Børnemiljøer. ungemiljøer

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Børnemiljøer. ungemiljøer"

Transkript

1 Børnemiljøer ungemiljøer

2 Hvorfor skal vi arbejde med børne- og ungemiljøer? Børn- og Ungeforvaltningen skal medvirke til, at børn og unge trives og udvikles samt ruste dem til et voksenliv med uddannelse, arbejde og aktivt medborgerskab. Vi skal understøtte, at alle børn og unge indgår i inkluderende fællesskaber og har lige mulighed for at lære og deltage. Ledere, medarbejdere og bestyrelser har allerede taget mange og betydelige skridt på vejen mod disse fælles mål. Men vi kan nå endnu længere, hvis vi på tværs af dagtilbud, skoler og klubber tænker i nye måder at samarbejde på og tager et fælles og koordineret afsæt, hvor børne- og ungeperspektivet er tydeligt. En fælles vej frem er børne- og ungemiljøer. Miljøerne vender ikke alting på hovedet, men bygger videre på det gode arbejde, som allerede er i gang i dagtilbud, skoler og klubber og ungdomsskoler. Børne- og ungemiljøerne blev første gang lanceret i Fremtidens Skole i Her står, at daginstitutioner, skoler, klubber, ungdomsskoler og andre sammen skal være med til at skabe helhed og sammenhæng i børn og unges liv og hverdag. Børne- og ungemiljøerne binder de kommunale tilbud sammen på tværs af faggrænser og organisatoriske skel. De er også vores bud på, hvordan vi fremover skaber tættere bånd og synergier mellem de kommunale tilbud og civilsamfundets ressourcer. Det er en dagsorden, der rækker videre end Børn- og Ungeforvaltningen, og som hele Odense Kommune har fokus på. 1 Børne- og ungemiljøerne er kort fortalt et samlet bud på, hvad der skal karakterisere vores udviklings- og læringsmiljøer for børn og unge, og hvordan de vigtigste aktører i henholdsvis børns og unges liv skal samarbejde. De helt centrale aktører i børnemiljøerne er institutioner og skoler, mens det i ungemiljøerne er skoler, klubber og ungdomsskoler. Skolerne rækker altså på tværs og får derfor naturligt en særlig forpligtelse til at understøtte sammenhængen mellem børne- og ungemiljøerne. Miljøerne involverer selvfølgelig andre centrale kommunale aktører, som støtter op om børnenes sociale trivsel, sundhed og læring. Det drejer sig om sundhedsplejersker, støttepædagoger, psykologer og mange flere. Det er en vigtig pointe, at miljøerne skal åbne sig mod det omkringliggende samfund. Det vil konkret sige, at familier, foreninger, lokale virksomheder, lokalsamfundet, ungdomsuddannelser med flere, er vigtige aktører i miljøerne. 1 Du kan læse mere i Ny Virkelighed Ny Velfærd, som du finder på medarbejderportalen.

3 Børne- og ungemiljøerne betyder et farvel til de fire kendte distrikter. De erstattes af 15 geografiske ledelseskollegier for børnemiljøerne og et endnu ukendt antal partnerskaber for ungemiljøerne. I fremtiden skal dagtilbud, skoler, klubber, ungdomsklubber således samarbejde inden for en ny organisering. Lederne skal sammen gå forrest i arbejdet med de nye miljøer og i fællesskab fastlægge en lokal retning og prioritering. Gennem 2011 har ledere og medarbejdere fra hele børne- og ungeområdet arbejdet med at konkretisere og folde børne- og ungemiljø-tænkningen ud. Dette arbejde er mundet ud i fem kerneelementer for hvert af miljøerne. Chefgruppen har besluttet, at kerneelementerne skal være en fælles gensidigt forpligtende ramme om vores miljøer for børn og unge. Elementerne definerer derimod ikke, hvor det lokale fokus lægges, og hvordan der arbejdes. Det er vigtigt at understrege, at kerneelementerne sætter retning for det tværgående samarbejde, men i lige så høj grad sætter retning for de tiltag og projekter, som er specifikke for dagtilbud, skole etc. På de næste sider præsenteres kerneelementerne, nogle bud på refleksive spørgsmål, den organisatoriske ramme og det videre arbejde i børnemiljøerne og ungemiljøerne. Beskrivelserne og rammerne er forskellige, fordi børnemiljøerne primært orienterer sig mod det nære og det lokale. Ungemiljøerne er netværksbaserede for at tilgodese, at de unge er mere mobile og bruger byens tilbud på kryds og tværs. Børnemiljøer Ungemiljøer Alder Dagtilbud Skoler Ungdomsskoler Sundhedsplejersker, tale-hørelærere/konsulenter, støttepædagoger, socialrådgivere, socialpædagoger, SSP/miljø/gadeplansmedarbejdere, misbrugskonsulenter, uddannelsesvejledere, psykologer og tandlæger.

4 Kerneelementer Børnemiljøer Inkluderende miljøer hvor alle børn oplever sig som betydningsfulde deltagere i fællesskaber Det er vigtigt, at vores udviklings- og læringsmiljøer etableres, så alle børn har oplevelsen af, at de indgår i fællesskaber og er betydningsfulde for de fællesskaber, de indgår i. Et barns udvikling og læring understøttes af samspillet mellem barn og omgivelser. Læringsprocesser er en aktiv samspilsproces, hvor læringsmiljøet og i særlig grad deltagernes indbyrdes relationer er afgørende for, hvordan der læres, og hvad der læres. Hvordan kan vi organisere vores praksis, så alle børn oplever sig som betydningsfulde deltagere i fællesskaber? Hvordan kan vi tilrettelægge vores praksis, så den tager udgangspunkt i det enkelte barns kompetencer og behov? Hvordan kan vi inddrage forældrene i arbejdet med at skabe inkluderende miljøer? Børn og forældre involveres i udviklingen af motiverende læringsmiljøer I udviklingen af motiverende læringsmiljøer skal alle børn og forældre involveres og have en stemme. Den løbende og systematiske inddragelse af børnenes perspektiver understøtter at miljøerne er i øjenhøjde (børne-) og motiverer børnene. Endvidere kan forældrenes ressourcer og kompetencer i høj grad berige udviklingen af læringsmiljøer, som er innovative og afspejler samfundet. Hvad forstår vi ved et motiverende læringsmiljø? Hvorfor skal vi inddrage vores børn og forældre i udviklingen af motiverende læringsmiljøer? Hvor og hvordan kan vi inddrage børn og forældre aktivt i tilrettelæggelsen af motiverende læringsmiljøer? Hvordan kan indsigt i - og kendskab til - hinandens metoder og værktøjer på tværs af institutioner være med til at skabe inkluderende miljøer?

5 Fysiske rammer i børnehøjde som understøtter fleksibilitet og kreativitet Børnemiljøerne indrettes, så de fysiske rammer er i børnehøjde. Miljøerne skal tydeligt afspejle, at de henvender sig til børn, så de medvirker til at fremme børnenes udvikling og læring. Endvidere kendetegner fleksible lærings- og udviklingsrum børnemiljøet, så både børns og voksnes kreativitet kan blomstre. Hvilke ændringer skal til, før vores fysiske rammer i højere grad er i børnehøjde? Hvordan kan de fysiske rammer understøtte fleksibilitet og kreativitet? Hvordan kan de fysiske rammer i børnehøjde være med til at understøtte vores pædagogiske praksis? Inddragelse af lokale aktører i børnemiljøet og brug af lokalområdet som læringsrum Børnemiljøerne skal tilstræbe, at børnene mødes af forskellige læringsformer, at de lærer at begå sig i forskellige miljøer og lærer at indgå i mangfoldige fællesskaber. Brug af lokalområdet og samarbejde med lokalområdets aktører kan fremme, at der etableres alternative læringsmiljøer, og at der for børnene skabes en naturlig sammenhæng mellem institution, skole og fritid. Hvordan kan vi introducere børnene for nye muligheder, så de kan indgå i aktiviteter og netværk, der rækker ud over deres eget lokale børnemiljø? Hvilke relevante aktører fra lokalområdet kan det være hensigtsmæssigt at inddrage i arbejdet med vores egne og tværgående med børnemiljøer? Hvordan kan vi benytte lokalområdet som læringsrum og bruge det til at kvalificere vores pædagogiske praksis? Hvilke temaer er det, vi i et samarbejde med de lokale aktører (boligforeninger, frivillige foreninger, erhvervsliv mv.) bør have fokus på for at udvikle børnenes læringsrum?

6 Kerneelementer Forpligtende koordineret samarbejde og erfaringsudveksling mellem de professionelle voksne med henblik på at etablere meningsfulde sammenhænge for børn For bedst muligt at støtte børnene i udviklingen af deres faglige og sociale kompetencer og give dem positive oplevelser, når de bevæger sig fra et miljø til et andet, er det vigtigt, at de mange professionelle voksne omkring børnene arbejder tæt sammen. Et tværgående samarbejde på tværs af fagligheder og organisering vil skabe et bredt fundament for børnenes udvikling og læring. Hvilke tiltag er nødvendige for at etablere et fælles sprog, et fælles børnesyn og en fælles referenceramme på tværs af pædagogiske tilbud? Hvordan kan vi i et tværgående samarbejde strukturere og organisere vores praksis, så det tilgodeser det enkelte barn og grupper af børn? Hvordan kan vi udvikle læringsmiljøet ved at bruge vores forskellige personalekompetencer og vores samlede personaleresurser fleksibelt i egen organisation og på tværs af institutioner? Hvordan kan indsigt i- og kendskab til hinandens metoder og didaktik på tværs af institutioner være med til at kvalificere vores pædagogiske praksis? Organisatorisk ramme Børnemiljøernes omdrejningspunkt bliver 15 nye ledelseskollegier. Et ledelseskollegium består af en fast kerne af institutions- og skoleledere, der har initiativforpligtelsen til at arbejde med sammenhæng i de lokale børnemiljøer. Afhængig af udfordringer, opgaver eller behov kan ledelseskollegiet enten ad hoc eller fast suppleres af en række af andre aktører. De 15 nye ledelseskollegier er vist på kortet. Ledelseskollegier er: Seden/Agedrup Vollsmose Skt. Hans/Rising Søhus/Stige Næsby/Spurvelund/Kroggård Tarup/Paarup Korup/Ubberud Rasmus Rask/Højme Sanderum/Tingløkke Skt. Klemens/Dalum Hjallese/Højby Holluf Pile/Fraugde Rosengård/Kragsbjerg Hunderup/Munkebjerg Vestre/Åløkke/Bolbro

7 Det videre arbejde med børnemiljøer Med afsæt i kerneelementerne beslutter ledelseskollegierne, hvilke kerneelementer de vil give et særligt fokus i det tværgående arbejde i de kommende år, og de formulerer mål, resultatkrav og målemetode. Dette indgår i de respektive lederes kontrakter. Børnemiljøer Lederne tilrettelægger endvidere drøftelser, processer og formulerer evt. yderligere mål i egen del af organisationen, som understøtter implementeringen af de fem kerneelementer. Medarbejdere fra forvaltningens afdelinger vil understøtte implementeringsprocessen ved dialogmøder med de enkelte ledelseskollegier. I dialogen vil der blive fokuseret på arbejdet med de opstillede mål. Børnemiljøer Hvem skriver kontrakten? Institutionsledere Skoleledere Hvem er også med? 15 ledelseskollegier. Tandpleje og sundhedstjeneste Dagpleje Klubber Støttefunktioner til almenområdet (psykologer, socialrådgivere, tale-hørelærere/konsulenter m.v.) Lokalområde Familie/netværk

8 Kerneelementer ungemiljøer Styrket fokus på ungedidaktik Målet med en styrket ungedidaktik er at sikre undervisning, der er målrettet de ældste elever, og som kan fænge, engagere og motivere. Eleverne skal udfordres der, hvor de er. Et af midlerne til at opnå dette kan være at arbejde med mulighederne indenfor holddeling, undervisningsdifferentiering og forskellige undervisnings- og arbejdsformer. Når eleverne føler, at de udfordres tilpas og er i flow, vil deres motivation også øges. Hvilke typer af samarbejde kan der fokuseres og handles på for at sikre ungeinddragelsen? Hvilke lokale erfaringer med holddeling og undervisningsdifferentiering kan der fortsat udvikles på? Hvilke fælles drøftelser om motivationsfaktorer kan sættes i værk/er allerede sat i gang? Styrket ungeinddragelse Målet med styrket ungeinddragelse er at bevare og styrke de unges motivation og lyst til at lære. Ungeinddragelse kan foregå i demokratiske strukturer såsom elevråd, men lige så vigtigt i den daglige dialog i de forskellige sammenhænge, den unge bevæger sig i. Styrket ungeinddragelse forudsætter, at vi allerede i børnemiljøerne forbereder børnene til deltagelse i demokratiske processer. Hvordan giver vi mulighed for, at ikke kun de stærkeste og mest velformulerede af de unge bliver hørt? Hvordan styrker vi muligheden for, at alle børn og unge også de som ikke er vant til medbestemmelse og inddragelse - kan indgå i den demokratiske dannelsesproces, som aktiv inddragelse i skolehverdagen er? Hvordan forholder vi os til, at de unges ønsker og skolens formelle krav ikke altid vil være i overensstemmelse?

9 Stærkere brobygning til og vejledning om ungdomsuddannelser og fritidsliv Målet med brobygning er at give de unge indsigt i, hvad der er af muligheder, så de kan træffe kvalificerede valg i forhold til uddannelse, fællesskab, sundhed, og udvikling. Det kræver et tættere samarbejde med de modtagende uddannelsesinstitutioner og et styrket samarbejde mellem folkeskolen, PPR, UUO, ungdomsskoler, klubber og organisationer. Hvordan kan læringsmiljøer se ud, så der skabes sammenhæng i de unges liv? På hvilke måder kan frivilligheden drages ind i skolen fra klubber, foreninger og andre? Hvordan kan brobygning til erhvervsliv og fritidsliv styrkes, så flere voksne kan støtte eleverne? Hvordan styrkes de fælles refleksioner, som skal ske på tværs af faggrupper og ikke bare indenfor skolen? Strategier for inklusion og fællesskab Målet med en øget fokus på inklusion og fællesskab er at understøtte de unges tilhørsforhold til en gruppe, klasse, forening og fritidsmiljø. Overordnet set skal ungemiljøerne udvikles således, at der tages mest muligt hensyn til den enkelte unges udviklingsbehov og potentiale. Dvs. at ungemiljøerne skal være medunderstøttende i forhold til unges personlige, sociale og faglige udviklings behov. Udviklingsbehov drejer sig om gruppetilhørsforhold, kompetente voksenrelationer, mulighed for spejling i gode rollemodeller, faglig udvikling og udvikling af moral/etik. Hvilke konkrete samarbejdsformer skal der til for at skabe fælles ungesyn, fælles referenceramme og fælles sprog vedrørende alle unges ret til fællesskab og deltagelse? Hvor ser I de største udviklingsmuligheder for inklusion og fællesskab i et lokalt, tværgående samarbejde? Hvor i det lokale ungemiljø ligger der gode erfaringer på inklusionsområdet? Hvilke nye evalueringsformer kan udvikles på baggrund af de indsatser, I påtænker at etablere?

10 Kerneelementer Organisatorisk ramme Omdrejningspunktet for ungemiljøerne bliver nogle flydende og dynamiske partnerskaber. Unge har nemlig en større mobilitet end børn, problemstillingerne er mere omskiftelige, og mange af de relevante aktører er bydækkende. Forældresamarbejde Et velfungerende forældresamarbejde er også i fremtidens skole et helt afgørende parameter. Udgangspunktet for samarbejdet skal være en differentieret tilgang, hvor der særligt er fokus på en styrkelse af samarbejdet om de ældste elever og elever med særlige vanskeligheder. H vilke muligheder ser I for at styrke forældre samarbejdet særligt i forhold til de ældste elever og elever i en udsat position? H vilke nye samarbejdsmodeller kan udvikles? Hvor er der gode erfaringer at hente? Ungemiljøer Det betyder, at de forskellige aktører omkring de unge indgår i partnerskaber, hvor det er opgavens karakter og løsning, der er afgørende for, hvem der udgør deltagerkredsen. Det samlede antal af partnerskaber kendes altså ikke på nuværende tidspunkt, men vil fremkomme når de forskellige aktører melder sig ind på partnerskaberne. Det videre arbejde med ungemiljøer Med afsæt i kerneelementerne beslutter aktørerne, hvilke partnerskaber der skal indgås og dermed også, hvilke kerneelementer de vil give et særligt fokus i det tværgående arbejde i de kommende år. På den baggrund formuleres mål, resultatkrav og målemetode. Dette indgår i de respektive lederes kontrakter. Ungemiljøer Hvem skriver kontrakten? Skoleledere Ungdomsskoleledere Hvem er også med? x antal partnerskaber, der er flydende og temabestemte. Tandpleje og sundhedstjeneste Klubber Støttefunktioner til almenområdet (UUO, psykologer, socialrådgivere, tale-hørelærere/konsulenter m.v.) Lokalområde Familie/netværk

11

12

Børne- og skolepolitikkens indsatshus

Børne- og skolepolitikkens indsatshus Børne- og skolepolitikkens indsatshus De 4 indsatsområder Indsatsområderne tager afsæt i større udfordringer, der bedst løses i samarbejde mellem flere parter, eller som har særlig faglig eller politisk

Læs mere

Holstebro Byråd ønsker med Dagtilbudspolitik at skabe rammen for den fortsatte udvikling af dagtilbuddene i Holstebro Kommune.

Holstebro Byråd ønsker med Dagtilbudspolitik at skabe rammen for den fortsatte udvikling af dagtilbuddene i Holstebro Kommune. HOLSTEBRO KOMMUNES DAGTILBUDSPOLITIK 2015-2018 Indledning Holstebro Byråd ønsker med Dagtilbudspolitik 2015-2018 at skabe rammen for den fortsatte udvikling af dagtilbuddene i Holstebro Kommune. Byrådet

Læs mere

Dagtilbudspolitik. for hele 0-6 års området i Hedensted Kommune

Dagtilbudspolitik. for hele 0-6 års området i Hedensted Kommune Dagtilbudspolitik for hele 0-6 års området i Hedensted Kommune Dagtilbudspolitikkens rammer Dagtilbudspolitikken vedrører 0-6 års området i Hedensted Kommune og skal fungere som en fælles ramme for den

Læs mere

Dagtilbudspolitik. for hele 0-6 års området i Hedensted Kommune

Dagtilbudspolitik. for hele 0-6 års området i Hedensted Kommune Dagtilbudspolitik for hele 0-6 års området i Hedensted Kommune Dagtilbudspolitikkens rammer Dagtilbudspolitikken vedrører 0-6 års området i Hedensted Kommune og skal fungere som en fælles ramme for den

Læs mere

Resultatkontrakt for Børneinstitution Munkebjerg

Resultatkontrakt for Børneinstitution Munkebjerg Resultatkontrakt 2012-2013 for Børneinstitution Munkebjerg 1. Overordnet ramme og sammenhæng Kontraktstyring er et ledelsesværktøj og et element i Odense Kommunes mål- og resultatstyring. Kontrakten tager

Læs mere

Fællesskab for alle Alle i fællesskab BØRNE- OG UNGESTRATEGI BALLERUP KOMMUNE 2017

Fællesskab for alle Alle i fællesskab BØRNE- OG UNGESTRATEGI BALLERUP KOMMUNE 2017 Fællesskab for alle Alle i fællesskab BØRNE- OG UNGESTRATEGI BALLERUP KOMMUNE 2017 Indledning Børne- og Ungestrategien er den overordnede strategiske ramme, der er retningsgivende for, hvordan alle medarbejdere

Læs mere

BØRNE- OG UNGEPOLITIK DRAGØR KOMMUNE

BØRNE- OG UNGEPOLITIK DRAGØR KOMMUNE BØRNE- OG UNGEPOLITIK DRAGØR KOMMUNE 2016-2020 Indhold Børne- og Ungepolitikken en værdifuld platform... 2 Et respektfuldt børne- og ungesyn... 3 Kompetente børn og unge... 4 Forpligtende fællesskaber...

Læs mere

Sammenhængende. Børne. politik

Sammenhængende. Børne. politik Sammenhængende Børne politik Læsevejledning Den Sammenhængende Børnepolitik omfatter alle børn og unge i Brønderslev Kommune. Betegnelsen barn/børn anvendes som en samlet betegnelse uanset alder. Politikken

Læs mere

Lærings- og Trivselspolitik 2021

Lærings- og Trivselspolitik 2021 Lærings- og Trivselspolitik 2021 Indhold Indledning... 3 Læring... 5 Trivsel... 7 Samspil.... 9 Rammer for læring, trivsel og samspil... 11 2 Lærings- og trivselspolitik 2021 Indledning Vi ser læring og

Læs mere

Strategi for inklusion. i Hørsholm Kommunes. dagtilbud skoler - fritidsordninger

Strategi for inklusion. i Hørsholm Kommunes. dagtilbud skoler - fritidsordninger Strategi for inklusion i Hørsholm Kommunes dagtilbud skoler - fritidsordninger 2013-2018 Indledning Børn og unges læring og udvikling foregår i det sociale samspil med omgivelserne. Børn og unge er aktive,

Læs mere

Børne- og Ungepolitik

Børne- og Ungepolitik Sammenhængende Børne- og Ungepolitik Fredensborg Kommune Revideret 2017 Forord Denne sammenhængende børne- og ungepolitik bygger bro mellem almenområdet og den målrettede indsats for børn og unge med behov

Læs mere

Esbjerg Kommunes BØRN & UNGE POLITIK

Esbjerg Kommunes BØRN & UNGE POLITIK T S A K UD Esbjerg Kommunes BØRN & UNGE POLITIK Sammenhæng og helhed 2012 Forord Forordet kommer senere BØRN & UNGE POLITIKKEN HAR 5 TEMAER. Hans Erik Møller Formand Børn & Familieudvalget Knud Jager Andersen

Læs mere

Frederikssund Kommunes Børne- og Ungepolitik 2013-2017

Frederikssund Kommunes Børne- og Ungepolitik 2013-2017 Frederikssund Kommunes Børne- og Ungepolitik 2013-2017 Forord Med denne Børne- og Ungepolitik 2013-2017 ønsker vi at beskrive rammerne for det gode børne- og ungeliv i Frederikssund Kommune de kommende

Læs mere

Esbjerg Kommunes BØRN & UNGE POLITIK

Esbjerg Kommunes BØRN & UNGE POLITIK Esbjerg Kommunes BØRN & UNGE POLITIK Sammenhæng og helhed 2012 Forord Med Børn & Unge politikken præsenterer Esbjerg Kommune de værdier og det børnesyn, som skal sikre, at alle kommunens børn og unge får

Læs mere

2018 UDDANNELSES POLITIK

2018 UDDANNELSES POLITIK 2018 UDDANNELSES POLITIK Vores børn, deres skolegang og fremtid ligger til enhver tid os alle på sinde. Det er af største betydning, at vi lykkes med at ruste vores børn til fremtiden og til at begå sig

Læs mere

Mål og Indholdsbeskrivelse for SFO i Hjørring Kommune

Mål og Indholdsbeskrivelse for SFO i Hjørring Kommune Mål og Indholdsbeskrivelse for SFO i Hjørring Kommune Indhold INDLEDNING... 2 FORMÅL... 2 BAGGRUND... 3 RAMMEN... 4 TEMAERNE... 4 DEN LOKALE PROCES... 5 FRIST FOR UDARBEJDELSE... 6 1 INDLEDNING Med vedtagelse

Læs mere

Børne- og læringssyn i Allerød Kommune

Børne- og læringssyn i Allerød Kommune Børne- og læringssyn i Allerød Kommune April 2017 1 ALLERØD KOMMUNES FÆLLES BØRNE- OG LÆRINGSSYN I Allerød Kommune arbejder vi ud fra et fælles børne- og læringssyn på hele 0-18 årsområdet. Vi ønsker med

Læs mere

Børne- og Ungepolitik

Børne- og Ungepolitik Sammenhængende Børne- og Ungepolitik Fredensborg Kommune Revideret 2017 2 Forord Denne sammenhængende børne- og ungepolitik bygger bro mellem almenområdet og den målrettede indsats for børn og unge med

Læs mere

BØRNE- OG UNGEPOLITIK UDKAST. Børne- og ungepolitik

BØRNE- OG UNGEPOLITIK UDKAST. Børne- og ungepolitik 2018-2022 Børne- og ungepolitik 1 Indledning Formålet med Rebild Kommunes Børne- og Ungepolitik er, at alle børn og unge skal have et godt liv, hvor de opbygger de kompetencer, der efterspørges i fremtidens

Læs mere

Udviklingskontrakt 2013 for børneinstitution Skt. Klemens-Dalum

Udviklingskontrakt 2013 for børneinstitution Skt. Klemens-Dalum Udviklingskontrakt 2013 for børneinstitution Skt. Klemens-Dalum 1. Kontraktens baggrund og fokus Kontrakten gælder for 2013, men kan indeholde beskrivelse af udviklingen i et længere tidsperspektiv. Baggrund

Læs mere

Børne- og Ungepolitik

Børne- og Ungepolitik Børne- og Ungepolitik 2015-2017 I Aalborg Kommune vil vi have at alle børn og unge trives. Byrådet besluttede den xx. juni 2015 Aalborg Kommunes nye Børne- og Ungepolitik. Politikken gælder byrådsperioden

Læs mere

Den inkluderende skole. FFF følgegruppemøde 29. januar 2013

Den inkluderende skole. FFF følgegruppemøde 29. januar 2013 Den inkluderende skole FFF følgegruppemøde 29. januar 2013 Disposition Baggrund og værdier Forståelse af inklusion Et inkluderende læringsmiljø Forudsætninger kompetencer og viden En kompleks og fælles

Læs mere

Fælles børne- og læringssyn i Allerød Kommune

Fælles børne- og læringssyn i Allerød Kommune Fælles børne- og læringssyn i Allerød Kommune Juni 2017 1 I Allerød Kommune arbejder vi ud fra et fælles børne- og læringssyn på hele 0-18 årsområdet. Vi ønsker med vores børne- og læringssyn at sætte

Læs mere

Inklusionspolitik at høre til i et fællesskab

Inklusionspolitik at høre til i et fællesskab Inklusionspolitik at høre til i et fællesskab Vedtaget af kommunalbestyrelsen den 15. december 2016 Indhold 3 5 6 7 8 9 Inklusion i Dragør Kommune at høre til i et fællesskab Faglighed Organisering Forældresamarbejde

Læs mere

Frederikssund Kommunes Børne- og ungepolitik

Frederikssund Kommunes Børne- og ungepolitik Frederikssund Kommunes Børne- og ungepolitik 2017-2021 Frederikssund Kommunes Børne- og ungepolitik 2017-2021 Frederikssund Kommunes Børne- og ungepolitik 2017-2021 er vedtaget af Byrådet 21. juni 2017.

Læs mere

- inklusion i dagtilbud. Inklusion i Dagtilbud. Hedensted Kommune

- inklusion i dagtilbud. Inklusion i Dagtilbud. Hedensted Kommune Inklusion i Dagtilbud Hedensted Kommune Januar 2012 Denne pjece er en introduktion til, hvordan vi i Dagtilbud i Hedensted Kommune arbejder inkluderende. I Pjecen har vi fokus på 5 vigtige temaer. Hvert

Læs mere

Hornbæk Skole Randers Kommune

Hornbæk Skole Randers Kommune Hornbæk Skole Randers Kommune Udfordring 1: Folkeskolen for alle børn I Randers Kommune er vi udfordret af, at der på distriktsskolerne ikke eksisterer deltagelsesmuligheder for alle børn, idet der fortsat

Læs mere

F O R F R E M T I D E N S S K O L E I O D E N S E

F O R F R E M T I D E N S S K O L E I O D E N S E F O R F R E M T I D E N S S K O L E I O D E N S E VISION FOR FREMTIDENS SKOLE I ODENSE Børn og unge skal have mulighed for at leve det gode liv i fremtidens Danmark. Derfor skal folkeskolerne i Odense

Læs mere

Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år. Lærings- og trivselspolitik i Syddjurs Kommune

Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år. Lærings- og trivselspolitik i Syddjurs Kommune Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år Lærings- og trivselspolitik i Syddjurs Kommune Byrådet, forår 2017 1 Forord I Syddjurs Kommune er vores mål, at alle børn og unge lærer

Læs mere

Lærings- og trivselspolitik i Syddjurs Kommune frem mod Sammen løfter vi læring og trivsel

Lærings- og trivselspolitik i Syddjurs Kommune frem mod Sammen løfter vi læring og trivsel Lærings- og trivselspolitik i Syddjurs Kommune frem mod 2021 Sammen løfter vi læring og trivsel 1 Forord I Syddjurs Kommune understøtter vi, at alle børn og unge trives og lærer så meget, som de kan. Vi

Læs mere

BØRNE- OG UNGEPOLITIK. Børne- og ungepolitik

BØRNE- OG UNGEPOLITIK. Børne- og ungepolitik Børne- og ungepolitik 2018-2022 1 Indledning Formålet med Rebild Kommunes Børne- og Ungepolitik er, at alle børn og unge skal have et godt liv, hvor de opbygger de kompetencer, der efterspørges i fremtidens

Læs mere

Sammenhængende. Børne- og Ungepolitik

Sammenhængende. Børne- og Ungepolitik Sammenhængende Børne- og Ungepolitik 2 Forord Denne sammenhængende børne- og ungepolitik bygger bro mellem almenområdet og den målrettede indsats for børn og unge med behov for særlig støtte. Lovmæssigt

Læs mere

SUND OPVÆKST. Aabenraa Kommunes sammenhængende børne-, unge- og familiepolitik

SUND OPVÆKST. Aabenraa Kommunes sammenhængende børne-, unge- og familiepolitik SUND OPVÆKST Aabenraa Kommunes sammenhængende børne-, unge- og familiepolitik 2018 1 Forord Sund Opvækst er Aabenraa Kommunes børne-, unge- og familiepolitik. Sund Opvækst opstiller en række ambitiøse

Læs mere

Faglige pejlemærker. i Dagtilbud NOTAT

Faglige pejlemærker. i Dagtilbud NOTAT NOTAT Faglige pejlemærker for faglig udvikling i Dagtilbud Dagtilbudsområdet ønsker i 2013 at sætte fokus på faglig udvikling af området. Siden januar 2012 har dagtilbudsområdet været organiseret i en

Læs mere

Esbjerg Kommunes. BØRN - og UNGEPOLITIK

Esbjerg Kommunes. BØRN - og UNGEPOLITIK Esbjerg Kommunes BØRN - og UNGEPOLITIK Sammenhæng og helhed 2014 August 2014 Forord For to år siden blev Esbjerg Kommunes Børn- og ungepolitik sendt ud i verden for at være den røde tråd, som skaber helhed

Læs mere

Alle børn og unge har ret til et godt liv

Alle børn og unge har ret til et godt liv NOTAT Dato: 28. maj 2013 Sags nr.: 330-2012-6687 Vedr.: Høringsoplæg til ny børne- og ungepolitik Alle børn og unge har ret til et godt liv Indledning Vi ønsker, at alle vores børn og unge i Slagelse Kommune

Læs mere

Sammen om livsduelige børn og unge Dagtilbuds- og skolepolitik

Sammen om livsduelige børn og unge Dagtilbuds- og skolepolitik Sammen om livsduelige børn og unge Dagtilbuds- og skolepolitik 2019-2023 Indledning Dagtilbuds- og skolepolitikken er blevet til i en inddragende proces, hvor forældrerepræsentanter, ledere, medarbejdere,

Læs mere

Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år. Byrådet, forår syddjurs.dk

Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år. Byrådet, forår syddjurs.dk Sammen om læring og trivsel for alle børn og unge mellem 0 og 18 år Byrådet, forår 2017 syddjurs.dk Sammen løfter vi læring og trivsel Forord I Syddjurs Kommune er vores mål, at alle børn og unge lærer

Læs mere

Vision for læring og dannelse - for de 0-18-årige i Svendborg Kommune. Svendborg Kommunes Sammenhængende Børne- og Ungepolitik frem mod 2017

Vision for læring og dannelse - for de 0-18-årige i Svendborg Kommune. Svendborg Kommunes Sammenhængende Børne- og Ungepolitik frem mod 2017 der er gældende for folkeskolen i Svendborg Kommune Vision for læring og dannelse - for de 0-18-årige i Svendborg Kommune Svendborg Kommunes Sammenhængende Børne- og Ungepolitik frem mod 2017 Vision, formål

Læs mere

April Fælles om trivsel. Strategi for fællesskab og trivsel. på 0-18 år. Frederikssund Kommune

April Fælles om trivsel. Strategi for fællesskab og trivsel. på 0-18 år. Frederikssund Kommune April 2018 Fælles om trivsel Strategi for fællesskab og trivsel på 0-18 år Frederikssund Kommune Indledning og realisering Fælles om trivsel er en strategisk prioritering af de fokusområder, som har afgørende

Læs mere

Kvalitetseftersyn på inklusions- og specialundervisningsområdet Afrapportering om udfordringer og anbefalinger

Kvalitetseftersyn på inklusions- og specialundervisningsområdet Afrapportering om udfordringer og anbefalinger Kvalitetseftersyn på inklusions- og specialundervisningsområdet Afrapportering om udfordringer og anbefalinger 1 Indledning Inklusion har præget den offentlige debat siden 2012, hvor der blev gennemført

Læs mere

INKLUSIONSSTRATEGI. Børnefællesskaber i dagtilbud

INKLUSIONSSTRATEGI. Børnefællesskaber i dagtilbud INKLUSIONSSTRATEGI Børnefællesskaber i dagtilbud INDLEDNING Dagtilbuds inklusionsstrategi stiller gennem 6 temaer skarpt på, hvordan dagtilbud og alle dagtilbuds medarbejdere kan skabe de bedst mulige

Læs mere

FORSLAG TIL BØRNE- OG UNGEPOLITIK

FORSLAG TIL BØRNE- OG UNGEPOLITIK Vi iværksætter tidlig sammenhængende indsats Børn og unge skal udfordres FORSLAG TIL BØRNE- OG UNGEPOLITIK Børn og unge kan være i udfordringer de er ikke en udfordring Gældende fra 2019 til 2022 GREVE

Læs mere

Tønder Kommunes Handleplan Til den Sammenhængende børne- og ungepolitik

Tønder Kommunes Handleplan Til den Sammenhængende børne- og ungepolitik Tønder Kommunes Handleplan Til den Sammenhængende børne- og ungepolitik Indholdsfortegnelse INDLEDNING... 3 Værdier og målsætninger... 4 Fokusområder... 6 1. Tidlig indsats... 7 2. Inklusion og fleksibilitet...

Læs mere

Børne- og familiepolitikken

Børne- og familiepolitikken Børne- og familiepolitikken 2019-2022 Indledning Børne- og familiepolitikken 2019-2022 er Ringkøbing-Skjern Kommunes politik for 0-18 årsområdet. Børne- og familiepolitikken henvender sig til børn, unge,

Læs mere

Børne- og Ungepolitik

Børne- og Ungepolitik Sammenhængende Børne- og Ungepolitik Fredensborg Kommune 2 Forord Denne sammenhængende børne- og ungepolitik bygger bro mellem almenområdet og den målrettede indsats for børn og unge med behov for særlig

Læs mere

Lær det er din fremtid

Lær det er din fremtid Skolepolitiske mål 2008 2011 Børn og Ungeforvaltningen den 2.1.2008 Lær det er din fremtid Forord Demokratisk proces Furesø Kommune udsender hermed skolepolitik for perioden 2008 2011 til alle forældre

Læs mere

Perspektiver på det gode børneliv. - En fælles skole- og dagtilbudspolitik for de 0-16 årige

Perspektiver på det gode børneliv. - En fælles skole- og dagtilbudspolitik for de 0-16 årige Perspektiver på det gode børneliv - En fælles skole- og dagtilbudspolitik for de 0-16 årige Perspektiver på det gode børneliv - En fælles skole- og dagtilbudspolitik for de 0-16 årige Den fælles politik

Læs mere

Fælles ansvar - fælles indsats VERSION 2.0

Fælles ansvar - fælles indsats VERSION 2.0 Fælles ansvar - fælles indsats VERSION 2.0 Indsatsområder for arbejdet med børn og unge i Hjørring Kommune 2016-2019 Indhold Hvorfor denne publikation? INDLEDNING Hvorfor denne publikation?... 2 Indledning...

Læs mere

STRATEGI FOR INKLUDERENDE FÆLLESSKABER I

STRATEGI FOR INKLUDERENDE FÆLLESSKABER I 1 I SKOLE OG SFO En pædagogisk kurs at styre efter i hverdagen Det er ikke en egenskab ved det enkelte barn, der afgør, om det kan inkluderes det er en egenskab ved fællesskabet (Bent Madsen, 2011) 2 INDHOLD

Læs mere

Institutionens navn. Mål- og Indholdsbeskrivelse for SFO

Institutionens navn. Mål- og Indholdsbeskrivelse for SFO Mål- og Indholdsbeskrivelse for SFO Institutionens navn adresse Indledning Byrådet har siden 1. august 2009 været forpligtet til at fastsætte mål- og indholdsbeskrivelser for skolefritidsordninger, kaldet

Læs mere

Børne- og Ungepolitik

Børne- og Ungepolitik Børne- og Ungepolitik 2015-2017 I Aalborg Kommune vil vi have, at alle børn og unge trives Byrådet besluttede den 22. juni 2015 Aalborg Kommunes nye Børne- og Ungepolitik. Politikken gælder byrådsperioden

Læs mere

Pejlemærker og mål for Fritidscentre (25) år

Pejlemærker og mål for Fritidscentre (25) år Børne- og Ungdomsforvaltningen Pejlemærker og mål for Fritidscentre 14-17 (25) år I københavnske fritidsinstitutioner og fritidscentre tilbydes børn og unge både et udfordrende læringsmiljø og et indholdsrigt

Læs mere

UDKAST TIL HØRING BØRNE- OG UNGEPOLITIK. Vi iværksætter sammenhængende, tidlig indsats

UDKAST TIL HØRING BØRNE- OG UNGEPOLITIK. Vi iværksætter sammenhængende, tidlig indsats Vi iværksætter sammenhængende, tidlig indsats UDKAST TIL HØRING BØRNE- OG UNGEPOLITIK Vi understøtter børn og unge fagligt, socialt og personligt, så de kan blive så dygtige som de kan Vi ser potentialet

Læs mere

Børne- og Ungepolitik

Børne- og Ungepolitik Ishøj Kommune Børne- og Ungepolitik Børn og unge sejrer i eget liv og når deres fulde potentiale S 1 Velfærdspolitik Børne- og Ungepolitik Medborgerpolitik Miljøpolitik Erhvervs- og Beskæftigelsespolitik

Læs mere

Resultatkontrakt 2010 for Børneinstitutionen Kragsbjerg

Resultatkontrakt 2010 for Børneinstitutionen Kragsbjerg Resultatkontrakt 2010 for Børneinstitutionen Kragsbjerg 1. Overordnede rammer og sammenhæng Børne- og Ungeudvalget besluttede 13. juni 2006, at børneinstitutionerne skal kontraktstyres. Formålet med resultatkontrakterne

Læs mere

BØRNE- OG UNGEPOLITIK

BØRNE- OG UNGEPOLITIK UDKAST ODDER KOMMUNES BØRNE- OG UNGEPOLITIK FÆLLES ANSVAR SAMMEN OG PÅ TVÆRS INDLEDNING I Odder Kommune har vi høje ambitioner for alle børn og unge. Alle børn og unge skal gives de bedst mulige betingelser

Læs mere

Indledning. Skolepolitikken for Holstebro Kommune er fællesgrundlaget for kommunens folkeskoler.

Indledning. Skolepolitikken for Holstebro Kommune er fællesgrundlaget for kommunens folkeskoler. Skolepolitik Indhold Indledning... 3 Vores Vision... 5 En anerkendende skole... 6 Temaer i skolepolitikken... 8 Faglighed og inklusion... 9 Læringsmiljø og fællesskab... 11 Samarbejde.... 14 Ledelse...

Læs mere

Silkeborg Kommune. Lærings- og Trivselspolitik 2021

Silkeborg Kommune. Lærings- og Trivselspolitik 2021 Silkeborg Kommune Lærings- og Trivselspolitik 2021 Indhold Indledning... 3 Læring... 4 Trivsel... 5 Samspil... 6 Rammer for læring, trivsel og samspil... 7 Side 2 af 7 Indledning Vi ser læring og trivsel

Læs mere

Esbjerg Kommunes BØRN & UNGE POLITIK

Esbjerg Kommunes BØRN & UNGE POLITIK Esbjerg Kommunes BØRN & UNGE POLITIK Sammenhæng og helhed 2012 Forord Forordet kommer senere BØRN & UNGE POLITIKKEN HAR 5 TEMAER. Hans Erik Møller Formand Børn & Familieudvalget Knud Jager Andersen Formand

Læs mere

INKLUSIONSPOLITIK at høre til i et fællesskab DRAGØR KOMMUNE (udkast)

INKLUSIONSPOLITIK at høre til i et fællesskab DRAGØR KOMMUNE (udkast) INKLUSIONSPOLITIK at høre til i et fællesskab DRAGØR KOMMUNE (udkast) Revideret 2016 0 Indhold Inklusion i Dragør Kommune 2 Faglighed 4 Organisation 5 Forældresamarbejde 6 Tidlig indsats 7 Opfølgning og

Læs mere

Børne- og Kulturchefforeningen Skoledirektørforeningen. Hænger det sammen?

Børne- og Kulturchefforeningen Skoledirektørforeningen. Hænger det sammen? Børne- og Kulturchefforeningen Skoledirektørforeningen Hænger det sammen? Kvalitet i børns og unges hverdag kræver helhed og sammenhæng. Er det bare noget, vi siger? November 2002 1 Hænger det sammen?

Læs mere

BØRNE- OG UNGEPOLITIK Børn og unge der tør

BØRNE- OG UNGEPOLITIK Børn og unge der tør BØRNE- OG UNGEPOLITIK 2019-22 Børn og unge der tør 1 DET HAR JEG ALDRIG PRØVET FØR, SÅ DET KLARER JEG HELT SIKKERT! PIPPI LANGSTRØMPE Indledning I Børne- og Ungepolitikken for 2019-22 ønsker vi som byråd

Læs mere

Dagtilbud for fremtiden. - En overordnet udviklingsplan på 0-5 års området

Dagtilbud for fremtiden. - En overordnet udviklingsplan på 0-5 års området Dagtilbud for fremtiden - En overordnet udviklingsplan på 0-5 års området Egne noter 2 Indhold Udviklingsplanens 3 spor... 4 Spor 1: Inklusion... 6 Spor 2: Læring og læringsmiljøer... 8 Spor 3: Forældreinddragelse...

Læs mere

Helhed er andet end struktur. Dorrit Christensen

Helhed er andet end struktur. Dorrit Christensen Helhed er andet end struktur Dorrit Christensen Udfordring I 2085 går de nyfødte børn på pension. 70 år hvad venter forude? Det eneste vi ved med sikkerhed er at de har brug for personlige kompetencer

Læs mere

Delpolitik for Dagtilbud i Vejle Kommune. Det er for børn. Trivsel og læring i de vigtigste år

Delpolitik for Dagtilbud i Vejle Kommune. Det er for børn. Trivsel og læring i de vigtigste år Delpolitik for Dagtilbud i Vejle Kommune Det er for børn Trivsel og læring i de vigtigste år Forord Det er for børn trivsel og læring i de vigtigste år er Vejle Kommunes delpolitik for dagtilbudsområdet

Læs mere

Børne- og Ungepolitik

Børne- og Ungepolitik Børne- og Ungepolitik I Aalborg Kommune vil vi have, at alle børn og unge trives Byrådet besluttede den 14. maj 2018 Aalborg Kommunes nye Børne- og Ungepolitik. Politikken danner en fælles platform og

Læs mere

ISC - Skole- og SFO området

ISC - Skole- og SFO området NOTAT ISC - Skole- og SFO området 21-07-2017 Udkast - Børne- og Ungepolitik Vision I Høje-Taastrup Kommune skal børn og unge udvikles og udfordres, så de trives og lærer mest muligt, uanset forudsætninger.

Læs mere

Vision på Hummeltofteskolen Hvem er vi?

Vision på Hummeltofteskolen Hvem er vi? Vision på Hummeltofteskolen Hvem er vi? VSON: DYBDE, BEVÆGELSE & BREDDE Hummeltofteskolen er et aktivt fællesskab, hvor elever, lærere, pædagoger og forældre bringer viden, kompetencer og relationer i

Læs mere

Børne- og Ungepolitik

Børne- og Ungepolitik Ishøj Kommune Børne- og Ungepolitik Børn og unge sejrer i eget liv og når deres fulde potentiale 1 Børne- og Ungepolitik for Ishøj Kommune Velfærdspolitik Borgmesteren har ordet I Ishøj Kommune har vi

Læs mere

MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR. SFO i Vejle Kommune

MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR. SFO i Vejle Kommune MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR SFO i Vejle Kommune MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE for SFO i Vejle Kommune Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO i Vejle Kommune er et fælles fundament og danner ramme for skolernes

Læs mere

Børn og unge er fundamentet for fremtiden!

Børn og unge er fundamentet for fremtiden! SAMMEN om GODE KÅR Børne- Ungepolitik Nyborg Kommune 2015-2018 Børn og unge er fundamentet for fremtiden! Børn og unge skal vokse op under gode kår, der giver dem mulighed for at udvikle og udfolde sig

Læs mere

Rammer og proces i Børnehusene Hos os kommer værdierne til udtryk i forhold til børnene, kollegerne, samarbejdspartnere, forældrene og ledelsen.

Rammer og proces i Børnehusene Hos os kommer værdierne til udtryk i forhold til børnene, kollegerne, samarbejdspartnere, forældrene og ledelsen. 1 Værdibaseret ledelse gør det muligt for alle i organisationen at navigere efter fælles værdier i en i øvrigt omskiftelig verden. Gennem de fælles værdier bliver både ledere og medarbejdere i stand til

Læs mere

Børne- og Ungepolitik 2012-16

Børne- og Ungepolitik 2012-16 Børne- og Ungepolitik 2012-16 1 Indhold Velkommen 4 Baggrund og lovgivning 5 Børne- og Ungesyn 6 Trivsel og sundhed 7 Udviklingsmuligheder for alle 8 Parat til fremtiden 9 Det fælles fundament 10 Faglighed

Læs mere

Frederiksberg-principperne Principper for udmøntning af folkeskolereformen i Frederiksberg Kommune

Frederiksberg-principperne Principper for udmøntning af folkeskolereformen i Frederiksberg Kommune Frederiksberg-principperne Principper for udmøntning af folkeskolereformen i Frederiksberg Kommune Reformen af folkeskolen realiseres med start i august 2014. Projektgruppe 1: overordnede mål og rammer

Læs mere

Det åbne dagtilbud. Overordnede mål og rammer

Det åbne dagtilbud. Overordnede mål og rammer Det åbne dagtilbud Overordnede mål og rammer 1 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Det engagerede møde med omverdenen har værdi og skaber værdi.... 3 Lovgivning... 3 Formål... 3 Mål... 4 Organisering...

Læs mere

Pejlemærker og mål for Fritidscentre (25) år

Pejlemærker og mål for Fritidscentre (25) år Børne- og Ungdomsforvaltningen Pejlemærker og mål for Fritidscentre 14-17 (25) år I københavnske fritidsinstitutioner og fritidscentre tilbydes børn og unge både et udfordrende læringsmiljø og et indholdsrigt

Læs mere

Sammenhæng i børn og unges liv Den sammenhængende børne- og ungepolitik 2012-2016

Sammenhæng i børn og unges liv Den sammenhængende børne- og ungepolitik 2012-2016 Hvidovre 2012 sag: 11/54709 Sammenhæng i børn og unges liv Den sammenhængende børne- og ungepolitik 2012-2016 Fælles ansvar for vores børn. Hvidovre Kommune vil i fællesskab med forældre skabe de bedste

Læs mere

Indsatsområder for arbejdet med børn og unge i Hjørring Kommune

Indsatsområder for arbejdet med børn og unge i Hjørring Kommune Fælles Ansvar 2.0 Udkast behandlet af BSU 25. januar 2015 Forside Fælles Ansvar fælles indsats Version 2.0 Illustration Indsatsområder for arbejdet med børn og unge i Hjørring Kommune 2016-2019 Inderside

Læs mere

Langelinieskolens målsætning Missionen hvordan gør vi?

Langelinieskolens målsætning Missionen hvordan gør vi? Langelinieskolens målsætning 2013-2018 Vision hvor vil vi gerne hen som skole? På Langelinieskolen skaber vi stærke og inkluderende læringsrum for vores elever. Ved afslutningen af 9. klasse har alle elever

Læs mere

Frivillighedspolitik for et godt samarbejde med frivillige i Herlev

Frivillighedspolitik for et godt samarbejde med frivillige i Herlev Frivillighedspolitik for et godt samarbejde med frivillige i Herlev Frivillighedspolitik for et godt samarbejde med frivillige i Herlev Udgivet af Herlev Kommune December 2013 herlev.dk/frivillighedspolitik

Læs mere

Principper for sammenhæng i børns liv og kontinuitet i overgange mellem tilbud samt videregivelse af relevante oplysninger

Principper for sammenhæng i børns liv og kontinuitet i overgange mellem tilbud samt videregivelse af relevante oplysninger Principper for sammenhæng i børns liv og kontinuitet i overgange mellem tilbud samt videregivelse af relevante oplysninger 1 Forord Du sidder nu med Skanderborg Kommunes principper for at skabe gode sammenhænge

Læs mere

Børn og Unge i Furesø Kommune

Børn og Unge i Furesø Kommune Børn og Unge i Furesø Kommune Indsatsen for børn og unge med særlige behov - Den Sammenhængende Børne- og Unge Politik 1 Indledning Byrådet i Furesø Kommune ønsker, at det gode børne- og ungdomsliv i Furesø

Læs mere

Strategi. for udviklende og lærende fællesskaber for alle

Strategi. for udviklende og lærende fællesskaber for alle Strategi for udviklende og lærende fællesskaber for alle Herlev Kommune, 2016 1. udgave Oplag: 1000 eksemplarer Tryk: Herrmann & Fischer Grafisk layout: Mediebureauet Realize Fotos: Herlev Kommune, Panthermedia

Læs mere

Børne- og Ungepolitik. I Aalborg Kommune vil vi have, at alle børn og unge lærer og trives.

Børne- og Ungepolitik. I Aalborg Kommune vil vi have, at alle børn og unge lærer og trives. Børne- og Ungepolitik I Aalborg Kommune vil vi have, at alle børn og unge lærer og trives. Politikken består af fem værdibaserede overskrifter Politikken viser, hvilken retning Aalborg Kommune ønsker,

Læs mere

Strategi for implementering af Paradigmeskifte version 2.0

Strategi for implementering af Paradigmeskifte version 2.0 Strategi for implementering af Paradigmeskifte version 2.0 Hørringsudgave Forord Dette er den fælles strategi (2018-2021) for det fortsatte arbejde med implementering af Paradigmeskifte version 2.0. Strategien

Læs mere

Udsatte børn og unge- Fremtiden er deres

Udsatte børn og unge- Fremtiden er deres Udsatte børn og unge- Fremtiden er deres Kontorchef Tina Wahl, KL s Center for Social og Sundhed Dansk Socialrådgiverforenings konference 16. april Kvalitet i sagsbehandlingen Udsatte børn og unge Fremtiden

Læs mere

Strategi. Fremtidens folkeskole Dokumentnr.: side 1

Strategi. Fremtidens folkeskole Dokumentnr.: side 1 Strategi Fremtidens folkeskole 2012-2016 Dokumentnr.: 727-2012-7467 side 1 Indsatser Principper Pejlemærker Vision Strategi Fremtidens folkeskole 2012- Sammen skaber vi udfordrende læringsmiljøer med plads

Læs mere

Børne- og ungepolitik

Børne- og ungepolitik Børne- og ungepolitik Børne - og ungepolitik Bken i pixi-format Favrskov Byråd har vedtaget en B, der peger frem mod 2014. Den er delt op i fem temaer: Udvikling og effektivisering Læring og kvalitet Inklusion

Læs mere

Ledelsesmodel for Gladsaxe kommunes skolevæsen

Ledelsesmodel for Gladsaxe kommunes skolevæsen Ledelsesmodel for Gladsaxe kommunes skolevæsen Indledning I Gladsaxe skolevæsen ser vi ledelse som udøvelse af indflydelse på organisationens medlemmer og andre interessenter med henblik på, at opfylde

Læs mere

Skolepolitik. Silkeborg Kommunes skolepolitik

Skolepolitik. Silkeborg Kommunes skolepolitik Skolepolitik Silkeborg Kommunes skolepolitik 1 2 Indledning En skole i Silkeborg Kommune består af en undervisningsdel og en fritidsdel. Skolepolitikken angiver, hvad der skal være kendetegnende for Den

Læs mere

Børne- og Ungepolitik

Børne- og Ungepolitik Haderslev Reformen Strategi for arbejdet med børn og unge i socialt udsatte positioner FN Børnekonvention Læring i universer Fremskudt indsats Social indsats Social strategi Fælles retning - lokal udvikling

Læs mere

BØRNE- OG UNGEPOLITIK

BØRNE- OG UNGEPOLITIK BØRNE- OG UNGEPOLITIK INDLEDNING Vision for området Kære borger i Varde Kommune Du præsenteres hermed for Varde Kommunes Børne- og Ungepolitik. Politikken danner grundlag for en fælles forståelse og indsats

Læs mere

Det er sejt at være dygtig en sammenhængende børne- og ungepolitik

Det er sejt at være dygtig en sammenhængende børne- og ungepolitik UDKAST Det er sejt at være dygtig en sammenhængende børne- og ungepolitik For perioden 2019-2022 Godkendt af Byrådet den xx Forord I Fredensborg Kommune mener vi, at alle børn skal have mulighed for at

Læs mere

Hvornår (tidsramme/milepælsplan)?: Vi fortsætter samarbejdet med sundhedsplejersken omkring det generelle forebyggende arbejde.

Hvornår (tidsramme/milepælsplan)?: Vi fortsætter samarbejdet med sundhedsplejersken omkring det generelle forebyggende arbejde. TEMA/MÅLSÆTNING TIL OPFYLDELSE AF HANDLEPLAN Når vi taler om institutioner tænker vi bl.a.: dagpleje, vuggestue, børnehuse, skoler, klubber m.m. Målsætning 0-6 år Rusmidler, rygning og alkohol Vi vil arbejde

Læs mere

Resultatkontrakt 2010 for Børneinstitutionen Søhus-Stige

Resultatkontrakt 2010 for Børneinstitutionen Søhus-Stige Resultatkontrakt 2010 for Børneinstitutionen Søhus-Stige 1. Overordnede rammer og sammenhæng Børne- og Ungeudvalget besluttede 13. juni 2006, at børneinstitutionerne skal kontraktstyres. Formålet med resultatkontrakterne

Læs mere

Værdigrundlag for udvikling af skolerne i Herlev

Værdigrundlag for udvikling af skolerne i Herlev Herlev Kommune Børne- og Kulturforvaltningen Telefon 44 52 70 00 Telefax 44 91 06 33 Direkte telefon 44 52 55 28 Værdigrundlag for udvikling af skolerne i Herlev Dato Journal nr. 15.3.04 17.01.10P22 Visionen

Læs mere

MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR. SFO i Vejle Kommune

MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR. SFO i Vejle Kommune MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE FOR SFO i Vejle Kommune MÅL- OG INDHOLDSBESKRIVELSE for SFO i Vejle Kommune Mål- og indholdsbeskrivelse for SFO i Vejle Kommune er et fælles fundament og danner ramme for skolernes

Læs mere

Skolepolitik. Alle med tilknytning til skolen indgår i en åben dialog, hvor den enkelte bliver set, hørt og forstået.

Skolepolitik. Alle med tilknytning til skolen indgår i en åben dialog, hvor den enkelte bliver set, hørt og forstået. Skolepolitik Indledning En skole i Silkeborg Kommune består af en undervisningsdel og en fritidsdel. Skolepolitikken angiver, hvad der skal være kendetegnende for Den Gode Skole i Silkeborg Kommunes skolevæsen

Læs mere

Forord. og fritidstilbud.

Forord. og fritidstilbud. 0-17 år Forord Roskilde Kommunes børn og unge skal udvikle sig til at blive demokratiske medborgere med et kritisk og nysgerrigt blik på verden. De skal udvikle deres kreativitet og talenter og blive så

Læs mere