Natur og Miljø 2019 spor B1 og E1 - Vandkvalitet og spildevand

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Natur og Miljø 2019 spor B1 og E1 - Vandkvalitet og spildevand"

Transkript

1 Disclaimer Nævnenes Hus er bl.a. sekretariat for Miljø- og Fødevareklagenævnet (MFKN). MFKN består af en formand og p.t. 5 stedfortrædende formænd samt nævnets 9 afdelinger. Det betyder, at Nævnenes Hus ikke kan udtale sig på nævnets vegne! Ann Toft Kristensen, Specialkonsulent, cand. jur. Brian Daniel Bak, Teamchef, cand. scient.

2 Udledningstilladelser efter Miljøbeskyttelseslovens 28 med fokus på: Udlederkrav til kvaliteten af det udledte spildevand

3 Udlederkrav til kvaliteten af det udledte spildevand Er der tale om alm. overfladevand fra blandet tag- og vejafstrømning, vil det normalt være tilstrækkeligt med funktionsvilkår til forsinkelsesbassinet. NMK Afvanding fra jernbanetrace til vandløb NMK Afvanding fra vaskeplads til Natura sø

4 NMK Afvanding fra jernbanetrace til vandløb, der er målsæt i Vandområdeplanen, og som afvander til et Natura2000-område Kommunen stiller krav om, at der skal udtages og analyseres vandprøver for en række sprøjtemidler, men stiller ingen grænseværdier eller begrundelse for skadeeffekt. Miljø- og Fødevareklagenævnet finder, at hensynet til at sikre recipienten mod en eventuel forurening som følge af udledningen er et hensyn, der lovligt kan varetages efter miljøbeskyttelseslovens regler. Nævnet finder yderligere, at vilkår om prøvetagning og analyser har en klar indholdsmæssig sammenhæng med en tilladelse til udledning af overfladevand fra en jernbanestrækning, og således sagligt vil kunne fastsættes i det omfang, de er tilstrækkeligt begrundede.

5 Begrundelse F.eks. en konstatering af risiko for pesticider er ikke tilstrækkelig. Det skal begrundes om og i hvilke koncentrationer pesticiderne vil påvirke f.eks. flora og fauna. Saglige hensyn For udledninger, der indeholder miljøfremmede stoffer og tungmetaller, bortset fra almindeligt belastede separate regnvandsudledninger, skal ansøgningen vurderes i forhold til bekendtgørelse nr af 21. november 2017 om krav til udledning af visse forurenende stoffer til vandløb, søer, overgangsvande, kystvande og havområder.

6 Proportionalitet Hvorvidt omfanget af det i udledningstilladelsen fastsatte overvågnings- og prøvetagningsprogram er i overensstemmelse med proportionalitetsprincippet, afhænger af en konkret vurdering af de i sagen foreliggende modstående hensyn. Idet Middelfart Kommune ikke nærmere har begrundet de fastsatte vilkår, kan Miljø- og Fødevareklagenævnet ikke på det foreliggende grundlag vurdere, hvorvidt de fastsatte analysevilkår er proportionale med den konkrete risiko for skade.

7 NMK Afvanding fra vaskeplads til Natura sø Vaskevandet indeholder en række uønskede stoffer, blandt andet mineralsk olie og metallerne bly, cadmium, chrom, nikkel og zink samt suspenderet stof (SS), organisk stof (COD) og næringssaltene kvælstof (N) og fosfor (P). Kommunen har ikke konkrete målinger, og henviser til rapporter fra Teknologisk Institut og MST s miljørapporter.. Miljø- og Fødevareklagenævnet er enigt med Faaborg-Midtfyn Kommune i, at det i forbindelse med den foreløbige, skønsmæssige vurdering af, hvorvidt et projekt i sig selv eller i forbindelse med andre planer og projekter kan påvirke et Natura 2000-område væsentligt, ikke i alle tilfælde vil være påkrævet at have særskilt dokumentation for det enkelte projekts/anlægs konkrete udledning, hvis der foreligger dokumenteret generel viden om karakteren af forureningen fra lignende projekter/anlæg, der på forsvarlig vis kan danne grundlag for en væsentlighedsvurdering i henhold til habitatbekendtgørelsen.

8 NMK Afvanding fra vaskeplads til Natura sø Vandrammedirektiv EU-Domstolens dom af 1. juli 2015 (sag C-461/13 Weser dommen). ( ) artikel 4, stk. 1, litra a), nr. i)-iii), i direktiv 2000/60 skal fortolkes således, at medlemsstaterne medmindre der indrømmes en fravigelse er forpligtede til at nægte at godkende et enkeltprojekt, såfremt det kan medføre en forringelse af tilstanden for et overfladevandområde, eller når det indebærer risiko for, at der ikke opnås en god tilstand for overfladevand eller et godt økologisk potentiale og god kemisk tilstand for overfladevand på den i direktivet fastsatte dato. Dommen definerer en forringelse som fald i niveau for et kvalitetselement også selvom miljøtilstanden ikke falder. Hvis et kvalitetselement allerede befinder sig i den laveste klasse, udgør enhver forringelse af dette element en forringelse af tilstanden.

9 NMK Tag- og vejvand til vandløb 18/05374 Tag- og overfladevand til vandløb NMK /1008/1253/1280 Udledning til offentligt rørlagt vandløb Det er vigtigt, at forholde sig eksplicit til, hvorvidt der er tale om udledning til hydraulisk overbelastet vandløb. Miljø- og Fødevareklagenævnet ser ssv. sjældent sager, hvis der ikke uenighed om dette forhold.

10 NMK Tag- og vejvand til vandløb Nejs Møllebæk er, efter Sønderborg Kommunes vurdering, hydraulisk belastet, og der må derfor ikke ske en yderligere belastning af vandløbet. Sønderborg Kommune tillader i det her tilfælde et afløb på 11 l/s svarende til 1 l/s/ha På baggrund af de hydrauliske beregninger konkluderer kommunen, at en udledning på 11 l/s i perioder med tæt grøde (manningstal = 6) ikke vil medføre, at Nejs Møllebæk bliver hydrauliske overbelastet ved en medianmaksimumafstrømning på 55 l/s km 2.

11 NMK Tag- og vejvand til vandløb Miljø- og Fødevareklagenævnet forstår imidlertid sagens oplysninger sådan, at udledningstilladelsen er en del af en generel omlægning fra fælleskloakering til separatkloakering i Broager, hvorved overløb fra spildevandsystemet, herunder overløb fra U31002, fremadrettet vil ophøre. På den baggrund finder Miljø- og Fødevareklagenævnet, at Sønderborg Kommunes vandspejlsberegninger viser, at den tilladte udledning ikke vil medføre, at Nejs Møllebæk vil blive hydraulisk overbelastet. Nævnet bemærker, at vandspejlsberegningerne bør fremgå af udledningstilladelsen.

12 18/05374 Tag- og overfladevand til vandløb Der er gennem en lang årrække udført afstrømningsmålinger i Gerå lige opstrøms Melholt. Disse afstrømningsmålinger viser en maksimal døgnvandføring på ca. 0,8 l/s. På den baggrund er det Brønderslev Kommunes vurdering, at der ved fastsættelse af den tilladelige afledningsvandmængde skal tages udgangspunkt i en afstrømning på 1 l/s/ha. Det er Miljø- og Fødevareklagenævnets vurdering, at der ikke kan meddeles tilladelse til en udledning, der er to gange større end medianmaksimumafstrømningen eller svarende til 2,9 l/s/red. ha, når der ikke forinden er foretaget en konkret hydraulisk vurdering.

13 18/05374 Tag- og overfladevand til vandløb Brønderslev Kommune har efterfølgende i maj 2018 fået udarbejdet en robusthedsanalyse af sidevandløbet samt Hjallerup Mosegrøft, der indeholder vurderinger af vandspejlstigning og risiko for sedimenttransport i relation til forskellige udledningstal med og uden forsinkelse af de eksisterende udledninger. Nævnet finder, at det på baggrund af analysen kan lægges til grund, at det i tilladelsen fastsatte afløbstal respekterer vandløbets hydrauliske kapacitet.

14 NMK /1008/1253/1280 Udledning til offentligt rørlagt vandløb 4 udledningstilladelser med vilkår om afløbstal fra 1 l/s/red. ha til 2 l/s/ha til samme vandløb. Af redegørelsen (bilag 1) til regulativet for Marbækrenden fremgår, at vinter medianmaksimum er 0,25 l/s/ha og at vinter 5-års maksimum er 0,40 l/s/ha, hvorfor medianmaksimum må antages at lægge i intervallet herimellem. Den af Frederikssund Kommune anvendte værdi på 2 l/s/ha i afgørelserne af 7. september 2015 for den naturlige afstrømning er dermed 5-8 gange større end den forventede medianmaksimumafstrømning på 0,25-0,40 l/s/ha.

15 NMK /1008/1253/1280 Udledning til offentligt rørlagt vandløb Idet alle de fire tilladte udledninger overstiger den naturlige afstrømning til vandløbet, er det herefter nødvendigt at vurdere vandløbets hydrauliske kapacitet. Samlet finder Miljø- og Fødevareklagenævnet, at den af Frederikssund Kommune anvendte naturlige afstrømning til Marbækrenden væsentligt overstiger den afstrømning, der på baggrund af regulativet må forventes at være til vandløbet. Nævnet finder desuden, at Frederikssund Kommune i afgørelserne af 7. september 2015, 11. september 2017 og 19. december 2017 ikke har foretaget en konkret vurdering af vandløbets aktuelle hydrauliske kapacitet forud for meddelelsen af tilladelserne. Miljø- og Fødevareklagenævnet finder dermed, at de meddelte udledningstilladelser lider af væsentlige retlige mangler.

16 NMK /1008/1253/1280 Udledning til offentligt rørlagt vandløb Idet alle de fire tilladte udledninger overstiger den naturlige afstrømning til vandløbet, er det herefter nødvendigt at vurdere vandløbets hydrauliske kapacitet. Samlet finder Miljø- og Fødevareklagenævnet, at den af Frederikssund Kommune anvendte naturlige afstrømning til Marbækrenden væsentligt overstiger den afstrømning, der på baggrund af regulativet må forventes at være til vandløbet. Nævnet finder desuden, at Frederikssund Kommune i afgørelserne af 7. september 2015, 11. september 2017 og 19. december 2017 ikke har foretaget en konkret vurdering af vandløbets aktuelle hydrauliske kapacitet forud for meddelelsen af tilladelserne. Miljø- og Fødevareklagenævnet finder dermed, at de meddelte udledningstilladelser lider af væsentlige retlige mangler.

17 Opsummering på nævnspraksis Redegør for om recipient er hydraulisk belastet Redegør for den naturlige afstrømning Redegør for om eksisterende spildevandsudledninger er indeholdt i den naturlige afstrømning. Lav hydraulisk kapacitetsvurdering når afløbstal overstiger naturlig afstrømning dokumenter at recipienten ikke bliver hydraulisk overbelastet. Sekretariatets anbefalinger: Illustrer projektet herunder bilag med kloakopland, beregning af afledning, teknisk tegning af bassin, hydraulisk analyse etc.

Robusthedsanalyser Klikovand Inger Klint Jensen Gunnar P. Jensen

Robusthedsanalyser Klikovand Inger Klint Jensen Gunnar P. Jensen Robusthedsanalyser Klikovand 25.10. Inger Klint Jensen ikje@orbicon.dk Gunnar P. Jensen gpje@orbicon.dk Dagsorden Robusthedsanalyser, baggrund Gennemgang af forskellige metoder fordele/ulemper Afstrømningsstatistikker

Læs mere

Tilladelse til udledning af regnvand til Sallinge Å via udløb N21U02R.

Tilladelse til udledning af regnvand til Sallinge Å via udløb N21U02R. Tilladelse til udledning af regnvand til Sallinge Å via udløb N21U02R. Resumé Faaborg-Midtfyn Kommune meddeler tilladelse til udledning af overfladevand fra ny offentlig regnvandskloak via rørbassin til

Læs mere

Hvordan vurderes recipienternes sårbarhed?

Hvordan vurderes recipienternes sårbarhed? Hvordan vurderes recipienternes sårbarhed? Vandplanernes miljømål Retningslinjer for Regnbetingede udløb Udlederkrav Bo Skovmark Naturstyrelsen Aalborg, 31. maj 2012 Naturstyrelsen SIDE 1 23 vandplaner

Læs mere

Tilladelse til udledning af regnvand til Byrenden

Tilladelse til udledning af regnvand til Byrenden Tilladelse til udledning af regnvand til Byrenden Resumé Faaborg-Midtfyn Kommune meddeler tilladelse til udledning af overfladevand fra ny offentlig regnvandskloak via regnvandsbassin til Byrenden i Nr.

Læs mere

REGULERING AF TILLADELSER TIL UDLEDNING AF REGNVAND v/henriette Soja, Horten. 2. marts 2018

REGULERING AF TILLADELSER TIL UDLEDNING AF REGNVAND v/henriette Soja, Horten. 2. marts 2018 REGULERING AF TILLADELSER TIL UDLEDNING AF REGNVAND v/henriette Soja, Horten 2. marts 2018 1 GENEREL REGULERING KRAV OM UDLEDNINGSTILLADELSE - MBL MBL 27: Der må ikke udledes stoffer til overfladevand,

Læs mere

Tilladelse til udledning af overfladevand fra Stationsvej.

Tilladelse til udledning af overfladevand fra Stationsvej. Tilladelse til udledning af overfladevand fra Stationsvej. Resumé Faaborg-Midtfyn Kommune meddeler tilladelse til udledning af overfladevand fra ny offentlig regnvandskloak i Stationsvej til Vindinge Å,

Læs mere

Tilladelse til udledning af regnvand til Ølsted Bæk via udløb X12U01R.

Tilladelse til udledning af regnvand til Ølsted Bæk via udløb X12U01R. Tilladelse til udledning af regnvand til Ølsted Bæk via udløb X12U01R. Resumé Faaborg-Midtfyn Kommune meddeler tilladelse til udledning af overfladevand fra ny offentlig regnvandskloak via bassin til Ølsted

Læs mere

Robusthedsanalyser Klikovand Maja la Cour Bohr Gunnar P. Jensen

Robusthedsanalyser Klikovand Maja la Cour Bohr Gunnar P. Jensen Robusthedsanalyser Klikovand 09.05.2019 Maja la Cour Bohr mabo@orbicon.dk Gunnar P. Jensen gpje@orbicon.dk Dagsorden Robusthedsanalyser, baggrund Gennemgang af forskellige metoder fordele/ulemper Afstrømningsstatistikker

Læs mere

Tillæg til Spildevandsplan

Tillæg til Spildevandsplan Torvegade 74, 6700 Esbjerg Dato 17. maj 2016 Sagsid 16/5923 Login hsf Notat Tillæg til Spildevandsplan 2016-2021 For et erhvervsområde i Kjersing Øst på matrikel 1c, 1f, 1g, 1u, 1x, 1ab, 1ad, 1ae, 1an,

Læs mere

Hillerød kommune Trollesmindealle Hillerød

Hillerød kommune Trollesmindealle Hillerød Hillerød kommune Trollesmindealle 27 3400 Hillerød Tilladelse til tilslutning af overfladevand fra tag og befæstede arealer (p-pladser) til regnvandsledning på ejendommen Milnersvej 39 C, 3400 Hillerød

Læs mere

Vejdirektoratet Thomas Helsteds Vej Skanderborg. Tilladelse til udledning af vejvand fra motorvej E45 ved Rødekro

Vejdirektoratet Thomas Helsteds Vej Skanderborg. Tilladelse til udledning af vejvand fra motorvej E45 ved Rødekro Vejdirektoratet Thomas Helsteds Vej 11 8660 Skanderborg Miljø Skelbækvej 2 6200 Aabenraa Tlf.: 7376 7676 Dato:15-05-2018 Sagsnr.: 17/4772 Kontakt: Kenneth Lund Direkte tlf.: 7376 7351 E-mail: kelu@aabenraa.dk

Læs mere

Natur- og Miljøklagenævnet har truffet afgørelse efter 28 i lov om miljøbeskyttelse 1.

Natur- og Miljøklagenævnet har truffet afgørelse efter 28 i lov om miljøbeskyttelse 1. Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 25. november 2013 J.nr.: NMK-10-00590 Ref.: LOREH/LEJNI AFGØRELSE i sag om tilladelse til udledning af overfladevand til

Læs mere

Lokal rensning af vejvand med skivefilter

Lokal rensning af vejvand med skivefilter Lokal rensning af vejvand med skivefilter En mulig BAT? WATER TECHNOLOGIES Problemstillingen - Lovgivning Miljøbeskyttelsesloven Spildevandsbekendtgørelsen Bekendtgørelse om miljøkvalitetskrav Miljømålsloven

Læs mere

Hjørring Kommune. Forsvarets ejendomsstyrelse Arsenalvej 55. Hjørring den TILLADELSE TIL

Hjørring Kommune. Forsvarets ejendomsstyrelse Arsenalvej 55. Hjørring den TILLADELSE TIL Hjørring Kommune Forsvarets ejendomsstyrelse Arsenalvej 55 9800 Hjørring TILLADELSE TIL Hjørring den 10-11-2016 Sagsnr.: 06.11.01-G01-14-16 Team Vand og Jord Springvandspladsen 5 9800 Hjørring Telefon

Læs mere

Tilladelse til udledning af overfladevand fra spildevandsoplandene

Tilladelse til udledning af overfladevand fra spildevandsoplandene Sagsnr.: 13/42617 KS: thgr Sønderborg Spildevandsforsyning A/S Ellegårdvej 8 6400 Sønderborg Tilladelse til udledning af overfladevand fra spildevandsoplandene 11006 og 11037 versionsnr.: 1.5 09-03-2013,

Læs mere

Tillæg til Spildevandsplan

Tillæg til Spildevandsplan Torvegade 74, 6700 Esbjerg Dato 17. juni 2016 Sagsid 16/7150 Notat Tillæg til Spildevandsplan 2016-2021 Omhandlende: - Forsinkelsesbassin på matrikel 1o Oksvang, Esbjerg Jorder. - Forsinkelsesbassin på

Læs mere

Orientering om udledning fra Aalborg Kommunes renseanlæg og separatkloakering

Orientering om udledning fra Aalborg Kommunes renseanlæg og separatkloakering Punkt 12. Orientering om udledning fra Aalborg Kommunes renseanlæg og separatkloakering 2016-010617 Miljø- og Energiforvaltningen fremsender til Miljø- og Energiudvalgets orientering udledte mængder fra

Læs mere

CASE: UDLEDNING TIL VANDLØB (Harrestrup Å)

CASE: UDLEDNING TIL VANDLØB (Harrestrup Å) CASE: UDLEDNING TIL VANDLØB (Harrestrup Å) VandCamp 2. og 3. december 2013 Morten Ejsing, Center for Miljø, Københavns Kommune Generel lovgivning Miljøbeskyttelsesloven ( 28) Spildevandsbekendtgørelsens

Læs mere

Notat. Tillæg til Spildevandsplan Omhandlende: Teknik & Miljø Industrimiljø & Affald. - Erhvervsområdet Andrup Vest.

Notat. Tillæg til Spildevandsplan Omhandlende: Teknik & Miljø Industrimiljø & Affald. - Erhvervsområdet Andrup Vest. Torvegade 74, 6700 Esbjerg Dato 11. september 2018 Sagsid 18/22236 Notat Tillæg til Spildevandsplan 2016-2021 Omhandlende: - Erhvervsområdet Andrup Vest. Telefon 76 16 16 16 www.esbjergkommune.dk Indholdsfortegnelse

Læs mere

Udledningstilladelse - afledning af tag- og overfladevand fra regnvandsbassin til Billund Bæk

Udledningstilladelse - afledning af tag- og overfladevand fra regnvandsbassin til Billund Bæk Billund Vand A/S Grindsted Landevej 40 7200 Grindsted Dato: 21.3. 2018 Udledningstilladelse - afledning af tag- og overfladevand fra regnvandsbassin til Billund Bæk NIRAS A/S har på vegne af Billund Vand

Læs mere

Separat regnvand. Er ikke kun problematisk ved nedsivning også ved udledning til recipienter WATER TECHNOLOGIES

Separat regnvand. Er ikke kun problematisk ved nedsivning også ved udledning til recipienter WATER TECHNOLOGIES WATER TECHNOLOGIES Separat regnvand Er ikke kun problematisk ved nedsivning også ved udledning til recipienter WATER TECHNOLOGIES Problemstillingen - Lovgivning Miljøbeskyttelsesloven Spildevandsbekendtgørelsen

Læs mere

Regnvand på taget og hvad så?

Regnvand på taget og hvad så? Regnvand på taget og hvad så? v/ Ove Johansen og Gunilla D. Ørbech, Assens Kommune Envina landbrugs årsmøde 2015 Indledning Assens Kommune 511 km 2 Ca. 41.000 indbyggere Ca. 3100 ansatte, heraf ca. 310

Læs mere

Tilladelse til udledning af overfladevand via eksisterende bassin til udløb nr. FU4 I Felsted.

Tilladelse til udledning af overfladevand via eksisterende bassin til udløb nr. FU4 I Felsted. ARWOS SPILDEVAND A/S Forsyningsvejen 2 6200 Aabenraa Kultur, Miljø & Erhverv Miljø Skelbækvej 2 6200 Aabenraa Tlf.: 73767676 Dato: 17-09-2014 Sagsnr.: 14/22271 Dok.løbenr.: 256200/14 Kontakt: Dorthe Matzen

Læs mere

Sønderborg Kommunes vejledning for behandling af tilladelser til udledning af overfladevand til recipient

Sønderborg Kommunes vejledning for behandling af tilladelser til udledning af overfladevand til recipient Sønderborg Kommunes vejledning for behandling af tilladelser til udledning af overfladevand til recipient Version 1.4-31.03.2011. Sønderborg Kommune svni/msnl Indholdsfortegnelse Baggrund...3 Lovgrundlag...3

Læs mere

Tilladelse til nedsivning og udledning af overfladevand fra Dømmestrupvej.

Tilladelse til nedsivning og udledning af overfladevand fra Dømmestrupvej. Tilladelse til nedsivning og udledning af overfladevand fra Dømmestrupvej. Resumé Faaborg-Midtfyn Kommune meddeler tilladelse til udledning af overfladevand fra ny offentlig regnvandskloak til Kohaverenden,

Læs mere

Udledningstilladelser for regnvand VandCamp d. 2. december 2013. Bodil Mose Pedersen bop@dhigroup.com

Udledningstilladelser for regnvand VandCamp d. 2. december 2013. Bodil Mose Pedersen bop@dhigroup.com Udledningstilladelser for regnvand VandCamp d. 2. december 2013 Bodil Mose Pedersen bop@dhigroup.com Hvad indeholder tilladelser til udledning af regnvand? Hvad bør en tilladelse til udledning af regnvand

Læs mere

Udledninger fra vådbassiner.

Udledninger fra vådbassiner. Udledninger fra vådbassiner. Hvordan fastsættes krav til drosling. Ole Schwalbe Madsen Aalborg Kommune Overblik, afvanding omkring Aalborg Udledningstilladelse Egnsplanvej: 5 l/s pr bassin som bagatelgrænse.

Læs mere

Tilladelse til midlertidig udledning af spildevand fra bassiner ved Kærsmindebadet til Svejstrup Bæk

Tilladelse til midlertidig udledning af spildevand fra bassiner ved Kærsmindebadet til Svejstrup Bæk Randers Kommune Ejendomsservice Att. Lars Ole Markvardsen Miljø og Teknik Natur og Miljø Laksetorvet 1 8900 Randers C Telefon +45 8915 1515 Direkte 89 15 16 81 jakob.aarup@randers.dk www.randers.dk 21-03-2018

Læs mere

H Furesø Egedal Forsyning Stenløse. Kopi sendt til Krüger att.: Steen O. Petersen,

H Furesø Egedal Forsyning Stenløse. Kopi sendt til Krüger att.: Steen O. Petersen, H Furesø Egedal Forsyning Bogøgårdsvej Knud Bro Allé 18 3660 Stenløse Kopi sendt til Krüger att.: Steen O. Petersen, sop@kruger.dk Afgørelse - Tilladelse til udledning af regnvand fra bassin efter Miljøbeskyttelsesloven

Læs mere

Center for Park, Vej og Miljø

Center for Park, Vej og Miljø Center for Park, Vej og Miljø Ishøj Forsyning, Vand Baldersbækvej 6 2635 Ishøj Email: tibra@ishoj.dk Dato 2. oktober 2019 Sagsbehandler: Karin Blendstrup Jensen Telefon: 43577 520 E-mail: pvm@ishoj.dk

Læs mere

Afsnit 1 Der kunne med fordel anføres en nærmere vejledning i vurdering af, om en eksisterende tilladelse skal ændres.

Afsnit 1 Der kunne med fordel anføres en nærmere vejledning i vurdering af, om en eksisterende tilladelse skal ændres. Dato 4. december 2017 Side 1 af 5 Miljøstyrelsen Haraldsgade 53 2100 Købehavn Ø mst@mst.dk Høring af udkast til ny vejledning til spildevandsbekendtgørelsen, j. nr. SVANA-400-00038. Landbrug & Fødevarer

Læs mere

Tilladelse til udledning af overfladevand fra spildevandsopland og enkelte ejendomme nordøst i opland til Nordborg Sø

Tilladelse til udledning af overfladevand fra spildevandsopland og enkelte ejendomme nordøst i opland til Nordborg Sø Sagsnr.: 18/26410 ks: bkru Sønderborg Spildevandsforsyning A/S Ellegårdvej 8 6400 Sønderborg Tilladelse til udledning af overfladevand fra spildevandsopland 41040 og enkelte ejendomme nordøst i opland

Læs mere

Tilladelse til udledning af overfladevand fra spildevandsoplandene 19004, og i Gråsten by

Tilladelse til udledning af overfladevand fra spildevandsoplandene 19004, og i Gråsten by Sagsnr.: 18/31810 ks:bkru Sønderborg Spildevandsforsyning A/S Ellegårdvej 8 6400 Sønderborg Tilladelse til udledning af overfladevand fra spildevandsoplandene 19004, 42010 og 42010 i Gråsten by Indholdsfortegnelse

Læs mere

Tilladelse til udledning af spildevand og regnvand fra Hellinge Huse Renseanlæg ( )

Tilladelse til udledning af spildevand og regnvand fra Hellinge Huse Renseanlæg ( ) Lolland Forsyning A/S Stavangervej 13 4900 Nakskov 26. februar 2019 Brevid: 4270882 Sagsnr. 370622 Lolland Kommune Teknik- og Miljømyndighed Tilladelse til udledning af spildevand og regnvand fra Hellinge

Læs mere

Tilladelse til udledning af overfladevand fra forsinkelsesbassin i Broager til Nejs Møllebæk

Tilladelse til udledning af overfladevand fra forsinkelsesbassin i Broager til Nejs Møllebæk Sagsnr.: 19/27467 KS: smgr Sønderborg Spildevandsforsyning A/S Ellegårdvej 8 6400 Sønderborg Tilladelse til udledning af overfladevand fra forsinkelsesbassin i Broager til Nejs Møllebæk 1 Indhold Udledningstilladelse...

Læs mere

Knud Erik Jensen Erhvervsjura KOMMUNERNES HÅNDTERING AF OVERFLADEVAND JURIDISKE FORHOLD

Knud Erik Jensen Erhvervsjura KOMMUNERNES HÅNDTERING AF OVERFLADEVAND JURIDISKE FORHOLD Knud Erik Jensen Erhvervsjura KOMMUNERNES HÅNDTERING AF OVERFLADEVAND JURIDISKE FORHOLD MILJØBESKYTTELSESLOVENS 19 Stoffer, produkter og materialer, der kan forurene grundvand, jord og undergrund, må ikke

Læs mere

Vandplanernes indflydelse på udledninger fra punktkilder. Muligheder og barrier nu og fremover. Henrik Skovgaard

Vandplanernes indflydelse på udledninger fra punktkilder. Muligheder og barrier nu og fremover. Henrik Skovgaard Vandplanernes indflydelse på udledninger fra punktkilder. Muligheder og barrier nu og fremover. Henrik Skovgaard Vandplaner for 23 hovedoplande Omfang: målsatte områder - 17 kyststrækninger - 74 fjorde

Læs mere

Vandløbskapacitet og udledningstilladelser - Set med forsyningens øjne. V/ Michael D. Nielsen, Assens Forsyning. Miljø & Natur 2016

Vandløbskapacitet og udledningstilladelser - Set med forsyningens øjne. V/ Michael D. Nielsen, Assens Forsyning. Miljø & Natur 2016 Vandløbskapacitet og udledningstilladelser - Set med forsyningens øjne V/ Michael D. Nielsen, Assens Forsyning Miljø & Natur 2016 Indhold i oplægget: Baggrunden for at forsyningen interesserer sig for

Læs mere

Tillæg til Spildevandsplan

Tillæg til Spildevandsplan Torvegade 74, 6700 Esbjerg Dato 12. december 2017 Sagsid 17/21126 Notat Tillæg til Spildevandsplan 2016-2021 Omhandlende: - Boligområde i, matrikel 19r m.fl. Guldager By, Guldager og matrikel 1d, 1aq og

Læs mere

HVORDAN SPILLER UDLEDNING TIL RECIPIENT SAMMEN MED KRAV I VANDPLANER/VANDOMRÅDEPLANER? - KLIKOVAND 24. NOVEMBER 2016

HVORDAN SPILLER UDLEDNING TIL RECIPIENT SAMMEN MED KRAV I VANDPLANER/VANDOMRÅDEPLANER? - KLIKOVAND 24. NOVEMBER 2016 HVORDAN SPILLER UDLEDNING TIL RECIPIENT SAMMEN MED KRAV I VANDPLANER/VANDOMRÅDEPLANER? - KLIKOVAND 24. NOVEMBER 2016 Henriette Soja, advokat (H) KLIKOVAND November 2016 EMNER side 2 Hvilke vilkår kan fastsættes

Læs mere

Tillæg til Spildevandsplanen for Randers Kommune

Tillæg til Spildevandsplanen for Randers Kommune Tillæg til Spildevandsplanen for Randers Kommune 2009 2012 Tillæg nr. 34/2016 Udvidelse og separering af kloakopland T5 - Lokalplan 622 Miljø og Teknik Indholdsfortegnelse Forord og baggrund side 2 Afløbsforhold

Læs mere

Veje og Grønne Områder Roskilde Kommune Rådhusbuen Roskilde. Att: Bjørn Viinblad Mikkelsen

Veje og Grønne Områder Roskilde Kommune Rådhusbuen Roskilde. Att: Bjørn Viinblad Mikkelsen Veje og Grønne Områder Roskilde Kommune Rådhusbuen 1 4000 Roskilde Att: Bjørn Viinblad Mikkelsen By, Kultur og Miljø Miljø Rådhusbuen 1 Postboks 100 4000 Roskilde Tlf.: 46 31 30 00 www.roskilde.dk Tilladelse

Læs mere

Notat. Tillæg til Spildevandsplan Omhandlende: Teknik & Miljø Industrimiljø & Affald

Notat. Tillæg til Spildevandsplan Omhandlende: Teknik & Miljø Industrimiljø & Affald Torvegade 74, 6700 Esbjerg Dato 21. april 2017 Sagsid 17/9315 Notat Tillæg til Spildevandsplan 2016-2021 Omhandlende: - Forsinkelsesbassin på matrikel 1z Mulvad By, Bramming. Telefon 76 16 16 16 www.esbjergkommune.dk

Læs mere

Dato: 5. februar Redegørelse og retningslinjer i kapitlet om vand er fastsat i medfør af planlovens 11e, stk. 1 nr. 4 og 5.

Dato: 5. februar Redegørelse og retningslinjer i kapitlet om vand er fastsat i medfør af planlovens 11e, stk. 1 nr. 4 og 5. Dato: 5. februar 2017 qweqwe 7.2.6) Al ny og forøget spildevandsudledning til stillestående vandområder skal så vidt muligt undgås. 7.2.7) Vandplanen identificerer et antal overløb af opspædet spildevand

Læs mere

Tilladelse til udledning af spildevand og regnvand fra Askø Renseanlæg ( )

Tilladelse til udledning af spildevand og regnvand fra Askø Renseanlæg ( ) Lolland Forsyning A/S Stavangervej 13 4900 Nakskov 26.februar 2019 Brevid: 4270681 Sagsnr.: 370468 Lolland Kommune Teknik- og Miljømyndighed Tilladelse til udledning af spildevand og regnvand fra Askø

Læs mere

KRAV TIL OVERFLADEVAND FRA METALSKROTOPLAG

KRAV TIL OVERFLADEVAND FRA METALSKROTOPLAG KRAV TIL OVERFLADEVAND FRA METALSKROTOPLAG E N V I N A F A G G R U P P E S P I L D E V A N D O V E R F L A D E V A N D F R A F O R U R E N E T O P L A G J U R J E N D E B O E R, M I L J Ø S A G S B E H

Læs mere

HALSNÆS KOMMUNE. Spildevandsplan Bilag 6 Regnbetingede udløb

HALSNÆS KOMMUNE. Spildevandsplan Bilag 6 Regnbetingede udløb HALSNÆS KOMMUNE Spildevandsplan 2011-2021 Bilag 6 Regnbetingede udløb Vedtaget 15. maj 2012 2 3 INDHOLDSFORTEGNELSE: 1 Generelt 4 2 Regnvandsudløb fra separatkloakerede oplande 4 2.1 Regnvandsudledning

Læs mere

Spørgsmål nr. 48. Svar

Spørgsmål nr. 48. Svar Spørgsmål nr. 48 Vil ministeren redegøre for overløbs relative betydning for eutrofiering af kystnære farvande og dermed for opfyldelsen af målene i vandrammedirektivet sammenlignet med landbruget og øvrige

Læs mere

Udledningstilladelse for overfladevand fra regnvandsbassin ved boligområde Tuesbøl i Brørup

Udledningstilladelse for overfladevand fra regnvandsbassin ved boligområde Tuesbøl i Brørup TEKNIK & MILJØ Vandmiljø Dato: 6. marts 2018 Sagsnr.: 17/17020 Kontaktperson: Kirsten Kofod Vejen Spildevand A/S Gormsvej 7 6600 Vejen Dir. tlf.: 7996 6265 E-mail: kk@vejen.dk Udledningstilladelse for

Læs mere

Hillerød Spildevand A/S Ægirsvej Hillerød

Hillerød Spildevand A/S Ægirsvej Hillerød Hillerød Spildevand A/S Ægirsvej 4 3400 Hillerød Tilladelse til udledning af overfladevand fra tag på efterklaringsbygning på HCRSyd til Havelse Å, Lyngevej 2, 3400 Hillerød. Orbicon A/S har på ejers vegne

Læs mere

Bekendtgørelse om kvalitetskrav for skaldyrvande 1)

Bekendtgørelse om kvalitetskrav for skaldyrvande 1) BEK nr 840 af 27/06/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 18. marts 2017 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Miljø- og Fødevaremin., Naturstyrelsen, j.nr. 010-00222 Senere ændringer til

Læs mere

Tilladelse til udledning af overfladevand fra Møllevang, del af spildevandsopland 11027, til Mølledammen

Tilladelse til udledning af overfladevand fra Møllevang, del af spildevandsopland 11027, til Mølledammen Sagsnr.: 15/23622 ks: bscr Sønderborg Spildevandsforsyning A/S Ellegårdvej 8 6400 Sønderborg Tilladelse til udledning af overfladevand fra Møllevang, del af spildevandsopland 11027, til Mølledammen Indholdsfortegnelse

Læs mere

Bagrund. Halsnæs Forsyning A/S Gjethusparken 3, 1. sal 3300 Frederiksværk Sagsnr P

Bagrund. Halsnæs Forsyning A/S Gjethusparken 3, 1. sal 3300 Frederiksværk Sagsnr P Natur og Miljø Rådhuspladsen1, 3300 Frederiksværk.. Halsnæs Forsyning A/S Gjethusparken 3, 1. sal 3300 Frederiksværk 05-10-2017 Sagsnr. 06.00.00-P19-1-17 UDKAST - Tilladelse til midlertidig udledning af

Læs mere

Stenslund Odder Sags Id. S

Stenslund Odder Sags Id. S Stenslund 6 8300 Odder Teknik & Miljø Rådhusgade 3 8300 Odder Tilladelse til tilslutning til regnvandskloak Odder Kommune meddeler hermed tilladelse til afledning af regnvand til spildevandsforsyningsselskabets

Læs mere

Bekendtgørelse om krav til udledning af visse forurenende stoffer til vandløb, søer, overgangsvande, kystvande og havområder 1)

Bekendtgørelse om krav til udledning af visse forurenende stoffer til vandløb, søer, overgangsvande, kystvande og havområder 1) BEK nr 1433 af 21/11/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 10. april 2019 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Miljø- og Fødevaremin., Miljøstyrelsen, j.nr. SVANA-400-00013 Senere ændringer

Læs mere

Miljømål, jura og nedsivning af tagog overfladevand

Miljømål, jura og nedsivning af tagog overfladevand Miljømål, jura og nedsivning af tagog overfladevand Lasse Baaner lb@ifro.ku.dk Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi KU / Science Den EU-retlige regulering Vandrammedirektivet Grundvandsdirektivet

Læs mere

Regnbetingede overløb - Forurenerens ansvar. Partner, advokat (L) Jacob Brandt

Regnbetingede overløb - Forurenerens ansvar. Partner, advokat (L) Jacob Brandt Regnbetingede overløb - Forurenerens ansvar Partner, advokat (L) Jacob Brandt Miljøbeskyttelseslovens formål og grundprincipper: 1, stk. 1: Loven skal medvirke til at værne natur og miljø, så samfundsudviklingen

Læs mere

Notat om konkrete mål, tilstand og indsatser for vandløb, søer, kystvande, grundvand og spildevand i Hørsholm kommune

Notat om konkrete mål, tilstand og indsatser for vandløb, søer, kystvande, grundvand og spildevand i Hørsholm kommune Notat om konkrete mål, tilstand og indsatser for vandløb, søer, kystvande, grundvand og spildevand i Hørsholm kommune Vandløb I vandplanperiode 2 er følgende vandløb i Hørsholm Kommune målsat: Usserød

Læs mere

Vandrammedirektivets betydning for den marine biodiversitet

Vandrammedirektivets betydning for den marine biodiversitet Vandrammedirektivets betydning for den marine biodiversitet fra forureningsbekæmpelse til beskyttelse af økosystemer Jens Brøgger Jensen By- og Landskabsstyrelsen Dansk Selskab for Marinbiologi 5. november

Læs mere

Ny spildevandsplan til Hillerød Kommune. Hillerød d. 7. juni 2018

Ny spildevandsplan til Hillerød Kommune. Hillerød d. 7. juni 2018 Ny spildevandsplan til Hillerød Kommune Hillerød d. 7. juni 2018 Velkomst Spildevandsplan 2018-2021 Velkomst Borgerinddragelse En spildevandsplan Hvorfor? Ny Spildevandsplan Baggrund Principper for separatkloakering

Læs mere

Tilladelser til regnbetingede udløb

Tilladelser til regnbetingede udløb Tilladelser til regnbetingede udløb Lovgrundlag Datagrundlag til en tilladelse Opbygning af en udledningstilladelse U-skema PULS Bo Skovmark Oversigt over lovgivningen Miljømålsloven Miljøbeskyttelsesloven

Læs mere

Tilladelse til midlertidig medbenyttelse af Brødemosegrøften og videre nedstrøms til Roskilde Fjord til udledning af renset spildevand

Tilladelse til midlertidig medbenyttelse af Brødemosegrøften og videre nedstrøms til Roskilde Fjord til udledning af renset spildevand Natur og Miljø Rådhuspladsen 1 3300 Frederiksværk 13-10-2017 Sagsnr. 06.00.00-P19-1-17.. Halsnæs Forsyning A/S Gjethusparken 3, 1. sal 3300 Frederiksværk Tilladelse til midlertidig medbenyttelse af Brødemosegrøften

Læs mere

Tilladelse til udledning af overfladevand fra spildevandsoplandene og 14019

Tilladelse til udledning af overfladevand fra spildevandsoplandene og 14019 Sagsnr.: 15/34652 ks: thgr Sønderborg Forsyning A/S Ellegårdvej 8 6400 Sønderborg Tilladelse til udledning af overfladevand fra spildevandsoplandene 14018 og 14019 Indholdsfortegnelse Udledningstilladelse...3

Læs mere

Spildevandsplan 2013-2021. Bilag 2. Indhold. Vandområders kvalitet. Vedtaget 27. maj 2014

Spildevandsplan 2013-2021. Bilag 2. Indhold. Vandområders kvalitet. Vedtaget 27. maj 2014 Vedtaget 27. maj 2014 Spildevandsplan 2013-2021 Bilag 2 Vandområders kvalitet Indhold 1 Oversigt over vandområder... 2 2 Vandplanernes målsætninger og krav... 2 2.1 Miljømål for vandløb... 3 2.2 Miljømål

Læs mere

Tilslutningstilladelse

Tilslutningstilladelse VIRKSOMHED OG MILJØ Januar 2018 Tilslutningstilladelse AFLEDNING AF SANITÆRT SPILDEVAND og REGNVAND fra BEFÆSTET P- PLADS TIL OFFENTLIG KLOAK L.M. Huse A/S Ringstedvej 27A, 4440 Mørkøv matr.nr. 23a Syvendekøb

Læs mere

#split# 5. Bundfældningstanken skal tømmes for slam efter behov. Slammet skal bortskaffes efter gældende regler.

#split# 5. Bundfældningstanken skal tømmes for slam efter behov. Slammet skal bortskaffes efter gældende regler. #split# MANNA VANDVÆRK Kilden 7 9700 Brønderslev Plan og Miljø Dato: 29-03-2017 Sags. nr.: 06.11.01-P19-1-17 Sagsbeh.: Jes Rose Nielsen Lokaltlf.: +4599455519 Ny Rådhusplads 1 9700 Brønderslev Telefon

Læs mere

Tilladelse til udledning af overfladevand fra spildevandsoplandene del af 44002, 44005, 44009, 44010, 44011, og i Augustenborg

Tilladelse til udledning af overfladevand fra spildevandsoplandene del af 44002, 44005, 44009, 44010, 44011, og i Augustenborg Sagsnr.: 16/22742 ks: smgr Sønderborg Forsyning A/S Ellegårdvej 8 6400 Sønderborg Tilladelse til udledning af overfladevand fra spildevandsoplandene del af 44002, 44005, 44009, 44010, 44011, 44012 og 44013

Læs mere

Høringsnotat for KP-tillæg og Lokalplan 317 Offentlige formål, Tamdrupcentret, Lund

Høringsnotat for KP-tillæg og Lokalplan 317 Offentlige formål, Tamdrupcentret, Lund Sagsnr. 01.02.05-P16-10-18 Dato: 12.3.2019 2018 - Notat Høringsnotat for KP-tillæg 2017-7 og Lokalplan 317 Offentlige formål, Tamdrupcentret, Lund Planforslagene var i høring fra tirsdag den 4. december

Læs mere

Tilladelse til udledning af overfladevand fra rørbassin ved Kornerup Landevej 29 i Kornerup til Langvad Å

Tilladelse til udledning af overfladevand fra rørbassin ved Kornerup Landevej 29 i Kornerup til Langvad Å Lejre Forsyning Højbyvej 19 4320 Lejre Lejre Kommune Møllebjergvej 4 4330 Hvalsø T 4646 4646 F 4646 4615 H www.lejre.dk Søren Bagge Center for Byg & Miljø D 4646 4941 E soba@lejre.dk Dato: 30. april 2014

Læs mere

Overblik over problemstillinger og lovgivning i forbindelse med udledning af regnvand til recipient. Christian Petersen, ALECTIA

Overblik over problemstillinger og lovgivning i forbindelse med udledning af regnvand til recipient. Christian Petersen, ALECTIA Overblik over problemstillinger og lovgivning i forbindelse med udledning af regnvand til recipient Christian Petersen, ALECTIA Stigende behov/ønsker for lokal afledning af regnvand medføre nye udfordringer.

Læs mere

Tilladelse til udledning af overfladevand fra spildevandsoplandene 35004, 35005, og i Rinkenæs

Tilladelse til udledning af overfladevand fra spildevandsoplandene 35004, 35005, og i Rinkenæs Sagsnr.: 11/31313 ks: bkru Sønderborg Spildevandsforsyning A/S Ellegårdvej 8 6400 Sønderborg Tilladelse til udledning af overfladevand fra spildevandsoplandene 35004, 35005, 35006 og 35007 i Rinkenæs Indholdsfortegnelse

Læs mere

Udledningstilladelser for regnvand Odense d. 5. april 2013. Bodil Mose Pedersen bop@dhigroup.com

Udledningstilladelser for regnvand Odense d. 5. april 2013. Bodil Mose Pedersen bop@dhigroup.com Udledningstilladelser for regnvand Odense d. 5. april 2013 Bodil Mose Pedersen bop@dhigroup.com Hvad indeholder tilladelser til udledning af regnvand? Hvad bør en tilladelse til udledning af regnvand indeholde?

Læs mere

ADMINISTRATIONSPRAKSIS for regnvandsbassiner og udledningstilladelser

ADMINISTRATIONSPRAKSIS for regnvandsbassiner og udledningstilladelser ADMINISTRATIONSPRAKSIS for regnvandsbassiner og udledningstilladelser DANVA Vejledning nr. 104, 2018 Administrationspraksis for regnvandsbassiner og udledningstilladelser DANVA Vejledning nr. 104, 2018

Læs mere

NOTAT. Vandplanlægning J.nr. SVANA Ref. SPe Den 11. september 2017

NOTAT. Vandplanlægning J.nr. SVANA Ref. SPe Den 11. september 2017 NOTAT Vandplanlægning J.nr. SVANA-400-00013 Ref. SPe Den 11. september 2017 Notat om høring af udkast til bekendtgørelse om krav til udledning af visse forurenende stoffer til vandløb, søer, overgangsvande,

Læs mere

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor 1986L0278 DA 05.06.2003 003.001 1 Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor B RÅDETS DIREKTIV af 12. juni 1986 om beskyttelse af miljøet, navnlig jorden,

Læs mere

Egedal Fjernvarme A/S Dam Holme 4B 3660 Stenløse. Afgørelse - Tilladelse til udledning af overfladevand Den

Egedal Fjernvarme A/S Dam Holme 4B 3660 Stenløse. Afgørelse - Tilladelse til udledning af overfladevand Den Egedal Fjernvarme A/S Dam Holme 4B 3660 Stenløse Afgørelse - Tilladelse til udledning af overfladevand Den 24-11-2017 Egedal Kommune giver hermed Egedal Fjernvarme A/S tilladelse til udledning af overfladevand,

Læs mere

3. Der må maksimalt afledes 750 m 3 til Moserenden med et maksimalt flow på 10 m 3 /time (svarende til ca. 2,78 l/s).

3. Der må maksimalt afledes 750 m 3 til Moserenden med et maksimalt flow på 10 m 3 /time (svarende til ca. 2,78 l/s). ORBICON A/S Ringstedvej 20 4000 Roskilde Att: Sandra Roost 26. NOVEMBER 2018 JOURNALNUMMER 06.11.01-P19-1-18 KS SIAGUDMU MIDLTERTIDIG UDLEDNINGSTILLADELSE AF GRUNDVAND FRA PRØVE- PUMPNING PÅ TROMMESLAGERVEJ

Læs mere

Tillæg til Spildevandsplan 2016-2021

Tillæg til Spildevandsplan 2016-2021 Torvegade 74, 6700 Esbjerg Dato 15. april 2016 Sagsid 16/4286 Notat Tillæg til Spildevandsplan 2016-2021 Omhandlende: - Hermelintoften - et kommende boligområde på matrikel 7af og 90f V. Vedsted By, V.

Læs mere

Tilladelse til udledning af renset filterskyllevand fra Frederiksgade Vandværk til Pøle Å

Tilladelse til udledning af renset filterskyllevand fra Frederiksgade Vandværk til Pøle Å Dato 28. 01. 2019 Tilladelse til udledning af renset filterskyllevand fra Frederiksgade Vandværk til Pøle Å Sagsnr.: 13/33736 Sagsbehandler: Maj Brit Fisker Emne: Vandværk: Tilladelse til udledning af

Læs mere

AFGØRELSE i sag om Opland Strøby Egede - Udledning til Tryggevælde Å - Udledningstilladelse

AFGØRELSE i sag om Opland Strøby Egede - Udledning til Tryggevælde Å - Udledningstilladelse Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 03. april 2013 J.nr.: NMK-10-00106 (tidl. MKN-100-00391) Ref.: LITEL, XPSAL AFGØRELSE i sag om Opland Strøby Egede - Udledning

Læs mere

Baggrund for tillægget

Baggrund for tillægget TEKNIK OG MILJØ Miljø og Klima Rådhuset, Torvet 7400 Herning Tlf.: 9628 2828 Lokal 9628 8048 miktj@herning.dk www.herning.dk Tillæg 19 til Herning Kommunes spildevandsplan 2015 2025 for Vildbjerg (FORSLAG)

Læs mere

Vandmiljø Randers A/S / P

Vandmiljø Randers A/S / P Vandmiljø Randers A/S mail@vmr.dk Miljø og Teknik Natur og Miljø Laksetorvet 1 8900 Randers C Telefon +45 8915 1515 Direkte 89 15 16 81 jakob.aarup@randers.dk www.randers.dk 02-05-2018 / 06.01.15-P19-11-17

Læs mere

Bekendtgørelse om indholdet af vandområdeplaner 1)

Bekendtgørelse om indholdet af vandområdeplaner 1) (Gældende) Udskriftsdato: 16. januar 2015 Ministerium: Miljøministeriet Journalnummer: Miljømin., Naturstyrelsen, j.nr. NST-4200-00029 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse om indholdet

Læs mere

Vandløbskapacitet og udledningstilladelser

Vandløbskapacitet og udledningstilladelser Vandløbskapacitet og udledningstilladelser v/ Jannik Seslef og Katrine Juul Larsen, Assens Kommune Miljø & Natur, 2016 Hvorfor er det interessant? Spændingsfelt mellem benyttelse og beskyttelse Men behøver

Læs mere

Øget afstrømning og afledte konsekvenser for recipient og naturforhold

Øget afstrømning og afledte konsekvenser for recipient og naturforhold Øget afstrømning og afledte konsekvenser for recipient og naturforhold Nikolaj Kruse Christensen Teknik og Miljø, Aarhus Kommune 29-05-2018 ATV Jord og Grundvand Dagsorden 1. Lidt om Aarhus og vandet 2.

Læs mere

Martin Macnaughton Vand & VVM Center for Miljøbeskyttelse, TMF, KK 02. marts 2018

Martin Macnaughton Vand & VVM Center for Miljøbeskyttelse, TMF, KK 02. marts 2018 Udfordringer og principper for håndtering af vandkvalitet med udgangspunkt i skybrudsprojekterne i Korsgade og Rantzausgade Martin Macnaughton Vand & VVM Center for Miljøbeskyttelse, TMF, KK 02. marts

Læs mere

Grønne flokkulanter kan være fremtiden

Grønne flokkulanter kan være fremtiden Grønne flokkulanter kan være fremtiden Mathias Nørlem Krüger A/S Projektingeniør Resourcing the world Grøn flokkulant hvad er det? Miljøvenligt alternativ til konventionel polymer Naturligt produkt - kartofler

Læs mere

1. Tilladelsen omfatter udledning til Kilde Å af renset husspildevand fra Vemmetofte Kloster Renseanlæg beliggende matr. nr. 1, Vemmetofte Kloster,

1. Tilladelsen omfatter udledning til Kilde Å af renset husspildevand fra Vemmetofte Kloster Renseanlæg beliggende matr. nr. 1, Vemmetofte Kloster, Center for Plan & Miljø Vemmetofte Kloster Vemmetoftevej 42 4640 Faxe att.: Leif J. Madsen, ljm@vemmetofte.dk Postadresse: Frederiksgade 9-4690 Haslev Telefon 56203000 www.faxekommune.dk Kontoradresse:

Læs mere

Sagsnr P

Sagsnr P DMR A/S Karolinevej 17 4200 Slagelse Att.: Jeanette Romeri Dato 13. april 2018 Sagsnr. 06.11.01-P19-5-18 BY OG LANDSKAB Tilladelse til at udlede oppumpet grundvand fra Vildbjergvej 5, 3550 Slangerup Baggrund

Læs mere

Rønde Fjernvarme Udledningstilladelse, overfladevand

Rønde Fjernvarme Udledningstilladelse, overfladevand Rønde Fjernvarme a.m.b.a. 28-03-2017 Skrejrupvej 9c Sagsnr.: 17/10426 8410 Rønde Sagsbehandler: Steen Ravn Christensen Tlf.: 87 53 54 10 natur.miljoe@syddjurs.dk Rønde Fjernvarme Udledningstilladelse,

Læs mere

KUNSTGRÆSBANER HÅNDTERING AF DRÆNVAND

KUNSTGRÆSBANER HÅNDTERING AF DRÆNVAND KUNSTGRÆSBANER HÅNDTERING AF DRÆNVAND Heidi Heeschen Maria Benavent Industri og Klima Odense Kommune HÅNDTERING AF DRÆNVAND Nedsivning Tilslutning til kloak Udledning til recipient LOVGRUNDLAG Miljøbeskyttelsesloven

Læs mere

Åben dagsorden Teknik- og Miljøudvalget 2014-2017 Teknik- & Miljøsekretariatet

Åben dagsorden Teknik- og Miljøudvalget 2014-2017 Teknik- & Miljøsekretariatet Åben dagsorden Teknik- og Miljøudvalget 2014-2017 Teknik- & Miljøsekretariatet Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 09:00 Mødet afsluttet: kl. Mødested: Hjørring Rådhus - Lokale 049 Fraværende: 06.00.05-P16-2-14

Læs mere

Tillæg til Spildevandsplan

Tillæg til Spildevandsplan Torvegade 74, 6700 Esbjerg Dato 22. august 2017 Sagsid 17/13852 Notat Tillæg til Spildevandsplan 2016-2021 Omhandlende: - Boligområde nord for Eilif Krogagers Vej,, matrikel 3b og 3n, del af matrikel 26bk,

Læs mere

Tilladelse til udledning fra regnvandsbassin på matr. 19b, Favrholm med overfladevand fra Overdrevsvejen til Pøle Å

Tilladelse til udledning fra regnvandsbassin på matr. 19b, Favrholm med overfladevand fra Overdrevsvejen til Pøle Å Tilladelse til udledning fra regnvandsbassin på matr. 19b, Favrholm med overfladevand fra Overdrevsvejen til Pøle Å By og Miljø Hillerød Kommune har den 2. november 2017, modtaget en ansøgning om udledning

Læs mere

Tillæg til spildevandsplanen. Sanering af afløbssystemet i Vorup og etablering af regnvandsbassin.

Tillæg til spildevandsplanen. Sanering af afløbssystemet i Vorup og etablering af regnvandsbassin. Sammenfattende redegørelse Tillæg til spildevandsplanen. Sanering af afløbssystemet i Vorup og etablering af regnvandsbassin. Nr. 31/2015 Denne redegørelse er udarbejdet i henhold til Miljøvurderingslovens

Læs mere

Vandmiljø Randers A/S / P

Vandmiljø Randers A/S / P Vandmiljø Randers A/S (mail@vmr.dk) Udvikling, Miljø og Teknik Natur og Miljø Laksetorvet 8900 Randers Telefon +45 8915 1515 Direkte 89 15 16 81 jakob.aarup@randers.dk www.randers.dk 01-10-2018 / 06.01.15-P19-16-18

Læs mere

udledning af overfladevand fra L01U69A ved Lem til Lem Bæk

udledning af overfladevand fra L01U69A ved Lem til Lem Bæk Randers Spildevand A/S Tørvebryggen 12 8900 Randers C Sendt på e-mail: mail@randersspildevand.dk Miljø og Teknik Miljø Laksetorvet 8900 Randers C Telefon +45 8915 1515 Telefax +45 8915 1515 randers.kommune@randers.dk

Læs mere

Miljøvurdering. Varde Kommunes Spildevandsplan Udarbejdet af: Varde Kommune, Carina Lippert Tlf.

Miljøvurdering. Varde Kommunes Spildevandsplan Udarbejdet af: Varde Kommune, Carina Lippert   Tlf. Udarbejdet af: Varde Kommune, Carina Lippert E-mail: cali@varde.dk Tlf.: 7994 6582 Oktober 2018 Miljøvurdering Varde Kommunes Spildevandsplan 2019-2029 Side 1 / 8 Indhold 1. Indledning... 3 2. Planens

Læs mere

Til Dato 15. oktober Ansøgning om udledningstilladelse for separat regnvand fra Søgrøften til Kollerød Å, U2.14

Til Dato 15. oktober Ansøgning om udledningstilladelse for separat regnvand fra Søgrøften til Kollerød Å, U2.14 Til Dato 15. oktober 2018 Allerød Kommune Natur og Miljø Bjarkesvej 2 3450 Allerød Ansøgning om udledningstilladelse for separat regnvand fra Søgrøften til Kollerød Å, U2.14 Kort resume Ved denne ændring

Læs mere

Tilladelse til udledning af renset filterskyllevand fra Meløse Vandværk (behandlingsanlæg II) til Æbelholt Å

Tilladelse til udledning af renset filterskyllevand fra Meløse Vandværk (behandlingsanlæg II) til Æbelholt Å Tilladelse til udledning af renset filterskyllevand fra Meløse Vandværk (behandlingsanlæg II) til Æbelholt Å Sagsnr.: 36832 Sagsbehandler: Katja Henschel Side 1/7 Emne: Tilladelse til udledning af renset

Læs mere