Spillet om lovforslag BILAG. METH LOGH scal land byggies

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Spillet om lovforslag BILAG. METH LOGH scal land byggies"

Transkript

1 Spillet om lovforslag BILAG ETH LOGH nd byggies METH LOGH scal land byggies

2 bilag 1 2 Lovforslag Oprettelse af fast forbindelse over Kattegat (Trafikudvalget) Trafikken mellem Sjælland og Jylland over Kattegat stiger, og gennem lang tid er behovet for en bedre forbindelse blevet større. Den færgeforbindelse, der findes nu, er langsom og utilstrækkelig. Det koster tid og penge og går ud over både erhvervslivet og private, der skal krydse Kattegat. Regeringen (Fællesskabspartiet) foreslår derfor følgende: 1 Der oprettes en fast forbindelse mellem Sjælland og Jylland. Lovforslag er inddelt i nogle afsnit, som kaldes paragraffer. Man kan ikke vedtage nogle paragraffer og ikke andre. Lovforslaget skal altså behandles som en helhed. 2 Forbindelsen opnås ved at bygge en højbro fra Sjælland til Samsø og en tunnel fra Samsø til Jylland. Forbindelsen består af tog (to baner) og biler (fire baner), der går hele vejen fra Sjælland til Jylland. 4 Forbindelsen (40 milliarder kr.) betales af staten.

3 bilag 1 Lovforslag Opførelse af multihal (Kulturudvalget) Udviklingen af idræts- og kulturlivet har gennem lang tid været størst i hovedstadsområdet, hvor borgerne har adgang til store kulturhuse, stadioner og sportsarenaer. Borgerne i resten af landet har betalt til, at hovedstaden er blevet udviklet, uden at de selv har kunnet nyde godt af det. Ved at bygge en multihal i Århus kan der afholdes store indendørs koncerter, håndboldlandskampe og andre arrangementer i størrelsesorden med det, der findes i hovedstaden. Regeringen (Fællesskabspartiet) foreslår derfor følgende: 1 Der bygges en multihal i Århus. 2 Der afsættes 400 mio. kr. til projektet. Lovforslag er inddelt i nogle afsnit, som kaldes paragraffer. Man kan ikke vedtage nogle paragraffer og ikke andre. Lovforslaget skal altså behandles som en helhed. Opførelsen af multihallen foretages af staten. 4 Projektet betales af staten. 5 Driften af multihallen og udgifterne på ca. 20 mio. kr. om året varetages af et privat firma.

4 bilag 1 4 Lovforslag Forslag til ændring af lov om salg af tobak til personer under 18 år (Sundhedsudvalget) Det er allerede forbudt at sælge tobaksvarer til personer under 18 år, men danske unge ryger alligevel mere end deres jævnaldrende i andre lande. Det er skadeligt for deres helbred, og det er dyrt for samfundet. Regeringen (Fællesskabspartiet) foreslår derfor følgende: 1 Tobaksvarer må ikke sælges til personer under 20 år. 2 Tobaksvarer må ikke indføres fra andre lande af personer under 20 år. Lovforslag er inddelt i nogle afsnit, som kaldes paragraffer. Man kan ikke vedtage nogle paragraffer og ikke andre. Lovforslaget skal altså behandles som en helhed. I butikker må tobaksvarer kun placeres 1) på hylder og i skabe bag ved eller under kassen, disken eller lignende steder, 2) i bokse, der hænger over kassen eller lignende steder eller ) i specielle automater, der betjenes med kort, som kun kan købes ved kasserne. 4 Der må ikke reklameres for tobaksvarer. 5 Alle tobaksvarepakker skal fortsat være forsynet med en af følgende advarsler: 1)»Rygning kan dræbe«2)»rygning er yderst skadelig for dig og dine omgivelser«. 6 Loven træder i kraft omgående.

5 bilag 1 5 Lovforslag Lovforslag om nedsættelse af den kriminelle lavalder (Retsudvalget) I løbet af de senere år er kriminaliteten blevet mere rå, og de kriminelle bliver yngre og yngre. Myndighederne har ingen mulighed for at straffe unge under 15 år, som begår kriminalitet, og det har nogle unge benyttet sig af. F.eks. lader bander de yngste medlemmer begå kriminaliteten, fordi de ved, at de ikke kan straffes for det. Regeringen (Fællesskabspartiet) foreslår derfor følgende: 1 Den kriminelle lavalder sættes ned til 12 år. Lovforslag er inddelt i nogle afsnit, som kaldes paragraffer. Man kan ikke vedtage nogle paragraffer og ikke andre. Lovforslaget skal altså behandles som en helhed. 2 Unge mellem 12 og 14 år må kun straffes med frihedsberøvelse ved kriminalitet af særlig grov eller voldelig karakter. Unge mellem 12 og 14 må under ingen omstændigheder afsone straf sammen med indsatte over 18 år.

6 bilag 2 6 Rollefordelingstabel Her kan du se, hvor mange medlemmer, der skal være i de forskellige partier, afhængigt af hvor mange elever der er med i spillet. Antallet af folketingsmedlemmer fordelt på partier Antal elever Fællesskabspartiet Værdipartiet Frihedspartiet Balancepartiet Solidaritetspartiet

7 bilag 7 Navneoversigt Her kan du skrive elevnavnene. Udfyld skemaet fra oven. Elevens navn Rollens navn Parti (Lærer) Folketingets formand 1 Poul Becker Fællesskabspartiet 2 Birger Petersen Fællesskabspartiet Nanna Brolin Fællesskabspartiet 4 Johanna Mikkelsen Fællesskabspartiet 5 Aisha Hamade Fællesskabspartiet 6 Emil Jørgensen Værdipartiet 7 Anders Nielsen Værdipartiet 8 Kristian Skovmand Værdipartiet 9 Lillian Andersen Frihedspartiet 10 Jens Martin Eriksen Frihedspartiet 11 Dorthe Damgaard Frihedspartiet 12 Ghita Povlsen Balancepartiet 1 Andreas Vang Balancepartiet 14 Brian Finsen Solidaritetspartiet 15 Michael Thøgersen Solidaritetspartiet 16 Martin Hansen Værdipartiet 17 Allan Henriksen Frihedspartiet 18 Per Laursen Fællesskabspartiet 19 Jakob Skou Fællesskabspartiet 20 Anne Mette Hare Balancepartiet 21 Ulrik Dalgaard Solidaritetspartiet 22 Jakob Thomsen Værdipartiet 2 Nikolaj Nelausen Frihedspartiet 24 Laura Persson Værdipartiet 25 Tine Nordby Frihedspartiet 26 Mohammed Adlouni Fællesskabspartiet 27 Betina Jensen Fællesskabspartiet 28 Morten Rasmussen Fællesskabspartiet

8 bilag 4 8 Ændringsforslag Ændringsforslag til Oprettelse af fast forbindelse over Kattegat 1. Ændringsforslag (ændringerne står i kursiv) 1 Der oprettes en fast forbindelse mellem Sjælland og Jylland. 2 Forbindelsen opnås ved at bygge en højbro fra Sjælland til Samsø og en tunnel fra Samsø til Jylland. Forbindelsen består udelukkende af tog (fire baner). 4 Forbindelsen (0 milliarder) betales af staten. Det er ikke sikkert, at I kan skaffe flertal for det ændringsforslag, I helst vil have gennemført. Derfor bør I diskutere, om der er flere ændringsforslag, som I er villige til at stemme for, hvis det betyder, at de kan blive vedtaget. Baggrund: Ved kun at oprette togforbindelse bliver udgifterne til opførelse af den faste forbindelse væsentlig lavere. Det samme gælder for miljøbelastningen, da mange vil lade bilen stå og i stedet tage toget over Kattegat. i I virkeligheden skrives ændringsforslagene under arbejdet i udvalgene. Her kan man læse, hvem i udvalget der stiller de enkelte ændringsforlag, og hvem der støtter dem.

9 bilag 4 9 Ændringsforslag Ændringsforslag til Oprettelse af fast forbindelse over Kattegat 2. Ændringsforslag (ændringerne står i kursiv) 1 Der oprettes en fast forbindelse mellem Sjælland og Jylland. 2 Forbindelsen opnås ved at bygge en højbro fra Sjælland til Samsø og en tunnel fra Samsø til Jylland. Et ændringsforslag består af en eller flere ændringer. Hvis der er flere ændringer i forslaget, kan man ikke vedtage nogle og forkaste andre. Et ændringsforslag med flere ændringer er altså en pakke, som man kan stemme for eller imod. Forbindelsen består af tog (to baner) og biler (fire baner), der går hele vejen fra Sjælland til Jylland. 4 Forbindelsen finansieres ved brugerbetaling. De 40 milliarder lånes i udlandet, og afbetalingen vil derefter ske med de penge, der kommer ind i broafgift Baggrund: Det bør kun være de mennesker og virksomheder, som bruger den faste forbindelse, der skal betale for den. Det bør ikke være staten, der betaler, da det vil medføre store skattestigninger. i I virkeligheden skrives ændringsforslagene under arbejdet i udvalgene. Her kan man læse, hvem i udvalget der stiller de enkelte ændringsforlag, og hvem der støtter dem.

10 bilag 4 10 Ændringsforslag Ændringsforslag til Oprettelse af fast forbindelse over Kattegat. Ændringsforslag (ændringerne står i kursiv) 1 Der oprettes en fast forbindelse mellem Sjælland og Jylland. 2 Forbindelsen opnås ved at bygge en højbro fra Sjælland til Samsø og en tunnel fra Samsø til Jylland. Forbindelsen består af tog (to baner) og biler (fire baner), der går hele vejen fra Sjælland til Jylland. 4 Forbindelsen (40 milliarder kr.) betales med skattepenge. 5 Der skal foretages målinger af, hvor meget ekstra CO2 der udledes som følge af den faste forbindelse. Det øgede udslip skal opvejes med investeringer i vedvarende energi. 6 Investeringerne i vedvarende energi finansieres ved højere afgifter på benzin og vægtafgift på biler. Baggrund: Forbindelsen bør være CO2-neutral uanset de økonomiske omkostninger. Regningen for forbindelsen over Kattegat bør ikke betales af kommende generationer, ved at der bidrages til den globale opvarmning. i I virkeligheden skrives ændringsforslagene under arbejdet i udvalgene. Her kan man læse, hvem i udvalget der stiller de enkelte ændringsforlag, og hvem der støtter dem.

11 bilag 4 11 Ændringsforslag Ændringsforslag til Lovforslag om opførelse af multihal 1. Ændringsforslag (ændringerne står i kursiv) 1 Der bygges en multihal i Århus. 2 Udgår Opførelsen af multihallen foretages af et privat firma, men staten stiller en attraktiv grund til rådighed gratis. 4 Projektet finansieres af private investeringer, som staten ikke har ansvaret for. Det er ikke sikkert, at I kan skaffe flertal for det ændringsforslag, I helst vil have gennemført. Derfor bør I diskutere, om der er flere ændringsforslag, som I er villige til at stemme for, hvis det betyder, at de kan blive vedtaget. 5 Driften af multihallen og udgifterne på ca. 20 mio. kr. om året varetages af et privat firma. Baggrund: Med dette forslag stiller staten nogle gode rammer op for idræts- og kulturlivet, som derefter skal kunne klare sig selv økonomisk. Det er ikke statens opgave at give økonomisk støtte til projekter som dette. Det er markedskræfterne og ikke politikerne, der skal styre idræts- og kulturlivet. i I virkeligheden skrives ændringsforslagene under arbejdet i udvalgene. Her kan man læse, hvem i udvalget der stiller de enkelte ændringsforlag, og hvem der støtter dem.

12 bilag 4 12 Ændringsforslag Ændringsforslag til Lovforslag om opførelse af multihal 2. Ændringsforslag (ændringerne står i kursiv) 1 Der bygges en multihal i Århus og Aalborg. 2 Der afsættes 200 mio. kr. til hvert af projekterne. Et ændringsforslag består af en eller flere ændringer. Hvis der er flere ændringer i forslaget, kan man ikke vedtage nogle og forkaste andre. Et ændringsforslag med flere ændringer er altså en pakke, som man kan stemme for eller imod. Opførelsen af multihallerne foretages af staten. 4 Projektet betales af staten. 5 Driften af multihallerne og udgifterne på ca. 20 mio. kr. om året varetages af staten. Baggrund: Et projekt af denne størrelse bør staten ikke betale for derefter at overlade det til en tilfældig opkøber. Staten bør sikre sig, at det er dansk kultur og idræt, der bliver udøvet sådanne steder, og det kan den kun, hvis den selv styrer det. Disse ændringer sikrer også, at idræts- og kulturinstitutionerne spredes rundt om i landet, så flere mennesker kan nyde godt af dem. i I virkeligheden skrives ændringsforslagene under arbejdet i udvalgene. Her kan man læse, hvem i udvalget der stiller de enkelte ændringsforlag, og hvem der støtter dem.

13 bilag 4 1 Ændringsforslag Ændringsforslag til Lovforslag om opførelse af multihal. Ændringsforslag (ændringerne står i kursiv) 1 Der bygges multihaller i Århus, Aalborg, Esbjerg og Odense. 2 Der afsættes 100 mio. kr. til hvert af de fire projekter Opførelsen af multihallerne foretages af staten. 4 Projektet finansieres over skatten og øgede afgifter på biler, benzin og usunde madvarer. 5 Driften af multihallerne og udgifterne på ca. 20 mio. kr. om året varetages af staten. Baggrund: Staten skal sørge for, at alle har mulighed for at få store idræts- og kulturoplevelser, uanset hvor i landet man bor, og uanset om det kan betale sig økonomisk at drive institutionerne. De fire haller vil være store nok til, at man kan afholde f.eks. koncerter og håndboldlandskampe. Med dette forslag sikres en demokratisk fordeling af institutionerne. i I virkeligheden skrives ændringsforslagene under arbejdet i udvalgene. Her kan man læse, hvem i udvalget der stiller de enkelte ændringsforlag, og hvem der støtter dem.

14 bilag 4 14 Ændringsforslag Ændringsforslag til Lov om salg af tobak til personer under 18 år 1. Ændringsforslag (ændringerne står i kursiv) 1, 2, og 4 Udgår. 5 Alle tobaksvarepakker skal være forsynet med en tydelig varedeklaration. 6 Loven træder i kraft omgående. Det er ikke sikkert, at I kan skaffe flertal for det ændringsforslag, I helst vil have gennemført. Derfor bør I diskutere, om der er flere ændringsforslag, som I er villige til at stemme for, hvis det betyder, at de kan blive vedtaget. Baggrund: Det er enhvers eget ansvar at passe på sig selv og sit helbred. Så længe at det fremgår tydeligt af varedeklarationen, hvad en vare indeholder, bør det ikke forbydes at sælge eller reklamere for den, når den ikke er ulovlig. I så fald skulle der også sættes advarsler på f.eks. slik og flere morgenmadsprodukter. i I virkeligheden skrives ændringsforslagene under arbejdet i udvalgene. Her kan man læse, hvem i udvalget der stiller de enkelte ændringsforlag, og hvem der støtter dem.

15 bilag 4 15 Ændringsforslag Ændringsforslag til Lov om salg af tobak til personer under 18 år 2. Ændringsforslag (ændringerne står i kursiv) 1 Tobaksvarer må ikke sælges til personer under 18 år. 2 Tobaksvarer må ikke indføres fra andre lande af personer under 18 år. Et ændringsforslag består af en eller flere ændringer. Hvis der er flere ændringer i forslaget, kan man ikke vedtage nogle og forkaste andre. Et ændringsforslag med flere ændringer er altså en pakke, som man kan stemme for eller imod. I butikker må tobaksvarer kun placeres 1) på hylder og i skabe bag ved eller under kassen, disken eller lignende steder, 2) i bokse, der hænger over kassen eller lignende steder eller ) i specielle automater, der betjenes med kort, som kun kan købes ved kasserne. 4 Udgår. 5 Alle tobaksvarepakker skal være forsynet med en udførlig varedeklaration. 6 Loven træder i kraft omgående. Baggrund: Tobaksvarer er ikke ulovlige, og de bør derfor ikke behandles sådan. Det bør være lovligt at købe og reklamere for tobaksvarer, så længe der er en varedeklaration, så forbrugeren ved, hvad han/hun får. For at forebygge, at børn og unge får for let adgang til tobaksvarer, bør det dog først være muligt at købe dem, når man er fyldt 18 år. i I virkeligheden skrives ændringsforslagene under arbejdet i udvalgene. Her kan man læse, hvem i udvalget der stiller de enkelte ændringsforlag, og hvem der støtter dem.

16 bilag 4 16 Ændringsforslag Ændringsforslag til Lov om salg af tobak til personer under 18 år. Ændringsforslag (ændringerne står i kursiv) 1 Salg af tobaksvarer gøres forbudt. 2 Tobaksvarer må ikke indføres i landet., 4 og 5 Udgår. 6 Loven træder i kraft om 2 år. 7 Der iværksættes omfattende og gratis hjælp til rygestop på landsbasis. Baggrund: Det er adskillige gange blevet bevist, at rygning er ekstremt sundhedsskadeligt. Aktiv og passiv rygning koster utallige menneskeliv og masser af skattekroner hvert eneste år. Derfor bør det forbydes. Da loven først træder i kraft om 2 år, og da staten sørger for omfattende hjælp til rygestop, bør det være muligt for alle rygere at stoppe med at ryge inden da. i I virkeligheden skrives ændringsforslagene under arbejdet i udvalgene. Her kan man læse, hvem i udvalget der stiller de enkelte ændringsforlag, og hvem der støtter dem.

17 bilag 4 17 Ændringsforslag Ændringsforslag til Lovforslag om nedsættelse af den kriminelle lavalder 1. Ændringsforslag (ændringerne står i kursiv) 1 Udgår. 2 Unge mellem 15 og 17 år må kun straffes med frihedsberøvelse ved kriminalitet af særlig grov eller voldelig karakter. Det er ikke sikkert, at I kan skaffe flertal for det ændringsforslag, I helst vil have gennemført. Derfor bør I diskutere, om der er flere ændringsforslag, som I er villige til at stemme for, hvis det betyder, at de kan blive vedtaget. Unge mellem 15 og 17 år må under ingen omstændigheder afsone straf sammen med indsatte over 18 år. Baggrund: Unge mennesker, der er kommet ud i kriminalitet, tager skade af at blive straffet. Derfor bør samfundet finde andre måder at hjælpe de unge ud af deres problemer på. Fængselsstraf forstærker kriminalitet, og denne straf bør derfor kun bruges i tilfælde, hvor den straffede er til direkte fare for sine omgivelser. i I virkeligheden skrives ændringsforslagene under arbejdet i udvalgene. Her kan man læse, hvem i udvalget der stiller de enkelte ændringsforlag, og hvem der støtter dem.

18 bilag 4 18 Ændringsforslag Ændringsforslag til Lovforslag om nedsættelse af den kriminelle lavalder 2. Ændringsforslag (ændringerne står i kursiv) 1 Den kriminelle lavalder sættes ned til 12 år. 2 Udgår. Et ændringsforslag består af en eller flere ændringer. Hvis der er flere ændringer i forslaget, kan man ikke vedtage nogle og forkaste andre. Et ændringsforslag med flere ændringer er altså en pakke, som man kan stemme for eller imod. Unge mellem 12 og 14 år må kun afsone straf sammen med indsatte over 18 år ved kriminalitet af særlig grov eller voldelig karakter. Baggrund: Samfundet skal signalere, at det ikke tolererer grov og voldelig kriminalitet. Det gør vi bedst med at straffe lovovertræderen. Pligten til at beskytte lovlydige borgere vejer tungere end hensynet til den kriminelle. i I virkeligheden skrives ændringsforslagene under arbejdet i udvalgene. Her kan man læse, hvem i udvalget der stiller de enkelte ændringsforlag, og hvem der støtter dem.

19 bilag 4 19 Ændringsforslag Ændringsforslag til Lovforslag om nedsættelse af den kriminelle lavalder. Ændringsforslag (ændringerne står i kursiv) 1 Den kriminelle lavalder sættes ned til 12 år. 2 Unge mellem 12 og 14 år må under ingen omstændigheder straffes med frihedsberøvelse. Unge mellem 12 og 14 år må kun straffes med samfundstjeneste og bøde. Baggrund: Samfundet bør kunne straffe unge under 15 år, men frihedsberøvelse er for grov en straf for denne aldersgruppe. Derfor bør samfundet have mulighed for at pålægge de unge kriminelle en straf, som ikke skader deres muligheder for at komme ud af kriminaliteten. i I virkeligheden skrives ændringsforslagene under arbejdet i udvalgene. Her kan man læse, hvem i udvalget der stiller de enkelte ændringsforlag, og hvem der støtter dem.

20 bilag 5 20 Til Trafikudvalget Transportbranchen hilser broen over Kattegat velkommen Forslaget om at bygge en fast forbindelse over Kattegat vækker jubel. Det er en historisk god dag for landet, siger vognmand Henrik Kliim fra Kalundborg, der har flere end overfarter på færgeforbindelsen hvert år. Det er den rigtige beslutning. Der er mange mennesker, som vil spare masser af tid, når de f.eks. skal til og fra arbejde eller besøge familien, siger Henrik Kliim. Han er direktør i Kliim International Transport A/S, som også transporterer gods over Kattegat. Broen vil afhjælpe det store trafikpres mellem landsdelene, og hele lokalområdet vil opleve en stor vækst, fordi flere mennesker vil køre gennem området, siger Henrik Kliim. Også hos Transport Samsø hilser bestyrelsesformanden, Kim Syberg, beslutningen velkommen. Det er positivt med et nyt bindeled som Kattegatforbindelsen. En fast forbindelse med både tog og vejforbindelse vil betyde bedre forhold for erhvervslivet. Det er både godt for virksomhederne og for kunderne, mener Syberg. Artikel i fagbladet, Transporteren.

21 bilag 5 21 Til Trafikudvalget Besøg af interesseorganisationen Naturfredningsforeningen Sjælland, NATS. Formand Lars Mathiesen: nats Vi i NATS tror ikke på, at miljøet vil blive skånet. Alle og enhver ved, at der vil komme til at køre flere biler, hvis vi bygger en bro og biler forurener. Fuglelivet og livet i havet kommer også til at lide stor skade af brobyggeriet, fordi de kæmpestore bropiller vil ændre hele havbunden. Desuden koster en bro over Kattegat milliarder af kroner. Folketinget spiller hasard med skatteborgernes penge, for hvis der ikke kører nok biler over, kommer broen ikke til at kunne betale sig, og hvem skal så betale? Ja, det skal skatteborgerne. Forbindelsen er altså dårlig for både miljøet og økonomien!

22 bilag 5 22 Til Kulturudvalget Befolkningen siver væk fra landets yderområder En ekspert mener, at indbyggerne savner oplevelser. Det moderne menneske forventer at blive underholdt og oplyst. Også selv om man bor ude, hvor kragerne vender. Der bliver færre og færre indbyggere uden for de store byer, og problemet er nu så stort, at flere landsbyer ligger øde. Og det bliver værre og værre, for ingen ønsker at bo i en landsby, hvor halvdelen af husene er til salg. Fremtidsforsker Bjarne Stendahl mener, at befolkningsfordelingen i Danmark vil blive endnu skævere. Det moderne menneske vil have muligheder og oplevelser i hverdagen. Og de gider altså ikke køre 150 km. efter dem. Det bliver de trætte af, og i sidste ende flytter de nærmere storbyerne, hvor de spændende tilbud er. Udviklingen kan godt vendes, men der skal gøres noget nu, mener Stendahl: For mig at se er løsningen, at man laver en bedre fordeling af de tilbud, der er i forhold til kultur og idræt. Det skal være muligt at opleve store kulturelle begivenheder og sportsbegivenheder, uanset hvor i landet man bor. Jeg siger ikke, at man skal lave operahuse i hver en lille flække. Mindre kan sagtens gøre det. Mellemstore multihaller i flere byer vil give mange flere indbyggere nogle gode oplevelser, og flere vil blive aktive i idræts- og kulturlivet. Avisartikel i Morgenposten.

23 bilag 5 2 Til Kulturudvalget Besøg af interesseorganisationene Multihallens Støtter. Bestyrelsesformand Ebba Kristensen: ms En stor multihal i Århus vil uden tvivl give et kæmpe boost til hele regionen. Ikke bare hovedbyen, men hele oplandet vil nyde godt af dette kæmpeprojekt. Hvis vi vil have det bedste af det bedste, er det nødvendigt at tænke stort. Multihallen er et monument, som kommer til at stå i 100 år, og det bør ikke ødelægges af, at nogle politikere ønsker at fastholde folk i landets yderområder ved at pumpe millioner af kroner i kulturprojekter på de kanter. Min mening er, at man skal lade folk bo, hvor de har lyst til at bo.

24 bilag 5 24 Til Sundhedsudvalget Ny forskning sætter tal på konsekvenserne af rygning Rygning har meget dårlig indflydelse på helbredet. Rygning er skyld i hvert fjerde af alle kræfttilfælde, 90 % af alle lungekræfttilfælde, hvert fjerde tilfælde af blodpropper i hjertet og i hjernen og tre ud af fire tilfælde af rygerlunger. Rygere lever 7-8 år kortere end ikkerygere og de har flere år med sygdom end ikkerygere. Der er en lang række andre sygdomme, som rygere har større risiko for at få. Det er bl.a. hjerte-karsygdom, rygerlunger og kræft i mund og hals, spiserør, mave, nyrer, blære og bugspytkirtelen. Rygere får også oftere sygdomme som knogleskørhed, mavesår og lungebetændelse. Rygning påvirker også kroppen på andre måder. Flere rygere har nedsat frugtbarhed, og mænd har større risiko for impotens, og rygere får flere rynker i ansigtet, fordi rygning får de små blodkar til at trække sig sammen. Artikel i Helsemagasinet Sundhed.

25 bilag 5 25 Til Sundhedsudvalget Besøg af interesseorganisationen Forenede Tobaksfabrikanter. Landsformand Jesper Andreasen: ft Jeg må advare mod et forbud mod salg af tobaksvarer. Tobak er et efterspurgt nydelsesmiddel, der er blevet nydt i århundreder i hele verden. Hvis det forbydes, vil der blot opstå en sortbørshandel, som vi ser det med f.eks. hash. Ved at sætte aldersgrænsen op for, hvor gammel man skal være for at have lov til at købe tobaksvarer, vil vi opleve det samme problem blot i mindre skala. De ældre vil købe til de yngre, og fornemmelsen af at gøre noget forbudt, vil måske lige frem pirre de unge til at forsøge sig. Forenede Tobaksfabrikanter anbefaler derfor, at handelen med tobaksvarer sættes fri. Vi tror på, at forbrugerne vil få et frit og naturligt forhold til tobaksvarer, og derved undgå det overforbrug, der kan være skadeligt. Mennesket er frit, og rygerne vil ryge uanset hvilke forbud der måtte blive indført.

26 bilag 5 26 Til Retsudvalget Konsekvenser også for unge under 15 år Hvis børn på 12 år er gamle nok til at lave alvorlig kriminalitet, er de også gamle nok til at blive buret inde. Sådan lyder argumentet for at sænke den kriminelle lavalder fra 15 år til 12 år. Politikerne i Folketinget har de seneste uger diskuteret emnet. Fællesskabspartiet har forslået, at den kriminelle lavalder sættes ned. Marie Jensen har som socialrådgiver arbejdet med kriminelle unge i mange år, og hun er ikke i tvivl. Hun mener, at også helt unge skal kunne sættes bag lås og slå. Hårdkogte unge, der laver kriminalitet igen og igen, gør det, selvom talrige velmenende pædagoger og socialrådgivere har gjort deres bedste for at stoppe dem. Og det har ikke nogen virkning. Derfor skal de mærke konsekvens tidligere. Det vil sige inden de er 15 år. Marie Jensen mener ikke, at kriminelle børn skal i voksenfængsler, men på særlige sikrede institutioner, hvor de kan komme på rette spor. Avisartikel i Aftenbladet.

27 bilag 5 27 Til Retsudvalget Besøg af interesseorganisationen Beskyt Børnene. Landsformand Claus Larsen: Fængsler er sociale taberfabrikker. Når man spærrer de udsatte unge inde, hjælper man dem ikke til at komme ud af deres kriminalitet. De bliver kun dårligere af at være lukket ude fra samfundet. De indsatte bliver brændemærket som tabere resten af livet. De får sværere ved at få et job, og de får flere problemer i deres privatliv.. Der er f.eks. flere der bliver skilt eller får psykiske problemer. I stedet for at hævne sig ved at indføre strengere straffe, bør politikerne i Folketinget koncentrere sig om at hjælpe de utilpassede unge. Der findes ikke nogen hurtig løsning på problemet med ungdomskriminaliteten. Det gør det kun ondt værre, hvis man sætter hårdt mod hårdt. Det må være i samfundets interesse, at kriminelle kommer ud af deres kriminalitet og bliver velfungerende borgere. Og der er vel ikke nogen, der tror, at de unge bliver bedre mennesker af at sidde i fængsel?

28 bilag 6 28 Partiprogrammer fællesskabspartiet Trafiknettet skal forbedres, da borgerne spilder al for megen tid i bilkøer. Forbedringer i trafikken bør så vidt muligt ikke ske på bekostning af miljøet. Vi skal kunne tiltrække de bedste og største kulturelle navne fra indland og udland. Derfor skal staten satse stort på kulturen. Borgerne bør ikke udsættes for f.eks. passiv rygning, støj og forurening fra trafikken. Vi skal især satse på at holde børn og unge væk fra skadelige stoffer. Det er afgørende for samfundet, at borgerne føler sig trygge. Derfor skal der sættes tidligt og hårdt ind mod dem, der bryder loven. Dermed kan den kriminelle løbebane standses så tidligt som muligt. værdipartiet Det er vigtigt, at borgerne kan komme hurtigt og nemt rundt i landet. Det er statens opgave at give borgerne mulighed for det. Kulturen skal være stærk, national og folkelig. Der skal være lige adgang til kulturelle oplevelser og velfærd for alle landets borgere. Den vigtigste opgave i sundhedssektoren er forebyggelse. Det sker bedst gennem oplysning og ikke ved forbud. Samfundet skal hjælpe de mennesker, der har brug for det. Men der skal sættes hårdt ind mod dem, der bryder loven, så lovlydige borgere kan føle sig trygge. frihedspartiet Borgerne skal kunne bevæge sit frit og nemt, så der skal være gode trafikale forhold. Det vigtigste er, at der er mulighed for at komme derhen, hvor man vil. Større trafikprojekter skal også vurderes på, om de kan betale sig økonomisk. Kulturen skal styrkes ved at give de allerbedste kunstnere de bedste rammer og muligheder for at udfolde sig. Det private erhvervsliv skal spille en stor rolle i kulturstøtten. Mennesket trives bedst med frihed under ansvar. Sundhed er et privat anliggende, som staten ikke skal blande sig i. Overholdes lovene ikke, skal staten beskytte lovlydige borgere ved at straffe hårdt og retfærdigt.

29 bilag 6 29 Partiprogrammer balancepartiet Bilismen skal begrænses, og der skal investeres i offentlig transport. Alle skal have frihed til at vælge deres egne værdier. Staten bør ikke blande sig i, hvad indholdet i de kulturelle institutioner er, men blot opstille så gode rammer som muligt. Staten skal sikre, at borgere i hele landet har adgang til kulturgoderne. Alle har ret til at leve i et sundt miljø, hvor man ikke udsættes for kemikalier, røg og forurening. Derfor skal der indføres strengere love for at beskytte borgerne mod skadelige stoffer. Staten bør forsøge at hjælpe kriminelle ud af kriminaliteten. Det er bedst både for den kriminelle, for offeret og for samfundet. Solidaritetspartiet Bilismen skal begrænses og den kollektive transport styrkes. Staten har ansvaret for, at den kollektive transport er effektiv, men den må under ingen omstændigheder være til skade for miljøet. Kultur er ikke kun et gode, som borgerne i de store byer kan nyde godt af. Alle skal have adgang til kulturinstitutioner. Det er statens ansvar at stille dem til rådighed. Alle har lige ret til en sund og sikker opvækst uden passiv rygning og forurening. De kriminelle skal hjælpes ud af deres kriminalitet. Det sker ikke ved at låse dem inde sammen med andre kriminelle men derimod med en målrettet hjælp især til de unge.

30 bilag 7 0 Dagsorden Dagsorden for 1. gruppemøde i partiet 15 minutter. 1. Det ældste partimedlem er gruppeformand. I kan se alderen på jeres rollekort. Han/hun er ordstyrer og sørger for, at alle punkterne på dagsordenen bliver gennemført. Det er også gruppeformandens ansvar, at gruppen når hele dagsordenen igennem, inden tiden er gået. 2. Gruppeformanden siger: Gruppemødet er åbnet og læser lovforslagene højt.. Diskutér hvad jeres parti skal mene om dem. 4. Del partiet, så der er ca. lige mange elever i de to udvalg, der skal behandle forslagene. 5. Hver af de to grupper skal bestemme, hvem der er partiets ordfører i de kommende udvalgs møder og i Folketingssalen. 6. Afslut mødet og gå til udvalgene. Gruppeformanden skal sørge for, at der bliver enighed om, hvad partiet skal stemme. Gruppeformanden skal drage konklusioner af det, der bliver diskuteret. Så er der ikke tvivl om, hvad der bliver besluttet. Medlemmerne i et udvalg er bl.a. ordførere for partierne. Partiernes udenrigspolitiske ordførere sidder f.eks. i Udenrigsudvalget, men man kan godt være med i et udvalg, selv om man ikke er ordfører. Ordføreren er den person, der præsenterer et partis politik på et bestemt område. Hvis man f.eks. er kulturordfører, præsenterer man sit partis kulturpolitik. Det sker bl.a., ved at ordføreren holder ordførertalen i forbindelse med behandling af et lovforslag i Folketingssalen.

31 bilag 7 1 Dagsorden Dagsorden for 1. udvalgsmøde 20 minutter. 1. Det næstældste medlem af det næststørste parti er udvalgsformand. Han/hun sørger for, at alle punkterne på dagsordenen bliver gennemført, inden tiden er gået. 2. Udvalgsformanden siger: Udvalgsmødet er åbnet.. Eleverne præsenterer sig på skift og fortæller, hvilket parti de tilhører. 4. Udvalgsformanden læser ændringsforslagene højt. 5. Den, der sidder til højre for udvalgsformanden, læser højt fra avisartiklen og interesseorganisationernes besøg. 6. Diskutér ændringsforslagene. Medlemmerne kan stille hinanden spørgsmål. 7. Gå tilbage til gruppemøde i partiet. Husk at tage ændringsforslagene med. Tag noter under diskussionen, så I kan huske, hvad de andre partier har sagt! Et ændringsforslag kan stilles af partier, en minister eller af et folketingsmedlem. Ændringsforslag stilles, hvis nogen ønsker, at den endelige lov skal se anderledes ud, eller hvis det er nødvendigt for at få et flertal til at stemme for forslaget.

32 bilag 7 2 Dagsorden Dagsorden for 2. gruppemøde i partiet 15 minutter. 1. Gruppeformanden siger Gruppemødet er åbnet og sørger for, at dagsordenen bliver gennem ført, inden tiden er gået. 2. Ordførerne fortæller, hvad der skete på udvalgsmøderne, og hvad ændringsforslagene går ud på.. Diskutér, hvilke ændringsforslag jeres parti vil stemme for og imod. Diskutér et lovforslag ad gangen og lav eventuelt en prioriteringsliste. Hvilke forslag vil jeres parti helst have vedtaget? Hvilke er ok? Er der nogen, jeres parti under ingen omstændigheder kan stemme for? Man kan kun stemme for enten ét af ændringsforslagene eller for lovforslaget, som det er fremsat. 4. Skriv stikord til en kort ordførertale, hvor I på 1-2 minutter forklarer, hvad jeres parti synes om ændringsforslagene. Husk, at I skal have flertal, hvis I vil have 5. Vælg en ordfører, som skal holde talen i Folketingssalen. vedtaget et forslag. Så hold øje med, hvor mange stemmer I skal bruge, og hvem I kan 6. De andre partier vil måske stille kritiske spørgsmål til jeres fremlæggelse. Derfor bør I alliere jer med for at skaffe dem. diskutere, hvad I tror, at de vil stille spørgsmål til, og hvad I skal svare. I kan også stille kritiske spørgsmål til de andre partiers fremlæggelse i Folketingssalen. 7. Beslut hvilke andre partier I vil prøve at samarbejde med for at gennemføre jeres politik. I udvalgene har I jo hørt, hvad de andre partier mener om lovforslagene. Husk, at I skal have flertal, hvis I vil gennemføre noget. Så hold øje med, hvor mange stemmer I kan samle sammen med andre partier. I kan se på tavlen, hvor mange medlemmer der er i hvert parti. 8. Afslut mødet og hold en lille pause, hvor I taler med de partier, I vil prøve at samarbejde med. Spørg Folketingets formand, hvornår I skal mødes. Når pausen er slut, skal I mødes i Folketingssalen. Aftal i partiet, hvilke af ændringsforslagene Det er ikke altid en god idé at insistere I er villige til at forhandle om, og på at få alle sine synspunkter igennem. hvilke I vil stå fast på. Det er nemmere at Nogle gange er man nødt til at gå på få sine mærkesager gennemført, hvis man kompromis for at få gennemført noget. er parat til at give sig på nogle andre Ellers risikerer I at stå alene med jeres områder. holdninger, og så får I ikke gennemført noget som helst.

33 bilag 7 Dagsorden Dagsorden for. gruppemøde i partiet 10 minutter. 1. Gruppeformanden siger: Gruppemødet er åbnet og sørger for, at dagsordenen overholdes. 2. Diskutér forslagene, som de ser ud med de vedtagne ændringsforslag: a. Vil I stemme for eller mod lovforslag nr. 1, som det ser ud nu? b. Vil I stemme for eller mod lovforslag nr. 2, som det ser ud nu?. Afslut mødet og tag ændringsforslagene med tilbage til Folketingssalen. Man bør overholde de aftaler, man har lavet med de andre partier. Hvis man stemmer anderledes, end man har aftalt, bliver partiet utroværdigt. Så vil de andre partier nok ikke indgå aftaler med én en anden gang.

34 bilag 8 4 Tekstkort Tekstkort 1: Introduktion til spillet De næste to timer er I politikere i Folketinget. I får hver en rolle som medlem af et parti. Husk, at det er et rollespil, så I skal prøve at gøre, som I tror, jeres rolle ville gøre og ikke nødvendigvis, hvad I selv synes er rigtigt. I det her Folketing er der fem partier af forskellig størrelse. I er alle medlem af et af partierne. Det er vigtigt, at I bliver enige om, hvad I gør i jeres parti, så I stemmer det samme ved afstemningerne i Folketingssalen. Det er ikke godt, hvis partimedlemmer stemmer modsat af hinanden. Hvis de gør det, kan vælgerne blive usikre på, hvad partiet mener, og det kan koste stemmer. I kan beslutte, at jeres parti skal arbejde for, at lovforslagene bliver vedtaget, som de ser ud fra starten. Men I kan også arbejde for, at forslagene vedtages med nogle ændringer, som I bliver præsenteret for undervejs i spillet. Eller jeres parti kan forsøge at forhindre at forslagene overhovedet bliver vedtaget. Det er helt op til jer! Hver gang, der er møde i partierne og i udvalgene, får I en dagsorden, som fortæller jer, hvad der skal foregå i spillet. Det er vigtigt, at I følger dagsordenerne, og at I overholder den tid, der er angivet. Jeg er Folketingets formand, så det er mig, der er ordstyrer i Folketingssalen. Jeg er også spilleder, så jeg giver jer de informationer, I skal bruge. Hvis der er noget, I er i tvivl om, skal I spørge mig. I skal arbejde med to lovforslag i dag. De handler om: (Opførelse af en stor bro, bygning af en eller flere multihaller, salg af tobak til unge under 16 år og nedsættelse af den kriminelle lavalder). Arbejdet med lovforslagene foregår tre steder: I jeres partier, hvor I skal diskutere partiets holdning til lovforslagene. I udvalg, hvor I skal diskutere lovforslagene med repræsentanter fra de andre partier. Og endelig i Folketingssalen, hvor I samles til debat og afstemninger om forslagene. Husk, at et lovforslag bliver vedtaget, hvis der er flere, der stemmer for end imod. (Fortæl eleverne, hvor de forskellige lokaler er). Foran jer finder I en beskrivelse af jeres rolle og af jeres parti. I kuverten er også de to lovforslag, I skal arbejde med i dag. De to lovforslag, som I skal arbejde med, har de sidste måneder været heftigt diskuteret både i medierne og i Folketinget. Partierne har meget forskellige holdninger til lovforslagene, og det er usikkert, om de overhovedet bliver vedtaget. Når spillet starter, skal I tage jeres egne navneskilte væk og stille jeres rollers navneskilte op. Når I har læst om jeres rolle og parti, skal I tage de to lovforslag med jer og mødes med jeres partifæller. Så får I besked derfra. Værsgo at åbne kuverten. Spillet er i gang!

35 bilag 8 5 Tekstkort Tekstkort 2: Afstemning om ændringsforslagene (eleverne stemmer ved håndsoprækning skriv eventuelt resultatet op på tavlen) Tekstkort : Afstemning om de endelige lovforslag (eleverne stemmer ved håndsoprækning skriv eventuelt resultatet op på tavlen) Der stemmes om ændringsforslag til lovforslaget. Husk, at man kun kan stemme for ét ændringsforslag. Der stemmes om ændringsforslag nr. 1/2/. Der kan stemmes. Hvem stemmer for? Der stemmes om lovforslagets endelige vedtagelse. Der kan stemmes. Hvem stemmer for? (skriv resultatet op på tavlen). Hvem stemmer imod? Afstemningen kan slutte. For stemte: XX Imod stemte: XX For stemte: XX Imod stemte: XX Ændringsforslaget til lovforslaget er forkastet (/ vedtaget og vil nu blive skrevet ind i det endelige lovforslag). (Der stemmes om alle tre ændringsforslag). Lovforslaget er forkastet (/vedtaget, og vil nu blive sendt til statsministeren). (Der stemmes om begge lovforslag).

36 bilag 9 6 Ordforklaringer Gruppemøde: Alle folketingsmedlemmer, der tilhører samme folketingsgruppe, holder gruppemøder. Her diskuterer de, hvad de mener om forslagene, de arbejder med i Folketingssalen og i udvalgene. Gruppen beslutter, hvad der skal være partiets holdning til hvert forslag. Hvis nogle medlemmer af gruppen skal forhandle med regeringen eller andre partier, drøfter gruppen, hvilken taktik de skal bruge i forhandlingerne. Gruppeformand: Hver folketingsgruppe vælger en gruppeformand. Gruppeformanden leder gruppemøderne. Når folketingsmedlemmerne i gruppen har diskuteret en sag, er det gruppeformanden, der tager ordet til sidst og konkluderer, f.eks. hvad partiets holdning er, og hvad partigruppen skal stemme til et lovforslag eller et ændringsforslag. Interesseorganisation: Mange borgere vælger at slutte sig sammen i foreninger eller organisationer, hvis de har en fælles interesse. F.eks. er Danmarks Naturfredningsforening en forening for folk, der arbejder for at beskytte naturen og miljøet. Interesseorganisationerne forsøger at få indflydelse ved at kontakte politikerne og overbevise dem om, at de skal mene det samme som organisationen. Udvalg: Folketinget har 25 faste udvalg, der hvert har et bestemt fagområde, som det beskæftiger sig med. F.eks. Trafikudvalget, Fødevareudvalget og Arbejdsmarkedsudvalget. Et udvalgs vigtigste opgave er at behandle lov- og beslutningsforslag, efter at de har været førstebehandlet i Folketingssalen. Udvalgsformand: Hvert udvalg har en formand. Formandens vigtigste opgave er at lede udvalgsmødet, dvs. følge dagsordenen og give ordet til de medlemmer af udvalget, som ønsker at sige noget. Ændringsforslag: Et lovforslag kan ændres fra det fremsættes, til det vedtages. Det sker ved hjælp af såkaldte ændringsforslag. Ændringsforslag kan stilles af alle medlemmer af Folketinget og af den minister, som lovforslaget vedrører. Der stemmes så om ændringsforslagene i Folketingssalen ved 2. behandling. Hvis et flertal stemmer for et ændringsforslag, trykkes en ny udgave af lovforslaget med ændringen. Når loven vedtages ved. behandling, er ændringen med, og den endelige lov kommer derfor til at se anderledes ud end det oprindelige lovforslag. Partiprogram: I et partiprogram gør politiske partier rede for hovedlinjerne i deres politik. Her fremstiller partierne deres værdier og arbejdsprogrammer. Dvs., at partiprogrammet er en beskrivelse af, hvad et parti vil opnå, og hvordan det vil opnå det.

Spillet om lovforslag. til rollespil. METH LOGH scal land byggies

Spillet om lovforslag. til rollespil. METH LOGH scal land byggies Spillet om lovforslag introduk t ion til rollespil ETH LOGH nd byggies METH LOGH scal land byggies lærervejledning 2 Spillet om lovforslag Tag eleverne med ind i den politiske verden, hvor meninger mødes,

Læs mere

Spillet om lovforslag ROLLEKORT. METH LOGH scal land byggies

Spillet om lovforslag ROLLEKORT. METH LOGH scal land byggies Spillet om lovforslag ROLLEKORT ETH LOGH nd byggies METH LOGH scal land byggies Solidaritetspartiet Solidaritetspartiet Ulrik Dalgaard Michael Thøgersen Alder: 28 år Alder: 32 år Erhverv: Højskolelærer

Læs mere

Spillet om lovforslag. til rollespil. METH LOGH scal land byggies

Spillet om lovforslag. til rollespil. METH LOGH scal land byggies Spillet om lovforslag introduk t ion til rollespil ETH LOGH nd byggies METH LOGH scal land byggies 2 Spillet om lovforslag Tag eleverne med ind i den politiske verden, hvor meninger mødes, hvor forhandlingsevner

Læs mere

Rygning og alkohol. Sundhedsdansk. Sundhedsdansk Rygning og alkohol. ORDLISTE Hvad betyder ordet? NYE ORD Rygning. Oversæt til eget sprog - forklar

Rygning og alkohol. Sundhedsdansk. Sundhedsdansk Rygning og alkohol. ORDLISTE Hvad betyder ordet? NYE ORD Rygning. Oversæt til eget sprog - forklar ORDLISTE Hvad betyder ordet? Ordet på dansk Oversæt til eget sprog - forklar Sundhedsdansk Rygning og alkohol Her kan du lære danske ord om rygning og alkohol. Du kan også få viden om, hvad rygning og

Læs mere

Rygning og alkohol. Sundhedsdansk. NYE ORD Rygning

Rygning og alkohol. Sundhedsdansk. NYE ORD Rygning Sundhedsdansk Rygning og alkohol Her kan du lære danske ord om rygning og alkohol. Du kan også få viden om, hvad rygning og alkohol gør ved kroppen. NYE ORD Rygning Match tekst med billede. Læs sætningen.

Læs mere

Det er statens ansvar, at alle kan leve sundt. Der er forskel på, hvorfor vi bliver syge. Samfundet skal prioritere behandlingen afhængigt af årsagen

Det er statens ansvar, at alle kan leve sundt. Der er forskel på, hvorfor vi bliver syge. Samfundet skal prioritere behandlingen afhængigt af årsagen HOLDNINGSKORT Her er holdningskort til temaet sundhed og samfund. Hvert kort har en forside med et udsagn. På bagsiden er ekstra info til inspiration om emnet. Det er statens ansvar, at alle kan leve sundt

Læs mere

TALEPAPIR. Sundheds- og ældreministerens tale til samråd AO og AP om rygnings udbredelse 27. september 2016

TALEPAPIR. Sundheds- og ældreministerens tale til samråd AO og AP om rygnings udbredelse 27. september 2016 Sundheds- og Ældreudvalget 2015-16 SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 1029 Offentligt TALEPAPIR Det talte ord gælder Sundheds- og ældreministerens tale til samråd AO og AP om rygnings udbredelse 27.

Læs mere

GRUNDLOVEN 1915 LÆRERMATERIALE

GRUNDLOVEN 1915 LÆRERMATERIALE GRUNDLOVEN 1915 LÆRERMATERIALE Kære lærer! Dette spil er udviklet til historieundervisningen i 7.-9. klassetrin. Spillet handler om Grundloven 1915 og har et særligt fokus på de mennesker i datiden, der

Læs mere

Jeg har glædet mig til i dag til kampdagen sammen med jer. Og der er meget på spil i år.

Jeg har glædet mig til i dag til kampdagen sammen med jer. Og der er meget på spil i år. 1. maj tale 2015 (Det talte ord gælder) Kære alle sammen Jeg har glædet mig til i dag til kampdagen sammen med jer. Og der er meget på spil i år. Men jeg vil gerne starte med at fortælle om mit besøg hos

Læs mere

Borgerkrig Borgerkrig Borgerkrig

Borgerkrig Borgerkrig Borgerkrig Gamemasteren samler alle deltagere i Parlamentet: 1. Lovforslaget Konfliktkort 1) Gamemasteren fortæller om den alvorlige situation landet befinder sig i, ved at læse Baggrund for Spillet op for alle deltagerne.

Læs mere

Fremtidens rygeregler regeringens forslag

Fremtidens rygeregler regeringens forslag Sundhedsudvalget SUU alm. del - Bilag 382 Offentligt Nye rygeregler regeringens udspil Marts 2006 Fremtidens rygeregler regeringens forslag Regeringen vil forebygge, at nogen udsættes for passiv rygning

Læs mere

Borgmesterens budgettale ved Byrådets 1. behandling af budget 2017

Borgmesterens budgettale ved Byrådets 1. behandling af budget 2017 Borgmesterens budgettale ved Byrådets 1. behandling af budget 2017 Den 2. september havde jeg fornøjelsen af at hilse på Nikolaj Mazur, som netop er flyttet til Odense for at læse til fysioterapeut. Nikolaj

Læs mere

Ordstyrerens køreplan

Ordstyrerens køreplan Ordstyrerens køreplan Lang DIALOG Forberedelse I denne køreplan bliver du som ordstyrer guidet i at styre dialogen frem mod resultater, der fungerer hos jer og kan skabe større trivsel fremover. Køreplanen

Læs mere

Vi er inde i en stadig positiv udvikling, når det handler om vækst, miljø, byudvikling, og livskvalitet.

Vi er inde i en stadig positiv udvikling, når det handler om vækst, miljø, byudvikling, og livskvalitet. Lars Aslan Rasmussen (S) politisk ordførertale 27. august 2015 (Det talte ord gælder) København er en fantastisk by. Det er en by, der på alle de parametre, der er vigtige, lever op til, hvad vi kan forvente

Læs mere

Det må og skal være ambitionen for enhver politiker, og det er det selvfølgelig også for mig.

Det må og skal være ambitionen for enhver politiker, og det er det selvfølgelig også for mig. Grundlovstale Mike Legarth 5.juni 2014 165 år. Det er en gammel institution, vi fejrer i dag, og jeg bliver glad hvert år, når jeg dagen inden Grundlovsdag læser, hvad Grundloven egentlig har betydet for

Læs mere

Retsudvalget REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 589 Offentligt

Retsudvalget REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 589 Offentligt Retsudvalget 2016-17 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 589 Offentligt me«, Information den 11. marts, kalder justitsministerens udtalelser for amatøragtigt og er citeret for at sige:»det er ikke værdigt

Læs mere

DR Ligetil Opgaver til tema om folketingsvalg 2019

DR Ligetil Opgaver til tema om folketingsvalg 2019 Opgave 1: Quiz om læseforståelse I denne opgave skal du læse en artikel. Derefter skal du svare på nogle spørgsmål. Artiklen kommer frem, når du klikker på dette link: Folketingsvalget afgør, hvem der

Læs mere

Dagpengeaftale ligger på den flade hånd - UgebrevetA4.dk 20-10-2015 10:05:45

Dagpengeaftale ligger på den flade hånd - UgebrevetA4.dk 20-10-2015 10:05:45 HURTIG AFTALE Dagpengeaftale ligger på den flade hånd Af Michael Bræmer @MichaelBraemer Iver Houmark Andersen @IHoumark Tirsdag den 20. oktober 2015, 05:00 Del: Der er udsigt til hurtigt at kunne lande

Læs mere

om rygning og rygestop

om rygning og rygestop D A N S K FA K TA O G R Å D om rygning og rygestop FA R L I G R Ø G Når du tager et hiv på din cigaret eller pibe, suger du samtidig 200 skadelige stoffer ind sammen med røgen. Stofferne kommer fra munden

Læs mere

SKOLEBØRSUNDERSØGELSEN 2014

SKOLEBØRSUNDERSØGELSEN 2014 SKOLEBØRSUNDERSØGELSEN 2014 Der er taget udgangspunkt I denne undersøgelse: Rasmussen, M. & Pagh Pedersen, T.. & Due, P.. (2014) Skolebørnsundersøgelsen. Odense : Statens Institut for Folkesundhed. Baggrund

Læs mere

Der er desværre andre og mere alvorlige grunde til, at 1. maj er noget særligt i år.

Der er desværre andre og mere alvorlige grunde til, at 1. maj er noget særligt i år. Frank Jensen, Socialdemokratiet 1. maj 2010: Fælles front for folkeskolen Kære venner, Det er en særlig oplevelse for mig at fejre den traditionsrige 1. maj i år. Som Københavns overborgmester. Sidste

Læs mere

Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale 1. maj 2015

Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale 1. maj 2015 Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale 1. maj 2015 (Det talte ord gælder talen er klausuleret indtil den påbegyndes) Kære alle sammen. Danmark er et særligt land. Vi har hinandens ryg. Solidaritet

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning om at sænke den kriminelle lavalder

Forslag til folketingsbeslutning om at sænke den kriminelle lavalder 2008/1 BSF 78 (Gældende) Udskriftsdato: 12. juni 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Fremsat den 19. december 2008 af Marlene Harpsøe (DF), Rene Christensen (DF), Kim Christiansen (DF), Kristian

Læs mere

DISKUSSIONSSPØRGSMÅL

DISKUSSIONSSPØRGSMÅL DISKUSSIONSSPØRGSMÅL ALBERT WOODFOX, USA 1) Hvorfor sidder Albert Woodfox i fængsel? 2) Hvorfor sidder Albert Woodfox i isolationsfængsel? 3) Mener du, at det er retfærdigt at sætte Albert Woodfox i isolationsfængsel

Læs mere

Barfoed ta r et valg gør du? Lars Barfoed

Barfoed ta r et valg gør du? Lars Barfoed Barfoed ta r et valg gør du? Lars Barfoed Mennesker først Respekten for det enkelte menneske og den personlige frihed er en konservativ grundholdning. Det samme er respekten for de værdier og fællesskaber,

Læs mere

LAD OS GØRE VERDENS BEDSTE LAND ENDNU BEDRE

LAD OS GØRE VERDENS BEDSTE LAND ENDNU BEDRE LAD OS GØRE VERDENS BEDSTE LAND ENDNU BEDRE Venstres reformer, før valget i 2011, har lagt grunden til 90 pct. af de samlede økonomiske effekter, som har sikret dansk økonomi. Og siden valget har Venstre

Læs mere

Sønderslev Klimaudfordring

Sønderslev Klimaudfordring Sønderslev Klimaudfordring Antal spillere: Ca. 10 Alder: Fra 12 år Varighed: 1-2 timer. Aftales inden spillets start. Indhold Spilleregler Bykort (spilleplade) 10 stk. boligkort 10 stk. personkort Liste

Læs mere

Der har udviklet sig en tradition for at fremsætte politiske erklæringer ved 1.behandlingen af budgettet her i kommunen.

Der har udviklet sig en tradition for at fremsætte politiske erklæringer ved 1.behandlingen af budgettet her i kommunen. 1 Der har udviklet sig en tradition for at fremsætte politiske erklæringer ved 1.behandlingen af budgettet her i kommunen. Budgettet i Gentofte er på mere end 3 milliarder kroner. Dette til trods for at

Læs mere

HOLDNINGSKORT. Her er holdningskort til temaet Dine lunger dit valg

HOLDNINGSKORT. Her er holdningskort til temaet Dine lunger dit valg HOLDNINGSKORT Her er holdningskort til temaet Dine lunger dit valg Hvert kort har en forside med et udsagn. På bagsiden er ekstra info til inspiration om emnet. Man har selv ansvar for at leve sundt I

Læs mere

Opgaver til undervisning i dansk som andetsprog Vi besøger retten

Opgaver til undervisning i dansk som andetsprog Vi besøger retten Opgaver til undervisning i dansk som andetsprog Vi besøger retten udarbejdet af Ingrid Obdrup Bogen kan bl.a. købes på forlagetepsilon.dk Opgaverne med kommentarer til læreren kan downloades fra forlagetepsilon.dk

Læs mere

Analyse af boligjobordningens effekter på aktivitet, beskæftigelse og sort arbejde i malerfaget

Analyse af boligjobordningens effekter på aktivitet, beskæftigelse og sort arbejde i malerfaget Analyse af boligjobordningens effekter på aktivitet, beskæftigelse og sort arbejde i malerfaget Danske Malermestre har i perioden 24.-26. oktober 2012 gennemført en analyse blandt medlemmerne vedrørende

Læs mere

Monitorering af danskernes rygevaner, 2009, hele stikprøven Overblik over data: Side 1 af 88. år er du. år er du. år er du

Monitorering af danskernes rygevaner, 2009, hele stikprøven Overblik over data: Side 1 af 88. år er du. år er du. år er du Overblik over data: Side 1 af 88 Kvinde Mand 15-19 år 20-29 år 30-39 40-49 år 50-59 år 60-69 år 70 år og Abs % Under 15 år 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 15-19 år 395 8 192 8 203 8 395 100 0 0

Læs mere

BILAG 3 Monica Christiansen

BILAG 3 Monica Christiansen BILAG 3 Monica Christiansen Hvad er dit navn? Monica Hvor kommer du fra - landsdel? København Hvor gammel er du? 51 Hvor mange bor der i din husstand, og hvor gamle er de? 3 personer 51, 25, 22 Hvis I

Læs mere

DRC har udarbejdet en folder der mere detaljeret beskriver reglerne og fortolkningerne af den nye lov. Folderen kan rekvireres i sekretariatet.

DRC har udarbejdet en folder der mere detaljeret beskriver reglerne og fortolkningerne af den nye lov. Folderen kan rekvireres i sekretariatet. Forslag til rygepolitik Indhold: Situationen Krav til rygepolitikken Hvordan aftales rygepolitikken? Forskellige forslag til rygepolitik for: 1. Små værtshuse og udskænkningssteder (under 40m 2 ) 2. Serveringssteder

Læs mere

ROLLEKORT: Statsminister Lars Løkke Rasmussen

ROLLEKORT: Statsminister Lars Løkke Rasmussen ROLLEKORT: Statsminister Lars Løkke Rasmussen Jeg er 52 år, leder af Venstre Danmarks liberale parti - og har været statsminister siden 2015. Selv om jeg er leder for et lille land, vil jeg forsøge at

Læs mere

Beslutningsforslag nr. B 137 Folketinget

Beslutningsforslag nr. B 137 Folketinget Beslutningsforslag nr. B 137 Folketinget 2016-17 Fremsat den 31. marts 2017 af Peter Kofod Poulsen (DF), Tilde Bork (DF), Kristian Thulesen Dahl (DF), Susanne Eilersen (DF), Søren Espersen (DF), Dennis

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER VOLD I HJEMMET BØRNEOG UNGEPANEL BØRNERÅDETS

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER VOLD I HJEMMET BØRNEOG UNGEPANEL BØRNERÅDETS ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER VOLD I HJEMMET BØRNEOG UNGEPANEL BØRNERÅDETS 1 KÆRE DELTAGER I BØRNE- OG UNGEPANELET VOLD I HJEMMET En undersøgelse i Børnerådets Børne- og Ungepanel Udgivet af Børnerådet november

Læs mere

E-cigaretten: Sundhedsskadelig eller ej?

E-cigaretten: Sundhedsskadelig eller ej? E-cigaretten: Sundhedsskadelig eller ej? Salget af elektroniske cigaretter går forrygende herhjemme, men de er ikke nær så ufarlige, som producenterne får dem til at lyde, lyder advarslerne Af Heidi Pedersen,

Læs mere

Hvorfor vil regeringen gøre det sværere at være. børnefamilie med den annoncerede forringelse af. Hvordan hænger en forringelse af børnechecken

Hvorfor vil regeringen gøre det sværere at være. børnefamilie med den annoncerede forringelse af. Hvordan hænger en forringelse af børnechecken Skatteudvalget 2016-17 SAU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 632 Offentligt 19. september 2017 J.nr. 2017-3501 Kontor: Ejendomme, boer og gæld SAU Samrådsspørgsmål AO og AP - Tale til besvarelse af spørgsmål

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning om tiltag på sundhedsområdet, der skal forbedre folkesundheden

Forslag til folketingsbeslutning om tiltag på sundhedsområdet, der skal forbedre folkesundheden 2008/1 BSF 68 (Gældende) Udskriftsdato: 17. marts 2017 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Fremsat den 16. december 2008 af Karl H. Bornhøft (SF), Özlem Sara Cekic (SF), Jonas Dahl (SF), Jesper Petersen

Læs mere

Velkommen til borgertopmøde

Velkommen til borgertopmøde Velkommen til borgertopmøde Velkomst v. Thomas Kastrup-Larsen Borgmester i Aalborg Kommune Introduktion v. Tine Gøtzsche Borgertopmødets konferencier DNA Aalborg handler om Hvem vi er, og hvor vi gerne

Læs mere

Det er MIT bibliotek!

Det er MIT bibliotek! Det er MIT bibliotek! Denne guide er skrevet til dig, som skal køre rollespillet Det er MIT bibliotek! Det er et rollespil, som giver unge i udskolingsklasserne en bedre forståelse for, hvorfor biblioteket

Læs mere

Lancering af Tænketanken EUROPA Danmarks første europapolitiske tænketank 2. december kl. 10:30. Karsten Dybvad. -- Det talte ord gælder --

Lancering af Tænketanken EUROPA Danmarks første europapolitiske tænketank 2. december kl. 10:30. Karsten Dybvad. -- Det talte ord gælder -- Lancering af Tænketanken EUROPA Danmarks første europapolitiske tænketank 2. december kl. 10:30 Karsten Dybvad -- Det talte ord gælder -- Tak for ordet, Claus. Tak for at slå fast, at det europæiske samarbejde

Læs mere

Redskaber. Del 2: Sæt fokus på røgfri dagpleje til kommunalvalget

Redskaber. Del 2: Sæt fokus på røgfri dagpleje til kommunalvalget Redskaber Del 2: Sæt fokus på røgfri dagpleje til kommunalvalget Kort og godt - Derfor skal dagplejen være helt røgfri De vigtigste budskaber Problemet I dag kan små børn blive udsat for tobaksrøgens giftige

Læs mere

SF HAR TABT KAMPEN I REGERINGEN OM AT FÅ FLERE OFFENTLIGE MIDLER IND I DEN ØKONOMISKE PAKKE.

SF HAR TABT KAMPEN I REGERINGEN OM AT FÅ FLERE OFFENTLIGE MIDLER IND I DEN ØKONOMISKE PAKKE. 1 KRITISKE DISKUSSIONER Af Henrik Herløv Lund, økonom og velfærdsforsker cand. scient. adm. ikke partitilknyttet www.henrikherloevlund.dk herloevlund@mail.dk Kommentar: SF HAR TABT KAMPEN I REGERINGEN

Læs mere

Sta Stem! ga! - diskuter unges valgret O M

Sta Stem! ga! - diskuter unges valgret O M o o Sta Stem! ga! - diskuter unges valgret T D A O M K E R I Indhold En bevægelsesøvelse, der kan involvere alle i klassen og kan udføres med både store og små grupper. Eleverne får mulighed for aktivt

Læs mere

Stærke værdier sund økonomi

Stærke værdier sund økonomi Stærke værdier sund økonomi Kun med en sund økonomi kan vi bevare og udvikle vores værdier og et stærkt fællesskab. Der er to veje Du står inden længe overfor et skæbnevalg. Valget vil afgøre hvilke partier,

Læs mere

UDKAST TIL TALE til brug for besvarelse af samrådsspørgsmål AT-AW (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg Torsdag den 24. maj 2012 kl. 14.

UDKAST TIL TALE til brug for besvarelse af samrådsspørgsmål AT-AW (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg Torsdag den 24. maj 2012 kl. 14. Retsudvalget 2011-12 REU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 804 Offentligt Dato: 21. maj 2012 Kontor: Strafferetskontoret Sagsbeh: Esben Haugland Sagsnr.: 2012-0035-0073 Dok.: 371880 UDKAST TIL TALE

Læs mere

Budget-2016-talen v. Susanne Crawley Larsen (R)

Budget-2016-talen v. Susanne Crawley Larsen (R) 1 Budget-2016-talen v. Susanne Crawley Larsen (R) Indledning Det går godt i Odense. Vi kan glæde os over, at flotte arrangementer som Tinderbox og HCA-festivals har ryddet avisernes forsider med megen

Læs mere

RYGELOVEN OG PASSIV RØG

RYGELOVEN OG PASSIV RØG 30 www.op-i-røg.dk GÅ OP I RØG Kræftens Bekæmpelse KAPITEL 3: RYGELOVEN OG PASSIV RØG for og imod regler for rygning www.op-i-røg.dk 31 Kapitel 3: Indhold Kapitlet gennemgår den gældende lov for det røgfri

Læs mere

Brug din stemme - Demokrati og deltagelse O M

Brug din stemme - Demokrati og deltagelse O M Brug din stemme - Demokrati og deltagelse T D A O M K E R I Indhold Vurderingsøvelse der omhandler børn, unge og deltagelse. Eleverne præsenteres for forskellige udsagn som de tager stilling til og efterfølgende

Læs mere

Troværdighedsbranchen: Krav og forventninger til revisor i dag og i morgen

Troværdighedsbranchen: Krav og forventninger til revisor i dag og i morgen Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsens tale på FSR s årsmøde danske revisorer Revisordøgnet 2013, den 26. september 2013 Troværdighedsbranchen: Krav og forventninger til revisor i dag og i morgen

Læs mere

Referat til Regionsbestyrelsesmøde 21. august 2015 kl i mødelokalet på Nørre Voldgade 90, st, 1358 København K

Referat til Regionsbestyrelsesmøde 21. august 2015 kl i mødelokalet på Nørre Voldgade 90, st, 1358 København K Referat til Regionsbestyrelsesmøde 21. august 2015 kl. 15.00-17.00 i mødelokalet på Nørre Voldgade 90, st, 1358 København K Indhold Referat til Regionsbestyrelsesmøde... 1 1. Velkommen v. Tine Nielsen

Læs mere

1. maj tale 2015. Men inden vi når så langt, så et par ord om det der optager mig som landets justitisminister.

1. maj tale 2015. Men inden vi når så langt, så et par ord om det der optager mig som landets justitisminister. 1. maj tale 2015 Forleden besøgte jeg den store danske virksomhed Leo Pharma. Den ligger et stenkast fra min bopæl. 1600 gode danske arbejdspladser har de i Danmark. De skaber produkter til millioner af

Læs mere

L 111 Forslag til lov om afgift af mættet fedt i visse fødevarer (fedtafgiftsloven).

L 111 Forslag til lov om afgift af mættet fedt i visse fødevarer (fedtafgiftsloven). Page 1 of 5 Folketinget, Christiansborg 1240 København K. Tlf.: +45 3337 5500 Mail: folketinget@ft.dk L 111 Forslag til lov om afgift af mættet fedt i visse fødevarer (fedtafgiftsloven). Af Skatteministeren

Læs mere

Kommunikation og adfærd

Kommunikation og adfærd Kommunikation og adfærd Indledning I dit arbejde som servicegartner kommer du i kontakt med to grupper: Planter og mennesker. Delkurserne har indtil nu handlet om at hjælpe dig med at blive bedre til at

Læs mere

Sundheden frem i hverdagen. Sundhedsstrategi Kort version

Sundheden frem i hverdagen. Sundhedsstrategi Kort version Sundheden frem i hverdagen Sundhedsstrategi Kort version Forord Vi taler om det. Vi bliver bombarderet med det. Vi gør det eller vi får dårlig samvittighed over ikke at gøre det. Sundhed er blevet en vigtig

Læs mere

Arbejdsmiljø, strategier og konsekvenser i relation til rygepolitikker

Arbejdsmiljø, strategier og konsekvenser i relation til rygepolitikker Arbejdsmiljø, strategier og konsekvenser i relation til rygepolitikker Seniorforsker Vilhelm Borg Arbejdsmiljøinstituttet Temadebat Røgfrihed på arbejdspladsen Århus 28.04.2005 Risikovurdering Udsættelse

Læs mere

EU et udemokratisk kapitalistisk projekt - elevvejledning

EU et udemokratisk kapitalistisk projekt - elevvejledning EU et udemokratisk kapitalistisk projekt - elevvejledning Under dette delemne EU, et udemokratisk kapitalistisk projekt skal du bruge de kompetencer og færdigheder du har trænet i de andre forløb af På

Læs mere

Der blev spurgt til annoncer fra to sælgere, som er imod, at der bringes annoncer i Hus Forbi.

Der blev spurgt til annoncer fra to sælgere, som er imod, at der bringes annoncer i Hus Forbi. Generalforsamling 2013 referat Generalforsamling i Foreningen Hus Forbi, 2013 Referat 1) Formand Ole Skou bød velkommen og foreslog daglig leder Rasmus Wexøe Kristensen som dirigent. Rasmus blev valgt.

Læs mere

Sta Stem! ga! - hvordan far vi et bedre la eringmiljo? O M

Sta Stem! ga! - hvordan far vi et bedre la eringmiljo? O M o Sta Stem! ga! o - hvordan far vi et bedre la eringmiljo? / o T D A O M K E R I Indhold En bevægelsesøvelse hvor eleverne får mulighed for aktivt og på gulvet at udtrykke holdninger, fremsætte forslag

Læs mere

Rygning og diabetes. følgesygdomme, diabetikere må slås med. Denne

Rygning og diabetes. følgesygdomme, diabetikere må slås med. Denne Rygning og diabetes Har du diabetes, er risikoen ved at ryge meget større end for andre. Rygning forværrer nemlig de mange følgesygdomme, diabetikere må slås med. Denne brochure er måske dit første skridt

Læs mere

Tables BASE % 100%

Tables BASE % 100% Her er hvad 194 deltagere på Folkehøringen mener om en række spørgsmål - før og efter, at de har diskuteret med hinanden og udspurgt eksperter og politikere. Før Efter ANTAL INTERVIEW... ANTAL INTERVIEW...

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning om skærpede straffe for seksuelle overgreb mod børn

Forslag til folketingsbeslutning om skærpede straffe for seksuelle overgreb mod børn 2011/1 BSF 32 (Gældende) Udskriftsdato: 9. februar 2017 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Fremsat den 25. januar 2012 af Peter Skaarup (DF), Pia Adelsteen (DF), Kim Christiansen (DF), Kristian Thulesen

Læs mere

ITALIEN. ROLLEKORT: Premierminister Paolo Gentiloni ANDEL AF DET SAMLEDE BEFOLKNINGSTAL I DE 10 LANDE I SPILLET

ITALIEN. ROLLEKORT: Premierminister Paolo Gentiloni ANDEL AF DET SAMLEDE BEFOLKNINGSTAL I DE 10 LANDE I SPILLET ROLLEKORT: Premierminister Paolo Gentiloni Jeg er 62 år og leder det venstreorienterede Demokratiske Parti, som samarbejder med centrum-højrepartier i regeringen. Derudover er jeg forhenværende udenrigsminister.

Læs mere

Region Midtjyllands folkesundhedsundersøgelse: Hvordan har du det? 2010

Region Midtjyllands folkesundhedsundersøgelse: Hvordan har du det? 2010 Region Midtjyllands folkesundhedsundersøgelse: Hvordan har du det? 2010 Hvordan har du det? 2010 er en spørgeskemaundersøgelse af borgernes sundhed, sygelighed og trivsel. I kraft af en stikprøvens størrelse

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning om udvidelse af rockerloven

Forslag til folketingsbeslutning om udvidelse af rockerloven 2012/1 BSF 73 (Gældende) Udskriftsdato: 22. december 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Fremsat den 12. marts 2013 af Peter Skaarup (DF), Dennis Flydtkjær (DF), Tom Behnke (KF) og Mike Legarth

Læs mere

Høringssvar fra. Udkast til Forslag til Lov om elektroniske cigaretter m.v.

Høringssvar fra. Udkast til Forslag til Lov om elektroniske cigaretter m.v. Høringssvar fra Udkast til Forslag til Lov om elektroniske cigaretter m.v. Indhold Indledende kommentarer... 1 Problematisk definition af e-cigaretter... 2 Høje gebyrer vil ødelægge branchen... 3 Forbud

Læs mere

Radikal Ungdom mener:

Radikal Ungdom mener: Straf Indledning Hvorfor straffer vi? Det er vigtigt at overveje, når man vil finde sin egen holdning til strafferet. Radikal Ungdom går ind for straffe, der nytter. Der skal tages hensyn til ofrene -

Læs mere

1. maj tale 2018 ved Stenløse Kulturhus (Ib Sørensen)

1. maj tale 2018 ved Stenløse Kulturhus (Ib Sørensen) 1 1. maj tale 2018 ved Stenløse Kulturhus (Ib Sørensen) Mon ikke der er mange 1. maj talere, som jeg selv, der har set en ekstra gang på deres tale efter Store Bededags ferien og ikke mindst efter lørdag

Læs mere

Lærervejledningen til Møde om industriens fremtid

Lærervejledningen til Møde om industriens fremtid 9. Klasse Tidsforbrug: En lektion til introduktion og film. To lektioner til for beredelse af mødet (alt efter niveau i klassen). En til to lektioner til mødet. Lærervejledningen til Møde om industriens

Læs mere

introduktion tips og tricks

introduktion tips og tricks Tips & tricks 1 tips og tricks Indhold side introduktion Denne vejledning indeholder gode formidlingsråd og er målrettet 7. klassetrin. En Xciter er én som formidler naturvidenskab på en sjov og lærerig

Læs mere

PR-gruppen: Trivsel: Høringssvar: Ingeborg: Sara Amalie Gorm Amanda Sara Dima

PR-gruppen: Trivsel: Høringssvar: Ingeborg: Sara Amalie Gorm Amanda Sara Dima 1. 13.00-13.05 Velkommen Ungeborgmester Karim Kaddoura bød ungebyrådet velkommen til mødet. 2. 13.05-13.20 Siden sidst (orienteringspunkt) 1. Arrangementer afholdt/fremadrettet Arrangementer kommer på

Læs mere

argumenter der skal få Aalborg Letbane på Finansloven igen Version 1. oktober 2015

argumenter der skal få Aalborg Letbane på Finansloven igen Version 1. oktober 2015 5 argumenter der skal få Aalborg Letbane på Finansloven igen Version 1. oktober 2015 1. Regeringen bryder en klar aftale om Aalborg Letbane noget lignende er aldrig før set i Danmark 2. Aalborg Letbane

Læs mere

GAMEMASTER Gamemasterens første opgave er at inddele deltagerne i forskellige partier. Det kan med fordel gøres dagen før der spillet.

GAMEMASTER Gamemasterens første opgave er at inddele deltagerne i forskellige partier. Det kan med fordel gøres dagen før der spillet. NEDSKÆRING Varighed: 6 lektioner Klassetrin: 8.- gymnasiale uddannelser Kan med fordel spilles på tværs af klasser SYNOPSIS er et rollespil, hvor spillerne udgør et byråd. Kommunens budget er overskredet,

Læs mere

Syv veje til kærligheden

Syv veje til kærligheden Syv veje til kærligheden Pouline Middleton 1. udgave, 1. oplag 2014 Fiction Works Aps Omslagsfoto: Fotograf Steen Larsen ISBN 9788799662999 Alle rettigheder forbeholdes. Enhver form for kommerciel gengivelse

Læs mere

Retsudvalget 2014-15 L 99 endeligt svar på spørgsmål 72 Offentligt

Retsudvalget 2014-15 L 99 endeligt svar på spørgsmål 72 Offentligt Retsudvalget 2014-15 L 99 endeligt svar på spørgsmål 72 Offentligt Politi- og Strafferetsafdelingen Dato: 24. januar 2015 Kontor: Sikkerheds- og Forebyggelseskontoret Sagsbeh: Rasmus Krogh Pedersen Sagsnr.:

Læs mere

Børn og passiv rygning

Børn og passiv rygning Børn og passiv rygning Det er svært at holde op med at ryge, men hvis du har børn og ryger i hjemmet, er dit barn udsat for passiv rygning. Denne brochure er måske dit første skridt mod et røgfrit liv

Læs mere

Statsborgerskabsprøven

Statsborgerskabsprøven Statsborgerskabsprøven Hjælpemidler: Ingen Tid: 45 minutter Navn CPR-nummer Dato Prøvenummer Prøveafholder Tilsynsførendes underskrift Onsdag den 2. december 2015 kl. 13.00-13.45 Spørgsmål til statsborgerskabsprøven

Læs mere

Tale til Bedre mobilitet konference om en trængselsafgift i Hovedstaden der afholdes den 5. december 2011 i København

Tale til Bedre mobilitet konference om en trængselsafgift i Hovedstaden der afholdes den 5. december 2011 i København Tale til Bedre mobilitet konference om en trængselsafgift i Hovedstaden der afholdes den 5. december 2011 i København Intro Alle vil udvikling ingen vil forandring. Ordene er Søren Kierkegaards, men jeg

Læs mere

Dialogkort 28 dialogkort Penge, Hjerne, Statistik Venner Gruppedialog om alle kort Tema-baseret Penge Venner

Dialogkort 28 dialogkort Penge, Hjerne, Statistik Venner Gruppedialog om alle kort Tema-baseret Penge Venner Dialogkort Spillet består af 28 dialogkort med spørgsmål, svar og perspektiverende spørgsmål i fire kategorier: Penge, Hjerne, Statistik og Venner. 7.-10. klasse / 15-60 min. Spillevejledning: Gruppedialog

Læs mere

VÆKST AKTIVT LIV UDDANNELSE. Debatmøde om fremtiden i Høje-Taastrup Kommune. Invitation til

VÆKST AKTIVT LIV UDDANNELSE. Debatmøde om fremtiden i Høje-Taastrup Kommune. Invitation til VÆKST UDDANNELSE AKTIVT LIV Invitation til Debatmøde om fremtiden i Høje-Taastrup Kommune Udarbejdet af Høje-Taastrup Kommune, december 2011 Foto: Høje-Taastrup Kommune, Kenn Thomsen Foto: Høje-Taastrup

Læs mere

GRÆKENLAND. ROLLEKORT: Premierminister Alexis Tsipras ANDEL AF DET SAMLEDE BEFOLKNINGSTAL I DE 10 LANDE I SPILLET

GRÆKENLAND. ROLLEKORT: Premierminister Alexis Tsipras ANDEL AF DET SAMLEDE BEFOLKNINGSTAL I DE 10 LANDE I SPILLET ROLLEKORT: Premierminister Alexis Tsipras Jeg er 43 år og blev premierminister i Grækenland i 2015. Jeg er formand for det venstreorienterede parti Syriza, som fik 36 procent af stemmerne og 149 ud af

Læs mere

Danskernes holdninger til forebyggelse af banderelateret kriminalitet

Danskernes holdninger til forebyggelse af banderelateret kriminalitet Danskernes holdninger til forebyggelse af banderelateret kriminalitet Denne undersøgelse er udarbejdet på baggrund af i alt 1581 gennemførte interview med repræsentativt udvalgte danskere på 18 år og derover,

Læs mere

Indledningsvis vil Socialdemokraterne gerne bekræfte den indgåede aftale, dog med en lille anmærkning som jeg vil vende tilbage til.

Indledningsvis vil Socialdemokraterne gerne bekræfte den indgåede aftale, dog med en lille anmærkning som jeg vil vende tilbage til. Indledningsvis vil Socialdemokraterne gerne bekræfte den indgåede aftale, dog med en lille anmærkning som jeg vil vende tilbage til. Vi vil også gerne gentage vores tilfredshed med en fælles aftale med

Læs mere

Tabel 1. Resultater fra Sundhedsprofilen København sammenlignet med Region Hovedstaden 2010 2013. København 2010 procent. Regionalt 2010 procent

Tabel 1. Resultater fra Sundhedsprofilen København sammenlignet med Region Hovedstaden 2010 2013. København 2010 procent. Regionalt 2010 procent KØBENHAVNS KOMMUNE Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Folkesundhed København NOTAT Til Sundheds- og Omsorgsudvalget Resultater fra Sundhedsprofilen 2013 Sundhedsprofilen 2013 er udarbejdet af Region Hovedstaden,

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Termin hvori undervisningen afsluttes: December 2012 Voksenuddannelsescenter

Læs mere

Til Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse. Vedr. Høringssvar

Til Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse. Vedr. Høringssvar Til Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Vedr. Høringssvar På vegne af brancheforeningens medlemmer, British American Tobacco Denmark A/S, Imperial Tobacco Denmark ApS og JTI Denmark A/S, takker for

Læs mere

Folketinget og Christiansborg

Folketinget og Christiansborg Folketinget og Christiansborg Velkommen til Folketinget Christiansborg er centrum for folkestyret i Danmark. Her ligger landets parlament, Folketinget, hvor de 179 folkevalgte medlemmer diskuterer og vedtager

Læs mere

Men vi er her først og fremmest for at fortsætte ad den vej, som kongressen udstak i 2009.

Men vi er her først og fremmest for at fortsætte ad den vej, som kongressen udstak i 2009. 1 Formand Bente Sorgenfreys mundtlige beretning: Vi tjener kassen - statskassen. Vi er samlet for at gøre en forskel. FTF s repræsentantskabsmøde 11. maj 2011 OBS: Det talte ord gælder. Naturligvis skal

Læs mere

Statsminister Helle Thorning-Schmidts grundlovstale 5. juni 2015

Statsminister Helle Thorning-Schmidts grundlovstale 5. juni 2015 Statsminister Helle Thorning-Schmidts grundlovstale 5. juni 2015 (Det talte ord gælder) Kære alle sammen. I Danmark står vi last og brast om demokratiets kerneværdier. Vi siger klart og tydeligt nej til

Læs mere

dansk ungdoms fællesråd hvad er meningen? et hæfte om 16 års valgret

dansk ungdoms fællesråd hvad er meningen? et hæfte om 16 års valgret dansk ungdoms fællesråd hvad er meningen? et hæfte om 16 års valgret 16 års valgret kan det lade sig gøre? Selvfølgelig kan det lade sig gøre at sænke valgretsalderen. Det er godt nok 25 år siden sidst.

Læs mere

Til Trafikministeren og de trafikpolitiske ordførere, samt lederne at partierne i Togfondforliget. Hvor er vi lige nu?

Til Trafikministeren og de trafikpolitiske ordførere, samt lederne at partierne i Togfondforliget. Hvor er vi lige nu? Til Trafikministeren og de trafikpolitiske ordførere, samt lederne at partierne i Togfondforliget. Fra Christiansborgs side er der tænkt valg. Men inden et valg: Hvor er vi lige nu? Togfondens del 1 er

Læs mere

De bedste dage i mit liv var da mine to

De bedste dage i mit liv var da mine to De bedste dage i mit liv var da mine to sønner blev født. Sådan tror jeg også, at mange andre forældre har haft det. Man står ved begyndelsen af noget nyt og ufattelig spændende. Intet er givet. Alt er

Læs mere

Pressemøde dagen før Folketingsvalg 17. juni 2015. (Det talte ord gælder)

Pressemøde dagen før Folketingsvalg 17. juni 2015. (Det talte ord gælder) Pressemøde dagen før Folketingsvalg 17. juni 2015 (Det talte ord gælder) Valgkampen er nu inde i den absolut sidste fase. Om godt 20 timer går danskerne til stemmeurnerne. Det er nu, der skal tages stilling.

Læs mere

Spørgsmålsark til aktiviteten Spil om tobak

Spørgsmålsark til aktiviteten Spil om tobak Spørgsmålsark til aktiviteten Spil om tobak Find mere inspiration på www.op-i-roeg.dk Note til underviseren: Herunder finder du spørgsmålsark til de faglige udfordringer med spørgsmål om tobak. Der er

Læs mere

Ordstyrerens køreplan

Ordstyrerens køreplan Ordstyrerens køreplan KORT DIALOG Forberedelse I denne køreplan bliver du som ordstyrer guidet i at styre dialogen frem mod resultater, der fungerer hos jer og kan skabe større trivsel fremover. Køreplanen

Læs mere

Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale 1. maj 2012

Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale 1. maj 2012 Statsminister Helle Thorning-Schmidts tale 1. maj 2012 - Det talte ord gælder - Det bliver heldigvis 1. maj hvert år. For 1. maj er en dag, hvor vi samles for at vise at fællesskab og solidaritet er vigtigt.

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj/juni 2018 Institution VUC Holstebro-Lemvig-Struer Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HF e Samfundsfag

Læs mere