fx når der ikke er mere næring tilbage.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "fx når der ikke er mere næring tilbage."

Transkript

1 Mikroorganismer Betegnelsen mikroorganismer dækker over forskellige små, encellede organismer, fx bakterier, mikroskopiske svampe og protozoer. Virus regnes ofte med til mikroorganismer, selvom virus ikke er celler og ikke er selvstændige organismer. Mikroorganismer hører hverken til planteriget eller dyreriget, men udgør en gruppe for sig selv. De er små, enkeltvis kan de kun ses i et mikroskop. Nogle er så små, at de kun kan ses i et elektronmikroskop. Mikroorganismer trives mange forskellige steder afhængigt af temperatur, næring, ilt, fugtighed og surhedsgrad. Når de rette livsbetingelser for vækst er til stede, kan mikroorganismerne formere sig med stor hast. Denne vækst standser først, når disse livsbetingelser ikke længere er til stede, fx når der ikke er mere næring tilbage. Når der er mange bakterier samlet, kan vi se dem, fx som slim på kød forårsaget af bakterier eller som mug på brød forårsaget af kolonier af skimmelsvampe. Virus ser vi aldrig, men virkningen oplever vi alle, når vi har fx influenza. Hvor findes mikroorganismer? Der er mikroorganismer nærmest overalt: De vokser i jorden, i havet, søer og vandløb, på overflader af planter, på mennesker og dyr. Mange af dem kan desuden overleve længe uden at vokse, fx i luften og på forskellige overflader. Mikroorganismer er tilpasset de forskellige miljøer, det vil sige, at hver art vokser og formerer sig, hvis de rette livsbetingelser er til stede. Mikroorganismer er nødvendige i naturens husholdning og har mange nyttige virkninger: De nedbryder materialer fra døde planter og dyr og omdanner derved affald til simple stoffer, som Brød og smør er lavet med nyttige bakterier og svampe. Mikroorganismer kan ikke ses med det blotte øje. Mikroorganismer Erhvervsskolernes Forlag 2007 Forfatter: Lillian Hansen og Erling Østergaard Forlagsredaktør: Karen Agerbæk, ka@ef.dk og Helle Grubbe, hg@ef.dk Tegninger: Grafisk tilrettelæggelse: Henrik Stig Møller Dtp: Narayana Press Typografi: ITC Legacy Materialet må anvendes af brugere, der retmæssigt har adgang til materialet i ved tegnet abonnement, betalt afgift eller på anden vis opnået tilladelse fra Erhvervs skolernes Forlag. Materialer fra må således kun anvendes til/af elever indmeldt på skoler med abonne ment samt medarbejdere på sådanne skoler i den periode, der ret mæssigt er opnået adgang i. Illustrationer i form af fotos, tegninger mv., som indgår som en integreret del af et af s objekter, må ikke benyttes i anden sammenhæng. Ved tvivlsspørgsmål kontakt Erhvervsskolernes Forlag. Medmindre andet er angivet, tilhører rettighederne til foto m.m. Erhvervsskolernes Forlag eller er under kastet en brugs rets licens, ifølge hvilken Erhvervsskolernes Forlag ikke må sælge, ud låne eller overdrage disse. Erhvervsskolernes Forlag Munkehatten Odense SØ info@ef.dk Tlf Fax

2 Hygiejne Eksempel på ødelæggende mikroorganismer. kan bruges igen af planter. De er nyttige ved rensning af vores spildevand. De er også med til at opbygge kulhydrater og proteiner, som kan udnyttes af dyr som næring. Bakterier i dyrs og menneskers tarm danner vitaminer til gavn for værten. I husholdningen og industrien bruger vi bakterier og svampe til fremstilling af fx medicin, mejeriprodukter, brød, øl, vin og eddike. Desværre har mikroorganismer også skadelige virkninger. De er bl.a. årsag til, at store mængder fødevarer fordærves. Et lille mindretal af arter giver sygdomme hos mennesker, dyr og planter. Mikroorganismernes patogenitet og virulens Mikroorganismer, som kan fremkalde sygdom, kaldes patogene mikroorganismer. Man taler også om en mikroorganismes patogenitet, dvs. evne til at fremkalde sygdom. Mikroorganismer er ofte kun pato-gene for bestemte dyrearter, fx menneskepatogene. Nogle angriber dog både mennesker og visse dyr og kan derfor smitte fra dyr til mennesker. Patogene mikroorganismers virulens kan være større eller mindre. Ved virulens forstås evnen til at trænge ind i kroppen, formere sig der og fremkalde sygdom. Højvirulente bakterier trænger let ind og fremkalder ofte sygdom, selv om man kun udsættes for et lille antal bakterier. Lavvirulente bakterier fremkalder i reglen kun sygdom, når de forekommer i store mængder, eller hvis personens modstandskraft er svækket. Apatogene mikroorganismer er mikroorganismer, som ikke forårsager sygdom. Gruppeinddeling af mikroorganismer Mikroorganismerne kan inddeles i følgende kategorier: Bakterier. Svampe. Protozoer. Virus. Bakterier Bakterier er primitive, encellede organismer. De består af cytoplasma (celleslim). Cellens kromosom (arveanlægget), den såkaldte kernesubstans, ligger frit i cytoplasmaet. I modsætning til andre celler har bakterier ingen kernemembran rundt om kernesubstansen. Cytoplasmaet er afgrænset af en cellemembran, som bestemmer optagelse af næringsstoffer og udskillelse af affaldsprodukter.

3 Mikroorganismer En spore dannes ved, at de livsvigtige dele af bakterien omgives af en særlig modstandsdygtig sporevæg. En bakteries opbygning. Uden om celle-membranen findes en tyk og stiv cellevæg. Den beskytter bakterien og bestemmer dens form, nærmest som en slags ydre skelet. Nogle bakterier har også en kapsel, det vil sige et lag slim uden på cellevæggen. Kapslen beskytter bakterien, fx mod kemiske desinfektionsmidler og mod hvide blodlegemer. Nogle bakterier kan bevæge sig ved hjælp af flageller (svingtråde). En del bakterier danner toksiner (giftstoffer), som er med til at fremkalde sygdomme. Nogle bakterier kan danne særlige modstandsdygtige hvileformer under ugunstige forhold, fx varme, kulde, udtørring og næringsmangel. Sådanne hvileformer kaldes bakteriesporer. Sporerne hjælper bakterien til at overleve. De er meget modstandsdygtige over for udtørring, kemiske midler og varme. De tåler kogning, men kan dog dræbes ved høje temperaturer (autoklavering og tørsterilisering se nærmere i kapitel 3). Hvis sporen senere får gode vækstbetingelser, vokser bakterien frem af den igen. Bakteriers formering sker ved celledeling. Først vokser bakterien, og kernesubstansen deler sig i to. Derefter deler cellen sig i to nøjagtig ens celler. Under de bedst mulige vækstbetingelser kan bakterier dele sig hvert 20. minut eller hurtigere. Oftest hæmmes væksten dog af mangel på næring eller ophobede affaldsstoffer. Gode vækstbetingelser for bakterier er et fugtigt miljø og rigeligt med næringsstoffer, der bruges som energikilde og til byggesten til nye celler. Forskellige bakteriearter har meget forskellige næringskrav. Desuden kræves en vis temperatur, for menneskets bakterier C. Tilstedeværelse eller fravær af ilt, som jo findes i luften, er altså med til at bestemme, hvilke bakterier der kan vokse i et bestemt miljø. Bakterieprøver kan indsamles fra fx håndtag og toiletter med Aerobe bakterier kræver ilt for at vokse. Anaerobe bakterier kan vokse uden ilt. Fakultativt anaerobe bakterier kan vokse både med og uden ilt.

4 Hygiejne Eksempler på materialer til podning. Bouillon til dyrkning af bakterier. Til højre ingen vækst (væsken er klar). Til venstre ses væksten som en uklarhed. Agarplade med kolonier af bakterier fra en finger. Væksten er sket på 1 døgn ved 37 C. sterile vatpinde (podninger). Man kan også stikke en kanyle ind i en byld (absces) og suge pus op i en sprøjte. Podning fra slimhinden udføres ved at gnide en steril vatpind mod området. Metoden kan bruges både til at undersøge patienter og personale, fx i forbindelse med en sygehusinfektion. Alle materialer til podning og dyrkning skal være sterile (fri for mikroorganismer). Podningen kan overføres til et transportmedium, dvs. en væske, som bakterierne kan overleve i under forsendelsen til et mikrobiologisk laboratorium. Dyrkning af bakterier fra mennesker kan udføres i glas med forskellige slags bouillon (kødsuppe), i et varmeskab (inkubator) ved C, hvilket er den temperatur, som sygdomsfremkaldende (patogene) bakterier trives bedst ved. Vækst af bakterierne ses efter 1 7 døgn ved, at den gennemsigtige bouillon bliver uklar, tåget. Til nærmere undersøgelse dyrkes bakterierne på agarplader, som består af bouillon gjort stiv med agar og hældt op i flade skåle med låg (Petriskåle). Ofte er der tilsat blod for at fremme væksten (blodagar). Når podningen sås ud på agarens overflade, vil de enkle bakterier vokse til små hobe (kolonier). Anaerobe bakterier må dyrkes i iltfri beholder. Bakteriers størrelse er omkring 1/1000 af 1 millimeter (kaldes også 1 mikrometer = µm. Det græske bogstav µ udtales my). Derfor studeres bakterier i mikroskop ved ca ganges forstørrelse, som er den største forstørrelse, et almindeligt mikroskop kan yde. Ofte vil man anvende en såkaldt Gramfarvning, der inddeler bakterierne i to grupper (gram-positive eller gram-negative), så de lettere kan ses. Ved Gramfarvning bliver nogle bakteriearter farvet violette, mens andre arter bliver røde. De violette er gram-positive bakterier, fx stafylokokker eller streptokokker. De røde gram-negative bakterier kan være fx salmonella eller meningokokker.

5 Eksempler på gram-positive bakterier: Stafylokokker, Streptokokker mv. Stafylokokker findes hos alle mennesker. De såkaldte hvide stafylokokker (danner hvide kolonier) findes i den konstante mikroflora på huden og på slimhinderne, især i næseslim-hinderne. Gule stafylokokker (vokser med gule kolonier) er patogene, men ret lavvirulente. Mange mennesker er raske smittebærere af gule stafylokokker på hud og slimhinder. De gule stafylokokker er årsag til betændelse i huden (fx bylder, bulne fingre og børnesår). De giver også hyppigt betændelse i sår. Nogle stafylokokker kan vokse i madvarer og danne toksiner, som giver madforgiftning (opkastning, diarré). Stafylokokker kan bl.a. give lungebetændelse, sårinfektion m.m. Streptokokker er også almindelige blandt mennesker. Nogle arter findes i mikrofloraen på slimhinderne, fx i munden, svælg og tarmkanalen. Patogene streptokokker er ret højvirulente og giver ofte sygdom, hvis man smittes. Der findes dog også raske smittebærere. Halsbetændelse er den almindeligste streptokoksygdom. De kan også give betændelse i sår og blodforgiftning. Stivkrampebakterier er sporedannende og findes i jorden. Hvis de kommer ind i et sår, kan de give anledning til stivkrampe. Salmonella forbindes især med æg. Eksempler på gram-negative bakterier: Salmonella, Meningokokker, Koli mv. Salmonella bakterier findes mest hos dyr. Mennesker kan komme i kontakt med bakterierne gennem fjerkræ, æg, ubehandlet mælk og forurenet vand. Salmonella kan hos mennesker inficere mave-tarmkanalen og give anledning til diarré. Meningokokker kan give hjernehindebetændelse. Sygdommen er alvorlig og kræver omgående behandling. Meningokokker findes ofte i svælget hos (raske) børn og voksne. Man ved ikke, hvorfor raske personer pludselig kan blive angrebet af Meningokokken. Kolibakterier er normalt forekommende bakterier i tarmen. Hvis bakterierne kommer på afveje, uden for tarmsystemet, kan de give anledning til fx betændelse i urinvejene, blindtarmsbetændelse og blodforgiftning. Smitte med Gonokokker kan give anledning til kønssygdommen gonoré.

6 Hygiejne Bakterier kan opdeles efter form. Eksempel på trådformet og kugleformet svamp. Bakterier inddeles også efter cellernes form i kokker (kugleformede), stave, spiriller (buede eller spiralformede stave), og spirokæter (spiralformede, tynde og bøjelige). Kokker inddeles efter den måde, cellerne lægger sig på under formeringen: diplokokker ligger 2 og 2, streptokokker ligger i kæder, og stafylokker ligger i hobe. Svampe Der findes mange forskellige svampe. De mikroskopiske svampe er større og mere højtstående organismer end bakterier. De er enten kugle- eller ægformede (gærsvampe) eller trådformede. Nogle arter er patogene og giver fx fodsvamp og ringorm. Svampesygdomme kaldes mykoser. Candida er en gærsvamp, som indgår i mikrofloraen på vores slimhinder. Selvom den normalt er uskadelig, kan Candida give sygdom, bl.a. i mundslimhinden (candidose). Det ses oftest hos nyfødte børn som trøske, og hos patienter, der er svækket af alvorlige sygdomme. Det er også meget almindeligt med candidainfektion under tandproteser (protesestomatitis). Børn, der bruger ble, får ofte bleeksem, også kaldet Bledermatitis, som er svamp i bleregionen, der ligeledes skyldes candidasvampen. Protozoer Protozoer er betegnelsen for den gruppe mikroorganismer med den mest komplicerede cellestruktur. Eksempler er visse amøber og trichomonas, som kan findes i mikrofloraen på slimhinder, bl.a. i munden. Trichomonas er en almindelig årsag til betændelse i skeden hos kvinder. Blandt sygdomme, der skyldes patogene protozoer, kan nævnes malaria, afrikansk sovesyge og amøbedystenteri (en tarminfektion). De optræder alle i troperne. Virus Virus er langt mindre end bakterier og kan kun ses ved stor forstørrelse i et elektronmikroskop. De er ikke selvstændige celler. De består kun af et kromosom (arveanlæg, svarende til en celles kernesubstans), som er omgivet af en kappe. Virus har ikke noget selvstændigt stofskifte. De formerer sig i andre organismers celler. Virus kan hægte sig fast på overflader af celler i vævene hos mennesker, dyr eller planter. Derefter trænger viruskromosomet ind i cellen. Virus overtager nu styringen af cellens stofskifte i stedet for cellens egen kernesubstans. Herved danner cellen en ny mængde virus. Når de er lavet færdige, sprænges cellen, og virus kommer ud i omgivelserne. Her kan de overleve, indtil de finder nye celler at trænge ind i. Virus er patogen, fordi de ødelægger vævene. Forskellige arter af virus foretrækker forskellige væv og organer. Virus, der formerer sig i luftvejenes slimhinder, giver fx forkølelse, halsbetændelse eller influenza. Virus, som foretrækker leverceller, giver leverbetændelse (hepatitis). Andre virus angriber tarmkanalen eller nervesystemet. Menneskets mikroflora Der findes altid bakterier på menneskets hud og slimhinder. Hvert sted findes en karakteri-

7 Mikroorganismer stisk blanding af bakterier, som lever i balance med hinanden og tilpasset det miljø, de bor i. Man taler således om hudflora, næseflora, mundflora, svælgflora og tarmflora. De er stort set ens hos alle mennesker. Forskelle i levevis, fx kost, kan dog give mindre forskelle fra person til person. De mikroorganismer, der findes hele tiden hos alle mennesker, kaldes den konstante mikroflora. Desuden kan mange andre mikroorganismer af og til findes på menneskers hud. De kaldes den inkonstante mikroflora og kan stamme fra omgivelserne. Også patogene mikroorganismer kan optræde som inkonstant flora. Vores konstante mikroflora er vigtig for helbredet. Den gør det svært for fremmede, også patogene mikroorganismer at sætte sig fast på hud og slimhinder og fremkalde sygdom. Tarmfloraen danner også vitaminer, som vi kan bruge, og den hjælper med fordøjelsen. Den konstante del af mikrofloraen kan dog også fremkalde sygdom hos sin vært. Floraen på hud og slimhinder kan fx give betændelse, hvis der kommer et sår, mens de ikke kan trænge igennem hud og slimhinder, så længe disse er hele. Det er altså ikke helt korrekt at kalde vores konstante flora for apatogen, selv om den ikke giver smitsomme sygdomme, som patogene mikroorganismer gør. Den konstante flora tilhører en mellemgruppe, som betegnes lejlighedsvis patogene mikroorganismer. Det er mikroorganismer, som giver sygdom under visse særlige forhold. Det kan være hos svækkede personer (som svampeinfektioner). Eller hvis de kommer et nyt sted hen (hudbakterier ind i sår, tarmbakterier i urinvejene). Den konstante mikroflora er speciel for hver enkelt person, men er altid til stede. Svampeinfektion i ganen.

Grundlæggende. rengøringshygiejne. SUS, Serviceerhvervenes Efteruddannelsesudvalg

Grundlæggende. rengøringshygiejne. SUS, Serviceerhvervenes Efteruddannelsesudvalg Grundlæggende rengøringshygiejne SUS, Serviceerhvervenes Efteruddannelsesudvalg Jette Nissen Januar 2014 Undervisningsministeriet (januar 2014). Materialet er udviklet af Serviceerhvervenes Efteruddannelsesudvalg

Læs mere

Hygiejne. Hygiejne. Daglig erhvervsrengøring

Hygiejne. Hygiejne. Daglig erhvervsrengøring Hygiejne Daglig erhvervsrengøring 1 Forord At udføre erhvervsrengøring kræver uddannelse dette undervisningsmateriale er udarbejdet som grundbogsmateriale til kurset Daglig erhvervsrengøring. Hygiejne

Læs mere

Hygiejne. Daglig erhvervsrengøring. Undervisningshæftet giver et indblik i, hvorfor det er vigtigt at gøre rent.

Hygiejne. Daglig erhvervsrengøring. Undervisningshæftet giver et indblik i, hvorfor det er vigtigt at gøre rent. Daglig erhvervsrengøring Undervisningshæftet giver et indblik i, hvorfor det er vigtigt at gøre rent. SUS, Serviceerhvervenes Efteruddannelsesudvalg Lone Thingholm Lauridsen, AMU Fyn Rinna Mølgaard, AMU

Læs mere

Immunforsvar. Infektioner. Smittemåder. Direkte smitte via håndtryk.

Immunforsvar. Infektioner. Smittemåder. Direkte smitte via håndtryk. Immunforsvar Dette afsnit beskriver, hvordan patogene mikroorganismer fremkalder sygdomme, og hvordan vores krop forsvarer sig imod dem. Sygdomme, opstået ved at patogene mikroorganismer trænger ind og

Læs mere

Jævnemetoder. Med hvedemel og fedtstof. Med stivelse og væske

Jævnemetoder. Med hvedemel og fedtstof. Med stivelse og væske En del af de faste gøremål i et køkkens forberedelser, er klargøring af de jævninger, der bruges til at jævne supper og saucer. Nogle jævninger lavet af mel kræver en vis forberedelsestid, og skal derfor

Læs mere

Form Betragtet i mikroskop ser bakterier meget forskellige ud. Efter form kan de inddeles i følgende:

Form Betragtet i mikroskop ser bakterier meget forskellige ud. Efter form kan de inddeles i følgende: Mikrobiologi Revideret uddrag af Andersen SS, Pertersen G, Sedum-Larsen I. Farmaci. 3. Udgave. Hillerød: Pharmakon; 2006. 3. udgave, revideret af Sandie Olesen Mikroorganismer er organismer, der er så

Læs mere

Mortensen Nielsen Nørgaard Stefansen, hold a. gr 3. Øvelse i AT synopsis. Miltbrand som terrorvåben

Mortensen Nielsen Nørgaard Stefansen, hold a. gr 3. Øvelse i AT synopsis. Miltbrand som terrorvåben Mortensen Nielsen Nørgaard Stefansen, hold a. gr 3 Øvelse i AT synopsis Miltbrand som terrorvåben Problemformulering: Hvordan benyttes miltbrand som terrorvåben? Problemstillinger: Hvad er miltbrand (Bacillus

Læs mere

Daglig motion og normalvægt Begræns madmængde

Daglig motion og normalvægt Begræns madmængde Spis mindst fra toppen Toppen består af kød, fisk og æg mad, som er rig på proteiner. Flyttet til toppen de "hurtige" kulhydrater - ris, pasta, kartofler, hvidt brød & mælkeprodukter Spis noget fra midten

Læs mere

QEQQATA KOMMUNIA Ilinniartitaanermut immikkoortortaq Området for Uddannelse

QEQQATA KOMMUNIA Ilinniartitaanermut immikkoortortaq Området for Uddannelse Forholdsregler omkring syge børn i vuggestuer, børnehaver, dagplejen og fritidshjem, i Qeqqata Kommunia Forholdsregler omkring syge børn i vuggestuer, børnehaver, dagpleje og fritidshjem i Qeqqata Kommunia

Læs mere

MEDICINSK MIKROBIOLOGI OG INFEKTIONSPATOLOGI Biologisk del

MEDICINSK MIKROBIOLOGI OG INFEKTIONSPATOLOGI Biologisk del Studiespørgsmål Kapitel 2. Almen mikrobiologi 1 Nævn hvilke grupper der findes af humanpatogene organismer. 2 Hvilke af disse grupper er mikroskopiske? 3 Hvad er forskellen på eukaryote og prokaryote organismer?

Læs mere

Eksamensspørgsmål Biologi C Maj-juni 2016 Hold: 3ebicmf1

Eksamensspørgsmål Biologi C Maj-juni 2016 Hold: 3ebicmf1 Eksamensspørgsmål Biologi C Maj-juni 2016 Hold: 3ebicmf1 HF og VUC Nordsjælland. Hillerød Lærer: Lisbet Heerfordt, Farumgårds Alle 11, 3520 Farum, tlf. 4495 8708, mail: lhe@vucns.dk. NB! Spørgsmålene kan

Læs mere

F22 Bakterier struktur og funktion

F22 Bakterier struktur og funktion F22 Bakterier struktur og funktion Uffe B. Skov Sørensen INSTITUT FOR BIOMEDICIN Dias 1 Disposition Forskelle mellem bakterier og vore egne celler Hvad er en bakterie? Dyrkning, farvning og identifikation

Læs mere

Kvalme og opkastning. SIG til!

Kvalme og opkastning. SIG til! Kvalme og opkastning SIG til! Forord Denne pjece er udarbejdet og udgivet af MSD og SIG Emesis, en landsdækkende gruppe af sygeplejersker, der beskæftiger sig med området kvalme og opkastning. Pjecens

Læs mere

Svamp. skridtet. Et af de bedste midler mod svamp er mere viden. Det kan du få i denne brochure.

Svamp. skridtet. Et af de bedste midler mod svamp er mere viden. Det kan du få i denne brochure. Svamp De færreste er klar over, at svamp kan smitte. 15% af befolkningen har fodsvamp, og mange har svamp i skridtet. Et af de bedste midler mod svamp er mere viden. Det kan du få i denne brochure. svamp

Læs mere

FLEXICULT PRODUKTINFORMATION S T A T E N S S E R U M I N S T I T U T. forebygger og bekæmper smitsomme sygdomme og medfødte lidelser

FLEXICULT PRODUKTINFORMATION S T A T E N S S E R U M I N S T I T U T. forebygger og bekæmper smitsomme sygdomme og medfødte lidelser FLEXICULT SSI-urinkit S T A T E N S S E R U M I N S T I T U T forebygger og bekæmper smitsomme sygdomme og medfødte lidelser Statens Serum Institut Artillerivej 5 2300 København S Tlf.: 3268 3268 Fax:

Læs mere

ERNÆRINGSDRIKKE. Har du KOL? Så er måltider og motion vigtigt. Enkle råd om at holde vægten oppe

ERNÆRINGSDRIKKE. Har du KOL? Så er måltider og motion vigtigt. Enkle råd om at holde vægten oppe ERNÆRINGSDRIKKE Har du KOL? Så er måltider og motion vigtigt Enkle råd om at holde vægten oppe 2 Indholdsfortegnelse Side KOL og vægttab 3 Hvilken betydning har energi? 4 Hvilken betydning har protein?

Læs mere

Hygiejne for fødevarehåndtering under bagatelgrænsen

Hygiejne for fødevarehåndtering under bagatelgrænsen Hygiejne for fødevarehåndtering under bagatelgrænsen NR 47313 I RELATION TIL FKB: 2676 Praktisk kirketjeneste Annette Kappelgaard 2012 Undervisningsministeriet. 17. december 2012. Materialet er udviklet

Læs mere

Lektion 01 - Mig og mine vaner DIALOGKORT. Hvor synes du, at grænsen går for, hvornår en vane er sund eller usund?

Lektion 01 - Mig og mine vaner DIALOGKORT. Hvor synes du, at grænsen går for, hvornår en vane er sund eller usund? Lektion 01 - Mig og mine vaner DIALOGKORT 01 Hvor synes du, at grænsen går for, hvornår en vane er sund eller usund? Lektion 01 Mig og mine vaner fakta Hænderne er den mest almindelige smittevej for almindelige

Læs mere

Biologisk rensning Fjern opløst organisk stof fra vand

Biologisk rensning Fjern opløst organisk stof fra vand Øvelse I Biologisk rensning Fjern opløst organisk stof fra vand Formål: På renseanlægget renses et mekanisk, biologisk og kemisk. I den biologiske rensning på renseanlægget benyttes bakterier og mikroorganismer

Læs mere

Basal mikrobiologi Smitteveje og smittemåder Mette Winther Klinisk Mikrobiologisk Afdeling

Basal mikrobiologi Smitteveje og smittemåder Mette Winther Klinisk Mikrobiologisk Afdeling Basal mikrobiologi Smitteveje og smittemåder 07.05.2018 Mette Winther Klinisk Mikrobiologisk Afdeling MIKROBIOLOGI - Virus - Bakterier - Svampe - Parasitter - Prioner Virus generelle egenskaber Mindre

Læs mere

Mikrobiologi Hånden på hjertet

Mikrobiologi Hånden på hjertet Mikrobiologi Hånden på hjertet Kapitel 2 Side 31 Side 34 Side 39 Side 39 Mikroorganismer Arbejdsspørgsmål om celler Arbejdsspørgsmål om organismer Arbejdsspørgsmål om celledeling og proteinsyntese Quiz

Læs mere

Fødevareallergi og intolerance side 2-10

Fødevareallergi og intolerance side 2-10 Indholdsfortegnelse Indledning side 2 Fødevareallergi og intolerance side 2-10 Brød, Boller & Kager side 11-31 Let og lækkert til madpakken eller skovturen side 32-38 Lækre kaloriefattige salater til pålæg

Læs mere

Kapitel 6. SMITSOMME SYGDOMME

Kapitel 6. SMITSOMME SYGDOMME Kapitel 6. SMITSOMME SYGDOMME Dette kapitel dækker anmeldte tilfælde af smitsomme sygdomme år 2014 og 2015. Botulisme Der blev i 2014 anmeldt 1 tilfælde af botulisme. I dette tilfælde kom bakterierne fra

Læs mere

Eleven sorterer smådyrene efter visuelle karakteristika som farve eller størrelse. Eleven sorterer smådyrene efter antal ben og levested.

Eleven sorterer smådyrene efter visuelle karakteristika som farve eller størrelse. Eleven sorterer smådyrene efter antal ben og levested. Vandhullet med Den Talende Bog Færdigheds og vidensmål Læringsmål Aktiviteter Tegn på læring kan være Udfordringsopgave Evaluering Naturfaglige undersøgelser Eleven kan sortere og klassificere om naturfaglige

Læs mere

Probiotika i akvakultur en strategi til forebyggelse af fiskesygdom

Probiotika i akvakultur en strategi til forebyggelse af fiskesygdom Bettina Spanggaard & Lone Gram Danmarks Fiskeriundersøgelser, Afdeling for Fiskeindustriel Forskning Probiotika i akvakultur en strategi til forebyggelse af fiskesygdom Sygdom hos fisk i opdræt behandles

Læs mere

Blodlegemer og kredsløb. Massøruddannelsen

Blodlegemer og kredsløb. Massøruddannelsen Blodlegemer og kredsløb Massøruddannelsen Blodet Blodet består af ca. 60 pct. Blodplasma og ca. 40 % Blodlegemer (blodets celler). Blodmængde udgør ca. 8 % af legemsvægten, dvs. ca. 5 6 l. hos en person

Læs mere

Organismer inddeles i tre fundamentale stofomsætningstyper:

Organismer inddeles i tre fundamentale stofomsætningstyper: Stofskiftetyper Organismer inddeles i tre fundamentale stofomsætningstyper: autotrofe organismer: organismer som opbygger organisk stof ved fotosyntese (eller i nogle tilfælde kemosyntese); de kræver foruden

Læs mere

RØGENS VEJ RUNDT I KROPPEN

RØGENS VEJ RUNDT I KROPPEN KAPITEL 3: RØGENS VEJ RUNDT I KROPPEN 30 www.op-i-røg.dk GÅ OP I RØG Kræftens Bekæmpelse www.op-i-røg.dk 31 Kapitel 3: Indhold Der gives en kort indføring i de reaktioner der sker i kroppen, når man starter

Læs mere

Fjernelse af galdeblære ved kikkertoperation (Laparoskopisk kolecystektomi)

Fjernelse af galdeblære ved kikkertoperation (Laparoskopisk kolecystektomi) Patientinformation Fjernelse af galdeblære ved kikkertoperation (Laparoskopisk kolecystektomi) Kvalitet Døgnet Rundt Kirurgisk afdeling Fjernelse af galgeblæerne ved kikkertoperation Om pjecen Denne pjece

Læs mere

Biologi 7. klasse 2011/2012

Biologi 7. klasse 2011/2012 Biologi 7. klasse 2011/2012 Ca. 40 lektioner Årsplanen tager udgangspunkt i læseplanen for biologi på Esajasskolen. Det fremgår af afkrydsningslisten på de følgende sider, hvilke trinmål der vil blive

Læs mere

Variabel- sammenhænge

Variabel- sammenhænge Variabel- sammenhænge Udgave 2 2009 Karsten Juul Dette hæfte kan bruges som start på undervisningen i variabelsammenhænge for stx og hf. Hæftet er en introduktion til at kunne behandle to sammenhængende

Læs mere

Alterne.dk - dit naturlige liv

Alterne.dk - dit naturlige liv Irriteret tyktarm Tilføjet af Jette Plesner onsdag 07. maj 2008 Sidst opdateret torsdag 03. september 2009 Irriteret tyktarm er efterhånden blevet en folkesygdom. Maven bliver oppustet og gør ondt. Man

Læs mere

MOLEKYLÆR MEDICN BACHELORUDDANNELSEN MEDICINSK MIKROBIOLOGI OG IMMUNOLOGI

MOLEKYLÆR MEDICN BACHELORUDDANNELSEN MEDICINSK MIKROBIOLOGI OG IMMUNOLOGI AARHUS UNIVERSITET MOLEKYLÆR MEDICN BACHELORUDDANNELSEN MEDICINSK MIKROBIOLOGI OG IMMUNOLOGI Tirsdag den 7. juni 2011 kl. 9.00-13.00 ************** Alle opgaver i dette sæt skal besvares. Essays A. Staphylococcus

Læs mere

Behandling og pleje af delhudstransplantater

Behandling og pleje af delhudstransplantater Patientinformation Behandling og pleje af delhudstransplantater Velkommen til Vejle Sygehus Ortopædkirurgisk Afdeling Apr. 2010 Delhudstransplantat Delhudstransplantat Et hudtransplantat bruges til at

Læs mere

Dyrk bakterier fra dine omgivelser. Social- og sundhedsuddannelserne. Fagretning - eksempel Pædagogik og sundhed - at arbejde med mennesker

Dyrk bakterier fra dine omgivelser. Social- og sundhedsuddannelserne. Fagretning - eksempel Pædagogik og sundhed - at arbejde med mennesker Fagretning - eksempel Pædagogik og sundhed - at arbejde med mennesker Fag Biologi Klassetrin 7. - 9. klasse Varighed 3-4 lektioner Jobmuligheder Social- og sundhedshjælper Social- og sundhedsassistent

Læs mere

Side 1 af 10 INTERN PRØVE. ANATOMI og FYSIOLOGI/ BIOKEMI. D. 24. august 2009 KL. 9:00 13:00

Side 1 af 10 INTERN PRØVE. ANATOMI og FYSIOLOGI/ BIOKEMI. D. 24. august 2009 KL. 9:00 13:00 INTERN PRØVE ANATOMI og FYSIOLOGI/ BIOKEMI D. 24. august 2009 KL. 9:00 13:00 Opgavesættet består af: Anatomi og fysiologi: 7 essayopgaver og 3 figuropgaver Biokemi: 3 essayopgaver Side 1 af 10 ANATOMI

Læs mere

Undersøgelse af forskellige probiotiske stammer

Undersøgelse af forskellige probiotiske stammer Undersøgelse af forskellige probiotiske stammer Formål Formålet med denne øvelse er: 1. At undersøge om varer med probiotika indeholder et tilstrækkeligt antal probiotiske bakterier, dvs. om antallet svarer

Læs mere

Indhold 2 VOS RØDT ØJE. Øjenforeningens mission: Hjælpe øjenpatienter til at forbedre eller bevare synet, så blindhed* undgås

Indhold 2 VOS RØDT ØJE. Øjenforeningens mission: Hjælpe øjenpatienter til at forbedre eller bevare synet, så blindhed* undgås Rødt øje Indhold 3 3 5 7 13 16 17 18 Rødt øje Øjet forsvarer sig Hvorfor bliver øjet rødt? Rødt øje fra øjets overflade 7 Øjenbetændelse 9 Øjenallergi 10 Fremmedlegeme, afskrabning på øjet, UV-lys og kemi

Læs mere

Sådan skyller du et Hickmann-kateter og tager blodprøver fra det

Sådan skyller du et Hickmann-kateter og tager blodprøver fra det Sådan skyller du et Hickmann-kateter og tager blodprøver fra det Du har fået anlagt et centralt venekateter, nærmere bestemt et Hickmann-kateter. Et Hickmann-kateter bruges til at give medicin, væske eller

Læs mere

Få søerne til at malke bedre, så de kan passe mange flere, diarré-fri, grise!

Få søerne til at malke bedre, så de kan passe mange flere, diarré-fri, grise! Få søerne til at malke bedre, så de kan passe mange flere, diarré-fri, grise! Aarhus Universitet 1 Hvorfor dør nyfødte grise? Diagnoser på 718 pattegrise fra 10 USK i 2010 Sult klemt/traume Undervægt/svag

Læs mere

Kære Stine Damborg, Lone Langballe og Jens Rohde 02-11-15

Kære Stine Damborg, Lone Langballe og Jens Rohde 02-11-15 Jens Rohde (V), Lone Langballe (DF) og Stine Damborg (K) Viborg Byråd stdp@viborg.dk Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling Ministeren Frederiksholms Kanal 21 1220 København K Tlf. 3392 5000

Læs mere

SKABT AF IMERCO TIL HVERDAGEN ULTIMATE SLOWJUICER BRUGSANVISNING

SKABT AF IMERCO TIL HVERDAGEN ULTIMATE SLOWJUICER BRUGSANVISNING SKABT AF IMERCO TIL HVERDAGEN ULTIMATE SLOWJUICER Vigtige sikkerhedsforanstaltninger.... 02 Advarsel.... 03 Apparatets dele.... 05 Sådan samles juiceren.... 07 Tips vedr. betjening... 09 Tips vedr. ingredienser...

Læs mere

Patientinformation. AV fistel/graft. Dialyseadgangsveje

Patientinformation. AV fistel/graft. Dialyseadgangsveje Patientinformation AV fistel/graft Dialyseadgangsveje Kvalitet Døgnet Rundt Dialyseafdelingen Indledning Dette lille hæfte indeholder en kort information om AV fistler og grafter, som er adgangsveje, der

Læs mere

EKSEM EKSEM. udgør 75-80 procent af samtlige tilfælde af kontakteksem.

EKSEM EKSEM. udgør 75-80 procent af samtlige tilfælde af kontakteksem. Eksem Kontakteksem Eksem er en kløende hudlidelse, som kan optræde overalt på kroppen. Det er en slags betændelsestilstand i huden, der ikke skyldes bakterier. Huden bliver rød og hævet, og måske er der

Læs mere

Bakterier struktur og funktion

Bakterier struktur og funktion Bakterier struktur og funktion Uffe B. Skov Sørensen Dias 1 Disposition Forskellen mellem en bakterie og vore egne celler Hvad er en bakterie? Dyrkning og farvning af bakterier Inddeling af bakterier (taksonomi)

Læs mere

Dokumenteret Drikkevands Sikkerhed Regler for hygiejne ved arbejde med drikkevand

Dokumenteret Drikkevands Sikkerhed Regler for hygiejne ved arbejde med drikkevand DDS Dokumenteret Drikkevands Sikkerhed Regler for hygiejne ved arbejde med drikkevand 1 Regler for hygiejne ved arbejde med drikkevand Vand er at betragte som en fødevare, vi kan nemlig blive lige så syge

Læs mere

Sentinel lymfeknudebiopsi ved modermærkekræft

Sentinel lymfeknudebiopsi ved modermærkekræft Patientinformation Sentinel lymfeknudebiopsi ved modermærkekræft - malignt melanom Velkommen til Vejle Sygehus Organ- og Plastikkirurgisk Afdeling Rev. Juli 2008 Sentinel lymfeknudebiopsi ved modermærkekræft

Læs mere

Forskning på afdøde er reguleret af såvel komitéloven som af sundhedsloven 2.

Forskning på afdøde er reguleret af såvel komitéloven som af sundhedsloven 2. DET ETISKE RÅD NOTAT om bestemmelser i sundhedsloven og komitéloven 1 der har betydning for godkendelse af biomedicinske forskningsprojekter, der vedrører forskning på afdøde. Sundhedsloven og komitéloven:

Læs mere

BILAG A SPØRGESKEMA. I denne At-vejledning præsenteres et kort spørgeskema med i alt 44 spørgsmål fordelt på otte skalaer.

BILAG A SPØRGESKEMA. I denne At-vejledning præsenteres et kort spørgeskema med i alt 44 spørgsmål fordelt på otte skalaer. 16 BILAG A SPØRGESKEMA I denne At-vejledning præsenteres et kort spørgeskema med i alt 44 spørgsmål fordelt på otte skalaer. Skalaernes spørgsmål indgår i et større spørgeskema, der omfatter i alt 26 skalaer

Læs mere

Badevandsprofil. Badevandsprofil for Vikær Strand, Diernæs. Ansvarlig myndighed:

Badevandsprofil. Badevandsprofil for Vikær Strand, Diernæs. Ansvarlig myndighed: Badevandsprofil Badevandsprofil for, Diernæs Ansvarlig myndighed: Haderslev Kommune Gåskærgade 26-28 6100 Haderslev www.haderslev.dk Email: post@haderslev.dk Tlf.: 74 34 34 34 Hvis der observeres uregelmæssigheder

Læs mere

TIP EN 12 ER OM KRÆFT HOS BØRN

TIP EN 12 ER OM KRÆFT HOS BØRN TIP EN 12 ER OM KRÆFT HOS BØRN 1 X 2 1. Hvor mange børn under 18 år får kræft i Danmark om året? 750 200 85 SVAR: 200 børn (X) 2. Hvor mange børn om året er i behandling for kræft? 900-1000 500-600 300-400

Læs mere

Sikker Slank kort fortalt Til indholdsfortegnelsen side: 1

Sikker Slank kort fortalt Til indholdsfortegnelsen side: 1 Sikker Slank kort fortalt Til indholdsfortegnelsen side: 1 Sikker Slank Kort fortalt Af John Buhl e-bog Forlaget Nomedica 1. udgave juni 2016 ISBN: 978-87-90009-34-2 Sikker Slank kort fortalt Til indholdsfortegnelsen

Læs mere

Når mor eller far er ulykkesskadet. når mor eller far er ulykkesskadet

Når mor eller far er ulykkesskadet. når mor eller far er ulykkesskadet Når mor eller far er ulykkesskadet når mor eller far er ulykkesskadet 2 Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder, der er ulykkesskadet. Kan dit barn læse, kan det

Læs mere

SKOLESTART For at barnet kan få en god og lærerig skolestart, og opleve tryghed og

SKOLESTART For at barnet kan få en god og lærerig skolestart, og opleve tryghed og TORSTORP SKOLE SKOLESTART 2 For at barnet kan få en god og lærerig skolestart, og opleve tryghed og fortrolighed med at gå i skole, er det vigtigt at vide, hvad barnet har brug for af færdigheder og forudsætninger

Læs mere

Brøkregning. Navn: Klasse: Matematik Opgave Kompendium. Opgaver: 24 Ekstra: 5 Point:

Brøkregning. Navn: Klasse: Matematik Opgave Kompendium. Opgaver: 24 Ekstra: 5 Point: Navn: Klasse: Matematik Opgave Kompendium Brøkregning Følgende gennemgås: Brøk typer Forlængning Forkortning Addition Subtraktion Blandede tal Multiplikation Division Heltal & Brøk Brøk & decimal & Procent

Læs mere

De fire Grundelementer og Verdensrummet

De fire Grundelementer og Verdensrummet De fire Grundelementer og Verdensrummet Indledning Denne teori går fra Universets fundament som nogle enkelte små frø til det mangfoldige Univers vi kender og beskriver også hvordan det tomme rum og derefter

Læs mere

Folkeskolens afgangsprøve Maj 2010 Biologi - Facitliste

Folkeskolens afgangsprøve Maj 2010 Biologi - Facitliste Folkeskolens afgangsprøve Maj 2010 1/23 B3 Indledning Mennesket Menneskets krop består af forskellige organer, som er opbygget af levende celler. Organerne er afhængige af hinanden og påvirker hinanden

Læs mere

Badevandsprofil. Badevandsprofil for Rødvig Vest, Rødvig. Ansvarlig myndighed:

Badevandsprofil. Badevandsprofil for Rødvig Vest, Rødvig. Ansvarlig myndighed: Badevandsprofil Badevandsprofil for Rødvig Vest, Rødvig Ansvarlig myndighed: Stevns Kommune Postboks 83 4660 Store Heddinge stevns@stevns.dk sikkerpost@stevns.dk Tlf.: 56 57 57 57 Hvis der observeres uregelmæssigheder

Læs mere

Bakterier Struktur og funktion F25

Bakterier Struktur og funktion F25 Bakterier Struktur og funktion F25 Disposition Forskellen mellem en bakterie og vore egne celler Prokaryote celle Eukaryote celle Hvad er en bakterie? Dyrkning og farvning af bakterier Gram-negativ bakterie

Læs mere

Periodisk feber med aftøs pharyngitis adenitis (PFAPA)

Periodisk feber med aftøs pharyngitis adenitis (PFAPA) www.printo.it/pediatric-rheumatology/dk/intro Periodisk feber med aftøs pharyngitis adenitis (PFAPA) Version af 2016 1. HVAD ER PFAPA 1.1 Hvad er det? PFAPA er en forkortelse for Periodisk Feber Aftøs

Læs mere

Statistikkompendium. Statistik

Statistikkompendium. Statistik Statistik INTRODUKTION TIL STATISTIK Statistik er analyse af indsamlet data. Det vil sige, at man bearbejder et datamateriale, som i matematik næsten altid er tal. Derved får man et samlet overblik over

Læs mere

Sex uden sygdom. Til dig som sælger sex

Sex uden sygdom. Til dig som sælger sex Sex uden sygdom Til dig som sælger sex Hvordan skal jeg gøre sexinstrumenter rene? Sex uden sygdom Kan jeg blive smittet med hiv gennem spyt? Er det farligt at give superfransk? Hvordan skal jeg gøre sexinstrumenter

Læs mere

Eksamensopgaver. Biologi B DER KAN OPSTÅ ÆNDRINGER I DE ENDELIGE SPØRGSMÅL

Eksamensopgaver. Biologi B DER KAN OPSTÅ ÆNDRINGER I DE ENDELIGE SPØRGSMÅL Eksamensopgaver Biologi B DER KAN OPSTÅ ÆNDRINGER I DE ENDELIGE SPØRGSMÅL Arvelige sygdomme Med udgangspunkt i vedlagte bilagsmateriale og relevant eksperimentelt arbejde skal du holde et oplæg om arvelige

Læs mere

Arbejdsmiljøgruppens problemløsning

Arbejdsmiljøgruppens problemløsning Arbejdsmiljøgruppens problemløsning En systematisk fremgangsmåde for en arbejdsmiljøgruppe til løsning af arbejdsmiljøproblemer Indledning Fase 1. Problemformulering Fase 2. Konsekvenser af problemet Fase

Læs mere

Arealer under grafer

Arealer under grafer HJ/marts 2013 1 Arealer under grafer 1 Arealer og bestemt integral Som bekendt kan vi bruge integralregning til at beregne arealer under grafer. Helt præcist har vi denne sætning. Sætning 1 (Analysens

Læs mere

SPILLEREGLER FOR CARAMBOLE

SPILLEREGLER FOR CARAMBOLE CARAMBOLE SPILLEREGLER FOR CARAMBOLE 3-BANDE CARAMBOLE - 1-BANDE CARAMBOLE FRI CARAMBOLE - CADRE SPILLEREGLER FOR CARAMBOLEDISCIPLINERNE. FÆLLES REGLER FOR ALLE SPILLEFORMERNE. 1. BILLARDER OG BALLER.

Læs mere

HVAD BESTÅR BLODET AF?

HVAD BESTÅR BLODET AF? i Danmark HVAD BESTÅR BLODET AF? HVAD BESTÅR BLODET AF? Blodet er et spændende univers med forskellige bittesmå levende bestanddele med hver deres specifikke funktion. Nogle gør rent, andre er skraldemænd

Læs mere

Badevandsprofil. Fynshoved Camping

Badevandsprofil. Fynshoved Camping Badevandsprofil Fynshoved Camping Ansvarlig myndighed: Kerteminde Kommune Hans Schacksvej 4 5300 Kerteminde wwwkertemindedk Email: kommune@kertemindedk Tlf 65 15 15 15 Hvis der observeres uregelmæssigheder

Læs mere

Sæt ord pa sproget. Indhold. Mål. November 2012

Sæt ord pa sproget. Indhold. Mål. November 2012 Sæt ord pa sproget November 2012 Indhold Mål... 1 Baggrund... 1 Projektets mål... 1 Sammenhæng... 2 1 Beskrivelse af elevernes potentialer og barrierer... 2 2 Beskrivelse af basisviden og hverdagssprog...

Læs mere

Badevandsprofil Rønshoved

Badevandsprofil Rønshoved Badevandsprofil Rønshoved Version 2016 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Generelt... 3 Datablad... 3 Klassifikation... 5 Fysiske forhold... 5 Geografiske forhold... 5 Hydrologiske forhold...

Læs mere

Her er symptomerne: Opdag diabetes i tide

Her er symptomerne: Opdag diabetes i tide Her er symptomerne: Opdag diabetes i tide Hjertekarsygdomme, dårlige øjne og nyreproblemer. Det er blot nogle af de sygdomme, som sender folk til lægen, hvorefter de kommer hjem med ikke blot én, men hele

Læs mere

Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen

Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen Gode råd om læsning i 3. klasse på Løjtegårdsskolen Udarbejdet af læsevejlederne september 2014. Kære forælder. Dit barn er på nuværende tidspunkt sikkert rigtig dygtig til at læse. De første skoleår er

Læs mere

Vejret Lærervejledning og opgaver 5.-6. klasse

Vejret Lærervejledning og opgaver 5.-6. klasse Vejret Introduktion De to af delemnerne til vejret - Luftfugtighed og Nedbør skal laves på skolen. Luftfugtighed fordi opgaverne kræver en fryser i nærheden for at kunne laves. Nedbør skal laves på skolen,

Læs mere

Infektioner. infektioner hos børn og voksne. Den beskriver, hvilke. Denne brochure handler om de mest almindelige

Infektioner. infektioner hos børn og voksne. Den beskriver, hvilke. Denne brochure handler om de mest almindelige Infektioner Denne brochure handler om de mest almindelige infektioner hos børn og voksne. Den beskriver, hvilke symptomer de giver, hvordan du behandler dem og hvad du selv kan gøre for at undgå dem. Infektioner

Læs mere

Don t worry. Be happy with AniPlan

Don t worry. Be happy with AniPlan Don t worry. Be happy with AniPlan Abonner på forebyggende pleje og sundhed AniPlan er en abonnementsordning, som gør det nemmere for dig at sikre det bedst mulige grundlag for, at din hund eller kat får

Læs mere

SKELETTET. Kroppens knogler kaldes for

SKELETTET. Kroppens knogler kaldes for Kroppens knogler kaldes for SKELETTET Læs om skeletter I Statens Naturhistoriske Museums samlinger er der millioner af knogler. I flere hundrede år har man indsamlet knogler fra alverdens dyr. Her er kæmpeknogler

Læs mere

FLEXICULT SSI-URINKIT

FLEXICULT SSI-URINKIT FLEXICULT SSI-URINKIT Udarbejdet af Niels Frimodt-Møller, Overlæge dr.med. Aase Meyer, Produktspecialist Layout Anja Bjarnum 2 FLEXICULT SSI-URINKIT er et dyrkningskit til diagnosticering af urinvejsinfektioner

Læs mere

UDKAST til Værdighedspolitik. (Orange silhuetter kommer)

UDKAST til Værdighedspolitik. (Orange silhuetter kommer) UDKAST til Værdighedspolitik. (Orange silhuetter kommer) Et værdigt ældreliv i Albertslund Kommunerne skal i 2016 udarbejde en værdighedspolitik for perioden 2016 2019. værdighedspolitikken beskriver,

Læs mere

Målstyret undervisning og tegn på læring

Målstyret undervisning og tegn på læring Målstyret undervisning og tegn på læring Målstyret undervisning Læringsmål er mål for, hvad eleverne skal kunne - altså mål for elevernes læringsudbytte. I målstyret undervisning skal du som lærer altid

Læs mere

Arvelige sygdomme. Blodtyper. Testosteron

Arvelige sygdomme. Blodtyper. Testosteron Arvelige sygdomme Med udgangspunkt i vedlagte bilagsmateriale og relevant eksperimentelt arbejde skal du holde et oplæg om arvelige sygdomme som f.eks. cystisk fibrose. Kom herunder ind på sygdommens genetiske

Læs mere

Udgiftspres på sygehusområdet

Udgiftspres på sygehusområdet Kapitel 4 39 Udgiftspres på sygehusområdet Sundhedsudgifterne er stigende. Det er en udvikling, som kendes fra hele den vestlige verden, og som blandt andet er analyseret af OECD. I dette kapitel gennemgås

Læs mere

Svampesygdomme. i huden. Dansk dermatologisk Selskab. Hudlægen informerer om. svamp.htm

Svampesygdomme. i huden. Dansk dermatologisk Selskab. Hudlægen informerer om. svamp.htm Hudlægen informerer om Svampesygdomme i huden Dansk dermatologisk Selskab http://www.danderm-pdv.is.kkh.dk/dds/infofolders/svamp/svamp.htm (1 of 5)04-01-2006 15:39:12 SVAMPESYGDOMME l HUDEN Svampe er en

Læs mere

Den bedste dåse, en optimeringsopgave

Den bedste dåse, en optimeringsopgave bksp-20-15e Side 1 af 7 Den bedste dåse, en optimeringsopgave Mange praktiske anvendelser af matematik drejer sig om at optimere en variabel ved at vælge en passende kombination af andre variable. Det

Læs mere

Plantekuvøse. Sådan ser plantekuvøsen ud.

Plantekuvøse. Sådan ser plantekuvøsen ud. Plantekuvøse Beskrivelse af dyrkningsmetoder og resultater I virkeligheden er det kun få af årets måneder, vi har tomater, agurker, peberfrugter osv. i vores drivhuse. Juli og august er vel de største

Læs mere

EKSAMEN NEUROBIOLOGI OG BEVÆGEAPPARATET I. MedIS/Medicin 3. semester. 6. januar 2016

EKSAMEN NEUROBIOLOGI OG BEVÆGEAPPARATET I. MedIS/Medicin 3. semester. 6. januar 2016 AALBORG UNIVERSITET EKSAMEN NEUROBIOLOGI OG BEVÆGEAPPARATET I MedIS/Medicin 3. semester 6. januar 2016 4 timer skriftlig eksamen Evalueres efter 7-skalen. Ekstern censur Vægtning af eksamenssættets opgaver:

Læs mere

Hjertestarter på Sdr. Vang Skole.

Hjertestarter på Sdr. Vang Skole. Hjertestarter på Sdr. Vang Skole. Sdr. Vang Skole har fået installeret en hjertestarter af TRYG Fonden. Vi håber selvfølgelig at den aldrig kommer i brug. Hjertestarteren er placeret på facaden af Søndervang

Læs mere

RTG. Algers vækst. Louise Regitze Skotte Andersen, klasse 1.4. Vejleder: Anja Bochart. Biologi. 28-05-2008

RTG. Algers vækst. Louise Regitze Skotte Andersen, klasse 1.4. Vejleder: Anja Bochart. Biologi. 28-05-2008 RTG Algers vækst Louise Regitze Skotte Andersen, klasse 1.4 Vejleder: Anja Bochart. Biologi. 28-05-2008 2 Algers vækst Indhold Indledning... 3 Materialer... 3 Metode... 3 Teori... 4 Hvad er alger?... 4

Læs mere

Elevens uni-login: Skolens navn: Tilsynsførendes underskrift: FP9. 9.-klasseprøven BIOLOGI

Elevens uni-login: Skolens navn: Tilsynsførendes underskrift: FP9. 9.-klasseprøven BIOLOGI Elevens uni-login: Skolens navn: Tilsynsførendes underskrift: FP9 9.-klasseprøven BIOLOGI Maj 2016 B1 Indledning Rejsen til Mars Det er blevet muligt at lave rumrejser til Mars. Muligheden for bosættelser

Læs mere

Region Syddanmark. Sygefravær 2012 Sygehus Sønderjylland

Region Syddanmark. Sygefravær 2012 Sygehus Sønderjylland Region Syddanmark Sygefravær 2012 Sygehus Sønderjylland 1 Indholdsfortegnelse Sammenfatning 3 Måltal 3 Sygefraværet fordelt på sygehusene 4 Sygefraværet fordelt på varighed 4 Sygefravær fordelt på faggrupper

Læs mere

Stofomsætning (stofskiftet)

Stofomsætning (stofskiftet) Stofomsætning Stofomsætning (stofskiftet) Den stofomsætning, der finder sted i kroppens celler, betegnes metabolisme og kan deles op i de katabole processer, der er nedbrydende og leverer energi, og de

Læs mere

VISIONER OG MÅL En kort introduktion til den psykosociale indsats i Rudersdal Kommune

VISIONER OG MÅL En kort introduktion til den psykosociale indsats i Rudersdal Kommune VISIONER OG MÅL En kort introduktion til den psykosociale indsats i Rudersdal Kommune Rudersdal Kommune 2012-2022 VISIONER OG MÅL for den psykosocial indsats i Rudersdal Kommune 2012-2022 Indledning Rudersdal

Læs mere

Information om sigmoideoskopi og gastroskopi

Information om sigmoideoskopi og gastroskopi Patientinformation Information om sigmoideoskopi og gastroskopi - phosphoral Velkommen til Organkirurgisk Afdeling Endoskopisk afsnit Information om sigmoideoskopi og gastroskopi - med Phosphoral-udtømning

Læs mere

8. Arktiske marine økosystemer ændrer sig

8. Arktiske marine økosystemer ændrer sig 8. Arktiske marine økosystemer ændrer sig A Peter Bondo Christensen og Lone Als Egebo Young Sund er et fjordsystem, der ligger i Nordøstgrønland i det højarktiske område. Det arktiske marine økosystem

Læs mere

EKSEMPEL PÅ INTERVIEWGUIDE

EKSEMPEL PÅ INTERVIEWGUIDE EKSEMPEL PÅ INTERVIEWGUIDE Briefing Vi er to specialestuderende fra Institut for Statskundskab, og først vil vi gerne sige tusind tak fordi du har taget dig tid til at deltage i interviewet! Indledningsvis

Læs mere

Afstand fra et punkt til en linje

Afstand fra et punkt til en linje Afstand fra et punkt til en linje Frank Villa 6. oktober 2014 Dette dokument er en del af MatBog.dk 2008-2012. IT Teaching Tools. ISBN-13: 978-87-92775-00-9. Se yderligere betingelser for brug her. Indhold

Læs mere

Ærø Kommune Statene 2 5970 Ærøskøbing Tlf.: 63 52 5000. DKBW Nr. 1620.

Ærø Kommune Statene 2 5970 Ærøskøbing    Tlf.: 63 52 5000. DKBW Nr. 1620. Badevandsprofil Badevandsprofil for Vitsø, Søby Ansvarlig myndighed: Ærø Kommune Statene 2 5970 Ærøskøbing www.aeroekommune.dk Email: post@aeroekommune.dk Tlf.: 63 52 5000 Hvis der observeres uregelmæssigheder

Læs mere

KOSMOS B STJERNEBILLEDER

KOSMOS B STJERNEBILLEDER SOL, MÅNE OG STJERNER STJERNEBILLEDER 1.1 Lav et stjernekort (1) 7 SOL, MÅNE OG STJERNER STJERNEBILLEDER 1.1 Lav et stjernekort (2) 8 SOL, MÅNE OG STJERNER STJERNEBILLEDER 1.2 Lav et horoskop 9 SOL, MÅNE

Læs mere

Udviklingssamtaler. Rollespil 1: Afdelingsleder Anton Hansen

Udviklingssamtaler. Rollespil 1: Afdelingsleder Anton Hansen Udviklingssamtaler Rollespil 1: Afdelingsleder Anton Hansen Du skal have den årlige medarbejdersamtale med en af dine medarbejdere, Rita Ravn. Rita er pligtopfyldende og dygtig, og hun udgør i høj grad

Læs mere

Læsevejledning til resultater på regionsplan

Læsevejledning til resultater på regionsplan Læsevejledning til resultater på regionsplan Indhold 1. Overblik... 2 2. Sammenligninger... 2 3. Hvad viser figuren?... 3 4. Hvad viser tabellerne?... 5 5. Eksempler på typiske spørgsmål til tabellerne...

Læs mere

18 kost tips til mere muskelmasse

18 kost tips til mere muskelmasse 18 kost tips til mere muskelmasse Af Fitnews.dk - onsdag 04. juli, 2012 http://www.fitnews.dk/artikler/18-kost-tips-til-mere-muskelmasse/ Træner du hårdt og uden at der rigtig sker noget? Så er denne artikel

Læs mere