M/F Ærøsund og Motortorpedobådene September 2015

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "M/F Ærøsund og Motortorpedobådene 18-20 September 2015"

Transkript

1 M/F Ærøsund og Motortorpedobådene September 2015 Sænket d. 5 Oktober 2014 Gps. Pos. 55,02 06 N 10,27 24 Ø. Med på turen var: Mette Kehlet, Jane Kallestrup, Natacha Bamberg, Thomas Heider, Jørgen Bek, Rasmus Sommer, Orla Haagaard og Gregers Pedersen

2

3 Sommerhuset lejet gennem Dansommer Ærøsund og motortorpedobådene september 2015 Fredag: Afgang fra Vestre Strandalle kl 17:00. men Natacha, Jane Thomas og Gregers. Ankomst ca. kl 19:30 hvor Jørgen, Orla, Mette og Rasmus var ankommet tidligere. Jørgen og Orla havde båden med. Mette, Rasmus, Jørgen og Orla havde allerede været i vandet om eftermiddagen ud for huset vi havde lejet. Aftensmaden bestod af kyllingestykker fra den medbragte grill. Lørdag: Morgenmad kl ca. 8:00 Afgang mod Ballen Havn hvor båden blev sat i vandet og udstyr blev klargjort til første dyk på Ærøsund færgen.

4 Båden sættes i vandet i Ballen Havn Pris for at isætning og optagning af båd er 75,00 Der betales også 20 kr. pr. person for brug af toilet og vand til skylning af udstyr Beløbet lægges i kuvert i toiletbygningen før båden sættes i Båden ved kaj.

5 Samling af udstyr. Første hold, kl.10:30 var Natacha, Thomas, Jane og Gregers. Jørgen sejlede båd og Orla var med. Sigtbarheden var 4-5 meter men der var en del strøm der var nordgående. Ærøsund ligger på 18,5 meters dybde Flot begroning af hele vraget udvendig med små muslinger. Andet hold var Jørgen, Orla, Mette og Rasmus. Gregers sejlede båden og Thomas var med. Frokosten bestod af pølser og brød.

6 Orla holder øje med grillen Første hold andet, andet dyk kl. ca 14:00 var Natacha, Thomas, Jane og Gregers. Andet hold andet dyk var Jørgen, Orla, Mette og Rasmus. Gregers sejlede ud og Jane sejlede tilbage til Ballen Havn. Derefter skylning af udstyr og pakning af bil, optagning af båd før turen gik tilbage til huset. Efter hjemkomsten til huset skulle det fylder flasker inden turen gik til Jettes dinner hvor aftensmaden blev indtaget. Hjem» Havne» Svendborgsund Ballen Havn 55º 02,5' N 10º 28,4' E Skrevet af root, Ons, :39 Svendborgsund Ballen havn svendborgsund vestballen Havn er beliggende i landlige omgivelser i Egebjerg Kommune overfor Skarø ved vestlige indsejling til Svendborgsund. Ballen Havn er en privathavn, som ejes og drives af Ballen Havneforening. Der er 64 pladser i havnen, som tidligere var et fiskerleje. Havnen kan anløbes dag og nat med moderat fart. 100m W for havnen ligger den idylliske Syltemade Å. Der er en sti på ca. 3 km. langs åen i et smukt, kuperet terræn. Badestrand lidt W for havnen. Ejer: Privatejet Ballen Havneforening. Formand Robert Havelinn Degnevangen Vester Skerninge telefon Havnefoged: Tlf (Selvafregning ved klubhuset) Åbningstider: Største skibe der kan anløbe havnen er ca.: længde 15 m og bredde 4 m. Forskellen mellem middelhøjvande og middellavvande er 0,4 m.. Omslag fra hård W-lig vind til hård E-lig vind kan give ca. 1 m højvande og hård W-lig vind ca. 1 m lavvande. Fyr med rødt, fast lys på W-molens hoved. Molehovederne er belyst. Ankerplads E og W for havnen. Bemærk kablet til Skarø, som er afmærket med båker. Se strømtabel. Oversigtskort Takster pr. døgn: År 2015 Længde: Takst Kr. Under 10 m. 75,- Pr.person 20,-

7 Fyldning af flasker Og aftensmaden hos Jettes burger inde i Svenborg En velvoksen burger på 300 gram

8 Ærøsund sænkes 5. oktober Gps. Pos. 55,02 06 N 10,27 24 Ø. Engang var Ærøsund fast bindeled mellem Ærø og Svendborg. Men snart skal den gamle færge ud på sin sidste rejse, og vil kun få besøg af mennesker iført dykkerudstyr. Læs også: Video: Ærøsund invaderet af dykkere Den 15. august 1999 sejlede Ærøsund sine sidste ture mellem Ærøskøbing og Svendborg efter at have sejlet i det sydfynske øhav siden Lige nu ligger den til kaj ved Frederiksøen i Svendborg som et spøgelsesskib. Læs også: Kæmpe interesse for at dykke ved Ærøsund - Det har været længe undervejs, men nu nærmer vi os kulminationen på projektet, siger Jens Øyås Møller, der har været projektleder de sidste to et halvt år. Al elektronik, inventar, motor og og mekaniske dele er gennem de seneste seks uger systematisk blevet fjernet, så Ærøsund kan sænkes ned på havbunden ud for Ballen som et kunstigt rev til glæde for dykkere og dyreliv. - Det har jeg det rigtigt godt med, for den afskallede færge viser, hvor gode vi har været til gøre den klar som en kunstigt rev, siger Jens Øyås Møller. Læs også: Dykkere inspicerer Ærøsund Kampen for at få lov til at sænke Ærøsund har taget to år, men det har været det hele værd, mener projektlederen. - Svendborg får en fantastisk attraktion. Det bliver en naturpark på havets bund, hvor skroget bliver dækket med muslinger, anemoner og tang. Det kommer hele byen til gode, siger Jens Øyås Møller. 5. oktober sejler Ærøsund så ud på sin sidste sejlads, og vil blive sænket 600 meter fra 10 km sydvest for Svendborg. Sænkningen vil foregå i tidsrummet kl Link til kilde:

9

10

11

12

13

14 Notat Svendborg/ JØM Fakta vedrørende sænkningen af M/F Ærøsund Hvad er formålet med at etablere et kunstigt rev? Sænkningen af M/F Ærøsund tjener flere formål. Forbedre naturen ved at skabe et nyt rev i et vandområde, hvor det er fagligt anerkendt, at der er mangel på revformationer. Skabe unik ramme om sikker dykkeruddannelse i vragdykning og vragpenetration. Efterspurgt af klubber og private kursusudbyder og vil være eneste sted i Danmark. Stimulere en tiltrængt lokal erhvervsudvikling indenfor kystturismeområdet ved at tiltrække nationale og internationale dykkerturister - særligt i ydersæsonen Formidle lokal maritim kulturhistorie på en nytænkende måde. Dette er ikke et primær formål, men det har haft afgørende betydning for projektet, at det nedsænkede fartøj har en stærk kulturhistorisk tilknytning til området. Er sænkningen af M/F Ærøsund en del af en større strategisk udvikling? De fire kommuner samarbejder og investerer hvert år mange penge i at indløse turismepotentialet i Det Sydfynske Øhav. Igennem organisationen Naturturisme I/S investeres alene i 2013 og -14 omkring 40 mio. kr. i udviklingen. Den største satsning af sin art i Danmark og helt i tråd med regeringens nye Vækstplan for dansk turisme. Projektet er en del af strategien for de fire kommuners samarbejde og fokus på naturturismen. Projektet er konkret funderet i en tværkommunal friluftsstrategi for Det Sydfynske Øhav, der skal gøre området til Danmarks bedste maritime friluftsområde. Projektet er også et væsentligt element i et nystartet samarbejde med Lillebæltområdet kaldet Diving Denmark. Herigennem vil vi udvikle og markedsføre Danmark som et attraktivt dykkerområde, der kan tiltrække turister uden for sæsonen. Dette partnerskab består både af private virksomheder og offentlige aktører. Vil det kunstige rev gavne naturen? Det er alment kendt blandt fiskere og dykkere, at både stenrev og kunstige rev tiltrækker store mængder af både plante- og dyreliv. De oplever, at disse rev kan fremstå, som naturoaser på en ellers gold bund. Men hvad siger videnskaben på området. 2 Jvnf. den faglige rapport der ligger omkring netop dette spørgsmål som gennemgår den videnskabelige litteratur kan der konkluderes: - Etablering af rev har en gavnlig effekt på biodiversiteten. - Der kan ikke påvises en forskel på stenrev og kunstige rev. At etablere stenrev er et velkendt middel til at fremme biodiversiteten i også danske farvande.

15 Der er givet tilladelse til stenrev som er mindre end det kunstige rev i øhavet, men den begrundelse, at det Gavner biodiversiteten. Eksempelvis et stenrev ved Als. Der er givet tilladelse til kunstige rev i Limfjorden med samme begrundelse om en positiv effekt for biodiversiteten. Rev er en selvstændig beskyttet naturtype under Natura2000, og udgør udpegningsgrundlaget for flere Natura2000 områder, herunder Det Sydfynske Øhav. Vil sænkningen af M/F Ærøsund kunne bidrage til lokal erhvervsudvikling? Grundet størrelse og geografisk placering vil M/F Ærøsund blive fyrtårn for Danmark som attraktivt dykkerområde. Projektet vil give øhavsområdet stor opmærksomhed og åbne markedet for dykkerturister fra Danmark, og vores nabolande, eksempelvis Tyskland. Der findes ca danske flaskedykkere, for hvem vraget vil være en national hovedattraktion. I Tyskland findes mere end 1.5 mio. certificerede flaskedykkere, og Danmark er kendt som et let tilgængeligt rejsemål. Lillebæltsområdet har i forvejen besøg af mange tyske dykkerturister, og med en nedsænket M/F Ærøsund skabes et stærkt regionalt dykkerprodukt og en kraftig synergi imellem de to områder. Det statsstøttede Videncenter for Kystturisme skriver at Sænkningen af M/F Ærøsund vil skabe en række nye unikke aktivitetsmuligheder, og herved medvirke til at realisere turismepotentialet ved de sydfynske kyster. Naturturisme I/S har allerede modtaget en lang række henvendelser fra private virksomheder i turist- og oplevelseserhverv, som ser et meget stort vækstmæssigt potentiale i projektet. Det fynske turismeudviklingsprojekt Destination Fyn bakker op om projektet og ser væsentlige muligheder for de private virksomheder. Studier udført på sammenlignelige projekter i blandt andet England, Canada og USA viser, at kunstige rev skaber betydelige turismeindtægter til lokalområderne1. 1 Enemark, T. 2001: The Tourism Aspects of Artificial reefs: The nine fundamental lessons. Artificial Reef Society of British Columbia. Hazen and Sawyer 2001: A socioeconomic study of reefs in southeast Florida, NOAA, USA. South West Economic Centre, March 2003: An assessment of the Socio-Economic Impact of the Sinking of HMS Scylla. Report prepared for the South West Regional Development Agency by the South West Economic Centre, University of Plymouth. Hvad med miljøskadelige stoffer? 3 Naturturisme I/S har investeret i en grundig gennemgang og kemiske analyser af MF Ærøsunds bestanddele fra maling og fugemasse til skibsdæk og vægbeklædning. Den er gennemført af en ekspert på ophugning af skibe, som bl.a. har rådgivet EU omkring deres bekendtgørelse på området. Der er altså tale om en person, som har indgående kendskab til hvilke miljøskadelige stoffer et skib kan tænkes at indeholde. På den konkrete baggrund har vi lavet en oprensningsplan, der adresserer alle miljøfarlige stoffer på skibet. Denne plan går videre i oprensningen end de internationale retningslinier på området, og end det de faglige eksperter fra Cowi anbefalede i deres rapport. Oprensningsplanen for Ærøsund er baseret på laboratorieanalyser af alle muligheder problemmaterialer på skibet fra vinduesfuger til de forskellige typer af maling. I oprensningsplanen indgår en omfattende sandblæsning af skibet, fjernelse af olie, asbest, alle elektriske kabler og installationer mv. Eneste tilbageværende problematiske stof efter oprensningen er 5-10 kg bly. Blyet i malingen vil forekomme som blycarbonat, der har lav opløselighed i vand. Blyet er endvidere indlejret i malingsmatricen, hvilket nedsætter frigivelseshastigheden yderligere. Det vil primært sedimenterer over de næste 50 år omkring skibet. COWI har vurderet, at nedsænkningen af denne mængde bly ikke er forbundet med nogen risiko i forhold til vandkvalitetskravene for bly i havvand, som følge af den langsomme afgivelse fra M/F Ærøsund af bly, samt den betydelige og hurtig fortynding heraf som følge af strømmen i det omgivende farvand. Alene Egsmade rensningsanlægget i Svendborg udleder årligt omkring 15 kg bly. Kan der gives tilladelse til nedsænkningen? Lovgivningen på området rummer i dag mulighed for at give en tilladelse til nedsænkningen. Europæiske regler forhindrer ikke dette. Det er et bærende princip i den danske lovadministration, at der, også i sager om arealanvendelse, foretages en samlet afvejning af fordele og ulemper. Den meget begrænsede mængde bly skal altså afvejes i forhold til de øvrige positive effekter omkring biodiversitet, uddannelse og erhvervsudvikling. Hvad siger omverdenen til nedsænkningen? Projektet nyder opbakning fra en lang række organisationer fra Danmarks Naturfredningsforening til

16 erhvervsfiskerne. Svendborg kommunes byråd har behandlet sagen og bevilliget penge til projektet. Der er en stor lokal interesse for projektet. Vi har oplevet stor positiv interesse omkring projektet. Der er en Efter vores vurdering mindre gruppe, som ønsker M/F Ærøsund bevaret som flydende skib/museum. 4 En nedsat lokal gruppe bestående af museum, fagfolk mv. måtte for år tilbage opgive denne tanke. Dette ville kræve en for stor investering pga. tilstand. Siden da er begge motorer, drivakslens mv. pillet ud af skibet, og forfaldet er tiltaget yderligere. Vil denne nedsænkning medføre at alle udtjente danske færger nu dumpes på havbunden? Dette projekt er forbundet med en udgift på tæt ved 2 mio. kr. som finansieres af lokale kommuner og fonde. Et salg af skibet til omsmeltning kan indbringe en indtægt. Der er altså ikke tale om en billig måde at skaffe sig af med udtjente skibe. Dette kan reguleres i administrationen af loven via de krav der stilles til oprensningen. Har der været en dialog mellem Naturturisme I/S og Naturstyrelsen i sagen? Nej. Skibet har heller ikke været besigtiget, undersøgt e.l. i forbindelse med sagsbehandlingen. Den 27. februar 2014 blev der afholdt et møde mellem Naturstyrelsen og Naturturisme I/S. Dette havde alene til formål at uddybe naturstyrelsens høringssvar. Der var ingen reel mulighed for en dialog sagen og herunder et eventuelt kompromis. Naturstyrelsen meddelte at der var truffet en principiel afgørelse i sagen om ikke at tillade nedsænkning af skibe. Indgår der statslige midler i projektet? Nej, projektet er finansieret af kommunale midler og midler fra FiskeriLAG. 1 Foto: Brian Krause. Fakta vedrørende projektet om sænkningen af M/F Ærøsund Data på vraget Længde: 55,26 meter Bredde: 9,32 meter Højde uden master: 13 meter. Formål med at sænke M/F Ærøsund Forbedre naturen ved at skabe et nyt rev i et vandområde, hvor det er fagligt anerkendt, at der er mangel på revformationer. Skabe unik ramme om sikker dykkeruddannelse i vragdykning og vragpenetration. Efterspurgt af klubber og private kursusudbyder og vil være eneste sted i Danmark. Stimulere en tiltrængt lokal erhvervsudvikling indenfor kystturisme ved at tiltrække nationale og internationale dykkerturister - særligt i ydersæsonen. Formidle lokal maritim kulturhistorie på en nytænkende måde. Regional og lokal udvikling

17 De fire kommuner samarbejder og investerer hvert år mange penge i at indløse turismepotentialet i Det Sydfynske Øhav. Dette gøres blandt andet igennem organisationen Naturturisme I/S, som også har varetaget projektet omkring sænkning af M/F Ærøsund. Projektet er en del af strategien for de fire kommuners samarbejde og fokus på naturturismen. Projektet er konkret funderet i en tværkommunal friluftsstrategi for Det Sydfynske Øhav, der skal gøre området til Danmarks bedste maritime friluftsområde. Projektet er også et væsentligt element i samarbejdet med Lillebæltområdet kaldet Diving Denmark. Herigennem vil vi udvikle og markedsføre Danmark som et attraktivt dykkerområde, der kan tiltrække turister uden for sæsonen. Dette partnerskab består både af private virksomheder og offentlige aktører. M/F Ærøsund og den marine natur Bunden på nedsænkningslokaliteten var præget af lav biodiversitet, og nedsænkningen af M/F Ærøsund vil tjene som egnet fast substrat for kolonisering af en række planter og dyr i et område, hvor der er mangel på naturligt forekomne rev. Skibets størrelse og udformning med mange rum og gemmesteder, gør vraget til et meget velegnet leve- og ynglested for mange dyrearter. En nedsænket M/F Ærøsund vil ikke alene forbedre biodiversiteten i lokalområdet. Som ny rev-biotop vil den med al sandsynlighed indgå som en del af et større netværk af biotoper for koloniserende revorganismer. Denne trædesten- mekanisme er velkendt fra den terrestiske natur, og bruges netop som argument for at små lokale naturområder kan have både regional- og endda national betydning 2 Ud over at skabe et kunstigt rev med M/F Ærøsund har Naturturisme I/S planer om genetablering af stenrev i Det Sydfynske Øhav. Miljøoprensning og dykkersikring: Forud for nedsænkningen gennemgik M/F Ærøsund en radikal miljøoprensning og dykkersikring. Miljøoprensningen fulgte anvisninger fra en rapport udarbejdet af COWI, på baggrund af analyser af alle færgens bestanddele. Her blev der fjernet følgende genstande: Motorer, stempler, skruer, skrueaksler, brændstof, olie og smøremidler. Vinduer og gummilister, linoleum fra gulve, isoleringsmateriale og døre. Fliser, vaske, toiletter, møbler og køkkenmaskiner. Asbest, kabler, blyballast, elektronik og hydraulik, træbelægning og fuger fra vogndæk. TBT holdig bundmaling og tjære fra sider og vægge i sidesaloner og rum under dæk. Al løs maling og størstedelen af færgens ydre malingsmatrise. Udskæring af større huller i skibets dæk, sider og skot til dykker exit, og fjernelse af udvalgte trapper og vægge. I alt blev der fjernet langt over 100 tons, incl. motorerne som nu er i drift på den anden side af kloden. Efter endt oprensning blev færgens bund tilført mere end 300 tons søsand for at trimme og stabilisere. Sænkningen Den kontrollerede nedsænkning blev foretaget af Danmarks største og mest erfarne undervandsentreprenør, JD Contractors. Med fartøjerne Naja og Marcos bugserede de M/F Ærøsund fra kajen i Svendborg havn og til nedsænkningsstedet. Her blev M/F Ærøsund lagt i 4 store ankre, hvorefter den blev pumpet fuld af vand fra det specialudrustede fartøj Marcos. Inden nedsænkningen blev ankerbøjer monteret og klargjort på for- og agterdæk af M/F Ærøsund. Efter nedsænkningen blev færgen gennemgået af erhvervsdykkere fra JD Contractors. Ærøsund Værft: Husumer Schiffswerft Inh., Gebrüder, Kröger, Husum, Vesttyskland. Nybygning nr IMO nummer: Søsat: 19. marts, Leveret: 25. maj, Navne

18 Ærøsund (25. maj, maj, 2005) Ærøsund II (10. maj, oktober, 2014) Ruter Ærøskøbing - Svendborg (maj, august, 1999) Charter (17. august, ) Dykkermål ved Ballen (Fyn) (5. oktober, ) Rederier Dampskibsselskabet Ærø, Ærøskøbing, Danmark (25. maj, januar, 1995) Charter: Det Ærøske Færgetrafikselskab (DÆF), Danmark (1. januar, august, 2000) Danartist / Frank Steen, Danmark (17. august, april, 2005) Svendborg Shipping Management ApS, Svendborg, Danmark (11. april, marts, 2010) Tonny Madsen A/S, Svendborg, Danmark (16. marts, oktober, 2014) Særlige begivenheder : Oplagt i Svendborg. 6. december, 2013: Ærøsund II rev sig under stormen løs og stødte sammen med flydedokken i Svendborg. Både dok og færge fik skader, men ingen af dem tog vand ind. 4. oktober, 2014: Ærøsund blev sammen med prammen Marcos slæbt fra Svendborg til en position 600 meter fra land ved Ballen (Fyn) af slæbebåden Naja. 5. oktober, 2014: Kl. 14 begyndte man at pumpe vand om bord i den gamle førge. Præcis en time senere sank færgen. Sænkningen blev overværet af tusindvis af mennesker på land og om bord på hundredvis af både. Supplerende oplysninger Kaldesignal OWIE (25. maj, oktober, 2014) Flag Danmark (25. maj, oktober, 2014) Hjemsted Dimensioner Længde overalt: 54,75 m, Bredde: 9,88 m, Dybgang: 2,51 m (25. maj, 1960) Tonnage BRT: 395,51, NRT: 168,59 (10. juni, 1960) BT: 873, BRT: 395,51, NT: 396 (22. november, 1994)

19 Kapacitet 400 passagerer, 40 personbiler, 1 jernbanespor, 54,75 m spor Fart Fart: 13 knob Maskineri 2 stk. MAU423 MaK diesel, 800 hk ( ) 2 stk. TBD MWM diesel, 912 kw ( ) 2 stk. fastbladet propel Billeder af Ærøsund

20 Burger hos Jettes dinner Billeder af den nye Ærøsund færge

21 Søndag: Morgenmad kl. ca. 8:00 Afgang mod Troense Havn hvor båden blev sat i vandet. Billede af Troense Havn med slæbestedet Det koster 75,00 kr. for isætning og optagning af båd. Pengene lægges i postkasse på klubhuset. Derefter klargøring af udstyr, isætning af båd før turen gik til den fjerde motortorpedobåd. Første hold igen Natacha, Thomas, Jane og Gregers Jørgen sejlede båd og Orla var med. Efter lidt søgetid fandt vi motortorpedobåden. Jane og Gregers i først for at sondere hvor vraget lå i forhold til vraget. Det viste sig at ankerkæden lå lige hen over vraget. Sigtbarheden var ca.3.4 meter. Mtb nr. 4 ligger på ca 8-10 meters dybde Der blev lagt bøje så vi ikke skulle lede igen. Andet hold var igen var Jørgen, Orla, Mette og Rasmus. Gregers sejlede båd. Klokken var efterhånden blevet 14:30 og ingen syntes at der var værd at bruge tid på et dyk mere, så turen gik tilbage til huset hvor grillen blev startet op for at grille de resterende pølser. Derefter pakning af biler. Afgang fra huset ca. kl. 17:00

22 om nogle kapitler er sle Sportsdykkerklubben Delfinen

23

24 Torpedobådene i Lunkebugten (MTB-1 til 4) Delfinen i , er tyske "Schnellboote" af typen "S 68" som beskrevet her til højre. De lå ved værftet i Gl. Hestehauge for færdigudrustning med bl.a. maskingeværer, som derfor ikke var med, da de blev sænket. Her i januar 2009 kender vi positionen på 4 af de 8 MTB'er, der skulle være ialt. Der er også pålidelige beretninger om en 5., som skulle være helt nedsprængt, og vedholdende rygter om en 6. i fin stand. Alle 4 MTB-vrag ligger inden for et lille område (under 1 kvadratkilometer) i Lunkebugten på 9-12 meters dybde. De er velegnede for begyndere pga. den lave vanddybde og det beskyttede farvand, hvor der også kun sjældent er strøm af betydning. Den manglende strøm betyder til gengæld også, at bunden er af meget let slam, som hvirvles op ved den mindste påvirkning og ikke bliver skyllet væk igen. Sportsdykkerklubben Delfinen MTB-1 (55 00'790 N, '641 E)

25 Står ret op på bunden og var oprindeligt næsten helt intakt. Den er nu temmelig afpillet, og dele af den er bjærget til brug ved restaurering af en tilsvarende båd i England. Panserkalot set indefra MTB-2 (55 01'012 N, '056 E) Står med agterenden godt begravet i Lunkebugtens dynd, så stævnen peger ca. 15 opad. Udkigs-rude med panser-skodde Luge med ulk MTB-3 (55 00'956 N, '959 E) Torpedorørene har været sprængt af i mange år, og lå ved siden af vraget. Det bagbords forsvandt i samtidig med der blev bjærget dele af 1'eren. Torpedo-affyringsmekanisme MTB-4 (55 00'810 N, '133 E) De forreste 2/5 (fra lige agten for broen) ligger intakt med kraftig hældning til stb. Resten er nedsprængt, så dele som f.eks. udstødningsmanifolderne fra motorerne ligger flot til skue på bunden agten for broen. Torpedorørene: Indersiden med sønelliker - forenden med lukkemekanisme - og her med dykker Historie Bådene sænkes: Lars-Erik S. Larsen fra Delfinen har været nede og grave lidt i arkiverne på Svendborg Bibliotek. Han har fundet følgende fra "Sydfyns Social-Demokrat", den 8. maj 1945: Tyskerne sænkede 8 hurtigbaade i Lunkebugten sidste nat Søndag aften i timerne lige før midnat hørtes der over Sydfyn og Øerne dumpe detonationer der tilkendegav, at noget skete i de nærmeste farvande, man hvad det var, Sportsdykkerklubben Delfinen kunde man ikke regne ud, eftersom det jo ikke kunde være de kendte drøn af bomber. Da frihedskæmperne, som andet steds omtalt, var i højeste eredskab, blev detonationeme straks sat i forbindelse hermed. Det kan nu fastslås som en kendsgerning at det var tyskerne der har sænket deres hurtigbåde i løbet af de første nattetimer. Det vides at 12 af de hurtigbåde, der var stationerede ved Gl. Hestehauge er gået til søs, så vidt vides til Lunkebugten, men kun 4 af dem er kommet hjem igen. Derefter må man gå udfra at de 8 hurtigbåde er sænkede af deres besætning. besætningerne er antageligt gået i land med resterende hurtigbåde. Sådanne aktioner kendes fra andre danske byer, hvor tyskerne har ødelagt deres materiel eller sænket det til havets bund. Hvorvidt disse ødelæggelser falder i tråd med kapitulations-betingelserne, skal vi ikke kunne sige bestemt. Det kan endnu ikke siges hvornår tyskerne begynder at rykke ud af Svendborg, eller hvornår de vil forlade Langeland og andre steder på Sydfyn og Øerne, men der vil ikke fra dansk side blive ydet assistance for at komme bort. De biler og køretøjer de selv har køreklar får de lov at beholde, men frihedskæmperne har efter aftale overtaget alle de køretøjer der ikke

26 kan køre det vil sige bl.a. hele den park af molesterede biler der er opmagasineret på Viebæltet - hidhørende fra Østfronten. Ligeledes vil alle køretøjer, der nu er til reparation, og som endnu ikke er bragt i køreklar stand, blive overtaget af danskerne. Det menes, at tyskerne ad landevejen må begive sig til fods, eller de med hvad de har køretøjer se at komme frem til grænsen. Om der gives dem mulighed for at sejle herfra, kan ikke siges. Bådene bliver fundet: Fra "Fyns Amts Avis" 29/ med overskriften "Dykkere jubler over tysk vrag": *************************************************************** Die Schnellboot-Seite S-Både-- -Tender - Forskellig Gæstebog Hemmeligheden om de fire Motortorpedobåde I Marine-Forum 7/ skriver VAdm H. Frank under overskriften "Das Geheimnis der vier Schnellboote" (Hemmeligheden af de fire MTBer), at dykkere har fundet vragene af fire MTBer i en lille bugt i østen af den lille ø Tåsinge ved Svenborg (Danmark) i året 2010.

27 Han fortsætter, at på grund af kalotte-broen og afmålingerne det er entydig tyske MTBer af type 100. Siden de ligger tæt ved hinanden er det antagelig at de blev selv forsænket, som de manglende torpedoer viser hen til. Hemmeligheden er bare, så skriver VAdm Frank, hverken i de officiele akter af Krigsmarinen eller i den derhenhørende litteratur bliver ikke berettet om en selv forsænkning og hertil mangler også ingen MTBer i bevis-lister som eller dokumenterer nøjagtig tabe og udlevering hhv. vidergivning til sejrherrene. VAdm Frank formoder, at de måske kunne have våret bådene "S 229" - "S 232", som blev bygget på Schlichting-Værftet i Travemünde. Ifølge en oplysning af Marcus Schlichting var tilstanden af bådene: Bygge-Nr.1229 (S 229) Bygge-Nr.1230 (S 230) Bygge-Nr.1231 (S 231) Bygge-Nr.1232 (S 232) Ferdigmontagen manglede ellers avleveret fuldstændig før besætning ved fjenden Fertigmontagen manglede ellers afleveret fulstændig før besætning ved fjenden Efter stabelafløbning avleveret i ufærdig tilstand med alt tilbehør før besætning af fjenden Efter stabelafløbning avleveret i ufærdig tilstand med alt tilbehør før besåtning ved fjenden VAdm Frank skriver videre, at faren af Marcus Schlichting huskede, at bådene var blevet slæbet ind til Pötenitzer Wiek. Om bådene derefter blev hentet af ved Marinen viste han ikke. Det er mulig at bådene blev fllyttet til S-Båd-Skoledivisionen i Svendborg og at de der blev sænket uden officiel indføring i flåden. Den sidste kommanderende af S-Båd-Skoledivisionen, KKpt a.d. Klaus Feldt, kunde ikke huske nogen selv forsænkninger. Korv.Kapt. Klaus Feldt - Billede: Krigsmarinen Ifølge Hümmelchen havde bådene "S 307" til "S 314" stabelafløbning i året 1944 men blev aldrig indført i flåden. For bådene "S 315" til "S 321" er ingen stapelafløb dokumenteret, men i et radiotelegram som Englænderne decoderede er selvsænkningen af "S 316" blevert raporteret. Den videre skæbne af alle disse både er ikke dokumenteret, derfor kunne det også være muligt at det handlede sig om Lürssen-både. Men i øvrigt blev bådene "S 219" - "S 228" bygget ved Schlichting aldrig indført i flåden. Også deres skæbne er ikke dokumenteret. De otte S-Både synket i Lunkebugt befandt sig i Henry Rasmussen Yacht- og Baadeværft i Gammle Hestehage den til endudrustning. Danske kilder

28 giver Lürssen-Werft an som bygge-værft. Dermed synes det sikkert, at bådene tilhører den linie af både "S 307" til S" 321" som ikke mere blev indført i flåden. Også det bliver sagt i danske dykker reporter at motorene ikke befandt sig on bord, en yderlige bevis derfor at det ikke handlede sig om Schlichting-bygningene "S 219" bis "S 228". Sikkert er at danske dykkere har dykket op 4 til 5 propeller som er i privat ejendom. Videre ca. 21 propeller blev dykket op ligger ved danske dykkere, de er da ejendom af Langeland Museum. Propellerne befandt sig i maskinrummet af en S-båd eller pakket i trækasser på havets grund. Fra en af vragene kalotbroen blev bjærget og bragt til England hvor den blev brugt ved restaureringen af "S 130".

29 Propel middel aksel MB Billeder: Arkiv Flemming Hansen Propel bagbord-aksel MB Billede: Arkiv Flemming Hansen Beretninger af dykkere fra Tyskland og fra Danmark beviser at der er fire MTB-vrage i Lunkebugten på østkysten af den lille ø Tåsinge i det danske Øhav. To vrage blev sprængt i opdrag af de danske farvandsmyndigheder lige efter krigen.

30 Fire S-Båd-Vrage ved Langeland Torpedobådene i Lunkebugten ******************************************************************** Fra Frit Danmark. Se B. Fartøjer. Det kunne godt være motortorpedobådene. Bådene lå ved Henry Rasmussens værft til reparation inden de blev sænket

31

32

33

34 Links: Sommerhus: &NA=8&NC=0&wt.si_n=NormalSearchBookingFlow Rantzausminde havn: Jettes dinner: Sænkning af Ærøsund: Ærøsund før den blev ribbet: Sænkningen: Projekt beskrivelse:

35 hjemmeside.pdf Motortorpedobådene: Sportsdykkerklubben Delfinen ( Findes ikke mere) Gregers Pedersen Vestre Strandalle Risskov Tlf Mail. grpe@mail.tele.dk

Naturturisme I/S Abildvej 5A, 2. sal 5700 Svendborg. Att.: Jens Øyås Møller

Naturturisme I/S Abildvej 5A, 2. sal 5700 Svendborg. Att.: Jens Øyås Møller DEPARTEMENTET Naturturisme I/S Abildvej 5A, 2. sal 5700 Svendborg Att.: Jens Øyås Møller Dato J. nr. 29. november 2013 2013-2075 Transportministeriet Frederiksholms Kanal 27 F 1220 København K Telefon

Læs mere

Projektbeskrivelse Kunstigt rev i Det Sydfynske Øhav

Projektbeskrivelse Kunstigt rev i Det Sydfynske Øhav Indhold 1. Formål med anlægget... 2 2. Baggrund for anlægget... 2 3. Lokalitet... 3 Valg af lokalitet... 3 Forundersøgelse... 3 4. Miljøoprensning og nedsænkning af fartøj... 7 5. Forventet indvandring

Læs mere

Tekst & foto: Bifrost

Tekst & foto: Bifrost Tekst & foto: Bifrost Vi ville prøve at gentage turen til Polen helt op til Stettin, der hvor man tager mast af for at sejle ad floden op mod Berlin. Da vi i 1998 skulle ind i Polsk farvand sejlede man

Læs mere

Ærøskøbing Havn. Beliggenhed. Havnen. Dybder. Største skibe. Vandstand. Besejling. Sidste opdateringer Tekst: Plan 1:

Ærøskøbing Havn. Beliggenhed. Havnen. Dybder. Største skibe. Vandstand. Besejling. Sidste opdateringer Tekst: Plan 1: Udskrift fra www.danskehavnelods.dk den: 5-7-2016 Ærøskøbing Havn Sidste opdateringer Tekst: 11-11-2015 - Plan 1: 11-11-2015 Beliggenhed Farvandet S for Fyn, Ærø N-kyst 54 53,6'N 10 24,7'E - kort 152 Møllegab

Læs mere

Klik for at tilføje et foto. En uge I juni 2016

Klik for at tilføje et foto. En uge I juni 2016 En uge I juni 2016 I uge 25, var det lykkedes os at skrabe fridage sammen til en uges fri, som vi ville bruge på den store blå hylde. Laura og Mikael venter deres første barn omkring den 26. juni, så vi

Læs mere

Færgen ØEN grundstødning den 1. november 2006

Færgen ØEN grundstødning den 1. november 2006 Redegørelse fra Opklaringsenheden Færgen ØEN grundstødning den 1. november 2006 Færgen ØEN, grundstødt ved stenmolen ud for Mommark havn. Foto: Opklaringsenheden Faktuel information Færgen ØEN betjener

Læs mere

Svendborg Havn. Beliggenhed. Havnen. Dybder. Største skibe. Vandstand. Strøm. Sidste opdateringer Tekst: Plan 1:

Svendborg Havn. Beliggenhed. Havnen. Dybder. Største skibe. Vandstand. Strøm. Sidste opdateringer Tekst: Plan 1: Udskrift fra www.danskehavnelods.dk den: 4-3-2017 Svendborg Havn Sidste opdateringer Tekst: 2-12-2015 - Plan 1: 6-4-2016 Beliggenhed Farvandet S for Fyn, Svendborg Sund 55 03,4'N 10 36,9'E - kort 171 fotograferet

Læs mere

Kerteminde Havn. Beliggenhed. Havnen. Dybder. Største skibe. Vandstand. Sidste opdateringer Tekst: 8-6-2011 - Plan 1: 20-4-2016

Kerteminde Havn. Beliggenhed. Havnen. Dybder. Største skibe. Vandstand. Sidste opdateringer Tekst: 8-6-2011 - Plan 1: 20-4-2016 Udskrift fra www.danskehavnelods.dk den: 30-6-2016 Kerteminde Havn Sidste opdateringer Tekst: 8-6-2011 - Plan 1: 20-4-2016 Beliggenhed Storebælt, Kerteminde Bugt 55 27,1'N 10 40,1'E - kort 141 Havnen set

Læs mere

Beretning fra Limfjords Challenge 2014 (Mors rundt)

Beretning fra Limfjords Challenge 2014 (Mors rundt) Beretning fra Limfjords Challenge 2014 (Mors rundt) Preben og jeg deltog i år i turen rundt om Mors, også kaldet Limfjords Challenge. Det er en tursejlads i tre etaper, ca. 110 km lang. Det var en rigtig

Læs mere

Opgaver til kort 152

Opgaver til kort 152 Opgaver til kort 152 Søren Toftegaard Olsen Søren Toftegaard Olsen Skovvænget 16-B 7080 Børkop www.studienoter.dk Opgaver til kort 152 2. udgave 1. oplag Denne bog må ikke sælges eller ændres; men kan

Læs mere

Uddybende projektbeskrivelse. Ridestier på Sydfyn og Øerne

Uddybende projektbeskrivelse. Ridestier på Sydfyn og Øerne Uddybende projektbeskrivelse Ridestier på Sydfyn og Øerne Indledningsvis præsenteres partnerskabet Naturturisme I/S, og den udvikling som partnerskabet har besluttet at igangsætte på Sydfyn og Øerne. Dette

Læs mere

En tur til det græske øhav.

En tur til det græske øhav. Maj 2015 En tur til det græske øhav. Mange har sikkert prøvet at gå på en havnekaj sydpå, og set ind i den ene lækre båd efter den anden og tænkt, det må være dejligt at sidde i sådan en båd og sejle rundt

Læs mere

Min Far - en sømand i allieret tjeneste.

Min Far - en sømand i allieret tjeneste. Foredrag d. 6.02.2017. på Arkivet - et foredrag i samarbejde med Historie Aalborg Aftenens foredragsholder: Jens Aarlo Jensen. Min Far - en sømand i allieret tjeneste. Jens Jensen læste op fra sin fars

Læs mere

Nye færger til nye tider

Nye færger til nye tider Nye færger til nye tider Bedre miljø, høj stabilitet og god komfort Rederiet Færgen sætter i 20 to nye færger i drift på ruten Spodsbjerg Tårs. Skibene er bygget i Tyskland, og den nyeste teknologi er

Læs mere

Vision grønne færger. Eldrevne færger til Ærø. www.greenferries.dk

Vision grønne færger. Eldrevne færger til Ærø. www.greenferries.dk Vision grønne færger Eldrevne færger til Ærø www.greenferries.dk Visionen I stedet for tre store dieselfærger satses på mindre eldrevne færger med batteridrift og ladning fra vindstrøm. Alle Ærøs færger

Læs mere

Strandby Havn. Beliggenhed. Havnen. Dybder. Største skibe. Vandstand. Sidste opdateringer Tekst: Plan 1:

Strandby Havn. Beliggenhed. Havnen. Dybder. Største skibe. Vandstand. Sidste opdateringer Tekst: Plan 1: Udskrift fra www.danskehavnelods.dk den: 8-1-2012 Strandby Havn Sidste opdateringer Tekst: 11-5-2011 - Plan 1: 11-5-2011 Beliggenhed Kattegat, Ålbæk Bugt 57 29,7'N 10 30,2'E - kort 101 fotograferet juli

Læs mere

DYKKERSTI SYDFYNSKE ØHAV.

DYKKERSTI SYDFYNSKE ØHAV. DYKKERSTI SYDFYNSKE ØHAV. Skitse til projekt om oprettelse af en natur- og kultursti på bunden af Det Sydfynske Øhav. 1: Baggrund 2: Hvorfor Øhavet? 3: Formål 4: Indhold 5: Etablering 6: Drift 7: Omkostninger

Læs mere

Bogense Havn og Marina

Bogense Havn og Marina Udskrift fra www.danskehavnelods.dk den: 23-12-2016 Bogense Havn og Marina Sidste opdateringer Tekst: 7-9-2016 - Plan 1: 21-12-2016 Beliggenhed Lillebælt 55 34,0'N 10 04,7'E - kort 114 eller 151 fotograferet

Læs mere

Nye færger til nye tider

Nye færger til nye tider Nye færger til nye tider Bedre miljø, høj stabilitet og god komfort Rederiet Færgen (tidligere NFS) sætter i andet halvår af 2011 en ny færge ind på overfarten til Samsø fra Jyllandssiden. I begyndelsen

Læs mere

Uddybende notat til ansøgning om Nationalpark Det Sydfynske Øhav.

Uddybende notat til ansøgning om Nationalpark Det Sydfynske Øhav. Bilag 2 Marts 2012 Uddybende notat til ansøgning om Nationalpark Det Sydfynske Øhav. Med udpegningen af de hidtidige fem danske nationalparker er der skabt fokus på nogle af de største og mest karakteristiske

Læs mere

Ombygning og udvidelse af Lohals Havn på Nordlangeland. Projektbeskrivelse 2016

Ombygning og udvidelse af Lohals Havn på Nordlangeland. Projektbeskrivelse 2016 Ombygning og udvidelse af Lohals Havn på Nordlangeland. Projektbeskrivelse 2016 1 Indholdsfortegnelse Præsentation og historie... 3 Banjen... 4 Lohals / Hou... 5 Lohals Havn i dag... 6 Projektet... 7 Fremtidsønsker...

Læs mere

MOMMARK. Fra: Til: Aktivitet:

MOMMARK. Fra: Til: Aktivitet: 25.10.1921 25.10.1921 Kontraheret ved Nakskov værft for 649.414 kr som byggenummer 17 17.01.1922 17.01.1922 Køllagt på Nakskov værft 24.06.1922 24.06.1922 Søsat og navngivet MOMMARK ved Nakskov værft 04.08.1922

Læs mere

SJÆLLAND (1933) Fra: Til: Aktivitet:

SJÆLLAND (1933) Fra: Til: Aktivitet: 20.02.1932 20.02.1932 Kontraheret som nybygning nr 207 ved Helsingør Jernskibs- og Maskinbyggeri A/S 09.04.1932 09.04.1932 Køllagt på Helsingør værft 16.12.1932 16.12.1932 Afholdt afprøvning på prøveplan

Læs mere

Fiskeskib TINA ROSENGREN arbejdsulykke 23. august 2007

Fiskeskib TINA ROSENGREN arbejdsulykke 23. august 2007 Redegørelse fra Opklaringsenheden Fiskeskib TINA ROSENGREN arbejdsulykke 23. august 2007 TINA ROSENGREN ved kaj, billedet viser agterskibet med muslingeskrabere og rejste bomme Faktuel information TINA

Læs mere

Vejle Havn. Beliggenhed. Anmærkning. Havnen. Sidste opdateringer Tekst: Plan 1:

Vejle Havn. Beliggenhed. Anmærkning. Havnen. Sidste opdateringer Tekst: Plan 1: Udskrift fra www.danskehavnelods.dk den: 6-7-2016 Vejle Havn Sidste opdateringer Tekst: 4-5-2016 - Plan 1: 3-12-2014 Beliggenhed Lillebælt, Vejle Fjord 55 42,4'N 9 33,4'E - kort 157 Havnen og lystbådehavnen

Læs mere

Vi når Skillinge Hamn i frisk så frisk vind, at vi blæser inde i to dage. Vi nyder solen og sprayhoodens læ og ser på det lille hyggelige samfund.

Vi når Skillinge Hamn i frisk så frisk vind, at vi blæser inde i to dage. Vi nyder solen og sprayhoodens læ og ser på det lille hyggelige samfund. Skillinge Vi når Skillinge Hamn i frisk så frisk vind, at vi blæser inde i to dage. Vi nyder solen og sprayhoodens læ og ser på det lille hyggelige samfund. Skillinge var tidligere en betydningsfuld

Læs mere

BØLGEBRYDEREN. 27. årgang Medlemsblad for Sørup Havns Bådelav 1/2016. Læs inde i bladet:

BØLGEBRYDEREN. 27. årgang Medlemsblad for Sørup Havns Bådelav 1/2016. Læs inde i bladet: BØLGEBRYDEREN 27. årgang Medlemsblad for Sørup Havns Bådelav 1/2016 Læs inde i bladet: INVITATION TIL GENERALFORSAMLING SØREDNING I SVERIGE OG DANMARK ÅRETS ARRANGEMENTER 1 SØRUP HAVNS BÅDELAV Lindevej

Læs mere

Redegørelse om kollision mellem fiskeskibet SIMONE og containerskibet AURORA i Øresund den 29. oktober 2009.

Redegørelse om kollision mellem fiskeskibet SIMONE og containerskibet AURORA i Øresund den 29. oktober 2009. Redegørelse om kollision mellem fiskeskibet SIMONE og containerskibet AURORA i Øresund den 29. oktober 2009. SIMONE (Foto: Opklaringsenheden) AURORA (Foto: www.shipspotting.com / Willi Thiel) Faktuel information

Læs mere

Helsingør Havn. Beliggenhed. Havnen. Dybder. Største skibe. Sidste opdateringer Tekst: Plan 1:

Helsingør Havn. Beliggenhed. Havnen. Dybder. Største skibe. Sidste opdateringer Tekst: Plan 1: Udskrift fra www.danskehavnelods.dk den: 14-12-2018 Helsingør Havn Sidste opdateringer Tekst: 28-9-2018 - Plan 1: 5-5-2017 Beliggenhed Sundet 56 02,1'N 012 37,1'E - kort 131 fotograferet august 2018 Havnen

Læs mere

Avedøreværkets Havn. Beliggenhed. Havnen. Dybder. Største skibe. Sidste opdateringer Tekst: Plan 1:

Avedøreværkets Havn. Beliggenhed. Havnen. Dybder. Største skibe. Sidste opdateringer Tekst: Plan 1: Udskrift fra www.danskehavnelods.dk den: 30-12-2016 Avedøreværkets Havn Sidste opdateringer Tekst: 29-8-2012 - Plan 1: 30-11-2009 Beliggenhed Sundet, Køge Bugt 55 36,0'N 12 29,0'E - kort 134 fotograferet

Læs mere

Næstved Havn. Beliggenhed. Havnen. Dybder. Største skibe. Vandstand. Sidste opdateringer Tekst: Plan 1:

Næstved Havn. Beliggenhed. Havnen. Dybder. Største skibe. Vandstand. Sidste opdateringer Tekst: Plan 1: Udskrift fra www.danskehavnelods.dk den: 15-3-2017 Næstved Havn Sidste opdateringer Tekst: 14-9-2016 - Plan 1: 22-8-2012 Beliggenhed Smålandsfarvandet, Karrebæk Fjord, Næstved Kanal 55 13,6'N 11 45,4'E

Læs mere

Nyhedsbrev. Allerførst vil jeg på bestyrelsens vegne ønske alle et Godt Nytår.

Nyhedsbrev. Allerførst vil jeg på bestyrelsens vegne ønske alle et Godt Nytår. Nyhedsbrev Allerførst vil jeg på bestyrelsens vegne ønske alle et Godt Nytår. Vi havde, i den travle december måned, bestyrelsesmøde hvor vi mødtes, og fik ordnet et par ting. Vi er ved at undersøge hvordan

Læs mere

MEGINbowlen 2007 på Strynø

MEGINbowlen 2007 på Strynø MEGINbowlen 2007 på Strynø Strynø og Smakkecentret dannede en perfekt ramme om MEGINbowlen 2007 - dejligt vejr, god vind og spændende sejlvand, meget bedre kan det ikke blive. Der var 15 både til start,

Læs mere

Den første sluse var der kun os,meget rart når man er nybegynder,men det gik rigtigt godt næste

Den første sluse var der kun os,meget rart når man er nybegynder,men det gik rigtigt godt næste Sommerferie 2015 At tage på ferie i egen båd er slet ikke så besværligt som man skulle tro. Der er nogle ting der skal være i orden. Jeg skulle have kanalskipper bevis det fik jeg gennem Danske tursejlere

Læs mere

Assens Havn. Beliggenhed. Anmærkning. Havnen. Dybder. Sidste opdateringer Tekst: Plan 1:

Assens Havn. Beliggenhed. Anmærkning. Havnen. Dybder. Sidste opdateringer Tekst: Plan 1: Udskrift fra www.danskehavnelods.dk den: 16-12-2018 Assens Havn Sidste opdateringer Tekst: 28-9-2018 - Plan 1: 27-1-2016 Beliggenhed Lillebælt 55 16,1'N 009 53,1'E - kort 151 Havnen set fra NNW - fotograferet

Læs mere

Fyld dit balkort: Aktørerne ved bordene!

Fyld dit balkort: Aktørerne ved bordene! Aftenens program: 16:30-16:45: Nina fra Naturturisme I/S: intro samt inspiration om pakker, koncepter og former for samarbejder 16:45-17:00: Introduktion af deltagerne 1 min. hver: sted/produkter/forventninger

Læs mere

SØULYKKESRAPPORT FRA OPKLARINGSENHEDEN. E G H O L M I I F o r l i s d e n 1 7. o k t o b e r 2 0 1 0

SØULYKKESRAPPORT FRA OPKLARINGSENHEDEN. E G H O L M I I F o r l i s d e n 1 7. o k t o b e r 2 0 1 0 SØULYKKESRAPPORT FRA OPKLARINGSENHEDEN E G H O L M I I F o r l i s d e n 1 7. o k t o b e r 2 0 1 0 SØFARTSSTYRELSEN, Vermundsgade 38 C, 2100 København Ø. Tlf. 39 17 44 00, Fax: 39 17 44 16 CVR-nr.: 29

Læs mere

SØFARTSSTYRELSEN. Eksaminationssted (by) Fulde navn: SØVEJSREGLER

SØFARTSSTYRELSEN. Eksaminationssted (by) Fulde navn: SØVEJSREGLER SØFARTSSTYRELSEN Eks.nr. Eksaminationssted (by) Fulde navn: * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Yachtskippereksamen af 3. grad. Y3Søv-1/99

Læs mere

Over Ø og Land A Ferry tale vandring i Det Sydfynske Øhav

Over Ø og Land A Ferry tale vandring i Det Sydfynske Øhav Over Ø og Land A Ferry tale vandring i Det Sydfynske Øhav Øhop med vandring 5 Øer og 4 færger. Det Sydfynske Øhav er et af verdens største oversvømmede istidslandskaber... og er under fortsat forandring

Læs mere

STUDIETUR TIL SYDFYN OG ØERNE EFTERÅRET 2006 NINA, ELISABETH, JENS CHRISTIAN, THOMAS, DENNIS, JYTTE, GERD OG ANNE METTE

STUDIETUR TIL SYDFYN OG ØERNE EFTERÅRET 2006 NINA, ELISABETH, JENS CHRISTIAN, THOMAS, DENNIS, JYTTE, GERD OG ANNE METTE STUDIETUR TIL SYDFYN OG ØERNE EFTERÅRET 2006 NINA, ELISABETH, JENS CHRISTIAN, THOMAS, DENNIS, JYTTE, GERD OG ANNE METTE Faldsled vandrerhjem Søndag d. 7 oktober: Vi kørte fra Limfjordsskolen kl. 12.15.

Læs mere

Bekendtgørelse om regler for sejlads m.m. i visse danske farvande

Bekendtgørelse om regler for sejlads m.m. i visse danske farvande Bekendtgørelse om regler for sejlads m.m. i visse danske farvande Søfartsstyrelsens bekendtgørelse nr. 779 af 18. august 2000 I medfør af 1, stk. 2, 6, og 32, stk. 4, i lov om sikkerhed til søs, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Kronprins Frederiks Bro

Kronprins Frederiks Bro Udskrift fra www.danskehavnelods.dk den: 6-1-2017 Kronprins Frederiks Bro Sidste opdateringer Tekst: 6-4-2016 Beliggenhed Roskilde Fjord ca. 1200 m N for Frederikssund Havn. 55 50,6'N 12 02,3'E - kort

Læs mere

Classic Fyn Rundt. Sejladsbestemmelser

Classic Fyn Rundt. Sejladsbestemmelser Kerteminde Sejlklub Classic Fyn Rundt Sejladsbestemmelser for tursejlere Kerteminde den 31.maj -2. juni 2019 7 K E R T E M I N D E S E J L K L U B CLASSIC FYN RUNDT for tursejlere Kerteminde Sejlklub 31.

Læs mere

Gedser Havn. Beliggenhed. Anmærkning. Havnen. Dybder. Sidste opdateringer Tekst: Plan 1:

Gedser Havn. Beliggenhed. Anmærkning. Havnen. Dybder. Sidste opdateringer Tekst: Plan 1: Udskrift fra www.danskehavnelods.dk den: 10-2-2017 Gedser Havn Sidste opdateringer Tekst: 22-4-2015 - Plan 1: 13-7-2016 Beliggenhed Østersøen, Kroghage Dyb, Falster S-kyst 54 34,3'N 11 55,6'E - kort 197

Læs mere

Referat af Færgegruppemøde, den 3. december 2018

Referat af Færgegruppemøde, den 3. december 2018 Referat af Færgegruppemøde, den 3. december 2018 Deltagere: Niels Jørgen, Lars, Marie, Bjarne, Signe, Ellen, Hans og Søren. Afbud: Birgitte 1. Det er ønskeligt at færgen returnerer til Svendborg lørdag

Læs mere

Rønne Havn. Beliggenhed. Anmærkning. Havnen. Sidste opdateringer Tekst: Plan 1:

Rønne Havn. Beliggenhed. Anmærkning. Havnen. Sidste opdateringer Tekst: Plan 1: Udskrift fra www.danskehavnelods.dk den: 25-12-2018 Rønne Havn Sidste opdateringer Tekst: 28-9-2018 - Plan 1: 18-5-2018 Beliggenhed Østersøen, Bornholm W-kyst 55 05,9'N 014 41,8'E - kort 189 fotograferet

Læs mere

10 vrag Poseidon skal dykke på i 2014. - Wotan - Cimbria S/S - U251 - M403 - Alexander Nevskij - Elsass - Ålborghus - Boringia S/S - Anø M/S - Fjorden

10 vrag Poseidon skal dykke på i 2014. - Wotan - Cimbria S/S - U251 - M403 - Alexander Nevskij - Elsass - Ålborghus - Boringia S/S - Anø M/S - Fjorden Side 1 af 11 10 vrag Poseidon skal dykke på i 2014 - Wotan - Cimbria S/S - U251 - M403 - Alexander Nevskij - Elsass - Ålborghus - Boringia S/S - Anø M/S - Fjorden Side 2 af 11 Wotan Vraget Wotan kan dykkes

Læs mere

Nyhedsbrev SUPERDIVE. Årgang 3, Udgave 2

Nyhedsbrev SUPERDIVE. Årgang 3, Udgave 2 Nyhedsbrev Årgang 3, Udgave 2 SUPERDIVE Hermed har SuperDive Aps. fornøjelsen af, at udgive sit sjete nyhedsbrev. Siden vi startede i april 2000 har SuperDive været gennem en løbende udvikling mod målet

Læs mere

Perfekt beliggenhed i Jylland tæt ved mange spændende seværdigheder. Zleep Hotel Kolding. Introduktion. Hotellet tilbyder

Perfekt beliggenhed i Jylland tæt ved mange spændende seværdigheder. Zleep Hotel Kolding. Introduktion. Hotellet tilbyder Zleep Hotel Kolding Introduktion Tag på ferie på Zleep Hotel Kolding og bo centralt i Danmark. Hotellet er lyst og hyggeligt indrettet, og ligger centralt i Kolding. Oplev designbyen Kolding eller tag

Læs mere

Rødbyhavn. Beliggenhed. Havnen. Dybder. Største skibe. Vandstand. Sidste opdateringer Tekst: Plan 1:

Rødbyhavn. Beliggenhed. Havnen. Dybder. Største skibe. Vandstand. Sidste opdateringer Tekst: Plan 1: Udskrift fra www.danskehavnelods.dk den: 7-3-2017 Rødbyhavn Sidste opdateringer Tekst: 1-6-2016 - Plan 1: 1-6-2016 Beliggenhed Østersøen, Femern Bælt, Lolland S-kyst 54 39,3'N 11 20,7'E - kort 196 Færgehavnen

Læs mere

Classic Fyn Rundt. Sejladsbestemmelser

Classic Fyn Rundt. Sejladsbestemmelser Kerteminde Sejlklub Classic Fyn Rundt Sejladsbestemmelser for tursejlere Kerteminde den 9.-11. juni 2017 7 K E R T E M I N D E S E J L K L U B CLASSIC FYN RUNDT for tursejlere Kerteminde Sejlklub 9-11.

Læs mere

Rantzausminde Bådelaug Stiftet 1973

Rantzausminde Bådelaug Stiftet 1973 Rantzausminde Bådelaug Stiftet 1973 August 2003 Rantzausminde Bådelaug s bestyrelse. Formand: Jens Ejner Petersen, Rantzausmindevej 120 Tlf. 62 20 93 07 Næstformand: Peter Wæver Hansen, Rantzausmindvej

Læs mere

Jernbanefritids Veteranklub på tur til Hotel Christiansminde i Svendborg 2019

Jernbanefritids Veteranklub på tur til Hotel Christiansminde i Svendborg 2019 Jernbanefritids Veteranklub på tur til Hotel Christiansminde i Svendborg 2019 Veteranturen i 2019 kommer som der allerede er indikeret i Jernbanefritid nr. 5 og 6 til at gå til DANMARKS SMUKKESTE RESORT

Læs mere

Dokumentation for rammefortælling

Dokumentation for rammefortælling Dokumentation for rammefortælling Langeland Kommune Langeland Kommune Kommunal strategisk fokus på styrkepositionen Erhvervsmæssige styrkepositioner Maritim IT Turisme Kommunalbestyrelsen i Langeland Kommune

Læs mere

Hermed min indsigelse til forslag om opstilling af vindmøller ved Kostervig

Hermed min indsigelse til forslag om opstilling af vindmøller ved Kostervig Til Vordingborg Byråd Hermed min indsigelse til forslag om opstilling af vindmøller ved Kostervig - Lavfrekvent støj er et tiltagende problem ved de nye vindmølletyper. Man ved endu ikke så meget om lavfrekvent

Læs mere

2016 Sidste tur. en halv time foran og ARGO var også på vej. 24 sømil blev logget.

2016 Sidste tur. en halv time foran og ARGO var også på vej. 24 sømil blev logget. 2016 Sidste tur Fredag Så er vi startet på årets sidste tur. Efter et laaangt kryds til Oddesundbroen, hvor vi ventede et kvarter, krydsede vi videre til Jegind Tap, hvor vinden nu var øget fra 7-9 til

Læs mere

Frederikshavn Havn. Beliggenhed. Havnen. Dybder. Største skibe. Sidste opdateringer Tekst: 6-7-2011 - Plan 1: 13-5-2009

Frederikshavn Havn. Beliggenhed. Havnen. Dybder. Største skibe. Sidste opdateringer Tekst: 6-7-2011 - Plan 1: 13-5-2009 Udskrift fra www.danskehavnelods.dk den: 8-1-2012 Frederikshavn Havn Sidste opdateringer Tekst: 6-7-2011 - Plan 1: 13-5-2009 Beliggenhed Kattegat 57 26,1'N 10 32,9'E - kort 123 Indsejlingen og S-lige del

Læs mere

På øens østlige side er der bygget en fiskebro, som bl.a. kan benyttes af handicappede i kørestol.

På øens østlige side er der bygget en fiskebro, som bl.a. kan benyttes af handicappede i kørestol. Landskabet naturen planter og dyr Genner Bugt og dens forlængelse ind i landet, er en gammel tunneldal, skabt under isen i sidste istid. Selve Kalvø er egentlig blot en bakke i landskabet, der stiger op

Læs mere

Anmeldelse. Fregatten PEDER SKRAM. Indledning. Et besøg på PEDER SKRAM. Anmeldt af Per Finsted

Anmeldelse. Fregatten PEDER SKRAM. Indledning. Et besøg på PEDER SKRAM. Anmeldt af Per Finsted Anmeldelse Fregatten PEDER SKRAM Anmeldt af Per Finsted Indledning Med Mastekranen og Rigets Flag som nogle af sine nærmeste naboer, har fregatten PEDER SKRAM fået en markant placering på Holmen, til stor

Læs mere

Limfjordsbroen. Beliggenhed. Brotype. Brolængde. Gennemsejlingshøjde. Gennemsejlingsbredde. Afmærkning. Strøm. Sidste opdateringer Tekst:

Limfjordsbroen. Beliggenhed. Brotype. Brolængde. Gennemsejlingshøjde. Gennemsejlingsbredde. Afmærkning. Strøm. Sidste opdateringer Tekst: Udskrift fra www.danskehavnelods.dk den: 4-3-2017 Limfjordsbroen Sidste opdateringer Tekst: 29-7-2015 Beliggenhed Limfjorden, mellem Aalborg og Nørresundby. 57 03,3'N 9 55,2'E - kort 107 Set fra E - fotograferet

Læs mere

Skagen Havn. Beliggenhed. Anmærkning. Havnen. Dybder. Sidste opdateringer Tekst: Plan 1:

Skagen Havn. Beliggenhed. Anmærkning. Havnen. Dybder. Sidste opdateringer Tekst: Plan 1: Udskrift fra www.danskehavnelods.dk den: 8-1-2012 Skagen Havn Sidste opdateringer Tekst: 21-12-2011 - Plan 1: 10-11-2010 Beliggenhed Kattegat, Ålbæk Bugt 57 43,1'N 10 35,3'E - kort 101 fotograferet juli

Læs mere

Kender du vikingeskibene? Kraka Fyr

Kender du vikingeskibene? Kraka Fyr Ottar Helge Ask Roar Ege Kender du vikingeskibene? Kraka Fyr S K O L E T J E N E S T E N V I K I N G E S K I B S M U S E E T Modellen en kopi af Helge Ask er en kopi af Roar Ege en kopi af Ottar en kopi

Læs mere

Turismestrategi frem mod 2021

Turismestrategi frem mod 2021 Turismestrategi frem mod 2021 Indholdsfortegnelse Forord... 3 1. Overordnet om turistpolitiske overvejelser... 4 1.1 Regionale samarbejder... 5 1.1.1. Destination Fyn... 5 1.1.2 Naturturisme I/S... 6 2.

Læs mere

Assens Havn. Beliggenhed. Havnen. Dybder. Største skibe. Sidste opdateringer Tekst: Plan 1:

Assens Havn. Beliggenhed. Havnen. Dybder. Største skibe. Sidste opdateringer Tekst: Plan 1: Udskrift fra www.danskehavnelods.dk den: 10-7-2016 Assens Havn Sidste opdateringer Tekst: 27-1-2016 - Plan 1: 27-1-2016 Beliggenhed Lillebælt 55 16,1'N 9 53,1'E - kort 151 Havnen set fra NNW - fotograferet

Læs mere

Danmarks Museum For Lystsejlads

Danmarks Museum For Lystsejlads Danmarks Museum For Lystsejlads MARITIMT KULTURCENTER PÅ SVENDBORG HAVN 2 OPLÆG TIL ETABLERING AF ET MARITIMT KULTURHUS PÅ FREDERIKSØEN INTRO Siden lukningen af Svendborg Værft i 2001 er der tænkt mange

Læs mere

Skræddersyet rejseprogram - Tanzania

Skræddersyet rejseprogram - Tanzania Program til: Destination: Tanzania Varighed: 20 dage Program start: Sommer, 2016 * Program slut: Sommer, 2016 * * Datoerne er ikke fastlaget, dette er blot et eksempel, så derfor kan tidspunkterne for

Læs mere

Oddesundbroen. Beliggenhed. Brotype. Brolængde. Gennemsejlingshøjde. Gennemsejlingsbredde. Afmærkning. Sidste opdateringer Tekst:

Oddesundbroen. Beliggenhed. Brotype. Brolængde. Gennemsejlingshøjde. Gennemsejlingsbredde. Afmærkning. Sidste opdateringer Tekst: Udskrift fra www.danskehavnelods.dk den: 16-1-2017 Oddesundbroen Sidste opdateringer Tekst: 9-11-2016 Beliggenhed Limfjorden, Oddesund mellem W-siden af Grisetåodde og E-spidsen af Sunddraget. 56 34,7'N

Læs mere

2012 var igen et både godt og travlt år for Hou Lystbådehavn.

2012 var igen et både godt og travlt år for Hou Lystbådehavn. Beretning 2013 2012 var igen et både godt og travlt år for Hou Lystbådehavn. Vi kom ud af 2012 med et lille overskud, alle bådpladser var besatte, og vi nåede ca. samme antal af gæstesejlere som de sidste

Læs mere

Marstal Havn. Beliggenhed. Anmærkning. Havnen. Dybder. Største skibe. Vandstand. Strøm. Sidste opdateringer Tekst: Plan 1:

Marstal Havn. Beliggenhed. Anmærkning. Havnen. Dybder. Største skibe. Vandstand. Strøm. Sidste opdateringer Tekst: Plan 1: Udskrift fra www.danskehavnelods.dk den: 26-12-2018 Marstal Havn Sidste opdateringer Tekst: 28-9-2018 - Plan 1: 29-6-2018 Beliggenhed Farvandet S for Fyn, Ærø E-pynt 54 51,0'N 010 31,4'E - kort 152 Anmærkning

Læs mere

Fredericia Havn. Beliggenhed. Anmærkning. Havnen. Sidste opdateringer Tekst: Plan 1:

Fredericia Havn. Beliggenhed. Anmærkning. Havnen. Sidste opdateringer Tekst: Plan 1: Udskrift fra www.danskehavnelods.dk den: 22-12-2016 Fredericia Havn Sidste opdateringer Tekst: 29-6-2016 - Plan 1: 10-8-2016 Beliggenhed Lillebælt, Snævringen 55 33,2'N 9 43,8'E - kort 158 Vesthavn - fotograferet

Læs mere

Med Rimo på Bornholm 2013.

Med Rimo på Bornholm 2013. Med Rimo på Bornholm 2013. Hold 4 5 6 og 7 tog i weekenden d. 17. 19. august på tur til Bornholm, for at køre Bornholm Rundt søndag d. 18.08.13. Her er (endelig) en lille stemningsrapport.. Rimo s (næsten)

Læs mere

Nykøbing Falster Havn

Nykøbing Falster Havn Udskrift fra www.danskehavnelods.dk den: 26-1-2017 Nykøbing Falster Havn Sidste opdateringer Tekst: 17-8-2016 - Plan 1: 2-7-2014 Beliggenhed Smålandsfarvandet, Guldborg Sund, Falster W-kyst 54 45,6'N 11

Læs mere

Ødelagt ror. Foto: Bøje Larsen Skive-ekspeditionen: Smadret ror og flinke jyder

Ødelagt ror. Foto: Bøje Larsen Skive-ekspeditionen: Smadret ror og flinke jyder Ødelagt ror. Foto: Bøje Larsen Skive-ekspeditionen: Smadret ror og flinke jyder 4. del: - Jeg har advaret Arne om, at jeg undervejs må teste roret. Hvad har det gang i? Jeg drejer frem og tilbage og bilder

Læs mere

36 flotte sejlskibe sejler Fyn Rundt i næste uge

36 flotte sejlskibe sejler Fyn Rundt i næste uge 36 flotte sejlskibe sejler Fyn Rundt i næste uge Den traditionsrige sejlads, Fyn Rundt for bevaringsværdige Sejlskibe løber af stabelen i næste uge. Med de sidste tilmeldinger er Fyn Rundt nu oppe på 36

Læs mere

Havne- og ordensreglement For SHS. Nørre Uttrup Lystbådehavns område. Områdets afgrænsninger fremgår af kortet på side 2

Havne- og ordensreglement For SHS. Nørre Uttrup Lystbådehavns område. Områdets afgrænsninger fremgår af kortet på side 2 1 Havne- og ordensreglement For SHS Nørre Uttrup Lystbådehavns område. Områdets afgrænsninger fremgår af kortet på side 2 Og søterritoriet mellem anduvningsbøjen og inderste afmærkningspar. Søterritorits

Læs mere

Erhvervsmæssig vækst i tilknytning til naturoplevelser med fokus på forretningsudvikling af maritime naturoplevelser, projektet

Erhvervsmæssig vækst i tilknytning til naturoplevelser med fokus på forretningsudvikling af maritime naturoplevelser, projektet 27. okt. Svendborg Erhvervsmæssig vækst i tilknytning til naturoplevelser med fokus på forretningsudvikling af maritime naturoplevelser, projektet Lidt om Naturturisme I/S Projektets dele Overnatning med

Læs mere

Projektbeskrivelse. Undervandsstier i Lillebælt

Projektbeskrivelse. Undervandsstier i Lillebælt Projektbeskrivelse Undervandsstier i Lillebælt Undervandsstier en del af et større kystformidlingsprojekt i forbindelse med dels Naturpark Lillebælt og dels med etablering af Danmarks største stenrev omkring

Læs mere

Rudkøbing Havn. Beliggenhed. Anmærkning. Havnen. Dybder. Største skibe. Sidste opdateringer Tekst: Plan 1:

Rudkøbing Havn. Beliggenhed. Anmærkning. Havnen. Dybder. Største skibe. Sidste opdateringer Tekst: Plan 1: Udskrift fra www.danskehavnelods.dk den: 17-1-2017 Rudkøbing Havn Sidste opdateringer Tekst: 7-12-2016 - Plan 1: 27-4-2016 Beliggenhed Farvandet S for Fyn, Rudkøbing Løb, Langeland W-kyst 54 56,5'N 10

Læs mere

Tids- og Handleplan 2012-2013 Friluftsprojekter i de blå områder som følge af friluftspris, Danmarks Friluftskommune 2012

Tids- og Handleplan 2012-2013 Friluftsprojekter i de blå områder som følge af friluftspris, Danmarks Friluftskommune 2012 Tids- og Handleplan 2012-2013 Friluftsprojekter i de blå områder som følge af friluftspris, Danmarks Friluftskommune 2012 Dato Måned August 2012 13 Friluftsrådet bekendtgør, at Svendborg Kommune er valgt

Læs mere

Anni Lassen (anl) B. Hvem ansøger? Ansøger er Jørgen Kildegaard, Degnemosen 16, 5700 Svendborg. Mail adresse:

Anni Lassen (anl) B. Hvem ansøger? Ansøger er Jørgen Kildegaard, Degnemosen 16, 5700 Svendborg. Mail adresse: Anni Lassen (anl) Vedhæftede filer: Christoffer Grubb på vegne af SVANA hovedpostkasse 17. november 2016 09:43 $Kystdirektoratet (kdi) Jørgen Kildegaard VS: Ansøgning om klaptilladelse til oprensningsmateriale

Læs mere

Opskriften på en multidestination

Opskriften på en multidestination Opskriften på en multidestination? Oversigt: Hvem er Naturturisme I/S? Hvad er REACT? Vision og mål? Udfordringer og potentialer? Status: Turismeudvikling på to fronter Læring og next step Opskriften på

Læs mere

Prøvekrav for speedbådsprøven

Prøvekrav for speedbådsprøven Prøvekrav for speedbådsprøven Teori Forskellige typer af både og fordele og ulemper ved de forskellige skrogformer i forhold til sødygtighed. Muligheder for placering af besætning. Forskellige former for

Læs mere

Løb 101 (Skib Voyager, Vind: V -> SV, 18 m/s, Strøm: 0, Bølger: Hs=2.0 m, Tp= 6.0s, fra V)

Løb 101 (Skib Voyager, Vind: V -> SV, 18 m/s, Strøm: 0, Bølger: Hs=2.0 m, Tp= 6.0s, fra V) Løb 101 (Skib Voyager, Vind: V -> SV, 18 m/s, Strøm: 0, Bølger: Hs=2.0 m, Tp= 6.0s, fra V) Simulatoren opførte sig realistisk, kom op på 25 grader/min drejehastighed ved anvendelse af 2 PODs med optimal

Læs mere

Kajaktur til Tolo. Anne og Jakob, uge

Kajaktur til Tolo. Anne og Jakob, uge Kajaktur til Tolo Anne og Jakob, uge 40 2018 Anne og jeg drog i uge 40 til Grækenland for at ro i havkajak i Tolo Roklub. Jeg lovede vores kære formand, Jette, at vi ville lave en kort rejsebeskrivelse

Læs mere

5. afdeling af klubmesterskabet

5. afdeling af klubmesterskabet 5. afdeling af klubmesterskabet Der var 23 til grillkomsammen fredag aften i Køge Lystbådehavn 17 både blev og overnattede fredag til lørdag I alt 31 både med 54 mand startede med morgenmad inden skippermødet

Læs mere

Sommerferie 2012. Jeg vil gerne fortælle om vores sommerferie. Det var spændende i år, fordi vi skulle på ferie i vores nye Cabby 620.

Sommerferie 2012. Jeg vil gerne fortælle om vores sommerferie. Det var spændende i år, fordi vi skulle på ferie i vores nye Cabby 620. Sommerferie 2012. Jeg vil gerne fortælle om vores sommerferie. Det var spændende i år, fordi vi skulle på ferie i vores nye Cabby 620. Vi fik den midt i maj måned, og kunne lige nå en enkelt week-end på

Læs mere

AlsFynBroen. - binder Syddanmark sammen

AlsFynBroen. - binder Syddanmark sammen AlsFynBroen - binder Syddanmark sammen AlsFynBroen er et projekt med et enormt potentiale Hvorfor? Fordi det modsat næsten alle andre infrastrukturprojekter ikke kun handler om at opgradere en eksisterende

Læs mere

Sådan bygges en International One Metre

Sådan bygges en International One Metre Sådan bygges en International One Metre En artikel af Robert Bruun Mariager Oprindelig var jeg Seawindsejler Seawind er et færdigfabrikat fra Modelfirmaet Kyosho. I denne klasse er alle bådene fuldstændig

Læs mere

Hvad er det lige, der er så særligt ved Anglesey? Rovandet

Hvad er det lige, der er så særligt ved Anglesey? Rovandet Wales sommeren 2017 Jeg har roet kajak i en del år og har efterhånden i nogle år tænkt, at jeg på ét eller andet tidspunkt i mit liv skulle til Wales for at ro. Den drøm fik jeg realiseret her i 2017,

Læs mere

Galsklint Camping 2010

Galsklint Camping 2010 Galsklint Camping 2010 Galsklint Camping ved Middelfart på Fyn Vi tog hjemmefra onsdag middag og slog lige vejen indenfor Skanderborg på vejen for til campingpladsen. Vi havde fundet et fotostativ i den

Læs mere

Havmøllepark ved Rødsand VVM-redegørelse Baggrundsraport nr 8

Havmøllepark ved Rødsand VVM-redegørelse Baggrundsraport nr 8 Havmøllepark ved Rødsand VVM-redegørelse Baggrundsraport nr 8 Juli 2000 Nationalmuseets Marinarkæologiske Undersøgelser Jørgen Dencker Marinarkæologisk besigtigelse af side scan sonar kontakter ved Rødsand

Læs mere

Karrebæksminde Havn. Beliggenhed. Havnen. Dybder. Største skibe. Vandstand. Strøm. Sidste opdateringer Tekst: Plan 1:

Karrebæksminde Havn. Beliggenhed. Havnen. Dybder. Største skibe. Vandstand. Strøm. Sidste opdateringer Tekst: Plan 1: Udskrift fra www.danskehavnelods.dk den: 31-12-2016 Karrebæksminde Havn Sidste opdateringer Tekst: 14-9-2016 - Plan 1: 27-7-2016 Beliggenhed Smålandsfarvandet, Karrebæksminde Bugt 55 10,7'N 11 39,3'E -

Læs mere

MEGIN BOWLEN DM i MEGIN JOLLE og 19 august

MEGIN BOWLEN DM i MEGIN JOLLE og 19 august MEGIN BOWLEN 2018 DM i MEGIN JOLLE 17-18 og 19 august Det var med store sejladsmæssige forventninger vi spændte jolle-traileren for bilen inden afgang til dette års DM i Megin Joller dette år i Fredriksværk

Læs mere

Forslag til etablering af en undervands "forundringssti"

Forslag til etablering af en undervands forundringssti Dykkerklubben Vandhundene vinter 2008/2009 Forslag til etablering af en undervands "forundringssti" Side 1 af 9 I. PROJEKTIDÉ 3 II. INTRODUKTION 4 III. FORHINDRINGER/LØSNINGER 4 IV. MÅL 5 V. MÅLGRUPPER

Læs mere

Kerteminde Maritime Haver Generalforsamling 2019 Formandens beretning

Kerteminde Maritime Haver Generalforsamling 2019 Formandens beretning Økonomi: Vi har i 2018 hjemtaget og afsluttet de bevillinger vi har ansøgt om i forbindelse med etableringen af havhaven. Vores kassebeholdning er ikke prangende, men vi har plus på kontoen og klarer os

Læs mere

Kong Frederik IXs Bro

Kong Frederik IXs Bro Udskrift fra www.danskehavnelods.dk den: 12-5-2010 Kong Frederik IXs Bro Sidste opdateringer Tekst: 30-7-2008 Beliggenhed Guldborg Sund, S for Nykøbing Falster Havn. 54 45,5'N 11 51,8'E - kort 163 Set

Læs mere

Hele denne rokade af færger kræver en række godkendelser fra TRM. DFAS skal således anmode TRM om at godkende følgende forhold:

Hele denne rokade af færger kræver en række godkendelser fra TRM. DFAS skal således anmode TRM om at godkende følgende forhold: Transportministeriet Frederiksholms Kanal 27F DK-1220 København K Att.: Kontorchef David Klæsøe-Lund 14. januar 2014 Pr. e-mail Vedr. Forespørgsel om indsættelse af på færgeruten Bøjden- Fynshav Kære David,

Læs mere

Anni Thrysøe sejler til Pinsestævnet i Hobro. 27. maj 9. juni 2017

Anni Thrysøe sejler til Pinsestævnet i Hobro. 27. maj 9. juni 2017 Anni Thrysøe sejler til Pinsestævnet i Hobro 27. maj 9. juni 2017 Sejlplan Afsejling fra Lemvig, lørdag den 27. maj 2017 kl. 10.00 1. destination Glyngøre Afsejling Glyngøre, søndag den 28. maj kl. 9.00

Læs mere

FÆLLESTUR TIL HELGOLAND. 3. og 4. SEPTEMBER 2011

FÆLLESTUR TIL HELGOLAND. 3. og 4. SEPTEMBER 2011 3. og 4. SEPTEMBER 2011 LIDT OM AIRFIELDS.DK Som noget nyt arrangerer Airfields.dk med mellemrum nogle ture, for alle interesserede. Det er lige meget hvilken flyveklub du hører til, og om du er medlem

Læs mere

1. Indledning 2 1.1 Baggrund 2 1.2 Anvendelse af ordensreglerne 2 1.3 Hvem har udarbejdet ordensreglementet 2 1.4 Administration 2

1. Indledning 2 1.1 Baggrund 2 1.2 Anvendelse af ordensreglerne 2 1.3 Hvem har udarbejdet ordensreglementet 2 1.4 Administration 2 ORDENSREGLEMENT Indholdsfortegnelse 1. Indledning 2 1.1 Baggrund 2 1.2 Anvendelse af ordensreglerne 2 1.3 Hvem har udarbejdet ordensreglementet 2 1.4 Administration 2 2. Generel beskrivelse af Horsens

Læs mere