Årsrapport Den Nationale Klageinstans mod Mobning

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Årsrapport Den Nationale Klageinstans mod Mobning"

Transkript

1 Årsrapport Den Nationale Klageinstans mod Mobning udarbejdet af Dansk Center for Undervisningsmiljø Januar 2019

2 02 I Indhold Baggrund 3 Klagetyper og antal 5 Andenbehandlingsklager 7 Afgørelser 10 Fakta om sager og klager i Perspektivering 14

3 03 B Baggrund Den Nationale Klageinstans mod Mobning blev tilgængelig for brugerne den 1. august 2017 sammen med nye regler om håndtering af mobning. Med denne rapport vil klageinstansen beskrive nogle af de tal og tendenser, som er blevet til i kalenderåret Undervisningsministeriet, Børnerådet, Red Barnet og Børns Vilkår udarbejdede i 2016 Aktionsplan mod Mobning 1 på baggrund af en politisk aftale. Den Nationale Klageinstans mod Mobning blev til som en del af aktionsplanen, fordi parterne ønskede at bekæmpe mobning. Som et led i udmøntningen af aktionsplanen fik Danmark sine første nationale regler om håndtering af mobning og et løft af elevernes retssikkerhed i form af vedtagelsen af Den Nationale Klageinstans mod Mobning. Det er intentionen at håndtering af mobning og lignende skal løses lokalt. Den Nationale Klageinstans mod Mobning skal dermed ses som et sikkerhedsnet for de elever, hvis skole og uddannelsessted ikke lever op til undervisningsmiljølovens kapitel 1 a. Klageinstansen er på nuværende tidspunkt etableret med en såkaldt solnedgangsklausul på 5 år. Det betyder, at den ophører uden yderligere varsel den 31. juli 2022, med mindre Folketinget beslutter, den skal fortsætte. Reglerne om klagemuligheden er beskrevet i Undervisningsmiljøloven 2 suppleret af en bekendtgørelse om klagebehandling 3. Det er også i Undervisningsmiljøloven beskrevet, hvordan skoler skal håndtere mobning, og disse regler er ikke underlagt solnedgangsklausulen. 1 Alle for en, aktionsplan. Aktionsplan til forebyggelse og bekæmpelse af mobning i dagtilbud, grundskole og på ungdomsuddannelser, Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling, Lov om elevers og studerendes undervisningsmiljø (LBK nr. 316 af 05/04/2017), kap. 4a. 3 Bekendtgørelse om behandling af klager til Dansk Center for Undervisningsmiljø om mobning og lignende (BEK nr. 255 af 06/04/2018).

4 Den Nationale Klageinstans mod Mobning behandler klager men varetager også en stor vejledningsopgave i forhold til forvaltninger, skoler, elever og forældre, som søger information om reglerne for håndtering af mobning såvel som reglerne for klagebehandling. En række af henvendelserne besvares af pædagogiske konsulenter, mens andre besvares af de 2 jurister, som er tilknyttet klageinstansen. Den Nationale Klageinstans mod Mobning registrerer rådgivnings- og vejledningssamtaler samt lignende forespørgsler anonymt og har registreret ca. 200 af disse i perioden 1. august 2017 til 31. december Den Nationale Klageinstans mod Mobning arbejder med en bevilling på 2,6 mio. kr. årligt.

5 05 K Klagetyper og antal En elev, som modtager grundskoleundervisning eller som går på en ungdomsuddannelse, kan klage direkte til Den Nationale Klageinstans mod Mobning eller til skolen. Elevens forældremyndighedsindehaver kan også klage. Direkte klager En klage skal førstebehandles lokalt, før Den Nationale Klageinstans mod Mobning kan behandle den. Derfor vil en klage, som sendes til klageinstansen uden forudgående lokalbehandling, blive sendt tilbage til skolen/ungdomsuddannelsen hurtigst muligt efter, at klageinstansen har modtaget den. Den Nationale Klageinstans mod Mobning giver i den forbindelse vejledning til skolen/ungdomsuddannelsen om forståelse af reglerne og om de næste skridt, som skal ske lokalt. Denne type klager bliver i Den Nationale Klageinstans mod Mobning registreret som direkte klager. Andenbehandlingsklager Hvis lokal førstebehandling af klagen ikke fører til enighed med klager, skal klagen sendes til Den Nationale Klageinstans mod Mobning. Nogle af klagerne har forinden været registreret som en direkte klage i Den Nationale Klageinstans mod Mobning, mens andre har været behandlet lokalt uden at have været i kontakt med klageinstansen forinden. Klager, som har været klagebehandlet lokalt, og derfor er klar til andenbehandling, bliver i Den Nationale Klageinstans mod Mobning kaldet andenbehandlings-klager. Se endvidere tabel 1 på næste side.

6 Tabel 1 -antal klager og fordeling på klagetyper 06 Direkte klager 32 Andenbehandlingsklager 19 Klager i alt Hvis den lokale førstebehandling af klagen fører til enighed, skal sagen ikke sendes ind til Den Nationale Klageinstans mod Mobning. Det betyder, at klageinstansen ikke har samlede, nationale tal, som viser, hvor mange forløb med håndtering af mobning, som fører til en klage, eller hvor mange lokale førstebehandlinger af klager, der ender med enighed.

7 07 A Andenbehandlingsklager En andenbehandlingsklages normale forløb i Den Nationale Klageinstans mod Mobning består dels af en oplysningsfase, en vurderingsfase og en afgørelsesfase. I sager, hvor det er relevant, tilbydes desuden mediering mellem klager og uddannelsesinstitutionen. Se senere afsnit om mediering. Oplysningsfase Den lokale klagebehandler (skolens øverste ansvarlige, som for kommunale skoler er kommunalforvaltningen og for andre skoler er bestyrelsen) har pligt til at indsende materiale med sagen til Den Nationale Klageinstans mod Mobning, f.eks. trivselsmåling, noter og afgørelsen på klagen. Listen over materiale fremgår af bekendtgørelsen om klagebehandling 4. Klageinstansen vurderer dels, om materialet på listen er indsendt og dels, om der er tilstrækkeligt indholdsmæssigt grundlag til at træffe afgørelse. Hvis der forekommer mangler, efterspørger klageinstansen det manglende materiale. Det samlede materiale sendes derefter til klager til kommentering (partshøring), og hvis elevens (den elev, der har klaget) synspunkter ikke har været tilstrækkeligt belyst i den lokale førstebehandling af klagen 5, sendes samtidig et spørgeskema til den elev, der vurderes at have tilstrækkelig alder og modenhed til at kunne svare. Hvis eventuelle kommentarer giver nye aspekter til sagen, får skolen derefter også lejlighed til at kommentere. Oplysningsfasen afsluttes, når Den Nationale Klageinstans mod Mobning vurderer, at der ikke længere er nye synspunkter i svar fra klager eller skole. Skiftevis høring af skole og klager tager 4-5 uger. Hvis der mangler materiale ved oversendelse af sagen fra den lokale førstebehandling af klagen, kommer den tid oveni. Det er derfor ikke usædvanligt, at oplysningsfasen tager 6-7 uger eller mere. 4 5, stk. 2 i Bekendtgørelse om behandling af klager til Dansk Center for Undervisningsmiljø om mobning og lignende (BEK nr. 255 af 06/04/2018) 5 FN s Børnekonvention, art. 12 om børns ret til at give sine synspunkter til kende samt Lov om elevers og studerendes undervisningsmiljø (LBK nr. 316 af 05/04/2017), 7a, stk. 1, sidste pkt.

8 Mediering 08 Muligheden for at tilbyde mediering fremgår af bekendtgørelsen om klagebehandling og blev dermed en realitet, da bekendtgørelsen trådte i kraft den 12. april Medieringen gennemføres af læringskonsulenternes inklusionsindsats i Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (STUK), som får besked af Den Nationale Klageinstans mod Mobning, når klager og skole i en sag har sagt ja tak. Mediering er en mulighed for at klager og skole kan træffe aftaler om elevens skolegang og samarbejdet herom, og forløbet består som udgangspunkt af et telefonmøde med hver af parterne, en samtale med eleven og op til tre medieringsmøder. STUK tilbyder desuden et efterfølgende møde med den ansvarlige myndighed, bestyrelse eller person for at afklare eventuelle spørgsmål om håndtering af mobning eller klage. Et medieringsforløb kan strække sig over et par måneder. Inklusionsindsatsen i STUK kan i gennemsnit varetage en medieringssag pr. uge. Af hensyn til behov for arbejdsro for parterne i medieringsforløbet har det i størstedelen af 2018 været aftalt mellem STUK og Den Nationale Klageinstans mod Mobning, at oplysningsfasen skulle være afsluttet, før mediering kunne igangsættes. Det har betydet, at der i de første 6 måneder med mulighed for mediering blev tilbudt mediering i kun seks sager, og parterne sagde ja tak til forløbet i to af sagerne. I de andre sager var der enten foretaget skoleskift inden sagen blev indsendt til klageinstansen eller i oplysningsfasen (se tabel 2) eller en af parterne sagde nej tak til mediering. Det blev derfor primo december 2018 aftalt, at der fremover skal tilbydes mediering som det første, når Den Nationale Klageinstans mod Mobning modtager en klage, og at oplysning og vurdering derfor foregår sideløbende med eventuelt medieringsforløb. Den Nationale Klageinstans mod Mobning og STUK håber dermed, at flere vil acceptere tilbuddet og bidrage til at skabe en god samarbejdsånd om elevens trivsel. Efter ændringen blev mediering tilbudt i yderligere fire sager, hvor parterne accepterede. Mediering blev i 2018 dermed tilbudt i ti sager i alt og accepteret af begge parter i seks af disse. I en af sagerne trak klager sin accept tilbage inden medieringen blev gennemført. I en anden sag var parterne blevet enige, inden medieringen blev gennemført, og forløbet bestod derfor kun af en telefonsamtale, en samtale med eleven og et enkelt møde, hvor parternes aftaler blev cementeret. I fire af de igangsatte medieringssager er forløbet ikke afsluttet (tilbudt i december 2018 efter den nye model, hvor tilbuddet gives straks klagen modtages i Den Nationale Klageinstans mod Mobning). Tabel 2 antal elever som i forbindelse med mobning eller klage over mobning gennemgik skoleskift i Inden direkte klage (afvises hvis der har været vejledt om klage) 9 Undervejs i lokalbehandling 10 Undervejs i behandling i Den Nationale Klageinstans mod Mobning 1 Andel af klager, som skifter skole undervejs i klageforløb 58%

9 Den Nationale Klageinstans mod Mobning bemærker to ting i klagesagerne, som formentlig bidrager til, at 58 % skifter skole undervejs i et klageforløb. 09 Dels er der i mange sager et langt forløb inden klager beder om en handlingsplan og dermed kalder situationen mobning eller mobbelignende situation. Ventetiden kan betyde, at både elev og relation mellem skole og hjem allerede er påvirket, når der senere klages. Et andet forhold kan være sagsbehandlingstiden, når en klage er indgivet. Den lokale førstebehandling af klagen kan efter bekendtgørelsen om klage tage 20 arbejdsdage + 20 kalenderdage. Dertil kommer sagsbehandlingstiden ved andenbehandlingen i Den Nationale Klageinstans mod Mobning, som i sager, hvor barnet stadig går på skolen, også kan indebære et medieringsforløb. Vurderingsfase Den Nationale Klageinstans mod Mobning vurderer det samlede materiale, som ofte er i et omfang på sider. Det er klageinstansens jurister, som gennemgår sagen, og når sagens kerne er afdækket, fremlægges de relevante dele af materialet for en pædagogisk konsulent, som vurderer sagens pædagogiske indhold. I denne fase beder vi i sjældne tilfælde om mere materiale. Vurderingsfasen tager 2-4 uger afhængig af sagens materialeomfang og kompleksitet. Afgørelsesfase Når sagen er vurderet, skriver juristen et udkast til afgørelse, som sendes til godkendelse og underskrift hos DCUMs direktør. I sager, hvor skolen har tilsidesat en handlingspligt, udstedes et påbud om at gennemføre handlingspligten. Denne fase tager normalt 2-5 dage. Den samlede sagsbehandlingstid for en andenbehandlingsklage var i gennemsnit 4 mdr. inkl. mediering for de 12 andenbehandlingssager fra 2018, som er afsluttet. Syv sager er fortsat under behandling og er derfor ikke talt med.

10 10 A Afgørelser En andenbehandlingsklage i Den Nationale Klageinstans mod Mobning kan afgøres på fire måder. Klageinstansen kan - stadfæste den oprindelige afgørelse fra den lokale førstebehandling af klagen. Det betyder at klageinstansen godkender den lokale afgørelse, uanset om det var medhold eller ikke medhold til klager. - hjemvise den oprindelige afgørelse fra den lokale førstebehandling af klagen. Det betyder, at klageinstansen sender sagen tilbage til ny førstebehandling, fordi dens grundlag ikke var godt nok. F.eks. har man ikke lokalt undersøgt et bestemt forhold. - ændre den oprindelige afgørelse fra den lokale førstebehandling af klagen. Det betyder, at skolen på baggrund af fakta i sagen skulle have gjort noget andet, end det, der er gjort. Den Nationale Klageinstans mod Mobning kan derfor udstede påbud sammen med en afgørelse om ændring, hvis skolen stadig ikke på klageinstansens afgørelsestidspunkt har opfyldt sine handlingspligter over for eleven eller klassen/gruppen. - afvise sagen. Her tager klageinstansen ikke stilling til klagens indhold, fordi den ikke opfylder de formelle adgangskrav. Det kan f.eks. være, hvis klager har valgt at vente med at klage til efter et skoleskift, selv om skolen havde oplyst om reglerne og klageadgangen eller hvis en forælder, der klager over sit barns skole, ikke har forældremyndighed over barnet. Tabel 3 - fordeling af afgørelser 2018 antal % Stadfæstelser 3 16 Hjemvisninger 1 5 Ændringer 6* 31 Afvisninger 0 0 Tilbagekaldt af klager 2 11 Sager under behandling v. årsskiftet 7 37 Antal Andenbehandlingsklager i alt 19 *heraf 5 med tilhørende påbud

11 11 F Fakta om sager og klager i 2018 Skoletyper/undervisningssteder Af de 51 registrerede klager i 2018 vedrørte 50 klager mobning i grundskoler. Ungdomsuddannelser Den Nationale Klageinstans mod Mobning har derudover modtaget én klage vedr. håndtering af mobning på en ungdomsuddannelse. Klagen var en direkte klage, og parterne fandt efterfølgende til enighed ved den lokale førstebehandling af klagen. Den Nationale Klageinstans mod Mobning har overvejet flere grunde til det lave klagetal fra ungdomsuddannelserne 6 : Dels afspejler tallet muligvis, at elever på ungdomsuddannelser ikke ved, at udelukkelse, seksuelle og/eller digitale krænkelser kan være mobning eller mobbelignende situationer og således omfattet af uddannelsesstedets pligt til at lave en handlingsplan. Dels kan der være tale om manglende kendskab til skolens håndteringspligt og klagemulighed blandt hhv. uddannelsesstederne og elever, men også manglende kendskab hos forældre, som typisk vil drøfte med deres børn og vejlede om rettigheder, hvis de kender dem. Der kan opstå tvivl om hvorvidt problemet er stort nok, men her er det væsentligt, at skolens handlepligter gælder før mobning bliver en realitet. Dels kan det være, at elever på ungdomsuddannelser frygter konsekvensen af at påpege mobning eller lignende. Eleven kan være bekymret for, at den efterfølgende håndtering vil føre til endnu mere mobning og eksklusion af eleven selv. Dette er blevet bekræftet i flere samtaler med elever i rådgivningstelefonen. Dels kan der være en oplevelse hos eleverne af, at de nu har en alder, hvor de selv skal klare mobning eller mobbelignende situationer uden indblanding. 6 Overvejelserne tager afsæt i DCUMs undersøgelse Fællesskaber og mobning på EUD (DCUM 2017), som bl.a. viser, at elevernes forståelse af hvornår noget er mobning, er uklar, og at de derfor ikke beder om hjælp når de oplever det.

12 12 Grundskoler Klage over håndtering af mobning i forbindelse med undervisning i grundskolen fordeler sig som følgende. Kommunale grundskoler 40 Andre grundskoler 10 Fordeling af klager på klassetrin I 2018 har der været 1 klage fra en elev. Øvrige klager har været fra elevers forældremyndighedsindehavere. Klagerne fordeler sig på klassetrin som vist i tabel 4. Tabel 4 - klager fordelt på klassetrin og klagetype indskoling mellemtrin udskoling klassetrin Ungd.udd Ikke angivet Direkte klager 2.behandlingsklager ialt % andel af klager 30% 39% 24% Typer af mobning Den Nationale Klageinstans mod Mobning registrerer, hvilken type af mobning, der angives i klagerne. I andenbehandlingsklager er det altid angivet, mens det i direkte klager ikke altid fremgår af klagen. Den Nationale Klageinstans mod Mobning overlader i de tilfælde til den lokale førstebehandling at afdække, typen. Bemærk, at en klage kan indeholde flere typer af mobning, f.eks. både fysisk og psykisk. Tabel 5 -typer af klager Digital 2 Fysisk 22 Psykisk 31 Seksuel 1 Den Nationale Klageinstans mod Mobning bemærker, at det er meget få af klagerne med baggrund i psykisk mobning som handler om udelukkelse/ignorering. I stedet er verbal overfusning oftere en del af klagen. Der er også meget få klager med baggrund i digital mobning. Dette kan tyde på, at det fællesskabsorienterede mobbesyn og rækkevidden af de nye regler ikke er almindeligt kendt endnu. Det kan også være en af grundene til sagernes kønsfordeling (28 drenge, 20 piger og 3 uoplyst).

13 13 Hvor kommer mobningen fra? Hvis det er oplyst i klagen, registrerer Den Nationale Klageinstans mod Mobning også, om klager angiver at mobningen kommer fra elever eller ansatte. Igen er det sådan, at det altid er oplyst ved andenbehandlingsklager men ikke altid ved direkte klager. Tallene viser, at klager oftest peger på elev/elever, men at også mobning fra ansatte fylder i statistikken, se tabel 6. Tabel 6 - hvem angiver klager at mobningen kommer fra? Ansat Elever Direkte klager, 32 stk Andenbehandlingsklager, 19 stk. 5 14

14 14 A Afrunding og perspektivering Den Nationale Klageinstans mod Mobning har udviklet en proces i klagesagerne og en vejledningsform på rådgivningstelefonen, som både for den professionelle part og for den der klager eller henvender sig giver en god forståelse af det fællesskabsorienterede mobbesyn håndterings- og klagereglerne de muligheder, som findes inden for rammen af lovgivningen. Til eksempel er 18 ud af 32 direkte klager ikke genindsendt til andenbehandling i Den Nationale Klageinstans mod Mobning efter at klageinstansen har vejledt om de lokale pligter og muligheder. I klageinstansen ønsker vi at opbygge en vejledning og rådgivning, som giver alle de fornødne indsigter og værktøjer, der lokalt skal sikre, at klager og professionel forstår hinanden og har bedst mulige forudsætninger for at udvikle en effektiv lokal løsning. Dette vil understøtte visionen om et mobbefrit undervisningsmiljø for alle, og er således også altid i klageinstansens interesse. Vi er i stigende grad opmærksomme på, at det ikke er en selvfølgelighed, at professionelle, elever og forældre har kendskab til, hvordan man skal reagere ved mobning eller har kendskab til muligheden for at klage. Det er påkrævet med en oplysningsindsats, hvilket klageinstansen i 2019 vil have fokus på - særligt i forhold til forældre og elever. Vi ønsker samtidig at bidrage til opnåelse af en bredere accept af, at mangelfuld håndtering af mobning er noget man kan klage over på lige fod med karakterer, manglende specialundervisning osv. Lige nu er det desværre ikke ualmindeligt, at skoler ligefrem anbefaler eleven/forældrene at foretage skoleskift fremfor at klage, idet en klage i sig selv vil skade samarbejdsånden. Dette ses både på det kommunale og det private område. Klageinstansen løfter generelt en stor opgave i at vejlede parterne i forsøget på at optimere de lokale løsninger. Instansen fungerer samtidig som en sikkerhed for parterne, i tilfælde af at man ikke når til en fælles forståelse lokalt. Klageinstansen ser i den forbindelse sig selv som særlig forpligtet til at løfte og tydeliggøre elevernes perspektiver og retssikkerhed i forbindelse med mobning og lignende situationer.

15 15 Klageinstansen skal derfor også være præcis og effektiv i sagsbehandling og svar, når den lokale løsning ikke kan findes mellem parterne, og når der er brug for den ekstra retssikkerhed, som klageadgangen giver. Vi vil fortsat arbejde med at optimere sagsbehandlingstiden. Sikre den mest effektive vejledning til professionelle i form af både vejledningstekster og brugbare værktøjer men også arbejde med overgange og mulighed for afkortninger i den sagsbehandlingstid, vi selv leverer. Vi vil sammen med Styrelsen for Undervisning og Kvalitet fortsat arbejde på den bedste model for mediering i kombination med klagebehandling, for at eleverne får en så hurtig en samlet reaktion som muligt, og som samtidig gør parterne i stand til at arbejde videre med hinanden efter klage- og medieringsforløbet. Den Nationale Klageinstans mod Mobning har i de første halvandet år gjort sig værdifulde erfaringer. Erfaringer, som er indhentet via dialog med forvaltninger, ledelser, forældre og elever i klagesager. Disse erfaringer suppleret med erfaringer fra klageinstansens rådgivning skal kontinuerligt bruges til at forbedre og effektivisere sagsgange, rådgivning og afgørelser.

Ved konstatering af eller henvendelse om mobning

Ved konstatering af eller henvendelse om mobning Sådan bliver I klar Som kommunalbestyrelse skal I sørge for, at alle kommunale skoler har en forebyggende antimobbestrategi, der er egnet til formålet, herunder en strategi for håndtering af digital mobning.

Læs mere

Vurdering af klager. Klager kan handle om... VURDERING AF KLAGER TIL KLAGEBEHANDLEREN SIDE 1

Vurdering af klager. Klager kan handle om... VURDERING AF KLAGER TIL KLAGEBEHANDLEREN SIDE 1 Vurdering af klager Hvordan kan du bruge værktøjet En elev eller elevens forældremyndighedsindehaver kan klage over skolen, hvis de ikke mener, ledelsen har reageret rigtigt på mobning eller mobbelignende

Læs mere

Sådan bliver I klar KLAGEINSTANS VEJLEDNING SKOLEBESTYRELSER PÅ SELVEJENDE SKOLER OG STATSLIGE SKOLER

Sådan bliver I klar KLAGEINSTANS VEJLEDNING SKOLEBESTYRELSER PÅ SELVEJENDE SKOLER OG STATSLIGE SKOLER Sådan bliver I klar Som skolebestyrelse skal I sørge for, at jeres skole har en forebyggende antimobbestrategi som er egnet til formålet, herunder en strategi for håndtering af digital mobning. Strategien

Læs mere

Sådan bliver skolen klar

Sådan bliver skolen klar Sådan bliver skolen klar Det er vigtigt, at du som skoleleder er opmærksom på, at skolebestyrelsen har udarbejdet en forebyggende antimobbestrategi for skolen, og at strategi-en er egnet til formålet (herunder

Læs mere

Procedure for håndtering af mobning og klager

Procedure for håndtering af mobning og klager Skoleadministrationen Procedure for håndtering af mobning og klager Det er en del af lovens formål, at hver enkelt skole skal tage fat om problemerne og løse dem lokalt. Alle bør samarbejde om at bringe

Læs mere

Høringsnotat til Udkast til bekendtgørelse om behandling af klager til Dansk Center for Undervisningsmiljø om mobning og lignende

Høringsnotat til Udkast til bekendtgørelse om behandling af klager til Dansk Center for Undervisningsmiljø om mobning og lignende Høringsnotat til Udkast til bekendtgørelse om behandling af klager til Dansk Center for Undervisningsmiljø om mobning og lignende 1. Indledning Den 20. december 2017 blev udkast til bekendtgørelse om behandling

Læs mere

Behandling af klager over mobning på skolerne

Behandling af klager over mobning på skolerne Behandling af klager over mobning på skolerne J.nr.: 17.01.00 K09 Sagsnr.: 17/28327 BESLUTNINGSTEMA Center for Skole og Uddannelse har udarbejdet sagsfremstillingen. Den 1. august 2017 trådte en lovændring

Læs mere

Ved konstatering af eller henvendelse om problemer med det psykiske undervisningsmiljø

Ved konstatering af eller henvendelse om problemer med det psykiske undervisningsmiljø Ved konstatering af eller henvendelse om problemer med det psykiske undervisningsmiljø Hvis I som lærere eller pædagoger får en henvendelse om eller bliver opmærksomme på problemer med det psykiske undervisningsmiljø,

Læs mere

Spørgsmål og svar til Lov om ændring af lov om elevers og studerendes undervisningsmiljø og lov om folkeskolen

Spørgsmål og svar til Lov om ændring af lov om elevers og studerendes undervisningsmiljø og lov om folkeskolen Spørgsmål og svar til Lov om ændring af lov om elevers og studerendes undervisningsmiljø og lov om folkeskolen 1. Generelt Hvordan er mobning defineret? Loven fastsætter ikke en central, nagelfast definition

Læs mere

Hvis du får kendskab til mobning på dit barns skole

Hvis du får kendskab til mobning på dit barns skole Hvis du får kendskab til mobning på dit barns skole Hvis du oplever, at der er problemer med mobning på dit barns skole, så er det vigtigt, at du kontakter en medarbejder på skolen. Du kan henvende dig,

Læs mere

DCUM 2022 nye opgaver - ny strategi DCUM nye opgaver -ny strategi. revideret december 2018

DCUM 2022 nye opgaver - ny strategi DCUM nye opgaver -ny strategi. revideret december 2018 nye opgaver -ny strategi 6 revideret december 2018 1 02 Videnscenter Dansk Center for Undervisningsmiljø, DCUM, er et nationalt videnscenter under Undervisningsministeriet. Centret har fokus på den nationale

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om elevers og studerendes undervisningsmiljø

Bekendtgørelse af lov om elevers og studerendes undervisningsmiljø LBK nr 316 af 05/04/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 3. juli 2017 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 17/04685 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Tilsynsberetning 2018

Tilsynsberetning 2018 Tilsynsberetning 08 Udarbejdet af Dansk Center for Undervisningsmiljø Januar 09 0 F Formål Formålet med denne beretning er at beskrive resultaterne fra Dansk Center for Undervisningsmiljø, DCUMs tilsyn

Læs mere

Tilsyn med kapitel 1, 1a, 3 og 4 i undervisningsmiljøloven

Tilsyn med kapitel 1, 1a, 3 og 4 i undervisningsmiljøloven DCUMs tilsyn med uddannelsesstedernes undervisningsmiljø i 2018 Dette dokument giver et samlet billede af de forhold, DCUM undersøger i 2018 og gælder alle ud-dannelser som er omfattet af undervisningsmiljøloven.

Læs mere

Hvis du oplever mobning

Hvis du oplever mobning Hvis du oplever mobning Hvis du mener, at du selv eller andre elever bliver mobbet på dit uddannelsssted, er det vigtigt, at du kontakter en af de ansatte på uddannelsstedet og fortæller, hvad du oplever.

Læs mere

Holbæk Private Realskole

Holbæk Private Realskole Holbæk Private Realskole På vores skole går trivsel og læring hånd i hånd. Det lykkes når skole, forældre og elever i fællesskab forstår, hvilken rolle de hver især spiller, og hvilke muligheder vi sammen

Læs mere

Ringkøbing-Skjern Kommunes antimobbestrategi

Ringkøbing-Skjern Kommunes antimobbestrategi Ringkøbing-Skjern Kommunes antimobbestrategi Antimobbestrategien gælder for alle folkeskoler i kommunen, som ikke inden skoleårets begyndelse august 2017 har fastsat en antimobbestrategi og gælder, indtil

Læs mere

Antimobbestrategi d. 2. oktober 2018 v. Søren Kronborg Pedersen

Antimobbestrategi d. 2. oktober 2018 v. Søren Kronborg Pedersen Antimobbestrategi d. 2. oktober 2018 v. Søren Kronborg Pedersen Dagens program Mobningens mekanismer og konsekvenser Hvad er en antimobbestrategi og hvem beslutter den? Antimobbestrategi Tilgængelighed

Læs mere

Orientering om Undervisningsministeriets "Aktionsplan til forebyggelse og bekæmpelse af mobning"

Orientering om Undervisningsministeriets Aktionsplan til forebyggelse og bekæmpelse af mobning Punkt 6. Orientering om Undervisningsministeriets "Aktionsplan til forebyggelse og bekæmpelse af mobning" 2016-004962 Skoleforvaltningen fremsender til Skoleudvalgets orientering, Undervisningsministeriets"Aktionsplan

Læs mere

Program. Om mobning (DCUM) Håndtering af mobning de nye regler! (DCUM) Klager over håndtering af mobning (NKMM) Status siden 1.

Program. Om mobning (DCUM) Håndtering af mobning de nye regler! (DCUM) Klager over håndtering af mobning (NKMM) Status siden 1. Program Om mobning (DCUM) Håndtering af mobning de nye regler! (DCUM) Klager over håndtering af mobning (NKMM) Status siden 1.august 2017 Drøftelse i grupper Fælles opsamling Om mobning Om mobning Børnesyn

Læs mere

Status på inklusionsindsatsen i 10 kommuner under Undervisningsministeriets inklusionsrådgivning

Status på inklusionsindsatsen i 10 kommuner under Undervisningsministeriets inklusionsrådgivning ANALYSENOTAT 30. april 2014 Status på inklusionsindsatsen i 10 kommuner under Undervisningsministeriets inklusionsrådgivning Danmarks Lærerforening har i april gennemført en undersøgelse, der skulle afdække

Læs mere

Antimobbestrategi for Thyregod Skole

Antimobbestrategi for Thyregod Skole Antimobbestrategi for Thyregod Skole Alle børn har ret til at være trygge og at være en del af fællesskabet. At blive mobbet, at blive udskilt fra fællesskabet er en traumatiserende oplevelse for alle

Læs mere

Åben dagsorden Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen

Åben dagsorden Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget Børne- og Undervisningsforvaltningen Åben dagsorden Børne-, Skole- og Uddannelsesudvalget 2014-2017 Børne- og Undervisningsforvaltningen Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 08:30 Mødet afsluttet: kl. Mødested: Rådhuset, mødelokale 469,

Læs mere

Sundt psykisk miljø og god trivsel opnås hos os, ved:

Sundt psykisk miljø og god trivsel opnås hos os, ved: Antimobbestrategi for Bjerringbro Gymnasium Alle har ret til et sundt og sikkert undervisningsmiljø, det omfatter også det psykiske miljø. For os betyder det, at vi hver dag sætter elevernes læring, dannelse

Læs mere

Redegørelse vedrørende klager over afgørelser truffet i Forebyggelse og Rådgivning i 2014

Redegørelse vedrørende klager over afgørelser truffet i Forebyggelse og Rådgivning i 2014 Redegørelse vedrørende klager over afgørelser truffet i Forebyggelse og Rådgivning i 2014 Indhold Indledning... 3 1. Regler vedrørende behandling af klagesager... 3 2. Klager over afgørelser truffet i

Læs mere

Alle for én mod mobning på ungdomsuddannelser

Alle for én mod mobning på ungdomsuddannelser Alle for én mod mobning på ungdomsuddannelser 1 Alle for én mod mobning på ungdomsuddannelser Alle unge skal have en god start på livet og en ungdom uden mobning. Minister for børn, undervisning og ligestilling

Læs mere

Alle for én mod mobning på ungdomsuddannelser

Alle for én mod mobning på ungdomsuddannelser Alle for én mod mobning på ungdomsuddannelser 1 Alle for én mod mobning på ungdomsuddannelser Alle unge skal have en god start på livet og en ungdom uden mobning. Minister for børn, undervisning og ligestilling

Læs mere

Alle for èn mod mobning på ungdomsuddannelser.

Alle for èn mod mobning på ungdomsuddannelser. Alle for èn mod mobning på ungdomsuddannelser. Undervisningsministeriet udsendte i august 2016 en fælles aktionsplan mod mobning i daginstitution, grundskole og på ungdomsuddannelser i Danmark (vedhæftet

Læs mere

Skolebestyrelsens principbeslutning

Skolebestyrelsens principbeslutning HER ER VI GODE VED HINANDEN Her er vi gode ved hinanden er Gjern Skoles trivselspolitik/antimobbestrategi. Formålet med strategien er løbende at have fokus på den enkelte elevs trivsel i fællesskabet,

Læs mere

Hvis du oplever mobning

Hvis du oplever mobning Hvis du oplever mobning Hvis du har det dårligt på din skole eller oplever, at andre elever har det dårligt, er det vigtigt, at du kontakter en lærer, pædagog eller lederen på din skole og fortæller om

Læs mere

undervisningsmiljø på ungdomsuddannelser

undervisningsmiljø på ungdomsuddannelser dcum.dk undervisningsmiljø på ungdomsuddannelser opgaver for ledelse og bestyrelse 3 Undervisningsmiljø på ungdomsuddannelser Dansk Center for Undervisningsmiljø (DCUM) udgiver dette materiale for at give

Læs mere

undervisningsmiljø i folkeskolen

undervisningsmiljø i folkeskolen dcum.dk undervisningsmiljø i folkeskolen opgaver for ledelse og bestyrelse 3 Undervisningsmiljø i folkeskolen Dansk Center for Undervisningsmiljø, DCUM, udgiver dette materiale for at give en nem og hurtig

Læs mere

Udkast til bekendtgørelse om obligatoriske sprogprøver i grundskolen

Udkast til bekendtgørelse om obligatoriske sprogprøver i grundskolen Udkast til bekendtgørelse om obligatoriske sprogprøver i grundskolen I medfør af 5, stk. 6, 3. pkt., 11 a, stk. 6, og 56, stk. 2, i lov om folkeskolen, jf. lovbekendtgørelse nr. 1510 af 14. december 2017,

Læs mere

TÅRNBY KOMMUNE. Åbent referat. til Børne- og Skoleudvalget

TÅRNBY KOMMUNE. Åbent referat. til Børne- og Skoleudvalget TÅRNBY KOMMUNE Åbent referat til Børne- og Skoleudvalget Mødedato: Torsdag den 7. september 2017 Mødetidspunkt: 14:00 Mødelokale: 215 Medlemmer: Allan S. Andersen, Bjarne Thyregod, Jan R. Jakobsen, Louis

Læs mere

Antimobbestrategi Heidi Rønnov Lund. L æ d e r s t r æ d e 4, R o s k i l d e

Antimobbestrategi Heidi Rønnov Lund. L æ d e r s t r æ d e 4, R o s k i l d e Antimobbestrategi Heidi Rønnov Lund 2017-2018 L æ d e r s t r æ d e 4, 4 0 0 0 R o s k i l d e Indledning Jf. Bekendtgørelse af lov om elevers og studerendes undervisningsmiljø - LBK nr 316 af 05/04/2017

Læs mere

Kvalitet i undervisningsmiljøet!

Kvalitet i undervisningsmiljøet! Kvalitet i undervisningsmiljøet! 21. november 2018 De gode fællesskaber skal der være flere af. Et perspektiv fra Dansk Center for Undervisningsmiljø. Hvem er vi? Maria Hummelmose Udviklingskonsulent,

Læs mere

HAR DIT BARN BRUG FOR HJÆLP

HAR DIT BARN BRUG FOR HJÆLP Borgercenter Børn og Unge har modtaget en henvendelse om bekymring for dit barn. HAR DIT BARN BRUG FOR HJÆLP? INFORMATION TIL FORÆLDREMYNDIGHEDSINDEHAVERE 1 Du er kommet i kontakt med Borgercenter Børn

Læs mere

Ankestyrelsens håndtering af sagen var en væsentlig årsag til, at sagen havde fået et meget forlænget sagsforløb.

Ankestyrelsens håndtering af sagen var en væsentlig årsag til, at sagen havde fået et meget forlænget sagsforløb. 2016-55 Afvisning af klage på grund af uklarhed om kompetencen til at behandle den. Undersøgelsesprincippet og videresendelsespligten 14. december 2016 Ankestyrelsen afviste at behandle en klage, fordi

Læs mere

Hvad er en organisation? Og hvorfor er det vigtigt at vide noget om opbygningen af en organisation for at kunne forebygge og håndtere mobning?

Hvad er en organisation? Og hvorfor er det vigtigt at vide noget om opbygningen af en organisation for at kunne forebygge og håndtere mobning? 1 Af Lisbeth Alnor Offentlige organisationer skal tjene borgeren, som kan være barnet, eleven eller forælderen. Dagtilbud, skoler og ungdomsuddannelser er offentlige organisationer, som løser en bestemt

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning om en skærpet indsats mod mobning på skolerne

Forslag til folketingsbeslutning om en skærpet indsats mod mobning på skolerne 2007/2 BSF 47 (Gældende) Udskriftsdato: 9. juli 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Fremsat den 30. januar 2008 af Christine Antorini (S), Kirsten Brosbøl (S), Carsten Hansen (S), Leif Lahn Jensen

Læs mere

Alle for én mod mobning i skolen

Alle for én mod mobning i skolen Alle for én mod mobning i skolen 1 Alle for én mod mobning i skolen Alle børn skal have en god start på livet og en barndom uden mobning. Minister for børn, undervisning og ligestilling Ellen Trane Nørby

Læs mere

Alle for én mod mobning i skolen

Alle for én mod mobning i skolen Alle for én mod mobning i skolen 1 2 Alle for én mod mobning i skolen Alle børn skal have en god start på livet og en barndom uden mobning. Minister for børn, undervisning og ligestilling Ellen Trane Nørby

Læs mere

Ankestyrelsens principafgørelse om klageregler - genvurdering - remonstration - materielt samme afgørelse - klage - formkrav

Ankestyrelsens principafgørelse om klageregler - genvurdering - remonstration - materielt samme afgørelse - klage - formkrav KEN nr 9931 af 16/09/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 9. juni 2019 Ministerium: Økonomi- og Indenrigsministeriet Journalnummer: 2015-3417-45807 Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ankestyrelsens principafgørelse

Læs mere

Thisted Kommune Asylgade Thisted Klagevejledning til unge, der er fyldt 12 år, ved afgørelser om bl.a. ændret anbringelsessted

Thisted Kommune Asylgade Thisted Klagevejledning til unge, der er fyldt 12 år, ved afgørelser om bl.a. ændret anbringelsessted Thisted Kommune Asylgade 30 7700 Thisted Gammeltorv 22 DK-1457 København K Tlf. +45 33 13 25 12 Fax +45 33 13 07 17 www.ombudsmanden.dk post@ombudsmanden.dk Personlig henvendelse: 10-14 Telefonisk henvendelse:

Læs mere

ANTIMOBBESTRATEGI. vordingborg.dkk

ANTIMOBBESTRATEGI. vordingborg.dkk vordingborg.dkk + ANTIMOBBESTRATEGI Vordingborg Kommune Østerbro 2 4720 Præstø Antimobbestrategi Udgivet af Vordingborg Kommune Udarbejdet af: Afdeling for Skoler INDHOLDSFORTEGNELSE Indhold 1. FORMÅL...

Læs mere

God behandling i det offentlige

God behandling i det offentlige Indledning Større kvalitet i den offentlige forvaltning God behandling i det offentlige - om god forvaltningsskik i stat og kommune I disse år er de offentlige ydelser og den offentlige sagsbehandling

Læs mere

Brug af sanktioner over for elever i de gymnasiale uddannelser. 19. februar 2015

Brug af sanktioner over for elever i de gymnasiale uddannelser. 19. februar 2015 2015-3 Brug af sanktioner over for elever i de gymnasiale uddannelser Ombudsmanden rejste på eget initiativ en sag over for Undervisningsministeriet om anvendelsen af sanktioner over for elever i de gymnasiale

Læs mere

Antimobbestrategi Blovstrød skole

Antimobbestrategi Blovstrød skole Antimobbestrategi Blovstrød skole Formål: At skabe trivsel på skolen for alle. Formålet med antimobbestrategien på Blovstrød Skole er at beskrive, hvordan skolen vil arbejde for at fremme trivslen samt

Læs mere

Den fulde lovtekst kan findes på https://www.retsinformation.dk/forms/r0710.aspx?id= I forhold til antimobbestrategien står der følgende:

Den fulde lovtekst kan findes på https://www.retsinformation.dk/forms/r0710.aspx?id= I forhold til antimobbestrategien står der følgende: Antimobbestrategi Pr. 4. april 2017 er Bekendtgørelse af lov om elevers og studerendes undervisningsmiljø blevet ændret. Ændringerne træder i kraft pr. 1. august 2017. Ændringerne vedrører et nyt krav

Læs mere

I lov nr. 166 af 14. marts 2001 om elevers og studerendes undervisningsmiljø foretages følgende ændringer:

I lov nr. 166 af 14. marts 2001 om elevers og studerendes undervisningsmiljø foretages følgende ændringer: UDKAST - Forslag Til Lov om ændring af lov om elevers og studerendes undervisningsmiljø og lov om folkeskolen (Krav om antimobbestrategi, handlingsplan ved problemer med det psykiske undervisningsmiljø,

Læs mere

Samarbejdet mellem forvaltning og skoleledelse

Samarbejdet mellem forvaltning og skoleledelse Samarbejdet mellem forvaltning og skoleledelse En undersøgelse af samarbejdet om elevernes læring og trivsel på tværs af landets kommuner Fakta og spørgsmål til refleksion SKOLE Indhold 3 Hvorfor denne

Læs mere

dcum Indledning Formål med tilsynet Uddannelsestyper og -steder RAMMER FOR TILSYN MED UNDERVISNINGSMILJØET

dcum Indledning Formål med tilsynet Uddannelsestyper og -steder RAMMER FOR TILSYN MED UNDERVISNINGSMILJØET Indledning Formålet med dette dokument er at oplyse om rammerne for det tilsyn med undervisningsmiljøet, som jf. undervisningsmiljølovens 7e gennemføres af Dansk Center for Undervisningsmiljø, DCUM. Dokumentet

Læs mere

Antimobbestrategi og klageinstans

Antimobbestrategi og klageinstans Antimobbestrategi og klageinstans Mobbefri skoler Regeringen ønsker et øget fokus på en skolegang uden mobning. Dette kræver mere opmærksomhed på forebyggelse og bekæmpelse af mobning. Desværre viser de

Læs mere

Antimobbestrategi. Derfor har vi følgende målsætninger:

Antimobbestrategi. Derfor har vi følgende målsætninger: Antimobbestrategi Alle børn har ret til at være trygge og at være en del af fællesskabet. At blive mobbet, at blive udskilt fra fællesskabet er en traumatiserende oplevelse for alle uanset alder. På Skibet

Læs mere

Gældende fra den Hvad vil vi med vores antimobbestrategi?

Gældende fra den Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Antimobbestrategi for Frederiksværk Skole Gældende fra den 18.8.2017 FORMÅL Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Formålet med antimobbestrategien på Frederiksværk Skole er at beskrive, hvordan skolen

Læs mere

Der afholdes forældremøder, skole-hjemsamtaler og portfoliosamtaler. Ud over faglig udvikling, tales også om trivsel og fællesskab i undervisningen.

Der afholdes forældremøder, skole-hjemsamtaler og portfoliosamtaler. Ud over faglig udvikling, tales også om trivsel og fællesskab i undervisningen. Værdier som grundlag... 1 Opbygge elevfællesskaber... 2 Aktiviteter til styrkelse af fællesskabet... 2 Vi handler i forhold til det nye mobbesyn... 3 Digital mobning:... 3 Nyttige links for råd og vejledning:...

Læs mere

Udkast til procedure for klagesager

Udkast til procedure for klagesager DOP 4 Personalekontoret Udkast til procedure for klagesager Generelt Skoleforeningen ønsker, at organisationen er præget af en tillidsfuld og respektfuld kommunikation til fremme for børnenes/elevernes,

Læs mere

Antimobbestrategi for Mosedeskolen

Antimobbestrategi for Mosedeskolen Antimobbestrategi for Mosedeskolen Gældende fra: 1/12-2017 Revideres d.: 12/2018 Formål På Mosedeskolen vil vi ikke acceptere mobning. Det gælder på både i skolen og i fritiden. Målsætninger Målsætning

Læs mere

Værdiregelsæt og Antimobbestrategi for:

Værdiregelsæt og Antimobbestrategi for: Værdiregelsæt og Antimobbestrategi for: Skriv skolens navn Denne skabelon er et strategisk, pædagogisk værktøj, som hjælper med at udarbejde skolens værdiregelsæt og antimobbetrategi, og styrker det daglige

Læs mere

Resultater fra den nationale trivselsmåling. Tabelrapport

Resultater fra den nationale trivselsmåling. Tabelrapport Resultater fra den nationale trivselsmåling 2018 Tabelrapport Udarbejdet af Dansk Center for Undervisningsmiljø December 2018 02 I Indholdsfortegnelse Den nationale trivselsmåling 2018 ------------------------------------------

Læs mere

Forslag til: Selvstyrets bekendtgørelse nr. xx af xx. xxx 2019 om tilsyn med det sociale område

Forslag til: Selvstyrets bekendtgørelse nr. xx af xx. xxx 2019 om tilsyn med det sociale område Forslag til: Selvstyrets bekendtgørelse nr. xx af xx. xxx 2019 om tilsyn med det sociale område I medfør af Landstingsforordning nr. 11 af 12. november 2001 om socialvæsenets styrelse og organisation 1,

Læs mere

Alle for én mod mobning i dagtilbud

Alle for én mod mobning i dagtilbud Alle for én mod mobning i dagtilbud 1 Alle for én mod mobning i dagtilbud Alle børn skal have en god start på livet og en barndom uden mobning. Minister for børn, undervisning og ligestilling Ellen Trane

Læs mere

2016/1 LSF 123 (Gældende) Udskriftsdato: 17. august Fremsat den 26. januar 2017 af undervisningsministeren (Merete Riisager) Forslag.

2016/1 LSF 123 (Gældende) Udskriftsdato: 17. august Fremsat den 26. januar 2017 af undervisningsministeren (Merete Riisager) Forslag. 2016/1 LSF 123 (Gældende) Udskriftsdato: 17. august 2017 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 16/09557 Fremsat den 26. januar 2017 af undervisningsministeren (Merete

Læs mere

Trivselsmåling

Trivselsmåling Trivselsmåling 2015-2016 Formålet med Trivselsmålingen Trivselsmålingen skal give et billede af, hvordan eleverne oplever deres trivsel, undervisningsmiljøet og ro og orden i klassen. Ud fra denne viden

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om elevers og studerendes undervisningsmiljø og lov om folkeskolen. Lovforslag nr. L 123 Folketinget

Forslag. Lov om ændring af lov om elevers og studerendes undervisningsmiljø og lov om folkeskolen. Lovforslag nr. L 123 Folketinget Lovforslag nr. L 123 Folketinget 2016-17 Fremsat den 26. januar 2017 af undervisningsministeren (Merete Riisager) Forslag til Lov om ændring af lov om elevers og studerendes undervisningsmiljø og lov om

Læs mere

Antimobbestrategi for Aulum-Hodsager Skole

Antimobbestrategi for Aulum-Hodsager Skole Antimobbestrategi for Aulum-Hodsager Skole - 1 - Aulum Hodsager Skoles Antimobbestrategi - Denne antimobbestrategi er udarbejdet på baggrund af tanker, dialog og forslag fra skolens elever, skolebestyrelsen,

Læs mere

Justitsministeriets sagsbehandlingstid i sager om meldepligt

Justitsministeriets sagsbehandlingstid i sager om meldepligt 2015-5 Justitsministeriets sagsbehandlingstid i sager om meldepligt Ved dom af 1. juni 2012 kendte Højesteret udlændingemyndighedernes afgørelser om opholds- og meldepligt i forhold til en konkret udlænding

Læs mere

Antimobbestrategi for:

Antimobbestrategi for: Antimobbestrategi for: Denne skabelon er et strategisk, pædagogisk værktøj, som hjælper med at udarbejde skolens værdiregelsæt og antimobbetrategi, og styrker det daglige arbejde med at etablere et godt

Læs mere

Skole og Forældre. Årsrapport for Forældrerådgivningen 2012

Skole og Forældre. Årsrapport for Forældrerådgivningen 2012 Skole og Forældre 24. juni 2013 Indholdsfortegnelse Forord... 3 Hvor mange henvender sig til Forældrerådgivningen?... 4 Hvem henvender sig til Forældrerådgivningen?... 5 Hvilke børn henvender forældrene

Læs mere

Værdiregelsæt og Antimobbestrategi for:

Værdiregelsæt og Antimobbestrategi for: Værdiregelsæt og Antimobbestrategi for: Skriv skolens navn Alle grundskoler i Danmark skal ifølge Undervisningsmiljøloven, udarbejde et værdiregelsæt for at sikre god adfærd blandt ledelse, personale og

Læs mere

Sådan afdækker du problemer i en gruppe

Sådan afdækker du problemer i en gruppe Sådan afdækker du problemer i en gruppe Det er ikke alltid let at se med det blotte øje, hvad der foregår i en elevgruppe. Hvis man kan fornemme, at der er problemer, uden at man er sikker på, hvad det

Læs mere

Sundbyhus Sundholmsvej 40A 2300 København S. Afgørelse om iværksættelse af påbud

Sundbyhus Sundholmsvej 40A 2300 København S. Afgørelse om iværksættelse af påbud Sundbyhus Sundholmsvej 40A 2300 København S Afgørelse om iværksættelse af påbud På baggrund af Socialtilsyn Hovedstadens tilsynsbesøg på Center Amager - Sundbyhus mandag den 10. juli 2017 træffes hermed

Læs mere

Antimobbestrategi på Paradisbakkeskolen

Antimobbestrategi på Paradisbakkeskolen Antimobbestrategi på Paradisbakkeskolen Skolens ledelse skal stå i spidsen for antimobbestrategien, og gribe ind overfor mistrivsel i almindelighed og mobning i særdeleshed. Alle skal bidrage til at fremme

Læs mere

Bilag 2 Klager over afgørelser efter offentlighedsloven eller forvaltningsloven, herunder særligt om aktindsigt

Bilag 2 Klager over afgørelser efter offentlighedsloven eller forvaltningsloven, herunder særligt om aktindsigt 1. Indledning 2 2. Indledende sagsbehandling 3 1.1. Hvornår er der tale om en klage 3 2.2. Hvem er klageberettiget 4 2.2. Ubegrundede eller foreløbige klager 4 2.3. Kvittering for klagen 5 3. Særligt om

Læs mere

Forslag til: Selvstyrets bekendtgørelse nr. xx af xx. xxx 2017 om tilsyn med plejefamilier og døgninstitutioner

Forslag til: Selvstyrets bekendtgørelse nr. xx af xx. xxx 2017 om tilsyn med plejefamilier og døgninstitutioner Forslag til: Selvstyrets bekendtgørelse nr. xx af xx. xxx 2017 om tilsyn med plejefamilier og døgninstitutioner I medfør af 8, stk. 6, 9, stk. 4 og 11, stk. 5 i Inatsisartutlov nr. xx af xx. xxx 2017 om

Læs mere

Amager Privatskole, klassetrin 2018 TRIVSELSMÅLING FOR AMAGER PRIVATSKOLE. 2017/18 SKOLERAPPORT klassetrin Tårnby Kommune

Amager Privatskole, klassetrin 2018 TRIVSELSMÅLING FOR AMAGER PRIVATSKOLE. 2017/18 SKOLERAPPORT klassetrin Tårnby Kommune 2018 TRIVSELSMÅLING FOR AMAGER PRIVATSKOLE 2017/18 SKOLERAPPORT 0.-3. klassetrin Tårnby Kommune 1 Indhold Hvad er undervisningsmiljø?... 3 1.0 Om rapporten... 3 1.2 Indikatorer for trivsel... 3 1.3 Rapportens

Læs mere

Forældrerådgivningen Skole og Forældre

Forældrerådgivningen Skole og Forældre 2013 Forældrerådgivningen Skole og Forældre ÅRSRAPPORT 2013 SKOLE OG FORÆLDRE Kvægtorvsgade 1, 1710 Kbh. V. Indhold Forord... 2 Hvor mange henvender sig til Forældrerådgivningen?... 2 Hvem henvender sig

Læs mere

Lektiehjælp og faglig fordybelse status og opmærksomhedspunkter, marts 2015

Lektiehjælp og faglig fordybelse status og opmærksomhedspunkter, marts 2015 Lektiehjælp og faglig fordybelse status og opmærksomhedspunkter, marts 2015 Dette notat præsenterer kort rammerne for lektiehjælp og faglig fordybelse, aktuelle opmærksomhedspunkter for kommuner og skoler

Læs mere

Ansvarsfordeling UU/kommune jf. vejledning til L564 (STU-loven), pr. 16-11-2011 UURS samarbejdet

Ansvarsfordeling UU/kommune jf. vejledning til L564 (STU-loven), pr. 16-11-2011 UURS samarbejdet Ansvarsfordeling UU/kommune jf. vejledning til L564 (STU-loven), pr. 16-11-2011 UURS samarbejdet For at undgå fremtidige uklarheder/misforståelser omkring ansvarsfordelingen UU-centrene imellem samt imellem

Læs mere

Undervisningsmiljø i elevhøjde

Undervisningsmiljø i elevhøjde Undervisningsmiljø i elevhøjde Samlet gennemgang og perspektivering af resultaterne fra spørgeskemaundersøgelsen i skoleåret 2007/08 fra 4.-9. klassetrin - Aalborg Kommunale Skolevæsen 1 Forord Rapporten

Læs mere

Høringsnotat (udkast af 12/3-12) Forslag til lov om ændring af lov om folkeskolen (Opfølgning på lovrevision om frit skolevalg)

Høringsnotat (udkast af 12/3-12) Forslag til lov om ændring af lov om folkeskolen (Opfølgning på lovrevision om frit skolevalg) Børne- og Undervisningsudvalget 2011-12 L 131 Bilag 1 Offentligt Ministeriet for Børn og Undervisning Marts 2012 Høringsnotat (udkast af 12/3-12) Forslag til lov om ændring af lov om folkeskolen (Opfølgning

Læs mere

KVALITETSRAPPORT FOR Hedehusene Skole 2016/17

KVALITETSRAPPORT FOR Hedehusene Skole 2016/17 KVALITETSRAPPORT FOR Hedehusene Skole 2016/17 HØJE TAASTRUP KOMMUNE Indholdsfortegnelse FORORD... 2 PRÆSENTATION AF SKOLEN... 3 SAMMENFATTENDE HELHEDSVURDERING... 4 RESULTATER... 5 Bliver alle så dygtige,

Læs mere

KVALITETSRAPPORT 2014/15. Issø-skolen Svendborg Kommune

KVALITETSRAPPORT 2014/15. Issø-skolen Svendborg Kommune KVALITETSRAPPORT 2014/15 Issø-skolen Svendborg Kommune Indholdsfortegnelse 1 FORORD 3 2 PRÆSENTATION AF SKOLEN 4 3 SAMMENFATTENDE HELHEDSVURDERING 5 4 RESULTATER 6 4.1 Bliver alle så dygtige, som de kan?

Læs mere

Alt for lang sagsbehandlingstid i klageinstansen i sag om aktindsigt i miljøoplysninger

Alt for lang sagsbehandlingstid i klageinstansen i sag om aktindsigt i miljøoplysninger 2017-21 Alt for lang sagsbehandlingstid i klageinstansen i sag om aktindsigt i miljøoplysninger En journalist klagede til ombudsmanden over, at han efter et år endnu ikke havde fået en afgørelse på sin

Læs mere

ABA foreningens landsmøde,

ABA foreningens landsmøde, Oplæg ved ABA foreningens landsmøde, d. 4. juni 2016 v/ socialfaglig konsulent Hanne Wennicke landsmød Dagens program Kort præsentation Hvem er DUKH Retssikkerhed Borgeres rettigheder og pligter Klagemuligheder

Læs mere

Undervisningsmiljøvurdering

Undervisningsmiljøvurdering vurdering Denne DCUM-vejledning beskriver undervisningsmiljøvurderingen, UMV. en beskriver, hvad en undervisningsmiljøvurdering er, og hvorfor arbejdet med undervisningsmiljøet er vigtigt. Den giver indblik

Læs mere

5. Konklusion. Baggrund og formål

5. Konklusion. Baggrund og formål 5. Konklusion Baggrund og formål Aalborg Kommune rettede i februar 2009 henvendelse til BDO Kommunernes Revision A/S med henblik på samarbejde om vurdering og anbefalinger på børne- og familieområdet og

Læs mere

2014 Årsrapport Forældrerådgivningen

2014 Årsrapport Forældrerådgivningen 2014 Årsrapport Forældrerådgivningen Indhold Kort resume af Årsrapport 2014... 2 Om Forældrerådgivningen... 2 Forældrerådgivningens rådgivere... 3 Antal henvendelser... 4 Hvilke problemstillinger henvender

Læs mere

Redegørelse vedrørende klager over afgørelser truffet i Psykiatri og Handicap i

Redegørelse vedrørende klager over afgørelser truffet i Psykiatri og Handicap i Redegørelse vedrørende klager over afgørelser truffet i Psykiatri og Handicap i 2014 Indhold 1. Indledning... 3 2. Regler vedrørende behandling af klagesager... 3 3. Klager over afgørelser truffet i 2014...

Læs mere

Amager Privatskole, klassetrin 2018 TRIVSELSMÅLING FOR AMAGER PRIVATSKOLE. 2017/18 SKOLERAPPORT klassetrin Tårnby Kommune

Amager Privatskole, klassetrin 2018 TRIVSELSMÅLING FOR AMAGER PRIVATSKOLE. 2017/18 SKOLERAPPORT klassetrin Tårnby Kommune 2018 TRIVSELSMÅLING FOR AMAGER PRIVATSKOLE 2017/18 SKOLERAPPORT 4.-9. klassetrin Tårnby Kommune 1 Indhold Hvad er undervisningsmiljø?... 3 1.0 Om rapporten... 3 1.2 Indikatorer for trivsel... 3 1.3 Rapportens

Læs mere

Notat. Evaluering af DCUM: resume

Notat. Evaluering af DCUM: resume Notat Til Dansk Center for Undervisningsmiljø (DCUM) Fra Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) Evaluering af DCUM: resume Dansk Center for Undervisningsmiljø (DCUM) fejrede i april 2012 10-års jubilæum. DCUM

Læs mere

Notat Anvendelse af folkeskolelovens 16 b

Notat Anvendelse af folkeskolelovens 16 b Notat Anvendelse af folkeskolelovens 16 b I forbindelse med folkeskolereformen blev der indført en ny bestemmelse i folkeskolelovens 16 b, hvorefter kommunalbestyrelsen, for så vidt angår den understøttende

Læs mere

VEDTÆGT FOR TÅRNBY KOMMUNES BORGERRÅDGIVER

VEDTÆGT FOR TÅRNBY KOMMUNES BORGERRÅDGIVER VEDTÆGT FOR S BORGERRÅDGIVER Kapitel I Generelt om borgerrådgiverfunktionen i Tårnby Kommune 1. Tårnby Kommunes borgerrådgiverfunktion er etableret med hjemmel i Lov om kommunernes styrelse 65 e. Stk.

Læs mere

Vestbjerg Skoles Antimobbehandleplan

Vestbjerg Skoles Antimobbehandleplan Vestbjerg Skoles Antimobbehandleplan Indhold Vestbjerg Skoles Antimobbehandleplan... 1 Vestbjerg Skoles Antimobbehandleplan... 2 Formål... 2 Definition af mobning... 2 Negative handlinger... 2 Forebyggende

Læs mere

Redegørelse vedrørende klager over afgørelser truffet i Psykiatri og Handicap i

Redegørelse vedrørende klager over afgørelser truffet i Psykiatri og Handicap i Redegørelse vedrørende klager over afgørelser truffet i Psykiatri og Handicap i 2013 Indhold 1. Indledning... 3 2. Regler vedrørende behandling af klagesager... 3 3. Klager over afgørelser truffet i 2013...

Læs mere

Uddybende statistik for henvendelser til Borger- og retssikkerhedschefen i 2017

Uddybende statistik for henvendelser til Borger- og retssikkerhedschefen i 2017 Notat Borger- og retssikkerhedschefen Juni 2018 Uddybende statistik for henvendelser til Borger- og retssikkerhedschefen i 2017 1. Indsigelser over sagsbehandlingen 1.1 Nye indsigelser I 2017 modtog SKAT

Læs mere

Uddybende statistik for henvendelser til Borger- og retssikkerhedschefen i 2016

Uddybende statistik for henvendelser til Borger- og retssikkerhedschefen i 2016 Notat Borger- og retssikkerhedschefen 24. august 2017 J.nr. 17-0206610 Uddybende statistik for henvendelser til Borger- og retssikkerhedschefen i 2016 1. Indsigelser over sagsbehandlingen 1.1 Nye indsigelser

Læs mere

Skolen på Sønderagers trivsels- og antimobbestrategi

Skolen på Sønderagers trivsels- og antimobbestrategi Skolen på Sønderagers trivsels- og antimobbestrategi Strategien inddeles i 1) Indledning og baggrund 2) Mål for Skolen på Sønderagers trivsels- og antimobbestrategi 3) Definition på mobning 4) Digital

Læs mere

Rammer og retningslinjer for Borgerrådgiveren

Rammer og retningslinjer for Borgerrådgiveren Rammer og retningslinjer for Borgerrådgiveren Borgerrådgiverens bemyndigelse, kompetence og opgaver Borgerrådgiveren er ansvarlig for at overvåge og sikre god og korrekt service over for borgerne i overensstemmelse

Læs mere