2.1. Generelle bemærkninger Høringen afspejler, at der generelt er positiv tilslutning til lovforslaget.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "2.1. Generelle bemærkninger Høringen afspejler, at der generelt er positiv tilslutning til lovforslaget."

Transkript

1 Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget L 66 Bilag 1 Offentligt 12. november 2013 Høringsnotat vedrørende forslag til lov om internetdomæner (Domæneloven) 1. Indledning Formålet med lovforslaget er at opdatere rammerne for administration af internetdomæner, der særligt tildeles eller på anden vis er tilknyttet Danmark, så den internationale udvikling på området kan rummes inden for lovgivningen. Blandt andet skal loven kunne omfatte andre internetdomæner end.dk. Samtidig lægges der op til at ændre modellen for retten til administrationen af.dk, således at ministeren fremover løbende kan vælge enten at forlænge en eksisterende tilladelse eller konkurrenceudsætte på ny ved udbud. Lovforslaget er sendt i høring den 24. juni 2013 med høringsfrist 5. august 2013 til i alt 161 organisationer, foreninger m.v., jf. afsnit 3. Der er modtaget 16 høringssvar med bemærkninger. De væsentligste bemærkninger fra de berørte parter til de enkelte emner i lovudkastet gennemgås og kommenteres nedenfor. Der er endvidere foretaget lovtekniske ændringer på baggrund af drøftelser med Justitsministeriet. I den forbindelse er 7, stk. 3, 8, stk. 2, 34 og 48, stk. 9 udgået af det udkast, som har været sendt i høring. Ligeledes er 6, stk. 3, 18, stk. 4, blevet tilføjet 2. Bemærkninger til lovforslaget 2.1. Generelle bemærkninger Høringen afspejler, at der generelt er positiv tilslutning til DIFO, DI, FDIH, Dansk Erhverv, IT-Branchen og TI bifalder den nye struktur i lovforslaget, samt processen i forbindelse med udarbejdelsen af Danske Medier finder det positivt, at domæneloven justeres i lyset af ICANN s beslutning om at indføre nye topdomæner, og anbefaler, at Erhvervsstyrelsen mfl. arbejder på, at rammerne for dansk indflydelse på geografiske topdomæner udvides. Endvidere bemærkes, at forslaget om en forudgående høring i forbindelse med beslutningen om udbud eller forlængelse giver en regelmæssig vurdering af, om administrationen af internetdomæner sker på en forsvarlig og effektiv måde. DKregistrar og Larsen Data finder det positivt, at administrator forpligtes til at fremme internetudviklingen i samfundet.

2 2/25 Danske Idebaserede Lokale Elektroniske Medier (DILEM) bemærker, at foreningen glæder sig over, at internetdomæner, der særligt tildeles Danmark, tilhører staten, at administrator skal være forankret i internetsamfundet og drives som en non-profit virksomhed, samt at værdien af domænenavne findes via udbud. Region Midtjylland bemærker, at lovforslaget sikrer, at regionen som interessent bliver inddraget i udformningen af reglerne vedrørende internetdomæner, der på anden vis er tilknyttet Danmark. Campingrådet bemærker, at rådet ikke kan støtte op om ICANN s beslutning om at åbne op for internetdomæner med geografiske navne. Rettighedsalliancen bemærker, at de ikke kommenterer lovforslaget i detaljer, men understreger, at den straffeprocessuelle status for domænenavne kan være vigtig i forbindelse med den strafferetlige efterforskning og håndhævelse af immaterielle rettigheder. For så vidt angår de straffeprocessuelle aspekter af domæneområdet bør disse spørgsmål afklares i dialog mellem administrator, politi- og anklagemyndigheder samt andre relevante interessenter. Det vurderes ikke at være hensigtsmæssigt at regulere sådanne aspekter i lovforslaget, da dette kun har en afledt tilknytning hertil, samt at lovforslaget i øvrigt ikke indeholder straffebestemmelser for tredjepart. Det bemærkes, at man fra dansk side ikke har indflydelse på ICANN s beslutning om at åbne op for muligheden for ansøgning om registrering af nye topdomæner, herunder geografiske. 2.2 Lovforslagets almindelige bemærkninger DIFO, FDIH, Dansk Erhverv, IT-Branchen og TI bemærker, at ulemper ved en udbudsmodel bør anføres i afsnit i de almindelige bemærkninger. DIFO, FDIH, Dansk Erhverv, IT-Branchen og TI bemærker, at formuleringen i de almindelige bemærkninger om, at lovforslaget vil medføre marginale administrative konsekvenser for administrator bør modificeres. DI foreslår, at DIFO en gang for alle bør udpeges som administrator af internetdomænet.dk. For så vidt angår spørgsmålet om beskrivelse af ulemper ved en udbudsmodel skal det bemærkes, at afsnit i lovforslagets almindelige bemærkninger indeholder en beskrivelse af gældende ret, mens lovbemærkningerne til 4, indeholder en nærmere beskrivelse af de relevante hensyn.

3 3/25 For så vidt angår beskrivelsen af de administrative omkostninger for administrator, herunder bl.a. på baggrund af det ændrede krav til administrator om opslag i CPR-registret for at afgøre, hvilke registranter som har ret til hemmeligholdelse af oplysninger i lovforslagets 18 om WHOIS-databasen, bemærkes, at omkostningerne skal afvejes overfor hensynet om at sikre korrekte oplysninger. Konsekvenserne vurderes i dette perspektiv at være af marginal karakter, ikke mindst i et samfundsøkonomisk perspektiv. For så vidt angår spørgsmålet om udpegning af en administrator skal det bemærkes, at det er hensigten med loven at skabe fleksible og gennemsigtige rammer for administrationen af de internetdomæner, der har tilknytning til Danmark, med henblik på at kunne imødegå krav om løbende omstilling og tilpasning. Det vurderes på denne baggrund ikke at være hensigtsmæssigt at udpege DIFO som administrator en gang for alle Retten til et domænenavn ( 3) DIFO, FDIH, Dansk Erhverv, IT-Branchen og TI bemærker, at det bør præciseres, at registranter alene opnår en brugsret til domænenavne. Det er en konsekvens af lovforslagets 3, at registranter alene opnår en betinget brugsret. Dette fremgår af bemærkningerne til 3. Det vurderes, at bemærkningerne er dækkende i forhold til den foreslåede præcisering Ministerens beslutning om forlængelse eller udbud ( 4, stk. 1) Dansk IT og Forbrugerrådet bemærker, at der alene bør afholdes udbud, hvis den nuværende administrator ikke har den fornødne opbakning fra internetsamfundet. DIFO, FDIH, Dansk Erhverv, IT-Branchen og TI bemærker, at der bør lægges vægt på, om potentielle tilbudsgivere i høringen har den fornødne opbakning i internetsamfundet, og at forlængelse af en tilladelse bør være hovedreglen ud fra et hensyn til stabilitet. DIFO, FDIH, Dansk Erhverv, IT-Branchen og TI bemærker endvidere, at det bør uddybes, hvilke kriterier der vil blive lagt vægt på i forbindelse med en afklarende høring, herunder hvilken vægt høringssvarene vil blive tillagt, samt at der også bør lægges vægt på andre kriterier end de nævnte, herunder støtten i internetsamfundet til udbud eller forlængelse samt forde le og ulemper ved et administratorskifte. DI bemærker, at det bør uddybes, hvilke kriterier der vil blive lagt vægt på i forbindelse med en afklarende høring.

4 4/25 DIFO, FDIH, Dansk Erhverv, IT-Branchen TI og DI bemærker, at der bør indføres en dobbelthøringsprocedure mhp. at give administrator mulighed for at tage til genmæle over for eksempelvis påståede problemstillinger, som administrator ikke kan genkende. For så vidt angår spørgsmålet om afvejningen af hensyn mellem forlængelse af en eksisterende tilladelse eller udbud bemærkes det, at høringen skal bidrage til at belyse opbakningen til den gældende administrator, afdække en mulig, konkret interesse for afholdelsen af udbud samt give mulighed for at tilkendegive holdninger til administrationen af.dk. Det er hensigten at lade internetsamfundets tilkendegivelser om disse emner indgå som en væsentlig del af ministerens beslutningsgrundlag. Det vurderes derfor ikke at være hensigtsmæssigt for ministerens beslutning på forhånd at fastsætte en hovedregel om forlængelse ud fra hensyn til stabilitet eller at indskrænke høringen til primært at afdække opbakningen til den gældende administrator i internetsamfundet. Formålet med høringen er at klarlægge internetsamfundets holdning til spørgsmålet om udbud eller forlængelse, herunder afdække en mulig, konkret interesse for afholdelsen af udbud. Det er ikke hensigten allerede i forbindelse med høringen at foretage en nærmere analyse af potentielle tilbudsgiveres kvalifikationer i forhold til at varetage administrationen af internetdomænet.dk. Det ville endvidere være svært foreneligt med en efterfølgende gennemførelse af et udbud, hvis der allerede forud for udbuddet var taget stilling til tilbudsgivernes kvalifikationer. For så vidt angår spørgsmålet om dobbelthøring fremgår det af bemærkningerne til 4, stk. 1, at det er hensigten at offentliggøre høringssvar. Ingen er således afskåret fra at kommentere på de afgivne høringssvar, og der ses bl.a. af den grund ikke behov for i 4, stk. 1, at fastsætte et krav om dobbelthøring. På baggrund af bemærkningerne om udbud eller forlængelse er lovforslaget præciseret således, at det fremgår af bemærkningerne til 4, stk. 1, vedrørende ministerens beslutning, at der ikke på forhånd er formodning for en beslutning frem for en anden, eksempelvis om udbud frem for forlængelse. På baggrund af bemærkningerne om vægtning af høringssvar er lovforslaget præciseret således, at det fremgår af bemærkningerne til 4, stk. 1, at internetsamfundets tilkendegivelser i høringen vil indgå som en væsentlig del af grundlaget for ministerens beslutning. Ydermere er bemærkningerne til 4, stk. 1, præciseret således, at ministeren skal inddrage økonomiske hensyn for såvel det offentlige som for internetsamfundet i sin beslutning.

5 5/ Erhvervsstyrelsens fastsættelse af regler for gennemførelse af udbud ( 5) DIFO, FDIH, Dansk Erhverv, IT-Branchen og TI bemærker, at det så vidt muligt bør defineres i bemærkningerne til bestemmelsen, hvilken kompetence henholdsvis ministeren og Erhvervsstyrelsen tildeles ved fastsættelse af regler for udbud, så kompetencedelingen fremgår klart. For så vidt angår spørgsmålet om kompetencefordeling skal det bemærkes, at kompetencedelingen mellem ministeren og Erhvervsstyrelsen er defineret i 5 om styrelsens kompetence i forbindelse med udbud, hvor det blandt andet fremgår, at Erhvervsstyrelsen kan fastsætte regler om udbudsformen, herunder udbudsmateriale, gennemførsel af udbuddet og regler om forudsætninger for deltagelse i udbuddet. Tilsvarende fremgår det af 4, stk. 2, at ministeren kan fastsætte regler i forbindelse med et udbud om hvilke internetdomæner, der skal være omfattet af udbuddet, udpegningens varighed og midlertidig forlængelse af tilladelsen, samt de kriterier, der kan tillægges vægt ved vurderingen af de indkomne tilbud Erhvervsstyrelsens administration af et internetdomæne ( 6) DIFO, FDIH, Dansk Erhverv, IT-Branchen og TI bemærker, at det ikke er indlysende, hvorfor 24 om fremme af internetudviklingen i samfundet ikke finder anvendelse, hvis Erhvervsstyrelsen overtager administrationen. For så vidt angår spørgsmålet om forholdet mellem 24 og Erhvervsstyrelsens administration af et internetdomæne forudsættes det, at Erhvervsstyrelsens eventuelle overtagelse af administration af internetdomæner, der særligt tildeles Danmark, er af midlertidig karakter, og administrationen i den periode vil derfor alene fokusere på at sikre driften af sådanne internetdomæner, indtil en ny administrator er udpeget og har overtaget administrationen. På grund af den midlertidige karakter vil det ikke være hensigtsmæssigt at gøre hensynet til fremme af internetsamfundet efter 24 gældende overfor Erhvervsstyrelsen Ministerens bemyndigelse til at fastsætte nærmere regler ( 8) DIFO, FDIH, Dansk Erhverv, IT-Branchen og TI bemærker, at de nærmere processuelle forhold omkring gennemførelsen af ændringer i en allerede eksisterende tilladelsesperiode bør præciseres.

6 6/25 DIFO, FDIH, Dansk Erhverv, IT-Branchen og TI bemærker endvidere, at det bør præciseres, at bestemmelsen ikke kan anvendes til at ændre tilladelsesperiodens varighed. DIFO, FDIH, Dansk Erhverv, IT-Branchen og TI bemærker endeligt, at der ønskes en stillingtagen til, hvorvidt bestemmelsen tænkes anvendt til at ændre i repræsentationen i administrators øverste ledelsesorgan og beslutningsprocesser. For så vidt angår spørgsmålet om ændringer i en eksisterende tilladelse skal det bemærkes, at det fremgår af bemærkningerne til 8, at ændringer af regler i en tilladelsesperiode forudsættes drøftet med administrator, ligesom administrator gives en rimelig frist til at kunne opfylde evt. krav. Der er foretaget enkelte sproglige præciseringer i bemærkningerne til 8. Med hensyn til tilladelsesperiodens varighed fremgår det af lovforslaget, at fastsættelsen sker i henhold til den foreslåede 4, stk. 2, nr. 2, i forbindelse med afholdelse af et udbud samt i henhold til regler fastsat i medfør af 4, stk. 3, i forbindelse med forlængelse af en eksisterende tilladelse. Det er på denne baggrund ikke muligt at anvende bemyndigelsen i 8 til at fastsætte regler om ændring af varigheden af tilladelsesperioden. For så vidt angår spørgsmålet om at ændre i repræsentationen i administrators ledelse, er formålet med 8 at indføre en øget fleksibilitet i fastsættelsen af regler med henblik på at kunne sikre, at administrationen sker i internetsamfundets interesse også i perioderne mellem ministerens beslutning om udbud eller forlængelse. Rammerne for anvendelsen af 8 er lovens formål og principper, herunder administrators forankring i internetsamfundet, gennemsigtighed og non-profit. Ministeren kan fastsætte regler om repræsentationen i administrators øverste ledelsesorgan og beslutningsprocesser for at sikre, at administrationen udøves i overensstemmelse med disse rammer Administrators forankring i internetsamfundet ( 9) Jth.net, DKregistrar og Larsen Data bemærker, at det bør præciseres, at tilbudsgiver i en udbudssituation ikke behøver at have støtte på forhånd. DI bemærker, at det bør præciseres, hvad der skal til for at repræsentere internetsamfundet. Dansk IT bemærker, at det er uklart, hvilken form for forankring som kræves af administrator, samt at interessenterne bør defineres som dem, der har interesse i domæneområdet.

7 7/25 DIFO, FDIH, Dansk Erhverv, IT-Branchen, TI og Forbrugerrådet bemærker, at det bør fremgå, at private brugere, professionelle brugere og internetbranchen (leverandører) skal være repræsenteret. DIFO, FDIH, Dansk Erhverv, IT-Branchen, TI og Dansk IT bemærker, at det bør fremgå af loven, at den brede repræsentation skal have bestemmende indflydelse. For så vidt angår spørgsmålet om støtte til en tilbudsgiver skal det bemærkes, at der med reglen om administrators forankring i internetsamfundet sikres internetsamfundet indsigt i og indflydelse på administrators virke i et sådant omfang, at det ikke vurderes relevant at stille krav om dokumenteret forudgående opbakning i internetsamfundet. Det er ikke hensigten i medfør af 4, stk. 2, nr. 3, at opstille krav om forudgående støtte til en tilbudsgiver i forbindelse med eventuelt fremtidigt udbud, ligesom det var tilfældet ved udbuddet i For så vidt angår definition af internetinteressenter skal det bemærkes, at det er forudsat, at internetsamfundet er dynamisk, og at interessenterne vil kunne afgrænses forskelligt over tid. Det er med dette udgangspunkt således ikke hensigtsmæssigt at definere præcist, hvem og hvad der skal til for at kunne repræsentere internetsamfundet. På baggrund af bemærkningerne vedrørende repræsentation er 9 præciseret således, at det fremgår, at den brede repræsentation af interessenter skal have bestemmende indflydelse i administrators ledelsesorgan. Desuden er private brugere, professionelle brugere og internetbranchen blevet indskrevet i bemærkningerne til 9 som eksempler på internetinteressenter Administrators indretning af registreringsprocessen ( 13) Jth.net, DKregistrar og Larsen Data bemærker, at der bør være krav om, at administrator giver registratorerne adgang til registreringsprocessen, herunder formidling af ansøgninger, fornyelser og ændringer på vegne af ansøgere og registranter. DI bemærker, at der bør være krav om, at administrator skal sørge for, at registranter altid kan registrere domænenavne direkte hos administratoren. For så vidt angår spørgsmålet om indretning af administrators administration er det hensigten med lovforslaget, at den nærmere tilrettelæggelse af administrationen, herunder den nærmere tilrettelæggelse af registreringsprocessen varetages af administrator. Det er udtryk for en fortsættelse af det princip om selvregulering, der har været gældende siden administrationen af.dk påbegyndtes. Princippet om selvregulering er fastsat i den foreslåede 9, hvorefter internetinteressenterne i samfundet kan få indflydelse på fastsættelsen af de nærmere vilkår for administrati-

8 8/25 onen, herunder i hvilket omfang registratorer skal stå for den praktiske og tekniske administration af registreringsprocessen Administrators forretningsorden og vilkår ( 14) DIFO, FDIH, Dansk Erhverv, IT-Branchen og TI bemærker, at det bør præciseres, at de af administrator fastsatte suspensionsregler kan effektueres uden forudgående afgørelse fra klagenævnet eller domstolene. Jth.net, DKregistrar og Larsen Data bemærker, at ministeren bør godkende administrators forretningsbetingelser og vilkår for at sikre mod uønskede vilkår. Klagenævnet for domænenavne bemærker, at der er usikkerhed om rækkevidden af administrators beføjelser i henhold til bestemmelsen som følge af ændrede bemærkninger til bestemmelsen set i forhold til den gældende lov. Klagenævnet for domænenavne bemærker ydermere, at den gældende lovs 11, stk. 4, indeholder en bestemmelse om, at administrator alene kan indføre brugspligt for allerede registrerede domænenavne med virkning 5 år frem i tiden. Klagenævnet bemærker i den forbindelse, at der bør indføres en tilsvarende beskyttelse af allerede eksisterende registranters mulighed for at indrette sig på administrators eventuelle fastsættelse af vilkår om ibrugtagning. DIFO, FDIH, Dansk Erhverv, IT-Branchen og TI bemærker, at det bør præciseres i bemærkningerne, at en aftale mellem administrator og registrant kan ophæves ved misligholdelse. Klagenævnet for domænenavne bemærker, at administrators mulighed for at udforme generelle regler om god domænenavnsskik er uklar, samt at administrator bør fratages muligheden for gennem sine generelle vilkår at normere indholdet af god domænenavnsskik. For så vidt angår spørgsmålet om suspenderingsregler fastsat af administrator skal det bemærkes, at det fremgår af bemærkningerne til 14, stk. 1 og stk. 2, at administrator som et udtryk for selvreguleringsprincippet kan fastsætte forretningsbetingelser og vilkår om eksempelvis suspension, og at administrator uden forudgående afgørelse fra klagenævnet eller domstolene kan effektuere sådanne regler. Dette skal endvidere ses i sammenhæng med, at det af bemærkningerne til 14, stk. 1, nr. 3, fremgår, at administrator ikke af egen drift kan beslutte, hvorvidt den foreslåede 25 om god domænenavnsskik og videresalg er overtrådt, men at afgørelsen af, om reglerne i den foreslåede 25 er overtrådt, påhviler klagenævnet og domstolene. For så vidt angår spørgsmålet om ministerens godkendelse af administrators forretningsbetingelser skal det bemærkes, at lovens selvreguleringsmodel bygger på et princip om, at internetsamfundet sikres indsigt i og

9 9/25 indflydelse på administrators virke. På denne baggrund er der ikke behov for at indføre krav om ministerens godkendelse af forretningsbetingelser og vilkår fastsat af administrator med henblik på at sikre mod uønskede vilkår. For så vidt angår spørgsmålet om rækkevidden af administrators beføjelser skal det bemærkes, at 14 - udover indholdet af stk. 3 vedrørende forholdet til god domænenavnsskik udelukkende opstiller et krav til administrator om at fastsætte forretningsbetingelser. Herudover fremgår det alene af 14 og bemærkningerne hertil, hvad administrator kan fastsætte af forretningsbetingelser og vilkår. Administrators beføjelser bliver således afgrænset og udledt af selve forretningsbetingelserne og ikke 14. For så vidt angår spørgsmålet om brugspligt skal det bemærkes, at afvejningen af modstående hensyn ved en eventuel fastsættelse af vilkår om ibrugtagning bedst varetages af administrator i kraft af princippet om selvregulering. Bemærkningerne til 14, stk. 1, nr. 1, angiver en række relevante forhold, som administrator i den forbindelse bør tage hensyn til. På baggrund af bemærkningen vedrørende forholdet til god domænenavnsskik er lovforslaget justeret således, at 14 er tilføjet et nyt stk. 3, der fastsætter, at administrators forretningsbetingelser og vilkår ikke må være i strid med god domænenavnsskik. Af bemærkningerne til 14, stk. 1, nr. 3, er det præciseret, at god domænenavnsskik har forrang i forhold til forretningsbetingelser eller vilkår fastsat af administrator. På baggrund af bemærkningerne vedrørende ophævelse ved misligholdelse er lovforslaget præciseret således, at det i bemærkningerne til 14, stk. 1, nr. 2, er angivet, at aftalen mellem administrator og registrant også kan ophæves ved misligholdelse Princippet om gennemsigtighed ( 15) DIFO, FDIH, Dansk Erhverv, IT-Branchen og TI bemærker, at der bør sikres en implementeringsfrist ved indførelsen af nye krav i en gældende tilladelsesperiode. Jth.net, DKregistrar og Larsen Data bemærker, at princippet om gennemsigtighed bør konkretiseres. For så vidt angår spørgsmålet om en frist for implementering skal det bemærkes, at det fremgår af bemærkningerne til den foreslåede 8, at ændringer af regler i en tilladelsesperiode forudsættes drøftet med administrator, ligesom administrator gives en rimelig frist til at kunne opfylde nye krav.

10 10/25 For så vidt angår spørgsmålet om konkretisering af princippet om gennemsigtighed skal det bemærkes, at det fremgår af bemærkningerne til 15, at formålet med 15 med hensyn til gennemsigtighed er at sikre, at administrators virke i sin helhed giver internetsamfundet mulighed for at få indsigt i administrationen, eksempelvis gennem krav om offentliggørelse af prisbenchmarks og beskrivelser af administrative procedurer Gennemsigtighed i administrators beslutningsgrundlag ( 17) Jth.net, DKregistrar og Larsen Data foreslår, at ordet gennemsigtighed udgår fra bestemmelsens ordlyd. For så vidt angår spørgsmålet om en sproglig ændring af 17 skal det bemærkes, at det vil medføre en uhensigtsmæssig indsnævring af administrators muligheder for at sikre gennemsigtighed i grundlaget for beslutninger af principiel karakter i administrators øverste ledelsesorgan, såfremt ordet gennemsigtighed udgår fra lovteksten Oplysninger i WHOIS-databasen ( 18, stk. 1) Jth.net, DKregistrar og Larsen Data bemærker, at oplysninger om e- mailadresser og udløbsdato for registreringer bør indgå i databasen. For så vidt angår spørgsmålet om adresser og udløbsdato skal det bemærkes, at formålet med 18, stk. 1, er at sikre, at det er muligt for enhver at se, hvem der står bag registreringen af et domænenavn. Oplysninger om adresse og udløbsdato vil ikke bidrage yderligere til opfyldelse af dette formål. Hertil kommer, at medtagelse af -adresser i en offentligt tilgængelig database vil medføre en betydelig risiko for, at registranterne i databasen vil blive udsat for spam som følge heraf Offentliggørelse af oplysninger ( 18, stk. 2) Jth.net, DKregistrar og Larsen Data bemærker, at det bør præciseres, hvem der er pålagt at sikre retvisende oplysninger i databasen. For så vidt angår spørgsmålet om, hvem der skal sikre retvisende oplysninger, skal det bemærkes, at pligten til at sikre, at oplysningerne i databasen er retvisende, påhviler i henhold til lovforslagets 18, stk. 2, alene

11 11/25 administrator, hvilket fremgår af lovteksten og bemærkningerne. Uanset om administrator i praksis eksempelvis lader registratorer stå for at validere oplysninger, vil forpligtelsen i henhold til loven udelukkende påhvile administrator Undtagelse af oplysninger fra offentliggørelse ( 18, stk. 3) DIFO, FDIH, Dansk Erhverv, IT-Branchen, TI, jth.net, DI, DKregistrar og Larsen Data finder ikke, at de forøgede administrative konsekvenser som den foreslåede ændring vil pålægge administrator samt de ulemper, der påføres registranterne, står mål med fordelene ved ændringen af bestemmelsen. DIFO, FDIH, Dansk Erhverv, IT-Branchen og TI bemærker, at det bør præciseres, om der med bestemmelsen lægges op til en ændret praksis omkring validering af oplysninger. DI foreslår, at registranter, der af særlige grunde ikke ønsker at få offentliggjort data, kan anmode om at få dem blændet fra offentligheden. For så vidt angår spørgsmålene om hensigtsmæssigheden af ændringen af 18, stk. 3, samt validering af oplysninger skal det bemærkes, at lovforslaget indeholder et krav til administrator om at sikre, at oplysninger om registranters navn, adresse og telefonnummer ikke gøres offentligt tilgængelige, hvis oplysningerne er undtaget fra offentlighed i henhold til anden lovgivning. I den gældende lov skal administrator efter anmodning fra registranten sikre undtagelsen af oplysningerne, hvis de er undtaget fra offentlighed i henhold til anden lovgivning. Formålet med ændringen af 18, stk. 3, er at sikre, at registranter med navne- og adressebeskyttelse samt hemmeligt telefonnummer ikke får offentliggjort disse oplysninger i WHOIS-databasen. Endvidere vil det nye krav til administrator danne grundlag for en kontinuerlig opdatering af databasen i forhold til, hvilke registranter, der har opnået beskyttelse i henhold til anden lovgivning, og hvem der har mistet denne ret til anonymisering. 18, stk. 3, regulerer ikke direkte spørgsmålet om validering af oplysninger, men i praksis får ændringen den betydning, at det løbende tjek af oplysninger i de offentlige registre medfører en generel forbedret validering af oplysninger om registranter, der er bosiddende i Danmark. Det er i den forbindelse væsentligt at have effektive procedurer, som kan sikre navne- og adressebeskyttelse. Dette hensyn til registranterne er ikke sikret i tilstrækkelig grad med den gældende bestemmelse. Ændringen af 18, stk. 3, vurderes at stå i et rimeligt forhold til omkostningerne. For så vidt angår spørgsmålet om undtagelse af særlige grunde skal det bemærkes, at adgangen i praksis til at få undtaget oplysninger fra offent-

12 12/25 liggørelse i databasen er ikke reguleret direkte i lovforslaget, idet der i 18, stk. 3, henvises til hemmeligholdelse i medfør af anden lovgivning. En ændring af domæneloven, der giver adgang til hemmeligholdelse ud fra særlige grunde, kan medføre en række problemstillinger, herunder ikke mindst, hvem der skal stå for vurderingen af, hvilke kriterier der skal ligge til grund samt afvejningen af hensynet til hemmeligholdelse i forhold til offentlighedens interesse i at vide, hvem der er ansvarlig for domænenavnet. Det er på denne baggrund hensigtsmæssigt, at spørgsmålet ikke reguleres direkte i lovforslaget, men at der henvises til anden lovgivning, hvori der varetages væsentlige hensyn Udlevering af oplysninger ( 18, stk. 4) DIFO, FDIH, Dansk Erhverv, IT-Branchen og TI foreslår, at det i forbindelsen med politiets anmodning om oplysninger angives, at oplysningerne skal anvendes i forbindelse med efterforskning. DIFO, FDIH, Dansk Erhverv, IT-Branchen og TI bemærker, at bemærkningerne til bestemmelsen bør angive nærmere retningslinjer vedrørende udleveringssituationen i medfør af persondatalovens 6, stk. 1, nr. 7 om videregivelse af oplysninger uden den registrerede forbrugers samtykke. Klagenævnet for domænenavne bemærker, at det kan overvejes, om klagenævnets adgang til adresser m.v. bør reguleres i loven. Klagenævnet for domænenavne bemærker, at administrators mulighed for at opbevare historiske WHOIS-oplysninger bør reguleres i DIFO, FDIH, Dansk Erhverv, IT-Branchen og TI bemærker, at det er uklart i bemærkningerne, om ikke-offentliggjorte oplysninger kan videregives til andre med en berettiget interesse, også at der er en specifik berettigelse til dette i medfør af anden lovgivning. For så vidt angår spørgsmålet om udlevering af oplysninger til politiet skal det bemærkes, at 18, stk. 4, ikke pålægger administrator at udlevere oplysninger, men giver derimod administrator mulighed for at kunne udlevere de pågældende oplysninger. Det forekommer ikke hensigtsmæssigt at opstille bestemte kriterier i loven, der skal være opfyldt før, at oplysninger fra databasen, der ellers ikke er offentlige, kan videregives til politiet i tilfælde af en anmodning om udlevering af oplysninger. Politiets muligheder for at anmode om oplysninger er reguleret i anden lovgivning. For så vidt angår spørgsmålet om beskrivelse af udleveringssituationen vedrørende persondataloven skal det bemærkes, at administrators udlevering af oplysninger under alle omstændigheder skal ske i overensstemmelse med reglerne i persondataloven. Det vurderes i den forbindelse ikke at være hensigtsmæssigt at medtage en redegørelse for gældende ret vedrørende persondatalovens 6, stk. 1, nr. 7, i

13 13/25 For så vidt angår spørgsmålet om klagenævnets adgang til e- mailadresser skal det bemærkes, at på nær spørgsmålet om adgang til hemmeligholdte oplysninger om navn, adresse og telefonnummer er adgangen til at videregive oplysninger ikke reguleret i Videregivelse af andre oplysninger, såsom -adresse, følger således persondatalovens almindelige regler om videregivelse. For så vidt angår spørgsmålet om opbevaring af historiske oplysninger skal det bemærkes, at administrators opbevaring af historiske oplysninger om registranter ikke er reguleret i Der ses i den forbindelse ikke at være et væsentligt hensyn til at sikre adgangen til historiske oplysninger, som kan godtgøre en fravigelse af persondatalovens almindelige regler herom. På baggrund af bemærkningen om videregivelse af ikke-offentliggjorte oplysninger er bemærkningerne til 18, stk. 4, præciseret, så det fremgår, at oplysningerne kun skal kunne videregives til klagenævnet og andre, der er berettiget hertil i medfør af anden lovgivning Princippet om ikke-diskrimination ( 23) Klagenævnet for domænenavne bemærker, at det bør præciseres, at bestemmelsen alene pålægger administrator at undgå usaglig diskrimination og ikke omfatter alle former for diskrimination. På baggrund af bemærkningen om usaglig diskrimination er bemærkningerne til 23 præciseret således, at det fremgår, at 23 alene finder anvendelse på usaglig diskrimination, således at forbuddet mod diskrimination eksempelvis ikke finder anvendelse på en registreringspolitik baseret på et princip om først-til-mølle Fremme af internetudviklingen i samfundet ( 24) DIFO, FDIH, Dansk Erhverv, IT-Branchen og TI bemærker, at bemærkningerne til bestemmelsen bør indeholde en nærmere beskrivelse af det forventede omfang af oplysningsforpligtelsen. Jth.net bemærker, at bestemmelsen fremstår som en delmængde af lovforslagets 1, og at den bør udgå eller formuleres med et mere konkret indhold. For så vidt angår spørgsmålet om det forventede omfang af oplysningsforpligtelsen skal det bemærkes, at 24 har til formål at sikre, at administrator i sit virke skal arbejde for at fremme internetudviklingen i samfundet. I overensstemmelse med selvreguleringsprincippet vil det være op til administrators ledelse at fastsætte det nærmere omfang for aktiviteter i henhold til 24. Dog vil det være muligt for erhvervs- og vækstministeren

14 14/25 i medfør af lovforslagets 8 at opstille konkrete krav til administrators arbejde på området. For så vidt angår spørgsmålet om formuleringen af 24 skal det bemærkes, at der ikke er nogen direkte relation mellem lovens formålsbestemmelse i 1 og det eksplicitte krav til administrator i 24. Der er således ikke tale om, at 24 er en delmængde af God domænenavnsskik ( 25, stk. 1) Klagenævnet for domænenavne bemærker, at det er uklart, om de retningslinjer, som er angivet i forarbejderne til den gældende lovs 12, stk. 1, fortsat skal være gældende. Klagenævnet for domænenavne bemærker, at det er uklart, om det skal være muligt for klagenævnet og domstolene at censurere de af administrator fastsatte forretningsbetingelser. Klagenævnet for domænenavne foreslår, at der bedst kan tages afstand fra den gældende lovs forudsætninger om administrators forretningsbetingelsers forrang i forhold til god domænenavnsskik ved, at der enten tages afstand til dette i bemærkningerne i 14, eller ved at der medtages en bestemmelse om, at administrator ikke kan udforme retningslinjer for god domænenavnsskik i sine forretningsbetingelser. DKregistrar og Larsen Data foreslår, at det skal fremgå i lovteksten, at et domænenavn skal kunne registreres i realtid uden unødig forsinkelse. Jth.net, DKregistrar og Larsen Data foreslår, at det skal fremgå i lovteksten, at et domænenavn kan registreres for en periode fra 1 til 10 år. DI foreslår, at det af lovteksten skal fremgå, at administrator skal sikre, at de fastlagte forretningsbetingelser er i overensstemmelse med god domænenavnsskik. DIFO, FDIH, Dansk Erhverv, IT-Branchen og TI bemærker, at det er uklart, om der med lovforslaget tilsigtes egentlige ændringer i god domænenavnsskik som udmøntet i gældende praksis. DI bemærker, at det bør fremgå af bestemmelsen, at klagenævn og domstole i deres vurdering af god domænenavnsskik skal lægge vægt på den retspraksis og de principper, der er udviklet inden for øvrige forretningskendetegn. For så vidt angår spørgsmålet om gyldigheden af den gældende lovs retningslinjer skal det bemærkes, at det fremgår af bemærkningerne til 25, stk. 1, at klagenævnet og domstolene i vurderingen af god domænenavnsskik kan overveje og balancere forskellige hensyn. En række forskellige mulige hensyn er angivet i lovforslagets bemærkninger til 25, stk. 1, som eksempler på hensyn, der kan lægges vægt på i vurdering af god domænenavnsskik, herunder eksempelvis muligheden for at ytre sig, den samfundsmæssige værdi af anvendelsen samt sammenhængen mellem

15 15/25 domænenavnet og den faktiske anvendelse heraf. Det er hensigten med 25, stk. 1, at de angivne hensyn i bemærkningerne ikke er udtømmende, idet god domænenavnsskik ikke er en fast størrelse. Endvidere vil det være muligt at inddrage principper og hensyn fra tilstødende retsområder i det omfang, at klagenævnet og domstolene vurderer, at det falder inden for anvendelsesområdet af 25, stk. 1. Det er således ikke hensigten med lovforslaget, at den gældende lovs bemærkninger til 25, stk. 1, fortsat skal finde anvendelse og være normerende for udmøntningen af god domænenavnsskik i praksis. For så vidt angår de konkrete forslag til registreringsperiode og varighed af registreringsproces samt registrering i realtid, skal det bemærkes, at disse forhold som udgangspunkt ligger inden for selvreguleringsprincippet. Det vurderes, at der ikke er behov for en fravigelse af udgangspunktet om selvregulering, idet forholdene er væsentlige for administrators mulighed for at fastsætte og eventuelt justere sin prispolitik. På baggrund af bemærkningen om tilgængeligheden af formuleringerne i bemærkningerne til 25, stk. 1, er lovforslaget præciseret således, at beskrivelsen af det tidsmæssige aspekt vedrørende god skik-vurderingen er uddybet i bemærkningerne til 25, stk. 1. På baggrund af bemærkningen om forrangen af 25 er lovforslagets 14 justeret således, at det fremgår af 14, stk. 3, at administrators forretningsbetingelser og vilkår ikke må være i strid med god domænenavnsskik, hvorved god domænenavnsskik opnår en forrang frem for administrators forretningsbetingelser og vilkår Sammensætning af klagenævnet for domænenavne ( 27) DIFO, FDIH, Dansk Erhverv, IT-Branchen, TI og Dansk IT bemærker, at der fortsat bør være krav om, at højesterets- eller landsretsdommere skal besætte positionerne som formand og næstformand. Klagenævnet for domænenavne bemærker, at der savnes en begrundelse for, at de hensyn, der fremgår af bemærkningerne til den gældende lov vedrørende kravet om højesterets- eller landsretsdommer, ikke længere gør sig gældende. Jth.net, DKregistrar og Larsen Data foreslås, at en repræsentant fra domænebranchen bør indgå i klagenævnets sammensætning. Klagenævnet for domænenavne bemærker, at det ikke er nyt, at der er en næstformand i klagenævnet. Klagenævnet for domænenavne bemærker, at det ikke er nyt, at repræsentanter for forbruger- og erhvervsinteresser deltager i principielle sager. Klagenævnet for domænenavne foreslår, at erhvervs- og vækstministeren gives bemyndigelse til at udpege yderligere næstformænd og suppleanter for en tidsbegrænset periode.

16 16/25 For så vidt angår spørgsmålet om dommernes kvalifikationer skal det bemærkes, at klagenævnets sammensætning i lovforslaget udgøres af en række medlemmer med specialiserede kompetencer. Dommerne har som generalister erfaring med konflikt- og tvistløsning, hvilket gør sig gældende for alle dommere, uanset hvilken ret de er beskæftiget ved. De har til opgave at lede klagenævnet og sørge for juridisk sikring af sagsbehandlingen i bred forstand. Det er således ikke forudsat, at dommerne i klagenævnet skal være kyndige indenfor netop de konkrete retsområder, som klagenævnet beskæftiger sig med. Den snævre faglighed i sagsbehandlingen, herunder afgørelsesvirksomheden, sikres derimod af de menige medlemmer, der netop er udpeget som medlemmer ud fra deres store erfaring med de relevante retsområder. Disse medlemmer har som fx professorer og advokater både stor praktisk og teoretisk erfaring med specialiserede områder. Samlet set sikrer lovforslagets sammensætning af klagenævnet fortsat både retssikkerhed, generel faglighed, specialiseret faglighed og ikke mindst uafhængighed. På denne baggrund ses det ikke nødvendigt at opretholde et krav om, at formanden og næstformanden i klagenævnet skal være enten højesterets- eller landsretsdommer. Den konkrete udpegning sker på baggrund af indstilling fra Domstolsstyrelsen. For så vidt angår ønsket om at ændre på den nuværende sammensætning af klagenævnet ved tilføjelse af et medlem fra domænebranchen bemærkes, at registratorer efter den foreslåede 28, stk. 2, kan indklages for domæneklagenævnet. Der henvises til, at klagenævnet tiltrædes af repræsentanter for forbruger- og erhvervsinteresser i principielle sager såvel som sager om ikke-kommerciel anvendelse af domænenavne. Disse repræsentanter sikrer generelle erhvervs- og forbrugermæssige interesser i sagsbehandlingen og sørger for varetagelsen af væsentlige hensyn. Det vurderes således ikke at være hensigtsmæssigt at ændre på den nuværende sammensætning af klagenævnet ved tilføjelse af et medlem/repræsentant fra domænebranchen. For så vidt angår spørgsmålet om, at det ikke er nyt, at der er en næstformand i klagenævnet, skal det bemærkes, at den gældende lov foreskriver, at klagenævnet består af 3 medlemmer og 3 suppleanter, samt at formanden udpeges af erhvervs- og vækstministeren. Det er herved ikke fastlagt, hvem af suppleanterne der i givet fald vil være fungerende formand i tilfælde af formandens fravær. Som noget nyt er det derfor indført i lovforslaget, at formandens suppleant er næstformanden. For så vidt angår spørgsmålet om, at det ikke er nyt, at repræsentanter for forbruger- og erhvervsinteresser deltager i principielle sager, skal det bemærkes, at lovforslaget fastslår, at forbruger- og erhvervsrepræsentanterne deltager i principielle sager samt sager vedrørende ikkekommerciel anvendelse af domænenavne. Dette er ikke nyt, og det fremgår derfor heller ikke af bemærkningerne, at dette skulle være nyt.

17 17/25 For så vidt angår spørgsmålet om mulighed for udpegning af medlemmer for en midlertidig periode skal det bemærkes, at det på nuværende tidspunkt udelukkende er internetdomænet.dk, der er relevant i forhold til klager til klagenævnet. Det forventes ikke, at Danmark får særligt tildelt yderligere internetdomæner inden for en overskuelig fremtid. Der ses således hverken at være et aktuelt eller forventeligt fremtidigt behov, der kunne begrunde indføjelse af en bemyndigelse om midlertidig udpegning af flere næstformænd og suppleanter Klagenævnets kompetence ( 28) DIFO, FDIH, Dansk Erhverv, IT-Branchen og TI foreslår, at klagenævnet skal kunne træffe afgørelse om blokering af et domænenavn. Klagenævnet for domænenavne bemærker, at blokeringen bør være tidsbegrænset, hvis klagenævnet skal kunne træffe afgørelse om blokering. Klagenævnet for domænenavne bemærker, at det er uklart, hvad der forstås ved en registrator, samt at registratorer ikke bør kunne være part i en klagesag ved klagenævnet. Klagenævnet for domænenavne foreslår, at erhvervs- og vækstministeren bemyndiges til at fastsætte regler om, at administrators beslutninger i henhold til regler fastsat i medfør af 8 kan indbringes for klagenævnet. Klagenævnet for domænenavne bemærker, at opremsningen af reaktionsmuligheder i bestemmelsen bør fremstå som ikke-udtømmende, såfremt klagenævnet skal kunne tage stilling til klager over administrators sagsbehandling eller kunne tilsidesætte administrators forretningsbetingelser. Klagenævnet for domænenavne bemærker, at det bør overvejes, om der er den fornødne sammenhæng mellem, hvad der kan klages over og nævnets reaktionsmuligheder. Klagenævnet for domænenavne bemærker, at administrator bør kunne indbringe en sag for klagenævnet. Klagenævnet for domænenavne bemærker, at det er uklart, om der er sket en udvidelse af klageberettigede parter i bestemmelsen. Klagenævnet for domænenavne bemærker, at det bør fremgå klart af bestemmelsen, såfremt klagenævnet skal kunne tilsidesætte administrators forretningsbetingelser og vilkår. DIFO, FDIH, Dansk Erhverv, IT-Branchen og TI foreslår, at ordet inddrage bør erstattes med ordet slettes i For så vidt angår spørgsmålet om blokering skal det bemærkes, at et domænenavn ved en blokering fjernes fra navnerummet, så det pågældende domænenavn hverken er tilknyttet en registrant eller kan registreres af andre. En sådan reaktionsmulighed for klagenævnet og domstole er uhensigtsmæssig, fordi man derved fjerner adgangen til domænenavnet for alle potentielle registranter, uanset om de måtte have en berettiget in-

18 18/25 teresse heri. Udover dette aspekt kommer ligeledes de praktiske aspekter, såfremt det skulle gøres muligt at blokere et domænenavn. Det vil bl.a. være relevant at afklare, hvilke hensyn der skulle kunne godtgøre en blokering, og i hvor lang tid en blokering skulle vare. Der ses ikke i høringssvarene at være redegjort for, hvilke hensyn der skulle kunne godtgøre en fjernelse af et domænenavn fra navnerummet. I tilfælde af at en registrering af et domænenavn er i strid med god domænenavnsskik, ved at der eksempelvis foreligger en klar forvekslingsrisiko, kan de i lovforslaget indeholdte reaktionsmuligheder, herunder overdragelse, anvendes til at løse tvisten med et tilfredsstillende resultat for den skadelidte part. Det skal i den forbindelse bemærkes, at politikken for registrering af domænenavne fastlægges af administrator i henhold til selvreguleringsprincippet, og reguleres dermed ikke direkte af Det vurderes på denne baggrund, at der ikke er et behov for at kunne blokere et domænenavn set i forhold til de allerede foreliggende reaktionsmuligheder. For så vidt angår spørgsmålet om registratorer og klagenævnet skal det bemærkes, at der i lovforslaget er taget højde for, at administrator kan være indrettet som et shared registry. I et shared registry kan det være overladt til registratorer at stå for den praktiske og tekniske administration i forhold til registranter. I et sådant tilfælde vil det være registratoren og ikke administrator, der træffer beslutninger i henhold til forretningsbetingelserne for internetdomænet. Det er på denne baggrund relevant, at registratorer kan være parter i en tvist eller klagesag vedrørende en beslutning i henhold til forretningsbetingelserne. Idet der desuden er flydende grænse mellem administrationsformerne sole registry og shared registry, er det ikke muligt at definere begrebet registrator mere præcist og konkret end det fremgår af lovforslaget, idet registratorernes roller eksempelvis kan være forskellige fra et shared registry til et andet shared registry, hvilket også ses i praksis i andre lande. For så vidt angår spørgsmålet om klagenævnets reaktionsmuligheder skal det bemærkes, at der bl.a. bliver åbnet op for muligheden for at nedlægge påstand om erstatning i forbindelse med klagenævnets behandling af en sag, hvis klagenævnets reaktionsmuligheder ikke afgrænses udtømmende i 28, stk. 4. En sådan mulighed er ikke i tråd med klagenævnets formål som et enkelt, hurtigt og effektivt tvistløsningsmulighed uden tung proces som ved domstolene. Det er således mest hensigtsmæssigt, at klagenævnets reaktionsmuligheder er klart afgrænset i 28, stk. 4, således at det for lovgiver på forhånd er muligt at overskue konsekvenserne af reaktionsmulighederne. For så vidt angår administrators indbringelse af sager for klagenævnet skal det bemærkes, at administrator med den gældende lov har mulighed for at indbringe en sag for klagenævnet, herunder med påstande om anvendelse af domænenavne i strid med god domænenavnsskik. Denne mulighed er imidlertid ikke videreført i lovforslaget, idet den vurderes hverken at være nødvendig eller hensigtsmæssig. Det er eksempelvis ikke hen-

19 19/25 sigtsmæssigt, at administrator har mulighed for at indgive en klage i relation til god domænenavnsskik, medmindre administrator har individuel og væsentlig interesse i sagens udfald. I dette tilfælde vil administrator være klageberettiget, som omfattet af begrebet tredjepart i Endvidere er det ikke nødvendigt eller hensigtsmæssigt for administrator at kunne indbringe en sag for klagenævnet i relation til administrators egne forretningsbetingelser. Det vil være muligt inden for selvreguleringens rammer, at administrator på baggrund af forretningsbetingelserne giver sig selv adgang til at foretage ændringer af egne tidligere afgørelser, eksempelvis som følge en af afgørelse fra klagenævnet i en individuel sag. Administrator er fuldt ud kompetent i henhold til lovforslaget til at kunne håndtere de problemstillinger, der i givet fald kunne indbringes for klagenævnet af administrator i henhold til den gældende lovs bestemmelser. På baggrund af bemærkningen om den anvendte terminologi i lovforslaget er lovforslaget justeret således, at ordet inddrage er blevet erstattet med ordene slette registreringen af [et domænenavn] alle relevante steder i På baggrund af bemærkningen om indbringelse af administrators beslutninger i medfør af 8 er lovforslaget justeret således, at 28 tilføjes et nyt stk. 5, der giver erhvervs- og vækstministeren bemyndigelse til at fastsætte regler om, at administrators beslutninger i henhold til regler fastsat i medfør af 8 kan indbringes for klagenævnet. På baggrund af bemærkningen vedrørende klageberettigede parter er 28 justeret således, at der for klagenævnet kan indbringes tvister mellem registranter og tredjeparter samt klager over administrators og eventuelle registratorers beslutninger i henhold til administrators forretningsbetingelser og vilkår. Det skal desuden bemærkes, at lovforslaget er justeret således, at klagenævnet i medfør af den indføjede 14, stk. 3, har kompetence til at kunne tilsidesætte forretningsbetingelser og vilkår for registranter, der er i strid med god domænenavnsskik. Dette kan være relevant både i tvister mellem registranter og tredjeparter såvel som i sager vedrørende klager over administrators eller registratorers beslutninger Vedtægt for klagenævnets virksomhed ( 29) Klagenævnet for domænenavne foreslår, at det skal fremgå af bestemmelsen, at vedtægten skal indeholde bestemmelser om elektronisk offentliggørelse af klagenævnets afgørelser. På baggrund af bemærkningerne er 29 justeret således, at klagenævnets vedtægt skal indeholde bestemmelser om offentliggørelse af klagenævnets afgørelser i elektronisk form.

20 20/ Retsvirkning af klagenævnets afgørelser ( 30) Klagenævnet for domænenavne foreslår, at det kommer til at fremgå udtrykkeligt af bemærkningerne til bestemmelsen, at en part, der ønsker at indbringe klagenævnets afgørelse for domstolene, skal sagsøge den anden part, idet dette følger af almindelige regler. DIFO, FDIH, Dansk Erhverv, IT-Branchen, TI, og Klagenævnet for domænenavne bemærker, at klagenævnet fortsat bør have adgang til at tillægge indbringelse af en afgørelse for domstolene opsættende virkning. Klagenævnet for domænenavne bemærker, at der kan være behov for at omtale i bemærkninger til bestemmelsen, at klagenævnets afgørelser ikke er til hinder for, at hver af parterne på et nyt grundlag kan indgive en klage til nævnet vedrørende det samme domænenavn. For så vidt angår spørgsmålet om rette sagsøgte i forbindelse med indbringelse af klagenævnets afgørelser for domstolene bemærkes det, at det nødvendigvis må være klagenævnet, der er rette sagsøgte, idet der er tale om en afgørelse fra en forvaltningsmyndighed, der påklages. Det er væsentligt, at det er de almindelige regler i retsplejeloven, der følges i forbindelse med indbringelse af klagenævnets afgørelser for domstolene, og at der ikke tilvejebringes særregler vedrørende retspleje i domæneloven. Derudover vil det stå parterne i sagen frit for at sagsøge hinanden i overensstemmelse med reglerne i retsplejeloven. For så vidt angår spørgsmålet om opsættende virkning er der i lovforslaget taget højde for, at det i sager, der indbringes for domstolene, er uhensigtsmæssigt, at det ikke er det prøvende organ domstolene der har kompetencen til at tillægge en indbringelse opsættende virkning. Dette står i modsætning til den gældende bestemmelse, der tillægger klagenævnet kompetencen til at give egne afgørelser opsættende virkning, hvis disse indbringes for domstolene. Det skal i den forbindelse bemærkes, at domstolene under alle omstændigheder vil kunne tillægge indbringelse af en afgørelse opsættende virkning. På baggrund af bemærkningerne er 30 dog justeret således, at det fremgår eksplicit af lovforslagets 30, stk. 3, at indbringelse af en afgørelse for domstolene som udgangspunkt ikke har opsættende virkning, men at domstolene kan tillægge indbringelsen opsættende virkning, hvis særlige omstændigheder taler derfor. Det er endvidere indføjet i bemærkningerne til 30, stk. 1, at klagenævnets afgørelse ikke er til hinder for, at en ny klage på et nyt grundlag kan indgives til klagenævnet Afholdelse af udgifter til klagenævnet ( 31) Klagenævnet for domænenavne bemærker, at det bør præciseres, at vederlag til klagenævnets medlemmer fastsættes efter de til enhver tid gældende regler herom.

Forslag. Lov om internetdomæner

Forslag. Lov om internetdomæner Til lovforslag nr. L 66 Folketinget 2013-14 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 18. februar 2014 Forslag til Lov om internetdomæner Afsnit I Formål og anvendelsesområde Kapitel 1 Lovens formål

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: (DKH)

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: (DKH) KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2015-0013(DKH) AFGØRELSE ALENE VEDRØRENDE KLAGERENS KLAGEADGANG Klager: DK Hostmaster A/S Kalvebod Brygge 45, 3. 1560 København V Indklagede: Frankie Baume Am Lunedeich

Læs mere

Lov om internetdomæner

Lov om internetdomæner LOV nr 164 af 26/02/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 10. marts 2019 Ministerium: Erhvervsministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., j.nr. 13/06326 Senere ændringer til forskriften Ingen Lov om internetdomæner

Læs mere

Forslag. til. Lov om internetdomæner. Afsnit I Formål og anvendelsesområde. Kapitel 1. Lovens formål

Forslag. til. Lov om internetdomæner. Afsnit I Formål og anvendelsesområde. Kapitel 1. Lovens formål Forslag til Lov om internetdomæner Afsnit I Formål og anvendelsesområde Kapitel 1 Lovens formål 1. Formålet med denne lov er at tilvejebringe rammerne for adgang til, anvendelse og administration af internetdomæner,

Læs mere

Forslag. Lov om internetdomæner

Forslag. Lov om internetdomæner 2013/1 LSF 66 (Gældende) Udskriftsdato: 10. juni 2016 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og vækstmin. Fremsat den 13. november 2013 af erhvervs- og vækstministeren (Henrik

Læs mere

Høringsnotat vedrørende erhvervs- og vækstministerens beslutning om udbud eller forlængelse af tilladelse til administration af internetdomænet

Høringsnotat vedrørende erhvervs- og vækstministerens beslutning om udbud eller forlængelse af tilladelse til administration af internetdomænet 25. juni 2014 Høringsnotat vedrørende erhvervs- og vækstministerens beslutning om udbud eller forlængelse af tilladelse til administration af internetdomænet.dk 1. Indledning Med den nye domænelov er der

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.:

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2018-0438 Klager: Det Danske Advokatsamfund Kronprinsessegade 28 1306 København K Indklagede: Dr.jur. Hans Boserup Søndre Landevej 20 6400 Sønderborg Parternes påstande:

Læs mere

Lov om internetdomæner.

Lov om internetdomæner. Denne guide er oprindeligt udgivet på Eksperten.dk Lov om internetdomæner. Lov om internetdomæner. Fra 26 Juni 2005, er det desvære ikke muligt og opkøbe domæne navne for videresalg :-( Skrevet den 09.

Læs mere

Klagenævnet for Domænenavne

Klagenævnet for Domænenavne Kalvebod Brygge 45, 3. sal, 1560 København V. Telefon: 33 36 11 00 Telefax: 33 36 21 00 E-mail: sekretariatet@domaeneklager.dk KLAGESKEMA Klagen angår følgende domænenavne, jf. pkt. 4.1. i klagevejledningen:

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.:

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2015-0188 Klager: Det Danske Advokatsamfund Kronprinsessegade 28 1306 København K Indklagede: Ole Torben Larsen Køgevejen 189 4621 Gadstrup Parternes påstande: Klagerens

Læs mere

DK Hostmasters høringsnotat vedr. de nye Generelle Vilkår

DK Hostmasters høringsnotat vedr. de nye Generelle Vilkår DK Hostmasters høringsnotat vedr. de nye Generelle Vilkår DK Hostmaster udsendte den 5. november 2014 et revideret udkast til nye Generelle Vilkår i offentlig høring. DK Hostmaster modtog i den forbindelse

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.:

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2015-0077 Klager: Det Danske Advokatsamfund Kronprinsessegade 28 1306 København K Indklagede: [A] [A s adresse] Parternes påstande: Klagerens påstand Registreringen af

Læs mere

Forslag. Lov om internetdomæner

Forslag. Lov om internetdomæner Lovforslag nr. L 66 Folketinget 2013-14 3. omtryk: Ændret ombrydning i 18 og 28 Fremsat den 13. november 2013 af erhvervs- og vækstministeren (Henrik Sass Larsen) Forslag til Lov om internetdomæner Afsnit

Læs mere

En oversigt over hovedindholdet af de generelle vilkår for tildeling, registrering og administration af domænenavne under.

En oversigt over hovedindholdet af de generelle vilkår for tildeling, registrering og administration af domænenavne under. En oversigt over hovedindholdet af de generelle vilkår for tildeling, registrering og administration af domænenavne under.dk-domænet 1. Oversigten erstatter ikke de generelle vilkår Formålet med denne

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.:

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2016-0020 Klager: Advokatsamfundet Kronprinsessegade 28 1306 København K Indklagede: Leif Andersen Boelsmindevej 222 9300 Sæby Parternes påstande: Klagerens påstande

Læs mere

DIFO har foreslået følgende nye definition af en registrant. Tilføjelsen er markeret med fed og kursiv skrift.

DIFO har foreslået følgende nye definition af en registrant. Tilføjelsen er markeret med fed og kursiv skrift. Høringsnotat om forslag til ændrede regler vedr. typosquatting Dansk Internet Forum (herefter DIFO) og DK Hostmaster sendte den 13. april 2010 et forslag til ændring af Generelle vilkår for tildeling,

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.:

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2015-0025 Klager: Thomas B. Nielsen Auktionsgade 30 6700 Esbjerg Indklagede: Mads Nygaard Thaysen-Müller Møllegade 26 B, 2. 8700 Horsens Parternes påstande: Klagerens

Læs mere

Hovedpunkterne i lovforslaget om Politiets Efterretningstjeneste og lovforslaget om ændring af den parlamentariske kontrolordning

Hovedpunkterne i lovforslaget om Politiets Efterretningstjeneste og lovforslaget om ændring af den parlamentariske kontrolordning Hovedpunkterne i lovforslaget om Politiets Efterretningstjeneste og lovforslaget om ændring af den parlamentariske kontrolordning 1. Indledning Justitsministeren vil som led i udmøntningen af den politiske

Læs mere

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Carl Jacobsens Vej Valby Att.: Chefkonsulent Pia Ziegler

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Carl Jacobsens Vej Valby Att.: Chefkonsulent Pia Ziegler Klagenævnet for Udbud Adresse: Erhvervsstyrelsen, Dahlerups Pakhus, Langelinie Allé 17, 2100 København Ø. Telefon: 35 29 10 00 - mail: klfu@erst.dk - Internet-adresse: www.klfu.dk Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen

Læs mere

Regler for registrering af Domænenavne

Regler for registrering af Domænenavne Regler for registrering af Domænenavne DEFINITIONER Disse regler for registrering af domænenavne anvender de begreber, der er defineret i vilkårene og betingelserne og/eller ADR. FORMÅL OG ANVENDELSESOMRÅDE

Læs mere

Høringsnotat om forslag til ændrede regler vedr. DNSSEC

Høringsnotat om forslag til ændrede regler vedr. DNSSEC Høringsnotat om forslag til ændrede regler vedr. DNSSEC Dansk Internet Forum (herefter DIFO) og DK Hostmaster sendte den 4. maj 2010 et forslag til ændring af Generelle vilkår for tildeling, registrering

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE

HØJESTERETS KENDELSE HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 11. april 2019 Sag BS 37557/2018 HJR (1. afdeling) A (advokat Flemming Jensen) mod Kurator for I/S X under konkurs, advokat Trine Hasselbalch (selv) og Sag BS 37560/2018

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.:

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2017-0285 Klager: ML Data v/ Morten Charley Larsen Løvegade 16 A 4200 Slagelse Danmark Indklagede: Martin Stabell Lauritsen Stavnsvej 6 A 8381 Tilst Danmark Parternes

Læs mere

Spørgsmål 3: Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 22. november 2004 fra Jesper Lau Hansen, Københavns Universitet, jf. L 13 bilag 4.

Spørgsmål 3: Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 22. november 2004 fra Jesper Lau Hansen, Københavns Universitet, jf. L 13 bilag 4. ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN 26. november 2004 Besvarelse af spørgsmål 3 (L 13) stillet af Folketingets Erhvervsudvalg den 23. november 2004. Spørgsmål 3: Ministeren bedes kommentere henvendelsen af

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.:

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2015-0016 Klager: Jesper Batko Jensen Ringstedvej 636 4100 Ringsted Indklagede: Steffen Halberg Lokesvej 8 4140 Borup Parternes påstande: Klagerens påstand Indklagede

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.:

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2018-0501 Klager: Videobrochure ApS c/o Simon Kokfelt Tøndborgvej 41 Tøndborg 8620 Kjellerup Danmark Indklagede: Martin Simon Litorinaparken 47 2680 Solrød Strand Danmark

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.:

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2018-0431 Klager: TV 24 c/o Michael Jacobsen Brændkjærgade 64, 2. tv. 6000 Kolding Danmark Indklagede: Olav Willads Oiva Willadsen Tunnelvej 7, 1. th. 2600 Glostrup Danmark

Læs mere

L 41 Forslag til lov om ændring af retsplejeloven og forskellige andre love.

L 41 Forslag til lov om ændring af retsplejeloven og forskellige andre love. L 41 Forslag til lov om ændring af retsplejeloven og forskellige andre love. (Gruppesøgsmål m.v.). Af justitsministeren Lene Espersen (KF) Samling: 2006-07 Status: Stadfæstet Skriftlig fremsættelse (10.

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.:

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2019-0165 Klager: William Morgensol Skejbygaardsvej 3, 1, 8 8240 Risskov Danmark Indklagede: [A] [A s adresse] Danmark Parternes påstande: Klagerens påstand Indklagede

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.:

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2015-0114 Klager: Bent Hansen Møbler A/S Kaolinvej 1 9220 Aalborg Øst Indklagede: Bent Svanholm Mejemarken 3 4760 Vordingborg Parternes påstande: Klagerens påstand Indklagede

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 1369 Klager: Inwema ApS Kongevejen 53 2840 Holte Indklagede: Mads Peter Brejner Søgaard Chr. Molbechs Vej 4 8000 Århus C Parternes påstande: Klagerens påstand Indklagede tilpligtes at overdrage

Læs mere

Høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af lov om aktie- og anpartsselskaber og forskellige love (Obligatorisk digital kommunikation)

Høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af lov om aktie- og anpartsselskaber og forskellige love (Obligatorisk digital kommunikation) Erhvervs- og Vækstministeriet Slotsholmsgade 10-12 1216 København K Sendt til: om2@evm.dk Høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af lov om aktie- og anpartsselskaber og forskellige love (Obligatorisk

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.:

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2014-0198 Klager: Leif Thøisen Elleygade 4 6300 Gråsten v/dan Duus Thøisen Lindholm Brygge 1, 1, -15 9400 Nørresundby Indklagede: Thomas Thøisen Stavnsbølgade 35 6440

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.:

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2018-0523 Klager: Vibehusene Beboerforening v/ formand Jan Novaa Nattergalevej 7, 3 Sal. 2400 København NV Danmark Indklagede: INSTITUTE FOR SOCIAL INFORMATICS c/o Rosalie

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.:

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2018-0465 Klager: Martin Ax Jættehøjen 15 3600 Frederikssund Danmark Indklagede: Indklagede 1 (registranten) AX-Web Noekkentved 17 4440 Mørkøv Danmark og Indklagede 2

Læs mere

Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen

Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen Retsudvalget L 65 - Svar på Spørgsmål 13 Offentligt Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen Kontor: Civilkontoret Sagsnr.: 2006-156-0047 Dok.: JKA40191 Besvarelse af spørgsmål nr. 13 af 24. februar

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.:

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2019-0009 Klager: Carl Lorberg Birkhøjterrasserne 450A 3520 Farum Danmark Indklagede: Brian Rask Jørgensen Niels Finsens Alle 30 A,st. 2860 Søborg Danmark Parternes påstande:

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.:

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2017-0357 Klager: Michael Romanius Hadsundvej 34, 3. tv. 9000 Aalborg Indklagede: Tao Ping xin an jie dao li min lu Jiangsu 221499 XIN YI SHI Kina Parternes påstande:

Læs mere

Udtalelse. Landsskatterettens beslutninger om afskæring af retsmøde i 20 sager

Udtalelse. Landsskatterettens beslutninger om afskæring af retsmøde i 20 sager Udtalelse Landsskatterettens beslutninger om afskæring af retsmøde i 20 sager Resumé 23. januar 2019 Ved Landsskatteretten kan en klager anmode om at få lejlighed til at udtale sig mundtligt for retten

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.:

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2019-0152 Klager: Omsæt ApS Jagtvej 15 3400 Hillerød Danmark v/henrik Brandt, B-kon ApS Indklagede: Johan Tore Ussing Zaandam Alle 15 2791 Dragør Danmark Parternes påstande:

Læs mere

Du har søgt om aktindsigt i en sag om A Banks redegørelse om køb og salg af egne aktier sendt til Finanstilsynet i oktober 2007.

Du har søgt om aktindsigt i en sag om A Banks redegørelse om køb og salg af egne aktier sendt til Finanstilsynet i oktober 2007. Kendelse af 13. oktober 2009 (J.nr. 2009-0019579) Anmodning om aktindsigt ikke imødekommet. Lov om finansiel virksomhed 354 og 355 samt offentlighedslovens 14. (Niels Bolt Jørgensen, Anders Hjulmand og

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.:

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2016-0160 Klager: Ribe Cykeltrailer ApS Stengårdsvej 19 4340 Tølløse Indklagede: Hollis Weir 1205 Lost Creek Road 19522 Fleetwood US Parternes påstande: Klagerens påstand

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.:

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2014-0211 Klager: Landbrug & Fødevarer F.M.B.A. Axeltorv 3 1609 København V v/advokat Lone Prehn Indklagede: Foodland Thai-Asia Supermarket ApS Gammel Køge Landevej 77

Læs mere

Dansk Flygtningehjælp har modtaget ovennævnte udkast til lovforslag i høring den 22. august 2013 med frist for bemærkninger den 19. september 2013.

Dansk Flygtningehjælp har modtaget ovennævnte udkast til lovforslag i høring den 22. august 2013 med frist for bemærkninger den 19. september 2013. Justitsministeriet Asyl- og Visumkontoret asyl.visumkontoret@jm.dk 19.09.2013 Høring vedr. udkast til forslag til Lov om ændring af udlændingeloven (Gennemførelse af Dublin IIIforordningen) Dansk Flygtningehjælp

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.:

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2015-0174 Klager: Andelsboligforeningen Svanemøllebo Østerbrogade 234 2100 København Ø v/ formand Bo Fønss Indklagede: Torben Kam Sohngårdsholmsvej 72, 2. th. 9210 Aalborg

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.:

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2019-0065 Klager: thinktank ApS L.V. Bircks Vej 8 Hammerum 7400 Herning Danmark Indklagede: Urge v/ Michael Brandt Vesterbrogade 33 A, 4. 1620 København V Danmark Parternes

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.:

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2017-0088 Klager: Horne Vognmandsforretning ApS Møllebakken 1 5600 Faaborg Indklagede: Domain Development c/o BSDM Advocates 89/1 Triq Tigne SLM 3170 Sliema Malta Parternes

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.:

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2018-0474 Klager: Herning Kommune Torvet 5 7400 Herning Danmark Indklagede: Brandon Hibbs PO Box 871 95678 Roseville USA Parternes påstande: Klagerens påstand Registreringen

Læs mere

Justitsministeriet Slotsholmsgade København K Danmark. Att. Christian Fuglsang, og

Justitsministeriet Slotsholmsgade København K Danmark. Att. Christian Fuglsang, og Justitsministeriet Slotsholmsgade 10 1216 København K Danmark Att. Christian Fuglsang, cfu@jm.dk og jm@jm.dk W I L D E R S P L A D S 8 K 1 4 0 3 K Ø BENHAVN K T E L E F O N 3 2 6 9 8 8 8 8 D I R E K T

Læs mere

Æ n d r i n g s f o r s l a g. til. Forslag til lov om forvaltere af alternative investeringsfonde m.v. Til 1

Æ n d r i n g s f o r s l a g. til. Forslag til lov om forvaltere af alternative investeringsfonde m.v. Til 1 Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13 L 175 Bilag 6 Offentligt Æ n d r i n g s f o r s l a g til Forslag til lov om forvaltere af alternative investeringsfonde m.v. Af erhvervs- og vækstministeren

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.:

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2018-0428 Klager: Aller Media A/S Havneholmen 33 1561 København V Danmark Indklagede: [A] [A s adresse] Parternes påstande: Klagerens påstande Indklagede tilpligtes at

Læs mere

Høring af de ordregivende myndigheder forud for ændringen af direktiverne om klageprocedurer i forbindelse med offentlige kontrakter

Høring af de ordregivende myndigheder forud for ændringen af direktiverne om klageprocedurer i forbindelse med offentlige kontrakter Høring af de ordregivende myndigheder forud for ændringen af direktiverne om klageprocedurer i forbindelse med offentlige kontrakter Denne høring har til formål at indhente oplysninger om ordregivende

Læs mere

Betænkning. Forslag til lov om internetdomæner, der særligt tildeles Danmark

Betænkning. Forslag til lov om internetdomæner, der særligt tildeles Danmark Udvalget for Videnskab og Teknologi (2. samling) L 165 - Bilag 10 Offentligt Til lovforslag nr. L 165 Folketinget 2004-05 (2. samling) Betænkning afgivet af Udvalget for Videnskab og Teknologi den 1. juni

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.:

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2018-0452 Klager: B L Biler v/ Brian Larsen Skernevej 25 4840 Nørre Alslev Danmark Indklagede: BL-BILER ApS Ligustervej 1 8600 Silkeborg Danmark Parternes påstande: Klagerens

Læs mere

Efter klagenævnets opfattelse er det nu fremsatte lovforslag (L 204 af 29. april 2011) imidlertid ikke egnet til at sikre formålet.

Efter klagenævnets opfattelse er det nu fremsatte lovforslag (L 204 af 29. april 2011) imidlertid ikke egnet til at sikre formålet. Klagenævnet for Udbud Adresse: Erhvervs- og Selskabsstyrelsen, Kampmannsgade 1, 1780 København V. Telefon: 33 30 77 00 - Telefax: 33 30 76 00 - mail: klfu@eogs.dk - Internet-adresse: www.klfu.dk moc@kfst.dk

Læs mere

KOMMENTERET HØRINGSNOTAT vedrørende forslag til lov om ændring af beredskabsloven m.fl. (Lovforslag L 167)

KOMMENTERET HØRINGSNOTAT vedrørende forslag til lov om ændring af beredskabsloven m.fl. (Lovforslag L 167) KOMMENTERET HØRINGSNOTAT vedrørende forslag til lov om ændring af beredskabsloven m.fl. (Lovforslag L 167) Marts 2016 1. Indledning Udkast til forslag til lov om ændring af beredskabsloven, lov om beskyttelsesrum,

Læs mere

DATABEHANDLERAFTALE. Omsorgsbemanding

DATABEHANDLERAFTALE. Omsorgsbemanding DATABEHANDLERAFTALE Omsorgsbemanding Nærværende databehandleraftale er indgået mellem Omsorgsbemanding, via Manningsmart IVS (CVR-nr.: 40217231) og brugeren af Omsorgsbemanding. Partnerne omtales i nærværende

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.:

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2015-0019 Klager: Vinterbad Bryggen Islands Brygge 14 2300 København S v/advokat Peter Gustav Olson Indklagede: Domain Development Mbx 1391 London Road SS92SA Leigh On

Læs mere

Forudsætningerne for Offentlighedskommissionens mindretals støtte til ministerbetjeningsreglen

Forudsætningerne for Offentlighedskommissionens mindretals støtte til ministerbetjeningsreglen Folketingets Retsudvalg Christiansborg 1240 København K 1. marts 2011 Forudsætningerne for Offentlighedskommissionens mindretals støtte til ministerbetjeningsreglen er bristet Mindretallet i Offentlighedskommissionen

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.:

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2017-0259 Klager: Kim Jensen Vestergade 84 7400 Herning Indklagede: Christian Mark Lagrisola Mortensen Bag Søndermarken 21, st tv 2000 Frederiksberg Parternes påstande:

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.:

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2018-0389 Klager: Foreningen Fristaden Christiania Fabriksområdet 94B 1440 København K Indklagede: [A] [A s adresse] Parternes påstande: Klagerens påstand Registreringen

Læs mere

Forslag til lov om ændring af lov om finansiel virksomhed, lov om investeringsforeninger m.v., lov om værdipapirhandel m.v. og forskellige andre love

Forslag til lov om ændring af lov om finansiel virksomhed, lov om investeringsforeninger m.v., lov om værdipapirhandel m.v. og forskellige andre love Finanstilsynet Juridisk kontor Århusgade 110 2100 København Ø hoeringer@ftnet.dk svi@ftnet.dk Dato: 23. september 2016 Forslag til lov om ændring af lov om finansiel virksomhed, lov om investeringsforeninger

Læs mere

Forslag. Forslag til lov om private fællesveje

Forslag. Forslag til lov om private fællesveje Lov nr. 1537 af 21. december 2010 om private fællesveje Fremsat den 5. november 2010 af transportministeren (Hans Christian Schmidt) Forslag til Forslag til lov om private fællesveje Kapitel 16 Ikrafttræden

Læs mere

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget L 91 Bilag 5 Offentligt

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget L 91 Bilag 5 Offentligt Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2016-17 L 91 Bilag 5 Offentligt Ændringsforslag stillet den xx. december 2016 Ændringsforslag til Forslag til lov om ændring af lov om fremme af vedvarende energi

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om taxikørsel mv.

Forslag. Lov om ændring af lov om taxikørsel mv. Færdselsstyrelsen Forslag Til Lov om ændring af lov om taxikørsel mv. (Etablering af kommunale fællesskaber) I lov om taxikørsel m.v., jf. lovbekendtgørelse nr. 517 af 24. juni 1999, som ændret ved 17

Læs mere

Vejledning. 1 Indledning Den 25. maj 2011 trådte den nye telelov 1 i kraft.

Vejledning. 1 Indledning Den 25. maj 2011 trådte den nye telelov 1 i kraft. Vejledning Februar 2012 Vejledning om tilsyn, rimelige anmodninger og alternativ tvistbillæggelse i forhold til den sektorspecifikke konkurrenceregulering på teleområdet 1 Indledning Den 25. maj 2011 trådte

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.:

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2017-0358 Klager: Jonas Bock Nielsen Immanuelsvej 3, 1. 6000 Kolding Danmark Indklagede: Casper Steinhauer Munkeskovvej 3 A Årløse 4690 Haslev Danmark Parternes påstande:

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.:

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2019-0057 Klager: PAPIRULD DANMARK A/S Brødeskovvej 40, Hammersholt 3400 Hillerød Danmark v/ Advokat Annemette Ellermann Indklagede: CBC A/S Vorgodvej 1, Barde 6920 Videbæk

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.:

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2017-0139 Klager: Preben Bang Henriksen Horsevænget 3 9000 Aalborg Danmark Indklagede: Guo Liyan Zi ni zhen xi liang cun nan an 14hao Fujian 363100 LONG HAI SHI Kina

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.:

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2018-0502 Klager: The Fellow Company IVS Gydevang 39 3450 Allerød Danmark Indklagede: John Fellow Præstevænget 24 5800 Nyborg Danmark Parternes påstande: Klagerens påstand

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.:

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2014-0186 Klager: Kranz & Ziegler A/S Ryttervej 59 5700 Svenborg Indklagede: Rasmus Internetpower Vognporten 341-14 2620 Albertslund Parternes påstande: Klagerens påstand

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.:

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2018-0587 Klager: Ældre-partiet Topshøj 2 5631 Ebberup Danmark Indklagede: Jørgen Einar Mikkelsen Nørregade 36 9370 Hals Danmark Parternes påstande: Klagerens påstand

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.:

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2017-0064 Klager: BEESITE ApS Lystrupvej 227 8520 Lystrup Danmark Indklagede: GN Triova ApS Råsøvej 23 Hjelmsølille 4160 Herlufsmagle Danmark Parternes påstande: Klagerens

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.:

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2015-0012 Klager: Medarbejderferie ApS Nørregade 61 6600 Vejen v/advokat Kasper Stjernegaard Indklagede: 2match v/kim Jespersen Rahbæks Allé 6 6650 Brørup Parternes påstande:

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.:

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2018-0505 Klager: Den Hielmstierne-Rosencroneske Stiftelse Viadukt Alle 11 2900 Hellerup Danmark Indklagede: Domain Rights Limited Dept 886 43 Owston Road Carcroft DN68DA

Læs mere

Ændringsforslag. til 2. behandling af. Forslag til udbudslov

Ændringsforslag. til 2. behandling af. Forslag til udbudslov Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2014-15 L 164 Bilag 13 Offentligt Ændringsforslag stillet den {FREMSAT} Ændringsforslag til 2. behandling af Forslag til udbudslov Af erhvervs- og vækstministeren 1)

Læs mere

H Ø R I N G O V E R U D K A S T T I L L O V O M Æ N D R I N G A F L O V O M F O R S V A R E T S E F T E R R E T N I N G S T J E N E S T E

H Ø R I N G O V E R U D K A S T T I L L O V O M Æ N D R I N G A F L O V O M F O R S V A R E T S E F T E R R E T N I N G S T J E N E S T E Forsvarsministeriet fmn@fmn.dk W I L D E R S P L A D S 8 K 1 4 0 3 K Ø BENHAVN K T E L E F O N 3 2 6 9 8 8 8 8 L O M J @ H U M A N R I G H T S. D K M E N N E S K E R E T. D K J. N R. 5 4 0. 1 0 / 3 1 801/

Læs mere

Information om tavshedspligt og inhabilitet til nye bestyrelsesmedlemmer og suppleanter i Frederik Barfods Skoles bestyrelse

Information om tavshedspligt og inhabilitet til nye bestyrelsesmedlemmer og suppleanter i Frederik Barfods Skoles bestyrelse Hvornår har man tavshedspligt? I henhold til friskolelovens 5 stk. 8 gælder Forvaltningslovens kapitel 8 om Tavshedspligt for bestyrelsen, skolelederen, andre ansatte samt tilsynsførende. Se Frederik Barfods

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.:

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2016-0041 Klager: QBIC IVS Fælledvej 17 7600 Struer Indklagede: ALSCC Lykkevej 26 6440 Augustenborg Parternes påstande: Klagerens påstand Indklagede tilpligtes at overdrage

Læs mere

Bemærkningen giver således ikke anledninger til ændringer af lovforslaget.

Bemærkningen giver således ikke anledninger til ændringer af lovforslaget. Børne- og Undervisningsudvalget 2011-12 L 74 Bilag 1 Offentligt Sagsnr.: 193.47H.271 Høringsnotat Forslag til Lov om ændring af lov om friskoler og private grundskoler m. v., lov om folkehøjskoler, efterskoler,

Læs mere

Kontraktbilag 3. Databehandleraftale

Kontraktbilag 3. Databehandleraftale Kontraktbilag 3 Databehandleraftale 1. DATABEHANDLERAFTALENS OMFANG OG FORMÅL Formålet med behandlingen af personoplysninger er overordnet set at drive en iværksætterpilotordning som nærmere fastlagt i

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: R

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: R KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2017-0249-R Klager: Adnan Arshad Rådhusvej 8 2920 Charlottenlund Danmark Indklagede: Asbjørn Høj Lystbådehavnen 472 8700 Horsens Danmark Parternes påstande: Klagerens

Læs mere

Folketingets ombudsmands kompetence over for flygtningenævnet

Folketingets ombudsmands kompetence over for flygtningenævnet Folketingets ombudsmands kompetence over for flygtningenævnet Udtalt over for flygtningenævnet, at der efter min opfattelse ikke var tilstrækkelige holdepunkter for at antage, at det ved gennemførelsen

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.:

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2014-0145 Klager: Simon Strøm Pedersen Villumhøj 17 8831 Løgstrup Indklagede: Bo Strøm ApS Margrethehåbsvænget 11 4000 Roskilde Parternes påstande: Klagerens påstande

Læs mere

KOMMENTERET HØRINGSOVERSIGT

KOMMENTERET HØRINGSOVERSIGT Retsudvalget 2011-12 L 6 Bilag 1 Offentligt Lovafdelingen Dato: 24. oktober 2011 Kontor: Formueretskontoret Sagsbeh: Rasmus Linding Sagsnr.: 2011-7002-0002 Dok.: 228365 KOMMENTERET HØRINGSOVERSIGT om forslag

Læs mere

Ankestyrelsens brev til en virksomhed. Henvendelse vedrørende Ishøj Kommune

Ankestyrelsens brev til en virksomhed. Henvendelse vedrørende Ishøj Kommune Ankestyrelsens brev til en virksomhed 2017-45299 Dato: 14-11-2017 Henvendelse vedrørende Ishøj Kommune Ishøj Kommune har på A s foranledning den 28. juni 2017 sendt sagen vedrørende kommunens afgørelse

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.:

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2018-0616 Klager: Morten Paulsen Styrmandsvej 14 2660 Brøndby Strand Danmark Indklagede: Redspot Limited Suite 1, 1st floor, 5 Secretarys Lane GX11 1AA Gibraltar Gibraltar

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.:

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2018-0755 Klager: Randers Alevi Kultur Center Glentevej 1 A 8930 Randers NØ Danmark v/feramuz Acar Indklagede: [A] [A s adresse] Parternes påstande: Klagerens påstand

Læs mere

Stk. 3. Enhver skriftlig henvendelse om sagen, herunder indgivelse af svarskrift, skal ske på klagenævnets sagsportal.

Stk. 3. Enhver skriftlig henvendelse om sagen, herunder indgivelse af svarskrift, skal ske på klagenævnets sagsportal. FORRETNINGSORDEN fastsat af Klagenævnet for Domænenavne i henhold til 3 i vedtægt for Klagenævnet for Domænenavne, jf. lov nr. 164 af 26. februar 2014 om internetdomæner (domæneloven) Indgivelse af klage,

Læs mere

Videregivelse af helbredsoplysninger til politiet og kravet om forsøg på at indhente samtykke

Videregivelse af helbredsoplysninger til politiet og kravet om forsøg på at indhente samtykke Den indledende sagsbehandling i sager om udsættelse af straf mv. Videregivelse af helbredsoplysninger til politiet og kravet om forsøg på at indhente samtykke En advokat klagede for en borger over at Direktoratet

Læs mere

BILAG 14: DATABEHANDLERAFTALE

BILAG 14: DATABEHANDLERAFTALE BILAG 14: DATABEHANDLERAFTALE Side 1/9 Aftale om databehandling mellem Kunden og Leverandøren Side 2/9 Vejledning: [Dette bilag kan ikke ændres af tilbudsgiver. Bilaget udgør således i sin helhed et mindstekrav

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.:

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2018-0537 Klager: Stig Nielsen Sortsøvej 27 2730 Herlev Danmark Indklagede: Karl-Oskar Fosshaug Osterdalsveien 174 9360 Bardu Norge Parternes påstande: Klagerens påstand

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.:

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2018-0396 Klager: MILJØCENTER1 A/S Bautavej 1A Hasle 8210 Aarhus V Danmark Indklagede: Malin Svensson Sandstensvagen 3 25284 Helsingborg Sverige Parternes påstande: Klagerens

Læs mere

Klagen har efter anmodning fra klageren og med Finanstilsynets samtykke været tillagt opsættende virkning under ankenævnets behandling af sagen.

Klagen har efter anmodning fra klageren og med Finanstilsynets samtykke været tillagt opsættende virkning under ankenævnets behandling af sagen. Kendelse af 3. maj 2001. 00-189.505. Klagerens virksomhed var omfattet af lov om forsikringsmæglervirksomhed. 1 i lov om forsikringsmæglervirksomhed. (Suzanne Helsteen, Connie Leth og Vagn Joensen) Advokat

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.:

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2014-0033 Klager: Jesper Schmidt Hedelyparken 27, 1. th. 2670 Greve Indklagede: GmbH tellm Berlin, Berlin 10119, Germany 10119 Berlin Germany Parternes påstande: Klagerens

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.:

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2019-0040 Klager: Carsten Garde Eilertsen Parkvej 2, 9. tv. 4700 Næstved Danmark Indklagede: Abznet.dk Knudrisgade 32 8000 Aarhus C Danmark Parternes påstande: Klagerens

Læs mere

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.:

KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE. J.nr.: KLAGENÆVNET FOR DOMÆNENAVNE J.nr.: 2017-0269 Klager: Mathias Sørensen Skovvej 4291 Ruds Vedby Indklagede: Dounia Latrache Gulkløvervænget 24 2625 Vallensbæk Parternes påstande: Klagerens påstand Registreringen

Læs mere

E-MÆRKETS RETNINGSLINJER

E-MÆRKETS RETNINGSLINJER Formål og anvendelsesområde Enhver e-mærket webshop er forpligtet til at overholde e-mærkets retningslinjer samt gældende ret. e-mærket påser, at retningslinjerne samt intentionerne bag mærket overholdes

Læs mere

HØRINGSNOTAT. Høringssvarene har berørt følgende punkter:

HØRINGSNOTAT. Høringssvarene har berørt følgende punkter: HØRINGSNOTAT Kontor/afdeling Center for tele Dato 7. januar 2016 J nr. 2015-5739 Opdateret høringsnotat vedrørende udkast til forslag til lov om ændring af lov om radiofrekvenser og om ophævelse af lov

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om Offentlig Digital Post

Forslag. Lov om ændring af lov om Offentlig Digital Post Lovforslag nr. L 136 Folketinget 2015-16 Fremsat den 25. februar 2016 af finansministeren (Claus Hjort Frederiksen) Forslag til Lov om ændring af lov om Offentlig Digital Post (Bemyndigelse til at fastsætte

Læs mere