AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, marts 2019

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, marts 2019"

Transkript

1 AKTUEL ÆLDREPOLITIK Landsbestyrelsesmøde, marts 2019 MARTS 2019

2 Aktuel Ældrepolitik, marts 2019 Side 2 af 5 Akutpladser og brugerbetaling Der er udsendt en ny bekendtgørelse med nye regler for egenbetaling og akutpladser i hjemmesygeplejen, hvilket nu hindrer opkrævning af betaling for kost mv. på akutpladser. De nye regler skulle dermed sætte en stopper for brugerbetalingen ad bagdøren i det nære sundhedsvæsen. Men Ældre Sagen vurderer, at de nye regler ikke effektivt kan stoppe brugerbetalingen. Problemet er, at de nye regler for brugerbetaling på akutpladser er alt for utilstrækkelige til indfri den politiske intention om at stoppe for mere brugerbetaling. En kommune kan fortsat opkræve brugerbetaling blot ved at lade være med at have akutpladser. Kost mv. er nemlig kun vederlagsfri i forbindelse med ophold på en såkaldt akutplads. Det betyder omvendt, at bekendtgørelsen ikke forhindrer kommunen i at opkræve betaling for kost mv., når man modtager sygepleje fra akutfunktion som del af den almindelige hjemmesygepleje og/eller fra et akutteam og samtidig får ophold på fx en aflastningsplads. Samtidig er det langt fra alle kommuner, der har akutpladser. Oven i købet beslutter kommunerne selv, om de har akutpladser. Kommunerne kan også selv beslutte, om de vil have et akutteam, eller om de vil integrere lignende funktioner i den generelle hjemmesygepleje. Ældre Sagen har derfor fremført i pressen og direkte over for politikere og sundhedsministeren, at problemet ikke er løst med de nye regler. Det er vigtigt, at der kommer klare regler for henvisning til hjemmesygepleje, herunder til akutpladser. Det bør være tydeligt for såvel borger som personale, når der henvises til vederlagsfri sygepleje under sundhedsloven og således, at patienterne kan være sikre på, at der ikke er brugerbetaling, uanset hvad kommunen kalder pladsen. Køreplaner ved busstoppesteder I december 2018 fjernede Movia informationen om køreplanerne ved bussernes stoppesteder på Sjælland. Ældre Sagen har fra start kritiseret beslutningen og skrev allerede i december til Movia sammen med Forbrugerrådet TÆNK. Ældre Sagen har udtalt sig til kritisk til mange medier, herunder Ekstra Bladet, BT og TV2 Lorry. Den massive kritik anført af Ældre Sagen og Forbrugerådet TÆNK, særligt i Ekstra Bladet, har ført til, at Movia tog sagen op på deres bestyrelsesmøde d. 27. februar På mødet blev det besluttet at sætte ruteplanene op igen, men ikke køreplanerne (der viser afgangstid fra stoppested). Ældre Sagen har efterfølgende udtalt til både Ekstra Bladet og Herlev Bladet, at det er positivt at Movia har lyttet til kritikken, men at vi ser det som en halv løsning. Vi havde håbet, at man havde taget det endelige skridt og sat køreplaner op igen.

3 Aktuel Ældrepolitik, marts 2019 Side 3 af 5 Nedlæggelse af billetkontorer i de københavnske svømmehaller Københavns Kommune har besluttet at nedlægge den personlige betjening i samtlige af deres svømmehaller senest i marts måned Det betyder, at kunderne fremover skal købe en billet i en betalingsautomat eller på internettet. Ældre Sagen er blevet interviewet om sagen til hvorefter flere lokalblade i København ligeledes har bragt artiklen. Ældre Sagen har i den forbindelse udtalt, at det ikke må være besværligt at komme i svømmehallen. Det er positivt, at de ældre, der ikke har en smartphone eller en computer, fortsat kan købe billetter i en automat, men hvis de skal trække en billet hver gang, kan det godt blive dyrt. Det er ikke rimeligt, at man skal have en profil for at kunne købe klippekort og periodekort og på den måde opnå rabat. En profil kræver, at man angiver en adresse eller et mobilnummer, hvilket for nogle ældre ikke er muligt. Ældre Sagen finder derfor, at der bør findes en alternativ løsning for gruppen af ældre, der ikke er digitale, så de også kan opnå rabatter på lige fod med andre. Brandsikkerhed plejehjem status D. 20. februar 2019 var der hasteforespørgsel i Folketinget foranlediget af DF. Her blev fremsat to forslag (V75 & C76) til vedtagelse med henblik på at øge brandsikkerheden. Der var bred politisk enighed om forslagene, og det blev med forslag V75 d. 21. februar 2019 vedtaget, at: Regeringen forpligtes til at iværksætte tiltag til styrkelse af sikringen mod brand. Dispensationer fra bygningsreglementets brandkrav skal tidsbegrænses, og det lovpligtige brandsyn i plejeboliger udvides. Med iværksættelsen af certificeringsordningen sikres det, at teknisk byggesagsbehandling vedrørende brandforhold fremover varetages af godkendte virksomheder. Ældre Sagen glæder sig over denne vedtagelse, men ser behov for en endnu mere omfattende indsats, hvorfor vi fortsat er i dialog med Danske Beredskaber om et fælles initiativ. Mangel på plejeboliger KL offentliggjorde d. 6. marts 2019 en undersøgelse foretaget af Momentum med udgangspunkt i en analyse af det fremtidige behov for plejeboliger.

4 Aktuel Ældrepolitik, marts 2019 Side 4 af 5 Konklusionen fra dem er klar: Der kommer til at være et massivt behov for tusindvis af plejeboliger på trods af en tese om, at det færre antal enlige ældre i fremtiden vil betyde færre med behov for plejebolig. KL anslår konkret, at der vil komme til at mangle plejeboliger i år 2030, umiddelbart virker dette som et meget konservativt tal. Økonomerne i Samfundsanalyse er derfor i gang med at regne på det, så Ældre Sagen også kan byde ind med vores vurdering. Uanset antallet er budskabet dog entydigt: Der er behov for en national løsning for at finde finansiering, så vi sikrer nok plejeboliger til fremtidens ældre. Mellemmåltider i Odsherred Kommune Odsherred Kommune startede i 2018 et forsøg på et enkelt plejehjem med dels køkkener i alle huse og dels et tilbud om otte små fristelser, som beboerne kan tilbydes hele døgnet. Forsøget var så stor en succes, at det nu er udbredt til alle kommunens plejehjem. Ældre Sagen er interviewet til TV ØST, hvor vi roser Odsherred Kommune for de gode resultater. Mange andre kommuner har kørt lignende forsøg, mens det sjældnere ses, at det efterfølgende køres ind som drift. De mange små fristelser giver de ældre større valgfrihed både ift. hvad de har lyst til, og hvornår de gerne vil spise det. Det er en stor hjælp for særligt småtspisende ældre, som med de små (men energi- og proteintætte) mellemmåltider nu samlet set spiser mere. Det betyder øget vægt og bevaring af muskelmasse, hvilket i sidste ende betyder, at de ældre ofte vil være mere selvhjulpne. Assens Kommune rengøring hver femte uge Assens Kommune indførte nye kvalitetsstandarder for rengøring, hvorefter der kun skulle gøres rent hver femte uge, og gulvvask skulle sløjfes. Dette skulle indføres i sammenhæng med en lang række andre besparelser på ældreområdet. Efter et omfattende pres fra blandt andet Ældre Sagen og massiv medieomtale har Assens Kommune nu valgt at føre deres kvalitetsstandarder tilbage til niveauet for 2018 med hensyn til hyppighed af rengøring. Dette skal dog indtil videre alene være gældende i Kommunalbestyrelsen vil til budgetbehandlingen for 2020 igen drøfte bl.a. hyppighed af rengøring.

5 Aktuel Ældrepolitik, marts 2019 Side 5 af 5 VIVE-rapport om hjælp til svage ældre Det nationale forskningsinstitut VIVE offentliggjorde d. 24. februar rapport om hjælp til svage ældre. Rapporten er bestilt af Ældre Sagen. I rapporten konkluderes det bl.a., at svage ældre med behov for hjælp i stigende omfang ikke får denne hjælp. Der har således været en vækst på 50 % i perioden for 2007 til 2017 i antallet af svage ældre, der ikke får hjælp til daglige praktiske gøremål som eksempelvis rengøring. Rapporten viser endvidere, at der i dag er over svage ældre, som ikke får hjælp, selvom de har en eller flere funktionsnedsættelser. Ældre Sagen har i sammenhæng med rapporten udarbejdet tal, der viser, at hjemmehjælpen i kommunerne i perioden 2008 til 2017 er skåret med 6,5 mio. timer. Der har samtidig været en vækst i antallet af ældre, der bevirker, at der burde have været en stigning 5,8 mio. timer i samme periode. Der manglede med andre ord omkring 12,3 mio. hjemmehjælpstimer i 2017, hvis serviceniveauet fra 2008 skulle have været fastholdt. Rapporten og vores tal har været genstand for omfattende medieomtale. Det er vores vurdering, at der på denne baggrund er skabt grundlag for, at behovet for at stoppe besparelser og sikre værdighed i hjemmehjælpen bliver et centralt tema i den forestående valgkamp i overensstemmelse med vores politikpapir for folketingsvalg Reaktioner på første udbetaling af folkepension efter finanslovsaftalen De nye folkepensionssatser, der indgik i finanslovsaftalen, blev først vedtaget d. 31. januar Derfor er det først med februar pensionen, at pensionisterne har fået pensionen beregnet med de nye satser. Finanslovsaftalen medfører især højere pension for de, der modtager reduceret ældrecheck eller reduceret pensionstillæg. Det er helt i overensstemmelse med intentionerne, fordi det først og fremmest gik ud på at kompensere for samspilsproblemet og at gøre det mere attraktivt at arbejde ved siden af pensionen. For de, der får fuld pension eller kun får grundbeløb, er stigningen lille, hvilket har affødt en del negative kommentarer. Netop de pensionister, der modtager fuld folkepension, vil imidlertid opleve den største stigning i de kommende år. De modtager den højeste pension og får derfor også mest ud af, at der fremover sker fuld lønregulering af folkepensionen.

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, august 2018

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, august 2018 AKTUEL ÆLDREPOLITIK Landsbestyrelsesmøde, august 2018 AUGUST 2018 Aktuel Ældrepolitik, august 2018 Side 2 af 6 Afskaffelse af krav om en tilsynspolitik for personlig og praktisk hjælp og madservice i hjemmeplejen

Læs mere

Egenbetaling til kommunale akutpladser

Egenbetaling til kommunale akutpladser Sundheds- og Ældreudvalget 2018-19 B 13 endeligt svar på spørgsmål 1 Offentligt Egenbetaling til kommunale akutpladser Baggrund Kammeradvokaten har i notat af 16. november 2018 vurderet de lovgivningsmæssige

Læs mere

Egenbetaling ved forskellige opholdstyper

Egenbetaling ved forskellige opholdstyper Egenbetaling ved forskellige opholdstyper NOTAT 5. december 2018 Journal nr. Sagsbehandler SKRAS Baggrund Velfærdsudvalget har ønsket udarbejdet et notat, der forholder sig til Kammeradvokatens notat,

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning om afskaffelse af brugerbetaling ved ophold på kommunale akutpladser i stedet for sygehuse

Forslag til folketingsbeslutning om afskaffelse af brugerbetaling ved ophold på kommunale akutpladser i stedet for sygehuse Beslutningsforslag nr. B 13 Folketinget 2018-19 Fremsat den 4. oktober 2018 af Stine Brix (EL), Eva Flyvholm (EL), Finn Sørensen (EL) og Øjvind Vilsholm (EL) Forslag til folketingsbeslutning om afskaffelse

Læs mere

Mundtlig beretning ved Danske Ældreråds repræsentantskabsmøde 2019

Mundtlig beretning ved Danske Ældreråds repræsentantskabsmøde 2019 Mundtlig beretning ved Danske Ældreråds repræsentantskabsmøde 2019 2019 er et historisk år for Danske Ældreråd. Vores landsorganisation blev stiftet i 1999, og vi kan med dette repræsentantskabsmøde fejre

Læs mere

Vejledning om vederlagsfri hjemmesygepleje ved kommunale akutfunktioner

Vejledning om vederlagsfri hjemmesygepleje ved kommunale akutfunktioner VEJ nr 9235 af 21/03/2019 (Gældende) Udskriftsdato: 25. marts 2019 Ministerium: Sundheds- og Ældreministeriet Journalnummer: Sundheds- og Ældremin., j.nr 1807168 Senere ændringer til forskriften Ingen

Læs mere

UDKAST. Vejledning om vederlagsfri hjemmesygepleje ved kommunale akutfunktioner (herunder kommunale akutpladser)

UDKAST. Vejledning om vederlagsfri hjemmesygepleje ved kommunale akutfunktioner (herunder kommunale akutpladser) Sundheds- og Ældreministeriet NOTAT Enhed: AELSAM Sagsbeh.: SUMLFI Koordineret med: Sagsnr.: 1807168 Dok. nr.: 806992 Dato: 24-01-2019 UDKAST Vejledning om vederlagsfri hjemmesygepleje ved kommunale akutfunktioner

Læs mere

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, maj 2019

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, maj 2019 AKTUEL ÆLDREPOLITIK Landsbestyrelsesmøde, maj 2019 MAJ 2019 Aktuel Ældrepolitik, maj 2019 Side 2 af 7 Aktuel ældrepolitik april 2019 Stillingtagen til gps i fremtidsfuldmagter Trine Bramsen (S) og Peter

Læs mere

DIALOGMØDER, FORÅR Aktuel ældrepolitik. Adm. direktør Bjarne Hastrup

DIALOGMØDER, FORÅR Aktuel ældrepolitik. Adm. direktør Bjarne Hastrup DIALOGMØDER, FORÅR 2019 Aktuel ældrepolitik Adm. direktør Bjarne Hastrup Folketingsvalg den 5. juni 2019 Forberedelser gennem det seneste år: Undersøgelser og dokumentation Møder med politikere og andre

Læs mere

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, februar 2018

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, februar 2018 AKTUEL ÆLDREPOLITIK Landsbestyrelsesmøde, februar 2018 FEBRUAR 2018 Aktuel Ældrepolitik, februar 2018 Side 2 af 7 Midler på finansloven til bedre bemanding i ældreplejen Der er i finanslovsaftalen 2018

Læs mere

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, juni 2017

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, juni 2017 AKTUEL ÆLDREPOLITIK Landsbestyrelsesmøde, juni 2017 JUNI 2017 Aktuel Ældrepolitik, juni 2017 Side 2 af 6 Modregning af folkepension nu løses problemet Folketinget har vedtaget en lov, der løser problemet

Læs mere

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, september 2018

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, september 2018 AKTUEL ÆLDREPOLITIK Landsbestyrelsesmøde, september 2018 SEPTEMBER 2018 Aktuel Ældrepolitik, september 2018 Side 2 af 5 Revision af magtanvendelsesreglerne Magtanvendelsesreglerne eksisterer for at undgå

Læs mere

Ældre- og Omsorgsudvalget_ Referat. Mødedato: 29. april Mødetidspunkt: 21:00. Deltagere: Fraværende: Bemærkninger:

Ældre- og Omsorgsudvalget_ Referat. Mødedato: 29. april Mødetidspunkt: 21:00. Deltagere: Fraværende: Bemærkninger: Referat Mødetidspunkt: 21:00 Mødested: Udvalgsværelse Deltagere: Fraværende: Bemærkninger: Sidetal: 2 Sidetal: 3 Indholdsfortegnelse Sidetal: 4 46. Revision af kvalitetsstandarder på ældreområdet 2019

Læs mere

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, oktober 2017

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, oktober 2017 AKTUEL ÆLDREPOLITIK Landsbestyrelsesmøde, oktober 2017 OKTOBER 2017 Aktuel Ældrepolitik, oktober 2017 Side 2 af 5 Fejø-sagen Kommunerne må ikke begrænse adgangen til hjemmehjælp til mennesker, der bor

Læs mere

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, januar 2018

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, januar 2018 AKTUEL ÆLDREPOLITIK Landsbestyrelsesmøde, januar 2018 JANUAR 2018 Aktuel Ældrepolitik, januar 2018 Side 2 af 7 GPS-sporing Debatten om brugen af GPS-teknologi ved demens har været blusset op ad flere omgange.

Læs mere

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, august 2017

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, august 2017 AKTUEL ÆLDREPOLITIK Landsbestyrelsesmøde, august 2017 AUGUST 2017 Aktuel Ældrepolitik, august 2017 Side 2 af 5 Aftale om flere år på arbejdsmarkedet Regeringen og Dansk Folkeparti har indgået Aftale om

Læs mere

6 centrale indsatser skal skabe tryghed for ældre i fremtiden

6 centrale indsatser skal skabe tryghed for ældre i fremtiden Faglige seniorers hovedkrav i folketingsvalgkampen 2019 6 centrale indsatser skal skabe tryghed for ældre i fremtiden Baggrund Tryghed for ældre bliver et helt centralt tema i valgkampen frem mod det kommende

Læs mere

Skatteudvalget L 149 Bilag 2 Offentligt

Skatteudvalget L 149 Bilag 2 Offentligt Skatteudvalget 2009-10 L 149 Bilag 2 Offentligt Til medlemmerne af Folketingets Skatteudvalg 16. marts 2010 Vedrørende L 149 Skatteministeren har fremsat lovforslag om digital kommunikation, køretøjsregistrering,

Læs mere

Det nære sundhedsvæsen. Temadrøftelse på Social- og Sundhedsudvalget den 14. maj 2018

Det nære sundhedsvæsen. Temadrøftelse på Social- og Sundhedsudvalget den 14. maj 2018 Det nære sundhedsvæsen Temadrøftelse på Social- og Sundhedsudvalget den 14. maj 2018 Disposition KL s udspil Styrk det nære sundhedsvæsen Den nationale udvikling Kommunale sundhedsopgaver i det nære sundhedsvæsen

Læs mere

Ombudsmanden rejste en sag af egen drift over for Undervisningsministeriet om elevers brug af egen computer i undervisningen i folkeskolerne.

Ombudsmanden rejste en sag af egen drift over for Undervisningsministeriet om elevers brug af egen computer i undervisningen i folkeskolerne. 2010 18-1 Folkeskoler kan ikke kræve at elever bruger egen computer i undervisningen Ombudsmanden rejste en sag af egen drift over for Undervisningsministeriet om elevers brug af egen computer i undervisningen

Læs mere

Baggrund Det samlede akutområde varetages af hospitalerne, 1813/vagtlægerne, almen praksis og kommunerne.

Baggrund Det samlede akutområde varetages af hospitalerne, 1813/vagtlægerne, almen praksis og kommunerne. Notat Juli 2017 Kommissorium udviklingen af akutområdet 2018 Indledning I udviklingen af det borgernære sundhedsvæsen spiller akutområdet og udviklingen af indsatserne og samspillet med hospital, almen

Læs mere

Socialtilsyn. Version 1.0 Udgivet den XXX

Socialtilsyn. Version 1.0 Udgivet den XXX Socialtilsyn de økonomiske ramme r Version 1.0 Udgivet den XXX Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Regulering af kommunernes bloktilskud... 3 Kun nye, forpligtende opgaver kompenseres... 4 Fordeling af

Læs mere

En anstændig hjemmepleje

En anstændig hjemmepleje Enhedslistens folketingsgruppe Tel. +45 33 37 50 50 Pressetjeneste: +45 33 37 50 80 En anstændig hjemmepleje Enhedslistens forslag om hjemmehjælp til Finansloven for 2015 På trods af at kommunerne i finansloven

Læs mere

LANDSBESTYRELSESMØDE D. 6. DECEMBER Aktuel Ældrepolitik. Adm. direktør Bjarne Hastrup

LANDSBESTYRELSESMØDE D. 6. DECEMBER Aktuel Ældrepolitik. Adm. direktør Bjarne Hastrup LANDSBESTYRELSESMØDE D. 6. DECEMBER 2016 Aktuel Ældrepolitik Adm. direktør Bjarne Hastrup Finansloven 2017 og satspuljeforlig det fik Ældre Sagen med Besparelserne på boligydelsen er droppet helt Der bevilges

Læs mere

Værdigheds-politik

Værdigheds-politik Værdigheds-politik 2018-2021 for ældreområdet Forord Herlev Kommune kan her præsentere Værdighedspolitik 2018-2021. Med værdighedspolitikken fortsætter Herlev Kommune arbejdet med at udvikle og styrke

Læs mere

Regeringen vil fremtidssikre hovedstadens offentlige transport

Regeringen vil fremtidssikre hovedstadens offentlige transport Regeringen vil fremtidssikre hovedstadens offentlige transport Med regionernes udtræden af den kollektive trafik justeres organiseringen af de kollektive trafikselskaber i hele landet, således at trafikselskaberne

Læs mere

Notat om egenbetaling ved ophold på de kommunale akutpladser

Notat om egenbetaling ved ophold på de kommunale akutpladser Sundheds- og Ældreudvalget 2018-19 B 13 Bilag 1 Offentligt 16. NOVEMBER 2018 4003313 LTC/mpj Notat om egenbetaling ved ophold på de kommunale akutpladser 1. INDLEDNING Sundhedsministeriet har på et møde

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning om bedre normering på plejehjem

Forslag til folketingsbeslutning om bedre normering på plejehjem 2017/1 BSF 3 (Gældende) Udskriftsdato: 22. november 2017 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Fremsat den 4. oktober 2017 af Stine Brix (EL) og Finn Sørensen (EL) Forslag til folketingsbeslutning om

Læs mere

Talepapir til besvarelse af samrådsspørgsmål F den 29. november 2012

Talepapir til besvarelse af samrådsspørgsmål F den 29. november 2012 Socialudvalget 2012-13 SOU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 73 Offentligt Talepapir til besvarelse af samrådsspørgsmål F den 29. november 2012 Det talte ord gælder. Jeg antager, at spørgsmålet er foranlediget

Læs mere

Flere hjemmehjælpstimer, bedre bemanding på plejehjem og hurtigere genoptræning?

Flere hjemmehjælpstimer, bedre bemanding på plejehjem og hurtigere genoptræning? Kære PR-frivillig og ældrepolitisk frivillig 7. juni indgik Kommunernes Landsforening og regeringen en aftale om kommunernes økonomi. Så er rammen lagt. Det interessante bliver at se og mærke, hvordan

Læs mere

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, januar 2019

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, januar 2019 AKTUEL ÆLDREPOLITIK Landsbestyrelsesmøde, januar 2019 JANUAR 2019 Aktuel Ældrepolitik, januar 2019 Side 2 af 11 Regeringens sundhedsudspil Onsdag d. 16. januar præsenterede regeringen den længe ventede

Læs mere

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, oktober 2018

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, oktober 2018 AKTUEL ÆLDREPOLITIK Landsbestyrelsesmøde, oktober 2018 OKTOBER 2018 Aktuel Ældrepolitik, oktober 2018 Side 2 af 6 Klippekortsordninger for hjemmehjælpsmodtagere og plejehjemsbeboere Der har været en del

Læs mere

Talepapir til åbent samråd i TRU den 7. oktober 2010 vedr. DSB s kundeservice

Talepapir til åbent samråd i TRU den 7. oktober 2010 vedr. DSB s kundeservice Trafikudvalget 2010-11 TRU alm. del Svar på Spørgsmål 14 Offentligt Talepapir til åbent samråd i TRU den 7. oktober 2010 vedr. DSB s kundeservice Spørgsmål AJ: Er ministeren enig i, at DSB s dårlige serviceniveau

Læs mere

BYGGELOVSÆNDRING Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen Nanna Fannikke, Fuldmægtig, cand.jur

BYGGELOVSÆNDRING Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen Nanna Fannikke, Fuldmægtig, cand.jur BYGGELOVSÆNDRING 2018 Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen Nanna Fannikke, nfa@tbst.dk Fuldmægtig, cand.jur BYGGELOVSÆNDRING 2018 ÆNDRINGER: 1. Kommunalbestyrelsen blev tildelt hjemmel til at henlægge nærmere

Læs mere

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, november 2018

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, november 2018 AKTUEL ÆLDREPOLITIK Landsbestyrelsesmøde, november 2018 NOVEMBER 2018 Aktuel Ældrepolitik, november 2018 Side 2 af 7 Forslag til løft af pensionisters økonomi indgår i finanslovsforhandlingerne Regeringen

Læs mere

Kvalitetsstandard Sygepleje. Skanderborg Kommune. Godkendt i Skanderborg Kommunes Byråd dd.mm.åååå

Kvalitetsstandard Sygepleje. Skanderborg Kommune. Godkendt i Skanderborg Kommunes Byråd dd.mm.åååå Kvalitetsstandard Sygepleje Skanderborg Kommune Godkendt i Skanderborg Kommunes Byråd dd.mm.åååå Indhold Forord... 3 Kvalitetsstandard - sygepleje... 4 2 Forord Denne kvalitetsstandard skal give borgerne

Læs mere

Hjemmel: Lov om Social Service 192, BEK nr af 16/

Hjemmel: Lov om Social Service 192, BEK nr af 16/ Plejehjem obligatoriske ydelser Hjemmel: Lov om Social Service 192, BEK nr. 1324 af 16/12 2014 Huslejen fastsættes efter de budgetterede driftsudgifter tillagt 10% af den seneste ejendomsvurdering. Betalingen

Læs mere

Uhensigtsmæssighederne ved udbud og udlicitering af brandteknisk byggesagsbehandling og brandsyn

Uhensigtsmæssighederne ved udbud og udlicitering af brandteknisk byggesagsbehandling og brandsyn ! NOTAT Forum for Samfundets Beredskab (FSB) Dok. nr. PB20160316-DB01 København den 16. marts 2016 Uhensigtsmæssighederne ved udbud og udlicitering af brandteknisk byggesagsbehandling og brandsyn ATT:

Læs mere

I det følgende refereres de modtagne høringssvar efter emne. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens kommentarer følger i kursiv.

I det følgende refereres de modtagne høringssvar efter emne. Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsens kommentarer følger i kursiv. Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk Høringsnotat Bekendtgørelse om kompensation til pendlere inden for trafikselskabet på Sjællands geografiske område

Læs mere

Kontrolgruppen. Årsberetning 2012

Kontrolgruppen. Årsberetning 2012 Kontrolgruppen Årsberetning 2012 Indhold: 1. Sager behandlet i kontrolgruppen, afgørelser samt klager over afgørelser. 2. Økonomisk opgørelse over kontrolgruppens arbejde. 3. Redegørelse om vurderingen

Læs mere

Udkast. Forslag. Lov om ændring af lov om social pension

Udkast. Forslag. Lov om ændring af lov om social pension Udkast Forslag til Lov om ændring af lov om social pension (Forhøjelse af supplerende pensionsydelse og pensionstillæg til folkepensionister) 1 I lov om social pension, jf. lovbekendtgørelse nr. 1005 af

Læs mere

Fremsat den {FREMSAT} af velfærdsminister Karen Jespersen. Forslag. til Lov om ændring af lov om social service

Fremsat den {FREMSAT} af velfærdsminister Karen Jespersen. Forslag. til Lov om ændring af lov om social service Socialudvalget SOU alm. del - Bilag 175 Offentligt Fremsat den {FREMSAT} af velfærdsminister Karen Jespersen Forslag til Lov om ændring af lov om social service (Loft over egenbetaling for madservice i

Læs mere

l. Hvad er problemstillingen (kort)

l. Hvad er problemstillingen (kort) Det Politisk-Økonomiske Udvalg, Finansudvalget PØU alm. del - Bilag 54 Offentligt l. Hvad er problemstillingen (kort) I fremtidens samfund bliver der flere ældre. Fremtidens ældre vil desuden have en stigende

Læs mere

Kendelse. afsagt den 10. august Sag nr Ekstra Bladet. mod. [Moren] [Stedsøsteren]

Kendelse. afsagt den 10. august Sag nr Ekstra Bladet. mod. [Moren] [Stedsøsteren] Kendelse afsagt den 10. august 2017 Sag nr. 17-70-01170 Ekstra Bladet mod [Moren] og [Stedsøsteren] Ekstra Bladet har anmodet om genoptagelse af Pressenævnets sag nr. 17-70-01059, [Moren] og [Stedsøsteren]

Læs mere

Referat Husmøde i enhed 1.1 Tirsdag den 8. oktober 2014 kl. 17.00-19.30

Referat Husmøde i enhed 1.1 Tirsdag den 8. oktober 2014 kl. 17.00-19.30 Referat Husmøde i enhed 1.1 Tirsdag den 8. oktober 2014 kl. 17.00-19.30 Deltagere Svend, bolig 7 Anker, bolig 11 Torben, bolig 4 Børge, bolig 1 Gerda, bolig 5 Arne, bolig 6 Erik, bolig 8 Ove, bolig 10

Læs mere

Kontrolafgift på 750 kr. grundet manglende zone. Fejlstempling i Movia bus. Bjarne Lindberg Bak Ingrid Dissing Torben Steenberg (2 stemmer)

Kontrolafgift på 750 kr. grundet manglende zone. Fejlstempling i Movia bus. Bjarne Lindberg Bak Ingrid Dissing Torben Steenberg (2 stemmer) 1 AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2012-0003 Klageren: Indklagede: XX 2300 København S DSB S-tog Klagen vedrører: Ankenævnets sammensætning: Kontrolafgift på 750 kr. grundet

Læs mere

Politikområdet Ældre hører under Udvalget for Ældre og Handicap og er opdelt i 3 aktivitetsområder:

Politikområdet Ældre hører under Udvalget for Ældre og Handicap og er opdelt i 3 aktivitetsområder: 10. ÆLDRE Politikområdet Ældre hører under Udvalget for Ældre og Handicap og er opdelt i 3 aktivitetsområder: Nr. Aktivitetsområde Beskrivelse 1 Visitation Bestiller/myndighedsopgave i forhold til ydelser

Læs mere

Talepunkter. Socialudvalget (2. samling) SOU alm. del - Svar på Spørgsmål 364 Offentligt

Talepunkter. Socialudvalget (2. samling) SOU alm. del - Svar på Spørgsmål 364 Offentligt Socialudvalget (2. samling) SOU alm. del - Svar på Spørgsmål 364 Offentligt Velfærdsministeriet Børneenheden J.nr. 2008-2802 mbn 7. maj 2008 Talepunkter til samråd om SOU Z og Æ tirsdag den 13. maj Samrådsspørgsmål

Læs mere

Møde 26. februar 2018 kl. 13:00 i Mødelokale 6 - bag kantinen

Møde 26. februar 2018 kl. 13:00 i Mødelokale 6 - bag kantinen Ældrerådet Referat Møde 26. februar 2018 kl. 13:00 i Mødelokale 6 - bag kantinen Pkt. Tekst Side 10 Godkendelse af referat fra møde den 30. januar 2018 1 11 Retningslinjer for udbetaling af diæter m.v.

Læs mere

Børne- og socialminister Mai Mercados talepapir. Ca. XX min.

Børne- og socialminister Mai Mercados talepapir. Ca. XX min. Social-, Indenrigs- og Børneudvalget 2017-18 SOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 619 Offentligt Børne- og socialminister Mai Mercados talepapir Anledning Besvarelse af samrådsspørgsmål V og W Dato /

Læs mere

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, maj 2017

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, maj 2017 AKTUEL ÆLDREPOLITIK Landsbestyrelsesmøde, maj 2017 MAJ 2017 Aktuel Ældrepolitik, maj 2017 Side 2 af 7 Boligskatteforlig Frem mod 2021 Stigningerne i grundskylden frem til 2021 aflyses ikke, men de indefryses.

Læs mere

Notat. Fælles besvarelse til indsendte høringssvar vedr. Værdighedspolitikken Vedrørende Værdighedspolitik

Notat. Fælles besvarelse til indsendte høringssvar vedr. Værdighedspolitikken Vedrørende Værdighedspolitik Dato: 02.11.2018 Center for Sundhed og Omsorg Sekretariat horsholm.dk Fælles besvarelse til indsendte høringssvar vedr. Værdighedspolitikken 2018 Baggrund Hørsholm Kommune har opdateret kommunens værdighedspolitik,

Læs mere

Godkendelse af Omorganisering af akutfunktionen i Aalborg Kommune

Godkendelse af Omorganisering af akutfunktionen i Aalborg Kommune Punkt 8. Godkendelse af Omorganisering af akutfunktionen i Aalborg Kommune 2016-038037 Forvaltningsledelsen indstiller til Ældre- og Handicapudvalget: at Omorganisering af akutfunktionen i Aalborg Kommune

Læs mere

Tilsyn plejecentrene 2015

Tilsyn plejecentrene 2015 Vinter Tilsyn plejecentrene Indhold 1. Indledning... 3 2. Overordnet tilfredshed... 4 3. Boligforhold og praktisk hjælp... 5 4. Personlig hjælp og pleje... 7 5. Genoptræning/vedligeholdelsestræning...

Læs mere

I det følgende gives seks anbefalinger til politikerne, som vil medvirke til at forebygge og reducere forekomsten af underernæring.

I det følgende gives seks anbefalinger til politikerne, som vil medvirke til at forebygge og reducere forekomsten af underernæring. Forum for Underernærings anbefalinger til reduktion af underernæring: Underernæring 1 blandt ældre og patienter 2 er et betydeligt problem for den enkelte og koster samfundet mia. af kr. årligt. En indsats

Læs mere

Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 86 (Alm. del) af 25. oktober 2018 stillet efter ønske fra Benny Engelbrecht (S) og Magnus Heunicke (S).

Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 86 (Alm. del) af 25. oktober 2018 stillet efter ønske fra Benny Engelbrecht (S) og Magnus Heunicke (S). Finansudvalget 2018-19 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 86 Offentligt Folketingets Finansudvalg Christiansborg 19. november 2018 Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 86 (Alm. del) af 25. oktober

Læs mere

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Kommune: Albertslund Tilskud en værdig ældrepleje 2019: 4.356.000 Tilskud bedre

Læs mere

ydelse befordring behandling dagaflastning 1 af :49 Artikler 20 artikler. Dansk:

ydelse befordring behandling dagaflastning 1 af :49 Artikler 20 artikler. Dansk: 1 af 6 15-01-2015 13:49 Artikler 20 artikler. ydelse tjeneste, genstand eller beløb, der gives eller modtages En ydelse på socialområdet kan i visse tilfælde også bestå af et tvangsmæssigt tiltag, som

Læs mere

Myter og fakta om Faaborg-Midtfyn Kommunes angreb på den vederlagsfri fysioterapi

Myter og fakta om Faaborg-Midtfyn Kommunes angreb på den vederlagsfri fysioterapi Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2012-13 SUU Alm.del Bilag 180 Offentligt Til: Folketingets sundhedsudvalg Blekinge Boulevard 2 2630 Taastrup Tlf.: 3675 1777 Fax: 3675 1403 dh@handicap.dk www.handicap.dk

Læs mere

Visitationsenheden. Sundhed og Ældre, Herning Kommune

Visitationsenheden. Sundhed og Ældre, Herning Kommune Visitationsenheden Sundhed og Ældre, Herning Kommune Myndighedsafdeling Medarbejderne har til opgave at sikre: Helhedsorienteret sagsbehandling, herunder tværgående koordinering af sagerne på tværs af

Læs mere

Budgetvejledning G.3.-2 af 29. juni 2012 Lov- og cirkulæreprogram SÆs område

Budgetvejledning G.3.-2 af 29. juni 2012 Lov- og cirkulæreprogram SÆs område 1 of 5 Budgetvejledning G.3.-2 af 29. juni 2012 Lov- og cirkulæreprogram SÆs område 12538 Ændringer vedr. voksen og handicapområdet Note 1: Bekendtgørelse om udmåling af tilskud til borgerstyret personlig

Læs mere

Socialudvalget. Socialudvalget er politikformulerende og politikkontrollerende på følgende politikker, strategier og standarder:

Socialudvalget. Socialudvalget er politikformulerende og politikkontrollerende på følgende politikker, strategier og standarder: Socialudvalget Socialudvalget er politikformulerende og politikkontrollerende på følgende politikker, strategier og standarder: Sundhedspolitikken Socialpolitik og værdighedspolitik for ældreområdet Tilsynspolitikken

Læs mere

Kvalitetsstandard Ophold i krisecenter jf. 109 i Lov om Social Service

Kvalitetsstandard Ophold i krisecenter jf. 109 i Lov om Social Service Kvalitetsstandard Ophold i krisecenter jf. 109 i Lov om Social Service Myndighed Social Udkast 2. juli 2019 Ophold i kvindekrisecenter Serviceloven 109 Formål Tilbud om midlertidig husly og støtte til

Læs mere

Nye regler for frit valg og udbud på ældreområdet hvad nu?

Nye regler for frit valg og udbud på ældreområdet hvad nu? Nye regler for frit valg og udbud på ældreområdet hvad nu? Pjece udarbejdet til Kommunaløkonomisk Forum 2013. 2 Reglerne for frit valg og udbud på ældreområdet er ved at blive ændret. Kommunalbestyrelsen

Læs mere

NYT PARADIGME. - Aktivitet/træning i hverdagen

NYT PARADIGME. - Aktivitet/træning i hverdagen NYT PARADIGME - Aktivitet/træning i hverdagen 1. Historik Lyngby-Taarbæk Kommune har siden 2009 gennemført 2 projekter på ældreområdet med det formål at undersøge effekten af en målrettet træningsindsats

Læs mere

Inatsisartutlov nr. 20 af 23. november 2015 0m alderspension Kapitel 1 Almindelige betingelser m.v. 1. Pensionsalderen er 65 år, jf dog stk. 2-4. Stk. 2. Pensionsalderen forhøjes til 66 år fra den l. januar

Læs mere

Love og standarder for ledsagelse og brugerbetaling til borgere, der modtager ydelser under 85 og 108 i Guldborgsund Kommune.

Love og standarder for ledsagelse og brugerbetaling til borgere, der modtager ydelser under 85 og 108 i Guldborgsund Kommune. 1 LEDSAGELSE OG BRUGERBETALING PÅ 85 OG 108 Love og standarder for ledsagelse og brugerbetaling til borgere, der modtager ydelser under 85 og 108 i Guldborgsund Kommune. RESUMÉ Der er i 2014 sat fokus

Læs mere

Åben tillægsdagsorden. til mødet i Bestyrelsen for Midttrafik 23. marts 2012 kl. 09.00 Søren Nymarks Vej 3, 8270 Højbjerg

Åben tillægsdagsorden. til mødet i Bestyrelsen for Midttrafik 23. marts 2012 kl. 09.00 Søren Nymarks Vej 3, 8270 Højbjerg Åben tillægsdagsorden til mødet i Bestyrelsen for Midttrafik 23. marts 2012 kl. 09.00 Søren Nymarks Vej 3, 8270 Højbjerg Indholdsfortegnelse Pkt. Tekst Side 1 Forslag til takstnedsættelser 1 1 1-25-1-11

Læs mere

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, februar 2019

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, februar 2019 AKTUEL ÆLDREPOLITIK Landsbestyrelsesmøde, februar 2019 FEBRUAR 2019 Aktuel Ældrepolitik, februar 2019 Side 2 af 8 Sundhedsreform Onsdag d. 16. januar 2019 offentliggjorde regeringen sit sundhedsudspil

Læs mere

Sundhedsstyrelsens kvalitetsstandarder for kommunale akutfunktioner. Kirsten Hansen Sektionsleder, Sundhedsstyrelsen

Sundhedsstyrelsens kvalitetsstandarder for kommunale akutfunktioner. Kirsten Hansen Sektionsleder, Sundhedsstyrelsen Sundhedsstyrelsens kvalitetsstandarder for kommunale akutfunktioner Kirsten Hansen Sektionsleder, Sundhedsstyrelsen 18. JANUAR 2017 Styrket indsats for ældre medicinske patienter National handlingsplan

Læs mere

Kontrolafgift på 750 kr. for manglende straksbillettering.

Kontrolafgift på 750 kr. for manglende straksbillettering. AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2014-0241 Klageren: XX 8210 Århus V Indklagede: Midttrafik CVRnummer: 29 94 31 76 Klagen vedrører: Kontrolafgift på 750 kr. for manglende straksbillettering.

Læs mere

Side 1 af 6 20 artikler. Artikler Tilbage til liste Ny søgning Flere data Layout Gem som fil Udskriv ydelse Generel definition: tjeneste, genstand eller beløb, der gives eller modtages En ydelse på socialområdet

Læs mere

Tilsyn på plejecentrene samlet redegørelse

Tilsyn på plejecentrene samlet redegørelse Tilsyn på plejecentrene 2013 - samlet redegørelse Seniorforvaltningen 1. Indledning I henhold til Servicelovens 151 har Myndighedsafdelingen gennemført uanmeldte tilsyn på samtlige 14 plejecentre i Kolding

Læs mere

Der er udfordringer i 2016, som samlet beløber sig til 25,4 mio. kr. på Udvalget Aktiv Hele Livet Sundhed og Omsorg.

Der er udfordringer i 2016, som samlet beløber sig til 25,4 mio. kr. på Udvalget Aktiv Hele Livet Sundhed og Omsorg. Økonomi & Effekt Holbæk, den 25. maj 2016 Handlingsplan for at sikre overholdelse af Budget 2016 Kerneområdet Aktiv Hele Livet Økonomisk udvikling Udvalget Aktiv Hele Livet Sundhed og Omsorg. Budgettet

Læs mere

Nye regler for folkepensionister

Nye regler for folkepensionister Nye regler for folkepensionister Den 1. juli 2008 trådte der to nye regler i kraft, der gør det mere attraktivt for folkepensionister at arbejde. Ændringerne er blevet vedtaget som en del af den såkaldte

Læs mere

DIALOGMØDER SEPTEMBER

DIALOGMØDER SEPTEMBER DIALOGMØDER SEPTEMBER 2019 Det vigtigste på Bjarne Hastrup Adm. direktør i Ældre Sagen ældreområdet lige nu Møder med den nye regering Vi har holdt møder med: Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke

Læs mere

DANSKE ÆLDRE. Figur 1: Aldersgruppers andel af den samlede befolkning: Socialudvalget SOU Alm.del Bilag 333 Offentligt

DANSKE ÆLDRE. Figur 1: Aldersgruppers andel af den samlede befolkning: Socialudvalget SOU Alm.del Bilag 333 Offentligt Socialudvalget 2012-13 SOU Alm.del Bilag 333 Offentligt DANSKE ÆLDRE I dette notat beskrives i korte træk den demografiske udvikling i Danmark og den danske ældrepleje. Notatet er inddelt i tre afsnit:

Læs mere

Vederlagsfri fysioterapi

Vederlagsfri fysioterapi Indenrigs- og Sundhedsminister Bertel Haarder im@im.dk Vederlagsfri fysioterapi Kære Bertel Haarder Danske Fysioterapeuter deltog den 8. februar i en konstruktiv drøftelse om vederlagsfri fysioterapi med

Læs mere

Velkommen - Program. Kl Velkommen Kaffe, the og brød Kl Guidede ture rundt i huset se din gruppe på dit navneskilt

Velkommen - Program. Kl Velkommen Kaffe, the og brød Kl Guidede ture rundt i huset se din gruppe på dit navneskilt Velkommen - Program Kl. 11.00 Velkommen Kaffe, the og brød Kl. 12.00 Guidede ture rundt i huset se din gruppe på dit navneskilt Kl. 13.00 Frokost Buffet i cafe området Husk din tur-pose til hjemturen!

Læs mere

Det nye ældrebillede og behovet for differentierede løsninger

Det nye ældrebillede og behovet for differentierede løsninger ELDREOMSORG I NORDEN: LIKE UTFORDRINGER ULIKE LØSNINGER? Oslo, 4. juni 2015 Det nye ældrebillede og behovet for differentierede løsninger Eva Pedersen Kontorchef Ministeriet for Børn, Ligestilling,Integration

Læs mere

Kvalitetsstandard. For genoptræning efter Sundhedslovens 140. for borgere over 18 år

Kvalitetsstandard. For genoptræning efter Sundhedslovens 140. for borgere over 18 år Kvalitetsstandard For genoptræning efter Sundhedslovens 140 for borgere over 18 år Kvalitetsstandarder/oktober 2013 Aalborg Kommune I Aalborg kommune gør vi vores yderste for at give den bedste service

Læs mere

Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K

Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Retsudvalget 2009-10 B 132 Svar på Spørgsmål 4 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Civil- og Politiafdelingen Dato: 20. august 2010 Kontor: Civilkontoret Sagsnr.: 2010-157-0112

Læs mere

Politikområdet består af 4 distrikter Nord, Øst, Vest og Syd samt et fællesområde. Desuden indeholder området Ældrerådet, tomgangsleje og projekter.

Politikområdet består af 4 distrikter Nord, Øst, Vest og Syd samt et fællesområde. Desuden indeholder området Ældrerådet, tomgangsleje og projekter. Bemærkninger til budget 2017 politikområde Ældre Politikområdet består af 4 distrikter Nord, Øst, Vest og Syd samt et fællesområde. Desuden indeholder området Ældrerådet, tomgangsleje og projekter. I 1.000

Læs mere

DANSKE ÆLDRERÅDs holdning til aktuelle ældrepolitiske områder. Forebyggende tiltag Sundhed

DANSKE ÆLDRERÅDs holdning til aktuelle ældrepolitiske områder. Forebyggende tiltag Sundhed DANSKE ÆLDRERÅDs holdning til aktuelle ældrepolitiske områder Bestyrelsen i DANSKE ÆLDRERÅD har drøftet en række ældrepolitiske områder og er enige om følgende holdninger og opfordringer. Områderne er

Læs mere

Social- og Sundhedsudvalget

Social- og Sundhedsudvalget Social- og Sundhedsudvalget Protokol 06-02-2015 kl. 08:00 Udvalgsværelse 1 Medlemmer Bodil Kornbek Mette Schmidt Olsen Finn Riber Rasmussen Søren P. Rasmussen Curt Købsted Dorthe la Cour Henrik Brade Johansen

Læs mere

Kontrolafgift 750 kr. for kørsel med pensionistkort i spærretiden. Bjarne Lindberg Bak Ingrid Dissing Torben Steenberg (2 stemmer)

Kontrolafgift 750 kr. for kørsel med pensionistkort i spærretiden. Bjarne Lindberg Bak Ingrid Dissing Torben Steenberg (2 stemmer) 1 AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2011-0247 Klageren: Indklagede: XX 2720 Vanløse Movia Klagen vedrører: Kontrolafgift 750 kr. for kørsel med pensionistkort i spærretiden.

Læs mere

ENLIG ELLER SAMLEVENDE?

ENLIG ELLER SAMLEVENDE? ENLIG ELLER SAMLEVENDE? Vejledning til enlige, der modtager folkepension og førtidspension HVAD VIL DET SIGE AT VÆRE ENLIG SOM MODTAGER AF FOLKEPENSION ELLER FØRTIDSPENSION? Som modtager af sociale ydelser

Læs mere

Notat om midlertidige døgndækkede pladser i Skanderborg Kommune, ældreområdet

Notat om midlertidige døgndækkede pladser i Skanderborg Kommune, ældreområdet Notat om midlertidige døgndækkede pladser i Skanderborg Kommune, ældreområdet Skanderborg Kommune har 30 midlertidige døgndækkede pladser i ældreområdet, som er fordelt på seks plejecentre. I forbindelse

Læs mere

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, januar 2017

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, januar 2017 AKTUEL ÆLDREPOLITIK Landsbestyrelsesmøde, januar 2017 JANUAR 2017 Aktuel Ældrepolitik, januar 2017 Side 2 af 5 Tilsyn på plejehjem Den 1. juli 2016 trådte en ny tilsynsordning i kraft. Det betyder, at

Læs mere

Gammel Køge Landevej 3 2500 Valby

Gammel Køge Landevej 3 2500 Valby AFGØRELSE FRA ANKENÆVNET FOR BUS, TOG OG METRO Journalnummer: 2009-0202 Klageren: XX Indklagede: MOVIA Gammel Køge Landevej 3 2500 Valby Klagen vedrører: Kontrolafgift på 600 kr. for manglende zone. Automat

Læs mere

Der blev i forbindelse med Aftale om Finanslov for 2014 afsat 1 mia. kr. årligt i en pulje til løft af indsatsen på det kommunale ældreområde.

Der blev i forbindelse med Aftale om Finanslov for 2014 afsat 1 mia. kr. årligt i en pulje til løft af indsatsen på det kommunale ældreområde. Notat Center for Sundhed og Omsorg Staben Stengade 59 000 Helsingør Tlf. - Mob. 25264 krb04@helsingor.dk Dato 28.08. Sagsbeh. Katrine Rosholt Bremholm Ældremilliarden Der blev i forbindelse med Aftale

Læs mere

KVALITETSSTANDARDER - ET REDSKAB TIL AT ARBEJDE MED DET KOMMUNALE SERVICENIVEAU. Kvalitetsstandarder 2018 DANSKE ÆLDRERÅD

KVALITETSSTANDARDER - ET REDSKAB TIL AT ARBEJDE MED DET KOMMUNALE SERVICENIVEAU. Kvalitetsstandarder 2018 DANSKE ÆLDRERÅD KVALITETSSTANDARDER KVALITETSSTANDARDER - ET REDSKAB TIL AT ARBEJDE MED DET KOMMUNALE SERVICENIVEAU HER FINDES LOVE OG REGLER OM KVALITETSSTANDARDER Serviceloven 92, 93, stk. 3 og 139 ( lov nr. 150 af

Læs mere

Bilag 1. Kvalitetsstandard. For genoptræning efter Sundhedslovens 140 for borgere over 18 år

Bilag 1. Kvalitetsstandard. For genoptræning efter Sundhedslovens 140 for borgere over 18 år Kvalitetsstandard For genoptræning efter Sundhedslovens 140 for borgere over 18 år 1 Kære borger Vi har udarbejdet en række kvalitetsstandarder, som giver dig information om den hjælp, du kan få og beskriver

Læs mere

Løsningen kaldes i det følgende træk i pensionen.

Løsningen kaldes i det følgende træk i pensionen. Socialministeriet J.nr. 2013-691 Jvi Notat om træk i pension Indledning Social- og Integrationsministeriet har modtaget en række spørgsmål fra KL vedr. forskellige tilbud/leverandørers muligheder for at

Læs mere

Bilagsnotat vedrørende tredje budgetopfølgning 2016 for bevillingsramme: Tilbud til ældre pensionister

Bilagsnotat vedrørende tredje budgetopfølgning 2016 for bevillingsramme: Tilbud til ældre pensionister SOCIAL OG SUNDHED Dato: 12. oktober 2016 Tlf. dir.: 4477 3428 E-mail:tgl@balk.dk Kontakt: sagsbehandler Sagsid: 00.30.14-G01-10-16 Bilagsnotat vedrørende tredje budgetopfølgning 2016 for bevillingsramme:

Læs mere

Hjemmeplejen: ca. 800 borgere er visiteret til en/ flere indsatser Ca. 330 borgere modtager personlig pleje og ca. 730 borgere modtager praktisk

Hjemmeplejen: ca. 800 borgere er visiteret til en/ flere indsatser Ca. 330 borgere modtager personlig pleje og ca. 730 borgere modtager praktisk 1 Hjemmeplejen: ca. 800 borgere er visiteret til en/ flere indsatser Ca. 330 borgere modtager personlig pleje og ca. 730 borgere modtager praktisk hjælp Heraf får ca. 350 borgere praktisk hjælp & ca. 10

Læs mere

Genoptræning for borgere over 18 år

Genoptræning for borgere over 18 år Genoptræning for borgere over 18 år Sundhedslovens 140 Kvalitetsstandarder 1 Indhold Kære borger... 3 Det siger loven... 4 Formålet med genoptræning - Sundhedslovens 140... 5 Genoptræning 140 Hvordan iværksættes

Læs mere

PLEJEOMRÅDET. Servicebeviser og markedsføring af leverandører

PLEJEOMRÅDET. Servicebeviser og markedsføring af leverandører PLEJEOMRÅDET Servicebeviser og markedsføring af leverandører Nr. 03 den 7. juli 2009 1 Indledning. Folketinget har ved 3. behandling den 14.april 2009 vedtaget: Forslag til lov om ændring af lov om social

Læs mere

UNDERSØGELSE AF BESØGSTIDER PÅ DANSKE SYGEHUSE 2015

UNDERSØGELSE AF BESØGSTIDER PÅ DANSKE SYGEHUSE 2015 UNDERSØGELSE AF BESØGSTIDER PÅ DANSKE SYGEHUSE 20 www.hejsundhedsvæsen.dk 1 1. INDLEDNING Hej Sundhedsvæsen, der er et partnerskab mellem Dansk Selskab for Patientsikkerhed og TrygFonden, vil med denne

Læs mere

Genberegning af Sundheds- og Omsorgsudvalgets takster

Genberegning af Sundheds- og Omsorgsudvalgets takster KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Økonomi NOTAT Genberegning af Sundheds- og Omsorgsudvalgets takster Sundheds- og Omsorgsudvalgets takster er blevet genberegnet som følge af ændringer,

Læs mere