Arbejdsmiljø og arbejdsvilkår for privatansatte 2017

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Arbejdsmiljø og arbejdsvilkår for privatansatte 2017"

Transkript

1 5. oktober 2017 Arbejdsmiljø og arbejdsvilkår for privatansatte 2017 Undersøgelsen er gennemført fra den 19. til 31. januar Alle privatansatte medlemmer med en kendt adresse blev inviteret på mail, og yderligere blev privatansatte med et kendt mobilnummer inviteret på sms. I alt svarede 784 privatansatte. Hvor det er muligt, er svarene fra 2017 sammenlignet med en tilsvarende undersøgelse fra I disse figurer indgår svarene for alle privatansatte. Derudover er der foretaget en sammenligning mellem offentligt ansatte og privatansatte i Denne sammenligning er kun lavet for ansatte på ældreområdet, da der er for få svar fra privatansatte på de øvrige områder til at kunne sammenligne her. Med ansatte på ældreområdet menes medlemmer af FOAs Social- og Sundhedssektor, som er ansat på plejehjem/plejecenter eller i hjemmeplejen/privat fritvalgsfirma. For hver figur følger først sammenligningen mellem 2015 og 2017 og derefter følger sammenligningen mellem offentligt- og privatansatte i KONTAKT Notat udarbejdet af: FOA Kampagne og Analyse Presse/Fagbladet: Politisk ansvarlig: Lars Ole Preisler Hansen Tlf Katrine Bonde Nielsen Tlf

2 Arbejdsmiljø og arbejdsvilkår for privatansatte Indholdsfortegnelse Hovedresultater... 3 Arbejdsmiljøet generelt... 7 Arbejdsglæde... 9 Overvejelser om at søge væk fra arbejdspladsen Fysisk arbejdsmiljø Arbejdstempo og normering Stress Fysisk vold Sygemeldinger Forholdet til kolleger Forholdet til leder Mobning Anerkendelse fra borgere Uddannelse, udvikling og faglighed Arbejdstid Jobsikkerhed Tillidsvalgte i det private Sektor og arbejdssted Metode... 75

3 Hovedresultater 3 Hovedresultater Arbejdsmiljøet generelt Der er ingen udvikling i de privatansattes arbejdsmiljø siden Arbejdsmiljøet i den private ældrepleje vurderes ringere end i den kommunale. Der er ingen udvikling i arbejdsglæden blandt privatansatte siden Privatansatte i ældreplejen er mindre glade for at gå på arbejde end ansatte i den kommunale ældrepleje. 40 procent af de privatansatte overvejer at sige op. Ansatte i den private ældrepleje ønsker sig oftere væk fra arbejdspladsen end ansatte i den kommunale ældrepleje. Fysisk arbejdsmiljø Medlemmerne i den private ældrepleje vurderer deres arbejde lige så fysisk hårdt som deres offentligt ansatte kolleger. I 2017 oplever flere privatansatte, at de må arbejde meget i bøjede og forvredne arbejdsstillinger end i Privatansatte (uden for social og sundhedssektoren) oplever lidt færre tunge løft end i I Social- og Sundhedssektoren er der ikke sket nogen udvikling i omfanget af forflytninger mellem 2015 og Arbejdstempo og bemanding 18 procent har kun sjældent eller aldrig tid til at udføre deres arbejde tilfredsstillende. 61 procent er altid eller ofte nødt til at holde et højt arbejdstempo. Næsten halvdelen oplever ugentligt eller oftere, at bemandningen er utilstrækkelig. Hver tredje privatansatte medlem af Social- og Sundhedssektoren oplever en eller flere gange om ugen, at de må arbejde alene hos en borger, hvor de egentlig burde være flere til stede. Stress Næsten hver fjerde føler sig i høj eller meget høj grad stresset. Arbejdslivet er den vigtigste kilde til stress.

4 Hovedresultater 4 Fysisk vold 7 procent har mindst en gang om måneden været udsat for fysisk vold på arbejdet inden for det seneste år. Det er oftest borgere, der står bag volden. Der er mindre vold i den private ældrepleje end i den kommunale. Sygemeldinger Der er ingen udvikling i hyppigheden af sygemeldinger siden procent har inden for det seneste år været sygemeldt fra arbejdet pga. stress og 14 procent pga. fysisk belastning i arbejdet. Der er flere sygemeldinger i den private ældrepleje pga. stress og fysisk belastning sammenlignet med den kommunale. Forhold til kolleger Næsten ni ud af ti har et godt forhold til kollegerne. Færre får hjælp og støtte af deres kolleger i 2017 end i Privatansatte i ældreplejen får i mindre grad støtte fra deres kolleger end kommunalt ansatte. Synet på lederen Lidt over hver anden privatansat synes, de har en god leder. Det er på niveau med resultatet fra Der er mindre tilfredshed med ledelsen i den private ældrepleje end i den kommunale. 27 procent af de privatansatte får i høj eller i meget høj grad hjælp og støtte fra deres nærmeste leder. Det er på niveau med resultatet fra Ansatte i den private ældrepleje får mindre hjælp og støtte fra lederen end ansatte i den kommunale. Mobning 5 procent mobbes ugentligt eller oftere. Anerkendelse fra borgere og pårørende Lidt færre oplever anerkendelse fra borgere og pårørende i 2017 end i 2015.

5 Hovedresultater 5 Ansatte i den private ældrepleje får mere anerkendelse fra borgere og pårørende end ansatte i den kommunale ældrepleje. Uddannelse, udvikling og faglighed Mere end hver tredje får kun i ringe eller meget ringe grad tilbudt nødvendige kurser og uddannelse. Tre ud af fire (74 %) er helt eller delvist enige i, at deres kolleger har den nødvendige uddannelse til jobbet. Mulighederne for uddannelse og sparring er ringere i den private ældrepleje end i den kommunale. 62 procent oplever en høj eller meget grad af indflydelse på eget arbejde. Informationsniveauet i den private ældrepleje er ringere end i den kommunale. Arbejdstid Kun hver tredje privatansatte arbejder fuldtid. 28 procent af de privatansatte medlemmer er timelønnede, og 72 procent er månedslønnede. Siden 2015 er der ingen sikker udvikling i de privatansattes muligheder for at holde spise- og toiletpauser. 72 procent synes, at arbejdspladsen er god til at tage hensyn til deres ønsker til arbejdstid. Næsten hver fjerde kaldes ofte på arbejde, når det passer dem dårligt. 17 procent må mindst en gang om ugen arbejde over uden betaling for at kunne nå deres arbejdsopgaver. 55 procent af de privatansatte medlemmer af Social- og Sundhedssektoren kender altid deres vagtplan fire uger i forvejen. I den modsatte ende af skalaen svarer sammenlagt 16 procent, at de kun sjældent eller aldrig kender deres vagtplan fire uger i forvejen. Kendskab til normperiode blandt de privatansatte medlemmer af Social- og Sundhedssektoren er blevet ringere siden Kendskabet til arbejdstidsreglerne blandt de privatansatte medlemmer af Social- og Sundhedssektoren er blevet bedre. I 2017 svarer 57 procent, at de har et godt eller meget godt kendskab til arbejdstidsreglerne.

6 Hovedresultater 6 Jobsikkerhed Næsten hver fjerde privatansatte bekymrer sig om at miste jobbet. Privatansatte i ældreplejen er mere bekymrede for at miste deres arbejde end deres kolleger i den kommunale ældrepleje. 13 procent af medlemmerne i den private hjemmepleje har oplevet, at deres arbejdsplads er gået konkurs inden for de seneste 2 år. Medlemmer, der har oplevet konkurser, er mere bekymrede for igen at skulle miste deres arbejde inden for det næste år. 37 procent i den private ældrepleje er helt enige og 19 procent delvist enige i, at det vil være svært at finde et nyt job, hvis de skulle miste deres arbejde. Det er lidt flere end i den offentlige ældrepleje, hvor 30 procent er helt enige. Ansatte i den private ældrepleje er mindre urolige for omorganiseringer end deres kommunalt ansatte kolleger. 23 procent af privatansatte i ældreplejen er i høj grad eller i meget høj grad urolige for, at deres arbejdssituation bliver forandret pga. omorganiseringer, helt nye arbejdsformer eller lignende. Privatansatte i ældreplejen har oplevet færre organisationsændringer end deres offentlige kolleger. Privatansatte i ældreplejen oplever flere problemer med lønudbetalinger end ansatte i den kommunale ældrepleje. Privatansatte i ældreplejen oplever oftere ændringer i arbejdstiden end deres kommunalt ansatte kolleger. 15 procent af medlemmerne i den private ældrepleje har oplevet at blive sat op eller ned i tid inden for det seneste år. Det gælder 8 procent i den offentlige ældrepleje. Lidt flere privatansatte har overenskomst i 2017 end i Tillidsvalgte i det private 41 procent af de privatansatte medlemmer svarer, at de har en tillidsrepræsentant i Det er flere end i Flere privatansatte har en arbejsmiljørepræsentant i 2017 end i Flere privatansatte har brugt deres tillidsrepræsentant og arbejdsmiljørepræsentant i 2017 end i 2015.

7 Arbejdsmiljøet generelt 7 Arbejdsmiljøet generelt Ingen udvikling i arbejdsmiljøet siden 2015: 69 procent af FOAs privatansatte medlemmer er helt eller delvist enige i, at deres arbejdsmiljø er godt, mens 29 procent er helt eller delvist uenige. Resultatet fra 2017 ligger på samme niveau som resultatet af undersøgelsen fra 2015 (figur 1). Arbejdsmiljøet i den private ældrepleje vurderes ringere end i den kommunale: Ser man kun på svarene fra ældreplejen og sammenligner de ansatte i den private ældrepleje med de ansatte i den kommunale ældrepleje, fremgår det, at de privatansatte vurderer deres arbejdsmiljø ringere end de kommunalt ansatte. Blandt kommunalt ansatte svarer 72 procent af de adspurgte, at de er helt eller delvist enige, mens det kun er 60 procent af de privatansatte, der svarer dette (figur 2). Figur 1. Hvor enig eller uenig er du i følgende udsagn? Jeg synes generelt, at arbejdsmiljøet er godt på min arbejdsplads. Udvikling fra 2015 til 2017 (privatansatte, alle arbejdsområder) 2017 (n=778) 31% 38% 16% 13% 1% 2015 (n=646) 31% 37% 15% 15% 1% Helt enig Delvist enig Delvist uenig Helt uenig Ved ikke Grundet afrundinger summerer procenterne ikke til 100.

8 Arbejdsmiljøet generelt 8 Figur 2. Hvor enig eller uenig er du i følgende udsagn? Jeg synes generelt, at arbejdsmiljøet er godt på min arbejdsplads. Privat vs. offentlig (kun ansatte i ældreplejen) Privat (n=367) 22% 38% 19% 20% 1% Offentlig (n=2.153) 19% 53% 18% 10% 1% Helt enig Delvist enig Delvist uenig Helt uenig Ved ikke Sammenligningen mellem privat- og offentligt ansatte er kun foretaget for ældreplejens vedkommende, da der er for få svar fra privatansatte på de øvrige områder til at kunne sammenligne disse.

9 Arbejdsglæde 9 Arbejdsglæde Ingen udvikling i arbejdsglæden siden 2015: 80 procent af FOAs privatansatte medlemmer er helt eller delvist enige i, at de er glade for at gå på arbejde hver dag. Det er på niveau med resultatet af undersøgelsen fra 2015 (figur 3). Privatansatte i ældreplejen er mindre glade for at gå på arbejde: Privatansatte i ældreplejen er mindre glade for at gå på arbejde sammenlignet med deres kolleger ansat i den kommunale ældrepleje. 73 procent af de privatansatte svarer, at de er helt eller delvist enige, mens det er 85 procent af de kommunalt ansatte medlemmer, der svarer dette (figur 4). Figur 3. Hvor enig eller uenig er du i følgende udsagn? - Jeg er glad for at gå på arbejde hver dag Udvikling fra 2015 til 2017 (privatansatte, alle arbejdsområder) 2017 (n=752) 42% 38% 13% 6% 1% 2015 (n=631) 44% 38% 10% 8% 1% Helt enig Delvist enig Delvist uenig Helt uenig Ved ikke

10 10 Figur 4. Hvor enig eller uenig er du i følgende udsagn? - Jeg er glad for at gå på arbejde hver dag Privat vs. offentlig (kun ansatte i ældreplejen) Privat (n=353) 33% 40% 18% 8% 1% Offentlig (n=2.118) 40% 45% 12% 3% Helt enig Delvist enig Delvist uenig Helt uenig Ved ikke Sammenligningen mellem privat- og offentligt ansatte er kun foretaget for ældreplejens vedkommende, da der er for få svar fra privatansatte på de øvrige områder til at kunne sammenligne disse.

11 Overvejelser om at søge væk fra arbejdspladsen 11 Overvejelser om at søge væk fra arbejdspladsen 40 procent overvejer at sige op: 40 procent af de privatansatte medlemmer overvejer at søge væk fra arbejdspladsen. Det er ca. på niveau med resultatet af undersøgelsen fra 2015 (figur 5). Ansatte i den private ældrepleje ønsker sig oftere væk fra arbejdspladsen: Flere privatansatte end kommunalt ansatte i ældreplejen overvejer at søge væk fra arbejdspladsen. Således svarer 50 procent af de privatansatte i ældreplejen helt eller delvist enig, mens det kun er 36 procent af de kommunalt ansatte, der svarer dette (figur 6). Figur 5. Hvor enig eller uenig er du i følgende udsagn? - Jeg overvejer at søge væk fra min nuværende arbejdsplads Udvikling fra 2015 til 2017 (privatansatte, alle arbejdsområder) 2017 (n=734) 20% 20% 11% 43% 7% 2015 (n=617) 21% 22% 12% 37% 9% Helt enig Delvist enig Delvist uenig Helt uenig Ved ikke/ikke relevant

12 Overvejelser om at søge væk fra arbejdspladsen 12 Figur 6. Hvor enig eller uenig er du i følgende udsagn? - Jeg overvejer at søge væk fra min nuværende arbejdsplads Privat vs. offentlig (kun ansatte i ældreplejen) Privat (n=344) 26% 24% 13% 32% 5% Offentlig (n=2.057) 13% 23% 12% 40% 11% 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% Helt enig Delvist enig Delvist uenig Helt uenig Ved ikke Sammenligningen mellem privat- og offentligt ansatte er kun foretaget for ældreplejens vedkommende, da der er for få svar fra privatansatte på de øvrige områder til at kunne sammenligne disse.

13 Fysisk arbejdsmiljø 13 Fysisk arbejdsmiljø Medlemmerne i den private ældrepleje vurderer deres arbejde lige så fysisk hårdt som deres offentlige kolleger (figur 8). Der er en tendens til, at private handikaphjælpere og privatansatte på specialområdet (fx bosteder) anser deres arbejde som lidt mindre fysisk hårdt end øvrige privatansatte (ikke vist i figur). Lidt færre tunge løft: Privatansatte uden for Social- og Sundhedssektoren oplever færre tunge løft i 2017, end de gjorde i procent er i 2017 helt eller delvist enige i, at de har mange tunge løft i deres arbejde. Det tal var 56 procent i 2015 (figur 9). Forflytninger: I Social- og Sundhedssektoren er der ikke sket nogen udvikling i omfanget af forflytninger mellem 2015 og procent er helt eller delvist enige i, at de oplever mange forflytninger i deres arbejde (figur 9). Der er ikke forskel på omfanget af forflytninger mellem offentlig og privat ældrepleje (figur 10). Flere dårlige arbejdsstillinger: 62 procent er helt eller delvist enige i, at de arbejder meget i bøjede eller forvredne arbejdstillinger. Det er flere end i 2017, hvor 55 procent svarede det samme (figur 11). Der er en tendens til, at der er flere dårlige arbejdsstillinger i den private ældrepleje, men forskellen er ikke signifikant (figur 12). Figur 7. Hvor fysisk hårdt opfatter du normalt dit nuværende arbejde? Gennemsnit på en skala fra 0 Ikke hårdt til 10 Maksimalt hårdt (privatansatte alle arbejdsområder) 2017 (n=770) 5, Note: Spørgsmålet ikke stillet i Antal svar fremgår af parentesen.

14 Fysisk arbejdsmiljø 14 Figur 8. Hvor fysisk hårdt opfatter du normalt dit nuværende arbejde? Privat vs. offentlig (kun ansatte i ældreplejen) Privat (n=364) 6,01 Offentlig (n=2.150) 6, Sammenligningen mellem privat- og offentligt ansatte er kun foretaget for ældreplejens vedkommende, da der er for få svar fra privatansatte på de øvrige områder til at kunne sammenligne disse. Figur 9. Hvor enig eller uenig er du i følgende spørgsmål om dit fysiske arbejdsmiljø? - Der er mange tunge løft/forflytninger i mit arbejde Tunge løft (kun stillet til Kost- og Servicesektoren, Pædagogisk Sektor og Teknik- og Servicesektoren) Forflytninger (kun stillet Social- og Sundhedssektoren) 2017 (n=173) 13% 37% 18% 32% 2017 (n=590) 34% 34% 13% 17% 2% 2015 (n=156) 27% 29% 19% 24% 1% 2015 (n=483) 33% 31% 14% 20% 1% Helt enig Delvist enig Delvist uenig Helt enig Delvist enig Delvist uenig Helt uenig Ved ikke Helt uenig Ved ikke

15 Fysisk arbejdsmiljø 15 Figur 10. Hvor enig eller uenig er du i følgende spørgsmål om dit fysiske arbejdsmiljø? - Der er mange forflytninger i mit arbejde Privat vs. offentlig (kun ansatte i ældreplejen) Privat (n=358) 42% 37% 12% 7% 1% Offentlig (n=2.146) 47% 37% 9% 6% 1% Helt enig Delvist enig Delvist uenig Helt uenig Ved ikke Sammenligningen mellem privat- og offentligt ansatte er kun foretaget for ældreplejens vedkommende, da der er for få svar fra privatansatte på de øvrige områder til at kunne sammenligne disse. Figur 11. Hvor enig eller uenig er du i følgende spørgsmål om dit fysiske arbejdsmiljø? - Jeg arbejder meget i bøjede og forvredne arbejdsstillinger Udvikling fra 2015 til 2017 (privatansatte, alle arbejdsområder) 2017 (n=763) 22% 40% 18% 18% 2% 2015 (n=640) 24% 31% 19% 25% 1% Helt enig Delvist enig Delvist uenig Helt uenig Ved ikke

16 Fysisk arbejdsmiljø 16 Figur 12. Hvor enig eller uenig er du i følgende spørgsmål om dit fysiske arbejdsmiljø? - Jeg arbejder meget i bøjede og forvredne arbejdsstillinger Privat vs. offentlig (kun ansatte i ældreplejen) Privat (n=358) 27% 45% 15% 11% 1% Offentlig (n=2.146) 25% 42% 19% 14% 1% Helt enig Delvist enig Delvist uenig Helt uenig Ved ikke Sammenligningen mellem privat- og offentligt ansatte er kun foretaget for ældreplejens vedkommende, da der er for få svar fra privatansatte på de øvrige områder til at kunne sammenligne disse.

17 Arbejdstempo og normering 17 Arbejdstempo og normering 18 procent har kun sjældent eller aldrig tid til at udføre deres arbejde tilfredsstillende. Til gengæld er der i den modsatte ende af skalaen lidt over halvdelen (55 %), der altid eller ofte har. Der er ingen statistisk sikker udvikling i tallene siden 2015 (figur 13). Der er en tendens til, at de ansatte i den private ældrepleje lidt oftere har tid til at udføre arbejdet tilfredsstillende end deres kolleger i den kommunale ældrepleje, men forskellen er ikke statistisk sikker (figur 14). 61 procent er altid eller ofte nødt til at holde et højt arbejdstempo. Modsat svarer 10 procent, at det kun sjældent eller aldrig er nødvendigt (figur 15). Der er ingen sikre forskelle på svarene fra 2015 eller mellem svarene fra de privateansatte og de offentligt ansatte medlemmer (figur 16). Næsten halvdelen oplever ugentligt eller oftere, at bemandningen er utilstrækkelig: 48 procent svarer, at de mindst én gang om ugen oplever, at bemandningen på arbejdspladsen ikke er tilstrækkelig i forhold til de opgaver, de har (figur 17). Forskellen mellem det offentlige og private er ikke entydig og signifikant (figur 18). Hver tredje (34 %) oplever en eller flere gange om ugen, at de må arbejde alene hos en borger, hvor de egentlig burde være flere til stede (figur 19). På dette spørgsmål er der ingen forskel på svarene fra det offentlige og det private (figur 20). Figur 13. Hvor ofte har du tid nok til at udføre dit arbejde tilfredsstillende? Udvikling fra 2015 til 2017 (privatansatte, alle arbejdsområder) 2017 (n=747) 18% 37% 27% 13% 5% 2015 (n=2015) 19% 39% 25% 14% 2% Altid Ofte Sommetider Sjældent Aldrig 0 procent af medlemmerne har svaret Ved ikke.

18 Arbejdstempo og normering 18 Figur 14. Hvor ofte har du tid nok til at udføre dit arbejde tilfredsstillende? Privat vs. offentlig (kun ansatte i ældreplejen) Privat (n=351) 7% 34% 33% 19% 7% Offentlig (n=2.110) 5% 29% 37% 23% 7% Altid Ofte Sommetider Sjældent Aldrig Ved ikke Sammenligningen mellem privat- og offentligt ansatte er kun foretaget for ældreplejens vedkommende, da der er for få svar fra privatansatte på de øvrige områder til at kunne sammenligne disse. Figur 15. Hvor ofte er det nødvendigt at holde et højt arbejdstempo? Udvikling fra 2015 til 2017 (privatansatte, alle arbejdsområder) 2017 (n=747) 24% 37% 28% 8% 2% 1% 2015 (n=627) 22% 43% 24% 8% 2% Altid Ofte Sommetider Sjældent Aldrig Ved ikke

19 Arbejdstempo og normering 19 Figur 16. Hvor ofte er det nødvendigt at holde et højt arbejdstempo? Privat vs. offentlig (kun ansatte i ældreplejen) Privat (n=351) 35% 42% 21% 2% 1% Offentlig (n=2.110) 32% 45% 21% 2% 1% Altid Ofte Sommetider Sjældent Aldrig Ved ikke Sammenligningen mellem privat- og offentligt ansatte er kun foretaget for ældreplejens vedkommende, da der er for få svar fra privatansatte på de øvrige områder til at kunne sammenligne disse. Figur 17. Hvor ofte er bemandingen på din arbejdsplads IKKE tilstrækkelig i forhold til de opgaver, I har? Privatansatte, alle arbejdsområder 2017 (n=747) 15% 18% 15% 10% 21% 7% 14% 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% Stort set hver dag Flere gange om ugen Hver uge Hver måned Sjældnere Aldrig Husker ikke/ikke relevant Spørgsmålet blev ikke stillet i Antal svar fremgår af parentesen.

20 Arbejdstempo og normering 20 Figur 18. Hvor ofte er bemandingen på din arbejdsplads IKKE tilstrækkelig i forhold til de opgaver, I har? Privat vs. offentlig (kun ansatte i ældreplejen) Privat (n=351) 24% 22% 19% 9% 16% 2% 8% Offentlig (n=2109) 21% 31% 20% 10% 13% 2% 4% 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% Stort set hver dag Flere gange om ugen Hver uge Hver måned Sjældnere Aldrig Husker ikke/ikke relevant Sammenligningen mellem privat- og offentligt ansatte er kun foretaget for ældreplejens vedkommende, da der er for få svar fra privatansatte på de øvrige områder til at kunne sammenligne disse. Figur 19. Hvor ofte arbejder du alene hos en borger, hvor man burde være to til stede? Privatansatte (kun medlemmer af Social- og Sundhedssektoren) 2017 (n=577) 10% 14% 10% 6% 23% 23% 14% 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% Stort set hver dag Flere gange om ugen Hver uge Hver måned Sjældnere Aldrig Ved ikke/ikke relevant Spørgsmålet blev ikke stillet i Antal svar fremgår af parentesen.

21 Arbejdstempo og normering 21 Figur 20. Hvor ofte arbejder du alene hos en borger, hvor man burde være to til stede? Privat vs. offentlig (kun ansatte i ældreplejen) Privat (n=350) 14% 18% 13% 6% 26% 19% 5% Offentlig (n=2.103) 14% 17% 13% 8% 27% 16% 5% 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% Stort set hver dag Flere gange om ugen Hver uge Hver måned Sjældnere Aldrig Ved ikke/ikke relevant Sammenligningen mellem privat- og offentligt ansatte er kun foretaget for ældreplejens vedkommende, da der er for få svar fra privatansatte på de øvrige områder til at kunne sammenligne disse.

22 Arbejdstempo og normering 22 Figur 21. Tænk på din arbejdsplads. Hvor ofte føler du dig utilstrækkelig, fordi borgerne/børnene ikke får den hjælp/service, du synes er rimelig? Sosu-sektoren (n=576) 13% 18% 14% 8% 21% 15% 11% Pædagogisk sektor (n=93) 9% 13% 14% 11% 25% 18% 11% Kost- og service og Teknik- og service (n=75) 8% 11% 12% 8% 17% 11% 33% 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% Stort set hver dag Flere gange om ugen Hver uge Hver måned Sjældnere Aldrig Ved ikke/ikke relevant Spørgsmålet blev ikke stillet i 2015.

23 Arbejdstempo og normering 23 Figur 22. Tænk på din arbejdsplads. Hvor ofte føler du dig utilstrækkelig, fordi borgerne ikke får den hjælp, du synes er rimelig? Privat vs. offentlig (kun ansatte i ældreplejen) Privat (n=349) 17% 24% 16% 10% 20% 8% 5% Offentlig (n=2.095) 18% 25% 19% 8% 22% 5% 4% Stort set hver dag Flere gange om ugen Hver uge Hver måned Sjældnere Aldrig Ved ikke/ikke relevant Sammenligningen mellem privat- og offentligt ansatte er kun foretaget for ældreplejens vedkommende, da der er for få svar fra privatansatte på de øvrige områder til at kunne sammenligne disse.

24 Arbejdstempo og normering 24 Figur 23. Tænk på din arbejdsplads. Hvor ofte er du bekymret for, at bemandingen er så lav, at det indebærer en risiko for borgernes/børnenes sikkerhed/trivsel? Sosu-sektoren (n=576) 8% 12% 9% 9% 22% 26% 14% Ansatte dagtilbud (n=56) 3% 17% 9% 14% 17% 29% 10% 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% Stort set hver dag Flere gange om ugen Hver uge Hver måned Sjældnere Aldrig Ved ikke/ikke relevant Spørgsmålet blev ikke stillet i 2015.

25 25 Figur 24. Tænk på din arbejdsplads. Hvor ofte er du bekymret for, at bemandingen er så lav, at det indebærer en risiko for borgernes sikkerhed? Privat vs. offentlig (kun ansatte i ældreplejen) Privat (n=349) 10% 15% 11% 11% 24% 23% 7% Offentlig (n=2.095) 11% 16% 17% 10% 26% 13% 7% Stort set hver dag Flere gange om ugen Hver uge Hver måned Sjældnere Aldrig Ved ikke/ikke relevant Sammenligningen mellem privat- og offentligt ansatte er kun foretaget for ældreplejens vedkommende, da der er for få svar fra privatansatte på de øvrige områder til at kunne sammenligne disse.

26 Stress 26 Stress Næsten hver fjerde føler sig i høj eller meget høj grad stresset. Yderligere 35 procent svarer i I nogen grad, mens 41 procent modsat svarer, at de kun i ringe eller meget ringe grad føler sig stressede. Tendensen tegner et lille fald i stressniveauet siden 2015, men udviklingen er ikke statistisk sikker (figur 25). Sammenligner man den private ældrepleje med den offentlige, fremgår det, at stressniveauet i det private er en anelse højere, men heller ikke denne forskel er statistisk sikker (figur 26). Arbejdslivet er den vigtigste kilde til stress: Næsten hver tredje (64 %) svarer, at arbejdet er den vigtigste kilde til stress, mens yderlige 24 procent svarer Både arbejde og privatliv. Kun 2 procent svarer, at det er udelukkende er privatlivet, der er den vigtigste kilde til stress (figur 27). Der er ingen statisktisk sikre forskelle på det offentlige og det private på dette spørgsmål (figur 28), og der er ingen sikker udvikling i svarene siden Figur 25. I hvilken grad føler du dig stresset? Udvikling fra 2015 til 2017 (privatansatte, alle arbejdsområder) 2017 (n=742) 8% 14% 35% 18% 23% 2% 2015 (n=626) 9% 16% 37% 22% 16% 1% I meget høj grad I høj grad I nogen grad I ringe grad I meget ringe grad Ved ikke

27 Stress 27 Figur 26. I hvilken grad føler du dig stresset? Privat vs. offentlig (kun ansatte i ældreplejen) Privat (n=348) 11% 20% 39% 15% 14% 1% Offentlig (n=2.094) 7% 16% 42% 18% 15% 2% I meget høj grad I høj grad I nogen grad I ringe grad I meget ringe grad Ved ikke Sammenligningen mellem privat- og offentligt ansatte er kun foretaget for ældreplejens vedkommende, da der er for få svar fra privatansatte på de øvrige områder til at kunne sammenligne disse. Figur 27. Hvad er den vigtigste kilde til din stress? Udvikling fra 2015 til 2017 (privatansatte, alle arbejdsområder) 2017 (n=557) 64% 2% 24% 10% 2015 (n=385) 68% 2% 29% 1% Arbejde Privatliv Både arbejde og privatliv Ved ikke

28 Stress 28 Figur 28. Hvad er den vigtigste kilde til din stress? Privat vs. offentlig (kun ansatte i ældreplejen) Privat (n=296) 68% 2% 23% 8% Offentlig (n=1.747) 70% 1% 23% 6% Arbejde Privatliv Både arbejde og privatliv Ved ikke Sammenligningen mellem privat- og offentligt ansatte er kun foretaget for ældreplejens vedkommende, da der er for få svar fra privatansatte på de øvrige områder til at kunne sammenligne disse.

29 Fysisk vold 29 Fysisk vold 7 procent har mindst en gang om måneden været udsat for fysisk vold på arbejdet inden for det seneste år. 17 pocent har oplevet det sjældnere, mens tre ud af fire (74 %) ikke har været udsat for fysisk vold på arbejdspladsen inden for det seneste år. Svarene fra 2017 er på niveau med svarene fra 2015 (figur 29). Oftest borgere, der står bag volden: Når medlemmerne udsættes for vold på arbejdspladsen, er det i 93 procent af tilfældende en borger, der står bag (figur 30). Mere vold i den offentlige ældrepleje: Mens 70 procent af de privatansatte svarer, at de inden for det seneste år ikke har været udsat for vold på arbejdspladsen, er det 54 procent af de offentligt ansatte, der svarer dette (figur 31). Figur 29. Har du selv inden for de seneste 12 måneder været udsat for noget af følgende på din arbejdsplads? - Fysisk vold Udvikling fra 2015 til 2017 (privatansatte, alle arbejdsområder) 2017 (n=739) 3% 3% 1% 17% 74% 2% 2015 (n=622) 2% 2% 1% 15% 79% 2% 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% Ja, dagligt Ja, ugentligt Ja, månedligt Ja, sjældnere Nej, aldrig Ved ikke/husker ikke

30 Fysisk vold 30 Figur 30. Hvem udsatte dig for fysisk vold? - Du kan sætte flere krydser Privatansatte, alle arbejdsområder 93% 4% 1% 2% 1% 2% Antal svar: 174. Spørgsmålet er kun stillet til medlemmer, der har svaret, at de har været udsat for vold inden for de seneste 12 måneder. Da medlemmerne har kunnet angive flere svar, summerer procenterne ikke til 100.

31 Fysisk vold 31 Figur 31. Har du selv inden for de seneste 12 måneder været udsat for noget af følgende på din arbejdsplads? - Fysisk vold Privat vs. offentlig (kun ansatte i ældreplejen) Privat (n=347) 5% 4% 1% 19% 70% 2% Offentlig (n=2.086) 7% 2% 9% 26% 54% 3% Ja, dagligt Ja, ugentligt Ja, månedligt Ja, sjældnere Nej, aldrig Ved ikke/husker ikke Sammenligningen mellem privat- og offentligt ansatte er kun foretaget for ældreplejens vedkommende, da der er for få svar fra privatansatte på de øvrige områder til at kunne sammenligne disse.

32 Sygemeldinger 32 Sygemeldinger Ingen udvikling i hyppigheden af sygemelding: 15 procent har inden for det seneste år været sygemeldt fra arbejdet pga. stress og 14 procent pga. fysisk belastning i arbejdet. 72 procent svarer, at de ikke har været sygemeldt inden for det seneste år pga. nogle af de nævnte årsager. Disse svar er på niveau med svarene fra 2015 (figur 32). Flere sygemeldinger i det private pga. stress og fysisk belastning: Sammenlignes den private og den kommunale ældrepleje fremgår det, at de privatansatte lidt hyppigere er sygemeldt pga. stress eller fysisk belastning. Forskellene er dog lige på grænsen af det signifikante (figur 33). Figur 32. Har du inden for det seneste år været sygemeldt af nogle af følgende årsager? (Eller hvor de var en væsentlig årsag til, at du var sygemeldt). - Du kan sætte flere krydser Udvikling fra 2015 til 2017 (privatansatte, alle arbejdsområder) 72% 72% 2017 (n=739) 2015 (n=618) 15% 15% 14% 13% 1% 2% 3% 1% 2% 2% Ja, pga. stress Ja, pga. vold eller trusler om vold Ja, pga. mobning Ja, pga. fysisk belastning i jobbet (fx løft) Nej Ved ikke/husker ikke Da medlemmerne har kunnet angive flere svar, summerer procenterne ikke til 100.

33 Sygemeldinger 33 Figur 33. Har du inden for det seneste år været sygemeldt af nogle af følgende årsager? (Eller hvor de var en væsentlig årsag til, at du var sygemeldt). - Du kan sætte flere krydser Privat vs. offentlig (kun ansatte i ældreplejen) Ja, pga. stress 13% 19% Ja, pga. vold eller trusler om vold 2% 1% Ja, pga. mobning 2% 4% Ja, pga. fysisk belastning i jobbet (fx løft) 16% 19% Nej 65% 71% Ved ikke/husker ikke 2% 2% 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% Offentlig (n=2.083) Privat (n=347) Da medlemmerne har kunnet angive flere svar, summerer procenterne ikke til 100. Sammenligningen mellem privat- og offentligt ansatte er kun foretaget for ældreplejens vedkommende, da der er for få svar fra privatansatte på de øvrige områder til at kunne sammenligne disse.

34 Forholdet til kolleger 34 Forholdet til kolleger Næsten ni ud ti har et godt forhold til kollegerne: 88 procent af de privatansatte er helt eller delvist enige i, at de har et godt forhold til deres kolleger. Det er en anelse færre end i 2015 (figur 34). Hvad forholdet til kolleger angår, er der ingen forskel på svarene fra den private og kommunale ældrepleje (figur 35). Færre får hjælp og støtte af deres kolleger: 56 procent af de privatansatte oplever i høj eller i meget høj grad, at de får hjælp og støtte fra deres kolleger. Det er færre end i 2015, hvor 63 procent af de privatansatte medlemmer svarede dette (figur 36). Privatansatte i ældreplejen får i mindre grad støtte fra deres kolleger end kommunalt ansatte: 60 procent af privatansatte i ældreplejen får i høj eller meget høj grad hjælp og støtte af deres kolleger, mens det er hele 69 procent af de ansatte i den kommunale ældrepleje, der svarer dette (figur 37). Figur 34. Hvor enig eller uenig er du i følgende udsagn? - Jeg har et godt forhold til mine kolleger Udvikling fra 2015 til 2017 (privatansatte, alle arbejdsområder) 2017 (n=761) 58% 30% 6% 1% 5% 2015 (n=636) 64% 28% 2% 3% 4% Helt enig Delvist enig Delvist uenig Helt uenig Ved ikke/ikke relevant

35 Forholdet til kolleger 35 Figur 35. Hvor enig eller uenig er du i følgende udsagn? - Jeg har et godt forhold til mine kolleger Privat vs. offentlig (kun ansatte i ældreplejen) Privat (n=356) 60% 32% 5% 2% 1% Offentlig (n=2.133) 58% 36% 1% 4% Helt enig Delvist enig Delvist uenig Helt uenig Ved ikke/ikke relevant Sammenligningen mellem privat- og offentligt ansatte er kun foretaget for ældreplejens vedkommende, da der er for få svar fra privatansatte på de øvrige områder til at kunne sammenligne disse. Figur 5. I hvilken grad får du hjælp og støtte fra dine (nærmeste) kolleger? Udvikling fra 2015 til 2017 (privatansatte, alle arbejdsområder) 2017 (n=757) 24% 32% 30% 5% 4% 5% 2015 (n=634) 28% 35% 25% 5% 3% 4% I meget høj grad I høj grad I nogen grad I ringe grad I meget ringe grad Ved ikke/ikke relevant

36 36 Figur 37. I hvilken grad får du hjælp og støtte fra dine (nærmeste) kolleger? Privat vs. offentlig (kun ansatte i ældreplejen) Privat (n=355) 25% 35% 31% 6% 3% Offentlig (n=2.128) 25% 44% 26% 3% I meget høj grad I høj grad I nogen grad I ringe grad I meget ringe grad Ved ikke/ikke relevant Sammenligningen mellem privat- og offentligt ansatte er kun foretaget for ældreplejens vedkommende, da der er for få svar fra privatansatte på de øvrige områder til at kunne sammenligne disse.

37 Forholdet til leder 37 Forholdet til leder Lidt over hver anden privatansat synes, de har en god leder: 54 procent af de privatansatte er helt eller delvist enige i, at deres leder er god til at lede sine medarbejdere. 39 procent er helt eller delvist uenige. Det er på niveau med svarfordelingen fra undersøgelsen 2015 (figur 38). Mindre tilfredshed med ledelsen i den private ældrepleje: Lidt over halvdelen (51 %) af de ansatte i den private ældrepleje er helt eller delvist enige i, at deres nærmeste leder er god til at lede sine medarbejdere. Til sammenligning er det 62 procent af de ansatte i den kommunale ældrepleje, der synes dette (figur 39). 27 procent af de privatansatte får i høj eller i meget høj grad hjælp og støtte fra deres nærmeste leder. 28 procent svarer I nogen grad, mens 28 procent har svaret I ringe eller i meget ringe grad. Der er ingen statistisk sikre forskelle på svarene fra 2017 og 2015 (figur 40). Mindre hjælp og støtte fra lederen i den private ældrepleje end i den kommunale: Mere end hver tredje (36 %) af de ansatte i den private ældrepleje får kun i ringe eller i meget ringe grad hjælp og støtte fra deres nærmeste leder. I den kommunale ældrepleje er det 22 procent, som svarer dette (figur 41). Figur 38. Hvor enig eller uenig er du i følgende udsagn? - Min nærmeste leder er god til at lede sine medarbejdere Udvikling fra 2015 til 2017 (privatansatte, alle arbejdsområder) 2017 (n=761) 24% 30% 20% 19% 7% 2015 (n=625) 24% 33% 19% 19% 5% Helt enig Delvist enig Delvist uenig Helt uenig Ved ikke/ikke relevant

38 Forholdet til leder 38 Figur 39. Hvor enig eller uenig er du i følgende udsagn? - Min nærmeste leder er god til at lede sine medarbejdere Privat vs. offentlig (kun ansatte i ældreplejen) Privat (n=356) 18% 33% 21% 26% 2% Offentlig (n=2.133) 22% 40% 22% 14% 3% Helt enig Delvist enig Delvist uenig Helt uenig Ved ikke/ikke relevant Sammenligningen mellem privat- og offentligt ansatte er kun foretaget for ældreplejens vedkommende, da der er for få svar fra privatansatte på de øvrige områder til at kunne sammenligne disse. Figur 40. I hvilken grad får du hjælp og støtte fra din nærmeste leder? Udvikling fra 2015 til 2017 (privatansatte, alle arbejdsområder) 2017 (n=757) 15% 22% 28% 18% 10% 7% 2015 (n=623) 18% 22% 30% 17% 9% 4% I meget høj grad I høj grad I nogen grad I ringe grad I meget ringe grad Ved ikke/ikke relevant

39 39 Figur 41. I hvilken grad får du hjælp og støtte fra din nærmeste leder? Privat vs. offentlig (kun ansatte i ældreplejen) Privat (n=355) 13% 19% 31% 23% 13% 1% Offentlig (n=2.128) 12% 26% 37% 15% 7% 3% I meget høj grad I høj grad I nogen grad I ringe grad I meget ringe grad Ved ikke/ikke relevant Sammenligningen mellem privat- og offentligt ansatte er kun foretaget for ældreplejens vedkommende, da der er for få svar fra privatansatte på de øvrige områder til at kunne sammenligne disse.

40 Mobning 40 Mobning 5 procent mobbes ugentligt eller oftere: Yderligere 3 procent mobbes månedligt, mens 12 procent oplever det sjældnere. 3 ud 4 (74 %) er aldrig blevet mobbet inden for det seneste år. Tendensen tegner en lille stigning siden 2015, men udviklingen er ikke statistisk sikker (figur 42). Der er heller ingen sikre forskelle på hyppigheden af mobning mellem det private og den offentlige ældrepleje (figur 43). Figur 42. Har du selv inden for de seneste 12 måneder været udsat for noget af følgende på din arbejdsplads? Mobning Udvikling fra 2015 til 2017 (privatansatte, alle arbejdsområder) 2017 (n=739) 4% 3% 1% 12% 74% 5% 2015 (n=620) 2% 2% 12% 79% 4% 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100% Ja, dagligt Ja, ugentligt Ja, månedligt Ja, sjældnere Nej, aldrig Ved ikke/husker ikke

41 41 Figur 43. Har du selv inden for de seneste 12 måneder været udsat for noget af følgende på din arbejdsplads? - Mobning Privat vs. offentlig (kun ansatte i ældreplejen) 6% Privat (n=347) 3% 3% 13% 70% 6% 3% Offentlig (n=2.086) 1% 4% 16% 71% 5% Ja, dagligt Ja, ugentligt Ja, månedligt Ja, sjældnere Nej, aldrig Ved ikke/husker ikke Sammenligningen mellem privat- og offentligt ansatte er kun foretaget for ældreplejens vedkommende, da der er for få svar fra privatansatte på de øvrige områder til at kunne sammenligne disse.

42 Anerkendelse fra borgere 42 Anerkendelse fra borgere Lidt færre oplever anerkendelse fra borgere og pårørende: 57 procent er helt enige i, at deres arbejde anerkendes af borgere og pårørende. Det er en anelse færre end i 2015, hvor det var 64 procent, der svarede Helt enig (figur 44). Ansatte i den private ældrepleje får mere anerkendelse fra borgere og pårørende end ansatte i den kommunale ældrepleje: 60 procent af de privatansatte er i høj grad enige i, at deres arbejde anerkendes af borgere og pårørende. Til sammenligning er det kun 49 procent af de ansatte i den kommunale ældrepleje, der svarer dette (figur 45). Figur 44. Hvor enig eller uenig er du i følgende udsagn? - Mit arbejde bliver anerkendt af de borgere/pårørende/forældre, jeg møder i mit arbejde Udvikling fra 2015 til 2017 (privatansatte, alle arbejdsområder) 2017 (n=751) 57% 33% 4% 2% 4% 2015 (n=631) 64% 27% 6% 2% 2% Helt enig Delvist enig Delvist uenig Helt uenig Ved ikke

43 Anerkendelse fra borgere 43 Figur 45. Hvor enig eller uenig er du i følgende udsagn? - Mit arbejde bliver anerkendt af de borgere/pårørende, jeg møder i mit arbejde Privat vs. offentlig (kun ansatte i ældreplejen) Privat (n=353) 60% 35% 3% 1% 1% Offentlig (n=2.118) 49% 42% 7% 1% 1% Helt enig Delvist enig Delvist uenig Helt uenig Ved ikke Sammenligningen mellem privat- og offentligt ansatte er kun foretaget for ældreplejens vedkommende, da der er for få svar fra privatansatte på de øvrige områder til at kunne sammenligne disse.

44 Uddannelse, udvikling og faglighed 44 Uddannelse, udvikling og faglighed Mere end hver tredje får kun i ringe eller meget ringe grad tilbudt nødvendige kurser og uddannelse: 23 procent svarer i nogen grad, mens 24 procent svarer i høj eller meget høj grad. Der er ingen statistisk forskel på svarene fra 2015 og 2017 (figur 46). Tre ud af fire (74 %) er helt eller delvist enige i, at deres kolleger har den nødvendige uddannelse til jobbet (figur 48). Mindst uddannelse i det private: Blandt ansatte i den private ældrepleje er det kun 46 procent af medlemmerne, der sammenlagt svarer I meget høj grad, I høj grad eller I nogen grad til spørgsmålet om, hvorvidt de får tilbudt den uddannelse/de kurser, de har brug for. Blandt ansatte i den kommunale ældrepleje er det hele 61 procent af medlemmerne, der svarer dette (figur 47). Samme billede tegner sig, når medlemmerne bliver spurgt om, hvorvidt deres nærmeste kolleger har den nødvendige uddannelse til jobbet. Her svarer 79 procent af de ansatte i den private ældrepleje, at de er helt eller delvist enige, mens det er 89 procent af de ansatte i den kommunale ældrepleje, der vurderer, at deres nærmeste kolleger har den nødvendige uddannelse (figur 49). Bedre mulighed for sparring i offentlige: 68 procent af de ansatte i den private ældrepleje svarer, at de har gode muligheder for at diskutere faglige udfordringer med deres kolleger og leder (helt eller delvist enig). Til sammenligning svarer 76 procent af de offentligt ansatte i ældreplejen dette (figur 51). 62 procent oplever en høj eller meget høj grad af indflydelse på eget arbejde. 29 procent oplever det i nogen grad, mens 8 procent sammenlagt kun oplever det i ringe eller i meget ringe grad (figur 52). Der er ingen statistisk sikker forskel på svarene fra hhv. den private og den kommunale ældrepleje (figur 53). Bedre informationsniveau i det offentlige: I den private ældrepleje er det 36 procent, der i høj eller i meget høj grad oplever at få den information, de behøver for at udføre deres arbejde. Modsat svarer hele 25 procent (altså hver fjerde) kun i ringe eller meget ringe grad. For ansatte i den kommunale ældrepleje er det til sammenligning næsten hver anden (49 procent), der oplever et højt eller meget højt informationsniveau, mens det kun er 8 procent, der har svaret i ringe eller i meget ringe grad (figur 55).

45 Uddannelse, udvikling og faglighed 45 Figur 46. I hvilken grad får du tilbudt den uddannelse/de kurser, som du har brug for i dit arbejde? Udvikling fra 2015 til 2017 (privatansatte, alle arbejdsområder) 2017 (n=757) 8% 16% 23% 17% 22% 13% 2015 (n=619) 9% 14% 23% 19% 25% 11% I meget høj grad I høj grad I nogen grad I ringe grad I meget ringe grad Ved ikke/ikke relevant Figur 47. I hvilken grad får du tilbudt den uddannelse/de kurser, som du har brug for i dit arbejde? Privat vs. offentlig (kun ansatte i ældreplejen) Privat (n=355) 7% 14% 25% 17% 27% 11% Offentlig (n=2.127) 7% 18% 36% 20% 14% 5% I meget høj grad I høj grad I nogen grad I ringe grad I meget ringe grad Ved ikke/ikke relevant Sammenligningen mellem privat- og offentligt ansatte er kun foretaget for ældreplejens vedkommende, da der er for få svar fra privatansatte på de øvrige områder til at kunne sammenligne disse. jeg møder i mit arbejde

46 Uddannelse, udvikling og faglighed 46 Figur 48. Hvor enig eller uenig er du i følgende udsagn? - Mine nærmeste kolleger har den nødvendige uddannelse til jobbet Privatansatte, alle arbejdsområder 2017 (n=582) 38% 36% 13% 5% 8% Helt enig Delvist enig Delvist uenig Helt uenig Ved ikke Spørgsmålet blev ikke stillet i Figur 49. Hvor enig eller uenig er du i følgende udsagn? - Mine nærmeste kolleger har den nødvendige uddannelse til jobbet Privat vs. offentlig (kun ansatte i ældreplejen) Privat (n=353) 39% 40% 14% 4% 3% Offentlig (n=2.117) 46% 43% 8% 2% 1% Helt enig Delvist enig Delvist uenig Helt uenig Ved ikke Sammenligningen mellem privat- og offentligt ansatte er kun foretaget for ældreplejens vedkommende, da der er for få svar fra privatansatte på de øvrige områder til at kunne sammenligne disse.

47 Uddannelse, udvikling og faglighed 47 Figur 50. Hvor enig eller uenig er du i følgende udsagn? - Jeg har gode muligheder for at diskutere faglige udfordringer med mine kolleger/min leder Privatansatte, alle arbejdsområder 2017 (n=752) 33% 33% 20% 11% 3% Helt enig Delvist enig Delvist uenig Helt uenig Ved ikke Spørgsmålet blev ikke stillet i Figur 51. Hvor enig eller uenig er du i følgende udsagn? - Jeg har gode muligheder for at diskutere faglige udfordringer med mine kolleger/min leder Privat vs. offentlig (kun ansatte i ældreplejen) Privat (n=353) 31% 37% 20% 11% 1% Offentlig (n=2.118) 31% 45% 17% 6% 1% Helt enig Delvist enig Delvist uenig Helt uenig Ved ikke Sammenligningen mellem privat- og offentligt ansatte er kun foretaget for ældreplejens vedkommende, da der er for få svar fra privatansatte på de øvrige områder til at kunne sammenligne disse.

48 Uddannelse, udvikling og faglighed 48 Figur 52. I hvilken grad har du indflydelse på, hvordan du løser dine arbejdsopgaver? Privatansatte, alle arbejdsområder 2017 (n=748) 25% 37% 29% 5%3% I meget høj grad I høj grad I nogen grad I ringe grad I meget ringe grad Ved ikke Grundet afrundinger summerer procenterne ikke til 100. Spørgsmålet blev ikke stillet i 2015 Figur 53. I hvilken grad har du indflydelse på, hvordan du løser dine arbejdsopgaver? Privat vs. offentlig (kun ansatte i ældreplejen) Privat (n=352) 21% 37% 32% 7% 3% Offentlig (n=2.113) 18% 41% 34% 5% 2% I meget høj grad I høj grad I nogen grad I ringe grad I meget ringe grad Ved ikke Sammenligningen mellem privat- og offentligt ansatte er kun foretaget for ældreplejens vedkommende, da der er for få svar fra privatansatte på de øvrige områder til at kunne sammenligne disse.

49 49 Figur 54. I hvilken grad får du den information, du behøver, for at udføre dit arbejde? Privatansatte, alle arbejdsområder 2017 (n=748) 13% 32% 36% 13% 6% I meget høj grad I høj grad I nogen grad I ringe grad I meget ringe grad Ved ikke Spørgsmålet blev ikke stillet i Figur 55. I hvilken grad får du den information, du behøver, for at udføre dit arbejde? Privat vs. offentlig (kun ansatte i ældreplejen) Privat (n=352) 7% 29% 39% 18% 7% Offentlig (n=2.113) 9% 40% 43% 6% 2% I meget høj grad I høj grad I nogen grad I ringe grad I meget ringe grad Ved ikke Sammenligningen mellem privat- og offentligt ansatte er kun foretaget for ældreplejens vedkommende, da der er for få svar fra privatansatte på de øvrige områder til at kunne sammenligne disse.

50 Arbejdstid 50 Arbejdstid Ancienniteten på arbejdspladsen blandt privatansatte er stigende: I 2017 er det 19 procent, der har været ansat på deres arbejdsplads mindre end et år, mens det i 2015 var 25 procent, der svarede dette. Og i den modsatte ende af svarskalaen svarer 21 procent i 2017, at de har været ansat mere end 10 år, mens det i 2015 kun var 13 procent, der havde været ansat så længe (figur 56). Kun hver tredje privatansatte arbejder fuldtid: 35 procent af de privatansatte medlemmer er ansat på fuldtid. 42 procent er ansat på deltid, mens 21 procent arbejder aften-/nattevagt med 56 timer på to uger (figur 58). 28 procent af de privatansatte medlemmer er timelønnede, og 72 procent er månedslønnede. Der er en tendens til, at der er blevet færre timelønnede siden 2015, men forskellen er ikke statistisk sikker (figur 57). Muligheder for spisepauser: Lidt over halvdelen (53 %) har gode muligheder for at spise i løbet af arbejdsdagen, mens næsten en fjerdedel (24 %) svarer, at de ikke har. Der er ingen sikker forskel på tallene fra hhv til 2017 (figur 59). Muligheder for at komme på toilettet: 65 procent har gode eller meget gode muligheder for at komme på toilettet i løbet af en typisk arbejdsdag, mens sammenlagt 18 procent har svaret, at deres muligheder er dårlige eller meget dårlige. Tendensen går i retning af, at det er blevet lettere at finde tid til at komme på toilettet, men forskellen til svarene fra 2015 er ikke statistisk sikker (figur 60). Ønsker til arbejdstid: 72 procent synes, at arbejdspladsen er god til at tage hensyn til deres ønsker til arbejdstid (helt eller delvist enige). Der er ingen statistisk sikker forskel til svarene fra 2015 (figur 61). Næsten hver fjerde (24 %) kaldes ofte på arbejde, når det passer dem dårligt: Modsat svarer 70 procent helt eller delvist uenig (figur 62). Kendskab til vagtplanen: 55 procent af privatansatte medlemmer af FOAs Social- og Sundhedssektor kender altid deres vagtplan fire uger i forvejen. I den modsatte ende af skalaen svarer sammenlagt 16 procent, at de kun sjældent eller aldrig kender deres vagtplan fire uger i forvejen (figur 63). Merarbejde uden betaling: 17 procent må mindst en gang om ugen arbejde over uden betaling for at kunne nå deres arbejdsopgaver. 6 procent oplever det Hver måned, 22 procent Sjældnere, mens 46 procent aldrig oplever det (figur 64). Ringere kendskab til normperioden: I 2015 svarede næsten tre ud fire (73 %) af privatansatte medlemmer af FOAs Social- og Sundhedssektor, at de havde et godt eller meget godt kendskab til deres normperiode. I 2017 er det tal faldet 63 procent (figur 65).

51 Arbejdstid 51 Lidt bedre kendskab til arbejdstidsreglerne: I 2017 svarer 57 procent af privatansatte medlemmer af FOAs Social- og Sundhedssektor, at de har et godt eller meget godt kendskab til arbejdstidsreglerne. I 2015 var det kun 51 procent, der svarede dette (figur 66). Figur 56. Hvor længe har du været ansat i dit nuværende job? Udvikling fra 2015 til 2017 (privatansatte, alle arbejdsområder) 2017 (n=574) 19% 19% 27% 14% 21% 2015 (n=655) 25% 22% 25% 14% 13% Mindre end et år 1-2 år 2-5 år 5-10 år Mere end 10 år En sammenligning mellem privat- og offentligt ansatte har ikke været mulig, da dette spørgsmål ikke blev stillet til offentligt ansatte.

52 Arbejdstid 52 Figur 57. Er du timelønnet eller månedslønnet? Udvikling fra 2015 til 2017 (privatansatte, alle arbejdsområder) 2017 (n=568) 28% 72% 1% 2015 (n=640) 33% 66% 1% Timelønnet Månedslønnet Ved ikke En sammenligning mellem privat- og offentligt ansatte har ikke været mulig, da dette spørgsmål ikke blev stillet til offentligt ansatte. Figur 58. Hvor mange timer arbejder du om ugen? Privatansatte, alle arbejdsområder 2017 (n=727) 35% 42% 21% 2% 37 timer om ugen eller mere (fuldtid) Under 37 timer om ugen (deltid) Jeg arbejder i aften-/nattevagt med 56 timer på 2 uger (28 timer om ugen) eller lignende Ved ikke Spørgsmålet blev ikke stillet i 2015.

53 Arbejdstid 53 Figur 59. Tænk på de arbejdsdage, hvor du er på arbejde i 6 timer eller mere. Hvor gode eller dårlige er dine muligheder generelt for at spise frokost eller et andet hovedmåltid i løbet af en arbejdsdag? Udvikling fra 2015 til 2017 (privatansatte, alle arbejdsområder) 2017 (n=557) 27% 26% 19% 10% 14% 3% 2015 (n=603) 30% 23% 16% 13% 15% 2% Meget gode Hverken gode eller dårlige Meget dårlige Gode Dårlige Ved ikke/ikke relevant Note: Medlemmerne havde også mulighed for at svare: Jeg arbejder altid mindre end 6 timer om dagen. Denne svarkategori er ikke medregnet i figuren. En sammenligning mellem privat- og offentligt ansatte har ikke været mulig, da dette spørgsmål ikke blev stillet til offentligt ansatte.

54 Arbejdstid 54 Figur 60. Hvor gode eller dårlige er dine muligheder for at komme på toilettet i løbet af en typisk arbejdsdag? Udvikling fra 2015 til 2017 (privatansatte, alle arbejdsområder) 2017 (n=568) 39% 26% 16% 12% 6% 1% 2015 (n=489) 34% 28% 18% 14% 6% 1% Meget gode Hverken gode eller dårlige Meget dårlige Gode Dårlige Ved ikke/ikke relevant En sammenligning mellem privat- og offentligt ansatte har ikke været mulig, da dette spørgsmål ikke blev stillet til offentligt ansatte. Figur 61. Hvor enig eller uenig er du i følgende udsagn? - Min arbejdsplads er god til at tage hensyn til mine ønsker til arbejdstider Udvikling fra 2015 til 2017 (privatansatte, alle arbejdsområder) 2017 (n=468) 34% 38% 15% 10% 3% 2015 (n=522) 37% 36% 11% 13% 2% Helt enig Delvist enig Delvist uenig Helt uenig Ved ikke Note: Medlemmerne havde også mulighed for at svare: Jeg har helt faste arbejdstider. Denne svarkategori er ikke medregnet figuren. En sammenligning mellem privat- og offentligt ansatte har ikke været mulig, da dette spørgsmål ikke blev stillet til offentligt ansatte.

Arbejdsmiljø blandt FOAs privatansatte medlemmer

Arbejdsmiljø blandt FOAs privatansatte medlemmer 11. januar 2016 Arbejdsmiljø blandt FOAs privatansatte medlemmer 68 procent af FOAs privatansatte medlemmer er helt eller delvist enige i, at arbejdsmiljøet generelt er godt på deres arbejdsplads. Det

Læs mere

Arbejdstempo, bemanding og stress

Arbejdstempo, bemanding og stress 19. august 2019 Arbejdstempo, bemanding og stress Seks ud af 10 (59 %) af FOAs medlemmer føler sig i meget høj, høj eller nogen grad stressede, og for størstedelen af disse (89 %) er arbejdet en vigtig

Læs mere

Alenearbejde blandt FOAs medlemmer. Udbredelse og konsekvenser af alenearbejde blandt FOAs medlemmer Alle sektorer.

Alenearbejde blandt FOAs medlemmer. Udbredelse og konsekvenser af alenearbejde blandt FOAs medlemmer Alle sektorer. Alenearbejde blandt FOAs medlemmer Udbredelse og konsekvenser af alenearbejde blandt FOAs medlemmer 2015. Alle sektorer. 6. november 2015 1 2 Indhold Resumé... 3 Læsevejledning... 3 Hovedkonklusioner...

Læs mere

Forebyggelse af arbejdsmiljøproblemer

Forebyggelse af arbejdsmiljøproblemer 8. juli 2016 Forebyggelse af arbejdsmiljøproblemer Der er en sammenhæng mellem og medlemmernes trivsel samt fysiske og psykiske sundhed. Det viser en undersøgelse, som FOA har udført blandt sine medlemmer.

Læs mere

Faglig udvikling og uddannelse

Faglig udvikling og uddannelse 24. maj 2018 Faglig udvikling og uddannelse Mere end hver tredje får ikke tilbudt den uddannelse og de kurser, de har brug for i deres arbejde. Det viser en undersøgelse, som FOA har foretaget blandt sine

Læs mere

Forhold til ledelsen. 20. november 2017

Forhold til ledelsen. 20. november 2017 20. november 2017 Forhold til ledelsen 2 ud af 3 FOA-medlemmer mener, at deres nærmeste leder er god til at lede sine medarbejdere, men kun lidt under halvdelen af medlemmerne oplever, at de får støtte

Læs mere

Samarbejde med pårørende

Samarbejde med pårørende 23. juni 2017 Samarbejde med pårørende Ansatte i ældreplejen oplever generelt et godt samarbejde med de pårørende til de ældre. Ikke desto mindre oplever flere end hver tiende dog mindst en gang om ugen

Læs mere

Mobning. 30. november 2017

Mobning. 30. november 2017 30. november 2017 Mobning Knap hvert fjerde FOA-medlem har inden for de seneste 12 måneder været udsat for mobning. Undersøgelsen viser desuden, at der er sammenhæng mellem mobning og vurderingen af arbejdsmiljøet,

Læs mere

Vold og trusler på arbejdspladsen

Vold og trusler på arbejdspladsen 27. november 2017 Vold og trusler på arbejdspladsen Omkring en tredjedel af FOAs medlemmer har inden for det seneste år været udsat for trusler om vold eller fysisk vold på deres arbejdsplads. Undersøgelsen

Læs mere

Skænderier og konflikter

Skænderier og konflikter 11. september 2017 Skænderier og konflikter Hvert fjerde medlem oplever skænderier eller konflikter på arbejdspladsen månedligt eller oftere. Undersøgelsen viser desuden, at skænderier og konflikter påvirker

Læs mere

6 ud af 10 medlemmer arbejder meget i bøjede og forvredne arbejdsstillinger. I undersøgelsen fra 2012 gjaldt det for 5 ud af 10 medlemmer.

6 ud af 10 medlemmer arbejder meget i bøjede og forvredne arbejdsstillinger. I undersøgelsen fra 2012 gjaldt det for 5 ud af 10 medlemmer. 22. december 2015 Fysisk arbejdsmiljø FOAs medlemmer vurderer, at deres arbejde er mere fysisk hårdt end danske lønmodtagere generelt. Den gennemsnitlige vurdering af, hvor hårdt det fysiske arbejdsmiljø

Læs mere

Helbred og sygefravær

Helbred og sygefravær 3. maj 2018 Helbred og sygefravær 2 ud af 3 FOA-medlemmer vurderer, at deres helbred er godt eller meget godt. Det viser en undersøgelse, som FOA har foretaget blandt sine medlemmer. Undersøgelsen viser

Læs mere

Rygning på arbejdspladserne

Rygning på arbejdspladserne 8. november 2016 Rygning på arbejdspladserne FOA har i oktober 2016 gennemført en spørgeskemaundersøgelse om rygning på arbejdspladsen blandt medlemmerne af forbundets medlemspanel. Målgruppen for undersøgelsen

Læs mere

Forhold til kolleger. 24. maj 2018

Forhold til kolleger. 24. maj 2018 24. maj 2018 Forhold til kolleger Mere end 9 ud af 10 FOA-medlemmer har et godt forhold til deres kolleger, og flere end 2 ud af 3 oplever, at de får støtte og hjælp fra deres kolleger. Spørgsmålene blev

Læs mere

Årsager til jobskifte

Årsager til jobskifte 9. maj 2017 Årsager til jobskifte Mere end hvert tredje medlem overvejer at søge væk fra deres nuværende arbejdsplads. Det er derfor blevet undersøgt, hvilke faktorer i arbejdsmiljøet, der har størst indflydelse

Læs mere

Jobtilfredshed, anerkendelse og indflydelse

Jobtilfredshed, anerkendelse og indflydelse 24. maj 2018 Jobtilfredshed, anerkendelse og indflydelse Mere end 5 ud af 6 FOA-medlemmer er glade for at gå på arbejde hver dag. Det viser en arbejdsmiljøundersøgelse, som FOA har foretaget. Undersøgelsen

Læs mere

Seksuel chikane på arbejdspladsen

Seksuel chikane på arbejdspladsen 18. december 2017 Seksuel chikane på arbejdspladsen Mere end hvert tiende FOA-medlem har inden for de seneste 12 måneder været udsat for seksuel chikane. Det er især medlemmer i Social- og Sundhedssektoren,

Læs mere

Vold og trusler i psykiatrien

Vold og trusler i psykiatrien 14. marts 2017 Vold og trusler i psykiatrien Hvert andet medlem i psykiatrien har oplevet fysisk vold på arbejdspladsen inden for det seneste år, hvilket er en markant større andel sammenlignet med 2012,

Læs mere

Vold og trusler i psykiatrien

Vold og trusler i psykiatrien 27. november 2017 Vold og trusler i psykiatrien Hvert andet medlem i psykiatrien har oplevet fysisk vold på arbejdspladsen inden for det seneste år, hvilket er en markant større andel sammenlignet med

Læs mere

Undersøgelsen blev gennemført i perioden 22. juni 5. juli I alt medlemmer svarede på ét eller flere spørgsmål om indeklima.

Undersøgelsen blev gennemført i perioden 22. juni 5. juli I alt medlemmer svarede på ét eller flere spørgsmål om indeklima. 26. september 2018 Indeklima Flere end hvert tredje FOA-medlem synes, at indeklimaet på deres arbejdsplads er dårligt eller meget dårligt. Af dem har 83 procent i meget høj, høj eller nogen grad oplevet

Læs mere

Én ud af fire arbejder alene dagligt eller næsten dagligt. 45 procent af medlemmerne arbejder aldrig alene.

Én ud af fire arbejder alene dagligt eller næsten dagligt. 45 procent af medlemmerne arbejder aldrig alene. 22. januar 2015 Alenearbejde FOA har i perioden fra d. 23. oktober til d. 2. november 2014 gennemført en undersøgelse om alenearbejde blandt erhvervsaktive medlemmer af FOAs elektroniske medlemspanel.

Læs mere

Årsager til jobskifte

Årsager til jobskifte 27. november 2017 Årsager til jobskifte Mere end hvert tredje medlem overvejer at søge væk fra deres nuværende arbejdsplads. Det er derfor blevet undersøgt, hvilke faktorer i arbejdsmiljøet, der har størst

Læs mere

Arbejdstid blandt FOAs medlemmer

Arbejdstid blandt FOAs medlemmer 8. december 2015 Arbejdstid blandt FOAs medlemmer Hvert fjerde medlem af FOA ønsker en anden arbejdstid end de har i dag. Det viser en undersøgelse om arbejdstid, som FOA har foretaget blandt sine medlemmer.

Læs mere

Arbejdsmiljøet generelt

Arbejdsmiljøet generelt 20. november 2017 Arbejdsmiljøet generelt 3 ud af 4 FOA-medlemmer er helt eller delvist enige i, at deres arbejdsmiljø er godt, mens 1 ud af 4 er helt eller delvist uenige. Det viser en undersøgelse, som

Læs mere

Spørgsmålene blev stillet til FOAs medlemspanel i perioden 25. november til 6. december 2016, hvor i alt medlemmer svarede.

Spørgsmålene blev stillet til FOAs medlemspanel i perioden 25. november til 6. december 2016, hvor i alt medlemmer svarede. 31. januar 2017 Ulønnet overarbejde Næsten 4 ud af 10 medlemmer i FOA arbejder mere, end de får betaling for, mindst én gang om ugen. Det viser en undersøgelse, som FOA har gennemført via sit medlemspanel.

Læs mere

Vold og arbejdet med demente

Vold og arbejdet med demente 22. december 2016 Vold og arbejdet med demente 45 procent af de ansatte på plejecentre er udsat for vold fra demente mindst én gang om måneden. Det viser en undersøgelse, som FOA har gennemført via sit

Læs mere

Flere borgere udskrives for tidligt fra sygehusene

Flere borgere udskrives for tidligt fra sygehusene 13. maj 2019 Flere borgere udskrives for tidligt fra sygehusene Flere borgere udskrives for tidligt fra sygehusene i dag sammenlignet med for to år siden. Det svarer 7 ud af 10 FOA-medlemmer ansatte på

Læs mere

Seksuel chikane. 10. marts 2016

Seksuel chikane. 10. marts 2016 10. marts 2016 Seksuel chikane Hvert tiende FOA-medlem har været udsat for uønsket seksuel opmærksomhed og handlinger af seksuel karakter (seksuel chikane) i løbet af det sidste år. Det er især unge medlemmer

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om det fysiske arbejdsmiljø

Det siger FOAs medlemmer om det fysiske arbejdsmiljø FOA Kampagne og Analyse 28. november 2012 Det siger FOAs medlemmer om det fysiske arbejdsmiljø Medlemmerne er blevet spurgt om forskellige aspekter omkring deres arbejdsmiljø i to undersøgelser i 2012.

Læs mere

Forhold til kolleger og ledelse

Forhold til kolleger og ledelse 16. marts 2016 Forhold til kolleger og ledelse Mere end 9 ud af 10 FOA-medlemmer har et godt forhold til deres kolleger, og næsten 2 ud af 3 medlemmer oplever, at de får støtte og hjælp fra deres kolleger.

Læs mere

Sygefravær og sygenærvær

Sygefravær og sygenærvær 3. september 2018 Sygefravær og sygenærvær 80 procent af FOAs medlemmer er inden for det seneste år taget på arbejde, selvom de var syge. Den primære grund er hensynet til kollegerne. I forlængelse af

Læs mere

Stress og tabu. 5. november 2018

Stress og tabu. 5. november 2018 5. november 2018 Stress og tabu 4 ud af 10 af FOAs stressramte medlemmer, oplever det som skamfuldt at være ramt af stress. Det viser en undersøgelse, som FOA gennemførte i juni 2018 blandt 4.444 medlemmer.

Læs mere

Vold og trusler på arbejdspladsen

Vold og trusler på arbejdspladsen 8. december 2015 Vold og trusler på arbejdspladsen En tredjedel af FOAs medlemmer er inden for de seneste 12 måneder blevet udsat for trusler om vold på deres arbejdsplads. Det viser en undersøgelse, som

Læs mere

Arbejdsliv og privatliv

Arbejdsliv og privatliv 4. december 2015 Arbejdsliv og privatliv Hvert tredje FOA-medlem oplever ofte eller altid, at arbejdslivet tager energi fra privatlivet. Det viser en undersøgelse, som FOA har foretaget blandt sine medlemmer.

Læs mere

Seksuel chikane på arbejdspladsen

Seksuel chikane på arbejdspladsen 17. januar 2018 Seksuel chikane på arbejdspladsen Hver sjette FOA-medlem har været udsat for seksuel chikane inden for det seneste år. Det viser en undersøgelse, som FOA har gennemført blandt sine medlemmer.

Læs mere

Frivilligt arbejde. 27. april 2016

Frivilligt arbejde. 27. april 2016 27. april 2016 Frivilligt arbejde 4 ud af 10 af FOAs medlemmer svarer, at der udføres frivilligt arbejde på deres arbejdspladser. Det er på niveau med tilsvarende undersøgelser blandt FOAs medlemmer fra

Læs mere

For en fjerdedel sker det dagligt, at de ikke har mulighed for at holde mindre pauser.

For en fjerdedel sker det dagligt, at de ikke har mulighed for at holde mindre pauser. 11. november 2014 Pauser FOA har i perioden fra d. 11. til d. 22. september 2014 gennemført en undersøgelse om især mindre pauser i arbejdstiden via FOAs elektroniske medlemspanel dagplejerne i panelet

Læs mere

Arbejdstid. 2. januar 2018

Arbejdstid. 2. januar 2018 2. januar 2018 Arbejdstid Knap halvdelen af FOAs medlemmer er deltidsansatte, og en større andel af kvinder er deltidsansatte sammenlignet med mænd. Det viser en undersøgelse, som FOA har foretaget blandt

Læs mere

Muligheder for pleje og omsorg

Muligheder for pleje og omsorg 3. november 2017 Muligheder for pleje og omsorg Mere end hver fjerde ansatte i ældreplejen oplever mindst én ugen, at en borger går for længe med ble, fordi der ikke er tid til at skifte den. Det viser

Læs mere

Erfaring med selvmordstruede borgere

Erfaring med selvmordstruede borgere 20. maj 2019 Erfaring med selvmordstruede borgere Hvert tredje FOA-medlem har oplevet, at der er en eller flere borgere på deres arbejdsplads, der har begået selvmord. Det viser en undersøgelse, som FOA

Læs mere

Konflikter med brugere/pårørende og arbejdspres

Konflikter med brugere/pårørende og arbejdspres 8. oktober 2014 Konflikter med brugere/pårørende og arbejdspres FOA har i perioden den 9. til den 19. maj foretaget en undersøgelse blandt medlemmerne via forbundets elektroniske medlemspanel. 4.782 medlemmer

Læs mere

Forebyggelseskultur på arbejdspladser

Forebyggelseskultur på arbejdspladser 27. juli 2016 Forebyggelseskultur på arbejdspladser 67 procent af FOAs medlemmer har mange tunge løft/forflytninger i deres arbejde, og halvdelen af medlemmerne har været begrænset i deres arbejde på grund

Læs mere

Førstehjælp og brandslukning

Førstehjælp og brandslukning 15. december 2016 Førstehjælp og brandslukning FOA har i perioden 4.-12. oktober 2016 gennemført en undersøgelse af medlemmernes erfaring med førstehjælp og brandslukning via FOAs medlemspanel. Medlemmerne

Læs mere

Forringelser på arbejdspladsen: Fyringer, nedskæringer mv.

Forringelser på arbejdspladsen: Fyringer, nedskæringer mv. Forringelser på arbejdspladsen: Fyringer, nedskæringer mv. Samlet set har 85 procent af FOAs medlemmer oplevet, at der er sket forringelser på deres arbejdsplads inden for det seneste år. Forringelserne

Læs mere

Underretninger om børn, der mistrives

Underretninger om børn, der mistrives 13. februar 2018 Underretninger om børn, der mistrives Næsten ni ud af ti af de ansatte i dagtilbud føler sig klædt på til at opdage børn, der mistrives, og hele 93 procent svarer, at de ved, hvad de skal

Læs mere

Arbejde i weekender og på helligdage

Arbejde i weekender og på helligdage 18. juni 2018 Arbejde i weekender og på helligdage 61 procent af FOAs medlemmer arbejder hver tredje weekend eller oftere. Blandt dem med weekendarbejde synes 7 ud af 10, at weekendarbejde går ud over

Læs mere

Demente i ældreplejen

Demente i ældreplejen 24. september 2014 Demente i ældreplejen FOA har i perioden fra den 11. til den 22. september gennemført en undersøgelse blandt 786 medlemmer i ældreplejen om deres arbejde med demente. Kun medlemmer af

Læs mere

FOAs medlemmer om arbejdsmiljøet generelt

FOAs medlemmer om arbejdsmiljøet generelt 8. juli 2016 FOAs medlemmer om arbejdsmiljøet generelt 3 ud af 4 af FOAs medlemmer er helt eller delvist enige i, at deres arbejdsmiljø generelt er godt. Hver tiende er til gengæld helt uenige. Det viser

Læs mere

86 procent af medlemmerne oplever social og økonomisk ulighed blandt de børn, de arbejder med.

86 procent af medlemmerne oplever social og økonomisk ulighed blandt de børn, de arbejder med. 26. februar 2015 Ulighed blandt børn 86 procent af FOAs medlemmer, som arbejder med børn under 6 år, oplever social og økonomisk ulighed blandt de børn, de arbejder med. Det viser en undersøgelse, som

Læs mere

Løn og anerkendelse. 18. oktober 2016

Løn og anerkendelse. 18. oktober 2016 18. oktober 2016 Løn og anerkendelse Ni ud af ti af FOAs medlemmer føler i høj grad, at de yder en vigtig indsats overfor andre mennesker gennem deres arbejde. Ligeledes svarer så godt som alle FOAs medlemmer,

Læs mere

Det siger FOA-medlemmer om stemningen på deres arbejdsplads, herunder sladder

Det siger FOA-medlemmer om stemningen på deres arbejdsplads, herunder sladder FOA Kampagne og Analyse 12. juni 2013 Det siger FOA-medlemmer om stemningen på deres arbejdsplads, herunder sladder FOA har i perioden 26. april-6. maj 2013 gennemført en undersøgelse via forbundets elektroniske

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om stress

Det siger FOAs medlemmer om stress FOA Kampagne og Analyse 31. januar 2012 Det siger FOAs medlemmer om stress FOA har i juni 2012 undersøgt medlemmernes arbejdsmiljø, herunder stress. Dette notat belyser, hvor mange af medlemmerne, der

Læs mere

FOA-medlemmers ønsker til arbejdstid

FOA-medlemmers ønsker til arbejdstid 13. januar 2017 FOA-medlemmers ønsker til arbejdstid Hver femte deltidsansatte medlem af FOA ønsker at gå op i tid. Det viser en undersøgelse om arbejdstid, som FOA har foretaget blandt medlemmer i job

Læs mere

Normeringer og kommunalvalg

Normeringer og kommunalvalg 14. september 2017 Normeringer og kommunalvalg Næsten 3 ud af 4 svarer, at normeringen på deres arbejdsplads påvirker, hvor de vil sætte deres kryds ved det kommende kommunal- og regionsvalg. For 35 procents

Læs mere

Faglig kritik og sparring

Faglig kritik og sparring 15. august 2019 Faglig kritik og sparring Næsten hvert tredje medlem får aldrig faglig kritik for deres arbejde af deres leder, og 40 procent af medlemmerne får sjældent den nødvendige ros og anerkendelse

Læs mere

Kørelister og visitationer i hjemmeplejen

Kørelister og visitationer i hjemmeplejen 16. april 2019 Kørelister og visitationer i hjemmeplejen Hver tredje ansat i hjemmeplejen løser dagligt opgaver, borgerne egentlig ikke er visiterede til, fordi de vurderer, at det er fagligt nødvendigt.

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om det psykiske arbejdsmiljø, stress, alenearbejde, mobning og vold. FOA Kampagne og Analyse April 2012

Det siger FOAs medlemmer om det psykiske arbejdsmiljø, stress, alenearbejde, mobning og vold. FOA Kampagne og Analyse April 2012 Det siger FOAs medlemmer om det psykiske arbejdsmiljø, stress, alenearbejde, mobning og vold FOA Kampagne og Analyse April 2012 Indhold Resumé... 3 Psykisk arbejdsmiljø... 5 Forholdet til kollegerne...

Læs mere

Arbejde i julen og nytåret

Arbejde i julen og nytåret 21. december 2016 Arbejde i julen og nytåret I perioden 25. november til 6. december 2016 har FOA gennemført en undersøgelse af, hvor meget medlemmerne arbejder i julen og nytåret. Spørgsmålene blev stillet

Læs mere

Det mener FOAs medlemmer om arbejde i weekender og på helligdage

Det mener FOAs medlemmer om arbejde i weekender og på helligdage Det mener FOAs medlemmer om arbejde i weekender og på helligdage 1 Det mener FOAs medlemmer om arbejde i weekender og på helligdage FOA har i perioden 1. - 10. november 2013 gennemført en undersøgelse

Læs mere

Køretid og parkeringsmuligheder for ansatte i hjemmeplejen

Køretid og parkeringsmuligheder for ansatte i hjemmeplejen 10. oktober 2017 Køretid og parkeringsmuligheder for ansatte i hjemmeplejen To ud af tre ansatte i hjemmeplejen oplever, at der ikke er afsat tilstrækkelig tid til transport mellem besøgene i deres kørelister.

Læs mere

Det siger medlemmer af FOA om jobsikkerhed mv. i en undersøgelse fra DR Nyheder

Det siger medlemmer af FOA om jobsikkerhed mv. i en undersøgelse fra DR Nyheder FOA Kampagne og Analyse December 2012 Det siger medlemmer af FOA om jobsikkerhed mv. i en undersøgelse fra DR Nyheder DR Nyheders analyseafdeling har i perioden 29. oktober 2012 til 4. november 2012 gennemført

Læs mere

Syge børn i pasningstilbud

Syge børn i pasningstilbud 2. maj 2017 Syge børn i pasningstilbud Tre ud af fire af de ansatte i daginstitutioner, dagpleje og SFO oplever mindst en gang om måneden, at et barn afleveres af forældrene, selvom barnet egentligt er

Læs mere

Vold og trusler på arbejdspladsen - omsorgsmedhjælpere

Vold og trusler på arbejdspladsen - omsorgsmedhjælpere 13. november 2014 Vold og trusler på arbejdspladsen - omsorgsmedhjælpere FOA har i perioden 1.-14. oktober 2014 gennemført en undersøgelse blandt omsorgsmedhjælpere og pædagogiske assistenter om vold og

Læs mere

Hver sjette er blevet mobbet på arbejdet

Hver sjette er blevet mobbet på arbejdet 5. marts 2015 Hver sjette er blevet mobbet på arbejdet FOA gennemførte i januar 2015 en undersøgelse, der viste, at hver sjette FOA-medlem inden for de seneste 12 måneder har været udsat for mobning, mens

Læs mere

Fratagelse af opgaver

Fratagelse af opgaver 5. december 2017 Fratagelse af opgaver Mere end hvert fjerde FOA-medlem, der arbejder som SOSU-personale på hospitaler eller i ældreplejen, har inden for de seneste to år fået frataget opgaver, som de

Læs mere

Procedurer for arbejde i glatføre

Procedurer for arbejde i glatføre 19. december 2017 Procedurer for arbejde i glatføre Kun 4 ud af 10 af FOAs medlemmer har en procedure på deres arbejdsplads for, hvad der skal ske, hvis føret bliver glat om vinteren. Dette gælder, selv

Læs mere

Arbejdstempo og stress

Arbejdstempo og stress 14. januar 2016 Arbejdstempo og stress Hvert femte FOA-medlem føler sig i høj eller meget høj grad stresset. Andelen har været stigende de sidste år. Det viser en undersøgelse, som FOA har foretaget blandt

Læs mere

Overvågning. 18. juni 2018

Overvågning. 18. juni 2018 18. juni 2018 Overvågning Hver syvende af FOAs medlemmer har oplevet at blive overvåget på deres arbejdsplads. Mange oplever overvågningen som krænkende samt uden fagligt formål, og den giver ikke de ansatte

Læs mere

FOA har gennemført en undersøgelse om konflikter på arbejdspladsen via forbundets elektroniske medlemspanel i perioden 29. maj 10. juni 2013.

FOA har gennemført en undersøgelse om konflikter på arbejdspladsen via forbundets elektroniske medlemspanel i perioden 29. maj 10. juni 2013. FOA Kampagne og Analyse 16. august 2013 Det siger FOAs medlemmer om konflikter på arbejdspladsen FOA har gennemført en undersøgelse om konflikter på arbejdspladsen via forbundets elektroniske medlemspanel

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om faglig udvikling

Det siger FOAs medlemmer om faglig udvikling 19. december 2013 Det siger FOAs medlemmer om faglig udvikling Fokus på faglig udvikling er positivt for både arbejdsmiljøet og fastholdelsen af medarbejdere. Det er nogle af konklusionerne i denne undersøgelse

Læs mere

Ensomhed i ældreplejen

Ensomhed i ældreplejen 17. december 2015 Ensomhed i ældreplejen 3 ud af 4 medlemmer af FOA ansat i hjemmeplejen eller på plejehjem møder dagligt eller ugentligt ensomme ældre i forbindelse med deres arbejde, og en tredjedel

Læs mere

En fjerdedel af medlemmerne i undersøgelsen er helt eller delvist uenige i, at vold bliver tilstrækkeligt forebygget på deres arbejdsplads.

En fjerdedel af medlemmerne i undersøgelsen er helt eller delvist uenige i, at vold bliver tilstrækkeligt forebygget på deres arbejdsplads. 16. januar 2014 Vold i psykiatrien FOA har i dagene 3.-12. januar 2014 gennemført en spørgeskemaundersøgelse om vold blandt medlemmer, der arbejder i psykiatrien. 792 medvirkende oplyste, at de arbejder

Læs mere

Hovedresultater: Forandringer

Hovedresultater: Forandringer Hovedresultater: Forandringer 2 ud af 3 akademikere i undersøgelsen har oplevet omorganiseringer inden for de seneste 2 år. Akademikernes psykiske arbejdsmiljø er lavere, når der har været flere runder

Læs mere

Halvdelen af FOAs medlemmer får ikke nok søvn

Halvdelen af FOAs medlemmer får ikke nok søvn 4. februar 2016 Halvdelen af FOAs medlemmer får ikke nok søvn Over halvdelen af FOAs medlemmer får aldrig eller ikke tit nok tilstrækkelig søvn til at føle sig udhvilet. Blandt de medlemmer, der ikke får

Læs mere

Det grænseløse arbejde i Kost- og Servicesektoren

Det grænseløse arbejde i Kost- og Servicesektoren 8. januar 2015 Det grænseløse arbejde i Kost- og Servicesektoren I perioden fra 23. oktober til 2. november gennemførte FOA en undersøgelse via det elektroniske medlemspanel om balancen mellem arbejde

Læs mere

Det siger sikkerhedsrepræsentanter fra FOA om det lokale arbejdsmiljøarbejde

Det siger sikkerhedsrepræsentanter fra FOA om det lokale arbejdsmiljøarbejde FOA Kampagne og Analyse 21. april 2009 Det siger sikkerhedsrepræsentanter fra FOA om det lokale arbejdsmiljøarbejde Forbundet har i perioden 1.-14. april 2009 gennemført en internetbaseret undersøgelse

Læs mere

Det siger medlemmerne af FOA om besparelser og fyringer

Det siger medlemmerne af FOA om besparelser og fyringer Det siger medlemmerne af FOA om besparelser og fyringer FOA Kampagne og Analyse December 2010 FOA - Fag og Arbejde gennemførte i november 2010 en undersøgelse via forbundets elektroniske medlemspanel om

Læs mere

Ny organisering giver bedre service for borgerne

Ny organisering giver bedre service for borgerne F O A F A G O G A R B E J D E Ny organisering giver bedre service for borgerne Undersøgelse i FOAs Medlemspuls Kvalitetsreformen Januar 2007 Forord FOAs godt 200.000 medlemmer arbejder i forreste række

Læs mere

Hvert femte medlem (22 %) anvender ingen af velfærdsteknologierne i undersøgelsen

Hvert femte medlem (22 %) anvender ingen af velfærdsteknologierne i undersøgelsen 7. november 2014 Velfærdsteknologi FOA har i perioden den 11. til 21. august 2014 foretaget en undersøgelse via forbundets elektroniske medlemspanel Medlemspulsen om velfærdsteknologi. Spørgsmålene blev

Læs mere

Uniformer i ældreplejen

Uniformer i ældreplejen 7. november 2016 Uniformer i ældreplejen Det er et krav at bære uniform for 87 procent af FOAs medlemmer ansat i ældreplejen. Af disse medlemmer er det kun få, der ikke overholder kravet. Det viser en

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om faglig stolthed

Det siger FOAs medlemmer om faglig stolthed FOA Kampagne og Analyse April 2012 Det siger FOAs medlemmer om faglig stolthed FOA har i perioden 30. marts til 11. april 2012 gennemført en undersøgelse af medlemmernes faglige stolthed via forbundets

Læs mere

Tekniske hjælpemidler

Tekniske hjælpemidler 21. marts 2018 Tekniske hjælpemidler 3 ud af 10 (27 %) af FOAs medlemmer i Social- og Sundhedssektoren, som bruger tekniske hjælpemidler i deres arbejde, anvender ugentligt eller oftere et hjælpemiddel

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om gode ideer på arbejdspladsen de vil meget gerne deltage i at udvikle nye ting og arbejdsgange

Det siger FOAs medlemmer om gode ideer på arbejdspladsen de vil meget gerne deltage i at udvikle nye ting og arbejdsgange FOA Kampagne og Analyse 3. maj 2012 Det siger FOAs medlemmer om gode ideer på arbejdspladsen de vil meget gerne deltage i at udvikle nye ting og arbejdsgange FOA har i perioden 28. november 2011 til 5.

Læs mere

Julegaver fra arbejdsgiveren

Julegaver fra arbejdsgiveren 8. december 2016 Julegaver fra arbejdsgiveren Mere end hvert andet FOA-medlem plejer at få en julegave fra deres arbejdsgiver. Det er markant flere end i 2007, hvor kun 27 procent svarede dette. Det viser

Læs mere

2 ud af 3 af FOAs medlemmer ansat i psykiatrien har været udsat for trusler inden for det seneste år. Mere end hver fjerde har været udsat for vold.

2 ud af 3 af FOAs medlemmer ansat i psykiatrien har været udsat for trusler inden for det seneste år. Mere end hver fjerde har været udsat for vold. 04-11-2015 Vold i psykiatrien 2 ud af 3 af FOAs medlemmer ansat i psykiatrien har været udsat for trusler inden for det seneste år. Mere end hver fjerde har været udsat for vold. Det viser en undersøgelse,

Læs mere

FOA-medlemmernes brug af sociale medier

FOA-medlemmernes brug af sociale medier 10. oktober 2017 FOA-medlemmernes brug af sociale medier Facebook, Messenger, Instagram og Snapchat er de sociale medier, hvor FOAs medlemmer er mest til stede, og de følger primært FOA og FOAs valgte/talspersoner

Læs mere

Tre ud af fire svarer, at deres kolleger i høj grad eller i meget høj grad er villige til at lytte til deres problemer med arbejdet.

Tre ud af fire svarer, at deres kolleger i høj grad eller i meget høj grad er villige til at lytte til deres problemer med arbejdet. 11. august 2014 Kollegaskab FOA har i perioden 9.-19. maj 2014 udført en undersøgelse om medlemmernes forhold til deres kolleger. Undersøgelsen blev udført via forbundets elektroniske medlemspanel. 2.228

Læs mere

2 ud af 3 medlemmer har et fast antal timer næsten hver dag og 2 ud af 3 medlemmer har overvejende dagsarbejde.

2 ud af 3 medlemmer har et fast antal timer næsten hver dag og 2 ud af 3 medlemmer har overvejende dagsarbejde. FOA Kampagne og Analyse 25. oktober 2012 Det siger medlemmerne af FOA om mindre pauser i løbet af arbejdsdagen FOA har i perioden 28. august til 6. september 2012 gennemført en spørgeskemaundersøgelse

Læs mere

Flere opgaver løses af frivillige på arbejdspladser med FOAmedlemmer

Flere opgaver løses af frivillige på arbejdspladser med FOAmedlemmer 19. december 2014 Flere opgaver løses af frivillige på arbejdspladser med FOAmedlemmer Svar indsamlet fra FOA-medlemmer i oktober 2013 viser, at frivilligt arbejde er mest udbredt på plejehjem/plejecentre

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om klare mål og resultater

Det siger FOAs medlemmer om klare mål og resultater FOA - Analysesektionen Det siger FOAs medlemmer om klare mål og resultater 31. januar 2007 Regeringen afholder den 8. februar sit tredje temamøde om kvalitetsreformen. FOA er inviteret til mødet. Emnet,

Læs mere

Arbejdsskader blandt FOAs medlemmer (survey)

Arbejdsskader blandt FOAs medlemmer (survey) 16. juni 2016 Arbejdsskader blandt FOAs medlemmer (survey) 43 procent af FOAs medlemmer har haft en arbejdsskade inden for de seneste 10 år. Travlhed er blandt de primære årsager til medlemmerne arbejdsskader.

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om deres fag, arbejdsforhold og løn

Det siger FOAs medlemmer om deres fag, arbejdsforhold og løn FOA, Analysesektionen 8. november 2007 Det siger FOAs medlemmer om deres fag, arbejdsforhold og løn Dette notat er udarbejdet på baggrund af svarene i en medlemsundersøgelse, som FOA har gennemført via

Læs mere

7 ud af 10 af FOAs medlemmer fik ikke hjælp af deres tillidsrepræsentant eller lokale FOAafdeling

7 ud af 10 af FOAs medlemmer fik ikke hjælp af deres tillidsrepræsentant eller lokale FOAafdeling 6. oktober 2016 Lokalløn 7 ud af 10 af FOAs medlemmer fik ikke hjælp af deres tillidsrepræsentant eller lokale FOA-afdeling til at aftale løn ved deres nuværende ansættelse, og 36 procent af medlemmerne

Læs mere

Helbred og sygefravær

Helbred og sygefravær 8. juli 2016 Helbred og sygefravær Langt størstedelen af FOAs medlemmer vurderer, at deres helbred er godt eller nogenlunde godt. Til gengæld forventer hvert femte medlem ikke at kunne arbejde, til de

Læs mere

Psykiske lidelser på arbejdspladsen

Psykiske lidelser på arbejdspladsen 9. maj 2014 Psykiske lidelser på arbejdspladsen FOA har i perioden 21.-31. marts 2014 gennemført en undersøgelse via forbundets elektroniske medlemspanel om bl.a. holdningen til kolleger med alvorlige

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer i ældreplejen, socialpsykiatrien og på specialområdet om at arbejde med borgere, der ryger

Det siger FOAs medlemmer i ældreplejen, socialpsykiatrien og på specialområdet om at arbejde med borgere, der ryger FOA Kampagne og Analyse December 2011 Det siger FOAs medlemmer i ældreplejen, socialpsykiatrien og på specialområdet om at arbejde med borgere, der ryger FOA har i perioden 6.-12. december 2011 gennemført

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om ulighed i Danmark

Det siger FOAs medlemmer om ulighed i Danmark 8. august 2014 Det siger FOAs medlemmer om ulighed i Danmark FOA har i perioden 9.-19. maj 2014 udført en undersøgelse om medlemmernes holdninger til ulighed i Danmark. Undersøgelsen blev udført via forbundets

Læs mere

Det siger FOAs tillidsrepræsentanter og fællestillidsrepræsentanter om ansatte i løntilskud

Det siger FOAs tillidsrepræsentanter og fællestillidsrepræsentanter om ansatte i løntilskud FOA Kampagne og Analyse 14. juni 2012 Det siger FOAs tillidsrepræsentanter og fællestillidsrepræsentanter om ansatte i løntilskud FOA har i perioden 15.-29. marts 2012 gennemført en elektronisk spørgeskemaundersøgelse

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om efterlønnen

Det siger FOAs medlemmer om efterlønnen Det siger FOAs medlemmer om efterlønnen FOA Kampagne og analyse Februar 2010 FOA undersøgte i januar 2011, hvilke medlemmer, der vil benytte efterlønsordningen, hvorfor de betaler til den, og hvornår de

Læs mere

Hovedresultater: Mobning

Hovedresultater: Mobning Hovedresultater: Mobning Knap hver 10. akademiker er blevet mobbet indenfor de sidste 6 måneder. Regionerne er i højere grad en arbejdsplads som er præget af mobning. Det er oftest kolleger (65 pct.) som

Læs mere