Festfyrværker. med godkendelse til professionelt fyrværkeri

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Festfyrværker. med godkendelse til professionelt fyrværkeri"

Transkript

1 Festfyrværker med godkendelse til professionelt fyrværkeri KOMPENDIUM 2015

2 1 Festfyrværker Introduktion Hvad forventes af dig: Det fremsendte kompendium skal være læst, så du kan deltage aktivt i undervisningen på de enkelte emner. Vær kritisk - men konstruktiv - i undervisningen. Accepter at alle har forskellige baggrunde og uddannelsesniveau. Underviserne: Underviserne er ansat ved Sikkerhedsstyrelsen og har forskellig faglig baggrund. Det betyder også, at den enkelte underviser ikke kan forventes at svare på alle spørgsmål. Lovpligtige kurser: Det fremgår af bekendtgørelse 1426, 6 at personer, der anvender professionelt fyrværkeri, skal være godkendt af Sikkerhedsstyrelsen. For at blive festfyrværker med godkendelse til professionelt fyrværkeri, skal du have gennemført Sikkerhedsstyrelsens kursus for festfyrværkere. Af bekendtgørelse fremgår det endvidere, at godkendte festfyrværkere hvert femte år skal gennemgå et repetitionskursus og bestå en skriftlig prøve. Lidt om Sikkerhedsstyrelsen Sikkerhedsstyrelsen er en national styrelse, der blev oprettet i Omdrejningspunktet for vores myndighed er markedsovervågning af teknisk sikkerhed indenfor områderne el, gas og forbrugerprodukter herunder fyrværkeri. Vores mission er at skabe tryghed, og vi bruger vores viden til at mindske risikoen for personskade og tab af værdier til gavn for både virksomheder og forbrugere. Vi orienterer os og handler aktivt for at gøre teknisk sikkerhed til vækst, så det bliver lettere at drive virksomhed og mere overskueligt at vide, hvad man som professionel og forbruger kan, skal og må. Sikkerhedsstyrelsen er en del af Erhvervs- og Vækstministeriet (EVM). Du kan læse mere om os på Velkommen på kurset.

3 2 Festfyrværker Indhold Introduktion Pyroteknik Generelt Historisk overblik Kemi Love & regler Overblik over lovgivningen Definitioner og kategorier Krav til Festfyrværkere Anvendelse af fyrværkeri Opbevaring af fyrværkeri Overdragelse af fyrværkeri Erhvervelse af fyrværkeri Indførsel og fremstilling af fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler Tilbagekaldelse, bortfald, kontrol og straf Kontrol Straf Transport af professionelt fyrværkeri Generelt Fareklasser Regler for transport Henvisninger Scenefyrværkeri Hvad er scenefyrværkeri, og hvordan bruges det? Udstyr Typer af scenefyrværkeri Festfyrværkeri Hvad er festfyrværkeri, og hvordan bruges det? Udstyr Typer af festfyrværkeri Opsummering... 51

4 3 Festfyrværker 1 Pyroteknik Et indblik i virkema de for pyroteknik.

5 4 Festfyrværker 1.1 Generelt Ordet Pyroteknik kommer af de græske ord: Pyr som betyder ild/varme og Techne som betyder kunst eller håndværk. I daglig tale dækker ordet de områder af fyrværkeriet, der har teknisk anvendelse. Signalfyrværkeri (redningsartikler, lys/røg m.m.), militærfyrværkeri (tænd, brand og drivmidler) samt i bilbranchen. Det er dog faktum, at det også er grundstammen til alt fyrværkeri som anvendes som fornøjelse og underholdning, lige fra konsumfyrværkeri, scenefyrværkeri og til professionelt fyrværkeri. I bekendtgørelse om godkendelse som festfyrværker, defineres pyroteknisk artikel som: En artikel, der indeholder eksplosivstoffer eller en eksplosiv blanding af stoffer, beregnet til at udvikle varme lys, lyd, gas eller røg eller en kombination heraf ved hjælp af eksoterme, kemiske reaktioner, der holder sig selv i gang. Denne definition er afgørende for at klassificere hvad der er en pyroteknisk substans og hører under fyrværkeriloven. Der findes ikke en udtømmende liste over hvilke professionelle fyrværkeri artikler der findes, men som udgangspunkt kan professionelt fyrværkeri defineres ud fra disse artikeltyper: Airburst Binary kits - Powders divided into oxidizer and fuel intended to be mixed before use. Comets (meteor) Preloaded Comet Display shells Preloaded Mine Preloaded Smoke Pot Preloaded Report (concussion tube) Falls Fireballs / Mortar Hits Flame Projector Flare (Torch) Flash Cotton (Sparkle String) Flashpaper Flash Pot Flash Tray Gerb (including fountain, whistle, and waterfall) Lance Line Rockets Multi-Tube Squib - A small, pre-matched device typically used to replicate bullet hits. Strobe - A device intended to create bright repetitive flashes. Wheel.

6 5 Festfyrværker 1.2 Historisk overblik Mange tror at krudtet blev opfundet i Kina, men historikere er sikre på at det blev opfundet i Indien (Bengalen) for over 1000 år siden, da alle råstofferne her er til stede, hvad de ikke er i Kina. Det blev anvendt i religiøst sammenhæng, da man mente at det skræmte onde ånder væk afbrænding. Omkring år 1044 blev det så anvendt militært for første gang, som et skræmmemiddel overfor et angribende rytteri. Siden vandt skydevåben indpas og krudtet var det primære drivmiddel og sprængstof i mange år. Omkring 1870 havde de sikre sprængstoffer vundet indpas og det røgsvage krudt var opfundet, så bruge af sortkrudt var begrænset i krigskunsten.

7 6 Festfyrværker 1.3 Kemi I princippet består en pyroteknisk opskrift af to ting. En iltningsdel (oxydant) og et brændsel (reduktion). Denne forbrændingsproces frembringer en effekt, som kan enten være lys, lyd, røg, gas eller varme. En pyroteknisk blanding kaldes indenfor fyrværkeribranchen også for en sats. Sortkrudt er et eksempel på en pyroteknisk sats: kaliumnitrat er oxidationsmidlet, mens svovl og trækul er reduktionsmidler. Den varmeproducerende proces der finder sted, når en pyroteknisk blanding antændes, er således uafhængig af tilførsel af oxygen udefra i modsætning til en normal forbrændingsreaktion. I det røgsvage krudt er bomuldsvattet/cellulosen reduktionsmidlet og nitreringen med salpeter og svovlsyre fremkalder oxydanten. De oftest anvendte iltgivere er: nitrater, oxider, peroxider, klorater, perklorater og kromater. For brændslet er det bl.a. metaller, legeringer, svovl, svovlforbindelser, kul og kulforbindelser. For frembringelse af lyd (knaldeffekt) afbrændes krudt eller sats i et lukket rum, som når trykket bliver for stort brister. Krudt brænder normalt med en hastighed på 450 m/sek. hvor en sats brænder op til 1800 m/sek. Satsen er kendetegnet ved at svovl og kul er udskiftet med aluminium/magnesium og den kan eksplodere uden at være lukket inde i et rør eller lignende. Røg blev tidligere fremkaldt ved afbrænding af fosfor eller zinkforbindelser, men i dag bruges mere miljøvenlige kemikalier på ammoniumkloridbasis. Lyseffekter er oftest metalsalte der afbrændes med et underskud af ilt og med temperaturer mellem C. De mest anvendte er rød (strontium), gul (natrium), grøn (barium), sort (teflon), blå (kobber) og hvid (magnesium). For at forstærke farverne kan der tilsættes klorforbindelser.

8 7 Festfyrværker 2 Love & regler Hvilke spilleregler gælder pa fyrværkeriomra det? Krav til professionelle Anvendelse af fyrværkeri Opbevaring af fyrværkeri Erhvervelse & overdragelse Indførsel & fremstilling Pligter for professionelle

9 8 Festfyrværker 2.1 Overblik over lovgivningen Hvilke love og regler? Fyrværkerilovgivningen omfatter følgende love og bekendtgørelser: 1: Bekendtgørelse nr. 363 af 9. april 2013 af lov om fyrværkeri og andre pyrotekniske regler (Loven) 2: Lov nr. 267 af 25. marts 2014 om ændring af lov om fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler (Ændringslov) 3: Bekendtgørelse nr af 16. december 2009 om krav til fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler (Bekendtgørelse) 4: Bekendtgørelse nr af 16. december 2009 om indførsel, fremstilling, opbevaring, overdragelse, erhvervelse og anvendelse af fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler (Bekendtgørelse) 5: Bekendtgørelse nr. 855 af 2. juli 2010 om ændring af bekendtgørelse om indførsel, fremstilling mv. (Ændringsbekendtgørelse) 6: Bekendtgørelse nr af 8. oktober 2014 om ændring af bekendtgørelse om indførsel, fremstilling mv. (Ændringsbekendtgørelse) 7: Bekendtgørelse nr af 16. december 2009 om godkendelse som festfyrværker. (Bekendtgørelse) - Bekendtgørelse nr. 855 af 2. juli 2010 om ændring af bekendtgørelse om indførsel, fremstilling, opbevaring, overdragelse, erhvervelse og anvendelse af fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler Efterfølgende benævnt bekendtgørelse 855. Man har som scenefyrværker pligt til at overholde al lovgivning, der har betydning for arbejdet som festfyrværker, fx. miljølovgivningen. Formål med lovgivningen Fyrværkerilovgivningens formål er at beskytte personer og værdier. Fyrværkeri anses for et farligt produkt. Der kræves derfor en særlig viden eller uddannelse hos de personer, der beskæftiger sig med det kraftigste fyrværkeri, og det kræves, at fyrværkeri til almindelige forbrugere har en så begrænset størrelse og risiko, at det kan håndteres og anvendes uden særlig viden om fyrværkeri. Endelig stiller lovgivningen krav til sikkerheden ved opbevaring og håndtering af fyrværkeri med det formål at begrænse risikoen for og omfanget af brande og eksplosioner i fyrværkeri.

10 9 Festfyrværker 2.2 Definitioner og kategorier I fyrværkerilovgivningen anvendes følgende definitioner: Helårsfyrværkeri: Konsumfyrværkeri der er beregnet til anvendelse hele året. Konsumfyrværkeri: Fyrværkeri der er beregnet til anvendelse af forbrugeren. Scenefyrværkeri: Pyrotekniske artikler beregnet til indendørs eller udendørsscenebrug, herunder i forbindelse med film- og tv-produktioner og lignende. (Fyrværkeri i kategori T1 og T2). Professionelt fyrværkeri: Fyrværkeri der er beregnet til anvendelse af personer, der har godkendelse som festfyrværkere eller scenefyrværkere, og som ikke omfattes af begrebet konsumfyrværkeri. Fyrværkeri inddeles i følgende kategorier: Kategori 1: Fyrværkeri forbundet med lav risiko og minimalt støjniveau, som er beregnet til anvendelse i fysisk afgrænsede områder, herunder fyrværkeri til indendørs brug i boliger. Kategori 2: Fyrværkeri forbundet med lav risiko og lavt støjniveau, som er beregnet til udendørs anvendelse i fysisk afgrænsede områder. Kategori 3: Fyrværkeri forbundet med mellemhøj risiko, som er beregnet til udendørs anvendelse i større, fysisk åbne områder. Disse artiklers støjniveau må ikke være sundhedsskadeligt. Kategori 4: Fyrværkeri forbundet med høj risiko, som er beregnet til kun at blive anvendt af festfyrværkere. Disse artiklers støjniveau må ikke være sundhedsskadeligt. Kategori T1: Scenefyrværkeri med lav risiko. Kategori T2: Scenefyrværkeri, som er beregnet til kun at blive anvendt af personer, der er godkendt som scene- eller festfyrværkere. Fyrværkeri transportklassificeres i følgende kategorier: 1.1G, som er det farligste og som frembyder fare for en masseeksplosion, 1.2G, som er lidt mindre farligt og som frembyder fare for udslyngning af sprængstykker, men ikke risiko for masseeksplosion, 1.3G, som ikke frembyder fare for masseeksplosion, men som er brandfarlige og frembyder mindre fare for trykbølgevirkning eller mindre fare for udslyngning af sprængstoffer eller begge dele (konsumfyrværkeri må maksimalt kunne klassificeres 1.3G.), 1.4G og 1.4S som kun frembyder begrænset fare for eksplosion i tilfælde af antændelse.

11 10 Festfyrværker 2.3 Krav til Festfyrværkere Hvor findes reglerne? Bestemmelserne om godkendelse af festfyrværkere findes i 6-11 i bekendtgørelse Det bemærkes, at begrebet "festfyrværker" i bekendtgørelse 1426 dækker over både fest- og scenefyrværkere. Man kan således blive godkendt som festfyrværker med godkendelse til at håndtere og anvende professionelt fyrværkeri generelt eller som scenefyrværker, der alene har godkendelse til at håndtere og anvende scenefyrværkeri, jf. 7. Hvad er betingelserne for at blive godkendt? Betingelsen for at blive godkendt som festfyrværker er: - At ansøgeren har "det fornødne kendskab til håndtering og anvendelse af professionelt fyrværkeri", jf. 9, stk. 1, nr. 1. Dette kendskab kan man få ved at gennemgå og bestå et festfyrværkerkursus. - At ansøgeren ikke er dømt for et strafbart forhold, der begrunder en nærliggende fare for misbrug af godkendelse som scenefyrværker, jf. 9, stk. 1, nr At ansøgeren er myndig, jf. 9, stk. 1, nr At ansøgeren ikke tidligere har fået tilbagekaldt en godkendelse, jf. 9, stk. 1, nr At ansøgeren har været i praktik hos en godkendt festfyrværker ved mindst 50 arrangementer af forskellig karakter og under forskellige forhold, jf. 13, stk (gælder ikke for uddannelsen som scenefyrværker) Personer, der anvender professionelt fyrværkeri, skal være godkendt af Sikkerhedsstyrelsen som festfyrværkere, jf. 7. Personer, som meddeles godkendelse som festfyrværker, registreres i Sikkerhedsstyrelsens register over fest- og scenefyrværkere, som offentliggøres på jf. 12, stk. 1. Festfyrværkere skal i forbindelse med ethvert arrangement kunne fremvise billedlegitimation, jf. 12, stk. 2 og 3.

12 11 Festfyrværker Inden for fem år, efter, at godkendelsen som scenefyrværker er meddelt, skal man gennemgå et repetitionskursus og bestå en skriftlig prøve, jf. 14, stk. 1. Hvis man ikke gennemfører og består inden for de fem år, bortfalder godkendelsen som scenefyrværker, jf. 14, stk. 3. Forpligtelser I henhold til 15, skal den, der er godkendt som scenefyrværker af egen drift give Sikkerhedsstyrelsen meddelelse om følgende: - ændring af navn, - ændring af adresse, og - ændring af forhold, der kan have betydning for opretholdelse af godkendelse som scenefyrværker. Endvidere skal der, jf. 16, gives følgende oplysninger til arrangøren: - registreringsnummer i Sikkerhedsstyrelsens register, - de brancheorganisationer, som scenefyrværkeren er medlem af, - erhvervsmæssig titel, - kontaktoplysninger på Sikkerhedsstyrelsen eller den kommunalbestyrelse, der har meddelt tilladelsen, - oplysninger om eventuelle ansvarsforsikringer mv. Hvis man alene er ansat hos én arbejdsgiver, fx. et teater, bør arbejdsgiveren have de ovennævnte oplysninger liggende. Hvis arrangøren anmoder om det, skal scenefyrværkeren oplyse om de regler, der gælder for udførelsen af erhvervet, og hvordan arrangøren får adgang til dem, jf. 16, stk. 2. Det er strafbart ikke at give de ovennævnte oplysninger, jf. 21, stk. 1, nr. 3 og 4.

13 12 Festfyrværker 2.4 Anvendelse af fyrværkeri Hvor findes reglerne om anvendelse af fyrværkeri? Bestemmelserne om anvendelse af fyrværkeri findes i kapitel 8 i bekendtgørelse Anvendelse af konsumfyrværkeri Alle må anvende konsumfyrværkeri mellem 27. december og 1. januar uden særlig tilladelse, jf. 43, stk. 1. Som godkendt scenefyrværker må du anvende konsumfyrværkeri året rundt uden at søge tilladelse. Hvis du vil afholde et arrangement med konsumfyrværkeri alene, skal du anmelde arrangementet til kommunalbestyrelsen senest 14 dage inden arrangementet, jf. 44, stk. 1, jf. 43, stk. 3. Anmeldelsen skal ske til kommunalbestyrelsen i den kommune, hvor fyrværkeriet ønskes anvendt, jf. 44, stk. 1.

14 13 Festfyrværker Anvendelse af professionelt fyrværkeri Anvendelse af professionelt fyrværkeri, kræver tilladelse fra kommunalbestyrelsen i den kommune, hvor fyrværkeriet skal anvendes, jf. 33, stk. 1 og 34, stk. 1. Tilladelse til anvendelse af professionelt fyrværkeri kan meddeles, hvis ansøgeren kan godgøre en særlig interesse i anvendelsen af fyrværkeriet, jf. 35, nr. 1 og ansøgeren er godkendt festfyrværker eller kan dokumentere at have indgået aftale med en godkendt festfyrværker om anvendelse af fyrværkeriet, jf. 35, nr. 2. En særlig interesse i anvendelsen kan fx. være i forbindelse med festligheder, egenkontrol, demonstrationer mv. Tilladelse gives som en enkeltstående tilladelse, dvs., at du skal søge om tilladelse til hvert enkelt fyrværkeriarrangement, jf. 34, stk. 2. Der kan dog gives tilladelse til flere på hinanden følgende sammenlignelige arrangementer. Hertil kræves dog, at arrangementerne afholdes på præcis samme sted og, at det er de samme artikeltyper, der anvendes ved hvert arrangement. Kommunalbestyrelsen kan stille sikkerhedsmæssige og ordensmæssige vilkår for anvendelsen, jf. 59.

15 14 Festfyrværker Hvordan ansøges der om tilladelse til anvendelse af professionelt fyrværkeri? Ansøgning til kommunalbestyrelsen skal i henhold til 36 indeholde følgende oplysninger: - Navn og adresse på ansøgeren. - Beskrivelse af, hvor fyrværkeriet ønskes anvendt. - Oplysning om, hvornår fyrværkeriet ønskes anvendt. - Oplysning om, hvilke artikler der ønskes anvendt, herunder størrelsen af eventuelle luftbomber der ønskes anvendt. - Beskrivelse af, hvordan det sikres, at anvendelsesreglerne og afstandskravene overholdes. Dette gøres lettest ved at vedlægge en målfast skitse over afskydningsområdet med angivelse af afstande. - Navn og godkendelsesnummer på den eller de festfyrværkere, der skal deltage i arrangementet. Pligt til at føre optegnelser Når du anvender professionelt fyrværkeri skal du i henhold til 56 føre optegnelser over: Modtagne leverancer med dokumentation for: - Fabrikant - Distributør - Fyrværkeriets kategori samt mængde og type af de enkelte artikler. - Dato for erhvervelse og overdragelse. Du skal også føre optegnelser over de enkelte arrangementer med angivelse af: - Tidspunkt og sted for arrangementet. - Anvendt fyrværkeri, herunder oplysninger om kategori, type og mængder af det anvendte fyrværkeri. Dokumentationen skal opbevares i 5 år, jf. 57.

16 15 Festfyrværker Generelle regler for anvendelse af fyrværkeri Ved enhver anvendelse af fyrværkeri eller andre pyrotekniske artikler skal der udvises forsigtighed for at minimere risikoen for skader på personer og værdier og gener for det omgivende miljø, jf. 40. Anvendelse af fyrværkeri må ikke finde sted i mindre afstand end 100 meter fra landbrugsbygninger med hold af dyr, hundekenneler og andre dyrehold samt arealer med udegående dyr, jf. 41. Kommunalbestyrelsen kan for et nærmere afgrænset geografisk område forbyde eller fastsætte nærmere vilkår for enhver anvendelse af fyrværkeri eller andre pyrotekniske artikler i det fri i en nærmere angivet periode, såfremt dette på grund af tørke eller andre særlige forhold skønnes nødvendigt for at formindske risikoen for brand eller anden skade, jf. 42. Lovgivningen indeholder herudover en række detaljerede sikkerhedskrav for anvendelsen af de enkelte typer af fyrværkeri. Særlige regler for anvendelse af konsumfyrværkeri Anvendelse af konsumfyrværkeri må ikke finde sted i mindre afstand end 100 m fra bygninger med let antændeligt tag, stakke eller anden opbevaring i det fri af let antændelige stoffer, herunder fyrværkeri, større oplag af træ, brændsel, brændbar emballage og lignende, oplag af brandfarlige væsker, F-gas eller overjordiske naturgasinstallationer, og nåletræsbevoksninger, lyngklædte arealer eller anden brændbar vegetation, jf. 45, stk. 1, nr. 1. Anvendelse af raketter må ikke finde sted i mindre afstand end 10 m fra bygningers åbninger, 200 m fra bygninger med let antændeligt tag, stakke eller anden opbevaring i det fri af let antændelige stoffer, herunder fyrværkeri, større oplag af træ, brændsel, brændbar emballage og lignende, oplag af brandfarlige væsker, F-gas eller overjordiske naturgasinstallationer, og nåletræsbevoksninger, lyngklædte arealer eller anden brændbar vegetation, jf. 45, stk. 1, nr. 2. De angivne afstande fordobles i vindens retning, jf. 45, stk. 2. Ved erhvervsmæssig anvendelse af konsumfyrværkeri finder kravene om generel anvendelse for professionelt fyrværkeri i 47 og de særlige regler for anvendelse af professionelt fyrværkeri i også anvendelse, jf. 46. Dette betyder, at en scenefyrværker, som mod betaling, anvender

17 16 Festfyrværker konsumfyrværkeri til fx. et bryllup, skal overholde reglerne for anvendelse af professionelt fyrværkeri. Særlige regler for anvendelse af scenefyrværkeri I henhold til 49, stk. 1 gælder der særlige regler for anvendelse af scenefyrværkeri: - Scenefyrværkeri skal opbevares forsvarligt i en lukket trækasse eller godkendt transportemballage uden for det lokale, hvor det skal anvendes, indtil montering. - Artiklerne må først tages ud af emballagen umiddelbart før montering. - Ledninger på artiklerne til det elektriske tændsystem skal være kortsluttet indtil montering. - Under montering af det elektriske tændsystem til scenefyrværkeri skal strømforsyningen til forstærkere, højtalere og andre elektriske instrumenter enten være afbrudt eller sikret, således, at disse ikke kan føre til utilsigtet antændelse. - Tobaksrygning og brug af åben ild er ikke tilladt under monteringen og anvendelsen af fyrværkeriet. - Der skal være mindst et håndsprøjtebatteri eller en trykvandsslukker i nærheden af det område, hvor fyrværkeriet monteres og anvendes. - Scenefyrværkeri må kun anvendes i lokaler med en loftshøjde på mindst 4 meter. Afstanden måles fra artiklens overkant til underkanten af loftet. Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at nogle artikler kræver større loftshøjde. - Når fyrværkeriet er opstillet skal området i en afstand af mindst 3 m til alle sider sikres ved afspærring eller på anden måde, således at uvedkommende ikke har adgang. Karakteren af afspærringen afhænger af det enkelte arrangement. Ved udendørs anvendelse af scenefyrværkeri finder kravene om generel anvendelse for professionelt fyrværkeri i 47 og de særlige regler for anvendelse af professionelt fyrværkeri i også anvendelse, jf. 49, stk. 2.

18 17 Festfyrværker Særlige regler for anvendelse af professionelt fyrværkeri I henhold til 47 og gælder en række regler for anvendelse af professionelt fyrværkeri. I henhold til 47 må lydtryksniveauet ved afspærringen til publikum maksimalt måles til 120 db. I øvrigt må der ikke anvendes fyrværkeri, der er konstrueret med knaldeffekt som dominerende effekt. Dog tillades salutbomber, luftbomber med ren knaldeffekt, med en diameter på op til 75 mm samt knaldeffekter beregnet til brug som scenefyrværkeri. Ved anvendelse af professionelt fyrværkeri gælder i henhold til 50 følgende: - Anvendelse skal ske på et afskydningsområde, der er effektivt afspærret fra publikum. Karakteren af afspærringen afhænger af det enkelte arrangement. - Mængden og størrelsen af det benyttede fyrværkeri skal afpasses de givne forhold på pladsen, hvor fyrværkeriet skal anvendes. - Afskydningsramper til raketter, opskydningsrør til luftbomber, stel til fontæner og lignende skal være af en tilstrækkelig solid konstruktion og forsvarligt fastgjorte fx ved nedgravning eller ved sikring med barduner. - Der skal være frit udsyn over hele det afspærrede område. - Færdsel over det afspærrede afskydningsområde er forbudt for andre personer end de, der er nødvendige for afviklingen af fyrværkeriet. Forbuddet gælder fra det tidspunkt, hvor opsætning af fyrværkeriet påbegyndes, og indtil opstillingerne er fjernet efter afbrændingen. - Beskyttelseshætter over lunter må først fjernes umiddelbart før antændelsen. - Raketter og luftfyrværkeri skal altid opsendes i retning bort fra publikum og eventuel bebyggelse. - Efter anvendelsen skal samtlige komponenter kontrolleres for eventuelle forsagere. Forsagere skal fjernes og destrueres på forsvarlig vis. - Der skal være mindst et håndsprøjtebatteri eller en trykvandsslukker i nærheden af det område, hvor fyrværkeriet monteres og anvendes.

19 18 Festfyrværker I henhold til 51 skal følgende sikkerhedsafstande overholdes: - Ved parterrefyrværkeri, hvorved forstås fyrværkeri, der ved anvendelsen holder sig ved jorden i niveau med publikum: Mindst 15 meter til publikum i alle retninger. - Ved fyrværkeri med luftbomber på højst 60 mm i diameter eller hertil svarende artikler: Mindst 25 meter til publikum i alle retninger. - Ved fyrværkeri med luftbomber over 60 mm og på højst 100 mm i diameter eller hertil svarende artikler: Mindst 50 meter til publikum i alle retninger. - Ved fyrværkeri med luftbomber over 100 mm og på højst 150 mm i diameter eller hertil svarende artikler: Mindst 100 meter til publikum i alle retninger. - Ved fyrværkeri med luftbomber på over 150 mm og på højst 200 mm i diameter eller hertil svarende artikler: Mindst 200 meter til publikum i alle retninger. De angivne afstande fordobles i vindens retning, når vindhastigheden overstiger 5 meter per sekund, jf. 51, stk. 2. Der må desuden ikke anvendes luftbomber med større diameter end 200 mm eller cylinderbomber, der vejer over 4 kg, medmindre kommunalbestyrelsen giver tilladelse hertil, jf. 52. Raketter må kun afskydes på pladser, hvor styrepinden ikke kan forvolde skade, jf. 53. Anvendelse af raketter må ikke finde sted i mindre afstand end 10 m fra bygningers åbninger, 200 m fra bygninger med let antændeligt tag, stakke eller anden opbevaring i det fri af let antændelige stoffer, herunder fyrværkeri, større oplag af træ, brændsel, brændbar emballage og lignende, oplag af brandfarlige væsker, flaskegas eller overjordiske naturgasinstallationer, og nåletræsbevoksninger, lyngklædte arealer eller anden brændbar vegetation, jf. 54.

20 19 Festfyrværker 2.5 Opbevaring af fyrværkeri Hvor findes reglerne om opbevaring? Bestemmelserne om opbevaring af fyrværkeri findes i kapitel 5 i bekendtgørelse 1424 samt i de tekniske forskrifter for salg, håndtering og opbevaring af fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler i bilag 1. Reglerne for opbevaring af fyrværkeri er forskellige afhængigt af, om man opbevarer fyrværkeri i sit private hjem, i detailleddet eller om man f.eks. som fyrværker eller en virksomhed skal have et egentligt fyrværkerilager til brug for sin virksomhed. Reglerne for opbevaring af fyrværkeri afhænger endvidere af, hvor store mængder nettoeksplosivstofmængde (NEM) fyrværkeriet indeholder, samt hvilken transportklassifikation fyrværkeriet har. Reglerne for opbevaring af fyrværkeri i detailleddet behandles ikke nærmere i undervisningen eller i dette kompendium. Ved enhver form for opbevaring af fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler skal der udvises forsigtighed, jf. 17. Krav om opbevaringstilladelse Som udgangspunkt skal man have en tilladelse fra kommunalbestyrelsen til at opbevare fyrværkeri, jf. 13, stk. 1. Tilladelsen skal søges i den kommune, hvor fyrværkeriet skal opbevares, jf. 14, stk. 1. Alle kan dog uden tilladelse opbevare konsumfyrværkeri og andre pyrotekniske artikler med en samlet NEM-vægt på højst 5 kg, der er transportklassificeret som 1.3G, 1.4G eller 1.4S, jf. 13, stk. 2, nr. 1. Opbevaring af fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler, bortset fra opbevaring af højst 5 kg NEM konsumfyrværkeri og andre pyrotekniske artikler, skal ske i overensstemmelse med reglerne i de tekniske forskrifter i bilag 1, jf. 18, stk. 1 og 2. Sikkerhedsstyrelsen kan dispensere fra reglerne i de tekniske forskrifter i bilag 1, hvis særlige forhold taler herfor, og hvor det skønnes sikkerhedsmæssigt forsvarligt, jf. 18, stk. 3. Dette kan fx.

21 20 Festfyrværker være små teatre, som kan redegøre for, hvorledes fyrværkeriet kan opbevares sikkerhedsmæssigt forsvarligt. Ansøgning om tilladelse til opbevaring Ansøgning om tilladelse til opbevaring, skal være vedlagt det fornødne tegningsmateriale, en beskrivelse af virksomhedens arbejdsmæssige rutiner og af opbevaringsforhold, jf. 15, stk Overdragelse af fyrværkeri Bestemmelserne om overdragelse af fyrværkeri findes i kapitel 6 i bekendtgørelse nr Hvad er overdragelse? Fyrværkerilovgivningen omhandler overdragelse af fyrværkeri. Reglerne gælder derfor både salg og andre former for overdragelse, dvs. også tilfælde, hvor fyrværkeri foræres væk eller byttes. Overdragelse af professionelt fyrværkeri Overdragelse af professionelt fyrværkeri kræver tilladelse fra kommunalbestyrelsen, jf. 22, stk. 1. Tilladelsen gives af kommunalbestyrelsen i den kommune, hvor ansøgeren har forretningssted, jf. 23, stk. 1. Hvis ansøgeren ikke har et forretningssted, gives tilladelsen af kommunalbestyrelsen i den kommune, hvor ansøgeren bor, jf. 23, stk. 2. Tilladelsen gives som en generel tilladelse, dvs. at der kun skal ansøges om tilladelse én gang. Kommunalbestyrelsen kan stille sikkerhedsmæssige og ordensmæssige vilkår for tilladelsen, jf. 59.

22 21 Festfyrværker Overdragelse af konsumfyrværkeri Der kræves ikke tilladelse til at sælge eller på anden måde overdrage konsumfyrværkeri, jf. 22, stk. 2. I findes en række regler om overdragelse af konsumfyrværkeri i detailleddet, som ikke vil blive nærmere gennemgået i undervisningen eller i kompendiet. Pligter ved overdragelse af professionelt fyrværkeri Den der overdrager fyrværkeri eller andre pyrotekniske artikler skal før overdragelsen finder sted, sikre sig dokumentation for, at erhververen har tilladelse til at erhverve fyrværkeriet, jf. 29, stk. 1. Dokumentation herfor skal opbevares i 5 år, jf. 29, stk. 2. Den der overdrager fyrværkeri eller andre pyrotekniske artikler skal i henhold til 55, stk. 1 føre optegnelser over vareleveringer, salg og oplag af fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler med dokumentation for: - Fabrikant - Distributør - Fyrværkeriets kategori, mængde og type af de enkelte artikler. - Dato for erhvervelse og overdragelse. - Navn og adresse på erhververen af fyrværkeriet eller de pyrotekniske artikler samt dokumentation for erhververens tilladelse til at erhverve fyrværkeriet eller de pyrotekniske artikler. - Dokumentation for SIK-nummer eller CE-mærkning. Dokumentationen skal opbevares i 5 år, jf. 57.

23 22 Festfyrværker 2.7 Erhvervelse af fyrværkeri Hvor findes reglerne om erhvervelse af fyrværkeri? Reglerne om erhvervelse af fyrværkeri findes i kapitel 7 i bekendtgørelse 1424, Hvad er erhvervelse? Fyrværkerilovgivningen omhandler erhvervelse af fyrværkeri, altså både køb og andre former for erhvervelse, herunder også tilfælde, hvor fyrværkeri modtages gratis, fx. vareprøver eller i reklameøjemed. Erhvervelse af professionelt fyrværkeri kræver tilladelse Erhvervelse af professionelt fyrværkeri kræver tilladelse fra kommunalbestyrelsen i den kommune, hvor ansøgeren har forretningssted, jf. 31, stk. 1 og 32, stk. 1. Hvis ansøgeren ikke har et forretningssted gives tilladelsen af kommunalbestyrelsen i den kommune, hvor ansøgeren bor. Tilladelsen gives som en generel tilladelse, dvs. at der kun skal ansøges om tilladelse én gang, jf. 32, stk. 1. Tilladelse til erhvervelse kan opnås, hvis ansøgeren ønsker at videresælge fyrværkeri fx. som grossist, jf. 32, stk. 3. Sikkerhedsstyrelsen og kommunalbestyrelsen kan stille sikkerhedsmæssige vilkår for tilladelsen, jf. 59. Erhvervelse af festfyrværkeri Som godkendt festfyrværker er man berettiget til at erhverve de artikler, som godkendelsen som festfyrværker berettiger en til at håndtere og anvende, både med og uden tilladelse, jf. 31, stk. 4. Der skal således ikke søges tilladelse til at erhverve hverken godkendt konsum fyrværkeri eller professionelt fyrværkeri, herunder scenefyrværkeri eller festfyrværkeri. Erhvervelse af konsumfyrværkeri Det kræver ikke tilladelse at erhverve konsumfyrværkeri, jf. 31, stk. 2.

24 23 Festfyrværker 2.8 Indførsel og fremstilling af fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler For at få en godkendelse til enten indførsel eller fremstilling skal man have det der populært hedder en virksomhedsgodkendelse. Hvor findes reglerne om virksomhedsgodkendelse? Bestemmelserne om indførsel og fremstilling af fyrværkeri findes i kapitel 3 og 4 i bekendtgørelse Betingelserne for at få en virksomhedsgodkendelse Hvis man selv vil indføre eller fremstille fyrværkeri, skal man have en virksomhedsgodkendelse, jf. 7, stk. 1. Dette gælder dog ikke for fremstilling og indførsel af helårsfyrværkeri som fx. knallerter, bordbomber, trækbordbomber, stjernekastere og isfontæner, jf. 7, stk. 2. En virksomhedsgodkendelse meddeles af Sikkerhedsstyrelsen, jf. 7, stk. 1. En godkendelse meddeles, så den er afgrænset til virksomhedens forretningsområde, jf. 7, stk. 3, og der udstedes altså ikke generelle virksomhedsgodkendelser, så man kan indføre hvad som helst. Dvs. hvis man har søgt om at blive godkendt til at indføre scenefyrværkeri, så vil godkendelsen kun omfatte indførsel af scenefyrværkeri og ikke andre typer af fyrværkeri eller andre pyrotekniske artikler. Der er en række betingelser, som skal opfyldes for, at man kan få en virksomhedsgodkendelse: - Virksomheden skal have et kvalitetsstyringssystem. Kravene til kvalitetsstyringssystemet er beskrevet nærmere i 8 i bekendtgørelse Sikkerhedsstyrelsen kan fastsætte nærmere retningslinjer for opfyldelse af betingelserne, ligesom Sikkerhedsstyrelsen kan dispensere fra betingelserne, jf. 8, stk. 3 og 4. - Virksomheden skal have medarbejdere med faglig viden om kravene til fyrværkeri, dvs. medarbejdere, der i form af pyroteknisk uddannelse eller erfaring har relevant faglig viden om kravene til konstruktion, håndtering og opbevaring af fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler i forhold til virksomheden forretningsområde, jf. 9, stk. 1, nr. 1. Sikkerhedsstyrelsen kan fastsætte nærmere retningslinjer for opfyldelse af betingelsen, ligesom Sikkerhedsstyrelsen kan dispensere fra betingelsen, jf. 9, stk. 2 og 3. - Virksomheden skal dokumentere, at det indførte eller fremstillede fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler lovligt kan opbevares, jf. 9. stk. 1, nr. 2.

25 24 Festfyrværker - Virksomheden eller dens indehaver eller administrerende direktør må ikke være dømt for strafbart forhold, der begrunder en nærliggende fare for misbrug af godkendelsen, jf. 63, stk. 1, nr. 1, og stk Virksomhedens indehaver eller administrerende direktør skal være myndig, jf. 63, stk. 1, nr. 2, og stk Virksomheden må ikke have fået tilbagekaldt sin godkendelse, jf. 63, stk. 1, nr Virksomheden må ikke være under konkursbehandling, jf. 63, stk. 1, nr. 4. Sikkerhedsstyrelsen og kommunalbestyrelsen kan stille sikkerhedsmæssige vilkår for virksomhedsgodkendelsen, jf. 59. Tilladelse til placering, indretning og brug af virksomheder og steder hvor der fremstilles fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler Placering, indretning og brug af virksomheder og steder, hvor der fremstilles fyrværkeri eller andre pyrotekniske artikler, kræver tilladelse fra kommunalbestyrelsen i den kommune, hvor fremstillingen finder sted, jf. 12 i bekendtgørelse Tilladelsen meddeles af kommunalbestyrelsen, som en generel tilladelse, efter indhentet udtalelse fra Sikkerhedsstyrelsen, jf. 12, stk. 2. Ved begrebet fremstilling forstås hele eller dele af produktionsprocessen fra blanding af kemikalier og opbygning af en fyrværkeriartikel fra start til slut. Det kan fx være opbygningen af en fyrværkeriartikel fra kemikalieblanding til færdigt produkt. Det kan dog også være samling af halvfabrikata, eksempelvis dosering af pyroteknisk sats i et paprør. Færdigmontering af fyrværkeriartikler, er også omfattet af krav om tilladelse. Hvis man fx lader sit fyrværkeri i ramper hjemmefra er der tale om montering. Begrebet montering kan også forstås som viderebearbejdelse af allerede færdige fyrværkeriartikler, som fx. påsætning af stupiner og opskudsladninger og tilkobling af elektrisk tænding m.v. Denne form for montering må kun udføres af festfyrværkere med godkendelse til professionelt fyrværkeri. Fremstilling af fyrværkeri og montering af fyrværkeri indebærer særlige risici. Oplysningerne om stedet, hvor fremstillingen/monteringen skal finde sted, og farligheden af de pågældende fyrværkeriartikler, er nødvendige for kommunalbestyrelsens vurdering af de sikkerhedsmæssige forhold og hvilke afstandskrav, der skal stilles til bygninger og omgivende aktiviteter. Oplysningerne om ar-

26 25 Festfyrværker bejdsrutiner for fremstillingsvirksomhed/montering gør det muligt for kommunalbestyrelsen at vurdere og rådgive om den mest hensigtsmæssige indretning og brug af virksomheden. Undtaget fra kravet om tilladelse er dog montering af scene- og festfyrværkeri, såfremt monteringen sker på anvendelsesstedet. Her vurderes selve opbygningen af det færdige arrangement med artikler, som er helt eller delvist klar til brug. Hvis en artikel fra fabrikantens side forskriver montering af eltænder, kan dette til selve arrangementet ske uden yderligere tilladelse. Sikkerhedsstyrelsen og kommunalbestyrelsen kan stille sikkerheds- og ordensmæssige vilkår for tilladelsen, jf. 59. Pligt til at føre optegnelser Når man har fået en virksomhedsgodkendelse, har man i medfør af 55 pligt til at føre optegnelser over vareleveringer, salg og oplag af fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler med dokumentation for: - Fabrikant - Distributør - Fyrværkeriets kategori, mængde og type af de enkelte artikler. - Dato for erhvervelse og overdragelse. - Navn og adresse på erhververen af fyrværkeriet eller de pyrotekniske artikler samt dokumentation for erhververens tilladelse til at erhverve fyrværkeriet eller de pyrotekniske artikler. - Dokumentation for SIK-nummer eller CE-mærkning. Dokumentation skal opbevares i 5 år, jf Tilbagekaldelse, bortfald, kontrol og straf Hvor findes reglerne om tilbagekaldelse, bortfald, kontrol og straf? Bestemmelserne findes i kapitel 11, 12 og 14 i bekendtgørelse 1424.

27 26 Festfyrværker Tilbagekaldelse og bortfald I medfør af 65, stk. 1, bortfalder følgende godkendelser eller tilladelser, såfremt indehaveren heraf kommer under konkursbehandling eller likvidation: - Virksomhedsgodkendelser, jf. 7, stk Tilladelser til placering, indretning og brug af virksomheder og steder, hvor der fremstilles fyrværkeri eller andre pyrotekniske artikler, jf. 12, stk Tilladelse til opbevaring af fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler, jf. 13, stk Tilladelse til overdragelse af fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler, jf. 22, stk. 1. Sikkerhedsstyrelsen eller kommunalbestyrelsen kan tilbagekalde en virksomhedsgodkendelse, jf. 7, stk. 1, en tilladelse til placering, indretning og brug af virksomheder eller steder, hvor der fremstilles, jf. 12, stk. 1, en tilladelse til opbevaring, jf. 13, stk. 1, en tilladelse til overdragelse, jf. 22, stk. 1, eller en tilladelse til erhvervelse, jf. 31, stk. 1. Tilbagekaldelse kan ske, hvis der foreligger grov eller gentagen overtrædelse af fyrværkerilovgivningen eller af vilkår for godkendelsen, såfremt forholdet begrunder en nærliggende fare for misbrug af stillingen eller erhvervet, jf. 66, stk. 1. Tilbagekaldelsen kan ske for en periode på mellem 1 og 5 år. En afgørelse om tilbagekaldelse kan prøves ved domstolene, jf. 66, stk Kontrol Det er Sikkerhedsstyrelsen, der fører kontrol og tilsyn med overholdelse at fyrværkerilovgivningen, jf. fyrværkerilovens 3a, stk. 1. Kommunalbestyrelsen fører kontrol og tilsyn med: - Overdragelse, erhvervelse og anvendelse af fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler. - Placering, indretning og brug af virksomheder og steder udenfor detailleddet, hvor der opbevares eller fremstilles fyrværkeri eller andre pyrotekniske artikler, jf. fyrværkerilovens 3a, stk. 2. Sikkerhedsstyrelsen og kommunalbestyrelsen har adgang uden retskendelse til virksomheder, der fremstiller, indfører, opbevarer eller overdrager fyrværkeri eller andre pyrotekniske artikler, jf. fyrværkerilovens 4, stk. 1.

28 27 Festfyrværker Sikkerhedsstyrelsen eller kommunalbestyrelsen kan meddele påbud eller forbud i medfør af Pligter i forbindelse med kontrol Indehaveren af godkendelser eller tilladelser har efter anmodning fra Sikkerhedsstyrelsen eller kommunalbestyrelsen pligt til at give alle oplysninger, der er nødvendige for kontrollen, jf. 70, stk. 1. Indehaveren af godkendelser eller tilladelser har endvidere af egen drift pligt til at indberette ændringer i de oplysninger, der er givet i forbindelse med udstedelsen af godkendelsen eller tilladelsen, jf. 70, stk Straf Overtrædelse af fyrværkerilovgivningen kan straffes med bøde eller ved skærpende omstændigheder med fængsel i indtil 2 år. Strafniveauet for overtrædelser af fyrværkeriloven blev skærpet ved lovændringen i Dette skete på baggrund af anbefalingerne fra kulegravningsudvalget, der blev nedsat efter fyrværkerikatastrofen i Seest. Der er derfor mulighed for atter at idømme større bøder og hårdere straffe nu end tidligere.

29 28 Festfyrværker 3 Transport af professionelt fyrværkeri Regler for transport af farlig gods

30 29 Festfyrværker 3.1. Generelt Fyrværkeri er klassificeret som farligt gods. I Danmark reguleres transport af farligt gods af Justitsministeriet. Ifølge Justitsministeriets bekendtgørelse om vejtransport af farligt gods, skal farligt gods med enkelte undtagelser - transporteres efter forskrifterne i ADR-konventionen. Beredskabsstyrelsen er den myndighed, der i det daglige vejleder borgere og virksomheder om transport af farligt gods, mens det er Justitsministeriet der træffer afgørelser, dvs. giver dispensationer mv. Politiet kontrollerer om reglerne for transport af farligt gods bliver overholdt ved tilsyn og kontrol på landevejene. ADR-konventionen blev udarbejdet den 30. september 1957 i Geneve under FN s Økonomiske Kommission for Europa (UN/ECE) og trådte i kraft den 29. januar I Danmark er den gældende version af ADR-konventionen fra 1. januar ADR-konventionen opdateres typisk hvert 2. år og er indskrevet i dansk lovgivning gennem den danske bekendtgørelse 788 af 27. juni 2013 om vejtransport af farlig gods. 3.2 Fareklasser ADR deler farligt gods op i 13 klasser, afhængig af godsets farlige egenskaber. Ved klassificering tages der f.eks. følgende farer i betragtning: miljøfare, brandfare, giftighed, eksplosionsfare. Klasse 1 er den klasse der omhandler transport af eksplosive stoffer og genstande. Klasse 1 er opdelt i 6 underklasser fra 1.1 til 1.6. Klasse 1 stoffer og genstande inddeles endvidere i forenelighedsgrupper, også kaldet sammenlastningsgrupper, angivet med et alfabetisk bogstav. Fyrværkeri er bl.a. tildelt forenelighedsgrupperne G og S. Der ses følgende klassificeringer for fyrværkeri: 1.1G, 1.2G, 1.3G, 1.4G og 1.4S. Det er vigtigt at sikre sig, at artiklerne er korrekt transportklassificeret og at klassificeringen er godkendt af Sikkerhedsstyrelsen eller anden kompetent myndighed.

31 30 Festfyrværker 3.3 Regler for transport Transport som led i udførelsen af et erhverv Ved transport af fyrværkeri, som anvendes i erhverv, skal reglerne for transport af farligt gods som udgangspunkt følges. Dette betyder bl.a. at føreren skal være uddannet til transport af farligt gods, at godset kun må transporteres i godkendt emballage, at der skal medfølge transportdokumenter mv. Transport af professionelt fyrværkeri betragtes som et led i udførelse af et erhverv. Farligt gods skal som hovedregel altid pakkes i UN-godkendt emballage. Emballager med fyrværkeri skal afmærkes med faresedler, der angiver godsets klasse og forenelighedsgruppe samt påskrifter der angiver godsets UN-nummer og tekniske navn. Under transport skal farligt gods ledsages af et transportdokument, der angiver det transporterede gods UN-nummer, antal og vægt, den anvendte emballage og andre relevante informationer om godset. Der skal ligeledes medbringes skriftlige anvisninger, også populært kaldet sikkerhedsanvisninger eller sikkerhedskort. De skriftlige anvisninger er blevet et standartdokument, der skal have et klart fastlagt indhold og kun skal medbringes i ét eksemplar på et sprog chaufføren kan læse og forstå. Sammenlæsningsbestemmelser Fyrværkeri fra forskellige underklasser kan altid lastes på samme køretøj. Som hovedregel er det dog ikke lovligt at laste fyrværkeri sammen med farligt gods fra andre fareklasser end klasse 1. Undtaget herfra er fyrværkeri i klasse 1.4S som kan sammenlastes det meste andet farlige gods. Godkendelse af køretøj Alle køretøjer der anvendes erhvervsmæssigt til transport af farligt gods, skal være synet og indregistreret i henhold til færdselsloven. Desuden skal køretøjet være godkendt til godsbefordring og være i god vedligeholdelsesmæssig stand. Afhængig af den transporterede mængde fyrværkeri kan der være krav om at køretøjet skal være særligt godkendt til transport af eksplosive stoffer og genstande. Køretøjet godkendes i så fald som enten et EX/II eller EX/III køretøj ved Statens Bilinspektion. Én gang årligt skal køretøjet endvidere gennemgå et eftersyn på et godkendt synssted. Reglerne kan findes på Politiets hjemmeside:

32 31 Festfyrværker Transport som privatperson Regler om vejtransport af farligt gods gælder, ifølge ADR-konventionen, ikke for privatpersoner, når det farlige gods er emballeret til detailsalg og er beregnet til personligt eller hjemligt brug eller til fritids- og sportsaktiviteter. Den danske bekendtgørelse om transport af farligt gods skærper dog denne regel med nogle betydelige mængdebegrænsninger for transport i køretøjer indregistreret i Danmark. Frimængdebestemmelserne Begrebet frimængde er en undtagelse der knytter sig til den samlede mængde farligt gods der transporteres på et køretøj. Er det transporterede farlige gods emballeret og den samlede mængde under frimængdegrænserne kan transporten udføres under lempeligere forhold, bl.a.: Ingen krav om at køretøjet skal være godkendt. Køretøjet skal ikke afmærkes. Lempeligere krav til chaufførens uddannelse. Ingen krav om sikkerhedsanvisninger/sikkerhedskort. Der må medbringes passagerer under transporten. Eneste krævede udstyr er én godkendt 2 kilos brandslukke Frimængdegrænserne for fyrværkeri er som følger: Klasse Frimængdegrænse Farefaktor 1.1G 20 kg G 20 kg G 20 kg G 333 kg 3 1.4S Ubegrænset 0 Lastes der farligt gods fra forskellige klasser på samme køretøj skal der udregnes en transportværdi for at se om transporten er under frimængden. Det gøres ved at gange mængden af det lastede gods fra hver klasse med sin farefaktor, og er den samlede udregnede værdi under 1000 kan transporten gennemføres efter frimængdebestemmelserne. Alle øvrige bestemmelser skal stadig følges, dvs. at der skal udfyldes dokumenter, godset skal pakkes i UN-godkendt emballage, det skal labelles og mærkes, chaufføren skal have en uddannelse efter ADR kapitel 1.3 (forklares senere), og stuvning og lastsikring skal udføres korrekt.

33 32 Festfyrværker Undtagelsesbestemmelser Transport af farligt gods kan være undtaget fra bestemmelserne i ADR når transporten af godset kan betragtes som en underordnet aktivitet i forhold til hovedformålet med transporten. Altså skal formålet med transporten være at forbruge det transporterede gods ved det arbejde eller den opgave, der skal udføres, af netop den person, der transporterer godset. Der må altså ikke forekomme nogen form for levering af godset, eller transport der ikke kræver at det farlige gods medbringes på køretøjet. For at kunne gøre brug af undtagelsen er det krævet at: den transporterede mængde overholder bestemmelserne om frimængder, fyrværkeriet er emballeret i overensstemmelse med grundlaget for godkendelse af transportklassifikation, således at det kan afgøres om mængderne i henhold til frimængdebestemmelserne er overholdt, der er truffet foranstaltninger til forebyggelse af udslip af indholdet under normale transportforhold, og der er truffet foranstaltning til sikring af godset, så det ikke forskubber sig eller bliver beskadiget under transporten. Om forudsætningerne for undtagelsen er opfyldt vil være en konkret vurdering i hvert enkelt tilfælde. Pt. har Beredskabsstyrelsen vurderet, at transport af scenefyrværkeri klassificeret som 1.4G er undtaget fra ADR, hvis transporten udføres af den person der skal udføre arbejdet. Uddannelse Alle der har arbejdsopgaver eller påtager sig ansvar i forbindelse med transport af farligt gods skal uddannes i de krav der stilles i ADR-konventionens kapitel 1.3. Det gælder bl.a. dem der klassificerer, håndterer, emballerer, dokumenterer, mærker, disponerer eller af- og pålæsser farligt gods. Uddannelsen skal tilpasses den enkeltes ansvar og arbejdsopgaver og skal minimum give vedkommende: et grundlæggende kendskab til de almindelige bestemmelser der gælder for transport af farligt gods, en detaljeret viden omkring de bestemmelser der er gældende for den enkeltes arbejdsopgaver og ansvar, samt være bekendt med de farer og risici der er forbundet med det farlige gods og som står i forhold til den aktuelle risiko i den pågældendes arbejdssituation Uddannelsen skal med passende mellemrum fornyes for at tage højde for ændringer i lovgivningen.

34 33 Festfyrværker Chauffører Føreren af et køretøj med farligt gods i mængder over frimængden, skal have et ADR-certifikat. Et ADR-certifikat kan erhverves ved at gennemføre et chaufførkursus for farligt gods på et af landets AMU-centre eller hos en anden godkendt uddannelsesinstitution. Transport af gods i klasse 1 over frimængden kræver endvidere at chaufføren har gennemført et specialiseringskursus. Uddannelsen skal fornyes hvert 5. år ved et repetitionskursus. Hvis transporten gennemføres under frimængden, skal føreren blot være uddannet efter ADR s kapitel 1.3, som beskrevet ovenfor. Sikkerhedsrådgiver Virksomheder der transporterer farligt gods over frimængden blot en enkelt gang om året er forpligtet til at have en sikkerhedsrådgiver tilknyttet. Sikkerhedsrådgiverens opgave er at rådgive virksomheden i forbindelse med transport af farligt gods samt føre tilsyn med at reglerne overholdes. Hvert år skal sikkerhedsrådgiveren forestå udarbejdelsen af en årsrapport der beskriver egne og virksomhedens aktiviteter. Sikkerhedsrådgiveren skal have bestået Beredskabsstyrelsens sikkerhedsrådgivereksamen og registreres som virksomhedens sikkerhedsrådgiver. Virksomheden har mulighed for at ansætte eller uddanne sin egen sikkerhedsrådgiver eller kan vælge at tilknytte en ekstern sikkerhedsrådgiver. Sikringsplaner Fyrværkeri i klasse 1.1 betragtes som højrisikogods, hvorfor der grundet terrorrisici skal udarbejdes bl.a. sikrings- og beredskabsplaner. 3.4 Henvisninger Bekendtgørelse om vejtransport af farligt gods nr. 788 af Bekendtgørelse om sikkerhedsrådgivere for transport af farligt gods nr. 543 af 12. juni 2012 ADR-konventionen 2013 se Generelt om farligt gods se Gratis online rådgivning eller via ask@cantell.dk

35 34 Festfyrværker 4 Scenefyrværkeri Teoretisk og praktisk sikkerhed ved anvendelse af scenefyrværkeri

36 35 Festfyrværker 4.1 Hvad er scenefyrværkeri, og hvordan bruges det? Scenefyrværkeri er beregnet til brug af professionelle indendørs eller udendørs og er som udgangspunkt med el-tænding. Scenefyrværkeri bliver oftest brugt til koncerter, film og TV produktioner, teater osv. Scenefyrværkeri kan både bruges indendørs og udendørs. Du skal dog være opmærksom på, at der er særlige regler for anvendelse af scenefyrværkeri udendørs, da vind og vejr kan påvirke anvendelsen. Ved udendørs anvendelse af scenefyrværkeri er det derfor et krav, at regler om anvendelse af festfyrværkeri overholdes. Der findes et meget bredt sortiment af artikler, som er til rådighed for scenefyrværkeren. De mest almindelige er små flash, gerbs, og jets. Disse har typisk en sikkerhedsafstand til publikum på 3 6 meter. Der findes dog også artikler (kometer, miner og lignende), som har en sikkerhedsafstand på 30 meter til publikum og 130 meter i højden. Det er givet at disse artikler naturligvis skal bruges udendørs. Scenefyrværkeriartikler er oftest pulver i et rør med en el-tænding, en artikel som er klar til brug. Det kan dog i særlige tilfælde også være en artikel hvor du selv skal montere en el-tænder eller antænde den med lunte eller andet. Her skal man være særlig opmærksom på, at der skal være en anvisning fra fabrikanten om korrekt montering.

37 36 Festfyrværker Den traditionelle montering af scenefyrværkeri kræver følgende: 1. Kontrolboks 2. Ledning/kabel 3. Scenefyrværkeri artikel Udstyr Principperne for anvendelse af scenefyrværkeri er ret simple. Som hovedregel skal man kun bruge et 9 V batteri, parsnoet kabel og de effekter, som man vil anvende. Der er dog en vis sikkerhed for både brugere og publikum ved at anvende det rette udstyr. Indholdet er en pyroteknisk blanding som tændes med elektricitet (el-tænding). Den elektriske tænding styres fra en kontrolboks med en afbrydernøgle. Strømmen sendes gennem enten et XLR kabel eller parsnoet kabel enten direkte til affyringsrampen, hvorpå artiklen sidder, eller gennem en fordelingsboks. I artiklen er der indsat en modstand som skal hindre utilsigtet tænding af fyrværkeriet, ved induceret spænding eller statisk elektricitet. Modstanden er typisk en 10 Ohm. Effekterne kan forbindes sammen enten ved en parallel forbindelse eller en seriel forbindelse, afhængig af hvordan selv affyringen udformes.

38 37 Festfyrværker Når du vil montere scenefyrværkeri, er det vigtigt, at du har lavet enten en håndskitse eller en tegning over, hvordan du vil lave opstillingen. Gør dig også nogle overvejelser om, hvordan du vil forbinde dine effekter, serielt eller parallelt. De fleste artikler er pyrotekniske blandinger i paprør eller andre cylindre. Det materiel som du kommer til at beskæftige dig med ved vores kursus er produktet le Maitre. På billedet ser du en silverstar med datablad. Databladet kan du bruge, når du planlægger og ansøger om tilladelse til et arrangement. Star - Small Silver *D (CLP 1201A) Cartridge Length: (A) 0.87 inches 2.19 centimeters Cartridge Width: (B) 2.06 inches 5.23 centimeters Effect Width: (D) 3' 0" 1m 0cm Effect Height: (E) 7' 0" 2m 0cm Noise Level: DB På databladet kan det ses, at artiklen har en effekthøjde på 7 hvilket svarer til 2,14 meter. Lydtryksniveauet er på db.

39 38 Festfyrværker 4.2 Udstyr Pult/kontrolboks En pult er selve affyringsmekanismen. Fyrværkeriet affyres ved, at der sendes en impuls af strøm ud til fyrværkeriet. En pult kan dog have mere end 1 udgang til fyrværkeriet. Et fyrværkerishow kan på denne måde forbindes i forskellige grupper og kæder for at lave et flot tilrettelagt fyrværkeri til enten musik eller teater. Kabler/ledninger Til fyrværkerishows bruges primært krydstråd (parsnoede kabler) til at forbinde pulten med ramper. Krydstråd er forholdsvis billigt at anvende og bruges efter brug og smid væk princippet. Fyrværkeri på en scene kræver for det meste at ledninger eller kabler er gemt væk og kræver derfor speciel kabelføring.

40 39 Festfyrværker 4.3 Typer af scenefyrværkeri Der er mange former for scenefyrværkeriartikler, her er et udpluk af, hvad der oftest anvendes: Gerb/Fontæne En Gerb er det samme som en fontæne. En pyroteknisk artikel som spyr en kemisk blanding op i luften som et springvand. Krudtblandingen er presset sammen til fastform og brænder gennem cylinderen med stigende hastighed og under stigende tryk. Waterfall En waterfall er det samme som en Gerb. Et cylindrisk rør med en kemisk blanding. En waterfall hænges med toppen nedad i en række, hvor effekten herefter er som et vandfald. Krudtblandingen er presset sammen til fastform og brænder gennem cylinderen med stigende hastighed og under stigende tryk.

41 40 Festfyrværker Flame En flame er en blanding af kemiske stoffer, som skal frembringe en flamme eks. til scenebrug. Flammen laves i forskellige farver og med forskellig højde. Krudtblandingen er i løs form og brænder gennem cylinderen med stigende hastighed og under stigende tryk. Mine En mine er et cylindrisk rør med en kemisk blanding af både krudt og effekter. En mine indeholder en sats og effekter, som på en gang skydes op gennem røret. Krudtblandingen er løs for at forbrændingen sker øjeblikkelig.

Temadage for landets beredskaber

Temadage for landets beredskaber Temadage for landets beredskaber Hvad er det? Og hvordan har den indvirkning på programmet i dag? Program for i dag Regler for anvendelse af professionelt fyrværkeri Pyroteknik, det grundlæggende Professionelt

Læs mere

Bekendtgørelse om fremstilling, opbevaring og anvendelse m.v. af fyrværkeri og andre pyrotekniske

Bekendtgørelse om fremstilling, opbevaring og anvendelse m.v. af fyrværkeri og andre pyrotekniske Udkast af 14. juli 2005 BEREDSKABSSTYRELSEN Bekendtgørelse om fremstilling, opbevaring og anvendelse m.v. af fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler 1) I medfør af 33, stk. 1-4, og 70, stk. 4 og 5, i

Læs mere

Bekendtgørelse om indførsel, fremstilling, opbevaring, overdragelse, erhvervelse og anvendelse af fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler 1)

Bekendtgørelse om indførsel, fremstilling, opbevaring, overdragelse, erhvervelse og anvendelse af fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler 1) Bekendtgørelse om indførsel, fremstilling, opbevaring, overdragelse, erhvervelse og anvendelse af fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler 1) I medfør af 1, stk. 4 og 6, 2, stk. 5, 3, nr. 1-7 og nr. 9-13,

Læs mere

Lovtidende A 2008 Udgivet den 8. juli 2008

Lovtidende A 2008 Udgivet den 8. juli 2008 Lovtidende A 2008 Udgivet den 8. juli 2008 4. juli 2008. Nr. 729. Bekendtgørelse om fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler 1) I medfør af 1, stk. 4 og 6, 2, stk. 5, 3, nr. 1-7 og nr. 9-13, 3a, stk.

Læs mere

Bekendtgørelse om indførsel, fremstilling, opbevaring, overdragelse, erhvervelse og anvendelse af fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler 1)

Bekendtgørelse om indførsel, fremstilling, opbevaring, overdragelse, erhvervelse og anvendelse af fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler 1) BEK nr 1424 af 16/12/2009 (Gældende) Udskriftsdato: 19. marts 2017 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Økonomi- og Erhvervsmin. Sikkerhedsstyrelsen j.nr. 644-33-00017 Senere ændringer

Læs mere

Bekendtgørelse om fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler 1)

Bekendtgørelse om fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler 1) Side 1 af 16 Bekendtgørelse om fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler BEK nr 1061 af 10/11/2005 (Gældende) LOV Nr. 193 af 24/05/1972 Lovgivning som forskriften vedrører Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Automatisk kompetenceoverdraget myndighedsopgaver på beredskabsområdet

Automatisk kompetenceoverdraget myndighedsopgaver på beredskabsområdet BILAG 5 Automatisk kompetenceoverdraget myndighedsopgaver på beredskabsområdet Med henvisning til 1) 4.2 i vedtægten for Trekantområdets Brandvæsen og 2) lov nr. 634 af 8 juni 2016 om ændring af beredskabsloven,

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler

Bekendtgørelse af lov om fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler LBK nr 363 af 09/04/2013 Udskriftsdato: 4. juli 2019 Ministerium: Erhvervsministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., Sikkerhedsstyrelsen, j.nr. 415-01-00001 Senere ændringer til forskriften LOV

Læs mere

Myndighedsopgaver på beredskabsområdet, som skal varetages af Kommunerne

Myndighedsopgaver på beredskabsområdet, som skal varetages af Kommunerne BILAG 2 Myndighedsopgaver på beredskabsområdet, som skal varetages af Kommunerne Lov og Myndighedsopgave Beskrivelse Beredskabsloven 23a Gebyr ved blinde alarmer Kommunalbestyrelsen kan bestemme, at der

Læs mere

VEJLEDNING. om kvalitetsstyringssystemer ved virksomhedsgodkendelse til indførsel og/eller fremstilling af

VEJLEDNING. om kvalitetsstyringssystemer ved virksomhedsgodkendelse til indførsel og/eller fremstilling af GÆLDENDE FRA DECEMBER 2017 VEJLEDNING om kvalitetsstyringssystemer ved virksomhedsgodkendelse til indførsel og/eller fremstilling af fyrværkeri eller andre pyrotekniske artikler. Indhold INDLEDNING...

Læs mere

Vejledning til kvalitetsstyringssystemer i Fyrværkerivirksomheder. Sikkerhedsstyrelsen 4. maj 2006

Vejledning til kvalitetsstyringssystemer i Fyrværkerivirksomheder. Sikkerhedsstyrelsen 4. maj 2006 Vejledning til kvalitetsstyringssystemer i Fyrværkerivirksomheder Sikkerhedsstyrelsen 4. maj 2006 INDHOLDSFORTEGNELSE Indholdsfortegnelse...1 Indledning...2 Krav til kvalitetsstyringssystemet...2 Etablering

Læs mere

Transportklassificering / NEM Tidsperiode Salgssteder Opbevaring i bygning Opbevaring i container Anmeldelse/ansøgning Spørgsmål

Transportklassificering / NEM Tidsperiode Salgssteder Opbevaring i bygning Opbevaring i container Anmeldelse/ansøgning Spørgsmål Fyrværkeri Transportklassificering / NEM Tidsperiode Salgssteder Opbevaring i bygning Opbevaring i container Anmeldelse/ansøgning Spørgsmål Transportklassificering 1.1G Artikler, som frembryder fare for

Læs mere

Til dig, der sælger fyrværkeri

Til dig, der sælger fyrværkeri VIGTIGT Til dig, der sælger fyrværkeri - regler for sikkerhed i butikken og på lageret Godt nytårssalg! FOLK ER NYTÅRSAFTEN FARLIGE BRUG beskyttelsesbriller Det er dit ansvar Fyrværkeri er farligt og skal

Læs mere

Bemærkninger til Forsvarsministeriets bekendtgørelse om fremstilling, opbevaring og anvendelse af fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler.

Bemærkninger til Forsvarsministeriets bekendtgørelse om fremstilling, opbevaring og anvendelse af fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler. FOB. J. nr. 004-035/2005 Bemærkninger til Forsvarsministeriets bekendtgørelse om fremstilling, opbevaring og anvendelse af fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler. I. Almindelige bemærkninger I. Hjemmel

Læs mere

Salg af konsumfyrværkeri. fra anmeldelsespligtig butik

Salg af konsumfyrværkeri. fra anmeldelsespligtig butik Salg af konsumfyrværkeri fra anmeldelsespligtig butik 1 Denne vejledning er udarbejdet af Københavns Brandvæsen og er efter aftale med dem tilpasset vores lokale forhold. Vejledningen skal bruges som huskeliste

Læs mere

Festfyrværkeri Tilladelser og tilsyn. Jesper Hansen, Sikkerhedsstyrelsen jha@sik.dk

Festfyrværkeri Tilladelser og tilsyn. Jesper Hansen, Sikkerhedsstyrelsen jha@sik.dk Festfyrværkeri Tilladelser og tilsyn Jesper Hansen, Sikkerhedsstyrelsen jha@sik.dk Emner Hvordan virker det? Lovgivning? Ansøgninger? Tilladelser? Kontrol? Risikovurdering ved anvendelse af festfyrværkeri?

Læs mere

Velkommen til Temadag om fyrværkeri 2012

Velkommen til Temadag om fyrværkeri 2012 Velkommen til Temadag om fyrværkeri 2012 Dagens program Velkomst Gennemgang af reglerne for salg og opbevaring af fyrværkeri v/ Pernille Enoch, Sikkerhedsstyrelsen Pause Tilsyn i detailleddet v/ Hans Larsen,

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler

Bekendtgørelse af lov om fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler LBK nr 2 af 03/01/2019 (Gældende) Udskriftsdato: 4. juli 2019 Ministerium: Erhvervsministeriet Journalnummer: Erhvervsmin., Sikkerhedsstyrelsen, j.nr. 770-02-00616 Senere ændringer til forskriften Ingen

Læs mere

Til dig der sælger fyrværkeri

Til dig der sælger fyrværkeri VIGTIGT Til dig der sælger fyrværkeri - regler for sikkerhed i butikken og på lageret Godt nytårssalg! FOLK ER NYTÅRSAFTEN FARLIGE BRUG SIKKERHEDSBRILLER Det er dit ansvar Fyrværkeri er farligt, og skal

Læs mere

FYRVÆRKERI PÅ FODBOLDSTADIONS KAN VÆRE FARLIGT

FYRVÆRKERI PÅ FODBOLDSTADIONS KAN VÆRE FARLIGT UDGIVET: MARTS 2017 FYRVÆRKERI PÅ FODBOLDSTADIONS KAN VÆRE FARLIGT 1 TEMA: Fyrværkeri på fodboldstadions kan være farligt Fyrværkeri på fodboldstadions er udbredt Men fyrværkeri kan være farligt på steder

Læs mere

Temadag for beredskaberne 2011

Temadag for beredskaberne 2011 Temadag for beredskaberne 2011 Pernille Enoch pep@sik.dk Program Anmeldelse / Tilladelser Opbevaring af fyrværkeri i detailleddet Markedskontrol Spørgsmål Eksempel på anmeldelse Fejl på anmeldelsesskema

Læs mere

Det pyrotekniske direktiv og dansk lovgivning

Det pyrotekniske direktiv og dansk lovgivning Det pyrotekniske direktiv og dansk lovgivning The Danish Safety Technology Authority Fyrværkeri (Nørregade 63, Esbjerg) Forbrugerprodukter, legetøj Gas, VVS, kloak Elsikkerhed Akkreditering, legal metrologi

Læs mere

Retsudvalget REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 325 Offentligt

Retsudvalget REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 325 Offentligt Retsudvalget 2014-15 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 325 Offentligt ERHVERVS- OG VÆKSTMINISTEREN 13. marts 2015 Endelig besvarelse af spørgsmål 325 alm. del stillet af Retsudvalget den 8. januar

Læs mere

Vigtigt for dig der sælger fyrværkeri

Vigtigt for dig der sælger fyrværkeri Vigtigt for dig der sælger fyrværkeri Regler, råd og vejledning for sikkerhed på lageret og i butikken STI FTET 17. APRIL 1 923 NG EN FYRV NI ÆR KE RI BRANCHEFO RE www.fyrvaerkeribrancheforeningen.dk Indhold

Læs mere

Informationsmøde Fyrværkeriimportører. Lone Brose og Charlotte Kryger Sikkerhedsstyrelsen 15. april 2010

Informationsmøde Fyrværkeriimportører. Lone Brose og Charlotte Kryger Sikkerhedsstyrelsen 15. april 2010 Informationsmøde Fyrværkeriimportører Lone Brose og Charlotte Kryger Sikkerhedsstyrelsen 15. april 2010 Dagsorden Resultater fra markedskontrol 2009 Planer for markedsovervågning 2010 Det pyrotekniske

Læs mere

Fyrværkeri. Pernille Petersen. pep@sik.dk

Fyrværkeri. Pernille Petersen. pep@sik.dk Fyrværkeri Pernille Petersen pep@sik.dk Program Ny bekendtgørelse Bilag 1 Salgssteder og opbevaring i detailleddet Ansøgninger Kontrol Ny fyrværkeribekendtgørelse Bekendtgørelse om fyrværkeri og andre

Læs mere

Fødselsdato: Case-study i VEJ ADR

Fødselsdato: Case-study i VEJ ADR Eksaminandens navn: Vejledende løsning Fødselsdato: BEMÆRK: Bedømmelsen af case-study sker kun såfremt opgaven er forsynet med oplysning om eksaminandens navn og fødselsdato samt er underskrevet af pågældende

Læs mere

RIGSADVOKATEN Meddelelse nr. 9/2008 28. november 2008 Rettet april 2011 J.nr. RA-2007-801-0003. Sanktionspåstande mv. i sager om fyrværkeri

RIGSADVOKATEN Meddelelse nr. 9/2008 28. november 2008 Rettet april 2011 J.nr. RA-2007-801-0003. Sanktionspåstande mv. i sager om fyrværkeri RIGSADVOKATEN Meddelelse nr. 9/2008 28. november 2008 Rettet april 2011 J.nr. RA-2007-801-0003 Sanktionspåstande mv. i sager om fyrværkeri Indholdsfortegnelse 1. Indledning 2. Generelle retningslinjer

Læs mere

Fyrværkeri Kilde: Emner: Offentlig Tilgængelig: Dato: Status: Udskrevet:

Fyrværkeri Kilde: Emner: Offentlig Tilgængelig: Dato: Status: Udskrevet: Fyrværkeri Kilde: Rigsadvokatmeddelelsen Emner: ;fyrværkeri Offentlig Tilgængelig: Ja Dato: 30.3.2016 Status: Historisk Udskrevet: 15.3.2017 Indholdsfortegnelse 1.Overblik og tjekliste 3 2. Politiets efterforskning

Læs mere

REGULATIV FOR AFBRÆNDING AF HAVEAF- FALD

REGULATIV FOR AFBRÆNDING AF HAVEAF- FALD REGULATIV FOR AFBRÆNDING AF HAVEAF- FALD 1 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 Lovgrundlag... 3 2 Gyldighedsområde... 3 3 Definitioner... 3 4 Formål... 3 5 Afgrænsninger... 4 6 Vilkår for afbrænding... 6 7 Klager...

Læs mere

Transport af farligt gods Herunder Planteværn

Transport af farligt gods Herunder Planteværn Transport af farligt gods Herunder Planteværn Konklusion og sammenfatning Generelt bør landbruget sørge for at få leveret planteværnsmidler på bedriften, da de hermed kan undgå at overtræde ADR-bestemmelserne.

Læs mere

Bekendtgørelse om forbud mod markafbrænding af halm m.v.

Bekendtgørelse om forbud mod markafbrænding af halm m.v. 545 af 12/07 1991 ; Bekendtgørelse om forbud mod markafbrænding af halm m.v. Bekendtgørelse om forbud mod markafbrænding af halm m.v. Indholdsfortegnelse: Miljømin. Bek. nr. 545 af 12. juli 1991 Ændringer

Læs mere

Temadag for beredskaberne

Temadag for beredskaberne Temadag for beredskaberne Dagens program 09:30 Velkomst og morgenmad 10:00 Gennemgang af reglerne for salg og opbevaring af fyrværkeri v/pernille Enoch 12:00 Frokost 13:00 Blanketter v/arne Hosbond og

Læs mere

R e g u l a t i v f o r a f b r æ n d i n g a f h a v e a f f a l d

R e g u l a t i v f o r a f b r æ n d i n g a f h a v e a f f a l d R e g u l a t i v f o r a f b r æ n d i n g a f h a v e a f f a l d 1 Lovgrundlag 1.1 Dette regulativ er udarbejdet med hjemmel i: Miljøministeriets bekendtgørelse nr. 1634 af 13. december 2006 om affald.

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 16. februar 2015

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 16. februar 2015 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 16. februar 2015 Sag 222/2014 (1. afdeling) Anklagemyndigheden mod T (advokat Steffen Thorborg, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Holbæk den 17.

Læs mere

Bekendtgørelse om brandværnsforanstaltninger ved afbrænding i det fri af halm, kvas, haveaffald og bål m.v.

Bekendtgørelse om brandværnsforanstaltninger ved afbrænding i det fri af halm, kvas, haveaffald og bål m.v. BEK nr 679 af 14/06/2013 (Historisk) Udskriftsdato: 28. december 2016 Ministerium: Forsvarsministeriet Journalnummer: Forsvarsmin., Beredskabsstyrelsen, j.nr. 2013/029887 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Lovtidende A 2008 Udgivet den 14. marts 2008

Lovtidende A 2008 Udgivet den 14. marts 2008 OMTRYK Lovtidende A 2008 Udgivet den 14. marts 2008 25. februar 2008. Nr. 175. Bekendtgørelse om brandsyn og offentliggørelse af resultater af brandsyn foretaget i forsamlingslokaler I medfør af 4, stk.

Læs mere

Beredskabet Slagelse Landevej 3, 4220 Korsør. TLF. 58 57 97 00 E-mail: beredskab@slagelse.dk

Beredskabet Slagelse Landevej 3, 4220 Korsør. TLF. 58 57 97 00 E-mail: beredskab@slagelse.dk Regulativ for afbrænding i Slagelse Kommune August 2009 Beredskabet Slagelse Landevej 3, 4220 Korsør. TLF. 58 57 97 00 E-mail: beredskab@slagelse.dk 1 1. GENERELT...3 Brandhensyn...3 Miljøhensyn...3 Hvad

Læs mere

Håndtering af brand i fyrværkeri. Vejledning december 2014

Håndtering af brand i fyrværkeri. Vejledning december 2014 Håndtering af brand i fyrværkeri Vejledning december 2014 Indledning Formål Målgruppen for denne vejledning er: Redningsberedskabets indsatsledere, holdledere og brandmandskab. Det er vejledningens formål

Læs mere

Informationsmøde Fyrværkeriimportører. Sikkerhedsstyrelsen 14. maj 2009

Informationsmøde Fyrværkeriimportører. Sikkerhedsstyrelsen 14. maj 2009 Informationsmøde Fyrværkeriimportører Sikkerhedsstyrelsen 14. maj 2009 Dagsorden Resultater fra markedskontrol 2007/2008 Planer for markedskontrol 2009 Fyrværkeridirektivet / ny bekendtgørelse Krav til

Læs mere

Fyrværkeri Fyrværkeri. Dangerous goods specialists and training. Lidt fakta om fyrværkeri

Fyrværkeri Fyrværkeri. Dangerous goods specialists and training. Lidt fakta om fyrværkeri Fyrværkeri Raketter består typisk af: Lidt fakta om fyrværkeri En drivsats løfter raketten op i 30-40 meters højde og består af sort krudt. En spredningssats består af sort krudt eller af kaliumperchlorat

Læs mere

Bekendtgørelse om sikkerhedsrådgivere for transport af farligt gods

Bekendtgørelse om sikkerhedsrådgivere for transport af farligt gods Bekendtgørelse nr. xx af xx 2012 UDKAST Bekendtgørelse om sikkerhedsrådgivere for transport af farligt gods I medfør af 2, stk. 3, og 17, stk. 2-3, i lov om godskørsel, jf. lovbekendtgørelse nr. 1086 af

Læs mere

Vigtigt for dig, der sælger fyrværkeri

Vigtigt for dig, der sælger fyrværkeri Regler, råd og vejledning for sikkerhed på lageret og i butikken Vigtigt for dig, der sælger fyrværkeri F Y R V Æ R K E R STIFTET 17. APRIL 1923 I N G E N I B R A N C H E F O R E N www.fyrvaerkeribrancheforeningen.dk

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om sikkerhed ved bestemte idrætsbegivenheder

Bekendtgørelse af lov om sikkerhed ved bestemte idrætsbegivenheder LBK nr 1216 af 27/10/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 27. marts 2019 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., j.nr. 2015-1924-0329 Senere ændringer til forskriften LOV nr 1721 af 27/12/2018

Læs mere

Bekendtgørelse om Tivolitog. Indhold

Bekendtgørelse om Tivolitog. Indhold Bekendtgørelse om Tivolitog Indhold Afsnit 1: Politiets meddelse og tilladelse Side 3 Afsnit 2: Synsvirksomhedens godkendelse. Side 4 Afsnit 3: Tivolitogets anvendelse. Side 5 Afsnit 4 Straf, betaling

Læs mere

Vejledning for salg af konsumfyrværkeri fra anmeldelsespligtig butik.

Vejledning for salg af konsumfyrværkeri fra anmeldelsespligtig butik. Vejledning for salg af konsumfyrværkeri fra anmeldelsespligtig butik. Københavns Brandvæsen Forebyggelse og Indsats Bag Rådhuset 3 1550 København V Tlf.: 33 66 33 66 www.brand.kk.dk Juli 2014 Denne vejledning

Læs mere

Udkast. Bekendtgørelse om brandværnsforanstaltninger ved afbrænding i det fri af halm, kvas, haveaffald og bål m.v.

Udkast. Bekendtgørelse om brandværnsforanstaltninger ved afbrænding i det fri af halm, kvas, haveaffald og bål m.v. 13. marts 2012 Sagsnr.: 2010/019774 Udkast Bekendtgørelse om brandværnsforanstaltninger ved afbrænding i det fri af halm, kvas, haveaffald og bål m.v. I medfør af 33, stk. 2, og 70, stk. 4 og 5, i beredskabsloven,

Læs mere

Vejledende bødetakster for overtrædelse af ADR-konventionen 2011

Vejledende bødetakster for overtrædelse af ADR-konventionen 2011 Vejledende bødetakster for overtrædelse af ADR-konventionen 2011 Bødetaksterne er alene vejledende, og det skal understreges, at den endelige bødeberegning henhører under domstolene. Bødekataloget er opdelt

Læs mere

Regulativ for afbrænding i Læsø Kommune

Regulativ for afbrænding i Læsø Kommune Regulativ for afbrænding i Læsø Kommune Indhold Regulativ for afbrænding i Læsø Kommune... 1 Lovgrundlag... 2 Formål, gyldighed og ikrafttrædelse... 2 Regulativets omfang... 3 Afbrændingsmuligheder...

Læs mere

[Forsvarsministerens besvarelse af samrådsspørgsmål nr. A og B]

[Forsvarsministerens besvarelse af samrådsspørgsmål nr. A og B] Erhvervsudvalget (2. samling) B 34 - Svar på Spørgsmål 2 Offentligt [Forsvarsministerens besvarelse af samrådsspørgsmål nr. A og B] Fyrværkeriulykken i Seest ved Kolding den 3. november 2004 viste mod

Læs mere

SALG AF KONSUMFYRVÆRKERI FRA ANMELDELSESPLIGTIG BUTIK

SALG AF KONSUMFYRVÆRKERI FRA ANMELDELSESPLIGTIG BUTIK SALG AF KONSUMFYRVÆRKERI FRA ANMELDELSESPLIGTIG BUTIK December 2014 Denne vejledning er udarbejdet af Beredsabet i Furesø Kommune. Vejledningen skal bruges som huskeliste for de forretningsdrivende, der

Læs mere

Temadag for beredskaberne 2010

Temadag for beredskaberne 2010 Temadag for beredskaberne 2010 Pernille Petersen pep@sik.dk Program Anmeldelse / Tilladelser Hvem må sælge fyrværkeri Opbevaringsperioder Typer af salgssteder Opbevaring af fyrværkeri El-tilsyn med fyrværkeriudsalgssteder

Læs mere

Vejledende bødetakster for overtrædelse af ADR-konventionen 2013

Vejledende bødetakster for overtrædelse af ADR-konventionen 2013 (Justitsministeriets bekendtgørelse nr. 788 af 27. juni 2013 om vejtransport af farligt gods) Bødetaksterne er alene vejledende, og det skal understreges, at den endelige bødeberegning henhører under domstolene.

Læs mere

Regler for transport af entreprenørtanke indeholdende dieselolie - for transportør og afsender

Regler for transport af entreprenørtanke indeholdende dieselolie - for transportør og afsender Regler for transport af entreprenørtanke indeholdende dieselolie - for transportør og afsender Folderen giver en kort introduktion til reglerne ved transport af entreprenørtanke indeholdende dieselolie,

Læs mere

Tekniske forskrifter for brændbare faste stoffer. Kapitel 1

Tekniske forskrifter for brændbare faste stoffer. Kapitel 1 Tekniske forskrifter for brændbare faste stoffer Kapitel 1 Udkast af 10.07.2019 1 Indholdsfortegnelse 1 Generelle bestemmelser... 1.1 Definitioner... 3 1.2 Anvendelsesområde... 4 1.3 Generelle bestemmelser...

Læs mere

Retningslinier for afbrænding

Retningslinier for afbrænding ÅRHUS KOMMUNE. MAGISTRATENS 2. AFDELING Retningslinier for afbrænding af halm, kvas, haveaffald og bål m.v. Februar 2003 Århus Brandvæsen Kirstinesmindevej 14, 8200 Århus N - Tlf. 8676 7676 Fax : 8676

Læs mere

Meddelelse nr. 001/CFO af 28. november 2008 om klassifikation og afmærkning af eksplosionsfarlige områder på salgs- og forbrugstankanlæg

Meddelelse nr. 001/CFO af 28. november 2008 om klassifikation og afmærkning af eksplosionsfarlige områder på salgs- og forbrugstankanlæg Meddelelse nr. 001/CFO af 28. november 2008 om klassifikation og afmærkning af eksplosionsfarlige områder på salgs- og forbrugstankanlæg Indledning Virksomheder, hvor der er eksplosionsfarlige områder,

Læs mere

Bekendtgørelse om eksplosivstoffer1)

Bekendtgørelse om eksplosivstoffer1) BEK nr 1247 af 30/10/2013 Gældende Justitsministeriet Bekendtgørelse om eksplosivstoffer1) I medfør af 1, stk. 6, og 10, stk. 3, i lov om våben og eksplosivstoffer, jf. lovbekendtgørelse nr. 1005 af 22.

Læs mere

Case-study. Løsningsforslag. Farligt gods Transport A/S - Esbjerg

Case-study. Løsningsforslag. Farligt gods Transport A/S - Esbjerg Case-study Løsningsforslag Farligt gods Transport A/S - Esbjerg 1. Vægtes 10 % Beskriv kort, hvad du vil gøre her og nu for at afhjælpe de to akutte situationer (Fyrværkeritransporten og benzintransporten)

Læs mere

Udkast til Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om krav til fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler

Udkast til Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om krav til fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler Udkast til Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om krav til fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler 1 I bekendtgørelse nr. 1423 af den 16. december 2009 om krav til fyrværkeri og andre pyrotekniske

Læs mere

Notat vedr. farligt gods

Notat vedr. farligt gods 8. maj 2003 Til: Medlemmerne i DGF Reinsurance Notat vedr. farligt gods Dette notat er sammenstykket af uddrag fra ADR-konventionen - udgave 1. juli 2001, med den hensigt at skabe et overordnet overblik

Læs mere

Pt. gælder bilag 3 i Justitsministeriets bekendtgørelse nr. 818 af 28. juni 2011 om vejtransport af farligt gods for sådan transport.

Pt. gælder bilag 3 i Justitsministeriets bekendtgørelse nr. 818 af 28. juni 2011 om vejtransport af farligt gods for sådan transport. Til affald danmark, DAKOFA, Dansk Industri, Kommunekemi A/S, FASID, Rigspolitiet, KL, FKB og RenoSam samt deltagere i møde den 4. december 2009 i Beredskabsstyrelsen 21. juni 2012 Transport af affald,

Læs mere

Sådan transporteres våben og ammunition

Sådan transporteres våben og ammunition Sådan transporteres våben og ammunition DGI skydning Vingstedvej 27 7182 Bredsten 1 Gode grunde til at udgive en pjece Rent juridisk læner pjecen sig op ad følgende lovgivning: Våbenloven (lovbekendtgørelsen

Læs mere

SALG AF KONSUMFYRVÆRKERI FRA ANMELDELSESPLIGTIG BUTIK

SALG AF KONSUMFYRVÆRKERI FRA ANMELDELSESPLIGTIG BUTIK SALG AF KONSUMFYRVÆRKERI FRA ANMELDELSESPLIGTIG BUTIK Telefon 5667 6710, Telefax 5663 2150 Indhold Side 3 Lovgrundlag og indholdsfortegnelse. Side 4 Ordliste. Side 5 Konsumfyrværkeri / Helårsfyrværkeri.

Læs mere

Nordjyllands Beredskab. Status rapport. (Opsummering fra 2017)

Nordjyllands Beredskab. Status rapport. (Opsummering fra 2017) Nordjyllands Beredskab Status rapport (Opsummering fra 2017) www.nordjyllandsberedskab.dk Tema: Fyrværkeri Beredskabet sagsbehandler og kontrollerer hvert år, at sikkerheden lever op til de gældende krav.

Læs mere

Ang. affyring af følgende varenr.: (Herunder er alle vores lagerførte produkter med data fjern dem du ikke skal bruge, samt denne linie)

Ang. affyring af følgende varenr.: (Herunder er alle vores lagerførte produkter med data fjern dem du ikke skal bruge, samt denne linie) Til f.eks.: Tulle Bølle Brandvæsen Brandvejen 112 XXXX Brandby NØ Att.: Børge Brandmand Dato: Ansøgning om afbrænding af scenefyrværkeri Afbrændingen vil finde sted på adressen: Dato: Tidsrum: Arbejdet

Læs mere

14. MARTS 2017 VIRKSOMHEDSMØDE SIKKERHEDSSTYRELSEN. Fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler

14. MARTS 2017 VIRKSOMHEDSMØDE SIKKERHEDSSTYRELSEN. Fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler 14. MARTS 2017 SIKKERHEDSSTYRELSEN VIRKSOMHEDSMØDE Fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler DAGSORDEN Velkomst v/ Jan Møller Mikkelsen Ændringerne i bekendtgørelserne herunder forpligtigelser v/ Anja

Læs mere

Teknik & Miljø Esbjerg Kommune

Teknik & Miljø Esbjerg Kommune Forskrift om opbevaring af olier og kemikalier i Esbjerg og Fanø kommuner 4. udgave, juli 2013 Grafisk produktion: Kommunikation, Esbjerg Kommune Teknik & Miljø. Industrimiljø Torvegade 74. 6700 Esbjerg

Læs mere

Generel beskrivelse for emballering af begrænsede mængder (LQ).

Generel beskrivelse for emballering af begrænsede mængder (LQ). LQ Emballering Formål: Indhold: Ref.: At sikre korrekt emballering af stoffer og genstande klassificeret som farligt gods i henhold til ADR/RID-konventionen men pakket som begrænset mængde (LQ). Generel

Læs mere

Bekendtgørelse om godkendelse af kørelærere 1)

Bekendtgørelse om godkendelse af kørelærere 1) BEK nr 1563 af 20/12/2007 (Historisk) Udskriftsdato: 7. juli 2015 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., j.nr. 2006-802-0039 Senere ændringer til forskriften BEK nr 957 af 26/09/2012

Læs mere

Grill, bål og ukrudtsbrænder

Grill, bål og ukrudtsbrænder Grill, bål og ukrudtsbrænder med omtanke Læs om, hvordan du håndterer grill, bål og ukrudtsbrænder, så hverken du eller andre kommer til skade. www.brs.dk Almindelige forsigtighedsbestemmelser: Hold afstand

Læs mere

Vejledning om afbrænding af halm, frøgræsser og andre landbrugsafgrøder

Vejledning om afbrænding af halm, frøgræsser og andre landbrugsafgrøder 27. juni 2018 Vejledning om afbrænding af halm, frøgræsser og andre landbrugsafgrøder VESTSJÆLLANDS BRANDVÆSEN 1 af 9 Rynkevangen 12, 4400 Kalundborg Tlf. 44 22 71 12 E-mail: vsbv@vsbv.dk Indhold HVIS

Læs mere

Bekendtgørelse om brandfarlige og brændbare væsker 1)

Bekendtgørelse om brandfarlige og brændbare væsker 1) Bekendtgørelse om brandfarlige og brændbare væsker 1) I medfør af 33, stk. 1 og stk. 6, nr. 2, og 70, stk. 4, i beredskabsloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 660 af 10. juni 2009, som ændret ved lov nr. 514

Læs mere

Bekendtgørelse om vagtvirksomhed 1)

Bekendtgørelse om vagtvirksomhed 1) BEK nr 1564 af 20/12/2007 (Historisk) Udskriftsdato: 30. januar 2018 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., j.nr. 2006-114-0060 Senere ændringer til forskriften BEK nr 302 af 27/03/2014

Læs mere

Vejledning: Forsamlingstelte og selskabshuse til over 150 personer

Vejledning: Forsamlingstelte og selskabshuse til over 150 personer Vejledning: Forsamlingstelte og selskabshuse til over 150 personer Forsamlingstelte og selskabshuse til over 150 personer Lovhjemmel: Telt til over 150 personer Forsamlingstelte og selskabshuse på over

Læs mere

Bekendtgørelse om autorisation til installering, eftersyn, kontrol og reparation af takografer iii

Bekendtgørelse om autorisation til installering, eftersyn, kontrol og reparation af takografer iii Bekendtgørelse om autorisation til installering, eftersyn, kontrol og reparation af takografer iii I medfør af 86 a, stk. 1, 3 og 4, og 118, stk. 9, i færdselsloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 38 af 5.

Læs mere

Informationsmøde 25. juni 2012

Informationsmøde 25. juni 2012 Informationsmøde 25. juni 2012 Dagsorden Velkommen Kommunernes kontrol i detailleddet Resultater af Sikkerhedsstyrelsens kontrol med artikler 2011 og planer for 2012 Kontrol af CE-mærkede artikler Ændrede

Læs mere

L y n g b y - T a a r b æ k b r a n d v æ s e n

L y n g b y - T a a r b æ k b r a n d v æ s e n afbrænding b r u g a f g r i l l, u k r u d t s b r æ n d e r e m v. Ly n g b y - Ta a r b æ k B r a n d væ s e n Afbrænding af bål Al afbrænding af affald, herunder haveaffald og lignende er forbudt,

Læs mere

At sikre korrekt modtagelse af stoffer og genstande klassificeret som farligt gods i henhold til ADR/RID-konventionen.

At sikre korrekt modtagelse af stoffer og genstande klassificeret som farligt gods i henhold til ADR/RID-konventionen. FG Modtagelse Formål: Indhold: At sikre korrekt modtagelse af stoffer og genstande klassificeret som farligt gods i henhold til ADR/RID-konventionen. Generel beskrivelse for modtagelse af farligt gods.

Læs mere

Retningslinier ved. Rudersdal Hørsholm Brandvæsen. Afbrænding af haveaffald, Sct. Hans bål, halm, kvas m.v. Forebyggende afdeling. 1.

Retningslinier ved. Rudersdal Hørsholm Brandvæsen. Afbrænding af haveaffald, Sct. Hans bål, halm, kvas m.v. Forebyggende afdeling. 1. Forebyggende afdeling Retningslinier ved Afbrænding af haveaffald, Sct. Hans bål, halm, kvas m.v. 1. udgave Juli 2009 Vagtcentral (døgnåben) Ådalsvej 52, 2970 Hørsholm. Telefon 4580 3355 Telefon 4580 3355

Læs mere

Bekendtgørelse om krav til lastbiler og busser i kommunalt fastlagte miljøzoner m.v. 1)

Bekendtgørelse om krav til lastbiler og busser i kommunalt fastlagte miljøzoner m.v. 1) BEK nr 700 af 24/06/2011 (Gældende) Udskriftsdato: 18. juni 2016 Ministerium: Miljøministeriet Journalnummer: Miljømin., Miljøstyrelsen, j.nr. MST-52520-00002 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Prøveeksamen 3 eksempel på sikkerhedsrådgivereksamen

Prøveeksamen 3 eksempel på sikkerhedsrådgivereksamen Opgave 1 Hvilke af følgende aktiviteter er omfattet af bekendtgørelsen om sikkerhedsrådgivere for transport af farligt gods A. Nødtransport med henblik på redning af menneskeliv B. Transport af farligt

Læs mere

Sikkerhedsrådgivereksamen Eksempel på Caseløsning

Sikkerhedsrådgivereksamen Eksempel på Caseløsning Vejledende løsning af caseopgaven fra sikkerhedsrådgivereksamen d. 1. marts 2012 1) Vægtes 20 % a) Chaufføren ringer og spørger dig til råds. Hvad vil du gøre i situationen? [5 %]. b) Begrund, om den nævnte

Læs mere

Bekendtgørelse om brandværnsforanstaltninger ved afbrænding, brug af ild, lys, varmekilder m.v.

Bekendtgørelse om brandværnsforanstaltninger ved afbrænding, brug af ild, lys, varmekilder m.v. BEK nr 1339 af 10/12/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 22. juni 2016 Ministerium: Forsvarsministeriet Journalnummer: Forsvarsmin., Beredskabsstyrelsen, j.nr. 2014/033124 Senere ændringer til forskriften Ingen

Læs mere

L Y N G B Y - T A A R B Æ K B R A N D V Æ S E N

L Y N G B Y - T A A R B Æ K B R A N D V Æ S E N AFBRÆNDING B R U G A F G R I L L, U K R U D T S B R Æ N D E R E M V. LY N G B Y - TA A R B Æ K B R A N D VÆ S E N AFBRÆNDING AF BÅL Al afbrænding af affald, herunder haveaffald og lignende, er forbudt,

Læs mere

Hundeloven-4 Kilde: Emner: Offentlig Tilgængelig: Dato: Status: Udskrevet:

Hundeloven-4 Kilde: Emner: Offentlig Tilgængelig: Dato: Status: Udskrevet: Hundeloven-4 Kilde: Rigsadvokatmeddelelsen Emner: hundeloven; Offentlig Tilgængelig: Ja Dato: 17.12.2014 Status: Historisk Udskrevet: 14.1.2017 Indholdsfortegnelse 1. Overblik og tjekliste 2 2. Politiets

Læs mere

Fyrværkeri - Sanktionspåstande mv. i sager om fyrværkeri-1

Fyrværkeri - Sanktionspåstande mv. i sager om fyrværkeri-1 Fyrværkeri - Sanktionspåstande mv. i sager om fyrværkeri-1 Kilde: Rigsadvokatmeddelelsen Emner: våben, eksplosiver, fyrværkeri Offentlig Tilgængelig: Ja Dato: 21.1.2010 Status: Historisk Udskrevet: 15.3.2017

Læs mere

Bekendtgørelse om gasning i forbindelse med skadedyrsbekæmpelse 1)

Bekendtgørelse om gasning i forbindelse med skadedyrsbekæmpelse 1) BEK nr 1412 af 04/12/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 17. juni 2019 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Miljø- og Fødevaremin., Miljøstyrelsen, j.nr.mst-600-00060 Senere ændringer til

Læs mere

DEKRA Sikkerhedsrådgivning

DEKRA Sikkerhedsrådgivning DEKRA Sikkerhedsrådgivning Skriftlige anvisninger i henhold til ADR 2019 03.2017 - Sikkerhedskort ADR Sikkerhedsrådgiver: Benny Plesner 70 60 65 00/20 67 82 07 benny.plesner@dekra.dk Bestemmelser for forsendelse

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om vagtvirksomhed

Bekendtgørelse af lov om vagtvirksomhed Bekendtgørelse af lov om vagtvirksomhed Herved bekendtgøres lov nr. 266 af 22. maj 1986 om vagtvirksomhed med de ændringer, der følger af 2 i lov nr. 936 af 27. december 1991, 2 i lov nr. 386 af 20. maj

Læs mere

Bekendtgørelse om autorisation til installering, eftersyn, kontrol og reparation af takografer 1)

Bekendtgørelse om autorisation til installering, eftersyn, kontrol og reparation af takografer 1) BEK nr 1318 af 22/11/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 6. april 2019 Ministerium: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Journalnummer: Transport-, Bygnings- og Boligmin., Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen,

Læs mere

Bekendtgørelse om krav til fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler 1

Bekendtgørelse om krav til fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler 1 Bekendtgørelse om krav til fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler 1 I medfør af 3, nr. 2, 3, 6, 7, 8, 9 og 13, 3 a, stk. 4, 5, nr. 1-4, og 7, stk. 2, i lov om fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler,

Læs mere

Bekendtgørelse om offentlige forlystelser

Bekendtgørelse om offentlige forlystelser BEK nr 502 af 17/06/2005 Gældende Offentliggørelsesdato: 28-06-2005 Justitsministeriet Senere ændringer til forskriften BEK nr 1326 af 14/12/2005 BEK nr 646 af 26/06/2009 BEK nr 1382 af 17/12/2009 BEK

Læs mere

Vejledning om opstilling af plasttanke med brandfarlige væsker

Vejledning om opstilling af plasttanke med brandfarlige væsker Vejledning om opstilling af plasttanke med brandfarlige væsker Beredskabsstyrelsen 17. september 2007 BRS sagsnr.: 2007/000863 BRS sagsnr.: 2007/000863 Indholdsfortegnelse: 1. INDLEDNING... 2 2. VILKÅR

Læs mere

Vejledning om Brug af grill og åben ild på flytbare bålsteder, mindre bålpladser i det fri samt i bålhuse.

Vejledning om Brug af grill og åben ild på flytbare bålsteder, mindre bålpladser i det fri samt i bålhuse. Forebyggende afdeling Vejledning om Brug af grill og åben ild på flytbare bålsteder, mindre bålpladser i det fri samt i bålhuse. 4. udgave maj 2014 Vagtcentral (døgnåben) Ådalsvej 52, 2970 Hørsholm Telefon

Læs mere

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0457 Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0457 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0457 Bilag 2 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 6. marts 2006 JR/JEV Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om indførelse af bestemmelser om

Læs mere

Nye regler på fyrværkeriområdet

Nye regler på fyrværkeriområdet Nye regler på fyrværkeriområdet Agenda Bekendtgørelse 1424 Nye definitioner Nye kategorier Nye regler om erhvervelse Nye regler om myndighedernes forpligtigelser Anvendelse Bekendtgørelse 1423 Nye regler

Læs mere

Bekendtgørelse om godkendelse af prøvningsinstanser og kontrolinstanser på det køretøjstekniske område

Bekendtgørelse om godkendelse af prøvningsinstanser og kontrolinstanser på det køretøjstekniske område Bekendtgørelse om godkendelse af prøvningsinstanser og kontrolinstanser på det køretøjstekniske område I medfør af 68 d og 134 a, stk. 2, i færdselsloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 1386 af 11. december

Læs mere

UDKAST. Forslag. til. (Ændring af bødesatser) I lov om godskørsel, jf. lovbekendtgørelse nr. 1051 af 12. november 2012, foretages følgende ændring:

UDKAST. Forslag. til. (Ændring af bødesatser) I lov om godskørsel, jf. lovbekendtgørelse nr. 1051 af 12. november 2012, foretages følgende ændring: UDKAST Forslag til Lov om ændring af lov om godskørsel og lov om buskørsel (Ændring af bødesatser) 1 I lov om godskørsel, jf. lovbekendtgørelse nr. 1051 af 12. november 2012, foretages følgende ændring:

Læs mere

Forskrift for udendørs musikarrangementer

Forskrift for udendørs musikarrangementer Forskrift for udendørs musikarrangementer Indledning Kalundborg Kommune får årligt mange henvendelser fra arrangører, der ønsker at holde forskellige udendørs musikarrangementer. I de fleste tilfælde er

Læs mere