AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, maj 2019

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, maj 2019"

Transkript

1 AKTUEL ÆLDREPOLITIK Landsbestyrelsesmøde, maj 2019 MAJ 2019

2 Aktuel Ældrepolitik, maj 2019 Side 2 af 7 Aktuel ældrepolitik april 2019 Stillingtagen til gps i fremtidsfuldmagter Trine Bramsen (S) og Peter Kofod Poulsen (DF) stillede i begyndelsen af marts forslag om, at det fremover skal være muligt at tage stilling til spørgsmålet om fremtidig anvendelse af gps ved demens i en fremtidsfuldmagt i form af afkrydsning. Ældre Sagen har i pressen pointeret at afkrydsning er en fin mulighed for at kunne få indflydelse på sit eget fremtidige liv, hvis man en dag ikke længere kan tage vare på sig selv. Det er endvidere en hjælp for pårørende, at kende vedkommendes holdning til spørgsmålet. Ældre Sagen vurderer dog, at de gældende regler om anvendelse af gps i serviceloven altid samtidig skal iagttages, især hvis personen modsætter sig magtanvendelsen i den konkrete situation. Derudover bliver det med de nye magtanvendelsesregler, der træder i kraft d. 1. januar 2020, nemmere for en kommune at anvende gps, såfremt hverken personen selv, fremtidsfuldmægtigen eller værgen ikke modsætter sig brugen. Trine Bramsen inviterede efterfølgende Ældre Sagen til et møde på Christiansborg, hvor hun oplyste, at hun efter Ældre Sagens input vil arbejde videre politisk med forslaget og inddrage Justitsministeriet, der er ansvarlig ressortmyndighed for reglerne om fremtidsfuldmagter. Brandsikkerhed på plejehjem Medio marts offentliggjorde Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen en ventet rapport om brandsikkerhed på de danske plejehjem. Rapporten viste det samme billede som ved de foreløbige resultater tidligere på året; Mange kommuner har plejehjem, der ikke lever op til gældende lovgivning, særligt hvad angår kravet om sprinkleranlæg. Trods forlængelse af svarfristen manglede der ved rapportens udgivelse, stadig svar fra 21 kommuner (herunder flere af de største kommuner). Transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen har efterfølgende kritiseret kommunerne for den manglende brandsikkerhed og har inddraget Ankestyrelsen i sagen. Ældre Sagen har i medierne givet udtryk for, at det er uacceptabelt, hvis det er de ældres liv, der skal betale for manglende brandsikkerhed. I påskeugen blev det desværre igen bekræftet, at den mangelfulde brandsikkerhed kan være fatal, da en kvinde døde under en brand på et plejehjem i Frederikssund. Ældre Sagen har på Twitter givet udtryk for, at der bør være sprinkleranlæg på alle plejehjem.

3 Aktuel Ældrepolitik, maj 2019 Side 3 af 7 Sprinklerne kan ikke gøre det alene, men de kan forsinke udviklingen af branden og dermed købe tid til, at plejepersonale og redningspersonale kan nå frem. Mangel på plejeboliger i fremtiden Der er fortsat debat om den fremtidige mangel på plejeboliger. Der er på tværs af organisationer en klar konsensus om, at der vil blive et stort kapacitetsproblem frem mod 2030 dog er der stor forskel på vurderingen af problemets omfang. Ifølge Ældre Sagens fremskrivninger betyder den demografiske udvikling, at der vil ske en stigning i behovet for plejeboliger fra 2018 til 2030 på ca boliger. Ældre Sagen mener dog at det nuværende antal plejeboliger er for lavt til at dække det faktiske behov. Hvis det faktiske behov for plejeboliger skal dækkes fremover, er der behov for flere plejeboliger i Ældre Sagen har i flere medier givet udtryk for at kommunerne skal sikre, at udbuddet af plejeboliger stemmer overens med efterspørgslen. Der skal være plejeboliger til dem der har behov for det både i dag og i fremtiden. Sundhedsreform Regeringen og Dansk Folkeparti offentliggjorde d aftale om en sundhedsreform, der i store træk minder om regeringens tidligere udspil til reformen. Således lægges der op til, at regionsråd nedlægges, og der oprettes 21 sundhedsfællesskaber mellem akuthospitaler og kommuner. Parterne bag aftalen har afsat ekstra midler til sundhedsreformen med en Nærhedsfond på 8,5 mia. Ældre Sagen vurderer dog, at der fortsat er behov for et generelt løft til driften af sundhedsvæsenet og undres over, at der ikke er afsat midler til at styrke sygehusenes medicinske afdelinger og bekæmpe overbelægning. Hvis det offentligt finansierede sundhedsvæsen skal følge med den demografiske udvikling og behovet for behandling og pleje, skal budgetterne løftes med cirka 2 procent årligt frem imod Det svarer til cirka 3 milliarder årligt i starten og 4 milliarder i slutningen af perioden fordelt på regioner og kommuner. Ældre Sagen har derfor sammen med Lægeforeningen, Danske Patienter, FOA, Danske Handicaporganisationer og Dansk Sygeplejeråd været ude med en fælles opfordring til Folketinget om at der er behov for at investere i sundhedsvæsenet. En opfordring som bl.a. Berlingske, Ekstra Bladet og Altinget har valgt at omtale. Ældre Sagen anerkender, at det er nødvendigt med fokus på sundhedsvæsenets organisering, men savner konkret indhold i aftalen for, hvordan man vil sikre højere kvalitet for den ældre multisyge medicinske patient.

4 Aktuel Ældrepolitik, maj 2019 Side 4 af 7 Ældre Sagen vurderer, at sundhedsreformen og de diagnosespecifikke kvalitetsstandarder, der er lagt op til ikke svarer på, hvem der skal sikre korrekt og sammenhængende behandling på tværs af diagnoser i sundhedsfællesskaberne. I medierne har Ældre Sagen ser en risiko for, at patienterne vil blive opdelt i et A-og B- hold og har derfor fortsat opfordret til ensartede faglige retningslinjer for kvalitet i såvel det kommunale sundheds- som plejevæsen. Akutpladser og brugerbetaling Ældre Sagen vurderer fortsat, at de nye regler for, at kost, vask, mv. er del af vederlagsfri hjemmesygepleje, ikke effektivt kan stoppe brugerbetaling. Det er bl.a. et problem, at det langt fra er alle kommuner, der har akutpladser, og kommuner beslutter selv, om de organiserer deres akutfunktioner med akutpladser. Samtidig er der ikke lukket for en øget brugerbetaling på befordring og medicin. Ældre Sagen har været i dialog med sundhedsministeren, samt udtalt sig til pressen om problemet. App til pårørende Københavns Kommunes sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Willing har foreslået at indføre en pårørende-app. Pårørende appen skal kunne bruges på plejehjem til beskeder om højtider, ferieplanlægning mv og skal fungere som en digital version af den maylandkalender, der ofte ligger hos mennesker, der bor på plejehjem, og som bruges til at skrive beskeder i. Ideen har i pressen mødt en del modvind fra forskere og andre aktører. Ældre Sagen har givet udtryk for at appen godt kan være et supplement til, men aldrig en erstatning for god dialog mellem pårørende og medarbejdere. Samarbejdet mellem personalet og de pårørende er et vigtigt element i plejen af den ældre, og det kræver tid og grundige samtaler og kan ikke klares med hurtige beskeder og billeder på telefonen. I forvejen er personalets tid til at tale med pårørende udfordret og det vil appen ikke hjælpe på. Alderdomssvækkelse og fravalg af genoplivning Ældre Sagen har deltaget i en arbejdsgruppe i Styrelsen for Patientsikkerhed vedrørende revidering af vejledningerne til sundhedspersonale om fravalg af livsforlængende behandling, herunder genoplivning. I de tidligere vejledninger har Styrelsen for Patientsikkerhed fortolket sundhedsloven således, at en habil borger på

5 Aktuel Ældrepolitik, maj 2019 Side 5 af 7 forhånd kan fravælge genoplivning ved hjertestop med henvisning til alderdomssvækkelse. Den fortolkning går Sundheds- og Ældreministeriet nu imod, og i de nye vejledninger kommer der til at stå, at det kun vil være patienter, der er syge og i behandling, der kan træffe en beslutning om fravalg af genoplivning. En person, der ikke er i et aktuelt behandlingsforløb men blot er alderdomssvækket, kan således ikke på forhånd træffe beslutning om, at der ikke skal ske genoplivningsforsøg, hvis vedkommende får akut hjertestop. Det er, efter Ældre Sagens vurdering, tale om en betydelig indskrænkning i retten til selvbestemmelse. Denne holdning bliver også bakket op af Dansk Sygeplejeråd og Lægeforeningen. Styrelsen for Patientsikkerhed har over for arbejdsgruppen givet udtryk for at den nye fortolkning sandsynligvis kun kan ændres via politisk indgriben og at det formentlig vil kræve en ændring af sundhedsloven. Styrelsen for Patientsikkerhed har bedt Sundheds- og Ældreministeriet om en begrundelse for ændringen, hvilken vi nu afventer. To forskellige digitale postbokse Digitaliseringsstyrelsen har forlænget kontrakten om digital post med firmaet E-boks, da styrelsen før jul måtte lade udbuddet om den næste generation af den digitale postkasse gå om. Målet er at få løsningen klar i I forbindelse med udbuddet af den nye Digital Post-indbakke har der været rejst spørgsmål om, hvorvidt borgere fremover risikerer at få to indbakker. En til post fra de offentlige aktører og en til post fra private aktører, såsom banker, forsikringsselskaber mv. Ældre Sagen har i pressen givet udtryk for, at det er uhensigtsmæssigt med to forskellige postkasser fremover. Digitaliseringsstyrelsen har efterfølgende kontaktet Ældre Sagen og oplyst, at alt digital post fra det offentlige fortsat fremover vil kunne læses på borger.dk. I den nuværende E- boks kan private aktører etablere løsninger, der samler post fra det offentlige og fra private virksomheder ét sted. Denne mulighed vil fortsat være til stede i den nye version digital post. Men fordi den post, der kommer fra private aktørerm ikke tilhører det offentlige, kan Digitaliseringsstyrelsen ikke stille krav til private aktører om at stille deres post til rådighed i én digital postkasse.

6 Aktuel Ældrepolitik, maj 2019 Side 6 af 7 Det gælder fx post fra teleselskaber, forsikringsselskaber eller banker. I forhold til disse private aktører er man nødt til at logge ind på fx telefonselskabets hjemmeside for at se en faktura eller på netbanken for at se sin kontooversigt. Digitaliseringsstyrelsen har lagt op til en fortsat dialog med Ældre Sagen om, hvordan man fremover kan støtte ældre mennesker i implementeringen af de digitale løsninger, og sikre brugervenlige løsninger i fremtiden. Lukning af plejehjem Ældre Sagen har bistået lokafdelingen i Hirtshals med juridisk rådgivning og sparring i sagen om lukning af plejehjemmet Havbakken. Hjørring Kommune har besluttet at nedlægge plejehjemmet, og kommunen har tænkt mange kreative løsninger ifht. at slippe af med de resterende 22 beboere, der ikke har ønsket at flytte frivilligt. Det er nu besluttet, at kommunen vil opsige lejekontrakterne, og mens sagerne forelægges for boligretten, vil kommunen ændre plejeboligerne til almene ældreboliger, så beboerne modtager hjemmehjælp og ikke døgnpleje. En klagesag i boligretten har opsættende virkning, og det er derfor Ældre Sagens vurdering, at kommunen i denne periode ikke kan omdanne plejeboligerne til ældreboliger, før der er afsagt endelig dom. Ældre Sagen har klaget til Ankestyrelsens tilsyn, men Ankestyrelsen har afvist sagen. Ældre Sagen følger forsat sagen tæt. Mangel på leverandører af mad Ældre Sagen har på TV2. dk været ude at kritisere, at der mangler leverandører på madserviceområdet. En række kommuner efterlever i dag ikke lovgivningen om frit valg på mad service området, da der mere eller mindre er monopollignende tilstande på mad service området. Det Danske Madhus er således eneste leverandør i mange kommuner. I 2017 afdækkede Ældre Sagen området, og der var 37 kommuner, der ikke overholdt Servicelovens paragraf 91. Ældre Sagen har kommenteret på at en sag i Guldborgssund Kommune, hvor man har valgt at fjerne halve portioner på kommunens cafeer på plejecentrene. Brugerne skal nu betale for en hel portion, som mange småtspisende ældre mennesker ikke kan spise. Dette har medført til stor utilfredshed blandt brugerne. Efter meget kritik har Social-, Sundhed- og Omsorgsudvalget besluttet at få belyst området grundigt og få udarbejdet en rapport, som udvalget skal behandle på sit møde i næste måned.

7 Aktuel Ældrepolitik, maj 2019 Side 7 af 7 Forebyggelse af fald Et nyt forskningsprojekt på Aalborg Universitet, skal påvise om dansen Salsa kan være med til at forebygge fald hos ældre og dermed hoftebrud. Risiko for fald stiger med alderen. Cirka hver tredje dansker over 65 år falder mindst én gang om året. Ældre Sagen har på i den lokale presse kommenteret positivt på projektet, da det er vigtigt at forebygge fald bedst mulig. Det er derfor positivt med forskellige initiativer, der kan være med til at træne både muskelmasse og balanceevne. Minuttyranni i hjemmeplejen I en nyligt gennemført undersøgelse blandt FOA s medlemmer påvises det, at 70 % af sosu-medarbejderne oplever, at de har en såkaldt køreplan med fastminuttal for hver enkelt opgave, de skal løse hos den enkelte hjemmehjælpsmodtager. Endvidere oplever 50 %, at de i dagligdagen får opgaver, der ikke er afsat tid til. Ældre Sagen har i den sammenhæng udtalt til pressen, at den fortravlede hverdag for personalet skaber utryghed blandt hjemmehjælpsmodtagerne, hvor der ikke er tid til at få den hjælp, der er brug for. Kommunernes Landsforening har tidligere givet udtryk for, at der var foretaget et kommunalt opgør med minuttyranniet, men det modbeviser den nye undersøgelse. Tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet Der har igennem flere uger været politiske forhandlinger hos beskæftigelsesministeren mellem regeringen, S, DF og RV om tidlig tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet. Forhandlingerne drejede sig bl.a. om S-udspillet om differentieret folkepension men på grund af uenighed herom er Socialdemokratiet ikke længere med i forhandlingerne. Derfor vedrører forhandlingerne - nu mellem regeringen, DF og RV på nuværende tidspunkt ændringer/forbedringer af seniorførtidspensionen. Man forhandler herunder om modeller for en ny seniorførtidspension, som ligger tæt på Ældre Sagens og Magisterforeningens forslag (ifølge de oplysninger sekretariatet har fra kilder tæt på forhandlingerne). Forhandlingerne fortsætter her efter påske, og der forventes en politisk aftale forholdsvis snart men det kan ikke vides med sikkerhed. Sekretariatet følger forhandlingerne tættest muligt.

Sundhedsreformen Ældre Sagens holdninger. Bjarne Hastrup Adm. direktør

Sundhedsreformen Ældre Sagens holdninger. Bjarne Hastrup Adm. direktør Sundhedsreformen Ældre Sagens holdninger Bjarne Hastrup Adm. direktør Regeringens og DF s sundhedsreform Formål: at skabe mere sammenhæng for patienterne i sundhedssystemet, og at flere patienter skal

Læs mere

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, august 2018

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, august 2018 AKTUEL ÆLDREPOLITIK Landsbestyrelsesmøde, august 2018 AUGUST 2018 Aktuel Ældrepolitik, august 2018 Side 2 af 6 Afskaffelse af krav om en tilsynspolitik for personlig og praktisk hjælp og madservice i hjemmeplejen

Læs mere

DIALOGMØDER, FORÅR Aktuel ældrepolitik. Adm. direktør Bjarne Hastrup

DIALOGMØDER, FORÅR Aktuel ældrepolitik. Adm. direktør Bjarne Hastrup DIALOGMØDER, FORÅR 2019 Aktuel ældrepolitik Adm. direktør Bjarne Hastrup Folketingsvalg den 5. juni 2019 Forberedelser gennem det seneste år: Undersøgelser og dokumentation Møder med politikere og andre

Læs mere

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, september 2018

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, september 2018 AKTUEL ÆLDREPOLITIK Landsbestyrelsesmøde, september 2018 SEPTEMBER 2018 Aktuel Ældrepolitik, september 2018 Side 2 af 5 Revision af magtanvendelsesreglerne Magtanvendelsesreglerne eksisterer for at undgå

Læs mere

De juridiske rammer. Genoplivning. Chefkonsulent, cand. Jur. Susanne Aborg og overlæge Jan Greve

De juridiske rammer. Genoplivning. Chefkonsulent, cand. Jur. Susanne Aborg og overlæge Jan Greve De juridiske rammer Genoplivning Chefkonsulent, cand. Jur. Susanne Aborg og overlæge Jan Greve Hvad kommer vi ind på? Kan en beslutning om fravalg af genoplivning træffes på forhånd? Hvordan, af hvem,

Læs mere

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, marts 2019

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, marts 2019 AKTUEL ÆLDREPOLITIK Landsbestyrelsesmøde, marts 2019 MARTS 2019 Aktuel Ældrepolitik, marts 2019 Side 2 af 5 Akutpladser og brugerbetaling Der er udsendt en ny bekendtgørelse med nye regler for egenbetaling

Læs mere

De juridiske rammer. Genoplivning. Chefkonsulent, cand. Jur. Susanne Aborg og læge Sanne Okkels Birk Lorenzen

De juridiske rammer. Genoplivning. Chefkonsulent, cand. Jur. Susanne Aborg og læge Sanne Okkels Birk Lorenzen De juridiske rammer Genoplivning Chefkonsulent, cand. Jur. Susanne Aborg og læge Sanne Okkels Birk Lorenzen Hvad kommer vi ind på? Kort om Styrelsen for Patientsikkerhed Grundlag for at indlede eller videreføre

Læs mere

EN GOD AFSLUTNING PÅ LIVET Stillingtagen til genoplivning i livets sidste fase til patienter uden for sygehusene

EN GOD AFSLUTNING PÅ LIVET Stillingtagen til genoplivning i livets sidste fase til patienter uden for sygehusene EN GOD AFSLUTNING PÅ LIVET Stillingtagen til genoplivning i livets sidste fase til patienter uden for sygehusene EN GOD AFSLUTNING PÅ LIVET Stillingtagen til genoplivning i livets sidste fase til patienter

Læs mere

Er Danmark klar til flere ældre?

Er Danmark klar til flere ældre? Er Danmark klar til flere ældre? FOLKETINGSVALG 2019: ÆLDRE SAGENS ANBEFALINGER TIL DEN KOMMENDE REGERING OG FOLKETINGET 2019 Der er brug for styrket pleje og omsorg til svækkede ældre, fordi: Mange svækkede

Læs mere

SUNDHEDSVÆSEN UNDER PRES

SUNDHEDSVÆSEN UNDER PRES DANSKE PATIENTER SUNDHEDSVÆSEN UNDER PRES Flere ældre og nye behandlinger kræver flere ressourcer Sundhedsvæsenets indretning og fremtid debatteres intenst. Et afgørende spørgsmål er, om sundhedsvæsenet

Læs mere

Samrådstale (lukket samråd)

Samrådstale (lukket samråd) Finansudvalget 2018-19 FIU Alm.del - endeligt svar på spørgsmål 530 Offentligt Samrådstale (lukket samråd) Besvarelse af samrådsspørgsmål X den 3. april 2019 Samrådsspørgsmål X stillet efter ønske fra

Læs mere

Hjørring Kommune. Juridisk notat vedr. afviklingen af Havbakken Sag nr A Side 1.

Hjørring Kommune. Juridisk notat vedr. afviklingen af Havbakken Sag nr A Side 1. Hjørring Kommune 27-02-2019 Sag nr. 27.42.00-A00-3-18Side 1. Juridisk notat vedr. afviklingen af Havbakken Ejerforhold og drift: Ældrecenter Havbakken ejes af Hjørring Kommune. Havbakken er opført efter

Læs mere

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, februar 2019

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, februar 2019 AKTUEL ÆLDREPOLITIK Landsbestyrelsesmøde, februar 2019 FEBRUAR 2019 Aktuel Ældrepolitik, februar 2019 Side 2 af 8 Sundhedsreform Onsdag d. 16. januar 2019 offentliggjorde regeringen sit sundhedsudspil

Læs mere

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, juni 2019

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, juni 2019 AKTUEL ÆLDREPOLITIK Landsbestyrelsesmøde, juni 2019 JUNI 2019 Aktuel Ældrepolitik, juni 2019 Side 2 af 7 Ny aftale om seniorpension Torsdag den 2. maj præsenterede VLAK-regeringen sammen med Radikale Venstre

Læs mere

Hvor meget kan det nære sundhedsvæsen bære? Kjeld Møller Pedersen Syddansk Universitet Aalborg Universitet

Hvor meget kan det nære sundhedsvæsen bære? Kjeld Møller Pedersen Syddansk Universitet Aalborg Universitet VingstedCenteret 15. november 2018 Hvor meget kan det nære sundhedsvæsen bære? Kjeld Møller Pedersen Syddansk Universitet Aalborg Universitet kmp@sam.sdu.dk Hovedpunkter 1. Hvad kan en sundhedsreform evt.

Læs mere

Genoplivning!!!!!! Rigshospitalet 5. dec Poul Jaszczak

Genoplivning!!!!!! Rigshospitalet 5. dec Poul Jaszczak Genoplivning!!!!!! Rigshospitalet 5. dec. 2018 Poul Jaszczak Genoplivning Hjerteforeningen går ind for genoplivning, da tvivl kan koste liv Sundhedsloven! Sundhedsloven giver retten til at sige ja såvel

Læs mere

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, januar 2017

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, januar 2017 AKTUEL ÆLDREPOLITIK Landsbestyrelsesmøde, januar 2017 JANUAR 2017 Aktuel Ældrepolitik, januar 2017 Side 2 af 5 Tilsyn på plejehjem Den 1. juli 2016 trådte en ny tilsynsordning i kraft. Det betyder, at

Læs mere

DANSKE ÆLDRERÅDs holdning til aktuelle ældrepolitiske områder. Forebyggende tiltag Sundhed

DANSKE ÆLDRERÅDs holdning til aktuelle ældrepolitiske områder. Forebyggende tiltag Sundhed DANSKE ÆLDRERÅDs holdning til aktuelle ældrepolitiske områder Bestyrelsen i DANSKE ÆLDRERÅD har drøftet en række ældrepolitiske områder og er enige om følgende holdninger og opfordringer. Områderne er

Læs mere

Baggrund Det samlede akutområde varetages af hospitalerne, 1813/vagtlægerne, almen praksis og kommunerne.

Baggrund Det samlede akutområde varetages af hospitalerne, 1813/vagtlægerne, almen praksis og kommunerne. Notat Juli 2017 Kommissorium udviklingen af akutområdet 2018 Indledning I udviklingen af det borgernære sundhedsvæsen spiller akutområdet og udviklingen af indsatserne og samspillet med hospital, almen

Læs mere

Viden til tiden. om patienten er til stede, når der er brug for dem. INDSATSOMRÅDE 2

Viden til tiden. om patienten er til stede, når der er brug for dem. INDSATSOMRÅDE 2 INDSATSOMRÅDE 2 Viden til tiden Bedre sammenhæng i patientforløb er en vigtig fælles målsætning, som KL, Danske Regioner og Sundheds- og Ældreministeriet på flere fronter samarbejder om. Parterne har med

Læs mere

TALEPAPIR. Samrådsspørgsmål CS og CT

TALEPAPIR. Samrådsspørgsmål CS og CT Sundheds- og Ældreudvalget 2017-18 SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 1413 Offentligt Sundheds- og Ældreministeriet Enhed: AELSAM Sagsbeh.: DEPSSK Koordineret med: Sagsnr.: 1806225 Dok. nr.: 681970

Læs mere

Danske Ældreråds holdning til aktuelle ældrepolitiske områder

Danske Ældreråds holdning til aktuelle ældrepolitiske områder Til dagsorden pkt. 7 - side 1 af 6 Danske Ældreråds holdning til aktuelle ældrepolitiske områder Bestyrelsen i Danske Ældreråd har drøftet en række ældrepolitiske områder og er enige om følgende holdninger

Læs mere

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, oktober 2017

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, oktober 2017 AKTUEL ÆLDREPOLITIK Landsbestyrelsesmøde, oktober 2017 OKTOBER 2017 Aktuel Ældrepolitik, oktober 2017 Side 2 af 5 Fejø-sagen Kommunerne må ikke begrænse adgangen til hjemmehjælp til mennesker, der bor

Læs mere

Talepapir til besvarelse af samrådsspørgsmål F den 29. november 2012

Talepapir til besvarelse af samrådsspørgsmål F den 29. november 2012 Socialudvalget 2012-13 SOU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 73 Offentligt Talepapir til besvarelse af samrådsspørgsmål F den 29. november 2012 Det talte ord gælder. Jeg antager, at spørgsmålet er foranlediget

Læs mere

Egenbetaling ved forskellige opholdstyper

Egenbetaling ved forskellige opholdstyper Egenbetaling ved forskellige opholdstyper NOTAT 5. december 2018 Journal nr. Sagsbehandler SKRAS Baggrund Velfærdsudvalget har ønsket udarbejdet et notat, der forholder sig til Kammeradvokatens notat,

Læs mere

IKAS Olof Palmes Allé 13, 1. th 8200 Aarhus N. Høringssvar til Den Danske Kvalitetsmodel - Standarder og indikatorer 08.10.2007

IKAS Olof Palmes Allé 13, 1. th 8200 Aarhus N. Høringssvar til Den Danske Kvalitetsmodel - Standarder og indikatorer 08.10.2007 IKAS Olof Palmes Allé 13, 1. th 8200 Aarhus N Høringssvar til Den Danske Kvalitetsmodel - Standarder og indikatorer for det kommunale område FOA Fag og Arbejde takker for muligheden for at afgive høringssvar

Læs mere

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, oktober 2018

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, oktober 2018 AKTUEL ÆLDREPOLITIK Landsbestyrelsesmøde, oktober 2018 OKTOBER 2018 Aktuel Ældrepolitik, oktober 2018 Side 2 af 6 Klippekortsordninger for hjemmehjælpsmodtagere og plejehjemsbeboere Der har været en del

Læs mere

Forslag. til. Lov om ændring af lov om social service

Forslag. til. Lov om ændring af lov om social service Forslag til Lov om ændring af lov om social service (Afskaffelse af krav om en tilsynspolitik for personlig og praktisk hjælp og madservice i hjemmeplejen) I lov om social service, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Demens juridiske udfordringer. Sløjfen, januar 2018

Demens juridiske udfordringer. Sløjfen, januar 2018 Demens juridiske udfordringer Sløjfen, januar 2018 Retlige og etiske udfordringer Hvordan kan vi både hjælpe og beskytte borgere, som ikke kan tage vare på egne anliggender? Hvordan kan vi sikre borgerens

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning om afskaffelse af brugerbetaling ved ophold på kommunale akutpladser i stedet for sygehuse

Forslag til folketingsbeslutning om afskaffelse af brugerbetaling ved ophold på kommunale akutpladser i stedet for sygehuse Beslutningsforslag nr. B 13 Folketinget 2018-19 Fremsat den 4. oktober 2018 af Stine Brix (EL), Eva Flyvholm (EL), Finn Sørensen (EL) og Øjvind Vilsholm (EL) Forslag til folketingsbeslutning om afskaffelse

Læs mere

Social- og indenrigsminister Karen Ellemanns talepapir

Social- og indenrigsminister Karen Ellemanns talepapir Sundheds- og Ældreudvalget 2015-16 SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 242 Offentligt Social- og indenrigsminister Karen Ellemanns talepapir Det talte ord gælder Anledning Tid og sted Besvarelse af:

Læs mere

Uddrag af serviceloven:

Uddrag af serviceloven: NOTAT Dato 13.11.2007 Uddrag af serviceloven: Kapitel 16 Personlig hjælp, omsorg og pleje samt plejetestamenter 83. Kommunalbestyrelsen skal tilbyde 1) personlig hjælp og pleje og 2) hjælp eller støtte

Læs mere

P U L J E T I L L Ø F T A F Æ L D R E O M R Å D E T

P U L J E T I L L Ø F T A F Æ L D R E O M R Å D E T P U L J E T I L L Ø F T A F Æ L D R E O M R Å D E T FINANSLOVSAFTALEN 2014 I Finanslovsaftalen for 2014 er der afsat 1 mia. kr. til et varigt løft til ældreområdet. Tønder Kommunes andel af det samlede

Læs mere

Demens og jura Selvbestemmelse så langt som muligt

Demens og jura Selvbestemmelse så langt som muligt Demens og jura Selvbestemmelse så langt som muligt Et menneske med demenssygdom mister ikke sine grundlæggende rettigheder men (måske) evnen til at udnytte dem Hvad kan man selv gøre for at bevare sin

Læs mere

Ældre Sagens Sygehusudvalg

Ældre Sagens Sygehusudvalg Ældre Sagens Sygehusudvalg - INDSATS FOR ÆLDRE MEDICINSKE PATIENTER Indhold 3 Udfordringer for ældre patienter 3 Ældre Sagens lokale indsats på sundhedsområdet 4 Hvordan har vi organiseret indsatsen? 8

Læs mere

Uanmeldt kommunalt tilsyn på Harboøre Omsorgscenter udført den 24. oktober 2017 af Grete Bækgaard Thomsen, sundhedschef

Uanmeldt kommunalt tilsyn på Harboøre Omsorgscenter udført den 24. oktober 2017 af Grete Bækgaard Thomsen, sundhedschef Uanmeldt kommunalt tilsyn på Harboøre Omsorgscenter udført den 24. oktober 2017 af Grete Bækgaard Thomsen, sundhedschef Retssikkerhedloven 15. Kommunalbestyrelsen har ansvaret for og beslutter, hvordan

Læs mere

Egenbetaling til kommunale akutpladser

Egenbetaling til kommunale akutpladser Sundheds- og Ældreudvalget 2018-19 B 13 endeligt svar på spørgsmål 1 Offentligt Egenbetaling til kommunale akutpladser Baggrund Kammeradvokaten har i notat af 16. november 2018 vurderet de lovgivningsmæssige

Læs mere

7. Syg eller døende i eget hjem

7. Syg eller døende i eget hjem 7. Syg eller døende i eget hjem Flere ældre og syge borgere Levealderen i Danmark er stigende, men det betyder ikke, at borgere bliver mindre syge. Det hænger blandt andet sammen med, at ældre lever længere

Læs mere

Vejledning om vederlagsfri hjemmesygepleje ved kommunale akutfunktioner

Vejledning om vederlagsfri hjemmesygepleje ved kommunale akutfunktioner VEJ nr 9235 af 21/03/2019 (Gældende) Udskriftsdato: 25. marts 2019 Ministerium: Sundheds- og Ældreministeriet Journalnummer: Sundheds- og Ældremin., j.nr 1807168 Senere ændringer til forskriften Ingen

Læs mere

DANSKE ÆLDRE. Figur 1: Aldersgruppers andel af den samlede befolkning: Socialudvalget SOU Alm.del Bilag 333 Offentligt

DANSKE ÆLDRE. Figur 1: Aldersgruppers andel af den samlede befolkning: Socialudvalget SOU Alm.del Bilag 333 Offentligt Socialudvalget 2012-13 SOU Alm.del Bilag 333 Offentligt DANSKE ÆLDRE I dette notat beskrives i korte træk den demografiske udvikling i Danmark og den danske ældrepleje. Notatet er inddelt i tre afsnit:

Læs mere

TALEPAPIR. Samråd om planen for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen

TALEPAPIR. Samråd om planen for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen Sundheds- og Ældreudvalget 2017-18 SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 1415 Offentligt Sundheds- og Ældreministeriet Enhed: AELSAM Sagsbeh.: DEPPWN Koordineret med: Sagsnr.: 1805246 Dok. nr.: 680738

Læs mere

Regionsældrerådet. den regionale sparring om ældrepolitikken. Nyborg Regionsældreråd. 1

Regionsældrerådet. den regionale sparring om ældrepolitikken. Nyborg Regionsældreråd. 1 Regionsældrerådet den regionale sparring om ældrepolitikken Nyborg 08.05.18. Regionsældreråd. 1 Anker Andersen 7130 Juelsminde. Næstformand i Hedensted Seniorråd Har været med i ganske mange år (lokalt,

Læs mere

UDKAST. Genoptræning for borgere over 18 år. Genoptræningsplan efter Sundhedslovens 140. Kvalitetsstandarder. Bilag 2

UDKAST. Genoptræning for borgere over 18 år. Genoptræningsplan efter Sundhedslovens 140. Kvalitetsstandarder. Bilag 2 Genoptræning for borgere over 18 år Genoptræningsplan efter Sundhedslovens 140 Kvalitetsstandarder Bilag 2 1 UDKAST Indhold Kære borger... 3 Genoptræning Sundhedslovens 140 Formålet med genoptræning...

Læs mere

Sundheds- og Ældreudvalget L 209 Bilag 2 Offentligt

Sundheds- og Ældreudvalget L 209 Bilag 2 Offentligt Sundheds- og Ældreudvalget 2016-17 L 209 Bilag 2 Offentligt mio. kr. til forskel mellem RLTN og PLO s forslag, hvillet ikke står mål med at foretage et lovindgreb. PLO bemærker, at lovforslaget vil stille

Læs mere

En anstændig hjemmepleje

En anstændig hjemmepleje Enhedslistens folketingsgruppe Tel. +45 33 37 50 50 Pressetjeneste: +45 33 37 50 80 En anstændig hjemmepleje Enhedslistens forslag om hjemmehjælp til Finansloven for 2015 På trods af at kommunerne i finansloven

Læs mere

Skanderborg Kommunes kvalitetsstandard

Skanderborg Kommunes kvalitetsstandard Sag: 27.00.00-P23-2.16 Skanderborg Kommunes kvalitetsstandard - Aflastning og afløsning efter servicelovens 84 Indhold Kvalitetsstandard for aflastning/afløsning... 4 Klageadgang... 6 2 Kvalitetsstandarder

Læs mere

UDKAST. Vejledning om vederlagsfri hjemmesygepleje ved kommunale akutfunktioner (herunder kommunale akutpladser)

UDKAST. Vejledning om vederlagsfri hjemmesygepleje ved kommunale akutfunktioner (herunder kommunale akutpladser) Sundheds- og Ældreministeriet NOTAT Enhed: AELSAM Sagsbeh.: SUMLFI Koordineret med: Sagsnr.: 1807168 Dok. nr.: 806992 Dato: 24-01-2019 UDKAST Vejledning om vederlagsfri hjemmesygepleje ved kommunale akutfunktioner

Læs mere

Danske Ældreråds holdning til aktuelle ældrepolitiske områder

Danske Ældreråds holdning til aktuelle ældrepolitiske områder Danske Ældreråds holdning til aktuelle ældrepolitiske områder Bestyrelsen i Danske Ældreråd har drøftet en række ældrepolitiske områder og er enige om følgende holdninger og opfordringer. Områderne er

Læs mere

Vejledning om genoplivning og fravalg af genoplivning

Vejledning om genoplivning og fravalg af genoplivning Vejledning om genoplivning og fravalg af genoplivning 1. Indledning...1 2. Genoplivning skal som udgangspunkt altid forsøges...1 Undtagelse 1: Det er åbenbart, at døden er indtrådt eller det var lægeligt

Læs mere

Vejledning om fravalg og afbrydelse af livsforlængende behandling

Vejledning om fravalg og afbrydelse af livsforlængende behandling Vejledning om fravalg og afbrydelse af livsforlængende behandling 1. Indledning...1 2. Afklaring af, om livsforlængende behandling skal fravælges...1 2.1 Den behandlingsansvarlige læges ansvar for at vurdere

Læs mere

Værdighedspolitik. Indholdsfortegnelse

Værdighedspolitik. Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Forord... 2 Derfor en værdighedspolitik... 2 Hvorfor værdighed... 2 Værdighed i Gribskov Kommune er:... 2 Visioner og hvordan de opnås... 4 Livskvalitet... 4 Selvbestemmelse... 4 Kvalitet,

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning om en national undersøgelse af plejeboligenheder

Forslag til folketingsbeslutning om en national undersøgelse af plejeboligenheder Beslutningsforslag nr. B 43 Folketinget 2014-15 Fremsat den 11. december 2014 af Finn Sørensen (EL), Stine Brix (EL) og Per Clausen (EL) Forslag til folketingsbeslutning om en national undersøgelse af

Læs mere

Mundtlig beretning ved Danske Ældreråds repræsentantskabsmøde 2019

Mundtlig beretning ved Danske Ældreråds repræsentantskabsmøde 2019 Mundtlig beretning ved Danske Ældreråds repræsentantskabsmøde 2019 2019 er et historisk år for Danske Ældreråd. Vores landsorganisation blev stiftet i 1999, og vi kan med dette repræsentantskabsmøde fejre

Læs mere

Danske Ældreråd. - Landsorganisation for 98 kommunale ældre-/seniorråd. Danske Ældreråds Temadag 2018

Danske Ældreråd. - Landsorganisation for 98 kommunale ældre-/seniorråd. Danske Ældreråds Temadag 2018 Danske Ældreråd - Landsorganisation for 98 kommunale ældre-/seniorråd Historien - kort 1/1 1999 - Lov om Ældreråd - alle kommuner skal etablere et råd. 21/1 1999 Danske Ældreråd (Sammenslutningen af Ældreråd)

Læs mere

Høringsnotat. FTF har endvidere i anledning af høringen kommenteret lovforslaget.

Høringsnotat. FTF har endvidere i anledning af høringen kommenteret lovforslaget. Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Dato: 28. marts 2008 Kontor: Retsstillings og Internationalt kt. J.nr.: 2007-1531-84 Sagsbeh.: iho Fil-navn: Høringsnotat Høringsnotat Forslag til lov om ændring

Læs mere

Akutfunktioner. Erfaringsopsamling fra det risikobaserede tilsyn 2017

Akutfunktioner. Erfaringsopsamling fra det risikobaserede tilsyn 2017 Erfaringsopsamling fra det risikobaserede tilsyn 2017 April 2018 Kolofon Titel på udgivelsen: Akutfunktioner - Erfaringsopsamling fra det risikobaserede tilsyn 2017 Udgivet af: Styrelsen for Patientsikkerhed

Læs mere

Målgruppe: Retningslinjen henvender sig til medarbejdere i Pleje & Omsorg Skive Kommune

Målgruppe: Retningslinjen henvender sig til medarbejdere i Pleje & Omsorg Skive Kommune Instruks om fravalg af Livsforlængende behandling og hjertestops behandling Formål: At beslutninger om fravalg af behandling og genoplivning sker efter gældende retningslinjer, og at borgerens ønsker i

Læs mere

DANSKE ÆLDRERÅDs holdning til aktuelle ældrepolitiske områder. Forebyggende tiltag

DANSKE ÆLDRERÅDs holdning til aktuelle ældrepolitiske områder. Forebyggende tiltag DANSKE ÆLDRERÅDs holdning til aktuelle ældrepolitiske områder Bestyrelsen i DANSKE ÆLDRERÅD har drøftet en række ældrepolitiske områder og er enige om følgende holdninger og opfordringer. Områderne er

Læs mere

Politikområdet Ældre hører under Udvalget for Ældre og Handicap og er opdelt i 3 aktivitetsområder:

Politikområdet Ældre hører under Udvalget for Ældre og Handicap og er opdelt i 3 aktivitetsområder: 10. ÆLDRE Politikområdet Ældre hører under Udvalget for Ældre og Handicap og er opdelt i 3 aktivitetsområder: Nr. Aktivitetsområde Beskrivelse 1 Visitation Bestiller/myndighedsopgave i forhold til ydelser

Læs mere

Uanmeldt kommunalt tilsyn på Harboøre Omsorgscenter udført den 4. oktober 2017 af Grete Bækgaard Thomsen, sundhedschef

Uanmeldt kommunalt tilsyn på Harboøre Omsorgscenter udført den 4. oktober 2017 af Grete Bækgaard Thomsen, sundhedschef Uanmeldt kommunalt tilsyn på Harboøre Omsorgscenter udført den 4. oktober 2017 af Grete Bækgaard Thomsen, sundhedschef Retssikkerhedloven 15. Kommunalbestyrelsen har ansvaret for og beslutter, hvordan

Læs mere

Samfundsanalyse. Fire ud af fem danskere ved ikke, at underernæring er en sundhedsudfordring i Danmark. 16. december 2016

Samfundsanalyse. Fire ud af fem danskere ved ikke, at underernæring er en sundhedsudfordring i Danmark. 16. december 2016 Samfundsanalyse 16. december 2016 Axelborg, Axeltorv 3 1609 København V T +45 3339 4000 F +45 3339 4141 E info@lf.dk W www.lf.dk Fire ud af fem danskere ved ikke, at underernæring er en sundhedsudfordring

Læs mere

Genoptræning for borgere over 18 år

Genoptræning for borgere over 18 år Genoptræning for borgere over 18 år Sundhedslovens 140 Kvalitetsstandarder 1 Indhold Kære borger... 3 Det siger loven... 4 Formålet med genoptræning - Sundhedslovens 140... 5 Genoptræning 140 Hvordan iværksættes

Læs mere

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019.

Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019. Bilag 1: Fælles redegørelse for anvendelsen af midlerne til en værdig ældrepleje og en bedre bemanding i ældreplejen 2019 Kommune: Tilskud en værdig ældrepleje 2019: Tilskud bedre bemanding i ældreplejen

Læs mere

Somatiske sygehusafdelinger

Somatiske sygehusafdelinger Erfaringsopsamling fra det risikobaserede tilsyn 2017 med fokus på patienter med diagnosen KOL Juni 2018 Kolofon Titel på udgivelsen: Somatiske sygehusafdelinger - Erfaringsopsamling fra det risikobaserede

Læs mere

DANSKE ÆLDRERÅDs holdning til aktuelle ældrepolitiske områder. Forebyggende tiltag

DANSKE ÆLDRERÅDs holdning til aktuelle ældrepolitiske områder. Forebyggende tiltag DANSKE ÆLDRERÅDs holdning til aktuelle ældrepolitiske områder Bestyrelsen i DANSKE ÆLDRERÅD har drøftet en række ældrepolitiske områder og er enige om følgende holdninger og opfordringer. Områderne er

Læs mere

TALEPAPIR. Tale til samråd BW om social ulighed i sundhed d. 2. oktober 2018

TALEPAPIR. Tale til samråd BW om social ulighed i sundhed d. 2. oktober 2018 Sundheds- og Ældreudvalget 2018-19 SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 11 Offentligt Sundheds- og Ældreministeriet Dato: 02-10-2018 TALEPAPIR Det talte ord gælder Tale til samråd BW om social ulighed

Læs mere

Tønder Kommune Ældrerådet Referat Referat

Tønder Kommune Ældrerådet Referat Referat Mødedato: 15. september 2015 Mødelokale: Mødelokale 1, Løgumkloster Rådhus, Rådhusstræde 2, 6240 Løgumkloster Starttidspunkt for møde: 09:00 Fraværende: 15. september 2015 Indholdsfortegnelse Pkt. Tekst

Læs mere

TALEPAPIR. Tale til samråd om magtanvendelse overfor demente borgere

TALEPAPIR. Tale til samråd om magtanvendelse overfor demente borgere Sundheds- og Ældreudvalget 2015-16 SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 241 Offentligt Sundheds- og Ældreministeriet TALEPAPIR Det talte ord gælder 28. januar 2016 kl. 16.00-17-30, Christiansborg 1-133

Læs mere

Uanmeldt tilsyn på Symfonien, Næstved Kommune. Mandag den 30. november 2015 fra kl. 17.00

Uanmeldt tilsyn på Symfonien, Næstved Kommune. Mandag den 30. november 2015 fra kl. 17.00 TILSYNSRAPPORT Uanmeldt tilsyn på Symfonien, Næstved Kommune Mandag den 30. november 2015 fra kl. 17.00 Indledning Vi har på vegne af Næstved Kommune aflagt tilsynsbesøg på Symfonien. Generelt er formålet

Læs mere

Fremtidens hjerter. hjertekarpatienter og pårørende

Fremtidens hjerter. hjertekarpatienter og pårørende Fremtidens hjerter Anbefalinger fra hjertekarpatienter og pårørende Fra Hjerteforeningens dialogmøde på Axelborg, København onsdag den 18. april 2012 Verdens bedste patientforløb og et godt liv for alle

Læs mere

Forslag Kvalitetsstandard for den Kommunale Sygepleje 2016

Forslag Kvalitetsstandard for den Kommunale Sygepleje 2016 Forslag Kvalitetsstandard for den Kommunale Sygepleje 2016 Kvalitetsstandard for kommunalsygepleje Kvalitetsstandarden er en beskrivelse af serviceniveauet i Faaborg Midtfyn Kommune. Formålet med sygeplejefaglig

Læs mere

ANNI MATTHIESEN NYHEDSBREV: 12/04/19

ANNI MATTHIESEN NYHEDSBREV: 12/04/19 ANNI MATTHIESEN NYHEDSBREV: 12/04/19 Sundhedsreformen Vores regering har præsenteret en aftale om en sundhedsreform, der skal give vores sundhedsvæsen et stort løft. Vel og mærke hvis vi får en Venstre-ledet

Læs mere

Kvalitetsstandard Forbyggende hjemmebesøg

Kvalitetsstandard Forbyggende hjemmebesøg Kvalitetsstandard Forbyggende hjemmebesøg Fanø Kommune Indhold 1.0 Lovgrundlag... 3 2.0 Formål... 3 3.0 Hvor kan man henvende sig om forebyggende hjemmebesøg?... 3 3.1 Klageadgang... 3 4.0 Målgruppe -

Læs mere

Afsluttende rapport for initiativ 1.1: Digital post til alle borgere i 2014

Afsluttende rapport for initiativ 1.1: Digital post til alle borgere i 2014 Afsluttende rapport for initiativ 1.1: Digital post til alle borgere i 2014 Stamdata Tabel 1: Stamdata for initiativ 1.1 Initiativnavn Digital Post til alle borgere i 2014 Ministerium Finansministeriet

Læs mere

Uanmeldt kommunalt tilsyn på Alparken udført den 22. februar 2018 af Grete Bækgaard Thomsen, sundhedschef

Uanmeldt kommunalt tilsyn på Alparken udført den 22. februar 2018 af Grete Bækgaard Thomsen, sundhedschef Uanmeldt kommunalt tilsyn på Alparken udført den 22 februar 2018 af Grete Bækgaard Thomsen, sundhedschef Retssikkerhedloven 15 Kommunalbestyrelsen har ansvaret for og beslutter, hvordan kommunen skal planlægge

Læs mere

Anvendelse af tvang ved somatisk behandling af varigt inhabile Information til personale

Anvendelse af tvang ved somatisk behandling af varigt inhabile Information til personale Anvendelse af tvang ved somatisk behandling af varigt inhabile Information til personale Hvad betyder reglerne for dig? Denne pjece informerer om Lov nr. 655 af 8. juni 2017 om anvendelse af tvang ved

Læs mere

Danske Fysioterapeuter vil benytte valgkampen til at sætte fokus på tre emner:

Danske Fysioterapeuter vil benytte valgkampen til at sætte fokus på tre emner: Notat Danske Fysioterapeuter Folketingsvalget 2019 Danske Fysioterapeuter vil benytte valgkampen til at sætte fokus på tre emner: 1. Direkte adgang til fysioterapi 2. Målrettet og superviseret fysisk træning

Læs mere

Procedure for Odder Ældreservice vedr. borgers fravalg af livsforlængende behandling; herunder også genoplivningsforsøg.

Procedure for Odder Ældreservice vedr. borgers fravalg af livsforlængende behandling; herunder også genoplivningsforsøg. Procedure for Odder Ældreservice vedr. borgers fravalg af livsforlængende behandling; herunder også genoplivningsforsøg. Sundhedsstyrelsens vejledning understreger vigtigheden af, at der for hver enkelt

Læs mere

Forebyggende tiltag Sundhed

Forebyggende tiltag Sundhed DANSKE ÆLDRERÅDs holdning til aktuelle ældrepolitiske områder Bestyrelsen i DANSKE ÆLDRERÅD har drøftet en række ældrepolitiske områder og er enige om følgende holdninger og opfordringer. Områderne er

Læs mere

Genoptræning for borgere over 18 år

Genoptræning for borgere over 18 år Genoptræning for borgere over 18 år Sundhedslovens 140 Kvalitetsstandarder 1 Indhold Kære borger... 3 Det siger loven... 4 Formålet med genoptræning - Sundhedslovens 140... 5 Genoptræning 140 Hvordan iværksættes

Læs mere

Bilag 1. Kvalitetsstandard. For genoptræning efter Sundhedslovens 140 for borgere over 18 år

Bilag 1. Kvalitetsstandard. For genoptræning efter Sundhedslovens 140 for borgere over 18 år Kvalitetsstandard For genoptræning efter Sundhedslovens 140 for borgere over 18 år 1 Kære borger Vi har udarbejdet en række kvalitetsstandarder, som giver dig information om den hjælp, du kan få og beskriver

Læs mere

Høringssvar vedrørende vejledning om forudgående fravalg af livsforlængende behandling, herunder iværksættelse af genoplivning

Høringssvar vedrørende vejledning om forudgående fravalg af livsforlængende behandling, herunder iværksættelse af genoplivning Tilsyn og Patientsikkerhed Sundhedsstyrelsen Islands Brygge 67 2300 København S Rentemestervej 8 2400 København NV Tel + 45 7221 6860 www.etiskraad.dk 17. november 2011 Høringssvar vedrørende vejledning

Læs mere

Kvalitetsstandard for vedligeholdende træning til voksne efter serviceloven 86, stk. 2

Kvalitetsstandard for vedligeholdende træning til voksne efter serviceloven 86, stk. 2 1 Kvalitetsstandard for vedligeholdende træning til voksne efter serviceloven 86, stk. 2 Lovgrundlag 86, stk. 2 i serviceloven Kommunalbestyrelsen skal tilbyde hjælp til at vedligeholde fysiske eller psykiske

Læs mere

Sundheds- og Ældreudvalget 2015-16 SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 134 Offentligt

Sundheds- og Ældreudvalget 2015-16 SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 134 Offentligt Sundheds- og Ældreudvalget 2015-16 SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 134 Offentligt Holbergsgade 6 DK-1057 København K T +45 7226 9000 F +45 7226 9001 M sum@sum.dk W sum.dk Folketingets Sundheds-

Læs mere

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, august 2017

AKTUEL ÆLDREPOLITIK. Landsbestyrelsesmøde, august 2017 AKTUEL ÆLDREPOLITIK Landsbestyrelsesmøde, august 2017 AUGUST 2017 Aktuel Ældrepolitik, august 2017 Side 2 af 5 Aftale om flere år på arbejdsmarkedet Regeringen og Dansk Folkeparti har indgået Aftale om

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning om bedre normering på plejehjem

Forslag til folketingsbeslutning om bedre normering på plejehjem 2017/1 BSF 3 (Gældende) Udskriftsdato: 22. november 2017 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Fremsat den 4. oktober 2017 af Stine Brix (EL) og Finn Sørensen (EL) Forslag til folketingsbeslutning om

Læs mere

PATIENTINFORMATION TELECARE NORD ET PROJEKT DER UNDERSØGER OM TELEMEDICIN KAN GØRE EN FORSKEL FOR DIG MED HJERTESVIGT

PATIENTINFORMATION TELECARE NORD ET PROJEKT DER UNDERSØGER OM TELEMEDICIN KAN GØRE EN FORSKEL FOR DIG MED HJERTESVIGT PATIENTINFORMATION TELECARE NORD ET PROJEKT DER UNDERSØGER OM TELEMEDICIN KAN GØRE EN FORSKEL FOR DIG MED HJERTESVIGT LÆS OM PROJEKTET OG DINE MULIGHEDER FOR DELTAGELSE PATIENTINFORMATION TELECARE NORD

Læs mere

Indstilling til Voksen- og Plejeudvalget. Vedrørende uanmeldt kommunalt tilsyn på. Centervej 18 20 i Auning. den 20. februar 2013.

Indstilling til Voksen- og Plejeudvalget. Vedrørende uanmeldt kommunalt tilsyn på. Centervej 18 20 i Auning. den 20. februar 2013. MYNDIGHEDSAFDELINGEN Indstilling til Voksen- og Plejeudvalget Vedrørende uanmeldt kommunalt tilsyn på Centervej 18 20 i Auning den 20. februar 2013. Marts 2013 Adresse: Telefon: 89 59 10 00 E-mail: Åbningstid:

Læs mere

Kvalitetsstandard for personlig pleje og praktisk hjælp i Odense Kommune

Kvalitetsstandard for personlig pleje og praktisk hjælp i Odense Kommune Den 21/8-2013 Kvalitetsstandard for personlig pleje og praktisk hjælp i Odense Kommune Lovgrundlag Lov om social service 83 Her står, at: Kommunalbestyrelsen skal tilbyde: 1) personlig hjælp og pleje og

Læs mere

Ledelsesinformation Ældreområdet og træningsområdet

Ledelsesinformation Ældreområdet og træningsområdet Ledelsesinformation Ældreområdet og træningsområdet Ledelsesinformation marts 218 Ledelsesinformationens formål er at skabe overblik og sætte fokus på de væsentligste udviklingstendenser i Frederikssund

Læs mere

Forebyggelse AF indlæggelser synlige resultater

Forebyggelse AF indlæggelser synlige resultater Forebyggelse AF indlæggelser synlige resultater ResumÉ 2014 Forebyggelse af indlæggelser synlige resultater. Resumé Udarbejdet af: KL, Danske Regioner, Finansministeriet og Ministeriet for Sundhed og

Læs mere

Genoptræning for borgere over 18 år

Genoptræning for borgere over 18 år Genoptræning for borgere over 18 år Genoptræningsplan efter Sundhedslovens 140 Kvalitetsstandarder 1 Indhold Kære borger... 3 Genoptræning Sundhedslovens 140 Formålet med genoptræning... 4 Hvordan iværksættes

Læs mere

FORSTÅ OMBUDSMANDSSAGEN

FORSTÅ OMBUDSMANDSSAGEN FORSTÅ OMBUDSMANDSSAGEN Denne pjece fortæller om baggrunden for og forløbet i sagen om en rapport fra Sundhedsstyrelsen, der blev ændret. Sagen handler om Tandlægeforeningens klage til Ombudsmanden over

Læs mere

THE LADY AND THE REAPER

THE LADY AND THE REAPER THE LADY AND THE REAPER Punkt 1 Se filmen igen. Punkt 2 Tal om filmen i gruppen. Punkt 3 Læs de vedlagte tekster og diskutér dem ud fra de stillede spørgsmål. Fra The Lady and the Reaper, 2009 Side 1 af

Læs mere

Fravalg af livsforlængende behandling Regler og Etiske dilemmaer

Fravalg af livsforlængende behandling Regler og Etiske dilemmaer Fravalg af livsforlængende behandling Regler og Etiske dilemmaer TSN-møde d. 26. november 2014 www.regionmidtjylland.dk Vejledning om fravalg af livsforlængende behandling og genoplivning på sygehusene

Læs mere

Plejebolig Kvalitetsstandard 2015

Plejebolig Kvalitetsstandard 2015 Plejebolig Kvalitetsstandard 2015 Hvad er formålet? Hvem kan få plejebolig? Hvad tilbydes i en plejebolig? Formålet med kommunens boligtilbud er, at du har en bolig, der tilgodeser dit behov for pleje

Læs mere

Ældre medicinske patienter nærhed og sammenhæng i sundhedsvæsenet

Ældre medicinske patienter nærhed og sammenhæng i sundhedsvæsenet Ældre medicinske patienter nærhed og sammenhæng i sundhedsvæsenet DET MENER ÆLDRE SAGEN 2017 Værdige og sammenhængende forløb til ældre medicinske patienter Værdige og sammenhængende forløb til ældre medicinske

Læs mere

Brancheforeningen for Privathospitaler og Klinikker, BPK, vil gerne takke for muligheden for at komme med bemærkninger til ovennævnte lovforslag.

Brancheforeningen for Privathospitaler og Klinikker, BPK, vil gerne takke for muligheden for at komme med bemærkninger til ovennævnte lovforslag. Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse sum@sum.dk sbpe@sum.dk 1. november 2013 Høringssvar over udkast til forslag til lov om ændring af sundhedsloven og lov om klageog erstatningsadgang inden for sundhedsvæsnet

Læs mere

Godkendelse af Omorganisering af akutfunktionen i Aalborg Kommune

Godkendelse af Omorganisering af akutfunktionen i Aalborg Kommune Punkt 8. Godkendelse af Omorganisering af akutfunktionen i Aalborg Kommune 2016-038037 Forvaltningsledelsen indstiller til Ældre- og Handicapudvalget: at Omorganisering af akutfunktionen i Aalborg Kommune

Læs mere

Politik for værdig ældrepleje

Politik for værdig ældrepleje , Politik for værdig ældrepleje Sundhed og Velfærd September 2018 Godkendt af Ældreomsorgsudvalget 7. november 2018 1 Politik for værdig ældrepleje Forord Brønderslev Kommunes Politik for Værdig Ældrepleje

Læs mere