REVISORS TJEKLISTE. Årsregnskabslovens 99 a

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "REVISORS TJEKLISTE. Årsregnskabslovens 99 a"

Transkript

1 REVISORS TJEKLISTE Årsregnskabslovens 99 a I henhold til årsregnskabslovens 99 a skal store virksomheder (regnskabsklasse store C og D) i ledelsesberetningen redegøre for samfundsansvar, herunder specifikt for menneskerettigheder og klima 1. Redegørelsen er omfattet af revisors udtalelse om ledelsesberetningen. Denne tjekliste har til formål at give et overblik over gældende lovgivning, virksomhedens og revisors pligter. Erhvervsstyrelsen betragter det som en væsentlig mangel, hvis en virksomhed ikke forholder sig til kravet i årsregnskabslovens 99 a om redegørelse for samfundsansvar, herunder respekt for menneskerettigheder og reduktion af klimapåvirkning (se tillæg 1 og 2). Det samme gælder, hvis en virksomhed, som har politikker for samfundsansvar, ikke forholder sig til alle tre dimensioner i lovkravet, eller når der ikke er konsistens mellem de tre Revisor skal, når der er tale om væsentlige mangler, medtage dette i sin udtalelse. Ved virksomheders samfundsansvar forstås, hvordan virksomheder frivilligt integrerer hensyn til blandt andet menneskerettigheder, sociale forhold, miljø- og klimamæssige forhold samt bekæmpelse af korruption i deres forretningsstrategi og forretningsaktiviteter. Har virksomheden ikke politikker for samfundsansvar, skal dette oplyses i ledelsesberetningen. Bemærk at Folketinget i 2015 har vedtaget ændringer til årsregnskabsloven som også vedrører redegørelse for samfundsansvar. Ændringerne træder i kraft fra regnskabsåret startende 1. januar, 2016 eller senere, og implementeres på forskellig vis alt efter virksomhedsklasse og antal medarbejdere 2. Opdateret november, LBK nr af 01/11/2013, BEK nr. 761 af 20/07/2009, samt BEK nr af 16/12/ Læs publikationen "Nye krav til redegørelse for samfundsansvar, hvem skal rapportere og fra hvornår jf. 99 a i årsregnskabsloven", som FSR - danske revisorer har udgivet for at skabe overblik over de nye skærpelser.

2 2 A. Har virksomheden politikker for samfundsansvar? A1. Virksomheden har pligt til at oplyse i ledelsesberetningen, at denne ikke har politikker for samfundsansvar. A10. Revisor skal påse, at oplysningen er medtaget. B. Har virksomheden tilsluttet sig FN s principper for bæredygtighed: UN:Global Compact, FN s principper for ansvarlige investeringer UN:PRI eller rapporteres der e er Global Reporting Initiative s retningslinjer (GRI) In accordance - Core? B1. Virksomheden har nu mulighed for at undlade at udarbejde en redegørelse om samfundsansvar 3, hvis: virksomheden har udarbejdet en fremskridtsrapport til FN/ rapportering efter GRI med samme regnskabsår som årsrapporten denne rapportering er offentliggjort senest på tidspunktet for årsrapportens offentliggørelse Undtagelsen anvendes Undtagelsen anvendes ikke B10. Revisor skal påse, at det fremgår af ledelsesberetningen, at virksomheden anvender undtagelsesbestemmelsen, og hvor fremskridtsrapporten er offentligt tilgængelig (nøjagtig URL-adresse). Revisor skal kontrollere, at der er udarbejdet en fremskridtsrapport for regnskabsåret, (samme regnskabsår som årsrapporten) og denne er offentlig tilgængelig senest samtidig med offentliggørelse af årsrapporten og opfylder krav til en redegørelse for samfundsansvar (jf. D1). 3 Undtagelsen gælder rapportering til FN for Global Compact og PRI, samt rapportering efter GRI jf. BEK nr 1543 af 16/12/2013

3 3 C. Virksomheden er et datterselskab af et moderselskab, der oplyser om samfundsansvar for hele koncernen i koncernrapporten? C1. Virksomheden bør oplyse i ledelsesberetningen, at der ikke er udarbejdet en redegørelse for samfundsansvar særskilt for datterselskabet, og i stedet for henvise til moderselskabets koncernredegørelse for samfundsansvar. Kræver dog, at moderselskabets regnskab er offentligt tilgængeligt senest på tidspunktet for årsrapportens offentliggørelse. C10. Revisor skal kontrollere, at der er udarbejdet en koncernredegørelse for samfundsansvar for regnskabsåret, og at denne opfylder krav til en redegørelse for samfundsansvar (jf. D1.), samt at datterselskabet er medtaget i koncernredegørelsen. D. Virksomheden skal redegøre for samfundsansvar i tilknytning til ledelsesberetningen. Har virksomheden valgt at redegøre for dette i ledelsesberetningen? D1. Redegørelsen skal indeholde disse tre dimensioner: 1. En beskrivelse af politikkerne og de heri medtagne væsentlige emner. 2. Oplysninger om, hvordan de enkelte politikker og emner i praksis er omsat til handling, herunder eventuel organisering og forankring, anvendte ledelsessystemer mv. D10. af resultater i regnskabsåret, herunder eventuelt med indikatorer, tal og udviklingsforkaringer. Hvis der er forventninger til arbejdet fremover, skal der medtages beskrivelse heraf.

4 4 E. Virksomheden har valgt at lade redegørelsen for samfundsansvar offentliggøre på virksomhedens hjemmeside? E1. Virksomheden skal i ledelsesberetningen oplyse, at den har valgt at offentliggøre den lovpligtige redegørelse for samfundsansvar på virksomhedens hjemmeside og angive direkte link dertil (URL-adressen). E10. Revisor skal påse, at virksomheden har o entliggjort den lovpligtige redegørelse på virksomhedens hjemmeside, og kontrollere, at den oplyste URL-adresse virker i praksis (at internetlinket virker). E20. E2. Redegørelsen på hjemmesiden skal indeholde: 1. En beskrivelse af politikkerne og de heri medtagne væsentlige emner. rapporteres på alle tre E30. for hver beskrevet politik også rapporteres om dimension to og tre. 2. Oplysninger om, hvordan de enkelte politikker og emner i praksis er omsat til handling, herunder eventuel organisering og forankring, anvendte ledelsessystemer mv. af resultater i regnskabsåret, herunder eventuelt med indikatorer, tal og udviklingsforkaringer. E40. Revisor skal påse, at redegørelsen er offentliggjort som "Lovpligtig redegørelse for samfundsansvar, jf. årsregnskabslovens 99 a". Hvis der er forventninger til arbejdet fremover, skal der medtages beskrivelse heraf. E3. Redegørelsen på hjemmesiden skal offentliggøres under betegnelsen Lovpligtig redegørelse for samfundsansvar, jf. årsregnskabslovens 99 a. Redegørelsen på hjemmesiden skal være tilgængelig på URLadressen i fem år.

5 5 F. Virksomheden har valgt at lade redegørelsen for samfundsansvar offentliggøre i en supplerende beretning til årsrapporten? F1. Virksomheden skal i ledelsesberetningen oplyse, at den har valgt at offentliggøre den lovpligtige redegørelse for samfundsansvar som en supplerende beretning til årsrapporten. F10. i ledelsesberetningen står, at virksomheden har o entliggjort den lovpligtige redegørelse som en supplerende beretning. F20. F2. Redegørelsen skal indeholde: 1. En beskrivelse af politikkerne og de heri medtagne væsentlige emner. 2. Oplysninger om, hvordan de enkelte politikker og emner i praksis er omsat til handling, herunder eventuel organisering og forankring, anvendte ledelsessystemer mv. af resultater i regnskabsåret, herunder eventuelt med indikatorer, tal og udviklingsforkaringer. F30. for hver politik også rapporteres om dimension to og tre. F40. Revisor skal påse, at redegørelsen er offentliggjort som Lovpligtig redegørelse for samfundsansvar, jf. årsregnskabslovens 99 a. Hvis der er forventninger til arbejdet fremover, skal der medtages beskrivelse heraf. F3. Redegørelsen skal offentliggøres under betegnelsen Lovpligtig redegørelse for samfundsansvar, jf. årsregnskabslovens 99 a. Væsentlige mangler Revisor skal, når der er tale om væsentlige mangler i ledelsesberetningen, modificere sin udtalelse om ledelsesberetningen i sin revisionserklæring. Ud over formelle krav til rapportering i henhold til 99 a skal revisor være opmærksom på, at Erhvervsstyrelsen har udgivet en vejledning i december 2010 om, hvordan lovkravet skal forstås. Det er Erhvervstyrelsens melding, at følgende forhold opfattes som en væsentlig mangel: virksomheden forholder sig ikke til kravet i 99 a om redegørelse for samfundsansvar. virksomheden har en politik for samfundsansvar, men - forholder sig ikke til alle tre dimensioner i lovkravet - rapporterer ikke med konsistens mellem de tre Tilsvarende gælder for redegørelse om menneskerettigheder og klima som er særlige krav gældende fra regnskabsåret startende 1. januar, 2013, eller senere (se tillæg 1 og 2).

6 Tillæg 1 menneskerettigheder 6 AA. Har virksomheden en politik for at respektere menneskerettighederne? AA1. Virksomheden har pligt til at oplyse i ledelsesberetningen, at denne ikke har en politik vedrørende menneskerettigheder. AA10. Revisor skal påse, at oplysningen er medtaget. BB. Virksomheden skal redegøre for politikken i ledelsesberetningen. Har virksomheden valgt at redegøre for dette i ledelsesberetningen? BB1. Redegørelsen skal indeholde disse tre dimensioner: 1. En beskrivelse af hovedindholdet i politikken og de her i medtagne væsentlige emner. 2. Oplysninger om, hvordan politikken og emner i praksis er omsat til handling. BB10. af resultater i regnskabsåret herunder evt. med indikatorer, tal og udviklingsforklaring. Hvis der er forventninger til arbejdet fremover, skal der medtages beskrivelse heraf. CC. redegørelsen o entliggøre på virksomhedens hjemmeside? CC1. Se E1, E2 og E3, som skal menneskerettigheder. CC10. Se E10, E20, E30 og E40. DD. redegørelsen o entliggøre som supplerende beretning? DD1. Se F1, F2 og F3, som skal menneskerettigheder. DD10. Se F10, F20, F30 og F40. EE. Virksomheden vælger undtagelsesbestemmelsen som følge af tilslutningen til FN s principper for ansvarlige investeringer UN:PRI, UN:Global Compact eller rapportering e er GRI. EE1. Se B1 og at der speci kt er rapporteret om menneskerettigheder i fremskridtsrapporten 4. 4 Undtagelsen gælder rapportering til FN for Global Compact og PRI, samt rapportering efter GRI jf. BEK nr 1543 af 16/12/2013. EE10. Se B10: Revisor skal påse, at rapporteringen behørigt omfatter menneskerettigheder og de tre dimensoner. FF. Virksomheden er et datterselskab af et moderselskab, der oplyser om menneskerettigheder for hele koncernen i koncernrapporten? FF1. Se C1og at der speci kt er rapporteret om menneskerettigheder i moderselskabets koncernredegørelse. FF10. Se C10.

7 Tillæg 2 klimapåvirkning 7 AA. Har virksomheden en politik for klimapåvirkningen ved virksomhedens aktiviteter? AA1. Virksomheden har pligt til at oplyse i ledelsesberetningen, at denne ikke har en politik vedrørende klimapåvirkning. AA10. Revisor skal påse, at oplysningen er medtaget. BB. Virksomheden skal redegøre for politikken i ledelsesberetningen. Har virksomheden valgt at redegøre for dette i ledelsesberetningen? BB1. Redegørelsen skal indeholde disse tre dimensioner: 1. En beskrivelse af hovedindholdet i politikken og de her i medtagne væsentlige emner. 2. Oplysninger om, hvordan politikken og emner i praksis er omsat til handling. BB10. af resultater i regnskabsåret herunder evt. med indikatorer, tal og udviklingsforklaring. Hvis der er forventninger til arbejdet fremover, skal der medtages beskrivelse heraf. CC. redegørelsen o entliggøre på virksomhedens hjemmeside? CC1. Se E1, E2 og E3, som skal klimapåvirkning. CC10. Se E10, E20, E30 og E40. DD. redegørelsen o entliggøre som supplerende beretning? DD1. Se F1, F2 og F3, som skal klimapåvirkning. DD10. Se F10, F20, F30 og F40. EE. Virksomheden vælger undtagelsesbestemmelsen som følge af tilslutningen til FN s principper for ansvarlige investeringer UN:PRI, UN:Global Compact eller rapportering e er GRI. EE1. Se B1 og at der speci kt er rapporteret om klimapåvirkning 5 i fremskridtsrapporten. 5 Undtagelsen gælder rapportering til FN for Global Compact og PRI, samt rapportering efter GRI jf. BEK nr 1543 af 16/12/2013. EE10. Se B10: Revisor skal påse, at rapporteringen behørigt omfatter klimapåvirkning og de tre dimensoner. FF. Virksomheden er et datterselskab af et moderselskab, der oplyser om klimapåvirkning for hele koncernen i koncernrapporten? FF1. Se C1og at der speci kt er rapporteret om klimapåvirkning i moderselskabets koncernredegørelse FF10. Se C10.

REVISOR- TJEKLISTE. Denne tjekliste har til formål at give et overblik over lovgivning, virksomhedens og revisors pligter.

REVISOR- TJEKLISTE. Denne tjekliste har til formål at give et overblik over lovgivning, virksomhedens og revisors pligter. REVISOR- TJEKLISTE Årsregnskabslovens 99 a I henhold til 99 a i årsregnskabsloven skal store virksomheder (regnskabsklasse store C og D) i ledelsesberetningen redegøre for samfundsansvar. Erhvervsstyrelsen

Læs mere

REVISOR- TJEKLISTE. Årsregnskabslovens 99 b

REVISOR- TJEKLISTE. Årsregnskabslovens 99 b REVISOR- TJEKLISTE Årsregnskabslovens 99 b I henhold til årsregnskabslovens 99 b, skal store virksomheder (regnskabsklasse C og D) i ledelsesberetningen redegøre for: - status for det opstillede måltal

Læs mere

REVISOR- TJEKLISTE. Årsregnskabslovens 99 a

REVISOR- TJEKLISTE. Årsregnskabslovens 99 a REVISOR- TJEKLISTE Årsregnskabslovens 99 a I henhold til 99 a i årsregnskabsloven skal store virksomheder (regnskabsklasse store C og D) i ledelsesberetningen redegøre for samfundsansvar.1 Erhvervs- og

Læs mere

REVISORS TJEKLISTE. Årsregnskabslovens 99 b

REVISORS TJEKLISTE. Årsregnskabslovens 99 b REVISORS TJEKLISTE Årsregnskabslovens 99 b I henhold til årsregnskabslovens 99 b 1, skal store virksomheder (regnskabsklasse store C og D) i ledelsesberetningen redegøre for: - status for det opstillede

Læs mere

revisors tjekliste HVAD: Årsregnskabslovens 99 a vedr. redeørelse for samfundsansvar

revisors tjekliste HVAD: Årsregnskabslovens 99 a vedr. redeørelse for samfundsansvar revisors tjekliste HVAD: Årsregnskabslovens 99 a vedr. redeørelse for samfundsansvar HVEM: Store virksomheder i regnskabsklasse C og virksomheder i regnskabsklasse D med færre end 500 medarbejdere HVORNÅR:

Læs mere

revisors tjekliste HVAD: Årsregnskabslovens 99 a vedr. redegørelse for samfundsansvar

revisors tjekliste HVAD: Årsregnskabslovens 99 a vedr. redegørelse for samfundsansvar revisors tjekliste HVAD: Årsregnskabslovens 99 a vedr. HVEM: Virksomheder i regnskabsklasse D med 500 eller flere medarbejdere HVORNÅR: Gældende for regnskabsår startende 1. nuar, 2016 eller senere November,

Læs mere

revisors tjekliste HVAD: Årsregnskabslovens 99 a vedr. redeørelse for samfundsansvar

revisors tjekliste HVAD: Årsregnskabslovens 99 a vedr. redeørelse for samfundsansvar revisors tjekliste HVAD: Årsregnskabslovens 99 a vedr. redeørelse for samfundsansvar HVEM: Store virksomheder i regnskabsklasse C og virksomheder i regnskabsklasse D med færre end 500 medarbejdere HVORNÅR:

Læs mere

revisors tjekliste HVAD: Årsregnskabslovens 99 a vedr. redegørelse for samfundsansvar

revisors tjekliste HVAD: Årsregnskabslovens 99 a vedr. redegørelse for samfundsansvar revisors tjekliste HVAD: Årsregnskabslovens 99 a vedr. HVEM: Virksomheder i regnskabsklasse D med 500 eller flere medarbejdere HVORNÅR: Gældende for regnskabsår startende 1. nuar, 2016 eller senere November,

Læs mere

revisors tjekliste hvad: Årsregnskabslovens 99 a vedr. redegørelse for samfundsansvar hvem: Virksomheder i regnskabsklasse store C og D

revisors tjekliste hvad: Årsregnskabslovens 99 a vedr. redegørelse for samfundsansvar hvem: Virksomheder i regnskabsklasse store C og D revisors tjekliste hvad: Årsregnskabslovens 99 a vedr. hvem: Virksomheder i regnskabsklasse store C og D hvornår: Gældende for regnskabsår startende 1. nuar, 2018 eller senere Juni, 2018 årsregnskabslovens

Læs mere

REVISOR- TJEKLISTE. Årsregnskabslovens 99 b

REVISOR- TJEKLISTE. Årsregnskabslovens 99 b REVISOR- TJEKLISTE Årsregnskabslovens 99 b I henhold til årsregnskabslovens 99 b, skal store virksomheder (regnskabsklasse C og D) i ledelsesberetningen redegøre for: - status for det opstillede måltal

Læs mere

Undersøgelse om rapportering af samfundsansvar juni 2010

Undersøgelse om rapportering af samfundsansvar juni 2010 Undersøgelse om rapportering af samfundsansvar juni Resumé 9 var det første år, hvor en række virksomheder ifølge årsregnskabslovens 99 a skulle rapportere om samfundsansvar. Virksomhederne omfattet af

Læs mere

KORTLÆGNING AF DANSKE VIRKSOMHEDERS REDEGØRELSE FOR SAMFUNDSANSVAR

KORTLÆGNING AF DANSKE VIRKSOMHEDERS REDEGØRELSE FOR SAMFUNDSANSVAR OKTOBER 2014 ERHVERVSSTYRELSEN KORTLÆGNING AF DANSKE VIRKSOMHEDERS REDEGØRELSE FOR SAMFUNDSANSVAR RAPPORT ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW

Læs mere

Offentliggørelse af redegørelse for virksomhedsledelse og redegørelse for samfundsansvar på virksomhedens hjemmeside mv.

Offentliggørelse af redegørelse for virksomhedsledelse og redegørelse for samfundsansvar på virksomhedens hjemmeside mv. I det følgende gengives med tilladelse fra Revision & Regnskabsvæsen indholdet af en artikel, som er offentliggjort i Revision & Regnskabsvæsen nr. 9, 2009, s. 31 ff. Af chefkonsulent Grethe Krogh Jensen,

Læs mere

Kvantitativt studie af virksomheders efterlevelse af årsregnskabslovens 99a

Kvantitativt studie af virksomheders efterlevelse af årsregnskabslovens 99a Kvantitativt studie af virksomheders efterlevelse af årsregnskabslovens 99a -og deres generelle regnskabspraksis Udarbejdet af: Center for Corporate Social Responsibility, Copenhagen Business School Peter

Læs mere

krav til virksomhedens redegørelse for samfundsansvar jf. 99 a i årsregnskabsloven

krav til virksomhedens redegørelse for samfundsansvar jf. 99 a i årsregnskabsloven krav til virksomhedens redegørelse for samfundsansvar jf. 99 a i årsregnskabsloven Krav til virksomhedens redegørelse for samfundsansvar 2 INDHOLDSFORTEGNELSE Redegørelse for samfundsansvar 3 Danmarks

Læs mere

Redegørelse for samfundsansvar, jf. årsregnskabslovens. Krav gældende for regnskabs klasse D med under 500 ansatte og C stor

Redegørelse for samfundsansvar, jf. årsregnskabslovens. Krav gældende for regnskabs klasse D med under 500 ansatte og C stor Redegørelse for samfundsansvar, jf. årsregnskabslovens 99a Krav gældende for regnskabs klasse D med under 500 ansatte og C stor Forklaringsnoter 1. ÅRL 99a Store regnskabsklasse C virksomheder samt børsnoterede

Læs mere

Samfundsansvar og Rapportering i Danmark. Effekten af 2. år med rapporteringskrav i årsregnskabsloven

Samfundsansvar og Rapportering i Danmark. Effekten af 2. år med rapporteringskrav i årsregnskabsloven Samfundsansvar og Rapportering i Danmark Effekten af 2. år med rapporteringskrav i årsregnskabsloven Ministerens forord Regeringen lægger afgørende vægt på, at dansk erhvervsliv udviser samfundsansvar

Læs mere

Status og erfaringer med CSR-rapportering

Status og erfaringer med CSR-rapportering Status og erfaringer med CSR-rapportering - hvad er effekten af lovkravet? Mette Andersen Center for Samfundsansvar Erhvervs- og Selskabsstyrelsen Agenda Kort om Center for Samfundsansvar (CenSa) Regeringens

Læs mere

Sådan overholder din virksomhed nye lovkrav til rapportering om samfundsansvar. ÅRL 99a. Bedre bundlinjer med CSR

Sådan overholder din virksomhed nye lovkrav til rapportering om samfundsansvar. ÅRL 99a. Bedre bundlinjer med CSR Sådan overholder din virksomhed nye lovkrav til rapportering om samfundsansvar ÅRL 99a Indholdsfortegnelse Indledning 3 Indledning 4 En lovparagraf du skal kende: Årsregnskabslovens 99a 5 Hvornår skal

Læs mere

Samfundsansvar og Rapportering i Danmark. Effekten af 3. år med rapporteringskrav i årsregnskabsloven

Samfundsansvar og Rapportering i Danmark. Effekten af 3. år med rapporteringskrav i årsregnskabsloven Samfundsansvar og Rapportering i Danmark Effekten af 3. år med rapporteringskrav i årsregnskabsloven Ministerens forord Virksomheders klimapåvirkning, forhold til menneskerettigheder eller miljøbelastning

Læs mere

Redegørelse for samfundsansvar

Redegørelse for samfundsansvar Redegørelse for samfundsansvar praktisk vejledning & inspiration Samfundsansvar.dk Indholdsfortegnelse Introduktion... 3 Hvordan kan vejledningen bruges...8 Del 1 : Del 2 : Hvordan opfylder virksomheden

Læs mere

92-gruppen og Globalt Fokus høringssvar vedrører følgende af de foreslåede ændringer til årsregnskabsloven og bemyndigelsesloven:

92-gruppen og Globalt Fokus høringssvar vedrører følgende af de foreslåede ændringer til årsregnskabsloven og bemyndigelsesloven: 12. oktober, 2019 Høringssvar fra 92-gruppen og Globalt Fokus 1 Angående: Udkast til forslag til lov om ændring af årsregnskabsloven, revisorloven og lov om anvendelse af visse af Den Europæiske Unions

Læs mere

Juli 2015. Ændring af årsregnskabsloven - hvad betyder det for min rapportering om samfundsansvar?

Juli 2015. Ændring af årsregnskabsloven - hvad betyder det for min rapportering om samfundsansvar? Juli 2015 Ændring af årsregnskabsloven - hvad betyder det for min rapportering om samfundsansvar? Folketinget har den 21. maj 2015 vedtaget lov om ændring af årsregnskabsloven (Lov nr. 738 af 1. juni 2015).

Læs mere

H Ø R I N G V E D R Ø R E N D E U D K A S T T I L F O R S L A G T I L L O V O M Æ N D R I N G A F Å R S R E G N S K A B S L O V E N M. V.

H Ø R I N G V E D R Ø R E N D E U D K A S T T I L F O R S L A G T I L L O V O M Æ N D R I N G A F Å R S R E G N S K A B S L O V E N M. V. Erhvervsstyrelsen carsor@erst.dk miasim@erst.dk W I L D E R S P L A D S 8 K 1 4 0 3 K Ø BENHAVN K T E L E F O N 3 2 6 9 8 8 8 8 D I R E K T E + 4 5 3 2 6 9 8 9 5 2 M O B I L + 4 5 3 2 6 9 8 9 5 2 C P H

Læs mere

Samfundsansvar (CSR) og sammenhæng til arbejdsmiljøarbejdet. VELKOMMEN

Samfundsansvar (CSR) og sammenhæng til arbejdsmiljøarbejdet. VELKOMMEN 19. november 2012 Samfundsansvar (CSR) og sammenhæng til arbejdsmiljøarbejdet. VELKOMMEN Hvad indeholder samfundsansvar (CSR)? Dagsorden: UN Global Compact ISO 26000/DS 49000 * Regeringens handlingsplan

Læs mere

23. februar 2015. Nedenfor er anført vores bemærkninger til brug for det videre arbejde med vejledningen. Overordnede bemærkninger

23. februar 2015. Nedenfor er anført vores bemærkninger til brug for det videre arbejde med vejledningen. Overordnede bemærkninger Erhvervsstyrelsen Dahlerups Pakhus Langelinie Allé 17 2100 København Ø Att.: Anja Lamp Vrang og Mia Simonsen Pr. e-mail: anjlam@erst.dk; miasim@erst.dk 23. februar 2015 Høring vedrørende udkast til ny

Læs mere

Kommunikation af samfundsansvar: Kvantitativt studie af virksomheders erfaringer med årsregnskabslovens 99 a for regnskabsåret 2010

Kommunikation af samfundsansvar: Kvantitativt studie af virksomheders erfaringer med årsregnskabslovens 99 a for regnskabsåret 2010 Kommunikation af samfundsansvar: Kvantitativt studie af virksomheders erfaringer med årsregnskabslovens 99 a for regnskabsåret 2010 Peter Neergaard Janni Thusgaard Pedersen August 2011 Udarbejdet af: Center

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af årsregnskabsloven

Forslag. Lov om ændring af årsregnskabsloven L 5 (som fremsat): Forslag til lov om ændring af årsregnskabsloven. (Redegørelse for samfundsansvar i større virksomheder). Fremsat den 8. oktober 2008 af økonomi- og erhvervsministeren (Lene Espersen)

Læs mere

Finansudvalget, Europaudvalget 2005 FIU Alm.del Bilag 41, 2698 - Økofin Bilag 5 Offentligt

Finansudvalget, Europaudvalget 2005 FIU Alm.del Bilag 41, 2698 - Økofin Bilag 5 Offentligt Finansudvalget, Europaudvalget 2005 FIU Alm.del Bilag 41, 2698 - Økofin Bilag 5 Offentligt 30. november 2005 Supplerende samlenotat vedr. ECOFIN den 6. december 2005 Dagsordenspunkt 8: 4. og 7. selskabsdirektiv

Læs mere

CSR - politik Danmarks Skibskredit

CSR - politik Danmarks Skibskredit CSR - politik Danmarks Skibskredit Indholdsfortegnelse Formål 3 Lovregulering 3 Målsætning 3 Fokusområder 4 Ansvar for CSR 5 Rapportering 5 2 Formål Corporate Social Responsibility (CSR) politikken har

Læs mere

CSR-rapportering. Kom godt i gang. September 2009. Copyright Reliance A/S

CSR-rapportering. Kom godt i gang. September 2009. Copyright Reliance A/S CSR-rapportering Kom godt i gang September 2009 Indhold Forord Definition af CSR Eksempler på CSR Potentialet i CSR-rapportering CSR ift. virksomhedens strategi Hvad siger lovgivningen om CSR-rapportering?

Læs mere

VEJLEDNING OM. Fondsbestyrelsens redegørelse for god fondsledelse

VEJLEDNING OM. Fondsbestyrelsens redegørelse for god fondsledelse VEJLEDNING OM Fondsbestyrelsens redegørelse for god fondsledelse Udarbejdet af Erhvervsstyrelsen Version: 1.0 Dato: December 2017 1 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Redegørelse... 3 2.1. Generelt...

Læs mere

Dansk Byggeri Inspiration til CSR. Dansk Byggeri nov 2009

Dansk Byggeri Inspiration til CSR. Dansk Byggeri nov 2009 Dansk Byggeri Inspiration til CSR Christian F. Jakobsen, partner Morten Elbæk Jensen, partner Grant Thorntons kontorer i København og Vejle 1 Hvad er CSR Lovgrundlag for CSR Hvem er omfattet Tilgang til

Læs mere

DS/16/157 Den 23. november Politik for samfundsansvar

DS/16/157 Den 23. november Politik for samfundsansvar DS/16/157 Den 23. november 2016 Politik for samfundsansvar Indholdsfortegnelse 1 Formål... 3 2 Regelgrundlag... 3 3 Målsætning... 4 4 Fokusområder... 4 4.1 Miljø- og klimahensyn... 4 4.2 Medarbejdere...

Læs mere

REDEGØRELSE FOR DET UNDERREPRÆSENTEREDE KØN I DANSKE VIRKSOMHEDER

REDEGØRELSE FOR DET UNDERREPRÆSENTEREDE KØN I DANSKE VIRKSOMHEDER SEPTEMBER 2014 ERHVERVSSTYRELSEN REDEGØRELSE FOR DET UNDERREPRÆSENTEREDE KØN I DANSKE VIRKSOMHEDER RAPPORT ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW

Læs mere

Social Klausul Social klausul

Social Klausul Social klausul Social klausul Side 1 af 10 INDHOLD Parterne 3 1 GENERELLE KRAV 3 1, stk. 1 - Global Compact-principperne 3 2 SPECIFIKKE KRAV 4 2, stk. 1 - Menneskerettigheder 4 2, stk. 2 Arbejdstagerrettigheder 5 2,

Læs mere

Årsregnskabs - loven

Årsregnskabs - loven DI Sådan > SÅDAN Kom sikkert gennem årsregnskabslovens rapporteringskrav Årsregnskabs - loven > Rapporteringskrav om interne kontroller 107 b Forord Med ændringen af Årsregnskabsloven i 2008 stilles der

Læs mere

Redegørelse for samfundsansvar, jf. årsregnskabslovens. Krav gældende for regnskabsklasse D med over 500 ansatte

Redegørelse for samfundsansvar, jf. årsregnskabslovens. Krav gældende for regnskabsklasse D med over 500 ansatte Redegørelse for samfundsansvar, jf. årsregnskabslovens 99a Krav gældende for regnskabsklasse D med over 500 ansatte Forklaringsnoter 1. ÅRL 99a Børsnoterede selskaber og statslige aktieselskaber skal supplere

Læs mere

FSR danske revisorer takker for muligheden for at fremsende bemærkninger til udkastet til ændring af indsendelsesbekendtgørelsen.

FSR danske revisorer takker for muligheden for at fremsende bemærkninger til udkastet til ændring af indsendelsesbekendtgørelsen. Erhvervsstyrelsen Langelinie Allé 17 2100 København Ø Att.: Specialkonsulent Lise Fode 30. januar 2015 Pr. e-mail: lisfod@erst.dk Høring over udkast til ændring af bekendtgørelse om indsendelse til og

Læs mere

Samfundsansvar og Rapportering i Danmark. Effekten af rapporteringskrav i årsregnskabsloven

Samfundsansvar og Rapportering i Danmark. Effekten af rapporteringskrav i årsregnskabsloven Samfundsansvar og Rapportering i Danmark Effekten af rapporteringskrav i årsregnskabsloven Forord Globaliseringen betyder, at de økonomiske, kulturelle og politiske forbindelser på tværs af landegrænser

Læs mere

Bilag 4. CSR/Samfundsansvar

Bilag 4. CSR/Samfundsansvar Bilag 4 CSR/Samfundsansvar Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING... 3 2. INTERNATIONALT ANERKENDTE PRINCIPPER... 3 3. MATERIELLE KRAV TIL LEVERANDØREN... 4 4. DOKUMENTATION... 6 5. LEVERANDØRENS ANSVAR...

Læs mere

Betænkning. Forslag til lov om ændring af årsregnskabsloven

Betænkning. Forslag til lov om ændring af årsregnskabsloven 2008/1 BTL 5 (Gældende) Udskriftsdato: 19. juni 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Betænkning afgivet af Erhvervsudvalget den 27. november 2008 Betænkning over Forslag til lov om ændring af årsregnskabsloven

Læs mere

Kontraktbilag om sociale og etiske hensyn ved indkøb

Kontraktbilag om sociale og etiske hensyn ved indkøb Bilag XX Kontraktbilag om sociale og etiske hensyn ved indkøb Indhold Parterne... 1 Formålet med kontraktbilaget... 1 1. Generelle krav... 2 1, stk. 1 - Global Compact-principperne... 2 2. Specifikke krav...

Læs mere

Bilag 1 - CSR. Side 1 af 8

Bilag 1 - CSR. Side 1 af 8 Bilag 1 - CSR Side 1 af 8 Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING... 4 2. INTERNATIONALT ANERKENDTE PRINCIPPER... 4 3. MATERIELLE KRAV TIL LEVERANDØREN... 4 4. DOKUMENTATION... 6 5. LEVERANDØRENS ANSVAR... 7

Læs mere

VEJLEDNING OM. Måltal og politik for den kønsmæssige sammensætning af ledelsen og for afrapportering herom i praksis

VEJLEDNING OM. Måltal og politik for den kønsmæssige sammensætning af ledelsen og for afrapportering herom i praksis VEJLEDNING OM Måltal og politik for den kønsmæssige sammensætning af ledelsen og for afrapportering herom i praksis Erhvervsstyrelsen 27. februar 2015 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Baggrund...

Læs mere

Syddansk Uddannelsesaftale

Syddansk Uddannelsesaftale Syddansk Uddannelsesaftale Oktober 2012 Udsatte i rapporteringspligtige virksomheders CSR-rapportering Kim Madsen og Peter R. B. Frederiksen Copyright 2012 CABI Center for Aktiv BeskæftigelsesIndsats Mindre

Læs mere

Hvad betyder samfundsansvar i det offentlige?

Hvad betyder samfundsansvar i det offentlige? Hvad betyder samfundsansvar i det offentlige? Workshop hos KL, 17.1.2012 Hanne Gürtler, Sekretariatsleder Hvad betyder samfundsansvar? samfundsansvarlig virksomhed respekterer menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder

Læs mere

Til NASDAQ OMX Copenhagen A/S. 7. februar 2013

Til NASDAQ OMX Copenhagen A/S. 7. februar 2013 Til NASDAQ OMX Copenhagen A/S offentliggør tillæg til "Prospekt for udbud af realkreditobligationer udstedt ud af kapitalcenter D, G og I" af 24. maj 2012 7. februar 2013 offentliggør tillæg til prospekt

Læs mere

Vejledning om Ansvarlige Investeringer

Vejledning om Ansvarlige Investeringer Vejledning om Ansvarlige Investeringer 1 Baggrund og formål Den danske stat har tilsluttet sig OECD s Retningslinjer for Multinationale Virksomheder. Den danske stat har dermed forpligtet sig til at udbrede

Læs mere

Investeringsforeningen Sparinvest. Politik for samfundsansvar i investeringer

Investeringsforeningen Sparinvest. Politik for samfundsansvar i investeringer Investeringsforeningen Sparinvest Sidst opdateret den 20. marts 2019 Indhold 1. Formål... 3 2. Samfundsansvar i investeringsprocessen... 3 2.1. Samfundsansvar og ansvarlighed... 4 3. Aktivt ejerskab...

Læs mere

Danmarks bedste CSR rapportering

Danmarks bedste CSR rapportering Indstilling og nominering til prisen for Danmarks bedste CSR rapportering Inden for kategorierne: Børsnoterede C20 virksomheder Store virksomheder (over 250 ansatte) og øvrige statslige- eller børsnoterede

Læs mere

Konkrete eksempler. på kommunikation af samfundsansvar i årsregnskaber for 2009

Konkrete eksempler. på kommunikation af samfundsansvar i årsregnskaber for 2009 Konkrete eksempler på kommunikation af samfundsansvar i årsregnskaber for 2009 Konkrete Eksempler FSR er som supplement til rapporten om samfundsansvar blevet bedt om at komme med enkelte konkrete eksempler

Læs mere

Virksomheders samfundsansvar

Virksomheders samfundsansvar Virksomheders samfundsansvar Virksomheder kan gøre en god forretning ved at arbejde målrettet med sociale og miljømæssige hensyn og samtidige bidrage til at løse nationale og globale samfundsmæssige udfordringer

Læs mere

Kontroller af forretningsregler ved indsendelse af digitale årsrapporter

Kontroller af forretningsregler ved indsendelse af digitale årsrapporter Oversigt over: Kontroller af forretningsregler ved indsendelse af digitale årsrapporter Erhvervsstyrelsen, september 201 Version 1.2 Erhvervsstyrelsen, september 201, Version 1.2 Side 1 Forord Dette dokument

Læs mere

Tak for muligheden for at kommentere høringsudkastet fra Erhvervsstyrelsen af 29. juni 2012.

Tak for muligheden for at kommentere høringsudkastet fra Erhvervsstyrelsen af 29. juni 2012. Erhvervsstyrelsen Dahlerups Pakhus Langelinie Allé 17 2100 København Ø Att.: Specialkonsulent Anne Aarup Fenger Pr. e-mail: annfen@erst.dk 20. august 2012 Udkast til lovforslag om ændring af selskabsloven

Læs mere

CSR Indledning Det formelle grundlag. Advokat Jesper Laage Kjeldsen

CSR Indledning Det formelle grundlag. Advokat Jesper Laage Kjeldsen CSR Indledning Det formelle grundlag Advokat Jesper Laage Kjeldsen Indledning 2 Stikord/spørgsmål: Samfundsansvar styrke konkurrenceevne forretningsdreven supplerer kerneforretning indsats passer ind i

Læs mere

børsnoterede virksomhedens rapportering om samfundsansvar.

børsnoterede virksomhedens rapportering om samfundsansvar. analyse børsnoterede virksomheders rapportering om samfundsansvar Verden kalder på ansvarlig ledelse. Det var tydeligt ved årets World Economic Forum 1, hvor behovet for langsigtet bæredygtig udvikling

Læs mere

YDERLIGERE DANSKE KRAV FOR BØRSNOTEREDE SELSKABER, DER AFLÆGGER ÅRS- RAPPORT EFTER IFRS (OKTOBER 2014)

YDERLIGERE DANSKE KRAV FOR BØRSNOTEREDE SELSKABER, DER AFLÆGGER ÅRS- RAPPORT EFTER IFRS (OKTOBER 2014) YDERLIGERE DANSKE KRAV FOR BØRSNOTEREDE SELSKABER, DER AFLÆGGER ÅRS- RAPPORT EFTER IFRS (OKTOBER 2014) DEL I: ÅRSREGNSKABSLOVENS KRAV FOR BØRSNOTEREDE SELSKABER A. Generelle bestemmelser 1. Ledelsens ansvar

Læs mere

Politik for samfundsansvar

Politik for samfundsansvar Politik for samfundsansvar Indholdsfortegnelse 1 Formål... 3 2 Regelgrundlag... 3 3 Målsætning... 4 4 Fokusområder... 4 4.1 Miljø- og klimahensyn... 4 4.2 Medarbejdere... 4 4.3 Korruption og usædvanlige

Læs mere

BEK nr 1596 af 14/12/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 28. maj 2016. Senere ændringer til forskriften Ingen

BEK nr 1596 af 14/12/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 28. maj 2016. Senere ændringer til forskriften Ingen BEK nr 1596 af 14/12/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 28. maj 2016 Ministerium: Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling Journalnummer: Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling, Styrelsen

Læs mere

Bekendtgørelse om finansielle rapporter for forvaltere af alternative investeringsfonde

Bekendtgørelse om finansielle rapporter for forvaltere af alternative investeringsfonde Bekendtgørelse om finansielle rapporter for forvaltere af alternative investeringsfonde I medfør af 131, stk. 6, 132, stk. 1, og 190, stk. 4, i lov nr. 598 af 12. juni 2013 om forvaltere af alternative

Læs mere

Eksempler på gode forklaringer, når en anbefaling følges (i henhold til 2011-anbefalingerne)

Eksempler på gode forklaringer, når en anbefaling følges (i henhold til 2011-anbefalingerne) Anbefaling 1.1.1. Det anbefales, at det centrale ledelsesorgan bl.a. gennem investor relations arbejde sikrer en løbende dialog mellem selskabet og aktionærerne, således at det centrale ledelsesorgan kender

Læs mere

sociale samfundsansvar

sociale samfundsansvar (B)CSR Byggebranchens sociale samfundsansvar Byens Netværk 23.2.2010 Tekst og foto: Nanna Jardorf Byens Netværk og Dansk Arkitektur Center sætter skarpt fokus på de betingelser, standarder og problematikker

Læs mere

de 50 største virksomheders rapportering om samfundsansvar

de 50 største virksomheders rapportering om samfundsansvar analyse de 50 største virksomheders rapportering om samfundsansvar Rapportering om samfundsansvar skal give værdi for både virksomhed og brugere. Med denne analyse sætter FSR - danske revisorer brugsværdien

Læs mere

Bekendtgørelse for Grønland om indsendelse og offentliggørelse af årsrapporter m.v. i Erhvervs- og Selskabsstyrelsen (Indsendelsesbekendtgørelsen)

Bekendtgørelse for Grønland om indsendelse og offentliggørelse af årsrapporter m.v. i Erhvervs- og Selskabsstyrelsen (Indsendelsesbekendtgørelsen) BEK nr 778 af 10/07/2008 (Gældende) Udskriftsdato: 22. juni 2016 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Økonomi- og Erhvervsmin., Erhvervs- og Selskabsstyrelsen, j.nr. 2008-0016599 Senere

Læs mere

Lovforslaget er sendt i høring den 31. maj 2013 med høringsfrist den 12. juli 2013 til i alt 118 organisationer, foreninger, m.v.

Lovforslaget er sendt i høring den 31. maj 2013 med høringsfrist den 12. juli 2013 til i alt 118 organisationer, foreninger, m.v. 1. oktober 2013 Høringsnotat ad L 23 - Forslag til ændring af årsregnskabsloven, selskabsloven og forskellige andre love om årsrapporter på engelsk og den kønsmæssige sammensætning af ledelsen 1. Indledning

Læs mere

Betænkning afgivet af Erhvervsudvalget den 0. november 2008. 2. udkast (Ændringsforslag fra DF) Betænkning. over

Betænkning afgivet af Erhvervsudvalget den 0. november 2008. 2. udkast (Ændringsforslag fra DF) Betænkning. over Til lovforslag nr. L 5 Folketinget 2008-09 Betænkning afgivet af Erhvervsudvalget den 0. november 2008 2. udkast (Ændringsforslag fra DF) Betænkning over Forslag til lov om ændring af årsregnskabsloven

Læs mere

UDKAST. Anvendelsesområde

UDKAST. Anvendelsesområde UDKAST Bekendtgørelse om revision og tilskudskontrol m.m. ved institutioner for erhvervsrettet uddannelse, almengymnasiale uddannelse og almen voksenuddannelse m.v. I medfør af 26, stk. 2, 3 og 5, i lov

Læs mere

Referat 5. rådsmøde, den 8. november 2013 Kl. 9.00-12.00

Referat 5. rådsmøde, den 8. november 2013 Kl. 9.00-12.00 Referat 5. rådsmøde, den 8. november 2013 Kl. 9.00-12.00 2. december 2013 Sted: Erhvervs- og Vækstministeriet, Mødesal F, Slotsholmsgade 12, 1216 København K 1. Besøg af erhvervs- og vækstministeren: Diskussion

Læs mere

Bilag 1: Beskrivelse af den skandinaviske model

Bilag 1: Beskrivelse af den skandinaviske model Bilag 1: Beskrivelse af den skandinaviske model Nedenstående er en oversigt over kerneelementerne i et typisk set-up for ansvarlige investeringer. Grundelementerne i det man i branchen kalder den skandinaviske

Læs mere

Anbefalinger til statusanalyse af arbejdet med samfundsansvar

Anbefalinger til statusanalyse af arbejdet med samfundsansvar 3. juni 2013 Anbefalinger til statusanalyse af arbejdet med samfundsansvar i det offentlige 1. Hvorfor er der behov for en statusanalyse? I regeringens handlingsplan for virksomheders samfundsansvar 2012-15

Læs mere

Bilag 5. Samfundsansvar

Bilag 5. Samfundsansvar Bilag 5 Samfundsansvar Udarbejdelse og gennemførelse af nationalt ledelsesprogram for ledere af ledere i sundhedsvæsenet Side 1 af 5 Samfundsansvar Nærværende bilag skal ikke udfyldes, men indgår som del

Læs mere

Checkliste til årsrapporten

Checkliste til årsrapporten Checkliste til årsrapporten Supplerende krav efter årsregnskabsloven og øvrige oplysningsforpligtelser for børsnoterede virksomheder, som aflægger årsrapport efter IFRS Januar 2011 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Kartoffelafgiftsfonden

Kartoffelafgiftsfonden Kartoffelafgiftsfonden December 2015 Vejledning om revision af tilskudsmidler modtaget fra Kartoffelafgiftsfonden Når der modtages støtte fra Kartoffelafgiftsfonden, vil de særlige krav, der gælder for

Læs mere

Skema for Lovpligtig redegørelse om god fondsledelse, jf. årsregnskabslovens 77 a.

Skema for Lovpligtig redegørelse om god fondsledelse, jf. årsregnskabslovens 77 a. Skema for Lovpligtig redegørelse om god fondsledelse, jf. årsregnskabslovens 77 a. Skema til Lovpligtig redegørelse for god fondsledelse, jf. årsregnskabslovens 77 a. 1 Hvad kan skemaet bruges til? Skemaet

Læs mere

INDSTILLING TIL CSR ABROAD AWARD 2014

INDSTILLING TIL CSR ABROAD AWARD 2014 INDSTILLING TIL CSR ABROAD AWARD 2014 Danida, Eksportrådet og IFU har opstillet følgende overordnede kriterier for tildeling af prisen: Prisen gives til en virksomhed, der har gjort en særlig indsats for

Læs mere

ER VI PARATE TIL DE NYE LOVKRAV? Danske virksomheders CSR-rapportering

ER VI PARATE TIL DE NYE LOVKRAV? Danske virksomheders CSR-rapportering ER VI PARATE TIL DE NYE LOVKRAV? Danske virksomheders CSR-rapportering ER VI PARATE TIL DE NYE LOVKRAV? DANSKE VIRKSOMHEDERS CSR RAPPORTERING Carve Consulting 2016 CARVE CONSULTING Nørre Voldgade 11, 2.

Læs mere

- Er din virksomhed klar?

- Er din virksomhed klar? Ansvarlig virksomhedsadfærd i en globaliseret verden - Er din virksomhed klar? OECD s retningslinjer om ansvarlig virksomhedsadfærd Hvor begynder og slutter den enkelte virksomheds ansvar i en global virkelighed?

Læs mere

Bilag H CSR. Rammeaftale 09.01 Fødevarer og drikkevarer Totalleverandører

Bilag H CSR. Rammeaftale 09.01 Fødevarer og drikkevarer Totalleverandører Bilag H CSR Rammeaftale 09.01 Fødevarer og drikkevarer Totalleverandører Indholdsfortegnelse 1. Generelle krav... 3 2. Mindstekrav til Leverandøren... 4 2.1. Generelt... 4 2.1.1. Menneskerettigheder (Mindstekrav)...

Læs mere

Konventum, den 8. april 2016 Henning von Hauen Vi skaber muligheder & realiserer potentialet sammen

Konventum, den 8. april 2016 Henning von Hauen Vi skaber muligheder & realiserer potentialet sammen Konventum, den 8. april 2016 Henning von Hauen hvh@carve.dk Vi skaber muligheder & realiserer potentialet sammen Hvad er dine erfaringer med socialt ansvar og CSR? Hvorfor arbejde med CSR? Drøfter I socialt

Læs mere

1. INDLEDNING... 1 2. INTERNATIONALT ANERKENDTE PRINCIPPER... 1 3. MATERIELLE KRAV TIL LEVERANDØREN... 2 4. DOKUMENTATION... 3

1. INDLEDNING... 1 2. INTERNATIONALT ANERKENDTE PRINCIPPER... 1 3. MATERIELLE KRAV TIL LEVERANDØREN... 2 4. DOKUMENTATION... 3 Bilag 6: Samfundsansvar Indhold 1. INDLEDNING... 1 2. INTERNATIONALT ANERKENDTE PRINCIPPER... 1 3. MATERIELLE KRAV TIL LEVERANDØREN... 2 3.1 Menneskerettigheder... 2 3.2 Arbejdstagerrettigheder... 2 3.3

Læs mere

DS/17/129 Den 13. december Politik for samfundsansvar

DS/17/129 Den 13. december Politik for samfundsansvar DS/17/129 Den 13. december 2017 Politik for samfundsansvar Indholdsfortegnelse 1 Formål... 3 2 Regelgrundlag... 3 3 Ansvar for CSR... 4 4 Målsætning... 4 5 Fokusområder... 5 5.1 Miljø- og klimahensyn...

Læs mere

Erhvervsudvalget 2008-09 ERU alm. del Bilag 203 Offentligt

Erhvervsudvalget 2008-09 ERU alm. del Bilag 203 Offentligt Erhvervsudvalget 2008-09 ERU alm. del Bilag 203 Offentligt Udkast Vejledning L5 Redegørelse for samfundsansvar (Vejledningen publiceres på www.samfundsansvar.dk) Introduktion... 1 Hvordan kan vejledningen

Læs mere

Novozymes anvendelse af GRI-indikatorer

Novozymes anvendelse af GRI-indikatorer Novozymes anvendelse af GRI-indikatorer Novozymes GRI-indikatorer Novozymes anvendelse af GRI-indikatorer Rapporteringsprincipperne i Sustainability Reporting Guidelines, Global Reporting Initiative, 2002

Læs mere

VEJLEDNING OM. Måltal og politikker for den kønsmæssige sammensætning af ledelsen og for afrapportering herom

VEJLEDNING OM. Måltal og politikker for den kønsmæssige sammensætning af ledelsen og for afrapportering herom VEJLEDNING OM Måltal og politikker for den kønsmæssige sammensætning af ledelsen og for afrapportering herom Erhvervsstyrelsen Marts 2016 Indholdsfortegnelse 1. Indledning og baggrund... 3 2. Hvilke virksomheder

Læs mere

Skema for Lovpligtig redegørelse om god fondsledelse, jf. årsregnskabslovens 77 a.

Skema for Lovpligtig redegørelse om god fondsledelse, jf. årsregnskabslovens 77 a. Skema for Lovpligtig redegørelse om god fondsledelse, jf. årsregnskabslovens 77 a. Skema til Lovpligtig redegørelse for god fondsledelse, jf. årsregnskabslovens 77 a. 1 Hvad kan skemaet bruges til? Skemaet

Læs mere

Virksomheders incitamenter bag samt afkast af investeringer i samfundsansvar

Virksomheders incitamenter bag samt afkast af investeringer i samfundsansvar Virksomheders incitamenter bag samt afkast af investeringer i samfundsansvar Incentives for Danish businesses behind investment in CSR, and the returns related to these investments Executive Summary This

Læs mere

BILAG 13. Samfundsansvar

BILAG 13. Samfundsansvar BILAG 13 Samfundsansvar Vejledning til tilbudsgiver: Dette bilag kan ikke ændres af tilbudsgiver. Bilaget udgør et mindstekrav i forbindelse de opgaver der udføres under Rammekontrakten. Bilaget skal ikke

Læs mere

In- og ekstern rapportering Rapporteringssystem GRI COP. Fast Track - Værktøj

In- og ekstern rapportering Rapporteringssystem GRI COP. Fast Track - Værktøj In- og ekstern rapportering Rapporteringssystem GRI COP Fast Track - Værktøj Indhold In- og ekstern rapportering / rapporteringssystem / GRI / COP... 2 Indledning... 2 Din rolle som advokat... 3 Rapportering

Læs mere

ANALYSE. Revisorbranchen i tal. www.fsr.dk

ANALYSE. Revisorbranchen i tal. www.fsr.dk Revisorbranchen i tal ANALYSE www.fsr.dk FSR - danske revisorer er en brancheorganisation for godkendte revisorer i Danmark. Foreningen varetager revisorernes interesser fagligt og politisk. OM FSR ANALYSE

Læs mere

ARKIL A/S SAMFUNDSANSVAR 2015

ARKIL A/S SAMFUNDSANSVAR 2015 ARKIL A/S SAMFUNDSANSVAR 2015 Arkil A/S kommentering omkring samfundsansvar, og hvordan den er forankret LEDELSESBERETNING i Arkil koncernens værdier. 1 SAMFUNDSANSVAR 1 2 ÅRSBERETNING 2015 10% Vi har

Læs mere

Høringsnotat - Forslag til ændring af årsregnskabsloven (Redegørelse for samfundsansvar i større virksomheder)

Høringsnotat - Forslag til ændring af årsregnskabsloven (Redegørelse for samfundsansvar i større virksomheder) 7. oktober 2008 Høringsnotat - Forslag til ændring af årsregnskabsloven (Redegørelse for samfundsansvar i større virksomheder) Eksp.nr. /ksh-eogs 1. Indledning Udkast til lovforslag har været sendt i høring

Læs mere

Kontroller af forretningsregler ved indsendelse af digitale årsrapporter

Kontroller af forretningsregler ved indsendelse af digitale årsrapporter Oversigt over: Kontroller af forretningsregler ved indsendelse af digitale årsrapporter Erhvervsstyrelsen, december 201 Version 1.3 Erhvervsstyrelsen, december 201, Version 1.3 Side 1 Forord Dette dokument

Læs mere

Redegørelse for samfundsansvar

Redegørelse for samfundsansvar Redegørelse for samfundsansvar en introduktion for bestyrelse & direktion Samfundsansvar.dk Redegørelse for samfundsansvar en introduktion for bestyrelse & direktion Hvordan kan vejledningen bruges?.....................................................

Læs mere

Referat 10. rådsmøde den 6. februar 2015 Kl. 9.00-12.00

Referat 10. rådsmøde den 6. februar 2015 Kl. 9.00-12.00 Referat 10. rådsmøde den 6. februar 2015 Kl. 9.00-12.00 12. februar 2015 Sted: Erhvervsstyrelsen, Dahlerups Pakhus, Langelinie Allé 17, 2100 København Ø 1. Siden sidst v/ formanden Lise Kingo åbnede mødet

Læs mere

Høring over udkast til forslag til lov om Mæglings- og klageinstitutionen for ansvarlig virksomhedsadfærd

Høring over udkast til forslag til lov om Mæglings- og klageinstitutionen for ansvarlig virksomhedsadfærd Erhvervs- og Selskabsstyrelsen cwg@eogs.dk STRANDGADE 56 DK-1401 KØBENHAVN K TEL. +45 32 69 88 88 FAX +45 32 69 88 00 CENTER@HUMANRIGHTS.DK WWW.MENNESKERET.DK WWW.HUMANRIGHTS.DK DATO 23. januar 2012 J.NR.

Læs mere

Skema for Lovpligtig redegørelse om god fondsledelse, jf. årsregnskabslovens 77 a.

Skema for Lovpligtig redegørelse om god fondsledelse, jf. årsregnskabslovens 77 a. Skema for Lovpligtig redegørelse om god fondsledelse, jf. årsregnskabslovens 77 a. Skema til Lovpligtig redegørelse for god fondsledelse, jf. årsregnskabslovens 77 a. 1 Hvad kan skemaet bruges til? Skemaet

Læs mere

Erhvervsstyrelsen Langelinie Allé København Ø Att.: Carina Gaarde Sørensen. Pr maj 2016

Erhvervsstyrelsen Langelinie Allé København Ø Att.: Carina Gaarde Sørensen. Pr maj 2016 Erhvervsstyrelsen Langelinie Allé 17 2100 København Ø Att.: Carina Gaarde Sørensen Pr. e-mail: carsor@erst.dk 10. maj 2016 Udkast til tre bekendtgørelser udstedt i medfør af årsregnskabsloven Tak for muligheden

Læs mere

Skema for Lovpligtig redegørelse om god fondsledelse, jf. årsregnskabslovens 77 a for William Demants og Hustru Ida Emilies Fond kaldet Oticon Fonden.

Skema for Lovpligtig redegørelse om god fondsledelse, jf. årsregnskabslovens 77 a for William Demants og Hustru Ida Emilies Fond kaldet Oticon Fonden. Skema for Lovpligtig redegørelse om god fondsledelse, jf. årsregnskabslovens 77 a for William Demants og Hustru Ida Emilies Fond kaldet Oticon Fonden. Skema til Lovpligtig redegørelse for god fondsledelse,

Læs mere

ABCD. Revisionsprotokollat af 30. marts 2010. til årsregnskabet for 2009. Århus Havn. 10-p003 JNy SPN RSP LBA 976822 09001.docx

ABCD. Revisionsprotokollat af 30. marts 2010. til årsregnskabet for 2009. Århus Havn. 10-p003 JNy SPN RSP LBA 976822 09001.docx KPMG Statsautoriseret Revisionspartnerselskab AUDIT Bruun's Galleri Værkmestergade 25 Postboks 330 8100 Århus C Telefon 86 76 46 00 Telefax 72 29 30 30 www.kpmg.dk Revisionsprotokollat af 30. marts 2010

Læs mere