Maskinleverandørerne

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Maskinleverandørerne"

Transkript

1 Maskinleverandørerne Beretning 2011 Entreprenør sektionen 1 Sekretariatet. Kokholm 3C Kolding. Tlf.: Fax: ml@maskinlev,dk

2 2 Indholdsfortegnelse VELKOMST... 3 BRANCHEN I AFSÆTNING AF MASKINER I ARBEJDET I BESTYRELSEN OG MØDER I UDSTILLINGER ARBEJDET I FÆRDSELSGRUPPEN I ML SALGSSTATISTIK I ML-HJEMMESIDE SAMARBEJDSAFTALE MED MASCUS DM-ARBEJDSGIVER DM OG SALA KURSER SEKRETARIATET AFSLUTNING... 20

3 3 VELKOMST Velkommen til ML generalforsamlingen 2012 i Herning. En særlig velkomst til nye medlemmer / personer. Sektion 1. Doppstadt Danmark A/S. 1/ Aksel Benzin A/S. 1/ Jamas A/S 4/ Ljungby Service 1/ og Scanlaser (tidligere MikroFyn) 1/ Kiesel Skandinavia 1/ En stor glæde igen at kunne nye medlemmer velkommen! BRANCHEN I har for langt de fleste af os været et år med fremgang. Bedre aktivitet og flere konkrete sager, man har kunnet arbejde med på salgssiden. Samtidig har 2011 været et ekstremt omskifteligt år, hver gang der har været god vind i sejlene, er der opstået andre ting, som har pustet til gløderne i frygten for økonomien og fremtiden for såvel i Danmark som hele EU. Ja, nogen har talt om at vore kunder skal stoppe med at se nyheder og læse aviser. Bankerne har været meget koncentreret om egne sager fornemmer man. Mange af vore medlemsvirksomheder er på trods af det generelle billede nu kommet på den anden side af krisen. De har først fået tilpasset deres omkostninger til et lavere aktivitetsniveau, de har fået ryddet op i lagre og svære sager, har haft fokus på spild altså handlinger og adfærd, som kun skaber begrænset værdi for virksomheden eller kunderne. Mange steder har der været travlhed efter tilpasningerne, og mange af os afventer hvordan det udvikler sig, for ikke at få ansat flere medarbejdere end der er brug for i nærmeste fremtid. Nogen vil måske gå så vidt, at de mener, de er kommet styrket ud af krisen, mens det for andre af os vil være en mere langsigtet betragtning, som vi må komme tilbage til i de kommende år har også vist tydelige tegn på, at der sker noget i branchen, hvor udlejningssektoren har vundet nye markedsandele, hvilket ikke kan undgå at få væsentlig indflydelse på vor branche i årene fremover.

4 4 2012?! Ja, det er jo det store spørgsmål, men jeg tror, at starten for de fleste opfattes som fornuftig med bl.a. indtil nu en god vintersituation, på trods af store vandmængder overalt, så måske kan vi håbe på at nærme os et normalt marked endnu mere i 2012? Tæt på status quo i bygge- og anlægsbranchen I september måned var omsætningen i bygge- og anlægsbranchen på 15,1 mia. kroner. Det er tæt på uændret i forhold til august måned. Samtidig så vi 58 konkurser i oktober måned hvor det månedlige årsgennemsnit er på 64 konkurser. Vi er således inde i en periode, hvor der ikke er udsigt til så store forandringer hverken i positiv - eller negativ retning. Sådan skriver Dansk Byggeri som et kort referat den 4. november 2011, til en undersøgelse de har foretaget på det danske marked. I samme rapport offentliggør de en oversigt over konkurser indenfor byggeri og anlægs branchen: Hvis man sammenholder udviklingen i firmaernes omsætning og vores forventninger til den med antallet af konkurser i branchen, så kommer man desværre frem til det resultat, at det niveau vi i øjeblikket ser for antallet af konkurser, må forventes at fortsætte et stykke tid endnu. Selv om omsætningen er større end i 2009 og 2010, så ligger den stadig på et lavt niveau. Kombineret med at konkurrencen i branchen er meget hård, så vil vi utvivlsomt se en del konkurser både i slutningen af i år og til næste år. Kilde: Dansk Byggeri Beskæftigelsen Selv om forventningerne til den økonomiske vækst er blevet modereret, forventede Dansk Byggeri i de følgende tal, som er uddrag fra deres konjunkturanalyse september 2011: -at beskæftigelsen i bygge- og anlægsbranchen vil stige med ca arbejdere, funktionærer og mestre fra 2010 til Stigningen, der er 3 %, skyldes især kraftig vækst i nybyggeriet af almene boliger i forbindelse med boligpakken og de mange reparationsarbejder efter sommerens skybrud samt de positive virkninger af BoligJobplanen.

5 5 I 2012 er der udsigt til et fald på fuldtidsansatte svarende til 1 %. Der er nedgang i nybyggeriet, hvorimod anlægsaktiviteten vil stige. I 2011 vil der være beskæftigede mod i 2010 og i 2007, så i år vil hvert 5. job være forsvundet siden det ekstraordinært høje niveau, da opsvinget kulminerede. Inden konjunkturopsvinget satte ind, var der beskæftigede både i 2003 og Det vil sige, at beskæftigelsen er i 2011 reduceret med personer, eller 7 %, i forhold til niveauet før, opsvinget satte ind. Tilbagegangen har primært ramt nybyggeriet. I år er der færre beskæftigede ved nybyggeri end i 2003, hvorimod beskæftigelsen ved reparation og vedligeholdelse og ved anlægsvirksomhed er på stort set samme niveau. Boligbyggeriet For nogle få år siden var boligbyggeriet præget af fremgang. Antallet af påbegyndte boliger steg i år 2000 fra til i I de følgende tre år indtraf der et dybt fald, så der i 2009 kun blev bygget boliger. Til sammenligning blev der i 1930 erne i gennemsnit opført boliger om året. Det private boligbyggeri Boligmarkedet er præget af et stort udbud og få handler. Det antal dage, som boligerne er til salg, er vokset til et rekordhøjt niveau. Udviklingen gør det vanskeligt for nybyggeriet at konkurrere på prisen med de eksisterende boliger, så det private boligbyggeri er reduceret til et lavt niveau. I 2011 og 2012 forventes der at blive påbegyndt boliger i hvert af årene mod i 2010.

6 6 Det almene boligbyggeri Nybyggeriet af almene boliger stiger kraftigt på grund af de mange tilsagn, som blev givet i 2010, dvs. inden det kommunale indskud til grundkapitalen blev sat op fra 7 % til 14 % af anskaffelsessummen pr. 1. januar I 2010 blev der givet tilsagn til nybyggeri af boliger fordelt på almene familieboliger, ungdomsboliger og ældreboliger. Boligpakken i marts 2009, som halverede grundkapitalindskuddet i en periode og justerede de maksimale beløb for byggeomkostningerne, har dermed en gavnlig effekt for aktiviteten. Selv om der er nogle af projekterne, som vil falde bort, vurderer Dansk Byggeri, at nybyggeriet vil blive fordoblet fra påbegyndelser i fjor til i år, hvorefter byggeriet vil blive halveret i Erhvervsbyggeriet Investeringerne i nybyggeri af erhvervsbygninger afhænger af forventningerne til afsætningen og produktionen sammenholdt med udnyttelsen af kapaciteten. Finanskrisen og konjunkturnedgangen har fremkaldt meget ledig kapacitet, og byggeriet er derfor reduceret kraftigt. I 2010 var byggeriet af fabrikker reduceret til 1/3 af niveauet i 2008, mens byggeriet af bygninger til administration og handel var mere end halveret, og landbrugsbyggeriet var faldet med godt 3/5. Der forventes fremgang i nybyggeriet af fabrikker og værksteder i 2011 og 2012 fra det rekordlave niveau i fjor, mens nybyggeriet af bygninger til administration og handel er vigende, og nybyggeriet af avlsbygninger i landbruget vil stabilisere sig på det meget lave niveau. Selvom der er svingninger i industriens produktionsindeks, er tendensen stigende, men på trods af fremgangen, ligger produktionen stadig væsentligt under niveauet fra før, finanskrisen satte ind. Ifølge Oline-Lokalebørs Statistikken steg ledigheden for lager- og produktionslokaler endog fra 4,1 % af bygningsmassen pr. 1. juli 2010 til 4,3 % pr. 1. juli det svarer til 4,3 mio. m² - efter at have været nede på 1,5 % pr. 1. april Det var som bekendt dengang, der var højkonjunktur. Ledigheden for kontorlokaler var pr. 1. juli i år på 8,0 %. Til sammenligning var ledighedsprocenten 4,3 pr. 1. april I juli 2011 var der 1,85 mio. m² ledige kontorlokaler, hvoraf København og omegn samt Nordsjælland tegnede sig for halvdelen. Ledigheden for detailhandelslokaler var 5,3 % pr. 1. juli, hvilket svarer til 0,65 mio. m². Til sammenligning var der 3,1 % ledige lokaler i april Reparation og vedligeholdelse Bortset fra de naturbetingede skybrud og de politiske aftaler om at øge renoveringer af de almene boliger og at iværksætte en BoligJobplan, er der ingen vækstdrivere vedrørende den private boligsektors renoveringer.

7 7 På trods af de lave renter, er de private boligejere tilbageholdende med at belåne friværdien til nye projekter. Det kan hænge sammen med, at boligpriserne er vigende, og at bankerne og realkreditinstitutterne har strammet udlånspolitikken. Det lave antal bolighandler begrænser også aktiviteten. Det private erhvervsliv ventes ligesom boligejerne at være tilbageholdende. Den offentlige sektor øger renoveringsindsatsen i år, men der må påregnes en opstramning i 2012 på grund af besparelserne i henhold til genopretningspakken. BoligJobplanen fra den 1. juni i år til udgangen af 2013 vil derimod øge aktiviteten, da ordningen giver mulighed for skattefradrag for en del af lønudgifterne ved istandsættelse i hjemmet. Landsbyggefonden stimulerer renoveringerne af de almene boliger. Dansk Byggeri vurderer, at produktionsværdien ved renovering af de almene boliger vil stige fra 2,1 mia. kr. i 2010 til 2,3 mia. kr. i 2011, 2,8 mia. kr. i 2012, 3,2 mia. kr. i 2013 og 3,3 mia. kr. i De naturbetingede kræfter i form af skybrud har fremkaldt udbedringer og istandsættelser af mange boliger, bygninger og anlæg. Produktionsværdien skønnes at beløbe sig til omkring 1,6 mia. kr. Kilde: Dansk Byggeri konjunkturanalyse september AFSÆTNING AF MASKINER I 2011 De seneste års hvide vintre har sørget for en ret god afsætning af diverse vejvedligeholdelses maskiner, mange kunne tidligt melde om tomme hylder og ventelister på denne slags maskiner såvel til indenrigs som til eksport. I år ser det indtil videre ud til, at det bliver de andre maskintyper, som får glæde af mere beherskede vinterforhold. Branchens salg for 2011 er nu gjort op via de indberetninger af salget, som er indtastet i ML s nye statistiksystem.

8 8 MASKINLEVERANDØRERNE ENTREPRENØRSEKTIONENS MEDLEMMER SALG AF ENTREPRENØRMATERIEL I DANMARK stk. stk. stk. stk. stk. Gravemaskiner på bånd 0 5,0 tons ,1 tons og derover Gravemaskiner på hjul Grave/læssemaskiner Gummihjulslæssere 0 5,0 tons ,1 tons og derover Minilæssere Teleskoplæssere Larvebåndsdozere Larvebåndslæssere Dumpere Tromler I alt Må kun offentliggøres med kildeangivelse. Efter et par særdeles magre år - katastrofale år er måske mere dækkende - var der i 2011 igen et vist behov og interesse for at købe nyt materiel. Den store fremgang i salget (ca. 60 % i snit, og imellem 2,3 % for gummihjulslæssere og op til 257 % for dumpere) på stort set alle fronter, sker naturligvis på baggrund af et ekstremt lavt udgangspunkt. Lad os se tingene i et lidt længere perspektiv: Salg af entreprenørmaskiner i Danmark Marked Danmark (stk.) Marked I alt

9 9 Salg af entreprenørmaskiner i Danmark Indekseret = 100 INDEX Marked Danmark (stk.) Marked I alt niveau Salg af entreprenørmaskiner i Danmark Store maskiner Marked Danmark (stk.) Læssemask > 5T Gravem > 18 T Gravem < 18 T Mobil Gravem > 15 T Dumper store Dozere Salg af entreprenørmaskiner i Danmark Små maskiner Marked Danmark (stk.) Læssemask < 5 T Dumper små Minilæsser Teleskoplæssere Minigravem < 5 T Rendegravere

10 10 ARBEJDET I BESTYRELSEN OG MØDER I 2011 Der har i 2011 været afholdt 4 bestyrelses- og E&H 12 komitemøder i sektionen 1, og 1 møde i ML paraplyen sammen med sektion 2. Den 4. februar blev der afholdt generalforsamling og efterfølgende fælles medlemsmøde i TradeCity, hvor der var foredrag ved Lisbeth G. Petersen. ML sommermøde 2011 blev afholdt den 9. juni på Egeskov slot På medlemsmødet blev der blandt andet drøftet vores nye messe Entreprenør og Håndværk 2012 (E&H 12). Have og Landskabsmessen 2011 (HL11), elektroniske købekontrakter og Agritechnica Efter frokost og hyggeligt samvær, var der indlæg ved direktør Stephan Falsner, Danske Anlægsgartnere, efterfulgt af præsentation af Egeskovs aktiviteter ved Henrik Neelmeyer om Landbrug Turisme Produktion af rapsolie. Der var fælles afslutning, med mulighed for at besøge veteranmuseet, hvilket flere valgte at benytte sig af. I november blev der desuden afholdt udstillermøde med standfordeling til E&H 12 messen. Den 8. februar blev der afholdt information om EU-varesalg. Og der har været udbudt 4 uddannelsesdage om det nye statistiksystem, 2 dage blev afholdt med succes, på trods af få deltagere. UDSTILLINGER Agromek er efterårets mødested for entreprenører og den grønne sektor Der har ikke været afholdt Agromek i 2011, men deltagelsen af ML i november 2012 er blevet diskuteret, og der er flere medlemmer, som er i tvivl om deltagelse på messen i Agromek er bekendt med dette, sammen med de vigende besøgstal. Agromek er blevet gjort opmærksom på at det kræver en speciel indsats, med bedre og bredere markedsføring af Hal C, samt en markedsføring om, hvad Maskinleverandørerne står for, og dette med aktuelle billeder fra branchen. Markedsføringen af Agromek i ind- og udland bliver samtidig styrket Agromek skal løbende produktudvikles efter ideer og inspiration fra udstillerne, og samtidig skal markedsføringen af udstillingen styrkes. For at sikre, at Agromek stadig udvikler sig, har udstillingskomiteen nedsat et produktudviklingsudvalg.

11 11 Have & Landskab 2011 På HL11 fra 24. til 27. august blev der sat udstillerrekord med 260 udstillere i forhold til 244 i Udstiller arealet kom op på i alt m 2 mod m 2 i Det er især positivt fordi der blandt de nye udstillere, og de tidligere udstillere blev købt større stande end ved HL09. Desværre kom der ikke helt så mange besøgende som man havde forventet. Dette skyldes formentligt to ting, - en lidt dårlig vejrudsigt, men nok endnu mere, - at mange af de offentligt ansatte ikke fik tildelt dagen med løn af deres arbejdsgivere, og derfor skulle mange selv betale for dagen. Der blev lanceret et nyt billetsystem til HL11 et system som gjorde det muligt for udstillervirksomheder at invitere mange kunder, uden det blev administrativt tungt. Billetterne var helt gratis for såvel udstillere som for besøgende (når man ser bort fra papir og blæk), kunderne skulle blot selv sørge for at udfylde billetterne og udskrive dem via et unikt link fra hjemmesiden, som de havde fået tilsendt af deres leverandør. Billetterne havde desuden et indbygget navneskilt, som blev udfyldt med navn, virksomhed og jobfunktion, derved skulle det være lettere for udstillere, at se hvem de stod overfor. Sekretariatet vandt licitationen for markedsføring og har fået opbygget en ny hjemmeside for Have & Landskab som gik i luften i august måned Den nye hjemmeside har fået helt nyt layout og mange nye forbedrede funktioner. Der blev registreret ca bestillinger af billetter, hvilket gjorde forhåbningerne om, at slå HL09 besøgsrekorden på besøgende ret store, og som desværre ikke blev indfriet da der kom besøgende i alt. Til gengæld var der mange, som fik ordrer med hjem, og som gav udtryk for, at det var de rigtige der kom. Det er vedtaget at forsætte udstillingen på Selandia i Slagelse igen i 2013 og i 2015.

12 12 Maskinleverandørerne deltog også med en stand på HL11. Temaet på foreningens stand var: Klima- og miljøvenlige maskiner. Til dette formål blev der venligst stillet nogle maskiner til rådighed fra forskellige medlemsvirksomheder, tak for det. Alle de udstillede maskiner havde på den ene eller anden måde, et mindre forbrug af fossile brændstoffer, og der var mange besøgende, som spurgte interesseret til de nye teknologier. På standen var det også muligt at møde repræsentanter fra Ecomiton/OK olieselskab og fra Robocluster i Odense. Der blev vist noget om robotteknologi i branchen og tanker om udviklingen inden for robotter. Entreprenør og Håndværk 2012 E&H12 Messen afholdes fra den maj Der var i starten af januar solgt ca m 2 standareal til 80 udstillere og der er stadig god efterspørgsel på stande. Stedet er MCH Messecenter Herning, som desuden som arrangør står for markedsføringen, salg og billetter. Komiteen for E&H består af ML sektion 1 bestyrelse, Hans Holm, formand, Benny Svenningsen, Palle Kjærsgaard og fra MCH, Klaus Eriksen, projektleder, Knud Sørensen, salgsansvarlig og Christina Milling, projektkoordinator og fra sekretariatet Michael Husfeldt og Helle Helth Hansen Foto: E&H Komiteen på messearealet, MCH Herning

13 13 Entreprenør & Håndværk rammer ind i en ny tid Den øgede aktivitet hos maskinproducenterne på grund af god afsætning i det meste af Europa og Asien har igen fået fabrikkerne til at investere og udvikle for fuld kraft. Det betyder, at der efter et par års pause igen kommer nyheder på markedet i form af nye maskinmodeller og ny teknologi, som vil blive vist på Entreprenør & Håndværk. MCH Messecenter Herning har mange års erfaring med at arrangere entreprenørmesser helt tilbage til EGA-messerne på Fyn i 1990 erne. Entreprenørmessen kommer nu til Herning på et areal syd for MCH Messecenter Herning, hvor der er mulighed for at grave i jorden og samtidig udnytte parkeringsanlæg og infrastruktur ved messecenteret. Messen er grundlæggende opdelt i arbejdende stande målrettet entreprenører og stationære stande målrettet håndværk. Udstillerne vil ud over maskinleverandørerne være leverandører af udstyr og udrustning, byggepladsindretning, udlejere, diverse kloakudstyr, materiel til vintertjeneste, recycling-, nedbrydnings- og knuseudstyr, værktøj og redskaber samt tilknyttede brancheområder. Idegrundlaget for E&H 12 er, at opfylde behovet for et forum, hvor entreprenør- og byggebranchen samles, hvor de store maskiner til byggeri og anlæg kan demonstreres i funktion og hvor de besøgende kan danne sig et overblik over udbuddet af maskiner og andet materiel til branchen. Maskinførerne er højt prioriteret målgruppe for udstillingen E&H 12. Vision for E&H 12 er: At skabe Danmarks største fagmesse for bygge- og anlægsbranchen At samle alle udbyder og udøvere i bygge og anlægsbranchen At skabe en tradition som branchens samlingspunkt hvert 3 år Det ser i talende stund ud til, at vi skal lykkes med sammen med MCH at få det nye E&H koncept i luften, så det kan blive fast og tilbagevendende idé, som tilgodeser de særlige behov, som ML s medlemmer har når vi skal udstille vore maskiner. Og som samtidig bliver en interessant begivenhed for vore mange kunder. Også i 2012 bliver E&H 12 et hovedtema for bestyrelsens arbejde! Men også statistikken, som skal rigtigt indarbejdes, medlemsudvikling og Agromek 12 bliver store temaer i det kommende arbejdsår!

14 14 ARBEJDET I FÆRDSELSGRUPPEN I 2011 Da flere af Maskinleverandørernes medlemmer også er forhandlere af forskellige traktor mærker og maskiner. Er der her medtaget noget om arbejdet i færdselsgruppen. Færdselsgruppen består af Dansk Landbrug, Danske Landbrugsmaskinfabrikanter, Danske Sukkerroedyrkere, Danske Maskinstationer og Entreprenører, samt Dansk Maskinhandlerforening. Gruppen arbejder fortsat på, at få indført nogle ændringer i den danske færdselslovgivning, ikke kun med henblik på at trafikanterne skal have lov til at være tungere, bredere, højere og hurtigere, men i høj grad også med, at reglerne bør være mere enkle og gennemskuelige for alle. Som eksempel kan nævnes: fra den 1. juli er der blevet givet tilladelse til, at traktorer og vogne nu må være op til 3 m brede, i stedet for de tidligere 2,55 m. Men kun hvis bredden fra 2,55 m op til 3 m skyldes hjul og skærme. Det vil sige ladmål og normal traktorbredde på 2,55 m stadigvæk skal overholdes. et udvalg gransker i traktorkørekortbekendtgørelsen, da der er nervøsitet over at tillade en hastighedsforøgelse for traktorer fra 30 km/t til 40 km/t. der er stadigvæk dispensation til kørsel med Grimmes store selvkørende roe- og kartoffeloptagere der er dispensationer til gyllekørsel, hvor man må have 30 tons totalt akseltryk på en treakslet bogie med brede lavtryksdæk at vi arbejder videre på at få mere permanente regler for bæltekøretøjer at på grund af de dårlige resultater, som rigspolitiet melder ind, af bremsetest på redskaber og vogne efterhængt traktorer, arbejder gruppen videre med dette at færdselsgruppen er initiativtagere til en venstresvingskampagne, som gerne skulle medvirke til, at gøre både landbrugstrafikanterne, men også andre medtrafikanter opmærksomme på de opgaver og problemstillinger, der er i forbindelse med landbrugskøretøjer på vejene Læs mere herom i ML Brancheorientering nr. 1 januar Sekretariatet arbejder i øjeblikket med at indsamle de forskellige regler, der er på færdselsområdet i CLIMMAR landene. Dette skal anskueliggøre overfor politikerne hvor forskellige rammevilkår, der er indenfor samme branche i EU landene, samt hvilke problemer dette kan give producenter, importører og brugere af disse traktorer og maskiner.

15 15 ML SALGSSTATISTIK I 2011 On line visningen af ML statistikken har været og er fortsat svær at få trukket i gang! Et problem er, at vi nu ikke længere viser antal solgte maskiner, hvis der er færre indberetter end tre i et felt. Dette sker for at vi gen kan overholde de ældende EU regler. Derudover er der nu mange, som ikke prioriterer indberetningen, hvorved de øvrige medlemmer kommer til at vente unødigt længe på, at kunne se noget overhovedet. Hvis der går for lang tid med en indberetning over fristen, så lukkes den enkelte virksomhed af med en nul indberetning og derved blive tallene mere upræcise. For at formidle og vise værdien af systemet, har vi haft udbudt 4 undervisnings seancer. To af disse kurser kunne gennemføres med et godt udbytte for deltagerne. Der er givet et stykke vej endnu før vi har vænnet os til det nye system, men mulighederne er rigtigt mange, så jeg håber at alle vil bakke op om det nye system! ML-HJEMMESIDE Den nye ML-hjemmeside som gik i luften i februar måned 2010 med helt nyt layout og funktioner fungerer rigtig godt. Alle medlemmer har fået medlems log ind til det lukket område, medlemsområdet på hjemmesiden. Under medlemsområdet er der blandt andet adgang til ML informationer, materiale fra medlemsmødet og kurser, samt blanketter, der kan downloades og bruges i det daglige arbejde. Nye elektroniske købekontrakter og tillæg til slutsedler Kontrakterne indeholder bl.a. salgs- og leveringsbetingelser, og kan downloades og efterfølgende udfyldes elektronisk og gemmes på egen PC er. Det et er muligt at indsætte eget firmalog på blanketterne. Tillægget til slutsedleren medvirker til at tage højde for de lange leveringstider som der desværre kan opleves, da producenterne ikke helt kan følge med i forhold til ordrene. Disse ligger til fri brug på under medlemsområdet.

16 16 SAMARBEJDSAFTALE MED MASCUS Maskinleverandørerne modtog i 2011 et tilbud fra MASCUS, hvor medlemmerne kan få nogle fordelagtige priser, hvis de gør brug af de tilbud som er listet op samarbejdsaftalen. Tilbudslisten ligger under medlemsområdet på ML-hjemmesiden under samarbejdsaftaler. Alle er blevet kontaktet af Mascus, nye som gamle annoncører, alle har fået et nyt tilbud med de nye rabatter. I sektion 1 har 15 medlemmer taget imod tilbuddet. DM-ARBEJDSGIVER 11 medlemsvirksomheder i Maskinleverandørerne har DM-Arbejdsgivermedlemsskab i sekretariatet i Kolding, hvor SALA er hovedorganisation for Dansk Maskinhandlerforening. DM-ARBEJDSGIVER DM OG SALA SALA afsluttede med udgangen af marts 2011 formelt samarbejdet med GLS-A og DLG. SALA s bestyrelse har vedtaget en arbejdsplan og et budget for Overenskomstforhandlinger 2011 Forårets overenskomstforhandlinger på DM-Arbejdsgiverområdet blev gennemført planmæssigt og afsluttet i god tid inden overenskomsternes udløb. De økonomiske rammer for aftalerne flugter helt med de rammer, der var aftalt for det øvrige private arbejdsmarked et år tidligere. Forhandlingsresultatet afspejler derfor også den generelle tendens, nemlig en markant løntilbageholdenhed og en opbremsning i reallønsudviklingen. Informationsmøder om overenskomsterne Som tidligere afholdte vi en række informationsmøder om overenskomsten, aktuelle regler, love og pensionsforhold, hvor deltagerne fik et godt kendskab og indsigt i en lang række praktiske forhold, som vores virksomheder skal arbejde med de kommende 2 år. Foto: Overenskomst informationsmøde i Kolding Møderne blev afholdt i Kolding, København og ved Ålborg med rigtig mange deltagere alle 3 steder.

17 17 SALA Barseludligning SALA Barseludligning har tilpasset refusionsperioden i henhold til de nye overenskomster, så der også refunderes for de yderligere to ugers forældreorlov med fuld løn, som overenskomsten giver medarbejderne ret til. Refusionssatsen pr. time forhøjes fra maksimal kr. 160 til kr. 200 med virkning for fødsler fra og med 1. oktober Rådgivning til medlemmer Telefonisk rådgivning til DM-Arbejdsgivers medlemmer sker hos SALA. Enkelte medlemmer retter stadig direkte henvendelse til DM, men vi har indført et system, hvor disse medlemmer kan viderestilles direkte til SALA s medarbejdere. Organisatoriske ændringer i vores hovedorganisation SALA Hos vores samarbejdsparter i SALA sker der organisatoriske ændringer, som også får konsekvenser for DM-A og samarbejdet med SALA. Ændringerne består i, at Arla Foods, og med dem formentlig hele Mejeribrugets Arbejdsgiverforening, vil søge medlemskab af Dansk Industri DI. Det vil efterlade SALA tilbage med DM-A, og det er ikke bæredygtigt. Det må derfor forudses, at SALA vil ophøre med at eksistere i den nuværende form i løbet af DM-A vil i foråret 2012 afdække alle muligheder for forskellige løsninger, som alene har som formål at finde den bedst mulige løsning for vore medlemmer med udgangspunkt i en stærk DM-branche- og arbejdsgiverplatform. KURSER Lederuddannelse for værkfører og lager- og reservedelschefer I efteråret og vinteren 2010/2011 blev den nye Lederuddannelse for værkførere og lagerog reservedelschefer gennemført i samarbejde med Erhvervsskolen i Års. Formålene med kurserne er, at uddanne og opgradere ledernes "værktøjskasse", så de er godt uddannet og dermed bedre rustet til at lede værksteds- og reservedelspersonalet. Holdet på i alt 25 deltagere, heraf 5 ML medlemmer, ialt 15 værkførere og værkførerassistenter og 10 lager- og reservedelschefer har gennemført et 5-moduls forløb af tre dages varighed pr. modul, og de blev færdige til bevisoverrækkelse den 17. marts Foto: Deltagere fra Lederuddannelsen, Erhvervsskolerne i Aars

18 18 Salgsteknik, God kundeservice & Konflikthåndtering Endvidere blev der udbudt et nyt kursus i Salgsteknik, God kundeservice & Konflikthåndtering. I alt 4 kurser af 2 dages varighed for mekanikere, montører, reservedels- og butiksassistenter. Kurset blev bl.a. afholdt i Kolding og i Sorø. Kurset fik meget god kritik af kursisterne, som fik noget med hjem at tænke over i forhold til deres egen salgsindsats i virksomhederne, uanset om de er ansat som salgspersonale eller montør, kan alle være med til at gøre en stor forskel. Billedet er fra marts måned 2011, hvor der blev afholdt et af disse kurser i Helms og Mertz lokaler, ved Sorø. 23 kursister fra forskellige medlemsvirksomheder, fik viden og værktøjer med hjem til at kunne kommunikere, afdække behov og eventuelle forventninger, samt bedre at kunne medvirke til løsning af en eventuel konflikt. Salgstræning og jura Rollen som professionel rådgiver I efteråret 2011 har der også været afholdt et tredages kursus i Salgstræning og jura Rollen som professionel rådgiver. Et ML-medlem har haft to kursusdeltagere med. Kurset har advokat Eva Kaya og Michael Husfeldt som undervisere. Foto: Deltagere Salg og Jura, Hovborg Kursets formål er at give deltagerne følgende kompetencer: At give deltageren et overordnet indblik og viden omkring relevant lovgivning, som er gældende, når man er beskæftiget med salg, markedsføring og rådgivning af maskiner til landbrug, maskinstationer, institutioner m.m. At deltageren får viden og træning omkring salgsprocessen opdelt i før, under og efter salget. At forstå egen rolle som rådgiver i et kundeorienteret perspektiv og kan se værdien af strukturerede metoder, til at analysere behov og levere kundeværdier At give deltageren træning og indsigt i egen rolle som professionel rådgiver og forhandler Alle kurser er udbudt i samarbejde med Erhvervsskolen i Års og kører under reglerne for VEU godtgørelse.

19 19 SEKRETARIATET Personalesiden er uændret og består af følgende stab: Michael Husfeldt (direktør) Helle Helth Hansen (direktionssekretær) Annette Hansen (økonomiassistent) Per Hedetoft (konsulent) Morten Junker Andersen er ansat ca. 8 timer pr. uge som studentermedhjælp. Michael Husfeldt er via Maskinleverandørerne indsat som Agromek komitemedlem, E&H Komitemedlem og sidder i bestyrelsen for Have & Landskab. Sekretariatet er meget taknemmelige for den positive opbakning, og det gode gensidige respektfulde samarbejde i det daglige arbejde, sammen med vore medlemmer og deres medarbejdere. Bestyrelsen takker hele sekretariatet under ledelse af Michael Husfeldt for endnu en stor indsats gennem 2011, ligesom vi er glade for det gode og smidige samarbejde. Medlemsforhold Sektion 1 har siden sidste generalforsamling haft en tilgang på 6 medlemsvirksomheder og én afgang, dermed har foreningen nu 22 medlemmer: Nye medlemmer: Doppstadt Danmark A/S. 1/ Aksel Benzin A/S. 1/ Jamas A/S 4/ Ljungby Service 1/ og Scanlaser (tidligere MikroFyn) 1/ Kiesel Skandinavia 1/ Udmeldte medlemmer i 2011 ConenCo A/S Bestyrelsen vil som sagt også i 2012 arbejde på en styrkelse af medlemsgrundlaget i ML Entreprenørsektionen.

20 20 AFSLUTNING Jeg vil afslutte min beretning med en tak til mine kollegaer i bestyrelsen, Benny Svenningsen og Palle Kjærsgaard Sluttelig en tak til alle medlemmer i ML Sektion 1, og ikke mindst en tak for den gode tilslutning til generalforsamlingen. Bestyrelsen Hans Holm Benny Svenningsen Palle Kjærsgaard Februar 2012

Maskinleverandørerne Sektion 2 Beretning 2009

Maskinleverandørerne Sektion 2 Beretning 2009 Maskinleverandørerne Sektion 2 Beretning 2009 Sekretariatet. Kokholm 3C. 6000 Kolding. Tlf.: 3927 0087. Fax: 3917 8955. E-mail: ml@maskinlev.dk 2 Indholdsfortegnelse VELKOMST... 3 BRANCHEN I 2009... 3

Læs mere

Maskinleverandørerne

Maskinleverandørerne Maskinleverandørerne Beretning 2011 Park, Vej og Anlæg - sektion 2 Sekretariatet. Kokholm 3C. 6000 Kolding. Tlf.: 3927 0087. Fax: 3917 8955. E-mail: ml@maskinlev,dk 2 Indholdsfortegnelse VELKOMST... 3

Læs mere

ML generalforsamling 7. februar Nyt fra sekretariatet

ML generalforsamling 7. februar Nyt fra sekretariatet ML generalforsamling 7. februar 2013 Nyt fra sekretariatet Vi var på 2 Vi var på 5.586 besøgte første E&H i Herning 130 udstillere og 5.586 fagfolk mødtes på den nye arbejdende fagmesse, Entreprenør &

Læs mere

ML sommermøde Axelborg 22. august 2012

ML sommermøde Axelborg 22. august 2012 ML sommermøde Axelborg 22. august 2012 Program Kl. 10.00 Velkomst samt kaffe og rundstykker Individuelle medlemsmøde i sektionerne Sektion 1: Evaluering E & H 12 Plan og strategi for E & H 15 Sektion 2

Læs mere

Orientering fra DM-Uddannelse Tlf.: Fax:

Orientering fra DM-Uddannelse Tlf.: Fax: Nr. 5 Oktober 2012 Kursusplan for 2012/2013 Vi har på nuværende fastlagt nedenstående kurser for halvåret 2012-2013. Har du en medarbejder der gerne vil på et af disse kurser er du velkommen til at indsende

Læs mere

Orientering fra DM-Uddannelse Tlf.: Fax:

Orientering fra DM-Uddannelse Tlf.: Fax: Nr. 6 November 2012 Vedr. kursusplan for 2012/2013 Der er stadig ledige pladser på nedenstående kurser. Kurser 2012/13 Informationsmateriale for nedenstående kurser finder du på hjemmesiden under Uddannelsesorienteringer

Læs mere

Uddannelsesorientering fra DM-Uddannelse Tlf.: Fax:

Uddannelsesorientering fra DM-Uddannelse Tlf.: Fax: Nr. 9 September 2010 Dansk maskinhandlerforening - Lederuddannelse for Værkfører og Reservedelschefer 2010-2011 Formål med kurset At gøre kursisterne i stand til gennem den daglige ledelse, at optimere

Læs mere

Dansk Maskinhandlerforening Akademi Salgstræning og jura Rollen som professionel rådgiver

Dansk Maskinhandlerforening Akademi Salgstræning og jura Rollen som professionel rådgiver Dansk Maskinhandlerforening Akademi Salgstræning og jura Rollen som professionel rådgiver Salgstræning i DM-Akademi 45261 - kundeservice Efterårskursus 8. 10. november 2010 1 Formål Kurset vil fokusere

Læs mere

Dansk Maskinhandlerforening Akademi Salgstræning og jura Rollen som professionel rådgiver

Dansk Maskinhandlerforening Akademi Salgstræning og jura Rollen som professionel rådgiver Dansk Maskinhandlerforening Akademi Salgstræning og jura Rollen som professionel rådgiver Salgstræning i DM-Akademi 45261 - kundeservice Sommerkursus 23. 25. juni 2010 1 Formål Kurset vil fokusere på den

Læs mere

Dansk Maskinhandlerforening Akademi Salgstræning og jura Rollen som professionel rådgiver

Dansk Maskinhandlerforening Akademi Salgstræning og jura Rollen som professionel rådgiver Dansk Maskinhandlerforening Akademi Salgstræning og jura Rollen som professionel rådgiver Salgstræning i DM-Akademi 45261 - kundeservice Forårskursus 26. 28. marts 2012 1 Formål Kurset vil fokusere på

Læs mere

Dansk Maskinhandlerforening Akademi. Salgstræning og jura Rollen som professionel rådgiver. Salgstræning i DM-Akademi

Dansk Maskinhandlerforening Akademi. Salgstræning og jura Rollen som professionel rådgiver. Salgstræning i DM-Akademi Dansk Maskinhandlerforening Akademi Salgstræning og jura Rollen som professionel rådgiver Salgstræning i DM-Akademi 1 Formål Kurset vil fokusere på den enkeltes styrker og muligheder, for at kunne rådgive

Læs mere

Orientering fra ML-branche Entreprenørerne Tlf.: 3927 0087 Fax: 3917 8955 E-mail: ml@maskinlev.dk

Orientering fra ML-branche Entreprenørerne Tlf.: 3927 0087 Fax: 3917 8955 E-mail: ml@maskinlev.dk Nr. 5 November 2011 Agritechnica Husk miljømærket på bilen I store dele af Hannover kræves det, at bilen er udstyret med et miljømærke. Skal du i forbindelse med dit besøg på Agritechnica ind i Hannover

Læs mere

VELKOMMEN ML sommermøde 2010

VELKOMMEN ML sommermøde 2010 VELKOMMEN ML sommermøde 2010 Program Program for dagen: Kl. 11.00 Medlemsmøde med status og orientering om bl.a. vores nye udstillingskoncept / strategi Kl. 12.00 Indlæg ved Søren Balken fra Copenhagen

Læs mere

Øjebliksbillede 3. kvartal 2014

Øjebliksbillede 3. kvartal 2014 Øjebliksbillede 3. kvartal 2014 DB Øjebliksbillede for 3. kvartal 2014 Introduktion 3. kvartal har ligesom de foregående kvartaler været præget af ekstrem lav vækst i alle dele af økonomien. BNP-væksten

Læs mere

Byggeriet fortsætter frem de kommende år

Byggeriet fortsætter frem de kommende år Michael Meineche mime@di.dk, 3377 3454 MAJ Byggeriet fortsætter frem de kommende år Byggeriet er i fremgang, og investeringerne i byggeri og anlæg steg pænt i 16. DI tror på fortsat fremgang i byggeriet

Læs mere

Maskinleverandørerne

Maskinleverandørerne Maskinleverandørerne Beretning 2013 Entreprenørsektionen - sektion 1 Sekretariatet. Kokholm 3C. 6000 Kolding. Tlf.: 3927 0087. Fax: 3917 8955. E-mail: ml@maskinlev,dk 2 3 Indholdsfortegnelse VELKOMST...

Læs mere

Maskinleverandørerne Sektion 1 Beretning 2009

Maskinleverandørerne Sektion 1 Beretning 2009 Maskinleverandørerne Sektion 1 Beretning 2009 Sekretariatet. Kokholm 3C. 6000 Kolding. Tlf.: 3927 0087. Fax: 3917 8955. E-mail: ml@maskinlev.dk 2 Indholdsfortegnelse VELKOMST... 3 BRANCHEN I 2009... 3

Læs mere

Orientering fra DM-Uddannelse Tlf.: Fax:

Orientering fra DM-Uddannelse Tlf.: Fax: Tlf.: 3927 0087 Fax: 3917 8955 : dmh@danskmaskinhandel.dk Nr. 2 Februar 2013 TIL SAMTLIGE AKTIVE MEDLEMMER OG UDSALGSSTEDER SAMT DM-ARBEJDSGIVER MEDLEMMER Invitation til DM-Arbejdsgiver Informationsmøder

Læs mere

Udsigt til fremgang i byggeriet men fra lavt niveau

Udsigt til fremgang i byggeriet men fra lavt niveau DI ANALYSE oktober 14 Udsigt til fremgang i byggeriet men fra lavt niveau Forventninger om øget økonomisk aktivitet, fortsat bedring på boligmarkedet og store offentligt initierede anlægsprojekter betyder,

Læs mere

Regnskabsåret 2011 i bygge- og anlægsbranchen

Regnskabsåret 2011 i bygge- og anlægsbranchen Efter at 2010 var et ekstremt hårdt år for bygge- og anlægsbranchen, så viser regnskabsåret 2011 en mindre fremgang for branchen. Virksomhederne har i stort omfang fået tilpasset sig den nye situation

Læs mere

NØGLETALSNYT Industriproduktionen under pres

NØGLETALSNYT Industriproduktionen under pres NØGLETALSNYT Industriproduktionen under pres AF STEEN BOCIAN, JONAS SPENDRUP MEYER OG KRISTIAN SKRIVER SØRENSEN Den seneste uge har været rimeligt stille på nøgletalsfronten. Det mest interessante nøgletal

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Stærke nøgletal i en svær tid

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Stærke nøgletal i en svær tid NØGLETAL UGE 36 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Stærke nøgletal i en svær tid Af: Kristian Skriver, økonom & Tore Stramer, cheføkonom I den forgangne uge har der været meget stille med nøgletal på udviklingen

Læs mere

Udsigt til svag fremgang i byggeriet

Udsigt til svag fremgang i byggeriet November 13 Udsigt til svag fremgang i byggeriet Der ventes svag fremgang i de private bygge- og anlægsinvesteringer i 1 og 15. Baggrunden for disse skøn er en forventning om øget aktivitet i økonomien,

Læs mere

Maskinleverandørerne

Maskinleverandørerne Maskinleverandørerne Beretning 2010 ENTREPRENØR SEKTIONEN Sekretariatet. Kokholm 3C. 6000 Kolding. Tlf.: 3927 0087. Fax: 3917 8955. E-mail: ml@maskinlev.dk 2 Indholdsfortegnelse VELKOMST... 3 BRANCHEN

Læs mere

Orientering fra DM-Uddannelse

Orientering fra DM-Uddannelse Nyhedsbrev nr. 4 Februar 2015 Orientering fra DM-Uddannelse Emner: Jurakursus Situationsbestemt ledelse Nyt Best Practice Akademi Lederkursus 2015 2016 Husk, at søge kompetencemidler Kolding den 17. februar

Læs mere

#7.. juni 2013 #17. Nybyggeriet står stadigvæk stille. Side 1 ØKONOMISK TEMA

#7.. juni 2013 #17. Nybyggeriet står stadigvæk stille. Side 1 ØKONOMISK TEMA Nybyggeriet står stadigvæk stille Byggeriet holdes for tiden oppe af boligreparationer og anlægsinvesteringer, mens nybyggeriet af både boliger og erhvervsbygninger ligger historisk lavt. Vendingen er

Læs mere

Maskinleverandørerne

Maskinleverandørerne Maskinleverandørerne Beretning 2010 SEKTIONEN for Park, Vej og Anlæg Sekretariatet. Kokholm 3C. 6000 Kolding. Tlf.: 3927 0087. Fax: 3917 8955. E-mail: ml@maskinlev.dk 2 Indholdsfortegnelse VELKOMST...

Læs mere

Niveau 2012 2012 2013 2014 2015 Mia. kr. Procentvis mængdeændring 1.824-0,4 0,3 1,5 1,7 901 0,5 0,2 1,3 2,2 992 0,2 0,8 3,4 4,3 608-0,5 1,8 3,1 4,3

Niveau 2012 2012 2013 2014 2015 Mia. kr. Procentvis mængdeændring 1.824-0,4 0,3 1,5 1,7 901 0,5 0,2 1,3 2,2 992 0,2 0,8 3,4 4,3 608-0,5 1,8 3,1 4,3 Udsigt til svag fremgang i byggeriet #1 #7. november 13 Side 1 di.dk Der ventes svag fremgang i de private bygge- og anlægsinvesteringer i 1 og 15. Baggrunden for disse skøn er en forventning om øget aktivitet

Læs mere

Øjebliksbillede 3. kvartal 2015

Øjebliksbillede 3. kvartal 2015 Øjebliksbillede 3. kvartal 2015 DB Øjebliksbillede for 3. kvartal 2015 Introduktion Generelt må konklusionen være, at det meget omtalte opsving endnu ikke er kommet i gear. Både væksten i BNP, privat-

Læs mere

Konjunkturanalyse februar 2010 oversigt

Konjunkturanalyse februar 2010 oversigt Konjunkturanalyse februar 2010 oversigt INDHOLD 3 Indledning 3 Hovedtendenser 4 Beskæftigelsen 4 Produktionsværdien 5 Byggeri i alt 5 Boligbyggeriet 6 Erhvervsbyggeriet 7 Institutionsbyggeriet 8 Reparation

Læs mere

Mere byggeri, men medarbejdermangel truer

Mere byggeri, men medarbejdermangel truer Thorbjørn Baum, økonomisk konsulent thob@di.dk, 3377 4616 Michael Meineche, økonomisk konsulent mime@di.dk, 3377 3454 MARTS 18 Mere byggeri, men medarbejdermangel truer Byggeriet er i fremgang, og udviklingen

Læs mere

Øjebliksbillede 4. kvartal 2014

Øjebliksbillede 4. kvartal 2014 Øjebliksbillede 4. kvartal 2014 DB Øjebliksbillede for 4. kvartal 2014 Introduktion 4. kvartal er ligesom de foregående kvartaler mest kendetegnet ved lav vækst, lave renter og nu, for første gang i mange

Læs mere

Højeste beskæftigelse i byggebranchen i Aalborg siden 2008

Højeste beskæftigelse i byggebranchen i Aalborg siden 2008 Højeste beskæftigelse i byggebranchen i Aalborg siden 2008 Beskæftigelsen inden for bygge og anlæg faldt fra 2008 til 2011, hvorefter byggebeskæftigelsen i Aalborg siden har været stigende. Udvikling i

Læs mere

Dansk Maskinhandlerforening Akademi. Salgstræning og jura Rollen som professionel rådgiver

Dansk Maskinhandlerforening Akademi. Salgstræning og jura Rollen som professionel rådgiver Dansk Maskinhandlerforening Akademi Salgstræning og jura Rollen som professionel rådgiver 1 Salgstræning i DM akademi Formål Kurset vil fokusere på den enkeltes styrker og muligheder, for at kunne rådgive

Læs mere

Håndværksrådet blev stiftet i 1879 og repræsenterer i dag over 20.000 små og mellemstore virksomheder, heraf godt 8.000 indenfor byggeri.

Håndværksrådet blev stiftet i 1879 og repræsenterer i dag over 20.000 små og mellemstore virksomheder, heraf godt 8.000 indenfor byggeri. HÅNDVÆRKSRÅDETS BYGGEANALYSE JANUAR 2007 HÅNDVÆRKSRÅDETS BYGGEANALYSE, JANUAR 2007 OM HÅNDVÆRKSRÅDET Håndværksrådet arbejder for at sikre små og mellemstore virksomheder de bedste betingelser for vækst

Læs mere

Mød Dansk Maskinhandlerforening og vores samarbejdspartnere på Agromek i Herning den 30. november 3. december 2010

Mød Dansk Maskinhandlerforening og vores samarbejdspartnere på Agromek i Herning den 30. november 3. december 2010 Til ledelsen og medarbejdere i Dansk Maskinhandlerforenings medlemsvirksomheder Mød Dansk Maskinhandlerforening og vores samarbejdspartnere på Agromek i Herning den 30. november 3. december 2010 Dansk

Læs mere

Konjunkturoversigt for byggeriet

Konjunkturoversigt for byggeriet København, den 14. oktober 2011 Konjunkturoversigt for byggeriet Af Camilla Vakgaard og Gunde Odgaard Dejligt at der er fremgang i byggebeskæftigelsen I BAT finder vi det særdeles glædeligt at bygge- og

Læs mere

ML generalforsamling 3. februar Nyt fra sekretariatet

ML generalforsamling 3. februar Nyt fra sekretariatet ML generalforsamling 3. februar 2012 Nyt fra sekretariatet Vi var på HL11 Have & Landskab fik 8.985 besøgende i alt Vi har haft tre fantastisk gode dage, hvor vores mange professionelle udstillere har

Læs mere

Orientering fra DM-branche Tlf.: 3927 0087 Fax: 3917 8955 E-mail: dmh@danskmaskinhandel.dk

Orientering fra DM-branche Tlf.: 3927 0087 Fax: 3917 8955 E-mail: dmh@danskmaskinhandel.dk Nr. 13 September 2010 HUSK at have og bruge kontrolapparat (fartskriver) i køretøjerne Strafferammerne for enten ikke at have et sådan apparat, ikke bruge det eller fejlbetjene det, er ret så alvorlige

Læs mere

Hvem besøger udstillingen Have & Landskab er stedet, hvor man mødes for at få information, inspiration og mulighed for at sammenligne maskiner, ud-

Hvem besøger udstillingen Have & Landskab er stedet, hvor man mødes for at få information, inspiration og mulighed for at sammenligne maskiner, ud- Velkommen til Hav Branchens egen udstilling Den grønne fagudstilling Have & Landskab '09 holdes næste gang 26. - 28. august 2009. Det foregår ligesom i 2007 på fagskolen Selandia-CEU i. Besøgende 10.000

Læs mere

Med andre ord er der hverken defensive nedskæringer på dagsorden i virksomhederne eller offensive ansættelser. Jobmarkedet står i stampe.

Med andre ord er der hverken defensive nedskæringer på dagsorden i virksomhederne eller offensive ansættelser. Jobmarkedet står i stampe. JOBBAROMETERET Ingen nye job i sigte Virksomhederne har slået bremsen i ansættelserne. Der kommer kun få nye private job det næste halve år. Til gengæld skærer den offentlige sektor hårdt i beskæftigelsen.

Læs mere

Udsigt til flere job: Opsvinget bider sig fast på arbejdsmarkedet

Udsigt til flere job: Opsvinget bider sig fast på arbejdsmarkedet Udsigt til flere job: Opsvinget bider sig fast på arbejdsmarkedet De seneste tal for beskæftigelsen viser fremgang i langt de fleste hovedbrancher. Det vidner om, at opsvinget for alvor er ved at bide

Læs mere

N O T A T. Bankernes udlån er ikke udpræget koncentreret på enkelte erhverv.

N O T A T. Bankernes udlån er ikke udpræget koncentreret på enkelte erhverv. N O T A T Kapital Nyt Baggrund Virksomhedernes optagelse af banklån sker, når opsvinget er vedvarende men er forskelligt fra branche til branche Konklusioner 2. februar 21 Bankernes udlån er ikke udpræget

Læs mere

Notat 25. september 2018 J-nr.: / Reparation og vedligeholdelse et marked i moderate fremgang

Notat 25. september 2018 J-nr.: / Reparation og vedligeholdelse et marked i moderate fremgang Notat 25. september 2018 J-nr.: 87091 / 2545763 Reparation og vedligeholdelse et marked i moderate fremgang Gunstige økonomiske vilkår som større friværdier, lave renter, lav inflation og større jobsikkerhed

Læs mere

Dansk økonomi på slingrekurs

Dansk økonomi på slingrekurs Dansk økonomi på slingrekurs Af Steen Bocian, cheføkonom, Danske Bank I løbet af det sidste halve år er der kommet mange forskellige udlægninger af, hvordan den danske økonomi rent faktisk har det. Vi

Læs mere

Udsigt til fremgang i byggeriet

Udsigt til fremgang i byggeriet Michael Meineche, økonomisk konsulent mime@di.dk, 3377 3454 NOVEMBER Udsigt til fremgang i byggeriet Få nye byggerier betyder, at bygge- og anlægsinvesteringerne i dag ligger på et lavt niveau. Men der

Læs mere

Begyndende fremgang i europæisk byggeaktivitet kan løfte dansk eksport

Begyndende fremgang i europæisk byggeaktivitet kan løfte dansk eksport ERHVERVSØKONOMISK ANALYSE Oktober 15 Begyndende fremgang i europæisk byggeaktivitet kan løfte dansk eksport Nedgangen i den europæiske bygge- og anlægsaktivitet er bremset op og nu svagt stigende efter

Læs mere

Maskinleverandørerne

Maskinleverandørerne Maskinleverandørerne Beretning 2014 Entreprenørsektionen - sektion 1 Sekretariatet. Kokholm 3C. 6000 Kolding. Tlf.: 3927 0087. Fax: 3917 8955. E-mail: ml@maskinlev,dk 2 3 Indholdsfortegnelse VELKOMST...

Læs mere

Orientering fra DM-branche Tlf.: Fax:

Orientering fra DM-branche Tlf.: Fax: Kære Kolleger Det må kunne gøres bedre i det nye år Nr. 1 Januar 2012 Den 1. januar 2012 Formandens nytårsudtalelse Vi har nu oplevet en jul og et nytår med storm og regnvejr i det meste af landet, der

Læs mere

Byggeriet fortsætter fremgangen

Byggeriet fortsætter fremgangen Thorbjørn Baum, økonomisk konsulent thob@di.dk,,3377 4616 Michael Meineche, økonomisk konsulent mime@di.dk, 3377 3454 SEPTEMBER 18 Byggeriet fortsætter fremgangen Investeringerne i byggeri og anlæg stiger

Læs mere

Øjebliksbillede. 2. kvartal 2013

Øjebliksbillede. 2. kvartal 2013 Øjebliksbillede. kvartal 1 DB Øjebliksbillede for. kvartal 1 Det første halve år af 1 har ikke været noget at skrive hjem om. Både nøgletal fra dansk økonomi generelt og nøgletal for byggeriet viser, at

Læs mere

Øjebliksbillede 1. kvartal 2015

Øjebliksbillede 1. kvartal 2015 Øjebliksbillede 1. kvartal 2015 DB Øjebliksbillede for 1. kvartal 2015 Introduktion Dansk økonomi ser ud til at være kommet i omdrejninger efter flere års stilstand. På trods af en relativ beskeden vækst

Læs mere

BNP faldt for andet kvartal i træk

BNP faldt for andet kvartal i træk BNP faldt for andet kvartal Dansk økonomi befinder sig i teknisk recession efter BNP er faldet for andet kvartal. Regeringens finanspolitiske opstramning i form af faldende offentligt forbrug og lavere

Læs mere

Nybyggeriet fortsat i krise

Nybyggeriet fortsat i krise Det påbegyndte nybyggeri faldt igen i 3. kvartal 1 og ligger dermed fortsat på et niveau, der ikke er set lavere siden 199. De øvrige indikatorer for bygge- og anlægssektoren peger generelt på en fortsat

Læs mere

Vending på vej i bygge- og anlægssektoren?

Vending på vej i bygge- og anlægssektoren? Arbejdsløsheden for de byggefaglærte er begyndt at stige igen efter et lille fald omkring årsskiftet. I juni 1 var hele 13½ pct. af de forsikrede i a-kasserne for byggefaglærte arbejdsløse, når man medregner

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Handelskrig et skridt nærmere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Handelskrig et skridt nærmere NØGLETAL UGE 24 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Handelskrig et skridt nærmere Af: Kristian Skriver, økonom & Jonas Meyer, økonom I den forgangene uge kom der nye meldinger fra ECB. Her annoncerede Mario Draghi

Læs mere

Konjunkturanalyse februar 2011

Konjunkturanalyse februar 2011 Konjunkturanalyse februar 2011 Konjunkturanalyse, februar 2011 Dansk Byggeri, Nørre Voldgade 106, Postboks 2125, 1015 København K, Telefon: 72 16 00 00, Fax: 72 16 00 10, www.danskbyggeri.dk Redaktion:

Læs mere

NØGLETALSNYT Optimisme i dansk erhvervsliv

NØGLETALSNYT Optimisme i dansk erhvervsliv NØGLETALSNYT Optimisme i dansk erhvervsliv AF STEEN BOCIAN, JONAS SPENDRUP MEYER OG KRISTIAN SKRIVER SØRENSEN De forgangne uger har været forholdsvis stille på nøgletalsfronten. Lidt er der dog sket. Vi

Læs mere

Generalforsamling 17. marts 2017 Odense. Entreprenørerne

Generalforsamling 17. marts 2017 Odense. Entreprenørerne Generalforsamling 17. marts 2017 Odense Entreprenørerne Program Kl. 12.00 Fælles frokost Kl. 13.00 Generalforsamling Kl. 13.45 Medlemsmøde med nyt fra bestyrelsen Status og information om E&H Kl. 14.15

Læs mere

Årsberetning for 2018

Årsberetning for 2018 Årsberetning for 2018 Hvem er vi? Samarbejdssekretariatet er et rådgivningsorgan for de statslige samarbejdsudvalg. Gennem målrettede tilbud hjælper vi arbejdspladserne i staten med at forbedre dialogen

Læs mere

Regnskabsåret 2010 i bygge- og anlægsbranchen

Regnskabsåret 2010 i bygge- og anlægsbranchen Dansk Byggeris regnskabsanalyse for året 2010 viser, at krisen som brød ud i lys lue tilbage i 2008, for alvor begyndte at kræve sine ofre i bygge- og anlægsbranchen i 2010. Regnskaberne afspejler, at

Læs mere

Boligbyggeriet er i fremgang

Boligbyggeriet er i fremgang Michael Meineche, økonomisk konsulent mime@di.dk, 3377 3454 Jacob Bjerregaard Clausen, stud.polit. APRIL 2017 Boligbyggeriet er i fremgang Stigende huspriser har betydet stor fremgang i boligbyggeriet

Læs mere

MASKINLEVERANDØRERNE ENTREPRENØRSEKTIONEN

MASKINLEVERANDØRERNE ENTREPRENØRSEKTIONEN Kokholm 3 C 6000 Kolding CVR-nr. 36 22 97 48 Kokholm 3C * 6000 Kolding * Telefon: 3927 0087 * Fax: 3917 8955 * e-mail: ml@maskinlev.dk * Web: www.maskinlev.dk CVR 36229748 -1- INDHOLDSFORTEGNELSE SIDE

Læs mere

Orientering fra ML-Uddannelse

Orientering fra ML-Uddannelse Nyhedsbrev nr. 1 Februar 2015 Orientering fra ML-Uddannelse Emner: Jurakursus Situationsbestemt ledelse Nyt Best Practice Akademi Lederkursus 2015 2016 Husk, at søge kompetencemidler Kolding den 18. februar

Læs mere

Maskinleverandørerne

Maskinleverandørerne Maskinleverandørerne Beretning 2013 Park, Vej og Anlæg sektion 2 Sekretariatet. Kokholm 3C. 6000 Kolding. Tlf.: 3927 0087. Fax: 3917 8955. E-mail: ml@maskinlev,dk 2 3 Indholdsfortegnelse VELKOMST... 4

Læs mere

Europas mangel på arbejdskraft er den største nogensinde

Europas mangel på arbejdskraft er den største nogensinde 16. november ANALYSE Af Jens Troldborg & Sune Holm Pedersen Europas mangel på arbejdskraft er den største nogensinde Aldrig før har Europas virksomheder haft så svært ved at finde den nødvendige arbejdskraft

Læs mere

Detailbarometer, oktober 2013

Detailbarometer, oktober 2013 2005M01 2005M04 2005M07 2005M10 2006M01 2006M04 2006M07 2006M10 2007M01 2007M04 2007M07 2007M10 2008M01 2008M04 2008M07 2008M10 2009M01 2009M04 2009M07 2009M10 2010M01 2010M04 2010M07 2010M10 2011M01 2011M04

Læs mere

Bliv medlem af DANA DANA. for dig og. Det bedste valg for selvstændige DANA.DK

Bliv medlem af DANA DANA. for dig og. Det bedste valg for selvstændige DANA.DK DANA for dig og din virksomhed Det bedste valg for selvstændige DANA.DK 02 03 Når som helst, hvor som helst og med hvad som helst Det er svært at være noget for alle. Vi har valgt de selvstændige. DIG

Læs mere

Analyse af byggeriet som forretning

Analyse af byggeriet som forretning Jakob Orbesen, konsulent jaor@di.dk, 2132 0321 OKTOBER 2017 Analyse af byggeriet som forretning Byggeriet er overordnet en fornuftig forretning, som i forhold til overskudsgrad og afkastet af investeret

Læs mere

Orientering fra DM-branche - Passiv Tlf.: Fax:

Orientering fra DM-branche - Passiv Tlf.: Fax: Nr. 16 November 2011 Danmark behøver stadig landbruget Den grønne smiley med teksten Danmark behøver landbruget var et led i en kampagne, som Dansk Maskinhandlerforening og Maskinbladet lancerede i 2009.

Læs mere

Salget af videnrådgivning taber pusten

Salget af videnrådgivning taber pusten Salget af videnrådgivning taber pusten Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at den indenlandske omsætning i videnrådgiverbranchen er faldet i starten af 2012. Forventningerne til 3. kvartal 2012 er dog

Læs mere

Analyse af strukturreformens betydning for brugen af udbud i kommunerne

Analyse af strukturreformens betydning for brugen af udbud i kommunerne Analyse af strukturreformens betydning for brugen af udbud i kommunerne Resultat: Flere større udbud i kommunerne To tredjedele af de tekniske chefer i de kommuner, som skal lægges sammen, forventer, at

Læs mere

Dansk Jobindex Endnu ingen tegn på fremgang

Dansk Jobindex Endnu ingen tegn på fremgang Investment Research General Market Conditions 5. oktober Dansk Jobindex Endnu ingen tegn på fremgang Dansk Jobindex er stabiliseret. Efter en lang periode med et faldende antal jobannoncer er der nu en

Læs mere

Dansk handel hårdere ramt end i udlandet

Dansk handel hårdere ramt end i udlandet Organisation for erhvervslivet April 2010 Dansk handel hårdere ramt end i udlandet AF KONSULENT PEDER SØGAARD, PESO@DI.DK Danske grossister har tabt mere omsætning og haft flere konkurser end engroserhvervet

Læs mere

Med kilde i Danmarks Statistik fremsendes vedhæftet følgende bilagsmateriale:

Med kilde i Danmarks Statistik fremsendes vedhæftet følgende bilagsmateriale: Maj 2010 Med kilde i Danmarks Statistik fremsendes vedhæftet følgende bilagsmateriale: Byggevirksomheden 1. kvartal 2010 Det samlede påbegyndte etageareal er faldet med 38 pct. i første kvartal 2010 sammenlignet

Læs mere

Formandens beretning - udkast. Karin Brorsen. VikarBranchens generalforsamling 8. maj 2015

Formandens beretning - udkast. Karin Brorsen. VikarBranchens generalforsamling 8. maj 2015 Formandens beretning - udkast Karin Brorsen VikarBranchens generalforsamling 8. maj 2015 Velkommen til Generalforsamlingen i VikarBranchen. For anden gang står jeg nu som formand, og skal aflægge beretning

Læs mere

KONJUNKTUR ANALYSE 2017

KONJUNKTUR ANALYSE 2017 KONJUNKTUR ANALYSE 2017 Indhold HOVEDKONKLUSION HERNING KOMMUNE... 3 HOVEDKONKLUSION IKAST-BRANDE KOMMUNE... 4 KONJUNKTUR SURVEY... 5 HVORDAN ER KONJUNKTURSITUATIONEN?... 6 KONJUNKTURINDEKS... 6 KONJUNKTURKORT...

Læs mere

Øjebliksbillede 4. kvartal 2012

Øjebliksbillede 4. kvartal 2012 Øjebliksbillede 4. kvartal 212 TUN ØJEBLIKSBILLEDE 4. KVARTAL 212 I denne udgave af TUN øjebliksbillede dækker vi 4. kvartal 212. Rapportens indhold vil dykke ned i den overordnede udvikling i dansk økonomi

Læs mere

SMV erne er tilbage på sporet 10 år efter finanskrisen

SMV erne er tilbage på sporet 10 år efter finanskrisen Kasper Hahn-Pedersen, økonomisk konsulent KHPE@di.dk, 3377 3432 JANUAR 2018 SMV erne er tilbage på sporet 10 år efter finanskrisen SMV erne har i den grad lagt krisen bag sig. Beskæftigelsen i de små og

Læs mere

Konkursanalyse pct. færre konkurser i 1. kvartal 2017

Konkursanalyse pct. færre konkurser i 1. kvartal 2017 33 pct. færre konkurser i 1. kvartal 217 Det seneste år er antallet af konkurser herhjemme faldet med næsten 7 svarende til et fald på 33 pct. Samtidig udgør aktive virksomheder, hvor der er høj omsætning

Læs mere

Pejlemærker for dansk økonomi, juni 2017

Pejlemærker for dansk økonomi, juni 2017 Pejlemærker for dansk økonomi, juni 2017 - De gode tendenser fortsætter, opsvinget tager til Den 15. juni 2017 Sagsnr. S-2011-319 Dok.nr. D-2017-9705 bv/mab Det tegner til, at opsvinget i verdensøkonomien

Læs mere

Hvor foregår jobvæksten?

Hvor foregår jobvæksten? 2014 REGIONAL VÆKST OG UDVIKLING *** ing det lange opsv ur dt ne e or st n de? nu ad og hv Hvor foregår jobvæksten? -- / tværregionale analyser af beskæftigelsen i Danmark fra 1996 til 2013 rapport nr.

Læs mere

Lancering af Tænketanken EUROPA Danmarks første europapolitiske tænketank 2. december kl. 10:30. Karsten Dybvad. -- Det talte ord gælder --

Lancering af Tænketanken EUROPA Danmarks første europapolitiske tænketank 2. december kl. 10:30. Karsten Dybvad. -- Det talte ord gælder -- Lancering af Tænketanken EUROPA Danmarks første europapolitiske tænketank 2. december kl. 10:30 Karsten Dybvad -- Det talte ord gælder -- Tak for ordet, Claus. Tak for at slå fast, at det europæiske samarbejde

Læs mere

organisationen for malerfaget Malerfagets Konjunkturundersøgelse 2. halvår 2011

organisationen for malerfaget Malerfagets Konjunkturundersøgelse 2. halvår 2011 organisationen for malerfaget Malerfagets Konjunkturundersøgelse Malerfagets konjunkturundersøgelse Resume Stor optimisme i malervirksomhederne (side 2) Selv om det er for tidligt at konstatere, at krisen

Læs mere

Økonomisk kvartalsoversigt. 1. kvartal 2019 Udgivet: juni 2019

Økonomisk kvartalsoversigt. 1. kvartal 2019 Udgivet: juni 2019 Økonomisk kvartalsoversigt 1. kvartal 2019 Udgivet: juni 2019 Introduktion Økonomisk kvartalsoversigt fra Danske Byggecentre giver et kort og koncentreret overblik over økonomiske forhold af betydning

Læs mere

Øjebliksbillede. 1. kvartal 2014

Øjebliksbillede. 1. kvartal 2014 Øjebliksbillede 1. kvartal 1 DB Øjebliksbillede for 1. kvartal 1 Der er mange tegn på, at dansk økonomi er kommet godt ind i 1, men der er fortsat et stykke vej til, at man kan omtale fremgangen som selvbærende

Læs mere

Øjebliksbillede. 3. kvartal 2013

Øjebliksbillede. 3. kvartal 2013 Øjebliksbillede 3. kvartal 13 DB Øjebliksbillede for 3. kvartal 13 Der er tegn på et løft i aktiviteten i 1, både hvad angår den generelle økonomi og byggebranchen. Fremrykningen af Vækstplan DK i finansloven

Læs mere

Konkursanalyse Figur 1: Udvikling i antal konkurser og sæsonkorrigeret antal konkurser, 2007K1-2016K4*

Konkursanalyse Figur 1: Udvikling i antal konkurser og sæsonkorrigeret antal konkurser, 2007K1-2016K4* 2007K1 2007K2 2007K3 2007K4 2008K1 2008K2 2008K3 2008K4 2009K1 2009K2 2009K3 2009K4 2010K1 2010K2 2010K3 2010K4 2011K1 2011K2 2011K3 2011K4 2012K1 2012K2 2012K3 2012K4 2013K1 2013K2 2013K3 2013K4 2014K1

Læs mere

Maskinleverandørerne

Maskinleverandørerne Maskinleverandørerne Beretning 2014 Park, Vej og Anlæg - sektion 2 Sekretariatet. Kokholm 3C. 6000 Kolding. Tlf.: 3927 0087. Fax: 3917 8955. E-mail: ml@maskinlev,dk 2 Indholdsfortegnelse 3 VELKOMST...

Læs mere

Uddannelsesorientering fra DM-Uddannelse Tlf.: Fax:

Uddannelsesorientering fra DM-Uddannelse Tlf.: Fax: Nr. 4 Marts 2010 Varmt arbejde Dansk Maskinhandlerforening har fundet en ny samarbejdspartner for Fyn, Midt-, Syd- og Sønderjylland, for at kunne overholde tidsfristen for reglerne omkring Varmt arbejde,

Læs mere

Maskinleverandørerne

Maskinleverandørerne Maskinleverandørerne Beretning 2012 Entreprenør sektionen 1 Sekretariatet. Kokholm 3C. 6000 Kolding. Tlf.: 3927 0087. Fax: 3917 8955. E-mail: ml@maskinlev,dk 2 3 Indholdsfortegnelse VELKOMST... 4 BRANCHEN

Læs mere

Orientering fra DM-branche Passive Tlf.: 3927 0087 Fax: 3917 8955 E-mail: dmh@danskmaskinhandel.dk

Orientering fra DM-branche Passive Tlf.: 3927 0087 Fax: 3917 8955 E-mail: dmh@danskmaskinhandel.dk Nr. 3 Februar 2013 DM-eksportudvalg satser på Norge gennem Mascus Danmark Under mottoet Sikker handel med danske maskinhandlere går Dansk Maskinhandlerforening 1. marts 2013 i luften med en kampagne ud

Læs mere

Udgivet af: Eventuelle spørgsmål kan rettes til: Branchedirektør Henriette Sølftoft Telefon: Mail:

Udgivet af: Eventuelle spørgsmål kan rettes til: Branchedirektør Henriette Sølftoft Telefon: Mail: Om DI Videnrådgiverne DI Videnrådgiverne repræsenterer ca. 700 virksomheder, der har videnrådgivning som deres primære forretningsområde. Videnrådgivere lever af at udvikle, skabe, formidle og omsætte

Læs mere

De danske virksomheder trodser krisen og giver deres ansatte gaver for mere end 920 mio. kr. om året 1.

De danske virksomheder trodser krisen og giver deres ansatte gaver for mere end 920 mio. kr. om året 1. De danske virksomheder trodser krisen og giver deres ansatte gaver for mere end 920 mio. kr. om året 1. 82 % af de danske virksomheder bruger penge på deres ansatte og forretningsforbindelser til julegaver

Læs mere

Pejlemærker december 2018

Pejlemærker december 2018 Udlandet Gunstig udvikling i verdensøkonomien. Usikkerheden tager til BNP-Vækst Udsigt til moderat vækst i BNP Beskæftigelse 60.000 nye jobs, og stor efterspørgsel på højt kvalificeret arbejdskraft Arbejdsløshed

Læs mere

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Hut-li-hut for beskæftigelsen

Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Hut-li-hut for beskæftigelsen NØGLETAL UGE 25 Dansk Erhvervs NøgletalsNyt Hut-li-hut for beskæftigelsen Af: Kristian Skriver, økonom & Jonas Meyer, økonom I den forgangene uge fik vi tal, der bekræftede, at udviklingen i den danske

Læs mere

SMV-Konjunkturvurdering Februar 2008

SMV-Konjunkturvurdering Februar 2008 SMV-Konjunkturvurdering Februar 2008 OM HÅNDVÆRKSRÅDET Håndværksrådet arbejder for at sikre små og mellemstore virksomheder de bedste betingelser for vækst og udvikling. Vi tager os af små og mellemstore

Læs mere

Orientering fra DM-Uddannelse

Orientering fra DM-Uddannelse Nyhedsbrev nr. 1 Januar 2015 Orientering fra DM-Uddannelse Emner: Situationsbestemt ledelse Strategikursus Lav en forretningsplan på 3 dage Salgsteknik for salg- og servicemedarbejdere Lederkursus 2015

Læs mere

Konkurrentsammenligning nr, 1

Konkurrentsammenligning nr, 1 1 Konkurrentsammenligning nr, 1 Velkommen til Danske Advokaters - Konkurrentsammenligning I denne analyse benchmarkes advokatbranchen mod revisionsbranchen. Dette gøres ved at sammenholde nøgletal for

Læs mere

Virksomheder forudser faldende beskæftigelse

Virksomheder forudser faldende beskæftigelse Organisation for erhvervslivet september 29 Virksomheder forudser faldende beskæftigelse AF ØKONOMISK KONSULENT JENS ERIK ZEBIS, JEZS@DI.DK De danske virksomheders forventninger til beskæftigelsen i 29

Læs mere