INTRODUKTION TIL HVIDKILDES HISTORIE

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "INTRODUKTION TIL HVIDKILDES HISTORIE"

Transkript

1 INTRODUKTION TIL HVIDKILDES HISTORIE

2 2 HVIDKILDE før 1374 Tæt ved Hvidkilde Gods ligger en helt rund hvid kilde - det er den, som har givet navn til godset. Den fryser næsten aldrig til, og blev betragtet som hellig, før vi blev kristne i Danmark. Dengang for mere end 1000 år siden, troede vi på en masse guder. Du kender sikkert Thor og Odin. Her kan du se et par små skulpturer af Frej. De har sikkert stået i en vikings hus, for at hjælpe ham til at få mange børn, mange kalve og meget korn. Men kender du andre guder fra dengang? Måske kender du Odin, det er ham, der er gudernes konge. Han rider på en hest med otte ben, der hedde Sleipner. Ovenover kan du se et billede af ham på en gammel gravsten. Men før vi troede på de guder, vi kalder Aser, troede vi på nogle guder, man kalder Vaner. ( Det er derfor, det hedder at have en vane.) De ældste vane guder er Njord og hans børn Frej og Freja. Njord er gud for havet og fangst. Frej er gud for frugtbarhed og Freja for kærlighed. Frej er den gud, du skal høre om. Ham kalder man også Frø - det er det samme ord, som en frø der hopper, og de frø man putter i jorden. Kan du se, at Man kan altid kende Frej på den spidse hat, at han holder i sit skæg, og på hans tissemand. Det er fordi, man ville vise, at han havde kraft til at lave mange børn... Frej er den gud, der får ting til at gro og sørger for, at mennesker og dyr får børn og unger. Frej fejrede man dengang med en offerfest ved midvinter. Derfor spiser mange stadig en masse grisekød til jul, for sådan fejrede man Frej, og at det snart blev forår. Når man så havde spist grisen, hængte man benene op i et træ, så kunne Frej glæde sig over lyden af knoglerne, der slog mod hinanden. Frej red på en hangris ved navn Gyldenbørste, som dværgene Brokk og Sindre, har smedet til ham. nisserne har spidse hatte og rider på en gris? Hvornår på året har vi nisser fremme? Hvornår fejrede man Frej?

3 3 Det er på grund af Frej, at de voksne nogle gange siger, at de små børn kommer med den fugl, der hedder en stork. Eller derfor man nogle gange sætter en træstork med en dukke i en ble op uden for et hus, hvor man har fået en baby. I dag er storken meget sjælden i Danmark, men for bare 100 år siden, var der mange storke i Danmark, og man troede i bronzealderen og vikingetiden, at de gik rundt i moserne og på markerne, med deres lange røde ben og spidse næb, og hjalp Frej med at få de små børnefrø bragt ud Måske har man også ofret et menneske, når man var bange for, at høsten blev ødelagt, eller der blev født for få kalve. Det ved man, at man har gjort ved Frørup, ved Nyborg ( Se nederst på denne side), så måske har man også gjort det ved Hvidkilde. For den kilde, der er ved Hvidkilde, er rund og hvid som månen, og den fryser aldrig til. Tæt ved Hvidkilde ligger landsbyen Sørup. Ved kirken i Sørup står der den dag i dag en sten, som er en gammel offersten til Frej. Den har stået der i over 1000 år - og den må have været meget hellig, siden man ikke slog den i stykker, da man blev kristne og fik en kirke! Første gang nogen skriver om Hvidkilde er i Der kalder man det Wydhekelde - Kelde er det samme som kilde, men Wydhe kan både komme af det gamle ord for skov With, eller farven hvid, ingen ved det med sikkerhed. Man troede Frej boede i moser og vandhuller, og man har smidt små gaver i vandet, når man ville bede Frej om et barn. Eller en god høst. Hvor Hvidkilde ligger har der helt sikkert ligget en bronzealder eller vikingetids hal - men der er bare ikke skrevet noget ned om det, før i år Mange steder har navn efter Frej. Frørup ved Nyborg ligger ved en berømt kilde, der hedder Regitze kilde, efter den sidste pige, som skulle have været ofret til Frej/ Frø. Regitze blev reddet af en præst, fordi hun var blevet kristen. Fyns højeste bakke hedder Frøbjerg Bavnehøj. Ved Odense, ligger Frøslev - det betyder Frø s brød - Lev betyder brød. Men mange steder har navn efter de gamle guder. Nogle gange skal man tænke lidt, inden man opdager det, som f.eks. med Thors eng =Tåsinge, Thurø =Tyrs ø. Du kan prøve, om du selv kan finde flere gudenavne på et kort...

4 4 HVIDKILDE Middelalder I 1374 var alting meget anderledes end i dag. Den danske konge hed Valdemar, man kalder ham også Valdemar Atterdag. Du kan se et billede af ham fra Næstved Kirke, her ved siden af. På Valdemars våbenskjold kan du se de tre danske løver. Han er klædt som en typisk 1300tals ridder med rustning. Da Valdemar blev konge som 20årig, var Danmark i krig med mange lande, og havde ikke haft nogen konge i 8 år. En tidligere konge, Erik Menved, (Valdemars farbror) havde brugt for mange penge på krig, og havde derfor lånt en masse penge af nogle af de tyske hertuger. Erik Menved havde givet dem store stykker af Danmark som sikkerhed. Så der var ikke meget land tilbage, man kunne kalde Danmark. Fordi vi var fattige, var der ingen penge at betale lånene tilbage med. Her er et billede af Erik Menveds segl, som var en slags underskrift, man satte på vigtige breve, så når man lånte penge, kunne man se, at det var den rigtige, der fik lånet. Når man døde, blev det,man satte segl med, slået i stykker... Da Valdemar blev konge, begyndte han at samle Danmark til et kongerige igen. Da han døde i 1375, var det næsten lykkedes. Hans datter, Margrethe den 1. samlede Danmark, Norge og Sverige i et rige i det, der kaldtes Kalmar unionen. Valdemar blev kaldt Atterdag, fordi han altid gik og sagde - Ach disem tage - som på tysk betyder Sikke tider. Hans farbror Erik Menved - hedder Menved, fordi han altid bandende ved at sige Men ved de hellige mænd Kender du andre konger med sjove tilnavne? Ellers gør din lærer måske? Det, du kan se på billederne, er Erik Menveds segl, og et brev med tre segl på som underskrift.

5 5 Prøv om du kan tegne Svendborg og Hvidkilde ind på kortet, og se om du kan genkende nogle af navnene, når de staves, som man gjorde i Middelalderen.. Nogle gange er det nemmere, hvis man siger navnene højt. Du kan også se på et moderne kort. Hvidkilde Gods ligger i Sunds Herred og det omtales første gang i 1374 som en skov-eneste-gård, det betyder, at gården ligger helt alene ude i en skov, uden en landsby omkring. Men der har sandsynligvis ligget en gård meget før. I 1500-tallet udvidedes Hvidkilde med jord fra Sørup og Skovsbo, og senere inddrages nabohovedgården Søbo, der lå på den anden side af søen. Hvidkilde ligger et sted, der var nemt at forsvare, hvis man blev angrebet af fjender eller røvere. Ikke helt ude ved kysten, men lidt inde bag ved den beskyttende skovkant. Og der er mange søer og ådale omkring Hvidkilde, og man har sikkert kunnet sejle ud til Svendborg Sund i mindre både. Dengang da Hvidkilde blev bygget, var den nemmeste måde at komme rundt på i et skib eller med en båd. Derfor ligger de gamle store byer på Fyn ude ved vandet. Der var heller ingen asfalterede veje og skulle man fra by til by, ville man helst sejle. Men ikke alting kunne sejles, derfor ligger de gamle købstæder på Fyn, og i det meste af Danmark med ca kilometers afstand - så langt kunne man rejse med en vogn og vagter på en dag, så kunne man sove sikkert i en by.

6 6 HVIDKILDE 1500 og 1600 I var der borgerkrig i Danmark. Den kalder man Grevens Fejde, og borgerne i Svendborg gjorde oprør mod både kirken og kongen. Efter de havde brændt borgen Ørkild, plyndrede og ødelagde de også det gamle Hvidkilde. I 1536 gik Danmark fra at være katolsk og have munke og nonner til at være protestantisk. Det betød, at al den jord klostrene og kirken havde ejet, nu blev ejet af kongen. Kongen solgte jorden billigt, bl.a. til Hvidkilde der købte landsbyerne Sørup og Skovsbo. Der var også mange krige i de år, og det betød, at man tjente mange penge på at dyrke korn og have kødkvæg. Claus Rønnow, som ejede Hvidkilde dengang, var kongens krigsminister - det man kaldte at være Marsk. Hans søn Eiler Rønnow byggede en helt ny borg. Super moderne, og let at forsvare, hvis der blev krig igen, med en firkantet borgvold og mur og med voldgrave på de tre sider - på den sidste side var søen. Inde i borggården byggede man et to etagers hus, med en høj kælder, med buede lofter, ovenpå var der værelser, og øverst var der en riddersal i hele husets længde. Det er den samme som i dag, så der kan du stå i et 500 år gammelt rum. En munk eller nonne boede i et kloster. De måtte ikke gifte sig, og deres arbejde var at bede til Gud, jomfru Maria og alle de mange helgener, og passe de syge og gamle. Desuden var munke og nonner, dem som læste og skrev bøger. De lærte folk at dyrke jorden bedre, og bruge lægeplanter. Mange klostre fik dem, der var syge og skulle dø, til at give klostrene deres jord. For at munkene eller nonnerne skulle bede Gud om, være rarere ved de døde. Derfor blev mange sure på munkene og nonnerne, fordi klostrene fik den jord, familien ellers skulle have arvet.

7 7 På Hvidkilde levede man dog næste fredeligt indtil 1656, hvor Danmark kom i krig mod svenskerne. Det gik frygtelig galt, og vi tabte krigen. Det er derfor Skåne, Halland og Blekinge nu er en del af Sverige og ikke af Danmark. De svenske soldater kom nede fra Tyskland, og gik henover Fyn, inden de gik over Langelandsbæltet og videre til Sjælland, mod København. Det var en meget streng vinter, hvor hele øhavet frøs til. Mange adelsfolk har navne som, Bille, Krabbe, Krummedige, Panter eller Rosenørn - Mange tog navn efter det mærke, de havde valgt på deres krigsskjolde. Sandsynligvis så Hvidkilde ud som Østergård, der ligger lidt nord for Skive. Ingen ved det helt sikkert, men sådan byggede man typisk borge dengang. Måske pælespærring? Hvidkilde Sø Selve borgen Vold Den gamle alle Vindebro Voldgrav Mens de svenske soldater ventede på, at isen skulle blive tyk nok, ødelagde de en masse og brændte gårde og byer af. Soldaterne og deres heste spiste alt det korn, der skulle have været sået, så efter krigen måtte Karen Bille, som var blevet enke efter Falk Gøye, der ejede godset Hvidkilde under svenskekrigen, sælge det meste af jorden fra for at betale sin gæld. Du kan se Falk Gøye og Karen Billes hus inde i Odense den dag i dag. For Møntergården, (hvor der er museum i dag), var deres byhus. Som alle fine folk boede de nemlig i byen om vinteren, og på deres godser om sommeren.

8 8 HVIDKILDE 1700 tallet Hvidkilde skifter ejer mange gange, men i 1725 blev Hvidkilde solgt til kongen, Christian den 6., som samme år solgte det videre til den meget rige købmand Johan Lehn. Kongen skyldte Johan Lehn mange penge, som kongen blandt andet havde lånt til at bygge nye slotte for. Lehn familien kom fra Holland, og de havde tjent mange penge på at handle med vin, krydderier og te fra Ceylon, det vi i dag kalder Sri Lanka. Familien Lehn ejede en stor del af Det Kongelige Octroyerede Danske Asiatiske. Kompagni der i 1700 tallet havde eneret på handel med Kina, og desuden bestyrede flere danske kolonier bl.a. Trankebar i Indien. Der hvor man fik og får kanel og peber fra. Johan Lehn var meget rig, og han fik bygget den fine hvide bygning, du kan se i dag. Bygningen er tegnet af den berømte arkitekt Phillip de Lange, i den stil man kalder Barok. Johan Lehn tjente mange penge og købte så meget jord, at Hvidkilde i 1781 ejede 3 herregårde og 179 bondegårde. Dengang boede og arbejdede der flere hundrede mennesker på så store gårde som Hvidkilde. For der skulle malkes, fejes, høstes, passes grise og høns, bages brød, gøres rent, og passes have. Køerne og fårene skulle drives ud på marken, der skulle pløjes med hest, saves brænde, syltes og saltes, vaskes tøj og tusinde andre ting.

9 9 HVIDKILDE 1700 tallet Dengang var danskerne også i krig med I 1720 tog Abraham Lehn på en studietur rundt i Europa. I Hildesheim i Tysk-. svenskerne, og vi havde en vaskeægte helt, som fik adelsnavnet Tordenskjold. land mødte han Jacob Axel Staël von Holstein, som lokkede Abraham med hen for Måske kender du sangen om Tordenskjold? Jeg vil sjunge om en helt? at se en slange med fem hoveder. Sådan en ville han selvfølgelig gerne se. Mens Eller måske fra tændstikæskerne? de ventede på slangen, fik Jacob Axel Tordenskjold var admiral, og Staël von Holstein, den unge Abraham til når han ikke sejlede, boede at spille kort om penge, og han blev han i Abraham Lehns hus i snydt for frygtelig mange penge. København. Abraham var Tordenskjold, som tilfældigvis også var i Johan Lehn fra Hvidkildes byen, blev meget vred over at, Jacob lillebror. Axel Staël von Holstein havde snydt hans unge ven. Så hvis von Holstein ikke ville give Abraham sine penge igen, måtte de tage en duel - de skulle slås med kårde, til en af dem døde. Tordenskjold tabte og døde i den duel. Det var på den rejse, Abraham Lehn købte de billedtæpper, der nu hænger i riddersalen på Hvidkilde. Et af dem kan du ser her, der er flere på Hvidkilde. Omkring Hvidkilde er der flere gamle historier om træer. Den bedste er, at uden for Nielsstrup, en herregård der hører under Hvidkilde, er der nogle store lindetræer, under dem skal der være begravet en Lindorm - altså en slags drage.. Vikingeskibe hed tit noget med Orm, og man byggede skibe som Hjortesprings- båden af lindetræ. Ved Hvidkildes hus Egehuset har der også været fire egetræer, der var plantet omkring en kæmpes grav, men det sidste egetræ væltede i den store orkan i 1999.

10 10 HVIDKILDE næsten nutid I 1925 kom loven om lensafløsning, hvor alle de danske godsejere blev tvunget til at betale 1/4 del af værdien af godset til staten, for at beholde godset. Det betød, mange herregårde måtte sælge en del af deres jord, for mindre end den var værd, for at skaffe pengene. Regeringen havde bestemt, at de fattige husmænd også skulle have mulighed for at købe jord. På samme måde skulle dem, der allerede boede på en gård, have mulighed for at eje den jord, de dyrkede. Det var vedtaget allerede i 1849 med den nye Grundlov, men det kom først til at virke fra efter 1. verdenskrig - altså 50 år senere. Det er derfor godsejerne ikke længere er så rige. Ejerne af Hvidkilde var heldige, og kunne sælge det jord, som lå for sig selv, bl.a. det der ligger omkring Helagergård. Under 2. Verdenskrig blev Hvidkilde og riddersalen brugt af den tyske hær. Tyskerne var ikke gode ved Hvidkilde, men grev Axel og hans bror Lennart var hemmeligt aktive i modstandsbevægelsen, og der er kastet mange våben ned omkring Hvidkilde. Grev Lennart blev skudt af tyskerne, lige inden krigen sluttede i Riddersalen er lige blevet restaureret, og det smukke mønstrede gulv i eg og fyr taget op i små stykker, og lagt igen som et stort puslespil. Nogen gange kan man godt tænke på, hvor meget sådan et rum ville kunne fortælle om fester og forelskelser, flot tøj og forskellige måder at danse - gennem 500 år.. Under gulvet var der små beskeder - nogle af dem skrevet på bagsiden af brædderne: "Den som brækker dette Gulv op vil jeg gerne give et godt raad. Leg det endelig ikke i igen, for vi har haft et frygtelig Arbejde med det gamle Skidt. Sikke dog ogsaa en Idé at bruge saadan noget møg igen. R.C " "Jeg vil ønske at dem, der finder dette bræt maa være lige saa godt tilpas som jeg, da jeg nettop lige er blevet forlovet."

11 EJERE AF HVIDKILDE ( ) Ukendt Ejere ( ) Anders Pedersen Panter ( ) Johan Wittekop Krummedige ( ) Claus Rønnow ( ) Markvard Clausen Rønnow ( ) Eiler Markvardsen Rønnow (1565) Karen Eilersdatter Rønnow gift Bille ( ) Jens Bille ( ) Anne Eilersdatter Rønnow gift Hardenberg ( ) Karen Eilersdatter Rønnow gift Bille ( ) Markvard Jensen Bille ( ) Eiler Markvardsen Bille (1633) Karen Markvardsdatter Bille gift Gjøe ( ) Falk Gjøe ( ) Karen Markvardsdatter Bille gift Gjøe ( ) Valdemar Gabel ( ) Kronen ( ) Johan Lehn ( ) Poul Abraham Lehn (1804) Sophie Amalie Poulsdatter Lehn gift Rantzau ( ) Hans Rantzau-Lehn ( ) Sophie Amalie Poulsdatter Lehn gift Rantzau (1834) Pauline Christiane Hansdatter Rantzau-Lehn gift Holsten ( ) Frederik Christian Holsten-Lehn-Charisius (1860) Christiane Henriette Barner-Kaas-Lehn gift Rosenørn ( ) Otto Ditlev Rosenørn-Lehn ( ) Erik Christian Hartvig Rosenørn-Lehn (1904) Anna Christiane Adelheid Eriksdatter Rosenørn-Lehn ( ) Frederik Ludvig Vilhelm greve Ahlefeldt-Laurvig-Lehn ( ) Anna Christiane Adelheid Eriksdatter Rosenørn-Lehn ( ) Christian Erik Julius greve Ahlefeldt-Laurvig-Lehn ( ) Axel greve Ahlefeldt-Laurvig-Lehn (1981-) Christian greve Ahlefeldt-Laurvig-Lehn 11

12 12 Til læreren - Jeg forestiller mig materialet brugt som appetitvækker til Hvidkildes historie - Der er så mange gode historier knyttet til ejerne af Hvidkilde, at det ville kunne fylde det meste af et skoleår. Meget forudsætter dog en vis viden om Danmarkshistorien, så jeg har valgt 4 temaer. Den Frejkult der har haft omkring Hvidkilde, Sørup hed f.eks. før Frøsserup. Bygningen af den nye borg Hvidkilde efter Grevens fejde, som Svendborgs borgere, og bønderne omkring tog meget aktivt del i. Johan Lehn der byggede det Hvidkilde, vi ser i dag. Og hans brors forbindelse med Tordenskjold. Kort om Riddersalen og 2. verdenskrig. Der er små opgaver, dem kan man vælge, hvor meget man vil gøre ud af, men der gemmer sig jo nogle gode historier bag dem, f.eks. Erik Plovpennig, der opfandt landbrugsskatten, Erik Klipping der klippede i pengene - så de var mindre værd i sølv, end det der stod på dem, og dermed introducerede devalueringen til danskerne. Desuden kan man f.eks. at tegne våbenskjolde eller høre musik fra de forskellige tider. Mulighederne er uendelige - Så god fornøjelse! Mai-Britt Schultz Tordenskjold Tekst: G. Rode Melodi: Dansk folkemelodi Jeg vil sjunge om en helt vidt berømt ved sund og bælt, om en herre kæk og bold, om den tapre Tordenskjold. Mens i vuggen han lå svøbt, Peder Wessel var han døbt, på fregattens skansevold fik han navnet Tordenskjold. Atten børn gik frem på rad hos hans far i Trondhjems stad, døtre seks og sønner tolv, men kun én blev Tordenskjold. Nål i hånd han havde få't, men det våben var for småt, på kanoner fik han hold. De går an, sa'e Tordenskjold. Engang på den svenske strand gik han med sin flok i land, da brød frem et rytterhold, ville fange Tordenskjold. En dragon stak hånden frem, men han trak den aldrig hjem, han ham troede i sin vold. Den gang ej, sa'e Tordenskjold Tordenskjold i søen sprang, kuglerne omkring ham sang, gennem bølgen dyb og kold svømmed Peder Tordenskjold. Tordenskjold han var polisk, gik omkring og solgte fisk, fjenden bag sin egen vold narret blev af Tordenskjold. Skal til kamp på bølgens top dannebrog i stavnen op gid der bag dets røde fold stå en helt som Tordenskjold!

3. De lavede alt selv Beboerne i Sædding lavede næsten alle ting selv. Men hvor fik man det fra. Træk streger mellem det, der passer.

3. De lavede alt selv Beboerne i Sædding lavede næsten alle ting selv. Men hvor fik man det fra. Træk streger mellem det, der passer. Opgaver til Angrebet 1. Vikingerne plyndrer Hvorfor ville vikingerne plyndre Sædding? _ 2. Trælle Bues familie havde trælle. Man kan også kalde dem slaver. I Danmark havde vi slaver endnu helt op i 1200-tallet.

Læs mere

Tordenskjold blev født i Trondhjem i Norge i 1690.

Tordenskjold blev født i Trondhjem i Norge i 1690. Lavet af 4.a. Tordenskjold blev født i Trondhjem i Norge i 1690. Tordenskjold hed rigtigt Peter Wessel. Han havde 6 søstre og 11 brødre. Her er sangen om Tordenskjold Jeg vil sjunge om en helt vidt berømt

Læs mere

Vi er i en skov. Her bor mange dyr. Og her bor Trampe Trold. 14. Hver dag går Trampe Trold en tur. Han går gennem skoven. 25

Vi er i en skov. Her bor mange dyr. Og her bor Trampe Trold. 14. Hver dag går Trampe Trold en tur. Han går gennem skoven. 25 7 Vi er i en skov Her bor mange dyr Og her bor Trampe Trold 14 Hver dag går Trampe Trold en tur Han går gennem skoven 25 Jorden ryster, når han går Så bliver dyrene bange Musen løber ned 37 i sit hul Ræven

Læs mere

Side 1. En rigtig søhelt. historien om peder willemoes.

Side 1. En rigtig søhelt. historien om peder willemoes. Side 1 En rigtig søhelt historien om peder willemoes Side 2 Personer: Peder Willemoes Lord Nelson Side 3 En rigtig søhelt historien om peder willemoes 1 Store drømme 4 2 Det hårde liv på søen 6 3 Krig

Læs mere

Prædiken til Hedefest 28.08.2014 kl. 19.10

Prædiken til Hedefest 28.08.2014 kl. 19.10 Prædiken til Hedefest 28.08.2014 kl. 19.10 Salmer: 70 du kom til vor runde jord 10 alt hvad som fuglevinger fik 370 menneske din egen magt 787 du som har tændt Herren er mit lys og min frelse, hvem skal

Læs mere

Indhold. -Juletræet med sin pynt. -Julemanden. -Nisser. -Sankta Lucia. -Hellige tre konger. -Højt fra træets grønne top. -Jul i gamle dage.

Indhold. -Juletræet med sin pynt. -Julemanden. -Nisser. -Sankta Lucia. -Hellige tre konger. -Højt fra træets grønne top. -Jul i gamle dage. Jul i Danmark Indhold -Juletræet med sin pynt -Julemanden -Nisser -Sankta Lucia -Hellige tre konger -Højt fra træets grønne top -Jul i gamle dage -Sne -Romerriget -Lidt af hvert om julen -Slutning 2 Juletræet

Læs mere

Opgaver til lille Strids fortælling

Opgaver til lille Strids fortælling ? Opgaver til lille Strids fortælling Klosteret 1. Hvilken farve har det store hus/klostret, som Strid ser, inden han kommer til byen? A. Klostret, det er kalket hvidt. B. Klostret, det er rødt, bygget

Læs mere

Kend din by 2. Nyborg Fæstning

Kend din by 2. Nyborg Fæstning Kend din by 2 Nyborg Fæstning Nyborg og Omegns Museer Skoletjenesten Slot og Fæstning På denne tur i Nyborg skal I ud i naturen. I skal opleve hvor pænt og fredeligt der kan være så tæt på byen, og samtidig

Læs mere

Side 1. De tre tønder. historien om Sankt Nicolaus.

Side 1. De tre tønder. historien om Sankt Nicolaus. Side 1 De tre tønder historien om Sankt Nicolaus Side 2 Personer: Nicolaus Side 3 De tre tønder historien om Sankt Nicolaus 1 Nicolaus 4 2 Naboen 6 3 Tre poser guld 8 4 Mere guld 10 5 Gaden er tom 12 6

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 19.APRIL 2015 2.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh.10,11-16 Salmer: 749,331, Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 19.APRIL 2015 2.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh.10,11-16 Salmer: 749,331, Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 19.APRIL 2015 2.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh.10,11-16 Salmer: 749,331, Sin pagt i dag,441,2 Hvordan lød mon verdens første spørgsmål? Det kan I jo tænke lidt over

Læs mere

Hvordan underviser man børn i Salme 23

Hvordan underviser man børn i Salme 23 Hvordan underviser man børn i Salme 23 De fleste børn er rigtig gode til at lære udenad, og de kan sagtens lære hele Salme 23. Man kan f.eks. lære børnene Salme 23, mens man underviser om Davids liv. Det

Læs mere

I armene på russerne. Tidligt om morgenen den 7. april 1944 blev jeg vækket af geværskud.

I armene på russerne. Tidligt om morgenen den 7. april 1944 blev jeg vækket af geværskud. I armene på russerne Tidligt om morgenen den 7. april 1944 blev jeg vækket af geværskud. Havde det bare været kanonskud, ville det nærmest have virket beroligende, for så havde russerne stadig været et

Læs mere

Vikinger. Guder Runer og ragnarok.

Vikinger. Guder Runer og ragnarok. Vikinger Guder Runer og ragnarok. Jannik 6 kl. 2005 Emne af Indholdsfortegnelse. Side 2. Emnebegrundelse og spørgsmål til emnet. side 3. Hvem var vikingerne. Side 4 vikingernes angreb. Side 5 Guderne.

Læs mere

Vikar-Guide. 2. Efter fælles gennemgang: Lad nu eleverne læse teksten og lave opgaverne. Ret opgaverne med eleverne.

Vikar-Guide. 2. Efter fælles gennemgang: Lad nu eleverne læse teksten og lave opgaverne. Ret opgaverne med eleverne. Vikar-Guide Fag: Klasse: OpgaveSæt: Historie 7. klasse Vikingetiden 1. Fælles gennemgang: Start med at spørge eleverne hvad de ved om vikingetiden. De har helt sikkert hørt en del om den før. Du kan evt.

Læs mere

PÅ SPORET AF VIKINGERNE

PÅ SPORET AF VIKINGERNE RUM 15 Prøv at skrive dit navn med runer på linierne herunder. Hvis du ikke kan finde alle bogstaverne i dit navn, så sæt ٠ for det manglende bogstav. Når du har øvet dig i at skrive dit navn, så kan du

Læs mere

»Ja. Heldigvis.«De to drenge går videre. De lader som om, de ikke ser Sally.»Hej drenge!«råber hun. Bølle-Bob og Lasse stopper op og kigger over på

»Ja. Heldigvis.«De to drenge går videre. De lader som om, de ikke ser Sally.»Hej drenge!«råber hun. Bølle-Bob og Lasse stopper op og kigger over på 1. Søde Sally Bølle-Bob og Lasse kommer gående i byen. De ser Smukke Sally på den anden side af gaden.»hende gider vi ikke snakke med,«siger Lasse.»Nej.«Bølle-Bob kigger den anden vej.»hun gider heller

Læs mere

Fiskeren og hans kone

Fiskeren og hans kone Fiskeren og hans kone Fra Grimms Eventyr Der var engang en fisker, som boede med sin kone i en muddergrøft tæt ved havet, og han gik hver dag derhen for at fange fisk. En dag sad han dernede og medede,

Læs mere

Gemt barn. Tekst fra filmen: Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt

Gemt barn. Tekst fra filmen: Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt Følgende er en transskription af filmen,, som er produceret af DIIS, 2013. I filmen fortæller Tove Udsholt om sine oplevelser som gemt barn under Besættelsen. Flugten til Sverige #5 Tove Udsholt Mit navn

Læs mere

Der er fest på borgen

Der er fest på borgen Der er fest på borgen Hvornår var middelalderen? Kort og godt kan man sige, at middelalderen var den periode, hvor danskernes tro var den katolske tro. Middelalderen begynder, da vikingetiden slutter ca.

Læs mere

En Vogterdreng. Af Freja Gry Børsting

En Vogterdreng. Af Freja Gry Børsting En Vogterdreng Af Freja Gry Børsting Furesø Museer 2016 1 En Vogterdreng Forfatter: Freja Gry Børsting Illustration: Allan Christian Hansen Forfatteren og Furesø Museer Trykkeri: XL Print Aps ISBN: 87-91140-27-7

Læs mere

Mit Østfyn Besøg Ladbykongens grav

Mit Østfyn Besøg Ladbykongens grav Mit Østfyn Besøg Ladbykongens grav ELEVHÆFTE Den eneste skibs-grav Skibs-graven i Ladby er den eneste skibs-grav fra vikinge-tiden i Danmark. Den ligger på den mark, hvor den blev fundet i 1934. Den er

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 6. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 6 Emne: Eventyr side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 6. Emne: Eventyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 6 Emne: Eventyr side 1 Kursusmappe Uge 6 Emne: Eventyr Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 6 Emne: Eventyr side 1 HIPPY HippHopp Uge6_Eventyr.indd 1 06/07/10 11.24 Uge 6 l Eventyr Hipp og Hopp står i læ under træet. Det

Læs mere

Peters udfrielse af fængslet

Peters udfrielse af fængslet Drama Peters udfrielse af fængslet Kan bruges som totalteater før eller efter tekstgennemgangen. Tekst: ApG 12,1-17 1. Forslag Roller: Peter (farvet lagen), to soldater (sorte affaldssække, evt. sværd),

Læs mere

Prædiken til Mariæ bebudelse 22. marts. kl. 10.00 i Engesvang

Prædiken til Mariæ bebudelse 22. marts. kl. 10.00 i Engesvang Prædiken til Mariæ bebudelse 22. marts. kl. 10.00 i Engesvang 108 - Lovet være du Jesus Krist 448 - Fyldt af glæde 71 Nu kom der bud fra englekor 115 - lad det klinge sødt i sky Nadververs 101 v. 3 af

Læs mere

Alle de væsener. De der med 2 ben traskede rundt på jorden. Det var Jordtraskerne, det hed de, fordi de traskede på jorden.

Alle de væsener. De der med 2 ben traskede rundt på jorden. Det var Jordtraskerne, det hed de, fordi de traskede på jorden. 1 Sådan går der mange mange år. 1 Alle de væsener En gang for mange mange år siden blev skabt et væsen uden ben. Den måtte være i vandet, ellers kunne den ikke komme rundt. Så blev skabt en med 2 ben,

Læs mere

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Morgengry kommer fra skypaladset i himlen. Men hun vil hellere tage på eventyr med sine to venner nede på jorden. Aben Kókoro kan godt lide

Læs mere

Odense Stadsarkiv, Historiens Hus Erindringer Bedsteforældrene Rasmus og Anne Marie (side 1) Jeg holdt meget af at gå tur med mor om eftermiddagen, hver uge var vi en tur i Dronningensgade. Vi gik altid

Læs mere

Bork Vikingehavn - En museumsperle i lokalområdet.

Bork Vikingehavn - En museumsperle i lokalområdet. Bork Vikingehavn - En museumsperle i lokalområdet. Kriger af Bork: Allerede ved indgangen til Bork Vikingehavn, blev mellemgruppen fra Sdr Vium Friskole mødt og budt velkommen af to vikinger i fuld udrustning.

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. Maj-juni 2012. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. Maj-juni 2012. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Prøve i Dansk 1 Maj-juni 2012 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn CPR-nummer

Læs mere

Det er jo ikke sikkert, at han kan huske mit nummer, sagde Charlotte og trak plaiden op over sine ben. Han var lidt fuld. Lidt? Han væltede da rundt

Det er jo ikke sikkert, at han kan huske mit nummer, sagde Charlotte og trak plaiden op over sine ben. Han var lidt fuld. Lidt? Han væltede da rundt 6. december Den store 8-værelses lejlighed lå lige ved Strøget. Meget centralt og meget støjende i weekender, hvor fulde mennesker bar deres brandert hjem. De 230 kvadratmeter lå øverst i bygningen på

Læs mere

Jeg synes, at eftermiddagen går langsomt. Jeg er så spændt på at det bliver aften og vi skal i biografen. Jeg går op på mit værelse og prøver, om jeg

Jeg synes, at eftermiddagen går langsomt. Jeg er så spændt på at det bliver aften og vi skal i biografen. Jeg går op på mit værelse og prøver, om jeg Jeg synes, at eftermiddagen går langsomt. Jeg er så spændt på at det bliver aften og vi skal i biografen. Jeg går op på mit værelse og prøver, om jeg kan finde Robin Hood-bladet. Mor siger, at jeg roder,

Læs mere

I Guds hånd -1. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning. 15-20 minutter

I Guds hånd -1. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning. 15-20 minutter I Guds hånd -1 I Guds hånd vokser jeg Mål: At give børn en forståelse for, at det er Gud, der lader os vokse. Når vi lægger vores liv i Guds hånd, kan han forme os helt efter sin plan, så vi kan blive

Læs mere

MUSEET PÅ VEN. Lærervejledning 1.-3. klasse. Kære lærere, Vi er glade for at I har lyst til at komme på besøg med jeres klasse!

MUSEET PÅ VEN. Lærervejledning 1.-3. klasse. Kære lærere, Vi er glade for at I har lyst til at komme på besøg med jeres klasse! MUSEET PÅ VEN Lærervejledning 1.-3. klasse Kære lærere, Vi er glade for at I har lyst til at komme på besøg med jeres klasse! Denne vejledning er tænkt som et tilbud for dem der godt kunne tænke sig at

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 24. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY

Kursusmappe. HippHopp. Uge 24. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY Uge 24 Emne: Superhelte og prinsesser Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 24 Emne: Superhelte og prinsesser side 1 HIPPY HippHopp Uge24_superhelte_prinsesser.indd 1 06/07/10 11.41 Uge

Læs mere

LÆS BARE LØS. A. Sæt ring om tallet ved de to sætninger, der passer til tegningen - som vist. 2. Det er en tiger. 3. Dette er ikke en klovn.

LÆS BARE LØS. A. Sæt ring om tallet ved de to sætninger, der passer til tegningen - som vist. 2. Det er en tiger. 3. Dette er ikke en klovn. LÆS BARE LØS A. Sæt ring om tallet ved de to sætninger, der passer til tegningen - som vist.. Han maler en lille ko.. Her er en glad lille pige. 2. Hun maler en ko. 2. Han råber vist noget. 3. Hun maler

Læs mere

Det er svært at nå halvvejs rundt om et springvand på de 10 sek. selvudløseren har

Det er svært at nå halvvejs rundt om et springvand på de 10 sek. selvudløseren har Efter en meget spændende og programfyldt uge i sidste uge, har vi fået skruet tempoet lidt ned denne her uge. Vi havde set så meget frem til den berømte sommerlejr, at det blev helt tomt bagefter. Der

Læs mere

Sådan lød det i netop disse dage for 70 år siden. Og mange sætter stadig lys i vinduerne 4. maj, og enhver familie kan stadig historier om krigen.

Sådan lød det i netop disse dage for 70 år siden. Og mange sætter stadig lys i vinduerne 4. maj, og enhver familie kan stadig historier om krigen. 70 året for befrielsen. 5. maj 2015 Danmark er frit. Sådan lød det i netop disse dage for 70 år siden. Og mange sætter stadig lys i vinduerne 4. maj, og enhver familie kan stadig historier om krigen. I

Læs mere

Læs om Dronning Dagmar

Læs om Dronning Dagmar Læs om Dronning Dagmar Tekster: Keld Kirstein Tegninger: Jette Jørgensen Kongen byder Valdemar er konge i Danmark. Han har ingen kone. Men så hører han, at der i et andet land bor en ung, smuk prinsesse.

Læs mere

Ragnhild Bach Ølgaard: heksenshus@hotmail.com

Ragnhild Bach Ølgaard: heksenshus@hotmail.com Ragnhild Bach Ølgaard: heksenshus@hotmail.com 1 Copyright: Eventyrligvis Spillepladen ligger her: www.eventyrligvis.dk Man kan gå ind på min facebook side og der printe eller downloade spillepladen via

Læs mere

Mellem strandfogeder og strandingskommissionærer:

Mellem strandfogeder og strandingskommissionærer: Mellem strandfogeder og strandingskommissionærer: Strandingsvæsen og redningsaktioner i Skagen i 1800-tallet. Skagen By-og Egnsmuseum, 2005 1 Transport i 1800-tallet. For 150 år siden var der ingen asfalterede

Læs mere

De hellige druknede Langs Øresunds, Kattegats og Issefjordens kyster.

De hellige druknede Langs Øresunds, Kattegats og Issefjordens kyster. De hellige druknede Langs Øresunds, Kattegats og Issefjordens kyster. Af Carsten Carstensen Kender du sagnet om Helene Kilde? Det siges at kilden er opkaldt efter den Hellige Helena af Skövde. Hun blev

Læs mere

Orddeling Der er valgt en mekanisk orddeling, der følger de stavelsesdelingsregler, som børnene også skal bruge, når de på skrift skal dele ord.

Orddeling Der er valgt en mekanisk orddeling, der følger de stavelsesdelingsregler, som børnene også skal bruge, når de på skrift skal dele ord. 1 Gale Streger Forfatter: Helle S. Larsen Illustration: Lars Hornemann Forfatteren og Furesø Museer, 2013 Trykkeri: XL Print Aps ISBN: 87-91140-24-2 Orddeling Der er valgt en mekanisk orddeling, der følger

Læs mere

Undervisningsmateriale til indskoling med digitalt værktøj: Puppet Pals

Undervisningsmateriale til indskoling med digitalt værktøj: Puppet Pals Undervisningsmateriale til indskoling med digitalt værktøj: Puppet Pals Kristendomskundskab (1.-3. klasse) Færdighedsmål: Livsfilosofi og etik: Eleven kan udtrykke sig om den religiøse dimension ud fra

Læs mere

Læs højt for klassen, mens eleverne har teksten foran sig. Lad dem evt. selv læse ord eller sætninger, hvor de kan.

Læs højt for klassen, mens eleverne har teksten foran sig. Lad dem evt. selv læse ord eller sætninger, hvor de kan. Til læreren Sådan kan I arbejde Læsning af teksten Læs højt for klassen, mens eleverne har teksten foran sig. Lad dem evt. selv læse ord eller sætninger, hvor de kan. På de følgende sider finder du oplæg

Læs mere

Königsburg. 1 - Liebesinsel og 2 - Königsburg og foran bugten "Zum finsteren Stern".

Königsburg. 1 - Liebesinsel og 2 - Königsburg og foran bugten Zum finsteren Stern. Königsburg Königsburg er en af adskillelige borge, som Erik af Pommeren lod bygge eller udbygge i årene 1414-1415, da han blev konge. Det var et led i kampen om Hertugdømmet Slesvig. Flere af dem har vel

Læs mere

- Billedanalyse og - Ribes historie som Danmarks ældste by

- Billedanalyse og - Ribes historie som Danmarks ældste by Når I arbejder med billederne her, kommer I både omkring: - Billedanalyse og - Ribes historie som Danmarks ældste by Hvis I går rundt i Ribe i dag, kan I finde alle de steder, som kunstnerne har malet,

Læs mere

Havet glitrede i fuldmånens skær. Skibet gled rask frem gennem bølgerne. En mand stod ved styreåren og holdt skibet på ret kurs.

Havet glitrede i fuldmånens skær. Skibet gled rask frem gennem bølgerne. En mand stod ved styreåren og holdt skibet på ret kurs. Havet glitrede i fuldmånens skær. Skibet gled rask frem gennem bølgerne. En mand stod ved styreåren og holdt skibet på ret kurs. Alle andre lå og sov. Bortset fra Knøs. Han sad i forstavnen og så ud over

Læs mere

Side 3.. ægypten. historien om de ti plager.

Side 3.. ægypten. historien om de ti plager. Side 3 ægypten historien om de ti plager 1 Slaver 4 2 Ild i en busk 6 3 Staven 8 4 Sæt dine slaver fri 10 5 En slange 12 6 Blod 14 7 Frøer 16 8 Myg og fluer 20 9 Sygdom 22 10 Hagl 24 11 Græshopper og mørke

Læs mere

Et fritidsliv med sejlads 6. af Hans "Kringle" Nielsen Toldbodgade Nyborg

Et fritidsliv med sejlads 6. af Hans Kringle Nielsen Toldbodgade Nyborg Et fritidsliv med sejlads 6 af Hans "Kringle" Nielsen Toldbodgade Nyborg På det tidspunkt i 1957/58, hvor jeg var ung svend på konditori Sct. Knud i Odense, blev jeg kontaktet af en af de sidste to medlemmer

Læs mere

Anja og Ali på eventyr

Anja og Ali på eventyr 3. Kong Løvehjerte Månen var bleg, træerne kastede lange skygger, flagermusene flagrede, uglerne tudede, der lød vilde løve- og heksehyl og før de fik set sig om, var de faret vild i Troldeskoven.»HJÆLP!«De

Læs mere

Den grønne have. Wivi Leth, 1998 (4,8 ns)

Den grønne have. Wivi Leth, 1998 (4,8 ns) Den grønne have Wivi Leth, 1998 (4,8 ns) Dette skete for ikke så lang tid siden, i landet med det rødhvide flag. Det var efterår, og tre børn havde vovet sig 5 ind i den have, hvor der engang havde været

Læs mere

Jens Christian Nielsen og Maren Kirstine Lumbye, mormors forældre.

Jens Christian Nielsen og Maren Kirstine Lumbye, mormors forældre. Jens Christian Nielsen og Maren Kirstine Lumbye, mormors forældre. Jens Christian Nielsen 1869-1943 Maren Kirstine Lumbye 1873-1903 Jens Chr. Nielsen blev født d. 16. august 1869, som søn af husmand Gabriel

Læs mere

Julens evangelium fortalt af ærkeenglen Gabriel og Kejser Augustus

Julens evangelium fortalt af ærkeenglen Gabriel og Kejser Augustus Julens evangelium fortalt af ærkeenglen Gabriel og Kejser Augustus ved skoleafslutninger i Skorup kirke skrevet af Brian Iversen Kejser Augustus (A) er i våbenhuset. Ærkeenglen Gabriel (G) står i koret

Læs mere

Juleevangeliet og de hellige tre konger

Juleevangeliet og de hellige tre konger Juleevangeliet og de hellige tre konger Matthæusevangeliet 1,18-2,22 og Lukasevangeliet 1,27-2,40 The Brick Testament og den danske bibeloversættelse Det her er historien om hvordan Jesus Kristus blev

Læs mere

Side 1. Kæmpen i hulen. historien om Odysseus og Kyklopen.

Side 1. Kæmpen i hulen. historien om Odysseus og Kyklopen. Side 1 Kæmpen i hulen historien om Odysseus og Kyklopen Side 2 Personer: Odysseus Kyklopen Side 3 Kæmpen i hulen historien om Odysseus og Kyklopen 1 Øen 4 2 Hulen 6 3 Kæmpen 8 4 Et uhyre 10 5 Gæster 12

Læs mere

Og sådan blev det. Hver gang jeg gik i stå, hviskede Bamse en ny historie i øret på mig. Nu skal du få den første historie.

Og sådan blev det. Hver gang jeg gik i stå, hviskede Bamse en ny historie i øret på mig. Nu skal du få den første historie. Bamse hjælper Nogle gange, når jeg sidder ved mit skrivebord og kigger på gamle billeder, dukker der en masse historier frem. Historier fra dengang jeg var en lille dreng og boede på et mejeri sammen med

Læs mere

Prædiken til 16. søndag efter trinitatis 2014. Tekst. Johs. 11,19-45.

Prædiken til 16. søndag efter trinitatis 2014. Tekst. Johs. 11,19-45. Lindvig Osmundsen Bruger Side 1 05-10-2014 Prædiken til 16. søndag efter trinitatis 2014. Tekst. Johs. 11,19-45. Der er en vej som vi alle går alene. Teksterne vi har fået til 16. søndag efter trinitatis

Læs mere

Jeg er en vinder -7. Guds fulde rustning bøn

Jeg er en vinder -7. Guds fulde rustning bøn Jeg er en vinder -7 Guds fulde rustning bøn Mål: Vi fortæller børnene at vi altid skal holde fast ved bøn. Vi fortæller at bøn ikke kun er at sætte sig, folde hænderne og bede nogle sætninger, men bøn

Læs mere

Det var nat. Fuldmånen lyste svagt bag skyerne. Tre væsner kom flyvende og satte sig i et dødt træ. Det var de tre blodsøstre Harm, Hævn og Hunger.

Det var nat. Fuldmånen lyste svagt bag skyerne. Tre væsner kom flyvende og satte sig i et dødt træ. Det var de tre blodsøstre Harm, Hævn og Hunger. Det var nat. Fuldmånen lyste svagt bag skyerne. Tre væsner kom flyvende og satte sig i et dødt træ. Det var de tre blodsøstre Harm, Hævn og Hunger. De kom fra hver sit hjørne af verden, hvor de havde ledt

Læs mere

Quiz-spørgsmål historiedysten 2016

Quiz-spørgsmål historiedysten 2016 3.-4. klasse: Christian 4. og kongerigets første koloni, Trankebar (40 spørgsmål) Barndom 1) Hvornår levede Christian 4.? Han lever endnu For 400 år siden* For 1500 år siden 2) Hvorfor havde Frederik 2.,

Læs mere

Jesus, tager Peter, Jakob og Johannes med op på et højt bjerg.

Jesus, tager Peter, Jakob og Johannes med op på et højt bjerg. Prædiken til sidste s. e. Hellig3konger 2011 Ved kyndelmisse som vi fejrede den 2. februar var vi halvvejs gennem vinteren. Og jeg tror, at længslen efter lys og forår gælder de fleste af os. Og netop

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 4.s.e.trinitatis 2016 19-06-2016 side 1. Prædiken til 4.s.e.trinitatis 2016. Matt. 5,43-48.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 4.s.e.trinitatis 2016 19-06-2016 side 1. Prædiken til 4.s.e.trinitatis 2016. Matt. 5,43-48. 19-06-2016 side 1 Prædiken til 4.s.e.trinitatis 2016. Matt. 5,43-48. Klokken seks gik alt dødt, og der var helt stille, skrev en anonym engelsk soldat i avisen The Times 1. januar 1915. Han var ved fronten

Læs mere

Dukketeater til juleprogram.

Dukketeater til juleprogram. Dukketeater til juleprogram. Dukketeater 1: (Der er brug for to dukker, en frisk og glad drengedukke (dukke 1), der er spændt på at det er jul og en lidt fornuftig pigedukke (dukke 2), der ikke kommet

Læs mere

LÆS OM: Pst.. På den sidste side kan I se hvordan vejret kan blive og læse sjove udsagn fra hverdagen

LÆS OM: Pst.. På den sidste side kan I se hvordan vejret kan blive og læse sjove udsagn fra hverdagen LÆS OM: I vores første udgave af avisen fortæller børn, hvad en avis er. Børn fortæller om hvordan det er at være i dagplejen, Børnehaven Lystruplund, Børnehaven Hasselhøj, Minihøj, Hurlumhejhuset og Møllehuset

Læs mere

DAVID BLIVER UDVALGT TIL KONGE

DAVID BLIVER UDVALGT TIL KONGE LEVENDE FORTÆLLING I M497 DAVID BLIVER UDVALGT TIL KONGE Levende fortællinger er en opdigtet fortælling, hvor man møder Biblens personer live og ser den bibelske beretning ud fra en af hovedpersonernes

Læs mere

Opgaver til Kongeriget

Opgaver til Kongeriget Født i 1577 på Frederiksborg Slot død i 1648 på Rosenborg Slot. Konge af Danmark-Norge 1588-1648. FAMILIE Søn af Frederik 2. af Danmark-Norge (1534-1588) og Sophie af Mecklenburg (1557-1631). Gift 1. gang

Læs mere

1.1.1 RASMUS JENSEN. Aner Maren Nielsdatter - Jens Peder Rasmussen. Eva Kristensen Marts 2016-1. udgave RASMUS JENSEN "1

1.1.1 RASMUS JENSEN. Aner Maren Nielsdatter - Jens Peder Rasmussen. Eva Kristensen Marts 2016-1. udgave RASMUS JENSEN 1 RASMUS JENSEN Aner Maren Nielsdatter - Jens Peder Rasmussen Eva Kristensen Marts 2016-1. udgave RASMUS JENSEN "1 Rasmus Jensen *1811-1890 Rasmus blev født 8. december 1811 i Lydum. Han bliver ført til

Læs mere

Hvem var disse mennesker og hvilken forbindelse har de med Langå købmandsgård?

Hvem var disse mennesker og hvilken forbindelse har de med Langå købmandsgård? Langå Købmandsgård Lidt slægtshistorie om livet i den gamle stråtækte skole, der lå på pladsen inden kirkegårdspladsen, fra tiden sidst i 1700 tallet til livet i købmandsgården med landbrug og korn og

Læs mere

Det var svært at forstille sig at der kunne være sket så meget på så få dage.

Det var svært at forstille sig at der kunne være sket så meget på så få dage. Kapitel 23 23.december 965 Det var svært at forstille sig at der kunne være sket så meget på så få dage. Fruen sad med en bunke klingende mønter foran sig, og tråde i fine ruller af guld, sølv og kobber,

Læs mere

Nyt fra Veteranernes Tur til Rosenborg 14. april 2011

Nyt fra Veteranernes Tur til Rosenborg 14. april 2011 Nyt fra Veteranernes Tur til Rosenborg 14. april 2011 Vi var kun 9 Veteraner, der tog af sted fra Udbygade klokken 9:00 i dag, og så var vi hele 4 voksne med på turen. Vi gik ned ad Sjællandsgade for at

Læs mere

Opgaver til Med ilden i ryggen

Opgaver til Med ilden i ryggen Opgaver til Med ilden i ryggen Hvem er brevet til: Kapitel 1 Hvem er det fra? Der er 2 grunde til at han skriver brevet: Første grund: Anden grund: Hvem er Ines? Hvad er faderens arbejde? Hvad betyder

Læs mere

Prædiken til 3. s. efter helligtrekonger, Luk 17,5-10. 2. tekstrække

Prædiken til 3. s. efter helligtrekonger, Luk 17,5-10. 2. tekstrække 1 Grindsted Kirke Søndag d. 26. januar 2014 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. s. efter helligtrekonger, Luk 17,5-10. 2. tekstrække Salmer DDS 52: Du, Herre Krist, min frelser est Dåb: DDS 448:

Læs mere

Skriftlig del Læseforståelse 1

Skriftlig del Læseforståelse 1 Skriftlig del Læseforståelse 1 Navn (PR-nummer ato Prøvenummer Prøveafholdende udbyder Prøvegruppenummer Tilsynsførendes underskrift !, Instruktion:. svar. Cykelsmeden Jakob Hansen på 60 år bor i en lille

Læs mere

Jer er en vinder -2. Guds fulde rustning retfærdighedens brynje

Jer er en vinder -2. Guds fulde rustning retfærdighedens brynje Jer er en vinder -2 Guds fulde rustning retfærdighedens brynje Mål: Målet med undervisningen er, at børnene må se værdien i retfærdighedens brynje. Retfærdighedens brynje beskytter hjertet fra forkerte

Læs mere

3. søndag efter trin. Luk 15,1-10. Der mangler en

3. søndag efter trin. Luk 15,1-10. Der mangler en 3. søndag efter trin. Luk 15,1-10. Der mangler en Egentlig et fint og smukt lille puslespil. Ikke sandt. Der er bare det ved det, at der mangler en brik. Sådan som vores tema lyder i dag: der mangler en.

Læs mere

Det bedste og det værste - en praktikevaluering fra 10.95

Det bedste og det værste - en praktikevaluering fra 10.95 1 og det værste - en praktikevaluering fra 10.95 med udgangspunkt i Søren Ulrik Thomsens digte: Det værste og det bedste Et eksempel på evaluering af komplekse, subjektive og helt umålelige processer.

Læs mere

Lille John. En måned med Johannesevangeliet

Lille John. En måned med Johannesevangeliet Lille John En måned med Johannesevangeliet Lille John stor forklaring Jeg mødte engang statsministeren i det lokale supermarked. Han gik sammen med en lille pige, som muligvis var hans datter eller barnebarn

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2014. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Prøve i Dansk 1 November-december 2014 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

Vi gør det sammen -4

Vi gør det sammen -4 Vi gør det sammen -4 Sammen med Gud bliver det umulige muligt Kun sammen med Gud. Mål: Livet byder på mange udfordringer. Vi må lære børnene, at Gud ikke giver os udfordringer, som vi ikke kan klare men

Læs mere

milo - En næsten sand historie om en lille dreng Af Sidsel Schomacker

milo - En næsten sand historie om en lille dreng Af Sidsel Schomacker milo - En næsten sand historie om en lille dreng Af Sidsel Schomacker Til min søn Milo. Må din verden blive fuld af eventyr. Der var engang en far og en mor. Faktisk var de slet ikke far og mor endnu,

Læs mere

I LÆRE PÅ VÆRFTET. Et lærestyret undervisningsforløb på Helsingør Værftsmuseum for elever i 1. til 4. klasse

I LÆRE PÅ VÆRFTET. Et lærestyret undervisningsforløb på Helsingør Værftsmuseum for elever i 1. til 4. klasse I LÆRE PÅ VÆRFTET Et lærestyret undervisningsforløb på Helsingør Værftsmuseum for elever i 1. til 4. klasse Helsingør Kommunes Museer 2013 Introduktion Velkommen til Helsingør Værftsmuseum. Museet handler

Læs mere

Danske kongesagn Ragnhild Bach Ølgaard

Danske kongesagn Ragnhild Bach Ølgaard 1 Danske kongesagn Ragnhild Bach Ølgaard 2 Dan Sagnet fortæller, at en konge ved navn Dan, jog sine fjender mod syd. Han var en stærk konge, og folk gav hans land navn efter ham. På den måde fik Danmark

Læs mere

LADBYKONGENS GRAV EN HISTORIE OM VIKINGETIDENS DANMARK

LADBYKONGENS GRAV EN HISTORIE OM VIKINGETIDENS DANMARK LADBYKONGENS GRAV EN HISTORIE OM VIKINGETIDENS DANMARK E ELEVHÆFT 1 Gravhøj 400 m INDHOLDSFORTEGNELSE Introduktion, læses af alle TEMA 1, Livet 9 TEMA 2, Døden 14 TEMA 3, Religion og tro 18 TEMA 4, Rejsen

Læs mere

Tale ved begravelsen af konstabel Benjamin Davi Sala Rasmussen i Brønshøj Kirke den 2. januar 2009.

Tale ved begravelsen af konstabel Benjamin Davi Sala Rasmussen i Brønshøj Kirke den 2. januar 2009. Feltpræst Kim Jacobsen: Tale ved begravelsen af konstabel Benjamin Davi Sala Rasmussen i Brønshøj Kirke den 2. januar 2009. Kære I der er til stede, kære kolleger, kære familie! I sidste uge kunne man

Læs mere

Eventyret om det skæve slot

Eventyret om det skæve slot 24 Eventyret om det skæve slot Tema I Børnekulturhus Ama r er et eventyr om, hvordan det lykkedes at bygge landets første børnekulturhus opført fra grunden på baggrund af hårdt arbejde fra en ildsjæl og

Læs mere

En gang for længe siden. Børneliv på landet for 100 år siden

En gang for længe siden. Børneliv på landet for 100 år siden En gang for længe siden Børneliv på landet for 100 år siden Hvad ved du om landbruget for 100 år siden? Lav et mind map. Landbruget for 100 år siden 1 Spørgsmål til Ida Marie og Axel Hvad vil du spørge

Læs mere

ind i historien 4. k l a s s e

ind i historien 4. k l a s s e find ind i historien 4. k l a s s e Flyver Finds Idéboks 4. klasse Danmark bliver ét rige Sagn er gamle historier, der stammer fra vikingetiden. Snak med jeres lærer eller spørg på biblioteket efter disse

Læs mere

Morgenmaden sådan cirka: Æg, bacon og pølser Forskellige slags brød Yoghurt Müsli Havregrød Frugt

Morgenmaden sådan cirka: Æg, bacon og pølser Forskellige slags brød Yoghurt Müsli Havregrød Frugt Mandag d. 26. september kl. 20:10 fløj 9.Q, og ankom i Finland kl. 22:40. Der skete ikke noget særligt på flyveturen, de fleste sad bare og snakkede eller hørte musik. Vi boede i hytter. Meget fine hytter.

Læs mere

Besøg hos Havets Moder Genfortalt af Mâliâraq Vebæk Illustreret af Aka Høegh

Besøg hos Havets Moder Genfortalt af Mâliâraq Vebæk Illustreret af Aka Høegh Besøg hos Havets Moder Genfortalt af Mâliâraq Vebæk Illustreret af Aka Høegh milik publishing Engang troede menneskene i Grønland på Havets Moder. Hun boede på havets bund og herskede over alle havets

Læs mere

3. Ridderlove På side 5 øverst kan du læse om ridderlove. Skriv tre love om, hvordan man skal være i dag.

3. Ridderlove På side 5 øverst kan du læse om ridderlove. Skriv tre love om, hvordan man skal være i dag. Opgaver til Borgen 1. Konge og tigger Se på tegningen side 5 øverst til højre. Skriv i pyramiden, hvem du mener, der er de øverste i samfundet i dag, og hvem der ligger i bunden. 2. Er det bedst hos far

Læs mere

Søndag d.24.jan.2016. Septuagesima. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30 (skr.10.15).

Søndag d.24.jan.2016. Septuagesima. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30 (skr.10.15). Søndag d.24.jan.2016. Septuagesima. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30 (skr.10.15). Salmer: Hinge kl.9: 422-7/ 728-373 Vinderslev kl.10.30: 422-7- 397/ 728-510,v.5-6- 373 Dette hellige evangelium

Læs mere

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3

Prøve i Dansk 1. Skriftlig del. Læseforståelse 1. November-december 2015. Tekst- og opgavehæfte. Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Prøve i Dansk 1 November-december 2015 Skriftlig del Læseforståelse 1 Tekst- og opgavehæfte Delprøve 1: Opgave 1 Opgave 2 Opgave 3 Hjælpemidler: Ingen Tid: 60 minutter Udfyldes af prøvedeltageren Navn

Læs mere

1.s.e.Trin. 22.juni 2014. Vinderslev kl.8.30. Hinge kl.9.30. Vium kl.11.00

1.s.e.Trin. 22.juni 2014. Vinderslev kl.8.30. Hinge kl.9.30. Vium kl.11.00 1.s.e.Trin. 22.juni 2014. Vinderslev kl.8.30. Hinge kl.9.30. Vium kl.11.00 Salmer: Vinderslev kl.8.30: 745-680/ 534-668 Hinge kl.9.30: 745-616- 680/ 534-317- 668 Vium kl.11: 745-616- 680/ 534-317- 668

Læs mere

Stjernemanden Arthur. Storyline af Kate Vilstrup Petersen for 3-6 årig

Stjernemanden Arthur. Storyline af Kate Vilstrup Petersen for 3-6 årig Stjernemanden Arthur Storyline af Kate Vilstrup Petersen for 3-6 årig Indholdsfortegnelse Stjernemanden Arthur Historie Værksted Fokus spørgsmål Trylledej Dekoration Musik Fokus spørgsmål Arthur skal en

Læs mere

Undervisningsmateriale til mellemtrinnet med digitalt værktøj: Puppet Pals eller Adobe Voice

Undervisningsmateriale til mellemtrinnet med digitalt værktøj: Puppet Pals eller Adobe Voice Undervisningsmateriale til mellemtrinnet med digitalt værktøj: Puppet Pals eller Adobe Voice Historie Færdighedsmål: Kildearbejde: Eleven kan med afsæt i enkle problemstillinger anvende kildekritiske begreber

Læs mere

Spørgsmål og svar til Lulu og det mystiske armbånd

Spørgsmål og svar til Lulu og det mystiske armbånd Spørgsmål og svar til Lulu og det mystiske armbånd Kapitel 1 1. Hvem hjælper Lulu? Svar: Bob, side 4 2. Hvem tager støvlen på? Svar: Læsefidusen, side 5 3. Hvem siger: av! Av min tå! Svar: Læsefidusen

Læs mere

En lille familiesolstrålehistorie

En lille familiesolstrålehistorie Fra WWW.behinderte-eltern.de En lille familiesolstrålehistorie Også i Tyskland er det at være forælder med handicap både en uendelig glæde og et pokkers besvær. Katrin, der er spastiker, fortæller her

Læs mere

Side 3.. Håret. historien om Samson.

Side 3.. Håret. historien om Samson. Side 3 Håret historien om Samson 1 Englen 4 2 En stærk dreng 6 3 Løven 8 4 Hæren 12 5 Porten 14 6 Samsons styrke 16 7 Dalila 18 8 Et nyt reb 20 9 Flet håret 22 10 Skær håret af 24 11 Samson bliver slave

Læs mere

Min Gud er en stor, stor Gud -4

Min Gud er en stor, stor Gud -4 Min Gud er en stor, stor Gud -4 Min Gud er den eneste Gud! Mål: At lære børnene, at Gud er den første, den sidste og den eneste Gud. Ingen/intet er større end ham. Tekst: 1. Kongebog 18, 17-39 (Elias på

Læs mere