Transport-, Bygnings- og Boligudvalget L 142 Bilag 1 Offentligt

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Transport-, Bygnings- og Boligudvalget L 142 Bilag 1 Offentligt"

Transkript

1 Transport-, Bygnings- og Boligudvalget L 142 Bilag 1 Offentligt NOTAT Dato J. nr. 21. februar Kommenteret høringsoversigt Høring vedrørende forslag til lov om ændring af færdselsloven (Ændring af sanktionerne for kørsel i THC-påvirket tilstand og regler om alkolåse) 1. Indledning Transport-, Bygnings- og Boligministeriet har den 21. oktober 2016 sendt udkast til forslag til lov om ændring af færdselsloven (Ændring af sanktionerne for kørsel i THC-påvirket tilstand og alkolåse) i høring hos følgende myndigheder og organisationer mv.: Østre og Vestre Landsret, samtlige byretter, Advokatrådet, Advokatsamfundet, Alkohol og Samfund, Autobranchen Danmark, Automobilbranchens Handelsog Industriforening, Beredskabsstyrelsen, Beskæftigelsesministeriet, Cyklistforbundet, Danmarks Tekniske Universitet - Institut for Transport (DTU Transport), Danmarks Motor Union, Dansk Bilbrancheråd, Dansk Bilforhandler Union, Dansk Byggeri, Dansk Standard, Dansk Erhverv, Dansk Industri (DI), Dansk Kørelærer-Union, Dansk Køreskole Forening, Dansk Transport & Logistik (DTL), Danske Advokater, Danske Biludlejere, Danske Kørelæreres Landsforbund, Danske Motorcyklister, Danske Regioner, De Danske Bilimportører, Den Danske Dommerforening, Dommerfuldmægtigforeningen, Domstolsstyrelsen, Erhvervsstyrelsen, Falck Danmark A/S, Forbrugerombudsmanden, Forbrugerrådet Tænk, Forenede Danske Motorejere (FDM), Foreningen af Frie Kørelærere, Foreningen af offentlige anklagere, Forsikring og Pension, Frie Danske Lastbilvognmænd (FDL), Håndværksrådet, Institut for Menneskerettigheder, International Transport Danmark (ITD), Justitsministeriet, Kommunernes Landsforening (KL), Køreprøvesagkyndiges Landsforening, Landdistrikternes Fællesråd, Landsforeningen af Forsvarsadvokater, Landsforeningen Landsbyerne i Danmark, Landsforeningen af Polio Trafik- og Ulykkesskadede, NOAH-Trafik, Politiforbundet i Danmark, Retskemisk Institut (København, Aarhus og Odense), Rigsadvokaten, Rigspolitiet, Rådet for Bæredygtig Trafik, Rådet for Sikker Trafik, Sikre Veje, Social- og Indenrigsministeriet, Sundhedsog Ældreministeriet, Trafikforskningsgruppen ved Aalborg Universitet, Trafiksikkerheds Venner i Danmark og Veteranknallertklubben Aktiv. Lovforslaget har endvidere været offentliggjort på høringsportalen.

2 Høringsfristen udløb den 21. november Side 2/15 Der er modtaget høringssvar fra følgende myndigheder og organisationer mv.: Advokatbranchen Danmark Advokatsamfundet Dansk Bilbrancheråd Dansk Byggeri Dansk Erhverv Dansk Industri (DI) Dansk Transport & Logistik (DTL) Danske Biludlejere Danske Regioner Domstolsstyrelsen Forbrugerombudsmanden Forenede Danske Motorejere (FDM) Institut for Menneskerettigheder Kriminalforsorgen Kommunernes Landsforening (Region Midtjylland) Landsforeningen af Forsvarsadvokater Politiforbundet i Danmark Retskemisk Institut Rigsadvokaten Rigspolitiet Rådet for Sikker Trafik Sikre Veje Social- og Indenrigsministeriet Sundheds- og Ældreministeriet Trafikforskningsgruppen ved Aalborg Universitet Vestre Landsret Østre Landsret Advokatbranchen Danmark, Dansk Bilbrancheråd, Dansk Byggeri, Dansk Erhverv, Danske Biludlejere, Forbrugerombudsmanden, Institut for Menneskerettigheder, Politiforbundet i Danmark, Social- og Indenrigsministeriet og Trafikforskningsgruppen ved Aalborg Universitet har svaret, at lovforslaget ikke giver anledning til bemærkninger. 2. Høringssvarene I det følgende refereres og kommenteres de indkomne bemærkninger fra høringssvarene. Ikke alle bemærkninger i høringssvarene er refereret, idet de væsentligste dog fremgår.

3 Høringsnotatet er udarbejdet således, at de mere omfattende og principielle høringssvar gengives og kommenteres først. Transport-, Bygnings- og Boligministeriets eventuelle kommentarer i den forbindelse er angivet i kursiv umiddelbart derefter. Side 3/15 Rigsadvokaten Rigsadvokaten bemærker bl.a., at det bør anføres i bestemmelsen i lovforslagets 1, nr. 1, at et køretøj ikke må føres eller forsøges ført af nogen, hvis blod under eller efter kørslen indeholder bevidsthedspåvirkende stoffer. Herved vil forsøg være kriminaliseret i lighed med den gældende bestemmelse i færdselslovens 54 om kørsel med bevidsthedspåvirkende stoffer i blodet. Transport-, Bygnings- og Boligministeriet er enigt heri. Det beror på en fejl, at dette ikke allerede fremgår af bestemmelsen, og ordlyden af lovforslagets 1, nr. 1, er blevet tilrettet i overensstemmelse med det af Rigsadvokaten anførte. Rigsadvokaten bemærker endvidere, at det fremgår af lovforslaget, at syntetisk hash ikke er omfattet af lovforslaget, og at kørsel med syntetisk hash i blodet, skal afgøres i henhold til de nugældende regler. Rigsadvokaten foreslår på den baggrund, at det i lovforslaget i tilknytning til ovenstående præciseres, at den aktive komponent i syntetisk fremstillet hash ikke er THC. Transport-, Bygnings- og Boligministeriet har på baggrund af Sundheds- og Ældreministeriets (Lægemiddelstyrelsens) bemærkninger og efter drøftelse med Retskemisk Afdeling, ved Retsmedicinsk Institut ved Københavns Universitet præciseret lovforslagets ordlyd og bemærkninger vedrørende cannabis, hash og THC, samt bemærkningerne vedrørende farmaceutisk fremstillet THC og syntetisk hash. Der henvises nærmere til pkt i lovforslagets almindelige bemærkninger. Rigsadvokaten bemærker, at der i lovforslaget flere steder anvendes udtrykket nedsat bøde vedrørende de tilfælde, hvor der efter de nye regler udmåles en bøde på ½ måneds nettoløn i stedet for 1 måneds nettoløn, som er praksis for strafudmålingen i dag. Rigsadvokaten forslår, at anvendelsen af udtrykket nedsat bøde ikke anvendes i disse tilfælde, da dette udtryk almindeligvis anvendes i den situation, hvor en bøde i en straffesag nedsættes til det halve beløb af standardtaksten på grund af personens lave indtægt eller alder. Transport-, Bygnings- og Boligministeriet er enigt i ovenstående betragtning og har på den baggrund ændret lovforslagets ordlyd i de anførte tilfælde.

4 Rigsadvokaten bemærker, at lovforslaget indebærer, at der er samme retningslinjer for udmåling af straf for hashkørsel med et niveau, der overstiger 0,003, men ikke overstiger 0,009, og for hashkørsel med et niveau, der overstiger 0,009 mg THC pr. kg blod, og at straffen i førstegangstilfælde ikke stiger, hvis der foreligger skærpende omstændigheder. Skærpende omstændigheder skal i almindelighed medføre en strafskærpelse, hvorfor det bør overvejes at ændre lovforslagets retningslinjer herfor. Side 4/15 Transport-, Bygnings- og Boligministeriet bemærker, at dette også gør sig gældende efter de gældende retningslinjer for udmåling af straf for kørsel med THC i blodet, ligesom der også efter de gældende retningslinjer for udmåling af straf for spirituskørsel udmåles den samme straf for spirituskørsel med en promille i intervallet 0,51-1,2 og i intervallet 1,21-2,00. Efter de nuværende retningslinjer udmåles der endvidere også en bøde i førstegangstilfælde både for narkokørsel og spirituskørsel med en promille i intervallet 0,51-2,00, selvom der måtte foreligge skærpende omstændigheder eller kørslen måtte være foretaget i frakendelsestiden. Da formålet med den politiske aftale har været at lempe straffen for de mindst alvorlige tilfælde af hashkørsel, indebærer lovforslaget således ikke, at der udmåles en hårdere straf for hashkørsel med THC i blodet på over 0,009 mg pr. kg blod i forhold til de nuværende regler. Af samme årsager foreslås det heller ikke, at straffen for førstegangstilfælde af hashkørsel med et niveau, der overstiger 0,003, hæves, selvom der måtte foreligge skærpende omstændigheder eller kørslen måtte være foretaget i frakendelsestiden. Rigsadvokaten bemærker, at det vil være hensigtsmæssigt, hvis det af lovforslaget fremgår, hvordan man i praksis skal behandle forskellige typer af sager, herunder sager, hvor der foreligger flere forhold til samtidig pådømmelse, anvendelse af det såkaldte promillesumsprincip, spørgsmål om indbyrdes gentagelsesvirkning og frakendelsestidens længde i de tilfælde, hvor hashkørslen medfører et klip i kørekortet. Transport-, Bygnings- og Boligministeriet har uddybet disse forhold i lovforslagets bemærkninger og tilføjet flere beskrivelser og eksempler på de nævnte forhold. Derudover er lovforslaget blevet ændret således, at de mindst alvorlige tilfælde af hashkørsel ikke længere kan straffes med fængsel (heller ikke i gentagelsestilfælde), ligesom lovforslaget også ophæver den indbyrdes gentagelsesvirkning for de mindst alvorlige hashkørsler i forhold til andre hashkørsler, kørsler med andre bevidsthedspåvirkende stoffer i blodet, spirituskørsel og overtrædelse af førerevnekriteriet (færdselslovens 54, stk. 2). I den forbindelse er ligeledes beskrevet forskellige eksempler på strafudmåling ved flere forhold til samtidig pådømmelse. Der henvises nærmere til pkt og pkt.

5 3.2.2 i lovforslagets almindelige bemærkninger. og bemærkningerne til lovforslagets 1, nr. 2-4, 7 og Side 5/15 Rigsadvokaten bemærker, at det kan overvejes, om det ville være mere hensigtsmæssigt at afgrænse indholdet af bestemmelserne i lovforslagets 1, nr. 3 (nu nr. 7), og 1, nr. 4 (nu nr. 10) med angivelse af indholdet af THC i intervaller i stedet for at henvise til, at forholdet ikke er omfattet af andre bestemmelser. Transport-, Bygnings- og Boligministeriet har valgt at opbygge de nævnte bestemmelser på den anførte måde, da det er denne fremgangsmåde, der i øvrigt benyttes i færdselslovens sanktionsbestemmelser, og ministeriet finder derfor ikke, at ordlyden af de anførte bestemmelser bør ændres. Rigsadvokaten bemærker, at der ikke i lovforslaget er taget stilling til, om der skal gælde særlige frakendelsesregler i de tilfælde, hvor en bilist, der er påvirket af THC, overtræder straffelovens 241 (uagtsomt manddrab), 249 (uagtsom betydelig legemsbeskadigelse) eller 252 (forsætlig fareforvoldelse). Det er Rigsadvokatens opfattelse, at der i lovforslaget bør tages stilling til, om lovforslagets systematik med klip og betinget/ubetinget frakendelse skal finde anvendelse ved hashkørsel i kombination med de ovennævnte delikter i straffeloven, eller om der bør ske ubetinget frakendelse af førerretten i disse tilfælde. Transport-, Bygnings- og Boligministeriet har tilføjet lovforslagets bemærkninger et afsnit, hvor der tages nærmere stilling til spørgsmålet. Lovforslagets systematik med klip og betinget/ubetinget frakendelse skal finde anvendelse ved hashkørsel i kombination med de ovennævnte delikter i straffeloven. Kun i de tilfælde, hvor de øvrige gældende frakendelsesregler måtte medføre en betinget eller ubetinget frakendelse, vil der skulle ske betinget/ubetinget frakendelse i tilfælde af overtrædelse af straffelovens 241, 249 og 252. Der henvises til pkt i lovforslagets almindelige bemærkninger. Rigsadvokaten bemærker, at der i lovforslaget indføres et klip i kørekortet som sanktion ved visse tilfælde af hashkørsel. Rigsadvokaten anfører, at der nu etableres tre typer forseelser (hashkørsel, spirituskørsel og kørsel med andre bevidsthedspåvirkende stoffer i blodet), der alle har indbyrdes gentagelsesvirkning, men som følger tre forskellige sanktionssystemer, hvilke komplicerer den praktiske håndtering af sagerne. Den praktiske behandling af sagerne vil derfor ofte forudsætte, at der foretages en række manuelle opslag i politiets registre med henblik på at kontrollere, om der foreligger tidligere klipforseelser, som har betydning for spørgsmålet om frakendelse i den aktuelle sag. Transport-, Bygnings- og Boligministeriet bemærker i den forbindelse, at en stor del af de færdselssager, der i øvrigt behandles af politiet, ligeledes forudsætter, at der foretages disse manuelle opslag i politiets registre med henblik på at afklare, hvordan den enkelte sag skal behandles og sanktioneres.

6 Rigsadvokaten bemærker, at det i lovforslaget med fordel kan præciseres, at der kan ske konfiskation efter færdselslovens 133 a, stk. 1, også i de tilfælde, hvor der skal straffes med klip i kørekortet, og hvor der derfor ikke kan ske obligatorisk konfiskation i medfør af reglerne i færdselslovens 133 a, stk Side 6/15 Transport-, Bygnings- og Boligministeriet har præciseret dette i lovforslagets bemærkninger. Efter færdselslovens 133 a, stk. 1, kan der ske konfiskation (såkaldt fakultativ konfiskation) ved grove eller gentagne overtrædelser af færdselsloven, hvis det må anses for påkrævet for at forebygge yderligere overtrædelser af færdselsloven. Rigsadvokaten bemærker, at de narkometre, som politiet i dag anvender i kontrolsituationer til at screene, om en bilist er påvirket af bevidsthedspåvirkende stoffer, ikke kan måle det præcise THC-niveau i blodet. De kan blot måle, at THC-niveauet er over bagatelgrænsen. Politiet kan således ikke på stedet konstatere, om der kan ske administrativ inddragelse af kørekortet og/eller beslaglæggelse af køretøjet med henblik på konfiskation i sager om hashkørsel, fordi politiet på dette tidspunkt ikke kender det præcise niveau for THC i bilistens blod. Transport-, Bygnings- og Boligministeriet bemærker hertil, at førerretten kan frakendes og køretøjet konfiskeres ved den efterfølgende retssag, hvis betingelserne herfor er opfyldt. Rigsadvokaten bemærker, at det vil være hensigtsmæssigt, hvis der i lovforslaget bliver taget stilling til de forskellige overgangsproblematikker, som ændringen af sanktionsreglerne giver anledning til. Det vil ligeledes være hensigtsmæssigt, hvis der i lovforslagets bemærkninger blev taget nærmere stilling til spørgsmålet om generhvervelse af førerretten for de, der før lovens ikrafttræden måtte være idømt en langvarig ubetinget frakendelse for en kørsel, der efter lovforslagets regler måske kun medfører et klip i kørekortet. Transport-, Bygnings- og Boligministeriet har udarbejdet to nye bestemmelser til lovforslaget, hvor der tages stilling til forskellige overgangsspørgsmål. Der henvises nærmere til lovforslagets 2, stk. 2 og 3, samt lovforslagets bemærkninger hertil. Transport-, Bygnings- og Boligministeriet har endvidere overvejet at tilføje lovforslaget en overgangsbestemmelse, hvorefter personer der før lovens ikrafttræden er blevet ubetinget frakendt førerretten for kørsel med hash i blodet, i visse tilfælde kan generhverve førerretten før frakendelsestidens udløb, hvis de nye regler i lovforslaget ikke ville have ført til en ubetinget frakendelse. Justitsministeriet har imidlertid vurderet, at en sådan bestemmelse vil medføre betydelige administrative meromkostninger for anklagemyndigheden og domstolene i et skønnet omfang af ca. 11 mio. kr., som der ikke er

7 budgetmæssig dækning for. På den baggrund indeholder lovforslaget ikke en sådan overgangsbestemmelse. Transport-, Bygnings- og Boligministeriet skal endvidere bemærke, at der er tale om frakendelser, som er idømt i fuld overensstemmelse med de på daværende tidspunkt gældende regler, og at der i praksis ved lovens ikrafttræden alene vil være tale om tilfælde, hvor de relevante personer vil have mindre end 1 ½ år tilbage af en ubetinget frakendelse. Side 7/15 Rigsadvokaten bemærker, at det bør overvejes, om der er behov for forsvarer i de sager, hvor der efter lovforslagets regler alene skal udmåles en sanktion i form af bøder eller klip. Efter de nugældende regler beskikkes der en forsvarer for tiltalte i sager om spirituskørsel eller kørsel med bevidsthedspåvirkende stoffer i blodet, hvis den tiltalte fremsætter begæring herom. Transport-, Bygnings- og Boligministeriet finder ikke, at der på nuværende tidspunkt skal ændres i færdselslovens 119, stk. 4, nr. 2, om mulighed for beskikkelse af offentlig forsvarer i sager om kørsel med bevidsthedspåvirkende stoffer (herunder THC) i blodet. Det nye sanktionssystem skal i henhold til den politiske aftale evalueres efter 2 år. Transport-, Bygnings- og Boligministeriet finder, at man på dette tidspunkt vil have et bedre grundlag for at tage stilling til, om færdselslovens regler for beskikkelse af offentlig forsvarer skal ændres. Rigsadvokaten bemærker for så vidt angår lovforslagets ændringer af alkolåsordningen, at det synes at fremgå af lovforslaget, at der er ubegrænset adgang til at få konverteret en ubetinget frakendelse til kørsel med alkolås i forbindelse med spirituskørsel i gentagelsestilfælde. Rigsadvokaten bemærker endvidere, at det kan overvejes tydeliggjort, at en bilist fortsat ikke kan indgå i ordningen, hvis vedkommende er dømt for at have kørt bil med en promille, der overstiger 2,00. Transport-, Bygnings- og Boligministeriet finder, at det af lovforslaget med tilstrækkelig tydelighed fremgår, at den nye frivillige alkolåsordning ligesom den gældende frivillige alkolåsordning kun finder anvendelse i gentagelsestilfælde, hvis der er tale om et førstegangstilfælde med en promille på højest 2,00 efterfulgt af et andengangstilfælde med en promille på højst 1,2. Ligeledes finder ministeriet, at det med tilstrækkelig tydelighed fremgår, at den nye frivillige alkolåsordning ligesom den gældende frivillige alkolåsordning ikke finder anvendelse, hvis føreren er dømt for at have kørt bil med en promille, der overstiger 2,00. Der ændres med lovforslaget ikke på anvendelsesområdet for den frivillige alkolåsordning, hvilket fremgår af lovforslagets 1, nr.15, og pkt i lovforslagets almindelige bemærkninger. Vestre Landsret

8 Vestre Landsret bemærker, at lovforslagets bemærkninger vedrørende idømmelse af fængselstraf for de mindst alvorlige hashkørsler med et niveau, der overstiger 0,001, men ikke overstiger 0,003 mg THC pr. kg blod, bør præciseres. Side 8/15 Lovforslaget er blevet ændret således, at de mindst alvorlige tilfælde af hashkørsel ikke længere kan straffes med fængsel (heller ikke i gentagelsestilfælde). Der henvises nærmere til Transport-, Bygnings- og Boligministeriets bemærkninger under Rigsadvokatens høringssvar om samme emne. Vestre Landsret anfører, at lovforslaget med fordel kunne indeholde flere eksempler på, hvordan forskellige tilfælde af flere forhold til samtidig pådømmelse skal straffes. Transport-, Bygnings- og Boligministeriet har tilføjet lovforslaget flere af sådanne eksempler. Der henvises nærmere til Transport-, Bygnings- og Boligministeriets bemærkninger under Rigsadvokatens høringssvar om samme emne. Vestre Landsret bemærker, at det vil være hensigtsmæssigt, hvis der i lovforslaget bliver taget stilling til de forskellige overgangsproblematikker, som ændringen af sanktionsreglerne giver anledning til. Det vil ligeledes være hensigtsmæssigt, hvis der i lovforslagets bemærkninger blev taget nærmere stilling til spørgsmålet om generhvervelse af førerretten for de, der før lovens ikrafttræden måtte være idømt en langvarig ubetinget frakendelse for en kørsel, der efter lovforslagets regler måske kun medfører et klip i kørekortet. Transport-, Bygnings- og Boligministeriet har udarbejdet to nye bestemmelser til lovforslaget, hvor der tages stilling til de omhandlede overgangsspørgsmål. Der henvises nærmere til Transport-, Bygnings- og Boligministeriets bemærkninger under Rigsadvokatens høringssvar om samme emne. Østre Landsret Østre Landsret bemærker, at det fremgår af bemærkningerne til lovforslaget, at vedtagelsen af lovforslaget ikke afskærer domstolene fra i særlige tilfælde ud fra en konkret, individuel vurdering at fravige de forslåede bødetakster i den enkelte sag. Østre Landsret bemærker i den forbindelse, at det også bør fremgå af lovbemærkningerne, at dette også gælder i forhold til de forslåede frihedsstraffe. Transport-, Bygnings- og Boligministeriet er enigt i ovenstående betragtning og har på den baggrund ændret lovforslagets ordlyd i de anførte tilfælde. Østre Landsret bemærker endvidere, at det i lovforslagets 1, nr. 1 ( 54) bør fremgå, at udtrykket må ikke føres bør ændres til må ikke føres eller forsøges

9 ført, da det ikke fremgår af lovforslaget, at der er tilsigtet en ændring af bestemmelsens nuværende ordlyd. Side 9/15 Transport-, Bygnings- og Boligministeriet er, jf. det ovenfor anførte, enigt heri. Det beror på en fejl, at dette ikke allerede fremgår af bestemmelsen, og ordlyden af lovforslagets 1, nr. 1, er blevet tilrettet. Østre Landsret foreslår endvidere, at det overvejes at medtage eksempler i lovforslaget på, hvordan sager, hvor der opstår spørgsmål om betydningen af afgørelser truffet i medfør af tidligere lovgivning, skal afgøres efter straffelovens 5. Transport-, Bygnings- og Boligministeriet har udarbejdet to nye bestemmelser til lovforslaget, hvor der tages stilling til de omhandlede overgangsspørgsmål. Der henvises nærmere til Transport-, Bygnings- og Boligministeriets bemærkninger under Rigsadvokatens høringssvar om samme emne. For så vidt angår alkolåsordningen bemærker Østre Landsret, at det med lovforslaget foreslås, at en person er udelukket fra at deltage i den frivillige alkolåsordning, hvis vedkommende ved kørslen har forårsaget personskade eller fremkaldt alvorlig fare herfor (lovforslagets 1, nr. 10 (nu nr. 17). Lovforslaget indeholder imidlertid ingen beskrivelse af, hvornår der skal antages at være fremkaldt alvorlig fare, hvilket Østre Landsret foreslår præciseret i lovforslaget. Transport-, Bygnings- og Boligministeriet har tilføjet lovforslagets bemærkninger en nærmere præcisering af, hvornår der i henhold til den pågældende bestemmelse må antages at foreligge alvorlig fare. Der henvises til pkt i lovforslagets almindelige bemærkninger og bemærkningerne til lovforslagets 1, nr. 17. Østre Landsret bemærker endelig, at den foreslåede ændring af bestemmelsen i færdselslovens 132 a, stk. 3, der med lovforslaget bliver stk. 4 (lovforslagets 1, nr. 11 (nu nr. 18)), fastslår, at blandt andet færdselslovens 60 a, stk. 8, 1. pkt. om muligheden for at aflægge den kontrollerende køreprøve før frakendelsestidens udløb finder tilsvarende anvendelse i sager omfattet af den frivillige alkolåsordning, men hvor vedkommende ikke deltager heri. Det anføres uddybende i de specielle bemærkninger, at 60 a, stk. 8, 1. pkt. kun finder anvendelse, hvis vedkommende ikke deltager i alkolåsordningen. En naturlig læsning heraf fører til, at 60 a, stk. 8, 1. pkt. ikke finder anvendelse, hvis vedkommende deltager i ordningen. Det kan imidlertid ikke antages at være tilsigtet at udelukke den, der deltager i den nye frivillige alkolåsordning, fra at aflægge den kontrollerende køreprøve før frakendelsestidens udløb. I givet fald vil det ikke være muligt for vedkommende at generhverve førerretten før frakendelsestidens udløb uanset valg af den nye ordning.

10 Transport-, Bygnings- og Boligministeriet er enigt heri. Det beror på en fejl, at der i lovforslagets bemærkninger til bestemmelsen er henvist til 60 a, stk. 8, 1. pkt. Der skulle have været henvist til 2. pkt. Dette er blevet tilrettet i lovforslagets bemærkninger til bestemmelsen. Side 10/15 Rigspolitiet Rigspolitiet bemærker, at der i lovforslaget og bemærkningerne benyttes både ordene hash, cannabis og THC. Rigspolitiet anbefaler, at der konsekvent anvendes samme terminologi, så der ikke opstår uklarhed om rækkevidden af lovforslaget, da ordene ikke dækker over det samme. Rigspolitiet bemærker endvidere, at der udover hash bør tages stilling til skunk, marihuana, pot og eventuelle andre rusmidler, der måtte være fremstillet af hampeplanten, således at det klart kan udledes, hvornår de mildere sanktioner finder anvendelse. Rigspolitiet bemærker endvidere, at det fremgår af lovforslaget, at de mildere sanktioner ikke omfatter syntetisk hash. Det bør i den forbindelse klarlægges, hvad der forstås ved syntetisk hash. Der henvises nærmere til Transport-, Bygnings- og Boligministeriets bemærkninger under Rigsadvokatens høringssvar om samme emne. Rigspolitiet bemærker vedrørende lovforslagets 1, nr. 1 ( 54), at det formodes at bero på en fejl, at det ikke i bestemmelsen er nævnt, at forsøg på at føre et køretøj med hash i blodet også er kriminaliseret. Transport-, Bygnings- og Boligministeriet er, som anført ovenfor, enigt heri. Det beror på en fejl, at dette ikke allerede fremgår af bestemmelsen, og ordlyden af lovforslagets 1, nr. 1, er blevet tilrettet. Rigspolitiet finder, at formuleringen af den forslåede bestemmelse i 54, stk. 1, nr. 2, kan give anledning til tvivl om rækkevidden af bestemmelsen i de situationer, hvor der er indtaget THC i henhold til en recept, men hvor den angivne dosis er overskredet. Rigspolitiet anbefaler, at dette forhold omtales og præciseres i lovforslaget og dets bemærkninger. Kørsel med THC i blodet, hvor indtagelsen er sket i henhold til en lovlig recept, men hvor indtagelsen ikke er sket i overensstemmelse med recepten, er omfattet af lovforslagets nye lempeligere sanktioner. Transport-, Bygnings- og Boligministeriet er enigt i, at dette bør præciseres i lovteksten. Ministeriet har derfor bl.a. ændret formuleringen af lovforslagets 1, nr. 1, således at der ikke længere skulle være tvivl herom. Lovforslagets bemærkninger er endvidere flere steder blevet tilføjet en nærmere uddybning af spørgsmålet. Rigspolitiet bemærker afslutningsvist, at lovforslaget vil medføre ikke uvæsentlige IT-mæssige ændringer i politiets systemer. Det har imidlertid ikke været

11 muligt for Rigspolitiet inden for høringsfristen at foretage en mere præcis estimering af den tid, der skal anvendes til implementeringen af ændringerne Side 11/15 Transport-, Bygnings- og Boligministeriet bemærker, at Rigspolitiet efterfølgende har oplyst, at det vil tage op til 1 år at foretage de nødvendige ændringer af politiets IT-systemer. Sundheds- og Ældreministeriet Sundheds- og Ældreministeriet (ved Lægemiddelstyrelsen) har bemærket, at der ikke er konsistent sprogbrug om betegnelserne for, hvad det er for en type bevidsthedspåvirkende stof, der reguleres i lovforslaget. Sundheds- og Ældreministeriet påpeger, at cannabis, THC og hash ikke er det samme og derfor ikke kan anvendes synonymt med hinanden. Sundheds- og Ældreministeriet foreslår på baggrund af ovenstående, at lovforslagets 1, nr. 1 ( 54) ændres således, at cannabis udgår, og erstattes med tetrahydrocannabinol (THC). Sundheds- og Ældreministeriet påpeger endvidere, at det flere steder i lovforslaget fremgår, at THC er det aktive stof i hash. Sundheds- og Ældreministeriet foreslår, at betegnelsen aktive stof erstattes med euforiserende stof, idet der er mange aktive stoffer i hash, men det eneste stof, der er euforiserende, er THC. Sundheds- og Ældreministeriet bemærker endvidere, at Lægemiddelstyrelsen ikke kender til nogen måde, hvorpå man differentiere mellem THC i blodet fra farmaceutisk fremstillet THC eller fra THC dyrket i cannabis. Der henvises nærmere til Transport-, Bygnings- og Boligministeriets bemærkninger under Rigsadvokatens høringssvar om samme emne. Landsforeningen af Forsvarsadvokater Landsforeningen af Forsvarsadvokater bemærker, at foreningen helt overordnet kan tiltræde, at der indføres en proportional sanktionering af kørsel med hash i blodet i form af en trappestigemodel, ligesom foreningen kan tiltræde den foreslåede ændring af alkolåsordningen med henblik på at udvide muligheden for brug af alkolåse. Efter foreningens opfattelse bør de mindst alvorlige tilfælde af hashkørsel med et niveau, der ikke overstiger 0,003 mg THC pr. kg blod, ikke være strafbar, da kørsel med en promille i blodet på mellem 0,2 og 0,5 heller ikke er strafbart. Transport-, Bygnings- og Boligministeriet bemærker, at en ændring/hævelse af nulgrænsen for kørsel med THC i blodet ikke er en del af den politiske aftale, som lovforslaget skal implementere. Derfor ændres lovforslaget ikke på dette punkt.

12 Landsforeningen af Forsvarsadvokater bemærker, at lovforslaget ikke giver nærmere anvisninger på fastsættelse af straf og frakendelse ved flere forhold til samtidig pådømmelse. Side 12/15 Transport-, Bygnings- og Boligministeriet henviser til ministeriets bemærkninger til Rigsadvokatens høringssvar om samme emne. Foreningen bemærker i øvrigt, at lovforslaget bør tage stilling til forskellige overgangsproblematikker i forbindelse med lovforslagets lempeligere sanktioner. Transport-, Bygnings- og Boligministeriet henviser til ministeriets bemærkninger til Rigsadvokatens høringssvar om samme emne. Advokatsamfundet Advokatsamfundet anser det for retssikkerhedsmæssigt betænkeligt at opretholde kriminaliseringen af de mindst alvorlige tilfælde af hashkørsel med et niveau, der ikke overstiger 0,003 mg THC pr. kg blod. Det bemærkes i forlængelse heraf, at man derved fortsat kriminaliserer brug af hash, der muligt er foretaget flere dage forud for den aktuelle kørsel. Advokatsamfundet finder det ligeledes retssikkerhedsmæssigt betænkeligt, at trappestigemodellen alene gælder for hashkørsel, men ikke andre bevidsthedspåvirkende stoffer. Advokatsamfundet opfordrer således til, at det i lovforslaget genovervejes i det hele at kopiere det norske system, hvor der udmåles forskellige strafudmålingsgrænser for de enkelte bevidsthedspåvirkende stoffer. Advokatsamfundet påpeger, at et sådan regelsæt ligeledes rummer retssikkerhedsmæssige usikkerheder. Transport-, Bygnings- og Boligministeriet henviser til ministeriets bemærkninger til Landsforeningen af Forsvarsadvokaters høringssvar om samme emne. Advokatsamfundet bakker op om lovforslagets del vedrørende alkolåse, idet de påpeger, at muligheden for at veksle en ubetinget frakendelse af førerretten til kørsel med alkolås i meget vid udstrækning eliminerer de betydelige sociale følger, som en ubetinget frakendelse af førerretten kan have for en borger. Rådet for Sikker Trafik Rådet for Sikker Trafik bemærker, at rådet kan tilslutte sig lovforslaget, idet forslaget vil bidrage til en højere grad af proportionalitet mellem straf og forseelse.

13 For så vidt angår lovforslagets del vedrørende ændring af alkolåsordningen bemærker rådet, at rådet kan tilslutte sig forslaget, idet deltagelse på den frivillige alkolåsordning vil blive langt mere attraktiv, når det bliver muligt at vælge alkolås som alternativ til frakendelse efter minimum 2 år uden førerret. Dette kan modvirke negative konsekvenser som tab af job og mobilitet. Ændringen medfører endvidere, at alkolåsordningen i højere grad kommer til at ligne dokumenteret velfungerende ordninger i andre lande, f.eks. Sverige. Side 13/15 Rådet for Sikker Trafik påpeger imidlertid, at det alene er den frivillige ordning og ikke den obligatoriske alkolåsordning, der ændres i lovforslaget. Rådet opfordrer til, at der også kigges på en revision af den obligatoriske alkolåsordning, idet denne ordning lider af de samme mangler som den nuværende frivillige ordning. Alkolåsen kan således også på den obligatoriske ordning først anvendes efter flere års ubetinget frakendelse (minimum 3 år), hvilke er for sent i forhold til at udnytte alkolåsens forebyggende potentiale. Endvidere er der intet krav om, at spritbilisten, der er omfattet af den obligatoriske ordning, skal undersøges for eventuel alkoholafhængighed, hvilke er ulogisk, da ordningen netop retter sig mod personer med højere promiller. Netop dette kan indikere en højere sandsynlighed for alkoholafhængighed og dermed behov for behandling. Den obligatoriske ordning forlænger endvidere frakendelsestiden med 2 år for personer, der ikke deltager, hvilket betyder at deres frakendelsestider kan blive uoverskueligt lange, hvilke kan virke demotiverende i forhold til eventuel deltagelse i alkoholbehandling samt øge risikoen for kørsel i frakendelsestiden. Rådet for Sikker Trafik foreslår, at alkolåsordningen kunne forenkles således, at princippet i den frivillige alkolåsordning kommer til at gælde for alle spiritusbilister, uanset promille. På den måde vil der være stor motivation for at deltage, og man vil undgå en forventelig negativ effekt af den obligatoriske ordning. Transport-, Bygnings- og Boligministeriet bemærker, at det i den politiske aftale, som lovforslaget skal implementere, indgår at ændre den frivillige alkolåsordning. Når den nye frivillige alkolåsordning, som indføres ved dette lovforslag, har fungeret i en periode, og man derfor har et fornuftigt erfaringsgrund med den nye ordning, finder ministeriet, at man bedre kan overveje en eventuel ændring af reglerne for den obligatoriske alkolåsordning. Danske Regioner og Region Midtjylland Danske Regioner og Region Midtjylland kan overordnet kan tilslutte sig forslaget, som regionerne finder positivt.

14 Det bemærkes, at det er uklart, om deltagere i den frivillige alkolåsordning mister førerretten i den periode, hvor ansøgningen om deltagelse behandles, alkolåsen installeres og ANT-kursus samt køreprøver gennemføres. Side 14/15 Regionerne oplever hos potentielle og nuværende deltagere i ordningen en vis usikkerhed omkring muligheder og betingelser for ordningen. Det kan derfor overvejes, hvordan man sikre en grundig information og vejledning på et tidligt tidspunkt forud for borgernes eventuelle deltagelse i ordningen. Den sagsbehandlingstid, der opstår ved vurderingen af, om borgeren kan blive godkendt til ordningen, kan ligeledes være en udfordring. Den frivillige alkolåsordning er efter de gældende regler i færdselsloven en mulighed for at generhverve førerretten før tid. Det følger heraf, at førerretten må betragtes som frakendt i perioden op til, at betingelserne for generhvervelse er opfyldt (dvs. perioden for behandling af ansøgning, installering af alkolås og gennemførelse af ANT-kursus og køreprøver). Lovforslaget ændrer ikke herved. Transport-, Bygnings- og Boligministeriet er enigt i, at det er vigtigt, at potentielle deltagere modtager tidlig råd og vejledning omkring ordningen, og at sagsbehandlingstiderne for behandling af ansøgningen er så kort som muligt. Ministeriet vil derfor igangsætte en drøftelse med Færdselsstyrelsen om, hvordan dette sikres. Danske Vognmænd Danske Vognmænd kan generelt tilslutte sig lovforslaget. Det bemærkes, at alkolåsordningens formål om at forebygge automatisk afskedigelse af personer fra deres job ved en frakendelse af førerretten, ikke er varetaget i forhold til vognmandsvirksomhed. Det påpeges, at ordningen i dag administreres således, at den kun er anvendelig i forhold til køretøjer, som chaufføren er ejer/bruger af. Lov om godskørsel bevirker, at chaufførerne ikke kan anses som ejere/brugere efter denne definition, hvorfor de ikke kan gøre brug af ordningen. Det foreslås, at der kan etableres en anden tilknytning mellem chauffør og køretøj end ved registreringsgrundlag. Transport-, Bygnings- og Boligministeriet vil undersøge dette forhold nærmere med henblik på en afklaring af, i hvilket omfang ansatte chauffører kan gøre brug af alkolåsordningen. Direktoratet for Kriminalforsorgen Kriminalforsorgen bemærker, at ændringen af alkolåsordningen kan medføre øgede omkostninger, hvis antallet af personer, der benytter sig af ordningen, stiger markant i forhold til 2015, idet dette eventuelt vil medføre et øget rekrutteringsbehov.

15 Transport-, Bygnings- og Boligministeriet bemærker, at der ved indførelse af den gældende alkolåsordning var en forventning om, at ca personer ville deltage. Antallet er aktuelt ca. 24. Det kan derfor ikke forventes, at deltager antallet og dermed de administrative udgifter vil overstige det niveau, der blev forudsat ved den oprindelige ordnings ikrafttræden. Side 15/15 Retskemisk Afdeling ved Retsmedicinsk Institut, Københavns Universitet Retskemisk Afdeling bemærker, at blodkoncentrationen af THC bør måles minus et fradrag, der tager højde for måleusikkerheden. Transport-, Bygnings- og Boligministeriet er enigt heri. Dette fremgår således allerede af lovforslagets bemærkninger. Der henvises herved til pkt i lovforslagets almindelige bemærkninger. Brancheforeningen SIKRE VEJE Brancheforeningen støtter lovforslaget. Det bemærkes vedrørende de foreslåede regler for den frivillige alkolåsordning, at lovforslaget bør indeholde en nærmere afklaring af, hvornår der er forårsaget eller fremkaldt alvorlig fare for personskade, hvilket vil udelukke deltagelse i den nye frivillige alkolåsordning. Transport-, Bygnings- og Boligministeriet henviser til ministeriets bemærkninger til Østre Landsrets høringssvar om samme emne. DI Transport DI Transport oplyser, at en række virksomheder allerede på eget initiativ har installeret alkolåse i køretøjer. DI transport har ikke herudover bemærkninger til lovforslaget. FDM FDM bakker op om ændringerne af sanktionssystemet for kørsel med THC i blodet, og finder det positivt, at reglerne for den frivillige alkolåsordning ændres.

Retsudvalget 2014-15 L 69 Bilag 1 Offentligt

Retsudvalget 2014-15 L 69 Bilag 1 Offentligt Retsudvalget 2014-15 L 69 Bilag 1 Offentligt Civilafdelingen Dato: Kontor: Sagsbeh: Færdselskontoret Marianne Møller Halkjær Sagsnr.: 2014-801-0021 Dok.: 1370852 KOMMENTERET OVERSIGT over høringssvar om

Læs mere

Forslag. til. Lov om ændring af færdselsloven (Ophævelse af krav om tilstrækkelig hørelse for førere af motorkøretøjer)

Forslag. til. Lov om ændring af færdselsloven (Ophævelse af krav om tilstrækkelig hørelse for førere af motorkøretøjer) Forslag til Lov om ændring af færdselsloven (Ophævelse af krav om tilstrækkelig hørelse for førere af motorkøretøjer) 1. I færdselsloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 1386 af 11. december 2013, som senest

Læs mere

Færdsel - Kørsel uden kørekort (fl 56)

Færdsel - Kørsel uden kørekort (fl 56) Færdsel - Kørsel uden kørekort (fl 56) Kilde: Rigsadvokatmeddelelsen Emner: kørsel uden kørekort; Offentlig Tilgængelig: Ja Dato: 15.12.2017 Status: Gældende Udskrevet: 2.12.2018 Indholdsfortegnelse 1.

Læs mere

Lov om ændring af færdselsloven

Lov om ændring af færdselsloven Kontor: Færdselskontoret Sagsbeh: Caroline Elmberg Sagsnr.: 2014-801-0022 Dok.: 1350349 Udkast til Forslag til Lov om ændring af færdselsloven (Justering af adgangen til konfiskation af motordrevet køretøj)

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om forsøgsordning for speed pedelecs. 1. Indledning

Høringsnotat. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om forsøgsordning for speed pedelecs. 1. Indledning Sorsigvej 35 6760 Ribe Telefon: +45 7221 8899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Dato: 05-09-2018 Notat Høringsnotat Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om forsøgsordning for speed pedelecs 1. Indledning

Læs mere

AM, A1, A2, A, B, B/E, C, C/E, C1, C1/E, D, D/E, D1

AM, A1, A2, A, B, B/E, C, C/E, C1, C1/E, D, D/E, D1 Sorsigvej 35 6760 Ribe Telefon: +45 7221 8899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Notat - SANI Sagsnr.: TS2100201-00020 Dato: 07-12-2017 Notat Høringsnotat Bekendtgørelser om undervisningsplaner for køreuddannelsen

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om kørekort. 1. Indledning

Høringsnotat. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om kørekort. 1. Indledning Sorsigvej 35 6760 Ribe Telefon: +45 7221 8899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Notat Sagsnr.: TS2100101-00062 Dato: 28-11-2018 Høringsnotat Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om kørekort 1. Indledning

Læs mere

Et udkast til lovforslag har været sendt i høring hos følgende myndigheder og organisationer mv.:

Et udkast til lovforslag har været sendt i høring hos følgende myndigheder og organisationer mv.: Retsudvalget 2012-13 L 62 Bilag 1 Offentligt Civil- og Politiafdelingen Kontor: Færdselskontoret Sagsbeh: MDT Sagsnr.: 2012-801-0007 Dok.: 559067 Kommenteret høringsoversigt vedrørende udkast til forslag

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af færdselsloven

Forslag. Lov om ændring af færdselsloven Lovforslag nr. L 142 Folketinget 2016-17 Fremsat den 22. februar 2017 af transport-, bygnings- og boligministeren (Ole Birk Olesen) Forslag til Lov om ændring af færdselsloven (Ændring af sanktionerne

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af færdselsloven

Forslag. Lov om ændring af færdselsloven 2016/1 LSF 142 (Gældende) Udskriftsdato: 2. april 2019 Ministerium: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Journalnummer: Transport-, Bygnings- og Boligmin., j.nr. 2016-3967 Fremsat den 22. februar

Læs mere

Lovforslag om bl.a. ændringer af sanktionsniveauet i sager om hashkørsel

Lovforslag om bl.a. ændringer af sanktionsniveauet i sager om hashkørsel Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2016-17 L 142 Bilag 8 Offentligt Lovforslag om bl.a. ændringer af sanktionsniveauet i sager om hashkørsel Folketingets transportudvalg 27. april 2017 Niels Waage

Læs mere

(Ændring af sanktionerne for kørsel i hashpåvirket tilstand og alkolåse)

(Ændring af sanktionerne for kørsel i hashpåvirket tilstand og alkolåse) Dato J. nr. 2016-3967 UDKAST til Forslag til Lov om ændring af færdselsloven (Ændring af sanktionerne for kørsel i hashpåvirket tilstand og alkolåse) 1 I færdselsloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 1386 af

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om kørekort. 1. Indledning

Høringsnotat. Bekendtgørelse om kørekort. 1. Indledning Sorsigvej 35 6760 Ribe Telefon: +45 7221 8899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Notat Sagsnr.: TS 2100101-0015 Dato: 21-06-2017 Høringsnotat Bekendtgørelse om kørekort 1. Indledning Færdselsstyrelsen har

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 21. oktober 2014

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 21. oktober 2014 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 21. oktober 2014 Sag 107/2014 (2. afdeling) Rigsadvokaten mod T (advokat Peter Hjørne, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Hjørring den 5. september

Læs mere

Færdsel - Hensynsløs kørsel (fl 118, stk. 5)

Færdsel - Hensynsløs kørsel (fl 118, stk. 5) Færdsel - Hensynsløs kørsel (fl 118, stk. 5) Kilde: Rigsadvokatmeddelelsen Emner: Tilsidesættelse af væsentlige hensyn til færdselssikkerheden;særlig hensynsløs kørsel; Offentlig Tilgængelig: Ja Dato:

Læs mere

Udkast. til. Forslag. til. Lov om ændring af færdselsloven. (Nedsættelse af aldersgrænsen for kørekort til stor knallert)

Udkast. til. Forslag. til. Lov om ændring af færdselsloven. (Nedsættelse af aldersgrænsen for kørekort til stor knallert) Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2018-19 TRU Alm.del - Bilag 227 Offentligt Udkast til Forslag til Lov om ændring af færdselsloven (Nedsættelse af aldersgrænsen for kørekort til stor knallert) I

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om brede landbrugskøretøjers kørsel til og fra dyrskuer efter reglerne for særtransport. 1.

Høringsnotat. Bekendtgørelse om brede landbrugskøretøjers kørsel til og fra dyrskuer efter reglerne for særtransport. 1. Sorsigvej 35 6760 Ribe Telefon: +45 7221 8899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Notat Sagsnr.: TS2060600-00013 Dato: 20-06-2018 Høringsnotat Bekendtgørelse om brede landbrugskøretøjers kørsel til og fra

Læs mere

Bekendtgørelse om betingelser for Tempo 100- busser på motorvej

Bekendtgørelse om betingelser for Tempo 100- busser på motorvej Høringsnotat Edvard Thomsens vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Notat Sagsnr. TS20000-00062 Dato 7. maj 2015 LIHI Bekendtgørelse om betingelser for

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om styrthjelme. 1. Indledning

Høringsnotat. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om styrthjelme. 1. Indledning Sorsigvej 35 6760 Ribe Telefon: +45 7221 8899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Notat Sagsnr.: TS20000-00189 Dato: 04-12-2018 Høringsnotat Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om styrthjelme 1. Indledning

Læs mere

Alkolås efter spirituskørsel

Alkolås efter spirituskørsel Alkolås efter spirituskørsel TEST OK Kort om alkolåsordningen Sådan fungerer en alkolås Den frivillige ordning Den obligatoriske ordning 11 trin: Sådan gør du, hvis du vil køre med alkolås Brugen af alkolås

Læs mere

Transport-, Bygnings- og Boligudvalget L 158 Bilag 1 Offentligt

Transport-, Bygnings- og Boligudvalget L 158 Bilag 1 Offentligt Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2016-17 L 158 Bilag 1 Offentligt NOTAT Dato J. nr. [dato] 2016-4133 Høringsnotat Notat om de indkomne høringssvar vedrørende forslag til lov om ændring af færdselsloven

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af færdselsloven

Forslag. Lov om ændring af færdselsloven 2013/1 LSV 113 (Gældende) Udskriftsdato: 19. februar 2017 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Justitsmin., j.nr. 2013-801-0015 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 22. april 2014 Forslag til

Læs mere

Forslag til Lov om ændring af straffeloven (Skærpelse af bødestraffen for blufærdighedskrænkelse)

Forslag til Lov om ændring af straffeloven (Skærpelse af bødestraffen for blufærdighedskrænkelse) Politi- og Strafferetsafdelingen UDKAST Dato: 13. september 2017 Kontor: Strafferetskontoret Sagsbeh: Christian Nikolaj Søberg Sagsnr.: 2017-731-0013 Dok.: 487654 Forslag til Lov om ændring af straffeloven

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 16. december 2015

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 16. december 2015 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 16. december 2015 Sag 190/2015 (2. afdeling) Anklagemyndigheden mod T (advokat Anders Skaaning Mathiesen, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Næstved

Læs mere

Kommenteret høringsoversigt om forslag til lov om ændring af færdselsloven (Skærpet indsats mod kørsel i påvirket tilstand m.v.)

Kommenteret høringsoversigt om forslag til lov om ændring af færdselsloven (Skærpet indsats mod kørsel i påvirket tilstand m.v.) Retsudvalget 2013-14 L 113 Bilag 1 Offentligt Civilafdelingen Dato: 14. januar 2014 Kontor: Færdselskontoret Sagsbeh: Asger Weber Sagsnr.: 2013-801-0015 Dok.: 1024950 Kommenteret høringsoversigt om forslag

Læs mere

OMTRYK 2. 4. I 118, stk. 1, nr. 1, ændres» 60, stk. 5, 60 a, stk. 5«til:» 60 d«.

OMTRYK 2. 4. I 118, stk. 1, nr. 1, ændres» 60, stk. 5, 60 a, stk. 5«til:» 60 d«. Lovforslag nr. L 179 Folketinget 2009-10 OMTRYK Ministerens navn rettet Fremsat den 26. marts 2010 af justitsministeren (Lars Barfoed) Forslag til Lov om ændring af færdselsloven og straffeloven (Skærpet

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af færdselsloven

Forslag. Lov om ændring af færdselsloven Lovforslag nr. L 221 Folketinget 2018-19 Fremsat den 3. april 2019 af Transport-, bygnings- og boligministeren (Ole Birk Olesen) Forslag til Lov om ændring af færdselsloven (Nedsættelse af aldersgrænsen

Læs mere

Færdsel - Forsøgsordning med kørekort til 17-årige

Færdsel - Forsøgsordning med kørekort til 17-årige Færdsel - Forsøgsordning med kørekort til 17-årige Kilde: Rigsadvokatmeddelelsen Emner: færdsel; Offentlig Tilgængelig: Ja Dato: 1.1.2017 Status: Gældende Udskrevet: 20.12.2018 Indholdsfortegnelse 1. Overblik

Læs mere

Tilblivelsen af færdselslovens 54

Tilblivelsen af færdselslovens 54 Tilblivelsen af færdselslovens 54 Retslægerådet 6. oktober 2015 Niels Waage Færdselsloven 1976 54, stk. 1 Et motordrevet køretøj må ikke føres eller forsøges ført af nogen, som på grund af sygdom, svækkelse,

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af færdselsloven og straffeloven

Forslag. Lov om ændring af færdselsloven og straffeloven 2009/1 LSV 179 (Gældende) Udskriftsdato: 8. februar 2017 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Justitsministeriet, j.nr. 2009-801-0029 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 3. juni 2010 Forslag

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af færdselsloven og lov om ungdomsskoler 1)

Forslag. Lov om ændring af færdselsloven og lov om ungdomsskoler 1) Til lovforslag nr. L 137 Folketinget 2010-11 Efter afstemningen i Folketinget ved 2. behandling den 10. maj 2011 Forslag til Lov om ændring af færdselsloven og lov om ungdomsskoler 1) (Knallertkørekort

Læs mere

Retsudvalget 2014-15 L 69 endeligt svar på spørgsmål 11 Offentligt

Retsudvalget 2014-15 L 69 endeligt svar på spørgsmål 11 Offentligt Retsudvalget 2014-15 L 69 endeligt svar på spørgsmål 11 Offentligt LOVSEKRETARIATET NOTAT OM DET SÅKALDTE IDENTITSKRAV I GRUNDLOVENS 41, STK. 2, I FORHOLD TIL ET AF MINISTEREN STILLET ÆNDRINGSFORSLAG TIL

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 11. oktober 2011

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 11. oktober 2011 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 11. oktober 2011 Sag 138/2011 (1. afdeling) Rigsadvokaten mod T (advokat Jytte Lindgård, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten på Frederiksberg den

Læs mere

Justitsministeriet Lovafdelingen

Justitsministeriet Lovafdelingen Retsudvalget L 7 - Offentlig Justitsministeriet Lovafdelingen Kontor: Strafferetskontoret Sagsnr.: 2005-730-0038 Dok.: CHA40098 Besvarelse af spørgsmål nr. 1 af 24. februar 2005 fra Folketingets Retsudvalg

Læs mere

HØRINGSNOTAT. 1. Indledning

HØRINGSNOTAT. 1. Indledning Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2018-19 L 42 Bilag 1 Offentligt HØRINGSNOTAT Dato J. nr. [dato] 2017-5486 Høringsnotat vedrørende forslag til lov om ændring af færdselsloven (Klip i kørekortet for

Læs mere

Lov om ændring af færdselsloven og lov om ungdomsskoler 1)

Lov om ændring af færdselsloven og lov om ungdomsskoler 1) LOV nr 565 af 18/06/2012 Udskriftsdato: 16. februar 2019 Ministerium: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Journalnummer: Justitsmin., j.nr. 2012-801-0004 Senere ændringer til forskriften LBK nr 1055

Læs mere

brændstoffer i høring hos de i bilag 1 nævnte høringsparter. Udkastet til bekendtgørelsen har også været offentliggjort på Høringsportalen.

brændstoffer i høring hos de i bilag 1 nævnte høringsparter. Udkastet til bekendtgørelsen har også været offentliggjort på Høringsportalen. Sorsigvej 35 6760 Ribe Telefon: +45 7221 8899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Notat Sagsnr.: TS20000-00160 Dato: 16-04-2018 Høringsnotat Bekendtgørelse om brugerinformation hos motorkøretøjsforhandlere

Læs mere

Høringsnotat. om ændring af bekendtgørelse om udstedelse af takografkort. 1. Indledning

Høringsnotat. om ændring af bekendtgørelse om udstedelse af takografkort. 1. Indledning Sorsigvej 35 6760 Ribe Telefon: +45 7221 8899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Notat Sagsnr.: TS21101-00031 Dato: 07-02-2019 Høringsnotat Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om udstedelse af takografkort

Læs mere

Lov om ændring af færdselsloven

Lov om ændring af færdselsloven Civilafdelingen Kontor: Færdselskontoret Sagsbeh: Asger Weber Sagsnr.: 2013-801-0015 Dok.: 991994 Udkast til Forslag til Lov om ændring af færdselsloven (Skærpet indsats mod kørsel i påvirket tilstand

Læs mere

Lov om ændring af færdselsloven og lov om ungdomsskoler1)

Lov om ændring af færdselsloven og lov om ungdomsskoler1) Lov om ændring af færdselsloven og lov om ungdomsskoler1) (Knallertkørekort og sanktioner ved ulovlig kørsel på knallert m.v.) VI MARGRETHE DEN ANDEN, af Guds Nåde Danmarks Dronning, gør vitterligt: Folketinget

Læs mere

Styrelsen har herudover modtaget høringssvar fra DTL-Danske Vognmænd, Chiptuning.nu og AutoConsult.

Styrelsen har herudover modtaget høringssvar fra DTL-Danske Vognmænd, Chiptuning.nu og AutoConsult. Sorsigvej 35 6760 Ribe Telefon: +45 7221 8899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Notat Sagsnr.: TS20000-00080 Dato: 03-05-2016 Høringsnotat Bekendtgørelse om forbud mod udførelse, salg og markedsføring af

Læs mere

K O M M E N T E R E T O V E R S I G T. over

K O M M E N T E R E T O V E R S I G T. over Retsudvalget 2010-11 L 102 Bilag 1 Offentligt Lovafdelingen K O M M E N T E R E T O V E R S I G T Dato: 13. december 2010 Kontor: Lovteknikkontoret Sagsnr.: 2010-9404-0148 Dok.: MHE40712 over høringssvar

Læs mere

Et udkast til lovforslag har været sendt i høring hos følgende myndigheder og organisationer mv.:

Et udkast til lovforslag har været sendt i høring hos følgende myndigheder og organisationer mv.: Retsudvalget, Retsudvalget, Retsudvalget 2012-13 L 183 Bilag 1, L 183 A Bilag 1, L 183 B Bilag 1 Offentligt Civilafdelingen Dato: 11. marts 2013 Kontor: Færdselskontoret Sagsbeh: Stinne Andersen Sagsnr.:

Læs mere

Lov nr. 154 af 18. februar 2015 om ændring af færdselsloven (Ændret aldersgrænse for forkortet gyldigbedsperiode for kørekort m.

Lov nr. 154 af 18. februar 2015 om ændring af færdselsloven (Ændret aldersgrænse for forkortet gyldigbedsperiode for kørekort m. JUST l TS M l N l STE RI ET C i vilafdelingen Dato: Kontor: Sagsbeh: Sagsnr.: Dok. : ll.maj2015 Færdselskontoret SilinDuran 20 14-80 1-0021 1511 840 Lov nr. 154 af 18. februar 2015 om ændring af færdselsloven

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 23. marts 2016

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 23. marts 2016 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 23. marts 2016 Sag 181/2015 (2. afdeling) Anklagemyndigheden mod T (advokat Jens Rysgaard, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Aarhus den 8. september

Læs mere

Kommenteret høringsoversigt vedrørende rapport om revision af kørelæreruddannelsen Krav til godkendelse og efteruddannelse som kørelærer

Kommenteret høringsoversigt vedrørende rapport om revision af kørelæreruddannelsen Krav til godkendelse og efteruddannelse som kørelærer Retsudvalget 2013-14 L 85 Bilag 1 Offentligt Civilafdelingen Dato: 27. november 2013 Kontor: Færdselskontoret Sagsbeh: Marianne Møller Halkjær Sagsnr.: 2013-801-0014 Dok.: 965704 Kommenteret høringsoversigt

Læs mere

Transport- og Bygningsudvalget L 83 Bilag 1 Offentligt

Transport- og Bygningsudvalget L 83 Bilag 1 Offentligt Transport- og Bygningsudvalget 2015-16 L 83 Bilag 1 Offentligt HØRINGSNOTAT Dato J. nr. 2015-5349 Høringsnotat vedrørende L 83 forslag til lov om ændring af færdselsloven (udøvelse af markedskontrol med

Læs mere

Lov om ændring af færdselsloven

Lov om ændring af færdselsloven LOV nr 154 af 18/02/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 17. september 2016 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., j.nr. 2014-801-0021 Senere ændringer til forskriften Ingen Lov om ændring

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af færdselsloven

Forslag. Lov om ændring af færdselsloven Lovforslag nr. L 113 Folketinget 2013-14 Fremsat den 15. januar 2014 af Justitsministeren Forslag til Lov om ændring af færdselsloven (Skærpet indsats mod kørsel i påvirket tilstand m.v.) 1 I færdselsloven,

Læs mere

Et udkast til lovforslag har været sendt i høring hos følgende myndigheder og organisationer mv.:

Et udkast til lovforslag har været sendt i høring hos følgende myndigheder og organisationer mv.: Retsudvalget 2010-11 L 5 Bilag 1 Offentligt Civil- og Politiafdelingen Kontor: Færdsels- og våbenkontoret Sagsnr.: 2010-801-0030 Dok.: KSA40164 Kommenteret høringsoversigt vedrørende udkast til forslag

Læs mere

Høringsnotat. om assessorer i forbindelse med forsøg med selvkørende motorkøretøjer. 1. Indledning

Høringsnotat. om assessorer i forbindelse med forsøg med selvkørende motorkøretøjer. 1. Indledning Sorsigvej 35 6760 Ribe Telefon: +45 7221 8899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Notat Sagsnr.: TS20000-00118 Dato: 16-06-2017 Høringsnotat Bekendtgørelse om assessorer i forbindelse med forsøg med selvkørende

Læs mere

Trafikudvalget (2. samling) TRU alm. del - Bilag 198 Offentligt

Trafikudvalget (2. samling) TRU alm. del - Bilag 198 Offentligt Trafikudvalget (2. samling) TRU alm. del - Bilag 198 Offentligt RIGSADVOKATEN RIGSPOLITIET Bilag 2 Februar 2008 J.nr. RA-2007-709-0042 Beskrivelse af sager, hvori der er sket frakendelse af førerretten

Læs mere

Retsudvalget REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 494 Offentligt

Retsudvalget REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 494 Offentligt Retsudvalget 2015-16 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 494 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg Politi- og Strafferetsafdelingen 1240 København K Dato: 10. august 2015 Kontor: Strafferetskontoret

Læs mere

Et udkast til lovforslag har været sendt i høring hos følgende myndigheder og organisationer mv.:

Et udkast til lovforslag har været sendt i høring hos følgende myndigheder og organisationer mv.: Retsudvalget 2011-12 L 117 Bilag 1 Offentligt Civil- og Politiafdelingen Dato: 26. marts 2012 Kontor: Færdselskontoret Sagsnr.: 2012-801-0004 Dok.: 364396 Kommenteret høringsoversigt vedrørende udkast

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af færdselsloven

Forslag. Lov om ændring af færdselsloven Lovforslag nr. L 62 Folketinget 2012-13 Fremsat den 14. november 2012 af justitsministeren (Morten Bødskov) Forslag til Lov om ændring af færdselsloven (Sikkerhed ved reparation af havarerede køretøjer

Læs mere

Udkast. til. Forslag. til. Lov om ændring af færdselsloven

Udkast. til. Forslag. til. Lov om ændring af færdselsloven Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2018-19 TRU Alm.del - Bilag 142 Offentligt Udkast til Forslag til Lov om ændring af færdselsloven (Forhøjelse af hastighedsgrænsen for lastbiler samt lette og tunge

Læs mere

Høringsnotat. bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om køre- og hviletidsbestemmelserne

Høringsnotat. bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om køre- og hviletidsbestemmelserne Sorsigvej 35 6760 Ribe Telefon: +45 7221 8899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Høringsnotat Sagsnr.: TS21101-00003 Dato: 17-03-2016 Sagsbehandler: TRBJ Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om køre-

Læs mere

RIGSADVOKATEN Meddelelse nr. 4/2002 Frederiksholms Kanal 16 Den 26. juni 2002 1220 Kbh. K. J.nr. G 3789. Strafpåstanden i sager om brugstyveri

RIGSADVOKATEN Meddelelse nr. 4/2002 Frederiksholms Kanal 16 Den 26. juni 2002 1220 Kbh. K. J.nr. G 3789. Strafpåstanden i sager om brugstyveri RIGSADVOKATEN Meddelelse nr. 4/2002 Frederiksholms Kanal 16 Den 26. juni 2002 1220 Kbh. K. J.nr. G 3789. Strafpåstanden i sager om brugstyveri 1. Indledning Ved lov nr. 380 af 6. juni 2002 om ændring af

Læs mere

ALKOLÅS EFTER SPIRITUSKØRSEL

ALKOLÅS EFTER SPIRITUSKØRSEL ALKOLÅS EFTER SPIRITUSKØRSEL FRA 2015 ER DER INDFØRT EN ALKOLÅSORDNING SOM SUPPLEMENT TIL DE EKSISTERENDE SANKTIONER FOR SPIRITUSKØRSEL Du er omfattet af alkolåsordningen, hvis du har fået frakendt førerretten

Læs mere

KOMMENTERET HØRINGSOVERSIGT

KOMMENTERET HØRINGSOVERSIGT Retsudvalget 2011-12 L 6 Bilag 1 Offentligt Lovafdelingen Dato: 24. oktober 2011 Kontor: Formueretskontoret Sagsbeh: Rasmus Linding Sagsnr.: 2011-7002-0002 Dok.: 228365 KOMMENTERET HØRINGSOVERSIGT om forslag

Læs mere

K O M M E N T E R E T O V E R S I G T over høringssvar om forslag til lov om ændring af lov om politiets virksomhed (Frihedsberøvelse)

K O M M E N T E R E T O V E R S I G T over høringssvar om forslag til lov om ændring af lov om politiets virksomhed (Frihedsberøvelse) Retsudvalget 2018-19 L 96 Bilag 1 Offentligt Dato: Kontor: Politikontoret Sagsbeh: Martin Reinseth Sagsnr.: 2018-0092-0943 Dok.: 908642 K O M M E N T E R E T O V E R S I G T over høringssvar om forslag

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 4. juni 2010

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 4. juni 2010 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 4. juni 2010 Sag 325/2009 (2. afdeling) Rigsadvokaten mod T (advokat Jakob Juul, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Københavns Byret den 13. marts 2009

Læs mere

Brugstyveri - Strafpåstanden i sager om brugstyveri

Brugstyveri - Strafpåstanden i sager om brugstyveri Brugstyveri - Strafpåstanden i sager om brugstyveri Kilde: Rigsadvokatmeddelelsen Emner: brugstyveri; Offentlig Tilgængelig: Ja Dato: 26.6.2002 Status: Gældende Udskrevet: 31.12.2017 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af færdselsloven og straffeloven

Forslag. Lov om ændring af færdselsloven og straffeloven 2009/1 LSF 179 (Gældende) Udskriftsdato: 29. juni 2016 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsministeriet, j.nr. 2009-801-0029 Fremsat den 26. marts 2010 af justitsministeren (Lars Barfoed)

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af straffeloven

Forslag. Lov om ændring af straffeloven Lovforslag nr. L 215 Folketinget 2016-17 Fremsat den 2. juni 2017 af justitsministeren (Søren Pape Poulsen) Forslag til Lov om ændring af straffeloven (Skærpelse af straffen for utryghedsskabende tiggeri)

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af straffeloven

Forslag. Lov om ændring af straffeloven 2016/1 LSF 215 (Gældende) Udskriftsdato: 7. juli 2017 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., j.nr. 2017-731-0087 Fremsat den 2. juni 2017 af justitsministeren (Søren Pape Poulsen)

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 22. september 2014

HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 22. september 2014 HØJESTERETS KENDELSE afsagt mandag den 22. september 2014 Sag 36/2014 Anklagemyndigheden mod T (advokat Jakob S. Arrevad, beskikket) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Retten i Horsens den 13.

Læs mere

Et revideret udkast til lovforslag blev den 27. juli 2010 sendt i høring hos følgende myndigheder og organisationer mv.:

Et revideret udkast til lovforslag blev den 27. juli 2010 sendt i høring hos følgende myndigheder og organisationer mv.: Retsudvalget 2010-11 L 137 Bilag 1 Offentligt Civil- og Politiafdelingen Kommenteret høringsoversigt vedrørende revideret udkast til forslag til lov om ændring af færdselsloven og ungdomsskoleloven (Knallertkørekort

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 24. oktober 2011

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 24. oktober 2011 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 24. oktober 2011 Sag 110/2011 (2. afdeling) Rigsadvokaten mod T (advokat Gunnar Homann, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Helsingør den 28. juni

Læs mere

Retsudvalget REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 494 Offentligt

Retsudvalget REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 494 Offentligt Retsudvalget 2015-16 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 494 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Politi- og Strafferetsafdelingen Dato: 4. maj 2016 Kontor: Strafferetskontoret

Læs mere

UDKAST. til. Forslag. til. Lov om ændring af færdselsloven

UDKAST. til. Forslag. til. Lov om ændring af færdselsloven UDKAST til Forslag til Lov om ændring af færdselsloven (Fjernelse af køretøjer på statsveje og kørsel med langsomt kørende motordrevne køretøjer på motorvej over faste forbindelser) 1 I færdselsloven,

Læs mere

UDKAST. til. Forslag. til. Lov om ændring af færdselsloven

UDKAST. til. Forslag. til. Lov om ændring af færdselsloven Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2017-18 TRU Alm.del Bilag 343 Offentligt UDKAST til Forslag til Lov om ændring af færdselsloven (Klip i kørekortet for benyttelse af håndholdt teleudstyr og andre

Læs mere

Betænkning. Forslag til lov om ændring af færdselsloven og straffeloven

Betænkning. Forslag til lov om ændring af færdselsloven og straffeloven Retsudvalget 2009-10 L 179 Bilag 9 Offentligt Til lovforslag nr. L 179 Folketinget 2009-10 Betænkning afgivet af Retsudvalget den 0. maj 2010 3. udkast (ÆF fra justitsministeren) Betænkning over Forslag

Læs mere

Færdsel - Generelle retningslinjer for sanktionspåstande i færdselssager

Færdsel - Generelle retningslinjer for sanktionspåstande i færdselssager Færdsel - Generelle retningslinjer for sanktionspåstande i færdselssager Kilde: Rigsadvokatmeddelelsen Emner: færdsel; Offentlig Tilgængelig: Ja Dato: 19.1.2016 Status: Historisk Udskrevet: 29.11.2018

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om offentlighed i forvaltningen

Forslag. Lov om ændring af lov om offentlighed i forvaltningen Lovforslag nr. L 176 Folketinget 2018-19 Fremsat den 27. februar 2019 af Justitsministeren (Søren Pape Poulsen) Forslag til Lov om ændring af lov om offentlighed i forvaltningen (Ophævelse af revisionsbestemmelse)

Læs mere

Retsudvalget L 208 Bilag 1 Offentligt

Retsudvalget L 208 Bilag 1 Offentligt Retsudvalget 2017-18 L 208 Bilag 1 Offentligt Dato: 12. april 2018 Kontor: Strafferetskontoret Sagsbeh: Lasse Lykke Gregersen Sagsnr.: 2017-731-0016 Dok.: 707646 K O M M E N T E R E T O V E R S I G T Forslag

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af færdsesloven

Forslag. Lov om ændring af færdsesloven Lovforslag nr. L 186 Folketinget 2018-19 Fremsat den 27. februar 2019 af transport-, bygnings- og boligministeren (Ole Birk Olesen) Forslag til Lov om ændring af færdsesloven (Forhøjelse af hastighedsgrænsen

Læs mere

Høringsnotat. 1. Indledning

Høringsnotat. 1. Indledning Sorsigvej 35 6760 Ribe Telefon: +45 7221 8899 Mail: info@fstyr.dk www.fstyr.dk Notat Sagsnr.: TS20000-00219 Dato: 09-07-2019 Høringsnotat Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om forsøgsordning for

Læs mere

HØRINGSNOTAT. 1. Høringen. Følgende myndigheder og organisationer er blevet hørt:

HØRINGSNOTAT. 1. Høringen. Følgende myndigheder og organisationer er blevet hørt: Transport- og Bygningsudvalget, Transport- og Bygningsudvalget, Transport- og Bygningsudvalget 201 L 161 Bilag 1, L 161 A Bilag 1, L 161 B Bilag 1 Offentligt HØRINGSNOTAT Dato J. nr. 15. marts 2016 2015-7393

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om offentlighed i forvaltningen

Forslag. Lov om ændring af lov om offentlighed i forvaltningen Lovforslag nr. L 224 Folketinget 2017-18 Fremsat den 25. april 2018 af justitsministeren (Søren Pape Poulsen) Forslag til Lov om ændring af lov om offentlighed i forvaltningen (Ændring af revisionsbestemmelse)

Læs mere

Høringsnotat. vedrørende forslag til ændring af lov om godskørsel og lov om buskørsel (Ændring af bødesatser)

Høringsnotat. vedrørende forslag til ændring af lov om godskørsel og lov om buskørsel (Ændring af bødesatser) Transportudvalget 2013-14 L 58 Bilag 1 Offentligt Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Høringsnotat J.nr.: TS1020000-00023 Dato 25. september

Læs mere

Lov om ændring af færdselsloven og lov om ungdomsskoler 1)

Lov om ændring af færdselsloven og lov om ungdomsskoler 1) LOV nr 479 af 23/05/2011 (Gældende) Udskriftsdato: 19. september 2016 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., j.nr. 2008-801-0027 Senere ændringer til forskriften LBK nr 1047 af 24/10/2011

Læs mere

Justitsministeriet Lovafdelingen

Justitsministeriet Lovafdelingen Retsudvalget (2. samling) L 7 - Bilag 1 Offentligt Justitsministeriet Lovafdelingen Dato: 22. februar 2005 Kontor: Strafferetskontoret Sagsnr.: 2005-730-0038 Dok.: CHA21373 KOMMENTERET HØRINGSOVERSIGT

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om offentlighed i forvaltningen

Forslag. Lov om ændring af lov om offentlighed i forvaltningen Lovforslag nr. L 70 Folketinget 2016-17 Fremsat den 9. november 2016 af justitsministeren (Søren Pind) Forslag til Lov om ændring af lov om offentlighed i forvaltningen (Ændring af revisionsbestemmelse)

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af retsplejeloven

Forslag. Lov om ændring af retsplejeloven Lovforslag nr. L 32 Folketinget 2017-18 Fremsat den 4. oktober 2017 af justitsministeren (Søren Pape Poulsen) Forslag til Lov om ændring af retsplejeloven (Begrænsning af pligten til at erstatte sagsomkostninger

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af straffeloven

Forslag. Lov om ændring af straffeloven 2007/2 LSF 68 (Gældende) Udskriftsdato: 18. juni 2016 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., j.nr. 2007-730-0506 Fremsat den 6. februar 2008 af justitsministeren (Lene Espersen) Forslag

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 4. april 2019

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 4. april 2019 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 4. april 2019 Sag 176/2018 (2. afdeling) Anklagemyndigheden mod T (advokat Jacob Kiil, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Københavns Byret den 19. juni

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af straffeloven

Forslag. Lov om ændring af straffeloven Lovforslag nr. L 142 Folketinget 2017-18 Fremsat den 7. februar 2018 af justitsministeren (Søren Pape Poulsen) Forslag til Lov om ændring af straffeloven (Skærpelse af straffen for grov vold) 1 I straffeloven,

Læs mere

HØRINGSNOTAT. Følgende myndigheder og organisationer har afgivet bemærkninger til bekendtgørelsesudkastet: Energi- og Olieforum. Dansk Elbil Alliance

HØRINGSNOTAT. Følgende myndigheder og organisationer har afgivet bemærkninger til bekendtgørelsesudkastet: Energi- og Olieforum. Dansk Elbil Alliance HØRINGSNOTAT Dato J. nr. 25. januar 2018 2017-6159 Notat om de indkomne høringssvar vedrørende udkast til bekendtgørelse om krav til tekniske specifikationer m.v. for offentligt tilgængelig infrastruktur

Læs mere

Færdsel - Cyklister og forsøgsordning med speed pedelecs (færdselslovens 49-50)

Færdsel - Cyklister og forsøgsordning med speed pedelecs (færdselslovens 49-50) Færdsel - Cyklister og forsøgsordning med speed pedelecs (færdselslovens 49-50) Kilde: Rigsadvokatmeddelelsen Emner: færdsel; Offentlig Tilgængelig: Ja Dato: 16.11.2018 Status: Gældende Udskrevet: 12.1.2019

Læs mere

Retsudvalget L 71 - Bilag 1 Offentligt KOMMENTERET HØRINGSOVERSIGT. vedrørende

Retsudvalget L 71 - Bilag 1 Offentligt KOMMENTERET HØRINGSOVERSIGT. vedrørende Retsudvalget L 71 - Bilag 1 Offentligt Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen Kontor: Færdsels- og våbenkontoret Sagsnr.: 2006-801-0009 Dok.: LFA40601 KOMMENTERET HØRINGSOVERSIGT vedrørende Forslag

Læs mere

Redegørelse fra juli 2009 om konfiskation af motordrevne køretøjer i medfør af færdselslovens 133 a

Redegørelse fra juli 2009 om konfiskation af motordrevne køretøjer i medfør af færdselslovens 133 a Redegørelse fra juli 2009 om konfiskation af motordrevne køretøjer i medfør af færdselslovens 133 a Kilde: Redegørelser fra Rigsadvokaten Emner: færdsel;konfiskation af motorkørertøjer; Offentlig Tilgængelig:

Læs mere

D O M. Afsagt den 28. april 2015 af Østre Landsrets 18. afdeling (landsdommerne Finn Morten Andersen, Ulla Staal og Jakob Groth-Christensen (kst.)).

D O M. Afsagt den 28. april 2015 af Østre Landsrets 18. afdeling (landsdommerne Finn Morten Andersen, Ulla Staal og Jakob Groth-Christensen (kst.)). D O M Afsagt den 28. april 2015 af Østre Landsrets 18. afdeling (landsdommerne Finn Morten Andersen, Ulla Staal og Jakob Groth-Christensen (kst.)). 18. afd. nr. S-2043-14: Anklagemyndigheden mod T (advokat

Læs mere

Høringsnotat. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om godskørsel. 1. Indledning

Høringsnotat. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om godskørsel. 1. Indledning Høringsnotat Edvard Thomsens vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Notat Sagsnr. TS2010000-00026 Dato 22. maj 2014 LC Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse

Læs mere

Justitsministeriet Lovafdelingen

Justitsministeriet Lovafdelingen Justitsministeriet Lovafdelingen Dato: 21. juni 2005 Kontor: Strafferetskontoret Sagsnr.: 2005-730-0013 Dok.: CHA40254 N O T I T S om udviklingen i strafniveauet efter lov nr. 380 af 6. juni 2002 (strafskærpelsesloven)

Læs mere

Retsudvalget L 50 endeligt svar på spørgsmål 9 Offentligt

Retsudvalget L 50 endeligt svar på spørgsmål 9 Offentligt Retsudvalget 2014-15 L 50 endeligt svar på spørgsmål 9 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Politi- og Strafferetsafdelingen Dato: 9. december 2014 Kontor: Strafferetskontoret

Læs mere

UDKAST TIL TALE. til brug for ministerens besvarelse af samrådsspørgsmål W-Y fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del) den 19. januar 2012 kl. 14.

UDKAST TIL TALE. til brug for ministerens besvarelse af samrådsspørgsmål W-Y fra Folketingets Retsudvalg (Alm. del) den 19. januar 2012 kl. 14. Retsudvalget 2011-12 REU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 395 Offentligt Civil- og Politiafdelingen Dato: 17. januar 2012 Dok.: 325921 UDKAST TIL TALE til brug for ministerens besvarelse af samrådsspørgsmål

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af færdselsloven

Forslag. Lov om ændring af færdselsloven 2012/1 LSF 183 (Gældende) Udskriftsdato: 29. juni 2016 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., j.nr. 2012-801-0009 Fremsat den 13. marts 2013 af justitsministeren (Morten Bødskov) Forslag

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af færdselsloven

Forslag. Lov om ændring af færdselsloven Lovforslag nr. L 179 Folketinget 2011-12 Fremsat den 26. april 2012 af justitsministeren (Morten Bødskov) Forslag til Lov om ændring af færdselsloven (Frakendelse af retten til at udøve virksomhed som

Læs mere

i Danmark, Transporterhvervets Uddannelser og Veteranknallertklubben Aktiv samt Vestre og Østre Landsret.

i Danmark, Transporterhvervets Uddannelser og Veteranknallertklubben Aktiv samt Vestre og Østre Landsret. Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2018-19 L 221 Bilag 1 Offentligt HØRINGSNOTAT Dato J. nr. 3. april 2019 2019-919 Høringsnotat vedrørende forslag til lov om ændring af færdselsloven (Nedsættelse

Læs mere