De første monumenter Storstensgravene jætters værk?

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "De første monumenter Storstensgravene jætters værk?"

Transkript

1 »Gravhøje kroner det grønne land«disse ord af Johs. V. Jensen er som møntet på Viborg Amt. Intet sted i Danmark ligger højene tættere end her. Gennem mere end år har de præget landskabet gennem alle dets forvandlinger, og deres runde kupler kroner endnu de storladne bakkedrag. Højene er levn fra fortiden og på samme tid en del af nutidens kulturmiljøer. De rummer et uvurderligt kildemateriale om livet i oldtiden, men er også forankret i vor egen bevidsthed som nationale symboler. Oprindelig har der været mindst høje i Viborg Amt, de fleste opført inden for et tidsrum på ca år. De repræsenterer en næsten ufattelig investering af ressourcer og arbejdstimer fra oldtidens mennesker. I dag er der omkring bevarede høje tilbage. De første monumenter Højene er de ældste monumenter, vi kender i Danmark. De første høje blev opført ret kort tid efter en af de mest skelsættende ændringer i landets udvikling: Landbrugets indførelse for ca år siden. Dette er sikkert ikke tilfældigt. De små bondesamfund havde behov for at styrke følelsen af en fælles identitet og for at markere tilhørsforholdet til et bestemt landområde. En af de måder, man kunne gøre det på, var ved at opføre store, synlige monumenter i landskabet. Storstensgravene jætters værk? Ældst blandt de bevarede høje er dysserne og jættestuerne fra yngre stenalder. De rummer gravkamre bygget af store stenblokke, der kan veje adskillige tons. Navnet jættestuer skyldes, at man tidligere anså det for umuligt, at mennesker havde kunnet flytte så store sten. Ikke desto

2 mindre er dysserne og jættestuerne menneskeværk, og storstensgrave er vidt udbredt i Europa lige fra Skandinavien til Middelhavet. De viser, at Danmark allerede i bondestenalderen, for lidt over år siden, var en del af et større kultureltfællesskab. Runddysser og langdysser Dyssernes stenkamre har oftest kun en enkelt, meget stor sten som overligger. Kammeret var i reglen næsten dækket af en lav høj, der blev omkranset af store randsten. Alt efter højens form taler man om runddysser og langdysser. Dyssernes store sten var meget synlige, hvilket har været skæbnesvangert for mange af dem. En stor del er blevet ødelagt gennem tiderne i jagten på byggemateriale til alt lige fra kirker til jernbaner. Ved Kardyb i nærheden af Tastum sydøst for Skive ligger den ødelagte tomt af Danmarks længste langdysse: 185 m. Langdyssen Jens Langknivs Hule i Ulvedal Plantage. Foto: Anne-Louise Haack Olsen. Arkæologen arbejder i jættestuen ved Iglsø syd for Skive. Foto: Nationalmuseet.

3 Jættestuerne Jættestuernes kamre er så store, at man næsten kan stå oprejst i nogle af dem. De vidner om en højt udviklet teknik, hvor man med enkle hjælpemidler kunne anbringe overliggere på flere tons, så de balancerede på sidernes store bæresten. Både kammer og gang blev omhyggeligt tætnet med flade stenfliser, hvorefter de blev dækket af en stor jordhøj og omsat med randsten. Fællesgrave og offersteder Jættestuerne og de større dysser har rummet rester af flere døde nogle jættestuer fremtrådte ved åbningen som regulære benhuse fyldt med kranier og skeletdele. Noget tyder på, at de døde først blev anbragt her efter at være skeletterede et andet sted. Som gravgods fik de bl.a. lerkar, ravsmykker og økser af flint og bjergart. Dødekulten var imidlertid ikke begrænset til kammeret. Uden for højen satte de efterlevende lerkar og andet som offer til de døde i højen. Ofrene blev foretaget i flere omgange var det ved nye gravlæggelser eller ved bestemte højtider? Vi ved det ikke, men storstensgravene viser, hvilken kolossal betydning forfædrene havde for de tidlige bondesamfund. I Ulvedal Plantage sydvest for Viborg ligger den restaurerede langdysse Jens Langknivs Hule (10). Andre velbevarede langdysser kan ses ved Hvam syd for Ålestrup (17) og ved Tuls Bjerge nord for Møldrup (18). Der findes adskillige bevarede jættestuer med adgang til kammeret i Viborg amt. Blandt de flotteste er Lundehøj i Thy (1), jættestuen ved Bigum nordøst for Tjele (20) og dobbeltjættestuerne ved Iglsø syd for Skive (8) og ved Ettrup syd for Ålestrup (16). Bredhøj ved Nautrup. Foto: Jens-Henrik Bech. Høje i lange rækker Visse steder ligger højene på lange rækker, der sandsynligvis følger fortidige vejforløb eller markerer overgangssteder, hvor systemer af hulveje har ført ned mod et vadested. Syd for Viborg ses stadig i Havredal Plantage (11) et bevaret stykke af en nord-sydgående højrække, der oprindelig var 5 km lang.

4 Den sølvindlagte økse fra højen ved Mammen. En stormand fra vikingetiden Der blev stadig bygget enkelte høje helt op i vikingetiden. Ved Mammen øst for Viborg blev en fremtrædende mand på kong Harald Blåtands tid, omkring 970 e.kr., gravlagt i et kammer af træ, som blev dækket af en gravhøj. Desværre blev graven udsat for en meget hårdhændet behandling, men det lykkedes at redde hans sølvindlagte pragtøkse og rester af den fornemme dragt, som viser, at her lå en stormand fra dengang, det nuværende Danmark var i støbeskeen Gravhøjenes endeligt Kristendommens indførelse betød, at gravhøjenes æra var forbi. De kunne ikke forenes med den nye samfundsorden, og i middelalderens landskabslove hedder det højt og tydeligt, at»højmand«, d.v.s. hedninger, ikke kan arve. I folks bevidsthed blev højene efterhånden hjemsteder for elverfolk og andre overnaturlige væsener, eller de blev knyttet til overleveringer om berømte sagnhelte, som her skulle hvile med alle deres skatte. Takket være mange års udgravninger i resterne af sløjfede høje har vi i dag en mere klar fornemmelse af, hvad højene rummer. De giver dog stadigvæk overraskelser fra sig. Manden på billedet blev gravlagt i en høj ved Bjergby på Mors for lidt over 4000 år siden. Med sig fik han to pilespidser og en dolk af flint. Foto: Morslands Historiske Museum.

5 Gennemskåret høj med græstørv og forstørrede pollen fra vejbred og græsser. Tegning: Per Kohrtz Andersen. Gravhøje på bakkerne ved Hald malet af Rasmus Henrik Kruse ca Landskabet i højen I højens formuldede græstørv og i den begravede jordbund under den ligger en vigtig kilde til viden om oldtidens landskab gemt. Her er fanget mikroskopiske pollenkorn fra de planter, der voksede i området, før højen blev bygget. De fortæller om bevoksning og landskabstyper i oldtiden. Mængder af pollen fra græs og vejbred viser, at bronzealderens landskab i den nordvestlige del af amtet var lige så åbent som i dag. Dengang var det store, afgræssede overdrev, der dominerede billedet. Endnu i 1800-tallet kunne man i hedeegnene fornemme det store, åbne landskab med gravhøje på bakketoppene og på terrasserne ned mod ådalene. I dag er der enkelte rester tilbage af dette landskab, f.eks. Ydby Hede i Thy (2), Dommerby Hede syd for Skive (7), Hverrestrup Bakker nordvest for Ålestrup (19), Stenshøje ved Bruunshåb sydøst for Viborg (13) samt høje i Kongenshus Mindepark (9).

6 Oasen i kulturlandskabet. Tegning: Per Kohrtz Andersen. Højen i landskabet Højene har ikke kun kulturhistorisk betydning. De er også vigtige som levesteder for dyr og planter. Midt i markernes store, ensartede flader ligger højene som små, udyrkede oaser med et varieret plante- og dyreliv. Her kan man stadig finde mange plante- og dyrearter, hvis levesteder gradvis forsvinder. Det gælder f.eks. arter tilknyttet tørre enge og overdrev, som i dag har svært ved at klare sig. En enkelt høj kan rumme flere forskellige plantesamfund inden for et lille areal: På sydsiden vokser tørke- og varmetålende arter som f.eks. bakkenellike, mens der på nordsiden findes planter tilpasset et oceanisk klima med høj luftfugtighed, f.eks. blåbær og djævelsbid. Diagrammerne til højre viser udbredelsen af planterne bakkenellike og djævelsbid på en sjællandsk gravhøj. Efter: Antikvariske Studier nr. 6, Tegning: J.Chr. Schou.

7 Udgravning af en af Smedjehøje på Fur, Tegning på Fur Museum. Højenes beboere Utallige sagn fortæller om bjergfolk, ellefolk og andre beboere i højene. I Smedjehøje på Fur (4) kunne man høre hamren inde fra højen, som om nogen stod og smedede på en ambolt. Om Møgelhøj i Åsted i Salling fortælles det, at nogle hyrdepiger en dag sad på højen. Da hørte de en stemme inde i højen, der råbte:»tag æ pind fræ æ lyhr og lad æ fogedpiger fald nier«(tag pinden fra lyren og lad hyrdepigerne falde ned). Pigerne turde aldrig mere sidde på højen. Syløn Indimellem havde de underjordiske dog brug for menneskers hjælp. Fra Ulbjerg ved Sundstrup fortælles om en kone, der kom forbi Søndeshøje, hvor der lå et par bukser, som var gået i stykker. Hun tog dem med hjem, reparerede dem og lagde dem tilbage. Lidt senere gentog det sig med en trøje, og da hun kom tilbage til højen med den, lå der betaling for arbejdet. Prins Knuds guld Det fortælles om en høj ved Knud i Rødding sogn på Salling, at her skulle en prins Knud ligge begravet. Nogle folk begyndte af udgrave højen for at finde guld, men fandt kun to sværd. Gravrøveri i høje går helt tilbage til oldtiden. Nogle af de berømte egekistegrave har været plyndret allerede i bronzealderen, måske kort tid efter gravlæggelsen. Mange sagn fra senere tider fortæller om guldskatte i højene, som blev nidkært bevogtet af de underjordiske. Højgravere I 1800-tallet, da interessen for oldsager steg kraftigt, samtidig med at frygten for de underjordiske forsvandt, kom der for alvor gang i højgraveriet. I mange fredede høje ses spor af gamle nedgravninger fra tiden før fredningsloven blev vedtaget i Det var dog langt fra altid, at skattejægerne havde heldet med sig. Guldploven i Storehøj

8 Om Storehøj i Kjelstrup nord for Thisted fortælles, at der står en guldplov i højen. En mand i Kjelstrup prøvede at sløjfe højen, men fik kun fjernet et stykke af den ene side. I dag er højen forgravet og den ene side er opdyrket, men den ligger der endnu. Stenbrud og jordforbedring Højene rummede andre værdier end gods og guld. Selve byggematerialerne sten og formuldede græstørv var heller ikke at foragte. Utallige høje er blevet jævnet for at man kunne få fat i de værdifulde sten, som derefter blev slået til skærver og endte i veje og jernbaner. Her kunne der være gode penge at tjene for en fattig bonde eller husmand, hvis jord næppe gav til dagen og vejen. Selve mulden i højene var også eftertragtet. Den blev kørt ud på marken som jordforbedring. Samtidig fik man så inddraget endnu en lille plet, der kunne komme under plov. Højenes beskyttere Langt op i nyere tid har gammel overtro beskyttet fortidsminderne. Det fortaltes om en mand i Lødderup på Mors, at han var begyndt at bortgrave en høj på gårdens mark og blande jorden i sin mødding. Da blev der pludselig en vrimmel af ellefolk i hans køkken. De klagede over, at det regnede ned til dem, og manden måtte skyndsomst køre hele møddingen tilbage til højen. Med oplysningstiden og gennemførelsen af landboreformerne omkring 1800 aftog frygten for de underjordiske, og for en driftig bonde var der ikke længere grund til at lade højen ligge udyrket hen. Skelbjerg Høje i Thy. Foto: Anne-Louise Haack Olsen. De høflige morsingboer Nogle steder var man dog så forsigtige at spørge først, inden man sløjfede en høj. Det fortælles fra Mors, at man først gik ud til den høj, man ville sløjfe, og spurgte tre gange, om det kunne være til fornærmelse. Fik man intet svar, var højens beboere døde eller flyttet, og man kunne roligt gå i gang. Sygdom på gården I Thy var det ved at gå alvorligt galt, da to brødre gravede i en af de tre Skelbjerg Høje ved Bedsted. Her var man dog også så formastelig at foretage arbejdet om søndagen. Den første søndag blev højgravernes søster syg, men kom sig. Den følgende søndag fortsattes arbejdet, men nu blev moderen alvorligt syg. Hun kom sig også, men efter dette blev

9 To gravhøje ved Virksund, populært kaldet»marens Patter«. Foto: Knud E. Jensen Pejlemærker Gravhøje har til alle tider været fikspunkter i landskabet. På lang afstand har man kunnet tage kending efter de store høje på bakkekammene, f.eks. de to store høje, der ligger ud mod Limfjorden ved Virksunds gamle overfartssted (14). Bavnehøje Højenes meget synlige beliggenhed udnyttede man til signalering over lange afstande. Et bål på toppen af en højtliggende gravhøj kunne ses viden om og var i ufredstider et signal om, at fjenden var i landet. Gennem et system af sådanne bavnehøje kunne man før telegrafens tid hurtigt sende varsel over store afstande. Metoden blev brugt sidste gang under»slavekrigen«i Høje i krig Det vide udsyn fra højene kunne også være en trussel mod deres bevaring. Under 2. verdenskrig indrettede de tyske soldater lytteposter og artilleristillinger i toppen af mange høje. Skelhøje og sigtepunkter En gravhøj er både et meget stabilt og et meget synligt indslag i landskabsbilledet. Det var oplagt at inddrage den, når der skulle drages skel mellem marker eller landsbyjorder, og navnet Skelhøje findes mange steder. Ved den første egentlige opmåling af Danmark kort før år 1800 blev højene brugt som sigtepunkter, og i toppen af flere fredede høje står i dag en trigonometrisk station. Bavnehøj ved Hundborg i Thy. Forarbejde til Videnskabernes Selskabs kort fra 1797.

10 Det vide udsyn fra højene kunne også være en trussel mod deres bevaring. Under 2. verdenskrig indrettede de tyske soldater lytteposter og artilleristillinger i toppen af mange høje. Skelhøje og sigtepunkter En gravhøj er både et meget stabilt og et meget synligt indslag i landskabsbilledet. Det var oplagt at inddrage den, når der skulle drages skel mellem marker eller landsbyjorder, og navnet Skelhøje findes mange steder. Ved den første egentlige opmåling af Danmark kort før år 1800 blev højene brugt som sigtepunkter, og i toppen af flere fredede høje står i dag en trigonometrisk station. Bostrup Tinghøj. Tegnet af Søren Husted Pedersen. Genbrugshøje En gravhøj var i øvrigt praktisk, når man skulle anlægge en kartoffelkule, en teglovn, en ovn til kalkbrænding eller sågar et vandværk. Højen kunne også udgøre et udmærket fundament for en vindmølle. I 1849 blev en vindmølle på Mors opført oven på én af Trehøje. Da man gravede ud til møllefundamentet, fandt man flere grave, der bl.a. indeholdt to bronzesværd. Dem fik drengene på gården at lege med. Tinghøje og galgehøje Højenes navne bærer mindelser om deres tilknytning til retssystemet. Ved Skindersbro, det gamle overgangssted over Simested Å (15), viser Tinghøj og Galgehøj, at Rinds herreds ting lå her. Harrehøj på Mors (3) var både tingsted og rettersted fra Mange grumme historier knytter sig til Bostrup Tinghøj ved Lyby nord for Skive (6), hvor Salling herreds tingsted lå fra 1688 til Højen var fortsat i brug som rettersted, og så sent som i 1779 blev Birgitte Sørensdatter, som havde kvalt sit nyfødte barn, halshugget her og begravet ved højens fod. I 1911 kunne der stadig påvises græsklædte pletter i lyngen, hvor henrettede skulle ligge begravet. Folkefester En noget fredeligere funktion fik mange høje i løbet af og tallet, hvor de blev hjemsteder for grundlovsmøder og andre folkefester. Mange steder lever traditionen videre den dag i dag, f.eks. ved Ashøje i Sydthy.

11 Alvorlig taler ved alfarvej Gravhøje og stendysser er blevet nationale symboler. Det skyldes i høj grad 1800-tallets landskabsmalere, hvis billeder af romantiske landskaber med maleriske dyssekamre og gravhøje var med til at sammenkæde interessen for oldtidens monumenter med den vågnende nationale bevidsthed. Højene er også i dag med til at give landskabsbilledet en historisk dimension og minde om, at nutidens danske landskab er et led i en lang udvikling, som stadig foregår. Høj ved Grundvad syd for Viborg (12). Foto: Anne-Louise Haack Olsen. Se kort Tilbage

Gravhøje kroner det grønne land

Gravhøje kroner det grønne land »Gravhøje kroner det grønne land«disse ord af Johs. V. Jensen er som møntet på Viborg Amt. Intet sted i Danmark ligger højene tættere end her. Gennem mere end 5.000 år har de præget landskabet gennem alle

Læs mere

OLDTIDSMINDER. i Korsør Kommune

OLDTIDSMINDER. i Korsør Kommune OLDTIDSMINDER i Korsør Kommune 2 Kommer man til Korsør østfra kan man mellem banen og motorvejen efter Svenstrup på marken se en markant langdysse og en runddysse, som desværre ikke er tilgængelig. Men

Læs mere

Nr Persillekræmmeren Gravhøje i Vær Nebel sogne

Nr Persillekræmmeren Gravhøje i Vær Nebel sogne Nr. 98 - Persillekræmmeren 2013 Gravhøje i Vær Nebel sogne Af Jørn Lillemark, Stensballe Galgehøj. 1782: Galle Höy (udtales Gallehøw ). Ved Stensballe er kun 5 gravhøje bevaret. Mest kendt er Galgehøj

Læs mere

50-kr. dyssen ved Stenvad

50-kr. dyssen ved Stenvad 50-kr. dyssen ved Stenvad Stenvad-dyssen - her set fra nordøst - harmonerer med de fleste danskeres romantiske opfattelse af hvordan en dysse ser ud. Den maleriske stendysse ca. 1,5 km nordvest for Stenvad

Læs mere

Kongehøjen ved Voldstedlund

Kongehøjen ved Voldstedlund Kongehøjen ved Voldstedlund Kongehøjen set fra sydøst med de to kammeråbninger mellem randstenene Kongehøjen er en af de flotteste og bedst bevarede stenaldergrave vi har i Danmark og er virkelig sit navn

Læs mere

SMS 992A Hejlskovvej Ørslevkloster sogn, Fjends herred, Viborg amt

SMS 992A Hejlskovvej Ørslevkloster sogn, Fjends herred, Viborg amt Skive Museum, ark. afd. Bygherrerapport SMS 992A Hejlskovvej Ørslevkloster sogn, Fjends herred, Viborg amt Kurt Glintborg Overgaard * 2007 Indledning I sensommeren 2007 skulle tre bakketoppe planeres.

Læs mere

Runddyssen i Tåstrup Fællesskov ved Korupsøgård

Runddyssen i Tåstrup Fællesskov ved Korupsøgård Runddyssen i Tåstrup Fællesskov ved Korupsøgård Den flotte runddyssen i Tåstrup Fællesskov set fra øst. I plantagen øst for den tidligere og nu drænede Korup Sø - og lige vest for Tirstrup Lufthavn - ligger

Læs mere

Vesthimmerlands Museum

Vesthimmerlands Museum Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2549 Kornum Østergård To hustomter fra jernalderen Bygherrerapport for VMÅ 2549 Kornum Østergård Indholdsfortegnelse 1. Indledning...3 2. Landskabet...3 3.

Læs mere

www.fortidsmindeguide.dk Sorring Loddenhøj - En højtliggende bronzealdergravhøj

www.fortidsmindeguide.dk Sorring Loddenhøj - En højtliggende bronzealdergravhøj Sorring Loddenhøj - En højtliggende bronzealdergravhøj Sorring Loddenhøj, 147 meter over havet. Her set fra nordøst. Lige ved siden af den store telemast nordøst for Sorring, ligger gravhøjen Sorring Loddenhøj.

Læs mere

Kulturhistorisk rapport

Kulturhistorisk rapport NORDJYLLANDS HISTORISKE MUSEUM Kulturhistorisk rapport Klostergaarde, Pandrup Gravhøj med rester af højfyld og randstenskæde J.nr. ÅHM 6263 August 2014 Ved Arkæolog Karen Povlsen Telefon: 99 31 74 00 E-mail:

Læs mere

Nordentoften, Skals - en boplads fra sen yngre stenalder, bronzealder og tidlig jernalder

Nordentoften, Skals - en boplads fra sen yngre stenalder, bronzealder og tidlig jernalder 1 Nordentoften, Skals - en boplads fra sen yngre stenalder, bronzealder og tidlig jernalder Martin Mikkelsen og Mikael H. Nielsen Viborg Stiftsmuseum Bygherrerapport nr. 2 Bygherre: Møldrup Kommune 2 Indledning.

Læs mere

DJM 2734 Langholm NØ

DJM 2734 Langholm NØ DJM 2734 Langholm NØ Rapport til bygherre Med rødt lokalplansområdet syd for den eksisterende sommerhusbebyggelse Resumé. Prøvegravning af 1,2 ha ved Gjerrild Nordstrand med levn fra bondestenalder (Tragtbægerkultur

Læs mere

Rynkebjerg langdysse og jættestuekammer

Rynkebjerg langdysse og jættestuekammer Rynkebjerg langdysse og jættestuekammer Moderne vindkraft mødes med fortiden ved langdyssen på Rynkebjerg kirkegård. Langdyssetomten ligger yderst lettilgængelig lige ud til vejen. Her de flotte randsten

Læs mere

PROJEKT PLEJE AF FORTIDSMINDER I SKANDERBORG KOMMUNE

PROJEKT PLEJE AF FORTIDSMINDER I SKANDERBORG KOMMUNE PROJEKT PLEJE AF FORTIDSMINDER I SKANDERBORG KOMMUNE 2016 KALENDER I Skanderborg Kommune ligger der 102 høje og dysser på privat ejendom fordelt på 56 lodsejere. 2/3 af lodsejerne er med i et plejeprojekt

Læs mere

Kulturhistorisk rapport

Kulturhistorisk rapport NORDJYLLANDS HISTORISKE MUSEUM Kulturhistorisk rapport Telefon: 99 31 74 00 E-mail: historiskmuseum@aalborg.dk Udgravning ved Lundbakvej, Pandrup Marksystem og hustomt fra yngre bronzealder / ældre jernalder

Læs mere

Skive Museum. Bygherrerapport SMS 972 A Sæbyvej Harre herred, Viborg amt Sted nr. 13.02.05

Skive Museum. Bygherrerapport SMS 972 A Sæbyvej Harre herred, Viborg amt Sted nr. 13.02.05 Skive Museum Bygherrerapport SMS 972 A Sæbyvej Harre herred, Viborg amt Sted nr. 13.02.05 Peter Birkedahl * 2007 1. Indledning Skive Museum har i januar 2007 foretaget udgravning af et bopladsområde fra

Læs mere

Sømarke-dyssen med de mange skåltegn

Sømarke-dyssen med de mange skåltegn www.fortidsmindeguide.dk Sømarke-dyssen med de mange skåltegn Sømærke-dyssen ligger helt ud til bivejen 700 m. vest for Sømærke by. Her dyssekammeret, hvor dækstenen over kammergangen er overbroderet med

Læs mere

Rapport fra arkæologisk undersøgelse af Gundersted Kirkegårdsdige, Slet Herred, Aalborg Amt, d. 6. og 7. august 2009.

Rapport fra arkæologisk undersøgelse af Gundersted Kirkegårdsdige, Slet Herred, Aalborg Amt, d. 6. og 7. august 2009. Rapport fra arkæologisk undersøgelse af Gundersted Kirkegårdsdige, Slet Herred, Aalborg Amt, d. 6. og 7. august 2009. J. 879/2009 Stednr. 12.07.02 Rapport ved museumsinspektør Hans Mikkelsen d. 27. november

Læs mere

Kulturhistorisk rapport

Kulturhistorisk rapport NORDJYLLANDS HISTORISKE MUSEUM Kulturhistorisk rapport Udgravning ved Mejlby Efterskole. Undersøgelse af en boplads fra bronzealderen i Mejlby. J.nr. ÅHM 6207 Udgravning Juni 2012. Telefon: 99 31 74 00

Læs mere

Plejeplan for fortidsminde Nordenhøj. plan for fortidsminde

Plejeplan for fortidsminde Nordenhøj. plan for fortidsminde Plejeplan for fortidsminde Nordenhøj plan for fortidsminde Frednings nr. Kommune Reg. nr. 3221:24 Kalundborg 317-06-001 Navn/lokalitet Matr. nr. Førstegangspleje, år Nordenhøj 7 i & 5 i 1984 Adresse Sogn

Læs mere

Engvanding ved Karup å

Engvanding ved Karup å Engvanding ved Karup å Karupegnen var engang kendt som engvandingens vugge, og allerede sidst i 1700-tallet gravede Vallerbækbonden Peder Staulund de første engvandingskanaler ved Haller å i den sydlige

Læs mere

Tindbækvej 25 Gravhøj fra enkeltgravskultur

Tindbækvej 25 Gravhøj fra enkeltgravskultur 1 Tindbækvej 25 Gravhøj fra enkeltgravskultur Martin Mikkelsen og Mikkel Kieldsen 1cm 1cm Viborg Stiftsmuseum 2007 Bygherrerapport nr. 19 Bygherre: Asger Risgaard ISBN 978-87-87272-57-5 2 Indledning. Nogle

Læs mere

Fig. 1 Foto: Odense Bys Museer. Fig. 2 Toppen af lerkar. et affaldshul. Foto: Odense Bys Museer.

Fig. 1 Foto: Odense Bys Museer. Fig. 2 Toppen af lerkar. et affaldshul. Foto: Odense Bys Museer. Hvor der i den østlige del af Skrillinge nu bygges boliger, har der også tidligere i lange perioder boet mennesker. Ved omfattende udgravninger fra 2000 til 2006 har arkæologer fra Odense Bys Museer fundet

Læs mere

Bygherrerapport SOM 407 --- Skovsbovej N I

Bygherrerapport SOM 407 --- Skovsbovej N I Bygherrerapport SOM 407 --- Skovsbovej N I Svendborg sogn, Sunds herred, tidligere Svendborg amt sted.nr. 090513-124. KUAS jr.nr. 2010-7.24.02/SOM-0006 Forfatter: Anne Garhøj Rosenberg, museumsinspektør

Læs mere

Fortiden i landskabet - Kom og hør eksperterne fortælle om Nordsjællands arkæologiske hot-spots

Fortiden i landskabet - Kom og hør eksperterne fortælle om Nordsjællands arkæologiske hot-spots Fortiden i landskabet - Kom og hør eksperterne fortælle om Nordsjællands arkæologiske hot-spots Fem søndage i træk inviterer Museum Nordsjælland alle interesserede til at opleve nogle af de mest spændende

Læs mere

Kulturhistorisk rapport

Kulturhistorisk rapport NORDJYLLANDS HISTORISKE MUSEUM Kulturhistorisk rapport Skudshale-Gistrup Forundersøgelse- og udgravning af elkabeltracé med bebyggelsesspor fra bronzealder og jernalder J.nr. ÅHM 6404 December 2015 Ved

Læs mere

Fandt sjælden runesten i terrassen efter 200 år

Fandt sjælden runesten i terrassen efter 200 år Fandt sjælden runesten i terrassen efter 200 år - Jeg har siddet på den mange gange på terrassen, fortæller Anders Kappel, der bor på gården i dag Af: Linette K. Jespersen, Ekstrabladet.dk Anders og Christian

Læs mere

Flinte-flække. TIng. Stenalderen. Hvad blev den brugt til? Et vildt fund. Hvad er den lavet af?

Flinte-flække. TIng. Stenalderen. Hvad blev den brugt til? Et vildt fund. Hvad er den lavet af? Flinte-flække Vidste du... at flækker var stenalderfolkets alt-muligt-redskab? Flække Flækkeblok Tegning: Julie Lolk Flækkerne er lavet af flint. De hugges ud af en flintblok. Flinthuggeren brugte et mellemstykke

Læs mere

Danske kongesagn Ragnhild Bach Ølgaard

Danske kongesagn Ragnhild Bach Ølgaard 1 Danske kongesagn Ragnhild Bach Ølgaard 2 Dan Sagnet fortæller, at en konge ved navn Dan, jog sine fjender mod syd. Han var en stærk konge, og folk gav hans land navn efter ham. På den måde fik Danmark

Læs mere

MUSEET FOR THY OG VESTER HANHERRED

MUSEET FOR THY OG VESTER HANHERRED MUSEET FOR THY OG VESTER HANHERRED Bygherrerapport for Højgård II, jour.nr. THY 5030. Boplads med huse fra bronzealderen undersøgt i forbindelse med anlæggelsen af Sydthy Golfbane. Rapport 4/7 2007 v.

Læs mere

Kulturhistorisk rapport for MLF01034 Rødbyvej 6b

Kulturhistorisk rapport for MLF01034 Rødbyvej 6b Kulturhistorisk rapport for MLF01034 Rødbyvej 6b udført af cand. mag. Marie Brinch for Kort KMS Museets j.nr.: MLF01034 KUAS j.nr.: 2013-7.24.02/MLF-0020 Stednavn: Rødbyvej 6b Stednr: 07.06.10 Sb.nr.:

Læs mere

Kulturhistorisk rapport

Kulturhistorisk rapport NORDJYLLANDS HISTORISKE MUSEUM Kulturhistorisk rapport Nysum Grusgrav II Udgravning af gravhøjen Bregnehøj fra ældre bronzealder samt bebyggelsesspor fra yngre bronzealder J.nr. ÅHM 5692 Udgravning august/september

Læs mere

Bækkemonumentet / Klebæk Høje. Billedserie v. Jørgen Drostrup Andersen om det meget smukke og spændende fortidsminde ved Hærvejen.

Bækkemonumentet / Klebæk Høje. Billedserie v. Jørgen Drostrup Andersen om det meget smukke og spændende fortidsminde ved Hærvejen. Bækkemonumentet / Klebæk Høje. Billedserie v. Jørgen Drostrup Andersen om det meget smukke og spændende fortidsminde ved Hærvejen. 1 Bækkemonumentet / Klebæk Høje Et spændende og smukt fortidsminde ved

Læs mere

MUSEET FOR THY OG VESTER HANHERRED BYGHERRERAPPORT. Ginnerup, THY 5088 Grave fra yngre bronzealder i overpløjet gravhøj. Anne-Louise Haack Olsen

MUSEET FOR THY OG VESTER HANHERRED BYGHERRERAPPORT. Ginnerup, THY 5088 Grave fra yngre bronzealder i overpløjet gravhøj. Anne-Louise Haack Olsen MUSEET FOR THY OG VESTER HANHERRED BYGHERRERAPPORT Ginnerup, THY 5088 Grave fra yngre bronzealder i overpløjet gravhøj Anne-Louise Haack Olsen Baggrund for undersøgelsen I marts/april 2009 undersøgte Museet

Læs mere

Tale i forbindelse med afsløring af Langåstenen 3. Kære Langåborgere, runestensentusiaster og politikere. Kære alle sammen.

Tale i forbindelse med afsløring af Langåstenen 3. Kære Langåborgere, runestensentusiaster og politikere. Kære alle sammen. Tale i forbindelse med afsløring af Langåstenen 3 Kære Langåborgere, runestensentusiaster og politikere. Kære alle sammen. Tusind tak for, at jeg må få lov til at sige et par ord ved denne festlige begivenhed,

Læs mere

Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2603 Svenstrup 8

Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2603 Svenstrup 8 Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2603 Svenstrup 8 Aars sogn, Aars Herred, Aalborg Amt Stednr. 12.08.14, Sb. nr. Bygherrerapport for VMÅ 2603 Svenstrup 8 Indholdsfortegnelse 1. Indledning

Læs mere

Solens folk. Fortællinger om bronzealderens mennesker og deres verden. M O E S G Å R D M U S E U M S ko l e t j e n e s t e n

Solens folk. Fortællinger om bronzealderens mennesker og deres verden. M O E S G Å R D M U S E U M S ko l e t j e n e s t e n Ældre bronzealder. 2000-1100 før Kristi fødsel Læsetekst for Folkeskolens 3.-6. klassetrin Solens folk Fortællinger om bronzealderens mennesker og deres verden M O E S G Å R D M U S E U M S ko l e t j

Læs mere

Afstand: Santiagopilgrimme. Foreningen af Danske. Den danske Pilgrimsrute Nordjylland, Øst Aars - Skringstrup, 6-7. Aars - Skringstrup, 29 km

Afstand: Santiagopilgrimme. Foreningen af Danske. Den danske Pilgrimsrute Nordjylland, Øst Aars - Skringstrup, 6-7. Aars - Skringstrup, 29 km Den danske Pilgrimsrute Nordjylland, Øst Aars - Skringstrup, 6-7 Ruterne er ved at blive kortlagt til GPS, smartphones og tablets. Disse kort vil efterhånden kunne hentes på nettet. Søg Den danske Pilgrimsrute

Læs mere

Kulturhistorisk rapport for arkæologisk undersøgelse ved Gludbjerg

Kulturhistorisk rapport for arkæologisk undersøgelse ved Gludbjerg Kulturhistorisk rapport for arkæologisk undersøgelse ved Gludbjerg Journalnr.: SIM 37/2010 Sted og sb. nr.: 130301-157 KUAS j.nr.: 2009-7.24.02/SIM-0009 Sted: Gludbjerg, Øster Bording Matr. nr.: 1av Ejerlav:

Læs mere

NÆM 2006:134 Enggården ENGGÅRDEN. Udgravningsrapport fra den arkæologiske forundersøgelse

NÆM 2006:134 Enggården ENGGÅRDEN. Udgravningsrapport fra den arkæologiske forundersøgelse ENGGÅRDEN Udgravningsrapport fra den arkæologiske forundersøgelse NÆM 2006:134 Enggården Herlufsholm sogn, Øster Flakkebjerg Herred, Storstrøms Amt (tidl. Sorø) 1 Baggrund for forundersøgelsen...2 Kulturhistorisk

Læs mere

Hærvejen Billedserie om strækningen fra Kongeåen til Grænsen

Hærvejen Billedserie om strækningen fra Kongeåen til Grænsen Hærvejen Billedserie om strækningen fra Kongeåen til Grænsen 1 Hærvejen Fra Kongeåen til Grænsen Kongeåen Skodborghus Stursbøl Kro / Cafe Ellegård Langdysserne ved Holmstrup Immervad Bro Hærulfstenen Strangelshøj

Læs mere

Rapport for arkæologisk prøvegravning ved Udlejregård. Ølstykke sogn, Ølstykke herred, Frederiksborg amt, stednr matr.nr.

Rapport for arkæologisk prøvegravning ved Udlejregård. Ølstykke sogn, Ølstykke herred, Frederiksborg amt, stednr matr.nr. Rapport for arkæologisk prøvegravning ved Udlejregård. Ølstykke sogn, Ølstykke herred, Frederiksborg amt, stednr.01.06.07. matr.nr. MFG 356/05 Af: cand. mag. Mette Palm Hemmingsen og mag. Art Palle Ø.

Læs mere

Kulturhistorisk rapport

Kulturhistorisk rapport NORDJYLLANDS HISTORISKE MUSEUM Kulturhistorisk rapport Gunderup syd for Mariager Velbevaret hustomt fra overgangen mellem bronze- og jernalder. J.nr. ÅHM 6495 December 2015 Ved Arkæolog Karen Povlsen Telefon:

Læs mere

Hærvejsrejse i tid: Oldtiden Ca. 13.000 før Kr. til ca. 800 efter Kr.

Hærvejsrejse i tid: Oldtiden Ca. 13.000 før Kr. til ca. 800 efter Kr. Hærvejsrejse i tid: Oldtiden Ca. 13.000 før Kr. til ca. 800 efter Kr. 1 Den sidste istid Den sidste istid sluttede for ca. 14.500 år siden. 2 Natur Bornholm - et oplevelsescentrer og et tidscenter bl.a.

Læs mere

Plejeplan for fortidsminde Aldersro-jættestuerne. plan for fortidsminde

Plejeplan for fortidsminde Aldersro-jættestuerne. plan for fortidsminde Plejeplan for fortidsminde Aldersro-jættestuerne plan for fortidsminde Frednings nr. Kommune Reg. nr. 3221:6+7 Kalundborg 317-10-010 Navn/lokalitet Matr. nr. Førstegangspleje, år Alderso-jættestuerne 4

Læs mere

Foreningen af Danske Santiagopilgrimme. Den danske Pilgrimsrute Nordjylland, vest. Aars - Skringstrup, 6-7

Foreningen af Danske Santiagopilgrimme. Den danske Pilgrimsrute Nordjylland, vest. Aars - Skringstrup, 6-7 Den danske Pilgrimsrute Nordjylland, vest Aars - Skringstrup, 6-7 Afstande: Aars - Skringstrup, 29 km Skringstrup - Viborg, 19 km. Ruterne er kortlagt på såvel Waymarkedtrails som Friluftsrådets Ud i naturen.

Læs mere

Oversigtskort. Oversigtskort over lokalområdet. Området for undersøgelsen er markeret med gult, mens de blå prikker viser overpløjede gravhøje

Oversigtskort. Oversigtskort over lokalområdet. Området for undersøgelsen er markeret med gult, mens de blå prikker viser overpløjede gravhøje Bygherrerapport Udgravning af gruber fra yngre bronzealder, en hustomt fra tidlig førromersk jernalder samt en udateret højtomt. Sagsinfo SMS 1054 Spøttrup Mark Stednr. 13.10.07 Rødding sogn Rødding herred

Læs mere

Side 1. Planafdelingen. Ejendommen Vamdrupvej 1 med fortidsmindebeskyttelseslinjer. Returadresse: Køge Kommune, Planafdelingen Torvet 1, 4600 Køge

Side 1. Planafdelingen. Ejendommen Vamdrupvej 1 med fortidsmindebeskyttelseslinjer. Returadresse: Køge Kommune, Planafdelingen Torvet 1, 4600 Køge Returadresse: Køge Kommune, Planafdelingen Torvet 1, 4600 Køge Teknik- og Miljøforvaltningen Planafdelingen Dispensation fra fortidsmindebeskyttelseslinjen (naturbeskyttelseslovens 18) til en tæt-lav boligbebyggelse

Læs mere

Staderapport for forundersøgelse ved Grusgrav i Hvinningdal 8. etape på motorvejen Funder Hårup

Staderapport for forundersøgelse ved Grusgrav i Hvinningdal 8. etape på motorvejen Funder Hårup Staderapport for forundersøgelse ved Grusgrav i Hvinningdal 8. etape på motorvejen Funder Hårup Journalnummer: SIM 41/2009 Sted: Grusgrav Hvinningdal SB Stednummer: 130307-12 KUAS j.nr.: 2009-7.24.02/SIM-0009

Læs mere

Det første område er beliggende omkring og op på bakkedraget sydøst for klubhuset.

Det første område er beliggende omkring og op på bakkedraget sydøst for klubhuset. VIBORG STIFTSMUSEUM Dato: Viborg Golfklub Spangsbjerg Alle 50 8800 Viborg Kultur & Service Viborg Stiftsmuseum Hjultorvet 4 DK-8800 Viborg Tlf.: 87 87 38 38 Fax.: 87 99 79 72 vibmus@viborg.dk www.viborgstiftsmuseum.dk

Læs mere

Fosdal-Telling-Lerup. Sted/Topografi Lerup sogn. Tema Jernalder, oldtid generelt, bosætning

Fosdal-Telling-Lerup. Sted/Topografi Lerup sogn. Tema Jernalder, oldtid generelt, bosætning Fosdal-Telling-Lerup Kulturmiljø nr. 61 Tema Jernalder, oldtid generelt, bosætning landet Emner Højkoncentrationer, agersystemer, rejst sten, landsby, kirke Sted/Topografi Lerup sogn Kulturmiljøarealet

Læs mere

SMS 1024A. Bygherrerapport. Viumvej III SMS 1024A. Udgravning af bopladsspor fra yngre bronzealder og ældre jernalder/yngre jernalder.

SMS 1024A. Bygherrerapport. Viumvej III SMS 1024A. Udgravning af bopladsspor fra yngre bronzealder og ældre jernalder/yngre jernalder. Bygherrerapport Viumvej III Udgravning af bopladsspor fra yngre bronzealder og ældre jernalder/yngre jernalder. Sagsinfo Viumvej III Stednr. 13.02.05-67 Hjerk sogn Harre herred Viborg amt Udgravningsleder

Læs mere

Kulturhistorisk rapport

Kulturhistorisk rapport NORDJYLLANDS HISTORISKE MUSEUM Kulturhistorisk rapport Store Havrekrog Undersøgelse af overpløjet gravhøj øst for Vester Hassing. J.nr. ÅHM 6221 December 2013 Telefon: 99 31 74 00 E-mail: historiskmuseum@aalborg.dk

Læs mere

Bygherrerapport for VMÅ 2415 Klovenhøj Hustomter fra ældre jernalder Ved: Mag. art. Niels Terkildsen

Bygherrerapport for VMÅ 2415 Klovenhøj Hustomter fra ældre jernalder Ved: Mag. art. Niels Terkildsen Bygherrerapport for VMÅ 2415 Klovenhøj Hustomter fra ældre jernalder Ved: Mag. art. Niels Terkildsen Indholdsfortegnelse 1. Indledning...3 2. Landskabet og kulturhistorien...3 3. Udgravningsmetode...4

Læs mere

Kulturhistorisk rapport for arkæologisk undersøgelse ved Kirkebjerggård

Kulturhistorisk rapport for arkæologisk undersøgelse ved Kirkebjerggård Kulturhistorisk rapport for arkæologisk undersøgelse ved Kirkebjerggård Journalnr.: SIM 32/2010 Sted og sb. nr.: 130303-211 KUAS j.nr.: 2009-7.24.02/SIM-0009 Sted: Kirkebjeggård Matr. nr.: 1an og 19bd

Læs mere

Kulturhistorisk rapport

Kulturhistorisk rapport NORDJYLLANDS HISTORISKE MUSEUM Kulturhistorisk rapport Nysum Grusgrav Gravhøje og bebyggelse fra stenalder og bronzealder J.nr. ÅHM 5410 April 2014 Ved arkæolog Morten Lyngkjær Jensen Telefon: 99 31 74

Læs mere

Kulturhistorisk rapport

Kulturhistorisk rapport NORDJYLLANDS HISTORISKE MUSEUM Kulturhistorisk rapport Udgravning ved Hjedsbækvej 99 Undersøgelse af en boplads fra bronzealder og jernalder J.nr. ÅHM 6032 Udgravning Juni 2015. Rapport udfærdiget af:

Læs mere

Ud og se 2012. Mærk historiens vingesus omkring Kalø Gods. Turens overblik:

Ud og se 2012. Mærk historiens vingesus omkring Kalø Gods. Turens overblik: Ud og se 2012 Turens overblik: 9.20 - Kalø Gods og slot 10.00 Agri Baunehøj (Morgenkaffe) 11.30 Tinghulen gå-tur (Frokost) 13.30 Stenhuset dysse i Strands 14.00 Tre høje (Kaffe) Turen går først gennem

Læs mere

VHM Præstegårdens Lod

VHM Præstegårdens Lod VHM 00623 Præstegårdens Lod En stenalderlokalitet med en tuegrav fra enkelgravskulturen (2800-2351 f.kr.) samt aktivitetsområde med gruber og kogestensgruber. Vrå sogn Fund og Fortidsminder 100118-57 VHM00623_F052.

Læs mere

Mangehøje ved Grindsted

Mangehøje ved Grindsted Mangehøje ved Grindsted Mangehøje -gravpladsen i Ågeslund Plantage lige nord for Grindsted er et sjældent fl ot eksempel på et sammenhængende gravfelt fra den såkaldte Enkeltgravskultur i afslutningen

Læs mere

Afstande: Santiagopilgrimme. Foreningen af Danske. Den danske Pilgrimsrute Vestsjælland 2-2 Ringsted - Korsør. Kong Slags dysse

Afstande: Santiagopilgrimme. Foreningen af Danske. Den danske Pilgrimsrute Vestsjælland 2-2 Ringsted - Korsør. Kong Slags dysse Den danske Pilgrimsrute Vestsjælland 2-2 Ringsted - Korsør Ruterne er ved at blive kortlagt til GPS, smartphones og tablets. Disse kort vil efterhånden kunne hentes på nettet. Søg Den danske Pilgrimsrute

Læs mere

Oversigtskort. Lokalitetens placering. Kilde: Kulturarvstyrelsen, DKConline. Plantegning. Plantegning over samtlige grave

Oversigtskort. Lokalitetens placering. Kilde: Kulturarvstyrelsen, DKConline. Plantegning. Plantegning over samtlige grave Bygherrerapport Viumgård I Udgravning af bopladsspor fra yngre stenalder og yngre bronzealder samt gravplads fra yngre germansk jernalder ved Viumgård I. Sagsinfo SMS 1016A Viumgård 1 Stednr. 13.02.05-65.

Læs mere

Jernalder. Fakta. Hvor ved vi det fra? Hvad ved vi? Se film

Jernalder. Fakta. Hvor ved vi det fra? Hvad ved vi? Se film Jernalder Vidste du... at der nogle gange var krig i jernalderen? Jernalderen var den tid, der kom efter bronzealderen. Den sidste del af jernalderen kaldes vikingetid. For 2500 til 1000 år siden var der

Læs mere

Lokalhistorie. Træk af Hyllinge Sogns historie 11 Forår 2008 - Udvidet internetudgave, www.hyllingeby.dk

Lokalhistorie. Træk af Hyllinge Sogns historie 11 Forår 2008 - Udvidet internetudgave, www.hyllingeby.dk Lokalhistorie Træk af Hyllinge Sogns historie 11 Forår 2008 - Udvidet internetudgave, www.hyllingeby.dk Lidt om oldtidsfund Sognet er fattigt på oldtidsminder som rund- og langdysser, jættestuer fra stenalderen,

Læs mere

Søndag d. 18. januar 2015 ankom der på P-pladsen ved Skovløbervej, 58 deltagere klar til at få en god tur ind i Grevinge Skov.

Søndag d. 18. januar 2015 ankom der på P-pladsen ved Skovløbervej, 58 deltagere klar til at få en god tur ind i Grevinge Skov. Søndag d. 18. januar 2015 ankom der på P-pladsen ved Skovløbervej, 58 deltagere klar til at få en god tur ind i Grevinge Skov. Danmarks Naturfredningsforening Odsherred (DNO) åbnede ballet i Naturens Hus,

Læs mere

Jernalder FAKTA. Hvad ved vi? Jernalderen var den tid, der kom efter bronzealderen.

Jernalder FAKTA. Hvad ved vi? Jernalderen var den tid, der kom efter bronzealderen. Jernalder Vidste du... at der nogle gange var krig i jernalderen? Vi har fundet jernalderfolkenes grave og landsbyer. Vi har også fundet mange af deres ting og spor efter deres religion og deres krige.

Læs mere

Velkommen til landsbyerne FRÆER. Guldfund, Bette Berlin og Fræer Purker

Velkommen til landsbyerne FRÆER. Guldfund, Bette Berlin og Fræer Purker Fræer Kirke. Velkommen til landsbyerne FRÆER Guldfund, Bette Berlin og Fræer Purker To kilo af det pureste guld! Det var fundet, der kom til syne på Fræer Mark en dag tilbage i 1869. Det bestod af fem

Læs mere

Tinghøj, Galgehøj og Kaghøj

Tinghøj, Galgehøj og Kaghøj Tinghøj, Galgehøj og Kaghøj Hornum Herreds Ting blev fra gammel tid holdt øst for Øster Hornum by ved den store Tinghøj, der ligger ved Gl. Viborgvej i Estrup mellem Guldbæk og Øster Hornum ved den gamle

Læs mere

Beretning. Cykelsti Røgind-Ringkøbing, Forundersøgelse. RSM 10.128. Arbejdsfoto fra vinteren 2011.

Beretning. Cykelsti Røgind-Ringkøbing, Forundersøgelse. RSM 10.128. Arbejdsfoto fra vinteren 2011. Beretning Cykelsti Røgind-Ringkøbing, Forundersøgelse RSM j.nr. 10.128 KUA: 2010-7.24.02/RSM-0022 RSM 10.128. Arbejdsfoto fra vinteren 2011. Udgravningsberetning, udarbejdet af Poul Krogh Jørgensen, Ringkøbing-Skjern

Læs mere

Mølgård, Resen - boplads fra førromersk jernalder

Mølgård, Resen - boplads fra førromersk jernalder 1 Mølgård, Resen - boplads fra førromersk jernalder Martin Mikkelsen, Mikkel Kieldsen, Kamilla F. Terkildsen Viborg Stiftsmuseum 2009 Bygherrerapport nr. 38 Bygherre: Kristian Kjær ISBN 978-87-87272-80-3

Læs mere

"Draget" - en smal sandtange ud til de sidste-4-5 km af Knudshoved Odde.

Draget - en smal sandtange ud til de sidste-4-5 km af Knudshoved Odde. Naturgenopretning på Knudshoved Odde. Tekst og fotos: Jens Dithmarsen. Knudshoved Odde er et unikt naturområde i Sydsjælland, et overdrevslandskab med mange små bakker adskilt af flade arealer, hvor man

Læs mere

Oversigtskort. Luftfoto med søgegrøfterne omkring Dybdal. Kilde: Muse um, Arkæologi. Kort over Hostrup Strandpark. Kilde: Arkæologisk Afdeling

Oversigtskort. Luftfoto med søgegrøfterne omkring Dybdal. Kilde: Muse um, Arkæologi. Kort over Hostrup Strandpark. Kilde: Arkæologisk Afdeling Bygherrerapport Undersøgelse af diverse gruber og stolpehuller i forbindelse med separatkloakering i området omkring Hostrup Strandpark og Lem. Sagsinfo SMS 1231 Hostrup Strandpark Stednr. 13.10.04-121

Læs mere

Vejene har flyttet sig med tiden Tekst og foto: Svend Kramp

Vejene har flyttet sig med tiden Tekst og foto: Svend Kramp Vejene har flyttet sig med tiden Tekst og foto: Svend Kramp Det er altid godt at blive klogere, at lære og opleve noget nyt. Det skete for mig, da jeg havde skrevet den første artikel om de gamle hulveje

Læs mere

Vesterbølle. Tema Bosætning landet. Emne(-r) Landsby, græsningshaver. Sted/Topografi Vesterbølle sogn. Tid Middelalderen 1800-tallet.

Vesterbølle. Tema Bosætning landet. Emne(-r) Landsby, græsningshaver. Sted/Topografi Vesterbølle sogn. Tid Middelalderen 1800-tallet. Vesterbølle Tema Bosætning landet Emne(-r) Landsby, græsningshaver Sted/Topografi Vesterbølle sogn. Landsbyen Vesterbølle er beliggende ved Lilleås nordre smalle ådal kort øst for sammenløbet fra nordøst

Læs mere

SBM 786 Præstehaven, Hylke Bygherrerapport

SBM 786 Præstehaven, Hylke Bygherrerapport SBM 786 Præstehaven, Hylke Bygherrerapport Hylke sogn, Voer Herred, Skanderborg amt. Stednr. 16.05.03, sb.nr. 81 Ved udgravningen af Præstehaven blev der i alt registreret 192 anlæg, dvs stolpehuller,

Læs mere

Skarpsallingkarret Det skønneste lerkar fra Bondestenalderen Billedserie v. Jørgen Drostrup Andersen

Skarpsallingkarret Det skønneste lerkar fra Bondestenalderen Billedserie v. Jørgen Drostrup Andersen Skarpsallingkarret Det skønneste lerkar fra Bondestenalderen Billedserie v. Jørgen Drostrup Andersen 1 Lerkarret blev fundet i sommeren 1891 på en 32 tønder stor hedeparcel af stenhuggeren O. Bengtsson,

Læs mere

Skive Museum Arkæologisk afdeling. Bygherrerapport SMS 928A Tinghøj II Stednr Feldingbjerg Sogn, Fjends Herred, Viborg Amt

Skive Museum Arkæologisk afdeling. Bygherrerapport SMS 928A Tinghøj II Stednr Feldingbjerg Sogn, Fjends Herred, Viborg Amt SMS 928A Tinghøj II Skive Museum Arkæologisk afdeling Bygherrerapport SMS 928A Tinghøj II Stednr. 13.01.03 Feldingbjerg Sogn, Fjends Herred, Viborg Amt Efterår 2005 Merethe Schifter Christensen SMS 928A

Læs mere

HBV 1212 Mannehøjgård

HBV 1212 Mannehøjgård HBV 1212 Mannehøjgård Bygherrerapport for den arkæologiske undersøgelse HBV 1212 Mannehøjgård, matr.nr. 9m, Askov By, Malt sogn, Malt herred, Ribe amt Udarbejdet af Steffen Terp Laursen for Museet på Sønderskov

Læs mere

Klim Bjerg Kulturmiljø nr. 65

Klim Bjerg Kulturmiljø nr. 65 Klim Bjerg Kulturmiljø nr. 65 Tema Råstofudnyttelse Emne(r) Kalkindvinding Sted/topografi Klim Bjerg er en limstensbakke, der hæver sig op til 20 m over de omgivne flade havaflejringer. Mod vest ligger

Læs mere

Lærervejledning. Brug af arkæologi-kassen og opgaver

Lærervejledning. Brug af arkæologi-kassen og opgaver Center for Undervisningsmidler, Esbjerg Lærervejledning Brug af arkæologi-kassen og opgaver Lærervejledningens indhold: Fælles Mål Om materialet Fakta om arkæologi og oldtiden 4 forskellige opgaver: Opgave

Læs mere

Ørum Sportsplads, Ørum - et aktivitetsområde fra ældre jernalder -

Ørum Sportsplads, Ørum - et aktivitetsområde fra ældre jernalder - 1 Ørum Sportsplads, Ørum - et aktivitetsområde fra ældre jernalder - Mikael Holdgaard Nielsen Udgravningsfelt med gruber og stolpehuller under den afrømmede muld. (Foto: MHN). Viborg Stiftsmuseum Bygherrerapport

Læs mere

Vesthimmerlands Museum

Vesthimmerlands Museum Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2466 Øster Ørbæk Hustomt fra ældre bronzealder Bygherrerapport for VMÅ 2466 Øster Ørbæk Indholdsfortegnelse 1. Indledning...3 2. Landskabet og kulturhistorien...3

Læs mere

Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2581 Svenstrup 7

Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2581 Svenstrup 7 Vesthimmerlands Museum Bygherrerapport for VMÅ 2581 Svenstrup 7 Aars sogn, Aars Herred, Aalborg Amt Stednr. 12.08.14, Sb. 391 Bygherrerapport for VMÅ 2581 Svenstrup 7 Indholdsfortegnelse 1. Indledning

Læs mere

Oversigtskort. Lokalitetens placering. Kilde: Kulturarvstyrelsen, DKC online. Langhus. Langhus fra sen yngre romersk/ældre germansk jernalder.

Oversigtskort. Lokalitetens placering. Kilde: Kulturarvstyrelsen, DKC online. Langhus. Langhus fra sen yngre romersk/ældre germansk jernalder. Bygherrerapport Viumvej I Udgravning af bopladsspor fra yngre stenalder, yngre bronzealder og ældre/yngre jernalder ved Viumvej I Sagsinfo SMS 1022A Viumvej I Stednr. 13.02.05 69 Hjerk sogn Harre herred

Læs mere

Ettrupvej - to aktivitetsområder fra bronzealder eller jernalder

Ettrupvej - to aktivitetsområder fra bronzealder eller jernalder 1 Ettrupvej - to aktivitetsområder fra bronzealder eller jernalder Kamilla Fiedler Terkildsen Viborg Stiftsmuseum 2006 Bygherrerapport nr. 12 Bygherre: Jens og Niels Møller Gram ISBN 978-87-87272-60-5

Læs mere

ARKÆOLOGIEN I ODSHERRED - EN GUIDE TIL DIG DER SKAL BYGGE ELLER HAR FUNDET NOGET

ARKÆOLOGIEN I ODSHERRED - EN GUIDE TIL DIG DER SKAL BYGGE ELLER HAR FUNDET NOGET ARKÆOLOGIEN I ODSHERRED - EN GUIDE TIL DIG DER SKAL BYGGE ELLER HAR FUNDET NOGET ODSHERREDS KULTURHISTORISKE MUSEUM 2011 ARKÆOLOGIEN I ODSHERRED Det overordnede ansvar for det arkæologiske arbejde i Danmark

Læs mere

Stenalderen FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Titel.

Stenalderen FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Titel. A FØR JEG LÆSER BOGEN Fakta om bogen Titel Forfatter Hvornår er bogen udgivet? På hvilken side findes Indholdsfortegnelse? Stikordsregister? Bøger og www? Hvor mange kapitler er der i bogen? Hvad forestiller

Læs mere

Stenalderen. Jægerstenalderen

Stenalderen. Jægerstenalderen Stenalderen Helt tilbage til år 12.000 f. kr. var der istid i Danmark. Hele landet var dækket af is med over en kilometer i tykkelse, så der var ikke meget liv. Langsomt begyndte isen at smelte, og istiden

Læs mere

Horsensskatten. En forårsdag lige før påske var heldet med den lokale detektorbruger John Kristensen. På en mark ved Horsens nær Blenstrup

Horsensskatten. En forårsdag lige før påske var heldet med den lokale detektorbruger John Kristensen. På en mark ved Horsens nær Blenstrup Horsensskatten En forårsdag lige før påske var heldet med den lokale detektorbruger John Kristensen. På en mark ved Horsens nær Blenstrup fandt han en hel håndfuld sølvmønter fra vikingetiden. I løbet

Læs mere

SMS 933A. Bygherrerapport. Virksund I. Udgravning af to- og treskibede hustomter fra ældre bronzealder.

SMS 933A. Bygherrerapport. Virksund I. Udgravning af to- og treskibede hustomter fra ældre bronzealder. 1 Bygherrerapport Virksund I 2007 Sagsinfo SMS 933A Virksund I Ørslevkloster sogn Stednr. 13.01.17-243 Fjends herred Viborg amt Udgravningsleder Peter Birkedahl Beretning ved: Inge Kjær Kristensen Museum

Læs mere

Dagbog fra forhistorien

Dagbog fra forhistorien Dagbog fra forhistorien Arkæologi fra Sydthy golfbane Af Mette Roesgaard Hansen, Museet for Thy og Vester Hanherred De fleste kender dem, de karakteristiske langstrakte, græsklædte arealer med de små flag

Læs mere

Rapport over restaureringsarbejde udført ved. Kettinge Jættestue, Frejlev Skov.

Rapport over restaureringsarbejde udført ved. Kettinge Jættestue, Frejlev Skov. Rapport over restaureringsarbejde udført ved Kettinge Jættestue, Frejlev Skov. Foretaget i perioden 2-4. april 2012. SMV 8497. Kettinge Jættestue. Matr. nr. 173 af Frejlev By. Kettinge Sogn. Guldborgsund

Læs mere

Bygherrerapport SOM 358 Skovmøllen ved Hesselagergård

Bygherrerapport SOM 358 Skovmøllen ved Hesselagergård Bygherrerapport SOM 358 Skovmøllen ved Hesselagergård Hesselager sogn, Gudme herred, tidligere Fyns amt sted.nr. 090105 KUAS jr.nr. 2009-7.24.02/SOM-0018 Forfatter: Maria Rasmussen Bagslusen og vejbroen

Læs mere

Astrid og S.P. Jensen

Astrid og S.P. Jensen Astrid og S.P. Jensen Vore erindringer Redigeret af John Lykkegaard Astrid og S.P. Jensen Vore erindringer udgivet 2006 udgivet som e-bog 2011 S. P. Jensen og Forlaget Mine Erindringer Redigeret af John

Læs mere

JELLING. dramaioldtiden.natmus.dk

JELLING. dramaioldtiden.natmus.dk JELLING JELLING OG KONGEMAGTEN Jelling er rammen om et af de vigtigste monumenter fra Danmarks vikingetid. Der er flere grunde til, at Jelling-monumentet er så betydningsfuldt, som det er. For det første

Læs mere

Retningslinje 7 Værdifulde kulturmiljøer og bevaringsværdige bygninger. Hald Hovedgård

Retningslinje 7 Værdifulde kulturmiljøer og bevaringsværdige bygninger. Hald Hovedgård Retningslinje 7 Værdifulde kulturmiljøer og bevaringsværdige bygninger Hald Hovedgård 85 7. Værdifulde kulturmiljøer og bevaringsværdige bygninger Retningslinjer 1. Inden for de særligt beskyttelsesværdige

Læs mere

Flinte-flække TING STENALDEREN

Flinte-flække TING STENALDEREN Flinte-flække Vidste du... at flækker er lange, smalle stykker af flint, der er meget skarpe? Flækker er skarpe som knive. De kan bruges til mange forskellige ting. De er et par cm brede og kan være op

Læs mere

Der var engang en kone i Israels land, der hed Saul. Dengang han blev valgt, havde hele folket stem på ham. Profeten Samuel havde fundet ham.

Der var engang en kone i Israels land, der hed Saul. Dengang han blev valgt, havde hele folket stem på ham. Profeten Samuel havde fundet ham. Der var engang en kone i Israels land, der hed Saul. Dengang han blev valgt, havde hele folket stem på ham. Profeten Samuel havde fundet ham. Det var sådan dengang i Israels land, at det at være konge

Læs mere

MUSEET FOR THY OG VESTER HANHERRED

MUSEET FOR THY OG VESTER HANHERRED MUSEET FOR THY OG VESTER HANHERRED BYGHERRERAPPORT Kallerup Jour.nr. THY 5035 Udgravning af huse fra slutningen af bondestenalderen forud for råstofindvinding Rapport: Mette Roesgård Hansen og Anne-Louise

Læs mere