 Læreplan for Sct. Georgs Gårdens vuggestue 2012 Læreplaner overordnet: Læreplaner 2012: I 2007 blev skriftlige læreplaner en del af dagtilbudsloven og den skal indeholde beskrivelser af følgende: Dagtilbuddets

Læs mere

De 6 pædagogiske lærerplanstemaer for Herslev Flexinstitution

De 6 pædagogiske lærerplanstemaer for Herslev Flexinstitution De 6 pædagogiske lærerplanstemaer for Herslev Flexinstitution 2011-2012 De 6 pædagogiske lærerplanstemaer I vores fælles hverdag på Herslev central Skole, i Flexinstitutionen, og SFO en som helhed, har

Læs mere

Alsidige personlige kompetencer

Alsidige personlige kompetencer Alsidige personlige kompetencer Barnets alsidige personlige udvikling forudsætter en lydhør og medleven omverden, som på én gang vil barnet noget og samtidig anerkender og involverer sig i barnets engagementer

Læs mere

Læreplan for de 3 til 6 årige børn.

Læreplan for de 3 til 6 årige børn. Læreplan for de 3 til 6 årige børn. Sociale Kompetencer s. 1 Barnets alsidige personlige kompetencer. s. 2 Sprog s. 4 Natur og naturfænomener s. 5 Krop og bevægelse s. 6 Kulturelle udtryksformer og værdier

Læs mere

BØRNEHAVEN EGHOLM Læreplaner

BØRNEHAVEN EGHOLM Læreplaner BØRNEHAVEN EGHOLM Læreplaner Indledning Dette er de pædagogiske læreplaner for børnehaveafdelingerne på Egholmgård. I 2004 blev det besluttet at børnehaverne skulle arbejde med børnene udfra pædagogiske

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

Pædagogisk læreplan for vuggestuen

Pædagogisk læreplan for vuggestuen Pædagogisk læreplan for vuggestuen Personlige kompetencer - At udvikle og styrke sit selvvære. - At egne grænser respekteres. - At lære, at respektere andres grænser. - At udvikle og videreudvikle kompetencer.

Læs mere

Kulturelle udtryksformer. Et barn i Smørblomsten skal opleve

Kulturelle udtryksformer. Et barn i Smørblomsten skal opleve Kulturelle udtryksformer. Et barn i Smørblomsten skal opleve Voksne der opsøger kultur og udtrykker sig kulturelt. Traditioner. Alternative normer og traditioner. Kulturelle oplevelser i det omgivende

Læs mere

STESTRUP BØRNEGÅRDS LÆREPLAN 2010 TEMA: SOCIALE KOMPETENCER

STESTRUP BØRNEGÅRDS LÆREPLAN 2010 TEMA: SOCIALE KOMPETENCER STESTRUP BØRNEGÅRDS LÆREPLAN 2010 TEMA: SOCIALE KOMPETENCER Stestrup Børnegård Stestrupvej 45-47 4360 Kr. Eskilstrup INTRODUKTION TIL STESTRUP BØRNEGÅRD OG LÆREPLAN 2010. Læring har intet fast startpunkt

Læs mere

Pædagogisk læreplan Rollingen

Pædagogisk læreplan Rollingen Kulturelle udtryksformer og værdier Personlige kompetence r/alsidig personlighedsudvikling Sociale kompetencer BARNET Krop og bevægelse Sprog Natur og naturfænomen 1 Personlige kompetencer/ alsidig personlig

Læs mere

BARNETS SOCIALE KOMPETENCER

BARNETS SOCIALE KOMPETENCER BARNETS SOCIALE KOMPETENCER Hvad skal vi lære børnene At begå sig i en større / mindre gruppe og vise empati for hinanden. At kunne samarbejde. At kunne danne venskaber. At føle sig respekteret, og være

Læs mere

Pædagogisk læreplan. Alsidig personlig udvikling

Pædagogisk læreplan. Alsidig personlig udvikling Pædagogisk læreplan. Alsidig personlig udvikling Barnet skal udvikle en sund identitet. Barnet har brug for voksne, der er bevidste om deres fremtoning og handlinger Barnet skal møde voksne, der er tydelige

Læs mere

Leder Daglig pædagogisk leder Daglig pædagogisk leder. Navn Tonni Knudsen Hanne Ulsøe Dorte Jesperseen

Leder Daglig pædagogisk leder Daglig pædagogisk leder. Navn Tonni Knudsen Hanne Ulsøe Dorte Jesperseen 1 2 Indholdsfortegnelse Fakta oplysninger... 4 Indsatsområder 2014... 5 Digital Læring Indsatsområde 2014-2016 Mellemgruppen... 6 Dagtilbuddet skal gennem brugen af digitale redskaber fremme børnenes udvikling

Læs mere