1. Formålet med undersøgelserne og med denne oversigten

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "1. Formålet med undersøgelserne og med denne oversigten"

Transkript

1 Oversigt Indsats i Borgmesterpagten Frem mod 2020 og videre frem mod 2025 Udarbejdet af Roskilde Universitet Oktober Formålet med undersøgelserne og med denne oversigten Som bekendt har Roskilde Kommune forudsat, at der frem til 2020 skal ske en reduktion af drivhusgasudledningen med 35%, som i runde tal vil svare til en reduktion på tons fra 2008 til 2020 i Roskilde Kommune som geografisk område. Udviklingen er godt på vej som følge af nationale, regionale og lokale beslutninger. Det blev forelagt byrådet i en Rambøllrapport fra sommeren 2014, men der er fortsat en udfordring i forhold til at nå målet på 35%. Aktuelt viser analyserne, at Roskilde Kommune som geografisk område indtil videre har nået en reduktion på 26%, og at kommunen vil kunne nå 35% i 2020 og 49% i 2025, hvis fremskrivningerne af fald i udledningen fra el (Energinet.dk) og fjernvarme (VEKS) holder stik, og ved at gennemføre de mest oplagte projekter. Formålet med analysen er at fremkomme med forslag til projekter, der kan bidrage til den nævnte reduktion i udledningen af drivhusgasser. Indsatsen vil typisk være fordelt på omstilling til vedvarende energi og energieffektivisering. Forslagene til mulige projekter og indsatser udarbejdes således, at de bygger videre på allerede iværksatte indsatser og aktiviteter ikke mindst de aktiviteter, som er igangsat som følge af kommunens klimapolitik, klimaplan, Grøn Puls Partnerskabet og kommunens strategiske energiplan, vedtaget i efteråret Endvidere er formålet at vise forskellige forløb eller valgmuligheder, som kan sikre opfyldelsen af målsætningen om reduktion af drivhusgasser. Eksempelvis forløb med og uden yderligere udbygning af vindkraftanlæg og anvendelse af biomasse. Hvordan forventes det at gå med udviklingen i udledningen af drivhusgasser?

2 Oversigt side 2 De forslag, som er nævnt i det efterfølgende vil mindst kunne bidrage til en samlet reduktion på tons fra 2017 til 2025 (inklusiv). Beregningerne er lavet frem til 2025, fordi nogle af indsatserne vil være mere langsigtet, og fordi man er afhængig af de aktuelle rammebetingelser. Frem til 2020 er der forventning om en reduktion på i alt tons, som vil kunne opnås gennem direkte indsats i kommunen som geografisk område og gennem en fælles indsats. Man kan tænke sig forskellige forløb, som er illustreret på figuren nedenfor: Hvordan forventes det at gå med udviklingen i udledningen af drivhusgasser? Figuren viser forventede resultater af en forskellig indsats. Hvis der intet gøres, så vil udledningen af drivhusgasser stige som følge af forventet udfasning af de ældste vindmøller. Hvis der gøres indsats i kommunen som geografisk område, vil der kunne opnås en betydelig reduktion. Det samme gælder for indsats i fælles pulje, dvs. en indsats el- og fjernvarmeforsyningen, som jo kommer mange steder fra. Figuren viser imidlertid også, at hvis målet om en reduktion på 35% i 2020 skal nås, så skal der gøres en indsats både i det, der her er kaldt egen pulje, og i den fælles pulje. Målene vil ikke kunne nås, hvis man ikke igennem den fælles pulje (elektricitet og fjernvarme) også bidrog til reduktionen. Denne type af indsats vil blive forklaret nærmere nedenfor. 2. Hvordan tælles drivhusgasserne? De vigtigste kilder til drivhusgasudledningen er brug af fossile energikilder (kul, olie og naturgas). Hertil kommer drivhusgas fra organisk materiale, som rådner op i naturen, og lattergas fra landbrugsdriften, mv. Formålet her er at se på, hvordan udledningen af drivhusgas kan reduceres med en grøn omstilling, altså en omstilling fra de fossile energikilder til vedvarende energikilder og ved energibesparelser. Der er to former for energi, der bruges i Roskilde kommune som geografisk område. Den ene form for energiforbrug er den energi, der bruges direkte i kommunen, f.eks. naturgas og olie brugt i husholdninger, i virksomheder, osv. Den anden form er den energi, som kommer fra fælles puljer, f.eks. elektricitet og fjernvarme. Den forskel har betydning for, hvordan man opgør udledning af drivhusgasser og hvordan man kan

3 Oversigt side 3 reducere udledningen. Vi kan skelne mellem egen pulje og fælles pulje, som kan belyses med oversigten nedenfor: Egen pulje og fælles pulje Udledningen af drivhusgasser i egne puljer beregnes efter forbruget af fossile energikilder, hvor staten har fastsat regler for beregningerne; f.eks. vil forbruget af 1 kwh fyringsolie betyde en udledning af drivhusgasser på 266,4 gram. På tilsvarende måde er der fastsat faktorer for alle de andre fossile energikilder. De fælles puljer består af den fjernvarme og den elektricitet, der bruges i kommunen som geografisk område. Kommunen bidrager til disse puljer, men er også afhængig af, hvad andre gør. Det kan belyses med elektricitetsområdet. Udledningen af drivhusgasser fra el-produktionen beregnes for hele el-produktionen i Danmark af det statslige selskab Energinet.dk. Jo mere vedvarende energi, der kommer ind i el-systemet, jo lavere bliver den faktor, der skal regnes med. I 2016 er udledningen beregnet til 322 gram for 1 kwh. Den forventes at falde til 169 gram i 2025, fordi der kommer mere vedvarende energi ind i systemet. Roskilde kommune som geografisk område bidrager med sine vindmøller til reduktionen af udledningen af drivhusgasser i el-produktionen. 3. Hvordan vil det gå med de fælles puljer? Der er foretaget en beregning af den forventede udvikling af udledningen af drivhusgasser for elektricitetsforbruget og fjernvarmeforbruget. Der forventes en betydelig reduktion, som hænger sammen med, at der kommer mere vedvarende energi i systemerne. Figuren på næste side viser, at der er tale om en betragtelig reduktion i udledningen af drivhusgasser fra 322 gram i 2016 til 169 gram i Det hænger sammen med forventninger om flere vindmøller (både hav- og landmøller) og mere biomasse på kraftværkerne. Det forudsatte fald afhænger af initiativer fra mange sider energiselskaber, kommunale selskaber, osv. Også Roskilde kommune som geografisk område spiller en rolle for denne udvikling, bl.a. ved at opretholde og fremme af vindmølleproduktionen (se afsnittet om vindmøller i Roskilde).

4 Oversigt side 4 Forventet udvikling for drivhusgasserne for elektricitetsforbruget For fjernvarmen er der også forventning om et betragteligt fald, nemlig fra 109 gram pr. kwh for den fjernvarme, der bruges i kommunen som geografisk område, til 29 gram pr. kwh i Dette fald hænger sammen med en omfattende omstilling af den fjernvarme, der leveres af VEKS. VEKS er et fælles transmissionsselskab, som opkøber varmen fra en række selskaber, som omstilles. Det gælder bl.a. Avedøreværket (ejet af Ørsted), nedlæggelse af H.C.Ørstedværket, osv. Forventningerne er belyst med figuren nedenfor: Forventet udvikling for fjernvarmeproduktionen - leverancerne fra VEKS I 2025 vil VEKS efter planen være CO 2 -neutral, bortset fra den plast, der forbrændes på affaldsforbrændingsanlæggene. Figuren viser et jævnt forløb, men mange af ændringerne vil allerede være gennemført inden Kommunen er medejer af VEKS og kan som ejer spille en vigtig rolle i de beslutninger, som skaber denne udvikling. Det samme gælder for ejerskabet i Fors A/S (Roskilde Forsyning). I det følgende skal der redegøres for: Mulighed for indsats i egne puljer Bidrag til indsats i den fælles pulje.

5 Oversigt side 5 4. Mulighed for indsats i egne puljer Der er en række indsatsmuligheder i det, der er kaldt egne puljer. Det største resultat vil kunne opnås indenfor varmeforbrug og varmeproduktion i kommunen. Der er udvalgt indsatsmuligheder, som er konkrete, som er økonomisk realistiske frem mod 2025, og som vil medføre en betragtelig reduktion af udledningen af drivhusgasser. Mulighederne for indsats i egne puljer De ovenstående muligheder vil tilsammen give en reduktion i drivhusgasserne med i alt tons i perioden frem til De enkelte projekter skal ikke gennemgås her, men der henvises til de detaljerede beregninger i rapporten»varmeforbrug og varmeproduktion i Roskilde Kommune.«Hovedpunkterne i indsatsen er følgende: Energibesparelser: Der er en forventning om, at der kan opnås energibesparelser på op til MWh og en reduktion af drivhusgasser på tons. Beregningerne er baseret på rentable energibesparelser, dvs. besparelser med en tilbagebetaling under 5 år. En vigtig forudsætning for disse besparelser er den type af aktiviteter, som allerede er iværksat af kommunen gennem Grøn Puls Partnerskabet, som vil kunne bidrage til investeringer, ikke mindst på længere sigt. Fjernvarme i nye områder: Etablering af fjernvarmesystemer i nye byområder, eksempelvis Gundsømagle, Gadstrup, Snoldelev og Viby. I dag er der opvarmede bygninger med en estimeret varmeforbrug på MWh. Omstillingen vil give en reduktion af drivhusgasser på omkring tons. Mere fjernvarme i eksisterende fjernvarmeområder: Der er mulighed for at udvide forsyningen af fjernvarme i bestående områder med MWh (i Roskilde by, Svogerslev, men dog især i Himmelev). Det forventes, at 35% af potentialet virkeliggøres frem mod 2025 med en forventet drivhusgasbesparelse på tons. Fors A/S arbejder løbende med problemstillingen. Udvidelse af det bestående fjernvarmesystem: Det vurderes muligt at udvide fjernvarmen til at omfatte Vor Frue, Vindinge, Veddelev og Jyllinge, som allerede er vurderet i Strategisk Energiplan. Det vil svare til en omstilling af forsyningen med MWh med en forventet reduktion af drivhusgasserne med tons.

6 Oversigt side 6 Effektivisering af fjernvarmesystemet: Roskilde by er fjernvarmeby nummer ét. Der er en forventning om, at der kan opnås en effektivisering af fjernvarmesystemet i Roskilde by gennem løbende modernisering, svarende til en reduktion af drivhusgasudledning på mellem tons. Olielandsbyer og det åbne land: Når oliefyrene er udtjente skal de udskiftes, hvor forventningen er, at der overvejende vil blive valgt vedvarende energi som løsning, enten individuel eller kollektiv løsning. Det vil betyde en reduktion af drivhusgasser, hvor der er en forventning om en reduktion på tons i det åbne land og tons i olielandsbyerne. Roskilde Kommune har erfaringer med at omstille, som har vist, at det kræver en betydelig indsats, og at det er vanskeligt at opnå projekter, der er attraktive for borgerne. Spidslastværker: De bestående spidslastværker er baseret på olie og/eller naturgas. I tilfælde af modernisering af anlæggene, forventes de omstillet til vedvarende energi, svarende til en drivhusgasreduktion på op til tons. Som sagt vil det største resultat kunne opnås indenfor varmeforbrug og varmeproduktion i kommunen. Det er imidlertid vigtigt at være opmærksom på nye potentialer, hvor der især skal peges om elektrificeringen af transporten: Elektrificering af transporten: Der vil være store potentialer for el-busser og elbiler i de kommende år. Udbredelsen af el-busser går hurtigt i disse år. Energiforbruget på en el-bus er væsentligt mindre end på en dieselbus. Vi har stadig meget fossil energi i el-systemet. Med den aktuelle udledning af drivhusgasser fra elektricitet (se tidligere) vil en el-bus generelt set betyde en reduktion på op til 0,8 kg pr. kørt km. Når hele el-systemet er omstillet vil reduktionen blive op til 1,2 kg drivhusgas pr. kørt kilometer. I sammenhæng hermed bør nævne, at kommunen har taget initiativ til anvende bybusser på el. Omstillingen af benzinbiler til el-biler kan måske synes lidt mere uvis, men de fleste bilproducenter forventer en vidtgående omstilling i begyndelsen af 2020 erne. Det er svært at spå om fremtiden. Måske kommer elbilen hurtigere og i stor stil. Det vil have en betydelig effekt på reduktion af transportens udledning af drivhusgasser, især hvis el-systemet i højere grad bliver baseret på vedvarende energi. Den enkelte forbrugers ønske om at omstille til energibesparelser og omstilling til vedvarende energi og kollektiv forsyning hænger uden tvivl sammen med priserne på de forskellige energikilder. Det kan belyses med figur nedenfor:

7 Oversigt side 7 Oversigten viser Energistyrelsens forventning til udvikling i prismønstret fra 2017 til Det viser, at de fossile energikilder naturgas og olie forventes at stige betydeligt mere end vedvarende energi (her illustreret med den forventede prisudvikling fjernvarme på biomasse). Dette prismønster betyder, at det der ikke lader sig gøre i dag på grund af priserne, vil kunne gøres senere som følge af udviklingen i prismønstret. Det er som nævnt svært at spå om udviklingen, men det er godt at være forberedt på mulighederne, når de dukker op. 5. Mulighed for indsats i fælles puljer Hvad kan Roskilde Kommune og Roskilde kommune som geografisk område gøre for, at omstille forsyningen af elektricitet og fjernvarme, således at de reduktioner, som er nævnt tidligere, bliver til virkelighed. Der skal peges på tre områder, hvor en indsats fra Roskilde er betydningsfuld: a) Udvikling af affaldsforbrændingen CO2 reduktion b) Vindmøller i Roskilde kommune c) Behandlingskapacitet til kildesorteret organisk husholdningsaffald. Det skal belyse hvilken rolle de fælles puljer har spillet og vil kunne spille over den kommende periode frem til a) Udvikling af affaldsforbrændingen CO2 reduktion Mere vedvarende energi fra affaldsforbrændingen fra ARGO (KaraNoveren) Figuren viser, at der har været et fald i den individuelle varmeproduktion (det blå felt), som primært skyldes fald i antallet af oliefyr. Det samlede varmeforbrug er svagt faldende over perioden (den røde streg). Endvidere viser figuren en betydelig vækst i varmeproduktionen (det gule felt), som hænger sammen med bygning og ibrugtagning af Energitårnet på affaldsforbrændingsanlægget. Denne udvikling har samtidigt betyder, at der er blevet produceret mere

8 Oversigt side 8 grøn fjernvarme; dvs. fjernvarme, baseret på den biologiske del af det tilførte affald. KaraNoveren har haft og vil fortsat have et betydeligt potentiale for at fremme en udvikling, som bidrager til reduktion af drivhusgasudledningen i fjernvarmen. Kommunens indsats her vil især skulle ske gennem medejerskabet ARGO (Kara- Noveren). b) Vindmøller i Roskilde udskiftning af bestående møller I dag findes en årlig vindmølle produktion i Roskilde kommune på mellem til MWh med en variation fra år til år som følge af varierende vindforhold. Imidlertid er vindmøllerne ved at være udtjente. Der er i alt 15 vindmøller. Det forventes, at 12 af de ældste vindmøller vil blive taget ud af produktion i årene frem til Det får konsekvenser for disse vindmøllers bidrag til drivhusreduktionen, som kan illustreres med nedenstående figur: Udfasning af eksisterende vindmøllekapacitet (udtjente møller) Figuren viser den forventede negative effekt på drivhusgasserne, efterhånden som vindmøllerne bliver for gamle og bliver taget ud af produktion. I dag bidrager vindmøllerne til en drivhusgasreduktion på tons. Den forventes at falde til tons hen mod En løsning på dette problem kan bestå i udskifte bestående møller. Der er lavet en nærmere analyse af mulighederne, som viser at det vil være muligt at opstille nye møller med en maksimalt højde på 100 meter. I forhold til de møller, der normalt opstilles på meter i dag, er der tale om mindre møller. Der henvises til rapporten»vindkraften i Roskilde«. På to lokaliteter ved Store Dalby og ved Ørsted er det muligt uden gener at opstille nye møller på de bestående pladser. Der vil være plads til 6 møller med en maksimalt totalhøjde på 100 meter. Vindmøllerne er blevet mere og mere effektive. Det er beregnet, at de 6 møller vil kunne producere rundt regnet MWh pr. år og bidrage til en drivhusgasreduktion på i alt tons. Da man mister 12 møller med en aktuel reduktion drivhusgas gevinst på tons, betyder det, at man netto kan regne med op til tons, som vil gå ind i den fælles pulje. Udskiftningen af møllerne må ske på initiativ af den eksisterende ejerkreds. Det vil derfor være oplagt for ejerkredsen at trække andre interessenter ind i projektet, herunder

9 Oversigt side 9 søge muligheden for et offentlig-privat samarbejde med Roskilde Kommune som offentlig part for at realisere de omtalte projektmuligheder. c) Behandlingskapacitet til kildesorteret organisk husholdningsaffald Et meget stort antal kommuner på Sjælland har vedtaget indsamling af kildesorteret bioaffald (KOD). En række kommuner har allerede iværksat indsamlingsordninger, medens andre er på vej senest i Husholdningsaffaldet oparbejdes på forbehandlingsanlæg til en biopulp, som dernæst tilføres biogasanlæg. Det forventes, at forbehandlingskapaciteten (bioaffaldet oparbejdet til biopulp) automatisk vil blive udbygget efterhånden som indsamlingsmængderne vokser. Men der vil være et stort behov for at etablere en tilstrækkelig biogaskapacitet. Det har ført til en nærmere undersøgelse af mulighederne. Den bedste løsning på råvarerne vil være at anvende biopulpen fra det organiske husholdningsaffald sammen med gylle. Det giver et bedre restprodukt, som gør det mere attraktivt for landmændene at modtage restproduktet, dvs. biogødningen fra biogasanlægget. Der er flere muligheder for etablering af et anlæg, som er belyst nærmere i rapporten:»kod Biogas i Roskilde. Mulighed for udnyttelse af kildesorteret organisk husholdningsaffald«. Råvaremængderne ser således ud: I oplandene til Amagerforbrændingen (ARC), Vestforbrænding og KaraNoveren (ARGO) forventes der at være tons organisk husholdningsaffald. Det vil ikke alt sammen kunne indsamles. Med kendt indsamlingseffektivitet forventes der indsamlet tons. I forbehandlingsanlægget frasorterer man fejlsorteringer mv. De tons forventes at blive til tons. I forbehandlingsanlægget tilsætter man også vand, så de tons bliver til en biopulp mængde på tons. Biopulpen skal fortyndes yderligere for, at biogasanlægget kan fungere. Her kommer gyllen ind. Det kræver en biogaskapacitet på rundt regnet tons. Hvis man kun tager udgangspunkt i mængderne fra Vestforbrænding og KaraNoveren, så vil en biogaskapacitet på tons være tiltrækkelig. Der vil således være behov for et biogaskapacitet på op til tons. Oversigten nedenfor giver et oversigt over en mulig placering af ét eller flere anlæg med en samlet kapacitet på de nævnte tons:

10 Oversigt side 10 Anlægget kunne placeres ved KaraNoveren. Kommunen kunne arbejde aktiv på denne løsning eller indgå i fællesskab med de mange kommuner i området om etablering én eller flere løsninger på problemstillingen om den manglende biogaskapacitet. Anlægget vil have betydelige energi- og miljøfordele. Selve energiproduktionen vil være på linje med den energiproduktion, der opnås med et affaldsforbrændingsanlæg; måske lidt større. Herudover vil være betydelige miljøfordele ved et biogasanlæg. Der vil ikke være restprodukter fra anlægget. Det hele vil kunne anvendes. Biogasanlægget vil give en betydelig reduktion af drivhusgasserne, som vil indgå i den fælles elektricitets- og fjernvarmepulje. Med det store anlæg på tons kan man regne med en drivhusgasreduktion på tons. Med det mindre anlæg på tons bliver reduktionsgevinsten på tons drivhusgasser. 6. Sammenfattende Indsats i Borgmesterpagten henviser til de aktiviteter, der er knyttet til Borgmesterpagten (Covenant of Mayors), som er et program, EU har iværksat. Roskilde Kommune er medlem af Borgmesterpagten sammen med andre bysamfund og kommuner i hele EU. Mulighederne for at reducere drivhusgasserne, som er konkrete, som er økonomisk realistiske og som betyder en betragtelig reduktion, ser således ud: De forskellige tiltag og den fælles omstilling af elektricitet og fjernvarme vil kunne føre til en samlet reduktion på tons frem til Målet for 2020 med en reduktion på 35% i forhold til 2008 er realistisk, hvis der arbejdes på at iværksætte og understøtte den grønne omstilling. De detaljerede analyser af disse muligheder findes i følgende rapporter: 1. Varmeforbrug og varmeproduktion i Roskilde Kommune. Oktober Vindkraften i Roskilde. Potentialer for modernisering. September KOD Biogas i Roskilde. Mulighed for udnyttelse af kildesorteret organisk husholdningsaffald. Oktober Varmedata. Roskilde Kommune. BBR Data med opdateringer. Juli Det bør afslutningsvis bemærkes, at de metoder og kilder, der er anvendt i i opgørelse af udledningen ikke nødvendigvis er sammenfaldende med de metoder, som anvendes

11 Oversigt side 11 i Borgmesterpagten. Der kan derfor i efterfølgende opgørelser, som er beregnet på opgørelser til brug for indrapporteringer til borgmesterpagten, forekomme afvigelser.

Oplæg: Etablering af beslutningsgrundlag

Oplæg: Etablering af beslutningsgrundlag Frederikssund Den 4. September 2018 Oplæg: Etablering af beslutningsgrundlag Tyge Kjær - tk@ruc.dk Roskilde Universitet Drivhusgasser Drivhusgasserne Stigningen skyldes helt overvejende forbrug af kul,

Læs mere

Indsats i Borgmesterpagten

Indsats i Borgmesterpagten Indsats i Borgmesterpagten Transporten i Roskilde Transporten Kort notat om udledning af drivhusgasser fra transporten i Roskilde RUC, Oktober 2017 Side 1 Transporten Kort notat om udledning af drivhusgasser

Læs mere

1. Introduktion Roskilde Kommune

1. Introduktion Roskilde Kommune Case.Dok.6.6 Prefeasibility undersøgelse Undersøgelse af mulighed for fjernvarme i naturgasområder Jakob Elkjær, Regin Gaarsmand & Tyge Kjær ENSPAC, Roskilde Universitet Den 8. august 2014. 1. Introduktion

Læs mere

Indsats i Borgmesterpagten. Landmøller i Roskilde Vindkraften i Roskilde Potentialer ved modernisering og udskiftning af bestående møller

Indsats i Borgmesterpagten. Landmøller i Roskilde Vindkraften i Roskilde Potentialer ved modernisering og udskiftning af bestående møller Indsats i Borgmesterpagten Landmøller i Roskilde Vindkraften i Roskilde Potentialer ved modernisering og udskiftning af bestående møller RUC, September 2017 Side 1 Landmøller i Roskilde Vindkraften i Roskilde

Læs mere

Fossilfri energi Hvad er den fremtidige udfordring?

Fossilfri energi Hvad er den fremtidige udfordring? Fossilfri energi Hvad er den fremtidige udfordring? Vindmøller ved Sprogø, Sund & Bælt Tyge Kjær Roskilde Universitet Udfordringen Emnerne: - Hvort stort er energiforbruget i dag og hvad skal vi bruge

Læs mere

Indsatser i Borgmesterpagten Samarbejdsprojekt mellem Roskilde Kommune og Roskilde Universitet

Indsatser i Borgmesterpagten Samarbejdsprojekt mellem Roskilde Kommune og Roskilde Universitet Indsatser i Borgmesterpagten Samarbejdsprojekt mellem Roskilde Kommune og Roskilde Universitet Forslag til projekt- og indsatsmuligheder Første fase (November 2016 Januar 2017) Oktober 2016 Dok. 1 Forslag

Læs mere

GRØNT REGNSKAB 2015 CO2 OPGØRELSE FOR ROSKILDE KOMMUNE SOM VIRKSOMHED

GRØNT REGNSKAB 2015 CO2 OPGØRELSE FOR ROSKILDE KOMMUNE SOM VIRKSOMHED GRØNT REGNSKAB 2015 CO2 OPGØRELSE FOR ROSKILDE KOMMUNE SOM VIRKSOMHED Maj 2016 Forord Indhold Forord Roskilde Kommune underskrev i sommeren 2008 en aftale med Danmarks Naturfredningsforening om at være

Læs mere

Varmedata Roskilde Kommune

Varmedata Roskilde Kommune Indsats i Borgmesterpagten Varmedata Roskilde Kommune BBR data med opdateringer RUC Juli 2017 DEL 1: Side 1 Varmedata Kortlægning af Roskilde Kommune Regin Gaarsmand og Tyge Kjær Den 13. juli 2017 Roskilde

Læs mere

Status for Handleplan for varme- og energiforsyning. Roskilde Kommune 2010-2015. 1. Udvide og optimere fjernvarmenettet.

Status for Handleplan for varme- og energiforsyning. Roskilde Kommune 2010-2015. 1. Udvide og optimere fjernvarmenettet. Status for Handleplan for varme- og energiforsyning Roskilde Kommune 2010-2015 Emne/opgave (Aktører og opgavestart) Status pr. 31.12.2011 1. Udvide og optimere fjernvarmenettet. Roskilde Kommune vil i

Læs mere

Status på Solrød Kommunes klimaindsats 2010

Status på Solrød Kommunes klimaindsats 2010 SOLRØD KOMMUNE TEKNISK ADMINISTRATION på Solrød Kommunes klimaindsats 2010 på Solrød Kommunes klimaindsats 2010 Klimaproblemerne hænger sammen med, at der allerede er sket og forventes at ske en yderligere

Læs mere

Temamøde 3: Strategisk energiplanlægning i kommunerne. Bjarne Juul-Kristensen, Energistyrelsen, d. 14. april 2011

Temamøde 3: Strategisk energiplanlægning i kommunerne. Bjarne Juul-Kristensen, Energistyrelsen, d. 14. april 2011 Temamøde 3: Strategisk energiplanlægning i kommunerne Bjarne Juul-Kristensen, Energistyrelsen, d. 14. april 2011 Disposition Resumé af Energistrategi 2050 Energistrategi 2050 s betydning for kommunernes

Læs mere

BUSINESS CASE: BARRIERER FOR UDBYGNING MED FJERNVARME. Beskrivelse af begrænsningerne for udbygning i det storkøbenhavnske fjernvarmenet

BUSINESS CASE: BARRIERER FOR UDBYGNING MED FJERNVARME. Beskrivelse af begrænsningerne for udbygning i det storkøbenhavnske fjernvarmenet BUSINESS CASE: BARRIERER FOR UDBYGNING MED FJERNVARME Beskrivelse af begrænsningerne for udbygning i det storkøbenhavnske fjernvarmenet I Energi på Tværs samarbejder 33 kommuner, 10 forsyningsselskaber

Læs mere

Varmedata Roskilde Kommune

Varmedata Roskilde Kommune Indsats i Borgmesterpagten Varmedata Roskilde Kommune BBR data med opdateringer RUC Juli 2017 DEL 2: Olielandsbyerne Side 1 Varmedata Kortlægning af Roskilde Kommune Regin Gaarsmand og Tyge Kjær Den 13.

Læs mere

GRØNT REGNSKAB CO 2 OPGØRELSE FOR ROSKILDE KOMMUNE SOM VIRKSOMHED

GRØNT REGNSKAB CO 2 OPGØRELSE FOR ROSKILDE KOMMUNE SOM VIRKSOMHED 2018 GRØNT REGNSKAB OPGØRELSE FOR ROSKILDE KOMMUNE SOM VIRKSOMHED 2 Roskilde Kommune, Grønt Regnskab 2018 Forord Roskilde Kommune underskrev i sommeren 2008 en aftale med Danmarks Naturfredningsforening

Læs mere

Kortlægning af energiforsyningen Jyllinge Roskilde Kommune Varmedata

Kortlægning af energiforsyningen Jyllinge Roskilde Kommune Varmedata Kortlægning af energiforsyningen Jyllinge Roskilde Kommune Varmedata Frederik Nørgaard Hansen, Jakob Elkjær, Regin Gaarsmand & Tyge Kjær ENSPAC, Roskilde Universitet Den 4. august 2014 1. Introduktion

Læs mere

Virkemiddelkataloget beskriver en række tiltag og deres CO2 reduktions effekt.

Virkemiddelkataloget beskriver en række tiltag og deres CO2 reduktions effekt. 1 of 6 Bilag 4: Udvalg af virkemidler til opfyldelse målsætninger i Borgmesteraftalen Borgmesteraftalen omfatter kommunen som geografisk enhed og ved indgåelse af aftalen forpligtede kommunen sig til en

Læs mere

KLIMAPLAN GULDBORGSUND

KLIMAPLAN GULDBORGSUND Til Guldborgsund Kommune Dokumenttype Resumé Dato September 2009 KLIMAPLAN GULDBORGSUND VIRKEMIDLER OG SCENARIEANALYSE - RESUMÉ 1-1 Revision 01 Dato 2009-09-11 Udarbejdet af MTKS / JTK Kontrolleret af

Læs mere

Strategisk Energiplanlægning Hotel Sørup Herregaard Den 4. december 2013

Strategisk Energiplanlægning Hotel Sørup Herregaard Den 4. december 2013 Den strategisk energiplan Hvad kan den strategiske energiplanlægning gøre for energiselskaberne, og hvad kan energiselskaberne gøre for den strategiske energiplanlægning? Tyge Kjær - tk@ruc.dk Roskilde

Læs mere

Strategisk Energiplanlægning hvem, hvad, hvornår og hvorfor? Renée van Naerssen Roskilde, den 21. juni 2011

Strategisk Energiplanlægning hvem, hvad, hvornår og hvorfor? Renée van Naerssen Roskilde, den 21. juni 2011 Strategisk Energiplanlægning hvem, hvad, hvornår og hvorfor? Renée van Naerssen Roskilde, den 21. juni 2011 Disposition Resumé af Energistrategi 2050 Energistrategi 2050 s betydning for kommunernes opgaver

Læs mere

Indsats i Borgmesterpagten

Indsats i Borgmesterpagten Indsats i Borgmesterpagten Kildesorteret organisk husholdningsaffald KOD Biogas i Roskilde Mulighed for udnyttelse af kildesorteret organisk husholdningsaffald RUC, Oktober 2017 Side 1 Kildesorteret organisk

Læs mere

Frederikssund Kommune Udledning af drivhusgasser 2014

Frederikssund Kommune Udledning af drivhusgasser 2014 Kortlægning af udledningen af drivhusgasser i Frederikssund Kommune Udledning af drivhusgasser 2014 Regin Gaarsmand & Tyge Kjær Institut for Mennesker og Teknologi, Roskilde Universitet Den 17. april 2016,

Læs mere

Opfølgningg på Klimaplanen

Opfølgningg på Klimaplanen 2013 Opfølgningg på Klimaplanen Næstved Kommune Center for Plan og Erhverv Marts 2013 Introduktion Næstved Kommune har i 2013 udarbejdet en ny CO 2 kortlægning over den geografiske kommune. Samtidig er

Læs mere

Borgmesterpagten. Handleplan for 20 % reduktion af CO 2 udledningen inden 2020. Tjørnevej 6 7171 Uldum T: 79755000

Borgmesterpagten. Handleplan for 20 % reduktion af CO 2 udledningen inden 2020. Tjørnevej 6 7171 Uldum T: 79755000 Borgmesterpagten Handleplan for 20 % reduktion af CO 2 udledningen inden 2020 Tjørnevej 6 7171 Uldum T: 79755000 1 Forside: Døvehøjskolen Castberggaard har udskiftet oliefyret med solceller og varmepumper;

Læs mere

Varmepumper i et energipolitisk perspektiv. Troels Hartung Energistyrelsen trh@ens.dk

Varmepumper i et energipolitisk perspektiv. Troels Hartung Energistyrelsen trh@ens.dk Varmepumper i et energipolitisk perspektiv Troels Hartung Energistyrelsen trh@ens.dk Dagsorden: Den energipolitiske aftale 2012 Stop for installation af olie- og naturgasfyr Den energipolitiske aftale

Læs mere

Anklægskoncepter og råvaresammensætning

Anklægskoncepter og råvaresammensætning 2017 Anklægskoncepter og råvaresammensætning Tyge Kjær - tk@ruc.dk Roskilde Universitet Introduktion Tre emner Organisk affald: - KOD - Organisk affald fra produktion og distribution Biogas på KOD - Tre

Læs mere

Bæredygtighed er det nye sort, der rydder pladsen fra ord som klima og CO 2 - men vi har taget skridtet videre. Handlinger ligger klar.

Bæredygtighed er det nye sort, der rydder pladsen fra ord som klima og CO 2 - men vi har taget skridtet videre. Handlinger ligger klar. KLAR MED ENERGI PAKKE Om 5 år taler vi ikke længere om klima og CO2 Om 5 år taler vi i stedet om bæredygtighed Det spår, som er klar med en bæredygtig energipakke. Bæredygtighed er det nye sort, der rydder

Læs mere

ENERGI- OG KLIMAINDSATSEN I SOLRØD KOMMUNE

ENERGI- OG KLIMAINDSATSEN I SOLRØD KOMMUNE SOLRØD KOMMUNE TEAM NATUR OG MILJØ STATUS PÅ ENERGI- OG KLIMAINDSATSEN I SOLRØD KOMMUNE NOVEMBER 2015 INDHOLD Indledning 3 Gennemførte projekter 2013-2015 5 Planlagte projekter 2016-2018 7 Etablering af

Læs mere

Energiregnskaber som grundlag for Randers Kommunes Klimaplan 2030. Lars Bo Jensen

Energiregnskaber som grundlag for Randers Kommunes Klimaplan 2030. Lars Bo Jensen Energiregnskaber som grundlag for Randers Kommunes Klimaplan 2030 Lars Bo Jensen Viborg, d. 09.09.2010 Forhistorien Randers Kommune Klimaudfordringer også i Randers Kommune Højvandssikring & pumpehus på

Læs mere

Samsø Kommune, klimaregnskab 2014.

Samsø Kommune, klimaregnskab 2014. Samsø Kommune, klimaregnskab 214. Hermed følger Samsø Kommunes CO2 regnskab for 214. Nærværende regnskab har inkluderet enkelte delresultater inden for de enkelte energiforbrug ellers er det selve konklusionen

Læs mere

CO2 regnskab 2016 Fredericia Kommune

CO2 regnskab 2016 Fredericia Kommune CO2 regnskab 216 Fredericia Kommune Som virksomhed 1 1. Elforbruget i kommunens bygninger og gadebelysning Udviklingen i elforbruget for perioden 23 til 216 er vist i figur 1. Elforbruget i de kommunale

Læs mere

STRATEGISK ENERGIPLAN

STRATEGISK ENERGIPLAN UDkast til Høring 20.08.2015 STRATEGISK ENERGIPLAN Maj 2015 Forord Indhold Du sidder her med forslag til Roskilde Kommunes strategiske energiplan. Planen viser vejen til, hvordan Roskilde kan bidrage

Læs mere

Indsats i Borgmesterpagten

Indsats i Borgmesterpagten Indsats i Borgmesterpagten Rapport Varmeforbrug og varmeproduktion i Roskilde Kommune RUC Oktober 2017 Side 1 Varmeforbrug og varmeproduktion i Roskilde Kommune Regin Gaarsmand og Tyge Kjær Oktober 2017

Læs mere

CO2-opgørelse Virksomheden Fredericia Kommune

CO2-opgørelse Virksomheden Fredericia Kommune CO2-opgørelse 215 Virksomheden Fredericia Kommune 1. Generelle bemærkninger til CO 2 -opgørse 215 Midt i 214 blev driften af plejecentre og ældreboliger overtaget af boligselskabet Lejrbo, og data for

Læs mere

Status for CO2-udledningen i Gladsaxe kommune 2010

Status for CO2-udledningen i Gladsaxe kommune 2010 Status for CO2udledningen i Gladsaxe kommune 2010 Miljøudvalget 19.09.2011 Sag nr. 68, bilag 1 1. Ændring af CO2 udledning for 2007 Udgangspunktet for Gladsaxe Kommunes målsætning om et 25 % reduktion

Læs mere

Strategisk Energiplan 2015. I 2035 er vi selvforsynende med vedvarende energi til el og opvarmning! Planen er i høring fra d. xx. xxx til d. xx.xxx.

Strategisk Energiplan 2015. I 2035 er vi selvforsynende med vedvarende energi til el og opvarmning! Planen er i høring fra d. xx. xxx til d. xx.xxx. Strategisk Energiplan 2015 I 2035 er vi selvforsynende med vedvarende energi til el og opvarmning! Planen er i høring fra d. xx. xxx til d. xx.xxx. Indholdsfortegnelse Målsætninger...4 Kommunen som virksomhed...6

Læs mere

IDAmiljø Bæredygtigt byggeri

IDAmiljø Bæredygtigt byggeri IDAmiljø Bæredygtigt byggeri Solrød Kommune Lene Stevnhoved Leder af Ejendomscenter 1 Hovedemner Lidt om Solrød Kommune Med hvilket udgangspunktet taler vi om bæredygtigt byggeri i Solrød Kommune Klimamål

Læs mere

Klimastrategi 2009. vindmøller, jordvarme og biogasanlæg) Vision og mål Stevns kommune sigter på at blive CO2 neutral kommune

Klimastrategi 2009. vindmøller, jordvarme og biogasanlæg) Vision og mål Stevns kommune sigter på at blive CO2 neutral kommune Klima & Energi 1 stevns kommune 2 stevns kommune 3 stevns kommune Klimastrategi 2009 Stevns Kommunes klimastrategi tager afsæt i et ønske om at forbruget af de fossile brændsler mindskes bl.a. ved at undersøge

Læs mere

Introduktion til politisk workshop - Fredericia Kommune Jørgen Lindgaard Olesen

Introduktion til politisk workshop - Fredericia Kommune Jørgen Lindgaard Olesen Introduktion til politisk workshop - Fredericia Kommune Jørgen Lindgaard Olesen 1 VE% Andel vedvarende energi (uden Shell) 12,0 10,0 10,7 9,5 8,0 6,0 6,2 6,7 6,8 VE%EU 4,0 2,0-2006 2008 2009 2011 2013

Læs mere

Klima- og Miljøudvalget

Klima- og Miljøudvalget Klima- og Miljøudvalget By, Kultur og Miljø Plan og Udvikling Sagsnr. 208403 Brevid. 1774454 Ref. PKA Dir. tlf. 4631 3548 peterka@roskilde.dk NOTAT: Muligheder for at opfylde klimamål ved vedvarende energianlæg

Læs mere

Basisfremskrivning Gå-hjem-møde i Energistyrelsen

Basisfremskrivning Gå-hjem-møde i Energistyrelsen Basisfremskrivning 2014 Gå-hjem-møde i Energistyrelsen 31.10.2014 Indhold Hvad er en basisfremskrivning? Hvilke forudsætninger indgår? Politiske tiltag Priser Modelsetup Hvad blev resultaterne? Endeligt

Læs mere

København Vest området: Biomasseressourcer i Roskilde og Lejre kommuner Den 9. juni 2013. Revideret den 7. september 2013.

København Vest området: Biomasseressourcer i Roskilde og Lejre kommuner Den 9. juni 2013. Revideret den 7. september 2013. Biomasse.Dok.2.5 København Vest området: Biomasseressourcer i Roskilde og Lejre kommuner Den 9. juni 2013. Revideret den 7. september 2013. Jakob Elkjær, Regin Gaarsmand, Cristina C. Landt og Tyge Kjær,

Læs mere

Notat. TEKNIK OG MILJØ Center for Miljø og Energi Aarhus Kommune. Punkt 5 til Teknisk Udvalgs møde Mandag den 12. december 2016

Notat. TEKNIK OG MILJØ Center for Miljø og Energi Aarhus Kommune. Punkt 5 til Teknisk Udvalgs møde Mandag den 12. december 2016 Notat Side 1 af 6 Til Teknisk Udvalg Til Orientering Kopi til CO2 kortlægning 2015 for Aarhus som samfund TEKNIK OG MILJØ Center for Miljø og Energi Aarhus Kommune Sammenfatning Der er foretaget en CO2

Læs mere

Forslag Energistrategi 2035 for Gladsaxe Kommune

Forslag Energistrategi 2035 for Gladsaxe Kommune Forslag Energistrategi 2035 for Gladsaxe Kommune 1 Forord Det danske samfund står overfor en række beslutninger på energiområdet, som rækker langt ind i fremtiden. Over de kommende 20-35 år skal de fossile

Læs mere

Basisfremskrivning og scenarieanalyser

Basisfremskrivning og scenarieanalyser Vordingborg Kommune Basisfremskrivning og scenarieanalyser Oktober 2010 COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Telefon 45 97 22 11 Telefax 45 97 22 12 wwwcowidk Vordingborg Kommune Basisfremskrivning

Læs mere

Energiregnskab og CO 2 -udledning 2015 for Skanderborg Kommune som helhed

Energiregnskab og CO 2 -udledning 2015 for Skanderborg Kommune som helhed Energiregnskab og CO 2 -udledning 2015 for Skanderborg Kommune som helhed Energiregnskabet er for 5. gang blevet til i samarbejde med Region Midtjylland. Alle andre kommuner i regionen har fået lignende

Læs mere

VEDVARENDE ENERGILØSNINGER PÅ LANDET

VEDVARENDE ENERGILØSNINGER PÅ LANDET DECEMBER 2014 REGION MIDTJYLLAND, REGIONAL UDVIKLING VEDVARENDE ENERGILØSNINGER PÅ LANDET NUVÆRENDE VARMEFORSYNINGSSTRUKTUR I REGION MIDTJYLLAND BILAGSRAPPORT TIL INSPIRATIONSKATALOG DECEMBER 2014 REGION

Læs mere

Miljødeklaration 2017 for fjernvarme i Hovedstadsområdet

Miljødeklaration 2017 for fjernvarme i Hovedstadsområdet Miljødeklaration 2017 for fjernvarme i Hovedstadsområdet Udarbejdet af Fjernvarme Miljønetværk Hovedstaden, april 2018 Miljødeklaration 2017 for fjernvarme i Hovedstadsområdet Miljødeklarationen for fjernvarme

Læs mere

Supplerende indikatorer

Supplerende indikatorer Supplerende indikatorer Nedenstående tabeller viser udviklingen inden for en række områder forbundet med væsentlige miljøpåvirkninger. Det er tale totalopgørelser og indikatorer, der er separat fremstillet

Læs mere

Annual Climate Outlook 2014 CONCITOs rådsmøde, 21. november 2014

Annual Climate Outlook 2014 CONCITOs rådsmøde, 21. november 2014 Annual Climate Outlook 2014 CONCITOs rådsmøde, 21. november 2014 Status Klimamål og emissioner Energiproduktion- og forbrug Transportsektoren Landbrug og arealanvendelse Drivhusgasudledning og klimamål

Læs mere

Supplerende indikatorer

Supplerende indikatorer Supplerende indikatorer Nedenstående tabeller viser udviklingen inden for en række områder forbundet med væsentlige miljøpåvirkninger. Det er tale totalopgørelser og indikatorer, der er separat fremstillet

Læs mere

Klimaindsatsen i Roskilde Kommune

Klimaindsatsen i Roskilde Kommune By, Kultur og Miljø Sekretariatet Sagsnr. 258452 Brevid. 2623919 Ref. JEMAD/ANNEBJ Dir. tlf. 46 31 36 19 jespermadvig@roskilde.dk Klimaindsatsen i Roskilde Kommune 9. august 2017 Indledning Roskilde Kommunes

Læs mere

Energi- og klimahandlingsplan 2013-2015

Energi- og klimahandlingsplan 2013-2015 Energi- og klimahandlingsplan 2013-2015 Vision Assens Kommune vil Mål Assens Kommune vil Indsatsområder være en bæredygtig foregangskommune for klimaet gå foran med det gode eksempel og reducere kommunens

Læs mere

Basisfremskrivning Fagligt arrangement i Energistyrelsen

Basisfremskrivning Fagligt arrangement i Energistyrelsen Basisfremskrivning 2015 Fagligt arrangement i Energistyrelsen 20.01.2016 Side 1 Indhold Hvad er en basisfremskrivning? Hvilke forudsætninger indgår? Politiske tiltag Priser Modelsetup Hvad blev resultaterne?

Læs mere

1. Introduktion. Indledende undersøgelse Vindmøller på Orø Forslag til projekter

1. Introduktion. Indledende undersøgelse Vindmøller på Orø Forslag til projekter Indledende undersøgelse Vindmøller på Orø Forslag til projekter Regin Gaarsmand & Tyge Kjær Institut for Mennesker og Teknologi, Roskilde Universitet Den 12. juni 2016. 1. Introduktion Dette papir har

Læs mere

Vedvarende energi i erhvervsvirksomheder

Vedvarende energi i erhvervsvirksomheder Vedvarende energi i erhvervsvirksomheder Thomas Budde Christensen og Tyge Kjær Roskilde Universitet, ENSPAC Introduktion I forbindelse med et møde i Roskilde Klimaråd i marts 2012 blev der bl.a. foreslået

Læs mere

BRINT TIL TRANSPORT I DANMARK FREM MOD 2050

BRINT TIL TRANSPORT I DANMARK FREM MOD 2050 BRINT TIL TRANSPORT I DANMARK FREM MOD 2050 Bidrag til elektrisk transport, vækst, CO 2 reduktion og fossil uafhængighed December 2011 endelig udgave KORT SAMMENFATNING BENZIN/DIESEL BATTERI/HYBRID BRINT

Læs mere

Klimaplan 2030. Strategisk energiplan for Randers Kommune. Lars Bo Jensen. Klimakoordinator Randers Kommune

Klimaplan 2030. Strategisk energiplan for Randers Kommune. Lars Bo Jensen. Klimakoordinator Randers Kommune Klimaplan 2030 Strategisk energiplan for Randers Kommune Lars Bo Jensen Klimakoordinator Randers Kommune Udgangspunkt Randers Kommune Oversvømmelse 1921 Oversvømmelse 2006 Randers Klimaby! Micon-møller

Læs mere

Nærmere beskrivelser scenarier for regionens energiforsyning i 2025

Nærmere beskrivelser scenarier for regionens energiforsyning i 2025 Nærmere beskrivelser af scenarier for regionens energiforsyning i 2025 Perspektivplanen indeholder en række scenarieberegninger for regionens nuværende og fremtidige energiforsyning, der alle indeholder

Læs mere

Status og perspektiver Øst gruppen. Opstartsmøde Øst 28. april 2014 Jørgen Lindgaard Olesen

Status og perspektiver Øst gruppen. Opstartsmøde Øst 28. april 2014 Jørgen Lindgaard Olesen Status og perspektiver Øst gruppen 1 Overordnede mål Kommune 2020 2025 2030 2035 2050 Favrskov 50 % Hedensted Tilnærmelsesvis CO 2 neutral Herning Holstebro 20 % Horsens Ikast Brande Lemvig 100 150 % Norddjurs

Læs mere

2014 monitoreringsrapport

2014 monitoreringsrapport 2014 monitoreringsrapport Sønderborg-områdets samlede udvikling i energiforbrug og CO2-udledning for perioden 2007-2014 1. Konklusion & forudsætninger I 2014 er Sønderborg-områdets CO 2-udledningen reduceret

Læs mere

Dansk Fjernvarmes regionsmøde Odense 3. marts 2015. Anders Johan Møller-Lund 1

Dansk Fjernvarmes regionsmøde Odense 3. marts 2015. Anders Johan Møller-Lund 1 Dansk Fjernvarmes regionsmøde Odense 3. marts 2015 Anders Johan Møller-Lund 1 Energi- og klimamål 2020: Vedvarende energi skal udgøre 35% i 2020, heraf skal vindenergi dække 50% af elforbruget 2035: El-

Læs mere

remtidens biogas med høj tørstof

remtidens biogas med høj tørstof en vision remtidens biogas med høj tørstof Aske Palsberg - askepal@ruc.dk Tyge Kjær - tk@ruc.dk Roskilde Universitet + Problemstillingen 50 % af husdyrgødningen skal udnyttes til biogas i 2020. En øge

Læs mere

Visionsplan for Ærøs energiforsyning

Visionsplan for Ærøs energiforsyning Udkast til Visionsplan for Ærøs energiforsyning Ærø Kommune og Udvalget for Bæredygtig Energi (UBE) ønsker at understøtte en udvikling frem mod 100 % selvforsyning med vedvarende energi på Ærø. Ønsket

Læs mere

Miljødeklaration 2017 for fjernvarme i Hovedstadsområdet

Miljødeklaration 2017 for fjernvarme i Hovedstadsområdet Miljødeklaration 2017 for fjernvarme i Hovedstadsområdet Udarbejdet af Fjernvarme Miljønetværk Hovedstaden, april 2018 Miljødeklaration 2017 for fjernvarme i Hovedstadsområdet Miljødeklarationen for fjernvarme

Læs mere

KOMMISSORIUM FOR STRATEGISK ENERGIPLAN

KOMMISSORIUM FOR STRATEGISK ENERGIPLAN KOMMISSORIUM FOR STRATEGISK ENERGIPLAN August 2019 /sagsnr. 19/28991 Baggrund Den strategiske energiplanlægning, som blev defineret af KL og Energistyrelsen i 2010, er en målsætning om at udbrede omlægningen

Læs mere

Energi- og klimaregnskab 2012 - Kortlægning af Glostrup Kommunes CO 2 - udledning som virksomhed og som geografisk område

Energi- og klimaregnskab 2012 - Kortlægning af Glostrup Kommunes CO 2 - udledning som virksomhed og som geografisk område Energi- og klimaregnskab 2012 - Kortlægning af Glostrup Kommunes CO 2 - udledning som virksomhed og som geografisk område November 2013 Indhold 01 INDLEDNING... 2 02 RESULTATER 2012... 2 2.1 Den samlede

Læs mere

Aalborg Kommunes Bæredygtighedsstrategi 2016 2020

Aalborg Kommunes Bæredygtighedsstrategi 2016 2020 Forsyning Vision: Aalborg Kommunes Bæredygtighedsstrategi 2016 2020 Bilag 6 Visionen er at al energiforsyning skal være baseret på vedvarende energikilder og at håndtering af spildevand og affald skal

Læs mere

Forslag til målsætning for produktion af vedvarende energi i Hjørring Kommune i år 2025 og Energiplan 2.0

Forslag til målsætning for produktion af vedvarende energi i Hjørring Kommune i år 2025 og Energiplan 2.0 Forslag til målsætning for produktion af vedvarende energi i Hjørring Kommune i år 2025 og 2030 ÅR VIND SOL BIOGAS FJERNVARME 2010 (Baseline) 2010 360 TJ 0 TJ 230 TJ 45 % vedvarende energi Energiplan 2.0

Læs mere

Notat: Strategisk Energiplan Høringsbehandling

Notat: Strategisk Energiplan Høringsbehandling Notat: Strategisk Energiplan Høringsbehandling Plan og Udvikling Sagsnr. 266462 Brevid. 2130434 Ref. SMAG Dir. tlf. 4633 3179 sorenmag@roskilde.dk 26 august 2015 I dette notat sammenfattes bemærkninger

Læs mere

Den strategisk energiplanlægning

Den strategisk energiplanlægning Energiens fremtid i Region Sjælland Den strategisk energiplanlægning Fra: Landsplanredegørelsen 2013 afsnittet vedr. Vækst og grøn omstilling Tyge Kjær - tk@ruc.dk Roskilde Universitet Hvad kan det bruges

Læs mere

GRØN VÆKST FAKTA OM KLIMA OG ENERGI REGERINGEN. Møde i Vækstforum den 25. 26. februar 2010

GRØN VÆKST FAKTA OM KLIMA OG ENERGI REGERINGEN. Møde i Vækstforum den 25. 26. februar 2010 GRØN VÆKST FAKTA OM KLIMA OG ENERGI Møde i Vækstforum den 25. 26. februar 21 REGERINGEN GRØN VÆKST FAKTA OM KLIMA OG ENERGI Møde i Vækstforum den 25. 26. februar 21 REGERINGEN Fakta om klima og energi

Læs mere

Notatark. Udkast. Handleplan for Borgmesterpagten

Notatark. Udkast. Handleplan for Borgmesterpagten Notatark Sagsnr. 01.05.12-G00-4-12 Sagsbehandler Niels Rauff Udkast 26.5.2015 Handleplan for Borgmesterpagten Det er Hedensted Kommunes overordnede mål, at blive tilnærmelsesvis CO 2 -neutral. På den baggrund

Læs mere

GRØNT REGNSKAB 2014 CO2 OPGØRELSE FOR ROSKILDE KOMMUNE SOM VIRKSOMHED

GRØNT REGNSKAB 2014 CO2 OPGØRELSE FOR ROSKILDE KOMMUNE SOM VIRKSOMHED GRØNT REGNSKAB 2014 CO2 OPGØRELSE FOR ROSKILDE KOMMUNE SOM VIRKSOMHED Maj 2015 Forord Indhold Baggrund Roskilde Kommune underskrev i sommeren 2008 en aftale med Danmarks Naturfredningsforening om at være

Læs mere

Supplerende indikatorer

Supplerende indikatorer Supplerende indikatorer Nedenstående tabeller viser udviklingen inden for en række områder forbundet med væsentlige miljøpåvirkninger. Det er tale totalopgørelser og indikatorer, der er separat fremstillet

Læs mere

HVIDOVRE KOMMUNE STRATEGISK ENERGIPLAN 2019

HVIDOVRE KOMMUNE STRATEGISK ENERGIPLAN 2019 . 0 HVIDOVRE KOMMUNE STRATEGISK ENERGIPLAN 2019 Hvidovre Kommune Center for Plan og Miljø Høvedstensvej 45 2650 Hvidovre www.hvidovre.dk pom@hvidovre.dk 3639 3580 1 HVIDOVRE KOMMUNES STRATEGISKE ENERGIPLAN

Læs mere

Notat om aktioner i den Strategiske Energiplan for Varde Kommune

Notat om aktioner i den Strategiske Energiplan for Varde Kommune Dato 07.10.2013 Dok.nr. 142691/13 Sagsnr. 12/6001 Ref. Poul Sig Vadsholt Notat om aktioner i den Strategiske Energiplan for Varde Kommune I den Strategiske Energiplan beskrives, at Byrådet ønsker en ren

Læs mere

Dansk Gartneri Generalforsamling 27. februar 2013

Dansk Gartneri Generalforsamling 27. februar 2013 Dansk Gartneri Generalforsamling 27. februar 2013 Ib Larsen, Energistyrelsen Vækstplan DK Stærke virksomheder, flere job Bedre vilkår for danske virksomheder Regeringen vil gøre det mere attraktivt at

Læs mere

Klimakommunerapport - Statusrapport for CO2-udledningen i 2012 og handlinger til opfyldelse af klimakommuneaftalen 2012-2016

Klimakommunerapport - Statusrapport for CO2-udledningen i 2012 og handlinger til opfyldelse af klimakommuneaftalen 2012-2016 Klimakommunerapport - Statusrapport for CO2-udledningen i 2012 og handlinger til opfyldelse af klimakommuneaftalen 2012-2016 1 Titel: Formål: Udarbejdet af: Klimakommunerapport - Statusrapport for CO2-udledningen

Læs mere

STRATEGISK. Kort fortalt energiplan. Strategisk udvikling

STRATEGISK. Kort fortalt energiplan. Strategisk udvikling STRATEGISK 2020 Kort fortalt energiplan Strategisk udvikling 2 4 5 Forord Seks strategiske indsatsområder 6 Boliger 8 Fjernvarme 10 Virksomheder 12 Biogas 14 16 Transport CO 2 -neutral kommune 4 OL FORORD

Læs mere

Men jeg må hellere lige starte forfra fra begyndelsen. Og med et fokus der gælder alle kommunerne i Region Sjælland.

Men jeg må hellere lige starte forfra fra begyndelsen. Og med et fokus der gælder alle kommunerne i Region Sjælland. Kortet viser et overblik over varmeforbrug og varmekilder på Sydhavsøerne. Kendetegnet ved fjernvarme i stort set alle byer, olie (og andet der kan brænde) i landsbyer og enkeltstående huse. Elopvarmning

Læs mere

Kortlægning af energiforsyningen Olielandsbyer i Roskilde Kommune Varmedata

Kortlægning af energiforsyningen Olielandsbyer i Roskilde Kommune Varmedata Kortlægning af energiforsyningen Olielandsbyer i Roskilde Kommune Varmedata Frederik Nørgaard Hansen, Jakob Elkjær, Regin Gaarsmand & Tyge Kjær ENSPAC, Roskilde Universitet Den 27. oktober 2014 1. Introduktion

Læs mere

Samsø Kommune, klimaregnskab 2016.

Samsø Kommune, klimaregnskab 2016. Samsø Kommune, klimaregnskab 2016. Hermed følger Samsø Kommunes CO2 regnskab for 2016. Nærværende regnskab har inkluderet enkelte delresultater inden for de enkelte energiforbrug ellers er det selve konklusionen

Læs mere

Grønt Regnskab 2014. Fredericia Kommune. Som virksomhed

Grønt Regnskab 2014. Fredericia Kommune. Som virksomhed Grønt Regnskab 214 Fredericia Kommune Som virksomhed 1 Indholdsfortegnelse Sammenfatning... 2 Elforbrug... 4 Kommunale bygningers varmeforbrug... 5 Kommunale bygningers vandforbrug... 6 Transport... 7

Læs mere

Hvordan når vi vores 2030 mål og hvilken rolle spiller biogas? Skandinaviens Biogaskonference 2017 Skive, 8. november 2017

Hvordan når vi vores 2030 mål og hvilken rolle spiller biogas? Skandinaviens Biogaskonference 2017 Skive, 8. november 2017 Hvordan når vi vores 2030 mål og hvilken rolle spiller biogas? Skandinaviens Biogaskonference 2017 Skive, 8. november 2017 Agenda Danmarks klimamål udenfor kvotesektoren 2021-2030 Energi og transportsektorens

Læs mere

Forsyningssikkerheden og de decentrale værker

Forsyningssikkerheden og de decentrale værker Forsyningssikkerheden og de decentrale værker - og store varmepumpers rolle 17/4-2013. Charlotte Søndergren, Dansk Energi Dansk Energi er en kommerciel og professionel organisation for danske energiselskaber.

Læs mere

Kommunens grønne regnskab 2011

Kommunens grønne regnskab 2011 Kommunens grønne regnskab 211 Grønt regnskab for Frederiksberg Kommune 211 Frederiksberg Kommune har den 1. december 28 indgået en klimakommuneaftale med Danmarks Naturfredningsforening. Aftalens mål er

Læs mere

CO2-opgørelse Virksomheden Fredericia Kommune

CO2-opgørelse Virksomheden Fredericia Kommune CO2-opgørelse 214 Virksomheden Fredericia Kommune MWh 1. Elforbruget i kommunens bygninger og gadebelysning Midt i 214 blev driften af plejecentre og ældreboliger overtaget af boligselskabet Lejrbo. Det

Læs mere

Klimahandlingsplan. Vision. Mål. Indsatsområder. Handlingsplan

Klimahandlingsplan. Vision. Mål. Indsatsområder. Handlingsplan Klimahandlingsplan Vision Assens Kommune vil være en bæredygtig foregangskommune for klimaet gå foran med det gode eksempel og reducere kommunens egen klimapåvirkning inddrage borgere, foreninger og erhvervslivet

Læs mere

EU's borgmesteraftale om klima.

EU's borgmesteraftale om klima. Punkt 9. EU's borgmesteraftale om klima. 2012-44324. Miljø- og Energiudvalget indstiller, at byrådet godkender, at Aalborg Kommune tilslutter sig EU s borgmesteraftale vedr. klima og energi (Covenant of

Læs mere

Udgangspunkt og proces for Strategisk Klima- og Energiplan

Udgangspunkt og proces for Strategisk Klima- og Energiplan By, Kultur og Miljø Sekretariatet Sagsnr. 300200 Brevid. 2705424 Ref. TKS Dir. tlf. 46 31 36 18 trineks@roskilde.dk Udgangspunkt og proces for Strategisk Klima- og Energiplan 2019-22 23. januar 2018 Roskilde

Læs mere

Miljødeklaration 2014 for fjernvarme i Hovedstadsområdet

Miljødeklaration 2014 for fjernvarme i Hovedstadsområdet Miljødeklaration 2014 for fjernvarme i Hovedstadsområdet Udarbejdet af Fjernvarme Miljønetværk Hovedstaden, april 2015 Miljødeklaration 2014 for fjernvarme i Hovedstadsområdet Miljødeklarationen for fjernvarme

Læs mere

CO 2 -opgørelse For Greve Kommune som virksomhed Udgave 1, maj 2010

CO 2 -opgørelse For Greve Kommune som virksomhed Udgave 1, maj 2010 CO 2 -opgørelse 2008 For Greve Kommune som virksomhed Indhold 1 Indledning... 3 2 CO 2-opgørelse 2008... 4 2.1 CO 2-udledning... 4 2.2 Elforbrug... 6 2.3 Varmeforbrug... 7 2.4 Transport... 8 3 Datagrundlag

Læs mere

Vision for en bæredygtig varmeforsyning med energirenovering i fokus

Vision for en bæredygtig varmeforsyning med energirenovering i fokus DEBATOPLÆG Vision for en bæredygtig varmeforsyning med energirenovering i fokus Plan C: http://www.gate21.dk/projekter/planc/ Svend Svendsen og Maria Harrestrup samt PlanC s forsyningsgruppe Regeringens

Læs mere

Strategisk Energiplanlægning - hvad sker der i Nordjylland?

Strategisk Energiplanlægning - hvad sker der i Nordjylland? Strategisk Energiplanlægning - hvad sker der i Nordjylland? Dansk Fjernvarmes regional møde i Sæby den 12. marts 2015, oplæg ved Thomas Jensen, energiplanlægger Hjørring Kommune, projektleder for Et Energisk

Læs mere

Varmepumpefabrikantforeningen

Varmepumpefabrikantforeningen Varmepumpefabrikantforeningen Foreningens formål er at samle fabrikanter af varmepumpeanlæg med henblik på at koordinere de enkelte fabrikanters branchemæssige og merkantile interesse, for herigennem at

Læs mere

Samsø Kommune, klimaregnskab 2017.

Samsø Kommune, klimaregnskab 2017. Samsø Kommune, klimaregnskab 2017. Hermed følger Samsø Kommunes CO2 regnskab for 2016. Nærværende regnskab har inkluderet enkelte delresultater inden for de enkelte energiforbrug ellers er det selve konklusionen

Læs mere

Teknisk Udvalg Klima,- Energi og Ressourceplan. 07 januar 2019

Teknisk Udvalg Klima,- Energi og Ressourceplan. 07 januar 2019 Teknisk Udvalg Klima,- Energi og Ressourceplan 07 januar 2019. Hvad kan kommunen gøre for at understøtte den grønne omstilling? Overordnet skal en ny plan: Sikre en effektiv og målrettet klima og energiindsats

Læs mere

Kommissorium for Temagruppe 2: Energiproduktion

Kommissorium for Temagruppe 2: Energiproduktion Kommissorium for Temagruppe 2: Energiproduktion 1. Motivation/baggrund for temagruppens arbejde Region Hovedstaden har som politisk målsætning at gøre den regionale energisektor fossilfri i 2035 og tilsvarende

Læs mere

1. Status på genanvendelsesprocenten i Gladsaxe Kommune 2. Madaffald - behandlingskapacitet og behandlingspris 3. Grunde til at indsamle madaffald

1. Status på genanvendelsesprocenten i Gladsaxe Kommune 2. Madaffald - behandlingskapacitet og behandlingspris 3. Grunde til at indsamle madaffald Bilag 1: Genanvendelse, miljø og behandling af madaffald Dette bilag beskriver i detaljer: 1. Status på genanvendelsesprocenten i Gladsaxe Kommune 2. Madaffald - behandlingskapacitet og behandlingspris

Læs mere

Energiregnskab Skanderborg Kommune 2009

Energiregnskab Skanderborg Kommune 2009 Energiregnskab Skanderborg Energiregnskab med CO2-udledning for hele Skanderborg Kommune, inklusive private og erhverv for 2009 er forelagt Miljø- og Planudvalget 6. juni 2011. Regnskabet er i lighed med

Læs mere