Indsats i Borgmesterpagten

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Indsats i Borgmesterpagten"

Transkript

1 Indsats i Borgmesterpagten Rapport Varmeforbrug og varmeproduktion i Roskilde Kommune RUC Oktober 2017

2 Side 1 Varmeforbrug og varmeproduktion i Roskilde Kommune Regin Gaarsmand og Tyge Kjær Oktober 2017 Roskilde Universitet Institut for Mennesker og Teknologi Forskningsenheden Klima og Energi Indhold 1. Introduktion til rapporten, side 2 2. Varmeproduktion og -forsyning, side 3 3. Varmeforbruget, side Rammebetingelser for omstillingen, side Udvidelse af fjernvarmeområderne, side Nye fjernvarmeområder med nye varmekilder, side Fortætning og udvidelse i bestående fjernvarmeforsyning, side Varmebesparelser i slutforbruget, side Effektivisering af fjernvarmen, side Olielandsbyerne, side Forsyningen i det åbne land, side Sammenfatning, side 17 Bilagene er opdelt på følgende emner: Varmeproduktion - Bilag 1: Varmeproducerende anlæg i Roskilde, side 18 - Bilag 2: Kort over varmeproducerende anlæg i Roskilde, side 19 - Bilag 3: El- og varmeproduktion hos Kara/Noveren, side 20 - Bilag 4: Fjernvarmeproduktion og distribution VEKS, side 21 - Bilag 5: Prisrelationer og brændselstyper, side 22 Udbygning af fjernvarmeforsyning - Bilag 6: Vor Frue udbygning af fjernvarme, side 24 - Bilag 7: Vindinge udbygning af fjernvarme, side 26 - Bilag 8: Veddelev udbygning af fjernvarme, side 28 - Bilag 9: Jyllinge Nord udbygning af fjernvarme, side 30 - Bilag 10: Sammenfatnings af de fjernvarme forsyningsnære områder, side 32 - Bilag 11: Fjernvarmeanlæg med ny fjernvarmekilde, side 33 Fortætning og udvidelse i eksisterende forsyningsområder - Bilag 12: Fortætning og udvidelse i bestående fjernvarmeområder, side 34 Besparelse og effektivisering - Bilag 13: Varmebesparelser i slutforbruget, side 35 - Bilag 14: Effektivisering, side 37 Andre forsyningsområder - Bilag 15: Olielandsbyer, side 38 - Bilag 16: Mulige teknologier sammenligning af prisniveauer, side 39 - Bilag 17: Forsyningen i det åbne land, side 40.

3 Side 2 Varmeforbrug og varmeproduktion i Roskilde Kommune 1. Introduktion til rapporten Der er flere hovedstrategier, som kan anvendes for at reducere udledning af drivhusgasser på varmeområdet. Dels kan man ændre på de råvarer, som danner grundlag for varmeforsyningen fra fossile råvarer til vedvarende, og dels kan man øge effektiviteten, således at der bruges mindre energi til de specifikke opvarmningsformål. Undersøgelsen af mulighed for reduktion af udledningen af drivhusgasser opdeles i varmeproduktion og varmeforsyning: Varmeproduktionen, som underopdeles i: - Fjernvarmeproduktion fjernvarme fra kraftvarme- og varmeproduktionsanlæg. - Individuel varme fyringsanlæg på naturgas, olie, biomasse, sol, mv. Varmeforsyning, som underopdeles i: - Udbygning af fjernvarme i de forsyningsnære områder - Etablering af fjernvarme i nye områder - Fortætning af fjernvarmesystemet (omstilling i bestående forsyningsområder) - Effektivisering af fjernvarmesystemet - Energibesparelser slutbesparelser i de kollektive og i de individuelle forsyninger - Forsyningsmuligheder i olielandsbyer, olie/naturgaslandsbyer og naturgaslandsbyer. - Forsyningsmuligheder i det åbne land. Rapporten skal undersøge forskellige muligheder for at reducere udledningen af drivhusgasser. Der er flere vigtige forudsætninger for rapporten. For det første er det ønsket, at forslagene skal være så konkrete som muligt: Hvad kan der gøres, hvad koster det, og hvilke fordele vil der være? For det andet skal forslagene være økonomisk realistiske. Forslagene ses over en vis tidshorisont, nemlig fra , som betyder, at det, der måske ikke kan gennemføres i dag, vil kunne gennemføres over perioden frem mod 2025, ikke mindst hvis vilkårene ændrer sig i en gunstig retning i de nærmeste år. For det tredje er en forudsætning også, at der især fokuseres på tiltag, som betyder en reel og stor reduktion i udledningen af drivhusgasserne. Roskilde Kommune er forskellig i forhold til de enkelte indsatser. Nogle af aktiviteterne kan kommunen iværksætte i kraft af partsejerskab af f.eks. Fors, ARGO (KaraNoveren) og VEKS; andre aktiviteter bygger på private initiativer, hvor kommunen kan tilskynde og understøtte aktiviteterne, men ikke direkte handle. Rapporten er opbygget således, at hovedargumenterne og analyserne omtales i rapportdelen, men de detaljerede analyser og argumenter findes i bilagene, hvor man også nærmere kan se, hvilke forudsætninger, der er anvendt i forhold til de specifikke analyser.

4 Side 3 2. Varmeproduktion og -forsyning Den samlede varmeproduktionskapacitet kan opgøres til ca. 172 MW, heraf er den kollektive varmeproduktionskapacitet på knap 122 MW, medens den individuelle varmekapacitet er på knap 50 MW (jvf. bilag 1). 1 Udviklingen i varmeproduktionen i Roskilde Kommune er nærmere belyst i figuren nedenfor: Figur 1. Varmeproduktionen i Roskilde Kommune over perioden Produktion angivet i MWh med angivelse af det samlede forbrug, og andel af vedvarende energi i fjernvarmeproduktionen. Kilde: Producenttællingen Statistikbanken BYGB44. Opgørelse af varmebehov på basis af BBR 2008, 2013, Se Bilag 1. For år, hvor data mangler, er der foretaget en ekstrapolation. Figuren viser klart, at der er tale om en betydelig vækst i varmeproduktionen fra 2014 og frem, og at produktionen overstiger forbruget efter Det hænger udelukkende sammen med bygning og ibrugtagning af Anlæg 6 (Energitårnet) på Kara/Noveren, som øger varmeproduktionskapaciteten med 115%. Den øgede fjernvarmeproduktion bidrager også til mere varme på vedvarende energi. I den samlede fjernvarmeproduktion stiger andelen af vedvarende energi fra 67% i 2008 til 71% i Da kollektive varmeproduktion også samlet set vokser, betyder det en 1) Den kollektive varmeproduktion kommer fra Kara/Noveren og Deponigas Aps, samt fra spidslastværkerne FORS Varme Roskilde A/S (Rådmandshaven 4, Navervej 14, H.H.Kocks Vej 2, Boserupvej 7), Svogerslev Fjernvarmecentral, samt Danmarks Tekniske Universitet/- Risø. Den invididuelle varmeforyning er baseret naturgasfyr (57%), oliefyr (19%), elvarme (12%), varmepumper (6%), biomasse (5%), samt andet (1%). Se detaljer i bilag 1.

5 Side 4 vidtgående stigning i varme på vedvarende energi. Stigningen er på ca. 87% fra 2008 til 2016, svarende til en vedvarende varmeproduktion på knap MWh. Stigningen på de 87% kan dog ikke direkte aflæses i kommunens drivhusregnskab. Figuren viser også, at den individuelle varmeproduktion er svagt vigende, dog med en vis stabilisering over de seneste 3-4 år, som hænger sammen med på den ene side et fald i antal oliefyr, og på den anden side en stigning i antallet af naturgasfyr i eksisterende bygninger. Hovedforsyningen til den kollektive varmeforsyning kommer fra transmissionsselskabet VEKS. VEKS er forsynet fra mange forskellige kilder: Affaldsforbrændingsanlæg, kraftvarmeværker på både fossile og vedvarende kilder (kul og biomasse); hertil kommer en række spidslast værker, som overvejende er på olie eller naturgas (se nærmere i bilag 4). VEKS udarbejder en årlig miljødeklaration for udledningen af drivhusgasser, dels generelt, og dels for de specifikke forsyningsselskaber. I forlængelse heraf har vi beregnet en forventet udvikling i deklarationen frem til Deklarationen for leverancen til Roskilde Kommune (FORS Varme Roskilde A/S og Svogerslev Fjernvarmecentral) og den beregnede forventning ser således ud: Figur 2. Udledning af drivhusgasser fra fjernvarmeforsyningen. Udledning i gram pr. KWh. Deklaration for slutforbruger. Beregninger over forventet udledning i år Kilde: Se Bilag 4, herunder kilderne til bilag 4. Reduktionen af den gennemsnitlig drivhusfaktor til 29 gram pr. kwh hænger sammen med omstillingen af VEKS s varmekilder, som især omfatter ændringer i brændslerne for Amagerværket (Hofor), Avedøreværket (Dong), nedlæggelse af H.C.Ørstedværket, samt omstilling af spidslastværkernes brændsel fra olie og naturgas til biobrændsel. Reduktionen fra de 109 gram pr. kwh i 2016 til 29 gram pr. kwh i 2025 rummer store potentialer for reduktion af den samlede drivhusgasudledning. Det vil f.eks. betyde en reduktion på tons for den bestående fjernvarmeleverance. Det rummer ligeledes

6 Side 5 også store potentialer for at opnå en betragtelig klimaeffekt ved en udvidelse af fjernvarmeforsyningen. Sammenfattende om varmeproduktion og forsyning: Væksten i varmeproduktionen og den betydelige reduktion i udledningen af drivhusgasser peger på de vigtige udviklingsmuligheder i de kommende år. De kan sammenfattes i følgende: De centrale aktiver: Varmeproduktionen hos Kara/Noveren og varmeforsyningen via VEKS skaber betydelige potentialer for udviklingen af varmeforsyningen og reduktion i udledningen af drivhusgasser, jvf. ovenstående gennemgang. Produktionskapacitet: Umiddelbart vil der ikke være behov for udbygningen af den kollektive produktionskapacitet. Kapaciteten til udbygning af fjernvarme er allerede til stede gennem Kara/Noveren og leverancemulighederne fra VEKS. Dog kan der være to aspekter i kapacitetsudbygningen: - Spidslastkapaciteten ombygges løbende efter behov. Produktionen på spidslastværkerne er meget lille (ca MWh/år), men de er alene baseret på naturgas og olie. Klimaeffekten ved omstillingen vil være meget lille; men i tilfælde af etablering af ny kapacitet bør den være på vedvarende energi. - VE-kapacitet: I den udstrækning bestående kapacitet udgår, vil det klimamæssigt være en fordel at udbygge med lokale VE-varmekilder. Det kunne være solvarmeanlæg, overskudsvarme fra VE-kilder eller andre VE-kilder. Udnyttelse af kapaciteten: Den eksisterende produktions- og forsyningskapacitet udnyttes til udvidelse af fjernvarmeområdet i oplandet til det bestående forsyningssystem. Det drejer sig om at udnytte den fordel, som består i, at man allerede har en produktionskapacitet. Kommunens handlemuligheder i varmeproduktionen er i stor udstrækning knyttet til at anvende aktiverne i ejerskabet til Kara/Noveren og VEKS. Disse to selskaber har skabt en betydelig udvikling og det vil fortsat kunne spille en vigtig rolle i omstillingen. I det følgende afsnit skal belyses, hvordan udvikling i varmeforbruget kan bidrage til omstillingen af energiforsyningen fra fossile kilder til vedvarende energikilder, og hvor stor en drivhusgasreduktion, der kan opnås.

7 Side 6 3. Varmeforbruget Varmeforsyningen i Roskilde Kommune er baseret på fire hovedkilder, nemlig følgende, hvor procentfordelingen er opgjort efter nettovarmebehovet: Fjernvarme: 59% (fjernvarmen er primært baseret på varme transmissionselskabet VEKS, samt spidslastværker primært på gasolie og på naturgas). Naturgas individuelle kedelanlæg: 23% Olie individuelle kedelanlæg: 8% Elektricitet elvarme og varmepumper: 7% Andet (herunder fast brændsel): 3% I den efterfølgende kortlægning er de større bysamfund, byerne og landsbyerne underopdelt efter hovedforsyningen, hvor der henvises til oversigten i bilagene, f.eks. bilag 17. Hovedopdelingen er følgende: 2 Fjernvarmebyer, hvor fjernvarmeforsyningen i alt udgør 88% af nettovarmebehovet. Hovedbyerne er naturligvis Roskilde (95% fjernvarme) og Svogerslev (91% fjervarme), samt Himmelev, som også hører til fjernvarmebyerne selvom fjernvarmen kun udgør 21% af forsyningen, medens naturgassen står for 69%. Fjernvarmeforsyningen er øget over de seneste år. Naturgasbyer, hvor der i alt findes 6 større naturgasbyer, nemlig i rækkefølge efter varmeforbruget: Jyllinge, Viby, Gadstrup, Gundsømagle, Veddelev og Vindinge. Naturgassen er i sagens natur den helt dominerende varmekilde med 70% af forsyningen. På de næste pladser i forsyningen af naturgasbyerne følger elvarme (13%) og oliefyring (11%). Store og små landsbyerne har alle en beskeden størrelse. Af egentlige olielandsbyer - hvor olien er dominerende - bør nævnes de fire største: Herringløse (163 bygninger), Hastrup (59 bygninger), Ørsted (54 bygninger) og Ramsømagle (46 bygninger). Her udgør olieopvarmningen mellem 62-77% af forsyningen. Selvom Gundsølille primært er opvarmet af naturgas (80%), så hører den som landsby med i denne gruppe. Herudover findes der 14 mindre landsbyer, hvor 10 primært er opvarmet med olie, 2 landsbyer har varmepumper primært som forsyning (32-39%), 1 landsby er på naturgas og 1 landsby har biomasse som primært forsyning. Åbent land / landdistrikter: Udover fjernvarmebyerne, naturgasbyerne og olielandsbyer findes der også fritliggende huse og bygninger. I alt er der tale om ca boliger/bygninger, hvor olien er den dominerende varmekilde (44%). Det aktuelle forsyningsmønster med udgangspunkt i nettovarmebehovet kan belyses nærmere med figur 3 på næste side. Alle søjler på figur 1 er i absolutte størrelser, bortset fra fjernvarmesøjlen i fjernvarmebyerne. Der kan peges på særligt karakteristiske forhold: Fjernvarmen er helt dominerende i fjernvarmebyerne, men er ellers ikke tilstede. Naturgassen er helt dominerende i naturgasbyerne, hvor den står for 70% af forsyningen. Oliefyrene findes i alle områder, dog mest dominerende i olielandsbyerne, hvor olien står for 48% af opvarmningen, hvor 2 Se også varmedata-rapporten: Varmedata Roskilde Kommune, RUC Juli 2017.

8 Side 7 det dog må bemærkes, at der også findes en del naturgas i nogle af landsbyerne med en samlet varmedækning på 18%. Figur 3. Forsyningsmønster: Fordeling af varmekilder i fjernvarmebyer, naturgasbyer, samt under ét olielandsbyer og det åbne land. Kilde: Varmedata I Roskilde Kommune; RUC, Juli Både klimahensyn og forsyningssikkerhed tilskynder til omstilling fra de fossile energikilder til vedvarende kilder. Mulighederne er imidlertid meget forskellig fra område til område. Ovenstående varmedata er baseret på BBR data, hvor der beregnes det forventede varmeforbrug med udgangspunkt i bolig/bygningens den primære varmekilde og et varmeforbrug for den pågældende type af huse. Undersøgelser har vist, at der kan være store forskelle (op til 20%) mellem det faktiske og det beregnede varmeforbrug og type af varmekilder, f.eks. i det tilfælde, hvor primære kilde er skiftet eller supplereret med andre kilder (f.eks. oliefyr suppleret med brændeovn) Rammebetingelser for omstillingen I forlængelse af Folketingets Energiaftale fra 2012 er der gennemført en række tiltag, som skal sikre rammebetingelserne for en vidtgående omstilling af energisystemet, som er indeholdt i aftalen. De vigtigste rammebetingelser kan beskrives således: a) Teknologiske muligheder, og især udviklingen af nye muligheder. På en række områder er der arbejdet med udviklingen af nye muligheder. b) Afgifter og tilskud. [1] Varme: Generelt set er der afgiftsfritagelse for vedvarende kilder, der bruges til opvarmning. Det gælder eksempelvis træflis, træpiller, halm, osv. Endvidere er der reduceret afgift til elektricitet, som anvendes til opvarmning. [2] Elektricitet: Der er tilskud til produktion af elektricitet på vedvarende kilder, f.eks. tilskud til vindmøller, solceller, el på biogas og biomasse. 3 Der henvises til den nærmere forklaring i»varmedata i Roskilde Kommune«, RUC, Juli 2017, s. 4-5.

9 Side 8 c) Energipriserne forbrugerpriserne. Stigende fossile priser skaber grundlag for omstilling til vedvarende energi. De fossile energipriser steg usædvanligt meget i forbindelse med finanskrisen, som startede i Siden da er priserne på de fossile energikilder igen faldet, selvom de svinger meget fra tid til anden. Forbrugerpriserne på fossile energikilder påvirkes både af verdensmarkedspriserne på især olie og naturgas og af afgiftspolitikken. Den fjerde rammebetingelser spiller en særlig rolle ved omstillingerne, nemlig: d) Den samfundsøkonomiske vurdering. Ved etablering af fjernvarme og andre former for kollektiv forsyning skal kommunen godkende projektet. Der skal udarbejdes en såkaldt samfundsøkonomisk vurdering, som skal belyse, om projektet udviser en positiv samfundsøkonomi. Positiv samfundsøkonomi er en forudsætning for, at kommunen kan godkende projektet. Især den samfundsøkonomiske vurdering giver problemer i omstillingen, bl.a. fordi den gældende beregningsmodel ikke svarer til de aktuelle vilkår og politiske beslutninger om at omstille energisystemet. Problemer er, at den model, der anvendes til beregning af et projekts samfundsøkonomi, hænger fast i det tidligere energisystem, hvor der ikke var vindkraft, hvor Danmark var selvforsynede med naturgas, og hvor der var et stærk behov for at fremme udnyttelsen af naturgassen til opvarmning. Omstillingens rammebetingelser kan ses på følgende måde: Den første forudsætning for en omstilling er, at forbrugerpriserne er attraktive for forbrugerne. For det andet er det endvidere en forudsætning, at der også er en positiv selskabsøkonomi. Hvis disse betingelse er opfyldt, og hvis der er tale om kollektiv forsyning (fjernvarme bl.a.), så skal projektet for det tredje også udvise en positiv samfundsøkonomi. Hvis de to første betingelse ikke er opfyldt, vil den tredje betingelse have mindre interesse. Som følge heraf skal forbrugerpriserne indbyrdes relationer nu og i de kommende år belyses nærmere. Forbrugerpriserne og deres udvikling Forbrugerpriserne og deres udvikling skal belyses nærmere med udgangspunkt i vilkårene for fjernvarme og fjernvarmeudbygning. Hvis forbruger skal tilslutte sig fjernvarme er det nødvendigt at skabe et økonomisk motiv, idet vi ser væk fra anvendelsen af tilslutningspligt. Et økonomisk motiv kan skabes ved, at den faktiske betaling for fjernvarmen inklusiv alle omkostninger er på niveau med eller lavere end den pris, der aktuelt betales for varmen. Den aktuelle pris: Den pris, som potentielle fjernvarmekunder aktuelt betaler, vil typisk bestå af brændselsprisen (inklusiv afgifter) og vedligeholdelsesudgifter. Set fra den aktuelle brugersynsvinkel er der ingen anlægsomkostninger, fordi anlægget allerede findes. Varmeomkostninger er endvidere afhængig af, hvor effektivt olie- eller naturgasfyret er. Ældre fyringsanlæg vil typisk have en lav virkningsgrad, som betyder større omkostninger for den varme, man får ind i stuerne. Fjernvarmeprisen: Den pris, der skal betales som fjernvarmekunde, vil typisk bestå af brændselspris, anlægsomkostninger (fjernvarmeanlæg, stikledning, varmeveksler), vedligeholdelsesomkostninger. Udover brændselsomkostninger så skal man også medtage anlægsomkostninger. Når fjernvarmen overhovedet økonomisk kan konkurrere med de eksisterende fossile energiløsninger, så skyldes det energiafgifterne. De vedvarende

10 Side 9 energiløsninger er fritaget fra energiafgiften som udtryk for en politisk prioritering. Afgiften svarer til 40-50% af brændselsudgifterne ved anvendelse af olie eller naturgas. 4 Priser og konkurrenceforholdet mellem fossile og vedvarende energiløsninger afhænger også af brændselspriserne, hvor der forventes stigende priser med stigningerne på olie som de største. Figuren nedenfor viser den forventede udvikling: Figur 4. Sammenligning af netto varmepriser for forskellige løsninger over tid. Kilde: Se opgørelserne og beregningsgrundlaget i Bilag 5: Prisrelationer og brændselstyper. Figuren viser, at der i 2017 ikke er en afgørende forskel mellem priser for en ny fjernvarmeforsyning (anlæg og brændsel) og en bestående naturgasforsyning (kun brændsel). Konkurrencerelationen er lidt mere mellem fjernvarme og oliefyr. Figuren viser også, at priserne forventes at udvikle sig sådan, at fjernvarmens konkurrencefordel bliver større og større i tiden fremover. 5 Eksemplet viser forholdene for fjernvarmen. Men tilsvarende gælder for alle investeringer i omstillingen til vedvarende energi. Det, der måske ikke kan lade sig gøre nu, vil måske senere være muligt. Det er karakteristisk for en række forsyningsområder i Roskilde Kommune, at der samtidigt anvendes vidt forskellige energikilde, hvor nogle kilder, f.eks. olie muliggør en omstilling, medens andre kilder, f.eks. naturgas, ikke for tiden muliggør omstillingen. Det blokerer for en fælles omstilling i et givet område. Forsyningsmønstrene med de mange forskellige varmekilder og de dynamisk konkurrencerelationer i forhold til de fossile kilder har betydning for, hvordan omstillingen kan tilrettelægges. Det, der måske ikke kan lade sig gøre prismæssigt i dag, vil måske kunne 4 5 Priser og konkurrence handler om tre ting: Brugerøkonomien er løsningen billigere eller i det mindster ikke dyrene; selskabsøkonomi, dvs. kan selskabet få dækket sine omkostninger ved omstillingen; og endelig samfundsøkonomi, som skal sikre en samfundsmæssig fordel ved omstillingen. Hvis brugerøkonomien ikke er tilstrækkelig fordelagtig, kan der selvfølgelig ikke skabes grundlag for et givet omstillingsprojekt. Kilderne til priserne for naturgas og olie er»samfundsøkonomiske beregningsforudsætninger for energipriser og emissioner«, Energistyrelsen, maj 2017.

11 Side 10 gennemføres om 3 eller 5 år, osv. Det er i dette lys, at de efterfølgende projektforslag skal ses Udvidelse af fjernvarmeområderne Der to muligheder for udbygningen af fjernvarme. Den ene mulighed består i, at der etableres nye fjernvarmeforsyninger i forhold til eksisterende forsyningsområder, dvs. forsyningsnære anlæg. Den anden mulighed består i at der etableres nye fjernvarmeområder med ny forsyningsanlæg, dvs. fjernvarmeanlæg med ny varmekilde. Fordel ved den forsyningsnære udbygning af fjernvarmen er, at man allerede har varmekilden til rådighed. Man kan nyttiggøre den produktionskapacitet, som man har til rådighed, jvf. figur 1, s. 3 i rapporten her. I bilag 6, 7, 8, og 9 er der udarbejdet en projektskitse til udvidelen af fjernvarmen i områderne Vor Frue, Vindinge, Veddelev og Jyllinge. Nettovarmeforbruget er estimeret til MWh. Den samlede investering forventes at løbe op i 194 mio. kr., hvoraf ledningsnettet forventes at koste 97 mio. kr. (se de nærmere beregninger og oversigt i bilag 6-10). Det økonomiske overslag viser, at varmen vil kunne leveres til priser, der maksimalt er 1,00 kr. pr. kwh, alt sammen under forudsætning af, at varmen leveres til puljeprisen fra VEKS. 6 Områderne er primært opvarmet med individuel naturgasfyr. Den aktuelle naturgaspris og naturgasafgiften gør, at det ikke umiddelbart er økonomisk attraktivt for forbrugerne at omstille til fjernvarme i Vor Frue, Vindinge og Veddelev. Mulighederne her må afvente de forventede stigninger i naturgaspriserne, jvf. Figur 4 på foregående side. Denne udbygning af fjernvarmen vil sikre forsyning til bolig/bygninger, og der vil kunne opnås en reduktion i udledning af drivhusgasser på tons, dog under forudsætning af, at der sker en løbende omstilling i forsyningsgrundlagt for VEKS, så man i 2025 kommer frem til maksimalt 29 gram pr. kwh leveret fjernvarme. Projektet i Jyllinge er tænkt som et starterprojekt, hvor en række storkunder forsynes med fjernvarme fra en lokal kilde. I den efterfølgende udbygning af fjernvarmen i området etableres der en forsyning fra den fjernvarmeforsyning, der i dag er ført frem til Risø. 7 Der er i kommunen arbejdet med denne løsning sammen med Fors og VEKS. På samme måde kunne udbygningen i de andre områder ske over flere etaper. Det er således muligt, at det vil være en økonomisk og omstillingsmæssig fordel at etablere forsyningen af Vor Frue, Vindinge og Veddelev over flere etaper, hvor de første etaper indrettes således, at de bliver det første trin i en langsigtet omstilling, hvis det økonomiske fundament for en samlet omstilling ikke umiddelbart er til stede. Energi: MWh klimaeffekt/reduktion af drivhusgas: tons. 6 7 De forventede brugerpriser er følgende pr. kwh: 0,99 kr. i Vor Frue, 1,00 kr i Vindinge, 0,95 kr i Veddelev og 0,66 kr i Jyllinge Nord. Det skal bemærke, at Jyllinge Nord er tiltænkt som et føste etape projekt, beregnet på forsyning af 6 storekunder, som forventes at skabe grundlag for en videre udbygning og etablering af forsyningsledning til hovednettet. Der henvises til bilag 9.1 og 9.2 og til rapporten: Vedvarende energi i Jyllinge. Undersøgelse af mulighed for fjernvarme i naturgasområder; Roskilde Universitet, august 2014.

12 Side Nye fjernvarmeområder med nye varmekilder Områderne Gadstrup, Gundsømagle, Viby og Snoldelev vil næppe kunne forbindes med det bestående fjernvarmenet i Roskilde by, Svogerslev og Himmelev. Der vil være behov for etableringen af lokal varmekilde, f.eks. en biomasse fyret varmekilde med integreret udnyttelse af solvarme. Områderne er helt overvejende naturgasforsynet, idet naturgassen indgår med en andel på 57-81%. Af den grund skal man ikke forvente, at områderne umiddelbart kan omstilles. Med de forventede prisrelationer mellem naturgas og fjernvarme (se figur 4, s. 8), skal man på den anden side af De fire byer er samlet forsynet med knap MWh, som med en omstilling til vedvarende energi giver et potentiale for reduktion af udledningen af drivhusgasser med i alt tons. Energi: MWh klimaeffekt/reduktion af drivhusgas: tons Fortætning og udvidelse i bestående fjernvarmeforsyning I Roskilde by og Svogerslev dækker fjernvarmen en meget høj grad af varmeforsyningen med i alt 95,2% i Roskilde By og knap 91% i Svogerslev. Ikke desto mindre vurderes der at være et potentiale for fortætning af fjernvarmeforsyningen med en yderligere forsyning af de tilbageværende boliger/bygninger. Fjernvarmedækningen i Himmelev er noget lavere med 21,1%, som derfor rummer et betydeligt potentiale of udvidelse af fjernvarmeforsyningen, som er igangsat. Tempoet i fortætningen vil i sagens natur afhænge af, hvilke forsyningstyper, der skal fortrænges. De tre hovedtyper er naturgas, oliefyr og elvarme, som det fremgår af figuren nedenfor: Figur 5. Fortætning/udvidelse fordelt på aktuel brændselsforsyning i Roskilde by, Svogerslev og Himmelev. Potentiale angivet i MWh. Kilde: Se bilag 12. Af figur 4 (s. 8) fremgik det, at der aktuelt set vil være mulighed for at udfase oliefyr, men næppe naturgas som følge af naturgasprisen (inklusiv afgifter). Elvarmen vil øko-

13 Side 12 nomisk set også kunne udfases umiddelbart. Set fra denne synsvinkel vil hele potentialet i Svogerslev umiddelbart kunne udnyttes. En stor del af potentialet i Roskilde By vil også kunne udnyttes, set udfra prisrelationerne, idet olie og el udgør knap 79%. I Himmelev vil derimod kun en meget begrænset del af potentialet kunne udnyttes, da 89% af forsyningen er baseret på naturgas; her på det resterende potentialet må afvente de estimerede prisstigninger på naturgas på den anden side af 2020, jvf. oversigten i figur 4, s. 8. Forsyningsmønster og prisrelationer har følgende konsekvenser for reduktionen af drivhusgasudledningen: 8 Energi: MWh. klimaeffekt/reduktion af drivhusgas: tons. Det forventes, at kun 35% af potentialet vil kunne udnyttes på denne side af Varmebesparelser i slutforbruget Der er beregnet potentielle energibesparelser med udgangspunkt i energibesparelser fra tag, gulv, ydervægge og vinduer. Der er kun medtaget rentable energibesparelser, dvs. energibesparelse med en kort tilbagebetalingsperiode. Besparelserne findes indenfor parcelhuse, rækkehuse, etageboliger samt handel & service. Besparelsespotentialerne fremgår af nedenstående figur: Figur 6. Potentialer for energibesparelser i slutforbruget fordelt på bolig/bygningstype. Besparelser angivet i MWh. Besparelsespotentiale i de fjernvarmeforsynede bolig/bygninger. Kilde: Se bilag 13.1 og Undersøgelsen har taget udgangspunktet i de bolig/bygninger, der er forsynet med fjernvarme. Opgørelserne er baseret på en detaljeret kortlægning af det enkelte hus eller byg- 8 Der er i kommunen arbejdet med fortætning af fjernvarmen i Roskilde, idet der er lavet analyser af ca. 15% af ejendomme, der har registreret olieforbrug. I realiteten her er der tale om»ukurante«bygninger, der stort set intet forbrug har og som ikke opvarmes, f.eks. lagerrum eller bygninger, hvor fjernvarme ikke er muligt.

14 Side 13 ning, som viser, at man kan forvente et potentiale for den samlede besparelse i slutforbruget på MWh for de fjernvarmeforsynede bolig/bygninger (se bilag 13.2). På grundlag af denne undersøgelse er det antaget, at der vil være en tilsvarende besparelsespotentiale i bolig/bygninger, som er baseret på individuelle varmeforsyning. Her vurderes det, at potentialet vil være på MWh. Den samlede besparelse er således estimeret til MWh. Grøn Puls og kommunen støtter og faciliterer energibesparelser, men kan naturligvis ikke bestemme, om energibesparelserne gennemføres. Kommune går foran i energibesparelser, og gennemfører energirenoveringer med op til 25 års tilbagebetaling. Der vil være et betydeligt investeringsbehov for at opnå de omtalte besparelser. Omkostningerene er beregnet til 2,3 mia. kr., fordelt med 1,3 mia. i bolig/bygninger forsynet og 1 mia. kr. i de individuelt opvarmede bolig/bygninger. De»lavt hængende frugter«er plukket indenfor energibesparelserne. Det er tydeligvis vanskeligt at sikre gennemførelsen af energibesparelser, som energimæssige og økonomiske muligheder er til stede. Der findes en række barrierer for energibesparelser, som derfor vil kræve en særlig indsats og nytænkning, hvordan besparelserne kan virkeliggøres. Potentialerne ser således ud: Energi: MWh klimaeffekt/reduktion af drivhusgas: tons Effektivisering af fjernvarmen Effektivisering handler her om reduktion i distributionstabet. Denne effektivisering af fjernvarmen skal ses som et vigtigt strategisk spørgsmål, fordi den betyder en øget konkurrencefordel for fjernvarmen i sammenligning med opvarmning på olie- og naturgas. Der er ikke lavet egentlige undersøgelse af de specifikke forhold årsag til ledningstabet, men der er taget udgangspunkt i en simpel benchmarking analyse. Hvor er Roskilde Forsyning placeret i forhold til de øvrige distributionsselskaber i VEKS-systemet? Figuren på næste side viser placeringen i Ledningstab er her defineret som forskellen mellem varmekøb fra transmissionsselskabet VEKS og varmesalg til slutkunder. 9 Figuren viser eksempelvis, at det største tab findes i Albertslund (29%), Roskilde Forsynings distributionstab er på 24% i denne opgørelse. 10 Det bedste forsyningsselskab»best in class«- er Hvidovre Fjernvarme med et tab, som kun er på 4% og i øvrigt har været på samme niveau siden I perioden før 2010 har varmetabet imidlertid været meget højere i Hvidovre med op til på 24%. Tankegangen i benchmarking består i at spørge, hvad har Hvidovre Fjernvarme gjort, siden de har reduceret deres varmetab, og kan andre selskaber gøre det samme? Det har vi ikke imidlertid ikke haft lejlighed til at undersøge nærmere. Vi har derimod set på, hvor store besparelsespotentialer, der vil være, hvis tabet enten reduceret til gennemsnitsnive I denne definition mangler den varmeleverance, som kommer fra de lokale spidslastværker. Hvis spidslastleverancen medregnes vil varmetabet i distributionen øges yderligere. Det bemærkes, at Roskilde Forsynings egen benchmark statistik fra er tallet for nettab i procent af leveret til net sat til 20%, som således er lavere end den statistik, de er anvendt i figur 7 på næste side.

15 Side 14 Figur 7. Effektivisering i fjernvarmedistributionen: Benchmarking af energitabet i distributionen. Kilde: Se bilag 14, samt Udvikling i miljødeklaration for fjernvarme , udarbejdet af Fjernvarme Miljønet Hovedstaden, april veauet (den røde linje) eller hvis tabet med reduceret til 4%. Besparelsespotentialet skal i givet fald findes i intervallet MWh, dvs. mellem gennemsnitsniveau til det niveau, som modsvarer»best in class«. Energi: MWh klimaeffekt/reduktion af drivhusgas: tons. Eller: Energi: MWh klimaeffekt/reduktion af drivhusgas: tons Omstillingsmuligheder i olielandsbyerne Omstillingen i olielandsbyerne går trægt. Det kan ikke udelukkes, at olielandsbyerne især på længere sigt kan baseres på kollektiv forsyning, men en række erfaringer peger på, at det kan være nødvendigt med en større fokus på individuelle anlæg, hvis olielandsbyerne skal deltage i omstillingen til vedvarende energi. Det er baggrunden for oversigten nedenfor, som viser prisrelationerne for forskellige løsninger (se figur 8 på næste side. Figuren på næste side viser, at fjernvarme vil være det billigste alternativ, og at det vil være et attraktive mulighed for husholdninger med olie- eller el-opvarmning, medens det ikke er tilfældet for husholdninger med eksisterende naturgasfyr. Den fjernvarmepris, der er anvendt i figur 8, svarer til de specifikke anlægs- og driftsbudgetter for fjernvarmeanlæg, som er belyst i bilag 6-9, svarende til 1,14 øre pr. kwh (alt inklusiv). Det er ikke altid den pris, der kan opnås. Generelt kan man sige, at prisen på fjernvarme i meget høj grad afhænger af»varmetætheden«, dvs. hvor stort er varmebehovet i

16 Side 15 forhold til det ledningsnet, der skal etableres. For at få økonomi (bruger-, drifts- og samfundsøkonomi) i fjernvarmeprojekter er det vigtigt at optimere anlægget, således at der opnås den størst mulige varmetæthed. Få en række landsbyer må man regne med større anlægsomkostninger i forhold til det faktiske varmeforbrug, som betyder højere priser pr. forbrugt kwh fjernvarme. Det kan illustreres med det planlagt fjernvarmeprojekt i Hastrup, hvor man må regne med en sammenligning årlig varmepris på kr., eller knap 1,61 kr. pr. forbrugt kwh. Projektet er udviklet over de seneste to år i samarbejde mellem Fors, Solrød Fjernvarme, Rambøll og kommunen samt lokale fra olielandsbyen Hastrup (se figuren nedenfor). Figur 8. Varmepriser med forskellige teknologier: (a) varmepriser på bestående anlæg (kun brændselsudgifter) og (b) varmepriser for nye anlæg (brændsel, anlæg og vedligehold). Slutforbrugspriser for opvarmning inklusiv alle udgifter. Beregnet for en standardbolig på 140 m 2 opvarmet areal. Kilde: Se bilag 16. Her er kun vist prisrelationer ved et energiforbrug pr. år på 14 MWh. I bilaget findes tilsvarende oversigt for forbrug på 10 og 18,1 MWh. Hvis det ikke er muligt at etablere en fælles løsning i form af fjernvarme eller mindre nærvarmeanlæg, så må der vælges individuelle løsninger, som efter figuren er mindre attraktiv, men dog ikke økonomisk umulige. Med en mindre udgiftsstigning kan pillefyr og varmepumper vise sig at være et attraktivt alternativ for husholdninger med el-opvarmede huse, og naturligvis også være en mulighed, hvis eksisterende oliefyr sætter ud. Samlet er der identificeret 19 landsbyer med forskellige størrelse fra 6 bolig/bygninger til 163. Den samlede energiforbrug er i størrelsesordenen , hvor olien udgør knap 57% og elvarmen dækker godt 11% (se bilag 15 og bilag 18). Der har været en generelt forventning om, at landsbyer med varmeforsyning baseret på olie vil have forholdsvis let ved at omstille til vedvarende energi. Der er imidlertid to grunde til, at det faktisk ikke er så oplagt som forventet, og som begge betyder, at det kan være vanskeligt at etablere kollektive anlæg.

17 Side 16 Den ene grund er, at de fleste landsbyer ikke kun har olieopvarmning, men typisk har mange forskellige opvarmningsformer; det fremgår eksempelvis af oversigten over de små landsbyer i Roskilde Kommune i bilag 15. Det betyder, at selvom prisrelationerne er gunstige for husholdninger med oliefyr, så er det ikke nødvendigvis tilfældet for husholdninger, som f.eks. supplerer deres varmeforsyning med brændeovn eller med andre opvarmningsformer. Den anden grund er, at de forskellige opvarmningsanlæg har forskellig restlevetid. For nogle kan det være oplagt at udskifte oliefyret, medens oliefyret hos andre stadig har en række leveår tilbage. Uanset disse vanskeligheder er det vigtigt, at kommunen fortsat arbejder på at understøtte projekter om fælles varmeforsyning i landsbyerne i samarbejde med lokale interessenter på linje med den hidtidige projektindsats på området. Hvor stor en omstilling kan man forvente i landsbyerne? I bilag 15 er det vurderet, at man som minimum må forvente erstatning af oliefyrene efterhånden som de er udtjent. Det fører til en forventning om, at knap halvdelen af oliefyrene bliver udfase hen mod 2025, og at der findes et vedvarende energi alternativ: Energi: MWh klimaeffekt/reduktion af drivhusgas: tons Forsyningen i det åbne land Situationen for fritliggende huse og meget små landsbyer i det åbne land har mange ligheder med situationen for olielandsbyerne nævnt ovenfor. Kollektive løsninger er dog i sagens natur mindre attraktive, bortset fra de situationer, der kan etableres mindre forsyninger baseret på nabovarme på biomasse eller små kollektive jordvarmeanlæg. I det åbne land findes opvarmede bolig/bygninger. Olien står for 44% af opvarmningen; naturgassen står for 21%; biomasse dækker knap 11%, og el-varme forsyner 9% med varme. Efter oversigten i figur 8, s. 13 vil mange have et økonomisk motiv for at omstille fra olie- og el-opvarmning til vedvarende energi, svarende til 55% af forsyningen. Spørgsmålet er som før: Hvor stor en omstilling kan man forvente i bolig/bygningerne i det åbne land? Der anvendes samme estimat som for landsbyernes vedkommende, hvorefter knap halvdelen af oliefyrene forventes omstillet frem mod Energi: MWh klimaeffekt/reduktion af drivhusgas: tons.

18 Side Sammenfatning Varmeproduktion og forsyning vil være i stand til at levere mellem tons til tons reduktioner af drivhusgasudledningen i Roskilde Kommune frem til Disse reduktioner afhængig naturligvis af rammebetingelserne, hvor de vigtigste rammebetingelser er udviklingen i prisrelationerne mellem de forskellige forsyningsmuligheder og de politiske satte rammebetingelser, som for varmeområdet især handler om afgifter og afgiftsfritagelser. De store potentiale på varmeforsyningsområdet hænger sammen med de produktionsog forsyningsmæssige potentialer, der er tilvejebragt gennem udbygningen af Kara/Noveren med Energitårnet og potentialerne i transmissionsselskabet VEKS. Det er en vigtig forudsætninger for de potentialer, der er belyst i de foregående og i bilagene: Forventet øget andel af vedvarende energi i varmeforsyningen: tons Omstilling af spidslastværkerne til vedvarende energi: tons Udvidelse af fjernvarmeområder: tons Nye fjernvarmeområder med lokal forsyning: tons Fortætning og udvidelse af bestående fjernvarmeforsyning: tons Varmebesparelser i slutforbruget: tons Effektivisering af fjernvarmen: tons Omstillingsmuligheder i olielandsbyerne: tons Forsyningen i det åbne land: tons. En god del af denne omstilling forudsætter udviklingen af mere gunstige prisrelationer. Det er ikke sikkert, at alle tiltag umiddelbart kan lade sig gøre. Omstillingen må ses som en proces, hvor det er vigtigt at være forberedt på de muligheder, som kommer på et tidspunkt frem mod 2025.

19 Side 18

20 Side 19

21 Side 20

22 Side 21

23 Side 22

24 Side 23

25 Side 24

26 Side 25

27 Side 26

28 Side 27

29 Side 28

30 Side 29

31 Side 30

32 Side 31

33 Side 32

34 Side 33

35 Side 34

36 Side 35

37 Side 36

38 Side 37

39 Side 38

40 Side 39

41 Side 40

1. Introduktion Roskilde Kommune

1. Introduktion Roskilde Kommune Case.Dok.6.6 Prefeasibility undersøgelse Undersøgelse af mulighed for fjernvarme i naturgasområder Jakob Elkjær, Regin Gaarsmand & Tyge Kjær ENSPAC, Roskilde Universitet Den 8. august 2014. 1. Introduktion

Læs mere

Varmedata Roskilde Kommune

Varmedata Roskilde Kommune Indsats i Borgmesterpagten Varmedata Roskilde Kommune BBR data med opdateringer RUC Juli 2017 DEL 1: Side 1 Varmedata Kortlægning af Roskilde Kommune Regin Gaarsmand og Tyge Kjær Den 13. juli 2017 Roskilde

Læs mere

Oplæg: Etablering af beslutningsgrundlag

Oplæg: Etablering af beslutningsgrundlag Frederikssund Den 4. September 2018 Oplæg: Etablering af beslutningsgrundlag Tyge Kjær - tk@ruc.dk Roskilde Universitet Drivhusgasser Drivhusgasserne Stigningen skyldes helt overvejende forbrug af kul,

Læs mere

1. Formålet med undersøgelserne og med denne oversigten

1. Formålet med undersøgelserne og med denne oversigten Oversigt Indsats i Borgmesterpagten Frem mod 2020 og videre frem mod 2025 Udarbejdet af Roskilde Universitet Oktober 2017 1. Formålet med undersøgelserne og med denne oversigten Som bekendt har Roskilde

Læs mere

Varmedata Roskilde Kommune

Varmedata Roskilde Kommune Indsats i Borgmesterpagten Varmedata Roskilde Kommune BBR data med opdateringer RUC Juli 2017 DEL 2: Olielandsbyerne Side 1 Varmedata Kortlægning af Roskilde Kommune Regin Gaarsmand og Tyge Kjær Den 13.

Læs mere

Kortlægning af energiforsyningen Jyllinge Roskilde Kommune Varmedata

Kortlægning af energiforsyningen Jyllinge Roskilde Kommune Varmedata Kortlægning af energiforsyningen Jyllinge Roskilde Kommune Varmedata Frederik Nørgaard Hansen, Jakob Elkjær, Regin Gaarsmand & Tyge Kjær ENSPAC, Roskilde Universitet Den 4. august 2014 1. Introduktion

Læs mere

Prefeasibility undersøgelse Omstilling til vedvarende energi i Ørsted Mulighed for vedvarende energi i olielandsbyen i Roskilde Kommune

Prefeasibility undersøgelse Omstilling til vedvarende energi i Ørsted Mulighed for vedvarende energi i olielandsbyen i Roskilde Kommune Case.Dok.5.30 Prefeasibility undersøgelse Omstilling til vedvarende energi i Ørsted Mulighed for vedvarende energi i olielandsbyen i Roskilde Kommune Jakob Elkjær, Regin Gaarsmand & Tyge Kjær ENSPAC, Roskilde

Læs mere

Prefeasibility undersøgelse Etablering af kollektiv varme i Rørvig Analyse af forskellige muligheder

Prefeasibility undersøgelse Etablering af kollektiv varme i Rørvig Analyse af forskellige muligheder Prefeasibility undersøgelse Etablering af kollektiv varme i Rørvig Analyse af forskellige muligheder Regin Gaarsmand og Tyge Kjær Institut for Mennesker og Teknologi, Roskilde Universitet Den 18. april

Læs mere

CASE: FJERNVARMEUDBYGNING I FREDENSBORG BY. Projektbeskrivelse af udbredelsen af fjernvarme i eksisterende bebyggelse

CASE: FJERNVARMEUDBYGNING I FREDENSBORG BY. Projektbeskrivelse af udbredelsen af fjernvarme i eksisterende bebyggelse CASE: FJERNVARMEUDBYGNING I FREDENSBORG BY Projektbeskrivelse af udbredelsen af fjernvarme i eksisterende bebyggelse I Energi på Tværs samarbejder 33 kommuner, 10 forsyningsselskaber og Region Hovedstaden.

Læs mere

Orehoved: Fjernvarme, forventede priser og besparelser på varmeregningen

Orehoved: Fjernvarme, forventede priser og besparelser på varmeregningen Feasibility undersøgelse Orehoved: Fjernvarme, forventede priser og besparelser på varmeregningen Analyse af mulighederne Regin Gaarsmand og Tyge Kjær Institut for Mennesker og Teknologi, Roskilde Universitet

Læs mere

Kortlægning af energiforsyningen Olielandsbyer i Roskilde Kommune Varmedata

Kortlægning af energiforsyningen Olielandsbyer i Roskilde Kommune Varmedata Kortlægning af energiforsyningen Olielandsbyer i Roskilde Kommune Varmedata Frederik Nørgaard Hansen, Jakob Elkjær, Regin Gaarsmand & Tyge Kjær ENSPAC, Roskilde Universitet Den 27. oktober 2014 1. Introduktion

Læs mere

Prefeasibility undersøgelse Overskudsvarme til Havdrup og Kirke Skensved

Prefeasibility undersøgelse Overskudsvarme til Havdrup og Kirke Skensved Prefeasibility undersøgelse Overskudsvarme til Havdrup og Kirke Skensved Mulighed for udnyttelse af industriel overskudsvarme Feasibility studie i BEA-APP projektet Tyge Kjær Institut for Mennesker og

Læs mere

Status for Handleplan for varme- og energiforsyning. Roskilde Kommune 2010-2015. 1. Udvide og optimere fjernvarmenettet.

Status for Handleplan for varme- og energiforsyning. Roskilde Kommune 2010-2015. 1. Udvide og optimere fjernvarmenettet. Status for Handleplan for varme- og energiforsyning Roskilde Kommune 2010-2015 Emne/opgave (Aktører og opgavestart) Status pr. 31.12.2011 1. Udvide og optimere fjernvarmenettet. Roskilde Kommune vil i

Læs mere

Miljødeklaration 2017 for fjernvarme i Hovedstadsområdet

Miljødeklaration 2017 for fjernvarme i Hovedstadsområdet Miljødeklaration 2017 for fjernvarme i Hovedstadsområdet Udarbejdet af Fjernvarme Miljønetværk Hovedstaden, april 2018 Miljødeklaration 2017 for fjernvarme i Hovedstadsområdet Miljødeklarationen for fjernvarme

Læs mere

Statskassepåvirkning ved omstilling til store varmepumper i fjernvarmen

Statskassepåvirkning ved omstilling til store varmepumper i fjernvarmen Statskassepåvirkning ved omstilling til store varmepumper i fjernvarmen FJERNVARMENS TÆNKETANK Dato: 15. september 2015 Udarbejdet af: Nina Detlefsen Kontrolleret af: Kasper Nagel og Jesper Koch Beskrivelse:

Læs mere

Behov for flere varmepumper

Behov for flere varmepumper Behov for flere varmepumper Anbefaling til fremme af varmepumper Dansk Energi og Dansk Fjernvarme anbefaler i fælleskab: 1. At der hurtigt tages politisk initiativ til at give økonomisk hjælp til etablering

Læs mere

FJERNVARMESEKTOREN KLIMATILPASNING OG BÆREDYGTIGHED FORENINGEN AF RÅDGIVENDE INGENIØRER, FRI

FJERNVARMESEKTOREN KLIMATILPASNING OG BÆREDYGTIGHED FORENINGEN AF RÅDGIVENDE INGENIØRER, FRI FORENINGEN AF RÅDGIVENDE INGENIØRER, FRI FJERNVARMESEKTOREN KLIMATILPASNING OG BÆREDYGTIGHED Kim Mortensen Direktør Dansk Fjernvarme kmo@danskfjernvarme.dk 2. marts 2017 FJERNVARME = VÆKST Fjernvarmesektoren

Læs mere

Vision for en bæredygtig varmeforsyning med energirenovering i fokus

Vision for en bæredygtig varmeforsyning med energirenovering i fokus DEBATOPLÆG Vision for en bæredygtig varmeforsyning med energirenovering i fokus Plan C: http://www.gate21.dk/projekter/planc/ Svend Svendsen og Maria Harrestrup samt PlanC s forsyningsgruppe Regeringens

Læs mere

BUSINESS CASE: BARRIERER FOR UDBYGNING MED FJERNVARME. Beskrivelse af begrænsningerne for udbygning i det storkøbenhavnske fjernvarmenet

BUSINESS CASE: BARRIERER FOR UDBYGNING MED FJERNVARME. Beskrivelse af begrænsningerne for udbygning i det storkøbenhavnske fjernvarmenet BUSINESS CASE: BARRIERER FOR UDBYGNING MED FJERNVARME Beskrivelse af begrænsningerne for udbygning i det storkøbenhavnske fjernvarmenet I Energi på Tværs samarbejder 33 kommuner, 10 forsyningsselskaber

Læs mere

Miljødeklaration 2017 for fjernvarme i Hovedstadsområdet

Miljødeklaration 2017 for fjernvarme i Hovedstadsområdet Miljødeklaration 2017 for fjernvarme i Hovedstadsområdet Udarbejdet af Fjernvarme Miljønetværk Hovedstaden, april 2018 Miljødeklaration 2017 for fjernvarme i Hovedstadsområdet Miljødeklarationen for fjernvarme

Læs mere

VEDVARENDE ENERGI I FJERNVARMESYSTEMET. Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme 19. december 2016

VEDVARENDE ENERGI I FJERNVARMESYSTEMET. Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme 19. december 2016 VEDVARENDE ENERGI I FJERNVARMESYSTEMET Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme kib@danskfjernvarme.dk 19. december 2016 VEDVARENDE ENERGI HVAD SIGER EU? Forslag opdatering VE direktiv i Vinterpakken Forslag

Læs mere

ENERGIFORSYNING DEN KORTE VERSION

ENERGIFORSYNING DEN KORTE VERSION ENERGIFORSYNING 23 DEN KORTE VERSION ENERGIFORSYNING 23 Fjernvarmen i Danmark Fjernvarmen leveres i dag af mere end 4 fjernvarmeselskaber. Fjernvarmen dækker 5 % af det samlede behov for opvarmning. 1,7

Læs mere

Det åbne land og de mindre byer

Det åbne land og de mindre byer Udkast strategi Det åbne land og de mindre byer Fælles mål Der anvendes ikke fossile brændsler i boligopvarmningen på landet i 2035. Der gennemføres energirenovering af boliger på landet koordineret med

Læs mere

Frederikssund Kommune Udledning af drivhusgasser 2014

Frederikssund Kommune Udledning af drivhusgasser 2014 Kortlægning af udledningen af drivhusgasser i Frederikssund Kommune Udledning af drivhusgasser 2014 Regin Gaarsmand & Tyge Kjær Institut for Mennesker og Teknologi, Roskilde Universitet Den 17. april 2016,

Læs mere

Naturgas Fyn UDVIDELSE AF FORSYNINGSOMRÅDE I NR. BROBY Gennemgang af projektforslag. Til projektforslaget bemærkes: T: +45 4810 4200

Naturgas Fyn UDVIDELSE AF FORSYNINGSOMRÅDE I NR. BROBY Gennemgang af projektforslag. Til projektforslaget bemærkes: T: +45 4810 4200 Notat Naturgas Fyn UDVIDELSE AF FORSYNINGSOMRÅDE I NR. BROBY Gennemgang af projektforslag 1. juli 2014 Projekt nr. 215245 Dokument nr. 1211776524 Version 1 Udarbejdet af acs Kontrolleret af trn Godkendt

Læs mere

Notat. TEKNIK OG MILJØ Center for Miljø og Energi Aarhus Kommune. Punkt 5 til Teknisk Udvalgs møde Mandag den 12. december 2016

Notat. TEKNIK OG MILJØ Center for Miljø og Energi Aarhus Kommune. Punkt 5 til Teknisk Udvalgs møde Mandag den 12. december 2016 Notat Side 1 af 6 Til Teknisk Udvalg Til Orientering Kopi til CO2 kortlægning 2015 for Aarhus som samfund TEKNIK OG MILJØ Center for Miljø og Energi Aarhus Kommune Sammenfatning Der er foretaget en CO2

Læs mere

Indsats i Borgmesterpagten

Indsats i Borgmesterpagten Indsats i Borgmesterpagten Transporten i Roskilde Transporten Kort notat om udledning af drivhusgasser fra transporten i Roskilde RUC, Oktober 2017 Side 1 Transporten Kort notat om udledning af drivhusgasser

Læs mere

Fjernvarmeprisen November 2017

Fjernvarmeprisen November 2017 Fjernvarmeprisen 217 November 217 Konklusion Fjernvarmeprisen for et standardhus på 13 m 2 og et varmeforbrug på 18,1 MWh/år er faldet en smule i 217 i forhold til 216. Fjernvarmeprisen er 12.732 kr./år

Læs mere

KLIMAPLAN GULDBORGSUND

KLIMAPLAN GULDBORGSUND Til Guldborgsund Kommune Dokumenttype Resumé Dato September 2009 KLIMAPLAN GULDBORGSUND VIRKEMIDLER OG SCENARIEANALYSE - RESUMÉ 1-1 Revision 01 Dato 2009-09-11 Udarbejdet af MTKS / JTK Kontrolleret af

Læs mere

GRØN ENERGI FJERNVARMESEKTOREN UDFORDRINGER OG MULIGHEDER. Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme 7.

GRØN ENERGI FJERNVARMESEKTOREN UDFORDRINGER OG MULIGHEDER. Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme 7. GRØN ENERGI FJERNVARMESEKTOREN UDFORDRINGER OG MULIGHEDER Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme kib@danskfjernvarme.dk 7. februar 2017 FJERNVARME = VÆKST Fjernvarmesektoren gennemgår en markant grøn

Læs mere

IDA GRØN FREMTID MED FJERNVARME OG FJERNKØLING. Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme 6. april 2017

IDA GRØN FREMTID MED FJERNVARME OG FJERNKØLING. Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme 6. april 2017 IDA GRØN FREMTID MED FJERNVARME OG FJERNKØLING Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme kbe@danskfjernvarme.dk 6. april 2017 SIKKER FORSYNING OGSÅ I 2025 Forsyningen af det moderne samfund med el, gas,

Læs mere

GRØNT REGNSKAB 2015 CO2 OPGØRELSE FOR ROSKILDE KOMMUNE SOM VIRKSOMHED

GRØNT REGNSKAB 2015 CO2 OPGØRELSE FOR ROSKILDE KOMMUNE SOM VIRKSOMHED GRØNT REGNSKAB 2015 CO2 OPGØRELSE FOR ROSKILDE KOMMUNE SOM VIRKSOMHED Maj 2016 Forord Indhold Forord Roskilde Kommune underskrev i sommeren 2008 en aftale med Danmarks Naturfredningsforening om at være

Læs mere

STØVRING KRAFTVARME- VÆRK A.M.B.A.

STØVRING KRAFTVARME- VÆRK A.M.B.A. Til Støvring Kraftvarmeværk Dokumenttype Projektforslag Dato Februar 2015 STØVRING KRAFTVARME- VÆRK A.M.B.A. PROJEKTFORSLAG FOR TILSLUTNING AF HØJE STØVRING, ETAPE 1 STØVRING KRAFTVARMEVÆRK A.M.B.A. PROJEKTFORSLAG

Læs mere

Det Energipolitiske Udvalg 2009-10 EPU alm. del Bilag 122 Offentligt HVIDBOG. Energipolitik på. -Det hele hænger sammen

Det Energipolitiske Udvalg 2009-10 EPU alm. del Bilag 122 Offentligt HVIDBOG. Energipolitik på. -Det hele hænger sammen Det Energipolitiske Udvalg 2009-10 EPU alm. del Bilag 122 Offentligt HVIDBOG Energipolitik på fjernvarmeområdet -Det hele hænger sammen -Det hele hænger sammen Dansk Fjernvarmes Hvidbog 2010 UDGIVER:

Læs mere

Analyser af muligheder for energibesparelser og VE til Strategisk Energiplan

Analyser af muligheder for energibesparelser og VE til Strategisk Energiplan GLADSAXE KOMMUNE By- og Miljøforvaltningen Forsyningsafdelingen Strategisk Energiplan - Konklusioner NOTAT Dato: 15. marts 2012 Af: Mette Nedergaard Analyser af muligheder for energibesparelser og VE til

Læs mere

TEMAMØDE OM VARMEFORSYNING LØSNINGER FOR DET ÅBNE LAND

TEMAMØDE OM VARMEFORSYNING LØSNINGER FOR DET ÅBNE LAND LØSNINGER FOR DET ÅBNE LAND STATUS: INDIVIDUELLE VARMEFORBRUGERE I REGION MIDT De individuelle varmeforbrugere står for 15 % af regionens samlede brændselsforbrug Opvarmningstype for boliger Energiforbrug

Læs mere

VARMEFORSYNINGS- LOVEN OG PROJEKT- BEKENDTGØRELSEN

VARMEFORSYNINGS- LOVEN OG PROJEKT- BEKENDTGØRELSEN KOM GODT I GANG VARMEFORSYNINGS- LOVEN OG PROJEKT- BEKENDTGØRELSEN i forbindelse med varmeprojekter og varmeplanlægning lokalt Udgiver: Dansk Fjernvarme Dato: Oktober 2015 Fire hæfter KOM GODT I GANG i

Læs mere

Rørvig varmeforsyning

Rørvig varmeforsyning Nye beregninger Rørvig varmeforsyning Placering af kedelanlæg syd for Friskolen Beregning af anlægs- og driftsøkonomi Foreløbige tarifberegninger Regin Gaarsmand og Tyge Kjær Institut for Mennesker og

Læs mere

København Vest området: Biomasseressourcer i Roskilde og Lejre kommuner Den 9. juni 2013. Revideret den 7. september 2013.

København Vest området: Biomasseressourcer i Roskilde og Lejre kommuner Den 9. juni 2013. Revideret den 7. september 2013. Biomasse.Dok.2.5 København Vest området: Biomasseressourcer i Roskilde og Lejre kommuner Den 9. juni 2013. Revideret den 7. september 2013. Jakob Elkjær, Regin Gaarsmand, Cristina C. Landt og Tyge Kjær,

Læs mere

Miljørapport til Udkast til Varmeplan. Indhold. Varmeplanens indhold. Skanderborg Kommune 19. august 2016

Miljørapport til Udkast til Varmeplan. Indhold. Varmeplanens indhold. Skanderborg Kommune 19. august 2016 Miljørapport til Udkast til Varmeplan Indhold Miljørapport til Udkast til Varmeplan...1 Varmeplanens indhold...1 Formål:...1 Mål:...1 Indhold:...1 Nul-alternativ...2 Indvirkning på miljøet...2 Bilag 1.

Læs mere

TEMAMØDE OM VARMEFORSYNING

TEMAMØDE OM VARMEFORSYNING HELHEDSTÆNKNING I VARMEPLANLÆGNINGEN HISTORISK PERSPEKTIV PÅ VARMEPLANLÆGNINGEN Danmark fik sin første varmeforsyningslov i 1979 i hvilke områder de forskellige varmeforsyningsformer skulle prioriteres

Læs mere

Analyse af fjernvarmens rolle i den fremtidige energiforsyning Finn Bertelsen, Energistyrelsen

Analyse af fjernvarmens rolle i den fremtidige energiforsyning Finn Bertelsen, Energistyrelsen Analyse af fjernvarmens rolle i den fremtidige energiforsyning Finn Bertelsen, Energistyrelsen Temadag om energiaftalens analyser, Grøn Energi Hovedfokuspunkter Fjernvarmens udbredelse Produktion af Fjernvarme

Læs mere

Strategi for udvikling af fjernvarmesektoren

Strategi for udvikling af fjernvarmesektoren UDKAST 20. august 2015 Strategi for udvikling af fjernvarmesektoren i Hedensted Kommune Tjørnevej 6 7171 Uldum T: 79755000 2 Indhold Baggrund side 3 Fjernvarme i dag side 6 Fjernvarme i fremtiden side

Læs mere

Miljødeklaration 2016 for fjernvarme i Hovedstadsområdet

Miljødeklaration 2016 for fjernvarme i Hovedstadsområdet Miljødeklaration 2016 for fjernvarme i Hovedstadsområdet Udarbejdet af Fjernvarme Miljønetværk Hovedstaden, april 2017 Miljødeklaration 2016 for fjernvarme i Hovedstadsområdet Miljødeklarationen for fjernvarme

Læs mere

Slagelse Kommune. Varmeplanlægning. Varmeplanstrategi. November 2009

Slagelse Kommune. Varmeplanlægning. Varmeplanstrategi. November 2009 Slagelse Kommune Varmeplanlægning Varmeplanstrategi November 2009 COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby Telefon 45 97 22 11 Telefax 45 97 22 12 wwwcowidk Slagelse Kommune Varmeplanlægning Varmeplanstrategi

Læs mere

VARMEPLAN. DANMARK2010 vejen til en CO 2. -neutral varmesektor

VARMEPLAN. DANMARK2010 vejen til en CO 2. -neutral varmesektor VARMEPLAN DANMARK2010 vejen til en CO 2 -neutral varmesektor CO 2 -udslippet fra opvarmningssektoren kan halveres inden 2020, og opvarmningssektoren kan blive stort set CO 2 -neutral allerede omkring 2030

Læs mere

Mariagerfjord Byråd Temamøde 12. april 2012 Bjarne Lykkemark, Rambøll

Mariagerfjord Byråd Temamøde 12. april 2012 Bjarne Lykkemark, Rambøll Image size: 7,94 cm x 25,4 cm Mariagerfjord Byråd Temamøde 12. april 2012 Bjarne Lykkemark, Rambøll Disposition Fordele ved fjernvarme frem for individuel forsyning - projektforslag Hvorfor forblivelses-

Læs mere

ANALYSE FÅ FORBRUGERE FÅR FJERNVARME FRA MEGET DYRE FORSYNINGER

ANALYSE FÅ FORBRUGERE FÅR FJERNVARME FRA MEGET DYRE FORSYNINGER 33 ANALYSE FÅ FORBRUGERE FÅR FJERNVARME FRA MEGET DYRE FORSYNINGER På baggrund af Energitilsynets prisstatistik eller lignende statistikker over fjernvarmepriser vises priserne i artikler og analyser i

Læs mere

Indsats i Borgmesterpagten. Landmøller i Roskilde Vindkraften i Roskilde Potentialer ved modernisering og udskiftning af bestående møller

Indsats i Borgmesterpagten. Landmøller i Roskilde Vindkraften i Roskilde Potentialer ved modernisering og udskiftning af bestående møller Indsats i Borgmesterpagten Landmøller i Roskilde Vindkraften i Roskilde Potentialer ved modernisering og udskiftning af bestående møller RUC, September 2017 Side 1 Landmøller i Roskilde Vindkraften i Roskilde

Læs mere

VARMEPLAN. Scenarier for hovedstadsområdets varmeforsyning frem mod 2035. 25. februar 2014. Hovedstaden. VARMEPLAN Hovedstaden

VARMEPLAN. Scenarier for hovedstadsområdets varmeforsyning frem mod 2035. 25. februar 2014. Hovedstaden. VARMEPLAN Hovedstaden Scenarier for hovedstadsområdets varmeforsyning frem mod 2035 25. februar 2014 Formål med scenarier frem til 2035 Godt grundlag for kommunikation om udfordringer og løsningsmuligheder. Hjælpeværktøj til

Læs mere

Bilag 5: Pjece - Dampbaseret fjernvarme afvikles. Pjecen er vedlagt.

Bilag 5: Pjece - Dampbaseret fjernvarme afvikles. Pjecen er vedlagt. Bilag 5: Pjece - Dampbaseret fjernvarme afvikles Pjecen er vedlagt. Dampbaseret fjernvarme afvikles Fjernvarmen fra den ombyggede blok på Amagerværket vil føre til en markant reduktion af CO 2 -udslippet,

Læs mere

Strategisk Energiplan 2015. I 2035 er vi selvforsynende med vedvarende energi til el og opvarmning! Planen er i høring fra d. xx. xxx til d. xx.xxx.

Strategisk Energiplan 2015. I 2035 er vi selvforsynende med vedvarende energi til el og opvarmning! Planen er i høring fra d. xx. xxx til d. xx.xxx. Strategisk Energiplan 2015 I 2035 er vi selvforsynende med vedvarende energi til el og opvarmning! Planen er i høring fra d. xx. xxx til d. xx.xxx. Indholdsfortegnelse Målsætninger...4 Kommunen som virksomhed...6

Læs mere

Fossilfri energi Hvad er den fremtidige udfordring?

Fossilfri energi Hvad er den fremtidige udfordring? Fossilfri energi Hvad er den fremtidige udfordring? Vindmøller ved Sprogø, Sund & Bælt Tyge Kjær Roskilde Universitet Udfordringen Emnerne: - Hvort stort er energiforbruget i dag og hvad skal vi bruge

Læs mere

STRATEGISK ENERGIPLAN

STRATEGISK ENERGIPLAN UDkast til Høring 20.08.2015 STRATEGISK ENERGIPLAN Maj 2015 Forord Indhold Du sidder her med forslag til Roskilde Kommunes strategiske energiplan. Planen viser vejen til, hvordan Roskilde kan bidrage

Læs mere

Energiaftalens Fjernvarmeanalyse Fjernvarmens fremtid

Energiaftalens Fjernvarmeanalyse Fjernvarmens fremtid Energiaftalens Fjernvarmeanalyse Fjernvarmens fremtid Fjernvarmens udbredelse Varmeatlas præsentation ved Else Bernsen, COWI (ebe@cowi.dk) 1 Bygningsatlas 2013 for alle byområder i Danmark BBR oplyser

Læs mere

Effektiviteten af fjernvarme

Effektiviteten af fjernvarme Effektiviteten af fjernvarme Analyse nr. 7 5. august 2013 Resume Fjernvarme blev historisk etableret for at udnytte overskudsvarme fra elproduktion, hvilket bidrog til at øge den samlede effektivitet i

Læs mere

Fossilfri fjernvarme Jørgen G. Jørgensen. Varmepumpedagen 2010 12. oktober 2010 Eigtved Pakhus

Fossilfri fjernvarme Jørgen G. Jørgensen. Varmepumpedagen 2010 12. oktober 2010 Eigtved Pakhus Fossilfri fjernvarme Jørgen G. Jørgensen Varmepumpedagen 2010 12. oktober 2010 Eigtved Pakhus Væsentligste kilder (September 2010) Konklusion - 1 Medvind til varmepumper i Danmark Op til 500.00 individuelle

Læs mere

Er Danmark på rette vej? En opfølgning på IDAs Klimaplan 2050 Status 2015

Er Danmark på rette vej? En opfølgning på IDAs Klimaplan 2050 Status 2015 Er Danmark på rette vej? En opfølgning på IDAs Klimaplan 2050 Status 2015 Marts 2015 Opfølgning på IDAs Klimaplan 2050 Indledning I 2009 udarbejdede IDA en plan over, hvordan Danmark i 2050 kan have reduceret

Læs mere

Bornholms Forsyning. Projektforslag for ophævelse af tilslutnings- og forblivelsespligten i Lobbæk fjernvarmenet.

Bornholms Forsyning. Projektforslag for ophævelse af tilslutnings- og forblivelsespligten i Lobbæk fjernvarmenet. Bornholms Forsyning Projektforslag for ophævelse af tilslutnings- og forblivelsespligten i Lobbæk fjernvarmenet. Februar 2011 2 af 7 0 Indledning Nærværende projektforslag omhandler ophævelse af tilslutnings-

Læs mere

Notat: Strategisk Energiplan Høringsbehandling

Notat: Strategisk Energiplan Høringsbehandling Notat: Strategisk Energiplan Høringsbehandling Plan og Udvikling Sagsnr. 266462 Brevid. 2130434 Ref. SMAG Dir. tlf. 4633 3179 sorenmag@roskilde.dk 26 august 2015 I dette notat sammenfattes bemærkninger

Læs mere

Omstillingen af energien i kommunerne. Afdelingsleder John Tang

Omstillingen af energien i kommunerne. Afdelingsleder John Tang Omstillingen af energien i kommunerne Afdelingsleder John Tang Det er varme der efterspørges Fjernvarme kan anvende alle former for varme og brændsler samt levere fleksibilitet Elektricitet (Kraftvarme,

Læs mere

Fjernvarmens grønne omstilling i Danmark

Fjernvarmens grønne omstilling i Danmark Fjernvarmens grønne omstilling i Danmark x Hvem er vi? indkøber varme hos DONG/Studstrupværket Forbrændingsanlægget i Lisbjerg RenoSyd i Skanderborg Skanderborg Fjernvarme Overskudsvarme leverer varme

Læs mere

Fremtidens smarte fjernvarme

Fremtidens smarte fjernvarme Fremtidens smarte fjernvarme Omstilling til fossilfri varmeproduktion Aalborg Kommunes strategi for fossilfri varmeproduktion Rådmand Lasse P. N. Olsen, Miljø- og Energiforvaltningen, E-mail: lo-byraad@aalborg.dk

Læs mere

Husholdningernes energiforbrug og - produktion

Husholdningernes energiforbrug og - produktion Introduktion og baggrund Brændende spørgsmål Udfordringen Husholdningernes energiforbrug og - produktion Dette notat giver en kort indføring til området Husholdningernes energiforbrug og - produktion :

Læs mere

FOSSILFRI DANMARK KAN VI? VIL VI?

FOSSILFRI DANMARK KAN VI? VIL VI? AKTUEL ENERGIPOLITIK FOSSILFRI DANMARK KAN VI? VIL VI? Kim Mortensen direktør Dansk Fjernvarme kmo@danskfjernvarme.dk 9.. september 2015 FJERNVARMENS AKTUELLE STATUS Dansk Fjernvarmes positioner Nyt Energi-,

Læs mere

TEMADAG OM GAS TIL FJERNVARME SKAL VI BEHOLDE GASSEN I FREMTIDEN? Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme 6.

TEMADAG OM GAS TIL FJERNVARME SKAL VI BEHOLDE GASSEN I FREMTIDEN? Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme 6. TEMADAG OM GAS TIL FJERNVARME SKAL VI BEHOLDE GASSEN I FREMTIDEN? Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme kib@danskfjernvarme.dk 6. september 2016 SKAL VI BEHOLDE GASSEN I FREMTIDEN Det korte svar er

Læs mere

Miljødeklaration 2018 for fjernvarme i Hovedstadsområdet

Miljødeklaration 2018 for fjernvarme i Hovedstadsområdet Miljødeklaration 2018 for fjernvarme i Hovedstadsområdet Udarbejdet af Fjernvarme Miljønetværk Hovedstaden, april 2019 Miljødeklaration 2018 for fjernvarme i Hovedstadsområdet Miljødeklarationen for fjernvarme

Læs mere

GLOSTRUP VARME A/S PROJEKTFORSLAG FOR EJBYHOLM OG YDERGRÆN- SEN MV.

GLOSTRUP VARME A/S PROJEKTFORSLAG FOR EJBYHOLM OG YDERGRÆN- SEN MV. GLOSTRUP VARME A/S PROJEKTFORSLAG FOR EJBYHOLM OG YDERGRÆN- SEN MV. Revision 3 Dato 2016-02-12 Udarbejdet af AD, TSR Kontrolleret af TSR Godkendt af Beskrivelse Projektforslag for ændring af projektforslag

Læs mere

Miljødeklaration 2014 for fjernvarme i Hovedstadsområdet

Miljødeklaration 2014 for fjernvarme i Hovedstadsområdet Miljødeklaration 2014 for fjernvarme i Hovedstadsområdet Udarbejdet af Fjernvarme Miljønetværk Hovedstaden, april 2015 Miljødeklaration 2014 for fjernvarme i Hovedstadsområdet Miljødeklarationen for fjernvarme

Læs mere

Forbrugervarmepriser efter grundbeløbets bortfald

Forbrugervarmepriser efter grundbeløbets bortfald Forbrugervarmepriser efter ets bortfald FJERNVARMENS TÆNKETANK Grøn Energi er fjernvarmens tænketank. Vi omsætter innovation og analyser til konkret handling til gavn for den grønne omstilling, vækst og

Læs mere

Projektgodkendelse - Anvendelse af overskudsvarme fra Egetæpper til fjernvarmeforsyning i Herning

Projektgodkendelse - Anvendelse af overskudsvarme fra Egetæpper til fjernvarmeforsyning i Herning TEKNIK OG MILJØ EnergiMidt A/S Industrivej Nord 9B 7400 Herning Att.: Sigurd Asser Jensen Miljø og Klima Rådhuset, Torvet 7400 Herning Tlf.: 9628 2828 Lokal 9628 8037 miksr@herning.dk www.herning.dk Sagsnummer:

Læs mere

Udviklingstendenser. i dansk fjernvarme

Udviklingstendenser. i dansk fjernvarme Udviklingstendenser i dansk fjernvarme Årsstatistik 2011 Udviklingstendenser 2. årgang ISSN 2245-1129 Udgiver: Dansk Fjernvarme Merkurvej 7 6000 Kolding Tlf. 76 30 80 00 mail@danskfjernvarme.dk Design

Læs mere

FREMTIDENS FJERNVARME TRENDS OG MULIGHEDER

FREMTIDENS FJERNVARME TRENDS OG MULIGHEDER Halmgruppen Temadag om udvikling i fjernvarmen FREMTIDENS FJERNVARME TRENDS OG MULIGHEDER Kim Behnke Vicedirektør Dansk Fjernvarme kib@danskfjernvarme.dk 6. februar 2018 ENERGIKOMMISSIONEN Har perspektiv

Læs mere

Fjernvarmeforsyning af Bandholm, Reersnæs og Nørreballe/Østofte

Fjernvarmeforsyning af Bandholm, Reersnæs og Nørreballe/Østofte Fjernvarmeforsyning af Bandholm, Reersnæs og Nørreballe/Østofte Udarbejdet for Lolland Varme A/S September 2016 Udarbejdet af: Niels Thorsen Kontrolleret af: Godkendt af: Dato: 01.09.2016 Version: 1.4

Læs mere

Fjernvarme i Danmark DBDH medlemsmøde, Nyborg 12 juni 2014

Fjernvarme i Danmark DBDH medlemsmøde, Nyborg 12 juni 2014 Fjernvarme i Danmark DBDH medlemsmøde, Nyborg 12 juni 2014 Hans Henrik Lindboe Ea Energianalyse a/s www.eaea.dk PJ 1000 Danmarks Bruttoenergiforbrug 1972-2011 900 800 700 600 500 400 300 200 100 0 Olie

Læs mere

Projektforslag dateret 2012-02-09 Rambøll sagsnr 12693502

Projektforslag dateret 2012-02-09 Rambøll sagsnr 12693502 Projektforslag dateret 2012-02-09 Rambøll sagsnr 12693502 Formål Med projektforslaget ansøges kommune om, at projektforslagets område skifter status i den kommunale varmplanlægning fra et naturgasområde

Læs mere

Hvordan sikrer vi fremtidens energiforsynig i Sønderjylland?

Hvordan sikrer vi fremtidens energiforsynig i Sønderjylland? Hvordan sikrer vi fremtidens energiforsynig i Sønderjylland? commocean.dk 2018 PIXI-UDGAVE JUNI 2018 Derfor er en fælles sønderjysk energiplan vigtig Hvordan indfrier vi i praksis kravet om fossil uafhængighed

Læs mere

Varmeforsyning af Vindinge Vest

Varmeforsyning af Vindinge Vest By, Kultur og Miljø Sekretariatet Sagsnr. 284617 Brevid. 2391533 Ref. JEMAD Dir. tlf. 46313619 jespermadvig@roskilde.dk Varmeforsyning af Vindinge Vest 2. januar 2017 1 Indledning Lokalplanforslag 644

Læs mere

Fælles DNA hovedstadsregionen. Gate 21 Fælles DNA 31. marts 2014 Jørgen Lindegaard Olesen, PlanEnergi 1

Fælles DNA hovedstadsregionen. Gate 21 Fælles DNA 31. marts 2014 Jørgen Lindegaard Olesen, PlanEnergi 1 Fælles DNA hovedstadsregionen 1 Befolkningstæthed 800 700 Indbyggere pr. km 2 600 500 400 300 200 100 0 Region Hovedstaden Region Sjælland Region Syddanmark Region Midtjylland Region Nordjylland 9 gange

Læs mere

Fremtidens energisystem

Fremtidens energisystem Fremtidens energisystem Besøg af Netværket - Energy Academy 15. september 2014 Ole K. Jensen Disposition: 1. Politiske mål og rammer 2. Fremtidens energisystem Energinet.dk s analyser frem mod 2050 Energistyrelsens

Læs mere

Beregningsresultater Hjallerup Fjernvarme, den 24. september 2012 Anna Bobach, PlanEnergi 2

Beregningsresultater Hjallerup Fjernvarme, den 24. september 2012 Anna Bobach, PlanEnergi 2 Hjallerup Fjernvarme, den 24. september 2012 Anna Bobach, PlanEnergi 2 Faste omkostninger til Vattenfall: Kapitalomkostninger og kapacitetsbetaling Hjallerup (7 MW): Hjallerup og Klokkerholm (9 MW) 135.214

Læs mere

Vurdering af projektforslag - Udbygning af bæredygtig fjernvarme: Forsyningsområdet Stenløse Nord Udbygning af ny varmecentral ved Maglevad

Vurdering af projektforslag - Udbygning af bæredygtig fjernvarme: Forsyningsområdet Stenløse Nord Udbygning af ny varmecentral ved Maglevad MEMO TITEL Vurdering af projektforslag - Udbygning af bæredygtig fjernvarme: Forsyningsområdet Stenløse Nord Udbygning af ny varmecentral ved Maglevad DATO 2. april 2014 TIL Egedal Kommune (Carsten Nøhr)

Læs mere

Strategi for udvikling af fjernvarme

Strategi for udvikling af fjernvarme Strategi for udvikling af fjernvarme 2016-21 Tjørnevej 6 7171 Uldum T: 79755000 2 Indledning...3 Strategisk retning...5 Udfordringen...5 Samarbejde og organisering...5 Handlinger...5 Fjernvarmens forsyningsområder...6

Læs mere

CASE: ULTRALAVTEMPERATURFJERNVARME. Beskrivelse af udbygning med ultralavtemperatur-fjernvarme på Teglbakken

CASE: ULTRALAVTEMPERATURFJERNVARME. Beskrivelse af udbygning med ultralavtemperatur-fjernvarme på Teglbakken CASE: ULTRALAVTEMPERATURFJERNVARME Beskrivelse af udbygning med ultralavtemperatur-fjernvarme på Teglbakken I Energi på Tværs samarbejder 33 kommuner, 10 forsyningsselskaber og Region Hovedstaden. Sammen

Læs mere

GRØN FJERNVARME I NETTET OG I RADIATOREN

GRØN FJERNVARME I NETTET OG I RADIATOREN GRØN FJERNVARME I NETTET OG I RADIATOREN Charlotte Søndergren, Planlægningschef, HOFOR 1. oktober 2019 chs@hofor.dk. Mobil: 27952724 HOFOR Danmarks største forsyningsvirksomhed inden for vores kerneområder

Læs mere

Perspektivscenarier i VPH3

Perspektivscenarier i VPH3 Perspektivscenarier i VPH3 Jesper Werling, Ea Energianalyse VPH3 kommuneforum, 2. oktober 2013 VPH3 perspektivscenarier Formålet er at belyse forskellige fjernvarmestrategiers robusthed overfor udviklingsspor

Læs mere

Miljødeklaration 2015 for fjernvarme i Hovedstadsområdet

Miljødeklaration 2015 for fjernvarme i Hovedstadsområdet Miljødeklaration 2015 for fjernvarme i Hovedstadsområdet Udarbejdet af Fjernvarme Miljønetværk Hovedstaden, april 2016 Miljødeklaration 2015 for fjernvarme i Hovedstadsområdet Miljødeklarationen for fjernvarme

Læs mere

Projektforslag Metso m.fl.

Projektforslag Metso m.fl. Horsens Varmeværk a.m.b.a. Februar 2014 Indholdsfortegnelse Side 2 af 29 Indholdsfortegnelse Resumé og indstilling... 3 Konklusion... 3 Indledning... 4 Ansvarlig... 4 Formål... 4 Myndighedsbehandling...

Læs mere

Varmepumper i et energipolitisk perspektiv. Troels Hartung Energistyrelsen trh@ens.dk

Varmepumper i et energipolitisk perspektiv. Troels Hartung Energistyrelsen trh@ens.dk Varmepumper i et energipolitisk perspektiv Troels Hartung Energistyrelsen trh@ens.dk Dagsorden: Den energipolitiske aftale 2012 Stop for installation af olie- og naturgasfyr Den energipolitiske aftale

Læs mere

Vedvarende energi i erhvervsvirksomheder

Vedvarende energi i erhvervsvirksomheder Vedvarende energi i erhvervsvirksomheder Thomas Budde Christensen og Tyge Kjær Roskilde Universitet, ENSPAC Introduktion I forbindelse med et møde i Roskilde Klimaråd i marts 2012 blev der bl.a. foreslået

Læs mere

Notat. Konsekvenser af grundbeløbets bortfald

Notat. Konsekvenser af grundbeløbets bortfald Notat Dok. ansvarlig: TCA Sekretær: Sagsnr.: s2017-614 Doknr: d2018-1698-18.0 01-02-2018 Konsekvenser af grundbeløbets bortfald Konklusion Vurdering af konsekvenser ved grundbeløbets bortfald må ses i

Læs mere

Notat vedrørende projektforslag til fjernvarmeforsyning af Haastrup

Notat vedrørende projektforslag til fjernvarmeforsyning af Haastrup Notat vedrørende projektforslag til fjernvarmeforsyning af Haastrup Baggrund Projektets baggrund er et lokalt ønske i Haastrup om at etablere en miljøvenlig og CO2-neutral varmeforsyning i Haastrup. Projektet

Læs mere

Store forskelle i varmepriserne hvorfor?

Store forskelle i varmepriserne hvorfor? Store forskelle i varmepriserne hvorfor? Der er store prisforskelle på fjernvarme rundt om i landet. Energitilsynet analyserer her, hvordan brændselsvalg, beliggenhed i forhold kunderne, størrelse og ejerskab

Læs mere

Energi i Hjarbæk. Rapport

Energi i Hjarbæk. Rapport Energi i Hjarbæk Rapport NORDJYLLAND Jyllandsgade 1 DK 9520 Skørping Tel. +45 9682 0400 Fax +45 9839 2498 Den 1. maj 2015 MIDTJYLLAND Vestergade 48 H, 2. sal DK 8000 Århus C Tel. +45 9682 0400 Fax +45

Læs mere

SVEBØLLE-VISKINGE FJERNVARMEVÆRK A.M.B.A. 1.000 M 2 SOLVARME

SVEBØLLE-VISKINGE FJERNVARMEVÆRK A.M.B.A. 1.000 M 2 SOLVARME Til Kalundborg Kommune Dokumenttype Projektforslag Dato November 2015 SVEBØLLE-VISKINGE FJERNVARMEVÆRK A.M.B.A. 1.000 M 2 SOLVARME SVEBØLLE-VISKINGE FJERNVARMEVÆRK A.M.B.A. 1.000 M2 SOLVARME Revision 01

Læs mere

Nordjyllandsværkets rolle i fremtidens bæredygtige Aalborg

Nordjyllandsværkets rolle i fremtidens bæredygtige Aalborg Nordjyllandsværkets rolle i fremtidens bæredygtige Aalborg Rådmand Lasse P. N. Olsen, Miljø- og Energiforvaltningen, E-mail: lo-byraad@aalborg.dk Energiteknisk Gruppe - IDA Nord - 16. september 2015 Hvem

Læs mere

Energiregnskaber for kommuner i Region Midtjylland. Jørgen Olesen

Energiregnskaber for kommuner i Region Midtjylland. Jørgen Olesen Energiregnskaber for kommuner i Region Midtjylland Jørgen Olesen Dagsorden Udfordringer for energiforsyningen Hvorfor udarbejde kommunale energiregnskaber? Hvilke data bygger regnskaberne på? Hvor nøjagtige

Læs mere

FJERNVARMEREGULERING OG VARMEFORSYNING TIL DEN ALMENE SEKTOR. 1. oktober 2019

FJERNVARMEREGULERING OG VARMEFORSYNING TIL DEN ALMENE SEKTOR. 1. oktober 2019 FJERNVARMEREGULERING OG VARMEFORSYNING TIL DEN ALMENE SEKTOR 1. oktober 2019 30 ansatte Primært økonomer Fokusområder Energi, klima og miljø Sundhed Transport Offentlige og private kunder 50% private 50%

Læs mere

Overskudsvarme kan skabe markant fald i CO2- udledning

Overskudsvarme kan skabe markant fald i CO2- udledning Marie Holst, konsulent Mhol@di.dk, +45 3377 3543 MARTS 2018 Overskudsvarme kan skabe markant fald i CO2- udledning Danske virksomheder lukker store mængder varme ud af vinduet, fordi det danske afgiftssystem

Læs mere

MIDT Energistrategi i et nationalt perspektiv

MIDT Energistrategi i et nationalt perspektiv Strategisk energiplanlægning i de midtjyske kommuner MIDT Energistrategi i et nationalt perspektiv 28. oktober 2014 Jørgen Krarup Energianalyse jkp@energinet.dk Tlf.: 51380130 1 AGENDA 1. Formålet med

Læs mere