AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, august 2018

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, august 2018"

Transkript

1 AKTUEL ÆLDREPOLITIK Landsbestyrelsesmøde, august 2018 AUGUST 2018

2 Aktuel Ældrepolitik, august 2018 Side 2 af 6 Afskaffelse af krav om en tilsynspolitik for personlig og praktisk hjælp og madservice i hjemmeplejen Ældreminister Thyra Frank har foreslået at fjerne kravet om, at alle kommuner årligt skal fastlægge retningslinjer for, hvordan de holder øje med kvaliteten af personlig pleje og praktisk hjælp og madservice. Ældre Sagen er kritisk over for forslaget og har både i høringssvar til ministeriet og i pressen gjort opmærksom på, at nedskreven tilsynspolitik er en forudsætning for en høj faglighed og fokus på borgernes behov. Derfor er der fortsat behov for gode og tydelige retningslinjer for de kommunale tilsyn, og der er behov for, at denne viden er offentlig tilgængelig, så det er muligt at have en lokal dialog om kvaliteten i plejen og omsorgen. Ældre, der ikke fik bad På det københavnske plejehjem Slottet har ældre ikke kunnet komme i bad igennem en længere periode i sommeren på grund af problemer med det varme vand. Personalet har kogt vand til etagevask i elkedler, men egentlige brusebade har ikke kunnet lade sig gøre. Ældre Sagen har i pressen gjort opmærksom på, at det er uacceptabelt, at ældre mennesker på plejehjem igennem en længere periode ikke kan have en levestandard, som er normal for resten af befolkningen. Plejehjemsbrand I forbindelse med plejehjemsbranden på Djursland den 3. august, som medførte døden for tre beboere, har Ældre Sagen i pressen gjort opmærksom på, at der er behov for at forbedre brandsikkerheden mange steder. Dette kan ske ved at stille lovkrav om røgdetektorer og sprinkleranlæg på alle plejehjem. Som det er nu, er der lovkrav om, at nybyggeri skal have røgdetektorer, mens dette ikke er et krav til eksisterende plejehjem. Derudover anbefales det at installere sprinklere, der kan begrænse brande, samt at brandalarmerne går direkte til brandvæsenet og ikke kun til personalet. For at forbygge brand anbefaler Ældre Sagen, at plejehjemmene installerer rygekabiner med glasvægge, så rygning kan overvåges, samt rygeforklæder og selvslukkende cigaretter. Endelig er der behov for regelmæssige brandøvelser med personalet. Tilsyn skal skabe værdighed I forbindelse med, at ordningen vedrørende de social- og plejefaglige tilsyn på ældreområdet træder i kraft den 1. juli, har Ældre Sagen i pressen hilst de nye tilsyn velkomne. Ældre Sagen ser frem til, at der kommer et uvildigt tilsyn med de social- og plejefaglige indsatser på ældreområdet. Forslaget om dette uvildige tilsyn er oprindeligt

3 Aktuel Ældrepolitik, august 2018 Side 3 af 6 fremsat af Ældre Sagen, og det indgik i vores arbejde vedr. finansloven for 2018, hvor det lykkedes at få forslaget med i det endelige finanslovsforlig. Ældre Sagen har endvidere været repræsenteret i den arbejdsgruppe, der har udviklet en række målepunkter for tilsynet. Målepunkterne er sendt i høring i august måned. Brugerbetaling ind ad bagdøren I juli har Ældre Sagen flere gange været i pressen vedrørende ældre mennesker, der møder øget brugerbetaling i det nære sundhedsvæsen. Bjarne Hastrup har i et debatindlæg påpeget, at brugerbetalingen er en bagside ved udviklingen af det nære og sammenhængende sundhedsvæsen, som primært rammer ældre patienter, og som Ældre Sagen vender sig klart imod. Mere og mere behandling og pleje, der tidligere blev udført på sygehus uden brugerbetaling, udføres nu på eksempelvis akutpladser i kommunerne. Som patient på en akutplads kan man blive stillet over for en regning for kost under sit ophold samt medicin, og man er ikke længere sikret transport frem og tilbage mellem akutpladsen og eget hjem. Ældre Sagen har med debatindlægget sat fokus på urimeligheden ved, at man indfører brugerbetaling i sundhedsvæsenet ad bagdøren. Ældre Sagen anerkender, at det kan være en fordel for nogle ikke at skulle indlægges, såfremt tilbuddet i kommunen er af høj kvalitet, sikkert og trygt, men påpeger også, at lovgivningen på væsentlige områder ikke er fulgt med udviklingen. Ældre Sagen opfordrer til, at lovgivningen tilpasses, så patienterne ikke får øget brugerbetaling ved at være på akutplads frem for på hospitalet. Vi opfordrer ligeledes til at sikre fælles rammer og retningslinjer for akutpladserne, så vi undgår store kommunale forskelle i tilbuddenes indretning og kvalitet. Sagsbehandlingstiden for værgemål er alt for lang Kritikken af en alt for lang sagsbehandlingstid på et værgemål til fx psykisk hæmmede blev rejst i medierne, da det kom frem, at en familie havde ventet i seks måneder på et værgemål, som lovligt kunne sikre deres 93-årige demensramte far en plejehjemsplads. For personer med fremskreden demens og deres pårørende kan det have alvorlige konsekvenser, når et værgemål er så lang tid undervejs. I den aktuelle sag kunne den demensramte ikke komme på plejehjem, før værgemålet lovligt kunne beslutte det, heller ikke selvom den demensramt ikke længere kunne tage vare på sig selv.

4 Aktuel Ældrepolitik, august 2018 Side 4 af 6 Det er statsforvaltningen, der håndterer sagerne om værgemål, som i gennemsnit tager fire måneder at behandle. I nogle tilfælde tager det længere tid. Ældre Sagen har i pressen kritiseret den unødvendigt lange ventetid på sagsbehandling. Det drejer sig om meget syge mennesker og deres pårørende, som er slidt ned til sokkeholderne. Ældre Sagen har endvidere gjort opmærksom på, hvordan man kan foregribe et værgemål ved - i tide - at udstede fuldmagt(er) til et familiemedlem eller anden nær pårørende, så denne kan handle på ens vegne, hvis man selv bliver ude af stand til varetage sine interesser. 10 år med fald i hjemmehjælp Danmarks Statistik har offentliggjort nye tal for hjemmehjælp Fra 2016 til 2017 er antal hjemmehjælpstimer reduceret med 1,5 %. Dermed fortsætter tendensen siden 2008, hvor der alle år (undtagen ét) har været fald i både antal hjemmehjælpstimer og hjemmehjælpsmodtagere. Siden 2008 er næsten ¼ af hjemmehjælpstimerne (23 %) skåret væk. I samme periode er antallet af hjemmehjælpsmodtagere faldet med ca. 21 %. I 2008 modtog ca. hver 5. over 65 år hjemmehjælp i 2017 er det kun godt hver 10. over 65 år, der modtager hjælp. I 2008 modtog over halvdelen af de 80+årige hjemmehjælp i 2017 er det kun lidt over 1/3 af de 80+årige, der modtager hjemmehjælp. En del af faldet kan formentlig forklares af sund aldring og større brug af rehabilitering, så flere ældre kan klare sig selv. Men det kan ikke alene forklare det voldsomme fald i hjemmehjælpstimer på en forholdsvis kort årrække. Det må også ses som udtryk for en betydelig stramning i den kommunale visitation, hvor mange svækkede ældre ikke får den hjemmehjælp, de har behov for. Ældre Sagen har brugt disse tal i bl.a. pressemæssig sammenhæng for at påpege og skabe debat om de fortsatte nedskæringer i hjemmehjælpen og konsekvenserne for svækkede ældre. Vi har herunder påpeget, at ældre med lav indkomst og lav uddannelse i højere grad end gennemsnittet modtager hjemmehjælp og dermed bliver relativt hårdest ramt af disse beskæringer. Ovenstående tal både på landsplan og kommunefordelt har fået stor presseomtale. Dette kan medvirke til at lægge pres på politikerne på dette område op til det kommende folketingsvalg.

5 Aktuel Ældrepolitik, august 2018 Side 5 af 6 Danmark digital verdensmester men glem ikke de ikke-digitale Danmark er af FN blevet kåret som det bedste land i verden til offentlig digitalisering. Ældre Sagen har kommenteret denne kåring i medierne og derved fået lejlighed til at minde om, at vi ikke må glemme de ikke-digitale borgere. For de fleste ældre har digitaliseringen mange fordele. Det betyder, at de kan klare mange ting over nettet, så de eksempelvis ikke behøver at tage ind på borgerservice. Men ifølge tal fra Danmarks Statistik fra 2017 har danskere over 65 år aldrig været på internettet. For dem kan digitaliseringen føre til flere problemer, har Ældre Sagen påpeget. De er måske vokset op uden digitale redskaber og kan komme i klemme, fordi de ikke kan bruge de digitale løsninger. Der skal derfor altid være gode og nemme løsninger til rådighed - også for dem, som ikke er digitale. De ikke-digitale borgere skal heller ikke pålægges ekstra gebyrer for at bruge de ikke-digitale løsninger. Ældre Sagen arbejder løbende for denne politik. Kompensation til nuværende pensionister for samspilsproblemer Den skatte- og samspilspakke, der af regeringen og DF blev vedtaget før sommerferien, løser samspilsproblemet ved fremadrettet at give ekstra fradrag for pensionsindbetalinger. Den er dermed kun rettet mod de erhvervsaktive, der indbetaler til pension, dvs. de fremtidige folkepensionister. Den vedtagne løsning efterlader en betydelig gruppe pensionister, der får mindre ud af at have indbetalt til en pensionsordning, end de ville have fået, hvis de havde valgt en anden måde at spare op på. Mange pensionister har en samlet marginalbeskatning, der er højere end en topskatteyders, selv om de har en beskeden indkomst. Det finder vi urimeligt, ikke mindst fordi indbetalingen til pensionsordningen ofte har været obligatorisk for den enkelte medarbejder. Ældre Sagen foreslår derfor, at der i en midlertidig ordning gennemføres en kompensation for nuværende pensionister og dem, der overgår til pension i de nærmeste år. Da kommende pensionister i større eller mindre omfang vil have fået glæde af de nye skatteregler, skal kompensationen ikke være permanent. Helt konkret vil Ældre Sagen til den kommende finanslov foreslå at forhøje bundfradraget for indkomst ved siden af folkepensionen for både pensionstillæg og ældrecheck med kr. Forhøjelsen udfases over en periode på 14 år.

6 Aktuel Ældrepolitik, august 2018 Side 6 af 6 Forslaget er sendt til finansministeren, skatteministeren og beskæftigelsesministeren samt finans-, skatte- og beskæftigelsesordførere. Forslaget indgår i Ældre Sagens løbende politiske arbejde i de kommende måneder med henblik på at opnå maksimal indflydelse på finansloven for 2019.

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, januar 2018

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, januar 2018 AKTUEL ÆLDREPOLITIK Landsbestyrelsesmøde, januar 2018 JANUAR 2018 Aktuel Ældrepolitik, januar 2018 Side 2 af 7 GPS-sporing Debatten om brugen af GPS-teknologi ved demens har været blusset op ad flere omgange.

Læs mere

Er Danmark klar til flere ældre?

Er Danmark klar til flere ældre? Er Danmark klar til flere ældre? FOLKETINGSVALG 2019: ÆLDRE SAGENS ANBEFALINGER TIL DEN KOMMENDE REGERING OG FOLKETINGET 2019 Der er brug for styrket pleje og omsorg til svækkede ældre, fordi: Mange svækkede

Læs mere

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, februar 2018

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, februar 2018 AKTUEL ÆLDREPOLITIK Landsbestyrelsesmøde, februar 2018 FEBRUAR 2018 Aktuel Ældrepolitik, februar 2018 Side 2 af 7 Midler på finansloven til bedre bemanding i ældreplejen Der er i finanslovsaftalen 2018

Læs mere

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, november 2018

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, november 2018 AKTUEL ÆLDREPOLITIK Landsbestyrelsesmøde, november 2018 NOVEMBER 2018 Aktuel Ældrepolitik, november 2018 Side 2 af 7 Forslag til løft af pensionisters økonomi indgår i finanslovsforhandlingerne Regeringen

Læs mere

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, marts 2019

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, marts 2019 AKTUEL ÆLDREPOLITIK Landsbestyrelsesmøde, marts 2019 MARTS 2019 Aktuel Ældrepolitik, marts 2019 Side 2 af 5 Akutpladser og brugerbetaling Der er udsendt en ny bekendtgørelse med nye regler for egenbetaling

Læs mere

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, januar 2017

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, januar 2017 AKTUEL ÆLDREPOLITIK Landsbestyrelsesmøde, januar 2017 JANUAR 2017 Aktuel Ældrepolitik, januar 2017 Side 2 af 5 Tilsyn på plejehjem Den 1. juli 2016 trådte en ny tilsynsordning i kraft. Det betyder, at

Læs mere

LANDSBESTYRELSESMØDE D. 6. DECEMBER Aktuel Ældrepolitik. Adm. direktør Bjarne Hastrup

LANDSBESTYRELSESMØDE D. 6. DECEMBER Aktuel Ældrepolitik. Adm. direktør Bjarne Hastrup LANDSBESTYRELSESMØDE D. 6. DECEMBER 2016 Aktuel Ældrepolitik Adm. direktør Bjarne Hastrup Finansloven 2017 og satspuljeforlig det fik Ældre Sagen med Besparelserne på boligydelsen er droppet helt Der bevilges

Læs mere

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, september 2018

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, september 2018 AKTUEL ÆLDREPOLITIK Landsbestyrelsesmøde, september 2018 SEPTEMBER 2018 Aktuel Ældrepolitik, september 2018 Side 2 af 5 Revision af magtanvendelsesreglerne Magtanvendelsesreglerne eksisterer for at undgå

Læs mere

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, august 2017

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, august 2017 AKTUEL ÆLDREPOLITIK Landsbestyrelsesmøde, august 2017 AUGUST 2017 Aktuel Ældrepolitik, august 2017 Side 2 af 5 Aftale om flere år på arbejdsmarkedet Regeringen og Dansk Folkeparti har indgået Aftale om

Læs mere

Skatteudvalget L 149 Bilag 2 Offentligt

Skatteudvalget L 149 Bilag 2 Offentligt Skatteudvalget 2009-10 L 149 Bilag 2 Offentligt Til medlemmerne af Folketingets Skatteudvalg 16. marts 2010 Vedrørende L 149 Skatteministeren har fremsat lovforslag om digital kommunikation, køretøjsregistrering,

Læs mere

Velkommen - Program. Kl Velkommen Kaffe, the og brød Kl Guidede ture rundt i huset se din gruppe på dit navneskilt

Velkommen - Program. Kl Velkommen Kaffe, the og brød Kl Guidede ture rundt i huset se din gruppe på dit navneskilt Velkommen - Program Kl. 11.00 Velkommen Kaffe, the og brød Kl. 12.00 Guidede ture rundt i huset se din gruppe på dit navneskilt Kl. 13.00 Frokost Buffet i cafe området Husk din tur-pose til hjemturen!

Læs mere

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, juni 2017

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, juni 2017 AKTUEL ÆLDREPOLITIK Landsbestyrelsesmøde, juni 2017 JUNI 2017 Aktuel Ældrepolitik, juni 2017 Side 2 af 6 Modregning af folkepension nu løses problemet Folketinget har vedtaget en lov, der løser problemet

Læs mere

DIALOGMØDER, FORÅR Aktuel ældrepolitik. Adm. direktør Bjarne Hastrup

DIALOGMØDER, FORÅR Aktuel ældrepolitik. Adm. direktør Bjarne Hastrup DIALOGMØDER, FORÅR 2019 Aktuel ældrepolitik Adm. direktør Bjarne Hastrup Folketingsvalg den 5. juni 2019 Forberedelser gennem det seneste år: Undersøgelser og dokumentation Møder med politikere og andre

Læs mere

DIALOGMØDER SEPTEMBER

DIALOGMØDER SEPTEMBER DIALOGMØDER SEPTEMBER 2019 Det vigtigste på Bjarne Hastrup Adm. direktør i Ældre Sagen ældreområdet lige nu Møder med den nye regering Vi har holdt møder med: Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke

Læs mere

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, oktober 2018

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, oktober 2018 AKTUEL ÆLDREPOLITIK Landsbestyrelsesmøde, oktober 2018 OKTOBER 2018 Aktuel Ældrepolitik, oktober 2018 Side 2 af 6 Klippekortsordninger for hjemmehjælpsmodtagere og plejehjemsbeboere Der har været en del

Læs mere

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, maj 2017

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, maj 2017 AKTUEL ÆLDREPOLITIK Landsbestyrelsesmøde, maj 2017 MAJ 2017 Aktuel Ældrepolitik, maj 2017 Side 2 af 7 Boligskatteforlig Frem mod 2021 Stigningerne i grundskylden frem til 2021 aflyses ikke, men de indefryses.

Læs mere

Ældre- og værdighedspolitik i kommunalvalg Distrikt 4 D. 19. april 2017 Brørup

Ældre- og værdighedspolitik i kommunalvalg Distrikt 4 D. 19. april 2017 Brørup Ældre- og værdighedspolitik i kommunalvalg 2017 Distrikt 4 D. 19. april 2017 Brørup Indhold Fra folketing til frontmedarbejder Kvalitetsstandarder Værdighedspolitik Værdighedsmillionerne Lokal KV17-indsats

Læs mere

Sundhedsreformen Ældre Sagens holdninger. Bjarne Hastrup Adm. direktør

Sundhedsreformen Ældre Sagens holdninger. Bjarne Hastrup Adm. direktør Sundhedsreformen Ældre Sagens holdninger Bjarne Hastrup Adm. direktør Regeringens og DF s sundhedsreform Formål: at skabe mere sammenhæng for patienterne i sundhedssystemet, og at flere patienter skal

Læs mere

6 centrale indsatser skal skabe tryghed for ældre i fremtiden

6 centrale indsatser skal skabe tryghed for ældre i fremtiden Faglige seniorers hovedkrav i folketingsvalgkampen 2019 6 centrale indsatser skal skabe tryghed for ældre i fremtiden Baggrund Tryghed for ældre bliver et helt centralt tema i valgkampen frem mod det kommende

Læs mere

Det sammenhængende sundhedsvæsen og de ældre patienter

Det sammenhængende sundhedsvæsen og de ældre patienter Det sammenhængende sundhedsvæsen og de ældre patienter Ældre Sagen D.4 11. November 2018 Rikke Sølvsten Sørensen Nærhed og sammenhæng i sundhedsvæsenet Fremskudt visitation Udskrivningskoordination Ambulant

Læs mere

Inspiration til lokalbestyrelsens beretning ved årsmødet 2019

Inspiration til lokalbestyrelsens beretning ved årsmødet 2019 Inspiration til lokalbestyrelsens beretning ved årsmødet 2019 Frivilliges indsats nytter og rykker Ældre Sagen har rundet 847.000 medlemmer og 19.599 frivillige. Vores mange frivillige er forudsætningen

Læs mere

ÆLDRE I TAL Folkepensionister med samspilsproblem

ÆLDRE I TAL Folkepensionister med samspilsproblem ÆLDRE I TAL 2017 Folkepensionister med samspilsproblem - 2015 Ældre Sagen November 2017 Hvor mange folkepensionister har et samspilsproblem? Pensionister med samspilsproblem defineres her som pensionister,

Læs mere

Politik for tilsyn. Uanmeldte tilsyn. Center for Sundhed og Omsorg

Politik for tilsyn. Uanmeldte tilsyn. Center for Sundhed og Omsorg Politik for tilsyn Uanmeldte tilsyn Center for Sundhed og Omsorg Baggrund og indledning Center for Sundhed og Omsorg i ønsker at udarbejde en ny politik for tilsyn på centrets områder. Behovet for det

Læs mere

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, maj 2018

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, maj 2018 AKTUEL ÆLDREPOLITIK Landsbestyrelsesmøde, maj 2018 MAJ 2018 Aktuel Ældrepolitik, maj 2018 Side 2 af 8 Besparelser i ældreplejen rammer også pårørende I kølvandet på besparelserne i Bornholms Kommune har

Læs mere

Mundtlig beretning ved Danske Ældreråds repræsentantskabsmøde 2019

Mundtlig beretning ved Danske Ældreråds repræsentantskabsmøde 2019 Mundtlig beretning ved Danske Ældreråds repræsentantskabsmøde 2019 2019 er et historisk år for Danske Ældreråd. Vores landsorganisation blev stiftet i 1999, og vi kan med dette repræsentantskabsmøde fejre

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning om afskaffelse af brugerbetaling ved ophold på kommunale akutpladser i stedet for sygehuse

Forslag til folketingsbeslutning om afskaffelse af brugerbetaling ved ophold på kommunale akutpladser i stedet for sygehuse Beslutningsforslag nr. B 13 Folketinget 2018-19 Fremsat den 4. oktober 2018 af Stine Brix (EL), Eva Flyvholm (EL), Finn Sørensen (EL) og Øjvind Vilsholm (EL) Forslag til folketingsbeslutning om afskaffelse

Læs mere

Det skal kunne betale sig at spare op til egen pension

Det skal kunne betale sig at spare op til egen pension Emne uden for dagsorden Det skal kunne betale sig at spare op til egen pension Generalforsamling 2018 Pensionskassen for Sundhedsfaglige Program for eftermiddagen - Det skal kunne betale sig at spare op

Læs mere

REAL SAMMENSAT PENSIONSBESKATNING PÅ OVER 100 PCT. FOR 60- ÅRIGE

REAL SAMMENSAT PENSIONSBESKATNING PÅ OVER 100 PCT. FOR 60- ÅRIGE Af cheføkonom Mads Lundby Hansen (21 23 79 52) Og chefkonsulent Carl- Christian Heiberg (81 75 83 34) 11. April 2014 PÅ OVER 100 PCT. FOR 60- ÅRIGE Dette notat belyser den reale sammensatte marginale skat

Læs mere

Danskerne stoler ikke på offentlig ældrepleje - UgebrevetA4.dk. VELFÆRDS-TVIVL Danskerne stoler ikke på offentlig ældrepleje

Danskerne stoler ikke på offentlig ældrepleje - UgebrevetA4.dk. VELFÆRDS-TVIVL Danskerne stoler ikke på offentlig ældrepleje VELFÆRDS-TVIVL Danskerne stoler ikke på offentlig ældrepleje Af Thomas Bro Sæhl @ThomasSaehl Onsdag den 29. august 2018 Blot hver fjerde af os mener, at den offentlige sektor sikrer ældre en værdig alderdom,

Læs mere

Med finansloven for 2019 har regeringen påbegyndt den obligatoriske pensionsopsparing. Det sker, ved at overførselsmodtagere får deres egen

Med finansloven for 2019 har regeringen påbegyndt den obligatoriske pensionsopsparing. Det sker, ved at overførselsmodtagere får deres egen Med finansloven for 2019 har regeringen påbegyndt den obligatoriske pensionsopsparing. Det sker, ved at overførselsmodtagere får deres egen pensionskonto i ATP, hvor deres indestående vokser år for år.

Læs mere

Værdighed i ældreplejen

Værdighed i ældreplejen Værdighed i ældreplejen DET MENER ÆLDRE SAGEN 2017 Alle har ret til at leve et trygt og værdigt liv, også når man har behov for hjælp. Men der er en gruppe, hvor det værdige ældreliv er udfordret. Denne

Læs mere

Skatteministeriet 26. marts 2009 Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K

Skatteministeriet 26. marts 2009 Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K Skatteministeriet 26. marts 2009 Nicolai Eigtveds Gade 28 1402 København K Høringssvar vedr. lovforslagene på Skatteministeriets område til udmøntning af skatteaftalen (Forårspakke 2.0) Hermed Ældre Sagens

Læs mere

DANSKE ÆLDRERÅDs holdning til aktuelle ældrepolitiske områder. Forebyggende tiltag Sundhed

DANSKE ÆLDRERÅDs holdning til aktuelle ældrepolitiske områder. Forebyggende tiltag Sundhed DANSKE ÆLDRERÅDs holdning til aktuelle ældrepolitiske områder Bestyrelsen i DANSKE ÆLDRERÅD har drøftet en række ældrepolitiske områder og er enige om følgende holdninger og opfordringer. Områderne er

Læs mere

Resultatkrav for 2007 for Social- og Sundhedsudvalget

Resultatkrav for 2007 for Social- og Sundhedsudvalget GLADSAXE KOMMUNE Social- og sundhedsforvaltningen Stab og sekretariat Resultatkrav for 2007 for Social- og Sundhedsudvalget Social- og Sundhedsudvalget varetager den umiddelbare forvaltning af kommunens

Læs mere

Ældre medicinske patienter nærhed og sammenhæng i sundhedsvæsenet

Ældre medicinske patienter nærhed og sammenhæng i sundhedsvæsenet Ældre medicinske patienter nærhed og sammenhæng i sundhedsvæsenet DET MENER ÆLDRE SAGEN 2017 Værdige og sammenhængende forløb til ældre medicinske patienter Værdige og sammenhængende forløb til ældre medicinske

Læs mere

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, februar 2019

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, februar 2019 AKTUEL ÆLDREPOLITIK Landsbestyrelsesmøde, februar 2019 FEBRUAR 2019 Aktuel Ældrepolitik, februar 2019 Side 2 af 8 Sundhedsreform Onsdag d. 16. januar 2019 offentliggjorde regeringen sit sundhedsudspil

Læs mere

Arbejdsmarkedspensioner, dækningsgrader og restgruppeproblematik Jan V. Hansen, Forsikring & Pension

Arbejdsmarkedspensioner, dækningsgrader og restgruppeproblematik Jan V. Hansen, Forsikring & Pension Arbejdsmarkedspensioner, dækningsgrader og Jan V. Hansen, Forsikring & Pension Agenda 1. Restgruppen blandt pensionister 2. Restgruppen blandt 25-59-årige 3. Er der et problem? 4. Hvilke løsninger er der

Læs mere

Bestyrelsesbemyndigelse til ændring af pensionsvilkår vedrørende brug af aldersopsparing

Bestyrelsesbemyndigelse til ændring af pensionsvilkår vedrørende brug af aldersopsparing Bestyrelsesbemyndigelse til ændring af pensionsvilkår vedrørende brug af aldersopsparing Forslag Vedtagelse af ny lov om pensionsbeskatning, herunder særligt ændring af aldersopsparingen, medfører, at

Læs mere

Social- og Sundhedscenteret. Kvalitetsstandard for pasning af døende i eget hjem

Social- og Sundhedscenteret. Kvalitetsstandard for pasning af døende i eget hjem Social- og Sundhedscenteret Kvalitetsstandard for pasning af døende i eget hjem 2 Kvalitetsstandard for pasning af døende i eget hjem Formålet med plejevederlag Hvem kan få plejevederlag? Formålet med

Læs mere

Det skal kunne betale sig at spare op til egen pension

Det skal kunne betale sig at spare op til egen pension Emne uden for dagsorden Det skal kunne betale sig at spare op til egen pension Generalforsamling 2018 Program for eftermiddagen - Det skal kunne betale sig at spare op til egen pension Oplæg om pensionsreform

Læs mere

Kvalitetsstandard for pasning af døende i eget hjem

Kvalitetsstandard for pasning af døende i eget hjem Kvalitetsstandard for pasning af døende i eget hjem Formålet med plejevederlag Hvem kan få plejevederlag? Formålet med plejevederlag er at du, som pårørende til en person, som er alvorligt syg og ønsker

Læs mere

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 250 Offentligt

Skatteudvalget SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 250 Offentligt Skatteudvalget 2017-18 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 250 Offentligt Folketingets Finansudvalg Christiansborg Svar på Skatteudvalgets spørgsmål nr. 250 (Alm. del) af 16. februar 2018 stillet efter

Læs mere

Finanslov 2019 ÆLDRE SAGENS FORSLAG

Finanslov 2019 ÆLDRE SAGENS FORSLAG Finanslov 2019 ÆLDRE SAGENS 1 Finanslov 2019 Ældre Sagens forslag Dansk økonomi er med Finansministeriets egne ord bomstærk. Det fortsætter den med at være, blandt andet fordi seniorerne bliver længere

Læs mere

ÆLDRE I TAL Folkepensionister med samspilsproblem

ÆLDRE I TAL Folkepensionister med samspilsproblem ÆLDRE I TAL 2018 Folkepensionister med samspilsproblem - 2016 Ældre Sagen Oktober 2018 Hvor mange folkepensionister har et samspilsproblem? Pensionister med samspilsproblem defineres her som pensionister,

Læs mere

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 385 Offentligt

Finansudvalget FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 385 Offentligt Finansudvalget 2016-17 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 385 Offentligt Folketingets Finansudvalg Christiansborg Den 5. februar 2018 Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 385 (Alm. del) af 23. maj

Læs mere

Ældre. Vedtaget på en ekstraordinær generalforsamling den 12. maj 2015.

Ældre. Vedtaget på en ekstraordinær generalforsamling den 12. maj 2015. Ældre Vedtaget på en ekstraordinær generalforsamling den 12. maj 2015. Vision Det er rart at blive gammel i Dragør. Dragør Kommune støtter aktivt op om ældres aktiviteter og store engagement i det fælles

Læs mere

Pårørendepolitik DIALOGGUIDE TIL ÆLDREPOLITISKE FRIVILLIGE

Pårørendepolitik DIALOGGUIDE TIL ÆLDREPOLITISKE FRIVILLIGE Pårørendepolitik DIALOGGUIDE TIL ÆLDREPOLITISKE FRIVILLIGE MAJ 2016 1 Indhold 3 Forord 4 Hvem er pårørende? 4 Hvor meget og med hvad hjælper de pårørende? 7 Hvem har ansvaret? 8 Grænser for pårørendes

Læs mere

Kvalitetsstandard for pasning af døende i eget hjem

Kvalitetsstandard for pasning af døende i eget hjem Social- og Sundhedscenteret Godkendt i Byrådet den 20. juni 2017 Kvalitetsstandard for pasning af døende i eget hjem 2 Kvalitetsstandard for pasning af døende i eget hjem Formålet med plejevederlag Hvem

Læs mere

VELFÆRDSPAKKERNE FLEX, BASIS OG EKSTRA

VELFÆRDSPAKKERNE FLEX, BASIS OG EKSTRA VELFÆRDSPAKKERNE FLEX, BASIS OG EKSTRA 2 Derfor sparer selvstændige op hos Pension for Selvstændige Hos Pension for Selvstændige får du ikke bare en pensionsordning. Vi spørger til dine individuelle ønsker

Læs mere

2013 på landsplan. Ældre Sagens medlemmer Kun en tredjedel af medlemsfremgangen skyldes, at antallet af ældre stiger. Det skyldes også andre årsager:

2013 på landsplan. Ældre Sagens medlemmer Kun en tredjedel af medlemsfremgangen skyldes, at antallet af ældre stiger. Det skyldes også andre årsager: 1 2013 på landsplan 2013 var endnu et år, hvor Ældre Sagen fik flere medlemmer. I hele landet er der nu godt 676.000 medlemmer. Det svarer til, at hver 2. dansker over 65 år er medlem af Ældre Sagen. Antallet

Læs mere

Velfærdspakken Basis og Velfærdspakken Ekstra. pensionsordninger med indbygget tryghed

Velfærdspakken Basis og Velfærdspakken Ekstra. pensionsordninger med indbygget tryghed Velfærdspakken Basis og Velfærdspakken Ekstra pensionsordninger med indbygget tryghed Selvstændige sparer op hos Pension For Selvstændige Pension For Selvstændige (PFS) er etableret for at give dig adgang

Læs mere

ÆLDREPOLITIK. Vejle Kommune et godt, aktivt og værdigt ældreliv

ÆLDREPOLITIK. Vejle Kommune et godt, aktivt og værdigt ældreliv ÆLDREPOLITIK Vejle Kommune 2018-2025 et godt, aktivt og værdigt ældreliv FORORD Hvad er det gode ældreliv? Netop det spørgsmål giver mange forskellige svar. Det, der er vigtigt for dig, er ikke så vigtigt

Læs mere

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, oktober 2017

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, oktober 2017 AKTUEL ÆLDREPOLITIK Landsbestyrelsesmøde, oktober 2017 OKTOBER 2017 Aktuel Ældrepolitik, oktober 2017 Side 2 af 5 Fejø-sagen Kommunerne må ikke begrænse adgangen til hjemmehjælp til mennesker, der bor

Læs mere

Velfærdspakkerne FLEX, BASIS og EKSTRA

Velfærdspakkerne FLEX, BASIS og EKSTRA Velfærdspakkerne FLEX, BASIS og EKSTRA Hvem kan købe Velfærdspakkerne?... det kan alle virksomhedsejere og deres ægtefælle eller samlever samt alle ledende medarbejdere i virksomheden. Du skal oprette

Læs mere

DIALOGMØDE FORÅR Helt aktuelt! V/ Bjarne Hastrup

DIALOGMØDE FORÅR Helt aktuelt! V/ Bjarne Hastrup DIALOGMØDE FORÅR 2018 Helt aktuelt! V/ Bjarne Hastrup Vores nye hus Snorresgade Vi er flyttet ind! Hurra! Dog stadig en vis mangelafhjælpning på etagerne OG der er stadig ting, der ikke er færdige Campus

Læs mere

Hjemmehjælp til ældre

Hjemmehjælp til ældre ÆLDRE I TAL 2016 Hjemmehjælp til ældre Ældre Sagen Juli 2016 Ældre Sagen udarbejder en række analyser om ældre med hovedvægt på en talmæssig dokumentation. Hovedkilden er Danmarks Statistik, enten Statistikbanken

Læs mere

DANSKE ÆLDRERÅDs holdning til aktuelle ældrepolitiske områder. Forebyggende tiltag

DANSKE ÆLDRERÅDs holdning til aktuelle ældrepolitiske områder. Forebyggende tiltag DANSKE ÆLDRERÅDs holdning til aktuelle ældrepolitiske områder Bestyrelsen i DANSKE ÆLDRERÅD har drøftet en række ældrepolitiske områder og er enige om følgende holdninger og opfordringer. Områderne er

Læs mere

Hvad betyder skattereformen for din økonomi?

Hvad betyder skattereformen for din økonomi? Hvad betyder skattereformen for din økonomi? Skatten på din løn Et af hovedformålene med skattereformen er at give danskerne lavere skat på arbejde, og det sker allerede i 2010. Den lavere skat kommer

Læs mere

Folketingets ombudsmand

Folketingets ombudsmand Folketingets ombudsmand Det kan man klage over Det kan man ikke klage over Klageprocedure Klageafgørelse Folketingets Ombudsmand er en uvildig (uafhængig) instans, og ombudsmanden vælges af Folketinget

Læs mere

Høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af pensionsbeskatningsloven (afskaffelse af fradragsret for kapitalpension)

Høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af pensionsbeskatningsloven (afskaffelse af fradragsret for kapitalpension) Skatteministeriet 20. juli 2012 Høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af pensionsbeskatningsloven (afskaffelse af fradragsret for kapitalpension) Med forslaget sker der en fremrykning af skattebetalingen

Læs mere

Når socialt udsatte bliver gamle

Når socialt udsatte bliver gamle Kristeligt Dagblad 28. august 2017, kl. 20:55 Når socialt udsatte bliver gamle Christine E Swane Foto: Privatfoto Dorte S. Andersen Foto: Privatfoto Kronik af: Christine E. Swane og Dorte S. Andersen Socialt

Læs mere

En anstændig hjemmepleje

En anstændig hjemmepleje Enhedslistens folketingsgruppe Tel. +45 33 37 50 50 Pressetjeneste: +45 33 37 50 80 En anstændig hjemmepleje Enhedslistens forslag om hjemmehjælp til Finansloven for 2015 På trods af at kommunerne i finansloven

Læs mere

Budgetområde 619 Omsorg og Ældre

Budgetområde 619 Omsorg og Ældre Budgetområde 619 Omsorg og Ældre 1. Indledning Hovedydelserne på budgetområde 619 Omsorg og Ældre omfatter: Plejehjem/ældreboliger Hjemmepleje Hjemmesygepleje Dagcentre, herunder for demente Rehabilitering

Læs mere

Vedr.: Høringssvar om Ældrekommissionens rapport Livskvalitet og selvbestemmelse på plejehjem deres j.nr. 2012 1178

Vedr.: Høringssvar om Ældrekommissionens rapport Livskvalitet og selvbestemmelse på plejehjem deres j.nr. 2012 1178 Indenrigs og Socialministeriet, Holmens Kanal 22 1060 København K Att. Søren Svane Kristensen København, den 11. april 2012 Vedr.: Høringssvar om Ældrekommissionens rapport Livskvalitet og selvbestemmelse

Læs mere

Forslag. til. Lov om ændring af lov om social service

Forslag. til. Lov om ændring af lov om social service Forslag til Lov om ændring af lov om social service (Afskaffelse af krav om en tilsynspolitik for personlig og praktisk hjælp og madservice i hjemmeplejen) I lov om social service, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Ældrepolitik for Norddjurs Kommune

Ældrepolitik for Norddjurs Kommune ÆLDREPOLITIK Ældrepolitik for Norddjurs Kommune 2017-2021 INDHOLDSFORTEGNELSE Forord 3 Menneskesyn og kerneværdier 4 Det gode ældreliv er at kunne selv 6 Det gode ældreliv er at bestemme selv 8 Det gode

Læs mere

Virkning på disponibel indkomst som pensionist ved omlægning til aldersopsparing under nye lofter typeeksempler

Virkning på disponibel indkomst som pensionist ved omlægning til aldersopsparing under nye lofter typeeksempler Virkning på disponibel indkomst som pensionist ved omlægning til under nye lofter typeeksempler 22. juni 2017 Tabel 1 opsummerer virkningen på den disponible indkomst som pensionist for stiliserede typeeksempler,

Læs mere

Plejehjemsoversigten med og især uden demens

Plejehjemsoversigten med og især uden demens Maj 2019 Plejehjemsoversigten med og især uden demens Notat om oplysninger på plejehjemsoversigten.dk om demens på 921 plejehjem i Danmark Plejehjemsoversigten er oprettet ved lov og skal ifølge Ældreministeren:

Læs mere

i forhold til pensionsopsparing

i forhold til pensionsopsparing Fakta om skattereformen i forhold til pensionsopsparing WWW.ALM BRAND.DK ALM. SUND FORNUFT Ny skatteaftale Regeringen har vedtaget den såkaldte Forårspakke 2.0. med nye regler på skatteområdet. Forårspakken

Læs mere

Høringssvar vedrørende forslag til boligydelsespakke

Høringssvar vedrørende forslag til boligydelsespakke Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering som@star.dk sth@star.dk 25. november 2015 Høringssvar vedrørende forslag til boligydelsespakke Hermed følger Ældre Sagens bemærkninger til L 67 om ændring af

Læs mere

Kvalitetsstandard for pasning af døende i eget hjem

Kvalitetsstandard for pasning af døende i eget hjem Social- og Sundhedscenteret Kvalitetsstandard for pasning af døende i eget hjem Når du læser kvalitetsstandarden, skal du være opmærksom på, at den består af to dele. Den første del er information til

Læs mere

ET KONKRET BUD PÅ EN OBLIGATORISK PENSIONSOPSPARING

ET KONKRET BUD PÅ EN OBLIGATORISK PENSIONSOPSPARING Af cheføkonom Mads Lundby Hansen (21 23 79 52) og chefkonsulent Carl-Christian Heiberg Direkte telefon 8. december 2014 Dette notat belyser et konkret forslag om obligatorisk minimumspensionsopsparing.

Læs mere

Bilag 1: Redegørelse for anvendelsen af midlerne til en mere værdig ældrepleje i Kommune: Ringkøbing-Skjern Kommune. Tilskud:

Bilag 1: Redegørelse for anvendelsen af midlerne til en mere værdig ældrepleje i Kommune: Ringkøbing-Skjern Kommune. Tilskud: Bilag 1: Redegørelse for anvendelsen af midlerne til en mere værdig ældrepleje i 2016 Kommune: Ringkøbing-Skjern Kommune Tilskud: 11.328.000 Link til værdighedspolitik: http://www.rksk.dk/files/files/om%20kommunen/politikker-og-strategier/værdighedspolitikken-

Læs mere

Høringssvar vedrørende udkast til lovforslag om ændring af lov om social pension

Høringssvar vedrørende udkast til lovforslag om ændring af lov om social pension Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering Att. epi@star.dk og tsh@star.dk 9. december 2016 cb Høringssvar vedrørende udkast til lovforslag om ændring af lov om social pension Lovforslaget har tre hovedelementer:

Læs mere

Pensions- og Sundhedspolitik. forslag til. personalehåndbogen

Pensions- og Sundhedspolitik. forslag til. personalehåndbogen Pensions- og Sundhedspolitik forslag til personalehåndbogen Virksomheden ser medarbejderne som virksomhedens vigtigste ressource. Derfor er vigtigt for virksomheden at sikre medarbejderen og dennes familie

Læs mere

DANSKE ÆLDRERÅDs holdning til aktuelle ældrepolitiske områder. Forebyggende tiltag

DANSKE ÆLDRERÅDs holdning til aktuelle ældrepolitiske områder. Forebyggende tiltag DANSKE ÆLDRERÅDs holdning til aktuelle ældrepolitiske områder Bestyrelsen i DANSKE ÆLDRERÅD har drøftet en række ældrepolitiske områder og er enige om følgende holdninger og opfordringer. Områderne er

Læs mere

Telia pensionsordning. Pension

Telia pensionsordning. Pension Telia pensionsordning Pension Velkommen Telias pensionsordning 2 Forsikringer 3 - Dine forsikringer 4 - Forsikringsoversigt 5 Drømmer du om en alderdom med plads til det hele, så få dig en god pensionsordning

Læs mere

Danske Ældreråds holdning til aktuelle ældrepolitiske områder

Danske Ældreråds holdning til aktuelle ældrepolitiske områder Danske Ældreråds holdning til aktuelle ældrepolitiske områder Bestyrelsen i Danske Ældreråd har drøftet en række ældrepolitiske områder og er enige om følgende holdninger og opfordringer. Områderne er

Læs mere

Ældre Sagens Sygehusudvalg

Ældre Sagens Sygehusudvalg Ældre Sagens Sygehusudvalg - INDSATS FOR ÆLDRE MEDICINSKE PATIENTER Indhold 3 Udfordringer for ældre patienter 3 Ældre Sagens lokale indsats på sundhedsområdet 4 Hvordan har vi organiseret indsatsen? 8

Læs mere

Velfærdspakkerne BASIS, EKSTRA og FLEX

Velfærdspakkerne BASIS, EKSTRA og FLEX Velfærdspakkerne BASIS, EKSTRA og FLEX Selvstændige sparer op hos Pension for Selvstændige Pension for Selvstændige (PFS) er etableret af Håndværksrådet, TEKNIQ og Dansk Byggeri for at give dig adgang

Læs mere

Forebyggende tiltag Sundhed

Forebyggende tiltag Sundhed DANSKE ÆLDRERÅDs holdning til aktuelle ældrepolitiske områder Bestyrelsen i DANSKE ÆLDRERÅD har drøftet en række ældrepolitiske områder og er enige om følgende holdninger og opfordringer. Områderne er

Læs mere

Regeringen vil forbedre ældreplejen yderligere og prioritere ældre med særlige behov. Nye tiltag fra 2016.

Regeringen vil forbedre ældreplejen yderligere og prioritere ældre med særlige behov. Nye tiltag fra 2016. Regeringen vil forbedre ældreplejen yderligere og prioritere ældre med særlige behov. Nye tiltag fra 2016. Større indsats mod demens Flere faste læger på plejehjem og bosteder Styrket indsats mod ensomhed

Læs mere

Livskvalitet og helbred i plejehjem

Livskvalitet og helbred i plejehjem Livskvalitet og helbred i plejehjem v. adm. direktør Bjarne Hastrup, Ældre Sagen, formand for Ældrekommissionen 05-11-2012 1Ældre Sagen PowerPoint eksempel Facts om Ældrekommissionen Kommissionen blev

Læs mere

Udkast. Forslag. Lov om ændring af lov om social pension

Udkast. Forslag. Lov om ændring af lov om social pension Udkast Forslag til Lov om ændring af lov om social pension (Forhøjelse af supplerende pensionsydelse og pensionstillæg til folkepensionister) 1 I lov om social pension, jf. lovbekendtgørelse nr. 1005 af

Læs mere

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, maj 2019

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, maj 2019 AKTUEL ÆLDREPOLITIK Landsbestyrelsesmøde, maj 2019 MAJ 2019 Aktuel Ældrepolitik, maj 2019 Side 2 af 7 Aktuel ældrepolitik april 2019 Stillingtagen til gps i fremtidsfuldmagter Trine Bramsen (S) og Peter

Læs mere

Sundheds- og Ældreministeriets perspektiv

Sundheds- og Ældreministeriets perspektiv Sundheds- og Ældreministeriets perspektiv Primærsektorkonferencen, d. 1. november 2017 Udfordringer og næste skridt i forhold til at skabe et stærkt nært og sammenhængende Katrine Ring, kontorchef, Ældreområdet

Læs mere

Strategisk Følgegruppe for det socialog plejefaglige tilsyn på ældreområdet. 13. juni 2018

Strategisk Følgegruppe for det socialog plejefaglige tilsyn på ældreområdet. 13. juni 2018 Strategisk Følgegruppe for det socialog plejefaglige tilsyn på ældreområdet Dagsorden 1. Velkomst og præsentationsrunde 2. Kommissorium for Strategisk Følgegruppe for det social- og plejefaglige tilsyn

Læs mere

Borgerforslag - støtterblanket

Borgerforslag - støtterblanket Borgerforslag - støtterblanket Du kan bruge denne blanket til at støtte et borgerforslag på www.borgerforslag.dk Støtten er anonym, således forstået at der ikke offentliggøres nogen personoplysninger om

Læs mere

Det offentlige sundhedsvæsen tilbyder stadig flere behandlinger, og efterspørgslen på sundhedsydelser stiger. Der er

Det offentlige sundhedsvæsen tilbyder stadig flere behandlinger, og efterspørgslen på sundhedsydelser stiger. Der er Oplæg til tema 1: Det offentlige sundhedsvæsen tilbyder stadig flere behandlinger, og efterspørgslen på sundhedsydelser stiger. Der er ikke penge til alt, hvad vi gerne vil have i sundhedsvæsenet. Men

Læs mere

Nye regler for folkepensionister

Nye regler for folkepensionister Nye regler for folkepensionister Den 1. juli 2008 trådte der to nye regler i kraft, der gør det mere attraktivt for folkepensionister at arbejde. Ændringerne er blevet vedtaget som en del af den såkaldte

Læs mere

Fremsat den {FREMSAT} af velfærdsminister Karen Jespersen. Forslag. til Lov om ændring af lov om social service

Fremsat den {FREMSAT} af velfærdsminister Karen Jespersen. Forslag. til Lov om ændring af lov om social service Socialudvalget SOU alm. del - Bilag 175 Offentligt Fremsat den {FREMSAT} af velfærdsminister Karen Jespersen Forslag til Lov om ændring af lov om social service (Loft over egenbetaling for madservice i

Læs mere

Rehabilitering i medvind og modvind

Rehabilitering i medvind og modvind Rehabilitering i medvind og modvind 1 Rehabilitering og hjemmehjælp De aktuelle udfordringer Aftale om fremtidens hjemmehjælp Juni 2014: Aftale mellem regeringen, DF, SF, LA og Konservative om fremtidens

Læs mere

Tilsynspolitik. Sundhed, Handicap og Rehabilitering Kerteminde Kommune

Tilsynspolitik. Sundhed, Handicap og Rehabilitering Kerteminde Kommune Tilsynspolitik Sundhed, Handicap og Rehabilitering Kerteminde Kommune August 2018 Baggrund I henhold til 151c i Serviceloven skal Kommunalbestyrelsen udarbejde og offentliggøre en tilsynspolitik for tilbud

Læs mere

Vejledning om vederlagsfri hjemmesygepleje ved kommunale akutfunktioner

Vejledning om vederlagsfri hjemmesygepleje ved kommunale akutfunktioner VEJ nr 9235 af 21/03/2019 (Gældende) Udskriftsdato: 25. marts 2019 Ministerium: Sundheds- og Ældreministeriet Journalnummer: Sundheds- og Ældremin., j.nr 1807168 Senere ændringer til forskriften Ingen

Læs mere

Ledelsesinformation til Sundhedsudvalget. - Regionale sundhedsydelser, rehabiliteringsafdeling og træningsenheden. Ledelsesinformation Juni 2017 NOTAT

Ledelsesinformation til Sundhedsudvalget. - Regionale sundhedsydelser, rehabiliteringsafdeling og træningsenheden. Ledelsesinformation Juni 2017 NOTAT NOTAT Ledelsesinformation til Sundhedsudvalget - Regionale sundhedsydelser, rehabiliteringsafdeling og træningsenheden Ledelsesinformation Juni 2017 Ledelsesinformationens formål er at skabe overblik og

Læs mere

Budskaber kommunikation til borgerne om Digital Post

Budskaber kommunikation til borgerne om Digital Post Budskaber kommunikation til borgerne om Digital Post OPDATERET VERSION August 2014 Formål Dette notat fastlægger budskaberne til brug for kommunikationen til borgerne om overgangen til obligatorisk Digital

Læs mere

Værdighedspolitik. Faxe Kommune

Værdighedspolitik. Faxe Kommune Værdighedspolitik Faxe Kommune 1 Forord Jeg er meget glad for, at Byrådet kan præsentere Faxe Kommunes værdighedspolitik. Politikken fastlægger den overordnede ramme for arbejdet i ældreplejen og skal

Læs mere

Fælles for de tilsyn der gennemføres på institutioner i Børne og Velfærdsforvaltningen er, at der gennemføres:

Fælles for de tilsyn der gennemføres på institutioner i Børne og Velfærdsforvaltningen er, at der gennemføres: Indledning Social- og Sundhedsudvalget har i lyset af tilsynsreformen på det sociale område, der træder i kraft den 1. januar 2014, bedt om en oversigt over, hvilken betydning den får for kommunens tilsyn

Læs mere

Værdighed i Ældreplejen kort guide til lokal indflydelse

Værdighed i Ældreplejen kort guide til lokal indflydelse Værdighed i Ældreplejen kort guide til lokal indflydelse Hvorfor Værdighed? At kunne leve et liv i værdighed har stor betydning for vores velbefindende og livskvalitet. Som svækket ældre menneske kan man

Læs mere

Kun ca. 10 pct. af de skattepligtige betaler topskat nu mod ca pct. i starten af 1990 erne

Kun ca. 10 pct. af de skattepligtige betaler topskat nu mod ca pct. i starten af 1990 erne Den historiske udvikling i marginalskatter betyder mindre samspilsproblem for nuværende pensionister i samme omfang som det ekstra pensionsfradrag gør for kommende Samspilsproblemet opstår som følge af

Læs mere