Projekt Modtager. Kapitel 2. Klasse D.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Projekt Modtager. Kapitel 2. Klasse D."

Transkript

1 Projekt Modtager. Kapitel. Klasse D. Udarbejdet af: Klaus Jørgensen. Gruppe: Klaus Jørgensen Og Morten From Jacobsen. It og Elektronikteknolog. Erhvervsakademiet Fyn Udarbejdet i perioden: /9-3 3/-3 Vejledere: PSS & HHJ

2 Indholdsfortegnelse.: Side : Indholdsfortegnelse. Side 3: Indledning. Side 3: Kravspecifikationer. Side 3: Blokdiagram. Side 4: Forslag til H-Bro. Side 5: H-bro. Side 5: Driver. Side 5: Mosfets. Side 6: Gate Trafo. Side 6: Filter. Side 7: CPLD. Side 8: Simulering af analog klasse D i Pspice. Side 9: Konklusion. Bilag.: Litteraturliste. Bilag.: Beregning på Gate Trafo. Bilag.3: En måde at lave udregninger til lavpas filter. Bilag.4: En anden måde at lave udregninger til lavpas filter. Bilag.5: Maksimal strøm i spoler til filter. Bilag.6: Test af IRF64G og MTP355V. Bilag.7: Diagram til CPLD. Bilag.8: Udregning af delay tid. Bilag.9: PWM. Bilag.: Kontrol målinger af spoler til filter. Bilag.: Effekt tab i MTP355V. Bilag.: Print Layout. Bilag.3: Komponentliste. Bilag.4: Total Diagram. Side./6.

3 Indledning.: Der skal konstrueres en klasse D forstærker, som skal kunne give et hørbart signal ud på en højtaler. Signalet kommer i form af et 8 bit signal fra en cd-afspiller som skal laves om i en CPLD ved hjælp af en 64MHz clock som sider eksternt. Det bliver lavet om til to signaler som skal være på 5KHz., dette signal sendes til en H-bro. H-broen skal forstærke signalet og kunne styre hvor højt der skal spilles på højtaleren. Filtret før højtaleren skal kunne filtrere de 5KHz fra igen så der kun er et signal i det hørbare område tilbage. Kravspecifikationer.: Der skal bruges et klasse D trin. Et 8 bit signal fra en cd-afspiller skal laves om til et hørbart signal. Der skal laves et program til CPLD en. Der skal bruges en 8 ohms højtaler. Blokdiagram.: CDafspiller 8 bit. Power. J-tag CPLD H-bro LP-filter Højtaler Side 3./6.

4 Forslag til H-Bro.: Forslag.: Er det muligt at styrer alle 4 Mosfet i H-broen ved hjælp af et TTL signal fra CPLD en? Det er det hvis der bruges low level logik Mosfets, og alligevel ikke da Mosfetsene skal bruge en stor start strøm. Forslag.: At brug P-kanals Mosfets øverst i H-broen og N-kanals Mosfets nederst i H-broen. Der er dog vise ulemper ved dette der skal bruges et push-pull trin med en transistor som switch til hver N-kanals Mosfet, og forsyningen til H-broen kan kun justeres mellem 8 og V. Forslag 3.: Bruge to trafoere, med en primær og to sekundær viklinger, til at transformere signalet fra de to udgangene på CPLD en via en kontroller (TC444), fra 5V op til V, som skal bruges til at åbne Gaten på Mosfetne med og for at være sikker på at mosfetnen åbner, så der kan der også trækkes den nødvendige strøm. Gate trafoen skal åbne for to Mosfets på krys. X + X4 og X + X3. Forslag 3 er det der bruges og ses på Fig.. VCC V-bro CPLD 5KHz 6 UA 7 TC444 3 C5 n 4 T 9 8 X R 8.k X3 MTP355E/MC MTP355E/MC Gate X3 R4 Sours X3 8.k VCC 6 UB 7 3 TRAN_ISDN_9 Filter CPLD 5KHz TC444 C4 n 4 T 9 8 Gate X3 Sours X3 X R 8.k X4 MTP355E/MC MTP355E/MC R3 8.k 7 3 TRAN_ISDN_9 Fig.. (Forslag 3) Problem.: CPLD en kan ikke trække spolerne selv? Det kan den ikke da der skal bruges en høj peak strøm til spolerne, derfor bruges der to driver som kan levere en høj peak strøm. Problem.: Hvilke mosfets skal der bruges og hvilke er hurtige nok da der skal bruges en 5KHz, Som er opgivet af underviseren. Side 4./6.

5 H-bro.: Opbygningen af H-broen ses på fig.. på side 4 den består af 4 Mosfets, 4 modstande og gate trafoer. Hver gate trafo styrer hver to Mosfets, gate traforene er nødvendige fordi at Mosfeten skal bruge en stor start strøm og en højere spænding end kontrollerne kan levere, de 4 modstande som er placeret fra gaten til sourcen på hver sin Mosfet bruges til at lukke ordentligt for Mosfeten igen. V-bro er en variabel spænding fra V til 8V der bestemmer hvor høj lyd der skal komme ud af højtaleren efter hvor høj spændingen er. Driver.: De to driver (TC444) bruges fordi at CPLD en ikke kan levere en så høj peak strøm som spolen kræver. Valget af driver faldt på TC444 fordi at den kan lever en peak strøm på 3A og det er et godt stykke over det som der skal bruges. Mosfets.: Valget af mosfets stod mellem en BUZ, IRF64G eller en MTP355V, der er lavet forsøg med IRF64G og MTP355V med en lille måle op stilling som se på fig.. målinger ses i bilag.4. og ud fra de forsøg og data fra datablade blev MTP355V valgt, fordi den er hurtigere end IRF64G. BUZ er der ikke lavet test med fordi den er meget langsommere end de andre ud fra data. berigning af effekt tab i MTP355V ses i bilag. 5Vdc V C u UA 6 7 C Trafo : 5 R k Mosf et C3 u V 8Vdc signal ind 3 TC444 n 4 8 R 8.k fig.. Data om IRF64G : Data om MTP355V : BUZ : Side 5./6.

6 Gate Trafo.: Hver gate trafo styrer to Mosfets, men de styres på krys så T styrer X og X3, T styrer X og X4. Gaten skal forsynes med V for at der er helt åben, og kontrolleren levere 5V på udgangen så det skal transformeres op med en gang. Ugate = gg Ukontroller 5 Hver gate trafo består af en primær spole på 7 viklinger og to sekundær spoler på 34 viklinger. L 4,64µ Np = = 6,97 7vindinger A 78n L Ns = Np N 7 = 34vindinger For at se udregningerne til dette, se bilag. Filter.: Da de skal slutte med at der skal komme et hørbart signal ud af en højtaler skal det 5KHz signal filtreres fra igen og det gøres med et anden ordens Butter worth lavpas filter som er valgt til at ha en grænse frekvens på 3KHz, da det hørbare område er mellem Hz og KHz og derfor skal grænse frekvensen være et stykke over de KHz for at være sikker på at man ikke kommer i nærheden af de KHz. C og C centrere det signalet som højtaleren se symmetrisk omkring stel. L 3uH L 3uH C Rh n C C 8 47n n fig. 3. Udregninger til lavpas filter ses i bilag.3 men disse komponenter bruges ikke Udregninger til lavpas filter ses i bilag.4 disse komponenter bruges. Maksimal strøm i spoler se bilag.5 Kontrol målinger af spoler ses i bilag. Side 6./6.

7 CPLD.: Klaus Jørgensen CPLD en bruges til at dekode et digitalt signal fra en cd-afspiller som er på 8 bit. Til dette skal der laves et program, som skal brændes over i CPLD en hved hjælp af J-tag. Programmeringen foregår ved hjælp af drag and drop princippet med logik symboler i programmet Project Navigator fra Xilinx, diagrammet til dette ses i bilag.7. Programmet skal give to signaler ud, som skal gå til hver sin driver til H-broen, disse signaler er på 5KHz TTL niveau. Med samme periode tid på 4µsek, men med forskellig positiv halvperiode. Fra det ene signal går lav () går der 78n sek. før det andet signal går høj () dette skyldes at man ikke ønsker at mosfetene skal over lappe hinanden da de har en delay tid før de går mod nul som også taget et stykke tid se fig. 4. og se udregninger til de 78n sek. i bilag.7. T : Turn Off Delay Time T : Fall Time T3 : Turn On Delay Time T4 : Rise Time T5 : den tid der går fra CPLD en går ON til mosfeten begynder at gå ON. T T T3 T4 CPLD T5 Mosfets Delayet mellem perioderne kunne godt være mindre end 78n sek. som er regnet ved vorstcase, Man kunne regne den efter typisk værdiger, men det ville ikke være så sikkert da der kan være stor forskel på mosfetene. Der er også lavet en PWM i CPLD en for at få det 8 bit signal lavet om til to signaler til H-broen, hvor pulshviden ændre sig på de to signaler efter hvor stort signal der kommer ind fra cdafspilleren. PWM en er lavet med en tæller der tæller op til 56 meget hurtigt og der efter skifter til og starter forfra ved hjælp af den 64MHz clock. De 56 fordi der bruges 64MHz som clock og 5KHz som frekvens. clock 64M Bit = = 56 f 5K Se diagram over PWM og simulering i bilag.9 fig.4. Side 7./6.

8 Simulering af analog klasse D i Pspice.: Der er blevet konstrueret en analog klasse D i pspice som der er blevet simuleret på for at få en bedre forståelse for hvordan en klasse D forstærker virker. V5 laver en savtadn på 5KHz som bliver sammenlindet med en frekvens fra V4 som kan justeres mellem og KHz som er det hørbare område, disse to signaler sammenlines i U5 som laver et firkant signal på V eller 5V men med forskellig puls tid, det signal sendes ud til H-broen, men der er en inverter så der kommer det modsatte signel ud til to af mosfetterne. Epoly er en komponent der simulerer en trafo som har et omsætnings forhold på :. Filteret der bruges til at simulerer med er et der er fået af underviseren. Efter hvor høj spænding der er på V jo stører udsving vil der komme over RH på udgangen. Vdc V D D V = V = 4.5 TD = TR = u TF = u PW = p PER = 4u VOFF = VAMPL = FREQ = k V5 V4 R3 k R5 k R4 k R6 k U5 + - R k OUT OPAMP U6 INV E EPOLY E EPOLY X G R7 IRF64 8.k D X" G R8 IRF64 8.k S S X3 IRF64 X4 IRF64 S G R S 8.k L 5uH L 5uH D G R9 8.k E EPOLY C 8n C 8n E EPOLY C3 39n V+ RH 8 V- V fig. 5. V -V s.ms.4ms.6ms.8ms.ms V(L:,C3:) Time fig.6. Side 8./6.

9 Konklusion.: Klaus Jørgensen Klasse D projektet forløb uden de helt store problemer, dog blev tiden ikke disponeret helt så godt hvilket viste sig i slutningen af projektet, da tiden blev meget presset og resulteret i af gruppen ikke nåde at få bygget Klasse D forstærkeren færdig og fået lave kontrol målinger på den. Printet til Klasse D forstærkeren blev dog færdigt, men det var der også en del problemer med da printbanerne ikke måtte blive for lange på grund af støj. Der blev også lavcet et lille test print til at finde ud af hvilke mosfets der skulle bruges til H-broen. Og som det tydelig ses i bilag.6 blev der valgt en MTP335V da den giver et udgang signal der er noget flotter en IRF64G. 3/-3 Klaus Jørgensen. Side 9./6.

10 Bilag..: Litteraturliste. Internetadresser.: Xilinx.com Google.com Alltheweb.com Datablade.: Buz.pdf IRF64G.pdf MTP355V.pdf HP.pdf TC444.pdf XC9536.pdf AELCSN.pdf EFD5 3F3.pdf PowerTRSG.pdf Side./6.

11 Bilag..: Beregning på Gate Trafo. pt = = µsek f 5K 4 Klaus Jørgensen Da periodentiden nu kendes kan der nu beregnes hvor mange viklinger der skal være på henholdsvis primær og sekundær siden. U = 5v Periodetid = 4uS Ae = 5 (oplyst i datablad) 33m B MAX = 3 Omsætningsforholdet i spolen er: L Primær : Ns Np = = 5 gg Np = U T BMAX Ae 3 ( 3F3) 5 4µ 33m ON. = vindinger L Sekundær: Da omsætningsforholdet er på gg bliver L Sekundær derfor.: L Sekundær = = 4vindinger Beregning af størrelsen på trafoen.: L = N Av Av er oplyst til 78nH Lp = 78n =.3µ H Ls = 4 78n = 449.8µ H Når størrelsen på spolerne kendes kan der beregnes hvor mange ampere der løber i spolen.: di UL dt 5 4µ UL = L di = = = 78. 6mA dt Lp.3µ Side./6.

12 Eftersom den beregnede strøm i spolen er for stor er det valgt at prøve og halvere denne så den måske er mere acceptabel. I 78.6m = 89.3mA Ny Lp (primærspole) med ny di: UL dt 5 4µ L = = 4.64µ H di 89.3m Np = L A L 4,64µ 78n = 6,97 7vindinger Da Np nu kendes kan Ns findes da omsætningsforholdet kendes: Ns = Np N 7 = 34vindinger Beregning af størrelsen på trafoen.: L = N Av Av er oplyst til 78nH Lp = 7 78n = 5. 4µH Ls = 34 78n = 9µH Side./6.

13 Bilag.3.: En måde at lave udregninger til lavpas filter. De komponenter der findes frem til i dette bilag bruges ikke. H ( S ) = S + S + Grænsefrekvensen er valgt til 3KHz. ω = π f L og C = filter Rhøjtaler 8 * L = = 3µ H π * f π 3KHz L C C` Rhøjtaler 8 C ' = = nF RH 8 π * f π 3KHz C sættes til ca. % af *C en hånd regel op givet af underviseren n C = * = 87.57n 8nF C' n C = = 468.9n 47nF H-bro L 3uH L 3uH C 8n C 8n C 47n LS 8 Ohm Simulering af LP filter. 4 d (6.956KHz) Kurven VP viser fase drejningen og ved de 9 grader er knæk frekvensen, som ses på VDB kurven og den ligger ved 6,7KHz d (6.745KHz/ grader) >> -d Hz Hz.KHz KHz KHz.MHz VDB(C4:) VP(C4:) Frequency VP VDB Vac Vdc V L 3uH C4 8n C3 u Rh 8 Side 3./6.

14 Bilag.4.: En anden måde at lave udregninger til lavpas filter. Komponent størrelser der findes i dette bilag bruges til lavpas filteret. F ( s) = ω K * S + Qω K * S + S bliver lavet om til Jώ F( Jω ) = J ω * ω K ω + J * Qω K + F ( Jω ) laves om til Real og Imaginær ω ω J ω + Q * ω K K Re al Im aginær Forstærkningen i filteret Au = Re + Im ϕ = tag Re * tag Im * ( ) = 9 H R Z = RCS + * Z+ Z R LS + RCS + RLCS R R RCS RCS + + R LS R L * + LCS S R R S givet størrelser er Rhøjtaler som er sat til 8Ω og knæk frekvensen som er sat til 3KHz Q = =,77 ω = ω f rad K = π * sek L R = Q * ω K R L = Q * ω K 8 = 6µH * π *3K De 6µH en den samlede værdig af spolerne og da der skal bruges to er de på det halve hver. L 6µ L & L = = = 3µH L * C = C = ω L * ω 6µ * K = K ( π *3K ) 47nF L filter C Rh 8 Side 4./6.

15 C kondensatorerne sættes til % af C. dette er dog kun en ca. regel, som er opgivet af underviseren C* 47n * C total = = 47nF Der bruges nf til C da de er i serie. C = 5n 47 nf total = ( C + C ) ( n + n ) L 3uH L 3uH C n C C n 47n Test med de beregnede komponenter. L er på 6µH fordi den skal simulere bege spoler. Rh 8 d (9.86K,-.954dB) (9.86K, Grader) -4 -d -8 >> -d Hz Hz.KHz KHz KHz.MHz VDB(C3:) VP(C3:) Frequency Målt : -,954dB 9,96KHz -89,58grader db,954 Q = log log =,7 Vac Vdc V L 6uH C3 47n VP VDB Rh 8 d (8.564K,-.583dB) -d (8.564K, Grader) -4 >> -8 -d Hz Hz.KHz KHz KHz.MHz VDB(C3:) VP(C3:) Frequency målt : -,58dB 8,564KHz -89,965grader Q = log db log,58 =,743 Vac Vdc V L 6uH C 47n VP C3 47n VDB Rh 8 Side 5./6.

16 Bilag.5.: Maksimal strøm i spoler til filter. EFD5 A6 S - µ i luftgab pr. styk. Og der bruges to, så der vil være et luftgab på 4µ AL aflæses ud fra at der er et luftgab på 4µ man da der kun er et på µ og som har en AL på nh trækkes der lidt far og man får en ca. værdig på 95nH I *L MAX aflæst til = * -4 = µ (maksimalt energiindhold) der er dog aflæst en lidt støre værdig end de µ men for at være sikker på at det holder er der gået lidet ned i værdig. 4 µ H I 3µ H = I = = 6. 66A 3µ H I = I = I 6.66 =. 58A (maksimal strøm) N = L A L 3µ = vindinger 95n Side 6./6.

17 Bilag.6.: Test af IRF64G. Målinger fortaget med en : probe. Klaus Jørgensen mv pr/div. mv pr/div. 5Vdc V = V = 5 TD = TR = n TF = n PW =.9u PER = 4u UA V V3 C u TC444 C n Traf o : R 8.k R k Mosf et C3 u V 8Vdc 5mV pr/div. mv pr/div. 5mV pr/div. Side 7./6.

18 Test af MTP355V. Målinger fortaget med en : probe. Klaus Jørgensen mv pr/div. mv pr/div. 5Vdc V = V = 5 TD = TR = n TF = n PW =.9u PER = 4u UA V V3 C u TC444 C n Traf o : R 8.k R k Mosf et C3 u V 8Vdc 5mV pr/div. mv pr/div. 5mV pr/div. Side 8./6.

19 Bilag.7.: Diagram til CPLD. Side 9./6.

20 Bilag.8.: Udregning af delay tid. T : Turn Off Delay Time T : Fall Time T3 : Turn On Delay Time T4 : Rise Time T5 : den tid der går fra CPLD en går ON til mosfeten begynder at gå ON. T T T3 T4 CPLD T5 Mosfets Udregningerne til de 78n sek. er udregnet ud fra vorstcase. T n T3 + T 3n + 5n = 75nsek I programmet i CPLD en bruges der en johnson counter som delay som tæller op til 5 pulser som den får fra 64MHZ generatoren som er ekstern, det gøres for begge udgange. pt = = 5, nsek f 64M 65 pulser delay 75n = = 4,8 pulser pt 5,65n 5 delay _ tid = pulser * pt 5*5,65n = 78,5n 78nsek Side./6.

21 Bilag.9.: PWM. A og B output er udgang på CPLD til driver. Når A går til V, vil der gå 78n sek. til at B går til 5V Savtak 8 bit Input signal A output B output Simulering.: Indgangs signal : Indgangs signal : Side./6.

22 Bilag..: Kontrol målinger af spoler til filter. Spole L ( prik).: Q er målt til en værdig på 34Q med et Q-meter, der er målt følgende værdiger. F =,4MHz C = 47pF Det giver en L på : L = * * = 6, µh * f *,4M 47p 73 π π L er også målt med et LCR meter til en værdig på 7,8µH Spole L ( prikker). Q er målt til en værdig på 35Q med et Q-meter, der er målt følgende værdiger. F =,4MHz C = 47pF Det giver en L på : L = * * = 7, µh * f C *,4M 47 p 497 π π L er også målt med et LCR meter til en værdig på 8,µH I forhold til beregningerne i bilag. er afvigelsen inder for det acceptable område. Side./6.

23 Bilag..: Effekt tab i MTP355V. Klaus Jørgensen f = 5kHz Vcc = 8v Vcc 8 I D = = =.5A RL 8 T r = 6nS (Datablad - MTP355V) T f = 5nS (Datablad - MTP355V) 3.9µ D =.98 (dutycycle) 4 µ S 78nS = 3. 9µ S (max on-tid) = 98.5% 4µ dutycycle R DS-ON =.5Ω (Datablad - MTP355V) Effekt under stigetiden: tr Pr = PD ( t) dt Pr T = 6 f Vcc I D t r P r = 5k 8.5 6n =.5mW 6 Effekt i faldtiden: P f t = T f P ( t) dt P D f = 6 f Vcc I D t f P f = 5k 8.5 5n = 84.37mW 6 Effekt i on-tilstanden: PDON = D I RDS ON = n = mW Side 3./6.

24 Bilag..: Print Layout. På undersiden af printet er der langt en stor stel-flade for at spare så mange baner så muligt. I øvrigt er komponenterne rykket meget mere tæt på hinanden så der ikke opstår for meget støj. Samtidig er alle baner optimeret så de har en forholdsvis bred signalvej og dermed sikrer at det på de steder hvor der løber meget strøm er en bred bane. Overside af printudlæg Underside af printudlæg : : Komponentplacering : Side 4./6.

25 Bilag.3.: Komponentliste. Klaus Jørgensen Antal. Nr. Navn. Værdi / type Tolerance. Spænding / effekt Bemærkninger 4. R,,3,4 Modstande 8,KΩ +/- 5%.4W. C, Kondensator n Filter. C3 Kondensator 47n +/- 5% Filter 6. C8,,,,4,5 Kondensator n Afkobling. C4,5 Kondensator n Overførings. C6,7 Elektrolyt u +/- % 35V 4. X,,3,4 Mosfets MTP355V. U7 Xtal 64MHz 64MHz U3 XC9536 CPLD. UA, UB Driver TC444 Driver. T, Gate trafo Lp 5µH x Ls 9µH. L, Filter spoler 3µH Side 5./6.

26 Bilag.4.: Total Diagram. Side 6./6.

Projekt. HF-forstærker.

Projekt. HF-forstærker. Projekt. HF-forstærker. Rapport. Udarbejdet af: Klaus Jørgensen. Gruppe: Brian Schmidt, Klaus Jørgensen Og Morten From Jacobsen. It og Elektronikteknolog. Erhvervsakademiet Fyn. Udarbejdet i perioden:

Læs mere

Metal Detektor. HF Valgfag. Rapport.

Metal Detektor. HF Valgfag. Rapport. Metal Detektor. HF Valgfag. Rapport. Udarbejdet af: Klaus Jørgensen. Gruppe: Klaus Jørgensen Og Morten From Jacobsen. It- og Elektronikteknolog. Erhvervsakademiet Fyn Udarbejdet i perioden: 9/- /- Vejledere:

Læs mere

Projekt - RoboNet Del Journal.

Projekt - RoboNet Del Journal. Projekt - RoboNet Del Journal. A/D Konvertering. Udarbejdet af: Klaus Jørgensen. Gruppe: Jacob Clausen, Klaus Jørgensen og Ole Rud It og Elektronikteknolog, a Erhvervsakademiet Fyn Udarbejdet i perioden:

Læs mere

Projekt. Analog Effektforstærker.

Projekt. Analog Effektforstærker. Projekt. Analog Effektforstærker. Udarbejdet af: Klaus Jørgensen. Gruppe: Klaus Jørgensen Og Morten From Jacobsen. It og Elektronikteknolog. Erhvervsakademiet Fyn Udarbejdet i perioden: 7/0-03 /-03 Vejledere:

Læs mere

HF Sender & Modtager.

HF Sender & Modtager. HF Sender & Modtager. HF Valgfag. Rapport. Udarbejdet af: Klaus Jørgensen. Gruppe: Klaus Jørgensen Og Morten From Jacobsen. It og Elektronikteknolog. Erhvervsakademiet Fyn Udarbejdet i perioden: /- 7/-

Læs mere

Temperaturmåler. Klaus Jørgensen. Itet. 1a. Klaus Jørgensen & Ole Rud. Odense Tekniskskole. Allegade 79 Odense C 5000 28/10 2002.

Temperaturmåler. Klaus Jørgensen. Itet. 1a. Klaus Jørgensen & Ole Rud. Odense Tekniskskole. Allegade 79 Odense C 5000 28/10 2002. Temperaturmåler Klaus Jørgensen Klaus Jørgensen & Ole Rud Odense Tekniskskole Allegade 79 Odense C 5000 28/10 2002 Vejleder: PSS Forord.: Denne rapport omhandler et forsøg hvor der skal opbygges et apparat,

Læs mere

Strømforsyning +/- 12V serieregulator og 5V Switch mode

Strømforsyning +/- 12V serieregulator og 5V Switch mode Udarbejdet af: +/- 12V serieregulator og 5V Switch mode Side 1 af 15 Udarbejdet af: Komponentliste. B1: 4 stk. LN4007 1A/1000V diode D1: RGP30D diode Fast Recovery 150nS - 500nS, 3A 200V C1 C3 og C4: 100nF

Læs mere

Erhvervsakademiet Fyn Signalbehandling Aktivt lavpas filter Chebyshev Filter

Erhvervsakademiet Fyn Signalbehandling Aktivt lavpas filter Chebyshev Filter Erhvervsaademiet Fyn Signalbehandling Ativt lavpas filter --3 Chebyshev Filter Udarbejdet af: Klaus Jørgensen & Morten From Jacobsen. It- og Eletronitenolog, Erhvervsaademiet Fyn Udarbejdet i perioden:

Læs mere

Switchmode Powersupply. Lasse Kaae 2009 Juni

Switchmode Powersupply. Lasse Kaae 2009 Juni Switchmode Powersupply Lasse Kaae 2009 Juni Agenda Teori (Mandag) Pspice simulering (Mandag) Bygge SPS (Tirsdag) Fejlfinding på produkter (Onsdag-Torsdag) EMC (Torsdag) Gennemgang af PSP-diagrammer (Fredag)

Læs mere

Fasedrejning. Fasedrejning i en kondensator og betragtninger vedrørende RC-led.

Fasedrejning. Fasedrejning i en kondensator og betragtninger vedrørende RC-led. Fasedrejning Fasedrejning i en kondensator og betragtninger vedrørende RC-led. Følgende er nogle betragtninger, der gerne skulle føre frem til en forståelse af forholdene omkring kondensatorers og spolers

Læs mere

Projekt - Roboventure Del journal. Power.

Projekt - Roboventure Del journal. Power. Projekt - Roboventure Del journal. Udarbejdet af: Klaus Jørgensen. Gruppe: Klaus Jørgensen Og Morten From Jacobsen. It og Elektronikteknolog, 2a Erhvervsakademiet Fyn Udarbejdet i perioden: 7/4-3 5/5-3

Læs mere

Lyskryds. Thomas Olsson Søren Guldbrand Pedersen. Og der blev lys!

Lyskryds. Thomas Olsson Søren Guldbrand Pedersen. Og der blev lys! Og der blev lys! OPGAVEFORMULERING:... 2 DESIGN AF SEKVENS:... 3 PROGRAMMERING AF PEEL KREDS... 6 UDREGNING AF RC-LED CLOCK-GENERAOR:... 9 LYSDIODER:... 12 KOMPONENLISE:... 13 DIAGRAM:... 14 KONKLUSION:...

Læs mere

Filtre. Passive filtre har ikke forstærkende led, som fx operationsforstærkere.

Filtre. Passive filtre har ikke forstærkende led, som fx operationsforstærkere. 8/5 Filtre bruges til at fremhæve eller dæmpe nogle frekvenser. Dvs. man kan fx få kraftigere diskant, fremhæve lave toner Passive filtre Passive filtre har ikke forstærkende led, som fx operationsforstærkere.

Læs mere

U Efter E12 rækken da dette er den nærmeste I

U Efter E12 rækken da dette er den nærmeste I Transistorteknik ved D & A forold. 4--3 Afkoblet Jordet mitter: Opbygning og beregning af transistorkobling af typen Jordet mitter ud fra følgende parameter erunder. Alle modstande vælges / beregnes ud

Læs mere

Hold 6 Tirsdag. Kristian Krøier, Jacob Christiansen & Thomas Duerlund Jensen Fag: ELA Lærer: Jan Petersen (JPe) Dato for aflevering: 29.

Hold 6 Tirsdag. Kristian Krøier, Jacob Christiansen & Thomas Duerlund Jensen Fag: ELA Lærer: Jan Petersen (JPe) Dato for aflevering: 29. ELA journal: Øvelse 3 Grundlæggende Op. Amp. Koblinger. Dato for øvelse:. nov. 00 & 9. nov. 00 Hold 6 Tirsdag Kristian Krøier, Jacob Christiansen & Thomas Duerlund Jensen Fag: ELA Lærer: Jan Petersen (JPe)

Læs mere

Projekt - RoboNet Del Journal.

Projekt - RoboNet Del Journal. Projekt - RoboNet Del Journal. Motorstyring. Udarbejdet af: Klaus Jørgensen. Gruppe: Jacob Clausen, Klaus Jørgensen og Ole Rud It og Elektronikteknolog, a Erhvervsakademiet Fyn Udarbejdet i perioden: /-

Læs mere

Journal JTAG: Udarbejde af: Benjamin Grydehøj I samarbejde med PDA Projektgruppen. Elektronikteknologafdelingen på Erhvervsakademi Fyn.

Journal JTAG: Udarbejde af: Benjamin Grydehøj I samarbejde med PDA Projektgruppen. Elektronikteknologafdelingen på Erhvervsakademi Fyn. Journal JTAG: Udarbejde af: Benjamin Grydehøj I samarbejde med PDA Projektgruppen Elektronikteknologafdelingen på Erhvervsakademi Fyn. Journal JTAG Xilinx XC9536 29-9-3 Generel beskrivelse af JTAG: JTAG:

Læs mere

TG 8. Indhold: TG8 - Kredsløbsbeskrivelse Gruppemedlemmer: Kim Andersen, Kasper Jensen & Thyge Mikkelsen Dato: Modtaget af: Søren Knudsen

TG 8. Indhold: TG8 - Kredsløbsbeskrivelse Gruppemedlemmer: Kim Andersen, Kasper Jensen & Thyge Mikkelsen Dato: Modtaget af: Søren Knudsen TG 8 EUC-Syd Sønderborg 6. Skoleperiode Elektronikmekaniker Indhold: TG8 - Kredsløbsbeskrivelse Gruppemedlemmer: Kim Andersen, Kasper Jensen & Thyge Mikkelsen Dato: 30 04-2002 Modtaget af: Søren Knudsen

Læs mere

Der er derfor, for at alle kan sende, kun tilladt, at sende intermitterende. Altså korte pakker. ( Dette skal dog verificeres!!)

Der er derfor, for at alle kan sende, kun tilladt, at sende intermitterende. Altså korte pakker. ( Dette skal dog verificeres!!) MHz KIT Rev: /- Det er ikke tilladt, at man bare udsender radiobølger på den frekvens, man ønsker. Forskellige frekvenser er udlagt til forskellige formål. Nogle til politiet, militæret, FM-radio-transmission,

Læs mere

http://www.oz9f.dk/images/digi_swr/digi-oz9f.jpg http://www.oz9f.dk/images/digi_swr/digi-oz9f.jpg23-10-2014 13:42:32

http://www.oz9f.dk/images/digi_swr/digi-oz9f.jpg http://www.oz9f.dk/images/digi_swr/digi-oz9f.jpg23-10-2014 13:42:32 http://www.oz9f.dk/images/digi_swr/digi-oz9f.jpg http://www.oz9f.dk/images/digi_swr/digi-oz9f.jpg23-10-2014 13:42:32 Et PIC16F876 basereret, automatisk 1,8 60 MHz SWR & Watt meter. OZ9F Denne artikel er

Læs mere

Analog Øvelser. Version. A.1 Afladning af kondensator. Opbyg følgende kredsløb: U TL = 70 % L TL = 50 %

Analog Øvelser. Version. A.1 Afladning af kondensator. Opbyg følgende kredsløb: U TL = 70 % L TL = 50 % A.1 Afladning af kondensator Opbyg følgende kredsløb: U TL = 70 % L TL = 50 % Når knappen har været aktiveret, ønskes lys i D1 i 30 sekunder. Brug formlen U C U start e t RC Beskriv kredsløbet Find komponenter.

Læs mere

Fasedrejning i RC / CR led og betragtninger vedrørende spoler

Fasedrejning i RC / CR led og betragtninger vedrørende spoler Fasedrejning i en kondensator og betragtninger vedrørende RC-led. Følgende er nogle betragtninger, der gerne skulle føre frem til en forståelse af forholdene omkring kondensatorers og spolers frekvensafhængighed,

Læs mere

Den ideelle operationsforstærker.

Den ideelle operationsforstærker. ELA Den ideelle operationsforstærker. Symbol e - e + v o Differensforstærker v o A OL (e + - e - ) - A OL e ε e ε e - - e + (se nedenstående figur) e - e ε e + v o AOL e - Z in (i in 0) e + i in i in v

Læs mere

Logik Rapport - Alarm. Klaus Jørgensen Itet. 1a. Klaus Jørgensen & Ole Rud 9/9-2002 Vejledere: PSS & SKH

Logik Rapport - Alarm. Klaus Jørgensen Itet. 1a. Klaus Jørgensen & Ole Rud 9/9-2002 Vejledere: PSS & SKH - Alarm Klaus Jørgensen Itet. 1a. Klaus Jørgensen & Ole Rud 9/9-2002 Vejledere: PSS & SKH Indholdsfortegnelse. Side 2. Side 2. Side 3. Side 3. Side 4. Side 4. Side 5. Side 6. Side 7. Side 8. Side 9. Side

Læs mere

J-fet. Kompendium om J-FET

J-fet. Kompendium om J-FET J-fet 27/8-215 Kompendium om J-FET FET transistorer Generelt Fet-transistorer er opbygget helt anderledes end bipolar transistorerne. Her er det ikke en basisstrøm, der styrer ledeevnen gennem transistoren,

Læs mere

Komplekse tal i elektronik

Komplekse tal i elektronik Januar 5 Komplekse tal i elektronik KOMPLEKSE tal er ideelle til beregning på elektriske og elektroniske kredsløb hvori der indgår komponenter, der ved vekselspændinger fase-forskyder strømme og spændinger,

Læs mere

EMC. Elektromagnetic Compatibility Sameksistens!

EMC. Elektromagnetic Compatibility Sameksistens! EMC Elektromagnetic Compatibility Sameksistens! Forløb for EMC Mandag: Generelt om EMC, R&S kommer på besøg Tirsdag: Brug af instrumenter, signal teori (Cadence), EMC opgaver Onsdag: EMC opgaver Torsdag:

Læs mere

Analyseopgaver. Forklar kredsløbet. Forklar kredsløbet. 3.0 DC Adapter med Batteri Backup.

Analyseopgaver. Forklar kredsløbet. Forklar kredsløbet. 3.0 DC Adapter med Batteri Backup. Analyseopgaver. Simpel NiMH lader. Forklar kredsløbet.. Infrarød Remote Control tester Forklar kredsløbet.. DC Adapter med Batteri Backup. Der bruges en ustabiliseret Volt adapter. Den giver normalt ca.

Læs mere

Noter til Komplekse tal i elektronik. Højtaler Bas, lavpasled, Mellemtone, Diskant

Noter til Komplekse tal i elektronik. Højtaler Bas, lavpasled, Mellemtone, Diskant Noter til Komplekse tal i elektronik. Eksempler på steder, hvor der bruges kondensatorer og spoler i elektronik: Equalizer Højtaler Bas, lavpasled, Mellemtone, Diskant Selektive forstærkere. Når der er

Læs mere

EDR Frederikssund afdeling Almen elektronik kursus. Afsnit 9-9B-10. EDR Frederikssund Afdelings Almen elektronik kursus. Joakim Soya OZ1DUG Formand

EDR Frederikssund afdeling Almen elektronik kursus. Afsnit 9-9B-10. EDR Frederikssund Afdelings Almen elektronik kursus. Joakim Soya OZ1DUG Formand Afsnit 9-9B-10 EDR Frederikssund Afdelings Joakim Soya OZ1DUG Formand 1 Opgaver fra sidste gang Pico, nano, micro, milli,, kilo, mega Farvekode for modstande og kondensatorer. 10 k 10 k m A Modstanden

Læs mere

Elektronikken bag medicinsk måleudstyr

Elektronikken bag medicinsk måleudstyr Elektronikken bag medicinsk måleudstyr Måling af svage elektriske signaler Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 1 Introduktion... 1 Grundlæggende kredsløbteknik... 2 Ohms lov... 2 Strøm- og spændingsdeling...

Læs mere

Powersupply. En Trafo eller transformer, som den rettelig hedder, - kan tegnes som flg. Skitse: Primær. Sekundær. Sekundær

Powersupply. En Trafo eller transformer, som den rettelig hedder, - kan tegnes som flg. Skitse: Primær. Sekundær. Sekundær Noter til!! Senest redigeret d. /-4 En Trafo eller transformer, som den rettelig hedder, - kan tegnes som flg. Skitse: N N Primær Sekundær U U Primær Sekundær Primær siden af trafoen tilsluttes nettet.

Læs mere

Indholdsfortegnelse :

Indholdsfortegnelse : Rapporten er udarbejdet af Daniel & Kasper D. 23/1-2001 Indholdsfortegnelse : 1.0 STEPMOTEREN : 4 1.1 Stepmotorens formål : 4 1.2 Stepmotorens opbygning : 4 2.0 PEEL-KREDSEN 4 2.1 PEEL - Kredsen Generelt

Læs mere

Operationsforstærkere

Operationsforstærkere OPamps 1/12215 Kompendium / noter til: Operationsforstærkere Links til afsnit: Generelt, Splitsupply, Impedanskonverter, Delta_Ui_Fejl, Noninverting_Amp, Inverting_Amp, Summationsforstærker, Single_Supply,

Læs mere

Orcad DC Sweep & Parametrsk analyse

Orcad DC Sweep & Parametrsk analyse Dette kompendium beskriver forskellige simulationsmåder, ved hvilke, der er mulighed for at få ORCAD til at foretage gentagne simuleringer med varierende komponentværdier. Ved at gennemgå forskellige eksempler,

Læs mere

Komplekse tal i elektronik

Komplekse tal i elektronik 3/-8 Komplekse tal i elektronik KOMPLEKSE tal er ideelle til beregning på elektriske og elektroniske kredsløb hvori der indgår komponenter, der ved vekselspændinger fase -forskyder strømme og spændinger,

Læs mere

Hjertets elektriske potentialer og målingen af disse

Hjertets elektriske potentialer og målingen af disse Hjertets elektriske potentialer og målingen af disse Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 1 Introduktion... 1 Grundlæggende kredsløbteknik... 1 Ohms lov... 2 Strøm- og spændingsdeling... 4 Elektriske

Læs mere

UniLock System 10. Manual til T550 Secure Radiomodtager og håndsender. Version 2.0 Revision 140220

UniLock System 10. Manual til T550 Secure Radiomodtager og håndsender. Version 2.0 Revision 140220 UniLock System 10 Manual til T550 Secure Radiomodtager og håndsender Projekt PRJ124 Version 2.0 Revision 140220 T550 Secure er en højsikker trådløs UHF-læser der benyttes, hvor det ønskes at oplåse på

Læs mere

Ombygning af PC strømforsyninger

Ombygning af PC strømforsyninger Ombygning af PC strømforsyninger Jørgen Kragh OZ7TA Rev. 18. marts 2009 Hvad skal vi høre om? PC strømforsyningens virkemåde AT og ATX forsyninger Ombygningen Højere strøm eller spænding Omvikling Støjer

Læs mere

KREDSLØBSTEORI 10 FORELÆSNINGER OM ELEKTRISKEKREDSLØB

KREDSLØBSTEORI 10 FORELÆSNINGER OM ELEKTRISKEKREDSLØB EE Basis, foråret 2010 KREDSLØBSTEORI 10 FORELÆSNINGER OM ELEKTRISKEKREDSLØB Jan H. Mikkelsen EE- Basis, Kredsløbsteori, F10, KRT3 1 Emner for idag Hvad er en OPAMP? AJængige kilder OperaMonsforstærkeren

Læs mere

Transienter og RC-kredsløb

Transienter og RC-kredsløb Transienter og RC-kredsløb Fysik 6 Elektrodynamiske bølger Joachim Mortensen, Edin Ikanovic, Daniel Lawther 4. december 2008 (genafleveret 4. januar 2009) 1. Formål med eksperimentet og den teoretiske

Læs mere

Design & Produktion. Valle Thorø. Sønderborg. ELektronik. ( Pendler-ordning gør det muligt! )

Design & Produktion. Valle Thorø. Sønderborg. ELektronik. ( Pendler-ordning gør det muligt! ) Design & Produktion Valle Thorø Sønderborg ELektronik ( Pendler-ordning gør det muligt! ) 1.G 2.G 3.G Teknologi B Teknologi B Evt. teknologi A Teknikfag, Elektronik 5 lekt. Pr uge 5 lekt. Pr uge 9 lekt.

Læs mere

ET FADINGKREDSLØB FOR GLØDELAMPER TIL INDVENDIG BELYSNINGER I PERSONBILER.

ET FADINGKREDSLØB FOR GLØDELAMPER TIL INDVENDIG BELYSNINGER I PERSONBILER. ET FADINGKREDSLØB FOR GLØDELAMPER TIL INDVENDIG BELYSNINGER I PERSONBILER. +12V INTERIOR LIGHT 12V/max 30W R10 150E VCC C4 22u/15V / TANTAL + R1 2k2 R2 2k2 1 D1 BZX83C8V2 8 LM358 4 U1A 3 2 C1 100n R3 R4

Læs mere

Betjeningsvejledning Elma 318 Mini automultimeter

Betjeningsvejledning Elma 318 Mini automultimeter Betjeningsvejledning Elma 318 Mini automultimeter El.nr. 63 98 910 288 BM318 Side 2 INDHOLDSFORTEGNELSE INDHOLDSFORTEGNELSE...2 1. SIKKERHED... 2 2. INTRODUKTION... 4 3. Beskrivelse... 5 3-1 Panel beskrivelse...

Læs mere

Transceiver målinger.

Transceiver målinger. Transceiver målinger. Denne gang senderen - teori og lidt praksis. Varighed 45 min. EDR Horsens Afdeling, 12. april. 2018, OZ2OE Transceiver måling - målinger kan kræve masser af udstyr Sender måling 1)

Læs mere

Fasedrejning og komplekse tal i elektronik Version

Fasedrejning og komplekse tal i elektronik Version 9/-8 KOMPLEKSE tal er ideelle til beregning på elektriske og elektroniske kredsløb hvori der indgår komponenter, der ved vekselspændinger fase -forskyder strømme og spændinger, og hvis ohmske værdier afhænger

Læs mere

ORCAD Digital U1A er en tæller. Den får clocksignaler ind på ben 1. På ben 2 er der en reset-funktion.

ORCAD Digital U1A er en tæller. Den får clocksignaler ind på ben 1. På ben 2 er der en reset-funktion. OR igital OR OPGER IGITL.) yg dette kredsløb op: er må kun bruges komponenter fra underbiblioteket /pspice/ Stel, findes ved klik i højre side, og i biblioteket Source. og R findes i Pspice / nalog. 7

Læs mere

Arduino kursus lektion 3:

Arduino kursus lektion 3: Arduino kursus lektion 3: I denne lektion skal vi lave få en diode til at fade op og ned! Herefter skal denne diode bruges sammen med en lysføler til at lave en smart lysfølsom diode som selv justere lyset

Læs mere

Lodning. Intro leaded. Tommy Sørensen

Lodning. Intro leaded. Tommy Sørensen Intro leaded Tommy Sørensen Indholdsfortegnelse Henvisninger...3 Lodning...4 Værktøj lodning...6 Eksempler på lodninger...9 Farvekode...10 Præfiks...10 Standardrækker...11 Komponenter...12 Modstand...12

Læs mere

Betjeningsvejledning Elma 21 LCR-multimeter

Betjeningsvejledning Elma 21 LCR-multimeter Betjeningsvejledning Elma 21 LCR-multimeter El.nr. 63 98 204 745 Elma 21 side 2 Forord. Elma 21C multimeteret måler spænding (V), Strøm (A), Temperatur ( C), Kapacitet (F), Modstand (Ω), Logisk udtryk

Læs mere

Parametrisk analyse Redigeret

Parametrisk analyse Redigeret Parametrisk analyse Parametrisk analyse er en multi-run-analyse, der simulerer et kredsløb gentagne gange, imens en parameter fx. en komponentværdi, trinvis forøges. Alle typer analyser kan udføres. Analysen

Læs mere

Total systembeskrivelse af AD1847

Total systembeskrivelse af AD1847 Total systembeskrivelse af AD1847 Af Anna Hampen Jens Jørgen Nielsen Johannes Bjerrum Johnny Nielsen 3.semester HIH Anna Hampen, Jens Nielsen, Johannes Bjerrum, Johnny Nielsen 1 Indholdsfortegnelse Indledning...3

Læs mere

Betjeningsvejledning SM-02 SATMETER

Betjeningsvejledning SM-02 SATMETER Betjeningsvejledning SM-02 SATMETER El.nr. 63 98 941 011 DAGATRON SM-02 side 2 1. Beskrivelse af frontpanel LED indikator for horisontal eller vertikal polarisation niveau checker Genopladelige batteri

Læs mere

Kompendium. Flip Flops og Tællere

Kompendium. Flip Flops og Tællere 9/9-05 Kompendium Flip Flops og Tællere Rettelser og tilføjelser modtages gerne / Valle Flip Flop s Ucc SW Set R k 0 Reset SW U OR R k Uout En Flip Flop er et kredsløb, der kan være sat enten i den ene

Læs mere

OZ7TA. Løst og fast om: Frekvenstællere Transistor PA-trin

OZ7TA. Løst og fast om: Frekvenstællere Transistor PA-trin Løst og fast om: Frekvenstællere Transistor PA-trin Jørgen Kragh OZ7TA OZ7TA Amatørtilladelse 1976 Teknisk redaktør af OZ 2002 Formand EDR Gladsaxe RM for EDR kreds 2 Interesseområder: Selvbyg HF Field

Læs mere

VHF radio muter CD/FM radio Version 1 af 23. nov. 2008

VHF radio muter CD/FM radio Version 1 af 23. nov. 2008 VHF radio muter CD/FM radio Version 1 af 23. nov. 2008 Dette er den helt store tekniske forklaring skrevet til Tips & Tricks området på Småbådsklubbens hjemmeside. Du kender det sikkert godt du har skruet

Læs mere

Notat vedrørende projektet EFP06 Lavfrekvent støj fra store vindmøller Kvantificering af støjen og vurdering af genevirkningen

Notat vedrørende projektet EFP06 Lavfrekvent støj fra store vindmøller Kvantificering af støjen og vurdering af genevirkningen Notat vedrørende projektet EFP6 Lavfrekvent støj fra store vindmøller Kvantificering af støjen og vurdering af genevirkningen Baggrund Et af projektets grundelementer er, at der skal foretages en subjektiv

Læs mere

Betjeningsanvisning til model KCVR9NE Installationsanvisninger:

Betjeningsanvisning til model KCVR9NE Installationsanvisninger: Betjeningsanvisning til model Installationsanvisninger: Anvisninger til udtagelse af fedtfilter. Øverste udtagelige rude Nederste udtagelige rude 1) Faser til udtagning af øverste rude: NB: Gå frem på

Læs mere

HiFi Forstærker P3 PROJEKT 2008 GRUPPE 314 3. SEMESTER ELEKTRONIK & ELEKTROTEKNIK AALBORG UNIVERSITET DEN 17/12 2008

HiFi Forstærker P3 PROJEKT 2008 GRUPPE 314 3. SEMESTER ELEKTRONIK & ELEKTROTEKNIK AALBORG UNIVERSITET DEN 17/12 2008 HiFi Forstærker P3 PROJEKT 008 GRUPPE 34 3. SEMESTER ELEKTRONIK & ELEKTROTEKNIK AALBORG UNIVERSITET DEN 7/ 008 . Titel: Hi-Fi forstærker Tema: Analog og digital elektronik Projektperiode: P3, Efterårssemestret

Læs mere

Synopsis: Titel: HiFi-forstærker med minimeret effektforbrug. Tema: Analog og digital elektronik. Projektperiode: P3, efterårssemesteret 2009

Synopsis: Titel: HiFi-forstærker med minimeret effektforbrug. Tema: Analog og digital elektronik. Projektperiode: P3, efterårssemesteret 2009 Synopsis: Institut for Elektroniske Systemer Elektronik og Elektroteknik Fredrik Bajers Vej 7 B 9220 Aalborg Ø Tlf.: 99 40 86 00 http://es.aau.dk Titel: Tema: HiFi-forstærker med minimeret effektforbrug.

Læs mere

Dansk Mink Papir. Teknisk brugermanual

Dansk Mink Papir. Teknisk brugermanual Dansk Mink Papir Teknisk brugermanual Styring til FIX tørrekasse Beskrivelse Enheden styrer en AC blæser-motor via en relæudgang. Betjening foregår via et tastatur og et display, og brugeren kan vælge

Læs mere

Velkommen til. EDR Frederikssund Afdelings Almen elektronik kursus. Steen Gruby OZ9ZI

Velkommen til. EDR Frederikssund Afdelings Almen elektronik kursus. Steen Gruby OZ9ZI Emne 17: Forstyrrelser Velkommen til EDR Frederikssund Afdelings Steen Gruby 1 Emne 17: Forstyrrelser I øvrigt Tidsrum :1900 2200 I pause ca. i midten Toilettet er i gangen mellem køkken og dette lokale

Læs mere

Øvelse. Øvelse. D.1 CMOS-øvelse. Under øvelsen laves notater, som senere bruges i den efterfølgende journal! Opgave 1:

Øvelse. Øvelse. D.1 CMOS-øvelse. Under øvelsen laves notater, som senere bruges i den efterfølgende journal! Opgave 1: D.1 CMOS-øvelse Under øvelsen laves notater, som senere bruges i den efterfølgende journal! Opgave 1: A): Opbyg flg. kredsløb: Tilslut til 12 Volt. De to indgange er kortsluttede, og forbundet til en ledning

Læs mere

Mit kabel lyder bedre end dit!

Mit kabel lyder bedre end dit! Mit kabel lyder bedre end dit! Af Kaj Reinholdt Mogensen www.kajmogensen.dk Virkeligheden er at det ikke er kablet som lyder af noget, men derimod kombinationen af apparaternes elektriske egenskaber, deres

Læs mere

Mosfet. FET transistorer Generelt. Version 27/08-2015

Mosfet. FET transistorer Generelt. Version 27/08-2015 7/8-15 FET transistorer Generelt. Fet-transistorer er opbygget helt anderledes end bipolar transistorerne. Her er det ikke en basisstrøm, der styrer ledeevnen gennem transistoren, men et elektrisk felt.

Læs mere

Jægergårdsgade 152/05A DK-8000 Aarhus C DENMARK WWW.WAHLBERG.DK. AC Motor Controller 370W. Brugermanual

Jægergårdsgade 152/05A DK-8000 Aarhus C DENMARK WWW.WAHLBERG.DK. AC Motor Controller 370W. Brugermanual Jægergårdsgade 152/05A DK-8000 Aarhus C DENMARK WWW.WAHLBERG.DK AC Motor Controller 370W Brugermanual WWW.WAHLBERG.DK TELEPHONE +45 86 18 14 20 CELL PHONE +45 40 52 20 88 EMAIL: mads@wahlberg.dk Marts

Læs mere

Brugerhåndbog og installationsvejledning Styrecentral RV24-24

Brugerhåndbog og installationsvejledning Styrecentral RV24-24 Brugerhåndbog og installationsvejledning Styrecentral RV24-24 Neptunvej 6, 9293 Kongerslev Tlf. 96771300 www.domexovenlys.dk Brandventilation Komfortventilation 24VDC max. 24A 2 aktuatorudgange 1 brandventilationsgruppe,

Læs mere

Undervisningsmateriale til AMU kursus 48114, Grundlæggende elektronik på mobile maskiner, 1. Udarbejdet i 2015

Undervisningsmateriale til AMU kursus 48114, Grundlæggende elektronik på mobile maskiner, 1. Udarbejdet i 2015 Undervisningsmateriale til AMU kursus 48114, Grundlæggende elektronik på mobile maskiner, 1 Udarbejdet i 2015 Emneoversigt/forslag til rækkefølge Opgave 1. Grundlæggende el: 2 lektioner Grundlæggende begreber

Læs mere

Øvelsesvejledning. Frekvenskarakteristikker Simulering og realisering af passive filtre.

Øvelsesvejledning. Frekvenskarakteristikker Simulering og realisering af passive filtre. ELT2, Passive filter, frekvenskarakteristikker Øvelsesvejledning Frekvenskarakteristikker Simulering og realisering af passive filtre. Øvelsen består af 3 dele: 1. En beregningsdel som du forventes at

Læs mere

Hi-Fi forstærker med digital styring

Hi-Fi forstærker med digital styring Hi-Fi forstærker med digital styring POWER VOLUME VÆLGER BAS DISKANT MUTE OP NED MUTE Klass #39 P3 PROJEKT 008 GRUPPE 39 INSTITUT FOR ELEKTRONISKE SYSTEMER AALBORG UNIVERSITET DEN. 7 DECEMBER 008 Titel:

Læs mere

Drejeskive fra Märklin/Fleischmann

Drejeskive fra Märklin/Fleischmann Drejeskive fra Märklin/Fleischmann Märklin og Fleischman har en fælles drejeskive med op til 48 tilslutningsspor. Drejeskiven har et mekanisk låsesystem der bevirker at broen kan stoppe præcis ud for tilslutningssporet.

Læs mere

NORDISK CONTROL A/S. FUNKTIONSBESKRIVELSE AF PORTSTYRING NC6005 3 X 400V 50Hz

NORDISK CONTROL A/S. FUNKTIONSBESKRIVELSE AF PORTSTYRING NC6005 3 X 400V 50Hz NORDISK CONTROL A/S FUNKTIONSBESKRIVELSE AF PORTSTYRING NC6005 3 X 400V 50Hz Portstyringen NC6005 er en CE-mærket universal 3-knaps styring interface for ABDL-Anlæg. Af primære funktioner kan nævnes: hukommelse

Læs mere

24 DC til DC omformer

24 DC til DC omformer 24 DC til DC omformer Der er forskellige principper, der kan anvendes, når ønsket er at konvertere mellem to DC spændinger. Skal der reduceres en spænding, kan en lineær spændingsdeler med to modstande

Læs mere

Velkommen til. EDR Frederikssund Afdelings Almen elektronik kursus. Steen Gruby OZ9ZI

Velkommen til. EDR Frederikssund Afdelings Almen elektronik kursus. Steen Gruby OZ9ZI Emne 19 & 20: Sender & Modtagerteknik Velkommen til EDR Frederikssund Afdelings Steen Gruby 1 I øvrigt Emne 19 & 20: Sender & Modtagerteknik Tidsrum :1900 2200 I pause ca. i midten Toilettet er i gangen

Læs mere

0.1 Modultest af hardware

0.1 Modultest af hardware 0.1 Modultest af hardware Hardwaren af M2 testes ved, at de enkelte blokke først testes hver for sig, og derefter testes det, om hele modulet virker. TS2-monitoren brændes i ROM, og ved at forbinde M2

Læs mere

Impac230. Beskrivelse. Egenskaber. Impac 230

Impac230. Beskrivelse. Egenskaber. Impac 230 I1 I2 I3 I4 I5 I6 I7 I8 IC O1 O2 O3 O4 OC +10V +10V RS232 RJ45 I²C RJ11 Error Power +10V E5 E4 E3 E2 E1 M1+ P- P+ 12-36VDC M1- M2- M2+ Impac230 Beskrivelse Impac230 er som hele impac-serien designet med

Læs mere

Af: Valle Thorø Fil.: Oscilloscopet Side 1 af 10

Af: Valle Thorø Fil.: Oscilloscopet Side 1 af 10 Oscilloscopet Kilde: http://www.doctronics.co.uk/scope.htm Følgende billede viser forsiden på et typisk oscilloskop. Nogle af knapperne og deres indstillinger forklares i det følgende.: Blokdiagram for

Læs mere

Premier. Forforstærkere. Brugervejledning. For modellerne

Premier. Forforstærkere. Brugervejledning. For modellerne Premier Forforstærkere Brugervejledning For modellerne Phono Stage Head Amplifier Line Pre-Amplifier + fjernbetjent version Line / Phono Pre-Amplifier + fjernbetjent version Line / Phono Plus + fjernbetjent

Læs mere

Togstyring. Kian Soleiman Casper Lindholt Andersen Rune Lauritzen Jesper Dalsgaard Mikkel Krautz DE4-1-F09

Togstyring. Kian Soleiman Casper Lindholt Andersen Rune Lauritzen Jesper Dalsgaard Mikkel Krautz DE4-1-F09 Togstyring Kian Soleiman Casper Lindholt Andersen Rune Lauritzen Jesper Dalsgaard Mikkel Krautz DE4-1-F09 2. februar 28. maj 2009 Det Teknisk-Naturvidenskabelige Fakultet Aalborg Universitet Esbjerg 4.

Læs mere

ELMA BM 201/202 Side 1

ELMA BM 201/202 Side 1 ELMA BM 201/202 Side 1 INDHOLDSFORTEGNELSE ELMA BM 201/202 Side 2 INDHOLDSFORTEGNELSE... 2 1. SIKKERHED... 3 Beskrivelse af IEC1010 overspændings kategori... 3 OVERSPÆNDINGS KATEGORI I... 3 OVERSPÆNDINGS

Læs mere

C-mac. Comadan a/s tlf: 8644 7877 - fax: 8644 7850 - email: salg@comadan.dk. Programmerbar converter PCV10. side 1-1

C-mac. Comadan a/s tlf: 8644 7877 - fax: 8644 7850 - email: salg@comadan.dk. Programmerbar converter PCV10. side 1-1 Cmac Programmerbar converter PCV10 AC/DC strømindgange fra 15 µa til 10 A AC/DC spændingsindgange fra 10 mv til 1500 V Frekvensmåling op til 5 khz Analoge og / eller pulsudgange Galvanisk adskillelse mellem

Læs mere

Det er nødvendigt for brugeren at læse, forstå og følge vejledningens instruktioner.

Det er nødvendigt for brugeren at læse, forstå og følge vejledningens instruktioner. Tams Elektronik LD-G-3 / LD-W-3 (1) Lokomotivdekoder LD-G-3 / LD-W-3 i Märklin-Motorola format Denne oversættelse omfatter monterings- og anvendelsesvejledningerne til LD-G-3 / LD-W-3 dekoderen. Den originale

Læs mere

Svane Electronic Universal timer med 2 relæer og 18 funktioner hver 1

Svane Electronic Universal timer med 2 relæer og 18 funktioner hver 1 Svane Electronic Universal timer med 2 relæer og 18 funktioner hver 1 Digital dobbelt timer print modul 12V 2000.2236 Multi funktions timer med 18 funktioner pr. relæ, anvendelig i mange installationer,

Læs mere

ORCAD ANALOG ORCAD OPGAVER ANALOG. Bias spændinger: 1.1) a: Spændingsdeler: Beregn først I hånden de to spændinger, Uout1 og Uout2.

ORCAD ANALOG ORCAD OPGAVER ANALOG. Bias spændinger: 1.1) a: Spændingsdeler: Beregn først I hånden de to spændinger, Uout1 og Uout2. ORCAD OPGAER ANALOG Bias spændinger:.) a: Spændingsdeler: Beregn først I hånden de to spændinger, og. 8dc 34dc k Beregn derefter I og I R4. k R4 7k b: Brug nu ORCAD til at verificere resultaterne..) Find

Læs mere

Brugerhåndbog og installationsvejledning Styrecentral RV 24-24 / RV 24-32

Brugerhåndbog og installationsvejledning Styrecentral RV 24-24 / RV 24-32 Brugerhåndbog og installationsvejledning Styrecentral RV 24-24 / RV 24-32 Brandventilation Komfortventilation 24VDC max. 24/32A 2 aktuatorudgange 1 brandventilationsgruppe, 2 komfortgrupper Tilslutning

Læs mere

Velkommen til Nice LED Katalog NR. 2, 2011 Nyhed Blink IC med to udgange fra 1 til 10 LEDs ved 6-12v

Velkommen til Nice LED Katalog NR. 2, 2011 Nyhed Blink IC med to udgange fra 1 til 10 LEDs ved 6-12v Har du en ide, Har vi din LED Velkommen til Nice LED Katalog NR. 2, 2011 Nyhed Blink IC med to udgange fra 1 til 10 LEDs ved 6-12v Se mere på side 6 Vare nr. Dioder med ledninger. Pris. v.1 10101 SMD 402

Læs mere

3V 0 7V. (der mangler dokumentation for at det virker, men jeg mangler databladene for relæerne)

3V 0 7V. (der mangler dokumentation for at det virker, men jeg mangler databladene for relæerne) Over transisteren skal der være en V BE på ca. 0 7V, for at transistoren opererer i sit linære område. Forsyningsspændingen er målt til ca. 3V, og da der går 0 7V over V BE, må der ligge 2 3V over modstanden.

Læs mere

PLC reguleringsteknik

PLC reguleringsteknik PLC reguleringsteknik Øvelse 1 Varmeprocess med PLC/PID regulator Udstyr: 40-60 Watt glødelampe Termocouplertransmitter 4-20 ma (0-100 /C). AB micro logic 1200 PLC, med analog I/O. 4-20 ma og 24 V forsyning.

Læs mere

Rev.: Juni 1997 Udgave: rel. 12/96 Produkt: EWPC 907

Rev.: Juni 1997 Udgave: rel. 12/96 Produkt: EWPC 907 BESKRIVELSE EWPC 907 er en temperaturstyring med dobbelt udgang, der fungerer enten uafhængigt eller afhængigt af hinanden (2-trins); den primære udgang giver mulighed for valg mellem ON/OFF, PD eller

Læs mere

Harmonisk- Benny Haar Nielsen Applikationsingeniør OEM Industri

Harmonisk- Benny Haar Nielsen Applikationsingeniør OEM Industri Harmonisk- forvrængning Benny Haar Nielsen Applikationsingeniør OEM Industri Faldgrupper med frekvensomformer Højfrekvent støj EMC-filter (øger lækstrøm) Skærmetkabel (øger lækstrøm) Switch frekvens (Akustisk

Læs mere

Komponent - Skuffe-kartotek.

Komponent - Skuffe-kartotek. Reol, på væggene: Øverst til venstre Stik i alle 4 5 6 7 8 Side af Reol, på væggene: Nederst til venstre: LM 0 LM 74 MC 458 LM58 LM 4 LM 555 Timer LM Quad Komparator TL 08 Fet Opamp TL 08 Dual Fet Opamp

Læs mere

Afsnit 7-8. EDR Frederikssund Afdelings Almen elektronik kursus. Joakim Soya OZ1DUG. EDR Frederikssund afdeling Almen elektronik kursus

Afsnit 7-8. EDR Frederikssund Afdelings Almen elektronik kursus. Joakim Soya OZ1DUG. EDR Frederikssund afdeling Almen elektronik kursus Afsnit 7-8 EDR Frederikssund Afdelings Joakim Soya OZ1DUG 2010-02-18 OZ1DUG 7-8 1 Opgave fra sidste gang. find ud af hvordan modulationskontrol kan gennemføres for CW - FM - AM - SSB Oscilloscop!! 2010-02-18

Læs mere

Gr. 08 Proportionalventiler

Gr. 08 Proportionalventiler Gr. 8 Proportionalventiler Proportionalventil XD3 XD.3.A dimensioner: ARON XD.3.C dimensioner: 83 24 12 ø9 ø5.5 CH. 24 83 12 ø9 ø5.5 32.5 51 24 32.5 51 Or 2-12/9 8 69.5 155 8 OR 2-12/9 69.5 229.5 8 P1

Læs mere

DCC Decoder med PIC kreds

DCC Decoder med PIC kreds Decoder med PIC kreds I softwaren kan der vælges mellem følgende funktioner: pulser til magnetspoler med valgfrie pulslængder, fast udgange til fx signaler eller lamper. Printlayout Stik til ACK forbindelsen

Læs mere

Projekt - RoboNet Del Journal.

Projekt - RoboNet Del Journal. Projekt - RoboNet Del Journal. Udarbejdet af: Klaus Jørgensen. Gruppe: Jacob Clausen, Klaus Jørgensen og Ole Rud It og Elektronikteknolog, 2a Erhvervsakademiet Fyn Udarbejdet i perioden: 20/01-03 03/02-03

Læs mere

Arduino kursus lektion 4:

Arduino kursus lektion 4: Arduino kursus lektion 4: I denne lektion skal vi bruge et digitalt termometer til at aflæse temperaturen! Herefter skal vi tænde 3 dioder som hver indikerer forskellige temperaturer! Opgave 1: Temperatursensor

Læs mere

Konstruktion: High Speed hovedtelefonforstærker

Konstruktion: High Speed hovedtelefonforstærker Konstruktion: High Speed hovedtelefonforstærker Til trods, for at det for mange måske vil virke som en unødvendig luksus, er der flere gode grunde til at anvende en separat forstærker til dynamiske hovedtelefoner.

Læs mere

Brugervejledning for SCANNER 410SMD

Brugervejledning for SCANNER 410SMD Brugervejledning for SCANNER 0SMD KNOP ELEKTRIK A/S Fabriksvej 0=7600 Struer=Mail: knop@knop.dk=web: www.knop.dk=tlf.: 978 0=Fax.: 978 0666 Indhold: Rengøring side Bortskaffelse side Tilslutning side Ind

Læs mere

Introduktion til kurset:

Introduktion til kurset: Introduktion til kurset: Du opnår kendskab til opbygning af elektriske styretavler, herunder kabelføring og nummerering. Ved hjælp af elektrisk måleudstyr og diagrammer kan du selvstændigt systematisk

Læs mere

AGV Kursus August 1999

AGV Kursus August 1999 AGV Kursus August 1999 Dato: 26.08.99 Morten Nielsen Daniel Grolin Michael Krag Indledning: Princippet bag en AGV (Autonomous Guided Vehicle) er at få et køretøj til at bevæge sig rundt i nogle omgivelser,

Læs mere