VÅDOMRÅDE VED OLLERUP, HVIDKILDE SØ

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "VÅDOMRÅDE VED OLLERUP, HVIDKILDE SØ"

Transkript

1 VÅDOMRÅDE VED OLLERUP, HVIDKILDE SØ Teknisk forundersøgelse af fosfor-vådområdeprojekt Udarbejdet til: Svendborg Kommune Svendborgvej Vester Skerninge Att. Terkel Boe Christensen Udarbejdet af: EnviDan A/S Projektleder: Esben A. Kristensen Kvalitetssikring: Kasper A. Rasmussen Godkendt af: Finn Hjerrild Johansen Revision: Endelig Dato: Projektnr.:

2 Svendborg Kommune Vådområde ved Ollerup, Hvidkilde Sø Side 2 af 31 Indholdsfortegnelse 1. Resumé Indledning Baggrund Formål Eksisterende forhold Områdebeskrivelse Opmålinger og terrænmodel Vandløbsforhold Hydrologiske forhold Afvandingsforhold Arealanvendelse Jordbundsforhold Naturforhold Stofberegninger Tekniske anlæg Planforhold Projektforslag Overrisling Oversvømmelse med vandløbsvand Sødannelse Konsekvensvurdering Vandstande og afvandingsforhold Stofberegninger Konklusion... 31

3 Svendborg Kommune Vådområde ved Ollerup, Hvidkilde Sø Side 3 af 31 Bilagsfortegnelse Bilag 1 Bilag 2 Bilag 3 Bilag 4 Bilag 5 Bilag 6 Arkæologisk udtalelse (Svendborg Museum) Kvælstofregneark Fosforrisiko Fosforregneark Drænoplysninger Ledningsoplysninger

4 Svendborg Kommune Vådområde ved Ollerup, Hvidkilde Sø Side 4 af Resumé Svendborg Kommune har fået bevilget midler til gennemførelse af en forundersøgelse af et vådområdeprojekt ved Ollerup, Hvidkilde sø. Området er 19 ha stort, og projektet er en del af vandområdeplanen. Formålet med projektet er at sikre en reduktion af fosforbelastningen til Hvidkilde sø. Projektets virkemiddel er at øge tilbageholdelsen af fosfor ved at lede næringsrigt dræn eller vandløbsvand ud over de lavtliggende arealer, hvorved partikelbundet fosfor aflejres på de omkringliggende arealer. Undersøgelsesområdet ved Ollerup er relativt lille, og der er et meget lille opland til området. Dette samt terrænmæssige udfordringer i området, medfører at det ikke er muligt at etablere et P-vådområde, der lever op til kravene i bekendtgørelsen. Ved anvendelse af overrisling fra tilgængelige dræn samt oversvømmelse fra vandløbsvand, fås således kun en tilbageholdelse på 1,3 kg P/ha/år, hvilket er under kravet om mindst 5 kg P/ha/år. Af denne årsag samt at det vil være relativt omkostningstungt at etablere et vådområde anbefales det ikke at etablere et P-vådområde ved Ollerup. På baggrund af ovenstående konklusion opstilles der i indeværende rapport ikke overslag på anlægsudgifterne. Der er heller ikke udarbejdet en ejendomsmæssig forundersøgelse.

5 Svendborg Kommune Vådområde ved Ollerup, Hvidkilde Sø Side 5 af Indledning Svendborg Kommune har anmodet EnviDan A/S om at udarbejde en teknisk og ejendomsmæssig forundersøgelse på et vådområdeprojekt ved Ollerup, Hvidkilde sø. Nærværende rapport inkl. bilag udgør således den tekniske forundersøgelse. 2.1 Baggrund Vådområdeordningen er en statslig tilskudsordning med det formål at genskabe naturlig hydrologi i kombination med at mindske kvælstof eller fosforudledningen til vore søer og kystvande. I nærværende vådområdeprojekt er det primære fokus fosfor. Et fosforvådområde har til formål at reducere udledningen af fosfor til udvalgte søer, hvor fosfor er et problem for søens vandkvalitet. Ligesom kvælstof kan fosfor føre til en øget vækst af alger, som gør vandet uklart. Det har en negativ effekt på søens øvrige dyre- og planteliv. De forringede forhold medfører, at søen kommer ud af balance, så den gode økologiske tilstand ikke kan opretholdes. Et fosforvådområde skal tilbageholde den partikelbundne fosfor, der føres med vandløb, så det ikke udledes til søer. Fosforvådområdet etableres ved at genoprette og omlægge vandløb, så der igen kommer et mere naturligt samspil mellem vandløbet og ådalen, eller via overrisling med drænvand. Herved sikres oversvømmelse af arealerne langs vandløb ved store vandføringer, så det partikelbundne fosfor kan bundfældes og tilbageholdes på de vandløbsnære arealer. Etableringen af vådområderne vil også reducere fosforudledningen i kraft af, at hidtil dyrkede arealer ekstensiveres. Fosforvådområderne skal i alt bidrage med en reduktion af fosforudledningen til danske søer med kg/år. Fosforvådområdeindsatsen skal gennemføres i perioden Nærværende vådområdeprojekt er en del af vandområdeplanen for Vandområdedistrikt Jylland og Fyn, som er en del af hovedoplandet til Det Sydfynske Øhav. 2.2 Formål Formålet med nærværende tekniske forundersøgelse er at undersøge mulighederne for at etablere et vådområde ved Ollerup, Hvidkilde sø. Forundersøgelsen skal indeholde alle nødvendige oplysninger i henhold til at kunne vurdere, om vådområdet kan realiseres. Herunder hører også samtlige af de krav, der fremgår af bekendtgørelserne på området: Bekendtgørelse nr. 575 af 02/06/2016 om kriterier for vurdering af kommunale vådområdeprojekter. Reviderede bilag 1-3 til Bekendtgørelse nr. 575 af 02/06/2016 om kriterier for vurdering af kommunale vådområdeprojekter Bekendtgørelse nr. 576 af 02/06/2016 om tilskud til kommunale kvælstof- og fosforvådområdeprojekter Det bemærkes, at der efter projekttilsagnet er kommet nye bekendtgørelser og vejledning for etablering af N-vådområder. Jf. udsagn fra Landbrugs- og Fiskeristyrelsen er det de ved tilsagnstidspunktet gældende bekendtgørelser, der skal tages udgangspunkt i.

6 Svendborg Kommune Vådområde ved Ollerup, Hvidkilde Sø Side 6 af Eksisterende forhold 3.1 Områdebeskrivelse I forbindelse med beskrivelsen af relevante eksisterende forhold, tages der udgangspunkt i undersøgelsesområdet. Dvs. den geografiske afgrænsning som Svendborg Kommune har defineret i forbindelse med udbudsmaterialet. Sidenhen vil denne afgrænsning blive tilpasset som følge af eksempelvis tekniske muligheder og lodsejerholdninger, hvorved selve projektområdet præciseres. Der afviges i enkelte tilfælde fra denne metodik. Dette gælder de afsnit der omhandler oplande og stofberegninger, da disse for sammenlignelighedens skyld er nødt til at være baseret på samme område nemlig det endelige projektområde. Undersøgelsesområdet på 19 ha er beliggende 5 kilometer vest for Svendborg, hvilket fremgår af Fejl! Henvisningskilde ikke fundet.. Figur 3-1 På ovenstående kort angiver det røde polygon undersøgelsesområdet ved Ollerup. På oversigtskortet er undersøgelsesområdet markeret med rød.

7 Svendborg Kommune Vådområde ved Ollerup, Hvidkilde Sø Side 7 af Udviklingshistorik Ved at sammenholde målebordsblade og andet historisk kortmateriale med nyere luftfotos er områdets udvikling beskrevet. Som det fremgår af Figur 3-2, så har der centralt i området cirka midt i tallet været en åben vandløb/grøft samt mindre områder med våde enge. Lodsejere i området oplyser, at dette vandløb er rørlagt omkring 1940, hvorefter arealanvendelsen i området er intensiveret. I dag består den næsten udelukkende af marker i omdrift. Figur 3-2 Høje målebordsblade. Det blå område angiver undersøgelsesområdet. 3.2 Opmålinger og terrænmodel Terrænmodel I forbindelse med projektet anvendes Danmarks seneste terrænmodel (DHM/Terræn) med en opløsning på 0,4 m grid. DHM/Terræn er en digital terrænmodel, der beskriver jordoverfladens topografi samt højde over havniveau. Genstande og objekter som eksempelvis træer, vegetation, huse og biler er fjernet fra modellen, så den beskriver den rå jordoverflade samt vandspejlet på søer, fjorde og hav.

8 Svendborg Kommune Vådområde ved Ollerup, Hvidkilde Sø Side 8 af 31 I forbindelse med projektstart er de tiles, som er dækker undersøgelsesområdet, blevet downloadet fra Geodatastyrelsens hjemmeside og efterfølgende samlet til ét sammenhængende rasterlag i ArcGis. Terrænmodellen er indsamlet ved laserscanning fra fly i perioden Punktskyen har en gennemsnitlig tæthed på 4-5 punkter/m 2 og modellen er garanteret en horisontal og vertikal nøjagtighed på hhv. 0,15 m samt 0,05 m. På trods af den høje målenøjagtighed på den nye digitale terrænmodel, har EnviDan A/S erfaret, at der ofte forekommer større middelfejl på højdekoten inden for naturområder med tæt græsvegetation. Det er derfor helt essentielt for de hydrologiske konsekvensberegninger, at terrænmodellen bliver verificeret indledningsvis. Forekommer der en større systematisk afvigelse på højdekoten, vil terrænmodellen blive justeret, så den bedst muligt afspejler terrænets faktiske kote. Terrænmodellen er verificeret på baggrund af en feltopmåling, hvor 70 stk. kontrolpunkter er opmålt med landmålerudstyr (RTK-GPS). De opmålte punkter sammenholdes med højdemodellen, og der beregnes en gennemsnitlig middelfejl. Forekommer en systematisk middelfejl på mere end 5 cm, justeres terrænmodellen. Kontrollen af nærværende projektområde viste en middelafvigelse fra terrænmodellen på < 5 cm. På baggrund af dette, er der ikke foretaget en korrigering af terrænmodellen Opmåling I forbindelse med det indledende feltarbejde er der foretaget en opmåling i undersøgelsesområdet. Opmålingen omfatter relevante vandløb, grøfter og tekniske anlæg samt alle synlige drænudløb. Derudover er der som beskrevet i forrige afsnit foretaget en række punktmålinger med det formål at verificere højdemodellen. 3.3 Vandløbsforhold Det centrale vandløb indenfor undersøgelsesområdet er rørlagt langs det meste af forløbet. I den nordlige del af området forløber vandløbet åbent over en strækning på 200 m før udløb i Hvidkilde Sø Regulativmæssige forhold Det rørlagte vandløb der gennemløber undersøgelsesområdet er privat og der er således ikke et regulativ for vandløbet Fysiske forhold Det meste af vandløbet er rørlagt. Fra udløb af røret og indtil udløb i Hvidkilde Sø er vandløbet relativt dybt nedskåret i terræn, og bunden består skiftevis af sand og grus. Der findes ingen brønde over terræn på den rørlagte del af vandløbet, hvorfor der ikke er lavet et længdeprofil af de nuværende forhold. 3.4 Hydrologiske forhold Oplande og afstrømning Oplandet til projektområdet er på baggrund af topografien estimeret til 0,89 km 2 (Figur 3-3). I figuren ses en grafisk præsentation af oplandet til området.

9 Svendborg Kommune Vådområde ved Ollerup, Hvidkilde Sø Side 9 af 31 Figur 3-3 Det grønne område udgør vandløbsoplandet, den mørke markering udgør undersøgelsesområdet, mens den blå markør angiver den nedstrøms grænse til undersøgelsesområder (Kilde: Scalgo). I Tabel 3-1 præsenteres arealerne af det samlede opland samt en inddeling i hhv. vandløbsopland og det såkaldte direkte opland. Denne inddeling er væsentlig i forbindelse med beregning af kvælstoffjernelse i projektområdet. Som det ses, er der ikke et vandløbsopland til projektområdet, da vandskel findes inde i undersøgelsesområdet og vandløbet derfor springer inde i området. Tabel 3-1 I tabellen herunder ses en opgørelse af oplandet til projektområdet. Der skelnes mellem vandløbsoplandet og det direkte opland. Oplandstype Areal (ha) Samlet opland (nedre rand) 89 Vandløbsopland 0 Direkte opland Karakteristisk afstrømning Der findes ikke tilgængelige målinger af vandføringen i vandløbet, der løber gennem undersøgelsesområdet. Til fastlæggelse af den karakteristiske afstrømning for vandløbet ved udløbet af undersøgelsesområdet er der derfor anvendt data fra den nærmeste hydrometriske målestation, som er placeret i

10 Svendborg Kommune Vådområde ved Ollerup, Hvidkilde Sø Side 10 af 31 Hundstrup Å (st. nr ). Målestationen drives af Naturstyrelsen, og data er tilgængelig via miljøportalen (arealinfo) for perioden til På baggrund af de hentede data, er der beregnet en række karakteristiske afstrømninger og tilhørende vandføringer til udløb af undersøgelsesområdet (Tabel 3-2). Oplandsstørrelsen til de udvalgte punkter er beregnet på baggrund af Geodatastyrelsens hydrologisk tilpassede terrænmodel via oplandsværktøjet i Scalgo. Tabel 3-2 De karakteristiske afstrømninger samt vandføringer ved projektområdets udløb. Afstrømning (l/s/km 2 ) Vandføring (l/s) Sommermedian 2,43 2,15 Årsmiddel 10,07 8,96 1% af tiden 50,37 44,83 2% af tiden 41,71 37,12 5% af tiden 29,93 26,64 10% af tiden 19,11 25,51 15% af tiden 5,06 17, Vandbalance Til at vurdere af de hydrologiske forhold i oplandet til projektområdet er der taget udgangspunkt i vandbalanceligningen: hvor N = korrigeret nedbørsmængde E = aktuel fordampning AO = overjordisk afstrømning, incl. dræn N = E + A0 + Au + R AU = underjordisk afstrømning til eller fra nedbørsområdet R = ændring i reservoiret (vand på jorden eller i jordmagasiner) Data for nedbør og potentiel fordampning er angivet for den klimatiske referenceperiode (tekniske rapport 02-03, DMI 2002). Nedbørsdata er korrigeret med standardværdier ( nye håndtal 1998). Den korrigerede årlige nedbørsmængde for undersøgelsesområdet kan derved estimeres til ca. 800 mm. Den potentielle fordampning kan estimeres til 580 mm/år. Nettonedbøren, der er et udtryk for den vandmængde, der strømme via overfladisk afstrømning fra nedbørsområdet til undersøgelsesområdet, kan således beregnes til 220 mm/år. Vandbalancen er et væsentligt element i fosfor- og kvælstofberegningerne, og vil i forbindelse med konsekvensvurderingerne i nærværende rapport blive anvendt til beregning af kvælstof- og fosforbalancen.

11 Svendborg Kommune Vådområde ved Ollerup, Hvidkilde Sø Side 11 af Afvandingsforhold Langt størstedelen af vandløbet i undersøgelsesområdet er under de nuværende forhold rørlagt. Dybden af det rørlagte vandløb kendes ikke, men det formodes at det ligger 1 meter eller mere under terræn. Da det rørlagte vandløb og de tilkoblede dræn er fuldstændigt styrende for afvandingen i området, formodes det derfor, at afvandingsdybden i hele undersøgelsesområdet er dybere end 1 meter. Der er derfor ikke produceret et afvandingskort for de nuværende forhold. 3.6 Arealanvendelse Arealanvendelsen i undersøgelsesområdet er intensiv, da langt størstedelen af området er i omdrift (Tabel 3-3). Tabel 3-3 Arealanvendelsen i undersøgelsesområdet. Kategori af arealanvendelse Areal (ha) Omdrift 16 Vedvarende græs 1,59 Natur 0,37 Andet 0,80 I alt 18, Jordbundsforhold Jordbundstyper I Figur 3-4 ses et jordartskort for undersøgelsesområdet. Kortet stammer fra den geologiske overfladekartering på Som det fremgår, er den dominerende jordbundstype sandblandet lerjord, hvor der ses et enkelt lille område, hvor jordbundstypen er lerblandet sandjord.

12 Svendborg Kommune Vådområde ved Ollerup, Hvidkilde Sø Side 12 af 31 Figur 3-4 Udpegning af jordbundstyperne i undersøgelsesområdet. Undersøgelsesområdet er markeret med blåt Okker På baggrund af okkerkortlægningen i arealinfo.dk fremgår det, at langt største delen af undersøgelsesområdet ikke er okkerklassificeret, mens en mindre del er lavbund, som heller ikke er okkerklassificeret. 3.8 Naturforhold Det åbne vandløb, som løber gennem den nedstrøms del af undersøgelsesområdet er 3 beskyttet. Yderligere indgår der en meget lille del af et 3 beskyttet overdrev samt en 3 beskyttet sø indenfor undersøgelsesområdet. De beskyttede arealer fremgår af Figur 3-5.

13 Svendborg Kommune Vådområde ved Ollerup, Hvidkilde Sø Side 13 af 31 Figur 3-5: De 3 beskyttede naturområder inden for undersøgelsesområdet, hvor undersøgelsesområdet er markeret med rødt. Den lille del af overdrevet, der indgår i undersøgelsesområdet betragtes som irrelevant ift. projektet og behandles ikke yderligere. På baggrund af nedenstående konklusion (ikke muligt at lave et vådområde) er der ikke foretaget en basisregistrering af den 3 beskyttede sø i området. Det vurderes på baggrund af en mere overordnet besigtigelse og gennemgang af luftfotos, at søen fremstår næringspåvirket og artsfattig. Søen er etableret omkring 2008 og er således relativ ny og præget af næringsstoffer fra interne puljer, men også fra tilledning fra de omkringliggende marker der drives intensivt. Som det fremgår af Figur 3-6 er søen præget af opvækst af bl.a. bredbladet dunhammer og pil.

14 Svendborg Kommune Vådområde ved Ollerup, Hvidkilde Sø Side 14 af 31 Figur beskyttet sø i den sydlige del af projektområdet Natura 2000-beskyttelse Beskyttede områder i henhold til EU s habitatdirektiv og fuglebeskyttelsesdirektiv samt Ramsarområder betegnes under ét som Natura 2000-områder. I Danmark er ovennævnte direktiver implementeret ved bekendtgørelse nr. 926, Habitatdirektivet beskriver bl.a., at der skal ydes en streng beskyttelse af en række dyre- og plantearter, uagtet om de forekommer indenfor eller udenfor de udpegede habitatområder. Selve undersøgelsesområdet ligger ikke i et Natura 2000-område, men 5 km sydvest for undersøgelsesområdet er der et Natura 2000 område (Sydfynske Øhav), hvilket inkluderer et fuglebeskyttelsesområde, et Ramsarområde og et habitatområde, hvilket fremgår af Figur 3-7.

15 Svendborg Kommune Vådområde ved Ollerup, Hvidkilde Sø Side 15 af 31 Figur 3-7 Udpegning af nærliggende Natura 2000-område, hvor lilla indikerer et fuglebeskyttelsesområde, grøn er habitatområde og orange er Ramsarområde. Selve undersøgelsesområdet er markeret med rød Bilag IV-arter I henhold til habitatdirektivets artikel 12 skal EU-medlemslande indføre en streng beskyttelse af en række dyre- og plantearter, uanset om de forekommer indenfor et af de udpegede habitatområder eller udenfor. Bilag IV-arterne er ligeledes beskyttet efter 29 a i naturbeskyttelsesloven. Bilag IV-arterne må ikke bevidst forstyrres med skadelig virkning for arten eller bestanden. Forbuddet er gældende i forhold til alle livsstadier. Yngle- eller rasteområder må ligeledes ikke beskadiges eller ødelægges. Ifølge DMUs faglige rapport nr. 635 vedrørende habitatdirektivets bilag IV arter forventes det, at der i selve undersøgelsesområdet vil forekomme en udbredelse af: Vandflagermus, brunflagermus, langøret flagermus, sydflagermus, dværgflagermus, hasselmus, markfirben, stor vandsalamander, spidssnudet frø, springfrø og strandtudse. Der er dog ikke kendskab til, hvorvidt de nævnte arter konkret forekommer indenfor undersøgelsesområdet Bygge- og beskyttelseslinjer Der forekommer i den nordlige del af undersøgelsesområdet et overlap med søbeskyttelseslinjer, og der forekommer et enkelt overlap med et sten- og jorddige indenfor undersøgelsesområdet (Figur 3-8).

16 Svendborg Kommune Vådområde ved Ollerup, Hvidkilde Sø Side 16 af 31 Figur 3-8 Udpegning af søbeskyttelseslinjer (skraveret med blå) og et sten- og jorddige (markeret med orange), hvor selve undersøgelsesområdet er markeret med rød Drikkevandsinteresser Hele undersøgelsesområdet er placeret i et område med særlige drikkevandsinteresser. Der er et enkelt vandværk indenfor undersøgelsesområdet, hvilket fremgår af Figur 3-9.

17 Svendborg Kommune Vådområde ved Ollerup, Hvidkilde Sø Side 17 af 31 Figur 3-9 Udpegning af Vandværk indenfor undersøgelsesområdet, hvilket er markeret med lyseblå. Undersøgelsesområdet er markeret med rød Fredninger og kulturhistorie Der er ingen fredninger indenfor undersøgelsesområdet, men til højre for undersøgelsesområdet ses tre arealfredninger (Figur 3-10). Ifølge Svendborg Museum er der ingen større forbehold indenfor undersøgelsesområdet (bilag 1), men forud for eventuel opstart af jordarbejde skal Svendborg Museum kontaktes, da museet gerne vil følge arbejdet, hvilket skyldes, at der er fundet brandgrave fra jernalderen indenfor undersøgelsesområdet.

18 Svendborg Kommune Vådområde ved Ollerup, Hvidkilde Sø Side 18 af 31 Figur 3-10 Udpegning af arealfredning er skraveret med blå. Undersøgelsesområdet er markeret med rød.

19 Svendborg Kommune Vådområde ved Ollerup, Hvidkilde Sø Side 19 af Råstoffer Der forekommer ingen råstofgrave eller andre råstofinteresseområder indenfor undersøgelsesområdet, men til venstre for undersøgelsesområdet er der et område med råstofinteresse, hvilket fremgår af Figur Figur 3-11 Udpegning af nærliggende råstofinteresseområde, som er skraveret med lilla. Undersøgelsesområdet er markeret med rød Jordforurening Der forekommer ingen jordforurening indenfor undersøgelsesområdet Skovrejsning Ifølge arealinfo.dk er det i kommuneplanen (Svendborg Kommune) vedtaget, at der i dele af undersøgelsesområdet ikke ønskes skovrejsning (Figur 3-12).

20 Svendborg Kommune Vådområde ved Ollerup, Hvidkilde Sø Side 20 af 31 Figur 3-12 Udpegning af områder, hvor det er vedtaget, at skovrejsning er uønsket, er markeret med gul, hvor undersøgelsesområdet er markeret med rød. 3.9 Stofberegninger Et af hovedelementerne i vådområdeprojekter er beregninger af stoftransporten til og fra området. Nærværende afsnit beskæftiger sig med stofbalancerne under de nuværende forhold Kvælstof En vigtig forudsætning for en vurdering af kvælstoffjernelsen i et område er kendskab til kvælstoftransporten fra oplandet og til selve undersøgelsesområdet. Beregningerne er angivet som en gennemsnitlig transport af kvælstof til det kommende vådområde. Til vurdering af kvælstoftilførslen til området er anvendt en nettonedbør på 220 mm. Det fremgår af jordbundskortlægningen, at 90 % af oplandet er sandjord. Derudover udgør andelen af dyrket jord 80 %. Ved beregning af den årlige kvælstofbelastning til undersøgelsesområdet, er der taget udgangspunkt i nedenstående formel: Ntab = 1,124 x exp(-3, ,758 x ln(a) - 0,0030 x S + 0,0249 x D) hvor Ntab er det gennemsnitlige årlige kvælstoftab per hektar nedsivningsområde, A er vandbalancen (nettonedbørsoverskuddet) i mm/år for nedsivningsområdet, D er andelen af dyrket areal i % for nedsivningsområdet, mens S er andelen af sandjord i % for nedsivningsområdet.

21 Svendborg Kommune Vådområde ved Ollerup, Hvidkilde Sø Side 21 af 31 Beregningerne af transporten af kvælstof til undersøgelsesområdet, transporten fra det direkte opland samt udvaskning fra arealerne internt i området fremgår af bilag 2 og Tabel 3-4. Samlet set udgør disse tre elementer kvælstof-input til områder, og det er med udgangspunkt heri, at fjernelsen kan beregnes. Tabel 3-4 Den beregnede kvælstoftransport til undersøgelsesområdet. Kvælstoftab Nuværende forhold Kvælstoftab pr ha vandløbsopland (kg N/ha/år) 0 Årligt tab af kvælstof fra vandløbsoplandet (kg N/år) 0 Kvælstoftab pr ha direkte opland (kg N/ha/år) 12,8 Årligt tab af kvælstof fra det direkte opland (kg N/år) Fosfor I forbindelse med vådområdeprojekter er der en potentiel risiko for, at der frigives fosfor, når jordmatricen vandmættes. Derfor er der i forbindelse med nærværende projekt gennemført beregninger på fosforbalancen i området. Som et led i fosfor-risikovurderingen er der i forbindelse med projektet udtaget 13 jordprøver og volumenprøver (Figur 3-13 og bilag 3). Indenfor hvert af de 13 grids er der foretaget en jordprofilbeskrivelse til 1 meters dybde samt udtaget en prøve til volumenvægt-bestemmelse. Volumenprøverne er udtaget med et 35 cm volumenbord fra Eijkelkamp, og jordkernens eksakte længde er målt i felten. Jordprøverne til analyse fokuserer på de øverste 0-30 cm af jorden. Der er i hvert grid taget 16 delprøver fordelt jævnt ud over området. Disse blandes til en samlet prøve, der sendes til analyse. I forbindelse med analysen af prøverne, er der i nærværende forundersøgelse anvendt Eurofins A/S.

22 Svendborg Kommune Vådområde ved Ollerup, Hvidkilde Sø Side 22 af 31 Figur 3-13 Fosforfelter anvendt ved prøvetagning. De gule poiygoner er fosforfelterne, mens de røde punkter er lokaliteten for volumenprøverne. Af bilag 3 fremgår den beregnede fosforrisiko baseret på prøvetagningen i området Kulstof Drænede jorde med et højt indhold af organisk materiale har en stor udledning af drivhusgasser. Generelt har arealer i omdrift en høj årlig udledning, mens drænede permanente græsarealer har en lavere men dog betydende udledning. En udtagning af disse arealer i kombination med en forringelse af afvandingen reducerer drivhusgasudledningen. Vådområder er således i nogle tilfælde et velegnet virkemiddel til nedbringelse af drivhusgasudledningen. Den samlede udledning af drivhusgasser opgøres i CO2-ækvivalenter. Dette omfatter kuldioxid (CO2), lattergas (N2O) fra omsætning af kvælstof i jorden og metan (CH4) fra nedbrydning af organisk materiale under iltfrie forhold. N2O er 298 gange stærkere drivhusgas end CO2, og CH4 er 25 gange stærkere end CO2. Fra drænede jorder udledes CO2 samt N2O, fordi der er ilt tilstede. Fra våde områder udledes CH4, som dannes under de iltfrie forhold. Den største drivhusgasudledning, målt i CO2- ækvivalenter, kommer dog fra nedbrydningen af organisk materiale på drænede tørvejorder. Etableringen af våde områder vil medføre en øget CH4-dannelse, men dette modsvarer langtfra den nedgang, der sker i CO2-udledningen ved at gøre jorderne våde.

23 Svendborg Kommune Vådområde ved Ollerup, Hvidkilde Sø Side 23 af 31 Til at beregne drivhusgasudledningen i nærværende forundersøgelse er der taget udgangspunkt i notatet Metode til estimering af drivhusgasreduktionen (CO2-ækvivalenter) i kvælstof- og fosforvådområdeprojekter, DCE, juni 2016 samt det dertil hørende regneark. Beregningerne tager ikke udgangspunkt i jordprøver, men er derimod baseret på det såkaldte Tørv 2010-kort, hvilket angiver jorde med mindst 12 % organisk kulstof. Der er således tale om en forsimplet beregning, hvor det antages, at der kun er emission fra jorde med mindst 12 % organisk kulstof. Alle øvrige jorde i undersøgelsesområdet karakteriseres som mineraljorde, hvorfra der ikke forekommer nogen udledning. Tørv-2010 udpegningerne for undersøgelsesområdet viser, at der ikke er nogle organogene jorde i området, og det hele karakteriseres således som mineraljorde. Der er således ikke foretaget en beregning ift. kulstof Tekniske anlæg Veje, broer og bygninger Projektområdet krydses af Egensevej og Bjergvej. Der forekommer 2 ejendomme indenfor undersøgelsesområdet ved Egensevej Dræning På baggrund af dialog med lodsejerne i området, er der registreret en række drænsystemer i og med udløb til projektområdet. Disse fremgår af bilag 5. Det bemærkes, at der primært er fokus på de dele af drænsystemet, der ligger nærmest projektgrænsen, da det er disse tekniske forhold, der afgør, hvorvidt og hvorledes vandet kan håndteres i projektområdet Ledninger I forbindelse med nærværende forundersøgelser er der rekvireret ledningsoplysninger fra Lednings- EjerRegistreret (LER). Alle de registrerede ledninger ligger langs Egensevej og Bjergvej. De registrerede ledninger kan se på bilag Planforhold Vandområdeplanen Ifølge MiljøGIS for Vandområdeplanerne er den samlede økologiske tilstand for den åbne del af vandløbet ukendt. Miljømålet for strækningen er mindst god økologisk tilstand National beskyttet natur Det åbne vandløb, som løber gennem den nedstrøms del af undersøgelsesområdet er 3 beskyttet. Yderligere indgår der en meget lille del af et 3 beskyttet overdrev samt en 3 beskyttet sø indenfor undersøgelsesområdet. De beskyttede arealer fremgår af Figur 3-5. En eventuel ændring af tilstanden i disse naturtyper kræver dispensation fra naturbeskyttelseslovens 3.

24 Svendborg Kommune Vådområde ved Ollerup, Hvidkilde Sø Side 24 af Projektforslag Nærværende afsnit diskuterer mulighederne for at etablere et P-vådområde ved Ollerup, Hvidkilde Sø. Overordnet set gør de topografiske forhold, samt det meget lille opland det umuligt at etablere et P- vådområde vha. at de tilgængelige tiltag. Nedenfor redegøres for dette gennem vurderinger og beregninger i P-regnearket. 4.1 Overrisling Som vist på bilag 5, er der identificeret dræn i området og en række af disse kan bringes til overrisling. Dette bidrager til tilbageholdelse af fosfor. Kortlægningen af dræn viser, at der findes et drænet oplandsareal på 2,3 ha, der kan bringes til overrisling. Dette giver kun en meget lille tilbageholdelse (0,1 kg P/år). Indsættes overrisling via dræn i P-regnearket, fås en samlet P-balance på -50 kg P/år altså langt fra kravet om mindst 5 kg P/ha/år (Figur 4-1). Figur 4-1 Klip fra P-regnearket (bilag 4), hvor overrisling fra dræn som tiltag til tilbageholdelse af fosfor er indsat.

25 Svendborg Kommune Vådområde ved Ollerup, Hvidkilde Sø Side 25 af Oversvømmelse med vandløbsvand Centralt i undersøgelsesområdet løber et rørlagt vandløb. Ifølge lodsejere i området er det rørlagte vandløb anlagt som et hoveddræn omkring år 1940 med det formål at aflede vand fra området. Det er derfor usikkert, om der oprindeligt har løbet et vandløb i området. Et tiltag, til tilbageholdelse af partikulært fosfor, er oversvømmelse med overfladevand. Muligheden for at åbne det rørlagte forløb og bringe vandløbet til overrisling er derfor undersøgt. Som led i denne undersøgelse, er de topografiske forhold beskrevet. Som det fremgår af Figur 4-2, er undersøgelsesområdet generelt lavere liggende end de omkringliggende arealer. Det fremgår dog også af figuren, at der centralt i undersøgelsesområdet er en hævning i landskabet, og det rørlagte vandløb derfor må ligger meget dybt under terræn på denne strækning. Figur 4-2 Terrænforhold i undersøgelsesområdet ved Ollerup, Hvidkilde Sø. Røde områder er høje og grønne er lave. Der fremgår ligeledes et muligt åbnet og slynget forløb af vandløbet på figuren.

26 Svendborg Kommune Vådområde ved Ollerup, Hvidkilde Sø Side 26 af 31 På Figur 4-2 er ligeledes skitseret et muligt forløb af et åbnet, slynget vandløb. Dette åbne forløb kan rent teknisk godt etableres, men grundet terrænet vil det komme til at ligge langt under terræn (1,5-2 m) på en lang strækning, og der vil kun være mulighed for oversvømmelse langs den opstrøms del. Et længdeprofil og placering ift. terræn af et muligt åbent vandløb er vist på Figur 4-3. Figur 4-3 Længdeprofil af et muligt åbent vandløb (rød streg) med angivelse af terræn (blå streg). Beregninger i P-regnearket (bilag 4) viser, at det vil være muligt at tilbageholde i omegnen af 75 kg P/år ved åbning af vandløbet og oversvømmelse. Årsagen til at tilbageholdelse ved oversvømmelse ikke kan blive højere er det lille areal, der kan oversvømmes, samt at vandløbsoplandet er meget lille. Det er i beregningerne antaget, at der kan skabes oversvømmelse 25 dage om året inden for 25 m på begge sider af vandløbet. Etablering af et åbent forløb vil være meget omkostningstungt, da terrænet betinger, at der skal flyttes meget jord. Det vurderes derfor sammenlagt, at det ikke er hensigtsmæssigt at åbne vandløbet Indsættes oversvømmelse med vandløbsvand samt overrisling via dræn i P-regnearket, fås en samlet P-balance på 25 kg P/år, hvilket giver 1,2 kg P/ha/år altså stadig langt fra kravet om mindst 5 kg P/ha/år (Figur 4-4).

27 Svendborg Kommune Vådområde ved Ollerup, Hvidkilde Sø Side 27 af 31 Figur 4-4 Klip fra P-regnearket (bilag 4), hvor overrisling fra dræn, samt oversvømmelse med vandløbsvand som tiltag til tilbageholdelse af fosfor er indsat.

28 Svendborg Kommune Vådområde ved Ollerup, Hvidkilde Sø Side 28 af Sødannelse Det vil rent teknisk være muligt at etablere en sø i området ved afbrydning af dræn og åbning af vandløbet en sø der vil kunne etableres i den nordlige del af undersøgelsesområdet. Ny etablerede søer giver dog ifølge vejledningen og P-regnearket ingen P-tilbageholdelse.

29 Svendborg Kommune Vådområde ved Ollerup, Hvidkilde Sø Side 29 af Konsekvensvurdering 5.1 Vandstande og afvandingsforhold Beregning af afvandingsmæssige konsekvenser Som beskrevet ovenfor er det ikke teknisk muligt at etablere et vådområde i området. Der er derfor ikke regnet på de afvandingsmæssige konsekvenser. 5.2 Stofberegninger Fosfor Ved etablering af vådområder arbejdes der med tiltag, der kan have en positiv effekt på fosfortilbageholdelsen, mens andre tiltag potentielt kan resultere i en frigivelse af fosfor fra området. Derfor er der i forbindelse med forundersøgelser af vådområdeprojekter behov for at estimere projektområdets fosforbalance. Til at vurdere fosforbalancen i projektområdet er der taget udgangspunkt i notatet Kvantificering af fosfortab fra N og P vådområder DCE, juni 2016 samt det dertilhørende regneark (kvantificering af fosfor, sept. 2016). Fosforberegningerne fremgår af bilag 4, og er baseret på prøvetagningen beskrevet ovenfor. Som beskrevet i afsnit 4 er det ikke teknisk muligt at etablere et vådområde i området. I indeværende afsnit er fosforberegningerne derfor foretaget ift. de tiltag der er mulige i området og ift. skønnede afvandingsforhold i området. Derved fås et bud på den mulige tilbageholdelse af fosfor i området. Fosforberegningerne er inddelt i en del der beregner fosforfrigivelsen som følge af projektet, og en del der beregner fosfortilbageholdelsen via tre kategorier: Overrisling, oversvømmelse og sødannelse. I det følgende beskrives de enkelte kategorier samt fosforbalancen. Fosforfrigivelse ved hævning af vandspejl Jord indeholder fosfor, der er bundet i forskellige forbindelser. Jordens afvandingsforhold har indirekte betydning for stabilitet af disse fosforholdige forbindelser. Under aerobe forhold vil hovedparten af fosforen være bundet til jordens jernpujle i stabile forbindelser fosforpuljen er således meget lidt mobil. Når afvandingen forringes og jordmatricen helt eller delvist vandmættes opstår der anaerobe forhold, hvilket medfører at jernforbindelserne reduceres, og den bundne fosfor frigives. Der er således en potentiel risiko for, at etablering af vådområder øger fosforfrigivelsen fra området, og dermed potentielt påvirker nedstrømsliggende recipienter negativt. Potentialet for fosforfrigivelse under vandmættede og dermed anaerobe forhold kan beskrives som funktion af jordens Fe:P-molforhold og jordens volumenvægt. Det er denne sammenhæng, som ligger til grund for risikovurderingen af projektområdet, og som præsenteres i bilag 4. Det er beregnet, at der vil være en samlet fosforfrigivelse på 25 kg/år fra projektområdet ud af en samlet fosforpulje på kg.

30 Svendborg Kommune Vådområde ved Ollerup, Hvidkilde Sø Side 30 af 31 Fosfortilbageholdelse ved overrisling med drænvand Som det fremgår findes der en række drænsystemer, der leder drænvand til projektområdet, og som det er muligt at bringe til overrisling. Dette medfører, at drænoplandet er opgjort til 2,3 ha baseret på drænkort og oplysninger fra lodsejerne. Ifølge vejledningen kan tilbageholdelsen beregnes ud fra en vejledende værdi på 0,062 kg/ha/år, svarende til en fjernelse i størrelsesordenen 0,1 kg P/år. Fosfortilbageholdelse ved oversvømmelse Når vandløbsvand oversvømmer de nærliggende arealer forekommer en væsentlig deponering af partikelbundet fosfor. Derudover vil der forekomme en fjernelse grundet optagelse af opløst fosfor i planterne. Det er estimeret, at der kan skabes oversvømmelse i 25 dage om året på 1,3 ha i undersøgelsesområdet. Dette giver en fosfordeponering på 46,9 kg/p år. Tilbageholdelse ved sødannelse Der forekommer ingen tilbageholdelse af fosfor som følge af sødannelse. Total fosforreduktion Den samlede fosforbalance for området er beregnet til 22 kg P/år. Dette giver en arealspecifik fjernelse på 1,2 kg P/ha/år, hvilket er langt fra kravet om mindst 5 kg P/ha/år Kvælstof Omsætning af kvælstof i vådområder kan foregå ved forskellige processer, men den altdominerende proces er denitrifikation af nitrat (NO3 - ) til frit atmosfærisk kvælstof (N2). Denitrifikationsprocessen afhænger af en række faktorer: iltfrie forhold, ph, tilstedeværelse af nitrat, letomsættelig organisk stof, at vandet strømmer gennem vådområdet. Planternes optagelse af kvælstof og efterfølgende ophobning i form af tørvedannelse kan også have betydning. Vandets strømning gennem vådområdet er afgørende for vådområdets funktion. Det skyldes, at strømningsmønsteret bestemmer hvilke områder, der kommer i kontakt med det kvælstof som er opløst i vandet. Det vil være disse områders kapacitet for at omsætte kvælstof via denitrifikation og ved planteoptagelse, der bestemmer, hvor godt området vil fungere for kvælstoffjernelse. Der er udført beregninger af kvælstofbelastning med baggrund i Naturstyrelsens vejledning til kvælstofberegninger, d. 23. maj 2014 samt det tilhørende regneark dateret juni Regnearket er vedlagt nærværende rapport som bilag 2. Som beskrevet i afsnit 4 er det ikke teknisk muligt at etablere et vådområde i området. I indeværende afsnit er kvælstofberegningerne derfor foretaget ift. de tiltag der er mulige i området. Derved fås et bud på den mulige tilbageholdelse af kvælstof i området, under de eksisterende forhold i området. Kvælstoffjernelsen kan underinddeles i følgende elementer: Infiltration med vand fra det direkte opland Oversvømmelse med åvand Ændret arealanvendelse Sødannelse

31 Svendborg Kommune Vådområde ved Ollerup, Hvidkilde Sø Side 31 af 31 I nærværende projekt, er det følgende elementer, der er inddraget: Infiltration med drænvand Ændret arealanvendelse I bilag 2 er kvælstofberegningerne samlet, og de enkelte elementers bidrag gennemgås i det følgende. Kvælstoffjernelse ved infiltration med vand For at optimere kvælstoffjernelsen ved infiltration i området, er det projekteret at samtlige større udefra kommende drænsystemer bringes til overrisling lige inden for projektgrænsen. Generelt er projektområdet meget velegnet til infiltration med drænvand, da den centrale del af området er flad, mens den omkranses af forholdsvis stejle skråninger. På baggrund heraf er kvælstofomsætningen ved overrisling sat til 50 %. På baggrund af ovenstående er der beregnet en samlet kvælstoffjernelse ved infiltration på 447 kg N/år. Kvælstoffjernelse ved ændret arealanvendelse I undersøgelsesområdet er der en del arealer i omdrift. I N-regnearket er den nuværende samlede udvaskning estimeret til 818 kg N. Tages disse arealer ud af omdrift vil denne udvaskning falder til 45 kg N. På den baggrund er der beregnet en samlet kvælstoffjernelse, på 773 kg N/år, hvis arealer ekstensiveres. Samlet kvælstoffjernelse På baggrund af ovenstående afsnit er den samlede N-fjernelse i området beregnet til kg/år, hvilket resulterer i 68 kg/ha/år. Den arealspecifikke fjernelse er således 3,7 kg N/ha/år, hvilket ikke er over kravet på 90 kg/ha/år Drivhusgasreduktion Ovenfor gennemgås baggrunden for drivhusgasberegningerne. Da der jf. Tørv2010-kortet ikke forekommer nogle arealer i området med et OC indhold over 12 %, er det ikke muligt at estimere drivhusgasreduktionen. Årsagen er, at regnearket resulterer i en kulstofbalance på 0, når der ikke er udpeget organogene jorde i området. Af samme årsag er der ikke vedlagt et kulstofregneark til nærværende forundersøgelse. 6. Konklusion Som beskrevet i afsnit 4 og 5, er det ikke muligt at etablere et P-vådområde ved Ollerup Hvidkilde Sø, der lever op til kravene i bekendtgørelsen. Det er muligt at bringe tiltagene overrisling fra dræn samt oversvømmelse med vandløbsvand i spil i området, men grundet et ikke eksisterende vandløbsopland og et lille drænet opland, bliver P-tilbageholdelse meget lille. Derudover vil det rent teknisk være vanskeligt og dyrt at etablere vådområdet. Det anbefales derfor, at der ikke arbejdes videre med et fosforprojekt i området. Og af denne årsag behandles projektet ikke yderligere i denne rapport, og der udarbejdes heller ikke en ejendomsmæssig forundersøgelse.

32 Bilag 1 Ollerup Hvidkilde Sø Arkæologisk udtalelse Hej Marie Museet har ingen større forbehold i forhold til de tre projektområder. Vær dog obs på, at der ved projektområdet Stokkebækken Gudme er en 100 m fredningszone omkring et fredet fortidsminde (Stednr. på Kulturstyrelsens database Fund og fortidsminder: ), I skal søge dispensation om hos kommunen. På vedhæftede jpg er det fredede fortidsminde markeret med rød prik. I fald projektet bliver igangsat, skal Svendborg Museum dog kontaktes forud for jordarbejdets igangsætning, da vi, afhængigt af nærmere placering og omfang, muligvis gerne vil følge arbejdet. Det vil primært være relevant for de to områder Ollerup Egense/Hvidkilde og Stokkebækken Gudme og skyldes eksempelvis, at der er fundet brandgrave fra jernalderen indenfor Ollerup Egense/Hvidkilde-området. Du er altid velkommen til at kontakte mig, hvis du har brug for uddybende kommentarer. Mvh Marie Vang Posselt Museumsinspektør, arkæolog Grubbemøllevej 13 DK-5700 Svendborg mvp@svendborgmuseum.dk Arkæologi Sydfyn / Anne Hvides Gård, Fruestræde 3, 5700 Svendborg / Telefon

33

34 Hej Esben På baggrund af vores telefonsamtale tidligere i dag om jordarbejdets karakter vurderer jeg ikke, at museet har arkæologisk eller anden interesse i nogen af de tre vådområdeprojekter. Det er derfor ikke nødvendigt med en arkæologisk forundersøgelse eller overvågning af arbejdet. Venlig hilsen Marie Vang Posselt Museumsinspektør, arkæolog Grubbemøllevej 13 DK-5700 Svendborg mvp@svendborgmuseum.dk Arkæologi Sydfyn / Anne Hvides Gård, Fruestræde 3, 5700 Svendborg / Telefon

35 Indeholder datafrageodatastyrelsen, fot ortofoto, hentet d ,75 44,2 18,49 11,09 Signaturforklaring Undersøgelsesområde OllerupEgense Fosfor prøvetagning(fe:pmolforhold) 4,68 4,87 4,47 16,35 8,45 6,61 9,86 4,87 2,42 Bilag1 Projekt: Klient: Projektnr.: Udarbejdet af: Dato: Godkendt af: OllerupEgense SvendborgKommune MBM 4. april 2017 EAK EnviDanA/S- Vejlsøvej Silkeborg- Tlf Fax CVRnr

36 Indeholder datafrageodatastyrelsen, fot ortofoto, hentet d Signaturforklaring Undersøgelsesområde OllerupEgense Brønd Dræn Bilag1 Projekt: Klient: Projektnr.: Udarbejdet af: Dato: Godkendt af: OllerupEgense SvendborgKommune MBM 4. april 2017 EAK EnviDanA/S- Vejlsøvej Silkeborg- Tlf Fax CVRnr

37 Indeholder datafrageodatastyrelsen, fot ortofoto, hentet d Signaturforklaring UndersøgelsesområdeOllerupEgense Vand_OE Kloak_OE OllerupEgenseLER Kabel_kV Kabel_kV Stikledning_Station tdc Bilag1 Projekt: Klient: Projektnr.: Udarbejdet af: Dato: Godkendt af: OllerupEgense SvendborgKommune MBM 4. april 2017 EAK EnviDanA/S- Vejlsøvej Silkeborg- Tlf Fax CVRnr

38 Ollerup, Hvidkilde Sø teknisk forundersøgelse af kvælstofvådområde. Bilag med billeder af jordprøveprofiler Prøvenummer 222 Prøvenummer 224 Prøvenummer 223 Prøvenummer 225

39 Ollerup, Hvidkilde Sø teknisk forundersøgelse af kvælstofvådområde. Bilag med billeder af jordprøveprofiler Prøvenummer 226 Prøvenummer 228 Prøvenummer 227 Prøvenummer 229

40 Ollerup, Hvidkilde Sø teknisk forundersøgelse af kvælstofvådområde. Bilag med billeder af jordprøveprofiler Prøvenummer 230 Prøvenummer 232 Prøvenummer 231 Prøvenummer 233

TEKNISK FORUNDERSØGELSE FOSFORVÅDOMRÅDE VIGERSDAL Å DENNIS SØNDERGÅRD THOMSEN, CHEFKONSULENT RAMBØLL

TEKNISK FORUNDERSØGELSE FOSFORVÅDOMRÅDE VIGERSDAL Å DENNIS SØNDERGÅRD THOMSEN, CHEFKONSULENT RAMBØLL TEKNISK FORUNDERSØGELSE FOSFORVÅDOMRÅDE VIGERSDAL Å DENNIS SØNDERGÅRD THOMSEN, CHEFKONSULENT RAMBØLL Formål med fosforvådområde PRÆSENTATION Fosforvådområder Indhold af teknisk forundersøgelse FORMÅL At

Læs mere

VÅDOMRÅDE VED STOKKEBÆK HUSE Teknisk forundersøgelse af kvælstof-vådområdeprojekt

VÅDOMRÅDE VED STOKKEBÆK HUSE Teknisk forundersøgelse af kvælstof-vådområdeprojekt Vådområdeprojekt_Stokkebæk_Huse_Svendborg_Kommune_endelig udgave_dec 2017.docx VÅDOMRÅDE VED STOKKEBÆK HUSE Teknisk forundersøgelse af kvælstof-vådområdeprojekt Udarbejdet til: Svendborg Kommune Svendborgvej

Læs mere

Midtmarksrende. Skitseforslag til vådområdeprojekt på Ærø. Det Sydfynske Øhav

Midtmarksrende. Skitseforslag til vådområdeprojekt på Ærø. Det Sydfynske Øhav Midtmarksrende Skitseforslag til vådområdeprojekt på Ærø Det Sydfynske Øhav Juni 2016 Projektnavn Formål Placering/ lokalitet Vådområdeprojekt Midtmarksrende Projektets formål er at reducere kvælstofudledningen

Læs mere

TEKNISK FORUNDERSØGELSE VÅDOMRÅDE VELDS MØLLEBÆK DENNIS SØNDERGÅRD THOMSEN, CHEFKONSULENT RAMBØLL

TEKNISK FORUNDERSØGELSE VÅDOMRÅDE VELDS MØLLEBÆK DENNIS SØNDERGÅRD THOMSEN, CHEFKONSULENT RAMBØLL TEKNISK FORUNDERSØGELSE VÅDOMRÅDE VELDS MØLLEBÆK DENNIS SØNDERGÅRD THOMSEN, CHEFKONSULENT RAMBØLL PRÆSENTATION Indhold af teknisk forundersøgelse Projektgrænsen Projektforslag Konsekvensberegninger TEKNISK

Læs mere

MULIGT VÅDOMRÅDE KÆR MØLLEÅ, HEJLS NOR

MULIGT VÅDOMRÅDE KÆR MØLLEÅ, HEJLS NOR Til Kolding Kommune Dokumenttype Resumé Dato December 2010 Resumé af teknisk og biologisk forundersøgelse MULIGT VÅDOMRÅDE KÆR MØLLEÅ, HEJLS NOR 1 INDLEDNING OG BAGGRUND Kolding Kommune ønsker i forbindelse

Læs mere

Vådområdeprojekt Jegstrup Bæk Teknisk/biologisk forundersøgelse v/ Martin Andersen, Atkins. (6 juni 2019)

Vådområdeprojekt Jegstrup Bæk Teknisk/biologisk forundersøgelse v/ Martin Andersen, Atkins. (6 juni 2019) Vådområdeprojekt Jegstrup Bæk Teknisk/biologisk forundersøgelse v/ Martin Andersen, Atkins (6 juni 2019) Formål med kvælstofvådområder At genskabe naturlige hydrologiske forhold for derved at mindske kvælstofudledningen

Læs mere

Ansøgning om landzonetilladelse til etablering af minivådområde hos Hvelplund Agro, Kjelstrupvej 37, 7700 Thisted.

Ansøgning om landzonetilladelse til etablering af minivådområde hos Hvelplund Agro, Kjelstrupvej 37, 7700 Thisted. Thisted Kommune Plan og Miljø Kirkevej 9 7760 Hurup 20-04-2018 Ansøgning om landzonetilladelse til etablering af minivådområde hos Hvelplund Agro, Kjelstrupvej 37, 7700 Thisted. Den første februar 2018

Læs mere

ANALYSE AF VANDLØB OG VIRKEMIDLER CASEVANDLØB REJSBY Å

ANALYSE AF VANDLØB OG VIRKEMIDLER CASEVANDLØB REJSBY Å ANALYSE AF VANDLØB OG VIRKEMIDLER CASEVANDLØB REJSBY Å Dato: 26. juni 2018 Udarbejdet af: Esben Astrup Kristensen og Jane Rosenstand Poulsen Kvalitetssikring: Kasper A. Rasmussen Modtager: Landbrug & Fødevarer

Læs mere

Fiskbæk Å. Forundersøgelsen i en sammenskrevet kort version

Fiskbæk Å. Forundersøgelsen i en sammenskrevet kort version Fiskbæk Å Forundersøgelsen i en sammenskrevet kort version Indledning og baggrund For at opfylde målene i EU s Vandrammedirektiv om god tilstand i alle vandområder, har regeringen lanceret Grøn Vækst pakken.

Læs mere

Viborg Kommune Gørup Enge Vådområdeprojekt

Viborg Kommune Gørup Enge Vådområdeprojekt Viborg Kommune Gørup Enge Vådområdeprojekt SUPPLERENDE FOSFORUNDERSØGELSE Viborg Kommune Gørup Enge Vådområdeprojekt SUPPLERENDE FOSFORUNDERSØGELSE Rekvirent Viborg Kommune Prinsens Allé 5 8800 Viborg

Læs mere

Hjermind Sø - Vådområdeprojekt. Lodsejermøde 22. april - Gudenåhuset - Bjerringbro Lars Bo Christensen

Hjermind Sø - Vådområdeprojekt. Lodsejermøde 22. april - Gudenåhuset - Bjerringbro Lars Bo Christensen Hjermind Sø - Vådområdeprojekt Lodsejermøde 22. april - Gudenåhuset - Bjerringbro Lars Bo Christensen Hjermind Sø - Lodsejermøde Indlæg: Hvad er et vådområde Hvordan foregår kvælstoffjernelsen Hvilke muligheder

Læs mere

Vådområde Granslev By Enge

Vådområde Granslev By Enge Granslev Forsamlingshus, 22. januar 2015 Copyright 2015 Grontmij A/S CVR 48233511 Vådområde Granslev By Enge Grontmij a/s Rådgivende ingeniørvirksomhed Ca. 1200 fuldtidsansatte i DK Naturafdeling i Århus/Glostrup

Læs mere

Fly Enge. Forundersøgelsen i en sammenskrevet kort version

Fly Enge. Forundersøgelsen i en sammenskrevet kort version Fly Enge Forundersøgelsen i en sammenskrevet kort version Indledning og baggrund For at opfylde målene i EU s Vandrammedirektiv om god tilstand i alle vandområder, har regeringen lanceret Grøn Vækst pakken.

Læs mere

Screening af vådområdeprojekt ved Vester Egense Mark Lillebælt

Screening af vådområdeprojekt ved Vester Egense Mark Lillebælt Screening af vådområdeprojekt ved Vester Egense Mark Lillebælt Emne Beskrivelse / data Bemærkning Projekt nr. Projekt navn Formål Vådområdeprojekt ved Vester Egense Mark i Nordfyn Kommune Som led i vådområdeaftalen

Læs mere

Att: Teknik & Miljø Lemvig Kommune Rådhusgade Lemvig Lemvig

Att: Teknik & Miljø Lemvig Kommune Rådhusgade Lemvig Lemvig Att: Teknik & Miljø Lemvig Kommune Rådhusgade 2 7620 Lemvig Lemvig 18.06.2019 Ansøgning om til etablering af minivådområde hos Jens Knudsen Troldborg, Engbjergvej 2, 7620 Lemvig, cvr 20085649 Den første

Læs mere

NOTAT. 1. Baggrund. Rambøll Englandsgade 25 DK-5100 Odense C. T F

NOTAT. 1. Baggrund. Rambøll Englandsgade 25 DK-5100 Odense C. T F NOTAT Dato 28-05-2013 Projekt Jordbro Å Kunde Naturstyrelsen Aalborg Notat nr. 1.2 Dato 28-05-2013 Til Fra KS af Kjeld Lundager Jørgensen, Naturstyrelsen Mads Bøg Grue, Rambøll A/S Dennis Søndergård Thomsen,

Læs mere

ANALYSE AF VANDLØB OG VIRKEMIDLER CASEVANDLØB TUDE Å

ANALYSE AF VANDLØB OG VIRKEMIDLER CASEVANDLØB TUDE Å ANALYSE AF VANDLØB OG VIRKEMIDLER CASEVANDLØB TUDE Å Dato: 26. juni 2018 Udarbejdet af: Esben Astrup Kristensen og Jane Rosenstand Poulsen Kvalitetssikring: Kasper A. Rasmussen Modtager: Landbrug & Fødevarer

Læs mere

Elkjær Enge. Kort sammendrag af forundersøgelsen

Elkjær Enge. Kort sammendrag af forundersøgelsen Elkjær Enge Kort sammendrag af forundersøgelsen 1 Baggrund For at opfylde målene i EU s Vandrammedirektiv skal kvælstoftilførslen til vandmiljøet reduceres - herunder 415 tons til Limfjorden. Skive Kommune

Læs mere

Bradstrup Sø. Kort sammendrag af forundersøgelsen. Kort sammendrag af forundersøgelsen

Bradstrup Sø. Kort sammendrag af forundersøgelsen. Kort sammendrag af forundersøgelsen Bradstrup Sø Kort sammendrag af forundersøgelsen Kort sammendrag af forundersøgelsen 1 Baggrund For at opfylde målene i EU s Vandrammedirektiv skal kvælstoftilførslen til vandmiljøet reduceres vådområdeindsatsen

Læs mere

Median maksimum Vinter middel Sommer middel Median minimum. Kote i m DVR90 1: Tronkær tilløb fra højre

Median maksimum Vinter middel Sommer middel Median minimum. Kote i m DVR90 1: Tronkær tilløb fra højre Korup Å Projekt 2010 Opmåling Terræn højre Terræn venstre Bund Regulativ 1998/Regulering 2002 Median maksimum Vinter middel Sommer middel Median minimum 10-års maksimum Kote i m DVR90 1:50 9 9 8 8 7 7

Læs mere

VÅDOMRÅDE VED HØSLETBÆKKEN

VÅDOMRÅDE VED HØSLETBÆKKEN VÅDOMRÅDE VED HØSLETBÆKKEN Detailprojektering til myndighedsbehandling Udarbejdet til: Assens Kommune Rådhus Allé 5 5610 Assens Att. Hans Ole Hansen Udarbejdet af: EnviDan A/S Projektleder: Kasper A. Rasmussen

Læs mere

Screening af vådområdeprojekt ved Ulvemarksrenden Lillebælt

Screening af vådområdeprojekt ved Ulvemarksrenden Lillebælt Screening af vådområdeprojekt ved Ulvemarksrenden Lillebælt Emne Beskrivelse / data Bemærkning Projekt nr. Projekt navn Formål Vådområdeprojekt ved Ulvemarksrenden i Nordfyn Kommune Som led i vådområdeaftalen

Læs mere

August 2001 TEKNISK-BIOLOGISK FORUNDERSØ GELSE OG FORLAG TIL ETABLERING AF VÅDOMRÅDER I SKJOLD ÅDALEN SYD FOR BJERRE SKOV

August 2001 TEKNISK-BIOLOGISK FORUNDERSØ GELSE OG FORLAG TIL ETABLERING AF VÅDOMRÅDER I SKJOLD ÅDALEN SYD FOR BJERRE SKOV VÅDOMRÅDEPROJEKT SKJOLD ÅDALEN August 2001 TEKNISK-BIOLOGISK FORUNDERSØ GELSE OG FORLAG TIL ETABLERING AF VÅDOMRÅDER I SKJOLD ÅDALEN SYD FOR BJERRE SKOV BAGGRUND Skjold Ådalen blev i 1999 sammen med andre

Læs mere

Norddjurs Kommune. Norddjurs Kommune, Alling Å RESUMÉ AF DE TEKNISKE OG EJENDOMSMÆSSIGE FORUNDERSØGELSER

Norddjurs Kommune. Norddjurs Kommune, Alling Å RESUMÉ AF DE TEKNISKE OG EJENDOMSMÆSSIGE FORUNDERSØGELSER Norddjurs Kommune Norddjurs Kommune, Alling Å RESUMÉ AF DE TEKNISKE OG EJENDOMSMÆSSIGE FORUNDERSØGELSER Rekvirent Norddjurs Kommune Teknik & Miljø Kirkestien 1 8961 Allingåbro Rådgiver Orbicon A/S Jens

Læs mere

Skive Kommune Teknisk Forvaltning. Rådhuspladsen Skive. 16. oktober Høring af forslag til regulering i Dølbyvad Bæk

Skive Kommune Teknisk Forvaltning. Rådhuspladsen Skive. 16. oktober Høring af forslag til regulering i Dølbyvad Bæk Skive Kommune Teknisk Forvaltning Rådhuspladsen 2 16. oktober 2017 Høring af forslag til regulering i Dølbyvad Bæk Skive Kommune ønsker at lovliggøre en regulering på en delstrækning af det private vandløb

Læs mere

Screening af vådområdeprojekt ved Eskelund Mose Lillebælt

Screening af vådområdeprojekt ved Eskelund Mose Lillebælt Screening af vådområdeprojekt ved Eskelund Mose Lillebælt Emne Beskrivelse / data Bemærkning Projekt nr. Projekt navn Formål Vådområdeprojekt ved Eskelund Mose i Nordfyn Kommune Som led i vådområdeaftalen

Læs mere

Reguleringsprojekt. Herningsholm Å syd for Silkeborgvej. F:\MYN\mynsb\DOKUMENT\APRO\Hern Hernregfugl Side 1

Reguleringsprojekt. Herningsholm Å syd for Silkeborgvej. F:\MYN\mynsb\DOKUMENT\APRO\Hern Hernregfugl Side 1 Herningsholm Å syd for Silkeborgvej Reguleringsprojekt F:\MYN\mynsb\DOKUMENT\APRO\Hern Hernregfugl Side 1 I N D H O L D S F O R T E G N E L S E 1.0 Baggrund... 3 2.0 Eksisterende forhold... 3 2.1 Vandløbsforhold...

Læs mere

Simested Å udspring. Kort sammendrag af forundersøgelsen. Mariagerfjord kommune

Simested Å udspring. Kort sammendrag af forundersøgelsen. Mariagerfjord kommune Simested Å udspring Kort sammendrag af forundersøgelsen Mariagerfjord kommune Indledning Rebild Kommune har i samarbejde med Mariagerfjord Kommune undersøgt mulighederne for at etablere et vådområde langs

Læs mere

DETAILPROJEKT FOR EJENDOMMEN VRANGSTRUPVEJ 51, LB. NR.15

DETAILPROJEKT FOR EJENDOMMEN VRANGSTRUPVEJ 51, LB. NR.15 Skov- og Naturstyrelsen & Landboforeningen Gefion DETAILPROJEKT FOR EJENDOMMEN VRANGSTRUPVEJ 51, LB. NR.15 NIRAS A/S Sortemosevej 2 DK-3450 Allerød Telefon 4810 4200 Fax 4810 4300 E-mail niras@niras.dk

Læs mere

MULIGT VÅDOMRÅDE HEJLS BÆK, HEJLS NOR

MULIGT VÅDOMRÅDE HEJLS BÆK, HEJLS NOR Til Kolding Kommune Dokumenttype Resumé Dato December 2010 Resumé af teknisk og biologisk forundersøgelse MULIGT VÅDOMRÅDE HEJLS BÆK, HEJLS NOR 1 INDLEDNING OG BAGGRUND Kolding Kommune ønsker i forbindelse

Læs mere

Vandløbsrestaurering Thorup-Skallerup bæk. Vandområdeplan Jylland-Fyn ( )

Vandløbsrestaurering Thorup-Skallerup bæk. Vandområdeplan Jylland-Fyn ( ) Vandløbsrestaurering Thorup-Skallerup bæk Vandområdeplan Jylland-Fyn (2015-2021) 0 Baggrund I Thorup-Skallerup bæk er der i udpeget tre vandløbsindsatser (kort 1). de udpegede indsatser, omhandler restaurering

Læs mere

Anlæg af vådområde i Herluflille jf. VMP III. Forundersøgelse og detailprojekt. Februar 2007

Anlæg af vådområde i Herluflille jf. VMP III. Forundersøgelse og detailprojekt. Februar 2007 Anlæg af vådområde i Herluflille jf. VMP III Forundersøgelse og detailprojekt Februar 2007 Udgivelsesdato 21. februar 2007 Projekt Herluflille Udarbejdet Lars Brinch Thygesen og Palle Reschat Side 1 INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

Konference om videreudvikling af det faglige grundlag for de danske vandplaner. 28. september 2012

Konference om videreudvikling af det faglige grundlag for de danske vandplaner. 28. september 2012 Konference om videreudvikling af det faglige grundlag for de danske vandplaner 28. september 2012 Session 3 Potentielle nye virkemidler og indsatser for en styrket vand- og naturindsats. SIDE 2 UDTAGNING

Læs mere

Ærø Kommune. Regulativ for Færgegårdbækken. Ærø Kommune Statene Ærøskøbing. Dato: 13/03/2019 Side 1 af 13

Ærø Kommune. Regulativ for Færgegårdbækken. Ærø Kommune Statene Ærøskøbing. Dato: 13/03/2019 Side 1 af 13 Ærø Kommune Regulativ for Færgegårdbækken Ærø Kommune Statene 2 5970 Ærøskøbing Dato: 13/03/2019 Side 1 af 13 Side 2 af 13 Indholdsfortegnelse 1. Grundlag for regulativet...3 1.1 Tidligere kendelser og

Læs mere

Frilægning af Blokhus Bæk, beregning

Frilægning af Blokhus Bæk, beregning Jammerbugt Kommune Frilægning af Blokhus Bæk, beregning af dimensioner Rekvirent Rådgiver Jammerbugt Kommune Natur og Miljø Lundbakvej 5 9490 Pandrup Orbicon A/S Gasværksvej 4 9000 Aalborg Projektnummer

Læs mere

Screening af vådområdeprojekt ved Bryde Made Lillebælt

Screening af vådområdeprojekt ved Bryde Made Lillebælt Screening af vådområdeprojekt ved Bryde Made Lillebælt Emne Beskrivelse / data Bemærkning Projekt nr. Projekt navn Formål Vådområdeprojekt ved Bryde Made i Nordfyn Kommune Som led i vådområdeaftalen mellem

Læs mere

ANALYSE AF VANDLØB OG VIRKEMIDLER CASEVANDLØB AAGEBY Å

ANALYSE AF VANDLØB OG VIRKEMIDLER CASEVANDLØB AAGEBY Å ANALYSE AF VANDLØB OG VIRKEMIDLER CASEVANDLØB AAGEBY Å Dato: 26. juni 2018 Udarbejdet af: Esben Astrup Kristensen og Jane Rosenstand Poulsen Kvalitetssikring: Kasper A. Rasmussen Modtager: Landbrug & Fødevarer

Læs mere

Tilladelse til regulering af private rørlagte vandløb og etablering af minivådområde på matr. nr. 4, Mjang, Hørup

Tilladelse til regulering af private rørlagte vandløb og etablering af minivådområde på matr. nr. 4, Mjang, Hørup Henrik Detlefsen Mjang Bygade 23 6470 Sydals Tilladelse til regulering af private rørlagte vandløb og etablering af minivådområde på matr. nr. 4, Mjang, Hørup Sønderborg Kommune, Vand og Natur, giver hermed

Læs mere

4.20 M2 - Åbning af Sølodsgrøften gennem Bårse

4.20 M2 - Åbning af Sølodsgrøften gennem Bårse 4.20 M2 - Åbning af Sølodsgrøften gennem Bårse 4.20.1 Formål Sølodsgrøften er nu rørlagt gennem Bårse, men rørledningen er gammel og tilstanden formentlig dårlig. Det er derfor overvejet at lægge en ny

Læs mere

Screening af vådområdeprojekt ved Ore Strand Lillebælt

Screening af vådområdeprojekt ved Ore Strand Lillebælt Screening af vådområdeprojekt ved Ore Strand Lillebælt Emne Beskrivelse / data Bemærkning Projekt nr. Projekt navn Formål Vådområdeprojekt ved Ore Strand i Nordfyn Kommune Som led i vådområdeaftalen mellem

Læs mere

planer om by, og bestårr af Å mod øst og Nikkelborgsøernee mod sess i figur 1..

planer om by, og bestårr af Å mod øst og Nikkelborgsøernee mod sess i figur 1.. Sk kive e En ngee Forundersøgelsen i en sam mmenskrevet kort version Indledning og baggrund For att opfylde målene i EU s Vand ndrammedirektiv, skabe mer re natur og redur ucere kvæ ælstoftilførslen til

Læs mere

VÅDOMRÅDE LANGS VARDE Å VED HODDE

VÅDOMRÅDE LANGS VARDE Å VED HODDE VÅDOMRÅDE LANGS VARDE Å VED HODDE Ejendomsmæssig forundersøgelse af N-vådområde Udarbejdet til: Varde Kommune Naturcenteret Bytoften 2 6800 Varde Att. Jan Pedersen Udarbejdet af: EnviDan A/S Projektleder:

Læs mere

Vandløb i Skyum, rørlægning AAL-1181

Vandløb i Skyum, rørlægning AAL-1181 Thisted Kommune Vandløb i Skyum, rørlægning AAL-1181 FORUNDERSØGELSE AF MULIGHEDEN FOR AT ÅBNE RØRLAGT STRÆK- NING I VANDLØB I SKYUM, ID AAL-1181, PROJEKT 7 - SYDTHY Rekvirent Thisted Kommune Kirkevej

Læs mere

Torsted Sø. Kort sammendrag af forundersøgelsen

Torsted Sø. Kort sammendrag af forundersøgelsen Torsted Sø Kort sammendrag af forundersøgelsen 1 Baggrund For at opfylde målene i EU s Vandrammedirektiv skal kvælstoftilførslen til vandmiljøet reduceres - herunder 415 tons til Limfjorden. Rebild Kommune

Læs mere

Naturgenopretning ved Hostrup Sø

Naturgenopretning ved Hostrup Sø Naturgenopretning ved Hostrup Sø Sammenfatning af hydrologisk forundersøgelse Sammenfatning, 12. maj 2011 Revision : version 2 Revisionsdato : 12-05-2011 Sagsnr. : 100805 Projektleder : OLJE Udarbejdet

Læs mere

Svend Fredholm. Grynderupvej Roslev. 26. januar Høring af forslag til at nedlægge del af privat grøft ved Grynderup Sø

Svend Fredholm. Grynderupvej Roslev. 26. januar Høring af forslag til at nedlægge del af privat grøft ved Grynderup Sø Svend Fredholm Grynderupvej 44 7870 Roslev 26. januar 2018 Høring af forslag til at nedlægge del af privat grøft ved Grynderup Sø Skive Kommune har modtaget en ansøgning vedr. reguleringsprojekt i en privat

Læs mere

Vesthimmerlands Kommune og Naturstyrelsen Himmerland

Vesthimmerlands Kommune og Naturstyrelsen Himmerland NOTAT Projekt Vådområdeprojekt i Simested Ådal Projektnummer 1391400234 Kundenavn Emne Til Fra Projektleder Kvalitetssikring Vesthimmerlands Kommune og Naturstyrelsen Himmerland Korrektion af højdemodel

Læs mere

Gørup Enge Forundersøgelsen i en sammenskrevet kort version

Gørup Enge Forundersøgelsen i en sammenskrevet kort version Gørup Enge Forundersøgelsen i en sammenskrevet kort version Udsigt over det meget store, flade og åbne område i Gørup enge Indledning og baggrund For at opfylde målene i EU s Vandrammedirektiv om god tilstand

Læs mere

Vejen Kommune Teknik og Miljø Rådhuspassagen Vejen

Vejen Kommune Teknik og Miljø Rådhuspassagen Vejen Vejen Kommune Teknik og Miljø Rådhuspassagen 3 6600 Vejen 11.07.2019 Ansøgning om tilladelse til etablering af minivådområde hos Per Solgaard, Granhøjgårdvej 3, Veerst, 6600 Vejen. CVR nr.: 17829483. Den

Læs mere

Ejstrupholm Vandværk A.m.b.a. Att. Erik Lund Vandværksvej Ejstrupholm 2. februar 2018

Ejstrupholm Vandværk A.m.b.a. Att. Erik Lund Vandværksvej Ejstrupholm 2. februar 2018 Ejstrupholm Vandværk A.m.b.a. Att. Erik Lund Vandværksvej 12 7361 Ejstrupholm 2. februar 2018 Tilladelse til krydsning af vandløbene Hvillum Bæk og Smedebæk Ejstrupholm Vandværk A.m.b.a. har ansøgt om

Læs mere

Vejen Kommune Natur & Landskab Højmarksvej Holsted

Vejen Kommune Natur & Landskab Højmarksvej Holsted Vejen Kommune Natur & Landskab Højmarksvej 20 6670 Holsted 30-07-.2019 Ansøgning om til etablering af minivådområde hos Egil Miang, Rundkærvej 2 6630 Rødding, CVR-nr.: 25770927 Den første februar 2018

Læs mere

Strækninger SIGNATUR. Bro. Stryg. Vandingssted. Restaurering. Rørlagt strækning. Copyright: Geodatastyrelsen

Strækninger SIGNATUR. Bro. Stryg. Vandingssted. Restaurering. Rørlagt strækning. Copyright: Geodatastyrelsen ± Strækninger SIGNATUR Bro Stryg Holme Å Vandingssted Restaurering Copyright: Geodatastyrelsen Rørlagt strækning St. 268 St. 228 Signaturforklaring Name Rørlagt strækning Åben grøft Copyright: Geodatastyrelsen

Læs mere

Dispensation fra naturbeskyttelseslovens 3 samt landzonetilladelse til udvidelse af regnvandsbassin

Dispensation fra naturbeskyttelseslovens 3 samt landzonetilladelse til udvidelse af regnvandsbassin Frederikshavn Kommune Rådhus Allé 100 9900 Frederikshavn Att. Malene Søndergaard Frederikshavn Spildevand A/S Knivholtvej 15 9900 Frederikshavn Sendt til: forsyningen@forsyningen.dk og masd@forsyningen.dk

Læs mere

Vurdering af udbringningsarealer i Vejle Kommune

Vurdering af udbringningsarealer i Vejle Kommune Til Ikast-Brande Kommune Vurdering af udbringningsarealer i Vejle Kommune Ikast-Brande Kommune har den 18. september 2015 anmodet Vejle Kommune om en udtalelse i forbindelse med ansøgning Miljøgodkendelse

Læs mere

Screening af vådområdeprojekt ved Bogense Vestre Enge Lillebælt

Screening af vådområdeprojekt ved Bogense Vestre Enge Lillebælt Screening af vådområdeprojekt ved Bogense Vestre Enge Lillebælt Emne Beskrivelse / data Bemærkning Projekt nr. Projekt navn Formål Vådområdeprojekt ved Bogense Vestre Enge i Nordfyn Kommune Som led i vådområdeaftalen

Læs mere

1 Baggrund Data Manningtal Opland Afstrømning Fysisk udformning Nuværende...

1 Baggrund Data Manningtal Opland Afstrømning Fysisk udformning Nuværende... Notat VASP Kunde Helsingør Kommune Projektnr. 01217 Projekt Hetlands Å Dato 2016-06-21 Emne Notat / Memo (DK/UK/D) Initialer THKN Indhold 1 Baggrund... 2 2 Data... 2 2.1 Manningtal... 2 2.2 Opland... 2

Læs mere

Silkeborg Kommune Lavbundsprojekt ved Levring Bæk

Silkeborg Kommune Lavbundsprojekt ved Levring Bæk Silkeborg Kommune Lavbundsprojekt ved Levring Bæk EJENDOMSMÆSSIG FORUNDERSØGELSE Silkeborg Kommune Lavbundsprojekt ved Levring Bæk EJENDOMSMÆSSIG FORUNDERSØGELSE Rekvirent Silkeborg Kommune Natur og Miljø

Læs mere

Ærø Kommune. Regulativ for Kragnæsrenden. Ærø Kommune Statene Ærøskøbing. Dato: 15/02/2019 Side 1 af 14

Ærø Kommune. Regulativ for Kragnæsrenden. Ærø Kommune Statene Ærøskøbing. Dato: 15/02/2019 Side 1 af 14 Ærø Kommune Regulativ for Kragnæsrenden Ærø Kommune Statene 2 5970 Ærøskøbing Dato: 15/02/2019 Side 1 af 14 Side 2 af 14 Indholdsfortegnelse 1. Grundlag for regulativet...3 1.1 Tidligere kendelser og regulativer...3

Læs mere

Screening af vådområdeprojekt ved Ellebækken Odense Fjord og Nærå Strand

Screening af vådområdeprojekt ved Ellebækken Odense Fjord og Nærå Strand Screening af vådområdeprojekt ved Ellebækken Odense Fjord og Nærå Strand Emne Beskrivelse / data Bemærkning Projekt nr. Projekt navn Formål Vådområdeprojekt ved Ellebækken i Nordfyn Kommune Som led i vådområdeaftalen

Læs mere

14. juli Høring af eventuel godkendelse til omlægning af dræn og regulering af bundkoten i Mogenstrup Østre Vandløb

14. juli Høring af eventuel godkendelse til omlægning af dræn og regulering af bundkoten i Mogenstrup Østre Vandløb 14. juli 2016 Høring af eventuel godkendelse til omlægning af dræn og regulering af bundkoten i Mogenstrup Østre Vandløb Projektet omfatter omlægning af eksisterende drænledning med udløb i Mogenstrup

Læs mere

Kerteminde Kommune- Taarup Inddæmmede Strand

Kerteminde Kommune- Taarup Inddæmmede Strand Kerteminde Kommune Kerteminde Kommune- Taarup Inddæmmede Strand FORSLAG TIL REGULERINGSPROJEKT, HOVEDKANALEN, TAARUP INDDÆMMEDE STRAND Rekvirent Rådgiver Kerteminde Kommune att. Jacob Hansen Rye Hans Schacks

Læs mere

Biskæret. Kort sammendrag af forundersøgelsen

Biskæret. Kort sammendrag af forundersøgelsen Biskæret Kort sammendrag af forundersøgelsen 1 Baggrund For at opfylde målene i EU s Vandrammedirektiv skal kvælstoftilførslen til vandmiljøet reduceres - herunder 415 tons til Limfjorden. Morsø Kommune

Læs mere

VÅDOMRÅDEPROJEKT VERNINGE MOSE

VÅDOMRÅDEPROJEKT VERNINGE MOSE JUNI 2017 ASSENS KOMMUNE VÅDOMRÅDEPROJEKT VERNINGE MOSE DETAILPROJEKT ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk JUNI 2017 ASSENS KOMMUNE VÅDOMRÅDEPROJEKT

Læs mere

Harre Nor. Forundersøgelsen i en sammenskrevet kort version

Harre Nor. Forundersøgelsen i en sammenskrevet kort version Harre Nor Forundersøgelsen i en sammenskrevet kort version Indledning og baggrund For at opfylde målene i EUs Vandrammedirektiv, skabe mere natur og reducere kvælstoftilførslen til Limfjorden arbejder

Læs mere

Til. Vejdirektoratet. Dokumenttype. Notat. Dato. Maj Skitseprojekt for forlægning af Lindved Å SKITSEPROJEKT FORLÆGNING AF LIND- VED Å

Til. Vejdirektoratet. Dokumenttype. Notat. Dato. Maj Skitseprojekt for forlægning af Lindved Å SKITSEPROJEKT FORLÆGNING AF LIND- VED Å Til Vejdirektoratet Dokumenttype Notat Dato Maj 14 Skitseprojekt for forlægning af SKITSEPROJEKT FORLÆGNING AF LIND- VED Å SKITSEPROJEKT FORLÆGNING AF LINDVED Å Revision 1 Dato 14-05-08 Udarbejdet af Mads

Læs mere

TEKNIK OG MILJØ Center for Miljø og Energi Aarhus Kommune

TEKNIK OG MILJØ Center for Miljø og Energi Aarhus Kommune Vandmiljø og Landbrug Grøndalsvej 1C, 8260 Viby J Se udsendelsesliste side 6 Høring af projekt til regulering af Fiskbæk på matrikel nr. 4ae, Malling by, Malling Hermed sendes projekt til regulering af

Læs mere

Høring Lovliggørelse af rørlægning af en strækning på 70 meter af et privat vandløb med afløb til Hestbæk.

Høring Lovliggørelse af rørlægning af en strækning på 70 meter af et privat vandløb med afløb til Hestbæk. POSTBOKS 19 ØSTERGADE 11-15 7600 STRUER T: 96 84 84 84 F: 96 84 81 09 E: STRUER@STRUER.DK WWW.STRUER.DK DATO: 27-11-2018 Høring JOURNALNUMMER 06.02.03-P19-4-17 RÅDHUSET, PLAN OG MILJØ ØSTERGADE 13 7600

Læs mere

TEKNISK FORUNDERSØGELSESRAPPORT ELLING Å, PROJEKT 1.

TEKNISK FORUNDERSØGELSESRAPPORT ELLING Å, PROJEKT 1. TEKNISK FORUNDERSØGELSESRAPPORT ELLING Å, PROJEKT 1. Dato: 29. januar 2014 Sagsnummer: 13/14267 Forfatter: Allan Dalmark Jensen Emne: Forundersøgelse for Elling Å 1 Knivholt Bæks indløb i rørlægning. Indhold

Læs mere

DETAILPROJEKT FOR EJENDOMMEN ÅVEJ 15, LB. NR. 4

DETAILPROJEKT FOR EJENDOMMEN ÅVEJ 15, LB. NR. 4 Skov- og Naturstyrelsen & Landboforeningen Gefion DETAILPROJEKT FOR EJENDOMMEN ÅVEJ 15, LB. NR. 4 NIRAS A/S Sortemosevej 2 DK-3450 Allerød Telefon 4810 4200 Fax 4810 4300 E-mail niras@niras.dk CVR-nr.

Læs mere

Karup Å Restaureringsprojekt Udlægning af ekstra grus på gydebanker fra st m til st m Oktober 2017

Karup Å Restaureringsprojekt Udlægning af ekstra grus på gydebanker fra st m til st m Oktober 2017 Karup Å Restaureringsprojekt Udlægning af ekstra grus på gydebanker fra st. 2370 m til st. 2590 m Oktober 2017 Sagsnr: 2017/12898 INDHOLDSFORTEGNELSE Oktober 2017 PROJEKTETS BAGGRUND...3 VILKÅR...3 EKSISTERENDE

Læs mere

Skive Kommune Teknisk Forvaltning. Rådhuspladsen Skive. 7. februar Godkendelse af regulering i Dølbyvad Bæk

Skive Kommune Teknisk Forvaltning. Rådhuspladsen Skive. 7. februar Godkendelse af regulering i Dølbyvad Bæk Skive Kommune Teknisk Forvaltning Rådhuspladsen 2 7800 Skive 7. februar 2019 Godkendelse af regulering i Dølbyvad Bæk Skive Kommune godkender ændringer af bundkoter på en delstrækning af Dølbyvad Bæk.

Læs mere

NOTAT Center for Teknik & Miljø Møllebjergvej Hvalsø T H

NOTAT Center for Teknik & Miljø Møllebjergvej Hvalsø T H NOTAT Center for Teknik & Miljø Møllebjergvej 4 4330 Hvalsø T 4646 4646 H www.lejre.dk Anne-Marie Kristensen Natur & Miljø D 4646 4952 E ankr@lejre.dk Dato: 13. marts 2018 FORSLAG Restaurering af Elverdamsåen,

Læs mere

Kolding Kommune By- og Udviklingsforvaltningen Landbrug og Lokaludvikling

Kolding Kommune By- og Udviklingsforvaltningen Landbrug og Lokaludvikling Kolding Kommune By- og Udviklingsforvaltningen Landbrug og Lokaludvikling Nytorv 11 6000 Kolding 18.07.2019 Ansøgning om tilladelse til etablering af minivådområde hos Søren Hansen, Frørup Landevej 23,

Læs mere

Notat om kvantificering af fosfortab fra projektområdet

Notat om kvantificering af fosfortab fra projektområdet 1 Notat om kvantificering af fosfortab fra projektområde, side 1-11. Tekstbilag 13.0 Notat om kvantificering af fosfortab fra projektområdet Indholdsfortegnelse....1 Jordprøvetagning Udlægning af prøvefelter

Læs mere

Dokumentation Søoplande

Dokumentation Søoplande Dokumentation Søoplande Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 28. april 2015 Ane Kjeldgaard og Hans Estrup Andersen Institut for Bioscience Rekvirent: Miljøstyrelsen Antal sider: 6

Læs mere

Generelt om vandløbsregulativer

Generelt om vandløbsregulativer Bilag til dagsordenspunkt den 12. august 2013. Generelt om vandløbsregulativer Ifølge vandløbsloven skal vandløbsmyndigheden udarbejde et regulativ for alle offentlige vandløb. Regulativet skal blandt

Læs mere

UDKAST TIL TILLÆGSREGULATIV FOR RØGBØLLELØBET VANDLØB 49 I GULDBORGSUND KOMMUNE

UDKAST TIL TILLÆGSREGULATIV FOR RØGBØLLELØBET VANDLØB 49 I GULDBORGSUND KOMMUNE UDKAST TIL TILLÆGSREGULATIV FOR RØGBØLLELØBET VANDLØB 49 I GULDBORGSUND KOMMUNE TILLÆGSREGULATIV FOR RØGBØLLELØBET, KOMMUNEVANDLØB NUM- MER 49 I GULDBORGSUND KOMMUNE GRUNDLAG Tillægget til regulativet

Læs mere

PROJEKTBESKRIVELSE OG ANSØGNING OM GENÅBNING AF BILLUND BÆK

PROJEKTBESKRIVELSE OG ANSØGNING OM GENÅBNING AF BILLUND BÆK PROJEKTBESKRIVELSE OG ANSØGNING OM GENÅBNING AF BILLUND BÆK Billund Kommune PROJEKTNUMMER: 27.4500.00 UDARBEJDET AF: DKNIEF KONTROLLERET AF: DKSTES GODKENDT AF: DKKRAI Indholdsfortegnelse 1 Indledning

Læs mere

INDLEDNING. Faxe Kommune Industrivej 2 4683 Rønnede. Sendes pr. mail til: kommunen@faxekommune.dk. Dear

INDLEDNING. Faxe Kommune Industrivej 2 4683 Rønnede. Sendes pr. mail til: kommunen@faxekommune.dk. Dear Industrivej 2 4683 Rønnede Sendes pr. mail til: kommunen@faxekommune.dk Dear NY VINDMØLLEPARK VED TUREBYLILLE I FAXE KOMMUNE - ANSØG- NING OM DISPENSATION TIL ETABLERING AF TO NYE OVERKØRSLER INDENFOR

Læs mere

Tilladelse til skovrejsning i et areal udlagt til skovrejsning uønsket Teknik & Økonomi Negativt skovrejsningsområde og skovrejsning Lovgrundlag

Tilladelse til skovrejsning i et areal udlagt til skovrejsning uønsket Teknik & Økonomi Negativt skovrejsningsområde og skovrejsning Lovgrundlag Villy Elmer Nielsen Kolstrupvej 64 Grindsted Mk 7200 Grindsted Tilladelse til skovrejsning i et areal udlagt til skovrejsning uønsket Dato: 25-01-2018 Billund Kommune har den 12. december 2018 modtaget

Læs mere

Forslag til regulering af Spang Å

Forslag til regulering af Spang Å Morsø Kommune Forslag til regulering af Spang Å REGULERING AF SPANG Å, ST. 5.626 5.682 M Rekvirent Morsø Kommune Teknik og Miljø By og Landskab Jernbanevej 7 7900 Nykøbing Mors Rådgiver Orbicon A/S Gasværksvej

Læs mere

Ærø Kommune. Regulativ for Afløb fra Sjoen. Ærø Kommune Statene Ærøskøbing. Dato: 28/01/2019 Side 1 af 14

Ærø Kommune. Regulativ for Afløb fra Sjoen. Ærø Kommune Statene Ærøskøbing. Dato: 28/01/2019 Side 1 af 14 Ærø Kommune Regulativ for Afløb fra Sjoen Ærø Kommune Statene 2 5970 Ærøskøbing Dato: 28/01/2019 Side 1 af 14 Side 2 af 14 Indholdsfortegnelse 1. Grundlag for regulativet...4 1.1 Tidligere kendelser og

Læs mere

Svingelbjerg Bæk Slutrapport marts 2017

Svingelbjerg Bæk Slutrapport marts 2017 Svingelbjerg Bæk Slutrapport marts 201 1 Indhold Slutrapport... 1 1. Indledning... 2 2. Udførelsen... 3. Effekter... 12 Forventede effekter... 12 Reelle effekter... 12 Yderligere forventede effekter...

Læs mere

Tilladelse til regulering af vandløb ved etablering af vådområde ved Fåremølle Å

Tilladelse til regulering af vandløb ved etablering af vådområde ved Fåremølle Å Naturstyrelsen Vestjylland Gl. Landevej 35 7620 Lemvig Tilladelse til regulering af vandløb ved etablering af vådområde ved Fåremølle Å Vandløb: Projekt: Matr.nr.: Ansøger: Fåremølle Å Statsligt vådområdeprojekt

Læs mere

Forslag: Restaurering af Elverdamsåen, st

Forslag: Restaurering af Elverdamsåen, st VIRKSOMHED OG MILJØ Dato: 13. marts 2018 Sagsb.: Frej Faurschou Hastrup Sagsnr.: 18/11258 Dir.tlf.: 72365359 E-mail: freha@holb.dk Forslag: Restaurering af Elverdamsåen, st. 3.934-5.540 Forslag til restaurering

Læs mere

Restaurering af Øllemoserenden

Restaurering af Øllemoserenden Slagelse Kommune Center for Teknik og Miljø Dahlsvej 3 4220 Korsør Att.: Jannick Balduin Berg Madsen C enter for M iljø P lan og T eknik N atur, V ej og T rafik Dahls vej 3 4220 Korsør T lf. 5 8 5 7 3

Læs mere

Vandløbsrestaurering Sejerslev bæk. Vandområdeplan Jylland-Fyn ( )

Vandløbsrestaurering Sejerslev bæk. Vandområdeplan Jylland-Fyn ( ) Vandløbsrestaurering Sejerslev bæk Vandområdeplan Jylland-Fyn (2015-2021) 0 Baggrund Den udpegede indsats, AAL-508, åbning af rørlægning i Sejerslev Bæk, er omfattet af Vandområdeplan Jylland-Fyn (2015-2021).

Læs mere

Lindenborg å udspring

Lindenborg å udspring Lindenborg å udspring Forundersøgelsen i en sammenskrevet kort version Mariagerfjord Kommune Indledning og baggrund For at opfylde målene i EU s Vandrammedirektiv om god tilstand i alle vandområder, lancerede

Læs mere

Screening af vådområdeprojekt ved Krogsbølle-inddæmningen Odense Fjord og Nærå Strand

Screening af vådområdeprojekt ved Krogsbølle-inddæmningen Odense Fjord og Nærå Strand Screening af vådområdeprojekt ved Krogsbølle-inddæmningen Odense Fjord og Nærå Strand Emne Beskrivelse / data Bemærkning Projekt nr. Projekt navn Formål Størrelse / omfang Placering / lokalitet Vådområdeprojekt

Læs mere

Skema til brug for screening (VVM-pligt) [kriterier iht. bilag 3 i bekendtgørelse nr. nr af 23. november 2016]

Skema til brug for screening (VVM-pligt) [kriterier iht. bilag 3 i bekendtgørelse nr. nr af 23. november 2016] Skema til brug for screening (VVM-pligt) [kriterier iht. bilag 3 i bekendtgørelse nr. nr. 1440 af 23. november 2016] VVM Myndighed Skive Kommune Basis oplysninger Projekt beskrivelse jf. anmeldelsen: Projektet

Læs mere

Varde Kommune Åbning af rørlagt strækning Forundersøgelse Porsmose-Skamstrup Bæk Side 1 FORUNDERSØGELSE

Varde Kommune Åbning af rørlagt strækning Forundersøgelse Porsmose-Skamstrup Bæk Side 1 FORUNDERSØGELSE Forundersøgelse Porsmose-Skamstrup Bæk Side 1 FORUNDERSØGELSE Åbning af rørlagt strækning i Porsmose-Skamstrup Bæk Juli 2018 Forundersøgelse Porsmose-Skamstrup Bæk Side 2 Indhold Formål med projektet...

Læs mere

Figur 1. Kontrolleret dræning. Reguleringsbrønden sikrer hævet vandstand i efterårs- og vintermånederne.

Figur 1. Kontrolleret dræning. Reguleringsbrønden sikrer hævet vandstand i efterårs- og vintermånederne. Workhop for miljørådgivere den 14. maj 2013 Kontrolleret dræning Aarhus Universitet, Institut for Agroøkologi og Institut for Bioscience, Orbicon A/S, Wavin A/S og Videncentret for Landbrug gennemfører

Læs mere

Screening af vådområdeprojekt ved Klinte Strand Odense Fjord og Nærå Strand

Screening af vådområdeprojekt ved Klinte Strand Odense Fjord og Nærå Strand Screening af vådområdeprojekt ved Klinte Strand Odense Fjord og Nærå Strand Emne Beskrivelse / data Bemærkning Projekt nr. Projekt navn Formål Vådområdeprojekt ved Klinte Strand i Nordfyn Kommune Som led

Læs mere

Oplysninger om projektet er beskrevet nedenfor. Henry Jørgensen Kjeldgårdsvej Roslev. 24. september 2018

Oplysninger om projektet er beskrevet nedenfor. Henry Jørgensen Kjeldgårdsvej Roslev. 24. september 2018 Henry Jørgensen Kjeldgårdsvej 9 7870 Roslev 24. september 2018 Høring af forslag om etablering af minivådområde Skive Kommune har modtaget en ansøgning om etablering af et minivådområde på matrikel 1a

Læs mere

Vandløbsreguleringsprojektet er en del af et større projekt med etablering af ny og forbedret natur på Benniksgaard Golfbane.

Vandløbsreguleringsprojektet er en del af et større projekt med etablering af ny og forbedret natur på Benniksgaard Golfbane. VVM-screening af: Benniksgaard Golf Cource Aps v/jens Enemark Bakkegårdsvej 29 6340 Kruså Vandløbsreguleringsprojektet er en del af et større projekt med etablering af ny og forbedret natur på Benniksgaard

Læs mere

Smedebæk. Februar 2014

Smedebæk. Februar 2014 Smedebæk Restaureringsprojekt Februar 2014 INDHOLDSFORTEGNELSE PROJEKTETS BAGGRUND... 3 EKSISTERENDE FORHOLD... 3 PROJEKTFORSLAG... 5 KONSEKVENSER... 7 ØKONOMI... 7 UDFØRELSESTIDSPUNKT... 7 LODSEJERFORHOLD...

Læs mere

Viborg Kommune. Lavbundsprojekt Skals Å ved Hærup Sø OPDATERING AF PROJEKTFORSLAG OG KONSEKVENSVURDERINGER

Viborg Kommune. Lavbundsprojekt Skals Å ved Hærup Sø OPDATERING AF PROJEKTFORSLAG OG KONSEKVENSVURDERINGER Viborg Kommune Lavbundsprojekt Skals Å ved Hærup Sø OPDATERING AF PROJEKTFORSLAG OG KONSEKVENSVURDERINGER Viborg Kommune Lavbundsprojekt Skals Å ved Hærup Sø OPDATERING AF PROJEKTFORSLAG OG KONSEKVENSVURDERINGER

Læs mere

Sagsnr. 06.02.03-P19-1-15

Sagsnr. 06.02.03-P19-1-15 Dato 1. juni 2015 Sagsnr. 06.02.03-P19-1-15 BYGGERI OG NATUR Tilladelse til omlægning af hoveddræn på matr. nr. 30 Snostrup By, Snostrup i forbindelse med etablering af boligområde i Vinge Frederikssund

Læs mere

Skive Kommune Teknisk Forvaltning. Rådhuspladsen Skive. 17. august Høring af forslag til regulering i Vidkær Bæk

Skive Kommune Teknisk Forvaltning. Rådhuspladsen Skive. 17. august Høring af forslag til regulering i Vidkær Bæk Skive Kommune Teknisk Forvaltning Rådhuspladsen 2 7800 Skive 17. august 2017 Høring af forslag til regulering i Vidkær Bæk Skive Kommune modtog i december 2015 en henvendelse om tiltagende tilvoksning

Læs mere

Dokumentation for beregning af N-reduktion fra rodzonen til kyst i N- risikoværktøjet

Dokumentation for beregning af N-reduktion fra rodzonen til kyst i N- risikoværktøjet Danmarks Miljøundersøgelser Afdeling for Ferskvandsøkologi 31.marts 2009/Gitte Blicher-Mathiesen Dokumentation for beregning af N-reduktion fra rodzonen til kyst i N- risikoværktøjet N-risikokortlægning

Læs mere