I den offentlige debat er der stillet spergsmálstegn ved forsikringsmæglemes uvildighed, nár de formidler pensionsordninger til kunder.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "I den offentlige debat er der stillet spergsmálstegn ved forsikringsmæglemes uvildighed, nár de formidler pensionsordninger til kunder."

Transkript

1 Alþingi ErindimÞ M komudagur NOTAT Redegerelse om aflenning af forsikringsmæglere 1. Indledning I den offentlige debat er der stillet spergsmálstegn ved forsikringsmæglemes uvildighed, nár de formidler pensionsordninger til kunder. Den rejste kritik af forsikringsmægleme bestár overordnet af fire punkter: 1. Der er ikke fuld gennemsigtighed omkring afl^nningsformen mellem forsikringsmægler og forsikringsselskab med den f^lge, at kunden ikke er ordentligt informeret om, at forsikringsmægleren modtager provision, og at provisionen stammer fra en del af kundens præmieindbetaling. 2. Forsikringsmægleme placerer forsikringsaftaleme hos de forsikringsselskaber, der tilbyder h0je etableringsprovisioner til forsikringsmægleme. 3. Forsikringsselskabeme kritiserer forholdene omkring forsikringsmæglemes udbudsrunde. 4. De h^je etableringsprovisioner giver et incitament for forsikringsmægleme til at anbefale hyppigt skift mellem forsikringsselskaber. Forsikringsmægleme afviser kritikken. Finanstilsynet har pá 0konomi- og erhvervsministerens opfordring udarbejdet denne redeg^relse. Som led i udarbejdelsen af redegorelsen har Finanstilsynet holdt m^der med og modtaget materiale fra Forsikring & Pension, Forsikringsmæglerforeningen i Danmark, Forsikringsmæglemes Brancheforening samt Dansk Industri. Endelig har Finanstilsynet modtaget materiale fra syv livs- og pensionsforsikringsselskaber til brug for vurderingen af de pástande, der er fremsat i den offentlige debat.

2 Finanstilsynet har samtidig fundet anledning til nærmere at unders0ge forholdene omkring forsikringsmæglemes modtagelse af vederlag fra tredjemand i forbindelse med forsikringsformidlingen. Den rejste problemstilling om forsikringsmæglerens uvildighed har alene omhandlet formidlingen af livsforsikringsprodukter, især i forbindelse med ordninger, hvor virksomheder har aftalt pensionsbidrag med medarbejdere. Denne redeg^relse omhandler derfor forsikringsmæglemes aflonningsformer i forbindelse med formidling af sádanne livsforsikringer. Det er Finanstilsynets vurdering, at det bor overvejes nærmere, om de losningsforslag, der er fremlagt i denne redegorelse vedrarende livsforsikringsmæglere, ligeledes kan bidrage til at lose beslægtede problemstillinger vedrorende skadesforsikringsmægleme. Finanstilsynet foreslár felgende: 1. Der indfores krav i lovgivningen om, at kunden (virksomheden) og forsikringsmægleren selv skal aftale kundens betaling for forsikringsmæglerens ydelser. Ydelsen kan formidles af forsikringsselskabet af hensyn til de administrative og skattemæssige forhold hos enten virksomheden eller de omfattede medarbejdere. 2. Der indf^res krav om, at forsikringsmægleren skal meddele kunden oplysninger om de ansláede omkostninger ved etablering,1 samt meddele en árlig oversigt over lobende omkostninger. Disse oplysninger skal gives til virksomheden og de omfattede medarbejdere. 3. Der indf^res krav om, at forsikringsmægleren skal meddele kunden oplysninger om eventuelle vederlag, som forsikringsmægleren modtager fra tredjemand i forbindelse med forsikringsformidlingen. 4. Markedets parter opfordres til at udarbejde fælles retningslinjer for udbud. Der tilvejebringes endvidere hjemmel i lov om forsikringsformidling til, at Finanstilsynet kan fastsætte regler for udbudsrunden, hvis parteme ikke kan ná til enighed om udarbejdelsen a f fælles retningslinjer. 1 Ved etableringsomkostninger forstás det vederlag, som kunden betaler forsikringsmægleren for arbejdsopgaver i forbindelse med selve etableringen af pensionsordningen eller skift til ny pensionsleverand^r. Det kan f. eks. være betaling for analyse af kundens eksisterende pensionsforhold og for indhentning af tilbud fra nye pensionsleverandorer, jf. afsnit 2.2.

3 2. Beskrivelse a f forsikringsmæglernes aktivitet og aflenning 2.1. De lovmæssige rammer Det er et grundlæggende princip i lov om forsikringsformidling, herunder i den gældende god skik bekendtgerelse for forsikringsmæglere, at forsikringsmægleren er kundens fuldmægtig og uvildige rádgiver. Kundens interesser og forhold er det afg^rende for forsikringsmæglerens rádgivning om, hvilket eller hvilke tilbud fra forsikringsselskabeme der tjener kundens interesser bedst. Der henvises til bilag 1 og 2, hvor der redeg0res nærmere for lovgivningen i Danmark og de ovrige nordiske lande. Ifolge lovgivningen skal forsikringsmægleren indgá en skriftlig samarbejdsaftale med kunden. Samarbejdsaftalen skal som minimum bl.a. indeholde oplysning om, hvilke ydelser forsikringsmægleren skal levere, og hvilken type honorering forsikringsmægleren modtager. Kunden skal i den forbindelse have oplyst, at págældende har krav pá at kende provisionens storrelse. Det fremgár endvidere af lovgivningen, at forsikringsmægleren skal analysere og beskrive kundens risici og forelægge kunden mulige tesninger pá afdækning af kundens risici, vedlagt en beregning af de 0konomiske konsekvenser heraf. Ligeledes skal forsikringsmægleren udarbejde udbudsmateriale, sáfremt kunden 0nsker forsikringsbehovet sendt i udbud. Har en forsikringsmægler haft en forsikringsordning i udbud, folger det af lovgivningen, at forsikringsmægleren pá baggrund af de indhentede tilbud skal udarbejde en rapport til kunden, der angiver den bedste mulige losning eller valget mellem flere losninger. Forsikringsmægleren skal tillige oplyse kunden om st^rrelsen af den til hvert enkelt tilbud knyttede provision eller andet vederlag, der tilfalder forsikringsmægleren Forsikringsmæglerens aktiviteter Etablering af en ny pensionsordning for en virksomheds medarbejdere eller flytning af en pensionsordning til et nyt forsikringsselskab medforer en række arbejdsopgaver for forsikringsmægleren. Forsikringsmægleren skal bl.a.: analysere de eksisterende pensionsforhold udarbejde koncept for pension og andre ydelser (firmaets politik) udarbejde vurderingsrapport indhente tilbud fra eksisterende og eventuelt nye pensionsleverandorer udarbejde analyse og indstilling tilpasse eksisterende ordning

4 forhandle kontrakt ved valg af ny pensionsleverand^r udarbejde kommunikationsplan og informationsmateriale Nár pensionsordningen er etableret, udforer forsikringsmægleren typisk visse arbejdsopgaver dels for virksomheden, og dels for medarbejdeme vedrorende selve pensionsordningen. Der er tale om f^lgende opgaver: afholde fælles informationsmoder afholde personlige rádgivningsm^der med den enkelte medarbejder i en virksomhed udfore policekontrol og eflterfialgende sagsbehandling under det lobende forsikringsforhold 2.3. Forsikringsmæglerens aflenning Det har indtil medio 2003 været almindelig praksis, at en forsikringsmægler modtager provision eller andet vederlag íra forsikringsselskabet for det arbejde, som forsikringsmægleren udf^rer for kunden i forbindelse med etablering af pensionsordningen og den eíterfolgende servicering. Vederlagsstrukturen er dog efter medio 2003 blevet ændret, jf. tabel 1. Tabel 1 er udarbejdet af Forsikringsmæglerforeningen i Danmark. De syv adspurgte forsikringsselskaber, som Finanstilsynet har kontaktet, har bekræftet tallene for deres vedkommende. Selskabeme er efterfolgende blevet anonymiseret pá grund af Finanstilsynets særlige tavshedspligt. Tabel 1 vedrarer firmapensionsordninger, dvs. en aftale mellem en eller flere arbejdsgivere og et forsikringsselskab om obligatorisk optagelse i en pensionsordning for alle eller (en del af medarbejdeme) hos den eller de págældende arbejdsgivere. Der ydes andre provisionssatser, hvor der er tale om individuelle ordninger og ogsá andre provisionssatser, hvor der er tale om en firmapensionsordning pá et andet omkostningsgrundlag2 end de 4 % i tabel 1. Tendenseme omkring provisionsafl^nninger er imidlertid det samme, uanset hvilken ordning der er tale om. 2 Omkostningsgrundlaget er baseret pá kundens árlige præmie, og dækker over forsik- ringsselskabets administrationsomkostninger for den enkelte pensionsordning.

5 5/18 Anm.: * Selskab 4 og 5's kontrakt var frem til 1/ lobetidsafhængig og gav typisk 12% i etableringsvederlag og 1% lobende. Samme er gældende for selskab 6 frem til ultimo Indtegningsgebyr kr Indtegningsgebyr i kroner eller procent kan aftales med kunden 3 Indtegningsgebyr op til kr Udbetales med 4% i de forste tre ár 5 Engangsbelob pá 0,40% af præmien i hele forsikringens lobetid. Ved forsikringer med over 15 deltagere betales derudover et etableringsvederlag pá 7% af den samlede árlige pensionsindbetaling. 6 Der betales 5% af den árlige præmie i 4 ár. Det fremgár af tabel 1, at det samlede vederlag til forsikringsmægleme kan deles op i: Etableringsprovision (etabl.), som betales ved nytegning af forsikringer eller ved forh^jelse af bestáende forsikringer, og som udbetales som en procentdel af 1. árs præmieindbetaling.

6 L^bende provision (l0b.), der betales for den lobende servicering og rádgivning, og som udbetales som en procentdel af den l0bende præmieindbetaling. I henhold til tabel 1 aflonnede samtlige forsikringsselskaber forsikringsmægleme i 2002 med en etableringsprovision pá typisk 12 % af f^rste árs præmieindbetaling samt en lobende provision, som udgjorde 1 % af den l^bende præmieindbetaling. Den ændrede vederlagsstruktur fra medio som kan ses i tabellen over har bevirket, at flere forsikringsselskaber har bevæget sig væk fra anvendelse af etableringsprovision. Fire selskaber anvender sáledes nu en afl^nningsform, som kun indeholder tóbende provision. De fire selskaber yder til gengæld forsikringsmægleren en h^jere tebende provision end de selskaber, som fortsat benytter sig af en etableringsprovision pá de 12 %. Derudover har ét selskab valgt at fordele etableringsprovisionen pá 12 % ud pá tre ár i stedet for et ár. Hvor meget den enkelte forsikringsmægler modtager i vederlag, vil f^rst og fremmest afhænge af antallet af medarbejdere og deres pensionsbidrag i den enkelte pensionsordning - det vil sige det præmievolumen, som forsikringsmægleren sikrer forsikringsselskabet, men vil ogsá afhænge af, i hvilket selskab pensionsordningen bliver placeret Andre former for vederlag, bonusordninger og naturalydelser I den offentlige debat har der været peget pá, at forsikringsmægleme udover etableringsprovisioner og l^bende provisioner modtager en sákaldt "guldbonus", hvorved forstás, at forsikringsselskabeme betaler forsikringsmægleren et bel^b for, hvor mange pensionsordninger det enkelte forsikringsselskab har faet fra forsikringsmægleren et konkret ár. Ligeledes er der fremdraget eksempler pá, at forsikringsselskabeme finansierer dyre udlandsrejser m.v. Finanstilsynet har fáet oplyst af de syv forsikringsselskaber, at der ikke i dag anvendes "guldbonusordninger" eller ydes andre former for vederlag eller naturalydelser. 3. Kritikken af den traditionelle vederlagsmodel 3.1. Der er ikke gennemsigtighed omkring aflenningsformen Et af de kritikpunkter, der er rejst overfor den nuværende aflonningsform er, at der ikke er reel gennemsigtighed omkring den provision, som forsikringsmægleren modtager fra forsikringsselskabeme.

7 Forsikring & Pension bemærker i sin redeg^relse til Finanstilsynet, at de ændringer i vederlagsstrukturen, der er beskrevet i afsnit 2.3, naturligt har medf^rt problemer for forsikringsmægleme, der har været vant til at basere deres virksomhed pá store etableringsprovisioner. Forsikring & Pension fremhæver imidlertid, at fokus b0r rettes pá kundemes behov for uvildig rádgivning og markedets effektivitet. Det er Forsikring & Pensions vurdering, at sá længe forsikringsmæglernes aflonning afhænger af, hvilket forsikringsselskab de henviser til, vil det kunne kritiseres, at forsikringsmægleme tjener deres penge ved at indgá aftaler med forsikringsselskaber om, hvor stor en procentdel af kundens præmieindbetalinger der skal tilfalde mægleren. Forsikring & Pension opfordrer til, at der stilles krav om, at kunden og forsikringsmægleren selv skal aftale betalingen for forsikringsmæglerens ydelser. Dansk Industris bidrag til Finanstilsynet, som er i trád med Forsikring & Pensions, efterlyser ligeledes en aftenningsform, der underst0tter uvildigheden, som er forsikringsmæglerens særkende. Dansk Industri foreslár, at der b^r foreligge en aftale direkte mellem virksomhed og mægler om selve afl^nningsformen og storrelsen pá denne. Dansk Industri anbefaler herunder, at forsikringsmægleren pálægges, eventuelt via god skik-regleme, ikke kun at angive et honorarkrav som en procentdel - eksempelvis af en forsikringspræmie - men tillige angive det omtrentlige samlede honorarkrav i kroner for aftalens tebetid. Dette gælder især pá livsforsikringsomrádet, hvor det umiddelbart for virksomheden kan være vanskeligt at vurdere omfanget af den samlede 0konomiske vederlæggelse af forsikringsmægleren. Forsikringsmæglerbranchen har anfort, at der allerede i den indledende fase med kunden aftales, hvilket vederlag forsikringsmægleren skal have for sit arbejde. Den omstændighed, at vederlaget betales af forsikringsselskabet, er alene udtryk for, at forsikringsselskabet i realiteten er en betalingsformidler af det vederlag, forsikringsmægleren skal have for sin ydelse. Anvendelsen af denne betalingsformidlermodel er begrundet i administrative og skattemæssige forhold hos virksomheden eller de omfattede medarbejdere. Endvidere anforer forsikringsmæglerbranchen, at etableringsprovision og den efterfolgende l^bende provision alene afspejler den faktiske udvikling i de udgifter, som forsikringsmæglervirksomheden afholder ved formidlingen af livs- og pensionsforsikringsprodukter.

8 8/18 Finanstilsynets vurdering: Finanstilsynet skal fremhæve, at forsikringsmæglererhvervets funktion er at varetage kundens interesser, nár der skal træffes beslutning om indgáelse af forsikringskontrakter. En forudsætning for erhvervets troværdighed er, at der er tillid til, at forsikringsmægleren alene varetager kundens interesser og i sin rádgivning ikke varetager egne interesser. Det má her tillægges vægt, at báde Forsikring & Pension og Dansk Industri foreslár, at der fastsættes klare regler for aftanning af forsikringsmægleren, og at forsikringsmæglerbranchen bekræfter, at kunden og forsikringsmægleren aftaler forsikringsmæglerens vederlag. Finanstilsynet foreslár derfor, at der i lov om forsikringsformidling indf0- res krav om, at kunden og forsikringsmægleren selv skal aftale betalingen for forsikringsmæglerens ydelser. Denne aftale skal fremgá af partemes samarbejdsaftale. Det er Finanstilsynets vurdering, at kravet om, at det er kunden og forsikringsmægleren, der aftaler prisen for forsikringsmæglerens ydelser, báde skal finde anvendelse i relation til kundens betaling af etableringsprovision og i relation til kundens betaling for den lobende servicering af pensionsordningen. Det skal samtidig fremgá af lovgivningen, at et forsikringsselskab ikke má indgá efterfolgende aflaler med forsikringsmægleren om betaling af honorar til denne. Forsikringsmæglerens honorar aftales alene med kunden og betales af kunden. Aftalen om honorar skal fremgá af samarbejdsaftalen med kunden, og det aftalte honorar skal oplyses overfor forsikringsselskaber, der indbydes til at give tilbud pá kundens forsikringsdækning. Det aftalte honorar mellem kunden og forsikringsmægleren og hvilke forhold kunden selv s^rger for, bliver sáledes en del af udbudsmaterialet og forsikringsselskabeme kan pá dette grundlag udarbejde selskabets forsikringstilbud til kunden. Finanstilsynet fínder ikke, at der er noget til hinder for, at forsikringsselskabet fortsat varetager den praktiske formidling af honoraret, som det er tilfældet i dag. Anvendelsen af denne betalingsformidlermodel er begrundet i administrative og skattemæssige forhold hos virksomheden eller de omfattede medarbejdere. Betalingsformidlermodellen giver ikke Finanstilsynet anledning til betænkeligheder i forhold til gennemsigtigheden, sá længe det stár klart for

9 9/18 kunden, at det er kunden, og ikke forsikringsselskabet, der betaler for forsikringsmæglerens ydelser. Finanstilsynet foreslár endvidere, at der i lov om forsikringsformidling indferes krav om, at forsikringsmægleren skal meddele kunden oplysninger om de ansláede omkostninger ved etablering af pensionsordningen, samt meddele en árlig oversigt over lobende omkostninger til forsikringsmægleren for den lebende servicering. Herved skabes der gennemsigtighed vedrorende det honorar, som kunden reelt betaler sin forsikringsmægler for dennes ydelser. Finanstilsynet skal fremhæve, at i tilfælde, hvor forsikringsmæglerens honorar fratrækkes i den enkelte medarbejders (forsikringstagers) pensionsdepot, skal oplysningeme om afholdelse af omkostningeme tillige fremgá af den enkelte medarbejders árlige oversigt. Forslaget vil endvidere gavne den fri konkurrence, idet forsikringsselskabeme ved den foresláede model vil konkurrere pá forsikringsproduktet, frem for at lade provisionssatser udgare et konkurrenceparameter. Regeludarbejdelsen vil ske i tæt samarbejde med repræsentanter for Forsikring & Pension, Forsikringsmæglerforeningen i Danmark, Forsikringsmæglemes Brancheorganisation, Dansk Industri og Konkurrencestyrelsen. For at sikre en gennemf^relse af intentioneme, som angivet ovenfor, vil Finanstilsynet som hidtil páse overholdelsen af bekendtg^relse om god forsikringsmæglerskik. Finanstilsynet vil tillige stikpravevis unders^ge det aftalemateriale, der er udarbejdet mellem forsikringsmægleren og kunden. Finanstilsynet vil pá samme vis undersoge det udbudsmateriale, der ligger til grund for konkrete udbud Forsikringsmæglerne placerer forsikringsaftalerne hos de forsikringsselskaber, der tilbyder heje etableringsprovisioner til forsikringsmæglerne Det har i den offentlige debat været anfort, at forsikringsmægleme placerer forsikringsaftaleme hos de selskaber, der tilbyder hoje etableringsprovisioner til forsikringsmægleme. Nogle forsikringsselskaber har ved hjælp af konkrete eksempler sogt at illustrere overfor Finanstilsynet, at de forsikringsselskaber, der ikke tilbyder de hoje etableringsprovisioner i stigende grad forbigás af forsikringsmægleme med usaglige begrundelser. Forsikringsmæglerforeningen i Danmark har hertil anfort, at der ikke er nogen sammenhæng mellem udbetaling af provision og de forsikrings-

10 10/18 ordninger, der anbefales kunden. Nár nogle forsikringsselskaber ikke modtager sá stor en andel af afitaleme som tidligere, skyldes det den 0gede konkurrence fra andre selskaber, der har udviklet konkurrencedygtige produkter, som kundeme eftersporger. Finanstilsynet har i anledning af forsikringsselskabemes kritikpunkt modtaget oplysninger fra Forsikringsmæglerforeningen i Danmark om, hvordan udbudte pensionsordninger er blevet placeret i árene 2002, 2003 og 2004, jf. tabel 2. Samtidig har Finanstilsynet anmodet forsikringsselskabeme om at kommentere Forsikringsmæglerforeningen i Danmarks oplysninger. Anm.: Udbudene er gennemfort af mæglere med en samlet markedsandel over 90 % af det samlede mæglerbetjente marked. Tallene omfatter 353 storre eller mindre virksomheders (forsikringsmæglerkunders) udbudte pensionsordninger. De tal, der i næstsidste linie indgár i rubrikken Afventer for 2004, forventes fordelt i Kolonne 1: Viser, hvor mange udbud det enkelte forsikringsselskab har vundet ud af det totale antal udbud, dvs. udbud for báde eksisterende og nye kunder. Kolonne 2: Viser, hvor mange af de vundne pensionsordninger i forvejen var placeret i samme forsikringsselskab. Differencen mellem kolonne 1 og 2 svarer sáledes til den reelle nytilgang pá mæglerbaserede pensionsordninger. Kolonne 3: Viser udbud for nye kunder hos mægleren. Tallene i kolonne 3 er sáledes indeholdt i tallene i kolonne 1. Det har vist sig meget vanskeligt at foretage en sammenligning af de to parters oplysninger.

11 Báde forsikringsselskabeme og Forsikringsmæglerforeningen i Danmark har oplyst, at det er ikke muligt at ía en præcis bekræftelse pá, om Forsikringsmæglerforeningens tal er korrekte, da der blandt de forskellige forsikringsselskaber og forsikringsmæglerselskaber kan være forskelle pá, hvilken máde skæringstidspunktet for opsigelsen/tilgangen af en pensionsordning opgores.3 Dog bekræfiter begge parters oplysninger, at to ud af de fire selskaber, der fortsat benytter etableringsprovisioner, jf. tabel 1, har oplevet en fremgang i nye pensionsordninger i perioden 2003 til De resterende to selskaber har enten haft en tilbagegang eller en næsten uændret andel i nye pensionsordninger i samme periode. Forskellen mellem kolonne 1 og kolonne 2 i tabel 2 viser forsikringsselskabemes tilgang af nye kunder. For de tre forsikringsselskaber, som har afskaífet etableringsprovisionen, har der været en tilbagegang i nye pensionsordninger fra 2003 til Dvs. den samme periode, som disse forsikringsselskaber afskaffede etableringsprovisionen. Derudover fremgár det af forsikringsselskabemes oplysninger, at de selskaber, som har afskaffet etableringsprovisionen, har mistet flere eksisterende ordninger end de selskaber, som fortsat benytter sig af etableringsprovisionen. Seks forsikringsselskaber har givet oplysninger om antallet af afgivne tilbud i perioden 2003 til Finanstilsynet kan af disse oplysninger udlede, at de forsikringsselskaber, der har afskaffet etableringsprovision, har afgivet færre tilbud end de forsikringsselskaber, som fortsat benytter sig af etableringsprovision. Finanstilsynets vurdering: Finanstilsynet skal pápege, at placeringen af pensionsordninger som mægleme anfbrer, kan skyldes, at nogle forsikringsselskaber ikke er tilstrækkelig konkurrencedygtige i forhold til andre forsikringsselskaber eller ikke har de firmapensionsordninger, som kundeme eftersperger. Imidlertid kan det ikke afvises, at ogsá etableringsprovisionens st^rrelse indgár som et element i forsikringsmæglerens overvejelser, nár págældende skal anbefale en pensionsordning til en kunde, specielt hvis der er flere pensionstilbud at vælge imellem, og tilbuddene er nogenlunde ens. 3 Man skal samtidig være opmærksom pá, at sammenligningsperioden for de ovennævn- te tal er meget lille, hvorfor udsving i de faktorer der pávirker pensionsselskabers salg kan have en stor betydning.

12 12/18 En endelig konklusion pá disse modsatrettede synspunkter vil forudsætte, at ogsá de enkelte kunder hos forsikringsmægleme blev inddraget, herunder hvilke præferencer den enkelte kunde har haft i forbindelse med valget af den págældende pensionsordning. Det kan heller ikke udelukkes, at det for kunden ogsá har spillet en rolle, om kunden selv skulle betale mægleren direkte for arbejdet med at etablere en pensionsordning frem for, at forsikringsselskabet finansierede mæglerens arbejde med en etableringsprovision pá 12 pct. af det árlige præmiebelob. Finanstilsynet finder det afgorende, at der fira kundens side er tillid til, at forsikringsmægleme alene handler i kundens interesse, hvilket i endnu hojere grad sikres med Finanstilsynets forslag under afsnit 3.1. end med den nuværende ordning. Finanstilsynets forslag medf^rer, at forsikringsmægleren ikke tilskyndes til at placere pensionsordninger hos forsikringsselskaber, under hensyntagen til forskellige afl^nningsordninger. Aflenningen og forsikringsmæglerens eventuelle servicering er aftalt med kunden, og er en del af udbudet. Betingelseme er derfor de samme, uanset hvilket selskab kunden i sidste ende kontraherer med Forsikringsselskaberne kritiserer forholdene omkring forsikringsmæglernes udbudsrunde Nogle forsikringsselskaber har rettet kritik af forsikringsmæglemes udbud. Det er f.eks. blevet pápeget, at nár en pensionsordning kommer i udbud, skal forsikringsselskabeme betale ,- kr. plus moms til forsikringsmægleren som betingelse for at deltage i en udbudsrunde. Forsikringsmæglerforeningen i Danmark har oplyst, at der ikke er tale om, at alle der deltager i udbudet skal betale for deltagelsen, men kun det vindende selskab, og at det er efíer onske fra kunden. Det er ligeledes anfiart, at forsikringsmægleme undlader at medtage de forsikringsselskaber i udbudsrunden, der ikke anvender et af mægleren udviklet investeringskoncept. Endelig anfarer visse forsikringsselskaber, at endelig prissammenligning mellem de forskellige indkomne tilbud, ikke sker pá et reelt grundlag, idet kunden eksempelvis ikke oplyses korrekt om de ulemper en flytning af en pensionsordning kan medf^re, herunder om tab af ydelsesgarantier og tilbagebetaling a f risikopræmie. Finanstilsynets vurdering: Finanstilsynet finder, at det er afgorende for forsikringsmæglerens rolle som kundens rádgiver, at der ikke kan rejses kritik om forholdene om-

13 kring udbudets gennemferelse. Derfor giver det anledning til betænkeligheder, at udbudet kritiseres for at være uigennemsigtigt og ikke bidrager til at give kunden et relevant grundlag for at vurdere de indkomne tilbud. Det skal tilstræbes, at forholdene omkring udbudet sikrer transparens og gennemsigtighed, sáledes at der kan skabes tillid til, at udbudsrunder foregár redeligt og loyalt for alle involverede parter. Det er Finanstilsynets opfattelse, at etiske regler og retningslinjer for, hvordan et udbud bor gennemfores, med fordel kan udarbejdes i samarbejde mellem forsikringsbranchen, forsikringsmæglerbranchen samt de brancheorganisationer, der repræsenterer kundens interesser. Finanstilsynet finder, at det er vigtigt, at der kan skabes et fælles fundament for udbudet, sá kundens forsikringsbehov varetages optimalt i forbindelse med et udbud. Hvis markedets parter ikke kan ná til enighed om udarbejdelse af fælles etiske retningslinjer, vil der være behov for, at der fastsættes regler herfor pá administrativt niveau. Finanstilsynet foreslár derfor, at der i lov om forsikringsformidling tildeles Finanstilsynet en adgang til at udstede regler om udbudet. Hjemmelsbestemmelsen skal udformes sáledes, at Finanstilsynet kan fastsætte regler for udbuddet, hvis der sk^nnes at være behov herfor, hvilket kun vil være tilfældet, hvis der ikke i fællesskab kan fastsættes retningslinjer Forsikringsmæglerne opfordrer kunderne til at skifte pensionsordning for, at forsikringsmægleren kan honoreres med en etableringsprovision i forbindelse med skift til anden pensionsleverander Den traditionelle vederlagsmodel er endvidere blevet m0dt med den kritik, at de hoje etableringsprovisioner medf^rer, at forsikringsmægleme opfordrer kunden til at skifte pensionsordning, sáledes at en etableringsprovision kan udl^ses i forbindelse med skift til anden pensionsleverandor. Heroverfor har Forsikringsmæglerforeningen i Danmark oplyst, at den ogede hyppighed i flytning af pensionsordninger, skal vurderes i lyset af Regeringens indsats for at reducere de tidligere meget store flytteomkostninger. Tidligere kostede det op til 7 pct. af indestáendet at flytte et depot. En kunde kunne sáledes komme ud for at betale kr. i flyttegebyr. Denne udgift ligger efter mæglerforeningens oplysninger i dag i niveau kr. Dette har efter foreningens opfattelse skabt mere konkurrence og langt st0rre mobilitet pá pensionsmarkedet, hvilket er til fordel for kundeme.

14 Forsikringsmæglerbranchen har endvidere oplyst til Finanstilsynet, at forsikringsselskaberne i stigende grad retter uopfordret henvendelse direkte til pensionskunder, og præsenterer kundeme for forsikringsselskabets produkter. Denne udvikling forklarer forsikringsmæglerbranchen med, at markedet for etablering af pensionsordninger er tæt pá at være mættet, og at en ogning af et forsikringsselskabs markedsandel derfor i stigende grad sker via flytning a f pensionsordninger fra et andet forsikringsselskab. Sádanne uopfordrede henvendelser direkte til pensionskundeme animerer, ifolge forsikringsmæglerbranchen, kundeme til at anmode forsikringsmægleren om at gá i udbud pá kundens pensionsordning. Finanstilsynets vurdering: Finanstilsynet fmder, at forsikringsmæglerbranchens synspunkter kan være en god forklaring pá, at pensionsordninger flyttes oftere end tidligere. Det er Finanstilsynets opfattelse, at de l^sningsforslag som er redegjort for under punkt 3.1. bidrager til at give kunden et godt beslutningsgrundlag for at vurdere, om det er hensigtsmæssigt for kunden at flytte sin pensionsordning. Dette skyldes, at nár det er kunden og forsikringsmægleren, der aftaler forsikringsmæglerens honorar, er der intet incitament til for forsikringsmægleren at flytte ordningeme hyppigere, end kunden onsker. Det er kunden selv, der betaler for at fa ordningen flyttet. Kunden kan sáledes vurdere hensigtsmæssigheden i en flytning af sin pensionsordning i lyset af de omkostninger, der er forbundet med at lade ordningen gá i udbud.

15 Bilag 1: Hvordan er reglerne for aflenning af forsikringsmæglere i Danmark Regelgrundlag i medfor af gældende lov om forsikringsformidling nr. 362 af 19. maj Med virkning fra den 1. januar 2005 er bestemmelsen om forsikringsmæglemes oplysningspligt om provision ændret. Det gælder nu, at forsikringsmægleren skriftligt skal meddele kunden, at der modtages provision og at kunden pá anmodning kan fá oplyst provisionens storrelse. 14, stk. 2 Modtager forsikringsmœglervirksomheden provision eller andet vederlag som folge a f forsikringsformidlingen, skal kunden gores bekendt hermed. Endvidere skal forsikringsmæglervirksomheden gere kunden bekendt med adgangen til at fá oplyst provisionens eller vederlagets starrelse og pá foresporgsel oplyse denne. Af bekendtg^relse om god forsikringsmæglerskik 5 fremgár, at forsikringsmœgleren skal udarbejde en skriftlig samarbejdsaftale med kunden og at aftalen skal indeholde oplysninger om hvilken type honorering forsikringsmœgleren modtager. 0nsker kunden sit behov for forsikringsdækning sendt i udbud hos flere forskellige forsikringsselskaber inden kunden træffer sit endelige valg, præciseres det i 8 i bekendtgorelsen om god forsikringsmæglerskik, at forsikringsmœgleren skriftligt skal oplyse kunden om storrelsen a f den til hvert enkelt tilbud knyttede provision eller andet vederlag, der tilfalder forsikringsmœgleren. Regelgrundlag indtil 1. januar 2005 Lov om forsikringsformidling, jf. lovbekendtg^relse nr. 983 af 5. december 2003 indeholdt f^lgende bestemmelse om forsikringsmæglemes oplysningspligt: 13, stk. 3 En forsikringsmægler skal skriftligt og uopfordret oplyse forsikringstageren om storrelsen a f den a f mœgleren aftalte provision eller andet vederlag, som er knyttet til de tilbud fra forsikringsselskaberne, som forelœgges kunden. Baggrund for lovændringen I direktiv om forsikringsformidling lægges vægt pá forsikringsmæglerens generelle oplysningspligt over for kunden om alle relevante forhold, der kan have betydning for kundens valg a f forsikringsselskab. Forsikrings-

16 mæglerens aflenning er ikke i direktivet specifikt nævnt som et emne, der omfattes af oplysningspligten. Den gældende lov opretholder alligevel reglen som en relevant oplysning, der skal meddeles kunden. Men reglens indhold er formuleret, sá den er i overensstemmelse med de gældende regler for forsikringsagentvirksomheder og ejendomsformidleres oplysningsforpligtelser i relation til modtagelse af provision eller andet vederlag i forbindelse med forsikrings - eller ejendomsformidlingen. Bekendtgorelsen om god forsikringsmæglerskik opretholder ligeledes forsikringsmæglerens skærpede oplysningspligt om forsikringsmæglerens aflonning, nár kunden har onsket at fa sit forsikringsbehov sendt i udbud hos flere forsikringsselskaber. Kunden har i denne situation vist, at samtlige forhold omkring valg af forsikringsleverand^r, har betydning.

17 17/18 Bilag 2: Nordisk lovgivning for mæglerprovision Nedenfor er der foretaget en beskrivelse af henholdsvis Sverige, Norge og Finlands implementeringen af Rádets direktiv nr. 2002/92-EF af 9. december 2002 om forsikringsformidling. Ingen af de tre nordiske lande har endnu vedtaget deres respektive love om forsikringsformidling. Sverige Det svenske "Förslag till lag (2005:000) om försakringsförmedling" indeholder i kap. 6, 1, stk. 5 felgende bestemmelse: Försákringsförmedlaren skall snarast och senast innan ett försakringsavtal ingás lamna information till kunden om 5. priset för försákringsformedlingen. Forsikringsmægleren skal altsá alene oplyse kunden om prisen for den págældende ydelse. Lovforslaget indeholder ikke noget krav om, at forsikringsmægleren ikke má modtage provision fra forsikringsselskabet I Sverige skal loven træde i kraft d. 1. april 2005, om end der má forventes en vis udskydelse. Norge Det norske "lovforslag om forsikringsformidling" indeholder i 5-4, nr. 4 folgende bestemmelse: For inngáelse av en forste forsikringsavtale og om nodvendig ved erindring eller fomyelse av avtalen, skal en forsikringsmegler minst gi kunden informasjon om folgende: 4. storrelsen pá provisjon og/eller annen godtgjorelse som forsikringsmeglerforetaket mottar fra forsikringsgiveren for angjeldende forsikring, og den provisjon eller vederlag som forsikringsmeglerforetaket vil kreve fra oppdragsgiver. Forsikringsmægleren skal ifelge lovforslaget dels oplyse kunden om st0rrelsen pá det vederlag kunden skal betale forsikringsmægleren, og dels oplyse om st^rrelsen pá den provision forsikringsmægleren modtager fra forsikringsselskabet. Derudover er der udarbejdet en branchenorm mellem det Norske Forsikringsmegleres Forening og Finansnæringens Hovedorganisasjon, der indeholder en aftale om, at forsikringsmægleme kun má opkræve vederlag af kunden.

18 18/18 Loven forventes forst at træde i kraft i juni/juli Finland Det fínske "lagförslag om försákringsförmedling" indeholder i 26 folgende bestemmelse: Försakringsmáklaren far ta emot arvode endast frán uppdragsgivaren. I modsætning til Norge og Sverige, má forsikringsmægleme i Finland kun modtage vederlag fra kunden.

Den rejste kritik af forsikringsmæglerne består overordnet af fire punkter:

Den rejste kritik af forsikringsmæglerne består overordnet af fire punkter: Redegørelse om aflønning af forsikringsmæglere 1. Indledning I den offentlige debat er der stillet spørgsmålstegn ved forsikringsmæglernes uvildighed, når de formidler pensionsordninger til kunder. Den

Læs mere

Forsikringsmæglervirksomhed. Markedsudvikling 2012

Forsikringsmæglervirksomhed. Markedsudvikling 2012 Forsikringsmæglervirksomhed Markedsudvikling 2012 Indholdsfortegnelse 1. Konklusioner... 3 2. Hovedtendenser i forsikringsmæglernes indberetninger til Finanstilsynet... 4 Tabel 1: Forsikringsmæglere -

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om forsikringsformidling

Forslag. Lov om ændring af lov om forsikringsformidling Erhvervsudvalget L 52 - Bilag 1 Offentligt Fremsat den {FREMSAT} af økonomi- og erhvervsministeren (Bendt Bendtsen) Forslag til Lov om ændring af lov om forsikringsformidling (Forsikringsmæglervirksomheders

Læs mere

Praksis ved formidling af betaling mellem kunde og forsikringsmægler fra selskabers egenkapital

Praksis ved formidling af betaling mellem kunde og forsikringsmægler fra selskabers egenkapital Finanstilsynet Dato. 14. september 2018 Undersøgelse af livsforsikringsselskaber: Praksis ved formidling af betaling mellem kunde og forsikringsmægler fra selskabers egenkapital Baggrund Finanstilsynet

Læs mere

Markedsudvikling for forsikringsmæglervirksomhed i 2008

Markedsudvikling for forsikringsmæglervirksomhed i 2008 Markedsudvikling for forsikringsmæglervirksomhed i 2008 1. Konklusioner: Forsikringsmæglerne præsterede samlet en omsætning fra forsikringsformidling i 2008 på lidt over en milliard kr. svarende til en

Læs mere

Ændringsforslag. til. Forslag til lov om ændring af lov om forsikringsformidling

Ændringsforslag. til. Forslag til lov om ændring af lov om forsikringsformidling Erhvervsudvalget L 52 - Bilag 19 Offentligt Ændringsforslag til Forslag til lov om ændring af lov om forsikringsformidling (Forsikringsmæglervirksomheders oplysningspligter og forbud mod at forsikringsmæglervirksomheder

Læs mere

Klagen har efter anmodning fra klageren og med Finanstilsynets samtykke været tillagt opsættende virkning under ankenævnets behandling af sagen.

Klagen har efter anmodning fra klageren og med Finanstilsynets samtykke været tillagt opsættende virkning under ankenævnets behandling af sagen. Kendelse af 3. maj 2001. 00-189.505. Klagerens virksomhed var omfattet af lov om forsikringsmæglervirksomhed. 1 i lov om forsikringsmæglervirksomhed. (Suzanne Helsteen, Connie Leth og Vagn Joensen) Advokat

Læs mere

Finanstilsynet Vibeke Olesen Århusgade København Ø

Finanstilsynet Vibeke Olesen Århusgade København Ø Finanstilsynet Vibeke Olesen Århusgade 110 2100 København Ø Mæglere - ændringsforslag til god skik bekendtgørelsen for mæglere - høringssvar fra Finanstilsynet har den 30. marts 2012 sendt forslag til

Læs mere

Finanstilsynet Århusgade 110 2100 København Ø

Finanstilsynet Århusgade 110 2100 København Ø Finanstilsynet Århusgade 110 2100 København Ø Øget åbenhed og gennemsigtighed i mæglerbranchen - Forsikring & Pensions forslag til ny kunde- og markedsinformation Finanstilsynet har i brev af 16. september

Læs mere

Forsikringsmæglereformidling og aflønning efter de nye regler

Forsikringsmæglereformidling og aflønning efter de nye regler NFT 3/2007 Forsikringsmæglereformidling og aflønning efter de nye regler Forsikringsmæglereformidling og aflønning efter de nye regler af Tine Egelund Thomsen og Morten Samuelsson Tine Egelund Thomsen

Læs mere

Supplerende undersøgelse. Pensionsmægleres og pensionsselskabers anvendelse af klientkonti

Supplerende undersøgelse. Pensionsmægleres og pensionsselskabers anvendelse af klientkonti Supplerende undersøgelse Pensionsmægleres og pensionsselskabers anvendelse af klientkonti Indholdsfortegnelse 1. Baggrund og konklusion... side 3 2. Baggrunden for etablering af klientkonti... side 5 3.

Læs mere

Bilag til pkt. 5 vedr. godkendelse af lønpolitik for LB Foreningen

Bilag til pkt. 5 vedr. godkendelse af lønpolitik for LB Foreningen Bilag til pkt. 5 vedr. godkendelse af lønpolitik for LB Foreningen Indledning Formål Lønpolitikken skal overordnet sikre: at aflønningen er i overensstemmelse med og fremmer en sund og effektiv risikostyring

Læs mere

Bekendtgørelse om forsikringsformidleres uddannelse 1)

Bekendtgørelse om forsikringsformidleres uddannelse 1) Bekendtgørelse nr. 825 af 3. juli 2007 Bekendtgørelse om forsikringsformidleres uddannelse 1) I medfør af 9, stk. 1 2, 31 39 i lov om forsikringsformidling, jf. lovbekendtgørelse nr. 401 af 25. april 2007,

Læs mere

Forsikringsmæglervirksomhed. Markedsudvikling 2013

Forsikringsmæglervirksomhed. Markedsudvikling 2013 Forsikringsmæglervirksomhed Markedsudvikling 2013 Indholdsfortegnelse 1. Konklusioner... 3 2. Hovedtendenser i forsikringsmæglernes årsregnskaber... 4 Tabel 1: Forsikringsmæglere - uddrag af indberetninger

Læs mere

Skift af pensionsordning. Vejledning til tillidsrepræsentanter

Skift af pensionsordning. Vejledning til tillidsrepræsentanter Skift af pensionsordning Vejledning til tillidsrepræsentanter 07 Skift af pensionsordning Udgivet af CO-industri Tekst: Bjarne Kjær (DJ) Foto: Arkiv Oplag: 2.000 ISBN: 978-87-92141-55-2 CO-Meddelelsesnr.:

Læs mere

Faktaark. Forbrugerpolitisk eftersyn: Trygge forbrugere, aktive valg. I. Information

Faktaark. Forbrugerpolitisk eftersyn: Trygge forbrugere, aktive valg. I. Information Faktaark 20. august 2012 Forbrugerpolitisk eftersyn: Trygge forbrugere, aktive valg Regeringens forbrugerpolitiske eftersyn indeholder 23 initiativer fordelt på fire hovedområder: - Information - Klagemuligheder

Læs mere

Fortegnelse over individuelle risikoforøgelser

Fortegnelse over individuelle risikoforøgelser 1 af 8 08-08-2012 15:34 Fortegnelse over individuelle risikoforøgelser Journal nr.2:8032-718/fødevarer/finans, che Rådsmødet den 26. april 2000 Resumé 1. Forsikring & Pension (F&P) har den 30. juni 1998

Læs mere

Lønpolitik for LB Forsikring A/S

Lønpolitik for LB Forsikring A/S Lønpolitik for LB Forsikring A/S Indledning Formål Nærværende lønpolitik omfatter alle medarbejdere samt bestyrelsen i LB Forsikring A/S. Lønpolitikken skal overordnet sikre: at aflønningen gør selskabet

Læs mere

Forsikring & Pensions svar på høring om udkast til bekendtgørelse om god skik for forsikringsdistributører

Forsikring & Pensions svar på høring om udkast til bekendtgørelse om god skik for forsikringsdistributører Finanstilsynet Århusgade 110 2100 København Ø Att.: Kamilla Bøgebjerg Nørlem Sendt til kbn@ftnet.dk s svar på høring om udkast til bekendtgørelse om god skik for forsikringsdistributører takker for muligheden

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om indhentning af tilbud på visse offentlige og offentligt støttede kontrakter

Bekendtgørelse af lov om indhentning af tilbud på visse offentlige og offentligt støttede kontrakter LBK nr 1410 af 07/12/2007 (Gældende) Udskriftsdato: 28. juni 2016 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Økonomi- og Erhvervsmin., Konkurrencestyrelsen, j.nr. 4/0404-0200-0002 Senere

Læs mere

Resumé Formandskabet har den 15. oktober 2012 udsendt KOM(2007)603 af 9. oktober 2007 med henblik på genoptagelse af forhandlingerne om direktivet.

Resumé Formandskabet har den 15. oktober 2012 udsendt KOM(2007)603 af 9. oktober 2007 med henblik på genoptagelse af forhandlingerne om direktivet. Europaudvalget 2007 KOM (2007) 0603 Bilag 1 Offentligt N O T A T Grund- og nærhedsnotat om genoptagelse af ændret forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om mindstekrav til fremme af arbejdskraftens

Læs mere

LLOYD S CLASS OF BUSINESS EVENT. COPENHAGEN 20 September 2010

LLOYD S CLASS OF BUSINESS EVENT. COPENHAGEN 20 September 2010 LLOYD S CLASS OF BUSINESS EVENT COPENHAGEN 20 September 2010 LEGAL UPDATES Terrorforsikring God skik Forsikringsformidling Agentaftaler Terrorforsikring Ikrafttræden den 31. marts 2010 Obligatorisk terrorforsikringsordning

Læs mere

Påtale og påbud. Baggrund. Redegørelse. PFA Pension Att.: Direktionen Sundkrogsgade 4

Påtale og påbud. Baggrund. Redegørelse. PFA Pension Att.: Direktionen Sundkrogsgade 4 PFA Pension Att.: Direktionen Sundkrogsgade 4 2100 København Ø 19. oktober 2015 Ref. KBN J.nr. 6073-0276 Påtale og påbud Finanstilsynet påtaler, at PFA Pension har udsendt informationsmateriale, der ikke

Læs mere

Forudsætninger bag Danica PensionsTjek

Forudsætninger bag Danica PensionsTjek Forudsætninger bag Danica PensionsTjek INDHOLD Indledning.... 1 Konceptet... 1 Tjek din pension én gang om året.... 2 Få den bedste anbefaling.... 2 Forventede udbetalinger og vores anbefalinger... 2 Spørgsmålene...

Læs mere

Notits om afvikling af lån bevilliget af Arbejdsmarkedets

Notits om afvikling af lån bevilliget af Arbejdsmarkedets 7512545 HED/RVS Notits om afvikling af lån bevilliget af Arbejdsmarkedets Feriefond 1. INDLEDNING Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering samt Arbejdsmarkedets Feriefond (herefter AFF ) har anmodet

Læs mere

Europaudvalget 2006 KOM (2006) 0594 Offentligt

Europaudvalget 2006 KOM (2006) 0594 Offentligt Europaudvalget 2006 KOM (2006) 0594 Offentligt Udkast NOTAT DEPARTEMENTET Dato 4.. september 2007 J. nr. 140-1 Erhvervs- og Færdselskontoret Karoline Lolk Telefon 33 92 33 21 klo@trm.dk Den svenske model

Læs mere

Til Folketinget - Skatteudvalget

Til Folketinget - Skatteudvalget Skatteudvalget 2009-10 L 213 Svar på Spørgsmål 20 Offentligt J.nr. 2009-311-0333 Dato: 25. maj 2010 Til Folketinget - Skatteudvalget L 213 - Forslag til Lov om ændring af personskatteloven, ligningsloven

Læs mere

Ved "selskaber" forstås livs- og pensionsforsikringsselskaber, tværgående pensionskasser og firmapensionskasser.

Ved selskaber forstås livs- og pensionsforsikringsselskaber, tværgående pensionskasser og firmapensionskasser. Aftale af 1. januar 2013 Aftale om overførsel af pensionsmidler mellem selskaber i forbindelse med forsikredes overgang til anden ansættelse (obligatoriske og frivillige ordninger) Jobskifteaftalen 1 1

Læs mere

Finanstilsynets undersøgelse af pensionsmægleres. brug af egne rådgivningsværktøjer

Finanstilsynets undersøgelse af pensionsmægleres. brug af egne rådgivningsværktøjer Finanstilsynet 19. oktober 2010 Finanstilsynets undersøgelse af pensionsmægleres brug af klientkontomodeller, pensionsmægleres dobbeltroller og pensionsmæglernes brug af egne rådgivningsværktøjer 1. Baggrund

Læs mere

Når indbetaling til arbejdsmarkedspension ophører

Når indbetaling til arbejdsmarkedspension ophører Når indbetaling til arbejdsmarkedspension ophører 1 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Baggrund... 3 Metode... 3 Resumé og initiativer... 3 Lovgrundlag... 5 Reglerne om god skik... 5 Muligheder ved indbetalingernes

Læs mere

Erhvervs- og Byggestyrelsen Att.: Josephine Them Parnas Langelinie Allé 17 2100 København Ø

Erhvervs- og Byggestyrelsen Att.: Josephine Them Parnas Langelinie Allé 17 2100 København Ø = 5. december 2008 HSR Erhvervs- og Byggestyrelsen Att.: Josephine Them Parnas Langelinie Allé 17 2100 København Ø e êáåöëëî~ê= îéçêk= äçîñçêëä~ö= çã= åçêáåö= ~Ñ= ÑçêëâÉääáÖÉ= äçîé= é = ÕâçåçãáJ= çö= bêüîéêîëãáåëáíéêáéíë=

Læs mere

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0370 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0370 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0370 Bilag 1 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 15. september 2010 Kommissionens hvidbog om forsikringsgarantiordninger KOM(2010) 0370 af 12. juli 2010 Resumé

Læs mere

Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen

Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen Retsudvalget L 65 - Svar på Spørgsmål 7 Offentligt Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen Kontor: Civilkontoret Sagsnr.: 2006-156-0041 Dok.: HTR40329 Besvarelse af spørgsmål nr. 7 af 12. januar

Læs mere

Vederlagspolitik. for bestyrelse og direktion Vestas Wind Systems A/S

Vederlagspolitik. for bestyrelse og direktion Vestas Wind Systems A/S Vederlagspolitik for bestyrelse og direktion Vestas Wind Systems A/S 6. Vestas internal protocol Introduktion Vederlagspolitikken for Vestas Wind Systems A/S bestyrelse og direktion 1 afspejler aktionærernes

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om social pension og lov om arbejdsskadesikring

Forslag. Lov om ændring af lov om social pension og lov om arbejdsskadesikring Beskæftigelsesudvalget 2015-16 L 40 Bilag 1 Offentligt Lovforslag nr. L 40 Folketinget 2015-16 Fremsat den 4. november 2015 af beskæftigelsesministeren (Jørn Neergaard Larsen) Forslag til Lov om ændring

Læs mere

Vejledning til bekendtgørelse om forsikringsmæglervirksomheders og genforsikringsmæglervirksomheders årlige indberetninger

Vejledning til bekendtgørelse om forsikringsmæglervirksomheders og genforsikringsmæglervirksomheders årlige indberetninger (Gældende) Udskriftsdato: 18. marts 2015 Ministerium: Myndighed vises her Journalnummer: Vejledning til bekendtgørelse om forsikringsmæglervirksomheders og genforsikringsmæglervirksomheders årlige indberetninger

Læs mere

Påbud i medfør af 3 i bekendtgørelse om god skik for forsikringsmæglervirksomheder

Påbud i medfør af 3 i bekendtgørelse om god skik for forsikringsmæglervirksomheder APC Forsikringsmæglere A/S Att.: Direktionen Strandgade 4 1401 København K 12.juni 2017 J.nr. 69510-0010 Påbud i medfør af 3 i bekendtgørelse om god skik for forsikringsmæglervirksomheder Afgørelse I medfør

Læs mere

UDKAST til. I lov nr. 87 af 30. januar 2007 om Forebyggelsesfonden foretages følgende ændring:

UDKAST til. I lov nr. 87 af 30. januar 2007 om Forebyggelsesfonden foretages følgende ændring: Arbejdstilsynet UDKAST til Forslag til Lov om ændring af lov om Forebyggelsesfonden (Tilskud til mindre, private virksomheders udarbejdelse af ansøgning m.v. om støtte) I lov nr. 87 af 30. januar 2007

Læs mere

Udbetaling Danmark og socialt bedrageri

Udbetaling Danmark og socialt bedrageri Socialudvalget 2011-12 L 86 Bilag 8, L 87 Bilag 8 Offentligt Udbetaling Danmark og socialt bedrageri Resumé Der er foretaget grundige analyser af, hvilken konstruktion der er mest hensigtsmæssig i forhold

Læs mere

Oplysninger til kunder inden indgåelse af Privatsikrings aftale jf. god skik bekendtgørelsen 14

Oplysninger til kunder inden indgåelse af Privatsikrings aftale jf. god skik bekendtgørelsen 14 Oplysninger til kunder inden indgåelse af s aftale jf. god skik bekendtgørelsen 14 1) 2) 3) 4) 5) 6) Forsikringsformidlerens navn og adresse, samt oplysning om, at den pågældende er forsikringsformidler

Læs mere

Politianmeldelse af Fyns Forsikrings Revision for overtrædelse af 4 i bekendtgørelse af lov om forsikringsformidling

Politianmeldelse af Fyns Forsikrings Revision for overtrædelse af 4 i bekendtgørelse af lov om forsikringsformidling Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet Kampmannsgade 1 1604 København V 18. marts 2015 Ref. CGS J.nr. 5951-0040 Politianmeldelse af Fyns Forsikrings Revision for overtrædelse

Læs mere

Zurich Forsikrings formidlingsaftale med Djurslands Bank

Zurich Forsikrings formidlingsaftale med Djurslands Bank 1 af 6 08-08-2012 13:36 Zurich Forsikrings formidlingsaftale med Djurslands Bank Journal nr 2:8032-213. Rådsmødet den 26. januar 2000 1. Resumé Zurich Forsikring har ved brev af 26. juni 1998 anmeldt en

Læs mere

De vigtigste ændringer er: at regler, der beskytter kontraktvilkår i aftaler mellem leverandører og forhandlere, afskaffes.

De vigtigste ændringer er: at regler, der beskytter kontraktvilkår i aftaler mellem leverandører og forhandlere, afskaffes. Erhvervsudvalget 2009-10 ERU alm. del Bilag 131 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 2.februar 2010 Kommissionens forordning (EU) om anvendelse af Traktatens artikel 101, stk. 3, på kategorier

Læs mere

HR-Centret 07-10-2015

HR-Centret 07-10-2015 NOTAT HR-Centret 07-10-2015 Lønstrategi pr. 03-11-2015 (vedtaget revision) Indledning Løn, der fastsættes centralt, er løsrevet fra de opgaver, mål og politikker, som fastsættes lokalt. Centralt fastsatte

Læs mere

Udtalelse om 3 og 4 i bekendtgørelse om god skik for finansielle virksomheder i forhold til situationer omfattet af 60 a i lov om finansiel

Udtalelse om 3 og 4 i bekendtgørelse om god skik for finansielle virksomheder i forhold til situationer omfattet af 60 a i lov om finansiel Finanstilsynet 26. september 2014 J.nr. 591-0354 Udtalelse om 3 og 4 i bekendtgørelse om god skik for finansielle virksomheder i forhold til situationer omfattet af 60 a i lov om finansiel virksomhed 1.

Læs mere

Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om forsikringsformidling (omarbejdning), KOM (2012) 360

Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om forsikringsformidling (omarbejdning), KOM (2012) 360 Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13 ERU alm. del Bilag 99 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 12. december 2012 Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om forsikringsformidling

Læs mere

ETISKE REGLER FOR FORSIKRINGSMÆGLERFORENINGEN (FMF)

ETISKE REGLER FOR FORSIKRINGSMÆGLERFORENINGEN (FMF) ETISKE REGLER FOR FORSIKRINGSMÆGLERFORENINGEN (FMF) Nærværende regelsæt er ændret af FMF s bestyrelse den 21. februar 2014. Ændringerne er angivet ved overstregninger i de hidtidige regler eller ved tilføjelser

Læs mere

06B Udvidelse af udpegede bestyrelsesmedlemmer i Fonden Sermersooq Erhvervsrad fra en til to

06B Udvidelse af udpegede bestyrelsesmedlemmer i Fonden Sermersooq Erhvervsrad fra en til to 06B Udvidelse af udpegede bestyrelsesmedlemmer i Fonden Sermersooq Erhvervsrad fra en til to Til beslutning J.nr.: 01.07.12. Forvaltning for Velfrd, Arbejdsmarked og Erhverv direktor Grethe H. Nielsen

Læs mere

Socialudvalget 2008-09 L 164 Bilag 1 Offentligt

Socialudvalget 2008-09 L 164 Bilag 1 Offentligt Socialudvalget 2008-09 L 164 Bilag 1 Offentligt Folketingets Socialudvalg Ministeren Holmens Kanal 22 1060 København K Dato: 13. marts 2009 Tlf. 3392 9300 Fax. 3393 2518 E-mail vfm@vfm.dk Til Socialudvalgets

Læs mere

Kønsmainstreaming af HK-KL-overenskomst kvantitativ del

Kønsmainstreaming af HK-KL-overenskomst kvantitativ del Kønsmainstreaming af HK-KL-overenskomst kvantitativ del Mona Larsen, SFI September 2015 1 1. Indledning I henhold til ligestillingslovgivningen skal kommunerne indarbejde ligestilling i al planlægning

Læs mere

MEDARBEJDERE I UDLANDET

MEDARBEJDERE I UDLANDET MEDARBEJDERE I UDLANDET > En vejledning til virksomheder om social sikring ved udstationering og arbejde i flere lande inden for EU/EØS Denne vejledning gennemgår social sikringsreglerne ved udstationering

Læs mere

Beretning. udvalgets virksomhed

Beretning. udvalgets virksomhed Udvalget vedrørende Efterretningstjenesterne Alm.del UET - Beretning 1 Offentligt Beretning nr. 7 Folketinget 2005-06 Beretning afgivet af Udvalget vedrørende Efterretningstjenesterne den 13. september

Læs mere

FRIT VALG AF HJEMMEHJÆLP KOSTER 150-250 KRONER EKSTRA

FRIT VALG AF HJEMMEHJÆLP KOSTER 150-250 KRONER EKSTRA 25. januar 2005 Anita Vium Direkte telefon: 33 55 77 24 FRIT VALG AF HJEMMEHJÆLP KOSTER 150-250 KRONER EKSTRA PR. TIME En times hjemmehjælp fra private leverandører kostede i 2004 i gennemsnit mindst 150

Læs mere

Bekendtgørelse om god skik for forsikringsmæglervirksomheder»

Bekendtgørelse om god skik for forsikringsmæglervirksomheder» BEK nr 1253 af 24/10/2007 (Gældende) Udskriftsdato: 15. januar 2017 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Økonomi- og Erhvervsmin., Finanstilsynet, j.nr. 1952-0006 Senere ændringer

Læs mere

Aftale om flere praktikpladser i 2011

Aftale om flere praktikpladser i 2011 Aftale om flere praktikpladser i 2011 I 2009 indgik regeringen, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre en række praktikpladspakker om særlige indsatser på praktikpladsområdet med henblik

Læs mere

Klagenævnet for Udbud 2005-0002498 (H.P. Rosenmeier, Jørgen Egholm, Erik Hammer) 3. februar 2006

Klagenævnet for Udbud 2005-0002498 (H.P. Rosenmeier, Jørgen Egholm, Erik Hammer) 3. februar 2006 Klagenævnet for Udbud 2005-0002498 (H.P. Rosenmeier, Jørgen Egholm, Erik Hammer) 3. februar 2006 K E N D E L S E J. Olsen A/S Entreprenør- & nedrivningsfirmaet og Jens Olsen (advokat Anders Hein, København)

Læs mere

Folketinget - Skatteudvalget

Folketinget - Skatteudvalget Skatteudvalget 2011-12 L 31 Bilag 21 Offentligt J.nr. 2011-311-0075 Dato: 12. december 2011 Til Folketinget - Skatteudvalget L 31 - Forslag til lov om ændring af ligningsloven og forskellige andre love

Læs mere

Bekendtgørelse om forsikringsformidleres ansvarsforsikring, garantistillelse og behandling af betroede midler 1)

Bekendtgørelse om forsikringsformidleres ansvarsforsikring, garantistillelse og behandling af betroede midler 1) Bekendtgørelse om forsikringsformidleres ansvarsforsikring, garantistillelse og behandling af betroede midler BEK nr 1185 af 06/12/2004 (Gældende) Bekendtgørelse om forsikringsformidleres ansvarsforsikring,

Læs mere

4. april 2002. Af Lars Andersen - Direkte telefon: 33 55 77 17

4. april 2002. Af Lars Andersen - Direkte telefon: 33 55 77 17 4. april 2002 Af Lars Andersen - Direkte telefon: 33 55 77 17 Resumé: OFFENTLIG OG PRIVAT SEKTOR - KAMP ELLER SAMARBEJDE Med VK-regeringens nye lovforslag om privat udfordringsret synes regeringen nærmest

Læs mere

Nedenfor følger en kort beskrivelse af de enkelte initiativer, jf. tabel 1.

Nedenfor følger en kort beskrivelse af de enkelte initiativer, jf. tabel 1. Bilag 3. Forstærket indsats for flere praktikpladser I maj 2009 indgik regeringen, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre aftale om en praktikpladspakke, som blandt andet indeholdt en

Læs mere

Implementering af MiFID II og rapport om honorarmodeller for investeringsforeninger

Implementering af MiFID II og rapport om honorarmodeller for investeringsforeninger 18. december 2015 Nyhedsbrev Bank & Finans Implementering af MiFID II og rapport om honorarmodeller for investeringsforeninger Finanstilsynet sendte den 16. november 2015 tre lovforslag i høring. Lovforslagene

Læs mere

NOTAT. Retningslinjer for sponsorering og reklamefinansiering. Indhold. Reklamepolitik Dato: 19. februar 2015

NOTAT. Retningslinjer for sponsorering og reklamefinansiering. Indhold. Reklamepolitik Dato: 19. februar 2015 NOTAT Reklamepolitik Dato: 19. februar 2015 Retningslinjer for sponsorering og reklamefinansiering Denne politik er vedtaget af Billund Kommunes byråd den 24. februar 2015. Den indeholder retningslinjer

Læs mere

Nordisk Försäkringstidskrift 1/2012. Solvens II giv plads til tilpasning i pensionsbranchen

Nordisk Försäkringstidskrift 1/2012. Solvens II giv plads til tilpasning i pensionsbranchen Solvens II giv plads til tilpasning i pensionsbranchen Med Solvens II forøges i mange tilfælde kapitalkravene til de europæiske forsikringsselskaber. Hensigten er blandt andet bedre forbrugerbeskyttelser,

Læs mere

2002-08-13: Danmarks Restauranter og Caféer

2002-08-13: Danmarks Restauranter og Caféer 2002-08-13: Danmarks Restauranter og Caféer K E N D E L S E afsagt af Konkurrenceankenævnet den 13. august 2002 i sag j.nr. 02-43.017 Danmarks Restauranter og Caféer (selv v/sekretariatsleder Kirsten Hauge)

Læs mere

Vejledning til Design denmark Dansk Erhvervs Standardkontrakt for funktionærer

Vejledning til Design denmark Dansk Erhvervs Standardkontrakt for funktionærer Vejledning til Design denmark Dansk Erhvervs Standardkontrakt for funktionærer Ansættelseskontrakt for funktionærer er udarbejdet med henblik på opfyldelse af betingelserne i Lov om arbejdsgiverens pligt

Læs mere

Notat om Miljøstyrelses lovforslag til implementering af batteridirektivet

Notat om Miljøstyrelses lovforslag til implementering af batteridirektivet Miljø- og Planlægningsudvalget (2. samling) MPU alm. del - Bilag 105 Offentligt Notat om Miljøstyrelses lovforslag til implementering af batteridirektivet Notatet uddyber RenoSams bemærkninger til lovforslag

Læs mere

Tak for ordet og invitationen til at komme i dag og besvare spørgsmålet om forbrugeres retshjælpsforsikring.

Tak for ordet og invitationen til at komme i dag og besvare spørgsmålet om forbrugeres retshjælpsforsikring. Boligudvalget 2009-10 BOU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 433 Offentligt INSPIRATIONSPUNKTER 1. september 2010 /MFT-FT Åbent samråd i BOU alm. del den 6. september 2010 samrådsspørgsmål BP af 23.

Læs mere

Tilsynsreaktioner over for Alm. Brand A/S

Tilsynsreaktioner over for Alm. Brand A/S (udeladt) 17. december 2014 Ref. GOVN J.nr. 500-0020 Tilsynsreaktioner over for Alm. Brand A/S Finanstilsynet og virksomheden skal offentliggøre tilsynsreaktionerne i medfør af 354 a, stk. 1, jf. 345,

Læs mere

3) regier for beregning og fordeling af realiseret resultat til forsikringstagerne og andre berettigede efter forsikringsaftalerne.

3) regier for beregning og fordeling af realiseret resultat til forsikringstagerne og andre berettigede efter forsikringsaftalerne. pka Arhusgade 110 2100 K0benhavn 0 Sammen giver vi mere tilbage Anmeldelse af teknisk grundlag m.v. I henhold til 20, stk. 1, i lov om finansiel virksomhed skal det tekniske grundlag mv. for livsforsikringsvirksomhed

Læs mere

KOMMENTERET HØRINGSOVERSIGT

KOMMENTERET HØRINGSOVERSIGT Retsudvalget 2011-12 L 6 Bilag 1 Offentligt Lovafdelingen Dato: 24. oktober 2011 Kontor: Formueretskontoret Sagsbeh: Rasmus Linding Sagsnr.: 2011-7002-0002 Dok.: 228365 KOMMENTERET HØRINGSOVERSIGT om forslag

Læs mere

I anledning af klagen har Finanstilsynet i en udtalelse af 9. september 2011 om sagens faktiske omstændigheder oplyst:

I anledning af klagen har Finanstilsynet i en udtalelse af 9. september 2011 om sagens faktiske omstændigheder oplyst: ERHVERVSANKENÆVNET Kampmannsgade 1 * Postboks 2000 * 1780 København V * Tlf. 33 30 76 22 * Fax 33 30 76 00 www.erhvervsankenaevnet.dk * Ekspeditionstid 9-16 Kendelse af 13. januar 2012 (J.nr. 2011-0025108).

Læs mere

Kontrolgruppens Årsberetning 2015

Kontrolgruppens Årsberetning 2015 Kontrolgruppens Årsberetning 2015 Kontrolgruppens årsberetning beskriver Kontrolgruppens indsatsområder og resultater for 2015 samt forventninger til 2016. INDLEDNING OG FORMÅL Kontrolgruppen blev oprettet

Læs mere

LØNPOLITIK FOR PFA-KONCERNEN

LØNPOLITIK FOR PFA-KONCERNEN LØNPOLITIK FOR PFA-KONCERNEN Denne lønpolitik er udarbejdet i henhold til lov om finansiel virksomhed 71, stk. 1, nr. 9, bekendtgørelse om lønpolitik samt oplysningsforpligtelser om aflønning i finansielle

Læs mere

Særlige vilkår for Linkpension

Særlige vilkår for Linkpension Særlige vilkår for Linkpension i sammenhæng med vilkår for pensionsordningen i Sampension Indhold Afsnit A Omfattede medarbejdere... 3 Afsnit B Aftaleforholdet og ændringer... 3 Afsnit C Tilmelding og

Læs mere

I dette notat diskuteres forskellige muligheder i Københavns Kommunes administrative implementering af de såkaldte akutjobs.

I dette notat diskuteres forskellige muligheder i Københavns Kommunes administrative implementering af de såkaldte akutjobs. KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen NOTAT 07-11-2012 BILAG 1 Administration af akutjob i Københavns Kommune I dette notat diskuteres forskellige muligheder

Læs mere

(indsæt navn) (indsæt adresse) (indsæt by & postnummer) (indsæt cvr-nummer) (herefter kaldet virksomheden)

(indsæt navn) (indsæt adresse) (indsæt by & postnummer) (indsæt cvr-nummer) (herefter kaldet virksomheden) Mellem undertegnede (indsæt navn) (indsæt adresse) (indsæt by & postnummer) (indsæt cvr-nummer) (herefter kaldet virksomheden) og medundertegnede (Navn) (indsæt adresse) (indsæt by & postnummer) (herefter

Læs mere

RESUME RAPPORT 2008:5. International undersøgelse af forbrugerinitiativer på skadesforsikringsområdet

RESUME RAPPORT 2008:5. International undersøgelse af forbrugerinitiativer på skadesforsikringsområdet SIDE 1 International undersøgelse af forbrugerinitiativer på skadesforsikringsområdet Forsikring & Pension har i en årrække arbejdet med at styrke åbenhed og gennemsigtighed på forsikringsområdet. På skadesforsikringsområdet

Læs mere

Betingelser for Hold Fast gruppeforsikring 01.01.2016

Betingelser for Hold Fast gruppeforsikring 01.01.2016 Betingelser for Hold Fast gruppeforsikring 01.01.2016 Kunder optaget før 01.07.1999 Betingelser for Hold Fast gruppeforsikring - tegnet i tilknytning til pensionsordning i PenSam 1. Tegning Forsikringen

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 3. februar 2016

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 3. februar 2016 Udskrift af Arbejdsrettens dom af 3. februar 2016 I sag nr.: AR2015.0171 Landsorganisationen i Danmark for Fagligt Fælles Forbund mod Dansk Arbejdsgiverforening for DIO II for Danren A/S Dommere: Poul

Læs mere

Folkeregistrering contra sociale sager (enlig)

Folkeregistrering contra sociale sager (enlig) Folkeregistrering contra sociale sager (enlig) Sag efter CPR - loven Sagerne med Fiktiv adresse-situationen (dvs. at to personer bor sammen, men opretholder hver sin adresse i folkeregistret) kan angribes

Læs mere

Anmeldelsen asndrer kapitel 3.10 og 3.12 i det tekniske grundlag gasldende fra 1. januar 2016.

Anmeldelsen asndrer kapitel 3.10 og 3.12 i det tekniske grundlag gasldende fra 1. januar 2016. pka Finanstilsynet Arhusgade 110 2100 K0benhavn 0 Sammen giver vi mere tilbage Anmeidelse af teknisk grundlag m.v. I henhold til 20, stk. 1, 1 lov om finansiel virksomhed ska! det tekniske grundlag mv.

Læs mere

Direktørkontrakt. med kommentarer. Maskinmestrenes Forening

Direktørkontrakt. med kommentarer. Maskinmestrenes Forening Direktørkontrakt med kommentarer Maskinmestrenes Forening Denne direktørkontrakt er udarbejdet af Maskinmestrenes Forening med udgangspunkt i lov nr. 392 af 22. juni 1993 om arbejdsgivernes pligt til at

Læs mere

Notat om udbud af håndværkerydelser i Næstved Kommune

Notat om udbud af håndværkerydelser i Næstved Kommune Sagsnr. 88.00.00-G01-5-15 Cpr. Nr. Dato 27-4-2015 Navn Sagsbehandler Karina Christensen Notat om udbud af håndværkerydelser i Næstved Kommune 1 Introduktion Dette notat sætter fokus på, hvordan konkurrenceudsættelse

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 41 72 71 45 * Ekspeditionstid 9-16 www.erhvervsankenaevnet.

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 41 72 71 45 * Ekspeditionstid 9-16 www.erhvervsankenaevnet. ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 41 72 71 45 * Ekspeditionstid 9-16 www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 20. marts 2013 (J.nr. 2012-0026936) Sagen afvist

Læs mere

Arbejdsskadeforsikring

Arbejdsskadeforsikring Indhold Forsikringsbetingelser i tilslutning til g{ldende lov om forsikringsaftaler. 100 Generelle betingelser 101 Betaling af pr{mie 102 Forsikringens varighed og opsigelse 103 Indeksregulering 104 #ndring

Læs mere

Succesrige virksomhedsoverdragelser ved offentlige udbud Vejledning

Succesrige virksomhedsoverdragelser ved offentlige udbud Vejledning Succesrige virksomhedsoverdragelser ved offentlige udbud Vejledning Side 2 af 10 Hvordan optimeres kommunale udbud i den grønne sektor, hvor medarbejdere virksomhedsoverdrages? Dette notat skitserer erfaringer

Læs mere

Høringsnotat til Folketingets Kommunaludvalg vedrørende forslag til lov om ændring af lov om Det Centrale Personregister og sundhedsloven

Høringsnotat til Folketingets Kommunaludvalg vedrørende forslag til lov om ændring af lov om Det Centrale Personregister og sundhedsloven Kommunaludvalget 2012-13 L 4 Bilag 1 Offentligt Enhed IT og CPR Sagsbehandler GK Koordineret med [INI] Sagsnr. 1207136 Doknr.1033168 Dato 25. september 2012 Høringsnotat til Folketingets Kommunaludvalg

Læs mere

Maj Invest Equity A/S

Maj Invest Equity A/S Maj Invest Equity A/S 27. marts 2015 MS/MAS Lønpolitik med retningslinjer for tildeling af variabel løn, retningslinjer for fratrædelsesgodtgørelse og pensionspolitik 1. Baggrund Denne lønpolitik er udarbejdet

Læs mere

Bekendtgørelse om god skik for finansielle virksomheder 1)

Bekendtgørelse om god skik for finansielle virksomheder 1) BEK nr 928 af 28/06/2013 (Historisk) Udskriftsdato: 9. september 2015 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., Finanstilsynet, j.nr. 142-0003 Senere ændringer til

Læs mere

10. juni 2014 EM2014/XX. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger

10. juni 2014 EM2014/XX. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger 10. juni 2014 EM2014/XX Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Arbejdsløsheden i Grønland er voksende, og til trods for at størstedelen af de arbejdsløse er ufaglærte, ansætter

Læs mere

2006-2011. Undersøgelse af klager over erhvervsevnetabsforsikringer

2006-2011. Undersøgelse af klager over erhvervsevnetabsforsikringer 2006-2011 Undersøgelse af klager over erhvervsevnetabsforsikringer Maj 2012 Indholdsfortegnelse Undersøgelse af erhvervsevnetabsforsikringer...3 1. Baggrund - erhvervsevnetabsforsikringer...3 1.1 Fagspecifikt

Læs mere

FynBus bestyrelse. Dagsorden for møde. Torsdag, den 13. februar 2014 kl. 16.00-19.00. Mødet afholdes på Tolderlundsvej 9, Odense

FynBus bestyrelse. Dagsorden for møde. Torsdag, den 13. februar 2014 kl. 16.00-19.00. Mødet afholdes på Tolderlundsvej 9, Odense FynBus bestyrelse Dagsorden for møde Torsdag, den 13. februar 2014 kl. 16.00-19.00 Mødet afholdes på Tolderlundsvej 9, Odense Deltagere: Formand Morten Andersen, Nordfyn Næstformand Poul Andersen, Region

Læs mere

Finanstilsynet Sendt på mail til Lotte Søgaard på LOS@ftnet.dk og Lars Østergaard på LOE@ftnet.dk

Finanstilsynet Sendt på mail til Lotte Søgaard på LOS@ftnet.dk og Lars Østergaard på LOE@ftnet.dk Finanstilsynet Sendt på mail til Lotte Søgaard på LOS@ftnet.dk og Lars Østergaard på LOE@ftnet.dk MiFID - kommentarer til specialudvalgsnotat om forslag til revision af direktivet om markeder for finansielle

Læs mere

Samarbejdsaftale. mellem. CNA Insurance Company Limited Hammerensgade 6, 1. sal, 1267 København K CVR nr. 24256375

Samarbejdsaftale. mellem. CNA Insurance Company Limited Hammerensgade 6, 1. sal, 1267 København K CVR nr. 24256375 Samarbejdsaftale mellem CNA Insurance Company Limited Hammerensgade 6, 1. sal, 1267 København K CVR nr. 24256375 og [Forsikringsmæglerens navn og adresse] (Herefter Forsikringsmægleren ) 1. Indledning

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om sygedagpenge

Forslag. Lov om ændring af lov om sygedagpenge Lovforslag nr. L 8 Folketinget 2010-11 Fremsat den 6. oktober 2010 af beskæftigelsesministeren (Inger Støjberg) Forslag til Lov om ændring af lov om sygedagpenge (Ændring af beskæftigelseskravet, afskaffelse

Læs mere

for driftsherretillæg

for driftsherretillæg 2. juli 2004 Pensionsmarkedsrådets redegørelse for driftsherretillæg 1. Indledning Folketinget havde i april måned en aktuel debat om gennemsigtighed på pensionsmarkedet. Under debatten blev selskabernes

Læs mere

Grund- og nærhedsnotat

Grund- og nærhedsnotat Europaudvalget 2015 KOM (2015) 0627 Bilag 1 Offentligt Grund- og nærhedsnotat Kulturministeriet, 8. januar 2016 GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets

Læs mere

Bekendtgørelse om forsikringsformidleres uddannelse 1)

Bekendtgørelse om forsikringsformidleres uddannelse 1) Bekendtgørelse om forsikringsformidleres uddannelse BEK nr 1110 af 14/11/2004 (Gældende) Bekendtgørelse om forsikringsformidleres uddannelse 1) I medfør af 9, stk. 1 og 2, 31 og 39 i lov nr. 362 af 19.

Læs mere

AE kan fuldt ud tilslutte sig, at dette ikke sker ved at udskyde beskatningen hos medarbejderen f.eks. til aktierne sælges.

AE kan fuldt ud tilslutte sig, at dette ikke sker ved at udskyde beskatningen hos medarbejderen f.eks. til aktierne sælges. i:\maj-2000\skat-a-fh.doc Af Frithiof Hagen - Direkte telefon: 33 55 77 19 Maj 2000 RESUMÈ BESKATNING VED AFLØNNING MED AKTIER Efter forslaget kan selskaber ved en skriftlig aftale med medarbejderen vælge

Læs mere

Drejebog for omplacering og afskedigelser ved strukturændringer og besparelser i Psykiatri og Social

Drejebog for omplacering og afskedigelser ved strukturændringer og besparelser i Psykiatri og Social Psykiatri og Social Administrationen HR Tingvej 15A, 2. tv. DK-8800 Viborg Tel. +45 8728 5000 PsykiatriSocial@rm.dk www.rm.dk Drejebog for omplacering og afskedigelser ved strukturændringer og besparelser

Læs mere