RTM Nyhedsbrev nr

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "RTM Nyhedsbrev nr"

Transkript

1 RTM Nyhedsbrev nr Kære læsere Velkommen til RTM s nyhedsbrev for oktober måned. En udgave, hvor vi fortsætter med vores fokus på MgO-plader i denne omgang med fokus på en ny kendelse. Pressen skriver meget om, hvad man som pensionsopsparer kan forvente af Vi kigger på, hvad der kan ske med afkastet, når vi har den historisk lave rente in mente. Er der emner, som ønskes uddybet, er I meget velkommen til at kontakte os for yderligere. Venlig hilsen Leif Rexen, Adm. Direktør RTM A/S I denne måneds nyhedsbrev Nyt fra RTM Forsikring Hvad var afgørende for entreprenørens ansvar i den nye kendelse om MgO-pladerne? RTM sparede kunde for en kvart million Nyt fra RTM Pension Pensionsopsparerne vil opleve fald i udbetalinger og prognoser Kort nyt Luk vinduerne - ellers dækker forsikringen ikke Tryg får grønt lys til køb af Alka Storskandaler presser pris og vilkår på ansvarsforsikringer Fadæse: Boligselskab byggede de forkerte boliger IDD - ny lov om forsikringsformidling er trådt i kraft

2 Nyt fra RTM Forsikring Hvad var afgørende for entreprenørens ansvar i den nye kendelse om MgO-pladerne? Kendelsen er afsagt af Voldgiftsretten i september 2018 og omhandler en bygherres (BH) krav på erstatning for hovedentreprenørens (HE) anvendelse af MgO-plader. Tvisten opstod i forbindelse med facaderenovering omfattende bl.a. levering og montering af en let facadeopbygning med vindspærreplader. Indledningsvis fandt Voldgiftsretten, at MgOpladerne var uegnede til anvendelse i dansk klima som udendørs vindspærreplader i lette facader med ventilerede konstruktioner, da bindemidlet magnesiumoxidchlorid er ustabilt ved høj relativ fugtighed, og fordi pladernes indhold af salte medfører fugtsugende og fugtafgivende egenskaber. Voldgiftsretten fandt endvidere, at hverken betragtninger om udviklingsrisiko eller byggetidens viden kunne begrunde, at BH bar risikoen, således at pladerne af disse grunde kunne anses for mangelfrie. HE foreslog i nærværende sag totalrådgiveren (TR) anvendelse af MgOplader, som det konkrete alternativ til vindgips, der var foreskrevet i projektet. HE havde baseret sit forslag på databladet for MgO Windbreaker, som HE havde modtaget fra sin leverandør. HE havde ikke givet oplysninger om, at det var et nyt produkt eller at der i øvrigt forelå omstændigheder, som gav anledning til skærpet opmærksomhed. Voldgiftsretten fandt dog, at dette ikke kunne sidestilles med, at der skete en projektændring således, at anvendelsen af MgO-plader var foreskrevet af bygherren. HE havde blot udnyttet sin mulighed for frit materialevalg til at ændre materialet fra vindgips til MgO-plader, hvilket blev godkendt af TR på bygherrens vegne, idet TR ikke havde indvendinger mod det foretagne valg. Forholdet mellem BH og HE I projektet var der oprindeligt foreskrevet anvendelse af et andet materiale som vindspærre, nemlig vindgips, men det fremgik af projektet, at entreprenøren var berettiget til at vælge eller dermed ligestillet materiale. Udgangspunktet er, at en entreprenør har mangelansvar, hvis han vælger at anvende et materiale, der viser sig at være uegnet, selv om han ikke kunne vide det. Entreprenøren har imidlertid ikke mangelansvar, hvis han vælger at anvende det materiale, der er foreskrevet i projektet, selvom materialet viser sig at være uegnet. Dette gælder uanset at entreprenøren har frit materialevalg. Der var derfor ikke grundlag for at fravige udgangspunktet om, at HE havde et mangelansvar for valget af MgO-pladerne, uanset at HE ikke kendte eller burde kende til fugtproblemerne med disse. Voldgiftsretten fandt derfor, at HE havde pådraget sig et ansvar over for BH for omkostningerne til udbedring, som påstået af BH.

3 at MgO-pladerne var nye og ikkegennemprøvede, hvorfor TR blev frifundet. Forholdet mellem BH og TR Som ovenfor beskrevet modtog TR forslag fra HE om at montere MgO-plader i stedet for vindgips. TR fik adgang til at gennemgå produktbladet, hvoraf det ikke fremgik, at det var et nyt produkt. TR modtog således ikke oplysninger, som burde have give TR mistanke om, at MgO-pladernes kemiske sammensætning bevirkede, at de under danske klimatiske forhold ved den påtænkte anvendelse som udvendig vindspærre i en ventileret, let facadekonstruktion, ville optage fugt fra luften. TR godkendte således BH s forslag. Under sagen udtalte skønsmændene, at det var deres opfattelse, at det var i overensstemmelse med god faglig skik at godkende anvendelse af den pågældende vindspærreplade, idet rådgivere og entreprenører nødvendigvis må kunne stole på de egenskaber, som en leverandør angiver. Voldgiftsretten fandt derfor i overensstemmelse med skønsmændenes besvarelse, at TR ikke havde handlet i strid med god rådgiverskik. TR havde altså ikke handlet ansvarspådragende ved at lægge de modtagne oplysninger til grund uden selvstændig efterprøvelse, idet der ikke var anledning til at betvivle, at oplysningerne var rigtige. TR fandtes derfor ikke på uforsvarlig måde at have forsømt en pligt til at orientere om, Hvad kan vi lære af denne kendelse? Som skønsmændene udtalte, må rådgivere og entreprenører kunne stole på de egenskaber, som en leverandør angiver. Det kan derfor undre, hvorfor entreprenøren ikke også frifindes, da han ikke havde grundlag for at vide, at pladerne ikke var anvendelige under danske klimatiske forhold ved den påtænkte anvendelse som udvendig vindspærre i en ventileret, let facadekonstruktion. I og med det imidlertid var entreprenørens forslag at fravige materialerne foreskrevet i projektet, ved at gøre brug at sit frie materialevalg, skærpes hans ansvar til mangelansvar ved materialer, der viser sig at være uegnet, selv om han ikke kunne vide det. Det er således afgørende, hvad der er foreskrevet i projektet, og om entreprenøren har gjort brug at sit eventuelle frie materialevalg, såfremt de foreslåede materialer ikke er gennemprøvede og entreprenøren ikke gør opmærksom på dette. I det nye AB 18 12, stk. 3, ABR og ABT 18 12, stk. 3 er det således også specifikt nedfældet, at bygherren skal oplyses om anvendelse af metoder og materialer, der ikke er gennemprøvede, herunder om eventuelle risici derved, medmindre anvendelsen er foreskrevet af bygherren.

4 RTM sparede kunde for en kvart million - De har gjort det nemmere for mig at fokusere på det, jeg er god til, og lade dem om forsikringerne. Sådan beskriver Maja Clausen, som er administrerende direktør hos gulvfirmaet Kastrup Gulve, RTM. Og hvordan RTM gør livet for hende som erhvervsdrivende en del nemmere. Og det var mens, hun havde sit fokus på sin virksomhed, at vi hos RTM fik sat en tyk streg under, at vi også har vores fokus på det, vi er gode til. Det fokus sparede nemlig Maja Clausen og Kastrup Gulve en kvart million kroner. For tilbage i august havde en af Kastrup Gulves folk uheldigvis lavet en skade i forbindelse med noget arbejde på en entreprise. Der var tale om skader på 26 rør da selskabet vurderede, at der var tale om 26 enkeltstående skader, blev det i første omgang takseret til 26 selvrisici af kroner. Skaden løb op i kroner, og dermed stod virksomheden til ikke at få én eneste krone, selvom der var dækning. Men Lars Jensen, som er mægler hos RTM og har Kastrup Gulve som sin kunde kiggede betingelserne grundigt igennem. Lars Jensen (tv.) og Steffen Lintrup Jensen (th.) fra RTM, som kørte sagen for Kastrup Gulve. Her med flødeboller fra Maja Clausen, som er direktør hos Kastrup Gulve. Og han pegede på, at der var tale om én skade på flere rør og altså samme ansvarspådragende forhold. Dermed kun én selvrisiko. - Det er altgørende for kunden, at vi er så opmærksomme i den her situation. Det er rigtig mange penge, som vi sparer dem for, forklarer mægler Lars Jensen. Han fortæller videre, at den her historie blot tilføjer endnu et kapitel til den salgstale, han holder, når han er ude ved en ny kunde. - Vi gør meget ud af at fortælle, at det betyder alt, at man har en fagperson på sin side, når man skal tale dækning og erstatning med et forsikringsselskab. Især i den her forsikringsverden, hvor det er sjældent, at alting er sort-hvid, men gerne er lidt gråzoneagtigt, mener Lars Jensen. Sagen ender med, at Kastrup Gulve betaler én selvrisiko og får dækket resten. - De fandt et hul i det med småt og vandt over forsikringsselskabet i en stor sag. Så jeg kan på det varmeste anbefale RTM som mægler, siger Maja Clausen, direktør for gulvfirmaet.

5 Nyt fra RTM Pension Pensionsopsparerne vil opleve fald i udbetalinger og prognoser Ændrede samfundsforudsætninger, længere levetider (pga. bedre sundhedssektor og sundere livsstil) og lavere afkast end forventet i 2018 betyder fald i udbetalingsprognoser. Den historisk lave renter betyder, at pensionsbranchen nu venter et lavere fremtidigt afkast end hidtil. De nye samfundsforudsætninger, som endnu ikke er offentliggjort, er udarbejdet af et uafhængigt ekspertudvalg nedsat af brancheforeningen Forsikring & Pension og bankernes brancheorganisation FinansDanmark. Udvalget ledes af professor Jesper Rangvid fra CBS. Samfundsforudsætningerne er fælles for hele branchen, og de fleste pensionsselskaber baserer sine prognoser på dem. Dertil kommer, at pensionsselskaberne skal regne med længere levetider i henhold til Finanstilsynets levetidsbenchmark. Endelig har 2018 budt på lavere afkast end forventet. Disse forhold betyder, at kunder med markedsrente vil opleve, at det vil føre til faldende prognoser for de indbetalende og det betyder, at opsparingen ventes at vokse mindre end hidtil antaget. Derfor forventes pensionsselskaberne at nedsætte den månedlige udbetaling for at opnå en mere jævn fordeling af udbetalingerne over pensionstilværelsen og tilpasse prognoserne for fremtidige udbetalinger. - RTM har disse forhold med, når vi rådgiver virksomheder om størrelsen af det obligatoriske bidrag. Og vi har det med, når vi drøfter med medarbejderne, hvordan de ønsker deres levestandard skal være i den tredje alder, udtaler Leif Rexen, CEO.

6 Kort nyt Luk vinduerne - ellers dækker forsikringen ikke Tirsdag afgjorde Østre Landsret, at et smykketyveri til en værdi af kroner ikke skal dækkes af forsikringen, fordi vinduet stod åbent. Konsulent i Forsikringsoplysningen Ole Vidstrup under brancheorganisation Forsikring og Pension forklarer, at der intet usædvanligt er i landsrettens afgørelse, da der ikke er tale om indbrud, hvis døren står åben. Han påpeger, at der var mange lignende sager i sommer. Her dækkede forsikringsselskaberne som regel tabet ved tyveri af møbler eller elektronik, men situationen er anderledes, når det angår smykker, forklarer han. Tryg får grønt lys til køb af Alka Forsikringsselskabet Tryg har officielt fået lov til at overtage forsikringsselskabet Alka, skriver konkurrencerådet i en pressemeddelelse. Tryg prøvede allerede i december 2017 at købe Alka, men grundet betænkeligheder fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen angående konkurrencen på det danske forsikringsmarked blev overtagelsen udskudt. Nu har konkurrencerådet imidlertid godkendt købet på visse betingelser. Tryg skal bl.a. fjerne opsigelsesgebyrer for private skadesforsikringer og årligt donere penge til prissammenligningsportalen Forsikringsguiden. Koncernchef i Tryg Morten Hübbe kalder det "den største handel i den danske forsikringsbranche de seneste 20 år." Storskandaler presser pris og vilkår på ansvarsforsikringer Jan O Hara Madsen, underwritingchef for professionelle ansvarsforsikringer i Codan, forklarer, at de store danske og udenlandske hvidvaskskandaler og korruptionsskandaler påvirker priserne på ansvarsforsikringer opad. Dog påpeger han, at det ikke nødvendigvis er erstatningsudbetalingerne, der vokser, men også udgifterne, fordi sagerne bliver mere komplekse, hvilket også gør de internationale sager mere omkostningstunge.

7 Fadæse: Boligselskab byggede de forkerte boliger Det kommer til at koste Alfabo 2,376 mio. kroner, at boligselskabet udelukkende har indrettet et nyt byggeri på Teglgårdsvej ved Designskolen i Kolding med etværelses lejligheder. Kolding Kommune havde nemlig godkendt byggeriet til 29,3 mio. kroner ud fra den forudsætning, at 15 af de 27 lejligheder skulle være med to værelser. Hos Alfabo, der indtil for nylig hed Lejerbo Kolding, beklager formand Bent Jacobsen fadæsen, som der desværre ikke er mulighed for at rette op på. - Lejlighederne har en størrelse, så der sagtens kan laves en rumopdeling med en reol eller lignende, men ikke med en skillevæg og en dør, for så mangler der et vindue, siger han. Dermed er byggeriet 2,376 mio. kroner for dyrt. De penge skal Alfabo selv finde plus kroner som skal tilbagebetales til Kolding Kommune. Ifølge JydskeVestkysten dækkes 1 mio. kroner ind af en særlig forsikring, mens Alfabo sagsøger Lejerbo for det resterende beløb. Landsorganisationen varetog bygherrerådgivningen på projektet. Formand Bent Jacobsen fra Alfabo forsikrer, at tilsvarende fejl ikke vil kunne ske i fremtiden i Kolding. Med løsrivelsen fra Lejerbo pr. 31. december etablerer Alfabo sin egen byggeafdeling, som vil sørge for at være helt tæt på projekterne. Kommentar fra Henning Toftager, direktør, RTM Forsikring: Ovenstående er et eksempel på, hvor vigtigt det er, at forsikringen for byggerier er i orden. I denne sag tyder det på, at forsikringssummen for projektansvar er sat for lavt. Det er derfor yderst vigtigt altid at tage sin forsikringsmægler med på råd. IDD - ny lov om forsikringsformidling er trådt i kraft Den nye lov om forsikringsformidling er trådt i kraft. Loven implementerer Forsikringsdistributionsdirektivet fra januar 2016 (IDD) og indfører en række strengere krav til forsikringsformidlere m.v., end hvad der følger af direktivet. Loven medfører, at en bredere kreds af aktører vil være omfattet af kravene, og alle distributører af forsikringer vil derfor som udgangspunkt blive underlagt de samme oplysningskrav og krav til adfærd i form af god skik regler. Loven får bl.a. betydning for virksomheder, der foretager pris- og produktsammenligninger af forsikringsprodukter for en kunde via en hjemmeside eller lignende, hvis kunden via hjemmesiden (direkte eller indirekte) kan indgå en forsikringsaftale. Og den får tillige betydning for agent- og underagentvirksomheder, der nu skal have tilladelse fra Finanstilsynet. Den nye lov om forsikringsformidling er trådt i kraft den 1. oktober 2018.

Byggeskadefondens orienteringsmøder efterår 2017

Byggeskadefondens orienteringsmøder efterår 2017 Byggeskadefondens orienteringsmøder efterår 2017 DAGENS TEMA Gennemgang af den første MgO-kendelse Første MgO-kendelse afsagt den 21. juni 2017 Hvad kan vi udlede af kendelsen, og hvad lagde voldgiftsretten

Læs mere

RTM Nyhedsbrev nr

RTM Nyhedsbrev nr RTM Nyhedsbrev nr. 7-2017 Kære læsere Hermed fremsendes RTM Insurance Brokers A/S nyhedsbrev for august måned. I dette nummer kan du blandt andet læse om en nylig voldgiftskendelse i sagen om MgOpladerne

Læs mere

MgO-praksis. Lilletoften - C kendelse af 21. juni Elkærparken - C kendelse af 14. september 2018

MgO-praksis. Lilletoften - C kendelse af 21. juni Elkærparken - C kendelse af 14. september 2018 MgO-sagerne - fra en juridisk synsvinkel IDA syn og skøn (oplæg den 28. november 2018) MgO-praksis Lilletoften - C-13693 kendelse af 21. juni 2017 Elkærparken - C-14080 kendelse af 14. september 2018 Ansvarsplaceringen

Læs mere

Læs om ny lovgivning, interessante afgørelser og nyttig viden

Læs om ny lovgivning, interessante afgørelser og nyttig viden 1 September 2017 NYT Team Entreprise Læs om ny lovgivning, interessante afgørelser og nyttig viden Vores brancheteam har landets største team af advokater, der dækker alle områder inden for entreprise.

Læs mere

RTM Nyhedsbrev nr

RTM Nyhedsbrev nr RTM Nyhedsbrev nr. 11-2018 Kære læsere Velkommen til RTM s nyhedsbrev for november måned. Vi vil gerne benytte denne udgave til at ønske vores kunder, leverandører og forretningsforbindelser en rigtig

Læs mere

IDD - Insurance Distribution Directive Informationsmøder 7. juni og 13. juni 2017

IDD - Insurance Distribution Directive Informationsmøder 7. juni og 13. juni 2017 IDD - Insurance Distribution Directive Informationsmøder 7. juni og 13. juni 2017 Velkommen Helle Havgaard, adm. direktør 2 Formål med informationsmødet At informere den finansielle sektor om de kompetencekrav

Læs mere

RTM Nyhedsbrev nr

RTM Nyhedsbrev nr RTM Nyhedsbrev nr. 3-2017 Kære læsere Hermed fremsendes RTM Insurance Brokers A/S nyhedsbrev for marts måned. I dette nummer kan du blandt andet læse om en forsikring, der mange gange overses, når der

Læs mere

NY LOV OM FORSIKRINGS FORMIDLING

NY LOV OM FORSIKRINGS FORMIDLING NY LOV OM FORSIKRINGS FORMIDLING Kontakt Jens Steen Jensen Partner 22.1.2018 Tirsdag den 16. januar 2018 vedtog Folketinget en ny forsikringsformidlingslov, som væsentligt ændrer og omskriver den eksisterende

Læs mere

Indledning. ARKEN RTM er medlem af Erhvervsklubben ARKEN, hvilket betyder, at vi kan tilbyde dig fribilletter. RTM Insurance Brokers A/S

Indledning. ARKEN RTM er medlem af Erhvervsklubben ARKEN, hvilket betyder, at vi kan tilbyde dig fribilletter. RTM Insurance Brokers A/S Læs i dette nummer: - Indledning 1 - ARKEN 1 - Nyt fra RTM-Industri 2 - Codan mest aggressive forsikringsselskab - Direktør: Vi lytter til kritikken - Nu bliver der brand i Danmark - Ministre: Julefrokost

Læs mere

Stenhuggerlauget i Danmark Nørre Voldgade 106 1358 København K. Vejledende udtalelse om Stenhuggerlaugets standardvilkår

Stenhuggerlauget i Danmark Nørre Voldgade 106 1358 København K. Vejledende udtalelse om Stenhuggerlaugets standardvilkår Stenhuggerlauget i Danmark Nørre Voldgade 106 1358 København K Dato: 13. november 2014 Sag: BITE-14/00495-10 Sagsbehandler: /KHJ Vejledende udtalelse om Stenhuggerlaugets standardvilkår Til Stenhuggerlauget

Læs mere

RESPONSA FRA FORSIKRING & PENSION TIL BRUG FOR RETSSAGER

RESPONSA FRA FORSIKRING & PENSION TIL BRUG FOR RETSSAGER 19. FEBRUAR 2015 RESPONSA FRA FORSIKRING & PENSION TIL BRUG FOR RETSSAGER I visse retssager kan det have betydning at få afklaret, hvad der er forsikringsmæssig praksis, eller få forklaret særlige forsikringstekniske

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 18. oktober 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 18. oktober 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 18. oktober 2016 Sag 39/2016 Haderslev Kommune (advokat Jesper Bang) mod Nordea Bank Danmark A/S og Nordea Bank Finland Plc. (advokat Peter Schradieck for begge)

Læs mere

NY DOM OM ENTREPRISERETLIGT ANSVAR OG ENTREPRI- SEFORSIKRING

NY DOM OM ENTREPRISERETLIGT ANSVAR OG ENTREPRI- SEFORSIKRING 29. FEBRUAR 2012 NY DOM OM ENTREPRISERETLIGT ANSVAR OG ENTREPRI- SEFORSIKRING I entreprisesag fandtes tilsynsførende at være ansvarlig for at sikre, at destruktive indgreb i bærende bygningsdele blev foretaget

Læs mere

Vestre Landsret Pressemeddelelse

Vestre Landsret Pressemeddelelse Vestre Landsret Pressemeddelelse PRESSEMEDDELELSE: Danica Pension frifundet i sager om gebyrer/omkostningsbidrag på pensioner Vestre Landsrets 10. afdeling har den 28. august 2008 afsagt dom i 3 sager,

Læs mere

RTM Insurance Brokers A/S Juni 2015. Indledning. Hermed fremsendes RTM Insurance Brokers nyhedsbrev. ARKEN. Aktuelle udstillinger

RTM Insurance Brokers A/S Juni 2015. Indledning. Hermed fremsendes RTM Insurance Brokers nyhedsbrev. ARKEN. Aktuelle udstillinger I denne måneds nyhedsbrev: - Indledning - Arken - Nyheder Industri - Tysk gigant på det danske forsikringsmarked - Firma ramt af hackerangreb: Husk at tage backup - Festivaltid: Hvordan er jeg som frivillig

Læs mere

PRINCIPIEL SAG OM TILBAGEBETALING AF UBERETTIGET ERSTATNING

PRINCIPIEL SAG OM TILBAGEBETALING AF UBERETTIGET ERSTATNING 8. FEBRUAR 2011 PRINCIPIEL SAG OM TILBAGEBETALING AF UBERETTIGET ERSTATNING Østre Landsret har i en principiel dom taget stilling til, hvorvidt skadelidte, der uretmæssigt har fået udbetalt erstatning

Læs mere

RTM Nyhedsbrev nr

RTM Nyhedsbrev nr RTM Nyhedsbrev nr. 1-2019 Kære læsere Velkommen til RTM s første nyhedsbrev i 2019. Vi starter det nye år ved at kigge tilbage på det gamle. 2018 var et godt og travlt år for RTM. Der kom en ny lov om

Læs mere

Trin 9: Få styr på forsikringerne

Trin 9: Få styr på forsikringerne 50 Vi bygger hus Trin 9: Få styr på forsikringerne Trin 9: Få styr på forsikringerne Byggeprocessen er en kompleks størrelse, hvor mange ting skal koordineres og falde rigtigt ud. Undervejs kan der ske

Læs mere

ENTREPRISE OG BYGGERI

ENTREPRISE OG BYGGERI ENTREPRISE OG BYGGERI Afgørelsesoversigt 2019 ENTREPRISE OG BYGGERI er en afgørelsesoversigt, som har til formål at give den interesserede et godt overblik over nye og relevante afgørelser inden for entreprise

Læs mere

Finanstilsynet Vibeke Olesen Århusgade København Ø

Finanstilsynet Vibeke Olesen Århusgade København Ø Finanstilsynet Vibeke Olesen Århusgade 110 2100 København Ø Mæglere - ændringsforslag til god skik bekendtgørelsen for mæglere - høringssvar fra Finanstilsynet har den 30. marts 2012 sendt forslag til

Læs mere

DOM OM FORSIKRINGSMÆGLERANSVAR OG FAREFOR- ØGELSE

DOM OM FORSIKRINGSMÆGLERANSVAR OG FAREFOR- ØGELSE 18. FEBRUAR 2013 DOM OM FORSIKRINGSMÆGLERANSVAR OG FAREFOR- ØGELSE En ny dom illustrerer, at forsikringsselskabets afslag på en skade, der skulle have været dækket, ikke automatisk medfører ansvar for

Læs mere

HØJESTERETS DOM. afsagt onsdag den 4. september 2019

HØJESTERETS DOM. afsagt onsdag den 4. september 2019 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 4. september 2019 Sag BS-40168/2018-HJR (2. afdeling) Dansk Energi som mandatar for X A/S (advokat Kim B. Ulrich) mod Y A/S (advokat Christian Ljørring) I tidligere instanser

Læs mere

Retsudvalget L 65 - Bilag 11 Offentligt

Retsudvalget L 65 - Bilag 11 Offentligt Retsudvalget L 65 - Bilag 11 Offentligt Folketingets Retsudvalg Christiansborg 1240 København K 24. februar 2006 Benedicte Federspiel Dok. 40440/ph Foretræde for Retsudvalget den 2. marts 2006 vedr. juridisk

Læs mere

Fejl i udbudsmaterialet

Fejl i udbudsmaterialet Fejl i udbudsmaterialet 14. november 2015 Christian Molt Wengel Advokat, partner PRÆSENTATION 2 Hvad? Rådgiveren i byggeriet Krav til projekteringen Ansvar for projekteringen Krav til udbudsmateriale 3

Læs mere

Danvak Dagen Tilsyn og byggeledelse rettigheder og pligter i et praktisk lys. v/ Koncernjurist, advokat Lars Hauberg (Niras)

Danvak Dagen Tilsyn og byggeledelse rettigheder og pligter i et praktisk lys. v/ Koncernjurist, advokat Lars Hauberg (Niras) Danvak Dagen 2018 Tilsyn og byggeledelse rettigheder og pligter i et praktisk lys v/ Koncernjurist, advokat Lars Hauberg (Niras) 1 2 Hvad skete der lige der? 3 Den formelle rollefordeling Entrepriserettens

Læs mere

LANDSRETSDOM OM BEVIS I ENTREPRISESAG

LANDSRETSDOM OM BEVIS I ENTREPRISESAG 5. SEPTEMBER 2012 LANDSRETSDOM OM BEVIS I ENTREPRISESAG Skønserklæringer indhentet til brug for voldgiftssag mellem entreprenør og bygherre kunne ikke tillægges sædvanlig bevismæssig værdi under en senere

Læs mere

Praksis ved formidling af betaling mellem kunde og forsikringsmægler fra selskabers egenkapital

Praksis ved formidling af betaling mellem kunde og forsikringsmægler fra selskabers egenkapital Finanstilsynet Dato. 14. september 2018 Undersøgelse af livsforsikringsselskaber: Praksis ved formidling af betaling mellem kunde og forsikringsmægler fra selskabers egenkapital Baggrund Finanstilsynet

Læs mere

I anledning af klagen har Finanstilsynet i en udtalelse af 9. september 2011 om sagens faktiske omstændigheder oplyst:

I anledning af klagen har Finanstilsynet i en udtalelse af 9. september 2011 om sagens faktiske omstændigheder oplyst: ERHVERVSANKENÆVNET Kampmannsgade 1 * Postboks 2000 * 1780 København V * Tlf. 33 30 76 22 * Fax 33 30 76 00 www.erhvervsankenaevnet.dk * Ekspeditionstid 9-16 Kendelse af 13. januar 2012 (J.nr. 2011-0025108).

Læs mere

10-ÅRIGT PROJEKTANSVAR FOR ARKITEKTER OG INGENIØRER

10-ÅRIGT PROJEKTANSVAR FOR ARKITEKTER OG INGENIØRER 10-ÅRIGT PROJEKTANSVAR FOR ARKITEKTER OG INGENIØRER Men ved at aftale ABR 89 begrænses ansvarsperioden til 5 år for de fleste sager af advokat Christian Molt Wengel, www.moltwengel.dk. Den 1. januar trådte

Læs mere

Klager. J.nr UL/li. København, den 17. oktober 2018 KENDELSE. mod

Klager. J.nr UL/li. København, den 17. oktober 2018 KENDELSE. mod 1 København, den 17. oktober 2018 KENDELSE Klager mod Tom Bang Sørensen og Ejendomsmægler MDE Henrik Thorup Nytorv 7 8500 Grenaa Nævnet har modtaget klagen den 30. maj 2018. Klagen angår spørgsmålet om,

Læs mere

PRINCIPIEL LANDSRETSDOM OM FAREFORØGELSE

PRINCIPIEL LANDSRETSDOM OM FAREFORØGELSE 25. NOVEMBER 2013 PRINCIPIEL LANDSRETSDOM OM FAREFORØGELSE Østre Landsret har i en ny dom behandlet principielle spørgsmål om dels, hvornår forudsætningerne for anvendelse af FAL 45 er opfyldt; dels hvorledes

Læs mere

K E N D E L S E. Sagsfremstilling: [Klager] kontaktede i maj 2013 [indklagede] i forbindelse med køb af ejendommen [adresse].

K E N D E L S E. Sagsfremstilling: [Klager] kontaktede i maj 2013 [indklagede] i forbindelse med køb af ejendommen [adresse]. København, den 31. august 2017 Sagsnr. 2017-545/MKJ 2. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over [indklagede], [bynavn]. Klagens tema: [Klager] har klaget over, at

Læs mere

MgO VINDSPÆRREPLADER JURIDISKE FORHOLD HVEM HAR ANSVARET? NOVEMBER 2015 GMN

MgO VINDSPÆRREPLADER JURIDISKE FORHOLD HVEM HAR ANSVARET? NOVEMBER 2015 GMN MgO VINDSPÆRREPLADER JURIDISKE FORHOLD HVEM HAR ANSVARET? NOVEMBER 2015 GMN Hovedemner Mangler Reklamation Forældelse Garanti og tilbagehold Projekteringsansvar Udviklingsskade Voldgift, syn & skøn Mindelighedsaftaler

Læs mere

K E N D E L S E. Sagsfremstilling: [Klager] anmodede i forbindelse med køb af ejendommen [adresse], [bynavn 2], [indklagede] om bistand.

K E N D E L S E. Sagsfremstilling: [Klager] anmodede i forbindelse med køb af ejendommen [adresse], [bynavn 2], [indklagede] om bistand. København, den 31. august 2017 Sagsnr. 2017-918/MKJ 3. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over [indklagede], [bynavn 1]. Klagens tema: [Klager] har klaget over,

Læs mere

RTM Nyhedsbrev nr

RTM Nyhedsbrev nr RTM Nyhedsbrev nr. 7-2019 Kære læsere Velkommen til RTM s nyhedsbrev for august. Hos RTM Forsikring ser vi på blandt andet på den vigtige transportforsikring. For en ny dom viser, at dækningen kan give

Læs mere

FRA AB 92 TIL AB ÅRS VENTEN I SPÆNDING PÅ DEN STORE REFORM I DANSK ENTREPRISERET AFHOLDT DEN 11. OG 12. DECEMBER HOS DANSK FJERNVARME

FRA AB 92 TIL AB ÅRS VENTEN I SPÆNDING PÅ DEN STORE REFORM I DANSK ENTREPRISERET AFHOLDT DEN 11. OG 12. DECEMBER HOS DANSK FJERNVARME FRA AB 92 TIL AB 18-26 ÅRS VENTEN I SPÆNDING PÅ DEN STORE REFORM I DANSK ENTREPRISERET AFHOLDT DEN 11. OG 12. DECEMBER HOS DANSK FJERNVARME MINE FORUDSÆTNINGER FOR AT MØDE JER I DAG Nørgaard Piening advokater

Læs mere

Finanstilsynet Att.: Marianne Majbrink Rosenbeck E-mail: mmr@ftnet.dk. Høringssvar til bekendtgørelse om ledelse og styring af pengeinstitutter m.fl.

Finanstilsynet Att.: Marianne Majbrink Rosenbeck E-mail: mmr@ftnet.dk. Høringssvar til bekendtgørelse om ledelse og styring af pengeinstitutter m.fl. Finanstilsynet Att.: Marianne Majbrink Rosenbeck E-mail: mmr@ftnet.dk Høringssvar til bekendtgørelse om ledelse og styring af pengeinstitutter m.fl. Overordnede bemærkninger takker for muligheden for igen

Læs mere

NYHEDSBREV. Voldgiftskendelse - vedrørende MgO-plader Side 2. Projektsalg - til private boligkøbere er i vækst Side 3

NYHEDSBREV. Voldgiftskendelse - vedrørende MgO-plader Side 2. Projektsalg - til private boligkøbere er i vækst Side 3 NYHEDSBREV Boligadvokaterne Tina Bach, Lars Kaasgaard, Lene Brun og Per Broe-Andersen OKTOBER 2017 NR. 06 03. ÅRGANG Voldgiftskendelse - vedrørende MgO-plader Side 2 Projektsalg - til private boligkøbere

Læs mere

DOM OM FORSIKRINGSMÆGLERANSVAR

DOM OM FORSIKRINGSMÆGLERANSVAR 9. JANUAR 2013 DOM OM FORSIKRINGSMÆGLERANSVAR Retten fandt, at forsikringsmægler ikke havde ydet utilstrækkelig eller fejlagtig rådgivning ved ændring af eksisterende pensionsordning i forbindelse med

Læs mere

Udviklingsskader i entreprise- og produktansvarsretten. Professor Ole Hansen Professor Vibe Ulfbeck

Udviklingsskader i entreprise- og produktansvarsretten. Professor Ole Hansen Professor Vibe Ulfbeck Udviklingsskader i entreprise- og produktansvarsretten P Professor Ole Hansen Professor Vibe Ulfbeck 12-04-2019 2 Obligationsrettens kilder aftale A ----------------- B 12-04-2019 3 Obligationsrettens

Læs mere

DIN PENSION I PENSAM KORT OG GODT

DIN PENSION I PENSAM KORT OG GODT DIN PENSION I PENSAM KORT OG GODT I PENSAM ER DU ALTID I GODE HÆNDER Din pensionsordning i PenSam giver dig en god basisdækning med muligheder for individuel tilpasning. Den indeholder opsparing til din

Læs mere

DISCIPLINÆRNÆVNET FOR EJENDOMSMÆGLERE

DISCIPLINÆRNÆVNET FOR EJENDOMSMÆGLERE Den 15. juni 2016 blev der i sag 324 2015-10367 AA mod Ejendomsmægler Per Christensen [Adresse] [By] og Ejendomsmæglervirksomheden BB [Adresse] [By] afsagt sålydende Kendelse Ved e-mail af 2. september

Læs mere

Aftale-Håndbogen - Kap. 3. Ansvarsbegrænsninger, side 1 af 5 Oktober 2011

Aftale-Håndbogen - Kap. 3. Ansvarsbegrænsninger, side 1 af 5 Oktober 2011 Aftale-Håndbogen - Kap. 3. Ansvarsbegrænsninger, side 1 af 5 Oktober 2011 Ansvarsbegrænsninger ABR 89 indeholder en række forskellige ansvarsbegrænsninger. Formålet med ansvarsbegrænsninger er at indskrænke

Læs mere

Oplysninger til kunder inden indgåelse af Privatsikrings aftale jf. god skik bekendtgørelsen 14

Oplysninger til kunder inden indgåelse af Privatsikrings aftale jf. god skik bekendtgørelsen 14 Oplysninger til kunder inden indgåelse af s aftale jf. god skik bekendtgørelsen 14 1) 2) 3) 4) 5) 6) Forsikringsformidlerens navn og adresse, samt oplysning om, at den pågældende er forsikringsformidler

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 18. oktober 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 18. oktober 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 18. oktober 2016 Sag 93/2016 Ekona A/S (advokat Jesper Bang) mod Nordea Bank Finland Plc. (advokat John Sommer Schmidt) I tidligere instanser er afsagt kendelse

Læs mere

NY HØJESTERETSDOM OM RÆKKEVIDDEN AF FAL 95 HVORNÅR KAN SKADELIDTE SAGSØGE SKADEVOLDERS FORSIKRINGSSELSKAB?

NY HØJESTERETSDOM OM RÆKKEVIDDEN AF FAL 95 HVORNÅR KAN SKADELIDTE SAGSØGE SKADEVOLDERS FORSIKRINGSSELSKAB? 27. AUGUST 2013 NY HØJESTERETSDOM OM RÆKKEVIDDEN AF FAL 95 HVORNÅR KAN SKADELIDTE SAGSØGE SKADEVOLDERS FORSIKRINGSSELSKAB? En ny højesteretsdom har omgjort landsrettens afgørelse og fastslået, at der ikke

Læs mere

Produktansvaret i moderne dansk byggeproces

Produktansvaret i moderne dansk byggeproces Produktansvaret i moderne dansk byggeproces Oplæg ved Entrepriserettslig Symposium i Bergen 14. November 2017 Mads Bryde Andersen Professor, dr.jur. Københavns Universitet 14/11/2017 2 Nogle særpræg ved

Læs mere

GAP Anvendelsesområde

GAP Anvendelsesområde København April 2017 GAP Anvendelsesområde Forklaring af lysregulering Forklaring Vurderes at få stor betydning Vurderes at få betydning Vurderes ikke at få betydning København Langelinie Allé 35 2100

Læs mere

Referat fra ekstraordinær generalforsamling tirsdag d. 13. januar 2009

Referat fra ekstraordinær generalforsamling tirsdag d. 13. januar 2009 Referat fra ekstraordinær generalforsamling tirsdag d. 13. januar 2009 Bestyrelsen havde indkaldt til ekstraordinær generalforsamling med flgd. punkter på dagsordenen: 1. Renovering af facader og vinduer

Læs mere

Nyhedsbrev. Capital Markets. Juli 2012

Nyhedsbrev. Capital Markets. Juli 2012 Juli 2012 Nyhedsbrev Capital Markets Nye prospektbekendtgørelser Den 1. juli 2012 blev væsentlige ændringer til prospektdirektivet implementeret i dansk ret gennem udstedelsen af nye prospektbekendtgørelser.

Læs mere

Finanstilsynet afgørelse kan i medfør af 53 i lov om forsikringsformidling indbringes for Erhvervsankenævnet

Finanstilsynet afgørelse kan i medfør af 53 i lov om forsikringsformidling indbringes for Erhvervsankenævnet Kendelse af 10. september 2007 (J.nr. 2006-0010133). Ansøgning om at blive omfattet af overgangsordningen om forsikringsrådgivere afslået. Lov om forsikringsformidling 56 a, 4. (Lise Høgh, Holger Dock

Læs mere

Klagerne. København, den 6. december 2010 KENDELSE. ctr.

Klagerne. København, den 6. december 2010 KENDELSE. ctr. 1 København, den 6. december 2010 KENDELSE Klagerne ctr. statsaut. ejendomsmæglere MDE Uffe Jeppesen og Lars Lyster Nielsen v/ Chartis Europe S.A. Kalvebod Brygge 45 1560 København V. Nævnet har modtaget

Læs mere

Illustration fjernet. IKT koordinator- og lederuddannelsen Forsikringsmæssige konsekvenser af BIM. - rådgiverforsikringen

Illustration fjernet. IKT koordinator- og lederuddannelsen Forsikringsmæssige konsekvenser af BIM. - rådgiverforsikringen IKT koordinator- og lederuddannelsen Forsikringsmæssige konsekvenser af BIM - rådgiverforsikringen Ved Paul K. Jeppesen Resulterer BIM i nye forsikringskrav til arkitekter og ingeniører (kaldet rådgivere)?

Læs mere

FORSIKRING. perspektiv september perspektiv. Ny lov om forsikringsformidling og god skik bekendtgørelse

FORSIKRING. perspektiv september perspektiv. Ny lov om forsikringsformidling og god skik bekendtgørelse FORSIKRING Ny lov om forsikringsformidling og god skik bekendtgørelse Ny lov om forsikringsformidling og god skik bekendtgørelse De centrale bestemmelser i den nye lov om forsikringsformidling træder i

Læs mere

EU-udbudsreglerne og pligten til at afvise tilbud med forbehold Ny Højesterets praksis

EU-udbudsreglerne og pligten til at afvise tilbud med forbehold Ny Højesterets praksis April 2011 Nyhedsbrev EU-udbudsreglerne og pligten til at afvise tilbud med forbehold Ny Højesterets praksis Højesterets dom af 5. april 2011 om udbud af anlægsentreprisen Amager Strandpark krænkelse af

Læs mere

guide Her får du det bedste afkast Penge og pension sider Tag hånd om din pension Juni 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.

guide Her får du det bedste afkast Penge og pension sider Tag hånd om din pension Juni 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b. Foto: Iris guide Juni 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 8 sider Penge og pension Her får du det bedste afkast Tag hånd om din pension Foto: Iris Stor forskel på afkast Der kan være 150.000

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 20. december 2013

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 20. december 2013 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 20. december 2013 Sag 17/2013 (2. afdeling) KPC Byg A/S (advokat Niels Søby) mod Codan Forsikring A/S (advokat Henrik Hauge Andersen) I tidligere instans er afsagt dom

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 29. maj 2018

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 29. maj 2018 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 29. maj 2018 Sag 223/2017 (2. afdeling) A og B (advokat Michael S. Wiisbye for begge) mod Tryg Forsikring A/S som mandatar for C og D (advokat Morten Boe Svendsen) I

Læs mere

VOLDGIFTSKENDELSE TILSIDESAT SOM UGYLDIG PRINCIPPER FOR ERSTATNINGSOPGØRELSE VED BYG- NINGSSKADE

VOLDGIFTSKENDELSE TILSIDESAT SOM UGYLDIG PRINCIPPER FOR ERSTATNINGSOPGØRELSE VED BYG- NINGSSKADE 6. MAJ 2015 VOLDGIFTSKENDELSE TILSIDESAT SOM UGYLDIG PRINCIPPER FOR ERSTATNINGSOPGØRELSE VED BYG- NINGSSKADE En ny dom illustrerer, at såfremt en voldgiftsret behandler og afgør en sag på en anden måde

Læs mere

En retssag om fastsættelse af omkostninger i en voldgiftssag - en kommentar til U 2011.2895 Ø

En retssag om fastsættelse af omkostninger i en voldgiftssag - en kommentar til U 2011.2895 Ø Erhvervsjuridisk Tidsskrift 2012.251 En retssag om fastsættelse af omkostninger i en voldgiftssag - en kommentar til U 2011.2895 Ø Af Steffen Pihlblad, direktør for Voldgiftsinstituttet (Resumé) I artiklen

Læs mere

Beslutning om ophør af administrativ praksis vedrørende "én aktionær"

Beslutning om ophør af administrativ praksis vedrørende én aktionær Finanstilsynet 20. februar 2014 BØRS J.nr. 6373-0033 /mbd Beslutning om ophør af administrativ praksis vedrørende "én aktionær" Efter indstilling fra Finanstilsynet har Det Finansielle Råd den 19. februar

Læs mere

Samarbejdsaftale. mellem. CNA Insurance Company Limited Hammerensgade 6, 1. sal, 1267 København K CVR nr. 24256375

Samarbejdsaftale. mellem. CNA Insurance Company Limited Hammerensgade 6, 1. sal, 1267 København K CVR nr. 24256375 Samarbejdsaftale mellem CNA Insurance Company Limited Hammerensgade 6, 1. sal, 1267 København K CVR nr. 24256375 og [Forsikringsmæglerens navn og adresse] (Herefter Forsikringsmægleren ) 1. Indledning

Læs mere

Påbud i medfør af 3 i bekendtgørelse om god skik for forsikringsmæglervirksomheder

Påbud i medfør af 3 i bekendtgørelse om god skik for forsikringsmæglervirksomheder APC Forsikringsmæglere A/S Att.: Direktionen Strandgade 4 1401 København K 12.juni 2017 J.nr. 69510-0010 Påbud i medfør af 3 i bekendtgørelse om god skik for forsikringsmæglervirksomheder Afgørelse I medfør

Læs mere

Sagsnr /VPE/VTA/JML 1. og 2. advokatkreds K E N D E L S E

Sagsnr /VPE/VTA/JML 1. og 2. advokatkreds K E N D E L S E København, den 7. juni 2012 Sagsnr. 2010-02-0540/VPE/VTA/JML Sagsnr. 2010-02-0541/VPE/VTA/JML 1. og 2. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har de tidligere bestyrelsesmedlemmer i X

Læs mere

Påtale og påbud i forbindelse med information om gebyrer og omkostninger

Påtale og påbud i forbindelse med information om gebyrer og omkostninger AP Pension Livsforsikringsaktieselskab Att.: Direktionen Østbanegade 135 2100 København Ø 12.juni 2017 J.nr. 6652-0008 Påtale og påbud i forbindelse med information om gebyrer og omkostninger Afgørelse

Læs mere

ANSVARSFORSIKRING TIL ARKITEKT, INGENIØR- & BYGNINGSKONSTRUKTØRVIRKSOMHED SPØRGESKEMA

ANSVARSFORSIKRING TIL ARKITEKT, INGENIØR- & BYGNINGSKONSTRUKTØRVIRKSOMHED SPØRGESKEMA ANSVARSFORSIKRING TIL ARKITEKT, INGENIØR- & BYGNINGSKONSTRUKTØRVIRKSOMHED SPØRGESKEMA 1. Virksomhedens navn: Virksomhedens adresse: Telefon nummer: CVR-nummer: Kontaktperson: Mailadresse: Website: Hvornår

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 19. august 2013

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 19. august 2013 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 19. august 2013 Sag 33/2013 Alm. Brand Forsikring A/S (advokat Michael Steen Wiisbye) mod A (advokat Keld Norup) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Københavns

Læs mere

Forsikringsmæglereformidling og aflønning efter de nye regler

Forsikringsmæglereformidling og aflønning efter de nye regler NFT 3/2007 Forsikringsmæglereformidling og aflønning efter de nye regler Forsikringsmæglereformidling og aflønning efter de nye regler af Tine Egelund Thomsen og Morten Samuelsson Tine Egelund Thomsen

Læs mere

Talepair ERU alm Del Samråd om forsikringsselskabers brug af GPS-sporingsudstyr. Spørgsmål stillet af Morten Bødskov (S)

Talepair ERU alm Del Samråd om forsikringsselskabers brug af GPS-sporingsudstyr. Spørgsmål stillet af Morten Bødskov (S) Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2015-16 ERU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 248 Offentligt NOTAT 16. marts 2016 Det talte ord gælder. Talepair ERU alm Del Samråd om forsikringsselskabers brug af

Læs mere

Markedet for tillægsforsikringer

Markedet for tillægsforsikringer Markedet for tillægsforsikringer Tillægsforsikringer defineres i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens Undersøgelse af markedet for tillægsforsikringer som en særskilt forsikring, der dækker de skader, der

Læs mere

Eksempel VIVABOLIG AALBORG - OPFØRT 1944. Energirenovering etageboliger. Beboerønske om nyt bad førte til energirenovering.

Eksempel VIVABOLIG AALBORG - OPFØRT 1944. Energirenovering etageboliger. Beboerønske om nyt bad førte til energirenovering. Eksempel Energirenovering etageboliger VIVABOLIG AALBORG - OPFØRT 1944 UDGIVET DECEMBER 2014 Beboerønske om nyt bad førte til energirenovering Beboerne i 189 lejligheder i boligforeningen Vivabolig i Aalborg

Læs mere

Pressemeddelelse. Alka bliver en del af Tryg

Pressemeddelelse. Alka bliver en del af Tryg 1 Pressemeddelelse København, mandag d 4. december 2017 Alka bliver en del af Tryg Tryg har indgået en aftale med Alkas aktionærer om at købe aktierne i Alka for DKK 8,2 mia. Alka vil under nyt ejerskab

Læs mere

Skatteministeriet js@skat.dk Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K. Bemærkninger til lovforslagsudkast om initiativer mod sort arbejde

Skatteministeriet js@skat.dk Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K. Bemærkninger til lovforslagsudkast om initiativer mod sort arbejde Skatteministeriet js@skat.dk Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K Bemærkninger til lovforslagsudkast om initiativer mod sort arbejde 14.03.2012 Skatteministeriet har sendt et lovforslagsudkast i høring

Læs mere

Bemærk: Det er altid DIB s og de enkelte medlemmers eget ansvar at overholde konkurrencereglerne uanset indholdet i denne udtalelse.

Bemærk: Det er altid DIB s og de enkelte medlemmers eget ansvar at overholde konkurrencereglerne uanset indholdet i denne udtalelse. Danske Isoleringsfirmaers Brancheforening H.C. Andersens Boulevard 18 1787 København V Att.: Hans Madsen Sørensen Dato: 17. august 2015 Sag: BET-14/04588 Sagsbehandler: /CHJ/MC Bemærk: Dette brev er kun

Læs mere

ABR 18 ændringer, muligheder og faldgruber

ABR 18 ændringer, muligheder og faldgruber DEN DANSKE LANDINSPEKTØRFORENING 6. FEBRUAR 2019 ABR 18 ændringer, 1 HENRIK HAUGE ANDERSEN Partner, advokat (H) E: hha@viltoft.dk M: +45 2371 4854 OVERBLIK OG STATUS Brug af standardvilkår Vedtagelse Hvad

Læs mere

DOM OM ANSVAR FOR OLIEFORURENING - BEVIS FOR ANSVARSGRUNDLAG OG ÅRSAGSFORBINDELSE

DOM OM ANSVAR FOR OLIEFORURENING - BEVIS FOR ANSVARSGRUNDLAG OG ÅRSAGSFORBINDELSE 29. APRIL 2010 DOM OM ANSVAR FOR OLIEFORURENING - BEVIS FOR ANSVARSGRUNDLAG OG ÅRSAGSFORBINDELSE En ny landsretsdom tager bl.a. stilling til, hvorvidt der i en erstatningssag om ansvar for olieforurening

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 6. september 2010

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 6. september 2010 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 6. september 2010 Sag 13/2008 (2. afdeling) G4S Security Services A/S (advokat Michael Steen Wiisbye) mod Forsikringsselskabet Tryg A/S (advokat Pernille Sølling) I tidligere

Læs mere

2 Oplysninger vedrørende samtlige personer, der yder rådgivning (indehavere og ansatte)

2 Oplysninger vedrørende samtlige personer, der yder rådgivning (indehavere og ansatte) Nassau forsikring Spørgeskema Professionel ansvarsforsikring for ingeniører og arkitekter 1 Firmaets navn Adresse Telefon Telefax E-mail adresse Hjemmeside Hvornår er firmaet grundlagt Hvilken virksomhed

Læs mere

København, den 6. juni 2012 Sagsnr /JS/JML 3. advokatkreds K E N D E L S E

København, den 6. juni 2012 Sagsnr /JS/JML 3. advokatkreds K E N D E L S E København, den 6. juni 2012 Sagsnr. 2010-02- 1322/JS/JML 3. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har X ApS ved advokat A klaget over advokat B, Roskilde. Sagens tema: X ApS ved advokat

Læs mere

Nr. 28 af 12. marts 2018

Nr. 28 af 12. marts 2018 Nr. 28 af 12. marts 2018 Fra: Lone Bendorff Farrell (LBF) Til: AB-udvalget Cc: Bitten Munk Warmdahl Emne: Høringssvar Almindelige Betingelser for rådgivning og bistand inden for bygge- og anlægsvirksomhed

Læs mere

Afgørelse klage over opkrævning af fast afgift i NRGi Lokalvarme A/S

Afgørelse klage over opkrævning af fast afgift i NRGi Lokalvarme A/S [XXX] Sendt pr. e-mail til [XXX] og pr. brevpost til ovennævnte adresse. Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk

Læs mere

RÅDETS TREDJE DIREKTIV af 14. maj 1990 om indbyrdes tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivning om ansvarsforsikring for motorkøretøjer (90/232/EØF)

RÅDETS TREDJE DIREKTIV af 14. maj 1990 om indbyrdes tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivning om ansvarsforsikring for motorkøretøjer (90/232/EØF) 1990L0232 DA 11.06.2005 001.001 1 Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor B RÅDETS TREDJE DIREKTIV af 14. maj 1990 om indbyrdes tilnærmelse af medlemsstaternes

Læs mere

Allan Bo Christensen. - født i 1966. Ansat i forsikringsbranchen siden 1984. Baltica. Kommunernes Gensidige Forsikringsselskab. Forsikringshøjskolen

Allan Bo Christensen. - født i 1966. Ansat i forsikringsbranchen siden 1984. Baltica. Kommunernes Gensidige Forsikringsselskab. Forsikringshøjskolen Allan Bo Christensen - født i 1966 Ansat i forsikringsbranchen siden 1984. Baltica Kommunernes Gensidige Forsikringsselskab Forsikringshøjskolen Amaliegade 10 1256 Kbh. K Formål: At udbrede kendskabet

Læs mere

D O M. afsagt den 9. juni 2015 af Vestre Landsrets 14. afdeling (dommerne John Lundum, Ida Skouvig og Susanne Madsen (kst.

D O M. afsagt den 9. juni 2015 af Vestre Landsrets 14. afdeling (dommerne John Lundum, Ida Skouvig og Susanne Madsen (kst. D O M afsagt den 9. juni 2015 af Vestre Landsrets 14. afdeling (dommerne John Lundum, Ida Skouvig og Susanne Madsen (kst.)) i ankesag V.L. B 1253 14 Jysk Miljørens A/S (advokat Arne Paabøl Andersen, Esbjerg)

Læs mere

VOLDGIFTSKENDELSE OM BL.A. ENTREPRENØRENS BEVIS FOR TAB OG RÅDGIVERENS ANSVAR FOR FORSINKELSE OG MERARBEJDE.

VOLDGIFTSKENDELSE OM BL.A. ENTREPRENØRENS BEVIS FOR TAB OG RÅDGIVERENS ANSVAR FOR FORSINKELSE OG MERARBEJDE. 21. SEPTEMBER 2012 VOLDGIFTSKENDELSE OM BL.A. ENTREPRENØRENS BEVIS FOR TAB OG RÅDGIVERENS ANSVAR FOR FORSINKELSE OG MERARBEJDE. En ny kendelse afsagt af Voldgiftsnævnet for bygge- og anlægsvirksomhed om

Læs mere

Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen

Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen Retsudvalget L 65 - Svar på Spørgsmål 13 Offentligt Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen Kontor: Civilkontoret Sagsnr.: 2006-156-0047 Dok.: JKA40191 Besvarelse af spørgsmål nr. 13 af 24. februar

Læs mere

December Det er vores hensigt at sikre dig dine policemæssige pensioner, og det gør vi bedst ved at afskaffe garantierne.

December Det er vores hensigt at sikre dig dine policemæssige pensioner, og det gør vi bedst ved at afskaffe garantierne. December 2010 SAMPENSIONS afskaffelse af ydelsesgarantier I maj 2010 modtog du et brev, hvor vi oplyste, at SAMPENSION den 1. januar 2011 afskaffer ydelsesgarantierne til fordel for en hensigtserklæring.

Læs mere

Indledning ARKEN. RTM Insurance Brokers A/S. Hermed fremsendes RTMs nyhedsbrev for juni måned.

Indledning ARKEN. RTM Insurance Brokers A/S. Hermed fremsendes RTMs nyhedsbrev for juni måned. Læs i dette nummer: - Indledning 1 - ARKEN 1 - Nyt fra RTM-Industri 2 - Børn nyder godt af forældres sundhedsforsikring - Kommuner sikrer mod skybrud for milliard - Gyldne tider for de danske forsikringsgiganter

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 14. marts 2011

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 14. marts 2011 UDSKRIFT AF HØJESTERETS ANKE- OG KÆREMÅLSUDVALGS DOMBOG HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 14. marts 2011 Sag 219/2010 Nykredit Forsikring A/S (advokat Jesper Ravn) mod Kim Ole Jørgensen (advokat Svend-Aage

Læs mere

I denne måneds nyhedsbrev

I denne måneds nyhedsbrev januar 2014 RTM Insurance Brokers A/S I denne måneds nyhedsbrev Indledning 1 ARKEN 1 Nyheder fra Industri 2 - Skiskader kan blive en dyr affære 2 - Stormskader vil tage måneder at få opgjort 2 - Hjælp

Læs mere

Få et overblik med Mølholm Forsikrings forsikringsguide

Få et overblik med Mølholm Forsikrings forsikringsguide Forsikringsguide Få et overblik med Mølholm Forsikrings forsikringsguide Når du tegner en forsikring, kan der være mange spørgsmål at tage stilling til. Denne forsikringsguide kan hjælpe dig med at besvare

Læs mere

Ændringsforslag. til. Forslag til lov om ændring af lov om forsikringsformidling

Ændringsforslag. til. Forslag til lov om ændring af lov om forsikringsformidling Erhvervsudvalget L 52 - Bilag 19 Offentligt Ændringsforslag til Forslag til lov om ændring af lov om forsikringsformidling (Forsikringsmæglervirksomheders oplysningspligter og forbud mod at forsikringsmæglervirksomheder

Læs mere

Forsikring & Pensions svar på høring om udkast til bekendtgørelse om god skik for forsikringsdistributører

Forsikring & Pensions svar på høring om udkast til bekendtgørelse om god skik for forsikringsdistributører Finanstilsynet Århusgade 110 2100 København Ø Att.: Kamilla Bøgebjerg Nørlem Sendt til kbn@ftnet.dk s svar på høring om udkast til bekendtgørelse om god skik for forsikringsdistributører takker for muligheden

Læs mere

3. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over [indklagede], [bynavn].

3. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over [indklagede], [bynavn]. København, den 31. august 2017 Sagsnr. 2017-953/MKJ 3. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har [klager] klaget over [indklagede], [bynavn]. Klagens tema: [Klager] har klaget over, at

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 9. marts 2017

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 9. marts 2017 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 9. marts 2017 Sag 347/2011 (2. afdeling) A for 1) A under konkurs 2) A Holding A/S under konkurs 3) A Ejendomme A/S under konkurs 4) A A/S under konkurs (selv) mod Sydbank

Læs mere

8. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har X klaget over advokat A.

8. advokatkreds K E N D E L S E. Sagens parter: I denne sag har X klaget over advokat A. København, den 13. september 2012 J.nr. 2010-03-0817/JSC/JML 8. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har X klaget over advokat A. Sagens tema: X har klaget over advokat A s salær på

Læs mere

Her er de billigste forsikringer. Søndagsavisen 4. april 2013 af Søren Strandman-Møller Research: Laurids Simonsen ssm@sondagsavisen.

Her er de billigste forsikringer. Søndagsavisen 4. april 2013 af Søren Strandman-Møller Research: Laurids Simonsen ssm@sondagsavisen. Her er de billigste forsikringer Søndagsavisen 4. april 2013 af Søren Strandman-Møller Research: Laurids Simonsen ssm@sondagsavisen.dk Så Stor Er Prisforskellen På Forsikringer http://sondagsavisen.dk/2013/14/~/media/845ec023029f487b80e6ac48a6d7bbc3.ashx

Læs mere

RTM INSURANCE BROKERS A/S

RTM INSURANCE BROKERS A/S NYHEDSBREV RTM INSURANCE BROKERS A/S I denne måneds nyhedsbrev: Nyt fra RTM RTM fylder 25 år i 2017 Nyt fra RTM Industri Fra betroet medarbejder til millionsvindler Nyheder Tjek forsikringen, før den 17-

Læs mere

Private Banking. Har din formue brug for ekstra opmærksomhed?

Private Banking. Har din formue brug for ekstra opmærksomhed? Private Banking Har din formue brug for ekstra opmærksomhed? Ekstra opmærksomhed giver tryghed Private Banking er for dig, der har en formue med en kompleks sammensætning og en størrelse, der rækker et

Læs mere