Fremtidens rygeregler regeringens forslag

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Fremtidens rygeregler regeringens forslag"

Transkript

1 Sundhedsudvalget SUU alm. del - Bilag 382 Offentligt Nye rygeregler regeringens udspil Marts 2006 Fremtidens rygeregler regeringens forslag Regeringen vil forebygge, at nogen udsættes for passiv rygning mod deres vilje. Antallet af rygere falder Antallet af rygere falder. For 10 år siden var omkring 65 % af befolkningen ikke-rygere. I dag er omkring 75 % af befolkningen ikke-rygere. Vores viden om de sundhedsskadelige effekter af passiv rygning er blevet større. Dette bør afspejles i vores rygeregler. Debatår har været debatåret om rygeregler, røgfri miljøer og passiv rygning. Med dette papir samler regeringen op på debatåret og kommer samtidig med sine konkrete forslag til fremtidens rygepolitik. Lovforslag på vej Regeringen vil til oktober fremlægge forslag til en helt ny lov om røgfri miljøer. Loven, der vil træde i kraft den 1. april 2007, skal dække følgende hovedområder: 1. Offentlige arbejdspladser, institutioner m.v. 2. Det offentlige rum 3. Private arbejdspladser 4. Serveringssteder Ingen rygning på offentlige arbejdspladser, institutioner m.v. På offentlige arbejdspladser, institutioner m.v. skal det ikke være tilladt at ryge indendørs. Offentlige arbejdspladser omfatter såvel statens arbejdspladser som regionale og kommunale arbejdspladser samt Folkekirken. Stramninger i forhold til nu Det er en stramning i forhold til nu, hvor der kun er fastlagt rygeregler for statslige arbejdspladser, institutioner og transportmidler samt for folkeskolen og for forskellige kommunale og amtskommunale institutioner for børn og unge. Forslaget vil ligeledes indebære en stramning i forhold til de statslige arbejdspladser, da de gældende regler tillader rygning forskellige steder, f.eks. på enmandskontorer, i særskilte lokaler indrettet for rygere m.v. Borgernes privatliv skal respekteres i eget hjem Den enkelte borgers privatliv skal respekteres. Det betyder, at beboere på plejehjem, døgninstitutioner m.v., som alle andre selv bestemmer, om der må ryges eller ikke i deres eget hjem. Det offentlige rum bliver røgfrit Det skal ikke være tilladt at ryge i det offentlige rum. Med det offentlige rum tænkes på de steder, hvor vi alle færdes og i almindelighed har adgang til, f.eks. butikscentre, idrætsklubber & sportshaller, kulturinstitutioner som biografer, teatre, kulturhuse o. lign.

2 2 Det afgørende vil ikke være, om det er en privat eller en offentlig institution, men derimod om der er adgang for offentligheden såvel mod betaling som gratis. Også her vil der blive mulighed for undtagelser. Som eksempel kan nævnes adgang til at indrette særlige rygerum, hvis det ønskes, f.eks. i forbindelse med kulturinstitutioner. Der vil også blive mulighed for at tillade hotelgæster at ryge i eget hotelværelse. Alle private arbejdspladser skal have en rygepolitik Det vil blive obligatorisk for private arbejdspladser at have en rygepolitik, som opfylder lovens formål, dvs. at ingen mod deres vilje udsættes for passiv rygning. Arbejdspladserne fastsætter selv deres rygepolitik Den enkelte arbejdsplads fastsætter selv sin rygepolitik inden for lovgivningens rammer. Arbejdspladsen bestemmer selv, om rygepolitikken fastsættes ensidigt af ledelsen, eller om man foretrækker - efter forhandling med personalet - at træffe beslutning om rygepolitikken i samarbejdsudvalget. Der kan formentlig også tænkes andre muligheder, f.eks. på mindre arbejdspladser uden et samarbejdsudvalg. Hovedbudskabet er, at den enkelte arbejdsplads selv bestemmer fremgangsmåden for at sikre et medejerskab. Elementer i rygepolitikken Elementer i en rygepolitik kan f.eks. være: Røgfrihed på hele matriklen såvel indendørs som udendørs. Røgfri indendørs. Rygning tilladt i særlige rygerum. Rygning tilladt på enkeltmandskontorer. Rygning tilladt på arbejdspladser for flere, hvis ingen udsættes for passiv rygning mod deres vilje. Hvad omfatter en arbejdsplads? I de nye regler vil der blive foretaget en nærmere afgrænsning af, hvad der er omfattet af begrebet en arbejdsplads, som det kendes fra lovgivningen i andre lande, f.eks. i forhold til erhvervsudøvelse i eget hjem, i firmabil m.v. Serveringssteder får forskellige regler Også for serveringssteder restauranter, værtshuse m.v. foreslår regeringen nye regler, som sikrer, at ingen gæster mod deres vilje udsættes for passiv rygning. Det følger nedenstående retningslinjer: Rygeforbud på restauranter Der vil være rygeforbud på spisesteder, hvor der serveres og tilberedes mad på stedet. På disse spisesteder vil det dog være tilladt at indrette særlige, adskilte serveringsrum, hvor rygning kan tillades. Værtshuse Med hensyn til værtshuse o. lign., dvs. serveringssteder, hvor der ikke serveres egentlig mad, men kun drikkevarer og evt. chips, peanuts m.v., sondres der mellem værtshuse på over og under 100 m 2.

3 3 På værtshuse, hvor det område, der er beregnet til gæsterne, er større end 100 m 2, vil der være rygeforbud. På disse steder vil det ligeledes være tilladt at indrette særlige rygerum, hvor det vil være tilladt at servere drikkevarer. På værtshuse, hvor det område, der er beregnet til gæsterne, er mindre end 100 m 2, vil der være frit valg med hensyn til, om der skal være rygeforbud, eller om det skal være tilladt at ryge. Serveringssteder er også arbejdspladser Serveringssteder er samtidig arbejdspladser. Derfor er de også omfattet af kravet om obligatoriske rygepolitikker for arbejdspladser. Hvem skal være ansvarlig for overholdelsen af rygepolitikkerne? På arbejdspladser vil det være arbejdsgiveren, der vil være ansvarlig for, at rygereglerne overholdes. En arbejdstager, der overtræder rygereglerne, vil afhængig af de arbejdsretlige regler kunne bortvises eller afskediges. På serveringssteder og i det offentlige rum vil det være ejeren, eller den der disponerer over stedet/lokalet/transportmidler, der bliver ansvarlig for, at rygereglerne overholdes. Den pågældende vil ved overtrædelser kunne straffes med bøde. Hvis en gæst nægter at overholde rygereglerne, vil den pågældende kunne bortvises. Tidsplanen Det er planen, at loven skal træde i kraft den 1. april Baggrunden for regeringens udspil Passiv rygning er sundhedsskadelig Vi ved i dag, at ikke-rygere, der udsættes for passiv rygning, ikke kun udsættes for ubehag og gener som følge af andres rygning, men også risikerer at få mange af de samme sygdomme, som rygerne får. Risikoen er dog meget mindre end for rygere. Debatåret Borgernes mening For regeringen har det været vigtigt at få borgernes vurdering af, hvordan den fremtidige politik om røgfri miljøer og passiv rygning skal se ud, før der blev taget endelig stilling har været året for en bred, folkelig debat om rygeregler, røgfri miljøer og passiv rygning. I debatåret har Indenrigs- og Sundhedsministeriet afholdt 6 borgermøder, der har været mulighed for afstemninger over nettet, indenrigs- og sundhedsministeren har modtaget en anseelig mængde breve fra borgere med synspunkter på rygepolitik, ligesom ministeriet har fulgt den meget omfattende mediedebat ganske nøje. Hvad har der været diskuteret? De emner, der har været særlig fokus på i debatåret, har været: Den enkeltes ret til selv at vælge, dvs. rygernes ret til røg ~ ikke-rygernes ret til røgfrihed; lovgivning ~ frivillighed; efterlevelse og håndhævelse; rygeregler på arbejdspladser, sygehuse, i det offentlige rum, serveringssteder m.v.; rygning på steder, som både er en privat bopæl og en arbejdsplads, f.eks. plejehjem.

4 4 Tendenser i debatten På nogle områder har det været muligt at se en klar tendens i de mange synspunkter, der har været fremsat i debatåret. Det drejer sig bl.a. om rygeregler på arbejdspladser og rygning i det offentlige rum. Tendensen peger på, at der skal være begrænsninger for rygning på private arbejdsplader, og at det skal være en lovgivning, der forpligter virksomhederne til at fastsætte rygeregler. Derimod skal det ikke fastsættes i lovgivningen, hvordan de konkrete rygeregler skal se ud i detaljer, udover at beskytte ikkerygere mod passiv rygning. På andre områder, bl.a. med hensyn til rygeregler for restauranter m.v., har det været sværere at se en klar tendens, men der er ikke tvivl om, at en meget stor procentdel ønsker at spisesteder skal have opdelte afdelinger for at undgå passiv rygning. Tilbud om rygestop Med de nye rygeregler skal følge et tilbud til rygere, som gerne vil holde op. Undersøgelsen af danskernes rygevaner viser, at næsten halvdelen af alle rygerne ca har planer om at droppe tobakken. Forskellige tilbud om rygestop Der findes i dag mange forskellige tilbud om hjælp til at holde op med at ryge: De skal fastholdes og styrkes. Amter og kommuner Samtlige amter samt Københavns og Frederiksberg kommuner har i dag etableret tilbud om rygestop til den brede befolkning. STOPLINIEN Sundhedsstyrelsen støtter STOPLINIENs ( ) rådgivningsfunktion, som drives af Københavns Kommune, og udgiver endvidere selvhjælpsmaterialer (Rygestopguide - Vægtpjece). Staten og apotekerne På finansloven for 2005 er afsat 3 mio. kr. i hvert af årene til fælles initiativer mellem staten og apotekerne om rygeafvænning. Kræftplan II I forbindelse med Kræftplan II blev der afsat en pulje på 10 mio. kr. til medfinansiering af kommunale rygestop-projekter herunder projekter målrettet unge for at undgå, at de begynder at ryge. Regeringen støtter de nye kommuner Regeringen er på vej med nye initiativer. Kommunerne overtager pr. 1. januar 2007 hovedansvaret for den sundhedsfremmende og forebyggende indsats, herunder vedrørende rygestop. Regeringen vil støtte kommunerne med henblik på forankring og udvikling af rygestopindsatsen, som vi i dag kender den fra amterne.

5 5 Ingen beskatning af arbejdsgiverbetalt rygeafvænning Regeringen har tidligere taget initiativ til, at medarbejdere ikke bliver beskattet af arbejdsgiverbetalt rygeafvænning. Det gælder både deltagelse i rygestopkurser og tilskud til nikotinpræparater. Tilsætningsstoffer til tobaksvarer Regeringen har som lovet fulgt op på spørgsmålet om et rent dansk forbud mod tilsætningsstoffer evt. afhængighedsskabende egenskaber. Området er EU-reguleret. Redegørelse fra Kammeradvokaten Regeringen har fået udarbejdet en redegørelse af Kammeradvokaten om mulighederne for et rent dansk forbud mod brugen af tilsætningsstoffer i tobaksvarer. I sin redegørelse fra 28. februar 2006 anfører Kammeradvokaten, at et sådant forbud ikke bør indføres, da Danmark på nuværende tidspunkt ikke har det fornødne grundlag herfor. De lovgivningsmæssige forudsætninger er heller ikke til stede i den danske tobaksvarelov. Danmark går ikke enegang På den baggrund finder regeringen ikke, at DK har mulighed for at gå enegang også fordi opgaven er meget stor, økonomisk krævende og de nødvendige videnskabelige metoder og kriterier for at dokumentere tilsætningsstoffers afhængighedsskabende effekter ikke er udviklet internationalt. WHO arbejder videre med retningslinjer for produktregulering Regeringen finder der er tale om en international opgave. Regeringen har derfor rejst sagen i EU-regi og fået den rejst ved WHO s konference i februar 2006 om opfølgning på WHO s rammekonvention om tobakskontrol. Her blev det besluttet på dansk initiativ, at der bl.a. skal arbejdes videre med retningslinjer for produktregulering. Formålet med retningslinierne er at øge reguleringen af indholdet af tobaksprodukter, herunder tilsætningsstoffer til tobaksvarer. Retningslinjerne vil i første fase skulle omfatte testning og måling af indhold og afgivelse af stoffer fra tobaksprodukter.

2007 RYGEPOLITIK GODE RÅD OM. Rygepolitik. Udgivet af DANSK ERHVERV

2007 RYGEPOLITIK GODE RÅD OM. Rygepolitik. Udgivet af DANSK ERHVERV GODE RÅD OM Rygepolitik 2007 RYGEPOLITIK Udgivet af DANSK ERHVERV Indholdsfortegnelse Der må ikke ryges indendørs på danske arbejdspladser 3 Arbejdslokale for en person 3 Rygerum og rygekabiner 4 Rygepolitik

Læs mere

DRC har udarbejdet en folder der mere detaljeret beskriver reglerne og fortolkningerne af den nye lov. Folderen kan rekvireres i sekretariatet.

DRC har udarbejdet en folder der mere detaljeret beskriver reglerne og fortolkningerne af den nye lov. Folderen kan rekvireres i sekretariatet. Forslag til rygepolitik Indhold: Situationen Krav til rygepolitikken Hvordan aftales rygepolitikken? Forskellige forslag til rygepolitik for: 1. Små værtshuse og udskænkningssteder (under 40m 2 ) 2. Serveringssteder

Læs mere

Region Midtjylland. Rygepolitik i Region Midtjylland. Bilag. til Regionsrådets møde den 12. marts 2008 Punkt nr. 17

Region Midtjylland. Rygepolitik i Region Midtjylland. Bilag. til Regionsrådets møde den 12. marts 2008 Punkt nr. 17 Region Midtjylland Rygepolitik i Region Midtjylland Bilag til Regionsrådets møde den 12. marts 2008 Punkt nr. 17 Forslag til Rygepolitik for Region Midtjylland Folketinget har den 29. maj vedtaget en lov

Læs mere

Lov om røgfri miljøer

Lov om røgfri miljøer LOV nr 512 af 06/06/2007 Gældende Offentliggørelsesdato: 07-06-2007 Indenrigs- og Sundhedsministeriet Senere ændringer til forskriften LBK nr 731 af 21/06/2007 LBK nr 903 af 12/07/2007 LBK nr 1020 af 21/10/2008

Læs mere

Bestemmelse om røgfri miljø på Norddjurs kommunes arbejdspladser m.v.

Bestemmelse om røgfri miljø på Norddjurs kommunes arbejdspladser m.v. RYGEPOLITIK GODKENDT Bestemmelser om røgfri miljø på Norddjurs kommunens arbejdspladser I medfør af Lov nr. 512 af 6. juni 2007 om røgfri miljøer 5, stk. 1, og den af kommunalbestyrelsen i møde den 6.

Læs mere

Rygepolitik i Socialforvaltningen

Rygepolitik i Socialforvaltningen Socialforvaltningen Rygepolitik i Socialforvaltningen VELKOMMEN TIL EN RØGFRI KOMMUNE I december 2005 vedtog Borgerrepræsentationen en ny rygepolitik for Københavns Kommune. Formålet med politikken var

Læs mere

Notat. Stramning af Lov om røgfri miljøer

Notat. Stramning af Lov om røgfri miljøer Notat Stramning af Lov om røgfri miljøer 1. Indledning Assens Kommune gennemførte i foråret 2012 en høringsproces i MED-organisationen vedrørende indførelse af røgfri arbejdstid på alle arbejdspladser.

Læs mere

Indstilling. Røgfrit miljø i Århus Kommunes bygninger. Til Århus Byråd via Magistraten. Borgmesterens Afdeling. Den 14. oktober 2005.

Indstilling. Røgfrit miljø i Århus Kommunes bygninger. Til Århus Byråd via Magistraten. Borgmesterens Afdeling. Den 14. oktober 2005. Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Borgmesterens Afdeling Den 14. oktober 2005 Århus Kommune Personaleafdelingen Borgmesterens Afdeling 1. Resume På Byrådets møde den 17. november 2004 blev det

Læs mere

Rygning på arbejdspladsen

Rygning på arbejdspladsen Rygning på arbejdspladsen Ledernes Hovedorganisation August 2005 Sammenfatning Undersøgelsen viser, at der er sket et dramatisk skifte i rygepolitikken på danske arbejdspladser. Det viser denne spørgeskemaundersøgelse

Læs mere

Notat til orientering om status på arbejdet med røgfri arbejdstid i Københavns Borgerservice

Notat til orientering om status på arbejdet med røgfri arbejdstid i Københavns Borgerservice KØBENHAVNS KOMMUNE Københavns Borgerservice Stabe NOTAT Til Økonomiudvalget Notat til orientering om status på arbejdet med røgfri arbejdstid i Københavns Borgerservice Indledning Økonomiudvalget blev

Læs mere

Notat til Folketingets Sundhedsudvalg om resultatet af serviceeftersynet vedrørende røgfri miljøer samt forslag til initiativer

Notat til Folketingets Sundhedsudvalg om resultatet af serviceeftersynet vedrørende røgfri miljøer samt forslag til initiativer Sundhedsudvalget SUU alm. del - Bilag 128 Offentlig Indenrigs- og Sundhedsministeriet Dato: 13. december 2004 Kontor: 5.s.kt. J.nr.: 2004-1433-114 Sagsbeh.: hn Fil-navn: Røgfri miljøer: Resultater-notat-dec-04-FT

Læs mere

Rygeforbuddet omfatter ikke elektroniske cigaretter, der afgiver damp. Notatet indeholder anbefalinger fra HR.

Rygeforbuddet omfatter ikke elektroniske cigaretter, der afgiver damp. Notatet indeholder anbefalinger fra HR. Ændring af Lov om røgfrie miljøer Kondition Som et led i regeringens indsat for at bekæmpe rygning blandt unge og dermed beskytte børn og unge mod de sundhedsskadelige konsekvenser rygning og passiv rygning

Læs mere

Betænkning. Forslag til lov om røgfri miljøer [af indenrigs- og sundhedsministeren (Lars Løkke Rasmussen)]

Betænkning. Forslag til lov om røgfri miljøer [af indenrigs- og sundhedsministeren (Lars Løkke Rasmussen)] Til lovforslag nr. L 191 Folketinget 2006-07 Betænkning afgivet af Sundhedsudvalget den 0. maj 2007 1. udkast Betænkning over Forslag til lov om røgfri miljøer [af indenrigs- og sundhedsministeren (Lars

Læs mere

Historisk tilbageblik og visionært

Historisk tilbageblik og visionært 10 år med forebyggelse i kommunerne Historisk tilbageblik og visionært fremsyn Astrid Blom, Sundhedsstyrelsen og Jørgen Falk, tidligere Sundhedsstyrelsen Vores disposition Milepæle i den tobaksforebyggende

Læs mere

Røgfri miljøer Kilde: Emner: Offentlig Tilgængelig: Dato: Status: Udskrevet:

Røgfri miljøer Kilde: Emner: Offentlig Tilgængelig: Dato: Status: Udskrevet: Røgfri miljøer Kilde: Rigsadvokatmeddelelsen Emner: ;sundhed Offentlig Tilgængelig: Ja Dato: 15.12.2014 Status: Gældende Udskrevet: 17.2.2017 Indholdsfortegnelse 1. Overblik og tjekliste 2 2. Politiets

Læs mere

Arbejdsmiljø, strategier og konsekvenser i relation til rygepolitikker

Arbejdsmiljø, strategier og konsekvenser i relation til rygepolitikker Arbejdsmiljø, strategier og konsekvenser i relation til rygepolitikker Seniorforsker Vilhelm Borg Arbejdsmiljøinstituttet Temadebat Røgfrihed på arbejdspladsen Århus 28.04.2005 Risikovurdering Udsættelse

Læs mere

Få hjælp til røgfri arbejdstid

Få hjælp til røgfri arbejdstid Få hjælp til røgfri arbejdstid Rygestopkonsulenterne ApS 1 Lay out: Vejen Kommune Tekst: Intern Service, Vejen Kommune Ill.: Rygestopkonsulenterne Ordrenr.: 1005-19 Tryk: Vejen Kommune Udgivet: Juni 2019

Læs mere

1... Meddelelse: Edge City Network -Sundhedskonference i Ballerup Kommune d.16. maj 2006.2

1... Meddelelse: Edge City Network -Sundhedskonference i Ballerup Kommune d.16. maj 2006.2 Møde i Sundheds- og Forebyggelsesudvalget tirsdag den 14. marts 2006, Kl. 13.00 i udvalgsværelse 1 REFERAT INDHOLDSFORTEGNELSE 1... Meddelelse: Edge City Network -Sundhedskonference i Ballerup Kommune

Læs mere

RYGELOVEN OG PASSIV RØG

RYGELOVEN OG PASSIV RØG 26 www.op-i-røg.dk GÅ OP I RØG Kræftens Bekæmpelse KAPITEL 3: RYGELOVEN OG PASSIV RØG for og imod regler for rygning www.op-i-røg.dk 27 Kapitel 3: Hvad siger rygeloven Flere og flere steder bliver det

Læs mere

Er du...? Mand ,0% Kvinde ,0% Total ,0% Alder

Er du...? Mand ,0% Kvinde ,0% Total ,0% Alder Er du...? Mand 2172 48,0% Kvinde 2351 52,0% Alder 15-19 år 351 7,8% 20-29 år 631 14,0% 30-39 år 760 16,8% 40-49 år 816 18,0% 50-59 år 725 16,0% 60-69 år 782 17,3% 70+ 458 10,1% Region Hovedstaden 1343

Læs mere

Rygevane- undersøgelse

Rygevane- undersøgelse Telefon: 4322 2222 sundhed@kbhamt.dk www.sygehuse-kbhamt.dk KØBENHAVNS AMTS SUNDHEDSVÆSEN SUNDHEDSFORVALTNINGEN 24 Rygevane- undersøgelse Monitorering af rygevaner i Københavns Amt december 22 1 Indhold

Læs mere

Gennemsnitsalderen for rygestart er 16,8 år i Region Syddanmark.

Gennemsnitsalderen for rygestart er 16,8 år i Region Syddanmark. Rygestop i Vejen Kommune 2014 Tabellerne 4.1.2 og 4.1.3 fra Sundhedsprofilen 2013 1 viser, at tre ud af fire rygere gerne vil holde op med at ryge og mere end en tredjedel af disse ønsker hjælp og støtte

Læs mere

Region Midtjylland Regionssekretariatet. Dagsorden

Region Midtjylland Regionssekretariatet. Dagsorden Region Midtjylland Regionssekretariet 17. marts 2017 /LOHOLK Dagsorden til møde i HMU for fællesfunktioner, stabe og Regional kl. 10:00 i C3, Regionshuset Viborg Indholdsfortegnelse Pkt. Tekst Side 1 Godkendelse

Læs mere

PERSPEKTIVER PÅ PARTNERSKABER

PERSPEKTIVER PÅ PARTNERSKABER PERSPEKTIVER PÅ PARTNERSKABER V/ LISBETH HOLM OLSEN, CENTER FOR FOREBYGGELSE I PRAKSIS Partnerskaber Et partnerskab er en tillidsbaseret aftale af en hvis varighed mellem to eller flere organisationer,

Læs mere

RYGELOVEN OG PASSIV RØG

RYGELOVEN OG PASSIV RØG 30 www.op-i-røg.dk GÅ OP I RØG Kræftens Bekæmpelse KAPITEL 3: RYGELOVEN OG PASSIV RØG for og imod regler for rygning www.op-i-røg.dk 31 Kapitel 3: Indhold Kapitlet gennemgår den gældende lov for det røgfri

Læs mere

OVERORDNET RYGEPOLITIK

OVERORDNET RYGEPOLITIK December 2016 OVERORDNET RYGEPOLITIK Sunde og attraktive arbejdspladser INDHOLD Formål 3 Generelle bestemmelser 4 Sanktioner 6 Ikrafttrædelse 7 2 L Å M R FO Kolleg ial førstehjælp Formålet med rygepolitikken

Læs mere

Røgfri arbejdstid. Erfaringer fra Middelfart kommune

Røgfri arbejdstid. Erfaringer fra Middelfart kommune Røgfri arbejdstid Erfaringer fra Middelfart kommune 1 Røgfri arbejdsplads i Middelfart Hvorfor gjorde vi det? Hvordan gjorde vi? Har det givet udfordringer? Gode råd til andre 2 Hvorfor? - baggrunden Medarbejdernes

Læs mere

Har I totalt rygeforbud på virksomhedens matrikel (altså såvel indenfor som udenfor)? 76%

Har I totalt rygeforbud på virksomhedens matrikel (altså såvel indenfor som udenfor)? 76% Notat Rygning i erhvervslivet Til: Dansk Erhverv Fra: MJC/MMM Rygning bliver stadig mindre udbredt blandt danskerne, og mange steder er det ikke længere tilladt at ryge. Dansk Erhverv har i juni 2014 undersøgt,

Læs mere

Ofte stillede spørgsmål om røgfri arbejdstid (FAQ) Indhold

Ofte stillede spørgsmål om røgfri arbejdstid (FAQ) Indhold Ofte stillede spørgsmål om røgfri arbejdstid (FAQ) Indhold Hvad er røgfri arbejdstid?... 1 Hvem har bestemt, at Ishøj Kommune skal være røgfri?... 1 Hvorfor skal Ishøj Kommune være røgfri?... 1 Hvornår

Læs mere

Monitorering af rygevaner, 2004 Frekvenstabeller Alle respondenter

Monitorering af rygevaner, 2004 Frekvenstabeller Alle respondenter Monitorering af rygevaner, 2004 Frekvenstabeller Alle respondenter 1. Alder? 13-14 år 15-19 år 20-29 år 30-39 år 40-49 år 50-59 år 60-69 år 70 år eller ældre 131 2,9 292 6,4 662 14,5 832 18,2 766 16,7

Læs mere

RØGFRI FREMTID Sund By Netværket Tobakstemagruppe Knudshoved 22/5-17

RØGFRI FREMTID Sund By Netværket Tobakstemagruppe Knudshoved 22/5-17 RØGFRI FREMTID 2030 Sund By Netværket Tobakstemagruppe 12-12 Knudshoved 22/5-17 Stagnation 100 80 Mænd Alle Kvinder 60 40 20 0 1950 1960 1970 1980 1990 2000 2010 2020 2030 Styrker og svagheder i DK Styrker:

Læs mere

Ren luft til ungerne. Beskyt børn mod passiv rygning

Ren luft til ungerne. Beskyt børn mod passiv rygning Ren luft til ungerne Beskyt børn mod passiv rygning Børn og passiv rygning Man ryger passivt, når man indånder røgen fra andres rygning. I tobaksrøg er der over 4000 kemiske stoffer i form af gasser og

Læs mere

Til Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse. Vedr. Høringssvar

Til Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse. Vedr. Høringssvar Til Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Vedr. Høringssvar På vegne af brancheforeningens medlemmer, British American Tobacco Denmark A/S, Imperial Tobacco Denmark ApS og JTI Denmark A/S, takker for

Læs mere

Vejledning om røgfri arbejdstid i Skanderborg Kommune Dato 23. februar 2019

Vejledning om røgfri arbejdstid i Skanderborg Kommune Dato 23. februar 2019 Bilag 3 Vejledning om røgfri arbejdstid i Skanderborg Kommune Dato 23. februar 2019 Din reference Helle Vestergaard Ibsen Tlf: +4530542705 Spørgsmål Hvorfor vil Skanderborg Kommune indføre røgfri arbejdstid?

Læs mere

Røgfri arbejdstid I Kræftens Bekæmpelse I Røgfri arbejdstid. - hvordan sikres den gode proces? colourbox

Røgfri arbejdstid I Kræftens Bekæmpelse I Røgfri arbejdstid. - hvordan sikres den gode proces? colourbox Røgfri arbejdstid I Kræftens Bekæmpelse I 2016 Røgfri arbejdstid - hvordan sikres den gode proces? Røgfri arbejdstid hvorfor? Røgfri arbejdstid er et effektivt redskab til både at forebygge rygestart,

Læs mere

TALEPAPIR Det talte ord gælder [Den 18. april 2017, Lokale (Christiansborg)] Samråd i Sundheds og Ældreudvalget om rygning på erhvervsskoler

TALEPAPIR Det talte ord gælder [Den 18. april 2017, Lokale (Christiansborg)] Samråd i Sundheds og Ældreudvalget om rygning på erhvervsskoler Sundheds- og Ældreudvalget 2016-17 SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 790 Offentligt Sundheds og Ældreministeriet Enhed: AELSAM Sagsbeh.: SUMEER Koordineret med: Sagsnr.: 1700591 Dok. nr.: 280493 Dato:

Læs mere

TALEPAPIR. Sundheds- og ældreministerens tale til samråd AO og AP om rygnings udbredelse 27. september 2016

TALEPAPIR. Sundheds- og ældreministerens tale til samråd AO og AP om rygnings udbredelse 27. september 2016 Sundheds- og Ældreudvalget 2015-16 SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 1029 Offentligt TALEPAPIR Det talte ord gælder Sundheds- og ældreministerens tale til samråd AO og AP om rygnings udbredelse 27.

Læs mere

Tobaksområdet: Strategi og indsats. Udarbejdet af: Jørgen J. Wackes. Dato: 13. september 2007. Sagsid.: Version nr.:

Tobaksområdet: Strategi og indsats. Udarbejdet af: Jørgen J. Wackes. Dato: 13. september 2007. Sagsid.: Version nr.: Tobaksområdet: Strategi og indsats Udarbejdet af: Jørgen J. Wackes Dato: 13. september 2007 Sagsid.: Version nr.: Tobaksområdet: Notat vedr. strategi- og indsats Indledning Tobaksområdet er i Faaborg-Midtfyn

Læs mere

herefter kommer forslag til rygestopstrategien 2013 samt beskrivelse af forslag til indsatser.

herefter kommer forslag til rygestopstrategien 2013 samt beskrivelse af forslag til indsatser. Notat om tobak som indsatsområde 2013 Forebyggelsesudvalget besluttede på mødet den 2. oktober (sag nr. 2) at tobak skal være et af udvalgets indsatsområder i 2013. Udvalget afsatte en økonomisk ramme

Læs mere

Ren luft til ungerne

Ren luft til ungerne Side 1 af 8 Ren luft Beskyt børn mod passiv rygning Februar 2005. Sundhedsstyrelsen og Kræftens Bekæmpelse / Design og grafisk tilrettelægning: Alette Bertelsen, Imperiet / Illustrationer: Tove Krebs Lange

Læs mere

RØGFRI ARBEJDSTID. - Processtrategi for implementeringen

RØGFRI ARBEJDSTID. - Processtrategi for implementeringen RØGFRI ARBEJDSTID - Processtrategi for implementeringen Hjerteforeningen 2017 Hvorfor Røgfri arbejdstid? Røgfri arbejdstid betyder, at de ansatte ikke må ryge i arbejdstiden. Reglerne gælder hele arbejdstiden,

Læs mere

TNS Gallup December 2007

TNS Gallup December 2007 Køn MAND 0 - KVINDE 1275 100,0% Alder 15-19 år 120 9,4% 20-29 år 115 9,0% 30-39 år 242 19,0% 40-49 år 222 17,4% 50-59 år 205 16,1% 60-69 år 177 13,9% 70+ år 193 15,2% Region Hovedstaden 372 29,1% Sjælland

Læs mere

TNS Gallup December 2007

TNS Gallup December 2007 Køn MAND 1230 100,0% KVINDE 0 - Alder 15-19 år 126 10,3% 20-29 år 140 11,4% 30-39 år 223 18,1% 40-49 år 229 18,6% 50-59 år 206 16,7% 60-69 år 172 14,0% 70+ år 134 10,9% Region Hovedstaden 388 31,6% Sjælland

Læs mere

Referat Hovedudvalget Arbejdsmiljø og MED

Referat Hovedudvalget Arbejdsmiljø og MED Referat Hovedudvalget Arbejdsmiljø og MED Hjørring Kommune 18. juni 2019 Side 1. Mødedato: 18. juni 2019 Mødet påbegyndt: kl. 12:30 Mødested: 469 Rådhuset - Røgfri arbejdstid - Opfølgning på mødet med

Læs mere

TNS Gallup December 2007

TNS Gallup December 2007 Køn MAND 1230 49,1% KVINDE 1275 50,9% Alder 15-19 år 246 9,8% 20-29 år 255 10,2% 30-39 år 465 18,6% 40-49 år 451 18,0% 50-59 år 411 16,4% 60-69 år 349 13,9% 70+ år 328 13,1% Region Hovedstaden 760 30,3%

Læs mere

IMPLEMENTERING AF RØGFRI ARBEJDSTID. Processtrategi

IMPLEMENTERING AF RØGFRI ARBEJDSTID. Processtrategi Hjerteforeningen har indsamlet erfaringer fra kommuner med Røgfri arbejdstid. Læs her, hvordan I kan implementere Røgfri arbejdstid i jeres kommune. IMPLEMENTERING AF RØGFRI ARBEJDSTID Processtrategi Hvorfor

Læs mere

Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger

Bemærkninger til forordningsforslaget. Almindelige bemærkninger 23. september 2004 EM 2004/32 Bemærkninger til forordningsforslaget 1. Indledning Almindelige bemærkninger Tobaksrygningens helbreds- og sundhedsskadelige virkninger er almindeligt kendt. På trods af denne

Læs mere

Monitorering af rygevaner, 2003 Frekvenstabeller for samtlige spørgsmål

Monitorering af rygevaner, 2003 Frekvenstabeller for samtlige spørgsmål Monitorering af rygevaner, 2003 Frekvenstabeller for samtlige spørgsmål 1. Alder? 13-14 år 15-19 år 20-29 år 30-39 år 40-49 år 50-59 år 60-69 år 70 år eller ældre 88 2,8 191 6,1 456 14,6 567 18,1 534 17,1

Læs mere

Tobaksrøg, Krydstabeller Alle. Total

Tobaksrøg, Krydstabeller Alle. Total Køn Alder Q2. Region q5. Er du for tiden beskæftiget? q7. Hvem bor du sammen med? Mand Kvinde 15-19 år 20-29 år 30-39 år 40-49 år 50-59 år 60-69 år 70+ år Hovedstaden Sjælland Syddanmark Midtjylland Nordjylland,

Læs mere

Evaluering af. Indførelsen af røgfri arbejdstid

Evaluering af. Indførelsen af røgfri arbejdstid Evaluering af Indførelsen af røgfri arbejdstid Indholdsfortegnelse 1. Resume... 3 1.1 Baggrund og tidligere erfaringer... 3 1.2 Formål... 3 1.3 Den bærende ide... 3 1.4 Målgruppe... 3 1.5 Tids- og handlingsplan

Læs mere

Partnerskaber Niels Them Kjær

Partnerskaber Niels Them Kjær Partnerskaber Niels Them Kjær Indsæt Tiden flyver kampagnefilm her Hvorfor partnere? Folkelig bevægelse Vi kan mere sammen Fælles vision Antal & kvalitet Inspiration Røgfri Fremtids vision og mål Visionen

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer i ældreplejen, socialpsykiatrien og på specialområdet om at arbejde med borgere, der ryger

Det siger FOAs medlemmer i ældreplejen, socialpsykiatrien og på specialområdet om at arbejde med borgere, der ryger FOA Kampagne og Analyse December 2011 Det siger FOAs medlemmer i ældreplejen, socialpsykiatrien og på specialområdet om at arbejde med borgere, der ryger FOA har i perioden 6.-12. december 2011 gennemført

Læs mere

Evaluering af loven om røgfri miljøer

Evaluering af loven om røgfri miljøer Evaluering af loven om røgfri miljøer Lov nr. 512 af 6. juni 2007 2009 Evaluering af loven om røgfri miljøer - lov nr. 512 af 6. juni 2007 Udarbejdet af Anne Kristine Aarestrup, Tina Drud Due og Knud Juel,

Læs mere

IMPLEMENTERING AF RØGFRI ARBEJDSTID PROCESSTRATEGI

IMPLEMENTERING AF RØGFRI ARBEJDSTID PROCESSTRATEGI IMPLEMENTERING AF RØGFRI ARBEJDSTID PROCESSTRATEGI 1 Hjerteforeningen har indsamlet erfaringer fra kommuner med Røgfri arbejdstid. Læs her, hvordan I kan implementere Røgfri arbejdstid i jeres kommune.

Læs mere

Internationale erfaringer med love om røgfri miljøer

Internationale erfaringer med love om røgfri miljøer Internationale erfaringer med love om røgfri miljøer Jørgen Falk, chefkonsulent Høring om lov om røgfri miljøer, 11. oktober 2010 Disposition Status på udviklingen i de sidste 10 15 år EU-landenes lovgivning

Læs mere

Monitorering af danskernes rygevaner, 2009, hele stikprøven Overblik over data: Side 1 af 88. år er du. år er du. år er du

Monitorering af danskernes rygevaner, 2009, hele stikprøven Overblik over data: Side 1 af 88. år er du. år er du. år er du Overblik over data: Side 1 af 88 Kvinde Mand 15-19 år 20-29 år 30-39 40-49 år 50-59 år 60-69 år 70 år og Abs % Under 15 år 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 0 15-19 år 395 8 192 8 203 8 395 100 0 0

Læs mere

Høringsliste til lovforslag om røgfri miljøer

Høringsliste til lovforslag om røgfri miljøer Indenrigs- og Sundhedsministeriet Dato: 12. januar 2007 Kontor: Kommunal sundhed J.nr.: 2006-1433-269 Sagsbeh.: hnm Fil-navn: Røgfri miljøer: Lovforslag-Høringsliste-jan-07 Høringsliste til lovforslag

Læs mere

Håndtering af rygning på væresteder

Håndtering af rygning på væresteder Håndtering af rygning på væresteder Haderslev Kommune Haderslev Kommune har ønsket at være en foregangskommune Tobaksforebyggelse kom på den politiske dagsorden i Sundhedsudvalget samtidig med kommunalreformen

Læs mere

Oversigt (indholdsfortegnelse) Den fulde tekst. Kapitel 1 Definitioner. Kapitel 2 Grænseværdier. Kapitel 3 Målemetoder

Oversigt (indholdsfortegnelse) Den fulde tekst. Kapitel 1 Definitioner. Kapitel 2 Grænseværdier. Kapitel 3 Målemetoder BEK nr 172 af 28/02/2011 Gældende Offentliggørelsesdato: Indenrigs- og Sundhedsministeriet Accession B20110017205 Entydig dokumentidentifikation AI003755 Dato for førstegangsindlæggelse Dato for indlæggelse

Læs mere

Tobaksforebyggelse Center for Sundhed & Pleje, Sundhedsfremme maj 2019 Oplæg ved Sundhedskonsulent Vibeke Bastrup

Tobaksforebyggelse Center for Sundhed & Pleje, Sundhedsfremme maj 2019 Oplæg ved Sundhedskonsulent Vibeke Bastrup Tobaksforebyggelse 2019 Center for Sundhed & Pleje, Sundhedsfremme maj 2019 Oplæg ved Sundhedskonsulent Vibeke Bastrup 1 Faxe Kommunes nuværende rygepolitik Faxe Kommunes rygepolitik blev vedtaget i 2008,

Læs mere

Indsatsen mod tobak i Danmark

Indsatsen mod tobak i Danmark Indsatsen mod tobak i Danmark Ulla Skovgaard Danielsen Danskerne var i en længere årrække i 1990 erne kendt som et af de mest rygende folk i verden. Cirka 43 procent af den voksne befolkning røg og andelen

Læs mere

Varm luft i en ballon eller en bæredygtig luftballon. Røgfri Fremtid

Varm luft i en ballon eller en bæredygtig luftballon. Røgfri Fremtid Varm luft i en ballon eller en bæredygtig luftballon Røgfri Fremtid En umulig opgave? De unge går på tværs af kommunegrænser Ungdomsuddannelserne har nok at se til Kommunale forebyggere har nok at se til

Læs mere

Tobaksrøg, 2011. Krydstabeller Alle. Total

Tobaksrøg, 2011. Krydstabeller Alle. Total Køn Alder Region Privat eller offentlig (q5) Hvem bor du sammen med? (q7) Børn i husstanden (q8) Mand Kvinde 15-19 20-29 30-39 40-49 50-59 60-69 70+ Hovedstaden Sjælland Syddanmark Midtjylland Nordjylland,

Læs mere

Udkast til dagsorden for møde den 29. oktober 2018 Røgfri Fremtid i Albertslund

Udkast til dagsorden for møde den 29. oktober 2018 Røgfri Fremtid i Albertslund Udkast til dagsorden for møde den 29. oktober 2018 Røgfri Fremtid i Albertslund 1. Røgfri skoletid - Folkeskoler To elever fra hver skoleklasse vil senere i livet dø på grund af rygning, hvis vi ikke handler.

Læs mere

Andelen af daglige rygere er størst i aldersgruppen 45 54 år og 55 64 år for både mænd og kvinder 3.

Andelen af daglige rygere er størst i aldersgruppen 45 54 år og 55 64 år for både mænd og kvinder 3. Dato: 9. maj 2014 Rettet af: LSP Version: 1 Projektindstilling / uddybende projektbeskrivelse herunder økonomi Projekt: Rygestopinstruktør Stamdata Projektnavn Projektejer Direktørområde Projektleder Projektidé

Læs mere

Rygeregler på efterskoler

Rygeregler på efterskoler Børn, Unge & Rygning Kræftens Bekæmpelse 2010 Rygeregler på efterskoler Skoleåret 2009-2010 Formål Denne rapport ser på om processen med øgede rygerestriktioner på efterskoler er fortsat og hvordan efterskolerne

Læs mere

Lov om røgfri miljøer

Lov om røgfri miljøer Forslag til lov om ændring af Lov om røgfri miljøer (Udvidelse af lovens anvendelsesområde, en skærpelse af lovens straffebestemmelser mv.) 1. I lov nr. 512 af 6. juni 2007om røgfri miljøer, som ændret

Læs mere

Tobaksrøg, Krydstabeller Alle. Total

Tobaksrøg, Krydstabeller Alle. Total Køn Alder Geografi 6. Er du beskæftiget for tiden? 10. Hvem bor du sammen med? (evt. flere Mand Kvinde 15-19 år 20-29 år 30-39 år 40-49 år 50-59 år 60-69 år 70+ år Hovedstaden Sjælland Syddanmark Midtjylland

Læs mere

stilling til den lokale udmøntning af loven. Der er i den (herefter rygeloven ) i kraft. Rygeloven blev indført med det over-

stilling til den lokale udmøntning af loven. Der er i den (herefter rygeloven ) i kraft. Rygeloven blev indført med det over- TEMA Må jeg ryge en (e-)cigaret? KATJA BRUNBJERG MUFF ADVOKAT NINA HAFF JØRGENSEN ADVOKATFULDMÆGTIG Elektroniske cigaretter eller e-cigaretter bliver mere og mere populære herhjemme. I 2012 anvendte 3

Læs mere

Notat om undersøgelse af sundhedsfremmeordninger på danske arbejdspladser (virksomheder med mindst 10 ansatte)

Notat om undersøgelse af sundhedsfremmeordninger på danske arbejdspladser (virksomheder med mindst 10 ansatte) Notat om undersøgelse af sundhedsfremmeordninger på danske arbejdspladser 2005. (virksomheder med mindst 10 ansatte) 1 Hovedresultater vedrørende sundhedsfremmeordninger generelt Næsten alle virksomheder

Læs mere

Tjekliste for forebyggelsespakke tobak i Solrød Kommune Bilag C

Tjekliste for forebyggelsespakke tobak i Solrød Kommune Bilag C KOMMNE SOLRØD FOREBYELSE Tjekliste for forebyggelsespakke tobak i Solrød Kommune Bilag C : rundniveau : dviklingsniveau Anbefalinger til kommunerne Niveau Ansvarlig Ja ndervejs 1. Rammer Kommunal tobakspolitik

Læs mere

Bilag 2 - Oversigt over undtagelser fra det generelle rygeforbud

Bilag 2 - Oversigt over undtagelser fra det generelle rygeforbud Bilag 2 - Oversigt over undtagelser fra det generelle rygeforbud Dette bilag giver en oversigt over de undtagelser fra det generelle rygeforbud som rygeloven giver. Bilaget er udtømmende. Det vil sige,

Læs mere

TALEPAPIR. Det talte ord gælder. Samråd AM-AP om kræfttilfælde, forebyggelse, social. ulighed i sundhed og samfundsøkonomiske. konsekvenser af rygning

TALEPAPIR. Det talte ord gælder. Samråd AM-AP om kræfttilfælde, forebyggelse, social. ulighed i sundhed og samfundsøkonomiske. konsekvenser af rygning Sundhedsudvalget 2010-11 SUU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 562 Offentligt TALEPAPIR Det talte ord gælder Anledning: Samråd AM-AP om kræfttilfælde, forebyggelse, social ulighed i sundhed og samfundsøkonomiske

Læs mere

FAKTAARK: FOREBYGGELSE AF RYGNING BLANDT BØRN OG UNGE. HVAD VIRKER? 24. APRIL 2018

FAKTAARK: FOREBYGGELSE AF RYGNING BLANDT BØRN OG UNGE. HVAD VIRKER? 24. APRIL 2018 WWW.VIDENSRAAD.DK VIRKER? 24. APRIL 2018 BAGGRUND Omkostningerne ved rygning er store, for både samfundet og de mange, der pådrager sig tobaksrelaterede sygdomme. Jo tidligere rygestart, jo større risiko

Læs mere

Bekendtgørelse om grænseværdier, målemetoder, mærkning, varebetegnelser m.v. for tobaksvarer

Bekendtgørelse om grænseværdier, målemetoder, mærkning, varebetegnelser m.v. for tobaksvarer BEK nr 172 af 28/02/2011 (Historisk) Udskriftsdato: 19. januar 2017 Ministerium: Sundheds- og Ældreministeriet Journalnummer: Indenrigs- og Sundhedsmin., Center for Forebyggelse, j.nr. 7-309-116/1 Senere

Læs mere

Tobaksrøg, Krydstabeller Alle. Total

Tobaksrøg, Krydstabeller Alle. Total Køn Alder Q2. Region 6. Er du beskæftiget for tiden? 9. Hvem bor du sammen med? Mand Kvinde 15-19 år 20-29 år 30-39 år 40-49 år 50-59 år 60-69 år 70+ år Hovedstaden Sjælland Syddanmark Midtjylland Nordjylland

Læs mere

TALEPAPIR Det talte ord gælder [Den 20. juni 2017, Lokale (Christiansborg)] Samråd DR om håndhævelse af aldersgrænse ved salg af tobak

TALEPAPIR Det talte ord gælder [Den 20. juni 2017, Lokale (Christiansborg)] Samråd DR om håndhævelse af aldersgrænse ved salg af tobak Sundheds- og Ældreudvalget 2016-17 SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 990 Offentligt Sundheds- og Ældreministeriet Enhed: AELSAM Sagsbeh.: SUMEER Koordineret med: - Sagsnr.: 1703906 Dok. nr.: 381034

Læs mere

gladsaxe.dk Sammen om et røgfrit Gladsaxe Handleplan

gladsaxe.dk Sammen om et røgfrit Gladsaxe Handleplan gladsaxe.dk Sammen om et røgfrit Gladsaxe Handleplan 2019-2020 1 Sammen om et røgfrit Gladsaxe Med Gladsaxe Kommunes sundhedspolitik ønsker vi, at alle i Gladsaxe skal have de bedste rammer og forudsætninger

Læs mere

Røgfri arbejdsplads?

Røgfri arbejdsplads? Røgfri arbejdsplads? Røgfri arbejdsplads i Køge Kommune Henrik Borggren Sundhedskonsulent Sundhedsafdelingen og en del af Rygestopteam Køge Formand Sund By Netværkets tobaksgruppe Røgfri arbejdsplads i

Læs mere

Århus Amts tobaksstrategi

Århus Amts tobaksstrategi Århus Amts tobaksstrategi 2004-2006 (inkl.) Sundhedsfremmeenheden, Afdelingen for Folkesundhed, maj 2003 Indholdsfortegnelse 1 Indledning 2 2 Den gode regionale model 3 3 Vision og principper 5 4 Mål 6

Læs mere

KERTEMINDE KOMMUNE REFERAT

KERTEMINDE KOMMUNE REFERAT KERTEMINDE KOMMUNE REFERAT for Sundhedsudvalgets møde den 8. februar 2007 Kl. 16.30 Mødelokale 2 v. Kultur og Fritid Tilgår pressen Fraværende: Side 1 Indholdsfortegnelse: 1. Konstituering af Sundhedsudvalget

Læs mere

HELBREDSMÆSSIGE KONSEKVENSER AF

HELBREDSMÆSSIGE KONSEKVENSER AF Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2011-12 SUU alm. del Bilag 228 Offentligt HELBREDSMÆSSIGE KONSEKVENSER AF revision af lov om røgfri miljøer Arbejdspladsen STIG EIBERG HANSEN ESBEN MEULENGRACHT FLACHS

Læs mere

Kommissorium Projekt rygestoprådgiver

Kommissorium Projekt rygestoprådgiver Kommissorium Projekt rygestoprådgiver Vejen er en kommune i bevægelse, der i fællesskab med borgeren skaber rammer for trivsel, der bidrager til så mange gode leveår som muligt. Baggrund Temaplanen for

Læs mere

Svendborg Kommune som en del af Partnerskabet Røgfri Fremtid

Svendborg Kommune som en del af Partnerskabet Røgfri Fremtid Svendborg Kommune som en del af Partnerskabet Røgfri Fremtid Rygning, forekomst, helbred og økonomi Rygning er den enkeltstående risikofaktor, der har størst betydning for folkesundheden. Derudover er

Læs mere

Handleplan Indsats: Styrket indsats for røgfri arbejdstid på de kommunale arbejdspladser

Handleplan Indsats: Styrket indsats for røgfri arbejdstid på de kommunale arbejdspladser Handleplan 2017 2018 Indsats: Styrket indsats for røgfri arbejdstid på de kommunale arbejdspladser Målsætning, som indsatsen vedrører (Derfor vil vi. i sundhedspolitikken 2015-2018) Fremme røgfrie miljøer,

Læs mere

Referat af ordinær generalforsamling for Odder Lille Friskole

Referat af ordinær generalforsamling for Odder Lille Friskole Referat af ordinær generalforsamling for Odder Lille Friskole Onsdag d. 18. april 2007 kl. 19.30 Dagsorden: Bestyrelsen foreslår Rasmus Mynster og Steen Kilde 2. Bestyrelsen aflægger beretning a. Formandens

Læs mere

Det er statens ansvar, at alle kan leve sundt. Der er forskel på, hvorfor vi bliver syge. Samfundet skal prioritere behandlingen afhængigt af årsagen

Det er statens ansvar, at alle kan leve sundt. Der er forskel på, hvorfor vi bliver syge. Samfundet skal prioritere behandlingen afhængigt af årsagen HOLDNINGSKORT Her er holdningskort til temaet sundhed og samfund. Hvert kort har en forside med et udsagn. På bagsiden er ekstra info til inspiration om emnet. Det er statens ansvar, at alle kan leve sundt

Læs mere

SKAB EN SUND ARBEJDSPLADS UDEN PASSIV RYGNING! Fokus på rygepolitik og røgfri miljøer

SKAB EN SUND ARBEJDSPLADS UDEN PASSIV RYGNING! Fokus på rygepolitik og røgfri miljøer SKAB EN SUND ARBEJDSPLADS UDEN PASSIV RYGNING! Fokus på rygepolitik og røgfri miljøer Skab en sund arbejdsplads uden passiv rygning! Fokus på rygepolitik og røgfri miljøer Sundhedsstyrelsen Center for

Læs mere

Thomas Feld Samfundsfag 05-12-2007

Thomas Feld Samfundsfag 05-12-2007 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...1 Indledning...2 Hvad er sundhed?...2 Tegn på sundhed...2 Sundhed i forhold til livsstil....4 Bilag...7 1 Indledning Der skal gøres rede for hvad der forstås ved

Læs mere

Regeringens første 100 dage

Regeringens første 100 dage Regeringens første 100 dage - gennemførelsen Marts 2002 Regeringen Vækst, velfærd fornyelse - de første 100 dage Regeringen fremlagde den 4. december 2001 sit program Regeringens første 100 dage, der indeholder

Læs mere

Notat om lovgivningsmæssige rammer for kommunal myndighedsudøvelse mht. vederlagsfri fysioterapi

Notat om lovgivningsmæssige rammer for kommunal myndighedsudøvelse mht. vederlagsfri fysioterapi Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Enhed: Primær Sundhed Sagsbeh.: SUMBWI/DEPTR Sags nr.: 1205091 Dok. Nr.: 1160795 Dato: 11. marts 2013 Notat om lovgivningsmæssige rammer for kommunal myndighedsudøvelse

Læs mere

Tabel 1. Resultater fra Sundhedsprofilen København sammenlignet med Region Hovedstaden 2010 2013. København 2010 procent. Regionalt 2010 procent

Tabel 1. Resultater fra Sundhedsprofilen København sammenlignet med Region Hovedstaden 2010 2013. København 2010 procent. Regionalt 2010 procent KØBENHAVNS KOMMUNE Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Folkesundhed København NOTAT Til Sundheds- og Omsorgsudvalget Resultater fra Sundhedsprofilen 2013 Sundhedsprofilen 2013 er udarbejdet af Region Hovedstaden,

Læs mere

Idekatalog 2006 Forebyg rygning Kræftens Bekæmpelse. Forebyg rygning blandt børn og unge et inspirationskatalog til kommunerne

Idekatalog 2006 Forebyg rygning Kræftens Bekæmpelse. Forebyg rygning blandt børn og unge et inspirationskatalog til kommunerne Idekatalog 2006 Forebyg rygning Kræftens Bekæmpelse Forebyg rygning blandt børn og unge et inspirationskatalog til kommunerne Indhold Forord 12 Baggrund 15 Indsatser: Politikere 19 Forvaltninger 10 Folkeskole

Læs mere

"Young People: For a Life without Tobacco" et ungdomsmanifest

Young People: For a Life without Tobacco et ungdomsmanifest "Young People: For a Life without Tobacco" et ungdomsmanifest Begrundelse for forslaget Vi unge i Europa er dybt bekymrede over den skadelige virkning, som rygning og passiv rygning har på mennesker og

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om social service

Forslag. Lov om ændring af lov om social service Udkast oktober 2004 Forslag til Lov om ændring af lov om social service (Frit valg af klubtilbud over kommunegrænsen, minimumsgrænse for tilskud til privat pasning) 1 I lov om social service, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Hvorfor ryger unge? Pernille Bendtsen, phd., sekretariatschef, Vidensråd for Forebyggelse ETABLERET AF TRYGFONDEN OG LÆGEFORENINGEN

Hvorfor ryger unge? Pernille Bendtsen, phd., sekretariatschef, Vidensråd for Forebyggelse ETABLERET AF TRYGFONDEN OG LÆGEFORENINGEN Hvorfor ryger unge? Pernille Bendtsen, phd., sekretariatschef, Vidensråd for Forebyggelse pbe.vff@dadl.dk ETABLERET AF TRYGFONDEN OG LÆGEFORENINGEN WWW.VIDENSRAAD.DK PROGRAM SIDE 2 Hvor slemt står det

Læs mere

Rygevaner, Krydstabeller Alle. Total

Rygevaner, Krydstabeller Alle. Total Køn Alder Geografi 5. Er du for tiden beskæftiget? Mand Kvinde 15-19 år 20-29 år 30-39 år 40-49 år 50-59 år 60-69 år 70+ år Hovedstaden Sjælland Syddanmark Midtjylland Nordjylland, ansat i privat virksomhed,

Læs mere

Sundhedspolitik 2006-2010

Sundhedspolitik 2006-2010 Sundhedspolitik 2006-2010 Vedtaget xxx2007 1 Sundhedspolitik for Assens Kommune Pr. 1. januar 2007 har kommunen fået nye opgaver på sundhedsområdet. Kommunen får blandt andet hovedansvaret i forhold til

Læs mere