Lærervejledning til Betyder det noget? af Lis Pøhler

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Lærervejledning til Betyder det noget? af Lis Pøhler"

Transkript

1 Lærervejledning til Betyder det noget? af Lis Pøhler Betyder det noget? Af Tove Krebs Lange Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig 2018 Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig har i samarbejde med Center for Undervisningsmidler, Dansk Skoleforening for Sydslesvig og Jaruplund Højskole udgivet tre bøger med henblik på at bringe fortællinger fra det danske mindretal i Sydslesvig ind på det danske børnebogsmarked. De tre bøger er: Midtimellem, skrevet af Carsten Flink og illustreret af Ursula Seeberg Silja min Silja, skrevet af Inge Duelund og illustreret af Birde Poulsen Betyder det noget? af Tove Krebs Lang Bøgerne kan læses hver for sig, men de kan naturligvis også indgå i et tema om det danske mindretal i Sydslesvig. Ideer til dette indgår i vejledningen til Betyder det noget? I denne indgår også oversigt over sammenhæng mellem vejledningernes ideer og Fælles Mål i dansk. Vejledningerne til Midtimellem og Silja min Silja er målrettet en dialogisk oplæsning. Betyder det noget? er en bog til selvstændig læsning på mellemtrinnet. Bogens fiktive hovedperson er Klara på år. Bogen består af en række små fortællinger, som skal forestille at være fortællinger overleveret i Klaras familie. Den fiktive historie bindes op på faktuel information fx om afstemningen om den dansk-tyske grænse i 1920 og om 2. verdenskrig. om 2. verdenskrig. Efter 2. verdenskrig blev Flensborgs befolkning fordoblet, som følge af de mange flygtninge fra Østtyskland. Så verdenskrigene har været og er stadig skelsættende begivenheder for borgere i Sydslesvig. To skelsættende begivenheder for borgere i Sydslesvig. Fortællingerne kan læses som små selvstændige fortællinger. Nogle af personerne i fortællingerne kan genfindes i stamtræet side

2 Bogens indhold Klara præsenteres på side 8-13, på side og på bagsiden af omslaget. Præsentationen er faktapræget og kan med fordel læses samlet, som indledning til bogen, så informationer i opslagene senere kan inddrages i læsning af de øvrige fortællinger. Med udgangspunkt i fortællinger fra Klaras familie berettes om nogle af de historiske perioder, som har har stor betydning for den sydslesvigske befolkning: Slaget ved Dybbøl i 1864: Farmors kanonkugle (side 14-15) 1. verdenskrig ( ): Maria Gørrigsens åbenbaringer (side 16-17) Genforeningen i 1920 (side 18-19) 2. verdenskrig ( ): Flugten (side 20 24) og Argumenter I (side 25) Eferkrigstiden: Tjuinggom (side 26-29), Gaven (side 30-33) Peters værelse (side 34-37) Ugedigtet side er i sin form og struktur nutdigt. Citatet på bogens sidste side afspejler bogens sigte: at det enkelte menneske er bærer af både verdenshistorien og den personlige historie. Og at de to historier er uadskillelige. Betyder det noget? og Fælles Mål Bogen er oplagt at bruge som supplement til tværfagligt arbejde om de historiske begivenhedereller om minoriteter. Men den kan også sagtens stå alene i danskundervisningen. For at forstå fortællingerne skal eleven kunne leve sig ind i både de personlige og de historiske livsvilkår, som har betydning for fortællingernes personer. De er derfor også nødt til at inddrage egen viden og erfaring i fortolkningen. I det følgende gives forslag til, hvordan man kan arbejde med bogen i sin helhed i bogstavelig forstand: fra den ene ende til den anden. De fleste aktiviteter kan gennemføres både som makkeropgaver og som fælles opgaver for hele klassen. Arbejdet i makkerpar giver mulighed for, at flest mulige er aktive i undervisningen, og det giver læreren de mest optimale muligheder for differentiering. Men ind imellem er det altså også vigtigt med en fælles samtale i klassen. Men som allerede nævnt kan bogens enkelte forstællinger sagtens stå alene. For hver fortælling er angivet hvilket videns-/ færdighedsmål den foreslåede aktivitet primært relaterer sig. Langt størsteparten af bogen er velegnet til undervisning i klasse. Fortællingerne side kan læses og på overfladen også forstås af elever på dette klassetrin, men skal de i dybden med teksterne, så bør det nok vente til klasse eller derefter. Ordforklaringer I tilknytning til hver fortælling er der ordforklaringer på de tyske ord, der indgår i teksten.

3 Evaluering af arbejdet med bogen I klasser, som ikke er hjemmehørende i Sydslesvig, vil det ofte være nødvendigt at fortælle om og samtale om livet i et grænseområde. Bogens hovedperson Klara stiller en del spørgsmål, som bogens læsere måske kunne have gavn af at overveje i forhold til eget liv og egne værdier. Nogle er spørgsmålene er samlet på kopiarket Hvem er du - 1?. Inden bogen uddeles i klassen, kan eleverne hver især udfylde arket. Måske skal et ord som nationalitet forklares for nogle af eleverne. Besvarelsen gemmes, til arbejdet med bogen er afsluttet. Eleverne kan herefter besvare Hvem er du - 2?. De to spørgeskemaer er nøjagtig ens. Hver enkelt elev kan sammenligne sine førog eftersvar og markere de spørgsmål, som ikke er besvaret ens. I fællesskab kan I herefter spørgsmål for spørgsmål tælle op, hvor mange der har skiftet svar fra skema 1 til skema 2. Det er vigtigt, at eleverne på den ene side forstår, at det er godt at kunne skifte mening, og at man kan få ny viden om sig selv ved at læse en bog som denne, og på den anden side også forstår, at det er godt at kunne fastholde sit ståsted. Der er således ikke rigtig/forkert svar på spørgsmålene. De må besvares individuelt. Forforståelse Kig på opslaget side 8-9, start med at tale om kortet øverst side 9, så du er sikker på, at eleverne har forstået hvilket geografisk område bogen tager udgangspunkt i. Indtil 1864 var området dansk, men det blev tysk efter den dansk-tyske krig. Samtalen om dette kan tage udgangspunkt i spørgsmål som: Hvorfor blev grænsen mon ændret? Hvordan mon befolkningen i Sydslesvig havde det med at komme til at høre til et andet land? Tænk hvis det område, som du bor i nu, kom til at høre under et andet land Norge, Sverige eller Tyskland? Hvad vil så blive anderledes for dig? Læs bagsiden af bogen i fællesskab og tal om de spørgsmål, der rejses dér.

4 Lær Klara at kende Fokus i Fælles Mål: Fortolkning/Perspektivering: Eleven kan sætte teksters tema ind i et tidsperspektiv / Eleven har viden om måder til at sætte tekster i et tidsperspektiv på Eleverne starter med at orientere sig på side Tag derefter en fælles samtale med udgangspunkt i spørgsmålene på side 8-9: Er Klara dansk eller tysk? Er Klaras far dansk eller tysk? Klaras mor? Klaras mormor? Hvem er Ur-Opa? Kig på stamtræet side 10. Hvad ville han hedde på dansk? Er han dansk eller tysk? Samtalen kan afrundes med, at eleverne læser Min egen historie (side 38-39). Ideer til supplerende opgaver med udgangspunkt i kopiark Mit stamtræ mors familie og Mit stamtræ fars familie I samarbejde med forældrene udfylder eleverne så meget de kan i stamtræerne. Dine venner Eleverne skriver hver især et tal-digt, som de efterfølgende læser op for hinanden i mindre grupper. SSW (side 9) Sydslesvigsk Vælgerforening (tysk: Südschleswigscher Wählerverband) Er det danske mindretals og de nationale friseres politiske parti i Sydslesvig. Mischlinge (side 13) Et menneske hvis forfædre har forskellige hudfarver. Wir sind doch alle raumwesen (side 13) Vi er jo allesammen rumvæsner Farmors kanonkugle Fokus i Fælles Mål: Kommunikation/ Sprog og kultur: Eleven kan undersøge eget og andres sprog og sproglige baggrund /Eleven har viden om ligheder og forskelle i sprog på tværs af sociale, geografiske og kulturelle skel Forforståelse Slaget ved Dybbøl i 1864 bliver af mange beskrevet som et af de sorteste kapitler i Danmarkshistorien. På tre måneder blev Danmark næsten halveret og befolkningstallet reduceret med næsten 1 million. Denne fortælling og ikke mindst brevet på side 15 vil være relevante at inddrage i et tværfagligt arbejde om dette slag. Hvis du vil vide mere om Slaget ved Dybbøl kan du fx starte her:

5 Ide til arbejde med teksten Læs side 14 først. Find farmor og tiptipoldefar Fidde i Klaras stamtræ. Fidde er født i 1841, han var altså 23 år, da han skrev brevet. Mon Fidde overlevede krigen i 1864? Hvordan kan I regne det ud? (Fiddes søn Kristian er født i 1871, så Fidde kan ikke dø i 1864) Læs Fiddes brev højt for klassen. Start med at tale om indholdet. Hvad har Fidde oplevet? Der er mange ældre danske ord, som måske ikke er umiddelbart genkendelige. Med udgangspunkt i brevet kan eleverne derfor: skrive en nutidig version af brevet. Eleverne skal ikke kun vælge nutidig stavemåde, men også nutidig udtryksform, fx kan Vi ere forfærdelig udmattede på Sjæl og Legeme. omskrives til Vi var helt udmattede eller Vi var dødtrætte. Vælg et par eksempler ud, så du er sikker på, at eleverne har forstået opgaven. udarbejde en liste med fx 10 ord, som har fået ny stavemåde. Skriv både gammel og ny stavemåde. Maria Gørrigsens åbenbaringer Fokus i Fælles Mål (7. 9. klasse): Teksten er dels på grund af det religiøse islæt, dels på grund af sprogbrugen på side 17 - meget svær at forstå i forhold til resten af bogen. Hvis eleverne skal i dybden med denne fortælling, bør det nok vente til de klasse eller derefter. Derfor er fokuspunktet i Fælles Mål valgt helt oppe i 7.-9.klasse: Fortolkning / Undersøgelse: Eleven kan undersøge teksters flertydighed /Eleven har viden om fortællerpålidelighed og betydningslag i teksten Forforståelse Under 1. verdenskrig ( ) var der meget stor forskel på at høre til Tyskland og til Danmark. Danmark førte en neutralitetspolitik under hele krigen og var således ikke direkte involveret. Tyskland (og herunder Sydslesvig) var direkte involveret, idet krigen startede ved at Tyskland 1. august 1918 erklærede Rusland krig. Krigen stod mellem Ententemagterne (de allierede), dvs. Frankrig, Rusland, Storbritannien og deres allierede, herunder Japan og USA, og Centralmagterne, dvs. Tyskland og Østrig-Ungarn med forbundsfæller. Næsten 10 millioner blev dræbt. Under 1. verdenskrig brugte man for første gang flyvemaskiner, tanks og giftgas, men de største slag blev udkæmpet i skyttegrave. Hvis du vil vide mere om 1. verdenskrig, kan du fx starte her:

6 Ide til arbejde med teksten Denne tekst adskiller sig fra resten af bogen, idet Klara og hendes familie slet ikke er involveret. Maria Gørrigsen bliver kort præsenteret på side 16. Ordet åbenbaring bliver også forklaret. Det er vigtigt for læsning af denne fortælling, at eleverne forstår begrebet. Teksten side 17 læses i fællesskab med henblik på at forstå, hvad det er Maria ser i sin åbenbaring. Tjek eventuelt med historiske data: Blev Broager Kirke en dansk kirke? Undersøgelsen af dette kan lede eleverne frem til næste opslag om afstemningen i Eleverne kan efterfølgende omskrive teksten på side 17 til nudansk. Lerne mich thun nach deine Wohlgefallen, denn Du bist vi Gott und er fyhre dich auf unsere Bahne. Lær mig at gøre det du vil, for du er Gud, og vil føre os på rette vej. Undersøgelsen af dette kan lede eleverne frem til næste opslag om afstemningen i Eleverne kan efterfølgende omskrive teksten på side 17 til nudansk. Afstemningen i 1920 Fokus i Fælles Mål (7.-9. klasse) Fortolkning / Undersøgelse: Eleven kan undersøge teksters flertydighed / Eleven har viden om fortællerpålidelighed og betydningslag i teksten Forforståelse Efter 1864 tabte Danmark de tre hertugdømmer Slesvig, Holsten og Lauenborg, og den dansk-tyske grænse kom til at ligge lige syd for Kolding sådan nogenlunde langs Kongeåen. Se evt. kort: html5/ graenser2/ graense.html Ved Genforeningen i 1920 fik befolkningen i Slesvig mulighed for at stemme om hvilket land, de helst ville tilhøre, og på baggrund af den afstemning blev grænsen mellem Danmark og Tyskland trukket. Det er samme grænse som er gældende den dag i dag. Hvis du vil vide mere om Genforeningen, kan du fx starte her: ide til arbejde med teksten Denne tekst består af to valgplakater en der agiterer for at stemme for dansk tilhørsforhold og en, der agiterer for at stemme for tysk tilhørsforhold. Diskuter i klassen: Hvorfor mon plakaten, der agiterer for at stemme dansk, er skrevet på tysk og plakaten, der agiterer for at stemme tysk, er skrevet på dansk? De to tipoldefædre stemmer hver sit. Hvordan kan sådan en afstemning påvirke den nære familie?

7 Warum sollst du für Dänemark Stimmen? I Weil deine Abstammung Dänisch ist II Weil die Verbindung mit Nordschleswig eine Existenzfrage deiner Vaterstadt Flensburg ist III Weil kein anderes Land eine bessere Kinder- und Altersfürsorge hat IV Weil man in Dänemark ebensoviel in Kronen verdient wie in Deutschland Mark V Weil die Kaufkraft der dänischen Krone 8x großer ist als der Mark Hvorfor skal du stemme for Danmark? I Fordi du stammer fra Danmark II Fordi forbindelsen med Nordslesvig er eksistentielt for din hjemby Flensborg III Fordi ingen andre lande har en bedre børne- og ældreforsorg IV Fordi man i Danmark tjener lige så meget i kroner, som man tjener i tyske mark V Fordi købekraften for den danske krone er 8 gange større endden tyske Mark Flugten Fokus i Fælles Mål: Fortolkning / perspektivering: Eleven kan sætte teksters tema ind i et tidsperspektiv / Eleven har viden om måder til at sætte tekster i et tidsperspektiv på Forforståelse 2. verdenskrig ( ) blev om muligt endnu mere grum og blodig end 1. verdenskrig. For befolkningen i Slesvig fik den nye grænsedragning stor betydning. Mændene i Sydslesvig blev indkaldt til den tyske hær. Mændene i Nordslesvig kunne nøjes med at blive indkaldt til den danske hær. Den 3. februar 1945 smed de allierede næsten 3000 tons bomber over Berlin. Hvis du vil vide mere om 2. verdenskrig kan du fx starte her: Ide til arbejde med teksten Læs fortællingen i sin helhed. Tag eventuelt et kort frem og vis flugtruten for eleverne. Moderen og børnene gik fra Berlin til Travemünde. Det er en tur på ca. 320 km. Turen er nok startet i februar: Der er frost og kulde. Familien har kun det tøj de går og står i. Turen går gennem et sønderbombet land. Der er næsten ikke noget mad at finde. Der er ingen butikker. For at få en lille fornemmelse af turen, kan eleverne prøve at tegne en rute på 320 km fra deres bopæl. Hvor kan de komme hen? Hvornår mon de er fremme, hvis de starter i dag og går 10 km om dagen hver dag? Så skal de bruge ca. en måned til at komme frem. Hvordan vil vejret være i den periode? I fortællingen optræder flere personer, nogle indgår i Klaras stamtræ andre gør ikke. Lad eleverne finde personerne i stamtræet. brug eventuelt kopiarket Flugten. Hvorfor mon Manfred ikke står i Klaras stamtræ?

8 Argumenter I Fokus i Fælles Mål: Fortolkning / fortolkning: Eleven kan forklare sin tekstforståelse /Eleven har viden om sammenhæng mellem virkemidler og budskab i tekster Læs digtet højt og oversæt den tyske tekst til dansk. I digtet er måske også andre ord eller udtryk, som eleverne ikke umiddelbart kender betydningen af: Borgfreden en gade i Flensborg forunderligt fortvivlede isvintermenneskers natlige hugst glorie selvforglemt For elever i klasse er det rigeligt udfordrende overhovedet at forstå, hvad digtet konkret handler om, så hold fokus på den konkrete handling. I kan tage udgangspunkt i disse spørgsmål: Hvornår foregår handlingen? Hvad er der sket for Annelise? Hvad er som det plejer trods krigen? Hvad har krigen gjort? Hvorfor mon det er dejligt, at drenge og piger går i samme klasse? Hvorfor er det godt, at de der sidder bagest sidder højere end de der sidder forrest? Bei uns auf der dänischen Schule gehen Jungs und Mädchen in einer Klasse! Und unser Klassenzimmer hat Stufen, so dass man hinten höher sitzt als vorne! Hos os i den danske skole går drenge og piger i samme klasse! Og vores klasseværelse har trin, så de, der sidder bagest, sidder højere, end de der sidder forrest.

9 Tjuinggom Fokus i Fælles Mål: Fortolkning / perspektivering: Eleven kan sætte teksters tema ind i et tidsperspektiv / Eleven har viden om måder til at sætte tekster i et tidsperspektiv på Det fremgår ikke, hvor Klaras farmor er vokset op. Kun at hun bosætter sig i Sydslesvig sammen med Klaras farfar (Flugten). Handlingen i Tjuinggum foregik i Flensborg, der er tyske tekster i billederne. I teksten indgår både danske, tyske og engelske ord. Eleverne kan eventuelt får udleveret en kopi af oversættelserne, så de kan huske betydningen. Undlad at forklare hvad tjuinggom betyder, inden de læser tegneserien. Det ville være fint, hvis de selv kom frem til løsningen. Samtale om teksten kan tage udgangspunkt i disse spørgsmål: Hvem er jeg fortælleren i tegneserien? Hvad er et rationeringsmærke? Hvorfor mon der er lang kø hos mælkemanden? Hvorfor er den én, som stjæler en spand med mælk? Hvorfor er der en soldat, der taler engelsk i byen? Hvordan kan man få meget mælk for en pakke cigaretter? Tegneserien hedder Tjuinggom hvorfor mon det hedder sådan? Heute gibt s nur Magermilch I dag har vi kun skummetmælk Der Nächste, bitte! Den næste. Hvad skulle det være? Hey, young lady! Hej, unge dame! What are you doing here? Hvad laver du her? Where is your mum? Hvor er din mor? Do you like chewinggum? Kan du lide tyggegummi? Come on. Let s get back to dein Mutti Kom, lad os gå tilbage til din mor.

10 Gaven Fokus i Fælles Mål: Fortolkning / perspektivering: Eleven kan sætte teksters tema ind i et tidsperspektiv / Eleven har viden om måder til at sætte tekster i et tidsperspektiv på Find oldemor i stamtræet. Hvad hedder hun? Hvornår er hun født? Hvor er hun født? Hvad har hun arbejdet med, inden hun kom på plejehjem? Hvor bor hun nu? Samtalen om fortællingen kan tage udgangspunkt i de to gaver: Oldemors gave Hvilken gave fik oldemor for længe siden? Hvorfor fik hun gaven? Hvorfor smed hun den væk? Hvordan har hun det med gaven i dag? Har nogen af jer prøvet at give en gave, som modtageren ikke blev glad for? Hvordan opdagede I det? Hvordan føltes det? Klaras gave Hvad får hun af oldemor? Hvorfor vil oldemor give hende den gave? Hvorfor bliver hun ikke glad? Hvad gør hun først? Hvorfor slutter fortællingen med, at hun gerne vil beholde gaven? Har nogen af jer prøvet at få en gave, I ikke blev glade for? Hvad gjorde I så?

11 Peters værelse Fokus i Fælles Mål: Fortolkning / perspektivering: Eleven kan sætte teksters tema ind i et tidsperspektiv / Eleven har viden om måder til at sætte tekster i et tidsperspektiv på Hvem er Opa? Find Opa i Klaras stamtræ. Læs fortællingen i sin helhed og få en eller flere af eleverne til at genfortælle. Samtalen om fortællingen kan tage udgangspunkt i nogle af disse spørgsmål: Hvad er nazistpartiet /en nazist? Hvorfor mon så mange meldte sig ind i partiet? Hvorfor mon Peter meldte sig som frivillig? Hvor, hvornår og hvordan døde Peter? Hvorfor mon Annemarie blev skilt fra Horst? Hvorfor mon Opa ikke vidste, at der havde været nazister i familien? Det er vigtigt, at eleverne har forstået, at Peter er død, og at Annemarie lever videre, som om han ikke er det. Hvorfor mon Annemarie ikke forstår at Peter er død?

12 Hvem er du 1? Skriv svaret under spørgsmålet. Hvis du ikke kender svaret, så sæt kryds i Ved ikke. Hvilke sprog kan du tale og forstå? Jeg kan tale og forstå det meste på: Jeg kan tale og forstå meget på: Jeg kan tale lidt: Jeg kan forstå lidt Ved ikke Hvilket sprog tænker du på? Hvilket sprog drømmer du på? Hvilket land er du født i? Er der nogen i din familie, som er født i andre lande end dig? Skriv hvem det er, og hvor de er født (hvis du ved det) Har du venner, som er født i andre lande end dig? Skriv hvem det er, og hvor de er født (hvis du ved det) Er det det sted, man er født, som afgør nationaliteten? Begrund dit svar Er det passet, som afgør nationaliteten? Begrund dit svar Er det sproget, man taler, som afgør nationaliteten? Begrund dit svar

13 Hvem er du 2? Skriv svaret under spørgsmålet. Hvis du ikke kender svaret, så sæt kryds i Ved ikke. Hvilke sprog kan du tale og forstå? Jeg kan tale og forstå det meste på: Jeg kan tale og forstå meget på: Jeg kan tale lidt: Jeg kan forstå lidt Ved ikke Hvilket sprog tænker du på? Hvilket sprog drømmer du på? Hvilket land er du født i? Er der nogen i din familie, som er født i andre lande end dig? Skriv hvem det er, og hvor de er født (hvis du ved det) Har du venner, som er født i andre lande end dig? Skriv hvem det er, og hvor de er født (hvis du ved det) Er det det sted, man er født, som afgør nationaliteten? Begrund dit svar Er det passet, som afgør nationaliteten? Begrund dit svar Er det sproget, man taler, som afgør naitonaliteten? Begrund dit svar

14 Mit stamtræ min mors familie Sammen med din mor skal du udfylde så meget som muligt i dit stamtræ, på samme måde som Klara har udfyldt sit stamtræ. Hvis en af personerne i dit stamtræ, er født i et andet land end dig, så skriv også det.

15 Mit stamtræ min fars familie Sammen med din far skal du udfylde så meget som muligt i dit stamtræ, på samme måde som Klara har udfyldt sit stamtræ. Hvis en af personerne i dit stamtræ, er født i et andet land end dig, så skriv også det.

16 Dine venner Kig i bogen side 13. Klara fortæller noget om sine venner i et tal-digt. Kan du lave et tal-digt om dine venner? Klara kunne nå helt op 5. Hvor langt kan du nå? 1 af mine venner 2 af mine venner 3 af mine venner 4 af mine venner 5 af mine venner Flugten Hvem er hvem? I fortællingen møder du forskellige personer og navne, nogle står i Klaras stamtræ, andre står der ikke. I skemaet herunder står de i den rækkefølge, du møder dem i fortællingen. Kan du finde ud af, hvem der hvem? Navn Fødselsår står ikke i stamtræet Klara jeg Gudrun tante Guggi min mor min far min morfar nabo min søster Manfred den gamle kone mine bedsteforældre Hilda Farfar

Pædagogisk materiale i tilknytning til Silja min Silja af Lis Pøhler

Pædagogisk materiale i tilknytning til Silja min Silja af Lis Pøhler Pædagogisk materiale i tilknytning til Silja min Silja af Lis Pøhler Silja min Silja Af Inge Duelund og Birde Poulsen Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig 2018 Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig har

Læs mere

Pædagogisk materiale i tilknytning til Midtimellem af Lis Pøhler

Pædagogisk materiale i tilknytning til Midtimellem af Lis Pøhler Pædagogisk materiale i tilknytning til Midtimellem af Lis Pøhler Midtimellem Af Carsten Flink og Ursula Seeberg Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig 2018 Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig har i samarbejde

Læs mere

Læremidler til dagtilbud, grundskoler og ungdomsuddannelser

Læremidler til dagtilbud, grundskoler og ungdomsuddannelser OPLEV SYDSLESVIG Læremidler til dagtilbud, grundskoler og ungdomsuddannelser Fortællinger Undervisningssites Det dansk-tyske grænseland har nok aldrig været mere relevant i en undervisningssammenhæng end

Læs mere

Det danske sprog i Slesvig

Det danske sprog i Slesvig Det danske sprog i Slesvig AF ANKE SPOORENDONK "I løbet af de senere år er det blevet populært at være dansk, især blandt danskere. Vi er helt vilde med det, selv om vi jo sådan set ikke kan gøre for,

Læs mere

De Slesvigske Krige og Fredericia

De Slesvigske Krige og Fredericia I 1848 bestod det danske rige ikke kun af Danmark, men også blandt andet af hertugdømmerne Slesvig, Holsten og Lauenborg, hvor den danske konge bestemte som hertug. Holsten og Lauenborg var også med i

Læs mere

2. verdenskrig FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel.

2. verdenskrig FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel. A FØR JEG LÆSER BOGEN Fakta om bogen Titel Forfatter Hvornår er bogen udgivet? På hvilken side findes Indholdsfortegnelse? Stikordsregister? Bøger og www? Hvor mange kapitler er der i bogen? Hvad forestiller

Læs mere

Krigen 1864 FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel.

Krigen 1864 FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel. A FØR JEG LÆSER BOGEN Fakta om bogen Titel Forfatter Hvornår er bogen udgivet? På hvilken side findes Indholdsfortegnelse? Stikordsregister? Bøger og www? Hvor mange kapitler er der i bogen? Hvad forestiller

Læs mere

Krigen 1864. Klassesæt til udlån fra Center for Undervisningsmidler

Krigen 1864. Klassesæt til udlån fra Center for Undervisningsmidler Krigen 1864 Klassesæt til udlån fra Center for Undervisningsmidler Udarbejdet af Claus Fischer, Center for Undervisningsmidler i Sydslesvig 06. februar 2014 18 april 1864 Indhold: Baggrunden for krigen

Læs mere

Otto von Bismarck. Lynkarriere. Danmark går i Bismarcks fælde. Vidste du, at... Bismarck udvider Preussens magt og samler riget. Fakta.

Otto von Bismarck. Lynkarriere. Danmark går i Bismarcks fælde. Vidste du, at... Bismarck udvider Preussens magt og samler riget. Fakta. Historiefaget.dk: Otto von Bismarck Otto von Bismarck Meget få personer har haft større betydning for en stats grundlæggelse og etablering, end Otto von Bismarck havde for oprettelsen af det moderne Tyskland

Læs mere

Christian 10. og Genforeningen 1920

Christian 10. og Genforeningen 1920 Historiefaget.dk: Christian 10. og Genforeningen 1920 Christian 10. og Genforeningen 1920 Et af de mest berømte fotos i Danmarkshistorien er uden tvivl billedet af Kong Christian 10. på sin hvide hest,

Læs mere

Opgaver til På vej til fronten

Opgaver til På vej til fronten Opgaver til På vej til fronten 1. Krigens parter Hvem kæmpede mod hinanden under 1. Verdenskrig? _ 2. Skyttegrave Hvor lå skyttegravene? _ 3. Livet i skyttegravene Hvordan forestiller du dig, at livet

Læs mere

Christian 10. og Genforeningen 1920

Christian 10. og Genforeningen 1920 Historiefaget.dk: Christian 10. og Genforeningen 1920 Christian 10. og Genforeningen 1920 Et af de mest berømte fotos i Danmarkshistorien er uden tvivl billedet af Kong Christian 10. på sin hvide hest,

Læs mere

Sønderjyder i tysk krigstjeneste under 1. verdenskrig

Sønderjyder i tysk krigstjeneste under 1. verdenskrig Sønderjyder i tysk krigstjeneste under 1. verdenskrig Skriv dagbog fra fronten, som om du var en dansksindet soldat i tysk tjeneste under 1. verdenskrig. Baggrund Da Danmark tabte den 2. Slesvigske Krig

Læs mere

spå, at økonomien i dag, i morgen og i fremtiden fortsat vil være det største diskussionsemne.

spå, at økonomien i dag, i morgen og i fremtiden fortsat vil være det største diskussionsemne. Efterårstanker Af Frode Sørensen Forhenværende folketingsmedlem, medlem af Slesvig-Ligaens bestyrelse & 6-mandsudvalget vedr. Sydslesvig Over alt i verden, hvor der som i Sønderjylland i 1920 bliver ændret

Læs mere

Helstaten. foto. Mageskiftet. Indfødsret. fakta. Helstaten. Fakta. Helstaten trues. Nationalstaten. Historiefaget.dk: Helstaten.

Helstaten. foto. Mageskiftet. Indfødsret. fakta. Helstaten. Fakta. Helstaten trues. Nationalstaten. Historiefaget.dk: Helstaten. Historiefaget.dk: Helstaten Helstaten foto Helstaten var en betegnelse i 1800-tallets politik for det samlede danske monarki, der omfattede kongeriget Danmark og hertugdømmerne Slesvig, Holsten og Lauenburg,

Læs mere

ARBEJSOPGAVER TIL DIG OG DIN NORDISKE FAMILIE

ARBEJSOPGAVER TIL DIG OG DIN NORDISKE FAMILIE ARBEJSOPGAVER TIL DIG OG DIN NORDISKE FAMILIE 1) SLÆGT OG FAMILIE 2) NORDEN OG DENS GEOGRAFI 3) MARGRETE 1.S LIV 4) PERSPEKTIVERING Indledende øvelse: Før I går i gang med at arbejde med Historiedystens

Læs mere

Du skal se en film om emnet familie o. Drengen i kufferten

Du skal se en film om emnet familie o. Drengen i kufferten Du skal se en film om emnet familie o Drengen i kufferten Du skal lære o At tale på dansk om emnet familie. o At lytte godt efter, hvad der bliver sagt i filmene. o At læse og forstå tekster om emnet familie

Læs mere

Treårskrigen. Helstaten. Revolutionen. Fakta. Hertugdømmerne. Krigen bryder ud. Preussen griber ind. Slaget ved Isted. vidste

Treårskrigen. Helstaten. Revolutionen. Fakta. Hertugdømmerne. Krigen bryder ud. Preussen griber ind. Slaget ved Isted. vidste Historiefaget.dk: Treårskrigen Treårskrigen Danmarks første grundlov, blev født i Treårskrigens skygge. Striden stod mellem danskere og slesvig-holstenere, der tidligere havde levet sammen i helstaten.

Læs mere

Indskoling. Børn i verden

Indskoling. Børn i verden Indskoling Børn i verden Børn i verden Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Dagens tema Verdensdele og lande Ulande og Ilande Børn i Malawi Skole og Fritid Børn i verden 1. modul Introduktion til ugen.

Læs mere

Intro. Kompetenceområde: Læsning Finde tekst. Eleven kan vælge en tekst ud fra et mindre udvalg. Tekstforståelse

Intro. Kompetenceområde: Læsning Finde tekst. Eleven kan vælge en tekst ud fra et mindre udvalg. Tekstforståelse Intro Finde tekst Eleven kan vælge en tekst ud fra et mindre udvalg Tekstforståelse Eleven har viden om fortællende og informerende teksters struktur Eleven kan få øje på sproglige træk sproglige, lydlige

Læs mere

1. Verdenskrig FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel.

1. Verdenskrig FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel. A FØR JEG LÆSER BOGEN Fakta om bogen Titel Forfatter Hvornår er bogen udgivet? På hvilken side findes Indholdsfortegnelse? Stikordsregister? Bøger og www? Hvor mange kapitler er der i bogen? Hvad forestiller

Læs mere

1. verdenskrig og Sønderjylland

1. verdenskrig og Sønderjylland Historiefaget.dk: 1. verdenskrig og Sønderjylland 1. verdenskrig og Sønderjylland 1. verdenskrig varede fra 1914-1918. Danmark deltog ikke i krigen, men Sønderjylland hørte dengang til Tyskland. Derfor

Læs mere

2. klasse. Børn i verden

2. klasse. Børn i verden 2. klasse Børn i verden Børn i verden Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Dagens tema Verdensdele og lande Ulande og Ilande Børn i Malawi Skole og Fritid Børn i verden 1. modul Introduktion til ugen.

Læs mere

Den kolde Krig FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel.

Den kolde Krig FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel. A FØR JEG LÆSER BOGEN Fakta om bogen Titel Forfatter Hvornår er bogen udgivet? På hvilken side findes Indholdsfortegnelse? Stikordsregister? Bøger og www? Hvor mange kapitler er der i bogen? Hvad forestiller

Læs mere

KYS DET NU, DET SATANS LIV!

KYS DET NU, DET SATANS LIV! SKOLEMATERIALE KYS DET NU, DET SATANS LIV! TIL LÆRERNE. Skolematerialet til 'Kys det nu, det satans liv' har to overordnede formål: 1) At inspirere og levendegøre elevernes nysgerrighed i forhold til de

Læs mere

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER PÅ JAGT Igennem de seneste år er det blevet mere og mere åbenlyst, hvor vigtigt det er at arbejde med læseforståelse, når vi snakker om indholdet i vores læseundervisning.

Læs mere

På dansk: At være anderledes, flugtbilist, flygtning, samvittighed Fag: Tysk Målgruppe: 9.-10. klasse

På dansk: At være anderledes, flugtbilist, flygtning, samvittighed Fag: Tysk Målgruppe: 9.-10. klasse Fahrerflucht Temaer: Anders sein, Fahrerflucht, Flüchtling, Schuld, Gewissen På dansk: At være anderledes, flugtbilist, flygtning, samvittighed Fag: Tysk Målgruppe: 9.-10. klasse Data om tv-udsendelsen:

Læs mere

Treårskrigen. Revolutionen. Hertugdømmerne. Krigen bryder ud. Fakta. Preussen griber ind. Slaget ved Isted. Fredsslutning. vidste

Treårskrigen. Revolutionen. Hertugdømmerne. Krigen bryder ud. Fakta. Preussen griber ind. Slaget ved Isted. Fredsslutning. vidste Historiefaget.dk: Treårskrigen Treårskrigen Danmarks første frie forfatning blev født i Treårskrigens skygge. Striden stod mellem danskere og slesvig-holstenere, der tidligere havde levet sammen i helstaten.

Læs mere

Dialogisk læsning - Lotte Salling. Mit stamtræ

Dialogisk læsning - Lotte Salling. Mit stamtræ Dialogisk læsning - Lotte Salling Mit stamtræ OPLÆSNING MED DIALOG OG AKTIV DELTAGELSE. Samtaleideer og sprogaktiviteter til bogen Mit Stamtræ af Lotte Salling. For børn i indskolingsalderen. Sprogaktiviteterne

Læs mere

Undervisningsmateriale - AGNES CECILIA

Undervisningsmateriale - AGNES CECILIA Undervisningsmateriale - AGNES CECILIA Iscenesættelse: Kamilla Bach Mortensen Manuskript: Kamilla Bach Mortensen og de medvirkende Medvirkende: Rebekka Owe og Christine Sønderris Instruktørassistent: Stine

Læs mere

Du skal se en film om en familie: Det lille lam. Hvem er med i din familie? Tegn din familie:

Du skal se en film om en familie: Det lille lam. Hvem er med i din familie? Tegn din familie: Du skal se en film om en familie: o Det lille lam Hvem er med i din familie? Tegn din familie: Filmen til dette emne handler om familie. Forklar eleverne, hvad begrebet familie betyder. Tal om, hvem eleverne

Læs mere

GRÆNSER. Arbejdende ugekursus for forfattere, illustratorer og oversættere 04. - 10. oktober 2015

GRÆNSER. Arbejdende ugekursus for forfattere, illustratorer og oversættere 04. - 10. oktober 2015 GRÆNSER Arbejdende ugekursus for forfattere, illustratorer og oversættere 04. - 10. oktober 2015 Jaruplund Højskole I samarbejde med Litteratour og Dansk Forfatterforening Tør du krydse grænsen og udfordre

Læs mere

3.4 Til dansklæreren 9

3.4 Til dansklæreren 9 1 Indhold 1. Om ebogen 3 2. Sådan bruges ebogen 4 2.1 Ebogslæser 4 2.2 Ekstra støtte 4 2.3 Læsemetoder 4 3. Dansk, historie og natur/teknologi 6 3.1 Samspillet mellem dansk, historie og natur/teknologi

Læs mere

Lærervejledning. Romantikkens brevskrivning

Lærervejledning. Romantikkens brevskrivning Lærervejledning Romantikkens brevskrivning Forløbsbeskrivelse og indhold Romantikkens brevskrivning er et undervisningsforløb om 1800-tallets brevskrivning, som er målrettet danskfaget på 8. klassetrin.

Læs mere

Erik Fage-Pedersen Fung. Formand for Danmarks-Samfundet Ved mødet i Askebjerghus Fredag den 23. maj 2014 kl. 16.00

Erik Fage-Pedersen Fung. Formand for Danmarks-Samfundet Ved mødet i Askebjerghus Fredag den 23. maj 2014 kl. 16.00 Må tidligst offentliggøres, når talen er holdt Det talte ord gælder Erik Fage-Pedersen Fung. Formand for Danmarks-Samfundet Ved mødet i Askebjerghus Fredag den 23. maj 2014 kl. 16.00 Først vil jeg takke

Læs mere

Undervisningsforløb DEN ANDEN VERDENSKRIG

Undervisningsforløb DEN ANDEN VERDENSKRIG Undervisningsforløb DEN ANDEN VERDENSKRIG Den digitale Historiebog - Undervisningsforløb - Den anden Verdenskrig 2015 Meloni Forfatter: Malene Lund Smidt Redaktør: Sanne Bundgaard DTP: Tore Lübeck Forlaget

Læs mere

1. sein i nutid (præsens)

1. sein i nutid (præsens) Nutid: 1. sein i nutid (præsens) Datid: Ich e - (ingen) Du st st Er/sie/es t - (ingen) Wir en en Ihr t t sie/sie en en Førnutid: er hat ge + stamme + en Ich bin, du bist... 1. Er in der Schule. 2. Wir

Læs mere

DEN ANDEN VERDENSKRIG. Undervisningsforløb

DEN ANDEN VERDENSKRIG. Undervisningsforløb Undervisningsforløb Den digitale Historiebog - Undervisningsforløb - Den anden Verdenskrig 2015 Meloni Forfatter: Malene Lund Smidt Redaktør: Sanne Bundgaard DTP: Tore Lübeck Forlaget Meloni Pakhusgården

Læs mere

Færdigheds/vidensmål Læringsmål Tegn på læring kan være. Eleven kan indgå i et rollespil om venskab.

Færdigheds/vidensmål Læringsmål Tegn på læring kan være. Eleven kan indgå i et rollespil om venskab. Teil 2B, kapitel 5 Eleven kan indgå i, fastholde og afslutte enkle samtaler om nære emner. relationsbundne udtryk. Andre færdigheds- Eleven kan formulere enkle, klare og forståelige budskaber. forbinderord.

Læs mere

1864 Lærervejledning og aktiviteter

1864 Lærervejledning og aktiviteter Lærervejledning og aktiviteter Lærervejledning Historisk Bibliotek Serien»Historisk Bibliotek«tager læseren med til centrale historiske begivenheder i den danske og internationale historie. Her kan eleverne

Læs mere

Spørgsmålsark til 1864

Spørgsmålsark til 1864 Spørgsmålsark til 1864 Før du går i gang med at besvare opgaverne, er det en god ide at se dette videoklip på youtube: http://www.youtube.com/watch?v=_x8_l237sqi. Når du har set klippet, så kan du gå i

Læs mere

KOM OG VÆR MED I ET GRÆNSELØST FÆLLESSKAB

KOM OG VÆR MED I ET GRÆNSELØST FÆLLESSKAB KOM OG VÆR MED I ET GRÆNSELØST FÆLLESSKAB Den gamle bom ved grænseovergangen Ellund Kirkevej mellem Ellund i Tyskland og Frøslev i Danmark. HVAD ER GRÆNSEFORENINGEN? Grænseforeningen, der er en folkeoplysende

Læs mere

DEN FØRSTE VERDENSKRIG. Undervisningsforløb

DEN FØRSTE VERDENSKRIG. Undervisningsforløb Undervisningsforløb Den digitale Historiebog - Undervisningsforløb - Den første Verdenskrig 2015 Meloni Forfatter: Malene Lund Smidt Redaktør: Sanne Bundgaard DTP: Tore Lübeck Forlaget Meloni Pakhusgården

Læs mere

Sara Skaarup: Sort sommer, Dansklærerforeningen, FFF,

Sara Skaarup: Sort sommer, Dansklærerforeningen, FFF, Sara Skaarup: Sort sommer, Dansklærerforeningen, FFF, Jonas og 27 andre unge ankommer til en sommerlejr, der er noget anderledes end de fleste af den slags lejre. Ingen fælles arrangementer og pligterne

Læs mere

05-02-2012. Introduktion. Introduktion. Introduktion. Læs sammen med børn Dialogisk læsning skaber mere sproglig interaktion ved

05-02-2012. Introduktion. Introduktion. Introduktion. Læs sammen med børn Dialogisk læsning skaber mere sproglig interaktion ved Introduktion Fra oplæsning til dialogisk læsning Oplæsning: Opæs tidlige geundersøgelser desøgese har vist, s,at traditionel opæs oplæsning ger godt fordi der er samvær med voksne det skaber fælles opmærksomhed

Læs mere

Transskription af interview Jette

Transskription af interview Jette 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Transskription af interview Jette I= interviewer I2= anden interviewer P= pædagog Jette I: Vi vil egentlig gerne starte

Læs mere

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER BENNI BÅT Igennem de seneste år er det blevet mere og mere åbenlyst, hvor vigtigt det er at arbejde med læseforståelse, når vi snakker om indholdet i vores læseundervisning.

Læs mere

Hvis jeg flytter i en flaske

Hvis jeg flytter i en flaske Undervisningsmateriale til Hvis jeg flytter i en flaske Lavet af Christine Lund Jakobsen Målgruppe: (0.) 1.-2. klasse Introduktion I dette materiale kan du finde ideer til, hvordan der kan arbejdes med

Læs mere

Evaluering af børnesamtalen

Evaluering af børnesamtalen Evaluering af børnesamtalen 15. august - 14. oktober 2011 Statsforvaltningernes evaluering af børnesamtalen 1. Indledning I resultatkontrakt 2011 er der fastsat et krav om, at statsforvaltningerne i 2011

Læs mere

Penge! Af Bjørn Ousland. På dansk ved Flemming Møldrup

Penge! Af Bjørn Ousland. På dansk ved Flemming Møldrup Penge! Af Bjørn Ousland På dansk ved Flemming Møldrup Pædagogisk vejledning Udarbejdet af Pædagogisk konsulent Marianne Skovsted Pedersen VIACFU Bogen er inspireret af film og tegneserie og historien forløber

Læs mere

MIT LIV SOM SOLDAT ET UNDERVISNINGSFORSLAG TIL FORLØB OM SOLDATERLIVET PÅ STEVNSFORT

MIT LIV SOM SOLDAT ET UNDERVISNINGSFORSLAG TIL FORLØB OM SOLDATERLIVET PÅ STEVNSFORT Koldkrigsmuseum Stevnsfort ligger ved Stevns Klint. I kan både kommer hertil via bus, cykel eller på gåben. Sidstnævnte er en smuk tur langs klinten fra Rødvig station. Se nærmere på hjemmesiden www.kalklandet.

Læs mere

H.C. Andersens virkelige verden

H.C. Andersens virkelige verden A FØR JEG LÆSER BOGEN Fakta om bogen Titel Forfatter Hvornår er bogen udgivet? På hvilken side findes Indholdsfortegnelse? Stikordsregister? Bøger og www? Hvor mange kapitler er der i bogen? Hvad forestiller

Læs mere

De enevældige konger

De enevældige konger A FØR JEG LÆSER BOGEN Fakta om bogen Titel Forfatter Hvornår er bogen udgivet? På hvilken side findes Indholdsfortegnelse? Stikordsregister? Bøger og www? Hvor mange kapitler er der i bogen? Hvad forestiller

Læs mere

MALLEBROK 2014. et undervisningsmateriale...

MALLEBROK 2014. et undervisningsmateriale... MALLEBROK 2014 et undervisningsmateriale... MALLEBROK 2014 Musik: Fransk folkemelodi/queen Arrangement: Rødkål&Sauerkraut (Dirk-Uwe Wendrich/Eberhard von Oettingen) Tekst: Ukendt forfatter/eberhard von

Læs mere

STANDBY UNDERVISNINGSMATERIALE. Litteraturguide ARBEJDSOPGAVER & SPØRGSMÅL KLASSE.

STANDBY UNDERVISNINGSMATERIALE. Litteraturguide ARBEJDSOPGAVER & SPØRGSMÅL KLASSE. UNDERVISNINGSMATERIALE Litteraturguide ARBEJDSOPGAVER & SPØRGSMÅL 7.-9. KLASSE LÆRERVEJLEDNING Hvordan er det at leve et almindeligt ungdomsliv med skoleopgaver, venner, fritidsjob og gymnasiefester, når

Læs mere

20. DECEMBER. Far søger arbejde

20. DECEMBER. Far søger arbejde 20. DECEMBER Far søger arbejde Far er hjemme fra Roskilde, og det er rart. Bare han nu kan li sit nye arbejde, men jeg ved ikke rigtigt, om jeg bryder mig om at flytte til Roskilde. Det er langt væk fra

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

Kender jeg Kim Fupz Aakeson? Se på billederne side 21, 23, 25 og 27. Her er billeder af 4 bøger:

Kender jeg Kim Fupz Aakeson? Se på billederne side 21, 23, 25 og 27. Her er billeder af 4 bøger: Før jeg læser bogen Kender jeg Kim Fupz Aakeson? Se på billederne side 21, 23, 25 og 27. Her er billeder af 4 bøger: Nina Sahl Kim Fupz Aakeson Gyldendal 1. Hvad hedder de 4 bøger? x x x x x x x x x x

Læs mere

Undervisningsforløb til Pigen med den sorte kuffert

Undervisningsforløb til Pigen med den sorte kuffert Undervisningsforløb til Pigen med den sorte kuffert Målgruppe: 2.-3. klasse Lavet af Christine Lund Jakobsen Aktiviteter 1. Forforståelse Tænd et stearinlys. Rul gardinerne for, og saml børnene tæt omkring

Læs mere

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER KEVINS HUS Igennem de seneste år er det blevet mere og mere åbenlyst, hvor vigtigt det er at arbejde med læseforståelse, når vi snakker om indholdet i vores

Læs mere

Forslag til samtaler om Trækfuglen

Forslag til samtaler om Trækfuglen Trækfuglen Opgaveark Dansk, 1.-5. klasse Omfang: Varierende Forslag til samtaler om Trækfuglen I dette opgaveark får du en række forslag til gode klassesamtaler om elevbogen Trækfuglen. Samtaleemnerne

Læs mere

Forslag til samtaler om Månestenen

Forslag til samtaler om Månestenen Månestenen #02 Opgaveark Dansk 1.-5. klasse Omfang: Varierende Forslag til samtaler om Månestenen I dette opgaveark får du en række forslag til gode klassesamtaler om elevbogen Månestenen. Samtale-emnerne

Læs mere

HUL I HOVEDET UNDERVISNINGSMATERIALE. Litteraturguide ARBEJDSOPGAVER & SPØRGSMÅL KLASSE.

HUL I HOVEDET UNDERVISNINGSMATERIALE. Litteraturguide ARBEJDSOPGAVER & SPØRGSMÅL KLASSE. UNDERVISNINGSMATERIALE Litteraturguide ARBEJDSOPGAVER & SPØRGSMÅL 7.-9. KLASSE LÆRERVEJLEDNING Ungdomsromanen Hul i hovedet handler om, hvordan det er at være ung og ramt af afasi, som betyder, at man

Læs mere

Lektionsplan: Drengen i den stribede pyjamas

Lektionsplan: Drengen i den stribede pyjamas Lektionsplan: Drengen i den stribede pyjamas Lektionsplan Modul Indholdsmæssigt fokus Færdighedsmål Læringsmål Undervisningsaktivitet Tegn på læring 1 (1/3 lektion) 2 (1 2/3 lektioner) 3 4 Introduktion

Læs mere

Christian den 4. Lærervejledning og aktiviteter

Christian den 4. Lærervejledning og aktiviteter Lærervejledning og aktiviteter Lærervejledning Historisk Bibliotek Serien Historisk Bibliotek tager læseren med til centrale historiske begivenheder i den danske og internationale historie. Her kan læseren

Læs mere

Skriv til en målgruppe

Skriv til en målgruppe #26 Opgaveark Dansk, 3.-5. klasse Omfang: 1-2 lektioner Skriv til en målgruppe Målgruppeøvelserne handler om at finde ud af, hvad en målgruppe er og at gøre eleverne dygtigere til at målrette emnevalget

Læs mere

Alliancerne under 1. verdenskrig

Alliancerne under 1. verdenskrig Historiefaget.dk: Alliancerne under 1. verdenskrig Alliancerne under 1. verdenskrig Europa var i tiden mellem Tysklands samling i 1871 og krigens udbrud blevet delt i to store allianceblokke: den såkaldte

Læs mere

Versaillestraktaten. Krigsafslutningen. Dolkestødsmyten. Den dårlige fred. Vidste du, at... Krigen i erindringen. Fakta

Versaillestraktaten. Krigsafslutningen. Dolkestødsmyten. Den dårlige fred. Vidste du, at... Krigen i erindringen. Fakta Historiefaget.dk: Versaillestraktaten Versaillestraktaten 1. verdenskrig stoppede 11. november 1918 kl. 11. Fredstraktaten blev underskrevet i Versailles i 1919. Krigsafslutningen Krigens afslutning regnes

Læs mere

Besøget på Arbejdermuseet

Besøget på Arbejdermuseet Opgave 1 Besøget på Arbejdermuseet Hvad kan I huske? Snak om billederne Arbejde på havnen Fritid med familien 1 EFTER OPGAVE / FAMILIEN SØRENSEN Opgave 1 Besøget på Arbejdermuseet Familien Sørensens køkken

Læs mere

En anden familie og ferie

En anden familie og ferie Mit navn er Timon Mader. Jeg er 14 år gammel og blev født den 11.01.2002 i Flensborg, hvor vi boede indtil jeg var 2 år gammel. Med 2 år flyttede jeg til Danmark, hvor jeg så gik i tysk børnehave. Vi boede

Læs mere

Årsplan tysk 7. klasse 2016/2017

Årsplan tysk 7. klasse 2016/2017 5.-7. klasse Fra den første undervisning lægges hovedvægten indholdsmæssigt på det nære miljø og emner fra elevernes hverdag. Der er fokus på det tyske sprogs nære slægtskab med dansk, og gennem arbejdet

Læs mere

Danmark i verden under demokratiseringen

Danmark i verden under demokratiseringen Historiefaget.dk: Danmark i verden under demokratiseringen Danmark i verden under demokratiseringen I 1864 mistede Danmark hertugdømmerne Slesvig og Holsten til Preussen. Preussen blev sammen med en række

Læs mere

Hundefutter. Om forløbet. Niveau. Varighed. 9. klasse. 10 lektioner

Hundefutter. Om forløbet. Niveau. Varighed. 9. klasse. 10 lektioner Hundefutter Niveau 9. klasse Varighed 10 lektioner Om forløbet Undervisningsforløbet til filmen Hundefutter er målrettet 9. klassetrin i grundskolen. Forløbet er struktureret således, at elevernes sproglige

Læs mere

Dilemma 1. Dilemma 2. Dilemma 3. Dannebrog er formentlig det stærkeste fælles symbol, danskerne har.

Dilemma 1. Dilemma 2. Dilemma 3. Dannebrog er formentlig det stærkeste fælles symbol, danskerne har. Dilemma 1 Dannebrog er formentlig det stærkeste fælles symbol, danskerne har. Er det i orden, at en danskfødt muslimsk kvinde med tørklæde bærer Dannebrog ved indmarchen til De olympiske Lege i 2016? Dilemma

Læs mere

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus

Anonym mand. Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Anonym mand Jeg overlevede mit selvmordsforsøg og mødte Jesus Han er 22 år og kommer fra Afghanistan. På grund af sin historie har han valgt at være anonym. Danmark har været hans hjem siden 2011 131 En

Læs mere

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER

BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER BILLEDROMANER OG KLASSENS TOSPROGEDE ELEVER MARS ER FOR TABERE Igennem de seneste år er det blevet mere og mere åbenlyst, hvor vigtigt det er at arbejde med læseforståelse, når vi snakker om indholdet

Læs mere

Temadag for plejefamilier Tirsdag d. 28.maj 2013

Temadag for plejefamilier Tirsdag d. 28.maj 2013 Temadag for plejefamilier Tirsdag d. 28.maj 2013 Dagens program: - Velkomst - Præsentation - Praktisk for dagen - Målet for dagen Livshistoriens betydning Barnets identitet udvikles livet igennem * Hvis

Læs mere

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år.

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år. Interview Fokusgruppe med instruktører i alderen - år 0 0 0 0 Introduktionsrunde: I: Vil I starte med at præsentere jer i forhold til hvad I hedder, hvor gamle I er og hvor lang tid I har været frivillige

Læs mere

A og døden. af Henrik Krog Nielsen. Forlaget X

A og døden. af Henrik Krog Nielsen. Forlaget X A og døden af Henrik Krog Nielsen Forlaget X A og døden Forlaget X 1. udgave, første oplag november 2014 2014 Henrik Krog Nielsen Omslag og layout af Henrik Krog Nielsen Bogen er sat i Avenir Trykt på

Læs mere

Skriv til en målgruppe

Skriv til en målgruppe Opgaveark Dansk, 3.-5.- klasse Omfang: 1-2 lektioner Skriv til en målgruppe Målgruppeøvelserne handler om at finde ud af, hvad en målgruppe er og om at gøre eleverne dygtigere til at målrette deres emnevalg

Læs mere

Krageungen af Bodil Bredsdorff

Krageungen af Bodil Bredsdorff Fokusområder Litterær analyse og fortolkning Mål: At eleverne prøver at indgå i et fortolkningsfællesskab omkring en fælles litterær oplevelse. At eleverne lærer at finde begrundelser i teksten for deres

Læs mere

billeder i hovedet, om det vi synger. Jeg er lidt underlig med det med billeder, hvis jeg bare kan lave et billede af noget, husker jeg det meget

billeder i hovedet, om det vi synger. Jeg er lidt underlig med det med billeder, hvis jeg bare kan lave et billede af noget, husker jeg det meget Jeg laver biograf Jeg følges med Signe og Inger hjem fra skole i dag, vi standser ved åen og kigger ned og kan se, at åen så småt er ved at fryse til. Vi var inde hos fru Andersen og øve os på at synge

Læs mere

Mein Kiez. Mein Kiez præsenterer eleverne får nogle af områderne i Berlin. De skal læse kort og beskrivelser, hvortil der også er lytteøvelser.

Mein Kiez. Mein Kiez præsenterer eleverne får nogle af områderne i Berlin. De skal læse kort og beskrivelser, hvortil der også er lytteøvelser. Mein Kiez Niveau 9. klasse Varighed 8-10 lektioner Om forløbet Mein Kiez er et forløb, hvor eleverne møder Berlin set gennem unge berliners øjne. De skal høre musik, læse digte og rejse på tur med Clara

Læs mere

Vejledning til indtastning af Mindeblade

Vejledning til indtastning af Mindeblade 1 Vejledning til indtastning af Mindeblade Mindebladene er standardiserede mindeskrifter over sønderjyder, der faldt under Første Verdenskrig, indsamlet af Vælgerforeningen for Nordslesvig. Mindebladene

Læs mere

3.4 Til dansklæreren Til kristendomslæreren Sådan arbejder man med både dansk, historie og kristendom Supplerende opgaver 12

3.4 Til dansklæreren Til kristendomslæreren Sådan arbejder man med både dansk, historie og kristendom Supplerende opgaver 12 1 Indhold 1. Om e-bogen 3 2. Sådan bruges e-bogen 4 2.1 E-bogslæser 4 2.2 Ekstra støtte 4 2.3 Læsemetoder 4 3. Dansk, historie og kristendom 6 3.1 Samspillet mellem dansk, historie og kristendom 6 3.2

Læs mere

TIL LÆREREN. Trin: Mellemtrin og Udskoling. Fag: Historie. Introduktion. Fælles mål som tidslinjen adresserer. Mere om opgaverne

TIL LÆREREN. Trin: Mellemtrin og Udskoling. Fag: Historie. Introduktion. Fælles mål som tidslinjen adresserer. Mere om opgaverne Trin: Mellemtrin og Udskoling Fag: Historie Introduktion Det er formålet med DR Skoles tidslinje, at eleverne på mellemtrin og i udskoling får generelt overblik over nogle af danmarkshistoriens væsentligste

Læs mere

1. SEIN i nutid (præsens)

1. SEIN i nutid (præsens) 1. SEIN i nutid (præsens) 1. Er ist in der Stadt. 2. Wir oft in Österreich. 3. du morgen zu Hause? 4. Jan und Lara im Wald. 5. Das Wetter meistens schön in Italien. 6. Die Familie dieses Jahr in England.

Læs mere

Læringsmål. Materialer

Læringsmål. Materialer I introforløbet blev elevernes forståelse af og viden om sundhed sat i spil. Eleverne ved nu, at flere forskellige faktorer spiller ind på deres sundhed, og at de forskellige faktorer hænger sammen jf.

Læs mere

Afrika FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel.

Afrika FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel. A FØR JEG LÆSER BOGEN Fakta om bogen Titel Forfatter Hvornår er bogen udgivet? På hvilken side findes Indholdsfortegnelse? Stikordsregister? Bøger og www? Hvor mange kapitler er der i bogen? Hvad forestiller

Læs mere

Behold selv dette dokument så ved du altid hvor du står i processen og hvad næste skridt er

Behold selv dette dokument så ved du altid hvor du står i processen og hvad næste skridt er Rejsekontoret FERIEVÆRTENS A B C Südergraben 36 24937 Flensburg Postboks 389 6330 Padborg Tlf. +49 (0) 461 5047 400 eller 401 info@feriebarn.dk Behold selv dette dokument så ved du altid hvor du står i

Læs mere

Årsplan for tysk i 7.-8.klasse i skoleåret 2015/16

Årsplan for tysk i 7.-8.klasse i skoleåret 2015/16 Årsplan for tysk i 7.-8.klasse i skoleåret 2015/16 Tyskbøgerne Alles klappt!, som eleverne undervises efter, tager udgangspunkt i fælles mål for faget. Alles klappt! ønsker at få eleverne til at tale tysk

Læs mere

Slesvigs nordgrænse 1914-18. Sønderjyder i tysk krigstjeneste. Sønderjylland genforenet med Danmark. 1940-45 Danmark besat af Nazityskland

Slesvigs nordgrænse 1914-18. Sønderjyder i tysk krigstjeneste. Sønderjylland genforenet med Danmark. 1940-45 Danmark besat af Nazityskland 1864 Slesvigs nordgrænse 1914-18 Sønderjyder i tysk krigstjeneste 1920 Sønderjylland genforenet med Danmark 1940-45 Danmark besat af Nazityskland 1955 København-Bonn Erklæringerne Slesvig bliver preussisk,

Læs mere

Romantikkens brevskrivning

Romantikkens brevskrivning Lærervejledning Romantikkens brevskrivning Forløbsbeskrivelse og indhold Romantikkens brevskrivning er et undervisningsforløb om 1800-tallets brevskrivning, som er målrettet danskfaget på 8. klassetrin.

Læs mere

Lærervejledning. www.5emner.dk

Lærervejledning. www.5emner.dk Lærervejledning 5 emner er bygget op omkring emnerne: familie, rejser, uddannelse, arbejde og bolig. Emnerne kan gennemgås separat og i vilkårlig rækkefølge alt efter behov. Den tilhørende hjemmeside er

Læs mere

Materiale til brug før og efter jeres besøg på Musikmuseet. Sæt lyd til Mørkebarnet

Materiale til brug før og efter jeres besøg på Musikmuseet. Sæt lyd til Mørkebarnet Materiale til brug før og efter jeres besøg på Musikmuseet Sæt lyd til Mørkebarnet Introduktion (til læreren) Inden I besøger Musikmuseet for at opleve forløbet Sæt lyd til Mørkebarnet, giver dette materiale

Læs mere

Skolelæreren har ingen søster og hedder derfor ikke Hansen. Skolelæreren hedder heller ikke Sørensen, så skolelæreren hedder Jensen.

Skolelæreren har ingen søster og hedder derfor ikke Hansen. Skolelæreren hedder heller ikke Sørensen, så skolelæreren hedder Jensen. 1. Hansen, Jensen og Sørensen er enten læge, advokat eller skolelærer. Skolelæreren, der er enebarn, tjener færrest penge. Sørensen, der er gift Hansen's søster, tjener mere end advokaten. Hvilket arbejde

Læs mere

Overordnede spørgsmål. Konkrete spørgsmål til teksten

Overordnede spørgsmål. Konkrete spørgsmål til teksten Drengen Friedrich af Hans Peter Richter Høst & Søn Forlag, 8. oplag, 1980. Originaludgivet 1963 Overordnede spørgsmål 1) Lav en liste over personerne i bogen. Giv en karakteristik af de vigtigste personer.

Læs mere

Læsning i indskolingen

Læsning i indskolingen Læsning i indskolingen Læseudviklingsskema LUS Søvind Skole børn og unge Kære forældre Dit barn får læseundervisning i skolen. Men som forælder er du en hovedperson, når dit barn lærer at læse. Børn lærer

Læs mere

A Guten Tag. Færdighedsmål/ vidensmål Læringsmål Tegn på læring kan være

A Guten Tag. Færdighedsmål/ vidensmål Læringsmål Tegn på læring kan være A Guten Tag Præsentation (F1) Eleven kan præsentere sig selv og sin nærmeste familie/eleven har viden om faste udtryk for præsentationsformer Eleven kan præsentere sig selv med alder, navn, bopæl og den

Læs mere

Når skoven bliver grøn

Når skoven bliver grøn OPGAVER TIL Når skoven bliver grøn NAVN: Før du læser bogen OPGAVE 1 Instruktion: Læs teksten på bagsiden af bogen. Kig på billedet på forsiden af bogen. Hvem tror du, de tre personen på billedet er? 1

Læs mere