DANSK BYGNINGSINSPEKTØRFORENING

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "DANSK BYGNINGSINSPEKTØRFORENING"

Transkript

1 DANSK BYGNINGSINSPEKTØRFORENING BYGGELOVSDAGE NOVEMBER 2007

2 Kommunernes rolle i forhold til de fredede og bevaringsværdige bygninger.

3 Disposition Hvad er Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur? De fredede bygninger i Danmark Bygningskulturarven Hvad er en bevaringsværdig bygning? Bevaringsværdige bygninger med sjæl, hvem gør hvad? Forslag: Et Rådgivende Udvalg for Bedre Byggeskik Eksempler fra: Bevaringsværdige Bygninger sikring af bevaringsværdier

4

5 Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur De ældste lokalforeninger oprettet i 1907, Lokalforeningerne slutter sig sammen til en Landsforening i 1968 I dag er der 102 lokale bevaringsforeninger Vi udgiver bladet By & Land 4 gange om året Græsrodsorganisation tilsvarende D.N. Landsforeningen har en særlig lovfæstet indstillingsret til rejsning af fredninger i Danmark Lokalforeningerne følger med i det lokale kulturmiljøs ve og vel. Landsforeningen rådgiver private og lokalforeningerne om disse ting.

6 Landsforeningen består af: Lokalforeninger: 102 som tilsammen har ca medlemmer Personlige medlemmer: 489

7 Indstillingsret Stk. 3. Miljø- og energiministeren kan give en landsdækkende forening på det bygningskulturelle område ret til at få forelagt fredningsforslag for Det særlige Bygningssyn, jf. 23, stk. 1. Indstiller Det særlige Bygningssyn bygningen til fredning, skal miljø- og energiministeren foretage underretning efter 6, stk. 1.

8 De fredede bygninger Ligger under Kulturarvsstyrelsen og har deres helt egen lovgivning og økonomi. Vælg den kommune, du ønsker at se en liste over fredede bygninger fra

9 Kulturarven Kulturarven er alle de menneskelige efterladenskaber, der er med til at danne vor fælles erindring om fortiden: Jættestuer, kongeslotte, industrianlæg, skomagerværktøj, guldaldermalerier, telefoner med drejeskive, vikingeskibe og 25-øren med hul i. Alt fra fredede bygninger i gadebilledet, køkkenmøddinger skjult under jordoverfladen, skibsvrag på havbunden, uvurderlige kunstværker til kuriøse dimser i en montre er med til at fortælle historier om og skabe billeder af, hvad vi er kommet af. Kulturarvsstyrelsen skal indkredse og bevare de elementer af den materielle kulturarv, som giver os de bedste redskaber til i dag at opleve, forstå og udforske fortiden og samtidig sikre, at vore efterkommere får både glæde af kulturarven og endnu bedre muligheder for at udforske den. Målet er ikke at bevare, så meget vi kan. Målet er at bevare, så godt vi kan. Kulturarvsstyrelsen vil tilskynde en levende proces, hvor man konstant vurderer, om bevaring af kulturarv kan gøres bedre. Ligesom styrelsen skal sikre, at også vor egen tid bliver en del af fremtidens kulturarv. Kulturarven er også en fremtidig ressource, der er nødvendig for udviklingen af et moderne samfund.

10 "Kulturarv en værdifuld ressource for kommunernes udvikling". Kommunerne og kulturarven Et stort flertal af danskerne mener, at det er vigtigt at bevare og udvikle kulturarven, og at kulturarven skaber lokal identitet. Derfor kunne kommunerne i højere grad end nu bruge kulturarven til udvikling af lokalområdet. Det er konklusionen på en undersøgelse af danskernes holdninger til kulturarven, som Kulturarvsstyrelsen og Fonden Realdania har foretaget. Undersøgelsens resultater kan læses i rapporten "Kulturarv en værdifuld ressource for kommunernes udvikling".

11 Arkitekturen udgør en vigtig ramme for liv og vækst i Danmark og dermed også for vores velfærd. Med "Arkitekturnation Danmark" præsenterer regeringen en hel og samlet arkitekturpolitik. En politik, hvor de statslige aktører bidrager aktivt og konkret til fortsat at kvalitetsudvikle arkitekturen. En politik, der stimulerer arkitektonisk kvalitet i bred forstand - fra parcelhus til landsplanlægning, fra uddannelse til global markedsføring. Med Arkitekturnation Danmark er der for første gang lavet en samlet arkitekturpolitik. Det er regeringens mål, at arkitekturpolitikken vil bidrage til at udvikle arkitekturen som dansk styrkeposition, og at politikken vil skabe øget bevidsthed og debat om arkitekturens betydning, betingelser og muligheder i Danmark

12 Kapitel 7 i Regeringens visionspapir om ArkitekturNation Danmark, rammer for liv, rammer for vækst : Den arkitektoniske kulturarv skal vedligeholdes og udvikles. Bl.a. gennem: Udredningsarbejde om Bygningsfredning og bygningsbevaring, ovennævnte FBB-database, udvikling af Kulturarvsatlas-arbejdet, styrkelse af Arkitektektuddannelsen i Bygningsrestaurering m.fl.

13 De bevaringsværdige bygninger Hvad er en bevaringsværdig bygning? Et hus med sjæl En bygning omfattet af en bevarende lokalplan En bygning, der er SAVE-registreret med karakteren 1-4 enten i et Kommuneatlas eller som en enkeltbygningsregistrering

14 SAVE-registrering Survey of Architectural Values in the Environment Arkitekturen Kulturhistorien Miljøet Originalitet Tilstanden

15 SAVE-værdi 2

16 SAVE-værdi 3

17 SAVE-værdi 4

18 SAVE-værdi 5

19

20

21

22 Udgivne atlas Der er i dag udgivet atlas for 74 kommuner, og yderligere 7 er på vej. Sidst opdateret 26. april 2006 Igangværende Færdige Styrelsens ønsker

23 BEVARINGSVÆRDIGE BYGNINGER Konsekvenser for bevaringsværdige bygninger, optaget i kommuneplanen:

24 BEVARINGSVÆRDIGE BYGNINGER Konsekvenser for bevaringsværdige bygninger, optaget i kommuneplanen: Udvendige arbejder må ikke forringe husets bevaringsværdier, men skal tvært i mod sikre eller øge disse.

25 BEVARINGSVÆRDIGE BYGNINGER Konsekvenser for bevaringsværdige bygninger, optaget i kommuneplanen: Udvendige arbejder må ikke forringe husets bevaringsværdier, men skal tvært i mod sikre eller øge disse. Hel eller delvis tilbagebetaling af støtten ved salg.

26 BEVARINGSVÆRDIGE BYGNINGER Konsekvenser for bevaringsværdige bygninger, optaget i kommuneplanen: Udvendige arbejder må ikke forringe husets bevaringsværdier, men skal tvært i mod sikre eller øge disse. Hel eller delvis tilbagebetaling af støtten ved salg. Ved ansøgning om nedrivning skal denne offentliggøres, og kommunen kan nægte nedrivningstilladelse efter Planlovens 14.

27 BEVARINGSVÆRDIGE BYGNINGER Konsekvenser for bevaringsværdige bygninger, optaget i kommuneplanen: Udvendige arbejder må ikke forringe husets bevaringsværdier, men skal tvært i mod sikre eller øge disse. Hel eller delvis tilbagebetaling af støtten ved salg. Ved ansøgning om nedrivning skal denne offentliggøres, og kommunen kan nægte nedrivningstilladelse efter Planlovens 14. I den forbindelse foretager man en høring om husets bevaringsværdier hos bl.a. By og Land

28 BEVARINGSVÆRDIGE BYGNINGER Konsekvenser for bevaringsværdige bygninger, optaget i kommuneplanen: Udvendige arbejder må ikke forringe husets bevaringsværdier, men skal tvært i mod sikre eller øge disse. Hel eller delvis tilbagebetaling af støtten ved salg. Ved ansøgning om nedrivning skal denne offentliggøres, og kommunen kan nægte nedrivningstilladelse efter Planlovens 14. I den forbindelse foretager man en høring om husets bevaringsværdier hos bl.a. By og Land. Der kan være særlige krav om materialer, metoder og farver i de enkelte, bevarende lokalplaner.

29 Bevaringsværdige bygninger hvad gør vi nu, hvordan kommer vi videre?

30 BEVARINGSVÆRDIGE BYGNINGER Problemer De bevarende lokalplaner bliver ikke altid brugt som det var hensigten, og administrationen er også meget forskellige.

31 BEVARINGSVÆRDIGE BYGNINGER Problemer De bevarende lokalplaner bliver ikke altid brugt som det var hensigten, og administrationen er også meget forskellige. De bevaringsværdige bygninger får lov at blive ødelagte, uden at nogen kan gøre noget (bl.a. er lovgivningen meget svag)

32 BEVARINGSVÆRDIGE BYGNINGER Problemer De bevarende lokalplaner bliver ikke altid brugt som det var hensigten, og administrationen er også meget forskellige. De bevaringsværdige bygninger får lov at blive ødelagte, uden at nogen gør noget Kommuneatlasarbejdet og SAVE-enkeltbygningsregistreringerne er ophørt og skal nu videreføres af kommunerne.

33 BEVARINGSVÆRDIGE BYGNINGER Problemer De bevarende lokalplaner bliver ikke altid brugt som det var hensigten, og administrationen er også meget forskellige. De bevaringsværdige bygninger får lov at blive ødelagte, uden at nogen gør noget Kommuneatlasarbejdet og SAVE-enkeltbygningsregistreringerne er ophørt og skal videreføres af kommunerne. Kommunalreformen medfører en forskelsbehandling af husejeren, dels fra kommune til kommune og dels internt i de nye kommuner (Bl.a. skal Bevaringsværdige Bygninger ikke overholde energibestemmelserne i det nye Bygningsreglement) Det er en oplagt opgave for By og Land s Lokalforeninger at få kommunerne til at stramme op på dette, ikke mindst fordi det nu er en del af deres klare ansvarsområde.

34 Udgivne atlas Der er i dag udgivet atlas for 74 kommuner, og yderligere 7 er på vej. Sidst opdateret 26. april 2006 Igangværende Færdige Styrelsens ønsker

35 BEVARINGSVÆRDIGE BYGNINGER Nyt i Kommunalreformen/kommunesammenlægninger De nye kommuner har ansvar for værdifulde kulturmiljøer

36 BEVARINGSVÆRDIGE BYGNINGER Nyt i Kommunalreformen/kommunesammenlægninger De nye kommuner har ansvar for værdifulde kulturmiljøer plus at kommuneplanerne nu skal indeholde retningslinier for sikring af kulturhistoriske bevaringsværdier, herunder udpegning af værdifulde kulturmiljøer i både land- og byområder. :

37 BEVARINGSVÆRDIGE BYGNINGER Nyt i Kommunalreformen/kommunesammenlægninger De nye kommuner har ansvar for værdifulde kulturmiljøer plus at kommuneplanerne nu skal indeholde retningslinier for sikring af kulturhistoriske bevaringsværdier, herunder udpegning af værdifulde kulturmiljøer i både land- og byområder. : Bl.a. de bevaringsværdige bygninger: Bevarende lokalplaner Kommuneatlas-arbejdet Enkeltbygningsregistreringer (SAVE-registreringer)

38 BEVARINGSVÆRDIGE BYGNINGER Nyt i Kommunalreformen/kommunesammenlægninger De nye kommuner har ansvar for værdifulde kulturmiljøer plus at kommuneplanerne nu skal indeholde retningslinier for sikring af kulturhistoriske bevaringsværdier, herunder udpegning af værdifulde kulturmiljøer i både land- og byområder. : Bl.a. de bevaringsværdige bygninger: Bevarende lokalplaner Kommuneatlasarbejdet Enkeltbygningsregistreringer (SAVE-registreringer) 2. Sammenlagte lokalforeninger fra By og Land Større, flere medlemmer, bredere fagligt Fokus på de bevaringsværdige bygninger Centrale Inspirationsmøder og faglig sparring Rådgivende Bevaringsudvalg

39 BEVARINGSVÆRDIGE BYGNINGER Nyt før Socialministeriet Præcisering i Byfornyelsesloven: For såvel de private udlejningsboliger ( 8 stk 3) og ejer- og andelsboliger ( 22 stk 2) gælder det, at de arbejder som loven yder støtte til skal sikre eller øge bevarings-værdierne for de udvendige bygningsdele.

40 BEVARINGSVÆRDIGE BYGNINGER Nyt før Socialministeriet Præcisering i Byfornyelsesloven: For såvel de private udlejningsboliger ( 8 stk 3) og ejer- og andelsboliger ( 22 stk 2) gælder det, at de arbejder som loven yder støtte til skal sikre eller øge bevarings-værdierne for de udvendige bygningsdele. Socialministeriet udgav i 2006 en Vejledning i, hvordan man som kommune, ejer, rådgiver, håndværker eller entreprenør, kan leve op til de ovennævnte nye krav. Denne vejledning er skrevet af Søren Vadstrup fra Center for Bygningsbevaring i RAADVAD, der er næstformand i Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur.

41 BEVARINGSVÆRDIGE BYGNINGER Nyt før Socialministeriet Præcisering i Byfornyelsesloven: For såvel de private udlejningsboliger ( 8 stk 3) og ejer- og andelsboliger ( 22 stk 2) gælder det, at de arbejder som loven yder støtte til skal sikre eller øge bevarings-værdierne for de udvendige bygningsdele. Socialministeriet udgav i 2006 en Vejledning i, hvordan man som kommune, ejer, rådgiver, håndværker eller entreprenør, kan leve op til de ovennævnte nye krav. Denne vejledning er skrevet af Søren Vadstrup fra Center for Bygningsbevaring i RAADVAD, der er næstformand i Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur. Socialministeriet har afsat 155 mio kr i støtemidler i Byfornyelsesloven i 2007 det samme forventes i 2008.

42 BEVARINGSVÆRDIGE BYGNINGER Nyt før Socialministeriet Præcisering i Byfornyelsesloven: For såvel de private udlejningsboliger ( 8 stk 3) og ejer- og andelsboliger ( 22 stk 2) gælder det, at de arbejder som loven yder støtte til skal sikre eller øge bevarings-værdierne for de udvendige bygningsdele. Socialministeriet udgav i 2006 en Vejledning i, hvordan man som kommune, ejer, rådgiver, håndværker eller entreprenør, kan leve op til de ovennævnte nye krav. Denne vejledning er skrevet af Søren Vadstrup fra Center for Bygningsbevaring i RAADVAD, der er næstformand i Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur. Socialministeriet har afsat 155 mio kr i støtemidler i Byfornyelsesloven i 2007 det samme forventes i Ny administrativ praksis for uddeling af midlerne: Ikke nødvendigt med et Bygningsforbedringsudvalg Ca 30% af de tilskudsberettigede udgifter Rente- og afdragsfrie lån Tilbagebetaling ved salg

43 Kommuner med Bygningsforbedringsudvalg i 2006 Løkken Vrå Frederikshavn Morsø Hobro Lemvig Viborg Tjele Trehøje Ringkøbing Herning Helsingør Holmsland Hundested Fredensborg Humlebæk Varde Vejen Brørup Kolding Fredericia Middelfart Hvalsø Suså Gram Vojens Næstved Fakse Aabenraa Svendborg Vordingborg Sundeved Sønderborg Ærøskøbing Møn Bov Sakskøbing Nykøbing Falster

44 Økonomisk støtte til bevaringsværdige bygninger over Byfornyelsesloven: By og Land opfordrer de nye kommuner til at nedsætte et Bygningsforbedringsudvalg, for derved at: Få del i disse penge Fremme bevarelsen af kommunens bygningskultur Stimulerer ejerne til at bevare husene på en kvalificeret måde Gøre noget aktivt for kommunen og borgerne God måde at komme i kontakt med borgerne på, gennem en positiv dialog og rådgivning for byens bevaringsværdige huse.

45 BEVARINGSVÆRDIGE BYGNINGER Nyt før Kulturarvsstyrelsen Revidering af Information om Bygningsbevaring som netudgave og CD-rom Information om bygningsbevaring er en række informationsblade om hvordan fredede og bevaringsværdige bygninger på en hensigtsmæssig måde kan vedligeholdes og istandsættes. Informationsbladene blev første gang udgivet i 80'erne og foreligger nu i en ny, redigeret udgave. Arkitektur og byggeskik Planlægning og projektering Vedligeholdelse Fundamenter Facader, skiltning m.v. Etagedæk og skillevægge Skorstene og ildsteder Tage Døre og vinduer Trapper Overfladebehandling Fugt, råd og svamp Tekniske installationer Haver og belægninger Byggematerialer

46 BEVARINGSVÆRDIGE BYGNINGER Nyt før Kulturarvsstyrelsen Revidering af Information om Bygningsbevaring som netudgave og CD-rom (Revideringen er foretaget af Søren Vadstrup). Oprettelse af en database på internettet over Fredede og Bevaringsværdige Bygninger (FBB) på KUAS hjemmeside. (

47 BEVARINGSVÆRDIGE BYGNINGER Nyt før Kulturarvsstyrelsen Revidering af Information om Bygningsbevaring som netudgave og CD-rom (Revideringen er foretaget af Søren Vadstrup). Oprettelse af en database på internettet over Fredede og Bevaringsværdige Bygninger (FBB) på KUAS hjemmeside. KUAS og Realdania har gennemført en undersøgelse af befolkningens syn på Kulturarven som ressource for kommunernes identitet.

48 BEVARINGSVÆRDIGE BYGNINGER Nyt før Kulturarvsstyrelsen Revidering af Information om Bygningsbevaring som netudgave og CD-rom (Revideringen er foretaget af Søren Vadstrup). Oprettelse af en database på internettet over Fredede og Bevaringsværdige Bygninger (FBB) på KUAS hjemmeside. KUAS og Realdania har gennemført en undersøgelse af befolkningens syn på Kulturarven som ressource for kommunernes identitet. Kapitel 7 i Regeringens visionspapir om ArkitekturNation Danmark, rammer for liv, rammer for vækst : Den arkitektoniske kulturarv skal vedligeholdes og udvikles. Bl.a. gennem: Udredningsarbejde om Bygningsfredning og bygningsbevaring, ovennævnte FBB-database, udvikling af Kulturarvsatlas-arbejdet, styrkelse af Arkitektektuddannelsen i Bygningsrestaurering m.fl.

49 BEVARINGSVÆRDIGE BYGNINGER Nyt før Redskaber i forbindelse med byggesagsbehandlingen fra Center for Bygningsbevaring i Raadvad: Ny dokumenteret viden om vinduer, facadematerialer, tage, skorstene m.v Ny dokumenteret viden om energi og miljø for ældre huse Viden-Database på internettet: Kurser for private husejere (sammen med By og Land) Bogen: Huse med sjæl

50 BEVARINGSVÆRDIGE BYGNINGER KONKLUSION Vi har: Lovgivning Penge til støtte Vejledning om hvordan Andre redskaber (bøger, databaser, viden-databaser) Interesse

51 BEVARINGSVÆRDIGE BYGNINGER KONKLUSION Vi har: Lovgivning Penge til støtte Vejledning om hvordan Andre redskaber (bøger, databaser, viden-databaser) Interesse Forslag: Et rådgivende udvalg for Bedre Byggeskik i kommunen. Bestående af kommunens byggesagsbehandling og By og Lands Lokalforening

52 BEVARINGSVÆRDIGE BYGNINGER KONKLUSION Vi har: Lovgivning Penge til støtte Vejledning om hvordan Andre redskaber (bøger, databaser, viden-databaser) Interesse Forslag: Et rådgivende udvalg for Bedre Byggeskik : Bestående af kommunens byggesagsbehandling og By og Lands Lokalforening: Overblik over og opfølgning på bl.a. de bevaringsværdige bygn. Drøfte sager af gensidig interesse Udveksle viden og erfaringer, bl.a. fra andre kommuner Øge interessen hos borgerne og politikerne Udbygge FBB-databasen med fotos og historiske oplysninger Arrangementer, byvandringer, foredrag Udgive småpublikationer m.m. Opsætte mur med facadefarver og andre materialer M.m.

53 Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur vil tilbyde: At afholde et årligt, koordinerende møde én gang om året med alle de Rådgivende Bevaringsudvalg. Udveksle erfaringer Koordinere indsatsen Komme med nye ideer Holde dialog og samtale i gang

54

55 Af Søren Vadstrup

56 Baggrund Ny viden Teknisk begrundelse for valg af materialer og metoder Principper for tildeling af støtte Henvisninger og links Information om Bygningsbevaring ANVISNINGER til Bygningsbevaring Bøger (indenfor de seneste 10 år) m.fl.

57 Til hvert emne i Vejledningen er det et afsnit med de krav, kommunen skal stille i sin byggetilladelse til udførelsen af de ansøgte arbejder. Som man vil bemærke, bruges formuleringen skal i stedet for bør, kan eller anbefales. Dette skyldes at lovteksten for bevaringsværdige bygninger udtrykkeligt nævner at arbejderne ikke må forringe bevaringsværdierne, men skal sikre eller øge disse.

58

59

60

61

62

63

64

65

66

67

68

69

70

71

72

73 ENERGI STRØMME 0 0 Forsats vindue 20 0 Træ/alu vindue

74 Varmetab (U-værdi), sollysprocent (g-værdi), energitab og energimærkning for 16 forskellige vinduestyper med 'Dannebrogsvinduer' Alle vinduer Dannebrogsvinduer i størrelsen 1,23 x 1,48 cm (standardstørrelse) U- værd i W/m 2 K g- værd i % Energibalance kwh/m 2 år Energi - mærkning 2003 Energi - mærkning 2005 Rude mærk ning 2004 Traditionelt vindue med forsats energirude (1+2 lag glas) 1,3 0,32-55 A A A Traditionelt vindue med forsats energiglas (1+1 lag glas) 1,7 0,43-69 B A F Nyt trævindue, 1,1 energirude, falsk sprosse, varm kant 1,56 0,33-76 C A A Nyt trævindue, 1,1 energirude, gennemgående sprosse, varm kant 1,61 0,33-81 C A A Nyt trævindue, 1,1 energirude, falsk sprosse, kold kant (det normale) 1,65 0,33-84 C B A Nyt trævindue, 1,1 energirude, gennemgående sprosse, kold kant 1,71 0,33-90 D B A Nyt alu beklædt trævindue, 1,1 energirude, falsk sprosse, kold kant 1,73 0,33-92 D B A Nyt alu beklædt trævindue, 1,1 energirude gennemgående sprosse 1,79 0,32-99 D B A Nyt træ/alu vindue, 1,1 energirude, falsk sprosse, varm kant 2,03 0,4-105 E B A Nyt træ/alu vindue, 1,1 energirude, falsk sprosse, kold kant 2,03 0,4-105 E B A Nyt træ/alu vindue, 1,1 energilydrude, falsk sprosse, varm kant 2,03 0,4-105 E B A Nyt plastik vindue, 1,1 energirude, falsk sprosse, kold kant 1,86 0,3-109 E B A Nyt plastik vindue, 1,1 energirude, gennemgående sprosse, kold kant 1,89 0, E B A Nyt træ/alu vindue, 1,1 energirude gennemgående sprosse, kold kant 2,21 0, E B A Traditionelt vindue med "gammeldags" forsatsglas (1+1 lag glas) 2,3 0, F A G Nye vinduer i træ, træ/alu eller plast med "gammeldags" termoruder 2,5-3,0 0,39-0, til 170 G G Disse vinduer opfylder ikke Bygningsreglementet af 1995 idet vinduet højest må have en U-værdi på 1,8 W/m2K Vinduer med energiklasse A, B og C kan mærkes som "Energi vinduer"

75

76

77

78

79 Tak for jeres opmærksomhed Er jeres kommune med i Bl.a. for derved at styrke vores fælles bygningskultur. Vi er det eneste talerør for en kvalificeret videreudvikling af denne lokalt og nationalt. Både hvad angår en Bedre ny Byggeskik generelt og bevarelsen af ældre huse og deres sjæl.

80

For og imod. eller Hvad er kom der ud af den bevarende sanering i Helsingør Kommune

For og imod. eller Hvad er kom der ud af den bevarende sanering i Helsingør Kommune For og imod eller Hvad er kom der ud af den bevarende sanering i Helsingør Kommune Kommunerne og kulturarven Et stort flertal af danskerne mener, at det er vigtigt at bevare og udvikle kulturarven, og

Læs mere

FUP ELLER FAKTA om de bevaringsværdige bygninger. Arne Høi / Arkitekt MAA, Centerleder / Center for Bygningsbevaring i RAADVAD

FUP ELLER FAKTA om de bevaringsværdige bygninger. Arne Høi / Arkitekt MAA, Centerleder / Center for Bygningsbevaring i RAADVAD FUP ELLER FAKTA om de bevaringsværdige bygninger Arne Høi / Arkitekt MAA, Centerleder / Center for Bygningsbevaring i RAADVAD Hvor mange bevaringsværdige bygninger er der i Danmark? a Hvor mange bevaringsværdige

Læs mere

Det Energipolitiske Udvalg (2. samling) EPU alm. del - Bilag 141 Offentligt. Mennesker

Det Energipolitiske Udvalg (2. samling) EPU alm. del - Bilag 141 Offentligt. Mennesker Det Energipolitiske Udvalg (2. samling) EPU alm. del - ilag 141 Offentligt Mennesker 1 Den daglige drift af vores bygninger skal opprioriteres. Forskellen på en god og en dårlig varmemester er 10 %. Der

Læs mere

Tillæg nr. 10. Bevaringsværdige bygninger i Vordingborg Kommune. Kommuneplan for Vordingborg Kommune 2009-2021

Tillæg nr. 10. Bevaringsværdige bygninger i Vordingborg Kommune. Kommuneplan for Vordingborg Kommune 2009-2021 Tillæg nr. 10 Bevaringsværdige bygninger i Vordingborg Kommune Kommuneplan for Vordingborg Kommune 2009-2021 Tillæg nr. 10 til Kommuneplan for Vordingborg Kommune 2009-2021 Vordingborg Kommune Valdemarsgade

Læs mere

Vordingborg Kommunalbestyrelse har den 22. september vedtaget forslag til tillæg nr. 10 til Vordingborg Kommuneplan 2009-2021.

Vordingborg Kommunalbestyrelse har den 22. september vedtaget forslag til tillæg nr. 10 til Vordingborg Kommuneplan 2009-2021. Plansekretariatet Valdemarsgade 43 4760 Vordingborg Telefon 55 36 36 36 Direkte 55 36 24 23 Fax. 55 36 25 00 post@vordingborg.dk www.vordingborg.dk Anne-Line Møller Sutcliffe Sagsnr: 2011-2168 Forslag

Læs mere

Arne Høi Arkitekt maa;. Centerleder, Center for Bygningsbevaring; Raadvad Dansk Studieleder ved den Nordiske Master i Arkitektonisk Kulturarv -

Arne Høi Arkitekt maa;. Centerleder, Center for Bygningsbevaring; Raadvad Dansk Studieleder ved den Nordiske Master i Arkitektonisk Kulturarv - A Arne Høi Arkitekt maa;. Centerleder, ; Raadvad Dansk Studieleder ved den Nordiske Master i Arkitektonisk Kulturarv - NORDMAK Adjungeret professor ved Arkitektskolen i Aarhus i RAADVAD i RAADVAD 5 arkitekter

Læs mere

Vejledning for byforeninger og deres medlemmer om bygningsbevaring og byggesager

Vejledning for byforeninger og deres medlemmer om bygningsbevaring og byggesager Vejledning for byforeninger og deres medlemmer om bygningsbevaring og byggesager I nedenstående Vejledning en pdf-fil - er der mange nyttige links til medlemmer af byforeninger og borgere, som gerne vil

Læs mere

Malerarbejder på fredede og bevaringsværdige bygninger

Malerarbejder på fredede og bevaringsværdige bygninger Malerarbejder på fredede og bevaringsværdige bygninger Arne Høi, Arkitekt MAA, Centerleder ved Center for Bygningsbevaring i Raadvad Adjungeret Professor ved Arkitektskolen Aarhus Hvad skal man vide, nå

Læs mere

Forslag til KOMMUNEPLANTILLÆG 6. udpegning af bevaringsværdige bygninger -i den tidligere Birkerød Kommune

Forslag til KOMMUNEPLANTILLÆG 6. udpegning af bevaringsværdige bygninger -i den tidligere Birkerød Kommune Forslag til KOMMUNEPLANTILLÆG 6 udpegning af bevaringsværdige bygninger -i den tidligere Birkerød Kommune HØRING: Forslag til Kommuneplantilllæg 6 er i høring fra den 4. oktober 2016 til og med den 29.

Læs mere

2016 Kulturarvshåndbog

2016 Kulturarvshåndbog 2016 Kulturarvshåndbog Plan- og Boligudvalget, Kolding Kommune Indhold - Introduktion - BYGNING o Fredet o Bevaringsværdig - Kulturmiljø - Bevarende lokalplan - Bygningsfornyelsesstøtte - Oversigt over

Læs mere

NUUK. Seminar om bygningsbevaring. 5. og 6. oktober 2010. Bygningsfredning og BK 2015. Birte Skov, sektionsleder, arkitekt MAA

NUUK. Seminar om bygningsbevaring. 5. og 6. oktober 2010. Bygningsfredning og BK 2015. Birte Skov, sektionsleder, arkitekt MAA NUUK Seminar om bygningsbevaring 5. og 6. oktober 2010 Bygningsfredning og BK 2015 Birte Skov, sektionsleder, arkitekt MAA 5. og 6. okt. 2010 Seminar om bygningsbevaring i Nuuk SIDE 1 5. oktober 2010 Bygningsfredning

Læs mere

Nænsom Bygningsbevaring. Søren Vadstrup Center for Bygningsbevaring i Raadvad

Nænsom Bygningsbevaring. Søren Vadstrup Center for Bygningsbevaring i Raadvad Nænsom Bygningsbevaring Søren Vadstrup Center for Bygningsbevaring i Raadvad Bevar husets sjæl Barnet og badevandet Barnet og badevandet Det er de originale materialer, de særlige detaljer, samt sliddet

Læs mere

Vejledning for byforeninger og deres medlemmer om bygningsbevaring og byggesager

Vejledning for byforeninger og deres medlemmer om bygningsbevaring og byggesager Vejledning for byforeninger og deres medlemmer om bygningsbevaring og byggesager I nedenstående Vejledning en pdf-fil - er der mange nyttige links til medlemmer af byforeninger og borgere, som gerne vil

Læs mere

Beslutningen er truffet efter 8, stk. 2, i lov om bygningsfredning og bevaring af bygninger og bymiljøer.

Beslutningen er truffet efter 8, stk. 2, i lov om bygningsfredning og bevaring af bygninger og bymiljøer. [Offentliggjort den 6. november 2018] Slots- og Kulturstyrelsen Fejøgade 1, 2.sal 4800 Nykøbing F Telefon +45 3395 4200 fbyg@slks.dk www.slks.dk CVR 34072191 5. november 2018 Jour.nr.: 18/01259 Ophævelse

Læs mere

Steder med sjæl. Idébank til aktiviteter i udstillingen. side 1. www.bygningskultur2015.dk

Steder med sjæl. Idébank til aktiviteter i udstillingen. side 1. www.bygningskultur2015.dk Steder med sjæl Idébank til aktiviteter i udstillingen side 1 Indholdsforetegnelse Indledning side 3 Platforme i udstillingen side 4 Samarbejdspartnere og målgrupper side 5 Ideer til brug af kulturarvscruiseren

Læs mere

BYFORNYELSE I HERNING strategi for udvikling og forskønnelse i Herning Kommune

BYFORNYELSE I HERNING strategi for udvikling og forskønnelse i Herning Kommune BYFORNYELSE I HERNING 2017-2028 - strategi for udvikling og forskønnelse i Herning Kommune Byfornyelse i Herning 2017-2028 er udarbejdet i foråret 2016 og revideret i efteråret 2018 af Herning Kommune,

Læs mere

BYGNINGSKULTUR 2015 SAMLER ALLE GODE KRÆFTER OM BYGNINGSKULTURARVEN

BYGNINGSKULTUR 2015 SAMLER ALLE GODE KRÆFTER OM BYGNINGSKULTURARVEN BYGNINGSKULTUR 2015 SAMLER ALLE GODE KRÆFTER OM BYGNINGSKULTURARVEN Af Hans Peter Svendler, direktør, Realdania, og Steen Hvass, direktør, Kulturarvsstyrelsen Realdania og Kulturarvsstyrelsen har igennem

Læs mere

Bygningskultur. Lyngby Taarbæk har i flere år haft en arkitekturpolitik beskrevet i kommuneplanen.

Bygningskultur. Lyngby Taarbæk har i flere år haft en arkitekturpolitik beskrevet i kommuneplanen. Bygningskultur Arkitekturpolitik Hvad er arkitektur? Hvad er kvalitet? Hvad kan kommunen gøre? Handlinger Fredede og bevaringsværdige bygninger Udpegede bevaringsværdige bygninger Kulturhistorie 2 3 4

Læs mere

Velkommen til information om Byfonden

Velkommen til information om Byfonden Tøndermarsk Initiativet Velkommen til information om Byfonden Kiersgaard 6. januar 2017 09-01-2017 www.toender.dk 1 Program Velkomst og nyt v/ Karsten Jensen Intro og baggrund for indsatsen Hvad betyder

Læs mere

BYFORNYELSE I HERNING strategi for byfornyelse og forskønnelse i Herning Kommune. udkast

BYFORNYELSE I HERNING strategi for byfornyelse og forskønnelse i Herning Kommune. udkast BYFORNYELSE I HERNING 2017-2028 - strategi for byfornyelse og forskønnelse i Herning Kommune udkast Byfornyelse i Herning 2017-2028 er udarbejdet i foråret 2016 af Herning Kommune, By, Erhverv og Kultur.

Læs mere

Lokalplan 1013, Samsøgade 21 - Endelig

Lokalplan 1013, Samsøgade 21 - Endelig Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 1. september 2015 Lokalplan 1013, Samsøgade 21 - Endelig Endelig vedtagelse af forslag til Lokalplan nr.1013, Bevarende lokalplan for

Læs mere

BEVARINGSVÆRDIGE BYGNINGER I HJØRRING KOMMUNE

BEVARINGSVÆRDIGE BYGNINGER I HJØRRING KOMMUNE Eskær Mosbjergvej 510, Mosbjerg Nørregade 38, Sindal BEVARINGSVÆRDIGE BYGNINGER I HJØRRING KOMMUNE Strandvejen 37, Tornby Astrupvej 652, Astrup Nørregade 27, Hjørring Forord I Hjørring Kommune er godt

Læs mere

Vejledning i behandling af ansøgning om nedrivning af bevaringsværdige ejendomme

Vejledning i behandling af ansøgning om nedrivning af bevaringsværdige ejendomme Vejledning i behandling af ansøgning om nedrivning af bevaringsværdige ejendomme 1. Byggesagsbehandler modtager ansøgning om nedrivning af en ejendom i Varde kommune. 2. Hvis denne ejendom ifølge Kommuneplan

Læs mere

Lokalplan 1013, Samsøgade 21 - Forslag

Lokalplan 1013, Samsøgade 21 - Forslag Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 8. maj 2015 Lokalplan 1013, Samsøgade 21 - Forslag Offentlig fremlæggelse af forslag til Lokalplan nr.1013, Bevarende lokalplan for

Læs mere

Kommissorium for Kulturmiljørådet for Midt- og Vestsjælland

Kommissorium for Kulturmiljørådet for Midt- og Vestsjælland Kommissorium for Kulturmiljørådet for Midt- og Vestsjælland Kommissorium (indhold og omfang) 1. Baggrund 2. Formål 3. Succeskriterier 4. Produkt 5. Bindinger 6. Organisering 7. Tidsramme 8. Økonomi 9.

Læs mere

Egil Fischers Ferieby

Egil Fischers Ferieby Lokalplan med fokus på bevaring af Egil Fischers Ferieby OPSTARTSMØDE 31. MAJ 2019 Lokalplan for Egil Fischers Ferieby - Program Program: 10:00 Velkomst ved Grundejerforeningen Femmøller Strand og Syddjurs

Læs mere

file:///c:/adlib%20express/work/ t / t /264e9d7c-3e

file:///c:/adlib%20express/work/ t / t /264e9d7c-3e file:///c:/adlib%20express/work/20151208t114245.293/20151208t114245.620/264e9d7c-3e50-4... Page 1 of 1 08-12-2015 From: iniz tvillinggaard Sent: 25-11-2015 15:21:15 To: info@avlu.dk; info@aoelu.dk CC:

Læs mere

Lokalplan med fokus på bevaring af. Egil Fischers Ferieby

Lokalplan med fokus på bevaring af. Egil Fischers Ferieby Lokalplan med fokus på bevaring af Egil Fischers Ferieby Proces Lokalplanens formål At opdatere SAVE registreringer som blev fastlagt i forbindelse med udarbejdelse af Kommuneatlas Ebeltoft fra 1999, og

Læs mere

Kulturarv i planlægningen

Kulturarv i planlægningen Kulturarv i planlægningen Planlovsdage 2009 Lisbeth Øhrgaard Arkitekt Kulturarvsstyrelsen 25. marts 2009 SIDE 1 Kulturarv kan betale sig!!! - Skaber lokal udvikling. - Tiltrækker borgere. - Understøtter

Læs mere

Ændringerne i rammebestemmelserne er herunder vist med rødt. Plannr. 1.2 BE B BE16.2

Ændringerne i rammebestemmelserne er herunder vist med rødt. Plannr. 1.2 BE B BE16.2 KOMMUNEPLANTILLÆG NR. 4 TIL KOMMUNEPLAN 2009-21 73 KOMMUNEPLANTILLÆG NR. 4 TIL KOMMUNEPLAN 2009-2021 REDEGØRELSE For at kunne muliggøre lokalplanens gennemførelse er det nødvendigt, at der udarbejdes et

Læs mere

Forslag til KOMMUNEPLANTILLÆG 2013

Forslag til KOMMUNEPLANTILLÆG 2013 Forslag til KOMMUNEPLANTILLÆG 2013 Nr. 7 September 2015 For bevaringsværdige bygninger Natur og Udvikling Halsnæs Kommune Rådhuset Rådhuspladsen 1 3300 Frederiksværk Tlf. 47 78 40 00 Kopi: Halsnæs Kommune.

Læs mere

BYFORNYELSE I HERNING strategi for udvikling og forskønnelse i Herning Kommune

BYFORNYELSE I HERNING strategi for udvikling og forskønnelse i Herning Kommune BYFORNYELSE I HERNING 2017-2028 - strategi for udvikling og forskønnelse i Herning Kommune Byfornyelse i Herning 2017-2028 er udarbejdet i foråret 2016 af Herning Kommune, By, Erhverv og Kultur. 3 Indhold

Læs mere

NETVÆRK FOR NYERE TIDS FYSISKE KULTURARV 2018 // ORGANISATIONEN DANSKE MUSEER

NETVÆRK FOR NYERE TIDS FYSISKE KULTURARV 2018 // ORGANISATIONEN DANSKE MUSEER Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur: 90 lokale foreninger 600 personlige medlemmer 40 frivillige 4 fagudvalg 1 sekretariat Utallige samarbejdsparter Lokalplaner: Svar i høringsfasen Støtte

Læs mere

20. marts Sagsnr Til Teknik- og Miljøudvalget. Dokumentnr Orienteringsnotat vedr. bevarende lokalplaner

20. marts Sagsnr Til Teknik- og Miljøudvalget. Dokumentnr Orienteringsnotat vedr. bevarende lokalplaner KØBENHAVNS KOMMUNE Teknik- og Miljøforvaltningen Byens Udvikling NOTAT 20. marts 2019 Til Teknik- og Miljøudvalget Orienteringsnotat vedr. bevarende lokalplaner Sagsnr. 2019-0046715 Dokumentnr. 2019-0046715-1

Læs mere

Beslutningen er truffet efter 8, stk. 2, i lov om bygningsfredning og bevaring af bygninger og bymiljøer.

Beslutningen er truffet efter 8, stk. 2, i lov om bygningsfredning og bevaring af bygninger og bymiljøer. [Offentliggjort den 20. juni 2018] Slots- og Kulturstyrelsen Fejøgade 1, 2.sal 4800 Nykøbing F Telefon +45 3395 4200 fbyg@slks.dk www.slks.dk CVR 34072191 18. juni 2018 Ophævelse af fredningen af Christoffer

Læs mere

gode råd om vedligeholdelse og forbedring af mindre udlejningsejendomme

gode råd om vedligeholdelse og forbedring af mindre udlejningsejendomme gode råd om vedligeholdelse og forbedring af mindre udlejningsejendomme Gode råd om vedligeholdelse og forbedring af mindre udlejningsejendomme Denne pjece er et værktøj til dig, som ejer en lille eller

Læs mere

Notat vedrørende cykelskur på Grev Schacks Vej 19 og dertil relevant lovgivning

Notat vedrørende cykelskur på Grev Schacks Vej 19 og dertil relevant lovgivning Notat vedrørende cykelskur på Grev Schacks Vej 19 og dertil relevant lovgivning Formålet med dette notat er primært at tydeliggøre forløbet om cykelskuret på Grev Schacks Vej 19, sekundært kort at gøre

Læs mere

Dette notat indeholder tilrettet tekst til Kommuneplanens redegørelsesdel. Teksten henvender sig til de dele af kapitlet om bevaring, der i den gældende kommuneplan har følgende overskrifter: Bevaringsværdigt

Læs mere

Bygningsforbedringsudvalget

Bygningsforbedringsudvalget Referat Dato: Tirsdag den 14. april 2015 Mødetidspunkt: 17:00 Møde afsluttet: 18:15 Mødelokale: Kystagerparken, Høvedstensvej 45 Medlemmer: René Langhorn, Maria Staghøj Durhuus, Peter Lougart, Morten Høybye

Læs mere

Fredede bygninger. Del-, detalje-, og interiørfredning vil i det følgende blive benævnt Differentieret fredning

Fredede bygninger. Del-, detalje-, og interiørfredning vil i det følgende blive benævnt Differentieret fredning Side 1 af 5 Dette notat opsummerer Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskulturs betragtninger og forslag til ændringer i den gældende Lov om bygnings fredning og bevaring af bygninger og bymiljøer.

Læs mere

Lovgivningens rammer, muligheder og begrænsninger for undersøgelser og dokumentation af nedrivningstruede bygninger fra Renæssance og Nyere Tid

Lovgivningens rammer, muligheder og begrænsninger for undersøgelser og dokumentation af nedrivningstruede bygninger fra Renæssance og Nyere Tid Lovgivningens rammer, muligheder og begrænsninger for undersøgelser og dokumentation af nedrivningstruede bygninger fra Renæssance og Nyere Tid Henrik Jarl Hansen, Kulturarvsstyrelsen 1 Retsgrundlaget

Læs mere

to save or not to save

to save or not to save to save or not to save Artiklen handler om Vadehavskommunernes forskellige planlægningspraksis i arbejdet med bevaringsværdige bygninger og helheder. Af Jannie Uhre Ejstrud Illustrationer: Rena Gonatos

Læs mere

FORENINGEN FOR BYGNING- OG LANDSKABSKULTUR PÅ FREDERIKSBERG (FBLF)

FORENINGEN FOR BYGNING- OG LANDSKABSKULTUR PÅ FREDERIKSBERG (FBLF) Frederiksberg Kommune By og Miljøområdet Bygge-, Plan og Miljøområdet Rådhuet 2000 Frederiksberg bpm@frederiksberg.dk Frederiksberg den 25.02.2016 Frederiksstrategien Foreningen for Bygnings-og Landskabskultur

Læs mere

Beslutningen er truffet efter 8, stk. 2, i lov om bygningsfredning og bevaring af bygninger og bymiljøer.

Beslutningen er truffet efter 8, stk. 2, i lov om bygningsfredning og bevaring af bygninger og bymiljøer. [Offentliggjort den 23. april 2019] Slots- og Kulturstyrelsen Fejøgade 1, 2.sal 4800 Nykøbing F Telefon +45 3395 4200 bygogplan@slks.dk www.slks.dk CVR 34072191 11. april 2019 Jour.nr.: 16/08288 Ophævelse

Læs mere

Bevaringsværdige bygninger i Randers Kommune

Bevaringsværdige bygninger i Randers Kommune Bevaringsværdige bygninger i Randers Kommune Randers Kommune sætter fokus på bevaringsværdige bygninger Denne pjece udsendes til samtlige ejere af bevaringsværdige ejendomme, der er registreret i Randers

Læs mere

O P L Æ G til Folketingets kulturudvalg

O P L Æ G til Folketingets kulturudvalg O P L Æ G til Folketingets kulturudvalg Vedr. L 93 Forslag til lov om ændring af lov om bygningsfredning og bevaring af bygninger og bymiljøer, ligningsloven og skattekontrolloven. Landsforeningens fingeraftryk

Læs mere

Beslutningen er truffet efter 8, stk. 2, i lov om bygningsfredning og bevaring af bygninger og bymiljøer.

Beslutningen er truffet efter 8, stk. 2, i lov om bygningsfredning og bevaring af bygninger og bymiljøer. Til høringsparterne Slots- og Kulturstyrelsen Fejøgade 1, 2.sal 4800 Nykøbing F Telefon +45 3395 4200 fbyg@slks.dk www.slks.dk CVR 34072191 13. september 2018 Jour.nr.: 18/00066 Ophævelse af fredningen

Læs mere

Sikring af bevaringsværdige bygninger

Sikring af bevaringsværdige bygninger BILAG 1 Sikring af bevaringsværdige bygninger Hvad er bevaringsværdige bygninger I henhold til lov om bygningsfredning og bevaring af bygninger og bymiljøer er en bygning bevaringsværdig, når den er optaget

Læs mere

Bygningskulturarv som ressource i fremtidens landdistrikter

Bygningskulturarv som ressource i fremtidens landdistrikter Bygningskulturarv som ressource i fremtidens landdistrikter 26. Bygningskultur 2015 samler aktørerne Bag Bygningskultur 2015 står Kulturstyrelsen og Realdania og med til at sikre et koordineret løft for

Læs mere

Resumé af indkomne ansøgninger pr. 4. april 2017

Resumé af indkomne ansøgninger pr. 4. april 2017 Resumé af indkomne ansøgninger pr. 4. april 2017 Der er i alt indkommet 14 ansøgninger til 2. runde. Ansøgningerne også denne gang overordnet opdeles i 3 kategorier: Private renoverings-/vedligeholdelsesprojekter

Læs mere

Krav og kvalitet. - i bygningsfornyelsen

Krav og kvalitet. - i bygningsfornyelsen Krav og kvalitet - i bygningsfornyelsen 1 Kolofon Sammenfatningen er udarbejdet af: sbs rådgivning a/s Fotos: sbs og BvB Layout: sbs rådgivning a/s ISBN: Elektronisk: 987-87-754-6435-7 Indenrigs- og Socialministeriet,

Læs mere

Beslutningen er truffet efter 8, stk. 2, i lov om bygningsfredning og bevaring af bygninger og bymiljøer.

Beslutningen er truffet efter 8, stk. 2, i lov om bygningsfredning og bevaring af bygninger og bymiljøer. [Offentliggjort den 20. juni 2018] Slots- og Kulturstyrelsen Fejøgade 1, 2.sal 4800 Nykøbing F Telefon +45 3395 4200 fbyg@slks.dk www.slks.dk CVR 34072191 18. juni 2018 Ophævelse af fredningen af Passagen

Læs mere

MALING MED SILIKATMALING PÅ MURVÆRK OG PUDS af Søren Vadstrup

MALING MED SILIKATMALING PÅ MURVÆRK OG PUDS af Søren Vadstrup Center for Bygningsbevaring i RAADVAD ANVISNINGER til Bygningsbevaring MALING MED SILIKATMALING PÅ MURVÆRK OG PUDS af Søren Vadstrup Dato: Januar 2010 Under betegnelsen silikatmaling forhandles en række

Læs mere

Kulturmiljøet i landdistrikterne. Morten Stenak Konsulent, Ph.D.

Kulturmiljøet i landdistrikterne. Morten Stenak Konsulent, Ph.D. Kulturmiljøet i landdistrikterne Morten Stenak Konsulent, Ph.D. 19. juni 2013 SIDE 1 De stedbundne ressourcer Lokalt engagement Kyster Kulturarv Natur 19. juni 2013 side 2 Beliggenhed Lokale produkter

Læs mere

Søren Vadstrup. Restaureringsarkitekt m.a.a.

Søren Vadstrup. Restaureringsarkitekt m.a.a. Søren Vadstrup Restaureringsarkitekt m.a.a. 1976 1987 Privat restaureringstegnestue Restaureringsprojekter i Danmark, Grønland og Island 1987 1989 Miljøministeriet, Planstyrelsens Bygningsrestaureringskontor

Læs mere

ny-save-metoden til udpegning af bevaringsværdige bygninger

ny-save-metoden til udpegning af bevaringsværdige bygninger Kunstakademiets Arkitektskole Kulturarv, Transformation og Restaurering Analyse og værdisætning af bygninger, bebyggelser og byrum ny-save-metoden til udpegning af bevaringsværdige bygninger Af Søren Vadstrup

Læs mere

Kulturarven ved Vadehavet - set gennem udpegede kulturmiljøer og bygningsarv

Kulturarven ved Vadehavet - set gennem udpegede kulturmiljøer og bygningsarv Kulturarven ved Vadehavet - set gennem udpegede kulturmiljøer og bygningsarv Syddansk Universitet 13. april 2016 Mette Slyngborg 1. KoP: (Kulturhistorie og planlægning) Kommuner og museer m. fl. 2. Kulturhistorien

Læs mere

DECEMBER NR. 89 TEMA: BYGNINGSKULTUR ÅRTIERS STØRSTE BIDRAG TIL BYGNINGSKULTURARVEN. Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur

DECEMBER NR. 89 TEMA: BYGNINGSKULTUR ÅRTIERS STØRSTE BIDRAG TIL BYGNINGSKULTURARVEN. Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur DECEMBER 2010 - NR. 89 TEMA: BYGNINGSKULTUR 2015 - ÅRTIERS STØRSTE BIDRAG TIL BYGNINGSKULTURARVEN Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur 1 GENNEMGANG AF DANMARKS FREDEDE BYGNINGER Af Mogens A.

Læs mere

KOMMUNEPLANTILLÆG NR 79

KOMMUNEPLANTILLÆG NR 79 KOMMUNEPLANTILLÆG NR 79 Rammebestemmelser for Boligområde sydøst for Fælledvej Bilag 2 Liste over bevaringsværdige bygninger. Kort Områdeafgrænsning af det nye rammeområde del af B5. Område: Rammeområdet

Læs mere

BYGNINGSBEVARING I PRAKSIS Kurser forår 2018

BYGNINGSBEVARING I PRAKSIS Kurser forår 2018 BYGNINGSBEVARING I PRAKSIS Kurser forår 2018 De 5 kursusdage er tilrettelagt som et sammenhængende forløb, men du kan sagtens tilmelde dig enkelte kursusdage. Du får således indsigt i mange af de væsentlige

Læs mere

ÅRHUS KOM MUN E. MAG I STRAT E NS 2. AFDELI NG

ÅRHUS KOM MUN E. MAG I STRAT E NS 2. AFDELI NG ÅRHUS KOM MUN E. MAG I STRAT E NS 2. AFDELI NG Side 1 Til Århus Byråd via Magistraten Den J.nr. Sagsbehandler Telefon INDSTILLING 25. marts 2004 01.10A23/SA/00/02284-039 Søren Merrald 8940 2725 Bygningsforbedringsudvalg.

Læs mere

Bygnings- og Arkitekturpolitik

Bygnings- og Arkitekturpolitik Forslag til Bygnings- og Arkitekturpolitik Middelfart Kommune Forord Denne politik Bygnings- og Arkitekturpolitikken er én af de politikker, Byrådet har besluttet at formulere i Middelfart Kommune. Formålet

Læs mere

Skal jeres ejendom have et løft?

Skal jeres ejendom have et løft? Skal jeres ejendom have et løft? Drømmer I om tætte vinduer, nyt tag, toilet og bad i lejligheden, eller har I ideer til spændende energirigtige projekter? Bemærk Ny ansøgningsfrist den 1. oktober Nu har

Læs mere

Lokalplanlægning for bevaringsværdig ejendom

Lokalplanlægning for bevaringsværdig ejendom Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Teknik og Miljø Dato 16. oktober 2014 bevaringsværdig ejendom Udarbejdelse af bevarende lokalplan for etageejendom beliggende Samsøgade 21, 8000 Aarhus

Læs mere

Bestyrelsens beretning for 2010-11

Bestyrelsens beretning for 2010-11 Bestyrelsens beretning for 2010-11 (Aflægges ved årsmødet på Nørre Vosborg lørdag d. 14. maj 2011). Årsmødet i maj 2010, som fandt sted i Svaneke, oplevede vi som rekordstort med over 100 deltagere. Vi

Læs mere

Bevaringsværdige bygninger i Randers Kommune

Bevaringsværdige bygninger i Randers Kommune Bevaringsværdige bygninger i Randers Kommune Randers Kommune sætter fokus på bevaringsværdige bygninger Denne pjece udsendes til samtlige ejere af bevaringsværdige ejendomme, der er registreret i Randers

Læs mere

Genoptagelse af sag - behandling af dispensationsansøgning om nedrivning af præstebolig i Sjørslev.

Genoptagelse af sag - behandling af dispensationsansøgning om nedrivning af præstebolig i Sjørslev. Genoptagelse af sag - behandling af dispensationsansøgning om nedrivning af præstebolig i Sjørslev. Sagsnr: 12/138808 Sagsansvarlig: dr30225 Sagsbehandler: mv Sagens formål Genbehandling af ansøgning om

Læs mere

Plan09 og plankulturen til debat!

Plan09 og plankulturen til debat! Plan09 og plankulturen til debat! På programmet Plan09 og Fornyelse af planlægningen Hvad er plankultur? Værdier og kompetencer Eksempler Redskaber til udvikling af den lokale plankultur Et første bud

Læs mere

Bygningsforbedringsudvalget. Årsberetning og regnskab 2012. Teknik & Miljø, februar 2013/aho Sagsnr. 11/7660

Bygningsforbedringsudvalget. Årsberetning og regnskab 2012. Teknik & Miljø, februar 2013/aho Sagsnr. 11/7660 Bygningsforbedringsudvalget Årsberetning og regnskab 2012 Teknik & Miljø, februar 2013/aho Sagsnr. 11/7660 Årsberetning 2012 for Bygningsforbedringsudvalget i Aabenraa Kommune Lovgrundlag Lov om byfornyelse

Læs mere

Nyhedsbrev September 2010

Nyhedsbrev September 2010 Bevaringsforeningen for Præstø og omegn Nyhedsbrev September 2010 e glemte perler. Vi kender efterhånden mere til Paris og London end vi kender til de mange enestående bygninger, der ligger i vores eget

Læs mere

100 året for Fredningsloven.

100 året for Fredningsloven. 1 Bestyrelsens beretning for 2018. 100 året for Fredningsloven. Landsforeningen satte 100 året for lov om bygningsfredning og bevaring af bygninger og bymiljøer på dagsordenen i løbet af 2018. 100-års

Læs mere

Sankelmarksvej 1, 4760 Vordingborg

Sankelmarksvej 1, 4760 Vordingborg Sankelmarksvej 1, 4760 Vordingborg Ejendom: Opført i 1921 Forslag til Privat udlejningsejendom med 9 lejemål Ejendommen ligger og af kulturmiljøet Boulevardkvarteret, og har en vis sammenhæng hertil. Ejendommen

Læs mere

Beslutningen er truffet efter 8, stk. 2, i lov om bygningsfredning og bevaring af bygninger og bymiljøer.

Beslutningen er truffet efter 8, stk. 2, i lov om bygningsfredning og bevaring af bygninger og bymiljøer. [Offentliggjort den 31. august 2018] Slots- og Kulturstyrelsen Fejøgade 1, 2.sal 4800 Nykøbing F Telefon +45 3395 4200 fbyg@slks.dk www.slks.dk CVR 34072191 30. august 2018 Jour.nr.: 16/04559 Ophævelse

Læs mere

Bygningsforbedringsudvalget

Bygningsforbedringsudvalget Bygningsforbedringsudvalget Årsberetning og regnskab 2012 Storegade 26 Torstensvej 5 HVIDOVRE KOMMUNE Indhold Introduktion Bygningsforbedringsudvalgets møder 2012 Vejledende udgiftsramme til bygningsfornyelse

Læs mere

BERETNING OG REGNSKAB

BERETNING OG REGNSKAB BFU.møde d. 19.05.10, pkt. 4 2009 BERETNING OG REGNSKAB Bygningsforbedringsudvalget Hvidovre Kommune Indhold Beretning... 3 Bygningsforbedringsudvalgets fortsættelse... 3 Lov om byfornyelse og udvikling

Læs mere

Vinduer. Opsummering og Anbefalinger

Vinduer. Opsummering og Anbefalinger Vinduer Indhold: Opsummering og anbefalinger... s. 1 Snydesprosser/energisprosser... s. 2 Termoruder med gennemgående sprosser... s. 4 Energiruder... s. 5 Varme og kolde kanter i energiruder/termoruder...

Læs mere

BYGNINGSFORBEDRINGSUDVALGET

BYGNINGSFORBEDRINGSUDVALGET STRUER KOMMUNE JUNI 2010 BYGNINGSFORBEDRINGSUDVALGET ÅRSBERETNING FOR 2009 MED UDFØRTE PROJEKTER Udgiver: Struer Kommune Østergade 11-21 7600 Struer Tlf: 96 84 84 84 E-mail: teknisk@struer.dk Udgivelsesår:

Læs mere

Realdania. Realdania er en forening som støtter projekter i det byggede miljø, for at øge livskvaliteten hos borgerne.

Realdania. Realdania er en forening som støtter projekter i det byggede miljø, for at øge livskvaliteten hos borgerne. Realdania Realdania er en forening som støtter projekter i det byggede miljø, for at øge livskvaliteten hos borgerne. Den filantropiske strategi er forankret i 5 programmer: Rum for alle Mulighedernes

Læs mere

Bevaringsværdige Bygninger og Bymiljøer i Brønderslev Kommune

Bevaringsværdige Bygninger og Bymiljøer i Brønderslev Kommune Bevaringsværdige Bygninger og Bymiljøer i Brønderslev Kommune Brønderslev: 27 bygninger, 6 bymiljøer Hjallerup: 6 bygninger, 2 bymiljøer Dronninglund: 13 bygninger, 2 bymiljøer Asaa: 8 bygninger Derudover

Læs mere

RAADVAD-VINDUET SMUKKE, VELISOLERENDE OG HOLDBARE VINDUER TILPASSET HUSETS ARKITEKTUR. RAADVAD - Nordisk Center til Bevarelse af Håndværk

RAADVAD-VINDUET SMUKKE, VELISOLERENDE OG HOLDBARE VINDUER TILPASSET HUSETS ARKITEKTUR. RAADVAD - Nordisk Center til Bevarelse af Håndværk RAADVAD-VINDUET SMUKKE, VELISOLERENDE OG HOLDBARE VINDUER TILPASSET HUSETS ARKITEKTUR RAADVAD - Nordisk Center til Bevarelse af Håndværk pas på de gamle vinduer Pas på de gamle vinduer - eller vælg nye,

Læs mere

Årsberetning 2012 for Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur

Årsberetning 2012 for Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur Årsberetning 2012 for Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur BESTYRELSEN I foråret 2012 besluttede Søren Vadstrup og Anders Mürtue at trække sig fra bestyrelsen på grund af arbejdspres. Suppleanterne

Læs mere

Luk døren op og se Kulturarven er lige derude! [Tilhørende fotos findes i dokumentets sider 4-13/CB]

Luk døren op og se Kulturarven er lige derude! [Tilhørende fotos findes i dokumentets sider 4-13/CB] Luk døren op og se Kulturarven er lige derude! [Tilhørende fotos findes i dokumentets sider 4-13/CB] - Om samarbejde omkring kulturarven i praksis mellem Museum Sønderjylland Kulturhistorie Tønder og Tønder

Læs mere

Bygningsforbedringsudvalget

Bygningsforbedringsudvalget Bygningsforbedringsudvalget Årsberetning og regnskab 2013 Kløverprisvej 33 Hvidovre Torv 7-7A Storegade 30 Bavnevej 29 Indhold Bevaring af ældre bygninger i Hvidovre Bygningsforbedringsudvalgets møder

Læs mere

Bygningsforbedringsudvalget. Årsberetning og regnskab 2012. Teknik & Miljø, februar 2013/aho Sagsnr. 11/7660

Bygningsforbedringsudvalget. Årsberetning og regnskab 2012. Teknik & Miljø, februar 2013/aho Sagsnr. 11/7660 Bygningsforbedringsudvalget Årsberetning og regnskab 2012 Teknik & Miljø, februar 2013/aho Sagsnr. 11/7660 Årsberetning 2012 for Bygningsforbedringsudvalget i Aabenraa Kommune Lovgrundlag Lov om byfornyelse

Læs mere

Formidling af bevaringsværdige bygninger i Nationalpark Vadehavet

Formidling af bevaringsværdige bygninger i Nationalpark Vadehavet Formidling af bevaringsværdige bygninger i Nationalpark Vadehavet Projektbeskrivelse Museerne ved Vadehavet har netop afsluttet en gennemgang de bevaringsværdige bygninger i området, der blandt andet havde

Læs mere

Ovennævnte planforslag har været i forudgående offentlige høring, Nr. Afsender Dato for modtagelse

Ovennævnte planforslag har været i forudgående offentlige høring, Nr. Afsender Dato for modtagelse Bilag 3: Gennemgang og behandling af høringssvar Lokalplan nr. 636 for Hobrovejens Skole Sagsnummer: 01.02.05-P16-3-16 Dato: 11-08-2016 Høringssvar I offentlighedsperioden er der kommet 2 høringssvar fra

Læs mere

Men hvor blev kulturhistorien af? Ny udviklingsplan for byen Hornsyld

Men hvor blev kulturhistorien af? Ny udviklingsplan for byen Hornsyld Men hvor blev kulturhistorien af? Ny udviklingsplan for byen Hornsyld Kulturarvsstien I visionsplanen arbejdes med anlæggelse af stier, der opfordrer til bevægelse og motion. Der skal bl.a. anlægges stier

Læs mere

BYGNINGSFORBEDRINGSUDVALGET

BYGNINGSFORBEDRINGSUDVALGET STRUER KOMMUNE MARTS 2009 BYGNINGSFORBEDRINGSUDVALGET ÅRSBERETNING FOR 2008 MED UDFØRTE PROJEKTER Udgiver: Struer Kommune Østergade 11-21 7600 Struer Tlf: 96 84 84 84 E-mail: teknisk@struer.dk Udgivelsesår:

Læs mere

2.2. Rådet nedsættes for en periode svarende til kommunalbestyrelsens funktionsperiode.

2.2. Rådet nedsættes for en periode svarende til kommunalbestyrelsens funktionsperiode. Vedtægter, Kulturmiljørådet for Bornholm Vedtaget af Økonomi-, Erhvervs, og Planudvalget den XX.YY.2018. 1) Formål 1.1. Det er Kulturmiljørådets formål at yde faglig rådgivning til Bornholms Regionskommune

Læs mere

BYGNINGSFORBEDRINGSUDVALGET

BYGNINGSFORBEDRINGSUDVALGET STRUER KOMMUNE APRIL 2004 BYGNINGSFORBEDRINGSUDVALGET ÅRSBERETNING FOR 2003 MED UDFØRTE PROJEKTER Udgiver: Struer Kommune Østergade 11-21 7600 Struer Tlf: 96 84 84 84 E-mail: Struer@struer.dk Udgivelsesår:

Læs mere

KOMMUNEPLANTILLÆG 44. Kommuneplan FORSLAG 00 december februar Lykkegårdsvej. - område til offentlige formål.

KOMMUNEPLANTILLÆG 44. Kommuneplan FORSLAG 00 december februar Lykkegårdsvej. - område til offentlige formål. KOMMUNEPLANTILLÆG 44 Ved - område til offentlige formål e Høskoleve Hans Becks Ve Drachmann Drachmann ngrid Høskoleve Eliassen Junghan Drachmann Søren Kæ Kommuneplan 2013-2025 FORSLAG 00 december 2016-00

Læs mere

By og Byg Dokumentation 024 Evaluering af bygningsforbedringsudvalg. Evaluering af lov om byfornyelse, Delrapport 4

By og Byg Dokumentation 024 Evaluering af bygningsforbedringsudvalg. Evaluering af lov om byfornyelse, Delrapport 4 By og Byg Dokumentation 024 Evaluering af bygningsforbedringsudvalg Evaluering af lov om byfornyelse, Delrapport 4 Evaluering af bygningsforbedringsudvalg Evaluering af lov om byfornyelse, Delrapport 4

Læs mere

Bygningsreglementets energikrav til eksisterende bygninger v/ejner Jerking, Energistyrelsen

Bygningsreglementets energikrav til eksisterende bygninger v/ejner Jerking, Energistyrelsen Bygningsreglementets energikrav til eksisterende bygninger v/ejner Jerking, Energistyrelsen REGULERING AF BYGGERIETS ENERGIFORBRUG Bygningsreglementet (BR10) Energikrav til bygnings- dele og komponenter.

Læs mere

Bygningskultur Seminar om Kulturarv i planstrategien d. 7. april på Gram slot. side maj 2011

Bygningskultur Seminar om Kulturarv i planstrategien d. 7. april på Gram slot. side maj 2011 Seminar om Kulturarv i planstrategien d. 7. april på Gram slot side 1 Bygningskultur 2015 er en satsning på at kvalificere arbejdet med den danske bygningsarv ud fra 2 overordnede spor: En systematisk

Læs mere

Bestyrelsens beretning 2006 2007 Inklusiv bestyrelsens visioner. Inklusiv beretning fra Fredningsudvalget og fra Have- og Landskabsudvalget.

Bestyrelsens beretning 2006 2007 Inklusiv bestyrelsens visioner. Inklusiv beretning fra Fredningsudvalget og fra Have- og Landskabsudvalget. Bestyrelsens beretning 2006 2007 Inklusiv bestyrelsens visioner. Inklusiv beretning fra Fredningsudvalget og fra Have- og Landskabsudvalget. Generalforsamlingen 2006. Følgende blev valgt til bestyrelsen:

Læs mere

De følgende spørgsmål fokuserer primært på kommunernes arbejde med de bevaringsværdige

De følgende spørgsmål fokuserer primært på kommunernes arbejde med de bevaringsværdige KOMMUNERNE OG DE BEVARINGSVÆRDIGE BYGNINGER De følgende spørgsmål fokuserer primært på kommunernes arbejde med de bevaringsværdige bygninger og ikke på kommunernes samlede arbejde med den byggede kulturarv

Læs mere

BR10. Membran-Erfa møde om Tætte Tage. Orientering om BR10 s krav til energiforbedringer ved tagrenoveringer: samt Sikker oplægning af undertage.

BR10. Membran-Erfa møde om Tætte Tage. Orientering om BR10 s krav til energiforbedringer ved tagrenoveringer: samt Sikker oplægning af undertage. Membran-Erfa møde om Tætte Tage Orientering om s krav til energiforbedringer ved tagrenoveringer: samt Sikker oplægning af undertage. Sted: GI, Ny Kongensgade 15, København K. Dato: Onsdag den 14. maj

Læs mere

Vejens Design. Henrik Skouboe Bystrup Arkitekter og Designere

Vejens Design. Henrik Skouboe Bystrup Arkitekter og Designere Vejens Design Henrik Skouboe Bystrup Arkitekter og Designere Skagen Forventet trafikvækst 2007-2022 Hirtshals Hjørring Hanstholm Basis vækst Høj vækst Meget høj vækst Frederikshavn (15-30%) (30-45%) (Over

Læs mere

Rapport vedr. spørgeskemaundersøgelse om arbejdet med Museumslovens kap. 8 for nyere tids området på statsanerkendte kulturhistoriske museer

Rapport vedr. spørgeskemaundersøgelse om arbejdet med Museumslovens kap. 8 for nyere tids området på statsanerkendte kulturhistoriske museer Rapport vedr. spørgeskemaundersøgelse om arbejdet med Museumslovens kap. 8 for nyere tids området på statsanerkendte kulturhistoriske museer Denne rapport indeholder først et afsnit om baggrunden for spørgeskemaundersøgelsen.

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om bygningsfredning og bevaring af bygninger og bymiljøer. Lovforslag nr. L 9 Folketinget 2012-13

Forslag. Lov om ændring af lov om bygningsfredning og bevaring af bygninger og bymiljøer. Lovforslag nr. L 9 Folketinget 2012-13 Lovforslag nr. L 9 Folketinget 2012-13 Fremsat den 3. oktober 2012 af kulturministeren (Uffe Elbæk) Forslag til Lov om ændring af lov om bygningsfredning og bevaring af bygninger og bymiljøer (Mulighed

Læs mere