Undersøgelse af 26 gaskedlers levetid

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Undersøgelse af 26 gaskedlers levetid"

Transkript

1 Undersøgelse af 26 gaskedlers levetid Notat Januar 2019 Dansk Gasteknisk Center a/s Dr. Neergaards Vej 5B 2970 Hørsholm Tlf

2 DGC-notat Jan /12 Undersøgelse af 26 gaskedlers levetid Jean Schweitzer, Jonas Hoen, DGC Rapporten/notatet er udarbejdet i på baggrund af undersøgelser fra Indledning På baggrund af datamateriale fra HMN har Dansk Gasteknisk Center (DGC) undersøgt muligheden for i praksis at bruge statistisk modellering til at forudsige villakedlers levetid baseret på tilgængelige statistiske data om kedelinstallationer. Metoden, der blev brugt i andre referencer som fx i /3/ er en simpel statistik på kedelalder ved udskiftning. Metoden er ikke repræsentativ for kedellevetid, med mindre den betragtede kedelbestand er meget gammel, og at kedeltyperne ikke har været installeret i længere tid. For at finde en kedels levetid har man brug for enten: En komplet registrering af driftssvigt for en periode, der er længere end levetiden (dvs år vil være at foretrække), hvilket sandsynligvis ikke kan lade sig gøre, da de første kedler blev installeret sidst i 80 erne. En statistisk modellering af levetiden (som bruges her). Ideen med dette projekt var at se på udviklingen i udskiftningsstatistiske data for kedlernes driftssvigt og ekstrapolere disse data med en statistisk model udviklet i DGC /1/. Dette arbejde har givet flere resultater for den aktuelle levetid for gaskedler og har også gjort det muligt at forbedre metoden. /2/ Med data fra 26 gaskedler har vi nu fået et klarere billede af levetiden for gaskedler på det danske marked til villakunder, dvs. kedelstørrelser på mellem 20 og 30 kw. BEMÆRK I denne rapport/dette notat taler vi om driftssvigt som en måde at forenkle rapporteringen. Det ville faktisk være mere hensigtsmæssigt at tale om kedlens alder ved udskiftning, da vi ikke har viden om årsagen til, at kedlen udskiftes Kedlers levetid, dansk DK_udgave_2018_Final2.docx

3 DGC-notat 2/12 2. Kort præsentation af kedlers levetid. Statistisk modellering til forudsigelse af kedlers levetid Kedlers levetid er defineret som den tid, hvor 50 % af de installerede apparater ikke længere er i drift. Ud fra det foreliggende materiale fik vi verificeret, at for et antal kedler kan vi modellere kedlers levetid med en normalfordeling (Gauss-model). Nærmere oplysninger om denne metode kan fås i /2/. En Gauss-model kan beskrives med følgende funktion: Hvor c er standardafvigelsen, som indikerer, hvor spredningen (i tid) er for udskiftninger. b er center-/midterpositionen og er udtryk for den gennemsnitlige levealder (= levetid defineret som, at 50 % af bestanden ikke længere er i drift) a er kurvens top (afhænger af antal kedler i stikprøven) [Gauss-kurve, eksempel Levetid = 20 år Standardafvigelse = 5] [Antal År] Figur 1 Eksempel på (teoretisk) Gauss-kurve, der viser udviklingen i antal driftssvigt (%). Statistisk modellering støtter sig til en analyse af datamateriale for driftssvigt i de første år. I mange tilfælde er det muligt at bruge datamateriale fra de første år til at bestemme parameter a, b og c.

4 DGC-notat 3/12 I praksis findes Gauss-kurven, som passer bedst til data for udskiftning og deraf følger a, b, og c (se nedenfor). 3. Forklaring til notatets/rapportens tal/resultater [Kalibreringspunkt: Antal år siden den sidste kedel blev installeret Venstre side (grønne bar): Alle data er til rådighed: Modellen og datamateriale passer sammen Akkumuleret fejlkurve/driftssvigtkurve: Antal aktuelle driftssvigt er under den teoretiske kurve, da ikke alle driftssvigt har fundet sted endnu Forskellen er antal apparater, der stadig er i drift Højre side: Ikke alle data er til rådighed: Datamaterialet er mindre i forhold til modellen] [Driftssvigt Akk. Driftssvigt Samlede installationer Model Akk. Model] [Antal År] Figur 2 Modellering af levetid Værdierne i parametermodellen er justeret i forhold til de akkumulerede antal driftssvigt svarende til det samlede antal år uden installation af den givne kedel med kalibreringspunkt som reference (tallet på denne figur er 19 år). I dette eksempel har vi valgt en ret gammel kedel, så vi kan vise, at modellen falder ret godt i tråd med de aktuelle data. Venstre side af kurven skulle passe, da der ikke vil være nogle driftssvigt < 19 år. I den højre side af kurven skulle kurven (modellen) ligge over prikkerne (registrerede driftssvigt), da der vil komme flere driftssvigt efter 20, 21, år.

5 DGC-notat 4/12 4. Betingelser for modellens brugbarhed Modellen kan kun bruges til en homogen kedelbestand. Dette betyder, at hvis der sker ændringer i produktionen af en kedel, der allerede er på markedet, vil dette kunne påvirke levetiden, og Gausskurven vil i så fald ikke være gældende. Ligesådan hvis to eller flere forskellige kedler bliver blandet sammen i datamaterialet, vil der være et overlap af forskellige kurver, hvilket vil resultere i temmelig forskellige resultater. Figur 3 (der er med fiktive data) viser hvorfor tilføjelsen af to ekstra Gauss-kurver (fx for 2 forskellige kedler) ikke giver en Gauss-profil. [Tilføjelse af Gauss-kurver] [Antal År] Figur 3 Tilføjelse af 2 Gauss-kurver (1-rød 2 sort) Sidst men ikke mindst er der antallet af år, hvor ingen kedler er installeret. Jo længere denne periode er, jo mere præcise resultater - simpelthen fordi modellen har brug for en vis datamængde for at kunne kalibrere parametrene. Der var et par tilfælde, hvor modellen ikke kunne bruges: 1. Hvis der, som tidligere nævnt, er tale om en uhomogen kedelbestand (fx viser kedel 9 noget, der ligner en dobbelt Gauss-kurve; måske pga. ændringer på kedlen i perioden, hvor den blev solgt, pga. regionale installationsforskelle, eller at der simpelthen er tale om to forskellige kedler.)

6 DGC-notat 5/12 [Driftssvigt Akk. Driftssvigt Samlede installationer Model Akk. Model] [Antal År] Figur 4 Kedel 9 Reelt eksempel på tilføjelse af 2 Gauss-kurver 2. For ny kedel: Kedlen er stadig solgt på markedet, hvilket besværliggør statistikken. Dette er tilfældet for fx kedel 13. [Driftssvigt Akk. Driftssvigt Samlede installationer Model Akk. Model] [Antal År] Figur 5 Kedel For lille bestand: I nogle tilfælde ville det sandsynligvis være muligt at få resultater ved at arbejde med de originale data og a. hvis muligt identificere årsagen til den ikke-homogene bestand og omarbejde datamaterialet ved at udskille de originale data med de identificerede parametre, der forårsager uhomogeniteten (fx to forskellige modeller i samme datafil). b. for kedler, der stadig er på markedet: At finde statistik udelukkende for de første år, så man får mindst 3 eller 4 år uden salg for den udvalgte bestand. Det var dog ikke muligt at udføre dette arbejde inden for projektets rammer.

7 DGC-notat 6/12 5. Hvor nøjagtig er modellen? Vi har mødt to problemstillinger undervejs i arbejdet med datamaterialet: 1. Er Gauss-modellen god nok til, at vi kan ekstrapolere og vurdere levetiden? 2. Hvor mange år uden salg er der behov for, for at vi kan få en tilfredsstillende nøjagtighed for levetiden? Disse to problemstillinger kan illustreres og undersøges med kedel 4, som er en kedel med en stor bestand (> ), og som er temmelig gammel (hovedsageligt solgt i perioden ), hvilket gør det muligt at tjekke både detaljerne i modellen og resultatet, der udelukkende skulle være baseret på tidlige data (statistisk på de første år). 1. Nogle kedler passer ikke ind i Gauss-modellen (baseret på normalfordelingen). Dette kan skyldes større hyppighed af driftssvigt for nye apparater på markedet pga. fejldesignede svage komponenter eller komponenter hvis design ikke er tilstrækkeligt afprøvet. I dette tilfælde har vi prøvet at supplere Gauss-kurven med en ekstra, lineær model, og vi har fundet et godt match, se Figur 6. Den lineære model inkluderer børnesygdomme i nye design/kedler. [Driftssvigt Akk. Driftssvigt Samlede installationer Model Akk. model Ekstra, lineær model] [Antal År] Figur 6 Gauss-model (rød) kombineret med en lineær model (gul) passer til denne kedel (blå kurve) I den sidste ende ved vi endnu ikke, om dette viser sig at være en bedre model end den simple Gauss-model, da der er brug for en større datamængde for at kunne verificere, at den nye model er bedre.

8 DGC-notat 7/12 Men det vigtigste er, at vi har set, at selv små uoverensstemmelser i Gauss-modellen ikke vil ændre levetiden synderligt (forskel < 1 år i dette eksempel). 2. Hvor mange år uden kedelsalg er der brug for, for at vi kan få en rimelig nøjagtighed for levetiden? Valideringspunkt (år) a Kurvens top 9,5 9,5 9,5 9,5 9,5 9,5 b Midterposition 21,1 19,91 18,9 17,86 17,0 16,5 c Standardafvigelse 4,2 4,2 4,2 4,2 4,2 4,2 Vi har brugt en kedel (nr. 4) med en lang statistikperiode (14 år) for at tjekke, hvad levetiden ville have været, hvis den var blevet beregnet med en Gauss-model, hvis vi havde mindre datamateriale henholdsvis 12, 10, 8, 6 eller 4 år. Tabellen viser, at i det relevante tilfælde ville modellen baseret på en kortere periode ( valideringspunkt ) føre til en underestimering af den aktuelle levetid: Baseret på 14 års datamateriale ville modellen give en levetid på 21,1 år, mens den kun ville være 16,5 år med 4 års datamateriale. Dette betyder, at i sådanne tilfælde og særligt for kondenserende kedler kan den angivne levetid være underestimeret. Nøjagtigheden er også dårligere. Øvelsen blev gentaget på flere kedler med samme resultat: En Gauss-model baseret på et for lille datamateriale vil føre til en underestimering af den aktuelle levetid.

9 DGC-notat 8/12 6. Resultater 6.1. Undersøgte kedler Ref.nr. Kedeltype Fabrikant Ref.-nr. Kedeltype Fabrikant 1 traditionel A 14 kondenserende G 2 traditionel A 15 kondenserende G 3 traditionel A 16 kondenserende F 4 traditionel A 17 kondenserende H 5 traditionel A 18 kondenserende B 6 traditionel A 19 kondenserende I 7 traditionel B 20 kondenserende J 8 traditionel D 21 kondenserende K 9 traditionel C 22 kondenserende F 10 traditionel B 23 kondenserende G 11 traditionel B 24 kondenserende B 12 traditionel E 25 kondenserende E 13 kondenserende A 26 kondenserende A

10 DGC-notat 9/ Oversigt over resultater Type trad trad trad trad trad trad trad trad trad trad trad trad Ref.-nummer Antal inst Gnmsn. (**) Først inst. (*) Sidst inst. (*) År siden sidste salg/inst ,0 Data kan ikke bruges pga. 1) Stadig aktiv (2015) 91 % 71 % 41 % 34 % 39 % 69 % 71 % 8 % 34 % 56 % 14 % 46 % Levetid 20,0 18,1 19,8 21,1 17,6 18,5 20,0 16,8 20,9 17,7 16,7 19,7 Standardafvigelse 5, ,2 3,6 5,4 4,9 3 3,5 4 2,9 4,2 Risiko for underestimeret levetid? (3) Ja Ja Ja Ja Ja ja Type kond kond kond kond kond kond kond kond kond kond kond kond kond kond Ref.-nummer Antal inst Gnmsn. (**) Først inst. (*) Sidst inst. (*) År siden sidste salg/inst ,2 Data kan ikke bruges pga. 2) 2) 2) 2) 2) 2) 2) Stadig aktiv (2015) 86 % 92 % 4 % 18 % 81 % 87 % 76 % 80 % Levetid 20,0 19,8 8,0 18,3 18,0 16,5 16,6 18,7 Standardafvigelse 5,8 5,66 3, ,2 Risiko for underestimeret levetid? (3) Ja Ja Ja Ja ja (*) Årstal for første kedelsalg/-installation / Årstal for sidste kedelsalg/-installation (**) Gennemsnit vægtet med bestand 1) Uhomogen kedelbestand, dobbelt Gauss-kurve 2) For ny kedel: Kedlen sælges eller er blevet solgt i de seneste 8 mdr., hvilket besværliggør statistikbehandling 3) To faktorer fører til underestimering pga. den anvendte metode: a) Tidligt driftssvigt, som ikke reflekteres af Gauss-modellen og/eller b) Lav værdi for År siden sidste salg

11 DGC-notat 10/12 Gennemsnitlige levetider (*) Gennemsnit traditionel kedel (år) Gennemsnit kondenserende kedel (år) 19,7 år 18,7 år (*) Vægtet med antal installerede kedler. Kommentarer 1. Vi kan sandsynligvis uddrage flere resultater fra vores datamateriale for kondenserende kedler ved at udvælge de første installationsår og udarbejde separate statistikker. 2. Den faktiske forskel mellem kondenserende og traditionelle kedler skyldes sandsynligvis kun, at den anvendte metode underestimerer levetiden for kedler med for nye data. 7. Kommentarer om vurdering af levetid i andre referencer Metoden brugt i /3/ er simple statistikker baseret på udskiftninger og som diskuteret i starten underestimeres den aktuelle levetid for kedler. Jo yngre kedelbestand, jo større afvigelse mellem aktuel levetid og levetiden angivet i /3/. Dette forklarer, hvorfor levetiden for kondenserende kedler er lav i analysen i /3/. Denne pointe anerkendes på en eller anden måde i rapportens konklusion /3/, men læseren kan stadig blive forvirret over tallene i tabellen på rapportens side 2. Den angivne gennemsnitlige levetid i /3/ er 18 år, hvor vi mener (på baggrund af vores undersøgelse), at den nærmere er 20 år. Hvorfor er metoden anvendt i /3/ ikke pålidelig nok til at vurdere en kedels levetid? Metoden (med baggrund i faktiske registreringer af driftssvigt eller udskiftninger) giver et tal for alderen af udskiftede kedler uden at tage antallet af kedler, der stadig er i drift, med i betragtningen. Dette tal kan kun blive lavere end den aktuelle kedellevetid. Det følgende eksempel (en kedel, hvor vi har en temmelig god historik) viser, hvilke uoverensstemmelser der vil være ved at bruge denne (for) forenklede metode. Eksempel, kedel nr. 4 Først installeret (*) 1985 Sidst installeret (*) 2001 Stadig aktiv (2015) 34% Samlet antal inst Kurvens top 9,5 Midterposition 21,1 Standardafvigelse 4,2

12 DGC-notat 11/12 Den statistiske metode, vi har brugt, forudsiger en levetid på 21,1 år. Dette tal kan betragtes som temmelig nøjagtigt, idet der ikke er blevet installeret nogen kedler siden 2001 kun 34 % stadig er i drift (dvs. modellen er baseret på 66 % af bestanden > levetid) I nedenstående figur viser kurven med røde prikker udviklingen i levetid baseret på den enkle statistik over udskiftede kedler. Kurven, der fremkommer, når man inkluderer de apparater, der stadig er på markedet, ligger meget under den forventede levetid, da gennemsnitsalderen for udskiftede kedler stiger over tid. Den vil først konvergere og i sidste ende nå den forventede levetid, når alle kedelmodeller er ude af drift (hvilket ikke er tilfældet her, da 34 % stadig er i drift). 8. Konklusion Datamaterialet for traditionelle kedler er vældig godt: Det har været muligt at bruge datamaterialet for 11 ud af 12 kedler, svarende til samlet ca enheder. Datamaterialet for kondenserende kedler er tilfredsstillende: Det har været muligt at bruge datamaterialet for 7 ud af 14 kedler, svarende til samlet ca enheder. Levetidsanalysen af 26 kedler viser, at den gennemsnitlige levetid for kedler er omkring 20 år for både traditionelle og kondenserende kedler.

13 DGC-notat 12/12 Mere præcist er tallene: Gennemsnit for traditionelle kedler: 19,7 år Gennemsnit for kondenserende kedler: 18,7 år Så i praksis har vi fundet en lidt lavere levetid for kondenserende kedler, men metoden, vi har brugt, underestimerer den aktuelle levetid, da datahistorikken er relativt ny for de fleste kondenserende kedler. 9. Referencer /1/ Facts and figures about domestic gas boilers A compilation of results covering 25 years of testing at DGC's laboratory, project report, February 2016 (DGC project no ) /2/ Prediction and evaluation of lifetime of boilers with existing statistics. Method feasibility study. Jean Schweitzer, Danish Gas Technology Centre, October 2015 /3/ Kvalitetssikring af projektvurdering. Gaskedlers gennemsnitlige levetid og udskiftningshastighed. Niras, 2. februar 2015

Fakta om virkningsgrader og levetider for små kedler. Jean Schweitzer, DGC

Fakta om virkningsgrader og levetider for små kedler. Jean Schweitzer, DGC Fakta om virkningsgrader og levetider for små kedler Jean Schweitzer, DGC jsc@dgc.dk Gas kontra fjernvarme: Konkurrence skal ske på lige vilkår!? Både de økonomiske parametre og tekniske parametre er afgørende

Læs mere

HMN Naturgas I/S KVALITETSSIKRING AF PROJEKTVURDERING Gaskedlers gennemsnitlige levetid og udskiftningshastighed

HMN Naturgas I/S KVALITETSSIKRING AF PROJEKTVURDERING Gaskedlers gennemsnitlige levetid og udskiftningshastighed Notat HMN Naturgas I/S KVALITETSSIKRING AF PROJEKTVURDERING Gaskedlers gennemsnitlige levetid og udskiftningshastighed 02. februar 2015 Projekt nr. 219332 Dokument nr. 1214704662 Version 1 Udarbejdet af

Læs mere

Administrationsgrundlag - Energimærkningsordningen for gasfyrede villakedler (Information til kedelleverandører)

Administrationsgrundlag - Energimærkningsordningen for gasfyrede villakedler (Information til kedelleverandører) DGC-notat 10.11.2006 1/5 Administrationsgrundlag - Energimærkningsordningen for gasfyrede villakedler (Information til kedelleverandører) Dette notat beskriver rammerne for, hvordan en kedelleverandør

Læs mere

Investerings-, drifts- og vedligeholdelsesomkostninger. ( kw) Projektrapport Juni 2019

Investerings-, drifts- og vedligeholdelsesomkostninger. ( kw) Projektrapport Juni 2019 Investerings-, drifts- og vedligeholdelsesomkostninger for mellemstore gaskedler (50 1000 kw) Projektrapport Juni 2019 Dansk Gasteknisk Center a/s Dr. Neergaards Vej 5B 2970 Hørsholm Tlf. 2016 9600 www.dgc.dk

Læs mere

NOTAT. Virkningsgrader der er mange af dem. Notat December 2015

NOTAT. Virkningsgrader der er mange af dem. Notat December 2015 Virkningsgrader der er mange af dem Notat December 2015 NOTAT Dansk Gasteknisk Center a/s Dr. Neergaards Vej 5B 2970 Hørsholm Tlf. 2016 9600 www.dgc.dk dgc@dgc.dk Virkningsgrader der er mange af dem Jan

Læs mere

3.600 kg og den gennemsnitlige fødselsvægt kg i stikprøven.

3.600 kg og den gennemsnitlige fødselsvægt kg i stikprøven. PhD-kursus i Basal Biostatistik, efterår 2006 Dag 1, onsdag den 6. september 2006 Eksempel: Sammenhæng mellem moderens alder og fødselsvægt I dag: Introduktion til statistik gennem analyse af en stikprøve

Læs mere

Valg af kedelstørrelse i forhold til husets dimensionerende varmetab. Notat August 2003

Valg af kedelstørrelse i forhold til husets dimensionerende varmetab. Notat August 2003 Valg af kedelstørrelse i forhold til husets dimensionerende varmetab Notat August 03 DGC-notat 1/10 Valg af kedelstørrelse i forhold til husets dimensionerende varmetab Indledning I tilbudsmaterialet for

Læs mere

Korrosion og tilstopning i aftræk fra små gaskedler

Korrosion og tilstopning i aftræk fra små gaskedler Korrosion og tilstopning i aftræk fra små gaskedler Bjarne Spiegelhauer, Afd. Chef, Dansk Gasteknisk Center a/s I et tidligere nummer af Gasteknik blev der gennemgået en undersøgelse af 500 gasinstallationer,

Læs mere

Påklage af Næstved Kommunes godkendelse af projektforslag for konvertering af 14 energidistrikter i Næstved af 28. november 2017

Påklage af Næstved Kommunes godkendelse af projektforslag for konvertering af 14 energidistrikter i Næstved af 28. november 2017 Energiklagenævnet Sendt på e-mail til ekn@naevneneshus.dk Dansk Gas Distribution Gladsaxe Ringvej 11 Bygning C 2860 Søborg +45 70 21 30 40 www.danskgasdistribution.dk CVR-nr. 27 21 04 06 Påklage af Næstved

Læs mere

Påklage af afgørelse af 12. september 2013 vedr. godkendelse af biomasseværk og konvertering til fjernvarme

Påklage af afgørelse af 12. september 2013 vedr. godkendelse af biomasseværk og konvertering til fjernvarme Næstved Kommune Center for Plan og Erhverv Rådmandshaven 20 4700 Næstved DONG Gas Distribution A/S Teknikerbyen 25 2830 Virum Danmark Tlf. +45 99 55 11 11 Fax +45 99 55 00 01 www.dongenergy-distribution.dk

Læs mere

Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljømålinger NOTAT

Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljømålinger NOTAT Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske Miljømålinger NOTAT Til: Brugere af Bekendtgørelse om kvalitetskrav til miljømålinger udført af akkrediterede laboratorier, certificerede personer mv.

Læs mere

Indregulering af gasapparater i fremtiden Hvad kan man gøre?? Premix brændere

Indregulering af gasapparater i fremtiden Hvad kan man gøre?? Premix brændere Indregulering af gasapparater i fremtiden Hvad kan man gøre?? Premix brændere Kippunkt kurven Nefit turbo Konklusion Der kan opstå problemer ved varierende gaskvaliteter Nogle af kedlerne er

Læs mere

C) Perspektiv jeres kommunes resultater vha. jeres svar på spørgsmål b1 og b2.

C) Perspektiv jeres kommunes resultater vha. jeres svar på spørgsmål b1 og b2. C) Perspektiv jeres kommunes resultater vha. jeres svar på spørgsmål b1 og b. 5.000 4.800 4.600 4.400 4.00 4.000 3.800 3.600 3.400 3.00 3.000 1.19% 14.9% 7.38% 40.48% 53.57% 66.67% 79.76% 9.86% 010 011

Læs mere

Risikofaktorudviklingen i Danmark fremskrevet til 2020

Risikofaktorudviklingen i Danmark fremskrevet til 2020 23. marts 9 Arbejdsnotat Risikofaktorudviklingen i Danmark fremskrevet til Udarbejdet af Knud Juel og Michael Davidsen Baseret på data fra Sundheds- og sygelighedsundersøgelserne er der ud fra køns- og

Læs mere

Gasfyrede Varmecentraler

Gasfyrede Varmecentraler Gasfyrede Varmecentraler.Et 2009/2010 måleprojekt. DSM og FAU-GI projekt Jan de Wit (jdw@dgc.dk) Dansk Gasteknisk Center A/S www.dgc.dk Disposition 1 : Baggrund for projektet 2 : Hvem har deltaget og finansieret

Læs mere

Gaspro On-line brugervejledning

Gaspro On-line brugervejledning DGC-notat 1/6 Gaspro On-line brugervejledning Dansk Gasteknisk Center a/s (DGC) har gennem en række år opdateret og vedligeholdt energiberegningsprogrammet GASPRO med hjælp fra de danske gasselskaber.

Læs mere

Virksomhedspraktik til flygtninge

Virksomhedspraktik til flygtninge Virksomhedspraktik til flygtninge Af Lasse Vej Toft, LVT@kl.dk Formålet med dette analysenotat er, at give viden om hvad der har betydning for om flygtninge kommer i arbejde efter virksomhedspraktik Analysens

Læs mere

BEFOLKNINGSPROGNOSE FOR VORDINGBORG KOMMUNE. APRIL 2019 vordingborg.dk

BEFOLKNINGSPROGNOSE FOR VORDINGBORG KOMMUNE. APRIL 2019 vordingborg.dk BEFOLKNINGSPROGNOSE 2019-2032 FOR VORDINGBORG KOMMUNE APRIL 2019 vordingborg.dk Vordingborg Kommune Valdemarsgade 43 4760 Vordingborg Befolkningsprognose 2019-2032 for Vordingborg Kommune Udgivet af Vordingborg

Læs mere

Naturgassens konkurrenceevne i parcelhuse

Naturgassens konkurrenceevne i parcelhuse Naturgassens konkurrenceevne i parcelhuse Projektrapport Juni 2013 RAPPORT Dansk Gasteknisk Center a/s Dr. Neergaards Vej 5B 2970 Hørsholm Tlf. 2016 9600 Fax 4516 1199 www.dgc.dk dgc@dgc.dk Naturgassens

Læs mere

Notat til Energistyrelsen. Opdatering af virkningsgradsberegner til standardløsning for biobrændselskedler

Notat til Energistyrelsen. Opdatering af virkningsgradsberegner til standardløsning for biobrændselskedler Notat til Energistyrelsen Opdatering af virkningsgradsberegner til standardløsning for biobrændselskedler Titel: Opdatering af virkningsgradsberegner til standardløsning for biobrændselskedler Udarbejdet

Læs mere

Kondensat fra naturgasfyrede enheder

Kondensat fra naturgasfyrede enheder Kondensat fra naturgasfyrede enheder Notat Juni 2016 Dansk Gasteknisk Center a/s Dr. Neergaards Vej 5B 2970 Hørsholm Tlf. 2016 9600 www.dgc.dk dgc@dgc.dk DGC-notat 1/5 Kondensat fra naturgasfyrede enheder

Læs mere

OM RISIKO. Kender du muligheder og risici ved investering?

OM RISIKO. Kender du muligheder og risici ved investering? OM RISIKO Kender du muligheder og risici ved investering? Hvad sker der, når du investerer? Formålet med investeringer er at opnå et positivt afkast. Hvis du har forventning om et højt afkast, skal du

Læs mere

Nationale aktiviteter, der bygger bro mellem gaskedler og grøn vindstrøm (Hybridanlæg)

Nationale aktiviteter, der bygger bro mellem gaskedler og grøn vindstrøm (Hybridanlæg) Nationale aktiviteter, der bygger bro mellem gaskedler og grøn vindstrøm (Hybridanlæg) Gastekniske Dage 2015, Billund Svend Pedersen, Teknologisk Institut Baggrund Et ud af i alt 4 VE orienterede projekter

Læs mere

CO 2 -regnskab Kolding Kommune 2017

CO 2 -regnskab Kolding Kommune 2017 CO 2 -regnskab Kolding Kommune 2017 Miljøbelastning og energiforbrug for Kolding Kommune som virksomhed i 2017 I det følgende er der udarbejdet en samlet opgørelse over de væsentligste kilder til CO 2

Læs mere

Statistik ved Bachelor-uddannelsen i folkesundhedsvidenskab. Introduktion

Statistik ved Bachelor-uddannelsen i folkesundhedsvidenskab. Introduktion Statistik ved Bachelor-uddannelsen i folkesundhedsvidenskab Introduktion 1 Formelt Lærere: Esben Budtz-Jørgensen Jørgen Holm Petersen Øvelseslærere: Berivan+Kathrine, Amalie+Annabell Databehandling: SPSS

Læs mere

Beregning af laminare flammehastigheder og selvantændelse

Beregning af laminare flammehastigheder og selvantændelse Beregning af laminare flammehastigheder og selvantændelse Projektrapport November 2013 RAPPORT Dansk Gasteknisk Center a/s Dr. Neergaards Vej 5B 2970 Hørsholm Tlf. 2016 9600 Fax 4516 1199 www.dgc.dk dgc@dgc.dk

Læs mere

Nu kommer der biogas i naturgasnettet

Nu kommer der biogas i naturgasnettet december 2013 Nu kommer der biogas i naturgasnettet Husk nu at anmelde dit gasarbejde Få hjælp til installation af gaspejse Kun autoriserede installatører må ændre på et aftræk Nye krav om automatisk varmestyring

Læs mere

Den økonomiske regulering er inklusiv, hvad der er allerede er lagt i budgetrammerne fra tidligere års demografireguleringer.

Den økonomiske regulering er inklusiv, hvad der er allerede er lagt i budgetrammerne fra tidligere års demografireguleringer. KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Økonomi NOTAT Bilag 3: Kvalitetssikring af demografiregulering 215 I forbindelse med beregningen af demografireguleringen for budget 215 samt budgetrammerne

Læs mere

Beregning af metantal

Beregning af metantal Beregning af metantal Dansk Gasteknisk Center a/s (DGC) har pga. forventningen om større variation i gaskvaliteten udviklet et nyt beregningsprogram til bestemmelse af metantallet for naturgas. Metantallet

Læs mere

HVAD ER UNDERVISNINGSEFFEKTEN

HVAD ER UNDERVISNINGSEFFEKTEN HVAD ER UNDERVISNINGSEFFEKTEN Undervisningseffekten viser, hvordan eleverne på en given skole klarer sig sammenlignet med, hvordan man skulle forvente, at de ville klare sig ud fra forældrenes baggrund.

Læs mere

Skuldelev Energiselskab

Skuldelev Energiselskab Skuldelev Energiselskab TEST: Regnr 310 Hollensen-kedel med naturgasfyret Dunphybrænder Prøvningsrapport 74511 - DU06 December 2017 74511 - DU06-12122017 1/7 1 Opgavebeskrivelse Dansk Gasteknisk Center

Læs mere

Elforbrug til kompression af bionaturgas i gassystemet

Elforbrug til kompression af bionaturgas i gassystemet Elforbrug til kompression af bionaturgas i gassystemet Notat April 2018 Dansk Gasteknisk Center a/s Dr. Neergaards Vej 5B 2970 Hørsholm Tlf. 2016 9600 www.dgc.dk dgc@dgc.dk DGC-notat 1/5 Elforbrug til

Læs mere

Rumopvarmning med naturgasfyrede strålevarmerør. Notat Marts 2000

Rumopvarmning med naturgasfyrede strålevarmerør. Notat Marts 2000 Rumopvarmning med naturgasfyrede strålevarmerør Notat Marts 2000 DGC-notat Teknologistatus marts 2000 1/6 Rumopvarmning med naturgasfyrede strålevarmerør Dorthe Jensen, DGC og Paw Andersen, DGC Baggrund

Læs mere

Den økonomiske regulering er inklusiv, hvad der er allerede er lagt i budgetrammerne fra tidligere års demografireguleringer.

Den økonomiske regulering er inklusiv, hvad der er allerede er lagt i budgetrammerne fra tidligere års demografireguleringer. KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Økonomi NOTAT Bilag 3 Kvalitetssikring af demografireguleringen I forbindelse med beregningen af demografireguleringen for budget 214 samt budgetrammerne

Læs mere

Effektanalyse Stevns. kommune Michael Harbo Udviklingschef

Effektanalyse Stevns. kommune Michael Harbo Udviklingschef Effektanalyse Stevns kommune 20.09.2018 Michael Harbo Udviklingschef Analyse Denne analyse er udarbejdet af DigiRehab for Stevns Kommune i fm. afprøvningen af DigiRehab i Hjemmeplejen. RESUME Konklusionen

Læs mere

ØVELSER Statistik, Logistikøkonom Lektion 8 og 9: Simpel og multipel lineær regression

ØVELSER Statistik, Logistikøkonom Lektion 8 og 9: Simpel og multipel lineær regression ! ØVELSER Statistik, Logistikøkonom Lektion 8 og 9: Simpel og multipel lineær regression Eksempel 1 AT OPSTILLE EN SIMPEL LINEÆR REGRESSIONSMODEL - GENNEMGÅS AF JAKOB Et stort lager måler løbende sine

Læs mere

RAPPORT. Større gasfyrede kedlers virkningsgrad Resultater fra feltmålinger. Projektrapport Maj 2012

RAPPORT. Større gasfyrede kedlers virkningsgrad Resultater fra feltmålinger. Projektrapport Maj 2012 Større gasfyrede kedlers virkningsgrad Resultater fra feltmålinger Projektrapport Maj 2012 RAPPORT Dansk Gasteknisk Center a/s Dr. Neergaards Vej 5B 2970 Hørsholm Tlf. 2016 9600 Fax 4516 1199 www.dgc.dk

Læs mere

VARME C.2.1 Tjekliste - Gasfyrede kedelcentraler i etageboliger 1/6

VARME C.2.1 Tjekliste - Gasfyrede kedelcentraler i etageboliger 1/6 VARME C.2.1 Tjekliste - Gasfyrede kedelcentraler i etageboliger 1/6 Ejeren (brugeren) af enhver gasinstallation er ansvarlig for, at der bliver udarbejdet en drifts- og vedligeholdelsesplan (D&V-plan)

Læs mere

Brænderhoveders indflydelse på kedlers holdbarhed. Projektrapport November 1998

Brænderhoveders indflydelse på kedlers holdbarhed. Projektrapport November 1998 Brænderhoveders indflydelse på kedlers holdbarhed Projektrapport November 1998 Brænderhoved.efs indflydelse p.åked1ers holdbarhed Paw Andersen & Niels Bjarne Rasmussen Dansk Gasteknisk Cent~ 1JIS' Børsbofm

Læs mere

Gasdrevne varmepumper og split anlæg (hybrid) Samspil mellem fossil og alternativ energi. af Brian Nielsen Robert Bosch A/S

Gasdrevne varmepumper og split anlæg (hybrid) Samspil mellem fossil og alternativ energi. af Brian Nielsen Robert Bosch A/S DGF Gastekniske Dage 2011 Gasdrevne varmepumper og split anlæg (hybrid) Samspil mellem fossil og alternativ energi af Brian Nielsen Robert Bosch A/S 1 DGF Gastekniske Dage 2011 Markedet ønsker grønne og

Læs mere

Modellering af stoftransport med GMS MT3DMS

Modellering af stoftransport med GMS MT3DMS Modellering af stoftransport med GMS MT3DMS Formål Formålet med modellering af stoftransport i GMS MT3DMS er, at undersøge modellens evne til at beskrive den målte stoftransport gennem sandkassen ved anvendelse

Læs mere

Test for strukturelle ændringer i investeringsadfærden

Test for strukturelle ændringer i investeringsadfærden d. 6.10.2016 De Økonomiske Råds Sekretariat Test for strukturelle ændringer i investeringsadfærden Dette notat redegør for de stabilitetstest af forskellige tidsserier vedrørende investeringsadfærden i

Læs mere

Energimærkning af gaskedler - Status og erfaringer

Energimærkning af gaskedler - Status og erfaringer DGF årsmøde den 12. november 2004 i Nyborg Energimærkning af gaskedler - Status og erfaringer Karsten Vinkler Frederiksen, DGC Energimærke for gasfyrede villakedler Energi Mærke Logo Model Lavt forbrug

Læs mere

Sagsnr Bilag 3 - kvalitetssikring af demografiregulering 2016

Sagsnr Bilag 3 - kvalitetssikring af demografiregulering 2016 KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Økonomi NOTAT 1-3-216 Bilag 3 - kvalitetssikring af demografiregulering 216 I forbindelse med beregningen af demografireguleringen for budget 216 samt

Læs mere

RAPPORT. Krav til vvs-måleudstyr. Projektrapport April 2012

RAPPORT. Krav til vvs-måleudstyr. Projektrapport April 2012 Krav til vvs-måleudstyr Projektrapport April 2012 RAPPORT Dansk Gasteknisk Center a/s Dr. Neergaards Vej 5B 2970 Hørsholm Tlf. 2016 9600 Fax 4516 1199 www.dgc.dk dgc@dgc.dk Krav til vvs-måleudstyr Jørgen

Læs mere

Varmepumper installeret halvårligt fra 2009 til første halvår 2018

Varmepumper installeret halvårligt fra 2009 til første halvår 2018 Varmepumper installeret halvårligt fra 2009 til første halvår 2018 1. Indledning Nedenfor illustreres udviklingen i salg af varmepumper til installation i Danmark i de seneste år. Metoden til indsamling

Læs mere

VIGTIGT - Korrektion vedr. medicinsk udstyr Brilliance CT-systemer og Gemini- og Precedence-systemer, der anvender Brilliance CT

VIGTIGT - Korrektion vedr. medicinsk udstyr Brilliance CT-systemer og Gemini- og Precedence-systemer, der anvender Brilliance CT CT/AMI -1/2- FSN 72800599_88200461 15. maj 2013 Problemer med CTDI vol -faktorer på Philips CT-systemer Kære kunde, Der er konstateret et problem på Philips Gemini- og Precedence-systemer, der anvender

Læs mere

Begreber til Grafen. til brug for ønske om modellering af grafobjekt.

Begreber til Grafen. til brug for ønske om modellering af grafobjekt. Begreber til Grafen til brug for ønske om modellering af grafobjekt. Dette dokument vil give en kort introduktion til de begreb der skal anvendes når der skal laves en graf til præsentation af talresultater

Læs mere

UNDERVISNINGSEFFEKT-MODELLEN 2006 METODE OG RESULTATER

UNDERVISNINGSEFFEKT-MODELLEN 2006 METODE OG RESULTATER UNDERVISNINGSEFFEKT-MODELLEN 2006 METODE OG RESULTATER Undervisningseffekten udregnes som forskellen mellem den forventede og den faktiske karakter i 9. klasses afgangsprøve. Undervisningseffekten udregnes

Læs mere

Statistik ved Bachelor-uddannelsen i folkesundhedsvidenskab. Estimation

Statistik ved Bachelor-uddannelsen i folkesundhedsvidenskab. Estimation Statistik ved Bachelor-uddannelsen i folkesundhedsvidenskab Estimation Eksempel: Bissau data Data kommer fra Guinea-Bissau i Vestafrika: 5273 børn blev undersøgt da de var yngre end 7 mdr og blev herefter

Læs mere

Projekt 6.1 Rygtespredning - modellering af logistisk vækst

Projekt 6.1 Rygtespredning - modellering af logistisk vækst Projekt 6.1 Rygtespredning - modellering af logistisk vækst (Projektet anvender værktøjsprogrammet TI Nspire) Alle de tilstedeværende i klassen tildeles et nummer, så med 28 elever i klassen uddeles numrene

Læs mere

Forskel i hvornår man får barn nummer

Forskel i hvornår man får barn nummer Forskel i hvornår man får barn nummer to Af Nadja Christine Hedegaard Andersen, NCA@kl.dk Side 1 af 10 Formålet med dette analysenotat er at belyse, hvornår kvinder får barn nummer 2 set i forhold til

Læs mere

Beslutning 10. Kondenserende kedler beslutning 10 i henhold til oplæg fra EOF

Beslutning 10. Kondenserende kedler beslutning 10 i henhold til oplæg fra EOF Beslutning 10 kedler beslutning 10 i henhold til oplæg fra EOF Gas 24 Gaskedler / Udskiftning af gaskedel Standardhus for gasopvarmede huse Generelle forudsætninger vedr. gaskedler Forudsætninger for den

Læs mere

Varighed af non monogame forhold

Varighed af non monogame forhold Af Cand. Scient. Naomi Hagelberg Rådgiver, underviser og debattør i non monogami Resumé aka TL;DR I april og maj 2016 besvarede 160 mennesker, der er eller har været i et non monogamt forhold, et spørgeskema

Læs mere

ENERGIPRODUKTIONS BEREGNING

ENERGIPRODUKTIONS BEREGNING Tåsinge, Søby, Svendborg kommune, DANMARK 4,6 MW vindmøllepark 2 stk. Siemens SWT-2.3-93, 80 m navhøjde ENERGIPRODUKTIONS BEREGNING De to nye møller illustreret med Google Earth. Kunde: EMD: Dato: december

Læs mere

Normalfordelingen og Stikprøvefordelinger

Normalfordelingen og Stikprøvefordelinger Normalfordelingen og Stikprøvefordelinger Normalfordelingen Standard Normal Fordelingen Sandsynligheder for Normalfordelingen Transformation af Normalfordelte Stok.Var. Stikprøver og Stikprøvefordelinger

Læs mere

energidistrikter i Næstved Kommune - bemærkninger til DGD's høringssvar, dateret 31. oktober 2017

energidistrikter i Næstved Kommune - bemærkninger til DGD's høringssvar, dateret 31. oktober 2017 MEMO TITEL Projektforslag for konvertering til fjernvarme i 14 energidistrikter i Næstved Kommune - bemærkninger til DGD's høringssvar, dateret 31. oktober 2017 DATO 13. november 2017 TIL KOPI FRA PROJEKTNR

Læs mere

Notat vedrørende projektet EFP06 Lavfrekvent støj fra store vindmøller Kvantificering af støjen og vurdering af genevirkningen

Notat vedrørende projektet EFP06 Lavfrekvent støj fra store vindmøller Kvantificering af støjen og vurdering af genevirkningen Notat vedrørende projektet EFP6 Lavfrekvent støj fra store vindmøller Kvantificering af støjen og vurdering af genevirkningen Baggrund Et af projektets grundelementer er, at der skal foretages en subjektiv

Læs mere

DE BEAR TECHNOLOGY. o Processer, metoder & værktøjer. e-mail: info@dbtechnology.dk WWW.DBTECHNOLOGY.DK

DE BEAR TECHNOLOGY. o Processer, metoder & værktøjer. e-mail: info@dbtechnology.dk WWW.DBTECHNOLOGY.DK Mission Critical o Projekt Information management o Processer, metoder & værktøjer. Side 1 of 11 Projekt information Projekt information management inkluderer alle de processer, som er nødvendige for at

Læs mere

Vätgas och Bränsleceller

Vätgas och Bränsleceller Vätgas och Bränsleceller Jan de Wit (jdw@dgc.dk) Henrik Iskov (his@dgc.dk) Mikael Näslund (mna@dgc.dk) Dansk Gasteknisk Center A/S www.dgc.dk Disposition 1 : Vätgas og brændselscelle aktiviteter i Danmark

Læs mere

Dimittendundersøgelse 2015 Diplomingeniøruddannelsen i Elektronik og Datateknik. 1. Indledning. 2. Beskæftigelse. 2.1 Nuværende hovedbeskæftigelse

Dimittendundersøgelse 2015 Diplomingeniøruddannelsen i Elektronik og Datateknik. 1. Indledning. 2. Beskæftigelse. 2.1 Nuværende hovedbeskæftigelse Dimittendundersøgelse 2015 Diplomingeniøruddannelsen i Elektronik og Datateknik 1. Indledning Det Tekniske Fakultet har i efteråret 2015 gennemført en samlet dimittendundersøgelse for alle diplom- og ingeniøruddannelser.

Læs mere

6 720 612 662-00.2O. Kondenserende gaskedel. EuroPur ZSB 14-3 E.. ZSB 22-3 E.. ZWB 28-3 E.. Anvisninger til røggasføring 6 720 642 828.

6 720 612 662-00.2O. Kondenserende gaskedel. EuroPur ZSB 14-3 E.. ZSB 22-3 E.. ZWB 28-3 E.. Anvisninger til røggasføring 6 720 642 828. 6 720 612 662-00.2O Kondenserende gaskedel ZSB 14-3 E.. ZSB 22-3 E.. ZWB 28-3 E.. Anvisninger til røggasføring DA 2 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse 1 Symbolforklaring og sikkerhedsanvisninger..............

Læs mere

Gennemsnit og normalfordeling illustreret med terningkast, simulering og SLUMP()

Gennemsnit og normalfordeling illustreret med terningkast, simulering og SLUMP() Gennemsnit og normalfordeling illustreret med terningkast, simulering og SLUMP() John Andersen, Læreruddannelsen i Aarhus, VIA Et kast med 10 terninger gav følgende udfald Fig. 1 Result of rolling 10 dices

Læs mere

Notat 5.1.: Elevers karaktergennemsnit og fordeling på almene efterskoler

Notat 5.1.: Elevers karaktergennemsnit og fordeling på almene efterskoler Notat 5..: Elevers karaktergennemsnit og fordeling på almene efterskoler Af Konsulent Mette Hjort-Madsen og Konsulent Ole Bjerring, Efterskoleforeningen Udarbejdet for Arbejdsgruppe om tilskudsrevision,

Læs mere

Lineære sammenhænge, residualplot og regression

Lineære sammenhænge, residualplot og regression Lineære sammenhænge, residualplot og regression Opgave 1: Er der en bagvedliggende lineær sammenhæng? I mange sammenhænge indsamler man data som man ønsker at undersøge og afdække eventuelle sammenhænge

Læs mere

ØVELSER Statistik, Logistikøkonom Lektion 8 og 9: Simpel og multipel lineær regression

ØVELSER Statistik, Logistikøkonom Lektion 8 og 9: Simpel og multipel lineær regression ! ØVELSER Statistik, Logistikøkonom Lektion 8 og 9: Simpel og multipel lineær regression Eksempel 1 AT OPSTILLE EN SIMPEL LINEÆR REGRESSIONSMODEL - GENNEMGÅS AF JAKOB Et stort lager måler løbende sine

Læs mere

Beskæftigelsesrapport. Det Jyske Musikkonservatorium

Beskæftigelsesrapport. Det Jyske Musikkonservatorium Beskæftigelsesrapport 2004 Det Jyske Musikkonservatorium Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 1. Indledning... 3 2. Konservatoriets sammenfattende vurdering... 4 3. Kandidaternes socioøkonomiske

Læs mere

Identifikation af planer der ikke findes i PlansystemDK vha. datasættet... 9

Identifikation af planer der ikke findes i PlansystemDK vha. datasættet... 9 Vejledning i brug af Tingbogsudtrækket Version 1.0 af 1. juli 2009 Indhold Indledning... 1 Planer i Tingbogen... 2 Planer i PlansystemDK... 3 Sammenhæng mellem Tingbogen og PlansystemDK... 3 Datastruktur...

Læs mere

Ungeanalyse. En analyse af ungegruppen i Roskilde Jobcenter. Udarbejdet af Henriette Roth og Frederik Düring

Ungeanalyse. En analyse af ungegruppen i Roskilde Jobcenter. Udarbejdet af Henriette Roth og Frederik Düring Ungeanalyse En analyse af ungegruppen i Roskilde Jobcenter Udarbejdet af Henriette Roth og Frederik Düring Indledning Målet med målgruppeanalysen har været at få et overblik over ungegruppen i Roskilde

Læs mere

Spillets formål og opsætning

Spillets formål og opsætning Steffen Benndorf og Reinhard Staupe Kun for sjov! Spillere: 2-6 Alder: 8 år og op Spilletid: ca. 15 minutter Spillets formål og opsætning Hver spiller for sit eget ark papir (der er seks forskellige ark)

Læs mere

University of Copenhagen. Notat om statistisk inferens Larsen, Martin Vinæs. Publication date: Document Version Peer-review version

University of Copenhagen. Notat om statistisk inferens Larsen, Martin Vinæs. Publication date: Document Version Peer-review version university of copenhagen University of Copenhagen Notat om statistisk inferens Larsen, Martin Vinæs Publication date: 2014 Document Version Peer-review version Citation for published version (APA): Larsen,

Læs mere

Halmfyr er mest økonomisk ved stort varmebehov

Halmfyr er mest økonomisk ved stort varmebehov Halmfyr er mest økonomisk ved stort varmebehov Køb af et halmfyringsanlæg er en stor og langsigtet investering, og det er derfor vigtigt, at man på forhånd gør sig nogle overvejelser om størrelse og type

Læs mere

Fig. 1 Billede af de 60 terninger på mit skrivebord

Fig. 1 Billede af de 60 terninger på mit skrivebord Simulation af χ 2 - fordeling John Andersen Introduktion En dag kastede jeg 60 terninger Fig. 1 Billede af de 60 terninger på mit skrivebord For at danne mig et billede af hyppighederne flyttede jeg rundt

Læs mere

Projekt 1 Spørgeskemaanalyse af Bedst på Nettet

Projekt 1 Spørgeskemaanalyse af Bedst på Nettet Projekt 1 Spørgeskemaanalyse af Bedst på Nettet D.29/2 2012 Udarbejdet af: Katrine Ahle Warming Nielsen Jannie Jeppesen Schmøde Sara Lorenzen A) Kritik af spørgeskema Set ud fra en kritisk vinkel af spørgeskemaet

Læs mere

Der er indkommet et høringssvar fra HMN GasNet (GasNet) den 23. maj.

Der er indkommet et høringssvar fra HMN GasNet (GasNet) den 23. maj. NOTAT Projekt Projektforslag for fjernvarme til Rockwool Campus Kunde Høje Taastrup Fjernvarme (HTF) Notat nr. 1 Dato 2018-06-04 Til Fra Kopi til Astrid Birnbaum Uffe Schleiss Anders Dyrelund Klaus Fafner

Læs mere

Basisdokument vedr. solvarmeøkonomi

Basisdokument vedr. solvarmeøkonomi Basisdokument vedr. solvarmeøkonomi jen, rev. 25/10, 2006 (kommentarer slettet 4/6, 2007) 1. Formål og baggrund Basisdokumentet her beskriver de privatøkonomiske forhold i forbindelse med installering

Læs mere

Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT

Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT Til: Følgegruppen for Naturstyrelsens Referencelaboratorium cc: Fra: Anders Svaneborg Dato: 6. oktober 2014 QA:

Læs mere

RAPPORT. Myndighedskrav til CopenHydrogen. Kunderapport December 2013

RAPPORT. Myndighedskrav til CopenHydrogen. Kunderapport December 2013 Myndighedskrav til CopenHydrogen Kunderapport December 2013 RAPPORT Dansk Gasteknisk Center a/s Dr. Neergaards Vej 5B 2970 Hørsholm Tlf. 2016 9600 www.dgc.dk dgc@dgc.dk Myndighedskrav til CopenHydrogen

Læs mere

Vejledning i udtræk af input-output data fra Statistikbanken

Vejledning i udtræk af input-output data fra Statistikbanken - 1 - Vejledning i udtræk af input-output data fra Statistikbanken Introduktion Input-output tabellerne er konsistente med nationalregnskabet og udarbejdes i tilknytning hertil. De opdateres årligt i december

Læs mere

For at kunne beregne BNBO kræves det fastlæggelse af følgende sæt af parametre:

For at kunne beregne BNBO kræves det fastlæggelse af følgende sæt af parametre: Notat Dato: 27-02-2016 Opgave: Afsender: Modtager: Følgegruppe til BNBO Flemming Damgaard Christensen, NST Kommentar til BNBO beregningen Generelt På vegne af DANVA deltager Flemming Damgaard Christensen

Læs mere

Baggrundsnotat: Beskrivende statistik

Baggrundsnotat: Beskrivende statistik Sekretariatet for Energitilsynet Baggrundsnotat: Beskrivende statistik Store forskelle i varmepriserne hvorfor? Center for Varme Baggrundsnotat: Store forskelle i varmepriserne hvorfor? Fjernvarmesektoren

Læs mere

Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften

Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Notat Titel Om våde røggasser i relation til OML-beregning Undertitel - Forfatter Lars K. Gram Arbejdet udført, år 2015 Udgivelsesdato 6. august

Læs mere

BEFOLKNINGSPROGNOSE 2015

BEFOLKNINGSPROGNOSE 2015 GENTOFTE KOMMUNE 4. marts LEAD NOTAT FORRETNINGSUDVIKLING OG DIGITALISERING BEFOLKNINGSPROGNOSE Befolkningstallet stiger fortsat: Den 1. januar var der 74.932 borgere i Gentofte Kommune, og væksten fortsætter.

Læs mere

Analyse af edlemsdata

Analyse af edlemsdata Analyse af edlemsdata INDHOLD Indledning 5 Manglende historiske data 5 Udtræk midt i året 5 Korpsenes medlemsopgørelser 5 Datakvalitet 6 Aldersinddelinger 6 Det samlede billede 6 Gruppen størrelse og medlemsfordeling

Læs mere

Matematik B. Højere handelseksamen

Matematik B. Højere handelseksamen Matematik B Højere handelseksamen hh123-mat/b-17122012 Mandag den 17. december 2012 kl. 9.00-13.00 Prøven består af to delprøver. Delprøven uden hjælpemidler består af opgave 1 til 5 med i alt 5 spørgsmål.

Læs mere

Hvor lang tid bor man alene efter partnerens

Hvor lang tid bor man alene efter partnerens Hvor lang tid bor man alene efter partnerens død? Af Nadja Hedegaard Andersen, NCA@kl.dk E-mail: NCA@kl.dk Side 1 af 10 Formålet med dette analysenotat er at se på, hvor lang tid de ældre bor alene efter

Læs mere

Stikledningen. Nyt fra DONG Gas Distribution. Nr. 26 August 2013. Denne gang om: Nye DGC-vejledninger om aftræk. Kondenserende luftvarmeanlæg

Stikledningen. Nyt fra DONG Gas Distribution. Nr. 26 August 2013. Denne gang om: Nye DGC-vejledninger om aftræk. Kondenserende luftvarmeanlæg Stikledningen Nr. 26 August 2013 Nyt fra DONG Gas Distribution Denne gang om: Nye DGC-vejledninger om aftræk Kondenserende luftvarmeanlæg B-4 installationer, sikkerhedssyn Gaskvalitet DGC-kurser efterår

Læs mere

Anlæg # 2. Dieselmotoranlæg, regulerkraft. Målerapport 731-28-2 Maj 2009

Anlæg # 2. Dieselmotoranlæg, regulerkraft. Målerapport 731-28-2 Maj 2009 Anlæg # 2 Dieselmotoranlæg, regulerkraft Målerapport 731-28-2 Maj 2009 DGC-rapport 731-28 Anlæg # 2 1/16 Anlæg # 2 Dieselmotor, regulerkraft Jan de Wit Dansk Gasteknisk Center a/s Hørsholm 2009 DGC-rapport

Læs mere

Miljøbelastning og energiforbrug for Kolding Kommune 2016

Miljøbelastning og energiforbrug for Kolding Kommune 2016 Miljøbelastning og energiforbrug for Kolding Kommune 2016 I det følgende er der udarbejdet en samlet opgørelse over de væsentligste kilder til CO 2 -, SO 2 - og NO x udledning, fra kommunens ejede og lejede

Læs mere

Statistik II 1. Lektion. Analyse af kontingenstabeller

Statistik II 1. Lektion. Analyse af kontingenstabeller Statistik II 1. Lektion Analyse af kontingenstabeller Kursusbeskrivelse Omfang 5 kursusgange (forelæsning + opgaveregning) 5 kursusgange (mini-projekt) Emner Analyse af kontingenstabeller Logistisk regression

Læs mere

Hjælp til fortolkning af din rapport fra ledelsesevalueringen

Hjælp til fortolkning af din rapport fra ledelsesevalueringen Dato 15-09-2014 Dok.nr. 73601/14 Sagsnr. 12/13192 Ref. KIOL Hjælp til fortolkning af din rapport fra ledelsesevalueringen I forbindelse med Varde Kommunes ledelsesevaluering er datamaterialet fundet gennem

Læs mere

OPFØLGNING PÅ FIELDTEST AF FEJLSTRØMSAFBRYDERE

OPFØLGNING PÅ FIELDTEST AF FEJLSTRØMSAFBRYDERE OPFØLGNING PÅ FIELDTEST AF FEJLSTRØMSAFBRYDERE Side 1 af 5 Sammenfatning og konklusion Denne rapport beskriver resultatet af en undersøgelse af fejlstrømsafbryderen i 1.761 danske elinstallationer. Ordet

Læs mere

Forgasning af biomasse

Forgasning af biomasse Forgasning af biomasse Jan de Wit, civ.ing. Dansk Gasteknisk Center a/s (DGC) I denne artikel gives en orientering om forskellige muligheder for forgasning af biomasse. Der redegøres kort for baggrunden

Læs mere

Supplerende kortlægning af luftforurening fra krydstogtskibe i Aarhus

Supplerende kortlægning af luftforurening fra krydstogtskibe i Aarhus Supplerende kortlægning af luftforurening fra krydstogtskibe i Aarhus Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 20. maj 2019 Per Løfstrøm Institut for Miljøvidenskab Rekvirent: Aarhus

Læs mere

Første fald i antallet af tabsgivende bolighandler i to år

Første fald i antallet af tabsgivende bolighandler i to år 5. november 212 Første fald i antallet af tabsgivende bolighandler i to år Boligmarkedet har været i svag bedring gennem 212, og vi har siden foråret oplevet en skrøbelig form for prisstabilisering. Trods

Læs mere

Milton EcomLine HR 30, 43 og 60 - en ren gevinst M I L T O N. E c o m L i n e HR 30 HR 43 HR 60

Milton EcomLine HR 30, 43 og 60 - en ren gevinst M I L T O N. E c o m L i n e HR 30 HR 43 HR 60 Milton EcomLine HR 30, 43 og 60 - en ren gevinst M I L T O N E c o m L i n e HR 30 HR 43 HR 60 Milton EcomLine en intelligent kedelinstallation I 1981 introducerede Nefit den første kondenserende kedel

Læs mere

Brugervejledning til Højkvalitetsdokumentationen og Dialogforummet på Danmarks Statistiks hjemmeside

Brugervejledning til Højkvalitetsdokumentationen og Dialogforummet på Danmarks Statistiks hjemmeside Brugervejledning til Højkvalitetsdokumentationen og Dialogforummet på Danmarks Statistiks hjemmeside Forord Denne vejledning beskriver baggrunden for begreber og sammenhænge i Danmarks Statistiks dokumentationssystem

Læs mere

Bilag 6: Bootstrapping

Bilag 6: Bootstrapping Bilag 6: Bootstrapping Bilaget indeholder en gennemgang af bootstrapping og anvendelsen af bootstrapping til at bestemme den konkurrencepressede front. FORSYNINGSSEKRETARIATET FEBRUAR 2013 INDLEDNING...

Læs mere

Aalborg Universitet Esbjerg 18. december 2009 Spændings og deformationsanalyse af perforeret RHS stålprofil Appendiks E Trækforsøg BM7 1 E09

Aalborg Universitet Esbjerg 18. december 2009 Spændings og deformationsanalyse af perforeret RHS stålprofil Appendiks E Trækforsøg BM7 1 E09 18. december 2009 Spændings og deformationsanalyse af perforeret RHS stålprofil Appendiks E Trækforsøg Spændings og deformationsanalyse af perforeret RHS stålprofil Appendiks E Trækforsøg... 3 E 1. Teori...

Læs mere