Vejdirektoratet. Kompetencecenter for Trafikledelse. System for detektordataopsamling. Designspecifikation. 3800not232, Rev. 1,

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Vejdirektoratet. Kompetencecenter for Trafikledelse. System for detektordataopsamling. Designspecifikation. 3800not232, Rev. 1,"

Transkript

1 Vejdirektoratet Kompetencecenter for Trafikledelse System for detektordataopsamling Designspecifikation 3800not232, Rev. 1, Udført: ELP/SSH Kontrolleret: SSH/ELP Godkendt: PS

2 Side 1 1. Indledning Dette dokument giver en mere detaljeret specifikation af Detektordataopsamlingssystemet. Systemet består af decentrale computerer med software kaldet DataOpsamlingsKlient (forkortet DOK), og en central server med software kaldet DataOpsamlingsServer (forkortet DOS). Systemets opbygning kan ses nedenfor.

3 Side 2 2. DataOpsamlingsKlient (DOK) DOK ens (Data Opsamlings Klient) formål er at hente data fra det fælles interface (MySQL), behandle data ved at beregne kø varsling, spøgelses bilister, gennemsnits data over 30 og 60 sekunder og videre sende data til DOS (Data Opsamlings Server). DOK en skal også i tilfælde af netværks udfald kunne blive ved med at håndtere modtagende data, og gemme dem i en længere periode. Disse egenskaber er opnået ved at indbygge flere niveauer af buffer i programmet, som i tilfælde af netværks udfald kan benytte DOC (Data Opsamlings Computer) disk plads til midlertidigt at lagre data.

4 Side 3 DOK ens hoved komponenter som beskrives i dette dokument er MySQLInterface, CalculateUnit og CommunicationInterface. MySQLInterface MySQLInterface opgaver er opdelt i hentning af data fra Database, konvertering af data til binært format og overføre data til Buffer internt i applikationen. Databasen bliver pollet med 10 sek. mellemrum og op til 1000 af de nyest poster vil blive hentet. De data som hentes består i statusbeskeder fra detektorerne og enkeltkøretøjsdata. Data i databasen, bliver først slettet når alle de hentede data er blevet verificeret. Data leveres fra MySQL i et standard text format. For at de skal kunne benyttes til beregninger, skal de konverteres til binært format. Dette gøres når alle de hentede poster er verificeret. Applikationen har to buffere, som bruges til indgående data, Status MessageBuffer som bruges til at gemme statusbeskeder og Single- VehicleBuffer som bruges til at gemme enkeltkøretøjsdata. Bufferen er af typen Vector, og der er oprettet et unikt objekt til at indeholde Status og enkeltkøretøjsdata.

5 Side 4 CalculateUnit CalculateUnit er beregnings komponenten i DOK en, CalculateUnit henter løbende data fra SingleVehicleBuffer og sortere data efter detektorid, derefter dubleres data i 30 og 60 sek intervaller. Efter sortering og dublering beregnes gennemsnits data for hvert af intervallerne, samt Sliding Windows statistik på hastigheden. Data bliver herefter analyseret for kø eller spøgelsesbilist advarsler, og sendt i kø til at blive transmitteret på netværket.

6 Side 5 CommunicationInterface Kommunikationen med DOS en foregår igennem CommunicationInterface. Kommunikationen starter når der enten kommer en besked fra DOS en om at sende Status og Enkelt køretøjs beskeder, hvor efter data hentes i Polldata buffer, eller der kommer data i Express køen i form af kø advarsel, spøgelsesbilist advarsel eller IntervalData. I begge situationen, sendes data til Network Stream Unit, som konvertere data til en binær streng som kan sendes over netværket. Herefter bliver data stregen sendt igennem en af to komponenter, alt efter om det er en poll eller en express transmission der er tale om. Buffere Alle buffere består af STL Vector Buffere, Disse buffere er tråd sikre, og kan benytte en SWAP fil til midlertidigt at gennem data hvis der skulle løbes tør for hukommelse.

7 Side 6 3. DataOpsamlingsServer (DOS) I det følgende beskrives designet af DOS en, som den ser ud i version 3.0. Nedenfor vises en skematisk oversigt over de moduler, som DOS en består af. På figuren er kun vist to DOK er, men der kan i princippet være et vilkårligt antal. Alle output-interfaces er ikke nødvendigvis i brug på samme tid. DOS en konfigureres i hvert enkelt tilfælde til at anvende de interfaces, der er brug for, og i det antal instanser, der er brug for. 3.1 Moduler DetectorInterface DOK erne sender data til DetectorInterfacet på to forskellige forbindelser, en ExpressSocket og en PollingSocket. Begge forbindelser er TCP-sockets, hvor der sendes efter protokollen specificeret i Ref. 1. ExpressSocket bruges til intervaldata, kø-meddelelser, spøgelsesbilist-meddelelser og statusmeddelelser. Det er data, der ikke må forsinkes og bliver sendt fra DOK en, så snart de er genereret. PollingSocket bruges til enkeltkøretøjsdata, som DOS en forespør-

8 Side 7 ger ( poller ) på hos DOK en. Disse data er ikke tidskritiske og DOS en henter dem, når den har tid til det. DetectorInterfacet sender data videre til datakøer, svarende til de output-interfaces, hvor dataene skal sendes videre. Statusmeddelelser bruges til at holde øje med detektorernes tilstand. Specielt kan en statusmeddelelse være et heartbeat, der blot fortæller at alt er ok. Statusmeddelelser bliver skrevet i DOS ens log. DetectorInterfacet indeholder en watchdog, som holder øje med, om detektorerne aktuelt sender data (målte data eller statusmeddelelser/heartbeats). Hvis der ikke sendes data indenfor et givet tidsinterval, regnes detektoren for at være fejlramt. Hvis der ikke sendes data fra nogen af de dektektorer, der er tilsluttet en DOK, regnes DOK en også for at være fejlramt. Dette tidsinterval er aktuelt sat til 5 minutter. I den situation sendes en meddelelse om nedbrudet til de interfaces, der har brug for at vide, om en detektor aktuelt er fejlramt eller ej. Det drejer sig om DynDbInterface, SlmInterface, M3FelsInterface, ScadaInterface og Am2Interface. Hvis en detektor er fejlramt, kan det godt skyldes, at kommunikationen mellem DOK og DOS er afbrudt. Det betyder, at detektoren rent faktisk måler det den skal, men data bliver bufret i DOK en indtil kommunikationen igen er oppe og data kan sendes til DOS en. Derfor kan man komme ud for den situation, at DOK en regnes for at være fejlramt, men detektoren leverer data, som bare først modtages i DOS en på et senere tidspunkt. Disse data kan ikke bruges til de modtagere, som har brug for aktuelle data, dvs. DynDbInterface, SlmInterface, M3FelsInterface, ScadaInterface og Am2Interface. Derfor vil dataene blive ignoreret. DbInterfacet har derimod ikke behov for at dataene er aktuelle, da de blot gemmes i databasen til senere brug. Derfor bruger DbInterfacet en anden måde at afgøre, om en detektor er fejlramt. Den kigger på dataenes tidsstempler, og ser om der er huller i datastrømmen. Se mere om det nedenfor. DynDbInterface DynDbInterfacet videresender intervaldata til den Dynamiske Database (forkortet DynDB). Kommunikationen er baseret på webservices, se Ref. 4 for flere detaljer. De intervaldata, der sendes til DynDbInterfacet udregnes for et interval på 1 minut, og tidsstemples med sluttidspunktet for det givne interval. Intervallerne går altid fra sekund 00 til 00.

9 Side 8 Dataene for et helt anlæg (f.eks. M3) sendes samlet. Da dataene fra detektorerne modtages i DOS en i vilkårlig rækkefølge og i princippet med vilkårlig alder, sørger DynDbInterfacet for at samle dataene sammen for hvert anlæg. Interfacet holder styr på hvilke detektorer der hører til i et givet anlæg, og venter med at videresende data indtil alle data for anlægget er ankommet til DOS en. Hvis der mangler data i et anlæg, venter den eller opgiver efter følgende skema: Inden for det første minut efter tidsstemplet: Så snart alle data er tilgængelige, sendes de. Inden for det andet minut efter tidsstemplet: Så snart 90 % af dataene er tilgængelige, sendes de. De resterende 10 % smides ud når/hvis de bliver tilgængelige. Når det andet minut er gået: De tilgængelige data sendes uanset hvor mange der mangler. De resterende smides ud når/hvis de bliver tilgængelige. Ovenstående grænser er sat ud fra en vurdering af, at dataene skal bruges dynamisk, men samtidig skal være så komplette som muligt. Grænserne og tiderne kan når som helst ændres i DOS ens konfiguration. Hvis der i et interval ikke er detekteret nogen biler, er den gennemsnitlige hastighed egentlig udefineret. I så tilfælde sættes antallet af biler til 0 og status for hastigheden til nodata. Når DynDbInterface modtager en meddelelse om, at detektoren er fejlramt, vil dette markeres med error i de næste ordinære intervaldata, der sendes videre. Det sker indtil DynDbInterface igen modtager en meddelelse om at detektoren er ok igen. SlmInterface SlmInterfacet videresender intervaldata til SignLogicModule (forkortet SLM), der pt. er ved at blive udviklet til TL-styresystemet til M70 i Ålborg. Kommunikationen er baseret på webservices, se Ref. 2 for flere detaljer. De intervaldata, der sendes til SlmInterfacet udregnes for et interval på 30 sekunder, og tidsstemples med sluttidspunktet for det givne interval. Intervallerne placeres efter klokkeslettet fra sekund 00 til 30 og fra sekund 30 til 00. Ligesom i DynDbInterface sendes dataene samlet for et helt anlæg. Hvis der mangler data i et anlæg, venter den eller opgiver efter et konfigurerbar tidsinterval. Hvis der i et interval ikke er detekteret nogen biler, er den gennemsnitlige hastighed udefineret og udelades af den sendte pakke.

10 Side 9 Når SlmInterface modtager en meddelelse om, at detektoren er fejlramt, vil dette markeres med error i de næste ordinære intervaldata, der sendes videre. Det sker indtil SlmInterface igen modtager en meddelelse om at detektoren er oppe igen. DbInterface DbInterfacet videresender intervaldata og enkeltkøretøjsdata til Detektordatabasen. Kommunikationen sker med en Oracle- DBconnection. De intervaldata, der sendes til DbInterfacet udregnes for et interval på 1 minut, og tidsstemples med sluttidspunktet for det givne interval. Intervallerne placeres efter klokkeslettet fra sekund 00 til 00. Dataene sendes individuelt så snart de er ankommet til DOS en. For at spare netværks- og databaseresurser bliver de dog indsat vha. en batch-indsættelse, med normalt 30 records i hver batch. Intervaldata indsættes i tabellen log_measures, og enkeltkøretøjsdata indsættes i tabellen single_vehicle til brug for MASTRA. MASTRA kræver, at data indsættes i blokke, som omkranses af en Begin-markering og en End-markering (se beskrivelse i Ref. 3). Hver gang en detektor har været fejlramt, så den ikke har kunnet levere gyldige data, begynder en ny blok, når der atter er data. Desuden begyndes altid på en ny blok hver midnat. Der regnes med dataenes tidsstempel, ikke ankomsttidspunktet til DOS en. Da data fra detektorerne kan ankomme til DOS en i vilkårlig rækkefølge og i princippet med vilkårlig alder, indeholder DbInterfacet en speciel proces, som holder styr på, i hvilke tidsperioder der er data. Processen arbejder med et tidsvindue, hvor vinduets slutpunkt er det aktuelle klokkeslæt, og begyndpunktet ligger så langt tilbage i tiden, at man ikke regner med, at der ankommer data, der er ældre end det. Efterhånden som data ankommer og bliver sendt til databasen, markeres indenfor vinduet, hvor der er data. Og efterhånden som vinduet rykker fremad, indsættes Begin-markeringer og Endmarkeringer efter hvor der er data og efter hvornår det er midnat. Hvis der skulle ankomme data, der er ældre end vinduets begyndpunkt, udvides vinduet midlertidigt, så disse data kan inkluderes. De Begin- og End-markeringer der allerede findes i databasen indenfor det udvidede tidsinterval, bliver først slettet. M3FelsInterface M3FelsInterfacet videresender intervaldata, kø-meddelelser og spøgelsesbilist-meddelelser til trafikledelsessystemet for M3 og

11 Side 10 M10 (Sterias system). Kommunikationen er baseret på JMS (Java Message Service) De intervaldata, der sendes til M3FelsInterface udregnes for et interval på 30 sekunder, og tidsstemples med sluttidspunktet for det givne interval. Intervallerne går altid fra sekund 00 til 30 og fra sekund 30 til 00. Dataene for hvert snit sendes samlet. Da dataene fra detektorerne modtages i DOS en i vilkårlig rækkefølge og i princippet med vilkårlig alder, sørger M3FelsInterfacet for at samle dataene sammen for hvert snit. Interfacet holder styr på hvilke detektorer der hører til i et givet snit, og venter med at videresende data indtil alle data for snittet er ankommet til DOS en. Hvis alle data for snittet med et givet tidsstempel ikke er ankommet indenfor 8 sekunder efter tidsstemplet, sendes de data, der allerede er ankommet, og resten markeres som manglende. De 8 sekunder er valgt efter, at data skal være ankommet til trafikledelsessystemet inden 10 sekunder efter tidsstemplet. Hvis der i et interval ikke er detekteret nogen biler, er den gennemsnitlige hastighed egentlig udefineret. I så tilfælde genfremsendes den udregnede hastighed fra det sidste interval, hvor der blev detekteret biler. Antallet af biler sættes dog til 0. Kø-meddelelser sendes så snart der detekteteres kø, hvilket kan ske på vilkårlige tidspunkter uafhængig af beregningsintervallerne. Hvis bare der detekteres kø i ét af sporene i et detektorsnit, sendes en kø-meddelelse, der dækker alle spor i snittet. Omvendt afmeldes køen i et snit først, når den sidste detektor i snittet afmelder sin kødetektering. Sammen med kø-meddelelsen sendes de aktuelle værdier for hastighed og antal biler. Hvis der detekteres en spøgelsesbilist, sendes der straks en meddelelse om det. Meddelelsen indeholder også den detekterede hastighed for bilen. Efter 30 sekunder sender DOS en igen en meddelelse til trafikledelsessystemet, hvor advarslen afmeldes igen. Når M3FelsInterface modtager en meddelelse om, at detektoren er fejlramt, vil dette markeres i næste ordinære intervaldata, der sendes videre. Det sker indtil M3FelsInterface igen modtager en meddelelse om at detektoren er ok igen. ScadaInterface ScadaInterfacet videresender kø-meddelelser til et Scada-system. Andre data sendes ikke.

12 Side 11 For hvert detektorsnit konfigureres en kommando, der kan sætte en digital udgang, når der detekteres kø, og en kommando, der kan sætte udgangen, når køen igen er ophævet. Disse udgange kan derefter læses af et Scada-system. Hvis bare der detekteres kø i ét af sporene i et detektorsnit, regnes der for at være kø i snittet. Kommandoen repeteres hver gang DOS en modtager intervaldata fra den pågældende detektor. Kø-meddelelsen bliver sendt umiddelbart, så snart den ankommer til DOS en. Men er den ældre end en konfigurerbar timeout (normalt 10 sekunder), ignoreres den. Interfacet er baseret på at kommunikere med en Moxa iologik E4200, men kan i princippet kommunikere med enhver IO-server, der styres med kommandoer baseret på http GET. Am2Interface Am2Interfacet videresender intervaldata til TRIM-systemet via AM2-serveren. Dataene sendes til et FTP-interface på AM2- serveren. De intervaldata, der sendes til Am2Interfacet udregnes for et interval på 1 minut, og tidsstemples med sluttidspunktet for det givne interval. Intervallerne går altid fra sekund 00 til 00. Am2Interfacet er lavet, så det altid snylter på en eksisterende leverandør til TRIM-systemet. Dvs. hvert minut læses den tilsendte fil fra leverandøren, og de ekstra data fra DOS en tilføjes. Herefter uploades filen igen. Timestamp på filen fremskrives så meget, at filen med de tilføjede data altid er den nyeste, og dermed læses af TRIM-systemet. Derved er det muligt at sende data til TRIMsystemet uden at skulle igennem en besværlig omkonfigurering af det. Data sendes samlet, når de er klar indenfor en konfigurerbar timeout. Data der ikke er tilgængelige inden denne timeout, markeres som manglende. Watchdog DOS en indeholder en watchdog, der holder øje med, at de forskellige interfaces ikke går i stå. Hvis det sker, genstarter den interfacet og reetablerer kommunikationen efter bedste evne. 3.2 Brugerinterface DOS en betjenes via det grafisk brugerinterface, der kører på serverens konsol. Her er det muligt at starte og stoppe overførsler fra DOK er og enkelt-detektorer. Desuden kan man for hver detektor

13 Side 12 vælge, hvilke output-interfaces de pågældende data skal sendes til. De enkelte output-interfaces kan også startes og stoppes efter behov. En nærmere beskrivelse kan ses i Ref Log Alle aktuelle hændelser ifm. DOS ens kørsel, bliver skrevet til en log. Loggen er en tabel i en database. De seneste log-meddelelser kan ses i et vindue i GUI en. 4. Referencer 1. System for detektordataopsamling, DOK/DOS Kommunikationsprotokol, dok. nr. 3800not226, rev. 0, Sign Logic Module, Module Communication Interfaces, dok. Nr. DH ICD Interface Control Document M3/MASTRA (dokument fra etableringen af trafikledelsessystemet på M3). 4. Levering af trafikdata til Dynamisk Database, Vejdirektoratet System for detektordataopsamling, brugervejledning, dok. nr. 3800not231, rev. 1,

DLK Pro Download key. Avancerede digitale tachograf løsninger

DLK Pro Download key. Avancerede digitale tachograf løsninger DLK PRO DOWNLOAD KEY Avancerede digitale tachograf løsninger DLK Pro Download Key Download tools PC program Med Download Tools programmet, der ligger på din DLK Pro, kan du; Se de generelle data for hver

Læs mere

Sådan virker og opretter du en TIO

Sådan virker og opretter du en TIO Sådan virker og opretter du en TIO NOX TIO er en virtuel enhed og skal derfor ikke installeres på en NOX-bus. Funktions overblik: 1. Videresendelse af statusmeddelelser (indgange, udgange og områder) via

Læs mere

Bilag 3 - Designspecifikation Bistand til administration og udvikling af Dynamisk Database. November 2018

Bilag 3 - Designspecifikation Bistand til administration og udvikling af Dynamisk Database. November 2018 Bilag 3 - Designspecifikation Bistand til administration og udvikling af Dynamisk Database November 2018 Designspecifikation DYNDBMonitor Sopra Steria Group 2015 INDHOLD INDHOLD... 2 1. Ændringshistorik...

Læs mere

Program Dokumentation PC Software Skrevet af. Gruppen. Version 1.0

Program Dokumentation PC Software Skrevet af. Gruppen. Version 1.0 Program Dokumentation PC Software Skrevet af Gruppen. Version 1.0 Indholds fortegnelse 1. INDLEDNING...3 1.1. FORMÅL...3 1.2. REFERENCER...3 1.3. VERSIONSHISTORIE...3 1.4. DEFINITIONER...3 1.5. DOKUMENTATIONENS

Læs mere

Ruko SmartAir. Updater installation

Ruko SmartAir. Updater installation Ruko SmartAir Updater installation Introduktion. Updateren er en speciel enhed som giver os mulighed for at tilføje, læse og skrive funktioner i en offline installation. Med læse og skrive funktionen kan

Læs mere

Signalanlæg i VD sits system GUI

Signalanlæg i VD sits system GUI Signalanlæg i VD sits system GUI Agenda Vejdirektoratets trafikledelses system Teknisk løsning bag Vejdirektoratets TL system Løsningen med signalanlæg i Vejdirektoratets TL system Eksempel på overvågning

Læs mere

IDAP manual Emission

IDAP manual Emission IDAP manual Emission Dato: 08-06-2005 16:32:35 Indhold INDHOLD... 1 1 EMISSION... 2 1.1 KURVER... 2 1.2 RAPPORTER... 5 1.3 DATA REDIGERING... 6 1.3.1 Masse redigering... 7 1.3.2 Enkelt redigering... 10

Læs mere

Vejdirektoratet TRB. BVT system til overvågning af MTL anlæg. Krav til grænseflader mellem mindre trafik ledelses anlæg og BVT

Vejdirektoratet TRB. BVT system til overvågning af MTL anlæg. Krav til grænseflader mellem mindre trafik ledelses anlæg og BVT Vejdirektoratet TRB BVT system til overvågning af MTL anlæg Krav til grænseflader mellem mindre trafik ledelses anlæg og BVT 4846not015, Rev. 4, 28.6.2012 Udført: CHA/ELP/PRO Kontrolleret: PRO Godkendt:

Læs mere

PID2000 Archive Service

PID2000 Archive Service PROLON CONTROL SYSTEMS Herstedvesterstræde 56 DK-2620 Albertslund Danmark Tlf.: (+45) 43620625 Fax: (+45) 43623125 PID2000 Archive Service Bruger vejledning Juni 2002 Denne manual beskriver brugen af softwaren

Læs mere

IDAP manual Analog modul

IDAP manual Analog modul IDAP manual Analog modul Dato: 15-06-2005 11:01:06 Indledning Til at arbejde med opsamlede og lagrede analoge data i IDAP portalen, findes en række funktions områder som brugeren kan anvende. Disse områder

Læs mere

MCE9637 DeviceNet Modul

MCE9637 DeviceNet Modul Kokkedal Industripark 4 DK-2980 Kokkedal DANMARK Tlf: +45 49 18 01 00 Fax: +45 49 18 02 00 MCE9637 DeviceNet Modul MCE9637 til overførsel af status og vægt for digitale vejeceller Gælder for: PIC nr.:

Læs mere

TEKNISKE FORHOLD VEDR. ADGANG TIL VP.ONLINE. Brugervejledning

TEKNISKE FORHOLD VEDR. ADGANG TIL VP.ONLINE. Brugervejledning TEKNISKE FORHOLD VEDR. ADGANG TIL VP.ONLINE vp.online 2011 01-10-2011 Indholdsfortegnelse 1 PROBLEMER MED AT SE VP.ONLINE... 3 2 BROWSER KONFIGURATION... 6 3 SKRIVEADGANG TIL DREV... 7 4 SESSION TIMEOUT

Læs mere

Rx: Treating bugs as allergies a safe method to survive software failures. DIKU, Datalogisk Institut, Københavns Universitet 04/01/2006

Rx: Treating bugs as allergies a safe method to survive software failures. DIKU, Datalogisk Institut, Københavns Universitet 04/01/2006 Rx: Treating bugs as allergies a safe method to survive software failures DIKU, Datalogisk Institut, Københavns Universitet 04/01/2006 Præsentation af Jacob Munk-Stander & Lauge Wulff Rx Grund-ide: Hvis

Læs mere

SCALA IC5 CONTENT Manager

SCALA IC5 CONTENT Manager SCALA IC5 CONTENT Manager 1. Indledning. I modsætning til tidligere SCALA programmer er IC5 et ægte multibruger system med mulighed for opdatering af indhold som tekster, biller, videoklip mm. via et generelt

Læs mere

Application Note: AN-Z05

Application Note: AN-Z05 Application Note: AN-Z05 Opsætning af zense PC-boks og LAN router for kommunikation via internettet. Indledning Dette dokument beskriver et eksempel på opsætning af PC-boksen, model PLM-2110ULT, til brug

Læs mere

1 Start installation. 2 Vælg Kør. Installation af Næsgaard Mark.NET og konvertering af data

1 Start installation. 2 Vælg Kør. Installation af Næsgaard Mark.NET og konvertering af data Installation af Næsgaard Mark.NET og konvertering af data Generelt Opdatér det gamle program til version 13.0 Tøm PocketMark Kode Denne vejledning beskriver, hvordan du installerer det nye Næsgaard Mark.NET

Læs mere

Sådan afbrydes forbindelsen Når du vil afslutte CallPilot-sessionen, skal du trykke 83 for at afbryde forbindelsen eller lægge røret på.

Sådan afbrydes forbindelsen Når du vil afslutte CallPilot-sessionen, skal du trykke 83 for at afbryde forbindelsen eller lægge røret på. POSTKASSE-LOGON Du skal bruge et adgangsnummer (ring op til lokal 7600) til CallPilot Multimedia Messaging, et postkassenummer (7 + værelsesnummer) og en adgangskode for at logge på postkassen. 137 + værelsesnummer

Læs mere

Kravspecifikation For. Gruppen

Kravspecifikation For. Gruppen Kravspecifikation For Gruppen Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING...3 1.1 FORMÅL...3 1.2 REFERENCER...3 1.3 LÆSEVEJLEDNING...3 2. GENEREL BESKRIVELSE...4 2.1 SYSTEM BESKRIVELSE...4 2.2 SYSTEMETS FUNKTION...4

Læs mere

EG Data Inform. Byggebasen. WCF og webservices. Jens Karsø

EG Data Inform. Byggebasen. WCF og webservices. Jens Karsø EG Data Inform Byggebasen WCF og webservices Jens Karsø 10 Indholdsfortegnelse Byggebasen Services indledning... 2 Målsætning... 2 Valg af teknologier... 3 Kommunikationsmodel for byggebasen... 3 Services.byggebasen.dk...

Læs mere

SOSIGW. - Driftsvejledning for SOSIGW 1.0. Indeks

SOSIGW. - Driftsvejledning for SOSIGW 1.0. Indeks SOSIGW - Driftsvejledning for SOSIGW 1.0 Indeks Indeks... 1 Revisionshistorik... 2 Introduktion... 2 Kontrol af korrekt driftstilstand... 2 Ændring af statisk konfiguration... 2 Logfil... 2 Backup... 3

Læs mere

PBX Online Brugervejledning www.pbxonline.dk

PBX Online Brugervejledning www.pbxonline.dk PBX Online Brugervejledning www.pbxonline.dk Indledning PBX Online er dit personlige omstillingsanlæg som ikke kræver noget fysisk udstyr installeret i dit firma. Du styrer det hele via din web browser.

Læs mere

Indholdsfortegnelse for kapitel 2

Indholdsfortegnelse for kapitel 2 Indholdsfortegnelse for kapitel 2 Kapitel 2. Analyse.......................................................... 2 Analyse af 2.1...................................................... 2 Analysen af Database.................................................

Læs mere

Innovative Business Software A/S

Innovative Business Software A/S Innovative Business Software A/S Technical Note Kalendermodulet 18. december 2014 ii MEDDELELSE OM OPHAVSRET Copyright 2014 Innovative Business Software A/S. Alle rettigheder forbeholdt. Oplysningerne

Læs mere

XML Difftool brugervejledning

XML Difftool brugervejledning XML Difftool brugervejledning UNI C maj 2007 XML Difftool brugervejledning UNI C Maj 2007 Af UNI C Indhold 1 Kort om XML Difftool og Import... 1 1.1 XML Difftool... 1 1.2 Opbygning af XML import fil...

Læs mere

Viditronic NDVR Quick Guide. Ver. 2.0

Viditronic NDVR Quick Guide. Ver. 2.0 Viditronic NDVR Quick Guide Ver. 2.0 1 Indholdsfortegnelse 1. HOVEDMENU 3 1.1 START 5 1.2 AKTIVITETSINDIKATOR: 7 1.3 INFORMATIONS VINDUE: 7 1.4 PTZ KAMERA KONTROL: 7 1.5 SKÆRMMENU 8 1.5.1 AKTIVER BEVÆGELSE:

Læs mere

Indledning. På de følgende sider vises, primært i tegneserieform, lidt om mulighederne i PC-AXIS for Windows.

Indledning. På de følgende sider vises, primært i tegneserieform, lidt om mulighederne i PC-AXIS for Windows. Indledning PC-AXIS for Windows er et talbehandlingsprogram, der kan håndtere store mængder statistisk materiale. PC-AXIS giver mulighed for at arbejde videre med det statistiske materiale i egne programmer

Læs mere

132-400 kv AC Station. Kontrolanlæg Relæbeskyttelse. Dataudveksling med SIMEAS SAFIR. ETS-52-01-04 Rev. 1

132-400 kv AC Station. Kontrolanlæg Relæbeskyttelse. Dataudveksling med SIMEAS SAFIR. ETS-52-01-04 Rev. 1 132-400 kv AC Station Kontrolanlæg Relæbeskyttelse Dataudveksling med SIMEAS SAFIR ETS-52-01-04 Rev. 1 teknisk standard Dokument nr. 60386/10, sag 10/5371 - ETS-52-01-04 v. 0 1/10 REVISIONSOVERSIGT Dokumentnummer:

Læs mere

Denne vejledning beskriver, hvordan du installerer Næsgaard Mark fra Internettet.

Denne vejledning beskriver, hvordan du installerer Næsgaard Mark fra Internettet. Installation af Næsgaard Mark Generelt Denne vejledning beskriver, hvordan du installerer Næsgaard Mark fra Internettet. Kode Den første gang du installerer programmet på en PC, skal du have en registreringskode

Læs mere

LAB ØVELSE KONFIGURATION AF DHCP PÅ DANSK AF KIM DONNERBORG / RTS

LAB ØVELSE KONFIGURATION AF DHCP PÅ DANSK AF KIM DONNERBORG / RTS LAB ØVELSE KONFIGURATION AF DHCP PÅ DANSK AF KIM DONNERBORG / RTS INDHOLDSFORTEGNELSE Lab øvelse Konfiguration af DHCP på router...2 Topologi...2 Adresse Tabel...2 Formål...2 Baggrund...2 Udstyrs specifikation:...2

Læs mere

Sådan logger du ind... 2 Hvilke mapper kan du tilgå... 3 Visning af eksempel af en fil... 5 Sådan deler du en fil... 7 Se hvad du deler med andre...

Sådan logger du ind... 2 Hvilke mapper kan du tilgå... 3 Visning af eksempel af en fil... 5 Sådan deler du en fil... 7 Se hvad du deler med andre... Sådan logger du ind... 2 Hvilke mapper kan du tilgå... 3 Visning af eksempel af en fil... 5 Sådan deler du en fil... 7 Se hvad du deler med andre... 9 Offline synkronisering... 11 Klienter til mobile enheder...

Læs mere

2017 Recordit.nu version 2. Call Recorder Kvikguide for Apresa Client

2017 Recordit.nu version 2. Call Recorder Kvikguide for Apresa Client 2017 Recordit.nu version 2 Call Recorder Kvikguide for Apresa Client Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 2 Opsætning... 4 2.1 Brugere... 4 2.2 Konto... 7 2.3 Server forbindelse... 7 2.4 Skærm... 8 2.5

Læs mere

UniLock System 10. Manual til Eksport til Nortec vaskerisystem. Projekt PCS125-20 Version 1.0 Revision 131127

UniLock System 10. Manual til Eksport til Nortec vaskerisystem. Projekt PCS125-20 Version 1.0 Revision 131127 UniLock System 10 Manual til Eksport til Nortec vaskerisystem Projekt PCS125-20 Version 1.0 Revision 131127 UniLock eksport til Nortec vaskerisystem anvendes til automatisk at vedligeholde beboerdata i

Læs mere

Introduktion til Micro Focus Vibe Desktop til Windows

Introduktion til Micro Focus Vibe Desktop til Windows Introduktion til Micro Focus Vibe Desktop til Windows September 2018 Introduktion Du kan synkronisere dine Micro Focus Vibe-filer til din computer og derefter ændre filerne uden at have direkte adgang

Læs mere

Opdatering af ISOWARE til version 6.1.0

Opdatering af ISOWARE til version 6.1.0 Opdatering af ISOWARE til version 6.1.0 September 2015 Indhold Kontaktoplysninger... 1 VIGTIGT... 2 Opdatering af trejdepartssoftware... 2 Opdatering til version 6.1.0.... 2 1. Backup af databasen... 3

Læs mere

2x50 ETHERNET MODUL. RS485 slave med Ethernet-IP. Gælder for: Program nr.: AUXSLAVE v1 Dokument nr.: 0422md2x50-2v1 Dato:

2x50 ETHERNET MODUL. RS485 slave med Ethernet-IP. Gælder for: Program nr.: AUXSLAVE v1 Dokument nr.: 0422md2x50-2v1 Dato: Kokkedal Industripark 4 DK-2980 Kokkedal Denmark info@eilersen.com Tel +45 49 180 100 Fax +45 49 180 200 2x50 ETHERNET MODUL RS485 slave med Ethernet-IP Gælder for: Program nr.: AUXSLAVE.140422.2v1 Dokument

Læs mere

Worldtrack Tracking Platform BRUGERVEJLEDNING Version 2.01

Worldtrack Tracking Platform BRUGERVEJLEDNING Version 2.01 2018 Worldtrack Tracking Platform BRUGERVEJLEDNING Version 2.01 WORLDTRACK Ejby industrivej 2, 2600 Glostrup Indhold Introduktion... 2 Login... 2 Menu... 2 Overvågning... 3 Bevægelses status... 4 GPS data

Læs mere

Oversigt.: LED Indikator Optag / Stop Button Lince MIC Nulstil Hul USB Plug

Oversigt.: LED Indikator Optag / Stop Button Lince MIC Nulstil Hul USB Plug 1. Brugervejledning 2. Tak for dit køb af vores pen-optager. Læs venligst denne manual omhyggeligt og grundigt før ethvert forsøg på at betjene dette produkt og beholde den for din fremtids reference.

Læs mere

Installations- og. Brugervejledning. Rambøll CAREArkiv - version feb Rambøll Informatik A/S. j.nr. LLP feb.

Installations- og. Brugervejledning. Rambøll CAREArkiv - version feb Rambøll Informatik A/S. j.nr. LLP feb. Rambøll CAREArkiv - version 8.00.06 feb. 2008 Installations- og Brugervejledning Rambøll Informatik A/S j.nr. LLP070004.2 feb. 2008 Installations- og Brugervejledning til Rambøll CAREArkiv v. 8.00.06 Indholdsfortegnelse

Læs mere

AgroSoft A/S AgroSync

AgroSoft A/S AgroSync AgroSoft A/S AgroSync AgroSync er et AgroSoft A/S værktøj, der bliver brugt til filudveksling imellem WinSvin og PocketPigs. Fordele ved at bruge AgroSync: Brugeren bestemmer overførsels tidspunktet for

Læs mere

ITD ecmr WEB Services. Af Allan Wisborg, IT Udvikler

ITD ecmr WEB Services. Af Allan Wisborg, IT Udvikler Af Allan Wisborg, IT Udvikler Til løsningen ecmr Det elektroniske fragtbrev udbydes en række offentlige WEB services. Dette er beskrivelsen af disse services og hvorledes de anvendes. 21. December 2015

Læs mere

Table of Contents. Prøveværktøj

Table of Contents. Prøveværktøj PRØVEVÆRKTØJ Table of Contents Opret prøve og tilpas dit fronter-rum... 3 Opret prøve... 4 Tilføj prøveværktøj... 6 Fanen "Indstillinger"... 11 Indstillinger for vindue... 15 Mappe til billeder/multimedier...

Læs mere

Overvågningskamera. ~Af Svend, Valdemar og Frederik~

Overvågningskamera. ~Af Svend, Valdemar og Frederik~ Lavet af Svend, Valdemar og Frederik 2.3 HTX - Roskilde Overvågningskamera ~Af Svend, Valdemar og Frederik~ I dette forløb har vi arbejdet med overvågningskameraer. Det handlede om at lære, hvordan et

Læs mere

Arkitektur for begyndere

Arkitektur for begyndere Denne guide er oprindeligt udgivet på Eksperten.dk Arkitektur for begyndere Denne artikel beskriver forskellige basale n-tier arkitekturer. Som man bør kende og have valgt inden man går igang med at udvikle

Læs mere

Version Dato Beskrivelse 1.0.0 26/11/2012 Initial version 1.2.0 05/03/2013 Tilføjet eksempel med Template Agent, generelt udvidet dokumentet.

Version Dato Beskrivelse 1.0.0 26/11/2012 Initial version 1.2.0 05/03/2013 Tilføjet eksempel med Template Agent, generelt udvidet dokumentet. MOX og APOS2 Forord Dette dokument er en del af APOS version 2 manualerne. APOS version 2 (APOS2 herefter) er et organisation, klassifikation og personale system baseret på Sag & Dokument standarderne.

Læs mere

X88. X88 er en GSM/SMS baseret fjernstyring med: 8 indgange 8 relæudgange Mulighed for temperaturføler

X88. X88 er en GSM/SMS baseret fjernstyring med: 8 indgange 8 relæudgange Mulighed for temperaturføler X88 X88 er en GSM/SMS baseret fjernstyring med: 8 indgange 8 relæudgange Mulighed for temperaturføler Let at betjene. Hurtig montering. Let konfiguration. Hurtig. Fleksibel. Passer i en alm gruppetavle.

Læs mere

Opstartsvejledning ATS aktørudgave

Opstartsvejledning ATS aktørudgave Opstartsvejledning ATS aktørudgave 7. september 2012 XHLG/NLJ 1/13 1. ATS vejledning for aktører Formålet med dette dokument er at beskrive, hvordan I kommer i gang med at anvende ATS til test af certifikat

Læs mere

Opret prøve og tilpas dit fronter-rum Spørgsmålstyper og justering Oversigt over spørgsmålstyper...20 Justering af spørgsmål og sider...

Opret prøve og tilpas dit fronter-rum Spørgsmålstyper og justering Oversigt over spørgsmålstyper...20 Justering af spørgsmål og sider... PRØVEVÆRKTØJ Table of Contents Opret prøve og tilpas dit fronter-rum... 3 Opret prøve... 4 Tilføj prøveværktøj... 6 Fanen "Indstillinger"...11 Indstillinger for vindue...15 Mappe til billeder/multimedier...17

Læs mere

Delfi Connect. Bruger vejledning 1. TILSLUTNING...2 2. INSTALLATION...3 3. MENUSTRUKTUR...4

Delfi Connect. Bruger vejledning 1. TILSLUTNING...2 2. INSTALLATION...3 3. MENUSTRUKTUR...4 Delfi Connect Bruger vejledning INDHOLD 1. TILSLUTNING...2 2. INSTALLATION...3 3. MENUSTRUKTUR...4 TOOLS...4 4. KOMMUNIKATIONS OPSÆTNING...5 5. GENEREL OPSÆTNING OG DATA KONFIGURATION...6 RECORD...8 BASAL

Læs mere

Kontraktbilag 5 Beskrivelse af integration mellem defibrillator/monitor og Præhospital Patientjournal.

Kontraktbilag 5 Beskrivelse af integration mellem defibrillator/monitor og Præhospital Patientjournal. Kontraktbilag 5 Beskrivelse af integration mellem defibrillator/monitor og Præhospital Patientjournal. Side 1 af 6 Side 2 af 6 1 Integrationer i den mobile enhed I forbindelse med registrering af vitaldata

Læs mere

Opsætning af Ikketilstedeassistent, Opbevaringspolitik og omdirigering af post fra Windows Live til alternativ email konto.

Opsætning af Ikketilstedeassistent, Opbevaringspolitik og omdirigering af post fra Windows Live til alternativ email konto. Opsætning af Ikketilstedeassistent, Opbevaringspolitik og omdirigering af post fra Windows Live til alternativ email konto. Hvis du vil slå automatiske svar til eller ændre svarene, skal du gå til øverste

Læs mere

Installation og konfiguration

Installation og konfiguration Dometic Communication Unit Version 0.37 820 9505 18 - ed0110 Installation og konfiguration INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Generelt 1.1. DCU som standardudstyr 4 1.2. DCU som eftermonteringssæt 4 1.3. Modeloversigt

Læs mere

Park Service GTC Park Webservice interface

Park Service GTC Park Webservice interface Dokument nr. 917.002.041 Revision nr. 1.2 Udgivelsesdato 25. januar 2013 Udarbejdet af ctm Kontrolleret af DTT Park Service GTC Park Webservice interface Beskrivelse Revisionsoversigt Revision nr. Ændret

Læs mere

Den Gode Webservice. version 1.0.1 W 1

Den Gode Webservice. version 1.0.1 W 1 Den Gode Webservice version 1.0.1 W 1 Indhold Introduktion...3 Tid...4 Tidsangivelse...4 Tidssynkronisering...5 Referencer...6 MedCom. Den Gode Webservice version 1.0.1 2 Introduktion Den Gode Webservice

Læs mere

Introduktion til CD ere og Arkivdeling Gammel Dok - September-oktober 2003. Jonas Christiansen Voss

Introduktion til CD ere og Arkivdeling Gammel Dok - September-oktober 2003. Jonas Christiansen Voss Introduktion til CD ere og Arkivdeling Gammel Dok - September-oktober 2003 Jonas Christiansen Voss 2. marts 2004 Indhold 1 CD ere 2 1.1 Brænde dokumenter til CD....................... 2 1.2 Disk Copy.................................

Læs mere

FESD-standardiseringsgruppen Att: Palle Aagaard IT- og Telestyrelsen IT-strategisk kontor Holsteinsgade 63 2100 København Ø

FESD-standardiseringsgruppen Att: Palle Aagaard IT- og Telestyrelsen IT-strategisk kontor Holsteinsgade 63 2100 København Ø FESD-standardiseringsgruppen Att: Palle Aagaard IT- og Telestyrelsen IT-strategisk kontor Holsteinsgade 63 2100 København Ø Høringssvar vedr. FESD GIS-integrationsmodel version 2.0 Geodata Danmark har

Læs mere

Version 8.0. BullGuard. Backup

Version 8.0. BullGuard. Backup Version 8.0 BullGuard Backup 0GB 1 2 INSTALLATIONSVEJLEDNING WINDOWS VISTA, XP & 2000 (BULLGUARD 8.0) 1 Luk alle åbne programmer, bortset fra Windows. 2 3 Følg instrukserne på skærmen for at installere

Læs mere

Installationsvejledning til LMeSmartClient

Installationsvejledning til LMeSmartClient Installationsvejledning til LMeSmartClient Indledning LMeSmartClient består af 2 "dele" - en "Tjeneste" og et klientprogram. Tjenesten tager sig af selve udvekslingen af data og klientprogrammet af opsætningen

Læs mere

OPTAC overførselsenhed Brugermanual

OPTAC overførselsenhed Brugermanual OPTAC overførselsenhed Brugermanual Telefonnummer support: +44 870 887 9256 E-Mail: optac@elc.stoneridge.com Document version 2.0 Document No. 6939-170 1 1 TERMINOLOGI... 4 2 INTRODUKTION... 4 2.1 Hvad

Læs mere

Installationsvejledning til LMeSmartClient

Installationsvejledning til LMeSmartClient Installationsvejledning til LMeSmartClient Indledning LMeSmartClient består af 2 "dele" - en "Tjeneste" og et klientprogram. Tjenesten tager sig af selve udvekslingen af data og klientprogrammet af opsætningen

Læs mere

LUDUS Web Installations- og konfigurationsvejledning

LUDUS Web Installations- og konfigurationsvejledning LUDUS Web Installations- og konfigurationsvejledning Indhold LUDUS Web Installations- og konfigurationsvejledning... 1 1. Forudsætninger... 2 2. Installation... 3 3. Konfiguration... 9 3.1 LUDUS Databasekonfiguration...

Læs mere

Streame fra Winamp til Dreambox/pc på netværk.

Streame fra Winamp til Dreambox/pc på netværk. Streame fra Winamp til Dreambox/pc på netværk. 1. Formål 2. Forudsætninger og installationer 3. Opsætning 4. Start streaming 5. Aflyt streaming 6. Kontakt 1. Formål Mange benytter Winamp ( Nullsoft, Inc.)

Læs mere

Oktober 2013 HLG/XIGA. Opstartsvejledning ATS Engros 1/12

Oktober 2013 HLG/XIGA. Opstartsvejledning ATS Engros 1/12 Oktober 2013 HLG/XIGA Opstartsvejledning ATS Engros 1/12 1. ATS Engros vejledning for aktører Formålet med dette dokument er at beskrive, hvordan du kommer i gang med at anvende ATS til test af certifikat

Læs mere

ELCANIC A/S. ENERGY METER Type ENG110. Version 3.00. Inkl. PC program: ENG110. Version 3.00. Betjeningsvejledning

ELCANIC A/S. ENERGY METER Type ENG110. Version 3.00. Inkl. PC program: ENG110. Version 3.00. Betjeningsvejledning ELCANIC A/S ENERGY METER Type ENG110 Version 3.00 Inkl. PC program: ENG110 Version 3.00 Betjeningsvejledning 1/11 Generelt: ELCANIC A/S ENERGY METER Type ENG110 er et microprocessor styret instrument til

Læs mere

Xdont version 14.1.0.X / Fysioterapeuter Rev: 16-06-2014

Xdont version 14.1.0.X / Fysioterapeuter Rev: 16-06-2014 Xdont version 14.1.0.X / Fysioterapeuter Rev: 16-06-2014 HUSK: at tage en ekstern sikkerhedskopi inden opdateringen igangsættes. at opdateringen altid skal køres fra hovedmaskinen/serveren. alle klientmaskiner

Læs mere

LÆS DETTE FØRST WorkCentre 7300 Series Fiery-installation

LÆS DETTE FØRST WorkCentre 7300 Series Fiery-installation LÆS DETTE FØRST WorkCentre 7300 Series Fiery-installation Dette dokument beskriver, hvordan du installerer og konfigurerer Fiery Network Controller for WorkCentre 7300 Series. Udfør de trin, der vedrører

Læs mere

Sådan installeres og teste WordPress på en lokal server

Sådan installeres og teste WordPress på en lokal server Sådan installeres og teste WordPress på en lokal server Det gratis WordPress blog værktøj er vokset gennem årene til et fuldgyldigt CMS-system content management system). WordPress har forenklet processen

Læs mere

Avigilon Control Center 6 software-opgradering

Avigilon Control Center 6 software-opgradering Avigilon Control Center 6 software-opgradering Ved opgradering til ACC 6-software, skal din software og licenser opgraderes. BEMÆRK: Du kan kun opgradere ACC 5.x-software til ACC 6-softwaren. Hvis du kører

Læs mere

MobileCTI Dialer Installations og konfigurations vejledning

MobileCTI Dialer Installations og konfigurations vejledning MobileCTI Dialer Installations og konfigurations vejledning Vejledning i Installation og konfiguration af MobileCTI Outlook Dialer / MobileCTI TAPI Dialer Version 2.10 December 2005 www.blueposition.com

Læs mere

DOKUMENTBROKER Koncept

DOKUMENTBROKER Koncept DOKUMENTBROKER Koncept Copyright 2012 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 Hvad er DokumentBrokeren?...1 1.1 Formål...1 1.2 Fordele...1 1.3 Baggrund...2 2 Komponenter...3 2.1 Dataflet...4 2.2 Platform og teknologi...4

Læs mere

PDF. Vejledning - systemopsætning når du laver digitale annoncer JUNI 2003 DRRB/DDF/DDPFF

PDF. Vejledning - systemopsætning når du laver digitale annoncer JUNI 2003 DRRB/DDF/DDPFF PDF Vejledning - systemopsætning når du laver digitale annoncer JUNI 2003 DRRB/DDF/DDPFF INDHOLDSFORTEGNELSE Indholdsfortegnelse side 2 PDF i praksis side 3 Hvad skal være installeret? side 4 Kontrol side

Læs mere

\ \ Computerens Anatomi / /

\ \ Computerens Anatomi / / HTX Roskilde - mat-it-prog, 1.4 \ \ Computerens Anatomi / / Introduktion En PC ( personlige computer ) eller computer er bygget op af forskellige komponenter. Vi vil hermed gennemgå størstedelen af computerens

Læs mere

Daglig brug af JitBesked 2.0

Daglig brug af JitBesked 2.0 Daglig brug af JitBesked 2.0 Indholdsfortegnelse Oprettelse af personer (modtagere)...3 Afsendelse af besked...4 Valg af flere modtagere...5 Valg af flere personer der ligger i rækkefølge...5 Valg af flere

Læs mere

Avigilon Control Center 6 software-opgradering

Avigilon Control Center 6 software-opgradering Avigilon Control Center 6 software-opgradering Ved opgradering til ACC 6 software, skal din software og licenser opgraderes. BEMÆRK: Du kan kun opgradere ACC 5.x software til ACC 6 software. Hvis du kører

Læs mere

Elektronisk signering manual 1.3

Elektronisk signering manual 1.3 Estatetool ApS support@systembolig.dk +45 70 20 11 90 ELEKTRONISK SIGNERING Elektronisk signering manual 1.3 Hvem har min. adgang til at styre denne funktion: Projektadmin Hvem har min. adgang til at benytte

Læs mere

Brugermanual 3D Webcam

Brugermanual 3D Webcam Brugermanual 3D Webcam 2 Indholdsfortegnelse Kort introduktion... 4 Installation... 4 Hardware Installation... 4 Software Installation... 5 Forklaring til knapper... 6 Linse Focus... 6 3D Justering...

Læs mere

Punktskrift eller Tale Via e-mail

Punktskrift eller Tale Via e-mail Punktskrift eller Tale Via e-mail Send et dokument via e-mail og få det retur som forkortet punktskrift eller syntetisk tale. Det er ideen bag Sensus Braille Mail Robotten, en e-mail baseret tjeneste som

Læs mere

Indholdsfortegnelse. LUDUS WebDokumentArkiv Installationsvejledning

Indholdsfortegnelse. LUDUS WebDokumentArkiv Installationsvejledning Indholdsfortegnelse 1. Forhold der skal være på plads... 2 1.1 Adaptive Server Anywhere... 2 1.2 LUDUS Web DokumentArkiv Installations parametre... 2 2. Installation... 3 2.1 Installationsoplysninger...

Læs mere

MANUAL SKIOLD GØR EN FORSKEL DISTRIWIN SERVICE INSTALLATION

MANUAL SKIOLD GØR EN FORSKEL DISTRIWIN SERVICE INSTALLATION MANUAL SKIOLD GØR EN FORSKEL DISTRIWIN SERVICE INSTALLATION 140 981 002 930 Vers. 1.01 05-01-2017 INDHOLD 1 Introduktion... 4 2 Udpak DistriWin Service installationen... 4 3 Installer DistriWin Service...

Læs mere

Smartair 6.0. Installations guide

Smartair 6.0. Installations guide Smartair 6.0 Installations guide Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 4 2 System Oversigt... 4 3 Installation... 5 3.1 System Krav... 5 3.2 Klargøring af installationen... 5 3.3 Afinstallere tidligere TS1000

Læs mere

BRUGERVEJLEDNING TRIC MODUL TIL MAGENTO 2 - GLS MODUL VERSION 1.0.0

BRUGERVEJLEDNING TRIC MODUL TIL MAGENTO 2 - GLS MODUL VERSION 1.0.0 BRUGERVEJLEDNING TRIC MODUL TIL MAGENTO 2 - GLS MODUL VERSION 1.0.0 Før du starter Hvis du ikke allerede har fået modulet installeret, kan du logge ind på din konto på store.tric.dk og finde seneste version

Læs mere

Alarms Manager Ekstra

Alarms Manager Ekstra Team Mobbis +45 3325 5858 www.mobbis.com info@mobbis.com Alarms Manager Ekstra Alarms Manager, brugervejledning - Fleksibel vagtplan 3.1. HSYCO/ALARMS MANAGER BRUGERVEJLEDNING FLEKSIBEL VAGTPLAN Alarms

Læs mere

Vejledning Flex-Control:

Vejledning Flex-Control: Vejledning Flex-Control: Når du kommer hjem med din startpakke eller dine løse komponenter, så er du nu klar til at komme i gang. 1. Start med at pakke alle komponenter ud. 2. Fjern nu det lille stykke

Læs mere

Installation af en virtuel maskine

Installation af en virtuel maskine Installation af en virtuel maskine Hvad er en virtuel maskine? Du skal se en virtuel maskine som en ekstra computer, som kører inde i maven på din computer. Det vil sige du kan have en windows computer

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Installation

Indholdsfortegnelse. Installation Indholdsfortegnelse Generelt om installationen... 2 Installation af Sybase Sybase SQL Anywhere... 3 Installation af Sybase SQL Anywhere... 4 Licensbetingelser... 6 Registreringsnøgle... 7 Bruger information...

Læs mere

1 QUICK GUIDE. Sådan kommer du i gang / Quick guide

1 QUICK GUIDE. Sådan kommer du i gang / Quick guide 1 QUICK GUIDE Sådan kommer du i gang / Quick guide INDLEDNING 3 GENERELT OM SYSTEMET 3 HVILKE SLAGS BILAG KAN INDLÆSES? 3 ER DET KUN XML OG PDF? 3 HVILKE BILAG INDLÆSER I IKKE? 3 KAN ALLE SE ALT? 3 HVORDAN

Læs mere

Installationsvejledning til Pro/ENGINEER.

Installationsvejledning til Pro/ENGINEER. Installationsvejledning til Pro/ENGINEER. Denne kortfattede installationsvejledning er blevet til udfra de erfaringer vi har fået på vores hot-line. Flere og flere vælger at installere softwaren selv og

Læs mere

Mamut Enterprise Abonnementsfakturering

Mamut Enterprise Abonnementsfakturering Mamut Enterprise Abonnementsfakturering Mamut Enterprise Abonnementsfakturering er et værktøj til fakturering af kunder, som har faste aftaler eller abonnementer. Løsningen er inkluderet i Mamut Enterprise

Læs mere

Installation og Drift. Aplanner for Windows Systemer Version 8.15.12

Installation og Drift. Aplanner for Windows Systemer Version 8.15.12 Installation og Drift Aplanner for Windows Systemer Version 8.15.12 Aplanner for Windows løsninger Anbefalet driftsopsætning Cloud løsning med database hos PlanAHead Alle brugere, der administrer vagtplaner

Læs mere

SmartFraming Et vindue til nationale sundhedssystemer. Version 3.0

SmartFraming Et vindue til nationale sundhedssystemer. Version 3.0 SmartFraming Et vindue til nationale sundhedssystemer Version 3.0 Infrastruktur i dagens sundheds IT Det sundhedsfaglige personale benytter sig i dag af en række forskellige systemer i forbindelse med

Læs mere

Brugermanual SuperSail (DS Version) Performance System Release 2.0

Brugermanual SuperSail (DS Version) Performance System Release 2.0 Brugermanual SuperSail (DS Version) Performance System Release 2.0 Side 1 af 14 Indholdsfortegnelse 1 LOGIN MENU... 3 2 HOVED MENU... 4 3 TRACKER INFO MENU... 5 4 KAPSEJLADS MENU... 6 4.1 TILMELD KAPSEJLADS

Læs mere

Vejledning Publicering i Sitecore

Vejledning Publicering i Sitecore Vejledning Publicering i Sitecore ( Version 1.1 dato: 16/12-2010 ) Skrevet af: René R. Bode 1.0 - Publicering SSI s Sitecore løsning består af flere databaser, således at f.eks. redaktør delen og webdelen

Læs mere

Svendeprøve Projekt Tyveri alarm

Svendeprøve Projekt Tyveri alarm Svendeprøve Projekt Tyveri alarm Påbegyndt.: 8/2-1999 Afleveret.: 4/3-1999 Projektet er lavet af.: Kasper Kirkeby Brian Andersen Thomas Bojer Nielsen Søren Vang Jørgensen Indholds fortegnelse 1. INDLEDNING...3

Læs mere

FireBUS PARKERINGSVENTILATION

FireBUS PARKERINGSVENTILATION FireBUS PARKERINGSVENTILATION QUICK GUIDE Quick guiden beskriver hvordan et mindre anlæg kan installeres og idriftsættes. Alle moduler tildeles en individuel adresse på DIP-switchen i modulet Modulerne

Læs mere

Brugermanual for OnLine

Brugermanual for OnLine Brugermanual for OnLine Hvad gør OnLine? Programmet overfører klub, medlems- og handicapinformation til en central database. Programmet bruges desuden til at hente navn- og handicapoplysninger om gæstende

Læs mere

Kursusbeskrivelse. Forarbejde. Oprettelse af en Access-database

Kursusbeskrivelse. Forarbejde. Oprettelse af en Access-database Kursusbeskrivelse Oprettelse af en Access-database Som eksempel på en Access-database oprettes en simpelt system til administration af kurser. Access-databasen skal indeholde: et instruktørkartotek et

Læs mere

ME Control Bruger Manual

ME Control Bruger Manual ME Control Bruger Manual Her finder jeg ME Control-enheden på Internettet Den sidst opdaterede brugermanual findes på adressen www.mecontrol.eu 1. Sådan fungerer ME Control-enheden Alt hvad du sender (SMS

Læs mere

Langeskov IT Online Backup Guide

Langeskov IT Online Backup Guide Langeskov IT Online Backup Guide / version 24-08-2017 Kontakt oplysninger ved spørgsmål eller hjælp Langeskov IT / Jesper Hansen E-mail: info@langeskov-it.dk WWW: www.langeskov-it.dk/produkter/online-backup

Læs mere

ADVARSEL / VIGTIGT! GENERELT OM LA GARD 3750-K ELEKTRONISK KODELÅS. Brugsanvisning Elektronisk Kodelås 3750-K LED

ADVARSEL / VIGTIGT! GENERELT OM LA GARD 3750-K ELEKTRONISK KODELÅS.   Brugsanvisning Elektronisk Kodelås 3750-K LED Brugsanvisning Elektronisk Kodelås 3750-K LED ComboGard Pro LG 39E kan konfigureres ved hjælp af ComboGard Pro Setup Software eller gennem en serie af tastaturkommandoer direkte på den elektroniske lås.

Læs mere