ODENSE KOMMUNES MED-AFTALE I PRAKSIS

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "ODENSE KOMMUNES MED-AFTALE I PRAKSIS"

Transkript

1 1

2 2 ODENSE KOMMUNES MED-AFTALE I PRAKSIS Odense Kommune og Kommunale Organisationers Samarbejde (KOS), har med indgåelse af MED-aftalen aftalt en fælles ramme for, hvordan vi i Odense Kommune skal løse vores kerneopgave ved at tage udgangspunkt i borgerens behov, finde nye arbejdsformer og samtidig styrke det gode samarbejde mellem ledelse og medarbejdere. Det betyder blandt andet, at de nye løsninger skal findes på din arbejdsplads, hvilket fastholder og understøtter nærhedsprincippet som et bærende element i MED-aftalen. Det forventes, at du som leder og tillidsvalgt anvender MED-aftalen og forstår at omsætte ord til handlinger. Gennem MED-aftalen har Odense Kommune forpligtet sig til at styrke samarbejdet mellem medarbejderne, lederne, de forhandlingsberettigede faglige organisationer og politikerne. Vi skal sammen sikre, at alle ansatte får reel MED-indflydelse og MED-bestemmelse på egen arbejdssituation og på de rammer, der gælder for løsningen af kerneopgaven. Mere konkret betyder det, at alle ansatte skal sikres MED-indflydelse og MED-bestemmelse indenfor fire hovedområder: Arbejds-, personale-, samarbejds- og arbejdsmiljøforhold Som leder og tillidsvalgt, forventes I at gå foran i et tæt og konstruktivt samarbejde baseret på tillid og danne bro mellem drøftelserne i MED-udvalget og hverdagen på arbejdspladsen. Dermed er den obligatoriske MED-uddannelse et omdrejningspunkt for den fælles grundviden, der som minimum skal være tilstede hos dig som aktør på MED-området. Vi tror på, at et velfungerende MED-udvalg har betydning for at skabe en velfungerende arbejdsplads for alle, idet det understøtter den sociale kapital. Det er med til at understøtte nærhedsprincippet, at de vigtige drøftelser finder sted tæt på arbejdspladsen og dermed giver mening for den enkelte og understøtter trivsel, arbejdsglæde og stolthed. Samtidig er I forpligtede på løbende at orientere jer i forhold til de overordnede strategiske mål, der til hver en tid er gældende for Odense Kommunes samlede grundlag for løsning af kerneopgaven på vores arbejdsplads. Vi har en fælles ambition om løbende at gøre Odense Kommune til en stadig bedre arbejdsplads, hvor der er høj social kapital og effektive løsninger til gavn for borgerne. I vil altid kunne finde den fulde MED-aftale samt understøttende materialer og værktøjer i elektronisk udgave på Odense Kommunes intranetportal.

3 3 LÆSEVEJLEDNING Denne udgave af MED-aftalen i Odense Kommune, er en praksisudgave der beskriver, hvordan vi i Odense Kommune forventer MED-aftalen forvaltet. Praksisudgaven folder bemærkningerne i Odense Kommunes MED-aftale mere ud i forhold til det enkelte kapitel. Begrebet tillidsvalgt, omfatter tillidsrepræsentanten, suppleanten for tillidsrepræsentanten, arbejdsmiljørepræsentanten, medarbejderrepræsentanten, fællestillids- og arbejdsmiljørepræsentanten. Praksisudgaven kan på ingen måde stå alene. Den er alene ment som en beskrivelse af, hvilke forventninger der er til både dig som leder og dig som tillidsvalgt, når vi i Odense Kommune skal omsætte MED-aftalen til handlinger. Indholdsfortegnelse 1 5 fra MED-aftalen side fra MED-aftlen side fra MED-aftalen side 9

4 4 Kapitel 1 1 Hvem er omfattet af aftalen 2 Formål 3 Lokale aftalemuligheder 4 Form og struktur 5 Kompetence Odense Kommune og KOS forventer, at du sammen med dine kolleger deltager aktivt i MED-samarbejdet, hvor nærhedsprincippet forudsætter engagement i din egen arbejdsplads. Hvis beslutninger skal træffes der, så forudsætter det tillid, samskabelse, mod og handling. Det formelle rum er der, hvor man i fællesskab understøtter MED-udvalgets dagsorden. Som leder og medarbejderrepræsentant repræsenterer du alle dine kolleger på arbejdspladsen og det er dermed ikke en personlig arena. Det uformelle rum er der, hvor I skaber hverdagens relation med udgangspunkt i den daglige praksis, til gavn for samarbejdet. Det stiller krav til en fælles viden om grundlaget for samarbejdet. Det kan I læse mere om i bilag 13 i MED-aftalen: Protokollat om uddannelse på medindflydelses- og medbestemmelsesområdet. Det stiller krav til information og dialog. Det kan I læse mere om under i MED-aftalen. Arbejdsmiljø MED-samarbejdet omfatter i høj grad at fokusere på, hvordan Odense Kommune og dermed arbejdspladsen, samlet set løser kerneopgaven ud fra de bedste vilkår for den enkelte ansatte. På arbejdspladsen understøttes et godt arbejdsmiljø af en systematisk tilgang og et tæt og konstruktivt samarbejde med det overordnede formål at nedbringe sygefravær, ulykker samt at fremme trivslen. Som leder har du det overordnede ansvar for at sikre, at arbejdsmiljøforholdene er i orden. Som arbejdsmiljørepræsentant har du et særligt ansvar for at være i et dagligt samspil med både dine kolleger og din leder omkring arbejdsmiljøforholdende og bringe arbejdsmiljøaspekter ind i MED-strengen. Som arbejdsmiljøgruppe har I et særligt ansvar for at skabe rammerne for et godt arbejdsmiljø i virksomheden og for at forebygge og løse arbejdsmiljøproblemer i et samspil med medarbejderne på arbejdspladsen. I Odense Kommune arbejder vi med afsæt i Odense Kommunes Arbejdsmiljøpolitik, som er udmøntet i en række bærende principper i en arbejdsmiljøstrategi. Arbejdsmiljøstrategien skal understøtte en effektiv planlægning af arbejdsmiljøarbejdet, så kerneopgaven løses mest effektivt. De centrale værktøjer i arbejdsmiljøgruppens arbejde er den årlige arbejdsmiljødrøftelse og APV. I den årlige arbejdsmiljødrøftelse planlægger arbejdsmiljøgruppen arbejdsmiljøarbejdet og sætter mål for arbejdsmiljøet. I arbejdspladsvurderingen styrer arbejdsmiljøgruppen de arbejdsmiljømål og handlinger, der igangsættes samt sikrer, at mål og handlinger følges op. På Odense Kommunes intranet kan du under arbejdsmiljø blandt andet læse mere om: - Arbejdsmiljøpolitikken og Arbejdsmiljøstrategien. - Arbejdsmiljøorganisationen. - Arbejdsmiljø fra A til Å - Odense Kommunes model for arbejdsmiljøarbejdet. - Den årlige arbejdsmiljødrøftelse - Arbejdsmiljøværktøjer, herunder APV.

5 5 Læs mere om forventninger og krav i Bilag C i MED-aftalen: Arbejdsmiljøarbejdet i Odense Kommune. Bilag 10 i MED-aftalen: Organisering af arbejdsmiljøarbejdet i forbindelse med indgåelse af en lokal aftale om medindflydelse og medbestemmelse. Bilag 11 i MED-aftalen: Vejledning om fælles arbejdsmiljøorganisation mellem kommunen og selvejende institutioner, som kommunen har driftsoverenskomst med. Bilag 12 i MED-aftalen: Tjekliste til bilag 10 og 11. MED-udvalg I MED-aftalen kan I læse om valg/genvalg/udpegning til MED-udvalgene og på Odense Kommunes intranet finder du informations- og vejledningsmateriale vedr. valg til MED-udvalgene og de obligatoriske skemaer, der anvendes i forbindelse med indberetning af ændringer i MED-strukturen. Til registrering af de valgte medarbejdere til lokaludvalgene samt arbejdsmiljørepræsentanter, er der udpeget administratorer og kontaktpersoner i hver forvaltning, der sikrer dette. På den måde har vi til hver en tid et overblik over de tillidsvalgte i Odense Kommune. Når der sker ændringer i MED-strukturen, eksempelvis med baggrund i en organisationsændring, skal der ske drøftelse i det berørte MED-udvalg. I skal være opmærksomme på, at der ligger en procedure for, hvordan ændringer i MED-strukturen forvaltes i Odense Kommune. En indstilling om ændring, skal være underskrevet af et enigt MED-udvalg og der skal ske en orientering til forvaltningsudvalget for området, som herefter indstiller til endelig godkendelse hos formandskabet i Hovedudvalget. Der skal anvendes et bestemt skema, som I finder på Odense Kommunes intranet. Her findes også information og vejledning om den obligatoriske MED-uddannelse, som både leder og medarbejderrepræsentanter skal igennem. Læs mere om forventninger og krav i bilag A i MED-aftalen: Beskrivelse af MED-systemet/strukturen i Odense Kommune. Bilag B i MED-aftalen: Faglige fora i Børn- og Ungeforvaltningen.

6 Kapitel 2 6 Medindflydelse og medbestemmelse 7 Information og drøftelse 8 Retningslinjer 9 Hovedudvalget 6

7 7 Roller Ledelse og tillidsvalgte indgår i flere naturlige partnerskaber, der alle bidrager til, at vi kan løse vores kerneydelse ud fra de bedste vilkår for alle involverede: - Som leder og tillidsvalgt på arbejdspladsen formelt. - Som leder og tillidsvalgt på arbejdspladsen uformelt. - Som formand og næstformand i MED-udvalget. - Som medlem af et MED-udvalg. - Som medlem af en arbejdsmiljøgruppe. Der er brug for nye arbejdsformer, en styrket tillidsbaseret relation, en ny tilgang og et nyt syn på de positioner, man varetager henholdsvis som leder og tillidsvalgt, da vores arbejdsplads udvikler sig hele tiden. Der skal fra begge sider være en vilje til at engagere sig og investere i samarbejdet. Som ledelse kan det være nødvendigt at træffe hurtige beslutninger, hvilket stiller krav til den tillidsvalgte om at indgå i formelle som uformelle, smidige og hurtige dialoger, så ledelsens beslutningsgrundlag kvalificeres bedst muligt. En løbende dialog mellem leder og tillidsvalgt, er både med til at sikre en tidlig involvering samt danne en fælles grundforståelse af opgaven. Selv om relationen mellem leder og tillidsvalgt skal baseres på en grundlæggende tillid, vil der være situationer, hvor viden ikke kan deles grundet krav om fortrolighed. Det behøver ikke være et usikkerhedsmoment mellem parterne, hvis den daglige formelle og uformelle dialog fungerer, for så er den viden der er relevant for at kunne træffe de bedste beslutninger allerede delt. Information og drøftelse Det bedste samspil opnår I, ved at se hverdagens relationer og dialoger som de bærende elementer for de drøftelser, I skal have på de formelle MED-udvalgsmøder. På den måde bliver MED- og partssamarbejdet en del af alles hverdag og dermed nærværende og meningsfuld. Et godt værktøj til at sikre et overblik og synlighed omkring MED-samarbejdet, er at udarbejde et årshjul for de overordnede og obligatoriske temaer som eks. trivselsundersøgelse, budget, årlig arbejdsmiljødrøftelse m.m. Vær også opmærksom på, at Odense Kommunes personalepolitiske univers, bestående af personalepolitikken og understøttende retningslinjer, indeholder bundne obligatoriske opgaver, som skal være en naturlig del af MED-udvalgets årshjul. I finder en skabelon for et årshjul samt en oversigt over det personalepolitiske univers på Odense Kommunes intranet. Udarbejdelsen af dagsordener er en væsentlig del af formandskabets samspil og platform for drøftelse af aktuelle dagsordenspunkter. Det er vigtigt, at formandskabet lægger et arbejde i at forberede det enkelte dagsordenspunkt, så man ikke er i tvivl om eksempelvis baggrunden for, det aktuelle i og formålet med drøftelsen i MED-udvalget. Det er lige så vigtigt, at der afsættes tid til forberedelsen før mødet som opfølgningen efter mødet. Husk, at alle dagsordener, referater og bilag, skal lægges på Odense Kommunes intranet. Derudover er det nødvendigt, at arbejdspladsen forholder sig til, hvordan denne dokumentation kommunikeres på arbejdspladsen. Alle medlemmer i et MED-udvalg har til opgave i at sikre, at hele arbejdspladsen løbende informeres om og drøfter arbejdet i MED-systemet. Det skal understøtte ambitionen om, at MED-samarbejdet skal være nærværende for den enkelte medarbejder og dermed vores nærhedsprincip. I forhold til at få aftalt procedurer omkring information om arbejdet i MED-systemet, anbefales det at starte med at udarbejde en forretningsorden for MED-udvalget, der synliggør, hvordan møderne afholdes i forhold til eks. mødernes varighed, mødekultur, deadline for dagsorden, bilag og referater m.m. I finder en skabelon for en forretningsorden på Odense Kommunes intranet. Som et led i en god forberedelse af drøftelserne i MED-udvalget, skal de medarbejdere der måtte være særlig omfattet af punktet have en information, sikres den fornødne information og inddragelse. Alle forhold, som er omfattet af informationspligten, skal tages op til drøftelse, hvis én af parterne ønsker det.

8 Dagsordener, bilag og referater samt nyheder omfattende MED-udvalg, administrative udvalg og politiske udvalg, vil altid være at finde på portalen. Det er også her at du finder Odense Kommunes personalepolitiske univers, bestående af personalepolitik med tilhørende retningslinjer. 8 Retningslinjer Der forefindes to udgaver af retningslinjer og disse er kendetegnet ved, at de er besluttet i enighed og ikke kan ændres uden at der er enighed herom: Procedureretningslinjer, der drejer sig om fastlæggelse af procedure for, hvornår og hvordan vi i Odense Kommune drøfter budgettet, rationaliseringer og omstillinger samt personalepolitikken. Retningslinjer, der drejer sig om at fastlægge og aftale principper for, hvordan man i MED-udvalgene drøfter og forholder sig til overordnede organisatoriske emner. I Odense Kommune har vi retningslinjer for eksempelvis: Mangfoldighed, livsfaser, trivselsundersøgelse, ledertrivselsundersøgelse, sygefraværssamtaler, sundhedsfremme, alkohol og andre rusmidler, arbejdsbetinget stress, rygning, deltidsansattes ret til højere timetal, stillingsopslag og ansættelsesudvalg, ressourcer og arbejdsmængde. 8 fortæller mere om begrebet retningslinjer og procedureretningslinjer. Hovedudvalget Det er Hovedudvalgets formandskab, der fastlægger dagsordener til møderne. Dette sker blandt andet med udgangspunkt i hovedudvalgets årshjul, som I finder på Odense Kommunes intranet. Repræsentanterne i Hovedudvalget er med til at kvalificere hovedudvalgets dagsorden, der sammensættes af hovedudvalgets formandskab. 9 fortæller mere om Hovedudvalgets funktion og ansvarsområder. Bilag 2 i MED-aftalen: Oversigt over hovedudvalgets obligatoriske opgaver i henhold til generelle (ramme) aftaler m.v. Bilag 3 i MED-aftalen: Oversigt over opgaver for øvrige MED-udvalg og over forhandling/aftale om enkeltpersoners eller gruppers vilkår i relation til generelle (ramme)aftaler m.v. Hovedudvalget mødes én gang om året med Økonomiudvalget og Byrådet med henblik på at drøfte den del af budgetbehandlingen, der vedrører budgettets konsekvenser for arbejds- og personaleforhold i Odense Kommune. Hovedudvalget gennemfører hvert år en strategisk drøftelse af, hvilke indsatsområder og opgaver, der er særligt væsentlige at fokusere på og arbejde med, i forbindelse med udarbejdelsen af næste års årshjul i slutningen af året. Hovedudvalget har det overordnede ansvar for arbejdsmiljøarbejdet i Odense Kommune. Hovedudvalget drøfter, ud over de nævnte obligatoriske områder, jævnligt arbejdsmiljøspørgsmål med baggrund i arbejdsmiljøstrategien, ved større udviklings- og omstillingsprojekter, i forbindelse med budgetprocessen m.m. og afgør i tvivlstilfælde tolkning af MED-aftale.

9 9 Kapitel 3 10 Valg af tillidsrepræsentanter 11 Tillidsrepræsentantens virksomhed 12 Valg af fællestillidsrepræsentanter 13 Valg af suppleant (stedfortræder) 14 Medarbejderrepræsentanternes vilkår 15 Frihed til deltagelse i kurser, møder m.v. 16 Ikke relevant for Odense Kommune 17 Fravigelse af TR-bestemmelser ved særskilt indgået lokal TR-aftalen 18 Afskedigelse 19 Voldgift vedrørende Uoverensstemmelse vedrørende lokale aftaler indgået i -h-t Håndhævelse af forpligtelserne i 7, stk. 4-6 Odense Kommune følger de i MED-aftalen beskrevne regler ved valg af tillidsrepræsentanter. Dermed er der ikke tilføjet bemærkninger til disse paragraffer i Odense Kommunes MED-aftale. Det er en fælles forventning og forudsætning, at MED- og partssamarbejdet foregår i en gensidig tillid og respekt mellem ledelse og tillidsrepræsentant. På Odense Kommunes intranet der henvender sig til ledelsen, ligger der materiale vedr. valg af tillidsrepræsentant og fællestillidsrepræsentant. Valg Det er den faglige organisation eller medarbejderne på arbejdspladsen der tager initiativ til et valg af tillidsrepræsentant. Når man kan vælge en tillidsrepræsentant på en institution, defineres en institution i Odense Kommune, som den eller de matrikler, hvor der er ansat en leder med en ledelseskompetence svarende til den beskrevne i 5. En overenskomstgruppe består af alle medarbejdere, der er ansat i henhold til en bestemt overenskomstgruppe (dog afviger DJØF (faglige organisation for jurister og jurastuderende samt erhvervsøkonomiske og samfundsvidenskabelige kandidater og studerende.): Hvis man vælges som tillidsrepræsentant og man arbejder eksempelvis i aften- eller nattevagt, skal Odense Kommune ikke foretage særlige foranstaltninger. Man vælges på lige fod med alle andre tillidsrepræsentanter. Der kan gennem en forhandling indgås aftale om, at der vælges mere end én tillidsrepræsentant pr. overenskomstgruppe pr. institution. Grundlaget for en sådan aftale, bør skriftligt dokumenteres og der kan være særlige forhold der gør, at det vil være hensigtsmæssigt, eksempelvis: Hvis der er tale om mange små matrikler fordelt over et stort geografisk område. Hvis der er mange medlemmer på institutionen indenfor samme overenskomstgruppe. Dette kan dog, som det nævnes i rammeaftalen, også søges løst ved at lade det være en del af aftalen i forhold til tillidsrepræsentantens vilkår. Der skal løbende ske en afstemning mellem leder og TR i forhold til tjenestefrihed til TR-relevante aktiviteter af hensyn til forholdene på tjenestedet. Alle aftaler om fællestillidsrepræsentanternes vilkår, skal indgås som en aftale via HR i Borgmesterforvaltningen.

10 10 Anmeldelse af valg og ophør journaliseres på den enkeltes personalesag centralt fra HR og Personale. Der er tale om ophør når: - Der vælges og anmeldes en ny tillidsrepræsentant. Der kan dog her aftales et beskyttelsesoverlap. - Valgperioden ophører, hvis der er aftalt en sådan. - Valgbarhed fortabes. - Odense Kommune skal aktivt bringe hvervet til ophør (MED 10, stk. 1): - Hvis valggrundlaget permanent bortfalder, eks. hvis antallet af medarbejdere i en overenskomstgruppe permanent falder til under 5. - Hvis der sker omstruktureringer, hvor hidtidige adskilte overenskomstgrupper lægges ind under samme institution. Det betyder, at hvis man eksempelvis har haft 3 institutioner med hver sin tillidsrepræsentant indenfor samme overenskomstgruppe og disse tre institutioner lægges sammen til én institution, går man fra 3 tillidsrepræsentanter ned til 1 tillidsrepræsentant indenfor overenskomstgruppe for den samlede institution. Der er ikke indgået en lokal TR-aftale i Odense Kommune, hvilket gør, at ingen af bestemmelserne i MED-aftalen kan fraviges. Tillidsrepræsentanten I Odense Kommune, er tillidsrepræsentanten en værdifuld samarbejdspartner, der har pligt til at gøre sit bedste for at fremme og vedligeholde rolige og stabile arbejdsforhold: Bindeled mellem arbejdstager og arbejdsgiver. Udvidet ret til at handle og ytre sig. Tavshedspligt om enkeltpersoners forhold. Ved ansættelser. Tillidsrepræsentanten skal vide, hvem der ansættes indenfor vedkommendes overenskomstgruppe. Arbejdsgiveren er ansvarlig for at videregive oplysninger vedr. eksempelvis uddannelse og tidligere ansættelsesforhold til den relevante tillidsrepræsentant til brug for lønforhandlingen. Der er tale om oplysninger, som Odense Kommune i forvejen er i besiddelse af. Odense Kommune er ikke forpligtet til at indhente yderligere oplysninger. Dog skal arbejdsgiveren have tilladelse fra ansøgeren, om man må videreformidle vedkommendes CV til tillidsrepræsentanten. Hvis tillidsrepræsentanten ønsker yderligere oplysninger, må tillidsrepræsentanten selv rekvirere disse hos den nyansatte medarbejder. Læs mere i Retningslinje for stillingsopslag og ansættelsesudvalg under det personalepolitiske univers på Odense Kommunes intranet. Ved afskedigelser. Arbejdsgiveren har orienteringspligt overfor tillidsrepræsentanten ved afskedigelser, da de faglige organisationer skal have mulighed for at undersøge og tage stilling til, hvorvidt der skal reageres mod den konkrete afskedigelser. Tillidsrepræsentanten skal holdes bedst muligt orienteret og dette gælder både indholdsmæssigt og tidsmæssigt. Indholdsmæssigt: Den relevante tillidsrepræsentant skal orienteres om hvem (navn og stilling) og hvorfor (årsagen til o psigelsen), såfremt afskedigelsesbegrundelsen ikke er tavshedsbelagt. Tidsmæssigt: Hverken tillidsrepræsentanten eller organisationen skal orienteres om en afskedigelse før den berørte medarbejder selv er blevet orienteret, men så snart den påtænkte opsigelse er givet.

11 Tillidsrepræsentantens rolle: Ved afskedigelse kan den berørte medarbejder vælge sin TR som bisidder til afskedigelsessamtalen mellem leder og medarbejder. Alle oplysninger af interesse for tillidsrepræsentantens varetagelse af sin f unktion i forbindelse med ansættelser og afskedigelser skal tilgå tillidsrepræsentanten uopfordret. 11 Lønforhandlinger I forbindelse med lønforhandlinger har arbejdsgiver en orienteringspligt. Tillidsrepræsentanten skal have de faktuelle oplysninger, som ledelsen har og bruger i forbindelse med en lønforhandling. Dog ikke eventuelle strateginotater, som understøtter ledelsessiden. De relevante oplysninger kan enten tilgå tillidsrepræsentanten automatisk eller på tillidsrepræsentantens begæring. Det kan ikke pålægges ledelsen, at udarbejde materiale ledelsen ellers ikke ville eller skulle udarbejde. Valg til fællestillidsrepræsentant Se mere i Bilag D Udpegning af FTR i Odense Kommune. Vilkår Hovedreglen er, at arbejdsgiver betaler den tid tillidsrepræsentanten bruger på sit tillidsrepræsentanthverv, når der er tale om aktiviteter, der aktuelt og konkret vedrører de medarbejdere, som tillidsrepræsentanten er valgt for. Arbejdsgiver betaler blandt andet tid, der går til: Møder og formøder med ledelsen. Nødvendig kontakt med eget valggrundlag og med andre tillidsrepræsentanter. Rejsetid i forbindelse med opgaver i forhold til eget valggrundlag og egen arbejdsplads. Aktuel og konkret forberedelsestid. At modtage og videregive til og fra vedkommendes personaleorganisation. Tjenestefrihed ydes med løn mod, at kommunen efterfølgende modtager lønrefusion fra den relevante personaleorganisation. Når tillidsrepræsentanten beder om tjenestefrihed til tillidsrepræsentant-relevante aktiviteter, skal dette bevilges i det omfang, at forholdene på tjenestedet tillader det. AKUT-midler Hovedudvalget i Odense Kommune planlægger i et samarbejde mellem ledelse- og medarbejderside anvendelsen af de lokale AKUT-midler.

12 12 OVERSIGT OVER DET PERSONALEPOLITISKE UNIVERS 2017 Politik Personalepolitik Strategi Arbejdsmiljøstrategi Procedureretningslinjer/obligatorisk jf. MED-aftalen Procedureretningslinje for MED-udvalgenes drøftelse af budgettets betydning for arbejds-, personale-, samarbejds- og arbejdsmiljøforhold Procedureretningslinje for rationaliserings- og omstillingsprojekter Proceduretningslinje for drøftelse af personalepolitikken Retningslinjer Vores arbejdsplads Retningslinje for mangfoldighed Retningslinje for livsfaser Retningslinje for trivselsundersøgelsen Retningslinje for ledertrivselsundersøgelsen Retningslinje for forebyggelse og håndtering af krænkelser Medarbejdertryghedspakke juni 2018 Retningslinje for sygefraværssamtaler Din ansættelse Retningslinje for kompetenceudvikling Retningslinje for sundhedsfremme Retningslinje for alkohol og andre rusmidler Retningslinje for arbejdsbetinget stress Retningslinje for rygning Hovedudvalget Fuldtidspolitik Retningslinje for den personalepolitiske pulje Aftale om deltidsansattes ret til højere timetal Retningslinje for stillingsopslag og ansættelsesudvalg Retningslinje for drøftelse af sammenhæng mellem ressourcer og arbejdsmængde

Lokalaftale om MED. INDFLYDELSE og BESTEMMELSE. i Odder Kommune

Lokalaftale om MED. INDFLYDELSE og BESTEMMELSE. i Odder Kommune Lokalaftale om MED i Odder Kommune INDFLYDELSE og BESTEMMELSE Forord Denne lokale MED aftale udgør den overordnede ramme for samarbejdet mellem ledelse og medarbejdere i Odder kommune. Den skal medvirke

Læs mere

MED-grunduddannelse. Albertslund Kommune PUF MED-underviser Joan Bendiksen

MED-grunduddannelse. Albertslund Kommune PUF MED-underviser Joan Bendiksen MED-grunduddannelse Albertslund Kommune PUF MED-underviser Joan Bendiksen 1 MED-grunduddannelsen Dag 2 - Program Velkomst præsentation af program Opfølgning på arbejde i eget MED-udvalg Læringsmål: Information

Læs mere

Introduktion til. MED-systemet i Region Syddanmark medindflydelse, medbestemmelse og arbejdsmiljø

Introduktion til. MED-systemet i Region Syddanmark medindflydelse, medbestemmelse og arbejdsmiljø Introduktion til MED-systemet i Region Syddanmark medindflydelse, medbestemmelse og arbejdsmiljø > 2 MED-systemet i Region Syddanmark består af 130 udvalg og 630 arbejdsmiljøgrupper MED samarbejdet I samarbejdet

Læs mere

Vær MED i en dans for alle ansatte! En pixi-udgave om medarbejdernes MED-indflydelse og MED-bestemmelse i Næstved Kommune

Vær MED i en dans for alle ansatte! En pixi-udgave om medarbejdernes MED-indflydelse og MED-bestemmelse i Næstved Kommune Vær MED i en dans for alle ansatte! En pixi-udgave om medarbejdernes MED-indflydelse og MED-bestemmelse i Næstved Kommune 1 Hvad er MED? 3 Hvad laver MED-organisationen? 4 4 niveauer i samarbejdet 6 Hvad

Læs mere

BILAG 13. PROTOKOLLAT OM UDDANNELSE PÅ MEDINDFLYDELSES- OG MEDBESTEMMELSESOMRÅDET

BILAG 13. PROTOKOLLAT OM UDDANNELSE PÅ MEDINDFLYDELSES- OG MEDBESTEMMELSESOMRÅDET Side 75 BILAG 13. PROTOKOLLAT OM UDDANNELSE PÅ MEDINDFLYDELSES- OG MEDBESTEMMELSESOMRÅDET Indledning Til brug for de regioner, der indgår en lokal aftale i henhold til Rammeaftale om medindflydelse og

Læs mere

Procedureretningslinjer

Procedureretningslinjer Procedureretningslinjer DATO 14-04-2011 SAGSNR. 326-2011-18747 SAGSANSVARLIG Rita Jeppesen HR og Personale HR og Personale I henhold til Kalundborg Kommunes lokale MED-aftale er der udarbejdet nedenstående

Læs mere

MED-grunduddannelse. Albertslund Kommune PUF MED-underviser Joan Bendiksen

MED-grunduddannelse. Albertslund Kommune PUF MED-underviser Joan Bendiksen MED-grunduddannelse Albertslund Kommune PUF MED-underviser Joan Bendiksen 1 MED-grunduddannelsen - program Dag 1 Velkomst præsentation af program Deltagerpræsentation og forventningsafstemning Deltagernes

Læs mere

ARBEJDSMILJØSTRATEGI

ARBEJDSMILJØSTRATEGI ARBEJDSMILJØSTRATEGI 2018-2020 ARBEJDSMILJØPOLITIKKENS VISION Vi skaber effektivitet og kvalitet i løsningen af kerneopgaven gennem høj social kapital samt sikre og sunde rammer. 2 Sådan er arbejdsmiljøstrategien

Læs mere

Malling Skoles sikkerhedsorganisation og MED-udvalg

Malling Skoles sikkerhedsorganisation og MED-udvalg Malling Skoles sikkerhedsorganisation og MED-udvalg I dette afsnit er skolens sikkerhedsorganisation og MED-udvalg beskrevet. Herunder hvem der er repræsentanter og hvilke opgaver de varetager. Sikkerhedsgruppens

Læs mere

SAMARBEJDE PÅ ARBEJDSPLADSER MED UNDER 25 ANSATTE

SAMARBEJDE PÅ ARBEJDSPLADSER MED UNDER 25 ANSATTE SAMARBEJDE PÅ ARBEJDSPLADSER MED UNDER 25 ANSATTE SAMARBEJDE PÅ ARBEJDSPLADSER MED UNDER 25 ANSATTE Udgivet: Samarbejdssekretariatet 2014 Layout: Operate A/S Tryk: FOA Publikationen kan hentes digitalt,

Læs mere

08.86 O.13 42/2014 Side 1. Protokollat om uddannelse på medindflydelses- og medbestemmelsesområdet

08.86 O.13 42/2014 Side 1. Protokollat om uddannelse på medindflydelses- og medbestemmelsesområdet Side 1 Protokollat om uddannelse på medindflydelses- og medbestemmelsesområdet KL Sundhedskartellet Side 2 Indledning Til brug for de kommuner, der indgår en lokal aftale i henhold til Rammeaftale om medindflydelse

Læs mere

SAMARBEJDET MELLEM ARBEJDSMILJØ- REPRÆSENTANTEN TILLIDS- REPRÆSENTANTEN

SAMARBEJDET MELLEM ARBEJDSMILJØ- REPRÆSENTANTEN TILLIDS- REPRÆSENTANTEN SAMARBEJDET MELLEM ARBEJDSMILJØ- REPRÆSENTANTEN TILLIDS- REPRÆSENTANTEN Folderen er tænkt som inspiration til at få sat fokus på samarbejdet mellem jer som arbejdsmiljørepræsentant (AMR) og tillidsrepræsentant

Læs mere

Allerød Kommunes Personale- og Arbejdsmiljøpolitik

Allerød Kommunes Personale- og Arbejdsmiljøpolitik Allerød Kommunes Personale- og Arbejdsmiljøpolitik INDHOLD FORORD 2 VISION 3 ALLERØD KOMMUNES VÆRDIGRUNDLAG 4 ALLERØD KOMMUNES MED-AFTALE 5 FORMÅL 5 HVAD KAN MED-UDVALGET TAGE STILLING TIL? 5 INFORMATION

Læs mere

Arbejdsmiljøgruppen. Opgaver HMU Fælles - MED Drøftelse. Lokal- MED

Arbejdsmiljøgruppen. Opgaver HMU Fælles - MED Drøftelse. Lokal- MED Bilag 12 til Lokalaftale Varde Kommune Oversigt over opgavefordeling Opgaver HMU Fælles - Aftale retningslinjer - (A)For indhold og opfølgning på trivselsmålinger* 1 - (C)For sygefraværssamtaler 1 - (G)For

Læs mere

I notatet er samlet svar på spørgsmål som ofte stilles til FTF og OAO. Spørgsmål med svar som har hjemmel i MED-rammeaftalen.

I notatet er samlet svar på spørgsmål som ofte stilles til FTF og OAO. Spørgsmål med svar som har hjemmel i MED-rammeaftalen. 4. maj 2011 I notatet er samlet svar på spørgsmål som ofte stilles til FTF og OAO Spørgsmål med svar som har hjemmel i MED-rammeaftalen. På hvilket niveau i MED-systemet skal ledelsens beslutninger drøftes?

Læs mere

Vær MED. i en dans for alle ansatte!

Vær MED. i en dans for alle ansatte! Version 20130911/DJ Vær MED i en dans for alle ansatte! En pixi-udgave om medarbejdernes MED-indflydelse og MEDbestemmelse i Næstved Kommune Hvad er MED - hvordan skal musikken spille? MED er gensidig

Læs mere

Lokal aftale om MED-indflydelse og MED-bestemmelse. Allerød Kommune

Lokal aftale om MED-indflydelse og MED-bestemmelse. Allerød Kommune Lokal aftale om MED-indflydelse og MED-bestemmelse Allerød Kommune Indhold Forord...3 1. Område...3 2. Formål...3 3. Arbejdsmiljø...3 4. Form og struktur...6 5. Kompetence...8 6. Medindflydelse og medbestemmelse...8

Læs mere

Samarbejde. på arbejdspladser med under 25 ansatte

Samarbejde. på arbejdspladser med under 25 ansatte Samarbejde på arbejdspladser med under 25 ansatte Samarbejde på arbejdspladser med under 25 ansatte Udgivet af Samarbejdssekretariatet Layout: Operate A/S Tryk: FOA Publikationen kan hentes digitalt, eller

Læs mere

Indhold. MED i Tønder Kommune

Indhold. MED i Tønder Kommune Indhold... 4 Formål... 4 Hvad er MED-indflydelse... 4 Hvad er MED-bestemmelse... 4 Arbejdsopgaver.... 5 MED-organisationen... 6 Flere niveauer... 7 Arbejdsmiljø... 9 Valg af tillidsrepræsentant... 9 Valg

Læs mere

Tillidsrepræsentant i Etf afklarede forventninger

Tillidsrepræsentant i Etf afklarede forventninger Tillidsrepræsentant i Etf afklarede forventninger Et oplæg til diskussion med kolleger, TR-suppleant og AMiR etf.dk/tr Afklarede forventninger det bedste afsæt for dig som TR 2 Dine kolleger har valgt

Læs mere

Aftale om medarbejderindflydelse gennem MIO-udvalg på Vesthimmerlands Gymnasium og HF

Aftale om medarbejderindflydelse gennem MIO-udvalg på Vesthimmerlands Gymnasium og HF Aftale om medarbejderindflydelse gennem MIO-udvalg på Vesthimmerlands Gymnasium og HF Fundamentet for aftalen er Personalestyrelsens Cirkulære om aftale om Samarbejde og samarbejdsudvalg i statens virksomheder

Læs mere

2. dag - Modul 1A. Samarbejdssystem. Ansættelse. Frokost (kl. 12.30-14) Løn. Pause (kl. 18-19.30) Festmiddag (kl. 19.30) 10-09-2015 SIDE 1

2. dag - Modul 1A. Samarbejdssystem. Ansættelse. Frokost (kl. 12.30-14) Løn. Pause (kl. 18-19.30) Festmiddag (kl. 19.30) 10-09-2015 SIDE 1 2. dag - Modul 1A Samarbejdssystem Ansættelse Frokost (kl. 12.30-14) Løn Pause (kl. 18-19.30) Festmiddag (kl. 19.30) 10-09-2015 SIDE 1 TR-kursus Modul 1A Samarbejdssystem September 2015 10-09-2015 SIDE

Læs mere

Lokal MED-aftale for Slagelse Kommune

Lokal MED-aftale for Slagelse Kommune Lokal MED-aftale for Slagelse Kommune Ikrafttrædelsesdato: 1. maj 2014 Indhold Kapitel 1 - Den lokale MED-aftales område, formål mv. 4 1 Område... 4 2 Formål... 4 3 Form og struktur... 5 4 Kompetence...

Læs mere

FORRETNINGSORDEN FOR SAMARBEJDSUDVALGET PÅ INSTITUT FOR FOLKESUNDHED (LSU), AARHUS UNIVERSITET

FORRETNINGSORDEN FOR SAMARBEJDSUDVALGET PÅ INSTITUT FOR FOLKESUNDHED (LSU), AARHUS UNIVERSITET FORRETNINGSORDEN FOR SAMARBEJDSUDVALGET PÅ INSTITUT FOR FOLKESUNDHED (LSU), AARHUS UNIVERSITET Under henvisning til statens samarbejdsaftale af 7. juni 2011 fastsættes følgende forretningsorden: 1. Regelgrundlag

Læs mere

Lokalaftale om MED. INDFLYDELSE og BESTEMMELSE. i Odder Kommune

Lokalaftale om MED. INDFLYDELSE og BESTEMMELSE. i Odder Kommune Lokalaftale om MED i Odder Kommune INDFLYDELSE og BESTEMMELSE Forord Denne lokale MED aftale udgør den overordnede ramme for samarbejdet mellem ledelse og medarbejdere i Odder kommune. Den skal medvirke

Læs mere

Lokal aftale om MED-indflydelse og MED-bestemmelse

Lokal aftale om MED-indflydelse og MED-bestemmelse Lokal aftale om MED-indflydelse og MED-bestemmelse Vedtaget af Forhandlingsudvalget: 30. maj 2013 Læsevejledning: Den lokale aftale om medbestemmelse og medindflydelse i Frederikssund Kommune er inddelt

Læs mere

(http://www.samarbejdssekretariatet.dk/rammer_for_su/) og fastlægger de rammer, inden for

(http://www.samarbejdssekretariatet.dk/rammer_for_su/) og fastlægger de rammer, inden for Aftale om oprettelse af MIO-udvalg på Roskilde Katedralskole, 2012, Kap. 1: Rammer og struktur for MIO-udvalget ved Roskilde Katedralskole 1: Område Nedenstående aftale om MIO gælder for den samlede selvejende

Læs mere

Lokalaftale om MEDINDFLYDELSE OG MEDBESTEMMELSE i AARHUS KOMMUNE

Lokalaftale om MEDINDFLYDELSE OG MEDBESTEMMELSE i AARHUS KOMMUNE Lokalaftale om MEDINDFLYDELSE OG MEDBESTEMMELSE i AARHUS KOMMUNE Indhold Forord... 3 1 Område... 3 2 Formål... 3 3 Medindflydelse og medbestemmelse... 4 4 Form og struktur... 4 5 MED udvalgenes sammensætning...

Læs mere

Strategiplan for MED og arbejdsmiljø

Strategiplan for MED og arbejdsmiljø Strategiplan for MED og arbejdsmiljø 2016-2017 Godkendt i HMU den 15.12.2015 Justeret i HMU den 29.11.2016 Indhold Forord... 3 Holdninger... 3 Indsatser og mål... 4 Indsatsområder... 5 Mål og succeskriterier...

Læs mere

Aftale om. Medindflydelse og medbestemmelse. i Holbæk Kommune

Aftale om. Medindflydelse og medbestemmelse. i Holbæk Kommune Aftale om Medindflydelse og medbestemmelse i Holbæk Kommune Januar 2007 MED-aftale for Holbæk Kommune Indledning Denne MED-aftale er resultatet af arbejdet i forhandlingsorganet nedsat af de 5 kommuner

Læs mere

Lokalaftale om medindflydelse og medbestemmelse

Lokalaftale om medindflydelse og medbestemmelse Lokalaftale om medindflydelse og medbestemmelse Revideret maj 2014 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Forord... 3 KAPITEL 1... 4 1: Aftalens område... 4 2: Formål... 4 3: Form og struktur...

Læs mere

3: Medlemmer af og suppleanter til HSU udpeges for 2 år ad gangen.

3: Medlemmer af og suppleanter til HSU udpeges for 2 år ad gangen. SAMARBEJDSAFTALE FOR AARHUS UNIVERSITET 1. Etablering af et hovedsamarbejdsudvalg (HSU) 1: Der etableres et hovedsamarbejdsudvalg (HSU) på Aarhus Universitet til løsning af de opgaver, der er omtalt i

Læs mere

Aftale om medindflydelse og medbestemmelse Rudersdal Kommune

Aftale om medindflydelse og medbestemmelse Rudersdal Kommune Aftale om medindflydelse og medbestemmelse Rudersdal Kommune Kapitel 1 Aftalens område, formål m.v. 1 Område Stk. 1. Aftalen gælder for alle ansatte i Rudersdal Kommune herunder selvejende dag- og døgninstitutioner,

Læs mere

Vejledning til oprettelse og ændring af lokale MED organisation herunder den lokale arbejdsmiljøorganisering

Vejledning til oprettelse og ændring af lokale MED organisation herunder den lokale arbejdsmiljøorganisering Notat Den 6. januar 2015 Vejledning til oprettelse og ændring af lokale MED organisation herunder den lokale arbejdsmiljøorganisering Aarhus Kommune Børn og Unge Denne vejledning vedrører, oprettelse og

Læs mere

Rammeaftale om medindflydelse og medbestemmelse. 05.86 O.11 XX/2011 Side 1

Rammeaftale om medindflydelse og medbestemmelse. 05.86 O.11 XX/2011 Side 1 Rammeaftale om medindflydelse og medbestemmelse KL Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte 05.86 Side 1 Side 2 Indholdsfortegnelse Side Bilagsoversigt... 3 Forord... 4 1. Område... 6 2. Formål...

Læs mere

Kapitel 2. Medindflydelse og medbestemmelse 6. Medindflydelse og medbestemmelse 7. Information og drøftelse

Kapitel 2. Medindflydelse og medbestemmelse 6. Medindflydelse og medbestemmelse 7. Information og drøftelse Kapitel 2. Medindflydelse og medbestemmelse 6. Medindflydelse og medbestemmelse Bestemmelserne i denne paragraf er minimumsbestemmelser. Medindflydelse og medbestemmelse indebærer: 1. Gensidig pligt til

Læs mere

Årshjul 2013 MED Hovedudvalget

Årshjul 2013 MED Hovedudvalget Årshjul 2013 MED Hovedudvalget Ifølge MED-aftalen har MED-Hovedudvalget en række tilbagevendende Skal-opgaver hen over året. Derudover kan MED-Hovedudvalget tage alle andre relevante temaer inden for arbejds-,

Læs mere

LOKALAFTALE OM MEDINDFLYDELSE OG MEDBESTEMMELSE I BRØNDERSLEV KOMMUNE. og de tre kerneværdier i personalepolitikken om at være

LOKALAFTALE OM MEDINDFLYDELSE OG MEDBESTEMMELSE I BRØNDERSLEV KOMMUNE. og de tre kerneværdier i personalepolitikken om at være Forord Brønderslev Kommunes brand Det bedste sted at leve i Nordjylland og de tre kerneværdier i personalepolitikken om at være En udviklingsorienteret arbejdsplads En attraktiv arbejdsplads, og En trivselsskabende

Læs mere

Stillings- og funktionsbeskrivelse for fællestillidsrepræsentant

Stillings- og funktionsbeskrivelse for fællestillidsrepræsentant Stillings- og funktionsbeskrivelse for fællestillidsrepræsentant Stillingsbetegnelse Fællestillidsrepræsentant Ansættelsessted Organisatorisk placering Løn- og ansættelsesvilkår Region Midtjylland, Hospitalsenheden

Læs mere

RETNINGSLINJE FOR STILLINGSOPSLAG OG ANSÆTTELSESUDVALG

RETNINGSLINJE FOR STILLINGSOPSLAG OG ANSÆTTELSESUDVALG RETNINGSLINJE FOR STILLINGSOPSLAG OG ANSÆTTELSESUDVALG RETNINGSLINJE FOR STILLINGSOPSLAG OG ANSÆTTELSESUDVALG FORMÅL Formålet med Retningslinje for stillingsopslag og ansættelsesudvalg er, at Odense Kommune

Læs mere

SOCIALPÆDAGOGERNE KREDS SYDJYLLAND

SOCIALPÆDAGOGERNE KREDS SYDJYLLAND SOCIALPÆDAGOGERNE KREDS SYDJYLLAND Beskrivelser til skema vedrørende TR s rolle og funktion på arbejdspladsen Skemaets anvendelse Med dit valg som tillidsrepræsentant er det vigtigt, at du får lavet aftale

Læs mere

Arbejdsmiljøstrategi i 2018

Arbejdsmiljøstrategi i 2018 Arbejdsmiljøstrategi i 2018 Grundlag for arbejdsmiljøstrategien i Næstved Kommune er lov om arbejdsmiljø, kommunens personale- og arbejdsmiljøpolitik samt MED-aftale. Strategien er, at der med arbejdsmiljøpolitik

Læs mere

Aftale om Medindflydelse og Medbestemmelse. Middelfart Kommune

Aftale om Medindflydelse og Medbestemmelse. Middelfart Kommune Aftale om Medindflydelse og Medbestemmelse I Middelfart Kommune Forord: Grundlaget for denne lokale aftale om Medindflydelse og Medbestemmelse er rammeaftalen af xxxx 2011 mellem Kommunernes Landsforening

Læs mere

Indhold Formål med aftalen. 2. Aftalens område 2. Samarbejdsværdier og opgaver 2. Information og drøftelse 3. Arbejdsmiljøet 3

Indhold Formål med aftalen. 2. Aftalens område 2. Samarbejdsværdier og opgaver 2. Information og drøftelse 3. Arbejdsmiljøet 3 coc).-- ) Aftalens område 2 nformation og drøftelse Samarbejdsværdier og opgaver 2 i Procedure for evaluering af SOSU Nords arbejdsmiljøarbejde og aftalens effekt herpå 6 Procedure for gennemførelse og

Læs mere

RAMMEAFTALE om medindflydelse og medbestemmelse

RAMMEAFTALE om medindflydelse og medbestemmelse Side 1 REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN SUNDHEDSKARTELLET RAMMEAFTALE om medindflydelse og medbestemmelse **NYT** = Nyt i forhold til tidligere gældende rammeaftale mv. **NYT** med virkning fra dato

Læs mere

KERNEN i MED-systemet

KERNEN i MED-systemet KERNEN i MED-systemet Torben Lenike Petersen Konsulent FTF Sanne Kjærgaard Nikolajsen Konsulent OAO MED-aftalen har 3 niveauer Septemberforliget 1899 Forhandlingsretten Løn Arbejdstid Ferie MED-aftalen

Læs mere

FORRETNINGSORDEN FOR AU UDDANNELSE SAMARBEJDSUDVALG (LSU)

FORRETNINGSORDEN FOR AU UDDANNELSE SAMARBEJDSUDVALG (LSU) FORRETNINGSORDEN FOR AU UDDANNELSE SAMARBEJDSUDVALG (LSU) Under henvisning til statens samarbejdsaftale af 7. juni 2011 fastsættes følgende forretningsorden: 1. Regelgrundlag 1: LSU udøver sin virksomhed

Læs mere

FORRETNINGSORDEN for Fakultetssamarbejdsudvalget (FSU) ved Health, Aarhus Universitet

FORRETNINGSORDEN for Fakultetssamarbejdsudvalget (FSU) ved Health, Aarhus Universitet FORRETNINGSORDEN for Fakultetssamarbejdsudvalget (FSU) ved Health, Aarhus Universitet 1. Regelgrundlag 1. Samarbejdsudvalget udøver sin virksomhed i overensstemmelse med de til enhver tid gældende regler

Læs mere

Aftale om medindflydelse og medbestemmelse

Aftale om medindflydelse og medbestemmelse ISHØJ KOMMUNE Aftale om medindflydelse og medbestemmelse Ishøj Kommune 1 Indledning... 3 1. Formålet med aftalen... 4 Aftalens område og afgrænsning:... 4 2. Medindflydelse og medbestemmelse... 4 3. Struktur...

Læs mere

FORRETNINGSORDEN FOR FACULTY OF SCIENCE AND TECHNOLOGY SAMARBEJDSUDVALG (FSU)

FORRETNINGSORDEN FOR FACULTY OF SCIENCE AND TECHNOLOGY SAMARBEJDSUDVALG (FSU) FORRETNINGSORDEN FOR FACULTY OF SCIENCE AND TECHNOLOGY SAMARBEJDSUDVALG (FSU) Under henvisning til statens samarbejdsaftale af 7. juni 2011 fastsættes følgende forretningsorden: 1. Regelgrundlag 1: FSU

Læs mere

MED-aftalen er indgået i en tillidsfuld og konstruktiv proces mellem repræsentanter for hovedorganisationerne (LO, FTF og AC) og Viborg Kommune.

MED-aftalen er indgået i en tillidsfuld og konstruktiv proces mellem repræsentanter for hovedorganisationerne (LO, FTF og AC) og Viborg Kommune. Indhold Forord... 3 Formål... 4 Indhold... 4 Form og struktur... 6 Hovedudvalgets sammensætning... 7 Arbejdsmiljø... 7 Tillidsvalgte... 8 Uddannelse... 9 Rammen... 9 Aftalens område... 9 Ikrafttræden,

Læs mere

Lolland Kommunes MEDaftale 2015-2019

Lolland Kommunes MEDaftale 2015-2019 Lolland Kommunes MEDaftale 2015-2019 tillid åbenhed fairness MEDindflydelse og MEDbestemmelse kompetence INDHOLDSFORTEGNELSE Forord... 1 Kapitel 1 - Aftalens område, formål mv.... 2 1 Hvem er omfattet

Læs mere

Sunde medarbejdere der trives, er et aktiv for enhver arbejdsplads

Sunde medarbejdere der trives, er et aktiv for enhver arbejdsplads Strategiplan for MED og arbejdsmiljø 2018-2020 Sunde medarbejdere der trives, er et aktiv for enhver arbejdsplads Indhold Baggrund og formål... 3 MED og arbejdsmiljøarbejdet mod 2020... 4 Styrket psykiske

Læs mere

BILAG 11. ORGANISERING AF ARBEJDSMILJØARBEJDET I FORBINDELSE MED INDGÅELSE AF EN LOKAL AFTALE OM MEDINDFLYDELSE OG MEDBE- STEMMELSE

BILAG 11. ORGANISERING AF ARBEJDSMILJØARBEJDET I FORBINDELSE MED INDGÅELSE AF EN LOKAL AFTALE OM MEDINDFLYDELSE OG MEDBE- STEMMELSE Side 61 BILAG 11. ORGANISERING AF ARBEJDSMILJØARBEJDET I FORBINDELSE MED INDGÅELSE AF EN LOKAL AFTALE OM MEDINDFLYDELSE OG MEDBE- STEMMELSE Dette bilag er de centrale parters fælles vejledning om aftale

Læs mere

Læsø Kommunes MED-aftale

Læsø Kommunes MED-aftale 1 MED-aftalen MED-aftalen er én af de vigtigste grundsten i bestræbelserne på at give medarbejderne bedst mulig medindflydelse på deres arbejdsvilkår i læsø Kommune. MED-aftalen er en fælles håndfæstning

Læs mere

LOKALAFTALE OM MEDINDFLYDELSE OG MEDBESTEMMELSE

LOKALAFTALE OM MEDINDFLYDELSE OG MEDBESTEMMELSE HR LOKALAFTALE OM MEDINDFLYDELSE OG MEDBESTEMMELSE Indholdsfortegnelse 1.0 Aftalens område 2.0 Formål 3.0 Form og struktur 3.1 Hovedudvalget 3.2 Center MED-udvalg/personalemøder med MED-status 3.3 MED-udvalg/personalemøder

Læs mere

Indhold: -numrene henviser til Cirkulære om samarbejde og samarbejdsudvalg (8. maj 2008)

Indhold: -numrene henviser til Cirkulære om samarbejde og samarbejdsudvalg (8. maj 2008) Vejledning om samarbejde og samarbejdsudvalg ved frie grundskoler, udarbejdet i fællesskab af Dansk Friskoleforening, Frie Grundskolers Fællesråd, BUPL, forbundet af pædagoger og klubfolk Danmarks Lærerforening

Læs mere

MED-aftale for Holbæk Kommune

MED-aftale for Holbæk Kommune MED-aftale for Holbæk Kommune Denne MED-aftale er et resultat af evalueringen af den tidligere MED-aftale, som blev gennemført i efteråret 2010, samt den efterfølgende genforhandling. Aftalen er udarbejdet

Læs mere

Arbejdsmiljørepræsentant i Region Syddanmark - Forventninger og opgaver for lederrepræsentanter og arbejdsmiljørepræsentanter i arbejdsmiljøgrupperne.

Arbejdsmiljørepræsentant i Region Syddanmark - Forventninger og opgaver for lederrepræsentanter og arbejdsmiljørepræsentanter i arbejdsmiljøgrupperne. Område: Human Resources Udarbejdet af: Niels Jørgen Rønje Afdeling: HR-sekretariat og Arbejdsmiljø E-mail: Niels.Jorgen.Ronje@regionsyddanmark.dk Journal nr.: Telefon: 76631753 Dato: 19. marts 2009 Notat

Læs mere

Lokalaftale om medindflydelse og medbestemmelse. Side 1 af 48

Lokalaftale om medindflydelse og medbestemmelse. Side 1 af 48 Lokalaftale om medindflydelse og medbestemmelse Side 1 af 48 Side 2 af 48 Indholdsfortegnelse Forord... 4 Kapitel 1. Rammeaftalens område, formål m.v.... 5 1. Aftalens område... 5 2. Formål... 5 3. Rammerne

Læs mere

FORRETNINGSORDEN FOR ADMINISTRATIONSCENTER ST (SCIENCE AND TECHNOLOGY) SAMARBEJDSUDVALG (LSU)

FORRETNINGSORDEN FOR ADMINISTRATIONSCENTER ST (SCIENCE AND TECHNOLOGY) SAMARBEJDSUDVALG (LSU) FORRETNINGSORDEN FOR ADMINISTRATIONSCENTER ST (SCIENCE AND TECHNOLOGY) SAMARBEJDSUDVALG (LSU) Under henvisning til statens samarbejdsaftale af 2013 fastsættes følgende forretningsorden: 1. Regelgrundlag

Læs mere

MED-aftale. for. Mariagerfjord Kommune

MED-aftale. for. Mariagerfjord Kommune MED-aftale for Mariagerfjord Kommune Side 1 af 19 Indholdsfortegnelse Forord 3 Kapitel 1 - Lokalaftalens område, formål m.v. 3 1 Område 3 2 Formål 4 3 Lokale aftalemuligheder 5 4 Form og struktur 5 5 Kompetence

Læs mere

Administrationsgrundlag for vilkår for TR- og AMRfunktioner

Administrationsgrundlag for vilkår for TR- og AMRfunktioner Administrationsgrundlag for vilkår for TR- og AMRfunktioner i Næstved Kommune MHU 26/02/2018 Bilag 3c Administrationsgrundlaget har til formål, at beskrive regler og retningslinjer for Tillidsrepræsentant(TR)-

Læs mere

gladsaxe.dk Personalepolitik

gladsaxe.dk Personalepolitik gladsaxe.dk Personalepolitik 2016 1 personalepolitik I Gladsaxe Kommune har vi høje ambitioner. Vi er en stærk velfærdskommune, der løser de kommunale opgaver på et højt niveau. Vi er en kommune, som prioriterer

Læs mere

RAMMEAFTALE om medindflydelse og medbestemmelse

RAMMEAFTALE om medindflydelse og medbestemmelse Side 1 REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN SUNDHEDSKARTELLET RAMMEAFTALE om medindflydelse og medbestemmelse **NYT** = Nyt i forhold til tidligere gældende rammeaftale mv. **NYT** med virkning fra dato

Læs mere

Medarbejderrepræsentantvilkår.

Medarbejderrepræsentantvilkår. BILAG 4 Medarbejderrepræsentantvilkår. Når medbestemmelse og medindflydelse skal være reel, vedkommende og i praksis bidrage konstruktivt til velfungerende arbejdspladser, er det en forudsætning, at medarbejdernes

Læs mere

1. Procedurer for ændringer af lokale MED organisation

1. Procedurer for ændringer af lokale MED organisation Vejledning til oprettelse og ændring af lokal MED organisation herunder den lokale arbejdsmiljøorganisering Denne vejledning vedrører oprettelse og ændring af den lokale MED organisation, herunder den

Læs mere

Arbejdsmiljøorganisationen

Arbejdsmiljøorganisationen fremtiden starter her... Gode råd om Arbejdsmiljøorganisationen INDHOLD Hvilke virksomheder skal have en arbejdsmiljøorganisation? 3 Antallet af arbejdsmiljøgrupper og -udvalg 6 Valg og udpegning af medlemmer

Læs mere

Lokalaftale. medindflydelse og medbestemmelse. Lyngby-Taarbæk Kommune

Lokalaftale. medindflydelse og medbestemmelse. Lyngby-Taarbæk Kommune Lyngby-Taarbæk Kommune Journalnr. 2008092939 Økonomisk forvaltning Dato: 08.12.2008 Personaleafdelingen Lokalaftale om medindflydelse og medbestemmelse i Lyngby-Taarbæk Kommune Indholdsfortegnelse: 1.

Læs mere

Information og drøftelse

Information og drøftelse Inspirationsnotat nr. 1 til arbejdet i MED-Hovedudvalg 16. maj 2007 Information og drøftelse Information og drøftelse (forhandling) i henhold til MED-rammeaftalen Nedenfor er en gennemgang af MED-aftalens

Læs mere

ARBEJDSMILJØAFTALE FOR. Aarhus Kommune

ARBEJDSMILJØAFTALE FOR. Aarhus Kommune ARBEJDSMILJØAFTALE FOR Aarhus Kommune Indhold Forord... 3 1 Aftalens område... 3 2 Struktur og opbygning... 3 3 Formål, aktiviteter og metode... 4 4 Procedure for gennemførelse og opfølgning af virksomhedsaftalen

Læs mere

Sikkert og sundt arbejdsmiljø i Filmbranchen

Sikkert og sundt arbejdsmiljø i Filmbranchen Sikkert og sundt arbejdsmiljø i Filmbranchen Aftale mellem Producentforeningen, Dansk Skuespillerforbund og Danske Filminstruktører (Organisationerne). Organisationerne har fokus på arbejdsmiljø, og er

Læs mere

MED-aftale Tønder Kommune 1. januar 2012

MED-aftale Tønder Kommune 1. januar 2012 MED-aftale Tønder Kommune 1. januar 2012 1 Et forhandlingsudvalg bestående af repræsentanter for OAO, FTF og AC samt repræsentanter fra Tønder Kommune har den 20. december 2011 revideret Tønder Kommunes

Læs mere

Tekst i [ ]er parterne hjælpetekst til bekendtgørelsen.

Tekst i [ ]er parterne hjælpetekst til bekendtgørelsen. Bilag 10: Organisering af arbejdsmiljøarbejdet i forbindelse med indgåelse af en lokal aftale om medindflydelse og medbestemmelse De centrale parters fælles vejledning om aftale af organisering af arbejdsmiljøarbejdet

Læs mere

Ofte stillede spørgsmål og svar om: samarbejdsudvalg i jobcentre

Ofte stillede spørgsmål og svar om: samarbejdsudvalg i jobcentre NOTAT Ofte stillede spørgsmål og svar om: samarbejdsudvalg i jobcentre Baggrund KL har tidligere orienteret om aftalen om samarbejde og samarbejdsudvalg i jobcentre på KLs hjemmeside. Selve aftalen og

Læs mere

Forretningsorden for Hovedsamarbejdsudvalg (HSU) ved Copenhagen Business Academy

Forretningsorden for Hovedsamarbejdsudvalg (HSU) ved Copenhagen Business Academy Marts 2014 Forretningsorden for Hovedsamarbejdsudvalg (HSU) ved Copenhagen Business Academy Retsgrundlaget 1. Hovedsamarbejdsudvalget ved Copenhagen Business Academy, efterfølgende benævnt som HSU, virker

Læs mere

Øhavets Lærerkreds arbejdsmiljøpolitik

Øhavets Lærerkreds arbejdsmiljøpolitik Øhavets Lærerkreds arbejdsmiljøpolitik 16. marts 2015 Formål: I Øhavets Lærerkreds arbejder vi for et sundt og sikkert arbejdsmiljø med fokus på at udvikle og fastholde et godt fysisk og psykisk arbejdsmiljø

Læs mere

Vejledning om. procedureretningslinje for omstilling,

Vejledning om. procedureretningslinje for omstilling, Inspirationsnotat nr. 7a til arbejdet i MED-Hovedudvalg 2.11.2009 Vejledning om procedureretningslinje for omstilling, herunder udbud og udlicitering Denne vejledning og tilhørende forslag til procedureretningslinje

Læs mere

FORRETNINGSORDEN FOR SAMARBEJDSUDVALG FOR FACULTY OF SCIENCE AND TECHNOLOGY (FSU)

FORRETNINGSORDEN FOR SAMARBEJDSUDVALG FOR FACULTY OF SCIENCE AND TECHNOLOGY (FSU) FORRETNINGSORDEN FOR SAMARBEJDSUDVALG FOR FACULTY OF SCIENCE AND TECHNOLOGY (FSU) Under henvisning til statens samarbejdsaftale af 27. august 2013 fastsættes følgende forretningsorden: 1. Regelgrundlag

Læs mere

Sundhed & Trivsel PERSONALEPOLITIK FOR HOLSTEBRO KOMMUNE

Sundhed & Trivsel PERSONALEPOLITIK FOR HOLSTEBRO KOMMUNE Sundhed & Trivsel PERSONALEPOLITIK FOR HOLSTEBRO KOMMUNE Politikken omfatter Arbejdsmiljø. Sygefravær. Stress Alkohol og rusmidler. Vold, mobning og chikane Opgaveløsning og ressourcer. Personalegoder

Læs mere

TRIO. en daglig aktionsstyrke for opgaveløsning og trivsel AMR

TRIO. en daglig aktionsstyrke for opgaveløsning og trivsel AMR AMR TRIO en daglig aktionsstyrke for opgaveløsning og trivsel Introduktion til samarbejdet mellem leder, tillidsrepræsentant og arbejdsmiljørepræsentant Indhold 3 4 6 7 Forord: En daglig aktionsstyrke

Læs mere

Allerød Kommune MED-aftale 2018

Allerød Kommune MED-aftale 2018 Allerød Kommune MED-aftale 2018 Indholdsfortegnelse: Forord...3 1 Område...4 2 Formål...4 3 Arbejdsmiljø...4 4 Form og struktur...6 5 Kompetence...8 6 Medindflydelse og medbestemmelse...8 7 Information

Læs mere

Lokalaftale om medindflydelse og medbestemmelse i Roskilde Kommune

Lokalaftale om medindflydelse og medbestemmelse i Roskilde Kommune DEN NYE KOMMUNE Gundsø Ramsø Roskilde Personaleafdelingen 12. december 2006 Lokalaftale om medindflydelse og medbestemmelse i Roskilde Kommune Kapitel 1. Aftalens område, formål og vision. 5 1. Aftalens

Læs mere

Mariagerfjord Kommune MED-aftale Juni 2014

Mariagerfjord Kommune MED-aftale Juni 2014 Indholdsfortegnelse FORORD... 2 1 OMRÅDE... 3 2 FORMÅL... 3 3 LOKALE AFTALEMULIGHEDER... 4 4 FORM OG STRUKTUR... 4 5 KOMPETENCE... 12 6 MEDINDFLYDELSE OG MEDBESTEMMELSE... 12 7 INFORMATION OG DRØFTELSE...

Læs mere

Arbejdsmiljøstrategi i 2016

Arbejdsmiljøstrategi i 2016 Arbejdsmiljøstrategi i 2016 Grundlag for arbejdsmiljøstrategien i Næstved Kommune er lov om arbejdsmiljø, kommunens personale- og arbejdsmiljøpolitik samt MED-aftale. Strategien er, at der med arbejdsmiljøpolitik

Læs mere

Notat. Vejledning om arbejdsmiljø for præster og provster. 1. Indledning

Notat. Vejledning om arbejdsmiljø for præster og provster. 1. Indledning Vejledning om arbejdsmiljø for præster og provster Dato: 13. juli 2015 Dokument nr. 78836/15 1. Indledning Sagsbehandler Marlene Dupont Vejledningen er tilpasset de særlige forhold, der gælder for folkekirken

Læs mere

HØJE-TAASTRUP KOMMUNES LOKALE MED-AFTALE GODKENDT I ØKONOMIUDVALGET

HØJE-TAASTRUP KOMMUNES LOKALE MED-AFTALE GODKENDT I ØKONOMIUDVALGET HØJE-TAASTRUP KOMMUNES LOKALE MED-AFTALE GODKENDT I ØKONOMIUDVALGET 09.12.14 1 Forord: I Høje-Taastrup Kommune har vi integreret medbestemmelse og medindflydelse med arbejdsmiljøarbejdet i en enstrenget

Læs mere

KERNEN i MED-systemet. MED-aftalen har 3 niveauer. Septemberforliget 1899. Torben Lenike Petersen Konsulent FTF

KERNEN i MED-systemet. MED-aftalen har 3 niveauer. Septemberforliget 1899. Torben Lenike Petersen Konsulent FTF KERNEN i MED-systemet Torben Lenike Petersen Konsulent FTF Sanne Kjærgaard Nikolajsen Konsulent OAO MED-aftalen har 3 niveauer De 3 procedureretningslinjer Den lokale MED-aftale MED-rammeaftalen Septemberforliget

Læs mere

MED-aftale Lejre Kommune

MED-aftale Lejre Kommune 11. december 2013 MED-aftale Lejre Kommune MED-aftale Lejre Kommune Indhold: 1 Aftalens område... 2 2 Aftalens formål... 3 3 Form... 5 4 Struktur og arbejdsform... 6 5 Kompetence og opgaver... 11 6 Medindflydelse

Læs mere

Velkommen som MED-repræsentant i et Hovedudvalg. oao.dk

Velkommen som MED-repræsentant i et Hovedudvalg. oao.dk Velkommen som MED-repræsentant i et Hovedudvalg oao.dk 1 Kære MED-repræsentant Din opgave er at være med til at sikre, at alle medarbejdere kan få medindflydelse og medbestemmelse på deres arbejdsforhold.

Læs mere

SKABELON FOR FORRETNINGSORDEN FOR SAMARBEJDSUDVALG PÅ AARHUS UNIVERSITET

SKABELON FOR FORRETNINGSORDEN FOR SAMARBEJDSUDVALG PÅ AARHUS UNIVERSITET Side 1 af 6 SKABELON FOR FORRETNINGSORDEN FOR SAMARBEJDSUDVALG PÅ AARHUS UNIVERSITET 1. Regelgrundlag 1. XXsamarbejdsudvalget udøver sin virksomhed i overensstemmelse med de til enhver tid gældende regler

Læs mere

Ny model for arbejdsmiljøarbejde

Ny model for arbejdsmiljøarbejde Ny model for arbejdsmiljøarbejde Indledning På baggrund af en analyse af effekten af arbejdsmiljøcertificeringen på alle arbejdspladser i Odense Kommune besluttede Hovedudvalget den 15. december 2016 at

Læs mere

Valg til MED- og sikkerhedsorganisationen

Valg til MED- og sikkerhedsorganisationen Valg til MED- og sikkerhedsorganisationen Så er det igen blevet tid til valg til MED- og sikkerhedsorganisationen! Nu skydes valghandlingen for valgperioden 1. januar 2011 31. december 2013 i gang. I

Læs mere

Udvikling og løsning af kerneopgaven, trivsel og robuste fællesskaber skal derfor ses som elementer, der gensidigt påvirker hinanden.

Udvikling og løsning af kerneopgaven, trivsel og robuste fællesskaber skal derfor ses som elementer, der gensidigt påvirker hinanden. Arbejdsmiljømål 2017-2018 Odder Kommunes mål og indsatser for at styrke et sikkert, sundt og udviklende arbejdsmiljø tager afsæt i den fælles forståelse og udvikling af kerneopgaven hvad er det for en

Læs mere

Lokalaftale om medindflydelse og medbestemmelse.

Lokalaftale om medindflydelse og medbestemmelse. Lokalaftale om medindflydelse og medbestemmelse. Kapitel 1. Aftalens område, formål m.v. Side 2 1. Område Denne aftale gælder for ansatte ved Læsø konunune samt ansatte i selvejende daginstitutioner, som

Læs mere

VÆR MED! Medarbejdernes MED-indflydelse og MED-bestemmelse i Ballerup Kommune

VÆR MED! Medarbejdernes MED-indflydelse og MED-bestemmelse i Ballerup Kommune VÆR MED! Medarbejdernes MED-indflydelse og MED-bestemmelse i Ballerup Kommune INDHOLD Ny MED-aftale i Ballerup Kommune 3 Hvad er MED? 4 Ny MED-aftale i korte budskaber 5 Hvem og hvordan i MED 6 3 niveauer

Læs mere

Frederikshavn Kommunes MED-aftale 2017

Frederikshavn Kommunes MED-aftale 2017 Frederikshavn Kommunes MED-aftale 2017 1 2 Indhold Forord 4 Indledning 5 Kapitel 1: MED-aftalens område, formål mv. 6 1. Hvem er omfattet af aftalen 6 2. Formål 6 3. Lokale aftalemuligheder 7 4. Form og

Læs mere

Opdateret 5. februar 2014. MED-aftale. Lokalaftale om medarbejderindflydelse og medbestemmelse i Gentofte Kommune. GENTOFTE KOMMUNE Personale

Opdateret 5. februar 2014. MED-aftale. Lokalaftale om medarbejderindflydelse og medbestemmelse i Gentofte Kommune. GENTOFTE KOMMUNE Personale Opdateret 5. februar 2014 MED-aftale Lokalaftale om medarbejderindflydelse og medbestemmelse i Gentofte Kommune GENTOFTE KOMMUNE Personale Godkendt af Forhandlingsorganet den 15. februar 2010 LOKALAFTALE

Læs mere

UDKAST. Retningslinje for valg til arbejdsmiljøgrupper og MED-udvalg i Region Sjælland. Indholdsfortegnelse. Punkt 4 - bilag 3.

UDKAST. Retningslinje for valg til arbejdsmiljøgrupper og MED-udvalg i Region Sjælland. Indholdsfortegnelse. Punkt 4 - bilag 3. UDKAST Retningslinje for valg til arbejdsmiljøgrupper og MED-udvalg i Region Sjælland [laves i I-paper] Indholdsfortegnelse 1. Indledning 2 2. Overordnet om Region Sjællands MED-struktur 2 3. Organisering

Læs mere

Lokalaftale om medindflydelse og medbestemmelse

Lokalaftale om medindflydelse og medbestemmelse BRØNDERSLEV-DRONNINGLUND KOMMUNE Lokalaftale om medindflydelse og medbestemmelse April 2006 1. udgave Forord Som offentlig servicevirksomhed lægger Brønderslev-Dronninglund Kommune vægt på, at give borgerne

Læs mere