1. Hvad er en værge? 2. Hvornår kan der være brug for en værge?

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "1. Hvad er en værge? 2. Hvornår kan der være brug for en værge?"

Transkript

1 Værgemål

2 Pjecen indeholder: 1. Hvad er en værge? 2. Hvornår kan der være brug for en værge? 3. Hvem kan få en værge? 4. Former for værgemål A. Personlige og/eller økonomiske forhold, værgemålslovens 5 B. Fratagelse af retlig handleevne, værgemålslovens 6 C. samværgemål, værgemålslovens 7 5. Hvem kan bede om værgemål? 6. Hvem træffer afgørelse om værgemål? 7. Inddragelse af pårørende 1. Hvad er en værge? En værge er en legal repræsentant, der kan træde til og træffe beslutninger i tilfælde af, at en voksen person er ude af stand til at varetage egne anliggender. Der skal dog være et konkret behov for et værgemål. 2. Hvornår kan der være brug for en værge? Der kan være behov for en værge ved dispositioner af juridisk karakter. Både økonomiske og personlige dispositioner af juridisk karakter kan udløse behov for en værge. Dette kan eksempelvis være, hvis pågældende: Arver, og der skal træffes beslutninger i dødsboet Har fast ejendom, der skal sælges Har større formue, der skal forvaltes Har behov for hjælp til at varetage kontakten med de sociale myndigheder Har brug for hjælp til at klage over en afgørelse Vil søge aktindsigt i sin sag Skal ansøge om institutionsophold.

3 Eftersom en persons selvbestemmelsesret og integritet skal respekteres, må et værgemål efter værgemålslovens 8 ikke være mere omfattende end nødvendigt. Hvis der ingen retlige beslutninger skal træffes, hvis pågældende har en mindre løbende indtægt, og der ingen formue er, er der ikke et behov for værgemål. 3. Hvem kan få en værge? Hvis der er behov for det, kan der beskikkes en værge for en person, der lider af: En svær psykisk lidelse Svær demens Udviklingshæmning Alvorligt svækket helbred. Det er en betingelse, at personen ikke kan tage vare på sine egne forhold, og det er en betingelse, at der er et behov for en værge. Det betyder, at der ikke alene skal beskikkes en værge, fordi en person f.eks. er udviklingshæmmet eller dement. Værgebeskikkelsen skal også begrundes i et behov for en værge til bestemte forhold. 4. Former for værgemål Der findes flere former for værgemål efter værgemålslovens bestemmelser. For alle værgemål gælder det, at værgemålet ikke må være mere omfattende end nødvendigt, og at værgemålet skal ophæves, når der ikke længere er behov for det. Den mest almindelige form er værgemål efter værgemålslovens 5, der angår bestemte personlige og/eller økonomiske forhold. Den person, der får beskikket en værge efter 5, bevarer sin retlige handleevne, det vil sige retten til at træffe selvstændige økonomiske beslutninger, indgå bindende aftaler osv. Hvis der er behov for, at en person også får frataget sin retlige handleevne, kan dette ske efter værgemålslovens 6. Når den retlige handleevne fratages personen, kan denne ikke længere bestemme over sin formue eller indgå bindende aftaler.

4 Udover værgemål efter 5 og 6 kan der iværksættes et samværgemål efter værgemålslovens 7, hvor værgen og den person, der får beskikket værgen, handler sammen. Herudover kan der iværksættes et særligt værgemål efter værgemålslovens 47, eller der kan beskikkes en midlertidig værge efter værgemålslovens 49, eller der kan beskikkes en værge i forbindelse med dødsboskifte efter dødsboskifteloven. A. Personlige og/eller økonomiske forhold - efter værgemålslovens 5 Et værgemål efter 5 kan enten vedrøre økonomiske forhold, personlige forhold eller begge dele. Værgemålet kan vedrøre bestemte eller alle personlige eller økonomiske forhold. Værgens opgaver og pligt til at repræsentere den pågældende omfatter kun den / de opgaver, som er nævnt i Statsforvaltningens afgørelse om værgemålet. Værgen kan handle på egen hånd i sager om disse forhold. Det vil sige, at hvis værgemålet f.eks. vedrører administration af personens formue, er værgens opgave ikke også at administrere renterne af formuen eller personens eventuelle lønindtægt, medmindre dette også er nævnt i afgørelsen om værgemålet. For personer, der bor i botilbud efter servicelovens bestemmelser, er værgemål efter 5 om økonomiske forhold den mest anvendte form for værgemål. Har beboeren formue, er det betryggende for både pårørende, medarbejdere i botilbuddet og beboeren, at der er en værge, som både har ret og pligt til at varetage beboerens økonomiske interesser. Hvis beboeren har formue på over kr., skal formuen anbringes i en godkendt forvaltningsafdeling i et pengeinstitut. I det almindelige daglige liv i botilbuddet hvor beboeren, som en del af opholdet i botilbuddet, skal købe ind, bruge lommepengebeløb, deltage i aktiviteter, holde ferie m.v. vil et værgemål ikke have betydning for beboeren. Beboeren bevarer sin personlige handleevne og retlige handleevne og kan handle som en selvstændig person.

5 Eksempler værgemålslovens 5 Økonomisk værgemål: Sofies mor er hendes økonomiske værge, da Sofie har arvet kr. fra sin mormor. I afgørelsen fra Statsforvaltningen står der, at værgemålet kun angår pengene. som Sofie har arvet. Sofie vil gerne bruge nogle af sine opsparede penge på at købe et nyt fjernsyn. Her skal Sofie ikke have tilladelse fra moderen, da værgemålet kun angår arven fra mormoren, og det er i afgørelsen begrænset til dette. Det vil altså sige, at Sofie selv råder over sine egne penge. Personligt værgemål: Louises mor er hendes personlige værge. Hun undrer sig over, hvorfor Louise ikke længere skal hen i beskæftigelsestilbuddet. Da hun ikke mener, at det er i Louises interesse at være hjemme i botilbuddet hele dagen, og Louise gerne vil være i beskæftigelsestilbuddet, søger hun om aktindsigt hos forvaltningen for at undersøge, hvad der ligger bag beslutningen. I denne situation skal forvaltningen give Louises mor aktindsigt, da hun er hendes personlige værge og derfor repræsenterer hende i forhold til at varetage kontakten med de sociale myndigheder. Dog er det ikke alle sagsakter, der skal udleveres. Kun de akter der er behov for, for at moderen kan varetage Louises anliggender. B. Fratagelse af retlig handleevne - efter værgemålslovens 6 Hvis der er behov for at sikre forvaltningen af en persons formue og/eller indkomst eller forhindre, at der sker økonomisk udnyttelse af pågældende, kan der iværksættes et værgemål efter værgemålslovens 6 i forbindelse med et økonomisk værgemål efter 5. Ved et værgemål efter 6 får personen frataget sin retlige handleevne. Det vil sige, at den pågældende ikke kan råde over sin formue eller indgå bindende aftaler.

6 Personen er umyndig, og værgen handler i den pågældendes sted. Den umyndige kan ikke længere selv købe på kredit, sælge eller forære sine ejendele væk, optage lån, eller selv bestemme over sine indtægter. Efter værgemålslovens bestemmelser er det ikke muligt at fratage en person den personlige handleevne. Den, der er under værgemål, bevarer derfor sin personlige handleevne, det vil sige, at pågældende stadig bestemmer over sine rent personlige forhold. Det ligger derfor ikke under værgens opgaver eller rettigheder at træffe beslutning om den pågældendes personlige forhold, f.eks. hvor pågældende skal bo, klæde sig, arbejde, holde ferie m.v. Værgen har heller ikke mulighed for at give samtykke til, at den pågældende skal indlægges på hospital, modtage behandling o.l., hvis den pågældende modsætter sig det. For beboere i botilbud betyder det, at der i alle forhold skal handles ud fra de ønsker, som beboeren udtrykker om sine personlige forhold. Hvis beboeren har arbejdsindtægter under opholdet i botilbuddet, kan den pågældende disponere frit over sine lønindtægter. Herudover handler værgen på beboerens vegne i forhold til alle andre midler, som beboeren har i form af formue, renteafkast, kontanthjælp, pension o.l.. Ved et værgemål efter 6 får personen tillige frataget både sin valgret og sin valgbarhed. C. Samværgemål - efter værgemålslovens 7 Ved et samværgemål efter værgemålslovens 7 beskikkes en værge til den person, der har behov for hjælp til at administrere sin formue og/eller andre økonomiske anliggender. Værgen kan kun handle sammen med personen i sager vedrørende disse forhold og kan som følge heraf ikke handle på den pågældendes vegne alene. Personer under samværgemål er myndige og beholder retten til selv at indgå bindende aftaler. Det er den person, der får beskikket en samværge, der selv indgiver anmodningen om værgemålet.

7 5. Hvem kan anmode om værgemål? En anmodning om værgemål skal begrundes, og der skal indsendes forslag til værgmålets karakter og omfang. Anmodning om iværksættelse eller ændring af værgemål kan fremsættes af: Den pågældende selv Dennes ægtefælle, børn, forældre, søskende eller lignende Værgen eller en særlig værge Kommunalbestyrelsen, regionsrådet eller politidirektøren. 6. Hvem træffer afgørelse om værgemål? Det er Statsforvaltningen i den region, hvor den, der søges værgemål for, har sin bopæl, som træffer afgørelse om værgemål. Dette foregår efter værgemålslovens 5 og 7. I sager hvor det findes betænkeligt, at statsforvaltningen træffer afgørelse, herunder at den pågældende modsætter sig værgemålet, afgøres sagen af retten.statsforvaltningens afgørelse kan indbringes for retten af de personer, der kan anmode om værgemål jf. ovenfor. Afgørelse om iværksættelse af værgemål efter værgemålslovens 6 træffes af retten i den retskreds, hvor den pågældende bor. 7. Inddragelse af pårørende Ifølge servicelovens 82, stk. 2 skal kommunalbestyrelsen påse, om der er pårørende eller andre, der kan inddrages i varetagelsen af interesserne for en person med betydelig nedsat psykisk funktionsevne. Kommunalbestyrelsen skal være opmærksom på, om der er behov for at bede Statsforvaltningen om at beskikke en værge efter værgemålsloven. Pårørende kan for eksempel være en ægtefælle eller samboende, søskende, børn eller en nær ven. Ifølge vejledningen til serviceloven er det i beslutningsprocessen, at pårørende skal inddrages. Den pårørende skal inddrages i tilrettelæggelsen af omsorgen for den pågældende. Pårørende og medarbejdere skal forsøge at nå frem til en fælles forståelse af borgerens behov. Pårørende har dermed ingen beslutningskompetence. Personens selvbestemmelsesret og integritet skal respekteres.

8 RUDERSDAL KOMMUNE Socialområdet Stationsvej Birkerød tlf Ugiet

Indhold. 1. Hvad er en værge? 2. Hvornår kan der være behov for en værge? 3. Hvem kan få beskikket en værge

Indhold. 1. Hvad er en værge? 2. Hvornår kan der være behov for en værge? 3. Hvem kan få beskikket en værge Værgemål Indhold 1. Hvad er en værge 2. Hvornår kan der være behov for en værge? 3. Hvem kan få beskikket en værge? 4. Former for værgemål: 5. Hvem kan ansøge om iværksættelse af værgemål 6. Hvem træffer

Læs mere

Lovgivningen omkring pårørendesamarbejde

Lovgivningen omkring pårørendesamarbejde Lovgivningen omkring pårørendesamarbejde Psykiatri og Handicap Den 7. oktober 2014 Program Selvbestemmelsesretten Værgemål Servicelovens bestemmelser Tavshedspligten Selvbestemmelsesretten En grundlæggende

Læs mere

Tavshedspligt. Ansatte i dag- og botilbud

Tavshedspligt. Ansatte i dag- og botilbud Tavshedspligt Ansatte i dag- og botilbud 1. Tavshedspligt 4. Straffelovens 152 Ansatte i dag- og botilbud har tavshedspligt om fortrolige oplysninger, de får kendskab til via deres arbejde. Tavshedspligten

Læs mere

ADVOKATFIRMAET SØLGAARD & KNUDSEN

ADVOKATFIRMAET SØLGAARD & KNUDSEN Tingvej 31 8543 Hornslet Tlf. 8699 4444 Fax 8699 6644 E-mail: adv@soelgaard-knudsen.dk VÆRGEMÅL Værgemål for børn og unge: For mindreårige er indehaveren af forældemyndigheden værge. Er der fælles forældremyndighed,

Læs mere

OPLÆG FOR PÅRØRENDE

OPLÆG FOR PÅRØRENDE OPLÆG FOR PÅRØRENDE 27.09.2017 TITEL PROGRAM Pårørendesamarbejde og politik i Randers Kommune Overgangen fra ung til voksen Ansattes tavshedspligt Selvbestemmelsesretten Partsrepræsentant/Bisidder/Fuldmagt

Læs mere

OPLÆG FOR PÅRØRENDE

OPLÆG FOR PÅRØRENDE OPLÆG FOR PÅRØRENDE 7.11.2018 PROGRAM Pårørendesamarbejde i Randers Kommune Overgangen fra ung til voksen Ansattes tavshedspligt Selvbestemmelsesretten Partsrepræsentant/Bisidder/Fuldmagt Omsorgspligt

Læs mere

Demens juridiske udfordringer. Sløjfen, januar 2018

Demens juridiske udfordringer. Sløjfen, januar 2018 Demens juridiske udfordringer Sløjfen, januar 2018 Retlige og etiske udfordringer Hvordan kan vi både hjælpe og beskytte borgere, som ikke kan tage vare på egne anliggender? Hvordan kan vi sikre borgerens

Læs mere

Formueforvaltning for børn og voksne under værgemål

Formueforvaltning for børn og voksne under værgemål - 1 Formueforvaltning for børn og voksne under værgemål Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Forvaltningen af umyndiges midler er et retsområde, som de fleste personer møder på et tidspunkt i

Læs mere

Værgemål. ud fra Region Syddanmarks erfaringer. Middelfart, den 14. juni 2012. v/ forstander Kirsten Agerskov Nielsen og jurist Trine Andersen

Værgemål. ud fra Region Syddanmarks erfaringer. Middelfart, den 14. juni 2012. v/ forstander Kirsten Agerskov Nielsen og jurist Trine Andersen Værgemål ud fra Region Syddanmarks erfaringer Middelfart, den 14. juni 2012 1 v/ forstander Kirsten Agerskov Nielsen og jurist Trine Andersen VÆRGEMÅL 1) Hvad er værgemål? 2) Typer af værgemål 3) Betingelser

Læs mere

Bekendtgørelse af værgemålsloven

Bekendtgørelse af værgemålsloven Kapitel 1 Værgemål for børn og unge Kapitel 2 Værgemål for voksne Oversigt (indholdsfortegnelse) Kapitel 3 Behandlingen af værgemåls- og værgesager vedrørende voksne Kapitel 4 Værgens beføjelser og pligter

Læs mere

Bekendtgørelse af værgemålsloven

Bekendtgørelse af værgemålsloven LBK nr 1015 af 20/08/2007 (Gældende) Udskriftsdato: 4. februar 2017 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., j.nr. 2007-7701-0005 Senere ændringer til forskriften LOV nr 434 af 08/05/2006

Læs mere

Ansøgning om ændring eller ophævelse af fratagelse af den retlige handleevne

Ansøgning om ændring eller ophævelse af fratagelse af den retlige handleevne Ansøgning om ændring eller ophævelse af fratagelse af den retlige handleevne Læs vejledningen til ansøgningen grundigt, inden du starter med at udfylde ansøgningen. Du finder vejledningen på side 5. 1.

Læs mere

Anordning om ikrafttræden for Færøerne af værgemålsloven

Anordning om ikrafttræden for Færøerne af værgemålsloven Anordning om ikrafttræden for Færøerne af værgemålsloven : VI MARGRETHE DEN ANDEN, af Guds Nåde Danmarks Dronning, gør vitterligt I medfør af 57 1 i lov nr. 388 af 14. juni 1995 værgemålsloven bestemmes,

Læs mere

mail: Sikker mail: Udarbejdet 2015, Joan Dahl Nørgaard

mail: Sikker mail:  Udarbejdet 2015, Joan Dahl Nørgaard mail: tilsynsenheden@herning.dk Sikker mail: opb.sec@herning.dk www.herning.dk/tilsynsenheden Udarbejdet 2015, Joan Dahl Nørgaard Værgemål til Voksne. Hvornår og Hvordan? Indhold 1. Målgruppe 2. Formål

Læs mere

Pårørendesamarbejde. Uden og med værgemål. Kontaktforum for Handicap, Middelfart, den 9. juni 2016

Pårørendesamarbejde. Uden og med værgemål. Kontaktforum for Handicap, Middelfart, den 9. juni 2016 Pårørendesamarbejde Uden og med værgemål Kontaktforum for Handicap, Middelfart, den 9. juni 2016 1 v/ vicecenterleder Kirsten Agerskov Nielsen og jurist Trine Andersen Indhold Principper for pårørendesamarbejdet

Læs mere

Information til borgere og pårørende. Fuldmagter & værgemål

Information til borgere og pårørende. Fuldmagter & værgemål Information til borgere og pårørende Fuldmagter & værgemål Der kan komme et tidspunkt i dit eller i din pårørendes liv, hvor det ikke længere er muligt at være i stand til at administrerer sin økonomi

Læs mere

Værgemål. Den offentlige uddannelsesdag, 4. oktober 2013. Ved advokat Johan Hartmann Stæger

Værgemål. Den offentlige uddannelsesdag, 4. oktober 2013. Ved advokat Johan Hartmann Stæger Værgemål Den offentlige uddannelsesdag, 4. oktober 2013 Ved advokat Johan Hartmann Stæger Program Hvem kan komme under værgemål? Betingelser for værgemål Typer af værgemål Hvad kan og skal værgen? Hvad

Læs mere

Værgemål, flytning uden samtykke og fremtidsfuldmagter 2017

Værgemål, flytning uden samtykke og fremtidsfuldmagter 2017 Værgemål, flytning uden samtykke og fremtidsfuldmagter 217 VÆRGEMÅL Etablering af værgemål I 217 afsluttede Statsforvaltningen 4.33 sager om etablering af værgemål. I 2.271 sager blev værgemålet iværksat.

Læs mere

Forslag til Værgemålslov

Forslag til Værgemålslov Forslag til Værgemålslov Fremsat den 8. marts 1995 af justitsministeren (Bjørn Westh) Kapitel 1 Værgemål for børn og unge Umyndige under 18 år 1. Børn og unge under 18 år, der ikke har indgået ægteskab,

Læs mere

September Rammer for pårørendesamarbejde på handicap- og psykiatriområdet i Frederikshavn Kommune. Center for Handicap og Psykiatri

September Rammer for pårørendesamarbejde på handicap- og psykiatriområdet i Frederikshavn Kommune. Center for Handicap og Psykiatri September 2014 Rammer for pårørendesamarbejde på handicap- og psykiatriområdet i Frederikshavn Kommune Center for Handicap og Psykiatri INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Indledning 2. Værdigrundlag Hvem er pårørende?

Læs mere

Rammer for pårørendesamarbejde på handicap- og psykiatriområdet. Frederikshavn Kommune

Rammer for pårørendesamarbejde på handicap- og psykiatriområdet. Frederikshavn Kommune Rammer for pårørendesamarbejde på handicap- og psykiatriområdet i Frederikshavn Kommune Rammer for pårørendesamarbejde Handicap- og psykiatriområdet, Frederikshavn Kommune Indholdsfortegnelse 1. Indledning

Læs mere

Demenskonference Ikast-Brande Kommune den 29. september 2014

Demenskonference Ikast-Brande Kommune den 29. september 2014 Demenskonference Ikast-Brande Kommune den 29. september 2014 Hvordan kan man med en demenssygdom længst muligt have indflydelse og selvbestemmelse på eget liv? 2 hovedspørgsmål: Hvad kan man selv gøre

Læs mere

Min pårørendes økonomi Pjece om etisk håndtering af pårørendes økonomi TIL PERSONER MED PÅRØRENDE PÅ BOTILBUD MV.

Min pårørendes økonomi Pjece om etisk håndtering af pårørendes økonomi TIL PERSONER MED PÅRØRENDE PÅ BOTILBUD MV. Min pårørendes økonomi Pjece om etisk håndtering af pårørendes økonomi TIL PERSONER MED PÅRØRENDE PÅ BOTILBUD MV. Publikationen er udgivet af Socialstyrelsen Edisonsvej 18, 1. 5000 Odense C Tlf: 72 42

Læs mere

Støtte til voksne med Prader-Willi syndrom

Støtte til voksne med Prader-Willi syndrom Støtte til voksne med Prader-Willi syndrom Brogården 27. september 2014 Gitte Madsen Socialrådgiver - handicapkonsulent 1 Handleplaner servicelovens 141 Når der ydes hjælp til en unge med Prader- Willi

Læs mere

Håndtering af økonomi Information til pårørende

Håndtering af økonomi Information til pårørende Håndtering af økonomi Information til pårørende Voksne med nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne råder selv over deres økonomi. I det omfang det er muligt, bør det altid være den enkelte selv, der

Læs mere

Orientering om demens og jura. Ældre- og Handicapforvaltningen

Orientering om demens og jura. Ældre- og Handicapforvaltningen Orientering om demens og jura 1 Tab af retlig handleevne(umyndiggørelse) Når man får en demensdiagnose, kan man med tiden miste den retlige handleevne Hvis man mister den retlige handleevne, kan man ikke

Læs mere

Demens juridiske udfordringer. Inside, 13. januar 2015

Demens juridiske udfordringer. Inside, 13. januar 2015 Demens juridiske udfordringer Inside, 13. januar 2015 Retlige og etiske udfordringer Hvordan kan vi både hjælpe og beskytte borgere, som ikke kan tage vare på egne anliggender? Hvordan kan vi sikre borgerens

Læs mere

Borgerens økonomi Pjece om etisk håndtering af borgerens økonomi TIL LEDELSE OG PERSONALE PÅ BOTILBUD MV.

Borgerens økonomi Pjece om etisk håndtering af borgerens økonomi TIL LEDELSE OG PERSONALE PÅ BOTILBUD MV. Borgerens økonomi Pjece om etisk håndtering af borgerens økonomi TIL LEDELSE OG PERSONALE PÅ BOTILBUD MV. Publikationen er udgivet af Socialstyrelsen Edisonsvej 18, 1. 5000 Odense C Tlf: 72 42 37 00 E-mail:

Læs mere

VED HANDLEEVNE FORSTÅS EVENEN TIL AT VARETAGE EGNE ANLIGGENDER PÅ EN FORNUFTIG MÅDE OG MED DEN FORNØDNE DØMMEKRAFT I SITUATIONEN.

VED HANDLEEVNE FORSTÅS EVENEN TIL AT VARETAGE EGNE ANLIGGENDER PÅ EN FORNUFTIG MÅDE OG MED DEN FORNØDNE DØMMEKRAFT I SITUATIONEN. Demens & Jura Selvbestemmelse Mennesker med en demenssygdom har, som borgere i et demokratisk samfund, ret til selvbestemmelse. Dette betyder, at de har ret til at varetage egne økonomiske og personlige

Læs mere

PÅRØRENDEAFTEN I LAVUK STJERNEN DEN 26. FEBRUAR 2014 SELVBESTEMMELSESRET OG OMSORG

PÅRØRENDEAFTEN I LAVUK STJERNEN DEN 26. FEBRUAR 2014 SELVBESTEMMELSESRET OG OMSORG PÅRØRENDEAFTEN I LAVUK STJERNEN DEN 26. FEBRUAR 2014 SELVBESTEMMELSESRET OG OMSORG SELVBESTEMMELSESRETTEN OG OMSORG Grundlæggende principper Intentionen i serviceloven Medborgerskab Selvbestemmelse / medbestemmelse

Læs mere

Justitsministeriet Civilstyrelsen Statsforvaltningen

Justitsministeriet Civilstyrelsen Statsforvaltningen Justitsministeriet Civilstyrelsen Statsforvaltningen Under 75.000 kr. Over 75.000 kr. (inkl. hus- pension m.v.) Pengeinstitut 10 Forvaltningsafdelinger Danske Forvaltning Forvaltningsinstituttet for Lokale

Læs mere

Demens og Jura. Fredericia Kommune

Demens og Jura. Fredericia Kommune Demens og Jura Fredericia Kommune 0 Selvbestemmelse Mennesker med en demenssygdom har som borgere i et demokratisk samfund ret til selv at bestemme og til at varetage egne økonomiske og personlige forhold

Læs mere

Udkast til. (Ændringer som følge af værgemålsloven) VI MARGRETHE DEN ANDEN, af Guds Nåde Danmarks Dronning, gør vitterligt:

Udkast til. (Ændringer som følge af værgemålsloven) VI MARGRETHE DEN ANDEN, af Guds Nåde Danmarks Dronning, gør vitterligt: Lovafdelingen Dato: 17. november 2008 Kontor: Lovteknikkontoret Sagsnr.: 2007-7701-0004 Dok.: SBE40543 Udkast til Anordning om ikrafttræden for Færøerne af lov om ændring af retsplejeloven og forskellige

Læs mere

Indflytning i plejebolig - et retssikkerhedsmæssigt perspektiv

Indflytning i plejebolig - et retssikkerhedsmæssigt perspektiv Indflytning i plejebolig - et retssikkerhedsmæssigt perspektiv - juridiske og praktiske udfordringer DemensKoordinatorer i DanmarK Årskursus 2015 Flytningen til et passende botilbud skal medføre en klar

Læs mere

Indstilling om optagelse i særligt botilbud uden samtykke efter servicelovens 129, stk. 1

Indstilling om optagelse i særligt botilbud uden samtykke efter servicelovens 129, stk. 1 Indstilling om optagelse i særligt botilbud uden samtykke efter servicelovens 129, stk. 1 Kommunens kontaktoplysninger Kontaktperson, herunder afdeling Kontaktpersonens direkte tlf.nr. og evt. træffetid

Læs mere

Kan forældre bruge penge tilhørende det umyndige barn, når pengene hidrører fra gaver fra bedsteforældrene?

Kan forældre bruge penge tilhørende det umyndige barn, når pengene hidrører fra gaver fra bedsteforældrene? - 1 Kan forældre bruge penge tilhørende det umyndige barn, når pengene hidrører fra gaver fra bedsteforældrene? Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Jeg læser med stor interesse artiklerne i

Læs mere

F R E M T I D S F U L D M A G T med een fuldmægtig (alle økonomiske og personlige forhold)

F R E M T I D S F U L D M A G T med een fuldmægtig (alle økonomiske og personlige forhold) J.nr. F R E M T I D S F U L D M A G T med een fuldmægtig (alle økonomiske og personlige forhold) 1 Parterne 1.1. Undertegnede giver herved og fuldmagt til at handle på mine vegne i det omfang, det er beskrevet

Læs mere

Værgevejledning. - en orientering for værger

Værgevejledning. - en orientering for værger Værgevejledning - en orientering for værger Civilstyrelsen Februar 2009 VÆRGEVEJLEDNING - en orientering for værger Indholdsfortegnelse Side 1. Indledning 3 2. Umyndige, værgemål, værger og værgemålstilsyn

Læs mere

Værgevejledning for Færøerne. - en orientering for værger

Værgevejledning for Færøerne. - en orientering for værger Værgevejledning for Færøerne - en orientering for værger Civilstyrelsen Juni 2011 Indholdsfortegnelse 1. Indledning...3 2. Umyndige, værgemål, værger og værgemålstilsyn...4 2.1. Børn og unge...4 2.2. Voksne

Læs mere

Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 21-02-2013 02-04-2013 53-13 5200306-12

Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 21-02-2013 02-04-2013 53-13 5200306-12 Afgørelse truffet af: Afgørelsesdato: Uds. dato: Nummer: J.nr. Ankestyrelsen 21-02-2013 02-04-2013 53-13 5200306-12 Status: Gældende Principafgørelse personkreds - magtanvendelse - flytning - samtykke

Læs mere

Samtykke til videregivelse af personoplysninger

Samtykke til videregivelse af personoplysninger Samtykke til videregivelse af personoplysninger Indhold 1. Selvbestemmelsesretten 2. Hvilke oplysninger kan ikke videregives? 3. Hvad er et samtykke? 4. Formkrav 5. Samtykkets gyldighed 6. Tilbagekaldelse

Læs mere

Fuldmagt og repræsentation. - At lade sig repræsentere af andre Januar 2018 Maja Klamer Løhr, Rådgiver i Hjernesagen

Fuldmagt og repræsentation. - At lade sig repræsentere af andre Januar 2018 Maja Klamer Løhr, Rådgiver i Hjernesagen Fuldmagt og repræsentation - At lade sig repræsentere af andre Januar 2018 Maja Klamer Løhr, Rådgiver i Hjernesagen Program At lade sig repræsentere af andre Forvaltningsloven Bisidder Partsrepræsentant

Læs mere

Indholdsfortegnelse. 1. Indledning side 3. 2. Umyndige, værgemål, værger og værgemålstilsyn side 3. 2.1 Børn og unge side 3

Indholdsfortegnelse. 1. Indledning side 3. 2. Umyndige, værgemål, værger og værgemålstilsyn side 3. 2.1 Børn og unge side 3 VÆRGEVEJLEDNINGEN - en orientering for værger Indholdsfortegnelse 1. Indledning side 3 2. Umyndige, værgemål, værger og værgemålstilsyn side 3 2.1 Børn og unge side 3 2.2 Voksne under værgemål side 4 2.3

Læs mere

Vejledning til brug for ansøgninger og indberetninger om magtanvendelse.

Vejledning til brug for ansøgninger og indberetninger om magtanvendelse. Vejledning til brug for ansøgninger og indberetninger om magtanvendelse. Denne vejledning har virkning fra 1. januar 2012. Folketinget vedtog med virkning fra 1.1.2011 ændringer i Lov om retssikkerhed

Læs mere

Demens og jura Selvbestemmelse så langt som muligt

Demens og jura Selvbestemmelse så langt som muligt Demens og jura Selvbestemmelse så langt som muligt Et menneske med demenssygdom mister ikke sine grundlæggende rettigheder men (måske) evnen til at udnytte dem Hvad kan man selv gøre for at bevare sin

Læs mere

ANG nr 398 af 20/04/2010 (Gældende) Udskriftsdato: 6. februar VI MARGRETHE DEN ANDEN, af Guds Nåde Danmarks Dronning, gør vitterligt:

ANG nr 398 af 20/04/2010 (Gældende) Udskriftsdato: 6. februar VI MARGRETHE DEN ANDEN, af Guds Nåde Danmarks Dronning, gør vitterligt: ANG nr 398 af 20/04/2010 (Gældende) Udskriftsdato: 6. februar 2017 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., j.nr. 2007-7701-0004 Senere ændringer til forskriften Ingen Anordning om ikrafttræden

Læs mere

Magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten. Værgemålssager.

Magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten. Værgemålssager. Magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten. Værgemålssager. Beretning til Esbjerg Byråd vedr. foranstaltninger om magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten jf. Servicelovens

Læs mere

Uklarhed om servicelovens klageregler for værger m.fl.

Uklarhed om servicelovens klageregler for værger m.fl. 2016-51 Uklarhed om servicelovens klageregler for værger m.fl. En far, som var værge for sin mentalt retarderede datter, fik afslag på at få behandlet en klage ved Ankestyrelsen. Faren ønskede at klage

Læs mere

Information til forældre og pårørende

Information til forældre og pårørende Information til forældre og pårørende Marjatta Strandvejen 15 4733 Tappernøje Tlf. 5596 5119 marjatta@marjatta.dk www.marjatta.dk Informationspjecen er udgivet af Marjattas Driftfond April 2013. Indledning

Læs mere

Magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten. Værgemålssager.

Magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten. Værgemålssager. Magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten. Værgemålssager. Beretning til Vejen Byråd vedr. foranstaltninger om og andre indgreb i selvbestemmelsesretten jf. Servicelovens 25-29 205 Social

Læs mere

Magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten. Værgemålssager.

Magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten. Værgemålssager. Magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten. Værgemålssager. Beretning til Vejen Byråd vedr. foranstaltninger om og andre indgreb i selvbestemmelsesretten jf. Servicelovens 25-29 204 Social

Læs mere

Indhold. Uddrag af værgemålsloven Uddrag af straffeloven Uddrag af sundhedsloven... 9

Indhold. Uddrag af værgemålsloven Uddrag af straffeloven Uddrag af sundhedsloven... 9 Lovkompendium Indhold Uddrag af værgemålsloven... 2 Uddrag af straffeloven... 8 Uddrag af sundhedsloven... 9 Lov om anvendelse af tvang ved somatisk behandling af varigt inhabile... 14 Uddrag af serviceloven...

Læs mere

Kompetenceplan Social- og Sundhedsudvalget

Kompetenceplan Social- og Sundhedsudvalget Kompetenceplan Social- og Sundheds marts 2018 Indholdsfortegnelse Lov om social service...4 Lov om specialundervisning for voksne...8 Lov om almene boliger...9 Lov om trafikselskaber...10 Lov om værgemål...11

Læs mere

LOVGIVNING, RELEVANT FOR OLIGOFRENIPSYKIATRIOMRÅDET 1 1 UDDRAG FRA SUNDHEDSLOVEN 2 2 UDDRAG FRA SERVICELOVEN 6

LOVGIVNING, RELEVANT FOR OLIGOFRENIPSYKIATRIOMRÅDET 1 1 UDDRAG FRA SUNDHEDSLOVEN 2 2 UDDRAG FRA SERVICELOVEN 6 Lovgivning, relevant for oligofrenipsykiatriområdet (Det følgende oplister uddrag af den nævnte lovgivning) LOVGIVNING, RELEVANT FOR OLIGOFRENIPSYKIATRIOMRÅDET 1 1 UDDRAG FRA SUNDHEDSLOVEN 2 1.1 Patienters

Læs mere

Arv. Hvordan sikrer man bedst en psykisk sårbar arving? Gode råd til dig, der blandt dine arvinger har en eller flere med psykisk sårbarhed.

Arv. Hvordan sikrer man bedst en psykisk sårbar arving? Gode råd til dig, der blandt dine arvinger har en eller flere med psykisk sårbarhed. Hvordan sikrer man bedst en psykisk sårbar arving? Gode råd til dig, der blandt dine arvinger har en eller flere med psykisk sårbarhed. Hvordan sikrer du dig, at dine efterladte får mest og længst mulig

Læs mere

Kunngerðablaðið B 2010 Hefti 12

Kunngerðablaðið B 2010 Hefti 12 249 Kunngerðablaðið B 2010 Hefti 12 ISSN 0907-905X 28. april 2010. Nr. 446. Bekendtgørelse om ikrafttræden af visse bestemmelser i lov om ændring af lov for Færøerne om rettens pleje og forskellige andre

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om social service. Udkast

Forslag. Lov om ændring af lov om social service. Udkast Socialudvalget 2009-10 SOU alm. del Bilag 83 Offentligt Fremsat den xx. Januar 2010 af indenrigs- og socialministeren (Karen Ellemann) Forslag til Lov om ændring af lov om social service. (Magtanvendelse

Læs mere

Pårørendepolitik på det voksenspecialiserede område

Pårørendepolitik på det voksenspecialiserede område Pårørendepolitik på det voksenspecialiserede område Ishøj Kommune 1 Indhold Indledende ord...3 Hvorfor har Ishøj og Vallensbæk Kommuner en pårørendepolitik?...5 Hvem er denne politik rettet mod?...5 Hvor

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af børneloven, lov om adoption, retsplejeloven og forskellige andre love. Til lovforslag nr. L 207 Folketinget 2012-13

Forslag. Lov om ændring af børneloven, lov om adoption, retsplejeloven og forskellige andre love. Til lovforslag nr. L 207 Folketinget 2012-13 Til lovforslag nr. L 207 Folketinget 2012-13 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 4. juni 2013 Forslag til Lov om ændring af børneloven, lov om adoption, retsplejeloven og forskellige andre love

Læs mere

Bekendtgørelse for Færøerne om behandling af værgemåls- og værgesager samt om faste værger og værgens vederlag m.v. (Sagsbehandlingsbekendtgørelse) 1)

Bekendtgørelse for Færøerne om behandling af værgemåls- og værgesager samt om faste værger og værgens vederlag m.v. (Sagsbehandlingsbekendtgørelse) 1) Nr. 454 28. april 2010 Bekendtgørelse for Færøerne om behandling af værgemåls- og værgesager samt om faste værger og værgens vederlag m.v. (Sagsbehandlingsbekendtgørelse) 1) Kapitel 1 Anvendelsesområde

Læs mere

Skolers pligt til at give en orientering om barnets forhold til en forælder, der ikke har del i forældremyndigheden

Skolers pligt til at give en orientering om barnets forhold til en forælder, der ikke har del i forældremyndigheden Skolers pligt til at give en orientering om barnets forhold til en forælder, der ikke har del i forældremyndigheden Udgivet af: Social-, Børne- og Integrationsministeriet Januar 2014 KOLOFON Af Social-,

Læs mere

Omsorgspligt og magtanvendelse. Demensrådets temadag d. 31.10. 2013. Cand.jur., ph.d. Dorthe V. Buss

Omsorgspligt og magtanvendelse. Demensrådets temadag d. 31.10. 2013. Cand.jur., ph.d. Dorthe V. Buss Omsorgspligt og magtanvendelse Demensrådets temadag d. 31.10. 2013 Cand.jur., ph.d. Dorthe V. Buss Selvbestemmelse Økonomiske forhold Personlige forhold Medmindre en lov siger noget andet Eller personen

Læs mere

Magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten. Værgemålssager.

Magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten. Værgemålssager. Magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten. Værgemålssager. Beretning til Vejen Byråd vedr. foranstaltninger om magtanvendelse og andre indgreb i selvbestemmelsesretten jf. Servicelovens

Læs mere

Voksen, og hvad så v/specialkonsulent Birgitte Mohrsen

Voksen, og hvad så v/specialkonsulent Birgitte Mohrsen Voksen, og hvad så v/specialkonsulent Birgitte Mohrsen 18 år og voksen hvilke muligheder er der for hjælp, og hvordan kan forældre hjælpe deres voksne barn Hvor skal jeg som forælder begynde? Hvor kan

Læs mere

Børnelov. Kapitel 1 Registrering af faderskab i forbindelse med fødslen

Børnelov. Kapitel 1 Registrering af faderskab i forbindelse med fødslen Børnelov VI MARGRETHE DEN ANDEN, af Guds Nåde Danmarks Dronning, gør vitterligt: Folketinget har vedtaget og Vi ved Vort samtykke stadfæstet følgende lov: Kapitel 1 Registrering af faderskab i forbindelse

Læs mere

Dagens program. Værgemål herunder arv/testamente. Pause. Straffeloven og foranstaltningsdomme. Frokost. Pause

Dagens program. Værgemål herunder arv/testamente. Pause. Straffeloven og foranstaltningsdomme. Frokost. Pause Dagens program 9.00 10.30 Værgemål herunder arv/testamente Pause 10.45-12.30 Straffeloven og foranstaltningsdomme Frokost 13.15-14.15 Sundhedsloven Pause 14.45 16.00 Magtanvendelse Værgemålsformer - Værgemålslovens

Læs mere

Varde Kommunes retningslinjer for magtanvendelse overfor voksne

Varde Kommunes retningslinjer for magtanvendelse overfor voksne Varde Kommunes retningslinjer for magtanvendelse overfor voksne Lov om social service 124-129 Juli 2014 Sagsnr. 12-7795 Dok.nr. 952226-12 1/20 Indholdsfortegnelse INDLEDNING: MAGTANVENDELSE SIDSTE LØSNING....

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om social service, lov om almene boliger m.v., lov om leje af almene boliger og forskellige andre love

Forslag. Lov om ændring af lov om social service, lov om almene boliger m.v., lov om leje af almene boliger og forskellige andre love Til lovforslag nr. L 156 Folketinget 2018-19 Efter afstemningen i Folketinget ved 2. behandling den 9. april 2019 Forslag til Lov om ændring af lov om social service, lov om almene boliger m.v., lov om

Læs mere

4) pårørendes og en eventuel værges bemærkninger til de påtænkte foranstaltninger.«

4) pårørendes og en eventuel værges bemærkninger til de påtænkte foranstaltninger.« Lovforslag nr. L 113 Folketinget 2009-10 Fremsat den 27. januar 2010 af Karen Ellemann Forslag til Lov om ændring af lov om social service (Magtanvendelse over for voksne) 1 I lov om social service, jf.

Læs mere

Botilbud 107 og 108 4 1

Botilbud 107 og 108 4 1 2014 2 Botilbud 107 og 108 Kvalitetsstandard for botilbud 107 og 108 Lovgrundlag Lov om social service 107. Kommunalbestyrelsen kan tilbyde midlertidigt ophold i boformer til personer, som på grund af

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om social service. Udkast

Forslag. Lov om ændring af lov om social service. Udkast Fremsat den xx. Januar 2010 af indenrigs- og socialministeren (Karen Ellemann) Forslag til Lov om ændring af lov om social service. (Magtanvendelse over for voksne) Udkast 1 I lov om social service, jf.

Læs mere

Mennesket med demens, pårørende og jura AF: SØREN THOMAS SØRENSEN

Mennesket med demens, pårørende og jura AF: SØREN THOMAS SØRENSEN Mennesket med demens, pårørende og jura AF: SØREN THOMAS SØRENSEN Program Selvbestemmelse, hvad betyder det for mennesket med demens og de pårørende Ægtefællers juridiske forhold, herunder om delingsformue

Læs mere

Informationspjece om oprettelse af en Fremtidsfuldmagt

Informationspjece om oprettelse af en Fremtidsfuldmagt Informationspjece om oprettelse af en Fremtidsfuldmagt Kolding Kommune Senior- og Socialforvaltningen Hvad er en fremtidsfuldmagt? En fremtidsfuldmagt kan ses som en sikring af, at du selv har mulighed

Læs mere

Med barnet i centrum. Faderskab

Med barnet i centrum. Faderskab Med barnet i centrum Pjece om forældremyndighed, barnets bopæl, samvær, barnets rettigheder, børnesagkyndig rådgivning, konfliktmægling og parrådgivning Faderskab Denne pjece er udafbejdet af Statsforvaltningen

Læs mere

Vejledning om Magtanvendelse

Vejledning om Magtanvendelse Vejledning om Magtanvendelse Demenskoordinatorerne Svendborg Kommune Februar 2009 Indholdsfortegnelse Forord Generelt om magtanvendelse: Formål...... side 4 Målgruppe...... side 4 Principper...... side

Læs mere

Bekendtgørelse for Færøerne om forældremyndighed og samvær m.v 1)

Bekendtgørelse for Færøerne om forældremyndighed og samvær m.v 1) Nr. 229 15. marts 2007 Bekendtgørelse for Færøerne om forældremyndighed og samvær m.v 1) Kapitel 1 Forældremyndighed Kapitel 2 Børnesagkyndig rådgivning og konfliktmægling Kapitel 3 Kompetence m.v. Kapitel

Læs mere

FOR BEBOERE I SOCIALPSYKIATRISKE BOTILBUD

FOR BEBOERE I SOCIALPSYKIATRISKE BOTILBUD FOR BEBOERE I SOCIALPSYKIATRISKE BOTILBUD 2 FORMÅL Beboere i de socialpsykiatriske botilbud har ret til at bestemme over sig selv, og personalet har kun undtagelsesvis mulighed for at gribe ind i denne

Læs mere

Fremtidsfuldmagter og selvbestemmelse AF: SØREN THOMAS SØRENSEN

Fremtidsfuldmagter og selvbestemmelse AF: SØREN THOMAS SØRENSEN Fremtidsfuldmagter og selvbestemmelse AF: SØREN THOMAS SØRENSEN Program Selvbestemmelse, hvad betyder det for mennesket med demens og de pårørende Ægtefællelov, herunder om delingsformue og formuefællesskab

Læs mere

Bekendtgørelse om forældremyndighed, barnets bopæl og samvær m.v.

Bekendtgørelse om forældremyndighed, barnets bopæl og samvær m.v. BEK nr 707 af 18/06/2013 (Historisk) Udskriftsdato: 19. februar 2017 Ministerium: Social- og Indenrigsministeriet Journalnummer: Social- og Integrationsmin., j.nr. 2013-2131 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Dødsboskifte - en vejledning fra skifteretten

Dødsboskifte - en vejledning fra skifteretten Dødsboskifte - en vejledning fra skifteretten Skifteretten i Herning Haraldsgade 28, 7400 Herning Telefon 99 68 60 00 Telefontid alle hverdage fra kl. 8.30 til 12.00 E-mail: skifte.herning@domstol.dk Åbningstid:

Læs mere

Hvad er helhed i social sagsbehandling egentlig? A rsmøde for Myndighedspersoner 17. november 2014

Hvad er helhed i social sagsbehandling egentlig? A rsmøde for Myndighedspersoner 17. november 2014 Hvad er helhed i social sagsbehandling egentlig? A rsmøde for Myndighedspersoner 17. november 2014 Helhedsbetragtning Helhedsvurdering Helhedssyn Helhedsvisitation Hvad siger juraen? krav og udfordringer?

Læs mere

Økonomi- og Indenrigsministeriet Slotsholmsgade København K Danmark. Sendt pr. til

Økonomi- og Indenrigsministeriet Slotsholmsgade København K Danmark. Sendt pr.  til Økonomi- og Indenrigsministeriet Slotsholmsgade 10 1216 København K Danmark Sendt pr. e-mail til frikommuner@oim.dk W I L D E R S P L A D S 8 K 1 4 0 3 K Ø BENHAVN K T E L E F O N 3 2 6 9 8 8 8 8 M O B

Læs mere

Udkast til bekendtgørelse om forældremyndighed, barnets bopæl og samvær m.v.

Udkast til bekendtgørelse om forældremyndighed, barnets bopæl og samvær m.v. Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Familieret J.nr. 2014-5752 krkk 8. oktober 2014 Udkast til bekendtgørelse om forældremyndighed, barnets bopæl og samvær m.v. I medfør

Læs mere

Ankestyrelsen v/specialkonsulent Birgitte Mohrsen

Ankestyrelsen v/specialkonsulent Birgitte Mohrsen Ankestyrelsen v/specialkonsulent Birgitte Mohrsen 18 år hvilke muligheder er der for hjælp efter den sociale lovgivning (efterværn og voksenbestemmelser efter serviceloven) og efter lovgivningen om særligt

Læs mere

Lovtidende A. 2014 Udgivet den 10. oktober 2014. Bekendtgørelse af børneloven. 7. oktober 2014. Nr. 1097.

Lovtidende A. 2014 Udgivet den 10. oktober 2014. Bekendtgørelse af børneloven. 7. oktober 2014. Nr. 1097. Lovtidende A 2014 Udgivet den 10. oktober 2014 7. oktober 2014. Nr. 1097. Bekendtgørelse af børneloven Herved bekendtgøres børneloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 18 af 10. januar 2014, med de ændringer,

Læs mere

Bekendtgørelse om forældremyndighed, barnets bopæl og samvær m.v.

Bekendtgørelse om forældremyndighed, barnets bopæl og samvær m.v. Bekendtgørelse om forældremyndighed, barnets bopæl og samvær m.v. I medfør af 42 og 45, stk. 3, i forældreansvarsloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 1256820 af 723. december november 20175 som ændret ved

Læs mere

ANSØGNINGSSKEMA UDFORDRINGSRET - statslige og lokale regler

ANSØGNINGSSKEMA UDFORDRINGSRET - statslige og lokale regler ANSØGNINGSSKEMA UDFORDRINGSRET - statslige og lokale regler Mere information på www.oim.dk Ansøgningen udfyldes af initiativtager til udfordringen og/eller den relevante kommune, region eller statslige

Læs mere

Psykisk pleje og omsorg. Kvalitetsstandard

Psykisk pleje og omsorg. Kvalitetsstandard Psykisk pleje og omsorg Kvalitetsstandard Kvalitetsstandard for psykisk pleje og omsorg Denne pjece indeholder Kvalitetsstandarden for Sønderborg Kommunes tilbud om psykisk pleje og omsorg. Kvalitetsstandarden

Læs mere

Konference om forebyggelse af magtanvendelse. FOA Torsdag d Cand.jur., ph.d. Dorthe V. Buss

Konference om forebyggelse af magtanvendelse. FOA Torsdag d Cand.jur., ph.d. Dorthe V. Buss Konference om forebyggelse af magtanvendelse FOA Torsdag d. 05.02.2015 Cand.jur., ph.d. Dorthe V. Buss Selvbestemmelse Økonomiske forhold Personlige forhold Medmindre en lov siger noget andet Eller personen

Læs mere

Demens og jura Selvbestemmelse så langt som muligt

Demens og jura Selvbestemmelse så langt som muligt Demens og jura Selvbestemmelse så langt som muligt Et menneske med demenssygdom mister ikke sine grundlæggende rettigheder men (måske) evnen til at udnytte dem Hvad kan man selv gøre for at bevare sin

Læs mere

Vejledning om sterilisation

Vejledning om sterilisation VEJ nr 9667 af 28/08/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 3. juli 2019 Ministerium: Sundheds- og Ældreministeriet Journalnummer: Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse, Sundhedsstyrelsen, j.nr. 2014032074 Senere

Læs mere

Dødsboskifte. Skifteretten i Kolding Kolding Åpark 11, 6000 Kolding. Telefon

Dødsboskifte. Skifteretten i Kolding Kolding Åpark 11, 6000 Kolding. Telefon Dødsboskifte - en vejledning fra skifteretten Skifteretten i Kolding Kolding Åpark 11, 6000 Kolding Telefon 99 68 68 40 E-mail: skifte.kol@domstol.dk Åbningstid: Alle hverdage fra kl. 8.30 til 15.00 Dødsboskifte...

Læs mere

Bekendtgørelse om forældremyndighed, barnets bopæl og samvær m.v.

Bekendtgørelse om forældremyndighed, barnets bopæl og samvær m.v. Bekendtgørelse om forældremyndighed, barnets bopæl og samvær m.v. I medfør af 42 og 45, stk. 3, i forældreansvarsloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 1085 af 7. oktober 2014, som ændret ved 1 i lov nr. 270

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om vagtvirksomhed

Bekendtgørelse af lov om vagtvirksomhed Bekendtgørelse af lov om vagtvirksomhed Herved bekendtgøres lov nr. 266 af 22. maj 1986 om vagtvirksomhed med de ændringer, der følger af 2 i lov nr. 936 af 27. december 1991, 2 i lov nr. 386 af 20. maj

Læs mere

Workshop om botilbud. DS - Faggruppen Handicap 11. marts 2016

Workshop om botilbud. DS - Faggruppen Handicap 11. marts 2016 Workshop om botilbud DS - Faggruppen Handicap 11. marts 2016 Dagens program: 9.00-9.40: Kort præsentation Oplæg om botilbud ud fra de problematikker, DUKH ser på området 9.40-10.05: Erfaringsudveksling

Læs mere

Bekendtgørelse af børneloven

Bekendtgørelse af børneloven LBK nr 1097 af 07/10/2014 (Historisk) Udskriftsdato: 1. oktober 2016 Ministerium: Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale Forhold Journalnummer: Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration

Læs mere

Retssikkerhed for den udsatte borger. Rammeaftalen / socialområdet

Retssikkerhed for den udsatte borger. Rammeaftalen / socialområdet Retssikkerhed for den udsatte borger Rammeaftalen / socialområdet Hvad er retssikkerhed? Mange forsøg på definition et par eksempler Samfundsforholdenes regulering sker ved retsregler, der er klare og

Læs mere

Med barnet i centrum. Faderskab

Med barnet i centrum. Faderskab Med barnet i centrum Pjece om forældremyndighed, barnets bopæl, samvær, barnets rettigheder, børnesagkyndig rådgivning, konfliktmægling og parrådgivning Faderskab Denne pjece er udarbejdet af Statsforvaltningen

Læs mere

Bofællesskab Bregnerødvej 55-57

Bofællesskab Bregnerødvej 55-57 Bofællesskab Bregnerødvej 55-57 2 Bofællesskab Bregnerødvej 55 57 Om Bregnerødvej 55 57 Bofællesskab Bregnerødvej ligger i Birkerød tæt på offentlige transportmidler. Der bor seks voksne borgere i bofællesskabet,

Læs mere

Demens og jura Selvbestemmelse så langt som muligt

Demens og jura Selvbestemmelse så langt som muligt Demens og jura Selvbestemmelse så langt som muligt Et menneske med demenssygdom mister ikke sine grundlæggende rettigheder men (måske) evnen til at udnytte dem Hvad kan man selv gøre for at bevare sin

Læs mere