MEDICIN, STOFFER OG KØRSEL. Cecilie Bryld, afdelingslæge Sundhedsstyrelsen Embedslægeinstitutionen Øst & Tilsyn

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "MEDICIN, STOFFER OG KØRSEL. Cecilie Bryld, afdelingslæge Sundhedsstyrelsen Embedslægeinstitutionen Øst & Tilsyn"

Transkript

1 MEDICIN, STOFFER OG KØRSEL Cecilie Bryld, afdelingslæge Sundhedsstyrelsen Embedslægeinstitutionen Øst & Tilsyn

2 Embedslægeinstitutioner Sundhedsstyrelsen Lokaliteter Randers (Nord) Kolding (Syd) København (Øst) sammen med resten af SST Sundhedsstyrelsen Embedslægeinstitutionen Øst og Tilsyn Axel Heides Gade 1, 2300 Kbh S. Tlf

3 Hvad laver man i Embedslægeinstitutionerne? Tilsyn med faglig virksomhed i sundhedsvæsenet samt tilsyn med autoriserede sundhedspersoner Tilsyn med private klinikker, private sygehuse, kosmetiske klinikker og plejehjem Tilsyn med tvang i psykiatrien Tilsyn med udskrivning af afhængighedsskabende lægemidler Retsmedicinske opgaver, herunder retslægelige ligsyn Vurdering af kørekortsager Rådgiver andre myndigheder om f.eks. miljømedicinske forhold Smitsomme sygdomme forebyggelse og opsporing af smittekontakter Beredskabsopgaver Udstedelse af ligpas, POB-sager, umyndiggørelser, rådgivning om sundhedslovgivning og meget mere.

4 Trafikmedicin i Sundhedsstyrelsen Regionalt i Embedslægeinstitutionerne Rådgivning af politiet i konkrete sager om fornyelse af kørekort Rådgivning af læger om kørekortsregler mv. Håndtering af indberetninger ( 44) På landsplan (placeret i Syddanmark) Udarbejdelse af regler om helbred og kørekort (Vejledning om kørekort) Rådgivning af Rigspolitiet og Justitsministeriet om sundhedsfaglige emner, herunder Folketingsspørgsmål mv. Rådgivning af Rigspolitiet i klagesager.

5 Rammerne for helbred og kørsel

6 Kørekortsbekendtgørelse og vejledning Sundhedsstyrelsens vejledning om vurdering af helbredskrav til førere af motorkøretøjer (10. oktober 2013): Afsnit 1: Generelle forhold (om helbredsattest og udtalelser) Afsnit 2: Lægens ansvar og anmeldelsespligt ( 44) Afsnit 3: Helbredsmæssige forhold Afsnit 3.13 og 3.14: Afhængighedsskabende lægemidler Afsnit 3.15: Centralstimulerende lægemidler (ADHD) Afsnit 3.16: Alkohol, narkotika og andre lægemidler

7 Lægemidler og kørekort

8 Afhængighedsskabende lægemidler Morfika og benzodiazepiner Generelt: Det skal altid vurderes, om patienten, der er i behandling med det pågældende lægemiddel, vil være i stand til at føre motorkøretøj på fuldt betryggende måde (Færdselsloven 54) OBS tilvænningsperiode ved start på ny behandling eller ændring i dosis (kognitiv påvirkning). Påbegyndelse af behandling med stærk smertestillende medicin og benzodiazepiner kan medføre en påvirkning af de kognitive funktioner svarende til en alkoholpromille på 0,6 1,2. Pligt til at nedlægge kørselsforbud ved behov, f.eks. når der er større dosisændring. Det er altid en konkret vurdering.

9 Stærk smertestillende medicin og kørsel Morfika Kun depotpræparater p.o. fast (contalgin, oxycontin, methadon, tramadol retard m.fl.). Maximal døgndosis af de enkelte lægemidler kan ses af vejledningen. Det skal altid vurderes konkret, om lægemidlet påvirker patienten kognitivt, og om der skal nedlægges kørselsforbud. Hvis der gives kortvirkende opioider, skal der nedlægges kørselsforbud under hensyntagen til halveringstiden på det pågældende præparat og den individuelle påvirkning. Fast behandling, herunder fast p.n.-behandling, med kortvirkende opioider accepteres ikke, hvis ansøger fører motorkøretøj. OBS! Dvs. at kodeinpræparater med indhold kodein > 10 mg samt kortvirkende tramadol ej heller accepteres i forbindelse med kørekortfornyelse. Patienter, der er i behandling med morfika af en hvilken som helst slags, uanset dosis, må ikke køre taxa eller bus med betalende passagerer. Kørekortsag: Tidsbegrænsning 1 år.

10 Benzodiazepiner Iværksætte kørselspause (= kørselsforbud) ved påbegyndelse af ny behandling og ved markant øgning af dosis pga. den kognitive påvirkning. Alle benzodiazepiner med halveringstid på max 10 timer accepteres i forbindelse med kørekort. Max-doser fremgår af vejledningen. Dvs. ok med f.eks. oxazepam (max 30 mg dagligt) og midler til søvninduktion som imozop, imovane, stilnoct (max 1 tablet til natten). Benzodiazepiner med lang halveringstid (> 10 timer) bør altid medføre kørselsforbud. Kørekort kan ikke anbefales ved samtidig brug af stærk smertestillende medicin, undtaget. når de korttidsvirkende midler anvendes mod søvnløshed (halveringstid < 5 timer) til natten. Kørekortsag: Tidsbegræninsning 1 år.

11 Centralstimulerende midler Gives typiske til ADHD-patienter Kørsel som udgangspunkt ikke noget problem ved stabil tilstand og god compliance. Methylphenidat højst 3 mg/kg/døgn. Atamoxetin (Strattera): Højest 1,2 mg/kg/døgn, og hvis man vejer over 70 kg da max 100 mg/døgn.

12 Trafikulykker og risikofaktorer Faktorer relativ risiko (RR) spirituskørsel >1,5 65 morfin/heroin 32 spirituskørsel > 1-4,9 25 motorcyklister 13 spirituskørsel 0,5-0,9 10 mandlige bilister, alder år 5,3 søvnlidelser 3,7 benzodiazepiner 3 isglatte veje 2,5 mobiltelefon 1,7 veje dækket af våd sne 1,5 mørkekørsel 1,5 våde veje 1,3

13 Alkohol Almindeligt brug accepteres - man må jo gerne køre, så længe promillen ikke over 0,5. Ved alkoholafhængighedssyndrom (alkoholiker) accepteres kørekort kun, hvis patienten i en periode har været beviseligt afholdende. I en kørekortsag sker det typisk ved, at patienten følges 6 måneder hos egen læge / misbrugscenter. Dvs. ved mistanke om egentligt alkoholafhængighedssyndrom / mistanke om at patienten kunne finde på at køre i påvirket tilstand, bør der nedlægges kørselsforbud. Ved påvirkning af alkohol, hvor patienten ses at sætte sig ud sin bil (= akut fare) skal der ringes til politiet!

14 Narkotika - stoffer Lovgivningsmæssig nultolerance! Husk stillingtagen til kørselsforbud, hvis der er kendskab til brug af stoffer. Kørekortsag: Metadon og Buprenorfin: Hvis behandlingen er lægekontrolleret og har været stabil gennem 6 mdr, og hvis der ikke er brug af andre bevidsthedspåvirkende midler, hverken lægemidler eller illegale stoffer, kan kørekort til gruppe 1 sædvanligvis anbefales. Kørekortsag: Ved mistanke om brug af euforiserende/bevidsthedspåvirkende stoffer, men hvor der ikke er dokumentation for et afhængighedssyndrom, anbefaler SST sædvanligvis, at politiet kræver rene urinkontroller i et nærmere fastsat tidsrum, mens førerretten bevares. Kørekortsag: Ved afhængighedssyndrom anbefales dokumentation for mindst 6 måneders stoffrihed før kørsel.

15 Hvad er det lægelige kørselsforbud?

16 Lægeligt kørselsforbud Autorisationslovens 44: Kommer en læge i sin virksomhed til kundskab om, at en person lider af sådanne sygdomme eller mangler i fysisk eller sjælelig henseende, at personen i betragtning af de forhold, hvorunder denne lever eller arbejder, udsætter andres liv eller helbred for nærliggende fare, er lægen forpligtet til at søge faren afbødet ved henvendelse til vedkommende selv eller om fornødent ved anmeldelse til på gældende embedslæge eller Sundhedsstyrelsen.

17 Det lægelige kørselsforbud og 44 Lægen skal altid vurdere, om patientens tilstand skønnes at være forsvarlig i forbindelse med bilkørsel. Et kørselsforbud kan være for en begrænset periode eller permanent. Det er behandlende læge, der tager stilling til et kørselsforbud ikke Sundhedsstyrelsen. Hvis kravene i vejledningen ikke er opfyldt, skal patienten informeres om kørselsforbud. Hvis lægen er bekendt med andre helbredsforhold, som af lægen skønnes at udgøre en fare ved bilkørsel, bør der også nedlægges kørselsforbud. Lægen skal sikre sig, at patienten har forstået det. Hvis patienten accepterer kørselsforbuddet gøres ikke yderligere (dvs. ingen indberetning til hverken Sundhedsstyrelsen eller Politi). Hvis patienten giver udtryk for at ville køre bil eller f.eks. ses at køre bil - trods nedlagt kørselsforbud, forventes sagen indberettet til Sundhedsstyrelsen (ved akut fare: til politiet). Husk altid at journalisere det! Også når et kørselsforbud ophører.

18 Eksempler på indberetninger 37-årig mand i behandling med Rivotril og indimellem brug af cannabis (måske flere gange ugentligt / dagligt). Fået nedlagt kørselsforbud og har forstået beskeden og ikke modsat sig i første omgang. Nu set køre i bil til og fra lægen og siger selv, at han sagtens kan køre bil. Indberettes til SST, med oplysning om ovenstående, da det skønnes, at han ikke vil overholde kørselsforbuddet. SST: Opfylder kravene til indberetning. SST videresender derfor brevet til politiet med anbefaling om, at førerretten inddrages indtil videre. 62-årig kvinde, som tager morfin korttidsvirkende dagligt. Har fået nedlagt kørselsforbud. Møder ikke op til behandlingen, hvorfor hun indberettes til SST. SST: Opfylder ikke kravene til indberetning, idet der ikke er oplysninger om, hvorvidt kvinden fortsat kører bil, hvorfor kriterierne for indberetning jf. 44 ikke ses at være opfyldt. Der sendes kvittering tilbage til indberettende læge om, kriterierne for indberetning skal være opfyldt (dvs. oplysning om, hvorvidt det skønnes om hun overholder kørselsforbuddet). HUSK AT DER SKAL VÆRE BEGRUNDET MISTANKE OM NÆRLIGGENDE FARE (= patienten skal vides med stor sandsynlighed at køre), og at det skal beskrives i indberetningen.

19 Eksempler på indberetninger 23-årig mand, tidligere misbruger, oplyser at der ikke er noget misbrug aktuelt, men tager tramadol retard til natten pga. rygsmerter. Er endvidere i behandling for epilepsi, sidste anfald for over 1 år siden. Virker lidt sløv og langsom. Der er tvivl om, hvorvidt han er egnet til at køre bil og opfylder kravene til kørekort - derfor brev til embedslægen om at tage stilling til dette. SST: Lægen skal selv tage stilling til et evt. kørselsforbud. SST kan give generel rådgivning. Hvis der er meget tvivl om, hvorvidt der konkret bør nedlægges kørselsforbud, så bør der med patientens samtykke laves en kørekortattest (typisk via egen læge), der via borgerservice går til politiet. Politiet kan så senere sende sagen til SST mhp vurdering. Dermed får SST (embedslægerne) mulighed for at vurdere alle helbredsforhold i sagen og evt. indhente supplerende oplysninger via kørekortkontoret. HUSK AT DET ER LÆGEN, DER TAGER STILLING TIL ET KØRSELSFORBUD.

20 Eksempler på indberetninger 47-årig kvinde i lægeordineret heroinbehandling. Kører bil. Indberettes derfor til embedslægen. SST: Er der givet kørselsforbud? Dette kan ikke ses af indberetningen. Derfor brev tilbage til indberetter med oplysning om dette. 39-årig mand, der er på contalgin og også supplerer med korttidsvirkende morfin 1-2 gange dagligt. Der nedlægges kørselsforbud så længe behandling med korttidsvirkende morfin pågår, hvilket patienten accepterer. Embedslægen orienteres. SST: Nej tak, vi skal ikke orienteres i sådan en sag, hvor patienten har accepteret kørselsforbuddet. SST skal heller ikke orienteres, når forbuddet evt. ophører. Vi skal kun involveres, hvis ikke patienten overholder det.

21 KONKLUSION Specifikke regler om lægemidler og stoffer ses i Vejledning om vurdering af helbredskrav til førere af motorkøretøjer, 10. oktober 2013, afsnit Morfika: Der accepteres som udgangspunkt kun depotpræparater, Benzodiazepiner: Der accepteres kun midler med halveringstid max 10 t. Euforiserende/bevidsthedspåvirkende stoffer: nultolerance! Husk altid individuel stillingtagen til kørselsforbud på baggrund af den konkrete sag. Kørselsforbud skal altid journalføres. Indberetning til SST jf autorisationslovens 44, hvis patienten alligevel kører trods lægeligt kørselsforbud. Kontakt til politi ved akut fare. Patienter, der ikke søger nyt kørekort (f.eks. udvidelse med kategori), får ikke noget at gøre med politi og Sundhedsstyrelsen, med mindre sagen indberettes i forbindelse med f.eks. 44 (kørselsforbud)

Søvnkonference 2015. Dialog om søvnapnø og trafik - det handler om ulykkesforebyggelse og begrænsning af skader. Henrik L Hansen

Søvnkonference 2015. Dialog om søvnapnø og trafik - det handler om ulykkesforebyggelse og begrænsning af skader. Henrik L Hansen Søvnkonference 2015 Dialog om søvnapnø og trafik - det handler om ulykkesforebyggelse og begrænsning af skader Henrik L Hansen Sundhedsstyrelsens organisation Sundhedsstyrelsens regionale enheder Der er

Læs mere

KØREKORT OG HELBREDSFORHOLD

KØREKORT OG HELBREDSFORHOLD KØREKORT OG HELBREDSFORHOLD Lægen vurderer de helbredsmæssige forhold i forbindelse med udstedelse og fornyelse af kørekort (udfylder helbredsattest). OBS! Læger har også pligt til at vurdere om en patient

Læs mere

Helbredskrav til førere af motorkøretøjer Lovgivning

Helbredskrav til førere af motorkøretøjer Lovgivning Helbredskrav til førere af motorkøretøjer Lovgivning Søvnkonference 19.-20. april 2012 Anette Lykke Petri Kst. Souschef, Embedslæge, ph.d. Embedslægeinstitutionen Sjælland Sundhedsstyrelsen Befolkningsudvikling

Læs mere

Kørekort 1. Juli 2017 lovændring. Sammendrag af ændringer fra tidligere bekendtgørelser. Egon Juul-Andersen, tidligere praktiserende læge i Brabrand,

Kørekort 1. Juli 2017 lovændring. Sammendrag af ændringer fra tidligere bekendtgørelser. Egon Juul-Andersen, tidligere praktiserende læge i Brabrand, Kørekort 1. Juli 2017 lovændring. Sammendrag af ændringer fra tidligere bekendtgørelser. Egon Juul-Andersen, tidligere praktiserende læge i Brabrand, nu konsulent ved Styrelsen for Patientsikkerhed. Vejledningen

Læs mere

Ibuprofen/NSAID-gruppe (Ibumetin, Ipren, Naproxen, Bonyl eller lignende), er det heller ikke tilstrækkeligt suppleres med

Ibuprofen/NSAID-gruppe (Ibumetin, Ipren, Naproxen, Bonyl eller lignende), er det heller ikke tilstrækkeligt suppleres med MEDICIN OG KØREKORT Smertebehandling og -medicin. Sundhedsstyrelsen har udarbejdet en vejledning vedrørende anvendelse af afhængigheds-skabende medicin, herunder morfin-præparater samt beroligende medicin.

Læs mere

Søvnapnø & Kørekortsregler

Søvnapnø & Kørekortsregler Søvnapnø & Kørekortsregler Sundhedsstyrelsens vejledning om vurdering af helbredskrav til førere af motorkøretøjer Søvnkonference 2015 Maribo Medico Niels Petri Lægefaglig konsulent Dansk Søvnapnø Forening

Læs mere

Dato Sagsnr / Sagsbehandling af kørekortssager vedrørende søvnapnø og trafikfarlig medicin fra 1.

Dato Sagsnr / Sagsbehandling af kørekortssager vedrørende søvnapnø og trafikfarlig medicin fra 1. Dato 07-01-2017 HLH Sagsnr. 3-5010-564/1 72229375 Notat vedrørende Sagsbehandling af kørekortssager vedrørende søvnapnø og trafikfarlig medicin fra 1. januar 2017 Resume Følgende er gældende fra 1. januar

Læs mere

Nye regler for kørekort til ældre bilister

Nye regler for kørekort til ældre bilister Nye regler for kørekort til ældre bilister Krav om lægeattest for ældre er faldet bort Carsten Edmund Øjenlæge, dr.med. Formand for Øjenforeningen Tidligere skulle ældre fra 75-årsalderen have fornyet

Læs mere

Transport-, Bygnings- og Boligudvalget L 201 Bilag 1 Offentligt

Transport-, Bygnings- og Boligudvalget L 201 Bilag 1 Offentligt Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2016-17 L 201 Bilag 1 Offentligt Til Transport-, Bygnings- og Boligministeriet. Bemærkninger til forslag om ændring af færdselsloven (Ophævelse af regler om gyldighedstid

Læs mere

Vejledning om helbredskrav til kørekort

Vejledning om helbredskrav til kørekort Vejledning om helbredskrav til kørekort Styrelsen for Patientsikkerhed August 2017 4.2.3.1 Vilkår om tidsbegrænsning Hvis der er risiko for, at sygdommen forværres, bør kørekortet udstedes, fornyes eller

Læs mere

Tilsynsrapport Lægeklinik Lone Vestergaard

Tilsynsrapport Lægeklinik Lone Vestergaard Reaktivt tilsyn - almen praksis 2018 Lindalsvej 15 B, TH 9560 Hadsund CVR- eller P-nummer: 32628672 Dato for tilsynet: 19-06-2018 Tilsynet blev foretaget af: Tilsyn og Rådgivning Nord Sagsnr.: 5-9011-491/4

Læs mere

Nye regler om. bilkørsel og helbred. Jura

Nye regler om. bilkørsel og helbred. Jura Henrik L. Hansen Af Henrik L. Hansen, Lene Søvang Eisby, Susanne Fischer Hansen og Ivar Gøthgen. Kontakt Susanne Fischer Hansen, sufh@sst.dk Biografi Artiklens forfattere har deltaget i Styrelsen for Patientsikkerheds

Læs mere

9 Trafikfarlig medicin (H3)

9 Trafikfarlig medicin (H3) 9 Trafikfarlig medicin (H3) 9.1 Generelle forhold Trafikfarlig medicin sløver centralnervesystemet, hvilket blandt andet kan betyde følgende: At man bliver døsig eller søvnig Har svært ved at koncentrere

Læs mere

Hjemmestyrets bekendtgørelse nr. l af 4. januar 1996 om Embedslægeinstitutionens virke. Administrative forhold

Hjemmestyrets bekendtgørelse nr. l af 4. januar 1996 om Embedslægeinstitutionens virke. Administrative forhold Hjemmestyrets bekendtgørelse nr. l af 4. januar 1996 om Embedslægeinstitutionens virke. I medfør af 14 i Landstingsforordning nr. 7 af 30. oktober 1992 om sundhedsvæsenets styrelse og organisation fastsættes:

Læs mere

Retsmedicinske undersøgelser af levende og døde i Akutmedicin

Retsmedicinske undersøgelser af levende og døde i Akutmedicin Retsmedicinske undersøgelser af levende og døde i Akutmedicin Peter Juel Thiis Knudsen Vicestatsobducent Retsmedicinsk Institut Syddansk Universitet Odense DEMC8 2018 1 Retsmedicin Definition: Medicinen

Læs mere

HIV og kontaktopsporing

HIV og kontaktopsporing HIV og kontaktopsporing Erfaringer fra Danmark. Kolding Fjord, maj 2011. Intensiveret rådgivning og kontaktopsporing i DK. Tinne Laursen Hanne Sørensen Sexual intercourse forbidden, duty appointment Tinne

Læs mere

3 Synet (A) og hørelsen (B)

3 Synet (A) og hørelsen (B) 3 Synet (A) og hørelsen (B) 3.1 Synet (A) 3.1.1 Generelle forhold En fører af et motorkøretøj skal have et syn, der er så tilstrækkeligt godt, at føreren kan køre motorkøretøj på betryggende vis. I kørekortsammenhænge

Læs mere

Kørekort-regler. Kørekort-regler. Hvad er trafikfarlig medicin. Medicin som sløver CNS, hvilket kan betyde, at du:

Kørekort-regler. Kørekort-regler. Hvad er trafikfarlig medicin. Medicin som sløver CNS, hvilket kan betyde, at du: Kørekort-regler Kørekort-regler Sundhedsstyrelsens vejledning om vurdering af helbredskrav til førere af motorkøretøjet, 2015 Lægen skal ved kørekortfornyelse bedømme om pt er habil til at køre bil (lastbil

Læs mere

Afholdt d. 18. maj 2017

Afholdt d. 18. maj 2017 Styrelsen for Patientsikkerheds rolle i det nationale smitteberedskab Anne Hempel-Jørgensen overlæge Styrelsen for Patientsikkerhed (STPS) Hvem er STPS? Embedslægeinstitutionerne og tilsyn samt autorisation

Læs mere

Vejledning om neurologiske sygdomme og kørekort

Vejledning om neurologiske sygdomme og kørekort Page 1 of 8 VEJ nr 10335 af 30/11/2007 Gældende Offentliggørelsesdato: 01-02-2008 Indenrigs- og Sundhedsministeriet Den fulde tekst Vejledning om neurologiske sygdomme og kørekort Denne vejledning henvender

Læs mere

VEJLEDNING OM NEUROLOGISKE SYGDOMME OG KØREKORT

VEJLEDNING OM NEUROLOGISKE SYGDOMME OG KØREKORT VEJLEDNING OM NEUROLOGISKE SYGDOMME OG KØREKORT 2008 Denne vejledning henvender sig primært til læger, som behandler patienter med neurologiske sygdomme. Denne vejledning henvender sig primært til læger,

Læs mere

Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 95, som Folketingets Retsudvalg (Alm. del) har stillet til justitsministeren den 5. december 2007.

Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 95, som Folketingets Retsudvalg (Alm. del) har stillet til justitsministeren den 5. december 2007. Retsudvalget (2. samling) REU alm. del - Svar på Spørgsmål 95 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K. Civil- og Politiafdelingen Dato: 3. januar 2008 Kontor: Færdsels- og våbenkontoret

Læs mere

Lovtidende A. 2011 Udgivet den 4. januar 2012

Lovtidende A. 2011 Udgivet den 4. januar 2012 Lovtidende A 2011 Udgivet den 4. januar 2012 28. november 2011. Nr. 1420. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om undervisningsplan for køreuddannelsen til motorcykel (kategori A) 1 I bekendtgørelse

Læs mere

Vejledning om helbredskrav til kørekort

Vejledning om helbredskrav til kørekort VEJ nr 9693 af 31/07/2017 (Gældende) Udskriftsdato: 3. december 2017 Ministerium: Sundheds- og Ældreministeriet Journalnummer: Sundheds- og Ældremin., Styrelsen for Patientsikkerhed, j.nr. 3.5010-593/1

Læs mere

Lovtidende A. 2011 Udgivet den 4. januar 2012

Lovtidende A. 2011 Udgivet den 4. januar 2012 Lovtidende A 2011 Udgivet den 4. januar 2012 28. november 2011. Nr. 1421. Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om undervisningsplan for køreuddannelsen til kategori B (almindelig bil) 1 I bekendtgørelse

Læs mere

Svarskema til: Test din viden om patienters rettigheder

Svarskema til: Test din viden om patienters rettigheder Svarskema til: Test din viden om patienters rettigheder Spørgsmål 1: En ældre mand, som boede på plejehjem, blev årligt undersøgt af sin praktiserende læge, der som følge heraf og i samarbejde med plejepersonalet,

Læs mere

LOVGIVNINGSJUNGLEN I ALMEN PRAKSIS

LOVGIVNINGSJUNGLEN I ALMEN PRAKSIS LOVGIVNINGSJUNGLEN I ALMEN PRAKSIS Underviser: Overlæge, PhD, speciallæge i samfundsmedicin, Jeppe Nørgaard Rasmussen, Styrelsen for Patientsikkerhed Kursusleder: Reservelæge, PhD, Rasmus Leidesdorff Bechshøft

Læs mere

Transport-, Bygnings- og Boligudvalget TRU Alm.del Bilag 186 Offentligt

Transport-, Bygnings- og Boligudvalget TRU Alm.del Bilag 186 Offentligt Transport-, Bygnings- og Boligudvalget 2016-17 TRU Alm.del Bilag 186 Offentligt Formanden Til medlemmer af Transport-, Bygnings- og Boligudvalget Jr. / 2016-6163 09-02-2017 Domus Medica Kristianiagade

Læs mere

Når bilister med demens skal stoppe med at køre bil

Når bilister med demens skal stoppe med at køre bil Når bilister med demens skal stoppe med at køre bil - Information og gode råd til sundhedsprofessionelle Demens og bilkørsel Alle bilister skal på et tidspunkt holde op med at køre bil, og hvis man bliver

Læs mere

KOMMISSIONENS DIREKTIV 2009/112/EF

KOMMISSIONENS DIREKTIV 2009/112/EF L 223/26 Den Europæiske Unions Tidende 26.8.2009 DIREKTIVER KOMMISSIONENS DIREKTIV 2009/112/EF af 25. august 2009 om ændring af Rådets direktiv 91/439/EØF om kørekort KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER

Læs mere

Når kørekortet forsvinder

Når kørekortet forsvinder Hjernesagen nr. 4 2018 19 Når kørekortet forsvinder Da vi rundede de to år efter min hjerneblødning, sagde de lige ud, at nu var det mirakler, der skulle til, hvis mit syn igen skulle blive sådan, at jeg

Læs mere

Lille doktor hvad nu?

Lille doktor hvad nu? Lille doktor hvad nu? Dilemmaer fra den daglige klinik Præsentation: Pressechef Flemming Platz Redaktion: Lene Caspersen og Thomas Fuglsang 1. Kim er blevet stillet noget i udsigt Kim har snakket med sin

Læs mere

Benzodiazepiner. Information og rådgivning til sundhedspersoner

Benzodiazepiner. Information og rådgivning til sundhedspersoner Benzodiazepiner Information og rådgivning til sundhedspersoner 1 FORORD Behandling med benzodiazepiner kan være en vanskelig opgave for både patient og læge blandt andet pga. risikoen for afhængighed.

Læs mere

PRAKTISERENDE LÆGERS ORGANISATION. Velkommen til PLO Midtjyllands efterårsmøde 2017

PRAKTISERENDE LÆGERS ORGANISATION. Velkommen til PLO Midtjyllands efterårsmøde 2017 PRAKTISERENDE LÆGERS ORGANISATION Velkommen til PLO Midtjyllands efterårsmøde 2017 Dagsorden PRAKTISERENDE LÆGERS ORGANISATION Velkomst og præsentation v. formand for PLO-Midtjylland Lise Høyer Essensen

Læs mere

Helbredsoplysninger. Du bedes udfylde skemaet hjemmefra og medbringe dette ved forundersøgelsen. Helbredsmæssige oplysninger

Helbredsoplysninger. Du bedes udfylde skemaet hjemmefra og medbringe dette ved forundersøgelsen. Helbredsmæssige oplysninger Helbredsoplysninger Du bedes udfylde skemaet hjemmefra og medbringe dette ved forundersøgelsen. Navn: Cpr-nr: Højde: Vægt: Helbredsmæssige oplysninger Overfølsomhed for medicin? Hvis ja, hvilke lægemidler:

Læs mere

Alkohol, medicin og narkotikaforekomst hos alvorligt tilskadekomne bilister

Alkohol, medicin og narkotikaforekomst hos alvorligt tilskadekomne bilister Alkohol, medicin og narkotikaforekomst hos alvorligt tilskadekomne bilister Inger Marie Bernhoft, Tove Hels og Kira Janstrup Danmarks Tekniske Universitet, Institut for Transport Kirsten Wiese Simonsen

Læs mere

NOTAT// Aldersgrænser og Lægeundersøgelser for 75+ årige, der vil forny kørekort. 15. januar 2017

NOTAT// Aldersgrænser og Lægeundersøgelser for 75+ årige, der vil forny kørekort. 15. januar 2017 15. januar 2017 NOTAT// Aldersgrænser og Lægeundersøgelser for 75+ årige, der vil forny kørekort Dansk Folkeparti har foreslået afskaffelse af kravet om at 75+ årige skal undersøges af lægen for at forny

Læs mere

Patienters retsstilling

Patienters retsstilling Patienters retsstilling Baggrund Sundhedsloven Afsnit III Patienters retsstilling Vejledninger Vejledning om information og samtykke og om videregivelse af helbredsoplysninger mv. Vejledning om sundhedspersoners

Læs mere

Tværregionale dokumenter Udskrevet er dokumentet ikke dokumentstyret. Videregivelse og indhentning af helbredsoplysninger i sygehusvæsenet

Tværregionale dokumenter Udskrevet er dokumentet ikke dokumentstyret. Videregivelse og indhentning af helbredsoplysninger i sygehusvæsenet Regionen - Tværregionale dokumenter - 1 Ledelse - 1.11 Informationssikkerhed Dokumentbrugere: OUH, Psykiatri, SVS, SLB, SHS Læseadgang: Alle Tværregionale dokumenter Udskrevet er dokumentet ikke dokumentstyret.

Læs mere

Karen Marie Dencker Oversygeplejerske Sundhedsstyrelsen, Embedslægeinstitutionen Nord, Randers. Medlemsmøde Dansk Sygeplejeråd Maj 2014

Karen Marie Dencker Oversygeplejerske Sundhedsstyrelsen, Embedslægeinstitutionen Nord, Randers. Medlemsmøde Dansk Sygeplejeråd Maj 2014 Karen Marie Dencker Oversygeplejerske Sundhedsstyrelsen, Embedslægeinstitutionen Nord, Randers Medlemsmøde Dansk Sygeplejeråd Maj 2014 Jura og etik Læring via konkrete klagesager Samtykke fra patienter

Læs mere

Gode råd om medicin mod smerter, angst eller søvnbesvær. Vanedannende medicin skal tages med omtanke

Gode råd om medicin mod smerter, angst eller søvnbesvær. Vanedannende medicin skal tages med omtanke Gode råd om medicin mod smerter, angst eller søvnbesvær Vanedannende medicin skal tages med omtanke Vejledning og viden hjælper dig til gode vaner Vanedannende medicin skal tages med forsigtighed. Hvis

Læs mere

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om kørekort 1

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om kørekort 1 Civil- og Politiafdelingen Dato: 26. maj 2011 Kontor: Færdsels- og våbenkontoret Sagsnr.: 2010-810-0037 Dok.: HAA40942 Udkast Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om kørekort 1 I bekendtgørelse

Læs mere

De juridiske rammer. Genoplivning. Chefkonsulent, cand. Jur. Susanne Aborg og læge Sanne Okkels Birk Lorenzen

De juridiske rammer. Genoplivning. Chefkonsulent, cand. Jur. Susanne Aborg og læge Sanne Okkels Birk Lorenzen De juridiske rammer Genoplivning Chefkonsulent, cand. Jur. Susanne Aborg og læge Sanne Okkels Birk Lorenzen Hvad kommer vi ind på? Kort om Styrelsen for Patientsikkerhed Grundlag for at indlede eller videreføre

Læs mere

Sundhedsjura i kommunerne 7. marts 2012. Anne Mette Dons, overlæge, chef for Tilsyn og Patientsikkerhed Sundhedsstyrelsen

Sundhedsjura i kommunerne 7. marts 2012. Anne Mette Dons, overlæge, chef for Tilsyn og Patientsikkerhed Sundhedsstyrelsen Sundhedsjura i kommunerne 7. marts 2012 Anne Mette Dons, overlæge, chef for Tilsyn og Patientsikkerhed Sundhedsstyrelsen Kommunale ydelser Den sociale vinkel: Ifølge hviken lovgivning er ydelsen givet?

Læs mere

Bliver du truet med at miste din autorisation?

Bliver du truet med at miste din autorisation? Bliver du truet med at miste din autorisation? I Social- og sundhedssektoren får vi rigtig mange henvendelser, der handler om, at ledere truer med at fratage social- og sundhedsassistenternes autorisation,

Læs mere

Vejledning om helbredskrav til kørekort

Vejledning om helbredskrav til kørekort Vejledning om helbredskrav til kørekort Styrelsen for Patientsikkerhed August 2017 Kolofon Titel på udgivelsen: Vejledning om helbredskrav til kørekort Udgivet af: Styrelsen for Patientsikkerhed Islands

Læs mere

Skadeanmeldelse - Ulykkesforsikring

Skadeanmeldelse - Ulykkesforsikring Skadeanmeldelse Ulykkesforsikring Personlige oplysninger på tilskadekomne Navn PRnr. Policenr. Stilling dresse mail Telefon Forsikringstager Navn Tlf.nr. (arb.) PRnr. 1. eskrivelse af ulykkestilfældet

Læs mere

Tilsynsrapport KLINIK FOR ORTOPÆDKIRURGI VED SPECIALLÆGE JAN BECK MIKKELSEN ApS

Tilsynsrapport KLINIK FOR ORTOPÆDKIRURGI VED SPECIALLÆGE JAN BECK MIKKELSEN ApS KLINIK FOR ORTOPÆDKIRURGI VED SPECIALLÆGE JAN BECK MIKKELSEN ApS Reaktivt tilsyn, 2017 Fodterapeutklinik KLINIK FOR ORTOPÆDKIRURGI VED SPECIALLÆGE JAN BECK MIKKELSEN ApS Skt. Anne Plads 2 5000 Odense C

Læs mere

48 BILKØRSEL MED ALKOHOL OG ANDRE STOFFER

48 BILKØRSEL MED ALKOHOL OG ANDRE STOFFER 48 BILKØRSEL MED ALKOHOL OG ANDRE STOFFER Bilkørsel med alkohol og andre stoffer Af seniorforsker Inger Marie Bernhoft BILKØRSEL MED ALKOHOL OG ANDRE STOFFER 49 Selv om forekomsten af alkohol hos bilister

Læs mere

UDKAST. Forslag. Lov om ændring af sundhedsloven og lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet

UDKAST. Forslag. Lov om ændring af sundhedsloven og lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet UDKAST Forslag Til Lov om ændring af sundhedsloven og lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet (1 måneds behandlingsfrist, IT-anvendelse i sundhedsvæsenet, indhentning af elektroniske

Læs mere

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om kørekort 1)

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om kørekort 1) BEK nr 961 af 13/09/2011 Udskriftsdato: 8. juli 2019 Ministerium: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Journalnummer: Justitsmin., j.nr. 2011-270-0001 Senere ændringer til forskriften BEK nr 439 af

Læs mere

Retsudvalget REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 1630 Offentligt

Retsudvalget REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 1630 Offentligt Retsudvalget 2013-14 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 1630 Offentligt Civilafdelingen Dato: 26. september 2014 Kontor: Færdselskontoret Sagsbeh: Marianne Møller Halkjær Sagsnr.: 2014-809-0044 Dok.:

Læs mere

Dine rettigheder som patient i Retspsykiatrien

Dine rettigheder som patient i Retspsykiatrien Dine rettigheder som patient i Retspsykiatrien Vi er til for dig I Psykiatrien Region Sjælland er patienterne i fokus. Vi lægger stor vægt på at informere og vejlede dig om din sygdom og behandling i et

Læs mere

Erfaringer med organisationstilsyn. Tilsynsbesøg 2017 udvalgte data

Erfaringer med organisationstilsyn. Tilsynsbesøg 2017 udvalgte data Erfaringer med organisationstilsyn Tilsynsbesøg 2017 udvalgte data Organisations tilsyn i 2017 hvor Sygehuse Almen praksis Hjemmepleje/hjemmesygepleje og plejehjem Akuttilbud i kommunerne Bosteder Tandlæger

Læs mere

Må jeg køre bil efter en hjerneskade?

Må jeg køre bil efter en hjerneskade? Må jeg køre bil efter en hjerneskade? Selv om du har kørekort, er det ikke sikkert, du må køre bil. Videnscenter for Hjerneskade 2006 Selv om du har kørekort, må du ikke altid køre bil Har du fået en hjerneskade,

Læs mere

HÅNDTERING AF DØDSFALD INVOLVERING AF POLITI OG RETSLÆGER

HÅNDTERING AF DØDSFALD INVOLVERING AF POLITI OG RETSLÆGER HÅNDTERING AF DØDSFALD INVOLVERING AF POLITI OG RETSLÆGER JAN GREVE STEFFEN ROUSING DØDENS INDTRÆDEN Dødens indtræden kan konstateres ved enten hjertedød (uopretteligt ophør af åndedræt og hjertevirksomhed)

Læs mere

Dine rettigheder som patient i Psykiatrien

Dine rettigheder som patient i Psykiatrien Dine rettigheder som patient i Psykiatrien Vi er til for dig I Psykiatrien Region Sjælland er patienterne i fokus. Vi lægger stor vægt på at informere og vejlede dig om din sygdom og behandling i et klart

Læs mere

Vejledning om ordination af afhængighedsskabende lægemidler

Vejledning om ordination af afhængighedsskabende lægemidler Vejledning om ordination af afhængighedsskabende lægemidler 1. Anvendelsesområde og definitioner Ifølge 17 i lov nr. 451 af 22. maj 2006 om autorisation af sundhedspersoner og om sundhedsfaglig virksomhed

Læs mere

PATIENTRETTIGHEDER I STOFMISBRUGSBEHANDLING

PATIENTRETTIGHEDER I STOFMISBRUGSBEHANDLING PATIENTRETTIGHEDER I STOFMISBRUGSBEHANDLING Anne Mette Dons Speciallæge I samfundsmedicin Patientsikkerhed, sundhedsvæsnet og regler PATIENTENS RET OG LÆGENS PLIGT Hvordan er patientens ret til selvbestemmelse

Læs mere

Medicinafhængighed INDLEDNING. Indhold

Medicinafhængighed INDLEDNING. Indhold Medicinafhængighed Indhold INDLEDNING Definition Afhængighedsyndrom defineres ud fra ICD-10 som 3 af følgende samtidig i min. 1 måned eller gentagne gange inden for 1 år: 1. Trang ( craving ) 2. Svækket

Læs mere

Ministeren for Sundhed og Forebyggelse har i brev af 19. november 2013 bedt Danske Regioner om en redegørelse vedr. håndtering af henvendelser

Ministeren for Sundhed og Forebyggelse har i brev af 19. november 2013 bedt Danske Regioner om en redegørelse vedr. håndtering af henvendelser N O T A T Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Regionernes svar på ministerens spørgsmål vedr. håndtering af henvendelser fra patienter med alvorlige formodede bivirkninger ved HPV-vaccination. 16-12-2013

Læs mere

4 Neurologiske lidelser

4 Neurologiske lidelser 4 Neurologiske lidelser 4.1 Epilepsi og kramper (F1) 4.1.1 Generelle forhold Epilepsianfald, der påvirker bevidstheden, og andre alvorlige bevidsthedsforstyrrelser udgør i sagens natur en betydelig risiko

Læs mere

Forebyggelse & patientklager

Forebyggelse & patientklager Forebyggelse & patientklager Christian Bjerre Høyer Læge, ph.d. Institut for Retsmedicin Aarhus Universitet Læringsmål Forebyggelse Definere og foretage rapportering af en utilsigtet hændelse Patientklager

Læs mere

DSAM: Vurdering af helbredskrav til førere af motorkøretøjer

DSAM: Vurdering af helbredskrav til førere af motorkøretøjer DSAM: Vurdering af helbredskrav til førere af motorkøretøjer 1. Generelle forhold Aldersloft på kørekort bortfalder 1.1. Gældende kørekorts kategorier og grupper 1.2. Vejledende helbredsmæssig køretest

Læs mere

Bekendtgørelse om tvangsbehandling, fiksering, tvangsprotokoller m.v. på psykiatriske afdelinger

Bekendtgørelse om tvangsbehandling, fiksering, tvangsprotokoller m.v. på psykiatriske afdelinger Dokumentet er Historisk BEK nr 879 af 10/12/1998 Historisk Offentliggørelsesdato: 18 12 1998 Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Senere ændringer til forskriften BEK nr 534 af 27/06/2002 Ændrer i/ophæver

Læs mere

Vejledninger / Instrukser

Vejledninger / Instrukser Vejledninger / Instrukser Dagens Mål At få viden om sundhedsstyrelsens vejledninger på medicinhåndteringsområdet for derigennem forstå egen rolle i medicinhåndtering i Kommunen. At kende og anvende Kommunes

Læs mere

Smertemanual REGION NORDJYLLAND. side 1

Smertemanual REGION NORDJYLLAND. side 1 Smertemanual Håndbog om smertelindring med opioider REGION NORDJYLLAND side 1 Indhold Smertekvaliteter... 3 Opioidbehandling (i henhold til rekommandationer)... 5 Akutte smerter Kroniske smerter Omregning

Læs mere

Afgørelse om påbud til radiologisk afdeling, Ringsted Sygehus

Afgørelse om påbud til radiologisk afdeling, Ringsted Sygehus Ringsted Sygehus, radiologisk afdeling Bøllingsvej 30 4100 Ringsted Afgørelse om påbud til radiologisk afdeling, Ringsted Sygehus 10. maj 2019 Styrelsen for Patientsikkerhed har nu truffet endelig afgørelse

Læs mere

Afgørelse om påbud til Næstved, Slagelse og Ringsted Sygehuse

Afgørelse om påbud til Næstved, Slagelse og Ringsted Sygehuse Næstved, Slagelse og Ringsted sygehuse Herlufsvænge 14A 4700 4700 Næstved Afgørelse om påbud til Næstved, Slagelse og Ringsted Sygehuse 10. maj 2019 Styrelsen for Patientsikkerhed har nu truffet endelig

Læs mere

Motorattest og misbrug hos unge Af Lise Lotte Andersen, Line Frøkjær og Jacob Gravningsbråten Juni 2014

Motorattest og misbrug hos unge Af Lise Lotte Andersen, Line Frøkjær og Jacob Gravningsbråten Juni 2014 Motorattest og misbrug hos unge Af Lise Lotte Andersen, Line Frøkjær og Jacob Gravningsbråten Juni 2014 Indholdsfortegnelse: Indledning...3 Metode 4 Materiale...5 Diskussion 9 Konklusion.11 Bilag...12

Læs mere

Sundhedsstyrelsens behandling i sagen om speciallæge Arne Mejlhede

Sundhedsstyrelsens behandling i sagen om speciallæge Arne Mejlhede Dato 7. maj 2013 Sagsnr. 5-441-554/1 ANM ANM@SST.DK Sundhedsstyrelsens behandling i sagen om speciallæge Arne Mejlhede 1. Baggrund 1.1 Lovgivningsændringer fra før 2000 til i dag 1.1.1Før 2000 Før juli

Læs mere

Smertemanual REGION NORDJYLLAND. side 1

Smertemanual REGION NORDJYLLAND. side 1 Smertemanual Håndbog om smertelindring med opioider REGION NORDJYLLAND side 1 Indhold Hovedbudskaber ved smertelindring med opioider.... 2 Smertekvaliteter... 4 Opioidbehandling (i henhold til rekommandationer)...

Læs mere

De juridiske rammer. Genoplivning. Chefkonsulent, cand. Jur. Susanne Aborg og overlæge Jan Greve

De juridiske rammer. Genoplivning. Chefkonsulent, cand. Jur. Susanne Aborg og overlæge Jan Greve De juridiske rammer Genoplivning Chefkonsulent, cand. Jur. Susanne Aborg og overlæge Jan Greve Hvad kommer vi ind på? Kan en beslutning om fravalg af genoplivning træffes på forhånd? Hvordan, af hvem,

Læs mere

Lov om ændring af færdselsloven

Lov om ændring af færdselsloven Civilafdelingen Dato: 9. oktober 2014 Kontor: Færdselskontoret Sagsbeh: Marianne Møller Halkjær Sagsnr.: 2014-801-0021 Dok.: 1314376 Forslag til Lov om ændring af færdselsloven (Ændret aldersgrænse for

Læs mere

KvalHep Kvalitetssikring af den lægelige stofmisbrugsbehandling og den nationale handleplan til forebyggelse af hepatitis C.

KvalHep Kvalitetssikring af den lægelige stofmisbrugsbehandling og den nationale handleplan til forebyggelse af hepatitis C. Printvenligt skema med oversigt over spørgsmål til indberetning til Stofmisbrugsdatabasen for Sundhedsfaglig i myndighed KvalHep Kvalitetssikring af den lægelige stofmisbrugsbehandling og den nationale

Læs mere

Opfølgning på tidligere tilsyn Ja Nej delvist [1010] Der er fulgt op på tidligere tilsyn nmlkj

Opfølgning på tidligere tilsyn Ja Nej delvist [1010] Der er fulgt op på tidligere tilsyn nmlkj Sagsnummer 1-17-134/6 Tilsynsgående Ansvarlig embedslæge Embedslægeinstitution 1 kmd kmd Besøgsdato 17-05-2010 Navn og adresse på plejehjem Kommune 849 Region Antal beboere 18 Hune Plejecenter,,Hansensvej

Læs mere

BILAG 1. Lovgivning om de generelle sundhedsfremmende. forebyggende sundhedsydelser til børn og unge

BILAG 1. Lovgivning om de generelle sundhedsfremmende. forebyggende sundhedsydelser til børn og unge BILAG 1 Lovgivning om de generelle sundhedsfremmende og forebyggende sundhedsydelser til børn og unge BILAG 1: LOVGIVNING OM DE GENERELLE SUNDHEDSFREMMENDE OG FORE- BYGGENDE SUNDHEDSYDELSER TIL BØRN OG

Læs mere

Vejgaardhallen Aalborg 16. marts 2015

Vejgaardhallen Aalborg 16. marts 2015 Vejgaardhallen Aalborg 16. marts 2015 Autorisation Magtanvendelse Delegation FMK Sektorformand Karen Stæhr Autorisation Autorisation? Hvad betyder en autorisation - øget kvalitet - styrket patientsikkerhed

Læs mere

Opfølgende tilsynsrapport 2016 Foreløbig

Opfølgende tilsynsrapport 2016 Foreløbig Opfølgende tilsynsrapport 2016 Foreløbig Plejecentret Arresø - Afdeling Løvdalen Adresse: Karlsgavevej 1, 3300 Frederiksværk Kommune: Halsnæs Leder: Centerleder Tina Olsen Telefon: 47784000/21178819 E-post:

Læs mere

Hvornår: md/år. Dato: Underskrift:

Hvornår: md/år. Dato: Underskrift: ANSØGNING OM INVALIDEPENSION Navn: Telefonnr.: Adresse: Postnr. og by: CPR-nr.: E-mail: Stilling: Beskriv dit arbejde: Antal børn under 24 år: Børns CPR-nr.: Egen læges navn og adresse: 1 Hvad er årsagen

Læs mere

TALEPAPIR. Det talte ord gælder. Åbent samråd om dødsfald på psykiatriske. bocentre på Amager. Sundhedsudvalget, tirsdag den 1.

TALEPAPIR. Det talte ord gælder. Åbent samråd om dødsfald på psykiatriske. bocentre på Amager. Sundhedsudvalget, tirsdag den 1. Sundhedsudvalget SUU alm. del - Svar på Spørgsmål 57 Offentligt TALEPAPIR Det talte ord gælder Tilhørerkreds: Folketingets Sundhedsudvalg Anledning: Åbent samråd om dødsfald på psykiatriske bocentre på

Læs mere

KvalHep Kvalitetssikring af den lægelige stofmisbrugsbehandling og den nationale handleplan til forebyggelse af hepatitis C.

KvalHep Kvalitetssikring af den lægelige stofmisbrugsbehandling og den nationale handleplan til forebyggelse af hepatitis C. Printvenligt skema med oversigt over spørgsmål til indberetning til Stofmisbrugsdatabasen for Sundhedsfaglig i myndighed KvalHep Kvalitetssikring af den lægelige stofmisbrugsbehandling og den nationale

Læs mere

Artikler

Artikler 1 af 5 09/06/2017 13.26 Artikler 19 artikler. adfærd måde som et individ eller en gruppe af individer udfører en aktivitet på Adfærd skal her forstås som aktiviteter, der kan iagttages af udøveren selv

Læs mere

Orientering om Embedslægeinstitutionens rapport om dødsfald blandt 18-64 årige beboere på de socialpsykiatriske bocentre

Orientering om Embedslægeinstitutionens rapport om dødsfald blandt 18-64 årige beboere på de socialpsykiatriske bocentre Dato: 31-08-2006 Sagsnr.: 316263 Dok.nr.: 1930856 Orientering om Embedslægeinstitutionens rapport om dødsfald blandt 18-64 årige beboere på de socialpsykiatriske bocentre 1. Generelt om rapporten Embedslægeinstitutionen

Læs mere

Den lukkede dør. Akutte tilstande

Den lukkede dør. Akutte tilstande Den lukkede dør Af Ole Nørskov Hvordan skal praktiserende læger forholde sig, hvis de bliver kaldt på sygebesøg, og patienten ikke reagerer, når der ringes på døren? Situationen er ofte præget af mange

Læs mere

Birthe Margrethe Pedersen. Seniorcenter Kildegården

Birthe Margrethe Pedersen. Seniorcenter Kildegården Jr. nr.: 5-2211-940/1 P-nr.: 1003263992 SST-id: PHJSYN-00003899 Tilsynsførende: Birthe Margrethe Pedersen Ansvarlig embedslæge: Elisabet Tornberg Hansen Embedslægeinstitution: Sundhedsstyrelsen Embedslægeinstitutionen

Læs mere

Du anfører, at Sundhedsstyrelsen skulle have tilsidesat sin forvaltningsmæssige kompetence, ved

Du anfører, at Sundhedsstyrelsen skulle have tilsidesat sin forvaltningsmæssige kompetence, ved ADVOKATERNE NEMETH & SIGETTY A/S Frederiksgade 21 Pr mail 10. februar 2015 Klagen Sundhedsstyrelsen har ved brev af den 14. maj 2014 fra Folketingets Ombudsmand modtaget brev fra dig som advokat for boet

Læs mere

Dine rettigheder som patient i Psykiatrien de særlige pladser

Dine rettigheder som patient i Psykiatrien de særlige pladser Dine rettigheder som patient i Psykiatrien de særlige pladser Vi er til for dig I Psykiatrien Region Sjælland er patienterne i fokus. Vi lægger stor vægt på at informere og vejlede dig om din sygdom og

Læs mere

Lægeattest til ansøgning om chaufførkort

Lægeattest til ansøgning om chaufførkort Godkendt af Sundhedsstyrelsen AFSNIT A Lægeattest til ansøgning om chaufførkort OBS! Hver side dateres, påføres ansøgerens navn og CPR-nummer samt lægens stempel og underskrift (sidstnævnte i afvigende

Læs mere

Bekendtgørelse om information og samtykke i forbindelse med behandling og vedog om videregivelse og indhentning af helbredsoplysninger m.v.

Bekendtgørelse om information og samtykke i forbindelse med behandling og vedog om videregivelse og indhentning af helbredsoplysninger m.v. Bekendtgørelse om information og samtykke i forbindelse med behandling og vedog om videregivelse og indhentning af helbredsoplysninger m.v. I medfør af 15, stk. 5, 16, stk. 6, 42, stk. 2, 42 e, stk. 32,

Læs mere

Dine rettigheder som patient i Psykiatrien

Dine rettigheder som patient i Psykiatrien Dine rettigheder som patient i Psykiatrien Vi er til for dig I Psykiatrien Region Sjælland er patienterne i fokus. Vi lægger stor vægt på at informere og vejlede dig om din sygdom og behandling i et klart

Læs mere

Bekendtgørelse om tvangsbehandling, fiksering, tvangsprotokoller m.v. på psykiatriske afdelinger

Bekendtgørelse om tvangsbehandling, fiksering, tvangsprotokoller m.v. på psykiatriske afdelinger Dokumentet er Historisk BEK nr 617 af 21/09/1989 Historisk Offentliggørelsesdato: 29 09 1989 Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Senere ændringer til forskriften BEK nr 879 af 10/12/1998 Ændrer i/ophæver

Læs mere

Forløbsprogram for demens. Den praktiserende læges rolle og opgaver

Forløbsprogram for demens. Den praktiserende læges rolle og opgaver Forløbsprogram for demens Den praktiserende læges rolle og opgaver 2013 Region Sjællands Forløbsprogram for demens er beskrevet i en samlet rapport, som er udsendt til alle involverede aktører i foråret

Læs mere

Lov om ændring af færdselsloven

Lov om ændring af færdselsloven LOV nr 154 af 18/02/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 17. september 2016 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., j.nr. 2014-801-0021 Senere ændringer til forskriften Ingen Lov om ændring

Læs mere

http://capweb01/sjp/getdocument.asp?errtemplate=errordescription.txt&systemkey=... Page 1 of 1 01-02-2010 Fra: Kis Thuesen Sendt: 2. juni 2009 15:02 Til: Kis Thuesen Emne: VS: privat/offentlig Vedhæftede

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 11. oktober 2011

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 11. oktober 2011 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 11. oktober 2011 Sag 138/2011 (1. afdeling) Rigsadvokaten mod T (advokat Jytte Lindgård, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten på Frederiksberg den

Læs mere

Hanne Juhl Pedersen. Hiort Lorenzen Center. 6100 Haderslev. Syddanmark. Haderslev kommune. dikmiv@haderslev.dk

Hanne Juhl Pedersen. Hiort Lorenzen Center. 6100 Haderslev. Syddanmark. Haderslev kommune. dikmiv@haderslev.dk Jr. nr.: 5-2211-1250/1 P-nr.: 1009677824 SST-id: PHJSYN-00003987 Tilsynsførende: Hanne Juhl Pedersen Ansvarlig embedslæge: Henrik Kirkeby Embedslægeinstitution: Sundhedsstyrelsen Embedslægeinstitutionen

Læs mere

Målgruppe: Retningslinjen henvender sig til medarbejdere i Pleje & Omsorg Skive Kommune

Målgruppe: Retningslinjen henvender sig til medarbejdere i Pleje & Omsorg Skive Kommune Instruks om fravalg af Livsforlængende behandling og hjertestops behandling Formål: At beslutninger om fravalg af behandling og genoplivning sker efter gældende retningslinjer, og at borgerens ønsker i

Læs mere

Sundhedsstyrelsens behandling i sagen om speciallæge Kai Rosenberg Andersen

Sundhedsstyrelsens behandling i sagen om speciallæge Kai Rosenberg Andersen Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2012-13 SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 746 Offentligt Dato 4. juni 2013 Sagsnr. 5-4411-663/1 TOH TOH@SST.DK Sundhedsstyrelsens behandling i sagen om speciallæge

Læs mere

SKADEANMELDELSE. Skadenummer (Udfyldes af If, hvis det er en ny skade) Rejsen pris (kr.): Er der modtaget refusion fra rejsearrangøren?

SKADEANMELDELSE. Skadenummer (Udfyldes af If, hvis det er en ny skade) Rejsen pris (kr.): Er der modtaget refusion fra rejsearrangøren? SKADEANMELDELSE IF REJSEFORSIKRING AFBESTILLING AF REJSE Policenummer: Skadenummer (Udfyldes af If, hvis det er en ny skade) FORSIKRINGSTAGER Navn: Adresse: Telefon nr.: Post nr. og by: E-mail: SYGDOMSRAMTE

Læs mere