Lad dem bare sejle i deres egen sø FLUGTEN TIL EUROPA

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Lad dem bare sejle i deres egen sø FLUGTEN TIL EUROPA"

Transkript

1 Lad dem bare sejle i deres egen sø FLUGTEN TIL EUROPA Et interaktivt undervisningsspil, hvor eleverne indføres i beslutningsprocesserne og arbejdet i EU.

2 Indhold Indledning 3 Spillevejledning 8 12 Dilemmaet 18 Dilemmaspillet er udviklet af: Danmarks Radio s EU -korrespondent Ole Vigant Ryborg Spillet er finansieret af: Europa-Parlamentets Informationskontor i Danmark og Europa-Kommissionens Repræsentation i Danmark. Spillene kan downloades fra: 2 Henvendelse om spillene kan rettes til: Christa Stelling Europa-Parlamentet Mail: Christa.stelling@europarl.europa.eu Telefon: Design af: Kadaver

3 Indledning EU-samarbejdet berører mange dele af det danske samfundsliv. Derfor er kendskab til EU s historie, opbygning og funktion i dag en vigtig del af undervisningen i samfundsfag og historie. Dilemmaspillet er et supplement til den mere klassiske undervisning, fortrinsvis i samfundsfag. Ved at bruge dilemmaspillet får klassen på en og samme tid diskuteret et samfundsrelevant emne samtidig med, at eleverne får et indblik i, hvordan EU s institutioner er opbygget og fungerer i praksis. Dilemmaspillet er opbygget sådan, at eleverne kun behøver kort forberedelse, før de kan gå i gang med at spille. Eleverne behøver ikke have noget stort forudgående kendskab til EU for at kunne deltage aktivt i spillet. Målgruppen gymnasiet og klasse. Rollespil uden krav til tekniske ressourcer, uden krav til forudgående kendskab til EU hos eleverne og ingen krav til lang forberedelse, inden man kan gå i gang. Spillets succes afhænger af, om eleverne går aktivt ind i spillets problemstillinger og tager de tildelte roller på sig. Spillets emner er udvalgt med henblik på at engagere eleverne. Gode muligheder til undervisningsdifferentiering mellem elever med forskellige forudsætninger. Tidsforbruget er en eller to dobbelttimer. Men spillet er i faser og kan splittes op over flere enkelttimer. F.eks kan spillet forberedes i en enkelt-time og derefter spilles i en dobbelttime. Spillet kan både fordybes og forlænges. Tværfalighed. Materialet er lavet til samfundsfagsundervisningen men kan også integreres i engelskundervisningen, da en del af materialet er på engelsk. Formålet med undervisningsmaterialet er at skabe indsigt i, hvordan EU-samarbejdet fungerer i praksis. Eleverne får et indblik i, hvordan et emne havner på den europæiske dagsorden. Hvordan emnet bliver genstand for behandling i både EU-institutionerne, i medlemslandene og i medierne. 3

4 53 % af verdens flygtninge kommer fra? 4 Somalia 1.1m Afghanistan 2.7m Syria 4.9m Statistik fra:

5 5 Som udgangspunkt handler dilemma-spillene om at vise kompleksiteten og de modstridende interesser i det europæiske samarbejde. Spillet lever op til formålsparagraffen for samfundsfagsundervisning som blandt andet påpeger, at undervisningen skal forberede eleverne til aktiv deltagelse i et demokratisk samfund. Efter afslutning af spillet har klassen et unikt udgangspunkt for at diskutere de mere principielle spørgsmål i EU-samarbejdet. Bland andet kan spillet bruges til diskussion af det mere grundlæggende spørgsmål, om der er brug for mere eller mindre EU-samarbejde og om EU blander sig for meget i spørgsmål som måske bedre blev afgjort nationalt. Spillet giver også et godt grundlag for at drøfte indretningen af EU s institutioner og øvrigt EU-pensum. Baggrund EU-samarbejdet er unikt i verden. Det omfatter langt flere samarbejdsområder end noget andet internationalt samarbejde. EU-samarbejdet er også langt mere forpligtende end noget andet internationalt samarbejde. Medlemskabet af Den Europæiske Union er det internationale samarbejde, som har den største betydning for danskernes hverdag og det danske samfund som sådan. Derfor har det stor betydning at skabe indsigt i, hvordan EU-samarbejdet fungerer. Formålet med materialet er at give et indblik i, hvordan de forskellige EU-institutioner er indrettet, hvordan samarbejdet mellem institutionerne fungerer, hvordan EU træffer sine beslutninger og hvilken rolle de forskellige aktører spiller i processen. Nøjagtig som i den europæiske virkelighed er aktørerne ikke begrænset til at være EU-institutionerne. NGO er, interesseorganisationer og medier er også centrale aktører i den europæiske beslutningsproces.

6 Her er verdens flygtninge 12% Americas 14% Asia and Pacific 6 39% Middle East and North Africa 6% Europe 29% Africa Statistik fra:

7 Aktualitet Tanken med undervisningsmaterialet er, at elever som udgangspunkt ikke interesserer sig for institutioner eller deres funktion. Til gengæld interesserer eleverne sig for værdier og visioner. Dilemmaerne tager udgangspunkt i aktuelle emner på den politiske scene og indeholder spørgsmål som er aktuelle i dagens europæiske politik. De valgte emner og eksempler er alle hentet fra virkeligheden. Det er altså emner, som har været omtalt i medierne og som EU rent faktisk har håndteret og håndterer. Det er derfor muligt at finde meget materiale på nettet og andre steder om de forskellige dilemmaer. 7 EU samarbejder f. eks omkring asyl og flygtninge og det emne vil stå højt på den europæiske dagsorden adskillige år frem i tiden.

8 Spillevejledning Metode 8 Brugen af materialet i undervisningen er organiseret i etaper, hvor hver enkelt etape kan gøres kortere eller længere afhængig af behov, lyst og engagement. Et dilemmaspil kan fra start til slut bruges som diskussionsoplæg i klasseundervisning eller i gruppearbejde og kan dermed benyttes som et kort undervisningsforløb. For eksempel i forbindelse med en aktuel anledning. Men som udgangspunkt er spillene skrevet for at igangsætte elevaktiverende plenumdiskussioner, hvor eleverne agerer selvstændigt i forhold til den rolle, de er blevet udstyret med. Spillene er indrettet sådan, at der med udgangspunkt i spillene kan igangsættes yderligere arbejde i klassen, hvor eleverne kan arbejde grundigere individuelt eller i grupper. På den måde kan hvert dilemma benyttes i et længere undervisningsforløb, hvor kendskabet til EU-samarbejdet og EU-institutionerne gradvist uddybes.

9 Spillet er bygget op omkring fire faser: 1 Etape. Scenen sættes Diskussionen af et EU-dilemma indledes ved, at scenen sættes. Det sker gennem en kort beskrevet historie. Scenen præsenteres sammen med en avis-artikel som kan suppleres med et kort indslag med levende billeder hentet fra youtube (links til både avisartikel og klip fra Youtube findes i materiale-samlingen). Artikel og billeder præsenterer en problemstilling, som det er let at forholde sig til, og som alle elever kan have en holdning til. Materialet kan læses som hjemmearbejde. Klassen har indledende kort diskussion af, hvad eleverne generelt synes om den historie, de har læst og om de mener det er en sag for EU at håndtere. Derefter sættes spillet i gang ved, at læreren beskriver, hvad der nu skal ske. Læreren fortæller at det er blevet inkaldt til et ministermøde i Bruxelles med migration- og indenrigsministre fra alle EU-landene. De skal diskutere et nyt forslag fra Europa-Kommissionen om hvorden flygtninge kan fordeles mere retvist mellem lande. Eleverne tildeles de roller, de skal udfylde i den kommende diskussion. Elevernes roller fremgår af spillekortene. Det vil typisk være praktisk at lade to eller tre elever være sammen om at spille en rolle. 9 2 Etape. Forberedelse af spillet når materialet er læst, præsenteres eleverne for nogle overordnede EU-spørgsmål, som drøftes i klassen. Afhængigt af, hvor stor indsigt eleverne har i EU forhold, kan det være en fordel at bruge en halv undervisningstime på kort at beskrive EU s institutioner og på at give en kort indføring i nogle basale fakta omkring den EU-politik, som dilemmaspillet omhandler. (Kort fakta opdatering og enkelte relevante links findes på spillenes hjemmeside og bagest i materiale-samlingen). Når rollerne er fordelt, får eleverne tid til at forberede argumenter, som passer deres rolle i diskussionen. Denne del af arbejdet kan gøres kortere eller længere. Hvis der er et ønske om større fordybelse, kan eleverne få mulighed for at forberede deres roller ved at søge oplysninger på internettet etc. Men i praksis kan denne fase af spillet skæres ned til 10 procent, hvor eleverne blot har kort tid til at læse deres rollekort og til kort at spørge læreren om ekstra råd, hvis der er tvivl om, hvilken rolle eleverne skal spille.

10 10 3 Etape. Spillet Rollespillet køres igennem efter spillevejledningen. Denne del egner sig bedst til en dobbelttime. Hvis det er muligt kan borde i klassen stilles sådan at eleverne sidder omkring det samme forhandlingsbord. Det er det luxemburgske formandskab som leder mødet. Det vil sige at de elever der spiller den rolle, også er dem der sørger for at lede diskussionen og at prøve at finde frem til en fælles mening. Derefter får det luxemburgske formand- skab får 5-10 minutter til at overveje hvordan problemet kan løses på en måde som alle kan acceptere. Mødet geonptages og førmandskabet præsenterer sit løsningsforslag. Landene diskuterer om det luxemburgske forslag er acceptabelt. Forhandlingen behøver ikke vare mere end 15 minutter. Det er ikke afgørende for spillet, at eleverne rent faktisk når frem til et resultat under deres forhandlinger. Som udgangspunkt handler dilemma-spillene om at vise kompleksiteten og de modstridende interesser i det europæiske samarbejde. Forhandlingen har primært til formål at give eleverne mulighed for at høre og forstå de mange forskellige synspunkter og dermed få et ind-tryk af kompleksiteten i den demokratiske beslutningsproces, når man forsøger at nå frem til en beslutning som gerne skal være optimal for alle. 4 Etape. Fordybelse Spillelederen har mulighed for at give spillet en større kompleksitet og mere spænding. a) Under de igangværende diskussioner kan en eller flere spillere f.eks. få ny information fra spillelederen:»cnn sender netop nu direkte fra Middelhavet, hvor libyske krigsherrer har skudt mod flere både med flygtninge. CNN rapporterer, at der er mindst 900 døde og nu venter hundredevis af journalister nede i EU-pressesalen for at få kommentarer fra ministrene.statsministeren i dit land har netop udskrevet valg. Dit parti står dårligt i meningsmålingerne og du risikerer at tabe magtender er lige kommet rapporter om, at private både som er sejlet ud på Middelhavet for at redde flygtninge nu er begyndt at sætte flygtningene i land i Italien på steder, hvor de ikke bliver kontrolleret og registreret af de italienske myndigheder«b) Der kan tilføjes en ekstra scene efter mødet mellem ministrene. Det kunne være en pressekonference. To spillere udses til at være EU-formand og kommissær og de skal præsentere mødets resultat (eller manglen på resultat) for pressen. Det behøver ikke nødvendigvis at være de samme spillere som tidligere. Derudover får en spiller rollen som pressetalsmand og er den person som fordeler spørgsmålene ved pressekonferencen. Alle øvrige journalister har opgaven med at være journalister som stiller kritiske og opklarende spørgsmål. c) Når rollespillet er afsluttet er der en række spørgsmål af mere principiel karakter der kan arbejdes videre med, så at dilemmaet kan sættes ind i en mere

11 generel kontekst. Links til artikler som kan danne grundlag for en diskussion findes i materielet. Eksempler på emner, som kan diskuteres i klassen eller som kan være genstand for en skriftlig opgave: Er det muligt at beslutte, at EU ikke skal blande sig i flygtningekrisen og at det i stedet skal være op til hvert enkelt land nationalt at beslutte om de vil tage imod flygtninge? Hvordan bør EU agere, hvis et enkelt eller flere medlemslande nægter at følge en beslutning som er truffet af EU-landene i fællesskab. Det kan f.eks. være Ungarn som nægter at lade flygtninge komme ind i landet, Kroatien som registrerer flygtningene med fingeraftryk, men nægter at videregive informationen, fordi de frygter, at lande i Nordeuropa så vil sende flygtninge tilbage til Kroatien, fordi flygtningene først blev registrerede i Kroatien. I 2016 etablerede EU et fælles korps af grænsevagter som kan hjælpe EU-landene med at beskytte og kontrollere den ydre grænse f.eks. i Grækenland. I praksis betød den beslutning, at der dermed var yderligere et nyt område, hvor EU-landene begyndte at arbejde sammen. Eleverne kan diskutere om det er rimeligt, at personale fra andre EU-lande assisterer et land med at kontrollere landets ydre grænse. Diskuter hvordan det fungerer når en dansk minister skal til et møde i Bruxelles. Hvordan ved en minister hvad han/hun kan tillade sig at gå med til under forhandlingene? Den diskussion kan bruges til en gennemgang af Folketingets behandling af EU-sager. De danske EU-forbehold betyder blandt andet, at Danmark ikke deltager fuldt ud i EU-samarbejdet når det gælder asyl og indvandringspolitik. Danmark er dog ikke udenfor alt. Dels er Danmark med i Schengen-samarbejdet. Det betyder, at der ikke er nogen kontrol ved grænsen mellem Danmark og de øvrige Schengenlande (Tyskland, Sverige og Norge). Danmark er også med i Dublin-aftalen. Det betyder, at hvis en flygtning som søger asyl i Danmark tidligere har søgt asyl i et andet EU-land, så kan flygtningen sendes tilbage til det første land personen blev registreret i. Hvis EU-landene ændrer på EU-reglerne i Dublin-aftalen f.eks. ved at lave en kvote for omfordeling af flygtninge fra lande som modtager mange asylansøgninger så ryger Danmark ud af den del af EU-samarbejdet. (Problemstillingen er det samme som med Europol-samarbejdet. Når EU-ændrer reglerne, så er Danmark ikke længere omfattet). Hvis EU ændrer på asylsamarbejdet, så Danmark ikke længere er omfattet, bør Danmark så holde sig udenfor EU s asylsamarbejde? Det vil betyde, at Danmark ikke skal tage imod flygtninge fra andre EU-lande ved en omfordeling. Men det vil også betyde, at Danmark ikke kan sende asylansøgere tilbage til andre EU-lande heller ikke selv om de tidligere har søgt asyl der. 11

12 Brugervejledning Brugervejledning: Iscenesættelse: 1 EU 2 3 Iscenesættelse af spil og EU af lærer. Scenen præsenterers. Kort diskussion om aktuelle EU problemstillinger. Materialet læses. 12 Spillet: Iscenesættelse og rolleindeling. Elever forbereder argumenter i forhold til deres rolle. Luxemborg er formand, og leder derfor debatten. 7 8 Lærer tilføjer»breaking news«scene til debatten. To udvalgte EU-formænd præsenterer mødets resultater overfor pressen.

13 Efter spillet: 9 Yderligere diskussioner omkring EU problematikker. 13

14 Evaluering 14 Ifølge formålsparagraffen for samfundsfag skal»eleverne skal i faget samfundsfag opnå viden og færdigheder, så de kan tage reflekteret stilling til samfundet og dets udvikling. Eleverne skal opnå kompetencer til aktiv deltagelse i et demokratisk samfund«stk. 2. Eleverne skal opnå forudsætninger for udvikling af kritisk tænkning og et værdigrundlag, så de kan deltage kvalificeret og engageret i samfundet. Eleverne skal opnå forståelse af, hvordan mennesker både påvirkes af og kan påvirke samfundet, og de skal kunne forstå hverdagslivet i et samfundsmæssigt perspektiv. Stk. 3. Eleverne skal forholde sig til demokratiske grundværdier og spilleregler med henblik på deres egen deltagelse i samfundet.«dilemmaspillet afspejler virkelighedens politiske dilemmaer og kan motivere eleverne til aktivt at deltage i, og bedre forstå, demokratiske processer og samtidig opnå faglig viden om samfundsmæssige emner. Dilemmaspillet berører frem for alt to af de fire færdigheds- og vidensmål som er opstillet for 9-10 klasse nemlig områderne politik og samfundsfaglige metoder. Dilemmaspillet giver eleverne rig mulighed til at tage stilling til politiske problemstillinger og til at komme med forslag til handlinger. Dette gælder frem for alt indenfor området EU og Danmark. Men dilemmaspillet kan også anvendes i forhold til de opstillede færdigheds og vidensmål indenfor medier og politik og når det gælder international politik. Dilemmaspillet giver også eleverne mulighed for at lære sig samfundsfaglige metoder ved at se på undersøgelsesmetoder, formidling, sprog og skriftsprog, informationssøgning og statistik.

15 15

16 Den 24-årige Sohil og hans 20-årige lillebror Wissam hører begge til blandt de mere heldige syriske flygtninge. Begge var en del af den store strøm af flygtninge som under sommeren 2015 ankom til den græske ø Lesbos. De klarede sig begge med livet i behold og klarede turen helt frem til Sverige. Hjemme i Damaskus i Syrien interesserede sig Sohil og Wissam mere for piger og fodbold end for politik. Men da der blev krig i Syrien var alle unge mænd pludselig i fare. De risikerede at blive tvangsrekrutterede til at være soldat. Enten for Islamisk Stat eller for den syriske diktator Assads hær. Og hvis du nægtede at kæmpe, så blev din familie truet på livet. Deres lillesøster risikerede at blive sexslave for Islamisk Stat. Storby brødrene Sohil og Wissam havnede i en lille landsby udenfor den svenske by Kramfors (5.500 indbyggere). 16 Flygtninge dilemmaet

17 Asylcentret hvor de boede var fyldt til bristepunktet med mænd som røg, drak alkohol, som havnede i skænderier og slagsmål og som i øvrigt ikke havde meget at foretage sig, mens de ventede på at få opholdstilladelse. At lære svensk virkede næste umuligt. Men da mere end en million flygtninge ankom til EU i 2015 blev reglerne ikke fulgt. I det hårdt pressede Grækenland lod man flygtningene rejse videre. Andre lande som Østrig, Tyskland, Danmark og Sverige fulgte samme eksempel og lod flygtningene fortsætte deres rejse uden asylbehandling. For drengene var det også en stor skuffelse, at det ikke så ud til, at de kunne få deres forældre og lillesøster til Sverige. De sad fast i Tyrkiet sammen med tre millioner andre syriske flygtninge. Og Sverige havde netop gjort det sværere at blive familiesammenført. Med 56 flygtninge pr 1000 indbyggere, så har Kramfors har modtaget fem gange flere flygtninge end gennemsnittet i resten af Sverige. De mange flygtninge var et stort pres for kommunen. I løbet af efteråret 2015, hvor der ankommer flygtninge til Sverige om ugen, blev alle ledige senge i kommunen fyldt og man diskuterede endda at sætte telt op til de senest ankomne. Kommunens budget for 2015 endte med et stort underskud. Skoler og børnehaver blev overfyldte og lærerne fik mindre tid til de svenske børn, da de skulle bruge tid på mange nye børn som ikke kunne svensk. Efter en dramatisk sommer besluttede EU s indenrigsog justitsministre i september 2015, at EU-landene skulle lave en intern fordeling af flygninge. Nogle lande i Central- og Østeuropa havde stemt imod forslag, men havde tabt afstemningen. Flertallet af EU-landene besluttede en omfordeling. Men nogle lande nægtede at leve op til beslutningen. På møder i Bruxelles argumenterede Tyskland, Sverige og Danmark for, at alle lande skulle tage ansvar. Men forgæves. Til slut lukkede det ene EU-land efter det andet sine grænser. I marts 2016 indgik EU en aftale med Tyrkiet om at stoppe bådtrafikken med flygtninge fra Tyrkiet til Grækenland og det stoppede den store strøm af flygtninge. Der kommer dog stadig mange flygtninge til Europa med båd fra Nordafrika til frem for alt til Italien. 17 Med mange mennesker på meget lidt plads blev der jævnligt konflikter i asylcentret. Men det var ikke let at tilkalde politiet. For i Kramfors har politiet åbent på hverdag mellem 8 og 15 og der er lukket ved middagstid for frokostpause. Gennem FN s flygtningekonvention har EU s medlemslande lovet at give asyl til mennesker som flygter fra krig eller som er personligt forfulgte. Ifølge EU s egne regler, så skal en ansøgning om asyl behandles i det første EU-land flygtningen ankommer til.

18

19

20 Rolle 1 EU-formandskabet Luxembourgsk minister Byder velkommen til en vigtig, men svær diskussion. Det er en national beslutning om flygtninge får lov til at blive. Samtidig anerkender alle lande FN-konventionen som siger, at den som flygter fra krig eller forfølgelse har ret til at få asyl. Det seneste år har været kaotisk. Nu er EU nødt til at få styr på tingene. Vi har længe været enige om, at det EU-land som en flygtning først ankommer til også er det land, hvor flygtningen skal søge asyl. Men når en million mennesker på kort tid ankom til et af EU s mindst velhavende lande Grækenland så blev det system uholdbart. Håber at alle er konstruktive, for hele verdens øjne er rettede mod EU for at se, om vi kan holde sammen i denne svære situation. Rolle 2 EU-kommissær for immigration og flygtninge I september 2015 traf i ministre her beslutning om at fordele af de flygtninge som var kommet til Europa. Men efter 18 måneder, så er der kun af disse flygtninge som har fået nyt hjem. Nu må alle lande tage ansvar og respektere den beslutning I selv har truffet. Lige nu sidder disse mennesker fast i asylcentre i Italien og Grækenland og det er uværdigt. Vi er nødt til at indse, at så længe Europa er fredeligt, stabilt og velstående, så vil mennesker flygte hertil for at få et trygt liv. Det er vi nødt til at kunne håndtere. Vores forslag er, at når et land har fået en urimelig stor mængde flygtninge (150 procent af det normale), så skal de øvrige lande begynde at tage imod nogle af de flygtninge som er kommet til det land. Fordelingen skal være retfærdig og afbalanceret afhængig af landets størrelse og velstand. Det land som nægter at tage imod de flygtninge som anvises, skal betale modtagerlandet euro per person. Rolle 3 Italiensk minister Rolle 4 Ungarsk minister Alle har fået den opfattelse, at flygtningekrisen nu er stoppet, fordi Tyrkiet har stoppet trafikken mellem Tyrkiet og Grækenland. Men nu kommer titusinder af flygtninge og migranter i stedet over Middelhavet til Italien. Gennem tiden er der truffet mange beslutninger om, at Italien skal få hjælp fra resten af EU. Hjælp med at håndtere flygtningene i Italien og hjælp med en omfordeling af flygtningene. Men meget få af de løfter er blevet til virkelighed. I stedet for den lovede hjælp, så forsøger lande i Nordeuropa i stedet at sende flygtninge som er kommet derop tilbage til os i Italien med henvisning til Dublin-direktivet. Arbejdet med at redde migrater og flygtninge fra døden i Middelhavet er også overvejende overladt til os i Italien. Vi har lige nu 70 forskellige operationer kørende. I oktober reddede vi mennesker fra at drukne på bage en uge. Al snak om solidaritet er bare naivt og dumt og fører kun til, at der kommer endnu flere flygtninge. Ungarn sagde bestemt stop for udlændinge allerede da de første ankom mens andre stod og sagde velkommen. Ungarn er blevet kritiseret for vores pigtrådsmur langs grænsen og for at tilbageholde mennesker. Efterfølgende gjorde alle andre bare det samme som os og sagde stop. Europa er nødt til at forsvare sig selv og vores europæiske værdier overfor den store tilstrømning af fremmedelementer udefra. Hvert land skal selv kunne bestemme, hvem man tager imod. Det bør EU ikke blande sig i. Hvis I som ministre stemmer igennem, at vi skal tage imod terrorister og ekstremister, så tager Ungarn sagen til EU-Domstolen Rolle 5 Tysk minister Rolle 6 Græsk minister Der kan ikke sættes betingelser for pligten til at tage imod mennesker på flugt. Tyskland har som det største EU-land taget imod flest og vi accepterer Kommissionens forslag som vil betyde, at vi også skal modtage flest i fremtiden. Vi betragter ikke nyankomne som en udgift, men som en investering i fremtiden. Vores velfærd overlever ikke, hvis der ikke kommer flere folk til arbejdsmarkedet. Men der er en grænse selv for de tyske vælgere og det er når andre EU-lande ikke er villige til også at gøre en indsats. Vi har i Tyskland ikke noget problem med at løfte den største del af opgaven, men vi kan ikke løfte hele opgaven alene. Så ville det tyske folk hurtig miste interessen for at være med i en europæisk union. Når det gælder flygtninge, så er situationen i Grækenland katastrofal. Der ankommer ikke så mange flygtninge længere. Men da EU lukkede grænserne, så var der cirka flygtninge som opholdt sig i Grækenland. De er stadig i landet. Asylcentrene er utilstrækkelige og mange lever på gaden og spiser og sover ude. Politiet har ikke nogen mulighed for at opretholde orden. Vi grækere er fattige og lider hårdt under den økonomiske krig. Vi vil ikke sende flygtningene tilbage til Tyrkiet som alle ved er et usikkert land for dem. Vi kræver i stedet, at hele EU lever op til de løfter som allerede er afgivet og at vi deler på opgaven med fordele flygtningene. Rolle 7 Polsk minister Rolle 8 Dansk minister Pæne ord har en pris. Det var jer i vesten som inviterede flygtningene herop. Nu vil I så, at vi skal tage dem. Vi som i årtier har levet under kommunistisk styre, mens I opbyggede jeres velstand. Polen er en nation som stort forsvarer sine nationale interesser. Vi er dybt troende katolikker og kan ikke leve sammen med muslimer i et multikulturelt samfund af den slags, som mange af jer foreslår. At kræve, at vi skal betale for at slippe for at tage imod flygtninge, er afpresning Der kommer for mange som ikke er flygtninge. Der kommer mange som er kriminelle, terrorister eller som bare kommer for at tjene penge. Dette skader EU og har nu tvunget os til at genindføre grænsekontrol blandt andet ved Øresund. Det skader vores økonomi. Det ville være bedre, hvis vi kunne stoppe strømmen af flygtninge allerede i Tyrkiet eller Libyen og så dernede vælge, hvem der er rigtige flygtninge. I Danmark har vi allerede taget mange. Rolle 9 - Svensk minister Rolle 10 Maltesisk minister Asyl er en menneskeret og i Sverige betragter vi indvandring som noget som er en økonomisk gevinst på længere sigt. Vi har åbnet vores døre og hjerter for mennesker i nød. Men på kort sigt, netop nu, så er der kommet så mange, at vores system ikke kan håndtere flere. Sverige har uden at klage betalt et højere kontingent til EU-kassen end andre lande. Visse lande herinde (Ungarn) vil ikke engang tage flygtninge tilbage, selv om Ungarn var det første land flygtningene ankom til. Vi har vist vores solidaritet. Nu er det jeres tur til at gøre det samme. Den som ikke vil tage imod flygtninge bør heller ikke kunne få støtte fra EU-kassen Vores ø er en lille ø halvvejs mellem Afrika og Europa. Kun en tiendedel så stor som den danske ø Sjælland. Selv hvis det kun er nogle hundrede flygtninge som ankommer hver måned, så er det enormt mange i forhold til vores lille land. På trods af dette, så er vi alligevel indstillet på at flygtningene skal fordeles mellem EU-landene efter landenes kapacitet. Men frem for alt, så er det nødvendigt, at EU sætter alle kræfter ind på at stoppe den umenneskelige mennesksmuling fra Afrikas kyst. Der er behov for flere skibe og om nødvendigt må militæret også indsættes.

21 Rolle 11 Finsk minister EU har regler som siger, at en asylansøgning skal behandles i det første land asylansøgeren ankommer til. Selv om reglen er sådan, så oplever vi alligevel protester, når vi i Finland vil sende flygtninge tilbage til andre EU-lande som flygtningene har passeret på deres vej til Finland. De lande som har en ydre grænse at beskytte, skal gøre det. Vi sender gerne personale til andre EU-lande som kan være en del af EU s fælles grænsebevogtning. I øvrigt mener vi i Finland, at vi bør satse på, at FN håndterer flygtningene i flygtningelejre så tæt på flygtningenes oprindelsesland som muligt. Vi er villige til at hente flygtninge fra disse lejre, hvor de håndteres af FN. På den måde giver vi flygtningene en sikker vej ind i Europa og så kan vi helt stoppe de kaotiske og farlige rejseveje vi ser i dag. Rolle 12 Spansk minister I kunne alle lære noget af Spanien som i perioden fra både modtog store mængder af flygtninge og samtidig modtog store mængder af borgere fra Østeuropa som flyttede til Spanien. Der ankom fem millioner mennesker i løbet af fem år. De fleste fandt et arbejde og kom ind i det spanske samfund uden at det førte til sociale problemer eller udlændingefjendtlige politiske partier. Og så lykkedes det Spanien at få stoppet bådtrafikken allerede når bådene forlod den afrikanske kyst, hvilket var vigtigt for at vise, at det var meningsløst at forsøge at komme til Spanien på den måde. (Mange af den var økonomiske migranter og derfor var det også rigtigt at afvise dem på den måde). Hvis I alle kunne droppe den negative holdning og i stedet agere aktivt og positivt og prøve at finde løsninger, så kan vi løse det her. Spanien støtter helhjertet Kommissionens forslag og mener, at vi som europæere bør agere i fællesskab i denne sag. Rolle 13 Nederlandsk minister Rolle 14 Fransk minister I efteråret 2015 lovede Holland at tage imod sin andel af de flygtninge som skulle fordeles internt i EU. Hollands andel var og vi kan fortælle, at Holland er godt på vej til at have levet op til det løfte i modsætning til mange andre her i lokalet. Og så havde vi endda modtaget yderligere flygtninge som af sig selv var kommet til Holland. Tallet flygtninge til Holland er efter vores opfattelse en fuldstændig retfærdig fordeling som bygger på Kommissionens udregninger af landenes velstand og befolkningsstørrelse. Det bedste ville være, hvis alle lande gennemfører det vi allerede har besluttet, inden vi begynder diskussioner om, hvordan vi skal håndtere nye flygtninge i fremtiden. Selvfølgelig skal Europa agere i fællesskab for at håndtere en udfordring som påvirker os alle. Vi kan ikke tillade, at der er noget land som nægter at bidrage til dette. Lande som ikke vil hjælpe kan ikke blive i EU. Det her er ikke et nationalt problem og det kan ikke løses, hvis alle bare gør som de selv har lyst til. I Frankrig håndterer vi hver dag tusindvis af flygtninge som egentlig hører til i Italien. Og ved vores kyst ved den engelske kanal er der titusinder af flygtninge som opholder sig i Frankrig, mens de venter på at finde en mulighed for at komme over til Storbritannien. Men Storbritannien nægter at tage imod nogle af dem. I Holland er det ikke politisk muligt at begynde at modtage mange flere flygtninge. Hvis det sker, så vil modstandere af flere flygtninge kræve, at der afholdes en folkeafstemning om emnet. Kravet om solidaritet må ikke betyde, at vi i Holland skal tage imod endnu flere end dem vi allerede har taget imod. Til gengæld er Holland parat til at betale et betydeligt beløb til at hjælpe med at udrydde årsagerne til, at folk flygter. Vi betaler en stor andel af EU s Afrika-fond netop med det formål at starte initiativer i Afrika som skal modvirke, at folk ønsker at flytte fra Afrika til Europa. Rolle 15 Britisk minister Rolle 16 Kroatisk minister Vi noterer, at i har et problem med flygtninge og migranter på det europæiske kontinent, men beklager. Det kan vi ikke hjælpe til med at løse. Vi har helt fra starten gjort det klart, at Storbritannien ikke ønsker at deltage i EU s fælles flygtningepolitik. Men Dublin-direktivet gælder også hos os og det betyder, at hvis der kommer flygtninge til Storbritannien fra andre EU-lande, så bliver de sendt tilbage igen til der, hvor de kom fra. Selvfølgelig respekterer vi FN s flygtningekonvention, men vi fortrækker at tage imod flygtninge fra FN s flygtningelejre i Afrika eller Mellemøsten. Vi tager imod et mindre antal. Til gengæld kan vi så give dem en værdig modtagelse. Kroatien er EU s nyeste medlemsland (blev medlem juni 2013) og vi er et af de mindst velhavende lande i EU. Vi havnede midt i krydsilden da flere hundrede tusinde flygtninge kom gående til fods gennem Balkan sidste år. Det krævede store ressourcer af skaffe mad, tæpper og telte til de mange flygtninge. Kroatien har fået kritik af Europa-Kommissionen for ikke at aflevere oplysninger om alle de flygtninge vi registrerede. Men hvis vi afleverer de oplysninger, så fører det jo bare til, at rigere lande som Tyskland, Sverige og Danmark begynder at sende folk tilbage til Kroatien. Folk som jo ikke ønsker at være i Kroatien. På trods af vores forholdsvis lave velstand, så er Kroatien i bund og grund et solidarisk land og vi accepterer Europa-Kommissionens forslag om en fordeling af kvoter og er villige til at tage imod flygtninge i løbet af de næste to år. Rolle 17 Østrigsk minister Rolle 18 Litauisk minister EU-Kommissionen foreslår, at vi alle skal være solidariske. Det har Østrig krævet længe, så det støtter vi naturligvis og 2016 har været hårde år, hvor hundrede tusinder af mennesker marcherede gennem Østrig. Med asylansøgninger, så ligger Østrig i toppen af, hvilke EU-lande som har fået flest asylansøgninger. Derfor måtte vi i 2016 vedtage et loft over, hvor mange asylansøgninger vi kan håndtere. Vi satte et loft på selv om Europa-Kommissionen mener, at dette ikke er i overensstemmelse med FN s flygtningekonvention. Vi mener, at EU s arbejde med afrikanske lande som får støtte fra EU for til gengæld at stoppe deres indbyggere fra at søge mod Europa er naivt. Det placerer EU i en situation, hvor vi bliver afpressede. Lande i Afrika kan jo bare sige, at nu åbner de for en strøm af flygtninge og migranter mod Europa, hvis ikke de får mere økonomisk hjælp fra EU. Litauen bliver ofte uretfærdigt slået i hartkorn med andre østeuropæiske lande, som nægter at tage imod flygtninge. På trods af, at Litauen har de sammen kulturelle barrierer som visse andre lande fremhæver og selv om Litauen virkelig ikke hører til blandt de mest velhavende EU-lande, så har vi i Litauen faktisk taget imod så mange flygtninge som Europa-Kommissionen har foreslået. Vi har taget imod personer. Problemet har været, at der i virkeligheden ikke er nogen flygtninge som ønsker at komme til Litauen. Ingen er kommet til Litauen spontant. Faktisk er der nogle af de flygtninge som er kommet til Litauen, som har forladt landet igen efter nogle måneder. På trods af det, så er Litauen stadig parat til at vise solidaritet i forhold til det Europa-Kommissionen foreslår. Østrigs forslag er i stedet at indføre en økonomisk straf overfor de lande som økonomiske migranter kommer fra. Straffen skal falde, hvis vi i Europa ikke kan sende afviste asylansøgere tilbage til der, hvor de kom fra. Rolle 19 Slovakisk minister Rolle 20 Irsk minister Det ser måske ikke ud af meget, at Slovakiet kun har godkendt 800 asylansøgninger ud af , men det skyldes faktisk, at langt de fleste som har søgt asyl er muslimer og de passer efter vores opfattelse bedre i andre europæiske lande end vores. På Balkan er etnisk tilhørsforhold vigtigt og i Slovakiet ved vi, at det kan føre til krig at blande mennesker. Vi foreslår i stedet det, man kunne kalde for effektiv solidaritet. De lande som ikke vil tage imod flygtninge kan i stedet bidrage med personale eller militær til håndtering af flygtninge og med en mindre finansiering. Irland er et af de lande som faktisk har modtaget de flygtninge som vi i 2015 besluttede at omfordele. Indrømmet Irland får til gengæld sjældent nogle spontane asylansøgninger, da vi jo er en ø og det er svært at komme hertil for at søge asyl. Irland kan godt tage imod flere flygtninge. De fleste folk i Irland mener, at vi godt kan modtage flere af de personer som flygter fra Syrien. Irland er et land som har haft store fordele af medlemskabet af EU. Først med regional støtte som vi modtog, da vi i firserne og halvfemserne var blandt EU s mindst velhavende lande. I 2010 fik vi hjælp, da vores banker havnede i krise. Men hjælpen fra EU har Irland formået at komme ud af den økonomiske krise. Derfor er vi i Irland naturligvis parat til at være solidarisk og hjælpe med at få bragt flygtningesituationen under kontrol.

22 Materiale 22 Avisartikler og YouTubeklip (på svensk) (på svensk) (på engelsk) Forslaget fra Europa-Kommissionen (på engelsk) Presse-Meddelelse - Europa-Kommissionens forslag til en reform af det fælles europæiske asylsystem Sådan lovgiver EU Film, længde 4,10 min (??????) (på dansk) Fakta og statistik om migration Flygtninge globalt - hvor mange og hvor?: (på engelsk) Flygtninge i Europa - hvor mange og hvor?: (på engelsk) EU, aktuel statistik måned for måned: De danske EU-forbehold (retsforbeholdet) EU s asylpolitik kort fortalt Mere information om EU s asylpolitik (på engelsk) Hvad har EU foretaget sig i forhold til flygtningekrisen (på engelsk)

23 23

24

FLUGTEN TIL EUROPA. Et interaktivt undervisningsspil, hvor eleverne indføres i beslutningsprocesserne og arbejdet i EU.

FLUGTEN TIL EUROPA. Et interaktivt undervisningsspil, hvor eleverne indføres i beslutningsprocesserne og arbejdet i EU. FLUGTEN TIL EUROPA 1 Et interaktivt undervisningsspil, hvor eleverne indføres i beslutningsprocesserne og arbejdet i EU. 2 Indhold 1. Indledning s. 4 2. Spillevejledning s. 8 3. Evaluering s. 13 4. Materiale

Læs mere

EU-DILEMMASPIL LAD DEM BARE SEJLE - DERES EGEN SØ. Et spil af Mandag Morgens EU-korrespondent Ole Vigant Ryborg

EU-DILEMMASPIL LAD DEM BARE SEJLE - DERES EGEN SØ. Et spil af Mandag Morgens EU-korrespondent Ole Vigant Ryborg EU-DILEMMASPIL LAD DEM BARE SEJLE - DERES EGEN SØ Et spil af Mandag Morgens EU-korrespondent Ole Vigant Ryborg Indhold Indledning 3 Lærervejledning 4 - Rollekort 9-12 Spillevejledning 13 Materiale: - Historien

Læs mere

EU-DILEMMASPIL NÅR BILEN - ER FARLIGERE END BIN LADEN. Et spil af Mandag Morgens EU-korrespondent Ole Vigant Ryborg

EU-DILEMMASPIL NÅR BILEN - ER FARLIGERE END BIN LADEN. Et spil af Mandag Morgens EU-korrespondent Ole Vigant Ryborg EU-DILEMMASPIL NÅR BILEN - ER FARLIGERE END BIN LADEN Et spil af Mandag Morgens EU-korrespondent Ole Vigant Ryborg Indhold Indledning 3 Lærervejledning 4 - Rollekort 9-12 Spillevejledning 13 Materiale:

Læs mere

VÆRD AT DELE. Et interaktivt undervisningsspil, hvor eleverne indføres i beslutningsprocesserne og arbejdet i EU.

VÆRD AT DELE. Et interaktivt undervisningsspil, hvor eleverne indføres i beslutningsprocesserne og arbejdet i EU. VÆRD AT DELE 1 Et interaktivt undervisningsspil, hvor eleverne indføres i beslutningsprocesserne og arbejdet i EU. 2 Indhold 1. Indledning s. 4 2. Spillevejledning s. 8 3. Evaluering s. 13 4. Materiale

Læs mere

Flygtningekrisen og det etiske grundlag for flygtningepolitik

Flygtningekrisen og det etiske grundlag for flygtningepolitik Flygtningekrisen og det etiske grundlag for flygtningepolitik Nils Holtug Centre for Advanced Migration Studies Afdeling for filosofi Institut for Medier, Erkendelse og Formidling Dias 1 Hvilke etiske

Læs mere

GOD ENERGI. Et interaktivt undervisningsspil, hvor eleverne indføres i beslutningsprocesserne og arbejdet i EU.

GOD ENERGI. Et interaktivt undervisningsspil, hvor eleverne indføres i beslutningsprocesserne og arbejdet i EU. GOD ENERGI 1 Et interaktivt undervisningsspil, hvor eleverne indføres i beslutningsprocesserne og arbejdet i EU. 2 Indhold 1. Indledning s.4 2. Spillevejledning s. 8 3. Evaluering s. 13 4. Materiale s.

Læs mere

ROLLESPILLET EU s rolle i løsningen af globale problemstillinger

ROLLESPILLET EU s rolle i løsningen af globale problemstillinger TALEPAPIR 8.00 Slide 1: EU S ROLLE I LØSNINGEN AF GLOBALE PROBLEMSTILLINGER Hej og velkommen til. Vi er her i dag for at diskutere, hvordan vi bedst muligt håndterer to store globale udfordringer, nemlig

Læs mere

Dan Jørgensen den 28. april 2016 Hvornår: Den 7. juni 2016

Dan Jørgensen den 28. april 2016 Hvornår: Den 7. juni 2016 Udlændinge-, Integrations- og Boligudvalget 2015-16 UUI Alm.del endeligt svar på spørgsmål 697 Offentligt Talepapir Arrangement: Udkast til brug for besvarelse af samrådsspørgsmål AE fra medlem af Folketinget

Læs mere

EU-DILEMMASPIL LAD DEM BARE SEJLE - DERES EGEN SØ. Et spil af Mandag Morgens EU-korrespondent Ole Vigant Ryborg

EU-DILEMMASPIL LAD DEM BARE SEJLE - DERES EGEN SØ. Et spil af Mandag Morgens EU-korrespondent Ole Vigant Ryborg Et spil af Mandag Morgens EU-korrespondent Ole Vigant Ryborg Indhold Indledning 3 Lærervejledning 4 - Rollekort 9-12 Spillevejledning 13 Materiale: - Historien 16 - Når EU lovgiver 18 Dilemma-spillet er

Læs mere

Mennesker på flugt - elevvejledning

Mennesker på flugt - elevvejledning Mennesker på flugt - elevvejledning Delemnet Mennesker på flugt omhandler appelformer og historiske problemstillinger. Du vil i løbet af dette delemne arbejde med opgaver, for at lære hvordan du identificerer

Læs mere

flygtninge & migranter

flygtninge & migranter Fakta om flygtninge & migranter i Danmark Indhold Forord................................................ 3 Hvor kommer flygtninge og migranter fra?...4 Hvor mange hjælper Danmark sammenlignet med andre

Læs mere

GRÆKENLAND. ROLLEKORT: Premierminister Alexis Tsipras ANDEL AF DET SAMLEDE BEFOLKNINGSTAL I DE 10 LANDE I SPILLET

GRÆKENLAND. ROLLEKORT: Premierminister Alexis Tsipras ANDEL AF DET SAMLEDE BEFOLKNINGSTAL I DE 10 LANDE I SPILLET ROLLEKORT: Premierminister Alexis Tsipras Jeg er 43 år og blev premierminister i Grækenland i 2015. Jeg er formand for det venstreorienterede parti Syriza, som fik 36 procent af stemmerne og 149 ud af

Læs mere

Europaudvalget 2011 Rådsmøde 3071 - RIA Bilag 5 Offentligt

Europaudvalget 2011 Rådsmøde 3071 - RIA Bilag 5 Offentligt Europaudvalget 2011 Rådsmøde 3071 - RIA Bilag 5 Offentligt NOTAT Dato: 23. februar 2011 Kontor: Internationalt Supplerende samlenotat til brug for rådsmødet (retlige og indre anliggender) den 24. 25. februar

Læs mere

Emne: Grænser og broer - Migration. Del 1: Hvorfor er migration et så "varmt emne" i det 21. århundrede?

Emne: Grænser og broer - Migration. Del 1: Hvorfor er migration et så varmt emne i det 21. århundrede? Emne: Grænser og broer - Migration Del 1: Hvorfor er migration et så "varmt emne" i det 21. århundrede? Migration er et varmt emne i det 21. århundredes Europa og i verden. Hvad er årsagen til dette, og

Læs mere

Årsplan for samfundsfag i 9. klasse 2019/2020

Årsplan for samfundsfag i 9. klasse 2019/2020 Årsplan for samfundsfag i 9. klasse 2019/2020 Undervisningen tilrettelægges ud fra fagets forenklede fælles mål samt skolens værdigrundlag. Vi arbejder mod en evt. eksamen Undervisning tilrettelægges med

Læs mere

SPØRGSMÅL OG SVAR. Overordnet om retsforbeholdet og tilvalgsordningen

SPØRGSMÅL OG SVAR. Overordnet om retsforbeholdet og tilvalgsordningen SPØRGSMÅL OG SVAR Overordnet om retsforbeholdet og tilvalgsordningen Hvorfor har Danmark et retsforbehold? Baggrunden for det danske retsforbehold er den danske folkeafstemning om den såkaldte Maastricht-Traktat

Læs mere

Bruxelles, den 14. maj 2012 (OR. en) KONFERENCEN MELLEM REPRÆSENTANTERNE FOR MEDLEMSSTATERNES REGERINGER CIG 1/12

Bruxelles, den 14. maj 2012 (OR. en) KONFERENCEN MELLEM REPRÆSENTANTERNE FOR MEDLEMSSTATERNES REGERINGER CIG 1/12 1796 der Beilagen XXIV. GP - Staatsvertrag - 04 Protokoll in dänischer Sprachfassung (Normativer Teil) 1 von 10 KONFERENCEN MELLEM REPRÆSENTANTERNE FOR MEDLEMSSTATERNES REGERINGER Bruxelles, den 14. maj

Læs mere

Hvad er Den Europæiske Union?

Hvad er Den Europæiske Union? Hvad er Den Europæiske Union? Den er europæisk fordi den ligger i Europa Den er en union fordi den forener lande og folk Lad os se nærmere på: Hvad har europæerne tilfælles? Hvordan opstod EU? Hvad laver

Læs mere

NÅR KRIG OG KONFLIKTER TVINGER FOLK PÅ FLUGT, SÅ HAR VI ET ANSVAR

NÅR KRIG OG KONFLIKTER TVINGER FOLK PÅ FLUGT, SÅ HAR VI ET ANSVAR NÅR KRIG OG KONFLIKTER TVINGER FOLK PÅ FLUGT, SÅ HAR VI ET ANSVAR SF S FLYGTNINGEPOLITIK 2016 2 ORDFØRER/KONTAKT: JACOB MARK jacob.mark@ft.dk 3337 4418...vi vil arbejde for internationale bæredygtige løsninger

Læs mere

01 Nov - 07 Nov Poll results

01 Nov - 07 Nov Poll results Folkehøring om fremtidens EU 01 Nov - 07 Nov 2018 Poll results Afstemning Table of contents Afstemning (1/12) Klima og miljø: Hvilket af følgende udsagn er vigtigst for dig? Du må kun vælge et udsagn.

Læs mere

Hvem kommer hertil? - migrationsstrømme til EU/DK

Hvem kommer hertil? - migrationsstrømme til EU/DK Hvem kommer hertil? - migrationsstrømme til EU/DK 25. ausgust 2015 Professor, mag. scient. soc. Lisbeth B. Knudsen Institut for Sociologi og socialt Arbejde Aalborg Universitet, Kroghstræde 5, 9220 Aalborg

Læs mere

KLIMA OG ØKONOMI DELER EUROPA I NORD OG SYD

KLIMA OG ØKONOMI DELER EUROPA I NORD OG SYD KLIMA OG ØKONOMI DELER EUROPA I NORD OG SYD Kontakt: Ph.d.-studerende, Karsten Tingleff Vestergaard +45 26 70 52 25 ktv@thinkeuropa.dk RESUME: Markante geografiske skillelinjer gennemløber EU, når det

Læs mere

5.4 Øvelse farvekodning af interview om integration

5.4 Øvelse farvekodning af interview om integration 5.4 Øvelse farvekodning af interview om integration Formål Formålet er at målrette elevernes evne til at bearbejde det kvalitative materiale på en systematisk måde efter interviewene er gennemført. Hvornår

Læs mere

POLEN. ROLLEKORT: Premierminister Beata Szydło ANDEL AF DET SAMLEDE BEFOLKNINGSTAL I DE 10 LANDE I SPILLET

POLEN. ROLLEKORT: Premierminister Beata Szydło ANDEL AF DET SAMLEDE BEFOLKNINGSTAL I DE 10 LANDE I SPILLET ROLLEKORT: Premierminister Beata Szydło Jeg er 53 år og økonom. Jeg er den tredje kvindelige premierminister i Polen, mit parti er det nationalkonservative Lov og Retfærdighed. Jeg ser Polen som en stærk

Læs mere

FRANKRIG. ROLLEKORT: Præsident Emmanuel Macron ANDEL AF DET SAMLEDE BEFOLKNINGSTAL I DE 10 LANDE I SPILLET

FRANKRIG. ROLLEKORT: Præsident Emmanuel Macron ANDEL AF DET SAMLEDE BEFOLKNINGSTAL I DE 10 LANDE I SPILLET ROLLEKORT: Præsident Emmanuel Macron Jeg er 39 år, uddannet i filosofi og leder af det nye centrumparti En Marche!. Før jeg blev præsident i 2017, var jeg embedsmand og fra 2014-2016 var jeg finansminister

Læs mere

EKSAMEN ARGUMENTATIONSTEORI. Bunden prøve

EKSAMEN ARGUMENTATIONSTEORI. Bunden prøve EKSAMEN ARGUMENTATIONSTEORI Bunden prøve Prøven består af to dele: 1) En analyse og vurdering af Naser Khaders argumentation i kronikken Jeg ville aldrig forlade mine børn i et krigsramt land, ville du?

Læs mere

til brug for besvarelsen af samrådsspørgsmål I fra Folketingets Udenrigsudvalg den 10. februar 2017

til brug for besvarelsen af samrådsspørgsmål I fra Folketingets Udenrigsudvalg den 10. februar 2017 Udenrigsudvalget 2016-17 URU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 114 Offentligt Dato: 1. februar 2017 Kontor: Task force Sagsbeh: Maria Aviaja Sander Holm Sagsnr.: 2016-0035-0392 Dok.: UDKAST TIL TALE til

Læs mere

Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2014-15 UUI Alm.del endeligt svar på spørgsmål 156 Offentligt

Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2014-15 UUI Alm.del endeligt svar på spørgsmål 156 Offentligt Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2014-15 UUI Alm.del endeligt svar på spørgsmål 156 Offentligt Udlændingeafdelingen Dato: 17. november 2014 Dok.: 1349685 UDKAST TIL TALE til brug for besvarelsen

Læs mere

Grundholdninger. I DFUNK arbejder unge i fællesskab for at oplyse og rykke holdninger på det flygtninge- og integrationspolitiske område.

Grundholdninger. I DFUNK arbejder unge i fællesskab for at oplyse og rykke holdninger på det flygtninge- og integrationspolitiske område. Grundholdninger I DFUNK arbejder unge i fællesskab for at oplyse og rykke holdninger på det flygtninge- og integrationspolitiske område. I denne folder kan du læse mere om de grundholdninger, vi arbejder

Læs mere

Arbejdsspørgsmål til Det Nationalistiske Ungdomsoprør

Arbejdsspørgsmål til Det Nationalistiske Ungdomsoprør Arbejdsspørgsmål til Det Nationalistiske Ungdomsoprør - De Identitære i Frankrig og Europa SAMFUNDSFAG: Se Vores Europas video med Jean-David: https://vimeo.com/231406586 Se Génération Identitaires krigserklæring,

Læs mere

KONFERENCEN MELLEM REPRÆSENTANTERNE FOR MEDLEMSSTATERNES REGERINGER. Bruxelles, den 14. maj 2012 (OR. en) CIG 1/12

KONFERENCEN MELLEM REPRÆSENTANTERNE FOR MEDLEMSSTATERNES REGERINGER. Bruxelles, den 14. maj 2012 (OR. en) CIG 1/12 KONFERENCEN MELLEM REPRÆSENTANTERNE FOR MEDLEMSSTATERNES REGERINGER Bruxelles, den 14. maj 2012 (OR. en) CIG 1/12 Vedr.: Protokol om den irske befolknings betænkeligheder med hensyn til Lissabontraktaten

Læs mere

Vedlagt følger til delegationerne et dokument om ovennævnte spørgsmål, som RIA-Rådet nåede til enighed om den 20. juli 2015.

Vedlagt følger til delegationerne et dokument om ovennævnte spørgsmål, som RIA-Rådet nåede til enighed om den 20. juli 2015. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 22. juli 2015 (OR. en) 11130/15 ASIM 62 RELEX 633 NOTE fra: til: Generalsekretariatet for Rådet delegationerne Tidl. dok. nr.: 10830/2/15 REV 2 ASIM 52 RELEX

Læs mere

10106/19 ADD 1 1 JAI LIMITE DA

10106/19 ADD 1 1 JAI LIMITE DA Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 28. juni 2019 (OR. en) 10106/19 ADD 1 LIMITE PV CONS 31 JAI 665 COMIX 303 UDKAST TIL PROTOKOL RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION (retlige og indre anliggender)

Læs mere

ITALIEN. ROLLEKORT: Premierminister Paolo Gentiloni ANDEL AF DET SAMLEDE BEFOLKNINGSTAL I DE 10 LANDE I SPILLET

ITALIEN. ROLLEKORT: Premierminister Paolo Gentiloni ANDEL AF DET SAMLEDE BEFOLKNINGSTAL I DE 10 LANDE I SPILLET ROLLEKORT: Premierminister Paolo Gentiloni Jeg er 62 år og leder det venstreorienterede Demokratiske Parti, som samarbejder med centrum-højrepartier i regeringen. Derudover er jeg forhenværende udenrigsminister.

Læs mere

13107/19 1 LIFE. Rådet for Den Europæiske Union. Bruxelles, den 28. oktober 2019 (OR. en) 13107/19 PV CONS 52 AGRI 503 PECHE 446

13107/19 1 LIFE. Rådet for Den Europæiske Union. Bruxelles, den 28. oktober 2019 (OR. en) 13107/19 PV CONS 52 AGRI 503 PECHE 446 Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 28. oktober 2019 (OR. en) 13107/19 PV CONS 52 AGRI 503 PECHE 446 UDKAST TIL PROTOKOL RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION (landbrug og fiskeri) 14. og 15. oktober

Læs mere

BILAG. til det ændrede forslag. til Rådets afgørelse

BILAG. til det ændrede forslag. til Rådets afgørelse EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 6.9.2016 COM(2016) 552 final ANNEX 2 BILAG til det ændrede forslag til Rådets afgørelse om undertegnelse og midlertidig anvendelse af lufttransportaftalen mellem Amerikas

Læs mere

for, hvordan den danske regering så vil sikre, at antallet af asylansøgere til Danmark begrænses?

for, hvordan den danske regering så vil sikre, at antallet af asylansøgere til Danmark begrænses? til brug for mundtlig besvarelse af samrådsspørgsmål T, U og V fra medlemmer af Folketinget Peter Kofod Poulsen (DF) og Mattias Tesfaye (S). 2. februar 2016, kl. 15-17. Det talte ord gælder Samrådsspørgsmål

Læs mere

TYSKLAND. ROLLEKORT: Forbundskansler Angela Merkel ANDEL AF DET SAMLEDE BEFOLKNINGSTAL I DE 10 LANDE I SPILLET

TYSKLAND. ROLLEKORT: Forbundskansler Angela Merkel ANDEL AF DET SAMLEDE BEFOLKNINGSTAL I DE 10 LANDE I SPILLET ROLLEKORT: Forbundskansler Angela Merkel Jeg er 62 år og blev forbundskansler i Tyskland i 2005. Tre år i træk blev jeg kåret til verdens mest magtfulde kvinde. Jeg er leder af CDU, et kristendemokratisk

Læs mere

FOREDRAG - VORES EUROPA Om den europæiske ungdomsgeneration og vores fælles udfordringer.

FOREDRAG - VORES EUROPA Om den europæiske ungdomsgeneration og vores fælles udfordringer. FOREDRAG - VORES EUROPA Om den europæiske ungdomsgeneration og vores fælles udfordringer. Med deres projekt, Vores Europa, der handler om situationen for den europæiske ungdomsgeneration, har Elena Askløf

Læs mere

Religion & Samfund (Resam) er en civilsamfundsorganisation, som faciliterer det positive indbyrdes møde mellem religiøse ledere i Danmark.

Religion & Samfund (Resam) er en civilsamfundsorganisation, som faciliterer det positive indbyrdes møde mellem religiøse ledere i Danmark. Q&A Religion & Samfund (Resam) er en civilsamfundsorganisation, som faciliterer det positive indbyrdes møde mellem religiøse ledere i Danmark. Resam tilvejebringer herudover fakta og viden samt understøtter

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE (EU)

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE (EU) L 118/18 KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE (EU) 2018/704 af 8. maj 2018 om overensstemmelsen af enhedsraterne for afgiftszoner med gennemførelsesforordning (EU) nr. 390/2013 og (EU) nr. 391/2013 i

Læs mere

EU - et indblik i hvad EU er. Oplæg og dilemmaspil af Europabevægelsens repræsentanter Den 20. marts 2014

EU - et indblik i hvad EU er. Oplæg og dilemmaspil af Europabevægelsens repræsentanter Den 20. marts 2014 EU - et indblik i hvad EU er Oplæg og dilemmaspil af Europabevægelsens repræsentanter Den 20. marts 2014 Dagens program 10:40-10:45 Velkomst 10:45-11:15 Oplæg om EU 11:15-11:25 Introduktion til dilemmaspil

Læs mere

ESTLAND. ROLLEKORT: Premierminister Jüri Ratas ANDEL AF DET SAMLEDE BEFOLKNINGSTAL I DE 10 LANDE I SPILLET

ESTLAND. ROLLEKORT: Premierminister Jüri Ratas ANDEL AF DET SAMLEDE BEFOLKNINGSTAL I DE 10 LANDE I SPILLET ROLLEKORT: Premierminister Jüri Ratas Jeg er 39 år, har læst jura og økonomi og jeg har været premierminister siden 2016. Selvom arbejdsløshed har været et stort problem i Estland efter finanskrisen, så

Læs mere

Foreløbig rapport om fordelingen af medlemmer i Europa- Parlamentet

Foreløbig rapport om fordelingen af medlemmer i Europa- Parlamentet Europaudvalget EU-note - E 78 Offentligt Folketinget Europaudvalget Christiansborg, den 12. september 2007 Folketingets repræsentant ved EU Til udvalgets medlemmer og stedfortrædere Foreløbig rapport om

Læs mere

VI ER VORES EGEN REDAKTØR PÅ DE SOCIALE MEDIER

VI ER VORES EGEN REDAKTØR PÅ DE SOCIALE MEDIER VI ER VORES EGEN REDAKTØR PÅ DE SOCIALE MEDIER DILEMMA 2: AT DELE ELLER IKKE AT DELE Indledning Når vi ikke er underlagt en redaktion på de sociale medier, så har vi mulighed for at dele billeder, næsten

Læs mere

Lancering af Tænketanken EUROPA Danmarks første europapolitiske tænketank 2. december kl. 10:30. Karsten Dybvad. -- Det talte ord gælder --

Lancering af Tænketanken EUROPA Danmarks første europapolitiske tænketank 2. december kl. 10:30. Karsten Dybvad. -- Det talte ord gælder -- Lancering af Tænketanken EUROPA Danmarks første europapolitiske tænketank 2. december kl. 10:30 Karsten Dybvad -- Det talte ord gælder -- Tak for ordet, Claus. Tak for at slå fast, at det europæiske samarbejde

Læs mere

KROATIEN. ROLLEKORT: Udenrigsminister Davor Ivo Stier ANDEL AF DET SAMLEDE BEFOLKNINGSTAL I DE 10 LANDE I SPILLET

KROATIEN. ROLLEKORT: Udenrigsminister Davor Ivo Stier ANDEL AF DET SAMLEDE BEFOLKNINGSTAL I DE 10 LANDE I SPILLET ROLLEKORT: Premierminister Andrej Plenković Jeg er 47 år, uddannet i jura og medlem af det konservative parti HDZ. Før jeg blev premierminister i 2016, var jeg medlem af EU-Parlamentet og forhandlede om

Læs mere

Læremiddelanalyser eksempler på læremidler fra fem fag

Læremiddelanalyser eksempler på læremidler fra fem fag Fra antologien Læremiddelanalyser eksempler på læremidler fra fem fag Artikel fra antologien Spil eleverne ud hvor dilemmaerne gror v/marianne Dietz, lærer, BA og M.phil i historie, pædagogisk konsulent

Læs mere

Europaudvalget EUU Alm.del EU Note 7 Offentligt

Europaudvalget EUU Alm.del EU Note 7 Offentligt Europaudvalget 2015-16 EUU Alm.del EU Note 7 Offentligt Europaudvalget og Retsudvalget EU-konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgenes medlemmer 5. november 2015 Suverænitet, tilvalgsordning og folkeafstemninger

Læs mere

Den Europæiske Union. Historien bag EU Piotr Michalak Mahsun Kizilkaya

Den Europæiske Union. Historien bag EU Piotr Michalak Mahsun Kizilkaya Den Europæiske Union Historien bag EU Piotr Michalak Mahsun Kizilkaya INDHOLDSFORTEGNELSE: Baggrunden for EU.side 1 Hvad er EU? Kul og stålunionen EF EU Institutioner.side 2-3 Kommissionen Parlamentet

Læs mere

Flygtninge i Danmark og Verden. 20 marts 2014

Flygtninge i Danmark og Verden. 20 marts 2014 Side 1 Flygtninge i Danmark og Verden 20 marts 2014 Foreningen for tosprogede børns vilkår 27.03.2014 AK/Flygtningedebat Side 2 Side Dansk Flygtningehjælp Den største danske NGO Hvor: Vi arbejder i 36

Læs mere

Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet

Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet Europaudvalget 2015 Rådsmøde 3405 - RIA Bilag 1 Offentligt Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet Udlændingeafdelingen Dato: 15. juli 2015 Kontor: Kontoret for Internationalt udlændingesamarbejde

Læs mere

Baggrunden for dilemmaspillet om folkedrab

Baggrunden for dilemmaspillet om folkedrab Baggrunden for dilemmaspillet om folkedrab Ideen med dilemmaspillet er at styrke elevernes refleksion over, hvilket ansvar og hvilke handlemuligheder man har, når man som borger, stat eller internationalt

Læs mere

VI VIL EUROPA. 1 / 1001 Hjem samtalen om EU hjemme hos dig!

VI VIL EUROPA. 1 / 1001 Hjem samtalen om EU hjemme hos dig! 1 / 1001 Hjem samtalen om EU hjemme hos dig! VELKOMMEN TIL SAMTALEN OM EU Kære 1001 Hjem-deltagere Tak fordi I har lyst til at diskutere, hvad EU-samarbejdet i fremtiden skal være! Med 1001 Hjem introducerer

Læs mere

Danskernes suverænitetsopfattelser. Tænketanken EUROPA, maj 2017

Danskernes suverænitetsopfattelser. Tænketanken EUROPA, maj 2017 Danskernes suverænitetsopfattelser Tænketanken EUROPA, maj 2017 BASE: 2056 EU KØN ALLE KVINDER MÆND Høj grad blive 36 32 40 64 62 Nogen grad blive 28 30 26 66 Nogen grad forlade 15 15 14 27 25 Høj grad

Læs mere

ROLLEKORT: Statsminister Lars Løkke Rasmussen

ROLLEKORT: Statsminister Lars Løkke Rasmussen ROLLEKORT: Statsminister Lars Løkke Rasmussen Jeg er 52 år, leder af Venstre Danmarks liberale parti - og har været statsminister siden 2015. Selv om jeg er leder for et lille land, vil jeg forsøge at

Læs mere

KONGERIGET BELGIEN, REPUBLIKKEN BULGARIEN, DEN TJEKKISKE REPUBLIK, KONGERIGET DANMARK, FORBUNDSREPUBLIKKEN TYSKLAND, REPUBLIKKEN ESTLAND, IRLAND,

KONGERIGET BELGIEN, REPUBLIKKEN BULGARIEN, DEN TJEKKISKE REPUBLIK, KONGERIGET DANMARK, FORBUNDSREPUBLIKKEN TYSKLAND, REPUBLIKKEN ESTLAND, IRLAND, PROTOKOL OM ÆNDRING AF PROTOKOLLEN OM OVERGANGSBESTEMMELSER, DER ER KNYTTET SOM BILAG TIL TRAKTATEN OM DEN EUROPÆISKE UNION, TIL TRAKTATEN OM DEN EUROPÆISKE UNIONS FUNKTIONSMÅDE OG TIL TRAKTATEN OM OPRETTELSE

Læs mere

B8-0146/2016 } B8-0169/2016 } B8-0170/2016 } B8-0177/2016 } B8-0178/2016 } RC1/Am. 2

B8-0146/2016 } B8-0169/2016 } B8-0170/2016 } B8-0177/2016 } B8-0178/2016 } RC1/Am. 2 B8-0178/2016 } RC1/Am. 2 2 Betragtning B B. der henviser til, at libyerne som led i Det Arabiske Forår gik på gaden i februar 2011, hvorefter der fulgte ni måneder med civile uroligheder; der henviser

Læs mere

Ikkelovgivningsmæssig liste 12831/19 + COR 1

Ikkelovgivningsmæssig liste 12831/19 + COR 1 Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 11. oktober 2019 (OR. en) 12687/19 OJ CONS 52 AGRI 473 PECHE 417 FORELØBIG GSORDEN RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION (landbrug og fiskeri) ECCL, Luxembourg 14.

Læs mere

Politisk dannelse og engagement - Hvad optager børn og unge i et globaliseret demokrati. Jonas Lieberkind Lektor, Ph.d.

Politisk dannelse og engagement - Hvad optager børn og unge i et globaliseret demokrati. Jonas Lieberkind Lektor, Ph.d. Politisk dannelse og engagement - Hvad optager børn og unge i et globaliseret demokrati Jonas Lieberkind Lektor, Ph.d. lieberkind@edu.au.dk Dannelse at skabe og forme de unge generationer At skabe og forme

Læs mere

Samfundsfag. Formål for faget samfundsfag. Slutmål efter 9. klassetrin for faget samfundsfag. Politik. Magt, beslutningsprocesser og demokrati

Samfundsfag. Formål for faget samfundsfag. Slutmål efter 9. klassetrin for faget samfundsfag. Politik. Magt, beslutningsprocesser og demokrati Formål for faget samfundsfag Samfundsfag Formålet med undervisningen i samfundsfag er, at eleverne opnår viden om samfundet og dets historiske forandringer. Undervisningen skal forberede eleverne til aktiv

Læs mere

FAG: Samfundsfag KLASSE: 8. kl A R: 14/15 Lærer: AS

FAG: Samfundsfag KLASSE: 8. kl A R: 14/15 Lærer: AS FAG: Samfundsfag KLASSE: 8. kl A R: 14/15 Lærer: AS Fagformål Eleverne skal i faget samfundsfag opnå viden og færdigheder, så de kan tage reflekteret stilling til samfundet og dets udvikling. Eleverne

Læs mere

ÅRSPLAN SAMFUNDSFAG 9. B 2012/13

ÅRSPLAN SAMFUNDSFAG 9. B 2012/13 ÅRSPLAN SAMFUNDSFAG 9. 2012/13 Emne Periode Mål Relation til fælles mål Folketinget august Eleverne kender til magtens tredeling, partier partiprrammer. Velfærdssamfundet - demokratiet i funktion august

Læs mere

EU s medlemslande Lande udenfor EU

EU s medlemslande Lande udenfor EU EU s medlemslande Lande udenfor EU Fig. 22.1 EU s medlemslande. År 1951 1957 1968 1973 1979 1981 1986 1986 1991 1992 1993 1995 1997 1999 2000 2001 2002 2004 2005 2007 2008 2008 2009 2010 Begivenhed Det

Læs mere

Europa-Parlamentet Eurobarometer (EB/EP 84.1) Parlemeter 2015 Del I De vigtigste udfordringer for EU, migration og den økonomiske og sociale situation

Europa-Parlamentet Eurobarometer (EB/EP 84.1) Parlemeter 2015 Del I De vigtigste udfordringer for EU, migration og den økonomiske og sociale situation Generaldirektoratet for Kommunikation Enheden for Analyse af den Offentlige Opinion Europa-Parlamentet Eurobarometer (EB/EP 84.1) Bruxelles, 14. oktober 2015 Parlemeter 2015 Del I De vigtigste udfordringer

Læs mere

Retsforbeholdet forværrer danske familiers retssikkerhed

Retsforbeholdet forværrer danske familiers retssikkerhed BRIEF Retsforbeholdet forværrer danske familiers retssikkerhed Kontakt: Analytiker, Eva Maria Gram +45 26 14 36 38 emg@thinkeuropa.dk RESUME Mere end 1000 danskere gifter sig hvert år med en borger fra

Læs mere

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil.

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil. Post 1 Velkommen til... I skal nu på et dilemmaløb, hvor I vil opleve, hvordan det er at være dreng i Afrika. I får her starten på en historie. Læs den højt for hinanden og beslut derefter i fællesskab,

Læs mere

15410/17 SDM/cg DGC 1A

15410/17 SDM/cg DGC 1A Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 14. maj 2018 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2017/0319 (NLE) 15410/17 COLAC 144 WTO 329 LOVGIVNINGSMÆSSIGE RETSAKTER OG ANDRE INSTRUMENTER Vedr.: Tredje tillægsprotokol

Læs mere

EU-DILEMMASPIL SÅ ER DER LUKKET - FOR DET VARME VAND. Et spil af Mandag Morgens EU-korrespondent Ole Vigant Ryborg

EU-DILEMMASPIL SÅ ER DER LUKKET - FOR DET VARME VAND. Et spil af Mandag Morgens EU-korrespondent Ole Vigant Ryborg Et spil af Mandag Morgens EU-korrespondent Ole Vigant Ryborg Indhold Indledning 3 Lærervejledning 4 - Rollekort 9-12 Spillevejledning 13 Materiale: - Historien 16 - Når EU lovgiver 18 Dilemma-spillet er

Læs mere

Det luxembourgske formandskab har igen med kort varsel indkaldt til ekstraordinært rådsmøde den 9. november 2015.

Det luxembourgske formandskab har igen med kort varsel indkaldt til ekstraordinært rådsmøde den 9. november 2015. Udlændinge-, Integrations- og Boligudvalget 2015-16 UUI Alm.del Bilag 77 Offentligt Talepapir TALE Sagsnr. 2015-540 til brug for forelæggelse i Folketingets Udlændinge, Integrations- og Bolig Udvalg den

Læs mere

9040/17 ht/cos/hm 1 DG D 1 A

9040/17 ht/cos/hm 1 DG D 1 A Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 11. maj 2017 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2017/0095 (NLE) 9040/17 SCH-EVAL 140 FRONT 205 COMIX 334 RESULTAT AF DRØFTELSERNE fra: dato: 11. maj 2017 til:

Læs mere

FORLØB PROBLEMSTILLINGER TEKSTER ANDRE UDTRYKSFORMER KOMPETENCEOMRÅDER

FORLØB PROBLEMSTILLINGER TEKSTER ANDRE UDTRYKSFORMER KOMPETENCEOMRÅDER Privatøkonomi Hvordan fungerer et budget, og hvad sker der, hvis man ikke betaler sine regninger? Hvad bruger klassen penge på, og hvorfor er teenagere en interessant forbrugergruppe for reklamefirmaer

Læs mere

Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0018 Offentligt

Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0018 Offentligt Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0018 Offentligt EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 26.1.2015 COM(2015) 18 final 2015/0011 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om den holdning, der skal indtages på Den Europæiske

Læs mere

Udbetalte børnepenge til statsborgere fra andre EU/EØS-lande

Udbetalte børnepenge til statsborgere fra andre EU/EØS-lande 9. juli 213 Udbetalte børnepenge til statsborgere fra andre EU/EØS-lande Af Esben Anton Schultz I dette notat ses nærmere på omfanget af udbetalte børnepenge til statsborgere fra andre EU/EØS-lande. Desuden

Læs mere

FOREDRAG OM AT VÆRE UNG I EUROPA.

FOREDRAG OM AT VÆRE UNG I EUROPA. FOREDRAG OM AT VÆRE UNG I EUROPA. Med deres projekt Vores Europa, der handler om situationen for den europæiske ungdomsgeneration, har Elena Askløf og Peter Laugesen netop modtaget Europa-Parlamentets

Læs mere

Årsplan i samfundsfag for 8. klasse

Årsplan i samfundsfag for 8. klasse Periode Fokuspunkt Mål Handleplan Evaluering/Opfølgning Uge 33-36 Individ Fællesskab. - beskrive, hvordan det enkelte menneske indgår i forskellige grupper og fællesskaber. - give eksempler på, hvordan

Læs mere

Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0555 Offentligt

Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0555 Offentligt Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0555 Offentligt EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 30.7.2013 COM(2013) 555 final 2013/0269 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om indgåelse af aftale mellem Den Europæiske

Læs mere

[Indledning] 1. Tak for invitationen til at komme her i dag og tale om regeringens syn på internationale konventioner.

[Indledning] 1. Tak for invitationen til at komme her i dag og tale om regeringens syn på internationale konventioner. Udlændinge- og Integrationsudvalget 2016-17 UUI Alm.del endeligt svar på spørgsmål 181 Offentligt Dato: 7. november 2016 Kontor: Task force Sagsbeh: Maria Aviaja Sander Holm Sagsnr.: 2016-0035-0378 Dok.:

Læs mere

NYT BLOD Flygtningestrømmen er en gave til konkurrencestaten Af Michael Bræmer @MichaelBraemer Fredag den 29. januar 2016, 05:00

NYT BLOD Flygtningestrømmen er en gave til konkurrencestaten Af Michael Bræmer @MichaelBraemer Fredag den 29. januar 2016, 05:00 Flygtningestrømmen er en gave til konkurrencestaten - UgebrevetA4.dk 28-01-2016 22:45:42 NYT BLOD Flygtningestrømmen er en gave til konkurrencestaten Af Michael Bræmer @MichaelBraemer Fredag den 29. januar

Læs mere

KOMMISSIONENS HENSTILLING. af om forbedring af mulighederne for lovlig migration for personer med behov for international beskyttelse

KOMMISSIONENS HENSTILLING. af om forbedring af mulighederne for lovlig migration for personer med behov for international beskyttelse EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 3.10.2017 C(2017) 6504 final KOMMISSIONENS HENSTILLING af 3.10.2017 om forbedring af mulighederne for lovlig migration for personer med behov for international beskyttelse

Læs mere

Analyse. Integrationen i Danmark set i et europæisk. 22. september 2015. Af Kristian Thor Jakobsen og Laurids Münier

Analyse. Integrationen i Danmark set i et europæisk. 22. september 2015. Af Kristian Thor Jakobsen og Laurids Münier Analyse 22. september 21 Integrationen i Danmark set i et europæisk perspektiv Af Kristian Thor Jakobsen og Laurids Münier I den seneste tid har der været stor fokus på asyl- og integrationspolitikken

Læs mere

Årsplan Samfundsfag 9

Årsplan Samfundsfag 9 Årsplan Samfundsfag 9 Årsplan Samfundsfag 9 Årsplanen for samfundsfag angiver de overordnede emner, som klassen skal arbejde med i løbet af 9. klasse. KOMPETENCEOMRÅDER FOR SAMFUNDSFAG > Politik > Økonomi

Læs mere

Politisk. strategi. Dansk Flygtningehjælp Ungdom

Politisk. strategi. Dansk Flygtningehjælp Ungdom Politisk strategi Dansk Flygtningehjælp Ungdom Indhold Introduktion grundværdier Målsætninger Fremgangsmåde rammer og tidsplan [Forsidefoto: Pil Christoffersen] Introduktion DFUNK - Dansk Flygtningehjælp

Læs mere

Generelt udtrykker Foreningen af lærere i samfundsfag ved lærerseminarierne tilfredshed med udkastet til Fælles Mål 2 i samfundsfag.

Generelt udtrykker Foreningen af lærere i samfundsfag ved lærerseminarierne tilfredshed med udkastet til Fælles Mål 2 i samfundsfag. Uddannelsesudvalget (2. samling) UDU alm. del - Bilag 219 Offentligt Århus, den 16/4 2008 Att.: Undervisningsminister Bertel Haarder Folketingets Uddannelsesudvalg Generelt udtrykker Foreningen af lærere

Læs mere

DFUNKs grundholdninger

DFUNKs grundholdninger DFUNKs grundholdninger I DFUNK arbejder unge i fællesskab for at oplyse og rykke holdninger på det flygtninge- og integrationspolitiske område. I denne folder kan du læse mere om de grundholdninger, vi

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE. af

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE. af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 22.10.2014 C(2014) 7594 final KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE af 22.10.2014 om ændring af gennemførelsesafgørelse C(2011) 5500 endelig, hvad angår titlen og listen

Læs mere

Høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af udlændingeloven (Ny kvoteordning).

Høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af udlændingeloven (Ny kvoteordning). Til Udlændinge- og Integrationsministeriet DANSK FLYGTNINGEHJÆLP Borgergade 10, 3.sal DK-1300 København K Tlf: 3373 5000 www.flygtning.dk 09.10.2017 Høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af

Læs mere

FOREDRAG OM AT VÆRE UNG I EUROPA.

FOREDRAG OM AT VÆRE UNG I EUROPA. FOREDRAG OM AT VÆRE UNG I EUROPA. Med deres projekt Vores Europa, der handler om situationen for den europæiske ungdomsgeneration, har Elena Askløf og Peter Laugesen netop modtaget Europa-Parlamentets

Læs mere

til brug for besvarelsen af samrådsspørgsmål K og L fra Folketingets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik den 14.

til brug for besvarelsen af samrådsspørgsmål K og L fra Folketingets Udvalg for Udlændinge- og Integrationspolitik den 14. Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2013-14 UUI Alm.del endeligt svar på spørgsmål 260 Offentligt Udlændingeafdelingen Dato: 10. januar 2014 Kontor: Asyl- og Visumkontoret Sagsbeh: Ane Røddik

Læs mere

EU (Ikke færdigt) af Joachim Ohrt Fehler, 2015. Download denne og mere på www.joachim.fehler.dk

EU (Ikke færdigt) af Joachim Ohrt Fehler, 2015. Download denne og mere på www.joachim.fehler.dk EU (Ikke færdigt) af Joachim Ohrt Fehler, 2015. Download denne og mere på www.joachim.fehler.dk Københavner kriterierne: Optagelseskriterier for at kunne blive medlem af EU. Det politiske kriterium Landet

Læs mere

Europaudvalget. EU-note - E 6 Offentligt

Europaudvalget. EU-note - E 6 Offentligt Europaudvalget EU-note - E 6 Offentligt Europaudvalget EU-konsulenten Til: Dato: Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 17. oktober 2007 En ny Ioannina-afgørelse Man har på det seneste i de europæiske medier

Læs mere

I. Traktat om en forfatning for Europa. Europæiske Union 2. Protokol om anvendelse af nærhedsprincippet og proportionalitetsprincippet

I. Traktat om en forfatning for Europa. Europæiske Union 2. Protokol om anvendelse af nærhedsprincippet og proportionalitetsprincippet Slutakten opregner bindende protokoller og ikke-bindende erklæringer Forfatningen Protokoller Nationale parlamenters rolle Nærhedsprincippet Domstolen Centralbanken Investeringsbanken Fastlæggelse af hjemsted

Læs mere

Cases og handlemuligheder

Cases og handlemuligheder Den svære samtale Cases og handlemuligheder Der er 9 cases og du skal vælge dem, der er mest relevante for den pågældende klasse. Cases: 1. Ligestilling 2. Beskyttelse af privatlivet 3. Religionsfrihed

Læs mere

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor 1968L0360 DA 01.05.2004 002.001 1 Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor B RÅDETS DIREKTIV af 15. oktober 1968 om afskaffelse af restriktioner om

Læs mere

Ægteskab Uden Grænser September 2015

Ægteskab Uden Grænser September 2015 Nyhedsbrev Kære læser, Sommeren har især stået i flygtningedebattens tegn. Da diverse tiltag på det område også i et vist omfang berører familiesammenførte, har vi valgt at lade det fylde en del i dette

Læs mere

Internationale sponseringspolitikker. 1. april 2015 Amway

Internationale sponseringspolitikker. 1. april 2015 Amway Internationale sponseringspolitikker 1. april 2015 Amway Internationale sponseringspolitikker Denne politik er gældende for alle europæiske markeder (Belgien, Bulgarien, Danmark, Estland, Finland, Frankrig,

Læs mere

UNGARN. ROLLEKORT: Premierminister Viktor Orbán ANDEL AF DET SAMLEDE BEFOLKNINGSTAL I DE 10 LANDE I SPILLET

UNGARN. ROLLEKORT: Premierminister Viktor Orbán ANDEL AF DET SAMLEDE BEFOLKNINGSTAL I DE 10 LANDE I SPILLET ROLLEKORT: Premierminister Viktor Orbán Jeg er 53 år og leder af det højreorienterede regeringsparti Fidesz. Jeg har været premierminister i Ungarn siden 2010, og det er anden gang, jeg er øverste leder

Læs mere

Årsplan for samfundsfag i 8. klasse 2015/2016

Årsplan for samfundsfag i 8. klasse 2015/2016 Årsplan for samfundsfag i 8. klasse 2015/2016 Undervisningen tilrettelægges ud fra de nye mål for faget.. Vi arbejder mod FSA. Undervisning tilrettelægges med udgangspunkt i emnerne i Samfundsstudier samt

Læs mere

Yngre Talenters efterårsprogram Akademiet for Talentfulde Unge Øst

Yngre Talenters efterårsprogram Akademiet for Talentfulde Unge Øst Yngre Talenters efterårsprogram 2018 Akademiet for Talentfulde Unge Øst Indholdsfortegnelse Programoversigt s. 3 Når mennesker må flygte s. 4 Kend din hjerne s. 5 Matematisk introduktion s. 6 Hvad er EU?

Læs mere

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 22.10.2018 COM(2018) 719 final 2018/0371 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om ændring af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 516/2014

Læs mere