Effektanalyse af FilmFyn Februar 2018

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Effektanalyse af FilmFyn Februar 2018"

Transkript

1 Effektanalyse af FilmFyn Februar 2018

2 Indhold Indledning Effekten af FilmFyn Scenarier for mereffekter af FilmFyn Metode og baggrund.

3 Indledning Nærværende rapport opgør de realiserede effekter af FilmFyns investeringer over den femårige periode i form af genererede arbejdspladser og bruttoværditilvækst. Den regionaløkonomiske analyse er gennemført som en pengestrømsanalyse med afsæt i data fra 36 filmproduktionen i perioden. Analysen viser dermed de direkte effekter, som opstår ved at FilmFyn investerer i filmproduktion. Foruden de effekter, der opstår i kraft af produktionernes økonomiske aktiviteter, skaber filmbranchen også andre afledte effekter. Som leverandør af visuelt indhold er filmbranchen med til at skabe innovation og udvikling i andre brancher. Disse effekter er også vigtige, men indgår ikke i denne analyse. For yderligere analyse af disse effekter se Kortlægning af potentialet for den digitale visuelle industri i Region Syddanmark (Seismonaut, 2016). Hvis FilmFyn skal øge effekten af sine investeringer, skal produktionerne i højere grad anvende input fra filmbranchen på Fyn. Med andre ord skal en højere del af produktionernes regionale forbrug falde inden for filmbranchen. Der er flere måder, hvorpå FilmFyn kan styrke effekten af sine investeringer. To af de måder er ved strategisk at styrke efterspørgslen på ressourcer fra filmbranchen og ved at løfte den kritiske masse af ressourcer i filmbranchen. Effekterne for hvert af de to scenarier udfoldes i det følgende. Nærværende rapport og tilhørende estimater er udarbejdet af Seismonaut for FilmFyn.

4 Effekten af FilmFyn : 228 nye årsværk og 250 mio. kr. i værditilvækst I perioden investerede FilmFyn 52,3 mio. kr. fordelt på 36 produktioner. Den samlede regionale omsætning for de 36 produktioner var i perioden 119,6 mio. kr., hvilket samlet set genererede 228 årsværk og skabte en økonomisk effekt på 249,4 mio. kr. i bruttoværditilvækst. Sammenlignet med perioden har FilmFyn både løftet det samlede niveau af effekt og forbedret effekten af hver krone, fonden investerer i filmproduktion. I perioden har FilmFyn skabt 46 nye årsværk om året på Fyn og i alt 4,4 årsværk pr. million kroner, fonden har investeret. I den foregående periode var effekten 24 årsværk om året og 3,3 årsværk pr. investeret million. Beskæftigelseseffekten af FilmFyns investeringer er dermed 33% højere i de seneste fem år. Værditilvæksten af FilmFyns investeringer er også forbedret de seneste fem år. Hvor hver krone FilmFyn investerede i perioden gav en regional værditilvækst på 3,3 kroner, gav hver investeret krone i en værditilvækst på 4,8 kroner, svarende til 44% mere. Den højere effekt skyldes bl.a. et stigende forbrug inden for filmbranchen. Alene fra er andelen af den regionale omsætning, der falder inden for filmbranchen, steget fra 27% til 37%. Det højeste niveau nåede filmfonden i 2016, hvor 42% af den regionale omsætning faldt inden for filmbranchen. FilmFyns samlede effekt Investering Regional omsætning Bruttoværdi -tilvækst Årsværk ,3 mio mio. 249,4 mio * 36,1 mio. 65 mio. 119,7 mio. 118 Resultaterne er baseret på FilmFyns samlede investeringer i perioden og produktionernes indrapporterede forbrug på Fyn. Bruttoværditilvækst og årsværk er udregnet med udgangspunkt i Danmarks Statistiks input-output tabeller. * Effekten for perioden er opgjort på baggrund af den totale investering og regionale omsætning i perioden og estimeret med udgangspunkt i, at den regionale omsætning har fordelt sig som i Der er altså tale om et overordnet estimat, som alene tjener som sammenligningsgrundlag.

5 Scenarier for mereffekter af FilmFyn

6 Det regionale forbrug skaber ringe i vandet FilmFyns investeringer stimulerer regional omsætning, arbejdspladser, omtale og medejerskab. Omsætningen fordeler sig på en række brancher, som foruden filmproduktion omfatter udlejningsvirksomhed, detailhandel, håndværksvirksomhed, hotel og restauration mv. Der er imidlertid stor forskel på effekterne, afhængig af hvor pengene bruges. For hver krone en filmproduktion bruger inden for filmbranchen skaber det gennemsnitligt 4,9 kroner i værditilvækst i den regionale økonomi. Tilsvarende giver 1 krone af produktionernes forbrug uden for filmbranchen i gennemsnit kun 0,7 kroner i værditilvækst. Når effekten af forbrug inden for filmbranchen er så høj, skyldes det to forhold. For det første har selskaber i filmbranchen en større tendens til at investere i yderligere filmaktiviteter i form af indkøb mellem hinanden. For det andet medfører forbrug i selskaber med rettigheder til det endelige filmprodukt en yderligere omsætning, når filmen, eller rettigheden hertil, sælges. Regionalt forbrug for alle produktioner FilmFyn har støttet i Fordelingen af regionalt forbrug er udarbejdet på baggrund af spendrapporter og produktionsregnska ber for 36 produktioner, FilmFyn har støttet, i perioden Foruden omsætning skaber filmbranchen også andre afledte effekter. Som leverandør er filmbranchen med til at skabe innovation og udvikling i andre brancher. Disse effekter er markante, men indfanges ikke i denne analyse. For yderligere information, se Kortlægning af potentialet for den digitale visuelle industri i Region Syddanmark (Seismonaut, 2016).

7 Effekten afhænger af forbruget i filmbranchen Én krone i regional omsætning inden for filmbranchen giver gennemsnitligt 4,9 kroner i værditilvækst for Fyn. Én krone i regional omsætning uden for filmbranchen giver i gennemsnit 0,7 kr. i værditilvækst, men svinger mellem 0,4 og 1,2 kroner i værditilvækst. Det er derfor afgørende for den samlede effekt, hvor stor en andel produktionerne forbruger inden for filmbranchen. Især er tilstedeværelsen af produktionsselskaber vigtig for at opnå den høje multiplikator. Den høje effekt skyldes bl.a., at filmbranchen ud over den regionale omsætning også får del i slutproduktets omsætning - altså den omsætning, som opstår, når filmen eller tv-serien bliver solgt til distribution, fremvisning eller direkte til slutbrugere. For at få mest effekt ud af sine investeringer skal FilmFyn derfor sikre en høj andel af forbruget inden for filmbranchen. Filmbranchens andel af den regionale omsætning afhænger bl.a. af branchens sammensætning og dermed udbuddet af ressourcer. Dvs. om der er kvalificerede selskaber, filmarbejdere og faciliteter til rådighed for produktionerne. For at sikre den økonomiske effekt kræver det dermed en kritisk masse af lokale selskaber (producere, distributører eller andre) som får andel i rettighederne og dermed omsætningen fra slutproduktet. I perioden har filmbranchens andel af produktionernes regionale omsætning varieret. I 2016 var den oppe på 42%, mens den i 2013 var blot 27%. Forskellen er vigtig for den økonomiske effekt, hvilket der ikke tidligere har været særskilt fokus på. Erfaringer fra den regionale filmfond i Aarhus viser, at en stærk regional branche kan løfte filmbranchens andel af produktionernes forbrug til over 50% i gennemsnit. Der er derfor god grund til at forholde sig til, hvordan filmbranchens andel af den regionale omsætning kan løftes på Fyn. Den regionale filmfond i Aarhus er en del af Filmby Aarhus, som er centrum for film- og medieproduktion i Jylland. Målet er at sætte skub i udviklingen af fremtidens mediearbejdspladser og sætte spot på byens og Jyllands kulturelle styrker gennem film- og medieproduktion.

8 Store og små projekter giver højere forbrug i filmbranchen på Fyn Gennemsnitligt gik 33% af filmproduktionernes regionale omsætning i til virksomheder i filmbranchen. Set på tværs af de 36 projekter FilmFyn har støttet i perioden, er det de store og små produktioner, der har givet mest effekt. Sammenhæng mellem regional omsætning og forbrug på Fyn inden for filmbranchen For små produktioner med mindre end 2,5 mio. kr. i regional omsætning var filmbranchens andel af forbruget højere end gennemsnittet på 33%. Det samme har været tilfældet for de store produktioner med en regional omsætning på mere end 6,5 mio. kr. Produktionerne med en regional omsætning mellem 2,5 og 6,5 mio. kr. har dermed brugt den mindste del af deres forbrug inden for filmbranchen. Sammenhængen kan skyldes, at mindre produktioner primært bruger pengene på lokal arbejdskraft, mens større produktioner trækker på flere forskellige input i form af yderligere filmarbejdere, postproduktion og studiefaciliteter. Grafen viser de 36 produktioner FilmFyn har støttet i perioden ud fra produktionens samlede regionale omsætning og andelen, der er brugt inden for filmbranchen. Den blå linje er en estimeret tendenslinje ud fra datapunkterne. Den orange linje angiver den gennemsnitlige andel af produktionernes forbrug i filmbranchen. Gennemsnits forbrug inden for filmbranchen

9 To scenarier for at øge effekten af FilmFyn Hvis FilmFyn skal øge effekten af sine investeringer, skal produktionerne i højere grad anvende input fra filmbranchen på Fyn. Med andre ord skal en højere del af produktionernes regionale forbrug falde inden for filmbranchen. Der er flere måder, hvorpå FilmFyn kan styrke effekten af sine investeringer. To af de måder er ved strategisk at styrke efterspørgslen på ressourcer fra filmbranchen og ved at løfte udbuddet af ressourcer i filmbranchen. I det følgende udfolder vi effekterne af de to scenarier: A: Mereffekten af strategiske investeringer B: Mereffekten af at etablere Filmby Fyn* * Filmby Fyn er her anvendt som begreb for en samlende ramme for film- og kulturorganisationer, private film- og medieselskaber med mere - en parallel til filmbyen i Aarhus. Erfaringerne fra Filmby Aarhus viser at etableringen af et samlet sted for film- og medieproducenter og andre kulturelle aktører, kan styrke den kritiske masse i filmbranchen. Via et Filmby Fyn vil FilmFyns investeringer opnå større effekt. Fonden ville yderligere kunne løfte effekten ved også at investere strategisk i produktioner, som har særlig økonomisk effekt. Ved etableringen af en Filmby Fyn vil forudsætningerne for produktionernes arbejde ændre sig. Dermed vil små, mellemstore og store produktioner kunne anvende deres ressourcer anderledes, og deres regionale forbrug må derfor forventes at se anderledes ud. Så længe andelen af produktionernes forbrug, der tilfalder filmbranchen, varierer, vil det være muligt at anvende en strategisk investeringstilgang for at løfte effekten. Kombinerer FilmFyn derfor scenarie A og B, vil effekten være højere end estimeret i det følgende.

10 Scenarium A: Mereffekten af strategiske investeringer Filmbranchen på Fyn mangler fortsat en kritisk masse af produktionsselskaber og filmarbejdere. Derfor bruger produktionerne i dag en mindre andel af deres regionale forbrug inden for filmbranchen. FilmFyn investerer dermed i produktioner under forhold, der ikke er optimale for at opnå fuld økonomisk effekt af investeringerne. Som vist har nogle produktioner dog højere regionalt forbrug inden for filmbranchen end andre. Ved målrettet at efterspørge forbrug inden for filmbranchen fra produktionerne, kan FilmFyn øge effekten af deres investeringer. Scenariet forudsætter, at FilmFyn fortsat kan tiltrække produktioner af den rette type, og at produktionerne har samme høje spend-faktor som i dag. Desuden kræver scenariet, at filmbranchen har den fornødne kapacitet til at kunne løfte en større andel af produktionerne. I perioden brugte produktionerne i gennemsnit 33% af deres regionale forbrug inden for filmbranchen. Under dette scenarie med en mere strategisk tilgang til investeringer vil FilmFyn kunne løfte forbruget til gennemsnitligt 45% inden for filmbranchen. Med samme niveau af investeringer vil denne strategi føre til en samlet bruttoværditilvækst på 303,5 mio. kr. og en beskæftigelseseffekt på 257 årsværk i perioden. Sammenlignet med de eksisterende resultater er det en stigning på 54,1 mio. kr. i bruttoværditilvækst, svarende til en mereffekt på 22%, og yderligere 29 årsværk, svarende til en mereffekt på 13%. FilmFyns samlede effekt Investering Regional omsætning Bruttoværdi -tilvækst Årsværk ,3 mio mio. 249,4 mio. 228 A: Strategiske investeringer 52,3 mio. 119,6 mio. 303,5 mio. 257 Effekten ved at gennemføre strategiske investeringer er estimeret med udgangspunkt i fire udvalgte produktionernes modtagne investering og fordeling af forbrug. Fordelingen bygger på, at FilmFyn støtter samme antal produktioner, som har været tilfældet i perioden , men at der prioriteres i produktioner, som løfter det gennemsnitlige forbrug inden for filmbranchen til et niveau omkring 45%.

11 Scenarium B: Mereffekten af at etablere Filmby Fyn Et andet scenarium er, at ejerne omkring filmfonden investerer i udviklingen af filmbranchens kritiske masse på Fyn. En filmby, der rummer særlig gunstige rammer og faciliteter for aktører i filmbranchen, kan øge attraktiviteten af Fyn. Især produktionsselskaber er vigtige at tiltrække og fastholde. Deres andel af slutprodukternes omsætning, og deres geninvesteringer af regional omsætning i nye produktioner, er et af udgangspunkterne for, at regional omsætning inden for filmbranchen har en høj økonomisk effekt. Såfremt en Filmby Fyn sikrer tilstedeværelse af lokale produktionsselskaber samt fastholdelse og tiltrækning af filmarbejdere af høj kvalitet, vil dette scenarium kunne sikre kritiske masse og dermed løfte filmbranchens andel af den regionale omsætning fra produktionerne. En filmby har potentialet for at skabe større koncentration omkring filmproduktion og aktiviteterne i filmbranchen på Fyn, ligesom den har potentiale for at styrke Fyns attraktivitet for produktionsselskaberne. Dermed vil potentialet ved en filmby kunne styrke de manglende erhvervsøkonomiske faktorer, der i dag er med til at holde produktionernes forbrug inden for filmbranchen tilbage. Havde Fyn haft en filmby - med både produktionsselskaber og tilgængelige ressourcer, som Filmby Aarhus - havde den økonomiske effekt af FilmFyns investeringer i perioden været 98,5 mio. kr. højere, svarende til en stigning på 40%, og beskæftigelseseffekten 65 årsværk højere, svarende til en mereffekt på 29%. FilmFyns samlede effekt Investering Regional omsætning Bruttoværdi tilvækst Årsværk ,3 mio mio. 249,4 mio. 228 B: Etablering af Filmby Fyn 52,3 mio. 119,6 mio. 347,9 mio. 293 Effekten på at etablere Filmby Fyn bygger på nøgletal for forbrugets fordeling på brancher fra Den Vestdanske Filmpulje, der har til huse i Filmby Aarhus. Fordelingen af forbruget er anvendt som nøgle for at estimere effekterne, såfremt Filmby Fyn kan opnå samme sammensætning af filmerhvervet og dermed tilbyde produktionerne samme ressourcer i form af filmarbejdere.

12 Metode og baggrund

13 Metode Den regionaløkonomiske analyse er gennemført som en pengestrømsanalyse, hvor der tages afsæt i produktionernes forbrug på Fyn. Grundlaget udgøres dermed primært af FilmFyns indsamlede spend-rapporter og produktionsregnskaber Analysen tager desuden afsæt i data fra Danmarks Statistiks input-output tabeller, der viser hvordan varer og tjenester udveksles mellem udbydere og efterspørgere. Fokus er på den samlede økonomiske betydning af aktiviteterne i branchen Prod/uds., radio, tv, film, musik (branchekode ). Data er brugt til at udarbejde en model for, hvordan øget aktivitet i branchekode medfører øget omsætning, bruttoværditilvækst og beskæftigelse i og uden for branchen. Modellens nøgletal bygger på den nationale branche. Det betyder, at de reelle effekter for Fyn kan variere, hvilket understreges i analysen i betragtningerne omkring producenternes betydning for effekterne i filmbranchen. Dermed anvendes samme metodegrundlag, som ligger til grund for den seneste effektvurdering af Copenhagen Film Fund.

14 Afgrænsning af filmbranchen Aktiviteterne på filmproduktionerne, som indgår i produktionernes spendrapporter, er blevet opdelt på branchekoder. For at tildele en branchekode til en type af aktivitet, er identificeret virksomheder på Fyn, som leverer ydelser inden for den pågældende aktivitet. Eksempelvis er Filmgear Fyn leverandør af udstyr til produktioner på Fyn, hvilket hører under aktiviteten Filmudstyr i produktionernes spendrapporter. Virksomheden tilhører branchekode Udlejning og leasing af andet materiel, udstyr og andre materielle aktiver i.a.n., hvilket har medført, at aktiviteten Filmudstyr hører uden for filmbranchen. I tilfælde, hvor virksomheder inden for samme aktivitet har tilhørt forskellige branchekoder, er anvendt en kombination af de identificerede branchekoder. Aktiviteter på filmproduktioner indenfor og udenfor filmbranchen Aktiviteter indenfor filmbranchen Aktiviteter udenfor filmbranchen Manuskript, forproduktion, filmarbejdere (herunder instruktion, produktion, grib, tone, belysning, scenografi og regi samt kostume og sminke), studie, postproduktion (herunder faciliteter/materialer, efterarbejde samt laboratorium og editering), musik, arkivmateriale, lønrelaterede omk. (fringes) og administration. Fotograf/kameramedarbejder, materialer til kostume og make-up, dekoration og regi, transport, forsikring og assistance, ophold og forplejning, location, medvirkende, filmudstyr samt materialer til optagelse.

15 Om Seismonaut Seismonaut er et strategisk og digitalt rådgivningshus med kontorer i Aarhus og København. Seismonaut arbejder for at skabe vækst og udvikling med mennesker i centrum. Vi tror på, at dyb forståelse for både mennesker og tal er afgørende for at skabe bæredygtige forandringer i en digital tidsalder. Et af Seismonauts specialer er digital og kreativ økonomi, hvor vi bl.a. rådgiver om vækstbetingelser, potentialer og barrierer inden for de kreativ erhverv, herunder filmbranchen. Dertil har vi i Seismonaut omfattende erfaring med at gennemføre potentiale- og effektvurderinger. Projektleder for opgaven: Line Bjerregaard Jessen Direktør lbj@seismonait.com

16 Analyse af Aarhus 2017s effekt på de kreative erhverv Casebaseret og kvalitativ analyse December 2017

Notat vedr. Hjørring Kommunes medlemskab af Den Vestdanske Filmpulje. Marts 2019

Notat vedr. Hjørring Kommunes medlemskab af Den Vestdanske Filmpulje. Marts 2019 Notat vedr. Hjørring Kommunes medlemskab af Den Vestdanske Filmpulje Marts 2019 Indhold Indledning Filmproduktioner i Hjørring Store regionaløkonomiske effekter i Vestdanmark Det regionale forbrug skaber

Læs mere

Effekter af Fondens investeringer 2013-2015 Niels Christian Fredslund og Martin H. Thelle 7. maj 2015

Effekter af Fondens investeringer 2013-2015 Niels Christian Fredslund og Martin H. Thelle 7. maj 2015 Effekter af Fondens investeringer 2013-2015 Niels Christian Fredslund og Martin H. Thelle 7. maj 2015 Copenhagen Film Fund (Fonden) er en erhvervsdrivende fond med et klart defineret formål: At tiltrække

Læs mere

Effekter af Fondens investeringer Christoffer H. Theilgaard, Niels Christian Fredslund og Martin H. Thelle 18.

Effekter af Fondens investeringer Christoffer H. Theilgaard, Niels Christian Fredslund og Martin H. Thelle 18. Effekter af Fondens investeringer 2013-2017 Christoffer H. Theilgaard, Niels Christian Fredslund og Martin H. Thelle 18. april 2017 Copenhagen Film Fund (Fonden) er en erhvervsdrivende fond med et klart

Læs mere

Effekter af Fondens investeringer 2013-2015 Niels Christian Fredslund og Martin H. Thelle 20. april 2015

Effekter af Fondens investeringer 2013-2015 Niels Christian Fredslund og Martin H. Thelle 20. april 2015 Effekter af Fondens investeringer 2013-2015 Niels Christian Fredslund og Martin H. Thelle 20. april 2015 Copenhagen Film Fund (Fonden) er en erhvervsdrivende fond med et klart defineret formål: At tiltrække

Læs mere

kompetencer Tema Kreative kompetencer.indd 1 BAGGRUND OG ANALYSE FRA REGION SYDDANMARK

kompetencer Tema Kreative kompetencer.indd 1 BAGGRUND OG ANALYSE FRA REGION SYDDANMARK kreative kompetencer BAGGRUND OG ANALYSE FRA REGION SYDDANMARK Tema Kreative kompetencer Udbud Beskæftigelse Værditilvækst Iværksætteri Uddannelse Efterspørgsel Kreative kompetencer.indd 1 16-02-2011 16:23:15

Læs mere

Effektvurdering & fremtidsscenarie

Effektvurdering & fremtidsscenarie Effektvurdering & fremtidsscenarie Den Vestdanske Filmpulje August 2012 Manto A/S Knabrostræde 30, 1. sal 1210 Copenhagen K Denmark Phone: +45 3311 0111 CVR: 2867 2322 www.manto-as.dk Indhold 1 Formål

Læs mere

Effekter af Fondens investeringer Morten May Hansen og Niels Christian Fredslund 6. april 2018

Effekter af Fondens investeringer Morten May Hansen og Niels Christian Fredslund 6. april 2018 Effekter af investeringer 2013-2017 Morten May Hansen og Niels Christian Fredslund 6. april 2018 Copenhagen Film Fund (Fonden) er en erhvervsdrivende fond med et klart defineret formål: At tiltrække internationale

Læs mere

KREATIVE PARTNERSKABER OG FORRETNINGSUDVIKLING

KREATIVE PARTNERSKABER OG FORRETNINGSUDVIKLING KREATIVE PARTNERSKABER OG FORRETNINGSUDVIKLING ERHVERVSPARK 12.000 kvm. fordelt på 2 bygninger + 80 virksomheder Ca. 650 personer arbejder i Filmby Aarhus Filmby Aarhus havde 10-års jubilæum i 2013 SHAREPLAY

Læs mere

ØKONOMISKE EFFEKTER AF BYUDVIKLING AF INDRE KOLDING HAVN

ØKONOMISKE EFFEKTER AF BYUDVIKLING AF INDRE KOLDING HAVN ØKONOMISKE EFFEKTER AF BYUDVIKLING AF INDRE KOLDING HAVN Udarbejdet for: 3-10-2018 Udarbejdet for: STENDER Udarbejdet af: Realise ApS Projektnummer: 1033.02 Forsidefoto Kilde: Tegnestuen Mejeriet A/S INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

Effekter af Fondens investeringer 2013-2015 Christoffer H. Theilgaard, Niels Christian Fredslund og Martin H. Thelle 13.

Effekter af Fondens investeringer 2013-2015 Christoffer H. Theilgaard, Niels Christian Fredslund og Martin H. Thelle 13. Effekter af Fondens investeringer 2013-2015 Christoffer H. Theilgaard, Niels Christian Fredslund og Martin H. Thelle 13. april 2016 Copenhagen Film Fund (Fonden) er en erhvervsdrivende fond med et klart

Læs mere

Forslag til en regional filmfond i hovedstadsområdet

Forslag til en regional filmfond i hovedstadsområdet Forslag til en regional filmfond i hovedstadsområdet - Organisation, administration, forretningsmodel og finansiering København d. 28. juni 2011 Oplægget er skrevet af filmfondsarbejdsgruppen som består

Læs mere

De samfundsøkonomiske konsekvenser af Folkemødet på Bornholm - 2015

De samfundsøkonomiske konsekvenser af Folkemødet på Bornholm - 2015 De samfundsøkonomiske konsekvenser af Folkemødet på Bornholm - 2015 Jie Zhang og Lene Feldthus Andersen Center for Regional- og Turismeforskning Titel: De samfundsøkonomiske konsekvenser af Folkemødet

Læs mere

Konkursanalyse Figur 1: Udvikling i antal konkurser og sæsonkorrigeret antal konkurser, 2007K1-2016K4*

Konkursanalyse Figur 1: Udvikling i antal konkurser og sæsonkorrigeret antal konkurser, 2007K1-2016K4* 2007K1 2007K2 2007K3 2007K4 2008K1 2008K2 2008K3 2008K4 2009K1 2009K2 2009K3 2009K4 2010K1 2010K2 2010K3 2010K4 2011K1 2011K2 2011K3 2011K4 2012K1 2012K2 2012K3 2012K4 2013K1 2013K2 2013K3 2013K4 2014K1

Læs mere

PRÆSENTATION AF DANSK MUSIK STATISTIK 2013

PRÆSENTATION AF DANSK MUSIK STATISTIK 2013 PRÆSENTATION AF DANSK MUSIK STATISTIK 2013 OM DANSK MUSIKSTATISTIK 2013 DANSK MUSIKSTATISTIK 2013 er en klassisk branchestatistik, som opgør musikbranchens samlede økonomiske værdi for 2013. Musik er overalt

Læs mere

Det digitale økonomiske fodaftryk

Det digitale økonomiske fodaftryk ANALYSE Det digitale økonomiske fodaftryk www.danskerhverv.dk Det digitale økonomiske fodaftryk Hvor stor er den digitale økonomi? Digitaliseringen har ændret den måde, vi lever, arbejder, kommunikerer

Læs mere

FILM TIL ALLE Filmaftale

FILM TIL ALLE Filmaftale Den 9. oktober Regeringens udspil til filmaftale 2019-2023 FILM TIL ALLE Filmaftale 2019-2023 Der skal være et rigt varieret udbud af danske film, der opfylder befolkningens ønsker til dansk film. Der

Læs mere

En regional filmfond i Hovedstadsområdet

En regional filmfond i Hovedstadsområdet En regional filmfond i Hovedstadsområdet Ansøgning til Vækstforum Hovedstaden d. 31. oktober 2011 Copenhagen Entertainments Filmfondsgruppe: Lars Hermann, dir. i Copenhagen Film Festivals (formand) Klaus

Læs mere

ANALYSENOTAT Analyse af de kreative erhverv. Økonomiske nøgletal for de kreative erhverv

ANALYSENOTAT Analyse af de kreative erhverv. Økonomiske nøgletal for de kreative erhverv ANALYSENOTAT Analyse af de kreative erhverv AF ØKONOM JONAS MEYER & STUDENT TOBIAS ALVIN ANDERSEN Økonomiske nøgletal for de kreative erhverv De kreative erhverv har traditionelt set udgjort et dansk kraftcenter,

Læs mere

DANSKE INDHOLDSPRODUCENTER I TAL

DANSKE INDHOLDSPRODUCENTER I TAL DANSKE INDHOLDSPRODUCENTER I TAL Indholdsfortegnelse 1 Formål 2 Sammenfatning 3 Metode Datapunkter 4 en i antal virksomheder 5 Beskæftigelse 6 Omsætning 7 Eksport 8 Omsætning pr årsværk 9 Regional fordeling

Læs mere

Analyse af fiskerihavnens erhvervsøkonomiske betydning for lokalsamfundet

Analyse af fiskerihavnens erhvervsøkonomiske betydning for lokalsamfundet Analyse af fiskerihavnens erhvervsøkonomiske betydning for lokalsamfundet Udarbejdet af GEMBA Seafood Consulting til Danske Havne 26. April 2007 1 Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING... 3 2. BAGGRUND...

Læs mere

STRATEGI FOR DANMARKS DIGITALE VISUELLE INDUSTRI

STRATEGI FOR DANMARKS DIGITALE VISUELLE INDUSTRI STRATEGI FOR DANMARKS DIGITALE VISUELLE INDUSTRI FRA EN VERDEN I TEKST TIL EN VERDEN I BILLEDER Danmarks digitale visuelle producenter inden for animation, film, spil, tv og XR samles i én erhvervsalliance,

Læs mere

Det Interaktive Danmark i Tal 2015 Interactive Denmark Bernhard Bangs Allé Frederiksberg

Det Interaktive Danmark i Tal 2015 Interactive Denmark Bernhard Bangs Allé Frederiksberg Det Interaktive Danmark i Tal 2015 Interactive Denmark Bernhard Bangs Allé 25 2000 Frederiksberg (+45) 33 86 28 87 Interactivedenmark.dk Cvr nr.: 35180109 Revision 1.0. 8. November 2016 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Ansøgningsskema Kultur- og Fritidsudvalget

Ansøgningsskema Kultur- og Fritidsudvalget Frederikshavn Kommune Center for Kultur- og Fritid Rådhus Allé 100 9900 Frederikshavn evao@frederikshavn.dk Ansøger: SF FILMPRODUCTION, Halfdansgade 10, 2300 København S. Kontaktperson: Mie Andreasen CVR-nr.

Læs mere

Kort om effekter af. vækstforum investeringer

Kort om effekter af. vækstforum investeringer Kort om effekter af vækstforum investeringer 2011-2015 11 22 Den regionale vækstindsats leverer resultater Regionerne investerer i vækst og arbejdspladser i hele Danmark. Det giver positive resultater.

Læs mere

Politik for offentlig-privat samarbejde - udkast

Politik for offentlig-privat samarbejde - udkast Dato: 22. september 2011 Politik for offentlig-privat samarbejde - udkast Brevid: 1490218 Indledning Region Sjælland er den største virksomhed i regionen med et budget på ca. 17 mia. kr. og godt 17.000

Læs mere

Hvordan får man del i midlerne? - Handlingsplan v/regionsdirektør Mikkel Hemmingsen

Hvordan får man del i midlerne? - Handlingsplan v/regionsdirektør Mikkel Hemmingsen Hvordan får man del i midlerne? - Handlingsplan 2012-13 v/regionsdirektør Mikkel Hemmingsen 1 Handlingsplan 2012-13 Sundheds- og velfærdsinnovation Sundheds- og velfærdsløsninger Vækstforums strategiske

Læs mere

VækstVilkår 2016 FREDERIKSBERG. Situationsanalyse af vilkår for vækst og erhvervsliv. VækstAnalyse. Center for. En del af Væksthus Sjælland

VækstVilkår 2016 FREDERIKSBERG. Situationsanalyse af vilkår for vækst og erhvervsliv. VækstAnalyse. Center for. En del af Væksthus Sjælland VækstVilkår 2016 Situationsanalyse af vilkår for vækst og erhvervsliv FREDERIKSBERG Center for VækstAnalyse En del af Væksthus Sjælland 2 er en serie af 46 analyser - én for hver kommune i Region Hovedstaden

Læs mere

DA Forenet i mangfoldighed DA A8-0156/153. Ændringsforslag. Isabella Adinolfi, Rosa D'Amato, Rolandas Paksas for EFDD-Gruppen

DA Forenet i mangfoldighed DA A8-0156/153. Ændringsforslag. Isabella Adinolfi, Rosa D'Amato, Rolandas Paksas for EFDD-Gruppen 21.3.2019 A8-0156/153 153 Betragtning 5 (5) Fremme af den europæiske kulturelle mangfoldighed afhænger af, at der eksisterer blomstrende og modstandsdygtige kulturelle og kreative sektorer, som er i stand

Læs mere

Bernhard Bangs Alle 25 2000 Frederiksberg + 45 33862887 Interactivedenmark.dk Cvr nr: 35180109. 2. november 2015

Bernhard Bangs Alle 25 2000 Frederiksberg + 45 33862887 Interactivedenmark.dk Cvr nr: 35180109. 2. november 2015 Bernhard Bangs Alle 25 2000 Frederiksberg + 45 33862887 Interactivedenmark.dk Cvr nr: 35180109 2. november 2015 Det Interaktive Danmark i Tal 2014 1. Indledning Den interaktive branche består af en lang

Læs mere

HAR VI BRUG FOR OPHAVSRETTEN

HAR VI BRUG FOR OPHAVSRETTEN HAR VI BRUG FOR OPHAVSRETTEN HVAD ER OPHAVSRET? I Danmark og stort set resten af den øvrige verden har man en lovgivning om ophavsret. Ophavsretten beskytter værker såsom bøger, artikler, billedkunst,

Læs mere

VÆKST BAROMETER. Et flertal af virksomhederne tror på vækst i Januar 2015

VÆKST BAROMETER. Et flertal af virksomhederne tror på vækst i Januar 2015 VÆKST BAROMETER Januar 2015 Et flertal af virksomhederne tror på vækst i 2015 Næsten 60 pct. af de små- og mellemstore virksomheder i Syddanmark tror på vækst i 2015. Men Vækstoptimismen bobler ikke helt

Læs mere

NOTAT. Synspunkter FULD MOMSAFLØFTNING VED KØB AF HOTELYDELSER. Skatteudvalget 2011-12 B 88 Bilag 3 Offentligt

NOTAT. Synspunkter FULD MOMSAFLØFTNING VED KØB AF HOTELYDELSER. Skatteudvalget 2011-12 B 88 Bilag 3 Offentligt Skatteudvalget 2011-12 B 88 Bilag 3 Offentligt NOTAT FULD MOMSAFLØFTNING VED KØB AF HOTELYDELSER 4. juni 2012 Synspunkter Til brug for udvalgsbehandlingen af B88 i folketingssamlingen 2010-2011 vil HORESTA

Læs mere

De Vestlige Limfjordshavne Nykøbing den 6. februar 2012

De Vestlige Limfjordshavne Nykøbing den 6. februar 2012 Transportudvalget 2011-12 TRU alm. del Bilag 211 Offentligt De Vestlige Limfjordshavne Nykøbing den 6. februar 2012 Erhvervsprofil og betydning for oplandet: Lemvig Havn, Holstebro Struer Havn, Thisted

Læs mere

Værdien af den første akademiker i små og mellemstore virksomheder

Værdien af den første akademiker i små og mellemstore virksomheder Januar 2017 Værdien af den første akademiker i små og mellemstore virksomheder Analysen viser at Virksomheder, der ansætter en akademiker, har en højere overlevelsesrate end sammenlignelige virksomheder,

Læs mere

Gryende joboptimisme i Region Midtjylland

Gryende joboptimisme i Region Midtjylland 8. juni 2010 Gryende joboptimisme i Region Midtjylland Jobglidning. I kriseårene 2008-2010 forsvandt op mod 10 procent af stillingerne i de små og mellemstore virksomheder med 5-250 ansatte i Region Midtjylland

Læs mere

Vækst, samspil og service. Erhvervsudviklingsstrategi 2015-2018

Vækst, samspil og service. Erhvervsudviklingsstrategi 2015-2018 Vækst, samspil og service Erhvervsudviklingsstrategi 2015-2018 Indhold Indledning Tiltrække, fastholde og udvikle Morgendagens vækstideer Rekruttering, uddannelse og kompetenceudvikling Kommunal erhvervsservice

Læs mere

FilmFyn - et samlet Fyn bag en konkurrencedygtig regional filmfond fra 2012 og frem.

FilmFyn - et samlet Fyn bag en konkurrencedygtig regional filmfond fra 2012 og frem. 22. august 2011 Notat og budget: FilmFyn - et samlet Fyn bag en konkurrencedygtig regional filmfond fra 2012 og frem. FilmFyn ideen bag FilmFyn er et erhvervsprojekt med formålet at skabe udvikling og

Læs mere

VÆKSTFONDEN ANALYSE Vækstfondens porteføljevirksomheder: Aktivitet og effekter

VÆKSTFONDEN ANALYSE Vækstfondens porteføljevirksomheder: Aktivitet og effekter VÆKSTFONDEN ANALYSE 2017 Vækstfondens porteføljevirksomheder: Aktivitet og effekter AKTIVITETEN I VÆKSTFONDENS VIRKSOMHEDSPORTEFØLJE I 2016 foretog Vækstfonden 810 medfinansieringer af små og mellemstore

Læs mere

PROGNOSE 2020 ITEK-branchens behov for itog elektronikkandidater i 2020

PROGNOSE 2020 ITEK-branchens behov for itog elektronikkandidater i 2020 PROGNOSE 2020 ITEK-branchens behov for itog elektronikkandidater i 2020 DI ITEK 1787 København V. 3377 3377 itek.di.dk itek@di.dk DI ITEK et branchefællesskab i Dansk Industri for virksomheder inden for

Læs mere

Erhvervsservice i Norddjurs Kommune

Erhvervsservice i Norddjurs Kommune Maj, 2016 Erhvervsservice i Norddjurs Kommune 1. INDLEDNING Formålet med dette notat er at sætte fokus på brugere af Norddjurs Kommunes erhvervsservice. Notatet beskriver antallet af brugere og tegner

Læs mere

Effekt 2016 Fomars 1

Effekt 2016 Fomars 1 Effekt 2016 Fomars 1 Indledning Dette rapport viser de kvantitative markedsføringseffekter af i alt 15 kampagner gennemført med støtte fra Fomars i 2016. Kampagnerne er gennemført på 8 markeder: Tyskland

Læs mere

STØTTE TIL FORSVARETS UDBUD AF FACILITY MANAGEMENT: NY BASELINE OG POTENTIALEANALYSE OG SAMMENLIGNING AF BUD FORSVARET, VEST

STØTTE TIL FORSVARETS UDBUD AF FACILITY MANAGEMENT: NY BASELINE OG POTENTIALEANALYSE OG SAMMENLIGNING AF BUD FORSVARET, VEST Forsvarsudvalget 2013-14 FOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 132 Offentligt (01) STØTTE TIL FORSVARETS UDBUD AF FACILITY MANAGEMENT: NY BASELINE OG POTENTIALEANALYSE OG SAMMENLIGNING AF BUD FORSVARET,

Læs mere

DANSKE INDHOLDSPRODUCENTER

DANSKE INDHOLDSPRODUCENTER DANSKE INDHOLDSPRODUCENTER FILM, TV OG COMPUTERSPIL I TAL 2010 Uden eksporttal 1 Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING 3 1.1 SAMMENFATNING 4 2. METODE 6 3. UDVIKLINGEN I ANTAL KERNEVIRKSOMHEDER 2008 2010 7

Læs mere

Samfundsøkonomiske effekter ved flytning af European Medicines Agency (EMA) til København

Samfundsøkonomiske effekter ved flytning af European Medicines Agency (EMA) til København Center for al- og Turismeforskning er et center for anvendt forskning, der løfter analyse- og udviklingsopgaver samt forskningsprojekter med særligt fokus på yderområder. Centrets primære fokus er regional

Læs mere

estatistik Januar 2015

estatistik Januar 2015 Resume Dansk erhvervsliv har siden finanskrisen oplevet en øget internationalisering med en vækst på 20 procent i antallet af eksportvirksomheder fra 2009 til 2013. Stigningen trækkes af en større underskov

Læs mere

ÅRSRAPPORT EVENTS 2018

ÅRSRAPPORT EVENTS 2018 ÅRSRAPPORT EVENTS 2018 Odense Kommune Borgmesterforvaltningen Effekt og Analyse Flakhaven 2 5000 Odense C Fotografer: : Solvejg Christensen ESL: Bart Oerbekke Årsrapport Odense Kommune brugte i 2018 14,3

Læs mere

Samfundsøkonomiske effekter ved flytning af European Medicines Agency (EMA) til København

Samfundsøkonomiske effekter ved flytning af European Medicines Agency (EMA) til København Samfundsøkonomiske effekter ved flytning af European Medicines Agency (EMA) til København Udarbejdet af: Nino Javakhishvili-Larsen, ph.d. og Jie Zhang, ph.d. For yderligere information: Nino Javakhishvili-Larsen

Læs mere

Fomars: Effekt VisitDenmark

Fomars: Effekt VisitDenmark Fomars: Effekt 2018 VisitDenmark Indledning Foreliggende rapport viser de kvantitative markedsføringseffekter af i alt 13 kampagner gennemført med støtte fra Fomars i 2018. Kampagnerne er gennemført på

Læs mere

Oplæg fra Det Nationale Turismeforum til erhvervsministeren om turismefremmeindsatsen

Oplæg fra Det Nationale Turismeforum til erhvervsministeren om turismefremmeindsatsen 20. april 2018 Oplæg fra Det Nationale Turismeforum til erhvervsministeren om turismefremmeindsatsen Turismen er et vigtigt erhverv, der bidrager til at skabe vækst, beskæftigelse og oplevelser i Danmark.

Læs mere

Ny, ambitiøs erhvervsturismesatsning: Fra turismeøkonomi til erhvervs- og vidensturismeøkonomi

Ny, ambitiøs erhvervsturismesatsning: Fra turismeøkonomi til erhvervs- og vidensturismeøkonomi Ny, ambitiøs erhvervsturismesatsning: Fra turismeøkonomi til erhvervs- og vidensturismeøkonomi Baggrund Kongres- og mødeindustrien er et væsentligt forretningsområde for dansk turisme, og markedet er i

Læs mere

Automatisering i industrien

Automatisering i industrien Marts 2014 Hovedresultater Fra 1993 til 2013 er antallet af beskæftigede i industrien faldet fra 484.000 til 287.000. I samme periode er værditilvæksten steget med 23 procent, så der samlet set er tale

Læs mere

Erhvervslivet forventer vækst

Erhvervslivet forventer vækst ANALYSE Erhvervslivet forventer vækst Resumé Dansk økonomi er i et opsving. Væksten de sidste tre år har i gennemsnit været på omkring 2 pct., og selvom det ser ud til, at væksten i år bliver lidt lavere,

Læs mere

18 Frames / Status bilag til udvalgsmøde 10.6.2015

18 Frames / Status bilag til udvalgsmøde 10.6.2015 18 Frames / Status bilag til udvalgsmøde 10.6.2015 De gode argumenter: * De studerende har fået værdifuldt udbytte af uddannelsen: fagligt og netværksrelateret * 1/3 af årgangens elever er ansat i professionelle

Læs mere

Turismestrategi frem mod 2021

Turismestrategi frem mod 2021 Turismestrategi frem mod 2021 Indholdsfortegnelse Forord... 3 1. Overordnet om turistpolitiske overvejelser... 4 1.1 Regionale samarbejder... 5 1.1.1. Destination Fyn... 5 1.1.2 Naturturisme I/S... 6 2.

Læs mere

Originalt dansk produceret indhold (tv, film, musik, nyhedsproduktion osv.) er en afgørende faktor for at opretholde dansk kultur og sprog.

Originalt dansk produceret indhold (tv, film, musik, nyhedsproduktion osv.) er en afgørende faktor for at opretholde dansk kultur og sprog. Notat Kommissorium for udvalg om den fremtidige finansiering af dansk, digital indholdsproduktion Problemstilling Den teknologiske udvikling og globaliseringen har stor indflydelse på medieudviklingen

Læs mere

Fremtidens danske giganter - baggrundsanalyse. ATV-konference 9. juni 2017

Fremtidens danske giganter - baggrundsanalyse. ATV-konference 9. juni 2017 Fremtidens danske giganter - baggrundsanalyse ATV-konference 9. juni 2017 1 Indhold 1) Afgrænsning og karakteristik af det industrielle vækstlag 2) Vækst starter hos ledelsen 3) Strategisk innovation i

Læs mere

Turismeanalyse Udvikling fra Stevns Kommune

Turismeanalyse Udvikling fra Stevns Kommune INFORMATION FRA STEVNS KOMMUNE 218 Turismeanalyse Udvikling fra 212-216 Stevns Kommune Analyse af nøgletal for Analyse af udviklingen af Turismen i Stevns Kommune fra år 212 til år 216 Turismen i Stevns

Læs mere

Eksport giver job til rekordmange

Eksport giver job til rekordmange Allan Sørensen, chefanalytiker als@di.dk, 2990 6323 OKTOBER 2018 Eksport giver job til rekordmange 805.000 danske jobs afhænger af eksport. Dette er det højeste niveau nogensinde. Virksomheder, der producerer

Læs mere

CENTER FOR KUNST & INTERKULTUR 1

CENTER FOR KUNST & INTERKULTUR 1 CENTER FOR KUNST & INTERKULTUR 1 UDFORDRINGEN KUNSTNERNE OG DE KREATIVE KULTUR SKABER VÆKST Kunstnerne og de kreative er en stor del af drivkraften i en af de største og hurtigst voksende sektorer i Danmark

Læs mere

Konkursanalyse procent færre konkurser i andet kvartal 2017

Konkursanalyse procent færre konkurser i andet kvartal 2017 20 procent færre konkurser i andet kvartal 2017 Efter et rekordhøjt antal konkurser i 2016 er konkurstallet faldet med 20 procent fra andet kvartal 2016 til andet kvartal 2017. Antallet af konkurser er

Læs mere

Nøgletal for turismen i Hjørring Kommune

Nøgletal for turismen i Hjørring Kommune Nøgletal for turismen i Hjørring Kommune 1. Overnatninger Tabellen nedenfor indeholder de kommercielle overnatningstal for Hjørring Kommune, hvor man kan se, at man i 2014 var tæt på niveauet fra 2008.

Læs mere

Holbæk Kommunes erhvervs- og turismepolitik

Holbæk Kommunes erhvervs- og turismepolitik Holbæk Kommunes erhvervs- og turismepolitik Indhold side 4 Forord side 6 Fremtidens udfordringer side 8 Udviklingsområder side 10 Etablerede virksomheder side 12 Turisme side 14 Iværksættere og iværksætterkultur

Læs mere

ANSØGNINGSSKEMA FOR SPILLEFILM, DOKUMENTARFILM OG TV-SERIER Rev

ANSØGNINGSSKEMA FOR SPILLEFILM, DOKUMENTARFILM OG TV-SERIER Rev ANSØGNINGSPROCES FilmFyn har ikke faste ansøgningsdeadlines og behandler løbende ansøgninger. For at sikre hurtigst mulig sagsbehandling modtager FilmFyn dog ikke uopfordrede ansøgninger, hvor ansøger

Læs mere

UNDERSØGELSE AF KØNSFORDELINGEN I DANSK FILM DET DANSKE FILMINSTITUT JUNI 2016

UNDERSØGELSE AF KØNSFORDELINGEN I DANSK FILM DET DANSKE FILMINSTITUT JUNI 2016 UNDERSØGELSE AF KØNSFORDELINGEN I DANSK FILM DET DANSKE FILMINSTITUT JUNI 016 Undersøgelse af kønsfordelingen i dansk film Indhold 1. Indledning.... Kønsfordelingen i det danske samfund..... Kønsfordelingen

Læs mere

Dansk Jobindex. Rekordhøjt antal nye jobannoncer. 35000 Årsvækst i antallet af jobannoncer >> 30000 -20. Antallet af jobannoncer (sæsonkorrigeret) -40

Dansk Jobindex. Rekordhøjt antal nye jobannoncer. 35000 Årsvækst i antallet af jobannoncer >> 30000 -20. Antallet af jobannoncer (sæsonkorrigeret) -40 Dansk Jobindex Rekordhøjt antal nye jobannoncer København den 09.11. For yderligere information: Steen Bocian, Danske Bank 33 44 21 53, stbo@danskebank.dk Kaare Danielsen, Jobindex 38 32 33 kaare@jobindex.dk

Læs mere

Kortlægning af den danske. Offshorebranche. Beskæftigelse Omsætning Eksport Potentialer og barrierer. viden til handling analyse af forretningsområder

Kortlægning af den danske. Offshorebranche. Beskæftigelse Omsætning Eksport Potentialer og barrierer. viden til handling analyse af forretningsområder Kortlægning af den danske Offshorebranche Beskæftigelse Omsætning Eksport Potentialer og barrierer viden til handling analyse af forretningsområder Viden til vækst og til handling Med fokus på at etablere

Læs mere

Konkursanalyse Konkurstal på ret kurs 33 procent færre konkurser i første kvartal 2017

Konkursanalyse Konkurstal på ret kurs 33 procent færre konkurser i første kvartal 2017 Konkursanalyse 217 Konkurstal på ret kurs 33 procent færre konkurser i første kvartal 217 Efter et rekordhøjt antal konkurser i 216, faldt konkurstallet med 33 procent fra første kvartal 216 til 217. Konkurstallet

Læs mere

Afslutning på SPI projektet

Afslutning på SPI projektet Afslutning på SPI projektet Om projektet Projektet Samarbejde om Proaktiv Investeringsfremme (SPI) blev sat i gang i 2011 og har løbet frem til sommeren 2014. Det samlede budget har udgjort 17,6 mio. kr.

Læs mere

Turismens økonomiske betydning i kystbydestination Marielyst

Turismens økonomiske betydning i kystbydestination Marielyst Turismens økonomiske betydning i kystbydestination Marielyst September 2014 Indholdsfortegnelse Sammenfatning... 1 Om rapporten... 1 Turismens økonomiske betydning i Marielyst... 2 Turismeforbrug... 2

Læs mere

REGIONAL BRANCHESTATISTIK FOR VINDMØLLEINDUSTRIEN

REGIONAL BRANCHESTATISTIK FOR VINDMØLLEINDUSTRIEN REGIONAL BRANCHESTATISTIK FOR VINDMØLLEINDUSTRIEN Juni 2016 VINDMØLLEINDUSTRIEN TEKST OG DATA: Udarbejdet af DAMVAD Analytics for Vindmølleindustrien. Bokse med Vidste du at er urelateret til DAMVAD Analytics.

Læs mere

Kvartalsstatistik nr

Kvartalsstatistik nr Kvartalsstatistik nr. 3 217 Velkommen til Danske Advokaters kvartalsstatistik Kvartalsstatistikken indeholder de seneste tal for advokatvirksomhedernes omsætning. Ud over omsætningstallene indeholder kvartalsstatistikken

Læs mere

Effekter af den regionale vækstindsats

Effekter af den regionale vækstindsats Effekter af den regionale vækstindsats Effekter af den regionale vækstindsats Resumé De seks regionale vækstfora igangsætter hvert år en række initiativer, som bidrager til at skabe vækst og udvikling

Læs mere

Konkursanalyse Antallet af konkurser fortsætter op i andet kvartal 2018

Konkursanalyse Antallet af konkurser fortsætter op i andet kvartal 2018 Antallet af konkurser fortsætter op i andet kvartal 2018 1.921 virksomheder gik konkurs i andet kvartal af 2018. Det er en stigning på 49 procent sammenlignet med andet kvartal 2017. Det samlede antal

Læs mere

VÆKST BAROMETER. Forventning om markant eksportvækst i 2014. Januar 2014

VÆKST BAROMETER. Forventning om markant eksportvækst i 2014. Januar 2014 VÆKST BAROMETER Januar 2014 Forventning om markant eksportvækst i 2014 Mere end halvdelen af eksportvirksomhederne blandt de små og mellemstore virksomheder i Syddanmark forventer styrket eksport i 2014,

Læs mere

KORTLÆGNING AF VIRKSOMHEDERS VÆKSTSTRATEGI OG UDDANNELSESNIVEAU INDEN FOR TURISMEBRANCHEN

KORTLÆGNING AF VIRKSOMHEDERS VÆKSTSTRATEGI OG UDDANNELSESNIVEAU INDEN FOR TURISMEBRANCHEN KORTLÆGNING AF VIRKSOMHEDERS VÆKSTSTRATEGI OG UDDANNELSESNIVEAU INDEN FOR TURISMEBRANCHEN December 2015 Kompetencer I hvilken grad har virksomheden inden for det sidste år oplevet problemer med at skaffe

Læs mere

Infrastrukturprojekternes betydning for arbejdsmarkedet i Region Sjælland

Infrastrukturprojekternes betydning for arbejdsmarkedet i Region Sjælland Infrastrukturprojekternes betydning for arbejdsmarkedet i Region Sjælland Det Regionale Arbejdsmarkedsråd for Sjælland 13. november 2018 1 Bygge og anlægsbranchen konstant under lup Stigende beskæftigelse

Læs mere

Fødevareingrediensbranchens betydning for Danmark. Analyse udarbejdet af DAMVAD Analytics for DI Fødevarer, april 2018

Fødevareingrediensbranchens betydning for Danmark. Analyse udarbejdet af DAMVAD Analytics for DI Fødevarer, april 2018 Fødevareingrediensbranchens betydning for Danmark Analyse udarbejdet af DAMVAD Analytics for DI Fødevarer, april 2018 Ingrediensbranchens betydning for Danmark 8.300 fuldtidsjobs Ingrediensbranchen står

Læs mere

Oplæg vedr. en regional filmfond i København. Den 3. marts 2011

Oplæg vedr. en regional filmfond i København. Den 3. marts 2011 Oplæg vedr. en regional filmfond i København Den 3. marts 2011 Indhold 1 Film og tv er en milliardindustri i København...1 1.1 Et stærkt udgangspunkt...1 1.2 Dårlige økonomiske rammevilkår...1 2 Den københavnske

Læs mere

Region Syddanmarks Vækstbarometer

Region Syddanmarks Vækstbarometer Region Syddanmarks Vækstbarometer Konjunkturer Udsigt 2. kvartal 201 Region Syddanmarks Vækstbarometer er et repræsentativt panel af mere end 900 direktører for små og mellemstore virksomheder i Region

Læs mere

Fakta om advokatbranchen

Fakta om advokatbranchen Virksomhederne Den danske advokatbranche består af ca. 1.700 virksomheder, hvilket spænder fra enkeltmandsvirksomheder med én advokat til store virksomheder med mere end 400 ansatte. I de senere år har

Læs mere

Nationens tilstand. Eller noget lidt andet Anders N. Hoffmann

Nationens tilstand. Eller noget lidt andet Anders N. Hoffmann Nationens tilstand. Eller noget lidt andet Anders N. Hoffmann Lysten til at starte ny virksomhed: CVR-registreringer: Danmark 180 Antal CVR-registeringer (2001=100) 160 140 120 100 80 1 2 3 4 1 2 3 4 1

Læs mere

VækstRegnskab KØGE kvartal. VækstAnalyse NØGLETAL PR. 3. KVARTAL

VækstRegnskab KØGE kvartal. VækstAnalyse NØGLETAL PR. 3. KVARTAL VækstRegnskab 2015 2. kvartal NØGLETAL PR. 3. KVARTAL 2014 13.991 14.085 13.579 13.695 13.012 11.143 11.088 11.100 11.138 11.123 11.123 10.780 10.550 10.507 10.157 9.608 21.722 22.147 21.700 20.225 19.849

Læs mere

Effektvurdering og scenarie et bæredygtigt filmmiljø på Fyn

Effektvurdering og scenarie et bæredygtigt filmmiljø på Fyn Effektvurdering og scenarie et bæredygtigt filmmiljø på Fyn FilmFyn Maj 2012 Manto A/S Knabrostræde 30, 1. sal 1210 Copenhagen K Denmark Phone: +45 3311 0111 CVR: 2867 2322 www.manto-as.dk Indhold 1 Formål

Læs mere

Fiskeriets samfundsøkonomiske

Fiskeriets samfundsøkonomiske 2 April 2014 FISKERIKONFERENCE 2. og 3. april 2014 Dagsorden Fiskeriets for økonomien Hvordan øges fiskeriets for økonomien? Fiskeriets for økonomien Fiskeriets for økonomien Fiskeriet bidrager med 13%

Læs mere

DANSKE INDHOLDSPRODUCENTERS SAMFUNDSØKONOMISKE EFFEKT

DANSKE INDHOLDSPRODUCENTERS SAMFUNDSØKONOMISKE EFFEKT DANSKE INDHOLDSPRODUCENTERS SAMFUNDSØKONOMISKE EFFEKT Februar 2011 Analysen er udarbejdet af: Anna Porse Nielsen, Manto & Hannes Jakobsen, Producentforeningen Indhold 1 Baggrund og formål med rapporten...

Læs mere

Strategi og handlingsplan

Strategi og handlingsplan Strategi og handlingsplan Business Region North Denmark - fælles om vækst og udvikling 2015-2016 Hvad er Business Region? Fælles om vækst og udvikling Lokale og regionale aktører har en stadig mere markant

Læs mere

Danske indholdsproducenters samfundsøkonomiske effekt Film, tv og computerspil

Danske indholdsproducenters samfundsøkonomiske effekt Film, tv og computerspil Danske indholdsproducenters samfundsøkonomiske effekt Film, tv og computerspil Analyse Februar 2011 Manto A/S Knabrostræde 30, 1. sal 1210 København K Danmark Tlf.: 33 11 01 11 Mail: info@manto-as.dk www.manto-as.dk

Læs mere

Konjunkturer for 3. kvartal

Konjunkturer for 3. kvartal Syddanske konjunkturer Juni 18 Konjunkturer for 3. kvartal Det gode liv Den syddanske udvikling skal styrkes i hele regionen, så Syddanmark er klar til fremtidens nationale og globale konkurrence. Udviklingsmuligheder

Læs mere

Bilag 1 - Evidens for behovet af et Pre scale-up system.

Bilag 1 - Evidens for behovet af et Pre scale-up system. Bilag - Evidens for behovet af et Pre scale-up system. Introduktion Vækstprogrammet Scale-up Denmark etableres som et landsdækkende, tværregionalt initiativ med internationalt fokus på de start-ups og

Læs mere

VISION 2017 Danmark i toppen med kreativ vækst

VISION 2017 Danmark i toppen med kreativ vækst Hermed præsenterer Den Vestdanske Filmpulje, FilmFyn og Copenhagen Film Fund et fælles udkast til en national erhvervs- og vækststrategi på området for de fortællinger på film, tv og spil. VISION 2017

Læs mere

Bilag 1. Forslag til en regional filmfond i hovedstadsområdet. - Analyse og baggrundsbeskrivelse. København d. 28. juni 2011

Bilag 1. Forslag til en regional filmfond i hovedstadsområdet. - Analyse og baggrundsbeskrivelse. København d. 28. juni 2011 Bilag 1 Forslag til en regional filmfond i hovedstadsområdet - Analyse og baggrundsbeskrivelse København d. 28. juni 2011 Oplægget er skrevet af filmfondsarbejdsgruppen som består af Jørgen Ramskov, Søren

Læs mere

VÆKSTFONDEN ANALYSE Vækstfondens porteføljevirksomheder: Aktivitet og effekter

VÆKSTFONDEN ANALYSE Vækstfondens porteføljevirksomheder: Aktivitet og effekter VÆKSTFONDEN ANALYSE 2018 Vækstfondens porteføljevirksomheder: Aktivitet og effekter AKTIVITETEN I VÆKSTFONDENS VIRKSOMHEDSPORTEFØLJE I 2017 foretog Vækstfonden 804 medfinansieringer, og har siden 1992

Læs mere

Indledning. Dette rapport viser de kvantitative markedsføringseffekter af i alt 16 kampagner gennemført med støtte fra Fomars i 2017.

Indledning. Dette rapport viser de kvantitative markedsføringseffekter af i alt 16 kampagner gennemført med støtte fra Fomars i 2017. Effekt 2017 Fomars Indledning Dette rapport viser de kvantitative markedsføringseffekter af i alt 16 kampagner gennemført med støtte fra Fomars i 2017. Kampagnerne er gennemført på 8 markeder: Tyskland

Læs mere

3 UDVIKLINGEN I ANTAL KERNE- VIRKSOMHEDER

3 UDVIKLINGEN I ANTAL KERNE- VIRKSOMHEDER Indholdsfortegnelse 1 INDLEDNING 1.1 SAMMENFATNING 2 METODE 3 UDVIKLINGEN I ANTAL KERNE- VIRKSOMHEDER 2008 2013 4 BESKÆFTIGELSE 5 OMSÆTNING 6 EKSPORT 7 GENNEMSNITLIG OMSÆTNING PR VIRKSOMHED 8 REGIONAL

Læs mere

Den samfundsøkonomiske betydning af A/S Dansk Shell Olieraffinaderi i Fredericia Kommune

Den samfundsøkonomiske betydning af A/S Dansk Shell Olieraffinaderi i Fredericia Kommune Den samfundsøkonomiske betydning af A/S Dansk Shell Olieraffinaderi i Fredericia Kommune Teknisk notat fra Center for Regional- og Turismeforskning Nino Javakhishvili-Larsen * njl@crt.dk * 3085 5186 04-04-2018

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Miljørigtige køretøjer i Aarhus. Effekter af en mere miljørigtig vognpark i Aarhus Kommune. Aarhus Kommune. Notat - kort version

Indholdsfortegnelse. Miljørigtige køretøjer i Aarhus. Effekter af en mere miljørigtig vognpark i Aarhus Kommune. Aarhus Kommune. Notat - kort version Aarhus Kommune Miljørigtige køretøjer i Aarhus Effekter af en mere miljørigtig vognpark i Aarhus Kommune COWI A/S Jens Chr Skous Vej 9 8000 Aarhus C Telefon 56 40 00 00 wwwcowidk Notat - kort version Indholdsfortegnelse

Læs mere

VækstRegnskab FAXE kvartal. VækstAnalyse NØGLETAL PR. 2. KVARTAL

VækstRegnskab FAXE kvartal. VækstAnalyse NØGLETAL PR. 2. KVARTAL VækstRegnskab 2015 1. kvartal NØGLETAL PR. 2. KVARTAL 2014 13.991 14.085 13.579 13.695 13.012 11.143 11.088 11.100 11.138 11.123 11.123 10.780 10.550 10.507 10.157 9.608 21.722 22.147 21.700 20.225 19.849

Læs mere

Status på erhvervslivets udvikling i Ballerup Kommune

Status på erhvervslivets udvikling i Ballerup Kommune 29. januar 2019 SagsID: 24.00.00-G01-16-18 Status på erhvervslivets udvikling i Ballerup Kommune Erhvervs- og Vækstpolitik Ballerup Kommunes Erhvervs- og Vækstpolitik har fire mål: 1. 1.000 nye private

Læs mere

STOR INVESTE- RINGSLYST I DE SYDDANSKE VIRKSOMHEDER

STOR INVESTE- RINGSLYST I DE SYDDANSKE VIRKSOMHEDER STOR INVESTE- RINGSLYST I DE SYDDANSKE VIRKSOMHEDER KONJUNKTURER FOR 4. KVARTAL Det ser lyst ud for de små og mellemstore virksomheder i Region Syddanmark, når de bliver spurgt om ne til årets sidste kvartal.

Læs mere

ANALYSENOTAT Økonomisk status og udvikling i de kreative indholdsbrancher

ANALYSENOTAT Økonomisk status og udvikling i de kreative indholdsbrancher ANALYSENOTAT Økonomisk status og udvikling i de kreative indholdsbrancher AF CHEFKONSULENT MALTHE MUNKØE Branchens nøgletal De kreative indholdsbrancher dækker en række virksomheder, der udvikler og sælger

Læs mere