Opslag Pulje vedr. nedbringelse af anvendelsen af tvang i psykiatrien 3-årigt projekt.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Opslag Pulje vedr. nedbringelse af anvendelsen af tvang i psykiatrien 3-årigt projekt."

Transkript

1 OPSLAG AF PULJE: VEDR. NEDBRINGELSE AF ANVENDELSEN AF TVANG I PSYKIATRIEN ANSØGNINGSFRIST 31. AUGUST KL. 12 Opslag Pulje vedr. nedbringelse af anvendelsen af tvang i psykiatrien 3-årigt projekt. Der blev med satspuljeaftalen afsat midler til et nyt projekt om nedbringelse af anvendelsen af tvang i psykiatrien efter gennembrudsmetoden. Ud af den samlede satspuljebevilling er der 15 mio. kr, som regionerne hermed inviteres til at ansøge om. Projektet bygger videre på erfaringerne fra tidligere gennembrudsprojekter om nedbringelse af tvang. De tidligere projekter blev gennemført i perioden Derudover er der gennemført et implementeringsnetværk i 2010 med særlig fokus på forebyggelse af tvang (se Dette projekt kan bl.a. understøtte regionernes erklærede målsætning om at nedbringe fikseringer og fastholdelser på psykiatriske sygehusafsnit med minimum 20 % over tre år. Formål Projektets formål er at nedbringe omfang og varighed af tvangsanvendelsen i psykiatrien mest muligt. Samtidig skal det sikres, at kvaliteten af den tvang, der anvendes, er så høj som muligt set fra et organisatorisk, fagligt og patientoplevet perspektiv. I projektet vil der være særligt fokus på at anvende aktiviteter som redskaber til nedbringelsen af brug af tvang. Der kan fx være tale om undervisningsmæssige tilbud og/eller sociale tilbud for den enkelte eller sammen med andre, fx musik, motion, madlavning, dans mv. Metode Gennembrudsmetoden er en velafprøvet kvalitetsudviklingsmetode, der er udviklet i starten af 1990'erne af Institute for Healthcare Improvement i Boston, USA Metoden har som ambition at skabe markante forbedringer på relativt kort tid, og samtidig fastholde forbedringerne over tid via en god implementeringsproces. Samtidig er ambitionen, at de gode erfaringer skal spredes mest muligt, så der kan opnås markante forbedringer i større skala. Det handler kort sagt om at få den nyeste forskningsbaserede viden og best practice omsat til den daglige praksis til gavn for brugerne i sundhedssystemet. Kernen i metoden er Forbedringsmodellen (Model for Improvement). Modellen præsenter en systematisk tilgang til organisering og iværksættelse af forandringstiltag samt processer ud fra fire hovedspørgsmål:

2 1) Hvad ønsker vi at opnå? Definition af numeriske mål for hvad deltagerne vil forbedre via projektet og hvor meget. 2) Hvornår ved vi, at en forandring er en forbedring? Løbende monitorering, dokumentation og måling af forandringstiltag er nødvendig. 3) Hvilke forandringstiltag kan iværksættes for at skabe forbedringer? Deltagerne præsenteres for et forandringskatalog, der rummer let anvendelig viden og tiltag, hvor der er dokumentation eller evidens for, at de virker. 4) Hvordan tilpasser vi viden og tiltag til den lokale kontekst? Der arbejdes kontinuerligt med afprøvning af forandringstiltag via hurtige små læringscirkler, også kaldet PDSA-cirkler (Plan Do Study Act). Hvis vurderingen af en PDSA-cirkel indikerer opnåede kvalitetsforbedringer, udvides afprøvningens omfang til at omfatte flere medarbejdere og flere patienter. Formålet er at skabe et større vidensgrundlag og lokal tilpasning, før tiltaget implementeres som ny gældende praksis. Organisering af gennembrudsprojektet Til forskel fra tidligere nationale gennembrudsprojekter om tvang i psykiatrien vil projektteamene i dette projekt være organiseret i regionale læringsnetværk, der fysisk mødes flere gange i projektperioden. Hvert regionalt netværk indgår i et større nationalt netværk omkring projektet med mulighed for at mødes fysisk til to nationale konferencer i løbet af projektforløbet. Det øgede fokus på regional forankring i projektet skal være med til at understøtte fastholdelse og spredning af projektresultaterne. Hvert regionalt netværk arbejder ud fra den nationale projektramme og gennembrudsmetodens struktur. Der skal som udgangspunkt arbejdes med reduktion af alle former for tvang i projektet. Lokale projektteam: Deltagerne i et gennembrudsprojekt er organiseret i tværfagligt sammensatte projektteam på de deltagende afsnit. I hver region udgør de tilmeldte projektteam et regionalt læringsnetværk. I netværket deles viden og erfaringer, og teamene er hinandens samarbejdspartnere, inspiratorer og kritikere. Hver region kan indmelde 5 til 10 projektteam. Teamet er tværfagligt og består typisk af 3-4 personer, fx læge, sygeplejerske, fys- /ergoterapeut, sosu-assistent, psykolog, mv.

3 Regional Implementeringsgruppe: En regionalt udpeget implementeringsgruppe har ansvaret for at sikre en god implementering af projektet på de deltagende afsnit samt sprede og implementere de gode tiltag til afsnit, der ikke deltager i projektet. Implementeringsgruppen gennemgår et kursusforløb med henblik på at opbygge kompetencer i at understøtte de lokale projektteam i projektarbejdet. Kurset omfatter ét todagesinternat samt yderligere to hele kursusdage. Implementeringsgruppen kan sammensættes af medarbejdere fra de deltagende sygehuses kvalitetsenhed, eller andre relevante medarbejdere fra sygehuset, der arbejder med emnet. Det er vigtigt, at implementeringsgruppen har erfaring med projektarbejde, og har interesse for kvalitetsudvikling i forhold til tvangsanvendelse. I hver implementeringsgruppe udpeges en tovholder, der er fast kontaktperson til det nationale projektsekretariat. Læringsseminarer: I hver region gennemføres 3 regionale læringsseminarer fordelt på projektperioden. Seminarerne planlægges og faciliteres af implementeringsgruppen i samarbejde med det nationale projektsekretariat. På seminarerne er projektteamene forpligtet til at præsentere deres arbejde for hinanden, og de får samtidig ny inspiration til det fortsatte projektarbejde. Implementeringsgruppen deltager på de 3 læringsseminarer. Aktivitetsperioder ligger imellem seminarerne, og her forpligtes projektteamene til løbende at dokumentere projektarbejdet og de opnåede resultater i form af korte statusrapporter, som sendes til det nationale projektsekretariat. Nationalt netværk: Hvert regionalt netværk indgår desuden i et større virtuelt nationalt netværk. Der etableres en national netværksgruppe, hvor erfaringer og redskaber deles mellem deltagere og andre interesserede. Desuden sørger det nationale projektsekretariat for videndeling på tværs af regioner via nyhedsbreve og tilbagemeldinger på deltagernes løbende statusrapporter. Der afholdes derudover to nationale konferencer i løbet af projektet, hvor deltagerne fra de forskellige regioner får mulighed for at møde hinanden, udveksle erfaringer og formidle deres opnåede resultater. Lederdeltagelse: Erfaringerne fra de tidligere gennembrudsprojekter om tvang i psykiatrien viser, at hospitalsledelsens engagement er vigtigt for, at spredning af god praksis kan realiseres og forankres i større skala. Der tages derfor initiativ til at afholde 3 regionale ledermøder, hvor ledelsesrepræsentanter fra de forskellige niveauer har mulighed for at koordinere og planlægge indsatser for at sprede projektets erfaringer i den regionale psykiatri. Den regionale implementeringsgruppe står for at planlægge og afholde ledermøderne sammen med konsulenter fra det nationale sekretariat.

4 Oversigt over forskellige projektaktørers aktiviteter og opgaver i projektet Lokale projektteam Regionale implementeringsgrupper Regionale ledelsesgrupper Aktivitetsperioder Læringsseminarer Præsenterer opnåede resultater Udveksler erfaringer og inspiration Kompetenceudvikles i arbejdet efter gennembrudsmetoden Jævnlige teammøder med planlægning af afprøvning Involvering af øvrige medarbejdere i arbejdet med PDSA-cirkler Monitorering og dataanalyse (EpiData og SPC) Bidrag til statusrapporter Forberede fremlæggelser på læringsseminarer Patienter- og pårørendeinvolvering Vejleder projektteam i målformulering og arbejdet med forbedringsmodellen Støtter planlægning af aktivitetsperioder Vejleder team i arbejdet med PDSA-cirkler Understøtter lokal monitorering og dataanalyse Tovholder på udarbejdelse af statusrapporter Afholder ledermøder med henblik på koordination og spredning Patienter- og pårørendeinvolvering Inviteres til at deltage med henblik på øget kendskab til teamenes indsatsområder og resultater Deltagelse i tre ledermøder, ét i hver aktivitetsperiode Ansvar for forberedelse af spredning og forankring af projektets viden og erfaringer i organisationen Nationale konferencer Præsenterer og drøfter erfaringer Vidensdeler og netværker med andre team Møder og sparrer med de øvrige regionale implementeringsgrupper Inviteres til at deltage og få indblik i erfaringer fra andre regioner

5 Tidsplan for projektaktiviteter i regionerne 2012 Aktivitet i regionerne 31. august Deadline for regionernes ansøgning om deltagelse i projektet September ultimo september Oktober - november Oktober-december Ansøgningerne behandles og indstilles til godkendelse af Ministeren for Sundhed og Forebyggelse Projektdeltagerne får besked og Forberedelsespakker udsendes Opstartsmøder med projektteam i regionerne (møder af 1½ times varighed) Projektteam arbejder med forberedelsespakken med vejledning og støtte fra projektsekretariatet januar Kursusmodul 1 for regionale implementeringsgrupper (2 dags internat) Januar Februar Februar - maj April April Maj Juli-november Ledelsesmøde i regionerne, hvor relevante ledelsesrepræsentanter deltager sammen med den regionale implementeringsgruppe og projektsekretariatet (halvdagsmøde) 1. læringsseminar afholdes i hver region med deltagelse af projektteam og implementeringsgruppen (heldagsseminar) Udvikling og afprøvning af forandringstiltag, PDSAcirkler Hvert projektteam indsender hver måned en statusrapport til projektsekretariatet og får feedback. Implementeringsgruppen giver vejledning og support til de regionale projektteam. Projektsekretariatet vejleder og superviserer de regionale implementeringsgrupper. Kursus modul 2 for de regionale implementeringsgrupper med fokus på dokumentation, monitorering og måling. Ledelsesmøder i regionerne, hvor relevante ledelsesrepræsentanter deltager sammen med den regionale implementeringsgruppe og projektsekretariatet (halvdagsmøde) 2. læringsseminar afholdes i hver region med deltagelse af projektteam og implementeringsgruppe (heldagsseminar) Udvikling og afprøvning af forandringstiltag, PDSAcirkler Hvert projektteam indsender hver anden måned en statusrapport til projektsekretariatet og får feedback. Implementeringsgruppen giver vejledning og support til de regionale projektteam.

6 Projektsekretariatet vejleder og superviserer de regionale implementeringsgrupper Januar Februar Marts Marts-april Maj Maj-december Juni August-december Midtvejsevaluering. Afholdelse af national konference med deltagelse af repræsentanter fra alle projektteam. Formålet er videndeling og erfaringsudveksling samt inspiration til den næste aktivitetsperiode med henblik på at accelerere kvalitetsudviklingsprocessen Ledelsesmøder i regionerne, hvor relevante ledelsesrepræsentanter deltager sammen med den regionale implementeringsgruppe og projektsekretariatet (halvdagsmøde) Kursusmodul 3 for de regionale implementeringsgrupper med fokus på spredning af projekterfaringer 3. regionale læringsseminar Afprøvning og implementering af forandringstiltag, PDSA-cirkler Hvert projektteam indsender hver anden måned en statusrapport til projektsekretariatet og får feedback. Implementeringsgruppen giver vejledning og support til de regionale projektteam og forbereder spredningsaktiviteter. Projektsekretariatet vejleder og superviserer de regionale implementeringsgrupper. Ledelsesmøder i regionerne, hvor hospitalsledelsen, afdelingsledelsen og andre relevante ledelsesrepræsentanter deltager sammen med den regionale implementeringsgruppe og projektsekretariatet (halvdagsmøde). Formålet er udarbejdelse af regional spredningsstrategi for projekterfaringerne. Regionale spredningsaktiviteter iværksættes af implementeringsgruppen og ledergruppen 2015 Januar-marts Marts Opsamling og afsluttende evaluering Afsluttende national konference

Nedbringelse af tvang i psykiatrien - en introduktion til det nationale gennembrudsprojekt 2012-2015

Nedbringelse af tvang i psykiatrien - en introduktion til det nationale gennembrudsprojekt 2012-2015 Nedbringelse af tvang i psykiatrien - en introduktion til det nationale gennembrudsprojekt 2012-2015 CFK Folkesundhed og Kvalitetsudvikling - et center for forskning og udvikling på social- og sundhedsområdet

Læs mere

Gennembrudsmetoden - en ny kvalitetsudviklingsmetode i Danmark

Gennembrudsmetoden - en ny kvalitetsudviklingsmetode i Danmark Gennembrudsmetoden - en ny kvalitetsudviklingsmetode i Danmark Kvalitetstræf 7.-8. oktober 2005 Lea Nørgaard Bek lnb@ag.aaa.dk Proceskonsulent Videnscenter Gennembrud Videnscenter Gennembrud hvem er vi?

Læs mere

Nedbringelse af tvang i psykiatrien - en introduktion til det nationale gennembrudsprojekt

Nedbringelse af tvang i psykiatrien - en introduktion til det nationale gennembrudsprojekt Nedbringelse af tvang i psykiatrien - en introduktion til det nationale gennembrudsprojekt 2012-2015 CFK Folkesundhed og Kvalitetsudvikling - et center for forskning og udvikling på social- og sundhedsområdet

Læs mere

Implementeringsstrategi vedr. førtidspension- og fleksjobreform

Implementeringsstrategi vedr. førtidspension- og fleksjobreform Implementeringsstrategi vedr. førtidspension- og fleksjobreform Indhold Formål:...2 Organisatorisk forankring:...2 Projektstyring:...2 Økonomi...2 Særlige afsatte puljemidler...2 Eksterne aktiviteter:...3

Læs mere

DEN EUROPÆISKE UNION. Den Europæiske Socialfond. Vi investerer i din fremtid

DEN EUROPÆISKE UNION. Den Europæiske Socialfond. Vi investerer i din fremtid FORMÅL OG EFFEKT Kompetencefabrikken er udviklet for at sikre en tilførsel af ny viden og kompetencer til erhvervsservicesystemet samt understøtte netværksdannelse og samspil erhvervsfremmeaktørerne imellem.

Læs mere

Nedbringelse af tvang efter gennembrudsmetoden

Nedbringelse af tvang efter gennembrudsmetoden J.nr. /4-1613-20/1 P R O J E K T B E S K R I V E L S E Projekt Nedbringelse af tvang efter gennembrudsmetoden Projektejer Søren Brostrøm Projektleder Bjørn Ursin Knudsen Startdato Januar 2012 Slutdato

Læs mere

Kvalitetssystemet på Herningsholm Erhvervsskole

Kvalitetssystemet på Herningsholm Erhvervsskole Kvalitetssystemet på Herningsholm Erhvervsskole HERNINGSHOLM IT-CENTER [FIRMAADRESSE] Kvalitetssystemet på Herningsholm Erhvervsskole KVALITETSARBEJDET EN DEL AF SKOLENS HVERDAG Kvalitetsarbejdet er en

Læs mere

2. A Ansøgningsskema til Indenrigs- og Sundhedsministeriets Udviklings- og analysepulje 2007

2. A Ansøgningsskema til Indenrigs- og Sundhedsministeriets Udviklings- og analysepulje 2007 2. A Ansøgningsskema til Indenrigs- og Sundhedsministeriets Udviklings- og analysepulje 2007 2 eksemplarer sendes i papirform til Ansøgningsfrist 28. marts 2007 kl. 12.00 Indenrigs- og Sundhedsministeriet

Læs mere

Nyhedsbrev Det nationale gennembrudsprojekt om Nedbringelse af tvang i psykiatrien 2012-15 Juni 2013

Nyhedsbrev Det nationale gennembrudsprojekt om Nedbringelse af tvang i psykiatrien 2012-15 Juni 2013 Nyhedsbrev Det nationale gennembrudsprojekt om Nedbringelse af tvang i psykiatrien 2012-15 Juni 2013 Baggrund De nationale opgørelser over tvangsepisoder i behandlingspsykiatrien viser, at der fortsat

Læs mere

Vejledning til ledelsestilsyn

Vejledning til ledelsestilsyn Vejledning til ledelsestilsyn Ledelsestilsynet er et væsentligt element i den lokale opfølgning og kan, hvis det tilrettelægges med fokus derpå, være et redskab til at sikre og udvikle kvaliteten i sagsbehandlingen.

Læs mere

De største grupper af nydanskere i Svendborg, er nydanskere med tyrkisk, vietnamesisk, ex. Jugoslavisk og tamilske baggrund.

De største grupper af nydanskere i Svendborg, er nydanskere med tyrkisk, vietnamesisk, ex. Jugoslavisk og tamilske baggrund. Generelle oplysninger Ansøger: Sundhedsplejen i Svendborg Kommune Projektets titel: GO`start gennem fælles indsats Projekt start: 1/9-2011 Projekt slut: 1/9-2013 Resumé af projektet Formålet med projektet

Læs mere

Den fælles strategi for rehabilitering skal bidrage til at skabe et fælles basisfundament for tilgangen til rehabilitering i Ældre og Handicap.

Den fælles strategi for rehabilitering skal bidrage til at skabe et fælles basisfundament for tilgangen til rehabilitering i Ældre og Handicap. Ældre- og Handicapomra dets strategi for rehabilitering Formål I Skanderborg Kommune tager vi udgangspunkt i borgerens egne ressourcer, fordi vi mener, at alle har noget at bidrage med. Det betyder, at

Læs mere

gladsaxe.dk Leg og læring i pædagogisk praksis om DAP projektet i Gladsaxe Kommune

gladsaxe.dk Leg og læring i pædagogisk praksis om DAP projektet i Gladsaxe Kommune gladsaxe.dk Leg og læring i pædagogisk praksis om DAP projektet i Gladsaxe Kommune Leg og læring i pædagogisk praksis om DAP projektet i Gladsaxe Kommune Kære forældre Byrådet i Gladsaxe er optaget af,

Læs mere

Kl. 16.00 til 19.00 på Psykiatrisk Center Ballerup, Ballerup Boulevard 2, 2750 Ballerup

Kl. 16.00 til 19.00 på Psykiatrisk Center Ballerup, Ballerup Boulevard 2, 2750 Ballerup D A G S O R D E N REGION HOVEDSTADEN PSYKIATRI OG HANDICAPUDVALG Onsdag den 30. marts 2011 Kl. 16.00 til 19.00 på Psykiatrisk Center Ballerup, Ballerup Boulevard 2, 2750 Ballerup Møde nr. 4 Medlemmer:

Læs mere

REGIONAL RAPPORT LANDSDÆKKENDE PATIENTUNDERSØGELSER 2015

REGIONAL RAPPORT LANDSDÆKKENDE PATIENTUNDERSØGELSER 2015 REGIONAL RAPPORT LANDSDÆKKENDE PATIENTUNDERSØGELSER 2015 Kommentarsamling for ambulante patienter på Medicinsk Ambulatorium Herning Hospitalsenheden Vest Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser

Læs mere

Beretning for Vindrosen De Frivilliges Hus 2011

Beretning for Vindrosen De Frivilliges Hus 2011 Beretning for Vindrosen De Frivilliges Hus 2011 Indledning Vindrosen De Frivilliges Hus har til formål at udvikle, inspirere og synliggøre det frivillige sociale arbejde i Esbjerg Kommune. Dette gøres

Læs mere

Koordinerende sagsbehandlere i Jobcenter København

Koordinerende sagsbehandlere i Jobcenter København Koordinerende sagsbehandlere i Jobcenter København 14. november 2013 Side 1 Hvilke overvejelser har vi gjort os? > Hvad betyder det for jobcentrets rolle? > Er man overhovedet sagsbehandler på et jobcenter?

Læs mere

Handleplan for nedbringelse af tvang

Handleplan for nedbringelse af tvang Sekretariats- og Kommunikationsafdelingen NOTAT Kristineberg 3 2100 København Ø. Telefon 45 11 20 00 Direkte 45112015 Fax 45 11 20 07 Mail psykiatri@regionh.dk Web www.psykiatri-regionh.dk Dato: 15. juni

Læs mere

Negativ social arv i de gymnasiale uddannelser Seminar for skolekoordinatorer

Negativ social arv i de gymnasiale uddannelser Seminar for skolekoordinatorer Negativ social arv i de gymnasiale uddannelser Seminar for skolekoordinatorer Middelfart Gymnasium, 26.august 2010 Lars Ulriksen Christine Holm Aase Bitsch Ebbensgaard Dias 1 Formål med mødet Når dagen

Læs mere

Måltider der forebygger og rehabilitere. Vibeke Høy Worm Voksenenheden

Måltider der forebygger og rehabilitere. Vibeke Høy Worm Voksenenheden Måltider der forebygger og rehabilitere Vibeke Høy Worm Voksenenheden Det handler om Uden mad og drikke duer helten ikke heller ikke når man bliver ældre Baggrund for projekt God mad - godt liv Regeringen

Læs mere

Børne- og Undervisningsudvalget 2013-14 BUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 206 Offentligt

Børne- og Undervisningsudvalget 2013-14 BUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 206 Offentligt Børne- og Undervisningsudvalget 2013-14 BUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 206 Offentligt 2 kommet med pejlemærker for, hvordan midlerne bør anvendes, så de har størst mulig effekt på elevernes læring

Læs mere

DIGITALE SAMMENHÆNGE FOR BØRN OG UNGE

DIGITALE SAMMENHÆNGE FOR BØRN OG UNGE DIGITALE SAMMENHÆNGE FOR BØRN OG UNGE v. Kirsten Jørgensen, KL Den fælles kommunale digitaliseringsstrategi Frem mod 2020 vil kommunerne: arbejde for, at børns digitale dannelse og læring påbegyndes tidligt

Læs mere

Det Fælleskommunale Kvalitetsprojekt. God kvalitet og høj faglighed i dagtilbud

Det Fælleskommunale Kvalitetsprojekt. God kvalitet og høj faglighed i dagtilbud Det Fælleskommunale Kvalitetsprojekt God kvalitet og høj faglighed i dagtilbud God kvalitet og høj faglighed i dagtilbud Kommuneforlaget A/S KL 1. udgave, 1. oplag 2010 Pjecen er udarbejdet af KL Forlagsredaktion:

Læs mere

Styrk det interne og eksterne tværfaglige samarbejde

Styrk det interne og eksterne tværfaglige samarbejde Cabi tilbyder ledere og medarbejdere i kommuner og jobcentre hjælp til at styrke det tværfaglige samarbejde fra strategisk planlægning og fastlæggelse af mål til anvendelse af de tværfaglige kompetencer

Læs mere

https://secure.capevo.net/xform/frontend/show.aspx?action=print&blanketid=2141&...

https://secure.capevo.net/xform/frontend/show.aspx?action=print&blanketid=2141&... Side 1 af 9 Vejledning til det elektroniske ansøgningsskema Alle felterne skal udfyldes, før det er muligt at gå til næste side. Klik på knappen "Næste" for at fortsætte. Hvis et eller flere felter ikke

Læs mere

Mødedatoer og aktiviteter i projektet om implementering

Mødedatoer og aktiviteter i projektet om implementering K T IVITETSPLN Mødedatoer og aktiviteter i projektet om implementering af ungepakken atoer for møder og konferencer et planlægges at afholde syv netværksmøder igennem projektperioden, som løber til udgangen

Læs mere

Netværksrådslagning. - en mulighed for mennesker, der befinder sig i en svær livssituation

Netværksrådslagning. - en mulighed for mennesker, der befinder sig i en svær livssituation Netværksrådslagning - en mulighed for mennesker, der befinder sig i en svær livssituation HVAD ER netværksrådslagning? Netværksrådslagning er et møde, hvor familie, venner og bekendte til et menneske,

Læs mere

APV og trivsel 2015. APV og trivsel 2015 1

APV og trivsel 2015. APV og trivsel 2015 1 APV og trivsel 2015 APV og trivsel 2015 1 APV og trivsel 2015 I efteråret 2015 skal alle arbejdspladser i Frederiksberg Kommune udarbejde en ny grundlæggende APV og gennemføre en trivselsundersøgelse.

Læs mere

Dato 10-09-2014. Bilag 2 Kravspecifikation. Evaluering af puljen Familieorienteret alkoholbehandling

Dato 10-09-2014. Bilag 2 Kravspecifikation. Evaluering af puljen Familieorienteret alkoholbehandling Dato 10-09-2014 Sagsnr. 2014090868 maha maha@sst.dk Bilag 2 Kravspecifikation Evaluering af puljen Familieorienteret alkoholbehandling 1 Indhold 1. Indledning 3 2. Beskrivelse af evalueringens elementer

Læs mere

18 Tilskud til frivilligt socialt arbejde. Rammer og vilkår retningslinjer for tilskud

18 Tilskud til frivilligt socialt arbejde. Rammer og vilkår retningslinjer for tilskud 18 Tilskud til frivilligt socialt arbejde Rammer og vilkår retningslinjer for tilskud Frivillighedspolitikken rammer og vilkår Rudersdal Kommune har formuleret en frivillighedspolitik, der har til formål

Læs mere

Evaluering af mentorordningen 1. april 2009-31. marts 2010

Evaluering af mentorordningen 1. april 2009-31. marts 2010 Evaluering af mentorordningen 1. april 2009-31. marts 2010 Faaborg-Midtfyn Kommune Pleje og Omsorg Måske kan jeg hjælpe dig En mentor er én, du kan snakke med om alt muligt. Jeg er ansat i Pleje og Omsorg

Læs mere

Talentudvikling Greve Kommune. Vinie Hansen Pædagogisk konsulent

Talentudvikling Greve Kommune. Vinie Hansen Pædagogisk konsulent Talentudvikling Greve Kommune Vinie Hansen Pædagogisk konsulent Oplæggets spørgsmål Hvordan kan en kommune leve op til folkeskolereformens mål om at alle børn skal blive så dygtige, som de kan? Hvordan

Læs mere

REGIONAL RAPPORT LANDSDÆKKENDE PATIENTUNDERSØGELSER 2015. Kommentarsamling for ambulante patienter på. Ringkøbing Medicinsk Hospitalsenheden Vest

REGIONAL RAPPORT LANDSDÆKKENDE PATIENTUNDERSØGELSER 2015. Kommentarsamling for ambulante patienter på. Ringkøbing Medicinsk Hospitalsenheden Vest REGIONAL RAPPORT LANDSDÆKKENDE PATIENTUNDERSØGELSER 2015 Kommentarsamling for ambulante patienter på Ringkøbing Medicinsk Hospitalsenheden Vest Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser 2015

Læs mere

Arbejdsfordeling mellem arbejdsgruppe og kommunen Kommunikationen til netværkets deltagere foregår gennem to kanaler:

Arbejdsfordeling mellem arbejdsgruppe og kommunen Kommunikationen til netværkets deltagere foregår gennem to kanaler: Foreningsnetværk i Odense kommune Følgende dokument indeholder en beskrivelse af målsætninger og formål med et kommende foreningsnetværk i Odense kommune samt en model for organiseringen af dets arbejde.

Læs mere

Strategi. flere unge skal have en uddannelse 2015-2016

Strategi. flere unge skal have en uddannelse 2015-2016 Strategi flere unge skal have en uddannelse 2015-2016 2 Flere unge skal have en uddannelse Indledning Virksomhedernes krav til medarbejdernes kvalifikationer stiger og antallet af stillinger, som kan udføres

Læs mere

REGIONAL RAPPORT LANDSDÆKKENDE PATIENTUNDERSØGELSER 2015. Kommentarsamling for ambulante patienter på

REGIONAL RAPPORT LANDSDÆKKENDE PATIENTUNDERSØGELSER 2015. Kommentarsamling for ambulante patienter på REGIONAL RAPPORT LANDSDÆKKENDE PATIENTUNDERSØGELSER 2015 Kommentarsamling for ambulante patienter på Medicinsk Endoskopi Ambulatorium Herning Hospitalsenheden Vest Den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser

Læs mere

Den danske kvalitetsmodel Kommunikation i Handicap, psykiatri og udsatte

Den danske kvalitetsmodel Kommunikation i Handicap, psykiatri og udsatte Den danske kvalitetsmodel Kommunikation i Handicap, psykiatri og udsatte Dansk Kvalitetsmodel Kort om kvalitetsmodellen Dansk kvalitetsmodel på det sociale område udfoldes i et samarbejde mellem Danske

Læs mere

UDKAST til Værdighedspolitik. (Orange silhuetter kommer)

UDKAST til Værdighedspolitik. (Orange silhuetter kommer) UDKAST til Værdighedspolitik. (Orange silhuetter kommer) Et værdigt ældreliv i Albertslund Kommunerne skal i 2016 udarbejde en værdighedspolitik for perioden 2016 2019. værdighedspolitikken beskriver,

Læs mere

Rammepapir om fælles forløbskoordinatorfunktioner til særligt svækkede ældre medicinske patienter

Rammepapir om fælles forløbskoordinatorfunktioner til særligt svækkede ældre medicinske patienter 18-12-2012 Rammepapir om fælles forløbskoordinatorfunktioner til særligt svækkede ældre medicinske patienter I udmøntningsplanen for den nationale handlingsplan for den ældre medicinske patient fremgår

Læs mere

Udkast til Samarbejdsaftale

Udkast til Samarbejdsaftale Udkast til Samarbejdsaftale mellem INNOVATIONSFONDEN, ERHVERVSSTYRELSEN og REGION MIDTJYLLAND Innovationsfonden Østergade 26a 1100 København K og Erhvervsstyrelsen Langelinie Allé 17 2100 København Ø og

Læs mere

Telemedicinsk hjemmemonitorering til borgere med KOL. Projektinformation til kommuner, hospitaler og praktiserende læger i Region Midtjylland

Telemedicinsk hjemmemonitorering til borgere med KOL. Projektinformation til kommuner, hospitaler og praktiserende læger i Region Midtjylland Lægeforeningen Midtjylland Telemedicinsk hjemmemonitorering til borgere med KOL Projektinformation til kommuner, hospitaler og praktiserende læger i Region Midtjylland Juni 2016 Indhold 1. BAGGRUND FOR

Læs mere

DATADREVET ledelse. Sygeplejefaglig vicedirektør Lone Sandahl

DATADREVET ledelse. Sygeplejefaglig vicedirektør Lone Sandahl DATADREVET ledelse. Sygeplejefaglig vicedirektør Lone Sandahl 2 DATADREVET ledelse Hvad er datadrevet ledelse? Forbedringsledelse Ledelse der tager afsæt i data. Vicedirektør Lone Sandahl Projektleder

Læs mere

Social- og Indenrigsudvalget 2015-16 SOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 53 Offentligt

Social- og Indenrigsudvalget 2015-16 SOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 53 Offentligt Social- og Indenrigsudvalget 2015-16 SOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 53 Offentligt Social- og indenrigsminister Karen Ellemanns talepapir Det talte ord gælder Anledning: Samråd i SOU om forsinkede

Læs mere

Delpolitik Introduktion af nye medarbejdere

Delpolitik Introduktion af nye medarbejdere Delpolitik Introduktion af nye medarbejdere 1. Formål Gentofte Kommunes ønsker, at nye ledere og medarbejdere hurtigst muligt får et godt indtryk af og kendskab til deres nye arbejdsplads, herunder stedets

Læs mere

Midtvejsevaluering - for puljeprojekter under den Styrkede indsats for patienter med kronisk sygdom.

Midtvejsevaluering - for puljeprojekter under den Styrkede indsats for patienter med kronisk sygdom. Midtvejsevaluering - for puljeprojekter under den Styrkede indsats for patienter med kronisk sygdom. Tilskudsmodtager (kommunens eller regionens navn): Region Hovedstaden Projektnummer/numre: Kronikerprogrammets

Læs mere

Retningslinier for Forum for Specialpædagogik

Retningslinier for Forum for Specialpædagogik Retningslinier for Forum for Specialpædagogik Børn-og Ungeforvaltningen, Oktober 2006 2 Forord I Børn- og Ungepolitikken er en af målsætningerne, at folkeskolerne i Odense Kommune har et rummeligt, fagligt

Læs mere

De regionale koordinationsgruppers formål og opgave

De regionale koordinationsgruppers formål og opgave Notat fra projektsekretariat og Danske Regioner Dato: 29.08.2011 De regionale koordinationsgruppers formål og opgave Formål med projektet Den fælles landsdækkende afstigmatiseringsindsats EN AF OS har

Læs mere

Kvalitetsudviklingsprojekt

Kvalitetsudviklingsprojekt Kvalitetsudviklingsprojekt Specialuddannelsen i kræftsygepleje Revideret august 2012 Revideret februar 2011 Indholdsfortegnelse Overordnet mål for 3. uddannelsesafsnit... 2 Formål med kvalitetsudviklingsopgaven...

Læs mere

Ledige dagpengemodtagere har altid skullet søge arbejde og bliver løbende rådighedsvurderet

Ledige dagpengemodtagere har altid skullet søge arbejde og bliver løbende rådighedsvurderet P r o j e k t b e s k r i v e l s e Jobrettet samtale 14. november 2014 J.nr. IMPL Baggrund Et gennemgående træk ved reformerne på beskæftigelsesområdet er fokus på job og uddannelse samt et ønske om,

Læs mere

Synliggørelse og kvalitetsudvikling af sanseintegration ved Ergoterapiafdelingen, Psykiatrisk afdeling Odense

Synliggørelse og kvalitetsudvikling af sanseintegration ved Ergoterapiafdelingen, Psykiatrisk afdeling Odense Synliggørelse og kvalitetsudvikling af sanseintegration ved Ergoterapiafdelingen, Psykiatrisk afdeling Odense Projektperiode: December 2010 April 2013 Projektleder: Funktionsleder for socialrådgivere,

Læs mere

Kvalitetsudvikling kundskab og metode

Kvalitetsudvikling kundskab og metode Kvalitetsudvikling kundskab og metode Bergen den 5. juni 2009 Peter Rhode, centerchef Center for Kvalitetsudvikling Region Midtjylland Center for Kvalitetsudvikling Videns- metode og kompetencecenter Regionale

Læs mere

DIN INDSATS SOM FRIVILLIG HAR AFGØRENDE BETYDNING FRIVILLIG I KRÆFTENS BEKÆMPELSE

DIN INDSATS SOM FRIVILLIG HAR AFGØRENDE BETYDNING FRIVILLIG I KRÆFTENS BEKÆMPELSE DIN INDSATS SOM FRIVILLIG HAR AFGØRENDE BETYDNING 1 DIN INDSATS SOM FRIVILLIG HAR AFGØRENDE BETYDNING ER UDGIVET AF 2013 GENOPTRYKT 2016 TAK TIL DE MANGE FRIVILLIGE, DER HAR GIVET INPUT OG KOMMENTARER

Læs mere

Syddanmark. Status, per medio oktober, på implementering af screenings- og forløbsvejledningen

Syddanmark. Status, per medio oktober, på implementering af screenings- og forløbsvejledningen Årlig status vedr. forløbskoordinatorfunktioner Status sendes til Danske Regioner (nch@regioner.dk) og KL (kmm@kl.dk) én gang årligt d. 15. november 2013-2015. Status i Region Syddanmark pr. 15. nov. 2014

Læs mere

Kurset. Udbytte. Styrk teamsamarbejdet. Hvem deltager? På kurset arbejder du med:

Kurset. Udbytte. Styrk teamsamarbejdet. Hvem deltager? På kurset arbejder du med: Teamledelse Styrk teamsamarbejdet På dette lederkursus får du styrket din rolle som teamleder. Du lærer at opbygge, understøtte samt udvikle dit team, og du får redskaber til at motivere til et godt teamsamarbejde.

Læs mere

Den Danske Kvalitetsmodel. Opbygning og tidsplan. Torsdag den 1. december 2011 14-12-2011 TEORI 14-12-2011

Den Danske Kvalitetsmodel. Opbygning og tidsplan. Torsdag den 1. december 2011 14-12-2011 TEORI 14-12-2011 Den Danske Kvalitetsmodel Opbygning og tidsplan 1 Torsdag den 1. december 2011 TEORI 2 1 3 Kvalitetsteori Når man måler kvalitetsparametre, ser man variation Variation er udtryk for ét af to fænomener:

Læs mere

KONCERNPERSONALEPOLITIK MINISTERIET FOR SUNDHED OG FOREBYGGELSE

KONCERNPERSONALEPOLITIK MINISTERIET FOR SUNDHED OG FOREBYGGELSE Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Dato: 22. oktober 2008 Kontor: Sekretariatet J.nr.: 2003-0120-74 Sagsbeh.: tas KONCERNPERSONALEPOLITIK MINISTERIET FOR SUNDHED OG FOREBYGGELSE 1. KONCERNPERSONALEPOLITIKKENS

Læs mere

Kommissorium ny sammenhængende børnepolitik

Kommissorium ny sammenhængende børnepolitik Norddjurs Kommune 19. januar 2012 Forslag Kommissorium ny sammenhængende børnepolitik Baggrund Den 1. januar 2006 trådte anbringelsesreformen på børne- og ungeområdet i kraft. Sigtet med reformen er at

Læs mere

Patientsikkert Sygehus

Patientsikkert Sygehus Patientsikkert Sygehus Præsentation 2. min Øvelse Hvad er PSS Dansk Selskab for Patientsikkerhed 2 2011-03-11 Dansk Selskab for Patientsikkerhed 3 Mål og delmål 15% reduktion i 30 dagsmortalitet (HSMR)

Læs mere

Frivillighedspolitik 2013 2016. For foreninger og organisationer, som udfører frivilligt socialt arbejde i Aabenraa Kommune

Frivillighedspolitik 2013 2016. For foreninger og organisationer, som udfører frivilligt socialt arbejde i Aabenraa Kommune Frivillighedspolitik 2013 2016 For foreninger og organisationer, som udfører frivilligt socialt arbejde i Aabenraa Kommune Frivillighedspolitik 2013 2016 Støtte og opbakning til det frivillige sociale

Læs mere

Indkaldelse til hovedbestyrelsesmøde i Danske Fysioterapeuter d. 22. oktober 2014

Indkaldelse til hovedbestyrelsesmøde i Danske Fysioterapeuter d. 22. oktober 2014 Dagsorden 1. Velkomst 1b. Evaluering af HBM 24.-25. september 2014 2 Sager til diskussion/beslutning 2.1 Strategiplan: Afrapportering 2014 + Pejlemærker 2016 2.2 Hovedbestyrelseskonference 2015 2.3 Konfliktunderstøttelse

Læs mere

Kl. 15.00 17.00 på regionsgården i mødelokale H 2

Kl. 15.00 17.00 på regionsgården i mødelokale H 2 B E S L U T N I N G E R REGION HOVEDSTADEN Tirsdag den 4. december 2012 Kl. 15.00 17.00 på regionsgården i mødelokale H 2 5. møde Medlemmer: Arly Eskildsen (formand) (F) Hanne Andersen (A) Maja Holt Højgaard

Læs mere

Ergoterapeutforeningens selskab for ledere

Ergoterapeutforeningens selskab for ledere Vedtægter for Ergoterapeutforeningens selskab for ledere 1 Navn Ergoterapeutforeningens Selskab for Ledere 2 Formål Selskabets formål er: at være netværk og styrke det kollegiale sammenhold blandt ergoterapeuter

Læs mere

Revideret: Udmøntning af puljen: Familieorienteret alkoholbehandling

Revideret: Udmøntning af puljen: Familieorienteret alkoholbehandling Revideret: Udmøntning af puljen: Familieorienteret alkoholbehandling Som led i det sundhedspolitiske udspil Mere borger, mindre patient et stærkt fælles sundhedsvæsen blev der med finansloven 2014 afsat

Læs mere

Handlingsplaner/tidshorisont: Sundhedsplejen er en del af Norddjurs kommunes tilbud til borgerne.

Handlingsplaner/tidshorisont: Sundhedsplejen er en del af Norddjurs kommunes tilbud til borgerne. I Norddjurs kommune skal alle have lige og let adgang til sundhed uanset fysisk, psykisk social og kulturel forskellighed. Børn/unge i familier, hvor der er fysisk eller psykisk sygdom, sociale problemer

Læs mere

Leif Kristiansen, Patientkonsulent Rene Buch Nielsen, projektleder

Leif Kristiansen, Patientkonsulent Rene Buch Nielsen, projektleder Leif Kristiansen, Patientkonsulent Rene Buch Nielsen, projektleder Lidt om kontekst Noget om patientkonsulent funktionen Mere om patientkonsulent opgaver Patientkonsulenter på Hospitalsenheden Horsens

Læs mere

Dialogbaseret aftale mellem. Sundhedsplejen v/karen Stenstrup og Børn & Unge, Familie & Rådgivning v/mette Andreassen

Dialogbaseret aftale mellem. Sundhedsplejen v/karen Stenstrup og Børn & Unge, Familie & Rådgivning v/mette Andreassen Dialogbaseret aftale mellem Sundhedsplejen v/karen Stenstrup og Børn & Unge, Familie & Rådgivning v/mette Andreassen 2016 1 Generelt om dialogbaserede aftaler Den dialogbaserede aftale, er en aftale der

Læs mere

PÅRØRENDESTATEMENTS. Hvornår er pædagogikken bedst hvad skal sigtet være? Gøre borgerne mere voksne og modne de er ikke mere teenagere.

PÅRØRENDESTATEMENTS. Hvornår er pædagogikken bedst hvad skal sigtet være? Gøre borgerne mere voksne og modne de er ikke mere teenagere. PÅRØRENDESTATEMENTS Hvornår er pædagogikken bedst hvad skal sigtet være? Gøre borgerne mere voksne og modne de er ikke mere teenagere. Pårørendeoplevelse er, at de kan se, at deres familiemedlem kan en

Læs mere

Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik

Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik Ved aktivt medborgerskab kan vi gøre Silkeborg Kommune til en attraktiv kommune med plads til alle. Silkeborg Kommunes Socialpolitik 1 Indhold Socialpolitikken og Socialudvalgets MVV... 3 Politikkens fokusområder...

Læs mere

Ændring af arbejdsmiljøarbejdet

Ændring af arbejdsmiljøarbejdet Ændring af arbejdsmiljøarbejdet Den 1. oktober 2010 er der trådt en ændring af arbejdsmiljøloven i kraft. Det er reglerne omkring sikkerhedsorganisationen der ændres. Det har betydning for den måde arbejdsmiljøarbejdet

Læs mere

Nul huller i patientsikkerheden. Kvalitetskonsulent Lonnie Sander Terkildsen cand.soc.adm Kvalitetskonsulent Maria Staun cand.pharm Sygehus Lillebælt

Nul huller i patientsikkerheden. Kvalitetskonsulent Lonnie Sander Terkildsen cand.soc.adm Kvalitetskonsulent Maria Staun cand.pharm Sygehus Lillebælt Nul huller i patientsikkerheden Kvalitetskonsulent Lonnie Sander Terkildsen cand.soc.adm Kvalitetskonsulent Maria Staun cand.pharm Sygehus Lillebælt Safety is not measured by the number of times you fall

Læs mere

1. Læsestærke børn i Vores Skole

1. Læsestærke børn i Vores Skole 1. Læsestærke børn i Vores Skole Vores forældre kan lære at styrke børnenes læsefærdigheder Forældre kan bruges endnu mere til at fremme børnenes læsefærdigheder. Vi kan give dem gode råd og brugbare redskaber

Læs mere

Skolepolitikken i Hillerød Kommune

Skolepolitikken i Hillerød Kommune Bilag 1 - Udkast til revideret skolepolitik, forår 2014 Skolepolitikken i Hillerød Kommune 1. Indledning Vi vil (stadig) videre Med vedtagelse af læringsreformen i Hillerød Kommune står folkeskolerne overfor

Læs mere

Den koordinerende indsatsplan. Informationspjece til fagperson

Den koordinerende indsatsplan. Informationspjece til fagperson Den koordinerende indsatsplan Informationspjece til fagperson Tovholder Fagpersonen er tovholder på forløbet med en koordinerende indsatsplan og sikrer i samarbejde med borger, pårørende og relevante fagprofessionelle,

Læs mere

Kulturpulje 2015. Vejledning til ansøgere

Kulturpulje 2015. Vejledning til ansøgere Kulturpulje 2015 Vejledning til ansøgere Kulturpulje 2015 vejledning til ansøgere Region Nordjylland Regional Udvikling Niels Bohrs Vej 30 9220 Aalborg Ø www.rn.dk tlf. 96 35 13 88 Marts 2015 Læs mere

Læs mere

Et Nationalt forskningsprogram på det socialpædagogiske arbejdsområde

Et Nationalt forskningsprogram på det socialpædagogiske arbejdsområde Et Nationalt forskningsprogram på det socialpædagogiske arbejdsområde Bedre resultater for den enkelte og samfundet De tilbud, samfundet giver til socialt udsatte børn og unge samt voksne mennesker med

Læs mere

Anmeldt tilsyn Rapportskabelon

Anmeldt tilsyn Rapportskabelon Anmeldt tilsyn Rapportskabelon Udfyldes af konsulenten Institution Frederiksberg Sogns Børnehus Adresse Frederiksberg Bredegade 11 Leder Konst. Leder Tulle Malmquist, Konst. Souschef Mettte Boss Larsen

Læs mere

FAMILIE OG EVIDENS CENTER DANMARK EVIDENS - INTELLIGENT STYRING AF BØRN OG UNGEOMRÅDET VIA VIDEN, DER VIRKER

FAMILIE OG EVIDENS CENTER DANMARK EVIDENS - INTELLIGENT STYRING AF BØRN OG UNGEOMRÅDET VIA VIDEN, DER VIRKER FAMILIE OG EVIDENS CENTER DANMARK EVIDENS - INTELLIGENT STYRING AF BØRN OG UNGEOMRÅDET VIA VIDEN, DER VIRKER EVIDENS - INTELLIGENT STYRING AF BØRN OG UNGEOMRÅDET VIA VIDEN, DER VIRKER Demings opfordring

Læs mere

Øget leveringssikkerhed i AMU

Øget leveringssikkerhed i AMU Øget leveringssikkerhed i AMU 28. januar 2013 MOM/NES Formål med dette notat IF ønskes at sætte gang i initiativer, som reducerer antallet af aflyste kurser, øger aktiviteten og dermed styrker leveringssikkerheden

Læs mere

Indhold. Indledning og baggrund

Indhold. Indledning og baggrund 1 of 10 Indhold Indledning og baggrund... 1 Læringsmålstyret undervisning... 2 Matematik... 2 Dansk... 2 Undervisningsfag (Linjefag)... 3 Kompetenceudvikling i Håndværk og Design... 3 Kompetenceudvikling

Læs mere

VIRKSOMHEDSGRUNDLAG Sygehusledelsen, januar 2016

VIRKSOMHEDSGRUNDLAG Sygehusledelsen, januar 2016 VIRKSOMHEDSGRUNDLAG Sygehusledelsen, januar 2016 INDHOLD Mission, vision og værdier 8 Strategi 16 Fokusområder 18 3 Psykiatrien i Region Syddanmark ER TIL FOR PATIENTER & PÅRØRENDE 4 I ARBEJDET MED AT

Læs mere

Ressourceforløb Socialmedicinsk Enhed Region Hovedstaden

Ressourceforløb Socialmedicinsk Enhed Region Hovedstaden Ressourceforløb Socialmedicinsk Enhed Region Hovedstaden 16-03-2016 3 reformer for udsatte borgere Reform af førtidspension og fleksjob - ikrafttrædelse fra 1. januar 2013 Reform af kontanthjælpssystemet

Læs mere

Frivilligpolitik Det sociale område, Svendborg Kommune

Frivilligpolitik Det sociale område, Svendborg Kommune Frivilligpolitik Det sociale område, Svendborg Kommune Frivilligpolitik Det sociale område, Svendborg Kommune Indhold Indledning og baggrund 4-5 Det frivillige sociale arbejde 6-7 Værdier 8-9 Samarbejde

Læs mere

Ledelsesgrundlag. Baggrund. Allerød Kommune

Ledelsesgrundlag. Baggrund. Allerød Kommune Ledelsesgrundlag Allerød Kommune Forvaltningen Byrådssekretariatet Bjarkesvej 2 3450 Allerød Tlf: 48 100 100 kommunen@alleroed.dk www.alleroed.dk Baggrund Allerød Kommune gennemførte 1. januar 2011 en

Læs mere

Vejleder for læger i hoveduddannelse

Vejleder for læger i hoveduddannelse Gode råd og anbefalinger Vejleder for læger i hoveduddannelse i almen medicin www.videreuddannelsen-syd.dk Den Lægelige Videreuddannelse Region Syd Region Syddanmark og Grønland Kort om uddannelsen Uddannelsen

Læs mere

FÆLLESSKAB & FRIVILLIGHED. Frivilligpolitik - Social og Sundhed

FÆLLESSKAB & FRIVILLIGHED. Frivilligpolitik - Social og Sundhed FÆLLESSKAB & FRIVILLIGHED Frivilligpolitik - Social og Sundhed 2016 /2 Ollerup Plejecenter Vi vil Frivillighed i Svendborg Kommune Den første frivilligpolitik udkom i 2009. Her blev grundstenen til det

Læs mere

Drømmer du om at arbejde med mennesker? om at arbejde i børnehave, vuggestue, dagpleje, klub eller på et beskyttet værksted

Drømmer du om at arbejde med mennesker? om at arbejde i børnehave, vuggestue, dagpleje, klub eller på et beskyttet værksted Drømmer du om at arbejde med mennesker? 6 ugers jobrettet AMUuddannelse for dig drømmer om at arbejde i børnehave, vuggestue, dagpleje, klub eller på et beskyttet værksted WWW.UCC.DK Uddannelse og opkvalificering

Læs mere

Folkeskolereform - Munkegårdsskolen 2014. Hvad betyder reformen for dit barn? Hvilke nye tiltag bliver introduceret?

Folkeskolereform - Munkegårdsskolen 2014. Hvad betyder reformen for dit barn? Hvilke nye tiltag bliver introduceret? Folkeskolereform - Munkegårdsskolen 2014 Hvad betyder reformen for dit barn? Hvilke nye tiltag bliver introduceret? Skolereform hvorfor? 17 % aflægger ikke afgangsprøve eller opnår karakteren 2 i dansk

Læs mere

Standard for tværfagligt samarbejde ved tidlig indgriben for børn og unge og opfølgning på underretninger

Standard for tværfagligt samarbejde ved tidlig indgriben for børn og unge og opfølgning på underretninger Standard for tværfagligt samarbejde ved tidlig indgriben for børn og unge og opfølgning på underretninger Kommunens overordnede målsætning for standarden: Bidrage til lige muligheder for udfoldelse, udvikling

Læs mere

Det strategiske AM-arbejde - eller Arbejdsmiljø som en strategisk indsats?

Det strategiske AM-arbejde - eller Arbejdsmiljø som en strategisk indsats? Det strategiske AM-arbejde - eller Arbejdsmiljø som en strategisk indsats? Hans Hvenegaard hhv@teamarbejdsliv.dk LO-skolen den 22. november 2010 Trepartsdrøftelserne april 2009 Arbejdsmiljøet integreres

Læs mere

Conmoto. Strategiproces i Jobcenter Hvidovre

Conmoto. Strategiproces i Jobcenter Hvidovre Conmoto Udfordring: Et jobcenter er en kompleks organisation med mange interessenter. Mål og indsatser er styret af love, lokale og regionale beskæftigelsesråd, aftaler og planer samt f.eks. regeringens

Læs mere

MED-aftale. Midtjysk Brand og Redning

MED-aftale. Midtjysk Brand og Redning MED-aftale Midtjysk Brand og Redning April 2016 Forord: Denne aftale udgør den overordnede ramme for samarbejdet mellem ledelse og medarbejdere og gælder for alle ansatte i MJBR. MED-aftalen er et vigtigt

Læs mere

Psykiatrisk Afdeling Kolding-Vejle Praktikstedsbeskrivelse Team for Selvmordsforebyggelse

Psykiatrisk Afdeling Kolding-Vejle Praktikstedsbeskrivelse Team for Selvmordsforebyggelse Psykiatrisk Afdeling Kolding-Vejle Praktikstedsbeskrivelse Team for Selvmordsforebyggelse kontaktperson Susanne Vakker Maass, uddannelseskoordinator Voksenpsykiatrisk afd. Kolding-Vejle Maj 2014 1 Præsentation

Læs mere

Børnepsykiatrisk afsnit, U3

Børnepsykiatrisk afsnit, U3 Børnepsykiatrisk afsnit, U3 Velkommen til Psykiatrien Region Sjælland Psykiatrien Region Sjælland arbejder ud fra visionen»mennesker og muligheder psykiatri med relationer«. Vi lægger vægt på, at behandling

Læs mere

Ansøgning om tilskud til indsats til udvikling af statens arbejdspladser og personalegrupper gennem strategisk og systematisk kompetenceudvikling.

Ansøgning om tilskud til indsats til udvikling af statens arbejdspladser og personalegrupper gennem strategisk og systematisk kompetenceudvikling. ANSØGNING Ansøgning om tilskud til indsats til udvikling af statens arbejdspladser og personalegrupper gennem strategisk og systematisk kompetenceudvikling. Se vejledning til ansøgningsskema nedenfor.

Læs mere

INTERN FACILITATOR VED FRANKLINCOVEY DANMARK DE 5 VALG STARTPAKKE 2016

INTERN FACILITATOR VED FRANKLINCOVEY DANMARK DE 5 VALG STARTPAKKE 2016 INTERN FACILITATOR VED FRANKLINCOVEY DANMARK DE 5 VALG STARTPAKKE 2016 Baggrunden for Interne Facilitatorer FranklinCovey har over en længere årrække tilbudt organisationer muligheden for selv at implementere

Læs mere

Har højst 10 pct. af personalet på botilbuddet har en KRAPuddannelse?

Har højst 10 pct. af personalet på botilbuddet har en KRAPuddannelse? Ansøgning Projektets/aktivitetens titel Kommune Vælg venligst fra listen. Ansøger type Navn og e-mail adresse på tilskudsansvarlig Organisationens navn og CVR-nummer Her anføres den ansøgende organisations

Læs mere

Guldborgsund kommunes Strategi En helhedsorienteret ungeindsats

Guldborgsund kommunes Strategi En helhedsorienteret ungeindsats Guldborgsund kommunes Strategi En helhedsorienteret ungeindsats BAGGRUND: Ved deltagelse i KL projektet en helhedsorienteret ungeindsats har Guldborgsund kommune forpligtiget sig at gøre en ekstra indsats

Læs mere

AALBORG UNIVERSITETS KOMPETENCE- STRATEGI. Del af Aalborg Universitets strategi 2016-2021

AALBORG UNIVERSITETS KOMPETENCE- STRATEGI. Del af Aalborg Universitets strategi 2016-2021 AALBORG UNIVERSITETS KOMPETENCE- STRATEGI Del af Aalborg Universitets strategi 2016-2021 indhold introduktion 04 del 1 perspektiver på kompetenceudvikling på aau 06 del 2 prioriterede kompetenceudviklingsindsatser

Læs mere

Møde 3. december 2007 kl. 14:00 i Jobcenter Struer

Møde 3. december 2007 kl. 14:00 i Jobcenter Struer Det Lokale Beskæftigelsesråd LBR referat Møde 3. december 2007 kl. 14:00 i Jobcenter Struer Afbud fra: Grethe Riksted, Iben Kollemorten, Martin Munkebo og Bo Hansen Pkt. Tekst Side 95 Meddelelser 1 96

Læs mere

Præsentationsteknik med gennemslagskraft

Præsentationsteknik med gennemslagskraft Præsentationsteknik med gennemslagskraft Kom igennem med dit budskab Hvad enten du sælger, fremlægger ideer, beskriver visioner, præsenterer projekter eller noget helt femte, har du brug for modtagernes

Læs mere