Pakkeforløb for lungekræft. For fagfolk

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Pakkeforløb for lungekræft. For fagfolk"

Transkript

1 2018 Pakkeforløb for lungekræft For fagfolk

2 Pakkeforløb for lungekræft Side 2/27 Pakkeforløb for lungekræft For fagfolk Sundhedsstyrelsen, Publikationen kan frit refereres med tydelig kildeangivelse. Sundhedsstyrelsen Islands Brygge København S Elektronisk ISBN-nr.: Sprog: Dansk Version: 2.1 Versionsdato: Format: pdf Udgivet af Sundhedsstyrelsen, juni, 2018 Link til andre publikationer om lungekræft: - Ingang til pakkeforløb for lungekræft. Til brug i almen praksis. - Læsevejledning: Pakkeforløb og opfølgningsprogrammer; begreber, forløbstider og monitorering. - Patientpjece om pakkeforløb for lungekræft.

3 Pakkeforløb for lungekræft Side 3/27 Indholdsfortegnelse 1. Oversigt over pakkeforløb for lungekræft Forløbsbeskrivelse Indgang til pakkeforløbet Udredning Behandling Opfølgning Rehabilitering og palliation Lungekræftspecifik rehabilitering og palliation Lungekræftspecifikke senfølger Forløbstider Referenceliste Bilagsfortegnelse Bilag 1: Registreringsvejledning Bilag 2: Skematisk beskrivelse af opfølgningens indsatser og tidsforløb Bilag 3: Arbejdsgruppens sammensætning Se også Sundhedsstyrelsens læsevejledning om de generelle principper for pakkeforløb for kræft (1).

4 Pakkeforløb for lungekræft Side 4/27 1. Oversigt over pakkeforløb for lungekræft

5 Pakkeforløb for lungekræft Side 5/27 2. Forløbsbeskrivelse Kapitlet indeholder standardbeskrivelser for patientens forløb fra henvisning til udredning, behandling og opfølgning Indgang til pakkeforløbet Ved symptomer på lungekræft skal henvisende læge følge vejledningen beskrevet nedenfor i afsnit Såfremt patienten opfylder kriterierne for indgang til pakkeforløb i afsnit skal patienten tilbydes at indgå i pakkeforløb for lungekræft Håndtering af symptomer på lungekræft Ved nedenstående symptomer 1 hos personer over 40 år med relevant tobaksanamnese kan der være mistanke om lungekræft, og lægen bør overveje at henvise til CT-skanning med kontrast af thorax og øvre abdomen: Hoste af mere end 4-6 ugers varighed hos en tidligere lungerask person eller ændringer i hostemønstret hos person med kronisk bronchitis Nytilkommet åndenød med abnorm spirometri uden anden oplagt forklaring herpå Almensymptomer i form af træthed, manglende appetit, vægttab, trombocytose Andre symptomer på lungekræft kan være opspyt, brystsmerter, pneumoni, pleuraeffusion, Stokes krave, neuropati, knoglesmerter og trommestikfingre, skuldersmerter Stridor af ukendt årsag bør, udover ovennævnte CT-skanning, føre til spirometri og laryngo-bronkoskopi Hæshed af mere end 3-4 ugers varighed uden andre ledsagesymptomer kan være symptom på lungekræft, men bør primært undersøges af speciallæge i øre-næsehalssygdomme på mistanke om larynxcancer Hæmoptyse er det enkeltsymptom med den største risiko for bagvedliggende lungekræft. Man bør derfor altid ved hæmoptyse og uanset alder og tobaksanamnese overveje henvisning til CT-skanning med kontrast af thorax og øvre abdomen Henvisende læge skal informere patienten om, at denne henvises til CT-skanning på mistanke om lungekræft, og at der vil ske en hurtig indkaldelse til videre udredning, hvis mistanken bestyrkes. Hvis mistanken om lungekræft bestyrkes efter CT-skanning, skal billeddiagnostisk afdeling kontakte henvisende læge telefonisk, hvorpå denne er ansvarlig for at informere og henvise patienten til pakkeforløb for lungekræft. Andre procedurer kan aftales lokalt, så 1 For yderligere information om symptomer på lungekræft se DLCG s (Dansk Lunge Cancer Gruppe) hjemmeside (1).

6 Pakkeforløb for lungekræft Side 6/27 længe det sikres, at patienten får hurtig besked og hurtigt henvises i pakkeforløb for lungekræft. Hvis mistanken om lungekræft afkræftes efter CT-skanning, skal billeddiagnostisk afdeling kontakte henvisende læge, hvorpå denne er ansvarlig for at informere patienten og for koordinering af det videre forløb, herunder eventuel udredning for anden sygdom Kriterier for henvisning til pakkeforløb for lungekræft Hvis mindst ét af nedenstående kriterier er opfyldt, skal patienten tilbydes henvisning til pakkeforløb for lungekræft: Når der ved en billeddiagnostisk undersøgelse ses malignitetssuspekt lungeinfiltrat eller tumor i mediastinum Når biopsi fra metastase tyder på primært udgangspunkt i lungen Når en patient har meget klare sygdomsrelaterede symptomer på lungekræft uanset om der måtte foreligge et nyligt røntgen af thorax, som er beskrevet som normalt Ved behov skal henvisende læge overveje at henvise patienten til en afklarende samtale i kommunalt regi med henblik på forebyggende og sundhedsfremmende tilbud 2 (se kapitel 3) Udredning Udredningen forløber i henhold til DLCG s (Dansk Lunge Cancer Gruppe) kliniske retningslinjer (4), som beskriver håndtering af fastlæggelse af diagnose og stadieinddeling mv Fastlæggelse af diagnose og stadieinddeling (MDT) Fastlæggelse af diagnose, stadieinddeling og beslutning om behandlingstilbud foregår på MDT-konferencen (5) ved afslutningen af den diagnostiske udredning. I nogle tilfælde påbegyndes behandling subakut, før patienten har været drøftet på MDT-konference, grundet fx vena cava superior syndrom. Drøftelse på MDT-konferencen bør dog fastholdes, trods det at patienten har påbegyndt behandling. Dette anbefales, da MDTkonferencen kan give uddybende oplysninger til fastlæggelse af stadie, og derved fastlægge om behandlingen er med kurativt (helbredende) sigte. Ved uafvendeligt døende patienter, eller patienter, der har ønsket en diagnose men ikke har ønsket behandling, kan MDT undlades. 2 Jf. Sundhedslovens 119 om sundhedsfremme og forebyggelse (3)

7 Pakkeforløb for lungekræft Side 7/ Behandling Behandlingsmuligheder Lungekræft opdeles i småcellet lungecancer (SCLC) og ikke-småcellet lungecancer (NSCLC), som overordnet inddeles i stadium I til IV. Behandling målrettet kræften er enten med kurativt sigte eller palliativt sigte (lindring af symptomer og eventuelt levetidsforlængelse). Nedenstående beskriver overordnet behandlingsmulighederne for lungekræft. For en mere uddybende beskrivelse henvises der til DLCG s kliniske retningslinjer (4). Småcellet (SCLC) lungekræft udvikler sig meget hurtigt, og nogle patienter behandles derfor subakut. Patienter med meget små tumorer kan tilbydes operation. Ellers er behandlingen af lokaliseret sygdom kemoterapi evt. kombineret med strålebehandling. Patienter med dissemineret sygdom behandles primært med pallierende kemoterapi. Patienter med ikke-småcellet lungekræft (NSCLC) stadium I og II behandles primært med operation med kurativt sigte. Ikke-radikalt opererede patienter, med resterende makro-/mikroskopisk sygdom, kan få tilbudt en kombination af adjuverende strålebehandling og medicinsk kræftbehandling. Patienter, som ikke tåler operation, kan i nogle tilfælde behandles med stereotaktisk strålebehandling, radiofrekvens- eller mikrobølgebehandling. Patienter med ikke-småcellet lungekræft (NSCLC) stadium III er inoperable og tilbydes kemoterpia med kurativt sigte eller strålebehandling med kurativt sigte, hvis patientens performancestatus (WHO) tillader det. Mange patienter med lungekræft kan ikke tilbydes behandling med kurativt sigte på grund af stadium IV sygdom og/eller komorbiditet (jf. afsnit 2.3.2). I mange tilfælde kan patienterne have gavn af systemisk behandling fx kemoterapi, targeteret behandling (biologisk målrettet), herunder immunterapi, eller en kombination heraf. Behandlinger målrettet kræften gives med pallierende sigte, behandlingsmålet er forbedret livskvalitet, og balancen mellem forventet effekt og bivirkninger af en given kræftbehandling er afgørende for behandlingsvalg og varighed. Lokaliseret palliativ behandling målrettet kræften kan bestå af stråleterapi, anlæggelse af stent eller argon-/laserbehandling, pleuracentese, pleurodese m.m. Pallierende strålebehandling er den mest anvendte lokalbehandling og tilbydes bl.a. ved smertegivende knoglemetastaser, truende afklemning af rygmarven, forsnævring af luftveje, vena cava superior syndrom, symptomgivende hjernemetastaser samt generende metastaser i fx huden og andre organer Almentilstand og komorbiditet ved valg af behandling Hvorvidt patientens tilstand tillader operation eller anden behandling er baseret på en samlet vurdering foretaget af behandlingsteamet, især af patientens hjerte- og lungefunktion, og afgøres med udgangspunkt i anbefalingerne i DLCG s kliniske retningslinjer (4).

8 Pakkeforløb for lungekræft Side 8/27 Patientens alder er i sig selv ikke en kontraindikation, men er ofte associeret med betydende komorbiditet. Komorbiditet har betydning for overlevelsen og kan begrænse behandlingsmulighederne herunder muligheden for operation. Patientens almentilstand er en betydningsfuld faktor for udfaldet af behandling samt for hvordan en behandling tåles. Derfor bør WHO performancestatus indgå i MDTovervejelsen omkring behandlingsstrategien Præoperativ optimering For patienter, som skal have foretaget en lungeresektion, skal det sikres, at patienten efter operationen har tilstrækkelige lungereserver til at kunne klare eventuelle postoperative komplikationer og til sidenhen at leve et godt liv. Dernæst er patientens kardielle status yderst vigtig, idet lungeresektion er forbundet med store kredsløbspåvirkninger. Patienterne er endvidere ofte ældre og har hyppigt iskæmisk hjertesygdom. Særligt i tilfælde af nylig akut hjertesygdom kan det være nødvendigt at udsætte kræftoperationen, indtil den kardielle status er forbedret og stabiliseret. Aktiv rygning op til operation øger risikoen for komplikationer ved operationen. Derudover giver fortsat rygning en væsentligt øget risiko for recidiv af lungekræft efter en ellers vellykket operation. Blandt andet derfor skal sundhedspersonalet tale om rygestop med patienten allerede ved den første samtale i et udredningsforløb for lungekræft og give information om relevante rygestop-tilbud. Alkoholmisbrug øger risikoen for peri- og postoperative komplikationer og reducerer generelt overlevelsen efter operation for lungekræft. Det er derfor vigtigt, at alkoholmisbrug forsøges afhjulpet forud for behandling, og at det noteres i journalen og karakteriseres som en betydende komorbiditet. Der henvises i øvrigt til DLCG s kliniske retningslinjer (4), hvor dette emne er yderligere uddybet Vurdering af behov på diagnosetidspunktet og under behandling Der foretages systematisk vurdering af patientens behov for forebyggelse, rehabilitering og palliation i forbindelse med opstart og ved afslutning af behandlingsforløbet. Vurderingen bør desuden gentages ved ændringer i patientens tilstand og på andre relevante tidspunkter. Der skal ved vurderingen være fokus på såvel lungekræftspecifikke som generelle behov. Se kapitel 3 for en nærmere beskrivelse af forebyggelse, rehabilitering og palliation Opfølgning I opfølgningsperioden tilrettelægges forløbet individuelt. Med udgangspunkt heri udarbejdes en individuel plan for opfølgning til patienten.

9 Pakkeforløb for lungekræft Side 9/27 Efter endt behandling eller ved langvarig behandling kan patienten tilbydes henvisning til en opfølgende samtale hos egen læge. Læs yderligere i Dansk Selskab for Almen Medicins vejledning om kræftopfølgning i almen praksis (6) Den individuelle plan for opfølgning På baggrund af en individuel vurdering af patientens behov skal der udformes en individuel plan for opfølgning baseret på patientens helbredstilstand, kompetencer, ressourcer, egenomsorgsevne og motivation. Opfølgningsplanen kan påbegyndes tidligt i forløbet, særligt ved langvarig behandling, og skal udarbejdes af den behandlende afdeling senest ved afslutning af behandlingen og registreres som led i kræftpakkemonitoreringen. Planen skal beskrive patientens opfølgningsforløb, herunder behov for indsatser og status på eventuelt igangværende indsatser i form af: Håndtering af bivirkninger Fortsat behandling Opsporing af recidiv eller progression (afsnit & 2.4.3) Rehabilitering og palliation (afsnit 3) Håndtering af senfølger (afsnit 3.2) Patienten skal i forbindelse med udarbejdelsen af den individuelle plan for opfølgning informeres om tegn på recidiv og senfølger, samt hvor patienten skal henvende sig, hvis symptomer på disse fremkommer Opsporing af recidiv Patienter, der er behandlet med kurativt sigte, tilbydes systematisk opfølgning med billeddiagnostik og klinisk vurdering i henhold til DLCG s kliniske retningslinjer (4). Se Bilag 2: for opfølgningsskema. Patienten vil i sit opfølgningsforløb typisk være tilknyttet en onkologisk afdeling, men det kan også være en lungemedicinsk afdeling, afhængigt at lokale aftaler. Mistanke om eller fund af recidiv skal som udgangspunkt håndteres af den afdeling, som varetager opfølgningen. Efter 5 år afsluttes opfølgningsforløbet, og det er derfra patientens egen læge, der er ansvarlig for henvisning af patienten ved mistanke om recidiv. Hvis der ved konsultation hos egen læge er mistanke om recidiv, tilbydes fornyet udredning og eventuelt behandling om muligt med kurativt sigte. I de fleste tilfælde vil ny henvisning til pakkeforløb for lungekræft give det mest effektive forløb. I tilfælde, hvor billeddiagnostik eller anden undersøgelse entydigt peger på metastaserende, udbredt sygdom og dermed behandling med palliativt sigte, kan afdelingen vælge selv at varetage yderligere individualiseret udredning efter samråd med patienten Opsporing af progression Patienter, der går ind i en behandlingsfri periode efter behandling med palliativt sigte, eller som ikke er sygdomsfri efter endt behandling med kurativt sigte, tilbydes systema-

10 Pakkeforløb for lungekræft Side 10/27 tisk opfølgning med billeddiagnostik og klinisk vurdering med henblik på opsporing af sygdomsprogression. Se Bilag 2: for opfølgningsskema med beskrivelse af et standard opfølgningsprogram. Patienten vil typisk være tilknyttet en onkologisk afdeling. Vurderes det, at yderligere onkologisk behandling ikke er mulig, vil det bero på en individuel vurdering og på lokale aftaler, om patienten fortsat kan være tilknyttet den onkologiske afdeling. I fald patienten afsluttes fra den onkologiske afdeling, skal det besluttes, om patientens fortsatte forløb skal varetages af en anden afdeling, eventuelt på lokalt sygehus eller af egen læge. Det er den onkologiske afdelings ansvar, at patienten overdrages til anden afdeling eller til egen læge samt tilbydes henvisning til det palliative team ved behov. Afsluttede patienter, som senere i forløbet skønnes at kunne have fordel af lokal behandling (fx lindrende strålebehandling eller stentning), kan genhenvises til relevant afdeling. Hvis der konstateres progressiv sygdom ved et opfølgningsbesøg, tages der med det samme, i samråd med patienten, beslutning om eventuel yderligere behandling. Mistanke, hos egen læge, om recidiv eller progression Ved mistanke om recidiv eller progression hos egen læge er denne ansvarlig for at henvise patienten til den afdeling, der har patienten i opfølgningsforløb. Henvisningen skal være kort og indeholde beskrivelse af de fund, der giver anledning til bekymringen. Herefter påhviler det afdelingen at vurdere situationen og sikre patientens videre forløb ved ny udredning i pakkeforløb eller eventuelt med en fremskyndet CT-skanning. Så længe patienten er i et opfølgningsforløb, vil det aldrig være egen læges opgave at forestå udredningen ved mistanke om recidiv eller progression. Mistanke, hos patienten selv, om recidiv eller progression Patienten kan selv kontakte den afdeling, der varetager opfølgningen, ved mistanke om recidiv eller progressiv sygdom. Afdelingen er ansvarlig for, at patienten får udleveret relevante kontaktoplysninger i forbindelse med udlevering af patientens plan for opfølgning.

11 Pakkeforløb for lungekræft Side 11/27 3. Rehabilitering og palliation I dette kapitel beskrives de lungekræftspecifikke indsatser i patientforløbet. De generelle indsatser for forebyggelse beskrives i Sundhedsstyrelsens Anbefalinger for forebyggelsestilbud til borgere med kronisk sygdom (7) eller i relevante forebyggelsespakker (8). De generelle rammer for vurdering af patientens behov for indsatser i forhold til rehabilitering og palliation for kræftpatienter beskrives i Sundhedsstyrelsens Forløbsprogram for rehabilitering og palliation i forbindelse med kræft (9) samt i Sundhedsstyrelsens Anbefalinger for den palliative indsats (10). Når der opstår behov for forebyggende eller rehabiliterende indsatser, skal patienten tilbydes henvisning til en afklarende samtale i kommunen (3) med henblik på at få sammensat et tilbud på baggrund af patientens individuelle behov (7,8). Dette kan ske på ethvert tidspunkt i kræftpakkeforløbet, når dette er hensigtsmæssigt. Henvisning hertil kan også foretages, inden der er stillet en diagnose. Ved lægefagligt begrundet behov skal der udarbejdes en genoptræningsplan til enten almen genoptræning, genoptræning på specialiseret niveau eller rehabilitering på specialiseret niveau (12). Der bør henvises til en specialiseret palliativ indsats, hvis en patient har symptomer, som er svære at lindre eller har komplekse palliative problemstillinger. Aktiv behandling af lungekræft er ikke en hindring for at iværksætte relevante rehabiliterings- og/eller palliative indsatser. Patienter, der ikke ønsker eller har mulighed for at modtage behandling, skal også have foretaget en vurdering af deres behov. Læs mere i Sundhedsstyrelsens Forløbsprogram for rehabilitering og palliation i forbindelse med kræft (9) for henholdsvis regionens, kommunens og almen praksis roller og opgaver i forbindelse med rehabilitering og palliation Lungekræftspecifik rehabilitering og palliation Både hos patienter med lungekræft, der er behandlet med kurativt sigte, og hos patienter med avanceret sygdomsbillede ses problemstillinger som træthed, kortåndethed, smerter, hoste, nedtrykthed, vægttab og nedsat muskelkraft. Lungekræft er således, uanset stadie, en alvorlig sygdom, og grænsen mellem rehabilitering og palliation er derfor ikke klar. Alle patienter med lungekræft bør derfor vurderes med henblik på at give den rette rehabiliterende og pallierende indsats. Symptomer kan tilkomme eller forværres, og det bør nævnes, at patienter ofte undgår adfærd, der provokerer symptomer, og derfor fastholder sig selv i et inaktivt mønster, som forstærker disse symptomer. Den individuelle vurdering af behov er således nødvendig med henblik på hjælp og støtte til at vedligeholde eller genoprette hverdagslivet.

12 Pakkeforløb for lungekræft Side 12/27 Både psykosociale og fysiske støtteforanstaltninger bør udgøre en del af opfølgningen afhængigt af behovet. Endvidere kan der være behov for støtte til livsstilsændringer, hvor effekten for rygestop, så hurtigt i forløbet som muligt, har vist at øge overlevelsen hos både kirurgiske patienter og patienter med avanceret lungekræft. Der er evidens for, at fysisk aktivitet tolereres af kirurgisk behandlede patienter med lungekræft allerede 14 dage efter operation og hos patienter med avanceret sygdom. Der findes desuden evidens for, at systematisk konditionstræning og styrketræning forbedrer den fysiske kapacitet, funktionelle kapacitet, livskvalitet samt nedsætter træthed. Højintens intervaltræning ud fra patientens niveau har bedst effekt (13). Undersøgelser tyder på, at socioøkonomiske vilkår har indflydelse på patienternes muligheder for at håndtere de følelsesmæssige påvirkninger relateret til kræftsygdom og effekten af den rehabiliterende og palliative indsats, hvorfor indsatsen bør have specielt fokus på dette forhold Lungekræftspecifikke senfølger I dette afsnit skitseres de hyppigste senfølger, der kan opstå hos patienter med lungekræft, og som der bør være opmærksomhed på og undersøges for. Senfølger kan opstå umiddelbart i tilknytning til behandling eller sent efter afsluttet behandling for lungekræft. Læs yderligere i Sundhedsstyrelsens Vidensopsamling på senfølger efter kræft hos voksne (14) samt i Sundhedsstyrelsens Forløbsprogram for rehabilitering og palliation i forbindelse med kræft(9). For information om bivirkninger til medicinsk behandling henvises der til produktresumeér for de enkelte lægemidler. Ved konstatering af senfølger, er det den afdeling, som på det givne tidspunkt har patienten i behandling eller i et opfølgningsforløb, som er ansvarlig for, at senfølgerne vurderes af de rette fagpersoner fra relevante specialer. Det kan være relevant med henvisning til en afklarende samtale i kommunen og ved et lægefagligt vurderet behov fremsendelse af en genoptræningsplan Fysiske senfølger og komplikationer Det kan være vanskeligt at opstille klare skillelinjer mellem senfølger og komplikationer til det at have eller have haft lungekræft. Ligeledes er det vanskeligt at adskille forskellige indsatser i forhold til senfølger og/eller komplikationer. Der vil ofte være tale om kombinationer af forskellige rehabiliterings- og/eller palliative indsatser sammen med mere direkte behandlinger af specifikke senfølger. Nedsat lungefunktion For patienter opereret med kurativt sigte er nedsat lungefunktion meget ofte en fysisk senfølge. Sikring af radikalitet indebærer fjernelse af som oftest mindst én lungelap, hvilket i de fleste tilfælde vil svare til at reducere lungefunktionen med %. Det samme gælder patienter behandlet med strålebehandling med kurativt sigte, hvor udvikling af strålefibrose også kan medføre restriktivt nedsat lungefunktion. Graden af strålefibrose afhænger bl.a. af lungetumors størrelse, lokalisering, spredning til lymfeknuder og indivi-

13 Pakkeforløb for lungekræft Side 13/27 duelle normalvævsreaktioner på strålebehandling. Nedsat lungefunktion, som konsekvens af operation eller strålebehandling, kan medføre nedsat funktionsniveau, som igen kan resultere i reduceret livskvalitet. På grund af hyppigt forekommende samtidig kronisk obstruktiv lungesygdom, vil der ofte være tale om en obstruktivt nedsat lungefunktion. Medicinsk behandling vil i en del tilfælde forbedre lungefunktionen, og opfølgningen af patienterne skal sikre, at lungefunktionen måles, og at relevant og sufficient behandling er iværksat. Kroniske smerter Kroniske smerter i brystkassen efter thorakotomi er en velkendt senfølge for samme patientgruppe, som kan persistere længe eller altid. Smertesyndromet er en komplikation til operationen og ikke af den tilgrundliggende sygdom. Syndromet kan medføre funktionsnedsættelse og ledsages af søvnforstyrrelser og nedsat livskvalitet. Behandlingen kan i mere alvorlige tilfælde være vanskelig og kræve samarbejde med specialister i behandling af kroniske smerter. Det kan være nødvendigt at afprøve flere kombinationer af farmakologisk og non-farmakologisk smertebehandling for at opnå bedst mulig effekt. Kendskab til og håndtering af kroniske smerter er derfor vigtig i opfølgningsforløbet. I sjældne tilfælde kan patienter behandlet med strålebehandlede med kurativt sigte også få smerter i brystkassen, fx kan strålebehandlingen bevirke påvirkning af ribben, endda fraktur. Synkebesvær Strålebehandling mod thorax kan medføre fibrosedannelse i spiserøret, der kan give anledning til forsnævring af spiserøret og dermed synkebesvær. Som behandling kan udvidelse eller anlæggelse af stent i spiserøret overvejes. Hudproblemer Strålebehandling i kurative doser medfører generelt fibrosedannelse i det strålebehandlede berørte område, dvs. at hudproblemer også kan ses som en senfølge til strålebehandlingen. Generelt kan strålebehandlede patienter, især det første år efter endt strålebehandling, reagere kraftigt ved soleksponering Psyko-sociale senfølger Psyko-sociale senfølger omfatter angst og depression, frygt for recidiv, søvnforstyrrelser, kognitive problemer, mental træthed, seksuelle problemer, nedsat hukommelse/koncentrationsbesvær og sociale følger af diagnose og behandling, fx svækket arbejdsevne og arbejdsløshed. Det anbefales at have opmærksomhed på, om patienten har psyko-sociale problemer. Hvis der findes behandlingskrævende symptomer, må patienten henvises til relevant instans, fx psykolog, psykiater eller benytte muligheden for at opsøge socialrådgiver. Det kan være relevant med henvisning til afklarende samtale i kommunen.

14 Pakkeforløb for lungekræft Side 14/27 4. Forløbstider I dette afsnit fremgår standardforløbstider for pakkeforløb for lungekræft. Det er vigtigt at understrege, at forløbstiderne ikke er udtryk for en patientrettighed, men en faglig rettesnor med anbefalede forløbstider. Der vil for en række patienter være grunde til, at forløbet bør være længere eller kortere end den her beskrevne tid, grundet faglige hensyn eller ønske fra patienten om fx yderligere betænkningstid. Tabel 1 viser de samlede forløbstider til pakkeforløbet. Tabel 1 Oversigt over forløbstider for lungekræft Henvisning Fra henvisning modtaget til første fremmøde på udredende afdeling Udredning Fra første fremmøde på udredende afdeling til afslutning af udredning 6 kalenderdage 24 kalenderdage Fra afslutning af udredning til start på initial behandling Fra henvisning modtaget til start på initial behandling Initial behandling Kirurgisk behandling Strålebehandling Medicinsk behandling Samlet forløbstid Kirurgisk behandling Strålebehandling Medicinsk behandling 14 kalenderdage 15 kalenderdage 11 kalenderdage 44 kalenderdage 45 kalenderdage 41 kalenderdage

15 Pakkeforløb for lungekræft Side 15/27 Referenceliste (1) Sundhedsstyrelsen. Læsevejledning til pakkeforløb og opfølgningsprogrammer (2) Dansk Lunge Cancer Gruppe. Referenceprogram Visitation, Diagnostik & Stadie. dec (3) Sundheds- og Ældreministeriet. Sundhedsloven. 2016; Available at: (4) Dansk Multidisciplinære Cancergrupper. Kliniske Retningslinjer. 2017; Available at: Accessed 10/10, (5) Danske Multidisciplinære Cancergrupper. Multidisciplinær kræftbehandling - en vejledning til MDT-konferencen (11) Sundheds- og Ældreministeriet. Sundhedsloven 119 LBK nr 1188 af 24/09/ (12) Sundheds- og Ældreministeriet. Bekendtgørelse om genoptræningsplaner og om patienters valg af genoptræningstilbud efter udskrivning fra sygehus. 2014; Available at: (13) Adamsen L, Quist M, Andersen C, Moller T, Herrstedt J, Kronborg D, et al. Effect of a multimodal high intensity exercise intervention in cancer patients undergoing chemotherapy: randomised controlled trial. BMJ 2009 Oct 13;339:b3410. (14) Sundhedsstyrelsen. Vidensopsamling på senfølger efter kræft hos voksne (6) Dansk Selskab for Almen Medicin. Kræftopfølgning i almen praksis (7) Sundhedsstyrelsen. Anbefalinger for forebyggelsestilbud til borgere med kronisk sygdom (8) Sundhedsstyrelsen. Sundhedsstyrelsens forebyggelsespakker. 2014; Available at: ner/forebyggelsespakker, (9) Sundhedsstyrelsen. Forløbsprogram for rehabilitering og palliation i forbindelse med kræft (10) Sundhedsstyrelsen. Anbefalinger for den palliative indsats

16 Pakkeforløb for lungekræft Side 16/27 Bilagsfortegnelse Bilag 1: Bilag 2: Bilag 3: Registreringsvejledning Skematisk beskrivelse af opfølgningens indsatser og tidsforløb Arbejdsgruppens sammensætning

17 Pakkeforløb for lungekræft Side 17/27 Bilag 1: Registreringsvejledning

18 Pakkeforløb for lungekræft Side 18/27 Registrering: Henvisning til pakkeforløb modtaget (A) Koden for henvisning til start af pakkeforløb for lungekræft skal registreres: Når henvisning til pakkeforløb for lungekræft er modtaget i afdeling/central visitationsenhed og opfylder kriterier for indgang i pakkeforløb. Når det klinisk vurderes, at beskrivelsen på henvisningen svarer til kriterier for indgang i pakkeforløb for lungekræft uanset henvisningsmåde. Koden skal registreres uanset type af henvisning: fra ekstern part, eget sygehus eller fra egen afdeling med eller uden fysisk henvisningsblanket. Der registreres følgende kode: AFB26A: Lungekræft: Henvisning til pakkeforløb Forløbstiden er 6 kalenderdage Der må gå 6 kalenderdage fra afdelingen/central visitationsenhed modtager henvisningen, til udredningen starter. Patienten skal påbegynde udredning i pakkeforløb senest på 7. kalenderdag. Denne dag for første fremmøde indregnes ikke i henvisningsperioden, men er den første dag i udredningsperioden. Tiden består af: At håndtere henvisningen. At booke relevante undersøgelser og samtaler. Registrering: Udredning start (B) Koden for udredning start, første fremmøde skal registreres ved: Patientens første fremmøde til udredning i pakkeforløb for lungekræft, hvad enten det er på billeddiagnostisk- eller lungemedicinsk afdeling. Der registreres følgende kode: AFB26B Lungekræft: Udredning start, første fremmøde Registrering: Udredning slut (C) Koden for udredning slut skal registreres, når udredningen er afsluttet, og der ved MDTkonference eller på tilsvarende vis tages klinisk beslutning vedrørende tilbud om initial behandling. (Dette er ikke svarende til fælles beslutning med patienten, men registreres ved MDT-konference eller i forbindelse med at den kliniske beslutning er truffet om tilbud om initial behandling).

19 Pakkeforløb for lungekræft Side 19/27 Der registreres en af følgende koder: AFB26C1 Lungekræft: Beslutning, tilbud om initial behandling AFB26C1A Lungekræft: Beslutning, tilbud om initial behandling i udlandet AFB26C2 Lungekræft: Beslutning, initial behandling ikke relevant AFB26C2A Lungekræft: Beslutning, initial behandling ikke relevant, overvågning uden behandling AFB26C2C Lungekræft: Initial behandling ikke relevant pga. patientens tilstand Forløbstiden er 24 kalenderdage Der må gå 24 kalenderdage fra patientens første fremmøde til udredningen afsluttes. Tiden består af en række af nedenstående undersøgelser. Disse er tilrettelagt efter den specifikke sygdomssituation samt resultatet af den forudgående undersøgelse: Journaloptagelse, klinisk undersøgelse, blodprøver og vurdering af eventuel komorbiditet. Kontrastforstærket CT-skanning af thorax og øvre abdomen hvis ikke allerede foretaget. Patienter, som skønnes potentielt kurable: Udvidet lungefunktionsundersøgelse, eventuel regional lungeperfusionsscintigrafi og eventuel kardiologisk vurdering. Biopsitagning. Analyse af biopsi, inkl.: Relevante markører til typebestemmelse. Relevante markører for behandlingsmuligheder, fx PD-L1 og mutationer. Vurdering af den mediastinale status ved en række alternative og indbyrdes supplerende undersøgelser: Endobronkial ultralydsskanning (EBUS)/øsofageal ultralydsskanning (EUS)/mediastinoskopi. Vurdering af eventuelle metastaser til binyre, lever og andre organer må gennemføres hos en relativt stor gruppe patienter: Finnålsaspiration (FNA), fx UL-vejledt, af leverproces. Triple CT-/MR-skanning af binyre.

20 Pakkeforløb for lungekræft Side 20/27 MR-skanning/scintigrafi/biopsi for eksempel knogleproces. CT-/MR-skanning af hjernen. MDT-konference. Registrering: Afslutning af pakkeforløb for lungekræft (X) Hvis det klinisk vurderes, at diagnosen kan afkræftes, registreres: AFB26X1 Lungekræft: Pakkeforløb slut, diagnose afkræftet Hvis patienten ønsker at ophøre udredning registreres: AFB26X2 Lungekræft: Slut, pakkeforløb patientens ønske Disse registreringer kan anvendes på et hvilket som helst tidspunkt i patientforløbet, når dette er relevant. Registrering: Initial behandling (F) Koden for initial behandling start skal registreres: Ved først forekommende behandlingstiltag rettet mod kræftsygdommen. Neoadjuverende og anden forberedende behandling regnes ligeledes for start på initial behandling. Ved fx indledende strålebehandling forud for operation er start af initial behandling ved strålebehandlingens start. Ved start af initial behandling registreres en af følgende koder, alt efter behandlingsform: AFB26F1 Lungekræft: Initial behandling start, kirurgisk AFB26F2 Lungekræft: Initial behandling start, medicinsk AFB26F3 Lungekræft: Initial behandling start, strålebehandling Forløbstiden til kirurgisk behandling er 14 kalenderdage Tiden består af: Samtale med patienten, hvor diagnose og tilbud om behandling gives. Indhentning af samtykke. Håndtering af henvisningspapirer, booking af samtaler og undersøgelser.

21 Pakkeforløb for lungekræft Side 21/27 Forundersøgelse med klinisk undersøgelse, patientinformation, samtale med sygeplejerske, anæstesitilsyn, eventuel supplerende billeddiagnostik eller anden undersøgelse. Desuden afsættes tid til: Præoperativ optimering herunder vurdering og eventuel stabilisering af komorbiditet. Forløbstiden til stråleterapi er 15 kalenderdage Tiden består af: Samtale med patienten, hvor diagnose og tilbud om behandling gives. Indhentning af samtykke. Håndtering af henvisningspapirer, booking af samtaler, undersøgelser. Teknisk forberedelse. Forløbstiden til kemoterapi er 11 kalenderdage Tiden består af: Samtale med patienten, hvor diagnose og tilbud om behandling gives. Indhentning af samtykke. Håndtering af henvisningspapirer, booking af samtaler, undersøgelser. Forberedelse af patienten til kemoterapi. Registrering af opfølgningsplan (P) I forbindelse med udarbejdelse af den individuelle plan for opfølgning registreres følgende kode: AFB26P1 Lungekræft: Opfølgningsplan udarbejdet Det er den behandlende afdelings ansvar at udarbejde patientens individuelle opfølgningsplan og sikre registrering.

22 Pakkeforløb for lungekræft Side 22/27 Bilag 2: Skematisk beskrivelse af opfølgningens indsatser og tidsforløb Skemaerne kan benyttes både af patient og pårørende, sygehus, almen praksis og kommune som et generisk værktøj til at vurdere, hvornår det kan være relevant at være opmærksom på lunge-kræftspecifik vurdering af patientens behov i relation til eventuelle senfølger og bivirkninger fra behandling. Skemaerne kan benyttes som supplement ved vurdering i opfølgningsperioden. Tidsintervallerne, som skemaerne beskriver, er vejledende og der må for hver enkelt patient foretages en individuel vurdering af relevansen af intervaller mellem undersøgelse for de beskrevne senfølger og bivirkninger. For patienter behandlet med kurativt sigte, henvises der til DLCG s kliniske retningslinjer vedrørende klinisk vurdering CT-skanning (4). Tabel 2. Skema over tidsforløb for patienter, der er behandlet med kurativt sigte Måneder Vurdering af behov X X Støtte til egenomsorg X X Klinisk vurdering X X X X X X X X X X X X X X CT-skanning af thorax og øvre abdomen X X X X X X X X X X X X X X Standardopfølgning med henblik på kontrol af sygdom for patienter, der er palliativt behandlet, er systematisk billeddiagnostisk kontrol med kontrastforstærket CT samt klinisk vurdering i første omgang efter 6-12 uger, herefter hver 3. måned indtil 2 år efter seneste behandlingsperiode. Hvis der fortsat er stabil sygdom, tilbydes fortsat systematisk billeddiagnostisk kontrol med kontrastforstærket CT hver 4. måned det 3. år og hver 6. måned herefter indtil 5 år efter behandling. Se tabel 3.

23 Pakkeforløb for lungekræft Side 23/27 Tabel 3. Skema over tidsforløb for patienter med pallierende sigte Måneder 1, Vurdering af behov X X Støtte til egenomsorg X X Klinisk vurdering X X X X X X X X X X X X X X X CT-skanning af thorax og øvre abdomen X X X X X X X X X X X X X X X

24 Pakkeforløb for lungekræft Side 24/27 Bilag 3: Arbejdsgruppens sammensætning Repræsentant Formand for arbejdsgruppen Udpegning og arbejdssted Sundhedsstyrelsen Astrid Nørgaard Forløbskoordinator og sygeplejerske Anette Nielsen Regional repræsentant udpeget af Danske Regioner Region Sjælland Konsulent Udpeget af Kommunernes Landsforening Anne Hagen Nielsen Overlæge Christa Haugaard Nyhus Overlæge Erik Jakobsen Overlæge Finn Rasmussen Leder Hanne Ourø Jensen Praktiserende læge Udpeget af Dansk Lunge Cancer Gruppe Onkologisk afdelng, Vejle Sygehus Udpeget af Dansk Lunge Cancer Gruppe Hjerte, Lunge- og Karkirurgisk Afdeling T Udpeget af Dansk Radiologisk Selskab Røntgen- og Skanningsafdelingen, Århus Universitets Hospital Udpeget af Kommunernes Landsforening Roskilde Kommune, Træning og Sundhed Udpeget af Dansk Selskab for Almen Medicin Helle Skelmose Ibsen Overlæge Henrik Kirstein Jensen Overlæge, professor Jann Mortensen Overlæge Jesper Ravn Konsulent Regional repræsentant udpeget af Danske Regioner Region Nordjylland Udpeget af Dansk Lunge Cancer Gruppe Diagnostisk Center, Rigshospitalet Udpeget af Dansk Lunge Cancer Gruppe Thoraxkirurgisk afdeling, Rigshospitalet Udpeget af Danske Regioner Julie Flyger Kristensen Overlæge Karen Ege Olsen Rehabiliteringskoordinator Udpeget af Dansk Patologiselskab Afdeling for Klinisk Patologi Udpeget af Kommunernes Landsforening

25 Pakkeforløb for lungekræft Side 25/27 Karna Vinther Overlæge Halsnæs Kommune Udpeget af Videncenter for Rehabilitering og Palliation Lene Jarlbæk Forløbskoordinator, ledende lægesekretær Lene Nielsen Lægesekretær Lisbeth Gadegaard Regional repræsentant udpeget af Danske Regioner Region Syddanmark Regional repræsentant udpeget af Danske Regioner Region Nordjylland Chefkonsulent Udpeget af Kræftens Bekæmpelse Lisbeth Høeg-Jensen Formand Lisbeth Søbæk Hansen Klinisk sygeplejespecialist for lungekræft Mai Schønau Fuldmægtig Udpeget af Kræftens Bekæmpelse Patientforeningen Lungekræft Udpeget af Dansk Sygepleje Selskab Thoraxkirurgisk sengeafsnit, Rigshospitalet Udpeget af Sundheds- og Ældreministeriet Mathias Ørberg Dinesen Forskningsfysioterapeut Morten Quist Forløbskoordinator Pauline Thomsen Ledende overlæge Peder Fabricius Ledende overlæge Pernille Hauschildt Ledende overlæge Peter Sørensen Forløbskoordinator og sygeplejerske Sine Jürgensen Overlæge, formand for DLCG Torben Riis Rasmussen Udpeget af Dansk Selskab for Fysioterapi Krop & Kræft, Rigshospitalet Regional repræsentant udpeget af Danske Regioner Region Hovedstaden Regional repræsentant udpeget af Danske Regioner Region Sjælland Regional repræsentant udpeget af Danske Regioner Region Midtjylland Regional repræsentant udpeget af Danske Regioner Region Syddanmark Regional repræsentant udpeget af Danske Regioner Region Midtjylland Udpeget af Lunge Cancer Gruppe Lungemedicinsk afdeling, Aarhus Universitetshospital Sundhedsstyrelsen har sekretariatsbetjent arbejdsgruppen: Specialkonsulent Sundhedsstyrelsen Marie Maul

26 Pakkeforløb for lungekræft Side 26/27 Fuldmægtig Sundhedsstyrelsen Nanna Kure-Biegel Fuldmægtig Sundhedsstyrelsen Hjalte Borum Assisterende læge Nanna Cassandra Læssøe Sekretær Sundhedsstyrelsen Sundhedsstyrelsen Tina Birch

27 Pakkeforløb for lungekræft Side 27/27 Sundhedsstyrelsen Islands Brygge København S

Kræftpakkerne & de kliniske retningslinjer. Astrid Nørgaard, Overlæge, PhD Sektionsleder Enhed for Planlægning Sundhedsstyrelsen

Kræftpakkerne & de kliniske retningslinjer. Astrid Nørgaard, Overlæge, PhD Sektionsleder Enhed for Planlægning Sundhedsstyrelsen Kræftpakkerne & de kliniske retningslinjer Astrid Nørgaard, Overlæge, PhD Sektionsleder Enhed for Planlægning Sundhedsstyrelsen Formål med kræftpakker i KPII Ventetid - ingen unødig Vished - for patienten

Læs mere

Lungekræftpatienten - det kliniske forløb. 1. reservelæge, ph.d. stud. Malene Støchkel Frank Onkologisk afdeling, SUH

Lungekræftpatienten - det kliniske forløb. 1. reservelæge, ph.d. stud. Malene Støchkel Frank Onkologisk afdeling, SUH Lungekræftpatienten - det kliniske forløb 1. reservelæge, ph.d. stud. Malene Støchkel Frank Onkologisk afdeling, SUH Lungekræft i tal Stadieinddeling Program SCLC 15% Behandlingsalgoritme 3 kliniske forløb:

Læs mere

Undersøgelser og behandling ved begrundet mistanke om modermærkekræft

Undersøgelser og behandling ved begrundet mistanke om modermærkekræft Undersøgelser og behandling ved begrundet mistanke om modermærkekræft PAKKEFORLØB Denne pjece indeholder en generel og kortfattet beskrivelse af, hvad et pakkeforløb for kræft er. Det er den sygehusafdeling,

Læs mere

Undersøgelser og behandling ved begrundet mistanke om kræft i æggestokkene

Undersøgelser og behandling ved begrundet mistanke om kræft i æggestokkene Undersøgelser og behandling ved begrundet mistanke om kræft i æggestokkene PAKKEFORLØB Denne pjece indeholder en generel og kortfattet beskrivelse af, hvad et pakkeforløb for kræft er. Det er den sygehusafdeling,

Læs mere

UDREDNING AF LUNGECANCER Pia Holland Gjørup Afdelingslæge. Den 2. og 3. juni 2014

UDREDNING AF LUNGECANCER Pia Holland Gjørup Afdelingslæge. Den 2. og 3. juni 2014 UDREDNING AF LUNGECANCER Pia Holland Gjørup Afdelingslæge Den 2. og 3. juni 2014 Lungekræft > 80% skyldes rygning Rammer typisk i mellem 50 og 70 års-alderen 3900 ny tilfælde årligt 1800 kvinder 2100 mænd

Læs mere

De danske pakkeforløb for kræft set fra nationalt niveau Lund 19.03.14

De danske pakkeforløb for kræft set fra nationalt niveau Lund 19.03.14 De danske pakkeforløb for kræft set fra nationalt niveau Lund 19.03.14 Ole Andersen, overlæge Disposition Baggrund og tanker for indførsel af pakkeforløb i 2007 Organisering af arbejdet med at udvikle

Læs mere

Undersøgelser og behandling ved begrundet mistanke om kræft i hjernen

Undersøgelser og behandling ved begrundet mistanke om kræft i hjernen Undersøgelser og behandling ved begrundet mistanke om kræft i hjernen PAKKEFORLØB Denne pjece indeholder en generel og kortfattet beskrivelse af, hvad et pakkeforløb for kræft er. Det er den sygehusafdeling,

Læs mere

Anbefalinger for tværsektorielle forløb for mennesker med hjertesygdom

Anbefalinger for tværsektorielle forløb for mennesker med hjertesygdom Anbefalinger for tværsektorielle forløb for mennesker med hjertesygdom ISKÆMISK HJERTESYGDOM HJERTERYTMEFORSTYRRELSE HJERTEKLAPSYGDOM HJERTESVIGT RESUMÉ 2018 Resumé I dag lever ca. en halv million voksne

Læs mere

Undersøgelser og behandling ved begrundet mistanke om brystkræft

Undersøgelser og behandling ved begrundet mistanke om brystkræft Undersøgelser og behandling ved begrundet mistanke om brystkræft PAKKEFORLØB Denne pjece indeholder en generel og kortfattet beskrivelse af, hvad et pakkeforløb for kræft er. Det er den sygehusafdeling,

Læs mere

Odense Universitetshospitals vinkel på opfølgningsplaner Professor, overlæge, dr.med., ph.d. Michael Bau Mortensen, OUH

Odense Universitetshospitals vinkel på opfølgningsplaner Professor, overlæge, dr.med., ph.d. Michael Bau Mortensen, OUH -forum for patienter med kræft i bugspytkirtlen, tolvfingertarm eller galdeveje www.pancreaspatient.dk pancreaspatient@gmail.com Odense Universitetshospitals vinkel på opfølgningsplaner Professor, overlæge,

Læs mere

Undersøgelser og behandling ved begrundet mistanke om kræft i bugspytkirtlen

Undersøgelser og behandling ved begrundet mistanke om kræft i bugspytkirtlen Undersøgelser og behandling ved begrundet mistanke om kræft i bugspytkirtlen PAKKEFORLØB Denne pjece indeholder en generel og kortfattet beskrivelse af, hvad et pakkeforløb for kræft er. Det er den sygehusafdeling,

Læs mere

Undersøgelser og behandling ved begrundet mistanke om tarmkræftmetastaser i leveren

Undersøgelser og behandling ved begrundet mistanke om tarmkræftmetastaser i leveren Undersøgelser og behandling ved begrundet mistanke om tarmkræftmetastaser i leveren PAKKEFORLØB Denne pjece indeholder en generel og kortfattet beskrivelse af, hvad et pakkeforløb for kræft er. Det er

Læs mere

Pakkeforløb for på hjertesygdomme. hjerteområdet. Undersøgelser og behandling ved begrundet mistanke om. hjerteklapsygdom

Pakkeforløb for på hjertesygdomme. hjerteområdet. Undersøgelser og behandling ved begrundet mistanke om. hjerteklapsygdom Pakkeforløb for på hjertesygdomme hjerteområdet Undersøgelser og behandling ved begrundet mistanke om hjerteklapsygdom Pakkeforløb - I denne pjece findes en generel og kort beskrivelse af, hvad et pakkeforløb

Læs mere

Fokus på faglig kvalitet og udvikling af evidens

Fokus på faglig kvalitet og udvikling af evidens Fokus på faglig kvalitet og udvikling af evidens Lene H. Iversen Professor, overlæge, dr.med., PhD Aarhus Universitetshospital Formand for Danish Colorectal Cancer Group (DCCG) 9. marts 2016 DMCG.dk Kræftens

Læs mere

Undersøgelser og behandling ved begrundet mistanke om kræft i spiserøret, mavemunden og mavesækken

Undersøgelser og behandling ved begrundet mistanke om kræft i spiserøret, mavemunden og mavesækken Undersøgelser og behandling ved begrundet mistanke om kræft i spiserøret, mavemunden og mavesækken PAKKEFORLØB Denne pjece indeholder en generel og kortfattet beskrivelse af, hvad et pakkeforløb for kræft

Læs mere

Vejledning om maksimale ventetider ved behandling af kræft og visse tilstande ved iskæmiske hjertesygdomme

Vejledning om maksimale ventetider ved behandling af kræft og visse tilstande ved iskæmiske hjertesygdomme VEJ nr 9259 af 28/04/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 23. februar 2017 Ministerium: Sundheds- og Ældreministeriet Journalnummer: Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, j.nr. 1702164 Senere ændringer til

Læs mere

Oversigt over tilrettelæggelsen af pakkeforløb for. Hoved-halskræft

Oversigt over tilrettelæggelsen af pakkeforløb for. Hoved-halskræft Oversigt over tilrettelæggelsen af pakkeforløb for Hoved-halskræft Indhold: 1. Flowchart over pakkeforløb for hoved-halskræft Flowchartet er en forenklet gengivelse af patientforløbet beskrevet i de sundhedsfaglige

Læs mere

Rådgivning om eksperimentel behandling - for mennesker med livstruende sygdom

Rådgivning om eksperimentel behandling - for mennesker med livstruende sygdom 2019 Rådgivning om eksperimentel behandling - for mennesker med livstruende sygdom ÅRSRAPPORT 2018 Rådgivning om eksperimentel behandling - for mennesker med livstruende sygdom Side 2/14 Rådgivning om

Læs mere

Undersøgelser og behandling ved begrundet mistanke om kræft i blære og nyre

Undersøgelser og behandling ved begrundet mistanke om kræft i blære og nyre Undersøgelser og behandling ved begrundet mistanke om kræft i blære og nyre PAKKEFORLØB Denne pjece indeholder en generel og kortfattet beskrivelse af, hvad et pakkeforløb for kræft er. Det er den sygehusafdeling,

Læs mere

Registreringsvejledning Pakkeforløb for kræftområdet

Registreringsvejledning Pakkeforløb for kræftområdet Registreringsvejledning Pakkeforløb for kræftområdet Organspecifik kræfttype Denne vejledning indeholder, efter en indledning med blandt andet beskrivelse af baggrunden for etableringen af registrerings-

Læs mere

REGISTRERINGSVEJLEDNING

REGISTRERINGSVEJLEDNING Afdelingen for Sundhedsanalyser Sagsnr. 14/15287 26. november 2015 REGISTRERINGSVEJLEDNING Pakkeforløb for kræftområdet Organspecifik kræfttype Denne vejledning indeholder en indledning med blandt andet

Læs mere

ustabile hjertekramper og/eller

ustabile hjertekramper og/eller Pakkeforløb for hjertesygdomme Undersøgelser og behandling ved begrundet mistanke om ustabile hjertekramper og/eller blodprop i hjertet Pakkeforløb ustabile hjertekramper og blodprop i hjertet I denne

Læs mere

Planer og tiltag for palliativ indsats i Danmark

Planer og tiltag for palliativ indsats i Danmark Planer og tiltag for palliativ indsats i Danmark Palliation i Danmark - status og visioner National konference, Christiansborg, 3. februar 2010 Lone de Neergaard, Sundhedsstyrelsen Palliativ indsats, WHO

Læs mere

Sundhedsstyrelsens oplæg til en styrket indsats på det palliative område

Sundhedsstyrelsens oplæg til en styrket indsats på det palliative område Sundhedsstyrelsens oplæg til en styrket indsats på det palliative område Kommunal palliativ indsats status og perspektiver Nyborg Strand 28. september 2010 Ole Andersen, Sundhedsstyrelsen Palliativ indsats

Læs mere

Betydning af Kræftplan III for Region Syddanmark kommende regionale opgaver.

Betydning af Kræftplan III for Region Syddanmark kommende regionale opgaver. Område: Sundhedsområdet Afdeling: Planlægning og Udvikling Journal nr.: 07/783 Dato: 4. januar 2011 Udarbejdet af: Sanne Jeppesen E mail: Sanne.Jeppesen@regionsyddanmark.dk Telefon: 76631252 Notat Betydning

Læs mere

Kræftplan III indeholder en række emner og deraf afsatte midler. I bilag ses fordelte midler.

Kræftplan III indeholder en række emner og deraf afsatte midler. I bilag ses fordelte midler. Fakta om Kræftplan III Kræftplan III indeholder en række emner og deraf afsatte midler. I bilag ses fordelte midler. Diagnostisk pakke: Der skal udarbejdes en samlet diagnostisk pakke for patienter med

Læs mere

1 Arbejdsgruppens sammensætning

1 Arbejdsgruppens sammensætning Pakkeforløb for kræft i øjne og orbita. 1 Arbejdsgruppens sammensætning 1.1 Arbejdsgruppens sammensætning Beskrivelse af arbejdsgruppen med navn, arbejdssted, speciale og angivelse af hvem personen repræsenterer.

Læs mere

VISIONER FOR DANSKE LUNGEKRÆFTPATIENTER

VISIONER FOR DANSKE LUNGEKRÆFTPATIENTER VISIONER FOR DANSKE LUNGEKRÆFTPATIENTER Lungecancer vs andre kræftformer Hver 4. kræftdødsfald er pga Lungekræft! MORTALITET Lungecancer Lungecancer KILDE: NORDCAN Vi er allerede nået langt!! - om end

Læs mere

Undersøgelser og behandling ved begrundet mistanke om livmoderhalskræft

Undersøgelser og behandling ved begrundet mistanke om livmoderhalskræft Undersøgelser og behandling ved begrundet mistanke om livmoderhalskræft PAKKEFORLØB Denne pjece indeholder en generel og kortfattet beskrivelse af, hvad et pakkeforløb for kræft er. Det er den sygehusafdeling,

Læs mere

Årsrapport 2012: second opinion ordningen og eksperimentel kræftbehandling

Årsrapport 2012: second opinion ordningen og eksperimentel kræftbehandling Årsrapport 2012: second opinion ordningen og eksperimentel kræftbehandling 2013 Årsrapport 2012: Second Opinion ordningen og eksperimentel kræftbehandling Sundhedsstyrelsen Axel Heides Gade 1 2300 København

Læs mere

Registreringsvejledning

Registreringsvejledning 14. december 2018 Sundhedsanalyser og Lægemiddelstatistik Registreringsvejledning Pakkeforløb for metastaser uden organspecifik kræfttype 1 / 14 Denne vejledning indeholder en indledning med blandt andet

Læs mere

Resume af forløbsprogram for depression

Resume af forløbsprogram for depression Resume af forløbsprogram for depression Forløbsprogram for depression indeholder en række anbefalinger. I det følgende beskrives centrale anbefalinger. Derefter opsummeres kommunernes ansvar- og opgaver.

Læs mere

Fremtidsvisioner for danske lungekræftpatienter

Fremtidsvisioner for danske lungekræftpatienter Fremtidsvisioner for danske lungekræftpatienter Vi er allerede nået langt!! Andel (%) 30 35 40 45 50 1-års overlevelsen 1-års overlevelse Indikator Ia 46% Næsten 50% forbedring!! 33% 2003 2005 2007 2009

Læs mere

Få mere livskvalitet med palliation

Få mere livskvalitet med palliation PATIENTVEJLEDNING Få mere livskvalitet med palliation Ti dig, der vil leve dit liv med lungekræft med mindst mulig lidelse og mest mulig livskvalitet. Indhold Palliation er lindring... 4 For dig med livstruende

Læs mere

Patientansvarlig læge

Patientansvarlig læge Patientansvarlig læge Amager og Hvidovre Hospital Else Smith 21. September 2017 Patientansvarlig læge nationalt og regionalt Den 6. april 2017 offentliggjorde Danske Regioner Hvidbog for den patientansvarlige

Læs mere

Indberetningsskema Region Nordjylland, december 2008

Indberetningsskema Region Nordjylland, december 2008 Indberetningsskema Region Nordjylland, december 2008 Tabel 1: Forløbstider (anvend kategorierne:, opfylder (med overskridelse) og opfylder ikke ) Forløbstider ifølge pakkebeskrivelse 1 Henvisningsperiode

Læs mere

Undersøgelser og behandling ved begrundet mistanke om kræft i prostata, penis og testikel

Undersøgelser og behandling ved begrundet mistanke om kræft i prostata, penis og testikel Undersøgelser og behandling ved begrundet mistanke om kræft i prostata, penis og testikel PAKKEFORLØB Denne pjece indeholder en generel og kortfattet beskrivelse af, hvad et pakkeforløb for kræft er. Det

Læs mere

Der udarbejdes for hvert pakkeforløb detaljerede forløbstider. Dette notat oplister standardforløbstider for de enkelte elementer.

Der udarbejdes for hvert pakkeforløb detaljerede forløbstider. Dette notat oplister standardforløbstider for de enkelte elementer. NOTAT Forløbstid i pakkeforløb Baggrund I oktober 2007 indgik Danske Regioner og Regeringen en aftale om udarbejdelse af pakkeforløb for alle kræftformer. I aftalen står blandt andet, at: Forløbene skal

Læs mere

Ikke-kirurgisk behandling af nylig opstået lumbal nerverodspåvirkning (Lumbal Radikulopati)

Ikke-kirurgisk behandling af nylig opstået lumbal nerverodspåvirkning (Lumbal Radikulopati) Ikke-kirurgisk behandling af nylig opstået lumbal nerverodspåvirkning (Lumbal Radikulopati) Enhed for kvalitet Har som formål at understøtte og koordinere kvalitetsudvikling i den fysioterapeutiske praksissektor.

Læs mere

REGISTRERINGSVEJLEDNING

REGISTRERINGSVEJLEDNING Afdelingen for Sundhedsanalyser Sagsnr. 14/15300 30. november 2015 REGISTRERINGSVEJLEDNING Pakkeforløb for hjerteklapsygdom og hjertesvigt Denne vejledning indeholder, efter en indledning med blandt andet

Læs mere

Udredning og behandling af bipolar lidelse hos voksne FAGLIG VISITATIONSRETNINGSLINJE

Udredning og behandling af bipolar lidelse hos voksne FAGLIG VISITATIONSRETNINGSLINJE Udredning og behandling af bipolar lidelse hos voksne FAGLIG VISITATIONSRETNINGSLINJE 2016 Udredning og behandling af bipolar lidelse hos voksne faglig visitationsretningslinje Sundhedsstyrelsen, 2016.

Læs mere

RÅDGIVNING VEDRØRENDE EKSPERIMENTEL BEHANDLING FOR MENNESKER MED LIVSTRUENDE SYGDOMME

RÅDGIVNING VEDRØRENDE EKSPERIMENTEL BEHANDLING FOR MENNESKER MED LIVSTRUENDE SYGDOMME FEBRUAR 2015 RÅDGIVNING VEDRØRENDE EKSPERIMENTEL BEHANDLING FOR MENNESKER MED LIVSTRUENDE SYGDOMME Årsrapport 2014 RÅDGIVNING VEDRØRENDE EKSPERIMENTEL BEHAND- LING FOR MENNESKER MED LIVSTRUENDE SYGDOMME

Læs mere

ØNH Symposium Sygeplejerske Tina Anette Tejlmand. Udviklingssygeplejerske Ida Zerlang. Onkologisk afdeling, Hospitalsenheden Vest

ØNH Symposium Sygeplejerske Tina Anette Tejlmand. Udviklingssygeplejerske Ida Zerlang. Onkologisk afdeling, Hospitalsenheden Vest ØNH Symposium 2017 Sygeplejerske Tina Anette Tejlmand Udviklingssygeplejerske Ida Zerlang Onkologisk afdeling, Hospitalsenheden Vest Hvad er PRO(M)? PRO (Patient Reported Outcome (measures) er oplysninger

Læs mere

REGISTRERINGSVEJLEDNING

REGISTRERINGSVEJLEDNING Afdelingen for Sundhedsanalyser Sagsnr. 14/15287 26. november 2015 REGISTRERINGSVEJLEDNING Diagnostisk pakkeforløb for alvorlig sygdom Denne vejledning indeholder en indledning med blandt andet beskrivelse

Læs mere

Opfølgning efter kræftbehandling -nye pakker og perspektiver

Opfølgning efter kræftbehandling -nye pakker og perspektiver Opfølgning efter kræftbehandling -nye pakker og perspektiver - Baggrund og perspektiver Dansk Radiologisk Selskabs 11. årsmøde Dansk Selskab for Klinisk Fysiologi og Nuklearmedicin og Dansk Ultralyddiagnostisk

Læs mere

Baggrund, implementering og evaluering af opfølgningsforløb

Baggrund, implementering og evaluering af opfølgningsforløb Baggrund, implementering og evaluering af opfølgningsforløb Kristian Antonsen DMCG (FU f/danske Regioner) Vicedirektør Bispebjerg/Frederiksberg Hospital; Region Hovedstaden Definitioner Opfølgning defineres

Læs mere

Pakkeforløb for kræft i de ydre kvindelige kønsorganer. For fagfolk

Pakkeforløb for kræft i de ydre kvindelige kønsorganer. For fagfolk 2019 Pakkeforløb for kræft i de ydre kvindelige kønsorganer For fagfolk Pakkeforløb for kræft i de ydre kvindelige kønsorganer Side 2/26 Indholdsfortegnelse 1. Oversigt over pakkeforløb for kræft i de

Læs mere

Rådgivning om eksperimentel behandling for mennesker med livstruende sygdom

Rådgivning om eksperimentel behandling for mennesker med livstruende sygdom Rådgivning om eksperimentel behandling for mennesker med livstruende sygdom ÅRSRAPPORT 2016 2017 Rådgivning om eksperimentel behandling for mennesker med livstruende sygdom Årsrapport 2016 Sundhedsstyrelsen,

Læs mere

Beslutningsreferat af 6. møde i Task Force for. Kræftområdet. 29. maj 2008 kl i Regionernes Hus. 1. Meddelelser og orientering

Beslutningsreferat af 6. møde i Task Force for. Kræftområdet. 29. maj 2008 kl i Regionernes Hus. 1. Meddelelser og orientering TASK FORCE FOR KRÆFTOMRÅDET Beslutningsreferat af 6. møde i Task Force for Kræftområdet 29. maj 2008 kl. 17.30 20.00 i Regionernes Hus 1. Meddelelser og orientering 1) Sundhedsstyrelsens initiativer vedr.:

Læs mere

Undersøgelser og behandling ved begrundet mistanke om. stabile hjertekramper. Pakkeforløb for hjertesygdomme

Undersøgelser og behandling ved begrundet mistanke om. stabile hjertekramper. Pakkeforløb for hjertesygdomme Undersøgelser og behandling ved begrundet mistanke om stabile hjertekramper Pakkeforløb for hjertesygdomme PakkeForløb- stabile hjertekramper I denne pjece findes en generel og kort beskrivelse af, hvad

Læs mere

Revideret specialevejledning for intern medicin: geriatri (version til ansøgning)

Revideret specialevejledning for intern medicin: geriatri (version til ansøgning) Revideret specialevejledning for intern medicin: geriatri (version til ansøgning) Specialevejledningen er udarbejdet som led i Sundhedsstyrelsens specialeplanlægning, jf. sundhedslovens 208, som omhandler

Læs mere

Registreringsvejledning Pakkeforløb for metastaser uden organspecifik kræfttype

Registreringsvejledning Pakkeforløb for metastaser uden organspecifik kræfttype Sektor for National Sundhedsdokumentation og Forskning Sundhedsanalyser Sagsnr: 1211027 26. september 2012 Registreringsvejledning Pakkeforløb for metastaser uden organspecifik kræfttype 1. Indledning

Læs mere

Kræftdiagnostik i almen praksis også din indsats er vigtig! Rikke Pilegaard Hansen, Praktiserende læge, ph.d.

Kræftdiagnostik i almen praksis også din indsats er vigtig! Rikke Pilegaard Hansen, Praktiserende læge, ph.d. Kræftdiagnostik i almen praksis også din indsats er vigtig! Rikke Pilegaard Hansen, Praktiserende læge, ph.d. Denne seance Hvem? Hvad? Hvorfor? Hvem? Hvad skal vi nå? Fakta om kræft Ventetider Symptomer

Læs mere

Undersøgelser og behandling ved begrundet mistanke om kræft hos børn

Undersøgelser og behandling ved begrundet mistanke om kræft hos børn Undersøgelser og behandling ved begrundet mistanke om kræft hos børn PAKKEFORLØB Denne pjece indeholder en generel og kortfattet beskrivelse af, hvad et pakkeforløb for kræft er. Det er den sygehusafdeling,

Læs mere

Øvre gastrointestinal cancer Team B. Mave- og Tarmkirurgisk Speciale Aalborg Universitetshospital

Øvre gastrointestinal cancer Team B. Mave- og Tarmkirurgisk Speciale Aalborg Universitetshospital Øvre gastrointestinal cancer Team B Mave- og Tarmkirurgisk Speciale Aalborg Universitetshospital 1 1. Henvisning Henvisningen bør ske elektronisk (edifact) eller pr fax til 99322540, i sidstnævnte tilfælde

Læs mere

Undersøgelser og behandling ved begrundet mistanke om hoved-halskræft

Undersøgelser og behandling ved begrundet mistanke om hoved-halskræft Undersøgelser og behandling ved begrundet mistanke om hoved-halskræft PAKKEFORLØB Denne pjece indeholder en generel og kortfattet beskrivelse af, hvad et pakkeforløb for kræft er. Det er den sygehusafdeling,

Læs mere

Nationale visitationskriterier til specialiserede palliative enheder

Nationale visitationskriterier til specialiserede palliative enheder Dato 09-11-2017 Version 1. Godkendt 25.08.2017 Nationale visitationskriterier til specialiserede palliative enheder LÆRINGS- OG KVALITETSTEAMS SIDE 1 Indledning Som led i arbejdet i Lærings- og Kvalitetsteam

Læs mere

1.2 Udredning start 9 1.2.1 Patient ønsker udsættelse af tidspunkt for undersøgelse 9

1.2 Udredning start 9 1.2.1 Patient ønsker udsættelse af tidspunkt for undersøgelse 9 Sundhedsanalyser Sagsnr: 14/15288 30. november 2015 OFTE STILLEDE SPØRGSMÅL (FAQ) Pakkeforløb for kræftområdet (organspecifik kræfttype) Dokumentet indeholder svar på ofte stillede spørgsmål vedrørende

Læs mere

LINDRENDE TILBUD I HOLBÆK KOMMUNE

LINDRENDE TILBUD I HOLBÆK KOMMUNE LINDRENDE TILBUD I HOLBÆK KOMMUNE AKTIV HELE LIVET Palliativ indsats handler om lindring og livskvalitet. Hvis du har fået en sygdom, som måske ikke kan behandles eller helbredes, er der stadig mange muligheder

Læs mere

Pakkeforløb for lungehindekræft

Pakkeforløb for lungehindekræft Pakkeforløb for lungehindekræft 2016 Pakkeforløb for lungehindekræft Sundhedsstyrelsen, 2016. Publikationen kan frit refereres med tydelig kildeangivelse. Sundhedsstyrelsen Islands Brygge 67 2300 København

Læs mere

Informationer fra røntgenafdelingen mv.

Informationer fra røntgenafdelingen mv. Informationer fra røntgenafdelingen mv. Åbningstider Åben ambulatorium kl. 9-14. Max. 2 undersøgelser pr. patient. Patienter skal være selvhjulpne og ingen børn. (grænse 12 år) Akutte patienter alle matrikler.

Læs mere

Udvalget vedr. kvalitet, prioritering og sundhedsplan 28. maj 2013

Udvalget vedr. kvalitet, prioritering og sundhedsplan 28. maj 2013 28. maj 13 Kvalitetsmål 4b: Tildelt kontaktperson, Tærskelværdi 95% Patienter skal have tilbudt en kontaktperson, hvis behandlingsforløbet strækker sig over mere end to dage. Tildeling af kontaktperson

Læs mere

Kræftpakkeforløb. Kirurgisk afdeling Roskilde - Køge

Kræftpakkeforløb. Kirurgisk afdeling Roskilde - Køge Kræftpakkeforløb Kirurgisk afdeling Roskilde - Køge Kræftpakker Kirurgisk Afdeling Kræft i bugspytkirtlen Kræft i galdegang Kræft i spiserør,mavemund og mavesæk Primær leverkræft Kræft i tyk-og endetarm

Læs mere

Rådgivning om eksperimentel behandling for mennesker med livstruende sygdom

Rådgivning om eksperimentel behandling for mennesker med livstruende sygdom 2017 Rådgivning om eksperimentel behandling for mennesker med livstruende sygdom ÅRSRAPPORT 2017 Rådgivning om eksperimentel behandling for mennesker med livstruende sygdom Side 2/16 Rådgivning om eksperimentel

Læs mere

Status på forløbsprogrammer 2014

Status på forløbsprogrammer 2014 Dato 19-12-2014 Sagsnr. 4-1611-8/14 kiha fobs@sst.dk Status på forløbsprogrammer 2014 Introduktion I dette notat beskrives den aktuelle status på udarbejdelsen og implementeringen af forløbsprogrammer

Læs mere

DLCG/DLCR Årsmøde 2013

DLCG/DLCR Årsmøde 2013 DLCG/DLCR Årsmøde 2013 DLCG/DLCR Årsmøde 2013 Torben Riis Rasmussen Siden sidste Årsmøde DLCG s mangeårige formand, Torben Palshof, måtte fratræde af helbredsmæssige årsager. Siden sidste Årsmøde DLCG

Læs mere

Telemedicinsk understøttelse af behandlingstilbud til mennesker med KOL Anbefalinger for målgruppe, sundhedsfagligt indhold samt ansvar og samarbejde

Telemedicinsk understøttelse af behandlingstilbud til mennesker med KOL Anbefalinger for målgruppe, sundhedsfagligt indhold samt ansvar og samarbejde 1 Telemedicinsk understøttelse af behandlingstilbud til mennesker med KOL Anbefalinger for målgruppe, sundhedsfagligt indhold samt ansvar og samarbejde Fuldmægtig Mette Myrhøj Marts 2017 AGENDA Kort redegørelse

Læs mere

Sundhedsstyrelsens arbejde med kronisk sygdom

Sundhedsstyrelsens arbejde med kronisk sygdom Sundhedsstyrelsens arbejde med kronisk sygdom Danske Fysioterapeuter Fagfestival Region Syddanmark Tóra H. Dahl, ergoterapeut, MPH Sundhedsplanlægning september 2008 Hvad jeg vil sige noget om Om Sundhedsstyrelsens

Læs mere

Udredning og behandling af ADHD hos børn og unge FAGLIG VISITATIONSRETNINGSLINJE

Udredning og behandling af ADHD hos børn og unge FAGLIG VISITATIONSRETNINGSLINJE Udredning og behandling af ADHD hos børn og unge FAGLIG VISITATIONSRETNINGSLINJE 2016 Udredning og behandling af ADHD hos børn og unge faglig visitationsretningslinje Sundhedsstyrelsen, 2016. Publikationen

Læs mere

Registreringsvejledning Diagnostisk pakkeforløb

Registreringsvejledning Diagnostisk pakkeforløb Sektor for National Sundhedsdokumentation og Forskning Sundhedsanalyser Sagsnr: 1211027 26. september 2012 1 Indledning Registreringsvejledning Diagnostisk pakkeforløb for alvorlig sygdom Ministeriet for

Læs mere

MONITORERING AF PAKKEFORLØB FOR KRÆFT

MONITORERING AF PAKKEFORLØB FOR KRÆFT MONITORERING AF PAKKEFORLØB FOR KRÆFT 1. Baggrund Hvert kvartal offentliggør Statens Serum Institut forløbstider for alle pakkeforløb via esundhed.dk. Monitorering af pakkeforløb for kræft er indtil videre

Læs mere

Kræftrehabilitering. Samarbejdsaftale under Sundhedsaftalen. Region Midtjylland, de 19 midtjyske kommuner og PLO-Midtjylland

Kræftrehabilitering. Samarbejdsaftale under Sundhedsaftalen. Region Midtjylland, de 19 midtjyske kommuner og PLO-Midtjylland Kræftrehabilitering Samarbejdsaftale under Sundhedsaftalen Region Midtjylland, de 19 midtjyske kommuner og PLO-Midtjylland 9. september 2019 Indholdsfortegnelse 1. Formål med samarbejdsaftalen... 3 2.

Læs mere

Ved Forløbskoordinator Charlotte Ibsen Brystkirurgisk klinik, Rigshospitalet

Ved Forløbskoordinator Charlotte Ibsen Brystkirurgisk klinik, Rigshospitalet Ved Forløbskoordinator Charlotte Ibsen Brystkirurgisk klinik, Rigshospitalet Fra kliniske retningslinier til pakkeforløb Landsdækkende kliniske retningslinjer Indgang til pakkeforlø b Udredning Behandling

Læs mere

FORLØBSBESKRIVELSE FOR PATIENTER MED AKUT LUMBAL NERVERODSPÅVIRKNING (PROLAPSFORLØB)

FORLØBSBESKRIVELSE FOR PATIENTER MED AKUT LUMBAL NERVERODSPÅVIRKNING (PROLAPSFORLØB) FORLØBSBESKRIVELSE FOR PATIENTER MED AKUT LUMBAL NERVERODSPÅVIRKNING (PROLAPSFORLØB) Patienter med akutte nerverodssmerter hører til blandt de allermest forpinte patienter, som varetages i kiropraktorpraksis.

Læs mere

Kræftens Bekæmpelse, Dokumentation & Kvalitet 31. august 2017

Kræftens Bekæmpelse, Dokumentation & Kvalitet 31. august 2017 MONITORERING AF PAKKEFORLØB FOR KRÆFT 2. KVARTAL 2017 1. Baggrund Hvert kvartal offentliggør Sundhedsdatastyrelsen forløbstider for alle pakkeforløb via esundhed.dk. Monitorering af pakkeforløb for kræft

Læs mere

MONITORERING AF PAKKEFORLØB FOR KRÆFT 1. KVARTAL 2017

MONITORERING AF PAKKEFORLØB FOR KRÆFT 1. KVARTAL 2017 MONITORERING AF PAKKEFORLØB FOR KRÆFT 1. KVARTAL 2017 1. Baggrund Hvert kvar offentliggør Sundhedsdatastyrelsen forløbstider for alle pakkeforløb via esundhed.dk. Monitorering af pakkeforløb for kræft

Læs mere

Genoptræningsplaner til kræftpatienter

Genoptræningsplaner til kræftpatienter Område: Sundhedsområdet Afdeling: Planlægning og Udvikling Journal nr.: Dato: 7. april 2015 Udarbejdet af: Morten Jakobsen/Annette Lunde Stougaard E mail: Morten.Jakobsen@regionsyddanmark.dk Telefon: 76631365

Læs mere

Monitorering af pakkeforløb for kræft Årsrapport 2017

Monitorering af pakkeforløb for kræft Årsrapport 2017 Monitorering af pakkeforløb for kræft Årsrapport 2017 Udvalgte resultater og opgørelser fra Sundhedsdatastyrelsens årsopgørelse for monitorering på kræftområdet Kræftens Bekæmpelse, Dokumentation & Kvalitet,

Læs mere

Implementeringsplan for Kræftrehabilitering og palliation i Region Sjælland

Implementeringsplan for Kræftrehabilitering og palliation i Region Sjælland Implementeringsplan for Kræftrehabilitering og palliation i Region Sjælland 1. Indledning Cirka 50 procent af de borgere, som rammes af kræft (herefter kræftpatienter eller patienter), bliver i dag helbredt

Læs mere

Vejledning til brug af indkaldelsesbreve til patienter i Region Syddanmark

Vejledning til brug af indkaldelsesbreve til patienter i Region Syddanmark Udarbejdet af: Den Regionale Visitation, Sundhedsområdet Vejledning til brug af indkaldelsesbreve til patienter i Region Syddanmark regionsyddanmark.dk Januar 2015 Region Syddanmarks brevskabeloner Brevskabelonerne

Læs mere

Strategi på lungeområdet i Ringkøbing-Skjern Kommune

Strategi på lungeområdet i Ringkøbing-Skjern Kommune Strategi på lungeområdet i Ringkøbing-Skjern Kommune Sundhed og Omsorg Faglig Drift og Udvikling 2018 1 Indhold Indledning... 3 Definition og forekomst af kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL)... 3 Indlæggelser

Læs mere

Generel forløbsbeskrivelse

Generel forløbsbeskrivelse Generel forløbsbeskrivelse Udarbejdet af Godkendt af/dato Arbejdsgruppen for det tværsektorielle samarbejde om rehabilitering og palliation i forbindelse med kræft Styregruppe/15.03.2015 Revisionsdato

Læs mere

Generel forløbsbeskrivelse

Generel forløbsbeskrivelse Generel forløbsbeskrivelse Udarbejdet af Godkendt af/dato Arbejdsgruppen for det tværsektorielle samarbejde om rehabilitering og palliation i forbindelse med kræft Styregruppe/15.03.2015 Revisionsdato

Læs mere

Monitorering af pakkeforløb for kræft 1. kvartal 2018

Monitorering af pakkeforløb for kræft 1. kvartal 2018 Monitorering af pakkeforløb for kræft 2018 Udvalgte resultater og opgørelser fra Sundhedsdatastyrelsens sopgørelse for monitorering på kræftområdet Kræftens Bekæmpelse, Dokumentation & Kvalitet, 3 maj

Læs mere

PAKKEFORLØB FOR LUNGEHINDEKRÆFT

PAKKEFORLØB FOR LUNGEHINDEKRÆFT 2015 PAKKEFORLØB FOR LUNGEHINDEKRÆFT Pakkeforløb for lungehindekræft Sundhedsstyrelsen, 2015. Publikationen kan frit refereres med tydelig kildeangivelse. Sundhedsstyrelsen Axel Heides Gade 1 2300 København

Læs mere

MONITORERING AF PAKKEFORLØB FOR KRÆFT 1. KVARTAL 2016

MONITORERING AF PAKKEFORLØB FOR KRÆFT 1. KVARTAL 2016 MONITORERING AF PAKKEFORLØB FOR KRÆFT 1. KVARTAL 2016 1. Baggrund Hvert kvartal offentliggør Statens Serum Institut forløbstider for alle pakkeforløb via esundhed.dk. Monitorering af pakkeforløb for kræft

Læs mere

Pakkeforløb for primær hjernekræft. For fagfolk

Pakkeforløb for primær hjernekræft. For fagfolk 2019 Pakkeforløb for primær hjernekræft For fagfolk Pakkeforløb for primær hjernekræft Side 2/25 Indholdsfortegnelse 1. Oversigt over pakkeforløb for kræft i hjernen.... 3 2. Forløbsbeskrivelse... 4 2.1.

Læs mere

Juni Rigsrevisionens notat om beretning om. rettidigheden i indsatsen over for kræftpatienter

Juni Rigsrevisionens notat om beretning om. rettidigheden i indsatsen over for kræftpatienter Juni 2019 Rigsrevisionens notat om beretning om rettidigheden i indsatsen over for kræftpatienter Notat til Statsrevisorerne, jf. rigsrevisorlovens 18, stk. 4 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr.

Læs mere

R A P P O R T. Strategi for den palliative indsats i Ringkøbing-Skjern kommune.

R A P P O R T. Strategi for den palliative indsats i Ringkøbing-Skjern kommune. R A P P O R T Strategi for den palliative indsats i Ringkøbing-Skjern kommune. Sundhed og Omsorg Faglig drift og udvikling 2017 S i d e 2 INDHOLDSFORTEGNELSE: 1. Indledning side 3 2. Definition af den

Læs mere

Den palliative KOL-patients behov

Den palliative KOL-patients behov Den palliative KOL-patients behov Anne Rasmussen September 2013 Udvikling af den basale palliative indsats på danske hospitaler Projektets forløb Planlagt til at foregå på de lungemedicinske sengeafsnit

Læs mere

Vil du vide mere? Vejledning af patienter med kræft for personale tilknyttet sygehus, almen praksis og kommuner

Vil du vide mere? Vejledning af patienter med kræft for personale tilknyttet sygehus, almen praksis og kommuner Vil du vide mere? Du kan se Kræftens Bekæmpelses tilbud på www.cancer.dk. På www.sundhed.dk kan du læse om tilbud i din kommune og på sygehusene. På www.regionsyddanmark.dk/patientvejledning kan du læse

Læs mere

Monitorering af pakkeforløb for kræft 4. kvartal 2017

Monitorering af pakkeforløb for kræft 4. kvartal 2017 Monitorering af pakkeforløb for kræft 4. Udvalgte resultater og opgørelser fra Sundhedsdatastyrelsens sopgørelse for monitorering på kræftområdet Kræftens Bekæmpelse, Dokumentation & Kvalitet, 28. februar

Læs mere

Kommissorium for Arbejdsgruppe vedr. styrket indsats for mennesker med lungesygdom

Kommissorium for Arbejdsgruppe vedr. styrket indsats for mennesker med lungesygdom Kommissorium for Arbejdsgruppe vedr. styrket indsats for mennesker med lungesygdom Baggrund Med finansloven for 2015 tilføres sundhedsområdet i alt ca. 6,5 mia. kr. over de næste fire år til en styrket

Læs mere

Vejledning til brug af indkaldelsesbreve til patienter i Region Syddanmark

Vejledning til brug af indkaldelsesbreve til patienter i Region Syddanmark Udarbejdet af: Den Regionale Visitation, Sundhedsområdet Vejledning til brug af indkaldelsesbreve til patienter i Region Syddanmark regionsyddanmark.dk Region Syddanmarks brevskabeloner Brevskabelonerne

Læs mere

Forløbsprogram for kræftpatienters rehabilitering og pakkeforløb. Konference om Kræftrehabilitering 8. marts 2011 Adm. direktør Else Smith

Forløbsprogram for kræftpatienters rehabilitering og pakkeforløb. Konference om Kræftrehabilitering 8. marts 2011 Adm. direktør Else Smith Forløbsprogram for kræftpatienters rehabilitering og pakkeforløb Konference om Kræftrehabilitering 8. marts 2011 Adm. direktør Else Smith Rehabilitering, nationale initiativer Indsatsen vedrørende rehabilitering

Læs mere

Pakkeforløb for lungekræft

Pakkeforløb for lungekræft Pakkeforløb for lungekræft 2016 Pakkeforløb for lungekræft Sundhedsstyrelsen, 2016. Publikationen kan frit refereres med tydelig kildeangivelse. Sundhedsstyrelsen Islands Brygge 67 2300 København S URL:

Læs mere

Specialevejledning for intern medicin: geriatri

Specialevejledning for intern medicin: geriatri j.nr. 7-203-01-90/21 Specialevejledning for intern medicin: geriatri Sundhedsplanlægning Islands Brygge 67 2300 København S Tlf. 72 22 74 00 Fax 72 22 74 19 E-post info@sst.dk Specialebeskrivelse Intern

Læs mere

Kræftens Bekæmpelse, Dokumentation & Kvalitet 30. november 2017

Kræftens Bekæmpelse, Dokumentation & Kvalitet 30. november 2017 MONITORERING AF PAKKEFORLØB FOR KRÆFT 3. KVARTAL 1. Baggrund Hvert kvartal offentliggør Sundhedsdatastyrelsen forløbstider for alle pakkeforløb via esundhed.dk. Monitorering af pakkeforløb for kræft er

Læs mere

Lungecancer Diagnostik og Pakkeforløb

Lungecancer Diagnostik og Pakkeforløb Lungecancer Diagnostik og Pakkeforløb Torben Riis Rasmussen overlæge, klinisk lektor, ph.d. Lungemedicinsk afd., Aarhus Universitetshospital 1 Eks. på Gammeldags Diagnostisk Pakke LEUKÆMI, DIAGNOSE Bestil:

Læs mere