VÅDOMRÅDE VED STOKKEBÆK HUSE Teknisk forundersøgelse af kvælstof-vådområdeprojekt

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "VÅDOMRÅDE VED STOKKEBÆK HUSE Teknisk forundersøgelse af kvælstof-vådområdeprojekt"

Transkript

1 Vådområdeprojekt_Stokkebæk_Huse_Svendborg_Kommune_endelig udgave_dec 2017.docx VÅDOMRÅDE VED STOKKEBÆK HUSE Teknisk forundersøgelse af kvælstof-vådområdeprojekt Udarbejdet til: Svendborg Kommune Svendborgvej Vester Skerninge Att. Terkel Boe Christensen Udarbejdet af: EnviDan A/S Projektleder: Esben A. Kristensen Kvalitetssikring: Kasper A. Rasmussen Godkendt af: Finn H. Johansen Revision: Endelig Dato: Projektnr.:

2 Svendborg Kommune Vådområde ved Stokkebæk Huse Side 2 af 35 Indholdsfortegnelse 1. Resumé Indledning Baggrund Formål Eksisterende forhold Områdebeskrivelse Opmålinger og højdemodel Vandløbsforhold Hydrologiske forhold Afvandingsforhold Arealanvendelse Jordbundsforhold Naturforhold Stofberegninger Tekniske anlæg Planforhold Projektforslag Afværgeforanstaltninger Konsekvensvurdering Vandstande og afvandingsforhold Stofberegninger Arealanvendelse Naturforhold Kulturhistorie Tekniske anlæg Administrative forhold Realisering Økonomi Tidsplan... 35

3 Svendborg Kommune Vådområde ved Stokkebæk Huse Side 3 af 35 Bilagsfortegnelse Bilag 1 Bilag 2 Bilag 3 Bilag 4 Bilag 5 Bilag 6 Bilag 7 Bilag 8 Afvandingskort sommermiddel eksisterende forhold Arkæologisk udtalelse (Svendborg Museum) Oversigtskort: Drænoplysninger Ledningsoplysninger Oversigtskort: Projekttiltag Afvandingskort sommermiddel fremtidige forhold Regneark: Kvælstofberegninger Regneark: Fosforberegninger

4 Svendborg Kommune Vådområde ved Stokkebæk Huse Side 4 af Resumé Svendborg Kommune har via det statslige landdistriktsprogram fået bevilget midler til gennemførelse af en forundersøgelse af et vådområdeprojekt ved Stokkebæk Huse. Undersøgelsesområdet er 10 hektar stort, og det er beliggende 15 km nordøst for Svendborg. Projektet er en del af vandområdeplanen for hovedopland 1.15 Det Sydfynske Øhav, Langelandssund og formålet med det er at sikre en reduktion af kvælstofbelastningen. Projektets virkemidler er at øge tilbageholdelsen af kvælstof ved at lede næringsrigt drænvand ud over de lavtliggende arealer, hvorved bakterier nedbryder nitrat i vandet og herved frigør luftformigt kvælstof. Derudover bidrager ophøret af dyrkning af landbrugsjorden også til at formindske kvælstofudledningen. Beregningen af kvælstoffjernelsen i nærværende projekt viser, at der tilbageholdes 114 kg N/ha. Projektet lever således op til kravene i bekendtgørelsen på 90 kg N/ha. På baggrund af 7 prøvefelter blev der foretaget en beregning af risikoen for fosforfrigivelse fra området. Beregningerne viser, at ved gennemførelse af det skitserede projekt vil den samlede fosforreduktion blive på -26 kg P/år. Der er således tale om en om end meget begrænset negativ fosforbalance for området. Dvs. de første år efter etableringen vil der blive udvasket mere fosfor fra området, end der fjernes. Da der ikke forekommer nogle organogene jorde i området jf. Tørv2010-kortet, er det ikke muligt at beregne reduktionen i drivhusgasemission. Landskabeligt resulterer projektet i vådere forhold, og i våde perioder vil der forekomme frit vandspejl i de centrale dele af området. Dette resulterer i et skifte i naturtyperne fra eng og i retning af mose. Generelt vil naturen dog blive mere dynamisk og der vil stadig være tørre arealer i området. Anlægsoverslaget for realisering af de projekterede tiltag er estimeret til kr. ekskl. moms. Hertil kommer rådgivningsbistand for kr. ekskl. moms. I forhold til referenceværdierne for N-vådområdeprojekter, er nærværende projekt omkostningseffektivt.

5 Svendborg Kommune Vådområde ved Stokkebæk Huse Side 5 af Indledning Svendborg Kommune har anmodet EnviDan A/S om at udarbejde en teknisk forundersøgelse på et vådområdeprojekt ved Stokkebæk Huse. Nærværende rapport inkl. bilag og tegninger udgør således den tekniske forundersøgelse. 2.1 Baggrund Vådområdeordningen er en statslig tilskudsordning med det formål at genskabe naturlig hydrologi i kombination med at mindske kvælstofudledningen til vore kystvande. Kvælstofvådområder skal bidrage med en reduktion af kvælstofudledningen med tons til de indre danske farvande i perioden fra Vådområderne placeres på lavtliggende landbrugsarealer, hvor afvandingen forringes, og der skabes mere eller mindre permanente oversvømmelser. De ændrede afvandingsforhold etableres enten ved at lukke dræn i projektområdet så dette overrisles med drænvand fra de omkringliggende arealer, etablere en lavvandet sø, eller ved at hæve vandløbsbunden og genslynge forløbet, så der i periodevis sker en oversvømmelse af de vandløbsnærearealer. Uanset hvordan et vådområde etableres, medvirker et vådområde til kvælstofreduktion ved at bakterier i de våde jorde nedbryder nitrat i vandet og herved frigør luftformigt kvælstof. Derudover bidrager ophøret af dyrkning af landbrugsjorden til at formindske kvælstofudledningen. Indsatsen sker i overensstemmelse med EU s vandrammedirektiv, og er en del af det danske landdistriktsprogram Nærværende vådområdeprojekt er en del af vandområdeplanen for hovedoplandet til Det Sydfynske Øhav, Landelandssund som en del af vandområdedistrikt Jylland og Fyn. 2.2 Formål Formålet med nærværende tekniske forundersøgelse er at undersøge mulighederne for at etablere et vådområde Stokkebæk Huse. Forundersøgelsen skal indeholde alle nødvendige oplysninger i henhold til at kunne vurdere, om vådområdet kan realiseres. Herunder hører også samtlige af de krav, der fremgår af bekendtgørelserne på området: Bekendtgørelse nr. 575 af 02/06/2016 om kriterier for vurdering af kommunale vådområdeprojekter. Reviderede bilag 1-3 til Bekendtgørelse nr. 575 af 02/06/2016 om kriterier for vurdering af kommunale vådområdeprojekter Bekendtgørelse nr. 576 af 02/06/2016 om tilskud til kommunale kvælstof- og fosforvådområdeprojekter Det bemærkes, at projektet har opnået tilsagn i 2016, hvorfor rapporten målrettes de bekendtgørelser, der var gældende på det pågældende tidspunkt uagtet at der er kommet nye bekendtgørelser på området i 2017.

6 Svendborg Kommune Vådområde ved Stokkebæk Huse Side 6 af Eksisterende forhold 3.1 Områdebeskrivelse I forbindelse med beskrivelsen af relevante eksisterende forhold, tages der udgangspunkt i undersøgelsesområdet. Dvs. den geografiske afgrænsning som Svendborg Kommune har defineret. Sidenhen vil denne afgrænsning blive tilpasset som følge af eksempelvis tekniske muligheder og lodsejerholdninger, hvorved selve projektområdet præciseres. Der afviges i enkelte tilfælde fra denne metodik. Dette gælder de afsnit, der omhandler oplande og stofberegninger, da disse for sammenlignelighedens skyld er nødt til at være baseret på samme område. På oversigtskortet kan det ses, at undersøgelsesområdet er beliggende 15 km nordøst for Svendborg (Figur 3-1) og undersøgelsesområdet er 10 hektar. Figur 3-1 Udpegning af undersøgelsesområdet. Selve undersøgelsesområdet er markeret med rød.

7 Svendborg Kommune Vådområde ved Stokkebæk Huse Side 7 af Udviklingshistorik Ved at sammenholde målebordsblade og andet historisk kortmateriale med nyere luftfotos er områdets udvikling gennemgået. Det fremgår af høje målebordsblade, at området har været våde enge tilbage i midten af 1800-tallet. I de lave målebordsblade er området blevet mere grøftet, og udtrykket er det samme i midten af 1900-tallet. I sidste halvdel af 1900-tallet bliver der plantet skov i den vestligste del af området. Generelt har området igennem de sidste 50 år primært været brugt til græsning/høslet fremfor mere intensiv landbrugsdrift. Figur 3-2 Høje målebordsblade fra undersøgelsesområdet ved Stokkebæk Huse (Kilde: Arealinfo.dk). 3.2 Opmålinger og højdemodel Terrænmodel I forbindelse med projektet anvendes Danmarks seneste terrænmodel (DHM/Terræn) med en opløsning på 0,4 m grid. DHM/Terræn er en digital terrænmodel, der beskriver jordoverfladens topografi samt højde over havniveau. Genstande og objekter som eksempelvis træer, vegetation, huse og biler er fjernet fra modellen, så den beskriver den rå jordoverflade samt vandspejlet på søer, fjorde og hav.

8 Svendborg Kommune Vådområde ved Stokkebæk Huse Side 8 af 35 I forbindelse med projektstart er de kvadrater, som er dækker undersøgelsesområdet, blevet downloadet fra Geodatastyrelsens hjemmeside og efterfølgende samlet til ét sammenhængende rasterlag i ArcGis. Terrænmodellen er indsamlet ved laserscanning fra fly i perioden Punktskyen har en gennemsnitlig tæthed på 4-5 punkter/m 2 og modellen er garanteret en horisontal og vertikal nøjagtighed på hhv. 0,15 m samt 0,05 m. På trods af den høje målenøjagtighed på den nye digitale terrænmodel, har EnviDan A/S erfaret, at der jævnligt forekommer større middelfejl på højdekoten inden for naturområder med tæt græsvegetation. Det er derfor helt essentielt for de hydrologiske konsekvensberegninger, at terrænmodellen bliver verificeret indledningsvis. Forekommer der en større systematisk afvigelse på højdekoten, vil terrænmodellen blive justeret, så den bedst muligt afspejler terrænets faktiske kote. Højdemodellen er verificeret på baggrund af en feltopmåling, hvor 30 stk. kontrolpunkter er opmålt med landmålerudstyr (RTK-GPS). De opmålte punkter sammenholdes med højdemodellen, og der beregnes en gennemsnitlig middelfejl. Forekommer en systematisk middelfejl på mere end 5 cm, justeres terrænmodellen. Kontrollen af nærværende projektområde viste ingen væsentlige afvigelser fra højdemodellen, og det konkluderes derfor, at modellen kan anvendes uden korrigering Opmåling I forbindelse med det indledende feltarbejde er der foretaget en opmåling i undersøgelsesområdet. Opmålingen omfatter grøfter og tekniske anlæg samt alle synlige drænudløb. Derudover er der som beskrevet i forrige afsnit foretaget en række punktmålinger med det formål at verificere højdemodellen. 3.3 Vandløbsforhold Stokkebæk er det eneste deciderede vandløb i projektområdet. Det danner dog kun projektrand på en begrænset strækning i den nordlige del af området. Centralt i undersøgelsesområdet findes en grøft, der via en pumpe afvander området.

9 Svendborg Kommune Vådområde ved Stokkebæk Huse Side 9 af 35 Figur 3-3 Grøften der afvander undersøgelsesområdet Regulativmæssige forhold Stokkebæk er et offentligt vandløb, og er således omfattet af et regulativ: Regulativ for Stokkebækken, offentligt vandløb i Svendborg og Nyborg Kommune Fysiske forhold På projektstrækningen ligger Stokkebæk forholdsvis dybt i terræn og er delvist reguleret. Faldet er meget begrænset, og der forekommer væsentlig påvirkning fra havet, da der kun er få hundrede meter til udløbet.

10 Svendborg Kommune Vådområde ved Stokkebæk Huse Side 10 af Hydrologiske forhold Oplande og afstrømning Det samlede vandløbsopland til undersøgelsesområdet er på 53,8 km 2 (Figur 3-4). Figur 3-4 Det samlede vandløbsopland til undersøgelsesområdet (Kilde: Scalgo). Det direkte opland er estimeret til 47,8 ha. Tabel 3-1 I tabellen herunder ses en opgørelse af oplandet til projektområdet. Der skelnes mellem vandløbsoplandet og det direkte opland. Oplandstype Areal (ha) Vandløbsopland Direkte opland 47, Vandbalance Til at vurdere af de hydrologiske forhold i oplandet til projektområdet er der taget udgangspunkt i vandbalanceligningen: hvor N = korrigeret nedbørsmængde E = aktuel fordampning N = E + A0 + Au + R

11 Svendborg Kommune Vådområde ved Stokkebæk Huse Side 11 af 35 AO = overjordisk afstrømning, incl. dræn AU = underjordisk afstrømning til eller fra nedbørsområdet R = ændring i reservoiret (vand på jorden eller i jordmagasiner) Data for nedbør og potentiel fordampning er angivet for den klimatiske referenceperiode (tekniske rapport 02-03, DMI 2002). Nedbørsdata er korrigeret med standardværdier ( nye håndtal 1998). Den korrigerede årlige nedbørsmængde for undersøgelsesområdet kan derved estimeres til ca. 800 mm. Den potentielle fordampning kan estimeres til 491 mm/år. Nettonedbøren, der er et udtryk for den vandmængde, der strømmer via overfladisk afstrømning fra nedbørsområdet til undersøgelsesområdet, kan således beregnes til 309 mm/år. Vandbalancen er et væsentligt element i fosfor- og kvælstofberegningerne, og vil i forbindelse med konsekvensvurderingerne i nærværende rapport blive anvendt til beregning af kvælstof- og fosforbalancen. 3.5 Afvandingsforhold Modelopsætning De eksisterende afvandingsforhold er estimeret på baggrund af en lang række vandspejlsopmålinger i projektområdet i forbindelse med feltbesigtigelsen. Der er opmålt vandspejl i alle åbne grøfter, i drænbrønde samt frie vandspejl på terræn. Samtidig er de eksisterende drænkort nøje studeret, og steder, hvor det ikke har været muligt at opmåle koten på det øvre grundvandsspejl, er der indsat en skønnet drænkote på baggrund af de fremskaffede drænoplysninger. Som udgangspunkt er det antaget, at drænene ligger 0,8-1 m under terræn på de dyrkede flader. Alle opmålte samt skønnede vandspejlskoter er interpoleret ud i terræn ved hjælp af den geostatistiske interpoleringsmetode kriging. Krigingmetoden er velegnet til geologiske og hydrologiske data, hvor observationer er autokorrelerede, hvilket vil sige, at punkter som ligger tæt på hinanden er mere ens end punkter, der ligger med større indbyrdes afstand. Efterfølgende er den interpolerede grundvandsflade fratrukket terrænmodellen, og resultatet er et afvandingsklassekort som er inddelt i 25 cm intervaller Afvandingstilstanden Afvandingstilstanden er beskrevet ved hjælp af følgende 6 afvandingsklasser: Vand på terræn. Arealerne med terræn der ligger fra 0-25 cm over det øvre grundvandspejl. Denne kategori har betegnelsen sump. Arealer med terræn der ligger cm over det øvre grundvandspejl. Denne kategori svarer til våd eng. Arealerne vil periodevist kunne anvendes til græsning. Arealer med terræn ligger mellem cm over øvre grundvandspejl. Denne kategori svarer til fugtig eng. Arealerne kan anvendes til græsning, og i tørre somre vil der være mulighed for høslæt. Arealer med terræn, der er ligger cm over det øvre grundvandspejl. Denne kategori kaldes tør eng. Arealerne kan anvendes til græsning og høslæt.

12 Svendborg Kommune Vådområde ved Stokkebæk Huse Side 12 af 35 Arealer med terræn, der ligger mere end 1 m over det øvre grundvandspejl. Arealerne ligger så højt, at de ikke påvirkes direkte grundvandet, og de vil kunne indgå som deciderede omdriftsarealer. Den eksisterende afvandingstilstand i undersøgelsesområdet er vist på oversigtskort i bilag 1. Derudover fremgår arealopgørelsen på afvandingsklasser i Tabel 3-2. Tabel 3-2 Fordelingen af afvandingsklasser indenfor undersøgelsesområdet. Afvandingsklasse Vand på terræn (frit vandspejl) 0.01 Sump (afvandingsdybde 0 25 cm) 0.03 Våd eng (afvandingsdybde cm) 0.04 Fugtig eng (afvandingsdybde cm) 0.34 Tør eng (afvandingsdybde cm) 2.55 Mark (afvandingsdybde >1m) 2.92 I alt 5.89 Areal (ha) 3.6 Arealanvendelse Arealanvendelsen i undersøgelsesområdet er forholdsvis ekstensiv, da langt størstedelen af området er i udlagt i græs (Tabel 3-3). Tabel 3-3 Arealanvendelsen i undersøgelsesområdet. Kategori af arealanvendelse Areal (ha) Omdrift 3,04 Vedvarende græs 3,53 Natur 0,12 Skov 2,02 Andet (sommerhus) 0,98 I alt 9,7 3.7 Jordbundsforhold Jordbundstyper I Figur 3-5 ses et jordartskort for undersøgelsesområdet. Kortet stammer fra den geologiske overfladekartering på Som det fremgår, er den dominerende jordbundstype humusjord, efterfulgt af lerblandet sandjord, som den dominerende jordbundstype indenfor undersøgelsesområdet.

13 Svendborg Kommune Vådområde ved Stokkebæk Huse Side 13 af 35 Figur 3-5 Udpegning af jordbundstyperne indenfor undersøgelsesområdet, hvor undersøgelsesområdet er markeret med rød Okker På baggrund af okkerkortlægningen i arealinfo.dk fremgår det, at undersøgelsesområdet er lavbund, som ikke er okkerklassificeret. 3.8 Naturforhold I forbindelse med forundersøgelsen er der indsamlet eksisterende naturregistreringer af de registrerede 3 arealer indenfor undersøgelsesområdet. De beskyttede arealer fremgår af Figur 3-6. Som det fremgår er der registreret én fersk eng i undersøgelsesområdet. Registreringen har en udbredelse på ca. 0,8 ha.

14 Svendborg Kommune Vådområde ved Stokkebæk Huse Side 14 af 35 Figur 3-6 Udpegning af Naturbeskyttelseslovens 3 områder indenfor undersøgelsesområdet, hvor undersøgelsesområdet er markeret med rød. Ifølge de eksisterende naturregistreringer og besigtigelse af arealet er det 3 beskyttede område præget af afvanding og eutrofiering og der forekommer meget få positive naturtypekarakteristiske strukturer som eksempelvis naturlig fugtig bund, en vegetation domineret af bredbladede urter og halvgræsser. Området bærer kraftigt præg af at være drevet som kultureng og området fremstår artsfattigt og veldrænet.

15 Svendborg Kommune Vådområde ved Stokkebæk Huse Side 15 af 35 Figur 3-7 Den 3 beskyttede eng indenfor undersøgelsesområdet Natura 2000-beskyttelse Beskyttede områder i henhold til EU s habitatdirektiv og fuglebeskyttelsesdirektiv samt Ramsar-områder betegnes under ét som Natura 2000-områder. I Danmark er ovennævnte direktiver implementeret ved bekendtgørelse nr. 926, Habitatdirektivet beskriver bl.a. at der skal ydes en streng beskyttelse af en række dyre- og plantearter, uagtet om de forekommer indenfor eller udenfor de udpegede habitatområder. Selve undersøgelsesområdet ligger ikke i et Natura 2000-område, men det grænser tæt op ad et Natura 2000-Habitatområdet Centrale Storebælt og Vresen.

16 Svendborg Kommune Vådområde ved Stokkebæk Huse Side 16 af 35 Figur 3-8 Udpegning af nærliggende Natura 2000-habitatområde, som er markeret med grøn, hvor undersøgelsesområdet er markeret med rød Bilag IV-arter I henhold til habitatdirektivets artikel 12 skal EU-medlemslande indføre en streng beskyttelse af en række dyre- og plantearter, uanset om de forekommer indenfor et af de udpegede habitatområder eller udenfor. Bilag IV-arterne er ligeledes beskyttet efter 29 a i naturbeskyttelsesloven, under navnet bilag 3 arter. Bilag IV-arterne må ikke bevidst forstyrres med skadelig virkning for arten eller bestanden. Forbuddet er gældende i forhold til alle livsstadier. Yngle- eller rasteområder må ligeledes ikke beskadiges eller ødelægges. Ifølge DMU s faglige rapport nr. 635 vedrørende habitatdirektivets bilag IV arter er der inden for en radius af 7 km registreret følgende arter: brunflagermus, dværgflagermus, sydflagermus, vandflagermus, hasselmus, markfirben, klokkefrø, stor vandsalamander, spidssnudet frø og strandtudse. Der er dog ikke kendskab til, hvorvidt de nævnte arter konkret forekommer indenfor undersøgelsesområdet. Ligeledes er der ikke kendskab til om andre arter på bilag IV forekommer indenfor undersøgelsesområdet Bygge- og beskyttelseslinjer En del af undersøgelsesområdet er dækket af åbeskyttelseslinjer og der ses et enkelt beskyttet stenog jorddige, som grænser op til undersøgelsesområdet, hvilket fremgår af Figur 3-9.

17 Svendborg Kommune Vådområde ved Stokkebæk Huse Side 17 af 35 Figur 3-9 Udpegning af Åbeskyttelseslinjer, som er markeret med blå. Beskyttet sten- og jorddige er markeret med orange, og selve undersøgelsesområdet er markeret med rød Drikkevandsinteresser Hele undersøgelsesområdet er beliggende i et område med drikkevandinteresse. Der er ikke nitratfølsomme indvindingsområder indenfor undersøgelsesområdet. Jf. Geus boringsdatabase forekommer der ingen boringer indenfor undersøgelsesområdet Fredninger og kulturhistorie Der forekommer ingen fredninger, fortidsminder eller kulturarvsarealer indenfor undersøgelsesområdet. Ifølge Svendborg Museum er der ingen større forbehold til projektområdet (bilag 2)

18 Svendborg Kommune Vådområde ved Stokkebæk Huse Side 18 af Råstoffer Der forekommer ingen råstofgrave eller andre råstofinteresseområder indenfor undersøgelsesområdet Jordforurening Der forekommer ingen jordforurening indenfor undersøgelsesområdet Skovrejsning og fredskov Ifølge arealinfo.dk er det i kommuneplanen (Svendborg Kommune) vedtaget, at der i store dele af undersøgelsesområdet ikke ønskes skovrejsning (Figur 3-10). Den eksisterende skov er pålagt fredskovspligt og således omfattet af skovloven. Figur 3-10 Udpegning af områder, hvor det er vedtaget, at skovrejsning er uønsket, er markeret med gul. 3.9 Stofberegninger Et af hovedelementer i vådområdeprojekter er beregninger af stoftransporten til og fra området. Nærværende afsnit beskæftiger sig med stofbalancerne under de nuværende forhold. Resultaterne heraf vil sidenhen blive anvendt til en sammenligning med den beregnede stoftransport som følge en projektrealisering. Af samme årsag er beregningerne for sammenlignelighedens skyld baseret på det endelige forslag til projektområde.

19 Svendborg Kommune Vådområde ved Stokkebæk Huse Side 19 af Kvælstof En vigtig forudsætning for en vurdering af kvælstoffjernelsen i et område er kendskab til kvælstoftransporten fra oplandet og til selve undersøgelsesområdet. Beregningerne er angivet som en gennemsnitlig transport af kvælstof til det kommende vådområde. Til vurdering af kvælstoftilførslen til området er anvendt en nettonedbør på 309 mm. Det fremgår af jordbundskortlægningen, at 8,3 % af oplandet er sandjord. Derudover udgør andelen af dyrket jord 74 %. Ved beregning af den årlige kvælstofbelastning til undersøgelsesområdet, er der taget udgangspunkt i nedenstående formel: Ntab = 1,124 x exp(-3, ,758 x ln(a) - 0,0030 x S + 0,0249 x D) hvor Ntab er det gennemsnitlige årlige kvælstoftab per hektar nedsivningsområde, A er vandbalancen (nettonedbørsoverskuddet) i mm/år for nedsivningsområdet, D er andelen af dyrket areal i % for nedsivningsområdet, mens S er andelen af sandjord i % for nedsivningsområdet. I Tabel 3-4 ses transporten af kvælstof til projektområdet fra vandløbsoplandet. Hertil kommer en transport fra det direkte opland samt en udvaskning fra arealerne internt i området. Samlet set udgør disse tre elementer kvælstof-input til områder, og det er med udgangspunkt heri, at fjernelsen kan beregnes. Tabel 3-4 Den beregnede kvælstoftransport til undersøgelsesområdet. Kvælstoftab Nuværende forhold Kvælstoftab pr ha vandløbsopland (kg N/ha/år) 22,5 Årligt tab af kvælstof fra vandløbsoplandet (kg N/år) Kvælstoftab pr ha direkte opland (kg N/ha/år) 23,3 Årligt tab af kvælstof fra det direkte opland (kg N/år) Fosfor I forbindelse med vådområdeprojekter er der en risiko for, at der frigives fosfor, når jordmatricen vandmættes. Derfor er der i forbindelse med nærværende projekt gennemført beregninger på fosforbalancen i området. De nærmere detaljer er beskrevet i afsnit Som et led i fosfor-risikovurderingen er der i forbindelse med projektet udtaget 7 jordprøver og volumenprøver (Figur 3-11). Indenfor hvert af de 7 grids er der foretaget en jordprofilbeskrivelse til 1 meters dybde samt udtaget en prøve til volumenvægt-bestemmelse. Volumenprøverne er udtaget med et 35 cm volumenbord fra Eijkelkamp, og jordkernens eksakte længde er målt i felten. Jordprøverne til analyse fokuserer på de øverste 0-30 cm af jorden. Der er i hvert grid taget 16 delprøver fordelt jævnt ud over området. Disse blandes til en samlet prøve, der sendes til analyse. I forbindelse med analysen af prøverne, er der i nærværende forundersøgelse anvendt Eurofins A/S.

20 Svendborg Kommune Vådområde ved Stokkebæk Huse Side 20 af 35 Figur 3-11 Fosforfelter anvendt ved prøvetagning. De gule poiygoner er fosforfelterne, mens de røde punkter er lokaliteten for volumenprøverne Kulstof Drænede jorde med et højt indhold af organisk materiale har en stor udledning af drivhusgasser. Generelt har arealer i omdrift en høj årlig udledning, mens drænede permanente græsarealer har en lavere, men dog betydende udledning. En udtagning af disse arealer i kombination med en forringelse af afvandingen reducerer drivhusgasudledningen. Vådområder er således i nogle tilfælde et velegnet virkemiddel til nedbringelse af drivhusgasudledningen. Den samlede udledning af drivhusgasser opgøres i CO2-ækvivalenter. Dette omfatter kuldioxid (CO2), lattergas (N2O) fra omsætning af kvælstof i jorden og metan (CH4) fra nedbrydning af organisk materiale under iltfrie forhold. N2O er 298 gange stærkere drivhusgas end CO2, og CH4 er 25 gange stærkere end CO2. Fra drænede jorder udledes CO2 samt N2O, fordi der er ilt tilstede. Fra våde områder udledes CH4, som dannes under de iltfrie forhold. Den største drivhusgasudledning, målt i CO2- ækvivalenter, kommer dog fra nedbrydningen af organisk materiale på drænede tørvejorder. Etableringen af våde områder vil medføre en øget CH4-dannelse, men dette modsvarer langtfra den nedgang, der sker i CO2-udledningen ved at gøre jorderne våde.

21 Svendborg Kommune Vådområde ved Stokkebæk Huse Side 21 af 35 Til at beregne drivhusgasudledningen i nærværende forundersøgelse er der taget udgangspunkt i notatet Metode til estimering af drivhusgasreduktionen (CO2-ækvivalenter) i kvælstof- og fosforvådområdeprojekter, DCE, juni 2016 samt det dertil hørende regneark. Beregningerne tager ikke udgangspunkt i jordprøver, men er derimod baseret på det såkaldte Tørv 2010-kort, hvilket angiver jorde med mindst 12 % organisk kulstof. Der er således tale om en forsimplet beregning, hvor det antages, at der kun er emission fra jorde med mindst 12 % organisk kulstof. Alle øvrige jorde i undersøgelsesområdet karakteriseres som mineraljorde, hvorfra der ikke forekommer nogen udledning. Tørv-2010 udpegningerne for undersøgelsesområdet viser, at der ikke er nogle organogene jorde i området, og det hele karakteriseres således som mineraljorde. Derfor er der ikke lavet beregninger af udledningen af drivhusgasser Tekniske anlæg Veje, broer og bygninger Projektområdet afgrænses mod syd og øst af grusvejen Stokkebæk Strand Dræning På baggrund af dialog med lodsejerne i området, er der registreret en række drænsystemer i og med med udløb til projektområdet. Disse fremgår af bilag 3. Det bemærkes, at der primært er fokus på de dele af drænsystemet, der ligger nærmest projektgrænsen, da det er disse tekniske forhold, der afgør, hvorvidt og hvorledes vandet kan håndteres i projektområdet. Undersøgelsesområdet afvandes i dag via en pumpe, som er placeret umiddelbart nær stranden.

22 Svendborg Kommune Vådområde ved Stokkebæk Huse Side 22 af 35 Figur 3-12 Pumpen der afvander området Ledninger I forbindelse med nærværende forundersøgelser er der rekvireret ledningsoplysninger fra Lednings- EjerRegistreret (LER). Der findes en kloakledning, der går tværs gennem undersøgelsesområdet og Vand og Affald oplyser, at det er en betonledning, dog er de sydligste 2,5 m plast. Ledningen forbinder til en pumpestation, der er placeret hvor vejen Stokkebæk Strand slå et 90 graders sving. Forsyningsselskabet er bekymret for en øget vandindtrængning i denne ledning, hvis området gøres vådere.

23 Svendborg Kommune Vådområde ved Stokkebæk Huse Side 23 af 35 Figur 3-13 Pumpestationen placeret indenfor undersøgelsesområdet. Der forløber også et elkabel tværs gennem undersøgelsesområdet, samt både vandledninger, elkabler og telefonkabler langs vejen Stokkebæk Strand. De registrerede ledninger kan se på bilag 4.

24 Svendborg Kommune Vådområde ved Stokkebæk Huse Side 24 af Planforhold Vandområdeplanen Undersøgelsesområdet er en del af Vandområdedistrikt Jylland og Fyn, som er en del af Hovedoplandet 1.15, Det Sydfynske Øhav. Ifølge MiljøGis til Vandområdeplanerne er den samlede økologiske tilstand for Stokkebæk ringe, hvilket skyldes en ringe tilstand for makrofytter og en moderat tilstand for fisk, mens den er høj for smådyr og ukendt for miljøfarlige forurenende stoffer. Der er på hele vandløbstrækningen, som løber gennem undersøgelsesområdet, udpeget en indsats i form af udlægning af groft materiale National beskyttet natur En del af undersøgelsesområdet er omfattet af naturbeskyttelseslovens 3. En eventuel ændring af tilstanden i denne naturtype kræver dispensation fra Naturbeskyttelseslovens Fredskov En del af undersøgelsesområdet er udpeget som fredskov. I henhold til skovloven, skal der således være skov på dette areal Museumsloven Der findes et beskyttet jod- og stendige i randen af undersøgelsesområdet. En eventuel ændring af dette dige kræver dispensation fra Museumsloven.

25 Svendborg Kommune Vådområde ved Stokkebæk Huse Side 25 af Projektforslag Nærværende afsnit præsenterer på skitseform de anlægstiltag, som indgår i vådområdeprojektet ved Stokkebæk Huse. Tiltagene er udarbejdet i samråd med Svendborg Kommune samt berørte lodsejere og har primært til formål at optimere kvælstoffjernelsen i området, men samtidig har de også fokus på at øge de landskabelige og naturmæssige værdier i området i kombination med, at tilgodese dyrkningssikkerheden omkring projektområdet. De overordnede projekttiltag fremgår af bilag 5, og de gennemgås enkeltvis i de følgende afsnit. Projekttiltag og lodsejerdialogen har resulteret i en ændring af projektafgrænsningen i forhold til udgangspunktet. Det endelige forslag til projektområde er på 5,8 ha og fremgår ligeledes af bilag Indledende arbejde Der er adgang fra Stokkebæk Strand og ind i projektområdet. Dele af projektområdet er vandlidende og vurderes i dele af året, at være uegnede til arbejde med større maskiner uden brug af køreplader. Grundet de betydelige niveauforskelle mellem projektområdet og de omgivende arealer, er det muligt at lave midlertidige adgangsveje rundt langs hele projektgrænsen, så længe anlægsfasen placeres på et tidspunkt, hvor der ikke står afgrøder på arealerne. Udvælgelsen af adgangsveje afklares ved detailprojekteringen. Det påregnes, at der i forbindelse med flere af projekttiltagene i området skal anvendes køreplader, hvorfor der er afsat midler hertil i anlægsoverslaget Sløjfning af interne dræn og brønde Der forekommer en række interne dræn i området. Ved en realisering af projektet sikres det, at disse drænsystemer fremadrettet ikke har nogen effekt. Dette gøres ved strategisk at overgrave sektioner på 1-2 m, så de fremadrettet ikke kan lede vandet. Brønde i området sløjfes. Sløjfningen gennemføres ved at fylde selve brønden op med jord, samt at fjerne selve brøndringene ned til minimum 0,5 m under terræn Overrisling fra eksterne dræn Der er i alt 3 drænsystemer som skal håndteres, så de bringes til overrisling i delområde syd. Generelt er der gode muligheder for at omlægge dræn, da det omgivende terræn stiger markant rundt om projektområdet. Den eksakte drændybde afklares i forbindelse med detailprojekteringen. I forbindelse med nærværende forundersøgelse er der taget udgangspunkt i en drændybde på ca. 1 m, og det er med dette udgangspunkt, at omfanget af drænoplægninger og udgifterne hertil er estimeret. De 3 drænsystemer kan med fordel åbnes op i hver deres fordelerrende. Placeringen af de enkelte fordelerrender fastlægges ved en fremtidig detailprojektering, dog vil 2 af disse forløbe parallelt med ådalsskrænten. Det skal generelt sikres, at der er et frit fald fra drænrørene og ned i fordelerrenderne på minimum 10 cm. Den 3. fordelerrende placeres vinkelret på en eksisterende grøft (se bilag 5). Drænvand til denne fordelerrende stammer fra det dyrkede areal vest for projektområdet, og vandet ledes til området ved at graven en ny grøft langs skoven. Hvor grøften møder projektområdet, laves et smalt skrab i terræn og drænvandet ledes via overfladen til fordelerenden. Da ådalsskrænten er meget stejl vurderes det, at der er et begrænset behov for omlægning af dræn uden for projektområdet. Dette forhold kan dog ikke præciseres i forundersøgelsen, og derfor er der i anlægsbudgettet afsat et beløb til omlægning af dræn i det tilfælde et bliver nødvendigt.

26 Svendborg Kommune Vådområde ved Stokkebæk Huse Side 26 af Paddehul/terrænskrab I den sydlige del af området foretages et skrab i terræn. Formålet med dette terrænskrap er at etablere et område med kortere til grundvandet og dermed et område, hvor der vil være vådere i længere perioder af året end resten af delområdet til fordel for padder og vadefugle. Skrabet etableres ved at fjerne cm af det øverste jordlag. Det afskrabede jord spredes på dyrkede arealer uden for projektområdet. 4.2 Afværgeforanstaltninger Etablering af grøfter og dige Langs den østlige grænse af projektområdet etableres afværgegrøfter. Formålet med disse grøfter er at forhindre ændringer i afvandingen af de tilstødende arealer, herunder vejen Stokkebæk Strand, pumpestationen, sommerhusene samt de dyrkede arealer øst for projektområdet. Grøfterne etableres med en bundbredde på 1 m og et anlæg 1:1,5. Bundkoter afgøres ved en fremtidig detailprojektering. Der anlægges ligeledes et dige langs den vestlige afgrænsning af projektområdet. Formålet med dette dige er at forhindre drænvand, der bringes til overrisling, i at løbe direkte ned i grøften der gennemskærer området. Derved sikres, at drænvand der bringes til overrisling, forbliver inden for projektområdet. Der kan anvendes overskudsjord fra etablering af paddehul/terrænskrab til etablering af diget. Diget etableres ved at foretage en forhøjning af terræn med cm. Den eksakte placering og udformning af diget afgøres under detailprojektering Strømpeforing af kloakledning Forsyningsselskabet Vand og Affald er bekymret for en øget vandindtrængen i kloakledningen, hvis området bliver vådere. Der projekteres derfor med en strømpeforing af hele betonledningens forløb gennem projektområdet dvs. over en. 280 meter lang strækning. Detaljerne omkring denne strømpeforing fastlægges ved en fremtidig detailprojektering Omlægning af elkabel Der forløber et elkabel tværs gennem projektområdet, og det vurderes at blive nødvendigt at omlægge dette som et led i anlægsarbejdet. Detaljerne omkring denne omlægning fastlægges ved en fremtidig detailprojektering.

27 Svendborg Kommune Vådområde ved Stokkebæk Huse Side 27 af Konsekvensvurdering Nærværende afsnit beskæftiger sig med konsekvenserne, såfremt projekttiltagene beskrevet i afsnit 4 gennemføres. 5.1 Vandstande og afvandingsforhold Beregning af afvandingsmæssige konsekvenser Da der i projektet ikke ændres på afvandingskanalen som fører ned til pumpestationen eller på driften af pumperne, vil afvandingsforholdene i nærområdet til hovedkanalen og Stokkebæk ikke blive ændret nævneværdigt ved realisering af projektet. Den ændring som projektet medfører, skabes alene ved sløjfning af de eksisterende dræn i projektområdet samt ved, at udefrakommende dræn føres op til overrisling af projektområdet ved projektranden. Da der ikke ændres ved afvandingskanaler samt Stokkebæk, har det ikke været muligt at modellere de afvandingsmæssige konsekvenser vha. en vandløbsmodel. Derfor er konsekvenserne af projektet beregnet på baggrund af den antagelse, at det øvre grundvandsspejl stiger med hvad der svarer til en afvandingsklasse (25 cm) i den centrale del af området, hvor drænene sløjfes. Neden for alle fordelingsrender antages det, at afvandingsklassen vil blive våd eng. Det vil ikke passe til ethvert tidspunkt, idet drænafstrømningen varierer meget hen over året. Eksempelvis vil et område nedstrøms en fordelerrende være meget vådt under/kort tid efter en stor nedbørshændelse, mens det vil være forholdsvis tørt efter en længere periode uden drænafstrømning. Derfor skal afvandingsforholdene i overrislingszonerne ses som en gennemsnitsbetragtning over året. På baggrund af de ovenstående forudsætninger er der igen vha. Kriging beregnet et afvandingsklassekort for den fremtidige situation Afvandingsforhold De projekterede ændringer og deres indflydelse på afvandingsforholdene præsenteres i bilag 6 for en sommermiddel situation. Som det fremgår, bliver afvandingen i stort set hele området påvirket af de projekterede tiltag. Generelt er ændringerne dog sjældent mere end en enkelt afvandingsklasse. Undtagelsen er de områder, der påvirkes af overrisling med drænvand. Her forventes det som beskrevet ovenfor, at afvandingsklassen bliver våd eng. Under de fremtidige forhold vil afvandingen fra området til havet ske via pumpen, som det også sker i dag. Derved sikres, at afvandingsforholdene er uændrede udenfor projektområdet og mængden af vand, som pumpen skal håndtere forbliver uændret. I Tabel 5-1 ses en opgørelse over arealet af de enkelte afvandingsklasser som følge af en eventuel etablering af projektet.

28 Svendborg Kommune Vådområde ved Stokkebæk Huse Side 28 af 35 Tabel 5-1 Arealopgørelse af de enkelte afvandingsklasser i projektområdet efter realisering. Afvandingsdybde Areal (ha) Vand på terræn (frit vandspejl) 0,01 Sump (afvandingsdybde 0 25 cm) 0,21 Våd eng (afvandingsdybde cm) 1,72 Fugtig eng (afvandingsdybde cm) 1,40 Tør eng (afvandingsdybde cm) 1,35 Mark (afvandingsdybde >1m) 1,20 I alt (ha) 5,8 5.2 Stofberegninger Kvælstof Omsætning af kvælstof i vådområder kan foregå ved forskellige processer, men den altdominerende proces er denitrifikation af nitrat (NO3 - ) til frit atmosfærisk kvælstof (N2). Denitrifikationsprocessen afhænger af en række faktorer: iltfrie forhold, ph, tilstedeværelse af nitrat, letomsættelig organisk stof, at vandet strømmer gennem vådområdet. Planternes optagelse af kvælstof og efterfølgende ophobning i form af tørvedannelse kan også have betydning. Vandets strømning gennem vådområdet er afgørende for vådområdets funktion. Det skyldes, at strømningsmønsteret bestemmer hvilke områder, der kommer i kontakt med det kvælstof som er opløst i vandet. Det vil være disse områders kapacitet for at omsætte kvælstof via denitrifikation og ved planteoptagelse, der bestemmer, hvor godt området vil fungere for kvælstoffjernelse. Der er udført beregninger af kvælstofbelastning med baggrund i Naturstyrelsens vejledning til kvælstofberegninger, d. 23. maj 2014 samt det tilhørende regneark dateret juni Regnearket er vedlagt nærværende rapport som bilag 7. Kvælstoffjernelsen kan underinddeles i følgende elementer: Infiltration med vand fra det direkte opland Oversvømmelse med åvand Ændret arealanvendelse Sødannelse I nærværende projekt, er det følgende elementer, der er inddraget: Infiltration med drænvand Ændret arealanvendelse I bilag 7 er kvælstofberegningerne samlet, og de enkelte elementers bidrag gennemgås i det følgende. Kvælstoffjernelse ved infiltration med vand For at optimere kvælstoffjernelsen ved infiltration i området, er det projekteret at samtlige større udefra kommende drænsystemer bringes til overrisling lige inden for projektgrænsen. Generelt er projektområdet meget velegnet til infiltration med drænvand, da den centrale del af området er flad, mens den omkranses af forholdsvis stejle skråninger. Jordbunden i undersøgelsesområdet

29 Svendborg Kommune Vådområde ved Stokkebæk Huse Side 29 af 35 er forholdsvis humusholdig, dog iblandet noget sand. Dvs. jordbunden er ikke optimal i forhold til infiltration. Derudover er forholdet mellem oplandet og nedsivningsområdet beregnet til 32. På baggrund heraf er kvælstofomsætningen ved overrisling sat til 45 %. På baggrund af ovenstående er der beregnet en samlet kvælstoffjernelse ved infiltration på 501 kg N/år. Kvælstoffjernelse ved ændret arealanvendelse I forbindelse med projektet udtages en del arealer, som i dag er i omdrift eller udlagt til vedvarende græsning. I N-regnearket er den nuværende samlede udvaskning estimeret til 175 kg N. Efter en etablering af det projekterede scenarie er denne faldet til 14 kg N. På den baggrund er der beregnet en samlet kvælstoffjernelse ved ekstensivering af arealanvendelsen på 160 kg N/år. Samlet kvælstoffjernelse På baggrund af ovenstående afsnit er den samlede N-fjernelse i området beregnet til 662 kg/år, hvilket resulterer i 114 kg/ha/år (Tabel 5-2). Tabel 5-2 Kvælstoffjernelse i projektområdet. Kvælstoffjernelse Infiltration/overrisling (kg/år) 501 Ændret arealanvendelse (kg/år) 160 N-fjernelse i alt (kg/år) 662 Projektområde (ha) 5,8 Arealspecifik N-fjernelse (kg/ha/år) 114 Den arealspecifikke fjernelse er således over kravet på 90 kg/ha/år Fosfor Ved etablering af vådområder arbejdes der med tiltag, der kan have en positiv effekt på fosfortilbageholdelsen, mens andre tiltag potentielt kan resultere i en frigivelse af fosfor fra området. Derfor er der i forbindelse med forundersøgelser af vådområdeprojekter behov for at estimere projektområdets fosforbalance. Til at vurdere fosforbalancen i projektområdet er der taget udgangspunkt i notatet Kvantificering af fosfortab fra N og P vådområder DCE, juni 2016 samt det dertilhørende regneark (kvantificering af fosfor, sept. 2016). Fosforberegningerne fremgår af bilag 8, og er baseret på prøvetagningen beskrevet ovenfor. Fosforberegningerne er inddelt i en del der beregner fosforfrigivelsen som følge af projektet, og en del der beregner fosfortilbageholdelsen via tre kategorier: Overrisling, oversvømmelse og sødannelse. I det følgende beskrives de enkelte kategorier samt fosforbalancen. Fosforfrigivelse ved hævning af vandspejl Jord indeholder fosfor, der er bundet i forskellige forbindelser. Jordens afvandingsforhold har indirekte betydning for stabilitet af disse fosforholdige forbindelser. Under aerobe forhold vil hovedparten af fosforen være bundet til jordens jernpujle i stabile forbindelser fosforpuljen er således meget lidt mobil. Når afvandingen forringes og jordmatricen helt eller delvist vandmættes opstår der anaerobe forhold,

30 Svendborg Kommune Vådområde ved Stokkebæk Huse Side 30 af 35 hvilket medfører at jernforbindelserne reduceres, og den bundne fosfor frigives. Der er således en potentiel risiko for, at etablering af vådområder øger fosforfrigivelsen fra området, og dermed potentielt påvirker nedstrømsliggende recipienter negativt. Potentialet for fosforfrigivelse under vandmættede og dermed anaerobe forhold kan beskrives som funktion af jordens Fe:P-molforhold og jordens volumenvægt. Det er denne sammenhæng, som ligger til grund for risikovurderingen af projektområdet, og som præsenteres i bilag 8. Størstedelen af arealerne i projektområdet kan under de nuværende forhold kategoriseres som delvist våde. Dvs. grundvandsspejlet ligger mellem 30 og 100 cm under terræn ved en sommermiddel situation. Det er beregnet, at der vil være en samlet fosforfrigivelse på 28 kg/år fra projektområdet ud af en samlet fosforpulje på kg. Fosfortilbageholdelse ved overrisling med drænvand Som det fremgår af beskrivelse af anlægsarbejdet findes der en række drænsystemer, der leder drænvand til projektområdet, og som det er muligt at bringe til overrisling. Dette medfører, at drænoplandet er opgjort til 20 ha baseret på drænkort og oplysninger fra lodsejerne. Ifølge vejledningen kan tilbageholdelsen beregnes ud fra en vejledende værdi på 0,062 kg/ha/år, svarende til en fjernelse i størrelsesordenen 1,2 kg P/år. Samlet fosforreduktion Da der hverken forekommer sødannelse eller oversvømmelse ved vandløbsvand er ovenstående den eneste fosforfjernelse i områder, og dermed bliver den totale fosforreduktion i området -26 kg P/år. Der er således tale om en negativ fosforbalance for området. Dvs. de første år efter etableringen vil der blive udvasket mere fosfor fra området, end der fjernes. Da der ikke dannes søer eller forekommer vandløbsoversvømmelse, skal fosforlækagen primært forekomme ved at fosforen skylles ud af jordmatricen. Dette vil forekomme i nogen grad, men sandsynligvis ikke så meget som regnearket estimerer. Derudover mindskes merudledningen også af en række andre faktorer. Eksempelvis vil der fremadrettet ikke blive tilført fosfor til arealerne, da de udgår af omdrift. Det er umiddelbart svært at vurdere, om projektet på kort sigt vil resultere i en samlet fosforfrigivelse. Dette kan ikke udelukkes, men på sigt vil området resultere i en netto fosfortilbageholdelse grundet drænvandet, der bringes til overrisling, fremfor at blive ledt direkte til recipienten. Fosforafskæringsværdien for Langelandssund er opgjort til 200 kg P og gennemføres projektet ved Stokkebæk Huse, vil afskæringsværdien således ikke være opbrugt Drivhusgasreduktion Ovenfor gennemgås baggrunden for drivhusgasberegningerne. Da der jf. Tørv2010-kortet ikke forekommer nogle arealer i området med et OC indhold over 12 %, er det ikke muligt at estimere drivhusgasreduktionen. Årsagen er, at regnearket resulterer i en kulstofbalance på 0, når der ikke er udpeget organogene jorde i området. Af samme årsag er der ikke vedlagt et kulstofregneark til nærværende forundersøgelse.

31 Svendborg Kommune Vådområde ved Stokkebæk Huse Side 31 af Arealanvendelse Fremadrettet vil de centrale dele af området være permanent fugtige, men der vil langs randen af projektområdet være permanent tørre arealer, hvorfor der vil være gode muligheder for at afgræsse arealerne, så længe der hegnes hensigtsmæssigt. 5.4 Naturforhold Vandløb Gennemføres projektet som beskrevet, vil der ikke sker ændringer af vandløbsforhold Terrestrisk natur Som beskrevet ovenfor er en del af projektområdet registreret som 3-beskyttet fersk eng. Store dele af dette areal vil grundet hævningen af det øvre grundvandsspejl blive betydeligt vådere. Det kan på sigt betyde, at arealet bliver sværere at afgræsse med kreaturer, hvorved der langsomt vil ske en udvikling mod mosenatur i de områder der ikke afgræsses. De arter som er tilknyttet den lysåbne eng vil trække sig tilbage, men nye vil indvandre. Biodiversitetsmæssigt forventes ændringen ikke at være negativ, idet landskabet vil blive mere heterogent og mere varieret, end det fremstår i dag. Store dele af området forventes fortsat at kunne afgræsses Bilag IV Undersøgelsesområdet kan potentielt være levested for blandt andet spidssnudet frø, men da der ikke umiddelbart er egnede vandhuller indenfor undersøgelsesområdet forventes projektet ikke at få væsentlig negativ effekt på arterne. Hverken i anlægsfasen eller på længere sigt. Overordnet set må projektet forventes at medføre flere våde og fugtige områder. Det kan betyde flere temporære vandhuller på den korte bane. Disse kan fungere som ynglested for padder. Flere arter af flagermus må forventes at forekomme i området. En hævning af vandstanden vil periodevis skabe åbne vandflader i kombination med flere ekstensive naturarealer. Hermed forbedres levemulighederne for insektfauna og dermed forbedres fødegrundlaget for flagermus. Samlet set vurderes det, at de potentielt forekommende bilag IV-arter i og omkring undersøgelsesområdet vil blive begunstiget af projektet. 5.5 Kulturhistorie I bilag 2 forekommer en udtalelse fra Svendborg Museum. Som det fremgår, har museet ikke nogle bemærkninger til projektet. Generelt er jordfaste fortidsminder omfattet af museumslovens 27, og skulle man ved anlægsfasen støde på sådanne, skal arbejdet stoppes og Svendborg Museum kontaktes. Det bemærkes, at det grundet projektets omfang, er bygherren, der skal afholde udgifterne til evt. arkæologiske undersøgelser. Svendborg Museum vurderer dog ikke at der er behov for en arkæologisk forundersøgelse eller overvågning af et evt. anlægsarbejde.

32 Svendborg Kommune Vådområde ved Stokkebæk Huse Side 32 af Tekniske anlæg Bygninger, veje og broer Der forekommer ingen bygninger eller veje, der påvirkes af projektet Dræn Som angivet håndteres en lang række dræn i projektet. Interne dræn sløjfes, mens udefra kommende omlægges således, at de bringes til overrisling indenfor projektområdet uden at der forekommer påvirkning af de omdriftsarealer, som de afvander Ledninger Projektet har mulige konsekvenser for en kloakledning og et elkabel der forløber tværs gennem projektområdet. Konsekvenserne for disse ledninger skal derfor håndteres i projektet, og der projekteres derfor med strømpeforing af kloakledningen samt omlægning af elkablet. Forud for anlægsarbejdet skal ledningsoplysninger verificeres. 5.7 Administrative forhold Vandløbsloven Ændring af drænsystemer i landbrugsjord, der afvander mere end én lodsejer, kræver godkendelse efter vandløbsloven. Svendborg Kommune er vandløbsmyndighed for så vidt angår drænsystemer og det offentlige vandløb Stokkebæk og skal give godkendelsen Naturbeskyttelsesloven Der forekommer et areal i det fremtidige vådområde, som er beskyttet efter naturbeskyttelseslovens 3. En ændring af tilstand på dette areal kræver dispensation fra naturbeskyttelsesloven. Svendborg Kommune er myndighed på området Planloven I forhold til planloven 35 kræver etablering af vådområder på dyrkede arealer en tilladelse. Uanset om dele af området fremadrettet fortsat kan benyttes til afgræsning er der tale om en permanent ændring fra drænet kultureng til vådområde. Svendborg Kommune er myndighed på området Skovloven Skoven vest for det endelige projektområde er pålagt fredskovspligt og således omfattet af skovloven. Eventuelle områder, som lever op til kriterierne for at være omfattet af 3 vil være beskyttet selv om de ikke opfylder størrelseskriterierne angivet i naturbeskyttelsesloven. Tilstandsændringer kan kræve dispensation hos Miljøstyrelsen, som administrerer skovloven. Det vurderes dog ikke, at projektet vil medføre tilstandsændringer i skoven Museumsloven Der findes et beskyttet jod- og stendige i randen af undersøgelsesområdet. En eventuel ændring af dette dige kræver dispensation fra Museumsloven. Det vurderes dog ikke at projektet kræver en dispensation VVM Ifølge vejledning er etablering af vådområder omfattet af krav om VVM-screening.

33 Svendborg Kommune Vådområde ved Stokkebæk Huse Side 33 af 35 Overordnet set vurderes det muligt at opnå ovenstående myndighedstilladelser.

34 Svendborg Kommune Vådområde ved Stokkebæk Huse Side 34 af Realisering 6.1 Økonomi Anlægsøkonomi Der er gennemført et anlægsoverslag for det præsenterede projektscenarie for projektet. Overslaget er primært baseret på erfaringspriser fra lignende projekter suppleret af prisdata fra byggeriets videnscenter (Molio Prisdata). Tabel 6-1 Økonomisk overslag på anlægsarbejderne. Afsnit Projektelement Pris (DKK, ekskl. moms) Etablering og drift af arbejdsplads (inkl. køreplader) Sløjfning af interne dræn og brønde Overrisling fra eksterne dræn Paddehul/terrænskrab* Etablering af grøfter og diger Strømpeforing kloakledning Omlægning af elkabel I alt *Forudsat at den afskrabede jord spredes på en mark i umiddelbar nærhed af projektområdet Rådgivningsbistand Der er ligeledes udarbejdet økonomisk overslag på rådgivningsbistand i forbindelse med en eventuel realisering af projektet. Det bemærkes, at udgifterne til realiseringen i høj grad afhænger af bygherres ønsker bl.a. i forhold til udbudsform, tilsynsfrekvens m.v. Tabel 6-2 Økonomisk overslag på rådgivningsbistand, delområde syd. Projektelement Pris (DKK, ekskl. moms) Detailprojektering Udbud og kontrahering Byggeledelse og fagtilsyn I alt Udover ovenstående, vil der være udgifter forbundet til en evt. jordfordeling/erstatning Omkostningseffektivitet Jf. bekendtgørelsen er realiseringen af projektet ikke omkostningseffektiv, hvis det ansøgte beløb for realiseringen er mere end 3 gange den vejledende gennemsnitlige referenceværdi. Vejledende gennemsnitlig referenceværdi for gennemførelse af kvælstofvådområder er kr. pr. kg kvælstof. I nærværende projekt fjernes 650 kg N/år, hvilket resulterer i en referenceværdi på kr.

35 Svendborg Kommune Vådområde ved Stokkebæk Huse Side 35 af 35 Dette beløb dækker over alle udgifter til realiseringen dvs. både anlægsarbejderne, men også udgifter til jordfordelingen. Jf. den ejendomsmæssige forundersøgelse er det estimeret af den samlede udgift til køb/salg af projektjord er estimeret til På den baggrund vurderes projektet at være indenfor rammerne af 3 gange referenceværdien og dermed omkostningseffektivt. 6.2 Tidsplan Som udgangspunkt anbefales det, at anlægsarbejderne gennemføres i sommerhalvåret eksempelvis umiddelbart efter høst. Under forudsætning af at anlægsfasen udføres sammenhængende, vurderes projektet at kunne gennemføres på 6 uger.

36 20b 20a 17a Signaturforklaring 17d 17a Afvandingsklasser, nv. Frit vandspejl Sump Vådeng Fugtigeng Tør eng Mark Kanal Matrikel Undersøgelsesområde 17am 17h 17t 17s 17i Bilag1 Projekt: Klient: Projektnr.: Udarbejdet af: Dato: Godkendt af: StokkebækHuse SvendborgKommune AGA 21. april 2017 EAK 7000v Indeholder datafrageodatastyrelsen, fot ortofoto, hentet d aa 17n 17o 17p 17r 17q EnviDanA/S- Vejlsøvej Silkeborg- Tlf Fax CVRnr

37 Bilag 2 Stokkebæk Huse Arkæologisk udtalelse Hej Marie Museet har ingen større forbehold i forhold til de tre projektområder. Vær dog obs på, at der ved projektområdet Stokkebækken Gudme er en 100 m fredningszone omkring et fredet fortidsminde (Stednr. på Kulturstyrelsens database Fund og fortidsminder: ), I skal søge dispensation om hos kommunen. På vedhæftede jpg er det fredede fortidsminde markeret med rød prik. I fald projektet bliver igangsat, skal Svendborg Museum dog kontaktes forud for jordarbejdets igangsætning, da vi, afhængigt af nærmere placering og omfang, muligvis gerne vil følge arbejdet. Det vil primært være relevant for de to områder Ollerup Egense/Hvidkilde og Stokkebækken Gudme og skyldes eksempelvis, at der er fundet brandgrave fra jernalderen indenfor Ollerup Egense/Hvidkilde-området. Du er altid velkommen til at kontakte mig, hvis du har brug for uddybende kommentarer. Mvh Marie Vang Posselt Museumsinspektør, arkæolog Grubbemøllevej 13 DK-5700 Svendborg mvp@svendborgmuseum.dk Arkæologi Sydfyn / Anne Hvides Gård, Fruestræde 3, 5700 Svendborg / Telefon

38

39 Hej Esben På baggrund af vores telefonsamtale tidligere i dag om jordarbejdets karakter vurderer jeg ikke, at museet har arkæologisk eller anden interesse i nogen af de tre vådområdeprojekter. Det er derfor ikke nødvendigt med en arkæologisk forundersøgelse eller overvågning af arbejdet. Venlig hilsen Marie Vang Posselt Museumsinspektør, arkæolog Grubbemøllevej 13 DK-5700 Svendborg mvp@svendborgmuseum.dk Arkæologi Sydfyn / Anne Hvides Gård, Fruestræde 3, 5700 Svendborg / Telefon

40 Indeholder datafrageodatastyrelsen, fot ortofoto, hentet d Signaturforklaring Undersøgelsesområde StokkebækHuse Grøft Dræn Bilag Projekt: Klient: Projektnr.: Udarbejdet af: Dato: Godkendt af: StokkebækGudme SvendborgKommune MBB 22. maj 2017 EAK EnviDanA/S- Vejlsøvej Silkeborg- Tlf Fax CVRnr

41 Indeholder datafrageodatastyrelsen, fot ortofoto, hentet d Signaturforklaring UndersøgelsesområdeStokkebækHuse StokkebækHuseLER Vand Stikkabel Kabel_kV tdc Kloak Bilag1 Projekt: Klient: Projektnr.: Udarbejdet af: Dato: Godkendt af: StokkebækHuse SvendborgKommune MBM 4. april 2017 EAK EnviDanA/S- Vejlsøvej Silkeborg- Tlf Fax CVRnr

42 20b 20a 17a Signaturforklaring 17d 17a Drænafbrydes Dræn Dige Drænomlægges Grøft Kanal Fordelerrende Kanal tildækkes Terraenskrab Matrikel Paddehul/terrænskrab Undersøgelsesområde 17am 17h 17t 17s 17i Bilag3 Projekt: Klient: Projektnr.: Udarbejdet af: Dato: Godkendt af: StokkebækHuse SvendborgKommune AGA 21. april 2017 EAK 7000v Indeholder datafrageodatastyrelsen, fot ortofoto, hentet d aa 17n 17o 17p 17r 17q EnviDanA/S- Vejlsøvej Silkeborg- Tlf Fax CVRnr

43 20b 20a 17a Signaturforklaring Afvandingsklasser, sce. Frit Vandspejl Sump Vådeng 17d Fugtigeng Tør eng Mark Jordstykke(Matrikel nr.) Kanal tildækkes 17a Kanal Vådeng 17am 17h Grøft Fordelerrende Drænomlægges Terrænskrab Overrisling Tør eng Fugtig_eng Undersøgelsesområde 17t 17s 17i Bilag Projekt: Klient: Projektnr.: Udarbejdet af: Dato: Godkendt af: StokkebækHuse SvendborgKommune MBB 23. maj 2017 EAK 7000v Indeholder datafrageodatastyrelsen, fot ortofoto, hentet d aa 17n 17o 17p 17r 17q EnviDanA/S- Vejlsøvej Silkeborg- Tlf Fax CVRnr

44 Stokkebæk Huse teknisk forundersøgelse af kvælstofvådområde. Bilag med billeder af jordprøveprofiler Prøvenummer 214 Prøvenummer 216 Prøvenummer 215 Prøvenummer 217

45 Stokkebæk Huse teknisk forundersøgelse af kvælstofvådområde. Bilag med billeder af jordprøveprofiler Prøvenummer 218 Prøvenummer 220 Prøvenummer 219

46 VÅDOMRÅDE VED STOKKEBÆK HUSE Ejendomsmæssig forundersøgelse af kvælstofvådområdeprojekt Udarbejdet til: Svendborg Kommune Svendborgvej Vester Skerninge Att. Terkel Broe Christensen Udarbejdet af: EnviDan A/S Projektleder: Esben A. Kristensen Kvalitetssikring: Kasper A. Rasmussen Godkendt af: Finn H. Johansen Revision: Endelig Dato: Projektnr.:

47 Svendborg Kommune Vådområde ved Stokkebæk Huse Side 2 af 5 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Beskrivelse af området... 3 Lodsejere... 4 Erstatningsønsker... 4 Prisvurdering... 5 Samlede omkostninger... 5 Konklusion på den ejendomsmæssige forundersøgelse... 5 Bilag: 1. Interviewskema 2. Lodsejerkort 3. Arealanvendelse

48 Svendborg Kommune Vådområde ved Stokkebæk Huse Side 3 af 5 Indledning Nærværende rapport er en ejendomsmæssig forundersøgelse gennemført for at undersøge muligheden for etablering af et vådområde ved Stokkebæk Huse i Svendborg Kommune. Vådområdets primære formål er at reducere kvælstofudledningen til Det Sydfynske Øhav, delvandopland Langelandssund. Formålet med den ejendomsmæssige forundersøgelse er at kortlægge lodsejernes holdning til projektet og deres erstatningsønsker, samt at vurdere erstatningsomkostninger og projektets gennemførlighed via frivillige aftaler. Forundersøgelsen er gennemført af EnviDan i samarbejde med Svendborg Kommune og er baseret på et interview af den berørte lodsejer den 24. april Beskrivelse af området På oversigtskortet kan det ses, at undersøgelsesområdet er beliggende 15 km nordøst for Svendborg og undersøgelsesområdet er 10 hektar. Udpegning af undersøgelsesområdet. Selve undersøgelsesområdet er markeret med rød. Projektet kan gennemføres via overrisling med drænvand fra eksterne drænsystemer samt ved at afbryde dræn.

49 Svendborg Kommune Vådområde ved Stokkebæk Huse Side 4 af 5 Udgangspunktet for den tekniske forundersøgelse er et undersøgelsesområde på 10 ha. Den tekniske forundersøgelse har vist, at det endelige projektområde udgør 5,8 ha. Det endelige projektområde er fremkommet ved beregninger af afvandingsmæssige påvirkninger samt efter arronderingsmæssige ønsker og andet, som er fremkommet ved lodsejerinterview under den ejendomsmæssige forundersøgelse. Et eventuelt realiseringsprojekt vil derfor skulle omfatte 5,8 ha. Denne projektafgrænsning er derfor udgangspunktet for vurderingen af den samlede udgift til lodsejerkompensation. Området består af vedvarende græsarealer med afgræsning og arealer i omdrift (se i øvrigt bilag 3) beliggende på et lavbundsareal tæt ved kysten. Området afvandes i dag via en pumpe, hvilket også vil være tilfældet i fremtiden. Lodsejere Projektet berører 1 lodsejer. Lodsejerliste: Lb. nr 1 Erik Andersen Navn Adresse Tlf. Areal indenfor projektområdet (ha) Stokkebækvej 13, 5874 Hesselager Areal i omdrift (ha) Areal af permanent græs (ha) Areal af Natur (ha) ,9 2,94 2,73 0,12 I alt 5,9 2,94 2,73 0,12 Erstatningsønsker I forundersøgelsen er lodsejen blevet spurgt om ejendomsforhold, holdning til projektet samt ønsker til erstatningsform (se interviewskemaer i bilag 1). Lodsejeren har haft mulighed for at give udtryk for ønske om frasalg af projektarealer og evt. ønske om erstatningsjord og forkøbsret. Der har endvidere været mulighed for ønske om 20-årigt tilskud til fastholdelse af vådområde under landdistrikts-programmet. Den berørte lodsejer er været positiv overfor projektet. Lodsejerens holdninger til deltagelse i projektet samt ønsker til erstatninger er gengivet i interviewskemaet (bilag 1) og samlet nedenstående tabel. Ønsker til erstatning: Lb. nr Navn 1 Erik Andersen Areal i omdrift (ha) Areal af permanent græs (ha) Areal af Natur (ha) Ønsker at sælge Ønsker erstatningsjord Ønsker at genkøbe Ønsker 20- årigt tilskud 2,94 2,73 0,12 5,8 5,9 5,9 0 I alt 2,94 2,73 0,12 5,8 5,8 5,8 0

50 Svendborg Kommune Vådområde ved Stokkebæk Huse Side 5 af 5 Prisvurdering Lodsejerinterviewet er gennemført i april 2017, og prisvurderingen knytter sig til dette tidspunkt. Det har ikke været muligt at få eksempler på aktuelle jordhandler i området, men med udgangspunkt i lodsejerens tilkendegivelse og erfaringer fra tidligere projekter vurderes salgsprisen for agerjord at ligge på ca kr./ha, ca kr./ha for permanent græs og kr./ha for naturarealer. Priserne på projektjorden efter realisering afhænger bl.a. af arealernes fremtidige afvandingsforhold og beskaffenhed. Arealer med sjapvand eller sump skønnes at ligge på ca kr./ha, arealer med våd eller fugtig eng skønnes at ligge på kr./ha, mens tør eng skønnes at ligge på kr./ha. Den gennemsnitlige værdi efter realisering sættes derfor til kr./ha. Værditab For arealer hvor der ikke ønskes 20-årigt fastholdelsestilsagn er overslaget til omkostninger til værditab beregnet som forskellen mellem den nuværende værdi og den fremtidige værdi, efter gennemførsel af projektet. Værditabet er beregnet ud fra ovenstående prisvurdering og fordeling af de berørte arealer jf. den tekniske forundersøgelse. Værditab: Opkøb af projektjord Nuværende værdi (kr./ha) I alt (kr.) 2,94 ha agerjord ,73 ha permanent græs ,12 ha naturareal I alt 5,8 ha Salg af projektjord Fremtidig værdi (kr./ha) I alt (kr.) 5,8 ha Samlet værditab Samlede omkostninger De samlede omkostninger til erstatninger og jordhandler ved en realisering af projektet kan herefter opgøres samlet set til kr. Der har ikke været ønske om 20-årigt tilskud til fastholdelse af vådområde, men af hensyn til muligheden for omfordeling af midler skal der ved en eventuel realiseringsansøgning afsættes 1 kr. til den udgiftspost. Omkostninger (kr.) 20-årig fastholdelse 1 Værditab I alt I denne ejendomsmæssige forundersøgelse er kun omkostninger til erstatning og erhvervelse af projektjord opgjort. De samlede projektomkostninger omfatter desuden udgifter til anlægsarbejde, detailprojektering, udbudsmateriale, tilsyn samt til jordfordeling. Konklusion på den ejendomsmæssige forundersøgelse Forundersøgelsen har vist at lodsejeren er positiv overfor en realisering af projektet. Der er udelukkende ønske om salg med forkøbsret, og der er behov for erstatningsjord.

51 20a 7000ad 20b 20a Signaturforklaring ProjektgrænseStokkebæk Huse Lodsejer, Matrikel nr. ErikAndersen17d ErikAndersen17a <all other values> 17d 17a 17h 17am 17t 17s 17i Bilag Projekt: Klient: Projektnr.: Udarbejdet af: Dato: Godkendt af: StokkebækHuse SvendborgKommune MBB 23. maj 2017 EAK 17q 17r 7000v Indeholder datafrageodatastyrelsen, fot ortofoto, hentet d aa 17n 17o 17f 17p EnviDanA/S- Vejlsøvej Silkeborg- Tlf Fax CVRnr

52 Indeholder datafrageodatastyrelsen, fot ortofoto, hentet d ,12 0,83 Signaturforklaring ProjektgrænseStokkebækHuse Jordstykke(Matrikel nr.) Arealanvendelse Omdrift Permanent græs Natur 2,94 1,06 0,90 Bilag Projekt: Klient: Projektnr.: Udarbejdet af: Dato: Godkendt af: StokkebækHuse SvendborgKommune MBB 23. maj 2017 EAK 0,10 EnviDanA/S- Vejlsøvej Silkeborg- Tlf Fax CVRnr

VÅDOMRÅDE VED OLLERUP, HVIDKILDE SØ

VÅDOMRÅDE VED OLLERUP, HVIDKILDE SØ VÅDOMRÅDE VED OLLERUP, HVIDKILDE SØ Teknisk forundersøgelse af fosfor-vådområdeprojekt Udarbejdet til: Svendborg Kommune Svendborgvej 135 5762 Vester Skerninge Att. Terkel Boe Christensen Udarbejdet af:

Læs mere

TEKNISK FORUNDERSØGELSE VÅDOMRÅDE VELDS MØLLEBÆK DENNIS SØNDERGÅRD THOMSEN, CHEFKONSULENT RAMBØLL

TEKNISK FORUNDERSØGELSE VÅDOMRÅDE VELDS MØLLEBÆK DENNIS SØNDERGÅRD THOMSEN, CHEFKONSULENT RAMBØLL TEKNISK FORUNDERSØGELSE VÅDOMRÅDE VELDS MØLLEBÆK DENNIS SØNDERGÅRD THOMSEN, CHEFKONSULENT RAMBØLL PRÆSENTATION Indhold af teknisk forundersøgelse Projektgrænsen Projektforslag Konsekvensberegninger TEKNISK

Læs mere

Midtmarksrende. Skitseforslag til vådområdeprojekt på Ærø. Det Sydfynske Øhav

Midtmarksrende. Skitseforslag til vådområdeprojekt på Ærø. Det Sydfynske Øhav Midtmarksrende Skitseforslag til vådområdeprojekt på Ærø Det Sydfynske Øhav Juni 2016 Projektnavn Formål Placering/ lokalitet Vådområdeprojekt Midtmarksrende Projektets formål er at reducere kvælstofudledningen

Læs mere

MULIGT VÅDOMRÅDE KÆR MØLLEÅ, HEJLS NOR

MULIGT VÅDOMRÅDE KÆR MØLLEÅ, HEJLS NOR Til Kolding Kommune Dokumenttype Resumé Dato December 2010 Resumé af teknisk og biologisk forundersøgelse MULIGT VÅDOMRÅDE KÆR MØLLEÅ, HEJLS NOR 1 INDLEDNING OG BAGGRUND Kolding Kommune ønsker i forbindelse

Læs mere

Fiskbæk Å. Forundersøgelsen i en sammenskrevet kort version

Fiskbæk Å. Forundersøgelsen i en sammenskrevet kort version Fiskbæk Å Forundersøgelsen i en sammenskrevet kort version Indledning og baggrund For at opfylde målene i EU s Vandrammedirektiv om god tilstand i alle vandområder, har regeringen lanceret Grøn Vækst pakken.

Læs mere

TEKNISK FORUNDERSØGELSE FOSFORVÅDOMRÅDE VIGERSDAL Å DENNIS SØNDERGÅRD THOMSEN, CHEFKONSULENT RAMBØLL

TEKNISK FORUNDERSØGELSE FOSFORVÅDOMRÅDE VIGERSDAL Å DENNIS SØNDERGÅRD THOMSEN, CHEFKONSULENT RAMBØLL TEKNISK FORUNDERSØGELSE FOSFORVÅDOMRÅDE VIGERSDAL Å DENNIS SØNDERGÅRD THOMSEN, CHEFKONSULENT RAMBØLL Formål med fosforvådområde PRÆSENTATION Fosforvådområder Indhold af teknisk forundersøgelse FORMÅL At

Læs mere

Hjermind Sø - Vådområdeprojekt. Lodsejermøde 22. april - Gudenåhuset - Bjerringbro Lars Bo Christensen

Hjermind Sø - Vådområdeprojekt. Lodsejermøde 22. april - Gudenåhuset - Bjerringbro Lars Bo Christensen Hjermind Sø - Vådområdeprojekt Lodsejermøde 22. april - Gudenåhuset - Bjerringbro Lars Bo Christensen Hjermind Sø - Lodsejermøde Indlæg: Hvad er et vådområde Hvordan foregår kvælstoffjernelsen Hvilke muligheder

Læs mere

VÅDOMRÅDE VED HØSLETBÆKKEN

VÅDOMRÅDE VED HØSLETBÆKKEN VÅDOMRÅDE VED HØSLETBÆKKEN Detailprojektering til myndighedsbehandling Udarbejdet til: Assens Kommune Rådhus Allé 5 5610 Assens Att. Hans Ole Hansen Udarbejdet af: EnviDan A/S Projektleder: Kasper A. Rasmussen

Læs mere

Bradstrup Sø. Kort sammendrag af forundersøgelsen. Kort sammendrag af forundersøgelsen

Bradstrup Sø. Kort sammendrag af forundersøgelsen. Kort sammendrag af forundersøgelsen Bradstrup Sø Kort sammendrag af forundersøgelsen Kort sammendrag af forundersøgelsen 1 Baggrund For at opfylde målene i EU s Vandrammedirektiv skal kvælstoftilførslen til vandmiljøet reduceres vådområdeindsatsen

Læs mere

Vådområdeprojekt Jegstrup Bæk Teknisk/biologisk forundersøgelse v/ Martin Andersen, Atkins. (6 juni 2019)

Vådområdeprojekt Jegstrup Bæk Teknisk/biologisk forundersøgelse v/ Martin Andersen, Atkins. (6 juni 2019) Vådområdeprojekt Jegstrup Bæk Teknisk/biologisk forundersøgelse v/ Martin Andersen, Atkins (6 juni 2019) Formål med kvælstofvådområder At genskabe naturlige hydrologiske forhold for derved at mindske kvælstofudledningen

Læs mere

Norddjurs Kommune. Norddjurs Kommune, Alling Å RESUMÉ AF DE TEKNISKE OG EJENDOMSMÆSSIGE FORUNDERSØGELSER

Norddjurs Kommune. Norddjurs Kommune, Alling Å RESUMÉ AF DE TEKNISKE OG EJENDOMSMÆSSIGE FORUNDERSØGELSER Norddjurs Kommune Norddjurs Kommune, Alling Å RESUMÉ AF DE TEKNISKE OG EJENDOMSMÆSSIGE FORUNDERSØGELSER Rekvirent Norddjurs Kommune Teknik & Miljø Kirkestien 1 8961 Allingåbro Rådgiver Orbicon A/S Jens

Læs mere

Anlæg af vådområde i Herluflille jf. VMP III. Forundersøgelse og detailprojekt. Februar 2007

Anlæg af vådområde i Herluflille jf. VMP III. Forundersøgelse og detailprojekt. Februar 2007 Anlæg af vådområde i Herluflille jf. VMP III Forundersøgelse og detailprojekt Februar 2007 Udgivelsesdato 21. februar 2007 Projekt Herluflille Udarbejdet Lars Brinch Thygesen og Palle Reschat Side 1 INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

Screening af vådområdeprojekt ved Vester Egense Mark Lillebælt

Screening af vådområdeprojekt ved Vester Egense Mark Lillebælt Screening af vådområdeprojekt ved Vester Egense Mark Lillebælt Emne Beskrivelse / data Bemærkning Projekt nr. Projekt navn Formål Vådområdeprojekt ved Vester Egense Mark i Nordfyn Kommune Som led i vådområdeaftalen

Læs mere

Viborg Kommune Gørup Enge Vådområdeprojekt

Viborg Kommune Gørup Enge Vådområdeprojekt Viborg Kommune Gørup Enge Vådområdeprojekt SUPPLERENDE FOSFORUNDERSØGELSE Viborg Kommune Gørup Enge Vådområdeprojekt SUPPLERENDE FOSFORUNDERSØGELSE Rekvirent Viborg Kommune Prinsens Allé 5 8800 Viborg

Læs mere

Fly Enge. Forundersøgelsen i en sammenskrevet kort version

Fly Enge. Forundersøgelsen i en sammenskrevet kort version Fly Enge Forundersøgelsen i en sammenskrevet kort version Indledning og baggrund For at opfylde målene i EU s Vandrammedirektiv om god tilstand i alle vandområder, har regeringen lanceret Grøn Vækst pakken.

Læs mere

VÅDOMRÅDE LANGS VARDE Å VED HODDE

VÅDOMRÅDE LANGS VARDE Å VED HODDE VÅDOMRÅDE LANGS VARDE Å VED HODDE Ejendomsmæssig forundersøgelse af N-vådområde Udarbejdet til: Varde Kommune Naturcenteret Bytoften 2 6800 Varde Att. Jan Pedersen Udarbejdet af: EnviDan A/S Projektleder:

Læs mere

Screening af vådområdeprojekt ved Ulvemarksrenden Lillebælt

Screening af vådområdeprojekt ved Ulvemarksrenden Lillebælt Screening af vådområdeprojekt ved Ulvemarksrenden Lillebælt Emne Beskrivelse / data Bemærkning Projekt nr. Projekt navn Formål Vådområdeprojekt ved Ulvemarksrenden i Nordfyn Kommune Som led i vådområdeaftalen

Læs mere

ANALYSE AF VANDLØB OG VIRKEMIDLER CASEVANDLØB REJSBY Å

ANALYSE AF VANDLØB OG VIRKEMIDLER CASEVANDLØB REJSBY Å ANALYSE AF VANDLØB OG VIRKEMIDLER CASEVANDLØB REJSBY Å Dato: 26. juni 2018 Udarbejdet af: Esben Astrup Kristensen og Jane Rosenstand Poulsen Kvalitetssikring: Kasper A. Rasmussen Modtager: Landbrug & Fødevarer

Læs mere

Vådområde Granslev By Enge

Vådområde Granslev By Enge Granslev Forsamlingshus, 22. januar 2015 Copyright 2015 Grontmij A/S CVR 48233511 Vådområde Granslev By Enge Grontmij a/s Rådgivende ingeniørvirksomhed Ca. 1200 fuldtidsansatte i DK Naturafdeling i Århus/Glostrup

Læs mere

Konference om videreudvikling af det faglige grundlag for de danske vandplaner. 28. september 2012

Konference om videreudvikling af det faglige grundlag for de danske vandplaner. 28. september 2012 Konference om videreudvikling af det faglige grundlag for de danske vandplaner 28. september 2012 Session 3 Potentielle nye virkemidler og indsatser for en styrket vand- og naturindsats. SIDE 2 UDTAGNING

Læs mere

Screening af vådområdeprojekt ved Eskelund Mose Lillebælt

Screening af vådområdeprojekt ved Eskelund Mose Lillebælt Screening af vådområdeprojekt ved Eskelund Mose Lillebælt Emne Beskrivelse / data Bemærkning Projekt nr. Projekt navn Formål Vådområdeprojekt ved Eskelund Mose i Nordfyn Kommune Som led i vådområdeaftalen

Læs mere

ANALYSE AF VANDLØB OG VIRKEMIDLER CASEVANDLØB TUDE Å

ANALYSE AF VANDLØB OG VIRKEMIDLER CASEVANDLØB TUDE Å ANALYSE AF VANDLØB OG VIRKEMIDLER CASEVANDLØB TUDE Å Dato: 26. juni 2018 Udarbejdet af: Esben Astrup Kristensen og Jane Rosenstand Poulsen Kvalitetssikring: Kasper A. Rasmussen Modtager: Landbrug & Fødevarer

Læs mere

Elkjær Enge. Kort sammendrag af forundersøgelsen

Elkjær Enge. Kort sammendrag af forundersøgelsen Elkjær Enge Kort sammendrag af forundersøgelsen 1 Baggrund For at opfylde målene i EU s Vandrammedirektiv skal kvælstoftilførslen til vandmiljøet reduceres - herunder 415 tons til Limfjorden. Skive Kommune

Læs mere

Ansøgning om landzonetilladelse til etablering af minivådområde hos Hvelplund Agro, Kjelstrupvej 37, 7700 Thisted.

Ansøgning om landzonetilladelse til etablering af minivådområde hos Hvelplund Agro, Kjelstrupvej 37, 7700 Thisted. Thisted Kommune Plan og Miljø Kirkevej 9 7760 Hurup 20-04-2018 Ansøgning om landzonetilladelse til etablering af minivådområde hos Hvelplund Agro, Kjelstrupvej 37, 7700 Thisted. Den første februar 2018

Læs mere

MULIGT VÅDOMRÅDE HEJLS BÆK, HEJLS NOR

MULIGT VÅDOMRÅDE HEJLS BÆK, HEJLS NOR Til Kolding Kommune Dokumenttype Resumé Dato December 2010 Resumé af teknisk og biologisk forundersøgelse MULIGT VÅDOMRÅDE HEJLS BÆK, HEJLS NOR 1 INDLEDNING OG BAGGRUND Kolding Kommune ønsker i forbindelse

Læs mere

MILJØFORHOLD VED KOPPENBJERGS SVINGENE INDHOLD. 1 Indledning. 2 Lovgrundlag. 1 Indledning 1. 2 Lovgrundlag 1

MILJØFORHOLD VED KOPPENBJERGS SVINGENE INDHOLD. 1 Indledning. 2 Lovgrundlag. 1 Indledning 1. 2 Lovgrundlag 1 ASSENS KOMMUNE MILJØFORHOLD VED KOPPENBJERGS SVINGENE ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk MIJØSCREENING INDHOLD 1 Indledning 1 2 Lovgrundlag

Læs mere

planer om by, og bestårr af Å mod øst og Nikkelborgsøernee mod sess i figur 1..

planer om by, og bestårr af Å mod øst og Nikkelborgsøernee mod sess i figur 1.. Sk kive e En ngee Forundersøgelsen i en sam mmenskrevet kort version Indledning og baggrund For att opfylde målene i EU s Vand ndrammedirektiv, skabe mer re natur og redur ucere kvæ ælstoftilførslen til

Læs mere

August 2001 TEKNISK-BIOLOGISK FORUNDERSØ GELSE OG FORLAG TIL ETABLERING AF VÅDOMRÅDER I SKJOLD ÅDALEN SYD FOR BJERRE SKOV

August 2001 TEKNISK-BIOLOGISK FORUNDERSØ GELSE OG FORLAG TIL ETABLERING AF VÅDOMRÅDER I SKJOLD ÅDALEN SYD FOR BJERRE SKOV VÅDOMRÅDEPROJEKT SKJOLD ÅDALEN August 2001 TEKNISK-BIOLOGISK FORUNDERSØ GELSE OG FORLAG TIL ETABLERING AF VÅDOMRÅDER I SKJOLD ÅDALEN SYD FOR BJERRE SKOV BAGGRUND Skjold Ådalen blev i 1999 sammen med andre

Læs mere

Harre Nor. Forundersøgelsen i en sammenskrevet kort version

Harre Nor. Forundersøgelsen i en sammenskrevet kort version Harre Nor Forundersøgelsen i en sammenskrevet kort version Indledning og baggrund For at opfylde målene i EUs Vandrammedirektiv, skabe mere natur og reducere kvælstoftilførslen til Limfjorden arbejder

Læs mere

Att: Teknik & Miljø Lemvig Kommune Rådhusgade Lemvig Lemvig

Att: Teknik & Miljø Lemvig Kommune Rådhusgade Lemvig Lemvig Att: Teknik & Miljø Lemvig Kommune Rådhusgade 2 7620 Lemvig Lemvig 18.06.2019 Ansøgning om til etablering af minivådområde hos Jens Knudsen Troldborg, Engbjergvej 2, 7620 Lemvig, cvr 20085649 Den første

Læs mere

NOTAT. 1. Baggrund. Rambøll Englandsgade 25 DK-5100 Odense C. T F

NOTAT. 1. Baggrund. Rambøll Englandsgade 25 DK-5100 Odense C. T F NOTAT Dato 28-05-2013 Projekt Jordbro Å Kunde Naturstyrelsen Aalborg Notat nr. 1.2 Dato 28-05-2013 Til Fra KS af Kjeld Lundager Jørgensen, Naturstyrelsen Mads Bøg Grue, Rambøll A/S Dennis Søndergård Thomsen,

Læs mere

Vandløbsrestaurering Sejerslev bæk. Vandområdeplan Jylland-Fyn ( )

Vandløbsrestaurering Sejerslev bæk. Vandområdeplan Jylland-Fyn ( ) Vandløbsrestaurering Sejerslev bæk Vandområdeplan Jylland-Fyn (2015-2021) 0 Baggrund Den udpegede indsats, AAL-508, åbning af rørlægning i Sejerslev Bæk, er omfattet af Vandområdeplan Jylland-Fyn (2015-2021).

Læs mere

Skive Kommune Teknisk Forvaltning. Rådhuspladsen Skive. 16. oktober Høring af forslag til regulering i Dølbyvad Bæk

Skive Kommune Teknisk Forvaltning. Rådhuspladsen Skive. 16. oktober Høring af forslag til regulering i Dølbyvad Bæk Skive Kommune Teknisk Forvaltning Rådhuspladsen 2 16. oktober 2017 Høring af forslag til regulering i Dølbyvad Bæk Skive Kommune ønsker at lovliggøre en regulering på en delstrækning af det private vandløb

Læs mere

Vesthimmerlands Kommune og Naturstyrelsen Himmerland

Vesthimmerlands Kommune og Naturstyrelsen Himmerland NOTAT Projekt Vådområdeprojekt i Simested Ådal Projektnummer 1391400234 Kundenavn Emne Til Fra Projektleder Kvalitetssikring Vesthimmerlands Kommune og Naturstyrelsen Himmerland Korrektion af højdemodel

Læs mere

Screening af vådområdeprojekt ved Bogense Vestre Enge Lillebælt

Screening af vådområdeprojekt ved Bogense Vestre Enge Lillebælt Screening af vådområdeprojekt ved Bogense Vestre Enge Lillebælt Emne Beskrivelse / data Bemærkning Projekt nr. Projekt navn Formål Vådområdeprojekt ved Bogense Vestre Enge i Nordfyn Kommune Som led i vådområdeaftalen

Læs mere

Simested Å udspring. Kort sammendrag af forundersøgelsen. Mariagerfjord kommune

Simested Å udspring. Kort sammendrag af forundersøgelsen. Mariagerfjord kommune Simested Å udspring Kort sammendrag af forundersøgelsen Mariagerfjord kommune Indledning Rebild Kommune har i samarbejde med Mariagerfjord Kommune undersøgt mulighederne for at etablere et vådområde langs

Læs mere

DETAILPROJEKT FOR EJENDOMMEN VRANGSTRUPVEJ 51, LB. NR.15

DETAILPROJEKT FOR EJENDOMMEN VRANGSTRUPVEJ 51, LB. NR.15 Skov- og Naturstyrelsen & Landboforeningen Gefion DETAILPROJEKT FOR EJENDOMMEN VRANGSTRUPVEJ 51, LB. NR.15 NIRAS A/S Sortemosevej 2 DK-3450 Allerød Telefon 4810 4200 Fax 4810 4300 E-mail niras@niras.dk

Læs mere

Biskæret. Kort sammendrag af forundersøgelsen

Biskæret. Kort sammendrag af forundersøgelsen Biskæret Kort sammendrag af forundersøgelsen 1 Baggrund For at opfylde målene i EU s Vandrammedirektiv skal kvælstoftilførslen til vandmiljøet reduceres - herunder 415 tons til Limfjorden. Morsø Kommune

Læs mere

Skema til brug for screening (VVM-pligt) VVM Myndighed. Lolland Kommune. Basis oplysninger

Skema til brug for screening (VVM-pligt) VVM Myndighed. Lolland Kommune. Basis oplysninger Bilag A VVM Myndighed Basis oplysninger Skema til brug for screening (VVM-pligt) Lolland Kommune Vådområdeprojekt ved Hellenæs Skov. Matr.nr. 1a Hellenæs By, Branderslev Lolland Kommunes Natur-og Miljøteam

Læs mere

Projektbeskrivelse statsligt vådområdeprojekt Enge ved Sidinge Fjord

Projektbeskrivelse statsligt vådområdeprojekt Enge ved Sidinge Fjord Naturstyrelsen Vestsjælland OGC 1. juni 2015 Projektbeskrivelse statsligt vådområdeprojekt Enge ved Sidinge Fjord Bilag til VVM screenings anmeldeskema Baggrund: Projektet Enge ved Sidinge Fjord er et

Læs mere

Restaurering af Øllemoserenden

Restaurering af Øllemoserenden Slagelse Kommune Center for Teknik og Miljø Dahlsvej 3 4220 Korsør Att.: Jannick Balduin Berg Madsen C enter for M iljø P lan og T eknik N atur, V ej og T rafik Dahls vej 3 4220 Korsør T lf. 5 8 5 7 3

Læs mere

Median maksimum Vinter middel Sommer middel Median minimum. Kote i m DVR90 1: Tronkær tilløb fra højre

Median maksimum Vinter middel Sommer middel Median minimum. Kote i m DVR90 1: Tronkær tilløb fra højre Korup Å Projekt 2010 Opmåling Terræn højre Terræn venstre Bund Regulativ 1998/Regulering 2002 Median maksimum Vinter middel Sommer middel Median minimum 10-års maksimum Kote i m DVR90 1:50 9 9 8 8 7 7

Læs mere

Naturgenopretning ved Hostrup Sø

Naturgenopretning ved Hostrup Sø Naturgenopretning ved Hostrup Sø Sammenfatning af hydrologisk forundersøgelse Sammenfatning, 12. maj 2011 Revision : version 2 Revisionsdato : 12-05-2011 Sagsnr. : 100805 Projektleder : OLJE Udarbejdet

Læs mere

MULIGT VÅDOMRÅDE BIRKEMOSEN, GUDSØ VIG

MULIGT VÅDOMRÅDE BIRKEMOSEN, GUDSØ VIG Til Kolding Kommune Dokumenttype Lodsejerresumé Dato 29. juni 2011 Resumé af teknisk og biologisk forundersøgelse MULIGT VÅDOMRÅDE BIRKEMOSEN, GUDSØ VIG 1 INDLEDNING OG BAGGRUND Kolding Kommune ønsker

Læs mere

Screening af vådområdeprojekt ved Bryde Made Lillebælt

Screening af vådområdeprojekt ved Bryde Made Lillebælt Screening af vådområdeprojekt ved Bryde Made Lillebælt Emne Beskrivelse / data Bemærkning Projekt nr. Projekt navn Formål Vådområdeprojekt ved Bryde Made i Nordfyn Kommune Som led i vådområdeaftalen mellem

Læs mere

Screening af vådområdeprojekt ved Ore Strand Lillebælt

Screening af vådområdeprojekt ved Ore Strand Lillebælt Screening af vådområdeprojekt ved Ore Strand Lillebælt Emne Beskrivelse / data Bemærkning Projekt nr. Projekt navn Formål Vådområdeprojekt ved Ore Strand i Nordfyn Kommune Som led i vådområdeaftalen mellem

Læs mere

Torsted Sø. Kort sammendrag af forundersøgelsen

Torsted Sø. Kort sammendrag af forundersøgelsen Torsted Sø Kort sammendrag af forundersøgelsen 1 Baggrund For at opfylde målene i EU s Vandrammedirektiv skal kvælstoftilførslen til vandmiljøet reduceres - herunder 415 tons til Limfjorden. Rebild Kommune

Læs mere

Screening af vådområdeprojekt ved Ellebækken Odense Fjord og Nærå Strand

Screening af vådområdeprojekt ved Ellebækken Odense Fjord og Nærå Strand Screening af vådområdeprojekt ved Ellebækken Odense Fjord og Nærå Strand Emne Beskrivelse / data Bemærkning Projekt nr. Projekt navn Formål Vådområdeprojekt ved Ellebækken i Nordfyn Kommune Som led i vådområdeaftalen

Læs mere

Udkast til tilladelse til regulering og restaurering af vandløb på Grønnestrand

Udkast til tilladelse til regulering og restaurering af vandløb på Grønnestrand Vand og Natur Toftevej 43, 9440 Aabybro Tlf.: 7257 7777 Fax: 7257 8888 www.jammerbugt.dk Find selvbetjeningsløsninger og kontaktoplysninger på vores hjemmeside Gunnar Hansen Direkte 7257 7846 22-11-2018

Læs mere

Svend Fredholm. Grynderupvej Roslev. 26. januar Høring af forslag til at nedlægge del af privat grøft ved Grynderup Sø

Svend Fredholm. Grynderupvej Roslev. 26. januar Høring af forslag til at nedlægge del af privat grøft ved Grynderup Sø Svend Fredholm Grynderupvej 44 7870 Roslev 26. januar 2018 Høring af forslag til at nedlægge del af privat grøft ved Grynderup Sø Skive Kommune har modtaget en ansøgning vedr. reguleringsprojekt i en privat

Læs mere

VÅDOMRÅDEPROJEKT VERNINGE MOSE

VÅDOMRÅDEPROJEKT VERNINGE MOSE JUNI 2017 ASSENS KOMMUNE VÅDOMRÅDEPROJEKT VERNINGE MOSE DETAILPROJEKT ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk JUNI 2017 ASSENS KOMMUNE VÅDOMRÅDEPROJEKT

Læs mere

Vandløbsrestaurering Thorup-Skallerup bæk. Vandområdeplan Jylland-Fyn ( )

Vandløbsrestaurering Thorup-Skallerup bæk. Vandområdeplan Jylland-Fyn ( ) Vandløbsrestaurering Thorup-Skallerup bæk Vandområdeplan Jylland-Fyn (2015-2021) 0 Baggrund I Thorup-Skallerup bæk er der i udpeget tre vandløbsindsatser (kort 1). de udpegede indsatser, omhandler restaurering

Læs mere

Gørup Enge Forundersøgelsen i en sammenskrevet kort version

Gørup Enge Forundersøgelsen i en sammenskrevet kort version Gørup Enge Forundersøgelsen i en sammenskrevet kort version Udsigt over det meget store, flade og åbne område i Gørup enge Indledning og baggrund For at opfylde målene i EU s Vandrammedirektiv om god tilstand

Læs mere

Kerteminde Kommune- Taarup Inddæmmede Strand

Kerteminde Kommune- Taarup Inddæmmede Strand Kerteminde Kommune Kerteminde Kommune- Taarup Inddæmmede Strand FORSLAG TIL REGULERINGSPROJEKT, HOVEDKANALEN, TAARUP INDDÆMMEDE STRAND Rekvirent Rådgiver Kerteminde Kommune att. Jacob Hansen Rye Hans Schacks

Læs mere

Vejen Kommune Natur & Landskab Højmarksvej Holsted

Vejen Kommune Natur & Landskab Højmarksvej Holsted Vejen Kommune Natur & Landskab Højmarksvej 20 6670 Holsted 30-07-.2019 Ansøgning om til etablering af minivådområde hos Egil Miang, Rundkærvej 2 6630 Rødding, CVR-nr.: 25770927 Den første februar 2018

Læs mere

Reguleringsprojekt. Herningsholm Å syd for Silkeborgvej. F:\MYN\mynsb\DOKUMENT\APRO\Hern Hernregfugl Side 1

Reguleringsprojekt. Herningsholm Å syd for Silkeborgvej. F:\MYN\mynsb\DOKUMENT\APRO\Hern Hernregfugl Side 1 Herningsholm Å syd for Silkeborgvej Reguleringsprojekt F:\MYN\mynsb\DOKUMENT\APRO\Hern Hernregfugl Side 1 I N D H O L D S F O R T E G N E L S E 1.0 Baggrund... 3 2.0 Eksisterende forhold... 3 2.1 Vandløbsforhold...

Læs mere

Sagsnr P

Sagsnr P Projektgruppen for vådområdeprojektet Dato 26. juli 2017 Sagsnr. 06.02.15-P19-1-17 BYGGERI OG NATUR Tilladelse efter vandløbslovens 16, 17 og 38 til nedlæggelse af et enkeltmands pumpelag og regulering

Læs mere

Nørreå Skjern Hovedgaard Pumpelag

Nørreå Skjern Hovedgaard Pumpelag Memo Titel Skjern Hovedgaard - Nørreå Dato 23 november 2010 Til Viborg Kommune, Keld Schrøder-Thomsen COWI A/S Odensevej 95 5260 Odense S Telefon 63 11 49 00 Telefax 63 11 49 49 wwwcowidk Kopi Fra COWI

Læs mere

ANALYSE AF VANDLØB OG VIRKEMIDLER CASEVANDLØB AAGEBY Å

ANALYSE AF VANDLØB OG VIRKEMIDLER CASEVANDLØB AAGEBY Å ANALYSE AF VANDLØB OG VIRKEMIDLER CASEVANDLØB AAGEBY Å Dato: 26. juni 2018 Udarbejdet af: Esben Astrup Kristensen og Jane Rosenstand Poulsen Kvalitetssikring: Kasper A. Rasmussen Modtager: Landbrug & Fødevarer

Læs mere

Screening af vådområdeprojekt ved Krogsbølle-inddæmningen Odense Fjord og Nærå Strand

Screening af vådområdeprojekt ved Krogsbølle-inddæmningen Odense Fjord og Nærå Strand Screening af vådområdeprojekt ved Krogsbølle-inddæmningen Odense Fjord og Nærå Strand Emne Beskrivelse / data Bemærkning Projekt nr. Projekt navn Formål Størrelse / omfang Placering / lokalitet Vådområdeprojekt

Læs mere

Vejen Kommune Teknik og Miljø Rådhuspassagen Vejen

Vejen Kommune Teknik og Miljø Rådhuspassagen Vejen Vejen Kommune Teknik og Miljø Rådhuspassagen 3 6600 Vejen 11.07.2019 Ansøgning om tilladelse til etablering af minivådområde hos Per Solgaard, Granhøjgårdvej 3, Veerst, 6600 Vejen. CVR nr.: 17829483. Den

Læs mere

20. august Høring af tilladelse til frilægning af dræn og etablering af rørbro ved Gl. Landkanal ved Spøttrup Sø

20. august Høring af tilladelse til frilægning af dræn og etablering af rørbro ved Gl. Landkanal ved Spøttrup Sø 20. august 2018 Høring af tilladelse til frilægning af dræn og etablering af rørbro ved Gl. Landkanal ved Spøttrup Sø Skive Kommune har modtaget en ansøgning om frilægning af en drænledning som afvander

Læs mere

1 Baggrund Data Manningtal Opland Afstrømning Fysisk udformning Nuværende...

1 Baggrund Data Manningtal Opland Afstrømning Fysisk udformning Nuværende... Notat VASP Kunde Helsingør Kommune Projektnr. 01217 Projekt Hetlands Å Dato 2016-06-21 Emne Notat / Memo (DK/UK/D) Initialer THKN Indhold 1 Baggrund... 2 2 Data... 2 2.1 Manningtal... 2 2.2 Opland... 2

Læs mere

Karup Å Høring vedr. restaureringsprojekt Etablering af to gydebanker fra st meter Januar 2018

Karup Å Høring vedr. restaureringsprojekt Etablering af to gydebanker fra st meter Januar 2018 Karup Å Høring vedr. restaureringsprojekt Etablering af to gydebanker fra st. 14.350 14.480 meter Januar 2018 INDHOLDSFORTEGNELSE Januar 2018 PROJEKTETS BAGGRUND... 3 VILKÅR... 3 PROJEKTFORSLAG... 4 EKSISTERENDE

Læs mere

Sagsnr P

Sagsnr P Projektgruppen for vådområdeprojektet Natur og Miljø Frederikssund Kommune Torvet 2 3600 Frederikssund Dato 18. juli 2017 Sagsnr. 01.05.08-P25-5-17 BY OG LANDSKAB Dispensation fra naturbeskyttelseslovens

Læs mere

Silkeborg Kommune Lavbundsprojekt ved Levring Bæk

Silkeborg Kommune Lavbundsprojekt ved Levring Bæk Silkeborg Kommune Lavbundsprojekt ved Levring Bæk EJENDOMSMÆSSIG FORUNDERSØGELSE Silkeborg Kommune Lavbundsprojekt ved Levring Bæk EJENDOMSMÆSSIG FORUNDERSØGELSE Rekvirent Silkeborg Kommune Natur og Miljø

Læs mere

Bording Å Restaureringsprojekt Etablering af to gydebanker mellem st m og st m Oktober 2017

Bording Å Restaureringsprojekt Etablering af to gydebanker mellem st m og st m Oktober 2017 Bording Å Restaureringsprojekt Etablering af to gydebanker mellem st. 5825 m og st. 5950 m Oktober 2017 INDHOLDSFORTEGNELSE Oktober 2017 PROJEKTETS BAGGRUND...3 VILKÅR...3 EKSISTERENDE FORHOLD OG KONSEKVENSVURDERING...5

Læs mere

Vandløbsreguleringsprojektet er en del af et større projekt med etablering af ny og forbedret natur på Benniksgaard Golfbane.

Vandløbsreguleringsprojektet er en del af et større projekt med etablering af ny og forbedret natur på Benniksgaard Golfbane. VVM-screening af: Benniksgaard Golf Cource Aps v/jens Enemark Bakkegårdsvej 29 6340 Kruså Vandløbsreguleringsprojektet er en del af et større projekt med etablering af ny og forbedret natur på Benniksgaard

Læs mere

UDKAST TIL TILLÆGSREGULATIV FOR RØGBØLLELØBET VANDLØB 49 I GULDBORGSUND KOMMUNE

UDKAST TIL TILLÆGSREGULATIV FOR RØGBØLLELØBET VANDLØB 49 I GULDBORGSUND KOMMUNE UDKAST TIL TILLÆGSREGULATIV FOR RØGBØLLELØBET VANDLØB 49 I GULDBORGSUND KOMMUNE TILLÆGSREGULATIV FOR RØGBØLLELØBET, KOMMUNEVANDLØB NUM- MER 49 I GULDBORGSUND KOMMUNE GRUNDLAG Tillægget til regulativet

Læs mere

INDLEDNING. Faxe Kommune Industrivej 2 4683 Rønnede. Sendes pr. mail til: kommunen@faxekommune.dk. Dear

INDLEDNING. Faxe Kommune Industrivej 2 4683 Rønnede. Sendes pr. mail til: kommunen@faxekommune.dk. Dear Industrivej 2 4683 Rønnede Sendes pr. mail til: kommunen@faxekommune.dk Dear NY VINDMØLLEPARK VED TUREBYLILLE I FAXE KOMMUNE - ANSØG- NING OM DISPENSATION TIL ETABLERING AF TO NYE OVERKØRSLER INDENFOR

Læs mere

Generelt om vandløbsregulativer

Generelt om vandløbsregulativer Bilag til dagsordenspunkt den 12. august 2013. Generelt om vandløbsregulativer Ifølge vandløbsloven skal vandløbsmyndigheden udarbejde et regulativ for alle offentlige vandløb. Regulativet skal blandt

Læs mere

Screening af vådområdeprojekt ved Klinte Strand Odense Fjord og Nærå Strand

Screening af vådområdeprojekt ved Klinte Strand Odense Fjord og Nærå Strand Screening af vådområdeprojekt ved Klinte Strand Odense Fjord og Nærå Strand Emne Beskrivelse / data Bemærkning Projekt nr. Projekt navn Formål Vådområdeprojekt ved Klinte Strand i Nordfyn Kommune Som led

Læs mere

FORUNDERSØGELSE. Vandløbsrestaurering. Lund Bæk

FORUNDERSØGELSE. Vandløbsrestaurering. Lund Bæk FORUNDERSØGELSE Vandløbsrestaurering Lund Bæk Vandplan: Vandområdeplaner 2015-2021 Vandområde nr: o7095 Hovedvandopland: 1.2 Limfjorden Fiskeristyrelsen/Landbrugsstyrelsen journal nr. 17-0258017 Nov. 2018

Læs mere

DETAILPROJEKT FOR EJENDOMMEN SKELBYVEJ 144, LB. NR. 38

DETAILPROJEKT FOR EJENDOMMEN SKELBYVEJ 144, LB. NR. 38 Skov- og Naturstyrelsen & Landboforeningen Gefion DETAILPROJEKT FOR EJENDOMMEN SKELBYVEJ 144, LB. NR. 38 NIRAS A/S Sortemosevej 2 DK-3450 Allerød Telefon 4810 4200 Fax 4810 4300 E-mail niras@niras.dk CVR-nr.

Læs mere

DETAILPROJEKT FOR EJENDOMMEN ØSTERGÅRD, LB. NR. 57 OG 60

DETAILPROJEKT FOR EJENDOMMEN ØSTERGÅRD, LB. NR. 57 OG 60 Skov- og Naturstyrelsen & Landboforeningen Gefion DETAILPROJEKT FOR EJENDOMMEN ØSTERGÅRD, LB. NR. 57 OG 60 NIRAS A/S Sortemosevej 2 DK-3450 Allerød Telefon 4810 4200 Fax 4810 4300 E-mail niras@niras.dk

Læs mere

Høringsudkast til projektforslag Etablering af sandfang, fjernelse af sand og reetablering af brinker i Hvirlå (Kommunevandløb Rav 38 / 4232)

Høringsudkast til projektforslag Etablering af sandfang, fjernelse af sand og reetablering af brinker i Hvirlå (Kommunevandløb Rav 38 / 4232) Høringsudkast til projektforslag Etablering af sandfang, fjernelse af sand og reetablering af brinker i Hvirlå (Kommunevandløb Rav 38 / 4232) Byg, Natur og Miljø Juli 2018 Journal nr.: 18/22745 Forord

Læs mere

Ejstrupholm Vandværk A.m.b.a. Att. Erik Lund Vandværksvej Ejstrupholm 2. februar 2018

Ejstrupholm Vandværk A.m.b.a. Att. Erik Lund Vandværksvej Ejstrupholm 2. februar 2018 Ejstrupholm Vandværk A.m.b.a. Att. Erik Lund Vandværksvej 12 7361 Ejstrupholm 2. februar 2018 Tilladelse til krydsning af vandløbene Hvillum Bæk og Smedebæk Ejstrupholm Vandværk A.m.b.a. har ansøgt om

Læs mere

14. juli Høring af eventuel godkendelse til omlægning af dræn og regulering af bundkoten i Mogenstrup Østre Vandløb

14. juli Høring af eventuel godkendelse til omlægning af dræn og regulering af bundkoten i Mogenstrup Østre Vandløb 14. juli 2016 Høring af eventuel godkendelse til omlægning af dræn og regulering af bundkoten i Mogenstrup Østre Vandløb Projektet omfatter omlægning af eksisterende drænledning med udløb i Mogenstrup

Læs mere

Bjørndal Kær. Forundersøgelse af vådområde. Lemvig Kommune

Bjørndal Kær. Forundersøgelse af vådområde. Lemvig Kommune Bjørndal Kær Forundersøgelse af vådområde Lemvig Kommune Indledning Forundersøgelsen af Bjørndal kær skal belyse og fremkomme med forslag til, hvordan der i projektområdet kan etableres et vådområdeprojekt.

Læs mere

Karup Å Restaureringsprojekt Udlægning af ekstra grus på gydebanker fra st m til st m Oktober 2017

Karup Å Restaureringsprojekt Udlægning af ekstra grus på gydebanker fra st m til st m Oktober 2017 Karup Å Restaureringsprojekt Udlægning af ekstra grus på gydebanker fra st. 2370 m til st. 2590 m Oktober 2017 Sagsnr: 2017/12898 INDHOLDSFORTEGNELSE Oktober 2017 PROJEKTETS BAGGRUND...3 VILKÅR...3 EKSISTERENDE

Læs mere

Bilag 5. Anmeldeskema. Basisoplysninger. Projektbeskrivelse (kan vedlægges) Se vedlagt dokument

Bilag 5. Anmeldeskema. Basisoplysninger. Projektbeskrivelse (kan vedlægges) Se vedlagt dokument Anmeldeskema Bilag 5 Miljø og Fødevareministeriets bekendtgørelse nr. 1440 af 23. november 2016 om vurdering af visse offentlige og private anlægs virkning på miljøet (VVM) i medfør af lov om planlægning.

Læs mere

Skive Kommune Teknisk Forvaltning. Rådhuspladsen Skive. 7. februar Godkendelse af regulering i Dølbyvad Bæk

Skive Kommune Teknisk Forvaltning. Rådhuspladsen Skive. 7. februar Godkendelse af regulering i Dølbyvad Bæk Skive Kommune Teknisk Forvaltning Rådhuspladsen 2 7800 Skive 7. februar 2019 Godkendelse af regulering i Dølbyvad Bæk Skive Kommune godkender ændringer af bundkoter på en delstrækning af Dølbyvad Bæk.

Læs mere

Ansøgning modtaget 14. marts 2017

Ansøgning modtaget 14. marts 2017 Ansøgning modtaget 14. marts 2017 Ansøgning om tilladelse til at etablere en mættet randzone på hos Jesper Thomsen, Intrupvej 2 7800 Skive, Matr.nr.: 11f, V. Lyby By, Lyby. Jesper Thomsen, SEGES og Landbo

Læs mere

NOTAT OM VANDPLANER VÅDOMRÅDER, PROJEKTFORSLAG I GRÅSTEN NOR.

NOTAT OM VANDPLANER VÅDOMRÅDER, PROJEKTFORSLAG I GRÅSTEN NOR. NATUR- OG MILJØ SVENDBORG KOMMUNE D. 29.09.2011 NOTAT OM VANDPLANER VÅDOMRÅDER, PROJEKTFORSLAG I GRÅSTEN NOR. Baggrund I regeringens og Dansk Folkepartis Grøn Vækst-aftale er det besluttet, at der i Danmark

Læs mere

Lars Kjellerup Larsen Jens Juuls Vej 18

Lars Kjellerup Larsen Jens Juuls Vej 18 Kortlægning af afvandingsforhold Notat Bilag: Tegning 01: Afvandingsforhold, vintermiddel Tegning 02: Afvandingsforhold, sommermiddel, før-grødeskæringssituation Tegning 03: Afvandingsforhold, sommermiddel,

Læs mere

Vådområdeprojekt Svenstrup Å

Vådområdeprojekt Svenstrup Å Fig. 1. Projektområdet i.h.t. tekniske forundersøgelser af Orbicon Leif Hansen Baggrundskort: Kort- og Matrikelstyrelsen 1 : 25.000 Forundersøgelser for genetablering af vådområde ved Svenstrup Å Konklusion:

Læs mere

DETAILPROJEKT FOR EJENDOMMEN ÅVEJ 15, LB. NR. 4

DETAILPROJEKT FOR EJENDOMMEN ÅVEJ 15, LB. NR. 4 Skov- og Naturstyrelsen & Landboforeningen Gefion DETAILPROJEKT FOR EJENDOMMEN ÅVEJ 15, LB. NR. 4 NIRAS A/S Sortemosevej 2 DK-3450 Allerød Telefon 4810 4200 Fax 4810 4300 E-mail niras@niras.dk CVR-nr.

Læs mere

Viborg Kommune. Lavbundsprojekt Skals Å ved Hærup Sø OPDATERING AF PROJEKTFORSLAG OG KONSEKVENSVURDERINGER

Viborg Kommune. Lavbundsprojekt Skals Å ved Hærup Sø OPDATERING AF PROJEKTFORSLAG OG KONSEKVENSVURDERINGER Viborg Kommune Lavbundsprojekt Skals Å ved Hærup Sø OPDATERING AF PROJEKTFORSLAG OG KONSEKVENSVURDERINGER Viborg Kommune Lavbundsprojekt Skals Å ved Hærup Sø OPDATERING AF PROJEKTFORSLAG OG KONSEKVENSVURDERINGER

Læs mere

Skema til brug for screening (VVM-pligt) Kriterier iht. bilag 2 i bekendtgørelse nr. 448 af 10. maj 2017

Skema til brug for screening (VVM-pligt) Kriterier iht. bilag 2 i bekendtgørelse nr. 448 af 10. maj 2017 Skema til brug for screening (VVM-pligt) Kriterier iht. bilag 2 i bekendtgørelse nr. 448 af 10. maj 2017 VVM Myndighed Skive Kommune Basis oplysninger Projektbeskrivelse jf. anmeldelsen: Projektet omhandler

Læs mere

Figur 1. Kontrolleret dræning. Reguleringsbrønden sikrer hævet vandstand i efterårs- og vintermånederne.

Figur 1. Kontrolleret dræning. Reguleringsbrønden sikrer hævet vandstand i efterårs- og vintermånederne. Workhop for miljørådgivere den 14. maj 2013 Kontrolleret dræning Aarhus Universitet, Institut for Agroøkologi og Institut for Bioscience, Orbicon A/S, Wavin A/S og Videncentret for Landbrug gennemfører

Læs mere

NOTAT: Natura 2000 væsentlighedsvurdering og Bilag IV-artsvurdering - Hydrologiprojekt ved Gl. Oremandsgaard

NOTAT: Natura 2000 væsentlighedsvurdering og Bilag IV-artsvurdering - Hydrologiprojekt ved Gl. Oremandsgaard NOTAT Sagsnr.: 14/10818 Dok.nr.: 95799/17 Afdeling for Byg Land og Miljø Sagsbehandler Carsten Horup Bille 55 36 24 91 caho@vordingborg.dk NOTAT: Natura 2000 væsentlighedsvurdering og Bilag IV-artsvurdering

Læs mere

Regulering af vandløb i Dyrhave (Løjt 11) med henblik på etablering af sandfang og udlægning af gydegrus

Regulering af vandløb i Dyrhave (Løjt 11) med henblik på etablering af sandfang og udlægning af gydegrus Regulering af vandløb i Dyrhave (Løjt 11) med henblik på etablering af sandfang og udlægning af gydegrus Aabenraa Kommune 2017 Kultur, Miljø og Erhverv Juli 2017 Byg, Natur & Miljø Journal nr.: 17/19610

Læs mere

Kolding Kommune By- og Udviklingsforvaltningen Landbrug og Lokaludvikling

Kolding Kommune By- og Udviklingsforvaltningen Landbrug og Lokaludvikling Kolding Kommune By- og Udviklingsforvaltningen Landbrug og Lokaludvikling Nytorv 11 6000 Kolding 18.07.2019 Ansøgning om tilladelse til etablering af minivådområde hos Søren Hansen, Frørup Landevej 23,

Læs mere

Assens Kommune, Miljø og Natur, Rådhus Allé 5, 5610 Assens. Der er gennemført en teknisk forundersøgelse.

Assens Kommune, Miljø og Natur, Rådhus Allé 5, 5610 Assens. Der er gennemført en teknisk forundersøgelse. Bilag A Skema til brug for screening (VVM-pligt) VVM Myndighed Basis oplysninger Assens Kommune, Rådhus Allé 5, 5610 Assens. Sag nr. 15/398 Projekt beskrivelse jf. anmeldelsen: Jordfordeling i forbindelse

Læs mere

26. april Høring vedrørende rørlægning af grøft ved Vestergade i Balling

26. april Høring vedrørende rørlægning af grøft ved Vestergade i Balling 26. april 2018 Høring vedrørende rørlægning af grøft ved Vestergade i Balling Skive Kommune ønsker at forlænge eksisterende rørunderføring under Vestergade i Balling i forbindelse etablering af ny cykelsti.

Læs mere

Dagsordenpunkt. Natur- og Miljøprojekt Karstoft Å - Realisering af vådområdeprojekt

Dagsordenpunkt. Natur- og Miljøprojekt Karstoft Å - Realisering af vådområdeprojekt Dagsordenpunkt Natur- og Miljøprojekt Karstoft Å - Realisering af vådområdeprojekt Åben - 2009/00313 Beslutning Godkender indstillingen. Indstilling Direktøren for Teknisk Område indstiller, at ansøger

Læs mere

Vandløb i Skyum, rørlægning AAL-1181

Vandløb i Skyum, rørlægning AAL-1181 Thisted Kommune Vandløb i Skyum, rørlægning AAL-1181 FORUNDERSØGELSE AF MULIGHEDEN FOR AT ÅBNE RØRLAGT STRÆK- NING I VANDLØB I SKYUM, ID AAL-1181, PROJEKT 7 - SYDTHY Rekvirent Thisted Kommune Kirkevej

Læs mere

Tilladelse til regulering af private rørlagte vandløb og etablering af minivådområde på matr. nr. 4, Mjang, Hørup

Tilladelse til regulering af private rørlagte vandløb og etablering af minivådområde på matr. nr. 4, Mjang, Hørup Henrik Detlefsen Mjang Bygade 23 6470 Sydals Tilladelse til regulering af private rørlagte vandløb og etablering af minivådområde på matr. nr. 4, Mjang, Hørup Sønderborg Kommune, Vand og Natur, giver hermed

Læs mere

Miljøstyrelsen har den 3. juli 2017 modtaget jeres anmeldelse via Gribskov Kommune om genopretning af Søborg Sø.

Miljøstyrelsen har den 3. juli 2017 modtaget jeres anmeldelse via Gribskov Kommune om genopretning af Søborg Sø. Naturstyrelsen Nordsjælland Ostrupgård Gillelejevej 2B 3230 Græsted Att: Ida Dahl-Nielsen Miljøstyrelsen Ref. TOGRI J.nr. SVANA-130-00171 Den 5. september 2017 Afgørelse om VVM-pligt af genopretning af

Læs mere

VVM-tilladelse. for Vådområdeprojekt i Simested Å mellem Hannerup og Simested Bro. Februar 2016

VVM-tilladelse. for Vådområdeprojekt i Simested Å mellem Hannerup og Simested Bro. Februar 2016 VVM-tilladelse for Vådområdeprojekt i Simested Å mellem Hannerup og Simested Bro Februar 2016 1 Titel: VVM-tilladelse for Vådområdeprojekt i Simested Å mellem Hannerup og Simested Bro Udgiver: Naturstyrelsen

Læs mere