Tak for ordet. I 2012 modtog EU Nobels fredspris.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Tak for ordet. I 2012 modtog EU Nobels fredspris."

Transkript

1 1 Tak for ordet. I 2012 modtog EU Nobels fredspris. Dermed kunne EU tage plads i rækken af det 20. og 21. århundredes store organisationer og personligheder, der hver på deres måde har kæmpet for at gøre verden mere fredelig. Læger Uden Grænser. Moder Teresa. Mandela. Og faktisk også vores egen Poul Hartling, som på grund af det arbejde, han og FN s flygtningehøjkommissariat havde gjort, kunne modtage Nobels fredspris i Prisen var en slags anerkendelse af EU s resultater.

2 2 Fælles regler, som gælder for alle lande. Store og små lande. Mere handel på tværs af landegrænser. Som skaber rigdom. Kulturel udveksling. Som nedbryder tidligere generationers fordomme. Min egen mor oplevede Anden Verdenskrig. Og efter befrielsen i maj 1945 oplevede hun russernes bombardement af Bornholm, hvor hun var født. For min mor og for andre, der har haft Anden Verdenskrig tæt inde på kroppen var EU billedet på fred. Det modsatte af krigen: et samlet Europa med fremskridt og samarbejde. Lande, der sammen ville en bedre verden. Lande, der tidligere havde bekriget hinanden med krudt og kugler, lod i stedet stridigheder afgøre af argumenter og afstemninger.

3 3 Jeg er ikke ét sekund i tvivl om, at min mor ville have syntes, at EU fortjente den pris. Men jeg har tænkt over noget: Hvad tænker yngre generationer? Dem der ikke har de samme minder. For dem er krig både kold og varm krig noget, der ligger langt væk. Noget, som de har lært om i historietimerne. De yngre generationer kommer med nye forventninger. De kan ikke bruge tidligere tiders berettigelse til noget. Fredens projekt kan ikke alene udgøre fremtidens projekt. EU skal være andet og mere end det. Lad os være partiet, der insisterer på, at EU skal have en vision til den kommende generation.

4 4 Om præcist 85 dage lukker valgstederne til Europa Parlamentsvalget. Søndag den 26. maj. Til den tid skal det stå helt klar, hvad Venstre svar for EU er. Jeg brugte min landsmødetale da vi var samlet i Herning i efteråret på at tale om frihed og fællesskab. Jeg er medlem af det her parti. Ikke et af de efterhånden mange andre partier. Og det er jeg, fordi Venstre har den rigtige blanding. Vi har balancen. Vi tror på personlig frihed. Men vi lader ikke de svage sejle i deres egen sø. Vi giver plads til individet. Men ikke på bekostning af fællesskabet.

5 5 Vi styrker fællesskab. Men aldrig i en grad så det bliver omklamrende og ufrit. Venstre. Vi tror på danskerne. Vi tror på Danmark. Vi er partiet, der tror på en lysere fremtid. Frihed og fællesskab. To små ord, som udgør vores fælles fundament. De to ord pryder også forsiden af vores principprogram fra Og deri står mange kloge ord også om Europa.

6 6 EU skal løse grænseoverskridende problemer som bl.a. terrorbekæmpelse, international kriminalitet, miljøbeskyttelse og en fælles energipolitik. Men der står også: Til gengæld skal EU ikke beskæftige sig med f.eks. social-, kirke- og kulturpolitik Det er skrevet for 13 år siden. Principperne holder stadig. Men det gør den virkelighed, som ordene blev skrevet ind i, ikke. Den vestlige verden og Europa er blevet et mere skrøbeligt sted:

7 7 Årtiers internationalt samarbejde har vist sig kun at være én amerikansk præsident væk fra at ryste i sin grundvold. Mure bliver rejst. Både de fysiske grænsemure og de handelsmæssige toldmure. Vores tætte allierede, Storbritannien, er ved at melde sig ud af fællesskabet. Har valgt at gå egne vegne. Eller tumle, skulle man måske sige. Indtil videre mod afgrunden. Sammenholdet mellem vores europæiske venner slår gnister. De Gule Veste skaber den ene dag kaos i gaderne i Paris og mødes den næste dag med den italienske regering. Sådanne internationale rystelser kan nemt give bekymrede panderynker. Derfor skal vi de næste mange år tænke os godt om. Træffe de rigtige beslutninger. Også når de er svære.

8 8 Det kræver, at Danmark tager sin del af ansvaret. At vi tør bekende os til fællesskabet. At vi viser lederskab. At vi nu øger vores forsvarsbudget med mere end 14 mia. kr. de kommende år. Bare for at nævne én ting. At vi yder en historisk høj humanitær bistand i nærområderne. For det er nødvendigt. Ellers bliver regningen meget højere på et senere tidspunkt. For at nævne en anden ting. At vi sætter ambitiøse klimamål. Presser os selv og andre til at omstille vores økonomi, så trækket på klodens ressourcer bliver mindre. Går forrest i kampen mod menneskeskabte klimaforandringer. Opbrud kræver samling. Rystelser kræver stabilitet.

9 9 Usikre tider kræver et erfarent og robust lederskab. Det tilbyder vi. Det tilbyder Venstre. EU-samarbejdet gavner alle. Det er ikke elitens fest. Over ½ mio. danske arbejdspladser bliver understøttet af EU s indre marked. 2/3 af danske virksomheders eksport går til lande i EU. Virksomhedernes adgang til det indre marked har sikret en almindelig dansk familie kr. mere i lønningsposen hvert år. Derfor er det ikke mærkeligt, at store dele af fagbevægelsen har meldt sig ind i kampen for et stærkt EU. I en sådan grad, at min gode ven

10 10 formanden for Dansk Metal Claus Jensen blev udnævnt til årets europæer sidste år af Tænketanken Europa. Smedenes stærke mand ved nemlig og det går mange andre heldigvis også - at EU er forudsætningen for arbejdspladser og vækst. Og når det regner på præsten, så drypper det på degnen. De arbejdspladser sikrer, at vi har gode og velbetalte job, som finansierer vores fælles velfærd. Samarbejde giver vækst og velstand. Men samtidig skal vi holde os rimeligheden for øje. Det gælder for det Indre Marked. Den frie bevægelighed. Den måde, som landene og virksomhederne konkurrerer med hinanden på.

11 11 Så sent som i denne uge kom der en rapport fra Europa-Parlamentet, som anklager syv EU-lande for at være hjemsted for skattely. Det er i hvert fald helt klart sådan, at nogle lande også EU-lande - foretager aggressiv skatteplanlægning, som måske ikke er direkte ulovlig, men som i hvert fald forekommer urimelig. Det viser, at udfordringer er reel. Den findes i EU. Og den skal løses i bl.a. EU. Det sætter vores samfundskontrakt under pres, når multinationale selskaber spekulerer i at placere deres overskud i skattelylande. Når de kan undgå at betale skat, hvor pengene er tjent og gennem snedig skatteplanlægning undgå at bidrage deres til fællesskabet.

12 12 Dér må vi se os selv i øjnene og sige: Der er brug for nye metoder. Der er brug for bedre redskaber, hvis vi skal sikre fair skattebetaling og dermed også fair konkurrence. Så EU s landene ikke bliver spillet ud mod hinanden. Så vi undgår et kapløb mod bunden, hvor alle taber i sidste ende. Så vores velfærdssamfund ikke udnyttes og udhules. Derfor foreslår Venstre, at EU laver en fælles bund under selskabsskatten og en fælles skattebase. Den fælles bund vil betyde, at vi får stoppet ræset mod bunden. Og den fælles base vil betyde, at det nye system ikke udnyttes.

13 13 Én ting er nemlig, hvor høj satsen er. Men hvis landene så alligevel ikke indkræver skatten pga. fradrag og smuthuller, har vi bare flyttet ræset mod bunden et andet sted hen. Jeg synes fortsat ikke at EU skal opkræve skatter. EU skal ikke fastsætte skattesatserne. Men ligesom med momsen er jeg blevet mere og mere overbevist om, at det er en god ide med en klarere afgrænset spillebane. Og regler som alle følger. Ved at sikre mere rimelighed i skattebetalingen, kan vi sikre, at EU s økonomiske samarbejde som har skabt så meget velstand bliver mere rimeligt. Så danskerne og europæerne ikke føler sig udnyttet og taget ved næsen. Og så vi dermed skaber bedre forudsætninger for, at den folkelige opbakning til EU bevares og styrkes i fremtiden.

14 14 For en del af Venstres vision for fremtidens EU er at fremtidssikre og styrke de ting, som fungerer så godt. Som andre vil gamble med. Vi skal styrke EU s indre marked. Det gør Danmark og danskerne rigere. Vi skal stå vagt om den frie bevægelighed og vi skal styrke den, så flere unge tager på udveksling i et andet EU-land og stifter bekendtskab med andre kulturer og andre sprog. Vi skal styrke forskningen på tværs af landene og øge EU s forskningsbudget. Investere i fremtidens arbejdspladser i Europa. Og i Danmark. Men vores EU-politik skal handle om mere end at forsvare det bestående. Vi skal styrke EU-samarbejdet på en række områder.

15 15 Vi skal handle på klimaforandringerne. Venstre vil arbejde for et Europa, som går forrest i den grønne omstilling. Klimavenlige energiløsninger, ny teknologi og grøn transport skal sikre, at Europa bliver CO2-neutralt senest i Det er den danske vision. Det bør også være den europæiske vision. Derfor foreslår vi også en ny europæisk klima- og miljøpagt. For Danmark gør det godt på det grønne område. Men vi skal have flere af de andre lande med. Så EU-lovgivning fremover får en grøn vurdering. Om det skader eller gavner vores miljø og vores klima.

16 16 Det har man allerede på andre områder. Alt EU-lovgivning skal vurderes ud fra nærheds- og proportionalitetsprincipperne. Altså om det bedst løses i EU eller i medlemsstaterne. Klima er nok det bedste eksempel på en grænseoverskridende udfordring, som vi ikke kan løse alene lige gyldigt, hvor langt foran feltet vi spurter i den grønne førertrøje herhjemme. Og vi skal tage vores del af ansvaret. Det gør vi allerede. Vi indgik i sommer danmarkshistoriens grønneste energiaftale. Og så sent som i torsdags besluttede vi at placere Thor Danmarks største havvindmøllepark i - farvandet ud for vestkysten. Og vi har fremlagt et ambitiøst klimaudspil, der for alvor skal trække Danmark i en grønnere retning. Med 1 mio. grønne biler i Med

17 17 en kollektiv transport, der er grøn. Mindre luftforurening. Et mere effektivt, moderne og miljøbevidst landbrug. Klima skal fylde mere i EU. Og EU skal stå endnu stærkere som den globalt ledende region på klimaspørgsmål. Vi skal presse på for, at alle lande løfter deres del af ansvaret for den grønne omstilling. Skat. Fair konkurrence. Klima. Det er centrale problemer vi skal løfte i EU. Et andet fælles problem er kriminalitet og den ydre grænse. Her forventer befolkningen også bedre svar fra os. Derfor vil Venstre styrke EU s politisamarbejde og ydre grænse.

18 18 Siden flygtningekrisen for snart fire år siden har vi allerede gjort meget. I EU stod vi ret alene med vores synspunkter i starten, men nu har vores linje vundet mere og mere opbakning. I de sidste to år har Danmark haft de laveste asyltal i et årti. Danmark er gået fra, at være nummer fem i Europa, når det gælder antallet af asylansøgere pr. indbygger. Til nu at være nummer 16. Og vi skal gøre mere i fællesskab med de øvrige europæiske lande. Så vi kan stoppe strømmen af asylansøgere fra Mellemøsten og Afrika til Europa. Så vi kan styrke terrorbekæmpelsen. Så vi kan standse udenlandske tyvebander og sende kriminelle udlændinge til afsoning i deres hjemlande.

19 19 Og i en tid med Brexit og et USA, der vender verden ryggen, vil Venstre gå den anden vej og styrke vores engagement i verden omkring os. Der er behov for et tættere samarbejde både i EU, FN og NATO. Min regering har øget forsvarsbevillingerne, så vi øger vores bidrag til både EU s sikkerhed og til NATO. Vi opretholder vores førerposition på udviklingsbistand, hvor Danmark år efter år er et blandt ganske få lande, som lever op til FN s målsætninger om udviklingsbistand. Det er jeg stolt af. Fordi vi har fået styr på asyltilstrømningen, og derfor bruger mindre på asylansøgere herhjemme, så kan vi bruge 2½ mia. kr. mere på bistand i udviklingslandene. Det er blandt andet med til at gøre Danmark til den tredjestørste donor - i absolutte tal - til EU s Afrika- Trustfund. Det er jeg rigtigt stolt af.

20 20 Når vi engagerer os i blandt andet Afrika, så tjener det to gode formål. Vi hjælper afrikanerne til at tænde et håb for fremtiden. Hjælper flere i nærområderne og skaber optimisme, hvor der tidligere var fortvivlelse. Og samtidig tjener det vores egen interesse ved at tage presset af Europa. Danmark er og skal fortsat være et åbent og internationalt orienteret land. Vi skal have nok selvtillid til at tro på, at vi kan gøre en forskel. Og vi skal turde engagere os mere, så vi kan sætte endnu større aftryk. Jeg har sagt det flere gange og vil gerne sige det igen: Vores forsvarsforbehold spænder ben for vores engagement i EU. I mine øjne er det i Danmarks interesse, at komme tættere på kernen af det europæiske samarbejde. Ikke længere væk. For når vi alligevel

21 21 kommer til at spille efter reglerne, så kan vi da lige så godt være med til at skrive dem. Det er vi nødt til at tale åbent om. Vi skal i den retning. Det mener vi i Venstre, men det er jo ikke alle, der er enige. Nogen er fristet af det modsatte synspunkt. Mener at vi står stærkere alene. Jeg er helt, helt, helt uenig. De skulle tage og spørge Theresa May, hvad hendes erfaringer med dét er. Ikke at hun ville have meget tid til at snakke i denne tid. Så sent som i denne uge har hun igen måttet sande, at hun ikke kan få sin Brexit-aftale igennem Underhuset. Og nu har hun så efter dette lange og smertefulde forløb åbnet for en begrænset udskydelse af Brexit.

22 22 Ingen ved, hvad der kommer til at ske. Men alle ved, at kønt det bliver det ikke. Det er det ikke. Derfor er det også på sin plads at udstikke en garanti her i dag. Her på kanten af både et Europa-Parlamentsvalg og et dansk folketingsvalg. Nemlig den garanti, at vores Venstre ikke på nogen som helst måde kommer til at deltage i en regering, som vil have Danmark ud af EU. Lad mig sige det helt klart. Jeg kommer aldrig til at gå med til en dansk afstemning om at forlade EU. Lad os som parti kigge hinanden i øjnene og sige: Det kommer ikke til at ske på vores vagt!

23 23 For det første ville det være fuldstændigt uansvarligt at kopiere det cirkus, der udspiller sig lige nu i Storbritannien. En økonomi, der lider. Hvor eksempelvis den ene bilfabrikant efter den anden stopper eller aflyser planlagt produktion. Et handlingslammet politisk system, der er ved at nedsmelte. Hvor de to store partier har så travlt med taktik, at de slet ikke kan tale sammen. En befolkning, der stemte på nogle dygtige retorikere, der viste sig at være utroværdige fupmagere, som efterfølgende har forladt den synkende skude. Almindelige briter må stå måbende tilbage og tænke: Var det virkeligt det her kaos, vi stemte på?

24 24 Det ville ganske enkelt være uansvarligt at kaste danskerne ud i den samme situation. Den anden grund er, at jeg grundlæggende tror på værdien af internationalt samarbejde. At det er løsningen ikke problemet. At nationalstater ikke alene kan tackle store grænseoverskridende udfordringer. Og når de grænseoverskridende udfordringer bliver større, må det internationale samarbejde følge med. Det er derfor Venstres politik er balanceret. I det program, som vi skal behandle senere i dag, fremgår det klart, hvor vi vil have mere, og hvor vi vil have mindre. Jeg nævnte klima, migration og indsatsen mod skattesvindel, som tre klare eksempler. De er i deres natur områder, som vi ikke kan klare selv. Hvor det europæiske samarbejde skaber en kæmpe merværdi for

25 25 danskerne. Og hvor vi ønsker et stærkere og mere forpligtende samarbejde. Og så er der andre områder, hvor EU bør justeres. Områder, hvor vi ønsker mindre samarbejde, og hvor vi mener, at medlemslandene bedre selv kan løse opgaven. EU-landene er trods alt demokratier med folkevalgte, som sidder med et klart mandat fra befolkningen. Det skal EU være bedre til at afspejle og respektere. Så det er de nationale parlamenter, der træffer beslutninger om det enkelte lands anliggender. De ting, som i deres natur ikke er grænseoverskridende. De ting, som løses bedst helt tæt på den enkelte borger.

26 26 EU-samarbejdet skal på nogle punkter være mere rimeligt. Det skal give mening. Styres efter den sunde fornuft. Det er for eksempel ikke let at forklare til voldsofre, at Danmark ikke kan sende en kriminel EU-borger hjem til afsoning i sit eget land - i Europa - pga. menneskerettighederne. Når respekten for menneskerettighederne i virkeligheden er entrébilletten til at deltage i det europæiske samarbejde. Det er ikke let at forklare til danske skatteborgere, at udlændinge skal have fuld dansk børnecheck, hvis man arbejder i Danmark, mens ens børn bor i et andet EU-land. Det er ikke let at forklare til danske chauffører, at EU s regler kan misbruges til at hente folk ind fra tredjelande, som arbejder under usle

27 27 vilkår. Som vi så det med de filippinske chauffører ved den danske grænse i Padborg. Det er heller ikke let at forklare, som en økonomisk ansvarlig regering, at EU s budget skal til at vokse og vokse, som flere medlemslande foreslår. Særligt ikke i en tid, hvor Storbritannien siger farvel, så EU s økonomi skrumper. Danske skatteydere skal ikke til at betale for større EU-budgetter. Man kan måske samle det til at sige: EU skal være stor på de store ting og lille på de små. Det er ting, som medlemslandene bedst selv kan bestemme.

28 28 At bestemme, at alle EU-borgere skal have adgang til dagpenge efter én dags arbejde i Danmark. Det er altså ikke rimeligt. Det skal vi selv kunne styre. At blande sig i EU-landenes barselsregler. Jeg har stor respekt og forståelse for behovet for, at mændene tager en større del af barslen. Det ville være godt for ligestillingen. Men det er altså ikke noget, som EU skal bestemme. De 27 EU-lande er forskellige. De har valgt at indrette velfærd og samfundskontrakt på forskellige måder. Det skal de have lov til. Det skal EU ikke diktere. Den slags udfordrer danskernes opbakning til EU-samarbejdet. Det er helt unødvendigt i mine øjne.

29 29 Men alt det sagt, så er det heldigvis ikke noget, der for alvor kan overskygge for gevinsterne. Vi skal tale EU op. Vi skal ikke bruge overdrevet lang tid på at fokusere på hullerne i osten. Vi skal levere Venstres svar på, hvordan vi løser de udfordringer, vi står over for. Noget skal vi forsvare. Det gælder den frie bevægelighed og det indre marked, hvor andre vil trække den modsatte vej. Noget skal vi have mindre af. Det gælder regler om barsel og børnecheck. For EU skal ikke udvikle sig til en social union, hvor det danske velfærdssystem ender med at blive undergravet af EU-regler.

30 30 Noget skal vi styrke. Det gælder arbejdet med at bekæmpe klimaforandringerne og migration. For det er udfordringer vi ikke kan håndtere alene. De skal løftes i et internationalt fællesskab, hvor EUsamarbejdet er helt centralt. Vores EU-program afspejler Venstres prioriteter. Vi tør godt pege på ting, som vi skal have mere af. Vi tør samtidig sige, at EU ikke skal blande sig i alt. At nogle ting løses bedst af medlemslandene selv. Vi bevarer vores sunde fornuft. Vi har en positiv og løsningsorienteret tilgang til EU. Vi vil et trygt Danmark i et stærkt Europa.Tak for ordet. Og rigtigt godt landsmøde!

MFRs tale til Tænketanken Europas Årskonference 2018

MFRs tale til Tænketanken Europas Årskonference 2018 MFRs tale til Tænketanken Europas Årskonference 2018 1. Indledning: Europa for folket Tak for invitationen. 2018 bliver et vigtigt år for EU: Vi skal hav styr på Brexit. Finde en holdbar løsning på migrantstrømmene.

Læs mere

01 Nov - 07 Nov Poll results

01 Nov - 07 Nov Poll results Folkehøring om fremtidens EU 01 Nov - 07 Nov 2018 Poll results Afstemning Table of contents Afstemning (1/12) Klima og miljø: Hvilket af følgende udsagn er vigtigst for dig? Du må kun vælge et udsagn.

Læs mere

Lars Løkke Rasmussen, Folkemødet 2014 14. juni 2014 (Det talte ord gælder)

Lars Løkke Rasmussen, Folkemødet 2014 14. juni 2014 (Det talte ord gælder) Lars Løkke Rasmussen, Folkemødet 2014 14. juni 2014 (Det talte ord gælder) Tak for ordet. Og endnu engang tak til Allinge og Bornholm for at stable dette fantastiske folkemøde på benene. Det er nu fjerde

Læs mere

Landets velstand er afhængig af det danske folks Dansk Folkepartis samlede arbejdsindsats. principprogram af oktober 2002 P R I N C I P

Landets velstand er afhængig af det danske folks Dansk Folkepartis samlede arbejdsindsats. principprogram af oktober 2002 P R I N C I P PRINCIP R G R A M Dansk Folkepartis formål er at hævde Danmarks selvstændighed, at sikre det danske folks frihed i eget land samt at bevare og udbygge folkestyre og monarki. Vi er forpligtede af vor danske

Læs mere

DANSKE KVINDER ELSKER EU MERE END MÆND

DANSKE KVINDER ELSKER EU MERE END MÆND DANSKE KVINDER ELSKER EU MERE END MÆND Kontakt: Kommunikationschef, Malte Kjems +45 23 39 56 57 mkj@thinkeuropa.dk RESUME På flere afgørende spørgsmål er danske kvinder mere positive over for EUsamarbejdet

Læs mere

VI SKAL GENVINDE EUROPÆERNES TILLID. Kronik af Mette Frederiksen og Socialdemokratiets solidaritetspagt.

VI SKAL GENVINDE EUROPÆERNES TILLID. Kronik af Mette Frederiksen og Socialdemokratiets solidaritetspagt. VI SKAL GENVINDE EUROPÆERNES TILLID Kronik af Mette Frederiksen og Socialdemokratiets solidaritetspagt. 1 ET STÆRKERE OG TILLIDSFULDT EUROPA Vi skal holde fast i visionen om Europa. Med mere sund fornuft.

Læs mere

Mette Frederiksens tale til Tænketanken Europas konference 2019

Mette Frederiksens tale til Tænketanken Europas konference 2019 Mette Frederiksens tale til Tænketanken Europas konference 2019 Tak for velkomsten. Jeg er glad for at være med igen i år. Inden for de næste seks måneder skal vi til to valg. Valget til Europa-Parlamentet.

Læs mere

Tale til åbningsdebatten, 6. oktober 2016 Jakob Ellemann-Jensen, politisk ordfører, Venstre DET TALTE ORD GÆLDER

Tale til åbningsdebatten, 6. oktober 2016 Jakob Ellemann-Jensen, politisk ordfører, Venstre DET TALTE ORD GÆLDER Tale til åbningsdebatten, 6. oktober 2016 Jakob Ellemann-Jensen, politisk ordfører, Venstre DET TALTE ORD GÆLDER Der findes mange forskellige ambitioner i denne verden. Nogen ambitioner er gode, andre

Læs mere

Lars Løkke Rasmussen, Folketingets Afslutningsdebat 2014 (Det talte ord gælder)

Lars Løkke Rasmussen, Folketingets Afslutningsdebat 2014 (Det talte ord gælder) Lars Løkke Rasmussen, Folketingets Afslutningsdebat 2014 (Det talte ord gælder) Fremtiden begynder i dag, som den gør hver dag. Den nyere danske tradition med at holde afslutningsdebat, selvom vigtige

Læs mere

Christian Wedell-Neergaard Passer på Sjælland i EU

Christian Wedell-Neergaard Passer på Sjælland i EU Christian Wedell-Neergaard Passer på Sjælland i EU Jeg passer på Sjælland i EU Jeg er europæer, men jeg er først og fremmest sjællænder med base hjemme på Svenstrup ved Køge. Her har jeg gennem 25 år drevet

Læs mere

EU-valget. Der er 4 temaer

EU-valget. Der er 4 temaer EU-valget. Der er 4 temaer 1 ET SOCIALT EUROPA 2 ET EUROPA MED FAIR SKATTEBETALING OG BÆREDYGTIG ØKONOMI 3 ET GRØNT EUROPA 4 ET EUROPA DER I FÆLLESSKAB HÅNDTERER FLYGTNINGE OG MIGRATION 1. tema Et venstreorienteret

Læs mere

Tale til afslutningsdebat Onsdag den 30. maj 2018

Tale til afslutningsdebat Onsdag den 30. maj 2018 Tale til afslutningsdebat Onsdag den 30. maj 2018 Tak for ordet. Nu er det her jo min første afslutningsdebat som politisk ordfører. Og jeg kan godt afsløre, at jeg har glædet mig rigtig meget til at stå

Læs mere

NEJ. 1. Skal de såkaldte fattigdomsydelser afskaffes? RADIKALE VENSTRE VENSTRE ALTERNATIVET KONSERVATIV LIBERALE ALLIANCE DANSK FOLKEPARTI

NEJ. 1. Skal de såkaldte fattigdomsydelser afskaffes? RADIKALE VENSTRE VENSTRE ALTERNATIVET KONSERVATIV LIBERALE ALLIANCE DANSK FOLKEPARTI 1. Skal de såkaldte fattigdomsydelser afskaffes? Det kunne ikke i tilstrækkelig grad betale sig at arbejde i det gamle system. Derfor er svaret ikke bare at rulle de lave ydelser tilbage. Til gengæld mener

Læs mere

Samrådsspørgsmål A, B og C om optjeningsprincipper og velfærdsydelser til EU-borgere

Samrådsspørgsmål A, B og C om optjeningsprincipper og velfærdsydelser til EU-borgere Skatteudvalget 2015-16 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 64 Offentligt 26. oktober 2015 J.nr. 15-2350749 Ejendomme, Boer og Gæld LH Samrådsspørgsmål A, B og C om optjeningsprincipper og velfærdsydelser

Læs mere

Infrastruktur, der skal få danskerne fremad

Infrastruktur, der skal få danskerne fremad ANNI MATTHIESEN NYHEDSBREV: 14/03/19 Infrastruktur, der skal få danskerne fremad Vores regering og DF har netop indgået en historisk ambitiøs infrastrukturaftale. Med aftalen afsætter vi ikke mindre end

Læs mere

I Radikal Ungdom kan alle medlemmer forslå, hvad foreningen skal mene. Det er så Landsmødet eller Hovedbestyrelsen, der beslutter, hvad vi mener.

I Radikal Ungdom kan alle medlemmer forslå, hvad foreningen skal mene. Det er så Landsmødet eller Hovedbestyrelsen, der beslutter, hvad vi mener. Principprogram I Radikal Ungdom er vi sjældent enige om alt. Vi deler en fælles socialliberal grundholdning, men ellers diskuterer vi alt. Det er netop gennem diskussioner, at vi udvikler nye ideer og

Læs mere

It s the final countdown.

It s the final countdown. It s the final countdown. Sådan sang Europe i midten af 80 erne. Det er jo i virkeligheden meget rammende for den situation vi står i nu. Brexit-forhandlingerne spidser i dén grad til. Nu ved jeg ikke

Læs mere

Dansk energipolitik - Snubletråde vs. medvind. Energipolitisk åbningsdebat 4. oktober 2018

Dansk energipolitik - Snubletråde vs. medvind. Energipolitisk åbningsdebat 4. oktober 2018 Dansk energipolitik - Snubletråde vs. medvind Energipolitisk åbningsdebat 4. oktober 2018 Grundlæggende skifte i klima- og energipolitikken: Grøn på en klogere måde 3 store game changere Kvotesystem vedtaget

Læs mere

DANSKERNE VIL GODT BETALE MERE TIL EU HVIS UDVALTE OMRÅDER PRIORITERES

DANSKERNE VIL GODT BETALE MERE TIL EU HVIS UDVALTE OMRÅDER PRIORITERES DANSKERNE VIL GODT BETALE MERE TIL EU HVIS UDVALTE OMRÅDER PRIORITERES Kontakt: Seniorrådgiver Jan Høst Schmidt +45 53 76 27 08 jhs@thinkeuropa.dk Kommunikationschef, Malte Kjems +45 23 39 56 57 mkj@thinkeuropa.dk

Læs mere

[Indledning] 1. Tak for invitationen til at komme her i dag og tale om regeringens syn på internationale konventioner.

[Indledning] 1. Tak for invitationen til at komme her i dag og tale om regeringens syn på internationale konventioner. Udlændinge- og Integrationsudvalget 2016-17 UUI Alm.del endeligt svar på spørgsmål 181 Offentligt Dato: 7. november 2016 Kontor: Task force Sagsbeh: Maria Aviaja Sander Holm Sagsnr.: 2016-0035-0378 Dok.:

Læs mere

I dag mindes vi de kampe, vi har kæmpet. Og vi taler om de kampe, der ligger foran os.

I dag mindes vi de kampe, vi har kæmpet. Og vi taler om de kampe, der ligger foran os. Kim Simonsen tale 1. maj Det talte ord gælder. I dag mindes vi de kampe, vi har kæmpet. Og vi taler om de kampe, der ligger foran os. Men måske skulle vi ikke kun kalde det en kampdag. Måske skal vi også

Læs mere

Statsminister Helle Thorning-Schmidts grundlovstale 5. juni 2015

Statsminister Helle Thorning-Schmidts grundlovstale 5. juni 2015 Statsminister Helle Thorning-Schmidts grundlovstale 5. juni 2015 (Det talte ord gælder) Kære alle sammen. I Danmark står vi last og brast om demokratiets kerneværdier. Vi siger klart og tydeligt nej til

Læs mere

Grundlovstale Det talte ord gælder. ****

Grundlovstale Det talte ord gælder. **** Grundlovstale 2018 Det talte ord gælder. Det er altid dejligt at være samlet på grundlovsdag. Samlet om at markere denne meget vigtige dag. En helt særlig dag, hvor vi får mulighed for at minde hinanden

Læs mere

ET MERE RETFÆRDIGT EUROPA FOR ARBEJDSTAGERNE EFS PROGRAM FOR EP-VALGET 2019 EUROPEAN TRADE UNION CONFEDERATION

ET MERE RETFÆRDIGT EUROPA FOR ARBEJDSTAGERNE EFS PROGRAM FOR EP-VALGET 2019 EUROPEAN TRADE UNION CONFEDERATION ET MERE RETFÆRDIGT EUROPA FOR ARBEJDSTAGERNE EFS PROGRAM FOR EP-VALGET 2019 EUROPEAN TRADE UNION CONFEDERATION 1. 2. 3. 4. 5. 6. Europa-Parlamentsvalget den 23.-26. maj 2019 vil blive afgørende for arbejdstagerne.

Læs mere

1. maj tale 2015. Men inden vi når så langt, så et par ord om det der optager mig som landets justitisminister.

1. maj tale 2015. Men inden vi når så langt, så et par ord om det der optager mig som landets justitisminister. 1. maj tale 2015 Forleden besøgte jeg den store danske virksomhed Leo Pharma. Den ligger et stenkast fra min bopæl. 1600 gode danske arbejdspladser har de i Danmark. De skaber produkter til millioner af

Læs mere

Tak for invitationen til at tale her i Fælledparken. Det er fantastisk at være sammen med Jer på denne særlige dag.

Tak for invitationen til at tale her i Fælledparken. Det er fantastisk at være sammen med Jer på denne særlige dag. Villy Søvndals tale 1. Maj 2011 Hej med Jer alle sammen. Tak for invitationen til at tale her i Fælledparken. Det er fantastisk at være sammen med Jer på denne særlige dag. Første maj. En festdag, hvor

Læs mere

1. maj Ejner K. Holst KLAUSULERET TIL 1. MAJ KL DET TALTE ORD GÆLDER. Frihed, lighed og fællesskab

1. maj Ejner K. Holst KLAUSULERET TIL 1. MAJ KL DET TALTE ORD GÆLDER. Frihed, lighed og fællesskab KLAUSULERET TIL 1. MAJ KL. 07.00 DET TALTE ORD GÆLDER 1. maj 2015 Ejner K. Holst Frihed, lighed og fællesskab Lad mig spørge jer om det samme, som den sang vi lige har sunget, gjorde. Frihed, lighed og

Læs mere

EU kan understøtte vækst og beskæftigelse hele vejen ud til kajkanten

EU kan understøtte vækst og beskæftigelse hele vejen ud til kajkanten EU kan understøtte vækst og beskæftigelse hele vejen ud til kajkanten Danske Rederiers europapolitiske forslag 2019 og Kina lægger arm om handelspolitikken? Hvad betyder det for Danmark og Europa, når

Læs mere

DECEMBER SPØRGSMÅL OG SVAR

DECEMBER SPØRGSMÅL OG SVAR DECEMBER SPØRGSMÅL OG SVAR Folkeafstemning om at omdanne retsforbeholdet til en tilvalgsordning 3. december 2015 3. FOLKE AFSTEMNING HVAD SKAL VI STEMME OM? HVORFOR SKAL VI STEMME? Den 3. december 2015

Læs mere

TALE VED ÅBNINGSDEBATTEN 2017 JAKOB ELLEMANN-JENSEN. Det talte ord gælder

TALE VED ÅBNINGSDEBATTEN 2017 JAKOB ELLEMANN-JENSEN. Det talte ord gælder TALE VED ÅBNINGSDEBATTEN 2017 JAKOB ELLEMANN-JENSEN Det talte ord gælder Der er partier, som gerne vil fremtiden, og som arbejder for at gøre Danmark til et bedre samfund at bo og leve i partier som vil

Læs mere

Arbejdsspørgsmål til Brexit

Arbejdsspørgsmål til Brexit Arbejdsspørgsmål til Brexit - Hvad siger de unge? HISTORIE OG SAMFUNDSFAG: Se film med hovedpersonerne fra teksten på: http://voreseuropa.dk/film/ 1. Er I enige? I teksten møder I Florence, Macaulay og

Læs mere

ROLLESPILLET EU s rolle i løsningen af globale problemstillinger

ROLLESPILLET EU s rolle i løsningen af globale problemstillinger TALEPAPIR 8.00 Slide 1: EU S ROLLE I LØSNINGEN AF GLOBALE PROBLEMSTILLINGER Hej og velkommen til. Vi er her i dag for at diskutere, hvordan vi bedst muligt håndterer to store globale udfordringer, nemlig

Læs mere

Harald Børsting. 1. maj 2014 Fælledparken

Harald Børsting. 1. maj 2014 Fælledparken Harald Børsting 1. maj 2014 Fælledparken I LO har vi 1 million lønmodtagere. Det er 1 million stemmer i debatten. I debatten om arbejdsløshed og beskæftigelsespolitik. I debatten om social dumping, velfærdturisme,

Læs mere

Stærke værdier sund økonomi

Stærke værdier sund økonomi Stærke værdier sund økonomi Kun med en sund økonomi kan vi bevare og udvikle vores værdier og et stærkt fællesskab. Der er to veje Du står inden længe overfor et skæbnevalg. Valget vil afgøre hvilke partier,

Læs mere

Marie-Louise Knuppert 1. maj 2014

Marie-Louise Knuppert 1. maj 2014 Marie-Louise Knuppert 1. maj 2014 Kære venner. Vi har haft økonomisk krise længe. Nu er der lys forude. Så det er nu, vi igen skal minde hinanden om, at Danmarks vej videre handler om fællesskab. Vi kommer

Læs mere

Bilag 2 Statsministerens nytårstale den 1. januar 2013 DET TALTE ORD GÆLDER

Bilag 2 Statsministerens nytårstale den 1. januar 2013 DET TALTE ORD GÆLDER Bilag 2 Statsministerens nytårstale den 1. januar 2013 DET TALTE ORD GÆLDER Godaften. Vi danskere er grundlæggende optimister. Vi tror på, at hårdt arbejde betaler sig. Vi tror på, at vi kan komme videre

Læs mere

Danske tillidsfolk til Trump: Handelskrige er noget møg for Danmark - UgebrevetA4.dk

Danske tillidsfolk til Trump: Handelskrige er noget møg for Danmark - UgebrevetA4.dk GLOBALISERING Danske tillidsfolk til Trump: Handelskrige er noget møg for Danmark Af Gitte Redder @GitteRedder Tirsdag den 4. september 2018 Globalisering og frihandel er en gevinst for danske virksomheder.

Læs mere

Stærke virksomheder i et stærkt samfund

Stærke virksomheder i et stærkt samfund Stærke virksomheder i et stærkt samfund D É T A R B E J D E R D I FO R D É T A R BEJ D ER D I FO R Stærke virksomheder i et stærkt samfund Danmark skal være verdens bedste land at leve i og verdens bedste

Læs mere

1. Den 25. oktober 2016 vedtog Kommissionen reformpakken for selskabsskat.

1. Den 25. oktober 2016 vedtog Kommissionen reformpakken for selskabsskat. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 2. december 2016 (OR. en) 14752/1/16 REV 1 FISC 204 ECOFIN 1094 I/A-PUNKTSNOTE fra: til: Komm. dok. nr.: Vedr.: Generalsekretariatet for Rådet De Faste Repræsentanters

Læs mere

Krisen skærper behovet for markant omlægning af EU s budget

Krisen skærper behovet for markant omlægning af EU s budget Organisation for erhvervslivet juni 2009 Krisen skærper behovet for markant omlægning af EU s budget Den økonomiske krise skærper behovet for at omstille EU s budget, så det understøtter den fremtidige

Læs mere

Statsminister Helle Thoming-Schmidts tale ved Folkemødet på Bornholm 12. juni 2015

Statsminister Helle Thoming-Schmidts tale ved Folkemødet på Bornholm 12. juni 2015 Statsminister Helle Thoming-Schmidts tale ved Folkemødet på Bornholm 12. juni 2015 (Det talte ord gælder) Kære alle sammen. Hvor er det dejligt at være tilbage på Bornholm. Det er godt at mærke Folkemødets

Læs mere

Udvikling Indledning Den ansvarlige udviklingsbistand

Udvikling Indledning Den ansvarlige udviklingsbistand Udvikling Indledning Radikal Ungdom kæmper for, at alle har friheden og muligheden for at leve det liv, de vil. Vores værdier er grænseløse. Vi ser verdensstøtteen som en central del af den danske udenrigspolitik,

Læs mere

Den nye frihedskamp Grundlovstale af Mette Frederiksen

Den nye frihedskamp Grundlovstale af Mette Frederiksen Den nye frihedskamp Grundlovstale af Mette Frederiksen Hvert år mødes vi for at fejre grundloven vores forfatning. Det er en dejlig tradition. Det er en fest for demokratiet. En fest for vores samfund.

Læs mere

Lancering af Tænketanken EUROPA Danmarks første europapolitiske tænketank 2. december kl. 10:30. Karsten Dybvad. -- Det talte ord gælder --

Lancering af Tænketanken EUROPA Danmarks første europapolitiske tænketank 2. december kl. 10:30. Karsten Dybvad. -- Det talte ord gælder -- Lancering af Tænketanken EUROPA Danmarks første europapolitiske tænketank 2. december kl. 10:30 Karsten Dybvad -- Det talte ord gælder -- Tak for ordet, Claus. Tak for at slå fast, at det europæiske samarbejde

Læs mere

Tables BASE % 100%

Tables BASE % 100% Her er hvad 194 deltagere på Folkehøringen mener om en række spørgsmål - før og efter, at de har diskuteret med hinanden og udspurgt eksperter og politikere. Før Efter ANTAL INTERVIEW... ANTAL INTERVIEW...

Læs mere

Hvem vi er. Hvad vi tror på. Vores mennesker

Hvem vi er. Hvad vi tror på. Vores mennesker Prioriteringer for 2014-2019 Hvem vi er Vi er den største politiske familie i Europa og vi er drevet af en centrum-højre-vision Vi er Det Europæiske Folkepartis Gruppe i Europa-Parlamentet. Hvad vi tror

Læs mere

Et friere, grønnere, stærkere Danmark

Et friere, grønnere, stærkere Danmark Forslag til finanslov for 2019 Et friere, grønnere, stærkere Danmark Danmark har brug for en ny retning og for politikere, der har mod og vilje til skabe de muligheder i dag, som kan være grundlag for

Læs mere

Velfærd først - tryghed, tillid og en grøn fremtid. Oktober 2019

Velfærd først - tryghed, tillid og en grøn fremtid. Oktober 2019 Velfærd først - tryghed, tillid og en grøn fremtid Oktober 2019 Regeringens fokus: Gode tider skal gøres bedre for alle Vi vil som socialdemokratisk regering føre en fair og ansvarlig økonomisk politik.

Læs mere

1. maj 2016 Rasmus Horn Langhoff 1. maj er en kampdag. En protest- og en festdag. Da dagen blev valgt i 1889 var det for at markere arbejdernes kamp

1. maj 2016 Rasmus Horn Langhoff 1. maj er en kampdag. En protest- og en festdag. Da dagen blev valgt i 1889 var det for at markere arbejdernes kamp 1. maj 2016 Rasmus Horn Langhoff 1. maj er en kampdag. En protest- og en festdag. Da dagen blev valgt i 1889 var det for at markere arbejdernes kamp for en 8 timers arbejdsdag. I 30 år fortsatte kampen

Læs mere

Bilag Journalnummer Kontor EUK 04. juli 2014 SKRIFTLIG AFRAPPORTERING

Bilag Journalnummer Kontor EUK 04. juli 2014 SKRIFTLIG AFRAPPORTERING Europaudvalget 2014 Det Europæiske Råd 26-27/6-14 Bilag 11 Offentligt Udenrigsministeriet Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg Kopi: UPN Asiatisk Plads 2 DK-1448 København K Telefon +45 33 92 00 00

Læs mere

Tale til Fossil Frie Thy konference den 28. februar

Tale til Fossil Frie Thy konference den 28. februar TALEMANUSKRIPT Tale til Fossil Frie Thy konference den 28. februar Indledning I er med til at gøre en forskel Udfordringen i transporten Tak fordi jeg måtte komme og være en del af den 4. Fossil Frie Thy

Læs mere

Danskernes suverænitetsopfattelser. Tænketanken EUROPA, maj 2017

Danskernes suverænitetsopfattelser. Tænketanken EUROPA, maj 2017 Danskernes suverænitetsopfattelser Tænketanken EUROPA, maj 2017 BASE: 2056 EU KØN ALLE KVINDER MÆND Høj grad blive 36 32 40 64 62 Nogen grad blive 28 30 26 66 Nogen grad forlade 15 15 14 27 25 Høj grad

Læs mere

Samfundsfag. Energi & Miljø. Enes Kücükavci. Klasse 1.4. HTX Roskilde

Samfundsfag. Energi & Miljø. Enes Kücükavci. Klasse 1.4. HTX Roskilde Samfundsfag Energi & Miljø Enes Kücükavci Klasse 1.4 HTX Roskilde 22/11 2007 1 Indholdsfortegnelse Forside 1 Indholdsfortegnelse..2 Indledning.3 Opg1..3 Opg2..4 Opg3..4-5 Opg4..5-6 Konklusion 7 2 Indledning:

Læs mere

Godt nytår alle sammen. Og velkommen til Kommunaløkonomisk Forum (KØF).

Godt nytår alle sammen. Og velkommen til Kommunaløkonomisk Forum (KØF). 1. Velkommen til KØF 2012 Godt nytår alle sammen. Og velkommen til Kommunaløkonomisk Forum (KØF). Dejligt at vi kan samle så mange til debat om kommunernes økonomiske udfordringer. Det er en god tradition.

Læs mere

[Finanslov 2016] Finansloven for 2016 offentliggjort med oversendelse af ændringsforslaget. Lang proces og krævet svære valg.

[Finanslov 2016] Finansloven for 2016 offentliggjort med oversendelse af ændringsforslaget. Lang proces og krævet svære valg. Det Udenrigspolitiske Nævn 2015-16 UPN Alm.del Bilag 64 Offentligt BUDSKABER Møde i Udenrigsudvalget den 10. december 2015 Orientering om ny strategi for udviklingspolitik Det talte ord gælder [Finanslov

Læs mere

FN og verdenssamfundet står overfor store globale udfordringer. Gennem. de senere år er antallet af flygtninge og fordrevne vokset, så vi i dag står

FN og verdenssamfundet står overfor store globale udfordringer. Gennem. de senere år er antallet af flygtninge og fordrevne vokset, så vi i dag står Udenrigsudvalget 2016-17 URU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 103 Offentligt BUDSKABER Samrådsspørgsmål J: Reformer i FN Åbent Samråd i Udenrigsudvalget den 7. februar 2017 Taletid: 10-12 minutter Samrådsspørgsmål:

Læs mere

Statsministerens nytårstale 2016 Statsminister Lars Løkke Rasmussens nytårstale 2016 LARS LØKKE RASMUSSEN

Statsministerens nytårstale 2016 Statsminister Lars Løkke Rasmussens nytårstale 2016 LARS LØKKE RASMUSSEN 01. JANUAR 2016 Statsministerens nytårstale 2016 Statsminister Lars Løkke Rasmussens nytårstale 2016 LARS LØKKE RASMUSSEN 1. Starten på nytårstalen. God aften. I december deltog jeg i et arrangement på

Læs mere

NYT FRA: KF-formanden Folketingsmedlem. KOMMENDE ARRANGEMENTER: Valg-Debatmøde i Gråsten (4. juni)

NYT FRA: KF-formanden Folketingsmedlem. KOMMENDE ARRANGEMENTER: Valg-Debatmøde i Gråsten (4. juni) V-Mail juni 2019 LÆS I DENNE UDGAVE: NYT FRA: KF-formanden Folketingsmedlem KOMMENDE ARRANGEMENTER: Valg-Debatmøde i Gråsten (4. juni) NYT FRA KOMMUNEFORENINGEN Karsten Schøn formand 1. valg er vundet

Læs mere

Fremskridt med den økonomiske situation

Fremskridt med den økonomiske situation #EURoad2Sibiu Fremskridt med den økonomiske situation Maj 219 PÅ VEJ MOD EN MERE FORENET, STÆRKERE OG MERE DEMOKRATISK UNION EU s ambitiøse dagsorden for beskæftigelse, vækst og investeringer og bestræbelserne

Læs mere

Men vi er her først og fremmest for at fortsætte ad den vej, som kongressen udstak i 2009.

Men vi er her først og fremmest for at fortsætte ad den vej, som kongressen udstak i 2009. 1 Formand Bente Sorgenfreys mundtlige beretning: Vi tjener kassen - statskassen. Vi er samlet for at gøre en forskel. FTF s repræsentantskabsmøde 11. maj 2011 OBS: Det talte ord gælder. Naturligvis skal

Læs mere

SPØRGSMÅL OG SVAR. Overordnet om retsforbeholdet og tilvalgsordningen

SPØRGSMÅL OG SVAR. Overordnet om retsforbeholdet og tilvalgsordningen SPØRGSMÅL OG SVAR Overordnet om retsforbeholdet og tilvalgsordningen Hvorfor har Danmark et retsforbehold? Baggrunden for det danske retsforbehold er den danske folkeafstemning om den såkaldte Maastricht-Traktat

Læs mere

Bilag 3 Transskription af interview med Kenneth

Bilag 3 Transskription af interview med Kenneth Bilag 3 Transskription af interview med Kenneth M: Vi skriver om børnecheckens betydning for børnefamilier, og hvordan det vil påvirke de almindelige børnefamilier, hvis man indtægtsgraduerer den her børnecheck.

Læs mere

Folkesuverænitet, internationalt samarbejde og globaliseringen. Er Nordisk Råd et forbillede?

Folkesuverænitet, internationalt samarbejde og globaliseringen. Er Nordisk Råd et forbillede? Innleg på Fritt Nordens konferanse under Nordisk Råds sesjon i Oslo 31.10.2007 KOLBRÚN HALLDÓRSDÓTTIR: Folkesuverænitet, internationalt samarbejde og globaliseringen. Er Nordisk Råd et forbillede? Vil

Læs mere

DET TALTE ORD GÆLDER

DET TALTE ORD GÆLDER Forsvarsministerens tale ved Flagdagen den 5. september 2010 Kære veteraner, kære udsendte og kære pårørende. Det er mig en stor ære og glæde at stå her i dag. Jeg vil gerne begynde med at sige tusind

Læs mere

[Indledning] Tak for invitationen. Som skatteministeren sagde, så er vi glade for at komme her i dag.

[Indledning] Tak for invitationen. Som skatteministeren sagde, så er vi glade for at komme her i dag. Skatteudvalget 2016-17 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 373 Offentligt TALEPAPIR [KUN DET TALTE ORD GÆLDER] 20. april 2017 Samråd i Skatteudvalget den 4. maj 2017 Spørgsmål AB stillet efter ønske

Læs mere

Et liv med rettigheder?

Et liv med rettigheder? Et liv med rettigheder? Et liv med rettigheder? Udgivet af LO, Landsorganisationen i Danmark med støtte fra DANIDA/Udenrigsministeriet Tekst og layout: LO Foto: Polfoto. Tryk: Silkeborg Bogtryk LO-varenr.:

Læs mere

1. maj-tale LO-sekretær Marie-Louise Knuppert

1. maj-tale LO-sekretær Marie-Louise Knuppert 1. maj-tale LO-sekretær Marie-Louise Knuppert I dag er det vigtigt at huske, at 1. maj er arbejdernes internationale kampdag. I Danmark er 1. maj både en kampdag og en festdag! Men rundt om i verden ser

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 14. april 2016 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 14. april 2016 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 14. april 2016 (OR. en) 7949/16 ADD 2 FØLGESKRIVELSE fra: modtaget: 12. april 2016 til: Komm. dok. nr.: Vedr.: DRS 6 COMPET 156 ECOFIN 289 FISC 53 CODEC 461

Læs mere

Aftale om Danmark i Europol

Aftale om Danmark i Europol Aftale om Danmark i Europol Vi er enige om, at Danmarks interesser og værdier varetages bedst gennem et stærkt europæisk samarbejde. Det er gennem medlemskabet af EU, at Danmark får den indflydelse, som

Læs mere

SAMMEN TAGER VI KAMPEN I EU

SAMMEN TAGER VI KAMPEN I EU SAMMEN TAGER VI KAMPEN I EU 2 INDHOLDSFORTEGNELSE INDLEDNING......................................................................... 4 SAMMEN STOPPER VI GRÅDIGHEDEN................................................

Læs mere

til brug for besvarelsen af samrådsspørgsmål I fra Folketingets Udenrigsudvalg den 10. februar 2017

til brug for besvarelsen af samrådsspørgsmål I fra Folketingets Udenrigsudvalg den 10. februar 2017 Udenrigsudvalget 2016-17 URU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 114 Offentligt Dato: 1. februar 2017 Kontor: Task force Sagsbeh: Maria Aviaja Sander Holm Sagsnr.: 2016-0035-0392 Dok.: UDKAST TIL TALE til

Læs mere

Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale 1. maj 2012

Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale 1. maj 2012 Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale 1. maj 2012 - Det talte ord gælder - Det bliver heldigvis 1. maj hvert år. For 1. maj er en dag, hvor vi samles for at vise at fællesskab og solidaritet er vigtigt.

Læs mere

FORLØB PROBLEMSTILLINGER TEKSTER ANDRE UDTRYKSFORMER KOMPETENCEOMRÅDER

FORLØB PROBLEMSTILLINGER TEKSTER ANDRE UDTRYKSFORMER KOMPETENCEOMRÅDER Privatøkonomi Hvordan fungerer et budget, og hvad sker der, hvis man ikke betaler sine regninger? Hvad bruger klassen penge på, og hvorfor er teenagere en interessant forbrugergruppe for reklamefirmaer

Læs mere

God ledelse og styring i Region Midtjylland

God ledelse og styring i Region Midtjylland UDKAST God ledelse og styring i God ledelse og styring i er en politisk ledet orga- tage problemer op med ledelsen, hvis der er Demokratisk udgangspunkt Dygtighed nisation, hvor regionsrådet beslutter

Læs mere

Effektundersøgelse organisation #2

Effektundersøgelse organisation #2 Effektundersøgelse organisation #2 Denne effektundersøgelse er lavet på baggrund af interviews med etikambassadørerne, samt et gruppeinterview i aktivitets og samværstilbuddene. Denne undersøgelse er ikke

Læs mere

finansielle krise, men jeg synes ikke, det fik lov til at stjæle billedet fra de udviklingsudfordringer, som vi var kommet for at drøfte.

finansielle krise, men jeg synes ikke, det fik lov til at stjæle billedet fra de udviklingsudfordringer, som vi var kommet for at drøfte. Samrådsspørgsmål Ø Vil ministeren redegøre for de væsentligste resultater på de seneste højniveaumøder på udviklingsområdet i forbindelse med FN's generalforsamling i New York? Herunder blandt andet om

Læs mere

(Det talte ord gælder) Historien om det danske velfærdssamfund er en succes.

(Det talte ord gælder) Historien om det danske velfærdssamfund er en succes. PDMWDOH 7LQH$XUYLJ+XJJHQEHUJHU ) OOHGSDUNHQ (Det talte ord gælder) Historien om det danske velfærdssamfund er en succes. I dag bliver vi rost fra alle sider for vores fleksible arbejdsmarked og vores sociale

Læs mere

Politisk grundlag for ny hovedorganisation

Politisk grundlag for ny hovedorganisation Godkendt på stiftende kongres for en ny hovedorganisation for LO og FTF den 13. april 2018 Politisk grundlag for ny hovedorganisation Formål Fagbevægelsens Hovedorganisation samler Danmarks forbund/fagforeninger

Læs mere

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 26. oktober 2016 (OR. en)

Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 26. oktober 2016 (OR. en) Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 26. oktober 2016 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2016/0337 (CNS) 13730/16 ADD 3 FISC 170 IA 99 FORSLAG fra: modtaget: 26. oktober 2016 til: Komm. dok. nr.:

Læs mere

Kære alle sammen. Det er jo ikke helt let at være Socialdemokrat i disse dage. Og det siger jeg med et stille håb om, at ingen af jer har fløjter med.

Kære alle sammen. Det er jo ikke helt let at være Socialdemokrat i disse dage. Og det siger jeg med et stille håb om, at ingen af jer har fløjter med. Overborgmesteren TALE Tale til Overborgmesteren Anledning 1. maj 2014 Sted - Dato 1. maj 2014 Taletid Bemærkninger til arrangementet Ca. 10 min Kære alle sammen Det er jo ikke helt let at være Socialdemokrat

Læs mere

DANSKERE: NY REGERING BØR VÆGTE SELSKABSSKAT, SOCIAL DUMPING OG KLIMA I EU

DANSKERE: NY REGERING BØR VÆGTE SELSKABSSKAT, SOCIAL DUMPING OG KLIMA I EU NOTAT DANSKERE: NY REGERING BØR VÆGTE SELSKABSSKAT, SOCIAL DUMPING OG KLIMA I EU Kontakt: Kommunikationschef, Malte Kjems +45 23 39 56 57 mkj@thinkeuropa.dk Direktør, Bjarke Møller +45 51 56 19 15 bjm@thinkeuropa.dk

Læs mere

LAD OS GØRE VERDENS BEDSTE LAND ENDNU BEDRE

LAD OS GØRE VERDENS BEDSTE LAND ENDNU BEDRE LAD OS GØRE VERDENS BEDSTE LAND ENDNU BEDRE Venstres reformer, før valget i 2011, har lagt grunden til 90 pct. af de samlede økonomiske effekter, som har sikret dansk økonomi. Og siden valget har Venstre

Læs mere

Bilag 4 Transskription af interview med Anna

Bilag 4 Transskription af interview med Anna Bilag 4 Transskription af interview med Anna M: Først og fremmest kunne vi godt tænke os at få styr på nogle faktuelle ting såsom din alder bl.a.? A: Jamen, jeg er 25. M: Og din kæreste, hvor gammel er

Læs mere

Det ligner slave arbejde

Det ligner slave arbejde stop social dumping Hver dag er der nye eksempler på underbetaling af udenlandske arbejdere, som ofte lever under slavelignende forhold. Social dumping breder sig til flere og flere brancher. Vi har allerede

Læs mere

HK HANDELs målprogram

HK HANDELs målprogram HK HANDELs målprogram 2016-2020 HK HANDELs kongres besluttede i 2012, at organiseringsmodellen skal anvendes som grundlag for det faglige arbejde. Derfor har vi gennem de seneste fire år arbejdet målrettet

Læs mere

DANSKERE: INDRE MARKED ER AFGØRENDE FOR VELSTANDEN

DANSKERE: INDRE MARKED ER AFGØRENDE FOR VELSTANDEN DANSKERE: INDRE MARKED ER AFGØRENDE FOR VELSTANDEN Kontakt: Kommunikationschef, Malte Kjems + 23 39 7 mkj@thinkeuropa.dk RESUME Langt de fleste danskere anerkender det indre markeds og EU s positive bidrag

Læs mere

BRITISK EUROSKEPSIS ER MERE ØKONOMISK END DEN DANSKE

BRITISK EUROSKEPSIS ER MERE ØKONOMISK END DEN DANSKE BRITISK EUROSKEPSIS ER MERE ØKONOMISK END DEN DANSKE Kontakt: Forskningschef, Catharina Sørensen +45 21 54 88 21 cas@thinkeuropa.dk RESUME Den britiske afstemning om EU-medlemskabet har affødt lignende

Læs mere

Stop nu dette vanvid. Denne verden vi lever i, kunne være så åben og fri Vi ku' leve sammen i fred, uden uenighed

Stop nu dette vanvid. Denne verden vi lever i, kunne være så åben og fri Vi ku' leve sammen i fred, uden uenighed Stop nu dette vanvid Denne verden vi lever i, kunne være så åben og fri Vi ku' leve sammen i fred, uden uenighed Livet i frihed skal bevares, ikke bukke under for tyranni der er kun os, der er kun os,

Læs mere

Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2014-15 UUI Alm.del endeligt svar på spørgsmål 156 Offentligt

Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2014-15 UUI Alm.del endeligt svar på spørgsmål 156 Offentligt Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2014-15 UUI Alm.del endeligt svar på spørgsmål 156 Offentligt Udlændingeafdelingen Dato: 17. november 2014 Dok.: 1349685 UDKAST TIL TALE til brug for besvarelsen

Læs mere

Beredskab: VLAK 2025-plan

Beredskab: VLAK 2025-plan 30. maj 2017 Beredskab: VLAK 2025-plan Dette notat opsummerer budskaber i forbindelse med lanceringen af VLAK-regeringens 2025-plan. Bilag 1 er en oversigt over elementerne i VLAK-regeringens 2025-plan.

Læs mere

EUROBAROMETER. Antal interview: 28.050. Antal interview: 1.020. Metode: Personligt interview LANDERESULTATER

EUROBAROMETER. Antal interview: 28.050. Antal interview: 1.020. Metode: Personligt interview LANDERESULTATER LANDERESULTATER Andelen af de adspurgte i Danmark, som siger, at det er vigtigt at hjælpe folk i udviklingslandene, svarer til gennemsnittet for hele EU (85%). Det samme gælder for andelen af folk, som

Læs mere

Dansk økonomi. Vækst september 2018

Dansk økonomi. Vækst september 2018 Dansk økonomi Vækst 18 28. september 218 Regeringens hjælpepakke til landbruget som følge af tørken Forudsætninger for hjælpepakke Regeringens hjælpepakke er udarbejdet ud fra to forudsætninger: 1) Initiativerne

Læs mere

Landsmøde 2009. Den danske drøm og 10 konkrete mål

Landsmøde 2009. Den danske drøm og 10 konkrete mål Landsmøde 2009 Den danske drøm og 10 konkrete mål 2 Den danske drøm og 10 konkrete mål På Venstres Landsmøde i november 2009 talte Venstres formand, statsminister Lars Løkke Rasmussen, om den danske drøm

Læs mere

EU - et indblik i hvad EU er. Oplæg og dilemmaspil af Europabevægelsens repræsentanter Den 20. marts 2014

EU - et indblik i hvad EU er. Oplæg og dilemmaspil af Europabevægelsens repræsentanter Den 20. marts 2014 EU - et indblik i hvad EU er Oplæg og dilemmaspil af Europabevægelsens repræsentanter Den 20. marts 2014 Dagens program 10:40-10:45 Velkomst 10:45-11:15 Oplæg om EU 11:15-11:25 Introduktion til dilemmaspil

Læs mere

KLIMAAFTALE? Kansler Angela Merkel HVAD ER EN. 1. session: Ekspertpanel Lobbyister og eksperter præsenterer deres pointer for politikerne

KLIMAAFTALE? Kansler Angela Merkel HVAD ER EN. 1. session: Ekspertpanel Lobbyister og eksperter præsenterer deres pointer for politikerne Kansler Angela Merkel Jeg er Tysklands forbundskansler. Jeg er leder af et land, der gerne vil vise vejen for resten af Europa. I Tyskland har vi stor fokus på klimaet, og vil gerne være med til at sænke

Læs mere

Det er både med lidt vemod og en masse forventnings-glæde, at jeg skal aflægge denne beretning.

Det er både med lidt vemod og en masse forventnings-glæde, at jeg skal aflægge denne beretning. Beretning 2019 Det er både med lidt vemod og en masse forventnings-glæde, at jeg skal aflægge denne beretning. Lidt vemod, fordi det bliver den sidste i Idom-Råsted regi, hvis bestyrelsens forslag om at

Læs mere

God ledelse og styring i Region Midtjylland

God ledelse og styring i Region Midtjylland God ledelse og styring i Region Midtjylland Koncernledelsen Region Midtjylland God ledelse og styring i Region Midtjylland Til alle ledere og medarbejdere Region Midtjylland er en politisk ledet organisation,

Læs mere

DANSKE BØRN I KLEMME I RETSFORBEHOLDET

DANSKE BØRN I KLEMME I RETSFORBEHOLDET BRIEF DANSKE BØRN I KLEMME I RETSFORBEHOLDET Kontakt: Analytiker, Eva Maria Gram +45 26 14 36 38 emg@thinkeuropa.dk Direktør, Bjarke Møller +45 51 56 19 15 bjm@thinkeuropa.dk RESUME EU har taget kampen

Læs mere

Jeg har glædet mig til i dag til kampdagen sammen med jer. Og der er meget på spil i år.

Jeg har glædet mig til i dag til kampdagen sammen med jer. Og der er meget på spil i år. 1. maj tale 2015 (Det talte ord gælder) Kære alle sammen Jeg har glædet mig til i dag til kampdagen sammen med jer. Og der er meget på spil i år. Men jeg vil gerne starte med at fortælle om mit besøg hos

Læs mere

Bratislavaerklæringen

Bratislavaerklæringen Bratislava, den 16. september 2016 Bratislavaerklæringen I dag er vi mødtes i Bratislava på et tidspunkt, der er kritisk for vores europæiske projekt. Bratislavatopmødet med 27 medlemsstater har været

Læs mere