Det sorte sand befinder sig på overfladen af de opløftede strande. Projektet inkluderer derfor ikke underjordisk minedrift.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Det sorte sand befinder sig på overfladen af de opløftede strande. Projektet inkluderer derfor ikke underjordisk minedrift."

Transkript

1 Notat Dundas Titanium A/S Projektbeskrivelse for SIA Dundas Ilmenit Projektet 5. marts 2019 Kort om Dundas Ilmenit Projektet Formålet med Dundas Ilmenit Projektet er at udvinde ilmenit fra de hævede/opløftede strande og strandvolde, der findes med aflejringer af sort sand på sydkysten af Steensby Land halvøen i Nordgrønland, nær den nedlagte bygd Moriusaq. Det sorte sand befinder sig på overfladen af de opløftede strande. Projektet inkluderer derfor ikke underjordisk minedrift. Det sorte sand ved Dundas indeholder en stor andel af mineralet ilmenit. Ilmenit er et titanium-jernoxid mineral (FeTiO3) der bliver udvundet og proceceret for dets indhold af titanium. Titaniumdioxid (TiO2) er en vigtig råvare, der bruges som pigment i maling, plastik, emaljer, papir og kosmetik, og i produktionen af forskellige metallegeringer. Det ilmenit holdige sorte sand kaldes også nogle gange tungt mineral sand, da ilmenit er et tungt mineral. Det sorte sand i projektområdet indeholder også andre tunge mineraler: Magnetit (jern-oxid mineral), pyroxen og amfibol (silikat mineraler). Ud over de tunge mineraler, indeholder det sorte sand også en høj andel af lyse og mindre tunge og værdiløst normalt sand, der består af mineraler så som kvarts, feldspat, glimmer osv. Ingen af sandarterne eller mineralerne i projektområdet er reaktive. Der er ingen forekomster af skadelige tungmetaller eller radioaktive isotoper i strandsandsaflejringerne. Dundas Ilmenit Projektet er ejet af Dundas Titanium A/S, der er registreret i Grønland. Dundas Titanium A/S ejer 100% af den nuværende efterforskningslicens (licensnummer 2015/08) og firmaet har været ansvarlig for alt efterforskningsarbejdet udført på stedet over de sidste tre år. Dundas Titanium er 100% ejet af Bluejay Mining plc., der er registreret i England. Efterforskningslicensen dækker over et område, der er ca. 30 km. langt og op til 2 km. bredt, som illustreret på kortet herunder. Området ligger i Avannaata Kommune, ca. 80 km. syd for Qaanaaq. Den nedlagte bygd Moriusaq ligger inden for licensområdet.

2 Figur 1 Omfanget af efterforskningslicensen, der dækker Dundas Titanium projektet; kun den hævede havbund og strand fra det nordvestlige hjørne, vest for Moriusaq (øverste venstre hjørne af licensområdet på land) og ned til Iterlak floddeltaet indgår i det nuværende driftscenarie. Det røde omrids viser omfanget af efterforskningslicensen. Det planlagte projekt design Mineprojektet Projektet vil bestå af maksiner der vil bryde og indsamle sandet vha. roterende skærehoveder (såkaldte continous surface miners), et vådt og et tørt processeringsanlæg, en lille havn, et skibslastningssystem, en landingsbane, medarbejderindkvartering, lagerhal til opbevaring af koncentrat samt nødvendige facilteter som vand- og energiforsyning. Anlægsfasen forventes at vare ca. 18 måneder (to sommersæsoner). I feasibility studiet vises det, at den bekræftede ressource kan udvindes i en driftsperiode på mindst 10 år. Det forventes dog at der er yderligere, endnu ikke bekræftede, ressourcer i området, som kan understøtte minedrift i adskillige år fremover. Minedriften vil finde sted på det hævede strandsystem (der indeholder sort sand med ilmenit aflejringer, der bredder sig over mere end 1 km.) og på den hævede strand (området på søsiden af de forreste klitter). Projektet har på nuværende tidspunkt en indikeret og bekræftet ressource for den hævede havbund og strandene vest og øst for Moriusaq på 101 millioner tons med en in-situ kvalitet på 7,1% ilmenit. Den forventede årlige produktion er ton ilmenit koncentrat. Minedriften og oparbejdningsprocessen vil bestå af tre overordnede processer: Udvinding af materialet, våd tyngdekraftseperation og tør magnetseperation. Hver proces beskrives kort herunder.

3 Udvinding af materialet: Det øverste lag af de hævede strandsystember består nogle steder af organisk plantemateriale, det såkaldte muldlag. Dette vil blive fjernet og deponeret til brug ved senere reetablering af området. Når ilmeniten er udvundet fra det sorte sand, fyldes tidligere udgravningerne med det sand (ca. 88 % af materilet), der er blevet frasorteret i den våde tyngdekraftseperation. Det sorte sand ( ca. 12%) vil som nævnt blive udvundet ved brug af maskiner som skræller lag efter lag af sandet ved hjælp af roterence skærehoveder (såkaldte continuous surface miners ), som høster det sorte sand gennem skæringer, der bliver lavet af maskinernes roterende skærehoveder. Der er ikke behov for boringer eller sprængninger. Det sorte sand vil blive læsset på lastbiler, der vil transportere sandet hen til det våde tyngdeseperationsanlæg. Figur 2 Kort over den planlagte infrastruktur på Dundas Titanium Projektet. De blå omrids indikerer, hvilke områder, der vil blive udvundet i løbet af den nuværende planlagte minedriftsperiode. Udvindingen vil blive igangsat i det nordvestlige (øverst til venstre) hjørne af området og vil fortsætte mod sydvest (nederste højre hjørne). Områderne markeret med grønt indikerer de forskellige lokationer for vådanlægget i løbet af minens levetid. Områderne markeret med lilla skitserer minens anden infrastruktur (flyveplads, lejr/indkvartering, tøranlæg, anløbsbro/havne-/shipping faciliteter). Behandling på det våde tyngde-seperationsanlæg Før det udvundne materiale kommer ind i det våde procesanlæg, vil det blive filtreret/sigtet, for at fjerne større komponenter. Herefter vil materialet opvarmet i en roterovn for afisning.

4 Tyngde-seperationsanlægget, sorteringsanlægget og den roterende ovn vil være mobile, så de kan rykkes til nye lokationer (flytning hver år) og derved følge det opeationelle område for udvindingen (illustreret i figur 2). I tyngde-seperationsanlægget bliver det sorterede sand sepereret i to fraktioner gennem en to-trins seperation: - Én fraktion med tunge mineraler (ca. 10% af den udvundne volumen), og - Én fraktion med lette mineraler (ca. 90% af den udvundne volumen). Tyngdekraftseperationen er egentlig en simpel vaskeproces, hvori det sorte sand bliver vasket i tyngde-dseperatorer. Vandet, der bruges til vaskningen, vil være normalt havvand. Der bruges ingen kemikalier, knusning eller frigørelse af mineraler i processen. Havvandet, som bruges i tyngde-seperationen, vil blive pumpet tilbage i havet efter brug. Det returnerede havvand vil blive pumpet ud på dybt vand (ved ca. 10 m. dybde og udledningsstederne vil blive udvalgt ud fra områder, der allerede har mudrede bundforhold). Havvandet der returneres vil ikke indeholder potentielle skadelige tilføjede kemikalier. Efter oparbejdningen bliver de lette mineraler transporteret tilbage til tidligere udgravninger, hvor det bliver fyldt tilbage sammen med de frasorterede større komponenter. Til sidst vil de genopfyldte udgravninger blive dækket af det tidligere fjernede muldlag. Der forventes ikke at være nogen mærkbar indvirkning på det originale miljø, efter det endelige muldlag er blevet placeret, og området er blevet genoprettet til dets naturlige tilstand. Efter oparbejdningen på vådanlægget vil det tunge mineral koncentrat blive transporteret til det tørre procesanlæg. Behandling på det tørre procesanlæg Før fraktionen af tunge mineraler fra tyngde-seperationsanlæg indføres til det tørre magnetiske processeringsanlæg, bliver tung mineral koncentratet tørret og alt fugt bliver fjernet. Det tørre magnetiske-seperationsanlæg er ikke mobilt, og det vil blive etableret tæt på de planlagte lager- og havnefaciliteter. I det tørre magnetiske procesanlæg foretages en magnetisk seperation med forskellige magneter. Gennem processen bliver de tunge mineraler opdelt i tre fraktioner, et >99% rent premium ilmenit produkt, et standard ilmenit produkt og en værdiløs fraktion af tunge mineraler (magnetit, amfiboler og pyroxen). Udskibning og opbevaring Ilmenit-produkterne vil blive opbevaret i en stor tør lagerhal på licensområdet. I løbet af det isfri udskibningsvindue (juli til oktober) vil produktet blive fragtet af Tørlastskibe (bulk carriers) til en facilitet/havn, der er åben året rundt, eller direkte til kunderne. Som en del af infrastrukturen etableres et anlæg hvor skibene kan lægge til samt blive lastet og losset i de tilfælde, hvor de kommer med forsyninger. Med den planlagte produktion, vil udskibningen kræve ca retur-ture med skibe af typen 42,000 DWT Supramax eller lignende. Derudover vil minedriften kræve ca. fire årlige anløb med brændstof og andre varer.

5 Ilmenitten fra projektet vil blive solgt på det internationale marked gennem langsigtede aftaler. Beskæftigelse og infrastruktur Det forventes, at projektet vil beskæftige op til 270 personer i anlægsfasen og ca. 175 ansatte når minen er i drift. Når minen er i drift vil der til enhver tid være ca. 120 personer på mineområdet. Grønlandske ansatte vil have fortrinsret, når evner og erfaring tillader det. Målet er at opnå så høj en andel af grønlanlandske ansatte som muligt. I gennemsnittet vil andelen af ufaglærte ansatte være ca. 54%, faglærte ansatte 39% og akademikere 7%. I slutningen af dette notat er en liste med de forventede stillinger. Minen forventes at være i drift året rundt. Det er planlagt, at ansatte vil arbejde i rotation af seks uger på site og tre uger hjemme. Ansatte vil blive transporteret direkte til stedet af chartrede fly fra ét centralt sted. Som en del af infrastrukturen vil der blive bygget en landingsbane på mineområdet. Udover mine- og forarbejdningsfaciliteterne vil der også blive bygget inkvartering, kontorer, lægehus og værksteds faciliteter som en del af infrastrukturen ved minen. Dundas Titanium vil tilbyde on-the-job, videreuddannelse og løbende træning for medarbejdere. Virksomheden vil også samarbejde aktivt med Råstofskolen for at udvikle uddannelsesprogrammer og praktikforløb til elever fra skolen. Der er allerede fra år 2019 blevet igangsat uddannelsesaktiviteter i samarbejde med Råstofskolen. Derudover vil lokale entreprenører, når det er muligt, blive foretrukket og benyttet til at servicere og forsyne driften. Lokal udnyttelse og tilgængelighed Interviews med tidligere beboere i Moriusaq, samt fiskere og fangere fra Qaanaaq, har vist, at licensområdet hovedsagligt bliver brugt til overnatning af gennemrejsende, der rejser igennem området, for at komme fra en lokation til en anden. Der foregår ingen, eller meget begrænsede, jagt- og fiskeriaktiviteter i licensområdet. Det sorte sand, der befinder sig under Moriusaq, vil blive udvundet. Det betyder, at bygningerne vil blive fjernet. Området med kirkegården ved Moriusaq vil ikke blive udgravet eller berørt af minedriften i området. For at forhindre ulykker og sørge for sikkerheden i området (f.eks. i forbindelse med brugen af tungt maskineri), vil adgang til mineområdet være begrænset og der vil være overvågning. Det overvejes, at lade gennemrejsende overnatte i et gæstehus/værelse på området, enten i den indkvarterin,g der etableres som en del af mine-infrastrukturen, eller i et eller to renoverede huse fra Moriusaq. Dundas Ilmenit Projektet byder dialog og samarbejde med lokalsamfundet og interessenter velkommen. Der vil blive overvejet forskellige muligheder for at understøtte og inddrage lokalsamfundene i området. Projektet har allerede diskuteret dets engagement i den regionale opsætning af eftersøgnings og rednings operationer samt medicinsk evakuering. Der vil blive etableret en kommunikationsmekanisme, der sikrer at lokalbefolkningen altid kan kontakte virksomheden, og at henvendelserne vil blive behandlet og besvaret.

6 Miljøpåvirkninger Det miljømæssige baselinestudie og VVM-vurderingen (Vurdering af Virkninger på Miljøet) vil sikre, at projektet udføres under høje standarder og med løsninger, der er optimerede for at sikre minimal påvirkning af miljøet. Da der tidligere kun er udført begrænsede miljøundersøgelser i området, er baselineundersøgelserne blevet gennemført over en treårig periode i stedet for to år. De foreløbige VVM-undersøgelser har ikke identificeret nogle alvorlige miljøpåvirkninger eller risici. For de mindre miljøpåvirkninger, der bliver identificeret, vil der blive gennemført en række afhjælpende tiltag. Der vil blive udført løbende miljøovervågning igennem hele udvindingsperioden. Dundas Titanium søger på nuværende tidspunkt ikke om udvindingslicens til offshore minedrift. Der er dog en stor potentiel ressource af sort sand under havoverfladen og i områder ved aktive gletsjer floddeltaer. Projektet kan eventuelt udvides til at inkluderer disse områder i fremtiden. Hvis dette skal ske, vil der være et nyt projektscenarie, og udvidelsen vil derfor kræve separate VVM og VSB-undersøgelser, og der skal således indsendes en separat ansøgning om en udvindingslicens. Underleverandører til Dundas Titanium A/S har udført miljømæssige baselinestudier og vurderinger i disse områder og vil fortsætte med dette næste år. Det vil sikre et solidt datagrundlag for miljøvurderinger i disse områder, hvis man ønsker at udvide produktionen i fremtiden. Mere information om Dundas Titanium A/S, Bluejay Mining plc og projektet kan findes på (på engelsk)

7 Oversigt over forventede stillinger på projektet Stilling Uddannelse/oplæring Antal stillinger Minedrift Mineleder Professionel af højt niveau / akademiker 1 Skifteholds supervisor Faglært leder 3 Operatører / maskinførerer Ufaglært 60 Vedligeholdelsesleder Faglært leder 2 Vedligeholdelsesarbejdere Faglært 9 Mineplanlægningsingeniør Professionel af højt niveau / akademiker 1 Mineingeniør Professionel af højt niveau / akademiker 1 Landmåler Faglært 2 Minegeolog Professionel af højt niveau / akademiker 2 Brydningstekniker Ufaglært 2 Forarbejdning Anlægsleder Professionel af højt niveau / akademiker 1 Metallurg Professionel af højt niveau / akademiker 1 Laboratorie kemiker Faglært 3 Proces/laboratorie tekniker Faglært 3 Ansvarlig for skiftehold Faglært leder 3 Kontrolrumsansvarlig Faglært 3 Værkfører Ufaglært 3 Vedligeholdelsesarbejdere Faglært 3 Lagerstyring Ufaglært 3 Engineering Ingeniørleder Professionel af højt niveau / akademiker 1 Elektriker leder Faglært leder 1 Tekniker programmering og instrumenter Faglært 3 Elektriker Faglært 3 Vedligeholdelsesansvarlig Faglært leder 1 Mekaniker leder Faglært leder 1 Mekaniker montør Faglært 6 Spildevandsbehandlingsanlægs- /vådanlægs-/forbrændings- /dieseloperatør Faglært 2 kraftværk/kedel operatør Faglært 3 brændstof lager/dispenseringsoperatør Faglært 3 Administration Dundas Greenland leder Professionel af højt niveau / akademiker 1 Administrationsleder Professionel af højt niveau / akademiker 1 Kok Faglært leder 3

8 Køkkenpersonale Ufaglært 6 Tjener/service personale Ufaglært 6 Indkvarteringsleder Faglært leder 3 Rengøringspersonale Ufaglært 6 Havnemester Faglært leder 1 Lagerchef Ufaglært 2 Produkt håndtering/lager operatør Ufaglært 6 IT/kommunikationstekniker Faglært håndværker 2 Sikkerhed, sundhed, miljø og kvalitet Sikkerheds-, sundheds-, miljø og kvalitetsmanager Professionel af højt niveau / akademiker 1 Medicinsk/sundhedssupport Professionel af højt niveau / akademiker 1 Sikkerheds/undervisningsleder Faglært 2 Miljøansvarlig Faglært 2 Bedriftslæge/sygeplejeske Faglært 2 Ansatte på kontor udenfor mineområdet Kommerciel ansvarlig Professionel af højt niveau / akademiker 1 HR-supervisor Faglært leder 1 løn supervisor Ufaglært 1 Regnskabschef Faglært leder 1 Koordinering af betalende kunder Ufaglært 1 Bogholder Faglært leder 1 Logistik supervisor Faglært leder 1 Indkøbsansvarlig Ufaglært 1 Shipping koordinator Ufaglært 1

Interessent Workshop. Oktober 2017

Interessent Workshop. Oktober 2017 Interessent Workshop Oktober 2017 VIRKSOMHEDSOVERSIGT GRØNLAND Undersøger højkvalitets og højtonnage poly-metalliske muligheder i Grønland og den Nordiske region Dundas Titanium Projekt Projekt med den

Læs mere

Borgermøde WHITE MOUNTAIN ANORTHOSITE PROJEKT

Borgermøde WHITE MOUNTAIN ANORTHOSITE PROJEKT PROJEKTGENNEMGANG VURDERING AF SAMFUNDSMÆSSIG BÆREDYGTIGHED (VSB) VURDERING AF VIRKNINGER PÅ MILJØET (VVM) Møder I Qeqqata Kommunia 8.-10. maj 2015 Borgermøde WHITE MOUNTAIN ANORTHOSITE PROJEKT GENNEMGANG

Læs mere

Høringssvar vedr. kommissorier for VSB og VVM redegørelse for titaniumprojektet ved Pituffik

Høringssvar vedr. kommissorier for VSB og VVM redegørelse for titaniumprojektet ved Pituffik WWF Denmark Svanevej 12 2400 Copenhagen NV Denmark Tel. +45 35363635 wwf@wwf.dk www.wwf.dk Høringssvar vedr. kommissorier for VSB og VVM redegørelse for titaniumprojektet ved Pituffik Til Råstofstyrelsen,

Læs mere

Elias Dahl: Hvad angår arbejdsmarked, hvordan kan vi fra Itilleq søge jobs i minen? Hvilke muligheder er der for ufaglærte?

Elias Dahl: Hvad angår arbejdsmarked, hvordan kan vi fra Itilleq søge jobs i minen? Hvilke muligheder er der for ufaglærte? Børgermøde i Itilleq 9. maj 2015 Ca. 12 mødte op Spørgsmål fra salen Hvad angår arbejdsmarked, hvordan kan vi fra Itilleq søge jobs i minen? Hvilke muligheder er der for ufaglærte? Vi vil have træningsprogrammer,

Læs mere

Leverandørseminar 19. januar 2011 Mineralefterforskning

Leverandørseminar 19. januar 2011 Mineralefterforskning Leverandørseminar 19. januar 2011 Mineralefterforskning Råstofdirektoratet Jørn Skov Nielsen www.bmp.gl bmp@nanoq.gl Telefon: +299 346 800 Fax: +299 324 302 Markedsafgrænsning Tidsprofil for et mineralprojekt

Læs mere

Inuiaqatigiinni piujuartussamik iluaqutaasumik sunniutaasussamik nalilersuineq Vurdering af Samfundsmæssig Bæredygtighed

Inuiaqatigiinni piujuartussamik iluaqutaasumik sunniutaasussamik nalilersuineq Vurdering af Samfundsmæssig Bæredygtighed Copyright 2012 Grontmij A/S Inuiaqatigiinni piujuartussamik iluaqutaasumik sunniutaasussamik nalilersuineq Vurdering af Samfundsmæssig Bæredygtighed 1 Rikke Carlsen Novembari 2013 Nalilersukkat Analyserede

Læs mere

Høringssvar til forhøring af Kuannersuit (Kvanefjeld) projektet

Høringssvar til forhøring af Kuannersuit (Kvanefjeld) projektet WWF Verdensnaturfonden Svanevej 12 2400 København NV Tlf. 35363635 wwf@wwf.dk www.wwf.dk Grønlands Selvstyre Råstofstyrelsen Departementet for Erhverv og Råstoffer 3900 Nuuk Grønland mlsa@nanoq.gl København,

Læs mere

Borgermøde om jern-projektet ved Isukasia

Borgermøde om jern-projektet ved Isukasia Mandag den 27. august 2012 Borgermøde om jern-projektet ved Isukasia Myndigheds- og godkendelsesprocessen Ole Fjordgaard Kjær, Råstofdirektoratet Overblik Myndigheds- og godkendelsesprocessen Vurdering

Læs mere

True North Gems: Projektresumé juni, 2011 Side 1

True North Gems: Projektresumé juni, 2011 Side 1 PROJEKTRESUME UDVINDING AF RUBINER OG PINK SAFIRER FRA AAPPALUTTOQ Dette resumé beskriver True North Gems Inc.s (TNG) mineprojekt om udvinding af rubiner og pink safirer 30 km sydøst for Qeqertarsuatsiaat

Læs mere

Vedr. True North Gems Aappaluttoq rubin- og safirmineprojektet nær Qeqertarsuatsiaat

Vedr. True North Gems Aappaluttoq rubin- og safirmineprojektet nær Qeqertarsuatsiaat WWF Verdensnaturfonden Tlf. 35363635 Svanevej 12 2400 København NV wwf@wwf.dk www.wwf.dk København, 11. september 2013 Vedr. True North Gems Aappaluttoq rubin- og safirmineprojektet nær Qeqertarsuatsiaat

Læs mere

Citronbasens metalprojekt

Citronbasens metalprojekt BILAG 5 Citronbasens metalprojekt MPL - 001 Utilsigtede hændelser med spild/udslip (= LOC) og nødberedskabsplan April 2012 1 Dokumenttitel: Utilsigtede hændelser med spild og udslip (= LOC) og nødberedskabsplan

Læs mere

Ansøgning om udvidelse af erhvervshavne og VVM

Ansøgning om udvidelse af erhvervshavne og VVM Ansøgning Oplysninger om ansøger Hvem indsender ansøgningen? Ansøger Rådgiver på vegne af ansøger Oplysninger om ansøger Fornavn Jesper Lundgren Efternavn Madsen Virksomhedens CVR 31080207 Virksomhedens

Læs mere

Miljø ved uran-minedrift. Gert Asmund DCE -Aarhus Universitet - Roskilde

Miljø ved uran-minedrift. Gert Asmund DCE -Aarhus Universitet - Roskilde Miljø ved uran-minedrift Gert Asmund DCE -Aarhus Universitet - Roskilde Hvordan er minedrift efter uran forskellig fra andre miner? I princippet er metoder og problemstillinger (også miljømæssigt) de samme

Læs mere

December Skrevet af: Jon Burgwald Telefon:

December Skrevet af: Jon Burgwald   Telefon: Greenpeace høringssvar til Offentlig høring om rapporterne Vurdering af den samfundsmæssige Bæredygtighed (VSB) og Vurdering og Virkninger på Miljøet (VVM), som er udarbejdet i forbindelse med Tanbreez

Læs mere

VVM af IsuaIronOre Project

VVM af IsuaIronOre Project VVM af IsuaIronOre Project Borgermøde i Nuuk September 2012 VVM udarbejdet for Præsentation af Orbicon - Steen Øgaard Dahl - Flemming Pagh Jensen - Inooraq Brandt Disposition Hvaderformåletmed VVM? HvaderomfangetafVVM?

Læs mere

KANUKOKA Kalaallit Nunaanni Kommunit Kattuffiat De Grønlandske Kommuners Landsforening

KANUKOKA Kalaallit Nunaanni Kommunit Kattuffiat De Grønlandske Kommuners Landsforening KANUKOKA Kalaallit Nunaanni Kommunit Kattuffiat De Grønlandske Kommuners Landsforening Til: Departementet for Erhverv, Arbejdsmarked, Handel og Energi Att: Råstofstyrelsen mlsa@nanoq.gl Ulloq/Dato: 15-05-2017

Læs mere

CO 2 -opgørelse, 2009. Genanvendelse af papir, pap og plast fra genbrugspladser og virksomheder

CO 2 -opgørelse, 2009. Genanvendelse af papir, pap og plast fra genbrugspladser og virksomheder CO 2 -opgørelse, 2009 Genanvendelse af papir, pap og plast fra genbrugspladser og virksomheder 1. november 2011 Indhold FORMÅL 4 FAKTA 4 RESULTAT 4 EJERS VURDERING AF OPGØRELSEN 5 BESKRIVELSE AF ANLÆG/TEKNOLOGI/PROCES

Læs mere

VVM for Schultz Stevedoring A/S, Kalundborg

VVM for Schultz Stevedoring A/S, Kalundborg VVM for Schultz Stevedoring A/S, Kalundborg Idéoplæg Oktober 2015 VVM-redegørelse Marts 2016 Sammenfattende redegørelse Juli 2016 INDHOLD 1. Den sammenfattende redegørelse 3 1.1 Indhold 3 1.2 Den videre

Læs mere

NORDISK WORKSHOP OM NYTTIGGØRELSE OG OPTIMERING AF HVIDFISK RESSOURCEN

NORDISK WORKSHOP OM NYTTIGGØRELSE OG OPTIMERING AF HVIDFISK RESSOURCEN NORDISK WORKSHOP OM NYTTIGGØRELSE OG OPTIMERING AF HVIDFISK RESSOURCEN Tak for muligheden for at tale her på den Nordiske Workshop. Hanstholm Fiskeauktion er glade for at vi har fået muligheden for at

Læs mere

2 hovedgrupper: energiråstoffer og mineralske råstoffer vand vigtigst

2 hovedgrupper: energiråstoffer og mineralske råstoffer vand vigtigst 2 hovedgrupper: energiråstoffer og mineralske råstoffer vand vigtigst GULD I SYDAFRIKA: 1. fugtigt og varmt langs kysten 2. Indre del, ligger højt 3. Stort område med industri guldminer: 50 grader og 3

Læs mere

Borgermøde i Sisimiut

Borgermøde i Sisimiut Spørgsmål og svar fra borgermøder i Nuuk, Kangerlussuaq, Sisimiut og Ilulissat vedr. Ironbark Zinc Ltd. ansøgning om udnyttelse af zinkog blyforekomsten ved Citronen Fjord i november 2015 Borgermøde i

Læs mere

GENVINDING AF METAL FRA SLAGGE

GENVINDING AF METAL FRA SLAGGE GENVINDING AF METAL FRA SLAGGE HVOR LANGT ER UDVIKLINGEN SET I ET INTERNATIONALT PERSPEKTIV? DORTHE LÆRKE, RAMBØLL BAGGRUND FOKUS PÅ ØGET UDVINDING AF METALLER Stærkt øgede metalpriser => udvinding af

Læs mere

Miljø- og fødevareministerens besvarelse af samrådsspørgsmål nr. B stillet af Folketingets energi-,forsynings- og klimaudvalg.

Miljø- og fødevareministerens besvarelse af samrådsspørgsmål nr. B stillet af Folketingets energi-,forsynings- og klimaudvalg. Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2014-15 (2. samling) EFK Alm.del Bilag 76 Offentligt J.nr. 2015-6297 Den 24. september 2015 Miljø- og fødevareministerens besvarelse af samrådsspørgsmål nr. B stillet

Læs mere

Supplerende notat om kritiske lokaliteter med mulig høj risiko

Supplerende notat om kritiske lokaliteter med mulig høj risiko Supplerende notat om kritiske lokaliteter med mulig høj risiko På baggrund af Afrapportering af screeningundersøgelse af risiko for alvorlige fjeldskred i Grønland fra GEUS d. 11. december 2018 har formanden

Læs mere

RÅSTOFUDNYTTELSE I GRØNLAND

RÅSTOFUDNYTTELSE I GRØNLAND RÅSTOFUDNYTTELSE I GRØNLAND MILJØSTYRELSE FOR RÅSTOFFER Myndighed for råstofområdet er Råstofstyrelsen one-door myndighed i forhold til industrien. Miljøstyrelsen for Råstofområdet (Miljøstyrelsen). Skal

Læs mere

Slussi 14 DK-8620 Kjellerup. Tel. +45 86 88 28 11. skanroll@skanroll.dk www.skanroll.dk. Bio Cleaner BC 17-2500

Slussi 14 DK-8620 Kjellerup. Tel. +45 86 88 28 11. skanroll@skanroll.dk www.skanroll.dk. Bio Cleaner BC 17-2500 Bio Cleaner BC 17-2500 Beskrivelse af sorteringsanlæg:... 3 FRASORTERING VED HAVE PARK AFFALD:... 4 FRASORTERING VED TUNGT AFFALD:... 4 Anlægsspecifikationer:... 5 OVERORDNET DATA FOR HELE ANLÆGGET:...

Læs mere

Ansøgning om udvidelse af erhvervshavne og VVM

Ansøgning om udvidelse af erhvervshavne og VVM Ansøgning Oplysninger om ansøger Hvem indsender ansøgningen? Ansøger Rådgiver på vegne af ansøger Ansøger - virksomhedsoplysninger Virksomhedens navn HOFOR A/S CVR-Nummer 10073022 Ørestads Boulevard 35

Læs mere

TA K T I L N AT U R E N

TA K T I L N AT U R E N TAK TIL NATUREN ANSVAR FOR MILJØET OG FOKUS PÅ KOMMENDE GENERATIONER Kvänum har hjemsted i et område af samme navn et lille hyggeligt samfund i det vestlige Sverige, hvor marker og skove har kendetegnet

Læs mere

CITRUS JUICER CJ 7280 DANSK

CITRUS JUICER CJ 7280 DANSK CITRUS JUICER CJ 7280 DANSK DA H A G B F E C D 3 SIKKERHED OG OPSÆTNING Inden ibrugtagning bedes du læse brugsanvisningen grundigt igennem. Følg alle sikkerhedsanvisninger for at undgå skader som følge

Læs mere

Ansøgning om udvidelse af erhvervshavne og VVM

Ansøgning om udvidelse af erhvervshavne og VVM Ansøgning Oplysninger om ansøger Hvem indsender ansøgningen? Ansøger Rådgiver på vegne af ansøger Ansøger Hvis du ansøger for en privatperson, skal du indtaste ansøgers navn og adresse. Ansøger du på vegne

Læs mere

Godkendelser: EN 131-1: 2015 EN 131-2: 2010+A2: 2017 EN 131-3: Beskrivelse: Før brug: Placering og opstilling af stillads/stige

Godkendelser: EN 131-1: 2015 EN 131-2: 2010+A2: 2017 EN 131-3: Beskrivelse: Før brug: Placering og opstilling af stillads/stige TELESKOPSTILLADS Godkendelser: EN 131-1: 2015 EN 131-2: 2010+A2: 2017 EN 131-3: 2018 Beskrivelse: Dette teleskopiske stillads er nemt at transportere og nemt at justere i højden til brug steder hvor stillads

Læs mere

Uddrag af kommentarer og spørgsmål under borgermøde:

Uddrag af kommentarer og spørgsmål under borgermøde: Uddrag af kommentarer og spørgsmål under borgermøde: Sted og dato: Forsamlingshuset i Nanortalik den 2. juni. 2015 1. Spørgsmål: Er der andre skadelige stoffer end uran? Per Kalvig: Det er undersøgt om

Læs mere

Borgermøde i Maniitsoq

Borgermøde i Maniitsoq Borgermøde i Maniitsoq 8. maj 2015 kl. 19.00 22.00 Ca.50 mødte op Spørgsmål fra salen Morten Siegstad: Hvilken by vil Hudson Resources bruge som base, når minedriften starter. Skal der oprettes arbejdsplads

Læs mere

Notat om VVM-screening af ansøgning om tilladelse til indvinding af grundvand, til drikkevand og vanding på Smørum Golfcenter

Notat om VVM-screening af ansøgning om tilladelse til indvinding af grundvand, til drikkevand og vanding på Smørum Golfcenter Notat om VVM-screening af ansøgning om tilladelse til indvinding af grundvand, til drikkevand og vanding på Smørum Golfcenter 1. Projektbeskrivelse Ansøger Anlæg Placering Ejer Smørum Golfklub Vandforsyningsboring

Læs mere

Miljø ved uran-minedrift

Miljø ved uran-minedrift AARHUS UNIVERSITET DCE ORIENTERING OM URAN MAJ 2015 12. MAJ 2015 Miljø ved uran-minedrift GERT ASMUND ROSKILDE Lidt om mit tidligere arbejde 1968 Arbejdede på Risø med Kvanefjeld 1973 Var med til at påvise

Læs mere

1. Projektets titel: Øge genanvendelsen ved centralsortering - forenkling af sortering ved husstanden i vådt og tørt affald

1. Projektets titel: Øge genanvendelsen ved centralsortering - forenkling af sortering ved husstanden i vådt og tørt affald 1. Projektets titel: Øge genanvendelsen ved centralsortering - forenkling af sortering ved husstanden i vådt og tørt affald 2. Kort beskrivelse af projektet Herning Kommune har et ønske om at det skal

Læs mere

4 Årsager til problemet med vandlidende arealer på bagsiden af dæmningen 3. Oversigtskort med boringsplaceringer. Håndboringer (fra Rambøll)

4 Årsager til problemet med vandlidende arealer på bagsiden af dæmningen 3. Oversigtskort med boringsplaceringer. Håndboringer (fra Rambøll) NATURSTYRELSEN UNDERSIVNING AF DIGER VED SIDINGE ENGE VÅDOMRÅDE ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk VURDERING AF ÅRSAG OG MULIGHED FOR

Læs mere

Scoping udtalelse - Ansøgning om udvidelse af Københavns Havn, Container- og ny krydstogtterminal i Ydre Nordhavn.

Scoping udtalelse - Ansøgning om udvidelse af Københavns Havn, Container- og ny krydstogtterminal i Ydre Nordhavn. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon +4541780482 Fax 7262 6790 chbe@tbst.dk www.trafikstyrelsen.dk Scoping udtalelse - Ansøgning om udvidelse af Københavns Havn, Container- og ny krydstogtterminal

Læs mere

Nye initiativer på råstof- og arbejdsmarkedsområdet

Nye initiativer på råstof- og arbejdsmarkedsområdet Pressemøde 21. maj 2013 Naalakkersuisoq for erhverv, råstoffer og arbejdsmarked Jens-Erik Kirkegaard Nye initiativer på råstof- og arbejdsmarkedsområdet Temaer til dagens pressemøde 1. Bekæmpelse af arbejdsløsheden,

Læs mere

Vest Grønland DISKO VEST LICENSOMRÅDET. Orientering

Vest Grønland DISKO VEST LICENSOMRÅDET. Orientering Vest Grønland DISKO VEST LICENSOMRÅDET Orientering 2009 DISKO VEST RUNDREJSE, VINTEREN 2008 Virksomheder i West Disko Area licenser med feltaktiviteter i 2008 I marts og tidligt i april 2008 afholdt olieselskaberne

Læs mere

Vurdering af Samfundsmæssig Bæredygtighed. Copyright 2012 Grontmij A/S

Vurdering af Samfundsmæssig Bæredygtighed. Copyright 2012 Grontmij A/S Vurdering af Samfundsmæssig Bæredygtighed Processen for VSB (SIA) Plan for omfang + ToRs BMP gennemgang og kommentarer Interessentdeltagelse Minimum 1-2 år IBA-forhandlinger mellem BMP, kommune og licensindehaver

Læs mere

CO 2 -opgørelse 2007/08/09

CO 2 -opgørelse 2007/08/09 CO 2 -opgørelse 2007/08/09 Genanvendelse af bygge- og anlægsaffald til vejmaterialer 1. november 2011 Indhold FORMÅL 4 FAKTA 4 RESULTAT 4 EJERS VURDERING AF OPGØRELSEN 5 BESKRIVELSE AF ANLÆG/TEKNOLOGI/PROCES

Læs mere

Notat vedrørende ISUA mineprojektet 1. Beskrivelse af væsentlige økonomiske aspekter af projektet Vi har som aftalt foretaget økonomiske konsekvensberegninger med udgangspunkt London Minings forudsætninger

Læs mere

BÆREDYGTIGHED OG CSR HOS ROYAL GREENLAND. - Vi tager aktivt ansvar til glæde for miljø og mennesker

BÆREDYGTIGHED OG CSR HOS ROYAL GREENLAND. - Vi tager aktivt ansvar til glæde for miljø og mennesker BÆREDYGTIGHED OG CSR HOS ROYAL GREENLAND - Vi tager aktivt ansvar til glæde for miljø og mennesker Royal Greenland for bæredygtigt fiskeri Royal Greenlands vision er at være en trendsættende og foretrukken

Læs mere

Turisme. Turisme i perioden 1. okt. 2008-30. sep. 2013. Sammenfatning

Turisme. Turisme i perioden 1. okt. 2008-30. sep. 2013. Sammenfatning Turisme Turisme i perioden 1. okt. 2008-30. sep. 2013 Sammenfatning Færre flypassagerer Flere overnattende gæster Flere overnatninger Figur 1. Antallet af flypassagerer til Grønland er i sæsonen 1. oktober

Læs mere

Beskæftigelsesundersøgelse 2012

Beskæftigelsesundersøgelse 2012 Beskæftigelsesundersøgelse 2012 Opsummering af årets resultater Maj 2013 Version 6. maj 2013 For 2012 findes separate rapporter for kandidatdimittender og ph.d.-dimittender. AU Beskæftigelsesundersøgelsen

Læs mere

Oplæg til Workshop. Geotermi. det nye erhvervseventyr. Hvis varmt vand var næsten gratis..

Oplæg til Workshop. Geotermi. det nye erhvervseventyr. Hvis varmt vand var næsten gratis.. Oplæg til Workshop Geotermi det nye erhvervseventyr Hvis varmt vand var næsten gratis.. Hvad handler det om? I undergrunden under Salling findes store mængder varmt vand i 2 km s dybde geotermisk varme.

Læs mere

På vegne af A. Enggaard fremsendes hermed: T: D: Østre Havnegade 12 F: M: Aalborg

På vegne af A. Enggaard fremsendes hermed: T: D: Østre Havnegade 12 F: M: Aalborg Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S 21-08-2017 Projekt nr. 225676 Dokument nr. 1220282479 Version 1 ANSØGNING OM TILLADELSE TIL UDVIDELSE AF EKSISTERENDE KAJ VED AALBORG

Læs mere

I medfør af Inatsisartuts forretningsordens 36, stk. 1, har Aleqa Hammond stillet følgende

I medfør af Inatsisartuts forretningsordens 36, stk. 1, har Aleqa Hammond stillet følgende Kalaallit Nunaanni Namminersorlutik Oqartussat Grønlands Selvstyre Medlem af Inatsisartut Aleqa Hammond Siumut Besvarelse af 36 spørgsmål 2010-161 fra Aleqa Hammond I medfør af Inatsisartuts forretningsordens

Læs mere

Beskæftigelsesundersøgelse 2013

Beskæftigelsesundersøgelse 2013 Beskæftigelsesundersøgelse 2013 Opsummering af årets resultater Marts 2014 For 2013 findes separate rapporter for kandidatdimittender og ph.d.-dimittender. Aarhus Universitets beskæftigelsesundersøgelse

Læs mere

Opgavebeskrivelse og scoping for Vurdering af Virkninger på Miljøet for Pituffik Titanium Projektet

Opgavebeskrivelse og scoping for Vurdering af Virkninger på Miljøet for Pituffik Titanium Projektet Opgavebeskrivelse og scoping for Vurdering af Virkninger på Miljøet for Pituffik Titanium Projektet Opgavebeskrivelse og scoping for Vurdering af Virkninger på Miljøet for Pituffik Titanium Projektet Rekvirent

Læs mere

Scopingsnotat. Hjørring Kommune

Scopingsnotat. Hjørring Kommune Hjørring Kommune Scopingsnotat 10-12-2014 Sag nr. 01.02.05-P16-18-14 Side 1. Opstilling af vindmøller ved Gårestrup I forbindelse med planlægningen for opstilling af 3 vindmøller ved Gårestrup skal der

Læs mere

Borgermøde i Kangaamiut

Borgermøde i Kangaamiut Borgermøde i Kangaamiut den 8. maj 2015, kl. 12.30 15.30 Ca. 50 mødte op Spørgsmål fra salen Noah Filemonsen: Vi har fået at vide at Hudson Resources har haft diamantefterforskning. Der er ingen der ved,

Læs mere

Vurdering af samfundsmæssig bæredygtighed TANBREEZ Mining Greenland A/S

Vurdering af samfundsmæssig bæredygtighed TANBREEZ Mining Greenland A/S Vurdering af samfundsmæssig bæredygtighed Mining Greenland A/S Ikke-teknisk projektresumé marts 2012 rev august 2013 Vurdering af samfundsmæssig bæredygtighed Mining Greenland A/S Side 2 1 IKKE-TEKNISK

Læs mere

Kriterier for valg af hjemsted til nyt fælles sønderjysk beredskab

Kriterier for valg af hjemsted til nyt fælles sønderjysk beredskab Brand og Redning Dato: 06-05-2015 Sagsnr.: 15/13202 Dok.løbenr.: 121541/15 Sagsbehandler: Jarl Vagn Hansen Direkte tlf.: 73767294 E-mail: jvh@aabenraa.dk Kriterier for valg af hjemsted til nyt fælles sønderjysk

Læs mere

Kemisk arbejdsmiljø. Hvem er udsat for rengøringsmidler, vådt arbejde, faremærkede stoffer og opløsningsmiddeldampe? ARBEJDSMILJØ I DANMARK 2005

Kemisk arbejdsmiljø. Hvem er udsat for rengøringsmidler, vådt arbejde, faremærkede stoffer og opløsningsmiddeldampe? ARBEJDSMILJØ I DANMARK 2005 ARBEJDSMILJØ I DANMARK 2005 HERMANN BURR, EBBE VILLADSEN OG MARI-ANN FLYVHOLM Kemisk arbejdsmiljø Hvem er udsat for rengøringsmidler, vådt arbejde, faremærkede stoffer og opløsningsmiddeldampe? Stabil

Læs mere

Beredskabsfaglig vurdering for situationen i Illorsuit

Beredskabsfaglig vurdering for situationen i Illorsuit Pinngortitamut Avatangiisinullu Naalakkersuisoqarfik Departementet for Natur og Miljø Beredskabsfaglig vurdering for situationen i Illorsuit 1. Indledning a. Baggrund Lørdag d. 17. juni 2017 skete der

Læs mere

Råstofdirektoratets bemærkninger til udvalgte dele af høringssvar fra Qaasuitsup kommune

Råstofdirektoratets bemærkninger til udvalgte dele af høringssvar fra Qaasuitsup kommune Høringsproces vedrørende VVM for ansøgning fra Capricorn Greenland Exploration 1 om 3D seismik indsamling i 2011, Tilladelse 2011/13, Pitu, Baffin Bugt Råstofdirektoratets bemærkninger til udvalgte dele

Læs mere

NOTAT. NCC Henriksholm Vedbæk. Projektnummer Vurdering af nedsivningsmuligheder. Thomas Bischoff, NCC Bolig A/S.

NOTAT. NCC Henriksholm Vedbæk. Projektnummer Vurdering af nedsivningsmuligheder. Thomas Bischoff, NCC Bolig A/S. NOTAT Projekt NCC Henriksholm Vedbæk Projektnummer 3691500198 Kundenavn Emne Til Fra Projektleder NCC Bolig A/S Vurdering af nedsivningsmuligheder Thomas Bischoff, NCC Bolig A/S Orbicon A/S Maria Laugen

Læs mere

BACH GRUPPEN A/S Industrivej Viborg. Att: Brian Sønderby

BACH GRUPPEN A/S Industrivej Viborg. Att: Brian Sønderby Regionshuset Holstebro Miljø Lægårdvej 10 DK-7500 Holstebro Tel. +45 7841 1999 www.raastoffer.rm.dk BACH GRUPPEN A/S Industrivej 22 8800 Viborg Att: Brian Sønderby Afslag på ansøgning om dispensation til

Læs mere

Nuuk d. 02. januar 2012. Departementet for Uddannelse og Forskning. Postboks 1029. 3900 Nuuk. Palle Christiansen, Naalakersuisoq

Nuuk d. 02. januar 2012. Departementet for Uddannelse og Forskning. Postboks 1029. 3900 Nuuk. Palle Christiansen, Naalakersuisoq Nuuk d. 02. januar 2012 Til: Departementet for Uddannelse og Forskning Postboks 1029 3900 Nuuk Att.: Cc.: Palle Christiansen, Naalakersuisoq Mikael Kristensen, Departementschef Jesper V. Nielsen, AC Fuldmægtig

Læs mere

Nordic Rentals - fra årsmøde til rockfestival

Nordic Rentals - fra årsmøde til rockfestival BAGGRUND UDLEJNING Tekst: Peter Hyldahl, phy@monitor.dk Nordic Rentals - fra årsmøde til rockfestival Skal man lave en konference, holde festival eller andet, som kræver AV, lyd, lys og scener i den absolutte

Læs mere

Hvad er plastik lavet af?

Hvad er plastik lavet af? Hvad er plastik lavet af? Plastik er lavet af olie. Olie er noget sort, flydende og klistret noget, man kan pumpe op af jorden. Man kalder det at udvinde olie. Det gør man for eksempel fra boreplatforme

Læs mere

Beskæftigelsesundersøgelse 2016

Beskæftigelsesundersøgelse 2016 Beskæftigelsesundersøgelse 2016 Opsummering af årets resultater Februar 2017 For 2016 findes separate rapporter for kandidatdimittender og ph.d.-dimittender. Aarhus Universitets beskæftigelsesundersøgelse

Læs mere

Beskæftigelsesundersøgelse 2011

Beskæftigelsesundersøgelse 2011 Beskæftigelsesundersøgelse 2011 Opsummering af årets resultater Januar 2012 For 2011 findes separate rapporter for bachelordimittender, kandidatdimittender og ph.d.-dimittender. AU Beskæftigelsesundersøgelsen

Læs mere

Brugsanvisning. Mælkeskummer DA Brugsanvisning og sikkerhedsbestemmelser. Læs denne vejledning omhyggeligt. Kun til husholdningsbrug.

Brugsanvisning. Mælkeskummer DA Brugsanvisning og sikkerhedsbestemmelser. Læs denne vejledning omhyggeligt. Kun til husholdningsbrug. Brugsanvisning Mælkeskummer 423008 DA Brugsanvisning og sikkerhedsbestemmelser. Læs denne vejledning omhyggeligt. Kun til husholdningsbrug. g DANSK DANSK g SIKKERHEDSFORSKRIFTER Læs denne vejledning, da

Læs mere

Høring ved borgermøde vedr. London Minings ansøgning om udnyttelse af jern ved Isua - første møde af 4 høringsmøder

Høring ved borgermøde vedr. London Minings ansøgning om udnyttelse af jern ved Isua - første møde af 4 høringsmøder Høring ved borgermøde vedr. London Minings ansøgning om udnyttelse af jern ved Isua - første møde af 4 høringsmøder Universitetet, Nuuk, d. 28. august 2012, kl. 19:00 22:00. Mødeledere ved høringsmødet:

Læs mere

Uran i Universet og i Jorden

Uran i Universet og i Jorden Uran i Universet og i Jorden Leif Thorning; uddannet i England og Danmark som geofysiker, forhenværende statsgeolog, fra GEUS (De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland) Har i 40 år,

Læs mere

JORDBUNDSUNDERSØGELSER

JORDBUNDSUNDERSØGELSER JORDBUNDSUNDERSØGELSER KOMPETENT RÅDGIVNING GEOTEKNIK OG MILJØ KOMPRIMERINGSKONTROL 04-09-6 Sag nr. 477 Byggemodning Vestergårds Allé, Vest. Etape og 4, 86 Hørning Parcel nr.: 5 Figur Situationsplan :000

Læs mere

TAL OG ALGEBRA/GEOMETRI Afrund til nærmeste hele tal 1. 254 + 568 = 13. 29,85 2. 756 239 = 14. 88,16 3. 3 515 =

TAL OG ALGEBRA/GEOMETRI Afrund til nærmeste hele tal 1. 254 + 568 = 13. 29,85 2. 756 239 = 14. 88,16 3. 3 515 = AEU december 010 Navn: CPR: TAL OG ALGEBRA/GEOMETRI Afrund til nærmeste hele tal 1. 54 + 568 = 13. 9,85. 756 39 = 14. 88,16 3. 3 515 = 4. 390 : 5 = Løs ligningen 5. x + 8 = 6 x = 6. 6x = 16 x = 7. 35 %

Læs mere

Rambøll har kigget nærmere på afslaget og har i det følgende kommenteret på afslaget og hvad, der taler for indvinding af råstoffer

Rambøll har kigget nærmere på afslaget og har i det følgende kommenteret på afslaget og hvad, der taler for indvinding af råstoffer NOTAT Projekt Grusgravning i Vester Hornstrup Kunde Jørgen og Peter Olesen Notat nr. 01 Dato 2012-02-06 Til Fra Kopi til Region Syddanmark, Andreas Blinkenberg Rambøll, Niels N. Christensen og Trine Mehlsen

Læs mere

Mountain biking, hiking og kajak i den vilde natur

Mountain biking, hiking og kajak i den vilde natur Mountain biking, hiking og kajak i den vilde natur Indhold i den vilde natur... 3 Turens højdepunkter... 3 Sværhedsgrad... 3 Rejsedatoer og priser... 4 Rejseplan... 5 Dag 1. Med fly til Narsarsuaq og bådtransfer

Læs mere

GÆLDENDE FORRETNINGSPLAN FOR ENTREPRENØR- OG SERVICEFORRETNINGEN I

GÆLDENDE FORRETNINGSPLAN FOR ENTREPRENØR- OG SERVICEFORRETNINGEN I Dette Bilag udgør Bilag F til Aftale om virksomhedsoverdragelse BILAG F GÆLDENDE FORRETNINGSPLAN FOR ENTREPRENØR- OG SERVICEFORRETNINGEN I 2019 APRIL 2019 Side 1 Forretningsplan for Drift & Service Introduktion.

Læs mere

Beredskabsfaglig vurdering for situationen i Illorsuit

Beredskabsfaglig vurdering for situationen i Illorsuit Pinngortitamut Avatangiisinullu Naalakkersuisoqarfik Departementet for Natur og Miljø Beredskabsfaglig vurdering for situationen i Illorsuit 1. Indledning a. Baggrund Lørdag d. 17. juni 2017 skete der

Læs mere

Igangsættelse af VVM og indkaldelse af idéer og forslag

Igangsættelse af VVM og indkaldelse af idéer og forslag Igangsættelse af VVM og indkaldelse af idéer og forslag Udvidelse af den eksisterende råstofindvinding ved Øde Hastrup, Roskilde Debatperiode fra den 16. marts til den 19. april 2015. Send dine idéer og

Læs mere

Regnskab for genanvendelse og affald

Regnskab for genanvendelse og affald 123 Regnskab for genanvendelse og affald November 2018 Dokument nr. D2018-261275 Sags nr. S2018-10289 1 Nordfyns Kommune arbejder med tre sammenhængende regnskaber for klima og affald: 1. Klimaregnskab

Læs mere

Fremtidens intelligente havn Delmøde H. Claus Holstein Dir. Aalborg Havn A/S

Fremtidens intelligente havn Delmøde H. Claus Holstein Dir. Aalborg Havn A/S Fremtidens intelligente havn Delmøde H Claus Holstein Dir. Aalborg Havn A/S Planlægning vs. marked Forretning vs. Infrastruktur Intelligent vs. Ikke intelligent 10 punkts Fokusplan Transportcenterkonceptet

Læs mere

Minedrift ved Kvanefjeld

Minedrift ved Kvanefjeld HS ANALYSE BOX 1430 3900 NUUK TLF/FAX 322285 SKYDS@GREENNET.GL Minedrift ved Kvanefjeld - en undersøgelse af befolkningens holdning til etablering af minen Undersøgelsen er gennemført på foranledning af

Læs mere

RAPPORT Karakteristik af tangtag nedbrydelighed og kemisk sammensætning

RAPPORT Karakteristik af tangtag nedbrydelighed og kemisk sammensætning RAPPORT Karakteristik af tangtag nedbrydelighed og kemisk sammensætning Forfattere: Lektor Erik Kristensen og Professor Marianne Holmer, Biologisk Institut, Syddansk Universitet, Campusvej 55, 523 Odense

Læs mere

EN NY RUBIN MINE I AAPPALUTTOQ

EN NY RUBIN MINE I AAPPALUTTOQ Intended for TNG Document type EIA-report Date Juni 2013 EN NY RUBIN MINE I AAPPALUTTOQ VURDERING AF VIRKNINGER PÅ MILJØ FREMSENDT TIL RÅSTOFDIREKTORATET MED HENBLIK PÅ OFFENTLIG HØRING EN NY RUBIN MINE

Læs mere

Om Circular Computing

Om Circular Computing Om Circular Computing Vores mission er at ændre verdens syn på køb af IT. Bæredygtighed er altafgørende men må ikke gå på kompromis med ydeevne og kvalitet. På den måde kan alle leve i en bedre verden

Læs mere

Brugervejledning til MASCOT SmartStore Ver02

Brugervejledning til MASCOT SmartStore Ver02 Brugervejledning til MASCOT SmartStore Ver02 Medarbejder jo [Vælg datoen] Indhold Introduktion til MASCOT SmartStore... 3 Ordforklaring:... 3 Adgangskode... 3 Administrator... 3 Brugernummer... 3 Frigiv

Læs mere

Screeningsskema for PCB, jf. 78, stk. 3 - Bilag 11 i bekendtgørelsen

Screeningsskema for PCB, jf. 78, stk. 3 - Bilag 11 i bekendtgørelsen Screeningsskema for PCB, jf. 78, stk. 3 - Bilag 11 i bekendtgørelsen Bilag 1 Screeningskema for PCB Er bygningen, anlægget eller dele heraf opført eller renoveret i perioden fra 1950 til1977, er der risiko

Læs mere

Produktudvikling og miljø Livscyklusvurdering

Produktudvikling og miljø Livscyklusvurdering Produktudvikling og miljø Livscyklusvurdering Produktet som du undersøger: Analyse af indhold Trin Råmaterialer: Hvert råmateriale i produktet har sin egen livscyklus i form af udvinding over forbrug til

Læs mere

Særtryk Elevhæfte ALINEA. Anders Artmann Per Buskov Jørgen Løye Christiansen Peter Jepsen Lisbeth Vive. alinea.dk Telefon 3369 4666

Særtryk Elevhæfte ALINEA. Anders Artmann Per Buskov Jørgen Løye Christiansen Peter Jepsen Lisbeth Vive. alinea.dk Telefon 3369 4666 Særtryk Elevhæfte Anders Artmann Per Buskov Jørgen Løye Christiansen Peter Jepsen Lisbeth Vive ALINEA alinea.dk Telefon 3369 4666 Alle de ting, du kan købe i butikkerne, har en historie eller en rygsæk.

Læs mere

Ansøgning om udvidelse af erhvervshavne og VVM

Ansøgning om udvidelse af erhvervshavne og VVM Ansøgning Oplysninger om ansøger Hvem indsender ansøgningen? Ansøger Rådgiver på vegne af ansøger Ansøger Hvis du ansøger for en privatperson, skal du indtaste ansøgers navn og adresse. Ansøger du på vegne

Læs mere

SeqiNuki. Logo design 1. Logo overvejelser

SeqiNuki. Logo design 1. Logo overvejelser Grafisk Design Opsætningsmetode Tilbage i 2013 fik jeg besøg af en af klodens flinkeste mennesker: Thomas. Han ønskede starte egen virksomhed, ved siden af hans fuldtids job. Han ville gøre en forskel

Læs mere

2015 statistisk årbog

2015 statistisk årbog 2015 statistisk årbog Råstoffer Administration af råstofområdet Administration af råstofområdet Råstofområdet reguleres af Inatsisartutlov nr. 7 af 7.december 2009 om mineralske råstoffer og aktiviteter

Læs mere

Den bedste omsætning i kompostbeholderen opnår man, hvis bioaffaldet blandes med haveaffald. Undgå at komme syge planter og frøukrudt i beholderen.

Den bedste omsætning i kompostbeholderen opnår man, hvis bioaffaldet blandes med haveaffald. Undgå at komme syge planter og frøukrudt i beholderen. Hjemmekompostering Det begynder i køkkenet... Hele komposteringsprocessen starter i køkkenet, hvor køkkenaffaldet sorteres i 2 fraktioner: bioaffald og restaffald. Bioaffald kan komposteres, og er som

Læs mere

TeenTrash 7.-10. klasse Fysik/kemi

TeenTrash 7.-10. klasse Fysik/kemi Trinmål for Fysik/kemi TeenTrash 7.-10. klasse Fysik/kemi Fysikkens og kemiens verden Beskrive nogle grundstoffer og kemiske forbindelser, der har betydning for liv eller hverdag. Kende generelle egenskaber

Læs mere

Prestige Connex. En gang hvid, altid hvid. Whiteboards Flipover Mobil whiteboard Magnetiske opslagstavler. noboeurope.com

Prestige Connex. En gang hvid, altid hvid. Whiteboards Flipover Mobil whiteboard Magnetiske opslagstavler. noboeurope.com En gang hvid, altid hvid noboeurope.com Prestige Connex Whiteboards Flipover Mobil whiteboard Magnetiske opslagstavler Kontakt din forhandler for at få nærmere oplysninger om hele Nobo-tavleserien. Hovedegenskaber

Læs mere

Drøftelse af lokale perspektiver på ressourcestrategien

Drøftelse af lokale perspektiver på ressourcestrategien Teknik og Miljø Veje og Grønne Områder Sagsnr. 204045 Brevid. 1932920 Ref. ANSE Dir. tlf. 46 31 37 88 Anettesej@roskilde.dk Drøftelse af lokale perspektiver på ressourcestrategien 12. august 2014 Den endelig

Læs mere

Minedrift ved Kvanefjeld

Minedrift ved Kvanefjeld HS ANALYSE BOX 1430 3900 NUUK TLF/FAX 322285 SKYDS@GREENNET.GL Minedrift ved Kvanefjeld - en undersøgelse af befolkningens holdning til etablering af minen Undersøgelsen er gennemført på foranledning af

Læs mere

TAL OG ALGEBRA/GEOMETRI

TAL OG ALGEBRA/GEOMETRI AEU 1 december 2010 Navn: CPR: TAL OG ALGEBRA/GEOMETRI 1. 46 + 3546 = 2. 354 214 = 3. 32 18 = Afrund til 1 decimal 14. 2,38 15. 1 6 4 4. 215 : 5 = Løs ligningen 5. x + 9 = 18 x = 6. 7 x = 35 x = 16. 17.

Læs mere

Magma Geopark-projektet

Magma Geopark-projektet Magma Geopark-projektet - IGC 33-ekskursion til Norge Eigerøy-fyrtårnet er bygget på anorthosit. (Foto: Pål Thjømøe) Af J. Richard Wilson, Geologisk Institut, Aarhus Universitet I forbindelse med 33 rd

Læs mere

Basis for yderligere guldefterforskning på Storø i Grønland

Basis for yderligere guldefterforskning på Storø i Grønland Nuuk, 25.april 2006 Meddelelse nr. 8/2006 Basis for yderligere guldefterforskning på Storø i Grønland Resultaterne af NunaMinerals kerneboringer på Storø i 2005 viser, at de guldførende strukturer findes

Læs mere

Bilag 6 Visualisering af vindmølleprojekt ved Lerchenborg. Kalundborg Kommune September 2010

Bilag 6 Visualisering af vindmølleprojekt ved Lerchenborg. Kalundborg Kommune September 2010 Bilag 6 Visualisering af vindmølleprojekt ved Lerchenborg Kalundborg Kommune September 2010 N 11 21 10 9 2 1 6 3a 3b 4a 4b 12 5 7 8 2 km Fotopunkter til visualisering i nærzonen N 17 19 15 14 13 16 20

Læs mere

Det er nu tid til, at I skal tage del i debatten om Grønlands uran. Det kommer ikke til at

Det er nu tid til, at I skal tage del i debatten om Grønlands uran. Det kommer ikke til at SOCIALDEMOKRATIET INTRODUKTION Det er nu tid til, at I skal tage del i debatten om Grønlands uran. Det kommer ikke til at være en fuldstændig virkelighedstro gengivelse af de rigtige forhandlinger omkring

Læs mere

orehoved havn på falster PRODUKTIONSSTED FOR NY STORSTRØMSBRO

orehoved havn på falster PRODUKTIONSSTED FOR NY STORSTRØMSBRO orehoved havn på falster PRODUKTIONSSTED FOR NY STORSTRØMSBRO 1 OREHOVED HAVN SOM PRODUKTIONSSTED FOR NY STORSTRØMSBRO Indhold 1. Forslag til placering af arbejdsplads... 3 2. OREHOVED HAVN SOM PRODUKTIONSSTED

Læs mere

FAKTA Alder: Oprindelsessted: Bjergart: Genkendelse: Stenen er dannet: Oplev den i naturen:

FAKTA Alder: Oprindelsessted: Bjergart: Genkendelse: Stenen er dannet: Oplev den i naturen: Alder: 250 mio. år Oprindelsessted: Oslo, Norge Bjergart: Magma (Vulkansk-bjergart) Genkendelse: har en struktur som spegepølse og kan kendes på, at krystaller har vokset i den flydende stenmasse/lava.

Læs mere