På vejen for at finde styrken i sig selv

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "På vejen for at finde styrken i sig selv"

Transkript

1 På vejen for at finde styrken i sig selv Stadigt flere danskere sætter sig for at gå den spanske pilgrimsrute, Caminoen. Selvom det egentlig er en kristen tradition, er de danske pilgrimmes motivation for at vandre snarere at realisere sig selv og finde tid til refleksion i en stresset hverdag. Af Frida Bjørn Fisker Billede 1. Anni og søsteren er faste rejsemakkere på Caminoen, men de går hver for sig i deres eget tempo og snakker kun sammen, når de holder pause. Privatfoto. På ryggen bærer hun på 10 kg. Det er egentlig for meget til hendes spinkle krop, men hun kan ikke skære det mere ned. 3 par trusser, 2 bh er, en letvægts sovepose, regntøj og ét sæt skiftetøj. Kun det allermest nødvendige har fået lov til at komme med på de flere hundrede kilometer, der venter forude på Caminoen. De næste 10 km går det opad, og kun opad. Hun må klatre sig vej op ad stigningen, et udmattet skridt ad gangen. Hvorfor er det lige, at jeg gør det her? spørger den 67 årige herningenser, Anni Haarestrup, endnu engang sig selv. Vandringen kulminerer, når hun går ind i Santiago de Compostela. Ved målstregen mærker hun et lykkesus, som at være høj på speed selvom hun godt nok aldrig har prøvet det. Netop dér synes det klokkeklart, hvorfor vandringen var al udmattelsen værd; det gør hende glad at udfordre sig

2 selv fysisk. At være i naturen og i stilheden, hvor det eneste, hun skal forholde sig til, er det næste skridt. Mere trængsel på ruten Men Anni er ikke alene på vejen. Hvert år kommer der flere danskere til Spanien for at vandre til Santiago. Ligesom de kristne pilgrimme fra hele verden, der siden middelalderen har skrevet sig ind i den katolske tradition med at vandre til byens hellige katedral, hvor disciplen Jakobs jordiske rester siges at være begravet. I dag har størstedelen af de danske pilgrimme dog sekulære begrundelser for vandringen snarere end troen på en Gud. Billede 2. Der har ikke siden middelalderen været så mange pilgrimme, der kom i mål i Santiago, som der er nu. Antal pilgrimme fordoblet på 10 år Caminoen, som på dansk kaldes Jakobsvejen, er fællesbetegnelsen for en række ruter, der skærer sig vej gennem det franske, portugisiske og spanske landskab, men som stort set alle ender i Santiago de Compostela i Nordspanien. Fra 2007 til 2017 er det samlede antal pilgrimme blevet mere end fordoblet. I 2017 var der således mere end mennesker, der fik sat det sidste stempel i deres pilgrimspas på

3 Pilgrimskontoret i Santiago og dermed kunne vende hjem med et bevis på gennemførslen af den lange vandring. Foreningen af Danske Santiagopilgrimme har også oplevet en markant stigning i antal solgte pilgrimspas de seneste år. I 2016 nåede man det hidtil højeste antal danske udstedte pilgrimspas. Hele 2814 danskere købte gennem foreningen deres Camino pas, som giver dem adgang til at overnatte på herbergerne og spise den billige Camino menu på de små spisesteder langs med ruten. Billede 3. Som pilgrim får man et stempel i sit pilgrimspas, når man ankommer til et herberg. På den måde kan Pilgrimskontoret i Santiago sikre sig, at man rent faktisk har vandret det antal kilometer, man skal, for at få sit Compostela; beviset på sin vandring. (Foto: Frida Bjørn Fisker) Med Gud i rygsækken? Lektor i religionssociologi på Aarhus Universitet, Lars Ahlin, peger på, at stigningen i antallet af danske pilgrimme ikke skyldes, at danskerne er blevet mere religiøse. Måske endda tværtimod. Det handler snarere om selvrealisering, når flere danskere i dag sætter sig for at gå Caminoen. En undersøgelse af danske pilgrimmes motivation tegner et billede af, at der er noget om snakken; det er kun ca. 4 % af de adspurgte, som i en eller anden grad har Gud med i rygsækken. Til sammenligning er hele 43 % af det samlede antal pilgrimme fra hele verden religiøst motiverede. Det viser tal fra Pilgrimskontoret i Santiago.

4 Figur 1. Tid til refleksion og ønsket om at få et afbræk fra hverdagens stress og jag er topscorerne, når det kommer til danske pilgrimmes motivation for at vandre Caminoen. Undersøgelse foretaget af Frida Bjørn Fisker. Respondenterne er medlemmer af Facebook grupperne Camino for begyndere og Pilgrim netværk for danske, norske og svenske pilgrimme. Ønsket om at trække stikket I dag kan en pilgrimsvandring overordnet set tjene to formål for det moderne, sekulære menneske, mener Lars Ahlin, lektor i religionssociologi. Det ene formål med vandringen, som Ahlin fremhæver, er at få et afbræk fra hverdagens stress og jag. Vi lever i et hårdt konkurrencesamfund, hvor stress er blevet en slags folkesygdom, siger Lars Ahlin. Behovet for at trække stikket i en længere periode skyldes især et forandret arbejdsliv, hvor vi skal producere mere på mindre tid.

5 Her kan et afbræk fra hverdagen i form af det at vandre Caminoen give os ny styrke til at gøre vores arbejde bedre, når vi kommer hjem igen, siger Lars Ahlin. Han sammenligner pilgrimsvandringen med yoga, meditation og andre spirituelle metoder til at finde et rum til refleksion. Se mig! Jeg går Caminoen! Pilgrimsvandringens andet formål, som Ahlin nævner, indeholder et selviscenesættende aspekt. Caminoen giver muligheden for at vise, at man ikke er som alle de andre. Der er højere social status i at gå Caminoen end at tage på all inklusive charterferie til Kos i Grækenland. Det moderne menneske vil gerne skabe en fortælling om sig selv som en, der kan sige: Jeg har gået Caminoen. Dermed sender man et budskab til omverdenen om, at man har kampenergi og kan gennemføre noget fysisk hårdt, fortæller lektor i religionssociologi Lars Ahlin. Han påpeger dog, at det er ved at blive mere og mere mainstream at vandre på Caminoen, så om nogle år vil det ikke længere have samme sociale anerkendelsesværdi, som det har i dag. Er der WIFI på Caminoen? Formand for Foreningen af Danske Santiagopilgrimme, Vibeke Mørdrup, genkender især iblandt de yngre pilgrimme tendensen til, at det er vigtigt at gøre omverdenen opmærksom på, at man er sådan én, der går Caminoen. Blandt de unge og årige er der desværre mange, der går op i at komme på nettet undervejs. Man skal hele tiden vise til sine venner derhjemme, at man er på Caminoen, siger Vibeke Mørdrup. Hun synes, det er en skam, hvis man ikke er mentalt tilstede, imens man er på Caminoen. Det drejer sig ikke om at blive set af andre. For hende handler det om at give sig selv lov til at glemme de materielle ting og i stedet fokusere på at være i nuet: Nede på Caminoen tænker man meget over, hvor man står i livet, og hvad kan man gøre anderledes, når man kommer hjem. På den måde kan vandringen være med til at udvikle én som person, mener hun.

6 Billede 4. Anni Haarestrup har gået dele af Caminoen 6 gange. Målet er at nå at have 10 års jubilæum på Caminoen. Foto: Frida Bjørn Fisker. Tid til at pleje mig selv 67 årige Anni Haarestrup fra Herning tilhører den store gruppe af danske vandrere, der for kort tid siden har forladt arbejdsmarkedet for at gå på efterløn eller pension. Fælles for denne gruppe er, at de søger afklaring på, hvad den næste halvdel af deres liv skal gå med, når arbejdet ikke længere danner rammen for deres tilværelse. Anni stod i samme situation, da hun i september 2011 satte sig for at gå sin første strækning på Caminoen. Kort forinden var hun gået på efterløn efter et langt liv på arbejdsmarkedet og en lederstilling, som ikke efterlod meget tid for hende til at fokusere på sig selv. Men nu ville hun til at pleje sig selv og sin krop. Alene om tankerne Hun havde egentlig aldrig troet, at det at gå langt ville være noget for hende. Men hendes søster fik Anni lokket med til at støde til på de sidste 130 km af den mest berømte pilgrimsrute i Spanien, Camino Frances, som i alt er ca. 800 km lang og strækker sig fra Frankrigs sydvestlige grænse til Santiago. Siden da er turene kun blevet længere. I dag 7 år og 6 vandringer på Caminoen efter kan hun ikke undvære at gå. Det udgør hendes faste rytme i dagligdagen. Hun går ture på mellem km hver eneste dag, hele året rundt. Særligt de senere år, hvor hendes nu afdøde mand har været alvorligt syg, har gåturene været et slags helle fra den evige konfrontation med sygdom og smerter. På gåturene er hun alene og har ro til at tænke over, hvad der skal ske i fremtiden.

7 Når det har set sort ud, har hun kunnet trække på minderne om dage med væskende vabler, udmattelse og endeløs vandring på Caminoen. På Caminoen har jeg været derude, hvor jeg har grædt og ikke har troet, at jeg nåede i mål. Jeg har prøvet at være udenfor min comfortzone. Men så har jeg klaret det hver gang. Det har gjort mig stærk, siger Anni. Håber vi har nået toppen Det er ikke alle steder på ruten, at man kan opleve den stilhed, som Anni nyder allermest ved at gå i bjergene. Mange strækninger på Caminoen bærer mere og mere præg af turisme og kommercielle interesser, og det kan ind imellem være svært at finde en ledig madras på herbergerne. Selvom De danske Santiagopilgrimmes formand, Vibeke Mørdrup, er glad for, at flere og flere får mulighed for at opleve Caminoens helt unikke stemning og bruge vandringen til noget konstruktivt, så håber hun, at massetilstrømningen af pilgrimsturister har toppet nu. Der ligger en dobbelthed i det, for hun og foreningen vil gerne udbrede kendskabet til Caminoen og dele oplevelsen med andre interesserede, men det kan også blive for meget. Især når der kommer store grupper med rejseselskaber, som fylder meget. Jeg synes, det er en kedelig udvikling, hvis der kommer mange flere på vejen. Det ville være rart, hvis antallet af pilgrimme bliver liggende på det her niveau, lyder hendes håber for fremtiden på Caminoen.

Fra Santiago de Compostela til Finisterre

Fra Santiago de Compostela til Finisterre Fra Santiago de Compostela til Finisterre Dato: 27 april - 3 maj 2018 Turleder: Gerda Weng + Kirsten Brandt, DVL I middelalderen vandrede pilgrimme fra hele Europa ad Camino Francés gennem Nordspanien

Læs mere

Pilgrimsvejen til Santiago de Compostela. Billedserie om strækningen fra Ledigos til Monte del Gozo

Pilgrimsvejen til Santiago de Compostela. Billedserie om strækningen fra Ledigos til Monte del Gozo Pilgrimsvejen til Santiago de Compostela Billedserie om strækningen fra Ledigos til Monte del Gozo 1 Caminoen Ledigos - Monte del Gozo 2 Vandring til Ledigos 382 km til Santiago de Compostela 3 4 5 Skiltningen

Læs mere

Ribadeo Bilbao Pamplona. 1.6-30.6.06 vandring Pamplona-Santiago de Compostela-Kap Finisterre 30.6-4.7.o6 bus / tog Kap Finisterre-Ribadeo-Bilbao-

Ribadeo Bilbao Pamplona. 1.6-30.6.06 vandring Pamplona-Santiago de Compostela-Kap Finisterre 30.6-4.7.o6 bus / tog Kap Finisterre-Ribadeo-Bilbao- Ribadeo Bilbao Pamplona 1.6-30.6.06 vandring Pamplona-Santiago de Compostela-Kap Finisterre 30.6-4.7.o6 bus / tog Kap Finisterre-Ribadeo-Bilbao- Med udgangspunkt fra bogen: hvordan er det, -derude! - lidt

Læs mere

Pilgrimsvandring 2010. Ole Førster Petersen Ellen og Arne Gundel

Pilgrimsvandring 2010. Ole Førster Petersen Ellen og Arne Gundel Pilgrimsvandring 2010 Ole Førster Petersen Ellen og Arne Gundel 1 Vi vil, vi kan og vi gør det Vi er tre unge mennesker, på tilsammen 200 år, som valgte at gå den 800 km lange Pilgrimsvandring. De 800

Læs mere

Vejens digte. Inger Jakobsen

Vejens digte. Inger Jakobsen Vejens digte Inger Jakobsen Caminoen i Spanien, maj 2011 EN LILLE VEJ En lille vej Hvid og lysende Med grønt græs i midten Og 1000 blomster oh -bare jeg skulle ned af den. Jeg kan næsten ikke dy mig VEJEN

Læs mere

2.7. HVAD BETYDER DET EGENTLIG AT BETEGNE SIG SELV SOM TROENDE?

2.7. HVAD BETYDER DET EGENTLIG AT BETEGNE SIG SELV SOM TROENDE? 2.7. HVAD BETYDER DET EGENTLIG AT BETEGNE SIG SELV SOM TROENDE? Abstract: Danmark har i de seneste 50-60 år været igennem dramatiske forandringer på en række samfundsområder inklusive det religiøse. Disse

Læs mere

Pilgrimsvejen til Santiago de Compostela. Billedserie om : Tur fra Santiago de Compostela til Finisterre, Verdens Ende

Pilgrimsvejen til Santiago de Compostela. Billedserie om : Tur fra Santiago de Compostela til Finisterre, Verdens Ende Pilgrimsvejen til Santiago de Compostela Billedserie om : Tur fra Santiago de Compostela til Finisterre, Verdens Ende 1 2 Padron 3 En smuk promenade langs med floden Sar. 4 Men vand var det småt med. 5

Læs mere

Gudstjeneste for Dybdalsparken 12.06.14

Gudstjeneste for Dybdalsparken 12.06.14 1 Gudstjeneste for Dybdalsparken 12.06.14 290 I al sin glans nu stråler solen 291 Du som går ud 294 Talsmand 42 I underværkes land jeg bor En mand kommer gående hen ad vejen, han er på vej til Nidaros,

Læs mere

Pilgrimsvejen til Santiago de Compostela. Billedserie om : Santiagos gamle bydel, pilgrimsbeviset Compostela, katedralen og pilgrimsmessen

Pilgrimsvejen til Santiago de Compostela. Billedserie om : Santiagos gamle bydel, pilgrimsbeviset Compostela, katedralen og pilgrimsmessen Pilgrimsvejen til Santiago de Compostela Billedserie om : Santiagos gamle bydel, pilgrimsbeviset Compostela, katedralen og pilgrimsmessen 1 Pilgrimsmesse i Santiago de Compostela 2 Santiago de Compostela

Læs mere

Anden påskedag Livet er som en vandring, i et landskab, der hele tiden forandrer sig.

Anden påskedag Livet er som en vandring, i et landskab, der hele tiden forandrer sig. Anden påskedag Livet er som en vandring, i et landskab, der hele tiden forandrer sig. Den lige landevej ligger vidstrakt foran os, endeløs med små sving og små stigninger. Det gør os udmattede at se på

Læs mere

Steder at stoppe op. 78 Herberger langs Hærvejen

Steder at stoppe op. 78 Herberger langs Hærvejen Herberger langs Hærvejen Steder at stoppe op Stilen er simpel på herberget Nørrelide i Jelling. Væggene står rå og nøgne, uden isolering eller pynt, og rummets 24 senge er simple køjesenge. Men man skal

Læs mere

Christian får selvtillid af at træne med andre unge kræftoverlevere

Christian får selvtillid af at træne med andre unge kræftoverlevere Christian får selvtillid af at træne med andre unge kræftoverlevere AF JULIE GREVE BENTSEN 30. januar 2016 00:00 Christian Birk, der ses midt i billedet, blev som 28-årig ramt af testikelkræft. Han er

Læs mere

Boost formen efter ferien..!

Boost formen efter ferien..! havstrygerne.dk 8-ugers træningsprogram: Boost formen efter ferien..! den 14. august starter vi et 8-ugers træningsforløb op som sikrer en god form til efterårets mange løb! Træningen bliver tilrettelagt

Læs mere

Du har mistet en af dine kære!

Du har mistet en af dine kære! Du har mistet en af dine kære! Midt i den mest smertefulde og stærke oplevelse i dit liv, mangler du måske nogen at tale med om døden, om din sorg og dit savn. Familie og venner lader måske som ingenting,

Læs mere

Min mor eller far har ondt

Min mor eller far har ondt Min mor eller far har ondt En pjece til børn af smerteramte Når mor eller far har ondt Dette hæfte er til dig, der har en mor eller far, som har ondt i kroppen og har haft det i lang tid. Det kan være,

Læs mere

Alle skal have ret til en VÆRDIG TILBAGETRÆKNING! Baggrundsnotat om nedslidning

Alle skal have ret til en VÆRDIG TILBAGETRÆKNING! Baggrundsnotat om nedslidning Alle skal have ret til en VÆRDIG TILBAGETRÆKNING! Baggrundsnotat om nedslidning Fødevareforbundet NNF Molestien 7 2450 København SV Tlf. +45 3818 7272 nnf.dk BAGGRUNDSNOTAT OM NEDSLIDNING 3 NOTAT Dokumentation

Læs mere

Løb din drømme 10 km til sommer!

Løb din drømme 10 km til sommer! havstrygerne.dk 12-ugers spændende træning forude: Løb din drømme 10 km til sommer! Rigtig mange i klubben har en drøm om at bryde en grænse på sin 10 km tid; under 70 minutter, under en time, under 55

Læs mere

Nordfyns Folkehøjskole Program. Pilgrimsrejse til Spanien Fra d. 7. oktober til d. 23. oktober 2011

Nordfyns Folkehøjskole Program. Pilgrimsrejse til Spanien Fra d. 7. oktober til d. 23. oktober 2011 Nordfyns Folkehøjskole Program Pilgrimsrejse til Spanien Fra d. 7. oktober til d. 23. oktober 2011 Program for højskoleophold og caminovandring På højskolen På højskolen får deltagerne lejlighed til at

Læs mere

Salmer: 614 Far, verden, far vel (dansk visemel.)

Salmer: 614 Far, verden, far vel (dansk visemel.) Tekster: Es 58,5-12, 1 Joh 4,16b-21, Luk 16,19-31 Salmer: 614 Far, verden, far vel (dansk visemel.) 307 Gud Helligånd, vor igenføder 696 Kærlighed er lysets kilde 321 O kristelighed 438 Hellig, hellig,

Læs mere

I Caminoens fodspor 2015

I Caminoens fodspor 2015 I Caminoens fodspor 2015 Moto-Mundo har lavet en motorcykeltur langs Caminoruten (Jakobs vejen) i det nordlige Spanien, med de religiøse seværdigheder i fokus. Turen foregår i september måned, i 17 dage

Læs mere

Beretning 2015. Bestyrelsesmøder

Beretning 2015. Bestyrelsesmøder Beretning 2015 Bestyrelsesmøder Alle i bestyrelsen har deres ansvarsområder, således at alle er med til at få denne store forening til at fungere. Vi er nu 1595 medlemmer, og det er ret stabilt. Der er

Læs mere

Lindvig Osmundsen Side 1 27-08-2015 Prædiken til 12. s.e.trinitatis 2015.docx

Lindvig Osmundsen Side 1 27-08-2015 Prædiken til 12. s.e.trinitatis 2015.docx Lindvig Osmundsen Side 1 Prædiken til 12. søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Mark. 7,31-37. Kan du høre mig? Jeg kan ikke høre dig. Når man bliver over 60 så får lyden på fjernsynet en ekstra streg eller

Læs mere

KULTURGAS. kul tur gas. i Brabrand

KULTURGAS. kul tur gas. i Brabrand KULTURGAS kul tur gas i Brabrand Generel information om KulturGas KulturGas har til formål at få kulturelle aktiviteter til Gasværket i Brabrand. De foredrag, der foregår på Gasværket, varer ca. 2 timer

Læs mere

Sidste søndag efter H3K I 2017 Strellev 9.00, Ølgod /29 22/

Sidste søndag efter H3K I 2017 Strellev 9.00, Ølgod /29 22/ Der findes øjeblikke i livet, hvor det er som om himlen rører jorden. Øjeblikke af svimlende lykke; øjeblikke, hvor alting står klart for en, og man forstår, hvad det hele handler om, øjeblikke, der gør

Læs mere

4 s. eft. påske Joh. 16,

4 s. eft. påske Joh. 16, 1 4 s. eft. påske Joh. 16,5-15 2015 Det er lige så man kan mærke den trykkede stemning. Det er skærtorsdag. Jesus og disciplene ligger omkring bordet. Jesus taler til sine disciple om dybt alvorlige ting.

Læs mere

Bøn: Vor Gud og far Lad os være ét i dig den levende og opstandne Gud Amen. Dette hellige evangelium skriver evangelisten Johannes (Johs.

Bøn: Vor Gud og far Lad os være ét i dig den levende og opstandne Gud Amen. Dette hellige evangelium skriver evangelisten Johannes (Johs. 6. s. e. påske II 8. maj 2016 Sundkirken 10 Salmer: 252 Til himmels fór 299 Ånd over ånder 334 Guds kirkes grund 289 Nu bede vi den Helligånd 217 Min Jesus lad 288 Drag ind af disse porte Bøn: Vor Gud

Læs mere

1. Ta mig tilbage. Du er gået din vej Jeg kan ik leve uden dig men du har sat mig fri igen

1. Ta mig tilbage. Du er gået din vej Jeg kan ik leve uden dig men du har sat mig fri igen Steffan Lykke 1. Ta mig tilbage Du er gået din vej Jeg kan ik leve uden dig men du har sat mig fri igen Her er masser af plads I mit lille ydmyg palads men Her er koldt og trist uden dig Men hvor er du

Læs mere

Kickstart din nye livsstil med et fysisk og mentalt træningsophold i Provence

Kickstart din nye livsstil med et fysisk og mentalt træningsophold i Provence Kickstart din nye livsstil med et fysisk og mentalt træningsophold i Provence Næste træningsophold 2011 uge 19, 23, 33 og 37 (Kontakt os hvis du har ønsker om andre datoer) For at få det lykkelige liv

Læs mere

Vi er siden blevet 1608 medlemmer og er dermed den største landsdækkende pilgrimsforening i Danmark.

Vi er siden blevet 1608 medlemmer og er dermed den største landsdækkende pilgrimsforening i Danmark. Beretning 2017 Vores forening startede for 18 år siden i 1999. Vi er siden blevet 1608 medlemmer og er dermed den største landsdækkende pilgrimsforening i Danmark. Foreningen har solgt 2505 pas, hvoraf

Læs mere

Bestyrelsens beretning 2012-2013

Bestyrelsens beretning 2012-2013 Bestyrelsens beretning 2012-2013 Foreningen af Danske Santiagopilgrimme Indledning Først en tak til alle, der er mødt frem til dette årsmøde og denne generalforsamling. Vi er i år lidt færre end de seneste

Læs mere

Turen til Sverige. Vejen derop var enten op til Frederikshavn og over med færgen til Göteborg eller over med broerne eller bro/færgerne ved Helsingør.

Turen til Sverige. Vejen derop var enten op til Frederikshavn og over med færgen til Göteborg eller over med broerne eller bro/færgerne ved Helsingør. Turen til Sverige. Efter mere en et halvt års forberedelse på en tur til Sverige var dagen kommet den 30 maj og 4 dage frem, vejr meldingen forud for turen var lidt spændende, der skulle være gode dage

Læs mere

Hver anden efterlønsmodtager har smerter i de sene arbejdsår

Hver anden efterlønsmodtager har smerter i de sene arbejdsår Hver anden efterlønsmodtager har smerter i de sene arbejdsår Knap hver anden af dem, der gik tidligt på efterløn, havde smerter hver uge, før de trak sig tilbage. Det er pct. flere end blandt dem, der

Læs mere

BLIV STÆRK. guide. Tag et hvil - og. sider. Maj 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus

BLIV STÆRK. guide. Tag et hvil - og. sider. Maj 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Foto: Iris guide Maj 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Tag et hvil - og 8 sider BLIV STÆRK Ud af comfortzonen med Krisztina Maria Træningsprogram: Hele kroppen på 35 min. Restitution INDHOLD

Læs mere

FOF Herning & FOF Odense-Fredericia-Middelfart Camino Portuguese maj 2018

FOF Herning & FOF Odense-Fredericia-Middelfart Camino Portuguese maj 2018 FRA LISSABON TIL SANTIAGO DE COMPOSTELA Gå 100 km på den flotte pilgrimsrute i Portugal og Spanien Oplev portvinens hjemby, Porto Overnatning i Fatima, en af Verdens mest besøgte valfartsbyer Nå helt til

Læs mere

Børnebiblen præsenterer. Himlen, Guds smukke hjem

Børnebiblen præsenterer. Himlen, Guds smukke hjem Børnebiblen præsenterer Himlen, Guds smukke hjem Skrevet af: Edward Hughes Illustreret af: Lazarus Bearbejdet af: Sarah S. Oversat af: Christian Lingua Produceret af: Bible for Children www.m1914.org 2019

Læs mere

Buen camino! AT7 El Camino de sidste 100 kilometer fra Sarria til Santiago de Campostela

Buen camino! AT7 El Camino de sidste 100 kilometer fra Sarria til Santiago de Campostela Buen camino! AT7 El Camino de sidste 100 kilometer fra Sarria til Santiago de Campostela Praktisk information Hvornår skal vi hvad? Uge 34-35: Første vejledning Uge 36 (05.09.): Øvevandringstur. Esrum

Læs mere

familieliv Coach dig selv til et

familieliv Coach dig selv til et Coach dig selv til et fantastisk familieliv At have børn fylder dit liv med mening og kærlighed men det kan være sin sag at bevare overskuddet og lykkefølelsen midt i en hektisk hverdag med job, alt for

Læs mere

Prædiken til midfaste søndag 2014 Vor Frue Kirke, søndag d. 30. marts 2014

Prædiken til midfaste søndag 2014 Vor Frue Kirke, søndag d. 30. marts 2014 Prædiken til midfaste søndag 2014 Vor Frue Kirke, søndag d. 30. marts 2014 Stine Munch Vi er nået omtrent midtvejs i fastetiden og nærmer os påske og de store begivenheder i Jerusalem. Og i dag hører vi

Læs mere

Tidligere elever fortæller:

Tidligere elever fortæller: Tidligere elever fortæller: Hej! Så skriver Anna Andersen igen. Nu er 2. g ved at være forbi. Mange mener, at 2. g er det hårdeste år på gymnasiet, men jeg synes det har været til at overkomme. Der har

Læs mere

Den, der har bruden, er brudgom; men brudgommens ven, som står og lytter efter ham, fyldes med glæde, når han hører brudgommen komme.

Den, der har bruden, er brudgom; men brudgommens ven, som står og lytter efter ham, fyldes med glæde, når han hører brudgommen komme. Nu kom Johannes' disciple i diskussion med en jøde om renselse, og de gik hen til Johannes og sagde:»rabbi, han, som var hos dig på den anden side af Jordan, han, som du har vidnet om, han døber nu selv,

Læs mere

KLAUSULERET TIL 1. MAJ KL DET TALTE ORD GÆLDER

KLAUSULERET TIL 1. MAJ KL DET TALTE ORD GÆLDER LO-sekretær Marie Louise Knuppert 1. maj 2013, Odense kl. 15.30 KLAUSULERET TIL 1. MAJ KL. 15.30 DET TALTE ORD GÆLDER God morgen. Det er godt at se jer sådan en forårsdag - her i Odense! Jeg skal hilse

Læs mere

Pilates B Nyhedsbrev Juni 2014

Pilates B Nyhedsbrev Juni 2014 Pilates B Nyhedsbrev Juni 2014 Sommertræning SOMMER! Længe ventet for de fleste den er her nu! Så nyd det hver dag og vær god ved dig selv og din krop. Hvis du skal nyde den skønne danske sommer hjemme

Læs mere

3-9. Udsigt fra pladsen

3-9. Udsigt fra pladsen 3-9 Dagen i dag er en transport dag hvor vi bare skal til næste Campingplads så der sker ikke noget under turen. Da vi ankommer til Camping Covelo bliver vi noget overrasket da vi henvendte os til damen

Læs mere

Fri og uafhængig Selvstændiges motivation

Fri og uafhængig Selvstændiges motivation Fri og uafhængig Selvstændiges motivation Uafhængighed af andre og frihed til at tilrettelægge sit eget arbejde er de stærkeste drivkræfter for et flertal af Danmarks selvstændige erhvervdrivende. For

Læs mere

Himlen, Guds smukke hjem

Himlen, Guds smukke hjem Børnebiblen præsenterer Himlen, Guds smukke hjem Skrevet af: Edward Hughes Illustreret af: Lazarus Bearbejdet af: Sarah S. Oversat af: Christian Lingua Produceret af: Bible for Children www.m1914.org BFC

Læs mere

Prædiken til 1.s.e.påske 2015.docx Side 1 af 6 12-04-2015. Prædiken til 1. s. e. påske 2015 Tekst. Johs. 20,19-31.

Prædiken til 1.s.e.påske 2015.docx Side 1 af 6 12-04-2015. Prædiken til 1. s. e. påske 2015 Tekst. Johs. 20,19-31. Prædiken til 1.s.e.påske 2015.docx Side 1 af 6 Prædiken til 1. s. e. påske 2015 Tekst. Johs. 20,19-31. Påskens historie omfavner os, og bredes ud omkring os her efter påske. En vandring er begyndt gennem

Læs mere

REFERAT fra Bestyrelsesmøde i Foreningen af Danske Santiagopilgrimme. den

REFERAT fra Bestyrelsesmøde i Foreningen af Danske Santiagopilgrimme. den REFERAT fra Bestyrelsesmøde i Foreningen af Danske Santiagopilgrimme. den 14.03.2018 Sted: Horserødvej 2, Emdrup kl. 12.30. Tilstede: Vibeke Mørdrup (formand), Carsten Maegaard (næstformand),troels Beck

Læs mere

2.s.i fasten. A Matt 156,21-28 Salmer: Kvinde, din tro er stor, siger Jesus til den kanaanæiske kvinde.

2.s.i fasten. A Matt 156,21-28 Salmer: Kvinde, din tro er stor, siger Jesus til den kanaanæiske kvinde. 2.s.i fasten. A. 2019 Matt 156,21-28 Salmer: 753-410-128 582-25-6 Kvinde, din tro er stor, siger Jesus til den kanaanæiske kvinde. Men hvad mener Jesus med det? Jo, han kender hjerterne, kan man sige,

Læs mere

PRÆDIKEN SØNDAG DEN 9. JANUAR SEH VESTER AABY KL. 9 AASTRUP KL Tekster: Sl. 84; rom. 12,1-5; Luk. 2,41-52 Salmer: 750,308,69,140,355

PRÆDIKEN SØNDAG DEN 9. JANUAR SEH VESTER AABY KL. 9 AASTRUP KL Tekster: Sl. 84; rom. 12,1-5; Luk. 2,41-52 Salmer: 750,308,69,140,355 PRÆDIKEN SØNDAG DEN 9. JANUAR 2011 1.SEH VESTER AABY KL. 9 AASTRUP KL. 10.15 Tekster: Sl. 84; rom. 12,1-5; Luk. 2,41-52 Salmer: 750,308,69,140,355 Jeg er din barndoms gade Jeg er dit væsens rod. Jeg er

Læs mere

Historisk vandring på Camino Portugués - fra Porto til Santiago

Historisk vandring på Camino Portugués - fra Porto til Santiago Historisk vandring på Camino Portugués - fra Porto til Santiago Dagsprogram Turledere: Kirsten Brandt & Erik Olsen, Dansk Vandrelaug Overvejende moderate dagsvandringer, som veksler med enkelte mere krævende

Læs mere

Af Ingerlise Buck Økonom i LO

Af Ingerlise Buck Økonom i LO ANALYSE Smerter og trælse hverdage for seniorer som må blive i job Torsdag den 25. januar 2018 Smerter og skrantende helbred. Det er ifølge ny undersøgelse hverdag for mange af de seniorer, der ikke kan

Læs mere

Elcykel Testpendlerforløb

Elcykel Testpendlerforløb Forår Sommer 2015 Sekretariatet for Supercykelstier Elcykel Testpendlerforløb Cases Forløbet I slutningen af 2014 efterlyste Sekretariatet for Supercykelstier frivillige testpendlere til et pilotelcykel-testforløb.

Læs mere

Over Ø og Land A Ferry tale vandring i Det Sydfynske Øhav

Over Ø og Land A Ferry tale vandring i Det Sydfynske Øhav Over Ø og Land A Ferry tale vandring i Det Sydfynske Øhav Øhop med vandring 5 Øer og 4 færger. Det Sydfynske Øhav er et af verdens største oversvømmede istidslandskaber... og er under fortsat forandring

Læs mere

Hold fast i drømmene og kæmp for dem

Hold fast i drømmene og kæmp for dem Hold fast i drømmene og kæmp for dem Som den første i sin familie valgte Lise Hansen som 52-årig at forlade Lolland og flytte til København. Det var ikke let, men hun ville til enhver tid gøre det igen.

Læs mere

I brevet til Korintherne siger Paulus følgende om kærligheden:

I brevet til Korintherne siger Paulus følgende om kærligheden: Prædiken i The Gospel Fellowship søndag 17 juni 2018 For snart tre måneder siden døde vores præst og min nærmeste ven Peter. Selvom tiden går, og hverdagen stille og roligt vender tilbage, er mit og mange

Læs mere

Bøn: Vor Gud og Far Tak at du går i forvejen for os gennem mørket til opstandelsens lys. Amen

Bøn: Vor Gud og Far Tak at du går i forvejen for os gennem mørket til opstandelsens lys. Amen Påskedag II 27. marts 2016 Sundkirken 10 Salmer: 224 Stat op, min sjæl 218 Krist stod op Det er påske 408 Nu ringer alle klokker 233 Jesus lever 236 Påskeblomst Bøn: Vor Gud og Far Tak at du går i forvejen

Læs mere

Her er dit livs eventyr med din landevejsracer. Dig, din cykel, og dine bedste træningskammerater, altså om de tør!

Her er dit livs eventyr med din landevejsracer. Dig, din cykel, og dine bedste træningskammerater, altså om de tør! Her er dit livs eventyr med din landevejsracer. Dig, din cykel, og dine bedste træningskammerater, altså om de tør! For her cykler du hver dag i 7 dage Du cykler 15.000 højdemeter, og hver meter bringer

Læs mere

Gud lad os leve af dit ord Som dagligt brød på denne jord

Gud lad os leve af dit ord Som dagligt brød på denne jord PRÆDIKEN HØSTGUDSTJENESTE SØNDAG DEN 18.SEPTEMBER 2011 13.SETRIN VESTER AABY KIRKE KL. 14.00 Tekster: Gal.2,16-21; Luk.10,23-37 Salmer: 729,727,728,Nat med mørke Gud lad os leve af dit ord Som dagligt

Læs mere

Kristi himmelfart. B Luk 24,46-53 Salmer: I Jerusalem er der bygget kirker alle de steder, hvor der skete noget

Kristi himmelfart. B Luk 24,46-53 Salmer: I Jerusalem er der bygget kirker alle de steder, hvor der skete noget Kristi himmelfart. B. 2018. Luk 24,46-53 Salmer: 355-253-259 257-472-251 I Jerusalem er der bygget kirker alle de steder, hvor der skete noget centralt omkring Jesus. Det er valfartsteder den dag i dag,

Læs mere

Alle taler om det, men hvor finder du overskuddet, når hverdagen ofte selv står i vejen?

Alle taler om det, men hvor finder du overskuddet, når hverdagen ofte selv står i vejen? Din e-guide til mere OVERSKUD Alle taler om det, men hvor finder du overskuddet, når hverdagen ofte selv står i vejen? For at hjælpe dig på vej med at finde dit overskud har jeg formuleret 7 vigtige spørgsmål.

Læs mere

YNGRE LÆGERS STRESSRAPPORT

YNGRE LÆGERS STRESSRAPPORT 1 Indholdsfortegnelse Stress... 3 Stress i hverdagen og på arbejdspladsen... 4 Den vigtigste kilde til stress... 5 Køn og stress... 5 Stillingsniveau og stress... 6 Alder og stress... 7 Familiære forhold

Læs mere

Da jeg var barn, holdt mine forældre vore fester derhjemme, konfirmation, runde fødselsdag og den slags.

Da jeg var barn, holdt mine forældre vore fester derhjemme, konfirmation, runde fødselsdag og den slags. 1 Prædiken til trinitatis søndag kl. 10.00 403 - Denne er dagen 416 O Herre Krist dig til og vend 435 Aleneste Gud 349 Herren han har besøgt sit folk 439 O, du Guds lam 292 v. 3 - af Kærligheds og sandhedsånd

Læs mere

meget godt at der ikke fandtes facebook eller internet på den tid. For så så disciplene netop med deres egne øjne, i stedet for at lede efter deres

meget godt at der ikke fandtes facebook eller internet på den tid. For så så disciplene netop med deres egne øjne, i stedet for at lede efter deres Sidste søndag efter Helligtrekonger Læsninger: 2. Mos 34, 27-35 2. Peter 1, 16-18 Matt 17, 1-9 Salmer: 749: I Østen stiger 448: Fyldt af glæde 674 v. 2 og 7 22: Gådefuld er du vor Gud 161: Med strålekrans

Læs mere

I historien Den lille prins er den lille prins rejst afsted fra sin asteroide, B-612, fordi han ikke kan forstå sin rose. Den beklager sig evigt og

I historien Den lille prins er den lille prins rejst afsted fra sin asteroide, B-612, fordi han ikke kan forstå sin rose. Den beklager sig evigt og I historien Den lille prins er den lille prins rejst afsted fra sin asteroide, B-612, fordi han ikke kan forstå sin rose. Den beklager sig evigt og altid over det ene og det andet. Den gør det kun for

Læs mere

Fasthold viden +55 år - en stærk og motiverende ressource!

Fasthold viden +55 år - en stærk og motiverende ressource! "Seniorer har skabt et vigtigt fundament for en stærk dansk økonomi Fasthold viden +55 år - en stærk og motiverende ressource! Et godt og langt arbejdsliv Alder er et tabu Virksomhederne frygter diskrimination

Læs mere

2.Påskedag I dag er det 2.Påskedag, dagen efter Påskedag i vores kalender, men det er det ikke i evangeliet.

2.Påskedag I dag er det 2.Påskedag, dagen efter Påskedag i vores kalender, men det er det ikke i evangeliet. 2.Påskedag 20132. I dag er det 2.Påskedag, dagen efter Påskedag i vores kalender, men det er det ikke i evangeliet. Her møder vi to af Jesu disciple, det er stadig den første dag i ugen, søndag altså,

Læs mere

Aktivitetsoversigt efterår 2019 Odense Pilgrimskreds

Aktivitetsoversigt efterår 2019 Odense Pilgrimskreds Aktivitetsoversigt efterår 2019 Odense Pilgrimskreds Vandretur på Pilgrimsruten på Vestfyn: Odense Langesø - Skallebølle Mandag d. 7. oktober Mødested : Seniorhuset, Toldbodgade 5, kl. 09.00. Ruten er

Læs mere

Vandreferie på pilgrimsruten Camino Portugues

Vandreferie på pilgrimsruten Camino Portugues Vandreferie på pilgrimsruten Camino Portugues Lørdag,23/4 tirsdag,3/5 2016. Pris:kr.10.298,- Pilgrimme fra Portugal har i mange år fulgt denne rute hele vejen op gennem landet. Ruten går igennem forskellige

Læs mere

Telemarksturen 2006.

Telemarksturen 2006. Telemarksturen 2006. Per Skjødt, Johnny Nielsen og Lars Mose havde besluttet sig for at deltage i årets Telemarkstur i Norge. Turen var lavet om fra at være en 2 dags tur til en én dags tur og så korte

Læs mere

Fra sidelinjen. Foredrag om. kronisk sygdom helbredelse spiritualitet

Fra sidelinjen. Foredrag om. kronisk sygdom helbredelse spiritualitet Fra sidelinjen Foredrag om kronisk sygdom helbredelse spiritualitet Fra sidelinjen, 2014 Tekst, layout og grafisk design: Sandfær-Andersen Fotos: Elgaard Foto Tryk: Morsø Folkeblad Præsentation af kvinden

Læs mere

Fra generalforsamling og årsmøde i Sorø lørdag den 27. oktober 2012

Fra generalforsamling og årsmøde i Sorø lørdag den 27. oktober 2012 Fra generalforsamling og årsmøde i Sorø lørdag den 27. oktober 2012 Bestyrelsens beretning 2011-2012 Indledning Først en tak til alle, der er mødt frem til dette årsmøde og denne generalforsamling. Vi

Læs mere

Cykelferie ad Caminoen fra Porto til Santiago de Compostela

Cykelferie ad Caminoen fra Porto til Santiago de Compostela Cykelferie ad Caminoen fra Porto til Santiago de Compostela Uanset om du er religiøs eller ej, så er der en særlig stemning på Caminoen også den portugisiske fra Porto til Santiago de Compostela. Ruten

Læs mere

a2be kommunikation & Karpenhøj Naturcenter - får jeres dagsorden på vingerne

a2be kommunikation & Karpenhøj Naturcenter - får jeres dagsorden på vingerne a2be kommunikation & Karpenhøj Naturcenter - får jeres dagsorden på vingerne Smukke rammer, muligheder for bevægelse og aktiv deltagelse har en kæmpe værdi for effekten af enhver læring og udvikling. Strategiudvikling

Læs mere

Bestig Kilimanjaro via Machame-ruten

Bestig Kilimanjaro via Machame-ruten Bestig Kilimanjaro via Machame-ruten På denne vandring får I muligheden for at opnå det, som mange drømmer om: At bestige enestående Mount Kilimanjaro, Afrikas højeste bjerg og verdens højeste enkeltstående

Læs mere

Sammen er vi stærkere. Stafet For Livet et indblik

Sammen er vi stærkere. Stafet For Livet et indblik Sammen er vi stærkere Stafet For Livet 2016 - et indblik INDHOLDSFORTEGNELSE Indledning Vi fejrer Stafet For Livet 2016 3 Sammen er vi stærkere 4 Hvad betyder Stafet For Livet for Fighterne? 5 Hvad betyder

Læs mere

Allehelgen 2009. Et billede fra vejen:

Allehelgen 2009. Et billede fra vejen: Allehelgen 2009 Danske Santiagopilgrimmes 10 års jubilæum Vollsmose Kirke, Odense Salmer: 754, 28, 29,-, 36, 121 Læsninger: Es.49,8-11 Åb.21,1-7 Matt. 5,13-16 Et billede fra vejen: Jeg vågnede brat en

Læs mere

Forord. »Det er svært at stille ét spørgsmål, for kristendommen giver anledning til mange spørgsmål.«marie, 17 år, gymnasieelev

Forord. »Det er svært at stille ét spørgsmål, for kristendommen giver anledning til mange spørgsmål.«marie, 17 år, gymnasieelev Forord»Det er svært at stille ét spørgsmål, for kristendommen giver anledning til mange spørgsmål.«marie, 17 år, gymnasieelev I løbet af efteråret 2011 blev der talt om tro, tvivl og svære spørgsmål på

Læs mere

Identifikation af højrisikosituationer

Identifikation af højrisikosituationer Recke & Hesse 2003 Kapitel 4 Identifikation af højrisikosituationer I dette kapitel skal vi beskæftige os med kortlægningen af de personlige højrisikosituationer. Som vi tidligere har beskrevet, opfatter

Læs mere

Der har været en positiv udvikling i andelen af dagligrygere og storrygere siden 2010 dog ses en tendens til stagnation siden 2013.

Der har været en positiv udvikling i andelen af dagligrygere og storrygere siden 2010 dog ses en tendens til stagnation siden 2013. ET SPADESTIK DYBERE INTRODUKTION Dette er en uddybning af de grafikker og informationer der kan findes i SUND ODENSE Hvordan er sundheden i Odense 2017?. For hver indikator er vist udviklingen fra 2010

Læs mere

Bestyrelsens beretning 2013-2014

Bestyrelsens beretning 2013-2014 Foreningen af Danske Santiagopilgrimme Bestyrelsens beretning 2013-2014 Indledning Først en tak til alle, der er mødt frem til dette årsmøde og denne generalforsamling. Med dette årsmøde er vi rutinemæssigt

Læs mere

ANSØGNINGSSKEMA Det Lokale Beskæftigelsesråd Jobcenter Administration. Ansøgningsfrist 28. oktober 2011

ANSØGNINGSSKEMA Det Lokale Beskæftigelsesråd Jobcenter Administration. Ansøgningsfrist 28. oktober 2011 ANSØGNINGSSKEMA Det Lokale Beskæftigelsesråd Jobcenter Administration Ansøgningsfrist 28. oktober 2011 1. GENERELLE OPLYSNINGER a) Projektets navn Vejen Frem b) Ansøgers navn, adresse, tlf., e-mail, fax

Læs mere

Om aftenen den samme dag, den første dag i ugen, mens disciplene holdt sig inde bag lukkede døre af frygt for jøderne, kom Jesus og stod midt iblandt

Om aftenen den samme dag, den første dag i ugen, mens disciplene holdt sig inde bag lukkede døre af frygt for jøderne, kom Jesus og stod midt iblandt Om aftenen den samme dag, den første dag i ugen, mens disciplene holdt sig inde bag lukkede døre af frygt for jøderne, kom Jesus og stod midt iblandt dem og sagde til dem:»fred være med jer!«da han havde

Læs mere

Gud, vil du hjælpe os med at huske det, som vi lige sang: at der er ingen død og ingen verdens nød, der kan os skille! Amen.

Gud, vil du hjælpe os med at huske det, som vi lige sang: at der er ingen død og ingen verdens nød, der kan os skille! Amen. 1 Konfirmationerne i Borbjerg og Hogager 2016. Salmer: 478, 29, 658 / 68, 192v1,3+7, 70. Tekster: Psal.8, Jh.21.15-19.... Gud, vil du hjælpe os med at huske det, som vi lige sang: at der er ingen død og

Læs mere

"Mød dig selv"-metoden

Mød dig selv-metoden "Mød dig selv"-metoden af Bjarne W. Andresen En lille plante løfter en tung sten for at kunne udfolde sig til sit fulde potentiale. Egå Engsø forår 2014. Bjarne W. Andresen 1. udgave. Aarhus, april 2015

Læs mere

1. søndag efter Trinitatis 2014, Hurup og Gettrup Lukas 12, 13-21

1. søndag efter Trinitatis 2014, Hurup og Gettrup Lukas 12, 13-21 1. søndag efter Trinitatis 2014, Hurup og Gettrup Lukas 12, 13-21 Lad verden ej med al sin magt os rokke fra vor dåbes pagt men giv at al vor længsel må til dig, til dag alene stå. AMEN Han var en samvittighedsfuld

Læs mere

Styrk dit nærvær. E-bog med viden, øvelser samt tips til at styrke nærværet i hverdagen. Jeanette Selvig Sørensen

Styrk dit nærvær. E-bog med viden, øvelser samt tips til at styrke nærværet i hverdagen. Jeanette Selvig Sørensen Styrk dit nærvær E-bog med viden, øvelser samt tips til at styrke nærværet i hverdagen Jeanette Selvig Sørensen Du modtager denne e-bog fordi du har skrevet dig op til mit nyhedsbrev - så tak for din interesse!

Læs mere

Tilflytterhistorier fra Vejen Kommune

Tilflytterhistorier fra Vejen Kommune Tilflytterhistorier fra Vejen Kommune FLYTTILVEJEN.DK HJERTET AF SYDDANMARK 1 BILLEDE Drømmehuset i Vejen blev Rikke og Marcs base Efter deres studietid i henholdsvis Aarhus og Odense flyttede Rikke Schmidt

Læs mere

Sl 126, Rom 6,19-23, Luk 19,1-10. Salmer:

Sl 126, Rom 6,19-23, Luk 19,1-10. Salmer: Sl 126, Rom 6,19-23, Luk 19,1-10 Salmer: Jeg tænker, at alle mennesker flere gange i deres liv har oplevet at møde fællesskaber, der lukkede sig om sig selv. Fællesskaber, man egentlig gerne ville være

Læs mere

ÆLDREPOLITIK. Vejle Kommune et godt, aktivt og værdigt ældreliv

ÆLDREPOLITIK. Vejle Kommune et godt, aktivt og værdigt ældreliv ÆLDREPOLITIK Vejle Kommune 2018-2025 et godt, aktivt og værdigt ældreliv FORORD Hvad er det gode ældreliv? Netop det spørgsmål giver mange forskellige svar. Det, der er vigtigt for dig, er ikke så vigtigt

Læs mere

In a gentle way, you can shake the world. - Gandhi

In a gentle way, you can shake the world. - Gandhi Marie Ørum Schwennesen In a gentle way, you can shake the world - Gandhi Skal 2015 blive dit bedste arbejdsår - nogensinde? På de næste sider serverer jeg 10 refleksioner for dig, som kan gøre dit arbejdsår

Læs mere

Første søndag efter påske Prædiken af Lise Rind 1. TEKSTRÆKKE

Første søndag efter påske Prædiken af Lise Rind 1. TEKSTRÆKKE Første søndag efter påske Prædiken af Lise Rind 1. TEKSTRÆKKE I tirsdags lige efter påske, stod jeg og ventede på toget på Ålborg Station. Jeg havde forinden gået igennem Kildeparken og set en flok dranker

Læs mere

Danskerne vil gerne leve mere klimavenligt

Danskerne vil gerne leve mere klimavenligt Danskerne vil gerne leve mere klimavenligt April 2019 Markedsanalyse, Forbrugerøkonomi & Statistik Markedsanalyse 25. april 2019 Axelborg, Axeltorv 3 1609 København V T +45 3339 4000 F +45 3339 4141 E

Læs mere

Kristen eller hvad? Linea

Kristen eller hvad? Linea Forord Du er ret heldig Du sidder lige nu med en andagtsbog, der er den første af sin slags i Danmark. En andagtsbog som denne er ikke set før. Den udfordrer måden, vi tænker andagter på, og rykker grænserne

Læs mere

Bliv mentalt klar til store skriftlige opgaver

Bliv mentalt klar til store skriftlige opgaver 1 2 Bliv mentalt klar til store skriftlige opgaver Den der er Klar Af stressrådgiver og mentaltræner Thomas Pape Den der er forberedt, ved hvad man får karakter for, oplever at processen er god. Tændt

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 1. søndag i fasten side 1. Prædiken til 1. søndag i fasten 201. Tekst. Luk. 22,

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 1. søndag i fasten side 1. Prædiken til 1. søndag i fasten 201. Tekst. Luk. 22, side 1 Prædiken til 1. søndag i fasten 201. Tekst. Luk. 22, 24-32. I en tid hvor religion nærmest anses for at være roden til alt ondt, er det 3 vigtige tekster vi har fået at lytte til. Fastetiden i kirkeåret

Læs mere

Formandsberetning Aalborg IMU 2010

Formandsberetning Aalborg IMU 2010 Formandsberetning Aalborg IMU 2010 Denne formandsberetning er opdelt i to dele. Første del vil handle om året der er gået, hvad der er sket af interessante ting i Aalborg IMU, lidt om mine tanker og oplevelser

Læs mere

Guide. skilsmisse. Plej parforholdet på ferien. og undgå. sider. Sådan bygger I parforholdet op igen

Guide. skilsmisse. Plej parforholdet på ferien. og undgå. sider. Sådan bygger I parforholdet op igen Sådan bygger I parforholdet op igen Foto: Scanpix/Iris Guide Juni 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Plej parforholdet på ferien 12 sider og undgå skilsmisse Plej parforholdet på ferien

Læs mere

Du færdiggjorde det sidste år af folkeskolen og startede på gymnasiet. Der har du gået i to år nu, og det har langt fra gjort dit liv lettere.

Du færdiggjorde det sidste år af folkeskolen og startede på gymnasiet. Der har du gået i to år nu, og det har langt fra gjort dit liv lettere. Drengen 1 Du blev født. Du voksede op. Du havde en lykkelig barndom i naiv forventning om, at hele verden ville dig det godt, og at livet altid ville forblive trygt og dejligt. Så blev dine forældre skilt,

Læs mere

TGF Fadervor bøn i praksis

TGF Fadervor bøn i praksis TGF Fadervor bøn i praksis Vi har lige haft Store bededag. En dag, som der ikke findes i andre lande, som vi sammenligner os med. Før reformationen, så var der en hel række faste-, bods- og bededage, hvor

Læs mere

Fokusgruppeinterview. Strandvejen, Bybjerggård og Løntoften

Fokusgruppeinterview. Strandvejen, Bybjerggård og Løntoften Fokusgruppeinterview Strandvejen, Bybjerggård og Løntoften 28.juni 2012 Tilsynet er udført af: Anette Lund og Tina Knop FFA Familie, Forebyggelse & Anbringelse (erhvervsdrivende fond) Kongevejen 47 3480

Læs mere